Solunum Kaslarının. Anatomisi

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Solunum Kaslarının. Anatomisi"

Transkript

1 Solunum Kaslarının Fonksiyonel ve Klinik Anatomisi Dr. Nurullah YÜCEL Doç. Dr. Muzaffer ŞEKER 1999 Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Anatomi Anabilim Dalı

2 Solunum Kaslarının Fonksiyonel ve Klinik Anatomisi Solunum sistemi hakkında bilgi İnspirasyon yaptıran kaslar Ekspirasyon yaptıran kaslar

3 Solunum sistemi hakkında bilgi Solunum sistemi organları Solunumun fizyoanatomisi Solunumun düzenlenmesi

4 Arbor bronchialis Trachea Bronchus principalis dexter / sinister Bronchus lobaris Bronchus segmentalis Bronchiolus lobularis Bronchiolus terminalis Bronchiolus respiratorius Ductus alveolaris Saccus alveolaris Alveolus pulmonis

5 Gaz değişimi vücutta akciğerler ve hücre düzeyi olmak üzere iki bölgede yapılmaktadır. Akciğerlerde atmosfer havası ile kan arasındaki gaz alışverişi EKSTERNAL SOLUNUM. Hücre düzeyinde kan ile hücreler arasındaki gaz alışverişi İNTERNAL SOLUNUM Bu iki bölgede oksijen ve karbondioksit kısmi basınç farkları doğrultusunda pasif diffuzyon ile değişime uğrarlar.

6 Akciğerler GAZ DEĞİŞİMİ ph KONTROLÜ ; Kandaki karbondioksit düzeyi üzerinden düzenler. Asidoz ve Alkaloz da rol alır. VÜCUT ISISI ; Solunum ile dış ortama ısıtılmış ve nemlendirilmiş hava verilir, sonuçta vücut ısısı düşer.

7 Normal solunum volümü 500 ml. dir. Herbir inspirasyonda akciğerlere alınan 500 ml. havanın ancak 350 ml. si gaz değişimine uğrar. 150 ml. hava, gaz değişiminin yapılmadığı anatomik ölü boşluğu doldurmaktadır. Normal solunum hızı dakikada dır. Metabolizma hızının artması Oksijen gereksiniminin artması, Karbondioksit birikmesi, ph nın azalması, Asidoz vb. durumlarda SOLUNUM HIZI ARTAR.

8 Akciğer hacimleri Soluk hacmi (Tidal volüm) Yedek soluk alma hacmi (İnspiratuar rezerv volüm) Yedek soluk verme hacmi (Ekspiratuar rezerv volüm) Artık volüm (Rezidüel volüm) Solunum ölü alanı (Respiratuar ölü alanı) Vital Kapasite (Yaşamsal kapasite) Zamanlı vital kapasite Akciğer ventilasyonu (Dakika solunum hacmi 6 Litre/Dakika) Maximum gönüllü ventilasyon: Litre/Dakika

9 Solunumun fizyoanatomisi Solunum olayını meydana getiren yapılar A- Pulmones (Akciğer ler) ve solunum yolları (burun, pharynx, larynx, trachea, bronchus lar) B- Ventilasyonu sağlayan pompa; a- Göğüs kafesi ve ventilasyon yaptıran kaslar b- Kasları beyne bağlayan sinir ve yollar c- Kasların fonksiyonunu düzenleyen sinir sistemindeki organlar

10 İnspirasyon Normal solunumda nefes alma aktif olaydır. İnspirasyon kaslarının kasılması torax içi artırır İnspirasyon başlangıcında plevra içi basınç -2.5 mmhg dan -6 mmhg ya düşer. Zorlu inspirasyonda -30 mmhg ya düşer hacmi

11 İnspirasyon kasları Mm. colli (Boyun kasları ) M. sternocleidomastoideus M. sternohyoideus M. sternothyroideus M. scalenus anterior M. scalenus medius M. scalenus posterior Mm. dorsi (Sırt kasları) M. trapezius M. latissiumus dorsi M. serratus posterior superior Mm. thoracis (Göğüs kasları) M. pectoralis major M. pectoralis minor M. serratus anterior Mm. intercostales (İntercostal kaslar) Mm. intercostales externi Mm. levatores costarum Mm. abdominis (Karın kasları) Diaphragma

12 İnspirasyonda thoraks çapları Vertikal çap : İnspirasyonda göğüs kafesinin tavanı yükselir, tabanı ise alçalır. Diaphragma nın kontraksiyonu sırasında kubbe düzleşir ve diaphragma aşağı iner.

13 İnspirasyonda thoraks çapları Ön-Arka çap : Kaburgaların sternal uçları yukarı doğru yükselecek olursa sternum un alt ucu ileriye doğru itilir ve ön-arka çap artar. Bu sırada skalen kaslar kasılarak 1. kostayı sabitleştirirken, interkostal kaslarda kontraksiyon yaparak diğer kostaları 1. kostaya doğru yaklaştırırlar.

14 İnspirasyonda thoraks çapları Tranvers çap : İnspirasyon sırasında kostalar yükselerek transvers çapı artırır. Bu durum interkostal kasların kontraksiyonu ile kostaların birbirine yaklaşması ve 1. kostanın sabitleşmesi sonucu meydana gelir. Diaphragma nın aşağı doğru çökmesi ve karın kaslarının tonusu da çapın artmasında etkilidir.

15 Akciğer de inspirasyonda oluşan değişiklikler; Atmosferdeki pozitif basınç ve akciğerlerin dış yüzündeki negatif basınç nedeni ile hava solunum yollarına dolarak toraks boşluğunu genişletir.

16 Akciğer de inspirasyonda oluşan değişiklikler; Akciğerlerin genişlemesi ile bronş duvarındaki elastik lifler ve bağ dokusu gerilir. Diyaphragma aşağı doğru iner, recessus costadiaphragmaticus genişler ve akciğerin alt kenarı bu boşluğa doğru uzanır.

17 Akciğer de inspirasyonda oluşan değişiklikler; İnspirasyonda radix pulmonis ve trachea iki vertabra boyu kadar alçalır. Kapiller damarların genişlemesi, bronchusların uzaması ve genişlemesi pulmoner dolaşıma yardım eder.

18 Ekspirasyon Normal solunumda nefes verme pasif olaydır Karın ön duvarı kasların tonusunun artması, diaphragma ve Mm.intercostales lerin gevşemesi ve akciğer lerin yapısal elastiyiketi sayesinde oluşan pasif olaydır. Alt kostaların aşağıya çekilmesinde m.serratus posterior inferior da görev alır.

19 Mm. dorsi (Sırt kasları) Ekspirasyon kasları M. serratus posterior inferior Mm. iliocostalis Mm. longissumus Mm. spinalis Mm.intercostales (İntercostal kaslar) Mm. intercostales interni Mm. intercostales intimi. Mm. abdominis (Karın Kasları) M. obliquus externus abdominis M. obliquus internus abdominis M. transversus abdominis M. rectus abdominis M. quadratus lumborum Mm. subcostales Mm. transversus thoracis

20 Akciğerde expirasyonda oluşan değişiklikler Akciğerin elastik olaması nedeni ile hacimleri küçülür. Diaphragma nın yukarıya doğru hareket etmesiyle pleura diaphragmatica ve pleura costalis in artan yüzeyi eski halini alarak recessus costodiaphragmaticusu daraltır. Akciğerin alt kenarı yukarı doğru yükselir.

21 Akciğerde expirasyonda oluşan değişiklikler Ekspirasyonda bifurcatio trachea, radix pulmonis le birlikte yukarıya doğru çıkar. Bronchus lar kontraksiyon yapar ve kısalırlar.

22 Solunumun düzenlenmesi Solunumun sinirsel denetimi İstemli denetim Otomatik denetim Bulbus Pons N.vagus Solunumun kimyasal denetimi Glomus aorticus Glomus caroticum Medüller kemoreseptörler

23 İnspirasyon yaptıran lifler İnspirasyon yaptıran lifler, C 3-5 arasındaki ön boynuzlarda bulunan n. phrenicus ve medulla spinalis in torakal kısmında mm. intercostales eksterni lerin motor nöronları üzerinden sinaps yapar.

24 Expirasyon yaptıran lifler Ekspirasyon yaptıran lifler, medulla spinalisin torakal kısmında mm. intercostales interniler in motor nöronları üzerinden sinaps yapar.

25 Bulbus solunum merkezi Ventral respiratuar grup nöronlar Dorsal respiratuar grup nöronlar

26 Ventral respiratuar grup nöronlar: Nuc. paraambigualis, Bulbus solunum merkezi Nuc. retroambigualis ve Botzinger kompleksinin çekirdekleri boyunca uzanan nöron sütunlarıdır. Bu sütünların orta kısmında I nöronları, her iki uç tarafında E nöronları bulunur.

27 Bulbus solunum merkezi Dorsal respiratuar grup nöronlar: Nuc. tractus solitarius ların içinde ve yakınında bulunur. İnspirasyon yaptıran kaslarla ilgili I nöronları vardır.

28 Pons pnömotaksik merkez Pnömotaksik merkezi nuc. parabrachialis medialis ve nuc. Kölliker-Fuse nin nöronları meydana getirir. Solunumun her iki fazında da aktif olan nöronların yanı sıra I ve E nöronlarınıda kapsar. Bu alan hasara uğrarsa solunum gittikçe yavaşlar ve soluk hacmi artar.

29 N. vagus N.vagustan çıkan impuslar inspirasyon yaptırıcı deşarjı inhibe eder. Vagotomi operasyonu sonrasınsda inspirasyon derinliğinde artış olur.

30 N. vagus Solunum ile ilgili nöronların ritmik deşarjı spontan olmasına rağmen, bu ritmik deşarjlar ponstaki nöronlar ile akciğerlerdeki reseptörlerden n.vagus içinde gelen afferentler tarafından değişikliğe uğratılır.

31 N. vagus İnspirasyon sırasında akciğerlerin genişlemesi afferent pulmoner vagal liflerde impulslar başlatır.

32 glomus aorticus glomus caroticum Boynun her iki yanında A.carotis communis in dallanma noktasının yakınında birer tane karotid cismi Arcus aorta da genelde ikiden fazla aortik cisim vardır.

33 glomus aorticus glomus caroticum Tip I Hücreleri (Glomus hücreleri); Katokolamin ihtiva eder. Hipoksiye maruz kalınınca katekolamin salgılayarak n.glossopharyngeus un afferent aksonlarını uyarırlar.

34 glomus aorticus glomus caroticum Tip II Hücreleri; Glialara benzerler ve herbiri 4-6 adet Tip I hücresini kuşatır ve destek görevi görür. Karotid ve Aort cisimlerdeki reseptörler, Arteriyel kandaki Pco 2 veya H + yoğunluğundaki yükselme veya Po 2 deki azalma ile uyarılır

35 Medullar kemoreseptörler Bulbusun ventral yüzeyindeki rostral (R) ve kaudal (K) medullar kemoreseptörlerdir. Bunlar solunum merkezinin yakınında bulunur.

36 Medullar kemoreseptörler Beyin dokusu ve BOS, H + yoğunluğundaki artışa duyarlı olup solunumu uyarır. Bu uyarı H + yoğunluğundaki artışla doğru orantılıdır. Solunum üzerine CO 2 in etkileri, CO 2 in BOS ve beyin dokusuna geçmesi ve buralarda H + yoğunluğunu arttırarak H + e duyarlı reseptörleri uyarmasına bağlıdır.

37 Solunum merkezini etkileyen uyarılar Kimyasal denetim CO 2 (BOS ve beyin dokusu sıvısı H + yoğunluğu ile) O 2 (glomus aorticus ve glomus caroticum ile ) H + (glomus aorticus ve glomus caroticum ile )

38 Solunum merkezini etkileyen uyarılar Kimyasal olmayan denetim Hava yolları ve akciğerlerdeki reseptörlerden gelen vagal afferentler ile Pons, hypothalamus ve limbik sistemden gelen afferentler ile Propriyoseptörlerden gelen afferentler ile Baroreseptörlerden gelen afferentler ile ( arteriyel, atriyal, ventriküler, pulmoner reseptöler)

39 İnspirasyon kaslarının klinik anatomisi

40 İnspirasyon kasları Mm. colli (Boyun kasları ) M. sternocleidomastoideus M. sternohyoideus M. sternothyroideus M. scalenus anterior M. scalenus medius M. scalenus posterior Mm. dorsi (Sırt kasları) M. trapezius M. latissiumus dorsi M. serratus posterior superior Mm. thoracis (Göğüs kasları) M. pectoralis major M. pectoralis minor M. serratus anterior Mm. intercostales (İntercostal kaslar) Mm. intercostales externi Mm. levatores costarum Mm. abdominis (Karın kasları) Diaphragma

41 Diaphragma nın embriyolojisi Embriyoda 3 temel yapıdan ; septum transversum mesenterium dorsale göğüs duvarındaki membrana pleuroparietalis tengelişir. Bu yapılar birbirleri ile birleşirler.

42 Diaphragma hernileri konjenital diaphragma hernileri akkiz (edinsel) diaphragma hernileri travmatik diaphragma hernileri

43 Konjenital diaphragma hernileri Diaphragma nın embriyonal gelişimi 3 temel yapıdan olur. Normalde bu yapılar birbirleri ile birleşirler. Birleşmenin tam olmaması sebebi ile konjenital diaphragma hernileri oluşur.

44 Konjenital diaphragma hernileri Bebeklerde beslenme bozukluğu, siyanoz, öksürük, dispne gibi solunum ve dolaşım fonksiyonlarının yetersizliği en sık görülen klinik bulgulardır. Röntgende mide ve bağırsakların toraks ta görülmesi ve kalbin karşı tarafa itilmesi görülür. Tedavi edilmeyen bebekler ölür. Amaliyat edilenlerin %90-95 i hayatını devam ettirilir. Posterolateral herniler bağırsaklar distansiyona uğramadan amaliyat edilmelidir

45 Konjenital diaphragma hernileri Posterolateral herni (bochdalek hernisi) Anterolateral herni ( morgagni / larey hernisi) Posterior herni:

46 Posterolateral herni (bochdalek hernisi) Canalis pleuroparietalis in tam kapanmaması sonucu görülür. Bu açıklık membrana pleroparietalis ile septum transversum un birleşmesindeki aksaklık sonucu oluşur ve genelde solda oluşur.

47 Posterolateral herni (bochdalek hernisi) Herni kesesi yoktur. Kolon, omentum, ince bağırsak, mide, dalak, karaciğerin sol lobu thorax boşluğunda bulunur. Kalp ve solunum sistemi ile ilgili komplikasyonlar görülür. Kalp karşı tarafa itilebilir.

48 Posterolateral herni (bochdalek hernisi) Herni tarafındaki akciğer kompresyona uğrar atalektaz i ve kronik akciğer enfeksiyonları gelişebilir. Yenidoğan döneminde tanı konulur konulmaz hemen amaliyat edilmelidir.

49 Anterolateral herni ( morgagni / larey hernisi ): Pars costalis ile pars sternalis arasındaki açıklıktan oluşur. Herni kesesi vardır. Transvers kolon, omentum, mide, ince bağırsaklar thorax a geçerler. Herni strangüle olabilir. Akciğer fonksiyonları ciddi şekilde etkilenmez.

50 Posterior herni Diaphragma nın sağ krusundaki hiatus oesaphageus undan oluşur. Midenin bir kısmı toraks boşluğuna geçer ve herni kesesi mevcuttur. Yeni doğanlarda nadir görülür.

51 akkiz (edinsel) diaphragma hernileri Sliding (gastroosophagial) herni Rolling (paraesophageal) herni Miks ( bileşik ) herni

52 akkiz (edinsel) diaphragma hernileri Akkiz (edinsel) herniler orta yaştaki kimselerde normal kas tonusu azalmış veya anatomik yapısı bozulmuş özofagial açıklıktan veya etrafındaki diaphragma bölgesinden oluşur..

53 akkiz (edinsel) diaphragma hernileri Diaphragma açığından mide arka mediastenuma girer. En sık yetişkin bayanlarda görülür. Gebelik, şişmanlık nedeni ile karın içi basıncının artması en büyük sebeptir

54 akkiz (edinsel) diaphragma hernileri Sliding (gastroesophageal) herni Edinsel henilerin en sık rastlanan şeklidir. Midenin bir kısmı göğüs boşluğuna kaymıştır. Oesophagus kısalmıştır. Özofagogastrik bileşke diaphragma nın üstünde yer alır ve midenin bir kısmı peritonla örtülmüştür.

55 akkiz (edinsel) diaphragma hernileri Rolling (paraoesophageal) herni Özofagogastrik bileşke yerinde olup midenin fundus ve büyük kurvaturu diaphragmanın zayıf noktasından toraks boşluğuna geçer. Hiatus özofagus ile heni deliği arasında bir adale bandı bulunur. Özofagogastrik bileşke bu tip hernilerde normal yerindedir.

56 akkiz (edinsel) diaphragma hernileri Mikst ( bileşik ) herni Her iki tipin birlikte çeşitli şekillerde görüldüğü hernidir. Özofagogastrik bileşke diaphragmanın üzerindedir. Fundus ve büyük kurvatur daha yüksek seviyeye çıkmıştır.

57 travmatik diapragma hernileri Erkeklerde ve solda daha fazla görülür. Bıçak ve kurşun yaralanması gibi delici yaralanmalarda, otomobil ve yüksekten düşme gibi künt travmalarda, ampiyem ve subdiaphragmatik apse gibi sekonder enfeksiyonlarından sonra görülebilir.

58 travmatik diapragma hernileri Genelde travmatik herniler aşağı toraks veya abdomenin künt bir travmaya maruz kalması sonucu oluşur. Aniden artan karın içi basıncının tazyiki diaphragmanın yırtılmasına sebep olur. Genelde kubbe bölgesinde yırtıklar oluşur.

59 Torakal çıkış obstrüksiyonu sendromları (Omuz kavşağı nörovasküler bası sendromları, Scalenus anticus sendromu, Servikal kosta sendromu, Costa clavikuler sendrom, Subclavian hırsızlık sendromu ) Özellikle arasındaki bayanlarda sık görülür. El boyun, omuz ve kollarda ağrı ve duyu azalması / kaybolması ile semptomları başlar. Sıklıkla kolların medial kısmlarında ve göğüs ön duvarındada klinik ortaya çıkar. Adson testi; Tam inspirasyondan sonra nefes tutulur. Boyun hiperextansiyona getirirlir, tutulan tarafın karşı tarafına baş çevrilir. Böylece sıkışma dahada arttırılmış olur. Radial nabzın azalması veya kaybolması ile tanı konur. Allen testi; kol 90 0 kaldırılır, dış rotasyon dırımına getirilir ve baş tutulan tarafın aksi tarafına döndürülür. Sıkışma artacağından semptomlar dahada belirginleşir.

60 Etyoloji: Konjenital tortikollis 1-Başın uterus içinde anormal pozisyonda kalması 2- Bebeğin uterus içinde her hangi bir travmaya maruz kalması 3- M. sternocleidomastoideus un kan dolaşımının bozulması 4- Doğum sırasında ve özellikle makat doğumlarında kas liflerinin yırtılması 5-Servikal vertebraların pirimer konjenital defekti

61 Konjenital tortikollis Klinik: Doğumdan 2-3 gün veya haftalar sonra boyun yan tarafında m. sternocleidomastoideus un içinde zeytin büyüklüğünde kitle tesbit edilir. Kasın içindeki fibroz doku kasın kısalıp kasılmasına yol açar. Servikal vertebralarda olaya adapte olunca kemik deformiteleri görülür. Yüzde asimetri ve o taraf yüzünde küçülme ve göz bozuklukları görülür.

62 Konjenital tortikollis Tedavi: 3-4 yaşından önce tedavi edilen hastalarda yüz asimetrisi kaybolur. Tanı konulur konulmaz kasa ait egzersiz programı uygulanır, 3 ay içinde iyileşebilir. İleri derecede kontraksiyon gelişen geç vakalarda kas ya iki ucundan kesilir yada kas tümü ile çıkartılır.

63 Spazmolitik tortikollis En sık yaşlarındaki kadınlar da daha sık görülür. Boynun hareketlerinde ağrı da artma olur. Kasta spazm sonucu başın karşı yöne rotasyonuna ve boynun aynı tarafa fleksiyonuna yol açar.

64 diğer tortikollis sebepleri Akut olanlar : Boyun bölgesi travmalarına bağlı zedelenmsi, kasın inflamatuar reaksiyonları, lenfadenitis sonucu görülür. Histerik olanlar:pisikolojik nedenler sonucu boyun kaslarını kontrol edile-memesi sonucunda görülür. Servikal vertabra:bu bölge vertebalarına ait travma, yaralanama, enfeksiyon hastalıklarında görülür.

65 Trigonum musculare Trigonum musculare hyoid kemiğinin aşağısında yer alır. Önden boyunun orta hattı, yukarıdan m.omohyoideus un venter superioru ve aşağıda m.sterncleidomastoideus un ön kenarı ile sınırlanır. Döşemesini m.sternohyoideus ve m.sternothyroideus tarafından oluşturulur. Sağ ve sol trigonum musculare beraberce regio laryngotrachealis olarak tanımlanır.

66 Trigonum musculare Döşemesinin altında glandula thyroidea, glandula paratiroidea, trachea, larynx, oesophagus ve bu organların damar ve sinirleri bulunur

67 Trapezius sendromu Boynun miyofasiyal ağrı sendromlarındandır. Akut travma, aşırı extansiyon veya aşırı flexiyon boyun ağrısını başlatabilir. Hasas nokta üst liflerin olduğu bölgedir. Ağrı boynun posterolateraline, çene köşesine, başın o taraf yarısına yayılır.

68 Trapezius sendromu M.trapezeius emosyonel streslere duyarlıdır. Sütyen baskısı, omuz çantaları ve tek elle ağır yük taşıma gibi devamlı uyarı yapan durumlarda ağrı daha kolay provake edilebilir. Ağrılı noktaya lokal anestezik ve kortikosteroid verilmesi ile tedavi edilir.

69 M.pectoralis in yırtılması Etyoloji: Güreş, gülle atma, disk atma, cirit, halter..v.b. spor yapanlarda ağır yük taşıma işlerinde çalışanlarda pectoral kas yırtılabilir. Genelde insersiyo yerine yakın bölgeden yırtılır. Klinik: Kasın humerusa yapışma yerinde ağrı, kolun yukarı ön bölümünde şişme, ekimoz ve hassasiyet. Kolun adduksiyon ve iç rotasyon hareketlerinde hareket kısıklılığı. Tedavi: Kısmi yırtılmalarda fizik tedavi, total yırtılmalarda operasyon yapılır.

70 Pectoral kasın enflemasyonu Etiyoloji: Jimnastik, tenis, golf, kürek, halter, yüzme,fırlatma sporu yapanlarda görülür. Kasın insersiyo yerinde inflamasyon görülür. Klinik: Kasın hareketlerinde azalma, üzerinde hassasiyet. Tedavi: İstirahat ve fizik tedavi. kasın

71 Ekspirasyon kaslarının klinik anatomisi

72 Mm. Dorsi (Sırt kasları) Ekspirasyon kasları M. serratus posterior inferior Mm. iliocostalis Mm. longissumus Mm. spinalis Mm.İntercostales (İntercostal kaslar) Mm. intercostales interni Mm. intercostales intimi. Mm.Abdominis (Karın Kasları) M. obliquus externus abdominis M. obliquus internus abdominis M. transversus abdominis M. rectus abdominis M. quadratus lumborum Mm. subcostales Mm. transversus thoracis

73 Karın önduvarı kaslarının fonksiyonları M. obliquus externus abdominis ve M. obliquus internus abdominis in kontraksionları sonucu vücut lateral flexion ve rotasyon hareketi yapar. M. rectus abdominis ise gövdenin flexiyonunu ve pelvis in stabilizasyonunu sağlar.

74 Karın önduvarı kaslarının fonksiyonları Karın ön ve yan duvarlarında bulunan kaslar inspirasyon sırasında gevşeyerek diaphragma hareketini kolaylaştırırlar. Böylece karın organlarının inspirasyon sırasında yerleşimini kolaylaştırırlar. Karın kasları, öksürme ve hapşırma sırasında meydana gelen zorlu ekspirasyona costaları ve sternumu aşağıya çekerek yardımcı olur.

75 Karın ön duvarı kaslarının fonksiyonları Kasların tonusu karın içi organlarının korunmasını ve desteklenmesini sağlar. Karın kasları ile diaphragmanın kontraksiyonları ve rima glottis in kapanması ile artan intra abdominal basınç miksiyon, defekasyon, kusma ve doğum gibi olayların gerçekleşmesine katkıda bulunur.

76 Omphalocel Yeni doğanın ciddi ve tehlikeli bir embriyolojik gelişim kusurudur. Omphalocel in nedeni; embriyonal dönemde batın ön duvarının mezoblastik infiltrasyonunun durmasıdır. Göbek ve çevresinde yer alan geniş bir karın duvarı defekti bulunur. Defektli bölgenin karın duvarı periton ve amnion zarı ile örtülmüştür. Üzerinde karnın diğer katları ve deri yoktur. Kese içinde mesane, barsak ansları, mide, karaciğer, dalak gibi organların bir veya birkaçı bulunur

77 Gastroşizis Defekt, karın ön duvarının göbek halkasının dışındaki kesiminde, göbek ile costal arcus arasında genellikle sağda yerleşiktir. Karın duvarındaki bu açıklıktan ince ve kalın barsak ansları dışarı çıkar. Barsakları örten herhangi bir kese yoktur. Çok seyrek rastlanır. Diğer organ anomalileri ile birlikte seyreder.

78 Vitellin kanal anomalisi Ductus omphalomesentericus hayatın 7. haftasında kapanır. Bu olayın herhangi bir aşamada duraklaması sonucu çeşitli gelişim kusurları ortaya çıkar. Kanalın tümü varlığını sürdürürse ileum ile göbek arasında bir fistül oluşur. Fistülden gaz, gaita gelebilir. Vitellin kanalın intestinal tarafı kapanırsa göbekte açık kalan kısmı umbilical sinus u oluşur..

79 Urachus anamolisi Embriyonal hayatta göbek ile mesane arasında urachus uzanır. Bu kanal sonradan yerini fibröz bir banta bırakır. Urachus tümü ile göbek etrafında (sinus) yada mesane tarafında açık kalabilir. En çok görülen tamamıyla açık kalmasıdır. Bu durumda göbekten sürekli biçimde veya değişik miktarlarda idrar gelir.

80 Direct inguinal herni Hesselbach üçgeni bölgesinden, inguinal kanalın arka duvarını sürükleyerek doğrudan çıkarlar. Karın ön duvarında doğrudan bir yol izleyerek çıkarlar. Fıtık kesesi A. epigastrica inferior un iç tarafındadır.

81 İndrekt inguinal herni Karın içi organlarının canalis ingiunalis in anulus inguinalis profundusun dan geçmesi ile oluşur. Bu yol doğumdan önce proc. vaginalis in izlediği yolun aynıdır. İnguinal fıtıkların %75 ini oluşturur. İndirekt fıtık karın ön duvarını A. epigastrica inferior un dış tarafından geçerek terk eder.

82 Femoral Herni Femoral kanaldan karın içi organlarının herniye olmasıdır. İnkarserasyon ve strangülasyon riski en fazla olan hernidir. V. saphena varisi ve inguinal bölgedeki lenfadenopati den ayırımı yapılmalıdır.

83 Umblical Herni Göbek Halkasından oluşur Epigastrik Herni Linea alba üzerinde oluşur Spigel Hernisi Linea semilunaris ten laterale oluşur Ensizyonel Herni Operasyon geçirenlerde oluşur

84 Lumbal bölgede oluşan herniler Üst üçgenden oluşan herniler İçinden a.,v.,n.intercostalis XII nin geçtiği üçgenin sınırları; üstte 12.kaburganın alt kenarı, altta m. quadratus lumborum, dış tarafı m. obliquus internus abdominus tarafından oluşturulur.

85 Lumbal bölgede oluşan herniler Alt üçgen ( petit üçgeni) den oluşan herniler : İçinden N.iliohypogastricus un geçtiği petit üçgenin sınırları ; dış tarafı m. obliquus externus abdominus, alt tarafı crista iliaca, iç üst tarafı m. latissumus dorsi tarafından oluşturulur.

86 Dik duruş ve dengede otokton sırt kasları Bel ağrıları kas iskelet sisteminde fonksiyon bozukluğu yapan ve sosyo-ekonomik kayıplara neden olan önemli sağlık sorunlarındandır. En sık yaş arası görülür. Bel ağrılarının etyolojisinde birçok nedenden söz edilmektedir. Ağrı mekanizmasının anlaşılabilmesi ve klinik olarak ayırıcı tanının yapılabilmesi için belin anatomisinin ve biyomekaniğinin iyi bilinmesi gerekir.

87 Dik duruş ve dengede otokton sırt kasları Omurga statik ve dinamik durumda normalde ağrısızdır. Kişi dengeli ve ağrısız olarak ayakta durabilmeli, oturmalı, eğilip doğrulabilmeli ve sağ sola dönebilmelidir. Omurga statiğinin ve dinamiğinin korunması biyomekanik denge sayesinde olur. Biyomekanik dengenin sağlanabilmesi için kemik, eklem, kas ve sinirlerin birlikte ve sağlam olarak çalışması gerekir.

Göğüs Kasları Klinik Anatomisi Dr. Nurullah YÜCEL Doç. Dr. Muzaffer ŞEKER

Göğüs Kasları Klinik Anatomisi Dr. Nurullah YÜCEL Doç. Dr. Muzaffer ŞEKER Göğüs Kasları Klinik Anatomisi Dr. Nurullah YÜCEL Doç. Dr. Muzaffer ŞEKER 1999 Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Anatomi Anabilim Dalı MUSCULI THORACIS M. pectoralis major M. pectoralis minor M. subclavius

Detaylı

Boyun Kasları Klinik Anatomisi Dr. Nurullah YÜCEL Doç. Dr. Muzaffer ŞEKER

Boyun Kasları Klinik Anatomisi Dr. Nurullah YÜCEL Doç. Dr. Muzaffer ŞEKER Boyun Kasları Klinik Anatomisi Dr. Nurullah YÜCEL Doç. Dr. Muzaffer ŞEKER 1999 Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Anatomi Anabilim Dalı Üst sınır; BOYUN oksipital kemiğin protuberentia occipitalis i temporal

Detaylı

Apertura thoracis superior (göğüs girişi) Apertura thoracis inferior (göğüs çıkışı) Toraks duvarını oluşturan tabakalar

Apertura thoracis superior (göğüs girişi) Apertura thoracis inferior (göğüs çıkışı) Toraks duvarını oluşturan tabakalar solunum sistemi 1 TORAKS (GÖĞÜS) DUVARI Toraks (göğüs) Apertura thoracis superior (göğüs girişi) Apertura thoracis inferior (göğüs çıkışı) Toraks duvarını oluşturan tabakalar Toraks duvarı kasları 2 SOLUNUM

Detaylı

Servikal. Torakal. Lumbal. Sakrum

Servikal. Torakal. Lumbal. Sakrum GÖVDE VE HAREKETLERİ Gövde 1. Omurga 2. Göğüs kafesi REK132&SBR178 ANATOMİ VE KİNEZİYOLOJİ Gövdenin Fonksiyonları 1. Baş, boyun ve gövde hareketlerine izin verir 2. Dik durmamızı sağlar 3. Önemli organları

Detaylı

Solunum Sistemi Fizyolojisi

Solunum Sistemi Fizyolojisi Solunum Sistemi Fizyolojisi 1 2 3 4 5 6 7 Solunum Sistemini Oluşturan Yapılar Solunum sistemi burun, agız, farinks (yutak), larinks (gırtlak), trakea (soluk borusu), bronslar, bronsioller, ve alveollerden

Detaylı

PULMONES (AKCİĞERLER) DOÇ.DR.M.CUDİ TUNCER D.Ü.Tıp Fakültesi Anatomi ABD

PULMONES (AKCİĞERLER) DOÇ.DR.M.CUDİ TUNCER D.Ü.Tıp Fakültesi Anatomi ABD PULMONES (AKCİĞERLER) DOÇ.DR.M.CUDİ TUNCER D.Ü.Tıp Fakültesi Anatomi ABD Pulmones *Apex pulmonis *Basis pulmonis *Margo anterior *Margo inferior *Facies mediastinalis *Facies costalis *Facies interlobaris

Detaylı

TORAKS DUVARI ANATOMİSİ (Kemik yapılar ve yumuşak dokular) Dr. Recep Savaş Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji AD, İzmir

TORAKS DUVARI ANATOMİSİ (Kemik yapılar ve yumuşak dokular) Dr. Recep Savaş Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji AD, İzmir TORAKS DUVARI ANATOMİSİ (Kemik yapılar ve yumuşak dokular) Dr. Recep Savaş Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji AD, İzmir Özet: Göğüs duvarı anatomisi Kesitsel anatomi Varyasyonel görünümler Toraks

Detaylı

Dr. Ayşin ÇETİNER KALE

Dr. Ayşin ÇETİNER KALE Dr. Ayşin ÇETİNER KALE Spatium intercostale Birbirine komşu kostalar arasında bulunan boşluk İnterkostal kaslar tarafından doldurulur. Spatium intercostale V. a. ve n. intercostalis ler kostanın alt kenarı

Detaylı

Toraks; gövde nin boyun ile abdomen arasında yer alan parçasıdır. Toraks oniki çift kaburga, sternum, kıkırdak kaburgalar ve oniki torakal omur dan

Toraks; gövde nin boyun ile abdomen arasında yer alan parçasıdır. Toraks oniki çift kaburga, sternum, kıkırdak kaburgalar ve oniki torakal omur dan Toraks; gövde nin boyun ile abdomen arasında yer alan parçasıdır. Toraks oniki çift kaburga, sternum, kıkırdak kaburgalar ve oniki torakal omur dan oluşur. Bu kemik ve kıkırdak yapılar toraks kafesini

Detaylı

Toraks; gövde nin boyun ile abdomen arasında yer alan parçasıdır. Toraks oniki çift kaburga, sternum, kıkırdak kaburgalar ve oniki torakal omur dan

Toraks; gövde nin boyun ile abdomen arasında yer alan parçasıdır. Toraks oniki çift kaburga, sternum, kıkırdak kaburgalar ve oniki torakal omur dan Toraks; gövde nin boyun ile abdomen arasında yer alan parçasıdır. Toraks oniki çift kaburga, sternum, kıkırdak kaburgalar ve oniki torakal omur dan oluşur. Bu kemik ve kıkırdak yapılar toraks kafesini

Detaylı

Dr. Ayşin ÇETİNER KALE

Dr. Ayşin ÇETİNER KALE Dr. Ayşin ÇETİNER KALE 1-Clavicula 2- Incisura jugularis 3- Manubrium sterni 4- Angulus sterni 5- Linea medioclavicularis 6- Corpus sterni 7- Proc. xiphoideus 8- Areola mammae 9- Arcus costalis Angulus

Detaylı

İNSAN ANATOMİSİ ve KİNESYOLOJİ

İNSAN ANATOMİSİ ve KİNESYOLOJİ İNSAN ANATOMİSİ ve KİNESYOLOJİ Gövde Kasları Antrenörlük Eğitimi Bölümü -2013 Eğitim-Öğretim Yılı Güz Dönemi 7. hafta Gövde iskeletini arka tarafta omurga, önde ise göğüs ve kaburga kemikleri oluştururlar.

Detaylı

SOLUNUM SİSTEMİ FİZYOLOJİSİ. Yrd.Doç.Dr. Önder AYTEKİN

SOLUNUM SİSTEMİ FİZYOLOJİSİ. Yrd.Doç.Dr. Önder AYTEKİN SOLUNUM SİSTEMİ FİZYOLOJİSİ Yrd.Doç.Dr. Önder AYTEKİN 2 Solunumun amacı, dokulara oksijen sağlamak ve karbon dioksidi uzaklaştırmaktır. Bu amaç gerçekleştirilirken, solunum dört büyük fonksiyonel olaylar

Detaylı

Solunum: Solunum sistemi" Eritrositler" Dolaşım sistemi"

Solunum: Solunum sistemi Eritrositler Dolaşım sistemi Solunum Fizyolojisi Solunum: O 2 'nin taşınarak hücrelere ulaştırılması, üretilen CO 2 'in uzaklaştırılması." Bu işlevin gerçekleştirilebilmesi için üç sistem koordinasyon içinde çalışır:" " Solunum sistemi"

Detaylı

Solunum yolları Solunum yolları

Solunum yolları Solunum yolları Solunum yolları Üst solunum yolları; nasus (burun), pars nasalis pharyngis (burun yutağı) ve larynx (gırtlak) şeklinde, Alt solunum yolları; trachea (soluk borusu), bronşlar (büyük hava yolları), akciğerler

Detaylı

SOLUNUM SİSTEMİ FİZYOLOJİSİ 19/11/2015 SOLUNUM SİSTEMİ MEKANİZMASI SOLUNUM SİSTEMİ MEKANİZMASI SOLUNUM SİSTEMİ MEKANİZMASI

SOLUNUM SİSTEMİ FİZYOLOJİSİ 19/11/2015 SOLUNUM SİSTEMİ MEKANİZMASI SOLUNUM SİSTEMİ MEKANİZMASI SOLUNUM SİSTEMİ MEKANİZMASI VE FİZYOLOJİSİ FİZYOLOJİSİ Müge BULAKBAŞI Yüksek Hemşire Canlılığın sürdürülebilmesi için vücuda oksijen alınması gerekir. Solunumla alınan oksijen, kullanılarak metabolizma sonucunda karbondioksit açığa

Detaylı

Göğüs ön duvarı, Karın ön ve yan duvarı kasları Ve Meme dokusu. Doç. Dr. Vatan KAVAK

Göğüs ön duvarı, Karın ön ve yan duvarı kasları Ve Meme dokusu. Doç. Dr. Vatan KAVAK Göğüs ön duvarı, Karın ön ve yan duvarı kasları Ve Meme dokusu Doç. Dr. Vatan KAVAK İnsan gövdesi nin Apertura thoracis inferior ile pelvis kemiklerinin üst kenarları arasındaki kısmında iskelet parçası

Detaylı

Slayt 1. Slayt 2. Slayt 3 DİAFRAGMA HASTALIKLARI ANATOMİ. Yrd.Doç.Dr. Burak Veli Ülger. Diafragma - Muskuler - Tendinöz (Centrum tendineum)

Slayt 1. Slayt 2. Slayt 3 DİAFRAGMA HASTALIKLARI ANATOMİ. Yrd.Doç.Dr. Burak Veli Ülger. Diafragma - Muskuler - Tendinöz (Centrum tendineum) Slayt 1 DİAFRAGMA HASTALIKLARI Yrd.Doç.Dr. Burak Veli Ülger Slayt 2 ANATOMİ Diafragma - Muskuler - Tendinöz (Centrum tendineum) Diafragmatik kruslar - Crus Dextrum - Crus Sinistrum Slayt 3 Slayt 4 Diafragmanın

Detaylı

Truncus (arteria) pulmonalis

Truncus (arteria) pulmonalis Truncus (arteria) pulmonalis; sağ ventrikülden başlar, arter olarak ifade edilmesine karşın venöz kan taşır. Sağ ventriküldeki kanı akciğerlere taşır. Kalple ilgili damarların en önde olanıdır. Arcus aortae

Detaylı

Systema Respiratorium

Systema Respiratorium SOLUNUM SİSTEMİ NASUS Systema Respiratorium 2005-2005 LARYNX 1 PULMO Prof. Dr. Mehmet YILDIRIM İ.Ü. Cerrahpaşa TIP Fakültesi Anatomi Anabilim Dalı CANLILAR ALEMİNDE SOLUNUMUN TEMEL DÜZENLENİŞİ İNSAN Ductus

Detaylı

OTONOM SİNİR SİSTEMİ (Fonksiyonel Anatomi)

OTONOM SİNİR SİSTEMİ (Fonksiyonel Anatomi) OTONOM SİNİR SİSTEMİ (Fonksiyonel Anatomi) Otonom sinir sitemi iki alt kısma ayrılır: 1. Sempatik sinir sistemi 2. Parasempatik sinir sistemi Sempatik ve parasempatik sistemin terminal nöronları gangliyonlarda

Detaylı

ANATOMİ ANABİLİM DALI YÜKSEK LİSANS PROGRAMI İLE

ANATOMİ ANABİLİM DALI YÜKSEK LİSANS PROGRAMI İLE ANATOMİ ANABİLİM DALI YÜKSEK LİSANS PROGRAMI İLE İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ VE FIRAT ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ANATOMİ ANABİLİM DALI ORTAK YÜKSEK LİSANS PROGRAMI Program Yürütücüsü : Prof. Dr. Davut

Detaylı

PULMONES (AKCİĞERLER) DOÇ.DR.M.CUDİ TUNCER D.Ü.TIP FAKÜLTESİ ABD

PULMONES (AKCİĞERLER) DOÇ.DR.M.CUDİ TUNCER D.Ü.TIP FAKÜLTESİ ABD PULMONES (AKCİĞERLER) DOÇ.DR.M.CUDİ TUNCER D.Ü.TIP FAKÜLTESİ ABD İntrapulmoner hava yolları (Segmenta bronchopulmonalia) Bronchus principalis (primer) Bronchus lobaris (sekundar) Bronchus segmentalis (tersiyer)

Detaylı

Solunum Sistemi Ne İş Yapar?

Solunum Sistemi Ne İş Yapar? Solunum Sistemi Solunum Sistemi Ne İş Yapar? O 2 değişimi Havadan kana Kandan hücrelere CO 2 değişimi Hücrelerden kana Kandan havaya Kan ph sının düzenlenmesi Ses çıkartma Solunum Sistemi: Genel Bakış

Detaylı

Solunum Fizyolojisi ve PAP Uygulaması. Dr. Ahmet U. Demir

Solunum Fizyolojisi ve PAP Uygulaması. Dr. Ahmet U. Demir Solunum Fizyolojisi ve PAP Uygulaması Dr. Ahmet U. Demir Solunum fizyolojisi Bronş Ağacı Bronş sistemi İleti havayolları: trakea (1) bronşlar (2-7) non respiratuar bronşioller (8-19) Gaz değişimi: respiratuar

Detaylı

Dr. Ayşin Çetiner Kale

Dr. Ayşin Çetiner Kale Dr. Ayşin Çetiner Kale Fascia superficialis- Camper fasyası Üst (dış) yaprak Yağ dokusundan zengin Scrotum da yağ dokusunu kaybeder ve düz kas liflerinden zenginleşerek, scrotum a buruşuk görünümünü veren

Detaylı

VÜCUDUN TEMEL PARÇALARI. 1) Baş-boyun 2)Gövde 3)Ekstremiteler (Kollar ve bacaklar)

VÜCUDUN TEMEL PARÇALARI. 1) Baş-boyun 2)Gövde 3)Ekstremiteler (Kollar ve bacaklar) VÜCUDUN TEMEL PARÇALARI 1) Baş-boyun 2)Gövde 3)Ekstremiteler (Kollar ve bacaklar) 1)BAŞ a)yüz b)kranium (Kafatası) 2) GÖVDE a)toraks (Göğüs kafesi) b)karın 3) EKSTREMİTELER a)üst ekstremiteler b)alt ekstremiteler

Detaylı

Fizyoloji PSİ 123 Hafta Haft 9 a

Fizyoloji PSİ 123 Hafta Haft 9 a Fizyoloji PSİ 123 Hafta 9 Serebrum Bazal Çekirdekler Orta Beyin (Mezensefalon) Beyin sapının üzerinde, beyincik ve ara beyin arasında kalan bölüm Farklı duyu bilgilerini alarak bütünleştirir ve kortekse

Detaylı

KASLAR (MUSCLE) 6. HAFTA. Yrd. Doç. Dr. Kadri KULUALP Yrd. Doç. Dr. Önder AYTEKİN

KASLAR (MUSCLE) 6. HAFTA. Yrd. Doç. Dr. Kadri KULUALP Yrd. Doç. Dr. Önder AYTEKİN KASLAR (MUSCLE) 6. HAFTA Yrd. Doç. Dr. Kadri KULUALP Yrd. Doç. Dr. Önder AYTEKİN KAS (MUSCLE) Hareket sisteminin aktif elemanları kaslardır. Kasın Latincesi, küçük fare anlamına gelen Musculus sözcüğüdür.

Detaylı

Prof. Dr. Fadıl ÖZYENER Fizyoloji Anabilim Dalı

Prof. Dr. Fadıl ÖZYENER Fizyoloji Anabilim Dalı Solunum İşlevlerinin Düzenlenmesi Prof. Dr. Fadıl ÖZYENER Fizyoloji Anabilim Dalı Solunum düzenlenmesinde temel amaç; Organizmaya O 2 sağlamak, Metabolizma sonucu oluşan CO 2 i akciğerler aracılığı ile

Detaylı

Dolaşımın Sinirsel Düzenlenmesi ve Arteryel Basıncın Hızlı Kontrolü. Prof.Dr.Mitat KOZ

Dolaşımın Sinirsel Düzenlenmesi ve Arteryel Basıncın Hızlı Kontrolü. Prof.Dr.Mitat KOZ Dolaşımın Sinirsel Düzenlenmesi ve Arteryel Basıncın Hızlı Kontrolü Prof.Dr.Mitat KOZ DOLAŞIMIN SİNİRSEL KONTROLÜ Doku kan akımının her dokuda ayrı ayrı ayarlanmasında lokal doku kan akımı kontrol mekanizmaları

Detaylı

Dr. Ayşin Çetiner Kale

Dr. Ayşin Çetiner Kale Dr. Ayşin Çetiner Kale Fascia superficialis- Camper fasyası Üst (dış) yaprak Yağ dokusundan zengin Scrotum da yağ dokusunu kaybeder ve düz kas liflerinden zenginleşerek, scrotum a buruşuk görünümünü veren

Detaylı

Truncus (arteria) pulmonalis

Truncus (arteria) pulmonalis 1 Truncus (arteria) pulmonalis Truncus pulmonalis; sağ ventrikülden başlar, arter olarak ifade edilmesine karşın venöz kan taşır. Sağ ventriküldeki kanı akciğerlere taşır. Arcus aortae altında sağ (a.pulmonalis

Detaylı

SOLUNUM SİSTEMİ (SISTEMA RESPIRATORIUM)

SOLUNUM SİSTEMİ (SISTEMA RESPIRATORIUM) SOLUNUM SİSTEMİ (SISTEMA RESPIRATORIUM) Atmosferdeki O2 in kana geçmesi, kan dolaşımındaki CO2 in atmosfere geri verilmesi işlemine solunum (respirasyon) denilir. Solunum iki fazdan meydana gelir. Soluk

Detaylı

Kinesiyoloji ve Bilimsel Altyapısı. Prof.Dr. Mustafa KARAHAN

Kinesiyoloji ve Bilimsel Altyapısı. Prof.Dr. Mustafa KARAHAN Kinesiyoloji ve Bilimsel Altyapısı Prof.Dr. Mustafa KARAHAN Kinesiyoloji Kinesiyoloji insan hareketiyle ilgili mekanik ve anatomik ilkelerin incelenmesidir. Kinesiyoloji anatomi, fizyoloji ve biyomekanik

Detaylı

Solunum Sistemi Fizyolojisi

Solunum Sistemi Fizyolojisi Solunum Sistemi Fizyolojisi Solunum Sistemi Ne İş Yapar? O 2 değişimi Havadan kana Kandan hücrelere CO 2 değişimi Hücrelerden kana Kandan havaya Kan ph sının düzenlenmesi Ses çıkartma Solunum Sistemi:

Detaylı

SOLUNUM SİSTEMİ ANATOMİSİ

SOLUNUM SİSTEMİ ANATOMİSİ SOLUNUM SİSTEMİ ANATOMİSİ KAYNAKLAR http://www.megep.meb.gov.tr/mte_pro gram_modul/moduller_pdf/solunum%2 0Sistemi.pdf https://obs.bilecik.edu.tr/dosyalar/ders Materyal/t%C4%B1bbiterminolojia%C3 %A7%C4%B1k%C3%B6%C4%9Fretim

Detaylı

ÇEVRESEL SİNİR SİSTEMİ SELİN HOCA

ÇEVRESEL SİNİR SİSTEMİ SELİN HOCA ÇEVRESEL SİNİR SİSTEMİ SELİN HOCA Çevresel Sinir Sistemi (ÇSS), Merkezi Sinir Sistemine (MSS) bilgi ileten ve bilgi alan sinir sistemi bölümüdür. Merkezi Sinir Sistemi nden çıkarak tüm vücuda dağılan sinirleri

Detaylı

DÖNEM 2- I. DERS KURULU AMAÇ VE HEDEFLERİ

DÖNEM 2- I. DERS KURULU AMAÇ VE HEDEFLERİ DÖNEM 2- I. DERS KURULU AMAÇ VE HEDEFLERİ Kan, kalp, dolaşım ve solunum sistemine ait normal yapı ve fonksiyonların öğrenilmesi 1. Kanın bileşenlerini, fiziksel ve fonksiyonel özelliklerini sayar, plazmanın

Detaylı

Solunum Sistemi Fizyolojisi

Solunum Sistemi Fizyolojisi Solunum Sistemi Fizyolojisi Solunum Sistemi Solunum sistemi, kan ile atmosfer havası arasında gaz değişimini oluşturabilecek şekilde özelleşmiş bir sistemdir. Solunum sistemindeki gaz değişimi ile hücrelerde

Detaylı

SOLUNUM SİSTEMİ VE EGZERSİZ

SOLUNUM SİSTEMİ VE EGZERSİZ SOLUNUM SİSTEMİ VE EGZERSİZ Egzersiz sırasında çalışan kaslar, ihtiyaç duydukları enerji için oksijen (O 2 ) kullanır ve karbondioksit (CO 2 ) üretir. Akciğerler, hava ile kanın karşılaştığı ı organlardır.

Detaylı

TEMEL İLK YARDIM VE ACİL MÜDAHALE

TEMEL İLK YARDIM VE ACİL MÜDAHALE 1 TEMEL İLK YARDIM VE ACİL MÜDAHALE GİRİŞ : Bir yaralı, hasta ya da kazazedeye ilk yardım yapabilmek ya da herhangi bir yardımda bulunabilmek için, öncelikle gerekenlerin doğru yapılabilmesi için, insan

Detaylı

Solunum Sistemine Ait Tıbbi Terimler. Müge BULAKBAŞI Yüksek Hemşire

Solunum Sistemine Ait Tıbbi Terimler. Müge BULAKBAŞI Yüksek Hemşire Solunum Sistemine Ait Tıbbi Terimler Müge BULAKBAŞI Yüksek Hemşire Solunum sistemi kan ile atmosfer havası arasında gaz değişimini oluşturabilecek şekilde özelleşmiş bir sistemdir. Solunum sistemindeki

Detaylı

11. SINIF KONU ANLATIMI 25 İNSAN FİZYOLOJİSİ SİNİR SİSTEMİ-9 ÇEVRESEL (PERİFERİK) SİNİR SİSTEMİ SİNİR SİSTEMİ HASTALIKLARI

11. SINIF KONU ANLATIMI 25 İNSAN FİZYOLOJİSİ SİNİR SİSTEMİ-9 ÇEVRESEL (PERİFERİK) SİNİR SİSTEMİ SİNİR SİSTEMİ HASTALIKLARI 11. SINIF KONU ANLATIMI 25 İNSAN FİZYOLOJİSİ SİNİR SİSTEMİ-9 ÇEVRESEL (PERİFERİK) SİNİR SİSTEMİ SİNİR SİSTEMİ HASTALIKLARI B) ÇEVRESEL (PERİFERAL) SİNİR SİSTEMİ Çevresel Sinir Sistemi (ÇSS), Merkezi Sinir

Detaylı

SİNDİRİM SİSTEMİ 8. HAFTA. Yrd. Doç. Dr. Kadri KULUALP Yrd. Doç. Dr. Önder AYTEKİN

SİNDİRİM SİSTEMİ 8. HAFTA. Yrd. Doç. Dr. Kadri KULUALP Yrd. Doç. Dr. Önder AYTEKİN SİNDİRİM SİSTEMİ 8. HAFTA Yrd. Doç. Dr. Kadri KULUALP Yrd. Doç. Dr. Önder AYTEKİN SİNDİRİM SİSTEMİNİN İŞLEYİŞİ Canlı organizmaların hayatlarını devam ettirebilmeleri için enerji almaları gerekmektedir.

Detaylı

SOLUNUM SİSTEMİ VE EGZERSİZ

SOLUNUM SİSTEMİ VE EGZERSİZ SOLUNUM SİSTEMİ VE EGZERSİZ Solunum Sisteminin Temel Anatomisi Burun veya ağız Farinks Larinks Trakea Bronşlar Bronşioller Alveoller İletim bölgesi: gaz değişimine katılmayan ağız, burun, larinks, trakea,

Detaylı

Solunum Sistemi Dicle Aras

Solunum Sistemi Dicle Aras Solunum Sistemi Dicle Aras Solunum sistemi, solunum yolları anatomisi, akciğerlerin temel anatomisi, akciğer hacim ve kapasiteleri, akciğerlerde gaz değişimi, gazların kısmi basınçları 3.9.2015 1 Solunum

Detaylı

Columna vertebralis (omurga); vücudun arka ve orta kısmında yer alır, kemikten ve kıkırdaktan oluşur ve içinde omuriliği barındırır.

Columna vertebralis (omurga); vücudun arka ve orta kısmında yer alır, kemikten ve kıkırdaktan oluşur ve içinde omuriliği barındırır. Columna vertebralis (omurga); vücudun arka ve orta kısmında yer alır, kemikten ve kıkırdaktan oluşur ve içinde omuriliği barındırır. İskeletin önemli bir bölümüdür ve temel eksenidir. Sırt boyunca uzanır

Detaylı

Öksürük. Pınar Çelik

Öksürük. Pınar Çelik Öksürük Pınar Çelik Öksürük Öksürük, akciğerleri aspirasyondan koruyan, sekresyonların atılmasını sağlayan, istemli veya istemsiz refleks yolla oluşan, ani patlayıcı ekspirasyon manevrasıdır. Öksürük refleksinin

Detaylı

7 Solunum Sistemi Fizyolojisi

7 Solunum Sistemi Fizyolojisi ÜNİTE 7 Solunum Sistemi Fizyolojisi Bu üniteyi çalıştıktan sonra, Amaçlar Solunum sisteminin temel fonksiyonlarını, Solunum sisteminin fizyolojik anatomisini, Kanda oksijen ve karbondioksit taşınmasını,

Detaylı

M.sternocephalicus. Eq. M.sternomandibularis. Bo.,Cap. M.sternomandibularis M.sternomastoideus. Ov. M.sternomastoideus

M.sternocephalicus. Eq. M.sternomandibularis. Bo.,Cap. M.sternomandibularis M.sternomastoideus. Ov. M.sternomastoideus Mm.colli M.splenius capitis M.splenius cervicis (ca.yok) M.brachiocephalicus M.cleidobrachialis (pars clavicularis m.deltoidei) M.cleidocephalicus M.cleidomastoideus (tüm türlerde) M.cleidooccipitalis

Detaylı

Anatomik Pozisyon

Anatomik Pozisyon Anatomik Pozisyon Ayakta dik duran, baş dik, yüz karşıya dönük, kollar iki yanda sarkık, avuç içleri karşıya dönük ve ayakların topuklardan bitişik olduğu pozisyona denir. 10.04.2018 65 Anatomik Düzlemler

Detaylı

Dr. Recep Savaş Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji AD, İzmir

Dr. Recep Savaş Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji AD, İzmir Dr. Recep Savaş Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji AD, İzmir SİSTEMATİK DEĞERLENDİRME Yorumlama dıştan içe veya içten dışa doğru yapılmalı TORAKS DUVARI Kostalar Sternum Klavikula Torasik vertebralar

Detaylı

İskelet Kasının Egzersize Yanıtı; Ağırlık çalışması ile sinir-kas sisteminde oluşan uyumlar. Prof.Dr.Mitat KOZ

İskelet Kasının Egzersize Yanıtı; Ağırlık çalışması ile sinir-kas sisteminde oluşan uyumlar. Prof.Dr.Mitat KOZ İskelet Kasının Egzersize Yanıtı; Ağırlık çalışması ile sinir-kas sisteminde oluşan uyumlar Prof.Dr.Mitat KOZ 1 İskelet Kasının Egzersize Yanıtı Kas kan akımındaki değişim Kas kuvveti ve dayanıklılığındaki

Detaylı

Hiatal Herniler Tanım Hiatal herni, diyafragmanın özefageal hiatusunda herhangi bir organın anormal protrüzyonu olarak tanımlanmaktadır.

Hiatal Herniler Tanım Hiatal herni, diyafragmanın özefageal hiatusunda herhangi bir organın anormal protrüzyonu olarak tanımlanmaktadır. Hiatal Herniler Tanım Hiatal herni, diyafragmanın özefageal hiatusunda herhangi bir organın anormal protrüzyonu olarak tanımlanmaktadır. Journal of Clinical and Analytical Medicine Göğüs Cerrahisi Ersin

Detaylı

LUMBAL STABİLİZASYON EGZERSİZLERİ

LUMBAL STABİLİZASYON EGZERSİZLERİ TFD Nörolojik Fizyoterapi Grubu Bülteni Cilt/Vol.:1 Sayı/Issue:2 Ağustos/Augst2015 www.norofzt.org LUMBAL STABİLİZASYON EGZERSİZLERİ Lumbal stabilizasyon egzersizleri, anahtar lokal kaslar olan Transversus

Detaylı

SPOR BiYOMEKANiĞiNiN BiYOLOJiK TEMELLERi

SPOR BiYOMEKANiĞiNiN BiYOLOJiK TEMELLERi SPOR BiYOMEKANiĞiNiN BiYOLOJiK TEMELLERi Anatomik referans duruşu; * ayaklar birbirinden biraz uzak, * kollar vücudun yanında serbestçe uzanmış, * avuç içlerinin öne baktığı,duruştur. Bu duruş, doğal dik

Detaylı

Skolyoz. Prof. Dr. Önder Aydıngöz

Skolyoz. Prof. Dr. Önder Aydıngöz Skolyoz Prof. Dr. Önder Aydıngöz Skolyoz Tanım Omurganın lateral eğriliğine skolyoz adı verilir. Ayakta çekilen grafilerde bu eğriliğin 10 o nin üzerinde olması skolyoz olarak kabul edilir. Bu derecenin

Detaylı

Üst Ekstremite / Axilla Anatomisi

Üst Ekstremite / Axilla Anatomisi Cenk Kılıç Ratta Axilla Anatomisi Koltuk altı çukurunun bulunduğu bölgeye regio axillaris denir. Anatomik olarak içinde yapıların bulunduğu bölge ise fossa axillaris (aksiller çukur) adını alır. Fossa

Detaylı

Kaç çeşit yara vardır? Kesik Yaralar Ezikli Yaralar Delici Yaralar Parçalı Yaralar Enfekte Yaralar

Kaç çeşit yara vardır? Kesik Yaralar Ezikli Yaralar Delici Yaralar Parçalı Yaralar Enfekte Yaralar YARALANMALAR YARA NEDİR? Bir travma sonucu deri yada mukozanın bütünlüğünün bozulmasıdır. Aynı zamanda kan damarları, adale ve sinir gibi yapılar etkilenebilir. Derinin koruma özelliği bozulacağından enfeksiyon

Detaylı

SOLUNUM SİSTEMİ HASTALIKLARI. Müge BULAKBAŞI Yüksek Hemşire

SOLUNUM SİSTEMİ HASTALIKLARI. Müge BULAKBAŞI Yüksek Hemşire SOLUNUM SİSTEMİ HASTALIKLARI Müge BULAKBAŞI Yüksek Hemşire ÜST SOLUNUM YOLU Farenjit :Farenks mukozasının iltihabi bir hastalığıdır. Akut ve kronik olarak seyreder. Larenjit :Üst solunum yolunun bir parçası

Detaylı

Karın duvarı fıtıkları

Karın duvarı fıtıkları Karın duvarı fıtıkları Prof. Dr. Metin Ertem İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ, CERRAHPAŞA TIP FAKÜLTESİ, GENEL CERRAHİ A.B.D. Fıtıklar Karın duvarı fıtıkları genellikle karın içi doku ve organların karın duvarındaki

Detaylı

KAS FİZYOLOJİSİ. Yrd.Doç.Dr. Önder AYTEKİN

KAS FİZYOLOJİSİ. Yrd.Doç.Dr. Önder AYTEKİN KAS FİZYOLOJİSİ Yrd.Doç.Dr. Önder AYTEKİN Uyarılabilen dokular herhangi bir uyarıya karşı hücre zarlarının elektriksel özelliğini değiştirerek aksiyon potansiyeli oluşturup, iletebilme özelliği göstermektedir.

Detaylı

Anestezi Uygulama II Bahar / Ders:9. Anestezi ve Emboliler

Anestezi Uygulama II Bahar / Ders:9. Anestezi ve Emboliler Anestezi Uygulama II 2017-2018 Bahar / Ders:9 Anestezi ve Emboliler Öğr. Gör. Ahmet Emre AZAKLI Emboli Nedir? Damarlarda dolaşan kan içerisine hava ya da yabancı cisim girişine bağlı olarak, dolaşımı engelleyen

Detaylı

Göz Fonksiyonel & Klinik Anatomisi ve Fizyolojisi

Göz Fonksiyonel & Klinik Anatomisi ve Fizyolojisi Göz Fonksiyonel & Klinik Anatomisi ve Fizyolojisi Sağlık Bilimleri Fakültesi İş Sağlığı ve Güvenliği Bölümü Temel Anatomi ve Fizyoloji Dersi SBF 122 Öğr.Gör.Dr. Nurullah YÜCEL Fonksiyonel & Klinik Anatomisi

Detaylı

OSTEOARTRİT. Uzm. Fzt. Nazmi ŞEKERCİ

OSTEOARTRİT. Uzm. Fzt. Nazmi ŞEKERCİ OSTEOARTRİT Uzm. Fzt. Nazmi ŞEKERCİ Eklem kıkırdağından başlayıp, eklemlerde mekanik aşınmaya ve dejenerasyona yol açan kronik bir eklem hastalığıdır. LİTERATÜRDEKİ İSİMLERİ ARTROZ DEJENERATİF ARTRİT Yavaş

Detaylı

DÖNEM II HAFTALIK DERS PROGRAMI

DÖNEM II HAFTALIK DERS PROGRAMI TIP FAKÜLTESİ DÖNEM II HAFTALIK DERS PROGRAMI DÖNEM II. DERS KURULU Eylül 0 Kasım 0 Dekan : Dönem II Koordinatörü : Ders Kurulu Başkanı : Prof.Dr. Mustafa SARSILMAZ Yrd.Doç.Dr. Doç.Dr. KURUL DERSLERİ TEORİK

Detaylı

ÜRİNER SİSTEM ANATOMİ ve FİZYOLOJİSİ

ÜRİNER SİSTEM ANATOMİ ve FİZYOLOJİSİ ÜRİNER SİSTEM ANATOMİ ve FİZYOLOJİSİ İdrar oluşturmak... Üriner sistemin ana görevi vücutta oluşan metabolik artıkları idrar yoluyla vücuttan uzaklaştırmak ve sıvı elektrolit dengesini korumaktır. Üriner

Detaylı

FİZYOTERAPİ VE REHABİLİTASYON YÜKSEK LİSANS PROGRAMI

FİZYOTERAPİ VE REHABİLİTASYON YÜKSEK LİSANS PROGRAMI FİZYOTERAPİ VE REHABİLİTASYON YÜKSEK LİSANS PROGRAMI YÜKSEK LİSANS PROGRAMI NA GİRİŞ KOŞULLARI : Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Yüksekokullarının veya Yüksekokul ve Fakültelerin Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon

Detaylı

Artikülasyon. Artikülatör Yapılar

Artikülasyon. Artikülatör Yapılar Artikülasyon Artikülatör Yapılar ARTİKÜLASYON? Artikülasyon, sesin, gırtlak üstü düzenekte yer alan organlar yardımıyla konuşma sesleri olarak şekillendirilip üretilmesidir. Artikülasyon, konuşma seslerinin

Detaylı

Yüzeyel ense, sırt, omuz ve kolun arka bölgesi. Prof. Dr. S. Ayda DEMİRANT

Yüzeyel ense, sırt, omuz ve kolun arka bölgesi. Prof. Dr. S. Ayda DEMİRANT Yüzeyel ense, sırt, omuz ve kolun arka bölgesi Prof. Dr. S. Ayda DEMİRANT Venter frontalis Venter occipitalis Galea aponeurotica Siniri; n.facialis İşlevi; venter frontalis kaş ve burun kökü derisini yukarı

Detaylı

18/11/2015. PA (posteroanterior) AKCİĞER. Önerilen pozisyonlar. Toraks grafileri Çekim teknikleri ve Radyografik Anatomi

18/11/2015. PA (posteroanterior) AKCİĞER. Önerilen pozisyonlar. Toraks grafileri Çekim teknikleri ve Radyografik Anatomi Toraks grafileri Çekim teknikleri ve Radyografik Anatomi Prof.Dr. Murat Kocaoğlu Yakın Doğu Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji Anabilim Dalı Önerilen pozisyonlar Temel: Postero-anterior (PA) erekt (ayakta)

Detaylı

TORAKOLOMBER VERTEBRA KIRIKLARI. Prof.Dr.Nafiz BİLSEL VERTEBRA KIRIKLARI 1

TORAKOLOMBER VERTEBRA KIRIKLARI. Prof.Dr.Nafiz BİLSEL VERTEBRA KIRIKLARI 1 TORAKOLOMBER VERTEBRA KIRIKLARI Prof.Dr.Nafiz BİLSEL VERTEBRA KIRIKLARI 1 Vertebral Kolon 33 omur 23 intervertebral disk 31 çift periferik sinir VERTEBRA KIRIKLARI 3 OMURGANIN EĞRİLİKLERİ Servikal bölgede

Detaylı

Toraks Anatomisi. Hazırlayan : Dr. Necati Çıtak

Toraks Anatomisi. Hazırlayan : Dr. Necati Çıtak Toraks Anatomisi Hazırlayan : Dr. Necati Çıtak Linea İnterspinalise özgün nirengi noktaları Th4 korpusunun alt kenarı hizasından 2.kostanın sternuma bağlandığı yerden (Louis açısı) Mediastinumu, superius

Detaylı

Spondilolistezis. Prof. Dr. Önder Aydıngöz

Spondilolistezis. Prof. Dr. Önder Aydıngöz Spondilolistezis Prof. Dr. Önder Aydıngöz Spondilolistezis Bir vertebra cisminin alttaki üzerinde öne doğru yer değiştirmesidir. Spondilolizis Pars interartikülaristeki lizise verilen isimdir. Spondilolistezis

Detaylı

Spor yaralanmaları sportif aktivite sırasında meydana gelen yaralanmaların genel adıdır. Normal yaşamda yaralanmalar sıklıkla dış etkilerle

Spor yaralanmaları sportif aktivite sırasında meydana gelen yaralanmaların genel adıdır. Normal yaşamda yaralanmalar sıklıkla dış etkilerle Doç. Dr. Onur POLAT Spor yaralanmaları sportif aktivite sırasında meydana gelen yaralanmaların genel adıdır. Normal yaşamda yaralanmalar sıklıkla dış etkilerle gelişirken, spor yaralanmalarında hem dış

Detaylı

PELVİS KIRIKLARI. Prof. Dr. Mehmet Aşık

PELVİS KIRIKLARI. Prof. Dr. Mehmet Aşık PELVİS KIRIKLARI Prof. Dr. Mehmet Aşık PELVİS KIRIKLARI Pelvis, lokomotor sistemin en fazla yük taşıyan bölümüdür. İçindeki majör damar, sinir ve organ yapıları nedeniyle pelvis travmaları kalıcı sakatlık

Detaylı

Kalbin Kendi Damarları ve Kan kaynakları; Koroner Damarlar

Kalbin Kendi Damarları ve Kan kaynakları; Koroner Damarlar Kalbin Kendi Damarları ve Kan kaynakları; Koroner Damarlar Kalp kası beyinden sonra en fazla kana gereksinim duyan organdır. Kalp kendini besleyen kanı aortadan ayrılan arterlerden alır. Bu arterlere koroner

Detaylı

Vaka II. Vaka I. Vaka III. Vaka IV

Vaka II. Vaka I. Vaka III. Vaka IV Göğüs Ağrısına Yaklașım A.Ü. Tıp Fakültesi Acil Tıp A.D Dr. Murat BERBEROĞLU 03.07.2012 Sunu Planı Vakalar Giriș ve Epidemiyoloji Patofizyoloji Tanısal Yaklașım -öykü - risk faktörleri -fizik muayene -test

Detaylı

Burun, anatomik olarak, yüz üzerinde alınla üst dudak arasında bulunan, dışa çıkıntılı, iki delikli koklama ve solunum organı. Koku alma organıdır.

Burun, anatomik olarak, yüz üzerinde alınla üst dudak arasında bulunan, dışa çıkıntılı, iki delikli koklama ve solunum organı. Koku alma organıdır. Burun, anatomik olarak, yüz üzerinde alınla üst dudak arasında bulunan, dışa çıkıntılı, iki delikli koklama ve solunum organı. Koku alma organıdır. Burun boşluğu iki delikle dışarı açılır. Diğer taraftan

Detaylı

DERS TANITIM BİLGİLERİ

DERS TANITIM BİLGİLERİ DERS TANITIM BİLGİLERİ Dersin Kodu ve Adı Bölüm / Program Dersin Dili Dersin Türü Dersi Verenler Dersin Yardımcıları Dersle İlgili Görüşme Saatleri Dersin Amacı Öğrenme Çıktıları ve Alt Beceriler TF20501

Detaylı

T. C. MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI DÖNEM II DOLAŞIM VE SOLUNUM SİSTEMLERİ DERS KURULU

T. C. MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI DÖNEM II DOLAŞIM VE SOLUNUM SİSTEMLERİ DERS KURULU T. C. MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ 2016 2017 EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI DÖNEM II DOLAŞIM VE SOLUNUM SİSTEMLERİ DERS KURULU (31 EKİM 2016 16 ARALIK 2016) DERS PROGRAMI DEKAN DEKAN YRD. DEKAN

Detaylı

İNSAN VÜCUDU Hücre: İnsan vücudunun en küçük yapı taşına hücre denir. Hücrenin beslenmesinde hücre zarı yardımcı olur. İnsan Yapısı: Hücreler birleşerek dokuları,dokular birleşerek organları, organlar

Detaylı

T. C. MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI DÖNEM II DOLAŞIM VE SOLUNUM SİSTEMLERİ DERS KURULU

T. C. MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI DÖNEM II DOLAŞIM VE SOLUNUM SİSTEMLERİ DERS KURULU T. C. MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ 2012 2013 EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI DÖNEM II DOLAŞIM VE SOLUNUM SİSTEMLERİ DERS KURULU (12 KASIM 2012 21 ARALIK 2012) DERS PROGRAMI DEKAN DEKAN YRD. DEKAN

Detaylı

Homeostazis. O 2 CO 2 ph. Akciğerler. Böbrekler

Homeostazis. O 2 CO 2 ph. Akciğerler. Böbrekler Solunum Fizyolojisi SOLUNUM SİSTEMİ Solunum organlarının görevleri İnspirasyon, Ekspirasyon mekanizması Akciğer yüzey gerilimi Solunum hacmi, kapasite ve tipleri Akciğer ve alveolar ventilasyon Oksijenin

Detaylı

ADIM ADIM YGS LYS Adım DOLAŞIM SİSTEMİ 2 DAMARLAR

ADIM ADIM YGS LYS Adım DOLAŞIM SİSTEMİ 2 DAMARLAR ADIM ADIM YGS LYS 174. Adım DOLAŞIM SİSTEMİ 2 DAMARLAR Dolaşım Sisteminde görev alan damarlar şunlardır; 1) Atardamarlar (arterler) 2) Kılcal damarlar (kapiller) 3) Toplardamarlar (venler) 1) Atardamar

Detaylı

BEL AĞRISI. Dahili Servisler

BEL AĞRISI. Dahili Servisler BEL AĞRISI Dahili Servisler İnsan omurgası vücut ağırlığını taşımak, hareketine izin vermek ve spinal kolonu korumak için dizayn edilmiştir. Omurga kolonu, birbiri üzerine dizilmiş olan 24 ayrı omur adı

Detaylı

İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi

İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Prof. Dr. Demir Budak Dekan Eğitim Koordinatörü: Prof. Dr. Asiye Nurten 2016 2017 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI TIP 232 HASTALIKLARA GİRİŞ DERS KURULU YÜRÜTME KURULU

Detaylı

VÜCUT EKSENLERİ ve HAREKET SİSTEMİ

VÜCUT EKSENLERİ ve HAREKET SİSTEMİ VÜCUT EKSENLERİ ve HAREKET SİSTEMİ 1 Bu ana eksenler şunlardır: Sagittal eksen, Vertical eksen, Transvers eksen. 2 Sagittal Eksen Anatomik durumda bulunan bir vücut düşünüldüğünde, önden arkaya doğru uzanan

Detaylı

Dr. Ayşin Çetiner Kale

Dr. Ayşin Çetiner Kale Dr. Ayşin Çetiner Kale N. Accessorius (XI) ÖVE lifler (brankiyal motor) içeren n. accessorius, radix cranialis ve radix spinalis olmak üzere iki kısımdan oluşur. Radix cranialis, nucleus ambiguus'un kaudal

Detaylı

TF 100 DÖNEM I KURULLARA GÖRE ANATOMİ DERS İÇERİKLERİ TEMEL TIP BİLİMLERİ DERS KURULU IV

TF 100 DÖNEM I KURULLARA GÖRE ANATOMİ DERS İÇERİKLERİ TEMEL TIP BİLİMLERİ DERS KURULU IV TF 100 DÖNEM I KURULLARA GÖRE ANATOMİ DERS İÇERİKLERİ TEMEL TIP BİLİMLERİ DERS KURULU IV Konu: Anatomiye Giriş Anatomi Terminolojisi Amaç: Anatominin Bilimsel tanımını kavramak, tıp eğitimindeki önemini

Detaylı

Temel Yaşam Desteği. Yetişkinlerde, çocuklarda ve bebeklerde farklı uygulamalar yapılır.

Temel Yaşam Desteği. Yetişkinlerde, çocuklarda ve bebeklerde farklı uygulamalar yapılır. Hayat kurtarmak amacıyla, bilinç kontrolü yapılıp hava yolu açıklığı sağlandıktan sonra solunumu ve kalbi durmuş kişiye suni solunum ile akciğerlere oksijen gitmesini, dış kalp masajı ile de kalpten kan

Detaylı

D E F O R M İ T E L E R İ

D E F O R M İ T E L E R İ GÖĞÜS ÖN DUVARI D E F O R M İ T E L E R İ DRATALAYŞAHİN Kas iskelet sistemi anomalileri ile veya izole halde kosta, kıkırdak ve sternumu değişik şekillerde etkilemiş olabilen konjenital toraks deformiteleri

Detaylı

Sunu planı. Solunum yetmezliği NON-İNVAZİV MEKANİK VENTİLASYON NIMV

Sunu planı. Solunum yetmezliği NON-İNVAZİV MEKANİK VENTİLASYON NIMV Sunu planı NON-İNVAZİV MEKANİK VENTİLASYON DOÇ. DR. HAKAN TOPAÇOĞLU İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi Neden Endikasyonlar Kontrendikasyonlar Hasta seçilmesi Komplikasyonlar Solunum yetmezliği IMV

Detaylı

GASTER-VENTRİCULUS (MİDE) Prof. Dr. S. Ayda DEMİRANT

GASTER-VENTRİCULUS (MİDE) Prof. Dr. S. Ayda DEMİRANT GASTER-VENTRİCULUS (MİDE) Prof. Dr. S. Ayda DEMİRANT ÖĞRENİM HEDEFLERİ Midenin yerini Midenin kenar,delik ve duvarlarını Midenin bölümlerini ve tabakalarını Midenin damar ve sinirlerini öğrenmek Karın

Detaylı

VÜCUDUMUZDA SISTEMLER. Destek ve Hareket

VÜCUDUMUZDA SISTEMLER. Destek ve Hareket VÜCUDUMUZDA SISTEMLER Destek ve Hareket DESTEK VE HAREKET SİSTEMİ Vücudun hareket etmesini sağlamak Vücutta bulunan organlara destek sağlamak Destek ve Hareket Sistemi İskelet Sistemi Kaslar Kemikler Eklemler

Detaylı

Temel Kas Gurupları Kuvvet Çalışmaları. Dr.Ali KIZILET

Temel Kas Gurupları Kuvvet Çalışmaları. Dr.Ali KIZILET Temel Kas Gurupları Kuvvet Çalışmaları Sportif Performans İçin Merkez Kuvvet Antrenmanı Gövde kasları omurga, kalça ve omuz kemerini stabilize edecek şekilde fonksiyon görürler. Bu sağlam ve dengeli temele

Detaylı

SOLUNUM SİSTEMİ FİZYOLOJİSİ DOÇ.DR.MİTAT KOZ

SOLUNUM SİSTEMİ FİZYOLOJİSİ DOÇ.DR.MİTAT KOZ SOLUNUM SİSTEMİ FİZYOLOJİSİ DOÇ.DR.MİTAT KOZ Solunum Solunum kelimesi iki anlamda kullanılır. Hücresel düzeyde ve Organizma düzeyinde. Hücresel düzeyde hücresel oksidatif metabolizma anlamında kullanılmaktadır.

Detaylı

cularis sinistra, valva mitralis) sistol sırasında kapatır. Ostium aortae; aorta nın sol ventrikülden çıktığı yerde bulunan açıklıktır.

cularis sinistra, valva mitralis) sistol sırasında kapatır. Ostium aortae; aorta nın sol ventrikülden çıktığı yerde bulunan açıklıktır. Kalp; toraks (göğüs) boşluğunda orta mediastinumda, akciğerler arasında lokalize, çizgili kas yapısında ancak istemsiz olarak çalışan bir organdır. Genel olarak kişinin yumruğu kadardır. Kalbin 1/3 ü orta

Detaylı