4. Gizliyazı Yöntemleri ve Uygulamaları

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "4. Gizliyazı Yöntemleri ve Uygulamaları"

Transkript

1 4. Gizliyazı Yöntemleri ve Uygulamaları

2 Sayısal Görüntülerde Gizliyazı Bir görüntü (resim, imge), f(x,y) şeklinde ifade edilebilecek olan 2 boyutlu bir fonksiyon olup, (x,y) koordinatına karşılık gelen değer gri seviye ya da ışık yoğunluğu (intensity) olarak adlandırılır. Burada ifade edilen x, y ve gri ton değerinin sonlu ve ayrık değerler olması durumunda ilgili görüntüye sayısal görüntü adı verilir. Sonlu sayıdan oluşan ayrık değerlerin her biri ilgili görüntünün bir elemanı olup piksel (picture element) olarak adlandırılır. Renkli görüntülerde ise Kırmızı (Red: R), Yeşil (Green: G) ve Mavi (Blue: B) olmak üzere 3 ayrı kanalın birleşimi ile renkler elde edilir ve her bir kanalın sayısal değeri 8 bit resimler için aralığında değişen bir değer alır (Şekil 1).

3 Her renk kanalı için toplam 256 (28) farklı ton elde edilebildiğinden renkli bir görüntü için = farklı renk tonu elde edilir. İşte bu noktada, piksel değerlerinde İGS nin fark edemeyeceği farklılıklar oluşturularak gömü verisinin piksel değerlerine gizlenmesi amaçlanır. Şekil 1. Renkli sayısal görüntülerin genel yapısı

4 Bit/Piksel Uzayı Temelli Yöntemler Piksel uzayında ortaya konulan gizliyazı yaklaşımlarının en başında En Küçük Değerlikli Bitler (LSB) yöntemi gelmektedir. Kimi kaynaklarda özellikle frekans uzayı temelli damgalama yöntemlerinin uygulanmasında da kullanıldığından damgalama ile ilgili takip eden bölümlerinde bu yönteme ilişkin uygulama örnekleri verilmektedir. Bu kapsamda piksel değerlerine veri gizlenmesini sağlayan R-Ağırlık Tabanlı Kodlama tekniği örneklendirilecektir

5 Bu yöntem renkli görüntülerde yer alan her bir piksele 1 karakter (8 bit) gizleyebilecek kapasiteye sahiptir ve bunun oldukça yüksek bir kapasite değeri olduğu söylenebilir. Öncelikle bir imgenin ilk pikselini örtü pikseli olarak ele aldığımızı ve ilgili pikselin sayısal değerlerinin RGB(180, 66, 132) olduğunu varsayalım. Bu değerler dikkate alındığında, renk kanallarının sırasıyla R=180, G=66, B=132 şeklinde olduğu söylenebilir. R-Ağırlık Tabanlı kodlama yönteminin renkli bir piksele bir karakter gizleyebildiği bilgisinden hareketle, ilgili piksele y harfinin gizleneceğini varsayalım. Bu harfin ASCII kod tablosundaki sayısal karşılığı 121 dir ve bu değer gizleme işlemlerinde temel referans olarak kullanılacaktır.

6 Tablo 1 de de görüldüğü üzere öncelikle R kanalının değeri ikili sistemde ifade edilir. G ve B kanallarına ait değerlerin ise birler hanesi sıfırlanır. Üçüncü aşamada, R kanalının en küçük değerlikli bitine gömü verisinin yüzler basamağındaki sayı (verilen örnek için 1) eklenir, G kanalının ikinci aşamada elde edilen değerine, gömü verisinin onlar hanesindeki sayının (verilen örnek için 2) 10 a tümleyeni eklenir. Benzer şekilde B kanalının değerine ise, gömü verisinin birler basamağındaki sayının (verilen örnek için 1) 10 a tümleyeni eklenir. Nihai aşamada ise yine Tablo 1 de ifade edilen 4. aşamada da görüldüğü üzere, örtülü verinin RGB değerleri (181, 68, 139) şeklinde elde edilmiş olur. Tablo 1. R-Ağırlık Tabanlı Kodlama tekniğinin gömü verisini gizleme aşamaları.

7 Nihai aşamada ilgili piksel ile gömü verisi olan y karakteri gizlendikten sonra elde edilen örtülü pikselin görünümü Şekil 2 de görülmektedir. Örtü pikselinin ve örtülü pikselin oldukça fazla büyütülerek gösterilmesi durumunda dahi fark sezilemezken, büyük bir resimde farklılıkları algılamak neredeyse imkansızdır. Şekil 2. Örtü pikseli (a) ve R-Ağırlık Tabanlı Kodlama tekniği ile içerisine y karakteri gizlenmiş versiyonuna (b) ait görünüm.

8 Gömü verisinin elde edilmesi sürecinde ise Tablo 2 de görülen aşamalar uygulanır. R değerinin son iki biti onluk tabana çevrilir, G ve B kanallarına ait değerlerin birler basamağının 10 a tümleyeni tespit edilir. Sırasıyla R, G ve B değerlerinden elde edilen gömü verisi değerleri birleştirilerek elde edilen sayının ASCII kod tablosundaki karşılığı gömü verisi olarak elde edilmiş olur. Tablo 2. Gömü verisinin örtülü pikselden çıkartılması aşamaları.

9 İlgili yöntem ile kodlanmış olan örnek bir imgenin ilk ve son görünümü Şekil 3 te görülmektedir. Özetlenen yöntemin uygulanması durumunda orijinal imgenin ortadan kaldırılması ilerleyen zamanlarda karşılaştırma yapılmasının önüne geçilmesi için önemli bir önlem olacaktır. Bununla birlikte steganaliz çalışmalarında sıradışı istatistiksel durumların ortaya çıkması ihtimali dikkate alınarak ve kapasite/bozulma ilişkisi gözetilerek veri gizlenmesi en doğru yaklaşım olacaktır.

10 (a) Şekil 3. Örtü imgesi (a) ve R-Ağırlık tabanlı kodlama yöntemi ile içerisine veri gizlenmiş versiyonuna (b) ait görünümler. (b) Piksel uzayında geliştirilmiş ve literatüre sunulmuş olan oldukça fazla sayıda yöntem mevcuttur. Yukarıdaki örnekte de verildiği üzere, mevzubahis yöntemler direk piksel değerlerini muhatap alarak, ilgili piksel değerlerini değiştirme ilkesi ile geliştirilirler.

11 Frekans Uzayı Temelli Yöntemler Çeşitli matematiksel yöntemler kullanılarak piksel değerlerinin frekans uzayında ifade edilmesi felsefesinden hareketle gerçekleştirilen dönüşümler (DCT, DFT, DWT, vb.) özellikle görüntülerin sıkıştırılması süreçlerinde kullanıldığından, ilgili süreçler esnasında gizliyazı yaklaşımlarının da uygulanabilmesi için yöntemler geliştirilmiş ve literatüre sunulmuştur. Frekans uzayı temelli gizliyazı yaklaşımlarının başında Ayrık Kosinüs Dönüşümünü (DCT) referans alan yöntemler gelmektedir. Bu dönüşüm karmaşık bir sinyalin anlamlı kosinüs sinyallerinin toplamı şekilde ifade edilmesini sağlayarak, müdahale edilecek bileşenlerin sinyalden ayrıştırılabilmesini sağlamaktadır. Günlük hayattan örnek verilecek olursa, 376 TL lik bir miktar para ayrıştırılacak olursa; şeklinde ifade edilebilir. Bu durumda 200 TL lik banknot için ilgili para sinyalinin alçak frekans bileşeni, 5 ve 1 TL için yüksek frekans bileşeni, diğerleri için de orta frekans bileşeni denilebilir.

12 Bu noktada gömü verisi bilgisinin alçak frekans bileşenine gizlenmesi durumunda oluşacak yeni değer, referans sinyalden çok fazla uzaklaşma (görüntünün çok bozulması) anlamına geleceğinden, orta ve yüksek frekans bileşenleri kullanılarak gizliyazı yöntemleri geliştirilir. Yüksek frekans bileşenleri görüntüde çoğu zaman gereksiz detayları ifade ettiğinden sıkıştırma ve atakların ilk muhatap olduğu değerler olacağından ve dayanıklılık şartını sağlamadığından, bu bileşenler damgalama uygulamalarında kullanılmamaktadır (Şekil 4). Ancak gizliyazı uygulamalarının temel motivasyonu ataklar olmayıp, üçüncü kişilerin istatistiksel olarak gömü verisi varlığını tespit edip/edemeyecekleri hususudur. Bu bilgilerden hareketle özellikle DCT katsayılarının LSB değerlerinin değiştirilmesi temelinde yöntemler geliştirilmiştir (Patel ve Dave, 2012; Kaur ve Kochhar, 2012).

13 (a) (b) Şekil 4. DCT bileşenleri (a) 8 8 bloğun DCT tablosu (b).

14 Literatürde DCT kullanılarak geliştirilen gizliyazı yöntemlerin en büyük avantajı, JPEG kuantalama tablosunun İGS ye uygun yapıda olması ve DCT nin yalnızca kosinüs terimlerini kullanmasından dolayı kompleks bileşenler içermemesidir. LSB yöntemi kullanarak DCT temelli gizliyazı yaklaşımlarına ek olarak, özellikle orta ve yüksek frekans bileşenlerine odaklanan farklı yöntemler literatürde rahatlıkla ulaşılabilen kaynaklar arasında yer almaktadır (Chang ve diğ. 2005; Danti ve Acharya, 2010; Kumar, 2010; Jokay ve Moravcik, 2010; Singh ve Siddiqui, 2012; Amin ve diğ., 2014). Aynı zamanda, DFT ve DWT temelli gizliyazı uygulamaları da bulunmaktadır; detaylı bilgi için ilgili referanslar; Ramkumar ve diğ., 1999; Song ve diğ., 2002; Huang ve Chang, 2011; Nag ve diğ., 2011; Soria ve diğ., 2012; Singh ve diğ., 2013; Agarwal ve diğ., 2013; Tivari ve diğ., 2014.

15 Piksel uzayı temelli yöntemler ile frekans uzayı temelli gizliyazı yöntemlerinin faklı özellikler açısından kıyaslanması Tablo 3 te verilmektedir. Mevcut durum analizinin ardından hangi temelde yöntem geliştirileceğine karar verilmesi noktasında, karar bilgi güvenliği ihtiyacı duyan kişinin kendisine bırakılmaktadır. Tablo 3. Piksel uzayı ve frekans uzayı temelli gizliyazı yöntemlerinin farklı özellikler açısından karşılaştırılması.

16 Geri Dönüştürülebilir Yöntemler Literatürde gerçekleştirilen gizliyazı yöntemlerinin ilgi çeken ve enteresan bulunan yapıdaki algoritmalarına örnek vermek gerekirse; geri dönüştürülebilir (reversible) yöntemlerin bu kategoride olduğu rahatlıkla söylenebilir. Bu tip yöntemlerde temel amaç, örtü dosyasına gömü verisi gizlendikten sonra oluşan örtülü veriden hem gömü verisini hem de örtü dosyasını ilk haline uygun olarak elde etmektir. Klasik yöntemlerde ise bu durumun tam tersine, sadece gömü verisinin elde edilmesi amaçlanmakta, taşıyıcıya ne olduğu önemsenmemektedir. Geri dönüştürülebilir yöntemlerin genel blok şeması.

17 Histogram, sayısal bir resim içerisinde her renk değerinden kaç adet olduğunu gösteren grafiktir. Bu grafiğe bakılarak resmin parlaklık durumu ya da tonları hakkında bilgi sahibi olunabilir. Resimler günün değişik zamanlarında çekildiğinde farklı gri parlaklık/kontrast değerlerine sahip olurlar. Kapalı havalarda veya ışığın kısıtlı olduğu ortamlarda çekilen resimler koyu gri tonlarda iken güneş ışığına maruz kalan resimler yüksek parlaklığa sahiptir. Özellikle geceleri güvenlik kameralarından alınan görüntülerde histogram eğrisi karanlık ortamların çokluğu nedeniyle düzgün olmayacaktır ve bu görüntüde yer alan ayrıntılar görünemeyecektir. Bunu engellemek için histogram üzerine uygulanabilecek iki temel işlem vardır. Bunlar histogram eşitleme ve histogram germedir. Histogram Eşitleme: Histogram eşitleme ile belirli bir ton etrafında toplanan histogram eğrisi (0-255) tonları arasına düzgün bir şekilde dağıtılır böylece resmin renk dağılımının homojen olarak yapılandırılması sağlanır. Histogram eşitleme işleminde, resmin kümülatif renk seviyeleri dağılımı üzerinde normal dağılım uygulanmaktır. Bu yeniden dağılım, renk seviyeleri dağılımında dengeleme sağlamaktadır. Histogram eşitleme için geliştirilen algoritma adımları aşağıdaki şekildedir. Histogramı çıkar Kümülatif histogramı hesapla ve normalize et Normalize kümülatif histogram eğrisini kullanarak pikselleri yeniden hesapla Yapılması gereken ilk işlem resmin histogramını çıkarmak. Histogram çıkarmak için yapmamız gereken işlem resmin her pikselini dolaşarak üzerinde olduğumuz pikselin değerini okuyup bu değerin sayısını tutan değişkeni bir artırmak. Her renk seviyesi için değişken tanımlamak yerine 256 uzunluklu bir matris oluşturarak matrisin indisinde renk seviyesini, içerisinde de kaç adet olduğunu saklayabiliriz. Bir resim içerisinde her piksel 3 renkten oluştuğundan bu adım her renk için ayrı ayrı yapılmalıdır.

18 Geri dönüştürülebilir yöntemlere örnek olarak; ilgili sayısal görüntünün histogramı referans alınarak gizliyazı işlemi gerçekleştirilir. Histogram, ilgili sayısal görüntüde bulunan ışıklılık değerlerinin frekanslarını ifade eden grafik olarak adlandırılabilir. Örnek bir sayısal görüntü ve histogramı Şekil 6 da verilmektedir. İlgili yöntemde öncelikle varlık frekansı en yüksek olan piksel değeri, yani görüntü içerisinde en fazla tekrar eden piksellerin değeri tespit edilir. Şekil 6-b de görüldüğü üzere örnek görüntü için bu değer varlık frekansı 5436 olan 114 tür. (a) (b) Şekil 6. Gri tonlu bir sayısal görüntü (a) ve histogramı (b).

19 İkinci aşamada, görüntü içerisindeki tüm pikseller taranarak bu değerden büyük piksel değerine sahip piksellerin değerleri 1 arttırılır. Yani 115 olan piksellerin tamamı 116, 116 olanların tamamı 117, vb. şekilde işlem diğer piksel değerleri içinde sıralı olarak gerçekleştirilir. Bu işlem sonucunda elde edilen görüntü ve histogramı Şekil 7 de görülmektedir. Şekil 7. Histogramı ötelenmiş olan görüntü (a) ve histogramı (b).

20 Üçüncü aşamada ise, ilk gömü verisi bitinden başlayarak veri gizleme işlemine başlanır. Örneğin ilk gömü bitinin (1) 2 ikinci gömü bitinin ise (0) 2 olduğunu varsayalım. Yöntem öncelikle görüntü içerisinde yer alan ve 114 değerine sahip ilk piksel değerini tespit eder ve ilgili pikselin parlaklık değerini 115 olarak değiştirir. Ardından sonraki gömü bitine geçilir ve pikseller taranmaya devam edilir. 114 değerine sahip olan bir diğer piksel tespit edildiğinde ikinci gömü biti (0) 2 olduğundan pikselin değerine dokunulmaz. Sonraki veri gizleme süreçleri de aynı şekilde devam ettirilir. 114 değerine sahip olan piksel sayısı, görüntü içerisinde 5436 adet olduğundan, görüntüye 5436 bit gizlendikten sonra oluşan görünüm ve histogram Şekil 8 de verilmiştir. Şekil bit gizlendikten sonra oluşan görüntü (a) ve histogramı (b).

21 Yöntemin geri dönüştürülebilir olması işlemi ise şu şekilde gerçekleşir. Öncelikle Şekil 8-a da görülmekte olan örtülü veride yer alan pikseller içerisinde değeri 115 olan tüm piksellerin değeri 114 olarak düzeltilir. Sonrasında ise değeri 116 ve üzerinde olan tüm piksel değerleri ilk değerleri olan bir önceki değere dönüştürülür (örneğin 116 olanlar 115 olarak, 117 olanlar ise 116 olarak değiştirilir). Bu sayede görüntü ilk haline geri getirilmiş ve kayba uğramaksızın elde edilmiş olur. Sunulan geri dönüştürülebilir yöntemde önemli olan nokta örtülü verinin incelenmesi esnasında, örtü verisi olarak kullanılan görüntüdeki varlık frekansı en yüksek olan piksel değerinin bilinmesidir. Literatürde geri dönüştürülebilir yöntemler bulunmakta olup ilgili çalışmalara rahatlıkla ulaşılabilir (Lee ve Huang, 2013; Qin ve diğ., 2013; Wang ve diğ., 2013; Xu ve diğ., 2014; Zhang ve diğ., 2014; Peng ve diğ., 2014; Wang ve diğ., 2014).

22 Sayısal Videolarda Gizliyazı Sayısal görüntülerin (resimlerin) ardı sıra saniyede 25 kez veya üzerinde oynatılması ile elde edilen dosyalara sayısal video denir. Video dosyası içerisinde yer alan her bir sayısal görüntüye çerçeve (frame) adı verilir ve saniyedeki çerçeve sayısına fps (frame per second saniyedeki çerçeve sayısı) denir. Hareketsiz görüntülerin saniyede 25 kez veya daha fazla oynatılmasının nedeni, insan gözünün 25 Hz üzerindeki frekanslara hassasiyet gösterememesidir. Bu işlemin sonucunda insan gözü resimleri hareketli bir görüntü olarak algılamaktadır. Sayısal videolar sıkıştırılmış video ve sıkıştırılmamış video olarak iki farklı şekilde depolanır veya iletilirler. Ham/Sıkıştırılmamış video formatı ilk kullanılan video türüdür. Fakat sıkıştırılmamış video dosyaları depolama alanlarında çok büyük yer kapladığından ve paylaşımının zorluklarından dolayı sıkıştırma tekniklerine ihtiyaç duyulmuş ve buna bağlı olarak da sıkıştırılmış video türleri geliştirilmiştir.

23 Ham Videolarda Gizliyazı Sıkıştırılmamış dosya türlerinde en çok bilinen ve kullanılan dosya türünün AVI (Audio Video Interleave) olduğu söylenebilir. AVI formatındaki dosyalar; ses ve görüntünün birleştirilmesi ile oluşturulmuş videolardır. Bu formattaki videolar BMP formatındaki sıkıştırılmamış resim dosyalarının ardı sıra eklenmesi ile oluşturulur. Bu sebeple resim dosyaları üzerindeki kapasite hesabı, çözünürlük hesabı gibi işlemler AVI formatındaki videolar için de geçerlidir. Örnek bir video ve 4 adet çerçevenin görünümü Şekil 9 da verilmiştir. Şekil 9. Football.avi dosyasına ait 4 adet sıralı çerçevenin görünümü.

24 4 adet video çerçevesinin her biri başlı başına ham görüntüden oluşmakta olup, bit uzayında veri gizleme işleminin yapıldığı tüm yöntemler aynen bu dosyalarda da uygulanabilmektedir. Temel fark, gömü verisi kapasitesinin video boyutu ile doğru orantılı olarak artmasıdır. Yukarıdaki video çerçevelerinin boyutu olup, her bir çerçevede yer alan sayısal değer dir. Örneğin LSB tekniği ile veri gizlendiği varsayılırsa, her bir değere 1 bit gizlenebileceğinden toplam bitlik bir gömü verisi kapasitesinden bahsediliyor demektir. Bu, çerçeve başına /8=38016 karakterlik bir metnin bir çerçeveye kolaylıkla yerleştirilebileceği anlamına gelir. Videoda bir saniye içerisinde 30 adet çerçevenin bulunduğu göz önünde bulundurulduğunda, devasa bir gömü verisi kapasitesi ortaya çıkacaktır.

25 Ham videolar üzerinde gizliyazı uygulaması yapılmasında dikkat edilmesi gereken önemli husus, herhangi bir sıkıştırma söz konusu olmadığından iletim ve band genişliği probleminin doğma ihtimalinin yüksek oluşudur. Ancak gömü verisinin ilgili videoya gizlenip depolanması söz konusu olduğunda, kapasite dikkate alındığında etkili bir yöntem olduğu rahatlıkla söylenebilir. Ek olarak, örtü verisinde oluşturulan bozulmanın gömü verisi kapasitesi ile doğru orantılı olarak artmasına paralel olarak, örtülü dosyadan şüphelenilmesi durumunda steganaliz yaklaşımları tarafından gömü verisi varlığının tespit edilme ihtimalinin de artacağı mutlaka dikkate alınması gereken bir husustur.

26 Sıkıştırılmış Videolarda Gizliyazı Sıkıştırılmış video dosyalarında dosya türleri, kullanılan sıkıştırma algoritmasına göre değişik isimler/standartlar ile adlandırılmaktadırlar. Bu standartlardan en çok bilineni MPEG dosya standardıdır. Bu formattaki videolar sıkıştırılmış imgelerin ard arda eklemesiyle oluşmaktadır. Gelişen teknolojiye paralel olarak MPEG2, MPEG4, H.264 (MPEG 4 AVC), WMV9 (VC 1), M JPEG (Motion JPEG), SM4 gibi birçok gelişmiş ve daha kaliteli görüntü sunabilen sıkıştırma yöntemlerine sahip video standartları da ortaya çıkmıştır. Geliştirilen standartların tümü, farklı sıkıştırma yöntemlerini kullanarak yüksek kaliteye sahip, hafızada daha az yer kaplayan sayısal videoların oluşturulmasını amaçlamaktadırlar. Örneğin MPEG sıkıştırılmış video standardı üç tip çerçeve (I, P ve B) kodlanmasını sağlar ve bu çerçevelerde sadece I-çerçeve (Intra-frame) adı verilen çerçeveler komple bir görüntüyü ifade eder (Şekil 10) ve video dosyasına kaydedilirler.

27 Şekil 10. Sıkıştırılmış bir videodaki I-çerçevelerinin yapısı

28 Sıkıştırılmış videolar ham videolar ile kıyaslandığında, gömü verisi kapasitesi açısından çok elverişli olduğu söylenemez. Zira, yeteri miktarda örselenerek kayba uğratılmış ya da bir başka ifade ile bozulmuş video çerçevelerine fazladan bozucu etki oluşturacak olan gömü verisinin gizlenmesi bu bozulmanın daha da artmasından başka bir anlam ifade etmemekle birlikte, ağ ortamında gömü verilerinin gönderilmesi açısından uygun bir yaklaşım olacağı da aşikardır. Literatürde sıkıştırılmış videoları merkeze alan yaklaşımlar genellikle veri gizleme üst başlığı ya da damgalama kavramları ile birlikte kullanılarak sunulmuşlardır.

29 Sayısal Seste Gizliyazı Analog işaretlerin belirlenmiş sayısal forma dönüştürülmesini sağlayan teknik Darbe Kod Modülasyonu (Pulse Code Modulation: PCM) olarak adlandırılır. Bu teknikte analog işaretten sayısal bilgiye ve sayısal bilgiden analog işarete dönüşüm sırasında oluşan örnekleme kayıpları oldukça küçüktür. Bu nedenle PCM günümüzde örnekleme kayıplarından oldukça etkilenen (konuşma gibi) işaretlerin sayısal formda iletilmesini sağlayan önemli bir tekniktir. Sayısal işaretlerin, gürültüden etkilenmemesi ve tüm devre teknolojisinin gelişmesi ile sayısal verinin işlenmesinin (iletilme, sıkıştırma) nispeten daha ucuz olması artık bilgi iletimi, saklanması ve işlenmesi sırasında sayısal formatın analog formata göre tercih edilmesini doğurmuştur. Ancak analog formdaki kaynak bilgisinin sayısal forma dönüştürülmesi sırasında meydana gelen örnekleme ve kodlama hatalarından dolayı alıcıda elde edilen bilgideki bozulma bir problem olarak ortaya çıkmaktadır. Özellikle kaynak verisinin konuşma işaretleri olması, alıcıdaki bozulmayı daha da belirgin hale getirmekte ve sayısal formun konuşma bilgisi için kullanılmasını engellemektedir. PCM yukarıda açıklanan probleme bir çözüm önerisi olarak 1970 li yıllarda ortaya çıkmış ve günümüzde bu amaç için en çok kullanılan sayısallaştırma tekniği olmuştur.

30 Nyquist teoremi dikkate alındığında, ses işareti bant genişliğinin iki katı frekansında örnekleme yapılmalıdır. Yani ses işareti 4 KHz kabul edildiğinde, örnekle-tut devreleri yardımı ile saniyede 8000 (2 4000=8000) örnek alınmalıdır. PCM de sesin örnekleme frekansı, ITU-T tarafından fn=8 KHz olarak belirlenmiştir. PCM kullanılan bir haberleşme sisteminde, örneklenen işaret 256 seviyeli olarak kuantalanmakta ve 8 bit ile temsil edilmektedir. Bundan dolayı PCM li sayısal veri transferi için = bps yani, 64 Kbps taşıma kapasitesine sahip bir veri iletim kanalına ihtiyaç vardır. Elde edilen bu işarete DS-0 (Digital Signal-0) denir.

31 Ham Ses Verilerinde Gizliyazı Belirtildiği üzere 1 saniyede alınan minimum örnek sayısının 8000 olduğu ve her bir örneğin 8 bit olduğu düşünüldüğünde, tıpkı sayısal görüntü uygulama örneklerinde olduğu gibi pratik olarak LSB tekniğinin gömü verisi kapasitesi mantığıyla bakıldığında, 1 saniyelik ses konuşmasına 8000/8=1000 karakterlik bir mesajın yazılabileceği aşikardır. CD kalitesi olarak adlandırılan örnekleme miktarının olduğu düşünüldüğünde gömü verisi kapasitesinin her saniye için yaklaşık 4,5 katına çıkarılabileceği rahatlıkla söylenebilir. Bilgisayar ortamında standart olarak alınan ses bilgileri.wav dosya tipindedir. Bu tip bir dosya yapısının ilkel versiyonu ise Microsoft un.riff (Resource Interface File Format) uzantılı dosya yapısıdır. Wave ses dosyasının yapısı Şekil 11 de

32 Şekil 11. Ham ses dosyası (Wave) yapısı.

33 Wave ses dosyası yapısına uygun olarak belirlenmiş olan örnek bir ses dosyası ise Şekil 12 de görülmektedir. Ses dosyalarına bit uzayında veri gizlenmesi aşamasında aşağıdaki şekilde görülmekte olan ve ses örneklerine (sample 1, sample 2, vb.) ait değerlerin sıralandığı kısımdan itibaren verilmekte olan ses değerlerine, örneğin en basit yaklaşım ile LSB tekniği uygulanarak gömü verisi gizlenebilir.

34 Şekil 12. Bir ses dosyasındaki sayısal bilgiler (Wave PCM soundfile format, 2014)

35 Sıkıştırılmış Ses Verilerinde Gizliyazı Sıkıştırılmış ses dosyası denildiğinde ilk olarak akla MP3 dosyaları gelmektedir. Bu dosya tipi ham ses verilerinin kayıplı şekilde sıkıştırılması sonucunda elde edilirler. Ve tıpkı sıkıştırılmış görüntülerde olduğu gibi, ham dosyalara oranla daha düşük kapasiteli gömü verisi taşıma yeteneğine sahiptirler. Temel olarak artıksal fazlalıkların elemine edilerek taşıyıcıda kayıp oluştururken, sesin kalitesinde de kayıp oluşturmamayı hedefleyen bu teknik için de oldukça yoğun veri gizleme çalışmaları yapılmıştır. Özellikle müzik sektöründe, kaset ve diskler yerini sayısal dünyada çevrimiçi şarkı dinlemeye bıraktığından sahiplik bilgisini ifade eden damgaların gizlenmesi yönündeki çalışmalar nispeten daha ön plana çıkmıştır. Temel olarak, Parite Kodlama (Parity Coding), Faz Kodlama (Phase Coding), Yayılı İzge (Spread Spectrum (SS)) ve Yankı Gizleme (Echo hiding) şeklinde ifade edilebilecek yöntemler mevcut olup, MP3 dosyalarının örtü verisi olarak kullanılmasını sağlayan araçlara internet ortamında rahatlıkla ulaşılabilmektedir.

36 Sayısal Metinlerde Gizliyazı Gömü verisi kapasitesi açısından oldukça verimli olan sayısal medya (ses, görüntü, video) dosyalarında gizliyazı uygulaması gerçekleştirilmesine ilişkin konseptler verilmiş olmasına rağmen; Aslında gizliyazının ilk örneklerinden birisinin metinler üzerinde uygulandığı dikkate alındığında sayısal metinler üzerinde de bu işlem elbette ki gerçekleştirilebilir.

37 Akrostiş Akrostiş veya bir başka ifade ile ilkleme, bir şiirde dizelerin ilk harflerinin yukarıdan aşağıya doğru sıralandığında anlamlı bir sözcük meydana getirmesi olarak tanımlanabilir. Divan edebiyatında akrostiş kelimesinin karşılığı muvaşşah ya da istihrac olarak ifade edilir. Eski Yunan ve Latin edebiyatında akrostiş üç dize anlamına gelir. Amerikalı yazar Edgar alan Poe tarafından ( ) An Acrostic başlığıyla yazılmış bir şiir örneği aşağıda verilmektedir. Elizabeth it is in vain you say Love not thou sayest it in so sweet a way: In vain those words from thee or L.E.L. Zantippe s talents had enforced so well: Ah! if that language from thy heart arise, Breath it less gently forth and veil thine eyes. Endymion, recollect, when Luna tried To cure his love was cured of all beside His follie pride and passion for he died.

38 Şiirde yer alan dizelerin ilk harfleri birleştirildiğinde ELIZABETH mesajının olduğu rahatlıkla görülebilir. Bu tip şiirler, aslında verilmek istenen mesajın gizlenmesinden çok, okuyan kişi tarafından fark edilmesi amacını gütmektedir. Ancak bu temelden hareketle metin içerisine daha komplike şekilde mesaj gizlendiğinde bu durum gizliyazı biliminin ilkelerine daha uygun hale gelebilecektir. Örneğin, bir paragraftaki her kelimenin ikinci harflerinin birleştirilmesi sonucu gömü verisinin elde edilmesi ya da şifrelenmiş bir metnin bir başka metne "akrostiş" uygulaması şeklinde yerleştirilmesi gibi.

39 Kelimelerarası Boşluklara Gizliyazı ASCII tablosu, bilgisayar ağ ve sistemlerinde bilginin gösterilmesi/temsil edilmesi amacıyla kullanılan bir kod standardıdır. 7 bit olarak arasında 128 değişik karakteri kapsamaktadır. Her bir karakter 7 bitlik bir kod ile ifade edilir. Örneğin a harfi; 7 bit ASCII kodunda ( ) 2 olarak ifade edilmektedir. Benzer şekilde 8 rakamı ( ) 2, + işareti ( ) 2 kod dizileri ile ifade edilmektedir. Standart sembollerin dışında bir takım sembol ve şekillerin de ilave edilmesi ile arasında genişletilmiş ASCII kodu oluşturulmuştur. 7 bit ASCII 128 farklı karakteri içerirken, genişletilmiş 8 bit ASCII, 256 farklı karakteri bünyesinde barındırmaktadır.

40 Sayısal ortamdaki metinlerin içerisine doğrudan veri gömülebileceği gibi (akrostiş uygulaması) kelimeler arasındaki boşluklar hatta satırlar arasındaki aralıklar da bu amaçla kullanılabilmektedir. Bunlardan birine örnek Tablo 4 te verilmektedir. Tabloda görülmekte olan metnin her bir kelimesinin arasında bulunan boşluklara ikili sayı sisteminde bir karşılık verilmektedir. İki kelime arasındaki boşluk karakteri sayısının 1 olma durumu sayısal olarak (1) 2 ile ifade edilmekte, 2 olma durumu ise (0) 2 ile ifade edilmektedir. Daha iyi görülmesi açısından tek boşluk ve iki boşluk sırasıyla _ ve şeklinde gösterilmektedir. Geliştirilecek olan bir yazılım ile, verilen paragraf ya da metne rahatlıkla istenen mesajın kelimeler arası boşluklara gizlenmesi mümkün olup, örtülü yazıdan da mesajın geri elde edilmesi de aynı şekilde rahatlıkla yapılabilir Tablo 4. Örtülü metin içerisinden gömü verisinin çıkartılması.

41 Diğer Örtü Verisi Türlerinde Gizliyazı Gizliyazı felsefesine hakim olan herhangi bir kimse, elinde bulunan sayısal bilginin karakteristiğini ve detaylarını yeterli derecede biliyorsa, gizliyazı tekniklerini kullanarak ya da yeni yöntem(ler) geliştirerek orijinal bir uygulamayı ortaya koyabilir. Buradaki temel felsefe örtü verisine gömü verisi gizlendikten sonra oluşan örtülü verinin üçüncü kişilerde şüphe uyandırmayacak yapıda olmasının sağlanmasıdır. Bu kapsamda literatürde alışılagelmişin dışında gizliyazı örneklerine rastlamak mümkündür. Bunlardan iki tanesi aşağıda özetlenmektedir.

42 TCP/IP Paketlerinde Gizliyazı TCP/IP, 1973 yılında ABD de ARPANet (Advanced Research Projects Agency Network) adı altında askeri bir proje olarak geliştirilmiştir. Bu proje başlangıçta askeri amaçlı düşünülse de, sonrasında üniversiteler tarafından da kullanılmaya başlanmıştır. Ardından ABD nin dört bir yanında birbirinden bağımsız geliştirilen ağlar, tek bir omurga altında NSFNet olarak adlandırılmış ve ulusal boyutu aşarak dünyaya yayılmıştır. İnternetin ve ağ sistemlerinin oluşup yaygınlaşması da bu döneme denk gelmektedir. Ağ işletim sistemlerine ek olarak ağı yönetmek, denetlemek, bağlantı uyumluluğu sağlamak açısından protokol olarak adlandırılan kurallar kümesi kullanılır. TCP/IP (Transport Control Protocol/Internet Protocol) tüm dünyada en yaygın olarak kullanılan protokol kümesidir. Eğer farklı ağ işletim sistemlerine veya protokolüne sahip LAN lar birbirine bağlamak istenirse, büyük olasılıkla TCP/IP kullanılır. Çünkü, hemen her işletim sistemi TCP/IP ye uyumlu yazılımlara sahiptir.

43 TCP başlıklarında yer alan bilgiler veya Şekil 13 te de görülen ve rezerve olarak tutulan kısımlara istenilen gömü verisinin yerleştirilmesi etkili bir yöntem olarak karşımıza çıkmaktadır (Ahsan, 2002; Dhobale ve diğ., 2010). Şekil 13. TCP başlığı ve içerisinde yer alan bilgiler.

44 HTML Sayfalarında Gizliyazı Zengin/Hareketli Metin İşaret Dili (Hyper Text Markup Language) olarak ta adlandırılan html dosyaları, günümüzde hayatımızın vazgeçilmez parçası haline gelen internetin en temel unsurlarından birisidir. İnternet üzerinde veri paylaşımı için kullanılan en yaygın metin tabanlı dildir. HTML, bir programlama dili olarak tanımlanamaz. Zira, HTML kodlarıyla kendi başına çalışan bir program yazılması mümkün değildir. Ancak bu dili yorumlayabilen programlar aracılığıyla çalışabilen programlar yazılabilir. Temel işlevi yazı, görüntü, video gibi değişik verileri ve bunları içeren sayfaları birbirine bağlamak; söz konusu sayfaların web tarayıcısı yazılımları tarafından düzgün olarak görüntülenmesi için gerekli kuralları belirlemektir. Örnek bir html kodu Şekil 14 te görülmektedir. Şekil 14. Örnek html kodu

45 HTML kodları yazılırken, yapılan işlemlerin neyi ifade ettiğine ilişkin bir takım açıklama satırları yazılabilir. Bu açıklama metinleri web tarayıcılar tarafından dikkate alınmaz ve ekranda gösterilmezler. En basit açıdan düşünüldüğünde html sayfalarına açıklama satırı olarak gömü verisi gizlemek son derece kolay bir uygulama olacaktır. HTML dilinde yazılan kodlar içerisine açıklama satırı eklendiğinde, açıklama metninin başına <! ifadesi, sonuna ise > ifadesi konulur. Şekil 14 te yer alan örnek sayfaya bir mesajın yazıldığı versiyon Şekil 15 te görülmektedir. Şekil 15. HTML koduna açıklama satırı olarak istenilen bir mesajın yazılması

46 Bu bölümde klasik yaklaşımlardan farklı olarak, öncelikle bilgiyi gizlemek yerine bilginin varlığını gizlemeyi amaç edinen gizliyazı biliminin uygulama alanlarına değinilmiştir. Gizlenecek verinin/bilginin boyutuna bağlı olarak yazı, ses, resim ve video dosyaları gibi taşıyıcıların kullanıldığı veri gizleme uygulamalarının kişisel bilgi güvenliği açısından etkili sonuçlar vereceği değerlendirilmektedir. Teknolojinin baş döndürücü bir hızla geliştiği günümüzde bilgi ve iletişim güvenliğinin sağlanması vazgeçilmez bir önem kazanmıştır. Özellikle sayısal ortamlarda bireysel bilgi güvenliğinin sağlanmasının çok zor olduğu aşikârdır. Bu sebeple geçmişi çok öncelere dayanan bir bilim dalı olan gizliyazı biliminin, önümüzdeki yıllarda bilgisayar ağlarındaki ve sayısal ortamlardaki bilgi güvenliğini sağlamada çok önemli bir yer tutacağı öngörülmektedir.

SAYI VE KODLAMA SİSTEMLERİ. Teknoloji Fakültesi/Bilgisayar Mühendisliği

SAYI VE KODLAMA SİSTEMLERİ. Teknoloji Fakültesi/Bilgisayar Mühendisliği SAYI VE KODLAMA SİSTEMLERİ Teknoloji Fakültesi/Bilgisayar Mühendisliği Neler Var? Sayısal Kodlar BCD Kodu (Binary Coded Decimal Code) - 8421 Kodu Gray Kodu Artı 3 (Excess 3) Kodu 5 de 2 Kodu Eşitlik (Parity)

Detaylı

İMGE İŞLEME Ders-9. İmge Sıkıştırma. Dersin web sayfası: (Yrd. Doç. Dr. M.

İMGE İŞLEME Ders-9. İmge Sıkıştırma. Dersin web sayfası:  (Yrd. Doç. Dr. M. İMGE İŞLEME Ders-9 İmge Sıkıştırma (Yrd. Doç. Dr. M. Kemal GÜLLÜ) Dersin web sayfası: http://mf.kou.edu.tr/elohab/kemalg/imge_web/odev.htm Hazırlayan: M. Kemal GÜLLÜ İmge Sıkıştırma Veri sıkıştırmanın

Detaylı

UMAS 2017 INTERNATIONAL ENGINEERING RESEARCH SYMPOSIUM ULUSLARARASI MÜHENDİSLİK ARAŞTIRMALARI SEMPOZYUMU

UMAS 2017 INTERNATIONAL ENGINEERING RESEARCH SYMPOSIUM ULUSLARARASI MÜHENDİSLİK ARAŞTIRMALARI SEMPOZYUMU STEGANOGRAFİ İÇİN EN UYGUN RESMİ BELİRLEYEN UYGULAMA ARAYÜZ TASARIMI Nazlıcan Çelik, Mehmet Zeki Konyar *, Sümeyya İlkin, Adnan Sondaş Kocaeli Üniversitesi, Bilişim Sistemleri Mühendisliği Bölümü, 41340,

Detaylı

Dijital (Sayısal) Fotogrametri

Dijital (Sayısal) Fotogrametri Dijital (Sayısal) Fotogrametri Dijital fotogrametri, cisimlere ait iki boyutlu görüntü ortamından üç boyutlu bilgi sağlayan, sayısal resim veya görüntü ile çalışan fotogrametri bilimidir. Girdi olarak

Detaylı

MOD419 Görüntü İşleme

MOD419 Görüntü İşleme MOD419 Görüntü İşleme Ders Kitabı: Digital Image Processing by Gonzalez and Woods Puanlama: %30 Lab. %20 Vize %10 Quizes %40 Final %60 devam mecburiyeti Görüntü İşleme ye Giriş Görüntü İşleme Nedir? Özellikle

Detaylı

BÖLÜM 1 TEMEL KAVRAMLAR

BÖLÜM 1 TEMEL KAVRAMLAR BÖLÜM 1 TEMEL KAVRAMLAR Bölümün Amacı Öğrenci, Analog haberleşmeye kıyasla sayısal iletişimin temel ilkelerini ve sayısal haberleşmede geçen temel kavramları öğrenecek ve örnekleme teoremini anlayabilecektir.

Detaylı

Gama ışını görüntüleme: X ışını görüntüleme:

Gama ışını görüntüleme: X ışını görüntüleme: Elektronik ve Hab. Müh. Giriş Dersi Görüntü İşleme Yrd. Doç. Dr. M. Kemal GÜLLÜ Uygulama Alanları Gama ışını görüntüleme: X ışını görüntüleme: Uygulama Alanları Mor ötesi bandı görüntüleme: Görünür ve

Detaylı

Sayısal İşaret İşleme Dersi Laboratuvarı

Sayısal İşaret İşleme Dersi Laboratuvarı 1. Örnekleme Öncelikle boş bir m dosyası oluşturarak aşağıdaki kodları bu boş m dosyasının içine yazılacaktır. Periyodik bir sinyal olan x(t) = Acos ( 2π T 0 t) = 6cos (2000πt) sinyali incelenmek üzere

Detaylı

MMT 106 Teknik Fotoğrafçılık 3 Digital Görüntüleme

MMT 106 Teknik Fotoğrafçılık 3 Digital Görüntüleme MMT 106 Teknik Fotoğrafçılık 3 Digital Görüntüleme 2010-2011 Bahar Yarıyılı Ar. Gör. Dr. Ersoy Erişir 1 Konvansiyonel Görüntüleme (Fotografi) 2 Görüntü Tasarımı 3 Digital Görüntüleme 3.1 Renkler 3.2.1

Detaylı

Grafik Dosya Formatları Grafik dosya formatları, grafik boyutlarını düşürmek amacıyla geliştirilen matematiksel algoritmalardır. Çeşitli amaçlara yönelik olarak kullanılan birçok grafik dosya formatı vardır.

Detaylı

3.3. İki Tabanlı Sayı Sisteminde Dört İşlem

3.3. İki Tabanlı Sayı Sisteminde Dört İşlem 3.3. İki Tabanlı Sayı Sisteminde Dört İşlem A + B = 2 0 2 1 (Elde) A * B = Sonuç A B = 2 0 2 1 (Borç) A / B = Sonuç 0 + 0 = 0 0 0 * 0 = 0 0 0 = 0 0 0 / 0 = 0 0 + 1 = 1 0 0 * 1 = 0 0 1 = 1 1 0 / 1 = 0 1

Detaylı

Stenografi ve Steganaliz. Hamza Duman / F.Ü. Yazılım Mühendisliği

Stenografi ve Steganaliz. Hamza Duman / F.Ü. Yazılım Mühendisliği Stenografi ve Steganaliz STEGANOGRAFİ NEDİR? Steganografi, mesajı gömme yoluyla bilgiyi saklama sanatı ve bilimidir. Yunanca «steganos» kelimesinden gelmektedir. Bir nesnenin içerisine bir verinin gizlenmesi

Detaylı

Algoritma Geliştirme ve Veri Yapıları 3 Veri Yapıları. Mustafa Kemal Üniversitesi

Algoritma Geliştirme ve Veri Yapıları 3 Veri Yapıları. Mustafa Kemal Üniversitesi Algoritma Geliştirme ve Veri Yapıları 3 Veri Yapıları Veri yapısı, bilginin anlamlı sırada bellekte veya disk, çubuk bellek gibi saklama birimlerinde tutulması veya saklanması şeklini gösterir. Bilgisayar

Detaylı

EEM HABERLEŞME TEORİSİ NİĞDE ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ

EEM HABERLEŞME TEORİSİ NİĞDE ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ EEM3006 - HABERLEŞME TEORİSİ NİĞDE ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ EEM3006 - HABERLEŞME TEORİSİ Dersin Öğretim Elemanı: Yrd. Doç. Dr. Yasin KABALCI Ders Görüşme

Detaylı

Dijital (Sayısal) Fotogrametri

Dijital (Sayısal) Fotogrametri Dijital (Sayısal) Fotogrametri Dijital fotogrametri, cisimlere ait iki boyutlu görüntü ortamından üç boyutlu bilgi sağlayan, sayısal resim veya görüntü ile çalışan fotogrametri bilimidir. Girdi olarak

Detaylı

Dr. Akif AKGÜL Oda No: 303 VERİ GİZLEME I GİZLİYAZI YÖNTEMLERİNİN TEMELLERİ

Dr. Akif AKGÜL Oda No: 303 VERİ GİZLEME I GİZLİYAZI YÖNTEMLERİNİN TEMELLERİ Dr. Akif AKGÜL aakgul@sakarya.edu.tr Oda No: 303 VERİ GİZLEME I GİZLİYAZI YÖNTEMLERİNİN TEMELLERİ Gizliyazı Nedir? Steganography iki parçadan oluşan Yunanca bir kelimedir. Bu kelimeyi oluşturan Steganos

Detaylı

VERĠ HABERLEġMESĠ OSI REFERANS MODELĠ

VERĠ HABERLEġMESĠ OSI REFERANS MODELĠ VERĠ HABERLEġMESĠ OSI REFERANS MODELĠ Bölüm-2 Resul DAġ rdas@firat.edu.tr VERİ HABERLEŞMESİ TEMELLERİ Veri İletişimi İletişimin Genel Modeli OSI Referans Modeli OSI Modeli ile TCP/IP Modelinin Karşılaştırılması

Detaylı

Digital Görüntü Temelleri Görüntü Oluşumu

Digital Görüntü Temelleri Görüntü Oluşumu Digital Görüntü Temelleri Görüntü Oluşumu Işık 3B yüzeye ulaşır. Yüzey yansıtır. Sensör elemanı ışık enerjisini alır. Yoğunluk (Intensity) önemlidir. Açılar önemlidir. Materyal (yüzey) önemlidir. 25 Ekim

Detaylı

ÇOKLU ORTAMLARA GİRİŞ

ÇOKLU ORTAMLARA GİRİŞ ÇOKLU ORTAMLARA GİRİŞ Çoklu ortam nedir? Genel Tanım: Ses, video, animasyon ve diğer geleneksel ortamlar (örn., metin, grafik, çizim, resim) çoklu ortam olarak adlandırılır. Bilgisayar kontrollü ve bilgisayar

Detaylı

Dijital (Sayısal) Fotogrametri

Dijital (Sayısal) Fotogrametri Dijital (Sayısal) Fotogrametri Dijital fotogrametri, cisimlere ait iki boyutlu görüntü ortamından üç boyutlu bilgi sağlayan, sayısal resim veya görüntü ile çalışan fotogrametri bilimidir. Girdi olarak

Detaylı

KODLAMA SİSTEMLERİ ve VERİLERİN BİLGİSAYARDA TEMSİLİ

KODLAMA SİSTEMLERİ ve VERİLERİN BİLGİSAYARDA TEMSİLİ KODLAMA SİSTEMLERİ ve VERİLERİN BİLGİSAYARDA TEMSİLİ KODLAMA SİSTEMLERİNİN TANIMI : Kodlama, iki küme elemanları arasında karşılıklı kesin olarak belirtilen kurallar bütünüdür diye tanımlanabilir. Diğer

Detaylı

2. HTML Temel Etiketleri

2. HTML Temel Etiketleri 2. HTML Temel Etiketleri Bu bölümü bitirdiğinizde, HTML ve etiket kavramlarının ne olduğunu, HTML komut yapısını, Örnek bir HTML dosyasının nasıl oluşturulduğunu, Temel HTML etiketlerinin neler olduğunu,

Detaylı

KABLOSUZ İLETİŞİM

KABLOSUZ İLETİŞİM KABLOSUZ İLETİŞİM 805540 MODÜLASYON TEKNİKLERİ SAYISAL MODÜLASYON İçerik 3 Sayısal modülasyon Sayısal modülasyon çeşitleri Sayısal modülasyon başarımı Sayısal Modülasyon 4 Analog yerine sayısal modülasyon

Detaylı

1. LİNEER PCM KODLAMA

1. LİNEER PCM KODLAMA 1. LİNEER PCM KODLAMA 1.1 Amaçlar 4/12 bitlik lineer PCM kodlayıcısı ve kod çözücüsünü incelemek. Kuantalama hatasını incelemek. Kodlama kullanarak ses iletimini gerçekleştirmek. 1.2 Ön Hazırlık 1. Kuantalama

Detaylı

Merkezi İşlem. Birimi

Merkezi İşlem. Birimi VERİ: Kullanıcı veya bilgisayar tarafından sağlanırlar. Sayılar, harfler, sözcükler, ses sinyalleri ve komutlardır.. Veriler bilgisayarın giriş birimleri tarafından toplanırlar. Giriş İşlem Çıkış Önbellek

Detaylı

7. Damgalama Yöntemleri ve Uygulamaları

7. Damgalama Yöntemleri ve Uygulamaları 7. Damgalama Yöntemleri ve Uygulamaları Damgalama Yöntemleri Damgalanacak dosyaya göre damgalama çeşitleri. Şekil 1. Damgalanacak dosyaya göre damgalama çeşitleri. Görüntü Damgalama Terminolojisi Günümüzde

Detaylı

Mobil ve Kablosuz Ağlar (Mobile and Wireless Networks)

Mobil ve Kablosuz Ağlar (Mobile and Wireless Networks) Mobil ve Kablosuz Ağlar (Mobile and Wireless Networks) Hazırlayan: M. Ali Akcayol Gazi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Ders konuları 2 1 Kodlama ve modülasyon yöntemleri İletim ortamının özelliğine

Detaylı

İşaret İşleme ve Haberleşmenin Temelleri. Yrd. Doç. Dr. Ender M. Ekşioğlu eksioglue@itu.edu.tr http://www2.itu.edu.tr/~eksioglue

İşaret İşleme ve Haberleşmenin Temelleri. Yrd. Doç. Dr. Ender M. Ekşioğlu eksioglue@itu.edu.tr http://www2.itu.edu.tr/~eksioglue İşaret İşleme ve Haberleşmenin Temelleri Yrd. Doç. Dr. Ender M. Ekşioğlu eksioglue@itu.edu.tr http://www2.itu.edu.tr/~eksioglue İşaretler: Bilgi taşıyan işlevler Sistemler: İşaretleri işleyerek yeni işaretler

Detaylı

Kocaeli University, TR. MEH430 Video Processing. Class4: MPEG-1. Prof. Dr. Sarp ERTÜRK Dept. of Electronics and Telecom. Eng.

Kocaeli University, TR. MEH430 Video Processing. Class4: MPEG-1. Prof. Dr. Sarp ERTÜRK Dept. of Electronics and Telecom. Eng. Kocaeli University, TR MEH430 Video Processing Class4: MPEG-1 Prof. Dr. Sarp ERTÜRK Dept. of Electronics and Telecom. Eng. MPEG-1 Standardı MPEG-1, 1.5 Mbps civarında video ve audio depolaması (CD-ROM,

Detaylı

6. DİJİTAL / ANALOG VE ANALOG /DİJİTAL ÇEVİRİCİLER 1

6. DİJİTAL / ANALOG VE ANALOG /DİJİTAL ÇEVİRİCİLER 1 6. DİJİTAL / ANALOG VE ANALOG /DİJİTAL ÇEVİRİCİLER 1 Günümüzde kullanılan elektronik kontrol üniteleri analog ve dijital elektronik düzenlerinin birleşimi ile gerçekleşir. Gerilim, akım, direnç, frekans,

Detaylı

T.C. KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ BİLİŞİM SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ

T.C. KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ BİLİŞİM SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ T.C. KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ BİLİŞİM SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ Yrd. Doç. Dr. Mustafa Hikmet Bilgehan UÇAR 1 MANTIK DEVRELERİ Yrd. Doç. Dr. Mustafa Hikmet Bilgehan UÇAR Digital Electronics

Detaylı

Digital Görüntü Temelleri Görüntü Oluşumu

Digital Görüntü Temelleri Görüntü Oluşumu Digital Görüntü Temelleri Görüntü Oluşumu Işık 3B yüzeye ulaşır. Yüzey yansıtır. Sensör elemanı ışık enerjisini alır. Yoğunluk (Intensity) önemlidir. Açılar önemlidir. Materyal (yüzey) önemlidir. 06 Kasım

Detaylı

Bilgisayarla Fotogrametrik Görme

Bilgisayarla Fotogrametrik Görme Bilgisayarla Fotogrametrik Görme Dijital Görüntü ve Özellikleri Yrd. Doç. Dr. Mustafa DİHKAN 1 Dijital görüntü ve özellikleri Siyah-beyaz resimler için değer elemanları 0-255 arasındadır. 256 farklı durum

Detaylı

HAFTA 11: ÖRNEKLEME TEOREMİ SAMPLING THEOREM. İçindekiler

HAFTA 11: ÖRNEKLEME TEOREMİ SAMPLING THEOREM. İçindekiler HAFA 11: ÖRNEKLEME EOREMİ SAMPLING HEOREM İçindekiler 6.1 Bant sınırlı sürekli zaman sinyallerinin örneklenmesi... 2 6.2 Düzgün (uniform), periyodik örnekleme... 3 6.3 Bant sınırlı sürekli bir zaman sinyaline

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. Caner ÖZCAN

Yrd. Doç. Dr. Caner ÖZCAN Yrd. Doç. Dr. Caner ÖZCAN Grafik Programlama Bilgisayar kullanılırken monitörlerde iki tür ekran moduyla karşılaşılır. Bu ekran modları Text modu ve Grafik modu dur. Text modunda ekran 25 satır ve 80 sütundan

Detaylı

ASCII KODLARI. Bilgisayarda Metin (Text) Türü Bilgilerin Saklanması:

ASCII KODLARI. Bilgisayarda Metin (Text) Türü Bilgilerin Saklanması: ASCII KODLARI Bilgisayarda Metin (Text) Türü Bilgilerin Saklanması: B ir metin bilgisini bilgisayar hafızasında temsil edebilmek için, bilgisayar sistemi, her harf yada sembol için bir sayısal değer atar.

Detaylı

ANOLOG-DİJİTAL DÖNÜŞTÜRÜCÜLER

ANOLOG-DİJİTAL DÖNÜŞTÜRÜCÜLER ADC ve DAC 1 BM-201 2 ANOLOG-DİJİTAL DÖNÜŞTÜRÜCÜLER Maksimum ve minimum sınırları arasında farklı değerler alarak değişken elektriksel büyüklüklere analog bilgi ya da analog değer denir. Akım ve gerilim

Detaylı

GÖRÜNTÜ İŞLEME HAFTA 1 1.GİRİŞ

GÖRÜNTÜ İŞLEME HAFTA 1 1.GİRİŞ GÖRÜNTÜ İŞLEME HAFTA 1 1.GİRİŞ GÖRÜNTÜ İŞLEME Hafta Hafta 1 Hafta 2 Hafta 3 Hafta 4 Hafta 5 Hafta 6 Hafta 7 Hafta 8 Hafta 9 Hafta 10 Hafta 11 Hafta 12 Hafta 13 Hafta 14 Konu Giriş Digital Görüntü Temelleri-1

Detaylı

Görüntü İşleme. Dijital Görüntü Tanımları. Dijital görüntü ise sayısal değerlerden oluşur.

Görüntü İşleme. Dijital Görüntü Tanımları. Dijital görüntü ise sayısal değerlerden oluşur. Görüntü İşleme Görüntü işleme, dijital bir resim haline getirilmiş olan gerçek yaşamdaki görüntülerin bir girdi resim olarak işlenerek, o resmin özelliklerinin ve görüntüsünün değiştirilmesidir. Resimler

Detaylı

İletişim Ağları Communication Networks

İletişim Ağları Communication Networks İletişim Ağları Communication Networks Hazırlayan: M. Ali Akcayol Gazi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Bu dersin sunumları, Behrouz A. Forouzan, Data Communications and Networking 4/E, McGraw-Hill,

Detaylı

VERİ GİZLEME I Ders Notları:

VERİ GİZLEME I Ders Notları: Dr. Akif AKGÜL aakgul@sakarya.edu.tr Oda No: 303 VERİ GİZLEME I Ders Notları: 1) Veri Gizleme [Yıldıray Yalman, Özdemir Çetin, İsmail Ertürk, Feyzi Akar] Beta Yayıncılık 2) Digital Watermarking and Steganography

Detaylı

Görüntü İşleme. K.Sinan YILDIRIM Cenk İNCE Tahir Emre KALAYCI. Ege Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü 2003

Görüntü İşleme. K.Sinan YILDIRIM Cenk İNCE Tahir Emre KALAYCI. Ege Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü 2003 Görüntü İşleme K.Sinan YILDIRIM Cenk İNCE Tahir Emre KALAYCI Ege Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü 2003 İçerik Görüntü İşleme Nedir? Görüntü Tanımlamaları Görüntü Operasyonları Görüntü İşleme

Detaylı

AES (Advanced Encryption Standard)

AES (Advanced Encryption Standard) ŞİFRELEME ÇEŞİTLERİ AES (Advanced Encryption Standard) AES (Rijndael) algoritması 128 bit veri bloklarını 128, 192, 256 bit anahtar seçenekleri ile şifreleyen bir algoritmadır. 128 bit anahtar için 10

Detaylı

TÜRKİYE CUMHURİYETİ DEVLETİNİN temellerinin atıldığı Çanakkale zaferinin 100. yılı kutlu olsun.

TÜRKİYE CUMHURİYETİ DEVLETİNİN temellerinin atıldığı Çanakkale zaferinin 100. yılı kutlu olsun. Doç.Dr.Mehmet MISIR-2013 TÜRKİYE CUMHURİYETİ DEVLETİNİN temellerinin atıldığı Çanakkale zaferinin 100. yılı kutlu olsun. Son yıllarda teknolojinin gelişmesi ile birlikte; geniş alanlarda, kısa zaman aralıklarında

Detaylı

Data Communications. Gazi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü. 4. Sayısal veri iletimi

Data Communications. Gazi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü. 4. Sayısal veri iletimi Veri İletişimi Data Communications Suat ÖZDEMİR Gazi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü 4. Sayısal veri iletimi Sayısal sayısal çevirme Bilginin iki nokta arasında iletilmesi için analog veya

Detaylı

Bilgisayar Sistemleri ilk ortaya çıktığında...

Bilgisayar Sistemleri ilk ortaya çıktığında... Bilgisayar Ağları Bilgisayar Sistemleri ilk ortaya çıktığında... Merkezi yapıya sahip ENIAC (1945) ~167 m² 30 ton IBM 650 (1960) K.G.M Dk.da ~ 74000 işlem 12 yıl kullanılmıştır http://the eniac.com www.kgm.gov.tr

Detaylı

SAYISAL ELEKTRONİK. Ege Ü. Ege MYO Mekatronik Programı

SAYISAL ELEKTRONİK. Ege Ü. Ege MYO Mekatronik Programı SAYISAL ELEKTRONİK Ege Ü. Ege MYO Mekatronik Programı BÖLÜM 2 Sayı Sistemleri İkilik, Onaltılık ve İKO Sayılar İkilik Sayı Sistemi 3 Çoğu dijital sistemler 8, 16, 32, ve 64 bit gibi, 2 nin çift kuvvetleri

Detaylı

Bilgisayar Kavramına Giriş, Bilgisayar Kullanımı ile İlgili Temel Kavramlar

Bilgisayar Kavramına Giriş, Bilgisayar Kullanımı ile İlgili Temel Kavramlar Bilgisayar Kavramına Giriş, Bilgisayar Kullanımı ile İlgili Temel Kavramlar Teknolojinin gelişmesi ile birlikte bilgiye gereksinim daha da artmaktadır. Bilginin toplanıp derlenerek anlamlı bir duruma getirilmesi

Detaylı

HABERLEŞMENIN AMACI. Haberleşme sistemleri istenilen haberleşme türüne göre tasarlanır.

HABERLEŞMENIN AMACI. Haberleşme sistemleri istenilen haberleşme türüne göre tasarlanır. 2 HABERLEŞMENIN AMACI Herhangi bir biçimdeki bilginin zaman ve uzay içinde, KAYNAK adı verilen bir noktadan KULLANICI olarak adlandırılan bir başka noktaya aktarılmasıdır. Haberleşme sistemleri istenilen

Detaylı

BM 403 Veri İletişimi

BM 403 Veri İletişimi BM 403 Veri İletişimi (Data Communications) Hazırlayan: M.Ali Akcayol Gazi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Ders konuları Analog sayısal çevirme İletişim modları 2/36 1 Bilginin iki nokta arasında

Detaylı

İMGE İŞLEME Ders-2. İmge Dosya Tipleri ve Temel İşlemler. (Yrd. Doç. Dr. M. Kemal GÜLLÜ)

İMGE İŞLEME Ders-2. İmge Dosya Tipleri ve Temel İşlemler. (Yrd. Doç. Dr. M. Kemal GÜLLÜ) İMGE İŞLEME Ders-2 İmge Dosya Tipleri ve Temel İşlemler (Yrd. Doç. Dr. M. Kemal GÜLLÜ) Dersin web sayfası: http://mf.kou.edu.tr/elohab/kemalg/imge_web/odev.htm Hazırlayan: M. Kemal GÜLLÜ MATLAB temel bilgiler

Detaylı

Algoritma Geliştirme ve Veri Yapıları 2 Veri Modelleri. Mustafa Kemal Üniversitesi

Algoritma Geliştirme ve Veri Yapıları 2 Veri Modelleri. Mustafa Kemal Üniversitesi Algoritma Geliştirme ve Veri Yapıları 2 Veri Modelleri Veri modelleri, veriler arasında ilişkisel ve sırasal düzeni gösteren kavramsal tanımlardır. Her program en azından bir veri modeline dayanır. Uygun

Detaylı

YZM ALGORİTMA ANALİZİ VE TASARIM DERS#3: ALGORİTMA ANALİZİ#2

YZM ALGORİTMA ANALİZİ VE TASARIM DERS#3: ALGORİTMA ANALİZİ#2 YZM 3207- ALGORİTMA ANALİZİ VE TASARIM DERS#3: ALGORİTMA ANALİZİ#2 Özyineli Olmayan (Nonrecursive) Algoritmaların Matematiksel Analizi En büyük elemanı bulma problemi En Büyük Elemanı Bulma Problemi Girdi

Detaylı

ANALOG VİDEO TEMELLERİ

ANALOG VİDEO TEMELLERİ ANALOG VİDEO TEMELLERİ Video sinyali; bir görüntünün kamera vasıtası ile elektriksel hale dönüştürülmesiyle oluşan sinyaldir.video sinyali ilk zamanlarda renksiz (siyah/beyaz) olarak iafade edilebilmiş

Detaylı

Algoritma Geliştirme ve Veri Yapıları 9 Ağaç Veri Modeli ve Uygulaması. Mustafa Kemal Üniversitesi

Algoritma Geliştirme ve Veri Yapıları 9 Ağaç Veri Modeli ve Uygulaması. Mustafa Kemal Üniversitesi Algoritma Geliştirme ve Veri Yapıları 9 Ağaç Veri Modeli ve Uygulaması Ağaç, verilerin birbirine sanki bir ağaç yapısı oluşturuyormuş gibi sanal olarak bağlanmasıyla elde edilen hiyararşik yapıya sahip

Detaylı

KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ ELEKTRONİK VE HABERLEŞME MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 2018/2019 GYY BİTİRME ÇALIŞMASI ÖNERİ FORMU. (Doç.Dr. M.

KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ ELEKTRONİK VE HABERLEŞME MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 2018/2019 GYY BİTİRME ÇALIŞMASI ÖNERİ FORMU. (Doç.Dr. M. KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ ELEKTRONİK VE HABERLEŞME MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 2018/2019 GYY BİTİRME ÇALIŞMASI ÖNERİ FORMU (Doç.Dr. M. Kemal GÜLLÜ) Derinlik kamerası ile alınan modellerin birleştirilmesi Derinlik kamerası,

Detaylı

Dosya Sıkıştırma (File Compression) Kütük Organizasyonu 1

Dosya Sıkıştırma (File Compression) Kütük Organizasyonu 1 Dosya Sıkıştırma (File Compression) Kütük Organizasyonu İçerik Dosya sıkıştırma nedir? Dosya sıkıştırma yöntemleri nelerdir? Run-Length Kodlaması Huffman Kodlaması Kütük Organizasyonu 2 Dosya Sıkıştırma

Detaylı

GÖRÜNTÜ İŞLEME HAFTA 2 SAYISAL GÖRÜNTÜ TEMELLERİ

GÖRÜNTÜ İŞLEME HAFTA 2 SAYISAL GÖRÜNTÜ TEMELLERİ GÖRÜNTÜ İŞLEME HAFTA 2 SAYISAL GÖRÜNTÜ TEMELLERİ GÖRÜNTÜ ALGILAMA Üç temel zar ile kaplıdır. 1- Dış Zar(kornea ve Sklera) 2- Koroid 3- Retina GÖRÜNTÜ ALGILAMA ---Dış Zar İki kısımdan oluşur. Kornea ve

Detaylı

Bilgisayar Mühendisliğine Giriş. Yrd.Doç.Dr.Hacer KARACAN

Bilgisayar Mühendisliğine Giriş. Yrd.Doç.Dr.Hacer KARACAN Bilgisayar Mühendisliğine Giriş Yrd.Doç.Dr.Hacer KARACAN SAYI VE KODLAMA SİSTEMLERİ Sayı sistemleri Veri sıkıştırma Şifreleme terimleri Giriş Her bilgisayarın ikili durum makinası olması, burada kullanılan

Detaylı

Bölüm 8 : PROTOKOLLER VE KATMANLI YAPI: OSI, TCP/IP REFERANS MODELLERİ.

Bölüm 8 : PROTOKOLLER VE KATMANLI YAPI: OSI, TCP/IP REFERANS MODELLERİ. Bölüm 8 : PROTOKOLLER VE KATMANLI YAPI: OSI, TCP/IP REFERANS MODELLERİ. Türkçe (İngilizce) karşılıklar Servis Kalitesi (Quality of Service, QoS) Uçtan-uca (end-to-end) Düğümden-ağa (host-to-network) Bölüm

Detaylı

EEM HABERLEŞME TEORİSİ NİĞDE ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ

EEM HABERLEŞME TEORİSİ NİĞDE ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ EEM3006 - HABERLEŞME TEORİSİ NİĞDE ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ EEM3006 - HABERLEŞME TEORİSİ Dersin Öğretim Elemanı: Yrd. Doç. Dr. Yasin KABALCI Ders Görüşme

Detaylı

Elektronik sistemlerde dört farklı sayı sistemi kullanılır. Bunlar;

Elektronik sistemlerde dört farklı sayı sistemi kullanılır. Bunlar; I. SAYI SİSTEMLERİ Elektronik sistemlerde dört farklı sayı sistemi kullanılır. Bunlar; i) İkili(Binary) Sayı Sistemi ii) Onlu(Decimal) Sayı Sistemi iii) Onaltılı(Heksadecimal) Sayı Sistemi iv) Sekizli(Oktal)

Detaylı

ÜNİT E ÜNİTE GİRİŞ. Algoritma Mantığı. Algoritma Özellikleri PROGRAMLAMA TEMELLERİ ÜNİTE 3 ALGORİTMA

ÜNİT E ÜNİTE GİRİŞ. Algoritma Mantığı. Algoritma Özellikleri PROGRAMLAMA TEMELLERİ ÜNİTE 3 ALGORİTMA PROGRAMLAMA TEMELLERİ ÜNİTE 3 ALGORİTMA GİRİŞ Bilgisayarların önemli bir kullanım amacı, veri ve bilgilerin kullanılarak var olan belirli bir problemin çözülmeye çalışılmasıdır. Bunun için, bilgisayarlar

Detaylı

DENEY 3: DTMF İŞARETLERİN ÜRETİLMESİ VE ALGILANMASI

DENEY 3: DTMF İŞARETLERİN ÜRETİLMESİ VE ALGILANMASI DENEY 3: DTMF İŞARETLERİN ÜRETİLMESİ VE ALGILANMASI AMAÇ: DTMF işaretlerin yapısının, üretim ve algılanmasının incelenmesi. MALZEMELER TP5088 ya da KS58015 M8870-01 ya da M8870-02 (diğer eşdeğer entegreler

Detaylı

Sayı sistemleri-hesaplamalar. Sakarya Üniversitesi

Sayı sistemleri-hesaplamalar. Sakarya Üniversitesi Sayı sistemleri-hesaplamalar Sakarya Üniversitesi Sayı Sistemleri - Hesaplamalar Tüm sayı sistemlerinde sayılarda işaret kullanılabilir. Yani pozitif ve negatif sayılarla hesaplama yapılabilir. Bu gerçek

Detaylı

EEM HABERLEŞME TEORİSİ NİĞDE ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ

EEM HABERLEŞME TEORİSİ NİĞDE ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ EEM3006 - HABERLEŞME TEORİSİ NİĞDE ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ EEM3006 - HABERLEŞME TEORİSİ Dersin Öğretim Elemanı: Yrd. Doç. Dr. Yasin KABALCI Ders Görüşme

Detaylı

2. Sayı Sistemleri. En küçük bellek birimi sadece 0 ve 1 değerlerini alabilen ikili sayı sisteminde bir basamağa denk gelen Bit tir.

2. Sayı Sistemleri. En küçük bellek birimi sadece 0 ve 1 değerlerini alabilen ikili sayı sisteminde bir basamağa denk gelen Bit tir. 2. Sayı Sistemleri Bilgisayar elektronik bir cihaz olduğu için elektrik akımının geçirilmesi (1) yada geçirilmemesi (0) durumlarını işleyebilir. Bu nedenle ikili sayı sistemini temel alarak veri işler

Detaylı

SİNYALLER VE SİSTEMLERİN MATLAB YARDIMIYLA BENZETİMİ

SİNYALLER VE SİSTEMLERİN MATLAB YARDIMIYLA BENZETİMİ SİNYALLER VE SİSTEMLERİN MATLAB YARDIMIYLA BENZETİMİ 2.1. Sinyal Üretimi Bu laboratuarda analog sinyaller ve sistemlerin sayısal bir ortamda benzetimini yapacağımız için örneklenmiş sinyaller üzerinde

Detaylı

Veri haberleşmesinde hatalar

Veri haberleşmesinde hatalar Veri haberleşmesinde hatalar 1 Hata türleri Sayısal iletişimde hata, bitlerin alınması ve gönderilmesi sırasında oluşur. 1 gönderildiğine 0 algılanması, ayad 0 gönderildiğinde 1 algılamsaı İki genel hata

Detaylı

Sürekli-zaman İşaretlerin Ayrık İşlenmesi

Sürekli-zaman İşaretlerin Ayrık İşlenmesi Sürekli-zaman İşaretlerin Ayrık İşlenmesi Bir sürekli-zaman işaretin sayısal işlenmesi üç adımdan oluşmaktadır: 1. Sürekli-zaman işaretinin bir ayrık-zaman işaretine dönüştürülmesi 2. Ayrık-zaman işaretin

Detaylı

Ders Tanıtım Sunumu 08225 AĞ TEMELLERİ. Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2012 2013 GÜZ Yarıyılı. 02 EKi. 2012 Salı. Öğr. Gör.

Ders Tanıtım Sunumu 08225 AĞ TEMELLERİ. Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2012 2013 GÜZ Yarıyılı. 02 EKi. 2012 Salı. Öğr. Gör. Ders Tanıtım Sunumu 08225 AĞ TEMELLERİ Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2012 2013 GÜZ Yarıyılı 02 EKi. 2012 Salı Öğr. Gör. Murat KEÇECİOĞLU Dersin Adı Ders Tanıtım Bilgileri Ağ Temelleri Ders Kodu 08225 Yarıyıl

Detaylı

KODLAMA SİSTEMLERİNİN TANIMI :

KODLAMA SİSTEMLERİNİN TANIMI : KODLAMA SİSTEMLERİ KODLAMA SİSTEMLERİNİN TANIMI : Kodlama, iki küme elemanları arasında karşılıklı kesin olarak belirtilen kurallar bütünüdür diye tanımlanabilir. Diğer bir deyişle, görünebilen, okunabilen

Detaylı

İMGE İŞLEME Ders-2. İmgeler, Dosya Tipleri ve Temel İşlemler. (Prof. Dr. Sarp ERTÜRK)

İMGE İŞLEME Ders-2. İmgeler, Dosya Tipleri ve Temel İşlemler. (Prof. Dr. Sarp ERTÜRK) İMGE İŞLEME Ders-2 İmgeler, Dosya Tipleri ve Temel İşlemler (Prof. Dr. Sarp ERTÜRK) Görüntüleme 29 Eylül 2013 2 Video 29 Eylül 2013 3 Video İşaretlerinin İletimi 29 Eylül 2013 4 Tarama 29 Eylül 2013 5

Detaylı

MİKROİŞLEMCİ İLE A/D DÖNÜŞÜMÜ

MİKROİŞLEMCİ İLE A/D DÖNÜŞÜMÜ KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BİLGİSAYAR ORGANİZASYONU LABORATUVARI MİKROİŞLEMCİ İLE A/D DÖNÜŞÜMÜ 1. GİRİŞ Analog işaretleri sayısal işaretlere dönüştüren elektronik devrelere

Detaylı

Program Nedir? Program, bir problemin çözümü için herhangi bir programlama dilinin kuralları ile oluşturulmuş komut kümesidir.

Program Nedir? Program, bir problemin çözümü için herhangi bir programlama dilinin kuralları ile oluşturulmuş komut kümesidir. PROGRAMLAMAYA GİRİŞ Program Nedir? Program, bir problemin çözümü için herhangi bir programlama dilinin kuralları ile oluşturulmuş komut kümesidir. C de yazılan bir programın çalışması için çoğunlukla aşağıdaki

Detaylı

veri dosyadan okutulacak (1) - sinama verisi (2)-son(3) >

veri dosyadan okutulacak (1) - sinama verisi (2)-son(3) > ONUNCU HAFTA BİLGİSAYAR YAZILIMLARI VE UYGULAMALAR 9.7.1. İdeal Süzgeç Düzenleme için Bilgisayar Programları Zaman bölgesinde frekans seçici süzgeç düzenlenmesi için 7ideal.pro adlı PV-WAVE dilinde yazılmış

Detaylı

UZAKTAN EĞİTİM MERKEZİ

UZAKTAN EĞİTİM MERKEZİ ÜNİTE 2 VERİ TABANI İÇİNDEKİLER Veri Tabanı Veri Tabanı İle İlgili Temel Kavramlar Tablo Alan Sorgu Veri Tabanı Yapısı BAYBURT ÜNİVERSİTESİ UZAKTAN EĞİTİM MERKEZİ BİLGİSAYAR II HEDEFLER Veri tabanı kavramını

Detaylı

Metin Tabanlı İçerik Oluşturma Araçları

Metin Tabanlı İçerik Oluşturma Araçları Metin Tabanlı İçerik Oluşturma Araçları Microsoft Office Word Kelime işlemci, görsel nesnelerin veya çizimlerin resim ya da arka plan olarak kullanıldığı metinler oluşturabilen, harita ve tablo gibi şekiller

Detaylı

ENERJİ HATLARI ÜZERİNDEN İLETİŞİM (POWERLINE COMMUNICATION)

ENERJİ HATLARI ÜZERİNDEN İLETİŞİM (POWERLINE COMMUNICATION) ENERJİ HATLARI ÜZERİNDEN İLETİŞİM (POWERLINE COMMUNICATION) PLC - Elektrik Hatları Üzerinden Haberleşme PLC (Power Line Communication) mevcut güç hatları üzerinden sistemler arası veri alış verişini sağlamak

Detaylı

Temel Bilgi Teknolojileri - I Ayrıntılı Ders İçerikleri

Temel Bilgi Teknolojileri - I Ayrıntılı Ders İçerikleri Temel Bilgi Teknolojileri - I Ayrıntılı Ders İçerikleri Bilgi Teknolojileri (IT) Kavramları, Bilgisayar Kullanımı ve Dosyaların Yönetimi, Bilgi ve İletişim HAFTA 1 1. Genel Kavramlar(Bilgisayarın tanımı,bilgi

Detaylı

BLG325.1 SINYAL ISLEME DERSİ BİLGİ PAKETİ. Haftalık Ders Planı

BLG325.1 SINYAL ISLEME DERSİ BİLGİ PAKETİ. Haftalık Ders Planı Düzey : Lisans Ders Kodu : BLG325.1 Ders Adı : SINYAL ISLEME BLG325.1 SINYAL ISLEME DERSİ BİLGİ PAKETİ lık Ders Planı 1 : İşaret ve sistem tanımı, ayrık zamanlı ve sürekli zamanlı sistemler, ayrık değerli

Detaylı

Temel Bilgisayar Terimleri Yrd. Doç. Dr. Devkan Kaleci

Temel Bilgisayar Terimleri Yrd. Doç. Dr. Devkan Kaleci 1 2 HTML, Hyper Text Markup Language kelimelerinin kısaltılmışıdır. HTML (Hareketli-Metin İşaretleme Dili) basitçe, browserlarla görebilen, internet dokümanları oluşturmaya yarayan bir çeşit dildir. HTML

Detaylı

Data Communications. Gazi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü. 5. Analog veri iletimi

Data Communications. Gazi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü. 5. Analog veri iletimi Veri İletişimi Data Communications Suat ÖZDEMİR Gazi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü 5. Analog veri iletimi Sayısal analog çevirme http://ceng.gazi.edu.tr/~ozdemir/ 2 Sayısal analog çevirme

Detaylı

Basamaklı Stil Şablonları (CSS) BIM206 Web Programlama

Basamaklı Stil Şablonları (CSS) BIM206 Web Programlama Basamaklı Stil Şablonları (CSS) BIM206 Web Programlama Basamaklı Stil Şablonları (CSS) CSS, bir HTML elemanının nasıl görüneceğini belirleyen kurallar tanımlamamızı sağlayar. Örneğin: Sayfanın arka planının

Detaylı

Fonksiyon Optimizasyonunda Genetik Algoritmalar

Fonksiyon Optimizasyonunda Genetik Algoritmalar 01-12-06 Ümit Akıncı Fonksiyon Optimizasyonunda Genetik Algoritmalar 1 Fonksiyon Optimizasyonu Fonksiyon optimizasyonu fizikte karşımıza sık çıkan bir problemdir. Örneğin incelenen sistemin kararlı durumu

Detaylı

DENEY NO : 6 DENEY ADI

DENEY NO : 6 DENEY ADI DENEY NO : 6 DENEY ADI : Faz Kaydırmalı Anahtarlama (PSK) DENEYİN AMACI : Faz Kaydırmalı Anahtarlama (Phase Shift Keying, PSK) yöntemlerinin ve 90 o den küçük faz kayma değerleri için verinin yeniden elde

Detaylı

UYDU GÖRÜNTÜLERİ VE SAYISAL UZAKTAN ALGILAMA

UYDU GÖRÜNTÜLERİ VE SAYISAL UZAKTAN ALGILAMA UYDU GÖRÜNTÜLERİ VE SAYISAL UZAKTAN ALGILAMA Son yıllarda teknolojinin gelişmesi ile birlikte; geniş alanlarda, kısa zaman aralıklarında ucuz ve hızlı sonuç alınabilen uzaktan algılama tekniğinin, yenilenebilir

Detaylı

Temel Kavramlar-2. Aşağıda depolama aygıtlarının kapasitelerini inceleyebilirsiniz.

Temel Kavramlar-2. Aşağıda depolama aygıtlarının kapasitelerini inceleyebilirsiniz. Temel Kavramlar-2 Byte = 8 Bit in bir araya gelmesiyle oluşan bellektir. Bilgisayarın tanıdığı harf rakam ve özel karakterlerden her biri 1 byte lık yer kaplar. Yani her bir harfin 1 veya 0 dan oluşan

Detaylı

24 bit renkli hareketli resimler (video) üzerinde geliştirilen sırörtme yöntemi

24 bit renkli hareketli resimler (video) üzerinde geliştirilen sırörtme yöntemi SAÜ Fen Bil Der 19. Cilt, 1. Sayı, s. 1-6, 2015 24 bit renkli hareketli resimler (video) üzerinde geliştirilen Yasemin Yıldız 1*, Ahmet T. Özcerit 2 ÖZ 08.01.2014 Geliş/Received, 18.04.2014 Kabul/Accepted

Detaylı

Bil101 Bilgisayar Yazılımı I. M. Erdem ÇORAPÇIOĞLU Bilgisayar Yüksek Mühendisi

Bil101 Bilgisayar Yazılımı I. M. Erdem ÇORAPÇIOĞLU Bilgisayar Yüksek Mühendisi Bil101 Bilgisayar Yazılımı I Bilgisayar Yüksek Mühendisi Kullanıcıdan aldığı veri ya da bilgilerle kullanıcının isteği doğrultusunda işlem ve karşılaştırmalar yapabilen, veri ya da bilgileri sabit disk,

Detaylı

Görüntü İyileştirme Teknikleri. Hafta-8

Görüntü İyileştirme Teknikleri. Hafta-8 Görüntü İyileştirme Teknikleri Hafta-8 1 Spektral İyileştirme PCA (Principal Component Analysis) Dönüşümü. Türkçesi Ana Bileşenler Dönüşümü Decorrelation Germe Tasseled Cap RGB den IHS ye dönüşüm IHS den

Detaylı

HAVADAN LAZER TARAMA ve SAYISAL GÖRÜNTÜ VERİLERİNDEN BİNA TESPİTİ VE ÇATILARIN 3 BOYUTLU MODELLENMESİ

HAVADAN LAZER TARAMA ve SAYISAL GÖRÜNTÜ VERİLERİNDEN BİNA TESPİTİ VE ÇATILARIN 3 BOYUTLU MODELLENMESİ Akdeniz Üniversitesi Uzay Bilimleri ve Teknolojileri Bölümü Uzaktan Algılama Anabilim Dalı HAVADAN LAZER TARAMA ve SAYISAL GÖRÜNTÜ VERİLERİNDEN BİNA TESPİTİ VE ÇATILARIN 3 BOYUTLU MODELLENMESİ Dr.Nusret

Detaylı

BİLGİSAYAR MİMARİSİ. İkili Kodlama ve Mantık Devreleri. Özer Çelik Matematik-Bilgisayar Bölümü

BİLGİSAYAR MİMARİSİ. İkili Kodlama ve Mantık Devreleri. Özer Çelik Matematik-Bilgisayar Bölümü BİLGİSAYAR MİMARİSİ İkili Kodlama ve Mantık Devreleri Özer Çelik Matematik-Bilgisayar Bölümü Kodlama Kodlama, iki küme elemanları arasında karşılıklığı kesin olarak belirtilen kurallar bütünüdür diye tanımlanabilir.

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. Saygın ABDİKAN 2014-2015 Öğretim Yılı Bahar Dönemi

Yrd. Doç. Dr. Saygın ABDİKAN 2014-2015 Öğretim Yılı Bahar Dönemi Dijital Görüntü İşleme (JDF338) Yrd. Doç. Dr. Saygın ABDİKAN 2014-2015 Öğretim Yılı Bahar Dönemi 1 Dijital görüntü işlemede temel kavramlar Sayısal Görüntü İşleme; bilgisayar yardımı ile raster verilerin

Detaylı

BSM 532 KABLOSUZ AĞLARIN MODELLEMESİ VE ANALİZİ OPNET MODELER

BSM 532 KABLOSUZ AĞLARIN MODELLEMESİ VE ANALİZİ OPNET MODELER BSM 532 KABLOSUZ AĞLARIN MODELLEMESİ VE ANALİZİ OPNET MODELER Yazılımı ve Genel Özellikleri Doç.Dr. Cüneyt BAYILMIŞ Kablosuz Ağların Modellemesi ve Analizi 1 OPNET OPNET Modeler, iletişim sistemleri ve

Detaylı

BİH 605 Bilgi Teknolojisi Bahar Dönemi 2015

BİH 605 Bilgi Teknolojisi Bahar Dönemi 2015 BİH 605 Bilgi Teknolojisi Bahar Dönemi 2015 Ders- 12 Bilgisayar Ağları Yrd. Doç. Dr. Burcu Can Buğlalılar Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Bilgisayar Katmanları İçerik Bilgisayar ağı nedir? Yerel alan ağları

Detaylı

ZAMAN PAYLAŞIMLI ÇOKLAMA

ZAMAN PAYLAŞIMLI ÇOKLAMA BÖLÜM 4 ZAMAN PAYLAŞIMLI ÇOKLAMA Bölümün Amacı Öğrenci, sayısal haberleşme sistemlerinde tek bir iletim hattından birçok bilginin nasıl gönderildiğini kavrayabilecektir. Öğrenme Hedefleri Öğrenci, 1. TDM

Detaylı

Sayı sistemleri iki ana gruba ayrılır. 1. Sabit Noktalı Sayı Sistemleri. 2. Kayan Noktalı Sayı Sistemleri 2. SAYI SĐSTEMLERĐ VE KODLAR

Sayı sistemleri iki ana gruba ayrılır. 1. Sabit Noktalı Sayı Sistemleri. 2. Kayan Noktalı Sayı Sistemleri 2. SAYI SĐSTEMLERĐ VE KODLAR .1. Sabit Noktalı Sayı Sistemleri. SAYI SĐSTEMLERĐ VE KODLAR Sayı sistemleri iki ana gruba ayrılır. 1. Sabit Noktalı Sayı Sistemleri. Kayan Noktalı Sayı Sistemleri.1.1. Sayı Sistemi Günlük yaşantımızda

Detaylı

İletişim Ağları Communication Networks

İletişim Ağları Communication Networks İletişim Ağları Communication Networks Hazırlayan: M. Ali Akcayol Gazi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Bu dersin sunumları, Behrouz A. Forouzan, Data Communications and Networking 4/E, McGraw-Hill,

Detaylı

TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ II

TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ II TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ II DİKKT! Bu testte 25 soru bulunmaktadır. Cevaplarınızı, cevap kâğıdınızın Temel Bilgi Teknolojileri II testi için ayrılan kısmına işaretleyiniz. 1. Verileri organize eden, işleyen

Detaylı