Danışmanlık Raporu. Türkiye. Lindell Whitelock Teknik Danışman World Wide Sires 1. ÇİFTLİK. Buzağı Yetiştirme Programı:

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Danışmanlık Raporu. Türkiye. Lindell Whitelock Teknik Danışman World Wide Sires 1. ÇİFTLİK. Buzağı Yetiştirme Programı:"

Transkript

1 1. ÇİFTLİK Buzağı Yetiştirme Programı: Buzağı yetiştirme kritik bir uygulamadır çünkü çiftliğin geleceğini doğrudan etkiler. Buzağı yetiştirme masraflı bir uygulamadır ancak bu dönemde masrafları kısmaya niyetlenilirse, düvelerin ilerdeki performansları olumsuz etkilenir. Bu sebeplerden ötürü aşağıdaki hususları önermek istiyorum: 1. Buzağıları bireysel bokslarda 56 gün tutmalı (en az 8 hafta) ve bu tarihten sonra küçük gruplar halinde tutulmalıdır. Genç buzağı gruplarındaki buzağı sayısı, yaşları ilerledikçe azaltılmalıdır. 2. Buzağılar ilk 12 saatte yeterli miktarda ağız sütü (kolostrum) ile beslenmelidir. Verilecek ağız sütünün miktarı, buzağının ağırlığına göre ayarlanmalıdır. Örneğin 45 kg.lık bir buzağıya ilk 12 saatte 6 litre ağız sütü içirilmelidir. 3. İlk hafta buzağıya çiftlik tank sütü verilmelidir. Süt pastörize edilerek verilmelidir. Bu uygulama ile hastalık yapan patojenlerin yavrulara bulaşması önlenmiş olur. 4. İlk haftadan sonra, 42 günlük olana kadar süt veya buzağı maması verilmelidir. Buzağı başlangıç yemi ve temiz su, buzağıların önünde her zaman bulundurulmalıdır. 42 günlük olduklarında verilen süt miktarını düşürmeye başlanmalıdır. 5. Buzağı 49 günlük olduğunda süt ve buzağı maması kesilir. Buzağılar bireysel bokslarda tutulmaya devam edilir. Yeterli miktarda buzağı başlangıç yemi almaları temin edilir. Bu dönemde buzağılar günde 1 kg civarında buzağı başlangıç yemi tüketmelidir. 6. Buzağılar gruplandığında, padoklarda yeterli alan olmasına dikkat edilmelidir. Buzağı barınakları her zaman temiz ve kuru olmalıdır. 7. Buzağıların büyümesi dikkatlice takip edilerek suni tohumlama için uygun vücut ağırlığına 13 üncü ayda ulaşmaları temin edilmelidir. 8. Usulüne uygun şekilde bakılıp idare edilen buzağı yetiştirme programı, yüksek verimli inekler ve yüksek karlılık şeklinde sonuçlanır. Kuru Dönemdeki İneklerin İdaresi: Bir çiftlikte iyi döl verimi elde etmek için kuru dönemdeki ineklerin doğru bakılıp yemlenmesi gerekmektedir ve bu dönemdeki ineklerin şişmanlamasına izin verilmemelidir. Aşırı şişmanlamış inekler, kuru dönemin sonunda iyi yem tüketemezler ve bunun sonucunda ketozise yakalanmaları kuvvetle muhtemeldir. Şişman ineklerin döl tutması güçtür ve çiftlik için önerilen sürede tekrar gebe kalamazlar.

2 Loğusa İnek Takibi: Doğumdan sonraki ilk 21 günde loğusa ineği takip ederek bu kritik dönemde ineğin olası sağlık sorunları zamanında tespit edilebilir. İneğin döl verimini ve performansını etkileyecek pek çok sağlık sorunu bu dönemde başlamaktadır. Loğusa İnekler bir grup olarak tutulmalı ve 21 gün boyunca her gün izlenip takip edilerek olası problemler hemen tespit edilmelidir. Ege Vet loğusa takip bilgisi protokolü mevcuttur. Arzu edilir ise sizin çiftliğiniz için bir loğusa takip programı geliştirmekte size yardımcı olabilirler. Ayrıca loğusa takip protokolünü uygulayacak kişinin eğitilmesinde de size yardımcı olabilirler. Döl Verimi Performansının Takibi: Masrafların azaltılması, başlıca idare faktörlerinden biridir ve çiftliğin karlılığı açısından dikkatlice takip edilmelidir. Döl veriminin geliştirilmesi çiftliğin mümkün olan en etkin şekilde çalışmasını temin eder. Bir kilo süt veriminin en düşük maliyette olduğu seviyede, maksimum seviyede üretilecek şekilde döl verimi performansı takip edilmelidir. İyi kayıt tutulup takip edilir ise üretici hızlı bir şekilde verilere bakıp işletmedeki durumu tespit edebilir. Anahtar takip parametreleri aşağıdakileri kapsamaktadır: 1) Sütteki/Sağılan Gün Sayısı: Bu rakam bize sürüdeki ineklerin sağımdaki günlerinin ortalamasını verir. Bu sayı çok büyük olur ise, sürüdeki döl tutma sorunlarını, ineklerin karlı olmayan dönemde sağılmakta olduklarını ve sürüye az sayıda düve katılmakta olduğunu gösterir. Ortalama Sağılan Gün Sayısı, gün olacak şekilde hedeflenmelidir. 2) Suni Tohumlama Periyodu: Bu süre, bir ineğin buzağıladıktan sonra tekrar Suni Tohumlamaya hazır olduğu zamana kadarki periyottur. Bu sürenin uzaması, buzağılama aralığının da uzamasına yol açar. Bu da, döl verimi ile ilgili sevk ve idarede sorunlar olduğunun göstergesidir. Bu sürenin 120 gün veya daha kısa olması hedeflenmelidir. 3) Gebelik Oranı: Bu oran bize gerçek döl veriminin etkinliğini gösterir; çünkü hem kızgınlık tespitinin doğruluğunu hem de döl tutma oranını ölçer. Gebelik oranı; 21 günlük bir periyotta gebe kalması gereken ineklerin içinden gerçekte ne kadarının gebe kaldığını gösteren orandır. Arzu edilen hedef % arasında olmalıdır fakat gerçekçi sayı % 25 e yakındır. Diğer Değerlendirmeler: Sürünün performansını ölçen pek çok başka değerler de mevcuttur ancak yukarda listelenen bu üç kriter iyi bir başlangıç noktasıdır. Bu takip sistemleri ile ilgili sorularınız var ise lütfen yardım için Ege Vet ile temasa geçiniz.

3 2. ÇİFTLİK Barınaklar: Süt sığırcılığı işletmelerinde arzu edilen seviyelerde süt verimi ve döl verimi etkinliği elde edebilmek için en önemli faktör sevk ve idaredir. Bu sebepten, barınaklar planlanıp düzenlendiğinde, ineklerin verimini teşvik edecek şekilde olmalıdır. İnekler temiz ve kuru ortamları severler. İneklerin hiçbir şey yapmadan ayakta durmaları normal bir davranış şekli değildir. İnekler için normal davranışlar; yem yemeleri, su içmeleri ve geviş getirmeleridir. Bu işletmenin hem eski hem de yeni bölümünde inekler ayakta durmakta idiler. Bu çiftlikteki başlıca sıkıntı buradadır. Bu barınaklarda çok miktarda gübre ve pislik, ineklerin diz altına kadar gelecek şekilde idi. İneklerin yan taraflarında ve memelerinde aşırı pislik görülmekte idi. Bu pislik sağımın daha yavaş gerçekleşmesine neden olur. Ayrıca pis inekler tank sütündeki toplam bakteri sayısının artmasına ve daha çok mastitisin meydana gelmesine yol açar. Tüm bunlar, ineklerin performansını olumsuz etkiler. Gübrenin altlık olarak kullanılması sadece, çok az yağmur alan, kurak bölgelerde önerilir. Kıbrıs koşullarında bu sistemin başarılı olabilmesi için gübre üzerine günlük olarak büyük miktarlarda saman/sap konulması gerekir. İdeal olan, her gün 15 cm yüksekliğinde samanın/sapın altlık olarak ilave edilmesi ve ıslanıp kirlendikçe periyodik olarak değiştirilmesidir. Toplam Miks Rasyon: Sütçü sürünün performansındaki anahtar nokta, yemlemenin sevk ve idaresidir. Yemi incelendiğinde bu işletmede yemleme idaresinde pek çok eksikliğin mevcut olduğunu gösteren indikatörler/göstergeler tespit ettim. Gözlemlerim şu şekildedir: Geviş Getirme Eksikliği: İneklerin çok azı geviş getirmekte idi. Sütçü sığır işletmesinde, herhangi bir zamanda ineklere baktığımızda ineklerin en az % 30 u geviş getirmelidir. Çiftlikteki ineklerde bu durumu gözlemedik. Yeterli sayıda ineğin geviş getirmemesi, sürüde asidozis olduğunu göstermetedir. Asidoz olan sürüde süt yağı ve süt miktarı düşmektedir. Bunlara ilaveten, sürüde yüksek oranda topallık ortaya çıkar. Topallık olan sürüde kızgınlığın gösterilmesinde de sorun çıkar ve bu da sürünün döl verimini etkinliğini düşürür. Geviş getirmenin az olmasının en büyük nedeni, kaba yem kalitesinin veya toplam karma rasyonun kalitesinin kötü olmasıdır. Çiftlikteki rasyon gereğinden fazla karışmış olup içindeki etkin selüloz tahrip edilmiş durumda idi.

4 Yemlikte Yem Seçilmesi: Sürüye baktığımızda inekler iştahlı bir şekilde yem tüketmemekte ve aksine yemlikteki yemleri seçmekte idiler. Bu durum da, asidozun bir belirtisi ve rasyon içindeki yem hammaddelerinin kalitesiz oluşunun göstergesi idi. Toplam karma rasyonun karıştırma işlemi tekrar gözden geçirilmelidir. Eğer uzun saplı kuru ot kullanılmakta ise mikser vagona konmadan önce küçük parçalara kesilmelidir. Kaba Yemin Kalitesi Bir diğer önemli sorun ise Toplam Karma Rasyon içerisindeki mevcut hammaddelerin nem miktarının yeterli seviyede olmamasıdır. Toplam karma yemin nemi, % oranında olmalıdır. Silaj katılmadan bu nem değerini tutturmak çok zordur. Rasyonda nem eksikliği var ise, sıvı melas veya sıvı peynir altı suyu ile, kullanılan konsantre partiküllerinin selülozlu materyale tutunmaları temin edilebilir. Yemlik Önü Konforu İneklerin ensesinde gördüğüm sıyrılmış/tahriş olmuş kısımlar, yemlik önündeki ense borusunun doğru pozisyonda olmadığını göstermektedir. Bu ensede görülen tahrişler, ineklerin yeme ulaşmada sıkıntı yaşadıklarını göstermektedir. Bu durum da, ineklerin yemi daha çok seçmelerine ve rumende sağlık sorunlarına yol açmaktadır. Döl Veriminin Önemi Bir çiftlikte yem maliyetlerini düşürmenin ve süt verimini arttırmanın anahtarı, döl verimi etkinliğini arttırmaktır. Bu çiftlikteki mevcut barınaklarla döl verimi performansını arttırmak için gerekli pek çok sevk ve idare pratiklerini uygulamak kolay olmayacaktır. Ziyaret esnasında çiftlik müdürü ile pek çok uygulanacak yöntemi görüştüm. Döl verimi etkinliğindeki metotların/işlemlerin başarılı veya başarısız olduğunu anlamak için iyi kayıt tutulması elzemdir. Yemlik Önü Makasları Yemlik önünde makaslar olmadığı için döl verimi sevk ve idaresinde kullanılabilecek pek çok metot/pratik bu çiftlikte kolayca uygulanamaz. Yemlik önünde makasların, hem loğusa barınağında, hem de kızgınlık kontrolü yapılacak boş ineklerin bulunduğu bölüme konması iyi bir yatırım olacaktır. Kuru Dönemdeki İneklerin Takibi Kuru dönemdeki ineklerin vücut kondisyonu ve barınak koşulları ineklerin daha sonraki laktasyonda nasıl performans göstereceğini doğrudan etkiler. Kirli ortam ineklerin memelerine daha çok bakterinin saldırmasına ve sürüde daha çok mastitis vakasına yol açar. Pek çok mastitis vakası, kuru dönemde başlar. Mastitis, ineklerin tekrar gebe kalma yeteneğini de yavaşlatır. Şişman ve pis ineklerin döl tutma oranları düşüktür.

5 Loğusa Programı / Loğusa İnek Takibi: Doğumdan sonraki ilk 21 günde loğusa ineği takip ederek bu kritik dönemde ineğin olası sağlık sorunları zamanında tespit edilebilir. İneğin döl verimini ve performansını etkileyecek pek çok sağlık sorunu bu dönemde başlamaktadır. Loğusa İnekler bir grup olarak tutulmalı ve 21 gün boyunca her gün izlenip takip edilerek problemler tespit edilmelidir. Ege Vet te loğusa takip protokolü mevcuttur. Arzu edilir ise sizin çiftliğiniz için bir loğusa takip programı geliştirmekte size yardımcı olabilirler. Bu işi yapacak kişinin eğitilmesinde de size yardımcı olabilirler. Kızgınlık Takibi İneklerin zamanında tohumlanmasını temin etmek için kızgınlık tespiti anahtar noktadır. Bu görevi düzgün bir şekilde yerine getirmek için bir rutin uygulamanın hayata geçirilmesi çok önemlidir. Süt verimi arttıkça, ineklerin kızgınlık belirtilerini gösterdikleri süre kısaltmaktadır. Belli bir sistemin kurulması ve doğru kişinin bu konuda eğitilmesi, döl veriminin geliştirilmesinde anahtar noktadır.

6 3. ÇİFTLİK İyi kayıt tutmakta olan bu çiftlikte takip edilmesi gereken parametreler hakkında çiftlik sahibi ile görüşüldü. Karlılık açısından en önemli unsurlar olan süt verimi ve döl verimi konularındaki parametreleri görüştük. Fikir alışverişi yapılan konular aşağıda belirtilmiştir: Sütteki Ortalama Gün Sayısı (Ortalama Sağılan Gün Sayısı) Bu parametre; sürüdeki ineklerin sağımda kaldıkları ortalama gün sayısını gösterir. Çiftliğin karlı olarak çalışması için bu sürenin gün arasında olması gerekir. Bu süre 180 günü geçerse, çiftlik karlı durumdan başa-baş duruma geçer ve çiftliğin karlılığı kaybolur. Bu süre uzun ise, döl verimi programı incelenerek ineklerin doğumdan sonra arzu edilen zamanda neden gebe kalamadıkları tespit edilmelidir. Suni Tohumlama Periyodu Bu süre, ineğin buzağıladıktan sonra tekrar gebe kalana kadar geçen zamandır. Bu sürenin arzu edilen ortalama değeri (boşta gün sayısı) 120 gün veya altında olmasıdır. Bu süre, daha uzun ise, çiftlikteki döl verimi programının gözden geçirilmesinin gerekli olduğunu gösterir. Burada incelenmesi gereken husus, ineklere suni tohumlama uygulandıktan sonra döl tutmadıkları mı, döl tutmaması mı, yoksa uygulanan suni tohumlama miktarının düşük sayıda olup olmadığının tespit edilmesidir. Kızgınlık Tespit Oranı Döl verimi idaresindeki en zayıf halka genellikle kızgınlık tespitidir. Kızgınlık tespit oranının takip edilmesi çiftlikte kızgınlıktaki ineklerin ne seviyede saptanmakta olduğunu gösterir. Bu değere bakarak söz konusu takip işleminin düzeltilmesi sağlanabilir. Arzu edilen kızgınlık tespit oranı % 75 ten büyük olmalıdır. Bu değeri hesaplamak için 21 günlük bir periyotta, kızgınlık göstermesi beklenen ineklerin sayısı ile, gerçekte kızgınlıkta yakalanan inek sayısının kıyaslanır. Gebelik Oranı Gebelik oranı ise çiftlikteki kızgınlık tespiti ile Suni Tohumlama tekniklerinin ne kadar başarılı olduğunu gösteren bir değerdir. Düşük gebelik oranı, idarecilere suni tohumlama

7 programındaki zayıf noktaları belirleme imkanı verir. Bu değer, % 32 veya üzerinde olmalı ise de iyi bir hedef % arasında olmalıdır. Aylık Suni Tohumlama Miktarı Döl verimi programının doğru yolda gitmekte olduğunu her ay yapılan Suni Tohumlama sayısını takip ederek anlayabiliriz. Örneğin eğer bir çiftlikte 100 inek var ise her ay 7-8 buzağılama/doğum olması gerekir ki istenilen 13 aylık buzağılama aralığı kriterine uyulabilsin. Eğer döl tutma oranı % 40 ise, her ay inek tohumlanmalıdır. İnek Konforu Çiftçinin verdiği verilere bakınca, çiftliğin döl veriminin mevsimsel olduğu görülmektedir. Bunun sebebi, Kıbrıs ın ortam koşulları ve sıcak yaz aylarına bağlıdır. Yaz aylarında inekleri serinletme sistemleri düşünülmelidir. Çünkü bu sadece döl verimi için değil, süt verimi için de gereklidir. Evaporatif soğutma sistemi Kıbrıs için uygun bir sistemdir ve bu yönde bir düzenleme, çiftçiye yaptığı masrafın karşılığını ödeyen bir yatırımdır. Bu serinletme sistemi kurulduğunda sadece süt ve döl verimi gelişmekle kalmayacak, ineklerin sağlık durumu da daha iyi olacaktır. Kaba Yem Kalitesi Yüksek kalitede kaba yem olmaz ise, inek performansı olumsuz etkilenir. Yüksek kalitede kaba yem, ineğin hem sağlığını hem de performansını geliştirir. Yüksek kalitede selülozun rasyonda bulunması için, yüksek kalitede yonca veya kuru çayır otu ithalatını düşünmelerini öneririm.

8 4. ÇİFTLİK Yeni İşletme: Yeni inşa edilmiş bir çiftlik olup iyi düzenlenmiştir. Ancak doğum padoğu, loğusa inek barınağı, buzağı yetiştirme alanları henüz tamamlanmamıştır. İnekler doğum padoğunda fazla vakit geçirmezler ancak doğum padoğunun önemi, doğum yapıp giden ineğin arkasından kolayca temizlenebilir olmalı ve doğum esnasında gebe hayvana gerekli rahatı sağlayacak şekilde olmalıdır. Buzağı yetiştirilecek bölümde iyi bir drenaj sağlanmalı ve buzağılara temiz ve kuru ortam sağlanmalıdır. Buzağı bokslarının buzağılar arasında yerinden kaldırılarak temizlenmesi ve dezenfekte edilmesi çok önemlidir. Sürüyü Takip Etmek Sürüyü takip edecek bir izleme/takip sistemi geliştirilmelidir. Bunun için bir veri sistemi oluşturulmalı ve sürünün durumunu anlayacak bilgilerin yöneticilere kolayca temin edilmesi gerekir. Sütçü sürü işletmesinde personel idaresi, başarının sırrını teşkil eder. Sürü büyüdükçe sürüdeki her bir inekle ilgili her kararı, genel müdür veremez hale gelir. Bu sebepten, çiftlikte bölüm müdürleri olmalı ve genel müdüre bağlı olarak sorumluluk almalıdırlar. Detaylara dikkat etmek başarının anahtarı olacaktır. Bu sebepten iyi personel idare araçlarını kullanarak çiftliğin idaresini kolaylıkla sürdürmek mümkündür. WWS Global Eğitim Merkezi Çiftliğin personel alımı tamamlandıktan sonra, bu işletmeden önemli noktalardaki kişilerin WWS Global Eğitim Merkezi ne gönderilip eğitime tabi tutulmasını öneriyorum. Bu şekilde bir eğitim alınır ise büyük işletmelerde görevlerin zamanında doğru bir şekilde yapılmasının önemi öğrenilmiş olur.

9 5. ÇİFTLİK Kaba Yem Sorunları Yemliklerdeki ve eldeki kaba yemi inceledikten sonra, kaba yem kalitesinin iyi olmadığını ve silaj çukurunun idaresinin de düzeltilmesi gerektiğini tespit ettim. Silajın yüzeyi her zaman dümdüz bir şekilde kesilmiş olarak bırakılmalıdır. Silajın kuru madde içeriğinin istenilenden daha yüksektir ve partikül büyüklüğünün de düzeltilmesi gerekmektedir. İyi inek sağlığı ve arzu edilen süt verimi ve döl verimi seviyelerine ulaşmak için yüksek kalitede kaba yeme ihtiyaç vardır. Asidozis: Dinlenmekte olan ineklerin pek azı geviş getirme idi. Bunun nedeni büyük olasılıkla, işkembenin ph değerinin düşmüş (asitlik artmış) olması ile ilgilidir. Bu durum, ineklerde pek çok sağlık sorununa yol açmaktadır. Ayrıca süt verimini ve döl verimini de düşürmektedir. Rasyondaki kaba yemin kalitesini arttırarak asidoz azaltılabilir. İyi bir kural olarak, ineklerin dinlenme esnasında % 50 sinin geviş getirmesi gerekmektedir. Ayak Sağlığı: İneklerin hareketlerini de inceledim. Ayak/tırnak sağlığı iyi olan bir inek yürürken başı ileri doğru bakar ve sırtı düzdür. Buna karşın, başı önünde ve sırtını kamburlaştırmış şekilde yürüyen inek ise tırnak sorunlarını işaret eder. Sürüdeki ineklerin hareketlerini skorladığımızda 2 ve 3 değeri çok çıkar ise sürüde dikkate değer miktarda tırnak sorunu var demektir. Asidoz sürüye belirgin şekilde topallık katar. Bu sebepten, rasyondaki kaba yemin kalitesini düzeltmeye odaklanılmalıdır. Yemleme İdaresi İnekler gün içinde pek çok kez yemliğe gider. O sebepten yemlikte her zaman yem bulunmalıdır. Çiftlikte iken yemlikte gördüğüm yem, ineklerin yemeyip bıraktıkları kısım idi. Yemlik önünde daha fazla yem bekleyen inekler görülmekte idi. Bu da verilen yem miktarının az olduğunu göstermektedir. İnekler yemi seçmekte idiler. Bu da yine kaba yem kalitesinde sorun olduğunu göstermektedir. Döl Verimi Analizi İyi süt verimi elde etmenin anahtarı, döl verimidir. Söz konusu çiftlikle mevcut döl verimi performansını incelemek için zamanımız olmadı. Ancak Ege Vet ten bir yetkilinin bu çiftliğe döl verimi için bir takip programı geliştirmede yardımcı olmasını önereceğim.

World Wide Sires Teknik Servis Koordinatörü Lindell Whitelock un Türkiye Seyahati ile İlgili Çiftlik Ziyaret Raporu (Kasım 2011)

World Wide Sires Teknik Servis Koordinatörü Lindell Whitelock un Türkiye Seyahati ile İlgili Çiftlik Ziyaret Raporu (Kasım 2011) World Wide Sires Teknik Servis Koordinatörü Lindell Whitelock un Türkiye Seyahati ile İlgili Çiftlik Ziyaret Raporu (Kasım 2011). Sütçü Çiftliği: Bu çiftlik, oldukça yeni idi ve çiftlikte az sayıda inek

Detaylı

Danışmanlık Raporu. 14 19 Mayıs 2012

Danışmanlık Raporu. 14 19 Mayıs 2012 Danışmanlık Raporu WWS Teknik Danışmanı Lindell Whitelock un Türkiye nin Çeşitli Bölgelerinde Ziyaret Ettiği Sütçü Sığır Çiftliklerinde Tespit Ettiği Ortak Sorunlar ve Çözüm Önerileri 14 19 Mayıs 2012

Detaylı

Sığır yetiştiriciliğinde Sıcaklık Stresi ve Alınabilecek Önlemler. Prof. Dr. Serap GÖNCÜ. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi

Sığır yetiştiriciliğinde Sıcaklık Stresi ve Alınabilecek Önlemler. Prof. Dr. Serap GÖNCÜ. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Sığır yetiştiriciliğinde Sıcaklık Stresi ve Alınabilecek Önlemler Prof. Dr. Serap GÖNCÜ Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü 01330 Adana Bir ineğin kendisinden beklenen en yüksek verimi

Detaylı

SÜT SIĞIRCILIĞI İŞLETMELERİNDE SÜRÜ SAĞLIĞI VE ÜREME YÖNETİMİ

SÜT SIĞIRCILIĞI İŞLETMELERİNDE SÜRÜ SAĞLIĞI VE ÜREME YÖNETİMİ SÜT SIĞIRCILIĞI İŞLETMELERİNDE SÜRÜ SAĞLIĞI VE ÜREME YÖNETİMİ "Bu bilgi kaynağının amacı; yetiştiricilere sürü sağlığı ve üreme yönetimi programlarının hazırlanması ve uygulanması konularında gerekli temel

Detaylı

Ruminant. Buzağıdan Süt Sığırına Bölüm ll: Sütten Kesimden Düveye Besleme ve Yönetim

Ruminant. Buzağıdan Süt Sığırına Bölüm ll: Sütten Kesimden Düveye Besleme ve Yönetim Buzağıdan Süt Sığırına Bölüm ll: Sütten Kesimden Düveye Besleme ve Yönetim KONU İLGİ Düvelerin beslenmesi Sütten kesimden tohumlamaya kadar olan dönemde besleme ve yönetimsel pratikler TERCÜME VE DERLEME

Detaylı

KURUDAKİ İNEKLERİN VE SAĞMAL İNEKLERİN BESLENMESİ Yrd. Doç. Dr. Çağdaş KARA Zir. Müh. Selahattin YİĞİT

KURUDAKİ İNEKLERİN VE SAĞMAL İNEKLERİN BESLENMESİ Yrd. Doç. Dr. Çağdaş KARA Zir. Müh. Selahattin YİĞİT ALİBEY YEM HAYVAN BESLEME YAYINLARI KURUDAKİ İNEKLERİN VE SAĞMAL İNEKLERİN BESLENMESİ Yrd. Doç. Dr. Çağdaş KARA Zir. Müh. Selahattin YİĞİT İ İLE ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ VETERİNERLİK FAKÜLTESİ İŞBİRLİĞ EKTAŞ

Detaylı

DAMIZLIK DİŞİ SIĞIRLARIN BÜYÜTÜLMESİ. Prof.Dr. Selahattin Kumlu. Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Antalya. Jump to first page

DAMIZLIK DİŞİ SIĞIRLARIN BÜYÜTÜLMESİ. Prof.Dr. Selahattin Kumlu. Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Antalya. Jump to first page DAMIZLIK DİŞİ SIĞIRLARIN BÜYÜTÜLMESİ Prof.Dr. Selahattin Kumlu Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Antalya Dişi Sığır Büyütmede Hedefler Yaş CA (kg) Gcaa (g) 0 (Doğumda) 38 2 aylık 70

Detaylı

SIĞIRLARDA KURU DÖNEM BESLEMESİ

SIĞIRLARDA KURU DÖNEM BESLEMESİ SIĞIRLARDA KURU DÖNEM BESLEMESİ daha ver ml b r laktasyon ç n Mehmet AK Z raat Mühend s Birlikle el ele, hayvancılıkta daha ileriye... 0248 233 91 41 www.burdurdsyb.org www.facebook.com/burdurdsyb Neden

Detaylı

CA ve kalitesine göre 2-6 kg kaba yem 10 aylık yaşta meme bezi gelişimini tamamlar;

CA ve kalitesine göre 2-6 kg kaba yem 10 aylık yaşta meme bezi gelişimini tamamlar; Düve Dişi dana yağlandırılmamalı CA ve kalitesine göre 2-6 kg kaba yem 10 aylık yaşta meme bezi gelişimini tamamlar; 14 aylıkyaşta yaşta (360-400 kg) tohumlama Düve Yağlandırmamak için kaba yem kalitesine

Detaylı

SÜT İNEKLERİNİN BESLENMESİNDE DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR. Süt ineklerinin beslenmesini başlıca 4 dönemde incelemek mümkündür.

SÜT İNEKLERİNİN BESLENMESİNDE DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR. Süt ineklerinin beslenmesini başlıca 4 dönemde incelemek mümkündür. SÜT İNEKLERİNİN BESLENMESİNDE DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR Süt ineklerinin beslenmesini başlıca 4 dönemde incelemek mümkündür. 1. Birinci Dönem: Doğumu takiben süt veriminde hızlı bir artışın görüldüğü dönemdir.

Detaylı

SÜT SIĞIRLARININDA LAKTASYON BESLENMESİ. Prof. Dr. Ahmet ALÇİÇEK EGE ÜNİVERSİTESİ

SÜT SIĞIRLARININDA LAKTASYON BESLENMESİ. Prof. Dr. Ahmet ALÇİÇEK EGE ÜNİVERSİTESİ SÜT SIĞIRLARININDA LAKTASYON BESLENMESİ Prof. Dr. Ahmet ALÇİÇEK EGE ÜNİVERSİTESİ SÜT ÜRETİMİNİN ZAMANLAMASI İLK BUZAĞILAMA 305 GÜN 60 GÜN İKİNCİ BUZAĞILAMA 365 GÜN SÜT SIĞIRI BESLEMEDE KRİTİK GÜNLER 3

Detaylı

Prof.Dr. Selahattin Kumlu

Prof.Dr. Selahattin Kumlu Döl Verimi Sürü Yönetim Programı Prof.Dr. Selahattin Kumlu Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Antalya Amaç; Sürü Yönetim Programı Asgari kayıpla üretim Koruma yoluyla tedavi ihtiyacını

Detaylı

Kuru Dönem ve Geçis Dönemi

Kuru Dönem ve Geçis Dönemi Kuru dönemde amaç; Uzun süre süt üreten ve yıpranan meme dokunun yenilenmesi ve gelecek laktasyona hazırlanması, Kolostrum (ağız sütü) üretiminin sağlıklı ve yeterli olmasının sağlanması, Gebelik sonunda

Detaylı

creafix.net 0332 235 85 95

creafix.net 0332 235 85 95 www.kosgeb.gov.tr Basım Tarihi : 0.0.0 Basım Yeri: Adım Ofset creafix.net 0 SIĞIR SÜT YEMLERİ BUZAĞI YEMLERİ SIĞIR BESİ YEMLERİ KÜÇÜKBAŞ YEMLERİ Dairy cattle feed Calf feed Beef cattle feed Sheep feed

Detaylı

Sütten kesme; buzağıdan sağmala olan kritik sürecin yönetilmesi Eile van der Gaast, Marketing Ruminant Global Pazarlama

Sütten kesme; buzağıdan sağmala olan kritik sürecin yönetilmesi Eile van der Gaast, Marketing Ruminant Global Pazarlama Sütten kesme; buzağıdan sağmala olan kritik sürecin yönetilmesi Eile van der Gaast, Marketing Ruminant Global Pazarlama Sütten kesim sürecinin yönetimi 1 2 3 4 Sütten kesmenin temel kuralları Sütten kesme

Detaylı

ÜLKEMİZDE HAYVANCILIK

ÜLKEMİZDE HAYVANCILIK 3.12.2016 ÜLKEMİZDE HAYVANCILIK Babadan kalma yöntemler. Tarımsal yayım(bilgi üniversiteden Halka indirilemiyor) Yüksek girdi ucuz ürünler. Satış tabanlı bilgi Doğru Bilginin yayımı önemli 1 BUZAĞI ESLEME

Detaylı

Danışmanlık Raporu. 23 Ekim, 2014. Lindell Whitelock Teknik Danışman World Wide Sires. Bulgular ve Değerlendirme:

Danışmanlık Raporu. 23 Ekim, 2014. Lindell Whitelock Teknik Danışman World Wide Sires. Bulgular ve Değerlendirme: Danışmanlık Raporu 23 Ekim, 2014 Lindell Whitelock Teknik Danışman World Wide Sires Bulgular ve Değerlendirme: Bu çiftlik ziyaretinin amacı, çiftliğin işletim şeklini ve barınakları inceleyip bir değerlendirme

Detaylı

Danışman Raporu. 18-22 Kasım 2013. Lindell Whitelock. WWS Teknik Danışmanı

Danışman Raporu. 18-22 Kasım 2013. Lindell Whitelock. WWS Teknik Danışmanı Danışman Raporu 18-22 Kasım 2013 Lindell Whitelock WWS Teknik Danışmanı Bu rapor, Türkiye deki çiftlik ziyaretleri sırasında oluşmuş gözlemler ve tavsiyeleri içerir. Her çiftlik için, o çiftliğe özgü sorunları

Detaylı

İnek Rasyonları Pratik Çözümler

İnek Rasyonları Pratik Çözümler İnek Rasyonları Pratik Çözümler Prof.Dr. Selahattin Kumlu Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Antalya Kim ki, bugün hala ineklerini artık (çer-çöp) değerlendiren hayvanlar olarak görüyorsa,

Detaylı

Yarı-entansif sığır yetiştiriciliği

Yarı-entansif sığır yetiştiriciliği Yarı-entansif sığır yetiştiriciliği Bu yetiştirme şeklinde mevsim ve meraların uygun olduğu dönemlerde hayvanlar günün belli bir kısmında meralardan yararlanır. Diğer zamanlarında ise konsantre yem ağırlıklı

Detaylı

Adres: Cumhuriyet Bul. No:82 Erboy 2 İşhanı K:6/601 Alsancak /İzmir Telefon: +90 232 489 40 50 Fax: +90 232 489 40 10

Adres: Cumhuriyet Bul. No:82 Erboy 2 İşhanı K:6/601 Alsancak /İzmir Telefon: +90 232 489 40 50 Fax: +90 232 489 40 10 Ruminantlar için Hidrolize Maya Daha hızlı rumen gelişimi Gelişmiş rumen fermentasyonu Daha çok mikroorganizma ve UYA = protein ve enerji Bağışıklık sisteminin uyarılması Kuru Dönemdeki İnekler İçin Faydaları

Detaylı

Buzağı İshalleri ve Koruma Yöntemleri. Dengeli ve Ekonomik Besleme

Buzağı İshalleri ve Koruma Yöntemleri. Dengeli ve Ekonomik Besleme Buzağı İshalleri ve Koruma Yöntemleri Buzağılar Sürünün Geleceğidir. Buzağı yetiştiriciliğinde anahtar noktalar! Doğum Kolostrum (Ağız Sütü) Besleme Sistemi Sindirim Sağlık Doğum ile ilgili anahtar noktalar

Detaylı

Süt sığırı işletmelerinde gizli tehdit Hipokalsemi, Jac Bergman, DVM, 28 Ekim 2017

Süt sığırı işletmelerinde gizli tehdit Hipokalsemi, Jac Bergman, DVM, 28 Ekim 2017 Süt sığırı işletmelerinde gizli tehdit Hipokalsemi, Jac Bergman, DVM, 28 Ekim 2017 Buzağılama döneminde kalsiyum metabolizması Hipokalsemi riski yaş ilerledikçe büyür Klinik hipokalsemi: İlk laktasyon:

Detaylı

SÜT SIĞIRI YETİ TİRİCİLİĞİNDE DÖL VERİMİ SORUNLARI. Prof. Dr. Selahattin KUMLU. Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü, Antalya

SÜT SIĞIRI YETİ TİRİCİLİĞİNDE DÖL VERİMİ SORUNLARI. Prof. Dr. Selahattin KUMLU. Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü, Antalya SÜT SIĞIRI YETİ TİRİCİLİĞİNDE DÖL VERİMİ SORUNLARI Prof. Dr. Selahattin KUMLU Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü, Antalya Döl veriminde 4 ana hedef 1. Gebeliğin süt verimine ve yemden

Detaylı

LAKTASYON VE SÜT VERİMİ

LAKTASYON VE SÜT VERİMİ LAKTASYON VE SÜT VERİMİ Prof.Dr. Selahattin Kumlu Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Antalya Tanım Laktasyon, buzağılama ile başlayan ve kuruya çıkma ile sona eren süt verme dönemidir.

Detaylı

HİNDİ YETİŞTİRİCİLİĞİ

HİNDİ YETİŞTİRİCİLİĞİ 2014 2015 HİNDİ YETİŞTİRİCİLİĞİ Hindilerin tavuklara göre daha dayanıklı, uzun ömürlü, karkas randımanı ve beslenme değerlerinin yüksek olması, yılbaşında tüketimi, etinin sucuk salam gibi ürünlerde dana

Detaylı

BOVİFİT FORTE İLE AVANTAJLARINIZ Optimal laktasyon başlangıcı Yüksek yem tüketimi İyi doğurganlık Yüksek süt verimi Uzun damızlık ömrü

BOVİFİT FORTE İLE AVANTAJLARINIZ Optimal laktasyon başlangıcı Yüksek yem tüketimi İyi doğurganlık Yüksek süt verimi Uzun damızlık ömrü BOVİFİT FORTE İLE AVANTAJLARINIZ Optimal laktasyon başlangıcı Yüksek yem tüketimi İyi doğurganlık Yüksek süt verimi Uzun damızlık ömrü BOVİFİT FORTE ÜRÜN ÖZELLİKLERİ Kurutulmuş bira mayası ve keten tohumu

Detaylı

düve yedüvtistirmee yetistirm

düve yedüvtistirmee yetistirm üve düve yetistirme 2 Düve Yetistirme ve Besleme Prof. Dr. Murat Görgülü Süt sığırcılığı işletmelerinde düveler, sürü yenileme materyali olması ve damızlık satışları ile karlılıktaki belirleyici rolleri

Detaylı

Laktasyon Dönemi. Şekil 1: Laktasyon döneminde süt verimi, yem tüketimi ve canlı ağırlıkta görülen değişimler.

Laktasyon Dönemi. Şekil 1: Laktasyon döneminde süt verimi, yem tüketimi ve canlı ağırlıkta görülen değişimler. Laktasyon Dönemi Laktasyondaki (sağım dönemindeki) ineklerin beslenmeleri; İneklerin sağım dönemindeki beslenmeleri, süt verimi düzeyleri, kuru madde tüketme kabiliyetleri ve canlı ağırlık kayıpları dikkate

Detaylı

AMASYA DAMIZLIK SIĞIR YETİŞTİRİCİLERİ BİRLİĞİ EĞİTİM SEMİNERİ

AMASYA DAMIZLIK SIĞIR YETİŞTİRİCİLERİ BİRLİĞİ EĞİTİM SEMİNERİ AMASYA DAMIZLIK SIĞIR YETİŞTİRİCİLERİ BİRLİĞİ EĞİTİM SEMİNERİ Dr. Ali Murat TATAR tatar@agri.ankara.edu.tr 1 İşletmede her yıl ineklerin yaklaşık %25 i sürüden çıkarılır Düve yetiştirmede esas amaç, sürünün

Detaylı

Türkiye de Simental Genotipinin Yaygınlaştırılması. Araş. Gör. Ayşe Övgü ŞEN Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi

Türkiye de Simental Genotipinin Yaygınlaştırılması. Araş. Gör. Ayşe Övgü ŞEN Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Türkiye de Simental Genotipinin Yaygınlaştırılması Araş. Gör. Ayşe Övgü ŞEN Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dünyada yaklaşık Simental varlığı 42 milyon baştır. Dünyada yetiştiriciliği yapılan en yaygın

Detaylı

Süt Sığırcılığında Sürü Yönetimi

Süt Sığırcılığında Sürü Yönetimi Süt Sığırcılığında Sürü Yönetimi Prof. Dr. Serap GÖNCÜ Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü 01330 Adana Bir süt sığırcılığı işletmesinde sürü yönetimi yavrunun doğumundan başlayıp, dana,

Detaylı

Ruminant. Koyun Beslemede Dikkat Edilmesi Gereken Kritik Noktalar

Ruminant. Koyun Beslemede Dikkat Edilmesi Gereken Kritik Noktalar Koyun Beslemede Dikkat Edilmesi Gereken Kritik Noktalar KONU İLGİ Koyunların beslenmesi TERCÜME VE DERLEME Koyun beslemesinde dikkat edilmesi gereken kritik noktalar Teknik Ürün Müdürü Kazım Bilgeçli KAYNAKÇA

Detaylı

Prof.Dr. Serap Göncü. Prof.Dr. Nazan Koluman Zir.Müh.Ercan Mevliyaoğulları

Prof.Dr. Serap Göncü. Prof.Dr. Nazan Koluman Zir.Müh.Ercan Mevliyaoğulları Prof.Dr. Serap Göncü Prof.Dr. Nazan Koluman Zir.Müh.Ercan Mevliyaoğulları Günümüzde hayvancılıkta kullanılan başlıca ileri teknoloji unsurları bilgisayar destekli sürü yönetim sistemleri kavramı altında

Detaylı

Sığır beslenmesi ile ilgili son gelişmeler. Prof. Dr. İ. İsmet TÜRKMEN Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi

Sığır beslenmesi ile ilgili son gelişmeler. Prof. Dr. İ. İsmet TÜRKMEN Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Sığır beslenmesi ile ilgili son gelişmeler Prof. Dr. İ. İsmet TÜRKMEN Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Buzağıların beslenmesi Buzağı kayıplarının önlenmesi Buzağı yetiştirmede Üç hedef vardır İşkembe

Detaylı

DAMIZLIK SIĞIR YETİŞTİRİCİLİĞİNDE KADININ ROLÜ. Zerrin KUMLU. Salahattin KUMLU. DGRV Eğitim Ekibi Ankara, 2016

DAMIZLIK SIĞIR YETİŞTİRİCİLİĞİNDE KADININ ROLÜ. Zerrin KUMLU. Salahattin KUMLU. DGRV Eğitim Ekibi Ankara, 2016 DAMIZLIK SIĞIR YETİŞTİRİCİLİĞİNDE KADININ ROLÜ Zerrin KUMLU Salahattin KUMLU DGRV Eğitim Ekibi Ankara, 2016 Hollanda Örneği 2 CRV CRV, merkezi Hollanda da olan sığır ıslahı amaçlı bir kooperatiftir.

Detaylı

Başarılı Süt Sığırcılığı İçin Neler Yapılmalıdır. Prof. Dr. Serap GÖNCÜ. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi. Zootekni Bölümü 01330 Adana

Başarılı Süt Sığırcılığı İçin Neler Yapılmalıdır. Prof. Dr. Serap GÖNCÜ. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi. Zootekni Bölümü 01330 Adana Başarılı Süt Sığırcılığı İçin Neler Yapılmalıdır Prof. Dr. Serap GÖNCÜ Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü 01330 Adana Bu çalışmada süt sığırı yetiştiricisi için, sürü yönetiminde üzerinde

Detaylı

BUZAĞILARIN BESLENMESİ Prof. Dr. Ahmet ALÇİÇEK E. Ü. Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Yemler ve Hayvan Besleme Anabilim Dalı

BUZAĞILARIN BESLENMESİ Prof. Dr. Ahmet ALÇİÇEK E. Ü. Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Yemler ve Hayvan Besleme Anabilim Dalı BUZAĞILARIN BESLENMESİ Prof. Dr. Ahmet ALÇİÇEK E. Ü. Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Yemler ve Hayvan Besleme Anabilim Dalı 1 2 BU GÜNÜN DİŞİ BUZAĞISI YARININ SÜT İNEĞİDİR 3 BUZAĞI BARINAKLARI Buzağıların

Detaylı

Prof. Dr. Adnan ŞEHU. Ankara Üniversitesi. Veteriner Fakültesi Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Anabilim Dalı

Prof. Dr. Adnan ŞEHU. Ankara Üniversitesi. Veteriner Fakültesi Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Anabilim Dalı Blanc blue Prof. Dr. Adnan ŞEHU Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Anabilim Dalı Buzağı ölmemeli Sağlıklı ğ gelişmeliş V i b l k d Verim vermeye başlayana kadar

Detaylı

Hazırlayan: Prof. Dr. Fahri YAVUZ. Erzurum İli. Büyükbaş Hayvan Islahı Projesi. Çiftçi Eğitimi. Kasım 2006

Hazırlayan: Prof. Dr. Fahri YAVUZ. Erzurum İli. Büyükbaş Hayvan Islahı Projesi. Çiftçi Eğitimi. Kasım 2006 2005 2010 Erzurum İli Hazırlayan: Prof. Dr. Fahri YAVUZ Büyükbaş Hayvan Islahı Projesi Çiftçi Eğitimi Kasım 2006 1 Erzurum İli Büyükbaş Hayvan Islahı Projesi Suni tohumlama merkezli bir hayvan ıslahı projesine

Detaylı

SÜT ĐNEKLERĐNDE DÖNEMSEL BESLEME

SÜT ĐNEKLERĐNDE DÖNEMSEL BESLEME SÜT ĐNEKLERĐNDE DÖNEMSEL BESLEME Dönemsel Besleme Sağmal ineklerin besin madde ihtiyaçları; laktasyon safhası, süt verimi, büyüme oranı ve gebelik durumuna bağlı olarak değişim göstermektedir. Bu açıdan

Detaylı

DÖL TUTMA SORUNLARINDA HAYVAN SAHİBİNİN YAPMASI GEREKENLER

DÖL TUTMA SORUNLARINDA HAYVAN SAHİBİNİN YAPMASI GEREKENLER DÖL TUTMA SORUNLARINDA HAYVAN SAHİBİNİN YAPMASI GEREKENLER Birlikle el ele, hayvancılıkta daha ileriye... Uğur Büyükyörük Veteriner Hekim 0248 233 91 41 www.burdurdsyb.org www.facebook.com/burdurdsyb Döl

Detaylı

Damızlık İnek Seçimi. Zir. Müh. Zooteknist. Tarım Danışmanı Fatma EMİR

Damızlık İnek Seçimi. Zir. Müh. Zooteknist. Tarım Danışmanı Fatma EMİR Damızlık İnek Seçimi Zir. Müh. Zooteknist Tarım Danışmanı Fatma EMİR Süt sığırcılığını iyi seviyelere çıkarmak için seleksiyon ve çevre şartları önemlidir. Seleksiyon? Her yılın farklı dönemlerinde çeşitli

Detaylı

Buzağının sağlıklı olarak doğması ve büyümesi büyük ölçüde doğum öncesi, doğum ve doğumun hemen sonrasında ana ve yavruya uygulanacak özenle çok

Buzağının sağlıklı olarak doğması ve büyümesi büyük ölçüde doğum öncesi, doğum ve doğumun hemen sonrasında ana ve yavruya uygulanacak özenle çok Buzağı Yetiştirme Buzağının sağlıklı olarak doğması ve büyümesi büyük ölçüde doğum öncesi, doğum ve doğumun hemen sonrasında ana ve yavruya uygulanacak özenle çok yakın ilişkilidir. Doğumdan sonra buzağı

Detaylı

ÇİĞ SÜT KALİTE KRİTERLERİ

ÇİĞ SÜT KALİTE KRİTERLERİ ÇİĞ SÜT KALİTE KRİTERLERİ ÖĞR.GÖR.CUMHUR BERBEROĞLU U.ÜNİVERSİTESİ KARACABEY MYO 2010 1 BİR ÜRÜNÜN BELİRLİ BİR İHTİYACI KARŞILAMAK ÜZERE BİLEŞİMİNDE TAŞIDIĞI TÜM ÖZELLİKLER KALİTE OLARAK TANIMLANIR. 2

Detaylı

SÜT SIĞIRLARINDA BESLEMEYE DAYALI ÖNEMLİ BAZI HASTALIKLAR. Arş. Gör. Hüseyin ÇAYAN

SÜT SIĞIRLARINDA BESLEMEYE DAYALI ÖNEMLİ BAZI HASTALIKLAR. Arş. Gör. Hüseyin ÇAYAN SÜT SIĞIRLARINDA BESLEMEYE DAYALI ÖNEMLİ BAZI HASTALIKLAR Arş. Gör. Hüseyin ÇAYAN Ahi Evran Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Zootekni Bölümü, KIRŞEHİR huseyin.cayan@ahievran.edu.tr (Yazıların bilimsel ve

Detaylı

UYGUN HARCAMALAR LİSTESİ

UYGUN HARCAMALAR LİSTESİ ÖNEMLİ NOT: BU TEDBİR İÇİN ALACAĞINIZ MAKİNE EKİPMAN TEKLİFLERİNDE; AŞAĞIDA KIRMIZI RENKLE BELİRLENMİŞ OLAN MAKİNE EKİPMAN İSİMLERİNİ VE EK 2.1. MAKİNE EKİPMAN LİSTESİNİ KULLANINIZ. UYGUN HARCAMALAR LİSTESİ

Detaylı

TÜRKİYE DE SIĞIR YETİŞTİRİCİLİĞİ

TÜRKİYE DE SIĞIR YETİŞTİRİCİLİĞİ TÜRKİYE DE SIĞIR YETİŞTİRİCİLİĞİ Prof. Dr. Salahattin KUMLU DGRV-Türkiye Temsilciliği Eğitim Ekibi Merzifon, 2012 Türkiye de sığır varlığı ve süt verimi Eylül 2012 2 Sığır varlığı ve süt verimi İnek sayısı

Detaylı

Enerji ve Protein Beslemesiyle İlgili Metabolik Problemler

Enerji ve Protein Beslemesiyle İlgili Metabolik Problemler Enerji ve Protein Beslemesiyle İlgili Metabolik Problemler J. van Eys k k Dönem 3 Yeni Dönem 4 Pik Süt Dönem 5 Pik KM alımı Kuru Madde Alımı Dönem 6 Bitiş Dönem 2 Yakın 1 o d d d o SÜT ÜRETİMİ VÜCUT AĞIRLIĞI

Detaylı

Laktasyonun ilk Döneminde Dikkat Edilecek Hususlar. Prof. Dr. Murat GÖRGÜLÜ

Laktasyonun ilk Döneminde Dikkat Edilecek Hususlar. Prof. Dr. Murat GÖRGÜLÜ Laktasyonun ilk Döneminde Dikkat Edilecek Hususlar Prof. Dr. Murat GÖRGÜLÜ Çukurova Üniversitesi Zootekni Bölümü Ziraat Fakültesi 01330 Adana Bu dönem, hemen doğumdan sonra uterusun dinlenmesi ve yeni

Detaylı

Laktasyondaki Ineklerin Beslenmesi

Laktasyondaki Ineklerin Beslenmesi 2 Laktasyondaki Ineklerin Beslenmesi Prof. Dr. Murat Görgülü Geviş getiren hayvanlar, her gelişmişlik düzeyindeki toplumlarda ve çok farklı iklim koşullarında önemli rol oynamaktadır. Bu hayvanlardan elde

Detaylı

SAĞLIM İNEKLERİN BESLENMESİ

SAĞLIM İNEKLERİN BESLENMESİ SAĞLIM İNEKLERİN BESLENMESİ Birlikle el ele, hayvancılıkta daha ileriye... Mehmet Ak Ziraat Mühendisi Sorumlu Müdür 048 9 4 www.burdurdsyb.org www.facebook.com/burdurdsyb Konuya başlamadan önce, yazıda

Detaylı

SIĞIRLARDA KIZGINLIĞIN BELİRLENMESİ VE ÜREME KUSURLARI. Araş. Gör. Koray KIRIKÇI

SIĞIRLARDA KIZGINLIĞIN BELİRLENMESİ VE ÜREME KUSURLARI. Araş. Gör. Koray KIRIKÇI SIĞIRLARDA KIZGINLIĞIN BELİRLENMESİ VE ÜREME KUSURLARI Araş. Gör. Koray KIRIKÇI Ahi Evran Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Zootekni Bölümü, KIRŞEHİR koray.kirikci@ahievran.edu.tr (Yazıların bilimsel ve

Detaylı

HAYVAN YETİŞTİRİCİLİĞİ

HAYVAN YETİŞTİRİCİLİĞİ T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI HAYVAN YETİŞTİRİCİLİĞİ BÜYÜKBAŞ HAYVAN BESLEME YÖNTEMLERİ Ankara, 2014 Bu modül, mesleki ve teknik eğitim okul / kurumlarında uygulanan Çerçeve Öğretim Programlarında yer alan

Detaylı

BUZAĞI BÖLÜMÜ. 0-3 Aylık Buzağıların Beslenmesi: Buzağı Başlangıç Yeminin faydaları:

BUZAĞI BÖLÜMÜ. 0-3 Aylık Buzağıların Beslenmesi: Buzağı Başlangıç Yeminin faydaları: BUZAĞI BÖLÜMÜ Buzağıların beslenmesini 0-3 aylık ve 3-6 aylık olmak üzere 2 alt başlık altında inceleyeceğiz. 0-3 Aylık Buzağıların Beslenmesi: Yeni doğan buzağılara ilk 4 gün 3-5 lt arasında olmak üzere

Detaylı

Sıcak Koşullarda Süt Sığırlarının Beslenmesi. Prof. Dr. Murat GÖRGÜLÜ ve Prof. Dr. Serap GÖNCÜ. Çukurova Üniversitesi.

Sıcak Koşullarda Süt Sığırlarının Beslenmesi. Prof. Dr. Murat GÖRGÜLÜ ve Prof. Dr. Serap GÖNCÜ. Çukurova Üniversitesi. Sıcak Koşullarda Süt Sığırlarının Beslenmesi Prof. Dr. Murat GÖRGÜLÜ ve Prof. Dr. Serap GÖNCÜ Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü 01330 Adana Stres hayvanın vücut sistemlerini normal

Detaylı

KOYUNLARIN BESLENMESİ

KOYUNLARIN BESLENMESİ KOYUNLARIN BESLENMESİ Dr. Ahmet Hamdi AKTAŞ Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü, KONYA Buğday ile koyun gerisi oyun Mera ile koyun gerisi oyun Biz de koyunlarımızı böyle kaliteli meralarda

Detaylı

SIĞIR YETİŞTİRİCİLİĞİ VE BESİCİLİĞİ

SIĞIR YETİŞTİRİCİLİĞİ VE BESİCİLİĞİ SIĞIR YETİŞTİRİCİLİĞİ VE BESİCİLİĞİ Prof Dr. Orhan ALPAN Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Zootekni AnabilimDalı Emekli Öğretim Üyesi Prof Dr. Ali Rıza AKSOY Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi

Detaylı

RUMİNANT RASYONLARINDA MAYA KULLANIMI VE ÖNEMİ

RUMİNANT RASYONLARINDA MAYA KULLANIMI VE ÖNEMİ RUMİNANT RASYONLARINDA MAYA KULLANIMI VE ÖNEMİ Rumen mikroorganizmaların (bakteriler,protozoalar ve mayaların) bir denge içinde çalıştırdığı kusursuz bir makinedir. Yüksek et-süt verimi isterken bu hayvandaki

Detaylı

Ruminantlara Spesifik Performans Katkısı

Ruminantlara Spesifik Performans Katkısı Ruminantlara Spesifik Performans Katkısı BIOZYM NEDİR? BIOZYM içeriğindeki A.Oryzae, hedefe spesifik bitki ekstrakları ve organik mineralleri ile etken maddeleri AB tarafından onaylanmış, zengin bir içeriğe

Detaylı

Sığırlar İçin Rasyon Örnekleri

Sığırlar İçin Rasyon Örnekleri Sığırlar İçin Rasyon Örnekleri Süt İnekleri Dişi Dana ve Düveler Besiye Alınan Dana ve Tosunlar Amasya İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği www.amasyadsyb.org 2016 Önsöz Süt sığırcılığında yem giderlerinin

Detaylı

T.C. Güney Ege Kalkınma Ajansı 2016 Yılı Doğrudan Faaliyet Desteği

T.C. Güney Ege Kalkınma Ajansı 2016 Yılı Doğrudan Faaliyet Desteği T.C. Güney Ege Kalkınma Ajansı 2016 Yılı Doğrudan Faaliyet Desteği Proje Adı: Aydın Damızlık Sığır Yetiştiricileri Öncülüğünde Besiciliğin Geliştirilmesi Başvuru Sahibi: Aydın İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri

Detaylı

DÜNDEN BUGÜNE KULA...

DÜNDEN BUGÜNE KULA... DÜNDEN BUGÜNE KULA... Kula Yağ ve Emek Yem Sanayi Ticaret A.Ş. Cumhuriyet in ilk yıllarında yaşanan kalkınma hamlesine kadar uzanan geçmişi ve ticari hayatıyla Marmara Bölgesi başta olmak üzere Türk ekonomisine

Detaylı

56-57 Gülüm Süt Yemi Tanem Süt Yemi Tutkum Süt Yemi Ecem Süt Yemi Canım Süt Yemi 14-15

56-57 Gülüm Süt Yemi Tanem Süt Yemi Tutkum Süt Yemi Ecem Süt Yemi Canım Süt Yemi 14-15 İÇİNDEKİLER SÜT YEMLERİ 6-7 BUZAĞI YEMLERİ 56-57 Gülüm Süt Yemi 8-9 Neşem Buzağı Başlatma Yemi 58-59 Tanem Süt Yemi 10-11 Gayem Buzağı Büyütme Yemi 60-61 Tutkum Süt Yemi 12-13 KÜÇÜKBAŞ YEMLERİ 62-63 Ecem

Detaylı

YÖNETİCİ ÖZETİ. Proje ile yüksek genetik kapasiteli damızlıklar öncelikle yurt içinden temin edilmeye çalışılacaktır.

YÖNETİCİ ÖZETİ. Proje ile yüksek genetik kapasiteli damızlıklar öncelikle yurt içinden temin edilmeye çalışılacaktır. YÖNETİCİ ÖZETİ Önerilen projenin kapasitesi 100 Baş Ana kadrolu Damızlık Süt Sığırcılığı ve işletmede doğan erkek buzağıların besiye alınarak değerlendirilmesidir. Proje, 100 ana başlık bir damızlık süt

Detaylı

İşletmenizin büyüklüğüne göre; farklı kapasitelerde 3 tanımlama anten seçeneğini mevcuttur.

İşletmenizin büyüklüğüne göre; farklı kapasitelerde 3 tanımlama anten seçeneğini mevcuttur. 1) AHIR İÇİ TANIMLAMA ANTENLERİ Ahır içi tanımlama antenleri sayesinde hayvanlardaki tüm pedometre bilgileri her 6 dakikada bir, bilgisayara ulaştırılır. Bu sayede sistem, sürekli olarak hayvanlarınızdaki

Detaylı

Kalitede Zirve. M. Musa Özgüçlü. Yönetim Kurulu Başkanı

Kalitede Zirve. M. Musa Özgüçlü. Yönetim Kurulu Başkanı Kalitede Zirve Orta Doğu nun en büyük yem fabrikası konumunda olan İpek Yem ve Gıda San.Tic. A.Ş. 19 den bu yana genç, dinamik ve tecrübeli kadrosuyla kaliteli ve ekonomik hayvan yemi üreterek, Türkiye

Detaylı

TARIMSAL YAPILAR. Prof. Dr. Metin OLGUN. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü

TARIMSAL YAPILAR. Prof. Dr. Metin OLGUN. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü TARIMSAL YAPILAR Prof. Dr. Metin OLGUN Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü HAFTA KONU 1 Giriş, İklimsel Çevre ve Yönetimi Temel Kavramlar 2 İklimsel Çevre Denetimi Isı

Detaylı

TARIMSAL YAPILAR. Prof. Dr. Metin OLGUN. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü

TARIMSAL YAPILAR. Prof. Dr. Metin OLGUN. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü TARIMSAL YAPILAR Prof. Dr. Metin OLGUN Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü HAFTA KONU 1 Giriş, İklimsel Çevre ve Yönetimi Temel Kavramlar 2 İklimsel Çevre Denetimi Isı

Detaylı

DÜVE VE İNEKLERDE KIZGINLIK TAKİBİ

DÜVE VE İNEKLERDE KIZGINLIK TAKİBİ DÜVE VE İNEKLERDE KIZGINLIK TAKİBİ Sütçü inek işletmelerindeki başlıca kayıplar: Düşük süt verimi Düşük döl verimi - Üreme sistemi hastalıkları - Üremenin kontrolündeki aksaklıklar Metabolik sorunlar Ayak

Detaylı

KOYUNCULUK GAP TEYAP İHG

KOYUNCULUK GAP TEYAP İHG KOYUNCULUK GAP TEYAP İHG KOYUN IRKLARI Koyunları verimlerine göre 3 grupta toplayabiliriz. Etçi ırklar, Sütçü ırklar, Yapağıcı ırklar, Bir işletmede yetiştirilecek koyun ırkı seçilirken şu hususları dikkate

Detaylı

YUMURTA TAVUĞU YETİŞTİRİCİLİĞİ

YUMURTA TAVUĞU YETİŞTİRİCİLİĞİ 2014 2015 YUMURTA TAVUĞU YETİŞTİRİCİLİĞİ Kanatlı Hayvan Yetiştiriciliği 1 YUMURTA TAVUKÇULUĞU Yumurta tavukçuluğu piliçlerde 20.haftadan sonra klavuz yumurta görülmesiyle başlar. Yumurta verimi 23. haftada

Detaylı

Onları ne kadar. iyi beslersek. onlar da bizi o kadar. iyi besler...

Onları ne kadar. iyi beslersek. onlar da bizi o kadar. iyi besler... Onları ne kadar iyi beslersek onlar da bizi o kadar iyi besler... alibeyyem.com.tr /alibeyyem DEĞERLERİMİZ Paylaşımcılık Şeffaflık Bağlılık İnovasyon Güven Saygı Ekip Ruhu Doğayla iç içeyiz, huzur içindeyiz.

Detaylı

SÜT SIGIRLARININ KURUDA KALMA DÖNEMİ

SÜT SIGIRLARININ KURUDA KALMA DÖNEMİ SÜT SIGIRLARININ KURUDA KALMA DÖNEMİ TANIMI Sağmal bir inekte gebeliğin son iki ayında ya da başka bir değişle laktasyon dönemi sonunda sağımın durdurulması ve meme de süt salgısının durmasına bağlı olarak

Detaylı

SÜT SIĞIRCILIĞI. 2-Hayvan ıslahını daha etkili ve yaygın hale getirmek için sun i tohumlama yaptıranlar ile sun i tohumlama ekibi kuranlar ve

SÜT SIĞIRCILIĞI. 2-Hayvan ıslahını daha etkili ve yaygın hale getirmek için sun i tohumlama yaptıranlar ile sun i tohumlama ekibi kuranlar ve SÜT SIĞIRCILIĞI Sayın üreticimiz; hayvancılık konusunda yapacağınız yatırımlarda Bakanlığımızın sunduğu hizmetlerden yeterince yararlanabilmek için taşrada Bakanlık İl ve İlçe Müdürlüklerimize merkezde

Detaylı

Hayvan Islahı ve Yetiştirme 2. ders

Hayvan Islahı ve Yetiştirme 2. ders Hayvan Islahı ve Yetiştirme 2. ders Akin Pala akin@comu.edu.tr Seleksiyona cevap Et sığırlarında doğum ağırlığını arttırmak istiyoruz. Ağır doğmuş olan bireyleri ebeveyn olarak seçip çiftleştiriyoruz.

Detaylı

SIĞIR BESİCİLİĞİ. Prof. Dr. Murat Görgülü

SIĞIR BESİCİLİĞİ. Prof. Dr. Murat Görgülü SIĞIR BESİCİLİĞİ Prof. Dr. Murat Görgülü Besi; tüketici istemlerine karşılık verecek düzeyde mozaikleşmeye sahip olan bir karkası en kısa sürede ve ekonomik olarak elde etmek amacıyla hayvanların yoğun

Detaylı

ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ

ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ ZOOTEKNİ BÖLÜMÜ SIĞIRLARDA ÜREME-BESLEME İLİŞKİLERİ Prof.Dr. Murat GÖRGÜLÜ Damızlık Dişi Buzağılar ve Düvelerin Beslenmesi Düveler belli bir yaştan ziyade belirli

Detaylı

SÜT SIĞIRCILIĞI Kontrol Noktaları ve Uygunluk Kriterleri İÇİNDEKİLER

SÜT SIĞIRCILIĞI Kontrol Noktaları ve Uygunluk Kriterleri İÇİNDEKİLER SÜT SIĞIRCILIĞI Kontrol Noktaları ve Uygunluk Kriterleri İÇİNDEKİLER SS. 1 YASAL TESCİL SS. 2 YEM SS. 3 BARINAK VE İMKANLAR SS. 4 HAYVAN SAĞLIĞI SS. 5 SAĞIM SS. 6 SAĞIM TESİSLERİ SS. 7 HİJYEN SS. 8 TEMİZLİK

Detaylı

YATIRIM KAPSAMINDA UYULMASI GEREKEN MİNİMUM KOŞULLAR*

YATIRIM KAPSAMINDA UYULMASI GEREKEN MİNİMUM KOŞULLAR* YATIRIM KAPSAMINDA UYULMASI GEREKEN MİNİMUM KOŞULLAR* Çağrı Dönemi Tedbir 0: Tarımsal İşletmelerin Yeniden Yapılandırılması ve Topluluk Standartlarına Ulaştırılmasına Yönelik Yatırımlar Alt Tedbir : Et

Detaylı

Çukurova Bölgesi Sığır Yetiştiriciliğinin Yapısı. Prof. Dr. Serap GÖNCÜ

Çukurova Bölgesi Sığır Yetiştiriciliğinin Yapısı. Prof. Dr. Serap GÖNCÜ Çukurova Bölgesi Sığır Yetiştiriciliğinin Yapısı Prof. Dr. Serap GÖNCÜ Memeli hayvanlardan elde edilen süt, bileşimi türden türe farklılık gösteren ve yavrunun ihtiyaç duyduğu bütün besin unsurlarını içeren

Detaylı

YENİ DOĞAN BUZAĞILARIN BESLENMESİ

YENİ DOĞAN BUZAĞILARIN BESLENMESİ YENİ DOĞAN BUZAĞILARIN BESLENMESİ Prof. Dr. İ. İsmet TÜRKMEN Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Buzağıların hayatta kalmaları ve

Detaylı

Erzurum İli Büyükbaş Hayvan Islahı Projesi Çiftçi Eğitimi. Ocak Nisan 2009 Ziraat Fakültesi Konferans Salonu

Erzurum İli Büyükbaş Hayvan Islahı Projesi Çiftçi Eğitimi. Ocak Nisan 2009 Ziraat Fakültesi Konferans Salonu 2005 2010 Erzurum İli Büyükbaş Hayvan Islahı Projesi 2009 Çiftçi Eğitimi Ocak Nisan 2009 Ziraat Fakültesi Konferans Salonu Program (Cumartesi) Program (Pazar) Sunumlar I. Oturum Problem ve Çözüm Projenin

Detaylı

SÜT SIĞIRCILIĞI ve YONCA

SÜT SIĞIRCILIĞI ve YONCA SÜT SIĞIRCILIĞI ve YONCA Birlikle el ele, hayvancılıkta daha ileriye... Mehmet Ak - Ziraat Mühendisi Sorumlu Müdür 0248 233 91 41 www.burdurdsyb.org /BurdurDSYB Yoncayı Neden Yetiştirmeliyiz? SÜT SIĞIRCILIĞI

Detaylı

YATIRIM KAPSAMINDA UYULMASI GEREKEN MİNİMUM KOŞULLAR

YATIRIM KAPSAMINDA UYULMASI GEREKEN MİNİMUM KOŞULLAR YATIRIM KAPSAMINDA UYULMASI GEREKEN MİNİMUM KOŞULLAR Çağrı Dönemi: Tedbir : Tarımsal İşletmelerin Yeniden Yapılandırılması ve Topluluk Standartlarına Ulaştırılmasına Yönelik Yatırımlar Alt Tedbir : Süt

Detaylı

Koyun ve keçi sütü ve ürünlerinin üretiminde karşılaşılan temel sorunlar ile muhtemel çözüm önerileri

Koyun ve keçi sütü ve ürünlerinin üretiminde karşılaşılan temel sorunlar ile muhtemel çözüm önerileri Koyun ve keçi sütü ve ürünlerinin üretiminde karşılaşılan temel sorunlar ile muhtemel çözüm önerileri Prof. Dr. Veysel AYHAN Türkiye Damızlık Koyun-Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) Genel

Detaylı

Hedefe Spesifik Beslenme Katkıları

Hedefe Spesifik Beslenme Katkıları Hedefe Spesifik Beslenme Katkıları Hayvan Beslemede Vitamin ve Minerallerin Önemi Vitaminler, çiftlik hayvanlarının, büyümesi, gelişmesi, üremesi, kısaca yaşaması ve verim vermesi için gerekli metabolik

Detaylı

BUZAĞILARIN BAKIM VE BESLENMESİ

BUZAĞILARIN BAKIM VE BESLENMESİ ÇİFTÇİ BROŞÜRÜ No: 87 BUZAĞILARIN BAKIM VE BESLENMESİ Dr. Sencer TÜMER Buzağıların bakım ve beslenmesi öncelikle gebe ineklerin bakım ve beslenmesi ile başlar. Buzağı ana karnındaki gelişiminin üçte ikisini

Detaylı

4. GURUP SÜT ÜRÜNLERİ SANAYİ MESLEK GURUBU İLE İLGİLİ FİRE VE ZAYİAT ORANLARI

4. GURUP SÜT ÜRÜNLERİ SANAYİ MESLEK GURUBU İLE İLGİLİ FİRE VE ZAYİAT ORANLARI BEYAZ PEYNİRDE FİRE VE ZAYİAT ORANLARI : Balıkesir'de beyaz peynir üretimi klasik ve kültürlü olarak yapılmaktadır. İnek sütünden karışık olarak (yerli ırk ve diğer yabancı ırklar) kültürlü beyaz peynir

Detaylı

BESİCİLİKTE GÖRÜLEN ÖNEMLİ HASTALIKLAR. Doç.Dr.Serap GÖNCÜ

BESİCİLİKTE GÖRÜLEN ÖNEMLİ HASTALIKLAR. Doç.Dr.Serap GÖNCÜ BESİCİLİKTE GÖRÜLEN ÖNEMLİ HASTALIKLAR Doç.Dr.Serap GÖNCÜ Beside sık rastlanan hastalıklar Şap Solunum Sistemi Hastalıkları Gaz şişme Topallık İdrar Taşları Yaralanmalar Küflü Gıda Zehirlenmeleri Ani Ölümler

Detaylı

BÜYÜKBAŞ HAYVANCILIK (SIĞIRCILIK)

BÜYÜKBAŞ HAYVANCILIK (SIĞIRCILIK) BÜYÜKBAŞ HAYVANCILIK (SIĞIRCILIK) İŞLETME KURULUMU... 1 BARINAK... 3 SICAKLIKTAN KORUNMA... 7 İŞLETMEYE HAYVAN ALIMI... 11 Damızlık Dişi Hayvan... 11 Besilik Hayvan... 12 Nakil ve Nakil Sonrası Bakım-Besleme...

Detaylı

BÜYÜKBAŞ HAYVANCILIK ARAŞTIRMALARI ÇALIŞMA GRUBU. Önder SÖZEN Koordinatör 19.03.2014

BÜYÜKBAŞ HAYVANCILIK ARAŞTIRMALARI ÇALIŞMA GRUBU. Önder SÖZEN Koordinatör 19.03.2014 BÜYÜKBAŞ HAYVANCILIK ARAŞTIRMALARI ÇALIŞMA GRUBU Önder SÖZEN Koordinatör 19.03.2014 SUNU PLANI Çalışma Grubu Bağlı Enstitüler/İstasyonlar Dünya ve Türkiye de Büyükbaş Hayvancılık Verileri Devam Eden, Sonuçlanan,

Detaylı

ULUSAL SÜT KONSEYĠ ARAġTIRMA VE DANIġMA KURULU SÜT SEKTÖRÜ 2010 YILI GENEL DEĞERLENDĠRME RAPORU 2.ÜLKEMĠZ SÜT HAYVANCILIĞINDA MEVCUT DURUM

ULUSAL SÜT KONSEYĠ ARAġTIRMA VE DANIġMA KURULU SÜT SEKTÖRÜ 2010 YILI GENEL DEĞERLENDĠRME RAPORU 2.ÜLKEMĠZ SÜT HAYVANCILIĞINDA MEVCUT DURUM ULUSAL SÜT KONSEYĠ ARAġTIRMA VE DANIġMA KURULU SÜT SEKTÖRÜ 2010 YILI GENEL DEĞERLENDĠRME RAPORU 1.GĠRĠġ Ülkelerin teknolojik alanda hızlı gelişmeleri, ülkede yaşayan bireylerin sağlıklı ve yeterli beslenmeleri

Detaylı

Islah Stratejileri ve Türkiye Ulusal Sığır Islah Programı

Islah Stratejileri ve Türkiye Ulusal Sığır Islah Programı Islah Stratejileri ve Türkiye Ulusal Sığır Islah Programı Prof.Dr. Selahattin Kumlu Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Antalya Islah Stratejileri Saf yetiştirme Melezleme a) Birleştirme

Detaylı

Süt Kontrolüne Tabi İnek Sayısı : 3.534.548 Baş yani % 83,6 sı kontrol ediliyor.

Süt Kontrolüne Tabi İnek Sayısı : 3.534.548 Baş yani % 83,6 sı kontrol ediliyor. 2009 yılı Almanya Süt Verimi Ortalamaları : Irk Adı Süt Verimi Laktasyon Gün Sayısı Süt Yağı Süt Proteini 2011 S.A. Holştein 8538 323 4,1 3,39 güncel:9730 kg K.A.Holştein 7556 320 4,23 3,41 güncel: Montofon

Detaylı

Bölüm 8 Çayır-Mer alarda Sulama ve Gübreleme

Bölüm 8 Çayır-Mer alarda Sulama ve Gübreleme Çayır-Mer a Ders Notları Bölüm 8 65 Bölüm 8 Çayır-Mer alarda Sulama ve Gübreleme 8.1 Gübreleme Çayır-Mer alarda bulunan bitkilerin vejetatif aksamlarından yararlanılması ve biçme/otlatmadan sonra tekrar

Detaylı

MEME LOBU YANGISI. süt veriminde azalma sütün imhası laboratuvar giderleri ilaç giderleri vet.hek. giderleri. süt endüstrisinde önemli ekonomik kayıp

MEME LOBU YANGISI. süt veriminde azalma sütün imhası laboratuvar giderleri ilaç giderleri vet.hek. giderleri. süt endüstrisinde önemli ekonomik kayıp MASTİT 1 MEME LOBU YANGISI süt veriminde azalma sütün imhası laboratuvar giderleri ilaç giderleri vet.hek. giderleri süt endüstrisinde önemli ekonomik kayıp 2 HAYVAN Sağlığı fonksiyonel meme lobunun kaybı

Detaylı

KOYUN VE KEÇİLERİN BESLENMESİ

KOYUN VE KEÇİLERİN BESLENMESİ ALİBEY YEM HAYVAN BESLEME YAYINLARI KOYUN VE KEÇİLERİN BESLENMESİ Yrd. Doç. Dr. Çağdaş KARA Zir. Müh. Selahattin YİĞİT İ İLE ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ VETERİNERLİK FAKÜLTESİ İŞBİRLİĞ EKTAŞ TARIM ÜRÜNLERİ ENDÜSTRİ

Detaylı

Kilomdan ben mi memnun değilim çevremde ki kişiler mi?psikolojik olarak yaşam şeklimi değiştirmeye hazır mıyım?

Kilomdan ben mi memnun değilim çevremde ki kişiler mi?psikolojik olarak yaşam şeklimi değiştirmeye hazır mıyım? Herkesin hayalidir ince bir vücuda sahip olmak herkesi kendine hayran bırakmak ancak bunu isterken çoğu kişi bazı soruları kendine sormuyor. Fazlalıklarınızın olduğunu düşünüyorsanız popüler diyetleri

Detaylı

Kan NEFA (nonesterified fatty acids ) yükselir. (asetoasetat, β-hidroksibütirat ve. Laktasyon başlangıcında yüksektir

Kan NEFA (nonesterified fatty acids ) yükselir. (asetoasetat, β-hidroksibütirat ve. Laktasyon başlangıcında yüksektir Ketozis Kan NEFA (nonesterified fatty acids ) yükselir. (asetoasetat, β-hidroksibütirat ve aseton) Laktasyon başlangıcında yüksektir Tip 1: Postpartum Tip 2: Prepartum Tip 3: Bütirik ketozis Tipi bilinmez

Detaylı