BİTKİSEL UYGULAMA TEKNİĞİ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "BİTKİSEL UYGULAMA TEKNİĞİ"

Transkript

1 ANKARA ÜNİVERSİTESİ KALECİK MESLEK YÜKSEKOKULU PEYZAJ ve SÜS BİTKİLERİ PROGRAMI BİTKİSEL UYGULAMA TEKNİĞİ DİKİM YOLUYLA BİTKİLENDİRME

2 7. DİKİM YOLUYLA BİTKİLENDİRME

3 Plantasyon sahasında başarılı bir dikimin gerçekleşmiş olması için aşağıda sıralananların mutlaka yapılmış olması gerekmektedir. Dikimin temel esasları şu şekilde sıralanabilir; 1. Plantasyon sahasında gerekli etütlerin yapılması (arazi koşulları, iklimsel özellikler ve toprak özellikleri) 2. Bitkilendirme alanının özelliklerine uygun bitki türü seçimi 3. Sağlıklı ve kaliteli fidan materyali seçimi 4. Dikim öncesi bitkilere uygulanan işlemlerin dikkatli yapılması 5. Uygun dikim zamanının belirlenmesi 6. Türe ve yetişme ortamı koşullarına uygun dikim tekniklerinin belirlenmesi 7. Dikim sonrası bakım ve koruma işlerinin düzenli yapılması.

4 Dikim sırasında dikkat edilmesi gereken temel unsurlar ise şu şekildedir; 1. Dikim yapılacak alan özellikle bitkinin kök sitemine ve taç genişliğine uygun bir alan olmalıdır. 2. Özellikle kentsel alanlarda yapılacak dikim çalışmalarında, kanalizasyon, doğal gaz, su, elektrik gibi alt yapı sistemleri ile cadde ve sokak lambalarından önerilen uzaklıklarda yapılmasına özen gösterilmelidir. 3. Dikilecek fidan tipine bağlı olarak uygun zamanda ve koşullarda dikim gerçekleştirilmelidir. 4. Toprak koşullarının uygun olmadığı durumlarda gerekirse ıslah yöntemlerine başvurulmalıdır. 5. Dikim çukurları dikilecek fidan türüne bağlı olarak uygun büyüklüklerde açılmalıdır.

5 6. Açılan çukurlar önce bir miktar hazırlanan toprakla doldurulmalı, üstüne fidanlar, kök boğazı hizası toprak seviyesine gelecek şekilde yerleştirilmeli ve dikim çukurları tabaka tabaka sıkıştırılarak doldurulmalıdır. 7. Kökler dikim çukurunda toprakla tam temas içinde olmalı ve boşluk kalmamalıdır. 8. Hangi dikim yöntemi uygulanmış olursa olsun kökler dikim sırasında muhafaza edilmelidir. 9. Kökler bir tarafa toplanmamalı, eğilmemeli, değişik şekillerde kıvrılıp bükülmemelidir. 10. Dikimin fidanların dik durumda kalmasını sağlayacak şekilde yapılması önemlidir. 11. Dikimlerde kimyasal gübre yerine organik gübre kullanılmalıdır. 12. Dikilen fidanlar rüzgâr etkileri ve çarpmalara karşı büyüklüklerine uygun hereklerle desteklenmelidir. 13. Fidanlar dikimden itibaren düzenli sulanmalıdır.

6

7 FİDANLARA DİKİMDEN ÖNCE UYGULANAN İŞLEMLER FİDANLARIN STOKLANMASI/ GÖMÜ: Dikilecek fidanların sökümden dikime kadar muhafaza edilmeleri çok önemlidir; dikim çalışmaları 3-4 günden fazla gecikirse fidanların serin ve gölge bir yerde kazılan hendeklerde gevşetilmiş demetler halinde bekletilmesi gerekir. Yapılan bu işleme gömü denir.

8

9 Gömü yeri, dikim alanının yakınında, rüzgâr ve güneşe karşı korunaklı, hafif ve süzek toprağa sahip olmalıdır. Gömü uygulaması fidan köklerinin dikim anına kadar taze kalmasını sağlar, kurutucu güneş, rüzgar ve don tehlikelerine karşı korur.

10 KÖK BUDAMASI: Sökülen fidanlar uzun köklü iseler, bunların dikim sırasında kıvrılıp, kök zararlarına uğramaması ve bitki gelişimini de olumsuz yönde etkilememesi için budanması gerekir.

11 DİKİM ZAMANI Genellikle vejetasyon dönemi dışındaki, sonbahardan ilkbahara kadar olan süre içerisinde bitki dikimi yapmak en doğrusudur. Yaprak döken türlerde sonbahar, herdemyeşil türlerde ise erken sonbahar veya geç ilkbahar ayları uygun dönemlerdir.

12 DİKİM SIRASI Bir peyzaj projesi uygulama alanında önce boylu ağaçlar, sonra orta ve sırayla küçük boylu ağaçlar ve çalılar dikilir. Drenaj ve sulama sistemi yapıldıktan sonra çim alanları tesis edilir ve en son çiçekler proje alanına dikilir.

13 DİKİM ARALIKLARI 1. Dikim aralığı bitki türüne, varyetesine ve bitkinin ön görülen görsel etkisine bağlıdır. Küçük boylu çalılar cm Orta boylu çalılar cm boylu çalılar 90 cm den az olmayan aralıklarla dikilmelidir. 2. Çalılar yaya yolları ve yapılara 90 cm den daha yakın dikilmemelidir. 3. Dikilen ağaç ve çalıların çevresinde açık bir mekan bırakılmalıdır. Böylelikle bitkinin büyüme süreci içinde düzgün bir form oluşturması ve sağlıklı büyüyebilmesi sağlanabilir. 4. Aksi durumlarda seyreltme ve aralama kesimleri yapılmalıdır.

14 DİKİM ŞEKİLLERİ Dikimler düzensiz dikim, düzenli dikim ve karışık olmak üzere üç şekilde uygulanır. DÜZENSİZ DİKİM Belirli bir dikim mesafesi ve aralığına bağlı kalmadan yapılan dikimlerdir. Peyzaj proje uygulamalarında genellikle bu dikim şekli uygulanır. DÜZENLİ DİKİM Peyzaj proje alanında üniform bir ağaçlandırma yapılmak isteniyorsa o zaman belirli aralık ve geometrik şekillere göre düzenli dikim yapılır KARIŞIK DİKİM Karışık dikimde tespit edilen fidanlar kullanılacak sayılarına ve türlerine göre dikim yapılmadan önce sahaya getirilir. Karışıma girecek türler birkaç ağaç, grup (30 40 m çapında bir alan girecek fidan sayısı), büyük gruplar ( m çapında) halinde bitki sayısına göre dikilir. Daha sonra tüm alanlarda esas türün dikimi yapılır.

15

16 DİKİM YÖNTEMLERİ Fide ve fidan dikim yöntemleri kullanılan fidan materyalinin özelliklerine göre ikiye ayrılır: 1. Çıplak köklü (topraksız) fidan dikimi Yarma dikimi Çukur dikimi 2. Topraklı ve kaplı fidan dikimi

17

18

19 Çıplak köklü (topraksız fidan dikimi) 1. Ucuz ve hızlı bir yöntemdir. 2. Topraklı ve kaplı fidan dikim yöntemine göre dikim başarısı daha düşüktür. 3. Başlangıçtaki büyüme duraklaması nedeniyle gelişme daha yavaştır. 4. Düzenli ve sürekli sulama yapıldığında başarı oranı daha da artar. 5. Çıplak köklü fidanlar, özellikle dikim zamanı nispi hava rutubeti yüksek olan yerlerde ve iyi gevşek topraklarda daha güvenle kullanılır.

20 Fidanların sökümü ve dikimi arasındaki süreyi minimumda tutmak, fidanların nakli esnasında kökleri rüzgar ve güneş zararından korumak gibi hususlara dikkat edilirse, çıplak köklü fidanların dikiminde başarı şansı artacaktır. Çıplak köklü fidanların dikimi, dikim yeri açısından yarma dikimi ve çukur dikimi olmak üzere ikiye ayrılır.

21 Çıplak köklü (topraksız fidan dikimi) 1.Yarma dikim cm boyundaki çıplak köklü fidanlarda uygulanır. Yeterli yağışı olan geniş peyzaj alanlarında tercih edilir. Gevşek ve nemli topraklarda kullanılan bir yöntemdir.

22 Bu küçük fidanların dikiminde kökler henüz küçük olduğundan, klasik anlamda bir çukur açma gerekmeyebilir. Bu tekniklerde çeşitli tipte el veya ayak plantuvartarı, kama beli veya çeşitli tipte çapa kullanılır. Toprak durumuna göre seçilen dikim aletlerinden biri toprağa dikine batırılarak toprakta bir yarık açılır. Fidan kökü bu toprağa yerleştirilir. Uygulanan yöntemlerin en basiti adi plantuvar dikimidir. Plantuvar topraktan çıkartılırken fidan kökleri kıvrılmayacak şekilde açılan yere yerleştirilir.

23 Ayak belli bir açı ile toprağa yerleştirilir ve ileri itilerek dikey pozisyona getirilir. Ayak plantuvarı çıkarılarak fidan açılan yere uygun derinlikte yerleştirilir. Çıkarılan plantuvar fidandan 5 cm öteye tekrar batırılır. (Forest Planting Practice in the Central States,1963 dan)

24 Dikim plantuvarı çekilir ve böylece köklerin alt taraftan sıkıştırılması sağlanır. Daha sonra dikim plantuvarı ileri doğru itilerek toprağın üst tarafındaki köklerin sıkıştırılması sağlanır. Son açılan yerden 5 cm öteye dikim plantuvarı batırılır. (Forest Planting Practice in the Central States,1963 dan)

25 Dikim plantuvarı önce ileriye sonra geriye doğru çekilrek açılmış yarık tamamen kapatılır. Son açılan delik ayak topuğu ile bastırılarak kapatılır. Fidanın etrafındaki toprak ayak darbeleriyle sıkıştırılır. (Forest Planting Practice in the Central States,1963 dan)

26 Yeterli yağış ve sulama imkânı olan yerlerde daha çok plantuvar dikimi uygulanırken kurak bölgelerde çapa dikimi tercih edilir.

27 Çapa dikimi çeşitli tipte çapalarla gerçekleştirilir. Genel olarak çapa dikiminde çapa kuvvetlice ve mümkün olduğunca dik olarak toprağa saplanır, çapa sapı yukarı kaldırılırken aletin ağzı toprakla bir çapa çukuru açar, sonra işçi çapayı kendine çeker. Bu şekilde; çukurun üstü de genişler ve cm derinlik ile cm genişlikte bir çukur açılmış olur. (Planting California Forest Land,1976 dan)

28 Aynı işçi veya diğer bir işçi, fidanı çukura oturturken çapa ileri doğru itilerek çukurdan çıkarılır. Bu suretle çapa levhası arkasında yığılan toprak, çapa çukuruna dökülerek fidan köklerini örter. (Planting California Forest Land,1976 dan)

29 Bundan sonra çapa biraz beriden tekrar toprağa saplanır itilir ve ayak topuğu ile vurularak, kök çevresindeki toprak daha iyi sıkıştırılmak suretiyle dikim tamamlanır (Planting California Forest Land,1976 dan)

30 Çıplak köklü (topraksız fidan dikimi) 2.Çukur dikimi Bu teknik 20 cm den daha boylu çıplak köklü fidanlarda uygulanır. Daha büyük hacimde açılan çukurlara yapılan dikimdir. Çukurda iyi bir toprak işlenmesi sağlandığından geçirgenliği az, çok taşlı ve kayalık topraklarda uygulanabilen bir dikim metodudur. Özellikle ağır topraklarda ve kayalık arazilerde çukurların daha da genişçe açılmasına gayret edilmelidir.

31 Ürgenç, S.İ Ağaçlandırma Tekniği Çukur dikimde bir çapa yardımı ile 50x50 cm lik bir alan üst toprak açığa çıkana kadar canlı ve ölü topraktan temizlenir.

32 Ürgenç, S.İ Ağaçlandırma Tekniği Temizlenen alanın ortasına köklerin tabii durumunu bozmayacak, onları içine alabilecek büyüklükte bir çukur açılır. Bu çukur tekrar gevşetilmiş toprakla doldurulur ya da kökleri kapsayacak genişlik ve derinlikte bir çapa veya bel küreği ile bellenerek işlenip gevşetilir. İçinde olan taş ve kök parçaları alınır. Sonra çapa ile bir çukur oluşturulur.

33 Ürgenç, S.İ Ağaçlandırma Tekniği Çapa, işlenmiş topraktan çıkartılmadan kendimize doğru çekilir ve diğer el ile fidan çapanın açtığı çukura oturtulur.

34 Çapa kaldırıldığında arkasında birikmiş olan toprak kısmen çukuru doldurur. Bu sırada fidanı hafif yukarı doğru çekilerek köklerin kıvrılmamasını ve fidanın fazla gömülmemesi sağlanır. Sonra geri kalan toprak yığını da çapa ile iterek dikim tamamlanır. Ürgenç, S.İ Ağaçlandırma Tekniği

35 Son olarak fidanlar ayakların arasına alınarak ve çepeçevre toprağa bastırarak, köklerin toprakla daha iyi Teması sağlanır. Dikimden sonra fidan çevresinde toprak gevşetilerek veya gevşek toprak serilerek su tutabilecek bir çanak oluşturulmalıdır. Ürgenç, S.İ Ağaçlandırma Tekniği

36 Fidan çukuruna, büyük toprak topakları, diri ve ölü örtü artıkları, yaprak, dal vs. parçalar girmemelidir. Aksi halde kökler toprakla iyi temas etmez.

37 Bunun dışında genelde çukur dikiminde; adi çukur dikimi, çukurda derin dikim, çukurda tepe dikimi, gibi çeşitli yöntemler söz konusudur. Ürgenç, S.İ Ağaçlandırma Tekniği Adi çukur dikimi Çukurda tepe dikimi Çukurda derin dikim Çukurlu tepe dikimi Tepe dikimi

38 Çukurda derin dikim (Resim) kazık köklü türler için uygundur. Çukurda tepe dikimi sığ köklü türler için uygundur. Bunun için çapa veya bel kürekle açılan çukurdan çıkan toprağın humuslu kısmı ile çukurun ortasında, el ile bir tümsek oluşturulur.

39 Çukur dikim yönteminde kök ve gövde bakımından başarıyı etkileyen en önemli hatalar şunlardır: 1. Kökün çukurda kıvrılmış ve bükülmüş şekilde dikiminin yapılmış olması 2. Fidanın alt dallarının toprak içinde kalacak şekilde derin dikim yapılması 3. Fidanın üst kökler açıkta kalacak şekilde sığ yapılarak dikilmesi Ürgenç, S.İ Ağaçlandırma Tekniği

40 Topraklı veya kaplı fidan dikimi 1. Topraklı ve kaplı fidanlar dikilirken dikim alanına köklerinin bulunduğu ortam ile götürülmelidir. 2. Bulundukları toprak kitlesi içinde nem olduğundan, fidan dikimini takip eden kurak dönemden daha az etkilenir. 3. Kök sökümü, nakil ve dikim sırasında oldukça az zedelenmektedir. 4. Bu nedenler topraklı ve kaplı fidan dikiminde başarılı sonuç elde edilmesini sağlar. 5. Dikim belirli bir mevsime bağlı değildir. 6. Söküm, ambalaj ve taşıma giderlerinden dolayı masraflı bir yöntemdir.

41 Topraklı fidanın kökünü saran toprak kitlesi büyüklüğünde ve altı daha geniş bir çukur açılır. Çukurdan çıkan üst toprak ayrı, alt toprak ayrı yerlere konmalıdır. Çukurun dibi bel kürekle mümkün olduğunca derin işlenmelidir.

42 Üst toprakla fidanın üstüne oturtulacağı tümsek oluşturulmalıdır. Topraklı fidan, kök boğumu toprak seviyesinde kalacak (kurak yörelerde 3 5 cm derin olabilir) şekilde çukur dibinde oluşturulan tümseğe dik duracak şekilde oturtulur ve fidan kıpırdatılmadan etrafındaki boşluk dışarıda kalan toprakla doldurulur.

43 Büyük çukurlarda iyi bir oturma sağlamak için bir seferde değil, kat kat doldurma yapılır ve her kat çiğnenerek sıkıştırıldıktan sonra bir üst katın toprağı konur. Fidan iki ayak arasına alınıp etrafında dönülerek iyice sıkıştırılır ve fidanın etrafına bir çanak oluşturulur. Dikimden sonra fidana yeteri kadar can suyu verilmesi gerekir.

44 Çıplak köklü ya da topraklı fidanlar kullanılarak yapılan uygulamalarda boylu fidanlarda fidanın rüzgârdan etkilenmemesi ve dik durması için dikim sırasında tekli, ikili veya üçlü desteğin yerleştirilmesi gerekir.

45 Peyzaj uygulamalarında çukurların civarından organik materyalce zengin üst toprak ve yanmış ağır gübresi verilmesi uygundur. Sonbaharda dikilen boylu fidanların kök boğumu çevresinde 5, 15 cm kadar kalınlıkta gübre veya saman, ayrışmış yaprak çürüğü ile bir malçlama yapmak fidanı don etkilerinden de korur.

46

47 Yararlanılan Kaynaklar: Ürgenç, S.İ Ağaçlandırma Tekniği Yenilenmiş ve Genişletilmiş İkinci Baskı. İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi Yayınları, Yayın No: 441, 600, İstanbul. Seçkin, Ö.B Peyzaj Uygulama Tekniği. İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi Yayınları, Yayın no: 453, 528, İstanbul. Turna,İ Kentsel Alanların Tesisi, Kent Ormancılığı Dersi Basılmamış Ders Notu, Trabzon. Özdemir, A. Bitkisel Uygulama Tekniği, Peyzaj Uygulama Tekniği Dersi Basılmamış Ders Notu, Ankara.

Bahçıvanlık kursu Hakan YÜCE Ziraat Teknikeri

Bahçıvanlık kursu Hakan YÜCE Ziraat Teknikeri Bahçıvanlık kursu 2015 Hakan YÜCE Ziraat Teknikeri Bitki dikim teknikleri A. Dikimin genel esasları Peyzaj proje çalışmalarında en önemli düzenleme materyalini bitkiler oluşturur. Peyzaj uygulamalarında

Detaylı

BİTKİ DİKİMİ. Dikimin Genel Esasları

BİTKİ DİKİMİ. Dikimin Genel Esasları BİTKİ DİKİMİ Dikimin Genel Esasları Peyzaj proje çalışmalarında en önemli düzenleme materyalini bitkiler oluşturur. Peyzaj uygulamalarında kullanılan tüm bitkilerin alana ekim veya dikimi yapılır fakat

Detaylı

BİTKİSEL UYGULAMA TEKNİĞİ

BİTKİSEL UYGULAMA TEKNİĞİ ANKARA ÜNİVERSİTESİ KALECİK MESLEK YÜKSEKOKULU PEYZAJ ve SÜS BİTKİLERİ PROGRAMI BİTKİSEL UYGULAMA TEKNİĞİ ÇİÇEKLİ ÇALI, YER ÖRTÜCÜ, ÇİT, SARILICI-TIRMANICI BİTKİLERİN PLANTASYONU Öğr.Gör.Hande ASLAN TOPRAKSIZ

Detaylı

Bitkisel Uygulama Tekniği

Bitkisel Uygulama Tekniği Bitkisel Uygulama Tekniği FİDAN DİKİM TEKNİKLERİ Dikim teknikleri dikim yeri açısından: 1. Yarma dikimi 2. Çukur dikimi şeklinde bir ayrıma tabi tutulur. Yarma dikimi teknikleri çeşitli tipte plantuvar

Detaylı

Dikimin Genel Esasları. Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 1

Dikimin Genel Esasları. Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 1 Dikimin Genel Esasları Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 1 **Rutubet en az 30 cm. derinliğe kadar işlenmiş ve toprak tavında olmalıdır. **Rüzgarlı ve donlu günlerde dikim yapılmamalı, bulutlu ve rüzgarsız günler

Detaylı

AĞAÇLANDIRMA TEKNİĞİ (7)

AĞAÇLANDIRMA TEKNİĞİ (7) AĞAÇLANDIRMA TEKNİĞİ (7) Yrd. Doç. Dr. DENİZ GÜNEY (2013-2014 BAHAR DÖNEMİ) Dikim Aralıkları Dikim aralıkları, yetiştirilecek ormanın kalite ve kitle üretimine, tesis maliyeti üzerine etki eden önemli

Detaylı

DİKİM YOLUYLA AĞAÇLANDIRMA

DİKİM YOLUYLA AĞAÇLANDIRMA DİKİM YOLUYLA AĞAÇLANDIRMA Dikim yöntemlerinin seçilmesini gerektiren koşullar: 1 **Ekstrem iklim koşulları (düşük ve yüksek sıcaklıklar), **Ekstrem toprak ve arazi koşulları (kurak veya çok ıslak, kışın

Detaylı

DİKİM YOLUYLA AĞAÇLANDIRMA. Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 1

DİKİM YOLUYLA AĞAÇLANDIRMA. Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 1 DİKİM YOLUYLA AĞAÇLANDIRMA Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 1 Dikim yöntemlerinin seçilmesini gerektiren koşullar: Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 2 **Ekstrem iklim koşulları (düşük ve yüksek sıcaklıklar), **Ekstrem

Detaylı

YABAN HAYATINDA BİTKİLENDİRME. Yrd. Doç. Dr. DENİZ GÜNEY

YABAN HAYATINDA BİTKİLENDİRME. Yrd. Doç. Dr. DENİZ GÜNEY YABAN HAYATINDA BİTKİLENDİRME Yrd. Doç. Dr. DENİZ GÜNEY DİKİM YOLUYLA AĞAÇLANDIRMA Dikim yöntemlerinin seçilmesini gerektiren koşullar: Ekstrem iklim koşulları (düşük ve yüksek sıcaklıklar), Ekstrem toprak

Detaylı

İKLİM VE TOPRAK ÖZELLİKLERİ

İKLİM VE TOPRAK ÖZELLİKLERİ Bertina İspanyol orijinli bir badem çeşidi olup gec çiçeklenir.ağaç gelişimi mükemmel olup gelişimi çok hızlıdır.kendine verimli bir türdür..iç piyasada tutalan ve ihracat şansı yüksek olan bir çeşittir.meyve

Detaylı

Fidanlıkta Repikaj. Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER

Fidanlıkta Repikaj. Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER Fidanlıkta Repikaj Bulundukları yerde (ekim yastıkları veya diğer) sık olan ya da sıkışık hale gelen fidanların daha iyi bir kök gelişmesi yapması ve gelişmiş gövdelere sahip olması için, bulundukları

Detaylı

KAVAK VE HIZLI GELİŞEN TÜRLER

KAVAK VE HIZLI GELİŞEN TÜRLER KAVAK VE HIZLI GELİŞEN TÜRLER Populus nigra Dr. Süleyman GÜLCÜ - 2008 1 Fidanlık Bakımları Yabancı ot mücadelesi Sulama Gübreleme Tekleme Budama Dr. Süleyman GÜLCÜ - 2008 2 Yabancı ot mücadelesi(mekanik

Detaylı

mümkün olduğu takdirde hasta fidecikleri yakmak gerekir. Ayrıca sık ekimlerden kaçınmalı, tohum gerektiğinden daha fazla derine ekilmemeli, aşırı

mümkün olduğu takdirde hasta fidecikleri yakmak gerekir. Ayrıca sık ekimlerden kaçınmalı, tohum gerektiğinden daha fazla derine ekilmemeli, aşırı mümkün olduğu takdirde hasta fidecikleri yakmak gerekir. Ayrıca sık ekimlerden kaçınmalı, tohum gerektiğinden daha fazla derine ekilmemeli, aşırı gübre kullanılmamalı, kirli su ile sulama yapılmamalıdır.

Detaylı

Meyva Bahçesi Tesisi

Meyva Bahçesi Tesisi Meyva Bahçesi Tesisi Meyve bahçesi tesisinde dikkate alınması -gereken koşullar 1. Yer seçimi 2. Tür ve çeşit seçimi 3. Anaç seçimi 4. Tozlanma isteğinin bilinmesi 5. Dikim sistemleri ve dikim sıklığı

Detaylı

ERİK YETİŞTİRİCİLİĞİ ERİK FİDANI VE AĞACI İKLİM İSTEKLERİ

ERİK YETİŞTİRİCİLİĞİ ERİK FİDANI VE AĞACI İKLİM İSTEKLERİ ERİK YETİŞTİRİCİLİĞİ Erikler Prunus cerasifera (Yeşil erikler = Can erikler), P. salicina (Japon erikleri) ve P. domestica (Avrupa erikleri) olmak üzere üç türe ayrılmaktadır. Bu türler içinde Can erikleri

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) BAHÇECİLİK EKİM DİKİM FAALİYETLERİ

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) BAHÇECİLİK EKİM DİKİM FAALİYETLERİ T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) BAHÇECİLİK EKİM DİKİM FAALİYETLERİ ANKARA 2008 Milli Eğitim Bakanlığı tarafından geliştirilen modüller;

Detaylı

Odunsu (Sert) Çeliklerle üretme

Odunsu (Sert) Çeliklerle üretme Odunsu (Sert) Çeliklerle üretme Bir yaşında tamamen olgunlaşmış ve odunlaşmış bir başka ifadeyle durgunluk döneminde bulunan sürgünlerden elde edilen gövde çeliklerine sert veya odun çelik denir. Sert

Detaylı

Ferragnes Badem Çeşidi ve Özellikleri. Badem Yetişriciliği İklim ve Toprak Özellikleri

Ferragnes Badem Çeşidi ve Özellikleri. Badem Yetişriciliği İklim ve Toprak Özellikleri Ferragnes Badem Çeşidi ve Özellikleri Fransız orijinlidir. Bir Cristomorto X Ai melezlemesinden elde edilmiştir ve atalarının en olumlu özelliklerini almıştır: Ağaçlar çabuk meyveye yatar,hastalıklara

Detaylı

Şaşırtılmamış fidanlar, genellikle zengin yan ve saçak köklü ve iyi gelişmiş bir gövdeye sahip olmaz. Dolayısıyla böyle fidanların kullanımı ve

Şaşırtılmamış fidanlar, genellikle zengin yan ve saçak köklü ve iyi gelişmiş bir gövdeye sahip olmaz. Dolayısıyla böyle fidanların kullanımı ve Fidanlıkta Repikaj Bulundukları yerde (ekim yastıkları veya diğer) sık olan ya da sıkışık hale gelen fidanların daha iyi bir kök gelişmesi yapması ve gelişmiş gövdelere sahip olması için, bulundukları

Detaylı

Bahçıvanlık kursu 2015

Bahçıvanlık kursu 2015 Bahçıvanlık kursu 2015 FİDAN ÜRETİM TEKNİKLERİ ÜRETİM ÜRETİM EŞEYLİ ÜRETİM EŞEYSİZ ÜRETİM TOHUMLA ÜRETİM ÇELİKLE ÜRETİM AŞI İLE ÜRETİM DALDIRMA İLE ÜRETİM ÇELİKTEN ÜRETİM ÇELİKTEN ÜRETİM GÖVDE ÇELİKLERİ

Detaylı

Çelikle Çay Üretimi. Ayhan Haznedar -Ziraat Mühendisi

Çelikle Çay Üretimi. Ayhan Haznedar -Ziraat Mühendisi Çelikle Çay Üretimi Ayhan Haznedar -Ziraat Mühendisi Nitelikleri, kalitesi ve diğer özellikleri belirlenen çay klonlarının hızlı, yoğun ve ucuz bir şekilde üretilmesi için en uygun yöntemdir. Çelik alınacak

Detaylı

FİDANCILIK TEKNİĞİ DERS 2: FİDANLIK İŞLETMELERİ İÇİN YER SEÇİMİ

FİDANCILIK TEKNİĞİ DERS 2: FİDANLIK İŞLETMELERİ İÇİN YER SEÇİMİ FİDANCILIK TEKNİĞİ DERS 2: FİDANLIK İŞLETMELERİ İÇİN YER SEÇİMİ 2. AÇIK ALAN FİDANLIK İŞLETMELERİ İÇİN YER SEÇİMİ FİDANLIK İŞLETMELERİ İÇİN YER SEÇİMİ Genel ve özel mevki özellikleri İklim özellikleri

Detaylı

S.Ü. YAPI İŞLERİ VE TEKNİK DAİRE BAŞKANLIĞI (AĞAÇLANDIRMA VE PEYZAJ HİZMETLERİ) 1- ÇALI VE YERÖRTÜCÜ ÜRETİM İŞİ SÜRECİ AKIŞ ŞEMASI.

S.Ü. YAPI İŞLERİ VE TEKNİK DAİRE BAŞKANLIĞI (AĞAÇLANDIRMA VE PEYZAJ HİZMETLERİ) 1- ÇALI VE YERÖRTÜCÜ ÜRETİM İŞİ SÜRECİ AKIŞ ŞEMASI. 1- ÇALI VE YERÖRTÜCÜ ÜRETİM İŞİ SÜRECİ AKIŞ ŞEMASI Üretilecek türlerin tespiti. Anaç türlerden üretim kalemlerinin kesilmesi. Uygun boyutta dalların kesilerek hazırlanması. Seraya nakledilmesi. Köklendirme

Detaylı

ZBB306 KODLU SÜS BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI. Doç.Dr. Soner KAZAZ

ZBB306 KODLU SÜS BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI. Doç.Dr. Soner KAZAZ ZBB306 KODLU SÜS BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI Doç.Dr. Soner KAZAZ Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü 06110-Ankara skazaz@ankara.edu.tr GERBERA YETİŞTİRİCİLİĞİ-1 Anavatanı

Detaylı

KENT ORMANCILIĞI KENT ORMANLARINDA BAKIM KTÜ ORMAN FAKÜLTESİ 2017 TRABZON PROF. DR. İBRAHİM TURNA

KENT ORMANCILIĞI KENT ORMANLARINDA BAKIM KTÜ ORMAN FAKÜLTESİ 2017 TRABZON PROF. DR. İBRAHİM TURNA KENT ORMANCILIĞI KENT ORMANLARINDA BAKIM PROF. DR. İBRAHİM TURNA KTÜ ORMAN FAKÜLTESİ 2017 TRABZON KENT ORMANLARININ BAKIMI Yeşil alanların tesis edilmelerinden sonra beklenen gelişmelerini yapabilmeleri

Detaylı

KAVAK VE HIZLI GELİŞEN TÜRLER

KAVAK VE HIZLI GELİŞEN TÜRLER KAVAK VE HIZLI GELİŞEN TÜRLER Populus nigra Dr. Süleyman GÜLCÜ - 2008 1 KAVAK FİDANI ÜRETİMİ VE FİDANLIK TEKNİĞİ Kavak fidanı yetiştirilmesinde en önemli konuların başında, kaliteli kavak fidanı yetiştirilmesine

Detaylı

AĞAÇLANDIRMA - DİKİM TEKNİĞİ

AĞAÇLANDIRMA - DİKİM TEKNİĞİ AĞAÇLANDIRMA - DİKİM TEKNİĞİ HAZIRLAYAN Nihat ŞİMŞEK Orman Endüstri Mühendisi AĞAÇLANDIRMA - DİKİM TEKNİĞİ 1. FIDANLARIN DIKIM ÖNCESI TABII OLACAĞI İŞLEMLER Fidanların söküm, depolama ve nakillerinde

Detaylı

AĞAÇ TRANSPLANTASYONU

AĞAÇ TRANSPLANTASYONU AĞAÇ TRANSPLANTASYONU Transplantasyon; bitkilerin küçük yaşta ve/veya boyda iken nakli değil, olgun yaşlarında kazanmış oldukları ölçü ve biçimleri ile mekan oluşturmada kullanılmak üzere yeni yerlerine

Detaylı

Sulama Ot Mücadelesi ve Çapalama Gübreleme ve Toprak Islahı Seyreltme Gölgeleme veya Siperleme Budama Yerinde Kök Kesimi

Sulama Ot Mücadelesi ve Çapalama Gübreleme ve Toprak Islahı Seyreltme Gölgeleme veya Siperleme Budama Yerinde Kök Kesimi FİDAN ÜRETİMİNDE BAKIM ÇALIŞMALARI Sulama Ot Mücadelesi ve Çapalama Gübreleme ve Toprak Islahı Seyreltme Gölgeleme veya Siperleme Budama Yerinde Kök Kesimi SULAMA Sulamada kullanılan suyun miktarı; toprağın

Detaylı

AĞAÇLANDIRMA. Yrd. Doç. Dr. Süleyman Gülcü

AĞAÇLANDIRMA. Yrd. Doç. Dr. Süleyman Gülcü AĞAÇLANDIRMA Yrd. Doç. Dr. Süleyman Gülcü İşçi ile Diri Örtü Temizliği Sahanın erozyon durumu ve Çalışmanın ekonomisi göz önüne alınarak ŞERİTLER halinde yapılır İşçi İle Diri Örtü Temizliği Diri örtü

Detaylı

BİTKİ TANIMA VE DEĞERLENDİRME IV DERSİ ÇİM ALANLARDA BAKIM İŞLEMLERİ

BİTKİ TANIMA VE DEĞERLENDİRME IV DERSİ ÇİM ALANLARDA BAKIM İŞLEMLERİ BİTKİ TANIMA VE DEĞERLENDİRME IV DERSİ ÇİM ALANLARDA BAKIM İŞLEMLERİ Çim alanlar tesisi güç ve masraflı olduğundan tür seçiminden uygulanmasına kadar son derece titiz davranılmalıdır. Bu alanların sürekliliğinin

Detaylı

Tohum ve Fidanlık Tekniği

Tohum ve Fidanlık Tekniği Tohum ve Fidanlık Tekniği Prof. Dr. İbrahim TURNA (2017-2018 GÜZ DÖNEMİ) Fidanlıkta Repikaj *Bulundukları yerde (ekim yastıkları veya diğer) sık olan ya da sıkışık hale gelen fidanların daha iyi bir kök

Detaylı

ADIM ADIM LEUCANTHEMUM GRAND(MARGARİT)YETİŞTİRİCİLİĞİ

ADIM ADIM LEUCANTHEMUM GRAND(MARGARİT)YETİŞTİRİCİLİĞİ ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ÇEVRE KORUMA VE KONTROL DAİRESİ BAŞKANLIĞI BİTKİSEL ÜRETİM VE UYGULAMA ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ AKADEMİ MERKEZİ FALİYETLERİ ADIM ADIM LEUCANTHEMUM GRAND(MARGARİT)YETİŞTİRİCİLİĞİ Hazırlayan:Ramazan

Detaylı

Taban suyunun yüksek olduğu yerlerde, su tutan ağır (killi) topraklarda dikimden evvel drenaj problemi halledilmelidir.

Taban suyunun yüksek olduğu yerlerde, su tutan ağır (killi) topraklarda dikimden evvel drenaj problemi halledilmelidir. ELMA BAHÇESİ TESİSİ 1. Dikim Zamanı Elma fidanları kışın ılık geçen ve yağışlı olmayan bölgelerde sonbahardan (yaprak dökümünü müteakip) itibaren ağaçlarda fizyolojik faaliyet başlayana (ilkbahar) kadar

Detaylı

Ekim Yöntemleri. Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 1

Ekim Yöntemleri. Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 1 Ekim Yöntemleri Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 1 Açık alanda ekimin yapıldığı yere, yani tohumun toprakta dağılış şekline göre iki yöntem söz konusudur. Bunlar; Tam alan ekim yöntemi, Kısmi ekim yöntemi dir.

Detaylı

T.C. BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ EDREMİT MESLEK YÜKSEKOKULU. Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi Programı

T.C. BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ EDREMİT MESLEK YÜKSEKOKULU. Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi Programı T.C. BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ EDREMİT MESLEK YÜKSEKOKULU Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi Programı Öğr. Gör. Mücahit KIVRAK 0 505 772 44 46 kivrak@gmail.com www.mucahitkivrak.com.tr 1 2 ZEYTİN BAHÇELERİNDE

Detaylı

GAP Bölgesinde Yetiştirilen Bitkilerin Sulama Proğramları

GAP Bölgesinde Yetiştirilen Bitkilerin Sulama Proğramları GAP Bölgesinde Yetiştirilen Bitkilerin Sulama Proğramları GİRİŞ Sulamanın amacı kültür bitkilerinin ihtiyacı olan suyun, normal yağışlarla karşılanmadığı hallerde insan eliyle toprağa verilmesidir. Tarımsal

Detaylı

BAHÇE BİTKİLERİNDE BUDAMA TEKNİKLERİ

BAHÇE BİTKİLERİNDE BUDAMA TEKNİKLERİ BAHÇE BİTKİLERİNDE BUDAMA TEKNİKLERİ MEYVE AĞAÇLARINDA TERBİYE SİSTEMİ VE BUDAMA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ BAHÇIVANLIK EĞİTİMİ KURSU Ankara MEYVE AĞACININ KISIMLARI 1- KÖK Toprak altı organıdır Meyve ağacının

Detaylı

Modern (Bodur) ve Geleneksel Meyve Yetiştiriciliği. 04 Şubat 2014 İzmir

Modern (Bodur) ve Geleneksel Meyve Yetiştiriciliği. 04 Şubat 2014 İzmir Modern (Bodur) ve Geleneksel Meyve Yetiştiriciliği 04 Şubat 2014 İzmir Ajanda Geleneksel Meyve Yetiştiriciliği (GMY) Modern Meyve Yetiştiriciliği (MMY) GMY ve MMY Farkları GMY Nasıl MMY Çevrilir 2 Geleneksel

Detaylı

son hacim 20 30 litre olacak şekilde sulandırılarak toprak yüzeyine püskürtülüp, 10 15 cm toprak derinliğine karıştırarak uygulanabilir.

son hacim 20 30 litre olacak şekilde sulandırılarak toprak yüzeyine püskürtülüp, 10 15 cm toprak derinliğine karıştırarak uygulanabilir. TKİ HÜMAS ın Kullanım Zamanı, Şekli ve Miktarı Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) HÜMAS; tarla bitkileri, sebzeler, sera bitkileri, süs bitkileri, çim, fide, bağ ve meyve ağaçları olmak üzere bu kılavuzda

Detaylı

Şeker Kamışı Sugarcane (Saccharum officinarum L.)

Şeker Kamışı Sugarcane (Saccharum officinarum L.) Şeker Kamışı Sugarcane (Saccharum officinarum L.) 1 Önemi, Kökeni ve Tarihçesi 1850 li yılara kadar dünya şeker üretiminin tamamı şeker kamışından elde edilmekteydi. Günümüzde ise (2010 yılı istatistiklerine

Detaylı

TOPRAK İŞLERİ- 2A 1.KAZI YÖNTEMLERİ 2.DOLGULARIN OLUŞTURULMASI

TOPRAK İŞLERİ- 2A 1.KAZI YÖNTEMLERİ 2.DOLGULARIN OLUŞTURULMASI TOPRAK İŞLERİ- 2A 1.KAZI YÖNTEMLERİ 2.DOLGULARIN OLUŞTURULMASI KAZI YÖNTEMLERİ Yarma kazıları, doğal zemin üzerindeki bitkiler, ağaç kökleri, tüm organik maddelerle, bitkisel zemin kısmının kaldırılmasıyla

Detaylı

DİKİM ÖNCESİ ÇIPLAK KÖKLÜ DİKİMDE DİKKAT EDİLECEKLER

DİKİM ÖNCESİ ÇIPLAK KÖKLÜ DİKİMDE DİKKAT EDİLECEKLER DİKİM BROŞÜRÜ DİKİM ÖNCESİ Dikimden önce göz önünde bulundurulması gereken uygulamalar vardır. Öncelikle dikim yapacak olduğumuz parseller tüm yabancı otlardan ve bunların köklerinden temizlenmelidir.

Detaylı

8ÇEVRE TANZİMİ ve AĞAÇLANDIRMA ÇALIŞMALARI

8ÇEVRE TANZİMİ ve AĞAÇLANDIRMA ÇALIŞMALARI 8ÇEVRE TANZİMİ ve AĞAÇLANDIRMA ÇALIŞMALARI 8.1. Ağaçlandırma: Bölgemiz imar planı içerisinde yeşil alan olarak ayrılan yerlerin çevre tanzimi ve ağaçlandırma çalışmaları kapsamında; 2009 yılı içerisinde

Detaylı

Ceviz Yetiştiriciliği

Ceviz Yetiştiriciliği Yayın No: 61 Yayın Tarihi: 15.10.2014 Ceviz Yetiştiriciliği Yılmaz SESLİ Lütfen Dikkat!... Ülkemiz ceviz üretiminde dünyada söz sahibi ülkelerdendir. Ancak sürdürülebilir bir üretim için kapama ceviz bahçelerinin

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. DENİZ GÜNEY (2014-2015 GÜZ DÖNEMİ)

Yrd. Doç. Dr. DENİZ GÜNEY (2014-2015 GÜZ DÖNEMİ) Tohum ve Fidanlık Tekniği Yrd. Doç. Dr. DENİZ GÜNEY (2014-2015 GÜZ DÖNEMİ) Diğer Autovejetatif Üretme Yöntemleri Stolonlarla Üretme : Tepe tomurcuğundan oluşan ince hava sürgünleri stolon olarak isimlendirilir.

Detaylı

TARIMSAL ORMANCILIK (AGROFORESTRY) Prof. Dr. İbrahim TURNA

TARIMSAL ORMANCILIK (AGROFORESTRY) Prof. Dr. İbrahim TURNA TARIMSAL ORMANCILIK (AGROFORESTRY) Prof. Dr. İbrahim TURNA Tarım Agro silvikültürel Agro silvipastoral Ormancılık Agropastoral Silvipastoral Hayvancılık Agroforestry de ağaçların çok tabakalı kuruluşu

Detaylı

Gemlik Zeytini. Gemlik

Gemlik Zeytini. Gemlik Gemlik Meyve ve çekirdekleri orta irilikte olup % 29.9 oranında yağ içerir. Siyah sofralık olarak değerlendirilir. Meyveleri yağ bakımından zengin olduğundan sofralık kalite dışındaki taneler yağlık kolarak

Detaylı

AĞAÇLANDIRMA TEKNİĞİ (Orman Kurma ve Ağaçlandırma Yöntemleri) (DOSYA 3)

AĞAÇLANDIRMA TEKNİĞİ (Orman Kurma ve Ağaçlandırma Yöntemleri) (DOSYA 3) AĞAÇLANDIRMA TEKNİĞİ (Orman Kurma ve Ağaçlandırma Yöntemleri) (DOSYA 3) Prof. Dr. Musa GENÇ Arş. Gör. Esra BAYAR SDÜ ORMAN FAKÜLTESİ ORMAN MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ SİLVİKÜLTÜR AD 2013 Kaynak gösterilmeden verilen

Detaylı

ENDÜSTRİYEL AĞAÇLANDIRMALARDA FİDAN ÜRETİM VE DİKİM ÇALIŞMALARI. Prof.Dr. Ali Ömer Üçler 1

ENDÜSTRİYEL AĞAÇLANDIRMALARDA FİDAN ÜRETİM VE DİKİM ÇALIŞMALARI. Prof.Dr. Ali Ömer Üçler 1 ENDÜSTRİYEL AĞAÇLANDIRMALARDA FİDAN ÜRETİM VE DİKİM ÇALIŞMALARI Prof.Dr. Ali Ömer Üçler 1 Temel Kabuller Endüstriyel ağaçlandırmalarda genellikle topraksız (çıplak köklü) fidanlar dikilmektedir (türe göre

Detaylı

ADIM ADIM ANTHIRHINUM(ASLANAĞZI ) YETİŞTİRİCİLİĞİ

ADIM ADIM ANTHIRHINUM(ASLANAĞZI ) YETİŞTİRİCİLİĞİ ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ÇEVRE KORUMA VE KONTROL DAİRESİ BAŞKANLIĞI BİTKİSEL ÜRETİM VE UYGULAMA ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ AKADEMİ MERKEZİ FALİYETLERİ ADIM ADIM ANTHIRHINUM(ASLANAĞZI ) YETİŞTİRİCİLİĞİ Hazırlayan:Ramazan

Detaylı

8Çevre Tanzimi ve Ağaçlandırma Çalışmaları

8Çevre Tanzimi ve Ağaçlandırma Çalışmaları 8Çevre Tanzimi ve Ağaçlandırma Çalışmaları Bölgemiz çevre tanzimi ve ağaçlandırma çalışmaları kapsamında 2008 yılı içerisinde toplam 7.500 ağaç, 50.000 adet çalı grubu bitki dikilmiştir. 8.1. Bitkisel

Detaylı

kalkerli-kumlu, besin maddelerince zengin, PH sı 6-8

kalkerli-kumlu, besin maddelerince zengin, PH sı 6-8 Ayvalık(Edremit Zeytini) Yağı altın sarısı renginde, meyve kokusu içeren, aromatik, kimyasal ve duyusal özellikleri bakımından birinci sırada yer alır. Son yıllarda meyve eti renginin pembeye döndüğü dönemde

Detaylı

KENT ORMANCILIĞI KENT ORMANLARINDA KORUMA KTÜ ORMAN FAKÜLTESİ 2017 TRABZON PROF. DR. İBRAHİM TURNA

KENT ORMANCILIĞI KENT ORMANLARINDA KORUMA KTÜ ORMAN FAKÜLTESİ 2017 TRABZON PROF. DR. İBRAHİM TURNA KENT ORMANCILIĞI KENT ORMANLARINDA KORUMA PROF. DR. İBRAHİM TURNA KTÜ ORMAN FAKÜLTESİ 2017 TRABZON KENT ORMANLARININ KORUNMASI Kentsel yeşil alanların korunması için bu alanlara zarar veren etmenlerin

Detaylı

KAPLAN86 CEVİZİ. Kaplan 86 Cevizi

KAPLAN86 CEVİZİ. Kaplan 86 Cevizi Kaplan 86 Cevizi Dik, yayvan bir taç gelişmesi gösterir. 5 yaşındaki bir ağacın ortalama verimi 4-5 kg'dır. Meyve salkımı 2-3'lü olur. Meyveler elips şeklinde olup, kabuktan kolay ayrılır. Taze ceviz olarak

Detaylı

FİDAN YETİŞTİRME. kolay temin edilebilmelidir.

FİDAN YETİŞTİRME. kolay temin edilebilmelidir. FİDAN YETİŞTİRME Ġyi bir meyve bahçesi tesis etmek istiyorsak bahçemizi iyi, kaliteli fidanlarla kurmalıyız. Memleketimizde her yıl yaklaģık 10 Milyon civarında meyve fidanı üretilmektedir. Bunlardan 6.5

Detaylı

ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ

ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ÇEVRE KORUMA VE KONTROL DAİRESİ BAŞKANLIĞI BİTKİSEL ÜRETİM VE UYGULAMA ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ AKADEMİ MERKEZİ FALİYETLERİ ADIM ADIM DIANTUS CARYOPHYLLUS(KARANFİL) YETİŞTİRİCİLİĞİ Hazırlayan:Ramazan

Detaylı

Toprak İşleme. Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 1

Toprak İşleme. Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 1 Toprak İşleme Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 1 Finlandiya da şeritler halinde toprak işlemesi yapan ekipman Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 2 Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 3 Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 4 Şeritler halinde toprak

Detaylı

3. Konu. Şevlerin Korunması ve Duraylamasında Teknobiyolojik Uygulamalar. Madencilikte Çevre Yönetimi Semineri Afyonkarahisar 12-13 Ocak 2012

3. Konu. Şevlerin Korunması ve Duraylamasında Teknobiyolojik Uygulamalar. Madencilikte Çevre Yönetimi Semineri Afyonkarahisar 12-13 Ocak 2012 3. Konu Şevlerin Korunması ve Duraylamasında Teknobiyolojik Uygulamalar Bu sunumun hazırlanmasında Prof. Dr. Florin Florineth in (University of Natural Resources and Applied Life Sciences, Vienna) 20.02.2008

Detaylı

Ekim, Bakım ve Gübreleme Makinaları Dersi

Ekim, Bakım ve Gübreleme Makinaları Dersi Ekim, Bakım ve Gübreleme Makinaları Dersi Dikim Makinaları 2 e-mail: dursun@agri.ankara.edu.tr Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Makinaları ve Teknolojileri Mühendisliği Bölümü 2017 nde Yararlanılan

Detaylı

ENDÜSTRİYEL AĞAÇLANDIRMALARDA BAKIM. Prof.Dr. Ali Ömer Üçler 1

ENDÜSTRİYEL AĞAÇLANDIRMALARDA BAKIM. Prof.Dr. Ali Ömer Üçler 1 ENDÜSTRİYEL AĞAÇLANDIRMALARDA BAKIM Prof.Dr. Ali Ömer Üçler 1 Endüstriyel ağaçlandırmalarda bakım işlemleri, ilk üç yıl bakımları ile Aralama ve Budama İşlemleri olarak isimlendirilmekte ve ayrı dönemlerde

Detaylı

Ceviz Fidanı-Ağacı İklim ve Toprak İstekleri

Ceviz Fidanı-Ağacı İklim ve Toprak İstekleri Yavuz-1 CEVİZ (KR-2) Ceviz yetişen tüm bölgelerde yetişir. Özellikle geç donların görüldüğü yerlerde yetiştirilmesi tavsiye edilir. Verimsiz bir çeşittir. Nisbi Periyodisite görülür. Meyvesi oval şekilli

Detaylı

ANTHIRHINUM(ASLANAĞZI) YETİŞTİRİCİLİĞİ

ANTHIRHINUM(ASLANAĞZI) YETİŞTİRİCİLİĞİ ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ÇEVRE KORUMA VE KONTROL DAİRESİ BAŞKANLIĞI BİTKİSEL ÜRETİM VE UYGULAMA ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ AKADEMİ MERKEZİ FALİYETLERİ ANTHIRHINUM(ASLANAĞZI) YETİŞTİRİCİLİĞİ Hazırlayan:Ramazan

Detaylı

ANTEPFISTIĞI YETİŞTİRİCİLİĞİ. GAP TEYAP Kerem AKDOĞAN

ANTEPFISTIĞI YETİŞTİRİCİLİĞİ. GAP TEYAP Kerem AKDOĞAN ANTEPFISTIĞI YETİŞTİRİCİLİĞİ GAP TEYAP Kerem AKDOĞAN Toprak İsteği Derin Kumlu- tınlı Kısmen kireç içeren Süzek topraklar İdeal toprak Kuru koşullarda Tabanda su tutabilen killi topraklar daha verimli

Detaylı

APLİKASYON ve KAZI İŞLERİ

APLİKASYON ve KAZI İŞLERİ APLİKASYON ve KAZI İŞLERİ Zemin hakkında gerekli etütlerin yapılması ve bilgi edinilmesinden sonra yapının projesi hazırlanır. Hazırlanan projenin uygulanabilmesi inşaat sahasının kenarlarının arsa üzerinde

Detaylı

Doç Dr. Ufuk TÜRKER 1

Doç Dr. Ufuk TÜRKER 1 Doç Dr. Ufuk TÜRKER 1 Ana bitkiyi oluşturmak üzere fide, fidan ve çelik gibi vegetatif olarak çoğaltılan bitkilerin dikiminde kullanılan makinalardır. Sınıflandırma: Dikimim yaptığı vegetatif organa ve

Detaylı

KAVAK ÖKALİPTUS VE KIZILAĞAÇTA YETİŞME ORTAMI İSTEKLERİ. Prof.Dr. Ali Ömer Üçler 1

KAVAK ÖKALİPTUS VE KIZILAĞAÇTA YETİŞME ORTAMI İSTEKLERİ. Prof.Dr. Ali Ömer Üçler 1 KAVAK ÖKALİPTUS VE KIZILAĞAÇTA YETİŞME ORTAMI İSTEKLERİ Prof.Dr. Ali Ömer Üçler 1 Kavaklar Prof.Dr. Ali Ömer Üçler 2 İklim bakımından uzun vejetasyon mevsimine sahip, korumalı ve sıcak yerlerde daha iyi

Detaylı

ÜNİTE 4 DÜNYAMIZI SARAN ÖRTÜ TOPRAK

ÜNİTE 4 DÜNYAMIZI SARAN ÖRTÜ TOPRAK ÜNİTE 4 DÜNYAMIZI SARAN ÖRTÜ TOPRAK ÜNİTENİN KONULARI Toprağın Oluşumu Fiziksel Parçalanma Kimyasal Ayrışma Biyolojik Ayrışma Toprağın Doğal Yapısı Katı Kısım Sıvı Kısım ve Gaz Kısım Toprağın Katmanları

Detaylı

Teras aralıklarının belirlenmesi. Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 1

Teras aralıklarının belirlenmesi. Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 1 Teras aralıklarının belirlenmesi Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 1 Teraslar arasında verilmesi gerekli olan mesafe ile teras boyutları; günlük azami yağışı taşıyabilecek hacimde olmak üzere (yağış şiddeti), toprak

Detaylı

Meyve Bahçesi ve Bağ Tesisi

Meyve Bahçesi ve Bağ Tesisi BAĞ-BAHÇE TESİSİ Meyve Bahçesi ve Bağ Tesisi Yer Seçimi: a. Bir yörede sahip olduğumuz bir arazinin meyveciliğe, sebzeciliğe ve/veya bağcılığa uygun olup olmadığını, uygunsa ne tür bahçe bitkileri yetiştiriciliğine

Detaylı

AHUDUDUNUN TOPRAK İSTEKLERİ VE GÜBRELENMESİ

AHUDUDUNUN TOPRAK İSTEKLERİ VE GÜBRELENMESİ AHUDUDUNUN TOPRAK İSTEKLERİ VE GÜBRELENMESİ Yrd. Doç. Dr. Mehmet ZENGİN AHUDUDU Ahududu, üzümsü meyveler grubundandır. Ahududu, yurdumuzda son birkaç yıldır ticari amaçla yetiştirilmektedir. Taze tüketildikleri

Detaylı

BİTKİSEL ÜRETİM VE UYGULAMA ŞUBEMÜDÜRLÜĞÜ AKADEMİ MERKEZİ FALİYETLERİ Tacettin BORAN Ziraat Yük.Müh

BİTKİSEL ÜRETİM VE UYGULAMA ŞUBEMÜDÜRLÜĞÜ AKADEMİ MERKEZİ FALİYETLERİ Tacettin BORAN Ziraat Yük.Müh ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ÇEVRE KORUMA VE KONTROL DAİRESİ BAŞKANLIĞI BİTKİSEL ÜRETİM VE UYGULAMA ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ AKADEMİ MERKEZİ FAALİYETLERİ BİTKİSEL ÜRETİM VE UYGULAMA ŞUBEMÜDÜRLÜĞÜ AKADEMİ MERKEZİ

Detaylı

Antepfıstığında Gübreleme

Antepfıstığında Gübreleme Antepfıstığında Gübreleme Tam verime çok geç yatan (8-10 yıl) antepfıstığı uzun ömürlü bir meyve ağacıdır. Hiçbir meyve ağacının yetiştirilemediği kıraç, taşlık ve kayalık arazilerde bile yetişebilmektedir.

Detaylı

Aksi durumda yabacı bir bölgeden getirilen ırk/ırklar o yöreye uyum sağlamış yerel ırklarla polen alışverişine giriştiklerinde genetik tabanda

Aksi durumda yabacı bir bölgeden getirilen ırk/ırklar o yöreye uyum sağlamış yerel ırklarla polen alışverişine giriştiklerinde genetik tabanda Ağaçlandırma çalışmalarına temel oluşturacak tohum sağlanmasını emniyetli hale getirebilmek için yerel ırklardan elde edilen tohum kullanılması doğru bir yaklaşımdır. Aynı türde de olsa orijin denemeleri

Detaylı

GİRESUN BELEDİYESİ PARK VE BAHÇELER MÜDÜRLÜĞÜ 2012 YILI PERFORMANS RAPORU. STRATEJİK AMAÇ/ 10-Yeşil Alanlar ve Fiziksel Aktivite

GİRESUN BELEDİYESİ PARK VE BAHÇELER MÜDÜRLÜĞÜ 2012 YILI PERFORMANS RAPORU. STRATEJİK AMAÇ/ 10-Yeşil Alanlar ve Fiziksel Aktivite GİRESUN BELEDİYESİ PARK VE BAHÇELER MÜDÜRLÜĞÜ 212 YILI PERFORMANS RAPORU STRATEJİK AMAÇ/ 1-Yeşil Alanlar ve Fiziksel Aktivite GÖREV, YETKİ VE SORUMLULUKLARI PARK VE BAHÇELER MÜDÜRLÜĞÜ Park ve Yeşil alanlarda;

Detaylı

ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜ ANKARA 2015 PROJE APLİKASYONU

ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜ ANKARA 2015 PROJE APLİKASYONU ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜ ANKARA 2015 PROJE APLİKASYONU Doç. Dr. Aydın ÖZDEMİR Araş. Gör. Pelin ŞAHİN KÖRMEÇLİ 1 PROJE APLİKASYONU NEDİR? Yapılan imar planlarını, yapı

Detaylı

IĞDIR ARALIK RÜZGÂR EROZYONU ÖNLEME PROJESİ İZLEME RAPORU

IĞDIR ARALIK RÜZGÂR EROZYONU ÖNLEME PROJESİ İZLEME RAPORU Rapor No. :1 Tarihi: 04/12/2012 IĞDIR ARALIK RÜZGÂR EROZYONU ÖNLEME PROJESİ İZLEME RAPORU Projenin Adı: Iğdır Aralık Rüzgâr Erozyonu Önleme Projesi Proje Alanının Genel Özellikleri: Iğdır İli Aralık İlçesinde

Detaylı

KONUT ALANLARıNDA BIORETENTION / RESIDENTIAL BIORETENTION IMPERVIOUS SURFACES / GEÇİRİMSİZ YÜZEYLER

KONUT ALANLARıNDA BIORETENTION / RESIDENTIAL BIORETENTION IMPERVIOUS SURFACES / GEÇİRİMSİZ YÜZEYLER KONUT ALANLARıNDA BIORETENTION / RESIDENTIAL BIORETENTION IMPERVIOUS SURFACES / GEÇİRİMSİZ YÜZEYLER BETON / CONCRETE KALDIRIM / PAVEMENT ÇATILAR / ROOFTOPS ARTAN YÜZEY AKIŞLARI / INCREASED RUNOFF SIZMANIN

Detaylı

ORMAN AĞACI ISLAHI. Yrd. Doç. Dr. DENİZ GÜNEY (2015-2016 GÜZ DÖNEMİ)

ORMAN AĞACI ISLAHI. Yrd. Doç. Dr. DENİZ GÜNEY (2015-2016 GÜZ DÖNEMİ) ORMAN AĞACI ISLAHI Yrd. Doç. Dr. DENİZ GÜNEY (2015-2016 GÜZ DÖNEMİ) HETEROVEGETATİF (=AŞI İLE) ÜRETME Aşı ile üretme tekniği, üretilmesi istenilen bitkinin bir parçasını, kökünden faydalanmak istenilen

Detaylı

Bağ Tesisinde Dikkat Edilmesi Gereken Ekolojik Faktörler

Bağ Tesisinde Dikkat Edilmesi Gereken Ekolojik Faktörler Bağ Tesisinde Dikkat Edilmesi Gereken Ekolojik Faktörler Turcan TEKER Ziraat Yüksek Mühendisi Yetiştirme Tekniği Bölüm Başkanlığı 06.04.2017 Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü MANİSA Amacımız? Bağ

Detaylı

DSİ 2015 YILI BİRİM FİYAT CETVELİ

DSİ 2015 YILI BİRİM FİYAT CETVELİ T.C ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI DEVLET SU İŞLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İşletme ve Bakım Dairesi Başkanlığı DSİ 2015 YILI BİRİM FİYAT CETVELİ - AĞAÇLANDIRMA - PARK VE FİDANLIK İŞLERİ - YABANCI OT SAVAŞIMI VE

Detaylı

1.2.3- İl Kuruluşuna Göre Yeri...: 1.2.3.1- İli...: 1.2.3.2- İlçesi...: 1.2.3.3- Beldesi...: 1.2.3.4- Köyü/Mahallesi...: 1.2.3.5- Özel Mevkii...

1.2.3- İl Kuruluşuna Göre Yeri...: 1.2.3.1- İli...: 1.2.3.2- İlçesi...: 1.2.3.3- Beldesi...: 1.2.3.4- Köyü/Mahallesi...: 1.2.3.5- Özel Mevkii... EK NO: 21 ÖZEL ORMAN FİDANLIĞI PROJESİ DİSPOZİSYONU 1- FİDANLIĞIN GENEL TANIMI 1.1.1- Adı Soyadı : 1.1.2- Adresi : 1.1.3- Proje Numarası : 1.2- Kuruluş Yeri...: 1.2.1- Coğrafi Yer 1.2.1.1-1/25000 ölçekli

Detaylı

Bitkilerle Alan Oluşturma -1

Bitkilerle Alan Oluşturma -1 Bitkilerle Alan Oluşturma -1 Peyzaj Mekanlarının 3 Temel Elemanı Yüzey Zemin Düzlemi: Mekanın tabanını oluşturur. Mekanın diğer elemanları bu tabanın üzerinde yer alır.örneğin üstünde hiçbir bitki veya

Detaylı

ADIM ADIM BELLİS(ÇAYIR GÜZELİ) YETİŞTİRİCİLİĞİ

ADIM ADIM BELLİS(ÇAYIR GÜZELİ) YETİŞTİRİCİLİĞİ ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ÇEVRE KORUMA VE KONTROL DAİRESİ BAŞKANLIĞI BİTKİSEL ÜRETİM VE UYGULAMA ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ AKADEMİ MERKEZİ FALİYETLERİ ADIM ADIM BELLİS(ÇAYIR GÜZELİ) YETİŞTİRİCİLİĞİ Hazırlayan:Ramazan

Detaylı

METEOROLOJİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ARAŞTIRMA DAİRESİ BAŞKANLIĞI

METEOROLOJİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ARAŞTIRMA DAİRESİ BAŞKANLIĞI METEOROLOJI METEOROLOJİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ARAŞTIRMA DAİRESİ BAŞKANLIĞI Sayı : 130 Aralık 2016 Aylık Bülten www.mgm.gov.tr METEOROLOJİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ARAŞTIRMA DAİRESİ BAŞKANLIĞI Sayı : 130 Aralık 2016 YAĞIŞ

Detaylı

Budama, seyreltme, gübreleme gibi bahçe işleri daha kolay ve ekonomik olarak yapılabilir.

Budama, seyreltme, gübreleme gibi bahçe işleri daha kolay ve ekonomik olarak yapılabilir. Son yıllarda ekonomik şartlar ve Pazar isteklerinin değişmesi nedeniyle modern meyveciliğin yapılması gerekmektedir. Bu ise anacak bodur elma bahçesi tesisi veya yarı bodur elma bahçesi tesisi ile olmaktadır.modern

Detaylı

ORMAN YANGIN DAVRANIŞINA GİRİŞ

ORMAN YANGIN DAVRANIŞINA GİRİŞ Orman Koruma Dersi ORMAN YANGIN DAVRANIŞINA GİRİŞ Prof. Dr. Ertuğrul BİLGİLİ Ekim 2014 1.2. Orman Yangını Tanımı Orman yangını, çevresi açık olması nedeniyle serbest yayılma eğiliminde olan ve ormandaki

Detaylı

Fide dikim makinaları Prof.Dr.Rasim OKURSOY 1

Fide dikim makinaları Prof.Dr.Rasim OKURSOY 1 18.10.2012 Prof.Dr.Rasim OKURSOY 1 Dikim Domates gibi bazı bitkiler tohumları çimlendirildikten sonra fide şekline getirilir ve fide olarak tarlaya dikilirler. Fidelerin tarlaya dikilmesinde kullanılan

Detaylı

Tohum Bahçeleri. Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER

Tohum Bahçeleri. Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER Tohum Bahçeleri Tohum bahçeleri irsel (genetik) bakımdan daha yüksek nitelikli tohum elde etmek üzere, bir anlamda damızlık olarak seçilen üstün ağaçlardan alınan aşı kalemleriyle aşılanan fidanlardan

Detaylı

SABANCI ÜNİVERSİTESİ PEYZAJ PROJESİ

SABANCI ÜNİVERSİTESİ PEYZAJ PROJESİ SABANCI ÜNİVERSİTESİ PEYZAJ PROJESİ İçindekiler I. GİRİŞ II. III. ÜNİVERSİTE PLANI KAMPÜS İNŞAATI ÖNCESİ ve SONRASI ARAZİ GÖRÜNTÜLERİ; DÜNDEN BUGÜNE a. Ana kapı çevresi b. Ana Binalar c. Lojmanlar d. Yurtlar

Detaylı

Kullandığımız çim tohumu karışımlarında yer alan türler ve özellikleri:

Kullandığımız çim tohumu karışımlarında yer alan türler ve özellikleri: Kullandığımız çim tohumu karışımlarında yer alan türler ve özellikleri: Karışımlarda kullandığımız türlerin karakteristik özellikleri ve avantajları kısaca burada açıklanmıştır. Karışımlarımız Genel olarak:

Detaylı

Duvarlar ve Duvar Malzemeleri

Duvarlar ve Duvar Malzemeleri Duvarlar ve Duvar Malzemeleri Duvarlar ve Duvar Malzemeler Taş, tuğla, briket vb. gibi malzemelerle değişik şekillerde, taşıyıcı veya bölme amaçlı olarak düşey şekilde örülen elemanlara duvar denir. Duvarlar

Detaylı

MUTFAKLARDA ENERJİ VERİMLİLİĞİ. İbrahim KOLANCI Enerji Yöneticisi

MUTFAKLARDA ENERJİ VERİMLİLİĞİ. İbrahim KOLANCI Enerji Yöneticisi BİNALARDA ELEKTRİK TÜKETİMİ 35 30 25 20 15 10 5 0 YÜZDE % STANDBY KURUTUCULAR ISITICILAR TELEVİZYON AYDINLATMA BULAŞIK MAKİNASI ÇAMAŞIR MAKİNASI KLİMA BUZDOLABI DİĞER Soğutucu ve Dondurucular Bir soğutucu

Detaylı

DENEYİN YAPILIŞI: 1. 15 cm lik küp kalıbın ölçüleri mm doğrulukta alınır. Etiket yazılarak içine konulur.

DENEYİN YAPILIŞI: 1. 15 cm lik küp kalıbın ölçüleri mm doğrulukta alınır. Etiket yazılarak içine konulur. NİĞDE ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ TAZE BETON DENEYLERİ DENEY ADI: TAZE BETON BİRİM HACİM AĞIRLIĞI DENEY STANDARDI: TS EN 12350-6, TS2941, ASTM C138 DENEYİN AMACI: Taze

Detaylı

PEYZAJ BAKIM FAALİYETİ

PEYZAJ BAKIM FAALİYETİ PEYZAJ BAKIM FAALİYETİ 1. SULAMA 1.1. Ağaç-çalılarda sulama Bitki gelişimi için, ağaç-çalılarda sulama işi yapılır. UYGULAMA YERİ: Ana bina, ek bina ve teraslarda yer alan, otomatik aulama sistemi ile

Detaylı

İNCİRİN TOPRAK İSTEKLERİ VE GÜBRELENMESİ. Yrd. Doç. Dr. Mehmet ZENGİN

İNCİRİN TOPRAK İSTEKLERİ VE GÜBRELENMESİ. Yrd. Doç. Dr. Mehmet ZENGİN İNCİRİN TOPRAK İSTEKLERİ VE GÜBRELENMESİ Yrd. Doç. Dr. Mehmet ZENGİN İncirin iklim İstekleri İncir bir yarı tropik iklim meyvesidir. Dünyanın ılıman iklime sahip bir çok yerinde yetişebilmektedir. İncir

Detaylı

MEYVE BAHÇESİ TESİSİ. A. Meyve bahçesi kurulacak yerin seçimi. B. Meyve çeşitlerinin biyolojik özellikleri. C. Ekonomik ve kültürel şartlar

MEYVE BAHÇESİ TESİSİ. A. Meyve bahçesi kurulacak yerin seçimi. B. Meyve çeşitlerinin biyolojik özellikleri. C. Ekonomik ve kültürel şartlar MEYVE BAHÇESİ TESİSİ Meyve ağaçları dikildikleri plantasyonlarda toprağı tür ve çeşit özelliklerine bağlı olarak çok uzun yıllar muhafaza ederler. Kurulurken yapılacak hatalar uzun yıllar sonra ortaya

Detaylı

BAĞ TESİSİ Prof. Dr. Gökhan SÖYLEMEZOĞLU Genel Bağcılık kitabı s:

BAĞ TESİSİ Prof. Dr. Gökhan SÖYLEMEZOĞLU Genel Bağcılık kitabı s: BAĞ TESİSİ Prof. Dr. Gökhan SÖYLEMEZOĞLU Genel Bağcılık kitabı s:107-125 Günümüzde modern yetiştirme tekniğine uygun bir bağ tesisi herşeyden önce iyi bir planlamayı gerektirmektedir. Tesis öncesi planlama

Detaylı

CEVİZ (JUGLANS) YETİŞTİRİCİLİĞİ

CEVİZ (JUGLANS) YETİŞTİRİCİLİĞİ CEVİZ (JUGLANS) YETİŞTİRİCİLİĞİ CEVİZ YETİŞTİRİCİLİĞİ Türkiye, köklü bir meyvecilik kültürüne sahip olup birçok meyve türünde olduğu gibi cevizin de yetiştirilebildiği uygun ekolojilere sahiptir. Ülkemiz

Detaylı

CEVİZ YETİŞTİRİCİLİĞİ

CEVİZ YETİŞTİRİCİLİĞİ CEVİZ YETİŞTİRİCİLİĞİ Bağ-bahçe ürünlerinin üretim, tüketim ve ticareti yönünden önemli ülkeler arasında yer alan Türkiye, köklü bir meyvecilik kültürüne sahip olup birçok meyve türünde olduğu gibi cevizin

Detaylı