BOLÜM 3 KOVELENT BA- 1

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "BOLÜM 3 KOVELENT BA- 1"

Transkript

1 BOLÜM 3 KOVELENT BA- 1 1.KISIM: LEWS YAPISI, REZONANAS, VSEPR MODEL VE HBRTLEME 3.1 Kovelent Ba& Lewis yap,s, ve Oktet kural, Rezonans hibrit Okteti a4an atomlar VSEPR teorisi ve Molekül 4ekli 3.2 Hibritle4me ve Hibritle4me enerjisi Bu bölümde Lewis'in oktet kural ve lewis yaps, rezonans hibit, VSEPR modeli gibi kavramlar açklanacaktr. VSEPR model ile molekül geometrisi tahmini yaplacaktr. Bunlardan ba&ka hibritle&me, hibit orbitaller, hibritle&me ve molekül geometrisi arasndaki ili&ki, hibritle&me enerjisi açklanacaktr.

2 3.1.1.Lewis yap,s, Lewis, her kovalent ba(n bir çift elektrondan meydana geldi(ini ve bu elektronlarn moleküldeki iki atom tarafndan payla&ld(n kabul eder. Payla&lan bu elektron çiftleri çizgi veya nokta olarak gösterilir ( A-B veya A:B). /kili ba(lar ve üçlü ba(lar srasyla iki çift (A=B ) ve üç çift (A1B) elektrondan ibarettir. Atomlarn ba( yapmam& de(erlik elektron çiftlerine lone pairs (LP) denir. LP ler ba(lanmaya do(rudan katkda bulunmazlar, Fakat molekülün &eklini ve kimyasal özelliklerini etkilerler. lone pairs ler nokta olarak gösterilir. Bu yapya Lewis nokta yaps denir. Çok genel baz moleküllerin Lewis yaplar Çizelge 3.1 verilmi&tir. Çizelge 3.1 Baz moleküllerinin Lewis yaplar Oktet kural, Yukarda Lewis yaplar verilen moleküller incelendi(inde H atomu hariç, öteki atomlarn hepsinin elektron payla4,m, ile de(erlik elektronlarn sekize tamamlad( ve böylece soy gazlarn elektronik yapsna ula&t( görülür. Sadece H atomu de(erlik elektronlarn ikiye tamamlayarak He atomuna benzer. Buna oktet kural denir. Lewis yapsnn çiziminde oktet kural en basit bir kuraldr. Uyar: BH3 bile&i(inde B oktedini tamamlayamam&tr, LiCl bile&i(inde ise Lityumdan Klora bir elektron transferi gerçekle&erek iyonik bir bile&ik meydana gelmi&tir. Bir molekülün Lewis yap,s, üç basamakta tamamlanabilir: 1- Atomlarn de(erlik elektronlar toplanr (Esas elementlerde de(erlik elektronlar says grup numarasna e&ittir). Molekül /yonik ise, her bir negatif yük bir fazla elektron, her bir pozitif yük bir eksik elektron olarak de(erlendirilir.

3 2- Atomlarn kimyasal sembolleri kullanlarak ba(lar gösteren düzenleme yaplr. Genellikle düzenlemeyi biliriz veya tahmin edebiliriz. Örne(in, Ba( yapma kapasitesi büyük olan atomlar ( NH3, H2O moleküllerinde srayla N ve O atomlar), ya da daha az elektronegatif element (CO3 2-, SO3 moleküllerinde srayla C ve S ) genellikle molekülün merkez atomu olarak seçilir. Molekül bir asit ise, asidik hidrojen atomu, oksijen üzerinden ba(lanr. 3- Atomlar arasnda elektronlar ilk önce bir elektron çifti olacak &ekilde da(tlr. Sonra her bir atomun okteti sekiz oluncaya kadar elektron çiftleri lone pairs veya çoklu ba( &eklinde da(tlr. Tüm ba( yapan elektron çiftleri bir çizgi ile gösterilir. Örnek 3.1 : Karbon Dioksit, CO 2 V : x 6 = 16 e O C O 12 elektron geri kalr. Geri kalan elektronlar dd atomlar üzerine konur. O C O C atomu oktetini sa!lamaz. C ve O atomlar arasna çift ba!lar konarak, C atomunun okteti sa!lan lanr. O C O O C O 6 E(er iyonik bir molekülle ilgileniyorsak, yükün tek bir atoma ait olmad(, bütün iyona ait oldu(u farz edilir. Bununla birlikte baz uygulamalarda her bir atom için formal yükü (FY) koymak gerekir. Formal yük &u e&itlikle hesaplanr: FY = GN - (NLP +BS ) GN: Atomun de(erlik elektronlarnn saysn( grup no), NLP: Ba( yapmam& elektron çiftlerinin saysn ( lone pairs), BS: Ba( says Örnek 3.1 de Lewis yaps çizilen CO2 molekülün de Oksijen ve karbon atomlarnn formal yükleri &öyle bulunur: FYO = 6 (4+ 2 ) = 0

4 FYC = 4 (0 + 4) = 0 Formal yük, birden fazla mümkün Lewis yaps arasnda seçim yapmak için faydaldr. Çünkü en dü&ük enerjili yap, en küçük formal yüklü yap ile sa(lanr. Formal yük, rezonans yaplarnn uygunlu(u tart&lrken de dikkate alnacak önemli bir parametredir Lewis yaplar sadece moleküldeki atomlar arasndaki ba(lar gösterir. Ba( açlarn, ba( uzunluklarn açklayamaz. Ayrca oktet kuralna uymayan ( daha az veya çok elektronlu) yaplar açklamakta yetersiz kalr Rezonans Birçok durumda tek bir Lewis yaps, molekülü tanmlamakta yetersiz kalr. Örne(in ozon (O3) molekülünün Lewis yaps, O - O = O &eklinde çizilir. Bu yapda O - O ba( (1, 48 A o ) O = O ba(ndan (1,21 A o ) daha uzun olmaldr. Hâlbuki gerçekte iki ba( birbirinin ayn olup 1,38 A O uzunlu(undadr. Lewis yapsnn bu eksikli(i rezonans hibrit kavram ile tamamlanr. Bu kavramda gerçek yap, uygun Lewis yaplarnn kar&m &eklinde alnr. Ozonun(O3 ) rezonans hibirt yaps &öyle gösterilebilir. Rezonans yaplarnn enerjisinin bir birine çok yakn olmas gerekir. Yüksek enerjili kararsz yaplar rezonansa daha az katkda bulunur. Rezonans formülleri yazlrken a&a(daki kurallar uygulanr. 1. Rezonans formülleri ayn sayda ba( içermelidir. Örne(in CO2 molekülünde,2. yapnn önemli bir rolü yoktur. Çünkü bir J ba(n kaybetti(inden dolay çok yüksek enerjilidir. 2. Rezonans formülleri ayn sayda e&le&memi& elektron içermelidir.1.örne(e baknz 3. Teklif edilen rezonans yaplarnda atomlarn yerleri gerçek moleküldeki (rezonans hibrit} yerlerinde olmal. Bu kuraln en açk sonucu tautomerleri muhtemel rezonans formüllerinden ayrmasdr. Fosforöz asidin a&a(daki yaplar iki farkl kimyasal madde arasndaki dengeyi gösterir.

5 Bu kuraln daha az açk bir sonucu da rezonans formüllerinde ba( açlar farkl oldu(unda, rezonansn azalaca( &eklindedir. Azot oksidin ( N2O) a&a(daki rezonans yaplarn dü&ünün: yap gergin bir yap olup daha az kararldr. Bu nedenle rezonansa katks olmayacaktr. 1. yapnn ba( açs 180, 2. nin ki 60 dir. 1. yapy 2. yapya dönü&türmek enerji ister. 4. Rezonans yaplarndaki yük da(lmlar makul olmal. Bu kural iki ksmda dü&ünülebilir. /lki, birbirine ba(l iki atom ayn yüklü olmamal. Elektrostatik itmeden dolay kararsz olur. A ~ B + - C + - D - /kincisi atomlarn üzerindeki yükler bu atomlarn elektronegatifliklerine de uygun olmal. Yani daha az elektronegatif olan atom (+) yüklü, daha fazla elektronegatif olan (-) yüklü olmal. Aksi halde yap kararsz olur. Örne(in, Yaplarndan 1. deki rezonans, fosforil bile&i(inin gerçek yapsna çok fazla katkda bulunurken, 2. denklemdeki ikinci yap BF3 ye çok az katkda bulunur. Ayrca zt yüklerin birbirine ba(l atomlara konmas, uzak atomlara da(tlmasndan daha uygun olacaktr.

6 Yukardaki kurallarn hepsinin N2O molekülünde nasl uyguland(n görebiliriz. /ki önemli yap &öyledir; 1 2 Bu iki yap dört ba(a sahiptir ve yükler uygun yerlerdedir yap uygun de(ildir. Çünkü pozitif yük elektronegatif oksijen atomu üzerindedir. Ayrca kom&u iki atom ayn yüklüdür. Öteki muhtemel yaplar &öyledir; 4 5 Siklik yap kural 2 de tart&ld. 4 ve 5 sadece üç ba(a sahip olup daha kararszdr. 5. yapda yükler birbirlerinden uzaktadr, ayrca elektronegatifliklerine göre yükler tamamyla zttr. Gerçekte rezonans hibrit yapsn tam olarak belirtmek hemen hemen imkanszdr. Rezonans hibrit, ço(u kez atla e&ek arasndaki genetik hibrit olan katra benzetilir Okteti a&an atomlar 2. periyot elementleri oktet kuralna oldukça iyi uymalarna kar&n, 3. ve daha sonraki periyot elementleri bu kuraldan sapma gösterirler. Örne(in PCl5 molekülünün Lewis yapsnda P atomu oktetini 10 a ( be& elektron çifti = be& ba(),sf6 molekülünde ise S atomu oktedini 12 ye ( alt elektron çifti = alt ba() tamamlam&tr. Bu tür bile&iklerin Lewis yaplarnda atomlardan biri ( merkez atom) okteti a&ar. Örnek 3.2 : SO4 2- iyonunda SO ba( uzunlu(u SQO ve S=O ba( uzunluklarndan beklenen de(erlerin arasndadr. O halde iki ba( arasnda bir rezonans hibrit söz konusudur. Buna göre alt elektron çifti ( ve S = O ba( içeren) SO4 2- iyonunun Lewis yapsn çiziniz.? Cevap: 6+4x6+2= 32 elektron, yada 32 / 2 = 16 elektron çiftini yerle&tirece(iz. Sülfür oksijen arasnda çift ba( oldu(unu dü&ünürsek muhtemel Lewis yaps &öyle olacaktr:

7 SO4 2- iyonunun gerçek yaps, bu yap ile tek ba(l( S atomunun oktetini a&mad() yap arasnda bir rezonans hibrittir. 3. periyottan itibaren oktetin a&lmas dü&ük enerjili ve bo& d orbitallerinin varl( ile açklanr. Bu yüzden s, p ve bo& d orbitallerini kullanarak sekiz elektrondan fazlasn alabilir. Örne(in PCl5 de en az bir d orbitali kullanlm&tr. 2. periyot da oktedin a&lmamasnn nedeni bu elementlerde d orbitallerinin olmamas ile açklanabilir Molekül 4ekli ve VSEPR teorisi Bir molekülün geometrik &ekli, X-,4,n, difraksiyonu ( Bölüm 4 ), Elektron difraksiyonu ve özellikle nfrared ve Raman spektroskopileri kullanarak deneysel olarak tayin edilebilir. Bununla birlikte VSEPR teorisi pek çok molekülün &eklini tahmin etmede oldukça ba&arldr da N. Sidgvick ve H. Powel tarafndan ortaya atlm&, daha sonra R. Gillespie ve R. Nyholm teoriyi daha da geli&tirmi&lerdir. Teori esas olarak merkez atom çevresindeki de&erlik elektron çiftlerinin ( ba& yapm,4-bp ve ba& yapmam,4-lp ) itmesine dayan,r. Elektron çiftleri, itmeler minimum olacak &ekilde yönelir. Bunun sonucunda ideal &ekiller olu&ur: Teori a&a(daki kurallarla özetlenebilir. 1- Tüm elektron çiftleri ba& yapm,4sa; /ki elektro çifti : Do(rusal Üç elektron çifti : Üçgen düzlem Dört elektron çifti : Düzgün dört yüzlü Be& elektron çift : Üçgen bi piramit Alt elektron çifti : Düzgün sekiz yüzlü 2- Elektron çiftlerinden bir k,sm, LP ise; itmeler: LP -LP>LP-BP >BP-BP 4eklinde olur. Bunun sonucu olarak, Ba( açlar kural 1 den beklenenden daha küçük dür. LP ler en geni& taraf seçer. Yani üçgen bi piramit yapda ekvatoryal taraf, E(er tüm taraflar e&itse, Ba( yapmam& elektron çiftleri birbirlerine göre trans olacaktr. 3 - Çift ba&lar tek ba&lardan daha büyük hac,m kaplarlar. Elektronegatif sübstitüentlere ba(l elektron çiftleri elektropozitif sübstitüentlere ba(l elektron çiftlerinden daha az hacm kaplarlar. Merkez atom 3. periyot veya daha a&a(larda ise iki ihtimal vardr. a- E(er sübstitüentler oksijen atomlar veya halojen atomlar ise

8 yukardaki kurallar uygulanr. b - E(er sübstitüentler halojenlerden daha az elektronegatif ise ba( yapmam& elektron çifti s orbitalini i&gal edecek ve ba(lanma p orbitalleri üzerinden olacak, ba( açlar da yakla&k 90 olacaktr. A&a(da bu kurallarn uygulan& ve moleküllerin &ekillerinin tahmini görülecektir. Trimetil bor,( CH3)3B, molekülünde merkez atom B' un de(erlik kabu(unda alt elektron ( üç elektron bordan, üç elektron da metil gruplarndan) bulunur. Yani üç elektron çifti var. Bu üç elektron çifti birbirlerinden mümkün oldu(unca uzak olacaklar. Böylece molekülün &ekli üçgen düzlem olur (Wekil 3.1.a} Fosgen, OCCl2, molekülünün Lewis yapsnda karbon atomunun de(erlik kabu(unda 8 elektron var. 4 elektron çiftinden biri pi ba( yaparak çift ba( olu&turur. Dolays ile sp 2 hibriti ile yine en kararl yap üçgen düzlem olacaktr (Wekil 3.1.b) Fosforil florür. OPF3 molekülü için iki Lewis yaps çizilebilir ( a ) ( b) Fosfor atomu, sp 3 tetrahedral hibriti ile üç flor ve tek oksijenle ba(lanacaktr. Böylece düzgün dört yüzlü &ekli olu&turur(b). Fakat fosfor atomunun be& d orbitallerinden biri oksijen atomunun 2p orbitali ile örtü&erek be&inci ba( ( dj - pj ) yaparak daha kararl olur (Wekil 3.1.c). Fosfor pentaflorür. PF5 molekülünün Lewis yaps P atomunun de(erlik kabu(unda 10 elektron gerektirir ve 3s, 3p, 3d orbitallerini kullanarak be& sigma ba( yapar. Birbirinden e&it uzaklkta be& ba( yapmak imkânszdr. Fakat üçgen bipiramit ( Wekil 2.1.d)ve kare piramit düzenlemeleri itmeleri minimum yapar. Hemen hemen her be& koordinasyonlu yapnn üçgen bipiramit yapsnda oldu(u bulunmu&tur. PF5 molekülünün yaps Wekil 3.1.d de görülmektedir ( sp 3 d hibriti). Ba(lar iki türdür: axial, do(rusal F - P - F sistemi ve ekvatoryal üçgen düzlemi olu&turan üç P - F ba(lar. SüIfur hegzaflörur. SF6 molekülünde, S atomunun de(erlik kabu(unda on iki elektron bulunur; alt s(ma ba( eder. Alt e&de(er ba( düzgün sekizyüzlü yapy gerektirir. Burada sülfür sp 3 d 2 hibridini olu&turacaktr (Wekil 3.1.f). Amonyum tetraflaroborat. Hem amonyum (NH4 + ) hem de tetrafloro borat (BF4 ) iyonu metan molekülü ile izo elektroniktir. Bu nedenle bunlarn yaplarnn metana bezer

9 + olaca(n bekleyebiliriz. Gerçekten bunlar ( NH4, CH4, BF4 ) arasndaki tek fark merkez atom çekirde(indeki proton saysdr. Dört ba( e&de(erdir ve en kararl düzenleme düzgün dört yüzlüdür (Wekil 3.1.g). f Wekil 3.1. Baz basit moleküllerin yaplar. Merkez atom çevresindeki tüm elektronlar ba( olu&turmu&tur. Ba& yapmam,4 elektron cifti içeren moleküllerin yap,lar, Su molekülünü ele alalm: Oksijen atomunun temel hal elektronik yaps 1s 2 2s 2 2pz 2 2px l 2py 1 &eklindedir. E&le&memi& px ve py orbital elektronlar iki hidrojen atomunun elektronlar ile e&le&ebilir ve H2O molekülünü verir. px ve py orbitalleri birbirlerine göre dik açldr. H - O -H ba( açs 90 o de maksimum örtü&me elde edilir. Ancak, Suda deneysel olarak gözlenen ba( açs 104,5 dir. Ba(l H atomlarnn birbirlerini itmeleri dikkate alnsa da 90 den bu kadar büyük sapma olmamaldr. O halde olay, ba&ka enerji faktörleri göz önünde bulundurarak açklamalyz. Merkez atomun çevresindeki ba( yapm& elektron çiftleri ( BP) ve ba( yapmam& elektron çiftleri ( LP ) arasndaki itmeler molekülün geometrisini etkileyecektir. VSEPR teorisinde kural ikide itme enerjilerinin LP -LP> LP - BP > BP - BP &eklinde

10 oldu(unu söylemi&tik. H2O molekülünde merkez atom oksijenin çevresinde dört elektron çifti olup bunlardan ikisi ba( yapm&tr. Ba( yapmam& iki elektron çifti arasndaki kuvvetli itmelerden dolay H - O -H ba(lar sk&r ve aç küçülür. CH4, NH3 ve H2O molekülleri izoelektronik olup üçünde de sp 3 tetrahedral hibriti olu&mu&tur. CH4 molekülünde hibrit orbitallerin dördü de ba( yapm& olup düzgün dört yüzlü &ekli olu&turur. Ba( açlan 109,5 dr. NH3 molekülünde bir tane ba( yapmam& elektron çifti( ba( açs = 107 ) ve H2O molekülünde iki ba( yapmam& elektron çifti( ba( açs= 104,5 ) bulunur ( Sekil 3.2). Wekil 3.2. CH4, NH3 ve H2O moleküllerinin &ekilleri Sulfur tera florür, SF4, molekülünde sülfürün de(erlik kabu(unda on elektron var, dört ba( elektron çifti ve bir ba( yapmam& elektron çifti. Molekülün yakla&k geometrisi, PF5 gibi üçgen bipiramit olacaktr. Fakat ba( yapmam& elektron çifti iki muhtemel yerden birini seçebilir; ekvatoryal (Wekil 3.3.a ) veya aksiya1 ( Wekil 3.3.b ). Deneysel olarak türetilen yap da Wekil 3.3.c de görülmektedir. Ekvatoryal ba(larla aksiyal ba(lar arasndaki aç 90, hâlbuki ekvatoryal ba(lar arasndaki aç ise 120 olup daha büyüktür. Ba( yapmam& elektron çifti daha geni& hacm i&gal edece(inden ekvatoryal tarafta bulunmas daha uygundur. O halde ekvatoryal tarafta bulunan ba( yapmam& elektron çifti aksiyal ba(lan biraz sk&trarak bozulmu& tetrahedral yapy olu&turur.

11 Wekil 3.3. Sülfur tetraflorürün yaps Brom Triflorür. BrF3 molekülünde de merkez atomun de(erlik kabu(unda on elektron var. Bunlardan üçü ba( yapm&, ikisi ba( yapmam&tr. Molekül, ekvatoryal tarafta iki ba( yapmam& elektron çifti ile yakla&k üçgen bipiramit yapsndadr. Fakat ba( yapmam& elektron çiftlerinin itmeleri aksiyal ba(larn bükülmesine neden olur ve molekül, 86,5 ba( açl 'T' biçimini alr (Wekil 3.4.a) Dikloro iyodat(i),(icl2 - ) anyonu basit olarak tahmin edilebilece(i gibi do(rusal bir yapya sahiptir. Ba( yapmam& üç elektron çiftinin ekvator yal yerlerde bulundu(una ve herhangi bir bozulmaya neden olmad(na dikkat, edin ( Wekil 3.4.b) Wekil 3.4. a) BrF3, b) ICl2 - molekülünün yaps Pentaflorateliurat (IV), TeF5 - : Tellur atomunun de(erlik kabu(unda on iki elektron var, bunlardan be& elektron çifti ba( yapm& bir elektron çifti ba( yapmam&tr. Alt elektron çifti için en kararl yap düzgün sekiz yüzlüdür. Fakat ba( yapmam& elektron çifti ba(l flor atomlarn biraz yukar do(ru iter (Wekil 3.5.a) Neticede kare piramit yap meydana gelir (Wekil 3.5.b ) Wekil 3.5. a) TeF5 - nn bütün elektron çiftleri ile yakla&k düzeni, b) Deneysel olarak tayin edilen yaps. Tetraklora iyodat (III), ICI4 - iyonu merkez atom yönünden TeF5 - iyonu ile izoelektroniktir. Ancak bu halde dört elektron çifti ba( yapm&, iki çifti ba(

12 yapmam&tr. Bozulmam& oktahedralde tüm alt nokta e&de(erdir. Ba( yapmam& çiftler birbirlerine göre cis (Wekil 3.6.a) veya trans (Wekil 3.6.b) olabilir. Trans halinde ba( yapmam& elektron çiftleri için daha geni& hacm olaca(ndan daha kararl düzenlenme meydana gelir. Ba( yapmam& çiftler normal yap tayininde görülmedi(i için atomlarn düzenlenmesi kare düzlemdir ( Wekil 3.6.c)., Wekil 3,6. ICI4 - iyonunun a) cis, b ) Trans c) deneysel yapls. Azot dioksit(no2 ), Nitrit iyonu(no2 - ) ve Nitril iyonu( NO2+) örneklerinin Lewis yap lar!öyledir :,, Nitril iyonu, NO2 +. CO2 le izoelektroniktir ve iki pi ba( ile do(rusal yapya uyacaktr (Wekil 3.7.a) Nitrit iyonu NO2 -, bir pi ba( ( Sterokimyasal olarak aktif de(il ) ve iki s(ma ba( ve bir de ba( yapmam& elektron çiftine sahip olacaktr. Bu nedenle yap, ilk yakla&m olarak üçgensel olaca( beklenir (sp 2 hibriti ve ba( açs 120 ). Fakat ba( yapmam& çift, ba( çiftlerini iterek açy 115 ye dü&ürür (Wekil 3.7.b ) Azot dioksit molekülü bir serbest radikaldir; yani e&le&memi& elektron içerir. Molekül daha az elektronegatif N atomundan bir elektronu uzakla&trlm& nitrit iyonu gibi dü&ünülebilir. Azot atomu bir çift elektron yerine tek bir elektrona sahiptir. Tek elektronun itmesinin çift elektronunkinden daha az olaca( beklenir. Wekil 3.7. a) do(rusal nitril iyonu, b ) Nitrit iyonunda ba( yapmam& elektron çiftinin

13 etkisi ( rezonans dikkate alnmam&tr), c) Azot dioksitde e&le&memi& elektronun etkisi. Karbonil florür (Fosgen). Flor ve oksijen atomlar yakla&k ayn büyüklükte ve elektronegatiflikleri benzerdir. OCF2 molekülünde karbon atomu üzerinde ba( yapmam& elektron çifti olmad(na göre ilk yakla&m olarak molekülün 120 ba( açs ile düzlem oldu(unu bekleyebiliriz ( Wekil 3.8.a). Molekül gerçekten düzlemdir. Fakat üç açl simetrik düzenlenmeden oldukça bozulmu&tur ( Wekil 3.8.b) Oksijen atomunun flor atomlarndan daha fazla yere ihtiyac oldu(u görülüyor. Bunun için en az iki sterik neden var. /lki oksijen atomu çift ba(la karbona ba(l ve C = O ba( uzunlumu 120 pm. Wekil 3.8. OCF2 molekülünün a ) muhtemel b) gerçek yaps C-F ba(larndan ( 135 pm. ) biraz daha ksadr. Bu yüzden, oksijen atomunun Van der Waals itmesi daha büyük olacaktr. /kincisi ve daha önemlisi, çift ba(n iki elektron çifti içermesi gerçe(idir. Bu nedenle tek elektron çiftinden daha fazla yer kaplayaca(n ummak uygun olur. Yukarda açklanan kabul, çift ba(l öteki moleküllerle geni&letilebilir ( Çizelge. 3. 2). Çizelge 3.2. Çift ba(l oksijen ve ba(lanmam& elektron çifti içeren moleküllerde ba( açlar Molekül X-Y-X Molekül X-Y-X O= CF2 108 : GeF2 94 ±-4 o O2SF2 96 o : SF2 98 o O = PCl o : PCl3 100 O=SFF : SF O = IF5 < 90 : IF5 81 Y = merkez atom : C, S, P, I ; X = Halojen, Cl, F Baz problemler tart&lmadan moleküler yapnn VSEPR modeliyle açklanmas tam olmayacaktr. En ilginç problemlerden biri XeF6 yaps etrafnda toplanr. Basit moleküler orbital teori bu molekülün mükemmel oktahedral olaca(n tahmin eder. Aksine, VSEPR modeli merkez atomun de(erlik kabu(unda yedi elektron çifti ( alt ba( çifti ve bir ba(lanmam& çift ) olaca( gerçe(ini dü&ünür ve yapy temelde 7 - koordinasyonlu tahmin eder. Maalesef tercih edilen düzenlenmenin seçiminde pek fazla ipucu yok. Sadece iyod heptaflorür ve Renyum heptaflorür 7 - koordinasyonlu mevcut molekülledir. IF7 molekülünün yaps pentagonal bipiramit oldu(u son zamanlarda ispatlanm&tr (Wekil 3.9). ReF7 yaps da buna benzer. Gaz XeF6 molekülünün tam yaps tayin edilemedi. Fakat hafifçe bozulmu& oktahedron oldu(u

14 bilinir. Wekil 3.9. IF 7 molekülünün yaps Yedi elektron çifti için temel &ekiller daha zor tahmin edilir. Çünkü birçok farkl konformasyon, benzer enerjilere tekabül eder. VSEPR teorisi bu tür bile&ikler için tatmin edici sonuç vermez. 3.2.Hibritle&me Metan (CH4) molekülünü dü&ünün. Karbon atomu ls 2 2s 2 2px 1 2py 1 elektronik yapsndadr ( 3P temel hal). Bu halde karbon atomu px 1 ve py 1 elektronlar ile iki ba( yapabilir. /ki de(erlikli karbon, organik kimyada metilen ve karben gibi ara ürünler olarak çok iyi bilinmekle birlikte, kararl karbon bile&ikleri dört de(erlidir. Dört ba( olu&turmak için karbon atomu "valens haline" yükseltilmelidir. Bu i&lem, 2s orbitalinden bir elektronun bo& olan 2pz ye uyarlmasn gerektirir. Bu uyarlm& hal (5s hali ) ls 2 2s 1 2px 1 2py 1 2pz l elektronik yapsna sahiptir. Uyarma 406 kj/ mol enerjiye mal olur. Valens haline ula&mak için enerji gerekmesine ra(men ilave iki ba(n olu&umu CH4 ü CH2 +2H dan 895 kj/mol daha kararl yapar. Dört ba(n üçü p orbitallerinden, biri 2s orbitalinden meydana geldi(i farz edilebilir. Bu durumda e&de(er üç p ba(lar, tek s ba(ndan farkl olmaldr. Fakat bu tanma uyan metan molekülü deneysel olarak bulunmaz. Metandaki dört ba( da birbirinin ayn ve tüm ba( açlan 109,5 dir. Bu prosese " hibritle4me " denir. Hibritlesme, saf s ve saf p orbita11erinin lineer kombinasyonun dan veya kar&mndan ibarettir. Böylece karbon atomunun tek s orbitali ile üç p orbitali birle&erek ayn enerjili dört hibrit orbitalini (sp 3 ) olu&turur. Bu hibrit orbitallerinin hidrojenin 1s atomik orbitalleri ile olu&turdu(u dört kovelen ba( (CH4 molekekülü) Wekil 3.10 da görülmektedir.

15 Wekil CH4, Metan molekülü Wekil de tek s ve p orbitallerinin olu&turdu(u sp hibrit orbitalleri görülmektedir. s ve p orbitallerinin kombinasyonu, dalga fonksiyonlarnn i&aretinin ayn oldu(u bölgede birbirlerini kuvvetlendirir, i&aretleri zt bölgede ise birbirlerini sönümlerler Wekil sp hibrit orbitallerinin olu&umu E(er s ve p orbitallerinin dalga fonksiyonlarn as ve +p hibrit orbitali a&a(daki gibi elde ederiz ile gösterirsek iki e&de(er adi1 = adi2 = 1 2 ( as + ap ) (1) 1 2 ( as - ap ) (2) 1 2 normalizasyon katsaysdr Burada adi1 ve adi2 yeni diyagonal (di) veya sp hibrit orbitalleridir. Matematiksel olarak sp 3 veya tetrahedral orbitallerin olu&umu daha karma&ktr.

16 Fakat temel olarak farkl de(ildir. Sonuçta dört e&de(er hibrit orbitali olu&ur. Her biri ¼ orannda s, ¾ orannda p karekter içerir ve bir tetrahedronun kö&elerine yönelir ( Wekil 3.12 e baknz). Birle erek sp 3 hibrit orbitallerini olu turur Wekil sp 3 hibritle&mesi s, p, d atomik orbitallerinden olu&an çe&itli hibrit orbitalleri, ba( açlar ve muhtemel geometrik &ekilleri Çizelge 3.3. de verilmi&tir.

17 Çizelge Baz hibrit orbitalleri geometrisi ve ba( açlar Hibrit orbtaller geomersi ba( açlar sp (di) Do(rusal 180 sp 2 (tr) Trigonal 120 sp 3 Tetragonal 109,5 dsp2 Kare düzlem 90 dsp 3 Üçgen bipiramit 90, 120 Veya Kare piramit* > 90, <90 d 2 sp 3 Oktahedral 90 * Genel de(il Hibrit orbital takm1arnn ço(u e&de(er ve simetriktir. Yani dört sp 3 orbitali düzgün dört yüzlünün kö&elerine yönelir, alt d 2 sp 3 orbitali düzgün sekizyüzlünün kö&elerine vs. Fakat dsp 3 (sp3d ) hibrit orbitalleri durumunda ise orbitaller e&de(er de(ildir. Üçgen bipiramit düzenlenmesinde, üç orbital üçgenin kö&elerine yönelir ve e&de(er bir takm olu&turur (Bunlar sp 2 hibritleri olarak dü&ünülebilir). /ki orbital dogrusal olarak yönelerek ( ilk takmn olu&turdu(u düzleme dik) ikinci bir takm olu&turur. Birinci takma ekvatorya1 ikinci takma aksiyal orbital1er denir. Karbon ve hidrojenden metan olu&umunda uyarma ve hibritle&me birle&tirildi. Bunlarn arasndaki farka dikkat edilmelidir. Uyarma, bir elektronu daha yüksek enerji düzeyine çkarmak için enerji gerektirir ve böylece ilave iki ba( olu&abilir. Uyarlmadan sonra karbon atomu üç p orbitali ile üç ba(, dördüncü ba(da s orbitali ile yapabilece(i dü&ünülür. Fakat bu karbon atomu uyarld( için de(il daha kararl olaca( için tetrahedral ba(lar yapar. Bu nedenle, uyarlma ve hibritle&me sk sk birlikte meydana gelmesine ra(men her biri birbirinden ba(msz olarak ta meydana gelebilir. Daha öncede görüldü(ü gibi, belirli bir yapya belirli bir hibritle&menin sebep oldu(unu söylemek do(ru de(ildir. Fakat belli yaplarn ve hibritle&menin birlikte meydana geldi(ini kaydetmekte fayda var. Hibritle4me ve Overlap ( örtü4me) Saf s ve saf p orbitalleri hibrit orbitallerine göre nisbeten etkin olmayan örtü&me yaparlar. Hibrit orbital1erin örtü&me yetenekleri sp > sp 2 > sp 3 >> p &eklinde azalr. Hibritle4me Enerjisi Atomik orbital1erin lineer kombinasyonu ile bir takm hibrit orbitaller yap1rken, bu hibrit1erin enerjileri, birle&meye katlan atomik orbital1erin enerjilerinin ortalamasna tekabül eder. Örne(in karbon atomunda 2s ve2p orbitallerinin enerjileri srasyla ve kj /mol dür. E(er sp 3 hibriti olu&mu&sa bunlarn enerjileri:

18 Esp 3 = 41 (Es+3Ep)= 41 [( ( )]= kj/ mol Bu durum Wekil 3.13 de grafik olarak gösterilmi&tir. Metan molekülünde, 2s 1 2p 3 den sp 3 hibritinin olu&umu enerji harcamaz. Çünkü iki yapda ayn toplam enerjiye tekabül eder. 2p Enerji artar 2s sp 3 Wekil Karbon atomunda sp 3 hibritinin olu&umu 2 E( s + 3p) = [ (-1028)] = 2 Esp 3 = [4(-1241)] = kj/mol Buna kar&n e(er fosfor atomu hibritle&irse, bir hibritle&me enerjisi olacaktr. Çünkü fosfor atomu hem dolu hemde yar dolu orbitallere sahiptir. Bu durum a&a(daki gibi gösterilebilir: Fosforun orbital enerjileri, Es = kj/ mol E p = -981 kj/mol dür. sp 3 hibritinin enerjisi: Esp 3 = 41 [( (-981) ]= kj/ mol Hibritle&memi& fosfor atomunun (3s 2 3p 3 ) enerjisi: 2 E2s+3p = [2( -1806)+3( -981 )]= -6555kJ/mol Bulunur. Tetrehedral olarak hibritle&mesi halinde (sp 3 ) enerjisi 2 E sp 3 = 5(-1187)= kj/mo1 olur Bu durumda hibritle&me, 630 kj/mol enerjiye mal olmu&tur (veya iki ba( de(erindeki enerjiye ). Bu durum Wekil 3.14 de grafik olarak gösterilmi&tir. Hibritle&me enerjisi ( uyarma enerjisinin bir formu) molekülün &eklini belirlemede bazen önemlidir. 2p Enerji artar 2p 2s sp 3 Wekil Fosfor atomunun sp 3 hibritinin olu&umu

19 Problemler 3.1- CS2, PF3 SnH4 ve HONH2 moleküllerinin Lewis yaplarn çizin, geometrisini tahmin edin 3.2-H2 CO3, HNO3, NO ve Be(CH3)2 moleküllerinin Lewis yaplarn çiziniz. Geometrisini tahmin edin 3.3- BF3, SF6, XeF2, PF5, IF7 moleküllerinin Lewis yaplarm çiziniz. Geometrisini tahmin edin 3.4- O3, SO3, NO2 moleküllerinin rezonans formüllerini formal yükleriyle birlikte gösterin. 3.5-XeF4, PF5, BrF3, TeCI4, ICl -, moleküllerinin Lewis yaplarn çizin ve VSEPR yi kullanarak &eklini tahmin edin

Lewis Nokta Yapıları ve VSEPR

Lewis Nokta Yapıları ve VSEPR 6 DENEY Lewis Nokta Yapıları ve VSEPR 1. Giriş Bu deneyde moleküllerin Lewis Nokta yapıları belirlenecek ve VSEPR kuralları ile molekülün geometrisi ve polaritesi tayin edilecektir. 2. Lewis Nokta Yapıları

Detaylı

MOLEKÜL GEOMETRİSİ ve HİBRİTLEŞME. (Kimya Ders Notu)

MOLEKÜL GEOMETRİSİ ve HİBRİTLEŞME. (Kimya Ders Notu) MOLEKÜL GEOMETRİSİ ve HİBRİTLEŞME (Kimya Ders Notu) MOLEKÜL GEOMETRİSİ ve HİBRİTLEŞME Periyodik cetvelde A gruplarında bulunan elementler bileşik oluştururken kendilerine en yakın olan soygazın elektron

Detaylı

Değerlik Kabuğu Elektron Çiftleri İtmesi (VSEPR) (Valence Shell Electron Pair Repulsion Theory)

Değerlik Kabuğu Elektron Çiftleri İtmesi (VSEPR) (Valence Shell Electron Pair Repulsion Theory) Moleküler Geometri Bir molekülde; atomlar arası oluşan bağlar, çevre atomların merkez atom etrafında üç boyutlu yerleşme düzeni, bağlar arası açılar molekülün geometrisini (şekliniyapısını) belirler. Molekül

Detaylı

I. POLAR KOVALENT BAĞLAR/POLAR MOLEKÜLLER

I. POLAR KOVALENT BAĞLAR/POLAR MOLEKÜLLER 5.111 Ders Özeti #13 Bugün için okuma: Bölüm 3.1 (3. veya 4. Baskıda) Temel VSEPR Modeli, Bölüm 3.2 (3. ve 4. Baskıda) Merkez Atomu üzerinde Yalın Çiftli Moleküller. Ders #14 için okuma: Bölüm 3.8 (3.

Detaylı

3. Merkez atomu orbitallerinin hibritleşmesi

3. Merkez atomu orbitallerinin hibritleşmesi 3. Merkez atomu orbitallerinin hibritleşmesi Bir atomun yapa bileceği kovalent bağ sayısı taşıdığı ya da az bir enerjiyle taşıyabileceği (hibritleşme) yarı dolu orbital sayısına eşittir. Farklı enerji

Detaylı

5.111 Ders Özeti #12. Konular: I. Oktet kuralından sapmalar

5.111 Ders Özeti #12. Konular: I. Oktet kuralından sapmalar 5.111 Ders Özeti #12 Bugün için okuma: Bölüm 2.9 (3. Baskıda 2.10), Bölüm 2.10 (3. Baskıda 2.11), Bölüm 2.11 (3. Baskıda 2.12), Bölüm 2.3 (3. Baskıda 2.1), Bölüm 2.12 (3. Baskıda 2.13). Ders #13 için okuma:

Detaylı

MOLEKÜLLERİN ŞEKİLLERİ

MOLEKÜLLERİN ŞEKİLLERİ MOLEKÜLLERİN ŞEKİLLERİ Moleküllerin ve İyonların Lewis Yapısıyla Gösterimi 1- Oktet Kuralı Kullanılarak Lewis Yapılarının Yazımı: - Tek Bağlı Moleküller için Lewis Yapıları - Çok Katlı Bağ Moleküller için

Detaylı

GENEL KİMYA. Yrd.Doç.Dr. Tuba YETİM

GENEL KİMYA. Yrd.Doç.Dr. Tuba YETİM GENEL KİMYA KİMYASAL BAĞLAR Lewis Kuramı Kimyasal bağlanmada esas rolü dış kabuk elektronları (değerlik) oynar. Bazı durumlarda elektronlar bir atomdan diğerine aktarılır. Böylece oluşan (+) ve (-) yüklü

Detaylı

Bölüm 10: Kimyasal Bağ (I)

Bölüm 10: Kimyasal Bağ (I) Bölüm 10: Kimyasal Bağ (I) Bu bölümde kimyasal bağı gösteren en basit yöntem olan Lewis Yapıları incelenecektir. 1. Lewis Kuramı: a) Elektronlar, özellikle dış kabuk (değerlik) elektronları kimyasal bağlarda

Detaylı

KATILAR DA BALANMA L ( 3.2) R = A

KATILAR DA BALANMA L ( 3.2) R = A KATILAR DA BALANMA Katlar elektriksel iletkenliklerine göre üçe ayrlr: letken, Yar iletken, Yaltkan Metaller iletken katlardr. Bir metal ve bir yar iletken arasndaki fark, elektriksel iletkenliklerinin

Detaylı

1. İskelet yapısını çiziniz. H ve F daima uç atomlardır. En düşük iyonlaşma enerjisine sahip element merkez atomudur (bazı istisnalar mevcuttur).

1. İskelet yapısını çiziniz. H ve F daima uç atomlardır. En düşük iyonlaşma enerjisine sahip element merkez atomudur (bazı istisnalar mevcuttur). 5.111 Ders Özeti #11 Bugün için okuma: Bölüm 2.7 (3. Baskıda 2.8) Rezonans ve Bölüm 2.8 (3. Baskıda 2.9) Formal Yük. Ders #12 için okuma: Bölüm 2.9 (3. Baskıda 2.10) Radikaller ve Biradikaller, Bölüm 2.10

Detaylı

KİM-117 TEMEL KİMYA Prof. Dr. Zeliha HAYVALI Ankara Üniversitesi Kimya Bölümü

KİM-117 TEMEL KİMYA Prof. Dr. Zeliha HAYVALI Ankara Üniversitesi Kimya Bölümü KİM-117 TEMEL KİMYA Prof. Dr. Zeliha AYVALI Ankara Üniversitesi Kimya Bölümü Bu slaytlarda anlatılanlar sadece özet olup ayrıntılı bilgiler ve örnek çözümleri derste verilecektir. BÖLÜM 6 KİMYASAL BAĞLAR

Detaylı

Aşağıda verilen özet bilginin ayrıntısını, ders kitabı. olarak önerilen, Erdik ve Sarıkaya nın Temel. Üniversitesi Kimyası" Kitabı ndan okuyunuz.

Aşağıda verilen özet bilginin ayrıntısını, ders kitabı. olarak önerilen, Erdik ve Sarıkaya nın Temel. Üniversitesi Kimyası Kitabı ndan okuyunuz. KİMYASAL BAĞLAR Aşağıda verilen özet bilginin ayrıntısını, ders kitabı olarak önerilen, Erdik ve Sarıkaya nın Temel Üniversitesi Kimyası" Kitabı ndan okuyunuz. KİMYASAL BAĞLAR İki atom veya atom grubu

Detaylı

Serüveni 3. ÜNİTE KİMYASAL TÜRLER ARASI ETKİLEŞİM GÜÇLÜ ETKİLEŞİM. o İYONİK BAĞ o KOVALENT BAĞ o METALİK BAĞ

Serüveni 3. ÜNİTE KİMYASAL TÜRLER ARASI ETKİLEŞİM GÜÇLÜ ETKİLEŞİM. o İYONİK BAĞ o KOVALENT BAĞ o METALİK BAĞ Serüveni 3. ÜNİTE KİMYASAL TÜRLER ARASI ETKİLEŞİM GÜÇLÜ ETKİLEŞİM o İYONİK BAĞ o KOVALENT BAĞ o METALİK BAĞ KİMYASAL TÜR 1. İYONİK BAĞ - - Ametal.- Kök Kök Kök (+) ve (-) yüklü iyonların çekim kuvvetidir..halde

Detaylı

Nötr (yüksüz) bir için, çekirdekte kaç proton varsa çekirdeğin etrafındaki yörüngelerde de o kadar elektron dolaşır.

Nötr (yüksüz) bir için, çekirdekte kaç proton varsa çekirdeğin etrafındaki yörüngelerde de o kadar elektron dolaşır. ATOM ve YAPISI Elementin özelliğini taşıyan en küçük parçasına denir. Atom Numarası Bir elementin unda bulunan proton sayısıdır. Protonlar (+) yüklü olduklarından pozitif yük sayısı ya da çekirdek yükü

Detaylı

İÇERİK. Lewis Kuramı. Kovalent Bağlar. Polar Kovalent Bağlar. Lewis Yapılarının Yazımı. Oktet Kuralının Istisnaları.

İÇERİK. Lewis Kuramı. Kovalent Bağlar. Polar Kovalent Bağlar. Lewis Yapılarının Yazımı. Oktet Kuralının Istisnaları. İÇERİK Lewis Kuramı Kovalent Bağlar Polar Kovalent Bağlar Lewis Yapılarının Yazımı Oktet Kuralının Istisnaları Molekül Şekilleri Prentice-Hall 2002 LEWIS KURAMI Lewis Kuramı kimyasal bağı gösteren en basit

Detaylı

Soygazların bileşik oluşturamamasının sebebi bütün orbitallerinin dolu olmasındandır.

Soygazların bileşik oluşturamamasının sebebi bütün orbitallerinin dolu olmasındandır. KİMYASAL BAĞLAR Kimyasal bağ, moleküllerde atomları birarada tutan kuvvettir. Bir bağın oluşabilmesi için atomlar tek başına bulundukları zamankinden daha kararlı (az enerjiye sahip) olmalıdırlar. Genelleme

Detaylı

Prof. Dr. Ahmet TUTAR Organik Kimya Tel No: 2956040 Oda No: 813

Prof. Dr. Ahmet TUTAR Organik Kimya Tel No: 2956040 Oda No: 813 Prof. Dr. Ahmet TUTAR Organik Kimya Tel No: 2956040 Oda No: 813 Organik moleküllerin üç boyutlu yapılarını ve özelliklerini inceleyen kimya dalına Stereokimya adı verilir. Aynı molekül formülüne sahip

Detaylı

TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi. Genel Kimya 101. Yrd.Doç.Dr.Zeynep OBALI e-mail: zobali@etu.edu.tr Ofis: z-83/2

TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi. Genel Kimya 101. Yrd.Doç.Dr.Zeynep OBALI e-mail: zobali@etu.edu.tr Ofis: z-83/2 Genel Kimya 101 Yrd.Doç.Dr.Zeynep OBALI e-mail: zobali@etu.edu.tr Ofis: z-83/2 İyonik Bağ; İyonik bir bileşikteki pozitif ve negatif iyonlar arasındaki etkileşime iyonik bağ denir Na Na + + e - Cl + e

Detaylı

Önerilen süre dakika (30 puan) 2. 8 dakika (12 puan) 3. 8 dakika (20 puan) dakika (27 puan) 5. 8 dakika (11 puan) Toplam (100 puan) Ġsim

Önerilen süre dakika (30 puan) 2. 8 dakika (12 puan) 3. 8 dakika (20 puan) dakika (27 puan) 5. 8 dakika (11 puan) Toplam (100 puan) Ġsim İkinci Tek Saatlik Sınav 5.111 Ġsminizi aģağıya yazınız. Sınav sorularını sınav başladı komutunu duyuncaya kadar açmayınız. Sınavda notlarınız ve kitaplarınız kapalı olacaktır. 1. Problemlerin her bir

Detaylı

Chemistry, The Central Science, 10th edition Theodore L. Brown; H. Eugene LeMay, Jr.; and Bruce E. Bursten. Kimyasal Bağlar.

Chemistry, The Central Science, 10th edition Theodore L. Brown; H. Eugene LeMay, Jr.; and Bruce E. Bursten. Kimyasal Bağlar. Chemistry, The Central Science, 10th edition Theodore L. Brown; H. Eugene LeMay, Jr.; and Bruce E. Bursten Kimyasal Bağlar Kimyasal Bağlar 3 temel tip bağ vardır: İyonik İyonlar arası elektrostatik etkileşim

Detaylı

DENEY RAPORU. Potasyumtrioksalatokromat(III) Sentezi (4 No lu Deney)

DENEY RAPORU. Potasyumtrioksalatokromat(III) Sentezi (4 No lu Deney) M.Hilmi EREN 04-98 - 3636 Anorganik Kimya II Lab. 2.Deney Grubu DENEY RAPRU DENEY ADI Potasyumtrioksalatokromat(III) Sentezi (4 No lu Deney) DENEY TAR H 03 Nisan 2003 Per embe AMAÇ ksalik asit, Potasyum

Detaylı

Müh. Fak. G. Kimya Vize Soru ve Cevapları A Mühendislik Fakültesi Genel Kimya (Kimya Metal. ve Malz.)) Ara Sınav Soruları

Müh. Fak. G. Kimya Vize Soru ve Cevapları A Mühendislik Fakültesi Genel Kimya (Kimya Metal. ve Malz.)) Ara Sınav Soruları Müh. Fak. G. Kimya Vize Soru ve Cevapları A 08.11.2017 Adı ve Soyadı:.. Fak. No:... Mühendislik Fakültesi Genel Kimya (Kimya Metal. ve Malz.)) Ara Sınav Soruları 1) Bilinen tüm yöntemlerle kendisinden

Detaylı

KİMYASAL BAĞLAR Kimyasal bağlar, Moleküllerde atomları birarada tutan

KİMYASAL BAĞLAR Kimyasal bağlar, Moleküllerde atomları birarada tutan KİMYASAL BAĞLAR Kimyasal bağlar, Moleküllerde atomları birarada tutan kuvvettir. Atomlar birleştiği zaman elektron dağılımındaki değişmelerin bir sonucu olarak kimyasal bağlar meydana gelir. Atomun sembolünün

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. H. Hasan YOLCU. hasanyolcu.wordpress.com

Yrd. Doç. Dr. H. Hasan YOLCU. hasanyolcu.wordpress.com Yrd. Doç. Dr. H. Hasan YOLCU hasanyolcu.wordpress.com En az iki atomun belli bir düzenlemeyle kimyasal bağ oluşturmak suretiyle bir araya gelmesidir. Aynı atomda olabilir farklı atomlarda olabilir. H 2,

Detaylı

Kimyasal Bağ. Atomları birarada tutan kuvvetlere kimyasal bağ denir

Kimyasal Bağ. Atomları birarada tutan kuvvetlere kimyasal bağ denir Kimyasal Bağlar Kimyasal Bağ Atomları birarada tutan kuvvetlere kimyasal bağ denir İyonik bağ Kovalent bağ Polar Kovalent bağ Apolar Kovalent bağ Metalik bağ Lewis bağ teorisi Kimyasal bağlanma için atomun

Detaylı

Atomlar ve Moleküller

Atomlar ve Moleküller Atomlar ve Moleküller Madde, uzayda yer işgal eden ve kütlesi olan herşeydir. Element, kimyasal tepkimelerle başka bileşiklere parçalanamayan maddedir. -Doğada 92 tane element bulunmaktadır. Bileşik, belli

Detaylı

GENEL KİMYA. 4. Konu: Kimyasal türler, Kimyasal türler arasındaki etkileşimler, Kimyasal Bağlar

GENEL KİMYA. 4. Konu: Kimyasal türler, Kimyasal türler arasındaki etkileşimler, Kimyasal Bağlar GENEL KİMYA 4. Konu: Kimyasal türler, Kimyasal türler arasındaki etkileşimler, Kimyasal Bağlar Kimyasal Türler Doğada bulunan bütün maddeler tanecikli yapıdadır. Maddenin özelliğini gösteren küçük yapı

Detaylı

GENEL KİMYA. 4. Konu: Kimyasal türler, Kimyasal türler arasındaki etkileşimler, Kimyasal Bağlar

GENEL KİMYA. 4. Konu: Kimyasal türler, Kimyasal türler arasındaki etkileşimler, Kimyasal Bağlar GENEL KİMYA 4. Konu: Kimyasal türler, Kimyasal türler arasındaki etkileşimler, Kimyasal Bağlar Kimyasal Türler Doğada bulunan bütün maddeler tanecikli yapıdadır. Maddenin özelliğini gösteren küçük yapı

Detaylı

MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ ATOM

MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ ATOM MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ ATOM ATOMUN YAPISI Elementlerin tüm özelliğini gösteren en küçük parçasına atom denir. Atomu oluşturan parçacıklar farklı yüklere sa-hiptir. Atomda bulunan yükler; negatif

Detaylı

Serüveni PERİYODİK ÖZELLİKLER DEĞİŞİMİ

Serüveni PERİYODİK ÖZELLİKLER DEĞİŞİMİ Serüveni PERİYODİK ÖZELLİKLER DEĞİŞİMİ PERİYODİK ÖZELLİKLERİN DEĞİŞİMİ ATOM YARIÇAPI Çekirdeğin merkezi ile en dış kabukta bulunan elektronlar arasındaki uzaklık olarak tanımlanır. Periyodik tabloda aynı

Detaylı

PROBLEM 1.1 a ) Örnek Çözüm b ) 9 F; 1s 2 2s 2 2p 5 (Değerlik elektronları: 2s 2 2p 5 ) c ) 16 S; 1s 2 2s 2 2p 6 3s 2 3p 4 (Değerlik elektronları: 3s

PROBLEM 1.1 a ) Örnek Çözüm b ) 9 F; 1s 2 2s 2 2p 5 (Değerlik elektronları: 2s 2 2p 5 ) c ) 16 S; 1s 2 2s 2 2p 6 3s 2 3p 4 (Değerlik elektronları: 3s PROBLEM 1.1 b ) 9 F; 1s 2 2s 2 2p 5 (Değerlik elektronları: 2s 2 2p 5 ) c ) 16 S; 1s 2 2s 2 2p 6 3s 2 3p 4 (Değerlik elektronları: 3s 2 3p 4 ) ç ) 14 Si; 1s 2 2s 2 2p 6 3s 2 3p 2 (Değerlik elektronları:

Detaylı

KĠMYASAL ÖZELLĠKLER VE KĠMYASAL BAĞ

KĠMYASAL ÖZELLĠKLER VE KĠMYASAL BAĞ Elektronların Dizilimi ve Kimyasal Özellikler Atomların katmanlarında belirli sayılarda elektron bulunmaktadır. Ancak bir atom, tek katmanlıysa ve bu katmanda iki elektronu varsa kararlıdır. Atomun iki

Detaylı

Bir atomdan diğer bir atoma elektron aktarılmasıyla

Bir atomdan diğer bir atoma elektron aktarılmasıyla kimyasal bağlar Kimyasal bağ, moleküllerde atomları bir arada tutan kuvvettir. Atomlar daha düşük enerjili duruma erişmek için bir araya gelirler. Bir bağın oluşabilmesi için atomlar tek başına bulundukları

Detaylı

BÖLÜM 2 ATOMİK YAPI İÇERİK. Atom yapısı. Bağ tipleri. Chapter 2-1

BÖLÜM 2 ATOMİK YAPI İÇERİK. Atom yapısı. Bağ tipleri. Chapter 2-1 BÖLÜM 2 ATOMİK YAPI İÇERİK Atom yapısı Bağ tipleri 1 Atomların Yapıları Atomlar başlıca üç temel atom altı parçacıktan oluşur; Protonlar (+ yüklü) Nötronlar (yüksüz) Elektronlar (-yüklü) Basit bir atom

Detaylı

KĐM 204 ORGANĐK KĐMYA-I

KĐM 204 ORGANĐK KĐMYA-I KĐM 204 ORGANĐK KĐMYA-I Yrd. Doç. Dr. Burak ESAT Bahar 2008 KĐM 204 ORGANĐK KĐMYA-I http://www.fatih.edu.tr/~besat/teaching/asses. htm Organik Kimya Nedir? Eski: Canlı organizmalardan elde edilen bileşiklerin

Detaylı

I. FOTOELEKTRON SPEKTROSKOPĠSĠ (PES) PES orbital enerjilerini doğrudan tayin edebilir. (Fotoelektrik etkisine benzer!)

I. FOTOELEKTRON SPEKTROSKOPĠSĠ (PES) PES orbital enerjilerini doğrudan tayin edebilir. (Fotoelektrik etkisine benzer!) 5.111 Ders Özeti #9 Bugün için okuma: Bölüm 1.14 (3.Baskıda, 1.13) Elektronik Yapı ve Periyodik Çizelge, Bölüm 1.15, 1.16, 1.17, 1.18, ve 1.20 (3.Baskıda, 1.14, 1.15, 1.16, 1.17, ve 1.19) Atom Özelliklerinde

Detaylı

Genel Kimya. Bölüm 6: Kimyasal Bağlar Temel Kavramlar- Bağ Kuramları. Yrd. Doç. Dr. Mustafa SERTÇELİK Kafkas Üniversitesi Kimya Mühendisliği Bölümü

Genel Kimya. Bölüm 6: Kimyasal Bağlar Temel Kavramlar- Bağ Kuramları. Yrd. Doç. Dr. Mustafa SERTÇELİK Kafkas Üniversitesi Kimya Mühendisliği Bölümü Genel Kimya Bölüm 6: Kimyasal Bağlar Temel Kavramlar- Bağ Kuramları Yrd. Doç. Dr. Mustafa SERTÇELİK Kafkas Üniversitesi Kimya Mühendisliği Bölümü KĠMYASAL BAĞLAR ĠYONĠK BAĞ KOVALENT BAĞ MOLKÜLLERĠN POLARLIĞI

Detaylı

ATOM BİLGİSİ I ÖRNEK 1

ATOM BİLGİSİ I  ÖRNEK 1 ATOM BİLGİSİ I Elementlerin özelliklerini ta ıyan en küçük yapıta ı atomdur. Son çözümlemede, bütün maddelerin atomlar toplulu u oldu unu söyleyebiliriz. Elementler, aynı tür atomlardan, bile ik ve karı

Detaylı

PERĐYODĐK ÇĐZELGE. Yrd.Doç.Dr. İbrahim İsmet ÖZTÜRK

PERĐYODĐK ÇĐZELGE. Yrd.Doç.Dr. İbrahim İsmet ÖZTÜRK PERĐYODĐK ÇĐZELGE Yrd.Doç.Dr. İbrahim İsmet ÖZTÜRK 8.1. PERĐYODĐK ÇĐZELGENĐN GELĐŞMESĐ 8.2. ELEMENTLERĐN PERĐYODĐK SINIFLANDIRILMASI Katyon ve Anyonların Elektron Dağılımları 8.3.FĐZĐKSEL ÖZELLĐKLERDEKĐ

Detaylı

ANORGANİK KİMYA TEMEL KAVRAMLAR

ANORGANİK KİMYA TEMEL KAVRAMLAR ANORGANİK KİMYA TEMEL KAVRAMLAR Prof. Dr. Halis ÖLMEZ Prof. Dr. Veysel T. YILMAZ Beşinci Baskı 2010 BEŞİNCİ BASKIYA ÖNSÖZ Z 1997 yılında birinci baskısı, 1998 yılında da ikinci, 2004 yılında üçüncü, 2008

Detaylı

Oksijen, flor ve neon elementlerinin kullanıldığı alanları araştırınız.

Oksijen, flor ve neon elementlerinin kullanıldığı alanları araştırınız. Oksijen, flor ve neon elementlerinin kullanıldığı alanları araştırınız. 3.2 KİMYASAL BAĞLAR Çevrenizdeki maddeleri inceleyiniz. Bu maddelerin neden bu kadar çeşitli olduğunu düşündünüz mü? Eğer bu çeşitlilik

Detaylı

KMYASAL BALAR ATOM YARIÇAPI YONLAMA ENERJS ELEKTRON LGS ELEKTRONEGATFLK YONK BA KOVALENT BA YONK VE KOVALENT BA ARASINDAK GEÇ LEWS YAPILARI

KMYASAL BALAR ATOM YARIÇAPI YONLAMA ENERJS ELEKTRON LGS ELEKTRONEGATFLK YONK BA KOVALENT BA YONK VE KOVALENT BA ARASINDAK GEÇ LEWS YAPILARI KMYASAL BALAR ATOM YARIÇAPI YONLAMA ENERJS ELEKTRON LGS ELEKTRONEGATFLK YONK BA KOVALENT BA YONK VE KOVALENT BA ARASINDAK GEÇ LEWS YAPILARI Nötral Atomlarn Yarçaplar 1.Kovalent Yarçap 2.Metalik Yarçap

Detaylı

KİMYASAL BAĞLAR İYONİK BAĞLAR KOVALENT BAĞLAR

KİMYASAL BAĞLAR İYONİK BAĞLAR KOVALENT BAĞLAR KİMYASAL BAĞLAR Kimyasal bağ, moleküllerde atomları bir arada tutan kuvvettir. Atomlar daha düşük enerjili duruma erişmek için bir araya gelirler. Bir bağın oluşabilmesi için atomlar tek başına bulundukları

Detaylı

ANADOLU ÜNİVERSİTESİ ECZACILIK FAKÜLTESİ FARMASÖTİK KİMYA ANABİLİMDALI GENEL KİMYA II DERS NOTLARI (ORGANİK KİMYAYA GİRİŞ)

ANADOLU ÜNİVERSİTESİ ECZACILIK FAKÜLTESİ FARMASÖTİK KİMYA ANABİLİMDALI GENEL KİMYA II DERS NOTLARI (ORGANİK KİMYAYA GİRİŞ) ANADOLU ÜNİVERSİTESİ ECZACILIK FAKÜLTESİ FARMASÖTİK KİMYA ANABİLİMDALI GENEL KİMYA II DERS NOTLARI (ORGANİK KİMYAYA GİRİŞ) Hazırlayan: Doç. Dr. Yusuf ÖZKAY 1. Organik bileşik kavramının tarihsel gelişimi

Detaylı

BİYOKİMYAYA GİRİŞ: ATOM, MOLEKÜL, ORGANİK BİLEŞİKLER

BİYOKİMYAYA GİRİŞ: ATOM, MOLEKÜL, ORGANİK BİLEŞİKLER BİYOKİMYAYA GİRİŞ: ATOM, MOLEKÜL, ORGANİK BİLEŞİKLER Biyokimyanın tanımı yaşamın temel kimyası ile ilgilenen bilim dalı (Bios, Yunancada yaşam demektir.) canlı sistemin yapısını ve fonksiyonlarını kimyasal

Detaylı

İNSTAGRAM:kimyaci_glcn_hoca

İNSTAGRAM:kimyaci_glcn_hoca MODERN ATOM TEORİSİ ATOMUN KUANTUM MODELİ Bohr atom modeli 1 H, 2 He +, 3Li 2+ vb. gibi tek elektronlu atom ve iyonların çizgi spektrumlarını başarıyla açıklamıştır.ancak çok elektronlu atomların çizgi

Detaylı

1. ÜNİTE: MODERN ATOM TEORİSİ İyon Yükleri ve Yükseltgenme Basamakları

1. ÜNİTE: MODERN ATOM TEORİSİ İyon Yükleri ve Yükseltgenme Basamakları 1. ÜNİTE: MODERN ATOM TEORİSİ 1.7. İyon Yükleri ve Yükseltgenme Basamakları Yüksüz bir atomun yapısındaki pozitif (+) yüklü protonlarla negatif () yüklü elektronların sayıları birbirine eşittir. Yüksüz

Detaylı

PERİYODİK SİSTEM VE ELEKTRON DİZİLİMLERİ#6

PERİYODİK SİSTEM VE ELEKTRON DİZİLİMLERİ#6 PERİYODİK SİSTEM VE ELEKTRON DİZİLİMLERİ#6 Periyodik sistemde yatay sıralara Düşey sütunlara.. adı verilir. 1.periyotta element, 2 ve 3. periyotlarda..element, 4 ve 5.periyotlarda.element 6 ve 7. periyotlarda

Detaylı

Elektronların Dağılımı ve Kimyasal Özellikleri

Elektronların Dağılımı ve Kimyasal Özellikleri Elektronların Dağılımı ve Kimyasal Özellikleri Helyum (2), neon (10), argon (18)in elektron dağılımları incelendiğinde Eğer bu üç elementin birer elektronu daha olsaydı, her birinde yeni bir katman oluşacaktı.

Detaylı

Element atomlarının atom ve kütle numaraları element sembolleri üzerinde gösterilebilir. Element atom numarası sembolün sol alt köşesine yazılır.

Element atomlarının atom ve kütle numaraları element sembolleri üzerinde gösterilebilir. Element atom numarası sembolün sol alt köşesine yazılır. Atom üç temel tanecikten oluşur. Bunlar proton, nötron ve elektrondur. Proton atomun çekirdeğinde bulunan pozitif yüklü taneciktir. Nötron atomun çekirdeğin bulunan yüksüz taneciktir. ise çekirdek etrafında

Detaylı

KĐM 207 ORGANĐK KĐMYAYA

KĐM 207 ORGANĐK KĐMYAYA KĐM 207 ORGANĐK KĐMYAYA GĐRĐŞ Yrd. Doç. Dr. Burak ESAT Bahar 2009 KĐM 207 ORGANĐK KĐMYAYA GĐRĐŞ http://www.fatih.edu.tr/~besat/teaching/classes. htm 1 Organik Kimya Nedir? Eski: Canlı organizmalardan elde

Detaylı

PERİYODİK CETVEL

PERİYODİK CETVEL BÖLÜM4 W Periyodik cetvel, elementlerin atom numaraları esas alınarak düzenlenmiştir. Bu düzenlemede, kimyasal özellikleri benzer olan (değerlik elektron sayıları aynı) elementler aynı düşey sütunda yer

Detaylı

ORGANİK KİMYA. Prof.Dr. Özlen Güzel Akdemir. Farmasötik Kimya Anabilim Dalı

ORGANİK KİMYA. Prof.Dr. Özlen Güzel Akdemir. Farmasötik Kimya Anabilim Dalı ORGANİK KİMYA Prof.Dr. Özlen Güzel Akdemir Farmasötik Kimya Anabilim Dalı Ders sunumlarına erişim için : http://aves.istanbul.edu.tr/oguzel/dokumanlar 2018-2019 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI ORGANİK KİMYA DERS PLANI

Detaylı

MOL KAVRAMI I. ÖRNEK 2

MOL KAVRAMI I.  ÖRNEK 2 MOL KAVRAMI I Maddelerin taneciklerden oluştuğunu biliyoruz. Bu taneciklere atom, molekül ya da iyon denir. Atom : Kimyasal yöntemlerle daha basit taneciklere ayrılmayan ve elementlerin yapıtaşı olan taneciklere

Detaylı

BÖLÜM 2 ATOMİK YAPI İÇERİK. Atom yapısı. Bağ tipleri. Chapter 2-1

BÖLÜM 2 ATOMİK YAPI İÇERİK. Atom yapısı. Bağ tipleri. Chapter 2-1 BÖLÜM 2 ATOMİK YAPI İÇERİK Atom yapısı Bağ tipleri 1 Atomların Yapıları Atomlar başlıca üç temel atom altı parçacıktan oluşur; Protonlar (+ yüklü) Nötronlar (yüksüz) Elektronlar (-yüklü) Basit bir atom

Detaylı

ATOMİK YAPI. Elektron Yükü=-1,60x10-19 C Proton Yükü=+1,60x10-19 C Nötron Yükü=0

ATOMİK YAPI. Elektron Yükü=-1,60x10-19 C Proton Yükü=+1,60x10-19 C Nötron Yükü=0 ATOMİK YAPI Elektron Yükü=-1,60x10-19 C Proton Yükü=+1,60x10-19 C Nötron Yükü=0 Elektron Kütlesi 9,11x10-31 kg Proton Kütlesi Nötron Kütlesi 1,67x10-27 kg Bir kimyasal elementin atom numarası (Z) çekirdeğindeki

Detaylı

Atomlar birleştiği zaman elektron dağılımındaki değişmelerin bir sonucu olarak kimyasal bağlar meydana gelir. Üç çeşit temel bağ vardır:

Atomlar birleştiği zaman elektron dağılımındaki değişmelerin bir sonucu olarak kimyasal bağlar meydana gelir. Üç çeşit temel bağ vardır: Atomlar birleştiği zaman elektron dağılımındaki değişmelerin bir sonucu olarak kimyasal bağlar meydana gelir. Üç çeşit temel bağ vardır: İyonik bağlar, elektronlar bir atomdan diğerine aktarıldığı zaman

Detaylı

ATOMİK YAPI VE ATOMLAR ARASI BAĞLAR. Aytekin Hitit

ATOMİK YAPI VE ATOMLAR ARASI BAĞLAR. Aytekin Hitit ATOMİK YAPI VE ATOMLAR ARASI BAĞLAR Aytekin Hitit Malzemeler neden farklı özellikler gösterirler? Özellikler Fiziksel Kimyasal Bahsi geçen yapısal etkenlerden elektron düzeni değiştirilemez. Ancak diğer

Detaylı

PERİYODİK CETVEL. Yanıt : D. www.kimyahocam.com. 3 Li : 1s2 2s 1 2. periyot 1A grubu. 16 S : 1s2 2s 2 2p 6 3s 2 3p 4 3.

PERİYODİK CETVEL. Yanıt : D. www.kimyahocam.com. 3 Li : 1s2 2s 1 2. periyot 1A grubu. 16 S : 1s2 2s 2 2p 6 3s 2 3p 4 3. PERİODİK CETVEL Periyodik cetvel, elementlerin atom numaraları temel alınarak düzenlenmiş bir sistemdir. Periyodik cetvelde, nötr atomlarının elektron içeren temel enerji düzeyi sayısı aynı olan elementler

Detaylı

ATOMİK YAPI. Elektron Yükü=-1,60x10-19 C Proton Yükü=+1,60x10-19 C Nötron Yükü=0

ATOMİK YAPI. Elektron Yükü=-1,60x10-19 C Proton Yükü=+1,60x10-19 C Nötron Yükü=0 ATOMİK YAPI Atom, birkaç türü birleştiğinde çeşitli molekülleri, bir tek türü ise bir kimyasal öğeyi oluşturan parçacıktır. Atom, elementlerin özelliklerini taşıyan en küçük yapı birimi olup çekirdekteki

Detaylı

Biochemistry Chapter 4: Biomolecules. Hikmet Geçkil, Professor Department of Molecular Biology and Genetics Inonu University

Biochemistry Chapter 4: Biomolecules. Hikmet Geçkil, Professor Department of Molecular Biology and Genetics Inonu University Biochemistry Chapter 4: Biomolecules, Professor Department of Molecular Biology and Genetics Inonu University Biochemistry/Hikmet Geckil Chapter 4: Biomolecules 2 BİYOMOLEKÜLLER Bilim adamları hücreyi

Detaylı

KİMYA-IV. Yrd. Doç. Dr. Yakup Güneş

KİMYA-IV. Yrd. Doç. Dr. Yakup Güneş KİMYA-IV Yrd. Doç. Dr. Yakup Güneş Organik Kimyaya Giriş Kimyasal bileşikler, eski zamanlarda, elde edildikleri kaynaklara bağlı olarak Anorganik ve Organik olmak üzere, iki sınıf altında toplanmışlardır.

Detaylı

Elementlerin büyük bir kısmı tabiatta saf hâlde bulunmaz. Çoğunlukla başka elementlerle bileşikler oluşturmuş şekilde bulunurlar.

Elementlerin büyük bir kısmı tabiatta saf hâlde bulunmaz. Çoğunlukla başka elementlerle bileşikler oluşturmuş şekilde bulunurlar. Elementlerin büyük bir kısmı tabiatta saf hâlde bulunmaz. Çoğunlukla başka elementlerle bileşikler oluşturmuş şekilde bulunurlar. Elementlerin bileşik oluşturma istekleri onların kararlı yapıya ulaşma

Detaylı

Konular: I. Değerlik bağı teorisi ve melezleģme (Ders #15 den devam) Karmaşık moleküllerde melezleşme tayini

Konular: I. Değerlik bağı teorisi ve melezleģme (Ders #15 den devam) Karmaşık moleküllerde melezleşme tayini 5.111 Ders Özeti #16 Bugün için okuma: Bölümler 6.13, 6.15, 6.16, 6.17, 6.18, ve 6.20 (3. Baskıda Bölümler 6.14, 6.16, 6.17, 6.18, 6.19 ve 6.21) Kimyasal Değişim Entalpisi. Ders #17 için okuma: Bölüm 7.1

Detaylı

BÖLÜM 2 D YOTLU DO RULTUCULAR

BÖLÜM 2 D YOTLU DO RULTUCULAR BÖLÜ 2 DYOTLU DORULTUCULAR A. DENEYN AACI: Tek faz ve 3 faz diyotlu dorultucularn çalmasn ve davranlarn incelemek. Bu deneyde tek faz ve 3 faz olmak üzere tüm yarm ve tam dalga dorultucular, omik ve indüktif

Detaylı

KOVALENT BAĞLARDA POLARLIK. Bileşikler 5. Bölüm

KOVALENT BAĞLARDA POLARLIK. Bileşikler 5. Bölüm KOVALENT BAĞLARDA POLARLIK Bileşikler 5. Bölüm Ametallerin Bağ Elektronlarına Sahip Çıkma Ġsteği Aynı periyottaki elementlerin soldan sağa: Çekirdek yükü artar Son katmandaki elektronların çekirdeğe uzaklığı

Detaylı

KİM-117 TEMEL KİMYA Prof. Dr. Zeliha HAYVALI Ankara Üniversitesi Kimya Bölümü

KİM-117 TEMEL KİMYA Prof. Dr. Zeliha HAYVALI Ankara Üniversitesi Kimya Bölümü KİM-117 TEMEL KİMYA Prof. Dr. Zeliha HAYVALI Ankara Üniversitesi Kimya Bölümü Bu slaytlarda anlatılanlar sadece özet olup ayrıntılı bilgiler ve örnek çözümleri derste verilecektir. BÖLÜM 4 PERİYODİK SİSTEM

Detaylı

ASĐTLER ve BAZLAR. Yrd.Doç.Dr. İbrahim İsmet ÖZTÜRK

ASĐTLER ve BAZLAR. Yrd.Doç.Dr. İbrahim İsmet ÖZTÜRK ASĐTLER ve BAZLAR Yrd.Doç.Dr. İbrahim İsmet ÖZTÜRK Asit-Baz Kimyası Asit-baz kavramı, farklı tanımlarla sürekli kapsamı genişletilen ender kavramlardan biridir. Đlk zamanlarda, tadı ekşi olan maddeler

Detaylı

4. Oksijen bileşiklerinde 2, 1, 1/2 veya +2 değerliklerini (N Metil: CH 3. Cevap C. Adı. 6. X bileşiği C x. Cevap E. n O2. C x.

4. Oksijen bileşiklerinde 2, 1, 1/2 veya +2 değerliklerini (N Metil: CH 3. Cevap C. Adı. 6. X bileşiği C x. Cevap E. n O2. C x. ÇÖZÜMLER. E foton h υ 6.0 34. 0 7 6.0 7 Joule Elektronun enerjisi E.0 8 n. (Z).0 8 (). () 8.0 8 Joule 0,8.0 7 Joule 4. ksijen bileşiklerinde,, / veya + değerliklerini alabilir. Klorat iyonu Cl 3 dir. (N

Detaylı

KİMYASAL BAĞLAR İYONİK BAĞ KOVALANT BAĞ POLAR KOVALENT BAĞ APOLAR KOVALENT BAĞ

KİMYASAL BAĞLAR İYONİK BAĞ KOVALANT BAĞ POLAR KOVALENT BAĞ APOLAR KOVALENT BAĞ KİMYASAL BAĞLAR İYONİK BAĞ KOVALANT BAĞ POLAR KOVALENT BAĞ APOLAR KOVALENT BAĞ Atomlar bağ yaparken, elektron dizilişlerini soy gazlara benzetmeye çalışırlar. Bir atomun yapabileceği bağ sayısı, sahip

Detaylı

5.111 Ders Özeti #28 Geçiş Metalleri: Kristal Alan Teorisi Bölüm 16 s 681-683 ( 3. Baskıda s 631-633 ) Cuma Günü nün materyali.

5.111 Ders Özeti #28 Geçiş Metalleri: Kristal Alan Teorisi Bölüm 16 s 681-683 ( 3. Baskıda s 631-633 ) Cuma Günü nün materyali. 28.1 5.111 Ders Özeti #28 Geçiş Metalleri: Kristal Alan Teorisi Bölüm 16 s 681-683 ( 3. Baskıda s 631-633 ) Cuma Günü nün materyali d Orbitalleri Beş d orbitali vardır: d xy, d xz, d x 2 -y 2, d z 2 Bunların

Detaylı

KARBON KİMYASINA

KARBON KİMYASINA VİDE FASİKÜLLERİ KARBN KİMYASINA GİRİŞ RGANİK VE ANRGANİK BİLEŞİKLER rganik Bileşikler Anorganik Bileşikler Ana kaynakları bitkisel ve hayvansal kökenli maddeler (kömür, petrol, doğalgaz) Ana kaynakları

Detaylı

2. HAMLE web:

2. HAMLE web: 2. HAMLE Nötron sayısı İZOTOP ATOM 1-Proton sayıları... nötron ve kütle numaraları.. atomlardır. 2-İzotop atomların fiziksel özellikleri. 3-Nötr izotop atomlar kimyasal özellikleri. 4-İzotop atomlar aynı

Detaylı

Örnek : 3- Bileşiklerin Özellikleri :

Örnek : 3- Bileşiklerin Özellikleri : Bileşikler : Günümüzde bilinen 117 element olmasına rağmen (92 tanesi doğada bulunur) bu elementler farklı sayıda ve şekilde birleşerek ve etkileşerek farklı kimyasal özelliklere sahip milyonlarca yani

Detaylı

ELEMETLER VE BİLEŞİKLER ELEMENTLER VE SEMBOLLERİ

ELEMETLER VE BİLEŞİKLER ELEMENTLER VE SEMBOLLERİ ELEMENTLER VE SEMBOLLERİ Elementler Aynı cins atomlardan oluşan, fiziksel ya da kimyasal yollarla kendinden daha basit ve farklı maddelere ayrılamayan saf maddelere element denir. Elementler çok sayıda

Detaylı

BİYOLOJİK MOLEKÜLLERDEKİ

BİYOLOJİK MOLEKÜLLERDEKİ BİYOLOJİK MOLEKÜLLERDEKİ KİMYASALBAĞLAR BAĞLAR KİMYASAL VE HÜCRESEL REAKSİYONLAR Yrd. Doç.Dr. Funda BULMUŞ Atomun Yapısı Maddenin en küçük yapı taşı olan atom elektron, proton ve nötrondan oluşmuştur.

Detaylı

BİLEŞİKLER VE FORMÜLLERİ

BİLEŞİKLER VE FORMÜLLERİ BİLEŞİKLER VE FORMÜLLERİ Bileşikler : Günümüzde bilinen 117 element olmasına rağmen (92 tanesi doğada bulunur). Bu elementler farklı sayıda ve şekilde birleşerek ve etkileşerek farklı kimyasal özelliklere

Detaylı

İnstagram:kimyaci_gln_hoca MODERN ATOM TEORİSİ-2.

İnstagram:kimyaci_gln_hoca MODERN ATOM TEORİSİ-2. MODERN ATOM TEORİSİ-2 ATOM YARIÇAPI PERİYODİK ÖZELLİK DEĞİŞİMİ Kovalent Yarıçap: Tek bir kovalent bağla bağlanmış eşdeğer iki atomun çekirdekleri arasındaki uzaklığın yarısına kovalent yarıçap denir.(şekil1)

Detaylı

İÇİNDEKİLER TEMEL KAVRAMLAR - 2. 1. Atomlar, Moleküller, İyonlar...36. 1.2. Atomlar...36. 1.2. Moleküller...37. 1.3. İyonlar...37

İÇİNDEKİLER TEMEL KAVRAMLAR - 2. 1. Atomlar, Moleküller, İyonlar...36. 1.2. Atomlar...36. 1.2. Moleküller...37. 1.3. İyonlar...37 vi TEMEL KAVRAMLAR - 2 1. Atomlar, Moleküller, İyonlar...36 1.2. Atomlar...36 1.2. Moleküller...37 1.3. İyonlar...37 2. Kimyasal Türlerin Adlandırılması...38 2.1. İyonların Adlandırılması...38 2.2. İyonik

Detaylı

ATOM NEDİR? -Atom elementin özelliğini taşıyan en küçük parçasına denir. Her canlı-cansız madde atomdan oluşmuştur.

ATOM NEDİR? -Atom elementin özelliğini taşıyan en küçük parçasına denir. Her canlı-cansız madde atomdan oluşmuştur. DERS: KİMYA KONU : ATOM YAPISI ATOM NEDİR? -Atom elementin özelliğini taşıyan en küçük parçasına denir. Her canlı-cansız madde atomdan oluşmuştur. Atom Modelleri Dalton Bütün maddeler atomlardan yapılmıştır.

Detaylı

12-B. 31. I. 4p II. 5d III. 6s

12-B. 31. I. 4p II. 5d III. 6s -B.. 4p. 5d. 6s Baş kuantum sayısı n, açısal kuantum sayısı olmak üzere yukarıda verilen orbitallerin enerjilerinin karşılaştırılması hangisinde doğru verilmiştir? A) == B) >> C) >> D) >> E) >> ÖLÇME,

Detaylı

ELEMENTLERİN SEMBOLLERİ VE ATOM

ELEMENTLERİN SEMBOLLERİ VE ATOM ELEMENT VE SEMBOLLERİ SAF MADDE: Kendisinden başka madde bulundurmayan maddelere denir. ELEMENT: İçerisinde tek cins atom bulunduran maddelere denir. Yani elementlerin yapı yaşı atomlardır. BİLEŞİK: En

Detaylı

ATOMLAR ARASI BAĞLAR Doç. Dr. Ramazan YILMAZ

ATOMLAR ARASI BAĞLAR Doç. Dr. Ramazan YILMAZ ATOMLAR ARASI BAĞLAR Doç. Dr. Ramazan YILMAZ Sakarya Üniversitesi, Teknoloji Fakültesi, Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü Esentepe Kampüsü, 54187, SAKARYA Atomlar Arası Bağlar 1 İyonik Bağ 2 Kovalent

Detaylı

ATOMUN YAPISI. Özhan ÇALIŞ. Bilgi İletişim ve Teknolojileri

ATOMUN YAPISI. Özhan ÇALIŞ. Bilgi İletişim ve Teknolojileri ATOMUN YAPISI ATOMLAR Atom, elementlerin en küçük kimyasal yapıtaşıdır. Atom çekirdeği: genel olarak nükleon olarak adlandırılan proton ve nötronlardan meydana gelmiştir. Elektronlar: çekirdeğin etrafında

Detaylı

ELEKTRONLARIN DİZİLİMİ, KİMYASAL ÖZELLİKLERİ VE

ELEKTRONLARIN DİZİLİMİ, KİMYASAL ÖZELLİKLERİ VE ELEKTRONLARIN DİZİLİMİ, KİMYASAL ÖZELLİKLERİ VE ELEMENTLER ELEMENTLER METALLER AMETALLER SOYGAZLAR Hiçbir kimyasal ayırma yöntemi ile kendinden daha basit maddelere ayrıştırılamayan saf maddelere element

Detaylı

MADDENİN SINIFLANDIRILMASI

MADDENİN SINIFLANDIRILMASI MADDENİN SINIFLANDIRILMASI MADDE Saf madde Karışımlar Element Bileşik Homojen Karışımlar Heterojen Karışımlar ELEMENT Tek cins atomlardan oluşmuş saf maddeye element denir. ELEMENTLERİN ÖZELLİKLERİ Elementler

Detaylı

Günümüzde bilinen 117 element olmasına rağmen (92 tanesi doğada bulunur) bu elementler farklı sayıda ve şekilde birleşerek ve etkileşerek farklı

Günümüzde bilinen 117 element olmasına rağmen (92 tanesi doğada bulunur) bu elementler farklı sayıda ve şekilde birleşerek ve etkileşerek farklı Günümüzde bilinen 117 element olmasına rağmen (92 tanesi doğada bulunur) bu elementler farklı sayıda ve şekilde birleşerek ve etkileşerek farklı kimyasal özelliklere sahip milyonlarca yani madde yani bileşik

Detaylı

KĐMYASAL BAĞLAR. Molekül veya kimyasal bileşikler içerisinde atomların beraberce bulunmaları ancak kimyasal bağlar ile mümkün olmaktadır.

KĐMYASAL BAĞLAR. Molekül veya kimyasal bileşikler içerisinde atomların beraberce bulunmaları ancak kimyasal bağlar ile mümkün olmaktadır. KĐMYASAL BAĞLAR Molekül veya kimyasal bileşikler içerisinde atomların beraberce bulunmaları ancak kimyasal bağlar ile mümkün olmaktadır. Đki atom veya atom grubu arasında bir molekül oluşturmak üzere etkileşme,

Detaylı

ELEKTRONLARIN DĠZĠLĠMĠ

ELEKTRONLARIN DĠZĠLĠMĠ ELEKTRONLARIN DĠZĠLĠMĠ Eğer bu üç elementin birer elektronu daha olsaydı, her birinde yeni bir katman oluşacaktı. Çünkü her üçünün de en dıştaki katmanları tamamen dolu durumdadır. 1.Katmanda en çok 2

Detaylı

Bazı atomlarda proton sayısı aynı olduğu halde nötron sayısı değişiktir. Bunlara izotop denir. Şekil II.1. Bir atomun parçaları

Bazı atomlarda proton sayısı aynı olduğu halde nötron sayısı değişiktir. Bunlara izotop denir. Şekil II.1. Bir atomun parçaları 8 II. MİNERALLER II.1. Element ve Atom Elementlerin en ufak parçasına atom denir. Atomlar, proton, nötron ve elektron gibi taneciklerden oluşur (Şekil II.1). Elektron negatif, proton pozitif elektrik yüküne

Detaylı

Yrd.Doç.Dr. Emre YALAMAÇ. Yrd.Doç.Dr. Emre YALAMAÇ İÇERİK

Yrd.Doç.Dr. Emre YALAMAÇ. Yrd.Doç.Dr. Emre YALAMAÇ İÇERİK İÇERİK Metal ve Ametallerin Genel Karşılaştırması Atom Özellikleri ve Kimyasal Bağlar Lewis Elektron-Nokta Simgeleri: Atomların Kimyasal Bağ Gösterimleri İyonik Bağ Modeli İyonik Bağ Enerji Durumu: Örgü

Detaylı

s, p, d Elementleri f Elementleri Asal Gazlar

s, p, d Elementleri f Elementleri Asal Gazlar s, p, d Elementleri Hidrojen 1A Grubu: Alkali metaller 2A Grubu: Toprak Alkali Metaller 3A Grubu: Toprak Metalleri 4A Grubu 5A Grubu 6A Grubu: Kalkojenler 7A Grubu: Halojenler B Grubu: Geçiş Metalleri

Detaylı

vitamininin indirgenmesi istemli midir?

vitamininin indirgenmesi istemli midir? 5.111 Ders 27 Geçiş Metalleri Konular: Koordinasyon komplekslerinin oluşumu, koordinasyon sayısı, koordinasyon komplekslerinin gösterimi, koordinasyon komplekslerinin yapıları, şelat etkisi, izomerler,

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. H. Hasan YOLCU. hasanyolcu.wordpress.com

Yrd. Doç. Dr. H. Hasan YOLCU. hasanyolcu.wordpress.com Yrd. Doç. Dr. H. Hasan YOLCU hasanyolcu.wordpress.com En az iki atomun belli bir düzenlemeyle kimyasal bağ oluşturmak suretiyle bir araya gelmesidir. Aynı atomda olabilir farklı atomlarda olabilir. H 2,

Detaylı

Kimyasal Bağlanma II: Moleküler Şekiller, VB and MO Teorisi

Kimyasal Bağlanma II: Moleküler Şekiller, VB and MO Teorisi CHEM 1411 General Chemistry 10 Bölüm Konuları: Chemistry: A Molecular Approach by Nivaldo J. Tro Kimyasal Bağlanma II: Moleküler Şekiller, VB and M Teorisi * Moleküllerin şekillerini tahmin etmek için

Detaylı

KİMYASAL TÜRLER ARASI ETKİLEŞİMLER

KİMYASAL TÜRLER ARASI ETKİLEŞİMLER KİMYASAL TÜRLER KİMYASAL TÜRLER ARASI ETKİLEŞİMLER Atom: Molekül: İyon: Bir elementin tüm kimyasal özelliklerini gösteren yapı taşıdır... : :.. He Ne H.... : Ar : N. Ȯ.. :.. Cl.. Kararlı atomlar (Soygazlar)

Detaylı

PERİYODİK CETVEL Mendeleev Henry Moseley Glenn Seaborg

PERİYODİK CETVEL Mendeleev Henry Moseley Glenn Seaborg PERİYODİK CETVEL Periyodik cetvel elementleri sınıflandırmak için hazırlanmıştır. İlkperiyodik cetvel Mendeleev tarafından yapılmıştır. Mendeleev elementleri artan kütle numaralarına göre sıralamış ve

Detaylı

POLİMER KİMYASI -2. Prof. Dr. Saadet K. Pabuccuoğlu

POLİMER KİMYASI -2. Prof. Dr. Saadet K. Pabuccuoğlu POLİMER KİMYASI -2 Prof. Dr. Saadet K. Pabuccuoğlu Polimerize Olabilirlik Nedir? Bir monomerin polimerize olabilirliği termodinamik ve kinetik düşüncelere bağlıdır. Termodinamikçe uygun olan her monomer,

Detaylı

Ders #15 için okuma: Bölümler 3.4, 3.5, 3.6 ve 3.7 (3.baskıda, Bölümler 3.4, 3.5, 3.6, 3.7 ve 3.8) Değerlik Bağı Teorisi.

Ders #15 için okuma: Bölümler 3.4, 3.5, 3.6 ve 3.7 (3.baskıda, Bölümler 3.4, 3.5, 3.6, 3.7 ve 3.8) Değerlik Bağı Teorisi. 5.111 Ders Özeti #14 Bugün için okuma: Bölüm 3.8 (3. Baskıda 3.9) Lewis Teorisinin Sınırları, Bölüm 3.9 (3. Baskıda 3.10) Molekül Orbitalleri, Bölüm 3.10 (3. Baskıda 3.11) Ġki Atomlu Moleküllerin Elektron

Detaylı