Amino Asit ve Protein Metabolizması

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Amino Asit ve Protein Metabolizması"

Transkript

1 Amino Asit ve Protein Metabolizması Yrd. Doç. Dr. Serkan SAYINER Yakın Doğu Üniversitesi, Veteriner Fakültesi, Biyokimya Anabilim Dalı

2 Esansiyel Amino Asitler Yetişkin ve gençler İzolösin Lösin Lizin Metiyonin Fenilalanin Taurin (Kediler) Treonin Triptofan Valin Ayrıca gençler için Arjinin Glisin (Tavuklar) Histidin

3 Esansiyel Amino Asitler BCAA (Branched chain amino acids) Löysin, İzolöysin ve Valine: Kas dokuda rutin olarak okside olurlar. Fenilalanin: Hepatik tirozin sentezi için gereklidir. Metiyonin: Sistein sentezi için gereklidir. Triptofan: Serotonin ve melatonin sentezi için gereklidir.

4 Proteinlerin Sindirimi

5 Proteinlerin Sindirimi Peptid bağlarının hidrolitik yoldan parçalanmasına ve amino asitlere kadar ayrılması olayına protein sindirimi denir. Proteinlerin emilebilmeleri için amino asitlere kadar parçalanmaları gerekmektedir.

6 Proteinlerin Sindirimi Hayvanlarda sindirilen proteinler başlıca 3 kaynaktan gelmektedir. 1. Doku proteinleri 2. Eksojen gıdalarla alınan proteinler 3. Endojen proteinler:gastrointetinal kanaldan sıyrılan hücreler veya eksokrin sekretlerde bulunan proteinler. Günlük olarak normal bir memeli canlı, vücut proteinlerinin % 1-2 sini parçalamak süretiyle kullanır. Bu parçalama başlıca karaciğer de olmaktadır.

7 Proteinlerin Sindirimi Doku protein devri/kullanım hacmi (turnover), farklı dokularda farklı oranlarda cereyan eder. İmmunoglobulinler ve kolajenin yarı ömürleri uzundur. Yıllar ile ölçülür. Karaciğer proteinleri, plazma proteinleri ve enzimlerin yarı ömürleri kısadır. Günler ve saatler ile ölçülür. Genel olarak iç organlar, kas ve bağ dokuya göre proteinleri daha hızlı oranda kullanır. Fizyolojik açlık veya kaşeksi sırasında kas proteinleri normalden çok daha hızlı parçalanır.

8 Proteinlerin Sindirimi Doku protein degradasyonu dikkatli, hassas ve düzenlenebilir bir süreçtir. Degredasyonun en önemli bileşeni 74-amino asitten oluşan bir polipeptit ve Ubiquitin olarak isimlendirilir. Bu polipeptit, yüksek ölçüde korunmuştur ve bakterilerden primatlara kadar bir çok canlıda bulunur. Anormal proteinler tanımlandığı zaman hayvanlar oldukça kompleks mekanizmaları devreye alarak degradasyonu gerçekleştirir. Bu durumda normal proteinlere göre oldukça hızlı parçalanma gerçekleşir. o Bazı hastalık durumlarında bu mekanizma çalışmamaktadır.

9 Proteinlerin Sindirimi Dokularda protein degradasyonu neticesinde üretilen amino asitlerin % 75 i yeni doku proteinlerinin sentezinde kullanılır. Geri kalanlar hepatik glikoneojeneze girer veya diğer maddelerin sentezi için kullanılır. Dokulardan uzaklaştırılan amino asitler, gıdalarla veya endojen üretim ile ikame edilir. Proteinlerin yapısında yer alan amino asitler, vücutta fonksiyonel kapasite için depolanır. Proteinlerin, anatomik ve/veya fizyolojik görevlere katıldığı kabul edilir.

10 Midede Protein Sindirimi Protein sindirimi midede başlar ve pepsin tarafından gerçekleştirilir. % 15 düzeyindedir. Geri kalanı bağırsakda sindirilir. Proteinler polipeptidlere parçalanırlar. Pepsin mide mukozasında, inaktif şekli olan pepsinojen biçiminde bulunur. Mide boşluğuna salgılandıktan sonra HCl in otokatalitik etkisiyle aktif pepsin haline dönüşür. o Pepsinojen I: Oksintik glandular bölgeden. o Pepsinojen II: Pylorik bölgeden. Salgılanması «sekretin» tarafından uyarılır.

11 Midede Protein Sindirimi Pepsin, endopeptidaz etkisine sahiptir ve protein içerisinde yer alan ve özellikle aromatik amino asitlerden sonra gelen peptit bağlarını öncelikle koparır ve peptid zincirleri oluşur. Pepsin yanısıra buzağı, kuzu ve çocukların midelerinde rennin ve ayrıca yeni doğmuş çocukların midelerinde gastriksin adı verilen iki ayrı proteolitik enzim de bulunur. Midede bu protezlar aracılığı ile gerçekleştirilen sindirimden sonra peptit karışımı mide içeriği ile birlikte bağırsaklara gönderilir.

12 Bağırsaklarda Protein Sindirimi Pankreas salgısı ile bağırsaklara ulaştırılan proteinazlar aracılığı ile proteinlerin sindirimi (oligopeptidler) sürdürülür. Bunların salınımı «kolesistokinin» tarafından uyarılır. Bunlardan en önemlileri tripsin, kimotripsin, karboksipeptidaz A - B ve elastazdır. Pankreasda üretilen proteazlar da proenzimler halinde sentezlenerek sekret granulalarında depolanırlar. Enterokinazlar aracılığı ile aktifleşirler.

13 Bağırsaklarda Protein Sindirimi Tripsin ve kimotripsin, endopeptidazlardır ve peptit zincirinin iç kısımlarında yer alan peptid bağlarını hidrolitik yoldan koparırlar. Zn içeren enzimlerdir. Tripsin bazik amino asitlerden sonra gelen peptit bağlarını koparırken, kimotripsin daha çok geniş bir etki spektrumu gösterir (daha çok aromatik amino asitlerden sonra gelen peptit bağlarını koparır).

14 Bağırsaklarda Protein Sindirimi Bu iki enzimin etkisiyle mide içeriği ile bağırsaklara geçen molekül ağırlığına sahip peptit zincirleri daha küçük peptit zincirlerine parçalanırlar. Oluşan bu küçük peptit zincirleri de bir yandan pankreas sıvısı ile gelen karboksipeptidaz A ve B, diğer yandan bağırsak mukoza hücrelerince salınan aminopeptidazlar aracılığı ile di-, tri- peptit ve serbest amino asit karışımlarına kadar parçalanırlar.

15 Bağırsaklarda Protein Sindirimi Karboksipeptidazlar ekzopeptidazlardır ve peptit zincirinin karboksil ucundan başlayarak amino asitleri birer birer koparırlar. Karboksipeptidaz A, kimotripsin etkisiyle oluşan ve karboksil uçlarında daha çok aromatik amino asitleri taşıyan peptit zincirlerinin karboksil ucundan etkirken, Karboksipeptidaz B, tripsin etkisiyle oluşan ve C terminallerinde bazik amino asitleri taşıyan peptit zincirlerine etkir.

16 Bağırsaklarda Protein Sindirimi Bu oluşan zincirlerin amino uçlarından başlayarak amino asitleri birer birer koparan ve bağırsak mukoza hücrelerinden salınan endopeptidazlara da aminopeptidazlar adı verilir ve bu sindirim sonucu bağırsaklarda serbest amino asitler, di-, tri-, ve tetrapeptidlerden oluşan bir karışım oluşur.

17 Emilim Peptidler Mukoza hücrelerinde bulunan peptidazlar aracılığı ile peptit bağları koparılır, oluşturulan serbest amino asitler portal kana verilir. Amino asitler Amino asit transportu için mukoza hücrelerinde enerjiye bağımlı konsantrasyonun yüksek olduğu yöne taşıma gerçekleştiren bir aktif transport sistemi vardır. Amino asitlerin mukoza hücrelerine transportunun Na iyonlarının varlığına bağlı olduğu ve monosakkarit transportuna benzediği ileri sürülmektedir.

18 Kaynak: Engelking, 2014

19 Kaynak: Engelking, 2014 Sekretin ve gastik mukozada yer alan asit uyarıcı proton reseptörleri pepsinojenin salınım uyarıcılarıdır. Gastrik lumene sekrete edildiklerinde, pepsinojen HCl etkisi ile Pepsin e dönüşerek aktive olur.

20 Proteaz Aktivasyonu Kaynak: Engelking, 2014

21 Kaynak: Engelking, 2014 Protein Sindirimi ve Emilim; İntestinal Mekanizmalar Bazı neonatlar, bozunmamış proteinleri kısa süreliğine (yaklaşık saat) emebilsede, çoğu neonat protein sindirimini takiben amino asitleri ve küçük peptidleri emebilmektedir.

22 Amino Asit Metabolizması

23 Amino Asitlerin Fonksiyonları 1. Protein biyosentezinde 20 amino asit yapı taşı olarak görev alır. 2. Amino asitler azot içeren diğer bileşiklerin sentezinde amino grubu ya da azot vericisi olarak görev yaparlar. 3. Glikoz hemostazında önemli rol oynarlar.

24 Amino Asit Katabolizması İntestinal sindirimi takiben, serbest amino asitler portal dolaşım yolu ile karaciğer taşınır ve karaciğer amino asit katabolizmasında esas rolü üstlenir. Sistemik dolaşıma verilecek amino asit miktarını ve tipini belirler. Dolayısı ile diğer dokuların amino asit ihtiyacını karşılar. Karaciğer kendisi genellikle aromatik amino asitleri (Fenilalanin, Triptofan, Tirozin) metabolize etmeyi tercih eder. BCAA amino asitleri kullanmadan sistemik dolaşıma verir. o Beslendikten sonra karaciğerden dolaşıma verilen amino asit miktarı açlık durumundan 2-3 kat fazladır ve yarısından çoğu BCAA lardır.

25 Kaynak: Engelking, 2014 Bağırsaklarda amino asit emilimini takiben, aromatik amino asitlerin çoğu karaciğer tarafından alınırken, BCAA lar sistemik dolaşıma geçer. Amino asitler karaciğer tarafından hem enerji hem de biyosentez amaçlı kullanılır ve amino grupları deamine edildiği zaman üre veya glutamine açığa çıkar.

26 Karaciğer Protein yapısında gıdalarla alındıktan sonra, hidrolizle oluşan amino asitler aktif transportla vena porta ya ulaşırlar ve bu nedenle proteinden zengin öğünden sonra portal dolaşım kanındaki amino asit içeriği yükselir. Bu yükselmenin sistemik dolaşımda görülmemesi, emilen amino asitlerin büyük bir kısmının karaciğer tarafından alındığına işaret eder. Glutamin (Gln), Asparajin (Asn) ve BCAA lar dışında diğer bir çok amino asidin katabolizması karaciğerde başlar.

27 Karaciğer Alınan amino asitler, Karaciğerde başka amino asitlerin ya da proteinlerin sentezinde veya Yapılarından amonyak koparılarak keto asitlere dönüştürülürler. Keto asitlerse ya yağ asitlerine veya glikoza dönüştürülürler ya da CO 2 ve suya kadar yıkımlanırlar.

28 Ketojenik amino asitler Asetil-KoA veya Asetoasetil- KoA üzerinden hepatik mitokondrial metabolik sürece katılırlar. Glikojenik ve Ketojenik Amino Asitler Kaynak: Engelking, 2014 Glikojenik amino asitler, glikoneojenetik geçide pirüvat, OAA, fumarat, propionil-koa veya α-kg = üzerinden katılır.

29 Karaciğer Amino asitlerin amino gruplarından oluşan serbest amonyağın bir kısmı azot içeren bileşiklerin yapı taşı olarak kullanılabilir, kalan kısmıysa karaciğerde üreye dönüştürülür, kan yoluyla böbreklere taşınır ve idrarla atılır. Protein yıkılımı sonucu oluşan serbest amino asitlerin yaklaşık yarısı tekrar protein sentezinde kullanılır.

30 Karaciğer de Fenilalanin Metabolizması Tokluk durumunda karaciğer alınan fenilalaninin 4 te 3 ü Tirozin e çevrilir. Diğer kısmı ise başka proteinlerin yapısına katılır. Açlık durumunda asetoasetat ve fumarata katabolize olabilir. Fenilalaninin, Tirozine dönüşümünü fenilalanin hidroksilaz enzimi katalizler. Bu enzimin noksanlığında fenilketonüri görülür.

31 Plazma BCAA:Aromatik AA Oranı BCAA lar primer olarak kas dokuda metabolize olurlar. Kas doku BCAA transaminaz enzimlerinden zengindir. Bu enzim karaciğerde çok az sentezlenir. Normal sağlıklı hayvanlarda plazma BCAA:Aromatik AA oranı 3:1 dir. Karaciğer fonksiyon bozukluğu durumunda bu oran 1,5:1 olabilmektedir.

32 Bağırsak Bağırsak hücreleri glutamin (Gln) ve asparajin (Asn) i major enerji kaynağı olarak kullanır. Bu kullanım neticesinde sitrullin, amonyum iyonu, CO 2 ve alanin (Ala) gibi yan ürünler ortaya çıkar. Yan ürünlerde portal dolaşım yoluyla karaciğere transfer edilir.

33 İskelet Kası Açlık durumunda BCAA lar enerji temini amacıyla iskelet kasında katabolize edilirler. Çoğunlukla amino grupları pirüvata (Ala oluşur) ve/veya glutamata (Glu) (Gln oluşur) transfer edilir. Açlık durumunda iskelet kasında amino asit salınımının % 50 den fazlası Ala ve Gln üzerinden gerçekleşir. Alanin karaciğerde, Glutamin ise proksimal renal tubuler epitel hücrelerde glikoneojenetik substrat olarak kullanılır. Açlık durumunda küçük miktarlarda salınan Valin ise beyin tarafından okside edilebilir.

34 Beyin Valin beyin dokusunda okside olurken amino grubu glutamata (Glu) aktarılır ve glutamin (Gln) oluşur. Böylece beyin kendisini amonyuma karşı korumuş olur. Beyin dokusunun amonyağa karşı kendisini koruması için Glutamin oluşumu muhafaza edilmelidir. Ki bu sadece açlık için değil, hiperammonemi gelişen diğer fizyolojik ve patolojik durumlar içinde geçerlidir.

35 Böbrek Böbrek, karaciğer gibi glikoneojenetik ve amonyajenik bir organdır. Böbrekde üretilen ve idrarla atılan çoğu amonyum iyonu Gln den orijin alır. Gln kandan alınır veya glomerular filtrat üzerinden proksimal tubuler epitel hücrelerince alınır. Gln yi kana karaciğer, iskelet kası ve beyin salmaktadır. Gln üzerinden renal amonyum salınımı iki basamakda şekillenir ve mitokondrial glutaminaz ile glutamat dehidrojenaz (GLDH) enzimleri görev alır.

36 İntramoleküler Amino Asit Metabolizması Amino asitlerin metabolik son ürünlerinden glikoz sentezlenebilmesi ve TCA siklusunun ara ürünlerinden de tekrar amino asitlerin sentezlenebilmesi için amino asitlerin ve TCA metabolitlerinin bazı ortak niteliklere sahip olmaları gereklidir. Bu ortak niteliklerin en önemlisi, α-karbon atomunda bir COOH grubu ile reaksiyon verme niteliğinde α-nh 2 grubu gibi bir grubun bulunmasıdır. Bu niteliklere sahip en uygun TCA ara metabolitleri de piruvik asit, okzaloasetik asit ve α-ketoglutarik asit ler oluştururlar.

37 İntramoleküler Amino Asit Metabolizması Bu keto asitlerin keton grupları yerine amino grubu substitüsyonu ile; Pirüvik asitten alanin, Okzalasetik asitten aspartik asit ve α-ketoglutarik asitten glutamik asitler sentezlenebilirken, reaksiyonların geri dönüşümleri ile tekrar uygun α-keto asitleri de sentezlenebilmektedir.

38 İntramoleküler Amino Asit Metabolizması Hücreler transaminasyonla uygun aminoasitlerine dönüştürülebilecek keto asitleri sentezleme yeteneğindedirler. Transaminasyon serbest geri dönüşümlü bir reaksiyon olduğundan, amino asit yıkılımı sırasında da keto asitleri oluşturulur.

39 İntramoleküler Amino Asit Metabolizması Oluşan bu keto asitler de dehidrojenizasyonlu dekarboksilasyonlu 1 C atomu eksik alifatik yağ asitlerinin KoA-tiyoesterlerine dönüştürülebilirler. Örn; pirüvik asitten aktive edilmiş asetik asit (Asetil CoA), α-ketoglutarik asitten aktive edilmiş süksinik asit (süksinil KoA) oluşturulabilir. Aspartat α-ketoglutarat Okzalasetat Glutamat

40 Transaminasyon Reaksiyonları Transaminasyon, bir amino asidin amino grubunun bir keto aside taşınması olayıdır ve geri dönüşümlüdür. Transaminasyon reaksiyonlarının çoğunda reaksiyona giren substrat çiftlerinden biri α-ketoglutarattır. α-ketoglutaratın katıldığı transaminasyon reaksiyonu sonucunda amino asitteki amino grubu uzaklaştırılmaktadır.

41 Transaminasyon Reaksiyonları Koenzimin amino formu da bir keto asit ile uygun şiff bazını oluşturabilir ve amino gubunu bir başka keto asite vererek yeni bir amino asitin oluşumunu sağlar Transaminasyon olarak tanımlanan bu reaksiyonda bir amino ve bir keto asitten, yeni bir amino ve keto asit sentezlenir.

42 Transaminasyon Reaksiyonları Amino asit katabolizmasında gören alan dört tane b grubu vitamin türevi koenzim vardır; piridoksal fosfat (B 6 vitamin türevi), tetrahidrofolik asit (THFA), biyotin (bir CO2 taşıyıcı) ve B 12 vitamini (kobalamin). Bir amino asitin α-karbon atomunu içeren reaksiyonların çoğu, bir koenzim olarak piridoksal fosfat gerektirir (örneğin transaminasyonlar, amino asit dekarboksilasyonlar ve bazı deaminasyonlar).

43 Transaminasyon Reaksiyonları Aspartat α-ketoglutarat Okzalasetat Glutamat α-amino grubu bir keto asit olan α-ketoglutaratın α- karbonuna transfer edilerek glutamik asit meydana gelir. Geriye α-amino grubu alınan amino asitin α-keto asit analoğu kalmaktadır. Örn: Aspartik asit α- amino grubunu kaybedecek olursa geriye Oksaloasetik asit kalır.

44 Transaminasyon Reaksiyonları Transaminasyon reaksiyonları, prostetik grubu piridoksal fosfat (PLP) olan transaminazlar (aminotransferazlar) tarafından katalizlenirler.

45 Transaminasyon Reaksiyonları Transaminazlar, hücrenin sitozol ve mitokondri fraksiyonlarında yer alırlar, karaciğer ve kas başta olmak üzere bütün dokularda yaygın olarak bulunurlar. Alanin-pirüvat çiftine spesifik alanin aminotransferaz (ALT,GPT) ve aspartat-oksaloasetat çiftine spesifik aspartat aminotransferaz (AST, GOT) önemli transaminazlardır; başlıca karaciğer, kas, beyin, böbrek ve testis dokusunda bulunurlar.

46 Kaynak: Engelking, 2014

47 Deaminasyon Deaminasyon, bir amino asidin amino grubunun amonyak halinde ayrılması sonucunda α-ketoaside dönüşmesi olayıdır. Deaminasyon olayları, oksidatif ve oksidatif olmayan olarak iki gruba ayrılır; başlıca karaciğer ve böbrekte bulunan çeşitli enzim ve koenzimlerin etkisiyle gerçekleşir.

48 Deaminasyon Oksidatif deaminasyon, L-amino asit oksidazlar ve D- amino asit oksidazlar tarafından katalizlenir. L-amino asit oksidazlar, koenzim olarak FMN kullanır; glisin ile dikarboksilli ve hidroksilli amino asitlere etkili değillerdir. O 2 bulunan koşullarda bir molekül H 2 O katılmasıyla oksidatif deaminasyon gerçekleşir. Ara ürün olarak H 2 O 2 oluşması önemlidir.

49 Deaminasyon D-amino asit oksidazlar, koenzim olarak FAD kullanır; D-asparajin ile D-glutamin dışındaki D-amino asitlere ve özellikle glisin üzerine etkilidirler. Glutamatın oksidatif deaminasyonu, karaciğer hücreleri ve bütün doku hücrelerinde mitokondriyal bir enzim olan ve koenzim olarak NAD + veya NADP + gerektiren glutamat dehidrojenaz (GLDH) tarafından katalizlenir.

50 Deaminasyon Amino asitlerin oksidatif olmayan deaminasyonu, çeşitli enzimler tarafından gerçekleştirilir. Histidinin deaminasyonu histidin-amonyak liyaz (histidaz) ile katalizlenir ve ürokanat ve amonyum oluşur.

51 Deaminasyon Dehidratazlar, serin ve treonin gibi hidroksilli amino asitlere etkilidirler, piridoksal fosfat kullanırlar. Serin amino asiti bir hidrojenini α-karbonundan ve bir hidroksil grubunu ise β-karbonundan kaybetmekte ve bir amino-akrilat meydana gelmektedir. Stabil olmayan bu bileşik daha sonra bir mol H 2 O ile reaksiyona girerek Piruvat ve amonyum iyonu (NH 4+ ) meydana gelmektedir.

52 Deaminasyon Desülfidrazlar, kükürtlü amino asitlere etkilidirler, piridoksal fosfat kullanırlar; amino grubu ile birlikte kükürtü de molekülden ayırırlar.

53 Kaynak: Engelking, 2014 Transaminasyon ve Deaminasyon Reaksiyonları Aminotransferazlar, bir α-amino asidinin α-amino grubunu, bir α- ketoaside transferini geri dönüşümlü olacak şekilde katalizleyen enzimlerdir. AST, Asp nin amino grubunu α-kg = ye aktarır ve böylece Glu ile OAA oluşur. ALT ise Ala nın amino grubunu α-kg = ye aktarır ve Glu ile pirüvat oluşur. Glu nun GLDH tarafından katalizlenen hepatik oksidatif deaminasyonu ile α- KG = ve NH 4+ oluşur. Diğer dokularda bu reaksiyon Glu oluşumu lehindedir. Böylece amonyal toksistesi engellenir.

54 Dekarboksilasyon Dekarboksilasyon, amino asidin yapısındaki karboksil grubunun CO 2 halinde ayrılması olayıdır. Amino asitlerin dekarboksilasyonu, koenzimi piridoksal fosfat (PLP) olan amino asit dekarboksilazlar tarafından katalizlenir ve sonuçta hücrelerde önemli etkileri olan biyojen aminler oluşur.

55 Dekarboksilasyon Amino asit Biyojenik Amini Önemi Aspartik asit β-alanin Koenzim A yapısında bulunur. Glutamik asit GABA MSS de mediatör maddedir. Ornitin Putreskin Poliaminlerin ön maddesi. Lizin Kadaverin Bağırsakta mikroorganizmaların ürünüdür. Arjinin Agmatin Bağırsakta mikroorganizmaların ürünüdür. Sistein Sisteamin Koenzim A yapısında bulunur. Metiyonin S-adenozil metiyonin Poliaminlerin biyosentezinde gereklidir. Serin Etanolamin Fosfolipid biyosentezinde gereklidir. Histidin Histamin Doku hormonudur. Tirozin Tiramin Bağırsakta mikroorganizmaların ürünüdür. Triptofan Triptamin Bağırsakta mikroorganizmaların ürünüdür. S-hidroksitriptofan S-hidroksitriptamin Doku hormonudur. 3-4 hidroksi fenilalanin Dopamin MSS de mediatör maddedir.

56 Dekarboksilasyon GABA (Gama aminobütirik asit) önemli bir inhibitör nörotransmitterdir. Benzodiazepinler gibi ilaçlar, GABA nın etkilerini arttırırlar; epilepsi tedavisi için kullanılırlar.

57 Dekarboksilasyon Histamin, mast hücrelerinde sentezlenir ve salgılanır. H1 reseptörler vasıtasıyla vazodilatasyon ve bronkokonstriksiyon allerjik reaksiyonlarına neden olur. H2 reseptörler vasıtasıyla gastrik asit sekresyonunu uyarır.

58

59 Dekarboksilasyon Aminlerin amino grubunun 1 ya da 2 tane olmasına göre yıkılım monoamin ya da diamin oksidazlar tarafından gerçekleştirilir. Bu enzimler sayesinde aminler iminlere dehidre edilirler ve iminlerin aldehidleri ve amonyak açığa çıkar. Açığa çıkan aldehidler de karbonik asitlere dehidrojenizasyon ve bunu izleyen Beta-oksidasyonla metabolize edilmeye devam ederler.

60 Amino Asit Metabolizması Hayvansal hücrelerde sentezlenemeyen, sadece mikroorganizmalar ve bitkiler tarafından sentezlenen amino asitlere esansiyel amino asitler denir.

61 Esansiyel Amino Asitler Lizin Triptofan Fenilalanin Löysin İzolöysin Treonin Metiyonin İNSAN KÖPEK SIÇAN DOMUZ TAVUK Valin Histidin Arjinin Glisin Glutamik Asit

62 Mikroorganizmalarda ve bitkilerde amino asit sentezi Hangi grup amino asitlerin ortak bir ön maddeden sentezlenebildikleri aşağıda gösterilmiştir. Aspartik asit Ailesi: Alfa-keto asit olan okzalasetik asitin transaminasyonu ile sentezlenebilen amino asitlerdir (Lizin, metiyonin, treonin ve izolöysin). Pirüvik Asit Ailesi: Alfa-keto asit olan pirüvik asitin transaminasyonu ile sentezlenen amino asitlerdir (Löysin ve valin). Şikimik Asit Ailesi: Glikoliz ve pentoz fosfat yolunun ara ürünü olan 7 C lu bir alfa-ketoasitten oluşan amino asitlerdir (Fenilalanin, tirozin ve triptofan).

63 Esansiyel amino asitlerin yıkılımları ve metabolik önemleri Alfa-keto asitlere transaminasyon Dehidrojenizasyon Dekarboksilasyon direkt TCA siklusu metabolitleri Yağ asidi CoA tiyoesterleri Beta oksidasyon Bu şekilde C iskeletleri enerji (ATP) üretimi amacıyla CO 2 ve H 2 O ya kadar yıkımlanırlar ya da Keton cisimlerine veya glikoza dönüştürürler.

64 Esansiyel amino asitlerin yıkılımları ve metabolik önemleri Amino asitlerin yıkılımı sonucu oluşan C iskeletinden glikoz sentezlenebilen amino asitlere glikojenik aa, C iskeleti keton cisimleri ya da yağ asitleri sentezinde kullanılıyorsa bu tür amino asitlere ketojenik aa adı verilir. Bazı amino asitlerden geriye kalan C iskeleti ise daha küçük alt birimlere parçalanır ve hem glikojen hem de keton cisimleri sentezinde kullanılabilirler.

65 Esansiyel amino asitlerin yıkılımları ve metabolik önemleri Amino asit Yıkılım ürünü Ketojen Glikojen Lizin 2 Asetil KoA + Metiyonin Süksinil KoA + Treonin Süksinil KoA + İzolöysin Asetil KoA ve Süksinil KoA + + Valin Süksinil KoA + + Löysin Asetil KoA ve Asetoasetik asit + + Fenilalanin Fumarik asit ve Asetoasetik asit + + Triptofan 2 Asetil KoA ve Alanin + +

66 Esansiyel olmayan amino asitler Biyosentezleri, yıkımları ve metabolik önemleri Esansiyel olmayan tüm amino asitlerin iskeletleri okzalasetik asite dönüştürülebildiklerinden bu amino asitlerin tamamı glikojenik amino asitlerdir. Biyosentezlerde bu amino asitler (aspartik asit ve glutamin) amino grubu vericisi olarak görev alırlar. Esansiyel olmayan amino asitler yıkılımları sırasında alfa-keto asitlerden okzalasetik asit, alfa-ketoglutarik asit ve piruvik asiti oluştururlar.

67 Okzaloasetik asit oluşturanlar Aspartik asit ve Asparajin H2O NH3 asparajinaz Asparajin Asparajin amonyağın hidrolitik koparılmasıyla aspartik asite, aspartik asit de AST enzimi sayesindeki transaminasyonla amino grubunun alfa-ketoglutarik asit e aktarılmasıyla okzalasetik asite dönüşürken, glutamik asit sentezlenmiş olur. Metabolik Önemi : Birçok reaksiyonda amino grubu vericisi olarak rol oynar.

68 Reaksiyon Ürün Metabolik Önemi Transaminasyon Okzaloasetat TCA siklusu metaboliti Amid oluşumu Asparajin Proteinojenik amino asit Karbamoil fosfatla kondenzasyon Karbomil Aspartat Pirimidin sentezini başlatan reaksiyon ATP ile fosforilasyonu Aspartil fosfat Metiyonin, treonin,lizin ve izolöysin in bitki ve mikroorganizmalarda sentezini başlatan reaksiyon Dekarboksilasyon Beta-alanin Pantotenik asit yapı taşı Sitrullin ile kondenzasyon Arjino-süksinik asit Karbamik asitin üreye dönüşümünde amino grubu taşıyıcısı IMP ile kondenzasyon Adenil süksinat IMP nin AMP ye dönüşümünde amino grubu taşıyıcısı

69 İskeletinden alfa-ketoglutarik asit oluşturan amino asitler Glutamik Asit ve Glutamin Birçok biyosentezde amino grubu vericisi olarak, Böbreklerde asit-baz dengesinin kontrolünde amonyak kaynağı, Perifer organlardan (beyin, kaslar) böbrekler, karaciğer ve bağırsakta amonyak oluştururlar.

70 Reaksiyon Ürün Metabolik Önemi Tetrahidrofilik asitten bir hidroksimetil grubu alınması Glutamik asit ve sisteinle peptit bağı oluşumu Süksinil CoA ile kondenzasyon Serin Glutasyon Alfa-amino-beta-ketoadipik asit Proteinojenik amino asit Transselüler amino asit transportu SH gruplarının korunması Porfirin biyosentezi ön maddesi Kolik asit ile konjugasyon Glikokolik asit Safra asidi Salisilik asit ile konjugasyon Glikosalisilik asit Karaciğerde detoksifikasyon

71 Sistein ve Sistin Ekstraselüler boşlukta sistein okside formu sistin halinde bulunur. Sistin in dehidrojenizasyonu ile disülfit köprüsü parçalanır ve sistein serbest kalır ve alfa-beta eliminasyonu ile yıkımlanır. Yıkılım ürünleri piruvik asit ve sülfattır. Oluşan sülfat ya aktivasyondan sonra sülfat taşınmasında ya da zehirsizleştirme reaksiyonlarında kullanılır yada idrarla atılır. Sistein biyosentezinde C iskeleti ve amino grubu serinden köken alırken, kükürt atomu metiyoninden alınır.

72

73 Amonyak Metabolizması

74 Amonyak Metabolizması Prokaryotik ve ökaryotik hücrelerde amonyak öncelikle amino asit sentezi olmak üzere (özellikle glutamin, aspartik asit ve lizin üzerinden), porfirinler, purinler, primidinler, keratin ve amino şekerler gibi azot içeren diğer maddelerin sentezinde kullanılır. Memelilerde çoğunlukla amino asit yıkılımından köken almakla birlikte, purin ve pirimidinlerin metabolizmalarında da oluşabilen serbest amonyak, vücuttaki biyosentez olaylarında tekrar kullanılabilir. Kullanılmayan kısmı ise %90-95 üreye çevrilerek, küçük bir kısmı ise (%5-10) serbest amonyak halinde idrarla atılır.

75 Amonyağın toksisitesi Amonyak esansiyel bir madde olmasına karşın insan ve hayvanlarda çok düşük düzeylerdeki serbest amonyak bile ağır serebral bozukluklara yol açmaktadır. Toksisite bulguları arasında, Ellerde titremeler, Konuşmanın zayıflaması, Görme bozuklukları bulunur. Ağır durumlarda koma ve ölümle sonuçlanır.

76 Kanın Amonyak İçeriği Yüksek bir amonyak içeriğine sahip portal kan hariç, kandaki amonyak içeriği çok düşüktür. Kandaki yüksek amonyak konsantrasyonu gıdalarla alınan amino asitlerden ve mide-bağırsak kanalı sekretleriyle bağırsaklara ulaşan ürenin mikroorganizmalar tarafından parçalanmasından köken alır.

77 Kanın Amonyak İçeriği Üre, üreaz tarafından amonyak ve CO 2 e parçalandığından dolayı gaitada üre bulunmaz. Üreaz içeren bakteriler midede, bağırsaklarda ve özellikle kolonda bulunurlar ve vücutta üretilen toplam üre miktarının % 20 lik kısmını parçalarlar.

78 Kanın Amonyak İçeriği Emilen amonyak karaciğer tarafından süratle portal kandan alınır. Karaciğer venalarında ve tüm kanda amonyak çok azdır. Bu nedenle karaciğer, özellikle çok hassas olan beyin olmak üzere organizmayı amonyak zehirlenmesinden korur. Sistemik dolaşımda amonyağın büyük kısmı beyin, kas ve böbreklerdeki amino asit metabolizmasından köken alır.

79 Amonyağın bağlanması Glutamik asit dehidrojenaz (GLDH) ve Glutamin sentetaz Glutamik asit dehidrojenaz tarafından katalizlenen reaksiyonda önce α-ketoglutarik asite NH 3 bağlanır ve α - iminoglutarik asit oluşur. α-iminoglutarik asit de NADH+H ın kofaktörlüğünde hidrojenizasyonla α-amino glutarik asit (L- Glutamik asit) e dönüştürülür. Glutamik asite de glutamin sentetaz enzimi tarafından enerji kullanımı altında bir mol NH 3 daha bağlanır ve glutamin oluşturulur.

80 Amonyağın bağlanması Glutamik asit dehidrojenaz enzimi en yüksek konsantrasyonda karaciğer mitokondrialarında bulunduğundan, enzim serum konsantrasyonları karaciğer hücrelerindeki parçalanmanın indikatörü olarak kullanılır. Glutamin sentetaz tüm dokularda bulunmuştur.

81 Amino Grupların Metabolizması Glutamik Asit aşağıdaki nedenlerden dolayı amino asit metabolizmasında anahtar bir pozisyona sahiptir. 1. α-ketoglutarik asite serbest amonyak bağlanarak glutamik asit oluşturulabilir. 2. Glutamik asitin amino grubunun, reversibl bir transaminasyonla pirüvik asite aktarılmasıyla oluşan alanin plazmada amino grubu taşıyıcısı olarak rol oynar. 3. Glutamik asitin amino grubu reversibl bir transaminasyonla bir keto asit olan oksalasetik asit üzerine taşınabilir ve aspartik asit oluşturulur. Aspartik asit üzerindeki amino grubu da başta üre oluşumu olmak üzere biyosentezde kullanılabilir.

82 Aspartat α-ketoglutarat Okzalosetat Glutamat

83 Amino Grupların Metabolizması 4. Glutamik asite 1 mol NH 3 bağlanması ile glutamin oluşturulur ve glutaminde biyosentezlerde amino grubu vericisi olarak rol oynaması yanı sıra perifer dokularda açığa çıkan NH 3 in kanda taşınmasına aracılık eder ve kanda azot taşınmasını etkiler. 5. Fazla amonyak deaminasyonla glutamik asitten koparılır ve üre sentezinde kullanılır.

84 Üre Sentezi/Döngüsü (Krebs-Henseleit Ornitin Döngüsü)

85 Üre Sentezi Amino asitlerden kopartılan ve bir zehir olan amonyak tekrar azot içeren bileşiklerin sentezinde kullanılmayacaksa, enerji gerektiren bir olayla zehirsiz hale dönüştürülür. Metabolik artıklarını sürekli olarak yaşadıkları ortamlara bırakabilen suda yaşayan hayvanların çoğunluğunda üre sentezi zorunlu değildir. Çünkü vücutlarında amonyak birikmesi meydana gelmez. Bu tür hayvanlar direkt olarak amonyak atarlar ve bu tür canlılara ammonolitik canlılar adı verilir.

86 Üre Sentezi Karada yaşayan hayvanlarda (memeli hayvanlar) ise sürekli olarak amonyak atılması şansı yoktur. Bu nedenle amonyağı üreye dönüştürürler ve atılım ürünü üreyi oluştururlar ve bu nedenle üreolitik canlılar adını alırlar. Su alımları sınırlı olan sürüngenler ve kuşlarda amino asit katabolizması son ürünü olan amonyak ürik asit halinde vücuttan atılır ve bu tür canlılara ürikolitik canlılar adı verilir.

87 Üre Sentezinin Amacı Fazlalık olarak ortaya çıkan amonyağın zehirsiz hale getirilmesidir. Bu amaçla karaciğer hücrelerinde; 1 mol serbest amonyak, 1 mol bikarbonat ve 1 mol aspartik asitin amino grubu azotu çok basamaklı bir siklusla birleştirilir ve üre sentezlenir.

88 Üre Sentezi Amino asitlerdeki azot iki geçit üzerinden Üre ye aktarılır. Transaminasyon ve Deaminasyon o Çeşitli amino asitlerden amino gruplarını Glu aktarır. Glu daha sonra GLDH enzimi ile deamine olabilir, amino grubu OAA aktarılmak suretiyle Asp ve α-kg = oluşabilir. o CO 2 (HCO 3- formunda), Gln ve/veya Glu deaminasyonu ile veya portal dolaşımdan gelen NH 3 den oluşan amonyum iyonu (NH 4+ ) ile Asp, hepatik üre sentezi için substrat görevi görürler.

89 Üre Sentezi Protein ağırlıklı beslenme sonrası portal kandaki amonyak miktarı artar. Bunun yanında hepatik glutaminaz ve GLDH aktivitesi ile amonyum iyonlarına bağlı olarak da artış görülür. Amonyak, glutaminaz enziminin allosterik aktivatörüdür. Hepatik portal kandan sistemik dolaşıma geçtiği anda amonyak konsantrasyonu 50 kat azaltılır.

90 Üre Sentezi Glutaminaz reaksiyonunun önemi Üre siklusunun yetersizlikleri glutamin koordinasyonu ile düzeltilir. Glutaminden amonyum iyonlarını koparan bu enzim, periportal hepatositlerin mitokondrialarında karbamoil fosfat sentetaz-1 ile birlikte lokalize olmuştur. Glutaminaz sayesinde üre siklusunun ilk enzimi olan karbamil fosfat sentetaz-1e daha fazla amonyum iyonları sağlanmasıyla üre siklusu hızlandırılır. Perivenöz karaciğer hücrelerinde oluşan glutamin periportal hepatositlere diffüze olabildiğinden, portal kan ile gelen amonyum iyonlarının üreye dönüşümünün garantilendiği interselüler bir glutamin siklusu ortaya çıkar.

91 Kaynak: Engelking, 2014 Periportal hepatositlerde gerçekleşen Transaminasyon ve Deaminasyon reaksiyonları Azotun (N), amino asitlerden üreye transferini sağlar. CO 2, HCO 3- formunda, NH 4+ ve Aspartat ın amino grubu üre biyosentezinde substrat olarak görev alır.

92 Üre Sentezi Periportal Hepatositler Portal venaya yakın hücrelerdir ve bağırsakdan gelen kanla ilk teması kurarlar. Karbonik anhidraz (CA), glutaminaz, GLDH ve üre döngüsü enzimleri açısından zengindirler. Periportal hepatositlerde üre sentezi 5 adımda gerçekleşir. İlk 2 adım mitokondriada, son 3 adım sitoplazmada gerçekleşir. Açlık veya diyet protein miktarındaki artışa bağlı olarak üre döngüsü enzimlerinin miktarı kat artmaktadır.

93 Üre Sentezinin Basamakları 1. Karbamoil Fosfat Oluşumu Mitokondriadaki ilk basamaktır ve üre döngüsünün ratelimiting reaksiyonudur. Karbamoil fosfat sentetaz-1 (CPS-1) tarafından katalizlenir. o Sitoplazmada CPS-2 de var ama başka amaç için kullanılır; Pirimidin nükleotid sentezi için. Reaksiyonda kofaktör olarak N-asetilglutamat kullanılır. CPS-1 in allosterik aktivatörüdür. CPS-1 etkisi ile HCO 3-, NH 4+, 2 ATP ve H 2 O reaksiyona girerek karbamoil fosfat, 2 ADP ve Pi oluşur.

94 Üre Sentezinin Basamakları 2. Sitrullin Oluşumu İkinci reaksiyondur ve ornitin transkarbamoilaz enzimi tarafından katalizlenir. Mitokondriada gerçekleşir. Karbamoil fosfat ile ornitin kondanse olur. Sonuç olarak Sitrullin ve Pi sentezlenir. Sitrullin-Ornitin Antiportu ile sitrullin sitoplazmaya çıkarken, ornitin karşılıklı olarak mitokondria içine alınır. o Port inner mitokondrial membranda yer alır. o Ornitin ve sitrullin bazik amino asitlerdir. o Sitrullin ayrıca bağırsak mukoza hücrelerinde de bulunur.

95 Üre Sentezinin Basamakları Kaynak: Engelking, 2014

96 Üre Sentezinin Basamakları 3. Arjininosüksinat Oluşumu 3. reaksiyondur ve sitoplazmada gerçekleşir. Arjininosüksinat sentetaz enzimi katalizler. Sitoplazmik sitrullin ve aspartat kondanse olarak arjininosüksinatı oluştururlar. Aspartatın α-amino grubu ile bağlanma gerçekleşir. Üredeki ikinci N burdan sağlanır. Bu reaksiyonda enerji gereklidir. ATP, AMP ve 2 Pi parçalanır.

97 Üre Sentezinin Basamakları 4. Arjinin ve Fumarat Oluşumu 4. reaksiyondur ve sitoplazmada gerçekleşir. Arjininosüksinaz enzimi katalizler. Arjininosüksinat, arjinin ve fumarata ayrıştırılır. o Bu noktada fumarat diğer metabolik geçitlerle bağlantı kurabilir. TCA girmesi veya sitoplazmik Asp sentezi gibi. o Fumarat, fumaraz enzimi ile malata dönüştürülür. o Malat daha sonra mitokondriaya girerek TCA siklüsüna katılabilir., o Malat, pirüvata (malik enzim) veya OAA da (malat dehidrojenaz) çevrilebilir. o OAA daha sonra transaminasyon ile Glu dan amino grubu alarak Asp yeniden sentezlenebilir. Böylece N un üre döngüsünde girişindeki sitoplazmik transaminasyon rotası tamamlanır.

98 Üre Sentezinin Basamakları 5. Üre Oluşumu 5. ve son reaksiyondur. Reaksiyon, sitoplazmada Mn ++ -içeren arjinaz enzimi tarafından katalizlenir. Arjinin deki Üre yan dalı uzaklaştırışır ve ornitin yeniden şekillenir. Ornitin daha sonra mitokondria içine girerek başka bir üre döngüsüne katılır. Üre, NH 3 aksine memeliler için toksik değildir ve periportal hepatositlerden kana diffüze olur.

99 Üre Sentezinin Basamakları Kaynak: Engelking, 2014

100 Kaynak: Engelking, 2014 Üre döngüsündeki 5 enzimin sonradan kazanılmış veya kalıtsal defektleri protein intolerans, hiperammonemi ve merkezi sinir sistemi depresyonu ile sonuçlanabilir. Arjinin, üre döngüsünün önemli bir ara metabolitidir ve bu amino asidin yetersizliğine bağlı olarak kedilerde ayrıca hiperammonemi ve merkezi sinir sistemi depresyonu gelişebilir.

101 Üre nin Uzaklaştırılması Kaynak: Engelking, 2014

102 Soru 1..., bir amino asidin amino grubunun amonyak halinde ayrılması sonucunda α-ketoaside dönüşmesi olayıdır. a. Tiyoliz b. Transamilasyon c. Dekarboksilasyon d. Deamidasyon e. Deaminasyon Cevap: E

103 Sorularınız? adresine e-posta gönderiniz.

104 Kaynaklar Ası. T Tablolarla Biyokimya, Cilt 2 Engelking LR Textbook of Veterinary Physiological Chemistry. 3rd edn. Academic Press. Eren Meryem. Prof.Dr. Ders Notları (Teşekkürlerimle) Sözbilir Bayşu N, Bayşu N Biyokimya. Güneş Tıp Kitapevleri, Ankara

105 Biyokimya & Klinik Biyokimya ve Laboratuvar dünyası hakkında daha fazlası için

Midede etkin enzim Pepsin Ürün; Albumoz ve pepton Barsakta etkili enzimler Tripsin Kimotripsin Elaztaz Karboksipeptidaz, Aminopeptidaz Dipeptidaz,

Midede etkin enzim Pepsin Ürün; Albumoz ve pepton Barsakta etkili enzimler Tripsin Kimotripsin Elaztaz Karboksipeptidaz, Aminopeptidaz Dipeptidaz, PROTEİN SİNDİRİMİ Polipeptit zincirini oluşturan amino asitler arasındaki peptit bağlarının hidrolizi; proteoliz Proteinlerin sindirimi midede başlar ve barsakta tamamlanır. Midede etkin enzim Pepsin Ürün;

Detaylı

AZOTLU BİYOMOLEKÜLLERİN METABOLİZMASI. Protein Metabolizması Doç. Dr. A. Eser ELÇİN

AZOTLU BİYOMOLEKÜLLERİN METABOLİZMASI. Protein Metabolizması Doç. Dr. A. Eser ELÇİN AZOTLU BİYOMOLEKÜLLERİN METABOLİZMASI Protein Metabolizması Doç. Dr. A. Eser ELÇİN Proteinler Makromoleküldür. Karbon, Hidrojen, Oksijen, Azot ve Kükürt içerir. Azot %16 sını içerir. Anorganik azottur.

Detaylı

ÇİSEM İLGİN ( ) LÜTFİYE ALAÇAM ( ) Prof. Dr. Figen ERKOÇ GAZİ ÜNİVERSİTESİ

ÇİSEM İLGİN ( ) LÜTFİYE ALAÇAM ( ) Prof. Dr. Figen ERKOÇ GAZİ ÜNİVERSİTESİ HAZIRLAYLANLAR ÇİSEM İLGİN (040559015) LÜTFİYE ALAÇAM (040559003) ZEYNEP HALICI (040559014) Prof. Dr. Figen ERKOÇ Gazi Eğitim Fakültesi GAZİ ÜNİVERSİTESİ 1 TRANSAMİNAZLAR Transaminazlar veya Aminotransferazlar

Detaylı

PROTEİNLER ve METABOLİZMASI. Prof.Dr. Sakine YALÇIN

PROTEİNLER ve METABOLİZMASI. Prof.Dr. Sakine YALÇIN PROTEİNLER ve METABOLİZMASI Prof.Dr. Sakine YALÇIN Proteinler Proteinler, amino asitlerden oluşan yüksek molekül ağırlığına sahip organik bileşiklerdir Yapılarında Karbon (% 51-55), hidrojen (% 6-7), oksijen

Detaylı

Sitrik Asit Döngüsü. (Trikarboksilik Asit Döngüsü, Krebs Döngüsü)

Sitrik Asit Döngüsü. (Trikarboksilik Asit Döngüsü, Krebs Döngüsü) Sitrik Asit Döngüsü (Trikarboksilik Asit Döngüsü, Krebs Döngüsü) Prof. Dr. İzzet Hamdi Öğüş hamdiogus@gmail.com Yakın Doğu Ünversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Biyokimya Anabilim Dalı, Le>oşa, KKTC Sir Hans

Detaylı

2-Amino asit C iskeletinin dönüşümü (deaminasyonla ortaya çıkan alfa-keto asitlerin sitrik asit siklusu ara maddelerine dönüşümü;

2-Amino asit C iskeletinin dönüşümü (deaminasyonla ortaya çıkan alfa-keto asitlerin sitrik asit siklusu ara maddelerine dönüşümü; AMİNO ASİTLER Amino asitler enerji kaynağı olarak önemli rol oynamaları dolayısı ile balıklar için çok önemli metabolik bileşiklerdir. Amino asitleri protein sentezi için kullanılanlar ve diğer amaçlar

Detaylı

OKSİJENLİ SOLUNUM

OKSİJENLİ SOLUNUM 1 ----------------------- OKSİJENLİ SOLUNUM ----------------------- **Oksijenli solunum (aerobik): Besinlerin, oksijen yardımıyla parçalanarak, ATP sentezlenmesine oksijenli solunum denir. Enzim C 6 H

Detaylı

Aminoasitler proteinleri oluşturan temel yapı taşlarıdır. Amino asitler, yapılarında hem amino grubu (-NH2) hem de karboksil grubu (-COOH) içeren

Aminoasitler proteinleri oluşturan temel yapı taşlarıdır. Amino asitler, yapılarında hem amino grubu (-NH2) hem de karboksil grubu (-COOH) içeren AMİNO ASİTLER Aminoasitler proteinleri oluşturan temel yapı taşlarıdır. Amino asitler, yapılarında hem amino grubu (-NH2) hem de karboksil grubu (-) içeren bileşiklerdir. Amino asitler, hem bir asidik

Detaylı

Amino Asitler. Amino asitler, yapılarında hem amino grubu ( NH 2 ) hem de karboksil grubu ( COOH) içeren bileşiklerdir.

Amino Asitler. Amino asitler, yapılarında hem amino grubu ( NH 2 ) hem de karboksil grubu ( COOH) içeren bileşiklerdir. Amino Asitler Amino asitler, yapılarında hem amino grubu ( NH 2 ) hem de karboksil grubu ( COOH) içeren bileşiklerdir. 1 Fizyolojik ph da, amino asitlerin amino grubu proton taşır ve pozitif yüklüdür;

Detaylı

21.11.2008. I. Koenzim A nedir? II. Tarihsel Bakış III. Koenzim A nın yapısı IV. Asetil-CoA nedir? V. Koenzim A nın katıldığı reaksiyonlar VI.

21.11.2008. I. Koenzim A nedir? II. Tarihsel Bakış III. Koenzim A nın yapısı IV. Asetil-CoA nedir? V. Koenzim A nın katıldığı reaksiyonlar VI. Hazırlayan: Sibel ÖCAL 0501150027 I. Koenzim A nedir? II. Tarihsel Bakış III. Koenzim A nın yapısı IV. Asetil-CoA nedir? V. Koenzim A nın katıldığı reaksiyonlar VI. Eksikliği 1 2 Pantotenik asit (Vitamin

Detaylı

Beslenmeden hemen sonra, artan kan glikoz seviyesi ile birlikte insülin hormon seviyesi de artar. Buna zıt olarak glukagon hormon düzeyi azalır.

Beslenmeden hemen sonra, artan kan glikoz seviyesi ile birlikte insülin hormon seviyesi de artar. Buna zıt olarak glukagon hormon düzeyi azalır. Seçmeli Ders: Dokular ve Organlar Arası Metabolik İlişkiler 1.HAFTA Normal metabolizmada aktif olan günlük akış; Yaşamak için gerekli olan enerji akışı, dışardan alınan gıdalardan elde edilir. Kullanılan

Detaylı

DÖNEM II DERS YILI SİNDİRİM VE METABOLİZMA DERS KURULU ( 24 ARALIK MART 2019)

DÖNEM II DERS YILI SİNDİRİM VE METABOLİZMA DERS KURULU ( 24 ARALIK MART 2019) 2018-2019 DERS YILI SİNDİRİM VE METABOLİZMA DERS KURULU ( 24 ARALIK 2018 01 MART 2019) DERSLER TEORİK PRATİK TOPLAM Anatomi 26 5X2 36 Fizyoloji 22 4X2 30 Histoloji ve Embriyoloji 12 6X2 24 Tıbbi Biyokimya

Detaylı

TIBBİ BİYOLOJİ YAĞLARIN VE PROTEİNLERİN OKSİDASYONU

TIBBİ BİYOLOJİ YAĞLARIN VE PROTEİNLERİN OKSİDASYONU TIBBİ BİYOLOJİ YAĞLARIN VE PROTEİNLERİN OKSİDASYONU Yağların Oksidasyonu Besinlerle alınan yağlar ince bağırsakta safra asidi tuzları ile önce emülsiyonlaşarak küçük damlacıklar haline getirilir. Sonra

Detaylı

DÖNEM II DERS YILI SİNDİRİM VE METABOLİZMA DERS KURULU ( 25 ARALIK 02 MART 2018)

DÖNEM II DERS YILI SİNDİRİM VE METABOLİZMA DERS KURULU ( 25 ARALIK 02 MART 2018) 2017-2018 DERS YILI SİNDİRİM VE METABOLİZMA DERS KURULU ( 25 ARALIK 02 MART 2018) DERSLER TEORİK PRATİK TOPLAM Anatomi 26 5X2 31 Biyofizik 4-4 Fizyoloji 22 5X2 27 Histoloji ve Embriyoloji 12 6X2 18 Tıbbi

Detaylı

AMİNO ASİTLER. COO - H 3 N + C a H R

AMİNO ASİTLER. COO - H 3 N + C a H R AMİNO ASİTLER AMİNO ASİTLER H 3 N + C a H R a-amino Asit (AA) Yapılarında Amino (-NH 3 + ) grubu Karboksil (- ) grubu Yan zincir ( R ) taşıyan organik bileşiklerdir (a-amino karboksilik asitler) Kısa zincirli

Detaylı

Yağ Asitlerinin Metabolizması- I Yağ Asitlerinin Yıkılması (Oksidasyonu)

Yağ Asitlerinin Metabolizması- I Yağ Asitlerinin Yıkılması (Oksidasyonu) Yağ Asitlerinin Metabolizması- I Yağ Asitlerinin Yıkılması (Oksidasyonu) Yrd. Doç. Dr. Bekir Engin Eser Zirve Üniversitesi EBN Tıp Fakültesi Tıbbi Biyokimya A.B.D. Yağ Asitleri Uzun karbon zincirine sahip

Detaylı

TEST 1. Hücre Solunumu. 4. Aşağıda verilen moleküllerden hangisi oksijenli solunumda substrat olarak kullanılamaz? A) Glikoz B) Mineral C) Yağ asidi

TEST 1. Hücre Solunumu. 4. Aşağıda verilen moleküllerden hangisi oksijenli solunumda substrat olarak kullanılamaz? A) Glikoz B) Mineral C) Yağ asidi 1. Termometre Çimlenen bezelye tohumlar Termos Çimlenen bezelye tohumları oksijenli solunum yaptığına göre yukarıdaki düzenekle ilgili, I. Termostaki oksijen miktarı azalır. II. Termometredeki sıcaklık

Detaylı

Yağ Asitlerinin Biyosentezi. Prof. Dr. Fidancı

Yağ Asitlerinin Biyosentezi. Prof. Dr. Fidancı Yağ Asitlerinin Biyosentezi Prof. Dr. Fidancı Yağ asitlerinin sentezi özellikle karaciğer ve yağ dokusu hücrelerinde iki şekilde gerçekleşir. Bu sentez şekillerinden biri yağ asitlerinin, hücrenin sitoplazma

Detaylı

LİPİTLERİN ORGANİZMADAKİ GÖREVLERİ SAFRA ASİTLERİ

LİPİTLERİN ORGANİZMADAKİ GÖREVLERİ SAFRA ASİTLERİ 8. Hafta: Lipit Metabolizması: Prof. Dr. Şule PEKYARDIMCI LİPİTLERİN ORGANİZMADAKİ GÖREVLERİ 1. Yapısal fonksiyon görevi: Lipitler fosfolipitler başta olmak üzere hücre ve organel zarlarının yapısına girer

Detaylı

PROTEİN VE AMİNO ASİT METABOLİZMASI

PROTEİN VE AMİNO ASİT METABOLİZMASI PROTEİN VE AMİNO ASİT METABOLİZMASI Protein ve amino asitlerin vücuda alınması 70 kg ağırlığında bir erişkin insan için günde yaklaşık 75 g kadar protein gerekmektedir. Hayvansal gıdalar ve baklagiller

Detaylı

Prof. Dr. Şule PEKYARDIMCI

Prof. Dr. Şule PEKYARDIMCI 13. Hafta: Vitaminler ve Koenzimler: Vitamin tanımı, vitaminlerin görevleri, vitaminlerin sınıflandırılmaları, koenzim tanımı, önemli vitaminler, suda çözünen vitaminler, yağda çözünen vitaminler, vitaminlerin

Detaylı

BİYOKİMYA II EK NOT. Ortak biyokimyasal tepkimeler

BİYOKİMYA II EK NOT. Ortak biyokimyasal tepkimeler BİYOKİMYA II EK NOT Dr. NaĢit ĠĞCĠ Ortak biyokimyasal tepkimeler Ġndirgenme-yükseltgenme (redüksiyon-oksidasyon, redoks) tepkimeleri de biyokimya açısından çok önemli tepkimelerdir. Basitçe, elektron kaybı

Detaylı

Yağ Asitlerinin β Oksidayonu. Prof. Dr. Fidancı

Yağ Asitlerinin β Oksidayonu. Prof. Dr. Fidancı Yağ Asitlerinin β Oksidayonu Prof. Dr. Fidancı Yağ Asitlerinin Beta Oksidasyonu Yağ asitlerinin enerji üretimi amacı ile yıkımında (yükseltgenme) en önemli yol β oksidasyon yoldudur. β oksidasyon yolu

Detaylı

DOYMAMIŞ YAĞ ASİTLERİNİN OLUŞMASI TRİGLİSERİTLERİN SENTEZİ

DOYMAMIŞ YAĞ ASİTLERİNİN OLUŞMASI TRİGLİSERİTLERİN SENTEZİ 9. Hafta: Lipit Metabolizması: Prof. Dr. Şule PEKYARDIMCI DOYMAMIŞ YAĞ ASİTLERİNİN OLUŞMASI Palmitoleik ve oleik asitlerin sentezi için palmitik ve stearik asitler hayvansal organizmalardaki çıkş maddeleridir.

Detaylı

ĐÇERĐK. Vitamin B6 Formları. LOGO www.themegallery.com. Tarihsel Bakış. Yapısal Formüller. 4 Piridoksin Piridoksal Piridoksamin Piridoksal-fosfat

ĐÇERĐK. Vitamin B6 Formları. LOGO www.themegallery.com. Tarihsel Bakış. Yapısal Formüller. 4 Piridoksin Piridoksal Piridoksamin Piridoksal-fosfat LOGO ĐÇERĐK Tarihsel Bakış B6 Vitamininin Genel Özellikleri Kimyasal Ve Biyolojik Fonksiyonları Biyokimyasal Fonksiyonları YRD. DOÇ. DR. BEKİR ÇÖL SUNAN: DUYGU BAHÇE Emilim, Transport ve Metabolizma İmmün

Detaylı

Metabolizma. Metabolizmaya giriş. Metabolizmaya giriş. Metabolizmayı tanımlayacak olursak

Metabolizma. Metabolizmaya giriş. Metabolizmaya giriş. Metabolizmayı tanımlayacak olursak Metabolizma Yaşamak için beslenmek zorundayız. Çünkü; Besinlerden enerji elde ederiz ve bu enerji; Hücresel faaliyetleri sürdürmemiz, Hareket etmemiz, Taşınım olaylarını gerçekleştirebilmemiz, Vücut sıcaklığını

Detaylı

BİY 315 Lipid Metabolizması-II. Yrd. Doç. Dr. Ebru SAATÇİ Güz Yarı Dönemi

BİY 315 Lipid Metabolizması-II. Yrd. Doç. Dr. Ebru SAATÇİ Güz Yarı Dönemi BİY 315 Lipid Metabolizması-II Yrd. Doç. Dr. Ebru SAATÇİ 2008-2009 Güz Yarı Dönemi Yağ Asidi Oksidasyonu Besinlerin sindirimi sonucu elde edilen yağlar, bağırsaktan geçerek lenf sistemine ulaşır ve bu

Detaylı

Solunumda organik bileşikler karbondioksite yükseltgenir ve absorbe edilen oksijen ise suya indirgenir.

Solunumda organik bileşikler karbondioksite yükseltgenir ve absorbe edilen oksijen ise suya indirgenir. Solunum bütün aktif hücrelerde oksijenin absorbe edilmesi ve buna eşdeğer miktarda karbondioksitin salınması şeklinde sürekli olarak devam eden bir prosestir. Solunumda organik bileşikler karbondioksite

Detaylı

Kolesterol Metabolizması. Prof. Dr. Fidancı

Kolesterol Metabolizması. Prof. Dr. Fidancı Kolesterol Metabolizması Prof. Dr. Fidancı Kolesterol oldukça önemli bir biyolojik moleküldür. Membran yapısında önemli rol oynar. Steroid hormonların ve safra asitlerinin sentezinde öncül maddedir. Diyet

Detaylı

BİY 315 AMİNO ASİT ve PROTEİN METABOLİZMASI

BİY 315 AMİNO ASİT ve PROTEİN METABOLİZMASI BİY 315 AMİNO ASİT ve PROTEİN METABOLİZMASI Proteinlerin yapısındaki C ve H atomlarından son ürün olarak H 2 O ve CO 2 oluşmaktadır. Ayrıca, proteinlerde %16 oranında bulunan azot, sadece proteinlere özgü

Detaylı

PROTEİNLER. -Proteinlerin Yapısında Bulunan Elementler. -Aminoasitler. --Kimyasal Yapılarına Göre Amino Asitlerin Sınıflandırılması

PROTEİNLER. -Proteinlerin Yapısında Bulunan Elementler. -Aminoasitler. --Kimyasal Yapılarına Göre Amino Asitlerin Sınıflandırılması PROTEİNLER -Proteinlerin Yapısında Bulunan Elementler -Aminoasitler --Kimyasal Yapılarına Göre Amino Asitlerin Sınıflandırılması - Esansiyel olan veya olmayan amino asitler -Proteinlerin Kimyasal Özellikleri

Detaylı

Hücrelerde gerçekleşen yapım, yıkım ve dönüşüm olaylarının bütününe metabolizma denir.

Hücrelerde gerçekleşen yapım, yıkım ve dönüşüm olaylarının bütününe metabolizma denir. METABOLİZMA ve ENZİMLER METABOLİZMA Hücrelerde gerçekleşen yapım, yıkım ve dönüşüm olaylarının bütününe metabolizma denir. A. ÖZÜMLEME (ANABOLİZMA) Metabolizmanın yapım reaksiyonlarıdır. Bu tür olaylara

Detaylı

YÜKSEK İHTİSAS ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI. Dönem II TIP 2030 SİNDİRİM ve METABOLİZMA DERS KURULU

YÜKSEK İHTİSAS ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI. Dönem II TIP 2030 SİNDİRİM ve METABOLİZMA DERS KURULU YÜKSEK İHTİSAS ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ 2016-2017 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI Dönem II TIP 2030 09.01.2017-03.03.2017 DERSLER TEORİK PRATİK TOPLAM 26 5x2 31 EMBRİYOLOJİ 12 4x2 16 FİZYOLOJİ 18 1X2 19 BİYOFİZİK

Detaylı

İ. Ü İstanbul Tıp Fakültesi Tıbbi Biyoloji Anabilim Dalı Prof. Dr. Filiz Aydın

İ. Ü İstanbul Tıp Fakültesi Tıbbi Biyoloji Anabilim Dalı Prof. Dr. Filiz Aydın İ. Ü İstanbul Tıp Fakültesi Tıbbi Biyoloji Anabilim Dalı Prof. Dr. Filiz Aydın Hücre iletişimi Tüm canlılar bulundukları çevreden sinyal alırlar ve yanıt verirler Bakteriler glukoz ve amino asit gibi besinlerin

Detaylı

PÜRİN VE PİRİMİDİN METABOLİZMASI

PÜRİN VE PİRİMİDİN METABOLİZMASI PÜRİN VE PİRİMİDİN METABOLİZMASI Nükleotidlerin vücuda alınımı Nükleotidler, nükleik asitlerin yapı taşları olarak besinlerde bulunur. Hücre içeren besinlerle alınan nükleik asitler, mide enzimlerinden

Detaylı

BİY 471 Lipid Metabolizması-I. Yrd. Doç. Dr. Ebru SAATÇİ Güz Yarı Dönemi

BİY 471 Lipid Metabolizması-I. Yrd. Doç. Dr. Ebru SAATÇİ Güz Yarı Dönemi BİY 471 Lipid Metabolizması-I Yrd. Doç. Dr. Ebru SAATÇİ 2008-2009 Güz Yarı Dönemi Lipoproteinler Türev lipidler: Glikolipidler Lipoproteinler Lipoproteinler, lipidlerin proteinlerle oluşturdukları komplekslerdir.

Detaylı

2. Kanun- Enerji dönüşümü sırasında bir miktar kullanılabilir kullanılamayan enerji ısı olarak kaybolur.

2. Kanun- Enerji dönüşümü sırasında bir miktar kullanılabilir kullanılamayan enerji ısı olarak kaybolur. Enerji Dönüşümleri Enerji Enerji; bir maddeyi taşıma veya değiştirme kapasitesi anlamına gelir. Enerji : Enerji bir formdan diğerine dönüştürülebilir. Kimyasal enerji ;moleküllerinin kimyasal bağlarının

Detaylı

ENDÜSTRIDE VE CANLILARDA ENERJI. Canlılarda Enerji

ENDÜSTRIDE VE CANLILARDA ENERJI. Canlılarda Enerji ENDÜSTRIDE VE CANLILARDA ENERJI Canlılarda Enerji Besinlerin Enerjiye Dönüşümü İnsanların gün boyunca hareketlerinin devamını, hastalanınca iyileşmelerini, fizyolojik ve psikolojik tepkilerinin devamlılığını

Detaylı

Hücresel Enerji Sistemleri. Prof. Dr. Fadıl ÖZYENER

Hücresel Enerji Sistemleri. Prof. Dr. Fadıl ÖZYENER Hücresel Enerji Sistemleri I-II Prof. Dr. Fadıl ÖZYENER Metabolizma Vücudun temel işlevlerini devam ettirebilmek için kullanılan enerji miktarıdır. Enerji değişimi içeren tepkimeler; Katabolik: Enerji

Detaylı

Hücre Solunumu: Kimyasal Enerji Eldesi

Hücre Solunumu: Kimyasal Enerji Eldesi Hücre Solunumu: Kimyasal Enerji Eldesi Hücre solunumu ve fermentasyon enerji veren katabolik yollardır. Organik moleküllerin atomları enerji depolamaya müsaittir. Hücreler enzimler aracılığı ile organik

Detaylı

İstanbul Tıp Fakültesi Tıbbi Biyoloji ABD Prof. Dr. Filiz Aydın

İstanbul Tıp Fakültesi Tıbbi Biyoloji ABD Prof. Dr. Filiz Aydın İstanbul Tıp Fakültesi Tıbbi Biyoloji ABD Prof. Dr. Filiz Aydın Mitokondri, ökaryotik organizmanın farklı bir organeli Şekilleri küremsi veya uzun silindirik Çapları 0.5-1 μm uzunlukları 2-6 μm Sayıları

Detaylı

METABOL ZMA. Metabolizmanın amacı nedir?

METABOL ZMA. Metabolizmanın amacı nedir? METABOL ZMA Canlıda olu an ve devam eden fiziksel ve kimyasal olayların tümüne birden metabolizma adı verilmektedir Ara metabolizma, katabolizma ve anabolizma olmak üzere iki faz içerir; bu iki faz arasındaki

Detaylı

Keton Cisimleri. Prof. Dr. Fidancı

Keton Cisimleri. Prof. Dr. Fidancı Keton Cisimleri Prof. Dr. Fidancı Yağ asitlerinin oksidasyonunda oluşan Asetil CoA'nın daha ileri oksidasyonu karaciğerde iki yol takip etmektedir. Bunlar sitrik asit döngüsü yolu ile asetoasetat, D β

Detaylı

Amino Asit Metabolizması Amino Asit Katabolizması ve Üre Sentezi

Amino Asit Metabolizması Amino Asit Katabolizması ve Üre Sentezi Amino Asit Metabolizması Amino Asit Katabolizması ve Üre Sentezi Amino asit metabolizmasının, metabolik enerjinin üretimine önemli katkıları vardır. Amino asitlerden enerji üretimi organizma tipine ve

Detaylı

Amino Asit Metabolizması Amino Asit Katabolizması ve Üre Sentezi

Amino Asit Metabolizması Amino Asit Katabolizması ve Üre Sentezi Amino Asit Metabolizması Amino Asit Katabolizması ve Üre Sentezi 1 Amino asit metabolizmasının, metabolik enerjinin üretimine önemli katkıları vardır. Amino asitlerden enerji üretimi organizma tipine ve

Detaylı

Enzimlerin Yapısı. Enzimler biyokatalizörlerdir,

Enzimlerin Yapısı. Enzimler biyokatalizörlerdir, Enzimler biyokatalizörlerdir,, Prof. Dr. Muhsin KONUK H 2 O 2 H 2 O + ½ O 2 A.E = 18.16 kkal/mol Kollaidal platin A.E= 11.71 kkal/mol Katalaz A.E = 1.91 kkal/mol Enzimlerin Yapısı Basit enzimler: Pepsin,

Detaylı

YÜKSEK İHTİSAS ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI Dönem II TIP 2030 SİNDİRİM ve METABOLİZMA DERS KURULU

YÜKSEK İHTİSAS ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI Dönem II TIP 2030 SİNDİRİM ve METABOLİZMA DERS KURULU YÜKSEK İHTİSAS ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ 2018-2019 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI Dönem II TIP 2030 31.12.2018-01.03.2019 DERSLER TEORİK PRATİK TOPLAM 26 5x2 31 EMBRİYOLOJİ 12 5x2 17 FİZYOLOJİ 20 1x1 21 BİYOFİZİK

Detaylı

METABOLİZMA. Prof. Dr. Arif ALTINTAŞ

METABOLİZMA. Prof. Dr. Arif ALTINTAŞ METABOLİZMA Prof. Dr. Arif ALTINTAŞ altintas@veterinary.ankara.edu.tr Canlı organizmaların özelliği olarak Metabolizma Canlıların yapı taşlarının devamlı yapım, yıkım ve değişim içinde bulunması ve bu

Detaylı

SİNİR SİSTEMİ. Prof. Dr. Ünsal ÇALIŞ.

SİNİR SİSTEMİ. Prof. Dr. Ünsal ÇALIŞ. SİNİR SİSTEMİ Prof. Dr. Ünsal ÇALIŞ http://yunus.hacettepe.edu.tr/~ucalis/ SİNİR SİSTEMİ Sinir sistemi, organizmanın gerek kendisinde gerekse çevresinde meydana gelen değişikliklere karşı koordine şekilde

Detaylı

KAFKAS ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ DÖNEM I 2015-2016 DERS YILI 4. KOMİTE: HÜCRE BİLİMLERİ DERS KURULU IV

KAFKAS ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ DÖNEM I 2015-2016 DERS YILI 4. KOMİTE: HÜCRE BİLİMLERİ DERS KURULU IV KAFKAS ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ DÖNEM I 2015-2016 DERS YILI 4. KOMİTE: HÜCRE BİLİMLERİ DERS KURULU IV (5 Hafta) (04 Ocak-26 Şubat) DERSLER TEORİK PRATİK TOPLAM Biyokimya 36 10 46 Tıbbi Genetik 18 10

Detaylı

Aminoasitler ve proteinler. Assist. Prof.Dr. Sema CAMCI ÇETİN

Aminoasitler ve proteinler. Assist. Prof.Dr. Sema CAMCI ÇETİN Aminoasitler ve proteinler Assist. Prof.Dr. Sema CAMCI ÇETİN Giriş Proteinlerin temel yapı taşları: aminoasitler Bütün canlılardaki proteinler 20 standart amnoasitten yapılmışlardır. Protein nasıl yapılır?

Detaylı

Akıllı Defter. 9.Sınıf Biyoloji. vitaminler,hormonlar,nükleik asitler. sembole tıklayınca etkinlik açılır. sembole tıklayınca ppt sunumu açılır

Akıllı Defter. 9.Sınıf Biyoloji. vitaminler,hormonlar,nükleik asitler. sembole tıklayınca etkinlik açılır. sembole tıklayınca ppt sunumu açılır 9.Sınıf Biyoloji 1 Akıllı Defter vitaminler,hormonlar,nükleik asitler sembole tıklayınca etkinlik açılır sembole tıklayınca ppt sunumu açılır sembole tıklayınca video açılır 1 VİTAMİNLER ***Vitaminler:

Detaylı

Prof.Dr. Yeşim ÖZKAN G.Ü. Eczacılık Fakültesi Biyokimya Anabilim Dalı

Prof.Dr. Yeşim ÖZKAN G.Ü. Eczacılık Fakültesi Biyokimya Anabilim Dalı YAĞ ASİTLERİNİN OKSİDASYONU Prof.Dr. Yeşim ÖZKAN G.Ü. Eczacılık Fakültesi Biyokimya Anabilim Dalı YAĞ ASİTLERİNİN ADİPOSİTLERDEN MOBİLİZASYONU ATGL; adiposit triaçilgliserol lipaz, HSL; hormona duyarlı

Detaylı

6. glikolizde enerji kazanım hesaplamalarında; Substrat düzeyinde -ATP üretimi yaklaşık yüzde kaç hesaplanır? a. % 0 b. % 2 c. % 10 d. % 38 e.

6. glikolizde enerji kazanım hesaplamalarında; Substrat düzeyinde -ATP üretimi yaklaşık yüzde kaç hesaplanır? a. % 0 b. % 2 c. % 10 d. % 38 e. www.lisebiyoloji.com ayxmaz/biyoloji Test Çoktan Seçmeli 1. Hangi terim moleküllerin parçalanması ile açığa çıkan enerjinin depolandığı metabolik yolları ifade eder? a. anabolik yollar b. Katabolik yollar

Detaylı

Amino asitlerin sınıflandırılması

Amino asitlerin sınıflandırılması Amino asitlerin sınıflandırılması Biyolojik açıdan önemli olan amino asitler farklı R grupları taşımaktadır. R grupları kimyasal olarak çok değişken olduğu ve bu değişkenliğin fonksiyonel gruplar ile arttığı

Detaylı

Enzimler Yrd. Doç. Dr. Serkan SAYINER

Enzimler Yrd. Doç. Dr. Serkan SAYINER Enzimler Yrd. Doç. Dr. Serkan SAYINER Yakın Doğu Üniversitesi, Veteriner Fakültesi, Biyokimya Anabilim Dalı serkan.sayıner@neu.edu.tr Tanımı ve Tarihçesi Biyokimyasal reaksiyonların çoğu protein yapısındaki

Detaylı

MİNERALLER. Dr. Diyetisyen Hülya YARDIMCI

MİNERALLER. Dr. Diyetisyen Hülya YARDIMCI MİNERALLER Dr. Diyetisyen Hülya YARDIMCI MİNERALLER İnsan vücudunun yaklaşık %4-5 i minareldir.bununda yarıya yakını Ca, ¼ ü fosfordur. Mg, Na, Cl, S diğer makro minerallerdir. Bunların dışında kalanlar

Detaylı

M. (arpa şekeri) +su S (çay şekeri) + su L.. (süt şekeri)+ su

M. (arpa şekeri) +su S (çay şekeri) + su L.. (süt şekeri)+ su KARBONHİDRATLAR Karbonhidratlar yapılarında.. (C),.. (H) ve. (O) atomu bulunduran organik bileşiklerdir. Karbonhidratların formülü ( ) ile gösterilir. Nükleik asitlerin, ATP nin, hücre, bitkilerde yapısına

Detaylı

Kolesterol Metabolizması. Yrd. Doç. Dr. Bekir Engin Eser Zirve Üniversitesi EBN Tıp Fakültesi Tıbbi Biyokimya A.B.D.

Kolesterol Metabolizması. Yrd. Doç. Dr. Bekir Engin Eser Zirve Üniversitesi EBN Tıp Fakültesi Tıbbi Biyokimya A.B.D. Kolesterol Metabolizması Yrd. Doç. Dr. Bekir Engin Eser Zirve Üniversitesi EBN Tıp Fakültesi Tıbbi Biyokimya A.B.D. Steroidler Steroidlerin yapı taşı birbirine yapışık 4 halkalı karbon iskelehdir, bu yapı

Detaylı

GLİKOJEN METABOLİZMASI

GLİKOJEN METABOLİZMASI METABOLİZMASI DİLDAR KONUKOĞLU TIBBİ BİYOKİMYA 8.4.2015 DİLDAR KONUKOĞLU 1 YAPISI Alfa-[1,6] glikozid Alfa- [1-4] glikozid bağı yapısal olarak D-glukozdan oluşmuş dallanmış yapı gösteren homopolisakkarittir.

Detaylı

Klinik Enzimoloji. Veteriner. Yrd. Doç. Dr. Serkan SAYINER. Yakın Doğu Üniversitesi, Veteriner Fakültesi, Biyokimya Anabilim Dalı

Klinik Enzimoloji. Veteriner. Yrd. Doç. Dr. Serkan SAYINER. Yakın Doğu Üniversitesi, Veteriner Fakültesi, Biyokimya Anabilim Dalı Veteriner Klinik Enzimoloji Yrd. Doç. Dr. Serkan SAYINER Yakın Doğu Üniversitesi, Veteriner Fakültesi, Biyokimya Anabilim Dalı serkan.sayiner@neu.edu.tr Hedefler 1. Enzimler hakkında kısa hatırlatma. 2.

Detaylı

6. BÖLÜM MİKROBİYAL METABOLİZMA

6. BÖLÜM MİKROBİYAL METABOLİZMA 6. BÖLÜM MİKROBİYAL METABOLİZMA 1 METABOLİZMA Hücrede meydana gelen tüm reaksiyonlara denir Anabolizma: Basit moleküllerden kompleks moleküllerin sentezlendiği enerji gerektiren reaksiyonlardır X+Y+ENERJİ

Detaylı

BALIKLARDA SİNDİRİM VE SİNDİRİM ENZİMLERİ. İlyas KUTLU Kimyager Su Ürünleri Sağlığı Bölümü. vücudun biyokimyasal süreçlerinin etkin bir şekilde

BALIKLARDA SİNDİRİM VE SİNDİRİM ENZİMLERİ. İlyas KUTLU Kimyager Su Ürünleri Sağlığı Bölümü. vücudun biyokimyasal süreçlerinin etkin bir şekilde BALIKLARDA SİNDİRİM VE SİNDİRİM ENZİMLERİ İlyas KUTLU Kimyager Su Ürünleri Sağlığı Bölümü Proteinler, yağlar ve karbohidratlar balıklar amino asitlerin dengeli bir karışımına gereksinim tarafından enerji

Detaylı

BİYOKİMYADA METABOLİK YOLLAR DERSİ VİZE SINAV SORULARI ( ) (Toplam 4 sayfa olup 25 soru içerir) (DERSİN KODU: 217)

BİYOKİMYADA METABOLİK YOLLAR DERSİ VİZE SINAV SORULARI ( ) (Toplam 4 sayfa olup 25 soru içerir) (DERSİN KODU: 217) BİYOKİMYADA METABOLİK YOLLAR DERSİ VİZE SINAV SORULARI (05.11.2012) (Toplam 4 sayfa olup 25 soru içerir) (DERSİN KODU: 217) Adı Soyadı: A Fakülte No: 1- Asetil KoA, birçok amaçla kullanılabilir. Aşağıdakilerden

Detaylı

İal-biyoloji METABOLİZMA/SOLUNUM. 1.Metabolizma ölçümünde dikkate edilecek koşullar nelerdir?

İal-biyoloji METABOLİZMA/SOLUNUM. 1.Metabolizma ölçümünde dikkate edilecek koşullar nelerdir? METABOLİZMA/SOLUNUM 1.Metabolizma ölçümünde dikkate edilecek koşullar nelerdir? 2.Solunum evrelerinde elektron vericiler (giren madde) ve elektron alıcıları (son) yazınız Evreler Elektron vericiler Elektron

Detaylı

Canlıların yapısına en fazla oranda katılan organik molekül çeşididir. Deri, saç, tırnak, boynuz gibi oluşumların temel maddesi proteinlerdir.

Canlıların yapısına en fazla oranda katılan organik molekül çeşididir. Deri, saç, tırnak, boynuz gibi oluşumların temel maddesi proteinlerdir. Canlıların yapısına en fazla oranda katılan organik molekül çeşididir. Deri, saç, tırnak, boynuz gibi oluşumların temel maddesi proteinlerdir. Proteinlerin yapısında; Karbon ( C ) Hidrojen ( H ) Oksijen

Detaylı

1-GİRİ 1.1- BİYOKİMYANIN TANIMI VE KONUSU.-

1-GİRİ 1.1- BİYOKİMYANIN TANIMI VE KONUSU.- 1-GİRİ 1.1- BİYOKİMYANIN TANIMI VE KONUSU.- Biyokimya sözcüğü biyolojik kimya (=yaşam kimyası) teriminin kısaltılmış şeklidir. Daha eskilerde, fizyolojik kimya terimi kullanılmıştır. Gerçekten de Biyokimya

Detaylı

AMİNO ASİTLER. Amino asitlerin Genel Yapısı

AMİNO ASİTLER. Amino asitlerin Genel Yapısı Alanin AMİNO ASİTLER Prof Dr M KONUK, Dr R Liman Arjinin Amino Asitler Proteinlerin temel yapıtaşıdır İstisnalar l haricinde; tüm proteinler 20 farklı a.a. ten meydana gelir. Proteinlerin içerisinde farklı

Detaylı

KOMİTE II KOD DİSİPLİN TEORİK PRATİK TOPLAM MED ANATOMİ HİSTOLOJİ VE EMBRİYOLOJİ 3- TIBBİ BİYOKİMYA TIBBİ MİKROBİYOLOJİ

KOMİTE II KOD DİSİPLİN TEORİK PRATİK TOPLAM MED ANATOMİ HİSTOLOJİ VE EMBRİYOLOJİ 3- TIBBİ BİYOKİMYA TIBBİ MİKROBİYOLOJİ OKAN ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ 2017 2018 AKADEMİK YILI FAZ II KOMİTE II GASTROİNTESTİNAL SİSTEM VE METABOLİZMA KOMİTESİ (TIP 203) 9 HAFTALIK PROGRAM (30.10.2017 28.12.2017) KOMİTE II KOD DİSİPLİN TEORİK

Detaylı

AMİNO ASİT, KANTİTATİF (PLAZMA, İDRAR)

AMİNO ASİT, KANTİTATİF (PLAZMA, İDRAR) Klinik Laboratuvar Testleri AMNO AST, KANTTATF (PLAZMA, DRAR) Kullanım amacı: Plazma ve idrarda kantitatif amino asit ölçümüne, amino asit metabolizma bozukluklarının araştırılması sırasında ihtiyaç duyulur.

Detaylı

Enzimler. Dr. Serkan SAYINER

Enzimler. Dr. Serkan SAYINER Enzimler Dr. Serkan SAYINER serkan.sayıner@neu.edu.tr Tanımı ve Tarihçesi Biyokimyasal reaksiyonların çoğu protein yapısındaki organik maddeler tarafından katalize edilirler. Bu biyolojik katalizörlere

Detaylı

o Serin o Triyonin o Sistein o Metiyonin o Arjinin o Histidin

o Serin o Triyonin o Sistein o Metiyonin o Arjinin o Histidin III.PROTEİNLER Karbon,hidrojen,oksijen ve azot elementlerinden oluşmuş organik bileşiklerdir.yapısında bazen sülfür,fosfor veya demir de bulunabilir. Proteinler canlılarda en fazla bulunan organik madde

Detaylı

AMİNO ASİTLER. Yrd. Doç. Dr. Osman İBİŞ

AMİNO ASİTLER. Yrd. Doç. Dr. Osman İBİŞ AMİNO ASİTLER Yrd. Doç. Dr. Osman İBİŞ Proteinler, tüm hücrelerde ve hücrelerin tüm bölümlerinde en çok bulunan biyolojik makromoleküllerdir ve canlının kuru ağırlığının % 50 veya daha fazlasını kapsarlar.

Detaylı

BİTKİLERDE SOLUNUM REAKSİYONLARI. Prof. Dr. Necmi İŞLER Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi

BİTKİLERDE SOLUNUM REAKSİYONLARI. Prof. Dr. Necmi İŞLER Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi BİTKİLERDE SOLUNUM REAKSİYONLARI Prof. Dr. Necmi İŞLER Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Havanın serbest O2 kullanarak bitki hücrelerinde şekerlerin, yağların ya da diğer organik moleküllerin oksitlenmesi

Detaylı

6. glikolizde enerji kazanım hesaplamalarında; Substrat düzeyinde -ATP üretimi yaklaşık yüzde kaç hesaplanır? a. % 0 b. % 2 c. % 10 d. % 38 e.

6. glikolizde enerji kazanım hesaplamalarında; Substrat düzeyinde -ATP üretimi yaklaşık yüzde kaç hesaplanır? a. % 0 b. % 2 c. % 10 d. % 38 e. www.lisebiyoloji.com ayxmaz/biyoloji Test Çoktan Seçmeli 1. Hangi terim moleküllerin parçalanması ile açığa çıkan enerjinin depolandığı metabolik yolları ifade eder? a. anabolik yollar b. Katabolik yollar

Detaylı

Bornova Vet.Kont.Arst.Enst.

Bornova Vet.Kont.Arst.Enst. Yemlerde Amino asitler ve B Grubu Vitaminlerinin Önemi ve Test Metotları Süreyya ÖZCAN Besin Öğeleri Canlının yaşamını devam ettirmesi için gerekli olan kimyasal element veya bileşiklerdir. Hücrelerin

Detaylı

Yemlerde Amino asitler ve B Grubu Vitaminlerinin Önemi ve Test Metotları. Süreyya ÖZCAN

Yemlerde Amino asitler ve B Grubu Vitaminlerinin Önemi ve Test Metotları. Süreyya ÖZCAN Yemlerde Amino asitler ve B Grubu Vitaminlerinin Önemi ve Test Metotları Süreyya ÖZCAN Besin Öğeleri Canlının yaşamını devam ettirmesi için gerekli olan kimyasal element veya bileşiklerdir. Hücrelerin

Detaylı

ORGANİZMANIN ÖNEMLİ METABOLİK DURUMLARI

ORGANİZMANIN ÖNEMLİ METABOLİK DURUMLARI ORGANİZMANIN ÖNEMLİ METABOLİK DURUMLARI Metabolizma durumları Memelilerde ana hatları ile en az iki metabolizma durumu önemlidir. Bunların birincisi besin maddelerinin kana emildiği beslenme (rezorpsiyon),

Detaylı

11. SINIF KONU ANLATIMI 43 SİNDİRİM SİSTEMİ 2 SİNDİRİM SİSTEMİ ORGANLARI

11. SINIF KONU ANLATIMI 43 SİNDİRİM SİSTEMİ 2 SİNDİRİM SİSTEMİ ORGANLARI 11. SINIF KONU ANLATIMI 43 SİNDİRİM SİSTEMİ 2 SİNDİRİM SİSTEMİ ORGANLARI 4) Mide Tek gözlü torba şeklinde olan, kaburgaların ve diyaframın altında karın boşluğunun sol üst bölgesinde, yemek borusu ve ince

Detaylı

BİYOİNORGANİK KİMYA 5. HAFTA

BİYOİNORGANİK KİMYA 5. HAFTA BİYOİNORGANİK KİMYA 5. HAFTA ESER ELEMENTLER İnsan vücudunda en yüksek oranda bulunan element oksijendir. İkincisi ise karbondur. İnsan vücudunun kütlesinin %99 u sadece 6 elementten meydana gelir. Bunlar:

Detaylı

YAZILIYA HAZIRLIK TEST SORULARI. 11. Sınıf

YAZILIYA HAZIRLIK TEST SORULARI. 11. Sınıf YAZILIYA HAZIRLIK TEST SORULARI 11. Sınıf 1) Oksijenli solunumda, oksijen molekülleri, I. Oksidatif fosforilasyon II. Glikoliz II. Krebs Evrelerinden hangilerinde kullanılır? A) Yalnız I B) Yalnız II C)

Detaylı

Besin Öğeleri. 1.Proteinler. 2.Yağlar. 3.Karbonhidratlar. 4.Mineraller. 5.Vitaminler. 6.Su

Besin Öğeleri. 1.Proteinler. 2.Yağlar. 3.Karbonhidratlar. 4.Mineraller. 5.Vitaminler. 6.Su Besin Öğeleri 1.Proteinler 2.Yağlar 3.Karbonhidratlar 4.Mineraller 5.Vitaminler 6.Su PROTEİNLER BESİN ÖGELERİ Proteinler vücudun yapıtaşlarıdır Büyüme ve gelişme için en önemli besin öğesidir. Bağışıklık

Detaylı

BİYOKİMYA ANABİLİM DALI LİSANSÜSTÜ DERS PROGRAMI

BİYOKİMYA ANABİLİM DALI LİSANSÜSTÜ DERS PROGRAMI BİYOKİMYA ANABİLİM DALI LİSANSÜSTÜ DERS PROGRAMI SAĞLIK BİLİMLERİ ENSİTÜSÜ İ Yüksek Lisans Programı SZR 101 Bilimsel Araştırma Ders (T+ U) 2+2 3 6 AD SZR 103 Akılcı İlaç Kullanımı 2+0 2 5 Enstitünün Belirlediği

Detaylı

KOMİTE II KOD DİSİPLİN TEORİK PRATİK TOPLAM MED ANATOMİ HİSTOLOJİ VE EMBRİYOLOJİ 3- TIBBİ BİYOKİMYA TIBBİ MİKROBİYOLOJİ

KOMİTE II KOD DİSİPLİN TEORİK PRATİK TOPLAM MED ANATOMİ HİSTOLOJİ VE EMBRİYOLOJİ 3- TIBBİ BİYOKİMYA TIBBİ MİKROBİYOLOJİ OKAN ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ 2017 2018 AKADEMİK YILI FAZ II KOMİTE II GASTROİNTESTİNAL SİSTEM VE METABOLİZMA KOMİTESİ (TIP 203) 9 HAFTALIK PROGRAM (30.10.2017 28.12.2017) KOMİTE II KOD DİSİPLİN TEORİK

Detaylı

Canlılarda Enerjitik Olaylar, Fotosentez ve Kemosentez, Aerobik Solunum ve Fermantasyon

Canlılarda Enerjitik Olaylar, Fotosentez ve Kemosentez, Aerobik Solunum ve Fermantasyon Canlılarda Enerjitik Olaylar, Fotosentez ve Kemosentez, Aerobik Solunum ve Fermantasyon SOLUNUM İki çeşit solunum vardır HÜCRE DIŞI SOLUNUM: Canlıların dış ortamdan O 2 alıp, dış ortama

Detaylı

Suda çözünebilen nişasta molekülleri pityalin (amilaz) enzimiyle küçük moleküllere parçalanır.

Suda çözünebilen nişasta molekülleri pityalin (amilaz) enzimiyle küçük moleküllere parçalanır. CANLILARDA ENERJİ Besinlerin Enerjiye Dönüşümü Besin öğeleri: Karbonhidratlar, yağlar, proteinler, vitaminler, mineraller Besin maddelerindeki bu öğelerin vücut tarafından kullanılabilmesi için sindirilmesi

Detaylı

Amino Asit Metabolizması Bozuklukları. Yrd. Doç. Dr. Bekir Engin Eser Zirve Üniversitesi EBN Tıp Fakültesi Tıbbi Biyokimya ABD

Amino Asit Metabolizması Bozuklukları. Yrd. Doç. Dr. Bekir Engin Eser Zirve Üniversitesi EBN Tıp Fakültesi Tıbbi Biyokimya ABD Amino Asit Metabolizması Bozuklukları Yrd. Doç. Dr. Bekir Engin Eser Zirve Üniversitesi EBN Tıp Fakültesi Tıbbi Biyokimya ABD Amino Asit Metabolizması Bozuklukları Genelde hepsi kalıtsal ve otozomal resesifir

Detaylı

Hücreler Enerjiyi Nasıl Elde Eder?

Hücreler Enerjiyi Nasıl Elde Eder? Hücreler Enerjiyi Nasıl Elde Eder? MBG 111 BİYOLOJİ I Hazırlayan: Yrd.Doç.Dr. Yosun MATER Ekosistem ve Enerji Ekosistemde enerjinin akışı güneş ışığı ve ısı şeklinde gözlenir. Tam tersine canlı hücrelerde

Detaylı

ENERJİ KAYNAKLARI- ENERJİ SİSTEMLERİ DOÇ.DR.MİTAT KOZ

ENERJİ KAYNAKLARI- ENERJİ SİSTEMLERİ DOÇ.DR.MİTAT KOZ ENERJİ KAYNAKLARI- ENERJİ SİSTEMLERİ DOÇ.DR.MİTAT KOZ Enerji Energy(E) Yaşamın devamı için gerekli ön koşul Gözle görülebilen mekanik iş ve vücut ısısının kombinasyonu olarak ortaya çıkar. İnsan vücudu

Detaylı

KARBON ve CANLILARDAKİ MOLEKÜL ÇEŞİTLİLİĞİ

KARBON ve CANLILARDAKİ MOLEKÜL ÇEŞİTLİLİĞİ KARBON ve CANLILARDAKİ MOLEKÜL ÇEŞİTLİLİĞİ Karbonun önemi Hücrenin % 70-95ʼ i sudan ibaret olup, geri kalan kısmın çoğu karbon içeren bileşiklerdir. Canlılığı oluşturan organik bileşiklerde karbon atomuna

Detaylı

ÜNİTE 7:HÜCRESEL SOLUNUM

ÜNİTE 7:HÜCRESEL SOLUNUM ÜNİTE 7:HÜCRESEL SOLUNUM Hücreler iş yapabilmek için enerjiye gereksinim duyarlar. Enerji ekosisteme güneş enerjisi yoluyla gelir ve ototrof canlılar sayesinde güneş enerjisi besinlerdeki kimyasal bağ

Detaylı

Amino Asitler. ) hem de karboksil grubu ( COOH) içeren bileşiklerdir. Amino asitler, yapılarında hem amino grubu ( NH 2. Prof. Dr.

Amino Asitler. ) hem de karboksil grubu ( COOH) içeren bileşiklerdir. Amino asitler, yapılarında hem amino grubu ( NH 2. Prof. Dr. Amino Asitler Amino asitler, yapılarında hem amino grubu ( NH 2 ) hem de karboksil grubu ( COOH) içeren bileşiklerdir. Prof. Dr. Fidancı 1 Fizyolojik ph da, amino asitlerin amino grubu proton taşır ve

Detaylı

FAZ II Enzimlerine bağlı genetik polimorfizmler - 1

FAZ II Enzimlerine bağlı genetik polimorfizmler - 1 FAZ II Enzimlerine bağlı genetik polimorfizmler - 1 1 İlaçların,öncelikle yararlı etkileri için kullanılmaktadır. Ancak bazen ilaç kullanımı yan etkiler gösterebilmektedir. Bazı hastalarda aynı ilaç için

Detaylı

METABOLİZMA REAKSİYONLARI. Hazırlayanlar Prof. Dr. Ayşe CAN Prof.Dr. Nuriye AKEV

METABOLİZMA REAKSİYONLARI. Hazırlayanlar Prof. Dr. Ayşe CAN Prof.Dr. Nuriye AKEV METABOLİZMA REAKSİYONLARI Hazırlayanlar Prof. Dr. Ayşe CAN Prof.Dr. Nuriye AKEV METABOLİZMA Canlı sistemde maddelerin uğradığı kimyasal değişikliklerin hepsine birden metabolizma, bu değişiklikleri meydana

Detaylı

Bitki Fizyolojisi. 6. Hafta

Bitki Fizyolojisi. 6. Hafta Bitki Fizyolojisi 6. Hafta 1 Fotosentezin karanlık tepkimelerinde karbondioksit özümlemesi; 1. C 3 bitkilerinde (Calvin-Benson mekanizması ile), 2. C 4 bitkilerinde (Hatch-Slack mekanizması ile), 3. KAM

Detaylı

Enzimler. Yrd.Doç.Dr.Funda GÜLCÜ BULMUŞ Fırat Üniversitesi SHMYO

Enzimler. Yrd.Doç.Dr.Funda GÜLCÜ BULMUŞ Fırat Üniversitesi SHMYO Enzimler Yrd.Doç.Dr.Funda GÜLCÜ BULMUŞ Fırat Üniversitesi SHMYO Enzimler Biyokimyasal olayların vücutta yaşam ile uyumlu bir şekilde gerçekleşmesini sağlayan katalizörlerdir. Katalitik RNA moleküllerinin

Detaylı

PROF. DR. SERKAN YILMAZ

PROF. DR. SERKAN YILMAZ PROF. DR. SERKAN YILMAZ Hücrede enzimler yardımıyla katalizlenen reaksiyonlar hücre metabolizması adını alır. Bu metabolik olaylar; A) Beslenme (anabolizma) B) Yıkım (katabolizma) olaylarıdır. Hücrede

Detaylı

LİPOPROTEİN METABOLİZMASI. Prof.Dr. Yeşim ÖZKAN Gazi Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Biyokimya Anabilim Dalı

LİPOPROTEİN METABOLİZMASI. Prof.Dr. Yeşim ÖZKAN Gazi Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Biyokimya Anabilim Dalı LİPOPROTEİN METABOLİZMASI Prof.Dr. Yeşim ÖZKAN Gazi Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Biyokimya Anabilim Dalı Lipoprotein Nedir? 1- Lipidler Hidrofobik lipidler çekirdekte (Trigliserit, Kolesterol esterleri)

Detaylı

11. SINIF KONU ANLATIMI 2 ATP-2

11. SINIF KONU ANLATIMI 2 ATP-2 11. SINIF KONU ANLATIMI 2 ATP-2 Fotosentez ve kemosentez reaksiyonları hem endergonik hem ekzergonik reaksiyonlardır. ATP molekülü ile hücrenin endergonik ve ekzergonik reaksiyonları arasında enerji transferini

Detaylı

AMİNO ASİTLER. Yard.Doç. Dr. Melike BARAN EKİNCİ MAKÜ Gıda Kimyası Ders Notları

AMİNO ASİTLER. Yard.Doç. Dr. Melike BARAN EKİNCİ MAKÜ Gıda Kimyası Ders Notları AMİNO ASİTLER Yard.Doç. Dr. Melike BARAN EKİNCİ MAKÜ Gıda Kimyası Ders Notları Proteinler Yunanca da birinci sırada anlamına gelen proteois kelimesinden türemiştir. Proteinler canlı bir hücrenin kuru ağırlık

Detaylı