BOZKIR KAZASINDA EĞİTİM FAALİYETLERİ ( ) EDUCATIONAL ACTIVITIES IN THE COUNTY OF BOZKIR ( )

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "BOZKIR KAZASINDA EĞİTİM FAALİYETLERİ ( ) EDUCATIONAL ACTIVITIES IN THE COUNTY OF BOZKIR ( )"

Transkript

1 BOZKIR KAZASINDA EĞİTİM FAALİYETLERİ ( ) EDUCATIONAL ACTIVITIES IN THE COUNTY OF BOZKIR ( ) Mehmet MERCAN * Öz Tarihi eski çağlara kadar giden Bozkır, Konya nın eski ilçelerinden biridir. Bozkır bu uzun tarihi boyunca Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı Devleti nin hâkimiyeti altında kalmıştır. Osmanlı döneminde özellikle simli kurşun madeni ile ön plana çıkmıştır. Ancak biz bildirimizde Bozkır ın yılları arasındaki eğitim hayatını ele alacağız. Bu çerçevede Bozkır kazasındaki medreseler, sıbyan ve rüşdiye mektepleri ile buralarda öğrenim gören öğrenciler ve gayrimüslimler tarafından açılan okullar, sunacağımız bildirinin konusunu teşkil edecektir. Bildirimizi Maarif Nezareti, Konya Vilayeti salnameleri ve konu ile ilgili araştırma eserlerden istifade ederek hazırlayacağız. Anahtar Kelimeler Bozkır, rüşdiye, sıbyan mektebi, medrese. Abstract With a history that dates back to ancient times, Bozkır is also one of the oldest counties of the city of Konya. During its long history, Bozkır remained under the domination of the Roman, Byzantine, Seljuk and Ottoman Empires. In the Ottoman period, it came into prominence especially thanks to its silvery lead mine. The current paper, however, will examine the educational life of Bozkır between the years of 1870 and In this frame, Bozkır's madrasas, primary and high schools, students who attend those schools, and schools opened by non- Muslims will constitute the subject of the paper, which draws upon the annuals of the Ottoman Ministry of Education and the city of Konya, and also various research studies made on this subject. Keywords Bozkır, high school, primary school, madrasa * Doç. Dr., Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi KARAMAN İletişim: mercan@kmu.edu.tr.

2 348 EDUCATIONAL ACTIVITIES IN THE COUNTY OF BOZKIR ( ) GİRİŞ Tarihi geçmişi oldukça eski olan Bozkır, Osmanlı Devleti nin ilk yıllarından sonuna kadar zaman zaman nahiye, zaman zaman kaza statüsünde idari bir birim olarak varlığını sürdürmüştür 1. Ele aldığımız dönemde Bozkır, Konya Vilayeti'nin Konya Sancağına bağlı bir kazadır. Bildirimizde Bozkır kazasının yılları arasındaki eğitim hayatını ele alacağız. Bu çerçevede Bozkır kazasındaki kütüphaneler ile medreseler, sıbyan ve rüşdiye mektebleri ile buralarda öğrenim gören öğrenciler ve gayrimüslimler tarafından açılan okullar sunacağımız bildirinin konusunu teşkil edecektir. Bildirimizle ilgili yaptığımız literatür taramasında konu ile ilgili hazırlanmış müstakil bir çalışmaya ulaşamadık 2. Bununla birlikte Konya Vilayeti ve Maarif Nezareti salnamelerinde önemli bilgiler tespit ettik. Bu sebeple bildirimizi Maarif Nezareti ve Konya Vilayeti salnameleri ve konu ile ilgili yapılmış araştırma eserlerden istifade ederek hazırladık. Bildirimizi XIX. yüzyılın son çeyreğinde Bozkır kazasının idari yapısını kapsayacak şekilde hazırladık. Sunacağımız bildiriye geçmeden önce konunun daha iyi anlaşılabilmesi ve sınırlarının çizilmesi için incelediğimiz dönemde Bozkır ın idari yapısı ve nüfusu hakkında kısa bir bilgi vermek istiyoruz. İncelediğimiz dönemde yani 1870 lerde Bozkır, Konya vilayetinin Konya sancağına bağlı bir kazadır. Kaza merkezi ise Siristad kasabası olup 3 Belviran 4 isimli bir de nahiyesi 1 Alaattin Aköz, Karaman Eyaleti: XV-XX. Yüzyıllar, Talat Duru Armağanı, Haz. Rıza Duru, Ziya Duru, Yusuf Yıldırım, Konya 2016, s. 161, 164, Bozkır kazasının eğitim hayatı ile ilgili bir çalışmaya ulaşamadık ancak içerisinde eğitimden de bahseden Bozkır vakıflarını ele alan bir eser bulunmaktadır. Bk. Hamit Şafakcı, Bozkır Kazası Vakıfları (XV. XX. Yüzyıllar), Konya Ayrıca Türk eğitim tarihi hakkında yapılmış çalışmalar için Türkiye Araştırmaları Literatür Dergisi özel bir sayı hazırlamıştır. Dergi için bk. Türkiye Araştırmaları Literatür Dergisi, Cilt: VI, Sayı: 12, İstanbul Konya Vilayeti Salnâmesi, Defa 6, Konya 1288, Yayına Haz. Mehmet Eminoğlu, Konya 2008, s. 99. Sırıstad ismi hakkında geniş bilgi için bk. Hamid Şafakcı, Tarihi Süreçte Bir Yerleşim Yerinin İsimleri: Konya-Bozkır Örneği, Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi, Cilt VI, Sayı 28, Güz 2013, s Belviran nahiyesi hakkında geniş bilgi için bk. Güler Silay, Belviran Kazası Tarihçesi ve Sosyokültürel Yapısı, Konya 2015.

3 BOZKIR KAZASINDA EĞİTİM FAALİYETLERİ ( ) 349 bulunmaktadır. Kazanın doğusunda Karaman, batısında Seydişehir, güneyinde Akseki ve kuzeyinde Konya bulunmaktadır 5. Bozkır kazasının, bildirimize konu olan dönemin başında, yani 1288 (1871) yılında Belviran (Karasınır) nahiyesi ile birlikte 92 köy ve 4854 hane ile nüfusa sahip olduğu Konya vilayeti salnamesinde kayıtlıdır 6. Ancak bu sayının sadece erkek nüfusu mu gösterdiği, kadın nüfusu da içine alıp almadığı belli değildir. Kanaatimizce erkek nüfusu ifade etmesi gerekir. Zira aşağıda vereceğimiz bilgilerde de görüleceği üzere yaklaşık 10 yıl sonra kazanının nüfusunda % 100 den fazla bir artış yaşanmıştır. Kazanın nüfusu o yıllarda civarında olmalıdır. Kazanın nüfusu 1881/82 yılında olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu nüfusun u Müslüman, 94 ü ise Rum dur 7. İncelediğimiz dönemin sonunda 1317 (1899/1900) yılı Konya vilayeti salnamesine göre; Bozkır kazasının nüfusu kişidir. Bu nüfusun i Bozkır da, si Belviran nahiyesinde yaşamaktadır. Kayıtlarda Rum nüfusun sayısında bir değişiklik görülmemektedir 8. Bu bilgilerden sonra şimdi Bozkır kazasındaki eğitim kurumlarını aşağıdan yukarıya doğru olmak üzere ele alalım. Bu bağlamda önce Bozkır kazasında bulunan sıbyan mektebleri hakkında bilgi vereceğiz. Sıbyan Mektebleri Sıbyan mektebleri, Osmanlı Devleti nde ilk eğitim ve öğretimin yapıldığı okullardır. Bu okulların tarihi oldukça eski olup Abbasiler dönemine kadar gitmektedir. Osmanlı Devleti nde sıbyan mekteblerine, darü t-talim, darü l-ilm, muallimhane, mahalle mektebi, taş mekteb, beytü t-talim, mektebhane ve ibtidaiye mektebi gibi isimler verilmiştir. Bu okullarda görev yapan hocalara muallim, muallim-i sıbyan, yardımcılarına halife ya da kalfa denilmektedir 9. Bu okullarda çocuklara 5 Konya Vilayeti Salnâmesi, Defa 29, Konya 1322, s. 297; Şemseddin Sami, Kamûsü l-ʻâlâm, Cilt: II, İstanbul 1306/1889, s Konya Vilayeti Salnâmesi, Defa 4, Konya 1288, Yayına Haz. Mehmet Eminoğlu, Konya 2008, s Kemal H. Karpat, Osmanlı Nüfusu ( ), İstanbul 2003, s Konya Vilayeti Salnâmesi, Defa 28, Konya 1317, s Cahit Baltacı, Mekteb (Osmanlılarda Mekteb), Türkiye Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisi, Cilt: XXIX, Ankara 2004, s. 6; Yusuf Küçükdağ, Konya Darülkurraları, Konya 2014, s. 5-6; Mefail Hızlı, Osmanlılarda İlköğretim Tarihi, Türkiye Araştırmaları Literatür Dergisi, Cilt: VI, Sayı: 12, İstanbul 2008, s Makalede sıbyan mektebleri hakkında literatür taraması da bulunmaktadır.

4 350 EDUCATIONAL ACTIVITIES IN THE COUNTY OF BOZKIR ( ) okuma yazma ve İslam dininin temel bilgileri öğretilip, Kurʼan-ı Kerim ezberlettirilirdi 10. Okullarda kız ve erkek çocukları birlikte ya da ayrı ayrı da eğitim görmekteydiler 11. Sıbyan mektebleri her mahalle veya köyde cami ve mescitlerin yanında bulunurdu 12. Tanzimat döneminde diğer kurumlarda yapılan düzenlemeler gibi bu okullarda da çeşitli düzenlemeler yapılmıştır yılında bu okullardaki öğrenim süresi dört yıl olarak tespit edilmiştir Maarif Nizamnamesi nde de bu durum devam etmiştir 14. Nizamname ile okullarda okutulacak dersler yeniden düzenlenmiştir. Buna göre okullarda şu dersler okutulacaktır: Usûl-i cedîde vechile Elifbâ, Kurʼan-ı Kerîm, Tecvid, Ahlâk a Müteʻallik Rresail, İlm-i hâl, Yazı Taʻlimi, Muhtasar Fenn-i Hesâb, Muhtasar Târih-i Osmanî, Muhtasar Coğrafya ve Maʻlûmât-ı Nâfiʻayı Câmiʻ Risâle dir 15. Nizamname ile belirlenen derslerin okutulacağı yeni açılan okullara ibtidai ismi verilmiştir. Böylece ilköğretimde iki okul türü ortaya çıkmıştır. Bir tarafta eski usulde eğitim veren sıbyan mektebleri, diğer tarafta yeni usulde eğitim veren ibtidai okulları. Bu okullar biri birinden usul-i atika ve usul-i cedid olarak ayrılmaktaydı ve zamanla bu okulların ismi usûl-i atika ve usûli cedîde şekline dönüşmüştür Maarif Nizamnamesi nde okullardaki öğrenim süresinde bir değişiklik yapılmamış ve dört yıl olarak kalmıştır. Aynı nizamnamede okula başlama yaşı kız çocuklarında altı erkek çocuklarında yedi olarak tespit edilmiştir yılında yeni usule göre eğitim verecek olan ilk ibtidai mekteb İstanbul Nuruosmaniye Camii nde kâgir bir binada açılmıştır. Daha sonra sıbyan okullarının yerini alacak ibtidai mekteblerin ilki bu okuldur Yahya Akyüz, Türk Eğitim Tarihi, İstanbul 1994, s ; Bayram Kodaman, Abdülhamid Devri Eğitim Sistemi, Ankara 1991, s. 57; Cahit Baltacı, aynı madde, s. 6; Mefail Hızlı, aynı makale, s. 87; Şule İnci, Manisa'da Osmanlı Dönemi Sıbyan Mektepleri, Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Basılmamış Yüksek Lisans Tezi, Konya 2007, s. 33 vd. 11 Mefail Hızlı, aynı makale, s Yusuf Küçükdağ, aynı eser, s Bayram Kodaman, aynı eser, s Mahmud Cevat İbnü ş Şeyh Nâfi, Maârif-i Umûmiye Nezâreti Târihçe-i Teşkîlât ve İcrââtı XIX. Asır Osmanlı Maârif Tarihi-, Haz. Taceddin Kayaoğlu, Ankara 2001, s ; Cahit Baltacı, aynı madde, s Mahmud Cevat İbnü ş Şeyh Nâfi, aynı eser, s. 425; Bayram Kodaman, aynı eser, s Bayram Kodaman, aynı eser, s Mahmud Cevat İbnü ş Şeyh Nâfi, aynı eser, s ; Cahit Baltacı, aynı madde, s Bayram Kodaman, aynı eser, s

5 BOZKIR KAZASINDA EĞİTİM FAALİYETLERİ ( ) yılında yürürlüğe giren Kanûn-ı Esasi nin 114. maddesi ile ilköğretimin Osmanlı vatandaşlarına zorunlu hâle getirilmesi 19 ilköğretimin daha da yaygınlaşmasında etkili olmuştur. Sıbyan mektebleri hakkında verdiğimiz bu kısa bilgiden sonra şimdi incelediğimiz dönemde Bozkır kazasındaki sıbyan mekteblerini ele alalım. Yaptığımız kaynak taraması ve araştırmalarda Bozkır daki sıbyan mekteblerini detaylı olarak ele alan bir çalışmaya ulaşamadık. Konya Vilayeti salnameleri ve Mehmet Ö. Alkan tarafından hazırlanan Tanzimat tan Cumhuriyet e Modernleşme Sürecinde Eğitim İstatistikleri isimli eserde bazı bilgiler tespit ettik. Maalesef konu ile ilgili Maarif salnamelerinde detaylı bir bilgiye ulaşamadık. Bu sebeple kazadaki sıbyan mektebleri hakkında sayısal bilgiler vermekten başka detaylı bir bilgi sunamayacağız. İncelediğimiz dönemin başlarında yani 1291 (1874) yılında Bozkır kazasında 61 sıbyan mektebinin bulunduğu görülmektedir. Bu okullarda 1382 si erkek ve 614 ü kız olmak üzere toplam 1996 öğrenci öğrenim görmektedir /1879 yılında Bozkır kazasının gerek okul gerekse öğrenci sayısında ciddi bir artış görülmektedir si erkek ve 1100 ü kız olmak üzere öğrenci sayısı 3350 ye ulaşmıştır. Okul sayısı yaklaşık %50 lik bir artışla 89 olmuştur 21. Yaklaşık 10 yıl sonra 1306/ 1889/90 yılında kazadaki okul sayısının 96 olduğu görülmektedir. Bu sayı uzun süre değişmemiştir 22. Bunun sebebi muhtemelen bütün yerleşim yerlerine bir okulun açılmış olmasındandır. Bozkır kazasındaki sıbyan mekteblerinin durumu veya sayısı hakkında bir fikir vermesi için bu sırada Konya vilayeti genelinde var olan sıbyan ve ibtidai mekteblerinin sayısını vermek istiyorum. 1894/95 yıllarında Konya vilayetinde 35 ibtidai ve 1961 sıbyan mektebi bulunmaktadır 23. İncelediğimiz dönemin sonunda 1317 (1899/1900) de Bozkır kazasındaki sıbyan mekteblerinin sayısında ciddi bir değişiklik söz konusu değildir. Nitekim okul sayısı Adı geçen madde şudur. Osmanlı efradının kâffesince tahsil-i maarifin birinci mertebesi mecbûri olacak ve bunun derecat ve teferruatı nizâm-ı mahsûs ile tayin kılınacaktır. Bk. Suna Kili A. Şeref Gözübüyük, Türk Anayasa Metinleri (Sened-i İttifaktan Günümüze), İstanbul 2000, s Konya Vilayeti Salnâmesi, Defa 7, Konya 1291, Yayına Haz. Mehmet Eminoğlu, Konya 2008, s Konya Vilayeti Salnâmesi, Defa 12, Konya 1296, Yayına Haz. Mehmet Eminoğlu, Konya 2011, s Konya Vilayeti Salnâmesi, Defa 22, Konya 1306, s Kerim Sarıçelik, Konya da Modern Eğitim Kurumları ( ), Konya 2010, s. 25.

6 352 EDUCATIONAL ACTIVITIES IN THE COUNTY OF BOZKIR ( ) olup öğrenci sayısı 2651 erkek, 1759 kız olmak üzere toplam 4410 olarak görülmektedir 24. İbtidai Mektebler Daha önce bahsettiğimiz gibi 1869 Maarif Nizamnamesi ile sıbyan mekteblerinde bir düzenleme yapılarak yeni usulde eğitim veren ibtidai mektebler oluşturulmuştu. İncelediğimiz dönemin sonlarında Bozkır da yeni usulde eğitim veren iki ibtidai mektebin açıldığı görülmektedir. Bu okullarda 60 erkek ile 30 kız öğrenci öğrenim görmektedir / yılında Bozkır ibtidai mektebinde muallim-i evvel Mustafa ve muallim-i sani Ali görev yapmaktadır. Okulun öğrenci sayısı ise 102 dir 26. Bozkır kazasındaki ilköğretim okulları ile ilgili verdiğimiz bilgiler ve rakamlar hakkında bir fikir yürütülebilmesi için incelediğimiz dönemin sonunda Osmanlı Devleti nde ve Konya vilayetindeki okul ve öğrenci sayılarını da vermek istiyoruz. İncelediğimiz dönemin sonunda (1897) Osmanlı Devleti nde Müslümanlara ait ilköğretim okulu bulunmaktadır. Bu okullarda sı erkek ve si kız olmak üzere toplam öğrenci öğrenim görmektedir 27. Konya vilayetinde ise 1996 ilköğretim okulu, sı erkek ve i kız toplam ilköğretim okulu öğrencisi bulunmaktadır 28. Aynı yıl Osmanlı Devleti nin nüfusu ise tür 29. Bu verilen bilgilerden de anlaşılacağı üzere Bozkır kazasında XIX. yüzyılın son çeyreğinde ilköğretimde ciddi hamleler yapıldığı görülmektedir. Gerek okul gerekse öğrenci sayısında ciddi artışlar olduğu gözlemlenmektedir 24 Konya Vilayeti Salnâmesi, Defa 28, Konya 1317, s Konya Vilayeti Salnâmesi, Defa 28, Konya 1317, s İbtidai mekteblerin ikisi de mi Bozkır da yoksa başka bir yerleşim yerinde mi olduğu tespit edilememiştir. 26 Konya Vilayeti Salnâmesi, Defa 29, Konya 1322, s Osmanlı Devleti nin İlk İstatistik Yıllığı 1897, Haz. Tevfik Güran, Ankara 1997, s Aynı eser, s Osmanlı Devleti nin İlk İstatistik Yıllığı 1897, s yılında ise Osmanlı Devleti nin nüfusu dir. Bk. Osmanlı İmparatorluğu nun ve Türkiye nin Nüfusu , Haz. Cem Behar, Tarihi İstatistikler Dizisi Cilt II, Ankara 1996, s. 46.

7 BOZKIR KAZASINDA EĞİTİM FAALİYETLERİ ( ) 353 Rüşdiye Mektebleri Rüşdiyeler Osmanlı Devleti nde Tanzimat döneminde açılan okullardan olup önceleri ilkokul üstü hazırlık okulu, daha sonra ise ortaokul karakterine sahip olan okullardır 30. İlk rüşdiye okulu 1847 yılında İstanbul da öğretime açılmış olan İstanbul Davud Paşa Mektebidir. Sonraki yıllarda okulların sayısı artmıştır Maarif Nizamnamesine göre rüşdiyelerin açılma şartları yeniden düzenlenmiştir. Buna göre; nüfusu 500 haneyi geçen her yerleşim biriminde birer erkek rüşdiyesi açılacaktı. Nizamnameye göre okulların yapım masrafı ile öğretmen maaşları vilayet maarif idaresi sandığınca karşılanacaktı Maarif-i Umûmiye Nizamnamesi nde okullarda öğrenim süresi dört yıl olarak tespit edilmiş ve okullarda okutulacak dersler yeniden düzenlenmiştir. Bu dersler; Mebâdî-i ulûm-i diniye, Lisân-ı Osmanî kavâʻidi, İmlâ ve inşâ, Tertîb-i cedîd üzre kavaidi Arabiye ve Farisiye, Defter tutmak usulü, İlm-i hesâb, Tersîm-i hutût, Mebâdî-i hendese, Tarih-i umûmî ve Tarih-i Osmanî, coğrafya, jimnastik, mahalli dil ve Fransızca (Ticaret mahalli olan memleketlerde 4. sınıfta seçmeli) dır 33. İncelediğimiz dönemde Bozkır kazasında bir adet rüşdiye mektebinin eğitim verdiği görülmektedir. Tespit edebildiğimiz kadarıyla bu okul 1290 (1873) yılında öğrenime açılmıştır 34. Okulda görev yapan ilk öğretmen Mehmet Emin dir 35. Konya Vilayeti salnamesine göre 1291 (1874) yılında okulda 25 öğrenci öğrenim görmektedir Maarif-i Umûmiye Nizamnamesi nin 20. maddesine göre rüşdiye mekteblerinin öğrenci sayısına göre okullara birer veya ikişer muallim-i evvel ve sâni 30 Cemil Öztürk, Rüşdiye, Türkiye Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisi, Cilt: XXXV, İstanbul 2008, 300; Bayram Kodaman, aynı eser, s Cemil Öztürk, aynı madde, s Mahmud Cevat İbnü ş Şeyh Nâfi, aynı eser, s. 427; Cemil Öztürk, aynı madde, s Mahmud Cevat İbnü ş Şeyh Nâfi, aynı eser, s. 428; Cemil Öztürk, aynı yer. XIX. yüzyılın sonlarında R rüşdiye mekteblerinde okutulan dersler ve okulların idaresi hakkında geniş bilgi için bk. Uğur Ünal, II. Meşrutiyet Öncesi Osmanlı Rüşdiyeleri ( ), Ankara 2008, s Tanzimat tan Cumhuriyet e Modernleşme Sürecinde Eğitim İstatistikleri ( ), Haz. Mehmet Ö. Alkan, Ankara 2000, s Hamit Şafakçı, aynı eser, s. 209, dipnot 1215; Konya Vilayeti Salnâmesi, Defa 7, Konya 1291, Yayına Haz. Mehmet Eminoğlu, Konya 2008, s Konya Vilayeti Salnâmesi, Defa 7, s. 133.

8 354 EDUCATIONAL ACTIVITIES IN THE COUNTY OF BOZKIR ( ) tayin edilecek. Ayrıca her mekteb-i rüşdiyenin bir mubassırı 37 ve bir bevvabı 38 olacaktır 39. Bildirimizi konu alan dönemde Bozkır rüşdiye mektebinde görev yapan öğretmenler ve öğrenci sayıları Tablo 1 de görülmektedir. Tablo 1. Bozkır Rüşdiye Mektebinde Görev Yapan Öğretmen, Görevliler ve Öğrenciler Yıl Muallim-i Evvel Muallim-i Sani 1291 (1874) 40 - Mehmed Emin 1292 (1875) 41 - Mehmed 1293 (1876) 42 - Mehmed 1294 (1877) 43 - Mehmed 1295 (1878) 44 - Mehmed 1296 (1879) 45 Ali Rüşdü 1298 (1881) 46 Ali Rüşdü 1299 (1882) 47 Ali Rüşdü 1300 (1883) 48 Ali Rüşdü Muallim-i Salis Hat (Rikʻa) Muallimi Bevvab (Hizmetli) - - Abdullah - Abdullah - Abdullah Abdullah Ağa Abdullah Ağa Mustafa Faik Faik Faik Öğrenci Sayısı Mubassır, mekteblerde talebe ve öğretmenlerin durumu ile yakından ilgilenen ve okulda düzeni sağlayan kimsedir. Bk. Süleyman Tenger, Rüştiye Mekteplerinin Tarihi Gelişimi ve Din Eğitimi ve Öğretimi, Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Basılmamış Yüksek Lisans Tezi, Ankara 2005, s Bevvab okul kapıcısı olup, öğrencileri evlerine götürüp getiren okul hademesi. Bk. Ferit Devellioğlu, Osmanlıca-Türkçe Ansiklopedik Lûgat, Ankara 2010, s Mahmud Cevat İbnü ş Şeyh Nâfi, aynı eser, s Konya Vilayeti Salnâmesi, Defa 7, Konya 1291, Yayına Haz. Mehmet Eminoğlu, Konya 2008, s. 81, Konya Vilayeti Salnâmesi, Defa 8, Konya 1292, Yayına Haz. Mehmet Eminoğlu, Konya 2009, s. 81, Konya Vilayeti Salnâmesi, Defa 9, Konya 1293, Yayına Haz. Mehmet Eminoğlu, Konya 2011, s. 98, Konya Vilayeti Salnâmesi, Defa 10, Konya 1294,Yayına Haz. Mehmet Eminoğlu, Konya 2011, s. 98, Konya Vilayeti Salnâmesi, Defa 11, Konya 1295, Yayına Haz. Mehmet Eminoğlu, Konya 2011, s. 99, Konya Vilayeti Salnâmesi, Defa 12, Konya 1296, Yayına Haz. Mehmet Eminoğlu, Konya 2011, s Konya Vilayeti Salnâmesi, Defa 14, Konya 1298, Yayına Haz. Mehmet Eminoğlu, Konya 2011, s Konya Vilayeti Salnâmesi, Defa 15, Konya 1299, Yayına Haz. Mehmet Eminoğlu, Konya 2012, s Konya Vilayeti Salnâmesi, Defa 16, Konya 1300, Yayına Haz. Mehmet Eminoğlu, Konya 2012, s Tanzimat tan Cumhuriyet e Modernleşme Sürecinde Eğitim İstatistikleri, s

9 BOZKIR KAZASINDA EĞİTİM FAALİYETLERİ ( ) (1884) 50 Ali Rüşdü Faik 1302 (1885) 51 Ali Rüşdü Hüseyin 1303 (1886) 52 Ali Rüşdü Hüseyin 1304 (1887) 53 Ali Rüşdü Hüseyin 1305 (1888) 54 Ali Rüşdü Hüseyin 1306 (1889) 55 Hacı Mehmed Ahmed 1307 (1889/90) 56 Hacı Mehmed Ahmed 1309 (1891/92) 57 Yakup Abdullah Vecihi Mehmed Ali Ağa (1892/93) (1894/95) 1314 Mustafa (1896/97) (1898/99) 61 Mustafa 1 (hademe) Konya Vilayeti Salnâmesi, Defa 17, Konya 1301, s Konya Vilayeti Salnâmesi, Defa 18, Konya 1302, s Konya Vilayeti Salnâmesi, Defa 19, Konya 1303, s Konya Vilayeti Salnâmesi, Defa 20, Konya 1304, s Konya Vilayeti Salnâmesi, Defa 21, Konya 1305, s Konya Vilayeti Salnâmesi, Defa 22, Konya 1306, s Konya Vilayeti Salnâmesi, Defa 23, Konya 1307, s Konya Vilayeti Salnâmesi, Defa 24, Konya 1309, s Tanzimat tan Cumhuriyet e Modernleşme Sürecinde Eğitim İstatistikleri, s Tanzimat tan Cumhuriyet e Modernleşme Sürecinde Eğitim İstatistikleri, s Konya Vilayeti Salnâmesi, Defa 27, Konya 1314, s Salnamede Mustafa nin durumu açık olarak yazılmamış ancak Maarif Salnamesinde muallim-i sani olarak kayıtlıdır. 61 Salnâme-i Maarif-i Umûmiye Nezareti, Defa 1, İstanbul 1316, s

10 356 EDUCATIONAL ACTIVITIES IN THE COUNTY OF BOZKIR ( ) 1317 (1899/1900) 62 Adil 63 Mustafa 1318 Mustafa (1900/1) Şükrü Ahmed (1901/2) (1903) 66 Şükrü Ahmed 1322 Tevfik Ahmed (1905/6) 67 1 (hademe) 1 (hademe) 1 (hademe) 1 (hademe) 1 (hademe) İncelediğimiz dönemde Bozkır rüşdiye mektebine uzun süre yeterli sayıda öğretmen atamasının yapılamadığı görülmektedir. Tabloyu incelediğimizde Bozkır rüşdiyesinin açıldığı yıllarda öğretmen sayısının bir olduğu ancak 1885 yılından itibaren bu sayının ikiye, sonra üçe çıktığı görülmektedir (1891/92) yılında okulun öğretmen kadrosunun tamamlanmış olmakla beraber bu durumun uzun süre devam etmediği görülmektedir. Aynı zamanda incelediğimiz dönem boyunca okulda bir bevvab (kapıcı hizmetli) görev yapmıştır. Okuldaki öğrenci sayısını incelediğimizde sürekli bir artış olduğunu söylememiz mümkün olmasa da genel manada bir artış söz konusudur te 25 olan öğrenci sayısı 1879 da 32, 1883 te 18, 1898/99 da 40 ve 1901/2 de 44 tür. O zamanki şartlarda Konya Rüşdiye Mektebi nin yılında öğretime açıldığı göz önüne alınırsa Bozkır da rüşdiye mektebinin açılmasında bir gecikme olduğu söylenemez (1873) yılı Konya Vilayet Salnamesine göre Bozkır da rüşdiye mektebi açılmadan önce Konya vilayetinde 10 adet rüşdiye mektebi bulunmaktadır. Bunlar Konya, Isparta, Niğde, Antalya, Alaiye, Burdur, Nevşehir, Seydişehir, Ereğli ve 62 Salnâme-i Maarif-i Umûmiye Nezareti, Defa 2, İstanbul 1317, s Adil nin statüsü belirtilmeden muallim olarak kaydedilmiş. Bk. Konya Vilayeti Salnâmesi, Defa 28, Konya 1317, s Salnâme-i Maarif-i Umûmiye Nezareti, Defa 3, İstanbul 1318, s Salnâme-i Maarif-i Umûmiye Nezareti, Defa 4, İstanbul 1319, s Salnâme-i Maarif-i Umûmiye Nezareti, Defa 5, İstanbul 1321, s Konya Vilayeti Salnâmesi, Defa 29, Konya 1322, s Kerim Sarıçelik, aynı eser, s

11 BOZKIR KAZASINDA EĞİTİM FAALİYETLERİ ( ) 357 Elmalı rüşdiye mektebleridir 69. Bu okullarda öğrenim gören toplam öğrenci sayısı 593 tür yılında Osmanlı Devleti nde toplam 302 rüşdiye mektebi bulunmakta ve bu okullarda 441 öğretmen görev yapmakta, öğrenci ise öğrenim görmektedir 71. Bu verilere göre Bozkır anılan tarihte bir rüşdiye mektebine sahip olmakla şanslı yerleşim yerlerinden biri olup bu okula sahip olmayan kazaların önüne geçmiş durumdadır. İncelediğimiz dönemin ortalarındaki rakamlara göz atacak olursak hâlâ Konya vilayetinde rüşdiye mektebinin açılmadığı kazalar olduğu görülmektedir. Nitekim 1883 yılında Osmanlı Devleti nde rüşdiye okullarının sayısı 405, öğrenci sayısı ise tür yılında Konya vilayetinde 30 kaza bulunmasına rağmen okul sayısı 26, öğrenci sayısı ise 1298 dir. Bozkır rüşdiye mektebine sahip şanslı kazalardan biri olmasına rağmen rüşdiye mektebindeki öğrenci sayısı 18 e düşmüş ve vilayetin en az öğrenciye sahip olan okulu konumundadır 73. Ancak tabloda1895/96 yılında öğrenci sayısında ciddi bir artış bulunmaktadır. Nitekim bu dönemde Bozkır rüşdiyesinde 1 öğretmen ve 54 öğrenci öğrenim görmektedir 74. İncelediğimiz dönemin sonunda okul ve öğrenci sayısında ciddi bir artış gözlenmemekle birlikte rakamlarda bir miktar yükselme söz konusudur yılında Osmanlı Devleti nde toplam rüşdiye okulu bulunmakta ve bunların 412 si Müslümanlara, 687 si gayrimüslimlere ve 74 ü yabancılara aittir. Müslümanlara ait olan okullarda si erkek ve si kız olmak üzere toplam öğrenci öğrenim görmektedir 75. Konya vilayetinde ise toplam 27 rüşdiye bulunmakta, bu okullarda sı erkek ve 130 u kız öğrenci olmak üzere toplam öğrenci öğrenim görmektedir Konya Vilayeti Salnâmesi, Defa 6, Konya 1291, Yayına Haz. Mehmet Eminoğlu, Konya 2008, s. 74. Tanzimat tan Cumhuriyet e Modernleşme Sürecinde Eğitim İstatistikleri isimli eserde 1873 yılında Konya vilayetinde 12 rüşdiye mektebi olduğu kayıtlı olup yukarıdaki okullara ilave olarak Karaman ve Yalvaç ta da rüşdiye mektebleri görülmektedir. Bk. Tanzimat tan Cumhuriyet e Modernleşme Sürecinde Eğitim İstatistikleri, s İlk sırada 134 öğrenci ile Konya Rüşdiyesi, ikinci sırada 85 öğrenci ile Isparta, üçüncü sırada 73 öğrenci ile Niğde bulunmaktadır. Bk. Tanzimat tan Cumhuriyet e Modernleşme Sürecinde Eğitim İstatistikleri, s Tanzimat tan Cumhuriyet e Modernleşme Sürecinde Eğitim İstatistikleri, s Tanzimat tan Cumhuriyet e Modernleşme Sürecinde Eğitim İstatistikleri, s Tanzimat tan Cumhuriyet e Modernleşme Sürecinde Eğitim İstatistikleri, s Tanzimat tan Cumhuriyet e Modernleşme Sürecinde Eğitim İstatistikleri, s Osmanlı Devleti nin İlk İstatistik Yıllığı 1897, s Osmanlı Devleti nin İlk İstatistik Yıllığı 1897, s. 109.

12 358 EDUCATIONAL ACTIVITIES IN THE COUNTY OF BOZKIR ( ) Medreseler İslam eğitim sisteminin temel kurumu olan medreseler, Osmanlı Devleti döneminde de bu özelliklerini devam ettirmişlerdir. Medreseler hem orta dereceli okullar yani ortaokul ve lise hem de yüksekokul ve üniversite eğitimine karşılık eğitim veren kurumlardır 77. Osmanlı Devleti nde ilk medrese Orhan Bey zamanında İznik te açılmış 78, daha sonraki dönemde ülkenin değişik yerlerinde çok sayıda açılarak sayıları artmıştır. İncelediğimiz dönemde artık medreseler eski özelliklerini kaybetmişlerse de yine de eğitim öğretim faaliyetlerine devam etmektedirler. Bozkır kazasında 1292 (1875) yılında 12 medrese ve bu medreselerde öğrenim gören 168 öğrenci bulunmaktadır 79. Aynı tarihte Konya vilayetinde ise toplam 248 medrese ve medrese öğrencisi olduğu görülmektedir 80. Bozkır kazasındaki medrese sayısı 1296 (1879) da 22, öğrenci sayısı ise 230 olarak görülmektedir 81. İncelediğimiz dönemin sonlarında 1319 (1901) Kazadaki medrese sayısının biraz azalarak 17 ye indiği, ancak öğrenci sayısının arttığı ve 519 olduğu görülmektedir. Bozkır kazasındaki medreselerin isimleri ve bulundukları yerler 1319 (1901) yılına ait Maarif Salnamesinde yer almaktadır. Aşağıda 1319 yılına ait Maarif Salnamesinden istifade edilerek hazırlanan tabloda Bozkır kazasındaki medreseler, buralarda görev yapan müderrisler ve öğrenci sayıları görülmektedir. Tablo (1901) yılında Bozkır kazasında bulunan medreseler ve buralarda görev yapan müderris ve öğrenci sayıları 82 Medresenin Adı Bulunduğu Yer Medresenin Müderrisi Öğrenci Sayısı Medreseyi Yaptıran Sırıstad Camiʻ-i şerif Mustafa 21 Ali Mahallesi Fart Çay Kenarı Halil 31 Halil Pınarcık Camiʻ Hacı Abdullah 28 Halil civarında Ayvacılar Camiʻ civarında Hacı Mehmed 34 Hacı Mehmed 77 Mehmet İpşirli, Medrese (Osmanlı Dönemi), Türkiye Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisi, Cilt: XXVIII, Ankara 2003, İsmail Hakkı Uzunçarşılı, Osmanlı Devleti nin İlmiye Teşkilatı, Ankara 1984, s. 1 vd. 79 Konya Vilayeti Salnâmesi, Defa 8, Konya 1292, Yayına Haz. Mehmet Eminoğlu, Konya 2009, s Konya Vilayeti Salnâmesi, Defa 8, Konya 1292, Yayına Haz. Mehmet Eminoğlu, Konya 2009, s Konya Vilayeti Salnâmesi, Defa 12, Konya 1296, Yayına Haz. Mehmet Eminoğlu, Konya 2011, s Salnâme-i Maarif-i Umûmiye Nezareti, Defa 1, İstanbul 1319, s

13 BOZKIR KAZASINDA EĞİTİM FAALİYETLERİ ( ) 359 Dere Çay mecrasında Mehmed 34 Mollazâde Karacahisar Karye Dahilinde Sadık 65 Yeğen ler Hocaköy Camiʻ civarı Halim 57 Abdülhalim Dedemli Camiʻ civarı Ahmed 23 Hatib Kiraz (Gerez) Medde Sadık 14 Sadık İçinde Bekele Çamaltı Mehmed 35 Mehmed Ahurlu Camiʻ havlusu Hacı Mesud 49 Hacı Mevlüd Yalıhüyük Kabristan önü Fahreddin 2 Fahreddin Akkilise Camiʻ-i şerîf Süleyman 27 Sadık Avdan Çeşme civarı Veliyyüddin 31 İbrahim Sazlı Çeşme civarı Hacı Ömer 13 Hac Ali Tola (Dorla) Meydan Zahireddin 31 Kerim yerinde Yalıhüyük Meydan yerinde Hasan 24 Mehmed TOPLAM ÖĞRENCİ SAYISI 519 Tabloda da görüldüğü üzere incelediğimiz dönemin sonunda Bozkır kazasında 17 medrese bulunmakta ve buralarda 519 öğrenci öğrenim görmektedir. Medreselerdeki en fazla öğrenci 65 öğrenci ile Karacahisar ndedir. En az öğrenci ise 2 öğrenci ile Yalıhüyük ndedir. İncelediğimiz dönemde Bozkır kazasında medrese sayısının 12 den 22 ye çıktığı, XX. yüzyıl başlarında ise 17 ye düştüğü görülmektedir. Medrese öğrencilerinin sayısında ise sürekli bir artış bulunmaktadır. Nitekim incelediğimiz dönemin başında 168 olan öğrenci sayısı dönemin sonunda 519 a çıkmıştır. Kütüphaneler Sözlük manası kitaplık, kitap evi ve kitapların bulunduğu salon olan kütüphane 83 önemli kültür merkezlerinden biridir. İnsanoğlu eskiçağlardan beri yazılan eserleri muhafaza etmek ve aranılan kitapları kısa sürede elde edebilmek amacıyla kütüphaneler 83 Türkçe Sözlük, II, Türk Dil Kurumu yayını, Ankara 1988, s. 952; Meydan Larousse, Cilt: XII, Sabah Gazestesi yayını, İstanbul 1992, s. 153.

14 360 EDUCATIONAL ACTIVITIES IN THE COUNTY OF BOZKIR ( ) oluşturmuştur 84. Tespit edebildiğimiz kadarıyla incelediğimiz dönemde Bozkır kazasında kütüphane bulunmamaktadır. Azınlık Okulları Bilindiği gibi Osmanlı toplumu çok geniş bir coğrafyada çeşitli ırk ve dinlerden meydana gelmekteydi. Osmanlı toplumunun iki ana unsurunu Müslümanlar (Türk, Arap, Arnavut, Çerkez, Kürt, Boşnak vs.) ve gayrimüslimler (Museviler, Hıristiyanlar) teşkil etmekte idi. Bireylerin toplumdaki statüsünü belirleyen ana faktör dindi. Toplum, inanç temeline göre çeşitli "Milletlere" ayrılmıştı. Osmanlı Devleti nde millet, bir din ya da mezhebe bağlı topluluk demektir 85. Zamanla bu kavram cemaat; Cumhuriyet döneminde de azınlıklar şekline dönüşmüştür. Yani azınlık Osmanlı Devleti nin gayrimüslim vatandaşlarıdır. Osmanlı Devleti, cemaatlerin dinî hukukları çerçevesinde yaptıkları işlere karışmazdı. Fakat dinî liderlerin aynı zamanda idari görevleri de olduğu için bunların seçimine müdahale ederdi. Her cemaat, dinî liderini ve ruhani meclisini serbestçe seçer ve devletin onayına sunardı. Padişahın onayından sonra cemaatlerin dinî liderleri görevlerine başlardı. Osmanlı Devleti, Rumlara, Ermenilere ve Yahudilere kendi dinî önderleri yönetiminde, kendi dillerini ve geleneklerini kullanarak kendi mahkemelerini, hastanelerini ve okullarını, kurup oralarda faaliyetlerde bulunmalarına kanunlara uydukları sürece izin vermiştir 86. Bu çerçevede Bozkır kazasında bulunan gayrimüslimler tarafından açılan okulları ele alacağız. İncelediğimiz dönemin başında Bozkır kazasında bulunan azınlık okulları hakkında Konya Vilayeti Salnamelerinde detaylı bilgi bulamadık sadece okul sayıları hakkında bilgilere ulaşabildik. Nitekim 1292 (1875) yılına ait Konya Vilayeti Salnamesinde Bozkır kazasında bir Hıristiyan sıbyan mektebi olduğu kayıtlıdır Osmanlı kütüphaneleri hakkında bk. İsmail E. Erünsal, Osmanlı Vakıf Kütüphaneleri, Ankara Millet sistemi hakkında geniş bilgi için bk.m. Macit Kenanoğlu, Osmanlı Millet Sistemi Mit ve Gerçek, İstanbul 2004, s. 27 vd.; İlber Ortaylı, Osmanlı İmparatorluğu'nda Millet, Tanzimat'tan Cumhuriyet'e Türkiye Ansiklopedisi, IV, İstanbul 1985, s ; Cevdet Küçük, Osmanlılarda Millet Sistemi ve Tanzimat, Tanzimat'tan Cumhuriyet'e Türkiye Ansiklopedisi, IV, s Stanford Shaw, Osmanlı İmparatorluğunda Azınlıklar Sorunu, Tanzimat'tan Cumhuriyet'e Türkiye Ansiklopedisi, IV, s Konya Vilayeti Salnâmesi, Defa 8, Konya 1292, Yayına Haz. Mehmet Eminoğlu, Konya 2009, s. 100.

15 BOZKIR KAZASINDA EĞİTİM FAALİYETLERİ ( ) 361 (1878) yılına ait salnamede de benzer bilgiler bulunmaktadır 88. Ancak Maarif Nezareti Salnamelerinde azınlık okulları hakkında detaylı bilgiler bulunmaktadır. Aşağıdaki tablo, 1316 yılına ait Maarif Nezareti Salnâmesi nden istifade edilerek hazırlanmıştır. Tablo: (1898/99) Yılında Nevşehir kazasında bulunan Gayrimüslim okulları 89. Okulun Adı Okulun Adına Ruhsat Mektebin Talebe Adedi Okulun Ait olduğu Verilmiş Derecesi Açılış Tarihi Cemaat Olan Kurum Erkek Kız Rum Mektebi Rum Sotiri İbtidai (1863/64) TOPLAM ÖĞRENCİ SAYISI 21 - Ruhsat Tarihi 8 Mart 305 (20 Mart 1889) 90 Tabloda görüldüğü gibi incelediğimiz dönemde Bozkır da Rumların bir ibtidai okulu bulunmaktadır. Okulda öğrenim gören öğrenci sayısı 21 dir. Sonuç İncelediğimiz dönemde Osmanlı Devleti nde eğitimde yapılan yenileşmeler çerçevesinde Bozkır kazasında da yeni okullar açıldığı görülmektedir. Buna paralel olarak öğrenci sayısında da bir artış gözlenmektedir. Bozkır da eski usulde eğitim veren sıbyan mekteblerinin yanında yeni usulde eğitim veren ibtidai okullar da eğitim vermeye başlamıştır. Yine incelediğimiz dönemde Bozkır kazasında bir rüşdiye mektebi bulunmaktadır. Ancak uzun süre öğretmen kadrosunu tamamlayamamıştır. İncelediğimiz dönemde Kazada bir kütüphane ve idadi mevcut değildir. Her ne kadar sayılarında bir azalma olsa da öğrenci sayısındaki ciddi artışla Medreseler eğitimdeki önemlerini korumaktadır. 88 Konya Vilayeti Salnâmesi, Defa 11, Konya 1295, Yayına Haz. Mehmet Eminoğlu, Konya 2011, s Salnâme-i Maarif-i Umûmiye Nezareti, Defa 1, İstanbul 1316, s Salnâme-i Maarif-i Umûmiye Nezareti, Defa 1, İstanbul 1319, s

16 362 EDUCATIONAL ACTIVITIES IN THE COUNTY OF BOZKIR ( )

OSMANLI DEVLETİ NİN YILINA AİT EĞİTİM İSTATİSTİĞİ

OSMANLI DEVLETİ NİN YILINA AİT EĞİTİM İSTATİSTİĞİ Yakın Dönem Türkiye Araştırmaları Yıl: 2012/2, Cilt:11, Sayı: 22 Sf. 125-167 OSMANLI DEVLETİ NİN 1907-1908 YILINA AİT EĞİTİM İSTATİSTİĞİ Nuri GÜÇTEKİN* Bu çalışmada, Maarif-i Umumiye İstatistik Dairesince

Detaylı

OSMANLI EĞİTİM SİSTEMİ İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ / FIRAT ÜNİVERSİTESİ / ARDAHAN ÜNİVERSİTESİ SEFA SEZER / İNGİLİZCE ÖĞRETMENİ

OSMANLI EĞİTİM SİSTEMİ İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ / FIRAT ÜNİVERSİTESİ / ARDAHAN ÜNİVERSİTESİ SEFA SEZER / İNGİLİZCE ÖĞRETMENİ OSMANLI EĞİTİM SİSTEMİ İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ / FIRAT ÜNİVERSİTESİ / ARDAHAN ÜNİVERSİTESİ SEFA SEZER / İNGİLİZCE ÖĞRETMENİ Medreseler çok güçlü yaygın eğitimi kurumu haline gelmiş ve toplumu derinden etkilemiştir.

Detaylı

( Özet - Abstract ) 1-8 s ind

( Özet - Abstract ) 1-8 s ind Literatür Dergisi - Türk Eğitim Tarihi Türkiye Araştırmaları Literatür nin Güz Dergisi 2008 sayısı, daha önceki sayılarında dolaylı olarak ve ilgili konu çerçev Derginin bu sayısındaki yazılar, diğerlerinde

Detaylı

İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...9 GİRİŞ...11

İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...9 GİRİŞ...11 İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...9 GİRİŞ...11 BİRİNCİ BÖLÜM İLK TÜRK DEVLETLERİNDE EĞİTİM 1.1. HUNLARDA EĞİTİM...19 1.2. GÖKTÜRKLERDE EĞİTİM...23 1.2.1. Eğitim Amaçlı Göktürk Belgeleri: Anıtlar...24 1.3. UYGURLARDA

Detaylı

19. YÜZYIL SONU 20. YÜZYIL BAŞLARINDA KIRŞEHİR SANCAĞI NDA EĞİTİM-ÖĞRETİM FAALİYETLERİ

19. YÜZYIL SONU 20. YÜZYIL BAŞLARINDA KIRŞEHİR SANCAĞI NDA EĞİTİM-ÖĞRETİM FAALİYETLERİ 19. YÜZYIL SONU 20. YÜZYIL BAŞLARINDA KIRŞEHİR SANCAĞI NDA EĞİTİM-ÖĞRETİM FAALİYETLERİ Educational Activities in the Kırşehir District in the Late 19 th Century and the Early 20 th Century Müzeyyen HÜKÜM

Detaylı

Adı Soyadı: Ertan GÖKMEN Doğum Tarihi: 1967 Öğrenim Durumu: Doktora Öğrenim Gördüğü Kurumlar: Öğrenim Durumu Bölüm/Program Üniversite Yıl

Adı Soyadı: Ertan GÖKMEN Doğum Tarihi: 1967 Öğrenim Durumu: Doktora Öğrenim Gördüğü Kurumlar: Öğrenim Durumu Bölüm/Program Üniversite Yıl Adı Soyadı: Ertan GÖKMEN Doğum Tarihi: 1967 Öğrenim Durumu: Doktora Öğrenim Gördüğü Kurumlar: Öğrenim Durumu Bölüm/Program Üniversite Yıl Lisans Y. Lisans Doktora Tarih Öğretmenliği /Buca Eğitim Fakültesi

Detaylı

BĠR MESLEK OLARAK ÖĞRETMENLĠK

BĠR MESLEK OLARAK ÖĞRETMENLĠK BĠR MESLEK OLARAK ÖĞRETMENLĠK Meslekleşme ölçütleri Öğretmenlik Mesleğinin Yasal Dayanakları Öğretmenlik Mesleğinin Temel Özellikleri Türkiye de Öğretmenliğin Meslekleşmesi Öğretmenlerin hizmet öncesinde

Detaylı

Türk Eğitim Tarihi. Program İçeriği Dr. Ali Gurbetoğlu İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Eğitim Fakültesi

Türk Eğitim Tarihi. Program İçeriği Dr. Ali Gurbetoğlu İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Eğitim Fakültesi Türk Eğitim Tarihi Program İçeriği Dr. Ali Gurbetoğlu İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Eğitim Fakültesi Sunu İçeriği: A. Program Akışı B. Derslerin İşlenişi C. Başlıca Kaynaklar D. Değerlendirme Esasları

Detaylı

19. YÜZYIL SONLARINDA ÇANKIRI'DA EĞĠTĠME DAĠR 1

19. YÜZYIL SONLARINDA ÇANKIRI'DA EĞĠTĠME DAĠR 1 19. YÜZYIL SONLARINDA ÇANKIRI'DA EĞĠTĠME DAĠR 1 Galip Eken * Özet: Osmanlı Devletinde 19. Yüzyılın ikinci yarısından sonra eğitim alanında ciddi bir değişim sürecinin başladığı gözlenmektedir. Özellikle

Detaylı

OSMANLI MODERNLEŞME DÖNEMİNDE PALU KAZASI NDA AÇILAN MÜSLÜMAN EĞİTİM KURUMLARI

OSMANLI MODERNLEŞME DÖNEMİNDE PALU KAZASI NDA AÇILAN MÜSLÜMAN EĞİTİM KURUMLARI Fırat Üniversitesi Harput Uygulama ve Araştırma Merkezi 161 OSMANLI MODERNLEŞME DÖNEMİNDE PALU KAZASI NDA AÇILAN MÜSLÜMAN EĞİTİM KURUMLARI Muslim Education Institutions Opened In The Palu District During

Detaylı

AZİZZÂDE HÜSEYİN RÂMİZ EFENDİ NİN ZÜBDETÜ L-VÂKI ÂT ADLI ESERİ NİN TAHLİL ve TENKİTLİ METNİ

AZİZZÂDE HÜSEYİN RÂMİZ EFENDİ NİN ZÜBDETÜ L-VÂKI ÂT ADLI ESERİ NİN TAHLİL ve TENKİTLİ METNİ T.C. FATİH SULTAN MEHMET VAKIF ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ TARİH ANABİLİM DALI YÜKSEK LİSANS TEZİ AZİZZÂDE HÜSEYİN RÂMİZ EFENDİ NİN ZÜBDETÜ L-VÂKI ÂT ADLI ESERİ NİN TAHLİL ve TENKİTLİ METNİ

Detaylı

Ermenek Mevlevihanesi/ Karamanoğlu Halil Bey Tekkesi

Ermenek Mevlevihanesi/ Karamanoğlu Halil Bey Tekkesi Ermenek Mevlevihanesi/ Karamanoğlu Halil Bey Tekkesi PROF. DR. NEJAT GÖYÜNÇ ARMAĞANI 305 Mevlüt ESER Prof. Dr. Yusuf KÜÇÜKDAĞ NEÜ A. Keleşoğlu Eğitim Fakültesi, Sosyal Bilgiler Eğitimi Mevlevilik, Mevlâna

Detaylı

OSMANLI MEDRESELERİ. Tapu ve evkaf kayıtlarına göre orta ve yüksek öğretim yapan medrese sayısı binden fazlaydı.

OSMANLI MEDRESELERİ. Tapu ve evkaf kayıtlarına göre orta ve yüksek öğretim yapan medrese sayısı binden fazlaydı. B130214028 Nil ÜSTER OSMANLI MEDRESELERİ Medrese, Müslüman ülkelerinde orta ve yüksek öğretimin yapıldığı eğitim kurumlarının genel adıdır. Medrese kelimesi Arapça ders kökünden gelir. Medreselerde ders

Detaylı

A.Ü.Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Dergisi [TAED] 44 ERZURUM 2010,

A.Ü.Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Dergisi [TAED] 44 ERZURUM 2010, A.Ü.Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Dergisi [TAED] 44 ERZURUM 2010, 307-324 XIX. YÜZYILIN II. YARISINDA ORDU KAZASI * ile ÇEVRESİNDE TRABZON SALNAMELERİNE GÖRE MÜSLÜMAN ve GAYRİMÜSLİMLER AÇISINDAN SAYILARLA

Detaylı

Konya Vilayeti Sancak Merkezlerinde Eğitim Veren Darülmualliminler

Konya Vilayeti Sancak Merkezlerinde Eğitim Veren Darülmualliminler TÜRKİYAT ARAŞTIRMALARI DERGİSİ 665 Konya Vilayeti Sancak Merkezlerinde Eğitim Veren Darülmualliminler Darulmuallimin In The Sanjak Centers Of Konya Provincial Seyit TAŞER * ÖZET Osmanlı Devleti nde öğretmen

Detaylı

19. YÜZYILIN SONLARINDA BOLU DA EĞİTİM VE BOLULU EĞİTİMCİ MUALLİM CEVDET. Bahri Ata * GİRİŞ

19. YÜZYILIN SONLARINDA BOLU DA EĞİTİM VE BOLULU EĞİTİMCİ MUALLİM CEVDET. Bahri Ata * GİRİŞ 1 19. YÜZYILIN SONLARINDA BOLU DA EĞİTİM VE BOLULU EĞİTİMCİ MUALLİM CEVDET Bahri Ata * GİRİŞ Bu bildiride 19. yüzyılın sonlarında Bolu nun eğitim durumuna ilişkin genel bilgiler verildikten sonra, Bolu

Detaylı

1891 MANASTIR SALNAMESİNDE MANASTIR VİLAYETİ

1891 MANASTIR SALNAMESİNDE MANASTIR VİLAYETİ 1891 MANASTIR SALNAMESİNDE MANASTIR VİLAYETİ BAKİ SARISAKAL 1891 MANASTIR SALNAMESİNDE MANASTIR VİLAYETİ BİNALAR VE ARAZİ LİSTESİ Manastır Vilayetinde Nüfus Cemaati İslam Ulah ve Rum Ermeni Bulgar Yahudi

Detaylı

TANZİMAT DÖNEMİNDE İLKÖĞRETİM

TANZİMAT DÖNEMİNDE İLKÖĞRETİM Buluç, B.(1997).Tanzimat döneminde ilköğretim. Çağdaş Eğitim Dergisi. 232, 36-39. TANZİMAT DÖNEMİNDE İLKÖĞRETİM * Bekir BULUÇ Eğitim sistemi, tarih boyunca tüm ülkeleri ve yönetimleri yakından ilgilendiren

Detaylı

Yrd.Doç.Dr. AYTEN CAN

Yrd.Doç.Dr. AYTEN CAN Yrd.Doç.Dr. AYTEN CAN Fen-edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Yakınçağ Tarihi Anabilim Dalı Eğitim Bilgileri Edebiyat Fakültesi Türk Dili Ve Edebiyatı 1980-1984 Lisans Selçuk Üniversitesi Bölümü Türk Dili

Detaylı

AKADEMİK ÖZGEÇMİŞ YAYIN LİSTESİ

AKADEMİK ÖZGEÇMİŞ YAYIN LİSTESİ AKADEMİK ÖZGEÇMİŞ VE YAYIN LİSTESİ 1. Adı Soyadı : Muharrem KESİK İletişim Bilgileri Adres : Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Telefon : (0212) 521 81 00 Mail : muharremkesik@gmail.com 2. Doğum -

Detaylı

BOSNA-HERSEK TEKİ KÜLTÜR, BİLİM VE EĞİTİM ÜZERİNDEKİ OSMANLI ETKİSİ: MEVCUT DURUM

BOSNA-HERSEK TEKİ KÜLTÜR, BİLİM VE EĞİTİM ÜZERİNDEKİ OSMANLI ETKİSİ: MEVCUT DURUM Prof. Dr. Cazim HADZİMEJLİS* BOSNA-HERSEK TEKİ KÜLTÜR, BİLİM VE EĞİTİM ÜZERİNDEKİ OSMANLI ETKİSİ: MEVCUT DURUM Osmanlıların Balkanlarda çok büyük bir rolü var. Bosna Hersek te Osmanlıların çok büyük mirası

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ. Öğrenim Durumu Bölüm/Program Üniversite Yıl

ÖZGEÇMİŞ. Öğrenim Durumu Bölüm/Program Üniversite Yıl Öğrenim Gördüğü Kurumlar: Adı Soyadı: Ertan GÖKMEN Öğrenim Durumu: Doktora ÖZGEÇMİŞ email: ertan.gokmen@cbu.edu.tr Öğrenim Durumu Bölüm/Program Üniversite Yıl Lisans Y. Lisans Doktora Tarih Öğretmenliği

Detaylı

Derece Bölüm/Program Üniversite Yıl Lisans Tarih Bölümü Ankara Üniversitesi 1997 Yüksek Lisans Tarih (Yakınçağ Tarihi) Ankara Üniversitesi 2000

Derece Bölüm/Program Üniversite Yıl Lisans Tarih Bölümü Ankara Üniversitesi 1997 Yüksek Lisans Tarih (Yakınçağ Tarihi) Ankara Üniversitesi 2000 ÖZGEÇMİŞ Adı Soyadı : Sezai BALCI Doğum Tarihi : 15 Temmuz 1976 Öğrenim Durumu : Doktora Derece Bölüm/Program Üniversite Yıl Lisans Tarih Bölümü Ankara Üniversitesi 1997 Yüksek Lisans Tarih (Yakınçağ Tarihi)

Detaylı

II. ABDÜLHAMİD DÖNEMİNDE SİMAV KAZASINDA EĞİTİM Ahmet VURGUN 1

II. ABDÜLHAMİD DÖNEMİNDE SİMAV KAZASINDA EĞİTİM Ahmet VURGUN 1 II. ABDÜLHAMİD DÖNEMİNDE SİMAV KAZASINDA EĞİTİM Ahmet VURGUN 1 Öz 19. yüzyılda Osmanlı Devletinde meydana gelen gelişmeler, devletin bazı tedbirler almasına neden olmuştur. Bu tedbirlerin başında eğitim

Detaylı

MAÂRİF SALNAMELERİNE GÖRE İZMİT SANCAĞINDA EĞİTİM-ÖĞRETİM:

MAÂRİF SALNAMELERİNE GÖRE İZMİT SANCAĞINDA EĞİTİM-ÖĞRETİM: MAÂRİF SALNAMELERİNE GÖRE İZMİT SANCAĞINDA EĞİTİMÖĞRETİM: 18981904 Halim * Giriş Maarif salnameleri, Osmanlı Devleti nin eğitimöğretim yapısının ögeleri/bileşenleri olan okullar, dersler, öğretmenler,

Detaylı

Arş. Gör. Togay Seçkin BİRBUDAK

Arş. Gör. Togay Seçkin BİRBUDAK Arş. Gör. Togay Seçkin BİRBUDAK ÖZGEÇMİŞ 10 Ocak 1983 tarihinde Ankara da doğdu. İlköğrenimini Ankara Aydınlıkevler İlkokulu Okulu ve Bilecik İnhisar İlkokulu nda tamamladı. Daha sonra Bilecik Bozüyük

Detaylı

YILDIRIM BEYAZIT ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ TARİH BÖLÜMÜ LİSANSÜSTÜ PROGRAMLARI

YILDIRIM BEYAZIT ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ TARİH BÖLÜMÜ LİSANSÜSTÜ PROGRAMLARI YILDIRIM BEYAZIT ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ TARİH BÖLÜMÜ LİSANSÜSTÜ PROGRAMLARI TARİH TEZLİ YÜKSEK LİSANS Tezli yüksek lisans programında eğitim dili Türkçedir. Programın öngörülen süresi 4

Detaylı

İstanbul Dârulmuallimîni ( ) Uğur Önal-Toğay Seçkin Birbudak ATAM, Ankara, 2013, 360 sayfa, ISBN:

İstanbul Dârulmuallimîni ( ) Uğur Önal-Toğay Seçkin Birbudak ATAM, Ankara, 2013, 360 sayfa, ISBN: İstanbul Dârulmuallimîni (1848-1924) Uğur Önal-Toğay Seçkin Birbudak ATAM, Ankara, 2013, 360 sayfa, ISBN: 978-975-16-2535-9 Fatih AKMAN Türk eğitim sisteminin temelleri, Cumhuriyet ten evvel, Osmanlının

Detaylı

SELÇUK ÜNİVERSİTESİ Sosyal Bilimler Enstitüsü/Tarih Anabilim Dalı/Yeniçağ Tarihi Bilim Dalı

SELÇUK ÜNİVERSİTESİ Sosyal Bilimler Enstitüsü/Tarih Anabilim Dalı/Yeniçağ Tarihi Bilim Dalı AYŞE DEĞERLİ YARDIMCI DOÇENT E-Posta Adresi : aysedegerli@artvin.edu.tr Telefon (İş) : 4662151043-2342 Adres : AÇÜ Şehir Yerleşkesi, Eğitim Fakültesi Sosyal Bilgiler Eğitimi ABD, Oda no: 108, Merkez/ARTVİN

Detaylı

EYD 536 Öğretmen Eğitimi Yaklaşımları 3. İlk Yenileşme Dönemi Sonrasında Öğretmen Yetiştirme Politikaları

EYD 536 Öğretmen Eğitimi Yaklaşımları 3. İlk Yenileşme Dönemi Sonrasında Öğretmen Yetiştirme Politikaları EYD 536 Öğretmen Eğitimi Yaklaşımları 3. İlk Yenileşme Dönemi Sonrasında Öğretmen Yetiştirme Politikaları Yrd. Doç. Dr. Ali Gurbetoğlu ali.gurbetoglu@izu.edu.tr 3. İlk Yenileşme Dönemi Sonrasında Öğretmen

Detaylı

Batı Trakya da Osmanlı Modern Eğitim Kurumları Modern Ottoman Educational Institutions in Western Thrace

Batı Trakya da Osmanlı Modern Eğitim Kurumları Modern Ottoman Educational Institutions in Western Thrace ISSN: 1309 4173 (Online) 1309-4688 (Print) Special Issue on From Past to Present The Turks in Greece,, p. 53-65, - Batı Trakya da Osmanlı Modern Eğitim Kurumları Modern Ottoman Educational Institutions

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ. Derece Alan Üniversite Yıl Lisans Arşivcilik İstanbul Üniversitesi 1996. Ortadoğu Enstitüsü. Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü

ÖZGEÇMİŞ. Derece Alan Üniversite Yıl Lisans Arşivcilik İstanbul Üniversitesi 1996. Ortadoğu Enstitüsü. Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü ÖZGEÇMİŞ 1. Adı Soyadı: Nurdan Şafak 2. Doğum Tarihi ve Yeri:. Unvanı: Yrd. Doç. Dr. 4. Öğrenim Durumu: Derece Alan Üniversite Yıl Lisans Arşivcilik İstanbul Üniversitesi 1996 Yüksek Siyasi Tarih ve Marmara

Detaylı

AKÇAABAD VAKFIKEBĠR NÜFUS KÜTÜĞÜ - (1835-1845)

AKÇAABAD VAKFIKEBĠR NÜFUS KÜTÜĞÜ - (1835-1845) AKÇAABAD VAKFIKEBĠR NÜFUS KÜTÜĞÜ - (1835-1845) C. Yunus Özkurt Osmanlı döneminde ilk genel nüfus sayımı, II. Mahmud döneminde 1831 (Hicri: 1246) yılında alınan bir karar ile uygulanmaya başlamıştır (bundan

Detaylı

İNAS RÜŞDİYE MEKTEPLERİ: YANYA HAMİDİYE İNAS RÜŞTİYE MEKTEBİ ÖRNEĞİ OTTOMAN JUNIOR HIGH SCHOOLS FOR GIRLS, AN EXAMPLE: IOANNINA JUNIOR HIGH FOR GIRLS

İNAS RÜŞDİYE MEKTEPLERİ: YANYA HAMİDİYE İNAS RÜŞTİYE MEKTEBİ ÖRNEĞİ OTTOMAN JUNIOR HIGH SCHOOLS FOR GIRLS, AN EXAMPLE: IOANNINA JUNIOR HIGH FOR GIRLS Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi The Journal of International Social Research Cilt: 8 Sayı: 36 Volume: 8 Issue: 36 Şubat 2015 February 2015 www.sosyalarastirmalar.com Issn: 1307-9581 İNAS RÜŞDİYE

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. Sezai SEVİM YAYIN LİSTESİ

Yrd. Doç. Dr. Sezai SEVİM YAYIN LİSTESİ Yrd. Doç. Dr. Sezai SEVİM YAYIN LİSTESİ KİTAP - Osmanlı Kuruluş Dönemi Bursa Vakfiyeleri, Yayına Hazırlayanlar, Yrd. Doç. Dr. Sezai Sevim- Dr. Hasan Basri Öcalan, Osmangazi Belediyesi Yayınları, İstanbul

Detaylı

SȖDȂN SEYAHȂTNȂMESİ: METİN VE İNCELEME

SȖDȂN SEYAHȂTNȂMESİ: METİN VE İNCELEME T.C. FATİH SULTAN MEHMET VAKIF ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI ANABİLİM DALI SȖDȂN SEYAHȂTNȂMESİ: METİN VE İNCELEME Khalid Khater Mohemed Ali 130101036 TEZ DANIŞMANI Prof.

Detaylı

BOLU MEKTEB-İ İDÂDÎSİ. Cemal SEZER

BOLU MEKTEB-İ İDÂDÎSİ. Cemal SEZER Tarih Okulu Dergisi (TOD) Journal of History School (JOHS) Aralık 2013 December 2013 Yıl 6, Sayı XVI, ss. 505-523. Year 6, Issue XVI, pp. 505-523. DOI No: http://dx.doi.org/10.14225/joh333 BOLU MEKTEB-İ

Detaylı

Tel: / e-posta:

Tel: / e-posta: 1-Sempozyuma Davet: ULUSLARARASI CÂMİ SEMPOZYUMU (SOSYO-KÜLTÜREL VE MİMARÎ AÇIDAN) 01-02/ Ekim/ 2018 Tarih boyunca câmiler Müslümanların itikat, ibadet, ilim, sosyal, kültürel ve mimari açıdan hayatın

Detaylı

İmparatorluk Döneminde: Okul öncesi eğitimi üstlenen bazı kurumlar vardı. Bunlar sıbyan okulları, ıslahhaneler, darüleytamlar.

İmparatorluk Döneminde: Okul öncesi eğitimi üstlenen bazı kurumlar vardı. Bunlar sıbyan okulları, ıslahhaneler, darüleytamlar. TÜRKİYE DE OKUL ÖNCESİ EĞİTİM Türkiye de ki okul öncesi eğitimin gelişmesini imparatorluk dönemindeki okul öncesi eğitim ve Cumhuriyet ten günümüze kadar olan okul öncesi eğitimi diye adlandırabilir. İmparatorluk

Detaylı

TANZİMAT TAN CUMHURİYET E MODERNLEŞME SÜRECİNDE TARSUS TA EĞİTİM

TANZİMAT TAN CUMHURİYET E MODERNLEŞME SÜRECİNDE TARSUS TA EĞİTİM A. Ü. Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Dergisi [TAED] 47, ERZURUM 2012, 319-354 TANZİMAT TAN CUMHURİYET E MODERNLEŞME SÜRECİNDE TARSUS TA EĞİTİM Education in Tarsus at Process of Modernization from Administrative

Detaylı

SELANİK ÖĞRETİM YILI TÜRK OKULLARI İSTATİSTİĞİ

SELANİK ÖĞRETİM YILI TÜRK OKULLARI İSTATİSTİĞİ SELANİK 1910-1911 ÖĞRETİM YILI TÜRK OKULLARI İSTATİSTİĞİ BAKİ SARISAKAL SELANİK 1910-1911 ÖĞRETİM YILI TÜRK OKULLARI İSTATİSTİĞİ Kaza Okulun Adı Okulun İlkokul Öğrenci Kız okulu Selanik Osmaniye 1715 İlkokul

Detaylı

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI EĞİTİM KURUMLARINA YÖNETİCİ SEÇME SINAVI ÖRNEK SORULAR

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI EĞİTİM KURUMLARINA YÖNETİCİ SEÇME SINAVI ÖRNEK SORULAR MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI EĞİTİM KURUMLARINA YÖNETİCİ SEÇME SINAVI ÖRNEK SORULAR 1. Modern insan çoğunlukla, doğaya kaçmaktansa doğayı kentin içine taşımayı tercih eder. Bina cephelerini süsleyen mermer sütunlarda

Detaylı

(Galatasaray Lisesi,Mekteb-i Sultanî) ~ û. rüşdiyye 5

(Galatasaray Lisesi,Mekteb-i Sultanî) ~ û. rüşdiyye 5 ¼ À o p o ù 4 i q ¼~» ¼~ Tanzimat î ÿ ü»ž ¼» ¼ Ì À ¼» a ¼» å À» b ¼» ~ À» ÿ ü ¼ 16 22 Ð 1 Tanzimat 13 20 {» i Ž i» ~¼ å o o~¼ o ½ 19» 1923 û À 1839 å 1876 ~»» ³ å å» v 1856»» À» p ~ å p»ž å 1» p ~ ³» ~»Ž

Detaylı

MAÂRİF SALNÂMELERİNE GÖRE TRABLUSŞAM SANCAĞI NIN EĞİTİM KURUMLARI. Kürşat ÇELİK *

MAÂRİF SALNÂMELERİNE GÖRE TRABLUSŞAM SANCAĞI NIN EĞİTİM KURUMLARI. Kürşat ÇELİK * ADIYAMAN ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ DERGİSİ ISSN: 1308 9196 Yıl : 4 Sayı : 7 Aralık 2011 MAÂRİF SALNÂMELERİNE GÖRE TRABLUSŞAM SANCAĞI NIN EĞİTİM KURUMLARI Kürşat ÇELİK * Özet Osmanlı devletinin

Detaylı

OSMANLI MODERNLEŞME DÖNEMİNDE LİCE KAZASI NDA EĞİTİM

OSMANLI MODERNLEŞME DÖNEMİNDE LİCE KAZASI NDA EĞİTİM e-şarkiyat İlmi Araştırmalar Dergisi -www.e-sarkiyat.com- ISSN: 1308-9633 Sayı:X Kasım 2013 1 OSMANLI MODERNLEŞME DÖNEMİNDE LİCE KAZASI NDA EĞİTİM Yrd. Doç. Dr. Hatip YILDIZ Dicle Üniversitesi Ziya Gökalp

Detaylı

Doç. Dr. Mustafa Alkan

Doç. Dr. Mustafa Alkan Doç. Dr. Mustafa Alkan, Manisa nın Kula ilçesinde doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini Manisa da tamamladı. 1988 yılında Karadeniz Teknik Üniversitesi, Fatih Eğitim Fakültesi, Tarih Bölümü nden mezun oldu.

Detaylı

KONYA NIN TARİHİ OKULLARI

KONYA NIN TARİHİ OKULLARI gazetesinin okurlarına armağanıdır. Çarşamba günleri yayımlanır. Sayfalar Cilt: 13 Sayı: 34 18 ARALIK 2013 ÇARŞAMBA Hazırlayanlar: M. Ali UZ - Serdar CEYLAN maliuz@merhabagazetesi.com.tr srceylan@hotmail.com

Detaylı

XIX. YÜZYILDA ADIYAMAN VE ÇEVRESİNDEKİ RÜŞTİYE MEKTEPLERİ. Junıor Hıgh Schools In Adıyaman And Its Envıronment Durıng XIX. Century

XIX. YÜZYILDA ADIYAMAN VE ÇEVRESİNDEKİ RÜŞTİYE MEKTEPLERİ. Junıor Hıgh Schools In Adıyaman And Its Envıronment Durıng XIX. Century XIX. YÜZYILDA ADIYAMAN VE ÇEVRESİNDEKİ RÜŞTİYE MEKTEPLERİ Junıor Hıgh Schools In Adıyaman And Its Envıronment Durıng XIX. Century Murat Gökhan DALYAN 1 Ali ÜNİŞEN ÖZET XIX. yüzyılda Osmanlı Devleti nde

Detaylı

Avrupa İslam Üniversitesi İSLAM ARAŞTIRMALARI. Journal of Islamic Research البحوث االسالمية

Avrupa İslam Üniversitesi İSLAM ARAŞTIRMALARI. Journal of Islamic Research البحوث االسالمية Avrupa İslam Üniversitesi İSLAM ARAŞTIRMALARI Journal of Islamic Research البحوث االسالمية Yıl 3 Sayı 1 Mayıs 2010 .. / Özet: Hadislerin anlaşılmasında aklın putlaştırılması Batıyla geniş bir etkileşim

Detaylı

YENİ OKUL SİSTEMİ (4+4+4) UYGULAMALARININ YANSIMALARI

YENİ OKUL SİSTEMİ (4+4+4) UYGULAMALARININ YANSIMALARI YENİ OKUL SİSTEMİ (4+4+4) UYGULAMALARININ YANSIMALARI İsa KORKMAZ Giriş Yöntem Bulgular Tartışma, Sonuç ve Öneriler Kaynakça DOI: http://dx.doi.org/1.14527/978653183563.11 Giriş Türkiye de cumhuriyet dönemi

Detaylı

ÇEVRE İNCELEMESİ ESKİŞEHİR-TEPEBAŞI MUALLA ZEYREK İLKOKULU ÇEVRE İNCELEMESİ. HAZIRLAYAN: Cem ÖNER

ÇEVRE İNCELEMESİ ESKİŞEHİR-TEPEBAŞI MUALLA ZEYREK İLKOKULU ÇEVRE İNCELEMESİ. HAZIRLAYAN: Cem ÖNER ESKİŞEHİR-TEPEBAŞI MUALLA ZEYREK İLKOKULU ÇEVRE İNCELEMESİ HAZIRLAYAN: Cem ÖNER A) MUALLA ZEYREK İLKOKULUNUN TARİHÇESİ 1989-1990 Öğretim yılında 210 öğrenci ile eğitim-öğretime başlayan okulumuz, 1993-1994

Detaylı

Öğrenim Gördüğü Kurumlar: Öğrenim Durumu Bölüm/Program Üniversite Yıl

Öğrenim Gördüğü Kurumlar: Öğrenim Durumu Bölüm/Program Üniversite Yıl ÖZGEÇMİŞ Adı Soyadı: Ertan GÖKMEN Öğrenim Durumu: Doktora email: ertan.gokmen@cbu.edu.tr Öğrenim Gördüğü Kurumlar: Öğrenim Durumu Bölüm/Program Üniversite Yıl Lisans Y. Lisans Doktora Tarih Öğretmenliği

Detaylı

Deniz Esemenli ile Üsküdar Turu 27 Ekim 2013, Pazar

Deniz Esemenli ile Üsküdar Turu 27 Ekim 2013, Pazar Deniz Esemenli ile Üsküdar Turu 27 Ekim 2013, Pazar Tur Danışmanımız: Doç. Dr. Deniz Esemenli, Sanat Tarihçisi Buluşma Noktası: Üsküdar Meydanı, III. Ahmet Çeşmesi önü Tur başlama saati: 09.00 Gezimizin

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ. Derece Alan Üniversite Yıl. Lisans Sanat Tarihi Ege Üniversitesi Y. Lisans Sanat Tarihi Ege Üniversitesi 1998

ÖZGEÇMİŞ. Derece Alan Üniversite Yıl. Lisans Sanat Tarihi Ege Üniversitesi Y. Lisans Sanat Tarihi Ege Üniversitesi 1998 1. Adı Soyadı: Sedat Bayrakal 2. Doğum Tarihi: 17.08.1969 3. Unvanı: Prof. Dr. 4. Öğrenim Durumu: ÖZGEÇMİŞ Derece Alan Üniversite Yıl Lisans Sanat Tarihi Ege Üniversitesi 1995 Y. Lisans Sanat Tarihi Ege

Detaylı

Tefsir, Kıraat (İlahiyat ve İslâmî ilimler fakülteleri)

Tefsir, Kıraat (İlahiyat ve İslâmî ilimler fakülteleri) ARAŞTIRMA ALANLARI 1 Kur an İlimleri ve Tefsir Kur an ilimleri, Kur an tarihi, tefsir gibi Kur an araştırmalarının farklı alanlarına dair araştırmaları kapsar. 1. Kur an tarihi 2. Kıraat 3. Memlükler ve

Detaylı

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS DERS BİLGİLERİ Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS Türk İdare Tarihi TİT323 5 3+0 3 3 Ön Koşul Dersleri Dersin Dili Dersin Seviyesi Dersin Türü Türkçe Lisans Yüz Yüze / Zorunlu Dersin

Detaylı

EĞİTİM BİLGİLERİ

EĞİTİM BİLGİLERİ Ünvanı Adı-Soyadı Doç. Dr. Mehmet Ali Yıldırım Doğum Tarihi ve Yeri Nizip 22.03.1977 Fakülte Fen-Edebiyat Bölüm Tarih E-posta/Web maliyildirim@kilis.edu.tr Telefon 1413 EĞİTİM BİLGİLERİ Derece Üniversite/Enstitü-Fakülte/Alan

Detaylı

KUDÜS TE BULUNAN TARİHİ OSMANLI ESERLERİ

KUDÜS TE BULUNAN TARİHİ OSMANLI ESERLERİ KUDÜS TE BULUNAN TARİHİ OSMANLI ESERLERİ 2 www.mirasimiz.org.tr KUDÜS TE BULUNAN TARİHİ OSMANLI ESERLERİ Kudüs, Müslümanlarca kutsal sayılan bir şehirdir. Yeryüzündeki ikinci mescid, Müslümanların ilk

Detaylı

TARİH BOYUNCA ANADOLU

TARİH BOYUNCA ANADOLU TARİH BOYUNCA ANADOLU Anadolu, Asya yı Avrupa ya bağlayan bir köprü konumundadır. Üç tarafı denizlerle çevrili verimli topraklara sahiptir. Dört mevsimi yaşayan iklimi, akarsuları, ormanları, madenleriyle

Detaylı

MARMARA ÜNİVERSİTESİ ATATÜRK EĞİTİM FAKÜLTESİ EĞİTİM BİLİMLERİ BÖLÜMÜ PDR ANA BİLİM DALI 2018 BAHAR YARIYILI TÜRK EĞİTİM TARİHİ DERSİ İZLENCESİ

MARMARA ÜNİVERSİTESİ ATATÜRK EĞİTİM FAKÜLTESİ EĞİTİM BİLİMLERİ BÖLÜMÜ PDR ANA BİLİM DALI 2018 BAHAR YARIYILI TÜRK EĞİTİM TARİHİ DERSİ İZLENCESİ MARMARA ÜNİVERSİTESİ ATATÜRK EĞİTİM FAKÜLTESİ EĞİTİM BİLİMLERİ BÖLÜMÜ PDR ANA BİLİM DALI 2018 BAHAR YARIYILI TÜRK EĞİTİM TARİHİ DERSİ İZLENCESİ Dersi Veren: Osman SEZGİN Telefon: (216) 521 97 97 E-posta:

Detaylı

9. HAFTA. Ulusal sağlık politikaları: Osmanlı İmparatorluğu ve sağlık hizmetleri

9. HAFTA. Ulusal sağlık politikaları: Osmanlı İmparatorluğu ve sağlık hizmetleri 9. HAFTA Ulusal sağlık politikaları: Osmanlı İmparatorluğu ve sağlık hizmetleri 2 Sağlık hizmetleri daha çok saraya ve orduya yönelik olarak yürütülmüştür. Devletin tek resmi sağlık örgütü sarayda yer

Detaylı

EĞİTİM DURUMU. Derece Üniversite Mezuniyet Yılı. Tarih Yer Görev. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü

EĞİTİM DURUMU. Derece Üniversite Mezuniyet Yılı. Tarih Yer Görev. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Doç. Dr. Nurgül BOZKURT Dumlupınar Üniversitesi Eğitim Fakültesi İlköğretim Bölümü Sosyal Bilgiler Eğitimi Ana Bilim Dalı Evliya Çelebi Yerleşkesi (430) KÜTAHYA FOTO Cep Telefonu: Telefon: (074)6503 Faks:(074)65057

Detaylı

MAMURATÜLAZİZ VİLAYETİ MAARİF MÜDÜRÜ AHMET FEYZİ EFENDİ NİN FAALİYET VE SUİSTİMALLERİ Yrd. Doç. Dr. Ünal TAŞKIN 1

MAMURATÜLAZİZ VİLAYETİ MAARİF MÜDÜRÜ AHMET FEYZİ EFENDİ NİN FAALİYET VE SUİSTİMALLERİ Yrd. Doç. Dr. Ünal TAŞKIN 1 Fırat Üniversitesi Harput Uygulama ve Araştırma Merkezi Geçmişten Geleceğe Harput Sempozyumu, Elazığ 23-25 Mayıs 2013 707 MAMURATÜLAZİZ VİLAYETİ MAARİF MÜDÜRÜ AHMET FEYZİ EFENDİ NİN FAALİYET VE SUİSTİMALLERİ

Detaylı

KONYA NIN TARİHİ OKULLARI. Sayfalar 1332/1914 TARİHLİ KONYA SALNAMESİ NE GÖRE ÖZEL SAYISI -1- Hazırlayanlar: M. Ali UZ - Serdar CEYLAN

KONYA NIN TARİHİ OKULLARI. Sayfalar 1332/1914 TARİHLİ KONYA SALNAMESİ NE GÖRE ÖZEL SAYISI -1- Hazırlayanlar: M. Ali UZ - Serdar CEYLAN gazetesinin okurlarına armağanıdır. Çarşamba günleri yayımlanır. Sayfalar Cilt: 13 Sayı: 33 11 ARALIK 2013 ÇARŞAMBA Hazırlayanlar: M. Ali UZ - Serdar CEYLAN maliuz@merhabagazetesi.com.tr srceylan@hotmail.com

Detaylı

TANZİMAT DÖNEMİ NDE AHIRLI KÖYÜNÜN NÜFUS VE EKONOMİK YAPISI POPULATION AND ECONOMIC STRUCTURE OF AHIRLI VILLAGE DURING TANZİMAT PERIODS

TANZİMAT DÖNEMİ NDE AHIRLI KÖYÜNÜN NÜFUS VE EKONOMİK YAPISI POPULATION AND ECONOMIC STRUCTURE OF AHIRLI VILLAGE DURING TANZİMAT PERIODS TANZİMAT DÖNEMİ NDE AHIRLI KÖYÜNÜN NÜFUS VE EKONOMİK YAPISI POPULATION AND ECONOMIC STRUCTURE OF AHIRLI VILLAGE DURING TANZİMAT PERIODS Ozan Batuhan ATICI * Öz Çalışmamızın konusu adından da anlaşılacağı

Detaylı

DÜNYADA DİN EĞİTİMİ UYGULAMALARI

DÜNYADA DİN EĞİTİMİ UYGULAMALARI HOŞGELDİNİZ DÜNYADA DİN EĞİTİMİ UYGULAMALARI Prof. Dr. Mehmet Zeki AYDIN Marmara Üniversitesi EMAİL:mza@mehmetzekiaydin.com TEL:0506.3446620 Problem Türkiye de din eğitimi sorunu, yaygın olarak tartışılmakta

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ. Derece Bölüm/Program Üniversite Yıl. Lisans Hukuk Marmara Üniversitesi 1994. Y. Lisans Hukuk Marmara Üniversitesi 1998

ÖZGEÇMİŞ. Derece Bölüm/Program Üniversite Yıl. Lisans Hukuk Marmara Üniversitesi 1994. Y. Lisans Hukuk Marmara Üniversitesi 1998 ÖZGEÇMİŞ 1. Adı Soyadı: Abdullah Demir 2. Doğum Tarihi: 01 Ocak 1970 3. Unvanı: Doç. Dr. 4. Öğrenim Durumu: Derece Bölüm/Program Üniversite Yıl Lisans Hukuk Marmara Üniversitesi 1994 Y. Lisans Hukuk Marmara

Detaylı

Sırrı AKATAY (1949-1956) SIRRI AKATAY (1949-1956) Branşı:Türkçe Öğretmeni. Görev Yaptığı Tarihler:13.10.1949/01.11.1956. Doğum Yeri/Yılı: Erzurum 1330

Sırrı AKATAY (1949-1956) SIRRI AKATAY (1949-1956) Branşı:Türkçe Öğretmeni. Görev Yaptığı Tarihler:13.10.1949/01.11.1956. Doğum Yeri/Yılı: Erzurum 1330 Sırrı AKATAY (1949-1956) SIRRI AKATAY (1949-1956) Branşı:Türkçe Öğretmeni Görev Yaptığı Tarihler:13.10.1949/01.11.1956 Doğum Yeri/Yılı: Erzurum 1330 Đlköğrenimi:Erzurum Aşkale Đlkokulu Orta öğrenimi:erzurum

Detaylı

BĠLECĠK ÜNĠVERSĠTESĠ AKADEMĠK ÖZGEÇMĠġ FORMU

BĠLECĠK ÜNĠVERSĠTESĠ AKADEMĠK ÖZGEÇMĠġ FORMU BĠLECĠK ÜNĠVERSĠTESĠ AKADEMĠK ÖZGEÇMĠġ FORMU Adı Soyadı İlhami YURDAKUL Ünvanı Doç. Dr. Alanı Tarih Doğum Yeri İspir-Erzurm Doğum 01/08/67 E-Posta ilhami.yurdakul KĠġĠSEL BĠLGĠLER EĞĠTĠM DURUMU Derece

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ. 2014-2015 Yaşar Kemal in Romanlarında Toplumcu Gerçekçilik (devam ediyor)

ÖZGEÇMİŞ. 2014-2015 Yaşar Kemal in Romanlarında Toplumcu Gerçekçilik (devam ediyor) ÖZGEÇMİŞ 1. Adı Soyadı : Secaattin Tural 2. Doğum Tarihi : 15.07.1966 3. Unvanı : Doç. Dr. 4. Öğrenim Durumu : Doktora 5. Çalıştığı Kurum : Kırklareli Üniversitesi Derece Alan Üniversite Lisans Türk Dili

Detaylı

EĞİTİM ÖĞRETİM YILI NARLIDERE YATILI BÖLGE ORTAOKULU TC İNKILAP TARİHİ DERSİ AÇIK UÇLU DENEME SINAVI 1

EĞİTİM ÖĞRETİM YILI NARLIDERE YATILI BÖLGE ORTAOKULU TC İNKILAP TARİHİ DERSİ AÇIK UÇLU DENEME SINAVI 1 2017-2018 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI NARLIDERE YATILI BÖLGE ORTAOKULU TC İNKILAP TARİHİ DERSİ AÇIK UÇLU DENEME SINAVI 1 1) Ali Rıza Efendi nin 1877-1878 Osmanlı Rus Savaşı nda Asakir-i Milliye Taburu ndaki geçici

Detaylı

03 Temmuz 2013 tarih ve 51 sayılı Üniversite Senato toplantısının 1 nolu karar ekidir.

03 Temmuz 2013 tarih ve 51 sayılı Üniversite Senato toplantısının 1 nolu karar ekidir. 03 Temmuz 2013 tarih ve 51 sayılı Üniversite Senato toplantısının 1 nolu karar ekidir. KIRKLARELİ ÜNİVERSİTESİ FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİ TARİH BÖLÜMÜ İKİLİ ÖĞRETİM DERS PLANI (2013-2014 Eğitim öğretim yılından

Detaylı

ADI SOYADI: SINIFI: NUMARASI: PUANI:

ADI SOYADI: SINIFI: NUMARASI: PUANI: DOĞUBAYAZIT M. M. FAHRETTİN PAŞA ANADOLU İMAM-HATİP LİSESİ 2015-2016 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 11. SINIFLAR SEÇMELİ TARİH DERSİ 1. DÖNEM 2. ORTAK SINAV SORULARI A GRUBU ADI SOYADI: SINIFI: NUMARASI: PUANI: SORULAR

Detaylı

II. ABDÜLHAMİD DEVRİ EĞİTİM POLİTİKASI NIN TAŞRAYA YANSIMASI: YOZGAT SANCAĞI ÖRNEĞİ

II. ABDÜLHAMİD DEVRİ EĞİTİM POLİTİKASI NIN TAŞRAYA YANSIMASI: YOZGAT SANCAĞI ÖRNEĞİ II. ABDÜLHAMİD DEVRİ EĞİTİM POLİTİKASI NIN TAŞRAYA YANSIMASI: YOZGAT SANCAĞI ÖRNEĞİ Özet Prof. Dr. Ali AÇIKEL 1 Osmanlı eğitim tarihi içinde II. Abdülhamid devrinin ayrı bir yeri bulunmaktadır. Bu devirde

Detaylı

EĞİTİM VE KÜLTÜR ALANINDA YAPILAN İNKILAPLAR

EĞİTİM VE KÜLTÜR ALANINDA YAPILAN İNKILAPLAR EĞİTİM VE KÜLTÜR ALANINDA YAPILAN İNKILAPLAR Eğitim ve kültür alanında yapılan inkılapların amaçları; Laik ve çağdaş bir eğitim ile bilimsel eğitimi gerçekleştirebilmek Osmanlı Devleti nde yaşanan ikiliklere

Detaylı

Avrasya Sosyal ve Ekonomi Araştırmaları Dergisi (ASEAD) Eurasian Journal of Researches in Social and Economics (EJRSE) ISSN:

Avrasya Sosyal ve Ekonomi Araştırmaları Dergisi (ASEAD) Eurasian Journal of Researches in Social and Economics (EJRSE) ISSN: Avrasya Sosyal ve Ekonomi Araştırmaları Dergisi (ASEAD) Eurasian Journal of Researches in Social and Economics (EJRSE) ISSN:2148-9963 www.asead.com 1869 MAARİF-İ UMUMİYE NİZAMNAMESİ VE TÜRK EĞİTİM TARİHİNDEKİ

Detaylı

TUZLA YUNUS EMRE ORTAOKULU. Öğretmen El Kitabı

TUZLA YUNUS EMRE ORTAOKULU. Öğretmen El Kitabı TUZLA YUNUS EMRE ORTAOKULU Öğretmen El Kitabı 2014 2015 İçindekiler 1.Okulumuzun Tarihçesi... 3 2.Misyonumuz... 5 3.Vizyonumuz... 6 4.Okulumuzun İlkeleri... 7 5.İzinler... 8 6.Kim Kimdir?... 9 7.Okulda

Detaylı

Doktora İstanbul Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2000

Doktora İstanbul Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2000 ÖZGEÇMİŞ Adı Soyadı (Unvanı) Sıddık ÇALIK (Yrd. Doç. Dr.) Doktora: İstanbul Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2000 E-posta: (kurum/özel) scalik@ybu.edu.tr-siddikcalik@gmail.com Web sayfası Santral

Detaylı

KÖPRÜLÜ MEHMET PAŞA ANADOLU LİSESİ PANSİYONU BİLGİLENDİRME DOSYASI

KÖPRÜLÜ MEHMET PAŞA ANADOLU LİSESİ PANSİYONU BİLGİLENDİRME DOSYASI KÖPRÜLÜ MEHMET PAŞA ANADOLU LİSESİ PANSİYONU BİLGİLENDİRME DOSYASI SUNUŞ Bilim ve teknolojinin geliştiği çağımızda ülkemizi ileri ülkeler seviyesine çıkarabilmek için, gelişmeleri yakından takip edecek

Detaylı

Editör. Din Eğitimi. Yazarlar Doç.Dr. Hacer Aşık Ev. Doç.Dr. Hasan Dam

Editör. Din Eğitimi. Yazarlar Doç.Dr. Hacer Aşık Ev. Doç.Dr. Hasan Dam Editör Doç.Dr. Hasan Dam Din Eğitimi Yazarlar Doç.Dr. Hacer Aşık Ev Doç.Dr. Hasan Dam Yrd.Doç.Dr. Adem Güneş Yrd.Doç.Dr. Ayşe İnan Kılıç Yrd.Doç.Dr. Banu Gürer Yrd.Doç.Dr. Fatih Çakmak Yrd.Doç.Dr. Gülsüm

Detaylı

TARİH İNCELEMELERİ DERGİSİ XXIX. CİLT DİZİNİ / INDEX

TARİH İNCELEMELERİ DERGİSİ XXIX. CİLT DİZİNİ / INDEX a. Yazar Dizini İNCELEMELER / ARTICLES TARİH İNCELEMELERİ DERGİSİ XXIX. CİLT DİZİNİ / INDEX Somali de Berbera Limanı ve Osmanlı Devleti nin Bölge Aden in İşgali ve İşgalden Sonra Osmanlı Devleti nin Kızıldeniz

Detaylı

II. BÖLÜM LK MÜSLÜMAN TÜRK DEVLETLER

II. BÖLÜM LK MÜSLÜMAN TÜRK DEVLETLER İÇİNDEKİLER ÖN SÖZ... V GİRİŞ...1 1. Eğitime Neden İhtiyaç Vardır?...1 2. Niçin Eğitim Tarihi Okuyoruz?...2 I. BÖLÜM İSLAMİYET TEN ÖNCEKİ TÜRK EĞİTİMİ 1. Eski Türklerde Eğitim Var mıdır?...5 2. Hunlarda

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ. 2. Doğum Tarihi : Unvanı :Yrd.Doç.Dr. 4. Öğrenim Durumu :Doktora Derece Alan Üniversite Yıl Lisans

ÖZGEÇMİŞ. 2. Doğum Tarihi : Unvanı :Yrd.Doç.Dr. 4. Öğrenim Durumu :Doktora Derece Alan Üniversite Yıl Lisans ÖZGEÇMİŞ 1. Adı Soyadı :Hasan KARAKÖSE İletişim Bilgileri :Ahi Evran Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Adres Tarih Bölümü Bağbaşı Yerleşkesi KIRŞEHİR Telefon Mail : O.386.2804573 :hkarakose@ahievran.edu.tr

Detaylı

TANZİMAT DÖNEMİNDE KULLANILAN GRAMER TERİMLERİ

TANZİMAT DÖNEMİNDE KULLANILAN GRAMER TERİMLERİ T.C FATİH SUTAN MEHMET VAKIF ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI ANABİLİMDALI YÜKSEK LİSANS TEZİ TANZİMAT DÖNEMİNDE KULLANILAN GRAMER TERİMLERİ SAİFELDİN GADALLA ELHABİB ABDALLA

Detaylı

Tarih ve Günce Atatürk ve Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Dergisi Journal of Atatürk and the History of Turkish Republic I/1, (2017 Yaz), ss

Tarih ve Günce Atatürk ve Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Dergisi Journal of Atatürk and the History of Turkish Republic I/1, (2017 Yaz), ss Tarih ve Günce Atatürk ve Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Dergisi Journal of Atatürk and the History of Turkish Republic I/1, (2017 Yaz), ss. 311-316. Kitap Tanıtımı Book Review Selçuk Akşin SOMEL: Osmanlı

Detaylı

Merkez Turgutreis İlköğretim Okulunun Tarihi Gelişimi

Merkez Turgutreis İlköğretim Okulunun Tarihi Gelişimi Merkez Turgutreis İlköğretim Okulunun Tarihi Gelişimi 1880 yıllarındaki kayıtlardan Bodrum da: birisi Çarşı Mahallesi nde, diğeri Tepecik Mahallesi nde olmak üzere iki medrese ve yine Çarşı Mahallesi nde

Detaylı

Geçmişten Günümüze Giresun da Dini ve Kültürel Hayat Sempozyumu (25-27 EKİM 2013)

Geçmişten Günümüze Giresun da Dini ve Kültürel Hayat Sempozyumu (25-27 EKİM 2013) Geçmişten Günümüze Giresun da Dini ve Kültürel Hayat Sempozyumu (25-27 EKİM 2013) İlimiz tarihinde yer alan bütün kavimlerin kültürel ve dini kimliğinin ele alınarak inceleneceği Geçmişten Günümüze Giresun

Detaylı

UNI 201 MODERN TÜRKİYE NİN OLUŞUMU I

UNI 201 MODERN TÜRKİYE NİN OLUŞUMU I UNI 201 MODERN TÜRKİYE NİN OLUŞUMU I Prof. Dr. Coşkun ÇAKIR Ders saati: Salı, 09.00 10.30 Perşembe, 09.00 10.30 Ders Asistanı: Mustafa Batman Ofis saati: Salı, 11.00-12.00 Perşembe, 11.00 12.00 Ders Tanımı

Detaylı

BURHANİYE BALIKESİR BRİFİNG DOSYASI

BURHANİYE BALIKESİR BRİFİNG DOSYASI 2018-2019 BURHANİYE BALIKESİR N A D İ R T O L U N İ L K O K U L U BRİFİNG DOSYASI 2018-2019 İÇİNDEKİLER I.BÖLÜM A. OKULUN ADI B. ADRESİ C. İLETİŞİM BİLGİLERİ D. AMAÇLARI E. SEVİYESİ F. ÖĞRENİM ŞEKLİ

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ. 1995-2008 2008-2014 Profesör Tarih/Yakınçağ Celal Bayar Üniversitesi Fen Edebiyat Fak. 2014

ÖZGEÇMİŞ. 1995-2008 2008-2014 Profesör Tarih/Yakınçağ Celal Bayar Üniversitesi Fen Edebiyat Fak. 2014 ÖZGEÇMİŞ 1.Adı Soyadı : MUZAFFER TEPEKAYA 2.Doğum Tarihi : 20.10.1962 3.Unvanı : Prof. Dr. / Tarih Bölümü 4. e-mail : muzaffer.tepekaya@cbu.edu.tr Öğrenim Hayatı: Derece Alan Üniversite Lisans Tarih Selçuk

Detaylı

ŞURA-YI DEVLET Belgeler, Biyografik Bilgiler ve Örnek Kararlarıyla

ŞURA-YI DEVLET Belgeler, Biyografik Bilgiler ve Örnek Kararlarıyla Prof. Dr. Fethi GEDİKLİ İÜ Hukuk Fakültesi Hukuk Tarihi Anabilim Dalı Başkanı ŞURA-YI DEVLET Belgeler, Biyografik Bilgiler ve Örnek Kararlarıyla Gözden geçirilmiş ve genişletilmiş yeni baskı İÇİNDEKİLER

Detaylı

Bu durum, aşağıdakilerden hangisin gösteren bir kanıt olabilir?

Bu durum, aşağıdakilerden hangisin gösteren bir kanıt olabilir? DÜNYA GÜCÜ OSMANLI 1. Anadolu Selçuklu Devleti zamanında ve Osmanlı İmparatorluğu nun Yükselme döneminde Anadolu daki zanaatkarlar lonca denilen zanaat gruplarına ayrılarak yöneticilerini kendileri seçmişlerdir.

Detaylı

Osmanlı Devleti nde okuryazar oranının yüzde 66 olduğu iddiası

Osmanlı Devleti nde okuryazar oranının yüzde 66 olduğu iddiası Osmanlı Devleti nde okuryazar oranının yüzde 66 olduğu iddiası KAYNAK : https://teyit.org/osmanli-devletinde-okuryazar-oraninin-yuzde-66-oldugu-iddiasi/ Sosyal medya kullanıcıları tarafından Twitter da

Detaylı

MÜSTAKİL SANCAK MAÂRİF MÜDÜRLÜĞÜNE BİR ÖRNEK: İZMİD MEKTEB-İ İDÂDÎ MÜDÜRLÜĞÜ

MÜSTAKİL SANCAK MAÂRİF MÜDÜRLÜĞÜNE BİR ÖRNEK: İZMİD MEKTEB-İ İDÂDÎ MÜDÜRLÜĞÜ MÜSTAKİL SANCAK MAÂRİF MÜDÜRLÜĞÜNE BİR ÖRNEK: İZMİD MEKTEB-İ İDÂDÎ MÜDÜRLÜĞÜ Fatih DEMİREL * Giriş Maârif-i Umûmiye Nizâmnâmesi (1869) ile vilayetlerin eğitim-öğretim idaresinin, vilayet merkezlerinde

Detaylı

TÜRK-İSLAM DEVRİ YAPILARINDA ESKİ ESER KAÇAKÇILIĞI TAHRİBATI, NEDENLERİ VE ÇARELER

TÜRK-İSLAM DEVRİ YAPILARINDA ESKİ ESER KAÇAKÇILIĞI TAHRİBATI, NEDENLERİ VE ÇARELER TÜRK-İSLAM DEVRİ YAPILARINDA ESKİ ESER KAÇAKÇILIĞI TAHRİBATI, NEDENLERİ VE ÇARELER Prof. Dr. Yılmaz ÖNGE Memleketimizdeki eski eser kaçakçılığı, tahribi ve bunlarla ilgili nedenler ve alınması gerekli

Detaylı

Doç. Dr. Ahmet Özcan Çerkeş-ÇANKIRI da doğdu. İlkokulu Elazığ, ortaokulu Kars, lise öğrenimini Antakya da tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve

Doç. Dr. Ahmet Özcan Çerkeş-ÇANKIRI da doğdu. İlkokulu Elazığ, ortaokulu Kars, lise öğrenimini Antakya da tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Doç. Dr. Ahmet Özcan Çerkeş-ÇANKIRI da doğdu. İlkokulu Elazığ, ortaokulu Kars, lise öğrenimini Antakya da tamamladı. Ankara Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi tarih bölümünden mezun oldu.(1992) Kırıkkale

Detaylı

KASTAMONU VİLÂYET SÂLNÂMELERİ NDE DÜZCE KAZASININ İDARİ VE SOSYAL YAPISI (M. 1895, M. 1900 ve M. 1904)

KASTAMONU VİLÂYET SÂLNÂMELERİ NDE DÜZCE KAZASININ İDARİ VE SOSYAL YAPISI (M. 1895, M. 1900 ve M. 1904) KASTAMONU VİLÂYET SÂLNÂMELERİ NDE DÜZCE KAZASININ İDARİ VE SOSYAL YAPISI (M. 1895, M. 1900 ve M. 1904) Fatih ÖZÇELİK 1 ÖZET XIX. Yüzyıl sonu ve XX. Yüzyıl başlarında Osmanlı Devleti'nin taşra birimlerinin

Detaylı

20.YÜZYILIN BAŞINDA GÜNEYDOĞU ANADOLU DAKİ AZINLIK / ERMENİ OKULLARI

20.YÜZYILIN BAŞINDA GÜNEYDOĞU ANADOLU DAKİ AZINLIK / ERMENİ OKULLARI 20.YÜZYILIN BAŞINDA GÜNEYDOĞU ANADOLU DAKİ AZINLIK / ERMENİ OKULLARI Doç. Dr. Kenan Ziya TAŞ** Özet / Abstract: Çalışmamızda, 20.Yüzyılın başında Güneydoğu Anadolu da, Diyarbakır, Antep, Urfa ve Mardin

Detaylı

Sonuç. Beylikler dönemi, Anadolu'da Türk kültür ve medeniyetinin gelişmesi

Sonuç. Beylikler dönemi, Anadolu'da Türk kültür ve medeniyetinin gelişmesi 78 ağaçları bulunan yer, Ermenek'e bağlı Görme! Köyü'nde 32 Paşaçukuru olarak bilinen yer, Ermenek'te Emir Ahmed mülkü civarındaki yer, Ermenek'e bağlı Gargara Köyü'nde 33 yer, Mut Medresesi yakınındaki

Detaylı

EK-1 ÖZGEÇMİŞ. Derece Alan Üniversite Yıl Lisans İlahiyat Selçuk 1988 Y. Lisans Din Eğitimi Erciyes 1993 Doktora Din Eğitimi Erciyes 1997

EK-1 ÖZGEÇMİŞ. Derece Alan Üniversite Yıl Lisans İlahiyat Selçuk 1988 Y. Lisans Din Eğitimi Erciyes 1993 Doktora Din Eğitimi Erciyes 1997 1. Adı Soyadı : Zeki Salih ZENGİN 2. Doğum Tarihi : 29. 06. 1964 3. Unvanı : Prof. Dr. 4. Öğrenim Durumu : EK-1 ÖZGEÇMİŞ Derece Alan Üniversite Yıl Lisans İlahiyat Selçuk 1988 Y. Lisans Din Eğitimi Erciyes

Detaylı