AĞIR ve ÇOKLU YETERSĠZLĠĞĠ OLAN ÇOCUKLAR VE EĞĠTĠMLERĠ. Yrd. Doç. Dr. Pınar ġafak Gazi Üniversitesi, ANKARA

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "AĞIR ve ÇOKLU YETERSĠZLĠĞĠ OLAN ÇOCUKLAR VE EĞĠTĠMLERĠ. Yrd. Doç. Dr. Pınar ġafak Gazi Üniversitesi, ANKARA"

Transkript

1 AĞIR ve ÇOKLU YETERSĠZLĠĞĠ OLAN ÇOCUKLAR VE EĞĠTĠMLERĠ Yrd. Doç. Dr. Pınar ġafak Gazi Üniversitesi, ANKARA

2 Çok engelli kimdir? Çok engelli birey, fiziksel, biliģsel, iletiģim, duyu ve duyuģsal güçlükleri içerecek Ģekilde, birden fazla engeli olan çocuklar olarak tanımlanır (Mednick, 2007).

3 ÖEHY Birden Fazla Yetersizliği Olan Birey; birden fazla alanda görülen yetersizlik nedeniyle özel eğitim ve destek eğitim hizmetine ihtiyacı olan birey.

4 IDEA sadece tek bir yetersizlik türü için hazırlanan özel eğitim programlarına yerleģtirilemeyecek kadar ciddi eğitsel problemlerine neden olan birden fazla yetersizliğin (zihinsel yetersizlik-görme yetersizliği, zihinsel yetersizlik-ortopedik yetersizlik gibi) kombinasyonu durumu, görme-iģitme yetersizliğini içermediğini de belirtir.

5 Ağır engelli kimdir? Ağır (ciddi) engelli bireyler genel öğrenme yeteneğinde, kiģisel ve sosyal becerilerde ya da duyuģsal ve fiziksel geliģimde belirgin gerilikle baģ etmek zorunda kalan bireylerdir (Westling, Fox, 2009)...\Belgelerim\Videolarım\sınıf gözlemleri\malle's class\brian 008.avi

6 TASH (The Association for Persons with Severe Handicaps) bütünleģtirilmiģ toplum hayatına katılabilmek ve yetersizlikten hafif düzeyde etkilenmiģ ya da hiç etkilenmemiģ bireylerin yaģam kalitesine ulaģmak için, bir temel yaģam aktivitesinden daha fazlasında, geniģ çaplı ve sürekli desteğe ihtiyacı olan, her yaģtaki bireyler

7 IDEA fiziksel, zihinsel ya da duygusal problemlerinin yoğunluğu nedeniyle, topluma anlamlı ve iģe yarar biçimde katılımı sağlamak ve kendini gerçekleģtirmek için, var olan potansiyellerini arttırmak amacıyla yüksek oranda özel eğitime, sosyal, psikolojik ve tıbbi hizmetlere ihtiyaç duyan yetersizlikten etkilenmiģ çocuklar.

8 ÖEHY ağır düzeyde yetersizlikten bahsedilmeyip sadece ağır düzeyde zihinsel yetersizliğin tanımı vardır.

9 Kimler bu grupta yer alır? Orta derecede zihinsel engelli ve ek engelli çocuklar (IQ 35 yada 40 5o yada 55) Ağır derecede zihinsel engelli (IQ 20 yada yada 35) Ġleri derecede zihinsel engelli (IQ 20 nin altında yada test edilemez ) Bu çocuklar hayatın bazı alanlarında günlük desteğe ihtiyaç duyarlar Not: Ağır ve ileri derecede zihinsel engelli çocukların yaklaģık 2/3 si aynı zamanda iģitme yada görme yada her iki engel türünden de etkilenmiģtir. Otistik çocuklar Ağır derecede duygusal engelli çocuklar-çiftli tanı (zihinsel engel ve zihinsel hastalık) Çok engelliler Görme-iĢitme engelli çocuklar Ek olarak duyuların kaybı, fiziksel engellilik ve sağlık problemleri olması durumu yaygındır (beslenme sorunları, cerebral palsy, seizures, hidrosefali)

10 Ağır derecede engelli çocukların öğrenme özellikleri Öğrenme hızları yavaģtır. Öğrendiklerini akılda tutmada uzun süreli hafızaya aktarmada güçlükleri vardır. Genelleme de güçlükleri vardır. Genellikle ciddi iletiģim gecikmeleri vardır. Sıklıkla davranıģ ve sosyal becerilerde güçlükleri vardır. Dikkat sürelerinde ve dikkat için ipuçlarını anlamada güçlükleri vardır. Gözlemler yoluyla öğrenmede güçlükleri vardır. Kazara öğrenmede güçlükleri vardır. Bilgi ve becerileri sentezlemede güçlükleri vardır. Bir görevin farklı iki beceriyi bir arada olması gibi. Kendi davranıģlarını yönetme ve kontrol etmede, onları değerlendirmede ve kendini pekiģtirmede güçlükleri vardır.

11 Ne Öğreteceğiz? Erken biliģsel beceri basamaklarında kilometre taģı olan beceriler. Oyun becerileri bir objeyle oynama ĠĢlevsel akademik beceriler Motor beceriler ve bağımsız hareket ĠletiĢim ve dil Günlük yaģam becerileri- özbakım ve ev becerileri BoĢ zaman becerileri DavranıĢ ve sosyal beceriler Meslek öncesi beceriler ve mesleki beceriler Çok engelli çocuğun öğrenmeye gereksinim duyduğu diğer beceriler

12 Ağır derecede ve çok engelli çocukların eğitiminde felsefe ve değerler; EĢit kalitede eğitim Bireysel ihtiyaçları dikkate alarak eğitimi desenleme Mümkün olduğu kadar eğitime erken baģlama Kendi kendine karar vermeye en üst düzeyde geliģtirecek Ģekilde amaçlar koyma Ayırma ve kalitesiz eğitimi en alt seviyede tutma Engelsiz bireylerin engelli bireyleri kabul etmesi ve bir araya gelmelerini mümkün olduğunca destekleme

13 CEC (Council of Exceptional Children) Etik Yönetmeliği Özel eğitim uzmanları engelli bireylerin yaģam ve eğitim kalitesini en üst düzeyde geliģtirmek için kendilerini adamıģtır. Özel eğitim uzmanları uzmanlıklarını ve yeterliliklerini en üst düzeyde geliģtirir ve sürdürürler. Özel eğitim uzmanları engelli bireylerin, ailelerinin, diğer meslektaģlarının ya da araģtırma deneklerinin yararına olacak geliģmelere öncülük eder. Özel eğitim uzmanları uzmanlık alanlarıyla ilgili uygulamaları, profesyonelce yargılama amacıyla test ederler. Özel eğitim uzmanları engelli bireylerin eğitimiyle ilgili olarak bilgi ve becerilerini geliģtirmek için çaba harcarlar. Özel eğitim uzmanları kendi uzmanlık alanları ili ilgili standartlar ve politikalar(tutumlar) çerçevesinde çalıģırlar. Özel eğitim uzmanları kendi uzmanlık alanlarını, destek hizmeti ve özel eğitimi yöneten politikalar, düzenlemeler ve kanunları geliģtirmek ve onaylamak için araģtırmalar yapar. Özel eğitim uzmanları etik olmayan ve illegal olan tutumlara katılmaz ve göz yummaz.

14 GÖRME VE EK ENGELĠN ÖĞRENME ÜZERĠNDE ETKĠSĠ Görme engelli birçok öğrenci bir kısım ek engele sahiptir ki bu onların öğrenme ve bilgi edinme yollarını etkileyebilir.

15 Ġşitme Engeli Belirgin iģitme engeli sergileyen öğrenciler bir dizi uyarlamalara ve en iyi öğrenmenin olabilmesi için özel öğretme stratejilerine ihtiyaç duyar. Hafif iģitme kayıplı öğrenciler için sınıfta uyarlamalar yapmayı (ön sırada oturma, yükseltici-amplifikatör- vb.), konuģma terapisi ve iģitme eğitimi almayı gerektirebilir. Genellikle birçok konuģma ve çevre seslerini iģitebilirler. Bununla birlikte bazı nöral kayıplar, iģitme yardımcı araçlarına iyi cevap vermezler. Buna rağmen nöral kayıplı öğrenciler bazı konuģmaları iģitebilir, konuģma dil patolojistinden, odyologdan ve iģitme engelliler alanında yetiģmiģ özel öğretmenden özel destek hizmet almaya ihtiyaç duyabilirler.

16 Ciddi ve ağır iģitme kayıplı öğrenciler konuģmayı ve çevre seslerini duyamazlar. Onlar özel yükselticilere, konuģma dil terapisine ve özel eğitime ihtiyaç duyarlar. Ciddi ve ağır iģitme kayıplı ve ek engeli olan bireyler yükselticiden yarar sağlayamazlar ancak pekiģtirici gücü olan iletiģim sistemiyle desteklenebilirler (resimli kartlar, iletiģim kartları gibi). Merkezi iģitme kayıplı bireyler merkezi organik fonksiyon bozukluğu nedeniyle seslere anlamlı tepki veremeyebilir. ĠĢitme sisteminin yapısı bozulmamıģtır, fakat birey sesleri çevirmeyi-yorumlamayı- yapamaz.

17 Kör-Sağırlık Kör sağır öğrenciler iģitme ve görme kaybını birlikte sergilerler. Total körlük ya da total sağırlık yaygın değildir. Genellikle, öğrenciler çeģitli düzeyde iģitme ve görme kaybı sergilerler. Kör sağır olan öğrenciler değiģik düzeylerde iģitme ve görme kayıpları ve zihinsel engeli gösterebilirler. Burada önemli olan kör sağır öğrencilerin hepsi zihinsel engele sahiptir denemez; birçok kör sağır öğrenci normal zekaya sahiptir ve okulda akademik programı takip edebilir.

18 Fiziksel Engeli Fiziksel engelli öğrencileri sınıflamak zordur. Çünkü çok değiģik zedelenmelerden etkilenmiģ olabilirler. Fiziksel engeli yapısal, sinirsel yada travmatik beyin zedelenmesi sonucu olabilir. Onların kas koordinasyonu, kol ve bacak eklemleri motor iģlevleri, beynin nörolojik iģlevleri ve merkezi sinir sistemi etkilenmiģ olabilir. Cerebral Palsy li (CP) öğrenciler fiziksel engelli kiģilerin büyük bölümünü oluģturmaktadır (Pellegrino, 1997). Cerebral Palsy kas koordinasyonuna ve normal motor iģlevleri yeteneğine zarar veren fiziksel engelidir. Bu durum çevresel ya da beynin anormal geliģimi, doğumda zedelenme ve kazalar nedeniyle görülür. Cerebral palsy hafif, orta ve ağır olarak sınıflanmıģtır.

19 Fiziksel engelli öğrenciler sıklıkla okulda, evde ya da toplumda bağımsız olarak iģlevde bulunmak için bir dizi uyarlamaya (tekerlekli sandalye, askı, dikilme tablaları, alternatif/destekleyici iletiģim sistemleri augmentative/alternative communication-) gereksinim duyarlar. Fiziksel engelli bir çok öğrenci ciddi geliģimsel gerilik ve öğrenme engeli sergileyebilirler. Örneğin prematüre retinopatili (retinası geliģmemiģ) bir öğrenci aynı zamanda CP li ya da ciddi öğrenme güçlüğü olabilir. Görme ve fiziksel engelli öğrencilerle çalıģacak uzmanlar için önemli olan etkili duruģ, elini kullanma ve beslenme için ve iģlevsel görmeyi geliģtirmek için stratejileri tanımaktır.

20 Zihinsel Engel ve Bilişsel Gerilik Zihinsel engelli öğrenciler sosyal, biliģsel, iletiģim ve fiziksel geliģimde çeģitli derecelerde gecikmeler sergilerler. Bu öğrenciler engelsiz akranlarıyla karlaģtırıldığında daha yavaģ öğrenirler. Ciddi biliģsel gecikmeler sergileyen öğrenciler bir çevreden diğerine genelleģtirme ve transfer etmede güçlük gösterebilirler. Genellikle ciddi geliģimsel gecikmeleri olan öğrenciler ek olarak motor, dil, görsel ve iģitsel engele sahiptirler. Ciddi biliģsel gecikmelere rağmen okulda, evde ve toplumda ihtiyaçları olan iģlevsel yetenekleri geliģtirmesi için fırsatlar sağlanmıģ olmalıdır. GeliĢimsel mihenk taģlarındaki baģarıya odaklanmaktan çok, bireysel potansiyeli geliģtirmeye yönelik eğitim programı teģvik edilmelidir. Birçok öğretim stratejisi ve felsefi ilkelere benzer olmasına rağmen görme engelinin öğrenme ve geliģim üzerinde etkisini anlamak uzmanlar için önemlidir. Gözlemler ve ipuçlarını kullanmada öğretimsel uyarlamalar kör ve ağır görme engelli öğrenciler için iģletilemeyecektir. Sözel ipuçlarıyla fiziksel yardım daha etkili bir stratejidir.

21 Öğrenme Güçlüğü Öğrenme Güçlüğü kesinlikle zihinsel engeli değildir. Görme engelli birçok öğrenci iģitsel ve görsel kavram, görsel hafıza becerileri, görsel-motor becerileri, yönelim ve akademik becerilerde belirgin güçlükler sergiler. Bu öğrenciler için beceriler daha küçük basamaklara bölünmeli, daha fazla tekrarlara ve daha etkili pekiģtirmelere yer verilmeli. Görme engelli öğrenciler çeģitli düzeylerde hiperaktif ve dikkatsiz davranıģlar sergileyebilirler. Bu öğrenciler daha çabuk bitirmeleri gereken belli aktivitelerde ilgilerini kaybederler ve dikkatleri dağınıktır; bu öğrenciler için genellikle yüksek düzeyde yapılandırılmıģ öğrenme çevresi gereklidir.

22 Davranış Bozukluğu Ve Duygusal Zarar Görmüş Çocuklar Görme engeli ve ek engeli olan öğrenciler öfkeli sözlere karģı hassas, aksilik, huysuzluk nöbetleri, otizme benzer davranıģlar, kendine zarar verme davranıģları, pasif davranıģ gösterebilirler çünkü onların yakın çevreleri üzerinde kontrolleri yoktur. Öğrenciler dünyaları görsel olarak manipule edemediklerinde çevrelerindeki diğerleri tarafından iģitsel ya da dokunsal ipuçları verilmedikçe etkileģimde bulundukları ya da ne olduğu tahmin edilen kavramlara sahip değildirler. DavranıĢ bozukluğu ve ağır duygusal bozukluğu, öğrenci tarafından sergilenen davranıģların yoğunluğu ya da sıklığıyla ölçülür. Görme engeli ve ek engeli olan öğrenciler bazen kendilerine ya da diğerlerine karģı saldırgan davranıģlar sergilerler. Çünkü diğerleriyle duygularını ya da ihtiyaçlarını iletiģim yoluyla paylaģamazlar.

23 Görme engeli ve ek engeli olan öğrenciler otizme benzer davranıģlar sergiler. Bu öğrenciler sallanır, ıģığa bakar, bir konu ya da nesne hakkında sohbet tekrarlar ya da ekolayli (konuģma sırasında kelimeleri, cümleleri tekrarlar) gösterirler. Bu çocukların otizm olduğu anlamına gelmez; otizm tanısı daha teferruatlı nörolojik ve psikolojik değerlendirmeler gerektirir.

24 Görme ve Ek Engelli Öğrencilerin Öğrenme Stilleri Görme ve ek engelli öğrenciler için eğitsel program hazırlanmadan önce, öğrencinin hayatındaki önemli insanlar görme kaybının öğrenme üzerindeki etkisini anlamalılar. Görme çevremizdeki dünyayla bağ kurar ve nesnelere, kavramlara ve fikirlere anlam vermemizi sağlar. Görme engelli olmayan öğrenciler taklit ve gözlem yoluyla öğrenirler; tesadüfi öğrenmeyle ve görsel duyu yoluyla öğrenirler. Örneğin görme engeli olmayan bir öğrenci akranlarını izleyerek sek sek oynamayı öğrenirler. Oyunun kuralları hakkında büyüklerine ya da daha büyük arkadaģlarına sorular sorarlar; fakat genellikle gözlem ve taklit yoluyla sek sek oynama becerisini geliģtirirler. Görme engelli öğrenciler için sek sek kurallarını ve oyunda geçen kavramları öğrenmelerinde aileleri, öğretmenleri ya da akranlarının yardımları gerekebilir. Hatta öğretimin birçok evresinde bu böyle olur, öğrenciler oyun oynamada diğerlerinin fiziksel desteğine ve uyarlamalara ihtiyaç duyabilirler.

25 Görme ve ek engelli öğrenciler engelsiz yaģıtlarından farklı öğrenirler. Görme kaybı ve iģitme, davranıģsal, biliģsel, fiziksel ya da belirgin dil sorunlarının etkisi öğrencinin öğrenme yollarını etkiler. Takip eden liste öğretim ve müdahalede en etkili yola karar vermede ailelere ve uzmanlara yardım etmede özellikler sağlar.

26 1. Becerileri genelleme: Birçok görme engelli öğrenci özellikle doğuģtan görmeyenler, bir bağlamdan diğer bağlama kazanılmıģ becerileri transfer etmede güçlük gösterirler. Bu özellikle doğal bağlamda öğretim yapıldığında ve öğrencinin beceriyi öğrendiği uygun zamanlarda önemlidir. Örneğin eğer öğrenci diģlerini fırçalamayı öğreniyorsa, yemekten sonra banyoda öğretimin yapılması diģ fırçalama için önemlidir.

27 Soyuta karşı somut öğrenme: Öğrenciler keģifler, gözlemler ve ilk deneyimlerle çevrelerindeki dünya hakkındaki kavramları geliģtirirler. Soyut fikirleri ya da kavramları anlamak görsel ipuçları, tesadüfi öğrenme aktiviteleriyle gerçekleģir. Örneğin görme engeli olmayan bir öğrenciye ocağa akģam yemeğini koy denince ne demek istediğimizi çabucak anlar. Ancak görmeyen bir çocuğa ocağa dokundurmak, nasıl çalıģacağını göstermek gerekir. Çünkü her gün sizin yaptıklarınızı görerek bilgi edinememektedir. Genellikle yeni bir beceriyi tekrarlı öğrenme yoluyla kazanması öğrencinin öğrenmesinde tek yoldur. Örneğin görme engelli ve öğrenme güçlüğü sergileyen birçok öğrenci kafeterya için belirli bir rota öğrenmiģ olabilir. Rotada hiçbir değiģiklik ya da uyarlama yapılmazsa öğrencinin kafası karıģmaz ve ĢaĢırmaz.

28 Dikkat süresi ve dikkatin dağılması: Görme engelli ve ek engelli öğrenciler için öğretim programları baģlatıldığı zaman öğretmen, öğrenciye danıģmanlık yaptığı ve yapmadığında bir becerinin (iģi) bitirmeye öğrencinin katılımının ne kadar süreyle olacağına karar vermelidir. Aynı zamanda öğrenmenin olduğu çevre uygun davranıģı sürdürmek ve bir beceriye devam etmede öğrencinin yeteneğini etkileyebilir. Görme engelli birçok öğrencinin yüksek sesten, flüoresan lambanın sesinden, sınıftaki görsel karıģıklık, aynı yerdeki diğerlerinin konuģmalarından dikkati dağılır. Bir aktiviteden diğerine geçiģte iģitsel, dokunsal, görsel ipuçlarını önceden tahmin edip hazırlıklı olmak gerekir. Bununla birlikte görsel, iģitsel ya da dokunsal bilginin aģırı yüklenmesi çalıģmayı reddetmesine ve öğrencinin kendini kapatmasına neden olabilir.

29 İşitsele karşı görsel öğrenme: Öncelikle birçok görme engelli öğrencinin en etkili öğrenme yolunun iģitsel yol olduğunu varsayarız. Aslında görme engelli ve ek engeli olan birçok öğrencinin iģitsel algılaması gecikmiģ yada problemlidir. Buna karģın bu öğrenciler duyabilirler, ama iģitsel bilgiyi iģletemezler; iģitsel hafızada ve yönergeleri takip etmekte güçlük yaģarlar. Az gören öğrencilerin bazıları görsel öğrenebilirler. Görsel bilgiyi iģletmede iģlevsel görme yeterli olabilir. Bu öğrenciler genellikle bilgiyi yorumlamada görsel ve iģitsel becerileri birlikte kullanırlar ve zihinlerindeki görsel imajları dâhilinde soyut kavramları yorumlayabilirler. Genellikle bu öğrenciler biliģsel olarak parlaktır ve harika bir uzaysal farkındalık sergilerler.

30 Dokunsal savunmaya karşı dokunsal keşfetme: Birçok görme ve ek engeli olan öğrenciler, özellikle prematüre doğum nedeniyle engelli olanlar, bazı dokulara ve yiyeceklere karģı toleranssız olurlar. Aynı zamanda aile üyeleri ve öğretmenler tarafından dokundurulmak istendiğinde buna karģı direnebilirler. Bu çok sayıda hastaneye yatma ve travmatik tıbbi deneyimlerle sonuçlanabilir. Bu öğrenciler sıklıkla hiçbir fiziksel kontak olmadan önce çevrelerindeki bireylerin farkında olmalı ve güven duymalıdırlar. Aynı zamanda bu öğrenciler insanları ve aktiviteleri tahmin etmek için günlük rutinlerinde yapı ve sıra oluģturmak gerekir.

31 Tehditkâr olmayan (endiģe verici olmayan) bir tarzda aileler ve öğretmenlerle etkileģim kurmak ve birlikte hareket etmek için fırsatlar verildiği zaman, öğrencilerin çevrelerinin bir parçası olmak istemeleri muhtemeldir. Bir objenin, oyuncağın, yiyeceğin ve davranıģın nedenini ve sonuçlarını anlamak için amaçlı olan dokunsal keģfetmeler öğrenciler için önemlidir. Öğrenci örneğin, düğmeye dokunduğu zaman müzikli bilgisayar oyununu baģlatacağını öğrenmelidir. Müzik geldiği zaman bu onun için ödüldür. Eğer aileler ve öğretmenler görme ve fiziksel engeli olan çocuklarının tabaklarındaki yiyeceği fark etmesini istiyorlarsa bu yiyeceklere dokunarak keģfetmelerine izin vermelidirler. Eğer tabağındaki yiyeceği keģfederse daha çabuk öğrenir.

32 Pasif öğrenmeye karşı aktif öğrenme: Doğal olarak öğrenciler farklı kiģilik özellikleri sergilerler. Bazı öğrenciler daha pasif ya da utangaçtır, buna karģılık diğerleri daha aktif ve dıģa dönüktür. Bu kiģilik özelliklerini yansıtan davranıģlar bireysel ve kültürel değerlerden etkilenir ki bu da öğrencinin çevresinin bir bölümüdür. Görme ve diğer engeli olan öğrenciler öğrenilmiģ çaresizlik konusunda daha hassas olabilir (Seligman 1991). Seligman göstermiģtir ki, eğer bireye bağımsız aktivitelerde bulunmak için deneyimler ve kontrolu arttırma fırsatları verilmedikçe, diğerlerinin desteğine ihtiyaç duyan pasif ve kendini idare edemeyen (aciz) davranıģlar sergiler. Aileler, öğretmenler ve diğer uzmanlar farkında olmadan öğrencilerin akademik, sosyal, motor ve diğer beceri performansları için düģük beklentileriyle bu düģünceyi desteklerler (pekiģtirirler). Aynı zamanda öğrenci için çok fazla Ģey yaparlar ve öğrenciye seçimler yapması yada bir iģi bağımsız olarak tamamlaması için izin vermezler.

33 GÖRME VE EK ENGELĠ OLAN ÇOCUKLARIN EĞĠTĠMĠNDE TAKIM MODELLERĠ

34 Değerli bir eğitsel mücadele veren görme ve diğer engeli olan çocukların öğretmenlerinin, bu mücadeleye destek veren uzmanların sayısı önemlidir. Eğitsel takım öğrencinin ihtiyaçlarına bağlı olarak izleyen üyelerden oluģmalıdır: genel eğitim öğretmeni, Görme engelli öğretmeni, özel eğitim öğretmeni (belirgin ek engeline bağlı olarak), Yönelim ve Bağımsız hareket öğretmeni, fizyoterapist, uğraģı terapisti, Dil-konuĢma uzmanı, okul hemģiresi, odyolog, okul psikologu (rehber öğretmen), mesleki rehabilitasyon danıģmanı, okul yönetimi, aile, bakıcı ve öğrenci.

35 Eğitsel takım üyeleri değerlendirme, program planlama, bireyselleģtirilmiģ eğitim programı geliģtirme (BEP), eğitsel düzenleme ve sürekli meslektaģlar arası tartıģma ve destek için bir araya gelirler. Takım modelleri felsefik perspektife ve eğitsel eğilimlere göre değiģir. Üç farklı takım modeli tanımlanmıģtır: Çok disiplinli, disiplinler arası ve disiplinler üstü.

36 Çok Disiplinli Takım Modeli Çok disiplinli takım modeli tıbbi ve klinik yaklaģımlara dayalıdır. Değerlendirme ve öğretim sınıf çevresi dıģında ya da toplumsal çevre içinde yapılandırılmıģtır. Uzmanlar değerlendirme sonuçlarını, var olan BEP amaçlarını, öğretim planının ana hatlarını tartıģmak için bir araya gelirler.

37 Uzmanlar arası çok az alıģ veriģ vardır ve öğretim çevrede karģılaģılan kavramların yada becerilerin genellenmesine izin verecek Ģekilde koordine edilmemiģtir. Aynı zamanda öğrenciler personelle karģılıklı eğitimde uyumluluğu göremez çünkü bir uzmandan diğerine daha az Ģey taģınmaktadır. Öğretimsel stratejiler ya da davranıģsal teknikler farklılığı, öğrenci için engellenmeye neden olur.

38 Disiplinler Arası Takım Modeli Disiplinler arası takım modeli uzmanlar ve aileler arasında en fazla iletiģimi sağlayan modeldir. Buna rağmen değerlendirmeler her bir uzman tarafından ayrı yapılır. Bütün takım çalıģanları eğitsel amaçları ve öğretim planlarını birlikte geliģtirirler, böylece öğrenci uzmanların tümüyle baģarılı bir Ģekilde çalıģabilir. Öğrenci sınıf ortamından terapi ortamına alındığında, anlamlı aktivitelerde becerileri genellemek için fırsatlar bulabilir. Aynı zamanda uzmanlar birlikte çalıģarak birbiriyle tutarlı öğretim yaklaģımı baģlatmaktan çok farklı öğretim teknikleri yada davranıģ değiģtirme yöntemleri seçebilirler.

39 Disiplinler Üstü Takım Modeli Disiplinler üstü takım modeli öncelikli olarak odak noktasına öğrenciyi yerleģtirir. Değerlendirme, yerleģtirme, öğretim ve BEP amaçlarını gerçekleģtirmeye karar verme, takımın tümü tarafından yapılır. Takım üyeleri değerlendirmeyi tamamlamak, öğrenciye hangi ortamda kimin hizmet sağlayacağına karar vermek için birlikte çalıģır.

40 Ġlkokul sınıflarında öğretmen özel eğitimciden yardım alarak yada danıģarak öğrenciye doğrudan öğretim sağlar. Bu model destek hizmet personelinin doğal sınıf çevresinde ya da bulunduğu toplum içerisinde öğrenciyle doğrudan çalıģmasına izin verir. Bireysel geliģtirilmiģ amaçları uygulamaktansa, uzman kiģi diğer hizmet personelinin genel sınıf rutini içinde öğretimini de birleģtirir kendi yaptıklarına dahil eder. Örneğin; Eğer bir Y&BH uzmanı okul alanı içerisinde beģ iģareti öğretmek için öğrenciye amaç koyduysa, o zaman sınıf öğretmeni okul müdürüne sınıf defterini götürmesini istemek gibi görevler vererek bu amacın yürütülmesini kolaylaģtırabilir.

41 Öncelikle Y&BH uzmanı öğrenciye doğrudan hizmet sağlamak isteyebilir; fakat bir zamanlar uygulanmaya baģlanan öğretim planı, öğretimin bir seviyesinde sıkıcı olabilir, sınıf öğretmeni yada yardımcı öğretmene sorumluluklar azat edilir. Bu süreç rol bırakma olarak adlandırılır. Bunun anlamı öğrenciyle ilgili sorumluluklarından ayrılmak anlamına gelmez; bunun anlamı hizmet sağlama yolunun farklı olduğudur.

42 Uzman sürekli öğrenciyle çalıģmaktan çok öğretim yılı içerisinde belli zamanlarda hizmet sağlayabilir. Görme öğretmeni ya da Y&BH uzmanı sınıf öğretmenine yada destek hizmet personeline doğrudan eğitim sağlayabilir, o zaman danıģma ve eğitsel takım destek hizmeti süreklilik gösterir. Görme engelli ve ek engeli olan öğrencilere hizmet sağlayan uzman her bir öğrencinin eğitsel ihtiyaçları ve öğrenme stilleri hakkında eğitsel takıma bilgi sağlayabilir.

43 Herkese baģarılar! Yrd. Doç. Dr. Pınar ġafak

44 Çok Engelli Çocukların Eğitimi Ġle Ġlgili Adresler

1 ÖZEL EĞİTİM VE ÖZEL EĞİTİME MUHTAÇ ÇOCUKLAR

1 ÖZEL EĞİTİM VE ÖZEL EĞİTİME MUHTAÇ ÇOCUKLAR İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ III Bölüm 1 ÖZEL EĞİTİM VE ÖZEL EĞİTİME MUHTAÇ ÇOCUKLAR 13 1.1. Özel Gereksinimli Bireyler 16 1.2. Özel Eğitimin Amacı ve İlkeleri 18 1.3. Özel Eğitimin Önemi 19 1.4. Engelliliğin Genel

Detaylı

OKULLARDA GELİŞİMSEL ve ÖNLEYİCİ PDR-3. Prof. Dr. Serap NAZLI Ankara Üniversitesi

OKULLARDA GELİŞİMSEL ve ÖNLEYİCİ PDR-3. Prof. Dr. Serap NAZLI Ankara Üniversitesi OKULLARDA GELİŞİMSEL ve ÖNLEYİCİ PDR-3 Prof. Dr. Serap NAZLI Ankara Üniversitesi KGRP de 5 Ana Müdahale Doğrudan müdahaleler: 1. Psikolojik danıģma 2. Sınıf rehberliği Dolaylı müdahaleler: 3. Konsültasyon

Detaylı

ZİHİNSEL ENGELLİ ÇOCUKLAR

ZİHİNSEL ENGELLİ ÇOCUKLAR ZİHİNSEL ENGELLİ ÇOCUKLAR 1)ÖZELLİKLERİ 2)KARŞILAŞMA SIKLIĞI 3)TÜRKİYE VE DÜNYADA YAPILAN FAALİYETLER 4)EĞİTİMLERİ 5)AİLEYE VE ÖĞRETMENLERE ÖNERİLER ÖZELLİKLERİ MOTOR GELİŞİM ÖZELLİKLERİ ZİHİNSEL GELİŞİM

Detaylı

GeliĢimsel Rehberlikte 5 Ana Müdahale. Prof. Dr. Serap NAZLI

GeliĢimsel Rehberlikte 5 Ana Müdahale. Prof. Dr. Serap NAZLI GeliĢimsel Rehberlikte 5 Ana Müdahale Prof. Dr. Serap NAZLI Okul psikolojik danışmanları okullarda hangi PDR etkinliklerini uygular? PDR etkinliklerinin genel amacı nedir? Doğrudan-Dolaylı Müdahaleler

Detaylı

ÖZÜR GRUBUNUN TANIMI VE ÖZELLİKLERİ. bireyin eğitim performansının ve sosyal uyumunun olumsuz yönde etkilenmesi durumunu

ÖZÜR GRUBUNUN TANIMI VE ÖZELLİKLERİ. bireyin eğitim performansının ve sosyal uyumunun olumsuz yönde etkilenmesi durumunu ÖZÜR GRUBUNUN TANIMI VE ÖZELLİKLERİ Tanımı Görme yetersizliği, görme gücünün kısmen ya da tamamen yetersizliğinden dolayı bireyin eğitim performansının ve sosyal uyumunun olumsuz yönde etkilenmesi durumunu

Detaylı

Kitap Tanıtımı: İlköğretimde Kaynaştırma

Kitap Tanıtımı: İlköğretimde Kaynaştırma Ankara SOSYAL Üniversitesi GEÇERLĠK Eğitim Bilimleri KAVRAMI Fakültesi VE TÜRKĠYE DE ÖZEL EĞĠTĠM ALANINDA YÜRÜTÜLEN Özel Eğitim Dergisi LĠSANSÜSTÜ TEZLERDE SOSYAL GEÇERLĠĞĠN DEĞERLENDĠRĠLMESĠ 2010, 11(2)

Detaylı

Otizm Spektrum Bozukluğu. Özellikleri

Otizm Spektrum Bozukluğu. Özellikleri Otizm Spektrum Bozukluğu Özellikleri Otizm Spektrum Bozukluğu olan çocukların büyük bir bölümünde duyusal uyaranlara karşı abnormal tepki (örn. aşırı hassasiyet ya da tepkisizlik) gözlemlenmektedir. Yaygın

Detaylı

ÖZEL EĞĠTĠM HĠZMETLERĠ YÖNETMELĠĞĠ BĠRĠNCĠ KISIM Genel Hükümler

ÖZEL EĞĠTĠM HĠZMETLERĠ YÖNETMELĠĞĠ BĠRĠNCĠ KISIM Genel Hükümler YÖNETMELĠK Devlet Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığından: 31.05.2006 tarih ve 26184 sayılı Resmî Gazete (DeğiĢiklik: 14.3.2009 / R.G. : 27169) (DeğiĢiklik: 31.7.2009 / R.G. : 27305) (DeğiĢiklik: 22.6.2010

Detaylı

EĞİTİMDE KAVRAMLAR, İLKELER, HİZMETLER VE SAYISAL BİLGİLER

EĞİTİMDE KAVRAMLAR, İLKELER, HİZMETLER VE SAYISAL BİLGİLER İÇİNDEKİLER 1. Bölüm ÖZEL EĞİTİMDE KAVRAMLAR, İLKELER, HİZMETLER VE SAYISAL BİLGİLER Giriş... 3 Türkiye de Özel Eğitim Gerektiren Bireylerle İlgili Sayısal Bilgiler...10 Özel Eğitimde İlkeler...11 Türkiye

Detaylı

ÖZEL GEREKSĠNĠMLĠ BĠREYLER. FUNDA ACARLAR Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Özel Eğitim Bölümü

ÖZEL GEREKSĠNĠMLĠ BĠREYLER. FUNDA ACARLAR Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Özel Eğitim Bölümü ÖZEL GEREKSĠNĠMLĠ BĠREYLER FUNDA ACARLAR Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Özel Eğitim Bölümü Yetersizlik, iģlevsellik ve sağlık bileģenlerinin sınıflandırılması Vücut yapıları ve iģlevleri

Detaylı

HĠTĠT ÜNĠVERSĠTESĠ. SÜREKLĠ EĞĠTĠM UYGULAMA VE ARAġTIRMA MERKEZĠ FAALĠYET RAPORU

HĠTĠT ÜNĠVERSĠTESĠ. SÜREKLĠ EĞĠTĠM UYGULAMA VE ARAġTIRMA MERKEZĠ FAALĠYET RAPORU HĠTĠT ÜNĠVERSĠTESĠ SÜREKLĠ EĞĠTĠM UYGULAMA VE ARAġTIRMA MERKEZĠ FAALĠYET RAPORU 2012 ĠÇĠNDEKĠLER ÜST YÖNETĠCĠ SUNUġU I- GENEL BĠLGĠLER A- Misyon ve Vizyon.. B- Yetki, Görev ve Sorumluluklar... C- Ġdareye

Detaylı

MEB ÖZEL EĞĠTĠM KURUMLARI YÖNETMELĠĞĠ

MEB ÖZEL EĞĠTĠM KURUMLARI YÖNETMELĠĞĠ MEB ÖZEL EĞĠTĠM KURUMLARI YÖNETMELĠĞĠ Yönetmeliğin Yayımlandığı Tarih: 18/5/2012 Resmî Gazete Sayısı:28296 Yönetmelikte DeğiĢiklik Yapan Yönetmeliklerin Yayımlandığı Resmî Gazetelerin Tarihi:4/12/2012

Detaylı

Y.C. Tanı Süreci

Y.C. Tanı Süreci Y.C. Tanı Süreci Y nin yaşıtlarına göre geç konuşmuş olması, ellerini sürekli olarak çırpması, rutinler konusunda ısrarcı davranışları aile tarafından ilk dikkati çeken belirtiler olmuştur. Aile ilk olarak

Detaylı

TEMAKTĠK YAKLAġIMDA FĠZĠKSEL ÇEVRE. Yrd. Doç. Dr. ġermin METĠN Hasan Kalyoncu Üniversitesi

TEMAKTĠK YAKLAġIMDA FĠZĠKSEL ÇEVRE. Yrd. Doç. Dr. ġermin METĠN Hasan Kalyoncu Üniversitesi TEMAKTĠK YAKLAġIMDA FĠZĠKSEL ÇEVRE Yrd. Doç. Dr. ġermin METĠN Hasan Kalyoncu Üniversitesi ÇOCUK ÇEVRE ĠLIġKISI Ġnsanı saran her Ģey olarak tanımlanan çevre insanı etkilerken, insanda çevreyi etkilemektedir.

Detaylı

Zihinsel Bozukluk Belirtileri ve Semptomları

Zihinsel Bozukluk Belirtileri ve Semptomları Zihinsel Bozukluk Belirtileri ve Semptomları Zihinsel Bozuklukları Kavrama Zihinsel bozukluklar hakkında daha fazla bilgi edinin Daha önce zihinsel gerilik olarak bilinen zihinsel bozukluk (ID), bireyin

Detaylı

Editör İbrahim H. Diken ÜNİTE 11 ÖĞRENME GÜÇLÜĞÜ OLAN ÖĞRENCİLER. Prof. Dr. Rüya Güzel Özmen

Editör İbrahim H. Diken ÜNİTE 11 ÖĞRENME GÜÇLÜĞÜ OLAN ÖĞRENCİLER. Prof. Dr. Rüya Güzel Özmen Editör İbrahim H. Diken ÜNİTE 11 ÖĞRENME GÜÇLÜĞÜ OLAN ÖĞRENCİLER Prof. Dr. Rüya Güzel Özmen Hazırlayan: Gizem Yıldız Öğrenme güçlüğü: okuma, yazma, bilgileri işlemleme, konuşma dili, yazı dili veya düşünme

Detaylı

Çocuk ve Ergenlerde Ruhsal Psikopatolojiler DERS 1: MENTAL RETARDASYON. Doç. Dr. Şaziye Senem Başgül

Çocuk ve Ergenlerde Ruhsal Psikopatolojiler DERS 1: MENTAL RETARDASYON. Doç. Dr. Şaziye Senem Başgül Çocuk ve Ergenlerde Ruhsal Psikopatolojiler DERS 1: MENTAL RETARDASYON Doç. Dr. Şaziye Senem Başgül Çocuk ve Ergen Psikiyatristi Hasan Kalyoncu Üniversitesi 2016 www.gunescocuk.com NÖROGELİŞİMSEL BOZUKLUKLAR

Detaylı

TANIM. Aşağıdaki gelişim alanlarının bir kaçında ağır ve yaygın yetersizlik ile karekterize edilir;

TANIM. Aşağıdaki gelişim alanlarının bir kaçında ağır ve yaygın yetersizlik ile karekterize edilir; OTİZM TANIM Aşağıdaki gelişim alanlarının bir kaçında ağır ve yaygın yetersizlik ile karekterize edilir; Sosyal etkileşim becerileri, İletişim becerileri Basma kalıp ilgiler, aktiviteler ya da davranışların

Detaylı

1 GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE HAYAT BİLGİSİ DERSİNİN GELİŞİMİ

1 GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE HAYAT BİLGİSİ DERSİNİN GELİŞİMİ İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ III Bölüm 1 GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE HAYAT BİLGİSİ DERSİNİN GELİŞİMİ 9 1.1. Dünyada Hayat Bilgisi Dersinin Ortaya Çıkışı 11 1.2. Ülkemizde Hayat Bilgisi Dersi Geleneği 13 1.3. Hayat Bilgisi

Detaylı

T.C ADALET BAKANLIĞI Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü

T.C ADALET BAKANLIĞI Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü T.C ADALET BAKANLIĞI Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü Ceza Ġnfaz Kurumlarında Madde Bağımlılığı Tedavi Hizmetleri Serap GÖRÜCÜ Psikolog YetiĢkin ĠyileĢtirme Bürosu Madde bağımlılığını kontrol altında

Detaylı

ÖZEL EĞİTİM. Arş.Gör. Dr. Canan SOLA ÖZGÜÇ csola@sakarya.edu.tr 1.Hafta

ÖZEL EĞİTİM. Arş.Gör. Dr. Canan SOLA ÖZGÜÇ csola@sakarya.edu.tr 1.Hafta ÖZEL EĞİTİM Arş.Gör. Dr. Canan SOLA ÖZGÜÇ csola@sakarya.edu.tr 1.Hafta 1 GÜNDEM Özel Eğitimde Temel Kavramlar Özel Eğitime gereksinim Duyan Çocuk Kimdir? Etiketleme ve Kullanılan Dil Sınıflandırma Özel

Detaylı

KOD 1 DAVRANIŞ MR (48-72 AY) xxxxxxx DAVRANIŞ VE UYUM RAPORU. "Sorun, sorun olmadan çözümlenmelidir."

KOD 1 DAVRANIŞ MR (48-72 AY) xxxxxxx DAVRANIŞ VE UYUM RAPORU. Sorun, sorun olmadan çözümlenmelidir. KOD 1 DAVRANIŞ MR (48-72 AY) DAVRANIŞ VE UYUM RAPORU "Sorun, sorun olmadan çözümlenmelidir." KİŞİSEL BİLGİLER Doğum Tarihi Cinsiyet Okulun Adı Sınıf İl İlçe Uygulama Tarihi Formu Dolduran 8.6.2011 ERKEK

Detaylı

Demans ve Alzheimer Nedir?

Demans ve Alzheimer Nedir? DEMANS Halk arasında 'bunama' dedigimiz durumdur. Kişinin yaşından beklenen beyin performansını gösterememesidir. Özellikle etkilenen bölgeler; hafıza, dikkat, dil ve problem çözme alanlarıdır. Durumun

Detaylı

Aile büyüklerinizi beş yıldızlı yaşam evimizde ağırlıyoruz. www.viphuzurevi.com

Aile büyüklerinizi beş yıldızlı yaşam evimizde ağırlıyoruz. www.viphuzurevi.com Aile büyüklerinizi beş yıldızlı yaşam evimizde ağırlıyoruz www.viphuzurevi.com Davetler, toplantılar Aile büyüklerinin özel ihtimam ve ilgiye ihtiyacı var. Ancak yaģadığımız yoğun iģ ve seyahat temposunda

Detaylı

GeliĢimsel Rehberlikte 5 Ana Müdahale. Prof. Dr. Serap NAZLI

GeliĢimsel Rehberlikte 5 Ana Müdahale. Prof. Dr. Serap NAZLI GeliĢimsel Rehberlikte 5 Ana Müdahale Doğrudan-Dolaylı Müdahaleler Doğrudan müdahaleler: 1. Psikolojik danıģma 2. Sınıf rehberliği Dolaylı müdahaleler: 3. Konsültasyon (müģavirlik) 4. Koordinasyon 5. Akran

Detaylı

P.Y. Tanı Süreci: Temmuz 2014 doğumlu P. nin 2,5 yaşını geçmesine rağmen konuşmaması, yerinde sallanması ailenin çocuğunda bir şeylerin yolunda

P.Y. Tanı Süreci: Temmuz 2014 doğumlu P. nin 2,5 yaşını geçmesine rağmen konuşmaması, yerinde sallanması ailenin çocuğunda bir şeylerin yolunda P.Y. Tanı Süreci: Temmuz 2014 doğumlu P. nin 2,5 yaşını geçmesine rağmen konuşmaması, yerinde sallanması ailenin çocuğunda bir şeylerin yolunda gitmediğini gösteren ilk işaretler olmuştur. Aile, bir çocuk

Detaylı

ÖNSÖZ... viii. Temel Kavramlar ve Sınıf Yönetiminin Kapsamı Giriş... 24

ÖNSÖZ... viii. Temel Kavramlar ve Sınıf Yönetiminin Kapsamı Giriş... 24 İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... viii 1. BÖLÜM- Yrd. Doç. Dr. Durdağı AKAN Temel Kavramlar ve Sınıf Yönetiminin Kapsamı... 1 Giriş... 2 Sınıf ve Sınıf Yönetimi... 2 Sınıf Yönetiminin Kapsamı... 3 Sınıfın Yapısal Özellikleri...

Detaylı

ZİHİN ENGELLİLER VE EĞİTİMİ ÖZELLİKLERİ

ZİHİN ENGELLİLER VE EĞİTİMİ ÖZELLİKLERİ ZİHİN ENGELLİLER VE EĞİTİMİ ÖZELLİKLERİ Demografik ve Sosyal Özellikler Cinsiyet: Erkeklerde kızlara göre daha sıklıkla görülmektedir. Etnik özellikler: Bazı etnik gruplara ait çocukların zihinsel yetersizlik

Detaylı

ĠNFERTĠL ÇĠFTLERĠN GEREKSĠNĠMLERĠ

ĠNFERTĠL ÇĠFTLERĠN GEREKSĠNĠMLERĠ ĠNFERTĠL ÇĠFTLERĠN GEREKSĠNĠMLERĠ BAKIM GEREKSĠNĠMĠ Bakım vericiler, tıbbi bilgileri doğrultusunda çiftlerin gereksinimlerini bütüncül bir yaklaşımla değerlendirerek, sorunları saptar, planlar, uygular

Detaylı

ERGOTERAPİ ve OTİZM SPEKTRUM BOZUKLUKLARI

ERGOTERAPİ ve OTİZM SPEKTRUM BOZUKLUKLARI ERGOTERAPİ ve OTİZM SPEKTRUM BOZUKLUKLARI 1 Otizm Nedir? Otizm, sosyal ve iletişim becerilerinin oluşmasını etkileyen bir gelişim bozukluğudur. Otizm genellikle yaşamın ilk 2 yılında ortaya çıkar. Otizmli

Detaylı

ÖĞRENME GÜÇLÜĞÜ OLAN ÖĞRENCİLER

ÖĞRENME GÜÇLÜĞÜ OLAN ÖĞRENCİLER Ünite 11 ÖĞRENME GÜÇLÜĞÜ OLAN ÖĞRENCİLER Öğr. Gör. Hatice Elif ALTUNTAŞLI ÖĞRENME GÜÇLÜĞÜNÜN TANIMLANMASI Öğrenme güçlüğü: okuma, yazma, bilgileri işlemleme, konuşma dili, yazı dili veya düşünme becerileri

Detaylı

İÇİNDEKİLER. 2 Sınıfı ve Materyalleri Düzenleme 11

İÇİNDEKİLER. 2 Sınıfı ve Materyalleri Düzenleme 11 İÇİNDEKİLER 1 Sınıf Yönetimine Giriş 1 Sınıflar Karmaşık Yerlerdir 2 Sınıf Yönetimini Öğrenmek 3 Sınıf Yönetiminin Öğretimin Diğer Yönleriyle İlişkisi 7 Bölümün Özeti 9 Okunması Önerilen Yayınlar 9 Önerilen

Detaylı

EĞİTSEL VE DAVRANIŞSAL DEĞERLENDİRME- ASSESSMENT Ders 1: Değerlendirme Basamakları Gönderme Öncesi Süreç. Prof. Dr. Tevhide Kargın

EĞİTSEL VE DAVRANIŞSAL DEĞERLENDİRME- ASSESSMENT Ders 1: Değerlendirme Basamakları Gönderme Öncesi Süreç. Prof. Dr. Tevhide Kargın EĞİTSEL VE DAVRANIŞSAL DEĞERLENDİRME- ASSESSMENT Ders 1: Değerlendirme Basamakları Gönderme Öncesi Süreç Prof. Dr. Tevhide Kargın DEĞERLENDİRME BASAMAKLARI Öğrencilerin Değerlendirilmesi 1. Basamak: İlk

Detaylı

5 YAġ ARILAR SINIFI OCAK AYI BÜLTEN

5 YAġ ARILAR SINIFI OCAK AYI BÜLTEN 5 YAġ ARILAR SINIFI OCAK AYI BÜLTEN ġġġrler: KIġ BABA, YAĞMUR,MEVSĠMLER,MASAL KAHRAMANLARI, ELEKTRĠK BĠLMECELER GAZETE, DERGĠ,KĠTAP,KAPI,KULAK,BURUN,YÜZ,DĠL,KAR ġarkilar AAA KIġ BABA,SAYILAR, ENERJĠ TASARRUFU,UZAYLILAR

Detaylı

MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ÖZEL, ÖZEL EĞİTİM KURSLARI YÖNETMELİĞİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ÖZEL, ÖZEL EĞİTİM KURSLARI YÖNETMELİĞİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ÖZEL, ÖZEL EĞİTİM KURSLARI YÖNETMELİĞİ Resmî Gazete : 22.7.2005/25883 Ek ve Değişiklikler: 1) 28.12.2005/26037 RG BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç Madde 1- Bu

Detaylı

ÖĞRENME STİLLERİ. Öğretim İlke ve Yöntemleri VI. Hafta

ÖĞRENME STİLLERİ. Öğretim İlke ve Yöntemleri VI. Hafta ÖĞRENME STİLLERİ Öğretim İlke ve Yöntemleri VI. Hafta ÖĞRENME STİLLERİ Yenilenen öğretim programları Bireysel farklılıklar Öğrenme sürecinin kalitesini arttırmak için öğrencilerin öğrenme stilleri, zeka

Detaylı

OKULÖNCESĠNDE TEMATĠK YAKLAġIM ve ETKĠN ÖĞRENME. Prof. Dr. Nilüfer DARICA Hasan Kalyoncu Üniversitesi

OKULÖNCESĠNDE TEMATĠK YAKLAġIM ve ETKĠN ÖĞRENME. Prof. Dr. Nilüfer DARICA Hasan Kalyoncu Üniversitesi OKULÖNCESĠNDE TEMATĠK YAKLAġIM ve ETKĠN ÖĞRENME Prof. Dr. Nilüfer DARICA Hasan Kalyoncu Üniversitesi Uzun yıllar öğretimde en kabul edilir görüģ, bilginin hiç bozulmadan öğretenin zihninden öğrenenin zihnine

Detaylı

DERS: ÖĞRENME GÜÇLÜKLERİ

DERS: ÖĞRENME GÜÇLÜKLERİ DERS: ÖĞRENME GÜÇLÜKLERİ ÖĞRENME GÜÇLÜKLERİ NEDİR? DOÇ. DR. CEVRİYE ERGÜL Tarihçe Öğrenme güçlüğü spesifik olarak ilk kez Samuel Orton ve Alfred Strauss isimli nöropsikiyatristler tarafından tanımlanmıştır.

Detaylı

10 Mayıs 2009 tarihinde uygulanan Pep-r Gelişimsel Ölçeği Değerlendirme Sonuçları: Kronolojik Yaş : 3 yaş 9 ay

10 Mayıs 2009 tarihinde uygulanan Pep-r Gelişimsel Ölçeği Değerlendirme Sonuçları: Kronolojik Yaş : 3 yaş 9 ay C. C. 17 Ağustos 2005 doğumlu bir erkek çocuğudur. Eylül 2008 yılında Londra da bir anaokuluna başlamıştır. Annesi, yaşıtlarıyla kıyasladığında aynı iletişim becerilerini gösteremediğini düşündüğünden

Detaylı

KLİNİK PSİKOLOJİNİN TARİHSEL GELİŞİMİ

KLİNİK PSİKOLOJİNİN TARİHSEL GELİŞİMİ İÇİNDEKİLER BÖLÜM I GİRİŞ ------------------------------------------------------------------------------------------------- 1 KLİNİK PSİKOLOJİNİN TARİHSEL GELİŞİMİ ------------------------------------------

Detaylı

EK 1 Bireyselleştirilmiş Eğitim Programı Örneği

EK 1 Bireyselleştirilmiş Eğitim Programı Örneği EK 1 Bireyselleştirilmiş Eğitim Programı Örneği Bireyselleştirilmiş Eğitim Programı Kimlik Bilgileri Öğrencinin: Annenin Babanın Adı-Soyadı: Zeynep İNCİ Doğum : 13.03.2002 Yaşı: 6 Özür Türü Birinci: Hafif

Detaylı

OKULÖNCESİ DÖNEMDE BEDEN EĞİTİMİ

OKULÖNCESİ DÖNEMDE BEDEN EĞİTİMİ OKULÖNCESİ DÖNEMDE BEDEN EĞİTİMİ Harekete Sürükleyici Etkinlikler- 5 dak. İşlevsel Etkinlikler- 10 dak. Grup Etkinlikleri 20 dak. Tüm sınıf Etkinlikleri 5 dak. HAREKETE SÜRÜKLEYİCİ ETKİNLİKLER Yürüme ve

Detaylı

BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ EĞİTİM PROGRAMI

BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ EĞİTİM PROGRAMI BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ EĞİTİM PROGRAMI ÖĞRENCİNİN ADI-SOYADI Ayşe BAL DOĞUM TARİHİ 06/08/2003 YAŞI 9 KİMLİK BİLGİLERİ ANNE BABA ADI- SOYADI Sabiha Ali DOĞUM TARİHİ 09/06/1973 12/05/1970 MESLEĞİ Ev hanımı

Detaylı

TEZSİZ YÜKSEK LİSANS PROJE ONAY FORMU. Eğitim Bilimleri Anabilim Dalı Eğitim Yönetimi, Denetimi, Planlaması ve Ekonomisi

TEZSİZ YÜKSEK LİSANS PROJE ONAY FORMU. Eğitim Bilimleri Anabilim Dalı Eğitim Yönetimi, Denetimi, Planlaması ve Ekonomisi TEZSİZ YÜKSEK LİSANS PROJE ONAY FORMU Eğitim Bilimleri Anabilim Dalı Eğitim Yönetimi, Denetimi, Planlaması ve Ekonomisi Bilim Dalı öğrencisi Ahmet ÖZKAN tarafından hazırlanan Ġlkokul ve Ortaokul Yöneticilerinin

Detaylı

... REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ MÜDÜRLÜĞÜNE

... REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ MÜDÜRLÜĞÜNE Konu : Eğitsel Değerlendirme İsteği... REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ MÜDÜRLÜĞÜNE Adı. Soyadı ve T.C kimlik numarası belirtilen öğrencimiz. Özel Eğitim Hizmetleri Yönetmenliğinin 23. maddesinde belirtilen

Detaylı

YAYGIN GELİŞİMSEL BOZUKLUK. Öğr. Gör. ÖZLEM BAĞCI

YAYGIN GELİŞİMSEL BOZUKLUK. Öğr. Gör. ÖZLEM BAĞCI YAYGIN GELİŞİMSEL BOZUKLUK Öğr. Gör. ÖZLEM BAĞCI YAYGIN GELİŞİMSEL BOZUKLUK O Ġlk kez 1980 yılında, bir grup bozukluğu tanımlamak için kullanılmıģtır. O YGB; tek bir bozukluk değil, birden fazla bozukluğu

Detaylı

KÜBA ÜNĠVERSĠTE EĞĠTĠMĠ

KÜBA ÜNĠVERSĠTE EĞĠTĠMĠ KÜBA ÜNĠVERSĠTE EĞĠTĠMĠ Küba eğitim sistemi Bugünkü Küba eğitimi, Milli Eğitim Sistemi aracılığıyla organize edilir. Okullar, genellikle yılın 220 günü, günde 6-7 ders saati olmak üzere, tam gün eğitim

Detaylı

*Öğrenme, öğrencilerin fikri katılımını ve uygulamasını gerektirir. *Kendi başına açıklama ve gösterim, Uzun süreli öğrenmeyi sağlamaz.

*Öğrenme, öğrencilerin fikri katılımını ve uygulamasını gerektirir. *Kendi başına açıklama ve gösterim, Uzun süreli öğrenmeyi sağlamaz. *Öğrenme, öğrencilerin fikri katılımını ve uygulamasını gerektirir. *Kendi başına açıklama ve gösterim, Uzun süreli öğrenmeyi sağlamaz. Aktif öğrenme bunu sağlamaktadır. 2 ÖĞRENME NEDEN AKTİF OLMALIDIR?

Detaylı

EĞĠTĠM VE ÖĞRENCĠ KOÇLUĞU. Gençlere ve Üniversite Öğrencilerine Yönelik Ġlk ve Tek Koçluk Programı 21 Saat CCEU

EĞĠTĠM VE ÖĞRENCĠ KOÇLUĞU. Gençlere ve Üniversite Öğrencilerine Yönelik Ġlk ve Tek Koçluk Programı 21 Saat CCEU ĠZ KOCLUK ICF tarafından akredite edilen eğitim programları ile gençlere, ailelerine ve gençlerle çalıģmak isteyen profesyonellere eģsiz fırsatlar sunuyor. EĞĠTĠM VE ÖĞRENCĠ KOÇLUĞU Gençlere ve Üniversite

Detaylı

S. NO İŞBİRLİĞİ YAPILACAK KİŞİ VE KURULUŞLAR

S. NO İŞBİRLİĞİ YAPILACAK KİŞİ VE KURULUŞLAR 1 2 DR.FEVZİ-MÜRÜVET UĞUROĞLU ORTAOKULU 2016-2017 / 2017-2018 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILLARI EĞİTİM ORTAMLARINDA UYUŞTURUCU KULLANIMI VE BAĞIMLILIK İLE MÜCADELE EYLEM PLANI Eğitim ortamında ortamlarında uyuģturucu

Detaylı

KAYNAŞTIRMA NEDİR? Kaynaştırma:

KAYNAŞTIRMA NEDİR? Kaynaştırma: KAYNAŞTIRMA NEDİR? Kaynaştırma: Özel eğitime ihtiyacı olan bireylerin Akranları ile birlikte Eğitim ve öğretimlerini Bütün kademelerde sürdürme esasına dayanan, Destek hizmetlerinin sağlandığı; özel eğitim

Detaylı

Zeka Gerilikleri Zeka Geriliği nedir? Sıklık Nedenleri

Zeka Gerilikleri Zeka Geriliği nedir? Sıklık Nedenleri Zeka Geriliği nedir? Zeka geriliğinin kişinin yaşına ve konumuna uygun işlevselliği gösterememesiyle belirlidir. Bunun yanı sıra motor gelişimi, dili kullanma yeteneği bozuk, anlama ve kavrama yaşıtlarından

Detaylı

Zihinsel Yetersizliği Olan Öğrenciler

Zihinsel Yetersizliği Olan Öğrenciler Zihinsel Yetersizliği Olan Öğrenciler Zihinsel yetersizlik üç ölçütte ele alınmaktadır 1. Zihinsel işlevlerde önemli derecede normalin altında olma 2. Uyumsal davranışlarda yetersizlik gösterme 3. Gelişim

Detaylı

Zihinsel Yetersizliği olan bireylere Okuma- Yazma Öğretimi. Emre ÜNLÜ

Zihinsel Yetersizliği olan bireylere Okuma- Yazma Öğretimi. Emre ÜNLÜ Zihinsel Yetersizliği olan bireylere Okuma- Yazma Öğretimi Emre ÜNLÜ Neden okuma yazma öğretmeliyiz? Yaşama katılım Yaşamsal tercihler Okuma yazma Bilgiye ulaşma Bağımsızlaşma Sessel farkındalık Metni

Detaylı

Ölçme ve Değerlendirme Semineri

Ölçme ve Değerlendirme Semineri Ölçme ve Değerlendirme Semineri 1 Açık Uçlu Soru Yazma ve Değerlendirmede Teknikleri Öğrencilerin yazılı sorulara verdikleri ilginç yanıtlar (Türkmen, http://www.istikbal gazetesi.com.) (Kaynak: Pegem

Detaylı

EĞİTSEL DEĞERLENDİRME İSTEĞİ FORMU (İlköğretim Okulları )

EĞİTSEL DEĞERLENDİRME İSTEĞİ FORMU (İlköğretim Okulları ) EĞİTSEL DEĞERLENDİRME İSTEĞİ FORMU (İlköğretim Okulları ) T.C Millli Eğitim Bakanlığı....İlköğretim Okulu Müdürlüğü Sayı:.. Konu: Eğitsel Değerlendirme İsteği././20.... REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ MÜDÜRLÜĞÜNE

Detaylı

SINIFTA ÖĞRETĠM LĠDERLĠĞĠ

SINIFTA ÖĞRETĠM LĠDERLĠĞĠ SINIFTA ÖĞRETĠM LĠDERLĠĞĠ Doç. Dr. Yücel GELĠġLĠ G.Ü.MEF. EĞĠTĠM BĠLĠMLERĠ BÖLÜMÜ Öğretimde Liderlik 1 Liderlik kavramı Liderlik kavramı yöneticiyle eģ tutulan kavram olmakla beraber aralarında ciddi fark

Detaylı

BÖLÜM III ÖĞRETİMİN TEMEL ESASLARI

BÖLÜM III ÖĞRETİMİN TEMEL ESASLARI BÖLÜM III ÖĞRETİMİN TEMEL ESASLARI Temel Tanım ve Kavramlar... 28 Öğrenme ile İlgili İlkeler... 31 Öğrenme Yaşantılarının Temelleri... 31 Öğrenim Yaşantılarını Planlama ve Yönetme ile İlgili İlkeler...

Detaylı

NEDEN OKUL ÖNCESİ EĞİTİM? OKUL ÖNCESİ EĞİTİM PROGRAMI PROGRAMIN TEMEL ÖZELLİKLERİ ÖĞRENME MERKEZLERİ AYLIK EĞİTİM PLANI GÜNLÜK EĞİTİM AKIŞI GÜNE

NEDEN OKUL ÖNCESİ EĞİTİM? OKUL ÖNCESİ EĞİTİM PROGRAMI PROGRAMIN TEMEL ÖZELLİKLERİ ÖĞRENME MERKEZLERİ AYLIK EĞİTİM PLANI GÜNLÜK EĞİTİM AKIŞI GÜNE NEDEN OKUL ÖNCESİ EĞİTİM? OKUL ÖNCESİ EĞİTİM PROGRAMI PROGRAMIN TEMEL ÖZELLİKLERİ ÖĞRENME MERKEZLERİ AYLIK EĞİTİM PLANI GÜNLÜK EĞİTİM AKIŞI GÜNE BAŞLAMA ZAMANI OYUN ZAMANI ETKİNLİK ZAMANI GÜNÜ DEĞERLENDİRME

Detaylı

İÇİNDEKİLER ÖN SÖZ...III

İÇİNDEKİLER ÖN SÖZ...III İÇİNDEKİLER ÖN SÖZ...III Ünite:I Eğitim Psikolojisinde Bilimsel Araştırma Yöntem ve Teknikleri 13 Psikoloji ve Eğitim Psikolojisi 15 Eğitim Psikolojisi ve Bilim 17 Eğitim Psikolojisi ve Bilimsel Araştırma

Detaylı

Çocuğun konuşma becerilerinin akranlarına göre belirgin derecede geri kalmasıdır. Gelişimsel aşamalardan birisidir.

Çocuğun konuşma becerilerinin akranlarına göre belirgin derecede geri kalmasıdır. Gelişimsel aşamalardan birisidir. Konuşma gecikmesi Çocuğun konuşma becerilerinin akranlarına göre belirgin derecede geri kalmasıdır. Gelişimsel aşamalardan birisidir. Aylara göre konuşmanın normal gelişimi: 2. ay mırıldanma, yabancılara

Detaylı

ÖĞRETMENLİK MESLEK BİLGİSİ DERSLERİ ÖĞRETMENİ

ÖĞRETMENLİK MESLEK BİLGİSİ DERSLERİ ÖĞRETMENİ TANIM ÇalıĢtığı eğitim kurumunda; öğrencilere eğitim ve öğretim teknikleri ile ilgili eğitim veren kiģidir. A- GÖREVLER Öğretmenlik meslek bilgisi dersleri ile ilgili hangi bilgi, beceri, tutum ve davranıģların,

Detaylı

ÖĞRENCİ TANIMA FORMU KİMLİK BİLGİLERİ I. ÇOCUĞUN ADI-SOYADI : DOĞUM YERĠ VE TARĠHĠ : CĠNSĠYETĠ : UYRUĞU : KAÇINCI ÇOCUK OLDUĞU : KAN GRUBU :

ÖĞRENCİ TANIMA FORMU KİMLİK BİLGİLERİ I. ÇOCUĞUN ADI-SOYADI : DOĞUM YERĠ VE TARĠHĠ : CĠNSĠYETĠ : UYRUĞU : KAÇINCI ÇOCUK OLDUĞU : KAN GRUBU : ÖĞRENCİ TANIMA FORMU KİMLİK BİLGİLERİ I. ÇOCUĞUN ADI-SOYADI : DOĞUM YERĠ VE TARĠHĠ : CĠNSĠYETĠ : UYRUĞU : KAÇINCI ÇOCUK OLDUĞU : KAN GRUBU : II. ANNENİN ADI-SOYADI : DOĞUM YERĠ VE TARĠHĠ : UYRUĞU : MEDENĠ

Detaylı

MATEMATİĞİ SEVİYORUM OKUL ÖNCESİNDE MATEMATİK

MATEMATİĞİ SEVİYORUM OKUL ÖNCESİNDE MATEMATİK MATEMATİĞİ SEVİYORUM OKUL ÖNCESİNDE MATEMATİK Matematik,adını duymamış olsalar bile, herkesin yaşamlarına sızmıştır. Yaşamın herhangi bir kesitini alın, matematiğe mutlaka rastlarsınız.ben matematikten

Detaylı

ÇOKLU ZEKA KURAMI. Dr. Halise Kader ZENGİN

ÇOKLU ZEKA KURAMI. Dr. Halise Kader ZENGİN ÇOKLU ZEKA KURAMI Dr. Halise Kader ZENGİN ZEKA NEDIR? Gardner zekayı: 1. Bir veya birden fazla kültürde değer bulan bir ürün ortaya koyabilme kapasitesi, 2. Gerçek hayatta karşılaştığı problemlere etkili

Detaylı

Kimya Eğitiminde Okul Deneyimi Dersinde Yaşanan Sorunlar ve Çözüm Önerileri Burhan ACARSOY

Kimya Eğitiminde Okul Deneyimi Dersinde Yaşanan Sorunlar ve Çözüm Önerileri Burhan ACARSOY Kimya Eğitiminde Okul Deneyimi Dersinde Yaşanan Sorunlar ve Çözüm Önerileri Burhan ACARSOY ODTÜ GeliĢtirme Vakfı Özel Lisesi AMAÇ: Kimya öğretmeni yetiģtirme programı kapsamındaki okul deneyimi derslerinin

Detaylı

ÖĞRENME GÜÇLÜKLERİ OLAN ÖĞRENCİLERİN TANILANMASI VE DEĞERLENDİRİLMESİ

ÖĞRENME GÜÇLÜKLERİ OLAN ÖĞRENCİLERİN TANILANMASI VE DEĞERLENDİRİLMESİ DERS: ÖĞRENME GÜÇLÜKLERİ ÖĞRENME GÜÇLÜKLERİ OLAN ÖĞRENCİLERİN TANILANMASI VE DEĞERLENDİRİLMESİ DOÇ. DR. CEVRİYE ERGÜL Değerlendirme Değerlendirme öğrenciye ilişkin fikir oluşturma ve karar almada kullanılacak

Detaylı

ZİHİN ENGELLİLER VE EĞİTİMİ TANIM, SINIFLANDIRMA VE YAYGINLIK

ZİHİN ENGELLİLER VE EĞİTİMİ TANIM, SINIFLANDIRMA VE YAYGINLIK ZİHİN ENGELLİLER VE EĞİTİMİ TANIM, SINIFLANDIRMA VE YAYGINLIK Zihinsel yetersizlik için kullanılan terimler Tutumlarda ve uygulamalardaki değişiklikler, kullanılan terimleri de değiştirme çabalarına neden

Detaylı

www.binnuryesilyaprak.com

www.binnuryesilyaprak.com ÇOCUKLA VE ERGENLE ĠLETĠġĠM (Anababa eğitim semineri) Prof. Dr. Binnur YEġĠLYAPRAK Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Derneği Onursal Başkanı

Detaylı

Sınıfta İletişim. Dr. Adnan BOYACI

Sınıfta İletişim. Dr. Adnan BOYACI Sınıfta İletişim Dr. Adnan BOYACI Sözünü bilen kişinin Yüzünü ak ede bir söz Sözü pişirip diyenin İşini sağ ede bir söz Söz ola kese savaşı Söz ola kestire başı Söz ola ağulu aşı Bal ile yağ ede bir söz

Detaylı

BENİMLE OYNAR MISIN?

BENİMLE OYNAR MISIN? GAZİANTEP ŞEHİTKAMİL HACI LÜTFİYE ŞİRECİ ÖZEL EĞİTİM İŞ UYGULAMA MERKEZİ MEHMET ADİL KASAPSEÇKİN İLKOKULU ORTAK PROJESİ BENİMLE OYNAR MISIN? Benimle Oynar mısın? 1 Projenin adı:benimle Oynar Mısın? Proje

Detaylı

Gömülü öğretim, bazı açılardan geleneksel ayrık denemelerle öğretim formatına benzemektedir. Örneğin, öğretmen öğretim örneklerinin sunumunu

Gömülü öğretim, bazı açılardan geleneksel ayrık denemelerle öğretim formatına benzemektedir. Örneğin, öğretmen öğretim örneklerinin sunumunu GÖMÜLÜ ÖĞRETİM GÖMÜLÜ ÖĞRETİM Gömülü öğretimde hedef davranışa ilişkin öğretim uygulamaları, devam etmekte olan etkinliklerin içine gömülür. Gömme işlemi gömülü öğretimin temelini oluşturmaktadır. Gömme

Detaylı

8. OKUL REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMA ÖRGÜTLENMESİ. Abdullah ATLİ

8. OKUL REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMA ÖRGÜTLENMESİ. Abdullah ATLİ 8. OKUL REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMA ÖRGÜTLENMESİ Rehberlik hizmetleri planlı, programlı ve sistemli yürütülmesi gereken hizmetlerdir. Bu nedenle programların hazırlanması, uygulanması ve değerlendirilmesi

Detaylı

ÖZEL NASİBE ERYETİŞ MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ EYLÜL AYI PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK VE REHBERLİK BÜLTENİ

ÖZEL NASİBE ERYETİŞ MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ EYLÜL AYI PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK VE REHBERLİK BÜLTENİ ÖZEL NASİBE ERYETİŞ MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ EYLÜL AYI PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK VE REHBERLİK BÜLTENİ REHBERLİK SERVİSİ NEDİR? Öğrencilerin gelişim süreci içerisinde karşılaştıkları güçlükleri, problem

Detaylı

YAŞLILIKTA SIK GÖRÜLEN HASTALIKLAR. Prof. Dr. Mehmet Ersoy

YAŞLILIKTA SIK GÖRÜLEN HASTALIKLAR. Prof. Dr. Mehmet Ersoy YAŞLILIKTA SIK GÖRÜLEN HASTALIKLAR Prof. Dr. Mehmet Ersoy DEMANSA NEDEN OLAN HASTALIKLAR AMAÇ Demansın nedenleri ve gelişim sürecinin öğretmek Yaşlı bireyde demansa bağlı oluşabilecek problemleri öğretmek

Detaylı

ERASMUS+ Okul Eğitimi Bireylerin Öğrenme Hareketliliği

ERASMUS+ Okul Eğitimi Bireylerin Öğrenme Hareketliliği ERASMUS+ Okul Eğitimi Bireylerin Öğrenme Hareketliliği Proje No: 2016-1-TR01-KA101-033405 Proje Adı: Kaynaştırma Eğitiminde Yenilikçi Yaklaşımlar ve Farkındalık Yaratılması Proje Dönemi: Ekim 2016 Eylül

Detaylı

EĞİTSEL VE DAVRANIŞSAL DEĞERLENDİRME ASSESSMENT Ders 1: Tarihsel, Felsefi ve Yasal Boyutları. Prof. Dr. Tevhide Kargın

EĞİTSEL VE DAVRANIŞSAL DEĞERLENDİRME ASSESSMENT Ders 1: Tarihsel, Felsefi ve Yasal Boyutları. Prof. Dr. Tevhide Kargın EĞİTSEL VE DAVRANIŞSAL DEĞERLENDİRME ASSESSMENT Ders 1: Tarihsel, Felsefi ve Yasal Boyutları Prof. Dr. Tevhide Kargın Tarihsel, Felsefi ve Yasal Boyutları Tanım: Kabaca değerlendirme bir birey hakkında

Detaylı

AKDEM 2009 AĠLE EĞĠTĠM VE DANIġMANLIK BĠRĠMĠ. 1 OCAK- 30 Haziran FAALĠYETLERĠ

AKDEM 2009 AĠLE EĞĠTĠM VE DANIġMANLIK BĠRĠMĠ. 1 OCAK- 30 Haziran FAALĠYETLERĠ AKDEM 2009 AĠLE EĞĠTĠM VE DANIġMANLIK BĠRĠMĠ 1 OCAK- 30 Haziran FAALĠYETLERĠ 2009 1 Ocak-30 Haziran BAġVURU Başvuru Psikolog 1060 Hukuk 234 Eğitim 433 Psikiyatri 129 Toplam (BaĢvuru formu dolduran ) 1329

Detaylı

MUSTAFA KEMAL ÜNĠVERSĠTESĠ BĠLGĠSAYAR BĠLĠMLERĠ UYGULAMA VE ARAġTIRMA MERKEZĠ YÖNETMELĠĞĠ

MUSTAFA KEMAL ÜNĠVERSĠTESĠ BĠLGĠSAYAR BĠLĠMLERĠ UYGULAMA VE ARAġTIRMA MERKEZĠ YÖNETMELĠĞĠ MUSTAFA KEMAL ÜNĠVERSĠTESĠ BĠLGĠSAYAR BĠLĠMLERĠ UYGULAMA VE ARAġTIRMA MERKEZĠ YÖNETMELĠĞĠ BĠRĠNCĠ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı; Mustafa Kemal Üniversitesi

Detaylı

BİREYLERE YÖNELİK HİZMETLER

BİREYLERE YÖNELİK HİZMETLER EKİBİMİZ Altis; 1989 yılında Dr. Bülent Madi tarafından nöroloji ve sanat çalışmalarının birlikteliği amacıyla kurulmuştur. İki yıl süren çalışmalarının ardından 1991 yılında diğer bilim dalları ile interdisipliner

Detaylı

1.Hafta. Arş. Gör.Canan SOLA

1.Hafta. Arş. Gör.Canan SOLA 1.Hafta Arş. Gör.Canan SOLA csola@sakarya.edu.tr GÜNDEM Ölçme Değerlendirme Eğitsel Değerlendirme Tıbbi Tanılama ve Eğitsel Tanılama Modelleri Eğitsel Tanılama Süreci Arş.Gör.Dr.Canan SOLA DERSİN İLK ETKİNLİĞİ

Detaylı

İÇİNDEKİLER BÖLÜM-I. Doç. Dr. Günseli GİRGİN

İÇİNDEKİLER BÖLÜM-I. Doç. Dr. Günseli GİRGİN İÇİNDEKİLER BÖLÜM-I Doç. Dr. Günseli GİRGİN ÇAĞDAŞ EĞİTİM SİSTEMLERİNDE ÖĞRENCİ KİŞİLİK HİZMETLERİ VE REHBERLİK... 1 Giriş... 2 Çağdaş Eğitimde Öğrenci Kişilik Hizmetlerinin Yeri... 2 Psikolojik Danışma

Detaylı

2.YIL/ 2.yarıyıl Bahar

2.YIL/ 2.yarıyıl Bahar PEDİATRİ Dersin Adı Kodu Yarıyıl Teori Laboratuar AKTS Pediatri FTR 218 2.YIL/ 2.yarıyıl Bahar (saat/hafta) (saat/hafta) (saat/hafta) 2 0 0 1 ÖnkoĢullar Yok Dersin dili Türkçe Dersin Türü Zorunlu Dersin

Detaylı

EĞİTSEL DEĞERLENDİRME SÜRECİ

EĞİTSEL DEĞERLENDİRME SÜRECİ EĞİTSEL SÜRECİ EĞİTSEL NEDİR? Özel Eğitimde Değerlendirme, genel olarak çocukla ilgili sorunların (Akademik, davranışsal ya da fiziksel) belirlenip incelenmesi ve bireyle ilgili eğitimsel kararlar alınması

Detaylı

ÖĞR.GÖR.DR. FATĠH YILMAZ YILDIZ TEKNĠK ÜNĠVERSĠTESĠ MESLEK YÜKSEKOKULU Ġġ SAĞLIĞI VE GÜVENLĠĞĠ PROGRAMI

ÖĞR.GÖR.DR. FATĠH YILMAZ YILDIZ TEKNĠK ÜNĠVERSĠTESĠ MESLEK YÜKSEKOKULU Ġġ SAĞLIĞI VE GÜVENLĠĞĠ PROGRAMI ÖĞR.GÖR.DR. FATĠH YILMAZ YILDIZ TEKNĠK ÜNĠVERSĠTESĠ MESLEK YÜKSEKOKULU Ġġ SAĞLIĞI VE GÜVENLĠĞĠ PROGRAMI Dünya da her yıl 2 milyon kiģi iģle ilgili kaza ve hastalıklar sonucu ölmektedir. ĠĢle ilgili kaza

Detaylı

Prof. Dr. Binnur YEġĠLYAPRAK

Prof. Dr. Binnur YEġĠLYAPRAK REHBERLĠK VE PSĠKOLOJĠK DANIġMA-AĠLE REHBERLĠĞĠ VE AĠLE DANIġMANLIĞI Prof. Dr. Binnur YEġĠLYAPRAK Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fak. (Türk Psikolojik DanıĢma ve Rehberlik Derneği BaĢkanı) Hizmetiçi

Detaylı

Prof Dr Hülya Kayıhan

Prof Dr Hülya Kayıhan Engelli bireylerin istihdamını arttırabilmek ve iģgücü pazarına ulaģabilmelerini kolaylaģtırmak için; çalıģma kapasitesini, motivasyonu, üretkenliği, iģ arama becerilerini sosyal becerilerini arttırmak.

Detaylı

EĞİTSEL VE DAVRANIŞSAL DEĞERLENDİRME- ASSESSMENT Ders 2: Yasal Düzenlemeler. Prof. Dr. Tevhide Kargın

EĞİTSEL VE DAVRANIŞSAL DEĞERLENDİRME- ASSESSMENT Ders 2: Yasal Düzenlemeler. Prof. Dr. Tevhide Kargın EĞİTSEL VE DAVRANIŞSAL DEĞERLENDİRME- ASSESSMENT Ders 2: Yasal Düzenlemeler Prof. Dr. Tevhide Kargın YASAL DÜZENLEMELER PL 94-142: Tüm Engelli Çocuklar yasası Yasa özel eğitimde değerlendirmeye ilişkin

Detaylı

ROBERT GAGNE ( ) ÖĞRENME KOġULLARI MODELĠ

ROBERT GAGNE ( ) ÖĞRENME KOġULLARI MODELĠ ROBERT GAGNE (1916-2002) ÖĞRENME KOġULLARI MODELĠ Gagne, 1960 lı yıllarda yeni davranıģçı ekolün temsilcilerinden biri olarak kabul edilirken, günümüzde daha çok biliģsel alanın bir temsilcisi olarak görülmektedir.

Detaylı

AĠLE EĞĠTĠMĠ. GiriĢ. II. AĢama

AĠLE EĞĠTĠMĠ. GiriĢ. II. AĢama AĠLE EĞĠTĠMĠ GiriĢ Her aile bir bebek beklerken o bebeğe iliģkin hayaller kurar ve engelli bir çocuğun dünyaya gelmesi ihtimali hiç düģünülmez. Yapılan tüm hazırlıklar normal bir bebek içindir. Ana-baba

Detaylı

T.C. Artvin Valiliği Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Programlar ve Kanser Şube Müdürlüğü Ruh Sağlığı Birimi OTİZM

T.C. Artvin Valiliği Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Programlar ve Kanser Şube Müdürlüğü Ruh Sağlığı Birimi OTİZM T.C. Artvin Valiliği Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Programlar ve Kanser Şube Müdürlüğü Ruh Sağlığı Birimi OTİZM BENİ KOŞULSUZ SEVİN! OTİZM NEDİR? O Bireyin sosyal iletişimini, dil

Detaylı

Öğrenme Güçlüğü. Yrd. Doç. Dr. Emre ÜNLÜ

Öğrenme Güçlüğü. Yrd. Doç. Dr. Emre ÜNLÜ Öğrenme Güçlüğü Yrd. Doç. Dr. Emre ÜNLÜ Öğrenme Güçlüğü Nedir? Normal yada normal üstü zekaya sahip olma Yaşından ve yeteneklerinden beklenilen düzeyde başarı elde edememe Dinleme, konuşma, okuma-yazma,

Detaylı

HASTALIK VE HASTANEYE YATMANIN ÇOCUK VE AİLEYE ETKİSİ

HASTALIK VE HASTANEYE YATMANIN ÇOCUK VE AİLEYE ETKİSİ HASTALIK VE HASTANEYE YATMANIN ÇOCUK VE AİLEYE ETKİSİ Prof.Dr. Güler CİMETE II. Çocuk Sağlığı sempozyumu 29 Mayıs 2009 İstanbul Çocuklarda Hastalık kavramı Gelişimi 0-2 yaş; Anlayamama, akıl erdirememe

Detaylı

K. Ç. Tanı Süreci: ABA Programı: /Algiozelegitim

K. Ç. Tanı Süreci: ABA Programı: /Algiozelegitim K. Ç. Tanı Süreci: Nisan 2013 doğumlu K. Ç. ın yerinde sallanması, 1,5 yaşına geldiğinde etrafı ile iletişimi kesmesi, eve gelen misafirlerle hiç etkileşime geçmemesi ailenin çocuğunda bir farklılık olduğunu

Detaylı

Çocuklarda İşitme Kaybı * Lisan ve Konuşmaya Etkisi * Rehabilitasyon

Çocuklarda İşitme Kaybı * Lisan ve Konuşmaya Etkisi * Rehabilitasyon Çocuklarda İşitme Kaybı * Lisan ve Konuşmaya Etkisi * Rehabilitasyon Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi KBB Anabilim Dalı Odyoloji Bilim Dalı Uzm.Eğt.Ody Şenay ALTINYAY Hangi Durumlarda Çocuğun KonuĢmasıyla

Detaylı

G Ü Ç L E N İ N! Technical Assistance for Supporting Social Inclusion through Sports Education

G Ü Ç L E N İ N! Technical Assistance for Supporting Social Inclusion through Sports Education Technical Assistance for Supporting Social Inclusion through Sports Education Bu proje Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından ortak finanse edilmektedir. Spor Eğitimi Yoluyla Sosyal Katılımın

Detaylı

SOSYAL BİLGİLER DERSİ ( SINIFLAR) ÖĞRETİM PROGRAMI ÖMER MURAT PAMUK REHBER ÖĞRETMEN REHBER ÖĞRETMEN

SOSYAL BİLGİLER DERSİ ( SINIFLAR) ÖĞRETİM PROGRAMI ÖMER MURAT PAMUK REHBER ÖĞRETMEN REHBER ÖĞRETMEN SOSYAL BİLGİLER DERSİ (4.5.6.7 SINIFLAR) ÖĞRETİM PROGRAMI 1 DERS AKIŞI 1.ÜNİTE: SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETİM PROGRAMININ GENEL YAPISI, ARADİSİPLİN, TEMATİK YAKLAŞIM 2. ÜNİTE: ÖĞRENME ALANLARI 3. ÜNİTE: BECERİLER

Detaylı

ÇOCUĞUNUZUN İŞİTMESİ NORMAL Mİ?

ÇOCUĞUNUZUN İŞİTMESİ NORMAL Mİ? ÇOCUĞUNUZUN İŞİTMESİ NORMAL Mİ? Cerrahi Servisler İnsanlar duyuları aracılığı ile dış dünyayı algılar, ruhsal, zihinsel, sosyal gelişimini sağlar. Duyulardan birinin eksikliği, algılamanın bütünlüğünü

Detaylı

BİREYSEL EĞİTİM PLANI Ebeveynler için Rehber

BİREYSEL EĞİTİM PLANI Ebeveynler için Rehber BİREYSEL EĞİTİM PLANI Ebeveynler için Rehber Bireysel Eğitim Planı nedir? Bireysel Eğitim Planı yazılı bir plandır. Tek bir özel öğrencinin güçlü yanlarını ve ihtiyaçlarını, bu öğrencinin ihtiyaçlarını

Detaylı