Güneş Enerjisinin Tarihi

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Güneş Enerjisinin Tarihi"

Transkript

1 Güneş Enerjisinin Tarihi 200 B.C. 2. Yüzyıl: Arşimet Efsaneye göre, bir Yunan bilim insanı olan Arşimet, güneşin enerjisini bir noktada toplayarak gelen düşman gemilerini ateşe vermek için kıyı şeridinde bir dizi ayna kullanmıştır.

2 Güneş Enerjisinin Tarihi 1839 Fotovoltaik Etki A.E. Becquerel, bazı malzemeler üzerinde parlayan ışığın elektrik akımı yaratacağını gözlemlemiştir. Bu fotovoltaik teknolojinin çıkış noktasıydı.

3 Güneş Enerjisinin Tarihi 1883 İlk Solar Hücre Charles Fritts güneş ışığını selenyum ve altın kullanarak elektriğe dönüştüren bir cihaz olarak dünyadaki ilk solar hücreyi üretmiştir. Hücrenin verimliliği %1'den düşüktür, bu da ışık enerjisinin %1'den daha düşük bir miktarının elektriğe dönüştürülmüş olduğu anlamına gelir.

4 Güneş Enerjisinin Tarihi 1921 Fotonlar Albert Einstein, fotoelektrik etki kanununun keşfiyle Fizik dalında Nobel Ödülü'ne layık görülmüştür. Einstein şimdi fotonlar olarak tanımlanan ışık miktarının varlığını öneren ve böylece modern Fotovolatik teknolojisine teorik bir temel sağlayan ilk kişiydi.

5 Güneş Enerjisinin Tarihi 1954 Ticari Güneş Enerjisi Silikon solar hücreler ana pazara doğru sağlam adımlarla ilerlemektedir. The New York Times gazetesi, silikon hücrenin, güneşin sınırsız olan enerjisinin, insanlığın kullanımına sunulmasına ön ayak olabileceğini belirtmiştir.

6 Güneş Enerjisinin Tarihi 1958 Uzay Yarışı ABD ve Rusya arasındaki uzay yarışı güneş enerjisi teknolojisinde önemli yatırımları tetiklemektedir. Vanguard 1'in de içinde olduğu ilk insan yapımı uydulardan bazılarına fotovoltaik hücreler tarafından güç sağlanmıştır.

7 Güneş Enerjisinin Tarihi GW'lik Solar Küresel toplamdaki güneş enerjisi kurulumu, endüstrimizin küresel gelişimi için kritik bir dönüm noktası olan 1 GW'yi aşmaktadır.

8 Güneş Enerjisinin Tarihi 2006 Silikona Hücum Güneş enerjisi endüstrisi yüksek saflıktaki silikonun en büyük tüketicisi olarak bilgisayar endüstrisini geçmektedir. Her ne kadar bu durum silikon arzında geçici bir kıtlığa neden olmuşsa da, güneş panellerinin fiyatını düşüren temel endüstri yatırımlarını tetiklemiştir.

9 Güneş Enerjisinin Tarihi Dolar/Watt'lık Güneş Panelleri Yüksek kaliteli silikon güneş panellerin maliyeti watt başına kabaca 1 ABD dolarına düşmüştür; bu da dünya çapında yeni pazarların açılmasına ve küresel bir enerji devrimine ön ayak olmuştur.

10 Neden Güneş Enerjisi Bolca bulunur Güneş enerjisi her yerdedir. Arka bahçenizde bir kömür madeni veya petrol kuyusu kazamayabilirsiniz ancak solar panellerle doğanın en büyük güç kaynağından yararlanabilirsiniz. Güneş Dünya'ya her saatte enerji taleplerimizi bütün bir yıl boyunca karşılamaya yetecek kadar enerji yollamaktadır. Dünyanın en bolca bulunan ve tükenmeyen enerji kaynağıdır.

11 Neden Güneş Enerjisi Uygun fiyatlıdır Güneş panelleriyle elektrik üretmek hiçbir zaman bu kadar uygun fiyatlı olmamıştır. Güneş enerjisi teknolojisi son on yılda fark edilir seviyede gelişmiştir. Küresel güneş paneli üretimindeki artış panel fiyatlarında %25'lik bir düşüşe neden olmuştur. Tıpkı cep telefonları veya kişisel bilgisayarlarda olduğu gibi, küresel kullanımın artması tüketiciler için daha fazla verimliliğe ve daha düşük maliyetlere yol açmaktadır.

12 Neden Güneş Enerjisi Sürdürülebilirdir Çocuklarımıza nasıl bir Dünya bırakmak istiyoruz? Silikon güneş panelleri gürültü veya emisyon olmaksızın elektrik üretmektedir ve neredeyse tamamen (silikon, gümüş ve alüminyum gibi) geri dönüştürülebilir malzemelerden yapılmıştır. Buna ek olarak, güneş panelleri çalışmak için suya ihtiyaç duymazlar; bu da dünya çapında sürdürülebilir toplumlar yaratmak için kritik önem taşımaktadır.

13 Neden Güneş Enerjisi Çevrecidir Nükleer santral kurulumunu engelleyin. Doğaya CO 2 salınımını engelleyin. Gürültü kirliliğini engelleyin. Dünya ekosistemindeki tüm canlılığın düzenini koruyun. Güneş panelleri yalnızca kuruldukları yerde işlerini yaparlar. Son olarak, iklim değişikliğiyle mücadeleye ve herkes için sürdürülebilir bir gelecek yaratmaya yaptığınız katkılarla gurur duyun.

14 Türkiye de Güneş Enerjisi Güneş bize gülümsüyor Ülkemiz yenilenebilir enerji kaynakları açısından dünyanın en zengin ülkelerinden biridir. Bu konum ülkemizin enerji açısından kendi kendine yetebilen bir ülke olma yolundaki en yakın çözümüdür. Ülkemiz Güneş Enerjisinde 380 milyar kwh/yıl elektrik üretebilecek bir potansiyele sahiptir.

15 Türkiye de Güneş Enerjisi Avrupa ile kıyaslama Günümüzde Avrupa nın kurulu gücü MW ı geçmiştir. Türkiye elektrik üretim A.Ş. (TEİAŞ) tarafından yayınlanan verilere göre, Mayıs 2014 itibari ile toplam 8,5 megavatlık kurulu güçte 38 güneş enerjisi santrali üretim yapıyor.

16 Türkiye de Güneş Enerjisi Global Işınım Değerleri Ortalama 3,6 KWh/m 2 gün Güneşlenme Süreleri Ortalama 7,2 saat

17 Türkiye de Güneş Enerjisi Güneşlenme kıyaslaması Türkiye nin güneş enerjisi potansiyeli Kıta Avrupası nın önde gelen güneş enerjisi yatırımlarına sahip Almanya, İspanya ve Çek Cumhuriyet i gibi ülkelere göre daha fazla olmasına rağmen yatırım oranı ilgili düzenlemelerin yakın zamanda yapılmış olmasıyla henüz bu ülkelerin çok altında kalmaktadır. Yandaki grafikte güneş enerjisi yatırımlarında önde gelen Avrupa Birliği ülkeleri ve Türkiye nin güneşlenme saatleri kıyaslaması gösterilmiştir.

18 Türkiye de Güneş Enerjisi ÜLKELER 2011 Yılında Sisteme İlave Ettiği Kurulu Gücü (MW) 2011 Yılı Sonu Kümülatif Kurulu Gücü (MW) Toplam Kurulu Güç İçerisindeki Payı (%) ALMANYA İTALYA ,5 JAPONYA İSPANYA ABD ÇİN ,5 TÜRKİYE 2 3 -

19 Türkiye de Güneş Enerjisi Neler kazanacağız? Ülkemiz enerjide kendi kendine yetebilecek. Ülkemizin doğası korunacak. Teknolojide modernizasyon sağlanacak. Yeni istihdam alanları doğacak. Nükleer santral kurulmayacak!

20 Uygulama Çeşitleri On Grid Sistemler Kullanılacak Malzemeler A. Panel B. Invertör C. Satış Sayacı D. Bağlantı Noktası E. Şebeke F. Şebekeden tesise alınan elektrik Sayacı G. Cihazlar

21 Başvuru Dilekçesi (Ek-2) Uygulama Çeşitleri Lisanssız Elektrik Üretimi Başvuru Belgeleri Listesi Lisanssız Üretim Bağlantı Başvuru Formu (Ek-1) Üretim tesisinin kurulacağı yere ait Tapu Kaydı (Noter onaylı sureti) Üretim tesisinin kurulacağı yerin Kira Sözleşmesi Kira Sözleşmesini imzalayanlara ait İmza Sirkülerleri Başvuruyu yapan Tüzel Kişilik ise Ticari Sicil Gazetesi Başvuru ücretinin AYDEM hesabına yatırıldığına dair makbuz veya dekont (347,51 TL) Kurulacak tesisin teknik özelliklerini de gösteren Tek Hat Şeması (Kaşe ve imzalı) Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerinden ÇED belgesi (Kapsam dışı olduğuna dair) Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından Arazi Sınıflamasına dair belge (Tarım dışı olduğuna dair) (Çatı uygulamaları hariç) Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü (YEGM) Teknik Değerlendirme Formu Tapu ve Kadastro İl/İlçe Müdürlüklerinden, lisanslı harita ve kadastro mühendisi veya bürosundan onaylı Koordinatlı Aplikasyon Krokisi AYDEM Abone Numarası (yoksa İnşaat Ruhsatı)

22 Uygulama Çeşitleri Off Grid Sistemler Kullanılacak Malzemeler A. Panel B. Invertör C. Bağlantı Panosu D. Akü Grubu E. Cihazlar

23 Uygulama Çeşitleri 1 MW FOTOVOLTAİK ENERJİ SANTRALİ KURULUMU PROJESİ

24 Uygulama Çeşitleri 1 MW FOTOVOLTAİK ENERJİ SANTRALİ KURULUMU PROJESİ adet 250 W solar panel alüminyum çerçeve 2- Alüminyum konstrüksiyon montaj sistemleri 3- Toplam 1000 MW invertör 4- Uzaktan izleme sistemi (Bilgisayar, internet, iphone vb.) 5- Anlık LCD izleme monitörü 6- Solar Kablo ve bağlantı konektörleri 7-1 adet trifaze çift yönlü elektrik sayacı ( Dağıtım firmasına verilmesi halinde)

25 Uygulama Çeşitleri Arazi Seçimi Tarım arazisi olmaması DSİ sulama programı kapsamı dışında olması En yakın EDAŞ/TEİAŞ bağlantı noktasına maksimum metre uzakta olması Bağlantı noktası ile santral arasında hat çekmeye uygun arazi olması (kamulaştırma mümkün değil) Arazi eğiminin 3-5 derece civarında olması, tercihen güneye cepheli olması Toprak zeminin çakmalı montaj sistemlerine uyumlu olması (Kayalık zeminler maliyet arttırır) Proje alanına yürüme mesafesinde bir köy olması avantaj getirir Bölgedeki toz, kirlilik, yerel sis, pus vs. araştırılmalı Bölgedeki yağmur-kar istatistikleri incelenmeli Güvenlik faktörü gözönünde bulundurulmalı Dağıtım şirketi ile önceden bağlantıya geçilerek ön görüş alınmalı Çok tapulu arazilerden mümkün olduğunca uzak durulmalı Dönüm başına 3-4 bin TL ödenecek maksimum miktar olmalı (satın almalarda) Bölgede lisanslı-lisanssız başka RES-GES başvuruları olup olmadığı incelenmeli Maden arazi statüsü irdelenmeli Yüksek rakımlar tercih sebebidir Arazide gölge yaratacak doğal ve yapay unsurlara dikkat edilmeli Bölgedeki elektrik kesintisi sıklığı, uzunluğu incelenmeli

26 Uygulama Çeşitleri Yatırım Maliyeti FV modüllerin toplam maliyeti ,00 FV modüllerin ortalama performans düşüşü 0,50 % Eviricilerin maliyeti ,00 Planlama ve kurulum maliyeti ,00 Yıllık sabit giderler Toplam yatırım maliyeti ,00 Elektrik Çekim Maliyeti ve Şebeke Besleme Ücreti Elektrik çekim fiyatı 0,280 /kwh Yıllık elektrik bedeli artış oranı 3,0 % Şebeke besleme ücreti 0,129 /kwh Şebeke besleme süresi 20 yıl Enflasyon oranı 3,0 % (Planlama ve kurulum maliyetinin içerisinde arazi ücreti, konstrüksiyon, kablo ve izleme üniteleri bulunmaktadır.)

27 Uygulama Çeşitleri Sonuçlar Etkin Kazanç 20 yıl sonunda beslemeden gelen toplam ciro Yaklaşık 6 yıl amortisman süresi Kg CO2 salınımı engellenir. (170 hektar ağaç dikmeye ve 60 milyon kilometre otomobil sürmeye denk gelmektedir.)

Uygulama Çeşitleri ON-GRID Sistem Nedir?

Uygulama Çeşitleri ON-GRID Sistem Nedir? ON-GRID Sistem Nedir? Şebekeye bağlı sistemdir. Kullanımınızdan kalan elektriğin satışı demektir. Satış devlete 0,133 ABD$/kWh değerinde yapılacaktır.yerli kullanıma hibeler aşağıdaki gibidir. PV panel

Detaylı

MAKİNA MÜHENDİSLER ODASI ADANA 07.01.2013

MAKİNA MÜHENDİSLER ODASI ADANA 07.01.2013 GÜNEŞ ENERJİSİNDEN LİSANSSIZ ELEKTRİK ÜRETİMİ MAKİNA MÜHENDİSLER ODASI ADANA 07.01.2013 FOTOVOLTAİK ENERJİ SANTRALİ KURULUMU PROJESİ Avrupa nın Güneş Enerjisi Potansiyeli Avrupa Kurulu Gücü: 50.300 MW

Detaylı

1 MW Lisanssız GES Projeleri

1 MW Lisanssız GES Projeleri 1 MW Lisanssız GES Projeleri Projelendirme aşamaları müşterinin talebiyle başlayan Güneş Enerjisinden elektrik üretmek için Güneş Enerjisi Santrali kurmaktadır. Projenin uygulanabileceği bir yer belirleyen

Detaylı

GÜNEŞ ENERJİSİ SANTRALİ PROJESİ BAŞVURU SÜRECİ. DİYARBAKIR 14-16 Ekim 2015

GÜNEŞ ENERJİSİ SANTRALİ PROJESİ BAŞVURU SÜRECİ. DİYARBAKIR 14-16 Ekim 2015 GÜNEŞ ENERJİSİ SANTRALİ PROJESİ BAŞVURU SÜRECİ DİYARBAKIR 14-16 Ekim 2015 SUNUM İÇERİĞİ Hangi Üretim Tesisleri Başvuru Yapabilir? Başvuru için Temin Edilmesi Gereken Belgeler Arazi Tipi Projelerde Dikkat

Detaylı

Türkiye de Fotovoltaik Sistemlerin Projelendirmesi. Projelendirme ve Şebeke Bağlantısı Pratikte Yaşanan Tecrübeler

Türkiye de Fotovoltaik Sistemlerin Projelendirmesi. Projelendirme ve Şebeke Bağlantısı Pratikte Yaşanan Tecrübeler Türkiye de Fotovoltaik Sistemlerin Projelendirmesi Projelendirme ve Şebeke Bağlantısı Pratikte Yaşanan Tecrübeler New Energy, Renewable Energy Mustafa HERDEM Genel Müdür Else Enerji 19.11.2013 Sunum İçeriği

Detaylı

GÜNEŞ ENERJİSİNE DAYALI LİSANSSIZ ÜRETİM BAŞVURULARINDA SUNULMASI GEREKEN BİLGİ VE BELGELER LİSTESİ

GÜNEŞ ENERJİSİNE DAYALI LİSANSSIZ ÜRETİM BAŞVURULARINDA SUNULMASI GEREKEN BİLGİ VE BELGELER LİSTESİ GÜNEŞ ENERJİSİNE DAYALI 2. Tüzel kişiyi temsil ve ilzama yetkili şahıs/şahısların Yetki Belgeleri, (Üretim tesisinin kamu veya hazine arazisi veya orman sayılan alanlar üzerine kurulmak istenmesi halinde,

Detaylı

Alican EKİN - Gensed Y. Kurulu Üyesi Ekinler Eurosol Enerji A.Ş. G. Müdür. alican.ekin@gensed.org

Alican EKİN - Gensed Y. Kurulu Üyesi Ekinler Eurosol Enerji A.Ş. G. Müdür. alican.ekin@gensed.org Güneş Enerjisi Sanayicileri ve Endüstrisi Derneği FOTOVOLTAİK SİSTEMLERDE EPC SÜREÇLERİ Alican EKİN - Gensed Y. Kurulu Üyesi Ekinler Eurosol Enerji A.Ş. G. Müdür alican.ekin@gensed.org İÇERİK (EPC- ENGINEERING

Detaylı

LİSANSSIZ GÜNEŞ ENERJİSİ SANTRALİ KURULUMU YOL HARİTASI

LİSANSSIZ GÜNEŞ ENERJİSİ SANTRALİ KURULUMU YOL HARİTASI LİSANSSIZ GÜNEŞ ENERJİSİ SANTRALİ KURULUMU YOL HARİTASI Güneş enerjisi sistemleri 6446 Sayılı Elektrik Piyasası Kanununa istinaden lisanslı veya lisanssız olarak kurulabilmektedir. Kanunun 14. Maddesine

Detaylı

Güneşten Elektrik Üretme Zamanı! Etik Olarak Doğru, Finansal Olarak Akılcı, Çocuklarımızın Geleceği için Kritik Bu Yatırımı Yapmalıyız!

Güneşten Elektrik Üretme Zamanı! Etik Olarak Doğru, Finansal Olarak Akılcı, Çocuklarımızın Geleceği için Kritik Bu Yatırımı Yapmalıyız! Güneşten Elektrik Üretme Zamanı! Etik Olarak Doğru, Finansal Olarak Akılcı, Çocuklarımızın Geleceği için Kritik Bu Yatırımı Yapmalıyız! Ocak 2014 te Durum: Son dönemde PV panel fiyatlarında büyük düşüş:

Detaylı

ÖMER EKİNCİ Elektrik-Elektronik Müh. AKSARAY ENERJİ KURUCU ORTAK GÜNEŞ ENERJİ SANTRALLERİ

ÖMER EKİNCİ Elektrik-Elektronik Müh. AKSARAY ENERJİ KURUCU ORTAK GÜNEŞ ENERJİ SANTRALLERİ ÖMER EKİNCİ Elektrik-Elektronik Müh. AKSARAY ENERJİ KURUCU ORTAK GÜNEŞ ENERJİ SANTRALLERİ GÜNEŞ ENERJİ SANTRALLERİ Türkiye Güneş Enerjisinden elektrik üretimi ile 2013 yılında yapılan düzenlemeler ile

Detaylı

LİSANSSIZ ELEKTRİK ÜRETİMİ BAŞVURU SÜRECİ. Hizmete Ozel

LİSANSSIZ ELEKTRİK ÜRETİMİ BAŞVURU SÜRECİ. Hizmete Ozel LİSANSSIZ ELEKTRİK ÜRETİMİ BAŞVURU SÜRECİ TOROSLAR ELEKTRİK DAĞITIM A.Ş. SORUMLULUK SAHASI TOROSLAR EDAŞ DAĞITIM VARLIKLARI - 2013 SONU Tesisin Adı Tesis Cinsi Tesisin Teknik Özelliği HATAY TOPLAM Kurum

Detaylı

LİSANSSIZ ELEKTRİK ÜRETİM TESİSLERİ SÜREÇLERİ. Arge & Stratejik Planlama Direktörlüğü 30.10.2015 AKDENİZ ELEKTRİK DAĞITIM A.Ş.

LİSANSSIZ ELEKTRİK ÜRETİM TESİSLERİ SÜREÇLERİ. Arge & Stratejik Planlama Direktörlüğü 30.10.2015 AKDENİZ ELEKTRİK DAĞITIM A.Ş. LİSANSSIZ ELEKTRİK ÜRETİM TESİSLERİ SÜREÇLERİ Arge & Stratejik Planlama Direktörlüğü AKDENİZ ELEKTRİK DAĞITIM A.Ş. 1 içerik Lisanssız Üretim Tesisleri Mevzuatı Lisansız Üretim Tesisleri Bağlantı Süreci

Detaylı

Güneşten Elektrik Üretimi

Güneşten Elektrik Üretimi Güneşten Elektrik Üretimi Lisanssız Uygulamalar enerji sistemleri Elektrik fiyatları neden artmakta ve artmaya devam edecek? Türkiye ürettiği elektriğin %50 sinden fazlasını doğalgaz termik santralleri

Detaylı

Güneşin Gölgesinde Kalan Türkiye

Güneşin Gölgesinde Kalan Türkiye Güneşin Gölgesinde Kalan Türkiye Hakan Erkan Genel Sekreter 30 Nisan 2011 VAN 1. GÜNEŞ ENERJİSİ SEMPOZYUMU Dünya da Yenilenebilir Enerji Teknolojik ve Ekonomik Potansiyel Varolan teknoloji ile küresel

Detaylı

Bir Dünya Enerji ÇATI GES

Bir Dünya Enerji ÇATI GES ÇATI GES İÇERİK Bir Dünya Enerji 1. GÜNEŞ ENERJİSİ SANTRALİ NEDİR? 1.1 Neden Güneş Enerji Sistemleri? 2. DÜNYADA GES 3. TÜRKİYE DE GES 4. GES ÇÖZÜMLERİ 5. ÇATI ÜZERİ GES 5.1 Çatılarımıza Doğan Güneş 5.2

Detaylı

EN UCUZ ENERJİ KAYNAĞI; GÜNEŞ ENERJİ SİSTEMLERİ

EN UCUZ ENERJİ KAYNAĞI; GÜNEŞ ENERJİ SİSTEMLERİ EN UCUZ ENERJİ KAYNAĞI; GÜNEŞ ENERJİ SİSTEMLERİ TÜRKİYE NİN COĞRAFİ KONUM VE GES UYGULANABİLİRLİK AÇIDAN DEĞERLENDİRİLMESİ Ülkemiz, coğrafi konumu nedeniyle sahip olduğu güneş enerjisi potansiyeli açısından

Detaylı

GES UYGULAMALARI VE KARŞILAŞILAN SORUNLAR

GES UYGULAMALARI VE KARŞILAŞILAN SORUNLAR Güneş Enerjisi Sanayicileri ve Endüstrisi Derneği GES UYGULAMALARI VE KARŞILAŞILAN SORUNLAR Alican EKİN - Gensed Y. Kurulu Üyesi Ekinler Eurosol Enerji A.Ş. G. Müdür İTÜ, EMO VE GENSED Güneşin geleceğini

Detaylı

Türkiye ve Dünyada Güneş Enerjisi Mevcut Durum ve Gelecek

Türkiye ve Dünyada Güneş Enerjisi Mevcut Durum ve Gelecek Türkiye ve Dünyada Güneş Enerjisi Mevcut Durum ve Gelecek Sercan KESKİNEL ELSE Enerji İş Geliştirme Yöneticisi sercankeskinel@elseenerji.com Güneş Enerjisinden Elektrik Üretiminde Mevcut Durum, İmkanlar,

Detaylı

GÜNEŞ ENERJİLİ ELEKTRİK ÜRETİM TESİS KURULUMU

GÜNEŞ ENERJİLİ ELEKTRİK ÜRETİM TESİS KURULUMU GÜNEŞ ENERJİLİ ELEKTRİK ÜRETİM TESİS KURULUMU YEŞİL ENERJİ NEDİR? Yeşil Enerji, güneş, rüzgar jeotermal, hidroelektrik gibi yenilenebilir enerji kaynaklarından elde edilen enerji için kullanılan bir deyimdir.

Detaylı

LİSANSSIZ GÜNEŞ ENERJİSİ SANTRALİ KURULUMU YOL HARİTASI

LİSANSSIZ GÜNEŞ ENERJİSİ SANTRALİ KURULUMU YOL HARİTASI LİSANSSIZ GÜNEŞ ENERJİSİ SANTRALİ KURULUMU YOL HARİTASI Güneş enerjisi sistemleri 6446 Sayılı Elektrik Piyasası Kanununa istinaden lisanslı veya lisanssız olarak kurulabilmektedir. Kanunun 14. Maddesine

Detaylı

Yenilebilir Enerji Kaynağı Olarak Rüzgar Enerjisi

Yenilebilir Enerji Kaynağı Olarak Rüzgar Enerjisi Yenilebilir Enerji Kaynağı Olarak Rüzgar Enerjisi İbrahim M. Yağlı* Enerji üretiminde Rüzgar Enerjisinin Üstünlükleri Rüzgar enerjisinin, diğer enerji üretim alanlarına göre, önemli üstünlükleri bulunmaktadır:

Detaylı

SINIRSIZ TEMİZ ENERJİ İLE KALKINAN BİR GÜRSU PROJESİ

SINIRSIZ TEMİZ ENERJİ İLE KALKINAN BİR GÜRSU PROJESİ SINIRSIZ TEMİZ ENERJİ İLE KALKINAN BİR GÜRSU PROJESİ PROJENİN ADI SINIRSIZ TEMİZ ENERJİ İLE KALKINAN BİR GÜRSU PROJESİ PROJE BÜTÇESİ 670.000 TL PROJE FİNANSMANI Gürsu Belediyesi: 170.000 TL (%25 Özkaynak)

Detaylı

Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretimine İlişkin Mevzuat ve Uygulamalar

Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretimine İlişkin Mevzuat ve Uygulamalar Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretimine İlişkin Mevzuat ve Uygulamalar Cemal ÇELİK Enerji Uzmanı Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Elektrik Piyasası Dairesi Başkanlığı OSBÜK - MAYIS- 2014 / ANKARA

Detaylı

ŞİRKET HAKKINDA Şirket: Ortaklar: Yönetim / Ekip Toplam Çalışan Sayısı: Açıklama:

ŞİRKET HAKKINDA Şirket: Ortaklar: Yönetim / Ekip Toplam Çalışan Sayısı: Açıklama: ŞİRKET HAKKINDA Şirket: Z & S Yenilenebilir Enerji Sist. San. Ve Tic. Ltd. Şti. Ortaklar: Zeki KÜÇÜKYARMA, Yönetim / Ekip: Zeki KÜÇÜKYARMA / Genel Müdür Stephan RİNDİSBACKER / Avrupa Temsilcisi Ufuk UĞUR

Detaylı

Lisanssız Elektrik Üretimi İçin Başvuruda bulunacak Gerçek Ve/Veya Tüzel Kişilerin Başvuru Aşamasında Sunması Gereken Evraklar

Lisanssız Elektrik Üretimi İçin Başvuruda bulunacak Gerçek Ve/Veya Tüzel Kişilerin Başvuru Aşamasında Sunması Gereken Evraklar Lisanssız Elektrik i İçin Başvuruda bulunacak Gerçek Ve/Veya Tüzel Kişilerin Başvuru Aşamasında Sunması Gereken Evraklar NOT: Yönetmelik ve Tebliğ hükümlerine göre tam ve eksiksiz başvurular işleme alınır,

Detaylı

FOTOVOLTAİK PAKET SİSTEMLER

FOTOVOLTAİK PAKET SİSTEMLER FOTOVOLTAİK PAKET SİSTEMLER Off Grid Paket Sistemler Jel Akü Pano MC4 Konnektör Seti MC4 Branch Paralelleme Seti Devreye Alma Soli PV 260-Off 260 Wp 12V / 50A / 0W 1 x 12V / Ah $1.122,26 Soli PV 500-Off

Detaylı

Lİ SANSİZ ELEKTRİ K Ü RETİ Mİ BAŞVÜRÜ SÜ RECİ AHİLER KALKINMA AJANSI

Lİ SANSİZ ELEKTRİ K Ü RETİ Mİ BAŞVÜRÜ SÜ RECİ AHİLER KALKINMA AJANSI Lİ SANSİZ ELEKTRİ K Ü RETİ Mİ BAŞVÜRÜ SÜ RECİ AHİLER KALKINMA AJANSI LİSANSSIZ ELEKTRİK ÜRETİMİ BAŞVURU YOL HARİTASI RED Elektrik Piyasasında Lisansız Elektrik Üretimine İlişkin Yönetmeliğinin 7. Maddesinde

Detaylı

Antak Enerji 40.000KW lık yani 40MW/ Yıl Üretim kapasitesine sahiptir.

Antak Enerji 40.000KW lık yani 40MW/ Yıl Üretim kapasitesine sahiptir. Şirket Profili Antak Enerji, Akdeniz Bölgesinde Fotovoltaik Modül üretim tesislerini kuran ve üretime başlayan ilk Türk firmasıyız. Firmamız Fotovoltaik modül üretim sektöründe 2010 yılından beri sürdürmektedir.

Detaylı

RES YATIRIMLARI VE EKOSİSTEM TEBLİĞİ. Ergün AKALAN Enerji Yatırımları Daire Başkanı yatirim@enerji.gov.tr

RES YATIRIMLARI VE EKOSİSTEM TEBLİĞİ. Ergün AKALAN Enerji Yatırımları Daire Başkanı yatirim@enerji.gov.tr RES YATIRIMLARI VE EKOSİSTEM TEBLİĞİ Ergün AKALAN Enerji Yatırımları Daire Başkanı yatirim@enerji.gov.tr SUNUM PLANI 1. RES lerin Enerji Sektöründeki Durumu 2. Strateji Hedeflerimiz 3. RES Yatırım Süreci

Detaylı

LİSANSSIZ ELEKTRİK ÜRETİM BAŞVURUSU

LİSANSSIZ ELEKTRİK ÜRETİM BAŞVURUSU LİSANSSIZ ELEKTRİK ÜRETİM BAŞVURUSU 02 Ekim 2013 tarihinde Resmi Gazete de yayınlanan Lisanssız Elektrik Üretimine İlişkin Yönetmelik gereğince, kendi ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla yenilenebilir enerji

Detaylı

www.hs-sevikenerji.com

www.hs-sevikenerji.com Kendi Elektriğinizi Güneş Enerjisi ile Kendiniz Üretin www.hs-sevikenerji.com www.hs-sevikenerji.com HŞ Güneş Enerjisi Sistemleri Yenilenebilir Enerji Üretimi Ltd. Şti. HŞ Güneş Enerjisi Sistemleri, Emmvee

Detaylı

ANEL ENERJİ GELİŞEN KENTLER ZİRVESİ, KONYA

ANEL ENERJİ GELİŞEN KENTLER ZİRVESİ, KONYA ANEL ENERJİ GELİŞEN KENTLER ZİRVESİ, KONYA DÜNYADA ENERJİ Dünyada artan enerji tüketimi ile alternatif enerji kaynaklarının kullanımında artış eğilimi görülmektedir; Limitli kaynaklar Sanayi üretimindeki

Detaylı

Akdeniz Elektrik Dağıtım A.Ş Mete YILMAZ Müşteriler Direktörü. Lisanssız Elektrik Üretim Tesisleri ve Başvuruları

Akdeniz Elektrik Dağıtım A.Ş Mete YILMAZ Müşteriler Direktörü. Lisanssız Elektrik Üretim Tesisleri ve Başvuruları Mete YILMAZ Müşteriler Direktörü Lisanssız Elektrik Üretim Tesisleri ve Başvuruları 02.10.2013 tarih ve 28783 sayı ile Resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren «Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik

Detaylı

VATANDAŞA SUNULAN HİZMETLERDE İSTENİLEN BELGELER ve İŞ BİTİRME SÜRELERİ KASTAMONU ORMAN BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ

VATANDAŞA SUNULAN HİZMETLERDE İSTENİLEN BELGELER ve İŞ BİTİRME SÜRELERİ KASTAMONU ORMAN BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ VATANDAŞA SUNULAN HİZMETLERDE İSTENİLEN BELGELER ve İŞ BİTİRME SÜRELERİ KASTAMONU ORMAN BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ SIRA NO HİZMETİN ADI BAŞVURUDA İSTENİLEN BELGELER HİZMETİN TAMAMLANMA SÜRESİ GEÇ) (EN 1.Talep Dilekçesi

Detaylı

Tarımsal Sulama Sistemlerinde Off Grid (Şebekeden Bağımsız) Uygulamalar

Tarımsal Sulama Sistemlerinde Off Grid (Şebekeden Bağımsız) Uygulamalar Tarımsal Sulama Sistemlerinde Off Grid (Şebekeden Bağımsız) Uygulamalar Genellikle şebeke hatlarından uzak yerlerde kalan tarımsal arazilerin elektrik ihtiyacının karşılanması için en uygun çözüm güneş

Detaylı

İÇİNDEKİLER TABLO VE ŞEKİLLER...

İÇİNDEKİLER TABLO VE ŞEKİLLER... İÇİNDEKİLER TABLO VE ŞEKİLLER...4 1.Yönetici Özeti... 11 2.Giriş... 12 3.Sektörel Analiz... 13 3.1 Birincil Enerji Kaynaklarına Bakış...13 3.1.1 Kömür... 13 3.1.1.1 Dünya da Kömür... 14 3.1.1.1.1 Dünya

Detaylı

GÜNEŞ ENERJİSİ SANTRALİ (GES) YATIRIM SÜRECİ ve MEVZUAT

GÜNEŞ ENERJİSİ SANTRALİ (GES) YATIRIM SÜRECİ ve MEVZUAT GÜNEŞ ENERJİSİ SANTRALİ (GES) YATIRIM SÜRECİ ve MEVZUAT Hakan ERKAN GENSED Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ARIEN Elektrik Üretim A.Ş. Genel Müdür Türkiye de Güneş Enerjisi Pazarı Konut lisanssız Lisanssız

Detaylı

2013 SEKTÖR RAPORU TEMSAN TÜRKİYE ELEKTROMEKANİK SANAYİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

2013 SEKTÖR RAPORU TEMSAN TÜRKİYE ELEKTROMEKANİK SANAYİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TEMSAN TÜRKİYE ELEKTROMEKANİK SANAYİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ DÜNYADA ELEKTRİK ENERJİSİ SEKTÖRÜNÜN GÖRÜNÜMÜ Bilindiği üzere, elektrik enerjisi tüketimi gelişmişliğin göstergesidir. Bir ülkedeki kişi başına düşen

Detaylı

Konya Sanayi Odası. Ocak 2013. Enis Behar Form Temiz Enerji enis.behar@formgroup.com twitter/enisbehar

Konya Sanayi Odası. Ocak 2013. Enis Behar Form Temiz Enerji enis.behar@formgroup.com twitter/enisbehar Konya Sanayi Odası Ocak 2013 Enis Behar Form Temiz Enerji enis.behar@formgroup.com twitter/enisbehar FORM TEMİZ ENERJİ FORM ŞİRKETLER GRUBU 6 farklı şirketten oluşmaktadır; İklimlendirme Cihazları Satışı

Detaylı

GÜNEŞ ENERJİSİ İLE ELEKTRİK ÜRETİMİ

GÜNEŞ ENERJİSİ İLE ELEKTRİK ÜRETİMİ GÜNEŞ ENERJİSİ İLE ELEKTRİK ÜRETİMİ Mustafa HERDEM Genel Müdür mustafaherdem@elseenerji.com DEĞİŞEN VE GELİŞEN TÜRK ENERJİ PİYASASI Elektriğin Uygun Maliyetli Tedariki Yerinde Üretimi ve Satışı İSO 27

Detaylı

İZMİR KEMALPAŞA ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ GÜNEŞ SANTRALİ UYGULAMASI

İZMİR KEMALPAŞA ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ GÜNEŞ SANTRALİ UYGULAMASI İZMİR KEMALPAŞA ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ GÜNEŞ SANTRALİ UYGULAMASI Mustafa Orçun ÖZTÜRK mustafaozturk@kosbi.org.tr ÖZET Günümüzde fosil yakıtlarının sonunun gelecek olması maliyetlerinin fazla olması ve

Detaylı

OSMANİYE İL ÖZEL İDARESİ HİZMET STANDARTLARI

OSMANİYE İL ÖZEL İDARESİ HİZMET STANDARTLARI OSMANİYE İL ÖZEL İDARESİ HİZMET STANDARTLARI SIRA NO HİZMETİN ADI BAŞVURUDA İSTENEN BELGELER HİZMETİN TAMAMLANMA SÜRESİ (EN GEÇ) 1 Çalışma Ruhsatı Yer Seçimi ve Tesisi Kurma İzni (GSM 1-2-3) 1- Başvuru

Detaylı

2012 SEKTÖR RAPORU TEMSAN TÜRKİYE ELEKTROMEKANİK SANAYİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

2012 SEKTÖR RAPORU TEMSAN TÜRKİYE ELEKTROMEKANİK SANAYİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TEMSAN TÜRKİYE ELEKTROMEKANİK SANAYİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ DÜNYADA ELEKTRİK ENERJİSİ SEKTÖRÜNÜN GÖRÜNÜMÜ Bilindiği üzere, elektrik enerjisi tüketimi gelişmişliğin göstergesidir. Bir ülkedeki kişi başına düşen

Detaylı

Güneş Enerji Sistemleri. www.cansolar.com.tr

Güneş Enerji Sistemleri. www.cansolar.com.tr Güneş Enerji Sistemleri www.cansolar.com.tr Hakkımızda Yenilenebilir ve sürdürülebilir enerji sektöründe faaliyet göstermek amacıyla 2013 yılı başlarında kurulan firmamız, uzmanlık alanı güneş enerji sistemleri

Detaylı

İstanbul Bilgi Üniversitesi Enerji Sistemleri Mühendisliği. Çevreye Duyarlı Sürdürülebilir ve Yenilenebilir Enerji Üretimi ve Kullanımı

İstanbul Bilgi Üniversitesi Enerji Sistemleri Mühendisliği. Çevreye Duyarlı Sürdürülebilir ve Yenilenebilir Enerji Üretimi ve Kullanımı İstanbul Bilgi Üniversitesi Enerji Sistemleri Mühendisliği Çevreye Duyarlı Sürdürülebilir ve Yenilenebilir Enerji Üretimi ve Kullanımı Günlük Hayatımızda Enerji Tüketimi Fosil Yakıtlar Kömür Petrol Doğalgaz

Detaylı

LİSANSSIZ YENİLENEBİLİR ENERJİ ÜRETİM TESİSİ KURULUM SÜRECİ

LİSANSSIZ YENİLENEBİLİR ENERJİ ÜRETİM TESİSİ KURULUM SÜRECİ LİSANSSIZ YENİLENEBİLİR ENERJİ ÜRETİM TESİSİ KURULUM SÜRECİ Lisanssız enerji üretim tesisi iş kurma süreçleri 02.10.2013 tarihli ve 28783 Resmi Gazete sayılı Elektrik piyasasında lisanssız elektrik üretimine

Detaylı

LİSANSSIZ ÜRETİM TESİSLERİ BAĞLANTI KRİTERLERİ

LİSANSSIZ ÜRETİM TESİSLERİ BAĞLANTI KRİTERLERİ LİSANSSIZ ÜRETİM TESİSLERİ BAĞLANTI KRİTERLERİ İÇERİK Lisanssız Üretim Tesisleri Mevzuatı Lisansız Üretim Tesisleri Bağlantı Süreci Lisanssız Üretim Tesisleri Bağlantı Görüşü Teknik Kriterler Başkent Elektrik

Detaylı

GÜNEŞ ENERJİSİYATIRIMINDA 2018 YILININ SON FIRSAT ÜRÜNÜ!

GÜNEŞ ENERJİSİYATIRIMINDA 2018 YILININ SON FIRSAT ÜRÜNÜ! GÜNEŞ ENERJİSİYATIRIMINDA 2018 YILININ SON FIRSAT ÜRÜNÜ! SATILAN ÜRÜN : SANTRAL HİSSESİ HİSSE SATAN : SUNCTY GROUP SANTRAL ADI : SUN1GES ENERJİ A.Ş. SANTRAL GÜCÜ : 1MW KATEGORİSİ SANTRAL KONUMU : BANAZ

Detaylı

Mühendislik Çevre Danışmanlık Gıda Tarım Turizm Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi LİSANSSIZ ELEKTRİK ÜRETİMİ

Mühendislik Çevre Danışmanlık Gıda Tarım Turizm Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi LİSANSSIZ ELEKTRİK ÜRETİMİ Mühendislik Çevre Danışmanlık Gıda Tarım Turizm Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi LİSANSSIZ ELEKTRİK ÜRETİMİ LİSANSSIZ ELEKTRİK ÜRETİMİNE İLİŞKİN YÖNETMELİK Ülkemizde 2010-2011 yılı itibari ile çeşitli

Detaylı

Biliyor musunuz? Enerji. İklim Değişikliği İle. Mücadelede. En Kritik Alan

Biliyor musunuz? Enerji. İklim Değişikliği İle. Mücadelede. En Kritik Alan Biliyor musunuz? Enerji İklim Değişikliği İle Mücadelede En Kritik Alan Enerji üretimi için kömür, petrol ve doğalgaz gibi fosil yakıtların kullanımı sanayileşme devriminden beri artarak devam etmektedir.

Detaylı

ŞAHİN BAYRAM Günder Yönetim Kurulu Üyesi GUNDER (ISES TR ) info@gunder.org.tr

ŞAHİN BAYRAM Günder Yönetim Kurulu Üyesi GUNDER (ISES TR ) info@gunder.org.tr ŞAHİN BAYRAM Günder Yönetim Kurulu Üyesi GUNDER (ISES TR ) info@gunder.org.tr GÜNDER 1992 YILINDA BAKANLAR KURULU KARARI İLE KURULMUŞ KURUCULAR ETKB-TUBITAK-TEDAŞ-TSE-MGM-ÜNİVERSİTELER- AKADEMİSYENLER

Detaylı

YENİLENEBİLİR ENERJİ KONFERANSI. Mehmet KOÇAN Bağlantı Görüş Uzmanı Kasım 2015

YENİLENEBİLİR ENERJİ KONFERANSI. Mehmet KOÇAN Bağlantı Görüş Uzmanı Kasım 2015 YENİLENEBİLİR ENERJİ KONFERANSI Mehmet KOÇAN Bağlantı Görüş Uzmanı Kasım 2015 1- Lisans kapsamında üretim faaliyeti - Ön lisans, üretim lisansı, OSB üretim lisansı 2- Lisanssız / muafiyetli üretim - Lisans

Detaylı

DÜNYA DA VE TÜRKİYE DE GÜNEŞ ELEKTRİĞİNDE GELİŞMELER

DÜNYA DA VE TÜRKİYE DE GÜNEŞ ELEKTRİĞİNDE GELİŞMELER DÜNYA DA VE TÜRKİYE DE GÜNEŞ ELEKTRİĞİNDE GELİŞMELER Prof.Dr. Necdet ALTUNTOP GÜNDER-Uluslararası Güneş Enerjisi Topluluğu Türkiye Bölümü Y.K. Başkanı Erciyes Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine

Detaylı

YAKUTİYE İLÇE BELEDİYESİ ÖZEL KALEM MÜDÜRLÜĞÜ EVLENDİRME SERVİSİ HİZMET STANDARTLARI 2 GÜN 2 SAAT 2 SAAT HİZMETİN TAMAMLANMA SÜRESİ (ENGEÇ) SIRA NO

YAKUTİYE İLÇE BELEDİYESİ ÖZEL KALEM MÜDÜRLÜĞÜ EVLENDİRME SERVİSİ HİZMET STANDARTLARI 2 GÜN 2 SAAT 2 SAAT HİZMETİN TAMAMLANMA SÜRESİ (ENGEÇ) SIRA NO 1 Nikâh işlemleri ÖZEL KALEM MÜDÜRLÜĞÜ EVLENDİRME SERVİSİ 1- Nüfus Cüzdanı 2- Nüfus Kayıt Örneği 3-4`er Adet Fotoğraf (Erkek ve Kadın İçin) 4- Sağlık Raporu 2 GÜN SIRA 1 Emlak Vergisi 2 ÇTV MALİ HİZMETLER

Detaylı

ISPARTA İL ÖZEL İDARESİ HİZMET STANDARTLARI TABLOSU BAŞVURUDA İSTENİLEN BELGELER

ISPARTA İL ÖZEL İDARESİ HİZMET STANDARTLARI TABLOSU BAŞVURUDA İSTENİLEN BELGELER SIRA NO VATANDAŞA SUNULAN HİZMETİN ADI 1 Tarımsal Sulama Suyu İzinleri 2 3 Sulama Suyu, Toprak Analizi ve İçmesuyu Analizleri Gölet, Liman, Baraj gibi Projelerin inşasında kullanılacak yapı ve inşaat 4

Detaylı

Mimta Mimarlık İnşaat Taahhüt Ltd.Şti, 1989 senesinden bu yana inşaat sektörüne bina tasarımı, taahhüt ve danışmanlık hizmetleri sunmaktadır.

Mimta Mimarlık İnşaat Taahhüt Ltd.Şti, 1989 senesinden bu yana inşaat sektörüne bina tasarımı, taahhüt ve danışmanlık hizmetleri sunmaktadır. Mimta Mimarlık İnşaat Taahhüt Ltd.Şti, 1989 senesinden bu yana inşaat sektörüne bina tasarımı, taahhüt ve danışmanlık hizmetleri sunmaktadır. www.mimtasolar.com 2 Bina tasarımı, genel ve özel taahhüt,

Detaylı

ILISU (HASANKEYF) BARAJINA ALTERNATİF OLARAK GÜNEŞ ENERJİSİ

ILISU (HASANKEYF) BARAJINA ALTERNATİF OLARAK GÜNEŞ ENERJİSİ ILISU (HASANKEYF) BARAJINA ALTERNATİF OLARAK GÜNEŞ ENERJİSİ Ülkemiz, coğrafi konumu nedeniyle sahip olduğu güneş enerjisi potansiyeli açısından birçok ülkeye göre şanslı durumdadır. Devlet Meteoroloji

Detaylı

Hacettepe Üniversitesi - Yeni ve Temiz Enerji

Hacettepe Üniversitesi - Yeni ve Temiz Enerji Hacettepe Üniversitesi - Yeni ve Temiz Enerji Araştırma ve Uygulama Merkezi (YETAM) FOTOVOLTAİK ÇALIŞTAYI - 05.10.2017 we save the future Türkiye de PV Sektörünün Gelişimi GÜNDER Kimdir? 2 Ülkemizi Temsil

Detaylı

Enervis H o ş g e l d i n i z Ekim 2015

Enervis H o ş g e l d i n i z Ekim 2015 Enervis H o ş g e l d i n i z Ekim 2015 Dünya Enerji Genel Görünümü Genel Görünüm Dünya Birincil Enerji Tüketimi 2013-2035 2013 2035F Doğalgaz %24 Nükleer %4 %7 Hidro %2 Yenilenebilir Petrol %33 Kömür

Detaylı

07.05.2015 Antalya Ticaret Ve Sanayi Odası

07.05.2015 Antalya Ticaret Ve Sanayi Odası 07.05.2015 Antalya Ticaret Ve Sanayi Odası TÜRKİYE ELEKTRİK ÜRETİM SANTRAL VERİLERİ TÜRKİYE GENELİ SANTRALLER Aktif Santral Sayısı Kurulu Güç Türkiye Kurulu Gücüne Oranı Yıllık Elektrik Üretimi Üretimin

Detaylı

FOTOVOLTAİK GÜNEŞ ENERJİSİ SİSTEMLERİ. Abdurrahman MERZİFONLUOĞLU Elektrik Elektronik Mühendisi

FOTOVOLTAİK GÜNEŞ ENERJİSİ SİSTEMLERİ. Abdurrahman MERZİFONLUOĞLU Elektrik Elektronik Mühendisi FOTOVOLTAİK GÜNEŞ ENERJİSİ SİSTEMLERİ Abdurrahman MERZİFONLUOĞLU Elektrik Elektronik Mühendisi AMAÇ Güneş Enerjisine Dayalı 1000 kw altı Lisanssız Elektrik Üretimi Yapmaya Yönelik Santrallerin Hazırlanmış

Detaylı

YAKUTİYE İLÇE BELEDİYE BAŞKANLIĞI HİZMET STANDARTLARI TABLOSU

YAKUTİYE İLÇE BELEDİYE BAŞKANLIĞI HİZMET STANDARTLARI TABLOSU SIRA NO VATANDAŞA SUNULAN HİZMETİN ADI 1 Yapı Kullanım İzin Belgesi 2 Yapı Ruhsatı 3 Kat İrtifak İşlemi 4 Tadilat Ruhsatı YAKUTİYE İLÇE BELEDİYE BAŞKANLIĞI HİZMET STANDARTLARI TABLOSU BAŞVURUDA İSTENİLEN

Detaylı

Bağlantı esasları MADDE 6

Bağlantı esasları MADDE 6 Bağlantı esasları MADDE 6 Bağlantı esasları MADDE 6 (5) TEİAŞ tarafından maksimum kapasite tahsis edilmiş Trafo Merkezleri için herhangi bir nedenle ilave kapasite tahsis edilmesi halinde söz konusu kapasite

Detaylı

Solar PV Paneller Genel Bilgi

Solar PV Paneller Genel Bilgi Solar PV Paneller Genel Bilgi PV paneller güneş enerjisi solar elektrik sistemlerinin en önemli bileşenleridir. Solar PV paneller sayesinde güneş enerjisi DC (doğru akım) elektriğe dönüştürülür. Bir PV

Detaylı

LİSANSSIZ ÜRETİM BAĞLANTI BAŞVURU FORMU

LİSANSSIZ ÜRETİM BAĞLANTI BAŞVURU FORMU Ek-1 LİSANSSIZ ÜRETİM BAĞLANTI BAŞVURU FORMU Başvuru Sahibinin Bilgileri Adı-Soyadı/Ünvanı Adresi Telefonu Faks Numarası E-Posta Adresi T.C. Vergi/ T.C. Kimlik Numarası Banka Hesap Numarası Üretim Tesisinin

Detaylı

MİMARİDE İNCE FİLM FOTOVOLTAİK TEKNOLOJİSİ

MİMARİDE İNCE FİLM FOTOVOLTAİK TEKNOLOJİSİ MİMARİDE İNCE FİLM FOTOVOLTAİK TEKNOLOJİSİ Solar Mimarisi moda değil, bir ihtiyaçtır! Sir Norman Foster 2 FOTOVOLTAİK KULLANIMI 3 AVRUPA GÜNEŞLENME HARİTASI 4 FOTOVOLTAİK KULLANIMI 2010 yılında 16.6 GW

Detaylı

GEDİZ ÜNİVERSİTESİ HİBRİT ENERJİ SANTRALİ ve 100 kw RÜZGAR TÜRBİNİ UYGULAMASI

GEDİZ ÜNİVERSİTESİ HİBRİT ENERJİ SANTRALİ ve 100 kw RÜZGAR TÜRBİNİ UYGULAMASI GEDİZ ÜNİVERSİTESİ HİBRİT ENERJİ SANTRALİ ve 100 kw RÜZGAR TÜRBİNİ UYGULAMASI Doç. Dr. Selim SOLMAZ Gediz Üniversitesi Makine Müh. Bölümü selim.solmaz@gediz.edu.tr SUNUM PLANI Motivasyon Proje Geçmişi

Detaylı

LİSANSSIZ ÜRETİM TESİSLERİ SÜREÇLERİ

LİSANSSIZ ÜRETİM TESİSLERİ SÜREÇLERİ LİSANSSIZ ÜRETİM TESİSLERİ SÜREÇLERİ İÇERİK Lisanssız Üretim Tesisleri Mevzuatı Lisansız Üretim Tesisleri Bağlantı Süreci Lisanssız Üretim Tesisleri Bağlantı Görüşü Teknik Kriterler Başkent Elektrik Dağıtım

Detaylı

TÜRKİYE'DE YENİLENEBİLİR ENERJİ

TÜRKİYE'DE YENİLENEBİLİR ENERJİ TÜRKİYE'DE YENİLENEBİLİR ENERJİ Enerji İşleri Genel Müdürlüğü 18 Haziran 2009, Ankara YEK Potensiyeli Yenilenebilir Enerji Üretimi Yenilenebilir Kurulu Güç Kapasitesi YEK Hedefleri YEK Mevzuatı YEK Teşvik

Detaylı

Türkiye nin Enerji Teknolojileri Vizyonu

Türkiye nin Enerji Teknolojileri Vizyonu Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu 26. Toplantısı Türkiye nin Enerji Teknolojileri Vizyonu Prof. Dr. Yücel ALTUNBAŞAK Başkanı Enerji İhtiyacımız Katlanarak Artıyor Enerji ihtiyacımız ABD, Çin ve Hindistan

Detaylı

Ülkemizde Elektrik Enerjisi:

Ülkemizde Elektrik Enerjisi: Karadeniz Teknik Üniversitesi Elektrik-Elektronik-Bilgisayar Bilim Kolu Eğitim Seminerleri Dizisi 6 Mart 8 Mayıs 22 Destekleyen Kuruluşlar: Karadeniz Teknik Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği

Detaylı

KIRKLARELİ İL ÖZEL İDARESİ HİZMET STANDARTLARI

KIRKLARELİ İL ÖZEL İDARESİ HİZMET STANDARTLARI KIRKLARELİ İL ÖZEL İDARESİ HİZMET STANDARTLARI SIRA NO 1 2 VATANDAŞA SUNULAN HİZMETİN ADI İl Özel İdaresine ait araçların kiralanması Köy Gelişim Alanı İmar Planı 3 Mevzi İmar Planı 4 Parselasyon Planları

Detaylı

2010 SEKTÖR RAPORU TEMSAN TÜRKİYE ELEKTROMEKANİK SANAYİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

2010 SEKTÖR RAPORU TEMSAN TÜRKİYE ELEKTROMEKANİK SANAYİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TEMSAN TÜRKİYE ELEKTROMEKANİK SANAYİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ DÜNYADA ELEKTRİK ENERJİSİ SEKTÖRÜNÜN GÖRÜNÜMÜ Bilindiği üzere, elektrik enerjisi tüketimi gelişmişliğin göstergesidir. Bir ülkedeki kişi başına düşen

Detaylı

FOTOVOLTAIK HÜCRELERIN YAPıSı VE ÇALıŞMA PRENSIPLERI DOĞRUDAN ELEKTRIK ÜRETIMI

FOTOVOLTAIK HÜCRELERIN YAPıSı VE ÇALıŞMA PRENSIPLERI DOĞRUDAN ELEKTRIK ÜRETIMI DOĞRUDAN ELEKTRIK ÜRETIMI DOĞRUDAN ELEKTRIK ÜRETIMI Güneş enerjisinden doğrudan elektrik enerjisi üretmek için güneş hücreleri (fotovoltaik hücreler) kullanılır. Güneş hücreleri yüzeylerine gelen güneş

Detaylı

KAMU HİZMET STANDARTLARI TABLOSU

KAMU HİZMET STANDARTLARI TABLOSU KARS VALİLİĞİ İl Özel İdaresi İmar ve Kentsel İyileştirme Müdürlüğü KAMU HİZMET STANDARTLARI TABLOSU SIRA NO HİZMETİN ADI BAŞVURUDA İSTENİLEN BELGELER HİZMETİN TAMAMLANMA SÜRESİ (EN GEÇ) 1 İMAR PLANI BAŞVURU

Detaylı

GİRESUN İL ÖZEL İDARESİ HİZMET STANDARTLARI TABLOSU

GİRESUN İL ÖZEL İDARESİ HİZMET STANDARTLARI TABLOSU GİRESUN İL ÖZEL İDARESİ HİZMET STANDARTLARI TABLOSU SIRA 1 Sulama Suyu Talebi 2- Taahhütname 2 Yıl 2 İl Özel İdaresine Ait Araçların Kiralanması 2- Ücret makbuzu 3 İçme suyu İzni 2- Taahhütname 1 Yıl 4

Detaylı

YENİLENEBİLİR ENERJİ ÜRETİM KOOPERATİFLERİ

YENİLENEBİLİR ENERJİ ÜRETİM KOOPERATİFLERİ T.C. TİCARET BAKANLIĞI Kooperatifçilik Genel Müdürlüğü YENİLENEBİLİR ENERJİ ÜRETİM KOOPERATİFLERİ EKİM, 2018 ANKARA TÜRKİYE DE KOOPERATİFLER Anayasa Madde 171 «Devlet, milli ekonominin yararlarını dikkate

Detaylı

TÜRKİYE DE GÜNEŞ ENERJİSİNDEN ELEKTRİK ÜRETME YÖNTEMLERİ

TÜRKİYE DE GÜNEŞ ENERJİSİNDEN ELEKTRİK ÜRETME YÖNTEMLERİ TÜRKİYE DE GÜNEŞ ENERJİSİNDEN ELEKTRİK ÜRETME YÖNTEMLERİ Yenilenebilir Enerji Kooperatifleri Dünya bir enerji dönüşümü yaşıyor. İklim değişikliği ile mücadelede fosil yakıtların yerini yenilenebilir enerjiler

Detaylı

BERKAY FOTOVOLTAİK & ISITMA & SOĞUTMA & SİSYEMLERİ BERKAY ISITMA&SOĞUTMA&FOTOVOLTAİK SAĞLIK & KONFOR & EKONOMİ

BERKAY FOTOVOLTAİK & ISITMA & SOĞUTMA & SİSYEMLERİ BERKAY ISITMA&SOĞUTMA&FOTOVOLTAİK SAĞLIK & KONFOR & EKONOMİ BERKAY FOTOVOLTAİK & ISITMA & SOĞUTMA & SİSYEMLERİ BERKAY ISITMA&SOĞUTMA&FOTOVOLTAİK SAĞLIK & KONFOR & EKONOMİ BERKAY ISITMA & SOĞUTMA & FOTOVOLTAİK SİSYEMLERİ Almanya'dan özel güneş enerji paneli Sizlere

Detaylı

BİYOENERJİ YATIRIMLARINDA MEVZUAT - LİSANSLAMA VE TEŞVİKLER

BİYOENERJİ YATIRIMLARINDA MEVZUAT - LİSANSLAMA VE TEŞVİKLER 1 BİYOENERJİ YATIRIMLARINDA MEVZUAT - LİSANSLAMA VE TEŞVİKLER 2 RENSEF 2.YENİLENEBİLİR ENERJİ SİSTEMLERİ VE ENERJİ VERİMLİLİĞİ FUARI DÜNYADA BİYOENERJİ VE TÜRKİYE DE YASAL MEVZUAT BİYOENERJİ YATIRIMLARINDA

Detaylı

TEBLİĞ. c) Yapılacak testler ve süreleri, üretim tesisi sahibince İlgili Şebeke İşletmecisine bildirilir.

TEBLİĞ. c) Yapılacak testler ve süreleri, üretim tesisi sahibince İlgili Şebeke İşletmecisine bildirilir. 23 Mart 2016 ÇARŞAMBA Resmî Gazete Sayı : 29662 Enerji Piyasası Düzenleme Kurumundan: TEBLİĞ ELEKTRİK PİYASASINDA LİSANSSIZ ELEKTRİK ÜRETİMİNE İLİŞKİN YÖNETMELİĞİN UYGULANMASINA DAİR TEBLİĞDE DEĞİŞİKLİK

Detaylı

Giriş DÜZCE ŞARTLARINDA BİR KONUTUN ENERJİ İHTİYACININ GÜNEŞ ENERJİSİ İLE KARŞILANMASI İÇİN EN UYGUN SİSTEMİN BELİRLENMESİ VE KURULUMU

Giriş DÜZCE ŞARTLARINDA BİR KONUTUN ENERJİ İHTİYACININ GÜNEŞ ENERJİSİ İLE KARŞILANMASI İÇİN EN UYGUN SİSTEMİN BELİRLENMESİ VE KURULUMU Proje Başlığı : DÜZCE ŞARTLARINDA BİR KONUTUN ENERJİ İHTİYACININ GÜNEŞ ENERJİSİ İLE KARŞILANMASI İÇİN EN UYGUN SİSTEMİN BELİRLENMESİ VE KURULUMU Proje No : 2013.06.03.173 Yürütücü Araştırmacı Araştırmacı

Detaylı

GES TEKNLOJİLERİ, YÖNETMELİKLER VE UYGULAMADAKİ SIKINTILAR-2

GES TEKNLOJİLERİ, YÖNETMELİKLER VE UYGULAMADAKİ SIKINTILAR-2 GES TEKNLOJİLERİ, YÖNETMELİKLER VE UYGULAMADAKİ SIKINTILAR-2 İÇİNDEKİLER 1. Bizden 2. GES (Güneş Pilleri) Uygulamaları 3. Hareketli GES ler 4. Kışta Bile GES 5. Herkes GES Kurulumu Yapar, Doğrular/Yanlışlar

Detaylı

ENERJİ VERİMLİLİĞİ MEVZUATI VE KOJENERASYONUN YERİ

ENERJİ VERİMLİLİĞİ MEVZUATI VE KOJENERASYONUN YERİ ENERJİ VERİMLİLİĞİ MEVZUATI VE KOJENERASYONUN YERİ enveripab Bilinçlendirme Semineri (Marmara Üniversitesi) 12 Kasım 2008 A. Yıldırım TÜRKEL ENKO Birleşik Enerji Sistemleri ENERJİ VERİMLİLİĞİ KANUNU Kanun

Detaylı

2014 SEKTÖR RAPORU TEMSAN TÜRKİYE ELEKTROMEKANİK SANAYİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

2014 SEKTÖR RAPORU TEMSAN TÜRKİYE ELEKTROMEKANİK SANAYİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TEMSAN TÜRKİYE ELEKTROMEKANİK SANAYİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ DÜNYADA ELEKTRİK ENERJİSİ SEKTÖRÜNÜN GÖRÜNÜMÜ Gelişmekte olan ülkelerdeki sanayileşme enerjiye olan talebin hızla artmasına neden olmaktadır. Enerji,

Detaylı

İZİN VE İRTİFAK DAİRESİ BAŞKANLIĞI ENERJİ İZİNLERİ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ

İZİN VE İRTİFAK DAİRESİ BAŞKANLIĞI ENERJİ İZİNLERİ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ İZİN VE İRTİFAK DAİRESİ BAŞKANLIĞI ENERJİ İZİNLERİ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ SUNU PLANI 1. Define Arama-Arkeolojik Kazı Restorasyon İzinleri 2. Ocak İzinleri 3. Fabrika-Hızar-Şerit İzinleri 4. Balık Üretmek Üzere

Detaylı

NÜKLEER ENERJİ. Dr. Abdullah ZARARSIZ TMMOB-Fizik Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı

NÜKLEER ENERJİ. Dr. Abdullah ZARARSIZ TMMOB-Fizik Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı NÜKLEER ENERJİ Dr. Abdullah ZARARSIZ TMMOB-Fizik Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Dünyada Elektrik Enerjisi Üretimi (2005) Biyomas ve atık: %1,3 Nükleer: %16,5 Kömür: %38,8 Diğer yenilenebilir:

Detaylı

GÜNEŞ ELEKTRİK SANTRALİ KURDURMAK İSTEYENLERİN DİKKAT ETMESİ GEREKEN HUSUSLAR

GÜNEŞ ELEKTRİK SANTRALİ KURDURMAK İSTEYENLERİN DİKKAT ETMESİ GEREKEN HUSUSLAR GÜNEŞ ELEKTRİK SANTRALİ KURDURMAK İSTEYENLERİN DİKKAT ETMESİ GEREKEN HUSUSLAR 1- Gölgelenme, Çatı Eğimi ve Çatı Yönü İncelenmesi Optimum çatı açısı 25 ile 35 arası ve en uygun çatı yönü güney dir. Bu ölçülerde

Detaylı

Rüzgar ın Tarihçesi. 1970 lerde Rüzgar enerjisi sektörü ivme kazandı Petrol krizi. Yelkenli gemiler kullanılmaya başlandı.

Rüzgar ın Tarihçesi. 1970 lerde Rüzgar enerjisi sektörü ivme kazandı Petrol krizi. Yelkenli gemiler kullanılmaya başlandı. Rüzgar ın Tarihçesi Yelkenli gemiler kullanılmaya başlandı. İngiliz J. Semeaton rüzgar hızı ve enerji arasında bir bağlantı kurdu. Danimarka'da 10.000 kadar yel değirmeni kuruldu. Amerika'da su pompalamak

Detaylı

10 SORUDA Lisanlı & Lisanssız ELEKTRİK ÜRETİMİ

10 SORUDA Lisanlı & Lisanssız ELEKTRİK ÜRETİMİ BİZ KİMİZ??? Profesyonel anlamda 30 yılı aşan hukuki bir geçmişe sahip olan Döğerlioğlu Hukuk Bürosu; ticaret, enerji, rekabet, fikri mülkiyet, idare, emlak, inşaat, uluslararası ticaret hukuku, uluslararası

Detaylı

TÜRKİYE NİN YENİLENEBİLİR ENERJİ STRATEJİSİ VE POLİTİKALARI. Ramazan USTA Genel Müdür Yardımcısı

TÜRKİYE NİN YENİLENEBİLİR ENERJİ STRATEJİSİ VE POLİTİKALARI. Ramazan USTA Genel Müdür Yardımcısı TÜRKİYE NİN YENİLENEBİLİR ENERJİ STRATEJİSİ VE POLİTİKALARI Ramazan USTA Genel Müdür Yardımcısı 27-03-2015 1 Sunum İçeriği YEGM Sorumlulukları ve Enerji Politikalarımız YENİLENEBİLİR ENERJİ POTANSİYELİ

Detaylı

T.C. MUŞ İL ÖZEL İDARESİ GENEL SEKRETERLİĞİ İMAR VE KENTSEL İYİLEŞTİRME MÜDÜRLÜĞÜ KAMU HİZMET STANDARTLARI TABLOSU

T.C. MUŞ İL ÖZEL İDARESİ GENEL SEKRETERLİĞİ İMAR VE KENTSEL İYİLEŞTİRME MÜDÜRLÜĞÜ KAMU HİZMET STANDARTLARI TABLOSU T.C. MUŞ İL ÖZEL İDARESİ GENEL SEKRETERLİĞİ İMAR VE KENTSEL İYİLEŞTİRME MÜDÜRLÜĞÜ KAMU HİZMET STANDARTLARI TABLOSU SIRA NO VATANDAŞA SUNULAN HİZMETİN ADI 1 Hâlihazır Harita Onayı İşlemleri 2 Köy Gelişim

Detaylı

YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARIMIZ VE ELEKTRİK ÜRETİMİ. Prof. Dr. Zafer DEMİR --

YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARIMIZ VE ELEKTRİK ÜRETİMİ. Prof. Dr. Zafer DEMİR -- YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARIMIZ VE ELEKTRİK ÜRETİMİ Prof. Dr. Zafer DEMİR -- zaferdemir@anadolu.edu.tr Konu Başlıkları 2 Yenilenebilir Enerji Türkiye de Politikası Türkiye de Yenilenebilir Enerji Teşvikleri

Detaylı

Çevreye Duyarlı Teknolojiler

Çevreye Duyarlı Teknolojiler Çevreye Duyarlı Teknolojiler ARD GRUP HOLDİNG bünyesinde bulunan ARD ENERJİ, Enerji Petrol ve Maden alanında faaliyet göstermektedir. ARD GRUP HOLDİNG şirketler grubunun diğer faaliyet alanları arasında

Detaylı

FOTOVOLTAİK ÇALIŞTAYI: GÜNEŞ-ELEKTRİK DÖNÜŞÜM SİSTEMLERİNDE YASA, YÖNETMELİK

FOTOVOLTAİK ÇALIŞTAYI: GÜNEŞ-ELEKTRİK DÖNÜŞÜM SİSTEMLERİNDE YASA, YÖNETMELİK FOTOVOLTAİK ÇALIŞTAYI: GÜNEŞ-ELEKTRİK DÖNÜŞÜM SİSTEMLERİNDE YASA, YÖNETMELİK ve STANDARTLAR DEĞERLENDİRME Fizik Mühendisleri Odası Güneş Enerjisi Komisyonu M. Orkun Çoruh 18.01.2013 KONU AKIŞI Başlık Yansı

Detaylı

ÇANKIRI İL ÖZEL İDARESİ HİZMET STANDARTLARI TABLOSU

ÇANKIRI İL ÖZEL İDARESİ HİZMET STANDARTLARI TABLOSU ÇANKIRI İL ÖZEL İDARESİ HİZMET STANDARTLARI TABLOSU SIRA NO VATANDAŞA SUNULAN HİZMETİN ADI BAŞVURUDA İSTENİLEN BELGELER 1 Tarımsal Sulama Suyu İzinleri 2 Zirai Kredi Proje Tasdikleri 3 İl Özel İdaresine

Detaylı

KAYSERİ ve CİVARI ELEKTRİK T.A.Ş.

KAYSERİ ve CİVARI ELEKTRİK T.A.Ş. KAYSERİ ve CİVARI ELEKTRİK T.A.Ş. Kürşat TANRIÖVEN Üretim Bağlantı ve AR&GE Şefi Elk. Yük. Müh. İTÜ, EMO ve GENSED Güneşin geleceğini anlatıyor 1 Sayılarla KCETAŞ 636.299 Abone 2.207.756.715 kwh Tüketilen

Detaylı

TÜRKİYE NİN RÜZGAR ENERJİSİ POLİTİKASI ZEYNEP GÜNAYDIN ENERJİ VE TABİİ KAYNAKLAR BAKANLIĞI ENERJİ İŞLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

TÜRKİYE NİN RÜZGAR ENERJİSİ POLİTİKASI ZEYNEP GÜNAYDIN ENERJİ VE TABİİ KAYNAKLAR BAKANLIĞI ENERJİ İŞLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE NİN RÜZGAR ENERJİSİ POLİTİKASI ZEYNEP GÜNAYDIN ENERJİ VE TABİİ KAYNAKLAR BAKANLIĞI ENERJİ İŞLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ GİRİŞ POTANSİYEL MEVZUAT VE DESTEK MEKANİZMALARI MEVCUT DURUM SONUÇ Türkiye Enerji

Detaylı

Mustafa BARAN Ankara Sanayi Odası Genel Sekreter Yardımcısı

Mustafa BARAN Ankara Sanayi Odası Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa BARAN Ankara Sanayi Odası Genel Sekreter Yardımcısı Enerji verimliliği / Sanayide enerji verimliliği Türkiye de enerji yoğunluğu Enerji tüketim verileri Türkiye de enerji verimliliği projeleri

Detaylı

LİSANSIZ GÜNEŞ ENERJİSİ Akdeniz Bölgesindeki Güneş Enerjisi Potansiyeli BAYRAM ÇİFCİ TEDAŞ Genel Müdürlüğü Akdeniz Bölge Koordinatörlüğü

LİSANSIZ GÜNEŞ ENERJİSİ Akdeniz Bölgesindeki Güneş Enerjisi Potansiyeli BAYRAM ÇİFCİ TEDAŞ Genel Müdürlüğü Akdeniz Bölge Koordinatörlüğü Akdeniz Bölgesindeki Güneş Enerjisi Potansiyeli BAYRAM ÇİFCİ TEDAŞ Genel Müdürlüğü Akdeniz Bölge Koordinatörlüğü TÜRKİYE ELEKTRİK DAĞITIM A.Ş. SEKTÖRDE TEDAŞ TÜRKİYE ELEKTRİK DAĞITIM A.Ş. 2004 yılında

Detaylı