İşletmenizin büyüklüğüne göre; farklı kapasitelerde 3 tanımlama anten seçeneğini mevcuttur.

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "İşletmenizin büyüklüğüne göre; farklı kapasitelerde 3 tanımlama anten seçeneğini mevcuttur."

Transkript

1 1) AHIR İÇİ TANIMLAMA ANTENLERİ Ahır içi tanımlama antenleri sayesinde hayvanlardaki tüm pedometre bilgileri her 6 dakikada bir, bilgisayara ulaştırılır. Bu sayede sistem, sürekli olarak hayvanlarınızdaki pedometrelerden veri alışverişi halinde kalır. Sadece sağım dönemlerinde değil 24 saat veri alabilir halde olursunuz. Özellikle gece yaşanabilecek problemlerden ve sağıma gelmeyen hayvanlarınızdan da haberdar olmanın tek yolu ahır içi tanımlama yapabilen sistemlerdir. İşletmenizin büyüklüğüne göre; farklı kapasitelerde 3 tanımlama anten seçeneğini mevcuttur. Bunlar; a. AGRI YAGİ ANTEN : 500 mt çapında dairesel bir tanımlama alanı oluşturur. b. AGRI WHIP ANTEN : 1000 mt çapında bir dairesel tanımlama alanı oluşturur. c. AGRI ULTRA ANTEN : 2000 mt çapında dairesel bir tanımlama alanı oluşturur. 2) YEMLİK TANIMLAMA ANTENLERİ İşletmenizde hayvanlarınızın yem yiyebileceği her noktaya tanımlama anteni uygulaması yaparız. Bu anten sayesinde hayvanlarınızın her gün yem koridorunu kaç kez ziyaret ettiğini ve ne kadar süreyle yemlikte kaldığı bilgisine ulaşırız. AGRIMILK yem takip sistemi sayesinde hedeflenen hayvanlarınızın ne kadar yem tükettikleri değildir. Güncel yem tüketim miktarlarındaki değişimleri ve düşüşleri yakalayabilmektir. Yem takip sistemi sayesinde : a. İşletme kapasiteniz kaç baş olursa olsun bu sayede herhangi bir sağlık problemi sayesinde yem yemeğe gitmeyen hayvanlarınızın bilgisine hemen ulaşabilir halde olursunuz. b. Olası bir rasyon değişikliğinde hayvanlarınızın yeme verdiği tepkileri görebilirsiniz. c. Olası grup değişikliklerinde hayvanlarınızın grup değiştirmeye bağlı adaptasyonunun tamamlanıp tamamlanmadığını görebilirsiniz.

2 d. Ketosis rahatsızlığında hayvanlarınız TMR yemin içersindeki sadece otu yemeyi tercih edeceklerdir. Bu yüzden gün içersinde kendi önlerindeki otu bitirdikten sonra çıkıp diğer yem kilitlerine uğrayıp oradaki otu yeme eğilimi gösterirler. Sisteminizin size günlük olarak vereceği yemlik ziyaret sayısının artışı ketosis teşhisinde yol gösterici bir etkendir. e. Tırnak hastalığı başlangıcındaki hayvanlarınız ayak problemleri dolayısıyla rutine göre daha az hareket edecek daha çok yatacak ve yem kilitlerini daha az ziyaret edecektir. Yemlik ziyaret sayısındaki düşüş ile hayvanınızın eskisi kadar yemliği ziyaret edemediği bilgisine ulaşacaksınız. f. Her şey yem ile başlar yem varsa geviş vardır. Yem yoksa gevişte yoktur. Yem birinci adımdır. Size birinci adım ile ilgili bilgilendirme yapabilen tek sistem AGRIMILK tir. 3) LRP AYAK PEDOMETRELERİ AGRIMILK Hayvancılık Teknolojileri hayvanlarınızın aktivite ölçümleri için LRP Ayak Pedometrelerini kullanır. LRP Pedometreler işletmedeki tüm hayvanların ön ayaklarına takılır. Aktivite takibi için en doğru organ hayvanınızın ön ayağıdır. Çünkü hayvanının adım atıyorken ön ayak hareketli,yatıyorken ve ayakta duruyorken ön ayak sabit pozisyondadır. Aktivite ölçümü için kullanılan boyun tasmalarında ise şaşmalar çok fazla olacaktır. Hayvanınız durduğu yerden veya yattığı yerden de boynunu hareket ettirebilir. Boyun tasmasının yem kilitlerine gece saatlerinde takılması çok olası bir ihtimaldir. Gerçek hayvan hareketlerini ve hareketlere bağlı problem tespiti yapmanın en doğru yöntemi ayak pedometreleridir. LRP Pedometreler Hayvanlarınızın günlük adım sayılarını takip etmelerinin yanısıra, Pedometre içersindeki pozisyon algılama teknolojileri sayesinde hayvanlarınızın; 1) Ne kadar süre ile yattığı bilgisini, 2) Ne kadar süre ile ayakta durduğu bilgisini, 3) Gün içersinde kaç kez yatıp kalktığı bilgisini her 6 dk da bir bilgisayarınıza gönderir. LRP ayak pedometreleri kayışları metal toka kullanılmadan hayvanların ayaklarına takılır. Bu sayede tokaya bağlı kayışların yıpranması sonrası pedometre düşmesi yaşamazsınız. LRP Pedometreler 3(ÜÇ) yıl %100 değişim Garantisi takibindeki 2(İKİ) yıl %50 değişim garantisi ile toplam 5 (Beş) yıl garantilidirler. 4) ECOHERD SÜRÜ YÖNETİM PROGRAMI ECOHERD Sürü Yönetim Programınız sayesinde; - Tüm hayvanlarınızın pedigri kayıtlarını tutabilirsiniz, - İşletmeniz içindeki gruplamalarınızı ve gruplarınız içindeki hayvan dağılımlarını görebilirsiniz, - Buzağılarınızı,düvelerinizi, gebe düvelerinizi, doğum yapmış hayvanlarınızı, tohumlanmış hayvanlarınızı,gebe hayvanlarınızı,boş olan hayvanlarınızı, düşük yapmış hayvanlarınızı,kurudaki hayvanlarınızı ayrı ayrı statülerine göre izleyebilirsiniz. - ECOHERD Sürü yönetim programınız tohumlamalardaki başarılarınızı,doğumlardaki başarılarınızı oransal olarak hesaplayıp size verebilir. Bu sayede kullandığınız spermaların kalitelerini yorumlarken elinizde ciddi doneler verir.

3 - Buzağılarınızın doğumunu takiben yapılacak olan periyodik aşıları ve periyodik işleri hatırlatabilir ve onlarla ilgili bu dönemlerin uyarılarını alabilirsiniz. - İşletmenizdeki tüm hayvanlarınızın cinsiyetlerine göre, renklerine göre hayvan ırklarına göre kayıt girişleri yapılabilir. - Tüm sürünüz içindeki hayvanların dağılımlarını görebilir bu sayede asıl odaklanmanız - gereken hayvanlara ulaşabilirsiniz. Örn. Hiç tohumlanmamış hayvanlar, boş hayvanlarınız,3 veya daha fazla tohumlanmış hayvanlarınız vb. - Hayvanlarınızın tüm laktasyon bilgilerine ve geçmiş laktasyonlardaki bilgilerine ulaşabilirsiniz. - Beklenen olayları raporlayabilir henüz yaşanmamış olaylar hakkında önceden hazırlıklarınızı yapabilirsiniz. Örnek: Beklenen Gebelik Kontrolleri, beklenen doğumlar, beklenen kuruya alınacaklar, beklenen tohumlamalar, beklenen hormon uygulamaları. - Embriyo transferi ile ilgili veri girişi için ayrı bir arayüz mevcuttur. - Hayvanlarınızdan ölen veya satılan hayvanlarınızın geçmişi ile ilgili bilgilerine ulaşabilirsiniz. - Süt verimleri Hayvan başı tek tek veya grup üretimlerini, sağım başına üretimlerini, ilk 100 günlük üretimlerini, 305 günlük üretimlerini, önceki laktasyon üretimlerini izlemeniz mümkündür. - Dilediğiniz bir tarihteki üretimleri inceleyebilmeniz o tarihlerde yapılan değişikliklerin süt üretimindeki yansımalarını kıyas edebilirsiniz. - ECOFLOW Süt ölçerler dijital olarak süt ölçümünün yanı sıra her hayvan için her sağımda sütün elektriksel iletkenliğinin ve sıcaklığının da ölçümünü yaparlar. Ve sizler için bu değerleri de depolarlar. - Elektriksel iletkenlik ölçümü sayesinde bir hayvanın sütünün fizyolojik yapısı her sağımda ölçülerek bir sayısal değer verilir bu sayede her hayvanın sütünün yapısı farklıdır ve kendi içinde değerlendirilmelidir. Olası bir subklinik mastitis vakasında hayvanın sütünün yapısı yavaş yavaş yoğunlaşmaya başlar bu sayede elektriksel iletkenlik zorlaşır. Bu durumda sisteminiz sizi uyaracak ve o hayvanın klinik olarak mastitis olmadan önce memesini kurtarmanıza fırsat verecektir. - Süt sıcaklığı ölçümü sayesinde hayvanlardaki olası vücut sıcaklığı artışları takip edilir. Bir hayvanın süt sıcaklığı sağım sırasında 38.5 C nin üstünde ölçülür ise sisteminiz size bu durumu bildirir.

4 - Sağımla ilgili düşük süt üretimi, yüksek elektriksel iletkenlik, yüksek süt sıcaklığı, düşük sağım zamanı konularında sistem size uyarılar vererek olası problemleri yakalama fırsatı verecektir. - Sağlık Raporu (Faaliyetler) ; Bu raporda sürünüzdeki tüm hayvanlarınızın aktivitesinde, yatma Süresinde, yatıp Kalkma sayısında, yemlikte bulunduğu sürede ve yemlik ziyaret sayısındaki değişiklikleri belirtebiliriz. Parametrelerinin hiçbirinde problem olmayanları, en az bir parametrede problem tespit edilenleri, iki parametrede problem tespit edilen hayvanlarınızı yukarıdaki raporda olduğu gibi gösterebiliriz. - Yıkama sonuçları; Sağım sisteminizdeki ECOFLOW dijital süt ölçerler sağım sırasında süt ile ilgili ölçümler yaparken yıkama sırasında da aktiftirler ve yıkama esnasında her sağım başlığından ne kadar su geçtiğini, her başlığın max. Kaç derece sıcaklıkta su ile yıkandığını, yıkama boyunca ortalama yıkama suyu sıcaklığını, sistemin yıkanması sırasında yeterince kimyasal kullanılıp kullanılmadığını ve son durulama suyunda sistemde kimyasal kalıp kalmadığını sizinle paylaşacaktır. Bu sayede sağım sisteminizin her sağım sonrası yıkama performansını o günlük veya geçmişe dönük bilgilerini takip edebileceksiniz.

5 ALARMLAR Sisteminiz realtime (gerçek zamanlı) çalıştığı için hayvanlarda tespit edilen problemleri tespitin yapıldığı anda size ulaştırabilir. AGRIMILK ECOHERD Sürü Yönetim Programı şu alarmları tespit eder; 1) Kızgınlık Tespiti (Servis İçin Hazır) Raporu: Kızgınlıkların doğru tespiti zamanında tohumlamaya bağlı yüksek gebelik oranları işletmenizin süt üretimi kadar önemli bir konu başlığıdır. Kızgınlıkların gözle takibi oldukça zor ve insana bağlı olan bir konudur. Bu dönemdeki hayvanlarda asabiyet,yüksek hareketlilik,yem yeme isteksizliği, cinsel organlarında akıntı, diğer hayvanların üstüne atlama eğilimi şeklinde davranışlar ile görülebilir. Bu dönemdeki hayvanlar diğer hayvanların üzerine günde yaklaşık 6-8 kez atlarlar ve yaklaşık 5 sn. diğer hayvanların üzerlerinde kalırlar. Dolayısıyla gözle kızgınlık takibi için gün içersinde toplamda 40 sn lik bir davranışın yakalanması gerekir ki bu davranış daha yüksek oranda gece-sabah saatlerinde yaşanır. Kızgınlık dönemi hayvanlarda ortalama 21 günlük periyotlar halinde gebeliğe 15 aylıktan gebeliğe kadar olan dönemlerde gözlemlenir. Kızgınlık dönemi sonrasında yapılan tohumlamalar gebelik şansının en yüksek olduğu anlardır. Bir hayvan için bir kızgınlık dönemini kaçırmak işletmeye 21 gün daha geç gelecek buzağı,21 gün daha geç gelecek süt ve boşa giden sperma maliyeti olarak geri döner. Servis için hazır raporunda kızgınlığı tespit edilen doğum sonrası hayvanlar, boş hayvanlar ve tohumlanacak yaşa gelmiş düveler görülebilir. Sistem bu raporda 4 farklı parametredeki değişimlere göre tespit yapar. Bunlar; a. Yüksek Aktivite: Kızgınlık gösteren hayvanların hormonal salgılama ile birlikte reaksyonları değişir. Diğer hayvanların peşinden koşmak onların üstüne atlamak gibi tepkiler gösterirler. Bu dönemde hayvanda görülen agresiflik ile birlikte rutine en az iki kat aktivite artışı gözlemlenir. b. Düşük Yatma Süresi : Kızgınlık döneminde hayvanlarda yüksek aktiviteye bağlı olarak çok daha az yattıkları gözlemlenir. Vakitlerinin daha fazla kısmını ayakta ve hareket halinde olarak geçirirler. Kızgınlık gösteren bir hayvanın yatarak geçirdiği süre ciddi olarak azalır. c. Yüksek Yemlik Ziyaret Sayısı: Bu dönemde hayvanlardaki yüksek aktivite sayesinde yemlik ziyaret sayılarında da artış izlenecektir. d. Düşük Yem Tüketim Miktarı: Kızgınlık dönemindeki hayvanlarda hormonal değişikliğin bir diğer etkisi de yem yeme isteksizliği olacaktır. Kızgınlık gösteren hayvanlarda ciddi bir yem tüketim isteksizliği gözleneceğinden hayvanların yemlikte geçirdikleri süre azalacaktır. Bazı durumlarda hayvanlar yüksek hareketlilik göstermeden kızgınlık geçirirler. Buna gizli kızgınlık denir ve tespiti oldukça zordur. Ancak gizli kızgınlık gösteren hayvanlar da da düşük yatma süresi ve düşük yem tüketimi bariz olarak izlenebilir. Sisteminiz bu dört parametredeki değişimleri yakaladığında kızgınlık tespitini yapar ve bu parametrelerin yoğunluğuna göre kızgınlık şiddet düzeyini 1-5 arasında puanlar. Sisteminiz size kızgınlık tespit edilen hayvanın saat kaçta kızgınlığının başladığını, kaça kadar sürdüğünü ve saat kaçta pik yaptığı bilgisini verir. Pik yaptığı saate göre de tohumlama için ideal zaman aralığı söyler.

6 AGRIMILK ECOHERD Sürü yönetim programınız kızgınlık tespit edilen hayvanlarınızın bilgisini tespit yapılır yapılmaz size mail atarak kaçırmanıza engel olur. 2) Sağlık ve Refah Uyarısı: AGRIMILK ECOHERD Sürü Yönetim Programınız hayvanlarınızdaki tüm faaliyet ve yemlik bilgilerini sürekli olarak bilgisayar ortamına alır ve günlük olarak depolar. Hayvanlarınızın sağlık problemleri başlangıçları ile davranışlarında hemen büyük değişimler gözlemlenir. Bu davranış değişikliği gösteren hayvanlarınızı tüm sürünüz içersinden tespit etmek çok kolay olmayacaktır. Artık klinik düzeye ulaşan vakalarda süt düşüşleri ve ciddi problemler sonrasında tespit edebilirsiniz ki artık iş işten geçmiştir. Ancak sisteminiz bu davranış değişikliklerini hemen fark eder ve size bildirir. Sağlık ve Refah uyarısı 3 parametreye bağlı çalışır. Bunlar; a. Düşük Aktivite: Sağlık problemleri başlangıcında ilk olarak hayvanlarınız normal dönemdeki aktivitelerini göstermeyeceklerdir. Hareketlerinde düşüş gözlemlenir. b. Yüksek Yatma Zamanı: Hayvanlarınızda bir sağlık problemi oluşursa daha çok vaktini yatarak geçireceklerdir. c. Düşük Yem Tüketimi: Sağlık problemi yaşayan hayvanlarınızda yem yeme isteksizliği gözlemlenir. Örnek olarak Tırnak Hastalığını ele alalım; Tırnak hastalığı başlangıcındaki hayvanlarınız rutinlerine göre daha az adım atacaklardır. Ayaklarında başlayan problem onların normal adım sayılarına ulaşmalarını engelleyecektir. Daha fazla zamanlarını yatarak geçirmeye başlarlar, diğer taraftan günde 8-10 kez yemliği ziyaret eden hayvanlar tırnak hastalığı döneminde yemliği o sayılarda ziyaret edemeyecekler ancak karınları aç olduğu için 2-3 kez yeme gideceklerdir. Böyle bir durumda ECOHERD Sürü Yönetim Programınız size;

7 3) Düzensiz Kızgınlık Gösteren Hayvanlar (Cystic Activite) ECOHERD Sürü yönetim programınız düzensiz kızgınlık gösteren hayvanlarınızın tespitini sizin için yapar. Bu sayede onları boşuna tohumlamak zorunda kalmanıza gerek kalmayacaktır. Ya senkronizasyon ile siz kızgınlığa getirip gebe bırakmaya çalışırsınız ya da o hayvanların gebe kalma ihtimali düşük olduğundan onları sürüden ayırırsınız. 4) Hareket Artışı Diğer parametrelerinde (Yatma,Ayakta durma, Yemlikte durma,yemlik ziyaret sayısı) problem olmayan sadece yüksek hareketlilik yaşanan hayvanların alarmlarıdır. Bu sayede işletme içersindeki hayvanların huzursuz olduğu saatleri izleme fırsatınız olacaktır.

8 5) Buzağılama Uyarısı (Doğum Alarmı) AGRIMILK Hayvancılık teknolojileri dünyada bir ilki sizlerle buluşturmanın gururunu yaşıyor. ECOHERD Sürü yönetim programınız sizlere hayvanlarınızın doğum sancılarının başladığını anlayabilir ve bu durum ile ilgili sizi bilgilendirebilir. Nasıl mı? Sürü yönetim programınız minimum 250 gün gebeliğini doldurmuş hayvanlarda şu parametrelerdeki değişimleri arar; 1) Doğum sancılarının başlangıcı ile birlikte hayvanlar paniğe kapılırlar. Bu panik etkisi ile çok fazla hareket etmeye başlarlar. Doğum öncesi aktivitelerine göre ani bir artış gözlenir. 2) Doğum sancılarının başlaması ile hayvan sadece sancıya odaklanır. Bunun sonucunda yem yemek aklına gelmez ve yemlikte bulunma süresi çok ciddi olarak düşer. 3) Doğum sancılarının etkisi ile doğumu başlayan hayvanlar yatarlar yattıkları yerde rahat edemez tekrar kalkarlar. Ayakta fazla vakit geçiremez tekrar yatarlar. Ve tekrar kalkarlar. Bu yatıp kalkma hareketi doğum sancısı ile rutin sayıya göre ciddi sayıda artar. Eğer gebe hayvanınız 250 günlük min. gebelik süresini doldurduysa ve yukarıdaki 3 parametredeki değişim tespit edilirse, sürü yönetim sisteminiz size bu durumla alakalı doğum alarmını e posta yoluyla saat kaçta olursa olsun iletecektir.

9 6) Yatma İstisnası Bu alarmda sürünüzdeki hayvanlarınızın yatma süresi, yatma oranı ve yatma sayısı ile ilgili parametrelerinde değişim gözlemlenen hayvanlarınızı görebilirsiniz. Örnek olarak yukarıdaki alarm vermiş hayvan verisini incelediğimizde 6168 numaralı hayvanın 10 günlük yatma zamanı ortalaması 8 saat 13 dk olarak görülürken son 24 saat için yatma süresi 13 saat 15 dk olarak görülür. Bu hayvan ortalamasına oranla son gününü %61 daha fazla yatarak geçirmiştir. Buna bağlı incelenmesi gözlemlenmesi gereken bir hayvandır. 7) Yem Tüketim İstisnası (Alınan Miktar İstisnası) İşletmenizdeki hayvanların yem tüketimlerini ve yemlik ziyaret sayılarındaki değişimleri görebildiğiniz bölümdür. Yukarıdaki örneği inceleyecek olursak; 23 numaralı ineğin bu alarm bölümüne geçtiği görülüyor.23 numaralı inek 10 günlük ortalama ile günlük vaktinin 4 saat 57 dakikasını yemlikte geçiriyorken son 24 saatte bu sürenin ciddi olarak düştüğünü görmek mümkün sadece 33 dakika. Ve değişim oranı yaklaşık % numaralı hayvan için yem tüketim süreleri son dört güne kadar belli bir standartta giderken bakınız son dört günün değerlerinde bir azalma mevcut son gün ise çok ciddi bir azalma gözlemleniyor. Grafik üzerindeki mor üçgen hayvanın grubunun değiştirildiği günü bize gösteriyor. Dolayısıyla bu inek grup değiştirmeye bağlı stres sonrasında yeme gitmeme eğilimi gösteriyor. Eğer bu inek için yemleme verileri 3-4 gün içerisinde eski haline ulaşamaz ise bu ineği eski grubuna almak en doğru çözüm olacaktır.

10 Yukarıda detayları ile incelediğimiz AGRIMILK ECOHERD Sürü Yönetim Yazılımı sayesinde hayvanlarınızın her davranışını sürekli incelemek artık çok kolay. İşletmeniz veteriner hekiminin, zooteknistinin en büyük yardımcısı artık ECOHERD sürü yönetim programı olacaktır.

SAĞIM SİSTEMLERİ VE ECOHERD SÜRÜ YÖNETİM PROGRAMI

SAĞIM SİSTEMLERİ VE ECOHERD SÜRÜ YÖNETİM PROGRAMI 2017 SAĞIM SİSTEMLERİ VE ECOHERD SÜRÜ YÖNETİM PROGRAMI Günümüzde hayvancılık işletmelerinde yaşanan temel sorunlar hepimizin bildiği üzere yüksek yem maliyetleri, yüksek enerji maliyetleri, yetersiz sağımcı

Detaylı

SIĞIRLARDA KURU DÖNEM BESLEMESİ

SIĞIRLARDA KURU DÖNEM BESLEMESİ SIĞIRLARDA KURU DÖNEM BESLEMESİ daha ver ml b r laktasyon ç n Mehmet AK Z raat Mühend s Birlikle el ele, hayvancılıkta daha ileriye... 0248 233 91 41 www.burdurdsyb.org www.facebook.com/burdurdsyb Neden

Detaylı

Prof.Dr. Serap Göncü. Prof.Dr. Nazan Koluman Zir.Müh.Ercan Mevliyaoğulları

Prof.Dr. Serap Göncü. Prof.Dr. Nazan Koluman Zir.Müh.Ercan Mevliyaoğulları Prof.Dr. Serap Göncü Prof.Dr. Nazan Koluman Zir.Müh.Ercan Mevliyaoğulları Günümüzde hayvancılıkta kullanılan başlıca ileri teknoloji unsurları bilgisayar destekli sürü yönetim sistemleri kavramı altında

Detaylı

Sığır yetiştiriciliğinde Sıcaklık Stresi ve Alınabilecek Önlemler. Prof. Dr. Serap GÖNCÜ. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi

Sığır yetiştiriciliğinde Sıcaklık Stresi ve Alınabilecek Önlemler. Prof. Dr. Serap GÖNCÜ. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Sığır yetiştiriciliğinde Sıcaklık Stresi ve Alınabilecek Önlemler Prof. Dr. Serap GÖNCÜ Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü 01330 Adana Bir ineğin kendisinden beklenen en yüksek verimi

Detaylı

SIĞIRLARDA KIZGINLIĞIN BELİRLENMESİ VE ÜREME KUSURLARI. Araş. Gör. Koray KIRIKÇI

SIĞIRLARDA KIZGINLIĞIN BELİRLENMESİ VE ÜREME KUSURLARI. Araş. Gör. Koray KIRIKÇI SIĞIRLARDA KIZGINLIĞIN BELİRLENMESİ VE ÜREME KUSURLARI Araş. Gör. Koray KIRIKÇI Ahi Evran Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Zootekni Bölümü, KIRŞEHİR koray.kirikci@ahievran.edu.tr (Yazıların bilimsel ve

Detaylı

Prof.Dr. Selahattin Kumlu

Prof.Dr. Selahattin Kumlu Döl Verimi Sürü Yönetim Programı Prof.Dr. Selahattin Kumlu Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Antalya Amaç; Sürü Yönetim Programı Asgari kayıpla üretim Koruma yoluyla tedavi ihtiyacını

Detaylı

SÜT SIĞIRLARININDA LAKTASYON BESLENMESİ. Prof. Dr. Ahmet ALÇİÇEK EGE ÜNİVERSİTESİ

SÜT SIĞIRLARININDA LAKTASYON BESLENMESİ. Prof. Dr. Ahmet ALÇİÇEK EGE ÜNİVERSİTESİ SÜT SIĞIRLARININDA LAKTASYON BESLENMESİ Prof. Dr. Ahmet ALÇİÇEK EGE ÜNİVERSİTESİ SÜT ÜRETİMİNİN ZAMANLAMASI İLK BUZAĞILAMA 305 GÜN 60 GÜN İKİNCİ BUZAĞILAMA 365 GÜN SÜT SIĞIRI BESLEMEDE KRİTİK GÜNLER 3

Detaylı

DÖL TUTMA SORUNLARINDA HAYVAN SAHİBİNİN YAPMASI GEREKENLER

DÖL TUTMA SORUNLARINDA HAYVAN SAHİBİNİN YAPMASI GEREKENLER DÖL TUTMA SORUNLARINDA HAYVAN SAHİBİNİN YAPMASI GEREKENLER Birlikle el ele, hayvancılıkta daha ileriye... Uğur Büyükyörük Veteriner Hekim 0248 233 91 41 www.burdurdsyb.org www.facebook.com/burdurdsyb Döl

Detaylı

Danışmanlık Raporu. 14 19 Mayıs 2012

Danışmanlık Raporu. 14 19 Mayıs 2012 Danışmanlık Raporu WWS Teknik Danışmanı Lindell Whitelock un Türkiye nin Çeşitli Bölgelerinde Ziyaret Ettiği Sütçü Sığır Çiftliklerinde Tespit Ettiği Ortak Sorunlar ve Çözüm Önerileri 14 19 Mayıs 2012

Detaylı

Ruminant. Buzağıdan Süt Sığırına Bölüm ll: Sütten Kesimden Düveye Besleme ve Yönetim

Ruminant. Buzağıdan Süt Sığırına Bölüm ll: Sütten Kesimden Düveye Besleme ve Yönetim Buzağıdan Süt Sığırına Bölüm ll: Sütten Kesimden Düveye Besleme ve Yönetim KONU İLGİ Düvelerin beslenmesi Sütten kesimden tohumlamaya kadar olan dönemde besleme ve yönetimsel pratikler TERCÜME VE DERLEME

Detaylı

LAKTASYON VE SÜT VERİMİ

LAKTASYON VE SÜT VERİMİ LAKTASYON VE SÜT VERİMİ Prof.Dr. Selahattin Kumlu Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Antalya Tanım Laktasyon, buzağılama ile başlayan ve kuruya çıkma ile sona eren süt verme dönemidir.

Detaylı

SAĞLIM İNEKLERİN BESLENMESİ

SAĞLIM İNEKLERİN BESLENMESİ SAĞLIM İNEKLERİN BESLENMESİ Birlikle el ele, hayvancılıkta daha ileriye... Mehmet Ak Ziraat Mühendisi Sorumlu Müdür 048 9 4 www.burdurdsyb.org www.facebook.com/burdurdsyb Konuya başlamadan önce, yazıda

Detaylı

DAMIZLIK DİŞİ SIĞIRLARIN BÜYÜTÜLMESİ. Prof.Dr. Selahattin Kumlu. Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Antalya. Jump to first page

DAMIZLIK DİŞİ SIĞIRLARIN BÜYÜTÜLMESİ. Prof.Dr. Selahattin Kumlu. Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Antalya. Jump to first page DAMIZLIK DİŞİ SIĞIRLARIN BÜYÜTÜLMESİ Prof.Dr. Selahattin Kumlu Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Antalya Dişi Sığır Büyütmede Hedefler Yaş CA (kg) Gcaa (g) 0 (Doğumda) 38 2 aylık 70

Detaylı

ÜLKEMİZDE HAYVANCILIK

ÜLKEMİZDE HAYVANCILIK 3.12.2016 ÜLKEMİZDE HAYVANCILIK Babadan kalma yöntemler. Tarımsal yayım(bilgi üniversiteden Halka indirilemiyor) Yüksek girdi ucuz ürünler. Satış tabanlı bilgi Doğru Bilginin yayımı önemli 1 BUZAĞI ESLEME

Detaylı

CA ve kalitesine göre 2-6 kg kaba yem 10 aylık yaşta meme bezi gelişimini tamamlar;

CA ve kalitesine göre 2-6 kg kaba yem 10 aylık yaşta meme bezi gelişimini tamamlar; Düve Dişi dana yağlandırılmamalı CA ve kalitesine göre 2-6 kg kaba yem 10 aylık yaşta meme bezi gelişimini tamamlar; 14 aylıkyaşta yaşta (360-400 kg) tohumlama Düve Yağlandırmamak için kaba yem kalitesine

Detaylı

SÜT ĐNEKLERĐNDE DÖNEMSEL BESLEME

SÜT ĐNEKLERĐNDE DÖNEMSEL BESLEME SÜT ĐNEKLERĐNDE DÖNEMSEL BESLEME Dönemsel Besleme Sağmal ineklerin besin madde ihtiyaçları; laktasyon safhası, süt verimi, büyüme oranı ve gebelik durumuna bağlı olarak değişim göstermektedir. Bu açıdan

Detaylı

SÜT İNEKLERİNİN BESLENMESİNDE DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR. Süt ineklerinin beslenmesini başlıca 4 dönemde incelemek mümkündür.

SÜT İNEKLERİNİN BESLENMESİNDE DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR. Süt ineklerinin beslenmesini başlıca 4 dönemde incelemek mümkündür. SÜT İNEKLERİNİN BESLENMESİNDE DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR Süt ineklerinin beslenmesini başlıca 4 dönemde incelemek mümkündür. 1. Birinci Dönem: Doğumu takiben süt veriminde hızlı bir artışın görüldüğü dönemdir.

Detaylı

DÜVE VE İNEKLERDE KIZGINLIK TAKİBİ

DÜVE VE İNEKLERDE KIZGINLIK TAKİBİ DÜVE VE İNEKLERDE KIZGINLIK TAKİBİ Sütçü inek işletmelerindeki başlıca kayıplar: Düşük süt verimi Düşük döl verimi - Üreme sistemi hastalıkları - Üremenin kontrolündeki aksaklıklar Metabolik sorunlar Ayak

Detaylı

Süt sığırı işletmelerinde gizli tehdit Hipokalsemi, Jac Bergman, DVM, 28 Ekim 2017

Süt sığırı işletmelerinde gizli tehdit Hipokalsemi, Jac Bergman, DVM, 28 Ekim 2017 Süt sığırı işletmelerinde gizli tehdit Hipokalsemi, Jac Bergman, DVM, 28 Ekim 2017 Buzağılama döneminde kalsiyum metabolizması Hipokalsemi riski yaş ilerledikçe büyür Klinik hipokalsemi: İlk laktasyon:

Detaylı

SÜT SIĞIRI YETİ TİRİCİLİĞİNDE DÖL VERİMİ SORUNLARI. Prof. Dr. Selahattin KUMLU. Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü, Antalya

SÜT SIĞIRI YETİ TİRİCİLİĞİNDE DÖL VERİMİ SORUNLARI. Prof. Dr. Selahattin KUMLU. Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü, Antalya SÜT SIĞIRI YETİ TİRİCİLİĞİNDE DÖL VERİMİ SORUNLARI Prof. Dr. Selahattin KUMLU Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü, Antalya Döl veriminde 4 ana hedef 1. Gebeliğin süt verimine ve yemden

Detaylı

Islah Stratejileri ve Türkiye Ulusal Sığır Islah Programı

Islah Stratejileri ve Türkiye Ulusal Sığır Islah Programı Islah Stratejileri ve Türkiye Ulusal Sığır Islah Programı Prof.Dr. Selahattin Kumlu Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Antalya Islah Stratejileri Saf yetiştirme Melezleme a) Birleştirme

Detaylı

SCR HEATIME HR SİSTEMİ ARTIK 5 YENİ UYGULAMAYA SAHİP

SCR HEATIME HR SİSTEMİ ARTIK 5 YENİ UYGULAMAYA SAHİP SCR HEATIME HR SİSTEMİ ARTIK 5 YENİ UYGULAMAYA SAHİP SCR Heatime HR System En gelişmiş ve doğru sonuç veren gerçek zamanlı inek sağlığı ve üreme takip sistemiyle sürünüzün verimliliğini yükselterek karlılığınızı

Detaylı

DAMIZLIK SIĞIR YETİŞTİRİCİLİĞİNDE KADININ ROLÜ. Zerrin KUMLU. Salahattin KUMLU. DGRV Eğitim Ekibi Ankara, 2016

DAMIZLIK SIĞIR YETİŞTİRİCİLİĞİNDE KADININ ROLÜ. Zerrin KUMLU. Salahattin KUMLU. DGRV Eğitim Ekibi Ankara, 2016 DAMIZLIK SIĞIR YETİŞTİRİCİLİĞİNDE KADININ ROLÜ Zerrin KUMLU Salahattin KUMLU DGRV Eğitim Ekibi Ankara, 2016 Hollanda Örneği 2 CRV CRV, merkezi Hollanda da olan sığır ıslahı amaçlı bir kooperatiftir.

Detaylı

KURUDAKİ İNEKLERİN VE SAĞMAL İNEKLERİN BESLENMESİ Yrd. Doç. Dr. Çağdaş KARA Zir. Müh. Selahattin YİĞİT

KURUDAKİ İNEKLERİN VE SAĞMAL İNEKLERİN BESLENMESİ Yrd. Doç. Dr. Çağdaş KARA Zir. Müh. Selahattin YİĞİT ALİBEY YEM HAYVAN BESLEME YAYINLARI KURUDAKİ İNEKLERİN VE SAĞMAL İNEKLERİN BESLENMESİ Yrd. Doç. Dr. Çağdaş KARA Zir. Müh. Selahattin YİĞİT İ İLE ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ VETERİNERLİK FAKÜLTESİ İŞBİRLİĞ EKTAŞ

Detaylı

Yarı-entansif sığır yetiştiriciliği

Yarı-entansif sığır yetiştiriciliği Yarı-entansif sığır yetiştiriciliği Bu yetiştirme şeklinde mevsim ve meraların uygun olduğu dönemlerde hayvanlar günün belli bir kısmında meralardan yararlanır. Diğer zamanlarında ise konsantre yem ağırlıklı

Detaylı

SIĞIR YETİŞTİRİCİLİĞİ VE BESİCİLİĞİ

SIĞIR YETİŞTİRİCİLİĞİ VE BESİCİLİĞİ SIĞIR YETİŞTİRİCİLİĞİ VE BESİCİLİĞİ Prof Dr. Orhan ALPAN Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Zootekni AnabilimDalı Emekli Öğretim Üyesi Prof Dr. Ali Rıza AKSOY Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi

Detaylı

EMBRIYO TRANSFERIYLE BIR INEKTEN?100 BUZAGI ALINACAK

EMBRIYO TRANSFERIYLE BIR INEKTEN?100 BUZAGI ALINACAK EMBRIYO TRANSFERIYLE BIR INEKTEN?100 BUZAGI ALINACAK Portal : www.haberkiyisi.com İçeriği : Haber Tarih : 17.12.2016 Adres : https://www.haberkiyisi.com/embriyo-transferiyle-bir-inekten-100-buzagi-alinacak.html

Detaylı

creafix.net 0332 235 85 95

creafix.net 0332 235 85 95 www.kosgeb.gov.tr Basım Tarihi : 0.0.0 Basım Yeri: Adım Ofset creafix.net 0 SIĞIR SÜT YEMLERİ BUZAĞI YEMLERİ SIĞIR BESİ YEMLERİ KÜÇÜKBAŞ YEMLERİ Dairy cattle feed Calf feed Beef cattle feed Sheep feed

Detaylı

Seksüel Siklus ve Suni Tohumlama

Seksüel Siklus ve Suni Tohumlama Seksüel Siklus ve Suni Tohumlama Siklus: Belli aralıklarla aynı biçimde yinelenen olayları kapsayan dönem; hormonların etkisiyle üreme organlarının belirli dönemlerde gösterdigi degişim, döngü. Siklik

Detaylı

Danışmanlık Raporu. Türkiye. Lindell Whitelock Teknik Danışman World Wide Sires 1. ÇİFTLİK. Buzağı Yetiştirme Programı:

Danışmanlık Raporu. Türkiye. Lindell Whitelock Teknik Danışman World Wide Sires 1. ÇİFTLİK. Buzağı Yetiştirme Programı: 1. ÇİFTLİK Buzağı Yetiştirme Programı: Buzağı yetiştirme kritik bir uygulamadır çünkü çiftliğin geleceğini doğrudan etkiler. Buzağı yetiştirme masraflı bir uygulamadır ancak bu dönemde masrafları kısmaya

Detaylı

Spermatozoanın Dişi Genital Kanalındaki Hareketi. Üreme Biyolojisi ve Yapay Tohumlama Prof. Dr. Fatin CEDDEN

Spermatozoanın Dişi Genital Kanalındaki Hareketi. Üreme Biyolojisi ve Yapay Tohumlama Prof. Dr. Fatin CEDDEN Spermatozoanın Dişi Genital Kanalındaki Hareketi Üreme Biyolojisi ve Yapay Tohumlama Prof. Dr. Fatin CEDDEN Döllenme Sperm hücresinin ovuma girip kaynaşması olayına (fekondasyon) Döllenme denir. Bu olgu

Detaylı

Damızlık İnek Seçimi. Zir. Müh. Zooteknist. Tarım Danışmanı Fatma EMİR

Damızlık İnek Seçimi. Zir. Müh. Zooteknist. Tarım Danışmanı Fatma EMİR Damızlık İnek Seçimi Zir. Müh. Zooteknist Tarım Danışmanı Fatma EMİR Süt sığırcılığını iyi seviyelere çıkarmak için seleksiyon ve çevre şartları önemlidir. Seleksiyon? Her yılın farklı dönemlerinde çeşitli

Detaylı

YEMLERDE PARTİKÜL BÜYÜKLÜĞÜ. A.V.Garipoğlu TEMMUZ-2012

YEMLERDE PARTİKÜL BÜYÜKLÜĞÜ. A.V.Garipoğlu TEMMUZ-2012 YEMLERDE PARTİKÜL BÜYÜKLÜĞÜ A.V.Garipoğlu TEMMUZ-2012 Yard. Doç.Dr. Hıdır GENÇOĞLU tarafından Yem Magazin dergisinde yayınlanan bir makaleden özetlenmiştir. YEMLERDE PARTİKÜL BÜYÜKLÜĞÜ NEDEN ÖNEMLİDİR?

Detaylı

İneklerinizden çok şey öğrenebilirsiniz. İyi. durumda olup olmadıklarını, çok şişman olup. olmadıklarını, kızgınlık döneminde olup olmadıkları

İneklerinizden çok şey öğrenebilirsiniz. İyi. durumda olup olmadıklarını, çok şişman olup. olmadıklarını, kızgınlık döneminde olup olmadıkları farkettiniz mi? İneklerinizden çok şey öğrenebilirsiniz. İyi durumda olup olmadıklarını, çok şişman olup olmadıklarını, kızgınlık döneminde olup olmadıkları ya da hasta (kusurlu) olup olmadıklarını. Bir

Detaylı

İnverter Kümes Otomasyon Yönetimi!!!! www.comex.com.tr. Version -020. * inverter kullanarak üretim veriminizi maximum seviyelere çıkarın!!!!

İnverter Kümes Otomasyon Yönetimi!!!! www.comex.com.tr. Version -020. * inverter kullanarak üretim veriminizi maximum seviyelere çıkarın!!!! İnverter Kümes Otomasyon Yönetimi!!!! Version -020 www.comex.com.tr * inverter kullanarak üretim veriminizi maximum seviyelere çıkarın!!!! * Gerekli projelendirmeler ile eski ve yeni sistemlere hızlı bir

Detaylı

Eşitsizliğe Uyarlanmış İnsani Gelişme Endeksi (EUİGE)

Eşitsizliğe Uyarlanmış İnsani Gelişme Endeksi (EUİGE) 2015 İGR Eşitsizliğe Uyarlanmış İnsani Gelişme Endeksi (EUİGE) Sıkça Sorulan Sorular Eşitsizliğe Uyarlanmış İnsani Gelişme Endeksinin amacı nedir? İGE üç temel boyutta insani gelişmeye ilişkin kazanımların

Detaylı

Hedefe Spesifik Beslenme Katkıları

Hedefe Spesifik Beslenme Katkıları Hedefe Spesifik Beslenme Katkıları Hayvan Beslemede Vitamin ve Minerallerin Önemi Vitaminler, çiftlik hayvanlarının, büyümesi, gelişmesi, üremesi, kısaca yaşaması ve verim vermesi için gerekli metabolik

Detaylı

TÜRKİYE DE SIĞIR YETİŞTİRİCİLİĞİ

TÜRKİYE DE SIĞIR YETİŞTİRİCİLİĞİ TÜRKİYE DE SIĞIR YETİŞTİRİCİLİĞİ Prof. Dr. Salahattin KUMLU DGRV-Türkiye Temsilciliği Eğitim Ekibi Merzifon, 2012 Türkiye de sığır varlığı ve süt verimi Eylül 2012 2 Sığır varlığı ve süt verimi İnek sayısı

Detaylı

SÜT HUMMASI (Milk Fever-Parturient Paresis)

SÜT HUMMASI (Milk Fever-Parturient Paresis) SÜT HUMMASI (Milk Fever-Parturient Paresis) Fazla süt veren yaşlı ineklerde, buzağılamadan sonraki ilk üç gün içinde yani ilk 6-48.saat içinde oluşur. Kan kalsiyum düzeyinin düşmesi (Hypocalcemia), adale

Detaylı

Birliği. Avrupa Birliği. Avrupa. Politikaları. Ortak Tarım. Dr.Mustafa ALTUNTAŞ Uzman Veteriner Hekim. ığır r ve Dana Eti. 3.

Birliği. Avrupa Birliği. Avrupa. Politikaları. Ortak Tarım. Dr.Mustafa ALTUNTAŞ Uzman Veteriner Hekim. ığır r ve Dana Eti. 3. Avrupa Birliği Hayvancılık Politikaları Avrupa Birliği Ortak Tarım Politikaları 1.- ığır r ve Dana Eti 2.-Koyun ve Keçi i Eti 3.-Kuru Yem 4.-Süt t ve Süt Ürünleri 5.Kanatlı Eti ve Yumurta Dr.Mustafa ALTUNTAŞ

Detaylı

Kedi/Köpeğiniz ve Hava Koşulları Perşembe, 10 Nisan 2008 20:50 - Son Güncelleme Perşembe, 10 Nisan 2008 20:58

Kedi/Köpeğiniz ve Hava Koşulları Perşembe, 10 Nisan 2008 20:50 - Son Güncelleme Perşembe, 10 Nisan 2008 20:58 Her türlü hava koşulunda kedi/köpeğinizin güvenliğini sağlamak. Hava koşulları nasıl olursa olsun, kedi/köpeğinizin güvenliği ve rahatını sağlamanın en iyi yolu, onu evinizin, kendinizce en rahat ve güvenli

Detaylı

Kuru Dönem ve Geçis Dönemi

Kuru Dönem ve Geçis Dönemi Kuru dönemde amaç; Uzun süre süt üreten ve yıpranan meme dokunun yenilenmesi ve gelecek laktasyona hazırlanması, Kolostrum (ağız sütü) üretiminin sağlıklı ve yeterli olmasının sağlanması, Gebelik sonunda

Detaylı

Sperma DNA İçeriği. Cinsiyeti Belirlenmiş Sperma Gebelik Oranları?

Sperma DNA İçeriği. Cinsiyeti Belirlenmiş Sperma Gebelik Oranları? Sütçü Düvelerde Cinsiyeti Belirlenmiş Sperma ile Farklı Saatlerde Yapılan Tohumlamanın Gebelik Oranı Üzerine Etkisi X-Y SPERM DNA FARKI Sperma DNA İçeriği Barış GÜNER1, Melih ERTÜRK2, Melih YENİTAVŞANLI3,

Detaylı

FEN VE TEKNOLOJİ DERSİ 5.ÜNİTE :DÜNYA, GÜNEŞ VE AY KONU ÖZETİ

FEN VE TEKNOLOJİ DERSİ 5.ÜNİTE :DÜNYA, GÜNEŞ VE AY KONU ÖZETİ FEN VE TEKNOLOJİ DERSİ 5.ÜNİTE :DÜNYA, GÜNEŞ VE AY KONU ÖZETİ KONULAR A.GÖKYÜZÜ MACERASI B. DÜNYA VE AY IN HAREKETLERİ A.GÖKYÜZÜ MACERASI Güneş, Dünya ve Ay ın Şekli Yıllar önce insanlar Dünya, Ay ve Güneş'in

Detaylı

RUMİNANT RASYONLARINDA MAYA KULLANIMI VE ÖNEMİ

RUMİNANT RASYONLARINDA MAYA KULLANIMI VE ÖNEMİ RUMİNANT RASYONLARINDA MAYA KULLANIMI VE ÖNEMİ Rumen mikroorganizmaların (bakteriler,protozoalar ve mayaların) bir denge içinde çalıştırdığı kusursuz bir makinedir. Yüksek et-süt verimi isterken bu hayvandaki

Detaylı

Başarılı Süt Sığırcılığı İçin Neler Yapılmalıdır. Prof. Dr. Serap GÖNCÜ. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi. Zootekni Bölümü 01330 Adana

Başarılı Süt Sığırcılığı İçin Neler Yapılmalıdır. Prof. Dr. Serap GÖNCÜ. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi. Zootekni Bölümü 01330 Adana Başarılı Süt Sığırcılığı İçin Neler Yapılmalıdır Prof. Dr. Serap GÖNCÜ Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü 01330 Adana Bu çalışmada süt sığırı yetiştiricisi için, sürü yönetiminde üzerinde

Detaylı

TARIMSAL YAPILAR. Prof. Dr. Metin OLGUN. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü

TARIMSAL YAPILAR. Prof. Dr. Metin OLGUN. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü TARIMSAL YAPILAR Prof. Dr. Metin OLGUN Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü HAFTA KONU 1 Giriş, İklimsel Çevre ve Yönetimi Temel Kavramlar 2 İklimsel Çevre Denetimi Isı

Detaylı

MEME LOBU YANGISI. süt veriminde azalma sütün imhası laboratuvar giderleri ilaç giderleri vet.hek. giderleri. süt endüstrisinde önemli ekonomik kayıp

MEME LOBU YANGISI. süt veriminde azalma sütün imhası laboratuvar giderleri ilaç giderleri vet.hek. giderleri. süt endüstrisinde önemli ekonomik kayıp MASTİT 1 MEME LOBU YANGISI süt veriminde azalma sütün imhası laboratuvar giderleri ilaç giderleri vet.hek. giderleri süt endüstrisinde önemli ekonomik kayıp 2 HAYVAN Sağlığı fonksiyonel meme lobunun kaybı

Detaylı

TITANIC BUSINESS BAYRAMPASA OTEL. Binaların Elektrik Altyapısında Yolculuk

TITANIC BUSINESS BAYRAMPASA OTEL. Binaların Elektrik Altyapısında Yolculuk TITANIC BUSINESS BAYRAMPASA OTEL Binaların Elektrik Altyapısında Yolculuk Oteller yapıları gereği farklı karakterde birçok cihaz ve bölüm barındırır. Buna ek olarak konuk sayısının dinamik yapısı, anlık

Detaylı

İneklerde Döl Verimi Sorunları. Prof.Dr.Melih Aksoy Adnan Menderes Üniversitesi Veteriner Fakültesi 09016 AYDIN

İneklerde Döl Verimi Sorunları. Prof.Dr.Melih Aksoy Adnan Menderes Üniversitesi Veteriner Fakültesi 09016 AYDIN İneklerde Döl Verimi Sorunları Prof.Dr.Melih Aksoy Adnan Menderes Üniversitesi Veteriner Fakültesi 09016 AYDIN Döl verimi düşüklüğü (infertilite) Doğum ile yeniden gebe aralığının uzamasıdır Dolayısıyla

Detaylı

SÜT SIĞIRCILIĞI İŞLETMELERİNDE SÜRÜ SAĞLIĞI VE ÜREME YÖNETİMİ

SÜT SIĞIRCILIĞI İŞLETMELERİNDE SÜRÜ SAĞLIĞI VE ÜREME YÖNETİMİ SÜT SIĞIRCILIĞI İŞLETMELERİNDE SÜRÜ SAĞLIĞI VE ÜREME YÖNETİMİ "Bu bilgi kaynağının amacı; yetiştiricilere sürü sağlığı ve üreme yönetimi programlarının hazırlanması ve uygulanması konularında gerekli temel

Detaylı

düve yedüvtistirmee yetistirm

düve yedüvtistirmee yetistirm üve düve yetistirme 2 Düve Yetistirme ve Besleme Prof. Dr. Murat Görgülü Süt sığırcılığı işletmelerinde düveler, sürü yenileme materyali olması ve damızlık satışları ile karlılıktaki belirleyici rolleri

Detaylı

World Wide Sires Teknik Servis Koordinatörü Lindell Whitelock un Türkiye Seyahati ile İlgili Çiftlik Ziyaret Raporu (Kasım 2011)

World Wide Sires Teknik Servis Koordinatörü Lindell Whitelock un Türkiye Seyahati ile İlgili Çiftlik Ziyaret Raporu (Kasım 2011) World Wide Sires Teknik Servis Koordinatörü Lindell Whitelock un Türkiye Seyahati ile İlgili Çiftlik Ziyaret Raporu (Kasım 2011). Sütçü Çiftliği: Bu çiftlik, oldukça yeni idi ve çiftlikte az sayıda inek

Detaylı

Keçi sütünün Beslenmede Yeri

Keçi sütünün Beslenmede Yeri Keçi Sütü Dr. Akın Pala Yrd. Doç. akin@comu.edu.tr Zootekni, COMU Kuru madde Protein Kazein Laktoz Yağ Mineraller Kalsiyum Fosfor Keçi ile inek ve insan sütlerinin karşılaştırılması http://akin.houseofpala.com

Detaylı

Sığır İşletmelerini Planlama İlkeleri

Sığır İşletmelerini Planlama İlkeleri Sığır İşletmelerini Planlama İlkeleri Prof.Dr. Selahattin Kumlu Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Antalya Tanım İşletme, gerek duyulan ekonomik mal ve hizmetleri üretmek ve/veya pazarlamak,

Detaylı

TEMEL SÜRÜ SAĞLIĞI YÖNETİMİ

TEMEL SÜRÜ SAĞLIĞI YÖNETİMİ TEMEL SÜRÜ SAĞLIĞI YÖNETİMİ LBV201U KISA ÖZET 1 1. ÜNİTE Çiftlik Hayvanları Yetiştiriciliğinde Temel Sürü Sağlığı Prensipleri SÜRÜ SAĞLIĞI YÖNETİMİNİN AMACI Hayvansal gıda üretimi yapılan işletmelerde

Detaylı

Smart Veterinary Group

Smart Veterinary Group Smart Veterinary Group Hayvancılıkta çözüm ortagınız. - Biz sizin için hayatı kolaylastırırız.. Research, Development and Manufacturing Livestock your partner solution. We make it easy your life. SVG KISA

Detaylı

Eğer metabolizmanızda bir sorun varsa, başta kilo kontrolünüz olmak üzere vücudunuzdaki pek çok şey problemli hale gelir.

Eğer metabolizmanızda bir sorun varsa, başta kilo kontrolünüz olmak üzere vücudunuzdaki pek çok şey problemli hale gelir. Metabolizma, bedeninizdeki kimyasal tepkimelerin toplamını ifade eden sihirli bir sözcüktür. Özellikle orta yaşlar ve sonrasında görülen kilo artışlarının, çabuk yorulma, halsizlik ve yorgunlukların başlıca

Detaylı

BİRLİĞİN KURULUŞU: 1995 yılında 13 kişi. Türkiye nin 2. Birliği.

BİRLİĞİN KURULUŞU: 1995 yılında 13 kişi. Türkiye nin 2. Birliği. 1 BİRLİĞİN KURULUŞU: 1995 yılında 13 kişi. Türkiye nin 2. Birliği. BİRLİĞİN MEVZUATI :5996 sayılı Veteriner Hizmetleri Bitki sağlığı Gıda ve Yem Kanununun 10.maddesi ve 17.02.2015 tarihli 6589 sayılı kanun,ıslah

Detaylı

Sıcaklık Stresi Kapınızda

Sıcaklık Stresi Kapınızda Mayıs Sayı 41-syf 235-241 Sıcaklık Stresi Kapınızda KONU İLGİ Sıcaklık Stresi Çözümleri Sıcaklık Stresi Kapınızda TERCÜME VE DERLEME Ürün Müdürü Esra ÇINAR KAYNAKÇA Ravagnolo O, Misztal I, Hoogenboom G

Detaylı

T. C. DİCLE ÜNİVERSİTESİ VETERİNER FAKÜLTESİ KAMU HİZMET STANDARTLARI TABLOSU

T. C. DİCLE ÜNİVERSİTESİ VETERİNER FAKÜLTESİ KAMU HİZMET STANDARTLARI TABLOSU BİRİM: BESİN/GIDA HİJYENİ VE TEKNOLOJİSİ ANABİLİM DALI T. C. 1 Gıda analizleri mikrobiyolojik- 2 Gıda analizleri serolojik ve toksikolojik- 3 Danışmanlık hizmeti 1. Yapılacak analizleri ve ilgili mevzuatı

Detaylı

SINAV ÖNCESİ SON UYARILAR...

SINAV ÖNCESİ SON UYARILAR... SINAV ÖNCESİ SON UYARILAR... Gereksiz yere kaygılanmayın! Kendinizi rahat hissederseniz sınavda panik yaşamazsınız. Sınav için daima olumlu düşünün. Sınavı ölüm kalım savaşına dönüştürmeyin. Sınav sadece

Detaylı

KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SAĞLIK VE SOSYAL HİZMETLER DAİRE BAŞKANLIĞI SAĞLIK VE HIFZISSIHHA MÜDÜRLÜĞÜ

KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SAĞLIK VE SOSYAL HİZMETLER DAİRE BAŞKANLIĞI SAĞLIK VE HIFZISSIHHA MÜDÜRLÜĞÜ KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SAĞLIK VE SOSYAL HİZMETLER DAİRE BAŞKANLIĞI SAĞLIK VE HIFZISSIHHA MÜDÜRLÜĞÜ MENOPOZ DÖNEMİ BU EĞİTİMDE NELER PAYLAŞACAĞIZ? Menopoz nedir?

Detaylı

EGZERSİZ FİZYOLOJİSİNDE TEMEL KAVRAMLAR

EGZERSİZ FİZYOLOJİSİNDE TEMEL KAVRAMLAR EGZERSİZ FİZYOLOJİSİNDE TEMEL KAVRAMLAR FİZYOLOJİ İNSAN VÜCUDUNU OLUŞTURAN SİSTEMLER NASIL ÇALIŞIYOR? ANATOMİ MOLEKÜLER BİYOLOJİ BİYOFİZİK BİYOKİMYA EGZERSİZ FİZYOLOJİSİ EGZERSİZ ESNASINDA SİSTEMLER NASIL

Detaylı

MEME LOBU YANGISI. süt endüstrisinde önemli ekonomik kayıp. süt veriminde azalma sütün imhası laboratuvar giderleri ilaç giderleri vet.hek.

MEME LOBU YANGISI. süt endüstrisinde önemli ekonomik kayıp. süt veriminde azalma sütün imhası laboratuvar giderleri ilaç giderleri vet.hek. MASTİT 1 MEME LOBU YANGISI süt veriminde azalma sütün imhası laboratuvar giderleri ilaç giderleri vet.hek. giderleri süt endüstrisinde önemli ekonomik kayıp fonksiyonel meme lobunun kaybı hayvanın ölümü

Detaylı

Süt İneklerinde Üreme

Süt İneklerinde Üreme Düvemizi ne zaman tohumlamalıyız? Süt İneklerinde Üreme Amasya Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Yetiştirici Eğitim Programı Doç. Dr Fatin CEDDEN Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü

Detaylı

ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ

ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ ZOOTEKNİ BÖLÜMÜ SIĞIRLARDA ÜREME-BESLEME İLİŞKİLERİ Prof.Dr. Murat GÖRGÜLÜ Damızlık Dişi Buzağılar ve Düvelerin Beslenmesi Düveler belli bir yaştan ziyade belirli

Detaylı

Hayvan Islahı ve Yetiştirme 2. ders

Hayvan Islahı ve Yetiştirme 2. ders Hayvan Islahı ve Yetiştirme 2. ders Akin Pala akin@comu.edu.tr Seleksiyona cevap Et sığırlarında doğum ağırlığını arttırmak istiyoruz. Ağır doğmuş olan bireyleri ebeveyn olarak seçip çiftleştiriyoruz.

Detaylı

ĠġLETME DÖL VERĠM RAPORU

ĠġLETME DÖL VERĠM RAPORU ĠġLETME DÖL VERĠM RAPORU Veteriner Hekim Koray PAMUK Afyonkarahisar Ġli Damızlık Sığır YetiĢtiricileri Birliği Sorumlu Müdürü 2014 AYDIN ĠġLETME DÖL VERĠM RAPORUNUN ĠġLETMEYE OLAN YARARI NEDĠR? SÜRÜMÜZÜN

Detaylı

Menopozda Öz-bakım. Doç.Dr.Nevin Hotun Şahin İ.Ü Florence Nightingale Hemşirelik Fakültesi Öğretim Üyesi

Menopozda Öz-bakım. Doç.Dr.Nevin Hotun Şahin İ.Ü Florence Nightingale Hemşirelik Fakültesi Öğretim Üyesi Menopozda Öz-bakım Doç.Dr.Nevin Hotun Şahin İ.Ü Florence Nightingale Hemşirelik Fakültesi Öğretim Üyesi Yapılan araştırmalar, kadınların menopozun ne olduğunu, bedenlerinde meydana gelen değişikliklerin

Detaylı

UYGUN HARCAMALAR LİSTESİ

UYGUN HARCAMALAR LİSTESİ ÖNEMLİ NOT: BU TEDBİR İÇİN ALACAĞINIZ MAKİNE EKİPMAN TEKLİFLERİNDE; AŞAĞIDA KIRMIZI RENKLE BELİRLENMİŞ OLAN MAKİNE EKİPMAN İSİMLERİNİ VE EK 2.1. MAKİNE EKİPMAN LİSTESİNİ KULLANINIZ. UYGUN HARCAMALAR LİSTESİ

Detaylı

Süt Sığırcılığında Döl Verimi ve Yönetimi

Süt Sığırcılığında Döl Verimi ve Yönetimi Süt Sığırcılığında Döl Verimi ve Yönetimi Sempozyum T.C. Kırsal Kalkınma ve Hayvansal Üretim: Amasya Örneği Prof. Dr Fatin CEDDEN Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Giriş Süt verimi yüksek

Detaylı

Kan NEFA (nonesterified fatty acids ) yükselir. (asetoasetat, β-hidroksibütirat ve. Laktasyon başlangıcında yüksektir

Kan NEFA (nonesterified fatty acids ) yükselir. (asetoasetat, β-hidroksibütirat ve. Laktasyon başlangıcında yüksektir Ketozis Kan NEFA (nonesterified fatty acids ) yükselir. (asetoasetat, β-hidroksibütirat ve aseton) Laktasyon başlangıcında yüksektir Tip 1: Postpartum Tip 2: Prepartum Tip 3: Bütirik ketozis Tipi bilinmez

Detaylı

ENERJİ METABOLİZMASI

ENERJİ METABOLİZMASI ENERJİ METABOLİZMASI Soluduğumuz hava, yediğimiz ve içtiğimiz besinler vücudumuz tarafından işlenir, kullanılır ve ihtiyaç duyduğumuz enerjiye dönüştürülür. Gün içinde yapılan fiziksel aktiviteler kalp

Detaylı

BOVİFİT FORTE İLE AVANTAJLARINIZ Optimal laktasyon başlangıcı Yüksek yem tüketimi İyi doğurganlık Yüksek süt verimi Uzun damızlık ömrü

BOVİFİT FORTE İLE AVANTAJLARINIZ Optimal laktasyon başlangıcı Yüksek yem tüketimi İyi doğurganlık Yüksek süt verimi Uzun damızlık ömrü BOVİFİT FORTE İLE AVANTAJLARINIZ Optimal laktasyon başlangıcı Yüksek yem tüketimi İyi doğurganlık Yüksek süt verimi Uzun damızlık ömrü BOVİFİT FORTE ÜRÜN ÖZELLİKLERİ Kurutulmuş bira mayası ve keten tohumu

Detaylı

P U B E R TA S, SUNİ T O H U M L A M A, G E B E L İ K V E T E R İ N E R HEKİ M : A H M E T K E S K İ N

P U B E R TA S, SUNİ T O H U M L A M A, G E B E L İ K V E T E R İ N E R HEKİ M : A H M E T K E S K İ N S I Ğ I R L A R D A P U B E R TA S, SUNİ T O H U M L A M A, G E B E L İ K V E D O Ğ U M V E T E R İ N E R HEKİ M : A H M E T K E S K İ N PUBERTAS Üreme yeteneğinin elde edilme olgusudur. Pubertas İlk kızgınlık

Detaylı

Buzağı İshalleri ve Koruma Yöntemleri. Dengeli ve Ekonomik Besleme

Buzağı İshalleri ve Koruma Yöntemleri. Dengeli ve Ekonomik Besleme Buzağı İshalleri ve Koruma Yöntemleri Buzağılar Sürünün Geleceğidir. Buzağı yetiştiriciliğinde anahtar noktalar! Doğum Kolostrum (Ağız Sütü) Besleme Sistemi Sindirim Sağlık Doğum ile ilgili anahtar noktalar

Detaylı

ÇOCUKLARDA FİZİKSEL AKTİVİTE VE FİZİKSEL UYGUNLUK PROF. DR. ERDAL ZORBA

ÇOCUKLARDA FİZİKSEL AKTİVİTE VE FİZİKSEL UYGUNLUK PROF. DR. ERDAL ZORBA ÇOCUKLARDA FİZİKSEL AKTİVİTE VE FİZİKSEL UYGUNLUK PROF. DR. ERDAL ZORBA Vücut Kompozisyonu Çocukluk ve gençlik dönemi boyunca beden kompozisyonu sürekli değişkenlik göstermektedir. Bu değişimler; kemik

Detaylı

Hazırlayan: Prof. Dr. Fahri YAVUZ. Erzurum İli. Büyükbaş Hayvan Islahı Projesi. Çiftçi Eğitimi. Kasım 2006

Hazırlayan: Prof. Dr. Fahri YAVUZ. Erzurum İli. Büyükbaş Hayvan Islahı Projesi. Çiftçi Eğitimi. Kasım 2006 2005 2010 Erzurum İli Hazırlayan: Prof. Dr. Fahri YAVUZ Büyükbaş Hayvan Islahı Projesi Çiftçi Eğitimi Kasım 2006 1 Erzurum İli Büyükbaş Hayvan Islahı Projesi Suni tohumlama merkezli bir hayvan ıslahı projesine

Detaylı

Persono Dijital İK Yönetim Sistemi

Persono Dijital İK Yönetim Sistemi Persono Dijital İK Yönetim Sistemi Persono Dijital İK Yönetim Sistemi; içerisinde online olarak 360 Dereceye kadar Performans Yönetimi, Anket Yönetimi ve Öneri Yönetimi yapabileceğiniz pratik, esnek ve

Detaylı

Erzurum İli Büyükbaş Hayvan Islahı Projesi Çiftçi Eğitimi. Ocak Nisan 2009 Ziraat Fakültesi Konferans Salonu

Erzurum İli Büyükbaş Hayvan Islahı Projesi Çiftçi Eğitimi. Ocak Nisan 2009 Ziraat Fakültesi Konferans Salonu 2005 2010 Erzurum İli Büyükbaş Hayvan Islahı Projesi 2009 Çiftçi Eğitimi Ocak Nisan 2009 Ziraat Fakültesi Konferans Salonu Program (Cumartesi) Program (Pazar) Sunumlar I. Oturum Problem ve Çözüm Projenin

Detaylı

MILKANA SUPERIOR PLUS

MILKANA SUPERIOR PLUS MILKANA SUPERIOR PLUS inek ve koyun sütünde 6 parametreyi hızlı, hassas ve güvenilir bir şekilde ölçen Ultrasonik Süt Analiz cihazıdır. Ultra-sound teknolojisine dayalı olarak ölçüm yapan bu cihazda, ölçüm

Detaylı

Kilomdan ben mi memnun değilim çevremde ki kişiler mi?psikolojik olarak yaşam şeklimi değiştirmeye hazır mıyım?

Kilomdan ben mi memnun değilim çevremde ki kişiler mi?psikolojik olarak yaşam şeklimi değiştirmeye hazır mıyım? Herkesin hayalidir ince bir vücuda sahip olmak herkesi kendine hayran bırakmak ancak bunu isterken çoğu kişi bazı soruları kendine sormuyor. Fazlalıklarınızın olduğunu düşünüyorsanız popüler diyetleri

Detaylı

BMÜ-421 Benzetim ve Modelleme Kesikli Olay Benzetimi. İlhan AYDIN

BMÜ-421 Benzetim ve Modelleme Kesikli Olay Benzetimi. İlhan AYDIN BMÜ-421 Benzetim ve Modelleme Kesikli Olay Benzetimi İlhan AYDIN KESİKLİ-OLAY BENZETİMİ Kesikli olay benzetimi, durum değişkenlerinin zaman içinde belirli noktalarda değiştiği sistemlerin modellenmesi

Detaylı

OHS Backoffice > Ana Görünüm. OHS Backoffice'de birden fazla otelinizi yönetebilirsiniz.

OHS Backoffice > Ana Görünüm. OHS Backoffice'de birden fazla otelinizi yönetebilirsiniz. OHS Backoffice > Ana Görünüm OHS Backoffice'de birden fazla otelinizi yönetebilirsiniz. OHS Backoffice > Otel Bilgileri Otel resmi iletişim, konum, kapasite bilgileri ve varsayılan dil, iç pazar para birimi

Detaylı

Akıllı Bilet Online İşlem Merkezi Uygulaması

Akıllı Bilet Online İşlem Merkezi Uygulaması Akıllı Bilet Online İşlem Merkezi Uygulaması www.akillibiletim.com Akıllı Bilet Online İşlem Merkezi uygulamasının tasarım ve geliştirme sürecinde göz önünde bulundurulan en önemli husus, uygulamanın herkes

Detaylı

HAYVAN BARINAKLARINDA TİMFOG

HAYVAN BARINAKLARINDA TİMFOG HAYVAN BARINAKLARINDA TİMFOG Yapılan araştırmalar da yüksek sıcaklıklarda hayvanların streslerinin arttığı verimlerinin azaldığı hastalık olasılıklarının çoğaldığı tespit edilmiştir. Örneğin süt ineklerinde

Detaylı

Çağrı Yönetimi + CRM Yönetimi + Teknik Servis Yönetimi + Kioks Uygulaması = OtelCRM.net. Çağrı Yönetimi & CRM Yönetimi & Teknik Servis Yönetimi

Çağrı Yönetimi + CRM Yönetimi + Teknik Servis Yönetimi + Kioks Uygulaması = OtelCRM.net. Çağrı Yönetimi & CRM Yönetimi & Teknik Servis Yönetimi Çağrı Yönetimi + CRM Yönetimi + Teknik Servis Yönetimi + Kioks Uygulaması = OtelCRM.net Çağrı Yönetimi & CRM Yönetimi & Teknik Servis Yönetimi En son teknolojik gelişmeleri ve sosyal gelişmeleri takip

Detaylı

Epilepsi nedenlerine gelince üç ana başlıkta incelemek mümkün;

Epilepsi nedenlerine gelince üç ana başlıkta incelemek mümkün; Epilepsi bir kişinin tekrar tekrar epileptik nöbetler geçirmesi ile niteli bir klinik durum yada sendromdur. Epileptik nöbet beyinde zaman zaman ortaya çıkan anormal elektriksel boşalımların sonucu olarak

Detaylı

Birlikle el ele, Hayvancılıkta daha ileriye

Birlikle el ele, Hayvancılıkta daha ileriye Birlikle el ele, Hayvancılıkta daha ileriye 1 KURULUŞ Birliğimiz ; 1995 Yılında 904 Sayılı hayvan ıslah kanununa göre 25 Kurucu üye tarafından kurulmuştur. 13 Haziran 2010 tarihli, 5996 sayılı Veteriner

Detaylı

= 2 6 Türevsel denkleminin 1) denge değerlerinin bulunuz. 2) Bulmuş olduğunuz dengenin istikrarlı olup olmadığını tespit ediniz.

= 2 6 Türevsel denkleminin 1) denge değerlerinin bulunuz. 2) Bulmuş olduğunuz dengenin istikrarlı olup olmadığını tespit ediniz. Siyasal Bilgiler Fakültesi İktisat Bölümü Matematiksel İktisat Ders Notu Prof. Dr. Hasan Şahin Faz Diyagramı Çizimi Açıklamarı = 2 6 Türevsel denkleminin 1) denge değerlerinin bulunuz. 2) Bulmuş olduğunuz

Detaylı

T.C. KAFKAS ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK MİMARLIK FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAKİNE LABORATUVARI I DERSİ DENEY FÖYÜ

T.C. KAFKAS ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK MİMARLIK FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAKİNE LABORATUVARI I DERSİ DENEY FÖYÜ T.C. KAFKAS ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK MİMARLIK FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAKİNE LABORATUVARI I DERSİ DENEY FÖYÜ MERKEZİ ISITMA SİSTEMİ DENEYİ Kars - 2017 1 MERKEZİ ISITMA EĞİTİM SETİ ÇALIŞMA

Detaylı

Meme şekli-büyüklüğü ineğin kalıtsal yapısı, yaşı, süt verim düzeyi, laktasyon dönemi ve laktasyon sayısına bağlı olarak faklılık gösterir.

Meme şekli-büyüklüğü ineğin kalıtsal yapısı, yaşı, süt verim düzeyi, laktasyon dönemi ve laktasyon sayısına bağlı olarak faklılık gösterir. Meme şekli-büyüklüğü ineğin kalıtsal yapısı, yaşı, süt verim düzeyi, laktasyon dönemi ve laktasyon sayısına bağlı olarak faklılık gösterir. a b c Sağım başlangıcında, o sağımda inekten elde edilecek sütün

Detaylı

İnek Rasyonları Pratik Çözümler

İnek Rasyonları Pratik Çözümler İnek Rasyonları Pratik Çözümler Prof.Dr. Selahattin Kumlu Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Antalya Kim ki, bugün hala ineklerini artık (çer-çöp) değerlendiren hayvanlar olarak görüyorsa,

Detaylı

Almanya dan Bir Örnek WESER-EMS UNION

Almanya dan Bir Örnek WESER-EMS UNION Almanya dan Bir Örnek WESER-EMS UNION Prof.Dr. Selahattin Kumlu Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Antalya Faaliyet Onayı Alma Koşulları Hayvansal üretimin geliştirilmesine katkıda bulunacak

Detaylı

Adres: Cumhuriyet Bul. No:82 Erboy 2 İşhanı K:6/601 Alsancak /İzmir Telefon: +90 232 489 40 50 Fax: +90 232 489 40 10

Adres: Cumhuriyet Bul. No:82 Erboy 2 İşhanı K:6/601 Alsancak /İzmir Telefon: +90 232 489 40 50 Fax: +90 232 489 40 10 Ruminantlar için Hidrolize Maya Daha hızlı rumen gelişimi Gelişmiş rumen fermentasyonu Daha çok mikroorganizma ve UYA = protein ve enerji Bağışıklık sisteminin uyarılması Kuru Dönemdeki İnekler İçin Faydaları

Detaylı

ADIM ADIM YGS LYS Adım DAVRANIŞ 2

ADIM ADIM YGS LYS Adım DAVRANIŞ 2 ADIM ADIM YGS LYS 187. Adım DAVRANIŞ 2 SONRADAN KAZANILMIŞ DAVRANIŞLAR (ÖĞRENİLMİŞ DAVRANIŞLAR) Deneyim sonucu kazanılan davranışlardır. Bu davranışlar aynı türün farklı bireylerinde farklı sonuçlar doğurabilir.

Detaylı

SÜT SIĞIRLARINDA BESLEMEYE DAYALI ÖNEMLİ BAZI HASTALIKLAR. Arş. Gör. Hüseyin ÇAYAN

SÜT SIĞIRLARINDA BESLEMEYE DAYALI ÖNEMLİ BAZI HASTALIKLAR. Arş. Gör. Hüseyin ÇAYAN SÜT SIĞIRLARINDA BESLEMEYE DAYALI ÖNEMLİ BAZI HASTALIKLAR Arş. Gör. Hüseyin ÇAYAN Ahi Evran Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Zootekni Bölümü, KIRŞEHİR huseyin.cayan@ahievran.edu.tr (Yazıların bilimsel ve

Detaylı

TARIMSAL YAPILAR. Prof. Dr. Metin OLGUN. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü

TARIMSAL YAPILAR. Prof. Dr. Metin OLGUN. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü TARIMSAL YAPILAR Prof. Dr. Metin OLGUN Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü HAFTA KONU 1 Giriş, İklimsel Çevre ve Yönetimi Temel Kavramlar 2 İklimsel Çevre Denetimi Isı

Detaylı

Havuz suyunun dezenfeksiyonu için kullanılan en yaygın yöntem klor ile dezenfeksiyondur.

Havuz suyunun dezenfeksiyonu için kullanılan en yaygın yöntem klor ile dezenfeksiyondur. Havuz suyunun dezenfeksiyonu için kullanılan en yaygın yöntem klor ile dezenfeksiyondur. DÜNYA SAĞLIK ÖRGÜTÜNE GÖRE, Etkin bir klorlama için, ph 7.2-7.8 arasında tutulmalıdır. Bütün havuz tipleri için

Detaylı