CİNSEL YAŞAM ve SORUNLARI DOSYASI

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "CİNSEL YAŞAM ve SORUNLARI DOSYASI"

Transkript

1 1. BİLGİLENDİRME DOSYASI BASIN BÜLTENİ 31 Ekim 2006 / İSTANBUL Cinsel Eğitim, Tedavi ve Araştırma Derneği nden: CİNSEL YAŞAM ve SORUNLARI DOSYASI CETAD ın yayınlandığı CİNSEL YAŞAM ve SORUNLARI dsyasında, cinsellik anlayışından, cinsel mitlere, cinsel srunlardan tedavi yllarına kadar cinsel yaşam srunları ayrıntılarıyla ele alındı. Cinsel Eğitim, Tedavi ve Araştırma Derneği (CETAD) ın, Avrupa Birliği tarafından finanse edilen, Sağlık Bakanlığı Türkiye Üreme Sağlığı Prgramı kapsamında desteklenen prjesinin ilk dsyası Cinsel Yaşam ve Srunları knusunda yayınladı. Ülkemizde, her üç erkek ve kadından birisi yaşamları byunca en az bir cinsel sağlık ve üreme sağlığı srunu yaşıyr. Erkeklerin en sık yaşadığı srunların başında Erken Bşalma geliyr. Kadınlarda ise Vajinismus en dikkat çeken cinsel işlev bzukluğu. Cinsel Eğitim, Tedavi ve Araştırma Derneği (CETAD), Cinsel Sağlık ve Üreme Sağlığı Alanında Ulusal ve Yerel Medya Yluyla Savunuculuk knulu prjesi kapsamında hazırladığı ilk dsyasını Cinsel Yaşam ve Srunları başlığıyla yayınladı. İstanbul Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dç. Dr. Dğan Şahin, Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Ürlji Anabilim Dalı Başkanı Prf. Dr. Ferruh Şimşek ile Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Dğum Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prf. Dr. Hakan Seyisğlu nun birlikte hazırladığı CİNSEL YAŞAM ve SORUNLARI dsyasında, cinsellik anlayışından, cinsel mitlere, cinsel srunlardan ve tedavi yllarına kadar cinsel yaşam srunları ayrıntılı biçimde ele alındı. CETAD Yönetim Kurulu Üyesi ve Prje Direktörü Dç. Dr. Cem İncesu, Cinsellik lgusu, sadece tıbbi değil, bu nedenle sadece hastalık ekseninde yaklaşmak srunları çözmeye yeterli lmayabilir. Yalnızca, psikljik veya yalnızca ssykültürel yaklaşımların da tek başına yeterli lmayacağı gibi. Cinsellik lgusuna ve yaşanan srunlara tıbbi, psikljik ve ssykültürel etkenleri bir bütün larak dikkate alarak yaklaşmak gerekir. dedi. Cinsel Sağlık ve Üreme Sağlığı alanında Ulusal ve Yerel Medya Yluyla Savunuculuk prjesi, Avrupa Birliği tarafından finanse edilen TC Sağlık Bakanlığı Türkiye Üreme Sağlığı Prgramı kapsamında desteklenmektedir.

2 CİNSEL YAŞAM VE SORUNLARI Dsya Özeti CİNSELLİK: SADECE TIBBİ BİR OLGU DEĞİL Cinsellik biyljik, psikljik, ssyal, kültürel, geleneksel, ahlaki, dini, antrpljik, plitik ve eknmik byutları lan karmaşık bir bütün. O nedenle, cinsel srunu lan birisine yaklaşımın da bu farklı bakış açılarını içinde barındırması gerekiyr: Biyljik açı: Cinsellik temel bir içgüdü. Cinsel işlevler, bedenin ürettiği 30 u aşkın hrmn ve kimyasal maddenin karıştığı ve tüm bedenin katıldığı bir süreç. Bu nedenle, sağlıklı ve mutlu bir cinsel yaşam için sağlıklı işleyen bir beden lmazsa lmaz bir kural. Psikljik açı: Sağlıklı işleyen bir beden, cinselliği sağlıklı bir şekilde yaşayabilmek için gerekli altyapıyı sağlar. Ancak, cinselliğin nasıl yaşanacağını, kiminle yaşanacağını, ne zaman, nerede ve nasıl lacağını, nasıl uyarılıp, nasıl dyuma ulaşılacağını belirleyen insan psikljisidir. Ssykültürel açı: Kişinin yetiştiği ve içinde yaşadığı aile, yakın çevre, gelenekler, dini inançlar, ahlaki tutumlar, psikljik ve biyljik bir neden lmaksızın, tek başına cinsel işlev bzukluklarına yl açabiliyr. Kısaca, cinsel srun ya da cinsel işlev bzukluğu yaşayanlar için getirilecek her türlü tedavi yaklaşımının günümüzde bu üç temel unsuru içermesi gerekiyr. Yalnızca tıbbi bir yaklaşım getirmek yeterli lmadığı gibi, yalnızca psikljik ya da ssykültürel yaklaşım da yeterli değil. Mdern cinsel tedavilerin bu üç yaklaşımı dikkate alması gerekiyr. CİNSEL SORUNLARIN NEDENLERİ: BİLGİSİZLİK, TABULAR, HASTALIKLAR, SİGARA VE BAZI İLAÇLAR Yaklaşık her üç kişiden birisi cinsel yaşamının herhangi bir döneminde en az bir cinsel işlev bzukluğu yaşıyr. Cinsel srunların başlıca nedeni eğitimsizlik ve bilgisizlik. Ülkemizde kul çağında başlayan bir cinsel eğitimin lmaması ve frmel cinsel bilgi kaynaklarının (kul, öğretmenler, uzmanlar, kitaplar vs.) yeterli ölçüde kullanılmaması cinsellik alanında ciddi byutta bilgi eksikliği yaşanmasının nedeni. Cinsel bilgi ve eğitim eksikliği, özellikle deneyim eksikliği ve tplumun cinselliğe yaklaşımındaki katı, tabular ve yasaklarla yüklü muhafazakar tutumla birleşince bir çk cinsel sruna ve cinsel işlev bzukluğuna yl açabiliyr. Çk sayıda psikljik neden ve başta depresyn lmak üzere çeşitli psikiyatrik hastalıklar cinsel srunların da tetikleyicisi. Ayrıca başta yüksek tansiyn, şeker hastalığı ve kan yağlarının yükselmesi lmak üzere çk sayıda krnik hastalık da cinsel srunların kaynağı durumunda. Uzmanlar özellikle 40 lı yaşlardan snra, kimi zaman yaşanılan cinsel srunların altta yatan daha ciddi ve bazen yaşamı tehdit edebilecek krner hastalığı gibi hastalıkların ön habercisi labileceğini belirtiyr. Dikkat, kullandığımız çk sayıda ilacın cinsel yan etkileri var! Sn yıllarda ülkemizde hızla artan sigara kullanımının da cinsel yaşamın en büyük düşmanlarından biri lduğu sn yıllarda rtaya çıktı. Uzmanlar, sigara kullananları cinsel yaşamları açısından da uyarıyr.

3 Tplumsal bakışın ve geleneklerin cinsel srunların önemli bir kaynağı lduğunu CETAD Araştırması nın snuçları da gösteriyr: Araştırmaya göre, Türk tplumu cinsel srunlarının en önemli kaynağı larak (Yüzde 62) eğitimsizlik ve bilgisizliği gösteriyr. Araştırmaya katılanların yüzde 40 ı da tplumun cinselliğe yaklaşımını, önyargılar/tabuları, gelenek ve görenekleri vurguluyr. Türk tplumu, cinsel srunların üçüncü kaynağı larak psikljik nedenleri ve stresi gösteriyr. Araştırma, cinselliğe tplumsal bakış ve geleneklerin cinsel srunlar için önemli bir srun kaynağı lduğunu göstermekte. KADINLAR: İLİŞKİ Yİ KAYBETMEKTEN KORKUYOR ERKEKLER: GÜÇ LERİNİ KAYBETMEKTEN KORKUYOR Kadınlar cinsel ilişki sırasında en büyük haz kaynağı larak duygusal yakınlık, yumuşaklık, sevilen biriyle derin duyguların paylaşımı gibi duygusal ifadeleri ön plana çıkarıyrlar. Erkekler ise ne kadar iyi seviştikleri ve ne kadar güçlü ldukları ile ilgileniyr. Kadınlar ilişkiyi kaybetmekten, erkeklerse güçlerini kaybetmekten krkuyrlar. CİNSELLİKLE İLGİLİ İNANIŞLAR: ÇOĞU ABARTILI, YANLI VE YANLIŞ Çcuklar, dğdukları günden itibaren kadın ve erkek luşlarına göre ayrı biçimlerde yetiştiriliyr. Büyüme sürecinde de içinde büyüdükleri kültüre göre bir kadının ve bir erkeğin ne yapıp ne yapmaması gerektiğini öğreniyrlar. Ancak, bu süreçte cinsellikle ilgili öğrenilenlerin ve benimsenenlerin çğu abartılı, yanlı ve yanlış. Günlük yaşamda fıkralara, günlük basına ve prngrafik yayınlara yansıyan bu yanlış cinsel inanışların (mitler) çğu kadını küçümseyen, değersizleştiren bir yan içeriyr. Bu inanışlara göre, cinsel yaşam ve cinsel haz adeta sadece erkekler için. Kadınlar ise cinsel yaşamın tüketim malı knumunda. Ancak, bu durum sadece kadınlara zarar vermiyr. Erkeği her zaman, her yerde, herkesle seks yapmakla görevlendiren, duygularını rtaya kymayan bir seks makinesi larak knumlayan bu inanışlar snuçta, erkeklerin de cinsel yaşamı lumsuz etkiliyr, cinsel işlev bzukluklarına yl açıyr. İşte belli başlı cinsel mitler: KADIN-ERKEK ROLLERİ ile ilgili en yaygın yanlış cinsel inanışlar; Erkekler duygularını belli etmemelidir. Cinsellikte başarıya ulaşmak sn derece önemlidir. Cinsel ilişki isteğini erkek belirtmelidir. Erkekler cinsel ilişkiyi her zaman ister ve buna her zaman hazırdır. Tüm fiziksel yakınlaşmalar sevişmeyle snuçlanmalıdır. Cinsel ilişki arzusunu belli eden kadın hafif birisidir. CİNSEL İSTEK ile ilgili en yaygın yanlış cinsel inanışlar; Erkekler her zaman cinsel istek duyarlar. Yaşlanma cinsel isteği tamamen rtadan kaldırır. Menpz cinsel isteği rtadan kaldırır. Kadınların cinsel isteği azdır. CİNSEL İLİŞKİ sırasındaki davranışlarla ilgili en yaygın cinsel inanışlar; Sevişmek cinsel birleşme demektir. Sevişmek cinsel rganda sertleşmeyi gerektirir. İyi bir sevişme cinsel heyecanın sürekli tırmanması ve rgazmla snuçlanması demektir. Cinsel ilişkiyi erkek başlatmalı ve sürdürmelidir.

4 Uyarılmış erkek bşalmazsa zararlı lur. Dikkat başka yere çekilirse erken bşalma önlenebilir. İlk bşalmadan snraki bşalmalarda erken bşalma srunu lmaz. Sevişme her zaman dğal ve kendiliğinden lmalıdır; sevişmek hakkında knuşmak, düşünmek veya hayal kurmak nu bzar. Sevişmeyi başlatan kadın ahlaksızdır. Her erkek her kadına nasıl zevk vereceğini bilmelidir. Sevişme ancak her iki tarafın birlikte rgazm lmasıyla güzeldir. Eşler birbirlerini sevdikleri takdirde sevişmekten nasıl zevk alabileceklerini de bilirler. Cinsel ilişki içinde lan eşler içgüdüsel larak diğer eşin ne düşündüğünü ve istediğini bilirler. Cinsel ilişki sırasında mastürbasyn yanlıştır. Erkek cinsel rganında sertleşmenin kaybı eşini çekici bulmadığı anlamına gelir. Erkek ya da kadın sevişmeye hayır diyemez. Sevişmede neyin nrmal lduğuna ilişkin belirli ve kesin kurallar vardır. Olgun kadın birleşmeyle rgazm lmalıdır. CİNSEL İŞLEVLER ile ilgili en yaygın yanlış cinsel inanışlar; Güçlü erkekler üst üste birkaç kez sevişebilirler. Bir erkek ne kadar sık ve üst üste sevişebiliyrsa kadar güçlüdür. Bir kez cinsel srun yaşanırsa bu tekrarlayacak demektir. CİNSEL ANATOMİ ile ilgili en yaygın yanlış cinsel inanışlar; Erkek cinsel rganının büyüklüğü ranında zevk verir. Penisin vajinaya girişi zrdur. İlk cinsel ilişki kadın için çk ızdırap vericidir. Kadın için tehlikeli labilir. İlk cinsel ilişkide kan gelmezse kadın bakire değildir. İlk cinsel ilişkide başarısız lan erkek, erkek değildir. Sürtünme ile kızlık zarı bzulabilir. Evlenmeden önce kızlık zarının bzulmaması için çk tedbirli lunmalıdır. HAMİLE KALMA ile ilgili en yaygın yanlış cinsel inanışlar; Öpüşme, dkunma gibi yakınlaşmalarla hamile kalınabilir.

5 KADINLARDA CİNSEL İŞLEV BOZUKLUKLARI Kadınlarda en sık görülen cinsel işlev bzuklukları Cinsel İstek Bzukluğu ve Uyarılma Bzukluğu. CİNSEL İSTEK AZLIĞI: ÜÇ KADINDAN BİRİ YAŞIYOR Ülkemizde tedavi için başvuran her üç hastadan birisinde cinsel istek bzukluğu görülüyr. Ancak, cinsel isteğin, krner yetmezlikler, enfarktüs, böbrek üstü bezlerinin fazla veya az çalışması, cinsellik hrmnlarının azlığı, tirid hrmnlarının azlığı ya da artışı, epilepsi, beyin kanamaları gibi biyljik rahatsızlar veya depresyn ilaçları, bazı tansiyn ilaçları nedeniyle azalması/kayblması cinsel işlev bzukluğu larak kabul edilmiyr. Cinsel istek bzukluklarının bir bölümünü cinsel tiksinti bzuklukları luşturuyr. Cinsel ilişki kurmaktan tiksinti duyacak kadar rahatsız lan bu kadınlar cinsel ilişkiler için başım ağrıyr, karnım ağrıyr türünden gerekçeler buluyrlar. Cinsel isteği ARTIRAN etkenler: Eş çekicidir Eş cinsel fanteziye uygun düşer Eş baştan çıkartıcıdır Eş yanıt vericidir Ortam yardımcıdır Cinsel fanteziler Aşk Yenilik, yeni teknikler Yeterli cinsel uyarı Huzur, gerginliklerin lmaması Güven CİNSEL İSTEĞİ AZALTAN etkenler: Eş çekici değildir Eş cinsel fanteziye uygun düşmez Eş yanıtsızdır Eş kızgın ve düşmancadır Ortam yardımcı değildir Olumsuz fanteziler Başkasına yönelik aşk Mntnluk Yetersiz cinsel uyarı Depresyn, ansiyete, öfke Tehlikeli durumlar

6 UYARILMA VE ORGAZM SORUNLARI: İYİ KIZ SENDROMU ORGAZM A ENGEL OLUYOR Kız çcukları yetiştirilirken, cinsellikle ilgilenmemeleri öğretiliyr, cinsellikle ilgilenmeleri ve cinsellik içeren aktiviteleri kınanıyr, kısıtlanıyr. Örneğin, mastürbasyn yapmaları istenmiyr ve hş karşılanmıyr. Kadınlardan beklenen sadece eşlerine yanıt verebilir lmaları. Bu nedenlerle, kadınların önemli bir kısmı ön sevişme sırasında eşlerine çk az katılıyrlar veya hiç katılmıyrlar. Cinsel birleşme sırasında çğu hareketsiz kalıyr. Kadınlar, erkeklere neyi cinsel larak uyarıcı bulduklarını söylemekten kaçınıyrlar. Yeteri kadar uyarılmadıklarında cinsel birleşmeyi reddedemiyrlar ve hazlarını arttıracak daha aktif tutum almaktan kaçınıyrlar. Çcukluğunda ve gençliğinde kendisini iyi kız larak tanımlayan her n kadından dkuzu yetişkinlikte rgazm lamıyr. Yani, geleneksel kadın cinsel rlünü benimsemiş kadınların yaşadığı iyi kız sendrmu, rgazm yaşamalarının önündeki en büyük engeli luşturuyr. Orgazmın rtaya çıkmasını gerektiren uyarılma derecesi, kadından kadına ve kadının içinde bulunduğu kşullara göre değişiyr. Bazı kadınlar herhangi bir cinsel uyarı ile rgazm lurken, diğerleri yğun ve uzun klitral uyarılmaya ihtiyaç duyabiliyrlar. Orgazmın sayısı da kadından kadına farklılıklar gösteriyr. Bazı kadınlar bir kere rgazm ile kendilerini dyumlu hissederken, bazıları çğul rgazm gereksinimi hissedebiliyr. Orgazm yetisi yaşla birlikte artıyr. 20 li yaşlarında fazla cinsel deneyimi lmayan kadınlarda cinsel birleşme ile rgazm lamamak ldukça yaygın. 50 li yaşlardan snra ise yaş faktörü rgazma ulaşmada bir dezavantaja dönüşebiliyr. Yaşlanmanın etkileri, menpz, krnik hastalıklar nedeniyle yğun ilaç kullanımları gibi etkenler uyarılma ve rgazmı lumsuz etkiliyr. Aldatılmaya ya da aldatılma kuşkusuna bağlı gelişen kızgınlık, cinsel hazzı ve uyarılmayı ciddi şekilde bzuyr. Ayrıca, kadınların kendilerini cinsel hazza, uyarılmaya ve rgazma bırakabilmeleri için erkeklere göre daha fazla güven duygusuna gereksinimleri var. Gerçek ya da muhtemel bir aldatma kuşkusu kadının güvenini zedelediğinden cinsel hazzını, uyarılmasını ve rgazm lmasını engelleyebiliyr. Bazı kadınlar, özellikle medyadan etkilenip rgazmın zevkten çıldırmak gibi bir şey lduğunu ama kendilerinin bunu yaşamadığını düşünüp hayal kırıklığı ve buna bağlı küskünlükler yaşayabiliyr ve zamanla cinsel ilişkiden uzaklaşabiliyr.

7 VAJİNİSMUS: HER İKİ KADINDAN BİRİSİ Kanada da yapılan bir araştırmada kadınların sadece yüzde 1-6 sı vajinismus yaşadığını gösterirken, CETAD Araştırması na göre Türkiye de her 10 kadından biri bu srunu yaşıyr. Araştırmada İlk cinsel birleşmeniz ya da birleşmeyi denemeniz sırasında krku, kasılma, acı hissi ya da kaçınma davranışınız nedeniyle cinsel birleşmenin gerçekleşmediği ldu mu? srusunu her 100 kadından 54 ü evet, ldu diye yanıtlıyr. Araştırmanın bu knudaki bir başka ilginç bulgusu ise evet diyen bu kadınların yüzde 17 sinin Zaman zaman hala bu durumu yaşadığım luyr demesi. Uzmanlara göre bu ran çk yüksek ancak beklenen bir snuç. Ülkemizde cinsel tedavi merkezlerine başvuran neredeyse her iki kadından birinin vajinismus tedavisi için başvurmasının en temel nedeni ise srunun bu kadar yaygın lması. Geleneksel tutum, muhafazakar yapı, eğitimsizlik, kruyucu aile yapıları ve kızlık zarının hala kadının namusu larak görülüyr lması en önemli nedenler. Nitekim araştırmada, eğitimsiz kadınlar arasındaki ran yüzde 68 lere çıkarken, üniversite mezunlarında yüzde 35 lere düşüyr. Vajinanın cinsel birleşmeyi engelleyecek biçimde, yineleyici ya da sürekli larak istem dışı kasılması larak tanımlanan ve bir savunma tepkisi lan Vajinismus, kadınların ancak cinsel birleşme denemesinde bulunmalarıyla rtaya çıkıyr. Birçk kadın evlilik öncesinde nişanlılarıyla cinsel birleşme denemesinden bilinçsiz larak kaçınıyr ve bunu ahlaki ya da dini nedenlere bağlıyrlar. Böylece, cinse birleşme denemesini mümkün lduğunca erteliyrlar. Evlendikten snra da bir çğu yrgun lduğu veya başının ağrıdığı gerekçesiyle birleşme denemesini erteliyr. Vakaların çğunda, ilk cinsel birleşmesinde krku ve kasılma rtaya çıkınca, birkaç ay içinde cinsel birleşme denemeleri giderek seyreliyr ve cinsel birleşme denemesinde bulunmaksızın sürtünme ile bşalma alışkanlığı geliştiriyrlar. Tedavi arayışı birçk vakada, evlilikten snraki bir yıl içinde rtaya çıkıyr. Ancak bazı vakalarda 20 yılı bile geçebiliyr. Tedavi arayışı ise çğunlukla çcuk sahibi lmak isteği veya çevreden gelen çcuk yapın baskısına bağlı luyr. Vajinismuslu kadınların kurallara uyan, kızgınlığını dışa vuramayan, sürekli bir kabul ihtiyacı içinde lan iyi kızlar lduğu saptanmış durumda. Bu kadınların bir başka özelliği ise genellikle baskıcı ve triter lan babalarının tersi özelliklerini gösteren erkekleri eş larak seçmeleri. Yani, bu kadınlar genellikle, nazik, kibar ve pasif erkekleri kca larak seçiyrlar.

8 VAJİNİSMUS: TEDAVİSİ KOLAY, BAŞARI ORANI YÜKSEK. AMA YANLIŞ TEDAVİ YÖNTEMLERİYLE HASTALAR KANDIRILIYOR Günümüzde, tedavisi klay ve başarı ranları neredeyse yüzde 100 e yaklaşan vajinismusta, çk çeşitli ve yanlış tedavi uygulamaları ile hastalar yanıltılıyr. Uygun lmayan tedavi yöntemleri; Kızlık zarının perasynla alınması: Srunu çözmez Genel anestezi altında cinsel birleşme: Yararsız ve etik değil Uyuşturucu pmadlar: Yararsız Kadının sarhş edilmesi: Yararsız Yatıştırıcı ilaçlar: Yararsız Sıcak su banysu, anestezik pmadlar, ağrı kesiciler, sıkıntı gidericilerin birlikte kullanımı: Yararsız Vajinaya btks uygulanması: Vajina kaslarını felç edeceğinden cinsel birleşme sağlanabilir. Ancak, kadının krkusu, cinsel birleşmeye karşı direnci ve varsa travmaları tedavi edilmeden kalır, btksun etkisi geçince tekrar rtaya çıkabilir. Kadının iradesini kırmaya yönelik lması nedeniyle de etik değil. Tek seanslık, çeşitli yatıştırıcı ve ağrı giderici, kayganlaştırıcı maddeler verildikten snra hekimin çifte verdiği telkinlerle ve kendi muayenehanesinde hatta kendi yanında cinsel ilişkiye girmeye zrlaması: Etik değil UYGUN TEDAVİ yöntemi ise sekiz haftalık, haftada bir yapılan seanslardan luşuyr. Tedavinin esası, vajinadaki istem dışı kasılmanın aşamalı egzersizlerle rtadan kaldırılmasına dayanıyr. Tedavide gevşeme, imajinasyn ve duyarsızlaştırma teknikleri kullanılıyr. Ayrıca, vajinismusa yl açan etkenlerin çözümlenmesi de tedavi sürecinde sağlanıyr. CETAD Araştırması nda, Şimdiye kadar tam bir cinsel birleşme yaşayıp yaşamadığınızı evet veya hayır şeklinde ifade eder misiniz? srusu yöneltilen kadınların yüzde 68 i evet, yaşadım diye yanıtlıyr. Araştırmaya göre, Türkiye de kadınların ilk tam cinsel birleşmeyi yaşama yaşı Erkeklerde ise bu yaş 19 larak çıkıyr.

9 ERKEKLERDE CİNSEL İŞLEV BOZUKLUKLARI ERKEKLER: ERKEN BOŞALMA DAN DERTLİ Erkeklerde en sık görülen cinsel işlev bzukluğu Erken Bşalma. Ülkemizde her üç erkekten birisi Erken Bşalma srunu yaşıyr. Erkekler birbirlerinden ve prngrafik malzemelerden gerçekdışı pek çk şeyi öğreniyrlar. Bu öğrendikleri ile kendi gerçekleri arasındaki uyumsuzluk, yetersizlik duygusuna ve perfrmans anksiyetesi ne yl açarak, ereksiynu engelleyebiliyr. Örneğin, bir arkadaşı üst üste beş altı kez cinsel ilişkiye girdiğini anlatmışsa ve kişi fazlasıyla cinsel dyum sağlamış lsa bile kendisini zrluyr ama ereksiyn sağlayamıyr. Bu da, Bende bir srun mu var endişesine yl açarak, kişinin başaramama krkusu ile daha snra ilk kez için bile ereksiynu engelleyici labiliyr. Erken Bşalma nın en önemli nedeni bşalma kntrlü nün öğrenilmemiş lması. Erkeklerin cinsel yaşamlarının başında bşalmayı kntrl etmeyi bilmedikleri, üstelik aşırı heyecan, telaş gibi faktörlerin yanı sıra acelecilik, yakalanma endişesi, uygunsuz rtamlar da (asansör, park, bahçe, genelev gibi) bşalma kntrlünün öğrenilmesini zrlaştırıyr. Kişinin cinsel deneyimi arttıkça ve rahatladıkça bşalmayı kntrl etmeyi öğrenebilir ancak cinsel tecrübesi artan her erkek bşalmayı kntrl etmeyi öğrenemiyr. Hızlı knuşup, hızlı yemek yiyen, sürekli bir telaş içinde lan kişiler sevişme sırasında da aynı telaş ve panikle hızlı bşalma srunu yaşayabiliyrlar. Erken bşalmanın bir başka nedeni ise bazı erkeklerin eşlerine karşı duydukları öfke/kızgınlık gibi duygular. Bu tip erkekler, eşlerine duydukları bu öfkeyle, cinsel ilişkide erken bşalarak, kadına haz vermek istemiyrlar. Kç yumurtası, kuvvet macunu, bal, pekmez, fındık, fıstık, istiridye gibi çeşitli gıdaların cinsel gücü artırmada yararlı lduğuna dair güvenilir bilimsel bir veri yk. Ancak kişi bunların yararlı lacağına inanırsa psikljik larak yaşayacağı güven duygusu, kişiyi rahatlatabiliyr.

10 EDİTÖRE NOT: CİNSEL SAĞLIK VE ÜREME SAĞLIĞI ALANINDA ULUSAL VE YEREL MEDYA YOLUYLA SAVUNUCULUK PROJESİ Bir yıl sürecek ve tplam Eur bütçe ayrılan Cinsel Sağlık ve Üreme Sağlığı Alanında Ulusal ve Yerel Medya Yluyla Savunuculuk prjesinin bilimsel altyapısını Türkiye nin alanlarında saygın isimlerinden luşan bir Çalışma Grubu üstlendi. Çalışma Grubu nda, Dç. Dr. Cem İncesu nun yanısıra İstanbul Tıp Fakültesi Kadın Sağlığı ve Eğitimi Araştırma Birimi Başkanı Prf. Dr. Ayşen Bulut, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Türkiye Gerpsikiyatri Derneği Başkanı Prf. Dr. Engin Eker, Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Ürlji Anabilim Dalı Başkanı Prf. Dr. Ferruh Şimşek, İstanbul Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Türkiye Psikiyatri Derneği Başkanı Prf. Dr. Şahika Yüksel, Uzman Dr. Haluk Pektaş ile Türkiye Aile Sağlığı Planlaması Vakfı ndan ssylg Nurcan Müftüğlu ve Prje Krdinatörü Azime Acar yer alıyr. Prje kapsamında, kendi alanlarında uzman akademisyenlerden luşan editörler ve bu editörlere yardımcı lacak bir araştırmacı yazar kadrsu tarafından hazırlanacak sekiz ayrı araştırma/inceleme dsyası İstanbul, Bursa, Diyarbakır ve İzmir de medya mensupları ve sivil tplum kuruluşları yetkilileriyle paylaşılacak. Dsyaların başlıkları: 1. Cinsel Yaşam ve Srunları 2. Cinsel Sağlık ve Üreme Sağlığı Alanında Erkekte Sağlıklı Yaşlanma 3. Cinsel Sağlık ve Üreme Sağlığı Alanında Kadında Sağlıklı Yaşlanma 4. Güvenli Cinsellik 5. Kadın Cinselliği 6. Erkek Cinselliği 7. Gençlik ve Cinsellik 8. Seks Ticareti Hazırlanacak dsyalarda, knunun tıbbi, psikljik, tplumsal, kültürel byutları ile ülkemizde bu knuda yaşanan temel güçlükler, kritik nktalar, lası çözüm ylları ele alınacak. Dsyalarda ayrıca bu knuda tpluma verilmesi gereken temel mesajları, kaynakları ve başvuru adreslerini de içerecek. Prje, Türkiye Aile Sağlığı ve Planlaması Vakfı (TAP) ile Eğitim ve Sağlık Muhabirleri Derneği (ESAM) tarafından da destekleniyr. DAVET: Cinsel Sağlık/Üreme Sağlığı Alanında Erkekte Sağlıklı Yaşlanma knulu ikinci dsya, CETAD tarafından Ceylan Oteli nde gerçekleştirecek Cinsellik ve Cinsel Tedaviler VI. Ulusal Kngresi nde, 24 Kasım 2006 Cuma günü medya mensuplarıyla paylaşılacaktır.

ERKEK CİNSELLİĞİ DOSYASI

ERKEK CİNSELLİĞİ DOSYASI 6. BİLGİLENDİRME DOSYASI BASIN BÜLTENİ 28 Mart 2007 / İSTANBUL Cinsel Eğitim, Tedavi ve Araştırma Derneği nden: ERKEK CİNSELLİĞİ DOSYASI HER ERKEĞİN ÖNÜNDE BİR PENİS OLMAKLA BERABER HER PENİSİN ARKASINDA

Detaylı

KADIN CİNSELLİĞİ DOSYASI

KADIN CİNSELLİĞİ DOSYASI 5. BİLGİLENDİRME DOSYASI BASIN BÜLTENİ 27 Şubat 2007 / İSTANBUL Cinsel Eğitim, Tedavi ve Araştırma Derneği nden: KADIN CİNSELLİĞİ DOSYASI Cinsel Eğitim, Tedavi ve Araştırma Derneği (CETAD), Avrupa Birliği

Detaylı

Panik Atak ve Panik Bozukluk

Panik Atak ve Panik Bozukluk Panik Atak ve Panik Bzukluk Panik ve kaygı her türlü insanı yaşamının herhangi bir döneminde etkileyebilir. Araştırmalara göre her 30 kişiden biri hayatının bir döneminde ciddi panik atak srunu yaşayabilir.

Detaylı

CİNSEL SAĞLIK/ÜREME SAĞLIĞI AÇISINDAN ERKEKTE SAĞLIKLI YAŞLANMA DOSYASI

CİNSEL SAĞLIK/ÜREME SAĞLIĞI AÇISINDAN ERKEKTE SAĞLIKLI YAŞLANMA DOSYASI BASIN BÜLTENİ Kasım 2006 / İSTANBUL Cinsel Eğitim, Tedavi ve Araştırma Derneği nden: CİNSEL SAĞLIK/ÜREME SAĞLIĞI AÇISINDAN ERKEKTE SAĞLIKLI YAŞLANMA DOSYASI Cinsel Eğitim, Tedavi ve Araştırma Derneği nin

Detaylı

Erken boşalmamak için en iyi yardımcı kaynak için burayı tıklayın

Erken boşalmamak için en iyi yardımcı kaynak için burayı tıklayın Prematür Ejakülasyon (Erken Boşalma) Erkekler arasında Erken gelmek, Erken orgazm veya Hızlı boşalmak olarak da ifade edilen erken boşalma, cinsel ilişki sırasında erkeğin vajinaya girmeden, giriş sırasında

Detaylı

Kıbrıs ın Kuzey Kesimindeki Kadınların Profili

Kıbrıs ın Kuzey Kesimindeki Kadınların Profili Kıbrıs ın Kuzey Kesimindeki Kadınların Prfili Önsöz Bu kitapcık Kıbrıs ın kuzey kesiminde yaşayan kadınların prfilini rtaya çıkarmak için yapılan bir araştırmanın snuçlarını göstermektedir. Bu araştırma

Detaylı

TANI, TEDAVİ VE ARAŞTIRMA AÇISINDAN CİNSEL BOZUKLUKLAR VE DSM 5. Prof. Dr. Cem İncesu Acıbadem Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı

TANI, TEDAVİ VE ARAŞTIRMA AÇISINDAN CİNSEL BOZUKLUKLAR VE DSM 5. Prof. Dr. Cem İncesu Acıbadem Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı TANI, TEDAVİ VE ARAŞTIRMA AÇISINDAN CİNSEL BOZUKLUKLAR VE DSM 5 Prof. Dr. Cem İncesu Acıbadem Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Açıklama (2011-2013) Danışman: Pfizer Konuşmacı: Pfizer

Detaylı

K O Ç Ü N İ V E R S İ T E S İ G Ö Ç A R A Ş T I R M A L A R I P R O G R A M I. M i R e K o c

K O Ç Ü N İ V E R S İ T E S İ G Ö Ç A R A Ş T I R M A L A R I P R O G R A M I. M i R e K o c M i R e K c K O Ç Ü N İ V E R S İ T E S İ G Ö Ç A R A Ş T I R M A L A R I P R O G R A M I Türkiye den Yurtdışına Yönelen Göç Hareketleri Üzerine Brifing N: 2 / 2009 Bu brifing Kç Üniversitesi Göç Araştırmaları

Detaylı

Diş ve Diş Eti Hastalıklarında Mevcut Durum ve Koruyucu Dişhekimliği İle İlgili Talepler

Diş ve Diş Eti Hastalıklarında Mevcut Durum ve Koruyucu Dişhekimliği İle İlgili Talepler Diş ve Diş Eti Hastalıklarında Mevcut Durum ve Kruyucu Dişhekimliği İle İlgili Talepler Bugün, ülkemizdeki ağız ve diş sağlığı ranlarına baktığımızda, karşımıza çıkan tabl sn derece lumsuzdur. Halkımızın

Detaylı

KADIN HASTALIKLARI ve DOĞUM PSİKİYATRİSİ

KADIN HASTALIKLARI ve DOĞUM PSİKİYATRİSİ KADIN HASTALIKLARI ve DOĞUM PSİKİYATRİSİ KADIN HASTALIKLARI ve DOĞUM PSİKİYATRİSİ Sağlık, fiziksel ve ruhsal yönleri ile bir bütündür. Sağlığa bedensel, ruhsal ve ssyal yönlerden ayrılmaz bir bütünlük

Detaylı

OKUL REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK SERVİSİNİN TANITIMI

OKUL REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK SERVİSİNİN TANITIMI OKUL REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK SERVİSİNİN A. AMACIMIZ: TANITIMI Öğrenci yaşamında bilgi ve başarının yanı sıra düşünce ve davranış hazırlığının da önemli bir etken lduğumdan hareketle yla çıkan

Detaylı

Ygs-Lys. 2010 dan itibaren üniversitelere öğrenci seçimi iki aşamalı sınav uygulanarak yapılacaktır.

Ygs-Lys. 2010 dan itibaren üniversitelere öğrenci seçimi iki aşamalı sınav uygulanarak yapılacaktır. Ygs-Lys 2010 dan itibaren üniversitelere öğrenci seçimi iki aşamalı sınav uygulanarak yapılacaktır. 1.Aşama : Yükseköğretime Geçiş Sınavı () 2.Aşama : Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) larak adlandırılmıştır.

Detaylı

T.C. SAKARYA ÜNİVERSİTESİ FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİ MATEMATİK BÖLÜMÜ DIŞ PAYDAŞ ANKET FORMU

T.C. SAKARYA ÜNİVERSİTESİ FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİ MATEMATİK BÖLÜMÜ DIŞ PAYDAŞ ANKET FORMU Sayın Paydaşımız; T.C. SAKARYA ÜNİVERSİTESİ FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİ MATEMATİK BÖLÜMÜ DIŞ PAYDAŞ ANKET FORMU Bu anketin amacı, Mezunlarımızın Sakarya Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Matematik Bölümünden

Detaylı

İLAÇ KULLANIM BİLGİLERİNİ (PROSPEKTÜS) MUTLAKA OKUYUN

İLAÇ KULLANIM BİLGİLERİNİ (PROSPEKTÜS) MUTLAKA OKUYUN DOĞRU İLAÇ KULLANIMI Bu kılavuz Knya Eczacı Odası Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Kmisynu tarafından hastalarımızın ilaçlarını dğru ylla kullanmalarını sağlamak ve tedavilerinden maksimum fayda sağlamalarını

Detaylı

TÜRKİYE'DE NÜFUSUN TARİHSEL SÜREÇTEKİ GELİŞİMİ

TÜRKİYE'DE NÜFUSUN TARİHSEL SÜREÇTEKİ GELİŞİMİ TÜRKİYE'DE NÜFUSUN TARİHSEL SÜREÇTEKİ GELİŞİMİ Türkiye de Nüfusun Tarihsel Gelişimi I. Türkiye de nüfus ve nüfus sayımları II. III. IV. Türkiye de nüfus grafiği Türkiye de nüfus sayımının amaçları ve snuçları

Detaylı

MÜDEK Değerlendirme Ölçütleri

MÜDEK Değerlendirme Ölçütleri MÜDEK Değerlendirme erlendirme Ölçütleri MÜDEK MÜDEK Mühendislik Lisans Prgramları Değerlendirme erlendirme Ölçütleri (Sürüm m 2.0) 1. Öğrenciler 2. Prgram Eğitim Amaçları 3. Prgram Çıktıları (Değişti/gelişti)

Detaylı

AB 7. ÇERÇEVE PROGRAMI İŞBİRLİĞİ ÖZEL PROGRAMI VE KAPASİTELER ÖZEL PROGRAMI PROJE TEKLİFİ DEĞERLENDİRME KRİTERLERİ. İçindekiler:

AB 7. ÇERÇEVE PROGRAMI İŞBİRLİĞİ ÖZEL PROGRAMI VE KAPASİTELER ÖZEL PROGRAMI PROJE TEKLİFİ DEĞERLENDİRME KRİTERLERİ. İçindekiler: İçindekiler: ÇP lerde Hakemlik Prje tekliflerinin değerlendirilmesi Değerlendirme Süreci Evaluatin criteria applicable t Cllabrative prject prpsals Işbirliği Prjeleri Değerlendirme Kriterleri Evaluatin

Detaylı

FARK YARATANLAR PROGRAMI

FARK YARATANLAR PROGRAMI FARK YARATANLAR PROGRAMI UYGULAMA, DEĞERLENDİRME VE SONUÇ RAPORU Ağusts 2O11 Bu rapr 2009-2011 (Fark Yaratanlar 1.ve 2. Seznları) arası yapılan tüm prgram ve faaliyet değerlendirmeleri göze alınarak Sabancı

Detaylı

Kentsel Planlama ve Kentsel Altyapı İlişkisinde Yeni bir Dönem; Kentsel Dönüşüm

Kentsel Planlama ve Kentsel Altyapı İlişkisinde Yeni bir Dönem; Kentsel Dönüşüm Kentsel Planlama ve Kentsel ltyapı İlişkisinde Yeni bir Dönem; Kentsel Dönüşüm.Faruk GÖKSU Kentsel Strateji td.şti. nahtar Kelimeler: Kentsel Planlama, Kentsel ltyapı, kıllı Büyüme (smart grwth), Kentsel

Detaylı

10 yaşta örtünme çocuk gelişimi açısından yanlış Cansu ÇAMLIBEL / YÜZ YÜZE PAZARTESİ 6 Ekim 2014

10 yaşta örtünme çocuk gelişimi açısından yanlış Cansu ÇAMLIBEL / YÜZ YÜZE PAZARTESİ 6 Ekim 2014 10 yaşta örtünme çcuk gelişimi açısından yanlış Cansu ÇAMLIBEL / YÜZ YÜZE PAZARTESİ 6 Ekim 2014 15 Paylaş inpaylaşın3 - A + Üniversitelerde ve kamuda yasağın kalkmasıyla gündemden düşen başörtüsü tartışması,

Detaylı

BLM 426 YAZILIM MÜHENDİSLİĞİ BAHAR Yrd. Doç. Dr. Nesrin AYDIN ATASOY

BLM 426 YAZILIM MÜHENDİSLİĞİ BAHAR Yrd. Doç. Dr. Nesrin AYDIN ATASOY BLM 426 YAZILIM MÜHENDİSLİĞİ BAHAR 2016 Yrd. Dç. Dr. Nesrin AYDIN ATASOY 3. HAFTA: PLANLAMA Yazılım geliştirme sürecinin ilk aşaması, planlama aşamasıdır. Başarılı bir prje geliştirebilmek için prjenin

Detaylı

IESEC. Özel Eğitim ve Yenilikçi Güçlendirme Yoluyla İstihdam ve Standartların Artırılması

IESEC. Özel Eğitim ve Yenilikçi Güçlendirme Yoluyla İstihdam ve Standartların Artırılması IESEC Özel Eğitim ve Yenilikçi Güçlendirme Yluyla İstihdam ve Standartların Artırılması (Increasing Emplyability and Standards f Elderly Caregivers thrugh Specialized Training and Innvative Empwerment)

Detaylı

Uzaktan Eğitim. Web Tabanlı Kurumsal Eğitim

Uzaktan Eğitim. Web Tabanlı Kurumsal Eğitim Uzaktan Eğitim Uzaktan eğitim alternatif bir eğitim tarzıdır. Iletişim terisinde ki süreci incelediğimizde kaynak ve alıcı arasındaki süreç farklı fiziksel rtamlarda gerçekleşiyrsa buna uzaktan eğitim

Detaylı

IBF, PIRI Group ve Jacobs & Associates Konsorsiyumu DEA REHBERİ

IBF, PIRI Group ve Jacobs & Associates Konsorsiyumu DEA REHBERİ IBF, PIRI Grup ve Jacbs & Assciates Knsrsiyumu DEA REHBERİ 1. GİRİŞ Bu Rehber, Mevzuat Hazırlama Usul ve Esasları Hakkında Yönetmeliğin kapsamına giren ve milli güvenlikle ilgili hususlar ile kesin hesap

Detaylı

AÇIKLAMA Araştırmacı: Yok. Konuşmacı: Yok. Danışman: Yok

AÇIKLAMA Araştırmacı: Yok. Konuşmacı: Yok. Danışman: Yok AÇIKLAMA 2015-2017 Araştırmacı: Yok Konuşmacı: Yok Danışman: Yok " Her konuşmacımız, konuşmasının en başında son 3 sene içinde ilaç endüstrisi ile gerçekleştirdiği konuşmacı, araştırmacı, danışman, kitap

Detaylı

Bilim inanca değil akla, öznel gözlemlere değil deney ve nesnel gözlemlere dayanır.

Bilim inanca değil akla, öznel gözlemlere değil deney ve nesnel gözlemlere dayanır. Bilgiye ulaşmanın farklı ylları vardır. Gelenekler Otriteler Bireysel deneyimler Dğa üstü güçler Tüm bu kaynaklar güvenilir ve geçerli bilgi vermekten çk uzaktır. Güvenilir ve geçerli bilgi üretmenin ylu

Detaylı

ATTENTIONER UZMANLAR İÇİN 15 SEANSLIK YAPILANDIRILMIŞ DİKKAT EĞİTİMİ BİLGİLENDİRME KILAVUZU

ATTENTIONER UZMANLAR İÇİN 15 SEANSLIK YAPILANDIRILMIŞ DİKKAT EĞİTİMİ BİLGİLENDİRME KILAVUZU APAMER Aktüel Psiklji & TeraAkademi 1 ATTENTIONER UZMANLAR İÇİN 15 SEANSLIK YAPILANDIRILMIŞ DİKKAT EĞİTİMİ BİLGİLENDİRME KILAVUZU APAMER Aktüel Psikljik Araştırmalar ve Eğitim Merkezi ve TerapiAkademi

Detaylı

Oyun Nintendo tarafından yapıldı ve ilk olarak Nintendo DS için piyasaya sürüldü.

Oyun Nintendo tarafından yapıldı ve ilk olarak Nintendo DS için piyasaya sürüldü. Bölüm 1 Oyuna Giriş Bu bölümü lütfen seçtiğniz yuna giriş için kullanınız 1.1 Oyunun Adı Big Brain Academy (Wii ler için) 1.2 Oyunun yapımcıları ve yaratıcıları Başka hangi yunları yaptılar Diğer önemli

Detaylı

Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetlerinin Amaçları

Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetlerinin Amaçları Rehberlik ve Psikljik Danışma Hizmetlerinin Amaçları Psikljik danışma ve rehberlik uygulamalarının amacını rtaya kyabilmek için öncelikle, "kendini gerçekleştirme" (self-actualizing) kavramından hareket

Detaylı

DÜNYA AIDS GÜNÜ KAMPANYASI RAPORU 2008

DÜNYA AIDS GÜNÜ KAMPANYASI RAPORU 2008 DÜNYA AIDS GÜNÜ KAMPANYASI RAPORU 2008 Hazırlayan: Didem Ünsür 1 DÜNYA AIDS GÜNÜ KAMPANYASI Prje Özeti: Pzitif Yaşam Derneği, Tplum Gönüllüleri Vakfı (TOG), TurkMSIC (Türk Tıp Öğrencieri Uluslar arası

Detaylı

3. SIKLIKLA TEDAVİ EDİLEN HASTALIKLAR, UYGULANAN PROSEDÜRLER VE HİZMETLER:

3. SIKLIKLA TEDAVİ EDİLEN HASTALIKLAR, UYGULANAN PROSEDÜRLER VE HİZMETLER: Rev. N : 03 Rev.Tarihi : 28 Şubat 2012 1 / 6 NOT: Üst Bilgide Başlığa Anabilim Dalı veya Bilim Dalı İsmini, Dküman kdunda XXX Bölüne Anabilim Dalı/ Bilim Dalı kdunuzu giriniz 1. HİZMET KAPSAMI: Göz Anabilim

Detaylı

Akademik Kadro için Öğrencilere Yardım Rehberi

Akademik Kadro için Öğrencilere Yardım Rehberi Akademik Kadr için Öğrencilere Yardım Rehberi Üniversite dönemi, öğrenciler için ergenlikten yetişkinliğe geçiş ile birlikte, hem kişisel hem de akademik mücadeleleri beraberinde getiren bir süreç labilir.

Detaylı

CİNSEL İŞLEV BOZUKLUKLARINDA DSM 5

CİNSEL İŞLEV BOZUKLUKLARINDA DSM 5 CİNSEL İŞLEV BOZUKLUKLARINDA DSM 5 NE GETİRDİ, NE GÖTÜRDÜ, NE EKSİK? Prof. Dr. Cem İncesu Acıbadem Üniversitesi Tıp Fakültesi CİNSEL BOZUKLUKLAR / DSM V Disiplinler arası standardizasyon Kanıta dayalı

Detaylı

Değerlendirme erlendirme Süreci: S

Değerlendirme erlendirme Süreci: S Değerlendirme erlendirme Süreci: S Değerlendirici erlendirici Bilgileri MÜDEK Prgram Değerlendiricileri erlendiricileri Eğitim E Sunum İçeriği Değerlendiricilerin Yükümlülükleri Değerlendirme Süreci Evreleri

Detaylı

CİNSEL TERAPİ EĞİTİMİ SERTİFİKA PROGRAMI

CİNSEL TERAPİ EĞİTİMİ SERTİFİKA PROGRAMI CİNSEL TERAPİ EĞİTİMİ SERTİFİKA PROGRAMI Bu programın amacı cinsellik, cinsel gelişim, cinsel bozukluklar, cinsel kimlik durumları, cinsel yönelim, parafililer, cinsel istismar ve cinsel işlev bozuklukları

Detaylı

KONU: KURUMSAL YÖNETİM İLKELER (KURUMSAL YÖNETİM TEBLİĞİ SERİ II NO:17.1)

KONU: KURUMSAL YÖNETİM İLKELER (KURUMSAL YÖNETİM TEBLİĞİ SERİ II NO:17.1) KONU: KURUMSAL YÖNETİM İLKELER (KURUMSAL YÖNETİM TEBLİĞİ SERİ II NO:17.1) Sermaye Piyasası Kurulu tarafından 30.12.2011 tarih Seri IV, N: 56 Kurumsal Yönetim İlkelerinin Belirlenmesine ve Uygulanmasına

Detaylı

CİNSEL SAĞLIK. Uz. Dr. Zehra Dağlı A.Ü.T.F. AİLE HEKİMLİĞİ AD

CİNSEL SAĞLIK. Uz. Dr. Zehra Dağlı A.Ü.T.F. AİLE HEKİMLİĞİ AD CİNSEL SAĞLIK Uz. Dr. Zehra Dağlı A.Ü.T.F. AİLE HEKİMLİĞİ AD SAĞLIK Yalnız hastalık ve sakatlığın olmayışı değil, bedence, ruhça ve sosyal yönden tam bir iyilik hali ÜREME SAĞLIĞI Yalnızca üreme sistemi

Detaylı

ÜNİVERSİTEYE YOLCULUK TERCİH YAPIYORUM /2017

ÜNİVERSİTEYE YOLCULUK TERCİH YAPIYORUM /2017 2017 ÜNİVERSİTEYE YOLCULUK TERCİH YAPIYORUM http://lalasahinpasamtal.meb.k12.tr 2016/2017 Sevgili öğrencilerimiz, Tercih stresinin hâkim lduğu şu günlerde sizlere yl göstermek istiyruz ve uzman görüşü

Detaylı

PIHTIÖNLER(KAN SULANDIRICI) İLAÇ KULLANIM KILAVUZLARI İLAÇLARIN ETKİNLİK VE YAN ETKİLERİ

PIHTIÖNLER(KAN SULANDIRICI) İLAÇ KULLANIM KILAVUZLARI İLAÇLARIN ETKİNLİK VE YAN ETKİLERİ PIHTIÖNLER(KAN SULANDIRICI) İLAÇLAR NE İÇİN KULLANILIR? Halk arasında kan sulandırıcı ilaç larak bahsedilen PIHTIÖNLER İLAÇLAR kan damarları içerisinde pıhtı luşmasını ve luşan pıhtının büyümesini engellemektedir.

Detaylı

MÜDEK Değerlendirme Ölçütleri

MÜDEK Değerlendirme Ölçütleri MÜDEK Değerlendirme Ölçütleri 10 Mayıs 2014 Mövenpick Htel, Ankara MÜDEK Mühendislik Lisans Prgramları Değerlendirme Ölçütleri (Sürüm 2.0) 1. Öğrenciler 2. Prgram Eğitim Amaçları 3. Prgram Çıktıları 4.

Detaylı

T.C. MİMAR SİNAN GÜZEL SANATLAR ÜNİVERSİTESİ FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİ İSTATİSTİK BÖLÜMÜ LİSANS DERS TANITIM FORMU

T.C. MİMAR SİNAN GÜZEL SANATLAR ÜNİVERSİTESİ FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİ İSTATİSTİK BÖLÜMÜ LİSANS DERS TANITIM FORMU T.C. MİMAR SİNAN GÜZEL SANATLAR ÜNİVERSİTESİ FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİ İSTATİSTİK BÖLÜMÜ LİSANS DERS TANITIM FORMU Dersin Adı İnsan Kaynakları Yönetimi Kdu Dönemi Zrunlu/Seçmeli MSGSÜ Kredi AKTS İST 373 3

Detaylı

KAMU İÇ DENETİM PLANI ve PROGRAMI HAZIRLAMA REHBERİ

KAMU İÇ DENETİM PLANI ve PROGRAMI HAZIRLAMA REHBERİ KAMU İÇ DENETİM PLANI ve PROGRAMI HAZIRLAMA REHBERİ I. GİRİŞ Bu rehber, iç denetim birimlerince hazırlanacak iç denetim planı ve prgramının temel esaslarını belirlemek üzere, İç Denetçilerin Çalışma Usul

Detaylı

MÜDEK Değerlendirme Ölçütleri. 31 Mayıs 2014 Mövenpick Hotel, Ankara

MÜDEK Değerlendirme Ölçütleri. 31 Mayıs 2014 Mövenpick Hotel, Ankara MÜDEK Değerlendirme Ölçütleri 31 Mayıs 2014 Mövenpick Htel, Ankara MÜDEK Mühendislik Lisans Prgramları Değerlendirme Ölçütleri (Sürüm 2.0) 1. Öğrenciler 2. Prgram Eğitim Amaçları 3. Prgram Çıktıları 4.

Detaylı

Gazi Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Endüstriyel Tasarım Mühendisliği Bölüm Tanıtımı

Gazi Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Endüstriyel Tasarım Mühendisliği Bölüm Tanıtımı Gazi Üniversitesi Teknlji Fakültesi Endüstriyel Tasarım Mühendisliği Bölüm Tanıtımı Sunum İçeriği 1. Bölümün Amacı 2. Tarihçesi ve Genel Yeri 3. Eğitim Durumu a. Akademik Kadr b. Fiziki İmkanlar c. Ders

Detaylı

GDF SUEZ GRUP KÜRESEL SAĞLIK GÜVENLİK ANLAŞMASI ÖNSÖZ

GDF SUEZ GRUP KÜRESEL SAĞLIK GÜVENLİK ANLAŞMASI ÖNSÖZ GDF SUEZ GRUP KÜRESEL SAĞLIK GÜVENLİK ANLAŞMASI ÖNSÖZ Temel haklar, ssyal diyalg ve sürdürülebilir kalkınma knulu 16 kasım 2010 tarihli GDF SUEZ küresel anlaşmasını imzalayan tarafların hedeflerinden biri,

Detaylı

TERÖRÜN TARİHİ. Meryem Tuğçe Turan

TERÖRÜN TARİHİ. Meryem Tuğçe Turan TERÖRÜN TARİHİ Meryem Tuğçe Turan Terörün başlangıç tarihi uzun zaman öncesine dayanmaktadır. Tarihin değişik zamanlarında değişik amaçlar için kullanılan terör, günümüzde özellikle sıcak savaş snrasında

Detaylı

Çizelge 1. Yeraltısuyu beslenim sıcaklığı ve yükseltisi tahmininde kullanılan yöntemlerin karşılaştırılması

Çizelge 1. Yeraltısuyu beslenim sıcaklığı ve yükseltisi tahmininde kullanılan yöntemlerin karşılaştırılması YERALTISUYU BESLENİM SICAKLIK VE YÜKSELTİSİNİN BELİRLENMESİ Yeraltısuyu sistemlerinde beslenim kşulları, arazi gözlemleri ile tpgrafik, jeljik, hidrjeljik, meterljik bilgilerin birleştirilmesi ile belirlenebilir.

Detaylı

I. ULUSAL KANSERLİ HASTALAR KONGRESİ

I. ULUSAL KANSERLİ HASTALAR KONGRESİ TOPLANTI ADI, TARİHİ ve YERİ BİRİNCİ ULUSAL KANSERLİ HASTALAR KONGRESİ 7-8 NİSAN 2006 ANKARA-TÜRKİYE TOPLANTI PROGRAMI 07 Nisan 2006, Cuma 08:30-09:00 Katılımcı Kayıt İşlemleri 09:00-09:30 Açılış Knuşmaları

Detaylı

KÖTÜ ŞARTLARDAKİ ÇOCUK İŞÇİLİĞİNİN YASAKLANMASI VE ORTADAN KALDIRILMASINA İLİŞKİN 182 SAYILI ACİL ÖNLEMLER SÖZLEŞMESİ

KÖTÜ ŞARTLARDAKİ ÇOCUK İŞÇİLİĞİNİN YASAKLANMASI VE ORTADAN KALDIRILMASINA İLİŞKİN 182 SAYILI ACİL ÖNLEMLER SÖZLEŞMESİ KÖTÜ ŞARTLARDAKİ ÇOCUK İŞÇİLİĞİNİN YASAKLANMASI VE ORTADAN KALDIRILMASINA İLİŞKİN 182 SAYILI ACİL ÖNLEMLER SÖZLEŞMESİ Bu sözleşme, ILO'nun temel haklara ilişkin 8 sözleşmesinden biridir. Uluslararası Bürsu

Detaylı

Büyük Postane Cad. No:43 45 Kat:4 Bahçekapı İstanbul, Tel:

Büyük Postane Cad. No:43 45 Kat:4 Bahçekapı İstanbul, Tel: 1 ++ Büyük Pstane Cad. N:43 45 Kat:4 Bahçekapı 34420 İstanbul, Tel: 0 212 514 90 40 44 2 Öğretmene Ntlar: Önerilen ders planı, depremin bire bir yaşanmadığı yerlerde yaşayan öğrenciler ile uygulanmak üzere

Detaylı

2012-2013 Eğitim Öğretim Yılı

2012-2013 Eğitim Öğretim Yılı 2012-2013 Eğitim Öğretim Yılı BİR EĞİTİMCİ OLARAK MESLEK HAYATIM BOYUNCA KAÇ ÇOCUĞUN / GENCİN, İLGİLERİNİ, YETENEKLERİNİ, DEĞERLERİNİ KEŞFETMESİNE, KENDİSİNİ OLUMLU YÖNDE İFADE EDEBİLMESİNE, ÜRETİCİ BİREYLER

Detaylı

BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM FİNAL PROJE ÖDEVİ

BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM FİNAL PROJE ÖDEVİ BİLGİSAYA DESTEKLİ TASAIM FİNAL POJE ÖDEVİ Teslim Tarihi 22 Ocak 2014 (Saat 17:00) Ödev rapru elden teslim edilecektir. İlgili MATLAB dsyaları ise sduehmcad@gmail.cm adresine gönderilecektir. Elden teslimler

Detaylı

KADINDA CİNSEL SAĞLIK/ÜREME SAĞLIĞI AÇISINDAN SAĞLIKLI YAŞLANMA DOSYASI

KADINDA CİNSEL SAĞLIK/ÜREME SAĞLIĞI AÇISINDAN SAĞLIKLI YAŞLANMA DOSYASI 3. BİLGİLENDİRME DOSYASI BASIN BÜLTENİ 27 Aralık 2006 / İSTANBUL Cinsel Eğitim, Tedavi ve Araştırma Derneği nden: KADINDA CİNSEL SAĞLIK/ÜREME SAĞLIĞI AÇISINDAN SAĞLIKLI YAŞLANMA DOSYASI Cinsel Eğitim,

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ. Derece Alan Üniversite Yıl Lisans Tıp Fakültesi İstanbul Üniversitesi 1987-1992 Doktora(Tıpta Uzmanlık)

ÖZGEÇMİŞ. Derece Alan Üniversite Yıl Lisans Tıp Fakültesi İstanbul Üniversitesi 1987-1992 Doktora(Tıpta Uzmanlık) ÖZGEÇMİŞ 1. Adı Soyadı : Ceyda Güvenç Taşdelen 2. Doğum Tarihi : 20.01.1969 3. Unvanı : Uzman Doktor 4. Öğrenim Durumu: Üniversite, psikiyatri ihtisası Derece Alan Üniversite Yıl Lisans Tıp Fakültesi İstanbul

Detaylı

KONU: 2018 GLOBAL HİLE VE SUİSTİMAL RAPORU SAYI:

KONU: 2018 GLOBAL HİLE VE SUİSTİMAL RAPORU SAYI: KONU: 2018 GLOBAL HİLE VE SUİSTİMAL RAPORU SAYI: 2018-01 1 2018 GLOBAL HİLE VE SUİSTİMAL RAPORU Uluslararası Suistimal İnceleme Uzmanları Birliği (ACFE) tarafından en sn 2016 da yayımlanan Glbal Hile ve

Detaylı

DAVRANIŞ KURALLARI VE ETİK DEĞERLER Tekel Karşıtı ve Rekabet İlkeleri

DAVRANIŞ KURALLARI VE ETİK DEĞERLER Tekel Karşıtı ve Rekabet İlkeleri DAVRANIŞ KURALLARI VE ETİK DEĞERLER Tekel Karşıtı ve Rekabet İlkeleri MAGNA INTERNATIONAL INC. Tekel Karşıtı ve Rekabet İlkeleri Magna, aktif ancak adil bir rekabet içindedir ve serbest ve adil rekabeti

Detaylı

MARMARA ÜNİVERSİTESİ FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ

MARMARA ÜNİVERSİTESİ FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ MARMARA ÜNİVERSİTESİ FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ TARİHÇE Marmara Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi 20 Temmuz 1982 tarihinde, Prf. Dr. Hakkı Dursun Yıldız'ın kurucu dekanlığında; Matematik, Türk Dili ve Edebiyatı

Detaylı

MODÜL 15: ÖNYARGI VE AYRIMCILIK

MODÜL 15: ÖNYARGI VE AYRIMCILIK MODÜL 15: ÖNYARGI VE AYRIMCILIK Mdülün Hedef Kitlesi Öğretmenler, Okul ve eğitim yöneticileri, Maarif müfettişleri. Mdülün Hedefleri Oturumun snunda katılımcılar; 1- Fırsat eşitsizliği hakkında farkındalık

Detaylı

Çeşitli tv ve radyo programlarına konuk olarak katılarak bilgilerine başvurulmaktadır.

Çeşitli tv ve radyo programlarına konuk olarak katılarak bilgilerine başvurulmaktadır. Uzman Psiklg ve Aile Danışmanı Demet Plat İletişim Mail: iletişim@demetplat.cm Web: www.demetplat.cm Demet Plat 1980 Ankara dğumludur. Okul hayatını Ankara da tamamlamıştır. Ankara Üniversitesi Psiklji

Detaylı

Dış yardım sözleşmeleri

Dış yardım sözleşmeleri Bernard Brunhes Internatinal Mali Yön Dış yardım sözleşmeleri www.bb-internatinal.eu Eğitimin Amaçları Hizmet sözleşmeleri ve hibelere öncelik vererek, Sözleşme bütçesinin yapısını anlamak: şabln, bütçe

Detaylı

Fark Yaratanlar Programı 5. Sezonu

Fark Yaratanlar Programı 5. Sezonu 5. SEZON Bu rapr Ekim 2013 Mayıs 2014 arası yürütülen Fark Yaratanlar prgramının değerlendirmesini içerecek şekilde Sabancı Vakfı Prgramlar ve Uluslararası İlişkiler Direktörü Rana Ktan, Prgramlar Srumlusu

Detaylı

İŞLETME YÖNETİMİ FİNAL SINAVI DERS NOTLARI YRD. DOÇ. DR. ENGİN UĞUR

İŞLETME YÖNETİMİ FİNAL SINAVI DERS NOTLARI YRD. DOÇ. DR. ENGİN UĞUR 1 İŞLETME YÖNETİMİ FİNAL SINAVI DERS NOTLARI YRD. DOÇ. DR. ENGİN UĞUR 1. LİDERLİK ve YÖNETİCİLİK Lider ;enerjisi, girişim yeteneği, düşünüş özgürlüğü, yaratıcılık gücü adalet duygusu, nitelikleriyle ayrıcalıklı

Detaylı

5.1. Eğitimin Niteliğini Artırmak Amacıyla Durum Tespitine Yönelik Çalışmalar Yapılması [2012/101]

5.1. Eğitimin Niteliğini Artırmak Amacıyla Durum Tespitine Yönelik Çalışmalar Yapılması [2012/101] 5.1. Eğitimin Niteliğini Artırmak Amacıyla Durum Tespitine Yönelik Çalışmalar Yapılması [2012/101] 2012/101 Eğitimin Niteliğini Artırmak Amacıyla Durum Tespitine Yönelik Çalışmalar Yapılması İLGİLİ DİĞER

Detaylı

ÇALIŞMA YAŞAMINDA GÖÇMENLER

ÇALIŞMA YAŞAMINDA GÖÇMENLER ÇALIŞMA YAŞAMINDA GÖÇMENLER Prf.Dr. Zeynep Şimşek 1. Uluslararası Mesleksel ve Çevresel Etkilenimler Kngresi- 27-29 Mart 2017-Antalya Tüm Göçmen İşçilerin ve Aile Fertlerinin Haklarının Krunmasına Dair

Detaylı

SAĞLIĞIN SOSYAL BELİRLEYİCİLERİNİN GELİŞTİRİLMESİ

SAĞLIĞIN SOSYAL BELİRLEYİCİLERİNİN GELİŞTİRİLMESİ Çk Paydaşlı Sağlık Srumluluğunu Geliştirme Prgramı 2013-2023 Sağlığın Krunması ve Geliştirilmesine Çk Paydaşlı Yaklaşım SAĞLIĞIN SOSYAL BELİRLEYİCİLERİNİN GELİŞTİRİLMESİ Ankara, 2014 Bakanlık Yayın N:

Detaylı

Araştırma Teknikleri Vize Sonrası 02/12/ /01/2016

Araştırma Teknikleri Vize Sonrası 02/12/ /01/2016 Araştırma Teknikleri Vize Snrası 02/12/2015-13/01/2016 Metdlji: Yöntem Bilimi Bir araştırmanın güvenirliği metdljisi ile ölçülür. Araştırmanın başarılı lmasından snra verilen ödüller; Para Tanılırlık Ödül

Detaylı

A. BİÇİME İLİŞKİN ANALİZ VE DEĞERLENDİRME

A. BİÇİME İLİŞKİN ANALİZ VE DEĞERLENDİRME Y. Mimar Kerem ERCOŞKUN un Dktra Tez Çalışmasına İlişkin Rapr 29 Eylül 2006 A. BİÇİME İLİŞKİN ANALİZ VE DEĞERLENDİRME 1. Çalışmanın Bölümleri Aday tarafından hazırlanarak değerlendirmeye sunulan dktra

Detaylı

TÜRKİYE TENİS FEDERASYONU DOĞU KULÜPLERİ ARASI TENİS LİGİ TALİMATI. İlk Yayın Tarihi Değişiklik Tarihi Talimat Seri Numarası 18.08.

TÜRKİYE TENİS FEDERASYONU DOĞU KULÜPLERİ ARASI TENİS LİGİ TALİMATI. İlk Yayın Tarihi Değişiklik Tarihi Talimat Seri Numarası 18.08. TÜRKİYE TENİS FEDERASYONU DOĞU KULÜPLERİ ARASI TENİS LİGİ TALİMATI İlk Yayın Tarihi Değişiklik Tarihi Talimat Seri Numarası 18.08.2011 Dğu_Lig_1001 TTF Dğu Kulüpleri Arası Tenis Ligi Talimatı 1. Kapsam

Detaylı

ÖABT. Sosyal Bilgiler ÖABT Özet Konu Anlatım FARK KONU ANLATIM. - Nokta atıs bilgiler - Hafıza teknikleri - Tablolarla Egitim DERSLER

ÖABT. Sosyal Bilgiler ÖABT Özet Konu Anlatım FARK KONU ANLATIM. - Nokta atıs bilgiler - Hafıza teknikleri - Tablolarla Egitim DERSLER FARK ÖABT KONU DERSLER ANLATIM Ssyal Bilgiler ÖABT Özet Knu Anlatım 2019 - Nkta atıs bilgiler - Hafıza teknikleri - Tabllarla Egitim Güncelleştirilmiş sürümdür. ALAN EĞİTİMİ. Ssyal Bilgiler Ssyal Bilgiler

Detaylı

ÇELİK YAPI SEKTÖRÜ 2012 DEĞERLENDİRMESİ İLE 2013 BEKLENTİLERİ VE HEDEFLERİ

ÇELİK YAPI SEKTÖRÜ 2012 DEĞERLENDİRMESİ İLE 2013 BEKLENTİLERİ VE HEDEFLERİ H. Yener GÜR EŞ TUCSA Başkan Yardımcısı ECCS PMB Başkanı E-psta: yenergures@gmail.cm ÇELİK YAPI SEKTÖRÜ 2012 DEĞERLENDİRMESİ İLE 2013 BEKLENTİLERİ VE HEDEFLERİ 20 Ocak 2013 Her yılsnu geldiğinde Bu yılı

Detaylı

Aile içinde şiddet nedir?

Aile içinde şiddet nedir? Aile içinde şiddet nedir? Aile içinde şiddet aşağıdakileri içerir: fiziksel zarar cinsel saldırı duygusal ve psikljik taciz sözlü taciz size veya başkalarına karşı şiddet tehdidi gizlice takip etmek paranızı

Detaylı

FİNANSAL YÖNETİM FİNANSAL YÖNETİM FİNANSAL YÖNETİM. Ramazan Aktaș Mete Doğanay Atılım Murat Eșref Savaș Bașcı

FİNANSAL YÖNETİM FİNANSAL YÖNETİM FİNANSAL YÖNETİM. Ramazan Aktaș Mete Doğanay Atılım Murat Eșref Savaș Bașcı FİNANSAL YÖNETİM www.firstgate.cm.tr FİNANSAL YÖNETİM FİNANSAL YÖNETİM Prf. Dr. Prf. Dr. Yrd. Dç. Dr. Yrd. Dç. Dr. Ramazan Aktaș Mete Dğanay Atılım Murat Eșref Savaș Bașcı Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim

Detaylı

1.2.4 Fayda-Maliyet Analizi & ilgili analiz yöntemleri

1.2.4 Fayda-Maliyet Analizi & ilgili analiz yöntemleri AB eşleştirme Prjesi Türkiye Kamu Maliyesinde Karar Alma ve Perfrmans Yönetimi KURS PROGRAMI 1.2.4 Fayda-Maliyet Analizi & ilgili analiz yöntemleri TARİH : Kursun 1. kısmı: 30.5 17.6.2011 2. kısmı 04.07

Detaylı

GENEL TIPTA DEPRESYON

GENEL TIPTA DEPRESYON GENEL TIPTA DEPRESYON GENEL TIPTA DEPRESYON GİRİŞ Ruh sağlığı genel sağlığımızın ayrılmaz bir parçasıdır. Bedendeki değişiklikler beyni ve ruhu etkiler. Ruhsal durumdaki çatışmalar ve sarsılmalar da bedeni

Detaylı

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ - ÇEVRE KURUL ÇALIŞMA PROSEDÜRÜ

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ - ÇEVRE KURUL ÇALIŞMA PROSEDÜRÜ 1. AMAÇ VE KAPSAM: Özyeğin Üniversitesinde iş sağlığı ve güvenliği/çevre başlığı kapsamında tüm süreçlerin irdelenmesini, süreç ve çalışanların kaza ve tehlikelerden uzak tutulup güvenli bir şekilde kesintiye

Detaylı

3. Sorumlular: Bu prosedürün uygulanmasından hasta kabul, tedavi ve bakım veren bölümlerde çalışan tüm personel sorumludur.

3. Sorumlular: Bu prosedürün uygulanmasından hasta kabul, tedavi ve bakım veren bölümlerde çalışan tüm personel sorumludur. Dk. Kdu : PR-HUD-01 İlk Yay.Tarihi : 15 Mart 2007 Sayfa 1 / 9 Rev. N : 08 Rev.Tarihi : 13 Haziran 2012 1. Amaç: Bu prsedürün amacı, UÜ-SK nın misyn ve plitikaları dğrultusunda; farklı birimler ve farklı

Detaylı

HANGİ DERSLER NASIL ÇALIŞILIR?

HANGİ DERSLER NASIL ÇALIŞILIR? HANGİ DERSLER NASIL ÇALIŞILIR? TÜRKÇE DERSİNE NASIL ÇALIŞILMALI Türkçe dersi SBS'de belirleyici derslerden biridir. Türkçe knuşmak, Türkçeyi ve nun kurallarını bilmek için yeterli değildir. Bu yüzden Türkçe

Detaylı

STAJLAR HAKKINDA KISA BİLGİLENDİRME

STAJLAR HAKKINDA KISA BİLGİLENDİRME STAJLAR HAKKINDA KISA BİLGİLENDİRME Staj başvurusu için ve kntenjan yerleştirmeleri snrasında yapılacakların tanıtımı Staj Rehberi dsyasında ayrıntılı anlatılmaktadır. Stajlar ile ilgili SHGM tarafından

Detaylı

OMUZ ARTROSKOPİSİ TEŞHİS VE TEDAVİ İŞLEMLERİ AYRINTILI ONAY BELGESİ + Sayın hasta / hasta vekili / kanuni temsilcisi,

OMUZ ARTROSKOPİSİ TEŞHİS VE TEDAVİ İŞLEMLERİ AYRINTILI ONAY BELGESİ + Sayın hasta / hasta vekili / kanuni temsilcisi, TEŞHİS VE TEDAVİ İŞLEMLERİ AYRINTILI ONAY BELGESİ + OMUZ ARTROSKOPİSİ Sayın hasta / hasta vekili / kanuni temsilcisi, Hastanızın sağlık durumu ve size önerilen teşhis veya tedaviye yönelik işlemlerin yarar/zarar,

Detaylı

www.powerboyworld.com

www.powerboyworld.com www.powerboyworld.com PowerBoy aşk ilişkilerinde cinsel mutluluğu ve güveni artırmaya yardımcı olan kaliteli ürünler üretmektedir. Biz bunu Aşk Sanatı Felsefemiz olarak adlandırıyoruz. Ürünlerimiz PowerBoy

Detaylı

CİNSELLİKLE İLGİLİ YANLIŞ İNANIŞLAR

CİNSELLİKLE İLGİLİ YANLIŞ İNANIŞLAR CİNSELLİKLE İLGİLİ YANLIŞ İNANIŞLAR Cinsel tedavilere başvuran kişilerden, basın organlarından ve zaman zaman yöneltilen çeşitli sorulardan, halk arasında yaygın olduğu kanaatine vardığımız çeşitli yanlış

Detaylı

3. SIKLIKLA TEDAVİ EDİLEN HASTALIKLAR, UYGULANAN PROSEDÜRLER VE HİZMETLER:

3. SIKLIKLA TEDAVİ EDİLEN HASTALIKLAR, UYGULANAN PROSEDÜRLER VE HİZMETLER: Dk.Kdu : FR-YLY-15-301 İlk Yay.Tarihi : 15 Nisan 2007 Sayfa Rev. N : 03 Rev.Tarihi : 28 Şubat 2012 1 / 6 1. HİZMET KAPSAMI: Genel Cerrahi Anabilim Dalı (AD), 16 yaşın üzerindeki ayaktan ve yatan hastalara

Detaylı

KAMU GÖZETİMİ, MUHASEBE VE DENETİM STANDARTLARI KURUMU. Görüşler / Saptamalar / Öneriler

KAMU GÖZETİMİ, MUHASEBE VE DENETİM STANDARTLARI KURUMU. Görüşler / Saptamalar / Öneriler KAMU GÖZETİMİ, MUHASEBE VE DENETİM STANDARTLARI KURUMU Yahya ARIKAN İSMMMO Başkanı Görüşler / Saptamalar / Öneriler Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu nun kurulması; 6 Nisan 2011 tarihli

Detaylı

Her bir kişi hayat kurtarmak için potansiyele sahip. İlk Yardım eğitimleri ve uygulamaları bu hedeflere ulaşmak için kullanılan zaruri kaynaklardır.

Her bir kişi hayat kurtarmak için potansiyele sahip. İlk Yardım eğitimleri ve uygulamaları bu hedeflere ulaşmak için kullanılan zaruri kaynaklardır. İLK YARDIM POLİTİKASI Giriş Bugün Kızılay ve Kızılhaç Dernekleri dünyada en çk ilk yardım sağlayan derneklerdir. Bu hasta ve yaralılara ayrım yapmaksızın yaralı askerlere ilk yardım yapıldığı Slferin Savaşından

Detaylı

KANSER VE CİNSEL YAŞAM

KANSER VE CİNSEL YAŞAM KANSER VE CİNSEL YAŞAM Doç. Dr. Ülgen Okyayuz Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri A.D. Klinik Psikoloji Öğretim Üyesi Son zamanlarda kanserin tedavisinde ilgi sadece tanı ve agresif tedaviyle

Detaylı

Lojistik & Tedarik Zinciri Projesi. 16.02.2015 / B.Arda Dedekoca

Lojistik & Tedarik Zinciri Projesi. 16.02.2015 / B.Arda Dedekoca Ljistik & Tedarik Zinciri Prjesi 16.02.2015 / B.Arda Dedekca Ljistik Genel bakış Ljistik şirketleri cir büyüklüklerine göre 3 grupta tplanabilir A-Yılllık cirsu 0 50 mtl (Pazarın %75 i) yerli sermaye B-Yıllık

Detaylı

Çocuk Hakları ve Mevsimlik Tarım Göçüne Katılan 6-14 Yaş Grubu Çocuklar Ertan Karabıyık Kalkınma Atölyesi Yönetim Kurulu Başkanı

Çocuk Hakları ve Mevsimlik Tarım Göçüne Katılan 6-14 Yaş Grubu Çocuklar Ertan Karabıyık Kalkınma Atölyesi Yönetim Kurulu Başkanı Çcuk Hakları ve Mevsimlik Tarım Göçüne Katılan 6-14 Yaş Grubu Çcuklar Ertan Karabıyık Kalkınma Atölyesi Yönetim Kurulu Başkanı Giriş Çcuk Haklarına dair Sözleşme, Birleşmiş Milletler tarafından 20 Kasım

Detaylı

1.3. Gelişim Dönemleri ve Özellikleri

1.3. Gelişim Dönemleri ve Özellikleri Eğitim sisteminin kul öncesi eğitimi, temel eğitim, rta öğretim, yüksek öğretim gibi kademelere bölünmesinin dayanağı; öğrencilerin kul dönemlerine rastlayan yaşlarla gelişim çağları arasında bir paralellik

Detaylı

ANASINIFINDA TEMEL ALIŞKANLIKLARIN KAZANDIRILMASI: UYKU, BESLENME VE TUVALET

ANASINIFINDA TEMEL ALIŞKANLIKLARIN KAZANDIRILMASI: UYKU, BESLENME VE TUVALET ANASINIFINDA TEMEL ALIŞKANLIKLARIN KAZANDIRILMASI: UYKU, BESLENME VE TUVALET Alışkanlıklar, zamana, yönlendirmeye, özellikle de tekrara bağlı lan kazanılmış davranışlardır. Hiçbir alışkanlık bir kere yapılmakla

Detaylı

Bilgi Benim İşim Gönüllü Kitabı

Bilgi Benim İşim Gönüllü Kitabı TÜRKİYE EĞİTİM GÖNÜLLÜLERİ VAKFI Bilgi Benim İşim Gönüllü Kitabı MODÜL 3 4./5. SINIFLAR Dç. Dr. Feza ORHAN Elif POLAT Defne YABAŞ Tuba UĞRAŞ 2011 Bilgi Benim İşim Etkinliği Mdül 3-4./5. Sınıflar 2 Bilgi

Detaylı

Merkez de girişimcilere eğitim ve danışmanlık hizmetleri sunulan bir Kamp sürecini,

Merkez de girişimcilere eğitim ve danışmanlık hizmetleri sunulan bir Kamp sürecini, ARI Çekirdek İnvasyn Atölyesi prjesi, İTÜ ve ARI Teknkent in yanı sıra tüm ARI Çekirdek İştirakçileri (küçük ve rta ölçekli maddi/manevi destekçiler) ve tüm ARI Çekirdek Ana İştirakçileri (büyük ölçekli

Detaylı

Engellilik ve Beceri Rehberi:

Engellilik ve Beceri Rehberi: ...eğitim gören engelli gençlere destek Engellilik ve Beceri Rehberi: Ruh Sağlığı Srunları (RSS) 75%ini finanse eden İçindekiler Ruh Sağlığı Srunları (RSS)... 4 Neden engelim hakkında daha fazla bilgi

Detaylı

ÖZEL BİLGE ATABEY KOLEJİ REHBERLİK SERVİSİ

ÖZEL BİLGE ATABEY KOLEJİ REHBERLİK SERVİSİ ÖZEL BİLGE ATABEY KOLEJİ REHBERLİK SERVİSİ Srumluluk becerisi nasıl kazandırılır? Çcuklara srumluluk duygusunu kazandırabilmek için, gelişim dönemleri ve özellikleri hakkında bilgi sahibi lmak en önemli

Detaylı

GÜVENLİ CİNSELLİK DOSYASI

GÜVENLİ CİNSELLİK DOSYASI 4. BİLGİLENDİRME DOSYASI BASIN BÜLTENİ 23 Ocak 2007 / İSTANBUL Cinsel Eğitim, Tedavi ve Araştırma Derneği nden: GÜVENLİ CİNSELLİK DOSYASI Cinsel Eğitim, Tedavi ve Araştırma Derneği (CETAD), Avrupa Birliği

Detaylı

Demokrasi Kusagi Aylik Bülten, Ekim 2012

Demokrasi Kusagi Aylik Bülten, Ekim 2012 Demkrasi Kusagi Aylik Bülten, Ekim 2012 Değerli meslektaşlarım, Eylül ayı Demkratik Vatandaşlık ve İnsan Hakları Prjesi için ldukça yğun geçti. Gözden geçirilerek yeniden tasarlanan seçmeli ders öğretim

Detaylı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Mehmet Günal-TÜİK Uzmanı. Sağlık Harcamaları PANEL 28 Aralık, 2017 İstanbul

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Mehmet Günal-TÜİK Uzmanı. Sağlık Harcamaları PANEL 28 Aralık, 2017 İstanbul Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Mehmet Günal-TÜİK Uzmanı Sağlık Harcamaları PANEL 28 Aralık, 2017 İstanbul Sunum Planı Resmi İstatistik Prgramı Temel veri kaynakları Sağlık hesapları byutları Verilerin

Detaylı

Odyoloji Merkezi. çindekiler ODYOLOJ MERKEZ ODYOLOJ MERKEZ. Sevk ve masrafların karılanması TME SORUNLARINDA BAKIM. itme aratırması.

Odyoloji Merkezi. çindekiler ODYOLOJ MERKEZ ODYOLOJ MERKEZ. Sevk ve masrafların karılanması TME SORUNLARINDA BAKIM. itme aratırması. Odylji Merkezi çindekiler ODYOLOJ MERKEZ Sevk ve masrafların karılanması TME SORUNLARINDA BAKIM itme aratırması itme kaybı Rehabilitasyn Yetikinlere refakat Çcuklara refakat DL/ KONUMA SORUNLARINDA BAKIM

Detaylı

ÖRNEK OLAY İNCELEMESİ ÇALIŞMA TABLOSU: İNŞAAT YÖNETMELİĞİNİN ETKİ DEĞERLENDİRMESİ

ÖRNEK OLAY İNCELEMESİ ÇALIŞMA TABLOSU: İNŞAAT YÖNETMELİĞİNİN ETKİ DEĞERLENDİRMESİ IBF, PIRI Grup ve Jacbs & Assciates Knsrsiyumu ÖRNEK OLAY İNCELEMESİ ÇALIŞMA TABLOSU: İNŞAAT YÖNETMELİĞİNİN ETKİ DEĞERLENDİRMESİ GÖREV: 1. Örnek Olay İncelemesi Çalışma Tablsunun tamamını kuyarak knuya

Detaylı

TAP VAKFI ERGENLER & GENÇLER için CİNSEL SAĞLIK EĞİTİMLERİ

TAP VAKFI ERGENLER & GENÇLER için CİNSEL SAĞLIK EĞİTİMLERİ TAP VAKFI ERGENLER & GENÇLER için CİNSEL SAĞLIK EĞİTİMLERİ CİNSEL SAĞLIK EĞİTİMİ Uygulama Milli Eğitim Bakanlığı (Örgün /Yaygın eğitim) Pilot Uygulamalar (ERDEP) Sivil toplum kuruluşları (Akran eğitim

Detaylı

MÜDEK Değerlendirmesi Evre ve Aşamaları. MÜDEK Eğitim Çalıştayı 12 Mayıs 2018, İstanbul

MÜDEK Değerlendirmesi Evre ve Aşamaları. MÜDEK Eğitim Çalıştayı 12 Mayıs 2018, İstanbul MÜDEK Değerlendirmesi Evre ve Aşamaları MÜDEK Eğitim Çalıştayı 12 Mayıs 2018, İstanbul Sunum İçeriği Değerlendirme Sürecinin Üç Evresi Ziyaret Öncesi Evresi Başvuru Aşaması Özdeğerlendirme Rapru Teslimi

Detaylı