Gölgeleme: İki nötr uyarıcının bir arada verilmesi durumunda, koşullanmanın daha çok dikkati çeken uyarana verilmesidir.

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Gölgeleme: İki nötr uyarıcının bir arada verilmesi durumunda, koşullanmanın daha çok dikkati çeken uyarana verilmesidir."

Transkript

1 Gölgeleme Ve İlkeleri Gölgeleme: İki nötr uyarıcının bir arada verilmesi durumunda, koşullanmanın daha çok dikkati çeken uyarana verilmesidir. İlkeleri: İki nötr uyaran bir arada, aynı anda verilir. Bu nötr uyarandan biri, koşullanma sonrasında koşullu tepki oluşturması açısından diğerine göre herhangi bir nedenle daha baskındır. Bu nötr uyaran diğerini gölgeler ve koşullu uyaran haline dönüşür. Diğer nötr uyaran, koşullanma sonrasında koşullu tepki oluşturması açısından, herhangi bir nedenle daha az baskındır ve koşullu tepki üretmez ve koşullu uyaran haline dönüşemez. Koşullanma sonrasında gölgeleyen koşullu- uyaran koşullu tepkiyi üretirken, diğer nötr uyaran koşullu tepkiyi üretmez. Hiç Bunları Düşündünüz Mü? Neden sigara içme alışkanlığını bırakamıyoruz. Neden yemek yemekten bıkmıyoruz. Neden bazılarımız dişçiden hemşireden korkuyor. Köpek, yılan gibi hayvanlardan niçin korkuyoruz. Uçağa binmekten niçin korkuyoruz. Bitişiklik Kuramı Koşullanma konusundaki ilk çalışmalar Thorndike ve Pavlov tarafından gerçekleştirilmiştir. Bu iki araştırmacının çalışmaları birçok psikoloğu etkilemiş ve davranışçı yaklaşımın temelini oluşturmuştur. Pavlov ve Thorndike ın çalışmalarından yola çıkarak koşullanma konusuna eğilen ve psikolojide davranışçı yaklaşımı benimseyen psikologların başında Watson ve Gutrie gelmektedir.

2 Hem Watson hem de Gutrie öğrenme olgusunu açıklarken özellikle uyarıcı- tepki bitişikliğine vurgu yaptıkları için bu iki kuramcının öğrenme kuramları bitişiklik kuramları olarak adlandırılmaktadır. Her iki kuramcı da U-T bitişikliğini öğrenme için temel ilke olarak kabul etmektedir. Örnek Bir Durum Sigarayı bırakmaya uzun zaman önce karar vermiş olan Ahmet kararını bu sabah uygulamaya koyduğunda bu kadar zorlanacağını tahmin etmemişti. Çünkü gün içinde gerçekleştirdiği birçok rutin eylem, sigara yakma davranışı ile bitişik hale gelmişti. İlk olarak kahvaltıdan kalkar kalkmaz eli sigara paketini aradı çünkü kahvaltının bitmesiyle birlikte hemen bir sigara yakma alışkanlığı vardı. Bunu fark edince dikkatini dağıtmak için televizyonu açtı ve kendisine bir kahve hazırladı. Kahve fincanını eline alır almaz yine sigara paketini aradığını fark etti çünkü kahve ve sigara içme davranışı da bitişik hale gelmişti. Bu durum işyerine gidince de değişmedi. Çünkü ofise girer girmez bir sigara yakma alışkanlığı, gün içinde içtiği her çay ya da kahvenin yanında bir sigara yakma isteği peşini bırakmadı. Bir arkadaşının tavsiyesiyle canı sigara içmek istediğinde bir şeyler atıştırmaya karar veren Ahmet bir süre sonra bunun da işe yaramadığını anladı. Çünkü bir şeyler yedikten sonra sigara yakmak yönünde öyle güçlü bir alışkanlığı vardı ki canı her sigara içmek istediğinde bir şeyler atıştırması onun sigara içmek isteğini tetiklemekten başka bir işe yaramıyordu. Watson ve Gutrie nin bitişiklik kavramı ile kastettikleri şey uyarıcı ve tepkinin zamanda yakın olmasıdır. Bitişiklik ilkesine göre belli bir uyarıcıya karşı bir tepki gösterildiğinde bu ikisi arasında çağrışım meydana gelmekte daha sonra da aynı uyarıcıyla karşılaşıldığında aynı tepki gösterilmektedir. U-T Watson ve Gutrie U-T bağını yalnızca koşulsuz uyarıcılarla eşleşen nötr uyarıcıların koşullu uyarıcılar haline gelmesiyle açıklamamış ve daha çok bir uyarıcıyla bir tepkinin bitişik hale gelmesi üzerinde durmuşlardır. Örn: Arkadaşımızı gördüğümüzde selam vermek, önümüze bir yaya çıktığında kornaya basmak, iki kere ikinin kaç ettiği sorulduğunda dört olduğunu söylemek gibi davranışları U-T bitişikliği ile açıklamışlardır.

3 Jhon B. Watson Watson, psikolojinin bilimsel bir disiplin olabilmesi için; güvenilir bir biçimde ölçülebilen, gözlenebilen bir birim olan davranış üstünde çalışması gerektiğini savunmuştur. Onun bu görüşünü benimseyen ve önerisini uygulayan psikologlara davranışçılar denilmektedir. Gelişimde ve kişilik oluşumunda kalıtımın etkili olduğu fikrine de karşı çıkan Watson, çevreci psikologların önde gelenlerindendir. John Locke un zihin, üzerine deneyimlerin yazıldığı boş bir sayfadır görüşünü benimsemiştir. Watson, Pavlov un koşullu reflekslerle ilgili görüşlerini kabul etmekle birlikte koşullanmayı insanın refleksif olmayan karmaşık davranışlarının öğretilmesinde de kullanılabilecek temel bir yapı olarak görmüştür. Korku Koşullanması (Albert Deneyi) Pavlov un şartlı refleks deneylerine benzer bir çalışmayı 11 aylık bir bebek (Albert) üzerinde gerçekleştiren Watson çocuklarda koşullanma yoluyla belli nesnelere karşı korku tepkisinin gelişebileceğini göstermiştir. Bu deneyde Watson, küçük çocukların hemen hepsinde bulunan gürültü ve korku arasındaki U-T bağıyla işe başlamıştır. Fare, köpek, tavşan gibi hayvanlara karşı herhangi bir korku tepkisi vermeyen Albert, laboratuvarda beyaz deney faresine dokunurken ortama yüksek şiddette bir ses verilmiş ve Albert in korku tepkileri sergilediği görülmüştür. Albert in, fareye bir sonraki dokunuşunda ortama verilen yüksek ses yinelenmiş ve Albert in yine korku tepkileri verdiği ve ağladığı görülmüştür. Yedi denemeden sonra Albert, yüksek ses olmasa da beyaz fareyi gördüğünde korkmaya ve ağlamaya başlamıştır. Soru: Bu olgu öğrenme midir? Davranışta değişime var mı? Değişiklik bir yaşantı sonucunda mı gerçekleşti? Davranışta değişiklik nispeten kalıcı mıdır? Watson öğrenmeyi en son (sonunculuk) ve en sık (tekrar) ilkesi ile açıklamayı tercih etmektedir.

4 Fare (Nötr uyarıcı) Gürültü (Koşulsuz uyarıcı) Fare + Gürültü Fare (Koşullu uyarıcı) Korku tepkisi yok Korku (Koşulsuz Tepki) Korku Korku (Koşullu Tepki) Watson korkuların öğrenme ile oluşabileceği gibi öğrenme ile de ortadan kaldırılabileceğini belirtmiştir. Örn: Tavşanlardan korkan Peter isminde bir çocuğun bu korkusunu ortadan kaldırmak için Peter yemek yerken, ondan korku tepkisini ortaya çıkarmayacak kadar uzak bir mesafede olmak kaydıyla odaya bir tavşan alınmıştır. Peter yemeğini yerken tavşan her defasında aşama aşama daha yakına getirilmiştir. Sonunda Peter korkmadan tavşana dokunabilecek duruma gelmiştir. Farelere küçük bir oyun kutusunu bir yiyecek ödülüyle açmayı öğretmiştir. Basit bir labirent hazırlamış ve koridorun sonuna yiyecek koymuştur. Labirente koşmayı bir kez öğrenen farenin daha sonraki denemelerde otomatik olarak yiyeceğe ulaştığını gözlemlemiştir. İç gözleme dayanan psikoloji kuramına tepki olarak davranışçılığın ilkelerini belirlemiştir. Uyarıcı tepki arasında meydana gelen öğrenmeyi vurgulamıştır. En önemli şey uyarıcı-tepki ikileminin tekrarlanma sıklığıdır. Bilişsel süreçlere tamamen karşı çıkmıştır. Bir insan ne öğrenirse odur der. İçgüdü ve kalıtımın rolünü dikkate almamıştır. Öğrenme, koşullu ve koşulsuz uyarıcının birbirleriyle bağlanması sonucu oluşur. Bu süreçte koşullu uyarıcıdan hemen sonra koşulsuz uyarıcı verilir. Öğrenmede ödülün önemli olmadığını, uyarıcı ve tepki arasında kurulan bağın nedeninin en son ve en sık ilkesi olduğunu belirtmektedir. Hem Watson hem de Guthrie, Thorndike tan farklı olarak öğrenme de ödülün gerekli olmadığını kabul etmektedir. Etki yasasını (pekiştirme ilkesini) kabul etmeyen Watson ve

5 Guthrie, Thorndike ın deneylerine benzer deneyler gerçekleştirmişler ancak deneyler sonucunda elde ettikleri bulguları etki yasası ile değil bitişiklik ilkesi ile açıklamayı tercih etmişlerdir. En Son En Sık İlkesi Watson a göre bir uyarıcıya verilecek olan tepki, o uyarıcıya karşı en son verilmiş (o uyarıcıyla bitişik hale gelmiş) ve en sık tekrarlanmış tepkidir. Örn: Albert ile gerçekleştirilen deneyde öğrenme (koşullanma) gerçekleşmeden önce Albert in fareye karşı verdiği tepki korku değil gülümseme ve yönelmeydi. Eğer koşullanma gerçekleşmemiş olsaydı fareyi gördüğünde yine gülümseme ve ona doğru yönelme tepkisi verecekti çünkü fare uyarıcısıyla bu tepki bitişikti. Diğer bir ifadeyle fareye karşı vermiş olduğu en son ve en sık tepki buydu. Ancak koşullanma sırasında fare uyarıcısı ve korku tepkisi bitişik hale geldi. Artık Albert in fare uyarıcısına verdiği son tepki ve bu uyarıcı ile tekrar tekrar bitişik hale gelen (en sık) tepki korku tepkisi olduğu olduğu için bundan sonra Albert fareyi gördüğünde korku tepkisi verecektir. Bu nedenle de öğrenmenin temeli en son ve en sık ilkesidir. Okulda matematik problemi çözmekten zevk almayan bir öğrenci, karşılaştığı benzer bir başka matematik problemini de çözmekten hoşlanmamaktadır. Yemekten sonra bir sigara yakma alışkanlığı olan kişi bir şeyler yedikten sonra yine sigara yakma eğiliminde olacaktır. Bulmaca Kutusu Deneyi Watson 3 yaşındaki bir çocuğa içinde şeker bulunan bir bulmaca kutusu vermiştir. Çocuk elindeki kutuyu evirip-çevirmiş, yere vurmuş, kutunun orasını burasını çekiştirmiş sonunda tesadüfen kutuyu açmaya yarayan düğmeye basmıştır. Bu şekilde kutu açılmış çocuk da şekeri elde etmiştir. Kutu, içinde şekerle birlikte kapağı kapatılmış olarak çocuğa tekrar verildiğinde çocuk daha önce kutuya vermiş olduğu bazı tepkileri tekrar vermiş ancak kutuya verdiği son tepki yine düğmeye basmak olmuştur. Bu denemeler tekrar ettikçe çocuk her defasında bir öncekine göre işe yaramayan diğer tepkileri daha az vermiş ve daha kısa sürede düğmeye basarak kutuyu açmaya başlamıştır. Bir süre sonra da içinde şeker olan bulmaca kutusu kendisine verildiğinde doğrudan düğmeye basarak kutuyu açmayı öğrenmiştir.

6 Bu olgu öğrenme tanımımızla tutarlı mı? Davranışta değişme var mı? Daha önce kutuyu açmak için işe yarayan ve yaramayan birçok farklı tepki sergileyen ve kutuyu açması uzun zaman alan çocuk artık kutu kendisine verildiğinde çok kısa bir sürede işe yarayan (kutuyu açmasını sağlayan) tepkiyi sergilemektedir. Değişiklik yaşantı sonucu mu gerçekleşti: Çocuğun kutuyla etkileşimi sonucunda kendisinde kalan izler bu davranış değişikliğine yol açmıştır. Davranıştaki değişiklik nispeten kalıcı mı: Çocuk bundan sonra kutu kendisine verildiğinde düğmeye basarak kutuyu açma tepkisini vermeye devam eder. Guthrie (Tek Denemede Öğrenme) Thorndike ve Pavlov dan etkilenen ve Watson ın davranışçı geleneğini sürdüren Guthrie, ödülün ve tekrarın öğrenme için gerekli olmadığını, öğrenmenin tek yasasının bitişiklik olduğunu ifade etmiştir. Bitişiklik ilkesi Tek denemede öğrenme Sonunculuk ilkesi Bitişiklik İlkesi Belli bir uyarıcıya karşı bir tepki gösterildiğinde bu ikisi arasında çağrışım meydana gelmesi daha sonra da aynı uyarıcıyla karşılaşıldığında aynı tepkinin gösterilmesi eğilimidir. Burada koşulsuz uyarıcılardan söz edilmemektedir. Eğer tepki bir uyaranı takip ettiyse aralarında çağrışım oluştuysa o uyaran ilerde aynı tepkinin ortaya çıkmasına neden olacaktır. Örn: Eve girer girmez ellerini yıkamak, sabah uyanır uyanmaz TV yi açmak, öğretmen sınıfa girince ayağa kalkmak, evden çıkarken kapıyı kilitlemek ve yemekten sonra sigara yakmak Tek Denemede Öğrenme Guthrie, Tekrar (sıklık) yasasını reddetmektedir. Ona göre öğrenme U-T arasındaki bitişikliğin bir sonucudur ve yapılan tekrarlar oluşan bağın gücünü arttırmaz.

7 Bir uyarıcı sahip olduğu çağrışım gücünün tamamını yol açtığı tepkiyle ilk eşleşmesinde kazanır. İlk kez ve doğru yapılan şey öğrenilmiştir, tekrar gerekli değildir. Örn: Çivi çakmak için çiviye çekiçle vuran bir kişinin bu konuda yapacağı tekrarlar onun öğrenmesine katkıda bulunmaz. Uyarıcıya vermesi gereken tepkiyi öğrenmiştir zaten. Pedal çevirmek için pedala basmayı tekrarlamaya gerek yoktur. Önemli: Guthrie, tekrarın gerekli olmadığını savunduğu olgular hareketlerin öğrenilmesi ile ilgili öğrenmelerdir. Becerilerin ya da etkinliklerin öğrenilmesinde tekrarın önemli role sahip olduğunu kabul eder. Etkinlikler: Bazı sonuçlara yol açan hareket ya da hareketler dizileridir. Bir harf yazma, topu fırlatma, yemek yeme gibi davranışlarımız belli hareketleri içeren etkinliklerdir. Beceriler: Birçok etkinliği kapsayan daha karmaşık davranışlardır. (Örn. Otomobil kullanma, piyano çalma, bisiklete binme, dans etme). Sonunculuk İlkesi Bitişiklik ve tek denemede öğrenme ilkeleri sonunculuk ilkesini de zorunlu kılmaktadır. Sonunculuk ilkesi, belli bir uyarıcıya karşı yapılan sonuncu tepkinin, aynı uyarıcı örüntüsü ile karşılaşıldığında tekrar gösterilmesi eğilimidir. Bitişiklik, Tek Denemede Öğrenme Ve Sonunculuk Deneyi Guthrie, Thorndike ın deneme-yanılma yanılma yoluyla öğrenme deneyinde kullandığı bulmaca kutusuna benzer bir kutuyla kediler üzerinde bir dizi kaçma-kurtulma deneyi yapmıştır. Bu deneylerde kedinin kafesin içindeki çuğu iterek kapağı açması ve kafesten kurtulmayı öğrenmesi gerekmektedir. Çok sayıda kedinin toplamda 800 kez kutudan kurtulmasını gözleyen aynı zamanda bunları filme alan Guthrie her bir kedinin kutudan kurtulmayı kendine özgü bir yolla öğrendiğini gözlemiştir. Belirli bir kedinin öğrenmiş olduğu belirli kurtulma davranışı, kutudan kurtulmadan önce gerçekleştirdiği son davranış

8 olmuştur. Örneğin kedilerden biri çubuğa kuyruğuyla dokunarak kutudan kurtulmuş ve bundan sonraki denemelerde de çubuğu kuyruğuyla iterek kutunun açılmasını sağlamıştır. Bu durum Thorndike ın etki yasası ve seçme-bağlama ilkeleriyle açıklanabilir. Ancak Guthrie kedilerde gerçekleşen bu öğrenmeyi sonunculuk, tek denemede öğrenme ve bitişiklik ilkeleriyle açıklamayı tercih etmiştir. Guthrie ye göre kedinin kolu kendine özgü bir yöntemle iterek kurtulmasının nedeni Thorndike ın belirttiği gibi bu tepkinin doğurduğu sonuç değildir. Öğrenmede ödülün önemini kabul etmediği için deneyin sonucunda elde ettiği bulguyu sonunculuk ilkesiyle açıklamıştır. Özetle Guthrie ye göre öğrenmeyi sağlayan tepkinin sonucu (ya da ödül) değil uyarıcıyla tepkinin bitişik hale gelmesi ve sonunculuk ilkesidir. Guthrie nin Alışkanlıkları Yok Etme Yöntemleri Alışkanlıkların yok edilmesinde temel kural hep aynıdır. İstenmeyen ve ortadan kaldırılması istenen tepkiye yol açan uyarıcı (ipuçları) bulunur ve bu uyarıcının varlığında başka (istendik) bir tepkinin ortaya çıkması sağlanır. Bu şekilde uyarıcıyla istenmeyen tepki (alışkanlık) arasında kurulmuş olan bitişiklik (çağrışım) yok edilerek uyarıcıyla yeni ve istendik tepkiler arasında çağrışım kurulması sağlanır. Eşik yöntemi Bıktırma yöntemi Zıt tepki yöntemi Eşik Yöntemi İstenmeyen tepkiye neden olan uyarıcı çok az düzeyde (tepkiyi doğuracak eşik seviyesinin altında) verilir ve düzeyi yavaş yavaş arttırılır. Uyarıcının düzeyinin yavaş yavaş arttırılması organizmanın uyarıcıya alışmasını sağlayacağı için eşik zamanla aşılsa bile organizma uyarıcıya karşı istenmeyen tepkiyi vermeyecektir. Bu şekilde uyarıcıyla istenmeyen tepki arasında kurulmuş olan çağrışım (bitişiklik) yok edilmeye çalışılır.

9 Örnekler Annesinin yemesi için ağzına koyduğu yeşil zeytini tüküren bir çocuğa, annesi önce çok küçük bir parça zeytin vermiş ve her defasında verdiği zeytinin büyüklüğünü yavaş yavaş arttırmıştır. Sonunda çocuk bütün bir yeşil zeytini tükürmeden yemeyi başarabilmiştir. Okula korkup gitmek istemeyen bir çocuğa, önce okul korkusunu uyandırmayacak şekilde, eğlenceli, okul yaşamı ile ilgili bir öykü anlatılabilir. Daha sonra arkadaşlarının eve gelmesi, evde ve sokakta oynamaları sağlanabilir. Daha sonra okulun yanından geçecek şekilde bir gezintiye çıkmaları; okulun bahçesinde oynamaları, sonra sınıfa gezmek amacıyla gitmesi, sınıfta kısa süreli durması, daha sonra da okula korkmadan gitmesi sağlanabilir. Guthrie eşik yönteminin vahşi bir atın sırtına konulan eyeri atmaya çalışma tepkisini ortadan kaldırmak içinde kullanılabileceğini belirtmiştir. Atın sırtına önce hafif bir kumaş örtülür. Bu eşik altı bir uyarıcı olduğu için at istenmeyen tepkiyi göstermeyecektir. Daha sonra atın sırtına bir battaniye, sonrada bir kilim konulur. Atın tepinme tepkisine yok açan eşik aniden aşılmadığı ve at sırtındaki uyarıcıya yavaş yavaş alıştığı için son aşamada sırtına eğer konulsa bile tepinmeyecektir. Bıktırma Yöntemi İstenmeyen tepkiye neden olan uyarıcı, organizma istenmeyen tepkiyi vermekten bıkıncaya kadar verilir. Zamanla organizma bu tepkiyi göstermekten bıkacağı için aynı uyarıcıya karşı istenmeyen bu tepkiyi göstermekten vazgeçer. Zıt Tepki Yöntemi İstenmeyen tepkiye neden olan uyarıcı ile birlikte, bu uyarıcıyla rekabet edebilecek ve istenen bir tepkiyi (zıt bir tepkiyi) meydana getirecek uyarıcı birlikte sunulur. Örn: Köpekten korkan bir çocuk annesinin kucağında iken kendisini güvende hissedecektir. Eğer annesinin kucağında iken köpekle etkileşime girmesi sağlanırsa bu durumda annesinin verdiği güven duygusu baskın geleceği için çocuk köpeğin varlığında korku tepkisi vermeyecektir. Daha sonra çocuk tek başına köpeği gördüğünde de korku

10 tepkisi vermeyecek ve bu şekilde köpeğe karşı sergilediği korkma ve kaçma tepkisi ortadan kalkmış olacaktır. Benzer şekilde sütten hoşlanmayan bir çocuğa çok sevdiği çizgi film karakterinin resmiyle süslenmiş bir bardakta süt içirilmesi ve bu sayede süte karşı verdiği olumsuz tepkilerin ortadan kaldırılması da zıt tepki yöntemine örnek teşkil eder. Lisedeyken evlerinde kendine ait bir çalışma odası olduğu için sessiz bir ortamda ders çalışmaya alışmış olan Bengisu bu yıl üniversiteyi kazanmış ve İstanbul da bir öğrenci yurdunda kalmaya başlamıştır. Yurttaki gürültülü ve dikkat dağıtıcı ortamda çalışamayan Bengisu bu sorunun çözümü için ne yapabileceği konusunda okulunun psikolojik danışma birimine başvurmuştur. Birimdeki psikolojik danışman Bengisu ya gürültülü ortamda kendisinin sesleri dinlediği için çalışamadığını belirtmiştir. Yani gürültü uyarıcısı Bengisu da dinleme tepkisini ortaya çıkarmaktadır. Bu sorunu aşmak için yurttaki gürültülü ve dikkat dağıtıcı ortamda (istenmeyen tepkinin, yani dinlemenin ortaya çıktığı ortamda) kendisi için çok cazip olan şeyler (mizah dergisi, sosyal paylaşım ağlarında arkadaşlarının yazdıkları vb.) okumasını önermiştir. Çünkü gürültülü ortamda ortaya çıkan istenmeyen tepkinin (dinlemenin) yerine istenen tepkinin (dikkatini okuduğuna verme) yerleşmesini sağlamak için bu yol işe yarayacaktır. Bu durumda gürültü uyarıcısıyla okuma tepkisi bitişik hale gelecek ve bundan sonra ders çalışmak için kitaplara döndüğünde de yurttaki gürültülü ortamda okuduklarına odaklanabilecektir. Unutma Guthrie ye göre unutmanın nedeni yeni öğrenmelerdir ve unutma da öğrenme gibi tek bir denemede gerçekleşir. Diğer bir ifadeyle belli bir uyarıcı karşısında verilen tepkinin yerine bir başka tepkinin verilmeye başlanmasıyla, uyarıcıyla önceki tepki arasındaki bitişiklik ortadan kalkacağından önceki tepki unutulur. Guthrie nin alışkanlıkları yok etme yöntemleri de bu fikre dayanmaktadır. Guthrie unutmayı ket vurmayla açıklamaktadır. Öğrenilen yeni tepkiler eski tepkilerle yer değiştirmekte ve onların unutulmasına neden olmaktadır. Bu nedenle Guthrie, sönmenin sadece pekiştirmesiz yapılan tekrarların bir sonucu olduğu görüşünü benimsememektedir. Ona göre sönme; çağrışımsal bir rekabetin ya da karışmanın (ket vurmanın) bir sonucudur. Yani eski uyarıcıya karşı yeni bir tepkinin öğrenilmesi sonucunda eski tepki sönmektedir. Eşik yöntemiyle yeşil zeytini yemeye başlayan çocuk tükürmeyi unutmaktadır

11 Bıktırma yöntemiyle sırtındaki eyerle koşmaya alışan at tepinmeyi unutmaktadır. Zıt tepki yöntemiyle köpeğe yaklaşmaya başlayan çocuğun ondan kaçma davranışı sönmektedir. Ceza Guthrie nin ceza konusundaki görüşleri şu şekilde özetlenebilir: Davranış değişikliğini cezanın organizmada yol açtığı acı değil organizma nın istenmeyen tepkinin aksi yönünde (istendik) bir tepki vermeye başlaması (zıt tepki yöntemi) sağlar. Cezanın etkili olabilmesi için, cezalandırılan tepkinin ortaya çıkmasına yol açan (bu tepkiyle bitişik olan) uyarıcı durumun varlığında uygulanması ve zıt (istendik) tepkiyi ortaya çıkarması gerekir. Örn: Kaldırımda gezdirilirken otomobillerin hızla hareket ettiği yola doğru yönelen bir köpeğin burnuna vurularak geri çekilmesinin sağlanması işe yarayacaktır. Çünkü bu durumda yol uyarıcısı ile geri çekilme tepkisi bitişik hale gelmektedir. Burada cezanın işe yaramasının nedeni hayvanın duyduğu acı değildir. Çünkü aynı durumda burnuna değil de gerisine vurulmuş olsa bu durumda köpek yoldan kaçmayı değil yola doğru kaçmayı öğrenecektir. Hayvanın burnuna vurulmasının işe yaramasının nedeni yol uyarıcısına karşı zıt bir tepkiyi (istendik tepkiyi) ortaya çıkarmaya başlamasıdır. Alışkanlıkların Bastırılması Alışkanlığın yok edilmesinden farklıdır. Organizmanın istenmeyen tepkiye yol açan (bu tepkiyle bitişik olan) uyarıcı durum ya da durumlardan uzak tutulması durumunda istenmeyen tepki de ortaya çıkmayacaktır. Bir diğer ifadeyle organizmanın çevresi değiştirilerek istenmeyen tepkiye yol açan uyarıcılardan uzaklaşması sağlanmaktadır. Hareket Üreten Uyarıcı Bir uyarıcı karşısında verilen tepki uyarıcının ortaya çıkışından uzunca bir süre sonra meydana gelebilir. Bu durumda uyarıcı ile tepkinin bitişik olduğunu söylemek zorlaşır.

12 Hareket üreten uyarıcılar kavramıyla yaptığımız her bir hareketin bir sonraki hareket için uyarıcı işlevi gördüğü vurgulanmaktadır. Dışsal bir uyarıcıya karşı bir tepki başlatıldıktan sonra bir sonraki tepki için vücudun verdiği tepkiler uyarıcı oluşturmaktadır. Daha sonra bu uyarıcıya karşı yapılan tepki de bir sonraki tepki için uyarıcı oluşturur ve bu durum en son tepki yapılıncaya kadar sürer. Örn: Çay demleme süreci buna bir örnektir.

BİTİŞİKLİK KURAMI. Hzl: ELİF ŞİRİNGÜL ASLIHAN AKBAĞ

BİTİŞİKLİK KURAMI. Hzl: ELİF ŞİRİNGÜL ASLIHAN AKBAĞ BİTİŞİKLİK KURAMI Hzl: ELİF ŞİRİNGÜL ASLIHAN AKBAĞ JOHN BROADUS WATSON (1889-1958) Güney Carolina, Greenvilel'de yoksul bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Watson, katılık ölçüsünde dindar bir anne

Detaylı

BİTİŞİKLİK VE BAĞDAŞIMCILIK KURAMLARI. John Broadus Watson Edwin Ray Guthrie Edward Lee Thorndike

BİTİŞİKLİK VE BAĞDAŞIMCILIK KURAMLARI. John Broadus Watson Edwin Ray Guthrie Edward Lee Thorndike BİTİŞİKLİK VE BAĞDAŞIMCILIK KURAMLARI John Broadus Watson Edwin Ray Guthrie Edward Lee Thorndike Hedef ve Kazanımlar Watson ın psikoloji bilimine katkılarını kavrayabilme. Watson ın görüşlerini eğitim

Detaylı

ÖĞRENME KLASİK VE EDİMSEL KOŞULLAMA

ÖĞRENME KLASİK VE EDİMSEL KOŞULLAMA ÖĞRENME KLASİK VE EDİMSEL KOŞULLAMA Öğrenmede Temel Kavramlar Öğrenme, deneyim yoluyla yeni ve kalıcı bilgi ya da davranış edinme süreci olarak tanımlanabilir. Yiyecek/acı gibi olayları beklemeyi ve bu

Detaylı

Öğrenme, Örgütsel Öğrenme

Öğrenme, Örgütsel Öğrenme Öğrenme, Örgütsel Öğrenme Öğrenme: Kişide istediği sonuca ulaşmak amacıyla hareket etmesini engelleyecek çeşitli eksiklikleri tamamlamasını sağlayacak bir süreç Hayatın her sürecinde öğrenme İşyerinde

Detaylı

ÖĞRENME KURAMLARI. Davranışçı Kuram Bilişsel Kuram Duyuşsal Kuram

ÖĞRENME KURAMLARI. Davranışçı Kuram Bilişsel Kuram Duyuşsal Kuram ÖĞRENME KURAMLARI Davranışçı Kuram Bilişsel Kuram Duyuşsal Kuram DAVRANIġÇI KURAMLAR Davranışçı kuramlar, öğrenmenin uyarıcı ile davranış arasında bir bağ kurularak geliştiğini ve pekiştirme yoluyla davranış

Detaylı

ÖĞRENMEDE DAVRANIŞSAL YAKLAŞIMLAR Sevim Çiftçi

ÖĞRENMEDE DAVRANIŞSAL YAKLAŞIMLAR Sevim Çiftçi ÖĞRENMEDE DAVRANIŞSAL YAKLAŞIMLAR Sevim Çiftçi 183-202 Kaynak II; Eğitim Psikolojisi Yazar;B.YEŞİLYAPRAK Hazırlayan; Sevim ÇİFTÇİ 2005-2006 Slaytları Yeniden Düzenleyen; Doç. Dr. Nasip DEMİRKUŞ Ders Sor.;

Detaylı

Psikoloji biliminin konusu gözlenebilir davranışlardır.

Psikoloji biliminin konusu gözlenebilir davranışlardır. Davranışçı Yaklaşım Bu yaklaşıma göre; Psikoloji biliminin konusu gözlenebilir davranışlardır. Duygu, düşünce, güdü gibi özellikler gözlenip ölçülemediği için bilimsel olarak araştırılamaz ancak uyaranlar

Detaylı

UYGULAMALI DAVRANIŞ ANALİZİ. UDA nın Kökenleri

UYGULAMALI DAVRANIŞ ANALİZİ. UDA nın Kökenleri UYGULAMALI DAVRANIŞ ANALİZİ UDA nın Kökenleri Bilişsel açıklamalar Wertheimer Algılanan şeyler arasındaki ilişkiler algılanan şeylerden daha önemlidir. Neyin görüldüğü ve duyulduğu görülen veya duyulan

Detaylı

Edimsel Koşullama ÖĞRENMEDE ÖDÜL VE CEZANIN ROLÜ. Doç.Dr.Hacer HARLAK

Edimsel Koşullama ÖĞRENMEDE ÖDÜL VE CEZANIN ROLÜ. Doç.Dr.Hacer HARLAK Edimsel Koşullama ÖĞRENMEDE ÖDÜL VE CEZANIN ROLÜ Edimsel Koşullama Davranış ile sonuç arasında bağlantı kurmayı öğrenmedir. Pekiştirilen (memnun edici sonuçlara yol açan) davranışlar güçlenir, cezalandırılan

Detaylı

Değerlendirme. Psikolojiye Giriş. Haftalık okuma raporları. Arasınav (%30) Final (%35) Haftalık okuma raporları (%15) Kitap inceleme (%20)

Değerlendirme. Psikolojiye Giriş. Haftalık okuma raporları. Arasınav (%30) Final (%35) Haftalık okuma raporları (%15) Kitap inceleme (%20) Değerlendirme Arasınav (%30) Final (%35) Psikolojiye Giriş Temeller, Bölüm 2: Skinner Ders 4 Haftalık okuma raporları (%15) Kitap inceleme (%20) Deneye katılım 2 Değerlendirme Arasınav (%30) Final (%35)

Detaylı

ÖĞRENME. Temel Kavramlar

ÖĞRENME. Temel Kavramlar ÖĞRENME Temel Kavramlar Öğrenme nedir? Davranışlarda göreli olarak kalıcı değişimlere yolaçan deneyimlerdir. Olgunlaşma sonucu davranışların değişmesi öğrenme sayılmaz. Davranışta kısa süreli ufak değişiklikler

Detaylı

ÖĞRENME PSİKOLOJİSİ TARAMA-1 (UĞUR YILMAZER)

ÖĞRENME PSİKOLOJİSİ TARAMA-1 (UĞUR YILMAZER) 1. Bir öğrenci öğretmenin bütün çabalarına rağmen matematik dersinden asla geçemeyeceğine inanmakta ve bu dersi öğrenmek için hiçbir etkinlikte bulunmamaktadır. Bu durum aşağıdakilerden hangisiyle ifade

Detaylı

İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...III ÜNİTE: 1. PSİKOLOJİ VE GELİŞİM PSİKOLOJİSİ15

İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...III ÜNİTE: 1. PSİKOLOJİ VE GELİŞİM PSİKOLOJİSİ15 İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...III ÜNİTE: 1. PSİKOLOJİ VE GELİŞİM PSİKOLOJİSİ15 Bilimin Anlamı ve Özellikleri...17 Psikoloji...18 Gelişim Psikolojisi...25 Öğrenme Psikolojisi...26 Psikolojide Araştırma Yöntemleri...26

Detaylı

ADIM ADIM YGS LYS Adım DAVRANIŞ 2

ADIM ADIM YGS LYS Adım DAVRANIŞ 2 ADIM ADIM YGS LYS 187. Adım DAVRANIŞ 2 SONRADAN KAZANILMIŞ DAVRANIŞLAR (ÖĞRENİLMİŞ DAVRANIŞLAR) Deneyim sonucu kazanılan davranışlardır. Bu davranışlar aynı türün farklı bireylerinde farklı sonuçlar doğurabilir.

Detaylı

1-B SINIFI İLKOKUL ARALIK AYI BÜLTENİ

1-B SINIFI İLKOKUL ARALIK AYI BÜLTENİ 1-B SINIFI İLKOKUL ARALIK AYI BÜLTENİ GİRİŞ Sayın Velimiz, Sizlere öğrenci ve öğretmenlerimiz tarafından yapılan ve yapılacak olan çalışmalar / etkinlikler hakkında bilgi vermek üzere hazırlanan bu bülteni

Detaylı

EDİMSEL KOŞULLANMA. Doç. Dr. Tülin ŞENER

EDİMSEL KOŞULLANMA. Doç. Dr. Tülin ŞENER EDİMSEL KOŞULLANMA Doç. Dr. Tülin ŞENER Skinner (1904-1990) Programlı öğretimin kurucusu olarak bilinir. Skinner in görüşlerine dayalı olarak geliştirilen davranışı biçimlendirme yaklaşımı otistik ve zihinsel

Detaylı

3/B SINIFI ARALIK AYLARI BÜLTENİ

3/B SINIFI ARALIK AYLARI BÜLTENİ 3/B SINIFI ARALIK AYLARI BÜLTENİ GİRİŞ Sayın Velimiz, Sizlere öğrenci ve öğretmenlerimiz tarafından yapılan olan çalışmalar / etkinlikler hakkında bilgi vermek üzere hazırlanan bu bülteni her ay için web

Detaylı

EĞİTİM-ÖĞRENME-ÖĞRETİM İLİŞKİSİ VE TEMEL KAVRAMLAR

EĞİTİM-ÖĞRENME-ÖĞRETİM İLİŞKİSİ VE TEMEL KAVRAMLAR EĞİTİM-ÖĞRENME-ÖĞRETİM İLİŞKİSİ VE TEMEL KAVRAMLAR EĞİTİM VE ÖĞRENME İLİŞKİSİ Eğitim: İstendik davranış değiştirme ya da oluşturma sürecidir. Öğrenme: Bireyin kendi yaşantısı yoluyla davranışlarında meydana

Detaylı

Eğitim bilimlerinde birbiri ile karışan kavramlar.

Eğitim bilimlerinde birbiri ile karışan kavramlar. Eğitim bilimlerinde birbiri ile karışan kavramlar. Kaçma Koşullanması - Kaçınma Koşullanması Farkı Kaçma koşullanması kaçınma koşullanması arasındaki farkı bilmek KPSS denemelerinde ve sınavda arkadaşlara

Detaylı

1. ÜNİTE İÇİNDEKİLER EĞİTİM PSİKOLOJİSİ / 1

1. ÜNİTE İÇİNDEKİLER EĞİTİM PSİKOLOJİSİ / 1 İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... iii YAZARLAR HAKKINDA... iv 1. ÜNİTE EĞİTİM PSİKOLOJİSİ / 1 Giriş... 2 Eğitim Psikolojisi ve Öğretmen... 3 Eğitim Psikolojisi... 3 Bilim... 6 Psikoloji... 8 Davranış... 9 Eğitim...

Detaylı

Eğitim: İstendik davranış değiştirme ya da oluşturma. Öğrenme: Bireyin kendi yaşantısı yoluyla davranışlarında meydana gelen değişmeye denir.

Eğitim: İstendik davranış değiştirme ya da oluşturma. Öğrenme: Bireyin kendi yaşantısı yoluyla davranışlarında meydana gelen değişmeye denir. Eğitim: İstendik davranış değiştirme ya da oluşturma sürecidir. Formal eğitim: Eğitimin kasıtlı olarak okullarda yapılanına denir. İnformal eğitim: Gelişi güzel bir biçimde bireyin içinde yaşadığı çevre

Detaylı

30 GÜNDE EĞİTİM BİLİMLERİ

30 GÜNDE EĞİTİM BİLİMLERİ KPSS KONU LÜĞÜ 30 DE EĞİTİM BİLİMLERİ PSİKOLOJİSİ ISBN: 978-605-2329-00-9 Bu kitabın basım, yayın ve satış hakları Kısayol Yayıncılık a aittir. Anılan kuruluşun izni alınmadan yayınların tümü ya da herhangi

Detaylı

Eğitimin Psikolojik Temelleri

Eğitimin Psikolojik Temelleri Eğitimin Psikolojik Temelleri Eğitim sürecinin daima iki boyutu olmuştur. Bunlardan birincisi yukarıda değindiğimiz toplumsal ya da sosyal boyut, diğeri ise bireysel boyuttur. Eğitim ne kadar sosyal amaçlarla

Detaylı

ÖĞRENME PSİKOLOJİSİ. soru KPSS 2017 EĞİTİM BİLİMLERİ. önce biz sorduk. Eğitimde

ÖĞRENME PSİKOLOJİSİ. soru KPSS 2017 EĞİTİM BİLİMLERİ. önce biz sorduk. Eğitimde KPSS 2017 önce biz sorduk 80 Soruda 62 soru EĞİTİM BİLİMLERİ ÖĞRENME PSİKOLOJİSİ konu anlatımlı pratik bilgiler sınavlara en yakın özgün sorular ve açıklamaları çıkmış sorular ve açıklamaları Eğitimde

Detaylı

BAĞLAŞIMCILIK. HAZIRLAYAN: Mustafa GÜNENDİ

BAĞLAŞIMCILIK. HAZIRLAYAN: Mustafa GÜNENDİ BAĞLAŞIMCILIK HAZIRLAYAN: Mustafa GÜNENDİ Edward Lee Thorndike (1874-1949) Thorndike ilk yazılarında, öğrenmenin temelinin, duyusal uyarıcılar ile harekete geçiriciler arasında kurulan bir bağ olduğunu

Detaylı

Davranışçı Yaklaşımlar Kuramı - 1. Yönetici tarafından yazıldı Salı, 07 Temmuz :30 - Son Güncelleme Pazar, 26 Eylül :26

Davranışçı Yaklaşımlar Kuramı - 1. Yönetici tarafından yazıldı Salı, 07 Temmuz :30 - Son Güncelleme Pazar, 26 Eylül :26 Davranışçı Yaklaşımlar Kuramı Öğrenme ile ilgili ilk deneysel araştırmalar 20. yüzyılın başında Pavlov un Rusya da Watson ve Thorndike ın Amerika da yaptıkları insan ve hayvanların laboratuarda belli bir

Detaylı

Psikoloji sağlıklı insanın bilincini ögelerine analiz eden bilim dalıdır.

Psikoloji sağlıklı insanın bilincini ögelerine analiz eden bilim dalıdır. ÖĞRENME Yapısalcılık (1879-1900) Psikoloji sağlıklı insanın bilincini ögelerine analiz eden bilim dalıdır. Yöntem: içe bakış Wundt Titchener Davranışçılık (1913-1950) Radikal Davranışçılık: Psikoloji canlının

Detaylı

KENDİNİ GELİŞTİRME ve KENDİ KENDİNE (ÖZ) YÖNETİM

KENDİNİ GELİŞTİRME ve KENDİ KENDİNE (ÖZ) YÖNETİM KENDİNİ GELİŞTİRME ve KENDİ KENDİNE (ÖZ) YÖNETİM 1. ÖĞRENME VE KİŞİSEL ÖĞRENME GEREKLERİ Öğrenme, bir değişim aracı, ya da değişimin sonucunda varılan bir olgudur. İnsanın öğrenmesini tanımlamak zordur;

Detaylı

Şu davranışçılar da sadist midir, anlamadım gitti yahu!!! Biri zavallı köpekleri et,et diye inletir, biri de kedileri kafese kapatır.

Şu davranışçılar da sadist midir, anlamadım gitti yahu!!! Biri zavallı köpekleri et,et diye inletir, biri de kedileri kafese kapatır. Şu davranışçılar da sadist midir, anlamadım gitti yahu!!! Biri zavallı köpekleri et,et diye inletir, biri de kedileri kafese kapatır. Thorndike deneylerini kediler üzerinde gerçekleştirmiştir. Thorndike'ın

Detaylı

ĠNSAN NASIL ÖĞRENĠR?

ĠNSAN NASIL ÖĞRENĠR? ĠNSAN NASIL ÖĞRENĠR? Mustafa SÖZBİLİR Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi OFMAE Bölümü Kimya Eğitimi Anabilim Dalı sozbilir@atauni.edu.tr Ġnsan vs Hayvan İnsan altı varlıkların büyük

Detaylı

Öğrenme nedir? Büyüme ve yaşa atfedilmeyecek yaşantılar sonucunda davranış ve tutumlarda meydana gelen nispeten kalıcı etkisi uzun süre

Öğrenme nedir? Büyüme ve yaşa atfedilmeyecek yaşantılar sonucunda davranış ve tutumlarda meydana gelen nispeten kalıcı etkisi uzun süre Öğrenme nedir? Büyüme ve yaşa atfedilmeyecek yaşantılar sonucunda davranış ve tutumlarda meydana gelen nispeten kalıcı etkisi uzun süre değişimlerdir. Öğrenmede değişen ne???? İnsan ve hayvan arasında

Detaylı

REHBERLİK VE İLETİŞİM 2

REHBERLİK VE İLETİŞİM 2 REHBERLİK VE İLETİŞİM 2 Yrd. Doç Dr. M. İsmail Bağdatlı mismailbagdatli@yahoo.com İletişim, Davranış değişikliği meydana getirmek üzere düşünce, bilgi, duygu, tutum ve becerilerin paylaşılması sürecidir.

Detaylı

ÖĞRENME. Temel Kavramlar. Doç.Dr.Hacer HARLAK

ÖĞRENME. Temel Kavramlar. Doç.Dr.Hacer HARLAK ÖĞRENME Temel Kavramlar Öğrenme nedir? Davranışlarda göreli olarak kalıcı değişimlere yolaçan deneyimlerdir. Olgunlaşma sonucu davranışların değişmesi öğrenme sayılmaz. Davranışta kısa süreli ufak değişiklikler

Detaylı

SINIF YÖNETİMİNİN TEMELLERİ

SINIF YÖNETİMİNİN TEMELLERİ SINIF YÖNETİMİNİN TEMELLERİ Yrd. Doç. Dr. Çetin ERDOĞAN cerdogan@yildiz.edu.tr Sınıf Nedir? Ders yapılır Yaşanır Zaman geçirilir Oyun oynanır Sınıf, bireysel ya da grupla öğrenme yaşantılarının gerçekleştiği

Detaylı

4 GİRİŞ BİLİŞ NEDİR?

4 GİRİŞ BİLİŞ NEDİR? Bilişsel Öğrenme 2 Öğrenme kuramları, araştırmacılar tarafından öğrenme olgusunu açıklamak üzere ortaya konulmuş açıklamalardır. Bir öğrenme kuramı, organizmanın davranışlarında meydana gelen ve hastalık,

Detaylı

DAVRANIŞI BİÇİMLENDİRME TEKNİKLERİ

DAVRANIŞI BİÇİMLENDİRME TEKNİKLERİ DAVRANIŞI BİÇİMLENDİRME TEKNİKLERİ Prof.Dr.Binnur YEġĠLYAPRAK Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi ( Türk PDR-DER BaĢkanı)2008 Davranışçı Yaklaşım Temel Önermesi:Çevre koģulları,uyarıcılar denetlenerek

Detaylı

2011-2012 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI PSİKOLOJİ DERSİ 10. SINIFLAR I. DÖNEM II. ORTAK YAZILI SINAVI

2011-2012 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI PSİKOLOJİ DERSİ 10. SINIFLAR I. DÖNEM II. ORTAK YAZILI SINAVI Adı: 2011-2012 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI A GRUBU AAA ADI SOYADI: SINIFI: NO: 08.01.2011 AAA Soyadı: PSİKOLOJİ DERSİ 10. SINIFLAR PUAN 2010 2011 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI.11.A SINIFI SOSYOLOJİ DERSİ 1.DÖNEM 2.YAZILI

Detaylı

ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİ

ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİ ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİ 1. Öğretim Yöntem ve Teknikleri-Rol Oynama 2. Öğretim Yöntem ve Teknikleri-Proje Tabanlı Öğrenme 3. Öğretim Yöntem ve Teknikleri-Aktif Öğrenme 4. Öğretim Yöntem ve Teknikleri-Konuşma

Detaylı

Wertheimer, Köhler ve Kofka tarafından geliştirilmiş bir yaklaşımdır. Gestalt psikolojisi, bilişsel süreçler içerisinde özellikle "algı" ve "algısal

Wertheimer, Köhler ve Kofka tarafından geliştirilmiş bir yaklaşımdır. Gestalt psikolojisi, bilişsel süreçler içerisinde özellikle algı ve algısal Gestalt Psikoloji Wertheimer, Köhler ve Kofka tarafından geliştirilmiş bir yaklaşımdır. Gestalt psikolojisi, bilişsel süreçler içerisinde özellikle "algı" ve "algısal örgütlenme" konularında yoğunlaşmış

Detaylı

Geçen Haftadan Ne Öğrendik?

Geçen Haftadan Ne Öğrendik? Kibrit yakmaktan hoşlanan bir çocuğa çok fazla kibrit verilmiş ve kibrit yakmaktan bıkması sağlanmaya çalışılmıştır. Bu durumda kibrit yakma alışkanlığı yok edilirken aşağıdaki öğrenme kuramcılarının hangisinin

Detaylı

Kişinin çevresiyle etkileşimi sırasında kişide ve çevrede oluşan gözlenebilir ve ölçülebilir değişikliklere davranış denir.

Kişinin çevresiyle etkileşimi sırasında kişide ve çevrede oluşan gözlenebilir ve ölçülebilir değişikliklere davranış denir. DAVRANIŞ PROBLEMLERİ VE ÇÖZÜMLERİ Özel Eğitim Öğretmeni Seyyar KILIÇ Davranış Nedir? Kişinin çevresiyle etkileşimi sırasında kişide ve çevrede oluşan gözlenebilir ve ölçülebilir değişikliklere davranış

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Test 11 (Bitişiklik Kuramı)...94. Test 12 (Bilişsel - Davranışçı Kuramlar)...97. Test 13 (Bilişsel - Davranışçı Kuramlar)...

İÇİNDEKİLER. Test 11 (Bitişiklik Kuramı)...94. Test 12 (Bilişsel - Davranışçı Kuramlar)...97. Test 13 (Bilişsel - Davranışçı Kuramlar)... III İÇİNDEKİLER GELİŞİM PSİKOLOJİSİ Test 1 (Psikolojiye Giriş)... 1 Test 2 (Gelişim Psikolojisine Giriş)... 3 Test 3 (Gelişim Psikolojisine Giriş)... 7 Test 4 (Bilişsel Gelişim)...11 Test 5 (Bilişsel Gelişim)...15

Detaylı

İNSAN NASIL ÖĞRENİR?

İNSAN NASIL ÖĞRENİR? İNSAN NASIL ÖĞRENİR? Mustafa SÖZBİLİR Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi OFMAE Bölümü Kimya Eğitimi Anabilim Dalı sozbilir@atauni.edu.tr İnsan öğrenir! Biyolojik bir varlık olarak dünyaya

Detaylı

KPSS. Eğitim Bilimleri. ezberbozan. serisi. KPSS Ders Notları. özetlenmiş içerik pratik bilgiler kritik notlar ilgi çekici görseller

KPSS. Eğitim Bilimleri. ezberbozan. serisi. KPSS Ders Notları. özetlenmiş içerik pratik bilgiler kritik notlar ilgi çekici görseller KPSS Eğitim Bilimleri ezberbozan serisi özetlenmiş içerik pratik bilgiler kritik notlar ilgi çekici görseller EDİTÖR: Savaş Doğan KPSS DERS NTLARI ÖĞRENME PSİKLJİSİ ISBN 978-605-364-931-1 Kitap içeriğinin

Detaylı

Uzaktan Eğitim. Doç.Dr. Ali Haydar ŞAR

Uzaktan Eğitim. Doç.Dr. Ali Haydar ŞAR Uzaktan Eğitim Doç.Dr. Ali Haydar ŞAR Kurucuları: Max wertheimer, Wolfgang,Köhler, Kurt Koffka ve Kurt Lewin Gestalt kuramına göre bütün,parçaların toplamından daha fazladır ve birey, bütünü parçalarına

Detaylı

Program Geliştirme ve Öğretim. Yard. Doç. Dr. Çiğdem HÜRSEN

Program Geliştirme ve Öğretim. Yard. Doç. Dr. Çiğdem HÜRSEN Program Geliştirme ve Öğretim Yard. Doç. Dr. Çiğdem HÜRSEN Temel Kavramlar Eğitim: Eğitim, bireyin doğumundan ölümüne kadar süre gelen bir süreçtir. Bu süreçte bireylere çeşitli bilgi, beceri, tutum ve

Detaylı

Program Geliştirmenim Psikolojik Temelleri S.28-34

Program Geliştirmenim Psikolojik Temelleri S.28-34 Program Geliştirmenim Psikolojik Temelleri S.28-34 Kaynak II; Eğitimde Program Geliştirme Yazar;Ö.DEMİREL Sunuyu Hazırlayan; 2006 Ders Sor.; Doç. Dr. Nasip DEMİRKUŞ, 1-Önce Soruları Tıklayın Yanıtlamaya

Detaylı

Veli Mektupları MyLittle Island 1

Veli Mektupları MyLittle Island 1 Veli Mektupları MyLittle Island Unit My Little Island ın ilk ünitesine hoş geldiniz. Bu ünite çocuğunuzu programla tanıştırır. Bu Hoş geldin ünitesinde çocuklar ada macerasıyla ve kitabın ana karakterleri

Detaylı

BÖLÜM I GELİŞİM İÇİNDEKİLER 1. ÜNİTE 2. ÜNİTE. ÖNSÖZ... v YAZARLAR HAKKINDA... vii

BÖLÜM I GELİŞİM İÇİNDEKİLER 1. ÜNİTE 2. ÜNİTE. ÖNSÖZ... v YAZARLAR HAKKINDA... vii İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... v YAZARLAR HAKKINDA... vii BÖLÜM I GELİŞİM 1. ÜNİTE GELİŞİMLE İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR, GELİŞİMİN TEMEL İLKELERİ VE GELİŞİMİ ETKİLEYEN ETMENLER... 1 GELİŞİM İLE İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR...

Detaylı

İçindekiler. Ön Söz Çeviri Editörünün Sunuşu. xvii xix

İçindekiler. Ön Söz Çeviri Editörünün Sunuşu. xvii xix İçindekiler Ön Söz Çeviri Editörünün Sunuşu xvii xix KISIM BİR Öğrenmeye Giriş 1 Bölüm 1 Öğrenme Nedir? 1 Öğrenme, Davranış Değişikliğine Neden Olmalı mı? 2 Nispeten Kalıcı Olan Nasıl Kalıcıdır? 3 Öğrenme

Detaylı

Öğrenmeye Bilişsel Yaklaşım

Öğrenmeye Bilişsel Yaklaşım Öğrenmeye Bilişsel Yaklaşım Öğrenmeye Bilişsel Yaklaşımlar Bireyin algılama, hatırlama ve düşünme gibi bilişsel süreçlerine ağırlık veren bir bakış açısı. Bilişsel öğrenme: Doğrudan gözlenemeyen zihinsel

Detaylı

GELİŞTİRMENİN KURAMSAL TEMELLERİ PROGRAM GELİŞTİRMENİN PSİKOLOJİK TEMELLERİ. Temel Kavramlar. Temel Kavramlar. Program Geliştirme ve Psikoloji

GELİŞTİRMENİN KURAMSAL TEMELLERİ PROGRAM GELİŞTİRMENİN PSİKOLOJİK TEMELLERİ. Temel Kavramlar. Temel Kavramlar. Program Geliştirme ve Psikoloji PROGRAM GELİŞTİRMENİN KURAMSAL TEMELLERİ PROGRAM GELİŞTİRMENİN KURAMSAL TEMELLERİ Program Geliştirmenin Tarihi Temelleri Program Geliştirmenin Felsefi Temelleri Program Geliştirmenin Psikolojik Temelleri

Detaylı

Örnek öğrenmeler söyleyin? Niçin?

Örnek öğrenmeler söyleyin? Niçin? Örnek öğrenmeler söyleyin? Niçin? Öğrenmede değişen ne???? İnsanlar ve hayvanların öğrenmelerindeki farklar? Öğrenme??? Büyüme ve yaşa atfedilmeyecek yaşantılar sonucunda davranış ve tutumlarda meydana

Detaylı

1.Giriş İÇİNDEKİLER. Önsöz... xxv Teşekkür... xxvii Çeviri Eser İçin Önsöz... xxix İkinci Baskı İçin Önsöz... xxx.

1.Giriş İÇİNDEKİLER. Önsöz... xxv Teşekkür... xxvii Çeviri Eser İçin Önsöz... xxix İkinci Baskı İçin Önsöz... xxx. Öğrenme ve Bellek İÇİNDEKİLER Önsöz... xxv Teşekkür... xxvii Çeviri Eser İçin Önsöz... xxix İkinci Baskı İçin Önsöz... xxx 1.Giriş Öğrenme Çalışmalarının Kökenleri... 4 Epistemoloji Felsefesi... 4 Evrim...

Detaylı

İÇİNDEKİLER ÖN SÖZ...III

İÇİNDEKİLER ÖN SÖZ...III İÇİNDEKİLER ÖN SÖZ...III Ünite:I Eğitim Psikolojisinde Bilimsel Araştırma Yöntem ve Teknikleri 13 Psikoloji ve Eğitim Psikolojisi 15 Eğitim Psikolojisi ve Bilim 17 Eğitim Psikolojisi ve Bilimsel Araştırma

Detaylı

EDIMSEL KOŞULLANMA ELİF GÖKALP TAŞ EMEL DOKUR MERMERDAŞ

EDIMSEL KOŞULLANMA ELİF GÖKALP TAŞ EMEL DOKUR MERMERDAŞ EDIMSEL KOŞULLANMA ELİF GÖKALP TAŞ EMEL DOKUR MERMERDAŞ Camilerin etrafında güvercin ve kumruların toplanması, kuşların dindar olduğunu mu gösterir? Nasrettin Hoca, eşeğine nasıl okuma öğretti? EDİMSEL

Detaylı

ÖZEL ATACAN EĞİTİM KURUMLARI

ÖZEL ATACAN EĞİTİM KURUMLARI ÖZEL ATACAN EĞİTİM KURUMLARI ANAOKULU PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK VE REHBERLİK SERVİSİ VELİ BÜLTENİ MAYIS -2012 ÇOCUK VE KİTAP "EĞİTİM YAŞAM İÇİNDİR" 2 ÇOCUK VE KİTAP Önceleri çocuk için kitap bir oyuncaktır.

Detaylı

Etoloji(Davranış Bilimi) :Doğal koşullarda hayvan davranışını inceleyen bilim dalına denir.

Etoloji(Davranış Bilimi) :Doğal koşullarda hayvan davranışını inceleyen bilim dalına denir. Etoloji(Davranış Bilimi) :Doğal koşullarda hayvan davranışını inceleyen bilim dalına denir. Uyarı: İç ya da dış ortamda meydana gelen ve canlıda tepki oluşturabilecek fiziksel, kimyasal ve biyolojik değişikliklerdir.

Detaylı

KPSS KONU ANLATIMI. Web: http://www.rehberlik.biz.tr Mail: civelek.murat@gmail.com

KPSS KONU ANLATIMI. Web: http://www.rehberlik.biz.tr Mail: civelek.murat@gmail.com KPSS KONU ANLATIMI Web: http://www.rehberlik.biz.tr Mail: civelek.murat@gmail.com 3. ÜNİTE ÖĞRENME KURAMLARI BÖLÜM:1 DAVRANIŞÇI KURAMLAR ÖĞRENME KURAMLARI DAVRANIŞÇI KURAMLAR BİLİŞSEL KURAMLAR BİLİŞSEL

Detaylı

DAVRANIŞ BİLİMLERİ DAVRANIŞ BİLİMLERİNİN İNCELENDİĞİ SİSTEMLER

DAVRANIŞ BİLİMLERİ DAVRANIŞ BİLİMLERİNİN İNCELENDİĞİ SİSTEMLER DAVRANIŞ BİLİMLERİ DAVRANIŞ BİLİMLERİNİN İNCELENDİĞİ SİSTEMLER Doç. Dr. Mahmut AKBOLAT Davranış Bilimleri I. Fizyobiyolojik Sistem A Biyolojik Yaklaşım II. Psikolojik Sistem B. Davranışçı Yaklaşım C. Gestalt

Detaylı

MODELLERDEN ÖĞRENME Enver CANER

MODELLERDEN ÖĞRENME Enver CANER MODELLERDEN ÖĞRENME Enver CANER 224-235 Kaynak II; Eğitim Psikolojisi Yazar;B.YEŞİLYAPRAK Hazırlayan;Enver CANER 2005-2006 Ders Sor.; Doç. Dr. Nasip DEMİRKUŞ, 1-Önce Soruları Tıklayın Yanıtlamaya Çalışın.

Detaylı

PSİKOLOJİ 9.11.2015. Konular. Psikolojinin doğası. Konular. Psikolojinin doğası. Psikoloji tarihi. Psikoloji Biliminin Doğası

PSİKOLOJİ 9.11.2015. Konular. Psikolojinin doğası. Konular. Psikolojinin doğası. Psikoloji tarihi. Psikoloji Biliminin Doğası Konular nin Doğası Tarihi Antik dönemler PSİKOLOJİ Biliminin Doğası psikolojinin başlangıcı Günümüz k ler Biyolojik perspektif Davranışçı perspektif Bilişsel perspektif Psikanalitik perspektif Subjektif

Detaylı

Öğretenden Öğrenene Tavsiyeler

Öğretenden Öğrenene Tavsiyeler Öğretenden Öğrenene Tavsiyeler İNGİLİZCE -İngilizce telaffuzun düzeltilmesi adına film ve dizilerin İngilizce alt yazılı olanları izlenilebilir -İngilizce sesli hikâyeler, dinlenerek takip edilebilir.

Detaylı

Sosyal Öğrenme. Sosyal Öğrenme

Sosyal Öğrenme. Sosyal Öğrenme 2 Başkalarının davranışlarını gözleyerek, kendi davranışlarını biçimlendirme süreci olarak bu yaklaşımın öncüleri Aristo ve Platon dur. İnsanların birbirinden öğrenmesi olgusuna ilk dikkat çeken John Dewet;

Detaylı

2/B SINIFI OCAK ŞUBAT AYI BÜLTENİ

2/B SINIFI OCAK ŞUBAT AYI BÜLTENİ 2/B SINIFI OCAK ŞUBAT AYI BÜLTENİ GİRİŞ ÇOCUKLARIN DAVRANIŞLARINI BİÇİMLENDİRME YÖNTEMLERİ Hepimiz biliyoruz ki davranışları biçimlendirmek, değiştirmek kolay ve kısa bir süreç değildir. Anne babalar olarak

Detaylı

ZİHİNSEL ENGELLİ ÇOCUKLAR

ZİHİNSEL ENGELLİ ÇOCUKLAR ZİHİNSEL ENGELLİ ÇOCUKLAR 1)ÖZELLİKLERİ 2)KARŞILAŞMA SIKLIĞI 3)TÜRKİYE VE DÜNYADA YAPILAN FAALİYETLER 4)EĞİTİMLERİ 5)AİLEYE VE ÖĞRETMENLERE ÖNERİLER ÖZELLİKLERİ MOTOR GELİŞİM ÖZELLİKLERİ ZİHİNSEL GELİŞİM

Detaylı

İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...III

İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...III İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...III Bölüm I: Eğitim Psikolojisinde Bilimsel Araştırma Yöntem ve Teknikleri 13 1.1.Eğitim 16 1.2.Psikoloji 16 1.2.1.Psikolojinin Tarihçesi 18 1.2.1.1. 19.Yüzyıl Öncesi 18 1.2.1.2. 19.Yüzyıl

Detaylı

ÖZEL OKAN İLKOKULU EĞİTİM ÖĞRETİM YILI

ÖZEL OKAN İLKOKULU EĞİTİM ÖĞRETİM YILI ÖZEL OKAN İLKOKULU 2017 2018 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI Sayın Velilerimiz, Bu hafta da yeni konular ve etkinliklerle zamanın nasıl geçtiğini fark etmedik. Yönetici, öğretmen ve öğrencilerimizle oldukça yoğun

Detaylı

OKUL ÖNCESİNDE OYUN VE HAREKET ETKİNLİĞİ

OKUL ÖNCESİNDE OYUN VE HAREKET ETKİNLİĞİ OKUL ÖNCESİNDE OYUN VE HAREKET ETKİNLİĞİ Oyun bir çocuğun en önemli işidir. Çocuklar oyun ortamında kendilerini serbestçe ifade edip, yaşantılarını yansıtırlar ve dış dünyaya farketmeden hazırlık yaparlar.

Detaylı

ÖĞRENMENIN DOĞASI Gülay ÇENGEL

ÖĞRENMENIN DOĞASI Gülay ÇENGEL ÖĞRENMENIN DOĞASI Gülay ÇENGEL 154-158 Kaynak II; Eğitim Psikolojisi Yazar;B.YEŞİLYAPRAK Hazırlayan; Gülay ÇENGEL 2005-2006 Ders Sor.; Doç. Dr. Nasip DEMİRKUŞ, 1-Önce Soruları Tıklayın Yanıtlamaya Çalışın.

Detaylı

DAVRANIŞ BİLİMLERİ ÖĞRENME VE ÖĞRENME TEORİLERİ

DAVRANIŞ BİLİMLERİ ÖĞRENME VE ÖĞRENME TEORİLERİ DAVRANIŞ BİLİMLERİ ÖĞRENME VE ÖĞRENME TEORİLERİ Doç. Dr. Mahmut AKBOLAT * Öğrenme Kuramı : Bir çok kapsamlı araştırma sonucuna dayalı olarak insanların NASIL ÖĞRENDİĞİNİ açıklamak üzere oluşturulmuş çeşitli

Detaylı

ÜNİTE PSİKOLOJİ İÇİNDEKİLER HEDEFLER GELİŞİM PSİKOLOJİSİ I

ÜNİTE PSİKOLOJİ İÇİNDEKİLER HEDEFLER GELİŞİM PSİKOLOJİSİ I HEDEFLER İÇİNDEKİLER GELİŞİM PSİKOLOJİSİ I Gelişim Psikolojisinin Alanı Gelişim Psikolojisinin Temel Kavramları Gelişimi Etkileyen Faktörler Gelişimin Temel İlkeleri Fiziksel Gelişim Alanı PSİKOLOJİ Bu

Detaylı

ÖĞRENME PSİKOLOJİSİ. kpss SORU. Önce biz sorduk. Güncellenmiş Yeni Baskı. Eğitim Bilimleri. 80 Soruda 64

ÖĞRENME PSİKOLOJİSİ. kpss SORU. Önce biz sorduk. Güncellenmiş Yeni Baskı. Eğitim Bilimleri. 80 Soruda 64 Önce biz sorduk kpss 2 0 1 8 80 Soruda 64 SORU Güncellenmiş Yeni Baskı Eğitim Bilimleri ÖĞRENME PSİKOLOJİSİ Konu Anlatımı Pratik Bilgiler Sınavlara En Yakın Özgün Sorular ve Açıklamaları Çıkmış Sorular

Detaylı

Okula o gün kırmızı çizgili gömleğinizle gittiniz. Arkadaşlarınız size çok yakıştığını söyledi. Sonraki davranışınız ne olurdu?

Okula o gün kırmızı çizgili gömleğinizle gittiniz. Arkadaşlarınız size çok yakıştığını söyledi. Sonraki davranışınız ne olurdu? EDİMSEL KOŞULLANMA (SKINNER) Giriş Edimsel Koşullanma İlkeleri Edimsel Koşullanma Süreci Edimsel Koşullanmada Temel Kavramlar Pekiştireçler Klasik ve Edimsel Koşullanma Arasındaki Farklar Eğitsel Sonuçlar

Detaylı

Serbest Yazma Konuları. Yrd. Doç. Dr. Aysegul Bayraktar

Serbest Yazma Konuları. Yrd. Doç. Dr. Aysegul Bayraktar Serbest Yazma Konuları Yrd. Doç. Dr. Aysegul Bayraktar Biletinize piyango çıksaydı ne(ler) yapardınız? Favoriniz olan film nedir ya da favoriniz olan film karakteri kimdir? Neden? Hayalimdeki ev. Kendini

Detaylı

EĞİTİM İLE İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR. 1. Bölüm Eğitim Bilimine Giriş GÜLENAZ SELÇUK- CİHAN ÇAKMAK-GÜRSEL AKYEL

EĞİTİM İLE İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR. 1. Bölüm Eğitim Bilimine Giriş GÜLENAZ SELÇUK- CİHAN ÇAKMAK-GÜRSEL AKYEL EĞİTİM İLE İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR 1. Bölüm Eğitim Bilimine Giriş GÜLENAZ SELÇUK- CİHAN ÇAKMAK-GÜRSEL AKYEL TEMEL KAVRAMLAR KÜLTÜR EĞİTİM İNSAN YAŞANTI SÜREÇ DAVRANIŞ İNFORMAL EĞİTİM FORMAL EĞİTİM ÖRGÜN

Detaylı

Gelişim Psikolojisinde Temel Kavramlar ve Gelişimi Etkileyen Faktörler

Gelişim Psikolojisinde Temel Kavramlar ve Gelişimi Etkileyen Faktörler Gelişim Psikolojisinde Temel Kavramlar ve Gelişimi Etkileyen Faktörler 1 1. Gelişim ve Değişim Gelişim, organizmanın doğum öncesi dönemden başlayarak (döllenme) bedensel, zihinsel, duygusal, sosyal yönden

Detaylı

NİSAN AYI BÜLTENİMİZ

NİSAN AYI BÜLTENİMİZ NİSAN AYI BÜLTENİMİZ BÜLTENİMİZDE NELER VAR? SINIF ETKİNLİKLERİMİZ BRANŞ ETKİNLİKLERİMİZ SOSYAL ETKİNLİKLERİMİZ AİLE KATILIMI ETKİNLİKLERİMİZ ECO ETKİNLİKLERİMİZ SINIF ETKİNLİKLERİMİZ Çubukların ucuna

Detaylı

lkokul Eğitim Koordinatörü

lkokul Eğitim Koordinatörü Değerli Velilerimiz, Yılın sonuna yaklaştığımız günlerdeyiz. Bu hafta, her sınıf düzeyinde planlarımıza yer alan göre konuları kaynak kitaplardan, dijital içeriklerden, Fen laboratuvarımızdan, bahçemizdeki

Detaylı

ÜÇÜ BİR ARADA (ÇAY, ÇİKOLATA, KİTAP) GİRİŞ

ÜÇÜ BİR ARADA (ÇAY, ÇİKOLATA, KİTAP) GİRİŞ ÜÇÜ BİR ARADA (ÇAY, ÇİKOLATA, KİTAP) GİRİŞ Öğrencilerin okumaya karşı sıkıcı ve gereksiz algılarını değiştirmek ve okumayı hayatlarının bir parçası haline getirmek amacıyla okuma çalışmasını sınıf ortamından

Detaylı

Bilişsel Gelişimle İlgili Kavramlar

Bilişsel Gelişimle İlgili Kavramlar Bilişsel gelişimi anlayabilmek için gizil güç, yetenek, algı, dikkat, kavram oluşturma, belek ve hatırlama gücü, akıl yürütme ve problem çözme ile yaratıcılık kavramlarının açıklaması gerekir. Gizil Güç:

Detaylı

PSİKOLOJİ DİKKAT! Bu testte 20 soru bulunmaktadır. Cevaplarınızı, cevap kâğıdınızın Psikoloji testi için ayrılan kısmına işaretleyiniz.

PSİKOLOJİ DİKKAT! Bu testte 20 soru bulunmaktadır. Cevaplarınızı, cevap kâğıdınızın Psikoloji testi için ayrılan kısmına işaretleyiniz. PSİKOLOJİ DİKKT! Bu testte 20 soru bulunmaktadır. Cevaplarınızı, cevap kâğıdınızın Psikoloji testi için ayrılan kısmına işaretleyiniz. 1. I. Bu ekolü savunanların üzerinde durdukları temel soru, zihinsel

Detaylı

FMV ÖZEL AYAZAĞA IŞIK ANAOKULU 4 YAŞ SINIFI EYLÜL BÜLTENİ

FMV ÖZEL AYAZAĞA IŞIK ANAOKULU 4 YAŞ SINIFI EYLÜL BÜLTENİ FMV ÖZEL AYAZAĞA IŞIK ANAOKULU 4 YAŞ SINIFI EYLÜL BÜLTENİ Sayın Velimiz, Öğrenci ve öğretmenlerimiz tarafından yapılan ve yapılacak olan çalışmalar/etkinlikler hakkında sizlere bilgi vermek üzere hazırlanan

Detaylı

GİRNE AMERİKAN ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ OKUL ÖNCESİ ÖĞRETMENLİĞİ AKTS

GİRNE AMERİKAN ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ OKUL ÖNCESİ ÖĞRETMENLİĞİ AKTS GİRNE AMERİKAN ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ OKUL ÖNCESİ ÖĞRETMENLİĞİ AKTS Dersin Adı Psikolojiye Giriş Dersin Kodu OKÖ105 Dersin Türü Zorunlu Dersin Seviyesi Lisans Dersin AKTS kredisi 4 Haftalık Ders

Detaylı

Dr. Yeşim BULCA : Hacettepe Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi

Dr. Yeşim BULCA : Hacettepe Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Dr. Yeşim BULCA : Hacettepe Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Hareket Eğitiminin Amacı Çocuğun spor faaliyetlerinde veya aktiviteler sırasında hareket etme niteliğini artırmak Çocuğun hareket ederken

Detaylı

ODTÜ GVO DANIŞMANLIĞINDA ÖZEL ÜLKEM ANAOKULU 4 YAŞ GRUBU ARALIK AYI BÜLTENİMİZ

ODTÜ GVO DANIŞMANLIĞINDA ÖZEL ÜLKEM ANAOKULU 4 YAŞ GRUBU ARALIK AYI BÜLTENİMİZ ODTÜ GVO DANIŞMANLIĞINDA ÖZEL ÜLKEM ANAOKULU 4 YAŞ GRUBU ARALIK AYI BÜLTENİMİZ MATEMATİK ETKİNLİKLERİMİZ Üçgen şekli ile oyun etkinliklerine yer verdik. 1-10 arası rakamları tanıma ve 1-5 arası sayıları

Detaylı

EĞİTİM DÖNEMİ KELEBEK GRUBU ŞUBAT AYI BÜLTENİ

EĞİTİM DÖNEMİ KELEBEK GRUBU ŞUBAT AYI BÜLTENİ 2012-2013 EĞİTİM DÖNEMİ KELEBEK GRUBU ŞUBAT AYI BÜLTENİ VÜCUDUMUZ DUYU ORGANLARIMIZ 100. GÜN KUTLAMALARI SEVGİ GÜNÜ GÜLEN DİŞLER PROJELERİ Vücudun bölümlerini resimlerle göstererek isimlerini söyleme.

Detaylı

Sayı Kavramı ve Sayma

Sayı Kavramı ve Sayma Sayı Kavramı ve Sayma Elma nedir? Elma??? Elma Elma Elma Elma Elma Elma Elma Elma Elma Elma Elma Elma Bir??? Bir Bir Bir Bir Bir SAYI KAVRAMI VE SAYMA Her ne kadar basit gibi gözükse de sayı ve sayma işlemi

Detaylı

GESTALT KURAMıN ORTAYA ÇıKıŞı

GESTALT KURAMıN ORTAYA ÇıKıŞı GESTALT KURAMI HAYVANLARDA ZE GESTALT KURAMıN ORTAYA ÇıKıŞı Gestalt hareket, 1912 de Almanya Wertheimer in yazdığı bir makale ile başlamıştır. Gestalt kuramının ilkeleri Wertheimer,Köhler ve Koffka tarafından

Detaylı

NİSAN AYI BÜLTENİMİZ

NİSAN AYI BÜLTENİMİZ NİSAN AYI BÜLTENİMİZ BÜLTENİMİZDE NELER VAR? SINIF ETKİNLİKLERİMİZ BRANŞ ETKİNLİKLERİMİZ SOSYAL ETKİNLİKLERİMİZ ECO ETKİNLİKLERİMİZ SINIF ETKİNLİKLERİMİZ Öğretmenlerimizin hazırlamış olduğu boyutlu el

Detaylı

ÖZEL VEGA OKULLARI Öğretim Yılı 3.SINIF. Kendimizi Organize Etme Biçimimiz

ÖZEL VEGA OKULLARI Öğretim Yılı 3.SINIF. Kendimizi Organize Etme Biçimimiz ÖZEL VEGA OKULLARI 2015-2016 Öğretim Yılı 3.SINIF Kendimizi Organize Etme Biçimimiz KONU BAŞLIĞI: Kaynakların Kullanımı ANA FİKİR: Ekonomik faaliyetler sınırlı kaynakların kullanımını etkiler TARİH : 28.03.2016-09.05.2016

Detaylı

ÜNİTE PSİKOLOJİ İÇİNDEKİLER HEDEFLER SOSYAL PSİKOLOJİ

ÜNİTE PSİKOLOJİ İÇİNDEKİLER HEDEFLER SOSYAL PSİKOLOJİ HEDEFLER İÇİNDEKİLER SOSYAL PSİKOLOJİ Sosyal Psikoloji Nedir? Sosyal Psikolojinin Çalışma Konuları Sosyal Etki Ve Uyma Davranışı Tutumlar Sosyal Psikolojide Temel Kuramlar PSİKOLOJİ Bu üniteyi çalıştıktan

Detaylı

PENGUENLER ARALIK BÜLTENİ ANAOKULU EYL AYI BÜLTENİ ANASINIFI EYLÜL-

PENGUENLER ARALIK BÜLTENİ ANAOKULU EYL AYI BÜLTENİ ANASINIFI EYLÜL- PENGUENLER ANASINIFI EYLÜL- ANAOKULU EYL EKİM ARALIK BÜLTENİ AYI BÜLTENİ BÜLTENİ PSİKOLOJİK DANIŞMA VE REHBERLİK BİRİMİ ÇOCUKLARIN DAVRANIŞLARINI BİÇİMLENDİRME YÖNTEMLERİ Hepimiz biliyoruz ki davranışları

Detaylı

BİLİŞSEL AÇIDAN ÇOCUK GELİŞİMİNİN BASAMAKLARI

BİLİŞSEL AÇIDAN ÇOCUK GELİŞİMİNİN BASAMAKLARI BİLİŞSEL AÇIDAN ÇOCUK GELİŞİMİNİN BASAMAKLARI REYHAN SAĞLAM ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ ÖĞRETMENİ BILIŞ NE DEMEKTIR? Biliş; düşünme, öğrenme ve hatırlama süreçlerine denir. Bilişsel gelişim neleri kapsar?

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Gelişim Kuramları 22 Eylem Kuramı ve Toplumsal Yapılandırmacılık 28

İÇİNDEKİLER. Gelişim Kuramları 22 Eylem Kuramı ve Toplumsal Yapılandırmacılık 28 İÇİNDEKİLER Önsöz/ Ahmet Yıldız 5 Giriş 11 Psikoloji kökenli modeller 15 Davranışçılık 15 Bilişselcilik 17 Bilişsel Yapılandırmacılık 20 Gelişim Kuramları 22 Eylem Kuramı ve Toplumsal Yapılandırmacılık

Detaylı

EĞİTİM BİLİMLERİNE GİRİŞ

EĞİTİM BİLİMLERİNE GİRİŞ Eğitimin Psikolojik Temelleri II Ünite 7 Pedagojik Formasyon EĞİTİM BİLİMLERİNE GİRİŞ Dr. Öğr. Üyesi Yüksel GÜNDÜZ 1 Ünite 7 EĞİTİMİN PSİKOLOJİK TEMELLERİ II Dr. Öğr. Üyesi Yüksel GÜNDÜZ İçindekiler 7.1.

Detaylı

1 Hipotez konusuna öncelikle yokluk hipoteziyle başlanılan yaklaşımda, araştırma hipotezleri ALTERNATİF HİPOTEZLER olarak adlandırılmaktadır.

1 Hipotez konusuna öncelikle yokluk hipoteziyle başlanılan yaklaşımda, araştırma hipotezleri ALTERNATİF HİPOTEZLER olarak adlandırılmaktadır. Özellikle deneysel araştırmalarda, araştırmacının doğru olup olmadığını yapacağı bir deney ile test edeceği ve araştırma sonunda ortaya çıkan sonuçlarla doğru ya da yanlış olduğuna karar vereceği bir önermesi

Detaylı

DUYGUSAL ZEKA. Birbirinden tamamen farklı bu iki kavrama tarzı, zihinsel yaşantımızı oluşturmak için etkileşim halindedirler.

DUYGUSAL ZEKA. Birbirinden tamamen farklı bu iki kavrama tarzı, zihinsel yaşantımızı oluşturmak için etkileşim halindedirler. 0212 542 80 29 Uz. Psk. SEMRA EVRİM 0533 552 94 82 DUYGUSAL ZEKA Son yıllarda yapılan pek çok çalışma zeka tanımının genişletilmesi ve klasik olarak kabul edilen IQ yani entelektüel zekanın yanı sıra EQ

Detaylı