MEVKA KOMİSYON TOPLANTI KATILIM LİSTESİ. İlçe Yazı İşleri Müdürü. İlçe Gıda,Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "MEVKA KOMİSYON TOPLANTI KATILIM LİSTESİ. İlçe Yazı İşleri Müdürü. İlçe Gıda,Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili"

Transkript

1

2 1-GİRİŞ MEVKA KOMİSYON TOPLANTI KATILIM LİSTESİ İlçe Stratejik Gelişme komisyonu: Kaymakam Tuzlukçu Belediye Başkanı İlçe Yazı İşleri Müdürü İlçe Gıda,Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili İl Genel Meclis Üyesi İl Genel Meclis Üyesi Ziraat Odası Genel Sekreteri : M. Fuat TÜRKMAN : Mustafa SAK : Adem BOZDAĞ : Murat ÇELEBİ : Yaşar TONA : Tahsin BUĞDAYCI : Ahmet ÇABUK Tuzlukçu Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdür Vekili : Tuncay MERT Serbest Veteriner Hekim ÇEV-KA-DER Başkanı Komisyon Raportörü : Ümit YILMAZ : Hacı İbrahim ŞEN : Nuriye OLGUN Tuzlukçu Kaymakamı M. Fuat TÜRKMAN ın başkanlığında üyelerin katılımıyla 6 toplantı gerçekleştirildi. Mevka ajansı uzmanlarından da destek alınarak gerçekleştirilen toplantılarda katılımcılar kendi görüş ve önerilerini serbest bir şekilde anlatma ortamı buldu. Yapılan toplantılarda bir önceki toplantıda tespit edilen veriler paylaşılarak tekrar edildi. İlçenin stratejik gelişmesine faydalı olması bakımından mevka uzmanları tarafından hazırlanan anket çalışmaları yapıldı. Toplantılara katılan üyelerin görüş ve önerileri doğrultusunda bu rapor hazırlandı.

3 2-MEVCUT DURUM 2.1 TARİHİ VE COĞRAFİ YAPISI Doğusu Ilgın, batısı Akşehir Gölü ve Afyon'un Sultandağı İlçesi Güneyi Akşehir ve Kuzeyi Yunak ile çevrilmiştir. Türkmen- Emir dağlarının güneydoğu uzantılarına yaklaştıkça neojen tabakalardaki dalgalılığın arttığı dikkati çeker. Konarı Köyü bu genç oluşumlarla eski kitlelerin temas yeridir. Hursunlu'dan Konarı ve Kundullu'ya doğru gidildikçe hemen tamamen genç kalkerler üzerinden geçilir. Kundullu ve Konarı'dan Tuzlukçu'ya doğru gelindiği zaman kalkerlerin kuzeybatıda kaldığı görülür Fakat az sonra dik bir basamakla ovaya doğru inilir. Basamağın nisbi yüksekliği m. kadardır. Tuzlukçu bir ovanın içerisindedir. Tuzlukçu ilçesinde hiç akarsu olmamakta birlikte bazı köylerde çok küçük dereler vardır. İlçenin güneybatısında bulunan Akşehir gölü Konya İlinin üçüncü büyük gölüdür. İlçenin bitki örtüsü bozkır olup, genelde yeşilliğin az olduğu görülür. Denizden yüksekliği 960'm.dir. Suyu tatlıdır. Sultan Dağları'ndan inen kar ve yağmur sularından meydana gelen dere sularıyla beslenir. Cumhuriyetin ilk yıllarında Akşehir İlçesine bağlı bir köy olan Tuzlukçu 1929 yılında aşağı ve yukarı Tuzlukçu' nun birleşmesiyle nahiye olmuştur yılında nüfusunun 2000'i aşması sonucu belediye teşkilatı kurulmuş, 9 Mayıs 1990 tarihinde de ilçe olmuştur. Halen 11 köyü bulunmaktadır İlçemizin isminin Tuzlukçu olması konusunda çeşitli rivayetler vardır. Bir rivayete göre çevre ilçe ve köylerden tuz getirmek için tuz gölüne giden kervanların konaklama yeri olduğu için bu yöreye Tuzlukçu adı verilmiştir. Bir diğer rivayete göre arazinin kıraç ve ağaçsız olması, esen sert rüzgarlardan da çok toz kalkmasının dolayı yöreye Tozlukçu denilmiştir. Zamanla Tozlukçu ismi değişime uğrayarak Tuzlukçu şekline dönüşmüştür. İlçeye bağlı belde yoktur. Belediye olarak tek merkez belediyesi vardır. İlçe merkezi Aşağı, Yukarı, Orta ve Pazar olmak üzere 4 mahalleden oluşmaktadır. Bağlı 11 köy bulunmaktadır. İlçede Adliye teşkilatı 2005 yılında kaldırılmıştır. Adli işlemler Akşehir Adliyesi tarafından yürütülmektedir. Ayrıca İlçede Askerlik Şubesi olmadığından askerlik işlemleri Akşehir Şubesi tarafından görülmektedir.

4 2.2 NÜFUS Tuzlukçu ilçesinin 2011 yılı itibariyle nüfusu olup, Konya nüfusunun %0,38 ini oluşturmaktadır. İlçe nüfusunun %50 si kırsal alanda yaşamaktadır. Nüfusun merkez ve köylere göre dağılımı. Köy adı : 2011 Merkez 3376 Çöğürlü köyü 102 Erdoğdu Köyü 343 Gürsu Köyü 167 Konarı Köyü 646 Koraşı Köyü 1029 Köklüce Köyü 252 Kundullu Köyü 520 Mevlütlü Köyü 247 Pazarkaya Köyü 125 Subatan Köyü 95 Tursunlu Köyü 175 TOPLAM İlçede Bulunan Nüfusun Yaş Aralıklarına Göre Dağılımı ve 2023 Projeksiyonu Tuzlukçu İlçe Nüfusu Konya İl Nüfusu TR52 Bölge Nüfusu Yaşa Göre (%) Yaşa Göre (%) Yaşa Göre (%) YILLAR Üstü Üstü Üstü ,86 63,13 15,02 27,46 65,55 6,99 27,36 65,48 7, ,90 62,66 15,44 27,18 65,67 7,15 27,06 65,62 7, ,05 62,90 16,05 26,83 65,77 7,40 26,69 65,74 7, ,60 62,90 15,50 27,30 65,93 6,77 27,19 65,88 6, ,60 62,90 15,50 27,33 66,00 6,67 27,23 65,94 6,83 *TÜİK ( ADNKS) İlçe nüfusunun yaşlara göre dağılımına bakıldığında, yaş grubunun %62,90 oranında, 0-14 yaş grubunun %21,6 oranında ve 65 yaş üstü grubunun %16,05 oranında yer aldığı görülmektedir. İlçenin yaş grubunun oranı ve 0-14 yaş grubunun oranı, Konya ve Türkiye oranlarından düşük seviyededir. İlçe nüfusunun yaş gruplarına göre dağılımında 2023 yılında fazla değişiklik olmayacağı tahmin edilmektedir.

5 2.3 TARIM İlçemiz, Orta Anadolu Bölgesinin güney kısmında Konya İline bağlı Tuzlukçu İlçesi deniz seviyesinden 995 m yükseklikte olup, çıplak bir arazi üzerinde kurulmuştur. Yıllık ortalama ısısı 14 C civarındadır. En yüksek sıcaklığın olduğu ay temmuz ayıdır. Yıllık yağış ortalaması mm. civarındadır. İlçemizde sert kara iklimi hakim olup, kışları soğuk ve yağışlı yazları kurak ve sıcaktır. İlçemizde ilkbahar yağışlarının geç düştüğü yıllar ortalama % 40 oranında verim kaybı görülmektedir. Bundan dolayı sulu tarım için çalışmalar mutlaka yapılmalı, modern sulama sistemleri kullanılmalıdır. İlçemiz ve köyleri arazilerinde yaptırmış olduğumuz toprak tahlilleri sonucunda ekonomik olarak ağaç yetiştirmenin mümkün olmadığından arazimiz çıplak bir görünüm arz etmektedir. Bunun nedeni topraklarımızın aktif kireç oranının yüksek olması, kirs tabakası dediğimiz çok sert bir tabakanın yüzeye çok yakın olması nedeniyle kök gelişimi zayıf ve kirece bağlı olarak demir noksanlığı olmasındandır. Ayrıca yağışların az olması ve yazların kurak geçmesinden dolayı yüksek oranda rüzgar erozyonu meydana gelerek önemli toprak kayıplarına neden olmaktadır. Tarla Meyve Sebze Nadas Kültür Alanı Mera Orman 0 + Ürün Getirmeyen YÜZÖLÇÜM İlçemiz tarım arazilerinin genel dağılımı; Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yürütülmekte olan Çiftçi Kayıt Sistemi Projesi kapsamında 2533 çiftçimiz ve yaklaşık dekar tarım arazisi kaydımız bulunmaktadır. İlçemiz merkez ve köylerinde ekilebilir toplam tarım alanı dekar olup bu alanın dekarı ekilişler üzerinden dağılımı aşağıya çıkarılmıştır. Ekilişler Arazi (Da) Hububat Haşhaş Karpuz-Kavun 100 Baklagil 2000 Sebze 1000 Ş.Pancarı Yem Bitkileri Kimyon 2.500

6 Bu arazi üzerinde büyük ölçüde kuru tarım yapılmaktadır. Hububat ekimi buğday ve arpa ağırlıklı olup diğerlerinden de az miktarlarda ekilmektedir. İlçemiz merkez ve köyleri itibari ile sulanabilir arazi miktarı dekar olup Erdoğdu ve Köklüce Köylerinde Sulama Kooperatifleri faaliyete geçmişlerdir. Köklüce Köyümüzde uygulanan arazi toplulaştırılması uygulaması ile birlikte, köyün sulanabilir tarımsal alanının büyük çoğunluğuna basınçlı sulama sistemi bağlantısı sağlanmıştır. Erdoğdu Köyümüzde, Tarımsal Sulama Kooperatifine ait 4 derin kuyu dışında, çiftçilerimizin kendilerine ait çok sayıda sulama pompası ile sulu tarım yürütülmektedir. İlçemizde faaliyet gösteren Kooperatiflerden 3 tanesi, geçmiş yıllarda Yıllık Olağan Genel Kurul Toplantılarını yapmadıkları için Cumhuriyet Savcılığına sevk edilmiş, yargı süreci devam etmektedir. İlçemizdeki tarımsal kooperatiflerin durumları aşağıdaki tabloda gösterilmiştir. KOOPERATİFLERİN GENEL DURUMU Kooperatifin Adı Kooperatifin Durumu Erdoğdu Tarımsal Sulama K. Faaliyetleri devam etmektedir. Köklüce Tarımsal Sulama K. Faaliyetleri devam etmektedir Gürsu-Subatan Tarımsal Kal. K. Faaliyetleri devam etmektedir. Koraşı Tarımsal Kalkınma K. Faaliyetleri devam etmektedir Tuzlukçu Aşağı Mah. Faaliyetleri devam etmektedir Tar.Kal.K. Konarı Tarımsal Kalkınma K. Yargı süreci devam ediyor. Faaliyet yok. Tuzlukçu Tarımsal Kalkınma K. Yargı süreci devam ediyor. Faaliyet yok. Kundullu Tarımsal Kalkınma K. Yargı süreci devam ediyor. Faaliyet var. İlçemizde belirtilen 2 Tarımsal Sulama Kooperatifi ve 6 Tarımsal Kalkınma Kooperatifi haricinde Haşhaş Üreticileri Birliği ve Süt Üreticileri Birliği bulunmaktadır. Ayrıca İlçemiz Merkezinde Ziraat Odası ve Çiftçi Malları Koruma Başkanlığı, İlçemiz Erdoğdu Köyünde Tarım Kredi Kooperatifinin bir şubesi bulunmaktadır. İlçemizde faaliyet gösteren Koraşı Tarımsal Kalkınma Kooperatifi mizde 2004 yılında, Gürsu-Subatan Tarımsal Kalkınma Kooperatifi nde 2009 Yılında Kırsal Alanda Kalkınma Projesi kapsamında 100x 2 Süt sığıcılığı projesi uygulanmaya başlanmıştır yılında Hazineden Konya Valiliği İl Özel İdare Müdürlüğü adına 156 dekar hazine arazisi tahsis ettirilerek etrafı tel örgüyle çevrilmiştir. Konya İli ve çevre il ve ilçelerin ihtiyaçları olan aşılı ve köklü bağ fidanı üretimi yapmak için adı geçen arazi parselasyonu İlçe Müdürlüğümüzce yapılarak anaçlık ve damızlık parseller ve fidan üretim parselleri yapılmıştır. Tesisin altyapısı yapılmadığından fidan üretimine geçilememiştir. Adı geçen tesiste 2002 Yılında tespit edilen bağ kanseri nedeni ile asma omcalarının % 90 ı körelmiş ve 2005 yılında söz konusu alana Köylere Hizmet Götürme Birliği finansmanı ile 45 dekar yarı bodur (M26) ve tam bodur (M29) elma bahçesi kurulmuştur. İlçe Müdürlüğümüzce bahçenin teknik işleri yürütülmektedir.

7 2.4 HAYVANCILIK Hayvansal Üretim Tuzlukçu Çayır-Mera ve Orman Durum Tablosu Tuzlukçu Konya Türkiye Tuzlukçu/ (Ha) (%) (Ha) (%) (Ha) (%) Konya (%) TR52 (%) 15. İç Ege Havzası (İle düşen) (%) Türkiye Arazi (%) Çayır- Mera ,7 58, ,3 40,59 0,88 0,63 23,20 0,05 Orman 0 0, ,0 41, ,0 59,41 0,00 0,00 0,00 0,00 * Konya Tarım İl Müdürlüğü (2010), TÜİK (2009) Tuzlukçu ilçesinde orman alanı bulunmazken, ha çayır-mera alanına sahiptir. İlçedeki çayır-mera alanı, Konya çayır-mera alanının %0,88 ini, İç Ege Havzası çayır-mera alanının ise %23,20 sini oluşturmaktadır. Ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayanan Tuzlukçu ilçesinde çayır-mera alanları önem arz etmektedir. İlçede toplam da yem bitkisi üretim alanı bulunmaktadır. Bu alanın %66,04 ünde fiğ, %20,75 inde silajlık mısır ve %13,21 inde yonca yetiştiriciliği yapılmaktadır. Silajlık mısır için ayrılan alanının oranı, Konya silajlık mısır ekim alanı oranından düşük iken, Türkiye ekim alanı oranından yüksektir. Tuzlukçu Yem Bitkileri Genel Durum Karşılaştırması Tuzlukçu/ Yem Bitkisi Arazisi Ekim Türü TR52 (%) Konya (%) 15. İç Ege Havzası (İle düşen) (%) Türkiye Arazi (%) Yonca 0,37 0,34 8,38 0,01 Silajlık Mısır 1,27 1,15 26,51 0,04 Fiğ 5,19 2,68 25,00 0,08 Diğer 0,00 0,00 0,00 0,00 Toplam Yem Bitkisi 1,44 1,10 19,65 0,04 Alanı * Konya Tarım İl Müdürlüğü (2010), TÜİK (2009) Tuzlukçu yem bitkileri ekim alanı, Konya yem bitkileri ekim alanının %1,44 ünü, İç Ege havzası yem bitkileri ekim alanının %19,65 ini oluşturmaktadır. İlçede en fazla oranda yetiştirilen yem bitkisi olan fiğ ekim alanı oranının, Konya fiğ ekim alanına oranı %5,19,İç Ege Havzası fiğ ekim alanına oranı ise %25 tir. Hayvan beslenmesi için önemli bir yem bitkisi olan silajlık mısırda ilçe ekim alanının, Konya silajlık mısır ekim alanındaki oranı %1,27, İç Ege havzası silajlık mısır ekim alanındaki oranı ise %26,51 dir

8 Tuzlukçu Büyükbaş Hayvan Sayıları Durum Tablosu Hayvan Cinsi Tuzlukçu Hayvan Konya Hayvan Sayısı Türkiye Hayvan Sayısı Sayısı Sığır (Saf Kültür) Sığır (Kültür Melezi) Sığır (Yerli) Manda TOPLAM * Konya Tarım İl Müdürlüğü (2010), TÜİK (2009) İlçede toplam adet büyükbaş hayvan bulunmakta olup, %71 ini saf kültür ırkı, %28 ini kültür melezi ırkı oluşturmaktadır. Yerli ırk yok denilecek kadar az oranda olduğu halde, 2010 yılında bir artış söz konusudur. İlçe toplam büyükbaş sayısında, Konya ve Türkiye de olduğu gibi 2009 yılında bir azalma görülmüştür. Tuzlukçu Büyükbaş Hayvancılık Genel Durum Karşılaştırması Tuzlukçu Büyükbaş Hayvan Sayısı / 15. İç Ege Hayvan Cinsi Konya (%) TR52 (%) Havzası (İle Türkiye (%) düşen) (%) Sığır (Saf Kültür) 2,05 1,91 1,75 1,89 1,76 1,63 10,3 14,0 14, ,12 0,11 - Sığır (Kültür Melezi) 0,94 0,93 1,22 0,85 0,84 1,10 6,62 5,23 7,24 0,03 0,03 - Sığır (Yerli) 0,07 0,01 0,08 0,07 0,01 0,08 0,46 0,05 0,43 0,00 0,00 - Manda 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 - TOPLAM 1,42 1,38 1,44 1,31 1,26 1,33 8,22 8,91 10,0 9 0,05 0,05 - * Konya Tarım İl Müdürlüğü (2010), TÜİK (2009) İlçe büyükbaş varlığı, Konya büyükbaş varlığının %1,44 ünü, İç Ege Havzası büyükbaş varlığının %10,09 unu oluşturmaktadır. İlçede en fazla oranda bulunan saf kültür ırkının, Konya saf kültür ırkına oranı %1,75, İç Ege havzası saf kültür ırkına oranı ise %14,59 dur. Tuzlukçu Küçükbaş Hayvan Sayıları Durum Tablosu Tuzlukçu Hayvan Konya Hayvan Sayısı Türkiye Hayvan Sayısı Sayısı Hayvan Cinsi Koyun (Yerli)

9 Koyun (Merinos) Toplam Koyun Kıl Keçisi Tiftik Keçisi Toplam Keçi * Konya Tarım İl Müdürlüğü (2010), TÜİK (2009) Tuzlukçu ilçesinde toplam adet koyun bulunmak olup, %81 i yerli ırk ve %19 u merinos ırkındandır. Ayrıca ilçede 350 adet kıl keçisi bulunmaktadır. Tuzlukçu Kanatlı Hayvan Sayıları Durum Tablosu Hayvan Cinsi Tuzlukçu Hayvan Konya Hayvan Sayısı Türkiye Hayvan Sayısı Sayısı Tavuk (Broiler) Tavuk (Yumurtacı) Toplam Tavuk Yumurta Sayısı (1.000 Adet) Toplam Yumurta * Konya Tarım İl Müdürlüğü (2010), TÜİK (2009) Tuzlukçu da 2010 yılı itibariyle toplam adet tavuk bulunmaktadır. İlçedeki tavuk varlığının %72,6 sı yumurta tavuğudur. İlçede broiler yetiştiriciliği 2010 yılında başlamış, ancak aynı yıl yumurta tavuğu sayısı azalmıştır. İlçede üretilen toplam yumurta sayısı dur. Tuzlukçu Kanatlı Hayvancılık Genel Durum Karşılaştırması Tuzlukçu Kanatlı Hayvan Sayısı / Hayvan Cinsi Konya (%) TR52 (%) 15. İç Ege Havzası (İle düşen) (%) Türkiye (%) Tavuk (Broiler) 0,00 0,00 0,43 0,00 0,00 0,43 0,00 0,00 0,54 0,00 0,00 - Tavuk (Yumurtacı) 0,16 0,14 0,10 0,15 0,13 0,08 4,45 4,71 2,91 0,02 0,02 - Toplam Tavuk 0,12 0,13 0,12 0,11 0,12 0,11 0,38 1,49 1,32 0,01 0,00 Yumurta Sayısı( ,04 0,14 0,13 0,04 0,13 0,11 1,28 5,06 4,30 0,01 0,02 - Adet) Toplam Yumurta 0,04 0,14 0,13 0,04 0,13 0,11 1,28 5,06 4,30 0,01 0,02 -

10 * Konya Tarım İl Müdürlüğü (2010), TÜİK (2009) İlçede bulunan yumurtacı tavuk varlığı, Konya yumurtacı tavuk varlığının %0,10 unu, İç Ege Havzası yumurtacı tavuk varlığının ise %2,91 ini oluşturmaktadır. Konya toplam yumurta üretiminin %0,13 ü ve İç Ege Havzası yumurta üretiminin %4,30 u Tuzlukçu dan karşılanmaktadır. 2. Tuzlukçu Arıcılık Durum Tablosu Tuzlukçu Hayvan Konya Hayvan Sayısı Türkiye Hayvan Sayısı Hayvan Cinsi Sayısı Eski Usul Kovan Yeni Usul Kovan Bal Üretimi (kg) Arıcılık Yapan Köy Sayısı * Konya Tarım İl Müdürlüğü (2010), TÜİK (2009) Tuzlukçu da 2010 yılı itibariyle 2 adet arıcılık faaliyeti ile uğraşan köyde toplam adet kovan bulunmakta olup, kg bal üretimi sağlanmıştır. İlçedeki kovan sayısında yıllar itibariyle bir dalgalanma görülmektedir. İlçede arıcılık faaliyeti yapan köylerin, Konya da arıcılık yapan köylerin sayısına oranı%0,59, İç Ege havzasında arıcılık yapan köylerin sayısına oranı ise %5,71 dir. Konya bal üretiminin %2,19 u, İç Ege Havzası bal üretiminin %14,33 ü Tuzlukçu ilçesinden karşılanmaktadır. Tuzlukçu Hayvancılık - Süt Üretim Miktarları Durum Tablosu Tuzlukçu Süt Konya Süt Üretim Miktarı Hayvan Cinsi Üretim Miktarı (Ton) Türkiye Süt Üretim Miktarı * Süt , , , (Büyükbaş)/Ton - Süt (Koyun)/Ton , , , Süt (Keçi)/Ton , , , Toplam Süt (Ton) , , , * Konya Tarım İl Müdürlüğü (2010), TÜİK (2009)

11 İlçede toplam ton süt üretimi gerçekleşmiş olup, %97,54 ü büyükbaş hayvanlardan, %2,4 ü koyunlardan sağlanmaktadır. İlçede süt işleme tesisi kurulması durumunda sütten elde edilen gelir artacaktır. 2.4 SANAYİ MADENCİLİK Tuzlukçu ilçesinde Kireçtaşı, Mermer, Kalker ve Kalsit madenleri bulunmakta kalker ve mermer ocağı işletilmektedir. İlçeden çıkan mermer Akşehir İncisi olarak markalaşmıştır. Tuzlukçu Maden Sanayi Durum Tablosu NACE Rev.2- TR* Maden Sanayi Kolları Mevcut Sanayi Durumu Faaliyet Sayısı Kapasite İstihdam B MADENCİLİK VE TAŞ OCAKÇILIĞI 08 Diğer madencilik ve taş ocakçılığı Kg Süsleme ve yapı taşları ile kireç taşı, alçı taşı, tebeşir ve kayağantaşı (arduvazkayraktaşı) ocakçılığı (Kireçtaşı) * Kapasite, farklı ölçülerde de hesaplanmakta olduğundan oranlar buna göre değerlendirilmelidir. Kapasitedeki Pay (%) Bölgede İlde (TR52) ,35* 0,29* 2.5.EĞİTİM İlçemizde 5 ilkokul, 3 ortaokul ve 1 lise ile eğitim- öğretime devam edilmektedir. Sını f Say. Öğr. Say. Ana Sınıfı Sını Sını Sını f f f Sını Sını Sını Sını Sını f f f f f Sını Sını Sını Sını Sını f f f f f

12 Norm Kadro Durumu Norm Kadrolu Personel Sözleşmeli Personel Mevcut Toplam İhtiyaç Derslik Başına Düşen Öğrenci sayısı Derslik Sayısı Kullanılan Derslik Öğrenci sayısı Şube Başına Düşen sayısı Öğrenci Sayısı Yaş Okul Öncesi Okullaşma Oranı 4 Yaş 5 Yaş Çağ Nüfusu ( Ay) Kayıtlı Öğrenci Çağ Nüfusu ( Ay) Kayıtlı Öğrenci ( Ay) Çağ Nüfusu Kayıtlı Öğrenci TAŞIMALI EĞİTİM DURUMU Gürsu, Erdoğdu, Subatan, Çöğürlü ve Pazarkaya Köyü öğrencileri Merkez Şehit Cemalettin Şekerci İlkokulu na taşınmaktadır. Mevlütlü Köyü ve Musluk Burnu yaylası Koraşı Köyü İlkokulu na ve Ortaokulu na taşınmaktadır. Tursunlu Köyü Konarı Köyü İlkokulu na ve Ortaokulu na taşınmaktadır. Toplam Taşınan Öğrenci sayısı 193 tür. 2.6 TİCARET Tuzlukçu ilçesinde; Akşehir Ticaret ve Sanayi Odası na kayıtlı olarak faaliyet gösteren 29 üye bulunmaktadır. Bu üyelerin Nace Kodlarına göre dağılımına bakıldığı zaman Perakende Ticaret (6), Toptan Ticaret (9), Bitkisel ve Hayvansal Üretim İle Avcılık ve İlgili Hizmet Faaliyetleri (6) faaliyetlerinde yoğunlaşma görülmektedir. Tuzlukçu Ticaret Durum Tablosu

13 NACE KODU NACE FAALİYETİ TUZLUKÇU A TARIM, ORMANCILIK VE BALIKÇILIK 6 01 Bitkisel ve hayvansal üretim ile avcılık ve ilgili hizmet faaliyetleri 6 C İMALAT 3 10 Gıda ürünlerinin imalatı 2 23 Diğer metalik olmayan mineral ürünlerin imalatı 1 F İNŞAAT 1 41 Bina inşaatı 1 G TOPTAN VE PERAKENDE TİCARET; MOTORLU KARA TAŞITLARININ VE MOTOSİKLETLERİN ONARIMI Toptan ticaret (Motorlu kara taşıtları ve motosikletler hariç) 9 47 Perakende ticaret (Motorlu kara taşıtları ve motosikletler hariç) 6 H ULAŞTIRMA VE DEPOLAMA 2 49 Kara taşımacılığı ve boru hattı taşımacılığı 2 K FİNANS VE SİGORTA FAALİYETLERİ 2 64 Finansal hizmet faaliyetleri (Sigorta ve emeklilik fonları hariç) 1 66 Finansal hizmetler ile sigorta faaliyetleri için yardımcı faaliyetler 1 TOPLAM 29 Kaynak: Konya Ticaret Odası 2011 Ayrıca, Tuzlukçu ilçesinde 1 adet esnaf ve sanatkârlar odası bulunmakta, bu odaya kayıtlı toplam 166 adet esnaf ilçede faaliyet göstermektedir. ODA İSMİ KAYITLI AKTİF ÜYE SAYISI Tuzlukçu Esnaf ve Sanatkârlar Odası 166 TOPLAM SOSYAL YARDIMLAŞMA Çalışmalarımız; yıllar arasında SYDV dan faydalanan aile sayısı 1028 dir. SYDV veri tabanı hazırlanmış 2 muhtaç ailemize ev yapılmış, 10 muhtaç ailemize tadilat, 12 ailemize ev eşyası 5 işitme özürlü vatandaşımıza işitme cihazı ve 11 özürlü vatandaşımıza akülü araç verilmiş. Kırsal Alanda Destek Projesi kapsamında Koraşı köyüne 100 aileye 200 baş hayvan projesi uygulanarak toplam ,00 TL yatırım yapılmıştır. Ayrıca 4 köyün (Subatan, Gürsü, Erdoğdu, Çöğürlü) birleşerek hazırlamış olduğu 100 aileye 200 baş hayvan projesi uygulanmıştır. Sosyal Riski Azaltma Projesi kapsamında 6 vatandaşımıza iş kurulmuş olup, faaliyetlerine devam etmektedirler Ocak-Ekim Ayları G.S. S. Sayıları: Gelir Testi Başvuru Sayısı: 570 G.(0) Sayısı: 272 G(1) Sayısı: 171 G(2) Sayısı: 85 G(3) Sayısı: 33 Beklenen Kişi Sayısı: 9

14 İlçenin en büyük problemi olan öğretmen sıkıntısı ilçenin zorunlu bölge kapsamına alınmasıyla çözülmüştür. Özel İdare ye tahsisli olan 156 dekar arazinin 45 dekarlık kısmına ilçedeki çiftçilere örnek olması amacıyla bodur ve yarı bodur olmak üzere toplam 6800 adet elma fidanı dikilmiş 2007 yılı itibariyle ürün alınmaya başlanmıştır. Ürünler özel idare tarafından pazarlanmaktadır. Sulama sistemi olarak damlama sulama sistemi kullanılmaktadır. Bütün okul ve köylerimize fidan dikimi yapılmıştır İlçe merkez ve köy yerleşim birimlerinde okul öncesi sınıflar açılmış ve ilgili donanımlar sağlanmıştır. 2.8 SAĞLIK İlçe merkezinde Aile Sağlığı Merkezi ve Toplum Sağlığı Merkezi bulunmaktadır. Aile Sağlığı Merkezi nde (2) aile hekimi, (2) aile sağlığı personeli; Toplum Sağlığı Merkezi nde ise (2) doktor, (5) yardımcı sağlık personeli ve (3) adet şoför görev yapmaktadır. Ayrıca (3) köyde sağlık evi mevcuttur. Toplum Sağlığı bünyesinde 24 saat hizmet veren 112 Acil Hizmetler İstasyonu kurulmuştur. MEVLANA KALKINMA AJANSINA SUNULAN VE KABUL EDİLEN PROJELERİMİZ Projeler İlçe merkezinde ve köylerinde başarıyla uygulan projelerimiz; Kırsalda Aile Bilinçlendirme Ortak İş Yapma ve Girişimcilik Ruhunun Kazandırılması Organik Tarım ve İyi Tarım Projeleri kabul edilmiştir. 3- VİZYONUMUZ İklime Bağlı Bir Ekonomi Olmaktan Çıkmış ve Farklı Üretim Alanları İle Gelir Kaynaklarını Çeşitlendirilmiş Bir Tuzlukçu.

15 4- İLÇE İÇİN ÖNCELİKLİ SORUNLARIN ANALİZİ TARIM SORUNLARI 1-Sulu tarımın azlığı 2-Tarımsal ürünlerde pazarlamanın yetersiz olması 3-Teknolojinin gereği gibi kullanılmaması 4-Bilinçli tarımın yapılmaması NEDENLERİ 1-Tarımdaki girdi fiyatlarının yüksek olması 2-Toprak analizine bağlı gübreleme yapılmaması 3-Sertifikalı tohumun kullanımının az olması 4-Tarımsal örgütlenmenin az olması 5-Arazi parçalanması SONUÇLARI 1-Çiftçinin yeterince gelir elde edememesi 2-Tarımsal işletmenin küçülmesi, yok olmaya başlaması 3-Çiftçinin zorlanan koşullarda rekabet edememesi ÇÖZÜMLER 1-Tarım ve hayvancılığın beraber yapılması 2-Vatandaşın modern tarım konusunda eğitilmesi 3-Arazi toplulaştırılmasının yapılması 4-Tarımda ürün çeşitliliğine gidilmesi 5-Tarımsal kooperatiflerin aktif hale getirilmesi 6-Örgütlü tarım konusunda çiftçinin ikna edilmesi Faaliyetler: Çiftçilerin Eğitimi

16 İlgili Kurum: İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü İşbirliği Yapılacak Kurum: Ziraat Odası ve Muhtarlıklar Nasıl: Çiftçilere yerinde eğitimler verilerek. Süresi: Performans Göstergeleri: Birim başına alına ürün, ÇKS ve TÜRKVET aynı anda üye sayısında artış, 33 Toplantı/ Yıl, Ürünlerin kalitesinin artması HAYVANCILIK SORUNLAR 1-Hayvancılığa ilgi gösterilmemesi 2-Hayvansal ürünlerin değerlendirilmemesi NEDENLERİ 1-Hayvancılıktaki girdi fiyatlarının yüksek olması. 2-Bilinçli hayvancılığın yapılmaması. 3-Teknolojinin gereği gibi kullanılmaması. 4-Hayvansal ürünlerde pazarlamanın yetersiz olması. 5-Hayvancılılıkla ilgili örgütlenmenin az olması. SONUÇLARI 1-Yeterince gelir elde edilememesi. 2-Yetiştiricilerin hayvansal desteklemelerden yeterince faydalanılmaması. 3-Hayvan sayısının azalması. ÇÖZÜMLER 1-Hayvancılıkla uğraşanların eğitilmesi. 2-Meraların ıslah edilerek hayvancılığa açılması. 3-Hayvansal desteklemelerin arttırılması. Faaliyetler: Yetiştiricilerin eğitimi

17 İlgili Kurum: İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü İşbirliği Yapılacak Kurum: Üniversiteler(Veterinerlik Fakülteleri), hayvancılıkla ilgili örgütler. Nasıl: Yetiştiricilere yerinde eğitim verilerek Süresi: Performans Göstergeleri: Hayvan sayısında artış dolaysıyla hayvansal ürünlerin artması. İŞSİZLİK SORUNLAR 1-İş sahasının azlığı NEDENLERİ 1-Üretim ve istihdam yaratan işyerlerinin olmaması. SONUÇLARI 1-Nüfusunun azalmasına sebep olan göç olayının gerçekleşmesi. 2-Refah düzeyinin düşük olması. ÇÖZÜMLER 1-İstihdam yaratabilecek yatırımların teşvik edilmesi. 2-Vasıflı eleman yetiştirilmesi için eğitim kurslarının açılması. Faaliyetler: Mesleki eğitimin yaygınlaştırılması. İlgili Kurum: Yerel Yönetimler, Milli Eğitim İşbirliği Yapılacak Kurum: Halk Eğitim Merkezi, İŞKUR Nasıl: Yerinde mesleki eğitimler verilerek Süresi: Performans Göstergeleri: Gelir düzeyinin artması ile tüketim harcamalarının fazlalaşması.

18 SOSYAL SORUNLAR 1-Göç sorunu 2-Tembellik NEDENLERİ 1-İşsizlik nedeniyle göçün yaşanması. 2-Planlı programlı çalışma alışkanlığının oluşmaması 3-Sosyal tesislerin eksikliği ve kültürel etkinliklerin fazla olmaması. SONUÇLARI 1-Göç 2-Tembellik 3-İnsanlar üzerinde negatif etki yapması. ÇÖZÜMLER 1-İş sahasının genişletilmesi 2-Sanat ve kültür faaliyetlerini en az yılda bir defa uygulanması Faaliyetler: Seminer ve eğitim çalışmaları İlgili Kurum: İl Özel İdaresi, Halk Eğitim Merkezi, Yerel Yönetimler İşbirliği Yapılacak Kurum: Belediye, İlçe Kaymakamlığı Nasıl: Mesleki kursların açılması Süresi: Performans Göstergeleri: Gelir düzeyinin yükselmesi, yaşam standardının yükselmesi.

19 EĞİTİM SORUNLAR 1-Eğitim kalitesinin düşük olması 2-Özel eğitim kurumlarının olmaması NEDENLERİ 1-İlçe halkının eğitime ilgisiz kalması 2-İlçe halkının eğitim ve kültür seviyesinin düşük olması. 3-İlköğretim ve ortaöğretimde görev yapan öğretmenlerin ilçe dışında ikamet etmeleri. 4-İlçe halkının gelir düzeyinin düşük olması. SONUÇLARI 1-İstenilen düzeyde ve kalitede eğitimin sağlanamaması. 2-Öğrencilere yeteri kadar katkı sağlayamamaları 3-Okul dışında öğrenci-öğretmen ilişkisinin yaşanamaması. 4-Öğrencilerin dengeli beslenmemesi ile ihtiyaçların tamamının karşılanamaması. ÇÖZÜMLER 1-İlçe halkına eğitimle alakalı seminer sempozyum ve konferanslar verilerek, bilinçlendirip olumsuz düşünceleri değiştirilmesi. 2-Kitap okuma günlük gazete okuma alışkanlıklarının 3-Öğretmenlerin ilçe içerisinde ikametlerini engelleyen sorunların giderilmesi. Faaliyetler: İlçe halkına eğitimle alakalı seminer sempozyum ve konferanslar verilerek bilinçlendirmek. İlgili Kurum: İlçe Kaymakamlığı, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü İşbirliği Yapılacak Kurum: Belediye, Sivil Toplum Örgütleri Nasıl: Konunun uzmanları ilçeye davet edilerek konferans, seminer verilmesi. Süresi: 5 yıl Performans Göstergeleri: Üniversiteye giren öğrenci sayısının artması, sınavla öğrenci alan okulların daha fazla öğrenci tarafından kazanılması.

20 KONUT SORUNLAR 1-Yeterli sayıda konut yapılmaması NEDENLERİ 1-İlçe halkının ekonomik gücünün düşük olması. 2-Yerel yönetimlerin ve sivil toplum örgütlerinin, yapı kooperatiflerinin kurulmasını ve TOKİ ile işbirliği yapılamaması. SONUÇLARI 1-İkamet edecek konut bulunmadığından çalışan memurların ilçe dışına ikamet etmeleri. ÇÖZÜMLER 1-Yapı kooperatiflerinin teşvik edilmesi ve TOKİ ile işbirliği yapılması. Faaliyetler: İlçe dışındaki Tuzlukçulularla irtibata geçilerek ilçede konut sahibi olmalarının teşvik edilme çalışmalarının gerçekleştirilmesi. İlgili Kurum: Belediye İşbirliği Yapılacak Kurum: Belediye, TOKİ Nasıl: Yerel yönetimlerin öncülük yapması ile ilçede konut sahibi olunmasının teşvik edilmesi Süresi: 5 yıl Performans Göstergeleri: Memurların ilçede ikamet eden memur sayısı. 5- İLÇEMİZİN ÖNE ÇIKAN ÖZELLİKLERİ 1- Üzüm ve üzüm pekmezi üretimi 2- El sanatlarından ipek halıcılığı 3- Jeotermal seracılık 4- İlçemizin Bozdağlar mevkiinde bulunan mermer işletmelerinin ve çıkarılan mermerin ilçemiz adına tescillenmesi ilçe vizyonumuza uygun olur. 5- İlçemizde son yıllarda gerek cipslik ve gerekse sofralık patates üretiminde muazzam derecede artışlar yaşanmaktadır. Bu sektöre yönelik patates işleme ve depolama tesisleri kurularak ilçe vizyonuna katkıda bulunulabilinir.

21 6-İLÇEMİZİ DİĞER İLÇELERDEN AYIRAN BELİRGİN ÖZELLİKLER Tuzlukçu ilçesinin Diğer ilçelerden ayıran olumlu özellikleri 1-İpek halıcılığın olması diğer ilçelerden ayıran olumlu özelliği 2- Üzüm ve Üzüm pekmezi üretimi kültürü olması.

22 3-Geniş meraların olması 4- İlçede 300 kadar kuyunun olması 5-Jeotermal Suyun bulunması 6-İlçemizin Bozdağlar mevkiinde bulunan mermer işletmelerinin ve çıkarılan mermerin ilçemiz adına tescillenmesi ilçe vizyonumuza uygun olur. 7-İlçemizde son yıllarda gerek cipslik ve gerekse sofralık patates üretiminde muazzam derecede artışlar yaşanmaktadır. Bu sektöre yönelik patates işleme ve depolama tesisleri kurularak ilçe vizyonuna katkıda bulunulabilinir. Tuzlukçu ilçesinin Diğer ilçelerden ayıran olumsuz özellikleri 1-İlçenin ana yoldan içerde olması 2- Orman alanlarının az olması 3-Sanayi tesislerinin olmaması 4-Akşehir e yakınlık dolayısı ile birçok faaliyetin ilçede gelişmemesi

23 İLÇE OLARAK GÜÇLÜ (REKABETÇİ) OLMAK İSTEDİĞİMİZ KONULAR/ SEKTÖRLER 1-Sulanabilir vasıftaki tarımsal araziler arttırılmalıdır. Buna yönelik olarak tarımsal sulama kooperatifleri kurulmalı. 2-Bağ ve üzüm konusunda ilçemizin güçlü olması. 3-Mermercilikte markalaşma konusunda güçlü olunmak istenmesi 4-Sıcak su potansiyelinin değerlendirilmek istenilmesi 5-İpek halıcılığı konusunda güçlü olunması.

24

TUZLUKÇU İLÇE RAPORU 2011

TUZLUKÇU İLÇE RAPORU 2011 TUZLUKÇU İLÇE RAPORU 2011 ÖNSÖZ Mevlana Kalkınma Ajansı, TR52 (Konya, Karaman) Düzey 2 Bölgesi için bölgesel gelişmeyi hızlandırmak, bölgesel gelişmenin sürdürülebilirliğini sağlamak ve bölgeler arası

Detaylı

TUZLUKÇU İLÇE RAPORU 2014

TUZLUKÇU İLÇE RAPORU 2014 TUZLUKÇU İLÇE RAPORU 2014 ÖNSÖZ Mevlana Kalkınma Ajansı, TR52 (Konya, Karaman) Düzey 2 Bölgesi için bölgesel gelişmeyi hızlandırmak, bölgesel gelişmenin sürdürülebilirliğini sağlamak ve bölgeler arası

Detaylı

AKÖREN İLÇE RAPORU 2014

AKÖREN İLÇE RAPORU 2014 AKÖREN İLÇE RAPORU 2014 ÖNSÖZ Mevlana Kalkınma Ajansı, TR52 (Konya, Karaman) Düzey 2 Bölgesi için bölgesel gelişmeyi hızlandırmak, bölgesel gelişmenin sürdürülebilirliğini sağlamak ve bölgeler arası ve

Detaylı

ÇELTİK İLÇE RAPORU 2011

ÇELTİK İLÇE RAPORU 2011 ÇELTİK İLÇE RAPORU 2011 ÖNSÖZ Mevlana Kalkınma Ajansı, TR52 (Konya, Karaman) Düzey 2 Bölgesi için bölgesel gelişmeyi hızlandırmak, bölgesel gelişmenin sürdürülebilirliğini sağlamak ve bölgeler arası ve

Detaylı

2023 E DOĞRU BARTIN TARIMI

2023 E DOĞRU BARTIN TARIMI T.C. BARTIN VALİLİĞİ İL TARIM MÜDÜRLÜĞÜ 2023 E DOĞRU BARTIN TARIMI YUSUF ALAGÖZ İL TARIM MÜDÜRÜ BARTIN DA DEMOGRAFİK YAPI 2009 YILI ADRESE DAYALI NÜFUS TESPİT ÇALIŞMASI SONUCUNDA İLİN TOPLAM NÜFUSU 188.449

Detaylı

ALTINEKİN İLÇE RAPORU

ALTINEKİN İLÇE RAPORU ALTINEKİN İLÇE RAPORU 2011 ÖNSÖZ Mevlana Kalkınma Ajansı, TR52 (Konya, Karaman) Düzey 2 Bölgesi için bölgesel gelişmeyi hızlandırmak, bölgesel gelişmenin sürdürülebilirliğini sağlamak ve bölgeler arası

Detaylı

ÇELTİK İLÇE RAPORU 2014

ÇELTİK İLÇE RAPORU 2014 ÇELTİK İLÇE RAPORU 2014 ÖNSÖZ Mevlana Kalkınma Ajansı, TR52 (Konya, Karaman) Düzey 2 Bölgesi için bölgesel gelişmeyi hızlandırmak, bölgesel gelişmenin sürdürülebilirliğini sağlamak ve bölgeler arası ve

Detaylı

AR&GE BÜLTEN. İl nüfusunun % 17 si aile olarak ifade edildiğinde ise 151 bin aile geçimini tarım sektöründen sağlamaktadır.

AR&GE BÜLTEN. İl nüfusunun % 17 si aile olarak ifade edildiğinde ise 151 bin aile geçimini tarım sektöründen sağlamaktadır. İzmir İlinin Son 5 Yıllık Dönemde Tarımsal Yapısı Günnur BİNİCİ ALTINTAŞ İzmir, sahip olduğu tarım potansiyeli ve üretimi ile ülkemiz tarımında önemli bir yere sahiptir. Halen Türkiye de üretilen; enginarın

Detaylı

Çaldıran daha önceleri Muradiye İlçesinin bir kazası konumundayken 1987 yılında çıkarılan kanunla ilçe statüsüne yükselmiştir.

Çaldıran daha önceleri Muradiye İlçesinin bir kazası konumundayken 1987 yılında çıkarılan kanunla ilçe statüsüne yükselmiştir. Çaldıran Tarihçesi: İlçe birçok tarihi medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Medler, Bizanslılar, Urartular, İranlılar ve son olarak Osmanlı devleti bu ilçede hâkimiyet sürmüşlerdir. İlçenin tarih içerisindeki

Detaylı

HALKAPINAR İLÇE RAPORU

HALKAPINAR İLÇE RAPORU HALKAPINAR İLÇE RAPORU 2011 ÖNSÖZ Mevlana Kalkınma Ajansı, TR52 (Konya, Karaman) Düzey 2 Bölgesi için bölgesel gelişmeyi hızlandırmak, bölgesel gelişmenin sürdürülebilirliğini sağlamak ve bölgeler arası

Detaylı

KÂZIMKARABEKİR İLÇE RAPORU

KÂZIMKARABEKİR İLÇE RAPORU KÂZIMKARABEKİR İLÇE RAPORU 2014 ÖNSÖZ Mevlana Kalkınma Ajansı, TR52 (Konya, Karaman) Düzey 2 Bölgesi için bölgesel gelişmeyi hızlandırmak, bölgesel gelişmenin sürdürülebilirliğini sağlamak ve bölgeler

Detaylı

2016 Özalp Tarihçesi: Özalp Coğrafyası: İlçe Nüfus Yapısı: Yaş Grubu Erkek Kadın Toplam 0-14 Yaş Yaş Yaş Yaş Yaş

2016 Özalp Tarihçesi: Özalp Coğrafyası: İlçe Nüfus Yapısı: Yaş Grubu Erkek Kadın Toplam 0-14 Yaş Yaş Yaş Yaş Yaş Özalp Tarihçesi: Özalp ilçesi 1869 yılında Mahmudiye adıyla bu günkü Saray ilçe merkezinde kurulmuştur. 1948 yılında bu günkü Özalp merkezine taşınmış ve burası ilçe merkezi haline dönüştürülmüştür. Bölgede

Detaylı

İdari Durum. İklim ve Bitki Örtüsü. Ulaşım

İdari Durum. İklim ve Bitki Örtüsü. Ulaşım . İdari Durum İlçemizde belediye teşkilatı 1884 yılında kurulmuştur. İlçeye bağlı 16 mahalle muhtarlığı bulunmaktadır. Mezra ve oba mevcut değildir. İklim ve Bitki Örtüsü İnönü Marmara, Ege ve İç Anadolu

Detaylı

DERBENT İLÇE RAPORU 2011

DERBENT İLÇE RAPORU 2011 DERBENT İLÇE RAPORU 2011 ÖNSÖZ Mevlana Kalkınma Ajansı, TR52 (Konya, Karaman) Düzey 2 Bölgesi için bölgesel gelişmeyi hızlandırmak, bölgesel gelişmenin sürdürülebilirliğini sağlamak ve bölgeler arası ve

Detaylı

SARAY Saray İlçesinin Tarihçesi:

SARAY Saray İlçesinin Tarihçesi: Saray İlçesinin Tarihçesi: Saray İlçesinin ne zaman ve kimler tarafından hangi tarihte kurulduğu kesin bilinmemekle beraber, bölgedeki yerleşimin Van Bölgesinde olduğu gibi tarih öncesi dönemlere uzandığı

Detaylı

GİRİŞ. İlçe Stratejik Komisyonu Alt Çalışma Grubu

GİRİŞ. İlçe Stratejik Komisyonu Alt Çalışma Grubu GİRİŞ Kalkınma; Bir ekonomide halkın değer yargıları, dünya görüşü ile tüketim ve davranış kalıplarındaki değişmeleri içeren toplumsal ve kuramsal yapıda dönüşüme yol açan büyüme olarak tanımlanabileceği

Detaylı

DEREBUCAK İLÇE RAPORU

DEREBUCAK İLÇE RAPORU DEREBUCAK İLÇE RAPORU 2014 ÖNSÖZ Mevlana Kalkınma Ajansı, TR52 (Konya, Karaman) Düzey 2 Bölgesi için bölgesel gelişmeyi hızlandırmak, bölgesel gelişmenin sürdürülebilirliğini sağlamak ve bölgeler arası

Detaylı

YUNAK İLÇE RAPORU 2014

YUNAK İLÇE RAPORU 2014 YUNAK İLÇE RAPORU 2014 ÖNSÖZ Mevlana Kalkınma Ajansı, TR52 (Konya, Karaman) Düzey 2 Bölgesi için bölgesel gelişmeyi hızlandırmak, bölgesel gelişmenin sürdürülebilirliğini sağlamak ve bölgeler arası ve

Detaylı

DERBENT İLÇE RAPORU 2014

DERBENT İLÇE RAPORU 2014 DERBENT İLÇE RAPORU 2014 ÖNSÖZ Mevlana Kalkınma Ajansı, TR52 (Konya, Karaman) Düzey 2 Bölgesi için bölgesel gelişmeyi hızlandırmak, bölgesel gelişmenin sürdürülebilirliğini sağlamak ve bölgeler arası ve

Detaylı

YUNAK İLÇE RAPORU 2011

YUNAK İLÇE RAPORU 2011 YUNAK İLÇE RAPORU 2011 ÖNSÖZ Mevlana Kalkınma Ajansı, TR52 (Konya, Karaman) Düzey 2 Bölgesi için bölgesel gelişmeyi hızlandırmak, bölgesel gelişmenin sürdürülebilirliğini sağlamak ve bölgeler arası ve

Detaylı

KONYA-EREĞLİ TİCARET BORSASI TÜRKİYE DE VE İLÇEMİZDE HAYVANCILIK SEKTÖRÜ SORUNLARI

KONYA-EREĞLİ TİCARET BORSASI TÜRKİYE DE VE İLÇEMİZDE HAYVANCILIK SEKTÖRÜ SORUNLARI KONYA-EREĞLİ TİCARET BORSASI 2015 TÜRKİYE DE VE İLÇEMİZDE HAYVANCILIK SEKTÖRÜ SORUNLARI TÜRKİYE DE HAYVANCILIK SEKTÖRÜ Ülkemiz coğrafi özellikleri bakımından her türlü hayvansal ürün üretimi için uygun

Detaylı

Derebucak İlçesi Stratejik Gelişme Komisyonunu şu kişilerden oluşmaktadır;

Derebucak İlçesi Stratejik Gelişme Komisyonunu şu kişilerden oluşmaktadır; 1 GİRİŞ Derebucak İlçesi Stratejik Gelişme Komisyonunu şu kişilerden oluşmaktadır; 1- Yavuz ÜNÜVAR İlçe Tarım Müdürü 2- Yahya Kemal SAVDIR Halk Eğitimi Merkezi Müdürü (Raportör) 3- Hüsamettin KAMAŞIK Eczacı

Detaylı

SARIVELİLER İLÇE RAPORU

SARIVELİLER İLÇE RAPORU SARIVELİLER İLÇE RAPORU 2014 ÖNSÖZ Mevlana Kalkınma Ajansı, TR52 (Konya, Karaman) Düzey 2 Bölgesi için bölgesel gelişmeyi hızlandırmak, bölgesel gelişmenin sürdürülebilirliğini sağlamak ve bölgeler arası

Detaylı

2013 YILI DESTEKLEME BİRİM FİYATLARI

2013 YILI DESTEKLEME BİRİM FİYATLARI 013 YILI DESTEKLEME BİRİM FİYATLARI 1 3 MAZOT, GÜBRE VE TOPRAK ANALİZİ DESTEĞİ Mazot Gübre Destekleme Ürün Grupları Destekleme Tutarı Tutarı Peyzaj ve süs bitkileri, özel çayır, mera ve orman emvali alanları,9

Detaylı

2014 YILI TARIMSAL DESTEKLEMELER

2014 YILI TARIMSAL DESTEKLEMELER 04 YILI TARIMSAL DESTEKLEMELER HAYVANCILIK DESTEKLEMELERİ Hayvan Başı Ödeme Suni Tohumlama Besilik Materyal Üretim Desteği(baş) 3 Hayvan Başı Ödeme 4 Tiftik Üretim 5 Süt Primi( TL/lt) 6 İpek Böceği Sütçü

Detaylı

BAŞYAYLA İLÇE RAPORU 2011

BAŞYAYLA İLÇE RAPORU 2011 BAŞYAYLA İLÇE RAPORU 2011 ÖNSÖZ Mevlana Kalkınma Ajansı, TR52 (Konya, Karaman) Düzey 2 Bölgesi için bölgesel gelişmeyi hızlandırmak, bölgesel gelişmenin sürdürülebilirliğini sağlamak ve bölgeler arası

Detaylı

GÜNEYSINIR İLÇE RAPORU

GÜNEYSINIR İLÇE RAPORU GÜNEYSINIR İLÇE RAPORU 2011 ÖNSÖZ Mevlana Kalkınma Ajansı, TR52 (Konya, Karaman) Düzey 2 Bölgesi için bölgesel gelişmeyi hızlandırmak, bölgesel gelişmenin sürdürülebilirliğini sağlamak ve bölgeler arası

Detaylı

TAŞKENT İLÇE RAPORU 2014

TAŞKENT İLÇE RAPORU 2014 TAŞKENT İLÇE RAPORU 2014 ÖNSÖZ Mevlana Kalkınma Ajansı, TR52 (Konya, Karaman) Düzey 2 Bölgesi için bölgesel gelişmeyi hızlandırmak, bölgesel gelişmenin sürdürülebilirliğini sağlamak ve bölgeler arası ve

Detaylı

KADINHANI İLÇE RAPORU

KADINHANI İLÇE RAPORU KADINHANI İLÇE RAPORU 2011 ÖNSÖZ Mevlana Kalkınma Ajansı, TR52 (Konya, Karaman) Düzey 2 Bölgesi için bölgesel gelişmeyi hızlandırmak, bölgesel gelişmenin sürdürülebilirliğini sağlamak ve bölgeler arası

Detaylı

Başkale nin Tarihçesi: Başkale Coğrafyası:

Başkale nin Tarihçesi: Başkale Coğrafyası: Başkale nin Tarihçesi: Başkale Urartular zamanında Adamma olarak adlandırılan bir yerleşme yeriydi. Ermeniler buraya Adamakert ismini vermişlerdir. Sonraları Romalılar ve Partlar arasında sınır bölgesi

Detaylı

2013 YILI TARIMSAL DESTEKLEMELER

2013 YILI TARIMSAL DESTEKLEMELER 03 YILI TARIMSAL DESTEKLEMELER HAYVANCILIK DESTEKLEMELERİ Hayvan Başı Ödeme Suni Tohumlama 3 Hayvan Başı Ödeme 4 Tiftik Üretim 5 Süt Primi( TL/lt) 6 İpek Böceği Sütçü ve kombine ırklar ve melezleri ile

Detaylı

ALTINEKİN İLÇE RAPORU

ALTINEKİN İLÇE RAPORU ALTINEKİN İLÇE RAPORU 2014 ÖNSÖZ Mevlana Kalkınma Ajansı, TR52 (Konya, Karaman) Düzey 2 Bölgesi için bölgesel gelişmeyi hızlandırmak, bölgesel gelişmenin sürdürülebilirliğini sağlamak ve bölgeler arası

Detaylı

GÜNEYSINIR İLÇE RAPORU

GÜNEYSINIR İLÇE RAPORU GÜNEYSINIR İLÇE RAPORU 2014 ÖNSÖZ Mevlana Kalkınma Ajansı, TR52 (Konya, Karaman) Düzey 2 Bölgesi için bölgesel gelişmeyi hızlandırmak, bölgesel gelişmenin sürdürülebilirliğini sağlamak ve bölgeler arası

Detaylı

İSTANBUL İLİ ARNAVUTKÖY İLÇESİ HİZMET STANDARTLARI

İSTANBUL İLİ ARNAVUTKÖY İLÇESİ HİZMET STANDARTLARI SIRA NO VATANDAŞA SUNULAN HİZMETİN ADI 1 İşletme Kayıt Belgesi 2 Sertifikalı Fide/Fidan Kullanım Desteği İSTANBUL İLİ ARNAVUTKÖY İLÇESİ HİZMET STANDARTLARI BAŞVURUDA İSTENİLEN BELGELER 2- Meslek odası

Detaylı

HALKAPINAR İLÇE RAPORU

HALKAPINAR İLÇE RAPORU HALKAPINAR İLÇE RAPORU 2014 ÖNSÖZ Mevlana Kalkınma Ajansı, TR52 (Konya, Karaman) Düzey 2 Bölgesi için bölgesel gelişmeyi Mevlana Kalkınma Ajansı, TR52 (Konya, Karaman) Düzey 2 Bölgesi için bölgesel gelişmeyi

Detaylı

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı 2012 YILI TARIMSAL DESTEKLER

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı 2012 YILI TARIMSAL DESTEKLER Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı 2012 YILI TARIMSAL DESTEKLER A-HAYVANCILIK DESTEKLERİ HAYVANCILIK DESTEKLEMELERİ Hayvan Başı Ödeme Bakanlar Kurulu Kararı MADDE 4- (1) Birime Destek 1 Sütçü ve kombine

Detaylı

A R A Z İ V A R L I Ğ I ALAN(Ha) PAYI(%) Tarım Arazisi (Kullanılmayan hali Araziler Dahil) (*) 254.960 44,7. Çayır Mera Alanı (*) 65.

A R A Z İ V A R L I Ğ I ALAN(Ha) PAYI(%) Tarım Arazisi (Kullanılmayan hali Araziler Dahil) (*) 254.960 44,7. Çayır Mera Alanı (*) 65. TARIMSAL YAPI 1. İlin Tarımsal Yapısı İlimiz ekonomisinde Tarım ilk sırada yer almakta olup 28.651 çiftçi ailesinden 141.077 kişi bu sektörden geçimini sağlamaktadır. 2013 yılı Bitkisel ve Hayvansal in

Detaylı

AKŞEHİR İLÇESİ TARIMSAL VERİLERİ

AKŞEHİR İLÇESİ TARIMSAL VERİLERİ AKŞEHİR İLÇESİ TARIMSAL VERİLERİ Hazırlayan Mücahit ORHAN 2011 -----1----- Yıl Toplam Alan (Dekar) =========== =========== TARIM ALANLARI Ekilen Tarla Alanı (Dekar) Nadas Alanı (Dekar) Sebze Bahçeleri

Detaylı

AYRANCI İLÇE RAPORU 2011

AYRANCI İLÇE RAPORU 2011 AYRANCI İLÇE RAPORU 2011 ÖNSÖZ Mevlana Kalkınma Ajansı, TR52 (Konya, Karaman) Düzey 2 Bölgesi için bölgesel gelişmeyi hızlandırmak, bölgesel gelişmenin sürdürülebilirliğini sağlamak ve bölgeler arası ve

Detaylı

Bölüm 2. Tarımın Türkiye Ekonomisine Katkısı

Bölüm 2. Tarımın Türkiye Ekonomisine Katkısı Bölüm 2. Tarımın Türkiye Ekonomisine Katkısı Nüfus ve İşgücü Katkısı Üretim ve Verim Katkısı Toplum Beslenmesine Katkı Sanayi Sektörüne Katkı Milli Gelire Katkı Dış Ticaret Katkısı Nüfus ve İşgücü Katkısı

Detaylı

SİVAS İLİ TARIM VE HAYVANCILIK RAPORU

SİVAS İLİ TARIM VE HAYVANCILIK RAPORU SİVAS İLİ TARIM VE HAYVANCILIK RAPORU HAZIRLAYAN DOÇ.DR.BERRİN FİLİZÖZ TOBB SİVAS İLİ AKADEMİK DANIŞMANI Sivas İli 28.6 bin metrekarelik toprağı ile ülkemizin toprak büyüklüğü sıralamasında 2. sıradadır.

Detaylı

Arazi verimliliği artırılacak, Proje alanında yaşayan yöre halkının geçim şartları iyileştirilecek, Hane halkının geliri artırılacak, Tarımsal

Arazi verimliliği artırılacak, Proje alanında yaşayan yöre halkının geçim şartları iyileştirilecek, Hane halkının geliri artırılacak, Tarımsal Arazi verimliliği artırılacak, Proje alanında yaşayan yöre halkının geçim şartları iyileştirilecek, Hane halkının geliri artırılacak, Tarımsal kaynaklı kirlilik azaltılacak, Marjinal alanlar üzerindeki

Detaylı

MURADİYE Nüfus Erkek Kadın Toplam Gürpınar Oran %52 % Kaynak: Tüik

MURADİYE Nüfus Erkek Kadın Toplam Gürpınar Oran %52 % Kaynak: Tüik Muradiye Tarihi: Muradiye, cumhuriyet ilanına kadar Kandahar ve Bargıri adıyla iki yerleşim birimi olarak anılırken cumhuriyet sonrası birleşerek Muradiye ismini almıştır. Tarihi ile ilgili fazla bilgi

Detaylı

1926

1926 1926 1926 2011 YILI BİRİME DESTEK MİKTARLARI ALAN BAZLI DESTEKLEMELER (TL/da) 1 Tütüne Alternatif Ürün Desteği 120 2 Toprak Analizi 2,5 3 Organik Tarım Tarla bitkileri, Sebze, Meyve 25 Hayvancılık,

Detaylı

SAKARYA DA TARIM VE HAYVANCILIK SEKTÖR ANALİZİ VE ÖNERİLER RAPORU PROJESİ SAHA ARAŞTIRMA ÇALIŞMASI SONUÇLARI

SAKARYA DA TARIM VE HAYVANCILIK SEKTÖR ANALİZİ VE ÖNERİLER RAPORU PROJESİ SAHA ARAŞTIRMA ÇALIŞMASI SONUÇLARI SAKARYA DA TARIM VE HAYVANCILIK SEKTÖR ANALİZİ VE ÖNERİLER RAPORU PROJESİ SAHA ARAŞTIRMA ÇALIŞMASI SONUÇLARI 1995 yılında TÜBİTAK Bilim Kurulu kararıyla kuruldu. Kurucuları arasında; TÜBİTAK, TOBB, TTGV,

Detaylı

SÜT SEKTÖRÜNDE MEVCUT DURUM. Yusuf GÜÇER Ziraat Mühendisi İzmir İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü

SÜT SEKTÖRÜNDE MEVCUT DURUM. Yusuf GÜÇER Ziraat Mühendisi İzmir İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü SÜT SEKTÖRÜNDE MEVCUT DURUM Yusuf GÜÇER Ziraat Mühendisi İzmir İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü TARIMSAL ÜRETİM DEĞERİ BİTKİSEL VE HAYVANSAL ÜRETİMDE İZMİR İN ÜLKE SIRALAMASINDAKİ YERİ (TUİK-2014)

Detaylı

TARIM ĠL/ĠLÇE MÜDÜRLÜĞÜMÜZCE ĠSPĠR ĠLÇESĠNDE YAPILAN ÇALIġMALAR

TARIM ĠL/ĠLÇE MÜDÜRLÜĞÜMÜZCE ĠSPĠR ĠLÇESĠNDE YAPILAN ÇALIġMALAR TARIM ĠL/ĠLÇE MÜDÜRLÜĞÜMÜZCE ĠSPĠR ĠLÇESĠNDE YAPILAN ÇALIġMALAR ERZURUM ġubat- 2010 İLİMİZİN GENEL DURUMU ARAZĠ DAĞILIMI ALAN ARAZĠNĠN CĠNSĠ (hektar) % ĠĢlenebilen Tarım arazisi 460.252 18,2 Çayır-Mera

Detaylı

EKONOMİK VE SOSYAL GÖSTERGELER 2014

EKONOMİK VE SOSYAL GÖSTERGELER 2014 EKONOMİK VE SOSYAL GÖSTERGELER 214 SOSYAL YAPI EĞİTİM İŞGÜCÜ EKONOMİK DIŞ TİCARET BANKACILIK TURİZM SOSYAL YAPI GÖSTERGELERİ YILLAR VAN TÜRKİYE 199 637.433 56.473.35 2 877.524 67.83.524 21 1.35.418 73.722.988

Detaylı

TARIM ve KÖYİŞLERİ BAKANLIĞI 2007 YILI KURUMSAL MALİ DURUM VE BEKLENTİLER RAPORU

TARIM ve KÖYİŞLERİ BAKANLIĞI 2007 YILI KURUMSAL MALİ DURUM VE BEKLENTİLER RAPORU TARIM ve KÖYİŞLERİ BAKANLIĞI 2007 YILI KURUMSAL MALİ DURUM VE BEKLENTİLER RAPORU 5018 sayılı Kamu Mali Yönetim ve Kontrol Kanununun 30 uncu maddesinde, Genel Yönetim kapsamındaki idarelerin, ilk altı aylık

Detaylı

İŞ GÜCÜ PİYASASI İHTİYAÇ ANALİZİ RAPORU

İŞ GÜCÜ PİYASASI İHTİYAÇ ANALİZİ RAPORU İŞ GÜCÜ PİYASASI İHTİYAÇ ANALİZİ RAPORU Aşağıda 30.12.2014 tarihinde Yozgat Ticaret Ve Sanayi Odası ve Boğazlıyan Ticaret ve Sanayi Odası tarafından yapılan Boğazlıyan Ve Çevresindeki İşgücü İhtiyaç Analizi

Detaylı

DOĞANHİSAR İLÇE RAPORU

DOĞANHİSAR İLÇE RAPORU DOĞANHİSAR İLÇE RAPORU 2011 ÖNSÖZ Mevlana Kalkınma Ajansı, TR52 (Konya, Karaman) Düzey 2 Bölgesi için bölgesel gelişmeyi hızlandırmak, bölgesel gelişmenin sürdürülebilirliğini sağlamak ve bölgeler arası

Detaylı

Tarım Ekonomisi ve İşletmeciliği

Tarım Ekonomisi ve İşletmeciliği Tarım Ekonomisi ve İşletmeciliği Doç.Dr.Tufan BAL I.Bölüm Tarım Ekonomisi ve Politikası Not: Bu sunuların hazırlanmasında büyük oranda Prof.Dr.İ.Hakkı İnan ın Tarım Ekonomisi ve İşletmeciliği Kitabından

Detaylı

2016 Başkale nin Tarihçesi: Başkale Coğrafyası:

2016 Başkale nin Tarihçesi: Başkale Coğrafyası: Başkale nin Tarihçesi: Başkale Urartular zamanında Adamma olarak adlandırılan bir yerleşme yeriydi. Ermeniler buraya Adamakert ismini vermişlerdir. Sonraları Romalılar ve Partlar arasında sınır bölgesi

Detaylı

HADİM İLÇE RAPORU 2011

HADİM İLÇE RAPORU 2011 HADİM İLÇE RAPORU 2011 ÖNSÖZ Mevlana Kalkınma Ajansı, TR52 (Konya, Karaman) Düzey 2 Bölgesi için bölgesel gelişmeyi hızlandırmak, bölgesel gelişmenin sürdürülebilirliğini sağlamak ve bölgeler arası ve

Detaylı

Türkiye'de Toprakların Kullanımı

Türkiye'de Toprakların Kullanımı On5yirmi5.com Türkiye'de Toprakların Kullanımı Türkiye de arazi kullanımı dağılışı nasıldır? Yayın Tarihi : 14 Kasım 2012 Çarşamba (oluşturma : 12/13/2018) Ülkemiz topraklarının kullanım amacına göre dağılımı

Detaylı

İLİMİZDE HAYVANCILIĞIN DURUMU

İLİMİZDE HAYVANCILIĞIN DURUMU İLİMİZDE HAYVANCILIĞIN DURUMU 1.AMASYADA TARIMSAL YAPI İlimiz ekonomisinde Tarım ilk sırada yer almakta olup 29.390 çiftçi ailesinden 146.948 kişi bu sektörden geçimini sağlamaktadır. 2011 yılı Bitkisel

Detaylı

KONYA İLİ TARIM SEKTÖRÜ YATIRIMLARI İÇİN NEDEN

KONYA İLİ TARIM SEKTÖRÜ YATIRIMLARI İÇİN NEDEN KONYA İLİ TARIM SEKTÖRÜ YATIRIMLARI İÇİN 10 NEDEN KONYA TAM BİR FIRSAT KAPISI KONYA İLİ TARIM SEKTÖRÜ YATIRIMLARI İÇİN 10 NEDEN 1. Genç ve Nitelikli İnsan Kaynağı 2. Stratejik Konum 3. Yatırımcılara Tahsis

Detaylı

SİVAS İL GIDA TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ EKİM-2015 BORSA

SİVAS İL GIDA TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ EKİM-2015 BORSA SİVAS İL GIDA TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ EKİM-2015 BORSA Tar-Yat Birimi Destekler 2014 2003 2015 DGD - 387,2 Milyon TL Mazot 14,9 Milyon TL 152,7 Milyon TL ALAN BAZLI TARIMSAL DESTEKLER Kimyevi Gübre

Detaylı

KONYA SÜT SEKTÖR RAPORU (Konya Süt Eylem Planı)

KONYA SÜT SEKTÖR RAPORU (Konya Süt Eylem Planı) KONYA SÜT SEKTÖR RAPORU (Konya Süt Eylem Planı) 2 SUNUŞ PLANI Temel Tarımsal Göstergeler Konya Tarımının 2023 Vizyonu Sağılan Hayvan Varlığı Süt Üretim Kapasitesi Süt Sektöründe Teknoloji Kullanımı Durumu

Detaylı

BULDAN HAYVAN YETİŞTİRİCİLİĞİ

BULDAN HAYVAN YETİŞTİRİCİLİĞİ BULDAN HAYVAN YETİŞTİRİCİLİĞİ Behiye AKSOY(DENGİZ), Nazif EKİCİ Buldan Tarım İlçe Müdürlüğü ÖZET Bu çalışma da Buldan merkez, belde köylerinde hayvan yetiştiriciliği ve yakın gelecekteki durumu incelenmiştir.

Detaylı

ÇEKMEKÖY İLÇE GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET STANDARTLARI. 1- Başvuru formu ve taahhütname (Ek1)

ÇEKMEKÖY İLÇE GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET STANDARTLARI. 1- Başvuru formu ve taahhütname (Ek1) ÇEKMEKÖY İLÇE GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET STANDARTLARI SIRA NO HİZMETİN ADI İSTENEN BELGELER HİZMETİN TAMAMLANMA SÜRESİ (EN GEÇ) 1- Başvuru formu ve taahhütname (Ek1) 2- Nüfus cüzdanının

Detaylı

MERAM İLÇE RAPORU 2011

MERAM İLÇE RAPORU 2011 MERAM İLÇE RAPORU 2011 ÖNSÖZ Mevlana Kalkınma Ajansı, TR52 (Konya, Karaman) Düzey 2 Bölgesi için bölgesel gelişmeyi hızlandırmak, bölgesel gelişmenin sürdürülebilirliğini sağlamak ve bölgeler arası ve

Detaylı

CANİK İLÇE GIDA TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET STANDARTLARI

CANİK İLÇE GIDA TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET STANDARTLARI CANİK İLÇE GIDA TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET STANDARTLARI SIRA NO ADI 1 3071 Sayılı Kanun Gereğince Dilekçe Hakkının Kullanılması 2 Amatör Balıkçı Belgesi 20 Dakika 30 Gün 2-Bir Adet Vesikalık

Detaylı

CİHANBEYLİ İLÇE RAPORU

CİHANBEYLİ İLÇE RAPORU CİHANBEYLİ İLÇE RAPORU 2011 ÖNSÖZ Mevlana Kalkınma Ajansı, TR52 (Konya, Karaman) Düzey 2 Bölgesi için bölgesel gelişmeyi hızlandırmak, bölgesel gelişmenin sürdürülebilirliğini sağlamak ve bölgeler arası

Detaylı

TARIMSAL DESTEKLER DEVLET DESTEKLERİ BİLGİLENDİRME TOPLANTISI

TARIMSAL DESTEKLER DEVLET DESTEKLERİ BİLGİLENDİRME TOPLANTISI TARIMSAL DESTEKLER DEVLET DESTEKLERİ BİLGİLENDİRME TOPLANTISI Ankara -21 Ekim 2015 TARIMSAL DESTEKLER Sunum Planı 1- Türkiye Tarımı Genel Bilgiler 2- Tarımsal Destekleme Mevzuatı 3- Destekleme Kalemleri

Detaylı

HADİM İLÇE RAPORU 2014

HADİM İLÇE RAPORU 2014 HADİM İLÇE RAPORU 2014 ÖNSÖZ Mevlana Kalkınma Ajansı, TR52 (Konya, Karaman) Düzey 2 Bölgesi için bölgesel gelişmeyi hızlandırmak, bölgesel gelişmenin sürdürülebilirliğini sağlamak ve bölgeler arası ve

Detaylı

YALIHÜYÜK İLÇE RAPORU

YALIHÜYÜK İLÇE RAPORU YALIHÜYÜK İLÇE RAPORU 2011 ÖNSÖZ Mevlana Kalkınma Ajansı, TR52 (Konya, Karaman) Düzey 2 Bölgesi için bölgesel gelişmeyi hızlandırmak, bölgesel gelişmenin sürdürülebilirliğini sağlamak ve bölgeler arası

Detaylı

YALIHÜYÜK İLÇE RAPORU

YALIHÜYÜK İLÇE RAPORU YALIHÜYÜK İLÇE RAPORU 2014 ÖNSÖZ Mevlana Kalkınma Ajansı, TR52 (Konya, Karaman) Düzey 2 Bölgesi için bölgesel gelişmeyi hızlandırmak, bölgesel gelişmenin sürdürülebilirliğini sağlamak ve bölgeler arası

Detaylı

KAMU HİZMET STANDARTLARI TABLOSU KARKAMIŞ İLÇE GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET STANDARTLARI

KAMU HİZMET STANDARTLARI TABLOSU KARKAMIŞ İLÇE GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET STANDARTLARI KAMU HİZMET STANDARTLARI TABLOSU KARKAMIŞ İLÇE GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET STANDARTLARI SIRA HİZMETİN ADI NO ÇKS Kaydı İşlemleri 1 2 MGD Müracaatları Yem Bitkisi 3 Sertifikalı Fidan ve

Detaylı

2014-2023 BÖLGE PLANI SÜRECİ Eskişehir Tarım, Tarıma Dayalı Sanayi ve Ormancılık İhtisas Komisyonu Çalışmaları 07 Mayıs 2013 ESKİŞEHİR

2014-2023 BÖLGE PLANI SÜRECİ Eskişehir Tarım, Tarıma Dayalı Sanayi ve Ormancılık İhtisas Komisyonu Çalışmaları 07 Mayıs 2013 ESKİŞEHİR 2014-2023 BÖLGE PLANI SÜRECİ Eskişehir Tarım, Tarıma Dayalı Sanayi ve Ormancılık İhtisas Komisyonu Çalışmaları 07 Mayıs 2013 ESKİŞEHİR İklim değişikliği Biyoçeşitliliğin Korunması Biyoyakıt Odun Dışı Orman

Detaylı

T.C. GIDA,TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI TÜRKİYE TARIM HAVZALARI ÜRETİM VE DESTEKLEME MODELİ. 30 Havza

T.C. GIDA,TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI TÜRKİYE TARIM HAVZALARI ÜRETİM VE DESTEKLEME MODELİ. 30 Havza T.C. GIDA,TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI TÜRKİYE TARIM HAVZALARI ÜRETİM VE DESTEKLEME MODELİ 30 Havza 1 Sunum Planı 1. Tarım havzalarının belirlenmesi 2. Mevcut durum değerlendirmesi 3. Amaç ve gerekçe

Detaylı

ADANA İLİ TARIMSAL ÜRETİM DURUMU RAPORU

ADANA İLİ TARIMSAL ÜRETİM DURUMU RAPORU ADANA İLİ TARIMSAL ÜRETİM DURUMU RAPORU Ağustos 2013, Adana Hazırlayanlar Sabahattin Yumuşak; Adana Güçbirliği Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Sinem Özkan Başlamışlı; Çiftçiler Birliği Yönetim Kurulu Üyesi

Detaylı

BOLVADİN TİCARET VE SANAYİ ODASI NACE KODLARINA GÖRE ÜYE SAYILARI

BOLVADİN TİCARET VE SANAYİ ODASI NACE KODLARINA GÖRE ÜYE SAYILARI KISIM A: TARIM, ORMANCILIK VE HAYVANCILIK 01: BİTKİSEL VE HAYVANSAL ÜRETİM İLE AVCILIK VE İLGİLİ HİZMET FAALİYETLERİ 01.1 Tek yıllık (uzun ömürlü olmayan) bitkisel ürünlerin yetiştirilmesi 5 01.4 Hayvansal

Detaylı

Tarım Sayımı Sonuçları

Tarım Sayımı Sonuçları Tarım Sayımı Sonuçları 2011 DEVLET PLANLAMA ÖRGÜTÜ İstatistik ve Araştırma Dairesi Ocak 2015 TARIM SAYIMININ AMACI Tarım Sayımı ile işletmenin yasal durumu, arazi kullanımı, ürün bazında ekili alan, sulama

Detaylı

Kütahya nın Sosyo-Ekonomik Göstergeleri

Kütahya nın Sosyo-Ekonomik Göstergeleri Kütahya nın Sosyo-Ekonomik Göstergeleri Dr. Mehmet AKYOL Manisa Bölge Müdürü Sunum İçeriği Nüfus Demografik Yapı Eğitim Kültür Sağlık İşgücü Sanayi Dış Ticaret Tarım Motorlu Taşıtlar Enerji Çevre Nüfus

Detaylı

AHIRLI İLÇE RAPORU 2011

AHIRLI İLÇE RAPORU 2011 AHIRLI İLÇE RAPORU 2011 ÖNSÖZ Mevlana Kalkınma Ajansı, TR52 (Konya, Karaman) Düzey 2 Bölgesi için bölgesel gelişmeyi hızlandırmak, bölgesel gelişmenin sürdürülebilirliğini sağlamak ve bölgeler arası ve

Detaylı

TÜRKİYE DE TARIMIN GELECEĞİ ve AVANTAJLAR

TÜRKİYE DE TARIMIN GELECEĞİ ve AVANTAJLAR TÜRKİYE DE TARIMIN GELECEĞİ ve AVANTAJLAR Halil AGAH Kıdemli Kırsal Kalkınma Uzmanı 22 Kasım 2016, İSTANBUL 1 2 SUNUM PLANI TARIMDA KÜRESELLEŞME TÜRK TARIM SEKTÖRÜ VE SON YILLARDAKİ GELİŞMELER TARIMDA

Detaylı

KADINHANI İLÇE RAPORU

KADINHANI İLÇE RAPORU KADINHANI İLÇE RAPORU 2014 ÖNSÖZ Mevlana Kalkınma Ajansı, TR52 (Konya, Karaman) Düzey 2 Bölgesi için bölgesel gelişmeyi hızlandırmak, bölgesel gelişmenin sürdürülebilirliğini sağlamak ve bölgeler arası

Detaylı

İlçe Sayısı

İlçe Sayısı Sayfa1/7 İDARİ İlçe Sayısı 19 --- --- --- --- --- --- 19 19 19 19 19 19 20 20 20 2015 970 20 5 Yüzölçüm (km 2 ) (göl dahil) --- --- 14 473 --- --- --- --- --- --- --- --- --- 14 272 14 272 14 583 14 583

Detaylı

DEĞERLENDİRME NOTU: İsmail ARAS Mevlana Kalkınma Ajansı, Araştırma Etüt ve Planlama Birimi Uzmanı, Ziraat Yüksek Mühendisi

DEĞERLENDİRME NOTU: İsmail ARAS Mevlana Kalkınma Ajansı, Araştırma Etüt ve Planlama Birimi Uzmanı, Ziraat Yüksek Mühendisi DEĞERLENDİRME NOTU: İsmail ARAS Mevlana Kalkınma Ajansı, Araştırma Etüt ve Planlama Birimi Uzmanı, Ziraat Yüksek Mühendisi BÖLGEMİZDE TARIM ALANLARI AZALIYOR MU? 28.07.2014 1 TR52 TR72 TRC2 TR71 TR33 TR83

Detaylı

HÜYÜK İLÇE RAPORU 2011

HÜYÜK İLÇE RAPORU 2011 HÜYÜK İLÇE RAPORU 2011 1. DOĞAL YAPI l.l.coğrafi ÖZELLİKLER Konya ili Hüyük ilçesi, 37 57' Kuzey enlemi ile 31 35' Doğu boylamı arasında yer almaktadır. İl merkezine uzaklığı 96 km'dir. İlçenin deniz seviyesinden

Detaylı

DOĞANHİSAR İLÇE RAPORU

DOĞANHİSAR İLÇE RAPORU DOĞANHİSAR İLÇE RAPORU 2014 ÖNSÖZ Mevlana Kalkınma Ajansı, TR52 (Konya, Karaman) Düzey 2 Bölgesi için bölgesel gelişmeyi hızlandırmak, bölgesel gelişmenin sürdürülebilirliğini sağlamak ve bölgeler arası

Detaylı

Güzelbahçe İlçe Raporu

Güzelbahçe İlçe Raporu 2014-2023 İzmir Bölge Planı İlçe Toplantıları Mayıs, 2013 Nüfus Yapısı Genel Bilgiler Yüzölçümü, 2002: 116,91 km 2 Nüfus, ADNKS, 2012: 28.469 kişi Nüfus Yoğunluğu, 2012: 243 kişi Şehirleşme Oranı, 2012:

Detaylı

SELÇUKLU İLÇE RAPORU 2011

SELÇUKLU İLÇE RAPORU 2011 SELÇUKLU İLÇE RAPORU 2011 ÖNSÖZ Mevlana Kalkınma Ajansı, TR52 (Konya, Karaman) Düzey 2 Bölgesi için bölgesel gelişmeyi hızlandırmak, bölgesel gelişmenin sürdürülebilirliğini sağlamak ve bölgeler arası

Detaylı

Türkiye de hayvancılık sektörünün önündeki sorunları iki ana başlık altında toplamak mümkündür. Bunlar;

Türkiye de hayvancılık sektörünün önündeki sorunları iki ana başlık altında toplamak mümkündür. Bunlar; Tarımı gelişmiş ülkelerin çoğunda hayvancılığın tarımsal üretim içerisindeki payı % 50 civarındadır. Türkiye de hayvansal üretim bitkisel üretimden sonra gelmekte olup, tarımsal üretim değerinin yaklaşık

Detaylı

... i S TAT i S T i K L E R L E DiYAR BAKiR 2018

... i S TAT i S T i K L E R L E DiYAR BAKiR 2018 ... istatistiklerle DiYAR BAKiR 2018 Gösterge TR Türkiye Veri TRC2 Diyarb akır Veri TRC2 Diyarb akır Sıra Nüfus 2017 80.810.525 1.699.901 12 Şehir Nüfusunun Toplam Nüfus İçindeki Oranı 2017 % 92,5 100

Detaylı

İÇİNDEKİLER KIRMIZI ET, SÜT VE YEM SEKTÖRÜ ANALİZİ Kırmızı Et Sektöründeki Gelişmeler Yem Sektörü Pazar Analizi... 21

İÇİNDEKİLER KIRMIZI ET, SÜT VE YEM SEKTÖRÜ ANALİZİ Kırmızı Et Sektöründeki Gelişmeler Yem Sektörü Pazar Analizi... 21 İÇİNDEKİLER KIRMIZI ET, SÜT VE YEM SEKTÖRÜ ANALİZİ... 2 Kırmızı Et Sektöründeki Gelişmeler... 2 Yem Sektörü Pazar Analizi... 21 Süt Sektörü Pazar Analizi... 22 MEVZUAT... 24 1 KIRMIZI ET SÜT VE YEM SEKTÖR

Detaylı

ÇATAK Kaynak: Tüik

ÇATAK Kaynak: Tüik Çatak Tarihçesi: İlçenin esas adı olan Şatak veya Şatakh 1960 yılına dek kullanılmış, daha sonra Türkçe anlam yüklenerek Çatak adı verilmiştir. Eski bir Ermeni yerleşimi olan yörenin adı en erken 870 yılı

Detaylı

TARIMSAL DESTEKLER 1. Alan Bazlı Destekler

TARIMSAL DESTEKLER 1. Alan Bazlı Destekler TARIMSAL DESTEKLER 1. Alan Bazlı Destekler FINDIK ÜRETİCİLERİ ALAN BAZLI GELİR DESTEGİ Fındık Desteği 170 İyi Tarım Uygulamaları Desteklemeleri Meyve- Sebze Örtü Altı Süs Bitkileri, Tıbbı Aromatik Bitkiler

Detaylı

KAVAK - SÖĞÜT 18.352 48.589 59.112 74.175 377.134 MEYVE DİĞER TARLA 3.969.837 Tablo 2

KAVAK - SÖĞÜT 18.352 48.589 59.112 74.175 377.134 MEYVE DİĞER TARLA 3.969.837 Tablo 2 KIRŞEHİR İLE İLGİLİ BAZI İSTATİSTİKLER 1. EKONOMİK YAPI 1.1. TARIM ve HAYVANCILIK Kırşehir, Türkiye'nin hububat depolarından biridir. Aynı zamanda Türkiye'nin önemli hayvan yetiştiricilik merkezlerinden

Detaylı

KARATAY İLÇE RAPORU 2011

KARATAY İLÇE RAPORU 2011 KARATAY İLÇE RAPORU 2011 ÖNSÖZ Mevlana Kalkınma Ajansı, TR52 (Konya, Karaman) Düzey 2 Bölgesi için bölgesel gelişmeyi hızlandırmak, bölgesel gelişmenin sürdürülebilirliğini sağlamak ve bölgeler arası ve

Detaylı

Güzelbahçe İlçe Raporu

Güzelbahçe İlçe Raporu 2014-2023 İzmir Bölge Planı İlçe Toplantıları Mayıs, 2013 Nüfus Yapısı Genel Bilgiler Yüzölçümü, 2002: 116,91 km 2 Nüfus, ADNKS, 2012: 28.469 kişi Nüfus Yoğunluğu, 2012: 243 kişi Şehirleşme Oranı, 2012:

Detaylı

2015 YILI TARIMSAL DESTEKLEMELER

2015 YILI TARIMSAL DESTEKLEMELER 05 YILI TARIMSAL DESTEKLEMELER HAYVANCILIK DESTEKLEMELERİ Hayvan Başı Ödeme (TL/baş) Suni Tohumlama (TL/baş) Sütçü ve kombine ırklar ve melezleri ile etçi ırkların melezleri anaç sığır Etçi ırklar anaç

Detaylı

T.C. KONYA VALİLİĞİ KONYA İLİNİN EKONOMİK VE SOSYAL YAPISINA İLİŞKİN GÖSTERGELER

T.C. KONYA VALİLİĞİ KONYA İLİNİN EKONOMİK VE SOSYAL YAPISINA İLİŞKİN GÖSTERGELER T.C. KONYA VALİLİĞİ KONYA İLİNİN EKONOMİK VE SOSYAL YAPISINA İLİŞKİN GÖSTERGELER KONYA-2011 KONYA İLİNİN EKONOMİK VE SOSYAL YAPISINA İLİŞKİN GÖSTERGELER Sıra No Göstergeler Açıklama 1 İşçi ve memur sendikaları

Detaylı

TARIMSAL ORMANCILIK (AGROFORESTRY) Prof. Dr. İbrahim TURNA

TARIMSAL ORMANCILIK (AGROFORESTRY) Prof. Dr. İbrahim TURNA TARIMSAL ORMANCILIK (AGROFORESTRY) Prof. Dr. İbrahim TURNA İç Anadolu Bölgesinde Tarımsal Ormancılık Uygulamaları ve Potansiyeli Bölgenin Genel Özellikleri: Çok fazla engebeli bir yapıya sahip olmayan

Detaylı

Erzurum Bölge Müdürlüğü. Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası. Sayılarla Erzurum

Erzurum Bölge Müdürlüğü. Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası. Sayılarla Erzurum Erzurum Bölge Müdürlüğü Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası 2 20 01 17 7 Sayılarla Erzurum Ali ASLAN Erzurum Bölge Müdürü 4 Eylül 2018 Nüfus ve Göç Eğitim Sağlık Doğum Ölüm Evlenme ve Boşanma İşgücü Tüketim

Detaylı

Bu yıl Çiftçi Kayıt Sistemine (ÇKS) dahil olan çiftçilere dekar başına 2,5 lira toprak analizi desteği verilecek.

Bu yıl Çiftçi Kayıt Sistemine (ÇKS) dahil olan çiftçilere dekar başına 2,5 lira toprak analizi desteği verilecek. Çiftçiye, bu yıl verilecek tarımsal destekler belirlendi Bakanlar Kurulu'nun ''2015 Yılında Yapılacak Tarımsal Desteklemelere İlişkin Karar''ı, 1 Ocak 2015 tarihinden geçerli olmak üzere Resmi Gazete'nin

Detaylı

AHIRLI İLÇE RAPORU 2014

AHIRLI İLÇE RAPORU 2014 AHIRLI İLÇE RAPORU 2014 ÖNSÖZ Mevlana Kalkınma Ajansı, TR52 (Konya, Karaman) Düzey 2 Bölgesi için bölgesel gelişmeyi hızlandırmak, bölgesel gelişmenin sürdürülebilirliğini sağlamak ve bölgeler arası ve

Detaylı

(A) 1-500 Anaç küçükbaş 80-TL/baş (B) 501 ve daha fazla Anaç 72-TL/baş

(A) 1-500 Anaç küçükbaş 80-TL/baş (B) 501 ve daha fazla Anaç 72-TL/baş 2016 YILINDA UYGULANACAK TARIMSAL DESTEKLER BİRİNCİ KISIM Genel Kurallar Amaç ve Kapsam 1. Tarımsal üretimde sertifikalı ve çevreye duyarlı üretimi yaygınlaştırmak, gıda ve yem güvenliğini, erkenciliği,

Detaylı

TR62 ADANA-MERSİN BÖLGESİ TEMEL SOSYAL VE EKONOMİK GÖSTERGELER

TR62 ADANA-MERSİN BÖLGESİ TEMEL SOSYAL VE EKONOMİK GÖSTERGELER TR62 ADANA-MERSİN Sİ TEMEL SOSYAL VE EKONOMİK GÖSTERGELER TR62 Bölgesi İstihdam Göstergeleri TR62 Sİ Tarım Sektörü İstihdam Oranı (Yüzde) 26,1 27,3 Sanayi Sektörü İstihdam Oranı (Yüzde) 21,5 25,4 Hizmet

Detaylı