MARMARA ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ YÖNETİM SİSTEMLERİ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "MARMARA ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ YÖNETİM SİSTEMLERİ"

Transkript

1 MARMARA ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ YÖNETİM SİSTEMLERİ Yararlanılan Kaynaklar:

2 YÖNETİM KAVRAMI Yönetim, örgüt amaçlarına ulaşmak üzere kaynakları planlama, örgütleme, yöneltme, eşgüdümleme ve denetim işlevlerinin yerine getirilmesidir.

3 YÖNETİM, en genel anlamıyla, başkaları vasıtasıyla iş yapmak olarak tanımlanır. İktisatçılara göre YÖNETİM, emek, sermaye ve tabii kaynaklar ile beraber üretim faktörlerinden biridir. Örgüt ve yönetim üzerinde çalışan uzmanlar ise YÖNETİMİ bir yetki devri olarak tanımlarlar. Sosyologlar ise yöneticileri örgüte beyinlerini koyan seçkin kişiler olarak görmekte, bu nedenle yönetimi sınıf ve saygınlık sistemi olarak nitelendirmektedirler. Geniş bir tanımla YÖNETİM, amaçlara ulaşmak için kaynakların organize edildiği ve gelecekteki faaliyetlerin plânlanması amacıyla sonuçların değerlendirildiği süreçtir. Sistem kelimesi, Latince "birleşme", "oluşma", "bir araya gelme" anlamını taşıyan systema'dan; o da Yunanca aynı anlamlara gelen sustema kelimesinden türetilmiştir. Sistem; - Birbiriyle ilişki içerisinde olan, birbiriyle etkileşen elemanlar topluluğu, - Ortak bir amacı gerçekleştirmek veya başarmak amacıyla bir araya getirilen, ortak özellikleri olan, birbiriyle etkileşimli parçaların bütününe verilen isim.

4 SİSTEM YAKLAŞIMI

5 YÖNETİM ANLAYIŞININ DEĞİŞİMİ 1900 lerin Başından Günümüze Yönetim Model ve Araçları LI YILLAR Yönetime bilimsel bakışın olduğu yıllardır. Bilimsel deneylere dayalı yönetim modelleri İşlerin standardizasyonu, iş bölümü, uzmanlaşma, merkeziyetçi yönetim gibi kavramlar ile verimlilik ve üretkenlik artırılmaya çalışılıyordu. Süreçler ve insanlar üzerinde yukarıdan aşağıya sıkı bir kontrol anlayışı uygulanmaktaydı.

6 YÖNETİM ANLAYIŞININ DEĞİŞİMİ 1900 lerin Başından Günümüze Yönetim Model ve Araçları LI YILLAR Organizasyon yapılarının gittikçe büyümesi ve karmaşıklaşması nedeni ile farklı bir yönetim felsefesinin hız kazandığı dönemlerdir. Bu dönemlerde, fonksiyonel örgütlenme ve insan kaynakları konuları ön plana çıkmıştır. Bir önceki dönem insan faktörünü göz ardı etmiştir. Bu dönemde, insan fark edilmiştir. İş ve görev tanımları, hedef belirleme ve performans değerlendirmeleri bu dönemin popüler araçları olmuştur.

7 YÖNETİM ANLAYIŞININ DEĞİŞİMİ 1900 lerin Başından Günümüze Yönetim Model ve Araçları 1970 LER Stratejik Planlama nın ortaya atıldığı yıllar oldu. Kurumlar, kaynak ve çabalarını bir odak doğrultusunda yönlendirmeye çalıştılar. Stratejik planlar ile öncelikler belirlendi ve strateji savaşları başladı. Ancak stratejik yönetimde, herkesin kendi yapısına uygun modeller değil, herkese uyabilecek ortak metedolojiler kullanıldı. Bu durum, ileride durumsallık teorisinin ortaya çıkışı ile değişecek olmakla birlikte, o dönemde, herkese uyabilecek çözümler aranıyordu. SWOT, BCG Growth Share Matrix gibi dönemin popüler yönetsel araçları sık kullanıldı. Boston Consulting Group (BGC) growth share matrix: "The Boston Consulting Group" (BCG) matrisi; ürünlerin mevcut değerini, potansiyel pazar büyümesi ve pazar payı ile değerlendiren bir analiz aracıdır. Bu analiz, hangi ürün gruplarına daha fazla yatırım yapılması gerektiği ve hangi ürünlerin öncelikli olarak portföyden çıkarılabileceğinin görülmesine yardımcı olur. Durumsallık Teorisi: Durumsallık Yaklaşımı en kısa şekilde şöyle tanımlanabilir: 1. Organizasyonlarda tek bir en iyi yol yoktur. 2. Organizasyonda kullanılan her bir yolun etki ve verimliliği farklıdır. 3- Organizasyonun oluşturulması, içinde bulunduğu çevre koşullarına bağlıdır.

8 YÖNETİM ANLAYIŞININ DEĞİŞİMİ 1900 lerin Başından Günümüze Yönetim Model ve Araçları 1980 LER Dünyanın hızla küreselleşme trendine girdiği, neo-liberal politikaların genel kabul gördüğü ve değişimin şiddetli bir şekilde yaşandığı yıllardır. Dünya bu dönemde rekabet kavramı ile tanıştı. Rekabet avantajı kavramının şirketler için hayati önem ve öncelik kazandığı bir dönem olmuştur. Toplam Kalite Yönetimi, Six Sigma, Yalın Üretim gibi süreç bazlı istatistiksel ölçüm, değerlendirme ve iyileştirme araçları ön plana çıkmıştır. Çalışanların özellikle geri bildirim ve önerilerine önem verilmekle birlikte, kararların tıpkı geçmiş 70 senede olduğu gibi üstten alta verildiği bir dönemdir. Hedeflerle yönetimden vaz geçilmemişti ve TKY yaklaşımları ile harmanlanan hedeflerle yönetim yaklaşımı, süreç ve insan kaynaklarının yönetim ve kontrolünde ana unsur olmuştur.

9 YÖNETİM ANLAYIŞININ DEĞİŞİMİ 1900 lerin Başından Günümüze Yönetim Model ve Araçları 1990 LI YILLAR TKY, Six Sigma, Yalın Üretim kavramlarının önemini koruduğu yıllar oldu. Kalite, artık oyunun normal kabul edilen bir koşulu olmuştur. Kalite artık farklılaştıran bir rekabet avantajı değil, beklenen bir standart haline dönüşmüştür. 2 temel alanda gelişme sağlanmıştır: Birincisi, Stratejik Yönetim alanında, Strateji Haritaları ve Balanced Scorecard. İkincisi Operasyonel Yönetim tarafında, İş Süreçleri İyileştirme (BPI), İş Süreçleri Yeniden Yapılandırma (BPR), Benchmarking (Kıyaslama) ve Süreç Optimizasyonu misyonu Kurumlar ilk defa bu dönemde her organizasyonel seviye için gelişmiş farklı ancak birbirleri ile ilişkili araçlar kullanılmaya başlandı. Örgütsel değişim, küçülme, yeniden yapılandırma son derece popüler uygulamalar olmuştur.

10 YÖNETİM ANLAYIŞININ DEĞİŞİMİ 1900 lerin Başından Günümüze Yönetim Model ve Araçları 2000 Lİ YILLARIN İLK 10 SENESİ Dünyadaki değişim hızının bir önceki 10 seneyi, 5 e katladığı yıllar oldu. Özellikle teknolojideki müthiş değişimler, kırılımları beraberinde getirdi. Yenilik, inovasyon ve farklılaşma bu dönemin oyun kuralları oldu. Daha iyi veya kaliteli üreten değil, daha farklı olan kazanmaya başladı. Özellikle iş süreçlerinde teknoloji kullanımı, dijital ve e-iş modelleri, internet tabanlı operasyonlar, outsourcing (dış kaynak kullanımı) ve pazara hızlı tepki verme oyunun kuralları haline geldi. Değer İnovasyonu, Mavi Okyanus Stratejisi ve Dijital Pazarlama gibi konular şirketlerin sarıldığı yeni yönetim araçları haline geldi.

11 MAVİ OKYANUS STRATEJİSİ İş dünyasında kırmızı okyanus stratejisi ve mavi okyanus stratejisi olmak üzere iki farklı strateji modeli bulunur. Kırmızı okyanus modeli bugünün varolan endüstrileri yani bilinen pazar payıdır. Kırmızı okyanuslarda, şirketler talepten daha fazla pay alabilmek adına rakipleriyle yarışır. Pazar kalabalıklaştıkça kar oranı ve şirketlerin genişleme oranı azalır. Mavi okyanus modeli ise henüz varolmayan endüstriler yani bilinmeyen pazar payıdır. Mavi okyanus modelinde var olan talepten söz edemeyiz çünkü talep yeni oluşturulur. Yeni yapılan araştırmalara göre, Amerikan markaları gitgide birbirine benziyor ve bu da tüketicilere daha fazla seçenek tanımak demek oluyor. Tüketiciler günlük markalarından kolaylıkla vazgeçip yeni bir markaya geçebiliyorlar. Strateji demek yarış demektir. Kırmızı okyanus stratejisi varolan alanı daha küçük parçalara bölerken mavi okyanus stratejisinde endüstriler kendilerine yarışın olmadığı yeni bir alan açarlar. Kaynak: W. Chan Kim ve Renee Mauborgne, "Blue Ocean Strategy" Bengu Aslan, Mavi Okyanus Stratejisi Nedir?, 06/08/2011,

12 YÖNETİM ANLAYIŞININ DEĞİŞİMİ 1900 lerin Başından Günümüze Yönetim Model ve Araçları 2010 UN BAŞINDAN GÜNÜMÜZE İş hayatında, çevresel koşullarda yaşanan büyük değişim, bu değişime periyodik değil, anlık tepkiler vermeyi gerektirdiğinden, daha proaktif ve dinamik araçlara ihtiyaç duyuldu. Bu ihtiyacın olgunlaşması ile, kurumsal risk yönetimi, büyük veri, veri analitiği ve açık yönetim (open book management) araçları ön plana çıktı. Bu dönem konu değişime hızlı adapte olmak, riskleri yönetebilmek ve doğru kararlar almak. Değişime hızlı adapte olmak, iş yapış şekillerini tamamen dijital ortama taşımayı ve çevreden hızlı veri toplamayı gerektiriyor. Veriye hızlı ulaşan, bu veriyi en hızlı şekilde anlamlı bilgiye dönüştüren ve bu bilgileri karar alma süreçlerinde doğru bir şekilde kullanabilen kurumlar, rakipleri arasından farklılaşıyor. Öte yandan, piyasa koşulları, makro ekonomi, siyaset, teknoloji, sosyal medya, yasal düzenlemeler ve toplumsal taleplerdeki hızlı değişimden kaynaklanan dış ve iç risklerin proaktif şekilde yönetimi de ekonomik sürdürülebilirliğin ön koşulu haline geldi.

13 YÖNETİM ANLAYIŞININ DEĞİŞİMİ 1900 lerin Başından Günümüze Yönetim Model ve Araçları BUGÜNLERDE Herkesin aklı çok karışık. Onlarca yönetim aracı önlerinde duruyor. Bu dönem çok ama çok farklı bir dönem. Eski araçlar, yeni sorunlara etki etmiyor. Tıpkı yeni enfeksiyonlara etki edemeyen antibiyotikler gibi, bunların geçmişte aşırı ve ölçüsüz kullanımı etkilerini azaltmış durumda. Çünkü bu yönetsel araçların merkezinde olan insan faktörü, artık yeni dönemin koşulları gereği sorguluyor! Son derece geçişken ve elde tutması ve motive etmesi zor bu faktör, artık yönetsel model ve araçlardan haz etmiyor. Dönemin genç işgücünün ve mevcut dominant jenerasyonun beklentileri farklı. Bu sebeple tüm dünyada şirketler, kalıcı ve etkin bir yönetim modeli arayışındalar. İnsanı merkeze alan, yetkinlikleri ve yetenekleri elde tutmayı sağlayan bir model arıyorlar. Dünya bir VUCA (Volatility, Uncertainty, Complexity, Ambiguity) dönemine giriyor.

14 VUCA Nedir? V Volatility; U Uncertainty; C Complexity; A Ambiguity Dalgalanma/Değişkenlik, Belirsizlik, Karmaşıklık ve Muğlaklık Dünyanın içinde bulunduğu durumu daha iyi ifade eden 4 sıfat var mıdır? V-Volatility-Dalgalanma/Değişkenlik: Belirli bir şablonu olmaksızın yüksek oranda değişim var. U-Uncertainty-Belirsizlik: Bugün ve yarının belirsiz olmasından dolayı, geleceği tahmin etmek için geçmişte yaşadığımız olaylara güvenemeyiz. C-Complexity-Karmaşıklık: Dünya şu anda çok karmaşık, kapasitemizin üzerinde ve bazen kavrayamayacağımız kadar veri var. A-Ambiguity-Muğlaklık: Olayların anlamıyla ilgili bir muğlaklık söz konusu, bu sebeple, her zaman olayların tam olarak ne olduğunu, neden, nasıl ve nerede gerçekleştiğini, arkasında kimin yer aldığını belirleyemeyiz.

15 VUCA DÖNEMİ Bu dünyada ne ülke sınırları, ne sektör sınırları, ne şirket sınırları, ne de kariyerinizin sınırlarının birkaç sene sonra nasıl değişmiş olabileceğini tahmin etmek bazen mümkünse de, çoğu zaman imkansız. Kişisel başarının da eski kuralları sürekli değişiyor. Peki bu durumda işlerimizi rüzgarın önünde sürüklenen yaprak gibi dalgalanmaya mı bırakmalıyız? Önlem alabilir miyiz? Alamıyorsak ne yapmalıyız? Riskler, örgütün her seviyesinde ölçülüp biçilen, tartışılan ve yönetimi için gerekli aksiyonlar alınan kurumsal gerçekler haline gelmektedir. VUCA dönemi, bünyesinde pek çok tehlike ve fırsatı barındırdığından, yüksek seviyede bir kurumsal risk yönetimi anlayışı gerektirmektedir. Risk yönetiminin, şirketin her seviyesinde, belirli bir metodoloji ve sistematik dahilinde, yeknesak bir anlayış ile ve tüm yönetsel karar destek mekanizmalarına entegre edilmiş olarak yürütülmesi anlamına gelen kurumsal risk yönetimi, risk yönetiminde bir şirketin en yüksek olgunluk seviyesini hedeflendiğini göstermektedir.

16 YÖNETİM ANLAYIŞININ DEĞİŞİMİ

17 YÖNETİM ANLAYIŞININ DEĞİŞİMİ

18 SÜREKLİ İYİLEŞTİRME Planla Uygula P U Ö K Önlem Al Kontrol Et "Risk Değerlendirmesi Sunumu", egitim.druz.com.tr/indir/risk-degerlendirmesi_ortak

19 PUKÖ NUN PERFORMANSA ETKİSİ PERFORMANS Planla Uygula P Ö U K Önlem Al Kontrol Et ZAMAN "Risk Değerlendirmesi Sunumu", egitim.druz.com.tr/indir/risk-degerlendirmesi_ortak

20 SÜREÇ YÖNETİMİ

21 SÜREÇ YÖNETİMİ Süreç yönetimi, müşteriye odaklanmayı sağlar. Organizasyonlar dikey olarak oluşturulmuş, hiyerarşik yapılardır. Süreçler ise genellikle birden fazla departmandan kişilerin katılımıyla çalışan yatay bir oluşumdur. Sadece bir departman için başlayıp biten süreçler de olmakla beraber, süreçler özellikle kurumun ana süreçleri- fonksiyonlar arasıdır. Üst Yönetim Yönetim Kademesi 1 Yönetim Kademesi 2 Yönetim Kademesi 3

22 SÜREÇ YÖNETİMİ

23 ÖĞRENEN ORGANİZASYON 5 TEMEL DİSİPLİN 1. Paylaşılan bir vizyon olmalı 2. Önyargılar kalkmalı 3. Kişisel ustalık 4. Sistem kurma 5. Birlikte öğrenme Kişilerin eğitimini ve kendilerini geliştirmelerini sağlayan programlar oluşturmak ve iş başı eğitimlerini kurumsallaştırmak gerekir. Çağımız, öğrenen organizasyonların çağıdır. Öğrenen organizasyonlar; Bireylerin öğrenmesine ortam hazırlayan, Bireylerin öğrenmesinden yararlanarak, bilgisini, anlayışını ve çevresini zaman içinde geliştirebilen organizasyonlardır.

24 MİSYON STRATEJİK YÖNETİM Stratejik Yönetim Modeli İLKELER / DEĞERLER POLİTİKALAR Hedefler Programlar Planlar Taktikler Stratejik Amaç VİZYON POLİTİKALAR İLKELER / DEĞERLER

25 Kaliteyi güvence altına almak bir sistem meselesidir. Kalite yönetimini esas alan bir sistem kurulmalıdır. Faaliyetler, vizyon, misyon ve hedeflere göre tasarlanmalı ve yerine getirilmelidir. Yönetici, sistemin ne olduğunu bilmeli ve çalışanlarına öğretmelidir. W. Edwards DEMING Okuma Parçası Misyon Kavramı Fr: mission Tr: ulugörev, özgörev, amaç, görev Kısaca, KURUMUN VARLIK NEDENİDİR. Bir kimse kurum veya kuruluşun var oluş nedeni. Bir kimsenin, kurumun veya kuruluşun yapması beklenen görevidir (TDK Sözlüğü). Misyon üstlenmek, özel bir görevi üstüne almak. / TDK Bu amaç için temel sorular: NE yapmamız gerekiyor/bekleniyor? Bunları KİM için yapıyoruz? Hangi yöntem, yaklaşım ve değerler ile NASIL üretiyoruz? Nasıl çalışıyoruz? Bunları NEDEN yapıyoruz? Neden varız? Dr. Yakup Keskin. Stratejik Plan Misyon Vizyon, İlkeler ve Değerler

26 Okuma Parçası: Misyon Kavramı - Örnekler 3M: Çözümlenmemiş sorunları yaratıcı bir biçimde çözmek. Hewlett-Packard: İnsanlığın mutluluğu ve gelişmesi için teknolojik yardımlarda bulunmak. Merck: İnsan yaşamını korumak ve geliştirmek Sony: İnsanlık yararına teknolojiyi geliştirmek ve uygulamak. Wal-Mart: Sıradan halka, zenginlerin aldığı şeyleri satın alma fırsatı vermek. Walt Disney: İnsanları mutlu etmek. ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Kurumu (Dairesi) USA, National Aeronautics and Space Administration To understand and protect our home planet, To explore the Universe and search for life, To inspire the next generation of explorers as only NASA can. Kanada Madencilik Enstitüsü Canadian Institute of Mining (CIM): The core purpose of CIM is to serve minerals, materials and petroleum industries and professionals around the world. Dr. Yakup Keskin. Stratejik Plan Misyon Vizyon, İlkeler ve Değerler 26

27 Okuma Parçası: Vizyon Kavramı: Vizyon, bir işletme ya da kurumun gelecekte ulaşmak istediği yeri, varmak istediği durumu ifade eder. Vizyon, işletme ya da kurumun bir hedefe odaklanmasını ve bu hedefe yönelmesini sağlayan amaçtır. Bugünden, yarını tahayyül etmektir. Geçmişten geleceğe kurulan bir köprüdür. Hayal etmek geleceği planlamaktır. Planlama, geleceği hayal etmektir. Soruları: İdeal geleceğimiz nedir? Çalışanlar ve yararlanıcılar tarafından nasıl algılanmak isteniyor? İdari ve siyasi otoriteler nasıl bir gelecek öngörüyor? Dr. Yakup Keskin. Stratejik Plan Misyon Vizyon, İlkeler ve Değerler

28

29 İSO9001:

30 ISO 9001:2008 KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ MODELİ TS EN ISO 9001:2008 Kalite Yönetim Sistemi Sunumu 2015;

31 ISO 9001:2008 KYS PRENSİPLERİ a. Liderlik b. Müşteri odaklılık c. Çalışanların katılımı d. Proses yaklaşımı e. Sürekli iyileştirme f. Yönetimde sistem yaklaşımı g. Karar vermede gerçekçi yaklaşım h. Karşılıklı yarara dayalı tedarikçi ilişkileri

32 ISO 9001:2015

33 ISO-9001: 2015 KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ

34 ETKİLEYENLER EFQM Modeli SONUÇLAR Strateji ve Planlama Müşteri / Vatandaş Odaklı Sonuçlar Liderlik Çalışanlar Süreçler Çalışanlara İlişkin Sonuçlar Anahtar Performans Sonuçları Ortaklıklar ve Kaynaklar Toplumsal Sonuçlar YENİLİK VE ÖĞRENME EFQM Mükemmellik Modeli, Avrupa Kalite Yönetim Vakfı (European Foundation for Quality Management) tarafından sanayi ve akademisyenlerden oluşan bir grup ile geliştirilerek 1991 yılında tüm dünyaya

35 EFQM Modeli Artık CAF modelinin (aslında EFQM modeli de diyebiliriz) mantığını anlamamız oldukça kolay olacak. Modelin son versiyonu, 9 kriter ve 28 alt kriterden oluşuyor. Bunlardan 5 tanesi etkileyenler ve ne yapmakta olduğunuz ile ilgili; kalan 4 tanesi ise sonuçlar, bunlar ise neyi başardığınız ile ilgili. Modelin amacı ise mükemmellik kavramları temelinde, kamu kuruluşlarının performansını yükseltmek. Model şu mantığa dayanıyor: organizasyonel performans, vatandaşlar/ müşteriler, çalışanlar ve toplumla ilgili mükemmel sonuçlara ulaşmanın yolu; liderlikçe yönlendirilen ve çalışanlar, süreçler, ortaklık ve kaynakları dikkate alan strateji ve planlamadan geçer. CAF, bütüncül bir yaklaşımla organizasyona eş zamanlı olarak farklı açılardan bakar ve organizasyonel performansı analiz eder. Farkettiyseniz yukarıdaki ifadeye göre, model bu kriterlere göre teker teker değerlendirme yapmanın ötesinde, bu kriterler arasındaki ilişkileri de ortaya koyuyor. Burada iki bölüm (etkileyenler-sonuçlar) ve her bölümdeki kriterlerin kendi aralarındaki ilişkilerden söz edebiliriz. Değerlendiriciden, sonuçlar ve bununla ilişkili uygulamalar arasındaki tutarlılığa dikkat etmesini bekleriz. Bu, geri besleme yapabilmemiz için gereklidir. Aynı zamanda etkileyen faktörlerin kendi aralarındaki ilişkilerinin de özdeğerlendirmede ortaya çıkmasını bekleriz, çünkü bu bize organizasyonun kalitesi hakkında daha derinlemesine fikir verir. Örneğin, mükemmel organizasyonlar 1.kriter ile 2,3 ve 4. kriterler arasındaki güçlü ilişkiler ile karakterize edilir.

36 EFQM Modeli Birincil olarak performans yönetiminin değerlendirilmesi ve gelişimi mümkün kılmak için performansın organizasyonel sebeplerinin ortaya konmasına odaklanma beraber, model nihai olarak iyi yönetişim e katkıda bulunmayı amaçlar. Zira kamu kurumları, özel sektör kuruluşlarından farklı beklentilerle karşı karşıyadır ve kamu yönetiminde kalite denince sağlanması gereken bir takım ön koşullar bulunmaktadır. Dolayısı ile, performansın değerlendirilmesinde Hesap verebilirlik Yasal çerçeve içerisinde hareket etme Politik çevreyle iletişim Paydaşların katılımı Sosyal adaletin gözetilmesi Hizmet sunumunda mükemmellik Modernizasyon, yenilik ve değişimin yönetimi gibi hususlar dikkate alınmak durumundadır. Özdeğerlendirme konusunda bahsettiğimiz faydaların yanı sıra bu modeli uygulamamızın gereği şu ki, bu model Avrupa ve dünya genelinde kabul görmüş ve kamu için düşünülmüş bir model. Bu bize iki şey sağlıyor: 1.başka kamu kurumları ile ortak kriterlerle çalışmak: Ortak kriterlerle çalışmanın en güzel tarafı, kıyas yapmaya uygun olması. Kurumları, birimleri,.. bu ortak kriterler üzerinden değerlendirerek kıyas yapabiliyorsunuz. Bizim burada kullanacağımız kriterleri Avrupa da kullanıyor.. 2.genel kabul görmüş olduğu için yaptığınız işi başkalarına ifade etmeniz kolaylaşıyor. EFQMle çok büyük ölçüde benzerlik gösterdiği için kalite ödülü hazırlığında işimize yarayacağını umuyoruz.

37 TOPLAM KALİTE YÖNETİMİNİN İLKELERİ Liderlik Müşteri Odaklılık Herkesin Katılımı ve İletişim Sürekli İyileştirme Kaizen" Hedeflerle ve Verilerle Yönetim Süreç Yönetimi Önlemeye Dönük Yaklaşım Sürekli Eğitim ve Öğrenen Organizasyon

38 SÜREKLİ İYİLEŞTİRME SÜREKLİ İYİLEŞTİRME 5 YÖNETİMİN GÖZDEN GEÇİR/İL/MESİ (Üst yönetim belli aralıklarla sistemin uygunluk, yeterlilik ve etkinliğini gözden geçirmesi) İSG POLİTİKASI (Tüm sağlık ve güvenlik hedefleri) 1 PLANLAMA (Tehlike tanımlaması, risk değerlendirmesi ve risk kontrol süreçleri) 4 KONTROL-DÜZELTİCİ FAALİYETLER (Performans ölçümü, kayıtlar ve kayıtların yönetimi) 2 UYGULAMA-İŞLETME (Çalışan eğitimi, bilinçlendirme, görüşlerin alınması ve gerekli dokümantasyon sisteminin kurulması) 3 "Risk Değerlendirmesi Sunumu", egitim.druz.com.tr/indir/risk-degerlendirmesi_ortak

39 STRATEJİK YÖNETİM VE RİSK YÖNETİMİ

40 ULUSLARARASI STANDARTLAR ve RİSK YÖNETİMİ

41 ULUSLARARASI YÖNETİM STANDARTLARI ISO RİSK YÖNETİMİ - PRENSİPLER VE KILAVUZLAR Risk yönetim ilkeleri, çerçeve ve süreç arasındaki ilişkiler

42 ULUSLARARASI YÖNETİM STANDARTLARI ISO RİSK YÖNETİMİ - PRENSİPLER VE KILAVUZLAR Risk yönetim çerçevesi

43 ULUSLARARASI YÖNETİM STANDARTLARI ISO RİSK YÖNETİMİ - PRENSİPLER VE KILAVUZLAR Risk yönetim süreci

44 STRATEJİK YÖNETİM (KAVRAMLARI ve TARİHÇESİ) STRATEJİ STRATEJİK YÖNETİM ve TARİHÇESİ STRATEJİK YÖNETİM KAVRAMLAR ve TANIMLAR

45 STRATEJİ YÖNETİM Dünyada Stratejik Yönetimin Kronolojisi Bilimsel Olmayan Yönetim Dönemi 1880 Bilimsel Yönetim Döneminin Başlangıcı 1950 Planlama 1960 Uzun Vadeli Planlama 1965 Toplu Planlama 1970 Stratejik Planlama 1980 Stratejik Yönetim 1985 Stratejik Senaryolar 1990 Stratejik Görüş

46 STRATEJİK PLANLAMA STRATEJİ: Eski Yunanca "stratos" (ordu) ve "ago" (yönetmek, yön vermek) kelimelerinin birleştirilmesiyle oluşturulmuştur. Strateji, yönetimin önceden belirlenen misyon, amaç ve hedeflere nasıl ulaşılacağının planlanmasıdır. STRATEJİK PLANLAMA: Kurumun; Orta ve Uzun Vadeli Amaçları, Temel İlke ve Politikaları, Hedef ve Öncelikleri, Performans Ölçütleri ile; bunlara ulaşmak için izlenecek Yöntemler, Kaynak dağılımını içeren plandır.

47 MİSYON STRATEJİK YÖNETİM MODELİ İLKELER / DEĞERLER POLİTİKALAR Stratejik Amaç Hedefler Programlar Planlar Taktikler POLİTİKALAR İLKELER / DEĞERLER VİZYON

48 Plan ve Programlar Paydaş Analizi GZFT Analizi Kuruluşun varoluş gerekçesi Temel İlkeler Arzu edilen gelecek Stratejik Yönetim Süreci DURUM ANALİZİ MİSYON VE İLKELER VİZYON Neredeyiz? Orta vadede ulaşılacak amaçlar Spesifik, somut ve ölçülebilir hedefler Amaç ve hedeflere ulaşma yöntemleri Detaylı iş planları Maliyetlendirme Performans programı Bütçeleme Raporlama Karşılaştırma Geri besleme Ölçme yöntemlerinin belirlenmesi Performans göstergeleri Uygulamaya yönelik ilerleme ve sonuçların değerlendirilmesi AMAÇLAR VE HEDEFLER STRATEJİLER FAALİYETLER VE PROJELER İZLEME PERFORMANS ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME Nereye ulaşmak istiyoruz? Gitmek istediğimiz yere nasıl ulaşabiliriz? Başarımızı nasıl takip eder ve değerlendiririz?

49 YÖNETİM SİSTEMLERİ, "Toplam Kalite Felsefesinin Uygulamasıdır."

50 OHSAS ISO 9001 ISO ILO OHS 2001 BS 8800 (İngiliz Standardı) İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi Kalite Yönetim Sistemi Çevre Yönetim Sistemi ILO İSG Yönetim Sistemi İş Sağliği ve Güvenliği Yönetim Rehber Standardı

51 ISO 9001 KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ TOPLAM KALİTE FELSEFESİ (ANLAYIŞI) ISO ÇEVRE YÖNETİM SİSTEMİ ISO GIDA GÜVENLİĞİ YÖNETİM SİSTEMİ (HACCP) OHSAS İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ YÖNETİM SİSTEMİ... DİĞER YÖNETİM SİSTEMLERİ

52 KALİTE (iş sağlığı ve güvenliği sisteminin kurulması), VARACAĞINIZ BİR İSTASYON DEĞİL, BİR YOLCULUK ŞEKLİDİR. KALİTE (iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili çalışmalar), BAŞLANGICI BELLİ OLAN ANCAK BİTİŞİ BELLİ OLMAYAN BİR YOLCULUKTUR. EN UZUN YOL BİLE, İLK ADIMLA BAŞLAR

53 TS (OHSAS) STANDARDI Occupational Health and Safety Assessment Series İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) Değerlendirme Serisi 1996 da BS 8800 Mesleki Sağlık ve Güvenlik Yönetim Sistemleri Rehberi 1997 de Technical report NPR Nisan 1999 da, 13 Kuruluşun katılımıyla British Standards Institution tarafından OHSAS olarak, 2001 yılında TS (OHSAS) olarak yayımlandı.

54 TS (OHSAS) STANDARDI İş Sağlığı ve Güvenliği ile ilgili ilk standart İngiliz Standart Teşkilatı (BSI) tarafından BS 8800 olarak 1996 yılında yayınlanmıştır. Bu standart çok sayıda İngiliz kuruluşunun katılımı ile İngiliz Standart Teşkilatı bünyesinde oluşturulan HS/1 teknik Komitesi tarafından hazırlanmıştır. OHSAS (Occupational Health and Safety Management Systems) 18001, İngiliz Standardları Enstitüsü (BSI) tarafından yayımlanmış olan "İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ" standardıdır. 15 Nisan 1999

55 TS (OHSAS) STANDARDI OHSAS 18001; 09 NİSAN 2001'de TSE tarafından Türk standardı olarak kabul edilmiştir. (TS 18001) Ancak; OHSAS iş sağlığı ve güvenliği değerlendirme sistemini uygulamış olmak, tek başına yasal gerekliliklerin yerine getirildiği anlamına gelmemektedir. OHSAS 18001; ISO 9001 ve ISO gibi diğer uluslararası standartlardan farklı olarak bazı ulusal standart kuruluşları ve belgelendirme kuruluşlarının birlikte çalışmasıyla gerçekleştirilmiştir ve bir ISO standardı değildir.

56 TS (OHSAS) SERİSİ OHSAS 18001: İş Sağlığı ve Güvenliği Değerlendirme Serisi İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi Spesifikasyonu (2001) OHSAS 18002: İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi OHSAS Uygulama Rehberi (Şubat 2004)

57 OHSAS İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sisteminin Yararları Nelerdir? Zararla sonuçlanabilecek olası tehlikelerin önceden tespiti ve gerekli önlemlerin alınması, Çalışanları işyerinin olumsuz etkilerinden korur, rahat ve güvenli bir ortamda çalışmalarını sağlar, İş kazaları ve meslek hastalıkları sebebiyle oluşabilecek iş gücü ve iş günü kayıplarının en aza indirgenmesi, dolayısıyla iş veriminde artışın sağlanmasıyla üretimin (ürün ve/veya hizmet) korunması, Çalışanların memnuniyeti, müşteri memnuniyeti ve üretim maliyetlerinde azalma,

58 OHSAS İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sisteminin Yararları Nelerdir? İş kazası ve meslek hastalıklarının oldukça yüksek maliyetlerini en aza indirmek, Çalışma ortamlarında alınan tedbirlerle, işletmeyi tehlikeye sokabilecek yangın, patlama, makine arızaları ve devre dışı kalmaların ortadan kaldırılması işletme güvenliğinin sağlanması, Resmi makamlar önünde, organizasyonun iş güvenliğine karşı duyarlı olduğunun kanıtlanması ve yasal ceza riskinin azaltılması, OHSAS 18001, ISO 9001 ve ISO ile uyumludur, mevcut kalite sistemi OHSAS i de içererek var olan alt yapı geliştirilir ve daha kapsamlı hale getirilir. Çalışanların sağlığını dolayısı ile verimliliği ve üretimi de artar.

59 SÜREKLİ İYİLEŞTİRME Planla Uygula P U Ö K Önlem Al Kontrol Et "Risk Değerlendirmesi Sunumu", egitim.druz.com.tr/indir/risk-degerlendirmesi_ortak

60 PLANLAMA POLİTİKA TETKİK PLANLAMA PERFORMANS ÖLÇÜMÜNDEN GELEN GERİ BESLEME UYGULAMA ve İŞLETME

61 Riskleri değerlendirme UYGULA Risklerin kabul edilebilir olup olmadığına karar verme Kontrol önlemlerinin seçimi ve uygulaması Her bölümdeki ilgili kişileri bilgilendirme, eğitme ve katılımını sağlama Faaliyet planını izleme ve gerçekleştirme Uygulama sonuçlarını yakın takip etme

62 UYGULAMA VE İŞLETME PLANLAMA TETKİK UYGULAMA VE İŞLETME PERFORMANS ÖLÇÜMÜNDEN GELEN GERİ BESLEME KONTROL VE DÜZELTİCİ FAALİYET

63 KONTROL ET Hedef veya hedeflere ulaşıldı mı? İç talimatlar ve yönergeleri gözden geçirme Olası sapmaları tespit etme ve kaydetme İlgili kişileri bilgilendirme

64 KONTROL VE DÜZELTİCİ FAALİYET UYGULAMA VE İŞLETME TETKİK KONTROL VE DÜZELTİCİ FAALİYET PERFORMANS ÖLÇÜMÜNDEN GELEN GERİ BESLEME YÖNETİMİN GÖZDEN GEÇİRMESİ

65 ÖNLEM AL Kalıcı bir denetleme sistemi kurma Etkili önlemleri standartlaştırma Gerekli eğitim ve yönlendirmeleri sağlama

66 YÖNETİMİN GÖZDEN GEÇİRMESİ KONTROL VE DÜZELTİCİ FAALİYET İÇ FAKTÖRLER YÖNETİMİN GÖZDEN GEÇİRMESİ DIŞ FAKTÖRLER POLİTİKA

67 İSG POLİTİKASI Yönetimin Gözden Geçirmesi Tetkik POLİTİKA Performans Ölçüm Girdileri Planlama blog.sinand.com

68 HATIRLATMA ISO OHSAS ISO 9001

69 ISO 9000 SERİSİ STANDARTLAR, müşteri memnuniyetinin artırılmasına yönelik olarak kuruluşların "KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ"ni kurması ve geliştirmesi konusunda rehberlik eden ve ISO tarafından yayımlanmış olan bir standartlar bütünüdür.

70 ISO ÇEVRE YÖNETİM SİSTEMİ Günümüzde, KURULUŞLARIN sadece kaliteli mal veya hizmeti ucuza sunmaları yetmemekte, ürün veya hizmeti üretirken çevreye saygılı olmaları, iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili önlemleri almaları ve SOSYAL SORUMLULUKLARINI YERİNE GETİRMELERİ beklenmektedir. ÇEVRE YÖNETİM SİSTEMİ; özünde doğal kaynak kullanımının azaltılması, toprağa, suya, havaya verilen zararların minimum düzeye indirilmesini amaçlayan, risk analizleri tabanında kurulan bir yönetim modelidir.

71 ISO GIDA GÜVENLİĞİ YÖNETİM SİSTEMİ 1 Eylül 2005 te yayımlanan ISO GIDA GÜVENLİĞİ YÖNETİM SİSTEMİ standardı; dünya çapında güvenli gıda üretim zinciri oluşturmak amacıyla oluşturulmuş, uluslararası bir standarttır. ISO GIDA GÜVENLİĞİ YÖNETİM SİSTEMİ; HACCP sisteminin prensiplerini ve uygulama basamaklarını tamamlamakta, ISO 9001 ile uyum oluşturmaktadır. Bu sayede kuruluşlar hem güvenli gıda üretimini sağlamakta hem de kurumsallaşma süreçlerini hızlandırarak gelişimlerine destek vermektedir. HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points - Tehlike Analizleri ve Kritik Kontrol Noktaları)

72 OTOMOTİV KALİTE YÖNETİM SİSTEMLERİ ISO/TS Kalite Yönetim Sistemleri Otomotiv Üretimi ve İlgili Servis Parça Organizasyonlarında ISO 9001:2008 in uygulanması için Özel Gereklilikler standardı.

73 International Automotive Task Force /IATF IATF nin Amacı: Uluslararası Otomotiv Kuruluşları İşbirliği Uluslararası kalite sistem gereklilikleri konusunda uzlaşma sağlanması (otomotiv) Belgelendirme için politika ve prosedür geliştirilmesi Uygun eğitim sağlanması IAOB / International Automotive Oversight Bureau Uluslararası Otomotiv Organizasyonu Kurulu Belgelendirme sürecini yönetmek amacıyla kuruldu Üyeler: Daimler/Chrysler, Ford, General Motors, AIAG ISO TS Farklı Noktaları ve ISO 9001 Değisikliklerinin TS Standardına Yansıması, Fırat İNCELİ, BSI Eurasia, Şubat 2011

74 International Automotive Task Force IATF Members Authoring Organization of ISO/TS includes: Vehicle manufacturers: BMW, DaimlerChrysler, FIAT, Ford Motor, GM, PSA, Renault, Volkswagen Industry trade organizations: AIAG, ANFIA, FIEV, SMMT, VDA Guest members: JAMA Kaynak: ISO/TS 16949:2002, ASQ Presentation

75 IAOB / International Automotive Oversight Bureau Uluslararası Otomotiv Organizasyonu Kurulu IAOB nin Amacı: belgelendirme sürecini uygulamak ve yönetmek 2. IATF Avrupa ile beraber idare etmek ve eşgüdüm sağlamak 3. Küresel tutarlılık için daha ileri destek vermek 4. Merkezi veri tabanı geliştirmek ve bunu sürdürmek ISO TS Farklı Noktaları ve ISO 9001 Değisikliklerinin TS Standardına Yansıması, Fırat İNCELİ, BSI Eurasia, Şubat 2011

76 16949 un Beklenen Faydaları Tedarikçi gelişiminde tutarlılık Çok katlı üçüncü parti belgelendirmede azalma Ortak dil Farklılıklarda azalma Artan verimlilik İleri ürün/proses kalitesi Küresel bir kaynak olduğu için ek güven ISO/TS 16949:2009 Kalite Yönetim Sistemi Otomotiv tedarikçileri için ISO 9001:2008 in uygulaması için özel gereklilikler ISO TS Farklı Noktaları ve ISO 9001 Değisikliklerinin TS Standardına Yansıması, Fırat İNCELİ, BSI Eurasia Şubat 2011

77 16949 da Kalite ile ilgili Gereklilikler ISO TS Farklı Noktaları ve ISO 9001 Değisikliklerinin TS Standardına Yansıması, Fırat İNCELİ, BSI Eurasia, Şubat 2011

78 16949 da Sistem Dokümantasyon Modeli ISO TS Farklı Noktaları ve ISO 9001 Değisikliklerinin TS Standardına Yansıması, Fırat İNCELİ, BSI Eurasia, Şubat 2011

79 Eight Principles 1. Customer focus 2. Leadership 3. Involvement of people 4. Process approach 5. System approach to management 6. Continual Improvement 7. Factual approach to decision making 8. Mutually beneficial supplier relationships Kaynak: ISO/TS 16949:2002, ASQ Presentation.

80 Procedures Are: Driven by task completion Issued May be completed by different departments with different objectives Are segmented Satisfy the standard Define the sequence of steps to perform a task Static QS-9000 (Procedure Based) Processes Are: Driven by desired output Managed May be completed by different departments with the same objectives Flow to conclusion Satisfy the stakeholders Transform inputs into outputs Dynamic TS-16949:2002 (Process Based) Kaynak: ISO/TS 16949:2002, ASQ Presentation.

81 HAVACILIK SEKTÖRÜ KALİTE YÖNETİM SİSTEMLERİ AS/EN 9100 STANDARDI 1997 de Amerikan Havacılık Kalite Grubu (AAQG), Uluslararası Havacılık Kalite Grubu (IAQG) ve havacılık sektörünün lider şirketleri tarafından, havacılığın tüm alanlarında üstün teknoloji standartlarını teşvik etmek üzere geliştirilmiştir. AS/EN 9100 esasen ISO 9001:2000 Kalite Yönetim Sistemi nin havacılık endüstrisine uygulanmasıdır.

82 EN ISO 13485:2003 TIBBİ CİHAZLAR İÇİN KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ standardı, ISO 9001:2000 standardı temel alınarak oluşturulmuş, tıbbi cihazlar için özel şartlar içeren uluslararası bir standarddır. LABORATUARLAR AKREDİTASYONU ISO Deney ve Kalibrasyon Laboratuarlarının Yeterliliği için genel şartlar standardı. ISO BİLGİ GÜVENLİĞİ YÖNETİM SİSTEMİne sahip olmak, kurumların yüzde yüz güvenlik seviyesine sahip oldukları anlamına gelmez. Zaten, yüzde yüz güvenlik seviyesine ulaşmak mümkün değildir.

83 SOSYAL SORUMLULUK YÖNETİM SİSTEMİ SA 8000 Nedir? SA 8000'in açılımı "Social Accountability 8000 = Sosyal Sorumluluk 8000"dir. Bu standart; mal ve hizmet üretiminde etik kurallara uyumu garanti altına almaktadır. SA 8000 dünyanın her yerinde, her sanayi kolunda, her büyüklükte kuruluşa uygulanabilmektedir. SA 8000:2001 standardına uygun çalışan bir kuruluşta, sağlık ve güvenlik koşulları, çalışanlarının yaşlarının çalışmaya uygunluğu, ırk, cinsiyet, din gibi sosyal ayrımlara dayalı iş koşullarında ve ücret koşullarında farklılık gözetilmediği, çalışma ve mesai saatlerinin uygunluğu, ücretin yeterliliği, örgütlenme ve toplu sözleşme hakkı sistemli olarak güvence altına alınmış demektir.

84 ISO MÜŞTERİ MEMNUNİYETİ YÖNETİM SİSTEMİ Günümüzde global ticaretin yaygınlaşması ve benzer kuruluşların artması rekabet şartlarının daha da sertleşmesine sebep olmuştur. Bu durum, kuruluşların en önemli varlık sebebi olan müşteri kavramını daha da önemli kılmıştır. Kuruluşlar açısından müşterimizin beklenti ve şikayetlerine kayıtsız kalmak gibi bir lüks kalmamıştır. Müşteri beklentilerinin kişiden kişiye değişmesi bu durumu kontrol etmeyi zorlaştırmakta ve sistematik bir yaklaşımı şart koşmaktadır. Geleneksel metotlarla müşteri beklentilerini karşılamaya çalışmak günümüzde artık yeterli olamamaktadır. Müşteri beklentilerinin artması ve pazar payının giderek küçülmesinden dolayı kuruluşlar müşteri memnuniyeti proseslerini oluşturmakta ve yönetmekte zorlanmaya başlamışlardır. Müşteri şikayetlerinin bir sistematik dahilinde yürütülmesi ile ilgili çalışmalar dünyada 1990'lı yılların başlarında CRM (Customer Relations Management) çalışmalarıyla başlamıştır yılında ISO (International Standardization of Organization) 2004 yılında ISO standardını yayınlamış ve 2006 yılında ülkemizde TS ISO olarak yürürlüğe girmiştir. /

85 BS İŞ SÜREKLİLİĞİ VE YÖNETİM SİSTEMİ Aksaklıkların risklerini minimize etmek amacıyla İŞ SÜREKLİLİĞİ YÖNETİMİ (BCM - Business Contiunity Management) için BS standardı geliştirilmiştir. İŞ SÜREKLİLİĞİ; türü ve nedeni ne olursa olsun, herhangi bir kesinti ya da yıkım durumunda, kuruluşun kritik iş fonksiyonlarına (faaliyetlerine) devam etmesini sağlayan bir metodolojidir.

86 PAS - 99 ENTEGRE YÖNETİM SİSTEMLERİ; kalite, çevre ve iş sağlığı ve güvenliği vb. konulardaki yönetim sistemlerinin tek bir çatı altında toplanarak bir bütünlük içinde yönetilmesi amacıyla kurulan sistemlerdir. PAS (Publicly Available Specifications) 99, ISO GUIDE 72 nin (Guidelines for the justification and development of management system standards) (Yönetim Sistemi Standartları Yazma Kılavuzunun) altı genel şartını temel alan dünyanın ilk ENTEGRE YÖNETİM SİSTEMİ standardıdır.

87 ÜST YÖNETİMİN DESTEĞİ Hiç bir sistem üst yönetimin desteği olmadan kurulamaz, kurulsa bile sürdürülemez. O nedenle, Yönetim Sistemi kurulmadan önce, SİSTEMİN ÖNEMİ VE ÜST YÖNETİMİN SORUMLULUKLARI konusunda üst yönetimin ayrıntılı bir biçimde bilgilendirilmesi gereklidir. ÇALIŞANLARIN KATILIMI Yönetim sistemi sadece bir kaç kişinin (yönetim temsilcisi, proje ekibi, vb.) omuzlarına yüklenerek gerçekleştirilecek bir olgu değildir. Kuruluştaki tüm çalışanlara sistemin birlikte yürütüleceğinin (yönetileceğinin) anlatılması, dolayısıyla, ÇALIŞANLARIN SİSTEMİN İÇİNE ÇEKİLMESİ önemlidir.

88 EĞİTİMLERİN ETKİNLİĞİ Eğitimin ihtiyaçlara cevap verecek ve uygun bir zamanlamayla gerçekleştirilecek biçimde belirlenmesi gereklidir. Üst yönetim için EĞİTİM değil, BİLGİLENDİRME toplantıları yapılabilir. DOKÜMANLARIN HAZIRLANMASI Dokümanlar, rafları süslemek için değil, sistemin uygulanmasını sağlamak amacıyla hazırlanmaktadır. O nedenle, kuruluşun yapısına ve ihtiyacına uygun dokümanlar belirlenmeli, BASİT, KOLAY ve ANLAŞILIR OLMASI sağlanmalıdır. SİSTEMİN ÇALIŞMASI Sistemin çalışması konusundaki, en büyük engel BELGELENDİRME faaliyetidir. Çünkü bir çok kuruluş BELGE yi alınca her şeyin bittiğini düşünmektedir. Hâlbuki, alınan belge sistemin varlığını göstermektedir. Sistemin çalışması ondan sonra yapılacak çalışmalara bağlıdır.

YÖNETİM SİSTEMLERİ 1

YÖNETİM SİSTEMLERİ 1 YÖNETİM SİSTEMLERİ 1 YÖNETİM, en genel anlamıyla, başkaları vasıtasıyla iş yapmak olarak tanımlanır. İktisatçılara göre YÖNETİM, emek, sermaye ve doğal kaynaklar ile beraber üretim faktörlerinden biridir.

Detaylı

İŞ SAĞLIĞI VE YÖNETİM SİSTEMLERİ

İŞ SAĞLIĞI VE YÖNETİM SİSTEMLERİ İŞ SAĞLIĞI VE YÖNETİM SİSTEMLERİ YÖNETİM, en genel anlamıyla, başkaları vasıtasıyla iş yapmak olarak tanımlanır. İktisatçılara göre YÖNETİM, emek, sermaye ve doğal kaynaklar ile beraber üretim faktörlerinden

Detaylı

MARMARA ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ. Yrd. Doç. Dr. Abdullah DEMİR Makine Mühendisliği

MARMARA ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ. Yrd. Doç. Dr. Abdullah DEMİR Makine Mühendisliği MARMARA ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ Yrd. Doç. Dr. Abdullah DEMİR Makine Mühendisliği Bilginin olduğu yerde bilenler, aklın olduğu yerde düşünenler vardır. Yusuf Has Hacip YÖNETİM, insanlara ilişkin

Detaylı

MARMARA ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ. Yrd. Doç. Dr. Abdullah DEMİR Makine Mühendisliği

MARMARA ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ. Yrd. Doç. Dr. Abdullah DEMİR Makine Mühendisliği MARMARA ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ Yrd. Doç. Dr. Abdullah DEMİR Makine Mühendisliği Bilginin olduğu yerde bilenler, aklın olduğu yerde düşünenler vardır. Yusuf Has Hacip YÖNETİM, insanlara ilişkin

Detaylı

Kalite Yönetim Sistemlerinin Tarihsel Gelişimi, ISO 9000 Standartlar Ailesi, Kalite Yönetim Prensipleri. 2. Hafta

Kalite Yönetim Sistemlerinin Tarihsel Gelişimi, ISO 9000 Standartlar Ailesi, Kalite Yönetim Prensipleri. 2. Hafta Kalite Yönetim Sistemlerinin Tarihsel Gelişimi, ISO 9000 Standartlar Ailesi, Kalite Yönetim Prensipleri 2. Hafta Kalite Yönetim Sistemlerinin Tarihsel Gelişimi ISO 9000 Ailesi 1987 ve 1994 Yılı ISO 8402:

Detaylı

KALİTE YÖNETİMİ UYGULAMALARI

KALİTE YÖNETİMİ UYGULAMALARI KALİTE YÖNETİMİ UYGULAMALARI İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ KALİTE BİLGİLENDİRME TOPLANTISI Kalite İnsanların Yanlızca Çalışma Hayatı ile İlgili Değil, Tüm Yaşamlarıyla İlgili Bir konudur. Hidayet ŞAHİN TSE hisakys@gmail.com

Detaylı

ISO NEDİR? TSE, ISO nun üyesi ve Türkiye deki tek temsilcisidir. EN NEDİR?

ISO NEDİR? TSE, ISO nun üyesi ve Türkiye deki tek temsilcisidir. EN NEDİR? ISO Türk Standardları Enstitüsü 132 sayılı kuruluş yasası ile kendisine verilen Standardlara uygun ve kaliteli üretimi teşvik edecek her türlü çalışmayı yapmak ve bunlarla ilgili belgeleri düzenlemek görevini

Detaylı

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ YÖNETİM SİSTEMLERİ

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ YÖNETİM SİSTEMLERİ 1 İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ YÖNETİM SİSTEMLERİ İşyerlerinde çeşitli nedenlerden kaynaklanan meslek hastalıkları ve kazalardan korunmak ve daha iyi bir çalışma ortamı sağlamak amacıyla, tehlike ve risklerin

Detaylı

YÖNETİM SİSTEMLERİ. TS EN ISO 9001-2000 Kalite Yönetim Sistemi TS EN ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi TS (OHSAS) 18001 İSG Yönetim Sistemi

YÖNETİM SİSTEMLERİ. TS EN ISO 9001-2000 Kalite Yönetim Sistemi TS EN ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi TS (OHSAS) 18001 İSG Yönetim Sistemi YÖNETİM SİSTEMLERİ Ülkemiz kuruluşları da Kalite, Çevre ve İş sağlığı ve güvenliği konularına verdikleri önemi göstermek, etkinlik ve verimliliği artırmak amacıyla Yönetim Sistemlerine geçiş için uğraş

Detaylı

KALİTE NEDİR? Kalite, kullanıma uygunluktur Kalite, ihtiyaçlara uygunluktur Kalite, bir ürünün ifade edilen veya beklenen

KALİTE NEDİR? Kalite, kullanıma uygunluktur Kalite, ihtiyaçlara uygunluktur Kalite, bir ürünün ifade edilen veya beklenen KALİTE YÖNETİMİ KALİTE NEDİR? Kalite, kullanıma uygunluktur Kalite, ihtiyaçlara uygunluktur Kalite, bir ürünün ifade edilen veya beklenen ihtiyaçları karşılama kabiliyetini oluşturan özelliklerin toplamıdır.

Detaylı

Doç. Dr. Osman KULAK Dr. Kulak, Stratejik Plan

Doç. Dr. Osman KULAK Dr. Kulak, Stratejik Plan Doç. Dr. Osman KULAK 1 Neden Geleceği Planlayalım Geleceği düşünmeyen üzülmeye yakındır Konfüçyüs 2 Yönetim Bir grup insanı belirlenmiş amaçlara doğru yönlendirerek, aralarındaki işbirliğini ve koordinasyonu

Detaylı

YÖNETİM SİSTEMLERİ. Alev ACAR Çevre Mühendisi Yönetim Sistemleri Uzmanı

YÖNETİM SİSTEMLERİ. Alev ACAR Çevre Mühendisi Yönetim Sistemleri Uzmanı YÖNETİM SİSTEMLERİ Alev ACAR Çevre Mühendisi Yönetim Sistemleri Uzmanı Genel Bilgilendirme Çevre Yönetim Sistemi (ISO 14001) İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi (OHSAS 18001) Sosyal Sorumluluk Standardı

Detaylı

Mikro Bilgi Kayıt ve Dağıtım A.Ş Kalite Yönetim Temsilcisi. Şenay KURT senay.kurt@mikrobilgi.com.tr

Mikro Bilgi Kayıt ve Dağıtım A.Ş Kalite Yönetim Temsilcisi. Şenay KURT senay.kurt@mikrobilgi.com.tr Mikro Bilgi Kayıt ve Dağıtım A.Ş Kalite Yönetim Temsilcisi Şenay KURT senay.kurt@mikrobilgi.com.tr Standart Nedir? Standardizasyon; belirli bir faaliyetle ilgili olarak ekonomik yarar sağlamak üzere bütün

Detaylı

Genel Katılıma Açık Eğitimlerimiz Başlıyor!

Genel Katılıma Açık Eğitimlerimiz Başlıyor! Genel Katılıma Açık Eğitimlerimiz Başlıyor! Mavi Akademi, bünyesinde barındırdığı yetki belgeleri ve alanında uzman akademisyenler, sektör tecrübesine sahip baş denetçiler ve uzmanlardan oluşan kadrosuyla

Detaylı

RİSK YÖNETİMİ ve DEĞERLENDİRMESİ

RİSK YÖNETİMİ ve DEĞERLENDİRMESİ 0 YÖNETİM SİSTEMLERİ I İLGİLİ MEVZUAT II RİSKİN MANTIĞI III TEHLİKELER VE TESPİTİ IV TEHLİKE ANALİZ METODOLOJİLERİ V RİSK ANALİZ YÖNTEMLERİ VI RİSK HESAPLAMA ÖRNEKLERİ 30 39 78 113 80 39 60 ÖN BİLGİLENDİRME

Detaylı

Yönetim Sistemleri Eğitimleri

Yönetim Sistemleri Eğitimleri Yönetim Sistemleri Eğitimleri ISO 9001-2008 /2015 EĞİTİMİ Kuruluşlarında kalite yönetim sistemi kuracak, geliştirecek ve/veya uygulayacak katılımcılara kalitenin tanımlarını ve kalite yönetim prensiplerini

Detaylı

GIDA GÜVENCESİ-GIDA GÜVENLİĞİ

GIDA GÜVENCESİ-GIDA GÜVENLİĞİ GIDA GÜVENLİĞİ GIDA GÜVENCESİ-GIDA GÜVENLİĞİ Dünyada 800 Milyon İnsan Kronik Yetersiz Beslenme, 1.2 Milyar İnsan Açlık Korkusu Yaşamakta, 2 Milyar İnsan Sağlıklı, Yeterli ve Güvenli Gıda Bulma Konusunda

Detaylı

Gerçekler. Sanayileşme ve çevre sorunları Küreselleşme ve Pazarın büyümesi Rekabetin artması

Gerçekler. Sanayileşme ve çevre sorunları Küreselleşme ve Pazarın büyümesi Rekabetin artması Gerçekler Sanayileşme ve çevre sorunları Küreselleşme ve Pazarın büyümesi Rekabetin artması Çözüm Kaliteyi arttırmak Çevreye duyarlı üretim Kalite yönetim sistemleri Kalite yönetim sistemleri ISO 9001,

Detaylı

KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ (ISO 9001:2015)

KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ (ISO 9001:2015) KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ (ISO 9001:2015) NELER GETIRDI www.sigmacenter.com.tr www.sigmaakademi.com Kalite Yönetim Sistemi; o bütün dünyada kalitenin ortak dilidir o diğer yönetim sistemlerinin temelini oluşturur

Detaylı

T. C. TÜRK STANDARDLARI ENSTİTÜSÜ

T. C. TÜRK STANDARDLARI ENSTİTÜSÜ T. C. TÜRK STANDARDLARI ENSTİTÜSÜ TS ISO/IEC 27001 BİLGİ GÜVENLİĞİ YÖNETİM SİSTEMİ, TS ISO/IEC 20000-1 BT HİZMET YÖNETİM SİSTEMİ Sunucu: Gürol GÖKÇİMEN 25.10.2014 Türk Standardları Enstitüsü 1 Güvenlik;

Detaylı

ISO 9001:2015 GEÇİŞ KILAVUZU

ISO 9001:2015 GEÇİŞ KILAVUZU Kal ten z, denet m m z altında olsun Szutest Szutest Szutest Szutesttr 444 9 511 szutest.com.tr ISO 9001:2015 REVİZYONUN YAPISI Yeni Revizyon ile birlikte ISO ANNEX SL gereksinimleri doğrultusunda Yüksek

Detaylı

STRATEJİK YÖNETİM VE YÖNETİMİN GÖZDEN GEÇİRMESİ PROSEDÜRÜ

STRATEJİK YÖNETİM VE YÖNETİMİN GÖZDEN GEÇİRMESİ PROSEDÜRÜ Sayfa 1/6 Revizyon Takip Tablosu REVİZYON NO TARİH AÇIKLAMA 00 02.07.2018 İlk yayın 1. AMAÇ Bu prosedürün amacı, Toros Üniversitesi Meslek Yüksekokulunda Kalite Yönetim Sistemi politika, hedef ve iş akışlarındaki

Detaylı

Genel Değerlendirme Çerçevesi. Genel Degerlendırme Çerçevesı Egıtım Sunumu

Genel Değerlendirme Çerçevesi. Genel Degerlendırme Çerçevesı Egıtım Sunumu Sunum 2 Genel Değerlendirme Çerçevesi 1 CAF ın amaçları Toplam kalite yönetimine giriş, özellikle kamu sektörüne uyarlanmış Kullanımdaki çeşitli modeller için bir köprü oluşturmakta Kıyaslamayı kolaylaştırmakta

Detaylı

KALİTE BİRİM SORUMLULARI EĞİTİMİ

KALİTE BİRİM SORUMLULARI EĞİTİMİ KALİTE BİRİM SORUMLULARI EĞİTİMİ 2018/I (05.09.18) Ülkü SU BİLGİN CICP-MHU Stratejik Yönetim ve Planlama Birimi Yöneticisi TANIŞMA.. EĞİTİM PLANI Eğitimin amacı Kalite Yönetim Sistemi o Nedir? o Sistem:

Detaylı

İÇ TETKİKÇİ DEĞERLENDİRME SINAVI

İÇ TETKİKÇİ DEĞERLENDİRME SINAVI 13.07.2018 ISO 9001:2015 İÇ TETKİKÇİ DEĞERLENDİRME SINAVI Soru Sayısı: 33 Süre: 40 Dakika Ad SOYAD: Bölüm: ADL Danışmanlık ve Eğitim Hizmetleri OĞUZ ÖZTÜRK Soru-1) Aşağıdakilerden hangisi ISO 9001:2015

Detaylı

7. Mükemmellik İçin Sürekli İyileştirme Konferansı

7. Mükemmellik İçin Sürekli İyileştirme Konferansı 7. Mükemmellik İçin Sürekli İyileştirme Konferansı EFQM ile Hayatımıza Girenler Farklı Görevlerde Liderlerimiz olmasına karşın, bu liderlerden beklentilerimizi belirleme ve liderlerimizi gruplandırma çalışmalarında

Detaylı

STRATEJİK YÖNETİM VE YÖNETİMİN GÖZDEN GEÇİRMESİ PROSEDÜRÜ

STRATEJİK YÖNETİM VE YÖNETİMİN GÖZDEN GEÇİRMESİ PROSEDÜRÜ Sayfa 1/5 Revizyon Takip Tablosu REVİZYON NO TARİH AÇIKLAMA 00 01.03.2012 İlk Yayın 1. AMAÇ Bu prosedürün amacı, YTÜ nde KYS politika ve hedeflerinin belirlenmesi ve üniversite içerisinde yayılımı ilgili

Detaylı

STRATEJİK YÖNETİM UYGULAMA MODELİ

STRATEJİK YÖNETİM UYGULAMA MODELİ STRATEJİK YÖNETİM UYGULAMA MODELİ Stratejik Yönetim Micro MBA Cenan Torunoğlu 10 Kasım 2012 Değişim ve Yapısal Gelişme 2 Değişim ve Yapısal Gelişme Değişimi farketmek Değişimin özüne inmek Değişim kararını

Detaylı

DSK nın Ortaya Çıkışı ve Gelişimi

DSK nın Ortaya Çıkışı ve Gelişimi Balanced Scorecard DSK nın Ortaya Çıkışı ve Gelişimi Bu yöntemin ortaya çıkışı 1990 yılında Nolan Norton Enstitüsü sponsorluğunda gerçekleştirilen, bir yıl süren ve birçok şirketi kapsayan Measuring performance

Detaylı

BANKALARDA OPERASYONEL RİSK DENETİMİ

BANKALARDA OPERASYONEL RİSK DENETİMİ BANKALARDA OPERASYONEL RİSK DENETİMİ Dr. Korcan Demircioğlu T. Garanti Bankası A.Ş. Teftiş Kurulu Başkan Yardımcısı Operasyonel Risk Yönetiminin Önemi Amaçları ve Hedefleri Nelerdir? Hedefler Amaçlar Daha

Detaylı

STRATEJİK YÖNETİM VE YÖNETİMİN GÖZDEN GEÇİRMESİ PROSEDÜRÜ

STRATEJİK YÖNETİM VE YÖNETİMİN GÖZDEN GEÇİRMESİ PROSEDÜRÜ Sayfa 1/6 1. AMAÇ Bu prosedürün amacı, Erciyes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi ndeki kalite güvence sistemi politika ve hedeflerinin belirlenmesi ve Fakülte içerisinde yayılımıyla ilgili süreçleri

Detaylı

Farkındalılık ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi Eğitimi. Uygulama ve başarımın anahtarları

Farkındalılık ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi Eğitimi. Uygulama ve başarımın anahtarları ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi Eğitimi Uygulama ve başarımın anahtarları 1 Genel Eğitim Hakkında Kalite ve Yönetim Sistemi Kavramlar ve amaçlar TKY ve Kalite Yönetim Sistemi Standart maddeleri Fayda sağlamanın

Detaylı

Performans Denetimi Hesap verebilirlik ve karar alma süreçlerinde iç denetimin artan katma değeri. 19 Ekim 2015 XIX.Türkiye İç Denetim Kongresi

Performans Denetimi Hesap verebilirlik ve karar alma süreçlerinde iç denetimin artan katma değeri. 19 Ekim 2015 XIX.Türkiye İç Denetim Kongresi Performans Denetimi Hesap verebilirlik ve karar alma süreçlerinde iç denetimin artan katma değeri 19 Ekim 2015 XIX.Türkiye İç Denetim Kongresi Place image here with reference to guidelines Serhat Akmeşe

Detaylı

Toplam Kalite Bir Yaşam Biçimidir. TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ Daha İyi Bir Yaşam İçin 1

Toplam Kalite Bir Yaşam Biçimidir. TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ Daha İyi Bir Yaşam İçin 1 TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ Daha İyi Bir Yaşam İçin 1 Bugünü ve geleceği etkileyen unsurlar Küreselleşme Teknolojik gelişmeler İletişim Ulaştırma Her alanda rekabet Hammadde/enerji Kaynakları ve refah İçin

Detaylı

KALİTE GÜVENCE SİSTEMİ KERİM ÖZBEYAZ

KALİTE GÜVENCE SİSTEMİ KERİM ÖZBEYAZ KALİTE GÜVENCE SİSTEMİ KERİM ÖZBEYAZ 3.4.4. Toplam Kalite Yönetiminin Başarısını Etkileyen Faktörler 1. İç Faktörler: A. Misyon: B. Vizyon: C. Liderlik Tarzı D. Motivasyon E. Koordinasyon F. Ortak Kültür

Detaylı

ISO 9001:2000 KYS nedir, ne yapılacaktır?

ISO 9001:2000 KYS nedir, ne yapılacaktır? ISO 9001:2000 KYS nedir, ne yapılacaktır? 1 Giriş Kurumumuz ISO 9001 Standardı na uyum sağlanması, Ülkeler arası sınırların ortadan kalkmakta olduğu günümüz dünyasında eğitimde rekabet gücümüzün artmasını

Detaylı

ISO 9001:2015 KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ GEÇİŞİ İLE İLGİLİ BİLGİLENDİRME

ISO 9001:2015 KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ GEÇİŞİ İLE İLGİLİ BİLGİLENDİRME ISO 9001:2015 KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ GEÇİŞİ İLE İLGİLİ BİLGİLENDİRME ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi Standardının son revizyonu 15 Eylül 2015 tarihinde yayınlanmıştır. ISO 9001:2015 Geçiş Süreci IAF (Uluslararası

Detaylı

ISO 9001:2015 VE ISO 14001:2015 REVİZYONLARI GELİYOR HAZIR MISINIZ? Move Forward with Confidence

ISO 9001:2015 VE ISO 14001:2015 REVİZYONLARI GELİYOR HAZIR MISINIZ? Move Forward with Confidence ISO 9001:2015 VE ISO 14001:2015 REVİZYONLARI GELİYOR HAZIR MISINIZ? Move Forward with Confidence NEDEN BİR 2015 REVİZYONU? Sürekli değişkenlik gösteren ekonomik, teknolojik ve çevresel sorunların bulunduğu

Detaylı

ALFA DEĞER YÖNETİM SİSTEMLERİ DANIŞMANLIK ve RAPORLAMA

ALFA DEĞER YÖNETİM SİSTEMLERİ DANIŞMANLIK ve RAPORLAMA ISO 9001-2015 EĞİTİMİ Kuruluşlarında kalite yönetim sistemi kuracak, geliştirecek ve/veya uygulayacak katılımcılara kalitenin tanımlarını ve kalite yönetim prensiplerini hatırlatmak. ISO 9001:2015 kalite

Detaylı

Yönetim Sistemi Standartları

Yönetim Sistemi Standartları ISO/IEC 20000-1 BİLGİ TEKNOLOJİSİ - HİZMET YÖNETİMİ BAŞ DENETÇİ EĞİTİMİ Yönetim Sistemi Standartları 1. ISO nun Kelime Anlamı "International Organization for Standardization" İngilizce açılımı kısaltılınca

Detaylı

T. C. KAMU İHALE KURUMU

T. C. KAMU İHALE KURUMU T. C. KAMU İHALE KURUMU Elektronik İhale Dairesi KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ BT Strateji Yönetimi BT Hizmet Yönetim Politikası Sürüm No: 6.0 Yayın Tarihi: 26.02.2015 444 0 545 2012 Kamu İhale Kurumu Tüm hakları

Detaylı

Statejik Yönetim Çalıştayı

Statejik Yönetim Çalıştayı AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ Statejik Yönetim Çalıştayı Dr. Ahmet TUNÇAY Atılım Üniversitesi Kurumsal Gelişim ve Planlama Koordinatörü 15 Aralık 2017 Stratejik Düşünce Şu an neredeyiz? Nereye varmak istiyoruz?

Detaylı

ISO 14001:2015 ÇEVRE YÖNETİM SİSTEMİ GEÇİŞ KILAVUZU

ISO 14001:2015 ÇEVRE YÖNETİM SİSTEMİ GEÇİŞ KILAVUZU ISO 14001:2015 ÇEVRE YÖNETİM SİSTEMİ GEÇİŞ KILAVUZU ISO 9001:2015 KYS standardı ile birlikte değişen pazar ve çevresel şartlara uyum için ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi standardı da yeni seviye yönetim

Detaylı

SÜREÇ YÖNETİMİ VE İÇ KONTROL STRATEJİ GELİŞTİRME BAŞKANLIĞI İÇ KONTROL DAİRESİ

SÜREÇ YÖNETİMİ VE İÇ KONTROL STRATEJİ GELİŞTİRME BAŞKANLIĞI İÇ KONTROL DAİRESİ SÜREÇ YÖNETİMİ VE İÇ KONTROL STRATEJİ GELİŞTİRME BAŞKANLIĞI İÇ KONTROL DAİRESİ SÜREÇ NEDİR? Müşteri/Vatandaş için bir değer oluşturmak üzere, bir grup girdiyi kullanarak, bunlardan çıktılar elde etmeyi

Detaylı

KALİTE GÜVENCE SİSTEMLERİ

KALİTE GÜVENCE SİSTEMLERİ KALİTE GÜVENCE SİSTEMLERİ Kalite Güvencesi ve Kalite Güvence Sistemleri Ürün kalitesi, gerek ISO tarafından belirlenmiş ölçülere ve gerekse Türkiye de TSE nin ortaya koyduğu standartlara göre belli bir

Detaylı

İSG (OHSAS 18001) İSE Faktörleri ve Şartlar

İSG (OHSAS 18001) İSE Faktörleri ve Şartlar İSG (OHSAS 18001) Çalışanların, geçici işçilerin, müteahhid personelin, ziyaretçilerin ve çalışma alanındaki diğer insanların refahını etkileyen faktörler ve şartlar. ISO 18001 Awareness Training Ders

Detaylı

YÖNETİM SİSTEMLERİ. Yönetim Sistemi Modelleri: Deming tarafından geliştirilen, Planla Uygula Kontrol Et Önlem Al

YÖNETİM SİSTEMLERİ. Yönetim Sistemi Modelleri: Deming tarafından geliştirilen, Planla Uygula Kontrol Et Önlem Al YÖNETİM SİSTEMLERİ Yönetim Sistemi Modelleri: Deming tarafından geliştirilen, Planla Uygula Kontrol Et Önlem Al kavramlarını içeren sürekli iyileştirme döngüsü ile uygulanır. YÖNETİM SİSTEMLERİ Şematik

Detaylı

Kalite Yönetim Sistemi

Kalite Yönetim Sistemi Kalite Yönetim Sistemi 1 1 Kalite Güvence Süreçlerinin Yönetimine İlişkin, Organizasyonel Yapılanma 2 Kalite Yönetim Sistemi Üniversitemizin; misyon, vizyon ve hedeflerine ulaşmak için bu değerleri kalite

Detaylı

ĠÜ ONKOLOJĠ ENSTĠTÜSÜ BÜTÜNLEġĠK KALĠTE YÖNETĠM SĠSTEMĠ EL KĠTABI

ĠÜ ONKOLOJĠ ENSTĠTÜSÜ BÜTÜNLEġĠK KALĠTE YÖNETĠM SĠSTEMĠ EL KĠTABI İlk Yayın Tarihi : 2.0.201 No :.. Tarihi : Sayfa No :1 12 ĠÇĠNDEKĠLER VE ÇAPRAZ REFERANS ÇĠZELGE: OE-BKYS-EK Madde ve TS EN ISO 91:2 Madde ve Tarihi Bölüm Değişiklik Sayfası - 1 Önsöz - Tarihçe - 1 1 1.

Detaylı

CAF ile öz değerlendirme

CAF ile öz değerlendirme Sunum 3 CAF ile öz değerlendirme Nasıl puanlama yapılır? ÖNEMLİ OLAN KENDİNİZİ NASIL GÖRDÜĞÜNÜZDÜR EIPA CAF 006 Kim değerlendirir? Kurum içinden mümkün olduğunca temsili bir grup: Kurumun çeşitli bölümlerinden,

Detaylı

İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ İŞLETME BÖLÜMÜ DERS BİLGİ PAKETİ Dersin Kodu / Adı İŞL 104/ YÖNETİM VE ORGANİZASYON 1. Sınıf Bahar Dönemi

İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ İŞLETME BÖLÜMÜ DERS BİLGİ PAKETİ Dersin Kodu / Adı İŞL 104/ YÖNETİM VE ORGANİZASYON 1. Sınıf Bahar Dönemi Sınıfı / Dönemi Dili Düzeyi Türü Kategorisi Kredisi Eğitim Şekli Ön Koşul Dersler Öğretim Üyesi Diğer Öğr. Üyeleri Yardımcılar Ders Saatleri Değerlendirme Ölçütleri Türkçe Lisans Zorunlu İKTİSADİ VE İDARİ

Detaylı

Tibbi Laboratuvarlarda ISO Akreditasyon Süreci: Sorunlar ve Çözümleri Teknik Uzman Gözüyle

Tibbi Laboratuvarlarda ISO Akreditasyon Süreci: Sorunlar ve Çözümleri Teknik Uzman Gözüyle Tibbi Laboratuvarlarda ISO 15189 Akreditasyon Süreci: Sorunlar ve Çözümleri Teknik Uzman Gözüyle Dr. Diler Aslan Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Biyokimya Anabilim Dalı IFCC Diyabet Biyobelirteçlerinin

Detaylı

İçİ İç ndek ndek ler Birinci Kısım GİRİŞ 1. Dijital Devrim...3 2. Yeni Ekonomi...19 3. Küreselleşme ve Değişim...35

İçİ İç ndek ndek ler Birinci Kısım GİRİŞ 1. Dijital Devrim...3 2. Yeni Ekonomi...19 3. Küreselleşme ve Değişim...35 İçindekiler Birinci Kısım GİRİŞ 1. Dijital Devrim...3 Küreselleşme... 4 Fütüristlerin Görüşleri... 7 Bilgi Toplumu... 8 Kağıtsız Fabrikalar... 9 Tek Kişilik Şirketler...10 Küresel Üretici...11 Küresel

Detaylı

Hazırlayan: Yasemin Özkonuk

Hazırlayan: Yasemin Özkonuk Hazırlayan: Yasemin Özkonuk 1 HOŞGELDİNİZ 2 45001 İLE 18001 ARASINDAKİ TEMEL FARKLILIK Diğer yönetim sistem standardları ile entegre. Liderlik vurgusu Çalışanların katılımı İç ve dış faktörler ele alındı

Detaylı

AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ

AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ 2 Kalite Yönetim Sistemi Prensipleri 1. Müşteri odaklılık 2. Liderlik 3. Çalışanların katılımı 4. Proses yaklaşımı 5. Yönetimde sistem yaklaşımı 6. Sürekli iyileştirme

Detaylı

TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ

TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ SAKARYA ÜNİVERSİTESİ TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ Hafta 14 Yrd. Doç. Dr. Semra BORAN Bu ders içeriğinin basım, yayım ve satış hakları Sakarya Üniversitesi ne aittir. "Uzaktan Öğretim" tekniğine uygun olarak

Detaylı

Kurumsal Eğitimlerimiz

Kurumsal Eğitimlerimiz 2017 Kurumsal Eğitimlerimiz İçindekiler YÖNETİCİLİK ve YÖNETİM BECERİLERİ EĞİTİMLERİ... 11 Yöneticilik ve Liderlik Eğitimi... 11 Finansçı Olmayanlar için Finans Yönetimi Eğitimi... 12 Yönetimde Temel Yaklaşımlar

Detaylı

Kalite Kurumları ve Kalite Güvence Sistemleri

Kalite Kurumları ve Kalite Güvence Sistemleri Kalite Kurumları ve Kalite Güvence Sistemleri - 1 Kalite Kurumları American Society of Quality Control (ASC) Union of Japanese Scientists and Engineers (JUSE) European Foundation of Quality Management

Detaylı

T. C. TÜRK STANDARDLARI ENSTİTÜSÜ

T. C. TÜRK STANDARDLARI ENSTİTÜSÜ T. C. TÜRK STANDARDLARI ENSTİTÜSÜ BİLGİ GÜVENLİĞİ YÖNETİM SİSTEMİ, TS ISO/IEC 20000-1 BT HİZMET YÖNETİM SİSTEMİ Sunucu: Gürol GÖKÇİMEN 1 Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi Bilgi : anlamlı veri, (bir kurumun

Detaylı

İç Kontrol Yönetim Sistemi (İKYÖS) Hayati riskler her zaman olabilir, önemli olan onları görebilecek sistemlere sahip olabilmek!

İç Kontrol Yönetim Sistemi (İKYÖS) Hayati riskler her zaman olabilir, önemli olan onları görebilecek sistemlere sahip olabilmek! İç Kontrol Yönetim Sistemi (İKYÖS) Hayati riskler her zaman olabilir, önemli olan onları görebilecek sistemlere sahip olabilmek! Yönetim, Eğitim, Taahhüt Hizmetleri www.sibernetiks.com 0850 840 23 90 Uyum

Detaylı

Doğal Gaz Dağıtım Sektöründe Kurumsal Risk Yönetimi. Mehmet Akif DEMİRTAŞ Stratejik Planlama ve Yönetim Sistemleri Müdürü İGDAŞ 29.05.

Doğal Gaz Dağıtım Sektöründe Kurumsal Risk Yönetimi. Mehmet Akif DEMİRTAŞ Stratejik Planlama ve Yönetim Sistemleri Müdürü İGDAŞ 29.05. Doğal Gaz Dağıtım Sektöründe Kurumsal Risk Yönetimi Mehmet Akif DEMİRTAŞ Stratejik Planlama ve Yönetim Sistemleri Müdürü İGDAŞ 29.05.2013 İÇERİK Risk, Risk Yönetimi Kavramları Kurumsal Risk Yönetimi (KRY)

Detaylı

RİSK YÖNETİMİ ve DEĞERLENDİRMESİ

RİSK YÖNETİMİ ve DEĞERLENDİRMESİ 0 YÖNETİM SİSTEMLERİ I İLGİLİ MEVZUAT 35 20 ÖN BİLGİLENDİRME II RİSKİN MANTIĞI III TEHLİKELER VE TESPİTİ IV RİSK ANALİZ YÖNTEMLERİ 59 65 45 28.01.2016 Pe.-18.00-21.00 31.01.2016 Pa.-09.00-15.00 01.02.2016

Detaylı

GÖREV TANIM FORMU A.POZİSYONUN KISA TANIMI KALİTE YÖNETİM SİSTEMLERİ MÜDÜRÜ KALİTE KONTROL BÖLÜMÜ B.POZİSYONUN GEREKTİRDİĞİ BİLGİ BECERİ DÜZEYİ

GÖREV TANIM FORMU A.POZİSYONUN KISA TANIMI KALİTE YÖNETİM SİSTEMLERİ MÜDÜRÜ KALİTE KONTROL BÖLÜMÜ B.POZİSYONUN GEREKTİRDİĞİ BİLGİ BECERİ DÜZEYİ A.POZİSYONUN KISA TANIMI POZİSYON ADI BAĞLI OLDUĞU POZİSYON KENDİSİNE BAĞLI POZİSYONLAR ORGANİZASYONDA RAPORLAYACAĞI KİŞİ / KİŞİLER KALİTE YÖNETİM SİSTEMLERİ MÜDÜRÜ KALİTE KONTROL BÖLÜMÜ VEKALET EDECEĞİ

Detaylı

Galip KOKULU - Genel Sekreter Yardımcısı

Galip KOKULU - Genel Sekreter Yardımcısı Galip KOKULU - Genel Sekreter Yardımcısı Yasal Dayanak EBSO, tüzel kişiliğe sahip kamu kurumu niteliğinde bir meslek kuruluşudur. Oda nın yasal dayanağını; 5174 sayılı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Detaylı

1.2. İLERİ GÖRÜŞ, GÖREV VE AMAÇLAR ÖĞRENME VE DENEYİM EĞRİLERİ

1.2. İLERİ GÖRÜŞ, GÖREV VE AMAÇLAR ÖĞRENME VE DENEYİM EĞRİLERİ İÇİNDEKİLER GİRİŞ ----------------------------------------------------------------------------------------------------- 1 Bölüm 1: YÖNETİM STRATEJİSİ -----------------------------------------------------------------

Detaylı

Stratejik Yönetim Sistemi (SYS)

Stratejik Yönetim Sistemi (SYS) Stratejik Yönetim Sistemi (SYS) Yönetim, Eğitim, Taahhüt Hizmetleri www.sibernetiks.com 0850 840 23 90 Stratejik Analiz Stratejik Planlama SİBERNETİK Sistemler SYS İzleme ve Performans Ölçme Değerlendirme

Detaylı

MARMARA ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ. Yrd. Doç. Dr. Abdullah DEMİR Makine Mühendisliği

MARMARA ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ. Yrd. Doç. Dr. Abdullah DEMİR Makine Mühendisliği MARMARA ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ Yrd. Doç. Dr. Abdullah DEMİR Makine Mühendisliği Bilginin olduğu yerde bilenler, aklın olduğu yerde düşünenler vardır. Yusuf Has Hacip YÖNETİM, insanlara iliģkin

Detaylı

KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ TS EN ISO 2015 PROSES YAKLAŞIMI

KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ TS EN ISO 2015 PROSES YAKLAŞIMI KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ TS EN ISO 2015 PROSES YAKLAŞIMI Mustafa DİLEK +90 532 263 4849 mdilekm@hotmail.com Kalite Yönetim Sistemi Kalite yönetim sistemi uygulamak kuruluşa aşağıdaki potansiyel faydaları

Detaylı

Prosedür. Kalite Yönetim Sisteminde Neden gerçekleştirilecek?

Prosedür. Kalite Yönetim Sisteminde Neden gerçekleştirilecek? Prosedür Bir faaliyeti veya bir bir amaca ulaşmak için izlenen yol ve yöntem (TDK) Prosesi icra etmek için belirlenen yol (ISO 9000) Faaliyetleri yeterli kontrolü sağlayacak detayda tarif eden dokümanlardır

Detaylı

InoTec Akademi Eğitim Listesi

InoTec Akademi Eğitim Listesi InoTec Akademi Eğitim Listesi "Yatırımların en etkilisi insana yapılandır" Geleceğe Hazırlar www.inotecakademi.com.tr Sertifika Programlarımız Sertifika Programlarımız "Geleceği şekillendiren uzmanlar"

Detaylı

STANDART VE STANDARDİZASYON

STANDART VE STANDARDİZASYON STANDART VE STANDARDİZASYON İnsanoğlu yaratıldığı günden bu yana karışıklıktan kurtulma ve belirli bir düzen tesis etme gayreti içerisinde olmuştur. Bu düzenleme sürecinin tabiî bir neticesi olarak ortaya

Detaylı

ISO 9001:2015 KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ GEÇİŞ KILAVUZU

ISO 9001:2015 KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ GEÇİŞ KILAVUZU ISO 9001:2015 KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ GEÇİŞ KILAVUZU Dünyada en çok kullanılan yönetim sistemi standardı ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi Standardının son revizyonu 15 Eylül 2015 tarihinde yayınlanmıştır.

Detaylı

Kamu kesiminde performans yönetiminin olumlu ve olumsuz yanları - Akademik araştırmadan sonuçlar

Kamu kesiminde performans yönetiminin olumlu ve olumsuz yanları - Akademik araştırmadan sonuçlar Kamu kesiminde performans yönetiminin olumlu ve olumsuz yanları - Akademik araştırmadan sonuçlar Jarmo Vakkuri Yerel Kamu Ekonomileri Profesörü Tampere Üniversitesi, İşletme Bölümü FI-33014 University

Detaylı

MARMARA ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ. Yrd. Doç. Dr. Abdullah DEMİR Makine Mühendisliği

MARMARA ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ. Yrd. Doç. Dr. Abdullah DEMİR Makine Mühendisliği MARMARA ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ Yrd. Doç. Dr. Abdullah DEMİR Makine Mühendisliği Bilginin olduğu yerde bilenler, aklın olduğu yerde düşünenler vardır. Yusuf Has Hacip YÖNETİM, insanlara iliģkin

Detaylı

Süreç Danışmanlığı. KPMG Türkiye. kpmg.com.tr

Süreç Danışmanlığı. KPMG Türkiye. kpmg.com.tr Süreç Danışmanlığı KPMG Türkiye kpmg.com.tr 2 Süreç Danışmanlığı Süreçlerinizin kontrolü sizin elinizde Sürecinizin tam potansiyeline ulaşmasını sağlayın! Günümüzde teknolojinin ve ihtiyaçların hızlı bir

Detaylı

KAMU İÇ KONTROL STANDARTLARI

KAMU İÇ KONTROL STANDARTLARI KAMU İÇ KONTROL KONTROL ORTAMI İç kontrolün temel unsurlarına temel teşkil eden genel bir çerçeve olup, kişisel ve mesleki dürüstlük, yönetim ve personelin etik değerleri, iç kontrole yönelik destekleyici

Detaylı

2014-2015 KAIZEN AKADEMİ EĞİTİM KATALOĞU

2014-2015 KAIZEN AKADEMİ EĞİTİM KATALOĞU 2014-2015 KAIZEN AKADEMİ EĞİTİM KATALOĞU KAIZEN EĞİTİM KATALOĞU İÇİNDEKİLER TABLOSU KALİTE YÖNETİM EĞİTİMLERİ... 2 A. Kalite Yönetim Sistemi Programı... 2 A1. ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemleri Bilgilendirme

Detaylı

STRATEJİK YÖNETİM VE YÖNETİMİN GÖZDEN GEÇİRİLMESİ PROSEDÜRÜ Doküman No: Yürürlük Tarihi: Revizyon Tarih/No:

STRATEJİK YÖNETİM VE YÖNETİMİN GÖZDEN GEÇİRİLMESİ PROSEDÜRÜ Doküman No: Yürürlük Tarihi: Revizyon Tarih/No: 1. AMAÇ Bu prosedürün amacı, Kırklareli Üniversitesi politika ve hedeflerinin belirlenmesi ve üniversite içerisinde yayılımı ilgili süreçleri tanımlamak, İKS nin uygunluğunu gözden geçirmek amacıyla yürütülecek

Detaylı

SPORDA STRATEJİK YÖNETİM

SPORDA STRATEJİK YÖNETİM SPORDA STRATEJİK YÖNETİM 5.Ders Yrd.Doç.Dr. Uğur ÖZER 1 STRATEJİK PLANLAMA SÜRECİ STRATEJİK PLANLAMA GELECEĞE BAKIŞ Kuruluşlar, bu aşamada, misyon ve vizyonlarını ifade edecek, temel değerlerini belirleyecek,

Detaylı

MEHMET ŞİRİN DENETİM STANDARTLARI DAİRESİ BAŞKANI

MEHMET ŞİRİN DENETİM STANDARTLARI DAİRESİ BAŞKANI MEHMET ŞİRİN DENETİM STANDARTLARI DAİRESİ BAŞKANI Bağımsız Denetim Standartları 1. Kilit Terimlerin Belirlenmesi 2. Metnin Çevrilmesi 3. İlk Uzman Kontrolü 4. Çapraz Kontrol İkinci Uzman Kontrolü 5. Metnin

Detaylı

ÇALIŞMA RAPORU KONU: TURİZM YÖNETİMİ PROGRAM: TURİZM YÖNETİMİ VE PLANLAMA TÜRÜ/SÜRESİ: LİSANSÜSTÜ DİPLOMA, 04/10/2010 01/10/2011

ÇALIŞMA RAPORU KONU: TURİZM YÖNETİMİ PROGRAM: TURİZM YÖNETİMİ VE PLANLAMA TÜRÜ/SÜRESİ: LİSANSÜSTÜ DİPLOMA, 04/10/2010 01/10/2011 ÇALIŞMA RAPORU KONU: TURİZM YÖNETİMİ PROGRAM: TURİZM YÖNETİMİ VE PLANLAMA TÜRÜ/SÜRESİ: LİSANSÜSTÜ DİPLOMA, 04/10/2010 01/10/2011 HAZIRLAYAN: MURAT KOÇAK Müfettiş KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI Teftiş Kurulu

Detaylı

ISO 9000 Serisi Standartların Amacı Nedir?

ISO 9000 Serisi Standartların Amacı Nedir? ISO 9000 Serisi Standartların Amacı Nedir? Etkili bir yönetim sisteminin, nasıl kurulabileceği, dokümante edilebileceği ve sürdürülebileceği konusunda yol göstermek, firmalar arasında güven ortamı yaratmak;

Detaylı

KURUMSAL RİSK YÖNETİMİ (KRY) EĞİTİMİ KURUMSAL RİSK YÖNETİMİ: KAVRAMSAL VE TEORİK ÇERÇEVE

KURUMSAL RİSK YÖNETİMİ (KRY) EĞİTİMİ KURUMSAL RİSK YÖNETİMİ: KAVRAMSAL VE TEORİK ÇERÇEVE KURUMSAL RİSK YÖNETİMİ (KRY) EĞİTİMİ KURUMSAL RİSK YÖNETİMİ: KAVRAMSAL VE TEORİK ÇERÇEVE SUNUM PLANI 1. RİSK VE RİSK YÖNETİMİ: TANIMLAR 2. KURUMSAL RİSK YÖNETİMİ 3. KURUMSAL RİSK YÖNETİMİ DÖNÜŞÜM SÜRECİ

Detaylı

Ulaştırma Sektöründe Riskten Korunma Stratejileri Küresel Gelişmeler ve Yeni Trendler. 2015 SMM Bilişim. Tüm Hakları Saklıdır.

Ulaştırma Sektöründe Riskten Korunma Stratejileri Küresel Gelişmeler ve Yeni Trendler. 2015 SMM Bilişim. Tüm Hakları Saklıdır. Ulaştırma Sektöründe Riskten Korunma Stratejileri Küresel Gelişmeler ve Yeni Trendler 1 İçerik Ulaşım Sektörünün Yapısı Ulaşım Sektöründe Yeni Risk Algısı Ulaşım Sektörüne Özgü Kurumsal Risk Yönetimi Türkiye

Detaylı

Ġstanbul Üniversitesi Hastaneleri BütünleĢik Kalite Yönetim Sistemi. 30.4.2013 İTF Kalite Yönetim Birimi

Ġstanbul Üniversitesi Hastaneleri BütünleĢik Kalite Yönetim Sistemi. 30.4.2013 İTF Kalite Yönetim Birimi Ġstanbul Üniversitesi Hastaneleri BütünleĢik Kalite Yönetim Sistemi 30.4.2013 İTF Kalite Yönetim Birimi 1 SUNUM ĠÇERĠĞĠ Kalite nedir?- Sağlıkta Kalite nedir? İÜH Bütünleşik Kalite Yönetim Sistemi nedir?

Detaylı

Doğal olarak dijital

Doğal olarak dijital Doğal olarak dijital 1 Doğadan ilham alan, yeni nesil teknoloji şirketi. Doğada her şey birbiri ile uyum ve bir denge içinde. Bitkiler etkin bir veri analitiği ve network yönetimi ile hayatta kalabiliyorlar.

Detaylı

MESLEKİ EĞİTİM, SANAYİ VE YÜKSEK TEKNOLOJİ

MESLEKİ EĞİTİM, SANAYİ VE YÜKSEK TEKNOLOJİ VİZYON BELGESİ (TASLAK) Türkiye 2053 Stratejik Lokomotif Sektörler MESLEKİ EĞİTİM, SANAYİ VE YÜKSEK TEKNOLOJİ Millet Hafızası ve Devlet Aklının bize bıraktığı miras ve tarihî misyon, İstanbul un Fethinin

Detaylı

9. KYS NİN BAŞARISINI DEĞERLENDİRME

9. KYS NİN BAŞARISINI DEĞERLENDİRME 9. KYS NİN BAŞARISINI DEĞERLENDİRME 9.1. İZLEME, ÖLÇME, ANALİZ VE DEĞERLENDİRME 9.1.1. Genel İşletme aşağıdaki konularda ne yapacağına karar verir ve uygulamaya alır: 1. Hangi konular izleme listesine

Detaylı

STRATEJİK YÖNETİM UYGULAMALARI. Yrd. Doç. Dr. Tülay Korkusuz Polat

STRATEJİK YÖNETİM UYGULAMALARI. Yrd. Doç. Dr. Tülay Korkusuz Polat STRATEJİK YÖNETİM UYGULAMALARI Yrd. Doç. Dr. Tülay Korkusuz Polat HAFTA 1: Giriş ve Temel Kavramlar 1/29 NİÇİN STRATEJİK YÖNETİM? İşletmeler olarak hangi koşullarda strateji geliştirmeye ihtiyaç duymayız?

Detaylı

KURUMSAL DIŞ DEĞERLENDİRMEYE GENEL BİR BAKIŞ

KURUMSAL DIŞ DEĞERLENDİRMEYE GENEL BİR BAKIŞ KURUMSAL DIŞ DEĞERLENDİRME SÜRECİNE GİRECEK YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI İÇİN BİLGİ PAYLAŞIMI TOPLANTISI KURUMSAL DIŞ DEĞERLENDİRMEYE GENEL BİR BAKIŞ 30 Kasım 2016 ANKARA Sunum İçeriği Kurumsal Dış Değerlendirmenin;

Detaylı

GÖREV TANIM FORMU A.POZİSYONUN KISA TANIMI KALİTE YÖNETİM SİSTEMLERİ UZMANI KALİTE KONTROL BÖLÜMÜ B.POZİSYONUN GEREKTİRDİĞİ BİLGİ BECERİ DÜZEYİ

GÖREV TANIM FORMU A.POZİSYONUN KISA TANIMI KALİTE YÖNETİM SİSTEMLERİ UZMANI KALİTE KONTROL BÖLÜMÜ B.POZİSYONUN GEREKTİRDİĞİ BİLGİ BECERİ DÜZEYİ A.POZİSYONUN KISA TANIMI POZİSYON ADI BAĞLI OLDUĞU POZİSYON KENDİSİNE BAĞLI POZİSYONLAR KALİTE YÖNETİM SİSTEMLERİ UZMANI KYS MÜDÜRÜ KALİTE KONTROL BÖLÜMÜ ORGANİZASYONDA RAPORLAYACAĞI KİŞİ / KİŞİLER VEKALET

Detaylı

ISO 9001:2015 KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ GEÇİŞİ

ISO 9001:2015 KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ GEÇİŞİ ISO 9001:2015 KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ GEÇİŞİ ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi Standardının son revizyonu 15 Eylül 2015 tarihinde yayınlanmıştır. ISO 9001:2015 Geçiş Süreci IAF (Uluslararası Akreditasyon

Detaylı

BAKANLIĞIMIZ İÇ KONTROL SİSTEMİ ÇALIŞMALARININ TAMAMLANMASI STRATEJİ GELİŞTİRME BAŞKANLIĞI

BAKANLIĞIMIZ İÇ KONTROL SİSTEMİ ÇALIŞMALARININ TAMAMLANMASI STRATEJİ GELİŞTİRME BAŞKANLIĞI BAKANLIĞIMIZ İÇ KONTROL SİSTEMİ ÇALIŞMALARININ TAMAMLANMASI STRATEJİ GELİŞTİRME BAŞKANLIĞI OCAK 2015 Sunum Planı İç Kontrol ün Tanımı ve Amaçları Birimlerin Sorumlulukları İç Kontrol Standartları Bakanlıkta

Detaylı

EFQM Mükemmellik Modeli 2010

EFQM Mükemmellik Modeli 2010 EFQM Mükemmellik Modeli 2010 Genel Bilgiler-KalDer Misyonumuz Mükemmellik kültürünü yaşam biçimine dönüştürerek, ülkemizin rekabet gücünün ve refah düzeyinin yükseltilmesine katkıda bulunmak. Vizyonumuz

Detaylı

ISO 13485:2016 TIBBİ CİHAZLAR KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ GEÇİŞ KILAVUZU

ISO 13485:2016 TIBBİ CİHAZLAR KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ GEÇİŞ KILAVUZU ISO 13485:2016 TIBBİ CİHAZLAR KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ GEÇİŞ KILAVUZU Dünyaca kabul görmüş medikal cihazlar endüstrisi kalite yönetim sistemi standardı olan ISO 13485'in final versiyonu Şubat 2016 da yayınlandı.

Detaylı

Dünya Bankası Finansal Yönetim Uygulamalarında Stratejik Yönelimler ve Son Gelişmeler

Dünya Bankası Finansal Yönetim Uygulamalarında Stratejik Yönelimler ve Son Gelişmeler Dünya Bankası Finansal Yönetim Uygulamalarında Stratejik Yönelimler ve Son Gelişmeler ECA Bölge Perspektifi Marius Koen TÜRKİYE: Uygulama Destek Çalıştayı 6-10 Şubat 2012 Ankara, Türkiye 2 Kapsam ve Amaçlar

Detaylı

SPORDA STRATEJİK YÖNETİM. Yrd.Doç.Dr. Uğur ÖZER

SPORDA STRATEJİK YÖNETİM. Yrd.Doç.Dr. Uğur ÖZER SPORDA STRATEJİK YÖNETİM Yrd.Doç.Dr. Uğur ÖZER 1 STRATEJİK YÖNETİMLE İLGİLİ KAVRAMLAR Stratejik Yönetimi Öne Çıkartan Gelişmeler İşletmenin Temel Yetenekleri Stratejik Yönetimin Gelişimi Stratejik Düşünme

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Önsöz... iii 1. BÖLÜM: STANDARDİZASYON 1. STANDARDİZASYON... 3

İÇİNDEKİLER. Önsöz... iii 1. BÖLÜM: STANDARDİZASYON 1. STANDARDİZASYON... 3 İÇİNDEKİLER Önsöz... iii 1. BÖLÜM: STANDARDİZASYON 1. STANDARDİZASYON... 3 1.1. STANDARD VE STANDARDİZASYON... 3 1.1.1. Standardizasyonun Gelişim Süreci... 4 1.1.2. Standardizasyonun Amaçları... 4 1.1.3.

Detaylı

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ TEMEL EĞİTİMİ. Eğitimin Amacı

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ TEMEL EĞİTİMİ. Eğitimin Amacı 1 ISO EĞİTİMLERİ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ TEMEL EĞİTİMİ İş sağlığı ve iş güvenliğinin sağlanması amacıyla iş kanunu gereği tüm çalışanların bu konuda bilgilendirilmesi İSG kanunu, yasal ve mevzuat şartları

Detaylı