ENDÜSTRİDE VE CANLILARDA ENERJİ HAZIRLAYAN FEHMİ GÜR

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "ENDÜSTRİDE VE CANLILARDA ENERJİ HAZIRLAYAN FEHMİ GÜR"

Transkript

1 ENDÜSTRİDE VE CANLILARDA ENERJİ HAZIRLAYAN FEHMİ GÜR

2 Fosil yakıtlar Kömür oluşumu Kömürler ve çevre Petrol oluşumu rafinasyonu, bileşenleri Hidrokarbonlar Alkanlar Alkenler Alkinler Aromatik bileşenler Bu Ünite Neden Önemli? Bu Ünite; Yeryüzündeki başlıca enerji kaynaklarının fosil yakıtlar olduğunu, Fosil yakıtların bitebileceğini, Yenilenebiliri temiz enerji kaynakları da olduğunu, Kimyasal maddelerin büyük çoğunluğunun petrol ürünlerinden elde dildiğini anlamak bakımından önemlidir.

3 GİRİŞ Hayatın en göze çarpan boyutu harekettir. Canlıyı cansızdan ayıran başlıca nitelik hareket edebilme yetisidir. Aslında hareket sadece canlılara özgü bir özellik de sayılmaz. Gök cisimleri, moleküller, atomlar, nükleonlar ve elektronlar için hareket, tıpkı kütle gibi, var oluşsal bir özelliktir. Enerji diğer etkileri yanında hareketi sağlayan itici güçtür. Çok çeşitli formlarda karşımıza çıkar. Başlıca enerji formları; Kinetik enerji (Hareket enerjisi) Isı enerjisi Elektrik enerjisi Potansiyel enerji (Durum enerjisi) Nükleer enerji (Çekirdek enerjisi) Işıma enerjisi (Radyasyon enerjisi)

4 Bu enerji formları, sürekli olarak birbirine dönüşür. Örneğin; güneşten gelen ışıma enerjisi, yeşil bitkilerce, bir tür potansiyel enerji olan kimyasal enerjiye dönüştürülür. Besinlerimizde depolanmış enerji, bu enerjidir. Besinler, canlı bünyesinde solunum süreciyle yakılır; bu sırada kimyasal enerji ısı ve hareket enerjilerine dönüşür. Hareket enerjisi kolayca elektriğe, elektrik de kolayca ışığa, ısıya ve harekete dönüşebilir. Evrenin işleyişi, bir bakıma birbirini izleyen bu dönüşümlerin tekrarı anlamına gelir.

5 Canlıların kullandığı kimyasal enerji kaynaklarına besin denir. Endüstride kullanılan kimyasal enerji kaynaklarına da yakıt denir. Yakıtlarımız çok çeşitlidir ve bunların büyük çoğunluğu, jeolojik zamanlar boyunca, yüz milyonlarca yılda meydana gelmiştir. Başlıca yakıtlarımız; fosil yakıtlar ve nükleer yakıtları dır. Nükleer yakıtlar, parçalanarak enerji verme potansiyeli taşıyan uranyum, plütonyum ve toryum gibi radyoaktif maddelerdir. Fosil ve nükleer yakıtlar dünya enerji ihtiyacının büyük bir kısmını karşılar (Şekil :1).

6 Şekil 1 : 2011 yılında dünyada, 2012 yılında Türkiye de başlıca enerji kaynaklarının toplam tüketimi içindeki payı

7 Fosil yakıtlar, yer altındaki ölü organizmaların anaerobik şartlarda doğal süreçlerle bozunmalarından oluşan yakıtlardır. Bu yakıtlar jeolojik zamanlarda oluşmuştur ve yaşları 650 milyon yıla ulaşabilir. Fosil yakıtların başlıcaları; Yüksek oranda karbon içeren antrasit ve taş kömürü, Daha düşük karbonlu linyitler, Kömürleşme sureci tamamlanmamış turbalar, Bir hidrokarbonlar karışımı olan ham petrol ve asfaltitler, Kaya gazı üretiminde kullanılabilen, kaya içine dağılmış ham petrol diye tanımlayabileceğimiz bitümlü şistler, Metan, etan, propan gibi uçucu hidrokarbonlar karışımı olan doğal gaz. Fosil yakıtlar, yenilenemeyen enerji kaynağı olarak kabul edilirler. Oluşmaları çok yavaşken, tüketimleri ise çok hızlıdır.

8 KÖMÜR Şekil 2: Bir kömür damarı Şekil 3: Antrasit kömürleşme sureci en uzun süren kömürdür. Kömür, tortul yer katmanları arasında bulunan, siyah veya kahverengi-siyah renkli, yanabilir özellikte bir kayaçtır. Yer altında, kömür yatakları veya kömür damarları adı verilen katmanlar halinde bulunur (Şekil : 2). Antrasit gibi sert kömürler, jeolojik zamanlar boyunca yüksek sıcaklık ve basınca maruz kaldıklarından metamorfik kaya olarak kabul edilebilir (Şekil : 3). Kömür esas olarak karbon ve kül bileşenlerinden oluşur. Karbon bileşeni, saf karbon şeklinde olabileceği gibi H, N, S, O elementlerinden bir veya birkaçını içeren karmaşık C bileşikleri halinde de olabilir.

9 KÖMÜR Kömür acık havada yakılınca karbon ve karbonlu bileşikler (organik kısım) uçucu ürünlere dönüşür ve enerji açığa çıkar. Yanmadan geride kalan anorganik maddeler karışımına kül denir. Kömürün kül oranı ne kadar düşükse, karbon ve karbon bileşikleri ne kadar yüksekse kömür o kadar kalitelidir. Tarih boyunca kömür yararlı bir enerji kaynağı ve ham madde olmuştur. Enerji kaynağı olarak kullanımı, hava ile yanma tepkimesine dayanır. Kömürün yanan kısmının karbon olduğunu varsayarsak, yanma tepkimesi aşağıdaki gibi gösterilir: C(k) + O 2 (g) CO 2 (g) + enerji Kömür, yakıt olarak en çok elektrik üretimi için kullanılır. Yanma sonucunda oluşan CO 2 ve kül, çevre kirliliği acısından ciddi bir endişe kaynağıdır. Ayrıca kömürdeki azotlu ve kükürtlü bileşenler ile hava azotundan oluşan SO 2 ve NOx gazları, hava kirletici gazların başında gelir.

10 KÖMÜR Ham madde olarak kömür genel olarak havasız ortamda tepkimeye sokulur. Örneğin; taş kömürü (Şekil : 4), havasız Şekil 4:Taş kömürünün yüzeyi linyite göre daha parlaktır. ortamda dıştan ısıtılırsa, uçucu kömür bileşenlerinin hepsi buharlaşıp ayrılır. Geriye saf karbon ve külden oluşan gözenekli bir katı kalır. Bu katıya kok denir (Şekil : 5). Kok, metal oksitlerden metal üretimi gibi Şekil 5: Kok kömürü taş kömüründen elde edilir. endüstriyel amaçlar için ham madde olarak kullanılır.

11 KÖMÜR Kok üretilirken ele gecen uçucu kısım, kok gazı adı verilen yakıt yanında, benzen, toluen, ksilen, anilin, naftalin, fenol, amonyak gibi birçok yararlı endüstri ara maddeleri de içerir. Bu yüzden kömür, İkinci Dünya Savaşı öncesi donemde organik kimya endüstrisinin başlıca ham maddesi olmuştur. Kok gazının kok hane gazı) başlıca bileşenleri CO, H 2, CH 4, CO 2 ve N 2 gazlarıdır. Bu gazların ilk ucu yanıcı olduğu için kok gazı, yakıt olarak değerlendirilir.

12 KÖMÜR ÜRETİMİ Kömür, yer altında galeriler açılarak yer altı işletmeciliği ile veya yer üstünde acık işletmecilik ile elde edilir. Şekil 6: Yeraltı kömür işletmeciliği Ülkemizde, Zonguldak taki taş kömürü ve Amasya Çeltek'teki linyit üretimi yer altı işletmeciliği ile yapılmaktadır (Şekil : 6). Afşin- Elbistan, Seyit Ömer ve Soma yörelerimizde acık işletmecilik de Şekil 7: Açık kömür işletmeciliği uygulanmaktadır (Şekil : 7).

13 KÖMÜRLEŞME OLAYI Bir fosil yakıt olan kömür, çok uzun sürelerde gerçekleşen biyolojik, kimyasal ve jeolojik süreçler sonunda oluşur. Ölü bitkilerin kalıntıları, tortul katmanlar altında beklerken önce turba kömürü, sonra sırasıyla linyit, alt bitümlü kömür, bitümlü kömür (taş kömürü) ve son olarak da antrasit meydana gelir (Şekil :8). Jeolojik olarak kömürlerin yaşları yaklaşık 400 milyon yıl ile 15 milyon yıl arasında değişir. Şekil 8: Kömür oluşum süreci

14 Şekil 9: Linyit, taş kömürüne göre daha mat renklidir KÖMÜRLEŞME OLAYI Fosil yakıtların oluşumuna ilişkin ilk teoriler 16. yüzyılda önerilmiştir. Bu teorilerden bazılarına göre, antrasit ve taş kömürü gibi karbonca zengin türlerin oluştuğu jeolojik çağlar çok eskidir (360 milyon yıl öncesinden başlar). Linyitlerin (Şekil : 9) ve turbaların kömürleşme süreçleri daha yenidir (en eskisi 250 milyon yıl). Bu jeolojik devirlerde, çoğunlukla bitkisel maddeler uygun bataklık ortamlarında birikip çökelmiş ve jeolojik hareketlerle yer altına gömülmüşlerdir. Yerin altında, ortamın basınç ve sıcaklık şartlarından etkilenmeleri sonucu organik maddenin bünyesinde fiziksel ve kimyasal değişimler meydana gelmiştir.

15 KÖMÜRLEŞME OLAYI Turba olarak adlandırılan ve kömürleşmenin ilk evresi olan oluşumlar, sıcaklık ve basınç şartlarının etkisiyle, sonunda taş kömürüne dönüşür. Bu süreçte önce su ve su buharı ayrılır. Sonra sırasıyla karbon dioksit (CO 2 ) ve oksijen (O 2 ) çıkışı olur. Antrasit oluşuyorsa hidrojen (H 2 ) gazı da uzaklaşır. Özet olarak, her kömürün oluşumu bir turba evresinden geçer. Volkanik faaliyetler, fay hareketleri ve diğer etkilerle yerin sıcaklığı arttıkça turba, linyit, alt bitümlü kömür, bitümlü kömür (taş kömürü), antrasit ve en sonunda şartlar uygun olursa grafite dönüşür. Bu ilerleyen olgunlaşma surecine kömürleşme denir. Kömür içinde kil, silis, kum ve değişik oranlarda başka mineraller de bulunur. Kömürlerin içerisinde bulunan anorganik maddeler kömür yandığında kulu oluşturur.

16 KÖMÜRÜN KALİTESİ Kömürün kalitesi, kömürleşme derecesi, yani yaşı ile değişir. Yaşları hesaba katıldığında, linyitten antrasite doğru gidildikçe kalite yükselir. Bir kömürün kalitesi denince iki temel özellik akla gelir: Kömürün ısıl değeri, yani birim kütlede (1 kg) kömür yakılınca açığa çıkan ısı miktarı: Isıl değeri yükseldikçe kömürün kalitesi yükselir. Kömürdeki karbon, kül, kükürt ve azot oranları: Karbon oranı arttıkça kalite artar; kül, kükürt ve azot oranları arttıkça kalite düşer. Meraklısına Isıl Değer Isıl değer, bir yakıtın birim kütlesinin tam olarak yakılması sonucu açığa çıkan ısı miktarıdır. Yanma ısısı da denir. Katı yakıtların ısıl değeri yaygın olarak kcal/kg cinsinden verilir. Uluslararası birim sistemi (SI) kcal/kg yerine kj/kg birimini kabul etmiştir. Dönüşüm için, 1 kcal/kg = 4,18 kj/kg ilişkisi kullanılır.

17 KÖMÜRLERİN ELEMENT DEĞERLERİ VE YÜZDELERİ* Malzeme Karbon (Kütlece %) Kül (Kütlece %) Kükürt (Kütlece %) Azot (Kütlece %) Isıl Değeri (Kuru ve külsüz kcal/kg) Ağaç (selüloz) Turba < 6 > 2 0,1 0,2 < 3500 Linyit** > Alt bitümlü kömürler Bitümlü kömürler < 1 < Antrasit > 85 2 < 0,5 < 0, *Element yüzdeleri kurutulmuş kömüre göre; ısıl değerler, 1 kg külsüz kömür esas alınarak hesaplanmıştır. ** Turbaların %90 a yakın kısmı sudur. Burada verilen rakamlar ıslak turba üzerinden yaklaşık değerlerdir.

18 KÖMÜRLER VE ÇEVRE Kömür başlıca enerji üretimi için ve endüstriyel ham madde olarak kullanılır. Enerji üretimi, her tur kömürden sağlanabilir. Endüstride ham madde olarak kullanılan kömürler ise bitümlü kömür (taş kömürü) ve antrasit gibi yüksek karbonlu, düşük kul oranlı türlerdir. Taşkömürü ve antrasit, endüstriyel önemleri nedeniyle ısı üretiminde olabildiğince az kullanılmaktadır. Ülkemiz taş kömürü bakımından zengin sayılamayacağı için böyle bir secim daha da zorunlu hale gelir. Enerji üretiminde kül, azot ve kükürt oranları yüksek linyitlerin tercih edilmesi, bir yandan akılcı kaynak kullanımı anlamına gelirken diğer yandan da çeşitli çevre sorunlarını gündeme getirir.

19 KÖMÜRÜN YAKIT OLARAK ÜSTÜNLÜKLERİ Kömür, petrol ve doğal gaza oranla miktarı çok daha fazla olan enerji kaynaklarından biridir. Petrol bugünkü hızıyla tüketilirse, bilinen kaynakların 60 yılda tükeneceği öngörülmektedir. Kömürün ise daha 500 yıl kadar yeteceği hesaplanmıştır. Kömür, diğer fosil yakıtlara göre daha ucuzdur. Kömür güvenli bir şekilde saklanabilir ve gerektiğinde enerji üretmek için kullanılabilir.

20 KÖMÜRÜN YAKIT OLARAK SAKINCALARI Kömürün havada ana yanma tepkimesi, C + O 2 CO 2 + Enerji şeklindedir. Açığa çıkan enerji, 1 mol (12 g) karbon başına 393,5 kj dur (94,1 kcal). Bu enerji, elektrik üretimi, ısınma gibi çeşitli maksatlarla kullanılır. Yanma sırasında oluşan CO 2 atmosfere salınır. Kömür tüketimi, havadaki CO 2 oranının artması demektir. Atmosferdeki CO 2 oranının artması küresel ısınmanın başlıca sebeplerinden biridir. Kömür havada yanarken bünyesinde bulunan kükürt SO 2, azot ise NO x haline dönüşür. S + O SO 2 N 2 + xo 2 NO X Oluşan bu oksitler havaya karışarak atmosferi; ayrıca yağmurlarla yeryüzüne inerek toprağı ve suyu kirletir.

21 KÖMÜRÜN YAKIT OLARAK SAKINCALARI Kömür yanarken kül ve diğer kirletici maddeler (is, katran vb) oluşarak çevreye ciddi zarar verir. Doğal gaz yanarken oluşan CO 2, aynı miktar ısı üretmek için kömürden oluşan CO 2 miktarının yarısı kadardır. Üstelik doğal gaz yakılırken SO 2 oluşmaz. Bu yüzden doğal gaz çevre dostu yakıt olarak kömürden üstündür. Kömür, kükürt ve diğer zararlı bileşenlerinden temizlenebilir veya petrol benzeri sıvı yakıtlara dönüştürülebilir. Ancak ilgili teknolojiler henüz yeteri kadar geliştirilebilmiş ve maliyetler makul düzeylere çekilebilmiş değildir. Kömür madenciliği ve kömür işletme teknolojileri yeryüzünün doğal görünüşünü bozabilir ve çevre kirliliğine yol açabilir.

22 PETROL Ham petrol, Mezopotamya da, İran da, Azerbaycan da ve Romanya da çok eskiden beri kullanılan, sıvı yağ kıvamında, rengi sarı yeşilden siyaha kadar değişebilen yanıcı bir sıvıdır. Eski Babil şehrinin duvarlarında nem tutucu olarak petrol ziftinin kullanıldığı bilinmektedir. Bizanslılar da ham petrolü, Bizans Ateşi (grejuva ateşi) adı verilen ve mancınık ile atılan yanar gülleleri yapmak için kullanmıştır.

23 PETROLÜN OLUŞUMU Bir fosil yakıt olarak ham petrol, yer altındaki jeolojik katmanlarda oluşur. Jeolojik devirlerde denizlerde yaşayan zooplankton ve alg grubundan ölü organizmalar deniz dibinde çökeltiler altında kalmış; zamanla uğradıkları yüksek basınç ve yüksek sıcaklık şartlarında bozunup ham petrole dönüşmüşlerdir (Şekil :10) Şekil 10: Petrolün oluşum süreci

24 PETROLÜN OLUŞUMU Milyonlarca yıl boyunca devam eden bozunma süreçleriyle organik maddeler değişime uğrar. Önce mum benzeri maddeler sonra daha yüksek sıcaklık ile sıvı ve gaz hidrokarbonlar oluşur. Petrol oluşumu, yüksek sıcaklık ve / veya basınçta büyük moleküllü hidrokarbonların küçük moleküllere dönüşmesiyle gerçekleşir. Şekil 11: Petrolün yer altından çıkarılması

25 PETROLÜN RAFİNASYONU Şekil 11: Ham petrolün ayrımsal damıtma işlemi için kullanılan kule Petrol rafinasyonu için ayrımsal damıtma kuleleri kullanılır. Bir ön ısıtma işleminden sonra kuleye alttan beslenen ham petrol, kule içinde yükselirken, kaynama noktalarına göre bileşenler birbirinden ayrılır (Şekil : 11) Yer altından çıkarılan petrolün kimyasal bileşimi karmaşıktır. Yapısında tek karbonlu basit metan (CH 4 ) gazından 40 karbonlu moleküllere kadar binlerce ayrı madde bulunur. Bu maddelerin kaynama noktaları, moleküldeki C sayısı arttıkça artma eğilimi gösterir. Bu yüzden, ham petroldeki bileşenler, kaynama noktası aralıklarına denk gelecek şekilde, ayrımsal damıtma ile ayrılır. Ham petroldeki yüksek karbonlu (ağır) bileşenler çok işe yaramadığı için, ayırma işlemi sırasında, büyük molekülleri küçük moleküllere dönüştürme (kraking) işlemi de uygulanır. Bu kimyasal dönüşüm ve damıtma işlemlerine topluca ham petrolün rafinasyonu adı verilir.

26 PETROL ÜRÜNLERİ Ham petrolden rafinasyonla elde edilen çeşitli ürünlerin farklı amaçlarla kullanılır. Orneğin; LPG, otomobillerde ve mutfaklarda Benzin, içten yanmalı motorlarda; Mazot, dizel motorlarda yakıt olarak kullanılır. Fuel-oil, elektrik ve ısı enerjisi üretmede ve bazı gemilerin yakıtı fuel-oildir. Her petrol ürününün enerji kaynağı olarak yakıldığı düşünülmemelidir. Örneğin; Petrol eteri ve nafta, çözücü ve petrokimya ham maddesi olarak kullanılır. Mineral yağ, yağlama amacıyla kullanılır. Motor yağları ve dişli yağları (gres) mineral yağ örnekleridir. Parafin, kandillerde kullanılan mumlar ve eczacılıkta kullanılan vazelinler parafinlere örnek olarak verilebilir.

27 PETROL ÜRÜNLERİ KAYNAMA NOKTALARININ ARTIŞINA GÖRE RAFİNERİLERDE ÜRETİLEN YAKITLAR Bileşen Sıvılaştırılmış petrol gazı (LPG) (-42) - 1 Benzin (-1) Jet yakıtı Gaz yağı Dizel (Mazot) Fuel- Oil (Fuel-oil adı altında kaynama sıcaklık aralıkları farklı olan 6 ayrı ürün mevcuttur.) Kaynama Sıcaklık Aralığı, 0 C Zift, mum, yağlama yağları ve diğer ağır (az uçucu) yağlar ayrımsal damıtma kulesinin tabanından alınır. Bunların dışında rafinerilerde, kimyasal süreçlerle plastikler ve diğer malzemelerin elde edildiği ara ürünler de üretilir. Ham petrolde %6 ya varan oranlarda kükürt içeren bileşikler bulunduğundan, petrolden elementel kükürt ve kükürtten sülfürik asit elde edilir. Ayrıca petrolden sentez için hidrojen gazı ve katı yakıt olarak petrol koku da üretilmektedir.

28 PETROLÜN YANMASI Petrol veya petrol ürünleri hava oksijeni ile ekzotermik olarak yanar ve enerji elde edilir. Yanma tepkimelerinde enerji, ısı olarak açığa çıkar. Denklemlerde ısı, Q ile gösterilir. Oksijen yeterli ise (tam yanma olur) yanma ürünleri karbon dioksit ve su buharıdır. Örneğin; benzinde yaygın olarak bulunan oktanın (C 8 H 18 ) oksijenle ekzotermik tepkimesi şöyledir: 2C 8 H 18 (s) + 25O 2 (g) 16CO 2 (g) + 18H 2 O (g) + Q (Q = 5116 kj /mol (1223 kcal /mol) Petroldeki bütün hidrokarbonlar, oktan gibi, acık havada yanma reaksiyonları verir. Petrolün yakıt olarak önemi, bu yanma reaksiyonlarında açığa çıkan ısı ile ilgilidir.

29 PETROLÜN YANMASI Petrol yanarken oksijen yetersiz ise (kısmi yanma) CO 2 ve H 2 O buharı yanında CO gibi zehirli yan ürünler de açığa çıkar. Ayrıca yanma ortamında basınç ve sıcaklık yüksekse hava azotu oksitlenerek zehirli NO x gazları meydana gelir. 2C 8 H 18 (s) + 25O 2 (g) + 2N 2 (g) 12CO 2 (g) + 4CO(g) + 4NO(g) + 18 H 2 O(g) + Q Motorlu araçlarda yanma ortamı bu zehirli gazların oluşumuna uygundur. Bu yüzden egzoz gazları karbon monoksit ve azot oksitleri (NOx) içerir. Petrolde bulunan kükürtlü bileşikler yandığında kükürt dioksit (SO 2 ) oluşur. S(s, g) + O 2 (g) SO 2 (g) + Q Motorlu araçların yanma odalarında oluşan ve egzoz gazına karışan SO 2, atmosferde su buharı ile etkileşerek sülfüroz aside (H 2 SO 3 ), önce oksijen sonra su buharıyla etkileşerek de sülfürik aside (H 2 SO 4 ) dönüşür. Asit yağmurlarının başlıca sebebi budur.

30 PETROLÜN BİLEŞENLERİ Ham petrolde bulunan bileşenlerin pek çoğu sadece karbon ve hidrojenden oluşmuştur. Boyle bileşiklere genel olarak hidrokarbon denir. Petrolde bulunan hidrokarbonlar; Düz zincirli ve dallanmış alkanlar, Sikloalkanlar, (naftenler), Çeşitli aromatik halkalı bileşikler, Asfaltenler olabilir. PETROLDEKİ HİDROKARBONLARIN YÜZDE BİLEŞİMLERİ Hidrokarbon Ortalama (%) Değişim Aralığı (%) Alkanlar Siklo alkanlar (Naftenler) Aromatikler Asfaltenler 6 Kalan

31 HİDROKARBONLAR Hidrokarbonlar, karbon ve hidrojenden oluşmuş bileşiklerdir. Yapılarındaki karbon atomları arasında sadece tek bağlar varsa alkan; çift bağlar varsa alken; üçlü bağlar varsa alkin adını alırlar. Halkalı yapıda olup dönüşümlü (konjüge) çift bağlar içeren hidrokarbonlara da aromatik bileşikler denir. Atom numarası 6 olan ve periyodik cetvelin 2. Periyodu ve IVA Grubunda bulunan karbon atomunun 2. tabakasında 4 tane elektron bulunur (Şekil : 12a). Dış katmandaki elektron sayısını 8 e tamamlamak, yani oktetini tamamlamak için C atomunun 4 elektrona daha ihtiyacı vardır. C atomu ihtiyacı olan bu 4 elektronu, H (Şekil : 12b) veya diğer C atomlarıyla elektron ortaklaşarak sağlar. Her ortaklaşılmış elektron çifti bir kovalent bağ demektir. O halde her C atomu dört kovalent bağ yapar (Şekil : 12c). Şekil 12: Karbon ve hidrojen atomlarından metan molekülünün oluşumu

32 ALKANLAR Metan (CH 4 ) ve etan (C 2 H 6 ), alkan sınıfından bileşiklerdir. Alkanlarda, her bir C atomu, H ve / veya C atomları ile dört tane tekli kovalent bağ yapar. Parafinler olarak da adlandırılan alkanlar, sadece tek bağ içerdikleri için doymuş hidrokarbonlardır. Aşağıda bazı alkan örnekleri verilmiştir (Şekil : 13). Şekil 13: Basit Alkanlar

33 Alkanların genel kapalı formülleri C n H 2n+2 şeklinde gösterilebilir. İlk dört alkanın adları özeldir. Beş ve daha çok karbonlu alkanlar adlandırılırken, karbon sayısının Latince adlarından yararlanılır. Aşağıdaki Tablo tabloyu inceleyiniz ALKANLARDA ADLANDIRMA Alkan Formülü Latince Sayısı Alkan Adı C 5 H 12 penta pentan C 6 H 14 hekza hekzan C 7 H 16 hepta heptan C 8 H 18 okta oktan C 9 H 20 nona nonan C 10 H 22 deka dekan Dört ve daha az sayıda karbon atomu içeren küçük moleküllü alkanlar oda sıcaklığında gaz halindedirler. Bu dört gaza petrol gazları da denir. Propan ve bütan atmosferik basınçtan biraz daha yüksek basınç altında kolaylıkla sıvılaşabilir. Sıvılaştırılmış petrol gazının (LPG) ana bileşenleri bu iki bileşiktir. Genel olarak 5-16 karbonlu alkanlar sıvı, daha yüksek karbonlular katıdır.

34 SİKLOALKANLAR Sikloalkanlar veya naftenler, bir veya daha fazla karbon halkalı, doymuş hidrokarbonlardır. Siklohekzan (C 6 H 12 ) molekülünde 6 C atomu birbirlerine tek kovalent bağlarla bağlanarak altılı halka oluşturmuştur. Siklohekzanın açık formülü Siklohekzanın iskelet formülü Naftenlerde halka sayısı birden çok olabilir. Tek halkalı naftenlerin kapalı formülleri C n H 2n dir. Halka sayısı kaç tane olursa olsun Sikloalkanlar alkanlarla benzer özelliklere sahiptir.

35 ALKENLER Hidrokarbon moleküllerinde iki C atomu arasında cifte bağ bulunursa, olefinler olarak da bilinen alkenler oluşur. Alkenler, yapılarındaki C atomları, bağlayabilecekleri hidrojen sayısından daha az hidrojen atomları içerdiklerinden doymamış hidrokarbonlardandır. Alkenlerin genel formülleri C n H 2n dir. Eten (C 2 H 4 ) en basit alkendir; etilen olarak da adlandırılır. Diğer alkenler alkanlara benzer şekilde adlandırılır. Aradaki tek fark, alkan adının sonundaki -an son eki yerine -en ekinin geçmesidir.

36 ALKENLERDE ADLANDIRMA Alkan Formülü Latince Sayısı Alkan Adı C 3 H 6.. propen C 4 H 8.. büten C 5 H 10 penta penten C 6 H 12 hekza hekzen C 7 H 14 hepta hepten C 8 H 16 okta okten C 9 H 18 nona nonen C 10 H 20 deka deken

37 ALKİNLER Bir diğer doymamış hidrokarbon türünde iki C atomu arasında bir üçlü bağ vardır. Bu tip hidrokarbonlara alkinler adı verilir. Genel formülleri C n H 2n-2 dir. En kucuk alkin olan asetilen (C 2 H 2 ) den dolayı bu grup hidrokarbonlara asetilenler de denir. Ham petrolde alken ve alkin grubu bileşikler bulunmaz. Etin (C 2 H 2 ) en basit alkindir; asetilen olarak da adlandırılır. Diğer alkinler alkenlere benzer şekilde adlandırılır. Aradaki tek fark, alken adının sonundaki en son eki yerine -in ekinin geçmesidir.

38 ALKİNLERDE ADLANDIRMA Alkan Formülü Latince Sayısı Alkan Adı C 3 H 4.. propin C 4 H 6.. bütin C 5 H 8 penta pentin C 6 H 10 hekza hekzin C 7 H 12 hepta heptin C 8 H 14 oklta oktin C 9 H 16 nona nonin C 10 H 18 deka dekin

39 AROMATİK HİDROKARBONLAR Aromatik hidrokarbonlar veya arenler, halkalı yapılıdır. Genellikle halkaları altı atomludur (Şekil : 14). En basit aren olan benzenin acık formülünü yazmak zaman alıcı olduğundan coğu zaman iskelet formulu kullanılır. Şekil 14: En basit aromatik bileşik olan benzen altı atomlu düzlemsel halkadan oluşur Benzen molekülündeki ikili bağların yerleri sabit değildir. Yani halkadaki elektronlar molekül içinde gezicidir. Sonuçta, mezomer formlar dediğimiz farklı gösterimler kullanılır. Bu yüzden benzen molekülünde üç tane ikili bağa ait altı elektronu bir çemberle gösterme geleneği yaygınlaşmıştır.

40 AROMATİK HİDROKARBONLAR Benzen mukemmel altıgen simetrisi ile apolar bir molekuldur. Su ile karışmayan tipik bir organik sıvı örneğidir. Benzen halkasındaki bir H atomu yerine bir metil grubu (CH 3 ) geçerse bir başka aromatik bileşik olan toluen (C 6 H 5 CH 3 ) oluşur. Toluen benzen gibi çözücülük özelliği iyi olan bir sıvıdır. Benzen kanserojen olduğu halde toluenin kanserojen özelliği çok daha azdır. Aromatik bileşikler çift bağ bulundurdukları halde alkenler ve alkinler gibi kolayca hidrojen bağlamazlar. Başka bir deyişle, aromatik bileşikler alkenlere ve alkinlere göre daha kararlı bileşiklerdir.

41 AROMATİK HİDROKARBONLAR Aromatik hidrokarbonlar benzendeki gibi tek halkalı, naftalindeki gibi iki halkalı ve antrasendeki gibi üç halkalı olabilir. Halka sayısı daha çok olan aromatik bileşikler de vardır. Kömürdeki ve ham petroldeki asfaltenler bu türdendir. Bütün aromatik bileşikler, karbon bakımından çok zengin oldukları için isli bir alevle yanar. Aromatik bileşiklerin bir diğer genel özelliği keskin kokulu olmalarıdır. Aromatik kelimesi buradan gelir (aromatik=kokulu). Çok halkalı aromatik bileşikler de benzen gibi kanserojen özellik taşır.

42 AZOT VE OKSİJEN BİLEŞİKLERİ Atom numaraları 7 ve 8 olan azot ve oksijen atomlarının son katmanlarında sırasıyla 5 ve 6 tane elektron bulunduğundan (Şekil : 15), oktet kuralı gereği azot atomu 3, oksijen atomu da 2 kovalent bağ oluşturur. Aşağıdaki örnekleri inceleyiniz. Şekil 15: Azot (a) ve oksijen (b) atomlarının elektron dizilimi

43 AZOT VE OKSİJEN BİLEŞİKLERİ Benzendeki H atomlarından biri yerine OH grubu geçerse fenol (C 6 H 5 OH), -NH 2 grubu geçerse anilin (C 6 H 5 NH 2 ) türer. Halkadaki bir H yerine OH veya NH 2 grubunun geçmesi, benzene göre çok farklı özellikler ortaya çıkarır. Orneğin; benzen asit/baz özelliği göstermezken, fenol zayıf asit, anilin ise zayıf baz karakterlidir. Bu bileşiklerde oksijenin ve azotun sırasıyla iki ve üç kovalent bağ yaptığına dikkat ediniz. Benzen halkasındaki bir C atomunun azot atomu ile yer değiştirmesi sonucu piridin (C 5 H 5 N) molekülü ele geçer. Piridin, benzen gibi aromatik bir bileşiktir ve zayıf baz karakterlidir. Kaynak: Komisyon (2015), Ortaöğretim Kimya 10. Sınıf, Ankara: MEB yayınları

Serüveni 7.ÜNİTE Endüstride -CANLILARDA ENERJİ hidrokarbonlar

Serüveni 7.ÜNİTE Endüstride -CANLILARDA ENERJİ hidrokarbonlar Serüveni 7.ÜNİTE Endüstride -CANLILARDA ENERJİ hidrokarbonlar HİDROKARBONLAR C ve H elementlerinden oluşan bileşiklere denir. Temel element karbondur. KARBON ELEMENTİNİN BAĞ YAPMA ÖZELLİKLERİ Karbon atomları

Detaylı

KÖMÜR BİTÜMLÜ ALT BİTÜMLÜ. Termal Buhar Kömürü Elektrik enerjisi üretimi, çimento sanayi, vs

KÖMÜR BİTÜMLÜ ALT BİTÜMLÜ. Termal Buhar Kömürü Elektrik enerjisi üretimi, çimento sanayi, vs ENDÜSTRİDE VE CANLILARDA ENERJİ A- FOSİL YAKITLAR 1) KÖMÜR Halk arasında kara elmas olarak bilinir. İlk defa Çinliler tarafından kullanılmıştır. Büyük kısmı elektrik üretiminde ve evlerde yakıt olarak

Detaylı

www.kimyahocam.com HİDROKARBONLAR I ÖRNEK 1

www.kimyahocam.com HİDROKARBONLAR I ÖRNEK 1 İDROKARBONLAR Yalnızca karbon (C) ve hidrojen () elementlerinden oluşan bileşiklere hidrokarbon denir. Karbon elementinin atom numarası 6 dır. Elektron dizilişi, 1s 2 2s 2 2p 2 olup değerlik elektron say

Detaylı

HİDROKARBONLAR ve ALKANLAR. Kimya Ders Notu

HİDROKARBONLAR ve ALKANLAR. Kimya Ders Notu HİDROKARBONLAR ve ALKANLAR Kimya Ders Notu HİDROKARBONLAR ve ALKANLAR ALKANLAR Hidrokarbon zincirinde C atomları birbirine tek bağ ile bağlanmışlardır ve tüm bağları sigma bağıdır. Moleküllerindeki C atomları

Detaylı

MAKİNE VE TEÇHİZAT İŞLERİNDE İSG

MAKİNE VE TEÇHİZAT İŞLERİNDE İSG MAKİNE VE TEÇHİZAT İŞLERİNDE İSG 3.HAFTA Hazırlayan: Öğr. Gör. Tuğberk ÖNAL MALATYA 2017 YAKITLAR -YANMA Enerji birçok ülke için günümüzün en önemli sorunlarının başında gelmektedir. Özellikle ülkemiz

Detaylı

ORGANĠK BĠLEġĠKLER. 2. ÜNİTE 6. Bölüm

ORGANĠK BĠLEġĠKLER. 2. ÜNİTE 6. Bölüm ORGANĠK BĠLEġĠKLER 2. ÜNİTE 6. Bölüm Organik ve Anorganik BileĢiklerin Ayırt Edilmesi Kimya bilimi temelde organik ve anorganik olmak üzere ikiye ayrılır. * Karbonun oksitleri (CO, CO 2 ) * Karbonatlar

Detaylı

KİMYA-IV. Yrd. Doç. Dr. Yakup Güneş

KİMYA-IV. Yrd. Doç. Dr. Yakup Güneş KİMYA-IV Yrd. Doç. Dr. Yakup Güneş Organik Kimyaya Giriş Kimyasal bileşikler, eski zamanlarda, elde edildikleri kaynaklara bağlı olarak Anorganik ve Organik olmak üzere, iki sınıf altında toplanmışlardır.

Detaylı

KİMYA-IV. Alkanlar (2. Konu)

KİMYA-IV. Alkanlar (2. Konu) KİMYA-IV Alkanlar (2. Konu) Hidrokarbonlar Sadece karbon ve hidrojen içeren bileşiklere hidrokarbon denir. 2 Hidrokarbonlar Alifatik Hidrokarbonlar Aromatik Hidrokarbonlar Alkanlar Alkenler Alkinler 3

Detaylı

HİDROKARBONLAR HİDROKARBONLAR 2. AROMATİK 1. ALİFATİK HİDROKARBONLAR HİDROKARBONLAR TEK HALKALI (BENZEN VE TÜREVLERİ) DOYMAMIŞ

HİDROKARBONLAR HİDROKARBONLAR 2. AROMATİK 1. ALİFATİK HİDROKARBONLAR HİDROKARBONLAR TEK HALKALI (BENZEN VE TÜREVLERİ) DOYMAMIŞ HİDROKARBONLAR HİDROKARBONLAR HİDROKARBONLAR 1. ALİFATİK HİDROKARBONLAR 2. AROMATİK HİDROKARBONLAR DOYMUŞ HİDROKARBONLAR DOYMAMIŞ HİDROKARBONLAR TEK HALKALI (BENZEN VE TÜREVLERİ) BİTİŞİK İKİ HALKALI (NAFTALİN)

Detaylı

clkrmz35.wordpress.com FOSİL YAKITLAR

clkrmz35.wordpress.com FOSİL YAKITLAR FOSİL YAKITLAR Organik ve Anorganik Bileşikler Organik bileşiklerin temelinde karbon elementi bulunur. Karbon elementinin yanısıra hidrojen, oksijen, azot gibi elementler de organik bileşiklerin yapılarında

Detaylı

Serüveni. Endüstride -CANLILARDA ENERJİ 1-ORGANİK VE ANORGANİK BİLEŞİKLER 2.. FOSİL YAKITLAR. Fosil Yakıtların Sınıflandırılması. Kömür Nasıl Oluşur?

Serüveni. Endüstride -CANLILARDA ENERJİ 1-ORGANİK VE ANORGANİK BİLEŞİKLER 2.. FOSİL YAKITLAR. Fosil Yakıtların Sınıflandırılması. Kömür Nasıl Oluşur? Serüveni 7.ÜNİTE Endüstride -CANLILARDA ENERJİ 1-ORGANİK VE ANORGANİK BİLEŞİKLER 2.. FOSİL YAKITLAR Fosil Yakıtların Sınıflandırılması Kömür Nasıl Oluşur? Petrol Nasıl Oluşur? ORGANİK-ANORGANİK BİLEŞİKLER:

Detaylı

ÖLÇÜ BİRİMİ. 2705.00.00.00.00 Havagazı, sugazı, fakir gaz ve benzeri gazlar (petrol gazı ve diğer gazlı hidrokarbonlar hariç) 1 000 m 3 15

ÖLÇÜ BİRİMİ. 2705.00.00.00.00 Havagazı, sugazı, fakir gaz ve benzeri gazlar (petrol gazı ve diğer gazlı hidrokarbonlar hariç) 1 000 m 3 15 27.01 Taşkömürü; taşkömüründen elde edilen briketler,topak ve benzeri katı yakıtlar: - Taşkömürü (toz haline getirilmiş olsun olmasın fakat aglomere edilmemiş): 2701.11.00.00.00 - - Antrasit - 60 2701.12

Detaylı

ALKANLAR FİZİKSEL VE KİMYASAL ÖZELLİKLERİ

ALKANLAR FİZİKSEL VE KİMYASAL ÖZELLİKLERİ ALKANLAR FİZİKSEL VE KİMYASAL ÖZELLİKLERİ ALKANLAR Alkanların Fiziksel Özellikleri Alkan bileşikleri apolar yapılı moleküllerden oluşur. Bu yüzden molekülleri arasında zayıf London kuvvetleri bulunmaktadır.

Detaylı

AROMATİK BİLEŞİKLER

AROMATİK BİLEŞİKLER AROMATİK BİLEŞİKLER AROMATİK HİDROKARBONLAR BENZEN: (C 6 H 6 ) Aromatik moleküllerin temel üyesi benzendir. August Kekule (Ogüst Kekule) benzen için altıgen formülü önermiştir. Bileşik sınıfına sistematik

Detaylı

AMİNLER SEKONDER AMİN

AMİNLER SEKONDER AMİN AMİNLER (ALKİLLENMİŞ AMONYAK) AMİNLER (RNH 2 )PRİMER AMİN TERSİYER AMİN(R 3 N) SEKONDER AMİN R 2 NH Aminler Alkillenmiş Amonyak olarak tanımlanır. Azot Atomuna bağlı 2 tane H atomu varsa(bir tane alkil

Detaylı

1.10.2015. Kömür ve Doğalgaz. Öğr. Gör. Onur BATTAL

1.10.2015. Kömür ve Doğalgaz. Öğr. Gör. Onur BATTAL Kömür ve Doğalgaz Öğr. Gör. Onur BATTAL 1 2 Kömür yanabilen sedimanter organik bir kayadır. Kömür başlıca karbon, hidrojen ve oksijen gibi elementlerin bileşiminden oluşmuş, diğer kaya tabakalarının arasında

Detaylı

ÇALIŞMA YAPRAĞI KONU ANLATIMI

ÇALIŞMA YAPRAĞI KONU ANLATIMI ÇALIŞMA YAPRAĞI KONU ANLATIMI HATUN ÖZTÜRK 20338647 Küresel Isınma Küresel ısınma, dünya atmosferi ve okyanuslarının ortalama sıcaklıklarında belirlenen artış için kullanılan bir terimdir. Fosil yakıtların

Detaylı

FOSİL YAKITLARIN YANMASI

FOSİL YAKITLARIN YANMASI Kömür, sıvı yakıtlar ve doğal gazın yakılması sırasında açığa çıkan bazı gazların zehirleyici etkileri ve çevre için zararları vardır. Kükürtdioksit (SO 2 ) ve (NO x ) ler bu zararlı gazların miktar ve

Detaylı

ANADOLU ÜNİVERSİTESİ ECZACILIK FAKÜLTESİ FARMASÖTİK KİMYA ANABİLİMDALI GENEL KİMYA II DERS NOTLARI (ORGANİK KİMYAYA GİRİŞ)

ANADOLU ÜNİVERSİTESİ ECZACILIK FAKÜLTESİ FARMASÖTİK KİMYA ANABİLİMDALI GENEL KİMYA II DERS NOTLARI (ORGANİK KİMYAYA GİRİŞ) ANADOLU ÜNİVERSİTESİ ECZACILIK FAKÜLTESİ FARMASÖTİK KİMYA ANABİLİMDALI GENEL KİMYA II DERS NOTLARI (ORGANİK KİMYAYA GİRİŞ) Hazırlayan: Doç. Dr. Yusuf ÖZKAY 1. Organik bileşik kavramının tarihsel gelişimi

Detaylı

Alkinler (Asetilenler)

Alkinler (Asetilenler) Organik-İnorganik Kimya Alkinler (Asetilenler) ALKİNLER (ASETİLENLER) Genel formülleri C n H 2n-2 şeklinde olan ve yapılarında en az bir üçlü bağ içeren bileşiklerdir. Bu bileşiklere, moleküllerindeki

Detaylı

Günümüzde bilinen 117 element olmasına rağmen (92 tanesi doğada bulunur) bu elementler farklı sayıda ve şekilde birleşerek ve etkileşerek farklı

Günümüzde bilinen 117 element olmasına rağmen (92 tanesi doğada bulunur) bu elementler farklı sayıda ve şekilde birleşerek ve etkileşerek farklı Günümüzde bilinen 117 element olmasına rağmen (92 tanesi doğada bulunur) bu elementler farklı sayıda ve şekilde birleşerek ve etkileşerek farklı kimyasal özelliklere sahip milyonlarca yani madde yani bileşik

Detaylı

Bölüm 2. Bu slaytlarda anlatılanlar sadece özet olup ayrıntılı bilgiler derste verilecektir.

Bölüm 2. Bu slaytlarda anlatılanlar sadece özet olup ayrıntılı bilgiler derste verilecektir. Bölüm 2 Bu slaytlarda anlatılanlar sadece özet olup ayrıntılı bilgiler derste verilecektir. *Hidrojen evrende en bol bulunan elementtir (%70). Dünyada ise oksijendir. Tüm yıldızlar ve birçok gezegen çok

Detaylı

Dokuz Eylül Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Çevre Mühendisliği Bölümü, Buca/İZMİR. Yanma. Prof.Dr. Abdurrahman BAYRAM

Dokuz Eylül Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Çevre Mühendisliği Bölümü, Buca/İZMİR. Yanma. Prof.Dr. Abdurrahman BAYRAM Dokuz Eylül Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Çevre Mühendisliği Bölümü, Buca/İZMİR Yanma Prof.Dr. Abdurrahman BAYRAM Telefon: 0232 3017494 Faks: 0232 3017498 E-Mail: abayram@deu.edu.tr ÇEV 3016 Hava

Detaylı

HİDROKARBONLAR ve ALKİNLER. Kimya Ders Notu

HİDROKARBONLAR ve ALKİNLER. Kimya Ders Notu HİDROKARBONLAR ve ALKİNLER Kimya Ders Notu HİDROKARBONLAR ve ALKiNLER Karbon atomları arasında en az bir üçlü bağ içerdiklerinden doymamış hidrokarbonlardır. Üçlü bağdan biri sigma, diğerleri pi bağıdır.

Detaylı

HİDROKARBONLAR II ÖRNEK 2. ALKENLER (Olefinler) Alkenlerde, iki karbon atomu arasında çift bağ vardır. Genel formülleri, C n H C = C C = CH CH

HİDROKARBONLAR II ÖRNEK 2. ALKENLER (Olefinler) Alkenlerde, iki karbon atomu arasında çift bağ vardır. Genel formülleri, C n H C = C C = CH CH İDROKARBONLAR ALKENLER (Olefinler) Alkenlerde, iki karbon atomu arasında çift bağ vardır. Genel formülleri, n 2n dir. Çift bağlı atomları sp 2 hibritleşmesi yapmıştır. Alkenler aynı sayıda atomu içeren

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. H. Hasan YOLCU. hasanyolcu.wordpress.com

Yrd. Doç. Dr. H. Hasan YOLCU. hasanyolcu.wordpress.com Yrd. Doç. Dr. H. Hasan YOLCU hasanyolcu.wordpress.com En az iki atomun belli bir düzenlemeyle kimyasal bağ oluşturmak suretiyle bir araya gelmesidir. Aynı atomda olabilir farklı atomlarda olabilir. H 2,

Detaylı

KÖMÜR JEOLOJİSİ. Kömürün Kullanım Alanları ve Teknolojisi

KÖMÜR JEOLOJİSİ. Kömürün Kullanım Alanları ve Teknolojisi KÖMÜR JEOLOJİSİ Kömür, siyah, koyu gri veya kahverengi-siyah renkli, parlak veya mat bir katı fosil yakıt ve aynı zamanda sedimanter bir kayadır (Şekil 1). Şekil1. Tabakalı bir kömür mostrasının genel

Detaylı

ÖĞRETİM YILI 2. DÖNEM 12. SINIF / KİMYA DERSİ / 1. YAZILI

ÖĞRETİM YILI 2. DÖNEM 12. SINIF / KİMYA DERSİ / 1. YAZILI / / Adı Soyadı : Numara : ÖĞRETİM YILI 2. DÖNEM 12. SINIF / KİMYA DERSİ / 1. YAZILI Soru Puan BAŞARILAR 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 TOPLAM 100 1. Açık formülü olan bileşiğin genel

Detaylı

ÖLÇME, DEĞERLENDİRME VE SINAV HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

ÖLÇME, DEĞERLENDİRME VE SINAV HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ AY EKİM 06-07 EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI. SINIF VE MEZUN GRUP KİMYA HAFTA DERS SAATİ. Kimya nedir?. Kimya ne işe yarar?. Kimyanın sembolik dili Element-sembol Bileşik-formül. Güvenliğimiz ve Kimya KONU ADI

Detaylı

1. Doğalgaz nedir? 2. Doğalgaz nasıl oluşur?

1. Doğalgaz nedir? 2. Doğalgaz nasıl oluşur? 1. Doğalgaz nedir? Başta Metan (CH 4 ) ve Etan (C2H6) olmak üzere çeşitli hidrokarbonlardan oluşan yanıcı bir gaz karışımıdır. Doğalgaz renksiz, kokusuz havadan daha hafif bir gazdır. 2. Doğalgaz nasıl

Detaylı

ALKENLER; ÇALIŞMA SORULARI

ALKENLER; ÇALIŞMA SORULARI ALKENLER; ÇALIŞMA SORULARI SORU 1.) 1 büten ve 2 büten için cis ve trans izomeri yazmak mümkün müdür? SORU 2.) Aşağıda verilen bileşikleri IUPAC metoduna göre adlandırınız. A) CH2 = C = CH CH3 B) CH3 CH

Detaylı

BİLEŞİKLER VE FORMÜLLERİ

BİLEŞİKLER VE FORMÜLLERİ BİLEŞİKLER VE FORMÜLLERİ Bileşikler : Günümüzde bilinen 117 element olmasına rağmen (92 tanesi doğada bulunur). Bu elementler farklı sayıda ve şekilde birleşerek ve etkileşerek farklı kimyasal özelliklere

Detaylı

5) Çözünürlük(Xg/100gsu)

5) Çözünürlük(Xg/100gsu) 1) I. Havanın sıvılaştırılması II. abrika bacasından çıkan SO 3 gazının H 2 O ile birleşmesi III. Na metalinin suda çözünmesi Yukardaki olaylardan hangilerinde kimyasal değişme gerçekleşir? 4) Kütle 1

Detaylı

1)Isı ve Sıcaklık farklıdır Sıcak Madde Soğuk Maddeyi İletir

1)Isı ve Sıcaklık farklıdır Sıcak Madde Soğuk Maddeyi İletir ISI VE SICAKLIK 1)Isı ve Sıcaklık farklıdır Sıcak Madde Soğuk Maddeyi İletir Sıcak bir bardak çay içine çay kaşığı bıraktığımızda bir süre sonra çay kaşığının sıcaklığı artar. Buna göre sıcak maddeler

Detaylı

KİMYA-IV. Alkinler (4. Konu)

KİMYA-IV. Alkinler (4. Konu) KİMYA-IV Alkinler (4. Konu) Alkinler (Asetilenler) En az bir tane karbon-karbon üçlü bağı içeren hidrokarbonlara alkinler veya asetilenler denir. C C 2 Alkinler Yalnızca bir tane karbon-karbon üçlü bağı

Detaylı

15.10.2014. Turba. Grafit

15.10.2014. Turba. Grafit KÖMÜR Homojen olmayan, kompakt, çoğunlukla bitki parçalarından meydana gelen, tabakalaşma gösteren, içerisinde çoğunlukla C, az miktarlarda H O-S ve N elementlerinin bulunduğu ama inorganik (kil, silt,

Detaylı

Örnek : 3- Bileşiklerin Özellikleri :

Örnek : 3- Bileşiklerin Özellikleri : Bileşikler : Günümüzde bilinen 117 element olmasına rağmen (92 tanesi doğada bulunur) bu elementler farklı sayıda ve şekilde birleşerek ve etkileşerek farklı kimyasal özelliklere sahip milyonlarca yani

Detaylı

ALKOLLER ve ETERLER. Kimya Ders Notu

ALKOLLER ve ETERLER. Kimya Ders Notu ALKOLLER ve ETERLER Kimya Ders Notu ALKOLLER Alkan bileşiklerindeki karbon zincirinde H atomlarından biri yerine -OH grubunun geçmesi sonucu oluşan organik bileşiklere alkol adı verilir. * Genel formülleri

Detaylı

KİMYA-IV. Alkenler (3. Konu)

KİMYA-IV. Alkenler (3. Konu) KİMYA-IV Alkenler (3. Konu) Alkenler (Olefinler) En az bir tane C=C çift bağı içeren hidrokarbonlara alkenler veya olefinler denir. Alkenler doymamış yapıda hidrokarbonlar olup, katalizörler eşliğinde

Detaylı

STOKİYOMETRİ. Kimyasal Tepkimelerde Kütle İlişkisi

STOKİYOMETRİ. Kimyasal Tepkimelerde Kütle İlişkisi STOKİYOMETRİ Kimyasal Tepkimelerde Kütle İlişkisi Sülfür oksijen içerisinde yanarak kükürt dioksit oluşturur. Modeller elementel sülfürü (S8), oksijeni ve kükürt dioksit moleküllerini göstermektedir. Her

Detaylı

(I) SAYILI LİSTE (A) CETVELİ Vergi Tutarı (TL)

(I) SAYILI LİSTE (A) CETVELİ Vergi Tutarı (TL) (I) SAYILI LİSTE (A) CETVELİ 2710.11.11.00.00 (Hafif yağlar ve müstahzarları) Özel bir işleme tabi tutulacak olanlar Kg 0 0 (Yalnız nafta) 2710.11.31.00.00 Uçak benzini Litre 0 0 (İçindeki kurşun miktarı

Detaylı

(I) SAYILI LİSTE (A) CETVELİ

(I) SAYILI LİSTE (A) CETVELİ (I) SAYILI LİSTE (A) CETVELİ G.T.İ.P. NO* Mal İsmi Vergi Tutarı (TL) Birimi (Hafif yağlar ve müstahzarları) 2710.11.11.00.00 Özel bir işleme tabi tutulacak olanlar 0 Kilogram (Yalnız nafta) 2710.11.31.00.00

Detaylı

İÇERİK. Amaç Yanma Dizel motorlardan kaynaklanan emisyonlar Dizel motor kaynaklı emisyonların insan ve çevre sağlığına etkileri Sonuç

İÇERİK. Amaç Yanma Dizel motorlardan kaynaklanan emisyonlar Dizel motor kaynaklı emisyonların insan ve çevre sağlığına etkileri Sonuç SAKARYA 2011 İÇERİK Amaç Yanma Dizel motorlardan kaynaklanan emisyonlar Dizel motor kaynaklı emisyonların insan ve çevre sağlığına etkileri Sonuç Yanma prosesinin incelenmesi ve temel yanma ürünleri Sıkıştırmalı

Detaylı

4. Bölüm Alkanlar. Sınıflandırma. Bileşik Türü. Grup. Yard. Doç. Dr. Burak ESAT 2006, Prentice Hall CH 3 -CH 2 -CH 3. Alkanlar

4. Bölüm Alkanlar. Sınıflandırma. Bileşik Türü. Grup. Yard. Doç. Dr. Burak ESAT 2006, Prentice Hall CH 3 -CH 2 -CH 3. Alkanlar 4. Bölüm Alkanlar Yard. Doç. Dr. Burak ESAT 2006, Prentice all Bileşik Türü Alkanlar Alkenler Sınıflandırma Fonksiyonel Grup Yok (Đkili veya Üçlü bağ bulunmaz) Đkili Bağ Örnek 3-2 - 3 Propan 2 =- 3 Propen

Detaylı

KİMYA-IV. Alkenler (3. Konu)

KİMYA-IV. Alkenler (3. Konu) KİMYA-IV Alkenler (3. Konu) Alkenler (Olefinler) En az bir tane C=C çift bağı içeren hidrokarbonlara alkenler veya olefinler denir. Alkenler doymamış yapıda hidrokarbonlar olup, katalizörler eşliğinde

Detaylı

(I) SAYILI LİSTE (A) CETVELİ

(I) SAYILI LİSTE (A) CETVELİ (I) SAYILI LİSTE (A) CETVELİ G.T.İ.P. NO* Mal İsmi Vergi Tutarı (TL) Birimi (Hafif yağlar ve müstahzarları) 271.11.11.. Özel bir işleme tabi tutulacak olanlar (Yalnız nafta) 271.11.31.. Uçak benzini (İçindeki

Detaylı

ÖMRÜNÜ TAMAMLAMIŞ LASTİKLERİN GERİ KAZANIMINDA PİROLİZ YÖNTEMİ

ÖMRÜNÜ TAMAMLAMIŞ LASTİKLERİN GERİ KAZANIMINDA PİROLİZ YÖNTEMİ ÖMRÜNÜ TAMAMLAMIŞ LASTİKLERİN GERİ KAZANIMINDA PİROLİZ YÖNTEMİ Onursal Yakaboylu Aslı İşler Filiz Karaosmanoğlu 1 Onursal Yakaboylu - Atık Sempozyumu / Antalya 19/04/2011 İÇERİK Lastik Atık lastik Atık

Detaylı

Yapısında yalnızca C ve H u bulunduran bileşiklere hidrokarbon adı verilir.

Yapısında yalnızca C ve H u bulunduran bileşiklere hidrokarbon adı verilir. HİDROKARBONLAR Yapısında yalnızca C ve H u bulunduran bileşiklere hidrokarbon adı verilir. Alifatik Hidrokarbonlar Düz zincirli veya dallanmış olabilir. Doymuş hidrokarbonlar : Alifatik hidrokarbonlar

Detaylı

Elektronların Dizilimi ve Kimyasal Bağlar

Elektronların Dizilimi ve Kimyasal Bağlar Elektronların Dizilimi ve Kimyasal Bağlar Elektronların Dizilimi Elektronlar çekirdek çevresindeki yörüngelerde dönerek hareket ederler. Çekirdeğe en yakın yörünge 1 olmak üzere dışa doğru 2, 3,4... olarak

Detaylı

ELEMENT VE BİLEŞİKLER

ELEMENT VE BİLEŞİKLER ELEMENT VE BİLEŞİKLER 1- Elementler ve Elementlerin Özellikleri: a) Elementler: Aynı cins atomlardan oluşan, fiziksel ya da kimyasal yollarla kendinden daha basit ve farklı maddelere ayrılamayan saf maddelere

Detaylı

ELEMENTLER VE BİLEŞİKLER

ELEMENTLER VE BİLEŞİKLER ELEMENTLER VE BİLEŞİKLER 1- Elementler ve Elementlerin Özellikleri a) ELEMENTLER Aynı cins atomlardan oluşan, fiziksel ya da kimyasal yollarla kendinden daha basit ve farklı maddelere ayrılamayan saf maddelere

Detaylı

KĐMYA DENEYLERĐNDE AÇIĞA ÇIKAN GAZLAR KÜRESEL ISINMAYA ETKĐ EDER MĐ? Tahir Emre Gencer DERS SORUMLUSU : Prof. Dr Đnci MORGĐL

KĐMYA DENEYLERĐNDE AÇIĞA ÇIKAN GAZLAR KÜRESEL ISINMAYA ETKĐ EDER MĐ? Tahir Emre Gencer DERS SORUMLUSU : Prof. Dr Đnci MORGĐL KĐMYA DENEYLERĐNDE AÇIĞA ÇIKAN GAZLAR KÜRESEL ISINMAYA ETKĐ EDER MĐ? Tahir Emre Gencer DERS SORUMLUSU : Prof. Dr Đnci MORGĐL KÜRESEL ISINMA NEDĐR? Đnsanlar tarafından atmosfere salınan gazların sera etkisi

Detaylı

HİDROKARBONLAR ve ALKENLER. Ders Notu

HİDROKARBONLAR ve ALKENLER. Ders Notu HİDROKARBONLAR ve ALKENLER Ders Notu HİDROKARBONLAR ve ALKENLER Karbon atomları arası en az bir çift bağ içerdiklerinden doymamış hidrokarbonlardır,. Çift bağdan biri sigma, diğeri pi bağıdır. Çift bağlı

Detaylı

Teorik : 6 ders saati Pratik : 2 ders saati : 8 Ders saati

Teorik : 6 ders saati Pratik : 2 ders saati : 8 Ders saati HĐDROKARBONLAR SÜRE Teorik : 6 ders saati Pratik : 2 ders saati Toplam süre s : 8 Ders saati Hedef ve Davranış ışlar HEDEF 1: Hidrokarbonları tanıyabilme DAVRANIŞLAR Hidrokarbonları sınıflandırır. r. Hidrokarbonları

Detaylı

YANMA. Özgür Deniz KOÇ

YANMA. Özgür Deniz KOÇ YANMA Özgür Deniz KOÇ 16360057 1 Yanma Tepkimesi Yanma Çeşitleri İÇİNDEKİLER Yavaş Yanma Hızlı Yanma Parlama ve Parlatma Kendi Kendine Yanma 2 Yanma Sınıfları Yanma Kayıpları 3 Yanma Tepkimesi Nedir Bir

Detaylı

KİMYA-IV. Aromatik Hidrokarbonlar (Arenler) (5. Konu)

KİMYA-IV. Aromatik Hidrokarbonlar (Arenler) (5. Konu) KİMYA-IV Aromatik Hidrokarbonlar (Arenler) (5. Konu) Aromatiklik Kavramı Aromatik sözcüğü kokulu anlamına gelir. Kimyanın ilk gelişme evresinde, bilinen hidrokarbonların çoğu kokulu olduğu için, bu bileşikler

Detaylı

ÜNİTE-9 YAKITLAR VE YANMA ÖĞR. GÖR. HALİL YAMAK

ÜNİTE-9 YAKITLAR VE YANMA ÖĞR. GÖR. HALİL YAMAK ÜNİTE-9 VE YANMA ÖĞR. GÖR. HALİL YAMAK KONU BAŞLIKLARI Giriş Yakıtlar - Katı yakıtlar - Sıvı yakıtlar - Gaz yakıtlar Yanma Yanma çeşitleri GİRİŞ Enerji birçok ülke için günümüzün en önemli sorunlarının

Detaylı

4. Organik Kimyada Fonksiyonel Gruplar. Bazı Önemli Fonksiyonel Gruplar

4. Organik Kimyada Fonksiyonel Gruplar. Bazı Önemli Fonksiyonel Gruplar 4. Organik Kimyada Fonksiyonel Gruplar Bileşikleri reaktivitelerine göre sınıflandırmaya imkan veren yapısal özelliklere fonksiyonel grup denir. Fonksiyonel grup büyük bir molekülün bir parçasıdır; kendine

Detaylı

Atomlar ve Moleküller

Atomlar ve Moleküller Atomlar ve Moleküller Madde, uzayda yer işgal eden ve kütlesi olan herşeydir. Element, kimyasal tepkimelerle başka bileşiklere parçalanamayan maddedir. -Doğada 92 tane element bulunmaktadır. Bileşik, belli

Detaylı

(İçindeki kurşun miktarı litrede 0,013 gramı geçmeyenler)

(İçindeki kurşun miktarı litrede 0,013 gramı geçmeyenler) Ekli "4760 Sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununa Ekli (I) Sayılı Listede Yer Alan Mallarda Uygulanan Özel Tüketim Vergisi Tutarlarının Belirlenmesi ile Bazı Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına İlişkin

Detaylı

İKİ YADA DAHA FAZLA MADDENİN ÖZELLİKLERİNİ KAYBETMEDEN ÇEŞİTLİ ORANLARDA KARIŞMASI İLE OLUŞAN TOPLULUĞA KARIŞIM DENİR KARIŞIMLAR İKİ SINIFTA

İKİ YADA DAHA FAZLA MADDENİN ÖZELLİKLERİNİ KAYBETMEDEN ÇEŞİTLİ ORANLARDA KARIŞMASI İLE OLUŞAN TOPLULUĞA KARIŞIM DENİR KARIŞIMLAR İKİ SINIFTA İKİ YADA DAHA FAZLA MADDENİN ÖZELLİKLERİNİ KAYBETMEDEN ÇEŞİTLİ ORANLARDA KARIŞMASI İLE OLUŞAN TOPLULUĞA KARIŞIM DENİR KARIŞIMLAR İKİ SINIFTA İNCELENİR Her tarafında aynı özelliği gösteren, tek bir madde

Detaylı

İKİ YADA DAHA FAZLA MADDENİN ÖZELLİKLERİNİ KAYBETMEDEN ÇEŞİTLİ ORANLARDA KARIŞMASI İLE OLUŞAN TOPLULUĞA KARIŞIM DENİR KARIŞIMLAR İKİ SINIFTA İNCELENİR

İKİ YADA DAHA FAZLA MADDENİN ÖZELLİKLERİNİ KAYBETMEDEN ÇEŞİTLİ ORANLARDA KARIŞMASI İLE OLUŞAN TOPLULUĞA KARIŞIM DENİR KARIŞIMLAR İKİ SINIFTA İNCELENİR KARIŞIMLAR İKİ YADA DAHA FAZLA MADDENİN ÖZELLİKLERİNİ KAYBETMEDEN ÇEŞİTLİ ORANLARDA KARIŞMASI İLE OLUŞAN TOPLULUĞA KARIŞIM DENİR KARIŞIMLAR İKİ SINIFTA İNCELENİR Her tarafında aynı özelliği gösteren, tek

Detaylı

Batman Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Güz

Batman Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Güz Batman Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Jeoloji Mühendisliği 2016-2017 Güz Kömür Nedir? Dünyadaki Yeri Kömür Oluşumları Kömürün Depolanması Kömürün fiziksel ve kimyasal özellikleri Kömürleşme

Detaylı

I SAYILI LİSTEAYILI CETVEL (A) CETVELİ. (Oktanı (RON) 98 veya daha fazla olanlar) Kurşunsuz benzin 98 oktan 1,6135 Litre

I SAYILI LİSTEAYILI CETVEL (A) CETVELİ. (Oktanı (RON) 98 veya daha fazla olanlar) Kurşunsuz benzin 98 oktan 1,6135 Litre 4760 SAYILI ÖZEL TÜKETİM VERGİSİ KANUNUNA EKLİ (I) SAYILI LİSTEDE YER ALAN MALLARDA UYGULANAN ÖZEL TÜKETİM VERGİSİ TUTARLARININ BELİRLENMESİ İLE BAZI KARARNAMELERDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA İLİŞKİN KARAR

Detaylı

Serüveni 3. ÜNİTE KİMYASAL TÜRLER ARASI ETKİLEŞİM GÜÇLÜ ETKİLEŞİM. o İYONİK BAĞ o KOVALENT BAĞ o METALİK BAĞ

Serüveni 3. ÜNİTE KİMYASAL TÜRLER ARASI ETKİLEŞİM GÜÇLÜ ETKİLEŞİM. o İYONİK BAĞ o KOVALENT BAĞ o METALİK BAĞ Serüveni 3. ÜNİTE KİMYASAL TÜRLER ARASI ETKİLEŞİM GÜÇLÜ ETKİLEŞİM o İYONİK BAĞ o KOVALENT BAĞ o METALİK BAĞ KİMYASAL TÜR 1. İYONİK BAĞ - - Ametal.- Kök Kök Kök (+) ve (-) yüklü iyonların çekim kuvvetidir..halde

Detaylı

Alkenlerin Kimyasal Özellikleri KATILMA TEPKİMELERİ

Alkenlerin Kimyasal Özellikleri KATILMA TEPKİMELERİ Alkenlerin Kimyasal Özellikleri KATILMA TEPKİMELERİ ALKENLERİN KİMYASAL ÖZELLİKLERİ Alkenler sahip oldukları pi bağları sayesinde pek çok farklı kimyasal tepkimeyi gerçekleştirebilirler. Buna göre alkenlerin

Detaylı

Endüstride ve Canlılarda Enerji

Endüstride ve Canlılarda Enerji Ünite 3 Endüstride ve anlılarda Enerji Fosil Yakıtlar 142 idrokarbonlar 160 Temiz Enerji Kaynakları 174 anlılarda Enerji 188 FSİL YAKITLAR ÜNİTE - 3 ENDÜSTRİDE VE ANLILARDA ENERJİ Potasyum karbonat (K

Detaylı

5.SINIF FEN VE TEKNOLOJİ KİMYA KONULARI MADDENİN DEĞİŞMESİ VE TANINMASI

5.SINIF FEN VE TEKNOLOJİ KİMYA KONULARI MADDENİN DEĞİŞMESİ VE TANINMASI 5.SINIF FEN VE TEKNOLOJİ KİMYA KONULARI MADDENİN DEĞİŞMESİ VE TANINMASI Yeryüzündeki sular küçük damlacıklar halinde havaya karışır. Bu damlacıklara su buharı diyoruz. Suyun küçük damlacıklar halinde havaya

Detaylı

ANKARA ÜNİVERSİTESİ GAMA M.Y.O. ENERJİ YÖNETİM VE POLİTİKALARI ÖMER FATİH TUĞLUCA

ANKARA ÜNİVERSİTESİ GAMA M.Y.O. ENERJİ YÖNETİM VE POLİTİKALARI ÖMER FATİH TUĞLUCA ANKARA ÜNİVERSİTESİ GAMA M.Y.O. ENERJİ YÖNETİM VE POLİTİKALARI ÖMER FATİH TUĞLUCA 16360082 İÇİNDEKİLER Yakıt çeşitleri Fosil yakıtlar Fosil kömürler Fosil kömürlerin kimyasal yapısı Kömürlerin sınıflandırılması

Detaylı

(I) SAYILI LİSTE (A) CETVELİ Vergi tutarı (TL)

(I) SAYILI LİSTE (A) CETVELİ Vergi tutarı (TL) (I) SAYILI LİSTE (A) CETVELİ 2710.11.11.00.00 (Hafif yağlar ve müstahzarları) Özel bir işleme tabi tutulacak olanlar (Yalnız nafta) Kg 0 0 2710.11.31.00.00 Uçak benzini Litre 0 0 2710.11.41.00.00 (İçindeki

Detaylı

Oktanı (RON) 98'den az olanlar (Kurşunlu normal benzin) (Kurşunlu süper benzin) (İçindeki kurşun miktarı litrede 0,013 gramı geçenler)

Oktanı (RON) 98'den az olanlar (Kurşunlu normal benzin) (Kurşunlu süper benzin) (İçindeki kurşun miktarı litrede 0,013 gramı geçenler) (I) SAYILI LİSTE (A) CETVELİ G.T.İ.P. NO* 2710.11.11.00.00 Mal İsmi (Hafif yağlar ve müstahzarları) Özel bir işleme tabi tutulacak olanlar (Yalnız nafta) Eski Vergi Tutarı (TL) Yeni Vergi Tutarı (TL) Birimi

Detaylı

(İçindeki kurşun miktarı litrede 0,013 gramı geçmeyenler)

(İçindeki kurşun miktarı litrede 0,013 gramı geçmeyenler) (I) SAYILI LİSTE (A) CETVELİ G.T.İ.P. NO Mal İsmi Vergi Tutarı (TL) Birimi (Hafif yağlar ve müstahzarları) 2710.11.11.00.00 Özel bir işleme tabi tutulacak olanlar 0 Kilogram (Yalnız nafta) 2710.11.31.00.00

Detaylı

SİRKÜLER RAPOR

SİRKÜLER RAPOR ULUSLARARASI DENETİM DANIŞMANLIK VE YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK LTD. ŞTİ. www.dmf.com.tr dmf@dmf.com.tr Farabi Sokak 12/11 06680 Çankaya, Ankara Tel: 0.312.428 67 50 Faks: 0.312.428 67 53 SİRKÜLER RAPOR 2004-6

Detaylı

Sirküler No: 079 İstanbul, 9 Eylül 2016

Sirküler No: 079 İstanbul, 9 Eylül 2016 Sirküler No: 079 İstanbul, 9 Eylül 2016 Konu: Bazı petrol ürünleri ile solvent ve solvent türevi ürünlere ilişkin ÖTV tutarları artırıldı. Özet: 8 Eylül 2016 tarihli Resmi Gazete de yayımlanan 2016/9153

Detaylı

ÖĞRENME ALANI : MADDE VE DEĞİŞİM ÜNİTE 4 : MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ

ÖĞRENME ALANI : MADDE VE DEĞİŞİM ÜNİTE 4 : MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ ÖĞRENME ALANI : MADDE VE DEĞİŞİM ÜNİTE 4 : MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ E BİLEŞİKLER VE FRMÜLLERİ (4 SAAT) 1 Bileşikler 2 Bileşiklerin luşması 3 Bileşiklerin Özellikleri 4 Bileşik Çeşitleri 5 Bileşik

Detaylı

HİDROJEN ÜRETİMİ BUĞRA DOĞUKAN CANPOLAT

HİDROJEN ÜRETİMİ BUĞRA DOĞUKAN CANPOLAT 1 HİDROJEN ÜRETİMİ BUĞRA DOĞUKAN CANPOLAT 16360018 2 HİDROJEN ÜRETİMİ HİDROJEN KAYNAĞI HİDROKARBONLARIN BUHARLA İYİLEŞTİRİMESİ KISMİ OKSİDASYON DOĞAL GAZ İÇİN TERMAL KRAKİNG KÖMÜR GAZLAŞTIRMA BİYOKÜTLE

Detaylı

Endüstriyel Kaynaklı Hava Kirliliği

Endüstriyel Kaynaklı Hava Kirliliği Dokuz Eylül Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Çevre Mühendisliği Bölümü, Buca/İZMİR Endüstriyel Kaynaklı Hava Kirliliği Prof.Dr. Abdurrahman BAYRAM Telefon: 0232 3017494 Faks: 0232 3017498 E-Mail: abayram@deu.edu.tr

Detaylı

Rafinasyon Ürünleri. Yakıt olarak kullanılan petrol ürünleri

Rafinasyon Ürünleri. Yakıt olarak kullanılan petrol ürünleri YAKITLAR ve YANMA Rafinasyon Ürünleri Yakıt olarak kullanılan petrol ürünleri Sıvılaştırılmış petrol gazı (LPG): Endüstriyel yakıt, ev ısıtma, buhar kraking hammaddesi ve bujiyle ateşlemeli motorlarda

Detaylı

Endüstride ve Canlılarda Enerji

Endüstride ve Canlılarda Enerji Ünite 3 Endüstride ve anlılarda Enerji Fosil Yakıtlar 142 idrokarbonlar 160 Temiz Enerji Kaynakları 174 anlılarda Enerji 188 FSİL YAKITLAR ÜNİTE - 3 ENDÜSTRİDE VE ANLILARDA ENERJİ Potasyum karbonat (K

Detaylı

Biyogaz Temel Eğitimi

Biyogaz Temel Eğitimi Biyogaz Temel Eğitimi Sunanlar: Dursun AYDÖNER Proje Müdürü Rasim ÜNER Is Gelistime ve Pazarlama Müdürü Biyogaz Temel Eğitimi 1.Biyogaz Nedir? 2.Biyogaz Nasıl Oluşur? 3.Biyogaz Tesisi - Biyogaz Tesis Çeşitleri

Detaylı

(A) CETVELİ. Yeni Vergi Tutarı (TL) Vergi Tutarı (TL) Birimi. (Hafif yağlar ve müstahzarları) Özel bir işleme tabi tutulacak olanlar (Yalnız nafta)

(A) CETVELİ. Yeni Vergi Tutarı (TL) Vergi Tutarı (TL) Birimi. (Hafif yağlar ve müstahzarları) Özel bir işleme tabi tutulacak olanlar (Yalnız nafta) (A) CETVELİ G.T.İ.P. NO* Mal İsmi Yeni Vergi Tutarı (TL) Vergi Tutarı (TL) Birimi 2710.11.11.00.00 (Hafif yağlar ve müstahzarları) Özel bir işleme tabi tutulacak olanlar (Yalnız nafta) 0 0 Kilogram 2710.11.31.00.00

Detaylı

VIA GRUBU ELEMENTLERİ

VIA GRUBU ELEMENTLERİ Bölüm 8 VIA GRUBU ELEMENTLERİ Bu slaytlarda anlatılanlar sadece özet olup ayrıntılı bilgiler derste verilecektir. O, S, Se, Te, Po O ve S: Ametal Se ve Te: Yarı metal Po: Metal *Oksijen genellikle bileşiklerinde

Detaylı

(I) SAYILI LİSTE (A) CETVELİ

(I) SAYILI LİSTE (A) CETVELİ (I) SAYILI LİSTE (A) CETVELİ G.T.İ.P. NO* Mal İsmi (Hafif yağlar ve müstahzarları) 2710.11.11.0 Özel bir işleme tabi tutulacak olanlar 0 Vergi Tutarı (TL) Birimi (Yalnız nafta) 2710.11.31.0 Uçak benzini

Detaylı

HAM PETROL NEDİR? DOĞAL GAZ NEDİR? PETROLÜN KÖKENI İNORGANİK KÖKEN TEORİLERİ

HAM PETROL NEDİR? DOĞAL GAZ NEDİR? PETROLÜN KÖKENI İNORGANİK KÖKEN TEORİLERİ HAM PETROL NEDİR? Yerküre içerisinde organik materyalin başkalaşımı ile oluşmuş ve gözenekli kayaçlar içerisinde depolanmış sıvı haldeki hidrokarbonlara ham petrol adı verilir. Petrolün başındaki ham terimi

Detaylı

Enerji iş yapabilme kapasitesidir. Kimyacı işi bir süreçten kaynaklanan enerji deyişimi olarak tanımlar.

Enerji iş yapabilme kapasitesidir. Kimyacı işi bir süreçten kaynaklanan enerji deyişimi olarak tanımlar. Kinetik ve Potansiyel Enerji Enerji iş yapabilme kapasitesidir. Kimyacı işi bir süreçten kaynaklanan enerji deyişimi olarak tanımlar. Işıma veya Güneş Enerjisi Isı Enerjisi Kimyasal Enerji Nükleer Enerji

Detaylı

TÜRK LİNYİTLERİNİN İZOTERMAL ŞARTLARDA PİROLİZİ VE ÜRÜNLERİN KARAKTERİZASYONU

TÜRK LİNYİTLERİNİN İZOTERMAL ŞARTLARDA PİROLİZİ VE ÜRÜNLERİN KARAKTERİZASYONU TÜRK LİNYİTLERİNİN İZOTERMAL ŞARTLARDA PİROLİZİ VE ÜRÜNLERİN KARAKTERİZASYONU B.B. MERT, D. TEKİN, L. BALLİCE, M. SAĞLAM, M.YÜKSEL, M. SERT, S. ERDEM Ege Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Kimya Mühendisliği

Detaylı

Biochemistry Chapter 4: Biomolecules. Hikmet Geçkil, Professor Department of Molecular Biology and Genetics Inonu University

Biochemistry Chapter 4: Biomolecules. Hikmet Geçkil, Professor Department of Molecular Biology and Genetics Inonu University Biochemistry Chapter 4: Biomolecules, Professor Department of Molecular Biology and Genetics Inonu University Biochemistry/Hikmet Geckil Chapter 4: Biomolecules 2 BİYOMOLEKÜLLER Bilim adamları hücreyi

Detaylı

SİRKÜLER 2016/52. KONU : KDV Oranında ve ÖTV Tutarlarında Değişiklik Yapan Bakanlar Kurulu Kararı Yayımlandı.

SİRKÜLER 2016/52. KONU : KDV Oranında ve ÖTV Tutarlarında Değişiklik Yapan Bakanlar Kurulu Kararı Yayımlandı. SİRKÜLER 2016/52 20.09.2016 KONU : KDV Oranında ve ÖTV Tutarlarında Değişiklik Yapan Bakanlar Kurulu Kararı Yayımlandı. Bazı konut teslimlerinde uygulanan %18 KDV oranını %8 e indiren ve bazı ÖTV tutarlarında

Detaylı

(I) SAYILI LİSTE. (Hafif yağlar ve müstahzarları) Özel bir işleme tabi tutulacak olanlar 0

(I) SAYILI LİSTE. (Hafif yağlar ve müstahzarları) Özel bir işleme tabi tutulacak olanlar 0 (A) CETVELİ (I) SAYILI LİSTE G.T.İ.P. NO* Mal İsmi (Hafif yağlar ve müstahzarları) 2710.11.11.0 Özel bir işleme tabi tutulacak olanlar 0 Ver gi Tuta rı (TL) Birimi (Yalnız nafta) 2710.11.31.0 Uçak benzini

Detaylı

KARBON ve CANLILARDAKİ MOLEKÜL ÇEŞİTLİLİĞİ

KARBON ve CANLILARDAKİ MOLEKÜL ÇEŞİTLİLİĞİ KARBON ve CANLILARDAKİ MOLEKÜL ÇEŞİTLİLİĞİ Karbonun önemi Hücrenin % 70-95ʼ i sudan ibaret olup, geri kalan kısmın çoğu karbon içeren bileşiklerdir. Canlılığı oluşturan organik bileşiklerde karbon atomuna

Detaylı

7. Sınıf Fen ve Teknoloji Dersi 4. Ünite: Madde ve Yapısı Konu: Elementler ve Sembolleri

7. Sınıf Fen ve Teknoloji Dersi 4. Ünite: Madde ve Yapısı Konu: Elementler ve Sembolleri ÖĞRETĐM TEKNOLOJĐLERĐ VE MATERYAL GELĐŞĐMĐ 7. Sınıf Fen ve Teknoloji Dersi 4. Ünite: Madde ve Yapısı Konu: Elementler ve Sembolleri Çalışma Yaprağı Konu Anlatımı-Değerlendirme çalışma Yaprağı- Çözümlü

Detaylı

Dokuz Eylül Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü YAPI MALZEMESİ -I

Dokuz Eylül Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü YAPI MALZEMESİ -I Dokuz Eylül Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü YAPI MALZEMESİ -I 16. Bitüml Bitüm hidrokarbon ham petrolün distilasyonu taşkömürünün karbonizasyonu Petrol kökenli olanları asfalt, Kömür kökenli olanları

Detaylı

T.C. PODGORİCA BÜYÜKELÇİLİĞİ TİCARET MÜŞAVİRLİĞİ 2005-2011 YILLARI ARASINDAKİ ENERJİ DENGESİ İSTATİSTİKLERİ

T.C. PODGORİCA BÜYÜKELÇİLİĞİ TİCARET MÜŞAVİRLİĞİ 2005-2011 YILLARI ARASINDAKİ ENERJİ DENGESİ İSTATİSTİKLERİ T.C. PODGORİCA BÜYÜKELÇİLİĞİ TİCARET MÜŞAVİRLİĞİ 2005-2011 YILLARI ARASINDAKİ ENERJİ DENGESİ İSTATİSTİKLERİ PODGORİCA-AĞUSTOS 2012 İÇİNDEKİLER SAYFA NO BÖLÜM 1 1 1 GİRİŞ 2 2 Metodolojik açıklamalar 3 2.1

Detaylı

ELEMETLER VE BİLEŞİKLER ELEMENTLER VE SEMBOLLERİ

ELEMETLER VE BİLEŞİKLER ELEMENTLER VE SEMBOLLERİ ELEMENTLER VE SEMBOLLERİ Elementler Aynı cins atomlardan oluşan, fiziksel ya da kimyasal yollarla kendinden daha basit ve farklı maddelere ayrılamayan saf maddelere element denir. Elementler çok sayıda

Detaylı

Sirküler no: 115 İstanbul, 25 Eylül 2012

Sirküler no: 115 İstanbul, 25 Eylül 2012 Sirküler no: 115 İstanbul, 25 Eylül 2012 Konu: Bazı petrol ürünleri ile solvent ve solvent türevi ürünlere ilişkin ÖTV tutarları artırıldı. Özet: 22 Eylül 2012 tarihli Resmi Gazete de yayımlanan 2012/3735

Detaylı

SİRKÜLER 2016/30 (I) SAYILI LİSTE (A) CETVELİ. (Hafif yağlar ve müstahzarları) (İçindeki kurşun miktarı litrede 0,013 gramı geçmeyenler)

SİRKÜLER 2016/30 (I) SAYILI LİSTE (A) CETVELİ. (Hafif yağlar ve müstahzarları) (İçindeki kurşun miktarı litrede 0,013 gramı geçmeyenler) SİRKÜLER 2016/30 19/09/2016 Sayın Yetkili; Özel Tüketim Vergisi Kanununa Ekli (I) Sayılı Listede Yer Alan Bazı Mallarda Uygulanan ÖTV nin Belirlenmesine Dair Karar Resmi Gazete de Yayımlandı. 08.09.2016

Detaylı

(I) SAYILI LİSTE (A) CETVELİ (Yeni) Vergi Tutarı (TL) (Eski) Vergi Tutarı (TL) Birimi. (Hafif yağlar ve müstahzarları)

(I) SAYILI LİSTE (A) CETVELİ (Yeni) Vergi Tutarı (TL) (Eski) Vergi Tutarı (TL) Birimi. (Hafif yağlar ve müstahzarları) G.T.İ.P. NO* (I) SAYILI LİSTE (A) CETVELİ Mal İsmi (Hafif yağlar ve müstahzarları) 18.05.2012 (Eski) Vergi Tutarı (TL) 22.09.2012 (Yeni) Vergi Tutarı (TL) Birimi 2710.11.11.00.00 Özel bir işleme tabi tutulacak

Detaylı

IVA GRUBU ELEMENTLERİ

IVA GRUBU ELEMENTLERİ Bölüm 6 IVA GRUBU ELEMENTLERİ Bu slaytlarda anlatılanlar sadece özet olup ayrıntılı bilgiler derste verilecektir. C, Si, Ge, Sn, Pb C: Ametal Si ve Ge: Yarı metal Sn ve Pb: Metal C: +4 ile -4 arası Si

Detaylı

İstanbul, DUYURU NO:2011/23

İstanbul, DUYURU NO:2011/23 İstanbul, 28.02.2011 ÖTV Kanununa Ekli (I), (II) ve (III) Sayılı Listelerde Yer Alan Mallarda Uygulanan Özel Tüketim Vergisi Tutarlarının Belirlenmesi ile Bazı Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına İlişkin

Detaylı