GİRİŞ. 1 Anabolu 1970.

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "GİRİŞ. 1 Anabolu 1970."

Transkript

1 1 GİRİŞ Tapınaklarda süs unsuru olmasının yanında, bezemelerinde görülen değişikliklerle tapınakların tarihlendirilmesinde önemli bir rol oynayan friz kuşakları tapınak mimarisi açısından oldukça önemlidir. Roma İmparatorluğunun gösterişe dayalı politikası içerisinde bezeme yönünden dikkat çekici olan friz kuşakları daha yoğun olarak kullanılmaya başlanmıştır. Bugüne kadar Roma İmparatorluk Çağına tarihlenen tapınaklarda görülen bezemeli friz kuşakları konusunda M. Usman Anabolu nun yayınının dışında genel bir çalışma yapılmamıştır 1. Fakat bu çalışma içerisinde de tapınaklar ve friz kuşakları hakkında detaylı bilgiler verilmemiştir. Anadolu da Roma Dönemi Tapınaklarında Görülen Bezemeli Frizler konulu tez çalışmamızın amacı Anadolu da Roma Döneminde yapılmış olan bezemeli friz kuşağına sahip tapınakları saptamak, dönem içerisinde friz bezemelerinde meydana gelen değişiklikleri örnekler ışığında incelemek ve friz bezemelerinde görülen değişiklikler yardımıyla tapınakların tarihleri hakkında yeni sonuçlara ulaşmaktır. Bu çalışma kapsamında ilk olarak Anadolu da Roma İmparatorluk Çağına tarihlenen friz bezemeli tapınaklar saptanmıştır. Friz bezemeli tapınaklar saptandıktan sonra friz bezemeleri ve tapınaklar hakkında bilgi veren yayınlara ulaşılmıştır. Daha sonra ise bezemeli friz kuşağına sahip tapınakların yer aldığı antik kentlere gidilerek, yapılar yerlerinde, ayrıntılı bir şekilde incelenmiştir. Konunun daha iyi anlaşılabilmesi için her bir friz bezemesi tipi, ana başlık olarak belirlenerek, incelenmiştir. Ana başlık olarak belirlenen bezemeli friz tiplerinin alt başlıklarında ise ilk olarak bezeme tipolojisi ve genel stil gelişimi Roma İmparatorluk Çağı başlangıcından alınarak ayrıntılı bir şekilde incelenmiştir. İkinci alt başlıklarda ise ana başlıklarda belirtilen bezemeli friz kuşağına sahip Roma İmparatorluk Dönemi tapınakları ve friz bezemeleri tek tek, ayrıntılı bir şekilde incelenmiştir. 1 Anabolu 1970.

2 2 Tez çalışmasının sonuç bölümünde ise ana başlıklar altında ayrıntılı bir şekilde incelenen bezemeli frizler ve tapınaklar hakkında kısa bir değerlendirme yapılmıştır.

3 3 I-BİRİNCİ BÖLÜM: FİGÜRLÜ FRİZ KUŞAKLARI A-FİGÜRLÜ FRİZ KUŞAKLARININ TANIMI VE GENEL STİL GELİŞİMİ Figürlü frizler, çalışmamız kapsamında incelenecek olan ilk friz tipidir. Arkaik Dönemden itibaren tapınaklarda figürlü frizler kullanılmaya başlanmıştır. Euromos Zeus Tapınağının hemen yanındaki bir botrosta, Arkaik Döneme tarihlenen bir veya birden fazla tapınağa ait pişmiş toprak figürlü friz kuşağı parçaları bulunmuştur. Bu durum, figürlü friz kuşaklarının Anadolu da erken tarihlerden itibaren sevilerek kullanıldığını kanıtlamaktadır. Hellenistik Döneme tarihlenen Teos Dionysos 2 ve Magnesia Artemis 3 tapınaklarında da figürlü friz kuşakları kullanılmıştır. Figürlü friz kuşaklarının yapımının çok fazla zaman alması sebebiyle Roma İmparatorluk Çağı tapınaklarında çok fazla tercih edilmemişlerdir. Bu yüzden de genel bir stil gelişiminden bahsetmek mümkün değildir. Roma imparatorluk Dönemi içerisinde gerçek anlamda figürlü friz kuşağı sadece Kyzikos Hadrianus Tapınağında kullanılmıştır. Kyzikos Hadrianus Tapınağı friz kuşağına ait parçaların büyük bir bölümü kireç olarak kullanılmak için eritilmiştir 4. Ele geçen az sayıdaki parçadan da tapınağın friz kuşağındaki konu hakkında net bir tespit yapmak oldukça zordur. Tapınağın friz kuşağındaki işçiliğe en yakın örnekler genel olarak Antoninler Dönemine tarihlenen Ephesos Büyük Altar da karşımıza çıkmaktadır. 5 2 Yaylalı 1976; Şahin 1988, 53; Rumscheid 1994, Yaylalı 1976; Şahin 1988, 53-56; Rumscheid 1994, Laubscher 1967, Barattolo 1995, 104.

4 4 B-FİGÜRLÜ FRİZ KUŞAĞINA SAHİP ROMA DÖNEMİ TAPINAKLARI 1-Kyzikos Hadrianus Tapınağı Antik Dönemde Mysia Bölgesi sınırları içersinde kalan Kyzikos Antik Kenti günümüzde Balıkesir İli, Erdek İlçesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Strabon Kyzikos Antik Kentinin iki büyük limanı olan, büyük bir kent olduğundan bahsetmektedir 6. Kyzikos kenti bir Miletos kolonisi olarak M. Ö. VIII. yüzyılda kurulmuştur 7. Kyzikos Antik Kentinin en gösterişli, en öne çıkan yapısı Hadrianus Tapınağıdır 8. Kyzikos Hadrinaus Tapınağının yapımına olasılıkla M. S. I. yüzyılda başlanmıştır 9. Fakat muazzam ölçülerdeki tapınak yapımı Hadrianus zamanına kadar tamamlanamamıştır. M.S. 123 yılında meydana gelen büyük depremde tapınak hasar görmüştür 10. M. S. 124 yılında kenti Roma İmparatoru Hadrianus ziyaret etmiş ve tapınağın onarılması için maddi destekte bulunmuştur 11. İlk olarak bir Zeus Tapınağı olarak yapımına başlanan tapınak, maddi desteklerinden dolayı daha sonradan Hadrianus a da adanmıştır 12. Antoninler Döneminde meydana gelen büyük bir depremde tapınak tahrip olmuş ve yapımına tekrar başlanmıştır 13. Tapınak bu büyük depremden sonra M. S. 167 yılında tamamlanmış olmalıdır 14. Aristeides, M. S. 167 yılında yaptığı tapınağın açılış konuşmasında Hadrianus Tapınağının üç katlı olduğundan bahsetmektedir 15. Kyzikos Hadrianus Tapınağının sütun sayısı ve planı tartışmalıdır. Olasılıkla 8 x 15 sütun sayısına sahip olan tapınak korinth düzenindedir. Koçhan, tapınağın 6 Strabon XII Koçhan 1991, Ashmole 1956; ; Laubscher 1967, ; Lyttelton 1974; Pülz 1989, 87-88; Yaylalı 1991, ; Koçhan 1991, ; Baratollo 1995, Koçhan 1991, Koçhan 1991, Laubscher 1967, 212; Koçhan 1991, Koçhan 1991, Koçhan 1991, Yaylalı 1991, Yaylalı 1991, 172.

5 5 pseududipteros 16, Baratollo ise dipteros planlı olduğunu ileri sürmektedir 17. Doğu-batı yönünde inşa edilmiş olan tapınak, yedi galerili bir altyapı üzerinde yer almaktadır. Prof. Dr. Abdullah Yaylalı başkanlığında 1989 yılında başlanılan kazı çalışmaları sırasında bulunan mimari parçalar tapınağın tarihlendirilmesine ışık tutmuştur. Kazı çalışmaları sırasında Harianus ve Antoninler Dönemine tarihlenen mimari bezeme parçaları bulunmuştur. Friz Bezemeleri Kyzikos Hadrianus Tapınağının friz bezemelerinde Roma İmparatorluk Dönemi tapınaklarında pek sık karşılaşmadığımız figürlü bezemelere yer verilmiştir yılının Mayıs ayında Kyzikos Antik Kenti hakkında araştırma yapmak için Bandırmaya giden Hölscher, tapınak çevresinde yaptığı araştırmalar sırasında tapınağa ait mermer blokları parçalayıp kireç yapan kişilerle karşılaşmıştır 18. Bu mermer parçalarının çoğu Hadrianus Tapınağının friz kuşağına aittir. Hölscher in tespit ettiği friz kuşağına ait parçalardan birisi oldukça önemlidir. Hölscher in çizimlerinde de belirttiği gibi mermer kabartma parçasının uzunluğu 3.56 m., yüksekliği ise 1.52 m.dir 19. Friz parçasının sağ alt köşesi kırılmıştır ve üstüde düz değildir. Laubscher, friz parçası üzerindeki bu tahribatın friz çıkarılırken olduğunu düşünmektedir 20. Friz parçası üzerinde at üzerinde kaçmakta olan üç tane barbar tasviri yer almaktadır 21. Barbarlar sağa doğru kaçmaktadır. Figürler Anaxyrides adı verilen çizme ve Knadys adı verilen uzun kollu ceket giymiştir. Başlarında Kyrbasia, boyunlarında Torques vardır. Bellerinde kılıçları bulunmaktadır. Kaçan barbarların kıyafetleri Parth veya İskitli olduklarını düşündürür 22. Baratollo, barbarların İskitli olduğunu düşünmektedir 23. Friz parçasının sağında yer alan figür at üzerinde tasvir edilmiştir. Diğer Barbar tasvirlerinden farklı olarak bu figürün sakalı yoktur. Figür arkasına doğru dönmüş ve 16 Koçhan 1991, Baratollo 1995, 95, Laubscher 1967, Laubscher 1967, Laubscher 1967, Laubscher 1967, Laubscher 1967, Barattollo 1995, 104.

6 6 korkmuş bir şekilde etrafına bakan diğer barbarı kolundan tutmaktadır. Arkaya doğru dönme hareketinden dolayı figürün göğsü açılmıştır. Ortadaki figürün atı yaralanmış olmalıdır. Yere düşmekte olan atın üzerinde olan barbar korkmuş bir ifadeyle arkasına bakmaktadır. Sağ eli çaresiz bir şekilde yana doğru açılmıştır. Friz parçasının en solunda bulunan figürde at üzerinde kaçar durumda tasvir edilmiştir. Figürün sağ tarafından, kaburgalarının altına bir ok saplanmıştır. Sağ eli ile oku çıkarmaya çalışmaktadır. Kyzikos Hadrianus Tapınağının friz kuşağının tarihi tartışmalıdır. Ephesos Antik Kentindeki Büyük Altar ile Kyzikos Hadrianus Tapınağı friz kuşağındaki işçilik çok benzerdir 24. Büyük Altar genel olarak Marcus Aurelius ve Lucius Verus un ortak imparatorluk yıllarına tarihlenmektedir. Laubscher, Kyzikos Hadrianus Tapınağı friz kuşağını Marcus Aeurelius-Lucius Verus un ortak imparatorluk dönemine tarihlemektedir 25. Barattolo ise friz kuşağını Hadrianus Dönemine tarihlemektedir 26. Bize göre Kyzikos Hadrianus Tapınağının friz kuşağı Antoninler Döneminin barok yapısının izlerini taşır. Bu yüzden Laubscher in görüşüne katılıyoruz ve tapınağı Marcus Aurelius ve Lucius Verus un ortak imparatorluk yıllarına tarihlemek istiyoruz. 24 Barattolo 1995, Laubscher 1967, Barattolo 1995, 104.

7 7 II. İKİNCİ BÖLÜM: FLÜT (YİV) BEZEMELİ FRİZ KUŞAKLARI A-FLÜT (YİV) BEZEMELİ FRİZ KUŞAKLARININ TANIMI VE GENEL STİL GELİŞİMİ Friz kuşaklarında bezeme öğesi olarak kullanılan bir diğer motif flüt (yiv) bezemeleridir. Flüt (yiv) bezemeleri ilk olarak Arkaik ve Klasik Dönem mimarlığında sütunların ve payelerin dış yüzeylerinde kullanılmıştır 27. Fakat bunların hem biçimleri hem de kullanım amaçları çok farklıdır. Yapılan araştırmalar sonucunda bu tip frizlerin Anadolu da eski bir geleneğe sahip olduğu düşünülmektedir 28. Flüt (yiv) bezemeleri, friz kuşakları üzerinde ilk kez Roma İmparatorluk Çağında kullanılmışlardır 29. Anadolu da Roma İmparatorluk Çağı yapılarının mimari bezemelerdeki değişimin başlangıcı Traianus Dönemine rastlar. Traianus Döneminde başkent Roma da görev yapan Anadolulu ustalar işlerini bitirip Anadolu ya geri dönmüşlerdir 30. Başkent Roma dan gelen ustaların Anadolu da çalıştıkları ilk yapı Ephesos Antik Kentindeki Celsus Kütüphanesidir. Anadolu da Geç Traianus Dönemine tarihlenen en önemli yapı Celsus Kütüphanesidir 31. M. S yılları arasında yapılmış olan yapının üst kat aedeculaları üzerinde flüt (yiv) bezemeli frizler kullanılmıştr 32. Celsus Kütüphanesi flüt (yiv) motifleri düz profilli bir zemin üzerine yapılmışlardır. Her bir flüt (yiv) motifinin dış bantları yanındaki motifin dış bandı ile birleşmektedir. Motiflerin üst kısımları yarım daire şeklinde yapılmıştır ve öne doğru hafif kıvrılmışlardır. Flüt (yiv) motiflerinin alt bölümleri ise merkezde içbükey bir hat oluşturmaktadır. Motiflerin kenarları keskin yapıdadır ve aralarında neredeyse hiç boşluk yoktur. Yine Ephesos kentinde Skolastika Hamamlarının Latrinasında bir architrav-friz bloğu bulunmuştur 33. Friz kuşağında flüt (yiv) bezemeleri vardır. Friz bezemeleri Celsus Kütüphanesi örnekleri ile hemen hemen aynıdır Anabolu 1992, Büyükkolancı 1996, Anabolu 1992, Strocka 1978, 896; Strocka 1988, Keil 1965, ; Hüeber 1978, ; Strocka 1978, ; Koenings-Radt 1979, 343; Strocka 1979, ; Strocka 1981, 25-26; Strocka 1988, 301; Vandeput 1997, 155; Scherrer 2000, , Can 2005b, Rheidt 1986, 137; Anabolu 1992, Miltner 1959, 20-21; Anabolu 1992, 2.

8 8 Celsus Kütüphanesi üst kat frizlerindeki flüt (yiv) motiflerinin benzerleri Pergamon Yukarı Gymnasium Stoalarının frizlerinde karşımıza çıkar. Stoaların M.S. 120 yılı civarlarında onarıldığı düşünülmektedir 35. Buradaki flüt (yiv) motiflerinin yapısı Celsus Kütüphanesindeki motiflerden biraz daha farklıdır. Yukarı Gymnasium Stoalarındaki flüt (yiv) motifleri tıpkı Celsus örneğinde olduğu gibi düz profilli bir zemin üzerine yapılmışlardır. Her bir flüt (yiv) motifinin dış bantları yanındaki flüt (yiv) motifinin dış bandı ile neredeyse birleşmektedir. Motiflerinin üst kısımları yarım daire şeklinde yapılmıştır ve öne doğru kıvrılmışlardır. Motiflerin alt bölümleri ise düz bırakılmıştır. Yine Pergamon Antik Kentindeki Yukarı Gymnasium un Doğu Hamamlarının avlusunda flüt (yiv) motifli frizler kullanılmıştır 36. Burada flüt (yiv) motifleri daha derin işlenmiştir. Her bir flüt (yiv) motifinin dış batları, yanındaki flüt (yiv) motifinin dış bandı ile birleşmiştir. Flüt (yiv) motiflerinin alt bölümleri düzdür. Bu frizinde Hadrianus Döneminin başlarından olduğu düşünülmektedir 37. Pergamondaki Niyazitepe Mezar Anıtının friz kuşağı üzerinde de flüt (yiv) motifi işlenmiştir. Burada flüt (yiv) motiflerinin altında bir fon oluşturulmuştur. Flüt (yiv) motifleri düz bir zemin üzerine oturmaktadır. Motiflerin üst kısımları aşağı doğru kıvrılmıştır. Flüt (yiv) dış bantlarının arası derin işlenmeye başlamıştır. Niyazitepe Mezar Anıtının Hadrianus Döneminde yapıldığı düşünülmektedir 38. Ephesos Antik Kenti tiyatrosunun ikinci kat friz kuşaklarında flüt (yiv) motiflerine yer verilmiştir. Ephesos Tiyatrosu flüt (yiv) motiflerindeki en büyük değişim S profilinin oluşmaya başlamasıdır. Ayrıca flüt (yiv) dış bantları birbirlerine değmemeye başlamıştır. Ephesos Tiyatrosundaki ikinci kat frizleri M. S yılları arasında yapılmıştır Anabolu 1992, Strocka 1988, Rheidt 1986, 139; Anabolu 1992, Rheidt 1986, Rheidt I986, Rheidt 1986, 139.

9 9 Sagallasos Dionysos Tapınağı flüt (yiv) bezemeleri içbükey bir profile sahiptir. Ephesos Tiyatrosu flüt (yiv) motiflerindeki S profilini saymazsak hemen hemen benzerdirler. Rheidt, Ebanda ya dayanarak Dionysos Tapınağı frizlerini Traianus zamanına tarihlemiştir 40. Fakat Dionysos Tapınağı frizleri Traianus Dönemi örneklerinde çok Erken Antoninus Pius Dönemine tarihlenen Ephesos Tiyatrosu örneklerine benzemektedir. Flüt (yiv) bezemeli friz kuşağına sahip olan bir diğer yapı Aizanoi Zeus Tapınağıdır 41. Aizanoi Zeus Tapınağı flüt (yiv) bezemeleri hafif S yapan bir zemin üzerine yapılmışlardır. Flüt (yiv) motiflerinin dışa çıkıntı yapan üst kısımları burada daha düzdür. Bezemelerinin arası açılmış, aralarına dikey bir ara bant girmiştir. Flüt (yiv) motiflerinin alt bölümü çok az da olsa içbükeylik yapmaktadır. Aizanoi Zeus Tapınağı M. S yılları arasına tarihlenmektedir. Friz motiflerinin erken örneklerle kıyaslanarak M. S. II. yüzyıl ortalarına tarihlenmesi daha uygun gibi durmaktadır. Pergamon Yukarı Gymasiumun Mermer Salonunda flüt (yiv) motifli friz kuşakları bulunmuştur. Pergamon daki bütün örneklerde karşılaştığımız gibi motiflerin alt kısmı düz bırakılmıştır. Motiflerin dışa çıkıntı yapan üst kısımları içbükey bir eğim yaptıktan sonra dışa uzanmaktadır. Flüt (yiv) motifleri arasındaki aralık derin bir şekilde oyulmuştur. Pergamon Yukarı Gymnasium Mermer Salonu yazıtına göre M. S. 161 yılına tarihlenmektedir. Sagalassos Tiyatrosu ve Sagalassos Macellum yapıları M.S. II. yüzyıl sonlarının flüt (yiv) motiflerini anlamamız bakımından oldukça önemlidirler. Flüt (yiv) motiflerinin tam S şeklinde profillendirilmesi genelde M. S. II. yüzyıl sonunda karşılaşılan bir özelliktir. Her iki yapıdaki flüt (yiv) motifleri de ayrı bir bant ile sarılmaktadır. Bantlar arasında az bir boşluk vardır. Sagalassos Macellum yapısının ele geçen yazıtına göre yapı M.S yılları arasına tarihlenmektedir. 40 Rheidt 1986, Anabolu 1970, 79; Rheidt 1986; Büyükkolancı 1996, 49.

10 10 B-FLÜT (YİV) BEZEMELİ FRİZ KUŞAĞINA SAHİP ROMA DÖNEMİ TAPINAKLARI 1-Termessos N2 Tapınağı Psidia Bölgesinin güneybatı ucunda, bölgenin önemli merkezlerinden biri olan Termessos yer almaktadır 42. Strabon, Artemidoros ın saydığı Psidia kentleri arasında Termessos unda bulunduğundan bahseder 43. Termessos Antik Kentinde Roma İmparatorluk Çağına tarihlenen çok sayıda tapınak bulunmaktadır. Termessos N2 Tapınağı da bu tapınaklardan birisidir Kuzey, Güney koordinatlarında bulunan N2 Tapınağı, Attalos Stoasının batısında yer almaktadır. Prostylos plan tipindeki tapınak Korinth düzendedir. Doğu-batı yönünde inşa edilmiş olan yapının girişi doğu yönündedir. Tapınağın genel ölçüleri x 8.45 metredir. N2 Tapınağı 2.57 m. yüksekliğindeki bir podyum üzerinde yer almaktadır. N2 Tapınağının podyum hariç yüksekliği 6.87 m. dir. Tapınağın girişinde bulunan on basamaklı merdivenden çıkılarak pronaos bölümüne ulaşılır. Pronaos bölümünde Attik-İon kaidelerle birlikte işlenmiş sekiz köşeli postamentler kullanılmıştır. Postametlerin üzerinde her biri m. yüksekliğinde, yivsiz dört adet sütun bulunmaktadır. Tapınağın sütun başlıkları bulunamamıştır. Büyükkolancı tapınağın pronaos bölümünde yer alan başlıkların, ante köşelerindeki Korinth plaster başlık parçalarıyla aynı formda olması gerektiğini ileri sürmektedir 45. Başlıkların üzerinde yer alması gereken 0.49 m. yüksekliğindeki architrav blokları üç fascialıdır. Architrav blokları üzerinde yer alan 0.30 m. yüksekliğindeki friz kuşağında S profilli flüt (yiv) bezemesi yer almaktadır 46. Friz kuşağının üzerinde diş sırası, geison ve sima kuşakları bulunmaktadır. N2 Tapıanğının cellası 6.70 x 7.20 m. ölçülerindedir. Cella duvarları pseudo izodomik örgü tekniği ile yapılmıştır. Tapınağın arka duvarlarının güneybatı bölümü simaya kadarki üst yapısıyla birlikte in-situ olarak korunabilmiştir. Tapınağın ante köşelerinde yer alan Korinth 42 Sevin 2001, Strabon, XII Lanckoronski 1892, 130; Akurgal 2000, 465; Büyükkolancı 1996, Büyükkolancı 1996, Büyükkolancı 1996,136.

11 11 başlığı plaster kaplamalarındaki akanthus yapraklarının en yakın benzerleri Sagallassos Dionysos Tapınağında karşımıza çıkar 47. Vandeput, Sagalassos Dionysos Tapınağını Geç Hadrianus-Erken Antoninus Pius Dönemine tarihlemektedir 48. Tapınak çevresinde bulunan bir yazıt parçasında tanrı Ares ten bahsedilmektedir. Bu yazıt parçasından yola çıkan bilim adamları tapınağın tanrı Ares e adanmış olabileceğini ileri sürmektedir 49. Büyükkolancı Termessos N2 Tapınağını Hadrianus Dönemine 50, Akurgal ise Geç Roma Çağına tarihlemektedir 51. Benzer örneklerle ve özellikle Sagalassos Dionysos Tapınağı bezemeleri ile kıyaslandığında tapınak için Geç Hadrianus-Erken Antoninus Pius Döneminin yani M. S yılları arasında yapılmış olmalıdır. Friz Bezemeleri Termessos N2 Tapınağının friz kuşakları üzerinde flüt (yiv) motifleri işlenmiştir. Friz kuşağı üzerindeki flütler (yiv), yukarıdan aşağıya doğru S profillidir. Flüt (yiv) motiflerinin dışa çıkıntı yapan kısımları oldukça keskin yapıdadır. Motifin alt kısmı çok az da olsa içbükey bir profil oluşturmuştur. S profilini hesaba katmazsak N2 Tapınağı flüt (yiv) motiflerinin en yakın örneği Sagalassos Dionysos Tapınağı friz kuşağıdır. Yani flüt (yiv) motifleri tapınağı tarihlememize yarayacak diğer öğelerle ortak bir tarihi işaret etmektedir. Flüt (yiv) motifleri M. S yılları arasının stilistik özelliklerini yansıtır. 47 Büyükkolancı 1996, Vandepeut 1997, Büyükkolancı 1996, Büyükkolancı 1996, Akurgal 2000, 465.

12 12 2-Sagalassos Dionysos Tapınağı Sagalassos Antik Kentinde friz kuşağına sahip olan tapınaklardan bir diğeri Sagalassos Dionysos Tapınağıdır 52. Tapınak kentin batısında yer almaktadır. Sagalassos Dionysos Tapınağının üzerine yine tapınağın malzemeleri kullanılarak M.S. 6. Yüzyıla tarihlenen E1 Bazilikası inşa edilmiştir 53. Sagalassos Dionysos Tapınağının güney uzun duvarı sökülerek bazilikanın apsisli bölümünün inşasında kullanılmıştır. Tapınağın daha sonradan E1 Bazilikası olarak kullanılmasından dolayı planı hakkında net bir sonuca ulaşılamamıştır. Sagalassos Dionysos Tapınağının prostylos veya in antis planlı olabileceğini ileri sürmüşlerdir 54. Tapınağın cella ve ante uçları sağlam olarak kalmıştır. Tapınağın in antis planlı olabileceği ileri süren bilim adamları, celladan ante uçlarına kadar alınan ölçülere göre tapınağın x 8.71 m. ölçülerinde olabileceğini düşünmektedirler 55. Tapınak çevresinde yapılan araştırmalar sırasında Sagalassos Dionysos Tapınağına ait olabileceği düşünülen postamentli sütun kaidelerine ve sütun parçalarına rastlanmıştır. Tapınağın duvarları kireç taşı malzemeden pseudoizodomik tekniğinde örülmüştür. Duvarların üzerinde friz kuşağı uzanmaktadır. Friz kuşağı lesbos kymationu ile ortadan ikiye ayrılarak iki kuşak halinde tasarlanmıştır. Altta kalan bölümde belirli aralıklara dizilmiş tanrı başlarına, üstte ise flüt (yiv) motiflerine yer verilmiştir. Friz kuşağının da üzerinde tapınağın architrav kuşağı yer almaktadır. Architrav kuşağı üç fascıalıdır ve fascialar birbirinden inci-paye dizileri ile ayrılmıştır. İnci-paye dizisini oluşturan motifler genel olarak Geç Hadrianus Dönemi özellikleri göstermektedir 56. Architrav kuşağının friz kuşağı üzerinde yerleştirilmiş olması oldukça ilginçtir. Tapınağın zeminden architrav kuşağı üstüne kadar olan toplam yüksekliği 6.11 metredir. Tapınağın ante ve arka köşelerinde korinth düzeninde yapılmış olan plaster başlık parçaları kullanılmıştır. Korinth düzenli plaster başlık parçası friz köşelerini sınırlamaktadır. Plaster başlıkların işçilik olarak en yakın örnekleri Ephesos Celsus Kütüphanesi başlıklarında ve Pergamon Asklepionunun Kuzey Portikosu başlıklarında 52 Lanckoronski 1892, ; Pülz 1989, 50; Büyükkolancı 1996, 90-93; Vandeput 1997, Büyükkolancı 1996, Büyükkolancı 1996, Büyükkolancı 1996, Vandeput 1997, 88.

13 13 karşımıza çıkar 57. Sagalassos Dionysos Tapınağı plaster başlıkları yerel özellikler göstermektedir. Vandeput plaster başlıkların genel olarak Hadrianus Dönemi özellikleri göstermesine rağmen yaprak loplarının yapısı ve akanthusların genel özelikleri ile Hadrianus Dönemi örneklerinden farklı olduğunu belirtir. Bütün bu özellikleri dikkate alarak korinth düzenindeki plaster başlıklarını Geç Hadrianus-Erken Antoninus Pius Dönemine tarihler 58. E1 Bazilikasının çevresinde on yedi tane kıvrıkdal (ranke) bezemeli friz bloklarına rastlanmıştır. E1 Bazilikasında bulunan kıvrıkdal (ranke) bezemeli friz blokları kentin aşağı terasında yer alan Antoninus Pius Tapınağında bulunan friz blokları ile aynıdır. E1 Bazilikasının kuzey duvarında Antoninus Pius Tapınağının friz bloklarının devşirme malzeme olarak tekrar kullanıldığı friz bloklarının ölçümleri ve stil kritikleri sonucunda kanıtlanmıştır 59. Büyükkolancı doktora çalışmasında kıvrıkdal (ranke) bezemeli friz bloklarının Sagalassos Dionysos Tapınağına ait olduğunu ileri sürmektedir 60. Tapınağın tarihi tartışmalıdır. Vandeput eski yayınlarında tapınağın Hadrianus Döneminde yapıldığını ileri sürmüştür. Büyükkolancı da onun bu düşüncesine katılmıştır 61. Vandeput yeni yayınlarında ise tapınağın yapımına Geç Hadrianus Döneminde başlandığını ve Erken Antoninus Pius Döneminde bitirildiğini ileri sürmektedir 62. Tapınağın tarihi konusunda, bezeme stillerini dikkate aldığımızda bizce de Geç Hadrianus-Erken Antoninus Dönemi çok daha uygun bir tarih gibi görünmektedir. Friz Bezemeleri Sagalassos Dionysos Tapınağının frizlerinde şu ana kadar gördüğümüz friz örneklerinden farklı bir yapılanma söz konusudur. Toplam yüksekliği 0.76 m. olan friz kuşağı lesbos kymationu ile ortadan ikiye ayrılarak biribirinden bağımsız iki kuşak halinde tasarlanmıştır. Ayrıca friz kuşağı cella bölümünde tek yönlü, pronaos kısmında ise iki yönlü olarak işlenmiştir. Lesbos kymationu ve inci paye kuşaklarının altında 57 Vandeput 1997, Vandeput 1997, Waelkens-Mitchell-Owens 1990, ; Can 2005b, 85; Waelkens 2005, ; 60 Büyükkolancı 1996, Büyükkolancı 1996, Vandeput 1997, 88.

14 14 kalan bölümde belirli aralıklara dizilmiş kabartma şeklindeki tanrı başlarına yer verilmiştir. Tanrılar başlarına hafif bir şekilde sağa veya sola çevirmiş şekilde tasvir edilmişlerdir. Tanrı figürlerinin gözleri derindedir. Heyecanı belli edecek şekilde ağızları hafif açık olarak işlenilmiştir. Pronaos bölümünde ise tanrı başlarının yerini dans eden Satyr kabartmaları almıştır. Henüz etkisini tam olarak göstermemekle birlikte Antoninler Dönemi baroğunun ilk izlerini burada görmek mümkündür. Pülz tanrı başlarının işleniş şekline göre Sagalassos Dionysos Tapınağını M. S. II. yüzyılın ortalarına tarihlemektedir 63. Lesbos kymationu ve inci paye kuşaklarının üstündeki frizin yukarı bölümünde ise içbükey bir profile sahip flüt (yiv) motiflerine yer verilmiştir. Flüt (yiv) motifleri, Psidia Bölgesi tapınaklarının friz kuşaklarında sevilerek kullanılmıştır. Bu friz şekli Traianus Döneminden başlayarak Antoninler Dönemine kadar sevilerek kullanılmıştır. Sagalassos Dionysos Tapınağının flüt (yiv) motiflerinin Ephesos Celsus Kütüphanesi ikinci kat frizlerindeki flüt (yiv) motifleri ile benzer yapıda oldukları ileri sürülketedir 64. Fakat flüt (yiv) motiflerinin işlenişi Celsus Kütüphanesinden çok M. S. II. yüzyıl ortalarına tarihlenen Aizanoi Tapınağındaki örneklere benzemektedir. 63 Pülz 1989, Rheidt 1986, 136.

15 15 3-Aizanoi Zeus Tapınağı Antik Dönemde Phrygia Bölgesi kentleri içerisinde yer alan Aizanoi Antik Kenti günümüzde Kütahya İli, Çavdarhisar ilçesindedir. Aizanoi antik dönemde Penkalas (Çavdarhisar) çayının her iki kıyısı üzerinde kurulmuştur 65. Strabon, Aizanoi kentini Phrygia Epiktetos una bağlı kentler arasında saymaktadır 66. Aizanoi Antik Kentinin en önemli yapısı Zeus Tapınağıdır 67. Aizanoi Zeus Tapınağı 8 x 15 sütunlu, pseudo-dipteros plan tipinde yapılmış olan gösterişli bir yapıdır. Ion düzenideki tapınak doğu-batı yönünde inşa edilmiştir. Tapınağın girişi doğu yönündedir. Tapınak etrafını çevreleyen merdiven 7 basamaktan oluşmaktadır. Tapınağın stylobate ölçüleri x metredir. Roma İmparatorluk Dönemine tarihlenen tapınaklarda pek karşılamadığımız şekilde eski geleneğin devamı olarak pronaos, cella ve opisthodomos bölümleri bulunmaktadır. Pronaos bölümünün önünde yer alan dört adet sütunün ve opisthodomos bölümünde yer alan iki sütunun başlıkları kompozit düzendedir. Opisthodomos bölümünde yer alan bir merdiven yardımıyla tapınağın hem çatısına çıkılabilmekte, hem de tapınağın tonozlu alt yapısına inilebilmekteydi 68. Tapınağın ön cephesini süsleyen ion başlıkları M. S. II. yüzyılın ortalarının stilistik özeliklerini gösterir. İon başlıklarının en yakın benzerleri M. S. 150 yılı civarlarına tarihlenen Sagalassos Apollon Klarios Tapınağında karşımıza çıkarlar 69. Sütun başlıklarının üzerinde tapınağın architrav kuşağı uzanır. Üç fascialı architrav kuşağını üstten inci paye ve ion kymationu kuşakları sınırlamaktadır. Architrav kuşağının üzerinde yer alan friz kuşağında flüt (yiv) motiflerine yer verilmiştir. Tapınağın konsollu geison ve palmet motiflerinden oluşan sima kuşağının en yakın benzerleri Ephesos taki Hadrianus Tapınağında karşımıza çıkar Sevin 2001, Strabon, XII,8, Ashmole 1956, ; Robertson 1954, 219; Anabolu 1970, 79; Naumann 1979; Akurgal 2000, Naumann 1979, Naumann 1979, Naumann 1979, 70.

16 16 Aizanoi Zeus Tapınağının pronaos duvarlarında bulunan yazıtlar sayesinde tapınağın yapılış tarihi saptanmıştır. Tapınak M. S yılları arasında yapılmıştır 71. Friz Bezemeleri Aizanoi Zeus Tapınağının friz kuşakları üzerinde flüt (yiv) motifleri işlenmiştir 72. Friz kuşağını üst tarafta dışa çıkıntı yapan ion kymationu kuşağı sınırlamaktadır. Flüt (yiv) motifleri hafif S yapan bir friz zemini üzerinde yer almaktadır. Friz zeminin S şeklinde düzenlenmesi M.S. II. yüzyılın ortalarından itibaren görülen bir özelliktir. Flüt (yiv) motiflerinin üst bölümünde şapka şeklinde dışa çıkıntı yapan kısımları Hadrianus Dönemi içerisine tarihlenen Pergamon Niyazitepe Mezar Anıtı frizlerindeki flüt (yiv) motifi ile kıyaslandığında daha düzdür 73. Aizanoi Zeus Tapınağı flüt (yiv) motiflerinin arası erken örneklere kıyasla daha açılmıştır. Flüt (yiv) motifleri arasındaki bu açıklık dikey bir ara bant ile doldurulmuştur. Doldurma motifi olarak adlandırabileceğimiz dikey bant uygulaması flüt (yiv) motiflerinde ilk defa karşılaştığımız bir özelliktir. Flüt (yiv) motiflerinin alt bölümü çok az da olsa içbükeylik oluşturmaktadır. Aizanoi Zeus Tapınağı friz kuşaklarının tarihlenmesinde bize yardımcı olabilecek bir diğer friz kuşağı Pergamon Yukarı Gymnasium Mermer Salonundadır. Mermer Salon yazıtı yardımıyla M. S. 169 yılına tarihlenmektedir. Burada Aizanoi flüt (yiv) motiflerinde karşılaşmadığımız bir özellik vardır. Flüt (yiv) motifinin dışa çıkıntı yapan üst kısımları içbükey bir profil yaptıktan sonra dışa uzanmaktadır. Ayrıca flüt (yiv) araları daha da derin oyulmuştur. Mermer salon frizlerinde Antoninler Dönemi barok yapısı iyice hissedilmektedir. Aizanoi Zeus Tapınağı frizleri Pergamon Yukarı Gymnasium Mermer Salon frizlerinden daha erken bir tarihte M.S. II. yüzyıl ortalarında yapılmış olmalıdır. 71 Naumann 1979, Anabolu 1970, 79; Naumann 1979, 69; Rheidt 1986, 139; Büyükkolancı 1996, Rheidt 1986, 139.

17 17 4-Adada D Tapınağı Antik Dönemde Psidia Bölgesi kentlerinden biri olan Adada Antik Kenti günümüzde Isparta İli, Sütçüler İlçe merkezine 15 km. uzaklıkta yer almaktadır 74. Strabon, Artemidoros ın saydığı Psidia kentleri arasında Adada kentinin de bulunduğundan bahseder 75. Adada antik kentinde Roma İmparatorluk Çağına tarihlenen 5 tane tapınak saptanmıştır 76. Bu tapınaklardan D Tapınağı olarak adlandırılan yapı kent merkezinin hemen batısında yer almaktadır 77. Tapınağın ölçüleri x metredir. Doğu-batı yönünde inşa edilmiş olan tapınağın girişi doğu yönündedir. Bir podyum üzerinde yükselen tapınağın cellasının duvarları architrav bloğu üstüne kadar in situ olarak korunmuştur. Podyum üzerinde yer alan tapınak pronaos ve cella bölümlerinden meydana gelmiştir. D Tapınağının giriş bölümünün doğusunda sunağa ait olabilecekleri düşünülen üç düzgün blok in situ olarak bulunmuştur 78. Tapınağın pronaos sütunlarının yer aldığı bölümün temel blokları da yerlerindedir. Cephesinde dört sütunun bulunduğu pronaos bölümü 7.00 x 6.14 m. ölçülerindedir 79. Tapınak çevresinde bulunan attik-ion kaide parçası tapınağın prostylos bölümünde sütunların attik-ion kaideler üzerinde yükseldiğini kanıtlamaktadır. Pronaos bölümünde bulunan yivsiz sütunlar muhtemelen tapınağın pronaosunu taşımaktaydı. Tapınağın sütun başlıklarının hiçbirisi bulunamamıştır. Büyükkolancı tapınağa ait başlıkların yerlerinden alınarak başka yerlere taşınmış olabileceklerini ileri sürmektedir 80. Büyükkolancı Adada kentinde yapmış olduğu araştırmalarda ilginç bir tespitte bulunmuştur. Adada da Ion düzenli hiçbir yapıda konsollu kornişler kullanılmamıştır. Bunun sonucu olarak Büyükkolancı, tapınağın konsollu kornişlerini gerekçe göstererek Adada D Tapınağının korinth düzenli sütun başlıklarının kullanılmış 74 Büyükkolancı 1996, Strabon, XII Büyükkolancı 1996, 35-55, 77 Büyükkolancı 1996, 45-51; Sedaroğlu 2004, Büyükkolancı 1996, 46; Sedaroğlu 2004, Serdaroğlu tapınağın cella uzunluğunu 7.00 m. olarak değil de 6.90 m. olarak hesaplamıştır. Serdaroğlu 2004, Büyükkolancı 1996, 46.

18 18 olabileceğini iddia etmektedir 81. Tapınağın ön cephesinde başlıkların üzerinde olması gereken yazıtlı architrav kuşakları friz kuşakları ile birlikte tek bir blok üzerine işlenmiştir. D Tapınağının cella bölümü x 7.63 m. ölçülerindedir. Pronaos ile naosu ayıran duvarlar kapı lentosu ve söveleri hariç sağlam olarak kalmıştır. Serdaroğlu, naos duvarlarının plaka taş olasılıkla mermer plakalarla kaplanmış olabileceğini ileri sürer 82. Buna karşılık Büyükkolancı cella duvarlarının ahşap kaplamalarla kaplandığını iddia etmektedir 83. Tapınağın cella duvarları zeminden architrav kuşağına kadar on iki sıradan oluşmaktadır. Cella duvarlarının üzerinde m. yüksekliğindeki üç fascialı architrav kuşağı yer almaktadır. Architrav blokları cella içerisinde işlenmeden sade olarak bırakılmışlardır. Architrav bloklarının üzerinde yer alan flüt (yiv) motofli friz kuşakları 0.32 m. yüksekliğindedir. Friz kuşaklarının üzerinde toplam 0.72 m. yüksekliğindeki korniş blokları yer alır. D Tapınağının pronaosu önüne düşmüş olan architrav blokları üzerinde tapınağın ithaf yazıtı bulunmaktadır. Tanrı-İmparatorlar, Zeus Megistos Serapis ve baba kenti için, iki kez rahiplik yapmış, kurucu, kentin oğlu, Tlamoas oğlu Antiokhos ve onun karısı, Hoplon kızı, başrahibe Anna ve onların oğulları Tlamoas ve Antiokhos, tapınağı ve heykelleri, çevresindeki stoalar, atölyeler ve bütün süslemeleriyle beraber adayarak diktirdi şeklinde çevirisi yapılan yazıt sayesinde tapınağın kimin tarafından yaptırıldığı anlaşılmaktadır 84. D Tapınağının konsolları çevresinde yer alan ion kymationu bezemelerinin en yakın örnekleri Sagalassos Tiyatrosunda 85 ve Cremna Geç Dönem Ion Tapınağında 86 karşımıza çıkmaktadır. Her iki yapıda M. S. II. yüzyıl sonuna tarihlenmektedir. Büyükkolancı bu benzerliklerden, yazıtından ve friz bezemelerinden yola çıkarak D 81 Büyükkolancı 1996, Sedaroğlu 2004, Büyükkolancı 1996, Büyükkolancı 1996, Vandeput 1997, Mitchell 1995, 120.

19 19 Tapınağını Erken Severuslar Dönemine tarihlemektedir 87. Adada D Tapınağı Severuslar Döneminde yapılmış olmalıdır. Friz Bezemeleri Adada D Tapınağı friz kuşağı üzerinde S profilli flüt (yiv) motiflerine yer verilmiştir. Toplam 0.32 m. yüksekliğinde olan friz kuşağının üst bölümünde ion kymationlarına yer almaktadır. Adada D Tapınağı flüt (yiv) motifleri erken örneklerden farklı olarak tam S profili yapmaktadır. Her bir flüt (yiv) motifi ayrı bir bant ile sarılmaktadır. Bantlar arasında çok az boşluk vardır. Adada D Tapınağının S profili flüt (yiv) motiflerinin en yakın örnekleri Sagallasos kenti yapılarında karşımıza çıkar. Sagalassos Tiyatrosu ve Macellum yapılarının bezemelerinde kullanılan flüt (yiv) motiflerinin profilleri Adada D Tapınağı friz motifleri ile aynıdır. Sagalassos Tiyatrosu Erken Severuslar Dönemine, M.S yılları arasına tarihlenmektedir 88. Sagalassos Macellum yapısı yazıtına göre M. S yılları arasına tarihlenmektedir 89. Büyükkolancı, Adada D Tapınağı flüt (yiv) motifleri ile Sagalassos Tiyatrosu ve Macellum flüt (yiv) motiflerinin aynı ustalar tarafından yapıldığını ileri sürmektedir 90. Benzer örnekler ışığında Adada D Tapınağı frizlerinin M. S yılları arasında yapılmış olmalıdır. 87 Büyükkolancı 1996, Rheidt 1996, 140; Vandeput 1997, Vandeput 1997, Büyükkolancı 1996, 50.

20 20 5-Adada Aphrodite Tapınağı Antik Dönemde Psidia Bölgesi kentlerinden biri olan Adada Antik Kenti günümüzde Isparta İli, Sütçüler İlçe merkezine 15 km. uzaklıkta yer almaktadır 91. Strabon, Artemidoros ın saydığı Psidia kentleri arasında Adada kentinin de bulunduğundan bahseder 92. Adada kentinde agorayla forum arasında Aphrodite Tapınağı yer almaktadır. Büyükkolancının aktardığına göre tapınak ilk olarak Streett tarafından tespit edilmiştir 93. Tapınağın üzerinden yol geçtiği için planı konusunda herhangi bir fikir ileri sürmek zordur. Büyükkolancı tapınak çevresinde yapmış olduğu araştırmalarda tapınağın podyum ortastatlarını oluşturan yazıtlı iki büyük blok, kireçtaşından duvar blokları, architrav-friz ve kaset parçası bulmuştur 94. Yaptığı ölçümler sonucu tapınağın 6 m. çapında daire ve yarım daire planlı bir tapınak olabileceğini ileri sürmektedir 95. Çalışmamız içerisinde incelen Side Tyche Tapınağı da yuvarlak planlıdır 96. Tapınak çevresinde yapılan araştırmalarda sütun ve başlık parçaları bulunamamıştır. Ayrıca architrav bloklarının altında sofit bezemelerine yer verilmeyişi tapınağın architrav kuşağına kadar olan bölümünün duvarlardan oluştuğunu düşündürmektedir. Büyükkolancı tapınağın yuvarlak planlı, podyum çevresinde sütun sıraları olmayan bir tapınak olduğunu ileri sürmektedir 97. Tapınağın bezemeli olarak adlandırabileceğimiz çok az mimari bloğu vardır. Architrav ve friz kuşakları aynı mimari blok üzerine işlenmişlerdir. Architrav kuşağı üzerinde yer alan fascialar bezemesizdir. Friz kuşağı üzerinde flüt (yiv) motifi işlenmiştir. Architrav- friz kuşağının üzerinde tapınağın tavan kasetleri yer almaktadır. Tapınağın mimari süslemelerinde kullanılan panolardan birisi bulunmuştur. Üzerinde bir baş kabartması yer almaktadır. 91 Büyükkolancı 1996, Strabon, XII Büyükkolancı 1996, Büyükkolancı 1996, Büyükkolancı 1996, Lanckoronski 1890, ; Mansel-Bean-İnan 1956,7-12; Mansel 1963, Büyükkolancı 1996, 54.

21 21 Tapınağın podyum üzerindeki ortostat bloklarına kazınmış olan yazıtı yapının kime adandığını açıkça ortaya koymaktadır. Tanrı İmparatorlar ve babakenti için, kent dostu, İmparatorlar Kültünün başrahibi, kurucu, kentin oğlu ve Halk Meclisi ne dört kez seçilmiş olan Tlamoas oğlu Antiokhos; karısı, başrahibe Hoplon kızı Anna ve oğulları, kentin dostları, Tlamoas ve Antiokhos ile beraber, Aphrodite kült heykelini, tapınağa ve tapınağa ait süslemeleri ve kaplamaları adadılar ve diktiler 98. Yazıtta bahsedilen kişiler Adada D Tapınağın adayan kişilerle aynı ailedendir ve M. S. II. yüzyıl sonunda ve M. S. III. yüzyıl başlarında yaşadıkları yapılan araştırmalar sonucu kesin olarak kanıtlanmıştır 99. Tapınağın mimari bezemeleri de M. S. Geç II. yüzyıl dönemi stili göstermektedir. Adada Aphrodite Tapınağı yazıt ve mimari bezemelerinin ışığında M. S yılları arasına tarihlenmelidir. Friz Bezemeleri Adada Aphrodite Tapınağı friz kuşağında flüt (yiv) bezemeleri kullanılmıştır. Flüt (yiv) motifleri S profillidir ve çalışmamız içerisinde incelenen Adada D Tapınağı flüt (yiv) motifleri ile hemen hemen aynıdırlar. Sadece flüt (yiv) boyları biraz daha kısadır. Flüt (yiv) motiflerinin tam S şeklinde profillendirilmesi genelde M. S. II. yüzyıl sonunda karşılaşılan bir özelliktir. Aphrodite Tapınağı frzi kuşağındaki her bir flüt (yiv) motifi ayrı bir bant ile sarılmaktadır. Bantlar arasında az bir boşluk vardır. Aphrodite D Tapınağı flüt (yiv) motiflerinin en yakın örnekleri Adada D Tapınağı, Sagalassos Macellum ve Tiyatro yapılarının bezemelerinde karşımıza çıkar. Bu yapılardan Adada D Tapınağı M. S yılları arasına 100, Sagalassos Tiyatrosu yine aynı şekilde M. S yılları arasına 101 ve Sagalassos Macellum yapısı yazıtına göre M. S yılları arasına 102 tarihlenmektedir. Büyükkolancı daha da ileriye giderek aynı dönemde yapıldığı saptanan Adada D Tapınağı ile Aphrodite Tapınağı mimari bezemelerinde aynı ustaların çalıştıklarını öne sürer 103. Benzer 98 Büyükkolancı 1996, Price 1984, Büyükkolancı 1996, Rheidt 1996, 140; Vandeput 1997, Vandeput 1997, Büyükkolancı 1996, 54.

22 22 örnekler ışığında Adada Aphrodite Tapınağı flüt (yiv) bezemeli frizleri M. S yılları arasına tarihlenmelidir.

23 23 III- ÜÇÜNCÜ BÖLÜM: FLÜT (YİV) VE AKANTHUS BEZEMELİ FRİZ KUŞAKLARI A-FLÜT (YİV) VE AKANTHUS BEZEMELİ FRİZ KUŞAKLARININ TANIMI VE GENEL STİL GELİŞİMİ Flüt (yiv) ve akanthus motiflerinin bir arada kullanılması sonucu oluşan bir motiftir. Akanthus yaprakları flüt (yiv) motiflerinin önünde yer alır. Flüt (yiv) motifleri akanthus motiflerinin arka fonunu oluşturmaktadır. Çalışmamız içerisinde kullanımı en az olan friz motiflerinden birisidir. Anadolu da Roma İmparatorluk Çağına tarihlenen tapınaklardan sadece ikisinde flütlü (yivli) ve akanthuslu friz kullanılmıştır. Flüt (yiv) ve akanthus yapraklarının bir arada kullanıldığı bezeme tarzına ilk olarak başlıklar üzerinde rastlamaktayız 104. Ephesos Antik Kentinde Augustus Dönemine tarihlenen bazı yapıların sütun başlıklarında bu bezeme kullanılmıştır 105. Bu bezemenin popüler olması M. S. II. yüzyıl başındadır 106. Geç Hadrianus Dönemine tarihlenen Perge F3 Nymphaionunun sütun başlıklarında da bu motif kullanılmıştır. Ayrıca yine Hadrianus zamanına tarihlenen Ephesos Şehir Kapısında da bu şekilde düzenlenmiş başlıklar kullanılmıştır. Stil kritiği yoluyla Hadrianus Dönemine tarihlenen Mylasa Kapısı ve Gümüşkesen Mezar Anıtı başlıklarında da bu motif kullanılmıştır 107. Sagalassos Antoninus Pius Tapınağı Kutsal Alanı içerisindeki propylonun frizlerinde flütlü (yivli) ve akanthuslu motif kullanılmıştır. Bu bezeme tarzı ilk defa Sagalassos ta friz kuşakları üzerinde karşımıza çıkar. Vandeput, Sagalassos Antoninus Pius Tapınağı Kutsal Alanı içerisindeki propylonu Hadrianus Döneminin ikinci yarısına tarihlemektedir 108. Bu tarih tez çalışması içerisinde ayrıntılı olarak inceleyeceğimiz Termessos N1 Tapınağı için önerdiğimiz tarihe yakındır. Bu durumda flüt (yiv) ve akanthus motifleri friz kuşakları üzerinde Hadrianus Döneminde kullanılmaya başlanmış olmalıdır. 104 Vandeput 1997, Alzinger 1974, Vandeput 1997, Büyükkolancı 1996, Vandeput 1997, 82.

24 24 B-FLÜT (YİV) VE AKANTHUS BEZEMELİ FRİZ KUŞAĞINA SAHİP ROMA DÖNEMİ TAPINAKLARI 1-Termessos N1 Tapınağı Psidia Bölgesinin güneybatı ucunda, bölgenin önemli merkezlerinden biri olan Termessos antik kenti yer almaktadır 109. Strabon, Artemidoros ın saydığı Psidia kentleri arasında Termessos unda bulunduğundan bahseder 110. Termessos N1 Tapınağı Attalos Stoasının güneyinde yer almaktadır 111. Doğubatı yönünde inşa edilmiş olan tapınağın girişi doğu yönündedir. Termessos N1 Tapınağı prostylos planlı ve korinth düzenindedir. Pronaos ve cella bölümlerinden oluşan tapınağın genel ölçüleri x metredir. Tapınağın doğu yönünde bulunan pronaosunun çevresinde 3 basamaklı krepis bulunmaktadır. Pronaos 5.00 x m. ölçülerindedir. Pronaos bölümünün önünde 6 sütun yer almaktadır. Köşelerde yer alan pronaos sütunları ile ante duvarları arasında her iki köşede birer tane daha sütun bulunmaktadır. Böylece pronaosun daha uzun olması sağlanmıştır. Pronaos bölümünde kullanılan yivsiz sütunlar alçak postamentler üzerine oturmaktadır. Merkezde bulunan sütun açıklığı yanlarda bulunan sütun açıklıklarına göre daha fazladır. Postmentler ve attik-ion sütun kaideleri aynı blok üzerine yapılmıştır. Postamentler sekiz köşelidir. Tapınağın sütunlarının üzerinde korinth düzeninde kaliteli işçilik gösteren sütun başlıkları kullanılmıştır. Korinth başlıklarındaki akanthus yapraklarının benzerleri Sagallasos Dionysos Tapınağının ante köşelerindeki plaster korinth başlıklarında vardır 112. Tapınağın korinth düzenindeki başlıklarının üzerinde iki fascialı architrav kuşağı yer alır. Architrav kuşaklarının iki fascialı oluşu çok fazla karşılaşılan bir durum 109 Sevin 2001, Strabon, XII Lanckoronski 1892, 87 vd.; Akurgal 2000, 465; Büyükkolancı 1996, ; Büyükkolancı 1997, Büyükkolancı 1996,131; Büyükkolancı 1997, 118; Vandepeut 1997, 208.

25 25 değildir 113. Architrav kuşağının üzerinde yer alan friz kuşağında üstte flüt (yiv) motifleri ile altta akanthus yapraklarının belirli bir düzen içerisinde yerleştirilmesi sonucu oluşturulmuş bezeme tarzı kullanılmıştır. Friz kuşağının üst kısmında ion kymationları işlenmiştir. Friz kuşağının üzerinde bezemesiz bırakılmış geison ve sima kuşakları yer almaktadır. Sima kuşağı açık ve kapalı palmetlerle bezenmiştir. Sima kuşağının benzerlerine Attalia Hadrianus Tapınağında ve Perge Plancia Magna Kapısında rastlamaktayız 114. Termessos N1 Tapınağının üst yapısında Suriye Tipi Alınlığın değişik bir çeşidi kullanılmıştır. Tapınağın architrav, friz ve korniş kuşakları ortada Suriye Tipi Alınlığın başladığı yerde kesilmiştir. Alınlığın merkezinde yer alan kemer buraya diğer bezeme kuşaklarından bağımsız olarak yerleştirilmiştir. Tapınağın cella girişinin her iki yanında kemerli nişlerin kullanılmış olması oldukça önemlidir. Nişlerin yüksekliği 1.50 m., derinliği ise 0.45 m.dir. Nikaia Lefke Kapısı olarak adlandırılan girişin her iki yanında da Termessos N1 Tapınağı nişleri ile benzer yapıdaki nişler kullanılmıştır. Nikaia Lefke Kapısı Hadrianus Dönemine tarihlenmektedir 115. Tapınağın cella kapısı 2.90 m. genişliğinde ve 5.44 m. yüksekliğindedir. Termessos N1 Tapınağının cellası x 9.50 m. ölçülerindedir. Cellanın arka duvarında merkezde apsis şeklinde bir niş yer almaktadır. Tapınağın cella duvarları kireçtaşından yapılmıştır. Termessos N1 yapısı ile ilgili çalışmalar yapan Büyükkolancı yapının aslında bir tapınak olmadığını iddia etmektedir. Büyükkolancı doktora çalışmasında niş ve apsisli bölümleri örnek göstererek N1 Tapınağının aslında tapınak olmadığını, halk meclisi binası veya kütüphane olarak kullanılmış olabileceğini ileri sürmüştür 116. Halk meclisi binası olarak kullanılmış olabileceğine örnek olarak Labraunda daki Andronları göstermektedir. Ayrıca Ephesos taki Celsus Kütüphanesi girişindeki nişleri örnek göstererek yapının kütüphane olarak da kullanılmış olabileceğini ileri sürmektedir. Büyükkolancı daha sonraki bir çalışmasında ise yapının kütüphane olarak kullanılmış olduğu iddiasından vazgeçmiştir. Yapının doğu yanındaki in antis veya prostylos planlı 113 Büyükkolancı 1997, Büyükkolancı 1997, İdil 1989, Büyükkolancı 1996, 131.

26 26 olabilecek yapıyı da dikkate alarak bu iki yapının halk meclisi binaları olarak kullanıldıklarını ileri sürmektedir 117. Termessos N1 Tapınağı mimari bezemeleri genel olarak Geç Hadrianus-Erken Antoninus Pius Dönemi örnekleri ile benzerlikler gösterirler. Bu durumda tapınak M.S yılları arasında yapılmış olmalıdır. Friz Bezemeleri Termessos N1 Tapınağının frizlerinde altta akanthus yapraklarının üstte flüt (yiv) motiflerinin bir arada kullanılmasıyla oluşan bezeme tarzı kullanılmıştır 118. Friz kuşağının üst sınırında ion kymationu kuşağı yer almaktadır. Her bir akanthus yaprağının arkasında fon oluşturacak şekilde üç tane flüt (yiv) motifi kullanılmıştır. Akanthus yapraklarının kabartma derinliği vardır ve yapraklar alttan birbirlerine bağlanmışlardır. Akanthus yapraklarının genel yapısı Erken Antoninus Pius Dönemi örneklerini hatırlatmaktadır. Flütler (yivler) dar işlenilmişlerdir. Flütlü (Yivli) ve akanthuslu friz olarak adlandırabileceğimiz bu bezemelere çok fazla rastlanılmamaktadır. Sagalassos Antoninus Pius Tapınağı Temenosunda ve Aşağı Agoranın Kuzeyindeki Nymphaionunda yapıları her ne kadar farklı olsa da flüt (yiv) ve akanthusun bir arada kullanıldığı bezeme tarzı kullanılmıştır. Her iki yapıda Geç Hadrianus-Erken Antoninus Pius Dönemine tarihlenmektedir. 117 Büyükkolancı Anabolu 1970, 79.

27 27 IV- DÖRDÜNCÜ BÖLÜM: GİRLAND BEZEMELİ FRİZ KUŞAKLARI A-GİRLAND BEZEMELİ FRİZ KUŞAKLARININ TANIMI VE GENEL STİL GELİŞİMİ Girland bezemeleri Roma İmparatorluk Dönemine tarihlenen tapınakların friz kuşaklarında sevilerek kullanılmışlardır. Çalışmamız kapsamında incelenen yedi tane tapınağın girlandlı friz kuşağı bulunmaktadır. Girland; yaprak, dal, çam kozalağı, tomurcuk, çiçek ve meyve gibi bitkisel motiflerin kurdelelerle sarılıp birbirlerine bağlanması sonucu oluşan bir bezeme çeşididir. Girland motifi içerisinde yer alan bitkisel motifler belirli bir düzen dâhilinde yerleştirilir. Pergamon Dionysos Tapınağı frizlerindeki girlandlar sadece meşe yapraklarından oluşmuşlardır. Taşıyıcı öğelerin başları üzerinde taşınan girland motiflerinin ağırlık yapan orta kısımları aşağı doğru sarkar. Friz kuşakları üzerinde sevilerek kullanılan girland bezemelerini taşıyıcı öğe olarak çeşitli figürler kullanılmıştır. Taşıyıcı öğe olarak en fazla tercih edilen figür boğa başlarıdır. Boğa başları canlı oldukları şekilde yani et, deri ve kıllarıyla işlenmişlerdir. Psidia Antiocheia Augustus Tapınağı frizlerinde boğa başları tarafından taşınan girland motiflerine yer verilmiştir. Boğa başlarının üzerinden geçirilen girlandlar burada kurdelelerle boğa başlarına bağlanmaktadır. Boğa başları genelde cepheden tasvir edilmişlerdir. Sadece iskelet şeklinde tasvir edilen boğa başları da vardır. Boukranion adı verilen iskelet şeklindeki kafatasları Aspendos Tiyatrosu friz kuşağında taşıyıcı öğe olarak kullanılmıştır 119. Boğa başları tarafından taşınan girlandların Roma İmparatorluğunun Küçük Asya daki yerliliğini ve Pax Augusta yı tasvir ettiği iddia edilmektedir 120. Taşıyıcı öğe olarak kullanılan bir diğer figür kartallardır. Cephen veya profilden işlenilen kartal figürleri girland motiflerini taşımaktadır. Kartal figürlerinde de her türlü ayrıntı verilmiştir. Pergamon Dionysos Tapınağı girlandlı frizinde taşıyıcı öğe 119 Can 2005a, Robinson 1926, 12.

28 28 olarak kartal figürleri ile boğa başları değişimli olarak kullanılmıştır 121. Nike figürleri de girlandlı frizlerde taşıyıcı öğe olarak kullanılmışlardır. Seleukeia Zeus Tapınağının friz kuşağı üzerinde tasvir edilen girlandları nike figürleri taşımaktadır. Genelde cepheden işlenilen bu figürlerde her türlü ayrıntı verilmeye çalışılmıştır. Elauissa Sebaste Tapınağının friz kuşağında ise taşıyıcı öğe olarak eros figürleri kullanılmıştır. Teneia (Kurdele) motifleri friz kuşakları üzerinde hem işlevsel hem de bezeme amaçlı olarak kullanılmışlardır. M.Ö. I. yüzyıldan itibaren teneia (kurdele) motifleri girland kuşakları için vazgeçilmez bir öğe olmuşlardır 122. Teneia (kurdele) motifleri taşıyıcı öğenin başının üzerinde bağlanıp aşağı doğru sarkmaktadır. Kurdeleler düz olarak bağlanabildikleri gibi, Psidia Antiocheia Augustus Tapınağında gördüğümüz gibi gemici düğümleriyle de bağlanabilirler. Aşağı doğru sarkan kısımlarının uçlarında püsküllerde kullanılmıştır. Girland motiflerinin aşağı doğru sarkan orta kısımlarının üzerinde çeşitli doldurma motifleri kullanılmıştır. En çok tercih edilen doldurma motifi adak kâseleridir. Aigai Apollon Chresterios, Pergamon Dionysos Tapınakları girland frizlerinde doldurma motifi olarak adak kâseleri kullanılmıştır. Seleukeia Zeus Tapınağında olduğu gibi çiçek rozetlerde doldurma motifi olarak kullanılmıştır. Elaiussa Sebaste Tapınağında doldurma motifi ve taşıyıcı öğe olarak boukranionlara yer verilmiştir. Boukranionların doldurma motifi olarak kullanılması pek fazla rastlanılan bir özellik değildir. Ayrıca doldurma motifi olarak çeşitli insan ve hayvan figürlerine yer verilmiştir. Kremna Geç Dönem Ion (Severuslar) Tapınağında doldurma motifi olarak insan ve hayvan figürleri değişimli olarak aynı friz kuşağında kullanılmıştır. Doldurma motifi olarak domuz ve panter motifleri kullanıldığı tespit edilmiştir. Side Tyche Tapınağında ise ilginç bir şekilde doldurma motifi olarak tanrı ve tanrıça büstlerine yer verilmiştir. Girland motifleri erken dönemlerden itibaren sevilerek kullanılmışlardır. En erken girland bezemelerinden birisi Mısır da karşımıza çıkar. Mısır da Yeni 121 Anabolu 1970, 77-78; ; Radt 2002, Diler 1996, 9.

Aynı Duvarda Düzlenmiş ve Düzlenmemiş Yüzeyler

Aynı Duvarda Düzlenmiş ve Düzlenmemiş Yüzeyler Aynı Duvarda Düzlenmiş ve Düzlenmemiş Yüzeyler PRİENE NİN KONUTLARI BERGAMA ANTİK KENTİ YUNAN DÖNEMİ ŞEHİR YAPISI MÖ 1050 yıllarından sonra ise genelde Polis adı verilen ilk kent devletleri kurulmaya

Detaylı

TEOS ARAŞTIRMALARI,1996

TEOS ARAŞTIRMALARI,1996 TEOS ARAŞTIRMALARI,1996 Numan TUNA* Teos araştırmaları ı 996 yılı kampanyası Eylül ayında, 20 günlük bir çalışma ile gerçekleştirilmiştir. ı 996 yılı çalışmaları, Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Tarihsel

Detaylı

MİMARİ BLOKLAR IŞIĞINDA ISAURIA BÖLGESİNİN MİMARİ UYGULAMALARI

MİMARİ BLOKLAR IŞIĞINDA ISAURIA BÖLGESİNİN MİMARİ UYGULAMALARI MİMARİ BLOKLAR IŞIĞINDA ISAURIA BÖLGESİNİN MİMARİ UYGULAMALARI Asuman BALDIRAN* Zeliha GİDER** ÖZET Antik dönemde Isauria Bölgesi sınırları içinde kalan Bozkır ilçesine bağlı Işıklar, Hacılar, Yazdamı

Detaylı

HİERAPOLİS, 06/08/14-21/08/14 ÇALIŞMALARI MERMER RESTORASYONU ÇALIŞMALARI

HİERAPOLİS, 06/08/14-21/08/14 ÇALIŞMALARI MERMER RESTORASYONU ÇALIŞMALARI HİERAPOLİS, 06/08/14-21/08/14 ÇALIŞMALARI MERMER RESTORASYONU ÇALIŞMALARI 1- Aziz Philippus Kilisesi ait mermerlerin üzerindeki restorasyon uygulamaları. Aziz Philippus Kilisesi nin mermer levhalarının

Detaylı

HELENİSTİK DÖNEM. Pergamon - Bergama. Erken Dönem M.Ö. 8.-6. yüzyıllar -kırık buluntuları -erken dönem kent duvarı

HELENİSTİK DÖNEM. Pergamon - Bergama. Erken Dönem M.Ö. 8.-6. yüzyıllar -kırık buluntuları -erken dönem kent duvarı Pergamon - Bergama Erken Dönem M.Ö. 8.-6. yüzyıllar -kırık buluntuları -erken dönem kent duvarı Krallar Hanedanı Dönemi Helenistik Dönem Philetairos M.Ö. 281 263 I. Eumenes M.Ö. 263 241 I. Attalos M.Ö.

Detaylı

ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜ MİMARLIK BİLGİSİ DERSİ

ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜ MİMARLIK BİLGİSİ DERSİ ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜ MİMARLIK BİLGİSİ DERSİ GENEL ÖZELLİKLER Etrüsk etkili Roma tapınaklarında geniş pronaos ön cepheye önem kazandırır. GENEL ÖZELLİKLER Yapıların

Detaylı

ATATÜRK KÜLTÜR, DİL VE TARİH YÜKSEK KURUMU KAZI DESTEĞİ: POLEMAİOS ONUR ANITININ KAZI, RESTİTÜSYON VE RESTORASYON RAPORU

ATATÜRK KÜLTÜR, DİL VE TARİH YÜKSEK KURUMU KAZI DESTEĞİ: POLEMAİOS ONUR ANITININ KAZI, RESTİTÜSYON VE RESTORASYON RAPORU ATATÜRK KÜLTÜR, DİL VE TARİH YÜKSEK KURUMU KAZI DESTEĞİ: POLEMAİOS ONUR ANITININ KAZI, RESTİTÜSYON VE RESTORASYON RAPORU Kutsal alanlardaki Onur Anıtları, kente ya da kentin kutsal alanlarına maddi ve

Detaylı

15. MÜZE ÇALIŞMALARI ve KURTARMA KAZILARI SEMPOZYUMU

15. MÜZE ÇALIŞMALARI ve KURTARMA KAZILARI SEMPOZYUMU T.C. KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü 15. MÜZE ÇALIŞMALARI ve KURTARMA KAZILARI SEMPOZYUMU 24-26 NİSAN 2006 ALANYA T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Yayın No : 3082

Detaylı

Muhammet ARSLAN KARS KÜMBET CAMİİ (ONİKİ HAVARİLER KİLİSESİ)

Muhammet ARSLAN KARS KÜMBET CAMİİ (ONİKİ HAVARİLER KİLİSESİ) Muhammet ARSLAN KARS KÜMBET CAMİİ (ONİKİ HAVARİLER KİLİSESİ) Oniki Havariler Kilisesi olarak da bilinen Kümbet Camii, Kars Kalesi nin güneye bakan yamacında bulunmaktadır. Üzerinde yapım tarihini veren

Detaylı

KLASİK DÖNEM. Atina Akropolü, M.Ö.5.yy.

KLASİK DÖNEM. Atina Akropolü, M.Ö.5.yy. KLASİK DÖNEM Atina Akropolü, M.Ö.5.yy. KLASİK DÖNEM Atina Akropolü, M.Ö.5.yy. AKRO + POLİS YÜKSEK + ŞEHİR KLASİK DÖNEM Atina Akropolü, M.Ö.5.yy. 1- Parthenon 2- Old Temple of Athena 3- Erechtheum 4- Statue

Detaylı

- 61 - Muhteşem Pullu

- 61 - Muhteşem Pullu Asaf Bey Çıkmazı Kabaltısı Sancak Mahallesindedir. Örtüsü sivri tonozludur. Sivri kemerle güneye ve ahşap-beton sundurmalı sivri kemerle kuzeye açılır. Üzerinde kesme ve moloz taşlardan yapılmış bir ev

Detaylı

Antik Yunan M.Ö.450 Klasik dönem

Antik Yunan M.Ö.450 Klasik dönem Antik Yunan M.Ö.450 Klasik dönem Antik Yunan Sanatı Dönemleri ġehir devletleri - Polisler Antik Yunan Tapınağı Tapınak mekanları PERĠSTASĠS: Sütun Çemberi: sütun- ayak farkı PRONAOS: GiriĢ bölümü NAOS:

Detaylı

ANTİK ÇAĞDA ANADOLU ANATOLIA AT ANTIQUITY KONU 3 FRİGLER 1

ANTİK ÇAĞDA ANADOLU ANATOLIA AT ANTIQUITY KONU 3 FRİGLER 1 ANTİK ÇAĞDA ANADOLU ANATOLIA AT ANTIQUITY KONU 3 FRİGLER 1 Frigler Frigler Troya VII-a nın tahribinden (M.Ö. 1190) hemen sonra Anadolu ya Balkanlar üzerinden gelen Hint Avupa kökenli kavimlerden biridir.

Detaylı

Ankara da SELÇUKLU MİRASI. Arslanhane Camii. (Ahi Şerafeddin) 58 YEDİKITA

Ankara da SELÇUKLU MİRASI. Arslanhane Camii. (Ahi Şerafeddin) 58 YEDİKITA Ankara da SELÇUKLU MİRASI Arslanhane Camii (Ahi Şerafeddin) 58 YEDİKITA Çizim: Yük. Mim. Mehmet Emin Yılmaz 11. yüzyıldan başlayarak Anadolu ya yerleşmeye başlayan Türkler, doğuda Ermeni ve Gürcü yapıları,

Detaylı

ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜ MİMARLIK BİLGİSİ YUNAN UYGARLIĞI

ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜ MİMARLIK BİLGİSİ YUNAN UYGARLIĞI ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜ MİMARLIK BİLGİSİ YUNAN UYGARLIĞI İÇİNDEKİLER Yunan Uygarlığı Hakkında Genel Bilgi Yunan Dönemi Kentleri Yunan Dönemi Şehir Yapısı Yunan Dönemi

Detaylı

PRT 403 Geç Asur-Geç Babil Arkeolojisi

PRT 403 Geç Asur-Geç Babil Arkeolojisi PRT 403 Geç Asur-Geç Babil Arkeolojisi 12. Babil Arkeolojisine giriş. Nabupolazar ve Nabukadnezar Dönemi Babil, İştar Kapısı Babil Kenti Kentin Geç Babil Dönemi plan şeması, 1.8 km. uzunluğunda şehrin

Detaylı

MUGLA LETOON ANTİK KENTİ ÖZDİRENÇ UYGULAMALARI

MUGLA LETOON ANTİK KENTİ ÖZDİRENÇ UYGULAMALARI Özel Bölüm MUGLA LETOON ANTİK KENTİ ÖZDİRENÇ UYGULAMALARI İsmail Ergüder*, Ezel Babayiğit*, Doç. Dr. Sema Atik Korkmaz** * TKİ Kurumu Genel Müdürlüğü 06330, Ankara. ** Başkent Üniversitesi Sosyal Bilimler

Detaylı

Üç Şerefeli Camii. Ahmet Usal - Edirne Vergi Dairesi Başkanlığı

Üç Şerefeli Camii. Ahmet Usal - Edirne Vergi Dairesi Başkanlığı Üç Şerefeli Camii Ahmet Usal - Edirne Vergi Dairesi Başkanlığı Aralık 25, 2006 2 İçindekiler 0.1 Üç Şerefeli Cami......................... 4 0.1.1 Osmanlı Mimarisinde Çığır Açan İlklerin Buluştuğu Cami............................

Detaylı

HELLENİSTİK-ROMA DÖNEMİ ANADOLU MİMARLIĞINDA BEZEMELİ KAİDELER

HELLENİSTİK-ROMA DÖNEMİ ANADOLU MİMARLIĞINDA BEZEMELİ KAİDELER Anadolu/Anatolia 34, 2008 A. O. Alp HELLENİSTİK-ROMA DÖNEMİ ANADOLU MİMARLIĞINDA BEZEMELİ KAİDELER A. Oğuz ALP Anahtar Kelimeler: Anadolu Bezemeli Sütun Kaideleri Duvar Kaideleri Mimari Bezeme Hellenistik-Roma

Detaylı

Ahşap İşçiliğinin 700 Yıllık Şaheseri: Eşrefoğlu Camii [Beyşehir/KONYA]

Ahşap İşçiliğinin 700 Yıllık Şaheseri: Eşrefoğlu Camii [Beyşehir/KONYA] Orta Asya'daki ağaç direkli ahşap camilerin Anadolu'daki örnekleri Selçuklu'nun ahşap ustalıkları ile 13.yy dan günümüze ulaşmıştır. Ayakta kalan örnekleri Afyon ve Sivrihisar Ulu Camileri, Ankara Arslanhane

Detaylı

ANTİK DÖNEM İN EN ESKİ BİLİCİLİK MERKEZİ KLAROS

ANTİK DÖNEM İN EN ESKİ BİLİCİLİK MERKEZİ KLAROS ANTİK DÖNEM İN EN ESKİ BİLİCİLİK MERKEZİ KLAROS THEODORE MAKRİDY 1907 İzmir ili, Menderes ilçesi, Ahmetbeyli Mahallesi sınırları içinde kalan, Klaros Kutsal Alanı, Cumaovası nın (Menderes) güneyinde, ovayı

Detaylı

T.C. ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ AR YL 2007-05 ANADOLU DAKİ DOR DÜZENLİ TAPINAKLAR

T.C. ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ AR YL 2007-05 ANADOLU DAKİ DOR DÜZENLİ TAPINAKLAR T.C. ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ AR YL 2007-05 ANADOLU DAKİ DOR DÜZENLİ TAPINAKLAR HAZIRLAYAN Sedat AKKURNAZ DANIŞMAN Yrd. Doç. Dr. Suat ATEŞLİER AYDIN 2007 i YAZAR ADI-SOYADI:

Detaylı

2013 YILI TRİPOLİS ANTİK KENTİ KAZI VE RESTORASYON ÇALIŞMALARI

2013 YILI TRİPOLİS ANTİK KENTİ KAZI VE RESTORASYON ÇALIŞMALARI 1 2013 YILI TRİPOLİS ANTİK KENTİ KAZI VE RESTORASYON ÇALIŞMALARI Tripolis Antik Kenti, Denizli nin Buldan İlçesi ne bağlı Yenicekent kasabası sınırları içerisinde yer almaktadır. Büyük Menderes (Maiandros)

Detaylı

PERVARİ İLÇESİ. Siirt deki Kültür Varlıkları

PERVARİ İLÇESİ. Siirt deki Kültür Varlıkları PERVARİ İLÇESİ Siirt deki Kültür Varlıkları 185 3.6. PERVARİ İLÇESİ 3.6.1. PALAMUT KÖYÜ UMURLU MEZRASI HANI Han Umurlu Mezrasının hemen dışındadır. Yapı üzerinde kim tarafından ve ne zaman yaptırıldığını

Detaylı

İSTANBUL DA, XIX. YÜZYIL OSMANLI MİMARLIĞINDA GÖRÜLEN AMPİR ÜSLUPTAKİ MADENİ ŞEBEKELER

İSTANBUL DA, XIX. YÜZYIL OSMANLI MİMARLIĞINDA GÖRÜLEN AMPİR ÜSLUPTAKİ MADENİ ŞEBEKELER Sanat Tarihi Dergisi Sayı/Number:XIII/1 Nisan/April2004, 169-180 İSTANBUL DA, XIX. YÜZYIL OSMANLI MİMARLIĞINDA GÖRÜLEN AMPİR ÜSLUPTAKİ MADENİ ŞEBEKELER Kadriye Figen VARDAR Osmanlı Devleti XVIII. yüzyıldan

Detaylı

ADANA SEYHAN - ULU CAMİ MEDRESESİ ULU CAMİ MEDRESESİ

ADANA SEYHAN - ULU CAMİ MEDRESESİ ULU CAMİ MEDRESESİ ULU CAMİ MEDRESESİ Ulu Cami Medresesi, kuzey-batı köşesine sokulmuş olan Küçük Mescit ve onun bitişiğindeki muhdes bir yapı sebebiyle düzgün bir plân şeması ve âbidevi bir görünüş arz etmez. Bununla beraber

Detaylı

Makedonya Cumhuriyeti ; 1991 yılında Yugoslavya Sosyalist Federatif Cumhuriyeti nin iç savaşlara girdiği dönemde bağımsızlığını ilan etmiştir.

Makedonya Cumhuriyeti ; 1991 yılında Yugoslavya Sosyalist Federatif Cumhuriyeti nin iç savaşlara girdiği dönemde bağımsızlığını ilan etmiştir. Makedonya Cumhuriyeti ; 1991 yılında Yugoslavya Sosyalist Federatif Cumhuriyeti nin iç savaşlara girdiği dönemde bağımsızlığını ilan etmiştir. Kuzeyde Sırbistan ve Kosova batıda Arnavutluk, güneyde Yunanistan,

Detaylı

T.C. ŞIRNAK VALİLİĞİ 1990 ULUDERE

T.C. ŞIRNAK VALİLİĞİ 1990 ULUDERE T.C. ŞIRNAK VALİLİĞİ 1990 ULUDERE Mir (Cencekir) Kalesi:...9 Geramon Kilisesi...40 Halmun (Elamun) Kilisesi...4 Beyaz Köprü...46 Köprü...47 AVRUPA KONSEYİ DOĞAL VE KÜLTÜREL VARLIKLARI KORUMA ENVANTERİ

Detaylı

HİERAPOLİS KAZISI Hierapolis - Pamukkale Missione Archeologica Italiana

HİERAPOLİS KAZISI Hierapolis - Pamukkale Missione Archeologica Italiana HİERAPOLİS KAZISI Hierapolis - Pamukkale Missione Archeologica Italiana Menderes Caddesi No.23- Pamukkale (Denizli) Türkiye 0090 258 272 2789 HİERAPOLİS. 8 TEMMUZ 25 TEMMUZ ÇALIŞMALARI. Ploutonion Eskharonların

Detaylı

HİERAPOLİS, ÇALIŞMALARIN RAPORU

HİERAPOLİS, ÇALIŞMALARIN RAPORU HİERAPOLİS KAZISI H i e r a p o l i s - P a m u k k a l e Missione Archeologica Italiana Menderes Caddesi No.23- Pamukkale (Denizli) Türkiye 0090 258 272 2789 HİERAPOLİS, 21. 08-06. 09 2014 ÇALIŞMALARIN

Detaylı

Bayraklı Höyüğü - Smyrna

Bayraklı Höyüğü - Smyrna Bayraklı Höyüğü - Smyrna Meral AKURGAL Smyrna, İzmir Bayraklı daki höyük üzerinde yer alır. Antik dönemde batısı ve güneyi denizle çevrili küçük bir yarımadacıktır. Yüz ölçümü yaklaşık yüz dönüm olan Bayraklı

Detaylı

III.ULUSLARARASI MERMER ve DOĞAL TAŞLAR KONGRESİ KÜLTÜR GEZİSİ KILAVUZU

III.ULUSLARARASI MERMER ve DOĞAL TAŞLAR KONGRESİ KÜLTÜR GEZİSİ KILAVUZU III.ULUSLARARASI MERMER ve DOĞAL TAŞLAR KONGRESİ KÜLTÜR GEZİSİ KILAVUZU ANTİK SMYRNA (İZMİR) Smyrna kentinin kuruluş efsanesi Makedonya Kralı İskender in Bayraklı daki ilk Smyrna kentini ve çevresindeki

Detaylı

2014 Yılı Akhisar Thyateira (Thyatira) Antik Kenti ve Hastane Höyüğü Kazıları

2014 Yılı Akhisar Thyateira (Thyatira) Antik Kenti ve Hastane Höyüğü Kazıları 2014 Yılı Akhisar Thyateira (Thyatira) Antik Kenti ve Hastane Höyüğü Kazıları Prof.Dr.Engin Akdeniz Adnan Menderes Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Tepe Mezarlığı Hastane Höyüğü Akhisar

Detaylı

Teos Çevre Düzenleme Projesi ve Uygulanması İle İlgili Çalışmalar:

Teos Çevre Düzenleme Projesi ve Uygulanması İle İlgili Çalışmalar: Teos Çevre Düzenleme Projesi ve Uygulanması İle İlgili Çalışmalar: Teos antik kentinde 25 Temmuz 2010 tarihinde başlayan yeni dönem kazı çalışmalarının öncelikli amacı, kazı evi ve deposunun yapımı için

Detaylı

ŞEYHÜLİSLÂMLIKTAKİ BİNALARIN MİMARÎ ÖZELLİKLERİ

ŞEYHÜLİSLÂMLIKTAKİ BİNALARIN MİMARÎ ÖZELLİKLERİ 34 ŞEYHÜLİSLÂMLIKTAKİ BİNALARIN MİMARÎ ÖZELLİKLERİ Şer iyye Sicilleri Arşivi XIX. yüzyılda inşa edilmiştir. Altındaki Bizans yapısının temellerine göre planı şekillenmiştir. İki katlı binanın ilk katında

Detaylı

MAĞARALARI VE YERLEŞİM ALANI

MAĞARALARI VE YERLEŞİM ALANI TÜRKİYE DOĞAL VE KÜLTÜREL VARLIKLARI ENVANTERİ ENV. NO. 58.01.0.02 ÇİMENYENİCE KÖYÜ, KÖROĞLU TEPELERİ, I39-a4 MAĞARALARI VE YERLEŞİM ALANI İL SİVAS İLÇE HAFİK MAH.-KÖY VE MEVKİİ Çimenyenice Köyü GENEL

Detaylı

Roma ve Bizans Dönemi Tarihi Eserleri. Ahmet Usal - Edirne Vergi Dairesi Başkanlığı

Roma ve Bizans Dönemi Tarihi Eserleri. Ahmet Usal - Edirne Vergi Dairesi Başkanlığı Roma ve Bizans Dönemi Tarihi Eserleri Ahmet Usal - Edirne Vergi Dairesi Başkanlığı Aralık 25, 2006 2 İçindekiler 0.1 Antik Yerleşimler......................... 4 0.2 Roma - Bizans Dönemi Kalıntıları...............

Detaylı

MED SANATI: Arkeolojik kaynaklar ise çok sınırlıdır. Iran arkeolojisinde Demir Devri I I I. safhasıdır (Orta Batı İran da: ).

MED SANATI: Arkeolojik kaynaklar ise çok sınırlıdır. Iran arkeolojisinde Demir Devri I I I. safhasıdır (Orta Batı İran da: ). MED SANATI: Arkeolojik kaynaklar ise çok sınırlıdır. Iran arkeolojisinde Demir Devri I I I. safhasıdır (Orta Batı İran da: 850-500). Ö n e m l i M e d merkezleri: Nush-i Jan, Godin II Safha, ve Baba Jan

Detaylı

2419 ADA 45 PARSEL MİMARİ PROJE RAPORLARI

2419 ADA 45 PARSEL MİMARİ PROJE RAPORLARI UNESCO DÜNYA MİRASI ALANI İÇERİSİNDE YER ALAN ZEYREK BÖLGESİNDE 2419 ( 13,34,35,42,45,50,51,52,58,59,68 PARSELLER) NO'LU ADADA SİVİL MİMARLIK ÖRNEĞİ YAPILARIN RÖLÖVE, RESTİTÜSYON, RESTORASYON PROJELERİ

Detaylı

ASSOS KAZISI 2015 YILI SONUÇ RAPORU. 2015 yılı çalışmaları kapsamında aşağıda listelenen alanlarda kazı çalışmaları gerçekleştirilmiştir (Resim 1).

ASSOS KAZISI 2015 YILI SONUÇ RAPORU. 2015 yılı çalışmaları kapsamında aşağıda listelenen alanlarda kazı çalışmaları gerçekleştirilmiştir (Resim 1). ASSOS KAZISI 2015 YILI SONUÇ RAPORU Çanakkale ili Ayvacık ilçesine bağlı Behram Köy'de bulunan Assos antik kentindeki 2015 yılı kazı çalışmaları 6 Temmuz'da başlamış ve 31 Ekim'de tamamlanmıştır. Kazı

Detaylı

SULTAN IZZETTIN KEYKAVUS TÜRBESİ, 1217, SİVAS

SULTAN IZZETTIN KEYKAVUS TÜRBESİ, 1217, SİVAS SELÇUKLU MİMARİSİ Selçuklular Orta Asya dan Anadolu ve Ön Asya ya yolculuklarında Afganistan, İran, Irak, Suriye topraklarındaki kültürlerden ve mimari yapılardan etkilenmiş, İslam dinini kabul ederek

Detaylı

Konya Arkeoloji Müzesi ndeki İon Başhklan 253 Palaestrasindan bir başataban üstü parçasındaki Palmet dizisi gösterilebilir 1. Milet örneğinin palmetleri de Konya başlığında olduğu gibi plastiklikten uzak,

Detaylı

KONURALP TEKNİK GEZİ RAPORU

KONURALP TEKNİK GEZİ RAPORU KONURALP TEKNİK GEZİ RAPORU Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü lisans programında yer alan Arch 471 - Analysis of Historic Buildings dersi kapsamında Düzce nin Konuralp Belediyesi ne 8-14 Ekim 2012 tarihleri

Detaylı

LEVHA 100. Figür 1. Katalog 63 deki keklikli eğimli sima arkadan görünüş. Figür 2. Katalog 63 profil görünüş. Figür 3. Katalog 63 profil görünüş

LEVHA 100. Figür 1. Katalog 63 deki keklikli eğimli sima arkadan görünüş. Figür 2. Katalog 63 profil görünüş. Figür 3. Katalog 63 profil görünüş 772 LEVHA 100 Figür 1. Katalog 63 deki keklikli eğimli sima arkadan görünüş Figür 3. Katalog 63 profil görünüş Figür 2. Katalog 63 profil görünüş Figür 4. Euromos yanal sima profil görünüş Figür 5. Katalog

Detaylı

ZEMİN KAT: 1. NORMAL KAT: 2. NORMAL KAT: ÇATI KATI: ÇATI ARASI KATI: 230 ADA 22 PARSEL :

ZEMİN KAT: 1. NORMAL KAT: 2. NORMAL KAT: ÇATI KATI: ÇATI ARASI KATI: 230 ADA 22 PARSEL : AHMET AFİF PAŞA YALISI 1 230 ADA 21 PARSEL EK-1 Ahmet Afif Paşa Yalısı, Boğaziçi İstinye Koyu nun yakınında, Köybaşı Caddesine 25 m, Boğaz a 40 m cepheli 2.248,28 m² yüzölçümlü arsa üzerinde 1910 yılında

Detaylı

Frigler Frigler Troya VII-a nın tahribinden (M.Ö. 1190) hemen sonra Anadolu ya Balkanlar üzerinden gelen Hint Avupa kökenli kavimlerden biridir. Frig tarihini Frigler in yeterli sayıda yazılı belge bırakmamış

Detaylı

Sagalassos. Ziyaretçi Kılavuzu

Sagalassos. Ziyaretçi Kılavuzu Sagalassos Ziyaretçi Kılavuzu Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı TR61/11/TURİZM/KAMU/01-35 Ağlasun ilçesinde doğal ve kültürel kaynakların sürdürülebilir turizm kullanımlarına hazırlanması ve tanıtılması projesi

Detaylı

Evlerin sokağa açılan kapıları düz atkılı ya da kemerli dikdörtgendir. Tek kanatlıdır ve ahşap ya da demirdendir.

Evlerin sokağa açılan kapıları düz atkılı ya da kemerli dikdörtgendir. Tek kanatlıdır ve ahşap ya da demirdendir. Konutlarda genellikle beyaz kesme taş, yer yer de bağdadi tekniğinde ahşap kullanılmıştır. Yerli dile 'Sacak' (Köşk) denen çıkmalar ahşap ya da taş konsollara oturan ahşap hatıllarla desteklenir. Orhan

Detaylı

Konya İli Beyşehir İlçesi Fasıllar Anıtı ve Çevresi Yüzey Araştırması 2013 Yılı Çalışmaları

Konya İli Beyşehir İlçesi Fasıllar Anıtı ve Çevresi Yüzey Araştırması 2013 Yılı Çalışmaları Konya İli Beyşehir İlçesi Fasıllar Anıtı ve Çevresi Yüzey Araştırması 2013 Yılı Çalışmaları Yrd. Doç. Dr. Yiğit H. Erbil, Hacettepe Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Konya İli Beyşehir İlçesi Fasıllar Anıtı

Detaylı

Tokat ın 68 km güneybatısında yer alan Sulusaray, Sabastopolis antik kenti üzerinde kurulmuştur.

Tokat ın 68 km güneybatısında yer alan Sulusaray, Sabastopolis antik kenti üzerinde kurulmuştur. Çekerek ırmağı üzerinde Roma dönemine ait köprüde şehrin bu adı ile ilgili kitabe bulunmaktadır. Tokat ın 68 km güneybatısında yer alan Sulusaray, Sabastopolis antik kenti üzerinde kurulmuştur. Antik Sebastopolis

Detaylı

ANTİK ÇAĞDA ANADOLU DERS 11 HELLEN SERAMİK SANATI

ANTİK ÇAĞDA ANADOLU DERS 11 HELLEN SERAMİK SANATI ANTİK ÇAĞDA ANADOLU DERS 11 HELLEN SERAMİK SANATI ANTİK ÇAĞDA SERAMİK BEZEME TEKNİKLERİ Antik çağda seramiklerin bezenmesinde/süslenmesinde seyreltilmiş/sulandırılmış kil içeren ve firnis olarak anılan

Detaylı

HİERAPOLİS ARKEOLOJİ MÜZESİ BAHÇESİ NDE VE GÜNEY ROMA HAMAMI NDA BULUNAN İONİK MİMARİ ELEMANLAR İLE İLGİLİ BİR DEĞERLENDİRME

HİERAPOLİS ARKEOLOJİ MÜZESİ BAHÇESİ NDE VE GÜNEY ROMA HAMAMI NDA BULUNAN İONİK MİMARİ ELEMANLAR İLE İLGİLİ BİR DEĞERLENDİRME Anadolu / Anatolia 28, 2005 B.Söğüt HİERAPOLİS ARKEOLOJİ MÜZESİ BAHÇESİ NDE VE GÜNEY ROMA HAMAMI NDA BULUNAN İONİK MİMARİ ELEMANLAR İLE İLGİLİ BİR DEĞERLENDİRME ABSTRACT Bilal SÖĞÜT The purpose of this

Detaylı

KRONOLOJİK İSLAM MİMARİSİ

KRONOLOJİK İSLAM MİMARİSİ KRONOLOJİK İSLAM MİMARİSİ 1 632-1258 HALİFELER DÖNEMİ (632-661) Hz. Ebubekir, Hz. Ömer, Hz. Osman ve Hz. Ali, her biri İslam ın yayılması için çalışmıştır. Hz. Muhammed in 632 deki vefatından sonra Arap

Detaylı

COĞRAFİ YAPISI VE İKLİMİ:

COĞRAFİ YAPISI VE İKLİMİ: TARİHİ : Batı Toroslar ın zirvesinde 1288 yılında kurulan Akseki İlçesi nin tarihi, Roma İmparatorluğu dönemlerine kadar uzanmaktadır. O devirlerde Marla ( Marulya) gibi isimlerle adlandırılan İlçe, 1872

Detaylı

RESTORASYON RAPORU SEDES MİMARLIK

RESTORASYON RAPORU SEDES MİMARLIK KINALIADA 46 ADA 10 PARSEL SİVİL MİMARLIK ÖRNEĞİ TESCİLLİ YAPI RESTORASYON RAPORU SEDES MİMARLIK KINALI ADA AHŞAP ESKİ ESER RESTORASYON RAPORU İLİ : İstanbul İLÇESİ : Adalar MAHALLESİ : Kınalı Ada CADDESİ

Detaylı

DASKYLEİON 2011 KAZI SEZONU ÇALIŞMALARI

DASKYLEİON 2011 KAZI SEZONU ÇALIŞMALARI DASKYLEİON 2011 KAZI SEZONU ÇALIŞMALARI Daskyleion da 2011 sezonu kazıları Hisartepe Höyüğü nün doğu yamacında, yerleşimin ana girişinin aşağısında, Hellenistik Dönem yolunun iki yakasında; Akropolis te

Detaylı

HACIBAYRAMLAR 1 NO.LU YAPI ASLANLI YANAL SİMA PLAKALARI

HACIBAYRAMLAR 1 NO.LU YAPI ASLANLI YANAL SİMA PLAKALARI 702 LEVHA 30 Figür 1. Ny Carlsberg Glyptotek Müzesi ndeki 3368.VII numaralı plaka Katalog 1 Figür 2. Ny Carlsberg Glyptotek Müzesi ndeki 3368.XI numaralı plaka Katalog 2 Figür 3. Ny Carlsberg Glyptotek

Detaylı

ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜ. Konu:14.YÜZYIL BEYLİKLER DÖNEMİ MİMARİSİ

ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜ. Konu:14.YÜZYIL BEYLİKLER DÖNEMİ MİMARİSİ ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜ Konu:14.YÜZYIL BEYLİKLER DÖNEMİ MİMARİSİ İran üzerinden geçerek Batı Anadolu'ya yerleşen Türk boyların dan bir bölümü 13. yüzyıl sonlarında

Detaylı

Katalog No : 38 Evin veya sahibinin adı ve inşa tarihi Adresi İnceleme Tarihi Fotoğrafl ar ve çizimler Kat adedi Bahçede bulunan elemanlar Tanımı

Katalog No : 38 Evin veya sahibinin adı ve inşa tarihi Adresi İnceleme Tarihi Fotoğrafl ar ve çizimler Kat adedi Bahçede bulunan elemanlar Tanımı Dr. Doğan DEMİRCİ Katalog No : 38 Evin veya sahibinin adı ve inşa tarihi: Sarıtepelerin Evi olarak bilinmektedir. 19. yüzyılın ikinci yarısında yapıldığı tahmin edilmektedir. Adresi: Emre Mahallesi, 3805.

Detaylı

LAGİNA HEKATE TAPINAĞI'NIN ALTYAPI VE STYLOBAT DÜZENLEMESİNDE UYGULANAN ORANLAR*

LAGİNA HEKATE TAPINAĞI'NIN ALTYAPI VE STYLOBAT DÜZENLEMESİNDE UYGULANAN ORANLAR* LAGİNA HEKATE TAPINAĞI'NIN ALTYAPI VE STYLOBAT DÜZENLEMESİNDE UYGULANAN ORANLAR* Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi Sayı 7, 2010, Sayfa 1-13 Aytekin BÜYÜKÖZER** Özet Lagina Hekate

Detaylı

Vakıflar Genel Müdürlüğü Vakıf Medeniyeti 2011 Takvimi

Vakıflar Genel Müdürlüğü Vakıf Medeniyeti 2011 Takvimi Vakıflar Genel Müdürlüğü Vakıf Medeniyeti Takvimi Minber: Yükseklik manasına gelmektedir. İlk defa Hz. Peygamber in ayakta yorulmaması ve dayanması için Mescid i Saadet te hurma ağacından bir direk konmuş

Detaylı

2011 YILI RESULOĞLU KAZISI

2011 YILI RESULOĞLU KAZISI 2011 YILI RESULOĞLU KAZISI Çorum ili, Uğurludağ ilçesi, Resuloğlu köyü sınırları içerisinde alan Resuloğlu mezarlığı ve yerleşim alanında 2011 yılında gerçekleştirilen kazılar 18.07.2011-23.09.2011 tarihleri

Detaylı

SELANİK ESKİ CUMA CAMİSİ

SELANİK ESKİ CUMA CAMİSİ SELANİK ESKİ CUMA CAMİSİ BAKİ SARISAKAL SELANİK ESKİ CUMA CAMİSİ (AHEİROPİİTOS KİLİSESİ) Ahiropiitos Kilisesi, Egnatia Caddesinin kuzeyinde Ayasofya Sokağında bulunuyor. M.S. 451 yılında Halkidona da Selanik

Detaylı

Th. Bossert, B. Alkım ve H. Çambel tarafından yapılan yüzey araştırmaları sırasında tespit edilmiştir.

Th. Bossert, B. Alkım ve H. Çambel tarafından yapılan yüzey araştırmaları sırasında tespit edilmiştir. KARATEPE Çambel, H., 1948, Karatepe. An Archaeological Introduction, Oriens I. pp.147-162 Çambel, H., 1949, Karatepe., Belleten XIII/49. s.21-34. Bossert, Th., Alkım, U.B., Çambel, H., 1950, Karatepe Kazıları

Detaylı

ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜ ANADOLU SELÇUKLU DÖNEMİ BAHÇELERİ

ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜ ANADOLU SELÇUKLU DÖNEMİ BAHÇELERİ ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜ ANADOLU SELÇUKLU DÖNEMİ BAHÇELERİ ANADOLU SELÇUKLU CAMİİLERİ Konya Alâeddin Camii - 1155-1219 Niğde Alâeddin Camii 1223 Malatya Ulu Camii 1224

Detaylı

BEÇİN KALESİ KAZISI KALE ÇEŞMESİ SONUÇ RAPORU

BEÇİN KALESİ KAZISI KALE ÇEŞMESİ SONUÇ RAPORU BEÇİN KALESİ KAZISI KALE ÇEŞMESİ SONUÇ RAPORU Prof. Dr. Kadir PEKTAŞ* Muğla İli, Milas İlçesi, Beçin Kalesi nde 20.05.2013 tarihinde başlatılan kazı çalışmaları 24.12.2013 tarihinde tamamlanmıştır. Kazı

Detaylı

BİLDİRİCİ AİLESİ ANTALYA GEZİLERİ

BİLDİRİCİ AİLESİ ANTALYA GEZİLERİ BİLDİRİCİ AİLESİ ANTALYA GEZİLERİ Benim Antalya ya ilk gezim 1962 yılı Şubat tatilinde henüz İstanbul Teknik Üniversitesi nde öğrenci iken oldu. Tatbiki Mekanik Kolu ndan arkadaşlarımız, hocamız Sacit

Detaylı

DUVARLAR duvar Yapıdaki Fonksiyonuna Göre Duvar Çeşitleri 1-Taşıyıcı duvarlar; 2-Bölme duvarlar; 3-İç duvarlar; 4-Dış duvarlar;

DUVARLAR duvar Yapıdaki Fonksiyonuna Göre Duvar Çeşitleri 1-Taşıyıcı duvarlar; 2-Bölme duvarlar; 3-İç duvarlar; 4-Dış duvarlar; DUVARLAR Yapılarda bulunduğu yere göre, aldığı yükleri temele nakleden, bina bölümlerini birbirinden ayıran, bölümleri çevreleyen ve yapıyı dış tesirlere karşı koruyan düşey yapı elemanlarına duvar denir.

Detaylı

COĞRAFYA BÖLÜMÜ NDEN EDREMİT KÖRFEZİ KUZEY KIYILARINA ARAZİ ÇALIŞMASI

COĞRAFYA BÖLÜMÜ NDEN EDREMİT KÖRFEZİ KUZEY KIYILARINA ARAZİ ÇALIŞMASI COĞRAFYA BÖLÜMÜ NDEN EDREMİT KÖRFEZİ KUZEY KIYILARINA ARAZİ ÇALIŞMASI Fen Edebiyat Fakültesi, Coğrafya Bölümü 4. Sınıf öğrencilerine yönelik olarak Arazi Uygulamaları VII dersi kapsamında Yrd. Doç. Dr.

Detaylı

31. KAZI SONUÇLARI TOPLANTISI 2. CİLT

31. KAZI SONUÇLARI TOPLANTISI 2. CİLT T.C. KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü 31. KAZI SONUÇLARI TOPLANTISI 2. CİLT 25-29 MAYIS 2009 DENİZLİ T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Yayın No:3249-2 Kültür Varlıkları

Detaylı

BOĞAZA. sevgiyle gülümseyen bir ev... Özlem ve Halit Akyürek ten Boğaz da bir restorasyon çalışması...

BOĞAZA. sevgiyle gülümseyen bir ev... Özlem ve Halit Akyürek ten Boğaz da bir restorasyon çalışması... ev de Kuzguncuk un köy içi dokusunu, bugüne dek geçirdiği yangınlardan kalabilen ve 19. yy ın ikinci yarısıyla 20 yy ın başına tarihlenen sıra evler, tek evler, köşkler ve son dönem apartmanları oluşturuyor.

Detaylı

CAMÝÝ VE MESCÝTLER. Nevþehirli Damat Ýbrahim Paþa Camisi (Kurþunlu Cami) (Merkez)

CAMÝÝ VE MESCÝTLER. Nevþehirli Damat Ýbrahim Paþa Camisi (Kurþunlu Cami) (Merkez) CAMÝÝ VE MESCÝTLER Ekleyen kapadokya Pazartesi, 12 Mayýs 2008 Son Güncelleme Pazar, 24 Aðustos 2008 Nevþehirli Damat Ýbrahim Paþa Camisi (Kurþunlu Cami) (Merkez) Nevþehir il merkezinde bulunan Damat Ýbrahim

Detaylı

Aphrodite nin Kenti Aphrodisias

Aphrodite nin Kenti Aphrodisias Aphrodite nin Kenti Aphrodisias Kenan Eren Yrd. Doç. Dr., Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Aphrodisias antik kenti ve Aphrodisias Müzesi, antik kentte son 50 yılda yoğunlaşan kazı

Detaylı

Roma Mimarlığı: Ders 19 Transkript 7 Nisan, 2009 << geri

Roma Mimarlığı: Ders 19 Transkript 7 Nisan, 2009 << geri Roma Mimarlığı: Ders 19 Transkript 7 Nisan, 2009

Detaylı

Th. Bossert, B. Alkım ve H. Çambel tarafından yapılan yüzey araştırmaları sırasında tespit edilmiştir.

Th. Bossert, B. Alkım ve H. Çambel tarafından yapılan yüzey araştırmaları sırasında tespit edilmiştir. KARATEPE Çambel, H., 1948, Karatepe. An Archaeological Introduction, Oriens I. pp.147-162 Çambel, H., 1949, Karatepe., Belleten XIII/49. s.21-34. Bossert, Th., Alkım, U.B., Çambel, H., 1950, Karatepe Kazıları

Detaylı

ISSN 1308-2922 Sayı/Number 7 Ağustos/August 2010

ISSN 1308-2922 Sayı/Number 7 Ağustos/August 2010 ISSN 1308-2922 Sayı/Number 7 Ağustos/August 2010 Sahibi ve Yazı İşleri Müdürü Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Adına Doç. Dr. Bilal SÖĞÜT Baş Editör Prof. Dr. Ceyhun Vedat UYGUR İngilizce

Detaylı

TEOS ARKEOLOJĠ KAZISI 2010 YILI KAZI RAPORU (ĠLK SEZON) Kazı ve Bilimsel AraĢtırmaların Dünü, Bugünü ve Beklentileri

TEOS ARKEOLOJĠ KAZISI 2010 YILI KAZI RAPORU (ĠLK SEZON) Kazı ve Bilimsel AraĢtırmaların Dünü, Bugünü ve Beklentileri TEOS ARKEOLOJĠ KAZISI 2010 YILI KAZI RAPORU (ĠLK SEZON) Kazı ve Bilimsel AraĢtırmaların Dünü, Bugünü ve Beklentileri T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Ankara Üniversitesi TEOS ARKEOLOJİ KAZISI Dil ve Tarih-Coğrafya

Detaylı

MENDERES MAGNESİASI PROPYLON: MİMARİ BEZEMELER

MENDERES MAGNESİASI PROPYLON: MİMARİ BEZEMELER Anadolu / Anatolia 37, 2011 G. Kökdemir MENDERES MAGNESİASI PROPYLON: MİMARİ BEZEMELER Görkem KÖKDEMİR * Anahtar Kelimeler: Magnesia Propylon Anthemion Lesbos Kymationu İon Kymationu Özet: 1891-1893 yıllarında

Detaylı

GÜZ DÖNEMİ SEÇMELİ DERS LİSTESİ

GÜZ DÖNEMİ SEÇMELİ DERS LİSTESİ V. Bilgi Kitapçığı (Program Katalogu Bilgileri) Program Tanıtımı Programı farklı yönlerden ( misyon, amaçlar, hedefler, programın gücü, mezunlar için fırsatlar vb. açılarından), akademik bir bakış açısıyla

Detaylı

T.C. KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI İZMİR 1 NUMARALI KÜLTÜR VARLIKLARINI KORUMA BÖLGE KURULU KARAR

T.C. KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI İZMİR 1 NUMARALI KÜLTÜR VARLIKLARINI KORUMA BÖLGE KURULU KARAR T.. KÜLTÜR VE TURİZM AKANLIĞI İZMİR 1 NUMARALI KÜLTÜR VARLIKLARINI ÖLGE KURULU KARAR TOPLANTI TARİHİ VE NO : 30.01.20172 35.002/1 KARAR TARİHİ VE NO : 30.01.2011789 T ^ ' İZMİR İzmir İli, ııca İlçesi'nde

Detaylı

MERDİVENİ OLUŞTURAN ELEMANLAR

MERDİVENİ OLUŞTURAN ELEMANLAR MERDİVENİ OLUŞTURAN ELEMANLAR Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi MERDİVENLER Bir yapıda birbirinden farklı iki seviye

Detaylı

Nurettin KOÇHAN* Korkmaz MERAL** Ahmet Cuneydi HAS*** Ahmet TERCANLIOĞLU****

Nurettin KOÇHAN* Korkmaz MERAL** Ahmet Cuneydi HAS*** Ahmet TERCANLIOĞLU**** Nurettin KOÇHAN* Korkmaz MERAL** Ahmet Cuneydi HAS*** Ahmet TERCANLIOĞLU**** Kyzikos antik kenti, Marmara Denizi nin güneyinde yer alan Kapıdağı Yarımadası nın anakara ile birleştiği kıstağın kuzeyinde,

Detaylı

AKROPOLİS de ONARIM YÖNTEMLERİ Eylül-2011

AKROPOLİS de ONARIM YÖNTEMLERİ Eylül-2011 Bilgi Paylaştıkça Değerlenir AKROPOLİS de ONARIM YÖNTEMLERİ Eylül-2011 Tarihi eserlerin onarım ve güçlendirmesi ile ilgili önemli bilgi ve tecrübe birikimine sahip olan ACIBADEM Restorasyon Mimarlık İnşaat

Detaylı

Figür 1. Ny Carlsberg Glyptotek Müzesi ndeki XIII numaralı plaka Katalog 23

Figür 1. Ny Carlsberg Glyptotek Müzesi ndeki XIII numaralı plaka Katalog 23 732 LEVHA 60 Figür 1. Ny Carlsberg Glyptotek Müzesi ndeki 3368. XIII numaralı plaka Katalog 23 Figür 2. Los Angeles, Malibu Paul Getty Müzesi ndeki envanter numarası bilinmeyen plaka Katalog 24 Figür 3-4.

Detaylı

Urla / Klazomenai Kazıları

Urla / Klazomenai Kazıları Urla / Klazomenai Kazıları Oniki İon kenti arasında anılan Klazomenai, Urla-Çeşme yarımadasının kuzey kıyısında, İzmir Körfezi'nin ortalarında yer almaktadır. Klazomenai arazisinin (khora) doğuda Smyrna

Detaylı

2007-2010 İzmir İli Arkeolojik Yüzey Araştırmaları

2007-2010 İzmir İli Arkeolojik Yüzey Araştırmaları 2007-2010 İzmir İli Arkeolojik Yüzey Araştırmaları Menderes İlçesi: Menderes ilçesine bağlı Oğlananası Köyü ne yakın, köyün 3-4 km kuzeydoğusunda, Kısık mobilyacılar sitesinin arkasında yer alan büyük

Detaylı

GEBZE TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MİMARLIK FAKÜLTESİ MİMARLIK BÖLÜMÜ

GEBZE TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MİMARLIK FAKÜLTESİ MİMARLIK BÖLÜMÜ GEBZE TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MİMARLIK FAKÜLTESİ MİMARLIK BÖLÜMÜ MİM 241 YAPI BİLGİSİ II Prof.Dr. Nilay COŞGUN Arş.Gör.Dr. Seher GÜZELÇOBAN MAYUK Arş.Gör. Nurşah SERTER Arş.Gör. Fazilet TUĞRUL OKBAZ Arş.Gör.

Detaylı

KONYA KARAPINAR 300 KİŞİLİK ÖĞRENCİ YURDU İnceleme Dosyası

KONYA KARAPINAR 300 KİŞİLİK ÖĞRENCİ YURDU İnceleme Dosyası 2012 KONYA KARAPINAR 300 KİŞİLİK ÖĞRENCİ YURDU İnceleme Dosyası Konya Karapınar da yapılması planlanan 300 Kişilik Öğrenci yurduna ait genel bilgi ve maliyet çalışması Halil ATLI ESEER İNŞAAT 03.02.2012

Detaylı

6. ÜNİTE: Türklerde Sanat A. İLK TÜRK DEVLETLERİNDE SANAT

6. ÜNİTE: Türklerde Sanat A. İLK TÜRK DEVLETLERİNDE SANAT 6. ÜNİTE: Türklerde Sanat A. İLK TÜRK DEVLETLERİNDE SANAT Bozkırlının nazarında sabit olan şeyin faydası yoktur. O, her an harekete hazır olmalı, kolayca yer değiş-tirebilmelidir. Bu yüzden eski Türkler

Detaylı

Görsel İletişim Tasarımı Öğr.Gör. Elif Dastarlı

Görsel İletişim Tasarımı Öğr.Gör. Elif Dastarlı SANAT TARİHİ I Görsel İletişim Tasarımı Öğr.Gör. Elif Dastarlı Ege coğrafyası: - Ege dünyası M.Ö. 16. yüzyıldan M.Ö. 1200 e kadar Miken çağının etkisinde kalmıştır. - M.Ö. 1200-1050 yılları arası Batı

Detaylı

BATI ANADOLU KORE VE KUROSLARI

BATI ANADOLU KORE VE KUROSLARI BATI ANADOLU KORE VE KUROSLARI Kululu veya Palanga heykelleri gibi tekil örnekler göz ardı edilirse Anadolu da taş heykel yapımının İ.Ö. 6. yüzyıldan itibaren yaygınlaştığını söylemek mümkündür. Üretimin

Detaylı

STRATONIKEIA ANTİK KENTİ SU YAPILARI. Antik kent Muğla Milas yolu üzerindedir. Aşağıda görüldüğü gibi Helenistik kurulmuştur.

STRATONIKEIA ANTİK KENTİ SU YAPILARI. Antik kent Muğla Milas yolu üzerindedir. Aşağıda görüldüğü gibi Helenistik kurulmuştur. STRATONIKEIA ANTİK KENTİ SU YAPILARI Antik kent Muğla Milas yolu üzerindedir. Aşağıda görüldüğü gibi Helenistik kurulmuştur. 1 2 MİLAS MÜZE MÜDÜRÜ HALUK YALÇINKAYA TARAFINDAN YAZILMIŞ RAPOR Muğla, Yatağan

Detaylı

KRONOLOJİK İSLAM MİMARİSİ 2 SASANİLER-İSPANYA EMEVİLERİ-TULUNOĞULLARI

KRONOLOJİK İSLAM MİMARİSİ 2 SASANİLER-İSPANYA EMEVİLERİ-TULUNOĞULLARI KRONOLOJİK İSLAM MİMARİSİ 2 SASANİLER-İSPANYA EMEVİLERİ-TULUNOĞULLARI SASANİLER (226-651) Sasaniler daha sonra Emevi ve Abbasi Devletlerinin hüküm sürdüğü bölgenin doğudaki (çoğunlukla Irak) bölümüne hükmetmiştir.

Detaylı

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı. Anadolu Üniversitesi Yılı Side Kazısı Çalışmaları. (12 Temmuz-8 Eylül 2010)

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı. Anadolu Üniversitesi Yılı Side Kazısı Çalışmaları. (12 Temmuz-8 Eylül 2010) T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Anadolu Üniversitesi 2010 Yılı Side Kazısı Çalışmaları (12 Temmuz-8 Eylül 2010) Doç. Dr. Hüseyin Sabri Alanyalı T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Anadolu Üniversitesi RAPOR

Detaylı

CEDRUS The Journal of MCRI

CEDRUS The Journal of MCRI CEDRUS The Journal of MCRI cedrus.akdeniz.edu.tr Cedrus III (2015) 67-87 DOI: 10.13113/CEDRUS.2015011396 LAGİNA HEKATE KUTSAL ALANI GÜNEY PROPYLONU THE SOUTH PROPYLON TO THE SANCTUARY OF HECATE AT LAGINA

Detaylı

Kopuk ve Ayrışık Bir Bütün

Kopuk ve Ayrışık Bir Bütün 32 Kopuk ve Ayrışık Bir Bütün BAĞ YAĞLARI FABRİKASI YENİ YÖNETİM BİNASI, ÜRETİM TESİSLERİNİN YANINDA KENDİ ALANINI VE DÜZLEMİNİ TAYİN ETMEK AMACIYLA BİR ADA GİBİ KOPARMA VE AYRIŞTIRMA STRATEJİSİYLE KONUMLANDIRILIRKEN,

Detaylı

ANTİK DÖNEM SAĞLIK MERKEZLERİ

ANTİK DÖNEM SAĞLIK MERKEZLERİ İZMİR TİCARET ODASI ANTİK DÖNEM SAĞLIK MERKEZLERİ Hazırlayan: Ümit ÇİÇEK İZMİR, Nisan 2006 ANTİK DÖNEMDEKİ SAĞLIK MERKEZLERİ Asklepion, sağlık tanrısı Asklepios a adanan kutsal ve insanları tedavi etme

Detaylı

2011 YILI GÜLPINAR KAZILARI (32.YIL)

2011 YILI GÜLPINAR KAZILARI (32.YIL) 1 2011 YILI GÜLPINAR KAZILARI (32.YIL) Prof. Dr. Coşkun Özgünel 1 2011 yılı Gülpınar Kazıları, 06 Temmuz 15 Ekim 2011 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir. Başkanlığım altında yürütülen kazı çalışmaları,

Detaylı

Adıyaman'ın İsmi Nereden Geliyor?

Adıyaman'ın İsmi Nereden Geliyor? ADIYAMAN Adıyaman'ın İsmi Nereden Geliyor? Rivayete göre; Adıyaman şehrini doğu, batı ve güney yönlerinde derin vadiler çevirmiştir. Bu vadilerin yamaçları zengin meyve ağaçları ile kaplı olduğu gibi,

Detaylı