Asist. Cem alettin ŞA H İN I) A R A ŞTIR M A A LA N IN IN Y ERİ VE YAPISAL Ö Z EL L İK L E R İ :

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Asist. Cem alettin ŞA H İN I) A R A ŞTIR M A A LA N IN IN Y ERİ VE YAPISAL Ö Z EL L İK L E R İ :"

Transkript

1 G Ö LD A Ğ I VE Y A K IN Ç EVRESİN İN JE O M O R FO LO JİSİ VE YER K AYM A LA R I Asist. Cem alettin ŞA H İN I) A R A ŞTIR M A A LA N IN IN Y ERİ VE YAPISAL Ö Z EL L İK L E R İ : Göldağı, Çankırı iline bağlı Şabanözü kasabasının 35 Km. kadar güneyinde bulunan ve en yüksek yeri 1290 m. olan orta yükseklikte bir dağdır. D oğusunda, kuzey-güney yönünde akan K ınık çayı, b a tısında ise yine genellikle kuzey-güney yönünde akan Şabanözü deresi bulunur. Bu dağın Şabanözü deresine bakan yam açları daha dik, ve burada nisbi yükselti 400 m., Kınık çayına bakan yam açları ise daha yatık, nisbi yükselti ise 500 m. dolaylarındadır. Yani bu dağın batıdoğu yönünde çizilecek profilinde belirgin bir asim etri göze çarpar. Dağı, güneyden Term e çayı sınırlam aktadır. Kuzeyde ise Bulgurcu köyü ile Dem irsahan mahallesi arasında çizilecek bir hat sınır olarak alınabilir. Dağın ve onun batı yam acında bulunan bir köyün adının Göldağı olması, bu dağda birçok küçük geçici heyelan göllerinin bulunuşundan olsa gerektir. Yapısal bakım dan araştırm a alanının en eski form asyonu M e zozoik yaşlı serpantinlerdir. Bölgenin kuzeydoğusunda bulunan serpantinler, Term e çayı tarafından yarıldıktan sonra K arahacı köyüne doğru bir kam a gibi uzanarak A lt pliosen çakılları altında kaybolur. Göldağınm ana kütlesini genellikle Tersier yaşlı andezit ve bazaltlar oluşturur. Bu dağın volkanik kütleleri, güneybatıda bulunan ve Çubuk ovası ile Term e çayı-şabanözü havzasını birbirinden ayıran K uyum cu volkanik eşiğinin devam ı olarak düşünülebilir. A ndezit ve bazaltların üstüne doğudaki Çankırı Neojen havzasından transgresif olarak sokulan A lt pliosen göl tabakaları ve bu gölün kıyısında oluşan kenar fasiesi gelm ektedir. Bu gölsel çökelleri, O.

2 122 C E M A L E T T İN ŞA H İN SÖLDAĞI VE YAKIM ÇEVRESİNİN JEOLOJİ HARİTASI o.erol'oan s a d e l e ş t İ r i l m İ ş t «.

3 G Ö LD A Ğ I V E Y A K IN Ç E V R E S İN İN JE O M O R F O L O JİS İ 123 EROL (1955 b) çakıllı seri ve m arnlı seri olmak üzere iki guruba ayırmıştır. Bunlardan altta olanı yani doğrudan volkanik serinin üstüne geleni çakılı seridir. Bu seri çakıl-kum-m il ve kilden oluşm aktadır. Göldağm ı kuzey, doğu ve güneyden çevreleyen bu seri, çap raz yapılı bir kenar fasiesidir. Yani Alt pliosen gölünün kıyısında b u lunan göl-akarsu fasiesidir. Çakıllı seri Göldağım n doğusunda bulunan ve Term e çayının büyük bir kolu olan Kınık çayına doğru inilirken daha üstte bulunan m arnlı serinin altına dalar ve çok yerde bu iki fasies arasında yanal bir geçiş vardır. Çakıllı seriye göre daha durgun gölsel ortam da oluşan bu üst seri O. Erol a göre (1955 b) Çankırı havzasından transgresif olarak sokulmuştur. Bu seriyi oluşturan m arn tabakaları genel olarak Göldağmdan, doğuda bulunan Kınık çayına doğru dalımlıdır. Bu durum un nedeni serinin oluşum undan sonra Göldağımn tektonik hareketlerle yükselmiş olmasıdır. Bu göl ve gölakarsu fasieslerinin yaşı, içlerinde bulunan karasal fosillere (Gazella gaudryi SCHLO SSER, H ipparion gracile, Gazella SP, Paleotragus SP, Ponsien planörbları vb.) dayanılarak O. ER O L, S. ER K, î. TEK - KAYA-Z. ATALAY- M. GÜRBÜZ-E. GÜNAY-M. ER M U M C U tarafından A lt pliosen olarak saptanm ıştır. Göldağı volkanik kütlesinin en yüksek yeri olan K ayağan tepede bir çakıl deposu görülm üştür. Alt pliosen kenar fasiesitıin çakıllarından farklı olan bu çakıllar Alt pliosen sonlarına (Pliosen ortalarına) ait olm alıdır. D aha aşağılarda, sekiler üstünde bulunan çakıllar Pleistosen ve vadi tabanlarındaki yeni alüvyonlar da Holosen yaşlıdır. II) JE O M O R F O L O JİK ANA B İR İM L E R VE O L U ŞU M U : 1- J e o m o r fo lo jik an a b ir im le r : a) Doruk düzü (orta pliosen? dolgu düzü): Bu yüzey Göldağı volkanik kütlesinin doruk kısımlarında Alt pliosen çakıllı seriden tam am en farklı özellik gösteren O rta pliosen (?) çakılları üstünde bulunur. Taşharm anı sırtı bunun en belirgin yeridir. Alt pliosen çakıllı seri si çapraz yapı gösteren çakıl-kummil ve kilden oluşmaktaydı. Buradaki dolgu ise çakıl ve kaba kum dan ibaret olup, çakıl taneleri çok daha iridir. Yuvarlak olan çakılların pek çoğu volkaniktir. Bunlar, kuzeydeki Köroğlu - Işık dağlarından

4 124 C E M A L E T T İN ŞA H İN taşınarak getirilmiş olmalıdır (Foto: 1). Bu dolgunun tabanında Göldağınıtı andezit ve bazaltları bulunur. O rta pliosen dolgu düzü, depolanm ış olan çakıların üstünde onlarla yaşıt olarak oluşm uştur. F O T O 1: Taşharm anı sırtı üstündeki dolgu düzünden bir görünüş. Yüzeyde iri volkanik çakıllar görülm ekdir. Göldağmdaki bu doruk düzü ile daha aşağılarda bulunan Üst pliosen aşınım yüzeyi dağın güneyinde birbirine basamaksız olarak kaynaşm aktadır. H albuki diğer yam açlarda bu iki yüzey arasında belirgin bir basam ak vardır. b) Platolar alanı: Göldağmdaki platolar m. lerde gelişmiş olan yüksek platolar ve m. lerde gelişmiş olan alçak platolar olmak üzere ikiye ayrılabilir: m. yüksek platolar yüzeyi (Üst pliosen?): Bu aşınım yüzeyi G öldağında O rta pliosen doruk düzünü çevreler biçim de b u lunur. Bu yüzeyin üstünde 1-2 m. kalınlakta kahverengi ve çakıllı bir toprak örtüsü vardır (Foto: 2). B uradaki çakılar d ah a yukarılardaki O rta pliosen yüzeyinin, üstünde gelişmiş olduğu ve çoğunluğu volkanik olan örtüden taşınmış çakıllardır. Bu yüzey güneye doğru 1100 m. lere kadar düzgün bir eğimle inmekte ve Villafrankien aşınım yüzeyine kaynaşm aktadır.

5 G Ö LD A G I V E Y A K IN Ç E V R E S İN İN JE O M O R F O L O JİS İ 125 F O T O 2: G ündoğm uş köyü KB sında 1150 m. yüksekliklerde Üst pliosen aşınım yüzeyi ve onun üstündeki çakıllı yüzey örtüsü. Ü st pliosen aşınım yüzeyi, daha sonraki tektonik hareketler ve bu hareketler sonucu güçlenen akarsularla parçalanm ıştır m. Alçak platolar yüzeyi (Villafrankien): Bu aşınım yüzeyi Göldağının doğu ve güney yam açlarında geniş alanlar kaplar. Üst pliosen aşınım yüzeyi ile bu yüzey arasında, güney yam açlar hariç, belirgin bir basam ak vardır. Bu aşınım basam ağı m. dolaylarında bir yükseltiye sahiptir. V illafrankien aşınım yüzeyinin karakteristik örtüsü kahverengi - kırmızımsı, ince çakıllı bir toprak örtüsüdür (Foto: 3). Tarım a elverişli olan bu toprağın üstünde tahıl tarım ı yapılm aktadır. Bu örtü içinde,- az da olsa, daha yükseklerden taşınarak buralara kadar gelmiş iri volkanik çakılar vardır. Bu yüzey, arazi çalışm alarında ve hava fotoğraflarında üstündeki koyu renkli toprak örtüsü ile kolayca tanınabilm ektedir. V illafrankien aşınım yüzeyi Göldağının çevresinde çok yerde Alt pliosen çakıllı-kumlu-killi serisi üsütünde gelişmiş durum dadır. Bu yum uşak dolgu üstünde gelişmiş bulunan yüzey, tektonik hareketler ve bu hareketler sonucu güçlenen akarsularla parçalanarak bugünkü görünüm ünü almıştır. V illafrankien aşınım yüzeyinden ortalam a 50 m. lik bir aşınım basamağı ile sekiler alanına inilm ektedir.

6 1 2 6 C E M A L E T T İN ŞA H İN kahverengi-kırmızımsı toprak örtüsü.

7 G Ö LD A Ğ I V E Y A K IN Ç E V R E S İN İN JE O M O R F O L O JİS İ 127 c) Sekiler alanı (Pleistosen): Sekiler, Göldağının doğu ve güneydoğu eteklerinde Kınık çayı ile Term e çayı vadilerinin kenarlarında bulunur. Buralar Term e çayı ile K ınık çayının eski vadi tabanlarının, Pleistosende bölgenin tektonik hareketler sonucu bütünüyle yükselmesi ile güçlenen akarsular tarafından yarılarak oluşmuş kıranlar alanıdır. Dağın doğusunda bulunan sekiler, Kınık çayına kadar uzanan Km. lerce uzunluktaki kıranların küçük birer p arçalarıdır ve yüksek sekiler gurubuna girerler. Kınık çayı vadi tabanından m. kadar nisbi yükseltiye sahiptirler. Temelinde Alt Pliosen yaşlı gölsel m arnlar bulunan bu sekilerin üstleri 1-2 m. kalınlıkta çakıllı, kahverengi bir toprak örtüsü ile kaplıdır (Foto: 4). Bu örtü seki sırtlarının ana akarsulara y a kın olan aşağı kısımlarında daha kaim, yüksek kısımlarında yani Villafrankien aşınım yüzeyine yakın olan yerlerde ise daha incedir. Buralarda örtünün karakteri değişerek, anakayanın ufalanması sonucu oluşmuş açık yeşil-açık sarı renkli, bol m aralı bir örtü durum unu alır. Biraz daha yukarılarda, basam ak önlerinde, anakaya yüze çıkmıştır. Buna göre Kınık çayı sekilerinin çalışma alanı içinde kalan kısımları aşıntı sekisi özelliği gösterir. Bu sekilerin çalışma alanı dışında kalan aşağı kısımlarının üstündeki çakıllı toprak örtüsü tarım a elverişlidir. Çok yerde üstünde tahıl tarım ı yapılm aktadır. F O T O 4: K arahacı köyü güneyine T erm Çayının kuzey kenarındaki alçak seki basamağı. A ltta m arn tabakaları, üstte ise seki çakılları görülüyor.

8 128 C E M A L E T T İN ŞA H İN Güneyde, Term e çayı vadisinin kuzey yam açlarında bulunan sekiler de alçak sekiler ve yüksek sekiler olm ak üzere iki gruba ayrılmıştır. Buradaki alçak sekiler 10-20, yüksek sekiler ise m. lik bir nisbi yükseltiye sahiptirler. d) Vadi tabam düzlükleri (Holosen): Çalışma alanının en büyük akarsuyu Term e çayıdır. Geniş bir vadi tabanı içinde batı - doğu genel doğrultusunda, büklümler yaparak akar. Bu akarsu yarı örgülü bir drenaj tipi gösterir. Term e çayı vadi tabanının ortalam a genişliği m. kadardır. Bu genişlik güneydeki Şem settin boğazında 300 m. ye kadar düşer. Şemsettin boğazı, güneyden gelerek G öldağının güney yam açlarındaki Alt pliosen çakıllı serisine bir kama gibi sokulan serpantin eşiğin Term e çayı ile yarılması sonucu açılmıştır. Bu boğazın açılması ve derinleşmesi, daha doğuda bulunan Term e çayı havzasını Çankırı havzasına bağlayan ve Term e çayı havzasının bir Boşalma A lanı * haline gelmesine kolaylık sağlayan K aratepe boğazı ile yakından ilgili olmalıdır. K aratepe boğazı açılm adan da Term e çayının Şemsettin boğazından geçerek akm akta olduğu, fakat K aratepe boğazı açılarak Term e çayı havzası boşalmaya başlayınca, boşalarak alçalan havza tabanına ayak uydurarak Şemsettin boğazını daha da derinleştirmiş olması güçlü bir varsayım dır. Term e çayının en büyük kolu olan Şabanözü deresi ise genellikle kuzey - güney doğrultusunda akar. V adi tabanı genişliği Term e çayınınkine oranla daha dardır. V adi tabam genişliği ortalam a m. dolaylarında olan bu derenin vadi yam açları çok diktir. Bu dikliğin nedeni derenin sert volkanik kütle içine göm ülm üş olmasıdır. Gerek Term e çayı vadi tabanında ve gerekse Şabanözü deresi vadi tabanının geniş yerlerinde bahçecilik ve sebzecilik yapılm aktadır. 2 - G ö ld a ğ ın ın je o m o r fo lo jik o lu şu m u v e e ğ im d u r u m u : G öldağına bugünkü ana yükseltisini veren andezit ve b azaltların yaşı, yapılmış ola jeolojik çalışmalarda (O. E R O L 1953, 1955 a, 1955 b, 1956, 1958) Tersier olarak geçtiğine göre dağın jeolojik ve jeomorfolojik oluşumunu da bu zam ana kadar götürebiliriz. Tersier yaşlı bu andezit ve bazaltların hangi büyük volkanik ünitenin parçası * Bu kavram için bkz. R. ÎZ B IR A K : Coğrafya Terim leri Sözlüğü. Sa. 43. A nkara 1964.

9 G Ö LD A Ğ I V E Y A K IN Ç E V R E S İN İN JE O M O R F O L O JİS İ 129 olduğu kesin olarak belirtilmemekle birlikte, O. Erol bunları, daha güneybatıda bulunan ve Çubuk ovası ile Şaban özü Term e çayı havzasını birbirinden ayıran ve Kuyum cu eşeği adını verdiği volkanik kütlenin parçası olarak düşünmektedir. Üçüncü zam anda (Alt pliosenden önce) G öldağının bu volkanik kütlesi oluştuktan sonra, bu zam an sonlarında doğuda bulunan Çankırı Neojen havzasından sokulan A lt pliosen gölü suları bu volkanik kütlenin büyük bir kısmını kaplamıştır. Dağın genellikle doğu kısmında bulunan Alt pliosen gölünün çökelleri Çankırı havzasına doğru eğimli olarak bulunm aktadır. Bu gölsel çökellerle ana kütle arasında yani Alt pliosen gölü kıyısında göl - akarsu fasiesi oluşm uştur. Alt pliosen sonunda (Pliosen ortalarında) bu göl çekildikten sonra çevresindeki gölsel çökeller ortasında andezit ve bazaltlardan oluşan Göldağının ana kütlesinin nisbi olarak bir yükseltiye sahip olduğunu sanmıyoruz. Çünkü bugün bu dağın en yüksek yeri olan K ayağan tepede kalın ürtü biçiminde (50-60 m. kalınlıkta) akarsu çakılları görülmektedir. Bu durum da, Pliosen o rtalarında G öldağının jeolojik oluşum u tam am lanm ış fakat jeom orfolojik oluşumu ve gelişimi tam am lanm am ıştır. Çünkü dış kuvvetlerin işleyleri henüz yeni başlayacaktır. G öldağının jeom orfolojik oluşum u nu, yakınında ve doğusunda bulunan K ınık çayı havzasının oluşum undan ayrı düşünm ek olanaksızıdır. Ç ünkü bu havzanın b atı y a m açları Göldağının doğu yam açlarıdır. Jeolojik olarak Alt pliosen sonlarında oluşumunu tam amlamış bulunan bugünkü Göldağına Alt pliosen sonlarındaki durum u ile dağ demek doğru olamaz. Çünkü bu dağ daha sonraki akarsu aşındırm ası ve tektonik hareketlerin yükseltme etkileri sonucu bugünkü nisbi yükseltiye ulaşmış ve d a ğ özelliğini kazanmıştır. Alt pliosen gölü suları bölgeden doğuda bulunan K aratepe epijenik yarm avadisi ile boşaldıktan sonra gölyerinde akarsular işleylerine başlamış ve burada bulunan yumuşak gölsel m arnları Çankırı havzasına taşım aya başlam ışlardır. D ağın doruğunda b ulunan ve Alt pliosen Göl-kıyı fasiesinden farklı bulunan çakıl serisinin Pliosen o rtaların a ait olduğunu kabul etmekteyiz. Bu çakıllar bir dolgu malzemesi olduğu için üstündeki yüzey de bir dolgu yüzeyi olm aktadır. Buradaki çakıllarla yüzey aynı yaşta yani orta pliosen yaştadır. O rta pliosenden sonra (Üst pliosen başlarında) m eydana gelen bir tektonik hareketle Göldağının ana yapısını oluşturan andezit ve bazaltlar yanlarındaki gölsel çökellerle birlikte yükselerek KKB dan GGD yönüne doğru çarpılm ışlardır. Bu çarpılm a Göldağının asimetrik bir durum alm asının nedenlerinden biridir. Yükselme ve çarpılm a nın kanıtı olarak dağın doğu yam açlarında bulunan ve doğuya doğru

10 130 C E M A L E T T İN Ş A H İN dalım lı bulunan Alt pliosen m arn tabaklarını gösterebiliriz. Bu yükselmeden dolayı güçlenen akarsular bölgedeki yumuşak m arnları ve gevşek kıyı dolgularını boşaltm a işlemini tekrar hızlandırm ış ve o zam anki kaide seviyesine göre Üst pliosen aşınım yüzeyini oluşturm uştur. Doruktaki O rta pliosen dolgu düzünü çevreler biçimde bulunan bu yüzeyin eğimi oldukça fazladır. Birçok yerde /oo a ra sında bir eğim gösterir, bazı yerlerde ise /oo 50 hatta 20 ye kadar inm ektedir. Bu yüzey oluşum unu tam am ladıktan sonra tektonik h a reketlerle dağ tekrar yükselmiş ve akarsular tekrar güçlenerek aşındırm ayı hızlandırm ışlar ve yeni bir yüzey, V illafrankien aşınım yüzeyini oluşturm aya başlamışlardır. Bu yüzey Göldağının daha çok doğusunda gelişmiştir, eğimi genellikle /oo arasında değişir (bkz. eğim haritası). V illafrankien aşınım yüzeyi de oluşum unu ta m am ladıktan sonra yeni bir tektonik hareketle bölge yeniden yükselmiş ve Pleistosende sekiler oluşm aya başlam ıştır. Sekiler eğim h a rita sında az eğimli düzlükler ve eğimli düzlükler olarak belirmiştir. Eğimleri /oo arasında değişir. Eski pleistosende yüksek sekikiler, yeni pleistosende de alçak sekiler oluştuktan sonra en son yükselmelerle akarsular bugünkü vadi tabanlarına yerleşmişlerdir. Eğim haritasında vadi tabanları düzlük olarak belirmiştir. Buralarda eğim Ioo 0-10 arasındadır. Şabanözü deresinin Term e çayı kavşağına yaklaştığı yerde, küçük bir alanda bu değer /oo arasındadır. Böylece çevresi göl ve göl - akarsu çökelleriyle kaplı bulunan bugünkü Göldağının Tersier yaşlı andezit ve bazaltları, bir yandan tektonik hareketlerin yükseltmeleri ve bir yandan da çevresindeki yumuşak çökellerin akarsularla boşaltılması sonucu bugünkü nisbi yükselti ve biçim ini alm ıştır. Eğim durumuna gelince, Göldağının batı yam açlarının daha dik buna karşılık doğu yam açlarının daha yatık oluşunu şu nedenlere bağlayabiliriz: D ağın daha dik yam açları olan batısından akan Şabanözü deresi sert volkanik kütleye gömülmüştür. Fakat doğudan akan Kınık çayı ise çok daha yumuşak olan gölsel çökellere, yanlam a aşındırmasını daha etkin biçimde yaparak gömülmüş bulunm aktadır. O nun için bu çaya bakan yam açlar daha yatıktır. İkinci neden ise, d ah a önce de sözü edildiği gibi bu dağın çarpılarak yükselmiş olmasıdır. KKB dan GGD ya doğru olan bu çarpılm a ve her iki yam açta bulunan malzemenin farklı sertlikte olması sonucu Göldağı asimetrik bir görünüm alm ıştır. Bu durum eğim haritasında da açıkça görülm ektedir. Bu h a ritad a G öldağının batı yam açları genellikle çok

11 G Ö LD A Ğ I V E Y A K IN Ç E V R E S İN İN JE O M O R F O L O JİS İ 131 dik yam aç ve dik yam aç olarak belirtmiştir. Bu yam acın eğimi pek çok yerde /oo arasında ve /oo 400 den daha fazla bir değere sahiptir. Doğu yam açları ise batıya oranla d ah a yatıktır. Burada çok dik yam aç sadece Odek köyünün bulunduğu yer ve onun yakınındadır. Bu yam açta da dik yam açlar çok yer kaplam akta ancak bunun yanında eğim dereceleri d a h a az olan orta eğimli yam açlar d a geniş alanlar kaplam aktadır. Eğim haritasında siyah renkle gösterilmiş olan çok dik yam açlar (eğimin /oo 400 den fazla olduğu yerler) çalışma alanında daha çok Şabanözü deresinin batı yam açlarında, G öldağında ve güneydoğudaki Şem settin boğazının güneyinde görülm ektedir. Bu diklikleri, yapısal ve jeom orfolojik nedenlere bağlı oluşlarına göre iki gru ba ayırm ak uygun olur: Yapısal diklikler, Göldağının sert andezit ve bazaltları üstünde görülür. Şabanözü deresinin batı yam açlarında da yine sert volkanik kütleye bu derenin gömülmesi sonucu çok dik yam açlar belirmiştir. Burada, sarp yamaç oluşumuna olanak sağlayan sert volkanik malzeme, Şabanözü deresinin yatağını derine kazması ile çok dik yam açlar oluşturm uştur. Y ani buradaki dikliklerin oluşum unda yapının sertliği ile jeom orfolojik işley birlikte etken olmuşlardır. Güneybatıda Şemsettin boğazının güneyindeki dikliği veren faktör, serpantinler içinde bulunan sert kalker ve radyolaritlerdir. G öldağının doruğunda bulunan K ayağan tepenin kuzey yam acındaki yarım ay biçim inde olan diklikler ise yam acın kaym asından doğm uştur. Bu kaym alar sonunda sökülme yeri yam acı h aritad a görüldüğü gibi çok dik yam aç biçim inde kalm ıştır. III) YER KAYM A LA RI: G öldağının Tersier yaşlı volkanik kütlesi üstüne oturm uş bulunan gevşek ve yum uşak dolgu bü tü n ü ile kaym aya elverişli bir d u rum dadır. A razi çalışm aları ve hava fotoğraflarından saptanm ış b u lunan heyelanların oluş nedenlerini iki bölümde belirtmek uygun olur: Bunlardan birinci gruba giren heyelanlar Göldağı kütlesinin doruklarında bulunan çakıl depolarındaki heyelanlardır. Bu heyelanların varlığı topografya haritasında eşyükselti eğrilerinin d u ru m u n dan da anlaşılm aktadır. Burada yani K ayağan tepenin kuzey ve batı yam açlarında, çakıl dolgu içinde kil azdır. Jeomorfoloji haritasında kalın çizgilerle taranm ış olan bu heyelanlardan iki tanesi yeni üçüncüsü ise onlara göre daha eskidir. Bunlardan ortadakinin önünde küçük bir heyelan gölü (geçici göl) v ard ır (Foto: 5-6). Bu grup he-

12 132 C E M A L E T T İN ŞA H IN FOTO 5: Kayağan tepenin kuzey kısmındaki heyalan yamacı ve önündeki geçici heyelan gölü.

13 G Ö LD A Ğ I V E Y A K IN Ç E V R E S İN İN JE O M O R F O L O JİS İ 133 F O T O 6 : K ayağan tepenin kuzey yam acında, O rta pliosen çakıllarında m eydana gelen heyalanlardan ikisinin görünüşü. yelanların oluşlarının ana nedeni, kayan kütlenin, içine aldığı su ile ağırlaşarak eğimi çok olan bir yam açta dengede kalam am ış olm asıdır. Burada altta bulunan ve üstteki kütlenin kaymasına yol açan killi bir tab akanın varlığı söz konusu değildir (şematik kesit I). Bu kaym aların olduğu yerler eğim haritasında çok dik yam açlar ve dik yam açlar olarak belirm iştir. i l l i

14 134 C E M A L E T T İN ŞA H İN n n II İkinci guruba giren heyelanlar ise Göldağını çevreleyen Alt pliosen çöklleri üstündedir. Bu m alzem e Alt pliosen gölü kıyısında oluşan göl-akarsu fasiesinde olup çakıl-kum ve killi bir yapısı vardır. Ç apraz yapı gösteren bu serinin üstünde özellikle Göldağı köyü çevresinde birçok kaym alar görülm üştür. B uraları için heyelanlar ve göller yöresi dem ek m üm kündür. Göldağı köyü doğusunda Sarıkız tepe b a tısında d ört heyelan gölü vardır. Bunlar, G azioğlunun gölü, Poyrazın gölü, Kamışlı göl ve Sülüklü göldür. Bu gölerin tam am ı yağışlı mevsimde su ile dolan ve kurak mevsimde kuruyan geçici göllerdir. Hepsi de heyelan gölü olan bunlardan Gazioğlunun gölü hariç, öteki üçü bir akarsu vadisinin batı yam acında bulunurlar. K ayağan tepe (1290 m.) ile Sarıkız tepe (1287 m.) arasındaki boyundan başlayarak kuzeybatı yönünde uzanıp Bulgurcu köyü kuzeyinde Şabanözü deresine ulaşan bu vadi, eski ve kuru bir vadidir. Pluvial devrede bir akarsu tarafından açılmış olmalıdır. Fakat içinde şimdi herhangi bir akarsu yoktur. Bu vadinin batı yam acında çakıllı-kumlu-killi seri volkanik kütle üstünde ince bir örtü biçim indedir ve yer yer alttaki volkanik kütle yüze çıkmıştır. Burada alttaki volkanik Temelin eğimi ile vadi yamacı eğiminin birbirine uyduğu yerlerde bol killi olan m alzemenin yağm ur ve eriyen kar suları ile doygun hale egelerek yamaçaşağı kayması sonucu yığılan kütlenin gerisinde geçici göller oluşm uştur. Bu göllerin boyutları m. arasında derinliklileri ise 2-5 m. arasında değişir. Kam ışlı gölünden sulam ada yararlanılm aktadır.

15 G Ö L D A Ğ l V E Y A K IN Ç E V R E S İN İN JE O M O R F O L O JİS İ 135 Bunlardan başka Gündoğmuşun kuzeydoğusunda bulunan Hellensöğüt gölü de bu gruptakiler gibi oluşmuş heyelanların geçici göllerinden biridir. Bu ikinci gurup heyelanların oluş nedenleri arasında malzemenin gevşekliği ve eğimden daha etkin olanı, killi tabakaların bulunması, dolayısiyle bu tabakaların suyu emerek kaygan bir rol oynam asıdır. Yani bu heyelanların ana nedeni çapraz yapılı seri içindeki killi tabakanın kayganlığıdır. Yer kaymaları bölgede sadece geçici göller oluşturmakla kalmayıp, insan yaşam ımda doğrudan etkilemiştir. Önce Aşağıbağlar derenin kuzey yam acında kurulm uş bulunan Ö dek köyü, heyelanlara uğram ası yüzünden yer değiştirmek zorunda kalm ıştır (Foto: 7). K öyün '? ' b F O T O 7: Ö dek köyü ve yakınındaki küçük kaym alar. Bu kaym alar nedeniyle Ö dek köyü daha gerideki düzlüğe taşınm aktadır. bulunduğu yam aç bü tü n ü ile küçük küçük kaym aların olduğu heyelan bölgesidir. (Burası eğim haritasında çok dik yam açlar ve dik yam açlar olarak belirmiştir). Bu nedenle birçok evin duvarları çatlamış, yıkılmış ve oturulm az durum a gelmiştir. Bunun sonucu olarak 1965 yılında İm ar ve İskan Bakanlığı tarafından köyün yerinin değiştirilmesine karar verilmiş ve köy, hemen gerisindeki düzlüğe taşınm aya başlanm ıştır. Yer kaymaları, bölgedeki yer adlarına da yansımıştır. Göllerin çokluğu nedeniyle Göldağının ve onun b atı yam açlarında bulunan

16 136 C E M A L E T T İN ŞA H İN bir köyün G öldağı adını almış olması ve bu dağın doruğunda b u lunan tepenin K ayağan tepe adını almış olmasını buna örnek olarak gösterilebilir. KISA BİBLİYOGRAFYA A rd el, A. 1963: Anadolu Havzalarının Teşekkülü ve Tekamülün Türk. Coğ. Derg. Sayı: 22. A nkara. E rin ç, S. 1968: Jeomorfoloji I (Genişletilmiş 2. baskı). İst. Univ. Yay. N o: 789, Coğ. Enst. Yay. N o: 23. İstanbul. E rin ç, S. 1971: Jeomorfoloji I I (Genişletilmiş 2. baskı.) İst. Univ. Yay. N o: 1628, Coğ. Enst. Yay. N o: 23. İstanbul. E ro l, O. 1953: Çankırı-Sungurlu-Tüney arasındaki havzanın ve Şabanözü civarının jeolojisi hakkında bir rapor. M TA Enst. Rap. N q: Ankara. E rol, O. 1955: a) Kalecik-Hasayaz-Termeçay cıvan jeolojisi hakkında rapor: M T A Enst. R ap. N o: A nkara. E rol, O b): Anakara, Haymana, Aydos dağı arasındaki bölgenin jeomorfolojisi. (Basılmamış doçentlik tezi). A nkara. E ro l, O. 1958: Çankırı (Çandır ve Hüseyinli) sahaalnnın jeolojisi. A R / I.T.G./ Ankara. tz b ır a k, R. 1955: Sistematik Jeomorfoloji. H arita Um. M üd. Yay. İlim ve teknik eserler serisi N o: 6 A nkara. tz b ır a k, R. 1958: Jeomorfoloji, Analitik ve Umumi. A. U. Dil ve Tarih- Coğrafya Fak. Yay. No: 127, Coğ. Enst. No: 6. Ankara, tz b ır a k, R. 1964: Coğrafya Terimleri Sözlüğü. A nkara. tz b ır a k, R. 1969: Sular Coğrafyası I. Yeraltı suları, Kaynaklan, İçme ve kullanma suları, Toprak suyunun düzenlenmesi. A nkara. tz b ır a k, R. 1971: Hidrografya. Akarsular ve göller. H arita Genel M üd. Yay. A nkara. S ü r, ö. 1972: Türkiyenin, Özellikle İç Anadolunun Genç Volkanik Alanlarının jeomorfolojisi. A. Univ. D.T.C. Fak. Yay. No: 223. Ankara. Sür, Ö. 1973: Heyelan olaylarına sebep olan faktörler ve bunların Türkiyede etkili bulunduğu alanlar. Coğ. Araşt. Derg. Sayı: 5-6. A nkara. T ek k a y a, İ.-A ta la y, Z.-G ü rb ü z, M.-Ü n a y, E.-E r m u n c u, M. 1975: Çankırı-Kalecik Bölgesi Karasal Neojeninin Biostratigrafi araştırması. Türkiye Jeol. K ur. Bül. C ilt: 18, Sayı: 1. A nkara.

17 İŞARETLER 100 E ş y u k s e ltı? ğ rıle n Devamlı akarsu 'S, / U e cıcı akarsu Kaynak Batak lık G e ç ic i h e y e la n Y e rle ş m e golu m erkeeı K t « i m

18 GÖLDAĞI VE YAKIN ÇEVRESİNİN JEOMORFOLOJİ HARİTASI iş a r et l e r d:a DAĞLIK ALAN (O rta plio GÖLDAĞI K Ö..SARI KIZ PYT - A l PLA TO LAR ALANI Yüksek platolar (U st p Alçak platolar ( Vıllafr, S E K İL E R A lmimi Yüksek sekiler ( Eski pl Alçak se k ile r ( Yem pl Vadi tabanı düzlükleri 1290 KAYAĞAN T GÜNDOGMUŞ G EN E LLİK LE YAMACLAF Yamaç ust, kenarı Yamaç dikliği Etek çizgisi H eyelan yamacı Ok yönünde az egımlı Tabansız vadiler Tabanlı vadiler Devamlı akarsular Kurüyan akarsular K <f//i A ŞEMSETTİN C- Şahin 1976

19 GÖLDAĞl VE YAKIN ÇEVR ESİNİN EĞİM HARİTASI İŞARETLER A ) DÜZLÜK GURUPLARI Düzlük / Az eğimli düzlük V Eğim li düzlük */ B )Y A M A Ç GURUPLARI Az eğim li yamaç / O rta eğimli yamaç / Dik yamaç / Çok dik (sarp) yamaç 400 den fazla eskin sırt Akarsu e.. G eçici göl (heyelan gölü) O Verleşm e 0 merkezi m K A ç. Şa h in 1976 NOT Taramalar yonunü egımın genel gösterir

20 GÖLDAĞI VE YAKIN ÇEVRESİNDEN BATİ-DOĞU DOĞRULTULU DİZİ KESİTLER İŞARETLER HOLOSEN. Vadi tabanı a! (çakıl k u m tm iu k ıl ) PLEİSTO SEN Seki dolgı ( çakıl < kum ) ORTA PLİOSEN ( çakıl) M â ALT PLİOSEN ( m a rn ) Gol fa: ALT PLİO SEN Kenar f ( çakıl* kum <-k ii) V V s s T ER SIER Volkanik ser ( andezit * bazalt) MEZOZOİK Karışık se ( serpantin* kalker* rad FORMASYON SINIRI t MUHTEMEL FORMASVO « m C ş a h in 1976

GAGA G Ö LÜ (ORDU) * A.Ü.D.T.C.F. Coğrafya Bölümü ** A.Ü. Sosyal Bilimler Enstitüsü

GAGA G Ö LÜ (ORDU) * A.Ü.D.T.C.F. Coğrafya Bölümü ** A.Ü. Sosyal Bilimler Enstitüsü GAGA G Ö LÜ (ORDU) Prof. Dr. Erdoğan A K K A N * Arş. Gör. Gürcan GÜRGEN** ÖZ Gaga Gölü, Ordu İlinin, Karadeniz kıyısındaki ilçelerinden biri olan Fatsa dan güneye, Aybastı ya gidilen karayolunun 7. Km

Detaylı

BÖLÜM 16 YERYÜZÜ ŞEKİLLERİNİN GELİŞMESİ

BÖLÜM 16 YERYÜZÜ ŞEKİLLERİNİN GELİŞMESİ BÖLÜM 16 YERYÜZÜ ŞEKİLLERİNİN GELİŞMESİ TOPOĞRAFYA, YÜKSELTİ VE RÖLİYEF Yeryüzünü şekillendiren değişik yüksekliklere topoğrafya denir. Topoğrafyayı oluşturan şekillerin deniz seviyesine göre yüksekliklerine

Detaylı

BURDUR-YASSIGÜME KÖYÜNÜN, FİZİKİ COĞRAFYA AÇISINDAN, ÇEVRE SORUNLARI

BURDUR-YASSIGÜME KÖYÜNÜN, FİZİKİ COĞRAFYA AÇISINDAN, ÇEVRE SORUNLARI BURDUR-YASSIGÜME KÖYÜNÜN, FİZİKİ COĞRAFYA AÇISINDAN, ÇEVRE SORUNLARI Arş. Gör. Hakan YİĞİTBAŞIOĞLU Göller Yöresinde yeralan Burdur Havzası'nın oluşumunda tektonik hareketlerin büyük etkisi olmuştur. Havza

Detaylı

BURDUR HAVZASI NDA BULUNAN EN YAŞLI GÖLSEL İZ

BURDUR HAVZASI NDA BULUNAN EN YAŞLI GÖLSEL İZ ÖZ BURDUR HAVZASI NDA BULUNAN EN YAŞLI GÖLSEL İZ The Oldest Lake Shoreline in The Burdur Basin Araş. Gör. HAKAN YİĞİTBAŞIOĞLU* Burdur Havzası ndaki pluvial göl kıyısı izleri Türkiye Kuaterner i içinde

Detaylı

5. SINIF SOSYAL BİLGİLER BÖLGEMİZİ TANIYALIM TESTİ. 1- VADİ: Akarsuların yataklarını derinleştirerek oluşturdukları uzun yarıklardır.

5. SINIF SOSYAL BİLGİLER BÖLGEMİZİ TANIYALIM TESTİ. 1- VADİ: Akarsuların yataklarını derinleştirerek oluşturdukları uzun yarıklardır. 1- VADİ: Akarsuların yataklarını derinleştirerek oluşturdukları uzun yarıklardır. PLATO: Çevresine göre yüksekte kalmış, akarsular tarafından derince yarılmış geniş düzlüklerdir. ADA: Dört tarafı karayla

Detaylı

ABANT GÖLÜ CİVARININ TEKTONİK VE YAPISAL JEOLOJİSİNİN HAVA FOTOĞRAFLARI İLE KIYMETLENDİRİLMESİ GİRİŞ

ABANT GÖLÜ CİVARININ TEKTONİK VE YAPISAL JEOLOJİSİNİN HAVA FOTOĞRAFLARI İLE KIYMETLENDİRİLMESİ GİRİŞ ABANT GÖLÜ CİVARININ TEKTONİK VE YAPISAL JEOLOJİSİNİN HAVA FOTOĞRAFLARI İLE KIYMETLENDİRİLMESİ Sunay AKDERE Maden Tetkik ve Arama Enstitüsü, Ankara GİRİŞ Hava fotoğraflarından yararlanarak fotojeolojik

Detaylı

DENİZ BİYOLOJİSİ Prof. Dr. Ahmet ALTINDAĞ Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Hidrobiyoloji Anabilim Dalı

DENİZ BİYOLOJİSİ Prof. Dr. Ahmet ALTINDAĞ Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Hidrobiyoloji Anabilim Dalı DENİZ BİYOLOJİSİ Prof. Dr. Ahmet ALTINDAĞ Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Hidrobiyoloji Anabilim Dalı JEOLOJİK OSEONOGRAFİ Genelde çok karmaşık bir yapıya sahip olan okyanus ve deniz

Detaylı

Akdeniz in Pleyistosen Deniz Düzeyi Değişimlerini Karakterize Eden, Çok Dönemli-Çok Kökenli Bir Mağara: Gilindire Mağarası (Aydıncık-İçel)

Akdeniz in Pleyistosen Deniz Düzeyi Değişimlerini Karakterize Eden, Çok Dönemli-Çok Kökenli Bir Mağara: Gilindire Mağarası (Aydıncık-İçel) Akdeniz in Pleyistosen Deniz Düzeyi Değişimlerini Karakterize Eden, Çok Dönemli-Çok Kökenli Bir Mağara: Gilindire Mağarası (Aydıncık-İçel) The Cave With Multiple-Periods And Origins Characterizing The

Detaylı

Karasu Nehri Vadisinin Morfotektonik Gelişiminde Tiltlenme Etkisi

Karasu Nehri Vadisinin Morfotektonik Gelişiminde Tiltlenme Etkisi Karasu Nehri Vadisinin Morfotektonik Gelişiminde Tiltlenme Etkisi Tilting effect on the morpho-tectonic evolution of Karasu River valley Nurcan AVŞİN 1 1 Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Coğrafya Bölümü Öz: Karasu

Detaylı

INS13204 GENEL JEOFİZİK VE JEOLOJİ

INS13204 GENEL JEOFİZİK VE JEOLOJİ 4/3/2017 1 INS13204 GENEL JEOFİZİK VE JEOLOJİ Yrd.Doç.Dr. Orhan ARKOÇ e-posta : orhan.arkoc@klu.edu.tr Web : http://personel.klu.edu.tr/orhan.arkoc 4/3/2017 2 BÖLÜM 4 TABAKALI KAYAÇLARIN ÖZELLİKLER, STRATİGRAFİ,

Detaylı

Doğal ve doğal olmayan yapı ve tesisler, özel işaretler, çizgiler, renkler ve şekillerle gösterilmektedir.

Doğal ve doğal olmayan yapı ve tesisler, özel işaretler, çizgiler, renkler ve şekillerle gösterilmektedir. HARİTA NEDİR? Yeryüzünün tamamının veya bir parçasının kuşbakışı görünümünün, istenilen ölçeğe göre özel işaretler yardımı ile küçültülerek çizilmiş örneğidir. H A R İ T A Yeryüzü şekillerinin, yerleşim

Detaylı

TOPOĞRAFİK HARİTALAR VE KESİTLER

TOPOĞRAFİK HARİTALAR VE KESİTLER TOPOĞRAFİK HARİTALAR VE KESİTLER Prof.Dr. Murat UTKUCU Yrd.Doç.Dr. ŞefikRAMAZANOĞLU TOPOĞRAFİK HARİTALAR VE Haritalar KESİTLER Yeryüzü şekillerini belirli bir yöntem ve ölçek dahilinde plan konumunda gösteren

Detaylı

SCHVVEÎZER, Günther Untersuchungen zur Physiogeographie von Ostanatolien und Nordvvestiran. Geomorhologische, klima und hydrogeographische

SCHVVEÎZER, Günther Untersuchungen zur Physiogeographie von Ostanatolien und Nordvvestiran. Geomorhologische, klima und hydrogeographische SCHVVEÎZER, Günther. 1975. Untersuchungen zur Physiogeographie von Ostanatolien und Nordvvestiran. Geomorhologische, klima und hydrogeographische Studien in Vansee- und Rezaiyehsee- G ebiet -T übinger

Detaylı

Haritanın Tanımı. Harita Okuma ve Yorumlama. Haritanın Tanımı. Haritanın Özellikleri. Haritanın Özellikleri. Kullanım Amaçlarına Göre

Haritanın Tanımı. Harita Okuma ve Yorumlama. Haritanın Tanımı. Haritanın Özellikleri. Haritanın Özellikleri. Kullanım Amaçlarına Göre Haritanın Tanımı Harita Okuma ve Yorumlama Doç. Dr. Hakan BÜYÜKCANGAZ HARİTA: Yer yüzeyinin tümünün ya da bir kısmının, doğal ve yapay özelliklerini bir projeksiyon sistemine göre ve belirli bir ölçekte

Detaylı

GİRİŞ. Faylar ve Kıvrımlar. Volkanlar

GİRİŞ. Faylar ve Kıvrımlar. Volkanlar JEOLOJİK YAPILAR GİRİŞ Dünyamızın üzerinde yaşadığımız kesiminden çekirdeğine kadar olan kısmında çeşitli olaylar cereyan etmektedir. İnsan ömrüne oranla son derece yavaş olan bu hareketlerin çoğu gözle

Detaylı

leri ile tanıtm ak ve dip notta belirttiğimiz yanılgıyı bir kez daha vurgulam ak am acım taşım aktadır.

leri ile tanıtm ak ve dip notta belirttiğimiz yanılgıyı bir kez daha vurgulam ak am acım taşım aktadır. UZUNGÖL Prof. Dr. Erdoğan A K K A N Yrd. Doç. Dr. A li Fuat D O Ğ U Arş. Gör. İhsan ÇİÇEK Arş. Gör. Gürcan GÜRGEN Arş. Gör. Hakan YİĞİTBAŞIOĞLU Arş. Gör. M ehmet SO M U N C U GİRİŞ Türkiye arazisinin ancak

Detaylı

BAŞLICA TOPRAK TİPLERİ

BAŞLICA TOPRAK TİPLERİ BAŞLICA TOPRAK TİPLERİ Topraklar zonal, intrazonal ve azonal topraklar olmak üzere üçe ayrılır. 1. Zonal (Yerli) Topraklar iklim ve bitki örtüsüne bağlı olarak oluşan ve bütün katmanların(horizonların)

Detaylı

HARİTA, TOPOGRAFİK HARİTA, JEOLOJİK HARİTA. Prof.Dr. Atike NAZİK Ç.Ü. Jeoloji Mühendisliği Bölümü

HARİTA, TOPOGRAFİK HARİTA, JEOLOJİK HARİTA. Prof.Dr. Atike NAZİK Ç.Ü. Jeoloji Mühendisliği Bölümü HARİTA, TOPOGRAFİK HARİTA, JEOLOJİK HARİTA Prof.Dr. Atike NAZİK Ç.Ü. Jeoloji Mühendisliği Bölümü HARİTA NEDİR? Harita; yer yüzeyinin bir düzlem üzerine belirli bir oranda küçültülerek bir takım çizgi ve

Detaylı

FAYLARI ARAZİDE TANIMA KRİTERLER TERLERİ TEKTONİK IV-V. V. DERS. Doç.. Dr. Sabah YILMAZ ŞAHİN

FAYLARI ARAZİDE TANIMA KRİTERLER TERLERİ TEKTONİK IV-V. V. DERS. Doç.. Dr. Sabah YILMAZ ŞAHİN FAYLARI ARAZİDE TANIMA KRİTERLER TERLERİ JEOFİZİK K MÜHENDM HENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ TEKTONİK IV-V. V. DERS Doç.. Dr. Sabah YILMAZ ŞAHİN Fayları Arazide Tanıma Kriterleri Fay düzleminin karakteristik özellikleri

Detaylı

Harita Okuma ve Yorumlama. Yrd. Doç. Dr. Müge Kirmikil

Harita Okuma ve Yorumlama. Yrd. Doç. Dr. Müge Kirmikil Harita Okuma ve Yorumlama Yrd. Doç. Dr. Müge Kirmikil Harita: Tanım HARİTA: Yer yüzeyinin tümünün ya da bir kısmının, doğal ve yapay özelliklerini bir projeksiyon sistemine göre ve belirli bir ölçekte

Detaylı

TEMEL HARİTACILIK BİLGİLERİ. Erkan GÜLER Haziran 2018

TEMEL HARİTACILIK BİLGİLERİ. Erkan GÜLER Haziran 2018 TEMEL HARİTACILIK BİLGİLERİ Erkan GÜLER Haziran 2018 1 HARİTA Yeryüzündeki bir noktanın ya da tamamının çeşitli özelliklere göre bir ölçeğe ve amaca göre çizilerek, düzlem üzerine aktarılmasına harita

Detaylı

Rüzgarlar kum çakıl gibi gevşek maddeleri havalandırarak taşımak, zemine çarparak aşındırmak ve biriktirmek suretiyle yeryüzünü şekillendirirler.

Rüzgarlar kum çakıl gibi gevşek maddeleri havalandırarak taşımak, zemine çarparak aşındırmak ve biriktirmek suretiyle yeryüzünü şekillendirirler. Rüzgarlar kum çakıl gibi gevşek maddeleri havalandırarak taşımak, zemine çarparak aşındırmak ve biriktirmek suretiyle yeryüzünü şekillendirirler. Rüzgarların şekillendirici etkilerinin görüldüğü yerlerin

Detaylı

BORABAY GOLU (AMASYA)

BORABAY GOLU (AMASYA) BORABAY GOLU (AMASYA) Yrd. Doç. Dr. Ali Fuat DOĞU Yrd. Doç. Dr. İhsan ÇİÇEK Arş. Gör. Gürcan GÜRGEN Türkiye'nin topoğrafik ve jeolojik koşullarındaki zenginlik çeşitli tiplerde göl oluşumuna zemin hazırlamıştır.

Detaylı

T.C. BALIKESĠR ÜNĠVERSĠTESĠ FEN-EDEBĠYAT FAKÜLTESĠ COĞRAFYA BÖLÜMÜ HAVZA YÖNETĠMĠ DERSĠ. Dr. ġevki DANACIOĞLU

T.C. BALIKESĠR ÜNĠVERSĠTESĠ FEN-EDEBĠYAT FAKÜLTESĠ COĞRAFYA BÖLÜMÜ HAVZA YÖNETĠMĠ DERSĠ. Dr. ġevki DANACIOĞLU T.C. BALIKESĠR ÜNĠVERSĠTESĠ FEN-EDEBĠYAT FAKÜLTESĠ COĞRAFYA BÖLÜMÜ HAVZA YÖNETĠMĠ DERSĠ Dr. ġevki DANACIOĞLU Dersin içeriği Havza ve havza yönetimi tanımı, tarihsel gelişimi ve coğrafya bilimiyle ilişkisi

Detaylı

MAĞARALARI VE YERLEŞİM ALANI

MAĞARALARI VE YERLEŞİM ALANI TÜRKİYE DOĞAL VE KÜLTÜREL VARLIKLARI ENVANTERİ ENV. NO. 58.01.0.02 ÇİMENYENİCE KÖYÜ, KÖROĞLU TEPELERİ, I39-a4 MAĞARALARI VE YERLEŞİM ALANI İL SİVAS İLÇE HAFİK MAH.-KÖY VE MEVKİİ Çimenyenice Köyü GENEL

Detaylı

TABAKALI YAPILAR, KIVRIMLAR, FAYLAR. Prof.Dr. Atike NAZİK Ç.Ü. Jeoloji Mühendisliği Bölümü

TABAKALI YAPILAR, KIVRIMLAR, FAYLAR. Prof.Dr. Atike NAZİK Ç.Ü. Jeoloji Mühendisliği Bölümü TABAKALI YAPILAR, KIVRIMLAR, FAYLAR Prof.Dr. Atike NAZİK Ç.Ü. Jeoloji Mühendisliği Bölümü TABAKA DÜZLEMİNİN TEKTONİK KONUMU Tabaka düzleminin konumunu belirlemek için tabakanın aşağıdaki özelliklerinin

Detaylı

Akarsu aşındırma ve biriktirme şekilleri nelerdir?

Akarsu aşındırma ve biriktirme şekilleri nelerdir? On5yirmi5.com Akarsu aşındırma ve biriktirme şekilleri nelerdir? Akarsular yeryüzünün şekillenmesinde en etkili olan dış kuvvetlerdir. Çünkü, kutup bölgeleri, çöller ve dağların yüksek kısımları dışında

Detaylı

koşullar nelerdir? sağlamaktadır? 2. Harita ile kroki arasındaki fark nedir?

koşullar nelerdir? sağlamaktadır? 2. Harita ile kroki arasındaki fark nedir? 1. Bir çizimin harita özelliği taşıması için gerekli koşullar nelerdir? 2. Harita ile kroki arasındaki fark nedir? 3. Haritalar günlük hayatımızda ne gibi kolaylıklar sağlamaktadır? 4. Haritalar hangi

Detaylı

INS13204 GENEL JEOFİZİK VE JEOLOJİ

INS13204 GENEL JEOFİZİK VE JEOLOJİ 1 INS13204 GENEL JEOFİZİK VE JEOLOJİ Yrd.Doç.Dr. Orhan ARKOÇ e-posta: orhan.arkoc@kirklareli.edu.tr Web : http://personel.kirklareli.edu.tr/orhan-arkoc 2 BÖLÜM 12 Baraj Jeolojisi 3 Barajlar ve Baraj inşaatlarında

Detaylı

TOPRAK ANA MADDESİ KAYAÇLAR. Oluşumlarına göre üç gruba ayrılırlar 1. Tortul Kayaçlar 2.Magmatik Kayaçlar 3.Metamorfik (başkalaşım) Kayaçlar

TOPRAK ANA MADDESİ KAYAÇLAR. Oluşumlarına göre üç gruba ayrılırlar 1. Tortul Kayaçlar 2.Magmatik Kayaçlar 3.Metamorfik (başkalaşım) Kayaçlar TOPRAK ANA MADDESİ KAYAÇLAR Oluşumlarına göre üç gruba ayrılırlar 1. Tortul Kayaçlar 2.Magmatik Kayaçlar 3.Metamorfik (başkalaşım) Kayaçlar 1. Magmatik Kayaçlar Magmanın arz kabuğunun çeşitli derinliklerinde

Detaylı

ÇIĞLARIN OLUŞUM NEDENLERİ:

ÇIĞLARIN OLUŞUM NEDENLERİ: ÇIĞ Genellikle boylu bitki örtüsü (orman) çok seyrek veya bulunmayan engebeli, dağlık ve eğimli arazilerde tabakalar halinde birikmiş olan kar kütlesinin iç ve dış kuvvetler etkisi ile başlayan bir ilk

Detaylı

ZEMİN MEKANİĞİ. Amaç: Yapı zemininin genel yapısını inceleyerek, zeminler hakkında genel bilgi sahibi olmak.

ZEMİN MEKANİĞİ. Amaç: Yapı zemininin genel yapısını inceleyerek, zeminler hakkında genel bilgi sahibi olmak. ZEMİN MEKANİĞİ Amaç: Yapı zemininin genel yapısını inceleyerek, zeminler hakkında genel bilgi sahibi olmak. Yakın çevrenizdeki yerleşim alanlarında mevcut zemini inceleyerek; Renk, tane yapısı, biçim,

Detaylı

DOĞU KARADENĠZ BÖLGESĠNDE HEYELAN

DOĞU KARADENĠZ BÖLGESĠNDE HEYELAN DOĞU KARADENĠZ BÖLGESĠNDE HEYELAN Heyelan ya da toprak kayması, zemini kaya veya yapay dolgu malzemesinden oluşan bir yamacın yerçekimi, eğim, su ve benzeri diğer kuvvetlerin etkisiyle aşağı ve dışa doğru

Detaylı

B A S I N Ç ve RÜZGARLAR

B A S I N Ç ve RÜZGARLAR B A S I N Ç ve RÜZGARLAR B A S I N Ç ve RÜZGARLAR Havadaki su buharı ve gazların, cisimler üzerine uyguladığı ağırlığa basınç denir. Basıncı ölçen alet barometredir. Normal hava basıncı 1013 milibardır.

Detaylı

MEKANSAL BIR SENTEZ: TÜRKIYE. Türkiye nin İklim Elemanları Türkiye de İklim Çeşitleri

MEKANSAL BIR SENTEZ: TÜRKIYE. Türkiye nin İklim Elemanları Türkiye de İklim Çeşitleri MEKANSAL BIR SENTEZ: TÜRKIYE Türkiye nin İklim Elemanları Türkiye de İklim Çeşitleri Türkiye de Sıcaklık Türkiye de Yıllık Ortalama Sıcaklık Dağılışı Türkiye haritası incelendiğinde Yükseltiye bağlı olarak

Detaylı

KONU: HARİTA BİLGİSİ

KONU: HARİTA BİLGİSİ KONU: HARİTA BİLGİSİ Yeryüzünün tamamının ya da bir bölümünün, kuşbakışı görünüşünün, belli bir ölçek dahilinde küçültülerek, bir düzlem üzerine aktarılmasıyla elde edilen çizime harita denir. Bir çizimin

Detaylı

VAN OVASININ İKLİM ÖZELLİKLERİ. Doç. Dr. Ejder KALELİOĞLU GİRİŞ

VAN OVASININ İKLİM ÖZELLİKLERİ. Doç. Dr. Ejder KALELİOĞLU GİRİŞ VAN OVAININ İKLİM ÖZELLİKLERİ Doç. Dr. Ejder KALELİOĞLU GİRİŞ Doğu Anadolu, denizlerden uzak ve yüksek bir bölgedir. Bölgenin ortalama yüksekliği 2000 m.'yi bulur. Bunun için bölgede şiddetli karasal bir

Detaylı

TOPOGRAFİK, JEOLOJİK HARİTALAR JEOLOJİK KESİTLER

TOPOGRAFİK, JEOLOJİK HARİTALAR JEOLOJİK KESİTLER TOPOGRAFİK, JEOLOJİK HARİTALAR JEOLOJİK KESİTLER Dersin ipuçları Harita bilgisi Ölçek kavramı Topografya haritaları ve kesitleri Jeoloji haritaları ve kesitleri Jeolojik kesitlerin yorumları Harita, yeryüzünün

Detaylı

PROF. DR. FATMAGÜL KILIÇ GÜL HARİTA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ PROF. DR. ERKAN GÖKAŞAN DOĞA BİLİMLERİ MERKEZİ YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ 2018, İSTANBUL

PROF. DR. FATMAGÜL KILIÇ GÜL HARİTA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ PROF. DR. ERKAN GÖKAŞAN DOĞA BİLİMLERİ MERKEZİ YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ 2018, İSTANBUL HRT5207Coğrafi Bilgi Sistemleri ile Yeryüzü Şekillerinin Değerlendirilmesi PROF. DR. FATMAGÜL KILIÇ GÜL HARİTA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ PROF. DR. ERKAN GÖKAŞAN DOĞA BİLİMLERİ MERKEZİ YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ

Detaylı

Murat TÜRKEŞ ve Telat KOÇ Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü, Çanakkale

Murat TÜRKEŞ ve Telat KOÇ Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü, Çanakkale (*)Türkeş, M. ve Koç, T. 2007. Kazdağı Yöresi ve dağlık alan (dağ sistemi) kavramları üzerine düşünceler. Troy Çanakkale 29:18-19. KAZ DAĞI YÖRESİ VE DAĞLIK ALAN (DAĞ SİSTEMİ) KAVRAMLARI ÜZERİNE DÜŞÜNCELER

Detaylı

Toprak oluşumu ve toprak türleri

Toprak oluşumu ve toprak türleri On5yirmi5.com Toprak oluşumu ve toprak türleri Toprak oluşumu ve toprak türleri nelerdir? Yayın Tarihi : 13 Kasım 2012 Salı (oluşturma : 3/1/2017) -Toprağın oluşması için önce kayaların çözünmesi gerekir.

Detaylı

TÜRKİYE NİN YER ALTI SULARI ve KAYNAKLARI

TÜRKİYE NİN YER ALTI SULARI ve KAYNAKLARI TÜRKİYE NİN YER ALTI SULARI ve KAYNAKLARI Yer altı Suları; Türkiye, kumlu, çakıllı ve alüvyal sahalar ile başta karstik alanlar olmak üzere, geçirimli kayaçlara bağlı olarak yer altı suları bakımından

Detaylı

KIRŞEHİR AFET DURUMU RAPORU

KIRŞEHİR AFET DURUMU RAPORU 2013 KIRŞEHİR AFET DURUMU RAPORU KIRŞEHİR YATIRIM DESTEK OFİSİ GÖKHAN GÖMCÜ 1 1.1 JEOMORFOLOJİK DURUM İl toprakları güney ve güneybatıda Kızılırmak, batı ve kuzeybatıda Kılıçözü deresi, kuzey ve kuzeydoğuda

Detaylı

INS13204 GENEL JEOFİZİK VE JEOLOJİ

INS13204 GENEL JEOFİZİK VE JEOLOJİ 1 INS13204 GENEL JEOFİZİK VE JEOLOJİ Dr.Öğr.Üyesi Orhan ARKOÇ e-posta: orhan.arkoc@kirklareli.edu.tr Web : http://personel.kirklareli.edu.tr/orhan.arkoc 2 BÖLÜM 12 Baraj Jeolojisi 3 12.1.Baraj nedir? Barajlar

Detaylı

EDİRNE UZUNKÖPRÜ DOĞAL ORTAMI TEMİZ HAVASI İLE SÜPER BİR YAŞAM BURADA UZUNKÖPRÜ DE. MÜSTAKİL TAPULU İMARLI ARSA SATIŞI İSTER YATIRIM YAPIN KAZANIN

EDİRNE UZUNKÖPRÜ DOĞAL ORTAMI TEMİZ HAVASI İLE SÜPER BİR YAŞAM BURADA UZUNKÖPRÜ DE. MÜSTAKİL TAPULU İMARLI ARSA SATIŞI İSTER YATIRIM YAPIN KAZANIN EDİRNE UZUNKÖPRÜ MÜSTAKİL TAPULU İMARLI ARSA SATIŞI Yunanistan sınırına 6 kilometre uzaklıkta yer alan Edirne nin Uzunköprü ilçesi, Osmanlı İmparatorluğu nun Trakya daki ilk yerleşimlerinden biri. Ergene

Detaylı

Herhangi bir noktanın dünya üzerinde bulunduğu yere COĞRAFİ KONUM denir. Coğrafi konum ikiye ayrılır. 1. Matematik Konum 2.

Herhangi bir noktanın dünya üzerinde bulunduğu yere COĞRAFİ KONUM denir. Coğrafi konum ikiye ayrılır. 1. Matematik Konum 2. Herhangi bir noktanın dünya üzerinde bulunduğu yere COĞRAFİ KONUM denir. Coğrafi konum ikiye ayrılır. 1. Matematik Konum 2. Özel Konum 1. Türkiye nin Matematik (Mutlak) Konumu Türkiye nin Ekvatora ve başlangıç

Detaylı

Temel Kayaçları ESKİŞEHİR-ALPU KÖMÜR HAVZASININ JEOLOJİSİ VE STRATİGRAFİSİ GİRİŞ ÇALIŞMA ALANININ JEOLOJİSİ VE STRATİGRAFİSİ

Temel Kayaçları ESKİŞEHİR-ALPU KÖMÜR HAVZASININ JEOLOJİSİ VE STRATİGRAFİSİ GİRİŞ ÇALIŞMA ALANININ JEOLOJİSİ VE STRATİGRAFİSİ ESKİŞEHİR-ALPU KÖMÜR HAVZASININ JEOLOJİSİ VE STRATİGRAFİSİ İlker ŞENGÜLER* GİRİŞ Çalışma alanı Eskişehir grabeni içinde Eskişehir ilinin doğusunda, Sevinç ve Çavlum mahallesi ile Ağapınar köyünün kuzeyinde

Detaylı

YAZILI SINAV CEVAP ANAHTARI COĞRAFYA

YAZILI SINAV CEVAP ANAHTARI COĞRAFYA YAZILI SINAV CEVAP ANAHTARI COĞRAFYA CEVAP 1: (TOPLAM 10 PUAN) 1.1: 165 150 = 15 meridyen fark vardır. (1 puan) 15 x 4 = 60 dakika = 1 saat fark vardır. (1 puan) 12 + 1 = 13 saat 13:00 olur. (1 puan) 1.2:

Detaylı

3. TABAKA KAVRAMI ve V-KURALI

3. TABAKA KAVRAMI ve V-KURALI 1 3. T VRMI ve V-URLI Tabaka nedir? lt ve üst sınırlarıyla bir diğerinden ayrılan, kendine has özellikleri olan, sabit hidrodinamik koşullar altında çökelmiş, 1 cm den daha kalın, en küçük litostratigrafi

Detaylı

1- Çevresine göre alçakta kalmış ve vadilerle derin yarılmamış düzlüklere ne denir?

1- Çevresine göre alçakta kalmış ve vadilerle derin yarılmamış düzlüklere ne denir? 1- Çevresine göre alçakta kalmış ve vadilerle derin yarılmamış düzlüklere ne denir? a. Ova b. Vadi c. Plato d. Delta 2- Coğrafi bölgelerle ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur? a. Coğrafi özellikleri

Detaylı

1967 YILI SAKARYA DEPREMİNE AİT KISA NOT

1967 YILI SAKARYA DEPREMİNE AİT KISA NOT 1967 YILI SAKARYA DEPREMİNE AİT KISA NOT Adnan KALAFATÇIOĞLU Maden Tetkik ve Arama Enstitüsü, Ankara ÖZET. 1967 yılı 22 Temmuz Cumartesi günü saat 18:58 de Adapazarı ili ve çevresinde vuku bulan deprem

Detaylı

MANİSA İLİ, ŞEHZADELER İLÇESİ, YUKARIÇOBANİSA MAHALLESİ, PARSEL: /1000 ÖLÇEKLİ UYGULAMA İMAR PLANI DEĞİŞİKLİĞİ AÇIKLAMA RAPORU

MANİSA İLİ, ŞEHZADELER İLÇESİ, YUKARIÇOBANİSA MAHALLESİ, PARSEL: /1000 ÖLÇEKLİ UYGULAMA İMAR PLANI DEĞİŞİKLİĞİ AÇIKLAMA RAPORU SINIR PLANLAMA LTD.ŞTİ MANİSA İLİ, ŞEHZADELER İLÇESİ, YUKARIÇOBANİSA MAHALLESİ, PARSEL:2677-2678 1/1000 ÖLÇEKLİ UYGULAMA İMAR PLANI DEĞİŞİKLİĞİ AÇIKLAMA RAPORU Nisan-2017 Milli Kütüphane Caddesi No:31

Detaylı

Doğu Karadeniz Bölgesi nde olduğu gibi yüksek eğim gruplarına sahip alanlar, ancak yoğun ve koruyucu orman örtüsü ile kaplı olduklarında heyelanların (toprak göçükleri) meydana gelme olasılıkları düşük

Detaylı

İnce Burun Fener Fener İnce Burun BATI KARADENİZ BÖLGESİ KIYI GERİSİ DAĞLARI ÇAM DAĞI Batıdan Sakarya Irmağı, doğudan ise Melen Suyu tarafından sınırlanan ÇAM DAĞI, kuzeyde Kocaali; güneyde

Detaylı

AKKÖPRÜ SEKİLERİNİN (DALAMAN ÇAYI) GÜNEYBATI ANADOLU JEOMORFOLOJİSİNDEKİ ÖNEMİ*

AKKÖPRÜ SEKİLERİNİN (DALAMAN ÇAYI) GÜNEYBATI ANADOLU JEOMORFOLOJİSİNDEKİ ÖNEMİ* AKKÖPRÜ SEKİLERİNİN (DALAMAN ÇAYI) GÜNEYBATI ANADOLU JEOMORFOLOJİSİNDEKİ ÖNEMİ* Yı d. Doç. Dr. Ali Fuat DOĞU ÖZET Güneybatı Anadolu Bölüm ünün en büyük akarsuyu olan Dalaman Çayı, Gölhisar ve Acıpayam

Detaylı

SANCAKTEPE FATİH ve MEVLANA MAHALLELERİNDEKİ DUVAR YIKILMALARI HAKKINDA TEKNİK DEĞERLENDİRME RAPORU

SANCAKTEPE FATİH ve MEVLANA MAHALLELERİNDEKİ DUVAR YIKILMALARI HAKKINDA TEKNİK DEĞERLENDİRME RAPORU SANCAKTEPE FATİH ve MEVLANA MAHALLELERİNDEKİ DUVAR YIKILMALARI HAKKINDA TEKNİK DEĞERLENDİRME RAPORU İstanbul ili Sancaktepe ilçesi Fatih ve Mevlana mahallelerinde 27 Temmuz 2018 ve 28 Temmuz 2018 tarihlerinde

Detaylı

INS13204 GENEL JEOFİZİK VE JEOLOJİ

INS13204 GENEL JEOFİZİK VE JEOLOJİ 27.02.2018 1 INS13204 GENEL JEOFİZİK VE JEOLOJİ Yrd.Doç.Dr. Orhan ARKOÇ e-posta : orhan.arkoc@klu.edu.tr Web : http://personel.klu.edu.tr/orhan.arkoc 27.02.2018 2 BÖLÜM 4 TABAKALI KAYAÇLARIN ÖZELLİKLER,

Detaylı

Potansiyel. Alan Verileri İle. Hammadde Arama. Endüstriyel. Makale www.madencilik-turkiye.com

Potansiyel. Alan Verileri İle. Hammadde Arama. Endüstriyel. Makale www.madencilik-turkiye.com Makale www.madencilik-turkiye.com Seyfullah Tufan Jeofizik Yüksek Mühendisi Maden Etüt ve Arama AŞ seyfullah@madenarama.com.tr Adil Özdemir Jeoloji Yüksek Mühendisi Maden Etüt ve Arama AŞ adil@madenarama.com.tr

Detaylı

STRATONIKEIA ANTİK KENTİ SU YAPILARI. Antik kent Muğla Milas yolu üzerindedir. Aşağıda görüldüğü gibi Helenistik kurulmuştur.

STRATONIKEIA ANTİK KENTİ SU YAPILARI. Antik kent Muğla Milas yolu üzerindedir. Aşağıda görüldüğü gibi Helenistik kurulmuştur. STRATONIKEIA ANTİK KENTİ SU YAPILARI Antik kent Muğla Milas yolu üzerindedir. Aşağıda görüldüğü gibi Helenistik kurulmuştur. 1 2 MİLAS MÜZE MÜDÜRÜ HALUK YALÇINKAYA TARAFINDAN YAZILMIŞ RAPOR Muğla, Yatağan

Detaylı

JAA ATPL Eğitimi (METEOROLOJİ)

JAA ATPL Eğitimi (METEOROLOJİ) JAA ATPL Eğitimi (METEOROLOJİ) Hazırlayan: Ibrahim CAMALAN Meteoroloji Mühendisi 2012 YEREL RÜZGARLAR MELTEMLER Bu rüzgarlar güneşli bir günde veya açık bir gecede, Isınma farklılıklarından kaynaklanan

Detaylı

3. TABAKA KAVRAMI ve V-KURALI

3. TABAKA KAVRAMI ve V-KURALI 1 3. T VRMI ve V-URLI Tabaka nedir? lt ve üst sınırlarıyla bir diğerinden ayrılan, kendine has özellikleri olan, sabit hidrodinamik koşullar altında çökelmiş, 1 cm den daha kalın, en küçük litostratigrafi

Detaylı

KİTABIN REHBERLİK PLANLAMASI. Bölümler. Bölümlere Ait Konu Kavrama Testleri KONU KAVRAMA TESTİ DOĞA VE İNSAN 1 TEST - 1

KİTABIN REHBERLİK PLANLAMASI. Bölümler. Bölümlere Ait Konu Kavrama Testleri KONU KAVRAMA TESTİ DOĞA VE İNSAN 1 TEST - 1 Sunum ve Sistematik SUNUM Sayın Eğitimciler, Sevgili Öğrenciler, ilindiği gibi gerek YGS, gerekse LYS de programlar, sistem ve soru formatları sürekli değişmektedir. Öğrenciler her yıl sürpriz olabilecek

Detaylı

Yapılma Yöntemleri: » Arazi ölçmeleri (Takeometri)» Hava fotoğrafları (Fotoğrametri) TOPOĞRAFİK KONTURLAR

Yapılma Yöntemleri: » Arazi ölçmeleri (Takeometri)» Hava fotoğrafları (Fotoğrametri) TOPOĞRAFİK KONTURLAR TOPOĞRAFİK HARİTALAR EŞ YÜKSELTİ EĞRİLERİ TOPOĞRAFİK HARİTALAR Yapılma Yöntemleri:» Arazi ölçmeleri (Takeometri)» Hava fotoğrafları (Fotoğrametri) HARİTALAR ve ENİNE KESİT HARİTALAR Yeryüzü şekillerini

Detaylı

SEYİTÖMER LİNYİT ÇIKARIM SAHASI

SEYİTÖMER LİNYİT ÇIKARIM SAHASI Yoncalı Ovası Kütahya ovası kuzeydeki "Yoncalı Depresyonu"ndan bir eşik alanıyla ayrılmaktadır. Zengin linyit yataklarının içinde yer aldığı neojen bir düzlük olan Yoncalı Depresyonu, Kütahya Ovası'ndan

Detaylı

Şimdiye kadar özelliklerini belirtmeye çalıştığımız Kütahya Yöresi'nin kuzey kesimi içerisinde de farklı üniteler ayırd etmek mümkündür.

Şimdiye kadar özelliklerini belirtmeye çalıştığımız Kütahya Yöresi'nin kuzey kesimi içerisinde de farklı üniteler ayırd etmek mümkündür. Akarsularla boşaltılmış ovalar daha çok Kütahya'nın güneyinde ve güneybatısında, başka bir tarifle Murat Dağı'nın kuzey ve kuzeydoğusunda yer almaktadırlar. Bunlar: Adırnaz Çayı ve Kocaçay'ın yukarı çığırlarındaki

Detaylı

DOĞAL ARAZİ BÖLÜNÜŞÜ ARAZİ KULLANIMI İLİŞKİSİ

DOĞAL ARAZİ BÖLÜNÜŞÜ ARAZİ KULLANIMI İLİŞKİSİ DOĞAL ARAZİ BÖLÜNÜŞÜ ARAZİ KULLANIMI İLİŞKİSİ Dr. Rüya BAYAR Yeryüzünün insan faaliyetlerinden etkilenmemiş hali göz önünde bulundurularak yapılan yp arazi bölünüşüneş doğalğ arazi bölünüşüş denilmektedir.

Detaylı

***Yapılan bir çizimin harita özelliğini gösterebilmesi için çizimin belirli bir ölçek dahilinde yapılması gerekir.

***Yapılan bir çizimin harita özelliğini gösterebilmesi için çizimin belirli bir ölçek dahilinde yapılması gerekir. HARİTA BİLGİSİ Harita Kuşbakışı görünümün Ölçekli Düzleme aktarılmasıdır. ***Yapılan bir çizimin harita özelliğini gösterebilmesi için çizimin belirli bir ölçek dahilinde yapılması gerekir. Kroki Kuşbakışı

Detaylı

Tabakalı kayaçların dalga şeklindeki deformasyonlarına kıvrım denir. Kıvrımların boyları mm mertebesinden km mertebesine kadar değişir.

Tabakalı kayaçların dalga şeklindeki deformasyonlarına kıvrım denir. Kıvrımların boyları mm mertebesinden km mertebesine kadar değişir. KIVRIM VE KIVRIM TİPLERİ Tabakalı kayaçların dalga şeklindeki deformasyonlarına kıvrım denir. Kıvrımların boyları mm mertebesinden km mertebesine kadar değişir. Deniz veya okyanus diplerinde (jeosenklinallerde)

Detaylı

Bir Rezervuardaki Su Seviyesinin Değişmesinin Yamaç Duraylılığına Etkisi

Bir Rezervuardaki Su Seviyesinin Değişmesinin Yamaç Duraylılığına Etkisi Bir Rezervuardaki Su Seviyesinin Değişmesinin Yamaç Duraylılığına Etkisi H. FUTİJA Japonya Çeviren : Jeoloji F. Müh. NECDET TÜRK DÜYF Jeoloji Mühendisliği Bölümü, tzmir ÖZ; Japonya'da, rezervuarlardaki

Detaylı

JEO156 JEOLOJİ MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ

JEO156 JEOLOJİ MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ JEO156 JEOLOJİ MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ Genel Jeoloji Prof. Dr. Kadir DİRİK Hacettepe Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü 2015 JEOLOJİ (Yunanca Yerbilimi ) Yerküreyi inceleyen bir bilim dalı olup başlıca;

Detaylı

ANTALYA KÖRFEZİ ÇEVRESİNDE PREHİSTORİK ARAŞTIRMALAR VE JEOMORFOLOJİK DAYANAĞI. toryacının bu alanlardaki uzmanlarla işbirliğinde bulunması GİRİŞ

ANTALYA KÖRFEZİ ÇEVRESİNDE PREHİSTORİK ARAŞTIRMALAR VE JEOMORFOLOJİK DAYANAĞI. toryacının bu alanlardaki uzmanlarla işbirliğinde bulunması GİRİŞ MTA Dergisi, 108, 135-140, 1988 ANTALYA KÖRFEZİ ÇEVRESİNDE PREHİSTORİK ARAŞTIRMALAR VE JEOMORFOLOJİK DAYANAĞI Angela Minzoni DEROCHE* ve Nuri GÜLDALI** ÖZ. Türkiye'de şimdiye kadar prehistorya çalışmaları

Detaylı

IV.3. Akarsuların Jenetik Sınıflandırılması

IV.3. Akarsuların Jenetik Sınıflandırılması IV.3. Akarsuların Jenetik Sınıflandırılması Akarsular genelde şu şekilde sınıflandırılmaktadır: a) Konsekan akarsular (Consequent stream) b) Subsekan (Subsequent) c) Obsekan (Obsequent) d) Resekan (Resequent)

Detaylı

Harita : Yeryüzünün tamamının veya bir bölümünün kuşbakışı görünümünün belli bir ölçek dahilinde küçültülerek düzleme aktarılmasına denir

Harita : Yeryüzünün tamamının veya bir bölümünün kuşbakışı görünümünün belli bir ölçek dahilinde küçültülerek düzleme aktarılmasına denir Harita : Yeryüzünün tamamının veya bir bölümünün kuşbakışı görünümünün belli bir ölçek dahilinde küçültülerek düzleme aktarılmasına denir Not: Bir çizimin harita olması için 2 temel unsur gereklidir :

Detaylı

Kanada Kalkanı Kanada Kalkanı. Kıyı Dağları. Kanada Kalkanı. Kıyı Ovaları. Örtülü Platform. Büyük Ovalar İç Düzlükler. Dağ ve Havzalar Kuşağı

Kanada Kalkanı Kanada Kalkanı. Kıyı Dağları. Kanada Kalkanı. Kıyı Ovaları. Örtülü Platform. Büyük Ovalar İç Düzlükler. Dağ ve Havzalar Kuşağı Örtülü Platform Örtülü Platform Kanada Kalkanı Kanada Kalkanı Kıyı Dağları Örtülü Platform Kanada Kalkanı Dağ ve Havzalar Kuşağı Büyük Ovalar İç Düzlükler QUACHITA WICHITA Kıyı Ovaları BÜYÜK OVALAR= GREAT

Detaylı

COĞRAFİ FAKTÖRLERDEN YERŞEKİLLERİNİN HARPUT UN KURULUŞU, GELİŞMESİ VE ŞEHRİN YER DEĞİŞTİRMESİ ÜZERİNE OLAN ETKİLERİ

COĞRAFİ FAKTÖRLERDEN YERŞEKİLLERİNİN HARPUT UN KURULUŞU, GELİŞMESİ VE ŞEHRİN YER DEĞİŞTİRMESİ ÜZERİNE OLAN ETKİLERİ Fırat Üniversitesi Harput Uygulama ve Araştırma Merkezi Geçmişten Geleceğe Harput Sempozyumu, Elazığ 23-25 Mayıs 2013 81 COĞRAFİ FAKTÖRLERDEN YERŞEKİLLERİNİN HARPUT UN KURULUŞU, GELİŞMESİ VE ŞEHRİN YER

Detaylı

TOPRAKLARA KARAKTER KAZANDIRAN ETMENLER

TOPRAKLARA KARAKTER KAZANDIRAN ETMENLER TOPRAKLARA KARAKTER KAZANDIRAN ETMENLER Toprak Bilgisi Dersi Prof. Dr. Günay Erpul erpul@ankara.edu.tr 5 Etmen Ana materyalin ufalanıp ayrışması ve belli oranlarda organik madde ile karışması sonucu oluşan

Detaylı

Diğer sayfaya geçiniz YGS / SOS

Diğer sayfaya geçiniz YGS / SOS 18. Doğal ve beşerî unsurlar birbirleriyle karşılıklı etkileşim içindedir. 19. Arazide yön ve hedef bulma sporlarında pusula ve büyük ölçekli haritalar sporcuların en önemli yardımcılarıdır. Sporcular

Detaylı

DİK KOORDİNAT SİSTEMİ VE

DİK KOORDİNAT SİSTEMİ VE Ölçme Bilgisi DERS 6 DİK KOORDİNAT SİSTEMİ VE TEMEL ÖDEVLER Kaynak: İ.ASRİ (Gümüşhane Ü) M. Zeki COŞKUN ( İTÜ ) TEODOLİT Teodolitler, yatay ve düşey açıları yeteri incelikte ölçmeye yarayan optik aletlerdir.

Detaylı

AKSARAY YÖRESĠNĠN JEOLOJĠK ĠNCELEMESĠ

AKSARAY YÖRESĠNĠN JEOLOJĠK ĠNCELEMESĠ T.C. AKSARAY ÜNĠVERSĠTESĠ MÜHENDĠSLĠK FAKÜLTESĠ JEOLOJĠ MÜHENDĠSLĠĞĠ BÖLÜMÜ AKSARAY YÖRESĠNĠN JEOLOJĠK ĠNCELEMESĠ HARĠTA ALIMI DERSĠ RAPORU 3. GRUP AKSARAY 2015 T.C. AKSARAY ÜNĠVERSĠTESĠ MÜHENDĠSLĠK FAKÜLTESĠ

Detaylı

TÜRKİYE NİN İKLİMİ. Türkiye nin İklimini Etkileyen Faktörler :

TÜRKİYE NİN İKLİMİ. Türkiye nin İklimini Etkileyen Faktörler : TÜRKİYE NİN İKLİMİ İklim nedir? Geniş bir bölgede uzun yıllar boyunca görülen atmosfer olaylarının ortalaması olarak ifade edilir. Bir yerde meydana gelen meteorolojik olayların toplamının ortalamasıdır.

Detaylı

Doğal Su Ekosistemleri. Yapay Su Ekosistemleri

Doğal Su Ekosistemleri. Yapay Su Ekosistemleri Okyanuslar ve denizler dışında kalan ve karaların üzerinde hem yüzeyde hem de yüzey altında bulunan su kaynaklarıdır. Doğal Su Ekosistemleri Akarsular Göller Yer altı su kaynakları Bataklıklar Buzullar

Detaylı

Ceviz Fidanı-Ağacı İklim ve Toprak İstekleri

Ceviz Fidanı-Ağacı İklim ve Toprak İstekleri Yavuz-1 CEVİZ (KR-2) Ceviz yetişen tüm bölgelerde yetişir. Özellikle geç donların görüldüğü yerlerde yetiştirilmesi tavsiye edilir. Verimsiz bir çeşittir. Nisbi Periyodisite görülür. Meyvesi oval şekilli

Detaylı

Fiziki Özellikleri. Coğrafi Konumu Yer Şekilleri İklimi

Fiziki Özellikleri. Coğrafi Konumu Yer Şekilleri İklimi KİMLİK KARTI Başkent: Roma Yüz Ölçümü: 301.225 km 2 Nüfusu: 60.300.000 (2010) Resmi Dili: İtalyanca Dini: Hristiyanlık Kişi Başına Düşen Milli Gelir: 29.500 $ Şehir Nüfus Oranı: %79 Ekonomik Faal Nüfus

Detaylı

Yüzeysel Akış. Giriş 21.04.2012

Yüzeysel Akış. Giriş 21.04.2012 Yüzeysel Akış Giriş Bir akarsu kesitinde belirli bir zaman dilimi içerisinde geçen su parçacıklarının hareket doğrultusunda birçok kesitten geçerek, yol alarak ilerlemesi ve bir noktaya ulaşması süresince

Detaylı

DRENAJ YAPILARI. Yrd. Doç. Dr. Sercan SERİN

DRENAJ YAPILARI. Yrd. Doç. Dr. Sercan SERİN DRENAJ YAPILARI Yrd. Doç. Dr. Sercan SERİN DRENAJ Yapımı tamamlanıp trafiğe açılan bir yolun gerek yüzey suyu ve gerekse yer altı suyuna karşı sürekli olarak korunması, suyun yola olan zararlarının önlenmesi

Detaylı

VII. KIYILAR. Prof.Dr.Kadir Dirik Ders Notları

VII. KIYILAR. Prof.Dr.Kadir Dirik Ders Notları VII. KIYILAR 1 VII. KIYILAR KIYI KANUNU Kanun No: 3621 Kabul Tarihi: 04/04/1990 (17 Nisan 1990 tarih ve 20495 sayılı Resmi Gazete de yayımlanmıştır.) Kıyı çizgisi: Deniz, tabii ve suni göl ve akarsularda,

Detaylı

KONYA OVASI ÇEVRESİNDE SON YILLARDA ARTAN OBRUK OLUŞUMU HAKKINDA ÖDN: 2

KONYA OVASI ÇEVRESİNDE SON YILLARDA ARTAN OBRUK OLUŞUMU HAKKINDA ÖDN: 2 KONYA OVASI ÇEVRESİNDE SON YILLARDA ARTAN OBRUK OLUŞUMU HAKKINDA ÖDN: 2 Doğu ATEŞ 2018 Konya Ovası Çevresinde Son Yıllarda Artan Obruk Oluşumu Hakkında Doğu ATEŞ 1 Son yıllarda özellikle yerel gazeteler

Detaylı

Konya İli Beyşehir İlçesi Fasıllar Anıtı ve Çevresi Yüzey Araştırması 2013 Yılı Çalışmaları

Konya İli Beyşehir İlçesi Fasıllar Anıtı ve Çevresi Yüzey Araştırması 2013 Yılı Çalışmaları Konya İli Beyşehir İlçesi Fasıllar Anıtı ve Çevresi Yüzey Araştırması 2013 Yılı Çalışmaları Yrd. Doç. Dr. Yiğit H. Erbil, Hacettepe Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Konya İli Beyşehir İlçesi Fasıllar Anıtı

Detaylı

RĠZE YÖRESĠNDE YANLIġ ARAZĠ KULLANIMI VE NEDEN OLDUĞU ÇEVRESEL SORUNLAR

RĠZE YÖRESĠNDE YANLIġ ARAZĠ KULLANIMI VE NEDEN OLDUĞU ÇEVRESEL SORUNLAR RĠZE YÖRESĠNDE YANLIġ ARAZĠ KULLANIMI VE NEDEN OLDUĞU ÇEVRESEL SORUNLAR Doç. Dr. Turan Yüksek Rize Üniversitesi Pazar Meslek Yüksekokulu 53300-Pazar/Rize GiriĢ Doğu Karadeniz Bölgesindeki en önemli doğal

Detaylı

Şekil 1. Doğu Tibet Platosu'nun tektonik ve topografik haritası. Beyaz dikdörtgen ANHF'nin çalışma alanını gösterir. Kırmızı yıldızlar Mw=7.

Şekil 1. Doğu Tibet Platosu'nun tektonik ve topografik haritası. Beyaz dikdörtgen ANHF'nin çalışma alanını gösterir. Kırmızı yıldızlar Mw=7. Şekil 1. Doğu Tibet Platosu'nun tektonik ve topografik haritası. Beyaz dikdörtgen ANHF'nin çalışma alanını gösterir. Kırmızı yıldızlar Mw=7.8 2001 Kullun, Mw=7.9 2008 Wenchua ve Ms=7.1 2010 Yushu depremlerinin

Detaylı

COĞRAFYA ARAZİ KULLANIMI VE ETKİLERİ ASLIHAN TORUK 11/F-1701

COĞRAFYA ARAZİ KULLANIMI VE ETKİLERİ ASLIHAN TORUK 11/F-1701 COĞRAFYA ARAZİ KULLANIMI VE ETKİLERİ ASLIHAN TORUK 11/F-1701 Türkiye de Arazi Kullanımı Türkiye yüzey şekilleri bakımından çok farklı özelliklere sahiptir. Ülkemizde oluşum özellikleri birbirinden farklı

Detaylı

HEYELANLAR HEYELANLARA NEDEN OLAN ETKENLER HEYELAN ÇEŞİTLERİ HEYELANLARIN ÖNLENMESİ HEYELANLARIN NEDENLERİ

HEYELANLAR HEYELANLARA NEDEN OLAN ETKENLER HEYELAN ÇEŞİTLERİ HEYELANLARIN ÖNLENMESİ HEYELANLARIN NEDENLERİ HEYELANLAR Y.Doç.Dr. Devrim ALKAYA Pamukkale Üniversitesi Doğal zemin veya yapay dolgu malzemesinden oluşan bir yamacın; yerçekimi, eğim, su ve benzeri diğer kuvvetlerin etkisiyle aşağı ve dışa doğru hareketidir.

Detaylı

YER DEĞİŞTİREN YERLEŞMELERE İKİ ÖRNEK: KIRATLI ve BAHÇELİ KÖYLERİ

YER DEĞİŞTİREN YERLEŞMELERE İKİ ÖRNEK: KIRATLI ve BAHÇELİ KÖYLERİ İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü COĞRAFYA DERGİSİ Sayı 12, Sayfa 75-84, İstanbul, 2004 Basılı Nüsha ISSN No: 1302-7212 Elektronik Nüsha ISSN No: 1305-2128 YER DEĞİŞTİREN YERLEŞMELERE

Detaylı

KAYAÇLARDA GÖRÜLEN YAPILAR

KAYAÇLARDA GÖRÜLEN YAPILAR KAYAÇLARDA GÖRÜLEN YAPILAR Kayaçların belirli bir yapısı vardır. Bu yapı kayaç oluşurken ve kayaç oluştuktan sonra kazanılmış olabilir. Kayaçların oluşum sırasında ve oluşum koşullarına bağlı olarak kazandıkları

Detaylı

MENDERES GRABENİNDE JEOFİZİK REZİSTİVİTE YÖNTEMİYLE JEOTERMAL ENERJİ ARAMALARI

MENDERES GRABENİNDE JEOFİZİK REZİSTİVİTE YÖNTEMİYLE JEOTERMAL ENERJİ ARAMALARI MENDERES GRABENİNDE JEOFİZİK REZİSTİVİTE YÖNTEMİYLE JEOTERMAL ENERJİ ARAMALARI Altan İÇERLER 1, Remzi BİLGİN 1, Belgin ÇİRKİN 1, Hamza KARAMAN 1, Alper KIYAK 1, Çetin KARAHAN 2 1 MTA Genel Müdürlüğü Jeofizik

Detaylı

Eşref Atabey Türkiye de illere göre su kaynakları-potansiyeli ve su kalitesi eserinden alınmıştır.

Eşref Atabey Türkiye de illere göre su kaynakları-potansiyeli ve su kalitesi eserinden alınmıştır. Eşref Atabey. 2015. Türkiye de illere göre su kaynakları-potansiyeli ve su kalitesi eserinden alınmıştır. KARS İLİ SU KAYNAKLARI-POTANSİYELİ VE KALİTESİ DR. EŞREF ATABEY Jeoloji Yüksek Mühendisi Tıbbi

Detaylı

PERKOLASYON İNFİLTRASYON YÜZEYSEL VE YÜZETALTI AKIŞ GEÇİRGENLİK

PERKOLASYON İNFİLTRASYON YÜZEYSEL VE YÜZETALTI AKIŞ GEÇİRGENLİK PERKOLASYON İNFİLTRASYON YÜZEYSEL VE YÜZETALTI AKIŞ GEÇİRGENLİK Toprak yüzüne gelmiş olan suyun, toprak içine girme olayına ve hareketine denir. Ölçü birimi mm-yağış tır. Doygunluk tabakası. Toprağın yüzündeki

Detaylı

ORIENTEERING SEMBOLLERİ VE AÇIKLAMALARI

ORIENTEERING SEMBOLLERİ VE AÇIKLAMALARI NOTLAR ORIENTEERING SEMBOLLERİ VE AÇIKLAMALARI Büyük Kaya => Belirgin,ayakta duran kaya kütlesi. Kayalık, sarp kayalık => Geçilebilir ya da geçilemez büyük kayalık. Kaya Kümesi => Haritada tek tek işaretlenemeyecek

Detaylı

TOPOÐRAFYA ve KAYAÇLAR

TOPOÐRAFYA ve KAYAÇLAR Magmatik (Püskürük) Kayaçlar Ýç püskürük Yer kabuðunu oluþturan kayaçlarýn tümünün kökeni magmatikdir. Magma kökenli kayaçlar dýþ kuvvetlerinin etkisiyle parçalara ayrýlýp, yeryüzünün çukur yerlerinde

Detaylı