DENİZDE ÇATIŞMAYI ÖNLEME KURALLARI MERTCAN ŞAHİN

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "DENİZDE ÇATIŞMAYI ÖNLEME KURALLARI MERTCAN ŞAHİN"

Transkript

1 DENİZDE ÇATIŞMAYI ÖNLEME KURALLARI MERTCAN ŞAHİN

2 DENİZDE ÇATIŞMAYI ÖNLEME KURALLARI Denizde C atıs mayı O nleme Kuralları, teknelerin birbirlerine kars ı davranısļarını bir du zene bag layarak c atıs ma risklerinin ortadan kaldırılmasına yo nelik hazırlanmıs kurallar bu tu nu du r.

3 DENİZDE ÇATIŞMAYI ÖNLEME TÜZÜĞÜ Denizde Çatışmayı Önleme Tüzüğü Londra da 1972 yılında International Maritime Organization tarafından hazırlanmıştır. Denizde belirli bir deniz aracını kullanmaya yetkili kılınan herkes Denizde Çatışmayı Önleme tüzüğünü bilmek zorundadır. Mevzuat gereği «Denizde Çatışmayı Önleme Tüzüğü» kitabının her teknede bulunması zorunludur. Bu kurallar genel olarak: o Teknelerin durumlarını belirten hangi işaretleri göstereceklerini o Teknelerin bir çatışma söz konusu olabilecek durumlarda nasıl sakınma manevrası yapacaklarını belirtmektedir.

4 DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN KURALLAR

5 TANIMLAR 1. Kuvvetle Yürütülen Tekne: Makine ile yürütülen herhangi bir tekne 2. Yelkenli Tekne: Var olsa bile makinesini kullanmama şartıyla yelken ile seyreden gemi 3. Balıkçılık Yapan Tekne: Manevra kabiliyetini sınırlayan ağlar, oltalar, troller veya diğer avlanma araçları ile balık avlayan tekne. 4. Kumanda Altında Bulunmayan Tekne: Bazı istisnai şartlar sebebi ile bu kuralların gereğine uygun olarak manevra yapma gücü olmayan ve bu yüzden diğer bir teknenin yolundan çıkma yeteneği bulunmayan bir tekne. 5. Manevra Yapma Kabiliyeti Sınırlı Tekne: Yaptığı iş nedeniyle bu kuralların gereğine uygun olarak manevra yapma gücü sınırlanan ve bu yüzden diğer bir teknenin yolundan çıkma yeteneği olmayan tekne. Su Çekimi Nedeni ile Manevrası Kısıtlı Tekne: 6. Mevcut su derinliğinin kendi çektiği su ile ilişkisi nedeniyle izlediği rotadan ayrılma gücü önemli bir şekilde kısıtlanan kuvvetle yürütülen tekne.

6 GEÇİŞ ÜSTÜNLÜĞÜ Kaptan digĕr teknelerle c atıs ma riskini su rekli degĕrlendirmeli ve C atıs mayı O nleme Kurallarına go re gerektig inde dig er teknelere yol vermelidir. Kumanda altında bulunmayan tekne > Manevra gücü kısıtlı tekne > Su çekimi nedeniyle kısıtlı tekne > Balıkçılıkla uğraşan tekne > Yelkenli tekne > Kuvvetle yürütülen tekne > Deniz uçağı *Bu sıralama açık deniz içindir. *Deniz araçları öncelik sırasına göre numaralandırılmıştır.

7 İSTİSNAİ KURALLAR Şekilde görüldüğü üzere kuvvetle yürütülen bir teknenin yelkenli ile seyreden bir tekneye yol vermesi gerekmektedir. Ancak burada görülen tanker Su Çekimi Nedeni ile Manevrası Kısıtlı Tekne kategorisine girebilmektedir. Çoğu yelkenli yat, oldukça sığ sularda sorunsuz olarak seyredebildiklerinden, büyük bir ticaret gemisinin veya yüklü bir tankerin böyle bir sorunu olabileceğini düşünmez, hatta kurallar gereğince kendisine yol verilmesini bile bekler. Oysa, 23 metre ve daha fazla su çekimi olan bu tür büyük gemilerin, ancak 30 metre ve daha fazla derin sularda seyretmek zorunda oldukları unutulmamalıdır.

8 SEYİR FENERLERİ Çatışmayı önlemek amacıyla her teknede teknenin seyir yönünü ve halini belli eden seyir fenerleri bulunur. Seyir fenerleri teknenin Pupa, İskele, Sancak ve silyon fenerlerinin genel adıdır.

9

10 SİLYON FENERLERİ Geminin baş-kıç ekseni üzerinde 225 derecelik görüş açısı bulunan ve teknenin baş tarafında tam pruvadan itibaren kemerenin 22,5 derece (pruvadan 112,5 derece iskele-sancak) gerisine kadar ışık gösterecek surette yerleştirilmiş beyaz bir fenerdir.

11 BORDA FENERLERİ Sancak tarafta bulunan bir yeşil ve iskele tarafta bulunan bir kırmızı fenerdir. Her biri 112,5 derecelik bir ufuk yayı üzerinde tam pruvadan kendi tarafındaki kemerenin 22,5 derece gerisine kadar kesiksiz bir ışık gönderecek surette yerleştirilmiştir. Boyu 20 metreden kısa tekneler, borda fenerlerini teknenin tam orta hattı üstünde birleşik şekilde de bulundurulabilir.

12 PUPA FENERİ Teknenin kıç tarafına yakın bir yere yerleştirilmiş 135 derecelik bir ufuk yayı üzerinde kesiksiz beyaz bir ışık gösteren fenerdir.

13

14 360 derecelik görüş açısıyla her yönden görünen fenerdir. HER YÖNDEN GÖRÜNÜR FENER

15 TEKNE SEYİR FENERLERİ BOYLARI 7 METREDEN KISA OLAN TEKNELER MOTORLU TEKNELER Boyları 12 metreden kısa olan motorlu tekneler as ag ıdaki fenerleri go stermek zorundadırlar. -Borda Fenerleri -Silyon Feneri -Pupa Feneri

16 TEKNE SEYİR FENERLERİ Kuvvetle yürütülen tekne boyu 12 m < Boy < 50 m Kuvvetle yürütülen tekne boyu 50 m < Boy

17 TEKNE SEYİR FENERLERİ BOYLARI 20 METREDEN KISA OLAN VE MOTOR KULLANMAYAN YELKENLI TEKNELER Yelkenli bir tekne, motorunu kullandıg ı zaman, motorlu tekne olarak degĕrlendirilir. Bu durumda motorlu tekne gibi hareket etmek ve gece uygun fenerleri go stermek zorundadır. (Silyon feneri) Boyu 20 metreden kısa olan bir yelkenli teknede fenerler, direk başında bir fanus içinde birleşik bir halde bulunabilirler.

18

19 ÇATIŞMAYI ÖNLEME ARAÇLARI Gemilerde aşağıdaki çatışmayı önleme işaret araçları bulunur: Fenerler Gündüz işaretleri için şekiller Işık işaretleri için flashing Ses işaretleri için düdük

20 SESLİ VE IŞIKLI İŞARETLER Düdük özelliği: Kısa düdük ( ) bir saniye süreli bir düdük sesi, Uzun düdük ( ) 4-6 saniye süreli bir düdük sesi anlamındadır. C atıs mayı o nlemek ic in yeterli manevranın yapılmadıg ını go stermek amacıyla, pes pesȩ en az bes kısa du du k c almak gerekir. Dar bir kanalda seyreden tekneler do nu s yerine yaklas ırken araya giren bir engel sebebiyle birbirlerini go remiyorlarsa bir uzun du du k c almalıdır. Do nu s yerinin o bu r tarafında bir tekne varsa bu tekne de bir uzun du du kle cevap vermelidir.

21 ÖNÜNDEKi GEMiYE YETiŞiP ONU GEÇMEK İSTEYEN TEKNE Sancak Tarafından İskele Tarafından 2 uzun 1 kısa 2 uzun 2 kısa *Öndeki bu isteği kabul ediyorsa, 1 uzun, 1 kısa, 1 uzun, 1 kısa düdük, kabul etmiyorsa 5 kısa düdük çalar. Dar bir geçit veya dönemeç yerine yaklaşan tekne 1 uzun düdük çalar, dönemecin diğer tarafındaki tekne 1 uzun düdük ile cevap verir.

22 ÇATIŞMA TEHLİKESİ Her tekne, bir çatışma tehlikesinin olup olmadığını saptamak için, içinde bulunulan durum ve koşullara uygun olan eldeki araçların tümünü kullanacaktır. Herhangi bir kararsızlık durumunda, böyle bir tehlikenin oluşacağı varsayılacaktır. Bir çatışma tehlikesinin varlığını belirlemenin en etkin yolu, nispi kerterizin değişip değişmediğinin izlenmesidir. Nispi kerteriz değişimini izlemek için eğer elde taşınabilen bir kerteriz ölçme aracı yoksa, teknedeki sabit donanımdan (ıstralya, çarmıh, direk vb.) gözlem yapmak en kolay yöntemdir. Sabit kerteriz, tehlikenin varlığını bildirir. Kerteriz pusulası Açı sabit ise, teknelerin hızları aynıdır, yani çarpışma tehlikesi vardır.(a) Açı azalıyor ise, diğer tekne bizden hızlıdır, bizden önce geçer. (B) Açı artıyor ise, biz diğer tekneden hızlıyızdır, diğer tekneyi geçeriz. (C) A B C

23 GENEL KURALLAR Karşı yönlerden gelen iki tekne birbirinin iskelesinden geçer. (dümen sancağa kırılır) Arkadan gelen tekne önündeki teknenin rotasından çıkar. Sancak tarafımızda seyreden bir teknenin iskele bordasını görüyorsak (kırmızı ışığını), yol hakkı onundur. Rotasından çıkmamız gerekir. Kuvvetle yürütülen tekne, yelken ile yol alan bir tekneye yol verir. Manevradan aciz tekneye yol verilir(birbirini çeken tekneler, dümeni kitlenmiş tekne vb). Yol vermekle yükümlü olan tekne mümkün olduğunca erken ve bariz bir şekilde manevrayı yaptığını diğer tekneye göstermeli veya duyurmalıdır. Yol veren tekne c atıs mayı o nleyecek sȩkilde erken ve belirgin bir manevra ic in dig er teknenin ac ık bir sȩkilde go rebileceg i rota/hız deg is ikliklerini yapacak, yol hakkı olan teknenin o nu nden (pruvasından) gec meyecek, gerekirse duracak ya da tornistan yapacaktır.

24 MOTORLU TEKNELERDE AYKIRI GEC IṠ Aykırı gec is yapan iki motorlu tekneden dig erini sancak tarafında go ren tekne yol verecektir. Mu mku n oldug unca dig er teknenin pruvasını kesmekten kac ınacaktır. Diğer bir deyişle sancak tarafımızda seyreden bir geminin iskele bordasını görüyorsak (kırmızı ışığını), yol hakkı onundur. Rotasından çıkmamız gerekir.

25 PRUVA PRUVAYA GELEN MOTORLU TEKNELER Birbirlerinin borda fenerlerini go recek sȩkilde zıt rotadan ilerleyen her iki tekne de rotalarını sancak tarafa alacaktır.

26 YETIṠ ME İster yelkenli, ister motorlu olsun, başka bir tekneye yetişen tüm tekneler, teknelerin birbirlerini görmeleri durumunda, yetişilen teknenin yolundan çıkacaklardır.

27 MOTORLU VE YELKENLI TEKNELER Yol u stu nlu g u yelkenli tekneye ait oldug u ic in motorlu tekne, yelkenli teknenin pruvasını kesmekten kac ınacak sȩkilde manevra yapacaktır. *Teknenin yelkenleri açık

28 1. Farklı Kontra Seyir Eden Yelkenliler İskele kontra tekne, sancak kontra tekneye yol verir. Sancak kontra tekne İskele kontra tekne

29 2. Aynı Kontra Seyir Eden Yelkenliler Rüzgarüstü tekne, rüzgaraltı tekneye yol verir. Rüzgaraltı tekne Rüzgarüstü tekne

30 Kapatmalı - Kapatmasız Aynı kontrada gövdeleri örtüşen iki tekne kapatmalı durumdadır. Orsalatma Hakkı Kapatma var ise, rüzgaraltı teknenin rüzgarüstü tekneyi kapatma bitene kadar orsalatma hakkı vardır. (Çünkü geçiş üstünlüğü rüzgaraltı teknededir.) Rüzgaraltı tekne Rüzgarüstü tekne Rüzgaraltı tekne Rüzgarüstü tekne

31 İŞARET ŞAMANDIRALARINI DÖNÜŞ Dıştaki yelkenli (B), içteki bütün kapatmalı yelkenlilere (A), (kapatmanın, dıştaki yatın burnunun şamandıraya 2 tekne boyu yarıçaplı alan içinde iken oluşması durumunda) şamandırayı dönmesi veya geçmesi için yer açacaktır. Şamandıraya çarpılması veya bir geçiş üstünlüğü kuralına aykırı davranılması durumunda; İlk fırsatta, bir tramola ve bir kavança içeren bir adet 360 derecelik dönüş yaparak kendini cezalandıracaktır. watch?v=f4m9ycgaymg 1:50

32 TRAFİK AYRIM DÜZENLERİ Zorunlu Gemi Yolu Boyu 20 metreden az olan tekneler trafik ayrım düzeni içindeki şeritleri takip eden teknelerin geçişini engellemeyecektir! Bir trafik ayırım düzeninde kendi şeridinde seyreden bir gemi, bu şeridin dışında bulunan diğer gemilere göre geçiş üstünlüğüne sahiptir. Şeride girip çıkarken küçük açı ile Karşıdan karşıya geçerken dik açı ile hatta girmelidir.

33 DAR KANAL VEYA GEÇİTTE Önemli olan kanalı geçiş için kullanan teknelere engel olmamaktır. Kanal veya geçidin sancak tarafında seyredilmelidir. Yelkenli veya 20 m den kısa, makinesini kullanan tekne, kanalda güvenli seyreden gemiyi engelleyemez. Kanalda demirlemekten kaçınılmalıdır. Kanalı karşıdan karşıya geçecek bir gemi, kanaldaki geçişlere engel olmadan kanala mümkün olan en dar yerden ve en dik açıyla girecektir. Yetişen tekne, niyetini düdükle belirtip, uygun yanıtını aldıktan sonra geçiş yapabilir.

34 KISITLI GO RU S KOS ULLARINDA MANEVRA VE SEYİR KURALLARI Her tekne, kısıtlı go ru sţe ic inde bulunulan durum ve kos ullara go re ayarlanacak olan emniyetli bir hızla ilerlemelidir. Kuvvetle yu ru tu len bir tekne, ani manevralar ic in motorlarını hazır bulundurmalıdır. Go ru ş s artları kısıtlı olan bir alan ic inde veya yakınında, as ag ıda bahsedilen ses is aretleri verilecektir: (a) U zerinde yol bulunan kuvvetle yu ru tu len bir tekne iki dakikadan fazla olmayan aralıklarla bir uzun du du k c alacaktır. (b) Yolda olan fakat su u zerinde ilerlemeyip duran, kuvvetle yu ru tu len bir tekne iki dakikadan fazla olmayan aralıklarla birbiri ardından iki uzun du du k c alacak ve bu iki du du k arasında da yaklas ık iki saniyelik su re bulunacaktır.

35 Son olarak, Deniz kazalarının çoğunun, karayolu kazaları gibi dikkatsizlikten kaynaklandığını, Tüzükteki kurallara göre haklı olunsa dahi bunun bizi sorumluluktan kurtarmayacağını, Çatışmayı önlemek için her türlü tedbirin alınması gerektiğini unutmayalım! Bir çatışma durumunda, herkes sorumludur. Geçiş üstünlüğü için ısrarlı davranılmaz. İçinde bulunulan özel koşullara göre davranılır.

A.D.E.S. Amatör Denizci Eğitim Sistemi Ders Notları DENİZDE ÇATIŞMAYI ÖNLEME KURALLARI (COLREG)

A.D.E.S. Amatör Denizci Eğitim Sistemi Ders Notları DENİZDE ÇATIŞMAYI ÖNLEME KURALLARI (COLREG) DENİZDE ÇATIŞMAYI ÖNLEME KURALLARI (COLREG) Genel Denizde Çatışmayı Önleme Uluslararası Kuralları, teknelerin birbirlerine karşı davranışlarını bir düzene bağlayarak çatışma risklerinin ortadan kaldırılmasına

Detaylı

10. DENİZDE ÇATIŞMAYI ÖNLEME

10. DENİZDE ÇATIŞMAYI ÖNLEME 10. DENİZDE ÇATIŞMAYI ÖNLEME 1. Dar bir kanalda ilerleyen bir tekne, kanalın neresinde seyredecektir? Kanalın, teknenin sancak tarafındaki dış sınırına olabildiğince güvenle yaklaşabileceği mesafede 2.

Detaylı

Yazan: Ahmet Muhittin ÖNEY Yayınlayan: Mesut BARAN (Yelken Dünyası / Ocak 1994 / Sayı 117)

Yazan: Ahmet Muhittin ÖNEY Yayınlayan: Mesut BARAN (Yelken Dünyası / Ocak 1994 / Sayı 117) Büyük Yarış a katılan yatları Marmara Denizi ve Çanakkale Boğazı nda gece seyri bekliyor. Ve ticaret yolunda Uluslararası Çatışmayı Önleme Kuralları geçerli olacak. Hem yelken dünyasının iki önemli ismini

Detaylı

BÖLÜM A GENEL. Bu kuralların amacının gerçekleşmesi için Teşkilat tarafından trafik ayırım düzenleri benimsenebilir.

BÖLÜM A GENEL. Bu kuralların amacının gerçekleşmesi için Teşkilat tarafından trafik ayırım düzenleri benimsenebilir. Bakanlar Kurulu Kararının Tarihi 12.12.1977 No: 7/14561 Dayandığı Kanunun Tarihi 10.06.1946 No: 4922 Yayımlandığı R.Gazetinin Tarihi 29.04.1978 No: 16273 Yayımlandığı Düsturun Tertibi: 5 Cildi: 17 S: 105

Detaylı

DENİZDE ÇATIŞMAYI ÖNLEME TÜZÜĞÜ (1)

DENİZDE ÇATIŞMAYI ÖNLEME TÜZÜĞÜ (1) 2617 DENİZDE ÇATIŞMAYI ÖNLEME TÜZÜĞÜ (1) Bakanlar Kurulu Kararının Tarihi : 12.12.1977, No: 7/14561 Dayandığı Kanunun Tarihi : 10.6.1946,No: 4922 Yayımlandığı R.Gazetenin Tarihi : 29.4.1978,No: 16273 Yayımlandığı

Detaylı

Milletlerarası Andlaşma

Milletlerarası Andlaşma 29 Nisan 1978 Sayı: Sayı: 16273 RESMÎ GAZETE Sayfa: 5 Milletlerarası Andlaşma Karar Sayısı : 7/14561 22/9/1965 tarih ve 6/5243 sayılı Bakanlar Kurulu Karan ile yürürlüğe konulan Denizde Çatışmayı önleme

Detaylı

Çevre Koruma ve K /

Çevre Koruma ve K / Amatör Denizci Çevre Koruma ve K 0850 459 23 11 / 0850 459 23 23 Göz o ki; ufkun ötesini göre, Akıl o ki; başa geleceği bile 1. Özel tekneler, en az Amatör Denizci Belgesi sahibi bir kişinin sevk ve idaresinde

Detaylı

AMATÖR DENİZCİ EĞİTİM DOKÜMANI

AMATÖR DENİZCİ EĞİTİM DOKÜMANI AMATÖR DENİZCİ EĞİTİM DOKÜMANI 1 Göz o ki; ufkun ötesini göre, Akıl o ki; başa geleceği bile 3 1. Özel tekneler, en az Amatör Denizci Belgesi sahibi bir kişinin sevk ve idaresinde seyreder. 2. Tekne kısımları

Detaylı

AMATÖR DENİZCİ EĞİTİM DOKÜMANI

AMATÖR DENİZCİ EĞİTİM DOKÜMANI AMATÖR DENİZCİ EĞİTİM DOKÜMANI 1 2 Göz o ki; ufkun ötesini göre, Akıl o ki; başa geleceği bile 3 4 1. Özel tekneler, en az Amatör Denizci Belgesi sahibi bir kişinin sevk ve idaresinde seyreder. 2. Tekne

Detaylı

ÖBİTAŞ SAHİL SİTESİ GENEL YÖNETİMİ DENİZ VE SAHİL GÜVENLİK ÖNLEM VE EYLEMLERİ EL KİTABI

ÖBİTAŞ SAHİL SİTESİ GENEL YÖNETİMİ DENİZ VE SAHİL GÜVENLİK ÖNLEM VE EYLEMLERİ EL KİTABI ÖBİTAŞ SAHİL SİTESİ GENEL YÖNETİMİ DENİZ VE SAHİL GÜVENLİK ÖNLEM VE EYLEMLERİ EL KİTABI 01.06.2015 KÜÇÜK TEKNE KAZALARININ GENEL NEDENLERİ (Kürekli ya da dıştan takma motorlu küçük tekneler) 1-Hatalı yük

Detaylı

Navigasyon; bulunduğumuz konum, gideceğimiz hedef, hedefin uzaklığı gibi bilgileri göz önünde bulundurarak tekneyi ve ekibi güvenli bir şekilde

Navigasyon; bulunduğumuz konum, gideceğimiz hedef, hedefin uzaklığı gibi bilgileri göz önünde bulundurarak tekneyi ve ekibi güvenli bir şekilde Ozan Özkiper Navigasyon; bulunduğumuz konum, gideceğimiz hedef, hedefin uzaklığı gibi bilgileri göz önünde bulundurarak tekneyi ve ekibi güvenli bir şekilde hedefe götürmektir. Güneş (Güneş pusulası ve

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) DENİZCİLİK DENİZDE ÇATIŞMAYI ÖNLEME MANEVRALARI ANKARA 2007 Milli Eğitim Bakanlığı tarafından geliştirilen

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI DENİZCİLİK DENİZDE ÇATIŞMAYI ÖNLEME TÜZÜĞÜ (COLREG)

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI DENİZCİLİK DENİZDE ÇATIŞMAYI ÖNLEME TÜZÜĞÜ (COLREG) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI DENİZCİLİK DENİZDE ÇATIŞMAYI ÖNLEME TÜZÜĞÜ (COLREG) Ankara, 2015 Bu modül, mesleki ve teknik eğitim okul/kurumlarında uygulanan Çerçeve Öğretim Programlarında yer alan yeterlikleri

Detaylı

T.C. Resmî Gazete Kuruluş Tarihi: (7 Teşrinievvel 1336)-7 Ekim 1920

T.C. Resmî Gazete Kuruluş Tarihi: (7 Teşrinievvel 1336)-7 Ekim 1920 T.C. Resmî Gazete Kuruluş Tarihi: (7 Teşrinievvel 1336)-7 Ekim 1920 r Yönetim ve Yazı işleri için Başbakanlık Neşriyat ve Müdevvenat Genel Müdürlüğüne başvurulur. 29 Nisan 1978 CUMARTESİ Sayı : 16373 YÜRÜTME

Detaylı

DUİ203-SEYİR 2 ÇALIŞMA SORULARI

DUİ203-SEYİR 2 ÇALIŞMA SORULARI DUİ203-SEYİR 2 ÇALIŞMA SORULARI 1. Hangi boylam üzerinde GMT LMT ZT birbirine eşit olur? 2. Belirli bir bölge içinde aynı anda aynı zamanı gösteren saat sistemine ne ad verilir? 3. Hakiki kerteriz ile

Detaylı

TEMA 3:GEMĠLER ve GEMĠ AKSAMLARI

TEMA 3:GEMĠLER ve GEMĠ AKSAMLARI TEMA 3:GEMĠLER ve GEMĠ AKSAMLARI G SINIFI FIRKATEYN Geminin Genel Tanımı: Suyun kaldırma kuvvetinden faydalanarak su üzerinde yüzebilen, hareket ve manevra kabiliyeti olan; yükü, yolcuyu ve personeli mümkün

Detaylı

TEMEL YELKEN TEORİK DERS 1.BÖLÜM

TEMEL YELKEN TEORİK DERS 1.BÖLÜM TEMEL YELKEN TEORİK DERS 1.BÖLÜM TEKNE YÖNLERİ ve KISIMLARI RÜZGAR ALTI ve RÜZGAR ÜSTÜ Rüzgarın tekneye ilk temas ettiği alan teknenin rüzgar üstüdür. Rüzgarın tekneden ayrıldığı son alan ise rüzgar

Detaylı

PROTESTO KURULLARINDA GÖREV YAPAN HAKEMLER İÇİN SEMİNER 19-20 NİSAN 2014 İSTANBUL YELKEN KULÜBÜ HAZIRLIK ÇALIŞMALARI-1

PROTESTO KURULLARINDA GÖREV YAPAN HAKEMLER İÇİN SEMİNER 19-20 NİSAN 2014 İSTANBUL YELKEN KULÜBÜ HAZIRLIK ÇALIŞMALARI-1 TÜRKİYE YELKEN FEDERASYONU MERKEZ HAKEM KURULU PROTESTO KURULLARINDA GÖREV YAPAN HAKEMLER İÇİN SEMİNER 19-20 NİSAN 2014 İSTANBUL YELKEN KULÜBÜ HAZIRLIK ÇALIŞMALARI-1 ÇALIŞMALAR -1 (23) W (Rüzgarüstü) ve

Detaylı

DENİZCİLİKTE ULUSLARARASI KURALLAR VE SERTİFİKASYON

DENİZCİLİKTE ULUSLARARASI KURALLAR VE SERTİFİKASYON DENİZCİLİKTE ULUSLARARASI KURALLAR VE SERTİFİKASYON ULUSLARARASI 1972 DENİZDE ÇATIŞMAYI ÖNLEME TÜZÜĞÜ (INTERNATIONAL REGULATIONS FOR PREVENTING COLLISIONS AT SEA,1972) Uygulama (a) Bu kurallar,açık denizlerde

Detaylı

DENİZDE ÇATIŞMAYI ÖNLEME TÜZÜĞÜ. Kural 1.

DENİZDE ÇATIŞMAYI ÖNLEME TÜZÜĞÜ. Kural 1. 498 Denizde Can Emniyetini Koruma Kanferansında akdolunan Milletlerarası «Denizde Çatışmayı Önleme Tüzüğü» ne katılmamıza ve bu tüzüğün onanmasına dair Kanun (Resmî Gazete ile ilânı : 18. II. 1950 - Sayı

Detaylı

PROTESTO KURULLARINDA GÖREV YAPAN HAKEMLER İÇİN SEMİNER 19-20 NİSAN 2014 İSTANBUL YELKEN KULÜBÜ HAZIRLIK ÇALIŞMALARI-2

PROTESTO KURULLARINDA GÖREV YAPAN HAKEMLER İÇİN SEMİNER 19-20 NİSAN 2014 İSTANBUL YELKEN KULÜBÜ HAZIRLIK ÇALIŞMALARI-2 TÜRKİYE YELKEN FEDERASYONU MERKEZ HAKEM KURULU PROTESTO KURULLARINDA GÖREV YAPAN HAKEMLER İÇİN SEMİNER 19-20 NİSAN 2014 İSTANBUL YELKEN KULÜBÜ HAZIRLIK ÇALIŞMALARI-2 ÇALIŞMALAR -1 (6) S (sancak kontra)

Detaylı

6) YOL ÇİZGİLERİ VE DİGER İŞARETLEME ELEMANLARI

6) YOL ÇİZGİLERİ VE DİGER İŞARETLEME ELEMANLARI 6) YOL ÇİZGİLERİ VE DİGER İŞARETLEME ELEMANLARI Yol Çizgileri araçların düzen ve güvenli şekilde seyretmelerini sağlamak amacı ile üzerine Çizilen çizgilerdir Ayrıca park yeri olarak ayrılmış alanlarda

Detaylı

SEYİRLER. Yelkenli teknelerde 2 adet seyir grubu vardır: Tıpkı pusulada olduğu gibi, bunlardan ilki ANA SEYİRler iken, diğeri ise ARA SEYİR lerdir.

SEYİRLER. Yelkenli teknelerde 2 adet seyir grubu vardır: Tıpkı pusulada olduğu gibi, bunlardan ilki ANA SEYİRler iken, diğeri ise ARA SEYİR lerdir. SEYİRLER Seyir in Tanımı: Bir teknenin bir noktadan hareketle, muhtelif rotalar izleyerek farklı bir noktaya ulaşmak amacıyla yaptığı sefere verilen isimdir. Motorlu teknelerde (motoryacht, kotra, gemi,

Detaylı

Vardiya Standartları AMB-211 2/I (3+0+0) 3 3

Vardiya Standartları AMB-211 2/I (3+0+0) 3 3 DENİZ HARP OKULU ASKERİ BİLİMLER BÖLÜM BAŞKANLIĞI DERS TANITIM BİLGİLERİ Dersin Adı Kodu Sınıf / Y.Y. Ders saati (T+U+L) Kredi AKTS Vardiya Standartları AMB-211 2/I (3+0+0) 3 3 Dersin Dili Dersin Seviyesi

Detaylı

SlRA SAYISI: 210. Türkİye Büyük Mîllet Meclİsİ

SlRA SAYISI: 210. Türkİye Büyük Mîllet Meclİsİ Türkİye Büyük Mîllet Meclİsİ YASAMA DONEMİ 24 YASAMA YILI 2 SlRA SAYISI: 210 1972 Denizde Çatışmanın Önlenmesine İlişkin Uluslararası Kurallar Hakkında Sözleşmeye Katılmamızın Uygun Bulunduğuna Dair Kanun

Detaylı

DENİZDE ÇATIŞMAYI ÖNLEME

DENİZDE ÇATIŞMAYI ÖNLEME DENİZDE ÇATIŞMAYI ÖNLEME 1 of 58 GİRİŞ Denizde gerçekleşen çatışmalara karışan gemilerde, güverte zabitlerinin elleri altında çatışmaları engelleyebilecek radar ve diğer elektronik seyir yardımcıları bulunduğu

Detaylı

S. Sayısı: 167. Başbakan. Günaltay

S. Sayısı: 167. Başbakan. Günaltay S. Sayısı: 167 Milletlerarası Denizde Can Emniyeti Konferansı Nihai Anlaşmasının B. işaretli ekini teşkil eden (Denizde Çatışmayı Önleme Tüzüğü) nün onanmasına dair Kanun tasarısı ve Dışişleri Komisyonunun

Detaylı

b) Yanık bölge 10 dakika suyun altında tutulmalı, takılar çıkartılmalı ve gazlı bezle örtülmelidir.

b) Yanık bölge 10 dakika suyun altında tutulmalı, takılar çıkartılmalı ve gazlı bezle örtülmelidir. b) Yanık bölge 10 dakika suyun altında tutulmalı, takılar çıkartılmalı ve gazlı bezle örtülmelidir. c) Derhal diş macunu, yoğurt gibi şeyler sürülmeli, takılar çıkartılmalıdır. d) Yanık deri soyulup, sargı

Detaylı

T.C. Kuruluş tarihi: 7 Ekim 1336-1920 18 ŞUBAT 1950 CUMARTESİ KANUNLAR. 2100 Turk Parasının Kıymetim Koıuma hakkındaki 20 Şubat 1930

T.C. Kuruluş tarihi: 7 Ekim 1336-1920 18 ŞUBAT 1950 CUMARTESİ KANUNLAR. 2100 Turk Parasının Kıymetim Koıuma hakkındaki 20 Şubat 1930 T.C. Re Gazete r İdare ve yaz* işleri için Başbakanlık Neşriyat ve Müdcnvenat Umum Müdürlüğünü müracaat olunur Kuruluş tarihi: 7 Ekim 1336-1920 18 ŞUBAT 1950 CUMARTESİ Sayı: 7436 KANUNLAR Türk Parasının

Detaylı

Minti Monti. Yaz 2013 Sayı:10 Ücretsizdir. Yelkenli Tekneler. Nasıl Yüzer, Bilir misin?

Minti Monti. Yaz 2013 Sayı:10 Ücretsizdir. Yelkenli Tekneler. Nasıl Yüzer, Bilir misin? Minti Monti Çocuklar için eğlenceli poster dergi Yaz 2013 Sayı:10 Ücretsizdir ISSN: 2146-281X Yelkenli Tekneler Nasıl Yüzer, Bilir misin? Yelkenli teknelerle ilgili bilmeniz gereken 5 şey Dev gemiler nasıl

Detaylı

KESİT TESİR DİYAGRAMLARI YAPI STATİĞİ 1

KESİT TESİR DİYAGRAMLARI YAPI STATİĞİ 1 KESİT TESİR DİYAGRAMLARI YAPI STATİĞİ 1 GİRİŞ Sabit yu klerden meydana gelen kesit tesiri fonksiyonlarından elde edilen grafiklere Kesit Tesir Diyagramları denir. Du zlem c ubuk sistemlerde M, N, T (V)

Detaylı

Yelken Nedir? Yelken Nasıl Çalışır? Yelken Tarihi Yelken Sınıfları Salma Nedir? Salma Teorisi Seyirler ve Salma Salma Tipleri Yelkenli Bir Teknenin Pa

Yelken Nedir? Yelken Nasıl Çalışır? Yelken Tarihi Yelken Sınıfları Salma Nedir? Salma Teorisi Seyirler ve Salma Salma Tipleri Yelkenli Bir Teknenin Pa Yelkenli Teknelerde Donanım Yelken Nedir? Yelken Nasıl Çalışır? Yelken Tarihi Yelken Sınıfları Salma Nedir? Salma Teorisi Seyirler ve Salma Salma Tipleri Yelkenli Bir Teknenin Parçaları ve Güverte Donanımı

Detaylı

Amatör Denizci Belgesi Sınavı na girecek dostlarımız, 01. 02. 03. 04. 05. 06. 07. 08. 09. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19.

Amatör Denizci Belgesi Sınavı na girecek dostlarımız, 01. 02. 03. 04. 05. 06. 07. 08. 09. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19. Amatör Denizci Belgesi Sınavı na girecek dostlarımız, Sınav hazırlıklarınıza yardımcı olmak amacıyla aşağıda ADF soru bankasından örnekler bulacaksınız. Soru bankası devamlı gelişim içindedir. Sınav soruları

Detaylı

Gizli Kupon u Kullanırken Dikkat Edilecek Koşullar

Gizli Kupon u Kullanırken Dikkat Edilecek Koşullar Gizli Kupon u Kullanırken Dikkat Edilecek Koşullar Gorbon 7 teknemiz biliyorsunuz ki her Su-Sail üyesine açık olmakla beraber tamamen özgürce kullanabilmemiz için tasarlanmış bir proje. Eğitim alan her

Detaylı

YELKEN FİZİĞİ. Murat AYCİBİN

YELKEN FİZİĞİ. Murat AYCİBİN YELKEN FİZİĞİ Murat AYCİBİN 28-01-2015 ç Yol Haritası Tarihçe Yelkenliyi Oluşturan Kısımlar Yelkenli Yönler Seyir Yönleri Yelken Fiziğine Tarihçe I. Mısır ve Fenike (M.Ö 4000) II. Ticaret Gemileri (M.Ö

Detaylı

DENİZCİLİK İŞLETMELERİ YÖNETİMİ (YAT KAPTANLIĞI STAJI)

DENİZCİLİK İŞLETMELERİ YÖNETİMİ (YAT KAPTANLIĞI STAJI) Staj Komisyonu Onay Sıra No / Tarih KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ BARBAROS DENİZCİLİK YÜKSEKOKULU STAJ DEFTERİ DENİZCİLİK İŞLETMELERİ YÖNETİMİ (YAT KAPTANLIĞI STAJI) ADI SOYADI PROGRAMI OKUL NO STAJ DEFTERİ BELGE

Detaylı

TÜRKİYE CUMHURİYETİ ULAŞTIRMA, DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANLIĞI Kaza Araştırma ve İnceleme Kurulu LADY COPPELIA & SEYYALE

TÜRKİYE CUMHURİYETİ ULAŞTIRMA, DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANLIĞI Kaza Araştırma ve İnceleme Kurulu LADY COPPELIA & SEYYALE TÜRKİYE CUMHURİYETİ ULAŞTIRMA, DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANLIĞI Kaza Araştırma ve İnceleme Kurulu LADY COPPELIA & SEYYALE İsimli Teknelere Ait Botların Çatışmasına İlişkin Deniz Kazası İnceleme Raporu

Detaylı

A.D.E.S. Amatör Denizci Eğitim Sistemi Ders Notları SEYİR VE SEYİR YARDIMCILARI

A.D.E.S. Amatör Denizci Eğitim Sistemi Ders Notları SEYİR VE SEYİR YARDIMCILARI MEVKİ BULMA VE YÖN BELİRLEME SEYİR VE SEYİR YARDIMCILARI Teknenin bir noktadan diğer bir noktaya selametle ulaştırılmasına "seyir" denir. İki mevki arasındaki ulaşımın emniyetli bir şekilde yapılabilmesi

Detaylı

NSW Trafik kurallarındaki değişiklikler

NSW Trafik kurallarındaki değişiklikler 1 Kasım 2012 NSW Trafik kurallarındaki değişiklikler 1 Kasım 2012 den itibaren NSW Eyaletinde trafik kurallarında bir takım değişiklikler yapılmaktadır. Basit şekliyle bu değişikliklerin çoğu mevcut kuralların

Detaylı

ADB SINAVLARINDAN SORU ÖRNEKLERİ

ADB SINAVLARINDAN SORU ÖRNEKLERİ ADB SINAVLARINDAN SORU ÖRNEKLERİ 01. Omurgaya bağlanan ve teknenin kaburgasını meydana getiren eğri elemanlara ne denir? a) Kemere b) Omurga c) Bodoslama d) Posta 02. Borda teknenin neresidir? a) Teknenin

Detaylı

Yelken Tarihi & Tekne Donanımları

Yelken Tarihi & Tekne Donanımları Yelken Tarihi & Tekne Donanımları Güz 18 Dilovan Karabulut Geçmişten Günümüze Yelkencilik ve Denizcilik Mısırlılar, bildiğimiz ilk yelkenli tekneleri Nil nehri üzerinde ulaşım ve ticaret amaçlı yapmışlardır.

Detaylı

Balon Yelken (Spinnaker)

Balon Yelken (Spinnaker) Balon Yelken (Spinnaker) 19. yüzyılda kullanılmaya başlanan balonun yeri, yelken tarihinde yenidir. Üretimi ve kullanımı daha önce gördüğümüz yelkenlerden çok daha karışık olan balon yelken ilk başlarda

Detaylı

KURAL 42 YORUMLARI, HAREKET ARAÇLARI

KURAL 42 YORUMLARI, HAREKET ARAÇLARI KURAL 42 YORUMLARI, HAREKET ARAÇLARI KURAL 42 de KULLANILAN TERİMLERİN YORUMLARI Aşağıda belirtildiği gibi kullanılan bir terim, italik olarak yazılmıştır. Kural 42 ye özel olan terimler ise kuralda belirtildiği

Detaylı

Sert Hava Seyri. Mert Ergen

Sert Hava Seyri. Mert Ergen Sert Hava Seyri Mert Ergen Bu dersin başladığı yer Beaufort 5 Beaufort 6 Beaufort 7 (Fırtına Sınırı) Sert Havaya Hazırlıklı Olmak Hava durumundan haberdar olmak için: https://www.mgm.gov.tr/ https://www.windguru.cz

Detaylı

1. Araçlar yüklenirken aşağıdakilerden hangisinin yapılması yasaktır?

1. Araçlar yüklenirken aşağıdakilerden hangisinin yapılması yasaktır? 1. Araçlar yüklenirken aşağıdakilerden hangisinin yapılması yasaktır? A) Gabarinin aşılması B) Araç dengesinin korunması C) Trafik güvenliğinin dikkate alınması D) Taşıma sınırına ve dingil ağırlığına

Detaylı

Adım Adım... temel bilgiler

Adım Adım... temel bilgiler Adım Adım... temel bilgiler A. Anayelken açmak B. Cenoa açmak C. Tramola atmak D. Kavança atmak E. Camadan vurmak A. Standard bir Anayelken tam boy basmak (yukarıya çekmek): 1. Halatları hazırlayın: a.

Detaylı

1. Güvenli sürüş açısından motorlu araçlarda en önemli faktör nedir? 2. Karda güvenli sürüş için aşağıdakilerden hangisi doğrudur?

1. Güvenli sürüş açısından motorlu araçlarda en önemli faktör nedir? 2. Karda güvenli sürüş için aşağıdakilerden hangisi doğrudur? 1. Güvenli sürüş açısından motorlu araçlarda en önemli faktör nedir? A) Sürücünün araçları iyi tanıması B) Sürücünün uzun yıllar araç kullanması C) Sürücünün araca hâkim olması D) Sürücünün aracı yeni

Detaylı

08 09 Kasım 2014, İstanbul. Selma Uca (ISAF IRO)

08 09 Kasım 2014, İstanbul. Selma Uca (ISAF IRO) 08 09 Kasım 2014, İstanbul ISAF KURAL EK P5 O VE R BAYRAKLARI OSCAR / ORUÇ Kural 42 geçersiz OFF ROMEO / REİS Kural 42 geçerli RESTORED 2 O ve R BAYRAKLARININ KULLANIMI Kural Ek P5 (a) Eğer sınıf kuralları,

Detaylı

DÜZLEM AYNALAR BÖLÜM 25

DÜZLEM AYNALAR BÖLÜM 25 DÜZE AAAR BÖÜ 5 DE SRU 1 DE SRUAR ÇÖZÜER 4 1 A B C D E F ışık ışını B noktasından geçer ışık ışını E noktasından geçer 5 ESE AAR ışını ve düzlem aynalarında yansıdığında, n = 3 ve n = 1 olur Bu durumda

Detaylı

GENÇLİK VE BAĞIŞ KÜLTÜRÜ EKİM 2015 Pİ GENÇLİK DERNEĞİ

GENÇLİK VE BAĞIŞ KÜLTÜRÜ EKİM 2015 Pİ GENÇLİK DERNEĞİ EKİM 2015 Pİ GENÇLİK DERNEĞİ İÇİNDEKİLER TABLOSU I çindekiler Ön Bilgilendirme 1 Katılımcı Profili 2 Gençlik Alanında Çalışan Bir STK ya daha önce bağış yaptınız mı ya da yapmayı düşünür müsünüz? 3 Faaliyet

Detaylı

MADDİ HASARLI KAZA SENARYOLARI

MADDİ HASARLI KAZA SENARYOLARI MADDİ HASARLI KAZA SENARYOLARI MADDİ HASARLI KAZA SENARYOLARI... 1 TRAFİK İŞARETLERİ BULUNAN KAVŞAKLARDAKİ MADDİ HASARLI TRAFİK KAZALARI... 3 DURUM 1... 3 DURUM 2... 4 DURUM 3... 5 DURUM 4... 5 DURUM 5...

Detaylı

FOTO. T.C. VATANDAŞlıK

FOTO. T.C. VATANDAŞlıK YAT KAPTANı STAJ KAYIT DEFTERi ADI SOYADı DOGUM TARiHi T.C. VATANDAŞlıK NO FOTO BÖLÜM -1 SEYiR ile iıalu GÖREVLER GÖREVLER ONAYLAYAN ADI SOYADı/GÖREVi TARiH SEviR PLANI VAPMAK, ROTALARı ÇiZMEK VE ROTA

Detaylı

Bursa Yelken Kulübü TİRİLYE KUPASI YELKENLİ YAT YARIŞI Yarış İlanı 05 MAYIS 2012

Bursa Yelken Kulübü TİRİLYE KUPASI YELKENLİ YAT YARIŞI Yarış İlanı 05 MAYIS 2012 Bursa Yelken Kulübü TİRİLYE KUPASI YELKENLİ YAT YARIŞI Yarış İlanı 05 MAYIS 2012 Bursa Yelken Kulübü Tirilye Kupası Yelkenli Yat Yarışı 5 Mayıs 2012 tarihinde Tirilye da yat sınıfında yapılacaktır. Ambulans

Detaylı

Gece Seyrinde Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar. Boğaziçi Üniversitesi Yelken Takımı

Gece Seyrinde Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar. Boğaziçi Üniversitesi Yelken Takımı Gece Seyrinde Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar Boğaziçi Üniversitesi Yelken Takımı Sinem DALKILIÇ Şubat 2016 İçindekiler Teşekkürler..... 3 Önsöz... 4 Gece Seyrinin Planlanması... 5 Teknedeki Seyir Fenerleri

Detaylı

büyük gemilerle çatışma pozisyonu doğduğunda motor basmak ceza nedeni sayılmıyor.

büyük gemilerle çatışma pozisyonu doğduğunda motor basmak ceza nedeni sayılmıyor. 2011 yılında yaşanan kaza, Cowes ta yarış kuralların değiştirilmesine neden olmuş. Buna göre büyük gemilerle çatışma pozisyonu doğduğunda motor basmak ceza nedeni sayılmıyor. Dahası, Yelkenli bir teknede

Detaylı

7. Tonaj, Fribord ve Görünür işaretler

7. Tonaj, Fribord ve Görünür işaretler 7. Tonaj, Fribord ve Görünür işaretler 7.1 GROS VE NET TONAJ Dünyada ilk tonaj tanımı 1423 yılında Britanya hükümetinin ticaret gemilerinin taşıdıkları yükten vergi almak için çıkardığı yasa ile gündeme

Detaylı

REMKAY İMALAT SAN RK-1016 PLASTİK KÜRE SİYAH 14.50 TL

REMKAY İMALAT SAN RK-1016 PLASTİK KÜRE SİYAH 14.50 TL REMKAY İMALAT SAN REMKAY OTO VE MARİNE KÜÇÜK SEYİR FENERLERİ ŞUBAT -2016 FİYAT LİSTESİ RK-1000 KÜÇÜK SEYİR FENERİ (SANCAK) 10.50 TL RK-1001 KÜÇÜK SEYİR FENERİ (İSKELE) 10.50 TL RK-1002 KÜÇÜK SEYİR FENERİ

Detaylı

EKER BYK TROFESĐ 2015 MUDANYA MÜTAREKESĐ KUPASI KUPASI Yarış Đlanı 11 EKĐM 2015

EKER BYK TROFESĐ 2015 MUDANYA MÜTAREKESĐ KUPASI KUPASI Yarış Đlanı 11 EKĐM 2015 EKER BYK TROFESĐ 2015 MUDANYA MÜTAREKESĐ KUPASI KUPASI Yarış Đlanı 11 EKĐM 2015 Eker BYK Trofesi 5. Ayak Mudanya Mütarekesi Kupası Yat Yarışları 11 Ekim 2015 Pazar günü Mudanya Güzelyalı Kapaklı Mudanya

Detaylı

REMKAY İMALAT SAN RK-1016 PLASTİK KÜRE SİYAH.13.25 TL

REMKAY İMALAT SAN RK-1016 PLASTİK KÜRE SİYAH.13.25 TL REMKAY İMALAT SAN REMKAY OTO VE MARİNE KÜÇÜK SEYİR FENERLERİ EYLÜL-2015 FİYAT LİSTESİ RK-1000 KÜÇÜK SEYİR FENERİ (SANCAK) 9.50 TL RK-1001 KÜÇÜK SEYİR FENERİ (İSKELE) 9.50 TL RK-1002 KÜÇÜK SEYİR FENERİ

Detaylı

Kaptan GüvenliG. venliği. Kılavuz Kaptan Transfer Düzenekleri

Kaptan GüvenliG. venliği. Kılavuz Kaptan Transfer Düzenekleri Çarmıh h Kazaları ve Kılavuz K Kaptan GüvenliG venliği Kılavuz Kaptan Transfer Düzenekleri Kapt. Ali CÖMERT TDİ A.Ş. Kılavuz Kaptan Türk Uzakyol Gemi Kaptanları Derneği Yönetim kurulu II. Başkanı 25 Aralık

Detaylı

TÜRKİYE AÇIKDENİZ YARIŞ KULÜBÜ Turkish Offshore Racing Club

TÜRKİYE AÇIKDENİZ YARIŞ KULÜBÜ Turkish Offshore Racing Club TAYK / ÇARŞAMBA AKŞAMI KUPASI YARIŞI YARIŞ İLANI 30 MAYIS 2007 1. UYGULANACAK KURALLAR Yarışlar, Uluslararası Yelken Federasyonu (ISAF) Yelken Yarış Kuralları (RRS) 2005-2008, Türkiye Yelken Federasyonu

Detaylı

KARAYOLU SINIFLANDIRMASI

KARAYOLU SINIFLANDIRMASI GEOMETRİK STANDARTLARIN SEÇİMİ PROJE TRAFİĞİ ve TRAFİK TAHMİNİ KARAYOLU SINIFLANDIRMASI 2 3 Karayollarını farklı parametrelere göre sınıflandırabiliriz: Yolun geçtiği bölgenin özelliğine göre: Kırsal yollar

Detaylı

MİLLİ SAVUNMA ÜNİVERSİTESİ DENİZ ASTSUBAY MESLEK YÜKSEK OKULU EĞİTİM VE ÖĞRETİM YILI DERS PROGRAMLARI VE KREDİLERİ

MİLLİ SAVUNMA ÜNİVERSİTESİ DENİZ ASTSUBAY MESLEK YÜKSEK OKULU EĞİTİM VE ÖĞRETİM YILI DERS PROGRAMLARI VE KREDİLERİ PROGRAM ADI: UÇAK TEKNOLOJİSİ FİZİK-1 (UÇAK TEK.) 3 1 2 2 4 FİZİK-2 (UÇAK TEK.) 3 1 2 2 4 HUKUKA GİRİŞ VE HAVACILIK MEVZUATI 2 2 0 2 3 TEMEL ELEKTRİK-2 4 4 0 4 4 TEMEL ELEKTRİK-1 4 4 0 4 5 HAVA ARAÇLARI

Detaylı

Limanlar Yönetmeliğinde Yapılan Değişiklikler Hakkında

Limanlar Yönetmeliğinde Yapılan Değişiklikler Hakkında Limanlar Yönetmeliğinde Yapılan Değişiklikler Hakkında Limanlar Yönetmeliği nde 1 8/4/2017 tarihinde 2 Limanlar Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile değişiklik yapılmıştır. Yönetmelik

Detaylı

A.D.E.S. Amatör Denizci Eğitim Sistemi Ders Notları TEKNE YAPISI

A.D.E.S. Amatör Denizci Eğitim Sistemi Ders Notları TEKNE YAPISI TEKNE YAPISI TEKNE VE KISIMLARI Tekneler çok farklı tiplerde ve şekillerde imal edilmiş olabilir, ancak teknelerin farklı kısım ve bölümlerine ait isimler denizcilik dilinde ortaktır. Her tekne kullanıcısının

Detaylı

DKN.:53971972-3730- -14/PAPGE Aralık 2014 MESLEKİ BİLİMLER BÖLÜM BAŞKANLIĞI DERS TANITIM BİLGİLERİ

DKN.:53971972-3730- -14/PAPGE Aralık 2014 MESLEKİ BİLİMLER BÖLÜM BAŞKANLIĞI DERS TANITIM BİLGİLERİ MESLEKİ BİLİMLER BÖLÜM BAŞKANLIĞI DERS TANITIM BİLGİLERİ Adı Kodu Sınıf / Y.Y. Ders Saati (T+U+L) Kredi AKTS Denizcilik İngilizcesi MH-311 3 / 1 2+0+0 2 3 Dili : İngilizce Seviyesi Önkoşulu Öğretim Elemanları

Detaylı

RK-1016 PLASTİK KÜRE SİYAH TL

RK-1016 PLASTİK KÜRE SİYAH TL REMKAY OTO VE MARİNE KÜÇÜK SEYİR FENERLERİ AĞUSTOS 2018 FİYAT LİSTESİ RK-1000 KÜÇÜK SEYİR FENERİ (SANCAK) 15.50 TL RK-1001 KÜÇÜK SEYİR FENERİ (İSKELE) 15.50 TL RK-1002 KÜÇÜK SEYİR FENERİ (SİLYON) 15.50

Detaylı

DENİZCİ: Yelkenli gemi

DENİZCİ: Yelkenli gemi DENİZCİ 1. Yelkenli Gemi!lk yelkenli teknelere ait örnekler MÖ 2400 yıllarına kadar gitmektedir.!lk kürekli tekneler gibi ilk yelkenli teknelere ait örneklerde Mısır da bulunmuştur. Tüm deniz ticaretinin

Detaylı

2013-2016 YELKEN YARIŞ KURALLARINDA ÖNEMLİ TANIMLAMALARDAKİ DEĞİŞİKLİKLER

2013-2016 YELKEN YARIŞ KURALLARINDA ÖNEMLİ TANIMLAMALARDAKİ DEĞİŞİKLİKLER 2013-2016 YELKEN YARIŞ KURALLARINDA ÖNEMLİ TANIMLAMALARDAKİ DEĞİŞİKLİKLER Bu not 2013-2016 Yelken Yarış Kuralları nda özel terimlerin tanımlamalarında yapılmış değişiklikleri ve bu değişikliklerin rasyonellerini

Detaylı

A.D.E.S. Amatör Denizci Eğitim Sistemi Ders Notları. TEKNE KULLANIMI ve MANEVRA

A.D.E.S. Amatör Denizci Eğitim Sistemi Ders Notları. TEKNE KULLANIMI ve MANEVRA TEKNE KULLANIMI ve MANEVRA Tekne ile seyre çıkmadan önce teknenin özelliklerinin iyi bilinmesi gerekmektedir. Teknenin, üretici talimatlarına uygun olarak kullanılmasına dikkat edilmeli; özellikle dümen

Detaylı

TANAIS DREAM ve SULTANAHMET

TANAIS DREAM ve SULTANAHMET T.C ULAŞTIRMA, DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANLIĞI Kaza Araştırma ve İnceleme Kurulu TANAIS DREAM ve SULTANAHMET İsimli Gemilerin Çatışması Sonucu Meydana Gelen Deniz Kazasına İlişkin İnceleme Raporu İstanbul

Detaylı

TÜRKİYE CUMHURİYETİ ULAŞTIRMA, DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANLIĞI Kaza Araştırma ve İnceleme Kurulu

TÜRKİYE CUMHURİYETİ ULAŞTIRMA, DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANLIĞI Kaza Araştırma ve İnceleme Kurulu TÜRKİYE CUMHURİYETİ ULAŞTIRMA, DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANLIĞI Kaza Araştırma ve İnceleme Kurulu M/F ANKARA ile M/V REINA 1 Gemilerinin Çatışmasına İlişkin Deniz Kazası İnceleme Raporu ARNAVUTLUK/Durres

Detaylı

T.C. M LLÎ E T M BAKANLI I Talim ve Terbiye Kurulu Ba kanl AMATÖR DEN ZC LER Ç N TEKNE SEVK VE DARE KURS PROGRAMI

T.C. M LLÎ E T M BAKANLI I Talim ve Terbiye Kurulu Ba kanl AMATÖR DEN ZC LER Ç N TEKNE SEVK VE DARE KURS PROGRAMI T.C. M LLÎ E T M BAKANLI I Talim ve Terbiye Kurulu Ba kanl AMATÖR DEN ZC LER Ç N TEKNE SEVK VE DARE KURS PROGRAMI ANKARA 2009 1 KURUMUN ADI : KURUMUN ADRES : KURUCUNUN ADI : PROGRAMIN ADI : Amatör Denizciler

Detaylı

8 MART EHLİYET SINAVI Trafik ve Çevre Soruları

8 MART EHLİYET SINAVI Trafik ve Çevre Soruları - 1-1. Aşağıdakilerden hangisi, yaya ve sürücülerin trafikteki davranışlarının altında yatan psikolojik süreçleri inceler? A) Adli tıp B) Kazazede C) Trafik psikolojisi D) İlk yardımcı 2. I- Araçların

Detaylı

ŞOFÖRLERİ İÇİN HAZIRLANMIŞ TAZELEME VE PSİKO DESTEK EĞİTİM PROGRAMI. Hazırlanan bu eğitim programı ile. şoförlerinin,

ŞOFÖRLERİ İÇİN HAZIRLANMIŞ TAZELEME VE PSİKO DESTEK EĞİTİM PROGRAMI. Hazırlanan bu eğitim programı ile. şoförlerinin, ŞOFÖRLERİ İÇİN HAZIRLANMIŞ TAZELEME VE PSİKO DESTEK EĞİTİM PROGRAMI 1. AMAÇ: Hazırlanan bu eğitim programı ile. şoförlerinin, a. Kişisel yeteneklerinin ve bilgi seviyesinin farkına varması, b. Güvenli

Detaylı

T.C. M LLÎ E T M BAKANLI I Talim ve Terbiye Kurulu Ba kanl YELKENC L N TEMELLER (D NG /D1) KURS PROGRAMI

T.C. M LLÎ E T M BAKANLI I Talim ve Terbiye Kurulu Ba kanl YELKENC L N TEMELLER (D NG /D1) KURS PROGRAMI T.C. M LLÎ E T M BAKANLI I Talim ve Terbiye Kurulu Ba kanl YELKENC L N TEMELLER (D NG /D1) KURS PROGRAMI ANKARA 2010 KURUMUN ADI : KURUMUN ADRES : KURUCUSUNUN ADI : PROGRAMIN ADI PROGRAMIN DAYANA I PROGRAMIN

Detaylı

ATAKAN SÜRÜCÜ KURSU BAŞARILAR DİLER...

ATAKAN SÜRÜCÜ KURSU BAŞARILAR DİLER... -KAVġAKLAR- 2 Dönüş yapmak isteyen sürücü yerleşim yerleri içinde kavşağa en az 30 metre kala, yerleşim yerleri dışında ise en az 150 metre kala uygun şeride geçmek zorundadır. Sola ve geriye dönüş yapmak

Detaylı

DONANIM DİZAYNI. 1. Sabit donanımlar (çarmıklar ve ıstralyalar) 2. Hareketli donanımlar (halatlar, makaralar vs.) olarak ikiye ayırmak mümkündür.

DONANIM DİZAYNI. 1. Sabit donanımlar (çarmıklar ve ıstralyalar) 2. Hareketli donanımlar (halatlar, makaralar vs.) olarak ikiye ayırmak mümkündür. DONANIM DİZAYNI Yelkenli teknelerde bulunan ve yelken sisteminin bir parçası olan teller, halatlar, direkler vs. gibi yelken dışında kalan elemanlara donanım denir. Bu donanımları; 1. Sabit donanımlar

Detaylı

VELİEFENDİ- ZEYTİNBURNU BİSİKLET YOLU

VELİEFENDİ- ZEYTİNBURNU BİSİKLET YOLU VELİEFENDİ- ZEYTİNBURNU BİSİKLET YOLU www.embarqturkiye.org Proje Ekibi: Carsten Wass Nick Price İÇİNDEKİLER 2 4 4 9 16 BİSİKLET YOLLARI İÇİN YOL GÜVENLİĞİ 1: Acil 2: Önemli SORUNLAR VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

Detaylı

HIZ-GEÇME KURALLARI, TAKİP MESAFESİ

HIZ-GEÇME KURALLARI, TAKİP MESAFESİ HIZ-GEÇME KURALLARI, TAKİP MESAFESİ HIZ SINIRLARI GEÇME KURALLARI TAKİP MESAFESİ HIZ SINIRLARI Şehirlerarası karayollarında 90 km/s, otoyollarda 120 km/ s hızı geçmemek üzere motorlu araçların cins ve

Detaylı

GEMİ VE YAT İHRACAT DEĞERLENDİRMESİ AĞUSTOS 2013

GEMİ VE YAT İHRACAT DEĞERLENDİRMESİ AĞUSTOS 2013 GEMİ VE YAT İHRACAT DEĞERLENDİRMESİ 2013 İSTANBUL İHRACATÇI BİRLİKLERİ GENEL SEKRETERLİĞİ Gemi Koordinasyon Şubesi (gemi@iib.org.tr) Tablo 1-Türkiye nin Toplam İhracatı İçinde Gemi ve Yat (BİN $) SEKTÖRLER

Detaylı

TÜRK BOĞAZLARI DENİZ TRAFİK DÜZENİ TÜZÜĞÜ

TÜRK BOĞAZLARI DENİZ TRAFİK DÜZENİ TÜZÜĞÜ 3497 TÜRK BOĞAZLARI DENİZ TRAFİK DÜZENİ TÜZÜĞÜ Bakanlar Kurulu Kararının Tarihi : 8/10/1998 No : 98/11860 Dayandığı Kanunun Tarihi : 14/4/1925 No : 618 Yayımlandığı R.Gazetenin Tarihi : 6/11/1998 No :

Detaylı

Astrofotoğrafçılık: Nasıl Başlarım?

Astrofotoğrafçılık: Nasıl Başlarım? Astrofotoğrafçılık: Nasıl Başlarım? Astrofotoğrafçılık (gökyüzü fotoğrafçılığı), her ne kadar fotoğrafçılığın bir alt dalıymış gibi görünse de fotoğrafçılıktan birçok yönüyle ayrılır. Astrofotoğrafçılık

Detaylı

BMW BOSPHORUS SAILING FEST 5 MAYIS 2013 YARIŞ İLANI

BMW BOSPHORUS SAILING FEST 5 MAYIS 2013 YARIŞ İLANI BMW BOSPHORUS SAILING FEST 5 MAYIS 2013 YARIŞ İLANI 1 UYGULANACAK KURALLAR Yarışlar, Uluslararası Yelken Federasyonu (ISAF) Yelken Yarış Kuralları (RRS) 2013 2016, ISAF Özel Açıkdeniz Yönetmeliği 2012

Detaylı

Seyirler Tekneyi elemanlarını ve yönleri kabaca tanıdığımıza göre, seyir kavramını inceleyebiliriz.

Seyirler Tekneyi elemanlarını ve yönleri kabaca tanıdığımıza göre, seyir kavramını inceleyebiliriz. Seyirler Tekneyi elemanlarını ve yönleri kabaca tanıdığımıza göre, seyir kavramını inceleyebiliriz. Halk arasında bilinen genel yargı, yelkenli teknelerin rüzgarı arkadan almaları gerektiğidir. Oysa modern

Detaylı

N G İ İ V N İ B ğ ziçi Ü i e i e i e iz i i e e e ü ü Hazal Bayat

N G İ İ V N İ B ğ ziçi Ü i e i e i e iz i i e e e ü ü Hazal Bayat N G İ İ V N İ B ğ ziçi Ü i e i e i e iz i i e e e ü ü Hazal Bayat Beneteau Oceanis 40 Seyir Öncesi Seyir Esnası Seyir Sonrası 1 2 3 4 Seyir kaç günlük? Tekne ekibi toplam kaç kişi? Teknede yapılacak işler

Detaylı

EKER BYK Trofesi 2014, 1. Ayak Bursa Kupası Yelkenli Yat Yarışları 29 Mart 2014. Yarış Đlanı

EKER BYK Trofesi 2014, 1. Ayak Bursa Kupası Yelkenli Yat Yarışları 29 Mart 2014. Yarış Đlanı EKER BYK Trofesi 2014 1. Ayak Bursa Kupası Yelkenli Yat Yarışları 29 Mart 2014 Yarış Đlanı EKER BYK Trofesi 2014, 1. Ayak Bursa Kupası Yelkenli Yat Yarışları 29 Mart 2014 tarihinde Mudanya Güzelyalı Fıstıklı

Detaylı

Sağa Tehlikeli bir viraj Sağa tehlikeli bir viraja yaklaşıldığını bildirir. hız azaltır Vites öndeki araç geçilmez. Duraklama ve park etme yapılmaz

Sağa Tehlikeli bir viraj Sağa tehlikeli bir viraja yaklaşıldığını bildirir. hız azaltır Vites öndeki araç geçilmez. Duraklama ve park etme yapılmaz 1)TEHLİKE UYARI IŞARETLERİ Karayolundan yararlananlara yol ve yakın çevresi ile ilgili trafik bilgileri vermek, yasaklama, ve kısıtlamaları bildirmek güvenli ve düzenli ortamı, sağlamak amacı ile tesis

Detaylı

Yelken ve Yatçılık Bilgileri

Yelken ve Yatçılık Bilgileri Yelken ve Yatçılık Bilgileri Deniz Giray www.yelkenokulu.com NOT: Elinizdeki bu dosya, yelken ve yatçılık konularında merak ettiğiniz bir çok konuda sizi bilgilendirmeyi ve ülkemizdeki yelkenciliği geliştirmeyi

Detaylı

TEKİRDAĞ YELKEN İHTİSAS KULÜBÜ ADB SINAV SORU ÖRNEKLERİ

TEKİRDAĞ YELKEN İHTİSAS KULÜBÜ ADB SINAV SORU ÖRNEKLERİ TEKİRDAĞ YELKEN İHTİSAS KULÜBÜ ADB SINAV SORU ÖRNEKLERİ ADB - Tekne Kısımları ve Terimler 1. Tekne iskeletinin altında bulunan ve bastan kıça uzanan, üzerine diğer bütün elemanların inşa edildiği temel

Detaylı

TEST 1. Hareketlilerin yere göre hızları; V L. = 4 m/s olarak veriliyor. K koşucusunun X aracına göre hızı; = 6 m/s V X.

TEST 1. Hareketlilerin yere göre hızları; V L. = 4 m/s olarak veriliyor. K koşucusunun X aracına göre hızı; = 6 m/s V X. TEST 1 ÇÖZÜER BAĞI HAREET 1 40m a =3m/s 4m/s 3 1m/s 6m/s 4m/s ere göre yüzücünün hızı: = 5 m/s olur I yargı doğrudur a =3m/s y =4m/s + Hareketlilerin yere göre hızları; = 1 m/s = 6 m/s = 4 m/s olarak veriliyor

Detaylı

ol arak İngiltere nin en ünlü yarış organizasyonlarından biri olan Cowes Week e götürüldü. izlenimlerini bizlerle paylaştı.

ol arak İngiltere nin en ünlü yarış organizasyonlarından biri olan Cowes Week e götürüldü. izlenimlerini bizlerle paylaştı. American Express Turgutreis Cup ın birincisi olan Fenerbahçe-Garanti Sailing ekibi büyük ödül ol arak İngiltere nin en ünlü yarış organizasyonlarından biri olan Cowes Week e götürüldü. Orada bambaşka bir

Detaylı

Trafik Bilgi İşaretleri Feb 15, 2011 // by admin // Genel // No Comments

Trafik Bilgi İşaretleri Feb 15, 2011 // by admin // Genel // No Comments Trafik Bilgi İşaretleri Feb 15, 2011 // by admin // Genel // No Comments Akaryakıt İstasyonu Karayolu kenarında, araçların ihtiyacı olan akaryakıt istasyonu bulunduğunu bildirir ve yerini gösterir. Ana

Detaylı

YELKEN TARiHI VE TEKNE DONANIMLARI

YELKEN TARiHI VE TEKNE DONANIMLARI YELKEN TARiHI VE TEKNE DONANIMLARI Merhaba Bahar 18! Ege Mehmet Akman Boğaziçi Ü i ersitesi Denizcilik ve Yelken Kulübü (M.S.2000) Ulu uru Batığı (M.Ö.1400) GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE YELKENCİLİK Mısırlılar önceleri

Detaylı

DİSİPLİN KURULU KARARI

DİSİPLİN KURULU KARARI DİSİPLİN KURULU KARARI BAŞVURU TARİHİ ve SAYISI : 30.06.2017 - TYF YÖNETİM KURULU SEVKİ : 05.10.2017 - No. 2633 KARAR TARİHİ ve SAYISI : 03.01.2018-2018/02 BAŞVURAN (SİKAYETÇİ) SİKAYET EDİLENLER DİSİPLİN

Detaylı

GEMİ VE YAT İHRACAT DEĞERLENDİRMESİ EKİM 2012

GEMİ VE YAT İHRACAT DEĞERLENDİRMESİ EKİM 2012 GEMİ VE YAT İHRACAT DEĞERLENDİRMESİ 2012 İSTANBUL İHRACATÇI BİRLİKLERİ GENEL SEKRETERLİĞİ Bilgi İşlem Şubesi Süleyman Şanlı (ssanli@iib.org.tr) Tablo 1-Türkiye nin Toplam İhracatı İçinde Gemi ve Yat (BİN

Detaylı

Ambulans ve sağlık ekibi 14 Nisan 2018 Cumartesi Trilye Barınağı nda 15 Nisan 2018 Pazar günü Arnavutköy barınağında bekletilecektir.

Ambulans ve sağlık ekibi 14 Nisan 2018 Cumartesi Trilye Barınağı nda 15 Nisan 2018 Pazar günü Arnavutköy barınağında bekletilecektir. Eker BYK Trofesi Uludağ Kupası Yat Yarışları 14-15Nisan Cumartesi ve Pazar günü, 1 coğrafi rota 3 adet Şamandıra Yarışı olarak Yat sınıfında yapılacaktır. Ambulans ve sağlık ekibi 14 Nisan 2018 Cumartesi

Detaylı

Ehliyet Alacaklar Dikkat!

Ehliyet Alacaklar Dikkat! Ehliyet Alacaklar Dikkat! MEB, motorlu taşıt sürücüleri kursu yönetmeliğinde değişiklik yaptı. Buna göre sınavlar 35 dakikadan az olamayacak. Kursta başarısız olanlar 45 gün içinde 3 defa daha ön sınava

Detaylı

Ceyhan Deniz Terminali nde İşletme Dönemi

Ceyhan Deniz Terminali nde İşletme Dönemi Bakü-Tiflis-Ceyhan Ham Petrol Boru Hattı Projesi Ceyhan Deniz Terminali nde İşletme Dönemi Halkı Bilgilendirme Broşürü Giriş Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) Ham Petrol Boru Hattı Projesi, Hazar Denizi nden dünya

Detaylı

GT = K 1 V. Burada V geminin tüm kapalı alanlarının m 3 olarak hacmi ve. K 1 = 0.2 + 0.02 log 10 V

GT = K 1 V. Burada V geminin tüm kapalı alanlarının m 3 olarak hacmi ve. K 1 = 0.2 + 0.02 log 10 V 7. TONAJ, FRİBORD VE GÖRÜNÜR İŞARETLER 7.1 GROS VE NET TONAJ Dünyada ilk tonaj tanımı 1423 yılında Britanya hükümetinin ticaret gemilerinin taşıdıkları yükten vergi almak için çıkardığı yasa ile gündeme

Detaylı