SAĞLIK YAPILARI ve LEED SERTİFİKASYONU

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "SAĞLIK YAPILARI ve LEED SERTİFİKASYONU"

Transkript

1 SAĞLIKTA SAĞLIK YAPILARI PANELİ SAĞLIK YAPILARI ve LEED SERTİFİKASYONU YARD. DOÇ. DR. GÖKÇE TUNA TAYGUN YTÜ MIMARLIK FAKÜLTESI MIMARLIK BÖLÜMÜ 28 KASIM 2013 Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Cem i Demiroğlu Oditoryumu

2 YAPI Yapı; kullanıcının gereksinmelerini gidermek üzere tasarlanmış ve üretilmiş bir yapma çevre dir. Kullanıcının temel gereksinmesi; yaşamını sağlıkla sürdürme, yapının asal amacı ise sağlıklı bir yaşam sunma dır. Yapı; kullanıcıların gereksinmelerini kendisini oluşturan yapı ürünlerinin özellikleri ile karşılamaktadır.

3 YAPI ÜRÜNÜ Gereç; yapı üretiminde temel üründür. Doğada her amaca uygun gereç bulunmaz ve çoğu kez gereç doğadaki biçimi ile yapıya girmez. Yapay süreçlerle çeşitli işlemlerden geçirilen doğal kaynaklar, amaca uygun ve birbirine göre daha çok bitirilmiş yapı ürünlerine dönüştürülür.

4 YAPI, YAPI ÜRÜNÜ ve ÇEVRE Yapı ürünleri; tasarım, hammadde edinimi, üretim, satış, yapıya uygulanma, kullanım kullanımın sona ermesi ile geri dönüşüm ya da yok edilme gibi süreçleri içine alan bir döngü boyunca çevre ile doğrudan ya da dolaylı bir etkileşim içerisindedir.

5 Bir Ürünün Yaşam Döngüsü Süreçleri, Süreçlerin Birbirleri ve Çevre ile İlişkileri

6 ÇEVRECİ YAPI Mimarlık ve yapı ürünü alanında en çok tartışılan konulardan biri olan çevreci yapı nın, kendisi ve ürünleri üretilirken, kullanılırken ve yok edilirken; en az kaynak (enerji, su, yapı ürünleri) tüketen, en az atık üreten, canlı sağlığını olumsuz etkilemeyen nitelikler göstermesi istenmektedir.

7 SAĞLIK YAPILARI Yapı, kullanıcısının gereksinimlerini giderecek özelliklerde üretilmemiş, başka bir anlatımla kullanıcının yapısına uygunluk göstermiyor ise, bu durum sağlık açısından bazı sorunlara neden olabilir. Sağlık sorunlarına çözüm bulmak için sağlık yapılarını kullanan hastalara ve hastalara hizmet veren tıbbi ve idari personele sağlıklı bir yapma çevre yaratmak bu anlamda önem kazanmaktadır.

8 YAPININ ÖMRÜ Yapının ömrü; Yapının üretimi; o o o Yapı ürünlerinin hammaddelerinin edinimi, Yapı ürünlerinin üretimi, Yapı ürünlerinin yapıya uygulanması, Yapının kullanımı; o o Yapının bakım ve onarımı, Yapının yeniden kullanımı, Yapının kullanım ömrünün bitmesi; o o Yapının terk edilmesi, Yapının yok edilmesi süreçlerinden oluşmaktadır.

9 YAŞAM DÖNGÜSÜ DEĞERLENDİRMESİ Yapıların ve yapı ürünlerinin; tüm yaşam ömrü ve döngüsü süreçlerinde tüm çevrelere olan olası etkilerinin değerlendirilmesi; Yaşam Döngüsü Değerlendirmesi (YDD) olarak tanımlanmaktadır.

10 YAPI DEĞERLENDİRME SERTİFİKALARI Yapıların çevresel açıdan değerlendirmesine yardımcı olan farklı kurumların oluşturduğu; Athena BEAM BREEAM Casbee DGNB Ecohomes Green Star LEED gibi araçlar bulunmaktadır.

11 GENELGE T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI İnşaat ve Onarım Dairesi Başkanlığı Sayı :B.10.0.İOD / Konu :Mevcut ve Yeni Yapılacak Sağlık Tesislerinde Uyulması Gereken Asgari Teknik Standartlar Genel/Madde Yatak ve üzeri tüm hastanelerde inşaat aşaması sırasında yüklenici firma tarafından bu binalara LEED SERTİFİKASI alınması zorunludur. İlk yayınlanma tarihi: Son güncelleme tarihi:

12 LEED 2009 v.3 Enerji ve Çevre Tasarımında Liderlik (LEED-Leadership in Energy and Environmental Design) uluslararası alanda tanınan bir yeşil bina sertifikasyon sistemidir. Çevre etiketi ve YDD yöntemlerini bir araya getirerek bir yapının yaşam döngüsünü inceleyen LEED; çevresel performansı değerlendirmek amacı ile The U. S. Green Building Council (USGBC)-Birleşmiş Milletler Yeşil Bina Konseyi tarafından oluşturulmuş bir programdır.

13 LEED 2009 v.3 LEED, yapı değerlendirmesini denetim listesi aracılığı ile yapmaktadır. Denetim listesi; yedi çevresel etki alanından oluşmaktadır. Bu etki alanları; Sürdürülebilir Arazi Su Verimliliği Enerji ve Atmosfer Malzeme ve Kaynaklar İç Ortam Kalitesi Tasarımda Yenilik Yerel Önem Sırası olarak tanımlanmıştır.

14 LEED 2009 v.3 Her alan, farklı puanlara sahip kredilerden oluşmaktadır. Kredilerden alınan puanlara göre sertifikasyon dereceleri LEED 2009 v.3 te; Yeşil değil 0-39 puan Sertifikalı puan Gümüş puan Altın puan Platin puan olarak gruplandırılmıştır.

15 LEED 2009 v.3 LEED in farklı yapı ve alanlar için değerlendirme ve sertifikalama sistemleri bulunmaktadır; LEED-NC (New Construction and Major Renovations) LEED-EB (Existing Buildings) LEED-EBOM (Existing Buildings Operations&Maintenance) LEED-CI (Commercial Interiors) LEED-CS (Core and Shell Projects) LEED-Retail LEED-Schools LEED-H (Homes) LEED-ND (Neighbourhood) LEED-Healthcare

16 LEED-Healthcare LEED Healthcare; sağlık hizmetlerinin sertifikalandırılması için performans standartlarının bir düzenlemesidir. Amaç; yapı tasarımında ve yapımında sağlıklı, dayanımlı, ekonomik ve çevresel uygulamaları desteklemektir.

17 SÜRDÜRÜLEBİLİR ARAZİ Kredi Kredi Açıklaması Puan SS Ön Koşul 1 İnşaat Kirliliğinin Önlenmesi Zorunlu SS Ön Koşul 2 Arazinin Çevresel Değerlendirilmesi Zorunlu SS Kredi 1 Arazi Seçimi 1 SS Kredi 2 Yapılaşma Yoğunluğu & Temel Hizmetlere Yakınlık 1 SS Kredi 3 Kirletilmiş Endüstriyel Alanların Islahı ve Tekrar Kullanımı 1 SS Kredi 4.1 Alternatif Ulaşım: Toplu Taşıma 3 SS Kredi 4.2 Alternatif Ulaşım: Bisiklet Parkı ve Soyunma Odaları 1 SS Kredi 4.3 Alternatif Ulaşım: Düşük Salımlı ve Yakıt Verimli Araçlar 1 SS Kredi 4.4 Alternatif Ulaşım: Otopark Kapasitesi 1 SS Kredi 5.1 Arazi Geliştirme: Doğal Yaşamı Koruma ve Yenileme 1 SS Kredi 5.2 Arazi Geliştirme: Açık Alanların Arttırılması 1 SS Kredi 6.1 Yağmur Suyu Tasarımı: Miktar Kontrolü 1 SS Kredi 6.2 Yağmur Suyu Tasarımı: Kalite Kontrolü 1 SS Kredi 7.1 Isı Adası Etkisi: Çatı Harici 1 SS Kredi 7.2 Isı Adası Etkisi: Çatı 1 SS Kredi 8 Işık Kirliliğinin Azaltılması 1 SS Kredi 9.1 Doğal Çevre ile Bağlantı: Hastalar, Çalışanlar ve Ziyaretçiler için Dinlenme Yerleri 1 SS Kredi 9.2 Doğal Çevre ile Bağlantı: Hastalar ve Çalışanlar için Doğrudan Dış Erişim 1

18 SU VERİMLİLİĞİ Kredi Kredi Açıklaması Puan WE Ön Koşul 1 Su Kullanımının Azaltılması Zorunlu WE Ön Koşul 2 Tıbbi Araçların Soğutulmasında İçilebilir Su Kullanımının Azaltılması Zorunlu WE Kredi 1 Su Etkin Peyzaj: İçilebilir Su Kullanımı ve Sulama Yapılmaması 1 WE Kredi 2 Su Kullanımının Azaltılması: Ölçüm ve Doğrulama 1-2 WE Kredi 3 Su Kullanımının Azaltılması 1-3 WE Kredi 4.1 Su Kullanımının Azaltılması: Yapı Donanımları (sterilizasyon, iklimlendirme sistemleri vb) WE Kredi 4.2 Su Kullanımının Azaltılması: Soğutma Kuleleri 1 WE Kredi 4.3 Su Kullanımının Azaltılması: Yiyecek Atık Sistemleri 1 1

19 ENERJİ ve ATMOSFER Kredi Kredi Açıklaması Puan EA Ön Koşul 1 Temel İşletmeye Alma Zorunlu EA Ön Koşul 2 Minimum Enerji Performansı Zorunlu EA Ön Koşul 3 Akışkanların Temel Yönetimi Zorunlu EA Kredi 1 Optimum Enerji Performansı 1-24 EA Kredi 2 Yenilenebilir Enerji 1-8 EA Kredi 3 Gelişmiş İşletmeye Alma 1-2 EA Kredi 4 Akışkanların Kapsamlı Yönetimi 1 EA Kredi 5 Ölçüm ve Doğrulama 2 EA Kredi 6 Yeşil Enerji 1 EA Kredi 7 Ürünlerin Yanması Sonucu Havaya Kirleticilerin Salınmasını Önleme 1

20 MALZEME ve KAYNAKLAR Kredi Kredi Açıklaması Puan MR Ön Koşul 1 Geri Dönüştürülebilen Atıkların Toplanması ve Depolanması Zorunlu MR Ön Koşul 2 PBT Kaynaklarının Azaltılması: Cıva Zorunlu MR Kredi 1.1 Bina Tekrar Kullanımı: Var olan Duvar, Döşeme ve Çatıyı Kullanmak 1-3 MR Kredi 1.2 Bina Tekrar Kullanımı : Yapı İçi Taşıyıcı Olmayan Elemanları Kullanmak 1 MR Kredi 2 İnşaat Atık Yönetimi 1-2 MR Kredi 3 Sürdürülebilir Malzemelerin ve Ürünlerin Kullanımı 1-4 MR Kredi 4.1 PBT Kaynaklarının Azaltılması: Aydınlatmalarda Cıva 1-2 MR Kredi 4.2 PBT Kaynaklarının Azaltılması: Kurşun, Kadmiyum ve Bakır 2 MR Kredi 5 Mobilya ve Tıbbi Donanımlar 1-2 MR Kredi 6 Kaynak Kullanımı : Esnek Tasarım 1 PBT: Persistent Bioaccumulative and Toxic Chemicals (Kalıcı Biyobirikimli ve Toksik Kimyasallar)

21 İÇ ORTAM KALİTESİ Kredi Kredi Açıklaması Puan IEQ Ön Koşul 1 En Düşük Yapı İçi Hava Niteliği Etkinliği Zorunlu IEQ Ön Koşul 2 Çevresel Sigara Dumanı Denetimi Zorunlu IEQ Ön Koşul 3 Zararlı Malzemelerin (asbest, cıva, kurşun vb) Taşınması ya da Kaplanması (sadece yenilemede) IEQ Kredi 1 Temiz Hava Girişinin İzlenmesi 1 IEQ Kredi 2 Akustik Çevre 1-2 IEQ Kredi 3.1 Yapımda Yapı İçi Hava Niteliği Yönetiminin Planlanması: Yapım Sürecinde 1 IEQ Kredi 3.1 Yapımda Yapı İçi Hava Niteliği Yönetiminin Planlanması: Yapı İşletmeye Alınmadan Önce 1 IEQ Kredi 4 Kirletici Salınımı Düşük Yapı Ürünleri 1-4 IEQ Kredi 5 İç Çevrede Kimyasal ve Kirletici Kaynaklarının Denetimi 1 IEQ Kredi 6.1 Sistemlerin Denetlenebilir Olması: Aydınlatma 1 IEQ Kredi 6.2 Sistemlerin Denetlenebilir Olması: Isıl konfor 1 IEQ Kredi 7 Isıl Konfor: Tasarım ve Doğrulama 1 IEQ Kredi 8.1 Günışığı ve Manzara: Günışığı 2 Zorunlu IEQ Kredi 8.2 Günışığı ve Manzara: Manzara 1-3

22 TASARIMDA YENİLİK Kredi Kredi Açıklaması Puan ID Ön Koşul 1 ID Kredi 1 Bütünleşik Proje Planlama ve Tasarım: Yeşil Tasarım ve Yapım Stratejilerinin Ekonomik Olarak Yürürlüğe Konması, Yapı Tasarım, Yapım ve İşletme Stratejilerinin İnsan Sağlığının Temel Ölçüt Olarak Belirtilmesi, Bütünleşik Proje Ekibinin Oluşturulması Tasarımda Yenilik: Tasarım Ekibinin ve Projelerin, LEED Tarafından Belirlenmemiş Yenilikler Yakalamasına Olanak Sağlaması ID Kredi 2 LEED Yetkili Profesyoneli 1 ID Kredi 3 Bütünleşik Proje Planlama ve Tasarım: Ön Koşul 1 deki Gereksinimlere ek olarak Tasarıma (Ön Tasar, Tasarım, Enerji ve Cephe Sistem Analizi ya da Tasarımı, Kesin Tasar ve Ayrıntı Projeleri, LEED Planlaması ve Yapım Yönetiminin Hazırlanması Zorunlu 1-4 1

23 YEREL ÖNEM SIRASI Kredi Kredi Açıklaması Puan RP Kredi 1 Coğrafi Belirli Çevresel Önceliklerin Her Kredide Teşvik Edilmesini Sağlamak 1-4

24 dinlediğiniz için teşekkür ederim yard. doç. dr. gökçe tuna taygun

LEED Yeşil Bina Sertifikasyonu ve Yeşil Bina Tasarım / İnşaat Süreci

LEED Yeşil Bina Sertifikasyonu ve Yeşil Bina Tasarım / İnşaat Süreci LEED Yeşil Bina Sertifikasyonu ve Yeşil Bina Tasarım / İnşaat Süreci Ömer Moltay, LEED AP BD+C, ASHRAE BEMP, CPMP 1 Yeşil Yapılar Neden Gerekli? Sürdürülebilirlik: Bügünün ihtiyaçlarının, gelecek nesillerin

Detaylı

ĐÇĐNDEKĐLER. Yeşil Binaların Amacı. Yeşil Binaların Avantajları. Sertifika Sistemleri. Jotun ve Yeşil. Jotun Yeşil Ürünler. Jotun Boya / Yeşil

ĐÇĐNDEKĐLER. Yeşil Binaların Amacı. Yeşil Binaların Avantajları. Sertifika Sistemleri. Jotun ve Yeşil. Jotun Yeşil Ürünler. Jotun Boya / Yeşil ĐÇĐNDEKĐLER Yeşil Binaların Amacı Yeşil Binaların Avantajları Sertifika Sistemleri Jotun ve Yeşil Jotun Yeşil Ürünler Yeşil Binalar da amaç nedir? Ticari binalar toplam tüketilen enerjinin %35 ini, elektrik

Detaylı

ENERJİ TASARRUFU VE ENERJİ ETKİNLİKLERİ YEŞİL BİNALAR M.ERDİNÇ VARLIBAŞ / CEO FORUM İSTANBUL 2023 E DOĞRU-IX / SWISSOTEL 21 MAYIS 2010

ENERJİ TASARRUFU VE ENERJİ ETKİNLİKLERİ YEŞİL BİNALAR M.ERDİNÇ VARLIBAŞ / CEO FORUM İSTANBUL 2023 E DOĞRU-IX / SWISSOTEL 21 MAYIS 2010 ENERJİ TASARRUFU VE ENERJİ ETKİNLİKLERİ YEŞİL BİNALAR M.ERDİNÇ VARLIBAŞ / CEO FORUM İSTANBUL 2023 E DOĞRU-IX / SWISSOTEL 21 MAYIS 2010 Gelecek kuşakların ihtiyaç duyacağı kaynakların varlığını ve kalitesini

Detaylı

MULTIPLAN Sürdürülebilir Sistemler Serisi LEED Sertifikasyonu

MULTIPLAN Sürdürülebilir Sistemler Serisi LEED Sertifikasyonu MULTIPLAN Sürdürülebilir Sistemler Serisi LEED Sertifikasyonu LEED-NC: Yeni Binalar LEED-EB: Mevcut Binalar LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) USGBC tarafından geliştirilen LEED ( Leadership

Detaylı

BİNA ENERJİ PERFORMANSI VE BÜTÜNLEŞİK BİNA TASARIM YAKLAŞIMI

BİNA ENERJİ PERFORMANSI VE BÜTÜNLEŞİK BİNA TASARIM YAKLAŞIMI BİNA ENERJİ PERFORMANSI VE BÜTÜNLEŞİK BİNA TASARIM YAKLAŞIMI Ekonomik çevresel ve toplumsal gereksinmelerin, gelecek kuşakların yaşam koşullarına zarar vermeden karşılanmasını hedefleyen bir dünya görüşü.

Detaylı

Ayşe Hasol ERKTİN Yeşil Projelerin Yönetimi 11 Nisan 2009, İstanbul

Ayşe Hasol ERKTİN Yeşil Projelerin Yönetimi 11 Nisan 2009, İstanbul Ayşe Hasol ERKTİN Yeşil Projelerin Yönetimi 11 Nisan 2009, İstanbul Yeşil Tasarım Buzdağı ğının n Tepesi Yeşil Projelerin YönetimiY Yeşil Tasarım Buzdağı ğının n Tepesi Buzdağının Tepesi: Yeşil Tasarım

Detaylı

D U M A N K A Y A İ N Ş A A T. Kurtköy Flex LEED UYGULAMALARI

D U M A N K A Y A İ N Ş A A T. Kurtköy Flex LEED UYGULAMALARI Kurtköy Flex LEED UYGULAMALARI Dumankaya Kurtköy Flex Konsept; Bölgede farklılık oluşturacak bir proje, Büyük lobi alanı, Toplantı odaları, Terasta yüzme havuzu, Fitness Center Kafe-Restoran Dumankaya

Detaylı

KENTSEL DÖNÜŞÜM ve SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK. Emre Ilıcalı

KENTSEL DÖNÜŞÜM ve SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK. Emre Ilıcalı KENTSEL DÖNÜŞÜM ve SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK Emre Ilıcalı ALTENSİS HAKKINDA Sürdürülebilirlik Yönetimi Kurumsal Sürdürülebilirlik Ürün Sürdürülebilirliği Çevre Dostu / Yeşil Binalar Enerji Yeşil Bina Sertifika

Detaylı

ÇEVRE DOSTU BİNALARDA ENERJİ VERİMLİLİĞİ VE ÖRNEK UYGULAMALAR Seda YÖNTEM / EKODENGE A.Ş.

ÇEVRE DOSTU BİNALARDA ENERJİ VERİMLİLİĞİ VE ÖRNEK UYGULAMALAR Seda YÖNTEM / EKODENGE A.Ş. ÇEVRE DOSTU BİNALARDA ENERJİ VERİMLİLİĞİ VE ÖRNEK UYGULAMALAR Seda YÖNTEM / EKODENGE A.Ş. Sağlıklı Fiziki Çevreler için Sürdürülebilirlik Esasları Binanın güneşe göre konumlandırılması ve şekillenmesi,

Detaylı

TÜRKİYE DE YEŞİL BİNA KAVRAMI ÖRNEK : GAZİANTEP EKOLOJİK BİNA

TÜRKİYE DE YEŞİL BİNA KAVRAMI ÖRNEK : GAZİANTEP EKOLOJİK BİNA TÜRKİYE DE YEŞİL BİNA KAVRAMI ÖRNEK : GAZİANTEP EKOLOJİK BİNA Seda MÜFTÜOĞLU GÜLEÇ Y.Mimar Yeşil Bina Uzmanı Ekolojik Kent Tasarım Şube Müdürü GAZİANTEP EKOLOJİK BİNA Proje Başlangıç Tarihi: 2012 Temmuz

Detaylı

Çevre Dostu Binalar. LEED ve BREEAM Sertifika Sistemleri. Emre Ilıcalı, LEED AP, BREEAM Assessor M. Serkan Emin, LEED AP, BEMP, CEM

Çevre Dostu Binalar. LEED ve BREEAM Sertifika Sistemleri. Emre Ilıcalı, LEED AP, BREEAM Assessor M. Serkan Emin, LEED AP, BEMP, CEM Çevre Dostu Binalar LEED ve BREEAM Sertifika Sistemleri Emre Ilıcalı, LEED AP, BREEAM Assessor M. Serkan Emin, LEED AP, BEMP, CEM Hizmetlerimiz Çevre Dostu Binalar - LEED Sertifikası Yönetimi - BREEAM

Detaylı

CARRIER ve ENERJİ VERİML

CARRIER ve ENERJİ VERİML Carrier HAP e20 programı ile yapılan enerji simülasyonlarında yılın 8.760 saatlik hava verileri kullanılarak gerçek bir saatlik enerji analizi gerçekleştirilir. Program, bina ısı akışını hesaplamak için

Detaylı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ÇEVRECİ ŞEHİRLERE DOĞRU Kadir DEMİRBOLAT İklim Değişikliği Dairesi Başkanı 7 Temmuz 2012, Gaziantep Çevreci Şehircilik; Yaşam kalitesi yüksek, Çevreye duyarlı, Tarihi ve kültürel

Detaylı

Çevre Dostu Binalar. LEED ve BREEAM Sertifika Sistemleri 06 / 11 / 2010

Çevre Dostu Binalar. LEED ve BREEAM Sertifika Sistemleri 06 / 11 / 2010 Çevre Dostu Binalar LEED ve BREEAM Sertifika Sistemleri 06 / 11 / 2010 Neden Sertifikalı Binalar? Tescilli Çevre Dostu Uluslararası Kabul Kurumsal Prestij Düşük İşletme Giderleri Yüksek Doluluk Oranı Yüksek

Detaylı

SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR DÜNYA İÇİN, ÇEVREYE DUYARLI PROJELER

SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR DÜNYA İÇİN, ÇEVREYE DUYARLI PROJELER SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR DÜNYA İÇİN, ÇEVREYE DUYARLI PROJELER Biz Alman Yapı olarak hem bugün hemde gelecek için tasarlanmış yüksek kaliteli yaşam alanları inşa ediyoruz ve projelerimizin altına imzamızı atmaktan

Detaylı

1. ULUSLARARASI ÇELİK ZİRVESİ SUNUMU

1. ULUSLARARASI ÇELİK ZİRVESİ SUNUMU 1. ULUSLARARASI ÇELİK ZİRVESİ SUNUMU Hazırlayan Akşan Grup Şirketler Yönetim Kurulu Başkanı Melih ŞİMŞEK İnşaat Mühendisi 2.000.000 m 2 lik tecrübesi ve Akkon çelik fabrikasında yıllık 25.000 ton üretim

Detaylı

LEED Belgeli Yeşil Binalar ve İç Mekan Kalitesinin İncelenmesi β. A Review of LEED Certificated Green Buildings and Indoor Environmental Quality

LEED Belgeli Yeşil Binalar ve İç Mekan Kalitesinin İncelenmesi β. A Review of LEED Certificated Green Buildings and Indoor Environmental Quality MAKÜ FEBED ISSN Online: 1309-2243 http://dergipark.ulakbim.gov.tr/makufebed Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi Özel Sayı 1: 18-28 (2016) The Journal of Graduate School of Natural

Detaylı

LEED PUANLAMA REHBERİ

LEED PUANLAMA REHBERİ LEED PUANLAMA REHBERİ SUNVIA Gün Işığı Tüpü Aydınlatma Sistemleri OCAK 2012 Makine Mühendisi M.Murat Gökkaya GİRİŞ LEED Yeşil Bina Derecelendirme Sistemi, gönüllülük esasına dayanan ve farklı amaçlarla

Detaylı

ürün SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞİ DANIŞMANLIK HİZMETLERİMİZ

ürün SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞİ DANIŞMANLIK HİZMETLERİMİZ ürün SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞİ DANIŞMANLIK HİZMETLERİMİZ 1 YEŞİL BİNA DANIŞMANLIĞI Yeşil Bina Danışmanlığı ile Yeşil Bina Danışmanlığı ile hizmet kapsamını genişletti. hizmet kapsamını genişletti. 2007 2011 2009

Detaylı

Türk Yapı Malzemeleri Çevresel Performans Veri Tabanı (TurCoMDat)

Türk Yapı Malzemeleri Çevresel Performans Veri Tabanı (TurCoMDat) Türk Yapı Malzemeleri Çevresel Performans Veri Tabanı (TurCoMDat) Yapı işlerinde çevresel etkilerin belirlenmesi ve hesaplanabilmesi ve bu sayede sürdürülebilir yapılara geçişi kolaylaştırmak amacıyla

Detaylı

4/5 6 7 8 9 10/14 15 İÇİNDEKİLER YEŞİL BİNA SERTİFİKA SİSTEMLERİ SERTİFİKA SİSTEMLERİNİN AMAÇLARI BİNALARIN ÇEVRESEL ETKİSİ LEED/BREEAM KRİTERLERİ

4/5 6 7 8 9 10/14 15 İÇİNDEKİLER YEŞİL BİNA SERTİFİKA SİSTEMLERİ SERTİFİKA SİSTEMLERİNİN AMAÇLARI BİNALARIN ÇEVRESEL ETKİSİ LEED/BREEAM KRİTERLERİ 4/5 6 7 8 9 10/14 15 İÇİNDEKİLER YEŞİL BİNA SERTİFİKA SİSTEMLERİ SERTİFİKA SİSTEMLERİNİN AMAÇLARI BİNALARIN ÇEVRESEL ETKİSİ LEED/BREEAM KRİTERLERİ ÇEVRE DOSTU ÜRÜN TALEBİ CEVREDOSTU.COM HAKKINDA CEVREDOSTU.COM

Detaylı

SÜRDÜRÜLEBİLİR İNŞAAT CE İngilizce. Lisans. Kısıtlı Seçmeli. Yard. Doç. Dr. Özgür Köylüoğlu DERS BİLGİLERİ

SÜRDÜRÜLEBİLİR İNŞAAT CE İngilizce. Lisans. Kısıtlı Seçmeli. Yard. Doç. Dr. Özgür Köylüoğlu DERS BİLGİLERİ DERS BİLGİLERİ Ders Kodu Yarıyıl T+U+L Saat Kredi AKTS SÜRDÜRÜLEBİLİR İNŞAAT CE 496 8 3+0+0 3 5 Ön KoĢul Dersleri Dersin Dili Dersin Seviyesi Dersin Türü İngilizce Lisans Kısıtlı Seçmeli Dersin Koordinatörü

Detaylı

Ataköy 7-8-9-10 Mah. 26A/1 Bakırköy, İstanbul T: +90 (212) 661 01 16 www.seleniumretro.com

Ataköy 7-8-9-10 Mah. 26A/1 Bakırköy, İstanbul T: +90 (212) 661 01 16 www.seleniumretro.com Ataköy 7-8-9-10 Mah. 26A/1 Bakırköy, İstanbul T: +90 (212) 661 01 16 www.seleniumretro.com Selenium Retro... Yeni Ataköy de Selenium Yaşam ve Ofis Kalitesi... A T A K Ö Y Selenium kalite algısında, yenilikçi

Detaylı

1 ÜRETİM VE ÜRETİM YÖNETİMİ

1 ÜRETİM VE ÜRETİM YÖNETİMİ İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ III Bölüm 1 ÜRETİM VE ÜRETİM YÖNETİMİ 13 1.1. Üretim, Üretim Yönetimi Kavramları ve Önemi 14 1.2. Üretim Yönetiminin Tarihisel Gelişimi 18 1.3. Üretim Yönetiminin Amaçları ve Fonksiyonları

Detaylı

Ataköy 7-8-9-10 Mah. 26A/1 Bakırköy, İstanbul T: +90 (212) 661 01 16 www.seleniumretro.com

Ataköy 7-8-9-10 Mah. 26A/1 Bakırköy, İstanbul T: +90 (212) 661 01 16 www.seleniumretro.com Ataköy 7-8-9-10 Mah. 26A/1 Bakırköy, İstanbul T: +90 (212) 661 01 16 www.seleniumretro.com Selenium Retro... Yeni Ataköy de Selenium Yaşam ve Ofis Kalitesi... A T A K Ö Y Selenium kalite algısında, yenilikçi

Detaylı

ÇEV 455 Tehlikeli Atık Yönetimi

ÇEV 455 Tehlikeli Atık Yönetimi ÇEV 455 Tehlikeli Atık Yönetimi (*) * Ders notları 12.10.2018 tarihinde güncellenmiştir. Dr. Öğr. Üyesi Özgür ZEYDAN http://cevre.beun.edu.tr/zeydan/ Kanunlar 1983: 2872 sayılı Çevre Kanunu 2006: 5491

Detaylı

Zeynep Gamze MERT Gülşen AKMAN Kocaeli Üniversitesi EKO- ENDÜSTRİYEL PARK KAPSAMINDA ENERJİ VERİMLİLİĞİ

Zeynep Gamze MERT Gülşen AKMAN Kocaeli Üniversitesi EKO- ENDÜSTRİYEL PARK KAPSAMINDA ENERJİ VERİMLİLİĞİ Zeynep Gamze MERT Gülşen AKMAN Kocaeli Üniversitesi EKO- ENDÜSTRİYEL PARK KAPSAMINDA ENERJİ VERİMLİLİĞİ DOĞAL ÇEVRİMLER Enerji Girdisi Atık yok Isı kaybı Yerkabuğun dan sağlanan malzeme Yerkabuğun a bırakılan

Detaylı

Ekodenge Mimarlık. Sürdürülebilirlik Vizyonunda Doğal Ortağınız ...

Ekodenge Mimarlık. Sürdürülebilirlik Vizyonunda Doğal Ortağınız ... Ekodenge Mimarlık... Sürdürülebilirlik Vizyonunda Doğal Ortağınız... Disiplinlerarası ekibi ve bütüncül yaklaşımıyla, masterplan, peyzaj tasarımı, mimari tasarım, iç mimari ve mobilya tasarımı gibi geniş

Detaylı

DENEYİM. Yenilik, Tekfen deneyimi ile birleşiyor.

DENEYİM. Yenilik, Tekfen deneyimi ile birleşiyor. DENEYİM. Yenilik, Tekfen deneyimi ile birleşiyor. Uluslararası standartlarda, sıra dışı ofis projelerine imza atan Tekfen Emlak Geliştirme, sektörün saygın ve güvenilir markalarından biri. Yatırım kararlarını

Detaylı

PUANLAMA REHBERİ. SUNVIA Gün Işığı Tüpü Aydınlatma Sistemleri OCAK 2012. www.formgroup.com. Form Endüstri Tesisleri Sanayi A.Ş.

PUANLAMA REHBERİ. SUNVIA Gün Işığı Tüpü Aydınlatma Sistemleri OCAK 2012. www.formgroup.com. Form Endüstri Tesisleri Sanayi A.Ş. PUANLAMA REHBERİ SUNVIA Gün Işığı Tüpü Aydınlatma Sistemleri OCAK 2012 GİRİŞ Yeşil Bina Derecelendirme Sistemi, gönüllülük esasına dayanan ve farklı amaçlarla kullanılan yapıların yeşil bina olabilmesi

Detaylı

EKOyapı Yeșil T il as T arım Buz Bu da d ğ a ı ğ n ı ı n n ı n T e T p e e p s e i

EKOyapı Yeșil T il as T arım Buz Bu da d ğ a ı ğ n ı ı n n ı n T e T p e e p s e i Yeșil Tasarım Buzdağının Tepesi Buzdağının Tepesi: Yeșil Tasarım geri dönüștürülebilir malzemedir Buzdağının altındakiler: Malzeme üretimi sırasında sağlık ve düșük enerji Minimum nakliye Zehirli salınımı

Detaylı

SİEMENS GEBZE TESİSLERİ YEŞİL BİNA

SİEMENS GEBZE TESİSLERİ YEŞİL BİNA 1091 SİEMENS GEBZE TESİSLERİ YEŞİL BİNA Cemil YAMAN GİRİŞ Siemens, Gebze Organize Sanayi Bölgesi nde ofis, üretim ve teshin merkezi olmak üzere toplam yaklaşık 35.000 m2 kapalı alan için inşaat çalışmalarını

Detaylı

AKARSU KÖPRÜLERİNDE EKOLOJİK TASARIM VE DOĞA ONARIMI

AKARSU KÖPRÜLERİNDE EKOLOJİK TASARIM VE DOĞA ONARIMI 3. KÖPRÜLER VİYADÜKLER SEMPOZYUMU TMMOB İNŞAAT MÜHENDİSLERİ ODASI BURSA ŞUBESİ 08-09-10 MAYIS 2015 AKARSU KÖPRÜLERİNDE EKOLOJİK TASARIM VE DOĞA ONARIMI H. Ülgen Yenil, Osman Uzun ve Şükran Şahin Sav Doğaya

Detaylı

Uygulanan Enerji Yönetimi

Uygulanan Enerji Yönetimi Türkiye de Uygulanan Enerji Yönetimi Programları İ.Yenal CEYLAN Makina Mühendisi Elektrik İşleri Etüt İdaresi Genel Müdürlüğü Türkiye de Uygulanan Enerji Yönetimi Programları A. 5627 Sayılı Enerji Verimliliği

Detaylı

YEŞĐL BĐNALARDA LEED SERTĐFĐKASI

YEŞĐL BĐNALARDA LEED SERTĐFĐKASI YEŞĐL BĐNALARDA LEED SERTĐFĐKASI V. BÖLÜM L E E D Enerji ve Çevre Tasarımında Öncülük (The Leadership in Energy and Environmental Design- LEED) Yeşil Bina Değerlendirme Sistemi, çevresel sürdürülebilir

Detaylı

YILDIZ ENERJİ EVİ. Yıldız Enerji Evi

YILDIZ ENERJİ EVİ. Yıldız Enerji Evi YILDIZ ENERJİ EVİ Yıldız Teknik Üniversitesi, Ülkemizde Temiz Enerji konusunda yapılan çalışmalara bir katkıda bulunarak Yıldız Enerji Evi ni Davutpaşa Yerleşkesi nde kurdu. Her gün enerjiye daha yüksek

Detaylı

İş Sağlığı ve Güvenliği Uygulamaları

İş Sağlığı ve Güvenliği Uygulamaları Eczacıbaşı Topluluğu nda Sürdürülebilirlik Yaklaşımı Çerçevesinde İş Sağlığı ve Güvenliği Uygulamaları ANIL SUGETİREN ECZACIBAŞI ORTAK SAĞLIK VE GÜVENLİK BİRİMİ YÖNETİM KURULU ÜYESİ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ

Detaylı

13. HAFTA MICROSOFT OFFICE POWERPOINT UYGULAMALARI -2

13. HAFTA MICROSOFT OFFICE POWERPOINT UYGULAMALARI -2 ANKARA ÜNİVERSİTESİ GAYRİMENKUL GELİŞTİRME VE YÖNETİMİ BÖLÜMÜ GGY 109 - BİLGİ TEKNOLOJİLERİ VE KULLANIMI DERSİ (DOÇ.DR. ARZUHAN BURCU GÜLTEKİN) 13. HAFTA MICROSOFT OFFICE POWERPOINT UYGULAMALARI -2 Dersin

Detaylı

OEKO-TEX Sürdürülebilir Üretimi

OEKO-TEX Sürdürülebilir Üretimi OEKO-TEX Sürdürülebilir Üretimi Genel bakış Tekstil pazarı Sorumlu işletme Yeşil Kimya Tedarik zinciri şeffaflığı Tedarik zinciri izlenebilirliği Sorunlar Kirlilik Zehirli ve tehlikeli kimyasallar Yetersiz

Detaylı

B BLOK ADANA NIN İLK LEED GOLD SERTİFİKALI İŞ VE ALIŞVERİŞ MERKEZİ C BLOK

B BLOK ADANA NIN İLK LEED GOLD SERTİFİKALI İŞ VE ALIŞVERİŞ MERKEZİ C BLOK bir yapısıdır. B BLOK ADANA NIN İLK LEED GOLD SERTİFİKALI İŞ VE ALIŞVERİŞ MERKEZİ CORE & SHELL PRE-CERTIFIED C BLOK A BLOK ALIŞVERİŞ MERKEZİ Sunar Nuri Çomu İş ve Alışveriş Merkezi, Adana Seyhan Merkez

Detaylı

BİNALARDA ENERJİ. HAZIRLAYAN: IĞDIR İL BAYINDIRLIK ve İSKAN MÜDÜRLÜĞÜ

BİNALARDA ENERJİ. HAZIRLAYAN: IĞDIR İL BAYINDIRLIK ve İSKAN MÜDÜRLÜĞÜ BİNALARDA ENERJİ PERFORMANSI HAZIRLAYAN: IĞDIR İL BAYINDIRLIK ve İSKAN MÜDÜRLÜĞÜ ENERJİ PERFORMANSI YÖNETMELİĞİ (05 Aralık 2008) Bu Yönetmeliğin amacı dış iklim şartlarını, iç mekan gereksinimlerini, mahalli

Detaylı

ATLAS INTERNATIONAL REFERRED JOURNAL ON SOCIAL SCIENCES ISSN: X

ATLAS INTERNATIONAL REFERRED JOURNAL ON SOCIAL SCIENCES ISSN: X ATLAS INTERNATIONAL REFERRED JOURNAL ON SOCIAL SCIENCES ISSN:2619-936X Article Arrival Date: 08.05.2018 Published Date:27.07.2018 2018 / July Vol 4, Issue:10 Pp:656-661 Disciplines: Areas of Social Studies

Detaylı

REKOR SATIŞ. Denizli 2 MİLYAR 878 MİLYON TL LİK İSTAN UL UN KAMPANYADAN BİNLERCE KİŞİ YARARLANDI RESTİ Lİ KONUTLARINDA SATIŞLAR DE AM EDİYOR

REKOR SATIŞ. Denizli 2 MİLYAR 878 MİLYON TL LİK İSTAN UL UN KAMPANYADAN BİNLERCE KİŞİ YARARLANDI RESTİ Lİ KONUTLARINDA SATIŞLAR DE AM EDİYOR emlak&konut S N S N S TÜRK E İSLAM ESERLERİ MÜ ESİ TÜRK İSLAM TARİ İNE IŞIK TUTUYOR KAMPANYADAN BİNLERCE KİŞİ YARARLANDI 2 MİLYAR 878 MİLYON TL LİK REKOR SATIŞ E E NİN TURİ M ENNETİ Denizli İSTAN UL UN

Detaylı

4. HAFTA MICROSOFT OFFICE WORD ŞEKİL UYGULAMALARI

4. HAFTA MICROSOFT OFFICE WORD ŞEKİL UYGULAMALARI ANKARA ÜNİVERSİTESİ GAYRİMENKUL GELİŞTİRME VE YÖNETİMİ BÖLÜMÜ GGY 109 - BİLGİ TEKNOLOJİLERİ VE KULLANIMI DERSİ (DOÇ.DR. ARZUHAN BURCU GÜLTEKİN) 4. HAFTA MICROSOFT OFFICE WORD ŞEKİL UYGULAMALARI Dersin

Detaylı

PROJE Akplaza İş Merkezi

PROJE Akplaza İş Merkezi PROJE Akplaza İş Merkezi Proje Adı* Akplaza İş Merkezi Proje Yeri* Piyalepaşa, İstanbul Proje Ofisi* Manço Mimarlık Tasarım Ekibi*: Aytaç Manço, Ali Manço Mimari Proje Ekibi: Zühtü Usta, Zeynep Ceren Erdinç,

Detaylı

Çevresel Etki Değerlendirmesi, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü

Çevresel Etki Değerlendirmesi, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü Çevresel Etki Değerlendirmesi, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü Çevre Denetimi Ani, planlı, birleşik denetimler ve izlemeler yapılmaktadır. 2872 sayılı Çevre Kanunu ve yönetmelikleri kapsamında Hava, Su,

Detaylı

sizi ve işinizi önemsiyoruz.

sizi ve işinizi önemsiyoruz. sizi ve işinizi önemsiyoruz. DOĞA İş Güvenliği Kimdir? İşyerlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği Kültürü nün oluşması, iş kazaları ve meslek hastalıklarının önlenmesi ve olumsuz etkilerinin azaltılması, çalışma

Detaylı

Küresel Isınma ile Mücadelede Kentlerin Rolü: Ulaşım ve Yapı Sektöründen Uluslararası Örnekler 12 Eylül 2014

Küresel Isınma ile Mücadelede Kentlerin Rolü: Ulaşım ve Yapı Sektöründen Uluslararası Örnekler 12 Eylül 2014 TÜRKİYE SAĞLIKLI KENTLER BİRLİĞİ 10. Yıl Kırşehir Konferansı Küresel Isınma ve Kentlerimizin Geleceği 10-11-12 Eylül 2014 Küresel Isınma ile Mücadelede Kentlerin Rolü: Ulaşım ve Yapı Sektöründen Uluslararası

Detaylı

Mimarlik, Biyoloji, Kimya ve Mühendislik

Mimarlik, Biyoloji, Kimya ve Mühendislik Leonardo da Vinci Transfer of Innovation Project 2011-1-TR1-LEO05-27987 KURUMSAL / BİREYSEL PROFİLLER Mimarlik, Biyoloji, Kimya ve Mühendislik www.eco-matrix.com Yazarlar (alfabetik sırayla): Bolkar Açıkkol

Detaylı

MALİYETİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER. Doç. Dr Elçin TAŞ

MALİYETİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER. Doç. Dr Elçin TAŞ MALİYETİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER Bina Maliyetinin Oluşumu MALİYET YOK ETME MALİYETİ KULLANIM MALİYETİ BİNA MAL. İLK YATIRIM MALİYETİ GERÇEKLEŞTİRME KULLANIM YOK ETME Alınan Kararların Maliyeti Etkileme Düzeyi

Detaylı

BIM VE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

BIM VE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK BIM VE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK Salih Ofluoğlu * ÖZET: Bu çalışma, kavramsal tasarımda sürdürülebilir mimari ilkeleri çerçevesinde, yapım öncesi, çevre ve kullanıcı konforu açısından bina performansını, BIM veri

Detaylı

Konya Sanayi Odası. Ocak 2013. Enis Behar Form Temiz Enerji enis.behar@formgroup.com twitter/enisbehar

Konya Sanayi Odası. Ocak 2013. Enis Behar Form Temiz Enerji enis.behar@formgroup.com twitter/enisbehar Konya Sanayi Odası Ocak 2013 Enis Behar Form Temiz Enerji enis.behar@formgroup.com twitter/enisbehar FORM TEMİZ ENERJİ FORM ŞİRKETLER GRUBU 6 farklı şirketten oluşmaktadır; İklimlendirme Cihazları Satışı

Detaylı

Türkiye Sürdürülebilir Enerji Finansmanı Programı

Türkiye Sürdürülebilir Enerji Finansmanı Programı Antalya 7 Mayıs 2015 Türkiye Sürdürülebilir Enerji Finansmanı Programı DESIGNED BY SUPPORTED BY IMPLEMENTED BY Özel Kredi Programı TurSEFF? Programın Yapısı 310M luk Fon ÜcretsizTeknik Destek Paketi KOBİ

Detaylı

KTO KARATAY ÜNİVERSİTESİ

KTO KARATAY ÜNİVERSİTESİ KTO KARATAY ÜNİVERSİTESİ Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Mimarlık Bölümü Bölüm/Program Dersi DERS TANIM BİLGİLERİ Dersin Adı Enerji Etkin Yapı Tasarımı Dersin Kodu Teori Uygulama Laboratuvar AKTS Kredisi

Detaylı

Beton Sürdürebilirlik Konseyi (CSC)- Kaynakların Sorumlu Kullanımı Belgelendirme Sistemi BETON VE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK: Beton, dünyada kullanılan en

Beton Sürdürebilirlik Konseyi (CSC)- Kaynakların Sorumlu Kullanımı Belgelendirme Sistemi BETON VE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK: Beton, dünyada kullanılan en Beton Sürdürebilirlik Konseyi (CSC)- Kaynakların Sorumlu Kullanımı Belgelendirme Sistemi BETON VE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK: Beton, dünyada kullanılan en yaygın yapı malzemesidir. Dolayısıyla betonun sürdürülebilir

Detaylı

ÇEVRE BOYUTLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ PROSEDÜRÜ

ÇEVRE BOYUTLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ PROSEDÜRÜ SAYFA NO 1/7 1. AMAÇ VE KAPSAM: Bu prosedürün amacı, TOTM nin faaliyetlerinin ve hizmetlerinin çevre güvenliği üzerinde gerçek veya potansiyel olarak önemli etkileri olabilecek çevresel boyutlarının (yönlerinin),

Detaylı

Dersin Amaçları Dersin İçeriği. Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci; Hafta Konu Ön Hazırlık Öğretme Metodu

Dersin Amaçları Dersin İçeriği. Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci; Hafta Konu Ön Hazırlık Öğretme Metodu Image not found http://bologna.konya.edu.tr/panel/images/pdflogo.png Ders Adı : YAPI BİLGİSİNE GİRİŞ Ders No : 0010120012 Teorik : 2 Pratik : 2 Kredi : 3 ECTS : 5 Ders Bilgileri Ders Türü - Seçiniz - Öğretim

Detaylı

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ, AB SÜRECİ VE ÇEVRE

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ, AB SÜRECİ VE ÇEVRE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ, AB SÜRECİ VE ÇEVRE Dr. Mustafa ŞAHİN Genel Müdür Yardımcısı 2. ULUSLARARASI İNŞAATTA KALİTE ZİRVESİ 2 Kasım 2010, istanbul SUNUM İÇERİĞİ İklim değişikliği AB Süreci Çevre Yönetimi AB

Detaylı

İş Sağlığı ve Güvenliği Haftası Seminerleri

İş Sağlığı ve Güvenliği Haftası Seminerleri İş Sağlığı ve Güvenliği Haftası Seminerleri CAVİT VARDARLILAR MESS Entegre Geri Kazanım ve Enerji A.Ş. 06.05.2013 MESS Istanbul Çevre ve İş Güvenliği Politikaları Benimsemiş olduğumuz Çevre, İş Sağlığı

Detaylı

Türkiye Sürdürülebilir Enerji Finansmanı Programı DESIGNED BY SUPPORTED BY IMPLEMENTED BY

Türkiye Sürdürülebilir Enerji Finansmanı Programı DESIGNED BY SUPPORTED BY IMPLEMENTED BY Türkiye Sürdürülebilir Enerji Finansmanı Programı DESIGNED BY SUPPORTED BY IMPLEMENTED BY Özel Kredi Programı TurSEFF? Programın Yapısı 240 Mio luk Fon ÜcretsizTeknik Destek Paketi KOBİ lerde EV ve YE

Detaylı

Acil Lambaları için Şarjedilebilir Piller Serisi

Acil Lambaları için Şarjedilebilir Piller Serisi Acil Lambaları için Şarjedilebilir Piller Serisi ARTS Energy, her uygulama türü için çeşitli pil aralıkları sunar. 40 C'de uygulamalar için, daha kompakt aydınlatma armatürleri için Ni-Cd teknolojisi (VNT

Detaylı

Abs tract: Key Words: Elk.Yük.Müh. Cemil YAMAN

Abs tract: Key Words: Elk.Yük.Müh. Cemil YAMAN cemil yaman:sablon 21.10.2010 15:03 Page 39 Siemens Gebze Tesisleri Yeşil Bina Elk.Yük.Müh. Cemil YAMAN ÖZET Siemens, Gebze Organize Sanayi Bölgesi nde ofis, üretim ve teshin merkezi olmak üzere toplam

Detaylı

Yeniden Yapılanma Süreci Dönüşüm Süreci

Yeniden Yapılanma Süreci Dönüşüm Süreci Yeniden Yapılanma Süreci 2010-2025 Dönüşüm Süreci 2025-2050 2025'te olmazsa olmazlar Geçiş dönemi kilit meseleleri Dönüşüm zamanının Başarı Dönüşüm ölçütleri zamanının Vizyon Herkese fırsat eşitliği sağlanarak

Detaylı

Doç. Dr. Emin Açıkkalp Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi

Doç. Dr. Emin Açıkkalp Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Doç. Dr. Emin Açıkkalp Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi PV/T teknolojisi Brezilya Florianopolis hava limanının görüntüsü. Bu hava limanının elektrik ihtiyacı binaya entegre PV/T panelleriyle karşılanmaktadır

Detaylı

A ALANI (RITM) İÇ MİMARLIKTA RESTORASYON MÜDAHALE DÖNÜŞÜM MODİFİKASYON Alanı

A ALANI (RITM) İÇ MİMARLIKTA RESTORASYON MÜDAHALE DÖNÜŞÜM MODİFİKASYON Alanı Anabilim Dalı Başkanı: Yrd.Doç.Dr. Zeynep TUNA ULTAV Program Kordinatorü: Yrd.Doç.Dr. Çiğdem ÇETINKAYA Araştırma Görevlisi: Araş.Gör. Selin KARAGÖZLER ALANLAR A ALANI (RITM) İÇ MİMARLIKTA RESTORASYON MÜDAHALE

Detaylı

KTO KARATAY ÜNİVERSİTESİ

KTO KARATAY ÜNİVERSİTESİ KTO KARATAY ÜNİVERSİTESİ Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Mimarlık Bölümü Bölüm/Program Dersi DERS TANIM BİLGİLERİ Dersin Adı Yapılarda Gürültü Kontrolü Dersin Kodu Teori Uygulama Laboratuvar AKTS Kredisi

Detaylı

Bina Sertifika Sistemleri

Bina Sertifika Sistemleri Bina Sertifika Sistemleri Rüksan Tuna Y. Mimar, BREEAM Değerlendiricisi Günümüzde hayli güncel olan bu konuda herkes aynı soruyu sormaktadır. Bina sertifika sistemleri nedir? Bu soruya kısaca şöyle cevap

Detaylı

Misyonumuz. Vizyonumuz

Misyonumuz. Vizyonumuz Temelleri 2001 yılında atılan PUSULA, son olarak 2007 yılında yeni ünvanıyla birlikte Çevre Teknolojileri, Arıtma Sistemleri ve Danışmanlık hizmet konularında son sürat faaliyetine devam etmektedir. PUSULA

Detaylı

FİNAL (11 TEMMUZ 2016)

FİNAL (11 TEMMUZ 2016) ÇEVRESEL VE SOSYAL EYLEM PLANI OKSUT ALTIN MADENİ, TURKİYE (PROJE) FİNAL (11 TEMMUZ 2016) PG1 Çevresel ve in ve Etkilerin Değerlendirilmesi ve Yönetimi 1.1 Projenin çevresel ve sosyal 1 performansı ve

Detaylı

Çankaya/Alacaatlı da Konut Yapısı Ada 1 Parsel ÇEVRESEL ETKİ DEĞERLENDİRME RAPORU

Çankaya/Alacaatlı da Konut Yapısı Ada 1 Parsel ÇEVRESEL ETKİ DEĞERLENDİRME RAPORU Çankaya Belediyesi 64451 Ada 1 parsel için hazırlanan 57490.82 m 2 inşaat alanına sahip konut projesi, Projenin Adı : 64451 / 1 de Konut Yapısı Yeri : Çankaya / Alacaatlı Parsel Alanı : 18190 m 2 Emsal

Detaylı

Sapa Building System, ilk kez BAU fuarında

Sapa Building System, ilk kez BAU fuarında 1/5 Sapa Building System, ilk kez BAU fuarında Sapa Building System, 14 19 Ocak 2013 tarihlerinde Münih te düzenlenecek BAU fuarına ilk kez katılacak. Sapa Building System, yapı çözümlerini sunup tanıtımını

Detaylı

BÜTÜNLEŞİK TASARIM BİNA ENERJİ VERİMLİLİĞİ YEŞİL BİNALAR

BÜTÜNLEŞİK TASARIM BİNA ENERJİ VERİMLİLİĞİ YEŞİL BİNALAR BÜTÜNLEŞİK TASARIM BİNA ENERJİ VERİMLİLİĞİ YEŞİL BİNALAR ENERJİ VERİMLİLİĞİNİ ARTIRMA POTANSİYELİMİZ! Binalarda enerjinin verimli kullanılmasını sağlayarak, ülke çapında enerji tüketimimizi yaşam konforumuzdan

Detaylı

Su Temini ve Atıksu Toplama Sistemlerinde Enerji Verimliliği Sevgi TOKGÖZ GÜNEŞ & Hasan SARPTAŞ TMMOB Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şubesi

Su Temini ve Atıksu Toplama Sistemlerinde Enerji Verimliliği Sevgi TOKGÖZ GÜNEŞ & Hasan SARPTAŞ TMMOB Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Su Temini ve Atıksu Toplama Sistemlerinde Enerji Verimliliği Sevgi TOKGÖZ GÜNEŞ & Hasan SARPTAŞ TMMOB Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şubesi İzmir Bölgesi Enerji Formu 7-8 Nisan 2017// İzmir Mimarlık Merkezi

Detaylı

Akıllı ve Çevreci Hastane Yatırımları

Akıllı ve Çevreci Hastane Yatırımları AKILLI VE ÇEVRECİ BİNA ÇÖZÜMLERİ HABERORTAK.com Mayıs 2015 Sayı: 02 Akıllı ve Çevreci Hastane Yatırımları Mimar Serter Karataban Danışman Cemil Yaman DANIŞMANDAN l CEMİL YAMAN 6 Biz Danışmanlar, Yatırımcıyı

Detaylı

ACTIVE Grubumuz zemin ve duvarlar için en üst kalite porselen seramik ve teknik seramik üretiminde ve satışında liderdir. Bu öncelikli durumu korumak ve güçlendirmek için, inşaat sektörünün yeni hassasiyetlerini

Detaylı

SAĞLIK VE KAMU BİNALARINDA ENERJİ VERİMLİLİĞİ SEMPOZYUMU

SAĞLIK VE KAMU BİNALARINDA ENERJİ VERİMLİLİĞİ SEMPOZYUMU SAĞLIK VE KAMU BİNALARINDA ENERJİ VERİMLİLİĞİ SEMPOZYUMU H Şubat 2015 26/27Meyra Palace Otel/Ankara 1 H Sempozyum Daveti Sağlık alanında enerjinin kullanımında tasarruf sağlamak ve enerji verimliliğine

Detaylı

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK Yönetimine Giriş Eğitimi

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK Yönetimine Giriş Eğitimi SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK Yönetimine Giriş Eğitimi İÇDAŞ A.Ş. Sürdürülebilirlik Yönetim Birimi Amaç ve İçerik Bu eğitim sunumu ile paydaşlarımıza Sürdürülebilirliği tanıtmak ve şirketimizin Sürdürülebilirlik alanında

Detaylı

YEŞİL BİNA SERTİFİKA SİSTEMLERİ: TÜRKİYE İÇİN BİR SİSTEM ÖNERİSİ GREEN BUILDING CERTIFICATION SYSTEMS: SUGGESTION OF A SYSTEM FOR TURKEY

YEŞİL BİNA SERTİFİKA SİSTEMLERİ: TÜRKİYE İÇİN BİR SİSTEM ÖNERİSİ GREEN BUILDING CERTIFICATION SYSTEMS: SUGGESTION OF A SYSTEM FOR TURKEY ANKARA - TURKIYE YEŞİL BİNA SERTİFİKA SİSTEMLERİ: TÜRKİYE İÇİN BİR SİSTEM ÖNERİSİ GREEN BUILDING CERTIFICATION SYSTEMS: SUGGESTION OF A SYSTEM FOR TURKEY Doç. Dr. A. Burcu GÜLTEKİNa * ve Burçak BULUT b

Detaylı

2872 Sayılı Çevre Kanunu

2872 Sayılı Çevre Kanunu TÜRK ÇEVRE MEVZUATI 1. YATAY MEVZUAT (4 adet Uluslararası Sözlesme, 6 adet Kanun, 4 adet Yönetmelik, 2 adet Teblig, 3 adet Genelge, 1adet Talimat ve 7 adet Bakanlar Kurulu Kararı) 2. ATIK YÖNETM (2 adet

Detaylı

Binalarda Enerji Verimliliği Konusundaki Yönetmelikler (BEP) ve BEP Yönetmeliği Kapsamında Yetkilendirme ve Denetleme

Binalarda Enerji Verimliliği Konusundaki Yönetmelikler (BEP) ve BEP Yönetmeliği Kapsamında Yetkilendirme ve Denetleme Binalarda Enerji Verimliliği Konusundaki Yönetmelikler (BEP) ve BEP Yönetmeliği Kapsamında Yetkilendirme ve Denetleme Samet YILANCI Çevre ve Şehircilik Uzman Yardımcısı Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüğü

Detaylı

STRÜKTÜR ÇÖZÜMLEME. Doç. Dr. ALİ KOÇAK

STRÜKTÜR ÇÖZÜMLEME. Doç. Dr. ALİ KOÇAK STRÜKTÜR ÇÖZÜMLEME Doç. Dr. ALİ KOÇAK YAPI Tüm canlıların beslenme barınma ve diğer doğal gereksinimlerini sağlamak için çeşitli yapı gereç ve yapım teknikleriyle oluşturulan yeryüzü yeraltı ve sualtı

Detaylı

EKLER. EK 12UY0106-4/A1-2: Yeterlilik Biriminin Ölçme ve Değerlendirmesinde Kullanılacak Kontrol Listesi

EKLER. EK 12UY0106-4/A1-2: Yeterlilik Biriminin Ölçme ve Değerlendirmesinde Kullanılacak Kontrol Listesi Yayın Tarihi: 26/12/2012 Rev. :01 EKLER EK 12UY0106-4/A1-1: nin Kazandırılması için Tavsiye Edilen Eğitime İlişkin Bilgiler Bu birimin kazandırılması için aşağıda tanımlanan içeriğe sahip bir eğitim programının

Detaylı

A ALANI (RITM) İÇ MİMARLIKTA RESTORASYON MÜDAHALE DÖNÜŞÜM MODİFİKASYON Alanı

A ALANI (RITM) İÇ MİMARLIKTA RESTORASYON MÜDAHALE DÖNÜŞÜM MODİFİKASYON Alanı Anabilim Dalı Başkanı: Doç. Dr. Zeynep TUNA ULTAV Program Kordinatorü: Dr. Öğr. Üyesi Çiğdem ÇETINKAYA Araştırma Görevlisi: Araş. Gör. Selin KARAGÖZLER ALANLAR A (RITM) İÇ MİMARLIKTA RESTORASYON MÜDAHALE

Detaylı

GİRİŞ VE EÇİ PROJESİ TANITIM (EÇİ AB MEVZUATI VE ÜLKEMİZDEKİ DURUM) Yrd. Doç. Dr. AHMET AYGÜN /09 /2016 ANKARA

GİRİŞ VE EÇİ PROJESİ TANITIM (EÇİ AB MEVZUATI VE ÜLKEMİZDEKİ DURUM) Yrd. Doç. Dr. AHMET AYGÜN /09 /2016 ANKARA GİRİŞ VE EÇİ PROJESİ TANITIM (EÇİ AB MEVZUATI VE ÜLKEMİZDEKİ DURUM) Yrd. Doç. Dr. AHMET AYGÜN 28-29 /09 /2016 ANKARA Projenin Yürütücü Kuruluşu : T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel

Detaylı

Temiz Üretim Süreçlerine Geçişte Hibe Programlarının KOBİ lere Katkısı. Ertuğrul Ayrancı Doğu Marmara Kalkınma Ajansı 07.10.2015

Temiz Üretim Süreçlerine Geçişte Hibe Programlarının KOBİ lere Katkısı. Ertuğrul Ayrancı Doğu Marmara Kalkınma Ajansı 07.10.2015 Temiz Üretim Süreçlerine Geçişte Hibe Programlarının KOBİ lere Katkısı Ertuğrul Ayrancı Doğu Marmara Kalkınma Ajansı 07.10.2015 KOBİ lere Yönelik Destekler -Kalkınma Ajansları -KOSGEB -TÜBİTAK -Bilim Sanayi

Detaylı

Salon Yapıları (MMR 315) Ders Detayları

Salon Yapıları (MMR 315) Ders Detayları Salon Yapıları (MMR 315) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Salon Yapıları MMR 315 Seçmeli 1 2 0 2 3 Ön Koşul Ders(ler)i Dersin Dili Dersin Türü

Detaylı

Minamata Sözleşmesi Türkiye de Ön Değerlendirme Projesi. Bursev DOĞAN ARTUKOĞLU Ankara

Minamata Sözleşmesi Türkiye de Ön Değerlendirme Projesi. Bursev DOĞAN ARTUKOĞLU Ankara Minamata Sözleşmesi Türkiye de Ön Değerlendirme Projesi Bursev DOĞAN ARTUKOĞLU 13.09.2017 Ankara Sunum İçeriği Minamata Sözleşmesi Türkiye de Mevcut Durum Cıvaya İlişkin Ön Değerlendirme Projesi Yürütülecek

Detaylı

10 yıla varan rakipsiz yerel tecrübe ve birikimin global teknoloji ve düşünce ile birleşmesi

10 yıla varan rakipsiz yerel tecrübe ve birikimin global teknoloji ve düşünce ile birleşmesi HAKKIMIZDA Yerel tecrübe, sektörel birikim, ilk kurumsal yapı... 10 yıla varan rakipsiz yerel tecrübe ve birikimin global teknoloji ve düşünce ile birleşmesi Uluslararası alanda halen kullanılan başlıca

Detaylı

PROF. DR. AYŞE BALANLI YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ

PROF. DR. AYŞE BALANLI YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ PROF. DR. AYŞE BALANLI YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ 28 Kasım 2013 Yapı kullanıcılarının gereksinmelerini gidermek üzere tasarlanmış ve üretilmiş yapma bir çevredir. Kullanıcının temel gereksinmesi yaşamını

Detaylı

SANAYİ TESİSLERİNDE KASITSIZ ÜRETİM SONUCU OLUŞAN KOK LARIN ATMOSFERE VERİLMESİNİN KONTROLÜNE İLİŞKİN MEVZUAT VE ÇALIŞMALAR

SANAYİ TESİSLERİNDE KASITSIZ ÜRETİM SONUCU OLUŞAN KOK LARIN ATMOSFERE VERİLMESİNİN KONTROLÜNE İLİŞKİN MEVZUAT VE ÇALIŞMALAR SANAYİ TESİSLERİNDE KASITSIZ ÜRETİM SONUCU OLUŞAN KOK LARIN ATMOSFERE VERİLMESİNİN KONTROLÜNE İLİŞKİN MEVZUAT VE ÇALIŞMALAR Aralık 2016 GENEL MEVZUAT H AV A K A L İ T E S İ N İ N K O R U N M A S I Y Ö

Detaylı

ENERJİ VERİMLİLİĞİ MEVZUATI VE KOJENERASYONUN YERİ

ENERJİ VERİMLİLİĞİ MEVZUATI VE KOJENERASYONUN YERİ ENERJİ VERİMLİLİĞİ MEVZUATI VE KOJENERASYONUN YERİ enveripab Bilinçlendirme Semineri (Marmara Üniversitesi) 12 Kasım 2008 A. Yıldırım TÜRKEL ENKO Birleşik Enerji Sistemleri ENERJİ VERİMLİLİĞİ KANUNU Kanun

Detaylı

Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı. Gaziantep 2014

Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı. Gaziantep 2014 Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı Gaziantep 2014 It is a general warming effect felt on Earth s surface, produced by greenhouse gases. Küresel ısınma nedir? Atmosfere verilen gazların sera etkisi

Detaylı

Daha İyi Bir Gelecek İçin Enerji Verimliliği

Daha İyi Bir Gelecek İçin Enerji Verimliliği Daha İyi Bir Gelecek İçin Enerji Verimliliği www.knaufinsulation.com.tr Daha İyi Bir Gelecek İçin... Hepimiz biliyoruz ki, üzerinde yaşamımızı sürdürebileceğimiz tek bir dünya var. Ancak, dünyamızı, dolayısıyla

Detaylı

Enerji Etkin Yapı Tasarımı I (MMR 371) Ders Detayları

Enerji Etkin Yapı Tasarımı I (MMR 371) Ders Detayları Enerji Etkin Yapı Tasarımı I (MMR 371) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Enerji Etkin Yapı Tasarımı I MMR 371 Seçmeli 1 2 0 2 3 Ön Koşul Ders(ler)i

Detaylı

Orta Doğu Teknik Üniversitesi Kampüsünde Sürdürülebilir Su Yönetimi ve Su-Enerji İlişkisi. Melike Kiraz. Çevre Mühendisliği, ODTÜ.

Orta Doğu Teknik Üniversitesi Kampüsünde Sürdürülebilir Su Yönetimi ve Su-Enerji İlişkisi. Melike Kiraz. Çevre Mühendisliği, ODTÜ. Orta Doğu Teknik Üniversitesi Kampüsünde Sürdürülebilir Su Yönetimi ve Su-Enerji İlişkisi Melike Kiraz Çevre Mühendisliği, ODTÜ 19 Ekim 2016 6. Türk-Alman Su İşbirliği Günleri 18-20 Ekim 2016 Mersin Amaç

Detaylı

HAVA KİRLİLİĞİ KONTROLÜNDE BİLGİ YÖNETİMİ: PERFORMANS GÖSTERGELERİ YAKLAŞIMI

HAVA KİRLİLİĞİ KONTROLÜNDE BİLGİ YÖNETİMİ: PERFORMANS GÖSTERGELERİ YAKLAŞIMI HAVA KİRLİLİĞİ KONTROLÜNDE BİLGİ YÖNETİMİ: PERFORMANS GÖSTERGELERİ YAKLAŞIMI A. Teoman SANALAN, Kerime SARIOĞLU ÇED, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü Çevre Envanteri ve Bilgi Yönetimi Dairesi Başkanlığı

Detaylı

Endüstriyel Uygulamalarda Enerji Verimliliği ve Kompanzasyon Çözümleri. Yiğit Özşahin

Endüstriyel Uygulamalarda Enerji Verimliliği ve Kompanzasyon Çözümleri. Yiğit Özşahin Endüstriyel Uygulamalarda Enerji Verimliliği ve Kompanzasyon Çözümleri 2015 Yiğit Özşahin İçerik Entes Elektronik Enerji verimliliği nedir? Neden enerjiyi verimli kullanmalıyız? Enerji verimliliği için

Detaylı

TABİAT VARLIKLARINI KORUMA GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ENERJİ VE ÇEVRE POLİTİKALARI AÇISINDAN RESLER VE KORUNAN ALANLAR. Osman İYİMAYA Genel Müdür

TABİAT VARLIKLARINI KORUMA GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ENERJİ VE ÇEVRE POLİTİKALARI AÇISINDAN RESLER VE KORUNAN ALANLAR. Osman İYİMAYA Genel Müdür TABİAT VARLIKLARINI KORUMA GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ENERJİ VE ÇEVRE POLİTİKALARI AÇISINDAN RESLER VE KORUNAN ALANLAR Osman İYİMAYA Genel Müdür Enerji hayatımızın vazgeçilmez bir parçası olarak başta sanayi, teknoloji,

Detaylı

İç Kontrol Uzmanı Pozisyonu İçin Doğru Kriterlere Sahip Olduğunuzdan Emin misiniz?

İç Kontrol Uzmanı Pozisyonu İçin Doğru Kriterlere Sahip Olduğunuzdan Emin misiniz? Türkiye nin en popüler iş arama ve işe alma platformları olan yenibiriş.com da 1500, kariyer.net te ise 2000 e yakın İç Kontrol başlıklı ilan bulunmaktadır. İç Kontrol Uzmanı Pozisyonu İçin Doğru Kriterlere

Detaylı