DEVLET YÖNETİMİ Osmanlı Devleti yönetim sisteminde saltanata dayalı bir mutlak monarşi var olup bu sistemi de teokrasi ile güçlendirmiştir.

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "DEVLET YÖNETİMİ Osmanlı Devleti yönetim sisteminde saltanata dayalı bir mutlak monarşi var olup bu sistemi de teokrasi ile güçlendirmiştir."

Transkript

1 KÜLTÜR VE MEDENİYET DEVLET YÖNETİMİ ORDU DONANMA EĞİTİM HUKUK TOPRAK YÖNETİMİ MERKEZ VE TAŞRA TEŞKİLATI EKONOMİ SANAT MÜZİK,EĞLENCE VE SPOR BASIN VE YAYIN BİLİM

2 DEVLET YÖNETİMİ Osmanlı Devleti yönetim sisteminde saltanata dayalı bir mutlak monarşi var olup bu sistemi de teokrasi ile güçlendirmiştir. Monarşi (Mutlakiyet):Egemenliğin tek kişide toplanması Teokrasi:Devlet ve toplum düzeninin işleyişinde etkili olan kuralların dine göre belirlendiği bir yönetim biçimidir. Osmanlı Mısır seferi sonucunda halifeliği ele geçirince tam olarak teokratik devlet özelliğine bürünmüştür. Osmanlı Türk Devletlerinde olan veraset ve kut anlayışını devam ettirmiştir; ancak Osmanlı Devleti veraseti üç kez değişmiştir.

3 I.Murad Döneminde, Ülke padişah ve oğullarının ortak malıdır anlayışı benimsenmiş. II.Mehmet (Fatih) döneminde, Kanunname-i Ali Osman(Fatih Kanunnamesi-Kardeş katli,cülus,sancak sistemi ve müsadere) ile kardeş katli yasal kılınmış. I.Ahmet döneminde,ekber-i Erşet sistemi kabul edilerek en akıllı ve yaşlının tahta geçmesi esası benimsenmiştir. (Veraset kesinleşti) Not: Osmanlılar değişik zamanlarda verasette yaptığı bu değişikliklerle taht kavgalarını önleyerek merkezi otoriteyi güçlendirmeyi hedeflemişti.

4 Osmanlı'da padişahın yetkileri Sened-i İttifak ile ilk kez, Tanzimat Fermanı ile de yasa ile sınırlandırılmıştır. Osmanlı'daki monarşi anlayışı 1876 yılında ilan edilen Kanun-i Esasi ile ilk kez değişmiş. Kanun-i Esasi'nin ilanı ile Osmanlı'da ilk kez rejim (yönetim biçimi) değişmiş, Osmanlı Mutlak monarşiden meşruti monarşiye geçmiştir. Sancak Sistemi: Hükümdar çocuklarının tahta çıkmadan evvel tecrübe kazanmaları amacıyla bir lala adı verilen bilgili ve deneyimli kişilerin yanında şehirde yöneticilik yaptıkları sistemin adıdır. Sancak sistemi ile tahta çıkan son padişah III.Mehmet tir.

5 Reaya:Yönetilen sınıftır.(çiftçi,tüccar, zanaatkar,halk) Yöneten Sınıf : Üç kısma ayrılır. 1.İlmiye 2.Kalemiye 3.Seyfiye 1. İLMİYE Adalet, Din ve Eğitim işlerine bakan sınıftır. Medrese eğitimi almaları gerekirdi. Kazasker, Şeyhülislam, Kadı ve Müderrisler Nakibü l Eşraf ( Peygamber Efendimizin soyundan gelen seyid ve şeriflerin kayıtlarını tutan kişi) bu sınıfın önde gelen temsilcileridir. Ulema sınıfı olarak da bilinir. Şeyhülislam ın fetva (Dinen uygunluk) yetkisi vardır. 2.KALEMİYE Ehl-i Kalem sınıfı olarak da bilinir. Devletin mali ve bürokratik işlerine bakarlar. Defterdar,Nişancı,Reis-ül Küttab bu sınıfın temsilcileridir. 3.SEYFİYE Kılıç ehli (Ehl-i Seyf) olarak da bilinir.devleti koruyan asayişi sağlayan, sınırları genişleten sınıftır. Yönetim ve askerlik işlerine bakarlar. Vezir-i Azam,Vezirler,Yeniçeri Ağası, Kaptan-ı Derya, Beylerbeyi,Sancakbeyi bu sınıfın içinde olan görevlilerdir.

6 DİVANLAR Sefer Divanı: Sadrazam sefere çıkarken toplanan divan. Ulufe Divanı: Kapıkulu maaşları için toplanan divan. Galebe Divanı: Yabancı elçilerin kabulü sırasında toplanan divan. Ayak Divanı: Olağanüstü durumlarda toplanan divan. At Divanı: Sefer sırasında at üzerinde yapılan toplantıya verilen isim.

7 DİVAN-I HÜMAYUN Orhan Gazi döneminde kuruldu. II.Mehmet (Fatih) e kadar divanın başkanlığı Padişah tarafından yapılırken Fatih ten itibaren sadrazama bırakıldı. (Böylece Divan, danışma organı haline getirilerek padişahın mutlak otoritesi güçlenmiştir.) XVII. yüzyıldan itibaren Sadrazamların konaklarında (Bab-ı Ali :Yüksek Kapı) toplanmıştır.(merkezi otoritenin zayıfladığını gösterir.) II.Mahmut Divanı kaldırıp yerine Nazırlıkları (bakanlıkları) kurmuştur. Divan kararları mühimme defterine kaydedilirdi

8 Divan üyeleri ve Görevleri Vezir-i Azam (Sadrazam) :Bugünkü başbakan.padişah sefere katılmadığı zamanlarda Serdarı Ekrem sıfatıyla orduya komutanlık yapıp, padişahın vekili olup aynı zamanda mührünü taşırdı. Vezirler : Devlet Bakanları Defterdar: Maliye Bakanı. Gelir giderlerin hesaplamasından ve hazineden sorumludur.1-2 Nişancı: Tuğracı. Tapu Kadastro ve toprakların dağıtımından sorumlu bakan ve padişahın tuğrasını taşırdı. 1 Kazasker: Adalet ve Eğitim Bakanı.Kadı ve müderrislerin atamasını yapar,divan-ı Hümayun'da görüşülen davalarda son sözü söyleme yetkisine sahiptir. 1-2 Şeyhülislam (Müftü) : Ulemanın başı olup, yapılacak işlerin dine uygunluğu konusunda fetva yetkisine sahiptir. Kaptan-ı Derya: Donanma Komutanı olup denizlerden sorumludur. Reisü'l Küttap: Dış İşleri Bakanı. Önceleri Nişancıya bağlı bir katip iken XVII.yüzyılda diplomasinin önem kazanmasıyla divan üyesi olmuş. Beylikçi,Tahvil,Rüus,Amedi Yeniçeri Ağası : İstanbul Emniyet Müdürü.İstanbul'un özellikle gündüz güvenliğinden sorumludur,divanın devamlı üyesi olmayıp gerekli görüldüğünde divana çağrılırdı. Unutma! Şeyhulislam,Kaptan-ı Derya ve Reisu'l Küttap divana sonradan üye olmuşlardır.

9 ORDU Osmanlı'da ilk düzenli ordu Orhan Gazi zamanında kurulan Yaya ve Müsellem ile oluşturuldu. I.Murat zamanında önce Pençik daha sonra Devşirme sistemine dayalı Kapıkulu-Yeniçeri Ocağı kuruldu. I.Mahmut zamanından itibaren Avrupa'yı örnek alan askeri ıslahatlar yapılmış. III.Selim zamanında Avrupa tarzı ilk ordu olan Nizam-ı Cedid Ocağı açılmış,yeniçeriler tarafından Kabakçı Mustafa isyanı ile ortadan kaldırılmış. II.Mahmut zamanında Sekban-ı Cedid ve Eşkinci Ocakları açılmış, bunlar da Yeniçeriler tarafından ortadan kaldırılmış. II.Mahmut, Vakay-ı Hayriye (Hayırlı Olay) ile Yeniçeri Ocağını kökten kaldırarak yerine Asakir-i Mansure-i Muhammediye Ocağını kurmuş.

10 1.KAPIKULU ASKERLERİ Kapıkulu Piyadeleri Kapıkulu Süvarileri *Yeniçeri Ocağı *Silahtar ve Sipahi *Topçu Ocağı *Sağ ve Sol Ulufeciler *Top Arabacıları *Sağ ve Sol Garipler *Lağımcılar *Cebeciler *Humbaracılar

11 Kapıkulu Ordusunun Özellikleri Merkez (İstanbul) ordusudur. Devşirmedirler. Sürekli askerdirler. Ulufe adı verilen maaş alırlar. Cülus bahşişi alırlar. Yeniçeriler bu ordudadır. Balkanlardan alınan Hıristiyan çocukların Türk ailelerin yanına verilmesinin sebebi; İslamiyeti öğretmek, Türkçeyi öğretmek, Türk adet ve geleneklerini öğretmek.

12 2.EYALET ASKERLERİ Akıncılar: Sınır ve uçlarda bulunan atlı askerler olup keşif savaşları yaparlardı. Tımarlı Sipahiler: Eyalet askerlerinin en önemli kısmı olup maaşları dirliklerden karşılanırdı Azaplar: Bekar Türk gençlerinde oluşup savaşlarda yeniçerinin önünü açar. Deliler: Cesaretlerinden dolayı bu şekilde anılıp, sınırları koruyan hafif süvari birliklerdir. Gönüllüler: Halkın arasından seçilip,bulundukları yerin korunmasını sağlar. Beşliler: Beş aileden bir kişi alındığı için bu adı alıp sınır boylarında bulunup kaleleri korurlar. Yaya ve Müsellemler: Ordunun geri hizmetinde bulunup yollarını açar ve köprüleri tamir eder. Sakalar: Ordunun su ihtiyacını karşılar. Turnalar: Orduda haberleşme işini üstlenirdi

13 DONANMA Karesioğulları,Osmanlı'ya katılan ilk beyliktir.çanakkale,balıkesir civarında kurulmuş olan bu beylik denizcilik ile uğraşmıştır ve donanmaları vardır. İlk donanma Karesioğulları'nın ele geçirilmesi ile elde edilmiştir (Orhan Bey) Orhan Gazi zamanında Karamürsel ve Edincik te tersaneler yapıldı. Osmanlı nın ilk büyük tersanesi Yıldırım Beyazıd döneminde Gelibolu da yapılmıştır. I.Mehmet Çelebi döneminde Venedik ile ilk deniz savaşı yapıldı. (Çalı Bey öncülüğünde) II.Mehmet döneminde denizcilik ve donanma geliştirildi. Donanma Kanuni Sultan Süleyman Devrinde zirveye ulaşmıştır. 16.yüzyıldan itibaren Kaptan-ı Derya divan Üyesi olmuş.(kaptan-ı Derya sıfatıyla Divana katılan ilk denizci Barbaros Hayrettin Paşa)

14 Önemli Osmanlı Denizcileri: Barbaros Hayrettin Paşa, İlyas Reis, Oruç Reis,Hadım Süleyman Paşa,Koca Murat Reis,Turgut Reis,Piyale Paşa, Piri Reis Kıtab-ı Bahriye Seydi Ali Reis Mirat ül Memalik Osmanlı Donanmasının Yakıldığı Olaylar 1.İnebahtı 1571 Haçlılar 2.Çesme 1770 Rusya 3.Navarin 1827 Rusya öncülüğündeki Avrupalılar 4.Sinop 1853 Rusya

15 EĞİTİM Osmanlı Devleti kuruluşundan itibaren eğitime son derece önem vererek eğitimin yaygınlaşması için çalışmalar yapmış.osmanlı daki en önemli eğitim kurumları medreselerdi. **Osmanlı'da ilk medrese Orhan Gazi döneminde İznik te açıldı. **Fatih döneminde açılan Sahn-ı Seman Medresesi devrim en önemli bilim merkezlerinden olmuş. **Kanuni döneminde açılan Sahn-ı Süleymaniye de pozitif bilimler açısından son derece önemli çalışmalar yapmıştı. **Medrese hocalarına Müderris, yardımcılarına Muid,asistanlarına Danişmend,öğrencilerine Suhte veya Softa adı verilirdi. ** II.Mahmut döneminde İstanbul da ilkokul zorunlu hale getirilmiş ve ilk kez Avrupa ya öğrenci gönderilmiş. ** Tanzimat Döneminde kız çocuklarına eğitim hakkı tanınarak kızlar için okullar açılmış. ** II.Meşrutiyet Döneminde ise kızlara yükseköğretimde okuma hakkı tanınmıştı.

16 OSMANLI DAKİ EĞİTİM KURUMLARI **SIBYAN MEKTEPLERİ (Eğitimin ilk basamağı) **İPTİDAİLER (İlkokul) **RÜŞTİYELER(Ortaokul) **İDADİLER(Lise) **MEDRESELER **ENDERUN (Saray Mektebi) ** TEKKELER ** YABANCI OKULLAR **LONCALAR (Mesleki Eğitim) **DARULFÜNUN(Üniversite) NOT: Farklı eğitim kurumlarının olması eğitim birliğinin olmadığının göstergesidir. Bu durum aynı zamanda kültürel çatışmalara zemin hazırlamıştır

17 HUKUK Şer i ve Örfi olmak üzere ikiye ayrılırdı. 1.Şer i Hukuk -Kur an ve hadislere dayanır ve fıkıh kitaplarında toplanırdı.(din kaynaklıdır.) 2.Örfi Hukuk -Din dışı hukuk sistemidir. -Geleneklere ve akla dayalıdır. -Padişahların emir ve fermanlarıdır. (Kanunnameler,Ferman,Berat,Adaletname,Yasakname) bunlar hiçbir şekilde Şer i hukuka aykırı olamazdı. Osmanlı da hukukun en tepesinde Kazasker bulunur,davalara kadılar bakar,ayrıca kadının kararına itiraz mercii de (temyiz yeri) Divan-ı Hümayun du. Divanda görüşülen davalarda son söz Kazaskere aitti. İstanbul'da Taht Kadısı davalardan sorumlu iken,taşrada ise Kadılar davalara bakardı.

18 Kadıların Görev ve Yetkileri Adalet, Noterlik ve Belediye işlerini yürütür. Evlenme,boşanma işlerini yaparlardı. Görev süreleri 18 ay ile 3 yıl arasında değişir. Not:Kadıların görev yerlerinin kısa sürede değiştirilmesinin nedeni, halk ile yakın ilişkiler kurup tarafsızlıklarını kaybetmelerini önlemektir. (Rüşvet ve iltiması önlemek)

19 II. Mahmut döneminde Nezaret-i Deavi adıyla Adalet Bakanlığı kuruldu. Tanzimat Fermanı ile her gücün üstünde kanun gücünün olduğu kabul edildi. Tanzimat döneminde Nizamiye ve Ticaret mahkemeleri kuruldu. Tanzimat döneminde Ahmet Cevdet Paşa tarafından İslam hukukuna dayalı Mecelle (Osmanlı Medeni Kanunu) hazırlanmış daha II. Abdulhamid döneminde uygulama konulmuştur da Kanun-i Esasi nin ilanı ile anayasal yönetime geçildi. UYARI Osmanlıda, fethedilen ülkelerin yerel hukuk sistemleri de uygulanmıştır. Bu durum, imparatorluk olmanın bir sonucudur. Yani devlet içerisinde birden çok ulus (millet) olması ve bunların farklı dinlere mensup olması kendi hukuk sistemleri ile yönetilmelerinde etkili olmuştur.( Bu durum Osmanlının hoşgörülü olduğunu gösterir.) UYARI:Osmanlı Devletinde;Azınlıklara,Yabancılara (kapitülasyonlardan dolayı) ayrı hukuk sistemleri uygulanmış ve kendi mahkemelerini kurma hakkı tanınmıştır. Bu durum Osmanlı Devletinin Hukuk Birliğini zedelemiştir.

20 OSMANLI TOPRAK SİSTEMİ Türk İslam devletlerinde olduğu gibi Osmanlı'da da topraklar Miri,Mülk ve Vakıf Arazi olarak üçe ayrılmıştır. A.Miri Arazi *Devlet arazisidir *Alınıp satılamaz *Miras olarak bırakılamaz *Ekmeyenden çift bozan vergisi alınır yada toprak geri alınır.(müsadere) *Dirlik,Yurtluk,Ocaklık,Mukataa,Paşmaklık,Malikane, Metruk,Mevat olmak üzere 8 ye ayrılır.

21 A. MİRİ ARAZİ 1. Dirlik: Memur veya komutanlara hizmetleri karşılığı bir bölgenin gelirinin verilmesidir. Aldığı vergilerin bir kısmı ile asker yetiştirir. Üç kısma ayrılır; Has: Geliri akçeden fazla olan topraklardır. Zeamet: akçe arası. Tımar: akçeden az. Bu sistem sayesinde; Üretimin sürekliliği sağlanmış Bölgenin huzur ve asayişi sağlanmış Vergilerin toplanması kolaylaşmış Merkezi otorite güçlenmiş Hazineden para çıkmadan hazır ordu bulundurulmuştur. Bu topraklarda miras uygulaması kesinlikle yoktur.ancak kişi işlemek koşuluyla oğluna bırakabiliyordu.

22 2.Yurtluk: Geliri sınır boylarını bekleyen askerlere verilirdi. 3.Ocaklık: Geliri, kale muhafızlarına ve tersane giderlerine ayrılır. 4.Mukataa: Doğrudan hazineye aktarılır.saliyeneli eyaletlerde uygulanan iltizam sistemi ile uygulanırdı. 5.Paşmaklık: Geliri padişahın ailesine aktarılır. 6.Malikane: Kahramanlık ve üstün başarı gösteren kişilere verilen topraklardır. 7.Metruk: Otlak, mera, çayır gibi tarıma kapalı, halkın ortaklaşa kullandığı topraklardır. 8. Mevat: Kimsenin tasarrufunda bulunmayan ve kamu yararına terk edilmemiş boş yerler olarakbilinen topraklardır.

23 B.Mülk Arazi Öşri Arazi: Müslüman halka ait özel mülkiyete ait topraklardır.toprak sahipleri onda bir oranında olan öşür vergisini öderdi. Haraci Arazi: Gayrımüslimlere ait topraklardır.toprak sahipleri beşte bir oranında olan haraç vergisini öderdi. C.Vakıf Toprağı *Hayır kurumlarınındır. *Sosyal dayanışmayı sağlamıştır. *Alınıp Satılamaz. *Dini nitelik taşır.

24 Merkez deyince başkent, saray ve Divan-ı Hümayun akla gelir. Saray üç bölümden oluşmaktaydı. 1.Birun (dış saray) 2.Enderun ( iç saray) 3.Harem (Hükümdar ve ailesinin bulunduğu bölümdür. Merkez Teşkilatında Bulunanlar Divan-ı Hümayun ve üyeleri Yeniçeri Ağası (Asayiş İşleri) Asesbaşı (İstanbul'un gece güvenliğinden sorumlu kişi) Taht Kadısı (Adalet İşleri) Şehremini (Belediye Başkanı) Muhtesip Ağa (Maliye İşleri-çarşı pazarı denetleyen kişi)

25 TAŞRA TEŞKİLATI 1.Saliyaneli (Yıllıklı): Dirlik-tımar sistemin uygulanmayıp iltizam sisteminin uygulandığı topraklardır. Mısır,Trablusgarp,Bağdat,Basra,Cezayir, Yemen, Tunus önemli Saliyaneli eyaletlerdir. İltizam Sistemi Bir bölgenin vergi gelirlerinin açık arttırma usulü peşin olarak satılmasıdır. Bu uygulamanın yapıldığı eyaletlerde tımar sistemi uygulanmaz, bu eyaletler saliyaneli eyaletlerdir. Bu uygulamada vergiyi toplayan komisyoncuya (tefeciye) mültezim denir. 2.Saliyanesiz (Yıllıksız) Dirlik-Tımar sisteminin uygulandığı topraklardır. Rumeli,Anadolu,Budin,Bosna Hersek,Erzurum,Diyarbakır,Van,Musul,Sivas, Karaman 3.İmtiyazlı:Hicaz,Kırım,Eflak-Boğdan,Erdel Yönetim Birimleri ve Yöneticileri Eyalet Beylerbeyi Sancak Sancakbeyi Kaza Kadı Köy Tımarlı Sipahi Köy Kethüdası

26 Taşradaki Diğer Görevliler Rumeli Beylerbeyi :Rumeli Eyalet Valisi Kadı:Adalet işleri Subaşı: Kazalarda Güvenlik Sorumlusu Muhtesip: Taşrada çarşı ve pazarı denetleyen görevli Kapan Emini: Büyük şehirlere çevre illerden gelen tarım ürünleri, Kapan adı verilen büyük tartıların olduğu, bugünkü sebze meyve hallerine benzeyen pazarlarda toplanırdı. Gelen ürünler, buradan perakendecilere satılırdı. Bu ürünlerin kapanlarda tartılıp, vergilendirilmesini, adaletli bir şekilde dağıtımının yapılmasını sağlayan kişilere kapan emini denirdi.

27 OSMANLI EKONOMİSİ İlk Osmanlı parası Osman Bey Bakır Para İlk özgün para Orhan Gazi Gümüş Para İlk altın para II.Mehmet(Fatih) İlk kağıt para Abdulmecit İlk iç borç III.Mustafa (XVIII.yy) ilk banka Bank-ı Dersaadet Sultan Abdulmecid İlk dış borç Sultan Abdulmecid (XIX.yy) İlk kapitülasyonlar Venedik İlk kapsamlı kapitülasyonlar sırasıyla 1. Fransa 2.İngiltere 3.Hollanda 4.Rusya 5.Almanya En geniş kapitülasyonlar İngiltere (1838 Balta Limanı) Duyun-u Umumiye nin Kurulması 1881 II.Abdulhamit

28 Derbent: Anadolu ve Rumeli'nin dağlık bölgelerindeki geçit ve yolları korumak ve yolcuların güvenliğini sağlamakla görevli teşkilât. Menzil: Ticaret yolları üzerinde haberleşme işlevini yerine getiren teşkilat. Mekkari Taifesi: Osmanlı'da yolcu ve mal işlerini taşımayı meslek edinen esnaflara verilen isimdir. Osmanlı'da ekonominin en önemli kollarından biri de Lonca Teşkilatıdır. Bu teşkilat esnaf, zanaatkar ve çalışanları bir çatı altında toplamıştı. Lonca teşkilatına alınanlar teşkilatın eğitim öğretim kurallarına uyarak çıraklıktan kalfalığa, kalfalıktan ustalığa yükselebilirlerdi. Ustalık belgesi almaya icazet denirdi. İcazet alanlara Gedik (İş yeri açma izni) verilirdi. Ehl-i Hirfet: Kunduracı, demirci, duvarcı, marangoz gibi meslek gruplarına verilen isimdir.

29 Osmanlı Ekonomisinde İktisadi Görüşler 1.İaşecilik (Provizyonizm): Bu ilkeye göre reayanın refahını sürekli kılmak için öncelikle piyasada istenilen kalitede,uygun fiyatta yeteri kadar mal bulunmalıdır.bu nedenle Osmanlı da üretime önem verilmiştir. 2. Gelenekçilik: Bu ilke sosyal ve ekonomik ilişkilerde mevcut dengeleri korumayı ve var olan düzeni bozacak değişme eğilimlerini engelleme eğilimlerini ifade etmektedir.(üretim-tüketim dengesi) 3. Fiskalizm: Bu ilke hazineye ait gelirleri mümkün olduğunca yüksek tutma ve ulaştığı düzeyin altına indirmemeyi hedefliyordu.

30 Osmanlı'da Vergiler 1.Öşür:Müslümanların ödediği toprak vergisi 2.Haraç:Gayrımüslimlerin ödediği toprak vergisi 3.Cizye:Gayrımüslimlerin ödediği askerlik vergisi-baş-kelle vergisi Bu vergiler teokratik bir yapılanmanın göstergesidir. 4.Çift Bozan : Toprağının belirli bir süre boş bırakan köylüden alınan vergidir. 5.Çift vergisi : Toprak sahiplerinden mülkü oranında alınan arazi vergisidir. 6.Mücerred vergisi : Re'ayanın yetişkin bekar ve erkeklerinden, tarım yapacak herhangi bir yere sahip olmadıkları takdirde alınan vergidir. 7.Bennak vergisi : Mücerred'in evlenmesi durumunda alınan vergidir. 8.İspenç : Çift vergisi gibi, Hristiyanlardan alınan arazi vergisidir. 9.Avarız:Olağanüstü dönemlerde alınan vergilerdir. 10.Bac:Çarşı ve pazarlardan alınan vergilerdir. 11.Ağnam:Hayvan sahiplerinden hayvan başına alınan vergi. 12. İhtisap: Şehir ve kasabaların pazar ve panayır yerlerinden alınırdı.

31 Mimari Erken dönem (14.yy-15.yy) Bursa Yeşil Camii ve Türbesi Bursa Yıldırım Medresesi Bursa Ulu Camii İznik Süleyman Paşa Medresesi Edirne Üç Şerefeli Camii İznik Yeşil Camii Klasik Dönem (15.yy-17.yy) Topkapı Sarayı Fatih Camii(Osmanlı nın İstanbul da yaptığı ilk camii) 16. yüzyılın en büyük mimarı Mimar Sinan dı. İstanbul Şehzade Camii Çıraklık İstanbul Süleymaniye Camii Kalfalık Edirne Selimiye Camii Ustalık Sultan Ahmet Camii Mimar Sedefkar Mehmet tarafından yapılmıştır.

32 Geç Dönem (18.yy - 19.yy) ** III.Ahmet Çeşmesi ** İstanbul Nur-u Osmaniye Camii **İstanbul Lâleli Camii ** İstanbul Nusretiye Camii **İstanbul Dolmabahçe Camii **İstanbul Ortaköy Camii ** İstanbul Aksaray Valide Camii **İshak Paşa Sarayı **Dolmabahçe Sarayı ( Sultan Abdulmecid zamanında Mimar Hacı Emin Paşa,Garabet Balyan ve Nikogos Balyan tarafından yapılmıştır.) **Yıldız Sarayı ( III.Selim annesi Mihrişah Sultan için yaptırmış, II.Abdulhamid döneminde ana saray olarak kullanılmıştır.) **Beylerbeyi Sarayı ( Sultan Abdulaziz zamanında mimar Sarkis Balyan tarafından yapılmıştır.) **Çırağan Sarayı ( Sultan Abdulaziz zamanında yaptırılmıştır.) ** Haydarpaşa Garı

33 HAT Şeyh Hamdullah Hafız Osman Hamit Aytaç Nakkaş:Çeşitli el sanatları örnekleri için (Minyatür,hat,tezhip vb.) desen hazırlayan sanatçılara nakkaş adı verilirdi, nakkaşlar Ehli Hiref olarak adlandırılan sanatkar teşkilatının üyesiydiler. Minyatür: **Levni (Lale Devri) **Ahmedi **Hekim Şerefeddin **Nakkaş Osman **Hatifi **Matrakçı Nasuh (16. yüzyıl Kanuni dönemi) **Ferideddin Attar Tezhip: **Kara Mehmet

34 Resim: Osman Hamdi Bey Arkeoloji Müzesi (Asar-ı Atika) ve Sanay-i Nefise nin kurucusu ve Silah Satıcıları ile Kaplumbağa Terbiyecisi en önemli eserleridir. Şeker Ahmet Paşa Osmanlı da ilk resim müzesini açmıştır. (Ağaçlar Arasında Karaca) Şevket Dağ, İbrahim Çallı (Gül Koklayan Kadın), Feyhaman Duran XX. Yüzyılın önemli ressamlarıdır.

35 Müzik, Eğlence ve Spor Ömer Bey ve Mustafa Itri Efendi (Neva-kar makamı) XVII. ve XVIII. Yüzyılın en önemli bestekarlarıdır. İsmail Dede Efendi,Dellalzade İsmail Efendi, Mehmet Zekai Dede, Hacı Arif Bey, Şevki Bey ve Tanburi Cemil Bey XIX. Yüzyılın önemli bestekarlarıdır. II.Mahmut zamanında İtalyan Donazetti başkanlığında Mızıkay-ı Hümayun kurulmuş ve Batı tarzında müzik geliştirmiştir de Darülelhan adı ile konservatuvar açıldı. Güllü Agop Darülbedayi adı ile Osmanlı da modern tiyatronun temellerini attıktan sonra Dolmabahçe ve Yıldız Saraylarında tiyatro oyunları sergilenmiş. Adana ve Bursa da şehir tiyatroları kurulmuş ve ilk tiyatro eseri olan Şinasi nin Şair Evlenmesi adlı eseri halkın büyük ilgisini gördü te Beşiktaş,1905 te Galatasaray,1907 de Fenerbahçe kulüpleri kuruldu de Selim Sırrı Tarcan tarafından Osmanlı Milli Olimpiyat Cemiyeti kuruldu de Osmanlı Devleti ilk kez Stockholm Olimpiyatlarına katıldı.

36 Basın - Yayın İlk resmi gazete II.Mahmut zamanında Takvim-i Vakayi adıyla çıkarıldı. Sultan Abdulmecid zamanında Ceride-i Havadis adıyla yarı resmi gazete çıkarıldı. Sultan Abdulmecid zamanında Şinasi tarafından Tercüman-ı Ahval adıyla ilk özel gazete daha sonra da Tasvir-i Efkar gazetesi çıkarıldı. İlk Türk dergisi 1850 da Vekay-ı Tıbbiye adıyla çıkarıldı de Münif Paşa tarafından Mecmua-i Fünun çıkarıldı te Matbuat Nizamnamesi ile gazetelere kapama,para ve hapis cezaları uygulanmaya başlandı de Teodor Kasap tarafından ilk mizah dergisi olan Diyojen çıkarıldı. Avrupa ya giden Namık Kemal,Ziya Paşa,Ali Suavi ve Agah Efendi tarafından Muhbir,Ulum,Hürriyet,İttihat ve İbret gazeteleri çıkarılarak II.Abdulhamid yönetimine karşı sert bir muhalefet sergilediler.

37 II. Meşrutiyet döneminde Tevfik Fikret,Hüseyin Cahit,Hüseyin Kazım tarafından Tanin gazetesi, İttihat Terakki ye karşı olanlar da Mizan ve Volkan gazetelerini çıkardılar. Tarihçi ve hukukçu Ahmet Cevdet Paşa nın kızı olan Fatma Aliye tarafından ilk kadın hareketi başlatılmış ve ilk kadın dergisi 1869 da Terakki i Muhadderat (Kadınların Yükselişi ) adıyla çıkarıldı da ise tüm yazar kadrosunun kadınlardan oluştuğu Şükufezar ( Çiçek Bahçesi) dergisi çıkarıldı te yayın hayatını en çok sürdüren Hanımlara Mahsus Gazete Fatma Aliye tarafından çıkarıldı de Halide Edip in de yazarlık yaptığı Demet dergisi çıkarıldı.

38 BİLİM Davud-u Kayseri İlk müderris Ali Kuşçu Osmanlıda Matematiğin kurucusu Sabuncuoğlu Şerafeddin Tıp Mücerrebname, Cerrahiyyetü l Haniyye Akşemseddin Fatih in hocası Tıp Altuncuzade Tıp Piri Reis Haritacılık,Coğrafya Kitab-ı Bahriye Kemal Paşazade Tarih Tevarih-i Ali Osman Kadızade-i Rumi Matematik ve Astronomi Molla Fenari Osmanlı'nın ilk şeyhulislamı

39 Zembilli Ali Efendi ve İbn-i Kemal Yavuz Sultan Selim devrinin ünlü şeyhulislamları Ebussuud Efendi Kanuni devrinin ünlü şeyhulislamı Naima Vakanüvis ( İlk Resmi tarih yazıcısı) Tarih-i Naima Ahmet Cevdet Paşa Tarih-Hukuk Tarih-i Cevdet İbrahim Peçevi Tarih Tarih-i Peçevi Seydi Ali Reis Deniz Coğrafyacısı Miratu ul Memalik Katip Çelebi Tarih,coğrafya Keşf üz Zünnun Evliya Çelebi Tarih-Coğrafya Seyahatname Lagari Hasan Çelebi Roket ile dikey uçuş yapan ilk insan Hazarfen Ahmet Çelebi Kanat takıp uçan ilk insan Takıyyüddin Mehmet İlk Osmanlı rasathanesini açmıştır. (Ekvator ile Ekliptik arasındaki lik açıyı olarak hesapladı.)

İÇİNDEKİLER GİRİŞ BÖLÜM 1 OSMANLI SARAYLARI. 1. Dersin Amacı ve Önemi... 1 2. Kaynaklar-Tetkikler... 2

İÇİNDEKİLER GİRİŞ BÖLÜM 1 OSMANLI SARAYLARI. 1. Dersin Amacı ve Önemi... 1 2. Kaynaklar-Tetkikler... 2 İÇİNDEKİLER GİRİŞ 1. Dersin Amacı ve Önemi... 1 2. Kaynaklar-Tetkikler... 2 BÖLÜM 1 OSMANLI SARAYLARI 1. OSMANLI SARAYLARININ TARİHİ GELİŞİMİ... 7 2. İSTANBUL DAKİ SARAYLAR... 8 2.1. Eski Saray... 8 2.2.

Detaylı

Kuruluş Dönemi Osmanlı Kültür ve Uygarlığı Flash Anlatım Perşembe, 12 Kasım :53 - Son Güncelleme Çarşamba, 25 Kasım :14

Kuruluş Dönemi Osmanlı Kültür ve Uygarlığı Flash Anlatım Perşembe, 12 Kasım :53 - Son Güncelleme Çarşamba, 25 Kasım :14 Kuruluş Dönemi Osmanlı Kültür ve Uygarlığı Flash Anlatım Kuruluş Dönemi Osmanlı Kültür ve Uygarlığı Ders Notu OSMANLI KÜLTÜR VE MEDENİYETİ (1300-1453) 1. OSMANLI'DA DEVLET ANLAYIŞI Türkiye Selçuklu Devleti

Detaylı

ADI SOYADI: SINIFI: NUMARASI: PUANI:

ADI SOYADI: SINIFI: NUMARASI: PUANI: DOĞUBAYAZIT M. M. FAHRETTİN PAŞA ANADOLU İMAM-HATİP LİSESİ 2015-2016 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 11. SINIFLAR SEÇMELİ TARİH DERSİ 1. DÖNEM 2. ORTAK SINAV SORULARI A GRUBU ADI SOYADI: SINIFI: NUMARASI: PUANI: SORULAR

Detaylı

I. Hutbe okutmak. II. Para bastırmak. III. Orduyu komuta etmek. A) Damat Ferit Paşa

I. Hutbe okutmak. II. Para bastırmak. III. Orduyu komuta etmek. A) Damat Ferit Paşa 1. Osmanlı Devletinde inşa edilen ilk medrese aşağıdakilerden hangisidir? A) Süleymaniye Medresesi B) Süleyman Paşa Medresesi C) Sahn-ı Seman Medreseleri D) Kanuni Sultan Paşa Külliyesi E) Şehzade Ahmet

Detaylı

1-MERKEZ TEŞKİLATI. A- Hükümdar B- Saray

1-MERKEZ TEŞKİLATI. A- Hükümdar B- Saray 1-MERKEZ TEŞKİLATI A- Hükümdar B- Saray MERKEZ TEŞKİLATI Önceki Türk ve Türk-İslam devletlerinden farklı olarak Osmanlı Devleti nde daha merkezi bir yönetim oluşturulmuştu.hükümet, ordu ve eyaletler doğrudan

Detaylı

DURAKLAMA DEVRİ. KPSS YE HAZIRLIK ARİF ÖZBEYLİ Youtube Kanalı: tariheglencesi

DURAKLAMA DEVRİ. KPSS YE HAZIRLIK ARİF ÖZBEYLİ  Youtube Kanalı: tariheglencesi DURAKLAMA DEVRİ KPSS YE HAZIRLIK ARİF ÖZBEYLİ Youtube Kanalı: tariheglencesi 05.08.2017 OSMANLI DEVLETİ NİN GENEL DURUMU XVII.YÜZYILDA OSMANLI- AVUSTRYA VE OSMANLI- İRAN İLİŞKİLERİ a-avusturya ile İlişkiler

Detaylı

o Günümüzün devlet bakanlarıdır. o Vezir-i Azam' a bağlı olarak çeşitli görevleri yürütürler.

o Günümüzün devlet bakanlarıdır. o Vezir-i Azam' a bağlı olarak çeşitli görevleri yürütürler. Devlet Yönetimi Beylik döneminde ülke ailenin ortak mülkiyeti sayılır. Ulu Bey denilen aile reisi ülkenin de reisi olurdu. Osmanlılarda merkeziyetçi sistem görülür. Diğer Türk Devletlerinden de farkı budur.

Detaylı

OSMANLI DEVLETI NDE TAŞRA VE EYALET YÖNETIMI

OSMANLI DEVLETI NDE TAŞRA VE EYALET YÖNETIMI OSMANLI DEVLETI NDE TAŞRA VE EYALET YÖNETIMI OSMANLI DA TAŞRA TEŞKILATI TAŞRA VE EYALET YÖNETIMI İstanbul un merkez kabul edildiği Osmanlı Devleti nde, başkentin dışındaki tüm topraklar için taşra ifadesi

Detaylı

OSMANLI YAPILARINDA. Kaynak: Sitare Turan Bakır, İznik

OSMANLI YAPILARINDA. Kaynak: Sitare Turan Bakır, İznik OSMANLI YAPILARINDA İZNİK ÇİNİLERİ Kaynak: Sitare Turan Bakır, İznik Çinileri, KültK ltür r Bakanlığı Osmanlı Eserleri, Ankara 1999 Adana Ramazanoğlu Camii Caminin kitabelerinden yapımına 16. yy da Ramazanoğlu

Detaylı

II. MAHMUT (1808-1839) DÖNEMİ TANER ÖZDEMİR DETAY TARİHÇİ

II. MAHMUT (1808-1839) DÖNEMİ TANER ÖZDEMİR DETAY TARİHÇİ II. MAHMUT (1808-1839) DÖNEMİ TANER ÖZDEMİR DETAY TARİHÇİ TÜRK TELEKOM NURETTİN TOPÇU SOSYAL BİLİMLER LİSESİ TARİH ÖĞRETMENİ Halk arasında gâvur padişah ve püsküllü bela olarak adlandırılan padişah II.

Detaylı

OSMANLI İMPARATORLUĞU GERİLEME DÖNEMİ ISLAHATLARI XVIII. YÜZYIL

OSMANLI İMPARATORLUĞU GERİLEME DÖNEMİ ISLAHATLARI XVIII. YÜZYIL OSMANLI İMPARATORLUĞU GERİLEME DÖNEMİ ISLAHATLARI XVIII. YÜZYIL OSMANLI DA 18. YÜZYIL GERİLEME DÖNEMİ DİR. Yaklaşık 100 yıl sürmüştür. 18. Yüzyıldaki Islahatların Genel Özellikleri -İlk kez Avrupa daki

Detaylı

Osmanlı Devlet teşkilatında, gerek yönetim alanında,gerekse askeri alanda bazı değişiklikler olmuştur. Bu değişikliklerin bir kısmı merkez

Osmanlı Devlet teşkilatında, gerek yönetim alanında,gerekse askeri alanda bazı değişiklikler olmuştur. Bu değişikliklerin bir kısmı merkez Osmanlı Devlet teşkilatında, gerek yönetim alanında,gerekse askeri alanda bazı değişiklikler olmuştur. Bu değişikliklerin bir kısmı merkez teşkilatında bir kısmı da taşra teşkilatında olmuştur.bilhassa

Detaylı

Klasik Dönem Merkez Teşkilatı

Klasik Dönem Merkez Teşkilatı Klasik Dönem Merkez Teşkilatı Önceki Türk ve Türk-İslam devletlerinden farklı olarak Osmanlı Devleti'nde daha merkezî bir yönetim oluşturulmuştu. Hükûmet, ordu ve eyaletler doğrudan doğruya padişahın şahsına

Detaylı

ARAYIŞ YILLARI (17.YÜZYIL) (DURAKLAMA DÖNEMİ ) ISLAHATLAR AYAKLANMALAR

ARAYIŞ YILLARI (17.YÜZYIL) (DURAKLAMA DÖNEMİ ) ISLAHATLAR AYAKLANMALAR ARAYIŞ YILLARI (17.YÜZYIL) (DURAKLAMA DÖNEMİ ) ISLAHATLAR AYAKLANMALAR 1. Osmanlı Devleti nde Yeniçeri Ocağı nı kaldırmak isteyen ilk padişah II. dır. Osman 2. Genç Osman saray ile halk arasındaki kopukluğu

Detaylı

Kuruluş Dönemi Osmanlı Kültür ve Uygarlığı Toprak Yapısı Üretim ve Ticaret Flash Anlatım

Kuruluş Dönemi Osmanlı Kültür ve Uygarlığı Toprak Yapısı Üretim ve Ticaret Flash Anlatım Kuruluş Dönemi Osmanlı Kültür ve Uygarlığı Toprak Yapısı Üretim ve Ticaret Flash Anlatım Kuruluş Dönemi Osmanlı Kültür ve Uygarlığı Toprak Yapısı Üretim ve Ticaret Ders Notu OSMANLI KÜLTÜR VE MEDENİYETİ

Detaylı

FİNAL ÖNCESİ ÇÖZÜMLÜ DENEME TÜRK İDARE TARİHİ SORULAR

FİNAL ÖNCESİ ÇÖZÜMLÜ DENEME TÜRK İDARE TARİHİ SORULAR SORULAR 1- Devletin maddi gücünün anlaşılması için insan ve hayvan sayımının yapıldığı son toy ne zaman toplanırdı? A) İlkbahar B) Yaz C) Sonbahar D) Kış E) Mayıs ayı ortası 2- Devşirme sistemi ve I. Murad

Detaylı

UZAKTAN EĞİTİM MERKEZİ Atatürk İlkeleri ve İnkilâp Tarihi 1 1.Ders

UZAKTAN EĞİTİM MERKEZİ Atatürk İlkeleri ve İnkilâp Tarihi 1 1.Ders UZAKTAN EĞİTİM MERKEZİ Atatürk İlkeleri ve İnkilâp Tarihi 1 1.Ders XIX. YÜZYIL ISLAHATLARI VE SEBEPLERİ 1-İmparatorluğu çöküntüden kurtarmak 2-Avrupa Devletlerinin, Osmanlı nın içişlerine karışmalarını

Detaylı

Osmanlı Teşkilat Tarihi El Kitabı

Osmanlı Teşkilat Tarihi El Kitabı Osmanlı Teşkilat Tarihi El Kitabı Editör Tufan Gündüz Yazarlar İbrahim Solak Mustafa Güler Özen Tok Mehmet Demirtaş Mustafa Alkan Ümit Kılıç Arif Sarı ISBN: 978-605-4692-01-9 5. Baskı Haziran, 2017 / Ankara

Detaylı

Devleti yönetme hakkı Tanrı(gök tanrı) tarafından kağana verildiğine inanılırdı. Bu hak, kan yolu ile hükümdarların erkek çocuklarına geçerdi.

Devleti yönetme hakkı Tanrı(gök tanrı) tarafından kağana verildiğine inanılırdı. Bu hak, kan yolu ile hükümdarların erkek çocuklarına geçerdi. Orta Asya Türk tarihinde devlet, kağan adı verilen hükümdar tarafından yönetiliyordu. Hükümdarlar kağan unvanının yanı sıra han, hakan, şanyü, idikut gibi unvanları da kullanmışlardır. Kağan kut a göre

Detaylı

AVRUPA VE OSMANLI (18.YÜZYIL) GERİLEME DÖNEMİ

AVRUPA VE OSMANLI (18.YÜZYIL) GERİLEME DÖNEMİ AVRUPA VE OSMANLI (18.YÜZYIL) GERİLEME DÖNEMİ 1. Osmanlı İmparatorluğu nun Gerileme Devrindeki olaylar ve bu olayların sonuçları göz önüne alındığında, aşağıdaki ilişkilerden hangisi bu devir için geçerli

Detaylı

3. 18.yy da Grek ve Dakya projesi ile Osmanlıyı paylaşmayı planlayan Avrupalı iki devlet aşağıdakilerden hangisidir? I. Rusya. II.

3. 18.yy da Grek ve Dakya projesi ile Osmanlıyı paylaşmayı planlayan Avrupalı iki devlet aşağıdakilerden hangisidir? I. Rusya. II. www.burakelgit.com.tr I. Rusya II. Fransa III. Avusturya 1. Osmanlı Devleti Gerileme döneminde yukarıdaki devletlerden hangileriyle mücadele etmiştir? A) Yalnız II B) I,II ve III C) II ve III D) I ve III

Detaylı

a. Merkez Yönetiminin Bozulması

a. Merkez Yönetiminin Bozulması Yazı İçerik Merkez Yönetiminin Bozulması Eyalet Yönetiminin Bozulması Ordu ve Donanmanın Bozulması Eğitim Sisteminin Bozulması Ekonomik Durumun Bozulması Toplum Yapısının Bozulması Osmanlı İmparatorluğunun

Detaylı

Ünite 13. Osmanlı Devleti nde Kültür Ve Medeniyet. İlahiyat Lisans Tamamlama Programı İSLAM TARİHİ II. Doç. Dr. Kenan AYAR

Ünite 13. Osmanlı Devleti nde Kültür Ve Medeniyet. İlahiyat Lisans Tamamlama Programı İSLAM TARİHİ II. Doç. Dr. Kenan AYAR Osmanlı Devleti nde Kültür Ve Medeniyet Ünite 13 İlahiyat Lisans Tamamlama Programı İSLAM TARİHİ II Doç. Dr. Kenan AYAR 1 Ünite 13 OSMANLI DEVLETİ NDE KÜLTÜR VE MEDENİYET Doç. Dr. Kenan AYAR İçindekiler

Detaylı

A- askeri Alanda : B- Hükümet ve Yönetim Alanında : II.MAHMUT DÖNEMİ ( )

A- askeri Alanda : B- Hükümet ve Yönetim Alanında : II.MAHMUT DÖNEMİ ( ) II.MAHMUT DÖNEMİ ( 1808-1839 ) A- askeri Alanda : Alemdar Mustafa Paşa tarafından " Sekban-ı Cedit" adında askeri ocak kuruldu.ancak yeniçerilerin isyanı sonucu bu askeri ocak kaldırıldı. Yeniçerilerden

Detaylı

İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM

İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...15 BİRİNCİ BÖLÜM OSMANLI DEVLETİNDE MERKEZ TEŞKİLATI...17 Osmanlı Devleti nin Yapısı...17 Osmanlılarda Hâkimiyet Anlayışı...18 Osmanlı Hâkimiyet Anlayışının Kaynakları...19 Türk-Moğol

Detaylı

5. ÜNİTE: EKONOMİ VE SOSYAL HAYAT

5. ÜNİTE: EKONOMİ VE SOSYAL HAYAT 5. ÜNİTE: EKONOMİ VE SOSYAL HAYAT 1- Osmanlı Devleti nde ekonominin temeli olan tarımdan elde edilen gelirlerle asker beslenir, devlet adamlarının maaşları ödenirdi. Bundan dolayı tarım gelirlerinde bir

Detaylı

RESTORASYON ÇALIŞMALARI

RESTORASYON ÇALIŞMALARI VAKIFLAR İSTANBUL I. BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ 2010 YILI RESTORASYON ÇALIŞMALARI (01.01.2011 Tarihi İtibari ile) restorasy n 175 restorasy n 175 RESTORASYONU TAMAMLANAN ESERLER (2004-2010) S.NO İLİ İLÇESİ TAŞINMAZ

Detaylı

BİRİNCİ MEŞRUTİYET'İN İLANI (1876)

BİRİNCİ MEŞRUTİYET'İN İLANI (1876) BİRİNCİ MEŞRUTİYET'İN İLANI (1876) I. Meşrutiyete Ortam Hazırlayan Gelişmeler İç Etken Dış Etken Genç Osmanlıların faaliyetleri İstanbul (Tersane) Konferansı BİRİNCİ MEŞRUTİYET'İN İLANI (1876) Osmanlı

Detaylı

SORU CEVAP METODUYLA TEKRAR (YÜKSELİŞ-DURAKLAMA VE AVRUPA)

SORU CEVAP METODUYLA TEKRAR (YÜKSELİŞ-DURAKLAMA VE AVRUPA) SORU CEVAP METODUYLA TEKRAR (YÜKSELİŞ-DURAKLAMA VE AVRUPA) Osmanlı devletinde ülke sorunlarının görüşülüp karara bağlandığı bugünkü bakanlar kuruluna benzeyen kurumu: divan-ı hümayun Bugünkü şehir olarak

Detaylı

OSMANLI MEDRESELERİ. Tapu ve evkaf kayıtlarına göre orta ve yüksek öğretim yapan medrese sayısı binden fazlaydı.

OSMANLI MEDRESELERİ. Tapu ve evkaf kayıtlarına göre orta ve yüksek öğretim yapan medrese sayısı binden fazlaydı. B130214028 Nil ÜSTER OSMANLI MEDRESELERİ Medrese, Müslüman ülkelerinde orta ve yüksek öğretimin yapıldığı eğitim kurumlarının genel adıdır. Medrese kelimesi Arapça ders kökünden gelir. Medreselerde ders

Detaylı

OSMANLI KÜLTÜR - MEDENİYETİ A. OSMANLILARDA DEVLET ANLAYIŞI

OSMANLI KÜLTÜR - MEDENİYETİ A. OSMANLILARDA DEVLET ANLAYIŞI Osmanlı Kültür - Medeniyeti Osmanlılarda Devlet Anlayışı Merkez Teşkilatı Taşra Teşkilatı Osmanlı Devletinde Hukuk Osmanlı Askeri Teşkilatı Kapıkulu Askerleri Eyalet Askerleri Bağlı Beylik Ve Ülkelerin

Detaylı

7- Osmanlı Devleti'nde Yükselme Devri'nden sonra yeteneksiz padişahlar görülmeye başlandı. Bunun temel nedeni aşağıdakilerden hangisidir? A) Şehzadele

7- Osmanlı Devleti'nde Yükselme Devri'nden sonra yeteneksiz padişahlar görülmeye başlandı. Bunun temel nedeni aşağıdakilerden hangisidir? A) Şehzadele 1- Osmanlı Devleti nin ekonomik olarak zayıflamasının nedeni aşağıdakilerden hangisidir? A) Teknolojik gelişmelerin artması B) Don-Volga kanal teşebbüsü C) Yeniçeri Ocağı'nın kaldırılması D) Avrupalılara

Detaylı

II. MEŞRUTİYET DÖNEMİ

II. MEŞRUTİYET DÖNEMİ II. MEŞRUTİYET DÖNEMİ 1908 II. Meşrutiyete Ortam Hazırlayan Gelişmeler İç Etken Dış Etken İttihat ve Terakki Cemiyetinin faaliyetleri 1908 Reval Görüşmesi İTTİHAT ve TERAKKÎ CEMİYETİ 1908 İhtilâli ni düzenleyen

Detaylı

TARİH DENEME GENEL KÜLTÜR. kpss ÖSYM. Osmanlı Siyasî Tarihi Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi. Serkan Aksoy. Gerçek Sınav Tadında...

TARİH DENEME GENEL KÜLTÜR. kpss ÖSYM. Osmanlı Siyasî Tarihi Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi. Serkan Aksoy. Gerçek Sınav Tadında... kpss 2014 GENEL KÜLTÜR ÖSYM yeni sınav sistemine göre hazırlanmıştır. TARİH Osmanlı Siyasî Tarihi Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi 30 DENEME Serkan Aksoy Gerçek Sınav Tadında... Serkan AKSOY KPSS TARİH 30 DENEME

Detaylı

İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...9 GİRİŞ...11

İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...9 GİRİŞ...11 İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...9 GİRİŞ...11 BİRİNCİ BÖLÜM İLK TÜRK DEVLETLERİNDE EĞİTİM 1.1. HUNLARDA EĞİTİM...19 1.2. GÖKTÜRKLERDE EĞİTİM...23 1.2.1. Eğitim Amaçlı Göktürk Belgeleri: Anıtlar...24 1.3. UYGURLARDA

Detaylı

Türklerin İslamiyeti kabul etmeleriyle birlikte hukuk sisteminde değişiklikler yaşanmıştır. Töre devam etmekle birlikte Şeri Hukuk ta uygulanmaya

Türklerin İslamiyeti kabul etmeleriyle birlikte hukuk sisteminde değişiklikler yaşanmıştır. Töre devam etmekle birlikte Şeri Hukuk ta uygulanmaya Türklerin İslamiyeti kabul etmeleriyle birlikte hukuk sisteminde değişiklikler yaşanmıştır. Töre devam etmekle birlikte Şeri Hukuk ta uygulanmaya başlamıştır. Böylelikle Türk-İslam devletlerinde Hukuk

Detaylı

OSMANLI DEVLETĠ (1299-1922)

OSMANLI DEVLETĠ (1299-1922) Tarih Soru Dağılımı Osmanlı Kuruluş ve Yükselme Dönemi Osmanlı Devleti nde Kültür ve Uygarlık OSMANLI DEVLETĠ (1299-1922) Osmanlı devleti öğrenmeyi ve incelenmeyi kolaylaştırmak amacıyla çeşitli dönemlere

Detaylı

OSMANLI TOPLUMU YÖNETENLER. b) Seyfiye c) İlmiye d) Kalemiye a) Saray halkı. Defterdar ilk dönemlerde Bursa. Nişancı ve Edirne sarayında.

OSMANLI TOPLUMU YÖNETENLER. b) Seyfiye c) İlmiye d) Kalemiye a) Saray halkı. Defterdar ilk dönemlerde Bursa. Nişancı ve Edirne sarayında. OSMANLI TOPLUMU YÖNETENLER b) Seyfiye c) İlmiye d) Kalemiye a) Saray halkı Yönetim ve askerlik Yargı (kaza), Öğretim Mali ve İdari işler (tedris), Fetva ( Din) Osmanlı padişahları Sadrazam Kazasker Defterdar

Detaylı

C D E C B A C B B D C A A E B D D B E B A A C B E E B A D B

C D E C B A C B B D C A A E B D D B E B A A C B E E B A D B 1- XIX. ve XX. yüzyılın başlarında. Osmanlı. Devleti her alanda çöküntü içinde olmasına karşılık, varlığını ve bağımsızlığını uzun süre korumuştur. Bu durumun en önemli nedeni, aşağıdakilerden hangisidir?

Detaylı

SEÇMELİ TARİH DERSİ (10. SINIF) ÖĞRETİM PROGRAMI KAZANIMLAR ETKİNLİK ÖRNEKLERİ AÇIKLAMALAR

SEÇMELİ TARİH DERSİ (10. SINIF) ÖĞRETİM PROGRAMI KAZANIMLAR ETKİNLİK ÖRNEKLERİ AÇIKLAMALAR 1. ÜNİTE: BEYLİKTEN DEVLETE (1300 1453) 1. Osmanlı Devleti nin gelişimini etkileyen faktörleri açıklayıcı tezleri tartışır. Osmanlı Devleti nin Kuruluşu: Osmanlı Devleti nin kuruluşu ile ilgili belgesel

Detaylı

OSMANLI EĞİTİM SİSTEMİ İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ / FIRAT ÜNİVERSİTESİ / ARDAHAN ÜNİVERSİTESİ SEFA SEZER / İNGİLİZCE ÖĞRETMENİ

OSMANLI EĞİTİM SİSTEMİ İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ / FIRAT ÜNİVERSİTESİ / ARDAHAN ÜNİVERSİTESİ SEFA SEZER / İNGİLİZCE ÖĞRETMENİ OSMANLI EĞİTİM SİSTEMİ İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ / FIRAT ÜNİVERSİTESİ / ARDAHAN ÜNİVERSİTESİ SEFA SEZER / İNGİLİZCE ÖĞRETMENİ Medreseler çok güçlü yaygın eğitimi kurumu haline gelmiş ve toplumu derinden etkilemiştir.

Detaylı

İktisat Tarihi I

İktisat Tarihi I İktisat Tarihi I 25.10.2017 Toplum, Ekonomi ve Maliye Klasik Dönem olarak da adlandırılan 16. yy Osm. Devleti nin en parlak dönemidir. TOPLUMSAL YAPI: Artığı yaratanlarla artığa el koyanları birbirlerinden

Detaylı

KAY 361 Türk İdare Tarihi. Ders 7: 27 Kasım 2006 Konu: Osmanlı Devleti nin Merkez Örgütü Okuma: Ortaylı, 1979, sf. 132-157.

KAY 361 Türk İdare Tarihi. Ders 7: 27 Kasım 2006 Konu: Osmanlı Devleti nin Merkez Örgütü Okuma: Ortaylı, 1979, sf. 132-157. KAY 361 Türk İdare Tarihi Ders 7: 27 Kasım 2006 Konu: Osmanlı Devleti nin Merkez Örgütü Okuma: Ortaylı, 1979, sf. 132-157. Osmanlı Yönetim Örgütü Merkez ve Eyalet Örgütleri Merkez Örgütü 1. Padişah ve

Detaylı

2017 YIL SONU GENEL TEKRAR SEMİNERİ. Osmanlı Tarihi R.BEKMEZCİ

2017 YIL SONU GENEL TEKRAR SEMİNERİ. Osmanlı Tarihi R.BEKMEZCİ 2017 YIL SONU GENEL TEKRAR SEMİNERİ Osmanlı Tarihi R.BEKMEZCİ İçerik Osmanlı Kültür Medeniyeti 5 soru Islahat Hareketleri 3 Soru 19.yüzyıl Kültür Tarihi 1 Soru Bu bölümden 9 + 1 Soru geliyor... R.BEKMEZCİ

Detaylı

Osmanlı Devletinin Duraklama Nedenleri

Osmanlı Devletinin Duraklama Nedenleri On5yirmi5.com Osmanlı Devletinin Duraklama Nedenleri Osmanlı İmparatorluğunun duraklama nedenleri nelerdir? Yayın Tarihi : 9 Kasım 2012 Cuma (oluşturma : 1/10/2017) Osmanlıda duraklama sebepleri, Osmanlı

Detaylı

OSMANLILAR. 23.03.2015 Yrd. Doç. Dr. Ali Gurbetoğlu. İstanbul Ticaret Üniversitesi

OSMANLILAR. 23.03.2015 Yrd. Doç. Dr. Ali Gurbetoğlu. İstanbul Ticaret Üniversitesi OSMANLILAR 1 2 3 Osmanlılarda Eğitimin Genel Özellikleri Medreseler çok yaygın ve güçlü örgün eğitim kurumları haline gelmiş, toplumun derinden etkilemişlerdir. Azınlıkların çocuklarını üst düzey yönetici

Detaylı

İstanbul-Aksaray daki meydanı süsleyen, eklektik üslubun PERTEVNİYAL VALİDE SULTAN CAMİİ İBADETE AÇILDI. restorasy n

İstanbul-Aksaray daki meydanı süsleyen, eklektik üslubun PERTEVNİYAL VALİDE SULTAN CAMİİ İBADETE AÇILDI. restorasy n A Ç I L I Ş L A R A Ç I L I Ş L A R A PERTEVNİYAL VALİDE SULTAN CAMİİ İBADETE AÇILDI İstanbul-Aksaray daki meydanı süsleyen, eklektik üslubun en güzel örneklerinden birini oluşturan Pertevniyal Valide

Detaylı

TIP BAYRAMI DR. YAHYA R. LALELİ

TIP BAYRAMI DR. YAHYA R. LALELİ TIP BAYRAMI DR. YAHYA R. LALELİ ANKARA ROTARY KLÜBÜ 14 MART 2018 HİLTON OTEL, ANKARA Türkiye de 14 Mart ta Kutlanan Tıp Bayramının Anlamı: Tıp alanından çalışanların hizmet sorunlarının tartışıldığı, bilime

Detaylı

Bu durum, aşağıdakilerden hangisin gösteren bir kanıt olabilir?

Bu durum, aşağıdakilerden hangisin gösteren bir kanıt olabilir? DÜNYA GÜCÜ OSMANLI 1. Anadolu Selçuklu Devleti zamanında ve Osmanlı İmparatorluğu nun Yükselme döneminde Anadolu daki zanaatkarlar lonca denilen zanaat gruplarına ayrılarak yöneticilerini kendileri seçmişlerdir.

Detaylı

FRANCHISE KİMİN BULUŞU NASIL BAŞLADI? NASIL GELİŞTİ?

FRANCHISE KİMİN BULUŞU NASIL BAŞLADI? NASIL GELİŞTİ? 1 FRANCHISE KİMİN BULUŞU NASIL BAŞLADI? NASIL GELİŞTİ? DÜNYADA FRANCHISE 2 TÜRKİYE 1994- İlk franchise fuarı açıldı 1991- UFRAD kuruldu 1985- McDonald s açıldı, Turyap, Sağra franchise verdi ABD 1960-

Detaylı

Klasik Dönemde Osmanlı Eğitimi

Klasik Dönemde Osmanlı Eğitimi Klasik Dönemde Osmanlı Eğitimi Örgün Eğitim Yaygın Eğitim Sıbyan Mektepleri Medrese Esnaf Kuruluşları Askeri Eğitim (Ocak, Kışla) Camiler Enderun Harem Şehzade Osmanlı da Bilim ve Bilim Adamları Tekke

Detaylı

İSLAM TARİHİ II DR. HALİDE ASLAN

İSLAM TARİHİ II DR. HALİDE ASLAN İSLAM TARİHİ II DR. HALİDE ASLAN Dönemi İdari, Mali, Sosyal ve Kültürel Durum Konular *Emeviler Dönemi İdari, Mali, Sosyal ve Kültürel Durum. Dönemi İdari, Mali, Sosyal ve Kültürel Durum Kaynaklar *İrfan

Detaylı

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 10. SINIF TARİH DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 10. SINIF TARİH DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ KASIM EKİM 017-018 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 10. SINIF TARİH DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ Ay Hafta Ders Saati Konu Adı Kazanımlar Test No Test Adı 1. 1. XIV. yüzyıl başlarında

Detaylı

Edirne Camileri - Eski Cami. Ahmet Usal - Edirne Vergi Dairesi Başkanlığı

Edirne Camileri - Eski Cami. Ahmet Usal - Edirne Vergi Dairesi Başkanlığı Edirne Camileri - Eski Cami Ahmet Usal - Edirne Vergi Dairesi Başkanlığı Aralık 25, 2006 2 İçindekiler 0.1 Eski Cami (Cami-i Atik - Ulu Cami).............. 4 0.1.1 Eski Cami ve Hacı Bayram Veli Söylencesi.......

Detaylı

T.C. İNKILÂP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ DERS NOTU I. DÜNYA SAVAŞI ÖNCESİ OSMANLI DEVLETİ NİN GENEL DURUMU. Ekonomik Durum:

T.C. İNKILÂP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ DERS NOTU I. DÜNYA SAVAŞI ÖNCESİ OSMANLI DEVLETİ NİN GENEL DURUMU. Ekonomik Durum: T.C. İNKILÂP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ DERS NOTU I. DÜNYA SAVAŞI ÖNCESİ OSMANLI DEVLETİ NİN GENEL DURUMU Ekonomik Durum: 1. Avrupa daki gelişmelerin hiçbiri yaşanmamıştır. Avrupa da Rönesans ve Reform

Detaylı

İktisat Tarihi I. 18 Ekim 2017

İktisat Tarihi I. 18 Ekim 2017 İktisat Tarihi I 18 Ekim 2017 Kuruluş döneminin muhafazakar-milliyetçi bir yorumuna göre, İslam ı yaymak Osmanlı toplumunun en önemli esin kaynağını oluşturuyordu. Anadolu'ya göçler İran daki Büyük Selçuklu

Detaylı

Fevzi Karamuc;o TARIH 11 SHTEPIA BOTUESE LIBRI SHKOLLOR

Fevzi Karamuc;o TARIH 11 SHTEPIA BOTUESE LIBRI SHKOLLOR Fevzi Karamuc;o TARIH 11 SOSYAL BiLiMLER LiSESi DERS KiTABI SHTEPIA BOTUESE LIBRI SHKOLLOR Prishtine, 2012 ic;indekiler I ÜNiTE: BÜYÜK COGRAFYA KESiFLERi 3 1. BÜYÜK COGRAFYA KESiFLERi 3 A. COGRAFYA KESiFLERi

Detaylı

KAY 361 Türk İdare Tarihi. Ders 6: 20 Kasım 2006 Konu: Osmanlı Toprak Sistemi Okuma: Ortaylı, 1979, sf

KAY 361 Türk İdare Tarihi. Ders 6: 20 Kasım 2006 Konu: Osmanlı Toprak Sistemi Okuma: Ortaylı, 1979, sf KAY 361 Türk İdare Tarihi Ders 6: 20 Kasım 2006 Konu: Osmanlı Toprak Sistemi Okuma: Ortaylı, 1979, sf. 81-122. Osmanlı İmparatorluğu: Genel Bir Bakış 1243 Kösedağ Savaşı sonucunda İran İlhanlıları n tabi

Detaylı

Koca Mustafa Reşid Paşa

Koca Mustafa Reşid Paşa Osmanlı İmparatorluğu ndaki ilk Mason Locası 1738 de Galata da kurulmuştur. Osmanlı vatandaşı olarak mason olan ilk kişi Yirmisekiz Mehmed Çelebi nin oğlu Yirmisekizzade Mehmed Said Paşa olmuştur. Osmanlı

Detaylı

ÜNİTE:1. Osmanlı-Türk Anayasal Gelişmeleri ÜNİTE:2. Anayasaların Yapılması ve 1982 Anayasası ÜNİTE:3. Anayasaların Değiştirilmesi ve 1982 Anayasası

ÜNİTE:1. Osmanlı-Türk Anayasal Gelişmeleri ÜNİTE:2. Anayasaların Yapılması ve 1982 Anayasası ÜNİTE:3. Anayasaların Değiştirilmesi ve 1982 Anayasası ÜNİTE:1 Osmanlı-Türk Anayasal Gelişmeleri ÜNİTE:2 Anayasaların Yapılması ve 1982 Anayasası ÜNİTE:3 Anayasaların Değiştirilmesi ve 1982 Anayasası ÜNİTE:4 1982 Anayasası na Göre Devletin Temel Nitelikleri

Detaylı

OSMAN HAMDİ BEY ŞEKER AHMET PAŞA HAZIRLAYAN: MEHMET KURTBOĞAN

OSMAN HAMDİ BEY ŞEKER AHMET PAŞA HAZIRLAYAN: MEHMET KURTBOĞAN OSMAN HAMDİ BEY ŞEKER AHMET PAŞA HAZIRLAYAN: MEHMET KURTBOĞAN OSMAN HAMDİ BEY 1842 yılında İstanbul'da doğdu. 1860'da hukuk öğrenimi için Paris'e gitti. Hukuk öğreniminin yanı sıra o dönemim ünlü ressamlarının

Detaylı

Edirne Tarihi - Osmanlı Döneminde Edirne. Ahmet Usal - Edirne Vergi Dairesi Başkanlığı

Edirne Tarihi - Osmanlı Döneminde Edirne. Ahmet Usal - Edirne Vergi Dairesi Başkanlığı Edirne Tarihi - Osmanlı Döneminde Edirne Ahmet Usal - Edirne Vergi Dairesi Başkanlığı Aralık 25, 2006 2 İçindekiler 0.1 Osmanlı Dönemi Başlangıcı : Edirne nin Fethi......... 4 0.2 Padişahlar Döneminde

Detaylı

TERCİH ETTİĞİN OKOL GELECEĞİNDİR MEVLÜT ÇELİK 8.SINIF KAVRAM HARİTASI. Mevlüt Çelik. T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük

TERCİH ETTİĞİN OKOL GELECEĞİNDİR MEVLÜT ÇELİK 8.SINIF KAVRAM HARİTASI. Mevlüt Çelik. T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük YURDUMUZUN İŞGALİNE TEPKİLER YA İSTİKLÂL YA ÖLÜM TERCİH ETTİĞİN OKOL GELECEĞİNDİR MEVLÜT ÇELİK 19.yy.sonlarına doğru Osmanlı parçalanma sürecine girmişti. Bu dönemde

Detaylı

TARİH BOYUNCA ANADOLU

TARİH BOYUNCA ANADOLU TARİH BOYUNCA ANADOLU Anadolu, Asya yı Avrupa ya bağlayan bir köprü konumundadır. Üç tarafı denizlerle çevrili verimli topraklara sahiptir. Dört mevsimi yaşayan iklimi, akarsuları, ormanları, madenleriyle

Detaylı

Osmanlı Devleti'nde Islahat Hareketleri, 3.Selim, 1.Mahmut, Tanzimat Fermanı, Islahat Fermanı, 1.Meş Pazar, 23 Şubat 2014 17:56

Osmanlı Devleti'nde Islahat Hareketleri, 3.Selim, 1.Mahmut, Tanzimat Fermanı, Islahat Fermanı, 1.Meş Pazar, 23 Şubat 2014 17:56 III. Selim ve Nizam-ı Cedit Yenilikçi bir padişah olan III. Selim ıslahatları planlı ve programlı bir şekilde yapmak istiyordu. Bu amaçla ileri gelen devlet adamlarından bir heyet oluşturdu. Bu heyetlerden

Detaylı

EĞİTİM- ÖĞRETİM YILI NUH MEHMET YAMANER ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ 10.SINIF OSMANLI TARİHİ I. DÖNEM I. YAZILI SORULARI A GURUBU

EĞİTİM- ÖĞRETİM YILI NUH MEHMET YAMANER ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ 10.SINIF OSMANLI TARİHİ I. DÖNEM I. YAZILI SORULARI A GURUBU Ertuğrul Gazi 1) * Orhan Bey tarafından fethedilmiş olup başkent buraya taşınmıştır. * İpek sanayisinin merkezi konumundaki bu bölgenin fethiyle Osmanlı gelirleri. Yukarıdaki özellikleri verilmiş bölge

Detaylı

10. SINIF TARİH YAZ TATİLİ ÖDEV KİTAPÇIĞI

10. SINIF TARİH YAZ TATİLİ ÖDEV KİTAPÇIĞI 10. SINIF TARİH YAZ TATİLİ 10. SINIF ÖDEV TARİH KİTAPÇIĞI YAZ TATİLİ ÖDEV KİTAPÇIĞI I. ÜNİTE: BEYLİKTEN DEVLETE (1300-1453) MEV Koleji Özel Ankara Okulları 1 I. ÜNİTE BEYLİKTEN DEVLETE (1300-1453) 1. KONU:

Detaylı

9. HAFTA. Ulusal sağlık politikaları: Osmanlı İmparatorluğu ve sağlık hizmetleri

9. HAFTA. Ulusal sağlık politikaları: Osmanlı İmparatorluğu ve sağlık hizmetleri 9. HAFTA Ulusal sağlık politikaları: Osmanlı İmparatorluğu ve sağlık hizmetleri 2 Sağlık hizmetleri daha çok saraya ve orduya yönelik olarak yürütülmüştür. Devletin tek resmi sağlık örgütü sarayda yer

Detaylı

Kilitbahir Kalesi, Fatih Sultan Mehmet Dönemi

Kilitbahir Kalesi, Fatih Sultan Mehmet Dönemi Kilitbahir Kalesi, Fatih Sultan Mehmet Dönemi Ayasofya, Sultan III.Ahmed Çeşmesi, Thomas Allom, Constantinople, 1838 Üsküdar, Sultan III.Ahmed Çeşmesi, Julia Pardoe, The Beauties of the Bosphorus, 1838

Detaylı

III. MİLLETLER ARASI TÜRKOLOJİ KONGRESİ Y A Z M A ESERLERDE SERGİSİ. 24 Eylül - 5 Ekim 1979 SÜLEYMANİYE KÜTÜPHANESİ.

III. MİLLETLER ARASI TÜRKOLOJİ KONGRESİ Y A Z M A ESERLERDE SERGİSİ. 24 Eylül - 5 Ekim 1979 SÜLEYMANİYE KÜTÜPHANESİ. III. MİLLETLER ARASI TÜRKOLOJİ KONGRESİ Y A Z M A ESERLERDE V A K IF M Ü H Ü R L E R İ SERGİSİ 24 Eylül - 5 Ekim 1979 SÜLEYMANİYE KÜTÜPHANESİ H azırlayanlar : Dr. GÜNAY KUT NİM ET BAYRAKTAR Süleyman şâh

Detaylı

Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi

Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bu ders içeriğinin basım, yayım ve satış hakları Yakın Doğu Üniversitesi Uzaktan Eğitim Merkezi ne aittir. Bu ders içeriğinin bütün hakları saklıdır. İlgili kuruluştan

Detaylı

10. SINIF TARİH DERSİ KURS KAZANIMLARI VE TESTLERİ

10. SINIF TARİH DERSİ KURS KAZANIMLARI VE TESTLERİ KASIM EKİM 0. SINIF TARİH DERSİ KURS KAZANIMLARI VE TESTLERİ AY HAFTA DERS SAATİ KONU ADI KAZANIMLAR TEST NO TEST ADI. OSMANLI DEVLETİ NİN KURULUŞU (00-5). XIV. yüzyıl başlarında Anadolu, Avrupa ve Yakın

Detaylı

Türk Yönetim Tarihi Oğuz Yılmaz oguzyilmaz90.wordpress.com

Türk Yönetim Tarihi Oğuz Yılmaz oguzyilmaz90.wordpress.com İlmiyye Teşkilatı İlmiyye teşkilatı yargı, yönetim ve belediye hizmetleriyle iç içe geçmiştir. İlmiyye sınıfının üç fonksiyonu vardır. Bunlar eğitim, ifta (fetva görevi) ve yargı ve yönetim görevidir.

Detaylı

İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM GENEL TARİH VE GENEL TÜRK TARİHİ I. TARİH BİLİMİNE GİRİŞ...3

İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM GENEL TARİH VE GENEL TÜRK TARİHİ I. TARİH BİLİMİNE GİRİŞ...3 İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM GENEL TARİH VE GENEL TÜRK TARİHİ I. TARİH BİLİMİNE GİRİŞ...3 A. Tarihin Tanımı...3 B. Tarihin Kaynakları...4 C. Tarihe Yardımcı Bilim Dalları...4 D. Tarihte Yüzyıl, Yarı Yüzyıl,

Detaylı

İNKILAP TARİHİ VİZE BÖLÜMÜ ALTIN SORULAR. 1- Osmanlı da ilk kez yabancı ülkeye seyahat eden padişah kimdir? CEVAP: Abdülaziz.

İNKILAP TARİHİ VİZE BÖLÜMÜ ALTIN SORULAR. 1- Osmanlı da ilk kez yabancı ülkeye seyahat eden padişah kimdir? CEVAP: Abdülaziz. İNKILAP TARİHİ VİZE BÖLÜMÜ ALTIN SORULAR NotCopy Yayınlarının izni dahilinde paylaşılmıştır Başarılar dileriz 1- Osmanlı da ilk kez yabancı ülkeye seyahat eden padişah kimdir? CEVAP: Abdülaziz. 2- Dil,

Detaylı

TÜRK ANAYASA DÜZENİ Bahar dönemi Ara sınavı

TÜRK ANAYASA DÜZENİ Bahar dönemi Ara sınavı TÜRK ANAYASA DÜZENİ 2016 Bahar dönemi Ara sınavı 1. Divan-ı Hümayun hangi Osmanlı padişahı döneminde kurulmuştur? A) I. Osman B) Orhan C) II. Murat D) III. Selim E) II. Mahmut 2. Divan-ı Hümayunun kaldırılmasıyla

Detaylı

KAY 361 Türk İdare Tarihi. Ders 8: 4 Aralık 2006 Konu: Osmanlı Devleti nde Maliye, İlmiyye ve Ordu Okuma: Ortaylı, 1979, sf

KAY 361 Türk İdare Tarihi. Ders 8: 4 Aralık 2006 Konu: Osmanlı Devleti nde Maliye, İlmiyye ve Ordu Okuma: Ortaylı, 1979, sf KAY 361 Türk İdare Tarihi Ders 8: 4 Aralık 2006 Konu: Osmanlı Devleti nde Maliye, İlmiyye ve Ordu Okuma: Ortaylı, 1979, sf. 158-182. Osmanlı Yönetim Örgütü Merkez ve Eyalet Örgütleri Merkez Örgütü 1. Padişah

Detaylı

SULTAN MEHMET REŞAT IN RUMELİ SEYAHATİ 5

SULTAN MEHMET REŞAT IN RUMELİ SEYAHATİ 5 SULTAN MEHMET REŞAT IN RUMELİ SEYAHATİ 5 BAKİ SARISAKAL SELANİK Selanik 26 Mayıs: Selanik Limanında Padişahın Gelişini Bekleyen Selanik Valisi İbrahim Bey ve Hükümet Erkânı Selanik Limanında Padişahı Bekleyen

Detaylı

HÜKÜMDAR TÜRK İSLAM DEVLETLERİNDE DEVLET TEŞKİLATI. KONU ANLATIMI tarihyolu.com TÜRK-İSLAM DEVLETLERİNDE HATUN TÜRK-İSLAM KÜLTÜRÜNÜN ORTAYA ÇIKIŞI

HÜKÜMDAR TÜRK İSLAM DEVLETLERİNDE DEVLET TEŞKİLATI. KONU ANLATIMI tarihyolu.com TÜRK-İSLAM DEVLETLERİNDE HATUN TÜRK-İSLAM KÜLTÜRÜNÜN ORTAYA ÇIKIŞI TÜRK-İSLAM DEVLETLERİNDE HATUN TÜRK-İSLAM KÜLTÜRÜNÜN ORTAYA ÇIKIŞI Talaş Savaşı'ndan sonra İslamiyet, Türkler arasında hızla yayılmaya başladı. X. yüzyıldan itibaren Türklerin İslam medeniyetinin etkisi

Detaylı

II. BÖLÜM LK MÜSLÜMAN TÜRK DEVLETLER

II. BÖLÜM LK MÜSLÜMAN TÜRK DEVLETLER İÇİNDEKİLER ÖN SÖZ... V GİRİŞ...1 1. Eğitime Neden İhtiyaç Vardır?...1 2. Niçin Eğitim Tarihi Okuyoruz?...2 I. BÖLÜM İSLAMİYET TEN ÖNCEKİ TÜRK EĞİTİMİ 1. Eski Türklerde Eğitim Var mıdır?...5 2. Hunlarda

Detaylı

Proje Adı. Projenin Türü. Projenin Amacı. Projenin Mekanı. Medeniyetimizin İsimsiz Taşları. Mimari yapı- anıt

Proje Adı. Projenin Türü. Projenin Amacı. Projenin Mekanı. Medeniyetimizin İsimsiz Taşları. Mimari yapı- anıt Önsöz Medeniyet; bir ülke veya toplumun, maddi ve manevi varlıklarının, düşünce, sanat, bilim, teknoloji ürünlerinin tamamını ifade eder. Türk medeniyeti dünyanın en eski medeniyetlerinden biridir. Dünyanın

Detaylı

ÜNİTE: OSMANLI KÜLTÜR VE UYGARLIĞI KONU: Devlet Yönetimi, Hukuk Sistemi İle Sosyal ve Ekonomik Yaşam, Eğitim, Bilim ve Sanat

ÜNİTE: OSMANLI KÜLTÜR VE UYGARLIĞI KONU: Devlet Yönetimi, Hukuk Sistemi İle Sosyal ve Ekonomik Yaşam, Eğitim, Bilim ve Sanat ÜNE: MANI ÜÜR VE YGARIĞI N: Devlet Yönetimi, Hukuk istemi le osyal ve Ekonomik Yaşam, Eğitim, Bilim ve anat ÖRNE RAR VE ÇÖZÜMER 1. Aşağıdakilerden hangisi smanlı Devleti nin devlet yönetimi ile ilgili

Detaylı

Osmanlı larda Ordu. Kapıkulu Ordusu:

Osmanlı larda Ordu. Kapıkulu Ordusu: Osmanlı larda Ordu Osmanlı ordusu başlangıçta aşiretlerden gelen atlı birlikler ile gönüllü yaya askerlerden oluşurken 14. yüzyılın ortalarından itibaren büyük bir gelişme gösterdi. En gelişkin dönem sayılan

Detaylı

YAYINA HAZIRLAYANLAR KURULU Kurumsal Yayınlar Yönetmeni

YAYINA HAZIRLAYANLAR KURULU Kurumsal Yayınlar Yönetmeni YAYIN KURULU Hazırlayanlar Aylin Gürlek YAYINA HAZIRLAYANLAR KURULU Kurumsal Yayınlar Yönetmeni Saime YILDIRIM Kurumsal Yayınlar Birimi Dizgi & Grafik Mustafa Burak SANK & Ezgi Güler & Meltem Temel Sumru

Detaylı

KAY 361 Türk İdare Tarihi

KAY 361 Türk İdare Tarihi KAY 361 Türk İdare Tarihi Ders 9: 11 Aralık 2006 Konular: Osmanlı Eyalet İdaresi Osmanlı Şehirleri ve Ulaştırma Kapitülasyonlar Hakkında Okuma: Ortaylı, 1979, sf. 183-205 (205-231 arası iptal), 243-245.

Detaylı

BÖLÜM 1 DURUM ANALİZİ 1.1. TARİHÇE * ORTA ASYA DÖNEMİ TÜRK ADALET SİSTEMİ

BÖLÜM 1 DURUM ANALİZİ 1.1. TARİHÇE * ORTA ASYA DÖNEMİ TÜRK ADALET SİSTEMİ BÖLÜM 1 DURUM ANALİZİ 1.1. TARİHÇE * ORTA ASYA DÖNEMİ TÜRK ADALET SİSTEMİ Orta Asya da kurulan Hun, Göktürk ve Uygur Devletleri ile Karahanlı, Selçuklu ve Osmanlı Devletlerinde, devlet yönetimine ilişkin

Detaylı

Doç. Dr. Tolga BOZKURT SAN CUMHURİYET DÖNEMİ TÜRK MİMARİSİ BATILILAŞMA DÖNEMİ OSMANLI MİMARİSİ

Doç. Dr. Tolga BOZKURT SAN CUMHURİYET DÖNEMİ TÜRK MİMARİSİ BATILILAŞMA DÖNEMİ OSMANLI MİMARİSİ BATILILAŞMA DÖNEMİ OSMANLI MİMARİSİ -1699 Karlofça Barış Antlaşması, Osmanlı İmparatorluğunda gerileme döneminin başlangıcı olurken, siyasi ve sosyal anlamda Batı üstünlüğünün de kabul edildiği bir dönüm

Detaylı

Edirne Çarşıları. Ahmet Usal - Edirne Vergi Dairesi Başkanlığı

Edirne Çarşıları. Ahmet Usal - Edirne Vergi Dairesi Başkanlığı Edirne Çarşıları Ahmet Usal - Edirne Vergi Dairesi Başkanlığı Aralık 25, 2006 2 İçindekiler 0.1 Edirne Çarşıları ve İş Merkezleri................ 4 0.1.1 Alipaşa Çarşısı(Kapalı Çarşı).............. 4 0.1.2

Detaylı

Sultanım, müsaade buyurun, ben İstanbul'un çevresini dolaşıp, mevcut suları bir inceleyeyim!.

Sultanım, müsaade buyurun, ben İstanbul'un çevresini dolaşıp, mevcut suları bir inceleyeyim!. HEY GİDİ KOCA SİNAN.. MEKANIN CENNET OLSUN!.. Kanuni Sultan Süleyman devri.. O vakitler İstanbul da su sıkıntısı var.. Problemi çözmek için Sultan Süleyman, Mimar Sinan ı makama çağırır ve Mimarbaşı, milletin

Detaylı

OSMANLI DEVLETİ DURAKLAMA DÖNEMİ ( XVII/17.YÜZYIL) ÖNEMLİ GELİŞMELERİ

OSMANLI DEVLETİ DURAKLAMA DÖNEMİ ( XVII/17.YÜZYIL) ÖNEMLİ GELİŞMELERİ OSMANLI DEVLETİ DURAKLAMA DÖNEMİ ( XVII/17.YÜZYIL) ÖNEMLİ GELİŞMELERİ SOKULLU MEHMET PAŞA'NIN ÖLÜMÜYLE DÖNEM BAŞLAMIŞTIR VE KARLOFÇA ANLAŞMASINA KADAR DEVAM ETMİŞTİR. DURAKLAMANIN NEDENLERİ YENİÇERİ OCAĞINDA

Detaylı

2015 KPSS GENEL KÜLTÜR-TARİH DENEME-2 LEVENT YEŞİLYURT

2015 KPSS GENEL KÜLTÜR-TARİH DENEME-2 LEVENT YEŞİLYURT 2015 KPSS GENEL KÜLTÜR-TARİH DENEME-2 LEVENT YEŞİLYURT 1. Aşağıdakilerden hangisi Orta Asya daki en eski kültür merkezidir? A)Andronova B)Anav C)Afenesyevo D)Tagar E)Karasuk 2. Aşağıda verilen eserler

Detaylı

50 MİMARİ I TAHİR AĞA TEKKESİ TAHİR AĞA TEKKESİ. Yazı ve Fotoğraf: İsmail Büyükseçgin /

50 MİMARİ I TAHİR AĞA TEKKESİ TAHİR AĞA TEKKESİ. Yazı ve Fotoğraf: İsmail Büyükseçgin / 50 MİMARİ I TAHİR AĞA TEKKESİ TAHİR AĞA TEKKESİ Yazı ve Fotoğraf: İsmail Büyükseçgin / seckinmimarlik@ttmail.com Yazı ve Fotoğraf: İsmail Büyükseçgin / seckinmimarlik@ttmail.com MİMARİ I TAHİR AĞA TEKKESİ

Detaylı

Deniz Esemenli ile Üsküdar Turu 27 Ekim 2013, Pazar

Deniz Esemenli ile Üsküdar Turu 27 Ekim 2013, Pazar Deniz Esemenli ile Üsküdar Turu 27 Ekim 2013, Pazar Tur Danışmanımız: Doç. Dr. Deniz Esemenli, Sanat Tarihçisi Buluşma Noktası: Üsküdar Meydanı, III. Ahmet Çeşmesi önü Tur başlama saati: 09.00 Gezimizin

Detaylı

KUDÜS TE BULUNAN TARİHİ OSMANLI ESERLERİ

KUDÜS TE BULUNAN TARİHİ OSMANLI ESERLERİ KUDÜS TE BULUNAN TARİHİ OSMANLI ESERLERİ 2 www.mirasimiz.org.tr KUDÜS TE BULUNAN TARİHİ OSMANLI ESERLERİ Kudüs, Müslümanlarca kutsal sayılan bir şehirdir. Yeryüzündeki ikinci mescid, Müslümanların ilk

Detaylı

İÇİNDEKİLER. A. Tarih B. Siyasal Tarih C. XIX.yüzyıla Kadar Dünya Tarihinin Ana Hatları 3 D. Türkiye"nin Jeo-politik ve Jeo-stratejik Önemi 5

İÇİNDEKİLER. A. Tarih B. Siyasal Tarih C. XIX.yüzyıla Kadar Dünya Tarihinin Ana Hatları 3 D. Türkiyenin Jeo-politik ve Jeo-stratejik Önemi 5 İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ V GİRİŞ 1 A. Tarih B. Siyasal Tarih C. XIX.yüzyıla Kadar Dünya Tarihinin Ana Hatları 3 D. Türkiye"nin Jeo-politik ve Jeo-stratejik Önemi 5 BİRİNCİ BÖLÜM: AVRUPA SİYASAL TARİHİ 1 2 I.

Detaylı

CAMİ MİMARİSİ EMEVİLER EMEVİLER DEVRİ EMEVİLER DEVRİ EMEVİLER DEVRİ ENDÜLÜS EMEVİ DEVLETİ OSMANLI MİMARLIĞI

CAMİ MİMARİSİ EMEVİLER EMEVİLER DEVRİ EMEVİLER DEVRİ EMEVİLER DEVRİ ENDÜLÜS EMEVİ DEVLETİ OSMANLI MİMARLIĞI CAMİ MİMARİSİ EMEVİLER 661-750 Y. Doç. Dr. UZAY YERGÜN EMEVİLER DEVRİ EMEVİLER DEVRİ TUNUS KAYRAVAN 670-726 (F: A.Ç., 2006) ŞAM EMEVİYE, 706-714 EMEVİLER DEVRİ ENDÜLÜS EMEVİ DEVLETİ 756-1031 KUDÜS MESCİD-ÜL

Detaylı

l. Osmanlı Devleti nde Hükümranlık AnlayıĢı

l. Osmanlı Devleti nde Hükümranlık AnlayıĢı A.OSMANLI DEVLETĠNDE YÖNETĠM ANLAYIġI l. Osmanlı Devleti nde Hükümranlık AnlayıĢı Osmanlı Devletinde Hükümranlık anlayıģının temelinde Ģu üç unsur görülmektedir; a. Ġslam Hukuku, b. Eski Türk gelenekleri,

Detaylı

Tarihteki İlkler-2. Yönetici tarafından yazıldı Cuma, 16 Ocak 2009 13:00 - Son Güncelleme Cuma, 16 Ocak 2009 15:15

Tarihteki İlkler-2. Yönetici tarafından yazıldı Cuma, 16 Ocak 2009 13:00 - Son Güncelleme Cuma, 16 Ocak 2009 15:15 Tarihteki İlkler2 Cuma, 16 Ocak 2009 13:00 Son Güncelleme Cuma, 16 Ocak 2009 15:15 OSMANLI TARİHİ İLK Osmanlı Padişahı OSMAN BEY dir. Osmanlıların İLK Başkenti SÖĞÜT dür. Osmanlılarda İLK defa Beylikten

Detaylı

İktisat Tarihi I

İktisat Tarihi I İktisat Tarihi I 07.12.2017 İltizamın Yaygınlaşması 16. yüzyılın ikinci yarısında başlayan mali bunalım, 17. ve 18. yüzyıllarda da sürdü. Merkezi devletin taşradaki etkinliğini yitirmesi tarımsal artığı

Detaylı

A. İLK TÜRK DEVLETLERİNDE DEVLET TEŞKİLATI

A. İLK TÜRK DEVLETLERİNDE DEVLET TEŞKİLATI A. İLK TÜRK DEVLETLERİNDE DEVLET TEŞKİLATI 1. İlk Türk Devletlerinde Devlet Anlayışı Türklerde devlete İl (el) adı verilirdi. İl aynı zamanda barış anlamında kullanılmıştır. Devleti yöneten hükümdar yönetme

Detaylı