Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü"

Transkript

1 Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü END 3618 Kalite Planlama & Kontrol Bölüm 9: Süreç Tasarımı ve Süreç İyileştirme için Tam ve Kısmi Faktöriyel Deney Tasarımı Yrd. Doç. Dr. Kemal SUBULAN

2 Deney Tasarımı (DOE) Süreç tasarımı, süreç iyileştirme ve kalite geliştirme aracıdır. Genellikle, DMAIC sürecinin iyileştirme adımında kullanılır. Tasarım için 6-Sigma (DFSS) uygulamalarında önemli bir role sahiptir. Yeni ürün geliştirme, süreç tasarımı ve süreç performansının iyileştirilmesi amacıyla kullanılır. Yeni ürün ve süreç tasarımı için gerekli sürenin (Geliştirme süresi) kısaltılmasını sağlar. Ana faktör etkileri ve faktörler arası etkileşimlerin tahmin edilmesine olanak tanır. Sürecin girdi parametrelerinde yapılan değişikliklerin, süreç çıktıları (Cevap değişkeni) üzerinde yapacağı etkilerin analizinde kullanılır. Süreç çıktıları, ürüne ilişkin ilgilenilen kalite karakteristiği olabileceği gibi, süreç performans göstergeleri de olabilmektedir.

3 - Kontrol edilebilen faktörler (tasarım faktörleri): Değerleri tasarım ya da süreç mühendisi tarafından kolayca belirlenebilen faktörlerdir. - Kontrol edilemeyen faktörler, gürültü faktörleri olarak ta adlandırılmaktadır. Süreç performansı, gürültü faktörlerinden etkilenmemeli ya da olabildiğince az etkilenmelidir. Deney tasarımı, sürecin ilgilenilen kalite karakteristiğine etki eden kontrol edilebilir değişkenlerin değerlerini sistematik olarak değiştirerek süreç performansını etkileyecek değişken değerlerini belirlemede kullanılan bir tekniktir. Süreç performansı arttırılarak, dış değişkenlik kaynaklarına (Kontrol edilemeyen) karşı duyarsız, robust süreçlerin elde edilmesi amaçlanır. Süreç optimizasyonu ve iyileştirme amacıyla kullanılan istatistiksel proses kontrol ve deney tasarımı teknikleri birbiriyle yakından ilgilidir.

4 Deney Tasarımının Amaçları 1. Süreç çıktıları üzerinde kritik etkiye sahip değişkenlerin belirlenmesi, 2. Süreç çıktılarının (Cevap değişkeni, performans göstergesi) hedef değerde olabilmesi için kritik süreç değişkenlerinin ideal değerlerinin belirlenmesi, 3. Süreç çıktıları üzerindeki değişkenliğin minimum olması için, kritik süreç değişkenlerinin ideal değerlerinin belirlenmesi, 4. Kontrol edilemeyen faktörlerin süreç çıktıları üzerindeki etkisinin minimum olması için, kritik süreç değişkenlerinin ideal değerlerinin belirlenmesi. İstatistiksel olarak kontrol altında olan bir süreç, süreç yeterlilik analizi doğrultusunda yetersiz olabilir. Bu durumda, süreç yeterliliğinin arttırılması için değişkenliğin azaltılması gereklidir. Deney tasarımı, süreç değişkenliğinin azaltılmasında SPC tekniklerinden daha etkilidir.

5 Deney Tasarımı & İstatistiksel Proses Kontrol İstatistiksel proses kontrolde (SPC), sürecin kontrol altında olup, olmadığı bilgisini edinmek için süreç izlendiğinden ve süreç değişimleri gözlemlendiğinden pasif bir istatistiksel yöntemdir. Deney tasarımında ise süreç veya sistem üzerinde birçok deney yapıldığından (Girdi parametrelerinin değerleri değiştirilip, çıktılar üzerindeki değişimlerin gözlemlenmesi), aktif bir istatistiksel yöntemdir. Kontrol kartı uygulamalarında, sürecin kontrol dışında olduğu sonucuna varıldığında, süreci yeniden kontrol altına getirmek için, sürecin kontrol edilebilen faktörleri arasından en önemli olanlar (Süreç çıktıları üzerinde en etkili olan girdi değişkenlerinin) ve optimal seviyeleri deney tasarımı teknikleri ile belirlenebilmektedir. Altı Sigma ve süreç iyileştirmesi aşamasında önemli mühendislik araçlarından biri olan deney tasarımı ile verim artmakta, değişkenlik azalmakta, hedef değere daha yakın uygunluk sağlanmakta, geliştirme süresi kısalmakta ve ürün maliyeti azalmaktadır.

6 Bir Mühendislik Tasarım Aktivitesi Olarak: Deney Tasarımı Deney tasarımı teknikleri, yeni ürün geliştirme ve mevcut ürünlerin tasarım kalitelerinin iyileştirilmesi amacıyla, tasarım için 6-sigma (DFSS) aktivitesi olarak sıklıkla kullanılmaktadır. Mühendislik tasarım faaliyetlerinde, istatistiksel deney tasarımı uygulamalarının amaçları: 1. Ürün için temel tasarım konfigürasyonlarının değerlendirilmesi ve karşılaştırılması, 2. Malzeme alternatiflerinin değerlendirilmesi, 3. Ürün performansına etki eden kritik tasarım parametrelerinin belirlenmesi. Ürün performansının ve güvenilirliğinin arttırılması, ürün maliyetinin azaltılması ve ürün geliştirme süresinin kısaltılması hedeflenir.

7 Örnek-1: Prosesin Karakterize Edilmesi (Factor Screening) Bir imalat süreci u-kontrol kartına göre, istatistiksel olarak kontrol altında olmasın rağmen, süreç çıktılarına ilişkin hata seviyesinin daha da azaltılması amacıyla, süreç performansını etkileyen birçok girdi değişkeni (Kontrol edilebilen ve kontrol edilemeyen faktörler) arasından hangilerinin ürün üzerindeki hataların oluşmasını etkilediği belirlenmeye çalışılır. Bu sayede, önemli derecede etkiye sahip (Etkinin yönü ve büyüklüğü, DOE ile belirlenir) olan girdi değişkenleri üzerinde ayarlamalar yapılarak, (arttırma/azaltma) süreç iyileştirilmeye çalışılır (Hata seviyesi azaltılır). Girdi değişkenlerinin değerlerinin tek başına değiştirilmesinin veya değişken değerlerinin eş zamanlı veya toplu olarak değiştirmenin cevap değişkeni (Hata seviyesi) üzerindeki etkisi araştırılır. Süreç çıktısı için oluşturulan u-kontrol kartına ek olarak, DOE ile belirlenen kritik süreç değişkenlerine (faktörler) yönelik kontrol kartları oluşturularak, DOE ile belirlenen ideal değerlerinin korunması hedeflenir.

8 Örnek-2: Proses Optimizasyonu Cevap değişkeni değerlerini en iyileyen optimal faktör sevilerinin bulunması hedeflenir. Bir başka deyişle, süreç performansını optimize eden girdi değişkenlerinin ideal değerleri belirlenir. Proses karakterizasyonu sonucunda, kritik süreç değişkenlerinin sıcaklık ve reaksiyon süresi olarak belirlendiği varsayılsın. Mevcut durumda süreç, F sıcaklık ve 1.7 saat reaksiyon süresi ile çalışmakta ve %75 verim (Süreç performansı) elde edilmektedir. Optimal verim düzeyine ulaşmak için sıcaklık ve reaksiyon süresinin eş zamanlı değiştirildiği faktöriyel tasarıma ihtiyaç vardır. Farklı verim değerlerinin (%95, %90, % 80, %70, %60) elde edildiği sıcaklık ve süre değişkenlerini gösteren kontur grafiği (Contour plot) yanda verilmiştir. Bu grafiğe göre, verimi arttırmak için, sıcaklığı arttırırken aynı zamanda reaksiyon süresini azaltmak gereklidir. Optimum faktör düzeylerine ilişkin daha kesin tahminler elde etmek için yanıt-yüzey metodolojisi kullanılabilir.

9 Örnek-3: Yeni Ürün Tasarımı Yeni ürün tasarım sürecinde, ürünün kritik kalite karakteristiklerine etki eden faktörler ve seviyeleri belirlenip, deney tasarımı tekniklerinin uygulanması ile ürün tasarımı süreci iyileştirilebilir. Yeni ürün geliştirmede, tasarım mühendisleri üründe hangi malzeme ve parçaların kullanılması gerektiğine, ürünün şekil ve özelliklerini içeren ürün tasarım spesifikasyonlarına DOE ile karar verebilirler. Tasarım süresi kısaltılabilir ve ürünün tasarım kalitesi arttırılabilir. Örnek-4: Sistem ve Bileşen Toleranslarının Belirlenmesi Bilinmeyen dirençler, Wheatstone köprüsü adı verilen bir devre yardımıyla bulunabilmektedir. Bu devrede B ayarlı direnç değeri değiştirilerek X ampermetresinin ölçtüğü akımın sıfır olması sağlanır. Bilinmeyen direnç Y, aşağıdaki gibi hesaplanır. Cevap değişkeni ise Y nin standart sapmasıdır.

10 Mühendisler, devreyi tasarlarken toplam ölçüm yeterliliğinin (Gauge capability) kabul edilebilir seviyelerde olmasını hedeflemiştir. Bir başka deyişle, ölçüm hatalarının standart sapmasının az olması için tasarım parametreleri aşağıdaki gibi belirlenmiştir: - Ancak hala, toplam ölçüm hatasının yüksek olduğunu düşünülmektedir. Bu durumun, devre bileşenlerine ait toleransların (±%1 A, B, C, D ve F dirençleri için, (±%5 güç kaynağı E için) belirlenmesinden kaynaklanabileceği düşünülmüştür. - Bu toleranslar, uygun faktör seviyelerinin belirlenmesinde kullanılabilir ve hangi devre bileşenlerinin kritik toleranslara sahip olduğu ve ölçüm sisteminin yeterliliği için kritik tolerans değerlerine DOE ile karar verilebilir (Tasarım toleranslarının spesifikasyonlarının belirlenmesi).

11 Deney Tasarımı Uygulama Aşamaları 1. Problemin tanımlanması: Problemin açık ve net bir şekilde tanımlanması ve deney hedeflerinin belirlenmesi, süreç hakkında daha detaylı bilgi edinilmesine ve problemin çözümüne katkıda bulunur. Deney tasarımı uygulamalarının 2. ve 3-aşaması, genellikle eş zamanlı olarak gerçekleştirilir. Bazı uygulamalarda, 3.aşama ilk sırada da gerçekleştirilebilmektedir. 1. Problemin tanımlanması, 2. Faktörler ve seviyelerine karar verilmesi, 3. Cevap değişkeninin seçilmesi, 4. Deney tasarım matrisine karar verilmesi, 5. Deneylerin gerçekleştirilmesi, 6. Veri analizi (ANOVA, S/N oranları vs.) 7. Sonuçların yorumlanması ve öneriler (Onama/Doğrulama deneyleri).

12 Deney Tasarımı Uygulama Aşamaları 2. Faktörler ve seviyelerinin seçilmesi (Factor screening): Birçok faktör arasından, süreç üzerinde etkili olduğu düşünülen süreç değişkenlerinin ve alabileceği değer aralığının belirlenmesi, proses hakkında detaylı bilgi gerektirir. 3. Cevap değişkeninin seçilmesi: Ölçülen kalite karakteristiğinin ortalaması veya standart sapması cevap değişkeni olarak alınır. Birden fazla süreç çıktısı/cevap değişkeni söz konusu olabilir. Ölçüm sisteminin yeterliliği (Gauge capability) istenilen düzeyde değilse, deney tasarımı ile sadece yüksek etkiye sahip faktörler tespit edilebilir; bu durumda deneyler tekrarlanmalıdır, ekstra deney replikasyonlarına ihtiyaç vardır. 4. Deney tasarım matrisine karar verilmesi: Örneklem büyüklüğü (Deney tekrar sayısı), deneylerin hangi sırada yapılacağı, hangi rassallaştırma yöntemi kullanılacağına karar verilmesidir (Deneylerin uygulama sırasının rassallaştırılması).

13 Deney Tasarımı Uygulama Aşamaları 5. Deneylerin gerçekleştirilmesi: Deneylerin uygulama planı (Personel seçimi, zaman, ölçme yöntemi vb.) doğrultusunda gerçekleştirilmesi. 6. Veri analizi: Deney sonuçlarının analiz edilmesi. Ana faktör etkileri, faktörler arası etkileşim grafikleri, normal olasılık grafiği, varyans analizi (ANOVA) yöntemlerinin uygulanması. 7. Sonuçlar ve öneriler: Deney sonuçlarının geçerliliğinin ortaya konulması için onama (Doğrulama) deneylerinin gerçekleştirilmesi. Deney tasarımı 3 temel prensibe sahiptir. Bunlar; deney tekrarı, deneyin sırasının rastgele yapılması ve deneyin bloklanmasıdır (Hinkelmann, 2005). Bloklama (homojenlik) işlemi, birbirine benzer gözlem birimlerinin gruplara ayrılarak, bilinmeyen ve kontrol edilemeyen faktör (gürültü) ve hataların deneyi etkilemesini (hata varyansını azaltmak) önlemek için yapılır.

14 İstatistiksel Deney Tasarımı Yöntemleri 1. Tam faktöriyel deney tasarımı, 2. Kesirli faktöriyel deney tasarımı, 3. Taguchi deney tasarımı yöntemi. Faktöriyel Deney Tasarımı Birlikte hareket eden/değişen birçok faktör söz konusu olduğunda uygulanır (Çok etkenli deneyler). Bir başka deyişle, faktörlerin birbirleriyle etkileşmeleri durumunda kullanılan deney tasarımı yöntemidir. En az iki veya daha fazla faktör ve bu faktörlere ait en az iki veya daha fazla seviyenin bulunduğu deneylerde seviyelerin birbirleri ile çarpımları ile oluşan deney kombinasyondur. A ve B faktörlerinin 2 seviyesi (Düşük ve yüksek) olsun. A ve B faktörlerinin ayrı ayrı, cevap değişkeni üzerindeki etkileri (Ana faktör etkileri), yüksek ve düşük seviyelerde elde edilen cevap değişkeni değerlerinin ortalamaları arasındaki farka eşittir.

15 Faktörler arasında etkileşim yok Ana faktör etkileri: A faktörü düşük seviyeden yükseğe çıkarıldığında, cevap değişkeni değeri 20 birim artar. Farklı faktör seviyeleri için cevap değişkenleri arasındaki fark, tüm faktörler için eşit değilse, faktörler arasında etkileşim söz konusudur. B faktörü düşük seviyede iken, A faktörünün etkisi: B faktörü yüksek seviyede iken, A faktörünün etkisi: AB Etkileşimi = 20 (Ters yönde güçlü ilişki)

16 A faktörünün etkisi, B faktörünün seçilen seviyesine bağlı olduğu için faktörler arasında etkileşim vardır. Faktörler arası etkileşimin yüksek olması durumunda, ana faktör etkileri giderek azalır. Faktörler arası etkileşim grafiklerinde doğrular birbirine paralel ise, etkileşim yok; kesişiyorsa arada güçlü etkileşim söz konusudur. Faktör etkileri ve ideal faktör seviyeleri belirlenirken, faktöriyel tasarıma alternatif bir yaklaşım olarak, faktörlerden birinin değerini sabit tutarken diğerini değiştirmek ve en iyi cevap değişkeni doğrultusunda ideal faktör seviyelerine karar vermek kullanılabilir. Ancak, bu yöntemde faktörler birlikte değişmediğinden ötürü, faktörler arası etkileşim dikkate alınamaz ve yöntem yanlış sonuç verebilir. Ayrıca bu yöntem, faktöriyel tasarıma göre daha fazla sayıda deney yapılmasını gerektirir.

17 Örnek-5: Faktör Seviyelerinin Değiştirilmesi Sıcaklık F sabit tutulduğunda, ideal reaksiyon süresi 1.7 saat olarak belirlenmiştir. Reaksiyon süresi 1.7 saatte sabit tutulduğunda optimal sıcaklık F olarak belirlenmiştir. Bu doğrultuda, ideal sıcaklık ve reaksiyon süresinin F ve 1.7 saat olması durumunda %75 verim elde edilir. Ancak bu değer, cevap değişkeni için optimal değildir. Verim %95 e kadar çıkabilmektedir. Yöntem yanlış sonuç vermiştir.

18 Örnek-6: Faktöriyel Tasarım Uçak astar boyalarının alüminyum yüzeylere uygulanması iki yolla gerçekleştirilmektedir: (i) daldırma, (ii) püskürtme. Boya işleminde, her iki yöntemde de 3 farklı astar tipi kullanılabilmektedir. 2 faktör: uygulama yöntemi (2 seviye) ve astar tipi (3 seviye). Her bir astar tipi için her bir uygulama yönteminde 3 numune boyanarak (Toplam 18 deney rastgele sırada yapılmış), boyanın yapışma gücü (Kalite karakteristiği cevap değişkeni) ölçülerek tabloda verilmiştir. Hücredeki değerler toplamı

19 Varyans Analizi (ANOVA) Amaç, 2-faktörlü tam faktöriyel deney tasarımı ile uçak boyası için en iyi yapışma gücünü sağlayacak astar tipi ve uygulama yöntemi kombinasyonuna karar vermektedir. Her bir deney kombinasyonunda, n adet replikasyon ile deneyler tekrarlı olarak, rastgele sırada yapılır.

20 2-Faktörlü Tam Faktöriyel Deney Tasarım Modeli μ, genel ortalama etki, τ i A faktörünün i. seviyesinin etkisi, β j B faktörünün j. seviyesinin etkisi, τβ ij A ve B faktörleri arasındaki etkileşimin etkisi, ε ijk rastgele hata bileşeni. 2-faktörlü faktöriyel deney tasarımı modeli ile, A ve B faktörlerinin ve AB etkileşiminin süreç üzerinde önemli bir etkiye sahip olup olmadığı hipotezi test edilir. Tüm etkilerin kareler toplamı (Genel)

21 Ana Faktör Etkileri Faktörler Arası Etkileşimin Etkisi Rastgele Hata Bileşeninin Etkisi Serbestlik Derecesi

22 2-Faktörlü Faktöriyel Tasarım için ANOVA Tablosu Hesaplanan F 0 değeri, F-tablosundan belirli bir güven düzeyinde (%95) elde edilen değeri aşıyorsa, H 0 hipotezi (Anlamlı etkiye sahip olmadığı) reddedilir. Kareler toplamı, serbestlik derecesine bölünerek, ortalama kareler hesaplanır. Ana faktör ve faktörler arası etkileşim için hesaplanan ortalama karelerin (MS), ortalama hata kareye (MSE) bölünmesiyle elde edilen oranlar, F dağılımı özelliği gösterir.

23

24 Ana faktör etkileri için P-değerleri (Anlamlılık düzeyi) oldukça küçük olduğundan, astar tipi ve uygulama yönteminin boyanın yapışma gücü üzerinde etkili olduğu sonucuna ulaşılır. Etkileşim için ise P-değerinin (%95 güven düzeyinde), α = 0.05 ten büyük olması nedeniyle, boyanın yapışma gücü üzerinde önemli bir etkisi olmadığı ve astar tipi ile uygulama yöntemi arasında herhangi bir etkileşimin bulunmadığı söylenebilir. P-değerlerine alternatif olarak, F dağılım tablosundan: < F 0.05,2,12

25

26 MINITAB Çıktısı: İki Yönlü ANOVA Tek yönlü ANOVA, bağımsız değişkenlerin bağımlı değişken üzerindeki etkilerinin ayrı ayrı incelenmesi için kullanılır. İki yönlü ANOVA, bağımsız değişkenlerin ikisinin ortak etkisinin (Etkileşimin ortak etkisi) incelenmesinde kullanılır.

27 Faktörler Arası Etkileşim Grafiği Boyanın ortalama yapışma gücünün farklı astar tipleri karşısındaki değerleri grafik üzerinde gösterilmiştir. Faktörler arası etkileşim grafiğine göre, grafik üzerindeki doğrular paralel olduğundan, etkileşim yoktur. Yapışma gücü en yüksek olan faktör seviyeleri: Uygulama yöntemi olarak püskürtme ve astar tipi olarak ise 2. tip astardır.

28 Hata Bileşeni (Artık) Analizi Hata bileşeni (artık) analizi, faktöriyel deney tasarımı modelinin yeterliliğinin test edilmesi amacıyla gerçekleştirilir. Artıklar (Residuals), gözlem değerleri ile gözlem değerlerinin yer aldığı hücredeki ortalama değer arasındaki fark ile hesaplanır. Modelin yeterliliği için, hesaplanan artıklara ilişkin normal olasılık grafiği çizilerek, artıkların normal dağılıma uyup uymadığı incelenir. Hata bileşeninin yaklaşık normal dağıldığı ve deney tasarımı modelinin yeterli olduğu söylenebilir.

29 Uygulama yöntemlerinin, boyanın yapışma gücüne ait değişkenlik üzerinde etkisi yaklaşık olarak aynıdır. 1. ve 2. tip astar tipine nazaran, 3. tip astar, boyanın yapışma gücü üzerinde daha az değişkenliğe sebep olmaktadır.

30 2 k Faktöriyel Tasarım: k Faktörlü ve 2 Seviyeli Tasarımlar 2 2 Tasarım: A ve B faktörleri 2 seviyeye sahiptir. 2 2 = 4 farklı deney kombinasyonu söz konusudur. Deney tasarımı geometrisi Deney tasarımı matrisi

31 Ana Faktör Etkileri ve Faktörler Arası Etkileşimlerin Tahmin Edilmesi A Faktörünün Etkisi A Faktörünün Bağıntısı Bağıntı katsayısı her zaman +1 veya -1 değerini alır. AB Etkileşiminin Etkisi B Faktörünün Etkisi Karenin köşegen ortalamaları arasındaki fark hesaplanarak elde edilir.

32 I, toplam etkiyi gösteren özdeşlik sütunudur. AB etkileşimindeki işaret (+ veya -), A ve B faktörlerindeki işaretlerin çarpımıyla elde edilir. A, B ve AB için bağıntılar (Contrast), sütun işaretlerinin satır değerleri ile çarpılıp toplanmasıyla elde edilir. Örneğin, A faktörü için; A, B ve AB etkileşimi için kareler toplamı ise:

33 Örnek-7: 2 2 Faktöriyel Tasarım Bir imalat sürecinde, belirlenen kritik kalite karakteristiği için X R kontrol grafiği oluşturulduğunda, sürecin kontrol altında olduğu gözlemlenmiştir. Ancak üst yönetim, süreç kontrol altında olmasına rağmen, süreç değişkenliğini yine de yüksek bulmuş; bu nedenle süreç performansı üzerinde etkili olduğu düşünülen kritik süreç değişkenlerinin ideal değerlerinin deney tasarımı yardımıyla belirlenerek, sürecin iyileştirilebileceğine kanaat getirmiştir.

34 Faktör etkilerinin tahmin edilmesi: Kritik süreç karakteristiği titreşim olarak belirlenmiş ve her bir deney kombinasyonunda, 4 örneğe ait titreşim değerleri ölçülerek yandaki tabloda verilmiştir. Toplam titreşim değeri, cevap değişkeni olarak tanımlanmıştır.

35 ANOVA Tablosunun Oluşturulması Ana faktör etkileri ve faktörler arası etkileşimin etkisi kullanılarak, kareler toplamı hesaplanır. Elde edilen P-değerleri doğrultusunda, hem A hem de B faktörlerinin titreşim açışımdan önemli etkiye sahip olduğu söylenebilir. Ayrıca, A ve B faktörleri arasında etkileşim söz konusudur ve bu etkileşim süreç karakteristiği üzerinde önemli etkiye sahiptir.

36 2 2 Regresyon Modeli Faktöriyel tasarımda elde edilen regresyon modeli (Varyans analizi çalışması sonucu elde edilen tahmin modeli): β 1, β 2 ve β 12, regresyon katsayıları, A ve B faktör etkileri ve AB faktörler arası etkileşimin etkisi kullanılarak hesaplanır. regresyon katsayısı ise deneyler ile elde edilen tüm gözlem değerlerinin ortalamasıdır. 16 gözlem değerinin ortalaması β 0 A ve B faktörlerinin düşük seviyelerinde x 1 = 1 ve x 2 = 1, titreşim seviyesinin tahmin edilmesi:

37 Hata Bileşeni (Artık) Analizi Tahmin edilen titreşim seviyesine (16.1 cps) göre, alınan 4 örnek için artık değerleri aşağıdaki gibi hesaplanır: Deney verisi, düşük titreşim seviyelerindeki tahmin değerlerine daha yakındır. Diğer üç deney kombinasyonu için artık değerleri benzer şekilde hesaplanarak, artık değerleri için normal olasılık grafiği ve artık değerlerinin tahmin edilen titreşim seviyelerine göre aldığı değerler için grafik oluşturulur. Artık değerlerinin yaklaşık normal dağıldığı söylenebilir.

38 AB Faktörler Arası Etkileşimi Faktörler arası etkileşim grafiğinde, doğrular kesiştiği için, A ve B faktörleri arasında etkileşim söz konusudur. Düşük titreşim seviyesine erişmek için A faktörü (-) seviyesinde olmalıdır. Minimum titreşimin sağlanması için ise, A (-), B faktörü ise (+) seviyesinde olmalıdır. İmalat sürecinde, kritik öneme sahip A ve B proses değişkenlerinin değerleri (Faktör seviyeleri), + ve seviyesine göre ayarlandığında, yeniden oluşturulan X R kontrol grafiğine süreç kontrol altında olup, süreç değişkenliği azalmıştır. Faktöriyel tasarım sonrası elde edilen X R kontrol grafiği

39 Faktöriyel Tasarım Analiz Aşamaları 1. Deneyler rastgele sırada ve tekrarlı olarak gerçekleştirildikten sonra, ana faktör etkileri ve faktörler arası etkileşimin etkisi tahmin edilir, 2. A ve B faktörlerinin etkileşimini de içeren başlangıç model (2- faktörlü tam faktöriyel tasarım modeli) oluşturulur. 3. ANOVA ile her bir faktörün ve faktörler arası etkileşimin cevap değişkeni üzerinde anlamlı etkisinin olup/olmadığı test edilir. 4. Hata bileşeni için artık analizi yapılarak, hataların normal dağılım gösterip göstermediği araştırılır. 5. Eğer artıklar normal dağılım özelliği gösteriyor; A ve B faktörleri ve AB etkileşimi cevap değişkeni üzerinde önemli derecede etkiye sahipse, başlangıçta belirlenen tam faktöriyel tasarım modelinin revize edilmesine gerek yoktur. 6. A ve B faktör etkileri önemli değilse; AB etkileşimi önemsiz ise, modelden çıkartılarak revize edilir.

40 k 3 için 2 k Faktöriyel Tasarım 2 Seviyeli 3-Faktör Deney tasarımı geometrisi 2 3 = 8 faktör-seviye kombinasyonu (Deney tasarımı matrisi) Genel ortalama 2 li ve 3 lü faktör etkileşimlerini de içeren tam faktöriyel tasarım modeli

41 Ana Faktör Etkilerinin Tahmin Edilmesi

42 Faktörler Arası Etkileşimlerin Tahmin Edilmesi

43 3 lü faktör etkileşimi

44 Tablo Özellikleri Ana faktör ve faktörler arası etkileşimlerin hesaplanması Herhangi bir etki için kareler toplamının hesaplanması

45 Örnek-8: 2 3 Faktöriyel Tasarım Bir metal parçasının yüzey pürüzlülüğüne etki eden temel faktörler: (i) ilerleme hızı, (ii) kesme derinliği, (iii) kesici takım açısı olarak belirlenmiş ve her bir deney kombinasyonunda 2 tekrar (replikasyon) gerçekleştirilmiştir.

46 A faktörü için ana faktör etkisi Diğer ana faktör etkileri ve faktörler arası etkileşimler: A faktörü etkisi için kareler toplamı Faktör etkileri ve faktörler arası etkileşimlere göre, en yüksek öneme sahip faktörler: A ve B ve AB etkileşimidir.

47 Tam Faktöriyel Tasarım Modeli için ANOVA P-değerlerine göre, ilerleme hızı (A) en yüksek öneme sahip faktördür. Tüm faktörleri dikkate alan tam faktöriyel tasarım modeli, önemsiz faktör ve etkileşimler modelden çıkarılarak indirgenebilir. P < için indirgenmiş modelde sadece A ve B faktörü olmalıdır. AB etkileşimi de (P = 0.12) modele katılabilir.

48 MINITAB ile Elde Edilen ANOVA Tablosu

49 Regresyon Modeli Orijinal tasarımdaki her bir nokta için elde edilen yüzey pürüzlülüğü tahmini değerleri Tüm faktörler düşük seviyelerinde (-) olduğunda, yüzey pürüzlülüğü cevap değişkeninin tahmini değeri x 1 = x 2 = 1 :

50 Hata Bileşeni (Artık) Analizi Artık değerleri, gözlemlenen değer ile tahmini değer arasındaki fark hesaplanarak bulunmaktadır. Tüm faktörlerin düşük seviyede (-) olduğu noktada elde edilen gözlem değerleri: 9 ve 7 dir. Dolayısıyla, artıklar: = 0.25 ve = 2.25 olarak hesaplanır. Tüm artık değerlerinin hesabı sonrası elde edilen normal olasılık grafiği: Tüm artık değerleri yaklaşık olarak bir doğru üzerinde yer aldığından, indirgenmiş faktöriyel tasarım modelinin yeterli olduğu söylenebilir. Sonuç: Yüzey pürüzlülüğünün düşük olması arzu edildiğinden ve A ve B faktörlerinin yüzey pürüzlülüğü üzerinde pozitif etkisi olduğundan, bu faktörler düşük seviyelerinde (-) olması beklenir. Ancak, optimal faktör seviyelerine karar verirken AB arasındaki etkileşim de dikkate alınmalıdır (Bunun için faktörler arası etkileşim grafiklerine alternatif olarak, tahminlerin yer aldığı küp de kullanılabilir).

51 Gıda Sektöründe Bir Uygulama Beyaz et ürünlerinin Pişirme süreci içinde ürün ağırlığını etkileyen ve üretim parametresi olarak adlandırılan faktörler ürünün pişirme süresi, pişirme sıcaklığı ve fan hızıdır. Ürünün ağırlığının yüksek olması ürün kalitesi için istenen bir durumdur ve işletme karlılığının arttırılmasında etkilidir. Çalışmada bu faktörlerin ve etkileşimlerinin ürün ağırlığı üzerindeki etkileri ve faktörlerin uygun düzeyleri belirlenmeye çalışılmaktadır. Amaç kontrol edilemeyen faktörlerin varlığına rağmen en uygun üretim parametre düzeylerini bulmaktır.

52 Deneylerin uygulanmasında, rastgele sayılar üretilerek basit rassallaştırma yapılmış, deneme sırası rassal olarak belirlenmiş ve 5 deney tekrarı gerçekleştirilmiştir.

53 Faktör Etkilerinin Tahmin Edilmesi

54 Ana Faktör Etkileri ve Faktörler Arası Etkileşim Grafikleri B faktörü, AC ve BC etkileşimlerine ilişkin grafiklerde eğimin yüksek olduğu görülmektedir. Bu nedenle bu faktör ve etkileşimlerin yanıt üzerindeki etkisinin yüksek olduğu söylenebilmektedir.

55 Varyans Analizi (ANOVA) Tablosu B faktörü ve AC, BC, ABC etkileşimlerinin p-değeri (α = 0.05) küçük olduğundan modele katkıları anlamlıdır. Bu nedenle B faktörü ve AC, BC, ABC etkileşimleri için kurulan hipotezler reddedilmiştir.

56 Regresyon Modeli Modeldeki yüksek R 2 ve R 2 (Düzeltilmiş) değerleri, modelin değişkenliği iyi açıklandığını göstermektedir.

57 Modelin Yeterliliğinin Test Edilmesi: Hata Bileşeni için Artık Analizi Artık analizlerine göre Normal olasılık grafiği ve Kolmogorov-Simirnov test sonucuna göre (p > 0,15), artıklar normal dağılmaktadır. Artıkların büyüklüğünün, tahmin değerinden bağımsız olduğu sonucuna varılabilmektedir. Artıkların tahmin edilen yanıt değerlerine göre çizilen grafiğinde belirgin bir desen (pattern) bulunmamaktadır.

58 Yüzey Grafikleri ile Faktör Seviyelerinin Belirlenmesi Varyans analizi sonucunda; B, AC, BC ve ABC faktör ve etkileşimlerinin etkileri anlamlı bulunduğu için düzey önerisinde bulunulurken her üç faktörün de aynı anda değerlendirilmesi gerekmektedir. Bu nedenle 3 boyutlu görüntü sağlayan yüzey grafiklerinden yararlanılmıştır. Anlamlı etkileşimlerin tümünde C faktörü bulunduğu için C faktörünün farklı düzeyleri için çizilen grafikler yorumlanmıştır. C faktörünün 500, 624, 750, 875 ve 1000 (1/dk) fan hızı değerlerine göre ürün ağırlığının değişimi incelenebilmiştir. Fan hızının artışı ağırlık yanıtı üzerinde düşüşe neden olmaktadır

59 C faktörünün 500 (1/dk) düzeyinin seçilmesinin uygun olduğu kararına varılmıştır. Ayrıca bu grafiklerde, A faktörünün 3,5 dk. Pişirme süresinde, B faktörünün 225 C pişirme sıcaklığında daha yüksek ağırlık değerlerini sağladığı görülmektedir. Buna göre önerilen üretim parametreleri düzeyleri A2; B2 ve C1 olmaktadır.

60

61

62 Problemin Tanımlanması Otomotiv yan sanayinde faaliyetlerini sürdüren bir ABC firmasının üretmekte olduğu 6 farklı ürün tipi vardır. 6 farklı ürün tipi için ana depo içerisinde 6 farklı AS/RS depolama sistemi mevcuttur. Üretimi tamamlanmış nihai ürünler, havai bant aracılığıyla üretim ortamının hemen arka kısmında yer alan ana depo girişine kadar gelmektedir. Söz konusu ana depo girişine kadar paletlenmiş nihai ürünlerin taşındığı havai banttan gelen 6 tip ürünün birim zamanda geliş yüzdeleri sırasıyla, %15 i A tipi, %20 si B tipi, %20 si C tipi, %15 i D tipi ve %20 si de E tipi ve %10 u F tipi ürünler olarak belirlenmiştir. Benzer şekilde, müşterilere ulaştırılmak üzere sevkiyatı yapılacak olan 6 tip ürünün birim zamanda çıkış yüzdeleri sırasıyla, %15 i A tipi, %20 si B tipi, %20 si C tipi, %15 i D tipi ve %20 si de E tipi ve %10 u F tipi ürünlerdir.

63 Problemin Tanımlanması AGV sistemleri; (Otomatik Yönlendirmeli Araçlar) lazer, manyetik bant, mıknatıs, yeraltı kablosu gibi yöntemler ile yönlendirilen operatörsüz taşıma araçlarından, yükleme, boşaltma istasyonlarından ve merkezi yönetim biriminden oluşan oldukça esnek bir taşıma sistemidir. Kurulacak olan AGV sistemi iki tip taşıma hareketinden sorumlu olacaktır. Bunlardan ilki, ana depoya gelen farklı tipte parçaların kendilerine ait ilgili lokasyonlara taşınması ve bir diğeri de ana depodan sevkiyat için çıkacak olan ürünlerin ana depo çıkışına kadar taşınmasıdır. ürün girişleri için gelişler arası süre ortalama 60 sn. dir. Benzer şekilde ürün çıkışları için de çıkışlar arası süre ortalaması 2 dakika olan üstel dağılım göstermektedir. Ürün giriş ve çıkış işlemlerinin başlama zamanları da ortalaması 60 sn. olan üstel dağılım göstermektedir.

64 Depolama sistemine ait yerleşim düzeni

65 Yerel depolar ve ana depo giriş-çıkışı arası mesafeleri gösteren Den-E matrisi DEN-E Giriş A B C D E F Çıkış Giriş 0,00 22,50 22,50 22, ,00 A 22,50 0,00 15,00 25,00 45,00 55,00 65, B 22,50 15,00 0,00 15,00 55,00 65,00 55,00 90,00 C 22,50 25,00 15,00 0,00 65,00 55,00 45,00 80,00 D ,00 55,00 65,00 0,00 15,00 25, E ,00 65,00 55,00 15,00 0,00 15, F ,00 55,00 45,00 25,00 15,00 0, Çıkış 100, ,00 80, ,00 Her bir ürün tipinin havai banttan ünite yük AGV ye aktarılması için gereken süreler, bir başka deyişle yükleme süreleri, ürün çıkışı durumunda AS/RS sistemlerinden AGV ye aktarılma sürelerine eşittir. Benzer şekilde, AGV den AS/RS depolama sistemine veya ürün çıkışı olması durumunda AGV den çıkış kapısı önündeki lojistik hizmeti veren tırlara boşaltma süreleri eşit olmaktadır.

66 Ürün tipleri için AGV ye yüklenme ve AGV den boşaltılma süreleri tablosu A B C D E F Yükleme (sn) Boşaltma (sn) Bu süreler transfer edilen ürünlerin ağırlıklarından dolayı farklılık göstermektedir. Simülasyon Modeli Varsayımları Taşıyıcı ana depo içerisinde gideceği yere en kısa yoldan gitmektedir. Bu bilgi, yerleşim düzeni verilen ana depo için DEN-E matrisinin kullanılmasına fayda sağlamaktadır. Vardiyanın başlangıç anında AGV ana depo girişinde bulunmaktadır. Her bir ürün depolama kapasitesi 40 ürün/adet olan otomasyona dayalı AS/RS sistemlerinde depolanmaktadır ve başlangıç anında tüm ürün tipleri için stok düzeyinin 0 olduğu varsayılmıştır.

67 Simülasyon modelinin günde üç vardiya çalışan ABC işletmesi için, 24 saat çalıştırılıp elde edilen performans ölçütü değerlerinin deney tasarımında girdi olarak kullanılması söz konusu olmaktadır. Entegre edilmesi düşünülen malzeme taşıma-aktarma sisteminin (AGV) herhangi bir sebeple arızalanması durumu söz konusu değildir. Ortak Rasgele Sayıların Çalışmada Kullanımı Sistem içerisinde rasgele bileşenler olduğu için oluşturulacak olan simülasyon modelinde kullanılan rasgele sayıların sistem performansı üzerinde etkisini ortadan kaldırmak bir başka ifadeyle yapılan deneyler arasında rasgele sayı kullanmaktan kaynaklanan sistem performans farklılığını engellemek, gerçek sistem farklılıklarından kaynaklanan performans farklılığını elde etmek için ortak rasgele sayılar kullanılmıştır (Common Random Numbers). Simülasyon modeli içerisinde SEEDS elementinin kullanılmasıyla ortak rasgele sayıların kullanılması sağlanmıştır.

68 Performans Karakteristiklerinin Seçilmesi Üst yönetim, söz konusu otomasyona dayalı malzeme taşıma ve aktarma ekipmanına yönelik olarak; Faydalı kullanım oranının en büyüklenmesini, Malzeme taşıma-aktarma ekipmanı aracılığıyla ana depo giriş alanında taşınmak üzere bekleyen ortalama parça sayısı ve ortalama bekleme süresinin minimize edilmesini amaçlamakta ve bunları depolama sistemine entegre edilmesi düşünülen malzeme taşımaaktarma sistemi için birer başarı faktörü olarak değerlendirmektedir. Performans Karakteristiklerini Etkileyen Faktörler ve Düzeylerinin Seçilmesi AGV Hızı AGV Kapasitesi Yerel Stok Kapasiteleri Depodan çıkışlar arası sürenin ortalaması (sn.) Maksimum(+1) expo(180) Minimum(-1) expo(120)

69 Deney Sonuçlarının Elde Edileceği Simülasyon Modelinin Geliştirilmesi

70 Deney Tekrar Sayısının Belirlenmesi AGV faydalı kullanım oranı için 5 gözlem ile elde edilen output analizi raporu ve aralık tahmini

71 n*=[n.(h/h*)²] n*=[5.( / )²] AGV faydalı kullanım oranı için 20 gözlem ile elde edilen output analizi raporu ve aralık tahmini

72 Deney Tasarımının Seçilmesi Orthogonal Dizimin Seçimi Orthogonal dizinler, faktöriyel tasarımdan farklı olarak faktör seviyelerini teker teker değiştirmek yerine eş zamanlı olarak değiştirme yaparak deney sayısını azaltır. 4 faktörlü 2 düzeyli bir deneyde 16 deneme yapılması gerekmekte ve tam eşleştirme için L16 Matrisi kullanılmıştır.

73 Sinyal /Gürültü Oranlarının Hesaplanması Kullanılan ölçüt, ölçülmek istenen sinyalin (S), gürültü faktörüne (N) oranıdır. Sinyal değeri sistemin verdiği ve ölçülmek istenen gerçek değeri, gürültü faktörü ise ölçülen değer içerisindeki istenmeyen faktörlerin payını temsil eder. En yüksek sinyal/gürültü oranı en iyi deney sonucuna, yani AGV faydalı kullanım oranının en yüksek, bekleyen ortalama parça sayısının ve ortalama bekleme sürelerinin en düşük olduğu deney sonucuna işaret eder. Nominal değer iyi Düşük değer iyi S/N Yüksek değer iyi

74

75 AGV faydalı kullanım oranı performans ölçütüne göre S/N oranı için ana faktör etkileri ve faktörler arası etkileşim grafikleri

76 Bekleyen Ortalama ürün sayısı performans ölçütüne göre S/N oranı için ana faktör etkileri ve faktörler arası etkileşim grafikleri

77 Ortalama bekleme süresi performans ölçütüne göre S/N oranı için ana faktör etkileri ve faktörler arası etkileşim grafikleri

78 Varyans Analizi (ANOVA) Sonuçları

79 Varyans Analizi (ANOVA) Sonuçları

80 Varyans Analizi (ANOVA) Sonuçları

81 Onama (Doğrulama) Deneylerinin Gerçekleştirilmesi

82

83

84 L18 Orthogonal Dizimi

85 L18 Orthogonal Dizimi

86

87

88

89

90

91

92

93

94 Kaynakça Douglas C. Montgomery (2009). Introduction to Statistical Quality Control, John Wiley & Sons, Inc. Subulan, K., Tasan, A.S., & Baykasoğlu, A. (2015). Designing an environmentally conscious tire closed-loop supply chain network with multiple recovery options using interactive fuzzy goal programming. Applied Mathematical Modelling, 39(9), Subulan, K., & Cakmakci, M. (2012). A feasibility study using simulation based optimization and Taguchi experimental design method for material handling-transfer system in the automobile industry. International Journal of Advanced Manufacturing Technology, 59(5-8),

Quality Planning and Control

Quality Planning and Control Quality Planning and Control END 3618 KALİTE PLANLAMA VE KONTROL Prof. Dr. Mehmet ÇAKMAKÇI Dokuz Eylül Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Anabilim Dalı 1 Süreç ve Ölçüm Sistemi Yeterlilik Analizi I (Process

Detaylı

BKİ farkı Standart Sapması (kg/m 2 ) A B BKİ farkı Ortalaması (kg/m 2 )

BKİ farkı Standart Sapması (kg/m 2 ) A B BKİ farkı Ortalaması (kg/m 2 ) 4. SUNUM 1 Gözlem ya da deneme sonucu elde edilmiş sonuçların, rastlantıya bağlı olup olmadığının incelenmesinde kullanılan istatistiksel yöntemlere HİPOTEZ TESTLERİ denir. Sonuçların rastlantıya bağlı

Detaylı

Quality Planning and Control

Quality Planning and Control Quality Planning and Control END 3618 KALİTE PLANLAMA VE KONTROL Prof. Dr. Mehmet ÇAKMAKÇI Dokuz Eylül Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Anabilim Dalı 1 İstatistiksel Proses Kontrol Kontrol Kartları Kontrol

Detaylı

Quality Planning and Control

Quality Planning and Control Quality Planning and Control Prof. Dr. Mehmet ÇAKMAKÇI Dokuz Eylül Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Anabilim Dalı 1 Süreç ve Ölçüm Sistemi Yeterlilik Analizi II (Process and Measurement System Capability

Detaylı

Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü END Kalite Planlama ve Kontrol

Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü END Kalite Planlama ve Kontrol Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü END 3618 - Kalite Planlama ve Kontrol Uygulama Çalışması-I Dr. Öğr. Üyesi Kemal SUBULAN Tarih: 12.04.2018 A Aşağıda yer alan

Detaylı

Deneysel Verilerin Değerlendirilmesi. Dersi Veren Öğretim Üyeleri: Yrd. Doç. Dr. Özge ANDİÇ ÇAKIR. Prof. Dr. Murat ELİBOL FİNAL SINAVI

Deneysel Verilerin Değerlendirilmesi. Dersi Veren Öğretim Üyeleri: Yrd. Doç. Dr. Özge ANDİÇ ÇAKIR. Prof. Dr. Murat ELİBOL FİNAL SINAVI Deneysel Verilerin Değerlendirilmesi Dersi Veren Öğretim Üyeleri: Yrd. Doç. Dr. Özge ANDİÇ ÇAKIR Prof. Dr. Murat ELİBOL FİNAL SINAVI Ödevi Hazırlayan: Özge AKBOĞA 91100019124 (Doktora) Güz,2012 İzmir 1

Detaylı

Hipotez Testlerine Giriş. Hipotez Testlerine Giriş

Hipotez Testlerine Giriş. Hipotez Testlerine Giriş Hipotez Testlerine Giriş Hipotez Testlerine Giriş Hipotez Testlerine Giriş Gözlem ya da deneme sonucu elde edilmiş sonuçların, raslantıya bağlı olup olmadığının incelenmesinde kullanılan istatistiksel

Detaylı

Prof.Dr. Nihal ERGİNEL Anadolu Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü

Prof.Dr. Nihal ERGİNEL Anadolu Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü 6 6 SIGMA FELSEFESİ Prof.Dr. Nihal ERGİNEL Anadolu Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü Sigma seviyesi, süreçlerin yeterliliği ifade eden bir ölçüttür. Süreçlerin sigma seviyelerinin artması demek,

Detaylı

Altı Sigma Kara Kuşak Yetiştirme Programı

Altı Sigma Kara Kuşak Yetiştirme Programı Altı Sigma Kara Kuşak Yetiştirme Programı R D M A I C S Recognize - Gör Define - Tanımla Measure - Ölç Analyze - Analiz Et Improve - İyileştir Control - Kontrol Et Sustain - Sürdür Altı Sigma DMAIC Metodolojisine

Detaylı

İÇİNDEKİLER. BÖLÜM 1 Değişkenler ve Grafikler 1. BÖLÜM 2 Frekans Dağılımları 37

İÇİNDEKİLER. BÖLÜM 1 Değişkenler ve Grafikler 1. BÖLÜM 2 Frekans Dağılımları 37 İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1 Değişkenler ve Grafikler 1 İstatistik 1 Yığın ve Örnek; Tümevarımcı ve Betimleyici İstatistik 1 Değişkenler: Kesikli ve Sürekli 1 Verilerin Yuvarlanması Bilimsel Gösterim Anlamlı Rakamlar

Detaylı

Mühendislikte İstatistiksel Yöntemler

Mühendislikte İstatistiksel Yöntemler Mühendislikte İstatistiksel Yöntemler BÖLÜM 9 VARYANS ANALİZİ Yrd. Doç. Dr. Fatih TOSUNOĞLU 1 Varyans analizi niçin yapılır? İkiden fazla veri grubunun ortalamalarının karşılaştırılması t veya Z testi

Detaylı

BÖLÜM 13 HİPOTEZ TESTİ

BÖLÜM 13 HİPOTEZ TESTİ 1 BÖLÜM 13 HİPOTEZ TESTİ Bilimsel yöntem aşamalarıyla tanımlanmış sistematik bir bilgi üretme biçimidir. Bilimsel yöntemin aşamaları aşağıdaki gibi sıralanabilmektedir (Karasar, 2012): 1. Bir problemin

Detaylı

İÇİNDEKİLER ÖN SÖZ...

İÇİNDEKİLER ÖN SÖZ... İÇİNDEKİLER ÖN SÖZ... v GİRİŞ... 1 1. İSTATİSTİK İN TARİHÇESİ... 1 2. İSTATİSTİK NEDİR?... 3 3. SAYISAL BİLGİDEN ANLAM ÇIKARILMASI... 4 4. BELİRSİZLİĞİN ELE ALINMASI... 4 5. ÖRNEKLEME... 5 6. İLİŞKİLERİN

Detaylı

BÖLÜM 12 STUDENT T DAĞILIMI

BÖLÜM 12 STUDENT T DAĞILIMI 1 BÖLÜM 12 STUDENT T DAĞILIMI 'Student t dağılımı' ya da kısaca 't dağılımı'; normal dağılım ve Z dağılımının da içerisinde bulunduğu 'sürekli olasılık dağılımları' ailesinde yer alan dağılımlardan bir

Detaylı

KARŞILAŞTIRMA İSTATİSTİĞİ, ANALİTİK YÖNTEMLERİN KARŞILAŞTIRILMASI, BİYOLOJİK DEĞİŞKENLİK. Doç.Dr. Mustafa ALTINIŞIK ADÜTF Biyokimya AD 2005

KARŞILAŞTIRMA İSTATİSTİĞİ, ANALİTİK YÖNTEMLERİN KARŞILAŞTIRILMASI, BİYOLOJİK DEĞİŞKENLİK. Doç.Dr. Mustafa ALTINIŞIK ADÜTF Biyokimya AD 2005 KARŞILAŞTIRMA İSTATİSTİĞİ, ANALİTİK YÖNTEMLERİN KARŞILAŞTIRILMASI, BİYOLOJİK DEĞİŞKENLİK Doç.Dr. Mustafa ALTINIŞIK ADÜTF Biyokimya AD 2005 1 Karşılaştırma istatistiği Temel kavramlar: Örneklem ve evren:

Detaylı

ANALİTİK YÖNTEMLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ. Doç.Dr. Mustafa ALTINIŞIK ADÜTF Biyokimya AD 2004

ANALİTİK YÖNTEMLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ. Doç.Dr. Mustafa ALTINIŞIK ADÜTF Biyokimya AD 2004 ANALİTİK YÖNTEMLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ Doç.Dr. Mustafa ALTINIŞIK ADÜTF Biyokimya AD 2004 1 Laboratuvarlarda yararlanılan analiz yöntemleri performans kalitelerine göre üç sınıfta toplanabilir: -Kesin yöntemler

Detaylı

ELYAF TAKVİYELİ POLİMER KOMPOZİTLERİN DELİNMESİNDE ÇİFT AÇILI MATKAP UÇLARIN İTME KUVVETİNE ETKİSİNİN İNCELENMESİ

ELYAF TAKVİYELİ POLİMER KOMPOZİTLERİN DELİNMESİNDE ÇİFT AÇILI MATKAP UÇLARIN İTME KUVVETİNE ETKİSİNİN İNCELENMESİ ELYAF TAKVİYELİ POLİMER KOMPOZİTLERİN DELİNMESİNDE ÇİFT AÇILI MATKAP UÇLARIN İTME KUVVETİNE ETKİSİNİN İNCELENMESİ Ali ÜNÜVAR a, Halil Burak KAYBAL a ve Ahmet AVCI a a, Selçuk Üniversitesi Mühendislik Fakültesi

Detaylı

26.12.2013. Farklı iki ilaç(a,b) kullanan iki grupta kan pıhtılaşma zamanları farklı mıdır?

26.12.2013. Farklı iki ilaç(a,b) kullanan iki grupta kan pıhtılaşma zamanları farklı mıdır? 26.2.23 Gözlem ya da deneme sonucu elde edilmiş sonuçların, raslantıya bağlı olup olmadığının incelenmesinde kullanılan istatistiksel yöntemlere HĐPOTEZ TESTLERĐ denir. Sonuçların raslantıya bağlı olup

Detaylı

İstatistik ve Olasılık

İstatistik ve Olasılık İstatistik ve Olasılık KORELASYON ve REGRESYON ANALİZİ Doç. Dr. İrfan KAYMAZ Tanım Bir değişkenin değerinin diğer değişkendeki veya değişkenlerdeki değişimlere bağlı olarak nasıl etkilendiğinin istatistiksel

Detaylı

İstatistik ve Olasılık

İstatistik ve Olasılık İstatistik ve Olasılık Ders 8: Prof. Dr. İrfan KAYMAZ Tanım Tahmin (kestirim veya öngörü): Mevcut bilgi ve deneylere dayanarak olayın bütünü hakkında bir yargıya varmaktır. Bu anlamda, anakütleden çekilen

Detaylı

Faktöriyel Tasarımlar

Faktöriyel Tasarımlar İstatistiksel Deney Tasarımı Birdal Şenoğlu & Şükrü Acıtaş 1 / 99 Kesirli 2 / 99 Fisher (1935) ve Yates (1937) tarafından önerilen Faktöriyel deneyler (factorial experiments) veya bir çok kaynakta belirtildiği

Detaylı

Değeri $ ve bataryası 7 dakika yetiyor;) Manyetik alan prensibine göre çalıştığı için şimdilik demir ve bakır kaplama yüzeylerde

Değeri $ ve bataryası 7 dakika yetiyor;) Manyetik alan prensibine göre çalıştığı için şimdilik demir ve bakır kaplama yüzeylerde 3.HAFTA Değeri 10.000$ ve bataryası 7 dakika yetiyor;) Manyetik alan prensibine göre çalıştığı için şimdilik demir ve bakır kaplama yüzeylerde kullanılabiliyor. Sistematik bir yöntem kullanmak suretiyle,

Detaylı

İstatistik ve Olasılık

İstatistik ve Olasılık İstatistik ve Olasılık Ders 10: Prof. Dr. İrfan KAYMAZ Tanım Varyans analizi niçin yapılır? İkiden fazla veri grubunun ortalamalarının karşılaştırılması t veya Z testi ile yapılabilir. Ancak karşılaştırılacak

Detaylı

Ders 9: Kitle Ortalaması ve Varyansı için Tahmin

Ders 9: Kitle Ortalaması ve Varyansı için Tahmin Ders 9: Kitle Ortalaması ve Varyansı için Tahmin Kitle ve Örneklem Örneklem Dağılımı Nokta Tahmini Tahmin Edicilerin Özellikleri Kitle ortalaması için Aralık Tahmini Kitle Standart Sapması için Aralık

Detaylı

BİYOİSTATİSTİK İstatistiksel Tahminleme ve Hipotez Testi-III Yrd. Doç. Dr. Aslı SUNER KARAKÜLAH

BİYOİSTATİSTİK İstatistiksel Tahminleme ve Hipotez Testi-III Yrd. Doç. Dr. Aslı SUNER KARAKÜLAH BİYOİSTATİSTİK İstatistiksel Tahminleme ve Hipotez Testi-III Yrd. Doç. Dr. Aslı SUNER KARAKÜLAH Ege Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Biyoistatistik ve Tıbbi Bilişim AD. Web: www.biyoistatistik.med.ege.edu.tr

Detaylı

Veriye Dayalı Karar Verme (Bölüm 2) Can Akkan

Veriye Dayalı Karar Verme (Bölüm 2) Can Akkan Veriye Dayalı Karar Verme (Bölüm 2) Can Akkan 1 Ders Planı 1. Karar Problemleri i. Karar problemlerinin bileşenleri ii. Değerler, amaçlar, bağlam iii. Etki diagramları 2. Model Girdilerinde Belirsizlik

Detaylı

DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ DEKANLIĞI DERS/MODÜL/BLOK TANITIM FORMU. Dersin Kodu: END 4822

DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ DEKANLIĞI DERS/MODÜL/BLOK TANITIM FORMU. Dersin Kodu: END 4822 Dersi Veren Birim: Endüstri Mühendisliği Dersin Türkçe Adı: KALİTE KONTROL Dersin Orjinal Adı: KALİTE KONTROL Dersin Düzeyi:(Ön lisans, Lisans, Yüksek Lisans, Doktora) Lisans Dersin Kodu: END 8 Dersin

Detaylı

İSTATİSTİKSEL PROSES KONTROLÜ

İSTATİSTİKSEL PROSES KONTROLÜ İSTATİSTİKSEL PROSES KONTROLÜ ZTM 433 KALİTE KONTROL VE STANDARDİZASYON PROF: DR: AHMET ÇOLAK İstatistiksel işlem kontrolü (İPK), işlemle çeşitli istatistiksel metotların ve analiz sapmalarının kullanımını

Detaylı

Altı Sigma Nedir? Uygulayan şirketlere çok belirgin finansal kazançlar sağlamıştır.

Altı Sigma Nedir? Uygulayan şirketlere çok belirgin finansal kazançlar sağlamıştır. ALTI SİGMA NEDİR? Altı Sigma Nedir? 1980 lerin ortasında Motorola tarafından, Japon kalite fikirleri ve kontrol sistemlerinin süreçlerde uygulanması için geliştirilmiştir. Mevcut problemleri çözmek, altı

Detaylı

BİYOİSTATİSTİK. Uygulama 6. Yrd. Doç. Dr. Aslı SUNER KARAKÜLAH

BİYOİSTATİSTİK. Uygulama 6. Yrd. Doç. Dr. Aslı SUNER KARAKÜLAH BİYOİSTATİSTİK Uygulama 6 Yrd. Doç. Dr. Aslı SUNER KARAKÜLAH Ege Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Biyoistatistik ve Tıbbi Bilişim AD. Web: www.biyoistatistik.med.ege.edu.tr Soru 1 İlaç malzemelerinin kalitesini

Detaylı

İÇİNDEKİLER 1. GİRİŞ...

İÇİNDEKİLER 1. GİRİŞ... İÇİNDEKİLER 1. GİRİŞ... 1 1.1. Regresyon Analizi... 1 1.2. Uygulama Alanları ve Veri Setleri... 2 1.3. Regresyon Analizinde Adımlar... 3 1.3.1. Problemin İfadesi... 3 1.3.2. Konu ile İlgili Potansiyel

Detaylı

İstatistik ve Olasılık

İstatistik ve Olasılık İstatistik ve Olasılık - I Prof. Dr. İrfan KAYMAZ Tanım Tahmin (kes1rim veya öngörü): Mevcut bilgi ve deneylere dayanarak olayın bütünü hakkında bir yargıya varmak7r. ü Bu anlamda, anakütleden çekilen

Detaylı

Bir ürün yada hizmetin belirlenen yada olabilecek ihtiyaçları karşılama yeterliğine dayanan özelliklerinin toplamıdır.

Bir ürün yada hizmetin belirlenen yada olabilecek ihtiyaçları karşılama yeterliğine dayanan özelliklerinin toplamıdır. KALİTE KONTROL Kalite: Bir ürün yada hizmetin belirlenen yada olabilecek ihtiyaçları karşılama yeterliğine dayanan özelliklerinin toplamıdır. Kontrol: Mevcut sonuçlarla hedefleri ve amaçları kıyaslama

Detaylı

BİYOİSTATİSTİK. Uygulama 4. Yrd. Doç. Dr. Aslı SUNER KARAKÜLAH

BİYOİSTATİSTİK. Uygulama 4. Yrd. Doç. Dr. Aslı SUNER KARAKÜLAH BİYOİSTATİSTİK Uygulama 4 Yrd. Doç. Dr. Aslı SUNER KARAKÜLAH Ege Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Biyoistatistik ve Tıbbi Bilişim AD. Web: www.biyoistatistik.med.ege.edu.tr 1 Güven Aralıkları 2 Güven Aralıkları

Detaylı

ÇIKTI ANALİZİ BENZETİM TÜRLERİ

ÇIKTI ANALİZİ BENZETİM TÜRLERİ ÇIKTI ANALİZİ BENZETİM TÜRLERİ Çıktı analizi benzetimden üretilen verilerin analizidir. Çıktı analizinde amaç, bir sistemin performansını tahmin etmek ya da iki veya daha fazla alternatif sistemlerin performansını

Detaylı

İçindekiler vii Yazarların Ön Sözü xiii Çevirenin Ön Sözü xiv Teşekkürler xvi Semboller Listesi xvii. Ölçme, İstatistik ve Araştırma...

İçindekiler vii Yazarların Ön Sözü xiii Çevirenin Ön Sözü xiv Teşekkürler xvi Semboller Listesi xvii. Ölçme, İstatistik ve Araştırma... İçindekiler İçindekiler vii Yazarların Ön Sözü xiii Çevirenin Ön Sözü xiv Teşekkürler xvi Semboller Listesi xvii BÖLÜM 1 Ölçme, İstatistik ve Araştırma...1 Ölçme Nedir?... 3 Ölçme Süreci... 3 Değişkenler

Detaylı

JEODEZİK AĞLARIN OPTİMİZASYONU

JEODEZİK AĞLARIN OPTİMİZASYONU JEODEZİK AĞLARIN OPTİMİZASYONU Jeodezik Ağların Tasarımı 10.HAFTA Dr.Emine Tanır Kayıkçı,2017 OPTİMİZASYON Herhangi bir yatırımın gerçekleştirilmesi sırasında elde bulunan, araç, hammadde, para, işgücü

Detaylı

Merkezi Eğilim ve Dağılım Ölçüleri

Merkezi Eğilim ve Dağılım Ölçüleri Merkezi Eğilim ve Dağılım Ölçüleri Soru Öğrencilerin derse katılım düzeylerini ölçmek amacıyla geliştirilen 16 soruluk bir test için öğrencilerin ilk 8 ve son 8 soruluk yarılardan aldıkları puanlar arasındaki

Detaylı

Örnek 4.1: Tablo 2 de verilen ham verilerin aritmetik ortalamasını hesaplayınız.

Örnek 4.1: Tablo 2 de verilen ham verilerin aritmetik ortalamasını hesaplayınız. .4. Merkezi Eğilim ve Dağılım Ölçüleri Merkezi eğilim ölçüleri kitleye ilişkin bir değişkenin bütün farklı değerlerinin çevresinde toplandığı merkezi bir değeri gösterirler. Dağılım ölçüleri ise değişkenin

Detaylı

DENEY 2 KESME HIZININ YÜZEY PÜRÜZLÜLÜĞÜNE ETKİSİNİN İNCELENMESİ

DENEY 2 KESME HIZININ YÜZEY PÜRÜZLÜLÜĞÜNE ETKİSİNİN İNCELENMESİ Kesme Hızının Yüzey Pürüzlülüğüne Etkisinin İncelenmesi 1/5 DENEY 2 KESME HIZININ YÜZEY PÜRÜZLÜLÜĞÜNE ETKİSİNİN İNCELENMESİ 1. AMAÇ Bu deneyin amacı; üretilen parçaların yüzey pürüzlülüğünü belirlemek

Detaylı

ÜSTEL DÜZLEŞTİRME YÖNTEMİ

ÜSTEL DÜZLEŞTİRME YÖNTEMİ ÜSEL DÜLEŞİRME YÖNEMİ ÜSEL DÜLEŞİRME YÖNEMİ Bu bölüme kadar anlatılan yöntemler zaman içinde değişmeyen parametre varsayımına uygun serilerin tahminlerinde kullanılmaktaydı. Bu tür seriler deterministik

Detaylı

BMÜ-421 Benzetim ve Modelleme Kesikli Olay Benzetimi. İlhan AYDIN

BMÜ-421 Benzetim ve Modelleme Kesikli Olay Benzetimi. İlhan AYDIN BMÜ-421 Benzetim ve Modelleme Kesikli Olay Benzetimi İlhan AYDIN KESİKLİ-OLAY BENZETİMİ Kesikli olay benzetimi, durum değişkenlerinin zaman içinde belirli noktalarda değiştiği sistemlerin modellenmesi

Detaylı

İçindekiler. Ön Söz... xiii

İçindekiler. Ön Söz... xiii İçindekiler Ön Söz.................................................... xiii Bölüm 1 İstatistiğe Giriş....................................... 1 1.1 Giriş......................................................1

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. Fatih TOSUNOĞLU Erzurum Teknik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü

Yrd. Doç. Dr. Fatih TOSUNOĞLU Erzurum Teknik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Mühendislikte İstatistiksel Yöntemler Yrd. Doç. Dr. Fatih TOSUNOĞLU Erzurum Teknik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü 1 Araştırma sonuçlarının açıklanmasında frekans tablosu

Detaylı

EĞĠTĠMDE ÖLÇME VE DEĞERLENDĠRME BÖLÜM V Test ve Madde Ġstatistikleri

EĞĠTĠMDE ÖLÇME VE DEĞERLENDĠRME BÖLÜM V Test ve Madde Ġstatistikleri Test Geliştirme EĞĠTĠMDE ÖLÇME VE DEĞERLENDĠRME BÖLÜM V Test ve Madde Ġstatistikleri Test, bireylerin ölçme konusu olan özelliklerinin belirlenmesi amacıyla kullalan ölçme araçlarına verilen genel bir

Detaylı

DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ DEKANLIĞI DERS/MODÜL/BLOK TANITIM FORMU. Dersin Kodu: END 4822

DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ DEKANLIĞI DERS/MODÜL/BLOK TANITIM FORMU. Dersin Kodu: END 4822 Dersi Veren Birim: Endüstri Mühendisliği Dersin Türkçe Adı: KALİTE KONTROL Dersin Orjinal Adı: KALİTE KONTROL Dersin Düzeyi:(Ön lisans, Lisans, Yüksek Lisans, Doktora) Lisans Dersin Kodu: END 8 Dersin

Detaylı

Mühendislikte İstatistiksel Yöntemler

Mühendislikte İstatistiksel Yöntemler Mühendislikte İstatistiksel Yöntemler BÖLÜM 7 TAHMİNLER Yrd. Doç. Dr. Fatih TOSUNOĞLU 1 Tahmin (kestirim veya öngörü): Mevcut bilgi ve deneylere dayanarak olayın bütünü hakkında bir yargıya varmaktır.

Detaylı

EME 3105 SİSTEM SİMÜLASYONU. Girdi Analizi Prosedürü. Dağılıma Uyum Testleri. Dağılıma Uyumun Kontrol Edilmesi. Girdi Analizi-II Ders 9

EME 3105 SİSTEM SİMÜLASYONU. Girdi Analizi Prosedürü. Dağılıma Uyum Testleri. Dağılıma Uyumun Kontrol Edilmesi. Girdi Analizi-II Ders 9 EME 3105 1 Girdi Analizi Prosedürü SİSTEM SİMÜLASYONU Modellenecek sistemi (prosesi) dokümante et Veri toplamak için bir plan geliştir Veri topla Verilerin grafiksel ve istatistiksel analizini yap Girdi

Detaylı

Yüzey Pürüzlülüğü Ölçüm Deneyi

Yüzey Pürüzlülüğü Ölçüm Deneyi Yüzey Pürüzlülüğü Ölçüm Deneyi 1 İşlenmiş yüzeylerin kalitesi, tasarımda verilen ölçülerdeki hassasiyetin elde edilmesi ile karakterize edilir. Her bir işleme operasyonu, kesme takımından kaynaklanan düzensizlikler

Detaylı

ANADOLU ÜNİVERSİTESİ. ENM317 Mühendislik İstatistiği İSTATİSTİKSEL TAHMİN Prof. Dr. Nihal ERGİNEL

ANADOLU ÜNİVERSİTESİ. ENM317 Mühendislik İstatistiği İSTATİSTİKSEL TAHMİN Prof. Dr. Nihal ERGİNEL ANADOLU ÜNİVERSİTESİ ENM317 Mühendislik İstatistiği İSTATİSTİKSEL TAHMİN Prof. Dr. Nihal ERGİNEL İSTATİSTİKSEL TAHMİN Örnekten anakütle parametrelerinin tahmin edilmesidir. İki tür tahminleme yöntemi vardır:

Detaylı

Örneklem Dağılımları & Hipotez Testleri Örneklem Dağılımı

Örneklem Dağılımları & Hipotez Testleri Örneklem Dağılımı Örneklem Dağılımları & Hipotez Testleri Örneklem Dağılımı Ortalama veya korelasyon gibi istatistiklerin dağılımıdır Çıkarımsal istatistikte örneklem dağılımı temel fikirlerden biridir. Çıkarımsal istatistik

Detaylı

Temel ve Uygulamalı Araştırmalar için Araştırma Süreci

Temel ve Uygulamalı Araştırmalar için Araştırma Süreci BÖLÜM 8 ÖRNEKLEME Temel ve Uygulamalı Araştırmalar için Araştırma Süreci 1.Gözlem Genel araştırma alanı 3.Sorunun Belirlenmesi Sorun taslağının hazırlanması 4.Kuramsal Çatı Değişkenlerin açıkça saptanması

Detaylı

İstatistik ve Olasılık

İstatistik ve Olasılık İstatistik ve Olasılık -II Prof. Dr. İrfan KAYMAZ İki Ortalama Farkının Güven Aralığı Anakütle Varyansı Biliniyorsa İki ortalama arasındaki farkın dağılımına ilişkin Z değişkeni: Güven aralığı ifadesinde

Detaylı

İkiden Çok Grup Karşılaştırmaları

İkiden Çok Grup Karşılaştırmaları İkiden Çok Grup Karşılaştırmaları Bir onkoloji kliniğinde göğüs kanseri tanısı almış kadınlar arasından histolojik evrelerine göre 17 şer kadın seçilerek sağkalım süreleri (ay) alınmıştır. HİSTLOJİK EVRE

Detaylı

Girdi Analizi. 0 Veri toplama 0 Girdi sürecini temsil eden olasılık dağılımı belirleme. 0 Histogram 0 Q-Q grafikleri

Girdi Analizi. 0 Veri toplama 0 Girdi sürecini temsil eden olasılık dağılımı belirleme. 0 Histogram 0 Q-Q grafikleri Girdi Analizi 0 Gerçek hayattaki benzetim modeli uygulamalarında, girdi verisinin hangi dağılımdan geldiğini belirlemek oldukça zor ve zaman harcayıcıdır. 0 Yanlış girdi analizi, elde edilen sonuçların

Detaylı

BİR MONTAJ HATTI ÜRETİM SİSTEMİNDE OPTİMAL İŞGÜCÜ DAĞILIMININ ARENA PROCESS ANALYZER (PAN) VE OPTQUEST KULLANILARAK BELİRLENMESİ

BİR MONTAJ HATTI ÜRETİM SİSTEMİNDE OPTİMAL İŞGÜCÜ DAĞILIMININ ARENA PROCESS ANALYZER (PAN) VE OPTQUEST KULLANILARAK BELİRLENMESİ BİR MONTAJ HATTI ÜRETİM SİSTEMİNDE OPTİMAL İŞGÜCÜ DAĞILIMININ ARENA PROCESS ANALYZER (PAN) VE OPTQUEST KULLANILARAK BELİRLENMESİ Özgür ARMANERİ Dokuz Eylül Üniversitesi Özet Bu çalışmada, bir montaj hattı

Detaylı

BİR KALİTE KARAKTERİSTİĞİNİN DENEY TASARIMI İLE İYİLEŞTİRİLMESİ

BİR KALİTE KARAKTERİSTİĞİNİN DENEY TASARIMI İLE İYİLEŞTİRİLMESİ 1 BİR KALİTE KARAKTERİSTİĞİNİN DENEY TASARIMI İLE İYİLEŞTİRİLMESİ Şafak KIRIŞ, A.Sermet ANAGÜN, Nihat YÜZÜGÜLLÜ Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, Endüstri Mühendisliği Bölümü, Eskişehir skiris@ogu.edu.tr,

Detaylı

İki Ortalama Arasındaki Farkın Önemlilik Testi (Student s t Test) Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyoistatistik Anabilim Dalı

İki Ortalama Arasındaki Farkın Önemlilik Testi (Student s t Test) Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyoistatistik Anabilim Dalı İki Ortalama Arasındaki Farkın Önemlilik Testi (Student s t Test) Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyoistatistik Anabilim Dalı İki Ortalama Arasındaki Farkın Önemlilik Testi (Student s t test) Ölçümle

Detaylı

Oluşturulan evren listesinden örnekleme birimlerinin seçkisiz olarak çekilmesidir

Oluşturulan evren listesinden örnekleme birimlerinin seçkisiz olarak çekilmesidir Bilimsel Araştırma Yöntemleri Prof. Dr. Şener Büyüköztürk Doç. Dr. Ebru Kılıç Çakmak Yrd. Doç. Dr. Özcan Erkan Akgün Doç. Dr. Şirin Karadeniz Dr. Funda Demirel Örnekleme Yöntemleri Evren Evren, araştırma

Detaylı

BÖLÜM 6 MERKEZDEN DAĞILMA ÖLÇÜLERİ

BÖLÜM 6 MERKEZDEN DAĞILMA ÖLÇÜLERİ 1 BÖLÜM 6 MERKEZDEN DAĞILMA ÖLÇÜLERİ Gözlenen belli bir özelliği, bu özelliğe ilişkin ölçme sonuçlarını yani verileri kullanarak betimleme, istatistiksel işlemlerin bir boyutunu oluşturmaktadır. Temel

Detaylı

RÜZGAR ENERJİSİ KAYNAĞI VE BELİRSİZLİK

RÜZGAR ENERJİSİ KAYNAĞI VE BELİRSİZLİK 4. İzmir Rüzgâr Sempozyumu // 28-30 Eylül 2017 // İzmir RÜZGAR ENERJİSİ KAYNAĞI VE BELİRSİZLİK Prof. Dr. Barış Özerdem İzmir Ekonomi Üniversitesi Havacılık ve Uzay Mühendisliği Bölümü baris.ozerdem@ieu.edu.tr

Detaylı

İstatistiksel proses kontrol ve kontrol diyagramı. 3. hafta

İstatistiksel proses kontrol ve kontrol diyagramı. 3. hafta İstatistiksel proses kontrol ve kontrol diyagramı 3. hafta İstatistiksel proses kontrol Prosesteki değişkenliği ölçerek ve analiz ederek istatistiksel kontrolünü sağlamak ve sürdürmek için istatistiksel

Detaylı

İstatistik ve Olasılık

İstatistik ve Olasılık İstatistik ve Olasılık Ders 9: Prof. Dr. İrfan KAYMAZ Tanım Hipotez, bir veya daha fazla anakütle hakkında ileri sürülen, ancak doğruluğu önceden bilinmeyen iddialardır. Ortaya atılan iddiaların, örnekten

Detaylı

Tekrarlı Ölçümler ANOVA

Tekrarlı Ölçümler ANOVA Tekrarlı Ölçümler ANOVA Repeated Measures ANOVA Aynı veya ilişkili örneklemlerin tekrarlı ölçümlerinin ortalamalarının aynı olup olmadığını test eder. Farklı zamanlardaki ölçümlerde aynı (ilişkili) kişiler

Detaylı

H.Ü. Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü BBY 208 Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri II (Bahar 2012) SPSS Ders Notları II (19 Nisan 2012)

H.Ü. Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü BBY 208 Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri II (Bahar 2012) SPSS Ders Notları II (19 Nisan 2012) H.Ü. Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü BBY 208 Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri II (Bahar 2012) SPSS Ders Notları II (19 Nisan 2012) Aşağıdaki analizlerde lise öğrencileri veri dosyası kullanılmıştır.

Detaylı

2. BASİT DOĞRUSAL REGRESYON 12

2. BASİT DOĞRUSAL REGRESYON 12 1. GİRİŞ 1 1.1 Regresyon ve Model Kurma / 1 1.2 Veri Toplama / 5 1.3 Regresyonun Kullanım Alanları / 9 1.4 Bilgisayarın Rolü / 10 2. BASİT DOĞRUSAL REGRESYON 12 2.1 Basit Doğrusal Regresyon Modeli / 12

Detaylı

TEMEL İSTATİSTİKİ KAVRAMLAR YRD. DOÇ. DR. İBRAHİM ÇÜTCÜ

TEMEL İSTATİSTİKİ KAVRAMLAR YRD. DOÇ. DR. İBRAHİM ÇÜTCÜ TEMEL İSTATİSTİKİ KAVRAMLAR YRD. DOÇ. DR. İBRAHİM ÇÜTCÜ 1 İstatistik İstatistik, belirsizliğin veya eksik bilginin söz konusu olduğu durumlarda çıkarımlar yapmak ve karar vermek için sayısal verilerin

Detaylı

Quality Planning and Control

Quality Planning and Control Quality Planning and Control Prof. Dr. Mehmet ÇAKMAKÇI Dokuz Eylül Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Anabilim Dalı 1 İstatistiksel Proses Kontrol Kontrol Kartları 2 Kontrol Grafikleri (Shewhart Control

Detaylı

Gıda Mühendisliğinde Optimizasyon ve Modelleme Süreçlerinde Cevap Yüzey Metodu Yaklaşımı

Gıda Mühendisliğinde Optimizasyon ve Modelleme Süreçlerinde Cevap Yüzey Metodu Yaklaşımı Gıda Mühendisliğinde Optimizasyon ve Modelleme Süreçlerinde Cevap Yüzey Metodu Yaklaşımı Onur Özdikicierler 1, İsmail Eren 2, Yekta Göksungur 1 Fahri Yemişçioğlu 1, Aytaç Saygın Gümüşkesen 1 1 Ege Üniversitesi,

Detaylı

MEYVE SUYU ÜRETİMİNDE SÜREÇ KARARLILIĞI VE YETERLİLİK ANALİZİ

MEYVE SUYU ÜRETİMİNDE SÜREÇ KARARLILIĞI VE YETERLİLİK ANALİZİ MEYVE SUYU ÜRETİMİNDE SÜREÇ KARARLILIĞI VE YETERLİLİK ANALİZİ Evren DİREN Serkan ATAK Çiğdem CİHANGİR Murat Caner TESTİK ÖZET Kusurları ve israfı önleyerek müşteri memnuniyetini ve karlılığı arttırmayı

Detaylı

BİYOİSTATİSTİK Uygulama 4 Yrd. Doç. Dr. Aslı SUNER KARAKÜLAH

BİYOİSTATİSTİK Uygulama 4 Yrd. Doç. Dr. Aslı SUNER KARAKÜLAH BİYOİSTATİSTİK Uygulama 4 Yrd. Doç. Dr. Aslı SUNER KARAKÜLAH Ege Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Biyoistatistik ve Tıbbi Bilişim AD. Web: www.biyoistatistik.med.ege.edu.tr 1 Örnek Senaryo İmplant üreten İMPLANTDENT

Detaylı

009 BS 400- İstatistik sonılannın cevaplanmasında gerekli olabilecek tablolar ve formüller bu kitapçığın sonunda verilmiştir. 1. şağıdakilerden hangisi doğal birimdir? l TV alıcısı Bl Trafik kazası CL

Detaylı

MONTE CARLO BENZETİMİ

MONTE CARLO BENZETİMİ MONTE CARLO BENZETİMİ U(0,1) rassal değişkenler kullanılarak (zamanın önemli bir rolü olmadığı) stokastik ya da deterministik problemlerin çözümünde kullanılan bir tekniktir. Monte Carlo simülasyonu, genellikle

Detaylı

DC Beslemeli Raylı Ulaşım Sistemlerinin Simülasyonu

DC Beslemeli Raylı Ulaşım Sistemlerinin Simülasyonu DC Beslemeli Raylı Ulaşım Sistemlerinin Simülasyonu M. Turan SÖYLEMEZ İstanbul Teknik Üniversitesi Elektrik Müh. Bölümü Süleyman Açıkbaş İstanbul Ulaşım A.Ş. Plan Giriş - Neden Raylı Sistem Simülasyonu?

Detaylı

İSTATİSTİK 2. Hipotez Testi 21/03/2012 AYŞE S. ÇAĞLI. aysecagli@beykent.edu.tr

İSTATİSTİK 2. Hipotez Testi 21/03/2012 AYŞE S. ÇAĞLI. aysecagli@beykent.edu.tr İSTATİSTİK 2 Hipotez Testi 21/03/2012 AYŞE S. ÇAĞLI aysecagli@beykent.edu.tr 1 Güven aralığı ve Hipotez testi Güven aralığı µ? µ? Veriler, bir değer aralığında hangi değeri gösteriyor? (Parametrenin gerçek

Detaylı

Intralojistikte AGV Kullanımı

Intralojistikte AGV Kullanımı Intralojistikte AGV Kullanımı Yalçın Eroğlu 13.11.2013 Intralojistik Tüm endüstriyel alanlarda, dağıtım ve üretim bölgelerinde, dahili malzeme ve bilgi akışının organizasyonu, kontrolü, yürütülmesi ve

Detaylı

ÜRETİM SİSTEMLERİ ve ÖZELLİKLERİ

ÜRETİM SİSTEMLERİ ve ÖZELLİKLERİ ÜRETİM SİSTEMLERİ ve ÖZELLİKLERİ Üretim sistemleri hammaddelerin bitmiş ürüne dönüştürüldükleri sistemlerdir. Bu sistemler için oluşturulacak simülasyon modelleri tamamen üretim sisteminin tipine ve verilecek

Detaylı

ANADOLU ÜNİVERSİTESİ. ENM 317 MÜHENDİSLİK İSTATİSTİĞİ İYİ UYUM TESTİ Prof.Dr. Nihal ERGİNEL

ANADOLU ÜNİVERSİTESİ. ENM 317 MÜHENDİSLİK İSTATİSTİĞİ İYİ UYUM TESTİ Prof.Dr. Nihal ERGİNEL ANADOLU ÜNİVERSİTESİ ENM 317 MÜHENDİSLİK İSTATİSTİĞİ İYİ UYUM TESTİ Prof.Dr. Nihal ERGİNEL İYİ UYUM TESTİ Rassal değişkenin olasılık yoğunluk fonksiyonunun ve parametresinin bilinmediği, ancak belirli

Detaylı

ANADOLU ÜNİVERSİTESİ. ENM 317 MÜHENDİSLİK İSTATİSTİĞİ PARAMETRİK OLMAYAN TESTLER Prof. Dr. Nihal ERGİNEL

ANADOLU ÜNİVERSİTESİ. ENM 317 MÜHENDİSLİK İSTATİSTİĞİ PARAMETRİK OLMAYAN TESTLER Prof. Dr. Nihal ERGİNEL ANADOLU ÜNİVERSİTESİ ENM 317 MÜHENDİSLİK İSTATİSTİĞİ PARAMETRİK OLMAYAN TESTLER Prof. Dr. Nihal ERGİNEL PARAMETRİK OLMAYAN TESTLER Daha önce incelediğimiz testler, normal dağılmış ana kütleden örneklerin

Detaylı

3. TAHMİN En Küçük Kareler (EKK) Yöntemi 1

3. TAHMİN En Küçük Kareler (EKK) Yöntemi 1 3. TAHMİN 3.1. En Küçük Kareler (EKK) Yöntemi 1 En Küçük Kareler (EKK) yöntemi, regresyon çözümlemesinde en yaygın olarak kullanılan, daha sonra ele alınacak bazı varsayımlar altında çok aranan istatistiki

Detaylı

PARAMETRİK TESTLER. Tek Örneklem t-testi. 200 öğrencinin matematik dersinden aldıkları notların ortalamasının 70 e eşit olup olmadığını test ediniz.

PARAMETRİK TESTLER. Tek Örneklem t-testi. 200 öğrencinin matematik dersinden aldıkları notların ortalamasının 70 e eşit olup olmadığını test ediniz. PARAMETRİK TESTLER Tek Örneklem t-testi 200 öğrencinin matematik dersinden aldıkları notların ortalamasının 70 e eşit olup olmadığını test ediniz. H0 (boş hipotez): 200 öğrencinin matematik dersinden aldıkları

Detaylı

Kazanımlar. Z puanları yerine T istatistiğini ne. zaman kullanacağını bilmek. t istatistiği ile hipotez test etmek

Kazanımlar. Z puanları yerine T istatistiğini ne. zaman kullanacağını bilmek. t istatistiği ile hipotez test etmek T testi Kazanımlar Z puanları yerine T istatistiğini ne 1 zaman kullanacağını bilmek 2 t istatistiği ile hipotez test etmek 3 Cohen ind sini ve etki büyüklüğünü hesaplamak 1 9.1 T İstatistiği: zalternatifi

Detaylı

DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ DEKANLIĞI DERS/MODÜL/BLOK TANITIM FORMU. Dersin Kodu: END 3618

DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ DEKANLIĞI DERS/MODÜL/BLOK TANITIM FORMU. Dersin Kodu: END 3618 Dersi Veren Birim: Endüstri Mühendisliği Dersin Türkçe Adı: KALİTE PLANLAMA VE KONTROL Dersin Orjinal Adı: KALİTE PLANLAMA VE KONTROL Dersin Düzeyi:(Ön lisans, Lisans, Yüksek Lisans, Doktora) Lisans Dersin

Detaylı

ortalama ve ˆ ˆ, j 0,1,..., k

ortalama ve ˆ ˆ, j 0,1,..., k ÇOKLU REGRESYONDA GÜVEN ARALIKLARI Regresyon Katsayılarının Güven Aralıkları y ( i,,..., n) gözlemlerinin, xi ortalama ve i k ve normal dağıldığı varsayılsın. Herhangi bir ortalamalı ve C varyanslı normal

Detaylı

Temel İstatistik. Y.Doç.Dr. İbrahim Turan Mart Tanımlayıcı İstatistik. Dağılımları Tanımlayıcı Ölçüler Dağılış Ölçüleri

Temel İstatistik. Y.Doç.Dr. İbrahim Turan Mart Tanımlayıcı İstatistik. Dağılımları Tanımlayıcı Ölçüler Dağılış Ölçüleri Temel İstatistik Tanımlayıcı İstatistik Dağılımları Tanımlayıcı Ölçüler Dağılış Ölçüleri Y.Doç.Dr. İbrahim Turan Mart 2011 DAĞILIM / YAYGINLIK ÖLÇÜLERİ Verilerin değişkenlik durumu ve dağılışın şeklini

Detaylı

KALİTE SİSTEM YÖNETİCİSİ EĞİTİMİ

KALİTE SİSTEM YÖNETİCİSİ EĞİTİMİ FMEA-HATA TÜRLERİ VE ETKİ ANALİZİ Tanımlama Mevcut veya olası hataları ortaya koyan, bu hataların yaratabileceği etkileri göz önünde bulunduran ve etkilerine göre hataları önceliklendirerek oluşmalarının

Detaylı

PARAMETRİK OLMAYAN TESTLER

PARAMETRİK OLMAYAN TESTLER PARAMETRİK OLMAYAN TESTLER Daha önce incelediğimiz testler, normal dağılmış ana kütleden örneklerin rassal seçilmesi varsayımına dayanmaktaydı ve parametrik testler kullanılmıştı. Parametrik olmayan testler

Detaylı

Hazırlayan. Ramazan ANĞAY Kİ-KARE TEST İSTATİSTİĞİ

Hazırlayan. Ramazan ANĞAY Kİ-KARE TEST İSTATİSTİĞİ Hazırlayan Ramazan ANĞAY Kİ-KAR TST İSTATİSTİĞİ 1.GİRİŞ İstatistikte değişkenler sayısal (nicel) değişkenler ve sayısal olmayan (nitel) değişkenler olmak üzere iki grupta sınıflandırılmaktadır. Günümüzde

Detaylı

PROSES TASARIMINA GİRİŞ [1-4]

PROSES TASARIMINA GİRİŞ [1-4] PROSES TASARIMINA GİRİŞ [1-4] KAYNAKLAR 1. J.M. Coulson, J.F. Richardson ve R.K. Sinnot, 1983. Chemical Engineering V: 6, Design, 1st Ed., Pergamon, Oxford. 2. M.S. Peters ve K.D. Timmerhaus, 1985. Plant

Detaylı

4. HİSTOGRAM. Tolerans Aralığı. Değişim Aralığı HEDEF. Üst Spesifikasyon Limiti. Alt Spesifikasyon Limiti

4. HİSTOGRAM. Tolerans Aralığı. Değişim Aralığı HEDEF. Üst Spesifikasyon Limiti. Alt Spesifikasyon Limiti 4. HİSTOGRAM Nedir? Sınıflandırılmış verilerin sütun grafiğidir. Sütunların (sınıfların) genişliği sabit olup, bir veri sınıfını temsil etmektedir. Sütunların yüksekliği ise her bir veri sınıfına düşen

Detaylı

Örneklemden elde edilen parametreler üzerinden kitle parametreleri tahmin edilmek istenmektedir.

Örneklemden elde edilen parametreler üzerinden kitle parametreleri tahmin edilmek istenmektedir. ÇIKARSAMALI İSTATİSTİKLER Çıkarsamalı istatistikler, örneklemden elde edilen değerler üzerinde kitleyi tanımlamak için uygulanan istatistiksel yöntemlerdir. Çıkarsamalı istatistikler; Tahmin Hipotez Testleri

Detaylı

DERS BİLGİLERİ Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS Deneysel Tasarım EKO60 Bahar Ön Koşul Dersin Dili. Zorunlu

DERS BİLGİLERİ Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS Deneysel Tasarım EKO60 Bahar Ön Koşul Dersin Dili. Zorunlu DERS BİLGİLERİ Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS Deneysel Tasarım EKO60 Bahar 3+0 3 5 Ön Koşul Dersin Dili Türkçe Dersin Seviyesi Lisans Dersin Türü Dersi Veren Öğretim Elemanı Dersin Yardımcıları

Detaylı

EME 3117 SİSTEM SIMÜLASYONU. Girdi Analizi. Özet İstatistikler ve Histogram (Minitab)(1) Örnek: Eczane İçin Servis Süreleri

EME 3117 SİSTEM SIMÜLASYONU. Girdi Analizi. Özet İstatistikler ve Histogram (Minitab)(1) Örnek: Eczane İçin Servis Süreleri EME 3117 1 2 Girdi Analizi SİSTEM SIMÜLASYONU Modellenecek sistemi (prosesi) dokümante et. Veri toplamak için bir plan geliştir. Veri topla. Verilerin grafiksel ve istatistiksel analizini yap. Girdi Analizi-I

Detaylı

İSTATİSTİK MHN3120 Malzeme Mühendisliği

İSTATİSTİK MHN3120 Malzeme Mühendisliği İSTATİSTİK MHN3120 Malzeme Mühendisliği CBÜ - Malzeme Mühendisliği Bölümü Ofis: Mühendislik Fakültesi A Blok Ofis no:311 Tel: 0 236 2012404 E-posta :emre.yalamac@cbu.edu.tr YARDIMCI KAYNAKLAR Mühendiler

Detaylı

ÖRNEKLEME TEORİSİ 1/30

ÖRNEKLEME TEORİSİ 1/30 ÖRNEKLEME TEORİSİ 1/30 NİÇİN ÖRNEKLEME Zaman Kısıdı Maliyeti Azaltma YAPILIR? Hata Oranını Azaltma Sonuca Ulaşma Hızı /30 Örnekleme Teorisi konusunun içinde, populasyondan örnek alınma şekli, örneklerin

Detaylı

Endüstri 4.0 için Metroloji 4.0 Kalite Kontrol Vizyonu. Orkun Yalçın

Endüstri 4.0 için Metroloji 4.0 Kalite Kontrol Vizyonu. Orkun Yalçın Endüstri 4.0 için Metroloji 4.0 Kalite Kontrol Vizyonu Orkun Yalçın Karmaşıklık derecesi Endüstri 4.0 Gelişimi İlk programlanabilir kontrol, Modicon 084 1969 4. Sanayi Devrimi Cyber-Physical sistemlerin

Detaylı

YANLILIK. Yanlılık örneklem istatistiği değerlerinin evren parametre değerinden herhangi bir sistematik sapması olarak tanımlanır.

YANLILIK. Yanlılık örneklem istatistiği değerlerinin evren parametre değerinden herhangi bir sistematik sapması olarak tanımlanır. AED 310 İSTATİSTİK YANLILIK Yanlılık örneklem istatistiği değerlerinin evren parametre değerinden herhangi bir sistematik sapması olarak tanımlanır. YANLILIK Yanlı bir araştırma tasarımı uygulandığında,

Detaylı

FMEA. Hata Türleri ve Etkileri Analizi

FMEA. Hata Türleri ve Etkileri Analizi FMEA Hata Türleri ve Etkileri Analizi 2007 FMEA Tanımı FMEA (HTEA), bir ürün veya prosesin potansiyel hatalarını ve bunların sonucu olabilecek etkilerini tanımlama, değerlendirme, potansiyel hatanın ortaya

Detaylı