ALANYA DA YERLEŞME ADLARININ ÖZELLİKLERİ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "ALANYA DA YERLEŞME ADLARININ ÖZELLİKLERİ"

Transkript

1 ALANYA DA YERLEŞME ADLARININ ÖZELLİKLERİ Yrd. Doç. Dr. Süha KOCAKUŞAK ABSTRACT Alanya is located in the M editerranean geographical region within the boundries of the province of Antalya and east of the bay which gulf the same name. The rich historical heritage and geographical features of the region as well as cultural and folkloric characteristics have affected toponymy favorably. In this study, the interactions of human and nature in Alanya and their environment are explored and the outcome is based on the fundamentals of physicaal and human geography. It is possible to observe place-names around Alanya and Tauros mountains and it can be said that this area is a labaratuary for toponymy. GİRİŞ Alanya Akdeniz Coğrafi Bölgemizde, A ntalya ili sınırları içinde ve aynı adı taşıyan Körfezin doğusunda yer almaktadır. Güneyi denize açık bir yanm ada ve bunun hemen gerisindeki kıyı ovası üzerinde gelişmiş olan kentin, kuzeyinde kıyı ovasından itibaren birdenbire yükselen Toroslar bulunur. Bir yarımada ve özellikle kıyı ovası üzerinde gelişmiş olan A k deniz kıyılarımızdaki önemli yerleşm elerim izden olan Alanya: tarihi, coğrafyası, sosyal ve kültürel özellikleriyle incelenmeye değer bir yapı gösterir. Alanya hakkında şimdiye kadar yapılan bilimsel araştırmalar, buradaki kültürel yapının özelliklerini uzun zamandır koruduğunu ortaya koymuştur. Günümüz Alanya'sında gerek dil yapısının, gerek folklorik özelliklerinin, gerekse kültürel özelliklerin uzun yıllar boyunca değişm eyerek bugüne kadar ulaşabilm esinde kanım ızca coğrafi faktörlerin de önemli bir takım rolü olmuştur.

2 172 Alanya'da Yerleşm e A dlarının Ö zellikleri Fiziki koşulların elverişli olması nedeniyle uzun yıllardır iskân alanı olarak tercih edilen Alanya'da en eski iskânın tarihi M.Ö. ki dönem lere kadar inmektedir. Tarihin çeşitli dönem lerinde de önem li bir merkez olan kentin sırasıyla K ilikyalılar, Lidyalılar, Rom alılar, Bizanslılar, Selçuklular, Karamanoğulları ve Osmanlı împaratorluğu'nun hakimiyeti altında kaldığı bilinmektedir. Alanya'nın iskân tarihindeki bu renklilik, onun halen A kdeniz'in önemli yerleşmelerinden biri olm asını sağlamıştır. Çalışm am ızın ilerleyen bölüm lerinde görüleceği gibi, A lanya'daki yerleşm e adlarını incelerken bazı gruplam alar yapmış bulunmaktayız. Bunlar içerisinde göreceğimiz gibi coğrafya ile ilişkili yerleşme adları önemli bir yer tutmaktadır. Bunun yanında tarihi olgulardan, aile adlarından, soy özelliklerinden, yöresel tem ennilerden esinlenerek verilmiş pek çok yerleşme adı da bulunmaktadır. Bunları ayrı ayrı gruplar halinde belirlemiş bulunuyoruz. Ancak toponimi ile ilgili çalışmalara yorum getirmek pek çok bilim dalı ile mümkün olmaktadır. Bu nedenle konumuz gereği sadece coğrafya ile ilişkili olan yerleşm e adlarına yorum getirmiş bulunuyoruz. A L A N YA K E N TİN İN E SK İ İSİM LE R İ Güçlü bir yerleşm e evrimi geçirmiş olan Alanya; M.Ö. ki dönemlerden günüm üze kadar farklı isim ler almıştır. Bunlardan özellikle en eski olanlarında coğrafi özellikleri de görmek mümkündür. Nitekim tarihi kaynaklarda kente verilen ilk isim ler Latince, Yunanca kökenli olarak karşım ıza çıkmaktadır. Tablo: 1. Alanya'nın Eski İsimlerinin Tahlili1. LATINCE İNGİLİZCE TÜRKÇE Coracesyunum......Gökkarga Kalonoros......Güzeldağ...Hükmedilmemiş dae. Vahşi dağ 1 L atince K aynak: A L atin D ictio n ary, C h a rlto n T. L ew is A nd C h arles S hort, O x ford. A t the C larendon Press, 1962, page: 271 and 1280.

3 Alanya'da Yerleşm e A dlarının Ö zellikleri 173 Günümüz Alanya'sının tespit edilen ilk ismi Coracesyunum'dur. Bu ismin Tablo: l'de Türkçe'deki anlamının "Gökkarga" olduğunu görürüz (Tablo: 1). Nitekim bu ismi İbrahim Hakkı Konyalı'da aynı şekilde zikretm iştir2. Bizim burada coğrafi yönden dikkatimizi çeken husus; kente daha o dönemlerde, içinde coğrafya ile ilgili bir kavram olan "Gök" kelimesinin de bulunduğu "Gökkarga" adının verilmesidir. Fotoğraf: l'de Alanya'nın batıdan çekilmiş bir hava fotoğrafı, Şekil: l'de ise uçan bir kuş görülm ektedir. Kanımızca bunların her ikisi arasında bir benzerlik bulunm aktadır. N itekim kıyı çizgisine dikkat ettiğimizde; yarım adanın bütünüyle kuşun baş kısmına, yarım adanın ucundaki kayalık burnun kuşun DIMM? V IE N N A A U S T R IA Fotoğraf: 1 2 İbrahim H akkı K onyalı, A lanya, sayfa: 30.

4 174 Alanya'da Y erleşm e Adlarının Ö zellikleri gagasına, uçan bir kuşun kanatlarının açılımının da yarımadanın iki tarafında uzanan kıyı çizgisine karşılık geldiği görülür. Bu düşüncemizde, karşımıza şu konu bir soru işareti olarak çıkmıştır. Bu da, o dönem in insanının nasıl bizim hava fotoğrafında gördüğümüz şekli görmüş olduğudur. Ancak Alanya çevresinin morfografyasına dikkat ettiğimizde, kıyı ovasım takiben oldukça keskin bir profille dağlık-tepelik alanın (Torosların) yükseldiği görülür ve yükseklik kısa mesafelerde 2000 m. nin üzerlerine ulaşmaktadır. İşte o dönem in insanı Coracesyunum ismini, bu dağlık ünitedeki yüksek zirvelerden kenti görerek vermiş olm alıdır. Bu görünümü sadece kentin batısındaki yüksek noktalardan elde etmenin mümkün

5 Alanya'da Yerleşm e A dlarının Ö zellikleri 175 olduğu düşünürse; eski dönemlerde Coracesyunum'un Torosların bu kesim inden A nadolu'nun iç kesim leri ile bağlantılı olduğu kanaatine varılabilir. Ne ilginçtir ki, Alanya'ya M.Ö. ki dönemlerde verilen diğer bir isim yine coğrafya ile ilişkilidir. Kentin bu diğer adı yine Latince kökenli olan Kalonoros'dur (Tablo: 1). Bu kelimenin günümüzdeki anlamı "Hükmedilememiş Güzellikteki Dağ" veya "Vahşi Dağ"dır. N itekim Konyalı'da Alanya kitabında benzeri bir ifadeyi kullanm ıştır3. Burada yine dikkatimizi çeken husus kentin bu adının da içinde "Dağ" kelimesinin olması, yani coğrafya ile ilişkili olmasıdır. Kanımızca burada dağ olarak işaret edilen yer; denizden itibaren hızla yükselerek 212 m. ye ulaşan yarımadadır. Savunma gereksiniminin, stratejik konumun önemli olduğu dönemlerde bu dağ sarp yamaçları ile kolay kolay istila edilemeyecek bir konuma sahiptir ve kente bunun için Kalonoros (Hükmedilememiş dağ, Vahşi dağ) adı verilmiştir. Günümüze doğru gelindiğine kente verilen ve günümüzdekine en yakın anlamı taşıyan diğer isim "Alâiye"dir. 12. yy.lın hemen başlarında Kalonoros'u harap bir şekilde alan Selçuklu Sultanı Alaüddin Keykubad onu kalesi, hanları, ham amları, medreseleri, cam i leri, yol ve sokakları ile yeniden im ar etmiştir. Keykubad özene bezene yeniden imar ettiği bu yerleşmeye öylesine büyük bir önem vererek, kendi adına izafeten Alâiye adını vermiştir. Böylelikle Selçuklulardan Osmanlılar'a ve hatta Cumhuriyet'in ilk yıllarına kadar "Alâiye" adı korunmuştur. Cumhuriyet Döneminde ise; Atatürk'ün 1933 yılında Gülcemal gemisi ile çıktığı bir Akdeniz gezisi sırasında, Alâiye'den gemiye çekilen bir telgrafta Alâiye ismi, mors alfabesinde yanlışlıkla A lanya olarak çıkar. Atatürk telgrafa bakıp "Alâiye'yi bana Alanya mı yaptıracaksınız? Aslında bu isim de çok güzel, bundan sonra A lanya olsun" der4. D aha sonrada 18 Şubat 1935 tarihinde Alanya'yı ziyaret eder. ALANYA K E N TİN D E M A H A LLE A D L A R I Alanya'daki yerleşm e adlan içinde m ahallelere verilen adların da çalışm am ızda ay n bir önem i bulunm aktadır. Bu itibarla 3 a.g.e. sayfa: H aşim Y etk in, D ü n d en B u g ü n e A lan y a, sayfa: 40.

6 176 Alanya'da Y erleşm e A dlarının Ö zellikleri sadece günümüzdeki mahalle adlarına değil Cumhuriyet öncesi dönem deki mahalle adlarına da değinm e gereksinim i duym aktayız. Kanuni Devrine ait 1530 Tarihli İlyazıcı Defterlerindeki kayıtlara göre Alâiye'de 3 mahalle bulunmaktadır, bunlar: Kale mahallesi, Sath-ı Mail, Taşpazarı M ahallesi'dir5. Bunlardan Kale mahallesi; günümüz Alanya Kalesinin sınırları içinde kalıp, yaklaşık olarak Hisariçi m ahallesinin şimdiki konum una karşılık gelmektedir. İkinci mahalle olan Sath-Mail; yarımadanın doğuya bakan yamaçlarındaki eğimli yüzeye, yani Tersane ve Kızılkulenin arkasında uzanan yam açlara karşılık gelm ektedir6. Ü çüncü mahalle olan Taşpazarı mahallesi ise; yaklaşık olarak şimdiki çarşı mahallesinin sınırlarının güneyde kalan kesim ine karşılık gelm ektedir. Taşpazarı mahallesinin adına uygun olarak, Osmanlı D önem inde de kentin çarşı-pazar yeri olm a görevini yüklendiği m uhakkaktır. Günümüzün Alanya'sında ise 13 mahalle bulunmaktadır. Bu mahallelerin gerek gelişim leri ve gerekse adları, bir yandan kentin geçirmiş olduğu zengin tarihi geçm işe ve dinam i ğe, diğer yandan fiziki coğrafya koşullarına, bir diğer yandan da kentleşme ve turizm gibi birbiriyle iç içe olgulara bağlıdır. Aşağıdaki Tablo'da A lanya'da M ahalle Adları görülmektedir. Tablo: 2. Alanya'da Mahalle Adları. 1. Bektaş Mahallesi 2. Çarşı Mahallesi 3. Güllerpınarı Mahallesi 4. Hacet Mahallesi 5. Hasbahçe Mahallesi 6. Hisariçi Mahallesi 11. Şekerhane Mahallesi 7. Kadıpaşa Mahallesi 12. Tepe Mahallesi 8. Küçük Hasbahçe Mahallesi 13. Tophane Mahallesi 9. Saray Mahallesi 10. Sugözü Mahallesi Görüldüğü gibi mahallelerin adlarının bir kısmında coğrafi özellikleri görmek mümkündür. Örneğin Tepe mahallesi konum iti 5 İbrahim H akkı K onyalı, A lanya, sayfa: S ath-ı M ail: G ü n ü m ü z T ü rk ç e s in d e eğim li y ü zey an lam ın a g elm ek ted ir. B akın ız, M u stafa N ih at Ö zö n, O sm a n lıc a T ü rk ç e S ö zlü k, sayfa: ve 899.

7 Alanya'da Yerleşm e Adlarının Ö zellikleri 177 barıyla Alanya kıyı ovası gerisindeki tepelik alanda kurulmuş bir mahalledir. Güllerpınarı ve Sugözü mahallerininin adlarında ise su ile ilgili ortak özellikleri görmek mümkündür. Bu mahallelerin her ikisi de gerek yeraltı suyunun ve gerekse kaynakların görüldüğü yerlerde kurulmaları dikkat çekicidir. Diğer bir mahalle Bektaş mahallesinin adının başlangıçta tarihi-sosyal olgulardan kaynaklandığı düşünülürse de, bu m ahallenin adında yine coğrafi kavramların etkisinin hakim olduğunu söyleyebiliriz. Gerek bu mahallenin Cum huriyet sonrasında kurulmuş olması ve gerekse "Bek" sözcüğünün Türkçede sağlam anlamında kullanılmış olması ona coğrafi bir özellik kazandırmaktadır7. Nitekim Bektaş mahallesinin, dağınık malzemelerden oluşan kıyı ovasının gerisindeki oldukça sağlam (Bek) yapı gösteren Permo-Karbon kristalin kalkerler üzerinde kurulmuş olması bu düşüncemizi doğrulamaktadır. Hasbahçe ve Küçük Hasbahçe mahallelerinin adlarında yine ortak özelliklerin bulunduğunu söyleyebiliriz. Buralar kentteki yoğun yapılaşmadan önce kıyı ovası üzerindeki verimli tarım alanları üzerinde kurulmuş mahallelerdir. Kadıpaşa, Saray, Hisarçi, Tophane, Şekerhane, Hacet mahallelerinin oluşturduğu grubun adlarının ise, bunların geçmiş dönemlerde üstlendikleri tarihi, sosyal olgularla ilgili oldukları kanaatindeyiz. Çarşı mahallesinin karşıtı ise görüldüğü gibi Osmanlı Döneminde de vardır ve bu mahalle halen kentin çarşı fonksiyonunu yerine getirmektedir. A L A N YA K IR SA L K E SİM İN D E K İ YERLEŞM E A D L A R I N IN Ö ZELLİK LERİ Alanya'nın kırsal kesimindeki yerleşme adları incelenirken hem köyler, hem de bu köylerin mahalleleri ele alınmıştır. Kayıtlara göre Alanya'nın M erkez ve Demirtaş bucağına bağlı 71 köy bulunm aktadır8. Bu köylerin toplam olarak 180 adet mahallesi bulunmaktadır. Buna göre Alanya'nın kırsal kesiminde mahalleler ve köylerin birlikte oluşturduğu yerleşme sayısı ise 251 dir. Şüphesiz ki Alanya'nın kırsal kesim deki yerleşm e adları verilirken tarihi olguların, fiziki ve beşeri özelliklerin, sosyal, kültürel, folklorik yapının etkilerini bir arada görmek mümkündür. Aşağıdaki tabloda A lanya kırsal kesim indeki köylerin ve bunların m ahallelerinin adları görülmektedir. 7 B a k ın ız, O k y an u s A n sik lo p e d ik S ö zlü k, C ilt: 1, sayfa: İç İşleri B akanlığı İller İdaresi G enel M üdürlüğünün en son kayıtlarından alınm ıştır.

8 178 Alanya'da Y erleşm e A dlarının Ö zellikleri Tablo: 3. Alanya Kırsal Kesimindeki Köyler ve Mahallelerin Adlan. Akçatı Araplar Bıçakçı Çıbıklı Günören Kansızlar Kökkerimler Pınardibi M AHALLESİ 2 YERLEŞM ENtN ADI Bük Değirmenönü Bucak YERLEŞMENtN ADI Akdam Pınarönü Suderesi Musakahyalar Alacami Cikçilli Cikçilli Karasaz Asmaca Çatak Kubatlar Çakallar Hacımehmetler Numanlar Üçeller YERLEŞMENtN ADI Avsallar Hacılar Bademağacı Avcılar Gaffarlar Solaklar YERLEŞMENtN ADI Çamyolu Keşte 1 Beşçınar Bük Dimçayı Karapınar Çıplaklı YERLEŞMENİN ADİ Basırlı Değirmendere - MAHALLESİ Bucakoluk

9 Alanya'da Y erleşm e Adlarının Ö zellikleri 179 YERLEŞM ENİN ADI Dereköy Karaboynuzlar M AHALLESİ 1 M AHALLESİ 3 M AHALLESİ 4 M AHALLESİ 6 MAHALLESİ 7 ' MAHALLESİ 8 MAHALLESİ Beceler Belen Çataloluk Çukuryurt Günören Karaağaçtı Kavaklısu Kayabaşı Kırbaçpınar Kızılçukur Pınarbaşı Eyüpler Habibler Karakoca] ı Kargıcak YERLEŞM ENİN ADI M AHALLESİ 3 Elikesik Akan Karagedik Kulular Saçkesen MAHALLESİ 6 MAHALLESİ 7 MAHALLESİ 8 Asar Dalkılıçlı Deliah metli Emirler Güzderesi Karagedik Kelleciler Sinnebeleni MAHALLESİ 6 YERLEŞMENİN ADİ Gözüküçiiklii Beyreli Çendirli Sinnebeleni Gümüşkavak Karabeladan Havutcu Kavuncular Kökoluk Müdürler Ustaah metli Yavaş Hacımehmetli Bağderesi BöcülüsU Kadirkoyağı Kayabaşı Kızılcaşehir Ağzıkara Yukarı mahalle Konaklı Talatiye Kölüşlü Mutluca Kuzyaka M AHALLESİ 1 Sulucak

10 180 Alanya'da Yerleşm e Adlarının Ö zellikleri Mahmutlar Mahmutseydi Payallar Eskiköy Düzkaya Gökçen Kuru çay Üçırmak Pancarlı Saburlar Mahmutseydi Süleymanlar Obaalacami Ambarlar Çamaşan İnlice Kurtlar Yerlibelen MAHALLESİ 6 MAHALLESİ 7 Obaköy Aşağıoba Babaoğlu Çarşambalar Gülevşen Hacıbaba Kadılar Y ukanoba ESKİİ ADI Taşbaşı Toslak Okurcalar Çınar lncaahmetler Köleler Öteköy Dimöteköy MAHALLESİ 6 MAHALLESİ 7 MAHALLESİ 8 MAHALLESİ Çaltı eşiği Dutluk Emişbeleni Kabaklı Karadağ Kayabaşı Ketenlik Kızılca Maldamı Topalbükü Uçanca Paşaköy Tosmur Kuzyaka

11 Alanya'da Y erleşm e A dlarının Ö zellikleri 181 Türkler Kürtler YERLEŞM ENtN ADI Yaylalı i MAHALLESt 3 Pancarh Bilaller Yanıklar MAHALLESİ I M AHALLESİ 2 Akgün Çolaklı Dolubeleni M AHALLESt 4 Yukanköy MAHALLESt 4 Türktaş Eğriçınar Kovallar Pınarbaşı Sazak Taşbaşı Uğurlu Kıvrasıl Çakallar Karagez Yeniköy MAHALLESt 1 Asmalıseki M AHALLESt 2 Dedeoynatan MAHALLESt 3 Hacıkerimle MAHALLESt 4 Kayabaşı M AHALLESİ 5 Uşakpınar YERLEŞMENtN ADI Yeşilköy MAHALLESt - Ulugüney Alara Esence Köyiçi Belen Bahçedere Beyreli i Uzunöz Medde re Çölemenli Kızılkese M AHALLESt 1 Kızıldam Al efendi : Üzümlü Bahçeli MAHALLESt 3 Akçakaya Kemerlibelen Mazilik : Yalcı : Başköy MAHALLESt - MAHALLESİ

12 182 Alanya'da Y erleşm e Adlarının Ö zellikleri : Beldibibi : lshaklı lsaklı İnasar Köklüce Çamlıca Kıllı M AHALLESİ 1 Bademli Belenkıllı Belenli Beslengi Çınarpınar MAHALLESİ 6 Dereköy MAHALLESİ 7 Eğrikaya MAHALLESİ 8 Dödek MAHALLESİ 9 Hacılar 0 Incirlipınar M AHALLESİ 11 Kandamış 2 Kuşakstzlı 3 Kuzladan 4 Lortlar 5 Mucuslar : İspatlı İsbatlı Karapınar Keşe fi i Keşaflı Fettahlar Subaşılar Tülübaşlar YERLEŞMENİN ADİ Fakırcalı Kocaoğlanlı Çırpat Hoburlar tsmahanlı Kaslıoğlu Kuzladan Hocalar Bahçeler Dikmen Tepealanı MAHALLESİ : - İmamlı YERLEŞMENİN ADİ MAHALLESİ 6 Delikdeğirmen Sapadere Apardı Bağlıca Boğaz değirmen Cinali Hatipli Nebiler Seki Asar Karagedik

13 Alanya da Yerleşm e Adlarının Ö zellikleri 183 M AHALLESİ 1 M AHALLESİ 4 MAHALLESİ 6 MAHALLESİ 7 Şehler Şıhlar Arpaçlı Atöldüğü Delikdeğirmen lmamlı İmrahor Karakese Kaşlıoğlu Tınlar M AHALLESİ 2 Uğrak Yuları Çanakçı Eskiköy Işıklı Yaylakonak Döngele Düzalan Döngele Maarif Yeşilöz Domalan Sahurlar Soğukpınar

14 184 Alanya'da Yerleşm e Adlarının Ö zellikleri Yukarıdaki yerleşm e (köy ve mahalle) adlarını inceleyerek onları bütün (Toplam) olarak ele almış bulunuyoruz. Bu nedenle aşağıda vereceğimiz gerek yerleşme adları ve gerekse rakamlardaki oranlar hem köy hem de mahallelerin tamamına aittir. Alanya kırsal kesim indeki yerleşm e adlarını özelliklerine göre bazı gruplara ayırarak incelem ekteyiz9 Buna göre: 1. ADLARINI TARİHİ O LG U LARD AN VE AİLE SO Y ÖZEL LİKLERİNDEN ALAN YERLEŞMELER: Alacami, Kansızlar, Kökkerimler, M usakahyalar, Kubatlar, Avsallar, Hacılar, Avcılar, G affarlar, Solaklar, Basırlı, Bıçakçı, Cikçilli, Hacımehmetler, Üçeller, Çıplaklı, Beceler, Elikesik, Kulular, Saçkesen, Beyreli, Çendirli,, Havutçu, Müdürler, Ustaahmetli, Yavaş, Hacımehmetli, Karaboynuzlar, Eyüpler, Habibler, Karakocalı, Asar, Dalkılıçlı, Deliahmetli, Emirler, Kelleciler, Yukarı mahalle, Konaklı, Kölüşlü, Mutluca, Mahmutlar, Eskiköy, M ahmutseydi, Obaalacami, Obaköy, Aşağıoba, Babaoğlu, Çarşambalar, Gülevşen, Hacıbaba, Kadılar, Yukarıoba, Okurcalar, İnceahmetler, Köleler, Öteköy, Paşaköy, Payallar, Saburlar, Süleymanlar, Ambarlar, Toslak, Maldamı, Tosmur, Türkler, Bilaller, Yanıklar, Kovallar, Sazak, Uğurlu, Köyiçi, Yalçı, Ç o laklı, Yukarıköy, Yeniköy, Dedeoynatan, Hacıkerimler, Beyreli, Çölemenli, Aliefendi, Başköy, İnasar, Köklüce, Beslengi, Dödek, Hacılar, Kandamış, Kuşaksızlı, Lortlar, Mucuşlar, Çırpat, Hoburlar, İsmahanlı, Kaşlıoğlu, Hocalar, İmamlı, İshaklı, İspatlı, Keşefli, Fettahlar, Tülübaşlar, Kocaoğlanlı, Delikdeğirmen, Apardı, Cinali, H a tipli, Nebiler, Asar, Şehler, Arpaçlı, Delikdeğirmen, İmamlı, İmrahor, Kaşlıoğlu, Tırılar, Uğrak, Eskiköy, Döngele, Maarif, Saburlar, Ağzıkara. 2. ADLARINI TOPOGRAFYA-M ORFOGRAFYA-BAKI İLE İL GİLİ ÖZELLİKLERDEN ALAN YERLEŞMELER: Günören, Çatak, Bucak, Bucakoluk, Belen, Çataloluk, Çukuryurt, Günören, Kızılçukur, Karagedik, Sinnebeleni, Kökoluk, Kadirkoyağı, Karagedik, Sinnebeleni, Kızılcaşehir, Kuzyaka, Gökçen, Kuzyaka, İnlice, Yerlibelen, Çaltıeşiği, Emişbeleni, Karadağ, Kızılca, Uçanca, Karagez, U lugüney, Esence, Kızıldam, Yaylalı, Dolubeleni, Asm alıseki, Belen, Kızılkese, Kemerlibelen, Beldibi, Belenkıllı, Belenli, Kuzladan, Dikmen, Tepealanı, Boğazdeğirmen, Seki, Karagedik, Karakese, Çanakçı, Işıklı, Kuzladan, Yaylakonak, Düzalan. 3. ADLARINI SU İLE İLGİLİ ÖZELLİKLERDEN ALAN YER LEŞMELER: Pınardibi, Değirm enönü, Pınarönü, Suderesi, Dimça- 9 B azı y erleşm e a d la n m ü k e rre r o la ra k k u llan ılm ıştır. B u ay n ı adın d eğ işik y erlere verilm esi ile ilgilidir.

15 Alanya'da Y erleşm e Adlarının Ö zellikleri 185 yı, Karapınar, Değirmendere, Dereköy, Kavaklısu, Kırbaçpınar, Pınarbaşı, Akan, Gözüküçüklü, Bağderesi, Böcülüsu, Güzderesi, Sulucak, Kuruçay, Üçırmak, Pınarbaşı, Uzunöz, Uşakpınar, Bahçedere, Çınarpınar, Dereköy, İncirlipınar, Karapınar, Subaşılar, Sapadere, Yeşilöz, Soğukpınar. 4. ADLARINI BİTKİ İLE İLGİLİ ÖZELLİKLERDEN ALAN YERLEŞMELER: Çıbıklı, Asmaca, Bademağacı, Bük, Karasaz, Numanlar, Çamyolu, Beşçınar, Bük, Karaağaçtı, Güm üşkavak, Kavuncular, Kargıcak, Çınar, Pancarlı, Çamaşan, Dutluk, Kabaklı, Ketenlik, Topalbükü, Pancarlı, Eğriçınar, Üzümlü, Bahçeli, M azilik, Çamlıca, Bademli, Fakırçalı, Bahçeler, Bağlıca. 5. ADLARINI TAŞ İLE İLGİLİ ÖZELLİKLERDEN ALAN YER LEŞMELER: Kayabaşı, Düzkaya, Kayabaşı, Taşbaşı, Kayabaşı, Türktaş, Taşbaşı, Kayabaşı, Akçakaya, Eğrikaya. 6. ADLARINI HAYVANLARLA İLGİLİ ÖZELLİKLERDEN ALAN YERLEŞMELER: Çakallar, Kurtlar, Çakallar, Atöldüğü. 7. ADLARINI TEMENNİLERE DAYANAN ÖZELLİKLERDEN ALAN YERLEŞMELER: Akçatı, Akdam, Akgün. Aşağıdaki Tabloda ve Alanya kırsal kesim indeki yerleşm e adlarının özelliklerine göre oluşturduğu gruplar görülm ektedir. Tablo: 4. Alanya Kırsal Kesimindeki Yerleşme Adlarının Oluşturduğu Grupların Sayı ve Oranları. GRUBU BU GRUPDAKİ YERADI SAYISI ORANI 1. Adlarını Tarihi Olgulardan ve Aile, Soy Özelliklerinden Alan Yerleşmeler 2. Adlarını Topografya-Morfografya-Bakı Özelliklerinden Alan Yerleşmeler 3. Adlarını Su ile İlgili Özelliklerden Alan Yerleşmeler 4. Adlarını Bitki ile İlgili Özelliklerden Alan Yerleşmeler 5. Adlarını Taş ile İlgili Özelliklerden Alan Yerleşmeler 6. Adlarını Hayvanlarla İlgili Özelliklerden Alan Yerleşmeler 7. Adlarını Temennilere Dayanan Özelliklerden Alan Yerleşmeler 121 % % % % % % % 1.20

16 186 Alanya da Y erleşm e A dlarının Ö zellikleri Görüldüğü gibi Alanya'nın kırsal kesiminde yerleşme adlarının bir kısmı tarihi olgulardan ve aile, soy adlarından gelmektedir (% 48.20) Bunun dışında kalanlar ise % 51.8'lik bir oran kapsam aktadır. Ancak dikkatimizi çeken husus, bu oran içinde bütünüyle coğrafi terimlere dayanan yerleşme adlan oldukça fazla olmasıdır. Örneğin bunlardan topografya-morfografya-bakı ile ilgili olanların sayısı 61, su ile ilgili olanların sayısı 31, bitki ile ilgili olanların sayısı yine 31 dir. Bu durum, Alanya ve çevresinde yaşayan insanların doğa ile ne kadar fazla iç içe yaşadığının göstergesidir. Yörede yerleşm e isimleri verilirken bir yandan tarihi olgular ve soy özellikleri korunurken diğer yandan da coğrafi öğeler tercih edilmiştir. Dikkatimizi çeken bir husus da coğrafya ile ilgili yerleşme isimleri verilirken bunların uzun süre varlığını koruyabilecek isim ler olm a sına dikkat edilmiştir. Örneğin topografya-m orfografya-bakı ile ilgili adların fazlalığı bunların (yerşekillerinin) yüzyıllardır silinm e yerek kendisini koruyabilme özelliği göstermesidir. Böylelikle isim de kaybolmayarak yüzyıllardır kendisini koruyabilmektedir. Yöre insanı yine coğrafya ile ilişkili ad verirken su ve bitki ile ilgili olanları fazla kullanmıştır. Bunda da yine verdiği adı uzun süre yaşatma arzusu vardır. Çünkü su yerleşik bir isimdir, kolay kolay kaybolmaz. Dere ya da bir pınar kurusa bile onun izi kalır ve verilen ad uzun süre yaşar. Bitki isimleri içinde ise özellikle çınarla ilgili olanlar fazla kullanılmıştır. Çünkü çınar uzun ömürlü, asırlık bir ağaçtır ve kendisi ile ilgili verilen isim de uzun süre yaşar. SONUÇ Toponimi ile ilgili çalışmalar pek çok bilim dalını ve onların yan kollarını ilgilendirmektedir. Ülkemiz gibi güçlü bir tarihi, sosyal kültürel geçmişe ve renkli bir coğrafyaya sahip olan yerlerde bu tür çalışmalarının önemi daha fazladır. Çünkü yer adları ve yerleşme adları günümüzün insanının beşeri özelliklerini, günümüzün coğrafi koşullarını geçmişten yararlanarak açıklamaktadır. G ünümüzde doğal çevre giderek değişmekte, tahrip olm aktadır. Bu nedenle her geçen gün doğal çevre ile ilgili çalışm alar artmaktadır. Doğal çevrenin değişmesinde, doğa ile insan arasındaki etkileşimin büyük önemi vardır. Birbiri ile iç içe yaşayan doğal çevre ile insan ilişkilerini çözmenin pek çok tarihi, sosyal kültürel, coğrafi olgulara da ışık tutacağı muhakkaktır. Böylelikle toponimi çalışmalarının önemi giderek artmaktadır. Yukarıda görüldüğü gibi Alanya ve çevresindeki yerleşme adlarının önemli bir kısmı tarihi

17 Alanya'da Yerleşm e A dlarının Ö zellikleri 187 olgulardan ve aile, soy özelliklerinden esinlenerek verilmiştir. Bu durumu açığa kavuşturmak tarihi değere sahip pek çok olaya ışık tutmaktadır. Örneğin aile ve soy isim lerine yönelik pek çok yerleşme adı olması bize geçmişteki nüfusun dinamiği hakkında bilgi vermektedir. Yörede coğrafya ile ilişkili yerleşme adlarının fazla olması insanın doğal çevre ile olan güçlü bağlılığının bir ürünüdür. BİBLİYOGRAFYA Biumenthal, M Batı Toroslarda Alanya A rd Ülkesinde Jeolojik Araştırmalar. M T.A.E. Yay. Seri D, No. 5, Ankara. Evliya Çelebi Seyahatnamesi. Anadolu, Suriye, H icaz ( ). IX. Cilt, Devlet Basım evi, İstanbul Hacıhamdioğlu, T Alanya Folkloru. Yıl: 3, S: 3, Bayrak Yayımcılık, İstanbul. Konyalı, I.H Alanya (Alâiyye). Ayaydın Basımevi, İstanbul. Lewis, C.T. and Short, C A Latin Dictionary. At The Clarendon Press, Oxford. Lloyd, S.-Rice, S Alanya (A laiyya). Türk Tarih Kurumu Yayınlan IV. Seri-No. 6, Ankara. O zön, M.N Küçük Osmanlıca Türkçe Sözlük. İnkilap ve Aka Kitabevleri, İstanbul. Sür, A Alanya'nın İklimi. Ankara Üniversitesi, Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Yay. No: 270, Ankara. Yetkin, H. Dünden Bugüne Alanya , Okyanus Ansiklopedik Sözlük. Cilt: 1, Pars Yayınlan, 1972, İstanbul , (1980), Alanya İmar Planı Analitik Etüdleri. İller Bankası, Şehircilik-Mimarlık Bürosu, Ankara. İç İşleri Bakanlığı İller İdaresi Gn. Md. Kayıtlan.

SİYASİ PARTİ/BAĞIMSIZ ADAY GÖZLEMCİLERİ. Gözlemcileri Partinin Adı. Adayın Soyadı ve Adı ÇAM MEHMET ALİ YALÇIN ÖMER

SİYASİ PARTİ/BAĞIMSIZ ADAY GÖZLEMCİLERİ. Gözlemcileri Partinin Adı. Adayın Soyadı ve Adı ÇAM MEHMET ALİ YALÇIN ÖMER : 1 AVSALLAR-HACILAR AVSALLAR-HACILAR 2001 212 195 193 0 193 2 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 2002 248 208 202 0 202 6 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 2003 274 224 221 0 221 3 0 0 0 0 0 0

Detaylı

COĞRAFİ YAPISI VE İKLİMİ:

COĞRAFİ YAPISI VE İKLİMİ: TARİHİ : Batı Toroslar ın zirvesinde 1288 yılında kurulan Akseki İlçesi nin tarihi, Roma İmparatorluğu dönemlerine kadar uzanmaktadır. O devirlerde Marla ( Marulya) gibi isimlerle adlandırılan İlçe, 1872

Detaylı

COĞRAFYA BÖLÜMÜ NDEN EDREMİT KÖRFEZİ KUZEY KIYILARINA ARAZİ ÇALIŞMASI

COĞRAFYA BÖLÜMÜ NDEN EDREMİT KÖRFEZİ KUZEY KIYILARINA ARAZİ ÇALIŞMASI COĞRAFYA BÖLÜMÜ NDEN EDREMİT KÖRFEZİ KUZEY KIYILARINA ARAZİ ÇALIŞMASI Fen Edebiyat Fakültesi, Coğrafya Bölümü 4. Sınıf öğrencilerine yönelik olarak Arazi Uygulamaları VII dersi kapsamında Yrd. Doç. Dr.

Detaylı

MENTEŞE YÖRESİ Kıyı Ege Bölgesinün Büyük Menderes Oluğu güneyinde kalan kesimine "Menteşe Yöresi" denilmektedir. 13. yüzyılda Manteşe yöresi

MENTEŞE YÖRESİ Kıyı Ege Bölgesinün Büyük Menderes Oluğu güneyinde kalan kesimine Menteşe Yöresi denilmektedir. 13. yüzyılda Manteşe yöresi MENTEŞE YÖRESİ MENTEŞE YÖRESİ Kıyı Ege Bölgesinün Büyük Menderes Oluğu güneyinde kalan kesimine "Menteşe Yöresi" denilmektedir. 13. yüzyılda Manteşe yöresi Bizanslıların elinde bulunuyordu. Bizanslıların

Detaylı

COĞRAFYA ARAZİ KULLANIMI VE ETKİLERİ ASLIHAN TORUK 11/F-1701

COĞRAFYA ARAZİ KULLANIMI VE ETKİLERİ ASLIHAN TORUK 11/F-1701 COĞRAFYA ARAZİ KULLANIMI VE ETKİLERİ ASLIHAN TORUK 11/F-1701 Türkiye de Arazi Kullanımı Türkiye yüzey şekilleri bakımından çok farklı özelliklere sahiptir. Ülkemizde oluşum özellikleri birbirinden farklı

Detaylı

İnce Burun Fener Fener İnce Burun BATI KARADENİZ BÖLGESİ KIYI GERİSİ DAĞLARI ÇAM DAĞI Batıdan Sakarya Irmağı, doğudan ise Melen Suyu tarafından sınırlanan ÇAM DAĞI, kuzeyde Kocaali; güneyde

Detaylı

ANTALYA İLİNDE OKUL ÖNCESİ DERSLİK İHTİYAÇ LİSTESİ

ANTALYA İLİNDE OKUL ÖNCESİ DERSLİK İHTİYAÇ LİSTESİ ANTALYA İLİNDE OKUL ÖNCESİ İHTİYAÇ LİSTESİ İLÇE AKSEKİ Taşlıca Ahmet Hamdi Akseki İlköğretim Oku. 1 33 1 AKSEKİ Cevizli İlköğretim Okulu 1 40 2 AKSEKİ Kuyucak İlköğretim Okulu 3 AKSEKİ Fersinalanı Ali

Detaylı

T.C. ALANYA BELEDİYESİ MECLİS KARARI. ad em m urat yücel MUSTAFA TOKSÖZ MEHMET KULA

T.C. ALANYA BELEDİYESİ MECLİS KARARI. ad em m urat yücel MUSTAFA TOKSÖZ MEHMET KULA Meclis Başkam Meclis Katibi Meclis Katibi T.C. ALANYA BELEDİYESİ MECLİS KARARI ad em m urat yücel MUSTAFA TOKSÖZ MEHMET KULA Dönemi Karar Tarihi 2018 04-09-2018 Birleşim Oturum 1 1 Karar No Eki 178 1 İmar

Detaylı

Fiziki Özellikleri. Coğrafi Konumu Yer Şekilleri İklimi

Fiziki Özellikleri. Coğrafi Konumu Yer Şekilleri İklimi KİMLİK KARTI Başkent: Roma Yüz Ölçümü: 301.225 km 2 Nüfusu: 60.300.000 (2010) Resmi Dili: İtalyanca Dini: Hristiyanlık Kişi Başına Düşen Milli Gelir: 29.500 $ Şehir Nüfus Oranı: %79 Ekonomik Faal Nüfus

Detaylı

Murat TÜRKEŞ ve Telat KOÇ Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü, Çanakkale

Murat TÜRKEŞ ve Telat KOÇ Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü, Çanakkale (*)Türkeş, M. ve Koç, T. 2007. Kazdağı Yöresi ve dağlık alan (dağ sistemi) kavramları üzerine düşünceler. Troy Çanakkale 29:18-19. KAZ DAĞI YÖRESİ VE DAĞLIK ALAN (DAĞ SİSTEMİ) KAVRAMLARI ÜZERİNE DÜŞÜNCELER

Detaylı

BELEDİYESİ STRATEJİK PLANI

BELEDİYESİ STRATEJİK PLANI . ALANYA 2015-2019 BELEDİYESİ STRATEJİK PLANI ALANYA BELEDİYESİ 2015-2019 STRATEJİK PLANI T.C. ALANYA BELEDİYESİ İÇİNDEKİLER İçindekiler... 3 Tablolar Listesi... 5 Grafikler Listesi... 7 Haritalar Listesi...

Detaylı

T.C. ANTALYA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANLIĞI İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığı Planlama Şube Müdürlüğü

T.C. ANTALYA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANLIĞI İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığı Planlama Şube Müdürlüğü Antalya Büyükşehir Belediyesi Planlama Şube Müdürlüğü Sayı: 90852262-301.03-E.15 Tarih: 02.01.2017 22:26 Dosya Numarası: 2017-263 T.C. ANTALYA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANLIĞI İmar ve Şehircilik Dairesi

Detaylı

III.BÖLÜM A - KARADENİZ BÖLGESİ HAKKINDA

III.BÖLÜM A - KARADENİZ BÖLGESİ HAKKINDA III.BÖLÜM Bu bölümde ağırlıklı olarak Kızılırmak deltasının batı kenarından başlayıp Adapazarı ve Bilecik'in doğusuna kadar uzanan ve Kastamonu yu içine alan Batı Karadeniz Bölümü, Kastamonu ili, Araç

Detaylı

COĞRAFYANIN PUSULASI HARİTALARLA COĞRAFYA 2018 KPSS BAYRAM MERAL

COĞRAFYANIN PUSULASI HARİTALARLA COĞRAFYA 2018 KPSS BAYRAM MERAL COĞRAFYANIN PUSULASI HARİTALARLA COĞRAFYA 2018 BAYRAM MERAL 1 Genel Yetenek - Cihan URAL Yazar Bayram MERAL ISBN 978-605-9459-31-0 Yayın ve Dağıtım Dizgi Tasarım Kapak Tasarımı Yayın Sertifika No. Baskı

Detaylı

COĞRAFYA YEREL COĞRAFYA GENEL COĞRAFYA

COĞRAFYA YEREL COĞRAFYA GENEL COĞRAFYA COĞRAFİ KONUM COĞRAFYA YEREL COĞRAFYA GENEL COĞRAFYA Yeryüzünün belli bir bölümünü FİZİKİ coğrafya BEŞERİ ve gösterir. EKONOMİK -Doğa olaylarını -Kıtalar coğrafya konu alır. -Ülkeler -İnsanlar ve -Klimatoloji

Detaylı

ANTALYA İLİ ÖZEL ÖĞRENCİ YURTLARI GÜNCEL TELEFON VE ADRES BİLGİLERİ İL ADI İLÇE ADI YURT ADI ADRESİ

ANTALYA İLİ ÖZEL ÖĞRENCİ YURTLARI GÜNCEL TELEFON VE ADRES BİLGİLERİ İL ADI İLÇE ADI YURT ADI ADRESİ ANTALYA İLİ ÖZEL ÖĞRENCİ YURTLARI GÜNCEL TELEFON VE ADRES BİLGİLERİ 1 ANTALYA AKSEKİ ÖZEL HİLAL ORTAÖĞRETİMERKEK ÖĞRENCİ DEMİRCİLER MAH. MUSTAFA DURUK CAD. : 91 AKSEKİ/ANTALYA 6781551 2 ANTALYA AKSEKİ

Detaylı

HALFETİ İLÇEMİZ. Halfeti

HALFETİ İLÇEMİZ. Halfeti HALFETİ İLÇEMİZ Halfeti Şanlıurfa merkez ilçesine 112 km mesafede olan ilçenin yüzölçümü 646 km² dir. İlçe; 3 belediye, 1 bucak, 36 köy ve 23 mezradan oluşmaktadır. Batısında Gaziantep iline bağlı Araban,

Detaylı

MEKANSAL BIR SENTEZ: TÜRKIYE. Türkiye nin İklim Elemanları Türkiye de İklim Çeşitleri

MEKANSAL BIR SENTEZ: TÜRKIYE. Türkiye nin İklim Elemanları Türkiye de İklim Çeşitleri MEKANSAL BIR SENTEZ: TÜRKIYE Türkiye nin İklim Elemanları Türkiye de İklim Çeşitleri Türkiye de Sıcaklık Türkiye de Yıllık Ortalama Sıcaklık Dağılışı Türkiye haritası incelendiğinde Yükseltiye bağlı olarak

Detaylı

Beşparmak, Karakümes ve Marçal Dağları'ndan oluşan dağlara "Batı Menteşe Dağları" denir.

Beşparmak, Karakümes ve Marçal Dağları'ndan oluşan dağlara Batı Menteşe Dağları denir. Beşparmak, Karakümes ve Marçal Dağları'ndan oluşan dağlara "Batı Menteşe Dağları" denir. yukarıda adı geçen dağlardan oluşan "Doğu Menteşe Dağları" arasında arasında Çine Çayı Vadisi uzanır. Aydın iline

Detaylı

B A S I N Ç ve RÜZGARLAR

B A S I N Ç ve RÜZGARLAR B A S I N Ç ve RÜZGARLAR B A S I N Ç ve RÜZGARLAR Havadaki su buharı ve gazların, cisimler üzerine uyguladığı ağırlığa basınç denir. Basıncı ölçen alet barometredir. Normal hava basıncı 1013 milibardır.

Detaylı

Başkale nin Tarihçesi: Başkale Coğrafyası:

Başkale nin Tarihçesi: Başkale Coğrafyası: Başkale nin Tarihçesi: Başkale Urartular zamanında Adamma olarak adlandırılan bir yerleşme yeriydi. Ermeniler buraya Adamakert ismini vermişlerdir. Sonraları Romalılar ve Partlar arasında sınır bölgesi

Detaylı

ŞANLIURFA YI GEZELİM

ŞANLIURFA YI GEZELİM ŞANLIURFA YI GEZELİM 3. Gün: URFA NIN KALBİNDEN GÜNEŞİN BATIŞINA GEZİ TÜRKİYE NİN GURURU ATATÜRK BARAJI Türkiye de ki elektrik üretimini artırmak ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi ndeki 9 ili kapsayan tarım

Detaylı

5. SINIF SOSYAL BİLGİLER BÖLGEMİZİ TANIYALIM TESTİ. 1- VADİ: Akarsuların yataklarını derinleştirerek oluşturdukları uzun yarıklardır.

5. SINIF SOSYAL BİLGİLER BÖLGEMİZİ TANIYALIM TESTİ. 1- VADİ: Akarsuların yataklarını derinleştirerek oluşturdukları uzun yarıklardır. 1- VADİ: Akarsuların yataklarını derinleştirerek oluşturdukları uzun yarıklardır. PLATO: Çevresine göre yüksekte kalmış, akarsular tarafından derince yarılmış geniş düzlüklerdir. ADA: Dört tarafı karayla

Detaylı

İÇİNDEKİLER TABLOLAR DİZİNİ

İÇİNDEKİLER TABLOLAR DİZİNİ EYLÜL, 2018 i İÇİNDEKİLER 1. PLAN DEĞİŞİKLİĞİNİN KAPSAMI... 2 2. PLANLAMA ALANININ GENEL TANIMI... 3 3. MEVCUT PLAN KARARLARI... 6 4. YASAL DAYANAK... 8 5. PLAN DEĞİŞİKLİĞİNİN AMAÇ VE GEREÇLERİ... 9 5.1.

Detaylı

MARMARA COĞRAFYA DERGİSİ SAYI: 17, OCAK , S: İSTANBUL ISSN: Copyright 2008

MARMARA COĞRAFYA DERGİSİ SAYI: 17, OCAK , S: İSTANBUL ISSN: Copyright 2008 MARMARA COĞRAFYA DERGİSİ SAYI: 17, OCAK - 2008, S:172-184 İSTANBUL ISSN:1303-2429 Copyright 2008 http://www.marmaracografya.com YÜKSELDİKÇE BÖLGELERİMİZE GÖRE HER 100 M.DEKİ YAĞIŞ ARTIŞI ÜZERİNE BİR DENEME

Detaylı

GEVALE KALESĠ KAZI ÇALIġMALARI

GEVALE KALESĠ KAZI ÇALIġMALARI GEVALE KALESĠ KAZI ÇALIġMALARI Konya da Osmanlı ordusunun kenti fethettikten sonra yıktırdığı kabul edilen Gevale Kalesi nin kalıntıları bulundu. Buluntular kentin bilinen tarihini değiģtirecek nitelikte.

Detaylı

ÖSYM. Diğer sayfaya geçiniz KPSS / GYGK-CS

ÖSYM. Diğer sayfaya geçiniz KPSS / GYGK-CS 31. 32. Televizyonda hava durumunu aktaran sunucu, Türkiye kıyılarında rüzgârın karayel ve poyrazdan saatte 50-60 kilometre hızla estiğini söylemiştir. Buna göre, haritada numaralanmış rüzgârlardan hangisinin

Detaylı

TARIMSAL ORMANCILIK (AGROFORESTRY) Prof. Dr. İbrahim TURNA

TARIMSAL ORMANCILIK (AGROFORESTRY) Prof. Dr. İbrahim TURNA TARIMSAL ORMANCILIK (AGROFORESTRY) Prof. Dr. İbrahim TURNA 6.3.2.4. Akdeniz Bölgesinde Tarımsal Ormancılık Uygulamaları ve Potansiyeli Bölgenin Genel Özellikleri: Akdeniz kıyıları boyunca uzanan Toros

Detaylı

İMAR VE ŞEHİRCİLİK MÜDÜRLÜĞÜ

İMAR VE ŞEHİRCİLİK MÜDÜRLÜĞÜ FAALİYET RAPORU 2007 - İMAR VE ŞEHİRCİLİK MÜDÜRLÜĞÜ İMAR VE ŞEHİRCİLİK MÜDÜRLÜĞÜ Alanya Belediye Teşkilatı 1872 yılında kurulmuştur. İlk Belediye Başkanı Ahmet Asım Bey 1901 yılında göreve başlamıştır.

Detaylı

Herhangi bir noktanın dünya üzerinde bulunduğu yere COĞRAFİ KONUM denir. Coğrafi konum ikiye ayrılır. 1. Matematik Konum 2.

Herhangi bir noktanın dünya üzerinde bulunduğu yere COĞRAFİ KONUM denir. Coğrafi konum ikiye ayrılır. 1. Matematik Konum 2. Herhangi bir noktanın dünya üzerinde bulunduğu yere COĞRAFİ KONUM denir. Coğrafi konum ikiye ayrılır. 1. Matematik Konum 2. Özel Konum 1. Türkiye nin Matematik (Mutlak) Konumu Türkiye nin Ekvatora ve başlangıç

Detaylı

MAĞARALARI VE YERLEŞİM ALANI

MAĞARALARI VE YERLEŞİM ALANI TÜRKİYE DOĞAL VE KÜLTÜREL VARLIKLARI ENVANTERİ ENV. NO. 58.01.0.02 ÇİMENYENİCE KÖYÜ, KÖROĞLU TEPELERİ, I39-a4 MAĞARALARI VE YERLEŞİM ALANI İL SİVAS İLÇE HAFİK MAH.-KÖY VE MEVKİİ Çimenyenice Köyü GENEL

Detaylı

B-) Aşağıda verilen sözcüklerden uygun olanları ilgili cümlelere uygun biçimde yerleştiriniz.

B-) Aşağıda verilen sözcüklerden uygun olanları ilgili cümlelere uygun biçimde yerleştiriniz. A-) Aşağıdaki bilgilerden doğru olanın yanına (D), yanlış olanın yanına (Y) yazınız. 1-( ) Ege Bölgesi nde dağlar kıyıya paralel uzanır. 2-( ) Çarşamba ve Bafra Karadeniz kıyısındaki delta ovalarımızdır.

Detaylı

MANİSA İLİ SARUHANLI İLÇESİ

MANİSA İLİ SARUHANLI İLÇESİ MANİSA İLİ SARUHANLI İLÇESİ UYGULAMA İMAR PLANI DEĞİŞİKLİĞİ PLAN AÇIKLAMA RAPORU ÖLÇEK:1/1000 Pafta No: K19-d-01-b-3b / K19-d-02-a-4a PİM PLANLAMA BÜROSU Yılmaz Şevket KOCATUĞ / Şehir Plancısı Yarhasanlar

Detaylı

MANİSA İLİ SARUHANLI İLÇESİ

MANİSA İLİ SARUHANLI İLÇESİ MANİSA İLİ SARUHANLI İLÇESİ UYGULAMA İMAR PLANI DEĞİŞİKLİĞİ PLAN AÇIKLAMA RAPORU ÖLÇEK:1/1000 Pafta No: K19-d-02-a-3a / K19-d-02-a-4b PİM PLANLAMA BÜROSU Yılmaz Şevket KOCATUĞ / Şehir Plancısı Yarhasanlar

Detaylı

PERFORMANS TAKİP SINAVLARI KARŞILAŞTIRMALI SONUÇ ANALİZLERİ

PERFORMANS TAKİP SINAVLARI KARŞILAŞTIRMALI SONUÇ ANALİZLERİ T.C. ANTALYA VALİLİĞİ MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ ( Başarı İzleme ve Değerlendirme Birimi ) 2012-2015 (SON 3 YIL) PERFORMANS TAKİP SINAVLARI KARŞILAŞTIRMALI SONUÇ ANALİZLERİ ORTAOKUL İlköğretim ve Lise Başarı

Detaylı

T.C. MEHMET AKİF ERSOY ÜNİVERSİTESİ Fen-Edebiyat Fakültesi

T.C. MEHMET AKİF ERSOY ÜNİVERSİTESİ Fen-Edebiyat Fakültesi T.C. EHET AKİF ERSOY ÜNİVERSİTESİ Fen-Edebiyat Fakültesi ÖĞRETİ YILI : 2015 / 2016 PROGRAI : COĞRAFYA Dersin (adı,teorik,uygulama,kredisi, toplam ve AKT değişikliklerinde; dersin kodu "15" ile başlayacak,

Detaylı

Türkiye nin Coğrafi Bölgelerinin Belirlenme Çalışmaları. Yard.Doç.Dr. Mehmet Fatih DÖKER

Türkiye nin Coğrafi Bölgelerinin Belirlenme Çalışmaları. Yard.Doç.Dr. Mehmet Fatih DÖKER Türkiye nin Coğrafi Bölgelerinin Belirlenme Çalışmaları Yard.Doç.Dr. Mehmet Fatih DÖKER HATIRLATMA 1-Bölge Nedir? 2- Bölge Ayrımında Kullanılan Kriterler DOĞAL ÖZELLİKLER BEŞERİ VE EKONOMİK ÖZELLİKLER

Detaylı

İTALYA. Sanayi,Turizm,Ulaşım

İTALYA. Sanayi,Turizm,Ulaşım İTALYA FİZİKİ ÖZELLİKLERİ Coğrafi konum Yer şekilleri İklimi BEŞERİ ÖZELLİKLERİ Nüfusu Tarım ve hayvancılık Madencilik Sanayi,Turizm,Ulaşım İTALYANIN KİMLİK KARTI BAŞKENTİ:Roma DİLİ:İtalyanca DİNİ:Hıristiyanlık

Detaylı

2016 Başkale nin Tarihçesi: Başkale Coğrafyası:

2016 Başkale nin Tarihçesi: Başkale Coğrafyası: Başkale nin Tarihçesi: Başkale Urartular zamanında Adamma olarak adlandırılan bir yerleşme yeriydi. Ermeniler buraya Adamakert ismini vermişlerdir. Sonraları Romalılar ve Partlar arasında sınır bölgesi

Detaylı

MİLAS TAKİ KENTLEŞME SÜRECİNİN TÜRKİYE GENELİNDEN FARKLILAŞMASI VE NEDENLERİ

MİLAS TAKİ KENTLEŞME SÜRECİNİN TÜRKİYE GENELİNDEN FARKLILAŞMASI VE NEDENLERİ ORTAÖĞRETİM ÖĞRENCİLERİ ARASI ARAŞTIRMA PROJELERİ YARIŞMASI T.C. MİLAS KAYMAKAMLIĞI MİLAS ANADOLU LİSESİ MİLAS TAKİ KENTLEŞME SÜRECİNİN TÜRKİYE GENELİNDEN FARKLILAŞMASI VE NEDENLERİ Özlem TURAN Simge ÖZTUNA

Detaylı

Başlıca Kıyı Tipleri, Özellikleri ve Oluşum Süreçleri

Başlıca Kıyı Tipleri, Özellikleri ve Oluşum Süreçleri Başlıca Kıyı Tipleri, Özellikleri ve Oluşum Süreçleri Dünya da bir birinden farklı kıyı tipleri oluşmuştur. Bu farklılıkların oluşmasında; Dalga ve akıntılar, Dağların kıyıya uzanış doğrultusu, Kıyılardaki

Detaylı

SARAY Saray İlçesinin Tarihçesi:

SARAY Saray İlçesinin Tarihçesi: Saray İlçesinin Tarihçesi: Saray İlçesinin ne zaman ve kimler tarafından hangi tarihte kurulduğu kesin bilinmemekle beraber, bölgedeki yerleşimin Van Bölgesinde olduğu gibi tarih öncesi dönemlere uzandığı

Detaylı

Kafiristan nasıl Nuristan oldu?

Kafiristan nasıl Nuristan oldu? Kafiristan nasıl Nuristan oldu? Afganistan'ın doğusunda Nuristan olarak anılan bölgenin Kafiristan geçmişi ve İslam diniyle tanışmasının hikayesi hayli ilginç. 10.07.2017 / 13:21 Hindikuş Dağları'nın güneydoğusunda

Detaylı

MANİSA İLİ KIRKAĞAÇ İLÇESİ ŞAİREŞREF MAHALLESİ ADA NAZIM İMAR PLANI DEĞİŞİKLİĞİ

MANİSA İLİ KIRKAĞAÇ İLÇESİ ŞAİREŞREF MAHALLESİ ADA NAZIM İMAR PLANI DEĞİŞİKLİĞİ 1-) PLANLAMA ALANININ TANIMI a.) COĞRAFİ KONUM, NÜFUS ve İDARİ YAPI Kırkağaç, Manisa nın kuzey batısında, İzmir-Bandırma demiryolu üzerindedir. Manisa ya uzaklığı 79 km. dir. Denizden yüksekliği 100 m

Detaylı

kpss coğrafya tamam çözümlü mesut atalay - önder cengiz

kpss coğrafya tamam çözümlü mesut atalay - önder cengiz kpss soru bankası tamam çözümlü coğrafya mesut atalay - önder cengiz Mesut Atalay - Önder Cengiz KPSS Coğrafya Soru Bankası ISBN 978-605-364-240-4 Kitapta yer alan bölümlerin tüm sorumluluğu yazarlarına

Detaylı

ORDU SIRA NO İLÇESİ ADI SİT TÜRÜ 1 FATSA GAGA GÖLÜ 1.VE 3. DERECE DOĞAL SİT ALANI 2 MERKEZ

ORDU SIRA NO İLÇESİ ADI SİT TÜRÜ 1 FATSA GAGA GÖLÜ 1.VE 3. DERECE DOĞAL SİT ALANI 2 MERKEZ ORDU DOĞAL SİT ALANLARI SIRA NO İLÇESİ ADI SİT TÜRÜ 1 FATSA GAGA GÖLÜ 1.VE 3. DERECE DOĞAL SİT ALANI 2 MERKEZ BAYADI KÖYÜ KURUL KAYALIKLARI 1. DERECE ARKEOLOJİK VE DOĞAL SİT ALANI, 3. DERECE DOĞAL SİT

Detaylı

MANİSA İLİ, ŞEHZADELER İLÇESİ, YUKARIÇOBANİSA MAHALLESİ, PARSEL: /1000 ÖLÇEKLİ UYGULAMA İMAR PLANI DEĞİŞİKLİĞİ AÇIKLAMA RAPORU

MANİSA İLİ, ŞEHZADELER İLÇESİ, YUKARIÇOBANİSA MAHALLESİ, PARSEL: /1000 ÖLÇEKLİ UYGULAMA İMAR PLANI DEĞİŞİKLİĞİ AÇIKLAMA RAPORU SINIR PLANLAMA LTD.ŞTİ MANİSA İLİ, ŞEHZADELER İLÇESİ, YUKARIÇOBANİSA MAHALLESİ, PARSEL:2677-2678 1/1000 ÖLÇEKLİ UYGULAMA İMAR PLANI DEĞİŞİKLİĞİ AÇIKLAMA RAPORU Nisan-2017 Milli Kütüphane Caddesi No:31

Detaylı

RÜZGARLAR. Birbirine yakın iki merkezde sıcaklık farkı oluşması durumunda görülecek ilk olay rüzgarın esmeye başlamasıdır.

RÜZGARLAR. Birbirine yakın iki merkezde sıcaklık farkı oluşması durumunda görülecek ilk olay rüzgarın esmeye başlamasıdır. RÜZGARLAR Yüksek basınçtan alçak basınca doğru olan hava hareketidir. Birbirine yakın iki merkezde sıcaklık farkı oluşması durumunda görülecek ilk olay rüzgarın esmeye başlamasıdır. Rüzgarın Hızında Etkili

Detaylı

ANTALYA MURATPAŞA BELEDİYE MECLİSİNİN TARİH VE 406 SAYILI KARARI

ANTALYA MURATPAŞA BELEDİYE MECLİSİNİN TARİH VE 406 SAYILI KARARI ANTALYA MURATPAŞA BELEDİYE MECLİSİNİN 04.10.2018 TARİH VE 406 SAYILI KARARI Gündemin 14. Maddesi Karar No. 406 Özü: E=0.60 yapdaşma koşullu, kuzeyden 5 m, batısındaki 11 parselden ve güneyden 10 ar yapı

Detaylı

(Change of Water Masses-Dust Storms Interaction in Syria and Iraq) Suriye ve Irak taki Su Kütlelerindeki Değişimin Toz Fırtınaları ile İlişkisi

(Change of Water Masses-Dust Storms Interaction in Syria and Iraq) Suriye ve Irak taki Su Kütlelerindeki Değişimin Toz Fırtınaları ile İlişkisi V. ULUSLARARASI KUM VE TOZ FIRTINASI ÇALIŞTAYI ORTA DOĞU TOZ KAYNAKLARI VE ETKİLERİ 23-25 EKİM 2017, İSTANBUL (Change of Water Masses-Dust Storms Interaction in Syria and Iraq) Suriye ve Irak taki Su Kütlelerindeki

Detaylı

Yazar Administrator Perşembe, 26 Nisan 2012 17:25 - Son Güncelleme Cumartesi, 19 Mayıs 2012 14:22

Yazar Administrator Perşembe, 26 Nisan 2012 17:25 - Son Güncelleme Cumartesi, 19 Mayıs 2012 14:22 Batman'ın tarihi hakkında en eski bilgiler halk hikayeleri, mitler ve Heredot tarihinde verilmektedir. Ortak verilere göre MED kralı Abtyagestin'in torunu Kyros karsıtı Erpagazso M.Ö. 550 yilinda yenilince

Detaylı

MANİSA İLİ ŞEHZADELER İLÇESİ KARAAĞAÇLI MAHALLESİ TEKNİK TARIM ÜRÜNLERİ İTH. İHR. SAN. TİC. LTD. ŞTİ.

MANİSA İLİ ŞEHZADELER İLÇESİ KARAAĞAÇLI MAHALLESİ TEKNİK TARIM ÜRÜNLERİ İTH. İHR. SAN. TİC. LTD. ŞTİ. MANİSA İLİ ŞEHZADELER İLÇESİ KARAAĞAÇLI MAHALLESİ TEKNİK TARIM ÜRÜNLERİ İTH. İHR. SAN. TİC. LTD. ŞTİ. UYGULAMA İMAR PLANI DEĞİŞİKLİĞİ PLAN AÇIKLAMA RAPORU ÖLÇEK:1/1000 Pafta No: 23 - O - I c Parsel No:

Detaylı

ARPAÇAY DA TARİHİ VE ARKEOLOJİK ARAŞTIRMALAR Historical and Archaeological Research in Arpacay

ARPAÇAY DA TARİHİ VE ARKEOLOJİK ARAŞTIRMALAR Historical and Archaeological Research in Arpacay Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi Journal of the Institute of Social Sciences Sayı Number 1, Bahar Spring 2008, 57-71 ARPAÇAY DA TARİHİ VE ARKEOLOJİK ARAŞTIRMALAR Historical and Archaeological Research

Detaylı

ÖZEL EGE LİSESİ İKLİM

ÖZEL EGE LİSESİ İKLİM ÖZEL EGE LİSESİ İKLİM Rehber Öğretmen : Şule Yıldız Hazırlayanlar : Bartu Çetin Burak Demiral Nilüfer İduğ Esra Tuncer Ege Uludağ Meriç Tekin 2000-2001 İZMİR TEŞEKKÜR Bize bu projede yardımda bulunan başta

Detaylı

Başkan 07 001 097 HOCALAR İMAMLI UĞRAK VE YEŞİLÖZ KÖYLERİ KURS VE OKUL TALEBELERİNE YARDIM DERNEĞİ HOCALAR KÖYÜ/ALANYA/ANTALYA SÜLEYMAN ÇAKMAK

Başkan 07 001 097 HOCALAR İMAMLI UĞRAK VE YEŞİLÖZ KÖYLERİ KURS VE OKUL TALEBELERİNE YARDIM DERNEĞİ HOCALAR KÖYÜ/ALANYA/ANTALYA SÜLEYMAN ÇAKMAK Kütük No Kurum Adı Kısa Adı Adres Detay 07 001 037 ALANYA KURS VE OKUL TALEBELERİNE YARDIM DERNEĞİ DİNEK MAH. MAH. NO:NO:5/DİNEK ÖĞRENCİ YURDU Mehmet AKTI 07 001 083 ALANYA KÜLTÜR VARLIKLARINI KORUMA VE

Detaylı

Konya İli Beyşehir İlçesi Fasıllar Anıtı ve Çevresi Yüzey Araştırması 2013 Yılı Çalışmaları

Konya İli Beyşehir İlçesi Fasıllar Anıtı ve Çevresi Yüzey Araştırması 2013 Yılı Çalışmaları Konya İli Beyşehir İlçesi Fasıllar Anıtı ve Çevresi Yüzey Araştırması 2013 Yılı Çalışmaları Yrd. Doç. Dr. Yiğit H. Erbil, Hacettepe Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Konya İli Beyşehir İlçesi Fasıllar Anıtı

Detaylı

T.C. ANTALYA BÜYÜKSEHİR BELEDİYESİ. 9 9 İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığı Planlama Şube Müdürlüğü BAŞKANLIK MAKAMINA

T.C. ANTALYA BÜYÜKSEHİR BELEDİYESİ. 9 9 İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığı Planlama Şube Müdürlüğü BAŞKANLIK MAKAMINA T.C. ANTALYA BÜYÜKSEHİR BELEDİYESİ 9 9 İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığı Planlama Şube Müdürlüğü \ ' O S sf ( -/ EXP02016 A N T A L Y A Sayı : 90852262-301.03-- 39'S(/ Konu: Alanya İlçesi, Cumhuriyet

Detaylı

T.C. ANTALYA BÜYÜK ŞEH İR BELEDİYE BAŞKANLIĞI İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığı Planlama Şube Müdürlüğü

T.C. ANTALYA BÜYÜK ŞEH İR BELEDİYE BAŞKANLIĞI İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığı Planlama Şube Müdürlüğü T.C. ANTALYA BÜYÜK ŞEH İR BELEDİYE BAŞKANLIĞI İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığı Planlama Şube Müdürlüğü * 'V ı EXP02016 Sayı : 90852262-301.03- V i> b Xx / Konu: Döşemealtı İlçesi, Çıplaklı Mahallesi,

Detaylı

ANTALYA İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ ORTAOKUL 8

ANTALYA İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ ORTAOKUL 8 ANTALYA MLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ ORTAOKUL 8.SINIFLAR MLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ PERFORMANS TAKİP SINAVI () (20 MART 2014) MLİ EĞİTİM BAKANLIĞI TEMEL EĞİTİMDEN ORTAÖĞRETİME GEÇİS SİSTEMİ () (28-29 KASIM 2013) TÜRKÇE

Detaylı

BALIKESİR İLİ BANDIRMA İLÇESİ SUNULLAH MAHALLESİ NAZIM İMAR PLANI DEĞİŞİKLİKLİĞİ AÇIKLAMA RAPORU 19M

BALIKESİR İLİ BANDIRMA İLÇESİ SUNULLAH MAHALLESİ NAZIM İMAR PLANI DEĞİŞİKLİKLİĞİ AÇIKLAMA RAPORU 19M BALIKESİR İLİ BANDIRMA İLÇESİ SUNULLAH MAHALLESİ NAZIM İMAR PLANI DEĞİŞİKLİKLİĞİ AÇIKLAMA RAPORU 723 ADA 337 PARSEL (ESKİ 723 ADA 336-164 PARSEL) 1/5000 19M 2016 1 2 1. Planlama Alanı Tanımı Planlama alanı

Detaylı

T.C. A N T A LY A B Ü Y Ü K ŞEH İR BELED İY E B A ŞK A N LIĞ I İm ar ve Ş ehircilik D airesi Başl<anlığı

T.C. A N T A LY A B Ü Y Ü K ŞEH İR BELED İY E B A ŞK A N LIĞ I İm ar ve Ş ehircilik D airesi Başl<anlığı Antalya BûyOKşeliir Belediyesi Planlama Şube MiMStuluğü Sayı- 90852262-301 03-E 1840 Tatili. 03.07.2017 20.36 Dosya Mumarası- 2017-121127 T.C. A N T A LY A B Ü Y Ü K ŞEH İR BELED İY E B A ŞK A N LIĞ I

Detaylı

Akdeniz in Pleyistosen Deniz Düzeyi Değişimlerini Karakterize Eden, Çok Dönemli-Çok Kökenli Bir Mağara: Gilindire Mağarası (Aydıncık-İçel)

Akdeniz in Pleyistosen Deniz Düzeyi Değişimlerini Karakterize Eden, Çok Dönemli-Çok Kökenli Bir Mağara: Gilindire Mağarası (Aydıncık-İçel) Akdeniz in Pleyistosen Deniz Düzeyi Değişimlerini Karakterize Eden, Çok Dönemli-Çok Kökenli Bir Mağara: Gilindire Mağarası (Aydıncık-İçel) The Cave With Multiple-Periods And Origins Characterizing The

Detaylı

PLAN AÇIKLAMA RAPORU

PLAN AÇIKLAMA RAPORU BALIKESİR İLİ, KARESİ İLÇESİ, ATATÜRK MAHALLESİ, ADA 4324/PARSEL 30, ADA 4325/PARSELLER 8-9-10 VE 11 DE KAYITLI TAŞINMAZLAR İÇİN HAZIRLANAN 1/5000 ÖLÇEKLİ NAZIM İMAR PLANI DEĞİŞİKLİĞİ PLAN AÇIKLAMA RAPORU

Detaylı

ANTALYA İLİ 2012 SBS (SINIF PUANI (SP) SONUÇLARINA GÖRE) OKUL BAŞARILARI

ANTALYA İLİ 2012 SBS (SINIF PUANI (SP) SONUÇLARINA GÖRE) OKUL BAŞARILARI (SINIF () SONUÇLARINA GÖRE) BAŞARILARI 1 MANAVGAT ÖZEL AKDENİZ BAŞARI İÖO 456,372 2 MURATPAŞA İSTEK ÖZEL ANTALYA YEDİTEPE İÖO 455,472 3 DÖŞEMEALTI ÖZEL BAHÇEŞEHİR İÖO 451,980 4 MANAVGAT ÖZEL BAHÇEŞEHİR

Detaylı

DEVLETİN ADI: Büyük Britanya ve Kuzey İrlanda Birleşik Krallığı BAŞŞEHRİ: Londra YÜZÖLÇÜMÜ: 244.110 km2 NÜFUSU: 57.411.000 RESMİ DİLİ: İngilizce

DEVLETİN ADI: Büyük Britanya ve Kuzey İrlanda Birleşik Krallığı BAŞŞEHRİ: Londra YÜZÖLÇÜMÜ: 244.110 km2 NÜFUSU: 57.411.000 RESMİ DİLİ: İngilizce İNGİLTERE DEVLETİN ADI: Büyük Britanya ve Kuzey İrlanda Birleşik Krallığı BAŞŞEHRİ: Londra YÜZÖLÇÜMÜ: 244.110 km2 NÜFUSU: 57.411.000 RESMİ DİLİ: İngilizce DİNİ: Hıristiyanlık PARA BİRİMİ: Sterlin 1.

Detaylı

1- Çevresine göre alçakta kalmış ve vadilerle derin yarılmamış düzlüklere ne denir?

1- Çevresine göre alçakta kalmış ve vadilerle derin yarılmamış düzlüklere ne denir? 1- Çevresine göre alçakta kalmış ve vadilerle derin yarılmamış düzlüklere ne denir? a. Ova b. Vadi c. Plato d. Delta 2- Coğrafi bölgelerle ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur? a. Coğrafi özellikleri

Detaylı

HARİTA BİLGİSİ ETKİNLİK

HARİTA BİLGİSİ ETKİNLİK HARİTA Dünya nın tamamının veya bir bölümünün kuş bakışı, küçültülerek bir düzleme aktarılmasıdır. kuşbakışı PLAN... Bir çizimin harita olabilmesi için... KROKİ... PROJEKSİYONLAR: Dünya nın şeklinin geoit

Detaylı

Finlandiya nın Tarihçesi

Finlandiya nın Tarihçesi Finlandiya Yüzölçümü :338.145 km 2 Nüfusu :5.175.783 İdare şekli :Cumhuriyet Başkenti :Helsinki Önemli şehirleri :Tampere, Espoo, Turku Dili :Fince Dini :Hristiyanlık Para birimi :Euro, Fin Markası Finlandiya

Detaylı

Kitap Adı : Hatay İli nin Su Potansiyeli Ve Sürdürülebilir Yönetimi

Kitap Adı : Hatay İli nin Su Potansiyeli Ve Sürdürülebilir Yönetimi Kitap Adı : Hatay İli nin Su Potansiyeli Ve Sürdürülebilir Yönetimi Yazarlar :Doç.Dr.Hüseyin KORKMAZ Arş.Gör.Atilla KARATAŞ Baskı Yılı : 2012 Sayfa Sayısı : 176 Fiyatı : 14 TL Kitapların satışı Mustafa

Detaylı

Alanya Bülten. İki yılda 52 park, 207 yaşam boyu spor aleti Ücretsizdir. Güneş Enerji Santrali Projesi bağlantı protokolü imzalandı

Alanya Bülten. İki yılda 52 park, 207 yaşam boyu spor aleti Ücretsizdir. Güneş Enerji Santrali Projesi bağlantı protokolü imzalandı Alanya Bülten ISSN 2016 Ücretsizdir. 2148-1806 İki yılda 52 park, 207 yaşam boyu spor aleti 50 Güneş Enerji Santrali Projesi bağlantı protokolü imzalandı 68 Alanya ya En İyi Tatil Şehri Ödülü 70 Alanya

Detaylı

MANİSA İLİ KIRKAĞAÇ İLÇESİ SARIAĞA MAHALLESİ 16 ADA 5 PARSEL NAZIM İMAR PLANI DEĞİŞİKLİĞİ

MANİSA İLİ KIRKAĞAÇ İLÇESİ SARIAĞA MAHALLESİ 16 ADA 5 PARSEL NAZIM İMAR PLANI DEĞİŞİKLİĞİ 1-) PLANLAMA ALANININ TANIMI a.) COĞRAFİ KONUM, NÜFUS ve İDARİ YAPI Kırkağaç, Manisa nın kuzey batısında, İzmir-Bandırma demiryolu üzerindedir. Manisa ya uzaklığı 79 km. dir. Denizden yüksekliği 100 m

Detaylı

ve 20 Tekne Kapasiteli Yüzer İskele

ve 20 Tekne Kapasiteli Yüzer İskele MUĞLA İLİ, FETHİYE İLÇESİ, GÖCEK MAHALLESİ, 265 ADA 1 PARSEL, 266 ADA 1 PARSEL 433 ADA 1 PARSEL ve 20 Tekne Kapasiteli Yüzer İskele 1 İÇİNDEKiLER BÖLUM -1: TAŞINMAZLARA YÖNELiK MEVCUT DURUM ANALiZi...

Detaylı

İÇİNDEKİLER SÖZEL BÖLÜM

İÇİNDEKİLER SÖZEL BÖLÜM İÇİNDEKİLER SÖZEL BÖLÜM 1. SÖZCÜKTE ANLAM... 3 A. Sözcükte Anlam Özellikleri... 3 B. Sözcükler Arası Anlam İlişkileri... 5 C. Sözcüklerde Anlam Olayları... 12 D. Kalıplaşmış Söz Grupları... 14 2. CÜMLENİN

Detaylı

PERVARİ İLÇESİ. Siirt deki Kültür Varlıkları

PERVARİ İLÇESİ. Siirt deki Kültür Varlıkları PERVARİ İLÇESİ Siirt deki Kültür Varlıkları 185 3.6. PERVARİ İLÇESİ 3.6.1. PALAMUT KÖYÜ UMURLU MEZRASI HANI Han Umurlu Mezrasının hemen dışındadır. Yapı üzerinde kim tarafından ve ne zaman yaptırıldığını

Detaylı

MANİSA İLİ KIRKAĞAÇ İLÇESİ SARIAĞA MAHALLESİ 16 ADA 5 PARSEL UYGULAMA İMAR PLANI DEĞİŞİKLİĞİ

MANİSA İLİ KIRKAĞAÇ İLÇESİ SARIAĞA MAHALLESİ 16 ADA 5 PARSEL UYGULAMA İMAR PLANI DEĞİŞİKLİĞİ 1-) PLANLAMA ALANININ TANIMI a.) COĞRAFİ KONUM, NÜFUS ve İDARİ YAPI Kırkağaç, Manisa nın kuzey batısında, İzmir-Bandırma demiryolu üzerindedir. Manisa ya uzaklığı 79 km. dir. Denizden yüksekliği 100 m

Detaylı

Horzumalayaka-ALAŞEHİR (MANİSA) 156 ADA 17 PARSEL DOĞAL MİNERALLİ SU ŞİŞELEME TESİSİ NAZIM İMAR PLANI AÇIKLAMA RAPORU

Horzumalayaka-ALAŞEHİR (MANİSA) 156 ADA 17 PARSEL DOĞAL MİNERALLİ SU ŞİŞELEME TESİSİ NAZIM İMAR PLANI AÇIKLAMA RAPORU Horzumalayaka-ALAŞEHİR (MANİSA) 156 ADA 17 PARSEL DOĞAL MİNERALLİ SU ŞİŞELEME TESİSİ NAZIM İMAR PLANI AÇIKLAMA RAPORU Yerkabuğunun çeşitli derinliklerinde uygun jeolojik şartlarda doğal olarak oluşan,

Detaylı

sonra Türkiye deki şehirli nüfus, toplam nüfusun yarısını geçmiştir. TÜİK in 2017 verilerine göre şehirli nüfus oranı %92,5 dir.

sonra Türkiye deki şehirli nüfus, toplam nüfusun yarısını geçmiştir. TÜİK in 2017 verilerine göre şehirli nüfus oranı %92,5 dir. Şehirlerin Gelişimi Şehirlerin ortaya çıkış biçimleri ve ekonomik etkinlikleri farklı olduğundan, şehirlerle ilgili tek bir tanım yapabilmek güçtür. Ancak şehirleri kırsal yerleşim birimlerinden ayıran

Detaylı

KPSS GEOMETRİ ÇIKMIŞ SORU ANALİZİ ( ) GEOMETRİ SORULARININ DAĞILIMI Doğruda Açılar

KPSS GEOMETRİ ÇIKMIŞ SORU ANALİZİ ( ) GEOMETRİ SORULARININ DAĞILIMI Doğruda Açılar Değerli Öğrenciler; Önümüzde hepimizin yaşamında ve geleceğinin belirlenmesinde büyük rol oynayacak olan YGS ve KPSS sınavları var. Sınav başarısını arttırmak için elbette iyi bir hazırlık ve stratejimizin

Detaylı

KÖPRÜLÜ KANYON MİLLİ PARKININ COĞRAFİ ÖZELLİKLERİ

KÖPRÜLÜ KANYON MİLLİ PARKININ COĞRAFİ ÖZELLİKLERİ KÖPRÜLÜ KANYON MİLLİ PARKININ COĞRAFİ ÖZELLİKLERİ Arş.Gör. Süha KOCAKUŞAK, Arş.Gör. Hakan YİGİTBAŞIO& LU Milli Park kavramı ilk kez A.B.D. de 1872 yılmda ortaya çıkmış ve kısa zamanda dünyanın çeşitli

Detaylı

EDİRNE UZUNKÖPRÜ DOĞAL ORTAMI TEMİZ HAVASI İLE SÜPER BİR YAŞAM BURADA UZUNKÖPRÜ DE. MÜSTAKİL TAPULU İMARLI ARSA SATIŞI İSTER YATIRIM YAPIN KAZANIN

EDİRNE UZUNKÖPRÜ DOĞAL ORTAMI TEMİZ HAVASI İLE SÜPER BİR YAŞAM BURADA UZUNKÖPRÜ DE. MÜSTAKİL TAPULU İMARLI ARSA SATIŞI İSTER YATIRIM YAPIN KAZANIN EDİRNE UZUNKÖPRÜ MÜSTAKİL TAPULU İMARLI ARSA SATIŞI Yunanistan sınırına 6 kilometre uzaklıkta yer alan Edirne nin Uzunköprü ilçesi, Osmanlı İmparatorluğu nun Trakya daki ilk yerleşimlerinden biri. Ergene

Detaylı

T.C. ANTALYA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANLIĞI İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığı

T.C. ANTALYA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANLIĞI İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığı A ntalya BûyCıkşetıir Belediyesi Planlam a Şub e Müdürlüğü Sayı; 90852262-301.03-E.1 173 Tarih; 28.04,2017 17:50 Oosya Numarası: 2017> 1337 T.C. ANTALYA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANLIĞI İmar ve Şehircilik

Detaylı

TARİH BÖLÜMÜ ÖĞRETİM YILI DERS PROGRAMI

TARİH BÖLÜMÜ ÖĞRETİM YILI DERS PROGRAMI TARİH BÖLÜMÜ 2014-2015 ÖĞRETİM YILI DERS PROGRAMI I. YARIYIL ECTS II. YARIYIL ECTS BİL 150 Temel Bilgi Teknolojisi 4+0 5,0 TAR 107 İlkçağ Tarihi I 3+0 5,0 TAR 108 İlkçağ Tarihi II 3+0 5,0 TAR 115 Osmanlıca

Detaylı

BATI KARADENİZ BÖLGESİ

BATI KARADENİZ BÖLGESİ BATI KARADENİZ BÖLGESİ AKÇAKOCA DAĞLARI BATI KARADENİZ BÖLGESİ JEOLOJİ HARİTASI Batı Karadeniz bölgesi şu ünitelere ayrılmaktadır: 1.Kıyı kuşağı 2.Çam Dağı-Akçakoca Dağları-Küre Dağları 3.Düzce-Yığılca

Detaylı

ORTAÖĞRETİM ÖĞRENCİLERİ ARAŞTIRMA PROJELERİ YARIŞMASI ŞENKAYA İLÇE MERKEZİNİN MEKAN OLARAK DEĞİŞTİRİLMESİ PROJESİ ONUR PARLAK TUĞÇE YAĞIZ

ORTAÖĞRETİM ÖĞRENCİLERİ ARAŞTIRMA PROJELERİ YARIŞMASI ŞENKAYA İLÇE MERKEZİNİN MEKAN OLARAK DEĞİŞTİRİLMESİ PROJESİ ONUR PARLAK TUĞÇE YAĞIZ ORTAÖĞRETİM ÖĞRENCİLERİ ARAŞTIRMA PROJELERİ YARIŞMASI ŞENKAYA İLÇE MERKEZİNİN MEKAN OLARAK DEĞİŞTİRİLMESİ PROJESİ ONUR PARLAK TUĞÇE YAĞIZ Erzurum, 2015 Proje adı Şenkaya ilçe merkezinin mekan olarak değiştirilmesi

Detaylı

BALIKESİR İLİ ERDEK İLÇESİ NAZIM İMAR PLANI DEĞİŞİKLİĞİ AÇIKLAMA RAPORU

BALIKESİR İLİ ERDEK İLÇESİ NAZIM İMAR PLANI DEĞİŞİKLİĞİ AÇIKLAMA RAPORU BALIKESİR İLİ ERDEK İLÇESİ NAZIM İMAR PLANI DEĞİŞİKLİĞİ AÇIKLAMA RAPORU 293 ADA 5, 6, 7, 8, 10, 11 PARSEL 1/5000 18_19 M 2016 1 Planlama Alanı Balıkesir ili, Erdek ilçesi, Yalı Mahallesi sınırları içerisinde

Detaylı

Adıyaman'ın İsmi Nereden Geliyor?

Adıyaman'ın İsmi Nereden Geliyor? ADIYAMAN Adıyaman'ın İsmi Nereden Geliyor? Rivayete göre; Adıyaman şehrini doğu, batı ve güney yönlerinde derin vadiler çevirmiştir. Bu vadilerin yamaçları zengin meyve ağaçları ile kaplı olduğu gibi,

Detaylı

ÖĞRETİM YILI DERS İNTİBAKLARI. I.YY ARY 105 Tarih Araştırma Yöntemleri 2+0 4,5 Z I.YY ARY 105 Tarih Araştırma Yöntemleri MS

ÖĞRETİM YILI DERS İNTİBAKLARI. I.YY ARY 105 Tarih Araştırma Yöntemleri 2+0 4,5 Z I.YY ARY 105 Tarih Araştırma Yöntemleri MS Fakülte/Yüksekokul : Edebiyat Fakültesi Böl./Program Tarih Bölümü Yarıyılı : Güz / Bahar ESKİ PROGRAM DERSİN YARIYIL KODU ADI (T+U 2012-2013 ÖĞRETİM YILI DERS İNTİBAKLARI YENİ PROGRAM DERSİN ECTS ECTS

Detaylı

Tarım, yeryüzündeki belli başlı üretim şekillerinden en gerekli ve yaygın olanıdır. Tarımın yapılış şekli ve yoğunluğu, ülkelerin gelişmişlik

Tarım, yeryüzündeki belli başlı üretim şekillerinden en gerekli ve yaygın olanıdır. Tarımın yapılış şekli ve yoğunluğu, ülkelerin gelişmişlik TARIM VE EKONOMİ Tarım, yeryüzündeki belli başlı üretim şekillerinden en gerekli ve yaygın olanıdır. Tarımın yapılış şekli ve yoğunluğu, ülkelerin gelişmişlik düzeyine bağlıdır. Bazı ülkelerde tarım tekniği

Detaylı

Bir telefon kadar yakınız

Bir telefon kadar yakınız Alanya Devlet Üniversitesi "hayırlı olsun" SENATO ONAYLADI Vakıf üniversitesi bulunan Alanya'ya devlet üniversitesi yolu da açıldı. Akdeniz Üniversitesi'ne bağlı 4 fakülte ve bir meslek yüksek okuluna

Detaylı

Düzenlenmesi. Mehmet TOPAY, Nurhan KOÇAN BARTIN.

Düzenlenmesi. Mehmet TOPAY, Nurhan KOÇAN BARTIN. Ekonomik Ömrünü Tamamlamıs s Açık A k Maden Ocaklarının n Rekreasyonel Amaçlarla Düzenlenmesi Mehmet TOPAY, Nurhan KOÇAN ZKÜ,, Bartın n Orman Fakültesi, Peyzaj Mimarlığı Bölümü, BARTIN. Teknolojik gelismelere

Detaylı

T.C. BAŞBAKANLIK ÖZELLEŞTİRME İDARESİ BAŞKANLIĞI 1542 ADA 35 NOLU PARSEL

T.C. BAŞBAKANLIK ÖZELLEŞTİRME İDARESİ BAŞKANLIĞI 1542 ADA 35 NOLU PARSEL T.C. BAŞBAKANLIK ÖZELLEŞTİRME İDARESİ BAŞKANLIĞI 1542 ADA 35 NOLU PARSEL İSTANBUL İLİ BAHÇELİEVLER İLÇESİ YENİBOSNA MAHALLESİ 1542 ADA 35 NO LU PARSEL TANITIM DOKÜMANI Kasım 2010 1. TAŞINMAZ HAKKINDA GENEL

Detaylı

AKHİSAR ( MANİSA ) NAZIM İMAR PLANI AÇIKLAMA RAPORU

AKHİSAR ( MANİSA ) NAZIM İMAR PLANI AÇIKLAMA RAPORU AKHİSAR ( MANİSA ) HACIİSHAK MAHALLESİ, 950 ADA, 12 PARSEL NAZIM İMAR PLANI AÇIKLAMA RAPORU HAZIRLAYAN: KÜÇÜK PLANLAMA TASARIM DANIŞMANLIK LTD. ŞTİ. OYA KÜÇÜK NALBANT ADRES : RAGIPBEY MAH. 17 SOKAK NO:20

Detaylı

ANTİK ÇAĞDA ANADOLU ANATOLIA AT ANTIQUITY KONU 3 FRİGLER 1

ANTİK ÇAĞDA ANADOLU ANATOLIA AT ANTIQUITY KONU 3 FRİGLER 1 ANTİK ÇAĞDA ANADOLU ANATOLIA AT ANTIQUITY KONU 3 FRİGLER 1 Frigler Frigler Troya VII-a nın tahribinden (M.Ö. 1190) hemen sonra Anadolu ya Balkanlar üzerinden gelen Hint Avupa kökenli kavimlerden biridir.

Detaylı

ŞEHİRLERİN SEVDALISI İBRAHİM HAKKI KONYALI ARMAĞANI

ŞEHİRLERİN SEVDALISI İBRAHİM HAKKI KONYALI ARMAĞANI SELÇUK ÜNİVERSİTESİ TÜRKİYAT ARAŞTIRMALARI ENSTİTÜSÜ YAYINLARI: 7 ŞEHİRLERİN SEVDALISI İBRAHİM HAKKI KONYALI ARMAĞANI Konya 2015 SÜ TÜRKİYAT ARAŞTIRMALARI ENSTİTÜSÜ, 2015 Konya Selçuk Üniversitesi Türkiyat

Detaylı

COĞRAFYA. kpss SORU. Önce biz sorduk. Güncellenmiş Yeni Baskı. Genel Yetenek Genel Kültür. 120 Soruda 83

COĞRAFYA. kpss SORU. Önce biz sorduk. Güncellenmiş Yeni Baskı. Genel Yetenek Genel Kültür. 120 Soruda 83 Önce biz sorduk kpss 2 0 8 20 Soruda 83 SORU Güncellenmiş Yeni Baskı Genel Yetenek Genel Kültür COĞRAFYA Konu Anlatımı Pratik Bilgiler Sınavlara En Yakın Özgün Sorular ve Açıklamaları Çıkmış Sorular ve

Detaylı

T.C. KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI ANTALYA KÜLTÜR VARLIKLARINI KORUMA BÖLGE KURULU " - k a r a r

T.C. KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI ANTALYA KÜLTÜR VARLIKLARINI KORUMA BÖLGE KURULU  - k a r a r r T.C. KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI ANTALYA KÜLTÜR VARLIKLARINI KORUMA BÖLGE KURULU " - k a r a r Toplantı Tarihi ve N o.: 31.07.2018/225 Karar Tarihi ve No. : 31.07.2018/8101 Toplantı Yeri ANTALYA,.. va"

Detaylı

BÖLGE KAVRAMI VE TÜRLERİ

BÖLGE KAVRAMI VE TÜRLERİ BÖLGE KAVRAMI VE TÜRLERİ Doğal, beşerî ve ekonomik özellikler bakımından çevresinden farklı; kendi içinde benzerlik gösteren alanlara bölge denir. Bölgeler, kullanım amaçlarına göre birbirine benzeyen

Detaylı

1. İnsan etkisi dışında, kendiliğinden oluşan her unsur doğayı oluşturmaktadır. Buna göre, aşağıdakilerden hangisi bir doğal unsurdur?

1. İnsan etkisi dışında, kendiliğinden oluşan her unsur doğayı oluşturmaktadır. Buna göre, aşağıdakilerden hangisi bir doğal unsurdur? COĞRAFYA, yeryüzünü oluşturan doğal ortamların özelliklerini, Dünya üzerindeki dağılışlarını; doğal ortamla insan toplulukları ve etkinlikleri arasındaki karşılıklı ilişki ve etkileşimi nedenleriyle birlikte

Detaylı

MUĞLA-BODRUM-MERKEZ ESKİÇEŞME MAHALLESİ-BARDAKÇI MEVKİİ 9 PAFTA 14 ADA 70 ve 90 PARSELLER KORUMA AMAÇLI İMAR PLANI DEĞİŞİKLİĞİ PLAN AÇIKLAMA RAPORU

MUĞLA-BODRUM-MERKEZ ESKİÇEŞME MAHALLESİ-BARDAKÇI MEVKİİ 9 PAFTA 14 ADA 70 ve 90 PARSELLER KORUMA AMAÇLI İMAR PLANI DEĞİŞİKLİĞİ PLAN AÇIKLAMA RAPORU İÇİNDEKİLER TABLOSU 1. PLANLAMA ALANININ TANIMI... 1 2. MEVCUT PLAN DURUMU... 2 3. PLANLAMA GEREKÇESİ-PLANLAMA KARARLARI... 5 4. EKLER... 9 i 1. PLANLAMA ALANININ TANIMI Plan değişikliği yapılan alan;

Detaylı

ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜ ANADOLU SELÇUKLU DÖNEMİ BAHÇELERİ

ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜ ANADOLU SELÇUKLU DÖNEMİ BAHÇELERİ ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜ ANADOLU SELÇUKLU DÖNEMİ BAHÇELERİ ANADOLU SELÇUKLU CAMİİLERİ Konya Alâeddin Camii - 1155-1219 Niğde Alâeddin Camii 1223 Malatya Ulu Camii 1224

Detaylı