Demir Ve Çelik Üretimi Üzerine Uygulamalar ve Teknolojiler

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Demir Ve Çelik Üretimi Üzerine Uygulamalar ve Teknolojiler"

Transkript

1

2 Demir Ve Çelik Üretimi Üzerine Uygulamalar ve Teknolojiler

3 Günümüzde çelik üretiminde dünya çapında dört yol kullanılmaktadır: Yüksek Fırın/oksijenli Fırın (BF/BOF) Elektrikli Ark Fırın (EAF) Geleneksel Yöntemler Eritme Azaltma Prosesi(SR) Doğrudan Azaltma Prosesi(DR) Alternatif Yöntemler

4 Alternatif Yollara Genel Bir Balkış Yüksek Fırın/oksijenli Fırın (BF/BOF) Çelik üretimi yöntemleri arasında, klasik yüksek fırın/oksijenli fırın kullanımı en karmaşık yöntem olup, entegre çelik fabrikaları olarak bilinen ve kilometrelerce arazilere kurulu olan büyük sanayi kompleklerinde kullanılmaktadır. Entegre bir çelik fabrikasında, yüksek fırın, sıcak metal olarak da adlandırılan sıvı demire dönüşmesini sağlayan oksit cevherlerinin birincil azaltmasının gerçekleştiği ana operasyonel ünite olarak görülmektedir. Entegre çelik fabrikaları çeşitli üretim üniteleri arasında (, kok fırın tesisleri, YF ve temel oksijen çelik üretim tesisleri, döküm tesisleri) bağımsız malzeme ve enerji akışı ile şekillenmektedir: 1. sinter tesisleri, peletleme tesisleri; 2. kok fırın tesisleri; 3. BF; 4. temel oksijen çelik üretim tesisleri.

5 Alternatif Yollara Genel Bir Balkış Tümleşik çelik yapıda kullanılan ham maddeler: 1)İçerinde daha çok manyetit, hematit, limonit ve çeşitli farklı taşlar barındıran demir cevherleri Bu cevherlerin demir içeriği en fazla %70 ten en az %20 ye kadar değişir. 2)Kireçtaşı doğal olarak oluşur ve kalsiyum karbonat kaynağıdır. 3)Kömür fosilleşmiş karbondur..

6 Alternatif Yollara Genel Bir Balkış Malzeme hazırlama: kok üretim süreci Demir cevherinin topaklaştırılması: Demir cevheri peletleri, maden eritme fırınlarından ham madde olarak kullanılan kürelerdir. Genelde kireçtaşı, dolomit ve olivin eklenir ve bentonit de bağlayıcı olarak kullanılır. Peletleme işlemi ham maddelerinin karışması, peletin oluşturulması ve termal muamele ile yumuşak ham maddedinin pişirilerek katı kürelere dönüşmesinden oluşur. Peletleme işlemi kurutarak veya drenaj yoluyla öğütme, ıslatma ve karıştırma, yumaklama ve katılaşmayı takip eden eleme ve taşıma işlemlerini barındırır. Dizilimleri maden eritme fırının içinde paketlenmiş küreler gibi bulunan demir cevher peletleri, havanın peletler arasından geçmesine izin vererek izabe sırasınca havanın materyalin katmanlarının arasından geçerken oluşturduğu direnci azaltır.

7 Geleneksel Yöntemlere Genel Bir Bakış Malzeme hazırlama: kok üretim süreci Sinterleme işleminin amacı, ince taneli ham maddenin iri taneli demir cevher topağına dönüşmesi, maden eritme fırınında yüklemeye hazır hale gelmesidir. İnce tanelerin gözenekli bir klinkerla sinterlemesi yükün geçiriminin geliştirilmesi için gereklidir, bu sayede tenzilat kolaylaşır. Yüksek kalitedeki sinterin yüksek indirgenebilirliği sahiptir. Bu, maden eritme fırınındaki operasyonun şiddetini azaltır ve kok kömürü ihtiyacını azaltır. Sinterleme işleminde farklı cevher karışımlar, demir içeren materyaller ve ince yapılı kok parçaları büyük hareketli ızgaralarda tortulaşır. Karışımın üstünde yer alan kok; kok fırını gazı, maden eritme fırını gazı veya doğal gazın yakıt olarak kullanıldığı gaz yakıcılar tarafından yakılır. Izgara hareket ettikçe,hava üstten karışımın içine doğru hava emilir. Böylece sıcaklık o C iken bütün bir katmandaki yanma işlemi etkinleşmiş olur ve sinterleme tamamlanır. Sonucunda materyal hava tarafından soğutulur.

8 Geleneksel Yöntemlere Genel Bir Bakış Malzeme hazırlama: kok üretim süreci Yüksek fırınndaki ana azaltım maddeleri kok ve demir oksiti azaltan karbon monoksit ve hidrojen üreten pulverize kömürdür. Kok ve kömür kısmen olarak yakıt olarak da kullanılabilir. Kok, kok fırını içerisinde damıtma yapılarak kömürden elde edilmektedir. Kömürden daha iyi fiziksel ve kimyasal özellikleri bulunmaktadır. Kok fırınlarına yüklenen kömürün ağırlığının yaklaşık %25 ila %30 u uçucu madde ve nem bakımından zengin gazlar şeklinde dışarı atılmatadır. Ham gazı kuruttuktan ve katran, hafif petrol ve sülfür fraksiyonlarını ( kendi değerlerine sahip) ayrıştırdıktan sonra, COG elde edilmektedir. Söz konusu gazın MJ/Nm3 arasında bir ısınma değeri bulunmakta olup, genellikle kok fırını ısıtmak, diğer tip fırınları ısıtmak ve hem içerden hem de dışarıdan enerji üretimek için kullanılmaktadır. COG geri kazanımının birçok tesisde gerçekleştirilmesine karşın, halen kayda değer bir potansiyel sunmaktadır.

9 Geleneksel Yöntemlere Genel Bir Bakış Malzeme hazırlama: kok üretim süreci Kok fırını tesislerinde, kok yapımı prosesi, şu şekilde alt başlıklara ayrılabilir; kömür işleme ve hazırlık batarya işlemleri (ısıtma/ ateşleme, koklaştırma, kok itme, kok söndürme), kok işleme (tahliye, depolama, nakil) ve hazırlık, geri kazanımlı kok fırın gazı arıtma (COG), konvansiyonel kok tesisi olması durumunda yan ürünlerin arıtılması, pişirme ısınının kazanımı, ısı kazanımlı koklaştırma tesisi olma durumunda baca gazının arıtılması. Kok fırını işlemi koklaştırma işleminden biridir. Karıştırma ve ezme yapan kok kömürü kok fırınına yüklenir ve fırında kuru damıtma, sıcak kok ve ham COG üretir.

10 Geleneksel Yöntemlere Genel Bir Bakış Demir üretimi: Yüksek fırın: Yüksek fırınana üst taraftan bir ağırlık ile yükleme yapılır. Çeşitli kok tabakalarından ve sinter ve/veya pelet, yığın ve akışkanların karışımından meydana gelmektedir. Basit bir eritme fırını, fırının kendisinden, döküm holünden, sıcak ocaklardan ve YF gazının iki aşamalı arıtılmasıdan meydana geldiği bir yapısı bulunmaktadır. Fırının içerisinde, demir giderek azalmakta ve sıvı demir ve cüruf fırının alt kısmından alınmaktadır. Yüksek fırındanndan çıkan cüruf, parçacıklı hale gelir, peletlenir veya cüruf çukurna boşaltılır. Cüruf parçacıkları veya peletler genellikle çimento fabrikalarına satılmaktadır. Çukurlardan çıkartılan cüruf yol yapımında da kullanılmaktadır.

11 Overview of the traditional routes Çelik üretimi: Oksijenli Fırını (BOF) Yüksek fırındanndan gelen sıvı demir (sıcak metal) karbon içeriği (yaklaşık %4) %1 in altına düşen, dolayısıyla da çelik oluşumunu sağlayan bir oksijen fırınına taşınmaktadır. Oksijen, su soğutmalı oksijen püskürtücü oksitleyici karbon ve erimiş demirdeki diğer istenmeyen elementler vasıtasıyla fırın teknesine üflenir. Fluxes, yüksek kaliteli çelik üreten diğer istenmeyen unsurları kaldırmak için eklenir. Gerekli kalitede çelik üretmek için genelde sıcak metalin Upstream ladle desulphurization ile çeliğin downstream ladle metalürjisi tatbik edilir. Oksijen fırınından çıkarıldıktan sonra sıvı çelik ya külçeler şeklinde dökülür ya da sürekli döküm yapılır. Bazı durumlarda çeliğin kalitesini daha fazla iyileştirmek için vakumla gaz giderimi yapılır.

12 Alternatif Yollara Genel Bir Balkış Çelik üretimi: Oksijenli Fırını (BOF) İngotlar, levhalar, çelik çubuk veya ham demir gibi çeşitli dökme ürünler hadde makinelerinde sonrasında işlenerek ürün bitirme hattı üzerinden pazara sunulmak üzere hazır hale gitirilir. Oksidasyon prosesinin amacı şu şekildedir: Karbon içeriğini belirli bir seviyeye düşürmek; Arzu edilen yabancı elementlerin içeriklerini ayarlamak; Mümkün olan en fazla ölçüde istenmeyen kirlilikleri ortadan kaldırmak BOF prosesi ile çelik üretimi şu adımları içeren fakat sürekliliği olmayan bir prosestir: YF den nakledip tahliye etmek, sıcak metalin önişlemi (kükürtsüzleştirme, cüruf atma); transfer, tartma ve yeniden yükleme, BOF da oksidasyon (karbonlama, katışkının oksidasyonu), ikincil metalürjik arıtma, döküm (devamlı ve/veya ingot)

13 Alternatif Yollara Genel Bir Balkış Elektrikli Ark Fırın (EAF) Elektrikli ark fırınları bakımından (EAF) ana hammadde demir hurdasıdır. Çelik fabrikalarından çıkan hurdalar, çelik ürün üreticilerinden çıkan atıklar, (örn: araba üreticileri) ve temel hurda veya tüketici tarafından atılmış hurdalar( ömrü dolmuş ürünler), hammadde demir hurdalarını oluşturabilir. Hurda, metal olmayan içerikleri minimize eden özel uluslar arası şartnamalere göre satın alınır.

14 Geleneksel Yöntemlere Genel Bakış Elektrikli Ark Fırını (EAF) Elektrikli ark fırını üç grafit elektrotun yükseltilip alçaltılabileceği hareketli çatılı dairesel banyoya sahiptir. İşlemin başlangıcında, elektrotlar içe kapanır ve çatı belirgin bir şekilde sallanır. Bundan sonra çelik parça asma bir gezici vinçten alçaltılmış büyük çelik sepetten fırının içerisine yüklenir. Yükleme tamamlandığında, çatı eski pozisyonuna gri gelir ve elektrotlar fırının içinde alçalır. Güçlü bir elektrik akımı yükün üzerinden geçer, kavis oluşur ve üretilen ısı parçayı eritir. Oksijen ve eritkenler metal eriyiğine üflenirken kireç ve fluşpat eklenir. Dağıtıcı olarak oksijenin kullanılmasındaki amaç: birleşik oksijen ve granül karbon enjeksiyonu köpüksü dışık oluşumuna izin vererek fırının duvarlarındaki korumaya arttırarak kavisteki radyasyondan korur ve kavisten çelik banyosuna olan enerji tranferini geliştirir. Oksijen eriyiğin karbonsuzlaşması ve istnemeyen diğer elementlerin yokedilmesi için kullanılır; yanma sonrasında CO ile reaksiyona girmesi için

15 Overview of the traditional routes The purpose of using oxygen is manifold: Electric Arc Furnaces (EAF) -the combined injection of oxygen and granular carbon allows for the generation of a foamy slag that improves the shielding of the furnace walls from the radiation of the arc and allows for an improved energy transfer from the arc into the steel bath; Oxygen is used for decarburisation of the melt and removal of other undesired elements; for post-combustion in order to react with CO.

16 Alternatif Yollara Genel Bir Balkış Doğrudan Azaltma Prosesi Doğrudan azaltma prosesi 1970 lerden bu yana ticarileştirilmiş olup, birçok proses çeşidi geliştirilmiştir. Azaltım tesisinde demir için gandan ayrıştırma olmadığından, yüksek tenörlü cevherler veya konsantrasyonlar (Fe 68%, 27% gang içeriği) katı durumda metalik demir azaltımı için kullanılmak zorundadır. Proses sıcaklıkları 1000C den daha düşüktür. DRI > 2% metalleşme oranına sahip olup, karbon içeriği < 2%. Doğrudan azaltılan demir normalde EAF ler için hammadde olarak kullanılmaktadır. DRI ın bir dezavantajı yangın riski oluşturabilmesidir. Bu yüzden de, depolanacağı veya taşınacağı zaman DRI briketler oluşturmak için eritilebilir, sıcak demir briket gibi (HBI). Ana doğrudan azaltma işlemi ucuz kaynaklı doğal gaz gerektirdiğinden, genellikle tesisler petrolün ve gazın zengin olduğu ekvatorda konumlanır. DRI prosesleri kullanılan reaktör çeşitine göre alt sınıflara ayrılabilir, sırasıyla: şaft fırınları; döner fırınlar; döner tabanlı fırınlar; akışkan yatak reaktörler Bu durumdaki birçok katı halli işlem doğal gazı yakıt ve indirgeyici madde olarak kullanır. Hammadde olarak, demir cevher peletleri ve parça cevheri dikeç fırınlarda; cevher tozları ve konsantreler ise döner tabanlı fırın veya akışkan yataklı fırında kullanılır.

17 Alternatif Yollara Genel Bir Balkış Doğrudan azaltma işlemi Hammadde olarak, demir cevher peletleri ve parça cevheri dikeç fırınlarda; cevher tozları ve konsantreler ise döner tabanlı fırın veya akışkan yataklı fırında kullanılır. Çelik yapımı süresince, DRI parçalardan saflık ve değişmezlik konusunda üstündür fakat bu faydalar yğksek bir fiyatla gelmektedir.dri dan faydalanılması aşağıdaki durumlarda faydalı olur: İyi kalite bir hurda yetersiz kaldığında,çelikten üretilen ürünlerin kalitesinin düşmesine ve ürüne demir eklenerek ham maddenin kalitesinin arttırılmasına neden olur. Hurda gibi demir kaynaklarının getirilmesinin zor olduğu küçük 105 değirmenlerin bulunduğu bölgelerde, yahut yüksek fırınınnın olduğu entegre bir çelik fabrikasının inşa edilmesinin talep büyüklüğü bakımından gerekli olmadığı yerlerde, ve indirgenmiş demirin hammadde olarak kullanıldığı yerlerde; Sıcak metal çıktı kapasitesinin arttırılması gerektiği maden eritme fırınlarında Çevresel konular bakımından, yüksek fırınlayla karşılaştırıldığında, doğrudan azaltma ünitesinin esas faydası, doğal gazı veya kömürü yakıt olarak kullanmasıdır. Bundan dolayı, kok fırın tesislerine artık ihtiyaç kalmamıştır. Bu durum emisyonları ciddi manada azaltmaktadır. Doğrudan azaltım ünitesinin çevreye olan etkisi oldukça sınırlıdır. Bunlar kolaylıkla toplanabilecek küçük toz emisyonlardır. Su ihtiyacı düşüktür ve suyun büyük ölçüde geri kazanımı sağlanabilecektir. Bunlara ek olarak, metan bazlı doğrudan azaltma ünitesi kömür bazlıya nazaran daha az CO2 üretmektedir.

18 Alternatif Yollara Genel Bir Balkış Eritme Azaltma Prosesi (SR) Eritme prosesi (SR) kok olmadan demir cevherinden sıcak metal çıkartma süreciyle bağlantılıdır. SR iki ünitede çalışır. İlk olarak, demir cevheri ısıtılır ve kömür ve oksijenli eritici-gaz dönüştürücü olan ikinci üniteden çıkan gazlarla indirgenir. Kısmen indirgenen cevher sonrasında eikinci ünitede eritilerek sıvı sıcak metal haline dönüşür (bazı durumlarda) ve sıvı çelik üretilir. Eritme azaltma teknolojisi demir yapımında kullanılan birçok kömür çeşitine imkan sunar: Corex Prosesi Finex Prosesi; Hismelt Prosesi; DIOS Prosesi; AISI-DOE/CCF Prosesi; Romelt Prosesi; Ausmelt Prosesi.

19 Alternatif Yollara Genel Bir Balkış Eritme Azaltma Prosesi (SR) : Corex Prosesi Corex prosesi azaltma şaftlı bir eritci-gaza dönüştürücü ile kombine çalışan eritme azaltma prosesidir. Yüksek fırın prosesine benzer olarak, indirgenen gaz redüksiyon şaftı içerisindeki eksilen yüke ters akış yapar. Sonrasında, indirgenen demir vidali konveyorlar aracılığıyla redüksiyon şaftından tahliye edilerek, eritici-gaz dönüştürücüye feed legler yardımıyla taşınır. Saf O2 li kömürün gazlaşmasıyla ortaya çıkan ve esas olarak CO ve H2 içeren gaz 1000 ila 1050 C sıcaklıklarda eritici-gaz dönüştürücüyü terk eder. Kömürün gazlaşmasıyla ortaya çıkacak katran, fenol gibi istenmeyen maddeler yok edilir ve atmosfere salınmaz. Gaz C sıcaklıklarda soğutulur ve toz partiküllerinden temizlenir. Redüksiyon şaftındaki demir cevherinin indirgenmesinden sonra, dışa çıkan gazın yüksek kalorik değerde olması için üst taraftan soğutularak temizlenir. Ana ürün olan sıcak metal ya EAF da ya da BOF da daha fazla işlenebilir veyahut da pik demir olarak dökğmlenerek satılabilir.

20 Alternatif Yollara Genel Bir Balkış Eritme Azaltma Prosesi (SR) : Finex Prosesi Corex in daha gelişmişi Finex (Bkz Şekil 2.5) prosesidir ve Siemens VAI ile Koreli çelik üreticisi Posco ile birlikte ortak geliştirilmiştir. Corex ve Finex arasındaki ana farklılık Finex in doğrudan ince cevheri kullanabiliyor olmasıdır. Finex prosesinde, dört aşamalı akışkan yatak sistemi, eritici-gaz dönüştürücünün yukarı akış yönüne yerleştirilmiştir. Akışkan yataklarda ince cevherin redüksiyonundan sonra sonuç, sıcak sıkıştırılmış olur ve bu eritici-gaz dönüştürücüye yüklenmeden öncedir.

21 Alternatif Yollara Genel Bir Balkış Eritme Azaltma Prosesi (SR) : Hismelt Prosesi Bu prosesde, cevher, kömür ve fluks demir banyosuna toplam sekiz mızrak ile beraber enjekte edilmektedir. Mızrakların dördü soğuk kömür ve kireç için kullanılmakta, diğer dördü ise cevheri ve dolomiti (% 5) kendi sıcak koşullarında C enjekte etmek için işlevlendirilmiştir. Sıcak metalin dökümü sürekli bir biçimde ön haznede yapılırken, cürüf dökümü ise cüruf boşaltma çukurundan her iki veya üç saatte bir yığınlar halinde yapılır Hismelt prosesinde SR yaklaşık %0.01 den daha az bir miktara denk gelen silikon içeriği oluşumuna neden olmaktadır. Aynı zamanda sıcak metalde %0.02 lik düşük bir fosfor içeriği de bulunmaktadır. Yüksek fırın ile demir yapımıyla karşılaştırıldığında %10 oranında yakıt tasarrufu öngörülmektedir. Ek olarak, demir cevheri ön işleme tesisine (pelet tesisi, sinter tesisi) ve kok fırnına ihtiyaç duyulmamaktadır. Diğer eritme azaltma proseslerinin aksine, sıcak maden fırınına gereksinim duyulmaktadır.

22 Alternatif Yollara Genel Bir Balkış Eritme Azaltma Prosesi (SR) : DIOS Prosesi Doğrudan Demir Cevheri Eritme (DIOS) prosesi üç alt prosesten meydana gelmektedir: demir cevheri ön azaltmak için kullanılan (PRF) akışkan yataklı ön redüskiyon fırını, kömür tozunu gazı ile karıştırmak için kullanılan gaz üretme fırını (GRF), demir cevherini daha fazla azaltmak ve eirtmek için kullanılan eritme azaltma fırını (SRF), Yana oksijen SRF nin üst kısmından enjekte edilmektedir. Oluşan karbon monoksit (Co) PRF de demir cevherinin ön redüksiyonu için kullanılmaktadır. Nitrojen SRF nin alt tarafına fırındaki cürufu enjekte etmek için kullanılmaktadır. DIOS enerji tüketiminin Yüksek fırın yöntemiyle karşılaştırıldığında 5 10% daha düşük olacağı düşünülmektedir. Ayrıca, demir ön işleme tesisi ve kok fırını tesisi artık gerekmemektedir. AISI-DOE/CCF Prosesi AISI-DOE prosesinin amacı ön redüksiyona uğramış demir cevherinden ve dikey izabe fırınındaki kömürden çelik üretmektir. Siklon Konvertör Fırınının (CCF) en önemli kısmı siklon reaktörünün gelişimidir. Siklonda demir cevheri üretilir ve eritilir. Molten karışımı redüksiyonun tamamlandığı alt tanka dökülür. Yakıt, tankın aşağı kısmına oksijen ile birlikte enjekte edilen granüler kömürden meydana gelmektedir. Siklon reaktörünün yüksek sıcaklıklarda çalışması ve demir anyosundan yüksek miktarlarda yüklenmiş malzemeyi işleyebilmesi ön redüksiyon ve son redüskiyon aşamaları arasından doğrudan bağlantı kurulmasını mümkün kılmaktadır. İki aşamanın birleştirilmesi,aşamalar arası soğutma bulunmadığından ısı transfer verimliliğinin çok önemli olmaması anlamına gelmektedir. Kok fırını, sinter tesisi veya pelet tesisi gerekli olmadığından, istenilen emisyon azaltımı gerçekleştirilebilir. Ton çelik başına enerji tüketimi de düşük olacaktır. Ayrıca, baca gazlarından enerji elde edilebilir.

23 Overview of the alternative routes Romelt Proses Smelting reduction (SR) : The Romelt prosesi toother bath smelting prosese benzerdir, fakat ön redüktör kullanmaz. Proses cevher veya atık oksitleri kullanır. Kömür tüketimi kg/metre ton olarak bildirilmiştir. Kok fırını, sinter tesisi veya pelet tesisi gerekli olmadığından, konvansiyonel primer demir üretimi ile karşılaştırıldığında önemli oranda emisyon azaltımı söz konusudur. Ton çelik başına enerji tüketimi de düşük olacaktır. Plasmasmelt Proses Plasma tabanlı eritme azaltma proseslerinde, kok ile doldurulmuş şaft fırını içerisinde reaksiyonlar meydana gelmektedir. Fırının alt bölümünde simetrik olarak yerleştirilmiş tüyerler bulunmaktadır. Şaft tamamen kok ile doldurulmuştur. Cüruf üret3n malzemelerle karıştırılmış metal oksit enjeksiyonu için plazma jeneratörleri ve ekipman ve muhtemelen indirgeyiciler tüyerlere monte edilmektedir. Herbir tüyerin içinde, azaltma ve eritmenin gerçekleştiği kok kolonunun içerisinde kavite oluşmaktadır. Düzenli aralıklarla, üretilen cüruf ve metal şaft fırınının altından boşaltılmaktadır. Ausmelt Prosesi Yığın cevher veya ince cevherler kömür ve fluks ile bir konvertörün içerisine sürekli olarak gönderilerek beslenmektedir. İnce kömür, oksijen ve hava, daldırmalı yanma sağlamak için enjekte edilmektedir. Oksidasyon ve azaltımın derecesi yakıtı havaya, kömür oranlarına ve mızrağın altına enjekte edilen ince kömürün orantısına göre ayarlayarak kontrol edilir. Bütün reaksiyonlar tek bir reaktör içerisinde tamamlanır.

24 Yeni Çıkan Tekniklere Genel Bir Bakış Yeni çıkan terimi ticari olarak bu zamana kadar herhangi bir sanayi sektöründe tatbik edilmemiş inovatif teknikler şeklinde açıklanmaktadır. Demir ve çelik üretim sektöründe gelişmekte olan yeni çıkan teknikler Karbondiyoksit Azaltımı; Sinter Tesisleri; Kok Fırınları; Yüksek Fırınlar;

25 Yeni Çıkan Tekniklere Genel Bir Bakış Karbondiyoksit Azaltımına İlişkin Yeni Çıkan Teknikler 15 Avrupa ülkesinde 48 Avrupalı şirket ve kuruluş tarafından oluşturulan ULCOS konsorsiyumu (Ultra Düşük Karbon Diyoksit Çelik Üretimi) 112 çelik üretiminden kaynaklı ortaya çıkan CO2 emisyonlarında önemli bir düşüş gerçekleştirmek maksadıyla işbirliği içerisinde Ar-Ge çalışması başlatmıştır. Bu mantıkta incelenecek üç alan bulunmaktadır: Opsiyonel taşımacılık ve depolama yapılarak Co2 yakalama ve sıkıştırma., Bu alanın örneği, üst gaz geri dönüşüm yüksek fırının conclik ept tarafından verilmektedir, bileşenlerin fırına tekrar geri dönüştürülmesi ve azaltma ajanı olarak kullanılması için çıkış gazlarının ayrıştırılmasına dayanmaktadır. Bu durum fırın içerisinde gerekli olan kok miktarını azaltmaktadır. Karbonsuz yakıtların kullanılması ve azaltma ajanları. Bu alan hidrojen ve elektrik kullanımını gerektirmekte olup, bugüne kadar kömürden, gazdan veya petrolden daha pahalıdır. Bu durum gelecekte tamamen değişebilir. Sürdürülebilir biyokütle kullanımı. Bu alanın da ciddi bir biçimde Co2 azaltımı bakımından alternatif olarak değerlendirilmesi gerekmektedir. Aslında bu durum, demir biyokütleden bin yıllık süreç için üretildiğinden ilginç tarihsel bir kıvrılma olabilir, fakat kömürün, odun ve taş kömürüne amansız bir rakip olmasından, özellikle sanayileşmenin başlamasıyla birlikte, çok da sürdürülebilir bir durum olmamaştır. Buna karşın, sürdürülebilir ormancılık günümüzün realitesi haline gelmiş, ve Orman Güvenlik Kurulu (FSC) gibi uluslar arası sertifikasyon kuruluşları tarafından onaylanmaktadır.

26 Yeni Çıkan Tekniklere Genel Bir Bakış Sinter Tesisleri İçin Yeni Ortaya Çıkan Teknikler Sinter tesislerinde yaşanan en önemli çevresel sorunlardan bir tanesi çıkış gazı emisyonlarındaki poliklorobenzodiyyoksinler/furanlardır (PCDD/F). Karbon doyrulmuş plastikler üzerine adsorpsiyon gerçekleştirerek söz konusu kirleticilerin bertaraf edilmesi hususuna büyüyen bir ilgi bulunmaktadır. Alternatif bir yöntem ise Baca gazına nitrojen bileşenlerini ekleyerek PCDD/F supresyonu yapılmasıdır. PCDD/F nin ilgili kısmı sinter strandın aşağı akımdaki rüzgarlıklarda yeniden bireşim ile oluşmaktadır. PCCD/F formasyonunu inhibe etmek için rüzgarlıklarda trietanomalin veya monoetanolamin gibi bileşenlerin enjeksiyonu önerilmektedir. Ne var ki; bu zamana kadar, sinter tesislerinden çıkan emisyonlarda söz konusu nitrojen bileşenlerinin faydalı etkisine yönelik güvenilir bir kanıt görülmemiştir.

27 Yeni Çıkan Tekniklere Genel Bir Bakış Kok Fırınları İçin Yeni Ortaya Çıkan Teknikler Kok fırınlarının performanslarının iyileştirilmesi için yeni birkaç tane inovatif teknik önerilmiştir: Ulusal Japon Projesi SCOPE 21, yeni nesil kok fırınları geliştirmek için, 90 larda Japonya Demir ve Çelik Federasyonu tarafından başlatılmıştır. Bir pilot ünite kurulmuştur. Projenin amacı, çevresel sürdürülebilirlik, yüksek enerji verimliliği ve yüksek üretkenlik konularında yenilikçi kok üretimi prosesini geliştirmekti. Bunlara ek olarak, kok fırın gazı (COG) kullanımındaki alternatifler üzerinde de çalışılmış ve hidrojen gerikazanımnı, metanol sentezi ve COG enjeksiyonu ve katran üzerinde maden eritme fırını içerisindeki veya doğrudan azaltım tesisindeki işlemler için yan azaltıcı ajanlar olarak durulmuştur. Sürekli basınç kontrolü için yeni bir sistem tasarlanmış, amacı ise ana toplayıcıdaki negatif basıncı muhafaza ederek prosesin birinci aşaması boyunca aşırı basıncı önlemektir. Yüksek Fırınlar Için Yeni Ortaya Çıkan Teknikler İç yanma hazneleriyle tasarlanmış sıcak ocakların kullanılması durumunda, refrakter kütledeki çatlaklardan çeşitli sızıntıların olması nedeniyle yüksek düzeyde CO2 salımları söz konusu olmaktadır. Söz konusu sızıntılar kaçınılmaz görülmekte ve yanmamış gazın da salımına sebep olmaktadır.

28 Yeni Çıkan Tekniklere Genel Bir Bakış Yüksek Fırınlar Için Yeni Ortaya Çıkan Teknikler İç yanma hazneleriyle tasarlanmış sıcak ocakların kullanılması durumunda, refrakter kütledeki çatlaklardan çeşitli sızıntıların olması nedeniyle yüksek düzeyde CO2 salımları söz konusu olmaktadır. Yeniden astarlama esnasında refrakter duvarın içine uygun tenörde çelik levhalar yerleştirilerek söz konusu çatlakların (yüksek CO2 emisyonları) azaltılması mümkün olmaktadır.

29 Çevresel Ana Konular Sinter tesisleri Hava Emisyonları Sinter tesislerinden çıkan emisyonlar, entegre çelik üretim tesislerinden çıkan toplam toz emisyonunun yüzde 50 sine tekabül etmektedir. Sinter den ve soğutucudan gelen çıkış gazı emisyonlarındaki en fazla görülen kirleticiler ağır metaller, So2, HCl, HF, PAH, CO, NOX, toz ve kalıcı organik kirleticilerdir. Atık ve Yan Ürünler Demir içeren materyallerin bir araya gettirilme prosesinin bir ürünü olan sinter maden eritme fırınlarındaki yükün önemli bir bölümünü temsil etmektedir. Buna ek olarak, ölçülebilir ısının gerikazanımı ve katı atıkların kullanımı ciddi konulardır. Çevresel faydalar aşağı akım proseslerin demir zengini katı yan ürünlerinin geri dönüşümü prosesi ve ısı gerikazanımı potansiyeli ile bağlantılıdır

30 Çevresel Ana Konular Peletleme tesisleri Hava Emisyonları- Peletleme demir materyalleri bir araya getirmek için kullanılan diğer bir prosestir. Havaya salınan emisyonlar çevresel sorunlar yaratır. Çıkış gazları şunlardır; toz, org C, VOC, SO2, NOX, CO, F, PCB, PAH, PCDD/F ve ağır metaller. Atıksu- Pelet tesislerindeki diğer ana konular, ölçülebilen ısı kullanımı, atıksu arıtma ve proses kalıntılarının iç kullanımıdır.

31 Çevresel Ana Konular Kok fırını tesisleri Hava emisyonları- Emisyonun havaya karıştığı proses gaz arıtma ünitesi en önemli bölümdür. Emisyonlar için ana nokta kaynak ateşleme esnasında atık olarak çıkan gazlardır. Ek olarak, bir çok emisyon, boşaltma, depolama, işleme, kırma ve harmanlama (kömürün hazırlanması) işlemlerinden yayılabilmektedir. VOC emisyonları kok fırını bataryalarından yayılabilir/kaçak olabilir. Kötü kokuya sebep verme potansiyeli bulunan yan ürün tesislerinden yayılacak veya kaçak olacak amonyak ve BTX emisyonları söz konusu olabilir. Kok fırını gazının yakıt olarak kullanıldığı kok fırını tesislerinde veya diğer tessislerde toz ve SO2 bir sorun teşkil etmektedir. Kok fırını gazının desülfürizasyonu emisyonların aza indirilmesi için yüksek önceliklibir önlemdir. Atık su- Atıksu bertarafı kok fırın tesisleri için diğer önemli bir. Atık ve Yan Ürünler-Kok fırın gazının optimize yönetimi ve entegre tesislerdeki proseslerinde kullanılması enerji tasarrufunu sağlamakta ve emisyonları minimize etmektedir.

32 Çevresel Ana Konular Yüksek fırın tesisleri Hava emisyonları- Çıkış gazları, yükleme işlemlerinden, sıcak sobaların baca gazlarından, yüksek fırın gazlarından, erimiş madennin aktığı kanallardaki hidrokarbonlardan, maden akıtma deliklerindeki killerden, akıtmadan doğan partikül maddelerden, cürüfdan çıkan kötü kokulardan kaynaklı toz, org C, VOC, NOX, SO2 ve H2S lardır. Atıksu- Bu tesisler soğuk su ve mden eritme fırını gaz temizleme işleminden atıksu üretmektedir. Atık ve Yan Ürünler-Üretim kalıntıları YF tozu, YF fabrika tozu, YF gaz temizleme kaynaklı çamur, YF cüruf, sulu harç ve atık refrakterleridir.

33 Çevresel Ana Konular Oksijen fırını tesisleri Hava Emisyonları-Birincil ve ikincil tozdan arındırma, sıcak metal ön işleme, ikincil çelik üretimi ve çeşitli katı proses kalıntıları gibi bir takım kaynaklardan havaya salınan emisyonlar oksijenli çelik üretiminde karşılaşılan çevresel ana konulardır. İkincil emisyon toplama sistemlerinin yetersiz kaldığı yerlerde toz emisyonlarının difüze edilmesine özel dikkat harcanması gerekmektedir. Çıkış gazları şu şekildedir; : toz, org C, VOC, SO2, NOX, CO, F, PCB, PAH, PCDD/F ve ağır metaller. Atıksu-atıksu ıslak toz arındırmadan (uygulanırsa) ve devamlı dökümden ortaya çıkmaktadır. Atık ve Yan Ürünler-Üretim kalıntıları: sıcak metal işleme tozu, ince BOF gazı tozu, BOF gazı çamuru ve şekil 2.12 de görüldüğü üzere diğerleridir.

34 Çevresel Ana Konular Elektrik ark fırını tesisleri Hava emisyonları-demir içeren (ağırlıklı hurda) malzemelerin doğrudan ergimesi genellikle yüksek miktarda elektrik enerjisi ihtiyacı olan elektrikli ark fırınlarda gerçekleştirilmekte ve ciddi miktarda salıma sebep olmaktadır. Atık ve yan ürünler (filtre tozu ve cüruf) gibi katı proses kalıntıları ortaya çıkmaktadır. Fırından havaya karışan emisyonlar birçok organik (kalıcı organik kirleticiler ; PCB ce PCDD/F) ve organik olmayan (demir oksit tozu, ağır metaller) bileşenden meydana gelmektedir. Atıksu-Bu tesisler, yüksek fırın gaz yıkamalardan soğutma suyu ve atık su üretmektedir.

35 Çevresel Ana Konular Enerji Tüketimi Demir ve çelik üretiminde enerji tüketimi kayda değer miktardadır. Seragazı olarak CO2 enerji tüketildiğinde üretilmektedir. Demir ve çelik proseslerinde birçok CO2 emisyon noktaları bulunmaktadır. Bunlar üç ana hedefe ulaşmak ile bağlantılıdır: a) Kimyasal reaksiyonları ve gerekli olan fiziksel tretmanı yapmak için yeterli sıcaklığın sağlanması. b) Demir oksiti düşürmek için sisteme bir indirgeyici (genelde CO) sokulması. c) Çelik fabrikalarını işletmek için gerekli güç ve buharın sağlanması. Demir ve çelik üretimi bakımıdan, CO2 emisyonları yüksek fırınlarda kullanılan azaltıcı ajanların (kömür, kok, petrol) türüne ve miktarına yüksek ölçüde bağlıdır. Bu sebeple, çelik endüstrisi, genel anlamda enerji tüketimini azaltmak ve başta CO2 olmak üzere SG emisyonlarını düşürmek amacıyla bir dizi tedbiri aktif bir biçimde tatbik etmektedir. Enerji tüketimi çelik üretim proseslerinde enerji tasarrufu sağlayan ekipmanlarnı ortaya çıkmasıyla birlikte giderek azalmakta ve enerji santralları gibi enerji dönüşüm tesislerinin verimliliği artmaktadır. Enerji tasarrufu sağlayan ekipmanlar atık enerji gerikazanım donanımını içermektedir.diğer tedbir enerji tüketiminin ve toplam enerji yönetiminin uygulanmasında optimizasyonun yapılmasıdır. Belirli bir düzeyde, doğrudan azaltım (DR) CO2 emisyonlarını düşürmek için bir seçenek olabilir. İlaveten, enerji tasarrufları ve verimlilik iyileştirmelerinin ötesinde, karbondiyoksit hafifletme projeleri CO2 yi yakalamak ve depolamak için geliştirilmektedir.

36 Çevresel Ana Konular Enerji Tüketimi Demir ve çelik üretimi bakımıdan, CO2 emisyonları yüksek fırınlarda kullanılan azaltıcı ajanların (kömür, kok, petrol) türüne ve miktarına yüksek ölçüde bağlıdır. Bu sebeple, çelik endüstrisi, genel anlamda enerji tüketimini azaltmak ve başta CO2 olmak üzere SG emisyonlarını düşürmek amacıyla bir dizi tedbiri aktif bir biçimde tatbik etmektedir. Enerji tüketimi çelik üretim proseslerinde enerji tasarrufu sağlayan ekipmanlarnı ortaya çıkmasıyla birlikte giderek azalmakta ve enerji santralları gibi enerji dönüşüm tesislerinin verimliliği artmaktadır. Enerji tasarrufu sağlayan ekipmanlar atık enerji gerikazanım donanımını içermektedir. Diğer tedbir enerji tüketiminin ve toplam enerji yönetiminin uygulanmasında optimizasyonun yapılmasıdır. Belirli bir düzeyde, doğrudan azaltım (DR) CO2 emisyonlarını düşürmek için bir seçenek olabilir. İlaveten, enerji tasarrufları ve verimlilik iyileştirmelerinin ötesinde, karbondiyoksit hafifletme projeleri CO2 yi yakalamak ve depolamak için geliştirilmektedir.

Demir Ve Çelik Üretimi. Üzerine Uygulamalar ve. Teknolojiler Özeti

Demir Ve Çelik Üretimi. Üzerine Uygulamalar ve. Teknolojiler Özeti Demir Ve Çelik Üretimi Üzerine Uygulamalar ve Teknolojiler Özeti Günümüzde çelik üretiminde dünya çapında dört yol kullanılmaktadır: 1. Yüksek Fırın/oksijenli Fırın (BF/BOF) 2. Elektrikli Ark Fırın (EAF)

Detaylı

Harici Yanma Tesisi. Enerji Üretim ve Dağıtım Müdürlüğü. Özgür AKGÜN

Harici Yanma Tesisi. Enerji Üretim ve Dağıtım Müdürlüğü. Özgür AKGÜN Harici Yanma Tesisi Enerji Üretim ve Dağıtım Müdürlüğü Özgür AKGÜN 05.06.2015 Şirket Tanıtımı Alanı 4.2 km² 3 05.06.2015 Şirket Tanıtımı Ülkemizin en büyük ve tek entegre yassı çelik üreticisi 9 milyon

Detaylı

DEMİR-ÇELİK SEKTÖRÜNDE ENERJİ VERİMLİLİĞİ & YÖNETİMİ

DEMİR-ÇELİK SEKTÖRÜNDE ENERJİ VERİMLİLİĞİ & YÖNETİMİ DEMİR-ÇELİK SEKTÖRÜNDE ENERJİ VERİMLİLİĞİ & YÖNETİMİ Serpil Çimen Teknik İşler Direktörü Türkiye Çelik Üreticileri Derneği 15 Ocak 2014 WOW Kongre Merkezi -İstanbul Türkiye nin Ham Çelik Üretimi (mmt)

Detaylı

ÇELİK YAPIM OCAKLARI BACA TOZLARININ «DÖNER TABANLI FIRIN ( RHF)» LARDA KÖMÜR İLE DİREKT İNDİRGENMESİ. Muammer BİLGİÇ ECOSID Ltd.

ÇELİK YAPIM OCAKLARI BACA TOZLARININ «DÖNER TABANLI FIRIN ( RHF)» LARDA KÖMÜR İLE DİREKT İNDİRGENMESİ. Muammer BİLGİÇ ECOSID Ltd. ÇELİK YAPIM OCAKLARI BACA TOZLARININ «DÖNER TABANLI FIRIN ( RHF)» LARDA KÖMÜR İLE DİREKT İNDİRGENMESİ Muammer BİLGİÇ ECOSID Ltd. Ağustos 2011 YENİ FIRSATLAR Daralan hammadde kaynakları Çelik üreticilerinin,

Detaylı

YALOVA ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ KÖMÜR TEKNOLOJİLERİ

YALOVA ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ KÖMÜR TEKNOLOJİLERİ YALOVA ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ KÖMÜR TEKNOLOJİLERİ ENTEGRE GAZLAŞTIRMA KOMBİNE ÇEVRİMİ SİSTEMLERİ Eren SOYLU 100105045 ernsoylu@gmail.com 2015, Yalova 1.

Detaylı

Türkiye nin Elektrik Üretimi ve Tüketimi

Türkiye nin Elektrik Üretimi ve Tüketimi Türkiye nin Elektrik Üretimi ve Tüketimi -Çimento Sanayinde Enerji Geri Kazanımı Prof. Dr. İsmail Hakkı TAVMAN Dokuz Eylül Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü Enerji Kaynakları Kullanışlarına Göre

Detaylı

HİDROJEN ÜRETİMİ BUĞRA DOĞUKAN CANPOLAT

HİDROJEN ÜRETİMİ BUĞRA DOĞUKAN CANPOLAT 1 HİDROJEN ÜRETİMİ BUĞRA DOĞUKAN CANPOLAT 16360018 2 HİDROJEN ÜRETİMİ HİDROJEN KAYNAĞI HİDROKARBONLARIN BUHARLA İYİLEŞTİRİMESİ KISMİ OKSİDASYON DOĞAL GAZ İÇİN TERMAL KRAKİNG KÖMÜR GAZLAŞTIRMA BİYOKÜTLE

Detaylı

Pik (Ham) Demir Üretimi

Pik (Ham) Demir Üretimi Pik (Ham) Demir Üretimi Çelik üretiminin ilk safhası pik demirin eldesidir. Pik demir için başlıca şu maddeler gereklidir: 1. Cevher: Demir oksit veya karbonatlardan oluşan, bir miktarda topraksal empüriteler

Detaylı

ÇİMENTO ÜRETİMİ VE HAVA KİRLİLİĞİ

ÇİMENTO ÜRETİMİ VE HAVA KİRLİLİĞİ Dokuz Eylül Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Çevre Mühendisliği Bölümü, Buca/İZMİR ÇİMENTO ÜRETİMİ VE HAVA KİRLİLİĞİ 1 / 56 EN ÇOK ÜRETİM YAPAN 15 ÜLKE Türkiye, çimento üretiminde dünyada 5. Avrupada

Detaylı

Gaz arıtımı sonucu oluşan ve tehlikeli maddeler içeren çamurlar ve filtre kekleri dışındaki gaz arıtımı sonucu oluşan çamurlar

Gaz arıtımı sonucu oluşan ve tehlikeli maddeler içeren çamurlar ve filtre kekleri dışındaki gaz arıtımı sonucu oluşan çamurlar Düzenli Depolama - 1. Sınıf (Tehlikeli Atık Düzenli Depolama) 01 03 04* Sülfürlü cevherlerin işlenmesinden kaynaklanan asit üretici maden atıkları 01 03 05* Tehlikeli madde içeren diğer maden atıkları

Detaylı

ENDÜSTRİYEL SÜREÇLER MEVCUT VERİLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ

ENDÜSTRİYEL SÜREÇLER MEVCUT VERİLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ ENDÜSTRİYEL SÜREÇLER MEVCUT VERİLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ Erhan ÜNAL 10.03.2010 1 4. ENDÜSTRİYEL PROSESLER 4.1. Genel Çimento Üretimi Kireç Üretimi Kireçtaşı ve Dolomit Kullanımı Soda Külü Üretimi ve Kullanımı

Detaylı

KATI ATIKLARDAN ENERJİ ELDE EDİLMESİ

KATI ATIKLARDAN ENERJİ ELDE EDİLMESİ KATI ATIKLARDAN ENERJİ ELDE EDİLMESİ Atıktan enerji elde edilmesi, atıkların fazla oksijen varlığında yüksek sıcaklıkta yakılması prosesidir. Yanma ürünleri, ısı enerjisi, inert gaz ve kül şeklinde sayılabilir.

Detaylı

FİGEN YARICI Nuh Çimento Sanayi A.ş. Yönetim Destek Uzman Yard. 07.10.2015

FİGEN YARICI Nuh Çimento Sanayi A.ş. Yönetim Destek Uzman Yard. 07.10.2015 1 2 FİGEN YARICI Nuh Çimento Sanayi A.ş. Yönetim Destek Uzman Yard. 07.10.2015 3 İÇİNDEKİLER 1) TARİHÇE 2) ÇİMENTO nedir ve ÇİMENTO ÜRETİM PROSESİ 3) VERİMLİLİK UYGULAMALARI (Bu sunumda yer alan sayısal

Detaylı

Tehlikeli Atık Bertaraf Yöntemleri ve İZAYDAŞ Yakma Tesisi İZMİT ATIK VE ARTIKLARI ARITMA YAKMA VE DEĞERLENDİRME A.Ş.

Tehlikeli Atık Bertaraf Yöntemleri ve İZAYDAŞ Yakma Tesisi İZMİT ATIK VE ARTIKLARI ARITMA YAKMA VE DEĞERLENDİRME A.Ş. Tehlikeli Atık Bertaraf Yöntemleri ve İZAYDAŞ Yakma Tesisi İZMİT ATIK VE ARTIKLARI ARITMA YAKMA VE DEĞERLENDİRME A.Ş. TEHLİKELİ ATIK Tehlikeli atıklar; patlayıcı, parlayıcı, kendiliğinden yanmaya müsait,

Detaylı

Dokuz Eylül Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Çevre Mühendisliği Bölümü, Buca/İZMİR ÇİMENTO ÜRETİMİ VE HAVA KİRLİLİĞİ

Dokuz Eylül Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Çevre Mühendisliği Bölümü, Buca/İZMİR ÇİMENTO ÜRETİMİ VE HAVA KİRLİLİĞİ Dokuz Eylül Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Çevre Mühendisliği Bölümü, Buca/İZMİR ÇİMENTO ÜRETİMİ VE HAVA KİRLİLİĞİ Üretim aşamaları - Ham madde depolama ve hazırlama - Yakıt depolama ve hazırlama

Detaylı

Hava Kirliliği Kontrolu Prof.Dr.Abdurrahman BAYRAM

Hava Kirliliği Kontrolu Prof.Dr.Abdurrahman BAYRAM Dokuz Eylül Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Çevre Mühendisliği Bölümü, Buca/İZMİR Hava Kirliliği Kontrolu Prof.Dr.Abdurrahman BAYRAM HAVA KİRLİLİĞİ KONTROL MEKANİZMASI Ulusal, Bölgesel Yerel Çalışma

Detaylı

ELEKTRİK ARK OCAKLI ÇELİKHANE TESİSLERİNİN; HAVA KİRLETİCİLERİ, EMİSYON KONTROL VE AZALTIM TEKNİKLERİ

ELEKTRİK ARK OCAKLI ÇELİKHANE TESİSLERİNİN; HAVA KİRLETİCİLERİ, EMİSYON KONTROL VE AZALTIM TEKNİKLERİ T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI ÇED İZİN VE DENETİM GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ELEKTRİK ARK OCAKLI ÇELİKHANE TESİSLERİNİN; HAVA KİRLETİCİLERİ, EMİSYON KONTROL VE AZALTIM TEKNİKLERİ A.Yavuz Yücekutlu, A.Teoman

Detaylı

ÇELİK YAPIM OCAKLARI BACA TOZLARININ «ROTARY HEART FURNACE» LARDA KÖMÜR İLE DİREKT İNDİRGENMESİ. Muammer BİLGİÇ ECOSID Ltd.

ÇELİK YAPIM OCAKLARI BACA TOZLARININ «ROTARY HEART FURNACE» LARDA KÖMÜR İLE DİREKT İNDİRGENMESİ. Muammer BİLGİÇ ECOSID Ltd. ÇELİK YAPIM OCAKLARI BACA TOZLARININ «ROTARY HEART FURNACE» LARDA KÖMÜR İLE DİREKT İNDİRGENMESİ Muammer BİLGİÇ ECOSID Ltd. Ağustos 2011 YENİ FIRSATLAR Daralan hammadde kaynakları Çelik üreticilerinin,

Detaylı

Eğitimcilerin Eğitimi Bölüm 3: İzleme Planları Hakkında Temel Kavramlar. İklim ŞAHİN , ANTALYA

Eğitimcilerin Eğitimi Bölüm 3: İzleme Planları Hakkında Temel Kavramlar. İklim ŞAHİN , ANTALYA Eğitimcilerin Eğitimi Bölüm 3: İzleme Planları Hakkında Temel Kavramlar İklim ŞAHİN 21.02.2017, ANTALYA Sunum İçeriği İzleme Sınırları Faaliyet Emisyon Kaynağı Toplam Tahmini Emisyon Tesis Kategorisi İzleme

Detaylı

DEMİR - ÇELİK ÜRETİMİ

DEMİR - ÇELİK ÜRETİMİ DEMİR - ÇELİK ÜRETİMİ Demir üretiminde, yaklaşık olarak bir ton demir üretmek için yedi ton hammadde gerekmektedir: 2.0 ton demir cevheri 1.0 ton kok 0.5 ton kireç taşı 3.5 ton gaz Temel olarak çelik

Detaylı

TEHLİKELİ ATIK ÖN İŞLEM TESİSLERİ

TEHLİKELİ ATIK ÖN İŞLEM TESİSLERİ TEHLİKELİ ATIK ÖN İŞLEM TESİSLERİ i. Elleçleme (Handling) Tesisi Elleçleme tesisi, uygun tehlikeli ve tehlikesiz endüstriyel atıkların, parçalanması ve termal bertaraf tesislerinin istediği fiziksel şartları

Detaylı

Hava Kirliliği Kontrolu Prof.Dr.Abdurrahman BAYRAM

Hava Kirliliği Kontrolu Prof.Dr.Abdurrahman BAYRAM Dokuz Eylül Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Çevre Mühendisliği Bölümü, Buca/İZMİR Hava Kirliliği Kontrolu Prof.Dr.Abdurrahman BAYRAM Hava Kirliliği Kontrolu Kontrol mekanizması Hava kirliliği kontrol

Detaylı

KATI ATIKLARDAN ENERJİ ÜRETİMİ

KATI ATIKLARDAN ENERJİ ÜRETİMİ KATI ATIKLARDAN ENERJİ ÜRETİMİ Artan nüfus, kentlesme ve sanayilesmeye paralel olarak olusan katı atık miktarı da hızla artmakta ve kentler için giderek daha büyük bir sorun haline gelmektedir. Gelismis

Detaylı

DORSET BİYOKÜTLE VE TAVUK GÜBRESİ KURUTMA SİSTEMİ

DORSET BİYOKÜTLE VE TAVUK GÜBRESİ KURUTMA SİSTEMİ DORSET BİYOKÜTLE VE TAVUK GÜBRESİ KURUTMA SİSTEMİ n Kurutma Biyokütle Biyogaz tesisi çıktısı Yonga Arıtma Çamuru Tavuk Gübresi Gıda atıkları vs. n Kompakt ve esnek n Peletleme tesisi n Sanitasyon n Çuvallama

Detaylı

3/25/2016 YÜKSEK FIRIN REAKSİYONLARI

3/25/2016 YÜKSEK FIRIN REAKSİYONLARI YÜKSEK FIRIN REAKSİYONLARI Demir oksitler hematit (Fe 2 O 3 ), magnetit (Fe 3 O 4 ) ve wüstit (FeO) olmak üzere 3 çeşittir. Bu oksitler fırın içerisinde kısımlar halinde indirgenirler. Yüksek fırın ters

Detaylı

Temiz Teknoloji. Giriş

Temiz Teknoloji. Giriş Temiz Teknoloji Giriş Nisan 2009 Wim van Doorn Royal Haskoning Hollanda Temiz Teknoloji Sunuşu içeriği Giriş Kavramlar * Sürdürülebilirlik * Ekolojik mühendislik * Temiz Teknoloji IPPC - Best Available

Detaylı

Bazik Oksijen Fırını (BOF)

Bazik Oksijen Fırını (BOF) ÇELİK ÜRETİMİ Bazik Oksijen Fırını (BOF) Çelik üretimindeki ilk modern anlamdaki uygulamalar 1850 lerdeki Bessemer uygulamaları ile başlamıştır. İlk başta bu uygulamalarda kullanılan konvertörlerin iç

Detaylı

Tozların Şekillendirilmesi ve Sinterleme. Yrd. Doç. Dr. Rıdvan YAMANOĞLU

Tozların Şekillendirilmesi ve Sinterleme. Yrd. Doç. Dr. Rıdvan YAMANOĞLU Tozların Şekillendirilmesi ve Sinterleme Fırın Tasarımı Toz metalurjisinin çoğu uygulamalarında nihai ürün açısından yüksek yoğunluk öncelikli bir kavramdır. Toz yoğunlaştırması (densifikasyon) aşağıda

Detaylı

Demir Dışı Metaller Sektörü ve KOK lar. Prof. Dr. Ülkü Yetiş ODTÜ Çevre Mühendisliği Bölümü

Demir Dışı Metaller Sektörü ve KOK lar. Prof. Dr. Ülkü Yetiş ODTÜ Çevre Mühendisliği Bölümü Demir Dışı Metaller Sektörü ve KOK lar Prof. Dr. Ülkü Yetiş ODTÜ Çevre Mühendisliği Bölümü Başlıca Demir Dışı Sektörler Önemli KOK Kaynakları İki il Cu, Al, P BAT/BEP ted irleri alı Alaşı lar; etalleri

Detaylı

T.C. BURSA VALİLİĞİ Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü TESİSE KABUL EDİLECEK TEHLİKESİZ ATIK KODLARI LİSTESİ

T.C. BURSA VALİLİĞİ Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü TESİSE KABUL EDİLECEK TEHLİKESİZ ATIK KODLARI LİSTESİ TESİSE KABUL EDİLECEK TEHLİKESİZ ATIK KODLARI LİSTESİ EK-2 01 01 01, Metalik maden kazılarından kaynaklanan 01 01 02, Metalik olmayan maden kazılarından kaynaklanan 01 03 08, 01 03 07 dışındaki diğer tozumsu

Detaylı

ArGe / ÜrGe? Ürün. Kriter: Yerlileştirme Oranı olabilir. Teknoloji Geliştirme (Ar-Ge) Tasarım. Malzeme. İmalat. Know-How

ArGe / ÜrGe? Ürün. Kriter: Yerlileştirme Oranı olabilir. Teknoloji Geliştirme (Ar-Ge) Tasarım. Malzeme. İmalat. Know-How Sunum Planı Teknoloji ve Ürün Nedir? Teknoloji ve Ürün Geliştirme Süreçleri Enerji Sistemlerinde Teknoloji Geliştirme Dünya da Termik Santral Teknolojilerindeki Durum Türkiye deki Mevcut Durum ve Gelişimi

Detaylı

Emisyon Raporu YAZICI DEMİR ÇELİK SAN.VE TUR.TİC. A.Ş.

Emisyon Raporu YAZICI DEMİR ÇELİK SAN.VE TUR.TİC. A.Ş. Emisyon Raporu YAZICI DEMİR ÇELİK SAN.VE TUR.TİC. A.Ş. Rapor Bilgileri Yıl 2016 Oluşturulma Tarihi 23.10.2017 Tesis Bilgileri Adres İSKENDERUN ORGANİZE SANAYİ BÖL.SARI SEKİ İSKENDERUN HATAY Telefon 3266562300

Detaylı

Çimento Sektörünün Ekolojik Sürdürülebilirliği ve Eren Holding Çalışmaları

Çimento Sektörünün Ekolojik Sürdürülebilirliği ve Eren Holding Çalışmaları Çimento Sektörünün Ekolojik Sürdürülebilirliği ve Eren Holding Çalışmaları Türkiye de nüfus artışına paralel ilerleyen konut ihtiyacı, devam eden kamu projeleri, altyapı çalışmaları ve artan sanayileşme

Detaylı

MET KARŞILAŞTIRMA TABLOLARI ANALİZ VE GRAFİKLER. Prof. Dr. AYHAN ŞENGİL /09 /2016 ANKARA

MET KARŞILAŞTIRMA TABLOLARI ANALİZ VE GRAFİKLER. Prof. Dr. AYHAN ŞENGİL /09 /2016 ANKARA MET KARŞILAŞTIRMA TABLOLARI ANALİZ VE GRAFİKLER Prof. Dr. AYHAN ŞENGİL 28-29 /9 /16 ANKARA TÜRKİYE DE OTOMOTİV SEKTÖRÜNÜN GENEL MET LERE UYUM DURUMU 9 8 6 4 85 95 95 82 75 9 45 76 21.MET: Su tüketimi ve

Detaylı

ENERJİ YÖNETİMİ VE POLİTİKALARI

ENERJİ YÖNETİMİ VE POLİTİKALARI ENERJİ YÖNETİMİ VE POLİTİKALARI KAZANLARDA ENERJİ VERİMLİLİĞİ ÖĞRENCİNİN ADI:KUBİLAY SOY ADI:KOÇ NUMARASI:15360038 KAZANLAR Yakıtın kimyasal enerjisini yanma yoluyla ısı enerjisine dönüştüren ve bu ısı

Detaylı

SAĞLIK GEREÇLERİ ÜRETİMİNDE ENERJİ VE SİNTERLEME SICAKLIĞININ DÜŞÜRÜLMESİ ÇALIŞMALARI

SAĞLIK GEREÇLERİ ÜRETİMİNDE ENERJİ VE SİNTERLEME SICAKLIĞININ DÜŞÜRÜLMESİ ÇALIŞMALARI SERAMİK ARAŞTIRMA MERKEZİ SAĞLIK GEREÇLERİ ÜRETİMİNDE ENERJİ VE SİNTERLEME SICAKLIĞININ DÜŞÜRÜLMESİ ÇALIŞMALARI PERVİN DAĞ 03 04 2009 İçerik Türkiye de enerji tüketimi Enerji esaslı CO 2 emisyonu Türkiye

Detaylı

YAKIT PİLLERİ. Cihat DEMİREL

YAKIT PİLLERİ. Cihat DEMİREL YAKIT PİLLERİ Cihat DEMİREL 16360030 İçindekiler Yakıt pilleri nasıl çalışır? Yakıt Pili Çalışma Prensibi Yakıt pilleri avantaj ve dezavantajları nelerdir? 2 Yakıt Pilleri Nasıl Çalışır? Tükenmez ve hiç

Detaylı

Kanalizasyon Atıklarının Geri Dönüşümü Projesi (Antalya Tesisi)

Kanalizasyon Atıklarının Geri Dönüşümü Projesi (Antalya Tesisi) Kanalizasyon Atıklarının Geri Dönüşümü Projesi (Antalya Tesisi) Hakkımızda Şirketimiz DEMİREKEN ENERJİ AŞ. 2012 yılından bu yana yenilenebilir enerji alanında yatırım yapmayı hedef olarak benimsemiştir.

Detaylı

Gönen Enerji Biyogaz, Sentetik Petrol, Organik Gübre ve Hümik Asit Tesisleri: Ar-Ge Odaklı Örnek Bir Simbiyoz Çalışması Hasan Alper Önoğlu

Gönen Enerji Biyogaz, Sentetik Petrol, Organik Gübre ve Hümik Asit Tesisleri: Ar-Ge Odaklı Örnek Bir Simbiyoz Çalışması Hasan Alper Önoğlu Gönen Enerji Biyogaz, Sentetik Petrol, Organik Gübre ve Hümik Asit Tesisleri: Ar-Ge Odaklı Örnek Bir Simbiyoz Çalışması Hasan Alper Önoğlu Altaca Çevre Teknolojileri ve Enerji Üretim A.Ş. Yönetim Kurulu

Detaylı

tmmob makina mühendisleri odası uygulamalı eğitim merkezi Buhar Kazanı Verim Hesapları Eğitimi

tmmob makina mühendisleri odası uygulamalı eğitim merkezi Buhar Kazanı Verim Hesapları Eğitimi tmmob makina mühendisleri odası uygulamalı eğitim merkezi Buhar Kazanı Verim Hesapları Eğitimi Alpaslan GÜVEN Makina Yük.Mühendisi Enerji Yöneticisi EEP Eğitmeni Ekim - 2012 BUHAR KAZANLARI Kazan: İçerisinde

Detaylı

T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI Çevresel Etki Değerlendirmesi, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü

T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI Çevresel Etki Değerlendirmesi, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü Sayı: 43986390-150.01/2882 23/10/2017 Konu: Çevre İzin ve Lisans Belgesi İSTAÇ İSTANBUL ÇEVRE YÖNETİMİ SANAYİ VE TİCARET ANONİM ŞİRKETİ - SEYMEN ATIK BERTARAF TESİSİ Seymen Mahallesi, Laiklik Caddesi,

Detaylı

Dokuz Eylül Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Çevre Mühendisliği Bölümü, Buca/İZMİR. Yanma. Prof.Dr. Abdurrahman BAYRAM

Dokuz Eylül Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Çevre Mühendisliği Bölümü, Buca/İZMİR. Yanma. Prof.Dr. Abdurrahman BAYRAM Dokuz Eylül Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Çevre Mühendisliği Bölümü, Buca/İZMİR Yanma Prof.Dr. Abdurrahman BAYRAM Telefon: 0232 3017494 Faks: 0232 3017498 E-Mail: abayram@deu.edu.tr ÇEV 3016 Hava

Detaylı

TÜRK ÇİMENTO SEKTÖRÜNÜN DÖNGÜSEL EKONOMİDEKİ ROLÜ

TÜRK ÇİMENTO SEKTÖRÜNÜN DÖNGÜSEL EKONOMİDEKİ ROLÜ TÜRK ÇİMENTO SEKTÖRÜNÜN DÖNGÜSEL EKONOMİDEKİ ROLÜ Ağustos 2017 Döngüsel Ekonomi Nedir? Son yıllarda özellikle Avrupa Birliği nin çok önem verdiği döngüsel ekonomi (circular economy) ülkemizin gündeminde

Detaylı

DOÇ. DR. FATİH ÇALIŞKAN

DOÇ. DR. FATİH ÇALIŞKAN Sakarya Üniversitesi, Teknoloji Fakültesi, Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü Metalurji ve Malzeme Laboratuarı ve Uygulamaları Dersi Deney Föyü PİROMETALURJİK YÖNTEMLERLE METAL TOZ ÜRETİMİ 1- AMAÇ

Detaylı

DÖKÜMHANELERDE EMİSYONLARIN AZALTILMASI UYGULAMALARI

DÖKÜMHANELERDE EMİSYONLARIN AZALTILMASI UYGULAMALARI DÖKÜMHANELERDE EMİSYONLARIN AZALTILMASI UYGULAMALARI Berivan Boduroğlu 26.10.2018 1 EMİSYON VE HAVA KİRLİLİĞİ Katı, sıvı ve gaz şeklindeki yabancı maddelerin insan sağlığına, canlı hayatına ve ekolojik

Detaylı

ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ

ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ DENEY FÖYÜ DENEY ADI AKIŞKAN YATAKLI ISI TRANSFER DENEYİ DERSİN ÖĞRETİM ÜYESİ DENEY SORUMLUSU DENEY GRUBU: DENEY TARİHİ

Detaylı

Enerji Üretim ve Dağıtım Müdürlüğü Mühendislik Müdürlüğü Üretim Sistemleri Geliştirme Müdürlüğü Mayıs 2015

Enerji Üretim ve Dağıtım Müdürlüğü Mühendislik Müdürlüğü Üretim Sistemleri Geliştirme Müdürlüğü Mayıs 2015 Çelikhane Gazı Kazanım ve Kullanımının Artırılması Projesi Enerji Üretim ve Dağıtım Müdürlüğü Mühendislik Müdürlüğü Üretim Sistemleri Geliştirme Müdürlüğü Mayıs 2015 Sunum Akışı Erdemir de Enerji, Proses

Detaylı

FIRAT ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ METALURJİ VE MALZEME MÜHENDİSLİĞİ 3. SINIF EKSTRAKTİF METALURJİ DERSİ VİZE SINAV SORULARI CEVAP ANAHTARI

FIRAT ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ METALURJİ VE MALZEME MÜHENDİSLİĞİ 3. SINIF EKSTRAKTİF METALURJİ DERSİ VİZE SINAV SORULARI CEVAP ANAHTARI FIRAT ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ METALURJİ VE MALZEME MÜHENDİSLİĞİ 3. SINIF EKSTRAKTİF METALURJİ DERSİ VİZE SINAV SORULARI CEVAP ANAHTARI ---------------------------------------Boşluk Doldurma Soru

Detaylı

Alüminyum Cürufundan Alüminyum Metali ve Flaks Eldesi

Alüminyum Cürufundan Alüminyum Metali ve Flaks Eldesi Alüminyum Cürufundan Alüminyum Metali ve Flaks Eldesi 1 *Nedim SÖZBİR, 2 Mustafa AKÇİL and 3 Hasan OKUYUCU 1 *Sakarya Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Makina Müh. Bölümü, 54187 Esentepe, Sakarya 2

Detaylı

TÜRK ÇİMENTO SEKTÖRÜNÜN ALTERNATİF YAKIT VE ALTERNATİF HAMMADDE KULLANIMI YAKLAŞIMI

TÜRK ÇİMENTO SEKTÖRÜNÜN ALTERNATİF YAKIT VE ALTERNATİF HAMMADDE KULLANIMI YAKLAŞIMI TÜRK ÇİMENTO SEKTÖRÜNÜN ALTERNATİF YAKIT VE ALTERNATİF HAMMADDE KULLANIMI YAKLAŞIMI Kasım 2014 Çimento Üretimi Çimento yarı mamulü olan klinker; kireçtaşı, marn ve kil gibi hammaddelerin öğütülüp homojenize

Detaylı

İZMİR İLİ ENERJİ TESİSLERİNİN ÇEVRESEL ETKİLERİ (Aliağa Bölgesi) TMMOB Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şubesi

İZMİR İLİ ENERJİ TESİSLERİNİN ÇEVRESEL ETKİLERİ (Aliağa Bölgesi) TMMOB Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şubesi İZMİR İLİ ENERJİ TESİSLERİNİN ÇEVRESEL ETKİLERİ (Aliağa Bölgesi) TMMOB Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Giriş Sanayi devriminin gerçekleşmesi ile birlikte; üretimde enerji talebi artmış, sermaye sınıfı

Detaylı

ÇEVRE MÜHENDĠSLĠĞĠ BÖLÜMÜ 0010020036 KODLU TEMEL ĠġLEMLER-1 LABORATUVAR DERSĠ DENEY FÖYÜ

ÇEVRE MÜHENDĠSLĠĞĠ BÖLÜMÜ 0010020036 KODLU TEMEL ĠġLEMLER-1 LABORATUVAR DERSĠ DENEY FÖYÜ DENEY NO: 5 HAVAANDIRMA ÇEVRE MÜHENDĠSĠĞĠ BÖÜMÜ Çevre Mühendisi atmosfer şartlarında suda çözünmüş oksijen ile yakından ilgilidir. Çözünmüş oksijen (Ç.O) su içinde çözünmüş halde bulunan oksijen konsantrasyonu

Detaylı

İkincil Çelik Metalurjisi (MATE 482) Ders Detayları

İkincil Çelik Metalurjisi (MATE 482) Ders Detayları İkincil Çelik Metalurjisi (MATE 482) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS İkincil Çelik Metalurjisi MATE 482 Her İkisi 3 0 0 3 5 Ön Koşul Ders(ler)i

Detaylı

SÜRDÜRÜLEBİLİR ENERJİ VE HİDROJEN ZEYNEP KEŞKEK ALTERNATİF ENERJİ KAYNAKLARI TEKNOLOJİSİ

SÜRDÜRÜLEBİLİR ENERJİ VE HİDROJEN ZEYNEP KEŞKEK ALTERNATİF ENERJİ KAYNAKLARI TEKNOLOJİSİ SÜRDÜRÜLEBİLİR ENERJİ VE HİDROJEN ZEYNEP KEŞKEK ALTERNATİF ENERJİ KAYNAKLARI TEKNOLOJİSİ HİDROJENİN DEPOLANMASI ÇÖZÜM BEKLEYEN SORUNLAR Hidrojenin en önemli özelliklerinden biri depolanabilir olmasıdır.

Detaylı

ÇEV416 ENDÜSTRİYEL ATIKSULARIN ARITILMASI

ÇEV416 ENDÜSTRİYEL ATIKSULARIN ARITILMASI ÇEV416 ENDÜSTRİYEL ATIKSULARIN ARITILMASI 3. Endüstriyel Kirlenme Problemleri Yrd. Doç. Dr. Kadir GEDİK 3.1. Endüstriyel Atık Kaynak ve Türleri Endüstriyel faaliyetlerin asıl amacı; üretim yapmak Endüstriyel

Detaylı

Demir-Çelik Üretim Teknolojileri (MATE 305) Ders Detayları

Demir-Çelik Üretim Teknolojileri (MATE 305) Ders Detayları Demir-Çelik Üretim Teknolojileri (MATE 305) Ders Detayları Ders Adı Demir-Çelik Üretim Teknolojileri Ders Kodu MATE 305 Dönemi Ders Uygulama Laboratuar Kredi AKTS Saati Saati Saati Güz 3 0 0 3 5 Ön Koşul

Detaylı

SOL Group. SOL Group. 1927 de kurulan 3500 den fazla çalışan. İtalyan merkezli. 25 ülkede faaliyet gösteren. Çok uluslu

SOL Group. SOL Group. 1927 de kurulan 3500 den fazla çalışan. İtalyan merkezli. 25 ülkede faaliyet gösteren. Çok uluslu SOL GROUP SOL Group İtalyan merkezli 1927 de kurulan 3500 den fazla çalışan Çok uluslu SOL Group 25 ülkede faaliyet gösteren Saf, medikal ve tıbbi gazların; üretimini, araştırmasını ve pazarlamasını yapan

Detaylı

Biyoenerji Üretim Yöntem ve Teknolojileri

Biyoenerji Üretim Yöntem ve Teknolojileri Biyoenerji Üretim Yöntem ve Teknolojileri RENSEF Yenilebilir Enerji Sistemleri ve Enerji Verimliliği Fuarı 31 Ekim 2014, Antalya Dr. Mustafa Tolay Genel Sekreter Biyoenerji Derneği www.biyoder.org.tr TÜRKİYE

Detaylı

Öğretim Üyeleri İçin Ön Söz Öğrenciler İçin Ön Söz Teşekkürler Yazar Hakkında Çevirenler Çeviri Editöründen

Öğretim Üyeleri İçin Ön Söz Öğrenciler İçin Ön Söz Teşekkürler Yazar Hakkında Çevirenler Çeviri Editöründen Öğretim Üyeleri İçin Ön Söz Öğrenciler İçin Ön Söz Teşekkürler Yazar Hakkında Çevirenler Çeviri Editöründen ix xiii xv xvii xix xxi 1. Çevre Kimyasına Giriş 3 1.1. Çevre Kimyasına Genel Bakış ve Önemi

Detaylı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Alanında Kapasitesinin Güçlendirilmesi için Teknik Yardım Projesi

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Alanında Kapasitesinin Güçlendirilmesi için Teknik Yardım Projesi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Alanında Kapasitesinin Kitapçık B63 (Ek II 27e) Zeytin İşleme Tesislerinin Çevresel Etkileri I. GİRİŞ Bu belge zeytin işleme tesislerinin

Detaylı

1) Biyokütleye Uygulanan Fiziksel Prosesler

1) Biyokütleye Uygulanan Fiziksel Prosesler 1) Biyokütleye Uygulanan Fiziksel Prosesler 1. Su giderme 2. Kurutma 3. Boyut küçültme 4. Yoğunlaştırma 5. Ayırma Su giderme işleminde nem, sıvı fazda gideriliyor. Kurutma işleminde nem, buhar fazda gideriliyor.

Detaylı

katalitik konvertör (S.C.R.) Iveco

katalitik konvertör (S.C.R.) Iveco IVECO KALİTESİNE YAKINDAN BAKIŞ N 3 katalitik konvertör (S.C.R.) Iveco AVANTAJLAR orijinal olmayan egzost sistemi RİSKLER Iveco SCR Katalitik Egzost Sistemleri mükemmel performansı garanti eder. Taklit

Detaylı

SÜRDÜRÜLEBİLİR ÇELİK ÜRETİMİ

SÜRDÜRÜLEBİLİR ÇELİK ÜRETİMİ 43. YIL TÜRKİYE DEMİR ÇELİK ÜRETİCİLERİ DERNEĞİ SÜRDÜRÜLEBİLİR ÇELİK ÜRETİMİ DR. VEYSEL YAYAN GENEL SEKRETER HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ KONGRE MERKEZİ SIHHİYE / ANKARA 10 NİSAN 2013 Bölgeler İtibariyle Ham

Detaylı

ANKARA ÜNİVERSİTESİ GAMA MESLEK YÜKSEKOKULU ELEKTRİK VE ENERJİ BÖLÜMÜ ALTERNATİF ENERJİ KAYNAKLARI TEKNOLOJİSİ ELEKTRİK ENERJİ SANTRALLERİ 2.

ANKARA ÜNİVERSİTESİ GAMA MESLEK YÜKSEKOKULU ELEKTRİK VE ENERJİ BÖLÜMÜ ALTERNATİF ENERJİ KAYNAKLARI TEKNOLOJİSİ ELEKTRİK ENERJİ SANTRALLERİ 2. ANKARA ÜNİVERSİTESİ GAMA MESLEK YÜKSEKOKULU ELEKTRİK VE ENERJİ BÖLÜMÜ ALTERNATİF ENERJİ KAYNAKLARI TEKNOLOJİSİ ELEKTRİK ENERJİ SANTRALLERİ 2. HAFTA 1 İçindekiler Gaz Türbinli Santraller Kuruluş Amacı Gaz

Detaylı

Güç ve Isıtma Santrallerinde Sonik Temizleme Kullanmanın Faydaları Aşağıdaki gibidir:

Güç ve Isıtma Santrallerinde Sonik Temizleme Kullanmanın Faydaları Aşağıdaki gibidir: Güç ve Isıtma Santrallerinde Sonik Temizleme Kullanmanın Faydaları Aşağıdaki gibidir: # Yakıt tüketimini yaklaşık olarak %2 azaltarak, devamlı olarak Temiz Sıcaklık aktaran yüzeyler # Geri Kazanım Süresi

Detaylı

Doğalgaz Kullanımı ve Yaşam Döngüsü Değerlendirmesi

Doğalgaz Kullanımı ve Yaşam Döngüsü Değerlendirmesi Doğalgaz Kullanımı ve Yaşam Döngüsü Değerlendirmesi Aslı İşler, Enerji Ekonomisi Derneği Filiz Karaosmanoğlu, İstanbul Teknik Üniversitesi 29 Mayıs 2013 İÇERİK Yaşam Döngüsü Değerlendirmesi Doğalgaz ve

Detaylı

KÖMÜR MADENCİLİĞİNİN ÇEVRESEL ETKİLERİ VE ATIKLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ. Hazırlayan: Serkan YUMUŞAK

KÖMÜR MADENCİLİĞİNİN ÇEVRESEL ETKİLERİ VE ATIKLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ. Hazırlayan: Serkan YUMUŞAK KÖMÜR MADENCİLİĞİNİN ÇEVRESEL ETKİLERİ VE ATIKLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ Hazırlayan: Serkan YUMUŞAK Kömür Madenciliğinin Çevresel Etkileri Kömür, organik maddelerin milyonlarca yıl boyunca basınç ve ısıya

Detaylı

SANAYĠ KAYNAKLI HAVA KĠRLĠLĠĞĠ KONTROLÜ

SANAYĠ KAYNAKLI HAVA KĠRLĠLĠĞĠ KONTROLÜ SANAYĠ KAYNAKLI HAVA KĠRLĠLĠĞĠ KONTROLÜ İsken Sugözü Termik Santrali Adana Türkiye de 200 binin üzerinde iģletme, 70 bin dolayında üretim/sanayi iģletmesi bulunmaktadır. Bunlar arasında; Enerji tesisleri

Detaylı

İÇİNDEKİLER SI BASKISI İÇİN ÖN SÖZ. xvi. xxi ÇEVİRİ EDİTÖRÜNDEN. BÖLÜM BİR Çevresel Problemlerin Belirlenmesi ve Çözülmesi 3

İÇİNDEKİLER SI BASKISI İÇİN ÖN SÖZ. xvi. xxi ÇEVİRİ EDİTÖRÜNDEN. BÖLÜM BİR Çevresel Problemlerin Belirlenmesi ve Çözülmesi 3 . İÇİNDEKİLER SI BASKISI İÇİN ÖN SÖZ xv ÖN SÖZ xvi YAZARLAR HAKKINDA xix ÇEVİRENLER xxi ÇEVİRİ EDİTÖRÜNDEN xxiii K I S I M B İ R ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ 1 BÖLÜM BİR Çevresel Problemlerin Belirlenmesi ve Çözülmesi

Detaylı

TIBBİ ATIKLARIN YAKILARAK BERTARAFI

TIBBİ ATIKLARIN YAKILARAK BERTARAFI TIBBİ ATIKLARIN YAKILARAK BERTARAFI Ahmet Çağrı GÖR Tıbbi Atık Bertaraf Şefi e-posta: agor@istac.istanbul İstanbul Aralık, 2016 İSTANBUL DA TIBBİ ATIKLARIN BERTARAFI Dikkat! Tıbbi Atık TIBBİ ATIKLARIN

Detaylı

T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI ÇED İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü ÇEVRE İZİN VE LİSANS BELGESİ

T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI ÇED İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü ÇEVRE İZİN VE LİSANS BELGESİ ÇEVRE İZİN VE LİSANS BELGESİ Belge No : 232319280.0.1 Başlangıç Tarihi : 24.07.2018 Bitiş Tarihi : 24.07.2023 Tesis Adı Tesis Adresi : İşletmenin Vergi Dairesi ve No Çevre İzin ve Lisans Konusu : : MANİSA

Detaylı

KONU MOTORLARIN ÇEVREYE OLUMSUZ ETKĠLERĠ VE BU ETKĠLERĠN AZALTILMASI

KONU MOTORLARIN ÇEVREYE OLUMSUZ ETKĠLERĠ VE BU ETKĠLERĠN AZALTILMASI KONU MOTORLARIN ÇEVREYE OLUMSUZ ETKĠLERĠ VE BU ETKĠLERĠN AZALTILMASI HAVA Etrafımızı saran gaz karışımıdır ( Atmosfer). Kuru Temiz hava içerisinde yaklaģık olarak ; - %78 Azot - %21 Oksijen - %0,03 Karbondioksit

Detaylı

T.C. İSTANBUL VALİLİĞİ Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü TEHLİKESİZ ATIKLAR TOPLAMA-AYIRMA BELGESİ. Belge No: 2014/ 243

T.C. İSTANBUL VALİLİĞİ Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü TEHLİKESİZ ATIKLAR TOPLAMA-AYIRMA BELGESİ. Belge No: 2014/ 243 TEHLİKESİZ ATIKLAR TOPLAMA-AYIRMA BELGESİ EK-1 Belge No: 2014/ 243 İşbu Belge, 17.06.2011 tarih ve 27967 sayılı Resmi Gazete de yayımlanarak yürürlüğe giren Bazı Tehlikesiz Atıkların Geri kazanımı Tebliği

Detaylı

METAL ÜRETİM TEKNİKLERİ

METAL ÜRETİM TEKNİKLERİ ÜRETİM YÖNTEMLERİ VE İMALAT TEKNOLOJİLERİ Doç. Dr. Fehmi Nair Erciyes Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü Yrd. Doç. Dr. Afşın Alper Cerit Erciyes Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Mühendisliği Bölümü

Detaylı

İÇERİK. Amaç Yanma Dizel motorlardan kaynaklanan emisyonlar Dizel motor kaynaklı emisyonların insan ve çevre sağlığına etkileri Sonuç

İÇERİK. Amaç Yanma Dizel motorlardan kaynaklanan emisyonlar Dizel motor kaynaklı emisyonların insan ve çevre sağlığına etkileri Sonuç SAKARYA 2011 İÇERİK Amaç Yanma Dizel motorlardan kaynaklanan emisyonlar Dizel motor kaynaklı emisyonların insan ve çevre sağlığına etkileri Sonuç Yanma prosesinin incelenmesi ve temel yanma ürünleri Sıkıştırmalı

Detaylı

MAVİTEC GAZLAŞTIRMA SİSTEMLERİ

MAVİTEC GAZLAŞTIRMA SİSTEMLERİ Atıklarınızın değerini yükselterek çevreyi koruyun! Gazlaştırma; gübre, çöp ve organik atıkların işlenerek yeşil enerjiye ve yüksek katma değerli EcoChar a dönüştürülmesinin ekonomik, ekolojik ve ergonomik

Detaylı

T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ YER SEVİYESİ OZON KİRLİLİĞİ BİLGİ NOTU

T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ YER SEVİYESİ OZON KİRLİLİĞİ BİLGİ NOTU T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ YER SEVİYESİ OZON KİRLİLİĞİ BİLGİ NOTU Temmuz 2014 OZON NEDİR Ozon (O 3 ) üç tane oksijen atomunun birleşmesi ile oluşmaktadır. Ozon, atmosferde

Detaylı

SERA GAZI EMİSYONU HAKAN KARAGÖZ

SERA GAZI EMİSYONU HAKAN KARAGÖZ İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ VE SERAGAZI EMİSYONU İklim değişikliği, nedeni olursa olsun iklim koşullarındaki büyük ölçekli (küresel) ve önemli yerel etkileri bulunan, uzun süreli ve yavaş gelişen değişiklikler olarak

Detaylı

Daha Yeşil ve Daha Akıllı: Bilgi ve İletişim Teknolojileri, Çevre ve İklim Değişimi

Daha Yeşil ve Daha Akıllı: Bilgi ve İletişim Teknolojileri, Çevre ve İklim Değişimi Daha Yeşil ve Daha Akıllı: Bilgi ve İletişim Teknolojileri, Çevre ve İklim Değişimi Bu sunum Greener and Smarter, ICTs, the Environment and Climate Change başlıklı Eylül 2010 tarihli OECD raporundan uyarlanmıştır.

Detaylı

Biyogaz Temel Eğitimi

Biyogaz Temel Eğitimi Biyogaz Temel Eğitimi Sunanlar: Dursun AYDÖNER Proje Müdürü Rasim ÜNER Is Gelistime ve Pazarlama Müdürü Biyogaz Temel Eğitimi 1.Biyogaz Nedir? 2.Biyogaz Nasıl Oluşur? 3.Biyogaz Tesisi - Biyogaz Tesis Çeşitleri

Detaylı

TAVUK GÜBRESİ KURUTUCU

TAVUK GÜBRESİ KURUTUCU Dorset POLLO TAVUK GÜBRESİ KURUTUCU Tavuk gübresinin kurutulması Kümes içerisindeki hava ile Dış ısı kaynağı ile Kompakt ve düşük bakım maliyetli Ön kurutmasız İnce tozda yüksek oranda azalma Pelet üretimi

Detaylı

ÇİMENTO TESİSLERİNDE ATIK ISI GERİ KAZANIMINDAN ELEKTRİK ÜRETİMİ. Hasan Çebi. Nuh Çimento 2015

ÇİMENTO TESİSLERİNDE ATIK ISI GERİ KAZANIMINDAN ELEKTRİK ÜRETİMİ. Hasan Çebi. Nuh Çimento 2015 ÇİMENTO TESİSLERİNDE ATIK ISI GERİ KAZANIMINDAN ELEKTRİK ÜRETİMİ Hasan Çebi Nuh Çimento 2015 Özet Enerjiyi yoğun kullanan çimento tesisler yıllarca proses gereği attıkları ısılarını değerlendirmek için

Detaylı

Konveyörlü Tip WTCS140 - elektrikli

Konveyörlü Tip WTCS140 - elektrikli Electrolux Bulaşık Yıkama Sistemleri serisi, bulaşık yıkama işleminde yüksek verimlilik, tasarruf ve ergonomi konularında yüksek beklentileri bulunan profesyoneller için üretilir. Ürün serisi bardak yıkama,

Detaylı

SANAYİ TESİSLERİNDE KASITSIZ ÜRETİM SONUCU OLUŞAN KOK LARIN ATMOSFERE VERİLMESİNİN KONTROLÜNE İLİŞKİN MEVZUAT VE ÇALIŞMALAR

SANAYİ TESİSLERİNDE KASITSIZ ÜRETİM SONUCU OLUŞAN KOK LARIN ATMOSFERE VERİLMESİNİN KONTROLÜNE İLİŞKİN MEVZUAT VE ÇALIŞMALAR SANAYİ TESİSLERİNDE KASITSIZ ÜRETİM SONUCU OLUŞAN KOK LARIN ATMOSFERE VERİLMESİNİN KONTROLÜNE İLİŞKİN MEVZUAT VE ÇALIŞMALAR Aralık 2016 GENEL MEVZUAT H AV A K A L İ T E S İ N İ N K O R U N M A S I Y Ö

Detaylı

İŞLETMENİN ADI (İŞLETMENİN ADRESİ)

İŞLETMENİN ADI (İŞLETMENİN ADRESİ) İşletme Logosu (varsa) İŞLETMENİN ADI (İŞLETMENİN ADRESİ)...... FAALİYETİ/FALİYETLERİ İŞ AKIM ŞEMASI/ŞEMALARI VE PROSES ÖZETİ/ÖZETLERİ Hazırlayan (Unvan) Tarih İŞLETMELERİN FAALİYET KONULARI FARKLI OLSA

Detaylı

DRYON. Mükemmel kalitede kurutma/soğutma

DRYON. Mükemmel kalitede kurutma/soğutma DRYON Mükemmel kalitede kurutma/soğutma Amaç Kurutma ve soğutma, sanayinin bütün alanlarında dökme ürünlerin işlenmesi için temel yöntemsel işlemlerdir. Tekrar işleme sevk edilmelerinden önce kum ve çakıl,

Detaylı

Güvenilir. www.makroteknik.com.tr. Enerji Tasarruflu Kazanlar

Güvenilir. www.makroteknik.com.tr. Enerji Tasarruflu Kazanlar Güvenilir www.makroteknik.com.tr Enerji Tasarruflu Kazanlar K A Z A N L A R Ekonomik Açıdan Uygun ve Sürdürülebilir Çözümler Sunar Genel piyasa çevre sürdürülebilirliği ve enerji üzerine kurulduğu ve maliyetler

Detaylı

MAKİNE VE TEÇHİZAT İŞLERİNDE İSG

MAKİNE VE TEÇHİZAT İŞLERİNDE İSG MAKİNE VE TEÇHİZAT İŞLERİNDE İSG 3.HAFTA Hazırlayan: Öğr. Gör. Tuğberk ÖNAL MALATYA 2017 YAKITLAR -YANMA Enerji birçok ülke için günümüzün en önemli sorunlarının başında gelmektedir. Özellikle ülkemiz

Detaylı

SELVA TÜZÜNER DEK-TMK 11. ENERJİ KONGRESİ 21-23 EKİM 2009 İZMİR

SELVA TÜZÜNER DEK-TMK 11. ENERJİ KONGRESİ 21-23 EKİM 2009 İZMİR İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ SORUNUNDA TEKNOLOJİK ARAYIŞLAR, KARBON TUTMA VE DEPOLAMA (CARBON CAPTURE AND STORAGE-CCS) SELVA TÜZÜNER DEK-TMK 11. ENERJİ KONGRESİ 21-23 EKİM 2009 İZMİR CO 2 AZALTIMI Fosil yakıt kullanımının

Detaylı

Susuzlaştırılmış Çamurun ısıl olarak Kurutulması

Susuzlaştırılmış Çamurun ısıl olarak Kurutulması Susuzlaştırılmış Çamurun ısıl olarak Kurutulması Konular 1. Tanıtım 2. Kurutulmuş Biyolojik katı maddenin Avantajları 3. Etkileşimdeki unsurlar 4. Çamurun Isıl olarak Kurutulması 5. Çamur Kurutma Teknolojileri

Detaylı

KÖMÜRÜN GAZLAŞTIRILMASI YOLUYLA ELDE EDİLEN SENTEZ GAZINDAN METANOL ÜRETİMİ

KÖMÜRÜN GAZLAŞTIRILMASI YOLUYLA ELDE EDİLEN SENTEZ GAZINDAN METANOL ÜRETİMİ Ek 2 ULUSAL ÖĞRENCİ TASARIM YARIŞMASI PROBLEM TANIMI KÖMÜRÜN GAZLAŞTIRILMASI YOLUYLA ELDE EDİLEN SENTEZ GAZINDAN METANOL ÜRETİMİ 1. Giriş Türk kömür rezervlerinden metanol üretimi Kömürden metanol üretimi,

Detaylı

SARKUYSAN ANOT DÖKÜM FIRINLARININ YANMA SİSTEMLERİNİN ÇEVRE DOSTU VE DAHA VERİMLİ ÖZEL YANMA SİSTEMLERİ İLE DEĞİŞTİRİLMESİ

SARKUYSAN ANOT DÖKÜM FIRINLARININ YANMA SİSTEMLERİNİN ÇEVRE DOSTU VE DAHA VERİMLİ ÖZEL YANMA SİSTEMLERİ İLE DEĞİŞTİRİLMESİ SARKUYSAN ANOT DÖKÜM FIRINLARININ YANMA SİSTEMLERİNİN ÇEVRE DOSTU VE DAHA VERİMLİ ÖZEL YANMA SİSTEMLERİ İLE DEĞİŞTİRİLMESİ Levent Ş. Kulaç, Murat Ayman, Mehmet Ali Akoy Zeynep Sirel* * Yeni Projeler Şefi

Detaylı

Yüksek toz konsantrasyonlarında en iyi teknik çözüm Geniş filtreleme yüzeyi ve kompakt tasarım Uzun ömür ve ağır çalışma şartları için güçlü yapı

Yüksek toz konsantrasyonlarında en iyi teknik çözüm Geniş filtreleme yüzeyi ve kompakt tasarım Uzun ömür ve ağır çalışma şartları için güçlü yapı Yüksek toz konsantrasyonlarında en iyi teknik çözüm Geniş filtreleme yüzeyi ve kompakt tasarım Uzun ömür ve ağır çalışma şartları için güçlü yapı Alanın kısıtlı olduğu yerlerde en iyi çözüm Düşük sarfiyat

Detaylı

Çevre İçin Tehlikeler

Çevre İçin Tehlikeler Çevre ve Çöp Çevre Bir kuruluşun faaliyetlerini içinde yürüttüğü hava, su, toprak, doğal kaynaklar, belirli bir ortamdaki bitki ve hayvan topluluğu, insan ve bunlar arasındaki faaliyetleri içine alan ortamdır.

Detaylı

EKOTEC ISITMA SOĞUTMA ÇÖZÜMLERİ

EKOTEC ISITMA SOĞUTMA ÇÖZÜMLERİ ISITMA SOĞUTMA ÇÖZÜMLERİ ENERJİ KİM? 1999 yılından beri Ekotec yenilenebilir enerji sektöründe çalışmalar yapmaktadır. Avusturya da konut ısıtma soğutma konusunda hizmet veren Ekotec, Avrupa da ki yenilenebilir

Detaylı

Alaşımların Ergitilmesinde Kullanılan Gereçler Eritme ocakları Potalar ve maşalar Tel ve plaka şideleri

Alaşımların Ergitilmesinde Kullanılan Gereçler Eritme ocakları Potalar ve maşalar Tel ve plaka şideleri ERİTME Tanımı ve Önemi Cisimlerin herhangi bir ısı yardımıyla katı hâlini kaybedip akışkan hâle gelmesi işlemine eritme denir. Kuyumculukta en çok yapılan işlemlerden birisi de eritme işlemidir. Altına

Detaylı

Biyogaz Yakıtlı Kojenerasyon Uygulamaları

Biyogaz Yakıtlı Kojenerasyon Uygulamaları Biyogaz Yakıtlı Kojenerasyon Uygulamaları Sedat Akar Turkoted Yönetim Kurulu Üyesi Biyogaz Nedir? Biyogaz, mikrobiyolojik floranın etkisi altındaki organik maddelerin oksijensiz bir ortamda çürütülmesi

Detaylı

ısı pompaları Çevre Dostu Isıtma Çözümleri Faturayı Dünya ya kesmeyen ısıtma sistemleri

ısı pompaları Çevre Dostu Isıtma Çözümleri Faturayı Dünya ya kesmeyen ısıtma sistemleri ısı pompaları Çevre Dostu Isıtma Çözümleri Faturayı Dünya ya kesmeyen ısıtma sistemleri GÜNEŞ ENERJİSİ TÜM YIL BOYUNCA KULLANILIR ÜCRETSİZ ENERJİYE SINIRSIZ ERİŞİM Dimplex ısı pompaları gelecek için verimli

Detaylı

Konveyörlü Tip WTCS250 - elektrikli

Konveyörlü Tip WTCS250 - elektrikli Electrolux Bulaşık Yıkama Sistemleri serisi, bulaşık yıkama işleminde yüksek verimlilik, tasarruf ve ergonomi konularında yüksek beklentileri bulunan profesyoneller için üretilir. Ürün serisi bardak yıkama,

Detaylı

PERFECTION IN ENERGY & AUTOMATION ENDÜSTRİYEL KOJENERASYON UYGULAMALARI

PERFECTION IN ENERGY & AUTOMATION ENDÜSTRİYEL KOJENERASYON UYGULAMALARI ENDÜSTRİYEL KOJENERASYON UYGULAMALARI MAYIS 2015 1 Kojenerasyon Nedir? Bugün enerji, insanların hayatındaki en önemli olgulardan birisi haline gelmiştir. Kojenerasyon fikri, tamamen enerji verimliliği

Detaylı