SAKARYA FERİZLİ SİNANOĞLU ÇEVRE İNCELEMESİ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "SAKARYA FERİZLİ SİNANOĞLU ÇEVRE İNCELEMESİ"

Transkript

1 SAKARYA FERİZLİ SİNANOĞLU ÇEVRE İNCELEMESİ HATİCE ASLAN İLKÖĞRETİM OKULU ALPER DOLAMAÇ EĞİTİM ÖĞRETİM YILI EKİM 2010

2 SAKARYA ĠLĠNĠN NÜFUS DURUMU S.N. İlçeler 2008 Yılı Nüfusu Şehir Nüfusu Şehir Nüfus Oranı % Köyler Nüfusu Köy Nüfus Oranı % Belediye Sayısı Köy Sayısı 1 Adapazarı , , Erenler , , Serdivan , , Arifiye , , Akyazı , , Ferizli , , Geyve , , Hendek , , Karapürçek , , Karasu , , Kaynarca , , Kocaali , , Pamukova , , Sapanca , , Söğütlü , , Taraklı , , TOPLAM , , Çizelgede gösterildiği üzere ilin toplam nüfusu dir. Ġl nüfusunun % 73,07 si ( ) Ģehirlerde, % 26,93 ü ( ) köylerde yaģamaktadır. Yıllık nüfus artıģ hızı binde 19,06, Ġlin yüzölçümü Km2 olup, Km2 ye il genelinde 176 kiģi düģmektedir yılına kadar Kocaeli ye bağlı bir ilçe durumunda olan Adapazarı, 22 Haziran 1954 tarihinde Sakarya adıyla il statüsüne kavuģturulmuģtur. Sakarya Ġlinde; 16 ilçe, 29 belediye ve 440 köy mevcuttur. 22 Mart 2008 tarihli Resmi Gazetede yayınlanan 5747 Sayılı Kanunla; Adapazarı, Erenler, Serdivan ve Arifiye adında 4 yeni ilçe kurulmuģtur.

3 DEVLET HASTANELERĠ VE PERSONEL BĠLGĠLERĠ S.N. Hastane Adı Uzm. Dr. Prt. Dr Diş Dr. Hemşire Ebe Sağlık Mem. Anes.Tek. Rönt. Tek. Diğer Tek. Diğer Personel TOPLAM Sakarya Eğt. Ve Arş. Hastanesi Yenikent Devlet Hastanesi Toyotasa Devlet Hastanesi Doğum ve Çocuk Hastanesi 5 Akyazı Devlet Hastanesi 6 Geyve Devlet Hastanesi 7 Hendek Devlet Hastanesi 8 Karasu Devlet Hastanesi Pamukova Devlet Hastanesi Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi TOPLAM Devlet Hastanelerindeki toplam yatak kapasitesi 1.257, poliklinik sayısı dir. Sağlık kurumlarında 229 uzman doktor, 105 pratisyen doktor, 66 diģ tabibi, da yardımcı sağlık personeli görev yapmaktadır. Devlete ve özele ait yataklı sağlık kuruluģlarında 2008 yılında; muayene sayısı , doğum sayısı , ameliyat sayısı gerçekleģtirilmiģtir.

4 KÜLTÜR VE TURĠZM Sakarya ili kültür ve turizm bakımından önemli bir potansiyele ve çeģitliliğe sahiptir. Ġlde Taraklı Evleri gibi zengin kültürel değerler ve ilgi noktaları; orman, yayla, göl, deniz ve kaplıca gibi çeģitlilikleri içine alan doğa turizmi olanakları, bunlardan kaynak bulan diğer alternatif turizm olanakları ve bu olanakların ortaya çıkardığı turistik hizmet altyapısı mevcuttur. Ġlde, 377 taģınmaz kültür varlığı, 21 sit alanı ve 2 müze bulunmaktadır. BaĢlıca ilgi noktaları olarak; Taraklı Evleri, BeĢköprü (Justinyenus Köprüsü), 6 adet tarihi cami, 3 tarihi kale, 1 imarethane, 22 yayla, 4 orman içi dinlenme alanı, bir kısmı ilgi çekici Ģelalelere sahip 15 akarsu, baģta Sapanca ve Poyrazlar Gölü olmak üzere 7 göl, Kuzuluk kaplıcaları ve muhtelif içmeler, 6 yaban hayatı koruma ve geliģtirme alanı, Acarlar Longozu, Karasu ve Kocaali deniz kıyıları sayılabilir. Kültür ve Turizm Müdürlüğüne bağlı 10 kütüphanede 2008 yılı sonu itibariyle toplam kitap bulunmaktadır. Bir yıl içindeki okuyucu sayısı ise kiģidir. Ġlde 2 si beģ yıldızlı olmak üzere 13 turistik otel bulunmaktadır. Bu otellerin yatak kapasitesi dur. Turizm Ġşletme ve Yatırım Belgeli Tesisler 5 Yıldızlı Otel 4 Yıldızlı Otel 3 Yıldızlı Otel 2 Yıldızlı Otel Ġşletme Belgeli Tesis Sayısı Yatak Sayısı Deneme Ġşletme Belgeli Tesis Sayısı Yatak Sayısı Yatırım Belgeli Tesis Sayısı Yatak Sayısı Tesis Sayısı Toplam Yatak Sayısı Apard Otel Butik Otel Toplam Valiliğimiz, ilin sahip olduğu kültürel ve turistik potansiyeli daha etkin olarak değerlendirmek üzere turizm hizmet alt yapısının geliģtirilmesini ve nitelikli konaklama imkanlarının geliģtirilmesini hedeflemektedir. Bu kapsamda Taraklı Evlerinin restorasyonuna, yöresel el sanatlarının ve ev yemeklerinin geliģtirilmesine, kampçılık, trekking, rafting, yamaç paraģütü, akarsu kanosu, binicilik, yelken katamaran, su kayağı, sivil havacılık, çeģitli oto yarıģları, ralli kroslar gibi alternatif turizm alanlarında faaliyetlerin yerleģtirilmesine yönelik çalıģmalar yapılmaktadır.

5 SAKARYA ĠLĠNDE EĞĠTĠMĠN KADEMELERE GÖRE DURUMU ÖĞRETĠM YILI EĞĠTĠM KADEMELERĠ KAMU ÖZEL TOPLAM OKUL SAYISI OKUL ÖNCESĠ DERSLĠK SAYISI ÖĞRENCĠ SAYISI ÖĞRT. + USTA ÖĞRT. SY OKUL SAYISI ĠLKÖĞRETĠM DERSLĠK SAYISI ÖĞRENCĠ SAYISI ÖĞRETMEN SAYISI OKUL SAYISI ORTAÖĞRETĠM DERSLĠK SAYISI ÖĞRENCĠ SAYISI ÖĞRETMEN SAYISI OKUL SAYISI TOPLAM DERSLĠK SAYISI ÖĞRENCĠ SAYISI ÖĞRETMEN SAYISI Sakarya ilinde eğitim ve öğretim yılı itibariyle: Okur yazarlık oranı; % 92 dir Okul öncesi eğitimde; 617 derslik, öğrenci ve 891 öğretmen bulunmaktadır. Bir dersliğe düģen öğrenci sayısı 25 ve bir öğretmene düģen öğrenci sayısı 17 dir. Bu kademede okullaģma oranı % 58 dir. Ġlköğretimde; 369 okul, derslik, öğrenci ve öğretmen bulunmaktadır. Bir dersliğe düģen öğrenci sayısı 29, bir öğretmene düģen öğrenci sayısı 21 dir. Bu kademede okullaģma oranı % 99 dur. Orta öğretimde; 91 okul, derslik, öğrenci ve öğretmen bulunmaktadır. Bir dersliğe düģen öğrenci sayısı 31, bir öğretmene düģen öğrenci sayısı 16 dır. Bu kademede okullaģma oranı %74 dur. Mesleki eğitim alanında; il genelinde toplam 42 meslek lisesi, 617 derslik, öğrenci ve 1469 öğretmen bulunmaktadır. Ġlde mesleki eğitimin orta öğretim içindeki ağırlık payı %57 dir. Ġlde 1999 depremi sonrası geçici yapılaģmadan kalma 13 prefabrik okul bulunmakta olup, bunların

6 9 u 2008 programı ile yenilenmiģtir ve geri kalanların uygulanmakta olan iki yıllık bir programla yenilenmesine çalıģılmaktadır. Yaygın eğitim alanında; 2008 yılında toplam 903 öğretmen, kursta, kursiyere eğitim vermiģtir. Ayrıca 7 Mesleki Eğitim Merkezinde toplam 63 öğretmenle, 30 kursta, kursiyere eğitim verilmiģtir. TaĢımalı eğitim alanında; 615 yerleģimden, öğrenci, 128 taģıma merkezine taģınarak eğitim görmektedir. Özel eğitim alanında 4 okul, 61 öğretmen ve 225 Öğrenci bulunmaktadır. Özel öğretim kurumu sayısı 2 si okul öncesi, 7 si ilköğretim, 10 u Orta öğretim ve 116 sı diğer ( 52 dershane, 25 motorlu taģıt sürücü kursu, 13 bilgisayar ve yabancı dil kursu, 5 etüt eğitim merkezi ve 21 özel eğitim ve rehabilitasyon merkezi) olmak üzere toplam 135 dir. Okul kitaplıklarında; 2008 yılı sonu itibariyle kitap bulunmaktadır. Öğrenci baģına düģen kitap sayısı sürdürülen çalıģmalarla dünya ortalaması olan 7 düzeyine ulaģtırılmıģtır. Eğitim alanında yürütülmekte olan yatırım sayısı; 3 okul öncesi eğitim kurumu, 24 Ġlköğretim, 14 orta öğretim ve 2 diğer olmak üzere toplam 43 tür. Bunlardan 7 adeti hayırseverler tarafından veya hayırsever katkısıyla yaptırılmakta, 8 adeti de TOKĠ tarafından yaptırılmaktadır yılında yürütülmekte olan projelerin toplam bedeli TL olup, bu güne kadar TL harcanmıģ ve 12 yatırım tamamlanmıģtır. Ġlin tek yüksek öğretim kurumu Sakarya Üniversitesidir. Bu üniversitede 8 fakülte, 2 yüksek okul, 12 meslek yüksek okulu, 1 konservatuar ve 2 enstitü bulunmaktadır. Üniversitenin akademik personeli ve öğrencisi mevcuttur. Ġlimizde Kredi Yurtlar Kurumuna bağlı 3 yurt bulunmaktadır. Bu yurtlardan; Sakarya Öğrenci Yurdunda öğrenci (1.000 erkek, 730 kız), Atatürk Kız Öğrenci Yurdunda 500 öğrenci ve Hendek Öğrenci Yurdunda 668 öğrenci (356 erkek, 312 kız) olmak üzere toplam öğrenci barınmaktadır. Ġlimizde Sakarya Üniversitesine bağlı Esentepe Öğrenci Yurtları bulunmaktadır. Bu yurtlardaki toplam öğrenci sayısı 446 dır ( 186 erkek, 260 kız). Halen 74 kiģi mevcutlu blok inģaatı devam etmektedir.

7 TÜRK SANAYĠNĠN YÜKSELEN YILDIZI SAKARYA Sakarya, Cumhuriyetin ilk yıllarında kamu yatırımları ile baģlayan sanayileģme sürecini, özel sektör yatırımları ve organize sanayi bölgeleri devam ettiren bir ildir. Sakarya son yıllarda kurulan büyük ölçekli sanayi kuruluģları ile ülke sanayinin gözde yatırım bölgelerinden birisi olma özelliğini kazanmıģtır. Sakarya, tarım temelli ekonomiden sanayi temelli ekonomiye hızlı ve sağlıklı geçiģin modeli konumundadır. Ġnsan ihtiyaçlarının sonsuz olması, sanayinin geliģmesine, hızlanmasına ve modernleģmesine sebep olmuģtur. Ġhtiyacın büyük emek gücüyle karģılanması, bunun sonucunda maliyetin pahalıya mal olmasına nedendir. Ġnsan emeğinin az harcandığı sanayi bugün inanılmaz boyutlara ulaģmıģtır. Gerek yerleģim yeri üstünlüğü, gerek alt yapı imkanlarının varlığı ve gerekse Ġstanbul gibi büyük bir kentin varlığı sanayi yatırımlarının Marmara Bölgesi'nde ve özellikle Ġstanbul'da yoğunlaģmasını sağlamıģtır. Ancak sanayi yatırımlarının bölgesel yoğunlaģması olumsuz etkiler yaratmakta ve üretim maliyetlerinin artmasına neden olmaktadır. Ġstanbul, çevre sorunlarının artması, enerji sıkıntısı, alt yapı ve arazi maliyetlerinin giderek artması sonucu çekiciliğini kaybetmiģtir. Yeni yatırımlar alt yapı ve pazarın geliģmiģ bulunduğu çevre illere Bursa, Kocaeli, Tekirdağ ve Sakarya'ya kaymaya baģlamıģtır. Sakarya, çeģitli iklim Ģartları, ucuz arazi varlığı, elektrik enerjisinin toplaģım yeri, kara ve demir yolları ağına dahil oluģu, nüfus yoğunluğunun sağladığı iģ kolu imkanları ile sanayi kuruluģlarını kendine cezbetmektedir. Sakarya, Cumhuriyet öncesinde ve 1940'lı yıllara kadar çok zengin ormanlık alanlara sahip bir vilayetti. Bu nedenle, bölgede sanayinin ilk adımlarının ağaç iģleriyle atıldığı görülür yılında Türkiye'nin ilk demir yolları yapılırken ray döģemesi için kullanılan traverslerin, 1.Dünya SavaĢı'nda ordumuza yapılan arabaların ve tüfek kundakları için gereken ağaç ihtiyaçlarının Sakarya'daki ormanlık alanlardan sağlandığı bilinmektedir. Sonraki yıllarda adı Türkiye Zirai Donatım Kurumu olan, Demir Tahta Fabrikası (DA-TA) Adapazarı'nda 1917 yılında kurulmuģtur. Bu yıllarda, ağaç sandalye ve ev eģyası imalatı yaygındır. 1.Dünya SavaĢı öncesinde, Adapazarı'nda yaģayan azınlıklar içinde Rumlar ipekböcekçiliğini geliģtirmiģler, 16 ham ipek atölyesi iģletmiģlerdir. Adapazarı Cumhuriyet Döneminde büyük geliģme göstermiģ, Ģehirde 1935 yıllarında birçok ipek fabrikası kurulmuģtur. Bu iģletmeler varlıklarını suni ipek yaygınlaģıncaya kadar sürdürmüģlerdir. Bu arada bölgenin tarıma elveriģli

8 olması nedeniyle, Adapazarı'nda bir un fabrikası kurulmuģ. Adapazarı-Hendek yolu üzerinde de, halkın "AteĢ Değirmenleri" diye nitelendirdiği un değirmenleri varmıģ. Tarıma elveriģi olan Adapazarı topraklarının kiremit yapımına uygun olduğu 1900'lü yıllarda bilinmektedir. Bugün hemen her çatıda görmeye alıģtığımız "Marsilya Tipi Kiremit 1900'lü yıllarda Adapazarı'nda üretilmeye baģlanmıģtır. Marsilya tipi Kiremitten önce, Adapazarı'nda,"Alaturka" denilen, yarım ay biçiminde iç içe geçme kiremitler kullanılırdı. Tanin Gazetesi'nde 1909 yılında yayınlanan araģtırmaya göre, makineleģmemiģ 7 kiremit ocağının sadece ikisinde yerli iģçiler çalıģırken, beģinde Ermeni iģçiler olduğu tespit edilmiģ. Adapazarı'nda sanayi gerçek atılımını 'li yıllarda ve 1 Aralık 1954 tarihinde il olduktan sonra yapmıģtır. Bu yıllarda büyük sanayi kamu kuruluģları ile gelmiģtir. Türkiye Zirai Donatım Kurumu'nun çiftçilerimize tarım aletlerini yapan fabrikası 1943 yılında kurulmuģtur. Askeri Ağır Bakım Fabrikası 1943, yılında Çorlu'dan Adapazarı'na nakledilmiģ, TCDD Vagon Fabrikası 1951 yılında iģletmeye açılmıģtır. Adapazarı ġeker fabrikası ise 1953 yılında iģletmeye açılmıģtır. Bölgede sanayinin ve sanayi iģletmeciliğinin oluģmasını sağlayan kamu kuruluģlarından sonra, Sakarya'da sanayi yatırımlarının hemen hemen tamamı özel sektör tarafından yapılmıģtır. Sözü edilecek tek kamu yatırımı 1973 yılında iģletmeye açılan, halkın Tank-Palet ismiyle tanıdığı 1010 Ordu Donatım Ana Tamir Fabrikası olmuģtur. 1950'li yıllardan günümüze kadar Uniroyal Lastik Fabrikası (Daha sonra Good- Year olmuģtur), SatüdaĢ, Paksan Kireç Sanayi, Alüminyum AlaĢımları Anonim ġirketi, Lucas Elektrik Sanayi, Doğan Gıda, Freuhauf, Otoyol Sanayi Aġ. Gibi sanayi kuruluģları Adapazarı'nda faaliyetleriyle öne çıkmıģtır. Günümüzde küçük imalat sanayi kent içinde ( Ģeker, yağ, sabun, bisküvi, gazoz, kolonya, el sanatları... vs.) binaların alt katlarına bunun yanısıra kent içinde faaliyet gösteren torna, tesviye, marangoz aletleri, ısı cihaz ve alet-makina sanayileri kent dıģına çıkmıģtır. Kent dıģına çıkan bu kuruluģlar toplu haldedir. Örneğin Marangozlar sitesinde Marangozlar, Dörtyol sanayi çarģısında otomotiv sanayisine yönelik faaliyetler toplanmıģtır. Kent içinde ise dağınık Ģekildedirler. Fabrikaların çoğu eski konumuna göre kent dıģında iken nüfus artıģı ve yerleģme neticesinde kent çekirdeğinin içerisinde kalmıģtır. Sakarya, yılları arasında Türkiye'nin refah düzeyi artan illeri içinde yer almıģtır. Kaldı ki bu geliģme istatistikleri Sakarya'da her yıl üretilen, Gayri Safi Milli Hasıla'yı tam anlamıyla yansıtmamaktadır. Sakarya'da faaliyet gösteren ve büyük çaptaki firmalarımız Türkiye'nin en büyük 500 kuruluģu içinde yer almaktadır. Ġlimizde üretim yapan dev kuruluģların (Otoyol, Toprak Grubu, Pilsa, Yazakisa, Goodyear, Noksel) yönetim merkezleri Sakarya'da olmadığından, ürettikleri GSMH lar Ġlin yıllık üretim değerleri içinde görülmemektedir. Günümüzde sanayi yatırımlarını teģvik, düzenli ĢehirleĢme ve istihdam sorunlarını çözümlemeye yönelik etkili bir kalkınma aracı olarak görülen Organize Sanayi Bölgesi kurulması çalıģmaları 1976 yılından itibaren Sakarya'da devam eden Organize Sanayi Bölgesi 1993 yılında nihayet bulmuģtur.. Sakarya da son yıllarda özellikle otomotiv, tekstil ve gıda sektörlerinde büyük geliģmeler yaģanmıģtır. Bu sektörlerde önümüzdeki yıllarda da hızlı bir büyüme beklemekteyiz. Otomotiv devi olan Toyota, Otoyol, Otokar ve Tırsan firmalarının önemli yatırımlarını Ġlimizde yapmaları, beraberinde Ġlimiz otomotiv yan sanayi üreticilerinin de hızla büyümelerini sağlayacaktır.

9 Gıda sektöründe özellikle Süt ürünleri ve Tavukçuluk alanında önemli yatırımlar gerçekleģmiģtir. Ülker grubunun Pamukova ve Akyazı ilçelerinde, ġenpiliç A.ġ. Geyve ilçesinde, Köy-tür A.ġ. Kaynarca ilçesinde yapmıģ olduğu yatırımlar Ġlimizde mevcut diğer üreticiler için de bir ivme kazandırmıģtır. Tekstil sektöründe de son yıllarda Ġlimizde önemli yatırımlar gerçekleģmiģtir. Bunun en önemli sebeplerinin baģında Sakarya nın Tekstilin önemli merkezleri olan Ġstanbul ve Bursa illerine olan yakınlığıdır. Sakarya, otomotiv ve yan sanayi, tekstil, gıda, orman ürünleri, elektrik-elektronik, yapı-inģaat malzemeleri, süs bitkiciliği gibi alanlarda yatırıma uygun konumu ile Türkiye nin önemli bir yatırım merkezidir. Sakarya nın çeģitli bölgelerinde değiģik sektörlerde üretim yapan yaklaģık 700 KOBĠ de civarında kiģi istihdam edilmektedir. Sektörel Yapı Bölgede sanayinin ve sanayi iģletmeciliğinin oluģmasını sağlayan kamu kuruluģlarından sonra, Sakarya `da sanayi yatırımlarının hemen hemen tamamı özel sektör tarafından yapılmıģtır. Ġlimizde son yıllarda özellikle otomotiv, tekstil ve gıda sektörlerinde büyük geliģmeler yaģanmıģtır. Bu sektörlerde önümüzdeki yıllarda da hızlı bir büyüme beklemekteyiz. Sanayi KuruluĢlarının Sektörel Dağılımı SEKTÖRLER FĠRMA SAYISI KAPASĠTE KUL. % Gıda Sanayi 28 Firma 33 Tekstil Sanayi 9 Firma 44 Orman Ürünleri 17 Firma 31 Metal-Çelik 27 Firma 40 Petro-Kimya 11 Firma 42 Elektrik-Elektronik 2 Firma 45 Otomotiv Sanayi 19 Firma 42 Yapı-ĠnĢaat 6 Firma 37 TOPLAM 119 Firma 39,7

10 Ġlimizdeki Kobilerin Sektörel Dağılımı SEKTÖRLER FĠRMA SAYISI ÇALIġAN Gıda Ürünleri 136 Firma 4400 Dokuma-Giyim 40 Firma 2071 Makine Ġmalatı 43 Firma 900 Orman Ürünleri 46 Firma 2280 Metal-Çelik 24 Firma 700 Petro-Kimya 51 Firma 2317 Elektrik 14 Firma 444 TaĢıt Araçları 43 Firma 6930 Yapı-ĠnĢaat 32 Firma 680 Diğerleri 5 Firma 249 TOPLAM 434 Firma TARIM, HAYVANCILIK, SU ÜRÜNLERĠ Tarıma elveriģli iklimi, verimli ve geniģ arazileri ile kadim bir tarım kenti olan Sakarya bu özelliğini, sanayi ve ticaret alanlarında elde edilen son geliģmelere rağmen de sürdürmektedir. ĠLĠN ARAZĠ VARLIĞI -TOPRAK VE SU REJĠMĠ Sakarya Ġlinde tarım yapılan topraklar hektar geniģlikle ilin yaklaģık %51 ini kaplamaktadır. Sulanabilme kabiliyetine haiz hektarlık alanın yaklaģık 20 bin hektarlık (toplam alanın % 8 i) bölümünde sulama ünitelerinden fiilen yararlanılarak sulu tarım yapılmaktadır. TARIMIN ĠLĠMĠZ EKONOMĠSĠNDEKĠ YERĠ Ülke genelinde tarım sektörü GSMH içinde %14,5 lik payla sanayi ve ticaret sektörlerinden sonra üçüncü sırada yer almakta iken, diğer sektörler karģısında sanayinin tartıģılmaz üstünlüğü görülen Marmara bölgesinin bir ili olan Sakarya da sanayi sektörünün az bir farkla arkasından gelen ve sanayiye kaynak aktaran itici bir güç konumundadır. Ġlimiz ekonomisi içerisinde tarım sektörü önemli bir paya sahiptir yılında bir iģletme baģına düģen GSH 20 bin 916 YTL. dır. ĠĢletmelerdeki ortalama fert sayısının 5,5 olduğu varsayıldığında fert baģına düģen GSH 3 bin 803 Tarımsal üretim değeri bu yılın cari fiyatlarına göre 1 milyar 234 milyon YTL olarak gerçekleģmiģtir. Bu değerin sektörlere göre dağılımına baktığımızda %42,03 lik bir payla hayvansal üretim ilk sırada yer almaktadır. Bunu %37,63 lük oranla meyve üretimi, %13 lük oranla tarla bitkileri üretimi ve %7,09 luk oranla sebze üretimi izlemektedir.

11 Tarımsal üretim değerinde 2004 yılına göre %12 lik bir azalma olmuģtur. Bu azalmada en önemli faktör, 2005 yılında fındık rekoltesinin %45 azalması ve mısır alım fiyatlarının bir önceki yıla oranla çok düģük seyretmesidir. Ġlin güneyinde yer alan ilçelerimizde sebzecilik ve çeģitli meyveler, orta kesimde baģta mısır olmak üzere tarla ziraatı ve sebzecilik, kuzeye gidildikçe fındığın öne çıktığı görülmekle birlikte il genelinde hayvancılık yaygın olarak yapılmaktadır. Sakarya Ġli arazilerinin kullanım amacına göre dağılımı; Tarım Alanlarının Dağılımı Hektar % Tarla Arazisi ,63 Sebze Arazisi ,22 Meyve Arazisi ,40 Fındık ,98 Bağ ,48 Zeytin 195 0,08 Kavak ,57 Diğer Kullanım Amaçlı Arazi ,87 Ġkinci Ürün EkiliĢleri ,23 Toplam ,00 Bu alanlar yaklaģık 60 bin aile tarafından kullanılmakta ve iģletme baģına ortalama 41 dekar arazi görünmesine rağmen, iģletmelerin ancak % 18 i 50 dekarın üzerinde arazi varlığına sahiptir. BĠTKĠSEL ÜRETĠM Arazilerin küçük ve parçalı olması ilin tarımsal geleceğinde sebzecilik sektörünü ön plana çıkarmaktadır yılından bu yana uygulanan projeli faaliyetlerle yoğunlaģtırılan eğitim ve yayım çalıģmaları sonucunda üreticilerde açık ve örtü altı sebze kültürünün geliģmesi; ekim alanları, çeģitlilik ve üretimde kayda değer artıģlar getirmiģtir. Ġl tarım alanlarının % 47,06 sinde yapılan tarla tarımı tarımsal GSH dan yaklaģık % 13 lük pay almaktadır. Tarla tarımı yapılan alanların % 45,3 ünde üretilen mısır, ekim alanları açısından olduğu gibi endüstride kullanımı açısından da önemli bir üründür. Ġlimizde fındık yetiģtiriciliği yapılan alan, toplam tarım alanlarının %28 sine tekabül etmektedir. Bu alandan elde edilen fındık geliri, tarımdan elde edilen gelirin %28 i, meyvecilikten elde dilen toplam gelirin %74 ü kadardır. Buradan da anlaģılacağı üzere fındık, Ġlin tarımında ve ekonomisinde önemli bir yere sahiptir yılında 2004 yılına oranla fındık üretimi periyodisitenin de etkisi ile önemli ölçüde düģmüģtür. Ġl genelinde üretim payı olarak % 3 gibi küçük bir paya sahip olan bağcılık sektörü, özellikle Geyve ve Pamukova ilçelerimizde önemli ölçüde çiftçi ailesinin asli geçim kaynağıdır.

12 Üretim Üretim Değeri (Bin TL) 2003 % Oranı Üretim Değeri (Bin TL) 2004 % Oranı Tarla ,41 BitkileriÜret ,97 Sebze Üretimi , ,13 Meyve Üretimi , ,36 Hayvansal Üretim , ,31 Su Ürünleri Üretimi , ,22 Toplam , ,00 Ġlimizde toplam tarım yapılan alan ha. olup bu alanın ha. üzerinde tarla bitkileri yetiģtiriciliği yapılmaktadır. Geriye kalan ha. alanda sebzecilik, 5887 ha. alanda meyvecilik, ha. alanda fındık yetiģtiriciliği ve 3623 hektarlık alanda bağcılık, 8750 ha. alanda kavakçılık, 195 hektar alanda ise zeytincilik yapılmaktadır. Ġlimizin tarımsal yapısı polikültür bir özellik göstermekte, iģlenen tarım alanlarında en fazla tarla bitkileri yetiģtiriciliği yapılmaktadır. TARLA BĠTKĠLERĠ ÜRETĠMĠ Ġlimizde uygulanan tarla tarımında ağırlıklı olarak yer alan ürünler arasında, mısır ile münavebe bitkisi olarak buğday, endüstri bitkilerinden Ģeker pancarı ile ayçiçeği, yumrulu bitkilerden patates ve yem bitkilerinden yonca sayılabilir. Buğday, mısır, Ģekerpancarı ve diğer tarla ürünlerinde ilimizdeki verim, Türkiye ortalamasının bir hayli üzerindedir. Tarla bitkileri üretim değerinin ilçeler üzerinden dağılımını incelediğimizde %39,78 lik pay ile birinci sırada Merkez ilçemiz, %12,8 lik pay ile Akyazı, %9,49 luk pay ile Söğütlü, %9,48 lik pay ile Karasu Ġlçelerimiz sıralanmaktadır. Ġlimizde önemli tarla bitkileri ekiliģ ve üretim miktarları Ürünler Ekim Alanı Üretim Verim Buğday Arpa Mısır K.Fasulye Fiğ Tütün ġ.pancarı

13 Ayçiçeği Patates Yonca Korunga Mer alarımızın korunması ve geliģtirilmesi için bugüne kadar yapılan çalıģmalar sonucunda Ġldeki tespit çalıģmaları tamamlanmıģtır. Aplikasyon ve harita yapım çalıģması tamamlanan 9 ilçe de 128 köyde haritalanan alan da dır. Tahdit askısı tamamlanan köylerden Akyazı ilçesi B.Kadirbey köyüne ait 523da. ve Kabakulak köyüne ait 382 da. mer a için mera ıslah projeleri hazırlanmıģtır ve ıslah çalıģmaları sürdürülmektedir yılı mera ıslah çalıģmaları kapsamında hazırlanan Akyazı Vakıf, Söğütlü BeylikkıĢla, Ferizli Gölkent için hazırlanan mera ıslah projeleri, EskiĢehir Toprak ve Su Kaynakları AraĢtırma Enstitüsü Müdürlüğüne incelenmek üzere gönderilmiģtir. Ġnceleme sonucunda Akyazı Vakıf projesi kabul, Söğütlü BeylikkıĢla kısmen kabul edilmiģ, Ferizli Gölkent projesi ise kabul edilmemiģtir. Islah projesi uygulanan meralarda toplam 4700 m. Ġhata, 3 adet suluk, 350 Da alanda çalı ve diken temizliği, 200 Da alanda da mera tesis çalıģmaları devam etmektedir. Son bir yılda çayır ve mera ıslahı kapsamında 6 ilçede (Merkez, Akyazı, Hendek, Ferizli, Pamukova, Geyve) 18 köyde beton direk, kg dikenli tel, 120 ton kimyevi gübre, 2000 ton çimento ve 1200 kg demir temin edilerek kullanılmıģtır. Akyazı Eskibedil köyü merasına 2100 metre mera ihata, 2 suluk ve 3 çit kapısı ihalesi yapılmıģ olup iģ teslimi gerçekleģtirilmiģtir. Ayrıca çeģitli nedenlerle tahribata uğramıģ ve vasfını yitirmiģ mer aların ıslahına yönelik çalıģmalarda 2005 yılı sonuna kadar Ġl Özel Ġdaresi ve Genel Bütçe imkânlarıyla 796 hektar alan ıslah edilmiģtir. Genel Bütçe kaynaklarıyla da 89 Ha meranın ıslahı sürdürülmektedir. Ġl Özel Ġdare bütçesinden ve genel bütçeden çiftçi katkılı olarak projeler hazırlanarak çiftçilerin yem bitkileri üretimi desteklenmiģtir yılında bu projelerle ilgili olarak dağıtılan toplam tohum miktarı kg dır yılında Özel Ġdare ve Mera Özel Ödeneği imkanlarıyla Çayır Mera Islahı ve yem bitkisi tohumu alımı için toplam 11 adet ihale yapılmıģtır.

14 SEBZE ÜRETĠMĠ Her ilçemizde sebze üretimi yapılmakla birlikte Pamukova, Geyve, Adapazarı, Söğütlü ve Hendek Ġlçesi ticarî anlamda sebzeciliğin sürdürüldüğü yerlerdir. Ürünler Ekim Alanı Üretim Verim Sivri Biber Salçalık Biber Domates Taze Fasulye Hıyar Balkabağı Sakız Kabağı Kabak (çerezlik) Ispanak Karnabahar Karpuz Kavun BaĢlahana Kıvırcık Marul Kuru Soğan Ġlimizde ticarî amaçlı tarla sebzeciliği yapılan toplam alan hektar olup, ayrıca meyve bahçelerinde ara ziraat olarak da sebzecilik faaliyetleri sürdürülmektedir. MEYVE ÜRETĠMĠ Ġlimizde meyvecilik denildiğinde, Merkez, Geyve, Pamukova, Taraklı ve Sapanca da ağırlıklı olarak elma, armut, ayva, kiraz ve viģne, diğer ilçelerimizde de fındığın hakim ekiliģleri görülmektedir.

15 Meyveler Meyve Veren Ağaç Sayısı Üretim Armut Ayva Elma Trabzon Hurması Erik Kiraz ġeftali ViĢne Ceviz Fındık ocağı Bağ 36230( * ) 62120( ** ) Çilek 833( * ) 1201 SÜS BĠTKĠLERĠ Ġklim ve konumu itibariyle özellikle dıģ mekan süs bitkisi üretimine uygun olan ilimizde sektör hızla geliģmektedir. Ġlçeler Ġşletme Adedi Dekar Ġşletme Adedi Dekar Sapanca ,3 Karasu ,7 Kaynarca (Koop.) 50 Kocaali ,1 Karapürçek Akyazı Merkez (Arifiye) Hendek Pamukova ,9 Toplam

16 2001 yılında 47 iģletmede 635 dekar olan süs fidanı üretimi, 2003 yılında 101 iģletmede 1.659,4 dekar, 2004 yılında 154 iģletmede 1944,1 dekar alana ulaģmıģtır yılı yıl sonu itibari ile dıģ mekan süs bitkisi üretim alanı 166 iģletmede 3681 dekar alana yayılmıģtır. Ġlimiz merkez yazlık beldesinde 1034 dekar alan Ġl Özel Ġdaresince alınmıģ, süs bitkileri üretmek kaydıyla profesyonel firmalara 16 yıllığına kiralanmıģtır. Bölgede Pamukova, Hendek gibi ilçelerde de ihtisas organize üretim bölgeleri oluģturma çabaları sürdürülmektedir. Arifiye beldemizdeki üreticilerin uygun sulama suyu ihtiyacı için Sapanca dan suyun temini amacıyla Ġl Özel Ġdaresi ve Arifiye Tarımsal Kalkınma Kooperatifi iģbirliği ile proje hazırlanarak uygulamaya konulmuģtur. HAYVAN VARLIĞI ve HAYVANSAL ÜRETĠM Mevcut durumda Ġlin tarımsal üretim değeri içerisinde %42,03 lük değere sahip olan hayvancılığın geliģmiģ ülkelerde olduğu gibi GSH dan aldığı payın % 60 dolaylarına çıkarılabilmesi için çalıģmalar sürdürülmektedir. Ġlimizde adet büyük baģ, adet küçükbaģ ve 16,3 milyon adet/devre hayvan varlığı bulunmaktadır. Büyük baģ hayvan varlığının % 88 i saf kültür ırkı ve kültür melezidir. Ġlimizde yapılmakta olan tavukçuluk faaliyetleri Broiler (etçi) tavuk üretimi üzerinedir. Bu iģletmeler genellikle Kaynarca, Akyazı, Merkez ve Hendek ilçelerinde yoğunlaģmıģ olup gerek kapasite gerekse teknoloji bakımından son derece geliģmiģtir. Bunun yanısıra Ġlimizde yumurta tavukçuluğu iģletmeleri mevcuttur. Bu hayvan varlığı ile 2005 yılında ton süt, bin ton kırmızı et, ton beyaz et ve 157 milyon adet yumurta üretimi gerçekleģmiģtir. Ġlimizde hayvan baģına verim ortalaması ülke ortalamasından yüksek olmasına rağmen, bu verimin katma değerini elde etmede yeterli geliģme sağlanamamıģtır. Irk ıslahı konusunda %92 oranında baģarı sağlanmıģ olmakla birlikte kalan bölümün de ıslahı gerekmektedir. Kaba yem açığını gidermede yem bitkileri üretimi ve silaj kullanımında sağlanan geliģme henüz yeterli değildir. Hayvan sağlığı konularında ciddi tedbirlere ihtiyaç vardır. Karkas et verimi ülkemizde kg. arasında iken, ilimiz 260 kg.dır. Ancak bu verim AB ülkelerinde 400 kg.dır. Bir laktasyonda ortalama süt verimi Türkiye de kg. civarında iken ilimizde ortalama 3900 kg. verim alınabilmektedir. Soy kütüğüne kayıtlı iģletmelerde ise 5600 kg.dır. Avrupa Birliği nde bir laktasyondaki verim ortalaması 6500 kg. iken Amerika BirleĢik Devletlerinde 7500 kg.dır. Bir baģka ifadeyle il verimimiz ülke ortalamasının üzerinde olmakla birlikte alınması gereken çok yolumuz vardır. Sektörün üretim değerinden daha yüksek pay alması için, verimlilik ilkeleri doğrultusunda tarıma dayalı sanayi tesislerinin geliģtirilmesi yanında ırk ıslahı, kaliteli yem temini ve hayvan sağlığı hizmetlerine önem verilmeli, sağlıklı damızlık yetiģtirmeye sağlıklı ürün üretmeye özen gösterilmelidir. Ġlimiz hayvancılığını geliģtirilmeye yönelik çalıģmalardan biri olan DıĢ Kaynaklı Hayvancılık Projesi kapsamında, Ön soy kütüğünde adet hayvan, Soy kütüğünde baģ hayvan kayıt altına alınmıģtır.

17 2005 yılı verilerine göre ilimiz genelinde 708 adet bal üreticisi mevcut olup 591 üretici kayıt altına alınarak ruhsat düzenlenmiģtir. Kayıtlı üreticilerde 34 bin 392 adet kovan bulunmaktadır. Ġlimizde 2,1 ton petek bal, 505,8 ton süzme bal olmak üzere toplam 508 ton bal üretimi gerçekleģmiģtir. ULAġIM Ġlimizin ilk demiryolu hattı 1899 yılında tesis edilmiģtir. Ġlimiz sınırları içindeki uzunluğu 65 km olan demiryolu ile Ġstanbul a 141, Ankara ya 436 km de ulaģılmaktadır. Arifiye istasyonunda ana hattan ayrılan Arifiye-Adapazarı demiryolu 8400 m mesafelidir. Adapazarı garından Ġstanbul a her gün düzenli olarak karģılıklı 11 elektrikli tren seferi yapılmaktadır. Demiryollarını iģletmekle yükümlü bulunan ve ilimiz merkez ilçesinde bulunan Gar Müdürlüğü nde 18 gar personeli çalıģmakta olup; 2004 Ocak ayında kiģi, 2004 ġubat ayında kiģi, 2004 Mart ayında kiģi, 2004 Nisan ayında kiģi olmak üzere ortalama günlük biletli yolcu sayısı 1255 kiģi Adapazarı-Ġstanbul hattında taģınmıģtır. Ayrıca MithatpaĢa Ambarı vasıtasıyla yurdun her yanına yük taģımacılığı yapılmaktadır. KARAYOLLARI Sakarya Ġli, ülkemizin iki büyük merkezi olan Ġstanbul ve Ankara yı birbirine bağlayan kara ve demiryolları üzerinde yer alan önemli bir kavģak noktasındır. Bu önem Romalılar devrinde baģlar, Osmanlı Devleti zamanında da devam eder. Tarihte Ġç Anadoluyla, Ġstanbul bağlantısını sağlayan ilden geçen kervan yolları, bugün aynı güzergahta karayolu ve demiryolları vasıtasıyla sağlanmaktadır. Ġlimiz, Ülkemizin en önemli iki merkezi Ġstanbul ve Ankara yı birbirine bağlayan önemli bir karayolu ağı üzerinde bulunmaktadır. Ülkemizin ve bölgemizin en önemli ulaģım ağlarından D100 (Eski E-5) yolu ile TEM Otoyolu, doğu-batı yönünde ilimizden geçen trafik yoğunluğu yüksek ana ulaģım arteri durumundadır. Edirne den baģlayan Kınalı-Sakarya Otoyolu Akyazı ya kadar 250 km dir. Kınalı da otoyolun bir kolu Yunanistan a, diğer kolu da Bulgaristan a bağlantılıdır. Ġl merkezinin kuzey yerleģim bölgeleri ile bağlantısını Ġstanbul-ġile-Kandıra-Kaynarca- Adapazarı yolu ile, Zonguldak-Ereğli-Akçakoca-Karasu-Adapazarı yolları, güney bağlantısı ise, EskiĢehir-Bilecik-Adapazarı yolu (E-25) ile sağlanmakta, bu yoldan AlifuatpaĢa da ayrılan tali bir yol doğuya dönerek Taraklı üzerinden Bolu nun Göynük-Mudurnu ilçelerine; E-5 ten ayrılarak Akyazı üzerinden ayrılan bir yolla da Dokurcun Beldesi üzerinden Bolu sınırlarına girerek TaĢkesti-Mudurnu üzerinden Ankara ya ulaģmaktadır. Ġlimiz; Ankara ya 306 km, Ġstanbul a 148 km, Bursa ya 158 km, Bilecik e 102 km, Bolu ya 114 km, Ġzmit e 37 km, Zonguldak a 179 km mesafede bulunmaktadır. 1) Yol Ağı (Sakarya) Sakarya il sınırları içerisinde 315 km Asfalt Betonu, 31 km Sathi Kaplama olmak üzere 346 km Devlet Yolu mevcut olup bunun 73 km si bölünmüģ yoldur. Ayrıca 172 km Asfalt betonu, 23 km Sathi Kaplama olmak üzere 195 km Ġl Yolu mevcuttur, bunun 3 km si bölünmüģ yoldur. Devlet ve Ġl Yolları yol ağı uzunluğu toplam 541 km olup, ayrıca bağlantı yolları dahil 59 km Otoyol mevcuttur.

18 2) Devam Eden ve Planlanan Projeler 1- Ġstanbul-Adapazarı (D100) Devlet Yolu (Km ) Arası Mevcut Devlet Yolu Ġkilemesi Ġle Toplama Yolları ĠnĢaatı 2- Anadolu Otoyolu Ġzmit-Adapazarı Kesimi (Km ) Üstyapı ĠyileĢtirmesi Ġle Ġzmit-Cumaovası Kesimi (Km ) Viyadük Ve Köprülerin GenleĢme Derzi Ve Ġzolasyon Onarımı 3- Ormanköy-Akyazı-Dokurcun 4. Bölge Hududu Devlet Yolu 4- Adapazarı-Karasu-Akçakoca Devlet Yolu 5- Geyve Ayrım-Taraklı Devlet Yolu 6- Hendek GeçiĢi 7- AlifuatpaĢa Köprüsü Onarımı 8- Adapazarı-Mekece Devlet Yolu 9- (Adapazarı-Karasu) Ayrım-Karaman-Kaynarca Yolu Toplam Yol Ağı km

19 SAKARYA Ġnsan bu, su misali, kıvrım kıvrım akar ya; Bir yanda akan benim, öbür yanda Sakarya. Su iner yokuģlardan, hep basamak basamak; Benimse alın yazım, yokuģlarda susamak. HerĢey akar, su, tarih, yıldız, insan ve fikir; Oluklar çift; birinden nur akar, birinden kir. AkıĢta demetlenmiģ, büyük-küçük kâinat; ġu çıkan buluta bak, bu inen suya inat! Fakat Sakarya baģka, yokuģ mu çıkıyor ne, KurĢundan bir yük binmiģ, köpükten gövdesine; Çatlıyor, yırtınıyor yokuģu sökmek için. Hey Sakarya, kim demiģ suya vurulmaz perçin? Rabb im isterse, sular büklüm büklüm burulur, Sırtına Sakarya'nın, Türk tarihi vurulur. Eyvah eyvah, Sakarya m, sana mı düģtü bu yük? Bu dava hor, bu dava öksüz, bu dava büyük!.. Ne ağır imtihandır, baģındaki, Sakarya! Bin bir baģlı kartalı nasıl taģır kanarya? Ġnsandır sanıyordum mukaddes yüke hamal; Hamallık ki, sonunda, ne rütbe var, ne de mal. Yalnız acı bir lokma, zehirle piģmiģ aģtan; Ve ayrılık, anneden, vatandan, arkadaģtan; ġimdi dövün Sakarya, dövünmek vakti bu an; KehkeĢanlara kaçmıģ eski güneģleri an!

20 Hani Yunus Emre ki, kıyında geziyordu; Hani ardına çil çil kubbeler serpen ordu? Nerede kardeģlerin, cömert Nil, yeģil Tuna; Giden Ģanlı akıncı, ne gün döner yurduna? Mermerlerin nabzında hâlâ çarpar mı tekbir? Bulur mu deli rüzgâr o sedayı: Allah bir! Bütün bunlar sendedir, bu girift bilmeceler; Sakarya, kandillere katran döktü geceler. Vicdan azabına eģ, kayna kayna Sakarya, Öz yurdunda garipsin, öz vatanında parya! Ġnsan üç beģ damla kan, ırmak üç beģ damla su; Bir hayata çattık ki, hayata kurmuģ pusu. Geldi ölümlü yalan, gitti ölümsüz gerçek; Siz, hayat süren leģler, sizi kim diriltecek? Kafdağı nı assalar, belki çeker de bir kıl! Bu ifritten sualin, kılını çekmez akıl! Sakarya, saf çocuğu, masum Anadolu'nun, Divanesi ikimiz kaldık Allah yolunun! Sen ve ben, gözyaģıyla ıslanmıģ hamurdanız; Rengimize baksınlar, kandan ve çamurdanız! Akrebin kıskacında yoğurmuģ bizi kader; Aldırma, böyle gelmiģ, bu dünya böyle gider! Bana kefendir yatak, sana tabuttur havuz; Sen kıvrıl, ben gideyim, son Peygamber kılavuz! Yol onun, varlık onun, gerisi hep angarya; Yüzüstü çok süründün, ayağa kalk, Sakarya!.. Necip Fazıl Kısakürek

21 FERĠZLĠ FERĠZLĠ TARĠHĠ Ġlk çağlardan beri önemli bir yerleģim birimi olan Ferizli nin tarihinin M.Ö.600 yıllarına kadar uzandığı bilinmektedir. Jeopolitik yapısı ve Karadeniz e giden yollar üzerindeki stratejik yerleģim konumu nedeniyle birçok kavme ev sahipliği yapmıģtır. 12.yüzyıl sonlarında Türk hâkimiyetine girmesine rağmen 1.Dünya SavaĢı na kadar değiģik etnik ve dini yapıya mensup insanların ortak yaģam bölgesi olmuģtur li yılların sonunda Balkan Göçmenlerinin yerleģmesi ve Karadeniz yoğunluklu göç hareketleriyle nüfus artmıģtır. Adını demir madeninin Latince ismi olan Ferissium dan alan Ferizli, 1973 yılından 1990 yılına kadar Sakarya ili Merkez ilçesine bağlı bir kasaba iken, tarih ve sayılı Resmi Gazete' de yayımlanan 3644 Sayılı Kanunla ilçe olarak teģkilatlanmıģtır. Ferizli Ġlçesi Marmara depreminden sonra gün ve sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 593 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile Adapazarı BüyükĢehir Belediyesi sınırları içine alınmıģtır. COĞRAFĠ KONUMU Ġlçemiz coğrafi konum olarak Marmara Bölgesinde yer almakta olup, Sakarya Ġline bağlıdır. Ġlçe Adapazarı nın kuzeyine düģmektedir. Ġlçemizin il merkezine uzaklığı 22 kilometredir. Ġlçemizin kuzeyinde ve doğusunda Karasu, güneyinde Söğütlü Ġlçesi, güneydoğusunda Hendek ilçesi, batısında ise Kaynarca ilçesi yer almaktadır.

22 Ġlçemizin yüzölçümü 160 km². olup, deniz seviyesinden yüksekliği 50 metredir. Ġlçe genelinin tamamı orta yükseklikte tepelerle kaplıdır. Ġlçemiz dalgalı bir arazi yapısına sahiptir. Ancak eğimler dik olmayıp, makineli tarım yapılabilen tatlı eğimli ve fazla yüksek olmayan tepeciklerden oluģmuģtur. Ġlçe toprakları gayet verimli tarım topraklarıdır. Değerlendirilmeyen alan yok gibidir. Tarım yapılmayan yerlerde orman örtüsü mevcuttur. Ġlçede yüksek tepeler ve dağlar yoktur. Ġlçenin en düz alanı, Ağacık köyü doğusunda 5000 dekar miktarındaki Gavurdüzü dür. NÜFUS DURUMU 2007 Yılında yapılan Adrese Dayalı Nüfus Sayımına göre (2008 yılı değeri) Ġlçemizin toplam nüfusu dır. Bunun kiģisi ilçe merkezinde, geri kalan 6263 kiģisi köylerde, sı Gölkent beldesinde, kiģisi Sinanoğlu Beldesinde olmak üzere kiģisi de beldelerde yaģamaktadır. Ġlçemiz nüfusunun % 99 i okuma-yazma bilmektedir. Ġlçemizde nüfusun %60 ı tarımla geriye kalan %40 ı da ticaret, sanayi ve küçük bir kısmı da memuriyetle geçimini sağlamaktadır. Ġlçenin yüzölçümü dekar olup, bunun 103,724 dekarı kullanılabilir tarım alanıdır. Arazi kültür bitkilerinin yetiģtirilmesine müsaittir. Sakarya nehrinin geçtiği yerleģim birimlerinde nehirden sulama suyu olarak faydalanılmaktadır. Tarım arazisinin takribi %40 ı (yaklaģık 4000 hektar) yeraltı suyu ve nehir suyu ile sulanabilmektedir. BĠTKĠ ÖRTÜSÜ Akarsular: Ġlçenin doğu sınırını Sakarya nehri çizer. Bunun dıģında önemli akarsuyu yoktur. Sapanca Gölü nü Sakarya nehrine bağlayan çark deresi ilçe arazisi içinde birbirine kavuģur. Göller : Ġlçenin kuzeyinde bir kısmı Karasu ilçe sınırları içerisinde kalan Akgöl bulunmaktadır. Ġklim : Marmara ve Batı Karadeniz Bölgelerinin geçiģ noktasında olan ilçemizde, Batı Karadeniz iklimi hakimdir. Yazları kısa ve sıcaktır. KıĢları bol yağıģlı geçer. FERĠZLĠ TARĠHÇESĠ A-) ĠLKÇAĞDAN OSMANLILARA KADAR Ġlçemizin üzerinde bulunduğu bölge M.Ö 13. yüzyılda Bebrika adıyla anılıyordu. M:Ö 9. yüzyılda Bithynlerin istilasına uğradıktan sonra Bithnia nın bir parçası haline geldi. M:Ö 6. yüzyılda Lydia egemenliğine girdi. Aynı yüzyılın ikinci yarısında Makedonyalılarca ele geçirildi. Daha sonra Selevkosların denetiminde kaldı. M:Ö 3. yüzyılda baģlayan Bithnia yönetimi M:Ö 1: yüzyılda Roma iģgaliyle sona erdi. B-) SELÇUKLULAR VE OSMANLILAR DÖNEMĠ Türkmenlerin bölgeye geliģi 11. yüzyıl sonlarına rastlar.artuk Bey in Bizans kuvvetlerini yenerek 1072 de ele geçirdiği yöre, kısa bir süre sonra yeniden Bizans!a bağlandıysa da 1097 de Haçlıların eline geçti.ardından DaniĢmentlerin, Anadolu Selçukluları nın, Nikaia imparatorluğu nun yönetimine girdi.1324 te Konur Alp ve Akçakoca Bey tarafından Osmanlı topraklarına katıldı.19.yüzyılda Osmanlı devletinin yitirdiği Kırım, Kafkasya ve Rumeliden göç

23 eden Müslüman halkın bir bölümü yöreye yerleģtirildi.özellikle Balkan SavaĢları sonrası Avrupa yakasından gelen göçmenler gruplar halinde bölgeye yerleģtirilmiģtir. C-) MĠLLĠ MÜCADELE DÖNEMĠ Osmanlı Devleti 1918 yılında Mondros Mütarekesini imzalayınca, Ġngilizler uzun vadede kontrolde bulundurmak istedikleri Kocaeli Yarımadası ve Ġstanbul Boğazında egemenliklerini sağlamlaģtırmak istediler.ġstanbul Boğazının doğusunda tanpon bölge oluģturmak için çıkarılan isyanların 1920 yılının yazında bastırılmasıyla baģarısızlığa uğradılar.kuvay-i Milliye nin Kocaeli Yarımadası na kadar gelip Ġngiliz kuvvetleri ile çarpıģmaya girmesi üzerine Ġngilizler, Yunan askeri gücünü kullanmayı tasarladılar. 25 Mart 1921 de Kocaeli Bölgesinden ileri harekata geçen Yunanlılar 26 Mart ta Adapazarı kuzeyinde bulunan Rum ve Ermeni köyleri de çeteler kurarak Türk komģularını öldürmeye baģladılar.firuzlu Ermeni Cedit(Ferizli), Damlık Ermeni köyleriyle, Fındıklı AĢağı köy ve Kantar köy mahallelerinde oluģan Fındıklı Rum Köyü bu çete faaliyetlerinin merkezi haline geldi. 21 Nisan 1921 de Sakarya Nehri ağzıyla Sinanoğlu Köprüsü arasında 43.Piyade Alayımızın 1.Taburu bulunuyordu.buna karģılık Yunan kuvvetleri, Sakarya nehrinin Batı kıyısında Sinanoğlu Köprüsü karģısından Arifiye ye kadar olan kesimde 2 piyade taburu, 4 top, bazı yerli Müslüman ve Ermeni-Rum çetelerinden yaklaģık 150 kiģilik bir kuvvet bulunduruyordu. 19 Mayıs ta Firuzlu(Ferizli) civarındaki düģman tahkimatı geniģletilmekteydi.1921 yılı Haziran ayında Yunan 45. Piyade Alayının 3. Taburu Ferizli de bulunuyordu.bu birliğe bir kısım yerli Rum, bir kısım yerli Müslümanlardan oluģan çeteler de katılmıģtı.seyifler den Tepe köy e kadar Sakarya geçitlerini tutmuģlardı. 20 Haziran 1921 de Sinanoğlu ndan Sakarya Nehri batısına geçen 43. Alayın 1. Taburunun çıkardığı keģif kolu Yunanlıların Söğütlü civarındaki ordugahını pek karıģık bir halde bırakarak çekildiğini görmüģ, yaptığı soruģturma sonucunda düģmanın çekilmeye baģladığını öğrenmiģtir.yunan kuvvetleri, Ferizli ve Damlık köylerini yaktıktan sonra Adapazarı yönüne çekildi. D-) CUMHURĠYET DÖNEMĠ Cumhuriyet döneminde göç antlaģmalarıyla Balkanlardan önemli miktarda bir nüfus bölgeye yerleģtirildi.böylece 130 haneli Ferizli köyü oluģtu. e-)1954 SONRASI 1965 Yılında 140 haneli olan Ferizli ye bu yıllardan itibaren Karasu civarından göçmenler gelmeye baģlamıģ, 1970 li yıllarda ise Doğu Karadeniz yöresinden gelen göçmenlerin Ferizli nüfusuna katılmaları ile 1973 yılında nüfus 2000 i aģmıģ böylece Ferizli Köyü belde olarak teģkilatlanmıģtır.kuruluģ yıllarından bu günlere kadar sürekli göç kabul eden ilçemiz 1990 yılında 5000 nüfuslu bir yerleģim birimi olmuģtur.1990 yılında Sakarya Merkez Ġlçeye bağlı bir kasaba iken 3644 sayılı yasa ile ilçe olarak teģkilatlanmıģtır, 13 Ağustos 1991 de Ġlçeye Kaymakam ataması yapılarak teģkilat iģler duruma getirilmiģtir.ġehrin adını Ġlçe Merkezinin doğusunda bulunan Ġstihkam Tepesinde eski çağlarda demir madeni iģletilmesinden Ferizli olduğu bilinir.

24 SĠNANOĞLU TARĠHÇESĠ Sinanoğlu Sakarya Nehrinin uyuduğu yerdir. Bu gün 3000 dolayında insanın yaģadığı güzel, tabiatından çok fazla kayıp vermemiģ bir kasaba. Üç tarafı Sakarya nehri ile çevrili, bir tarafını Dikmen dağlarına ve ormanlarına dayamıģ, Sakarya kıyı ovaları olabildiğine verimli, Sinanoğlu tepesi ve eteklerine kurulu muhteģem manzaraları olan bir kasabadır Sinanoğlu. Sinanoğlu çok eski bir tarihe sahip değildir. Sinanoğlu 1868 yılında Abhaza'lar tarafından kurulmuģtur yılından sonra hızlanan Kafkas göcü sırasında Sakarya Çerkes lerin göç alanı olarak seçilmiģtir. (Abhaza'lar bir Çerkes boyudur) (Rusların iģgali sonucu anayurtlarından sürülen Abhaza'lar kurtuluģ kapısı olarak gördükleri, Osmanlı topraklarına gelmiģlerdir. Sadece yılları arasındaki büyük sürgün döneminde den fazla insan anayurdunu büyük acılar pahasına terk etmiģtir. Özellikle kadar Abhaza nın bölgeye çıkarma yapan Osmanlı donanmasıyla birlikte yurdunu terk etmek zorunda kaldığı Osmanlı Rus savaģı sonucunda da daha on binlerce Kafkasyalı (Çerkes), çeģitli Ģekillerde yurtlarını terk ederek Anadolu topraklarına sığınmak durumunda kalmıģtır.) Osmanlı padiģahı Abdul Hamit 1876 yılında tahta çıkınca, birçok Çerkes e Sakarya ve çevresinde serbest yerleģim hakkı vermiģtir. Bu serbest yerleģim hakkına sebeb, ya Çerkes'lerin PadiĢaha verdikleri hediyeler yada Osmanlı için gösterilen yararlılıklardır. Sinanoğlu, bu bölgede Rum'ların yerleģim alanı olmayan, baģka bir deyiģle Rum'ların

25 oturmadığı belkide tek köydür. Ferizli, KurumeĢe, Limandere, Subatağı, Yassıgeçit, Damlık, Akçukur, Tepeköy, Fındıklı ve Seyifler'in tersine Sinanoğlu'nda Rum'ların oturduğuna dair bir bilgi yok. Oysa Üvez tepede kilisesi bulunan Rum'lar, Limandere, Subatağı, Yassıgeçit'te oturmuģlar. Üvez tepedeki (Manastır) kilisenin kalıntılarına bu gün hala rastlanmaktadır. KurumeĢe altındaki kilisenin kalıntıları Define arayanlar tarafından darmadağın edildi. Ferizli ise Rum'ların en yoğun olduğu yerlerden biriydi. O kadarki; 1. Dünya savaģı ve sonrasındaki Yunan iģgali sırasında, O zamanki adıyla Firuzlu ve Fındıklı Türk'lere saldıran Rum çetelerinin buluģma noktaları ve saldırı Üs'leriydi. Damlık, Fındıklı, Ferizli, Tepeköy ve Seyifler'li Rum'larının oluģturduğu çetelerin arasında, Türk çeteleride bulunuyordu. II. Ġnönü muharebesi sırasında bir Yunan taburu Sakarya nın batısında Seyifler de karargah kurmuģtu. Ġpsiz Recep Reis ve birliği 29 Mart 1921 de, Sakarya yakınındaki Boğaz bölgesine hücum eden bir baģka Yunan taburuna geçit vermeyecekti. Birinci Dünya savaģı sonrası ülkeyi iģgal eden Yunan orduları, bir türlü Sakarya nehrini geçip (ATATÜRK'ün ''Emice'' lakabı verdiği) Ġpsiz Recep'in savunma alanı olan Sinanoğlu'nu iģgal edememiģtir. Son durakları Ferizli olan Yunanlılar, Sinanoğlu'nda toparlanan Türk kuvvetleri tarafından püskürtülmüģ ve önce Ferizli, daha sonra tüm Sakarya ve nihayetinde Ülke kurtarılmıģtır. (Burada Ġpsiz Recep Reis'i saygı ile anıyoruz.) Sinanoğlu'nu kuran Abhaza'ların, Cumhuriyet sonrasıda burada ikamete devam ettikleri biliniyor. Kasabanın adı burada ikamet eden Sinan adlı Abhaza'dan gelmektedir. Sinan'ın vefatından sonra, oğlu burada ikamete devam eder. Ve bu araziler, "Sinanoğlunun arazileri" olarak, bu gün Sinanoğlu'nun merkezi durumunda olan tepe ise Sinanoğlu tepesi olarak anılmaya baģlar. Abhaza'lar aynı dönemde KurumeĢe ve Limandere arasında bulunan "Ketenıslağı" denilen yerede yerleģmiģler ve buradan Üveztepe'ye, oradanda Balıklı ovasına giden yollar açmıģlardır. Cumhuriyetin ilk yıllarında Balkanlardan ve Karadenizden gelen göç dalgaları Sinanoğlu'nu etkisi altına almıģ ve bu günkü kültürler mozayiği haline getirmiģtir. DeğiĢik kültür gruplarını bir arada tutan Sinanoğlu, bu gün kasabada oturanların geldikleri yerlere göre adlandırılan mahallelerden oluģmaktatır. Kasabanın oluģumunda çok emeği geçen Ahmet ÇavuĢ (Ahmet Güngör)Trabzon asıllıdır. Ahmet ÇavuĢ aynı zamanda ilk belediye baģkanıdır. Ahmet çavuģun bu gün hayattaki sülalesi ve kasabaya yerleģen ilk Karadenizliler yukarı mahalle dediğimiz Yeni Cami mahallesinde oturmaktadırlar. Merkezin hemen arkasında Of lular mahallesi, Of lular mahallesinin bitiģiğinde Manavlar mahallesi, Muhacirler mahallesi, Sürmeneliler mahallesi, Gürcüler mahallesi ve Fatsa lılar mahallesi. Kasaba 1957 yılında belediyesine kavuģur. O zamanlar Ferizli hala bir kaç evden ibaret çamur içinde küçük bir köydür. KurumeĢe henüz açılmamıģ ormanların arasında birkaç ev, Limandere, daha eski bir tarihe sahip olmasına rağmen bataklık durumundan kurtulamamıģ, küçücük bir köydür. Karadeniz ve Balkanlardan gelen göçlerin, oturum alanı olarak Sinanoğlu'nu

26 seçmelerinin nedeni buranın sahibi olan Abhaz'ların arazi satma taraftarı olmalarının yanında, Adapazarı bölgesini Karasu ya, bağlayan yolun Sinanoğlu tepesinden, KurumeĢe ve Kaynak merasının üst tarafından geçip Yuvalıdere üzerinden devam etmesi, o zamalarda buraları değerli oturum alanları durumuna getirmiģti. Aslında üç tarafı Sakarya nehri ile çevrili, verimli araziler, Sinanoğlu'a yerleģmek için yeterli nedendir. Daha sonra yapılan yeni yolun köy içinden geçmesine karģı çıkılınca, Ferizli'nin merkezinden geçen yeni yol, Sinanoğlu ve KurumeĢenin eteklerinden geçti. Limandere ise merkezini yeni yol kenarlarına kurdu. Merkezlerini yeni yol kenarına indirmeyen Sinanoğlu ve KurumeĢe geri kalmıģlık kaderini paylaģırken, Ferizli ve Limandere buralara kurulan pazarlarında katkısıyla hızla geliģti. Bir aralar geliģememekten sıkıntı duyan Kasaba, bugün durumundan memnun bir nüfusa sahiptir yılına kadar Karasu Ġlçesine bağlı olan beldemiz, yapılan referandum sonucu Ferizli Ġlçesine bağlanmıģtır yılından bu güne kadar Beldemize hizmet veren Belediye BaĢkanlarımız ve görev yılları aģağıya çıkarılmıģtır. 1. Ahmet GÜNGÖR : Hayri ÖZDEMĠR : Kemalettin BATTAL : Bahaddin SADAK : Kemalettin BATTAL : Recep SEZER : Yılmaz ÖZTÜRK : Bilal BATMAN : Yılmaz ÖZTÜRK : Hüseyin Sevinç :2009 halen devam Beldemizin nüfus bilgileri yıllara göre aģağıya çıkarılmıģtır yılında kiģi yılında kiģi yılında kiģi yılında kiģi yılında kiģi yılında kiģi yılında kiģi yılında kiģi yılında kiģi Beldemiz, Ferizli Ġlçesine 5 km uzaklıkta, il merkezine ise 30 km. uzaklıktadır. Ferizli Ġlçesinden Sakarya Nehri ile ayrılan Beldemizin 3 tarafı Sakarya Nehri ile çevrili olup, yarımada Ģeklindedir. Beldemiz yaklaģık 250 hektar alan üzerine kurulmuģtur. Sinanoğlu engebeli bir coğrafi yapıya sahip olup, dağınık bir yerleģimi bulunmaktadır. Beldemizde yaklaģık 800 hane bulunmaktadır. Halkın çoğu geçimini tarım ve büyükbaģ hayvancılıktan sağlamaktadır. Gençlerimiz, genellikle çevremize yakın

27 organize sanayi bölgelerindeki fabrikalarda çalıģmaktadır. Beldemizde 1 adet 8 yıllık Ġlköğretim okulu ve 1 adet de Anaokulu bulunmaktadır. Halkımızın yaklaģık %98 okur-yazardır. Lise ve dengi okullarda eğitim-öğretim görmek üzere il ve ilçeye giden öğrencilerimiz bulunmaktadır. Beldemiz 3 muhtarlıkla yönetilmektedir 1.ġose Mahellesi muhtarı :Ramazan Yüksel 2.Merkez Mahallesi muhtarı :YaĢar BakırtaĢ 3.Yeni Cami Mahallesi muhtarı :Bahattin Süzer HAYVANCILIK Sinanoğlu'nda hayvancılık daha çok aile geçimini temin için yapılır. O nedenle büyük hayvan çiftliklerine rastlanmaz. Dar alanlarda hayvancılık pek kolay olmasada arazinin verimli olması bunu mümkün kılıyor. Arazileri okadar çok geniģ değildir Sinanoğlu'nun ama kasabanın geçim kaynaklarının baģında hayvancılık gelir. Hayvanlar denilincede akla Ġnekçilik gelir. Dana büyütüp satanlar olsada, hayvancılığın temel nedeni sütçülüktür. Süt Kooperatifi zamanın Tarım Kredi Kooperatifi baģkanı tarafından kurulmuģtu. Kasabaya yaptığı iyiliğin farkındamıydı acaba? Kasabalı pek farkında değil gibi. Bu gün Kasaba süt konusunda üç kağıtlara gelmiyorsa iģte bu o komģu köylü baģkanın kasaba için bir kazanımıdır. Tabii birde hayvan ticareti ile geçinenler vardır. Hayvancılığın çok önemli olduğu kasabada, hayvan ticaretide bir o kadar önemlidir. Ancak bu ticaret Ģekli hayvan yetiģtirerek değil, hayvan alıp satarak yapılır. Sinanoğlu'nun geniģ otlakları olmasada arazinin verimli olması hayvanları ahırda beslemeye yetmektedir Tarımsal ürünlerin Para etmemesi kasabalıyı Hayvancılığa yöneltti. Tarla hayvanlara yem yetiģtirmek için ekiliyor Taze Mısır Slaj yapılıyor. Sinanoğlu'nda yetiģen Meyva ve Sebzelerin bazıları Sinanoğlu Türkiye'nin belkide en verimli arazilerine sahip. Ancak insanlar alıģkanlıklarından vaz geçemiyor ve 60 yıl önce doğu Karadenizde ne ekiyorsa yine onu ekiyor.sinanoğlu tepesinin yamaçları yemyeģil fındık bahçeleri ile doludur. Ovada ise ġeker pancarı, slajlık mısır, ve çok azalmıģ olsada buğday tarlaları vardır. Karadeniz yeģilliğinin baģlangıcı olan Sakarya ve ona bağlı olarakta Sinanoğlu, Karadeniz fındık bahçelerininde baģlangıç yeridir. Verimli balıklı ovası alıģılanı aģıp bir türlü yeniliklere yelken açamıyor. Halbuki ovamız baģta domates olmak üzere, patlıcan, biber,salatalık, çilek, çiçek yetiģtirmeye çok uygundur. Patetes artık hemen hemen hiç ekilmemektedir.

Sakarya ili kültür ve turizm bakımından önemli bir potansiyele ve çeşitliliğe sahiptir. İlde Taraklı Evleri gibi

Sakarya ili kültür ve turizm bakımından önemli bir potansiyele ve çeşitliliğe sahiptir. İlde Taraklı Evleri gibi TARİH Tarihi kaynaklar bize, Adapazarı yerleşim bölgesinde önceleri Bitinya'lıların, ardından Bizanslıların yaşadıklarını bildirmektedir. Öte yandan, ilim adamlarının yaptıkları araştırmalara göre; Sakarya

Detaylı

26 Mayıs 1905'te İstanbul'da doğdu. 25 Mayıs 1983'te İstanbul'da yaşamını yitirdi. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi

26 Mayıs 1905'te İstanbul'da doğdu. 25 Mayıs 1983'te İstanbul'da yaşamını yitirdi. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Hayatı: 26 Mayıs 1905'te İstanbul'da doğdu. 25 Mayıs 1983'te İstanbul'da yaşamını yitirdi. Çocukluğu büyükbabasının Çemberlitaş'taki konağında geçti. Bahriye Mektebi'nde, İstanbul Üniversitesi Edebiyat

Detaylı

Çaldıran daha önceleri Muradiye İlçesinin bir kazası konumundayken 1987 yılında çıkarılan kanunla ilçe statüsüne yükselmiştir.

Çaldıran daha önceleri Muradiye İlçesinin bir kazası konumundayken 1987 yılında çıkarılan kanunla ilçe statüsüne yükselmiştir. Çaldıran Tarihçesi: İlçe birçok tarihi medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Medler, Bizanslılar, Urartular, İranlılar ve son olarak Osmanlı devleti bu ilçede hâkimiyet sürmüşlerdir. İlçenin tarih içerisindeki

Detaylı

MURADİYE Nüfus Erkek Kadın Toplam Gürpınar Oran %52 % Kaynak: Tüik

MURADİYE Nüfus Erkek Kadın Toplam Gürpınar Oran %52 % Kaynak: Tüik Muradiye Tarihi: Muradiye, cumhuriyet ilanına kadar Kandahar ve Bargıri adıyla iki yerleşim birimi olarak anılırken cumhuriyet sonrası birleşerek Muradiye ismini almıştır. Tarihi ile ilgili fazla bilgi

Detaylı

SARAY Saray İlçesinin Tarihçesi:

SARAY Saray İlçesinin Tarihçesi: Saray İlçesinin Tarihçesi: Saray İlçesinin ne zaman ve kimler tarafından hangi tarihte kurulduğu kesin bilinmemekle beraber, bölgedeki yerleşimin Van Bölgesinde olduğu gibi tarih öncesi dönemlere uzandığı

Detaylı

Başkale nin Tarihçesi: Başkale Coğrafyası:

Başkale nin Tarihçesi: Başkale Coğrafyası: Başkale nin Tarihçesi: Başkale Urartular zamanında Adamma olarak adlandırılan bir yerleşme yeriydi. Ermeniler buraya Adamakert ismini vermişlerdir. Sonraları Romalılar ve Partlar arasında sınır bölgesi

Detaylı

2016 Özalp Tarihçesi: Özalp Coğrafyası: İlçe Nüfus Yapısı: Yaş Grubu Erkek Kadın Toplam 0-14 Yaş Yaş Yaş Yaş Yaş

2016 Özalp Tarihçesi: Özalp Coğrafyası: İlçe Nüfus Yapısı: Yaş Grubu Erkek Kadın Toplam 0-14 Yaş Yaş Yaş Yaş Yaş Özalp Tarihçesi: Özalp ilçesi 1869 yılında Mahmudiye adıyla bu günkü Saray ilçe merkezinde kurulmuştur. 1948 yılında bu günkü Özalp merkezine taşınmış ve burası ilçe merkezi haline dönüştürülmüştür. Bölgede

Detaylı

SİVAS İLİ TARIM VE HAYVANCILIK RAPORU

SİVAS İLİ TARIM VE HAYVANCILIK RAPORU SİVAS İLİ TARIM VE HAYVANCILIK RAPORU HAZIRLAYAN DOÇ.DR.BERRİN FİLİZÖZ TOBB SİVAS İLİ AKADEMİK DANIŞMANI Sivas İli 28.6 bin metrekarelik toprağı ile ülkemizin toprak büyüklüğü sıralamasında 2. sıradadır.

Detaylı

2016 Başkale nin Tarihçesi: Başkale Coğrafyası:

2016 Başkale nin Tarihçesi: Başkale Coğrafyası: Başkale nin Tarihçesi: Başkale Urartular zamanında Adamma olarak adlandırılan bir yerleşme yeriydi. Ermeniler buraya Adamakert ismini vermişlerdir. Sonraları Romalılar ve Partlar arasında sınır bölgesi

Detaylı

İLİN ADI ADANA GENEL BİLGİLER ULAŞIM BİLGİLERİ ADANA İLE İLGİLİ GENEL BİLGİLER

İLİN ADI ADANA GENEL BİLGİLER ULAŞIM BİLGİLERİ ADANA İLE İLGİLİ GENEL BİLGİLER ADANA İLE İLGİLİ GENEL BİLGİLER İLİN ADI TELEFON KODU KALKINMADA ÖNCELİK DURUMU 3 KALKINMADA ÖNCELİKLİ İL KAPSAMINDA MI? 4 İLİN TOPLAM YÜZÖLÇÜMÜ 5 İLİN TOPLAM NÜFUSU Erkek Kadın 6 İLİN NÜFUS YOĞUNLUĞU

Detaylı

4. Ünite ÜRETTİKLERİMİZ

4. Ünite ÜRETTİKLERİMİZ 4. Ünite ÜRETTİKLERİMİZ Ekonomi: İnsanların geçimlerini sürdürmek için yaptıkları her türlü üretim, dağıtım, pazarlama ve tüketim faaliyetlerinin ilke ve yöntemlerini inceleyen bilim dalına ekonomi denir.

Detaylı

KAVAK - SÖĞÜT 18.352 48.589 59.112 74.175 377.134 MEYVE DİĞER TARLA 3.969.837 Tablo 2

KAVAK - SÖĞÜT 18.352 48.589 59.112 74.175 377.134 MEYVE DİĞER TARLA 3.969.837 Tablo 2 KIRŞEHİR İLE İLGİLİ BAZI İSTATİSTİKLER 1. EKONOMİK YAPI 1.1. TARIM ve HAYVANCILIK Kırşehir, Türkiye'nin hububat depolarından biridir. Aynı zamanda Türkiye'nin önemli hayvan yetiştiricilik merkezlerinden

Detaylı

RAKAMLARLA KARAMAN'IN TÜRKĠYE'DEKĠ YERĠ

RAKAMLARLA KARAMAN'IN TÜRKĠYE'DEKĠ YERĠ RAKAMLARLA KARAMAN'IN TÜRKĠYE'DEKĠ YERĠ KARAMAN BaĢlık Değer Sıra Türkiye'de 1. Sıradaki Ġl Değer TÜRKĠYE COĞRAFĠ YAPI Alan Büyüklüğü (göl dahil - km²) 9.427,43 34. Konya 40.813,52 783.562,38 %1,20 2011

Detaylı

AR&GE BÜLTEN. İl nüfusunun % 17 si aile olarak ifade edildiğinde ise 151 bin aile geçimini tarım sektöründen sağlamaktadır.

AR&GE BÜLTEN. İl nüfusunun % 17 si aile olarak ifade edildiğinde ise 151 bin aile geçimini tarım sektöründen sağlamaktadır. İzmir İlinin Son 5 Yıllık Dönemde Tarımsal Yapısı Günnur BİNİCİ ALTINTAŞ İzmir, sahip olduğu tarım potansiyeli ve üretimi ile ülkemiz tarımında önemli bir yere sahiptir. Halen Türkiye de üretilen; enginarın

Detaylı

AKŞEHİR İLÇESİ TARIMSAL VERİLERİ

AKŞEHİR İLÇESİ TARIMSAL VERİLERİ AKŞEHİR İLÇESİ TARIMSAL VERİLERİ Hazırlayan Mücahit ORHAN 2011 -----1----- Yıl Toplam Alan (Dekar) =========== =========== TARIM ALANLARI Ekilen Tarla Alanı (Dekar) Nadas Alanı (Dekar) Sebze Bahçeleri

Detaylı

EDİRNE UZUNKÖPRÜ DOĞAL ORTAMI TEMİZ HAVASI İLE SÜPER BİR YAŞAM BURADA UZUNKÖPRÜ DE. MÜSTAKİL TAPULU İMARLI ARSA SATIŞI İSTER YATIRIM YAPIN KAZANIN

EDİRNE UZUNKÖPRÜ DOĞAL ORTAMI TEMİZ HAVASI İLE SÜPER BİR YAŞAM BURADA UZUNKÖPRÜ DE. MÜSTAKİL TAPULU İMARLI ARSA SATIŞI İSTER YATIRIM YAPIN KAZANIN EDİRNE UZUNKÖPRÜ MÜSTAKİL TAPULU İMARLI ARSA SATIŞI Yunanistan sınırına 6 kilometre uzaklıkta yer alan Edirne nin Uzunköprü ilçesi, Osmanlı İmparatorluğu nun Trakya daki ilk yerleşimlerinden biri. Ergene

Detaylı

Neden Malatya ya yatırım yapmalı

Neden Malatya ya yatırım yapmalı Neden Malatya ya yatırım yapmalı 11 2011 Temel Bilgiler Malatya, Doğu Anadolu Bölgesinin ekonomik açıdan en gelişmiş ilidir. 2010 ADNKS verilerine göre il nüfusu 740.643, merkez nüfusu 500 bin civarında,

Detaylı

Tarım Ekonomisi ve İşletmeciliği

Tarım Ekonomisi ve İşletmeciliği Tarım Ekonomisi ve İşletmeciliği Doç.Dr.Tufan BAL I.Bölüm Tarım Ekonomisi ve Politikası Not: Bu sunuların hazırlanmasında büyük oranda Prof.Dr.İ.Hakkı İnan ın Tarım Ekonomisi ve İşletmeciliği Kitabından

Detaylı

2014-2023 BÖLGE PLANI SÜRECİ Bilecik Tarım, Tarıma Dayalı Sanayi ve Ormancılık İhtisas Komisyonu Çalışmaları 25 Nisan 2013 BİLECİK

2014-2023 BÖLGE PLANI SÜRECİ Bilecik Tarım, Tarıma Dayalı Sanayi ve Ormancılık İhtisas Komisyonu Çalışmaları 25 Nisan 2013 BİLECİK 2014-2023 BÖLGE PLANI SÜRECİ Bilecik Tarım, Tarıma Dayalı Sanayi ve Ormancılık İhtisas Komisyonu Çalışmaları 25 Nisan 2013 BİLECİK İklim değişikliği Biyoçeşitliliğin Korunması Biyoyakıt Odun Dışı Orman

Detaylı

2010 YILI OCAK-HAZĠRAN DÖNEMĠ

2010 YILI OCAK-HAZĠRAN DÖNEMĠ MADEN TETKĠK VE ARAMA GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Sondaj Dairesi Başkanlığı 21 Yılı Ocak-Haziran Dönemi Faaliyet Raporu 21 YILI OCAK-HAZĠRAN DÖNEMĠ 1 ÜST YÖNETĠM SUNUMU SONDAJ DAĠRESĠ BAġKANLIĞI 21 YILI 1. 6 AYLIK

Detaylı

Yönetmelik. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Yönetmelik. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Yönetmelik Tarım ve Köyişleri Bakanlığından: Tarımsal Üretici Birliklerinin Kuruluş Usul ve Esaslarına İlişkin Yönetmelik Amaç ve kapsam BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Madde 1 Bu Yönetmeliğin

Detaylı

TARIMSAL ORMANCILIK (AGROFORESTRY) Prof. Dr. İbrahim TURNA

TARIMSAL ORMANCILIK (AGROFORESTRY) Prof. Dr. İbrahim TURNA TARIMSAL ORMANCILIK (AGROFORESTRY) Prof. Dr. İbrahim TURNA İç Anadolu Bölgesinde Tarımsal Ormancılık Uygulamaları ve Potansiyeli Bölgenin Genel Özellikleri: Çok fazla engebeli bir yapıya sahip olmayan

Detaylı

SAKARYA DA TARIM VE HAYVANCILIK SEKTÖR ANALİZİ VE ÖNERİLER RAPORU PROJESİ SAHA ARAŞTIRMA ÇALIŞMASI SONUÇLARI

SAKARYA DA TARIM VE HAYVANCILIK SEKTÖR ANALİZİ VE ÖNERİLER RAPORU PROJESİ SAHA ARAŞTIRMA ÇALIŞMASI SONUÇLARI SAKARYA DA TARIM VE HAYVANCILIK SEKTÖR ANALİZİ VE ÖNERİLER RAPORU PROJESİ SAHA ARAŞTIRMA ÇALIŞMASI SONUÇLARI 1995 yılında TÜBİTAK Bilim Kurulu kararıyla kuruldu. Kurucuları arasında; TÜBİTAK, TOBB, TTGV,

Detaylı

ĠMAR ÇALIġMALARI. 1/5.000 LİK ve 1/1.000 LİK HALİHAZIR HARİTA 1/50.000 LİK ÇEVRE DÜZENİ PLANI 1/25.000 LİK ve 1/5.000 LİK NAZIM İMAR PLANLARI

ĠMAR ÇALIġMALARI. 1/5.000 LİK ve 1/1.000 LİK HALİHAZIR HARİTA 1/50.000 LİK ÇEVRE DÜZENİ PLANI 1/25.000 LİK ve 1/5.000 LİK NAZIM İMAR PLANLARI KOCAELĠ DEN SAĞLIKLI PLANLAMA ĠMAR ÇALIġMALARI 1/5.000 LİK ve 1/1.000 LİK HALİHAZIR HARİTA 1/50.000 LİK ÇEVRE DÜZENİ PLANI 1/25.000 LİK ve 1/5.000 LİK NAZIM İMAR PLANLARI ĠMAR ÇALIġMALARI Gebze Planlama

Detaylı

Oklun Öğrenci Mevcudu

Oklun Öğrenci Mevcudu Oklun Öğrenci Mevcudu Sınıfların mevcutları 34 kiģiden oluģmaktadır. Pansiyon mevcudu 132 kiģiliktir. Okulumuzda 2015 2016 eğitim öğretim yılında Laboratuvar Hizmetleri alanında 96, Hayvan YetiĢtiriciliği

Detaylı

EKONOMİK RAPOR. Yayın Tarihi : / Yayın No: Sayfa 1 / 8

EKONOMİK RAPOR. Yayın Tarihi : / Yayın No: Sayfa 1 / 8 EKONOMİK RAPOR 2014 Yayın Tarihi :07.01.2015 / Yayın No: 2015-01 Sayfa 1 / 8 Ekonomisi zayıf bir ulus, yoksulluktan ve düşkünlükten kurtulamaz; güçlü bir uygarlığa, kalkınma ve mutluluğa kavuşamaz; toplumsal

Detaylı

A R A Z İ V A R L I Ğ I ALAN(Ha) PAYI(%) Tarım Arazisi (Kullanılmayan hali Araziler Dahil) (*) 254.960 44,7. Çayır Mera Alanı (*) 65.

A R A Z İ V A R L I Ğ I ALAN(Ha) PAYI(%) Tarım Arazisi (Kullanılmayan hali Araziler Dahil) (*) 254.960 44,7. Çayır Mera Alanı (*) 65. TARIMSAL YAPI 1. İlin Tarımsal Yapısı İlimiz ekonomisinde Tarım ilk sırada yer almakta olup 28.651 çiftçi ailesinden 141.077 kişi bu sektörden geçimini sağlamaktadır. 2013 yılı Bitkisel ve Hayvansal in

Detaylı

4-TÜRKĠYE DE VE DÜNYA DA KĠMYASAL GÜBRE ÜRETĠMĠ VE TÜKETĠMĠ

4-TÜRKĠYE DE VE DÜNYA DA KĠMYASAL GÜBRE ÜRETĠMĠ VE TÜKETĠMĠ 4-TÜRKĠYE DE VE DÜNYA DA KĠMYASAL GÜBRE ÜRETĠMĠ VE TÜKETĠMĠ Yakın zamana kadar gübre üretimi ve tüketimine iliģkin değerlendirmelerde ÜRETĠLEN VEYA TÜKETĠLEN GÜBRELERĠN FĠZĠKSEL MĠKTARLARI dikkate alınmaktaydı

Detaylı

/ Ocak Sayı : YÖNETMELİK. Tarımsal Üretici Birliklerinin Kuruluş. Usul ve Esaslarına İlişkin Yönetmelik BİRİNCİ BÖLÜM

/ Ocak Sayı : YÖNETMELİK. Tarımsal Üretici Birliklerinin Kuruluş. Usul ve Esaslarına İlişkin Yönetmelik BİRİNCİ BÖLÜM 16.01.2005 / 25702 16 Ocak 2005 Resmî Gazete Sayı : 25702 YÖNETMELİK Tarımsal Üretici Birliklerinin Kuruluş Usul ve Esaslarına İlişkin Yönetmelik BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ve

Detaylı

Bölüm 2. Tarımın Türkiye Ekonomisine Katkısı

Bölüm 2. Tarımın Türkiye Ekonomisine Katkısı Bölüm 2. Tarımın Türkiye Ekonomisine Katkısı Nüfus ve İşgücü Katkısı Üretim ve Verim Katkısı Toplum Beslenmesine Katkı Sanayi Sektörüne Katkı Milli Gelire Katkı Dış Ticaret Katkısı Nüfus ve İşgücü Katkısı

Detaylı

2013 YILI TARIMSAL DESTEKLEMELER

2013 YILI TARIMSAL DESTEKLEMELER 03 YILI TARIMSAL DESTEKLEMELER HAYVANCILIK DESTEKLEMELERİ Hayvan Başı Ödeme Suni Tohumlama 3 Hayvan Başı Ödeme 4 Tiftik Üretim 5 Süt Primi( TL/lt) 6 İpek Böceği Sütçü ve kombine ırklar ve melezleri ile

Detaylı

2014-2023 BÖLGE PLANI SÜRECİ Eskişehir Tarım, Tarıma Dayalı Sanayi ve Ormancılık İhtisas Komisyonu Çalışmaları 07 Mayıs 2013 ESKİŞEHİR

2014-2023 BÖLGE PLANI SÜRECİ Eskişehir Tarım, Tarıma Dayalı Sanayi ve Ormancılık İhtisas Komisyonu Çalışmaları 07 Mayıs 2013 ESKİŞEHİR 2014-2023 BÖLGE PLANI SÜRECİ Eskişehir Tarım, Tarıma Dayalı Sanayi ve Ormancılık İhtisas Komisyonu Çalışmaları 07 Mayıs 2013 ESKİŞEHİR İklim değişikliği Biyoçeşitliliğin Korunması Biyoyakıt Odun Dışı Orman

Detaylı

BAZI TARIM ÜRÜNLERİNİN 2014 YILI MALİYETLERİ

BAZI TARIM ÜRÜNLERİNİN 2014 YILI MALİYETLERİ T.C. TOKAT VALİLİĞİ Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK İL MÜDÜRLÜĞÜ (NİKSAR İLÇESİ) BAZI TARIM ÜRÜNLERİNİN 2014 YILI MALİYETLERİ TOKAT-2015 İÇİNDEKİLER ÜRÜN ADI SAYFA NO

Detaylı

TR41 BURSA ESKİŞEHİR BİLECİK BÖLGE PLANI HAZIRLIK ÇALIŞMALARI BURSA TARIM, TARIMA DAYALI SANAYİ VE ORMANCILIK ÖZEL İHTİSAS KOMİSYONU BİLGİ NOTU

TR41 BURSA ESKİŞEHİR BİLECİK BÖLGE PLANI HAZIRLIK ÇALIŞMALARI BURSA TARIM, TARIMA DAYALI SANAYİ VE ORMANCILIK ÖZEL İHTİSAS KOMİSYONU BİLGİ NOTU TR41 BURSA ESKİŞEHİR BİLECİK BÖLGE PLANI HAZIRLIK ÇALIŞMALARI BURSA TARIM, TARIMA DAYALI SANAYİ VE ORMANCILIK ÖZEL İHTİSAS KOMİSYONU BİLGİ NOTU Dünyada büyüyen gıda ihtiyacı ve özellikle güvenli gıdaya

Detaylı

KONYA İLİ TARIM SEKTÖRÜ YATIRIMLARI İÇİN NEDEN

KONYA İLİ TARIM SEKTÖRÜ YATIRIMLARI İÇİN NEDEN KONYA İLİ TARIM SEKTÖRÜ YATIRIMLARI İÇİN 10 NEDEN KONYA TAM BİR FIRSAT KAPISI KONYA İLİ TARIM SEKTÖRÜ YATIRIMLARI İÇİN 10 NEDEN 1. Genç ve Nitelikli İnsan Kaynağı 2. Stratejik Konum 3. Yatırımcılara Tahsis

Detaylı

BAZI TARIM ÜRÜNLERİNİN 2015 YILI MALİYETLERİ

BAZI TARIM ÜRÜNLERİNİN 2015 YILI MALİYETLERİ T.C. TOKAT VALİLİĞİ Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK İL MÜDÜRLÜĞÜ (PAZAR İLÇESİ) BAZI TARIM ÜRÜNLERİNİN 2015 YILI MALİYETLERİ TOKAT-2016 İÇİNDEKİLER ÜRÜN ADI SAYFA NO

Detaylı

TEMEL ZOOTEKNİ KISA ÖZET KOLAY AÖF

TEMEL ZOOTEKNİ KISA ÖZET KOLAY AÖF DİKKATİNİZE: BURADA SADECE ÖZETİN İLK ÜNİTESİ SİZE ÖRNEK OLARAK GÖSTERİLMİŞTİR. ÖZETİN TAMAMININ KAÇ SAYFA OLDUĞUNU ÜNİTELERİ İÇİNDEKİLER BÖLÜMÜNDEN GÖREBİLİRSİNİZ. TEMEL ZOOTEKNİ KISA ÖZET KOLAY AÖF Kolayaöf.com

Detaylı

2023 VİZYONU ÇERÇEVESİNDE TARIM POLİTİKALARININ GELECEĞİ

2023 VİZYONU ÇERÇEVESİNDE TARIM POLİTİKALARININ GELECEĞİ 2023 VİZYONU ÇERÇEVESİNDE TARIM POLİTİKALARININ GELECEĞİ SUNUM İÇERİĞİ Türkiye de Tarım Tarımsal girdi politikaları Tarımsal kredi politikaları Tarımsal sulama politikaları Tarımda 2023 Vizyonu 2 TÜRKİYE

Detaylı

TÜRKİYE EKONOMİSİ. Prof.Dr. İlkay Dellal Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü. Ankara

TÜRKİYE EKONOMİSİ. Prof.Dr. İlkay Dellal Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü. Ankara TÜRKİYE EKONOMİSİ Prof.Dr. İlkay Dellal Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü 1 Ankara Ülke Ekonomisinde Etkili Olan Faktörler Tarih Doğal Kaynaklar Coğrafi yer Büyüklük Arazi şekilleri

Detaylı

Türkiye'de Toprakların Kullanımı

Türkiye'de Toprakların Kullanımı On5yirmi5.com Türkiye'de Toprakların Kullanımı Türkiye de arazi kullanımı dağılışı nasıldır? Yayın Tarihi : 14 Kasım 2012 Çarşamba (oluşturma : 12/13/2018) Ülkemiz topraklarının kullanım amacına göre dağılımı

Detaylı

Polonya ve Çek Cumhuriyeti nde Tahıl ve Un Pazarı

Polonya ve Çek Cumhuriyeti nde Tahıl ve Un Pazarı Polonya ve Çek Cumhuriyeti nde Tahıl ve Un Pazarı Polonya da 400-450 un değirmeni olduğu biliniyor. Bu değirmenlerin yıllık toplam kapasiteleri 6 milyon tonun üzerine. Günde 100 tonun üzerinde üretim gerçekleştirebilen

Detaylı

ERCİŞ Erciş in Tarihçesi:

ERCİŞ Erciş in Tarihçesi: Erciş in Tarihçesi: Erciş in de içinde bulunduğu Van Gölü havzasının geçmişi tarih öncesi dönemlere kadar inmektedir. Bölgede Neolitik yerleşmeler konusunda bilgi olmamasına rağmen Tilkitepe Höyüğü, Edremit,

Detaylı

COĞRAFİ YAPISI VE İKLİMİ:

COĞRAFİ YAPISI VE İKLİMİ: TARİHİ : Batı Toroslar ın zirvesinde 1288 yılında kurulan Akseki İlçesi nin tarihi, Roma İmparatorluğu dönemlerine kadar uzanmaktadır. O devirlerde Marla ( Marulya) gibi isimlerle adlandırılan İlçe, 1872

Detaylı

TR41 Bursa Eskişehir Bilecik Bölge Planı Hazırlık Çalışmaları ESKİŞEHİR TARIM, TARIMA DAYALI SANAYİ VE ORMANCILIK BİLGİ NOTU

TR41 Bursa Eskişehir Bilecik Bölge Planı Hazırlık Çalışmaları ESKİŞEHİR TARIM, TARIMA DAYALI SANAYİ VE ORMANCILIK BİLGİ NOTU TR41 Bursa Eskişehir Bilecik Bölge Planı Hazırlık Çalışmaları ESKİŞEHİR TARIM, TARIMA DAYALI SANAYİ VE ORMANCILIK BİLGİ NOTU TR41 BURSA ESKİŞEHİR BİLECİK BÖLGE PLANI HAZIRLIK ÇALIŞMALARI ESKİŞEHİR TARIM,

Detaylı

2014 YILI TARIMSAL DESTEKLEMELER

2014 YILI TARIMSAL DESTEKLEMELER 04 YILI TARIMSAL DESTEKLEMELER HAYVANCILIK DESTEKLEMELERİ Hayvan Başı Ödeme Suni Tohumlama Besilik Materyal Üretim Desteği(baş) 3 Hayvan Başı Ödeme 4 Tiftik Üretim 5 Süt Primi( TL/lt) 6 İpek Böceği Sütçü

Detaylı

son hacim 20 30 litre olacak şekilde sulandırılarak toprak yüzeyine püskürtülüp, 10 15 cm toprak derinliğine karıştırarak uygulanabilir.

son hacim 20 30 litre olacak şekilde sulandırılarak toprak yüzeyine püskürtülüp, 10 15 cm toprak derinliğine karıştırarak uygulanabilir. TKİ HÜMAS ın Kullanım Zamanı, Şekli ve Miktarı Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) HÜMAS; tarla bitkileri, sebzeler, sera bitkileri, süs bitkileri, çim, fide, bağ ve meyve ağaçları olmak üzere bu kılavuzda

Detaylı

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı 2012 YILI TARIMSAL DESTEKLER

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı 2012 YILI TARIMSAL DESTEKLER Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı 2012 YILI TARIMSAL DESTEKLER A-HAYVANCILIK DESTEKLERİ HAYVANCILIK DESTEKLEMELERİ Hayvan Başı Ödeme Bakanlar Kurulu Kararı MADDE 4- (1) Birime Destek 1 Sütçü ve kombine

Detaylı

İdari Durum. İklim ve Bitki Örtüsü. Ulaşım

İdari Durum. İklim ve Bitki Örtüsü. Ulaşım . İdari Durum İlçemizde belediye teşkilatı 1884 yılında kurulmuştur. İlçeye bağlı 16 mahalle muhtarlığı bulunmaktadır. Mezra ve oba mevcut değildir. İklim ve Bitki Örtüsü İnönü Marmara, Ege ve İç Anadolu

Detaylı

SUSURLUK TİCARET BORSASI 2014 YILI İSTATİSLİK RAPORU

SUSURLUK TİCARET BORSASI 2014 YILI İSTATİSLİK RAPORU SUSURLUK TİCARET BORSASI 2014 YILI İSTATİSLİK RAPORU HAYVANCILIK ÜRETİMİNDE SUSURLUK 2013 1. HAYVANCILIK 1.1 Susurluk ilçesi hayvancılık üretimi 2013 HAYVANSAL ÜRETİMDE SUSURLUK, 2013 HAYVAN SAYISI Yetiştirilen

Detaylı

1. TOKAT İLİ ARAZİ DAĞILIMI

1. TOKAT İLİ ARAZİ DAĞILIMI 1. TOKAT İLİ ARAZİ DAĞILIMI 1.1. ARAZİ KULLANIM DURUMU Tablo 1. Tokat İli Arazi Kullanım Durumu (2015) Grafik 1. Tokat İli Arazi Dağılımı (2015) ARAZİ DAĞILIMI ALAN (Ha) Tarımsal Arazi 372.303 % 36,82

Detaylı

ÖSYM. Diğer sayfaya geçiniz KPSS / GYGK-CS

ÖSYM. Diğer sayfaya geçiniz KPSS / GYGK-CS 31. 32. Televizyonda hava durumunu aktaran sunucu, Türkiye kıyılarında rüzgârın karayel ve poyrazdan saatte 50-60 kilometre hızla estiğini söylemiştir. Buna göre, haritada numaralanmış rüzgârlardan hangisinin

Detaylı

YUNUSEMRE (MANİSA) TİCARET ALANI

YUNUSEMRE (MANİSA) TİCARET ALANI YUNUSEMRE (MANİSA) KEÇİLİKÖY MAHALLESİ, 2687 ADA 6 PARSEL E AİT TİCARET ALANI NAZIM İMAR PLANI DEĞİŞİKLİĞİ A Ç I K L A M A R A P O R U H AZI RLAYAN DENGE PLAN ġehġr PLANLAMA OFĠSĠ Hakan ORHAN ġehir Plancısı

Detaylı

BULGARİSTAN ÜLKE RAPORU 05.02.2015

BULGARİSTAN ÜLKE RAPORU 05.02.2015 BULGARİSTAN ÜLKE RAPORU 05.02.2015 BULGARİSTAN ÜLKE RAPORU 05.02.2015 YÖNETİCİ ÖZETİ Uludağ İhracatçı Birlikleri nin kayıtlarına göre, Bursa dan Bulgaristan a ihracat yapan 585 firma bulunmaktadır. 31.12.2013

Detaylı

2023 E DOĞRU BARTIN TARIMI

2023 E DOĞRU BARTIN TARIMI T.C. BARTIN VALİLİĞİ İL TARIM MÜDÜRLÜĞÜ 2023 E DOĞRU BARTIN TARIMI YUSUF ALAGÖZ İL TARIM MÜDÜRÜ BARTIN DA DEMOGRAFİK YAPI 2009 YILI ADRESE DAYALI NÜFUS TESPİT ÇALIŞMASI SONUCUNDA İLİN TOPLAM NÜFUSU 188.449

Detaylı

Fiziki Özellikleri. Coğrafi Konumu Yer Şekilleri İklimi

Fiziki Özellikleri. Coğrafi Konumu Yer Şekilleri İklimi KİMLİK KARTI Başkent: Roma Yüz Ölçümü: 301.225 km 2 Nüfusu: 60.300.000 (2010) Resmi Dili: İtalyanca Dini: Hristiyanlık Kişi Başına Düşen Milli Gelir: 29.500 $ Şehir Nüfus Oranı: %79 Ekonomik Faal Nüfus

Detaylı

ÇATAK Kaynak: Tüik

ÇATAK Kaynak: Tüik Çatak Tarihçesi: İlçenin esas adı olan Şatak veya Şatakh 1960 yılına dek kullanılmış, daha sonra Türkçe anlam yüklenerek Çatak adı verilmiştir. Eski bir Ermeni yerleşimi olan yörenin adı en erken 870 yılı

Detaylı

GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ KONUMU, SINIRLARI VE KOMŞULARI:

GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ KONUMU, SINIRLARI VE KOMŞULARI: GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ KONUMU, SINIRLARI VE KOMŞULARI: Ülkemizin güney doğusunda yer alan bölge nüfus ve yüzölçümü en küçük bölgemizdir. Akdeniz, Doğu Anadolu Bölgeleriyle, Suriye ve Irak Devletleriyle

Detaylı

SAKARYA (Merkez) İKLİM DİYAGRAMI (Yağış Ort:840,5 mm, Sıcaklık ort:14,3) 93,7 88,2 72,3 67,8 61,6 54,9 50,1 43,4 69,4 48,2 7,0 50 4,0

SAKARYA (Merkez) İKLİM DİYAGRAMI (Yağış Ort:840,5 mm, Sıcaklık ort:14,3) 93,7 88,2 72,3 67,8 61,6 54,9 50,1 43,4 69,4 48,2 7,0 50 4,0 Yağış Miktarı (mm) 48,2 72,3 67,8 61,6 54,9 50,1 43,4 69,4 70,0 93,7 88,2 87,7 103,2 Ortalama Sıcaklık ( C) SAKARYA DA TARIM Ülkemiz ve Bölgemiz ekonomisinin temel taşlarından birini oluşturan tarım, İlimizde

Detaylı

T.C. KONYA VALİLİĞİ KONYA İLİNİN EKONOMİK VE SOSYAL YAPISINA İLİŞKİN GÖSTERGELER

T.C. KONYA VALİLİĞİ KONYA İLİNİN EKONOMİK VE SOSYAL YAPISINA İLİŞKİN GÖSTERGELER T.C. KONYA VALİLİĞİ KONYA İLİNİN EKONOMİK VE SOSYAL YAPISINA İLİŞKİN GÖSTERGELER KONYA-2011 KONYA İLİNİN EKONOMİK VE SOSYAL YAPISINA İLİŞKİN GÖSTERGELER Sıra No Göstergeler Açıklama 1 İşçi ve memur sendikaları

Detaylı

GIDA ARZI GÜVENLİĞİ VE RİSK YÖNETİMİ

GIDA ARZI GÜVENLİĞİ VE RİSK YÖNETİMİ GIDA ARZI GÜVENLİĞİ VE RİSK YÖNETİMİ Bekir ENGÜRÜLÜ Tarım Reformu Genel Müdürlüğü Tarım Sigortaları ve Doğal Afetler Daire Başkanı Haziran 2016 SUNUM PLANI DÜNYADA TARIMIN GÖRÜNÜMÜ TÜRKİYE TARIMINA BAKIŞ

Detaylı

TR41 Bursa Eskişehir Bilecik Bölge Planı Hazırlık Çalışmaları BİLECİK TARIM, TARIMA DAYALI SANAYİ VE ORMANCILIK BİLGİ NOTU

TR41 Bursa Eskişehir Bilecik Bölge Planı Hazırlık Çalışmaları BİLECİK TARIM, TARIMA DAYALI SANAYİ VE ORMANCILIK BİLGİ NOTU TR41 Bursa Eskişehir Bilecik Bölge Planı Hazırlık Çalışmaları BİLECİK TARIM, TARIMA DAYALI SANAYİ VE ORMANCILIK BİLGİ NOTU TR41 BURSA ESKİŞEHİR BİLECİK BÖLGE PLANI HAZIRLIK ÇALIŞMALARI BİLECİK TARIM, TARIMA

Detaylı

Finlandiya nın Tarihçesi

Finlandiya nın Tarihçesi Finlandiya Yüzölçümü :338.145 km 2 Nüfusu :5.175.783 İdare şekli :Cumhuriyet Başkenti :Helsinki Önemli şehirleri :Tampere, Espoo, Turku Dili :Fince Dini :Hristiyanlık Para birimi :Euro, Fin Markası Finlandiya

Detaylı

SAKARYA UYGUN YATIRIM ALANLARI

SAKARYA UYGUN YATIRIM ALANLARI SAKARYA UYGUN YATIRIM ALANLARI DOĞU MARMARA KALKINMA AJANSI SAKARYA YATIRIM DESTEK OFİSİ 1 İÇİNDEKİLER 1.SAKARYA (GENEL BİLGİLER)... 4 2.SAKARYA İLİ NİN GENEL ANLATIMI... 5 2.1.Coğrafi Konum, Doğal ve

Detaylı

(Bin ha) Ekilen Alan 18.868 67,7 18.207 69,0 18.123 68,2 17.440 67,9 16.217 66,8 16.333 67,4 15.692 67 15.464 65

(Bin ha) Ekilen Alan 18.868 67,7 18.207 69,0 18.123 68,2 17.440 67,9 16.217 66,8 16.333 67,4 15.692 67 15.464 65 Tarım Alanları 1990 2000 2002 2006 2009 2010 2011 2012 (Bin ha) % (Bin ha) % (Bin ha) % (Bin ha) % (Bin ha) % (Bin ha) % (Bin ha) % (Bin ha) % Ekilen Alan 18.868 67,7 18.207 69,0 18.123 68,2 17.440 67,9

Detaylı

TARIM ĠL/ĠLÇE MÜDÜRLÜĞÜMÜZCE ĠSPĠR ĠLÇESĠNDE YAPILAN ÇALIġMALAR

TARIM ĠL/ĠLÇE MÜDÜRLÜĞÜMÜZCE ĠSPĠR ĠLÇESĠNDE YAPILAN ÇALIġMALAR TARIM ĠL/ĠLÇE MÜDÜRLÜĞÜMÜZCE ĠSPĠR ĠLÇESĠNDE YAPILAN ÇALIġMALAR ERZURUM ġubat- 2010 İLİMİZİN GENEL DURUMU ARAZĠ DAĞILIMI ALAN ARAZĠNĠN CĠNSĠ (hektar) % ĠĢlenebilen Tarım arazisi 460.252 18,2 Çayır-Mera

Detaylı

Samaruksayı Seyir olarak bilinen köyün eski adı, Cumhuriyetin ilk yıllarında,

Samaruksayı Seyir olarak bilinen köyün eski adı, Cumhuriyetin ilk yıllarında, İKİSU KÖYÜ YERİ VE NÜFUSU İkisu Köyü, bağlı olduğu Yomra İlçesi nin güneybatısında yer alır. Yomra İlçesi ne 4 km., Trabzon İli ne 16 km. uzaklıktadır. Bu uzaklıklar köyün giriş uzaklığıdır. Köyün girişindeki

Detaylı

AVUSTURYA VE MACARİSTAN DA TAHIL VE UN PAZARI

AVUSTURYA VE MACARİSTAN DA TAHIL VE UN PAZARI AVUSTURYA VE MACARİSTAN DA TAHIL VE UN PAZARI Avusturya da un üretimi sağlayan 180 civarında değirmen olduğu tahmin edilmektedir. Yüzde 80 kapasiteyle çalışan bu değirmenlerin ürettiği un miktarı 500 bin

Detaylı

TORTUM ĠLÇESĠ KÖYLERE HĠZMET GÖTÜRME BĠRLĠĞĠ 2008 FAALĠYETLERĠ

TORTUM ĠLÇESĠ KÖYLERE HĠZMET GÖTÜRME BĠRLĠĞĠ 2008 FAALĠYETLERĠ TORTUM ĠLÇESĠ KÖYLERE HĠZMET GÖTÜRME BĠRLĠĞĠ 2008 FAALĠYETLERĠ KÖYDES FAALĠYETLERĠ: Tortum Ġlçesine bağlı (47) köy bulunduğu, bu köylerin muhtelif alt yapı sorunları için; (2008) yılı içinde ( 11) adet

Detaylı

TÜRKİYE DE TARIM ve HAYVANCILIK: SORUNLAR VE ÖNERİLER DOÇ.DR.BERRİN FİLİZÖZ

TÜRKİYE DE TARIM ve HAYVANCILIK: SORUNLAR VE ÖNERİLER DOÇ.DR.BERRİN FİLİZÖZ TÜRKİYE DE TARIM ve HAYVANCILIK: SORUNLAR VE ÖNERİLER DOÇ.DR.BERRİN FİLİZÖZ Tarım İnsanların toprağı işleyerek ekme ve dikme yoluyla ondan ürün elde etmesi faaliyetidir. Türkiye nüfusunun yaklaşık %48.4

Detaylı

AKÖREN İLÇE RAPORU 2014

AKÖREN İLÇE RAPORU 2014 AKÖREN İLÇE RAPORU 2014 ÖNSÖZ Mevlana Kalkınma Ajansı, TR52 (Konya, Karaman) Düzey 2 Bölgesi için bölgesel gelişmeyi hızlandırmak, bölgesel gelişmenin sürdürülebilirliğini sağlamak ve bölgeler arası ve

Detaylı

MARMARA BÖLGESi. IRMAK CANSEVEN SOSYAL BiLGiLER ÖDEVi 5/L 1132

MARMARA BÖLGESi. IRMAK CANSEVEN SOSYAL BiLGiLER ÖDEVi 5/L 1132 MARMARA BÖLGESi IRMAK CANSEVEN SOSYAL BiLGiLER ÖDEVi 5/L 1132 COĞRAFİ KONUMU Marmara Bölgesi ülkemizin kuzeybatı köşesinde yer alır. Ülke yüz ölçümünün %8,5'i ile altıncı büyük bölgemizdir. Yaklaşık olarak

Detaylı

Bölüm 7. Tarımsal Üretim Faktörleri. Üretim Faktörleri Toprak Sermaye Emek (iş) Girişimcilik (yönetim yeteneği)

Bölüm 7. Tarımsal Üretim Faktörleri. Üretim Faktörleri Toprak Sermaye Emek (iş) Girişimcilik (yönetim yeteneği) Bölüm 7. Tarımsal Üretim Faktörleri Üretim Faktörleri Toprak Sermaye Emek (iş) Girişimcilik (yönetim yeteneği) Tarımsal yapı, toprak (doğa), sermaye, emek ve girişimcilik gibi temel üretim araçlarının

Detaylı

ÇEVRE KORUMA VE KONTROL DAİRESİ BAŞKANLIĞI TARIMSAL HİZMETLER ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ

ÇEVRE KORUMA VE KONTROL DAİRESİ BAŞKANLIĞI TARIMSAL HİZMETLER ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ PERSONEL SAYISI Tarımsal Hizmetler Şube Müdürlüğümüz 04.06.2015 yılında kurulmuş olup; 1 Şube Müdürü 1 Ziraat Yüksek Mühendisi 3 Ziraat Mühendisi 1 Topograf 4HizmetAlımPersoneli, personelinden oluşan kadro

Detaylı

İlçe Sayısı Merkez İlçe Sayısı Büyükşehir belediye Sayısı İlçe Belediye sayısı Belde belediye sayısı. 17 7 1 17 21 Toplam Köy Sayısı 661

İlçe Sayısı Merkez İlçe Sayısı Büyükşehir belediye Sayısı İlçe Belediye sayısı Belde belediye sayısı. 17 7 1 17 21 Toplam Köy Sayısı 661 Bursa 2013 İdari Yapı İlçe Sayısı Merkez İlçe Sayısı Büyükşehir belediye Sayısı İlçe Belediye sayısı Belde belediye sayısı 17 7 1 17 21 Toplam Köy Sayısı 661 Kaynak:Bursa Valiliği 2012 Yılı Nüfus Verileri

Detaylı

Silivri Nüfus Bilgileri Yıl Toplam Kadın Erkek

Silivri Nüfus Bilgileri Yıl Toplam Kadın Erkek SİLİVRİ Coğrafi Durum: Silivri 41 derece 03 kuzey paraleli ve 28 derece 20 doğu meridyenlerinin birleştiği noktada,istanbul iline bağlı ve il merkezinin 67 km batısında, Marmara Denizi sahilindedir. İlçe

Detaylı

MECLİS KARARI. Ġlgi : Park ve Bahçeler Müdürlüğünün 25/ 09/ 2012 tarih ve M.41.3.GEB sayılı yazısı.

MECLİS KARARI. Ġlgi : Park ve Bahçeler Müdürlüğünün 25/ 09/ 2012 tarih ve M.41.3.GEB sayılı yazısı. Karar No Kararın Barış Mah. 1806/3 sokakta yeni yapılan parka isim 2012 / 175 Özü verilmesi talebi 1.ci oturumu / Cuma günü saat 16:00 da yapılan meclis toplantısında alınan 175 sayılı meclis karar suretidir.

Detaylı

TARIM NÜFUS COĞRAFİ YAPISI ULAŞIM

TARIM NÜFUS COĞRAFİ YAPISI ULAŞIM GİRİŞ Kapaklı, Tekirdağ iline bağlı ve Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odamızın faaliyet sınırları içerisindeki ilçelerimizden biridir. Kapaklı da faaliyet gösteren 661 üyemiz mevcuttur. TARİHÇE Kapaklıpınar

Detaylı

Türkiye de hayvancılık sektörünün önündeki sorunları iki ana başlık altında toplamak mümkündür. Bunlar;

Türkiye de hayvancılık sektörünün önündeki sorunları iki ana başlık altında toplamak mümkündür. Bunlar; Tarımı gelişmiş ülkelerin çoğunda hayvancılığın tarımsal üretim içerisindeki payı % 50 civarındadır. Türkiye de hayvansal üretim bitkisel üretimden sonra gelmekte olup, tarımsal üretim değerinin yaklaşık

Detaylı

SİVAS İL GIDA TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ EKİM-2015 BORSA

SİVAS İL GIDA TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ EKİM-2015 BORSA SİVAS İL GIDA TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ EKİM-2015 BORSA Tar-Yat Birimi Destekler 2014 2003 2015 DGD - 387,2 Milyon TL Mazot 14,9 Milyon TL 152,7 Milyon TL ALAN BAZLI TARIMSAL DESTEKLER Kimyevi Gübre

Detaylı

İl başkanlarına hükümetin tarım politikalarını anlattı

İl başkanlarına hükümetin tarım politikalarını anlattı İl başkanlarına hükümetin tarım politikalarını anlattı Mart 08, 2012-7:46:36 Bakan Eker, tarımın zannedildiği gibi sadece üreticilerle değil, gıdadan dolayı toplumun tamamını ilgilendiren bir konu olduğunu,

Detaylı

ALTINEKİN İLÇE RAPORU

ALTINEKİN İLÇE RAPORU ALTINEKİN İLÇE RAPORU 2011 ÖNSÖZ Mevlana Kalkınma Ajansı, TR52 (Konya, Karaman) Düzey 2 Bölgesi için bölgesel gelişmeyi hızlandırmak, bölgesel gelişmenin sürdürülebilirliğini sağlamak ve bölgeler arası

Detaylı

2016 YILI OCAK-HAZĠRAN DÖNEMĠ KURUMSAL MALĠ DURUM VE BEKLENTĠLER RAPORU

2016 YILI OCAK-HAZĠRAN DÖNEMĠ KURUMSAL MALĠ DURUM VE BEKLENTĠLER RAPORU 2016 YILI OCAK-HAZĠRAN DÖNEMĠ KURUMSAL MALĠ DURUM VE BEKLENTĠLER RAPORU Kamuda stratejik yönetim anlayıģının temelini oluģturan kaynakların etkili ve verimli bir Ģekilde kullanılması ilkesi çerçevesinde,

Detaylı

KAHRAMANMARAŞ SEMPOZYUMU 1247

KAHRAMANMARAŞ SEMPOZYUMU 1247 KAHRAMANMARAŞ SEMPOZYUMU 1247 KAHRAMANMARAŞ İLİNİN GENEL MEYVECİLİK DURUMU Mehmet SÜTYEMEZ*- M. Ali GÜNDEŞLİ" Meyvecilik kültürü oldukça eski tarihlere uzanan Anadolu'muz birçok meyve türünün anavatanı

Detaylı

MNHRP - Aralık- 2014 TUB Çalışma Raporu

MNHRP - Aralık- 2014 TUB Çalışma Raporu MNHRP - Aralık- 2014 TUB Çalışma Raporu 1. Mikrohavza Planları teslim edilen Bingöl-Merkez-Çapakçur, Bingöl-Genç-Vahkin, Bingöl Ilıcalar- Göynük Çayı, Elazığ-Palu-Büyükdere, Elazığ-Palu-Sipini, MuĢ-Hasköy-Değirmendere,

Detaylı

HATAY TARIM VİZYONU

HATAY TARIM VİZYONU HATAY TARIM VİZYONU 2016-2021 2 BİTKİSEL ÜRETİM VİZYONU Zeytin üretiminde Türkiye 3.cüsü olan Hatay da, üretimle birlikte katma değer sağlayacak işleme ve paketleme tesislerinin kurulumuna sağlanan destekler

Detaylı

İspanya ve Portekiz de Tahıl ve Un Pazarı

İspanya ve Portekiz de Tahıl ve Un Pazarı İspanya ve Portekiz de Tahıl ve Un Pazarı İspanya da 120 un değirmeni olduğu bilinmektedir. Bu değirmenlerin çok büyük bir çoğunluğu yılda 2000 tonun üzerinde kapasiteyle çalışmaktadır. Pazarın yüzde 75

Detaylı

İlçe Sayısı

İlçe Sayısı Sayfa1/7 İDARİ İlçe Sayısı 19 --- --- --- --- --- --- 19 19 19 19 19 19 20 20 20 2015 970 20 5 Yüzölçüm (km 2 ) (göl dahil) --- --- 14 473 --- --- --- --- --- --- --- --- --- 14 272 14 272 14 583 14 583

Detaylı

SAKARYA İLİ VE GAYRİMENKUL PİYASASI-2012

SAKARYA İLİ VE GAYRİMENKUL PİYASASI-2012 SAKARYA İLİ VE GAYRİMENKUL PİYASASI-2012 17 Ağustos 1999 Marmara depremi Sakarya için bir milat olup, Sakarya nın gelişimine ve kalkınmasına çok büyük bir darbe vurmuştur. Deprem öncesi Sakarya da konut,

Detaylı

Ekonomik Rapor Tablo 57. Kişi Başına Gayri Safi Yurt İçi Hasıla. Yıllar Nüfus (1) (000 Kişi) Türk Lirası ( )

Ekonomik Rapor Tablo 57. Kişi Başına Gayri Safi Yurt İçi Hasıla. Yıllar Nüfus (1) (000 Kişi) Türk Lirası ( ) Tablo 57. Kişi Başına Gayri Safi Yurt İçi Hasıla Yıllar Nüfus (1) (000 Kişi) Türk Lirası ( ) Cari Fiyatlarla (2) Sabit (1998 Yılı) Fiyatlarla Değişim ABD Doları ($) Değişim Türk Lirası ( ) Değişim 2009

Detaylı

İnce Burun Fener Fener İnce Burun BATI KARADENİZ BÖLGESİ KIYI GERİSİ DAĞLARI ÇAM DAĞI Batıdan Sakarya Irmağı, doğudan ise Melen Suyu tarafından sınırlanan ÇAM DAĞI, kuzeyde Kocaali; güneyde

Detaylı

GÜBRE TAVSİYELERİ Gübrelemenin Amacı, - Önce Toprak Analizi - Usulüne Uygun Toprak Örneği Alma

GÜBRE TAVSİYELERİ Gübrelemenin Amacı, - Önce Toprak Analizi - Usulüne Uygun Toprak Örneği Alma GÜBRE TAVSİYELERİ Gübrelemenin Amacı, Toprakta eksikliği tespit edilen bitki besin maddelerini toprağa ilave etmek suretiyle, mümkün olduğu kadar yüksek bir bitkisel üretim ve kaliteli ürün elde etmektir.

Detaylı

Şekil 1: Planlama Alanının Bölgedeki Konumu

Şekil 1: Planlama Alanının Bölgedeki Konumu EDİRNE İLİ 1/25 000 ÖLÇEKLİ 1. PLANLAMA ALANININ GENEL TANIMI Planlama alanı, Edirne İli, Merkez İlçe, Tayakadın Köyü, Karakoltepe Mevkii, 34 Pafta, 164 Ada, 27 Parselin bulunduğu alanı kapsamaktadır.

Detaylı

OMSK BÖLGESİNIN GENEL TANITIMI

OMSK BÖLGESİNIN GENEL TANITIMI OMSK BÖLGESİNIN GENEL TANITIMI OMSK BÖLGESİ Sibirya Federal Bölgesine Dahildir Batı Sibirya Ovası'nın güneyinde bulunmaktadır. Güneyinde - Kazakistan Cumhuriyeti, batı ve kuzeyde Tyumen bölgesi ve doğuda

Detaylı

SEL KONTROLUNDA AĞAÇLANDIRMA VE EROZYON KONTROL ÇALIġMALARININ ÖNEMĠ

SEL KONTROLUNDA AĞAÇLANDIRMA VE EROZYON KONTROL ÇALIġMALARININ ÖNEMĠ T.C. ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI AĞAÇLANDIRMA VE EROZYON KONTROLU GENEL MÜDÜRLÜĞÜ SEL KONTROLUNDA AĞAÇLANDIRMA VE EROZYON KONTROL ÇALIġMALARININ ÖNEMĠ Hanifi AVCI Genel Müdür ġubat-2011 SEL AFETĠNĠN SEBEBĠ

Detaylı

Diyarbakır Ekonomisinin Genel Görünümü BĠLGĠ NOTU Kasım 2011 Diyarbakır Yatırım Destek Ofisi

Diyarbakır Ekonomisinin Genel Görünümü BĠLGĠ NOTU Kasım 2011 Diyarbakır Yatırım Destek Ofisi Diyarbakır Ekonomisinin Genel Görünümü BĠLGĠ NOTU Kasım 2011 % T. C. DĠYARBAKIR EKONOMĠSĠNĠN GENEL GÖRÜNÜMÜ 1. Diyarbakır Ġstatistikleri Tablo 1: Yıllara Göre Diyarbakır Nüfusu Yıllar Nüfus Yıllık Nüfus

Detaylı

T.C. KÜTAHYA TİCARET BORSASI A Y L I K B Ü L T E N BÜLTEN NO : 12 SAYFA NO : 1

T.C. KÜTAHYA TİCARET BORSASI A Y L I K B Ü L T E N BÜLTEN NO : 12 SAYFA NO : 1 BÜLTEN AYI : ARALIK 0 BÜLTEN NO : SAYFA NO : GÖREN MADDELERİN HUBUBAT BUĞDAY BUĞDAY 0, 0, 0,..7 KG.0.00, HMS BUĞDAY 0, 0,0 0,8.. KG.8.88,8 HTS BUĞDAY 0, 0, 0,.8 KG.78,7 KOOP.A BUĞDAY 0, 0, 0,.0 KG.7, KOOP.S

Detaylı

Trakya Kalkınma Ajansı. www.trakyaka.org.tr. Edirne İlinde Yem Bitkileri Ekilişi Kaba Yem Üretiminin İhtiyacı Karşılama Oranı

Trakya Kalkınma Ajansı. www.trakyaka.org.tr. Edirne İlinde Yem Bitkileri Ekilişi Kaba Yem Üretiminin İhtiyacı Karşılama Oranı Trakya Kalkınma Ajansı www.trakyaka.org.tr Edirne İlinde Yem Bitkileri Ekilişi Kaba Yem Üretiminin İhtiyacı Karşılama Oranı EDİRNE YATIRIM DESTEK OFİSİ EDİRNE İLİNDE YEM BİTKİLERİ EKİLİŞİ, MERALARIN DURUMU

Detaylı

Dolu Teminatı için Sigortaya Son Kabul Tarihleri

Dolu Teminatı için Sigortaya Son Kabul Tarihleri Dolu Teminatı için Sigortaya Son Kabul Tarihleri Ana Sınıf Ürün adı Alt Sınıf İL TARİH Tarla Ürünleri Buğday (Makarnalık) Tahıllar Adana, Osmaniye, Mersin, Antalya, Muğla 31.Mar Tarla Ürünleri Buğday (Makarnalık)

Detaylı

02 Nisan 2012. MĠMARLIK BÖLÜM BAġKANLIĞINA,

02 Nisan 2012. MĠMARLIK BÖLÜM BAġKANLIĞINA, 02 Nisan 2012 MĠMARLIK BÖLÜM BAġKANLIĞINA, Amasra Teknik Gezisi 12-13 Mart 2012 tarihleri arasında, ARCH 222 - Arhitectural Design 4 dersi için Bir Sanatçı İçin Konut, ARCH 221 - Arhitectural Design 3

Detaylı

128 ADA 27 VE 32 PARSEL NUMARALI TAŞINMAZLARA YÖNELİK 1/5000 ÖLÇEKLİ AÇIKLAMA RAPORU

128 ADA 27 VE 32 PARSEL NUMARALI TAŞINMAZLARA YÖNELİK 1/5000 ÖLÇEKLİ AÇIKLAMA RAPORU AKÇAKALE KÖYÜ (MERKEZ/GÜMÜŞHANE) 128 ADA 27 VE 32 PARSEL NUMARALI TAŞINMAZLARA YÖNELİK 1/5000 ÖLÇEKLİ NAZIM İMAR PLANI AÇIKLAMA RAPORU 2016 AKÇAKALE KÖYÜ-MERKEZ/GÜMÜŞHANE 128 ADA 27 VE 32 NUMARALI PARSELLERE

Detaylı