KANUNU NDA NDA TEK PAYDAŞLI ŞİRKETLER LTEKİN

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "KANUNU NDA NDA TEK PAYDAŞLI ŞİRKETLER LTEKİN"

Transkript

1 YENİ TÜRK TİCARET T KANUNU NDA NDA TEK PAYDAŞLI ŞİRKETLER RTN. BARKIN GÜLTEKG LTEKİN KARAKÖY Y ROTARY KULÜBÜ,,

2 TÜRK TİCARET T KANUNU Kanun Numarası : 6102 Kabul Tarihi : Resmi Gazete Tarihi : Resmi Gazete Sayısı : 27846

3 TİCARET ŞİRKETLER RKETLERİ ytk 124: Ticaret Şirketleri kollektif, komandit, anonim, limited ve kooperatif şirketlerinden ibarettir. Şahıs Şirketleri Sermaye Şirketleri 1. Kollektif 2. Komandit 1. Anonim 2. Limited 3. Sermayesi paylara bölünmüş komandit

4 SERMAYE ŞİRKETLER RKETLERİ 1. Anonim Şirket (ytk ) 2. Limited Şirket (ytk ) 3. Sermayesi Paylara BölünmB nmüş Komandit Şirket (ytk ) 572)

5 DEĞİŞİ ĞİŞİKLİK İSTATİSTİKLERİ Anonim Limited etk da ikisi mülga m 205 madde, ytk da toplam 235 madde. ytk ya ya hiç aktarılmayan takribi 75 madde, kalan 130 maddenin yarısı maddeye yeni nitelendirmesini katacak kadar değişik, ik, diğer yarısında ise yalnızca ifade güncel. g ytk da bu durumda 105 madde tamamen yeni, 65 madde değişerek erek gelmiş maddenin 170 i i yeni denebilir. etk da 54 madde, ytk da toplam 72 madde. ytk ya ya hiç aktarılmayan 15 madde olup 26 madde hüküm h m değişikli ikliği i doğuracak şekilde güncellenerek aktarılm lmış. ytk da 33 madde tamamen yeni. 26 maddenin güncellenerek g aktarılmas lması neticesinde 59 madde yeni denebilir.

6 ANONİM ŞİRKET Amaç ve Konu MADDE 331- yasaklanmamış konular için i in kurulabilir. (1) Anonim şirketler, kanunen her türlt rlü ekonomik amaç ve

7 ANONİM ŞİRKET Sermaye: MADDE 332- (1) Tamamı esas sözles zleşmede taahhüt t edilmiş bulunan sermayeyi ifade eden esas sermaye ellibin Türk T Lirasından ve sermayenin artırılmas lmasında yönetim y kuruluna tanınm nmış yetki tavanını gösteren kayıtl tlı sermaye sistemini kabul etmiş bulunan halka açık a olmayan anonim şirketlerde başlang langıç sermayesi yüzbin y Türk T Lirasından aşağıa olamaz. Bu en az sermaye tutarı Bakanlar Kurulunca artırılabilir. (2) Bu Kanun anlamında nda kayıtl tlı sermayeli anonim şirketlerde başlang langıç sermayesi, kuruluşta ve sisteme ilk geçildi ildiğinde inde haiz olunması zorunlu sermayedir; çıkarılmış sermaye ise, çıkarılmış payların n tümünün t n itibarî değerlerinin erlerinin toplamını temsil eder. (3) Halka açık a k olmayan anonim şirketler gerekli şartları artık k haiz olmadıklar kları takdirde, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ığından izin alarak kayıtl tlı sermaye sisteminden çıkabilecekleri gibi, bu sisteme alınırken aranan nitelikleri kaybettiklerinde, istemleri bulunmasa bile aynı Bakanlık k tarafından sistemden çıkartılırlar. rlar. (4) 28/7/1981 tarihli ve 2499 sayılı Sermaye Piyasası Kanununun 12 nci maddesi hükmh kmü saklıdır.

8 ANONİM ŞİRKET Kuruluş: I - Kurucu işlemi MADDE 335- (1) Şirket, kurucuların, kanuna uygun olarak düzenlenmiş bulunan, sermayenin tamamını ödemeyi, şartsız z taahhüt ettikleri, imzalarının n noterce onaylandığı esas sözles zleşmede, anonim şirket kurma iradelerini açıklamalara klamalarıyla kurulur. (2) 355 inci maddenin birinci fıkrasf krası hükmü saklıdır. II - Kuruluş belgeleri MADDE 336- (1) Esas sözles zleşme, kurucular beyanı,, değerleme erleme raporları,, ayın n ve işletme i devralınmas nmasına na ilişkin olanlar da dâhil olmak üzere, kurulmakta olan şirketle, kurucular ve diğer kişilerle ilerle yapılan ve kuruluşla la ilgili olan sözles zleşmeler ile işlem i denetçisi raporu, kuruluş belgeleridir. Bunlar, sicil dosyasına konulur ve birer nüshaları şirket tarafından beş yıl l süreyle s saklanır.

9 ANONİM ŞİRKET Kurucular: MADDE 338- (1) Anonim şirketin kurulabilmesi için i in pay sahibi olan bir veya daha fazla kurucunun varlığı şarttır. r. 330 uncu madde hükmh kmü saklıdır. (2) Pay sahibi sayısı bire düşerse, d durum, bu sonucu doğuran işlem i tarihinden itibaren yedi gün g n içinde i inde yönetim y kuruluna yazılı olarak bildirilir. Yönetim Y kurulu bildirimi aldığı tarihten itibaren yedi gün içinde, inde, şirketin tek pay sahipli bir anonim şirket olduğunu unu tescil ve ilan ettirir. Ayrıca, hem şirketin tek pay sahipli olarak kurulması hem de payların n tek kişide ide toplanması hâlinde tek pay sahibinin adı,, yerleşim yeri ve vatandaşlığı da tescil ve ilan edilir. Aksi hâlde doğacak zarardan, bildirimde bulunmayan pay sahibi ve tescil ve ilanı yaptırmayan yönetim kurulu sorumludur. (3) Şirket, tek pay sahibi olacak şekilde kendi payını iktisap edemez; ettiremez.

10 ANONİM ŞİRKET Tüzel Kişili iliğin in Kazanılmas lması: MADDE 355- (1) Şirket ticaret siciline tescil ile tüzel t kişilik ilik kazanır. (2) Tescilden önce şirket adına işlem i yapanlar ve taahhütlere tlere girişenler, bu işlem i ve taahhütlerden tlerden şahsen ve müteselsilen sorumludurlar. Ancak, işlem ve taahhütlerin, tlerin, ileride kurulacak şirket adına yapıld ldığı açıkça bildirilmiş ve şirketin ticaret siciline tescilinden sonra üç aylık süre içinde i inde bu taahhütler tler şirket tarafından kabul olunmuşsa, yalnız şirket sorumlu olur. (3) Şirketçe e kabul olunmadığı takdirde kuruluş giderleri kurucular tarafından karşı şılanır. Bunların n pay sahiplerine rücu r hakları yoktur.

11 ANONİM ŞİRKET Yönetim Kurulu: 1. Üyelerin sayısı ve nitelikleri MADDE 359- (1) Anonim şirketin, esas sözles zleşmeyle atanmış veya genel kurul tarafından seçilmi ilmiş,, bir veya daha fazla kişiden iden oluşan bir yönetim kurulu bulunur. Temsile yetkili en az bir üyenin yerleşme yerinin TürkiyeT rkiye de bulunması ve Türk T vatandaşı olması şarttır. r. (2) Bir tüzel t kişi i yönetim y kuruluna üye seçildi ildiği i takdirde, tüzel t kişiyle iyle birlikte, tüzel t kişi i adına, tüzel t kişi i tarafından belirlenen, sadece bir gerçek ek kişi i de tescil ve ilan olunur; ayrıca, tescil ve ilanın n yapılm lmış olduğu, u, şirketin internet sitesinde hemen açıklana klanır. Tüzel T kişi i adına sadece, bu tescil edilmiş kişi i toplantılara lara katılıp p oy kullanabilir. (3) Yönetim Y kurulu üyelerinin ve tüzel t kişi i adına tescil edilecek gerçek ek kişinin inin tam ehliyetli olmaları şarttır. r. Yönetim Y kurulu üyelerinin en az dörtte d birinin yüksek y öğrenim görmg rmüş olması zorunludur. Tek üyeli yönetim y kurulunda bu zorunluluk aranmaz. (4) Üyeliği i sona erdiren sebepler seçilmeye de engeldir.

12 ANONİM ŞİRKET Yönetim ve Temsil: 3. Yönetimin Y devri MADDE 367- (1) Yönetim Y kurulu esas sözles zleşmeye konulacak bir hükümle, h düzenleyeced zenleyeceği i bir içi yönergeye göre, g yönetimi, y kısmen veya tamamen bir veya birkaç yönetim kurulu üyesine veya üçünc ncü kişiye iye devretmeye yetkili kılınabilir. k Bu içi yönerge şirketin yönetimini y düzenler; d bunun için i in gerekli olan görevleri, g tanımlar, yerlerini gösterir, g özellikle kimin kime bağlı ve bilgi sunmakla yükümly mlü olduğunu unu belirler. Yönetim Y kurulu, istem üzerine pay sahiplerini ve korunmaya değer er menfaatlerini ikna edici bir biçimde imde ortaya koyan alacaklılar ları,, bu içi yönerge hakkında, yazılı olarak bilgilendirir. (2) Yönetim, Y devredilmediği i takdirde, yönetim y kurulunun tüm t üyelerine aittir.

13 ANONİM ŞİRKET Temsil: MADDE 370- (1) Esas sözles zleşmede aksi öngörülmemiş veya yönetim y kurulu tek kişiden iden oluşmuyorsa temsil yetkisi çift imza ile kullanılmak lmak üzere yönetim y kuruluna aittir. (2) Yönetim kurulu, temsil yetkisini bir veya daha fazla murahhas üyeye veya müdür r olarak üçünc ncü kişilere ilere devredebilir. En az bir yönetim y kurulu üyesinin temsil yetkisini haiz olması şarttır. r. MADDE 373- (1) Yönetim Y kurulu, temsile yetkili kişileri ileri ve bunların n temsil şekillerini gösterir g kararının n noterce onaylanmış suretini, tescil ve ilan edilmek üzere ticaret siciline verir. (2) Temsil yetkisinin ticaret sicilinde tescilinden sonra, ilgili kişilerin ilerin seçimine veya atanmalarına na ilişkin herhangi bir hukuki sakatlık, k, şirket tarafından üçünc ncü kişilere, ilere, ancak sakatlığı ığın n bunlar tarafından bilindiğinin inin ispat edilmesi şartıyla ileri sürülebilir. s

14 ANONİM ŞİRKET YK Toplantılar ları: 1. Kararlar MADDE 390- (1) Esas sözles zleşmede aksine ağıa ğırlaştırıcı bir hüküm h m bulunmadığı takdirde, yönetim y kurulu üye tam sayısının çoğunluğu u ile toplanır r ve kararlarını toplantıda hazır r bulunan üyelerin çoğunluğu u ile alır. Bu kural yönetim kurulunun elektronik ortamda yapılmas lması hâlinde de uygulanır. (2) Yönetim Y kurulu üyeleri birbirlerini temsilen oy veremeyecekleri gibi, toplantılara lara vekil aracılığı ığıyla da katılamazlar. (3) Oylar eşit e olduğu u takdirde o konu gelecek toplantıya bırakb rakılır. r. İkinci toplantıda da eşitlik e olursa söz s z konusu öneri reddedilmiş sayılır. (4) Üyelerden hiçbiri toplantı yapılmas lması isteminde bulunmadığı takdirde, yönetim kurulu kararları,, kurul üyelerinden birinin belirli bir konuda yaptığı ığı, karar şeklinde yazılm lmış önerisine, en az üye tam sayısının çoğunluğunun unun yazılı onayı alınmak suretiyle de verilebilir. Aynı önerinin tüm t m yönetim y kurulu üyelerine yapılm lmış olması bu yolla alınacak kararın n geçerlilik erlilik şartıdır. r. Onayların n aynı kâğı ğıtta bulunması şart değildir; ancak onay imzalarının bulunduğu u kâğı ğıtların n tümünün t n yönetim y kurulu karar defterine yapış ıştırılması veya kabul edenlerin imzalarını içeren bir karara dönüştürülüp d p karar defterine geçirilmesi kararın n geçerlili erliliği i için i in gereklidir. (5) Kararların n geçerlili erliliği i yazılıp p imza edilmiş olmalarına bağlıdır.

15 ANONİM ŞİRKET RKETİ Genel Kurul Toplantılar ları: II - Gündem MADDE 413- (1) Gündem, G genel kurulu toplantıya çağıran tarafından belirlenir. (2) Gündemde G bulunmayan konular genel kurulda müzakere m edilemez ve karara bağlanamaz. Kanuni istisnalar saklıdır. (3) Yönetim Y kurulu üyelerinin görevden g alınmalar nmaları ve yenilerinin seçimi yılsonu y finansal tablolarının müzakeresi maddesiyle ilgili sayılır. III - Çağrının şekli 1. Genel olarak MADDE 414- (1) Genel kurul toplantıya, esas sözles zleşmede gösterilen g şekilde, şirketin internet sitesinde ve Türkiye T Ticaret Sicili Gazetesinde yayımlanan ilanla çağrılır. r. Bu çağrı,, ilan ve toplantı günleri hariç olmak üzere, toplantı tarihinden en az iki hafta önce yapılır. Pay defterinde yazılı pay sahipleriyle önceden şirkete pay senedi veya pay sahipliğini ini ispatlayıcı belge vererek adreslerini bildiren pay sahiplerine, toplantı günü ile gündem g ve ilanın çıktığı veya çıkacağı gazeteler, iadeli taahhütl tlü mektupla bildirilir. (2) Sermaye Piyasası Kanununun 11 inci maddesinin altınc ncı fıkrası hükmü saklıdır. 3. Çağrısız z genel kurul MADDE 416- (1) Bütün B n payların n sahipleri veya temsilcileri, aralarından biri itirazda bulunmadığı takdirde, genel kurula katılmaya ve genel kurul toplantılar larının n yapılmas lmasına ilişkin hükümler h saklı kalmak şartıyla, çağrıya ilişkin usule uyulmaksızın, genel kurul olarak toplanabilir ve bu toplantı nisabı varolduğu sürece karar alabilirler. (2) Çağrısız z toplanan genel kurulda, gündeme g oybirliği i ile madde eklenebilir; aksine esas sözles zleşme hükmü geçersizdir. ersizdir.

16 ANONİM ŞİRKET Genel Kurul Toplantısı: II - Toplantı ve karar nisabı MADDE 418- (1) Genel kurullar, bu Kanunda veya esas sözles zleşmede, aksine daha ağıa ğır r nisap öngörülmüş bulunan hâller hariç,, sermayenin en az dörtte birini karşı şılayan payların n sahiplerinin veya temsilcilerinin varlığı ığıyla toplanır. Bu nisabın n toplantı süresince korunması şarttır. r. İlk toplantıda anılan nisaba ulaşı şılamadığı takdirde, ikinci toplantının yapılabilmesi için i in nisap aranmaz. (2) Kararlar toplantıda hazır r bulunan oyların çoğunluğu u ile verilir.

17 ANONİM ŞİRKET V - Esas sözles zleşme değişikliklerinde ikliklerinde toplantı ve karar nisapları MADDE 421- (1) Kanunda veya esas sözles zleşmede aksine hüküm h m bulunmadığı takdirde, esas sözleşmeyi değiştiren kararlar, şirket sermayesinin en az yarısının n temsil edildiği i genel kurulda, toplantıda mevcut bulunan oyların çoğunluğu u ile alınır. İlk toplantıda öngörülen toplantı nisabı elde edilemediği i takdirde, en geç bir ay içinde i inde ikinci bir toplantı yapılabilir. İkinci toplantı için in toplantı nisabı, şirket sermayesinin en az üçte birinin toplantıda temsil edilmesidir. Bu fıkrada f öngörülen nisapları düşüren veya nispî çoğunluğu öngören esas sözles zleşme hükümleri h geçersizdir. ersizdir. (2) AşağıA ğıdaki esas sözles zleşme değişikli ikliği i kararları,, sermayenin tümünüt oluşturan payların sahiplerinin veya temsilcilerinin oybirliğiyle iyle alınır: a) Bilanço o zararlarının n kapatılmas lması için in yükümly mlülük k ve ikincil yükümly mlülük k koyan kararlar. b) Şirketin merkezinin yurt dışıd ışına taşı şınmasına na ilişkin kararlar. (3) AşağıA ğıdaki esas sözles zleşme değişikli ikliği i kararları,, sermayenin en az yüzde y yetmişbe beşini oluşturan payların n sahiplerinin veya temsilcilerinin olumlu oylarıyla alınır: a) Şirketin işletme i konusunun tamamen değiştirilmesi. b) İmtiyazlı pay oluşturulmas turulması. c) Nama yazılı payların n devrinin sınırlands rlandırılması. (4) İkinci ve üçünc ncü fıkralarda öngörülen nisaplara ilk toplantıda ulaşı şılamadığı takdirde izleyen toplantılarda larda da aynı nisap aranır. r. (5) Pay senetleri menkul kıymet k borsalarında işlem i gören g şirketlerde, aşağıa ğıdaki konularda karar alınabilmesi için, i in, yapılacak genel kurul toplantılar larında, esas sözles zleşmelerinde aksine hüküm h yoksa, 418 inci maddedeki toplantı nisabı uygulanır: a) Sermayenin artırılmas lması ve kayıtl tlı sermaye tavanının n yükseltilmesine y ilişkin esas sözles zleşme değişiklikleri. iklikleri. b) Birleşmeye, bölünmeye b ve tür t r değiştirmeye ilişkin kararlar. (6) İşletme konusunun tamamen değiştirilmesi veya imtiyazlı pay oluşturulmas turulmasına ilişkin genel kurul kararına olumsuz oy vermiş nama yazılı pay sahipleri, bu kararın n Türkiye T Ticaret Sicili Gazetesinde yayımlanmas mlanmasından ndan itibaren altı ay boyunca payların n devredilebilirliği hakkındaki kısıtlamalarla k bağlı değildirler.

18 ANONİM ŞİRKET Tek Paydaşlıkta Doğan Özel Durumlar Ön Şirket Sorunu Genel Kurula Çağrı (intifa, rehin) Genel Kurulda Tüm T m Payların n Temsili İbra Kararı Sorunu

19 LİMİTED ŞİRKET MADDE 573- (1) Limited şirket, bir veya daha çok gerçek ek veya tüzel t kişi i tarafından bir ticaret unvanı altında kurulur; esas sermayesi belirli olup, bu sermaye esas sermaye paylarının n toplamından oluşur. ur. (2) Ortaklar, şirket borçlar larından sorumlu olmayıp, sadece taahhüt ettikleri esas sermaye paylarını ödemekle ve şirket sözles zleşmesinde öngörülen ek ödeme ve yan edim yükümly mlülüklerini yerine getirmekle yükümlüdürler. (3) Limited şirket, kanunen yasak olmayan her türlt rlü ekonomik amaç ve konu için i in kurulabilir. B) Ortakların n sayısı MADDE 574- (1) Ortakların n sayısı elliyi aşamaz. a amaz. (2) Ortak sayısı bire düşerse d durum, bu sonucu doğuran işlem i tarihinden itibaren yedi gün g n içinde i inde müdürlere m yazıyla yla bildirilir. Müdürler, bildirimin alınmas nması tarihinden başlayarak yedinci günün g sonuna kadar, şirketin tek ortaklı olduğunu, unu, bu ortağı ğın n adını,, yerleşim yerini ve vatandaşlığı ığını tescil ve ilan ettirirler, aksi hâlde doğacak zarardan sorumlu olurlar. Aynı yükümlülük, şirketin bir ortakla kurulduğu u hâllerde de geçerlidir. erlidir. (3) Şirket, tek ortağı ğının n kendisinin olacağı bir şirkete dönüşeced eceği sonucunu doğuracak şekilde esas sermaye payını iktisap edemez.

20 LİMİTED ŞİRKET D) Sermaye I - En az tutar MADDE 580- (1) Limited şirketin esas sermayesi en az onbin Türk T Lirasıdır. r. (2) Bu maddede yazılı en az tutar, Bakanlar Kurulunca on katına kadar artırılabilir. G) Kuruluş I - Kurulma anı MADDE 585- (1) Şirket, kanuna uygun olarak düzenlenen d şirket sözleşmesinde, kurucuların n limited şirket kurma iradelerini açıklaya klayıp, sermayenin tamamını şartsız z taahhüt t etmeleri ve nakit kısmk smı hemen ve tamamen ödemeleriyle kurulur. 588 inci maddenin birinci fıkrasf krası saklıdır.

21 LİMİTED ŞİRKET III - Tüzel kişilik ilik MADDE 588- (1) Şirket, ticaret siciline tescil ile tüzel kişilik ilik kazanır. (2) Şirketçe e kabul olunmadığı takdirde, kuruluş giderleri kurucular tarafından karşı şılanır. Bunların pay sahiplerine rücûr hakları yoktur. (3) Tescilden önce şirket adına işlem i yapanlar, bu işlemler dolayısıyla yla şahsen ve müteselsilen m sorumludur. (4) Bu gibi taahhütlerin, tlerin, ileride kurulacak şirket adına yapıld ldıklarının n açıkça a a bildirilmeleri ve şirketin ticaret siciline tescilini izleyen üç aylık k süre s içinde i inde şirket tarafından kabul edilmeleri koşuluyla, bunlardan yalnız şirket sorumlu olur.

22 LİMİTED ŞİRKET ŞİRKET SÖZLES ZLEŞMESİNİN N DEĞİŞ ĞİŞTİRİLMESİ A) Genel olarak MADDE 589- (1) Aksi şirket sözles zleşmesinde öngörülmediği i takdirde, şirket sözles zleşmesi, esas sermayenin üçte ikisini temsil eden ortakların kararıyla değiştirilebilir. 621 inci madde hükmh kmü saklıdır. (2) Şirket sözles zleşmesinde yapılan her değişiklik iklik tescil ve ilan edilir.

23 LİMİTED ŞİRKET ORTAKLARIN HAK VE BORÇLARI A) Esas sermaye payının n işlemlere i konu olması I - Genel olarak MADDE 593- (1) Esas sermaye payının şirketçe e iktisabına ilişkin 612 nci maddenin ikinci fıkrasf krasında öngörülen hâller dışıd ışında, esas sermaye payı, ortaklar arasındaki devirler de dâhil olmak üzere sadece aşağıa ğıdaki hükümler h uyarınca devredilebilir ve miras yoluyla geçer. er. (2) Esas sermaye pay senetleri ispat aracı şeklinde veya nama yazılı olarak düzenlenir. Ek ödeme ve yan edim yükümly mlülüklerinin, ağıa ğırlaştırılmış veya bütün n ortakları kapsayacak biçimde imde düzenlenmid zenlenmiş rekabet yasağı ğının n ve şirket sözleşmesinde öngörülmüş önerilmeye muhatap olma, önalım, geri alım m ve alım m haklarının, n, bu senetlerde açıkça a a belirtilmesi gereklidir. II - Pay defteri MADDE 594- (1) Şirket, esas sermaye paylarını içeren bir pay defteri tutar. Ortakların, adları,, adresleri, her ortağı ğın n sahip olduğu u esas sermaye payının sayısı,, esas sermaye paylarının n devirleri ve geçişleri itibarî değerleri, erleri, grupları ve esas sermaye payları üzerindeki intifa ve rehin hakları,, sahiplerinin adları ve adresleri bu deftere yazılır. (2) Ortaklar pay defterini inceleyebilir.

24 LİMİTED ŞİRKET ESAS SERMAYE PAYININ DEVRİ MADDE 595- (1) Esas sermaye payının n devri ve devir borcunu doğuran işlemler yazılı şekilde yapılır r ve tarafların n imzaları noterce onanır. Ayrıca devir sözleşmesinde, ek ödeme ve yan edim yükümly mlülükleri; rekabet yasağı ağırlaştırılmış veya tüm t m ortakları kapsayacak biçimde imde genişletilmi letilmiş ise, bu husus, önerilmeye muhatap olma, önalım, geri alım m ve alım m hakları ile sözleşme cezasına ilişkin koşullara da belirtilir. (2) Şirket sözles zleşmesinde aksi öngörülmemişse, esas sermaye payının n devri için, in, ortaklar genel kurulunun onayı şarttır. r. Devir bu onayla geçerli erli olur. (3) Şirket sözles zleşmesinde başka türlt rlü düzenlenmemişse, ortaklar genel kurulu sebep göstermeksizin g onayı reddedebilir. (4) Şirket sözles zleşmesiyle sermaye payının n devri yasaklanabilir. (5) Şirket sözles zleşmesi devri yasaklamış veya genel kurul onay vermeyi reddetmişse, ortağı ğın n haklı sebeple şirketten çıkma hakkı saklı kalır. (6) Şirket sözles zleşmesinde ek ödeme veya yan edim yükümly mlülükleri öngörüldüğü takdirde, devralanın ödeme gücüg şüpheli görüldg ldüğü için in ondan istenen teminat verilmemişse, genel kurul şirket sözles zleşmesinde hüküm h bulunmasa bile, onayı reddedebilir. (7) Başvurudan itibaren üç ay içinde i inde genel kurul reddetmediği i takdirde onayı vermiş sayılır.

25 LİMİTED ŞİRKET DEVRİN N TESCİLİ MADDE 598- (1) Esas sermaye paylarının geçişlerinin tescil edilmesi için, i in, şirket müdürleri m tarafından ticaret siciline başvurulur. (2) Başvurunun otuz gün g n içinde i inde yapılmamas lmaması hâlinde, ayrılan ortak, adının n bu paylarla ilgili olarak silinmesi için i in ticaret siciline başvurabilir. Bunun üzerine sicil müdürü, m şirkete, iktisap edenin adının bildirilmesi için i in süre s verir. (3) Sicil kaydına güvenen g iyiniyetli kişinin inin güveni g korunur.

26 LİMİTED ŞİRKET Genel Kurul Toplantısına na Çağrı: MADDE 617- (1) Genel kurul müdürler m tarafından toplantıya çağrılır. r. Olağan an genel kurul toplantısı,, her yıl y l hesap döneminin d sona ermesinden itibaren üç ay içinde inde yapılır. Şirket sözles zleşmesi uyarınca ve gerektikçe e genel kurul olağan anüstü toplantıya çağrılır. r. (2) Genel kurul, toplantı gününden nden en az onbeş gün önce toplantıya çağrılır. r. Şirket sözles zleşmesi bu süreyi s uzatabilir veya on güne g kadar kısaltabilir. k (3) Toplantıya çağrı,, azlığı ığın çağrı ve öneri hakkı,, gündem, g öneriler, çağrısız genel kurul, hazırl rlık önlemleri, tutanak, yetkisiz katılma konularında nda anonim şirketlere ilişkin hükümler, h Bakanlık k temsilcisine ilişkin olanlar hariç,, kıyas k yoluyla uygulanır. Her ortak kendisini genel kurulda ortak olan veya olmayan bir kişi i aracılığı ığıyla temsil ettirebilir. (4) Herhangi bir ortak sözls zlü görüşme isteminde bulunmadıkça, a, genel kurul kararları,, ortaklardan birinin gündem g maddesi ile ilgili önerisine diğer ortakların n yazılı onayları alınmak suretiyle de verilebilir. Aynı önerinin tüm t ortakların n onayına sunulması kararın n geçerlili erliliği i için i in şarttır. r.

27 LİMİTED ŞİRKET Yönetim ve Temsil I - Müdürler 1. Genel olarak MADDE 623- (1) Şirketin yönetimi y ve temsili şirket sözleşmesi ile düzenlenir. d Şirketin sözles zleşmesi ile yönetimi y ve temsili, müdür m r sıfats fatını taşı şıyan bir veya birden fazla ortağa veya tüm t m ortaklara ya da üçünc ncü kişilere ilere verilebilir. En azından bir ortağı ğın, şirketi yönetim y hakkının n ve temsil yetkisinin bulunması gerekir. (2) Şirketin müdürlerinden m biri bir tüzel t kişi i olduğu u takdirde, bu kişi i bu görevi g tüzel t kişi i adına yerine getirecek bir gerçek ek kişiyi iyi belirler. (3) Müdürler, kanunla veya şirket sözles zleşmesi ile genel kurula bırakılmamış bulunan yönetime y ilişkin tüm t m konularda karar almaya ve bu kararları yürütmeye yetkilidirler.

28 LİMİTED ŞİRKET MÜDÜRLERİN N BİRDEN B FAZLA OLMASI DURUMU MADDE 624- (1) Şirketin birden fazla müdürünün m n bulunması hâlinde, bunlardan biri, şirketin ortağı olup olmadığı ığına bakılmaks lmaksızın, genel kurul tarafından müdürler m kurulu başkan kanı olarak atanır. (2) Başkan olan müdür m r veya tek müdürün m n bulunması hâlinde bu kişi, i, genel kurulun toplantıya çağrılması ve genel kurul toplantılar larının n yürütülmesi y konularında nda olduğu u gibi, genel kurul başka yönde y bir karar almadığı ya da şirket sözles zleşmesinde farklı bir düzenleme d öngörülmediği i takdirde, tüm t m açıklamalara klamaları ve ilanları yapmaya da yetkilidir. (3) Birden fazla müdürün m n varlığı hâlinde, bunlar çoğunlukla karar alırlar. Eşitlik E hâlinde başkan kanın n oyu üstün n sayılır. Şirket sözleşmesi, müdürlerin m karar almaları konusunda değişik ik bir düzenleme öngörebilir.

29 6103 SAYILI TÜRK T TİCARET T KANUNUN YÜRÜRLY RLÜĞÜ VE UYGULAMA ŞEKLİ HAKKINDA KANUN Ticaret şirketlerinin hak ehliyeti MADDE 15- (1) Şirket sözles zleşmelerinde veya esas sözles zleşmelerinde 6762 sayılı Kanunun 137 nci maddesine uygun olarak, şirketin hak ehliyetinin şirket sözles zleşmesinde veya esas sözleşmesinde yazılı işletme konusu ile sınırls rlı olduğunu unu belirten hükümler h bulunması hâlinde, bu hükümler h Türk T Ticaret Kanununun yürürly rlüğe e girdiği i tarihten itibaren yazılmam lmamış sayılır. Asgarî sermaye MADDE 20- (1) Anonim ve limited şirketler, Türk T Ticaret Kanununun yayımı tarihinden itibaren üç yıl l içinde i inde sermayelerini, anılan Kanunun 332 ve 580 inci maddelerinde öngörülen tutarlara yükseltirler; y aksi hâlde mezkûr r sürenin s sonunda infisah etmiş sayılırlar. (2) Sermayenin Türk T Ticaret Kanununda öngörülen tutara yükseltilmesi y için i in yapılacak genel kurullarda toplantı nisabı aranmaz, kararlar toplantıda mevcut oyların çoğunluğu u ile alınır r ve şartları bulunsa bile 6762 sayılı Kanunun 389 uncu ve Türk T Ticaret Kanununun 454 üncü maddeleri uygulanmaz. Bu fıkra f hükümleri, h bu Kanunun 26 ve 28 inci maddeleri uyarınca yapılacak esas sözles zleşme değişiklikleri iklikleri için i in toplanacak genel kurullara da uygulanır. (3) Halka açık a k olmayan anonim şirketlerin kayıtl tlı sermaye sistemini kabul etmelerine, daha sonra bu sisteme geçmelerine, sermayelerini artırmalar rmalarına, kayıtl tlı sermaye tavanını yükseltmelerine, sistemden çıkmalarına ve çıkarılmalarına, yönetim y kurulunun imtiyazlı ve primli paylar ihracına, rüçr üçhan haklarını kanun çerçevesinde evesinde sınırlamass rlamasına ve diğer hususlara ilişkin usul ve esaslar Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanacak tebliğle; le; tescil ve ilâna dair hususlar ise Ticaret Sicili Tüzüğüyle T düzenlenir. (4) Sanayi ve Ticaret Bakanlığı birinci fıkrada f yazılı süreyi birer yıl y l olarak en çok iki defa uzatabilir.

30 6103 SAYILI TÜRK T TİCARET T KANUNUN YÜRÜRLY RLÜĞÜ VE UYGULAMA ŞEKLİ HAKKINDA KANUN Esas sözles zleşme MADDE 22- (1) Anonim şirketler esas sözles zleşmelerini ve limited şirketler şirket sözles zleşmelerini, yayımı tarihinden itibaren onsekiz ay içindei inde Türk Ticaret Kanunuyla uyumlu hâle getirirler. Bu süre s içinde i inde gerekli değişikliklerin ikliklerin yapılmamas lmaması hâlinde, esas sözles zleşmedeki ve şirket sözles zleşmesindeki düzenleme d yerine Türk T Ticaret Kanununun ilgili hükümleri h uygulanır. (2) Esas sözles zleşme ve limited şirket sözles zleşmesini birinci fıkra f uyarınca uyumlu hâle getirmek için i in yapılacak genel kurullara bu Kanunun 20 nci maddesinin ikinci fıkrasf krası uygulanır. (3) Sanayi ve Ticaret Bakanlığı bu maddede öngörülen süreyi s ancak bir yıla y kadar uzatabilir. Tek pay sahipli anonim şirketler ile tek ortaklı limited şirketler MADDE 23- (1) Herhangi bir sebeple bir anonim şirketin tek pay sahibi ve bir limited şirketin tek ortağı olan gerçek ek veya tüzel t kişi, i, bu Kanunun yürürly rlüğe girmesinden itibaren onbeş gün n içindei inde,, bu sıfats fatını,, adını,, adresini, vatandaşlığı ığını,, anonim şirketlerde yönetim y kuruluna, limited şirketlerde müdüre veya müdürlere m noter aracılığı ığıyla bildirir. Bildirimin muhatapları, tebliğ tarihinden itibaren yedi gün g n içinde, i inde, Türk T Ticaret Kanununun 338 ve 574 üncü maddelerinde öngörülen hususları tescil ve ilân ettirirler; aksi hâlde anılan maddelerde öngörülen hukukî sonuçlar doğar.

31 6103 SAYILI TÜRK T TİCARET T KANUNUN YÜRÜRLY RLÜĞÜ VE UYGULAMA ŞEKLİ HAKKINDA KANUN Pay sahiplerinin ve limited şirket ortaklarının şirkete borçlanma yasağı MADDE 24- (1) Türk T Ticaret Kanununun 358 inci maddesine aykırı şekilde, anonim veya limited şirkete borçlu olan pay sahipleri ve ortaklar, borçlar larını,, anılan Kanunun yürürly rlüğe girdiği i tarihten itibaren üç yıl l içinde, i inde, nakdî ödeme yaparak tamamen tasfiye etmek zorundadır. r. Borcun kısmen k veya tamamen başkas kası tarafından üstlenilmesi, borç için in kambiyo senedi verilmesi, ödeme planı yapılmas lması veya benzeri yollara başvurulmas vurulması bu madde anlamında nda tasfiye sayılmaz. (2) Birinci fıkrada f belirtilen süre s içinde i inde tasfiye gerçekle ekleşmemişse, Türk T Ticaret Kanununun 562 nci maddesinin beşinci fıkrasf krası hükmü uygulanır. (3) Tasfiye süresinin s geçmesinden sonra, şirketin alacaklılar ları, alacakları için, in, şirkete borçlu olan pay sahibini veya limited şirket ortağı ğını takip edebilir.

32 6103 SAYILI TÜRK T TİCARET T KANUNUN YÜRÜRLY RLÜĞÜ VE UYGULAMA ŞEKLİ HAKKINDA KANUN Yönetim kurulu MADDE 25- (1) Türk Ticaret Kanununun yürürly rlüğe e girdiği i tarihte görevde g bulunan anonim şirket yönetim y kurulları ile limited şirket müdürleri, m görevden g alınmalar nmaları veya yönetim y kurulu üyeliğinin inin başka bir sebeple boşalmas alması hâli hariç,, sürelerinin s sonuna kadar görevlerine g devam ederler. Ancak, tüzel t kişinin inin temsilcisi olarak üye seçilmi ilmiş bulunan gerçek ek kişinin, inin, Türk T Ticaret Kanununun yürürlüğe e girdiği i tarihten itibaren üç ay içinde i inde istifa etmesi, onun yerine tüzel t kişinin inin ya da başkas kasının n seçilmesi gerekir. Tüm m ortakların n hep birlikte müdür m r sıfats fatıyla şirket işlerini i idare ve şirketi temsil ettiği i limited şirketlerde de aynı üç aylık k süre s içinde i inde Türk T Ticaret Kanununun 623 üncü maddesi hükmh kmünün n gereği i yerine getirilir. Anonim şirketlerde Türk T Ticaret Kanununun 363 üncü maddesinin birinci fıkrasf krası uyarınca seçim yapılan durumlarda, anılan Kanunun 359 uncu maddesindeki şartları taşı şıyan yönetim y kurulu üyelerinin seçilmeleri şarttır. r. Görevdeki G yönetim y kurulunun görevinin g sona ermesinden sonra seçilecek üyelerin, anılan 359 uncu maddedeki şartları taşı şımaları zorunludur. Üyelerin görev g süreleri s farklı tarihlerde sona eriyorsa, öğrenime ilişkin şart, şirkete en uygun gelen üyelerin görevleri g sona erdiğinde inde yerine getirilir. (2) Yönetim Y kurulu üyelerinin özen ve bağlılık k borcuna ilişkin hüküm, Türk T Ticaret Kanununun yürürly rlüğe e girdiği i tarihte görülmekte g olan davalarda uygulanmaz. Bu davalarda özen ve bağlılık k borcu 6762 sayılı Kanuna göre g değerlendirilir. erlendirilir.

33 6103 SAYILI TÜRK T TİCARET T KANUNUN YÜRÜRLY RLÜĞÜ VE UYGULAMA ŞEKLİ HAKKINDA KANUN Esas sözles zleşme değişikliklerinde ikliklerinde toplantı ve karar nisapları MADDE 26- Bir anonim şirketin esas sözles zleşmesinde veya bir limited şirketin şirket sözles zleşmesinde genel kurulun toplantı ve karar nisaplarına, na, madde numarası belirtilerek veya belirtilmeksizin 6762 sayılı Kanun hükümlerinin uygulanacağı öngörülmüşse, bu şirketler Türk Ticaret Kanununun yürürly rlüğe e girmesinden itibaren altı ay içinde i inde anonim şirketlerde esas sözles zleşmelerini ve limited şirketlerde şirket sözles zleşmesini değiştirerek, anılan Kanuna uygun düzenleme d yaparlar. Aksi hâlde, bu sürenin geçmesiyle Türk T Ticaret Kanununun genel kurulun toplantı ve karar nisaplarına na ilişkin hükümleri h uygulanır. Sadece bu altı ay içinde i inde yapılan genel kurullarda 6762 sayılı Kanunun genel kurulların n toplantı ve karar nisapları hakkındaki hükümleri h uygulanır.

34 TEŞEKK EKKÜRLER Avukat Barkın n Gültekin, G LL.M.

41. 6103 Sayılı KANUNUNDA YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER

41. 6103 Sayılı KANUNUNDA YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER 41. 6103 Sayılı KANUNUNDA YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER Madde No Maddenin 6103 sayılı Yasa ile düzenlenmiş hali 6335 sayılı Yasa ile Yapılan Düzenleme Maddenin 6335 sayılı ile Yasa ile Değişik Son Hali 12 C) MERKEZLERİ

Detaylı

6102 SAYILI YENİ TÜRK TİCARET KANUNU NA GÖRE ANONİM ŞİRKETLERDE VE LİMİTED ŞİRKETLERDE GENEL KURUL TOPLANTI VE KARAR NİSAPLARI

6102 SAYILI YENİ TÜRK TİCARET KANUNU NA GÖRE ANONİM ŞİRKETLERDE VE LİMİTED ŞİRKETLERDE GENEL KURUL TOPLANTI VE KARAR NİSAPLARI 6102 SAYILI YENİ TÜRK TİCARET KANUNU NA GÖRE ANONİM ŞİRKETLERDE VE LİMİTED ŞİRKETLERDE GENEL KURUL TOPLANTI VE KARAR NİSAPLARI HALİL ÇAMÖNÜ AVUKAT halilcamonu@gmail.com 1. GENEL BİLGİ Şirketlerin ticari

Detaylı

LİMİTED ŞİRKETLERDE GENEL KURUL TOPLANTISI YOL HARİTASI LTD.ŞTİ GENEL KURUL MÜDÜRLER KURULU KARARI... 3

LİMİTED ŞİRKETLERDE GENEL KURUL TOPLANTISI YOL HARİTASI LTD.ŞTİ GENEL KURUL MÜDÜRLER KURULU KARARI... 3 2 İÇİNDEKİLER LİMİTED ŞİRKETLERDE GENEL KURUL TOPLANTISI YOL HARİTASI... 3 1. LTD.ŞTİ GENEL KURUL MÜDÜRLER KURULU KARARI... 3 2. LTD.ŞTİ GENEL KURUL ÇAĞRI-GÜNDEM... 3 3. LTD.ŞTİ GENEL KURUL ÇAĞRISIZ...

Detaylı

DENİZLİ SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLER ODASI. Limited Şirketler Genel Kurul Toplantısı Uygulama Rehberi

DENİZLİ SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLER ODASI. Limited Şirketler Genel Kurul Toplantısı Uygulama Rehberi DENİZLİ SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLER ODASI Limited Şirketler Genel Kurul Toplantısı Uygulama Rehberi 2013 LİMİTED ŞİRKETLERDE GENEL KURUL TOPLANTISI YOL HARİTASI 1. LTD.ŞTİ GENEL KURUL MÜDÜRLER KURULU

Detaylı

KONYA SMMM ODASI LİMİTED ŞİRKETLER GENEL KURUL TOPLANTISI YOL HARİTASI

KONYA SMMM ODASI LİMİTED ŞİRKETLER GENEL KURUL TOPLANTISI YOL HARİTASI KONYA SMMM ODASI LİMİTED ŞİRKETLER GENEL KURUL TOPLANTISI YOL HARİTASI LİMİTED ŞİRKETLERDE GENEL KURUL TOPLANTISI YOL HARİTASI 1. LTD.ŞTİ GENEL KURUL MÜDÜRLER KURULU KARARI TTK MADDE 617-(1) Genel kurul

Detaylı

YENİ TTK NA GÖRE LİMİTED VE ANONİM ŞİRKETLERİN SÖZLEŞME DEĞİŞİKLİKLERİ

YENİ TTK NA GÖRE LİMİTED VE ANONİM ŞİRKETLERİN SÖZLEŞME DEĞİŞİKLİKLERİ SİRKÜLER: AKAD.13/11-12.06.2013 YENİ TTK NA GÖRE LİMİTED VE ANONİM ŞİRKETLERİN SÖZLEŞME DEĞİŞİKLİKLERİ 14.02.2011 tarih, 27846 sayılı Resmi Gazete de yayımlanan yürürlüğe giren 6103 sayılı Türk Ticaret

Detaylı

MESLEKİ İHTİSAS EĞİTİMLERİ 6102 SAYILI TTK VE TİCARET SİCİLİ YÖNETMELİĞİ NE GÖRE BİRLEŞME- BÖLÜNME VE TÜR DEĞİŞTİRME

MESLEKİ İHTİSAS EĞİTİMLERİ 6102 SAYILI TTK VE TİCARET SİCİLİ YÖNETMELİĞİ NE GÖRE BİRLEŞME- BÖLÜNME VE TÜR DEĞİŞTİRME MESLEKİ İHTİSAS EĞİTİMLERİ 6102 SAYILI TTK VE TİCARET SİCİLİ YÖNETMELİĞİ NE GÖRE BİRLEŞME- BÖLÜNME VE TÜR DEĞİŞTİRME Hazırlayan: Ziya ÖZMEN - Ankara Ticaret Sicili Müdürü Mayıs 2014 2 BİRLEŞME n 6102 sayılı

Detaylı

Madde 1- Aşağıdaki adları, soyadları, yerleşim yeri ve uyrukları yazılı kurucular arasında bir Limited Şirket kurulmuştur.

Madde 1- Aşağıdaki adları, soyadları, yerleşim yeri ve uyrukları yazılı kurucular arasında bir Limited Şirket kurulmuştur. LİMİTED ŞİRKET SÖZLEŞMESİ KURULUŞ: Madde 1- Aşağıdaki adları, soyadları, yerleşim yeri ve uyrukları yazılı kurucular arasında bir Limited Şirket kurulmuştur. Sıra no Kurucunun Adı ve Soyadı Yerleşim Yeri

Detaylı

Pay sahipleri, pay sahibi olduklarını kimlik ibrazı ile ispatlayarak alacakları giriş kartıyla toplantıya katılabilirler.

Pay sahipleri, pay sahibi olduklarını kimlik ibrazı ile ispatlayarak alacakları giriş kartıyla toplantıya katılabilirler. VETAŞ VETERİNER VE TARIM İLAÇLARI A.Ş. YÖNETİM KURULU BAŞKANLIĞI NDAN YILLIK OLAĞAN GENEL KURUL TOPLANTISINA DAVET Ticaret Sicili ve Numarası: İstanbul / 123725 Şirketimizin 2014 yılı Olağan Genel Kurul

Detaylı

Bağımsız Denetim Kapsamına Giren Şirketlerin Yükümlülükleri

Bağımsız Denetim Kapsamına Giren Şirketlerin Yükümlülükleri Bağımsız Denetim Kapsamına Giren Şirketlerin Yükümlülükleri BAĞIMSIZ DENETİM Türk Ticaret Kanunu nun 397 nci maddesinde açıklandığı üzere; denetime tabi olan anonim şirketlerin ve şirketler topluluğunun

Detaylı

6102 SAYILI TÜRK TİCARET KANUNU NDA 6335 VE 6353 SAYILI KANUNLARLA YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER

6102 SAYILI TÜRK TİCARET KANUNU NDA 6335 VE 6353 SAYILI KANUNLARLA YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER 6102 SAYILI TÜRK TİCARET KANUNU NDA 6335 VE 6353 SAYILI KANUNLARLA YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER 1. GİRİŞ 14/02/2012 tarihli Resmi Gazete de yayımlanan 6102 sayılı yeni Türk Ticaret Kanunu, bazı istisnaları dışında

Detaylı

ANONĠM ġġrketlerġn YENĠ TTK'YA UYUM ÇALIġMALARINDA DĠKKAT EDĠLECEK HUSUSLAR:

ANONĠM ġġrketlerġn YENĠ TTK'YA UYUM ÇALIġMALARINDA DĠKKAT EDĠLECEK HUSUSLAR: ANONĠM ġġrketlerġn YENĠ TTK'YA UYUM ÇALIġMALARINDA DĠKKAT EDĠLECEK HUSUSLAR: 1- Şirket Ana Sözleşmesi, Yeni Kanunda Şirket Esas Sözleşmesi şeklinde değişmiştir. Ana Sözleşmelerdeki muhtelif maddelerde

Detaylı

AKİŞ GAYRİMENKUL YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş. 28 ARALIK 2016 TARİHLİ İMTİYAZLI PAYSAHİPLERİ ÖZEL KURULU TOPLANTISI GÜNDEMİ

AKİŞ GAYRİMENKUL YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş. 28 ARALIK 2016 TARİHLİ İMTİYAZLI PAYSAHİPLERİ ÖZEL KURULU TOPLANTISI GÜNDEMİ AKİŞ GAYRİMENKUL YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş. 28 ARALIK 2016 TARİHLİ İMTİYAZLI PAYSAHİPLERİ ÖZEL KURULU TOPLANTISI GÜNDEMİ 1. Açılış ve toplantı başkanlığının oluşturulması; 2. Şirket Yönetim Kurulu ve Saf Gayrimenkul

Detaylı

TÜRK TİCARET KANUNUNA İLİŞKİN GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI YAZISI

TÜRK TİCARET KANUNUNA İLİŞKİN GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI YAZISI Sirküler Rapor 10.07.2012/130-1 TÜRK TİCARET KANUNUNA İLİŞKİN GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI YAZISI ÖZET : Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından Ticaret Sicili Müdürlüklerine gönderilen 3 Temmuz 2012 tarihli

Detaylı

I- 6102 SAYILI TTK NIN KAPSAMINA GİREN TİCARET ŞİRKETLERİ

I- 6102 SAYILI TTK NIN KAPSAMINA GİREN TİCARET ŞİRKETLERİ İçindekiler I- 6102 SAYILI TTK NIN KAPSAMINA GİREN TİCARET ŞİRKETLERİ... 1 II- 6102 SAYILI TTK NUNDA ŞİRKETLERİN FAALİYET KONULARI İLE İLGİLİ DÜZENLEMELER... 1 III- 6102 SAYILI TTK İLE ULTRA VİRES İLKESİ

Detaylı

HALKA AÇIK OLMAYAN ŞİRKETLERDE KAYITLI SERMAYE SİSTEMİNE İLİŞKİN ESASLAR HAKKINDA TEBLİĞ YAYIMLANDI

HALKA AÇIK OLMAYAN ŞİRKETLERDE KAYITLI SERMAYE SİSTEMİNE İLİŞKİN ESASLAR HAKKINDA TEBLİĞ YAYIMLANDI Sirküler Rapor 22.10.2012/180-1 HALKA AÇIK OLMAYAN ŞİRKETLERDE KAYITLI SERMAYE SİSTEMİNE İLİŞKİN ESASLAR HAKKINDA TEBLİĞ YAYIMLANDI ÖZET : Tebliğde anonim şirketlerin kayıtlı sermaye sistemini kabul etmelerine,

Detaylı

HALKA AÇIK OLMAYAN ANONİM ŞİRKETLERİN GENEL KURULLARINDA BİRİKİMLİ OY KULLANIMINA İLİŞKİN ESASLAR HAKKINDA TEBLİĞ YAYIMLANDI

HALKA AÇIK OLMAYAN ANONİM ŞİRKETLERİN GENEL KURULLARINDA BİRİKİMLİ OY KULLANIMINA İLİŞKİN ESASLAR HAKKINDA TEBLİĞ YAYIMLANDI Sirküler Rapor 29.08.2012/159-1 HALKA AÇIK OLMAYAN ANONİM ŞİRKETLERİN GENEL KURULLARINDA BİRİKİMLİ OY KULLANIMINA İLİŞKİN ESASLAR HAKKINDA TEBLİĞ YAYIMLANDI ÖZET : Bu Tebliğde, çoğunluğa sahip olmayan

Detaylı

infisah sebeplerinden biri değildir?

infisah sebeplerinden biri değildir? www.aktifonline.net 1) Aşağıdakilerden hangisi anonim şirketlerin infisah sebeplerinden biri değildir? A) Şirketin süresinin sona ermiş olması B) İşletme konusunun elde edilmiş olması C) İşletme konusunun

Detaylı

BURSA SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLER ODASI

BURSA SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLER ODASI BURSA SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLER ODASI Anonim Şirketler Limited Şirketler 30.1.2019 1 A- ANONİM ŞİRKETLERDE GENEL KURUL 1- Genel Kurul Toplantı Çeşitleri ve Toplantı Zamanı a) Olağan Genel Kurul

Detaylı

YENİ TÜRK TİCARET KANUNU VE VERGİ MEVZUATI AÇISINDAN LİMİTED ŞİRKET HİSSE DEVİRLERİ

YENİ TÜRK TİCARET KANUNU VE VERGİ MEVZUATI AÇISINDAN LİMİTED ŞİRKET HİSSE DEVİRLERİ YENİ TÜRK TİCARET KANUNU VE VERGİ MEVZUATI AÇISINDAN LİMİTED ŞİRKET HİSSE DEVİRLERİ I-GİRİŞ: Ekonomik büyüme ve gelişme beraberinde işletmelerin ölçeklerini genişletirken kapasitelerini de artırmaktadır.

Detaylı

7099 Sayılı Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Yayımlandı-II

7099 Sayılı Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Yayımlandı-II - Duyuru Mart, 2018 7099 Sayılı Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Yayımlandı-II Özet 10 Mart 2018 tarihli Resmi Gazete de yayımlanan 7099 sayılı

Detaylı

E-REHBER LİMİTED ŞİRKETLER GENEL KURUL TOPLANTISI YOL HARİTASI ŞUBAT İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası

E-REHBER LİMİTED ŞİRKETLER GENEL KURUL TOPLANTISI YOL HARİTASI ŞUBAT İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası 0 E-REHBER LİMİTED ŞİRKETLER GENEL KURUL TOPLANTISI YOL HARİTASI ŞUBAT 2013 İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası 1 Değerli Meslektaşlarım, 6102 Sayılı TTK 409.maddesinde anonim şirketlerin,

Detaylı

17.05.2016 TARİHLİ OLAĞAN GENEL KURUL TOPLANTISINA İLİŞKİN BİLGİLENDİRME DÖKÜMANI

17.05.2016 TARİHLİ OLAĞAN GENEL KURUL TOPLANTISINA İLİŞKİN BİLGİLENDİRME DÖKÜMANI DATAGATE BİLGİSAYAR MALZEMELERİ TİCARET ANONİM ŞİRKETİ 17.05.2016 TARİHLİ OLAĞAN GENEL KURUL TOPLANTISINA İLİŞKİN BİLGİLENDİRME DÖKÜMANI Şirketimiz 2015 yılına ilişkin Olağan Genel Kurul Toplantısı, aşağıdaki

Detaylı

KONU : ANONİM ŞİRKETLERDE PAY SENEDİ BASTIRILMASI

KONU : ANONİM ŞİRKETLERDE PAY SENEDİ BASTIRILMASI Sirküler Tarihi: 13.01.2014 www.saymmas.com.tr Sirküler No: 1502 KONU : ANONİM ŞİRKETLERDE PAY SENEDİ BASTIRILMASI Türk Ticaret Kanunu na göre; BEDELİ TAMAMEN ÖDENEN HAMİLİNE YAZILI PAY SENETLERİ İÇİN

Detaylı

İTİMAT BAĞIMSIZ DENETİM VE YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK A.Ş. TEBLİĞ HALKA AÇIK OLMAYAN ŞİRKETLERDE KAYITLI SERMAYE

İTİMAT BAĞIMSIZ DENETİM VE YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK A.Ş. TEBLİĞ HALKA AÇIK OLMAYAN ŞİRKETLERDE KAYITLI SERMAYE 19 Ekim 2012 CUMA Resmî Gazete Sayı : 28446 Gümrük ve Ticaret Bakanlığından: TEBLİĞ Amaç HALKA AÇIK OLMAYAN ŞİRKETLERDE KAYITLI SERMAYE SİSTEMİNE İLİŞKİN ESASLAR HAKKINDA TEBLİĞ MADDE 1 (1) Bu Tebliğin

Detaylı

Bölünme kısmi bölünme ve tam bölünme olmak üzere iki şekilde yapılır.

Bölünme kısmi bölünme ve tam bölünme olmak üzere iki şekilde yapılır. q BÖLÜNME Bir sermaye şirketi veya bir kooperatifin mal varlığının bir kısmını veya tamamını mevcut veya yeni kurulacak bir veya birden fazla sermaye şirketine veya kooperatife, kendisine veya ortaklarına

Detaylı

YENİ TÜRK TİCARET KANUNUNDA LİMİTED ŞİRKETLER HAKKINDA YAPILAN DÜZENLEMELER

YENİ TÜRK TİCARET KANUNUNDA LİMİTED ŞİRKETLER HAKKINDA YAPILAN DÜZENLEMELER YENİ TÜRK TİCARET KANUNUNDA LİMİTED ŞİRKETLER HAKKINDA YAPILAN DÜZENLEMELER da yürürlüğe girmiş olan Türk Ticaret Kanunu tarafından düzenlenmiştir. Ancak takdir edilmelidir ki, hayatın tüm alanında yaşanan

Detaylı

Önlisans ve Lisans Başvurusu Yapan Tüzel Kişilerde Pay Devirleri, Birleşme ve Bölünme

Önlisans ve Lisans Başvurusu Yapan Tüzel Kişilerde Pay Devirleri, Birleşme ve Bölünme Önlisans ve Lisans Başvurusu Yapan Tüzel Kişilerde Pay Devirleri, Birleşme ve Bölünme Doç. Dr. Mehmet Özdamar Enerji Hukuku Araştırma Enstitüsü Gazi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi GENEL OLARAK

Detaylı

Bölünme kısmi bölünme ve tam bölünme olmak üzere iki şekilde yapılır.

Bölünme kısmi bölünme ve tam bölünme olmak üzere iki şekilde yapılır. BÖLÜNME Bir sermaye şirketi veya bir kooperatifin mal varlığının bir kısmını veya tamamını mevcut veya yeni kurulacak bir veya birden fazla sermaye şirketine veya kooperatife, kendisine veya ortaklarına

Detaylı

YENİ TÜRK TİCARET KANUNU KAPSAMINDA ANA SÖZLEŞMELERİN YENİDEN DEĞERLENDİRİLMESİ

YENİ TÜRK TİCARET KANUNU KAPSAMINDA ANA SÖZLEŞMELERİN YENİDEN DEĞERLENDİRİLMESİ Sirküler Sayı: 2013/3 28/03/2013 YENİ TÜRK TİCARET KANUNU KAPSAMINDA ANA SÖZLEŞMELERİN YENİDEN DEĞERLENDİRİLMESİ Sayfa 1 Sirküler Sayı: 2013/3 28.03.2013 KONU: YENİ TÜRK TİCARET KANUNU KAPSAMINDA ANONİM

Detaylı

ANONİM ŞİRKETLERE DUYURULUR;

ANONİM ŞİRKETLERE DUYURULUR; ANONİM ŞİRKETLERE DUYURULUR; - 28/11/2012 TARİH VE 28491 SAYILI RESMİ GAZETEDE İLAN EDİLEN ANONİM ŞİRKETLERİN GENEL KURUL TOPLANTILARININ USUL VE ESASLARI İLE BU TOPLANTILARDA BULUNACAK GÜMRÜK VE TİCARET

Detaylı

KAYITLI SERMAYE SİSTEMİ TEBLİĞİ TASLAĞI

KAYITLI SERMAYE SİSTEMİ TEBLİĞİ TASLAĞI KAYITLI SERMAYE SİSTEMİ TEBLİĞİ TASLAĞI KAYITLI SERMAYE SİSTEMİ TEBLİĞİ TASLAĞI ÖNERİLEN BİRİNCİ BÖLÜM BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Tanım ve Kısaltmalar Amaç, Kapsam, Tanım ve Kısaltmalar MADDE 3 MADDE

Detaylı

Madde 1- Aşağıda adları, soyadları, yerleşim yerleri ve uyrukları yazılı kurucular arasında bir anonim şirket kurulmuştur. Adresi

Madde 1- Aşağıda adları, soyadları, yerleşim yerleri ve uyrukları yazılı kurucular arasında bir anonim şirket kurulmuştur. Adresi ANONĠM ġġrket ESAS SÖZLEġMESĠ KURULUġ: Madde 1- Aşağıda adları, soyadları, yerleşim yerleri ve uyrukları yazılı kurucular arasında bir anonim şirket kurulmuştur. Sıra no Kurucunun Adı ve Soyadı Adresi

Detaylı

Ticaret Sicil Müdürlüğü. Tescil ve İlan İşlemleri. Yeni Mersis Sistemi Uygulaması. ve Genel Kurullar

Ticaret Sicil Müdürlüğü. Tescil ve İlan İşlemleri. Yeni Mersis Sistemi Uygulaması. ve Genel Kurullar Ticaret Sicil Müdürlüğü Tescil ve İlan İşlemleri Yeni Mersis Sistemi Uygulaması ve Eskişehir Ticaret İl Müd.lüğü Eskişehir Ticaret Sicil Müd.lüğü Eskişehir Ticaret İl Müd.lüğü Bakanlık Temsilcisi Bulundurma

Detaylı

Değerli Meslek Mensupları,

Değerli Meslek Mensupları, Değerli Meslek Mensupları, 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunun gereklerine göre sizlerin de beklentisi göz önüne alınarak hazırlamış olduğumuz çalışma, limited şirket sözleşme değişikliklerinde veya yeni

Detaylı

BİRLEŞME. Bir ticaret şirketinin diğerini devralması, devralma şeklinde birleşme

BİRLEŞME. Bir ticaret şirketinin diğerini devralması, devralma şeklinde birleşme q BİRLEŞME 2 BİRLEŞME BİRLEŞME Birleşme, devrolunan şirketin malvarlığı karşılığında, bir değişim oranına göre devralan şirketin paylarının, devrolunan şirketin ortaklarınca kendiliğinden iktisap edilmesiyle

Detaylı

MADDE 9 - YÖNETİM KURULUNUN SEÇİMİ, GÖREVLERİ, SÜRESİ VE YÖNETİM KURULU TOPLANTILARI

MADDE 9 - YÖNETİM KURULUNUN SEÇİMİ, GÖREVLERİ, SÜRESİ VE YÖNETİM KURULU TOPLANTILARI AKFEN HOLDİNG A.Ş. ESAS SÖZLEŞME TADİL METİNLERİ ESKİ METİN MADDE 9 - YÖNETİM KURULUNUN SEÇİMİ, GÖREVLERİ, SÜRESİ VE YÖNETİM KURULU TOPLANTILARI A. Yönetim Kurulunun Seçimi ve Görevleri Şirket in işleri

Detaylı

VAKIF FİNANSAL KİRALAMA A.Ş. ( ANA SÖZLEŞMESİ )

VAKIF FİNANSAL KİRALAMA A.Ş. ( ANA SÖZLEŞMESİ ) VAKIF FİNANSAL KİRALAMA A.Ş. ( ANA SÖZLEŞMESİ ) ESKİ HALİ Şirket Merkez ve Şubeleri Madde 4 - Şirketin Merkezi İstanbul İli Şişli İlçesindedir. Adresi Büyükdere Caddesi Gazeteciler Sitesi Matbuat Sokak

Detaylı

1. Bir ticaret şirketinin diğerini devralması, devralma şeklinde birleşme

1. Bir ticaret şirketinin diğerini devralması, devralma şeklinde birleşme BİRLEŞME Birleşme, devrolunan şirketin malvarlığı karşılığında, bir değişim oranına göre devralan şirketin paylarının, devrolunan şirketin ortaklarınca kendiliğinden iktisap edilmesiyle gerçekleşir. Birleşmede

Detaylı

ADANA ÇİMENTO SANAYİİ TÜRK A.Ş. YÖNETİM KURULU BAŞKANLIĞI NDAN

ADANA ÇİMENTO SANAYİİ TÜRK A.Ş. YÖNETİM KURULU BAŞKANLIĞI NDAN ADANA ÇİMENTO SANAYİİ TÜRK A.Ş. YÖNETİM KURULU BAŞKANLIĞI NDAN Şirketimizin Olağanüstü Genel Kurul Toplantısı 19.06.2012 Salı günü saat 11.00 de Ceyhan Yolu Üzeri 12.Km Adana adresinde yapılacak ve aşağıdaki

Detaylı

2) Aşağıdakilerden hangi durumda Halka açık bir anonim şirketin yönetim kontrolünün elde edilmesi olarak kabul edilir?

2) Aşağıdakilerden hangi durumda Halka açık bir anonim şirketin yönetim kontrolünün elde edilmesi olarak kabul edilir? www.aktifonline.net 1) Tür değiştirmek isteyen şirket Aşağıdakilerden hangi durumda Ara bilanço çıkarmak zorundadır? A) Tür değiştirmek isteyen şirketin bilanço düzenlendiği tarih arasında altı aydan fazla

Detaylı

YENİ METİN Yönetim Kurulu Madde 8:

YENİ METİN Yönetim Kurulu Madde 8: ESKİ METİN Yönetim Kurulu Madde 8: Şirketin işleri ve idaresi Türk Ticaret Kanunu hükümleri uyarınca Genel Kurul tarafından Hissedarlar arasından seçilecek 7 üyeden oluşan bir Yönetim Kurulu tarafından

Detaylı

MİSTRAL GAYRİMENKUL YATIRIM ORTAKLIĞI ANONİM ŞİRKETİ ESAS SÖZLEŞMESİ

MİSTRAL GAYRİMENKUL YATIRIM ORTAKLIĞI ANONİM ŞİRKETİ ESAS SÖZLEŞMESİ MİSTRAL GAYRİMENKUL YATIRIM ORTAKLIĞI ANONİM ŞİRKETİ ESAS SÖZLEŞMESİ Madde 1 Kuruluş Bu esas sözleşmenin 2. maddesinde ad ve soyadları ile ikametgâh ve tabiiyetleri yazılı gerçek kişi kurucular arasında

Detaylı

TİCARET ŞİRKETLERİNİN GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞINCA DENETLENMESİ HAKKINDA YÖNETMELİK

TİCARET ŞİRKETLERİNİN GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞINCA DENETLENMESİ HAKKINDA YÖNETMELİK SİRKÜLER TARİHİ : 28.08.2012 SİRKÜLER NO : 2012/48 SİRKÜLER TİCARET ŞİRKETLERİNİN GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞINCA DENETLENMESİ HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ve

Detaylı

T Ü R M O B TÜRKİYE SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLER VE YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLER ODALARI BİRLİĞİ SİRKÜLER RAPOR MEVZUAT

T Ü R M O B TÜRKİYE SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLER VE YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLER ODALARI BİRLİĞİ SİRKÜLER RAPOR MEVZUAT Sirküler Rapor 15.11.2012/193-1 ANONİM VE LİMİTED ŞİRKETLERİN SERMAYELERİNİ YENİ ASGARİ TUTARLARA YÜKSELTMELERİNE VE KURULUŞU VE ESAS SÖZLEŞME DEĞİŞİKLİĞİ İZNE TABİ ANONİM ŞİRKETLERİN BELİRLENMESİNE İLİŞKİN

Detaylı

KARAKO LAW OFFICE. 1- ŞİRKETLERİN KURULUŞU ve ŞİRKETLER TOPLULUĞU :

KARAKO LAW OFFICE. 1- ŞİRKETLERİN KURULUŞU ve ŞİRKETLER TOPLULUĞU : 1- ŞİRKETLERİN KURULUŞU ve ŞİRKETLER TOPLULUĞU : Limited Şirketlerin sermayesi 10.000.- TL, Anonim Şirketlerin sermayesi 50.000.- TL. ve kayıtlı sermaye sistemini kabul eden Anonim Şirketlerde 100.000.-

Detaylı

ANONİM ŞİRKETLERİN GENEL KURULLARINDA UYGULANACAK ELEKTRONİK GENEL KURUL SİSTEMİ HAKKINDA TEBLİĞ YAYIMLANDI

ANONİM ŞİRKETLERİN GENEL KURULLARINDA UYGULANACAK ELEKTRONİK GENEL KURUL SİSTEMİ HAKKINDA TEBLİĞ YAYIMLANDI Sirküler Rapor 29.08.2012/157-1 ANONİM ŞİRKETLERİN GENEL KURULLARINDA UYGULANACAK ELEKTRONİK GENEL KURUL SİSTEMİ HAKKINDA TEBLİĞ YAYIMLANDI ÖZET : Bu Tebliğde, anonim şirketlerin genel kurullarına elektronik

Detaylı

TEKSTİL BANKASI A.Ş. ANA SÖZLEŞME TADİL METNİ VE GEREKÇELERİ

TEKSTİL BANKASI A.Ş. ANA SÖZLEŞME TADİL METNİ VE GEREKÇELERİ ESKİ ŞEKİL YENİ ŞEKİL GEREKÇE YÖNETİM KURULU TOPLANTILARI MADDE 38 Yönetim Kurulu, Banka işleri gerektirdikçe her zaman toplanır. Ancak, ayda en az bir toplantı yapılması zorunludur. Yönetim Kurulu, Yönetim

Detaylı

MENSA SINAİ TİCARİ VE MALİ YATIRIMLAR A.Ş. nin Yönetim Kurulu Başkanlığı ndan Ortaklar Olağan Genel Kurul Toplantı Çağrısı

MENSA SINAİ TİCARİ VE MALİ YATIRIMLAR A.Ş. nin Yönetim Kurulu Başkanlığı ndan Ortaklar Olağan Genel Kurul Toplantı Çağrısı MENSA SINAİ TİCARİ VE MALİ YATIRIMLAR A.Ş. nin Yönetim Kurulu Başkanlığı ndan Ortaklar Olağan Genel Kurul Toplantı Çağrısı 02.06.2016 tarihinde yapılması planlanan Şirketimizin 2015 yılına ilişkin Ortaklar

Detaylı

GÜLER YATIRIM HOLDİNG A.Ş. ESAS SÖZLEŞMESİ

GÜLER YATIRIM HOLDİNG A.Ş. ESAS SÖZLEŞMESİ GÜLER YATIRIM HOLDİNG A.Ş. ESAS SÖZLEŞMESİ ESKİ METİN YÖNETİM KURULU MADDE 8- Şirket Yönetim Kurulu tarafından yönetilir ve temsil edilir. Şirket Yönetim Kurulu altı üyeden oluşur ve bu üyelerin tamamı

Detaylı

İCRA VE İFLÂS KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN. Kanun No. 5311 Kabul Tarihi : 2.3.2005

İCRA VE İFLÂS KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN. Kanun No. 5311 Kabul Tarihi : 2.3.2005 İCRA VE İFLÂS KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN Kanun No. 5311 Kabul Tarihi : 2.3.2005 MADDE 1.- 9.6.1932 tarihli ve 2004 sayılı İcra ve İflâs Kanununun 10/a maddesi başlığı ile birlikte aşağıdaki

Detaylı

KUVEYT TÜRK KATILIM BANKASI A.Ş. YÖNETİM KURULU BAŞKANLIĞI NDAN OLAĞAN GENEL KURUL TOPLANTISI NA DAVET

KUVEYT TÜRK KATILIM BANKASI A.Ş. YÖNETİM KURULU BAŞKANLIĞI NDAN OLAĞAN GENEL KURUL TOPLANTISI NA DAVET KUVEYT TÜRK KATILIM BANKASI A.Ş. YÖNETİM KURULU BAŞKANLIĞI NDAN OLAĞAN GENEL KURUL TOPLANTISI NA DAVET Bankamız Olağan Genel Kurul Toplantısı, aşağıdaki gündemle, 31/03/2015 Salı günü saat 15:00 te Büyükdere

Detaylı

VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2013/50 TARİH: 05.09.2013

VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2013/50 TARİH: 05.09.2013 VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2013/50 TARİH: 05.09.2013 KONU Sermaye Şirketlerinin Oluşturacakları İnternet Sitelerine Dair Yönetmelik Yayınlanmıştır. Bilindiği üzere 6335 sayılı Kanun ile; Sermaye Şirketlerinin

Detaylı

1- Aşağıda verilenlerden hangisi ticaret şirketlerine uygulanacak mevzuat hükümlerinden

1- Aşağıda verilenlerden hangisi ticaret şirketlerine uygulanacak mevzuat hükümlerinden 1- Aşağıda verilenlerden hangisi ticaret şirketlerine uygulanacak mevzuat hükümlerinden A) Şirket sözleşmesi hükümleri B) Ticari örf ve adet hukuku kuralları C) Tamamlayıcı ve yorumlayıcı hükümler D) Emredici

Detaylı

Staja Baþlama Ticaret Hukuku Çýkmýþ Soru ve Cevap Gönderen : guliz - 12/05/2009 12:31

Staja Baþlama Ticaret Hukuku Çýkmýþ Soru ve Cevap Gönderen : guliz - 12/05/2009 12:31 Staja Baþlama Ticaret Hukuku Çýkmýþ Soru ve Cevap Gönderen : guliz - 12/05/2009 12:31 TÝCARET HUKUKU - 1-Aþaðýdakilerden hangisi Ticaret Sicili Tüzüðüne göre, ticari iþletmenin genel unsurlarýndan biri

Detaylı

Halka Açık Olmayan Şirketlerde Kayıtlı Sermaye Sistemine İlişkin Esaslar Hakkında Tebliğ

Halka Açık Olmayan Şirketlerde Kayıtlı Sermaye Sistemine İlişkin Esaslar Hakkında Tebliğ www.pwc.com.tr Gümrük ve Ticaret Bakanlığından: Halka Açık Olmayan Şirketlerde Kayıtlı Sermaye Sistemine İlişkin Esaslar Hakkında Tebliğ 19 Ekim 2012 Cuma Resmî Gazete Sayı : 28446 Tebliğ Amaç, kapsam,

Detaylı

YENİ SÜREÇTE LİMİTED ŞİRKET ŞİRKET SÖZLEŞMESİ HAZIRLAMA KILAVUZU

YENİ SÜREÇTE LİMİTED ŞİRKET ŞİRKET SÖZLEŞMESİ HAZIRLAMA KILAVUZU ANTALYA SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLER ODASI YENİ SÜREÇTE LİMİTED ŞİRKET ŞİRKET SÖZLEŞMESİ HAZIRLAMA KILAVUZU LİMİTED ŞİRKET SÖZLEŞMESİ KURULUŞ: Madde 1- Aşağıdaki adları, soyadları, yerleşim yeri

Detaylı

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumundan:

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumundan: Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumundan: BANKALARIN BİRLEŞME, DEVİR, BÖLÜNME VE HİSSE DEĞİŞİMİ HAKKINDA YÖNETMELİK (1 Kasım 2006 tarih ve 26333 sayılı Resmi Gazete de yayımlanmıştır.) BİRİNCİ BÖLÜM

Detaylı

BAKIŞ MEVZUAT KONU: KURULUŞU VE ESAS SÖZLEŞME DEĞİŞİKLİĞİ İZNE TABİ ANONİM ŞİRKETLERİN BELİRLENMESİNE İLİŞKİN TEBLİĞ YAYIMLANDI

BAKIŞ MEVZUAT KONU: KURULUŞU VE ESAS SÖZLEŞME DEĞİŞİKLİĞİ İZNE TABİ ANONİM ŞİRKETLERİN BELİRLENMESİNE İLİŞKİN TEBLİĞ YAYIMLANDI BAKIŞ MEVZUAT KONU: KURULUŞU VE ESAS SÖZLEŞME DEĞİŞİKLİĞİ İZNE TABİ ANONİM ŞİRKETLERİN BELİRLENMESİNE İLİŞKİN TEBLİĞ YAYIMLANDI SAYI: 2012/124 ÖZET: Gümrük ve Ticaret Bakanlığınca çıkarılan Anonim ve Limited

Detaylı

BİRLEŞME, BÖLÜNME VE TÜR DEĞİŞTİRME İŞLEMLERİNİN TİCARET SİCİLİ AÇISINDAN DURUMU

BİRLEŞME, BÖLÜNME VE TÜR DEĞİŞTİRME İŞLEMLERİNİN TİCARET SİCİLİ AÇISINDAN DURUMU BİRLEŞME, BÖLÜNME VE TÜR DEĞİŞTİRME İŞLEMLERİNİN TİCARET SİCİLİ AÇISINDAN DURUMU AV. NURCAN TURAN İSTANBUL TİCARET SİCİL MÜDÜRÜ 8 Ocak 2013 BİRLEŞME ÖNEMLİ HUSUSLAR Yeni kuruluş suretiyle birleşmede ortada

Detaylı

Sermaye Şirketlerinin İnternet Sitesinde Bulunması Zorunlu Unsurlar: 6102 Sayılı Yeni Türk Ticaret Kanunu nun 1524.

Sermaye Şirketlerinin İnternet Sitesinde Bulunması Zorunlu Unsurlar: 6102 Sayılı Yeni Türk Ticaret Kanunu nun 1524. Sermaye Şirketlerinin İnternet Sitesinde Bulunması Zorunlu Unsurlar: 6102 Sayılı Yeni Türk Ticaret Kanunu nun 1524.maddesi gereğince; 1.Bağımsız denetime tabi olan sermaye şirketleri, kuruluşlarının ticaret

Detaylı

TÜRKİYE DE GİRİŞİM SERMAYESİ YATIRIM FONLARI

TÜRKİYE DE GİRİŞİM SERMAYESİ YATIRIM FONLARI TÜRKİYE DE GİRİŞİM SERMAYESİ YATIRIM FONLARI Girişim sermayesi yatırım fonlarına ilişkin esaslar 30/12/2012 tarihinde yayımlanarak yürürlüğe giren Sermaye Piyasası Kanunu ( SPK ) ile Türkiye de hukuki

Detaylı

Yeni Türk Ticaret Kanunu. Son Düzenlemeler Çerçevesinde Önemli Hatırlatmalar ve Şirketlere Yol Haritası

Yeni Türk Ticaret Kanunu. Son Düzenlemeler Çerçevesinde Önemli Hatırlatmalar ve Şirketlere Yol Haritası Son Düzenlemeler Çerçevesinde Önemli Hatırlatmalar ve Şirketlere Yol Haritası Av. Levent Berber KPMG Hukuk Bölümü Başkanı / Ortak 27 ŞUBAT 2013 nun Kalp Atışları (6335 sayılı Kanun daki son değişiklikler

Detaylı

Bir ticaret unvanına "Türk", "Türkiye", "Cumhuriyet" ve "Milli" kelimeleri yalın, sade ve eksiz olarak; Bakanlar Kurulu kararıyla konulabilir.

Bir ticaret unvanına Türk, Türkiye, Cumhuriyet ve Milli kelimeleri yalın, sade ve eksiz olarak; Bakanlar Kurulu kararıyla konulabilir. LİMİTED ŞİRKETLER Tanımı Bir veya daha çok gerçek veya tüzel kişi tarafından bir ticaret unvanı altında kurulur; esas sermayesi belirli olup, bu sermaye esas sermaye paylarının toplamından oluşur. Amaçları

Detaylı

VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2012/62 TARİH: 27.11.2012

VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2012/62 TARİH: 27.11.2012 VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2012/62 TARİH: 27.11.2012 KONU Anonim ve Limited Şirketlerin Sermayelerini Yeni Asgari Tutarlara Yükselmeleri ve Kuruluşu ve Esas Sözleşme Değişikliği İzne Tabi Anonim Şirketlerin Belirlenmesine

Detaylı

MARDİN ÇİMENTO SANAYİİ VE TİCARET A.Ş. YÖNETİM KURULU BAŞKANLIĞI NDAN

MARDİN ÇİMENTO SANAYİİ VE TİCARET A.Ş. YÖNETİM KURULU BAŞKANLIĞI NDAN MARDİN ÇİMENTO SANAYİİ VE TİCARET A.Ş. YÖNETİM KURULU BAŞKANLIĞI NDAN Şirketimizin Olağanüstü Genel Kurul Toplantısı 20 Haziran 2012 Çarşamba günü saat 11.30 da Şirket merkezi olan Savur yolu 6.km. MARDİN

Detaylı

Yeminli Mali Müşavirlik Bağımsız Denetim ve Danışmanlık. Sayı: 2015 011 04.03.2015. Konu: Anonim ve Limited Şirketlerde Olağan Genel Kurul Zorunluluğu

Yeminli Mali Müşavirlik Bağımsız Denetim ve Danışmanlık. Sayı: 2015 011 04.03.2015. Konu: Anonim ve Limited Şirketlerde Olağan Genel Kurul Zorunluluğu Sirküler Sayı: 2015 011 04.03.2015 Konu: Anonim ve Limited Şirketlerde Olağan Genel Kurul Zorunluluğu Anonim ve Limited Şirketlerde olağan genel kurul toplantıları Türk Ticaret Kanunu nun (TTK) 409 ve

Detaylı

Yeni TTK na Göre Şirket Birleşmeleri ve Bölünmeleri. Mustafa TAN E. Gelirler Başkontrolörü YMM

Yeni TTK na Göre Şirket Birleşmeleri ve Bölünmeleri. Mustafa TAN E. Gelirler Başkontrolörü YMM Yeni TTK na Göre Şirket Birleşmeleri ve Bölünmeleri Mustafa TAN E. Gelirler Başkontrolörü YMM Sunum Planı Şirket Birleşmeleri Kolaylaştırılmış Şirket Birleşmesi Borca Batık Şirket Birleşmesi Tam Bölünme

Detaylı

ÇAĞDAŞ FAKTORİNG A.Ş YÖNETİM KURULU ÇALIŞMA ESAS VE USULLERİ HAKKINDA İÇ YÖNERGE

ÇAĞDAŞ FAKTORİNG A.Ş YÖNETİM KURULU ÇALIŞMA ESAS VE USULLERİ HAKKINDA İÇ YÖNERGE ÇAĞDAŞ FAKTORİNG A.Ş YÖNETİM KURULU ÇALIŞMA ESAS VE USULLERİ HAKKINDA İÇ YÖNERGE 1. Amaç Şirketimizin Yönetim Kurulu nun Çalışma Esas ve Usuller Hakkında İç Yönergesi, Yönetim Kurulu toplantılarının Türk

Detaylı

Değişiklik Yapılan Madde (1) Bu Tebliğde geçen; (1) Bu Tebliğde geçen;

Değişiklik Yapılan Madde (1) Bu Tebliğde geçen; (1) Bu Tebliğde geçen; Değişiklik Yapılan Madde Önceki Hali (1) Bu Tebliğde geçen; (1) Bu Tebliğde geçen; Sonraki Hali a) Gerçek kişi tacir: Bir ticari işletmeyi kısmen de olsa kendi adına işleten kişiyi, a) Gerçek kişi tacir:

Detaylı

KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ BANKALAR YASASI. 39/2001 sayılı yasa. Madde(5), (6), (8), (10), ve (42)altında tebliğ

KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ BANKALAR YASASI. 39/2001 sayılı yasa. Madde(5), (6), (8), (10), ve (42)altında tebliğ R.G. 46 29.04.2002 KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ BANKALAR YASASI 39/2001 sayılı yasa Madde(5), (6), (8), (10), ve (42)altında tebliğ Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Merkez Bankası, 39/2001 sayılı Bankalar

Detaylı

Limited Şirketlerde Yönetim ve Yöneticilerin Sorumluluğu

Limited Şirketlerde Yönetim ve Yöneticilerin Sorumluluğu Limited Şirketlerde Yönetim ve Yöneticilerin Sorumluluğu Prof. Dr. H. Ercüment Erdem Erdem & Erdem Ortak Avukatlık Bürosu Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi E. Öğretim Üyesi TTK Komisyonu Üyesi 12

Detaylı

DOĞAN ŞİRKETLER GRUBU HOLDİNG A.Ş. YÖNETİM KURULU BAŞKANLIĞI NDAN OLAĞAN GENEL KURUL TOPLANTISI NA DAVET

DOĞAN ŞİRKETLER GRUBU HOLDİNG A.Ş. YÖNETİM KURULU BAŞKANLIĞI NDAN OLAĞAN GENEL KURUL TOPLANTISI NA DAVET DOĞAN ŞİRKETLER GRUBU HOLDİNG A.Ş. YÖNETİM KURULU BAŞKANLIĞI NDAN OLAĞAN GENEL KURUL TOPLANTISI NA DAVET Şirketimiz in 1 Ocak 2015 31 Aralık 2015 hesap dönemine ait Olağan Genel Kurul Toplantısı, gündemindeki

Detaylı

SERMAYE VE PAY SENETLERİNİN TÜRÜ:

SERMAYE VE PAY SENETLERİNİN TÜRÜ: SERMAYE VE PAY SENETLERİNİN TÜRÜ: 5. Şirketin kendi paylarını iktisap veya rehin olarak kabul etmesi a) Genel olarak MADDE 379- (1) Bir şirket kendi paylarını, esas veya çıkarılmış sermayesinin onda birini

Detaylı

VEKALETNAME MCT DANIŞMANLIK A.Ş.

VEKALETNAME MCT DANIŞMANLIK A.Ş. VEKALETNAME MCT DANIŞMANLIK A.Ş. MCT DANIŞMANLIK A.Ş. nin 09.05.2016 günü, saat 14:00 da Yıldız Cad. Sungurlar İş Merkezi No:45-5 Beşiktaş İSTANBUL adresinde yapılacak olağan/olağan üstü genel kurul toplantısında

Detaylı

İZOCAM TİCARET VE SANAYİ ANONİM ŞİRKETİ ANA SÖZLEŞMESİNİN 11, 13, 14, 15, 16. ve 18. MADDELERİNİN DEĞİŞİKLİK TASARISIDIR

İZOCAM TİCARET VE SANAYİ ANONİM ŞİRKETİ ANA SÖZLEŞMESİNİN 11, 13, 14, 15, 16. ve 18. MADDELERİNİN DEĞİŞİKLİK TASARISIDIR Madde 11- YÖNETİM KURULUNUN YAPISI VE GÖREVLERİ, İLE ŞİRKETİN TEMSİLİ: Yönetim Kurulu, genel kurul tarafından Türk Ticaret Kanunu, Sermaye Piyasası Kanunu ve ilgili diğer mevzuat hükümlerine göre seçilecek

Detaylı

CITIBANK ANONİM ŞİRKETİ ESAS SÖZLEŞMESİ (YENİ HALİ)

CITIBANK ANONİM ŞİRKETİ ESAS SÖZLEŞMESİ (YENİ HALİ) Kuruluş Madde.1 CITIBANK ANONİM ŞİRKETİ ESAS SÖZLEŞMESİ (YENİ HALİ) Bu Esas Sözleşmede unvanları ile adresleri yazılı kurucular tarafından, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulunun 8 Aralık 2003 tarihli,

Detaylı

Amaç Madde 1-Bu Kanunun amacı finansman sağlamaya yönelik finansal kiralamayı düzenlemektir.

Amaç Madde 1-Bu Kanunun amacı finansman sağlamaya yönelik finansal kiralamayı düzenlemektir. 6. FİNANSAL KİRALAMA KANUNU Kanunun tam adı : Finansal Kiralama Kanunu Kanun No. : 3226 Kabul Tarihi : 10 Haziran 1985 Resmi Gazete Tarih ve Sayısı : 28 Haziran 1985 / 18795 BİRİNCİ BÖLÜM GENEL HÜKÜMLER

Detaylı

KUYUMCUKENT GAYRİMENKUL YATIRIMLARI A.Ş. BİLGİLENDİRME DÖKÜMANI

KUYUMCUKENT GAYRİMENKUL YATIRIMLARI A.Ş. BİLGİLENDİRME DÖKÜMANI KUYUMCUKENT GAYRİMENKUL YATIRIMLARI A.Ş. BİLGİLENDİRME DÖKÜMANI Giriş : Şirketimizin 2014 Yılı Olağan Genel Kurul Toplantısı aşağıdaki gündem maddelerini görüşüp karara bağlamak üzere 25.03.2015 Çarşamba

Detaylı

FOCUS DENETİM VE Y.M.M. LTD. ŞTİ

FOCUS DENETİM VE Y.M.M. LTD. ŞTİ Yaklaşım Dergisinin 228. sayısında yayınlanmıştır. TEK KİŞİLİK DEV ŞİRKETE VERGİSEL BAKIŞ-I Zihni KARTAL E. Baş Hesap Uzmanı I. GİRİŞ FOCUS DENETİM VE Y.M.M. LTD. ŞTİ Hem "tek kişi"den, hem de "şirkef'ten

Detaylı

Portföy Yönetim Şirketleri ve Bu Şirketlerin Faaliyetlerine İlişkin Esaslar Tebliği (III-55.1) nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ Taslağı

Portföy Yönetim Şirketleri ve Bu Şirketlerin Faaliyetlerine İlişkin Esaslar Tebliği (III-55.1) nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ Taslağı Portföy Yönetim Şirketleri ve Bu Şirketlerin Faaliyetlerine İlişkin Esaslar Tebliği (III-55.1) nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ Taslağı MADDE 1-2/7/2013 tarihli ve 28695 sayılı Resmî Gazete de yayımlanan

Detaylı

ŞİRKETİN MERKEZİ ŞİRKETİN MERKEZİ GENEL KURUL GENEL KURUL FAVORİ DİNLENME YERLERİ ANONİM ŞİRKETİ ANA SÖZLEŞMESİ TADİL METNİ

ŞİRKETİN MERKEZİ ŞİRKETİN MERKEZİ GENEL KURUL GENEL KURUL FAVORİ DİNLENME YERLERİ ANONİM ŞİRKETİ ANA SÖZLEŞMESİ TADİL METNİ FAVORİ DİNLENME YERLERİ ANONİM ŞİRKETİ ANA SÖZLEŞMESİ TADİL METNİ ESKİ ŞEKİL YENİ ŞEKİL ŞİRKETİN MERKEZİ ŞİRKETİN MERKEZİ Madde 3. Şirketin merkezi ANKARA' dadır. Adresi Büklüm Sokak No: 48/13 Kavaklıdere-

Detaylı

GERSAN ELEKTRİK TİCARET VE SANAYİ ANONİM ŞİRKETİ. YÖNETİM KURULU BAŞKANLIĞI NDAN Olağan Genel Kurul Toplantısına Davet

GERSAN ELEKTRİK TİCARET VE SANAYİ ANONİM ŞİRKETİ. YÖNETİM KURULU BAŞKANLIĞI NDAN Olağan Genel Kurul Toplantısına Davet GERSAN ELEKTRİK TİCARET VE SANAYİ ANONİM ŞİRKETİ YÖNETİM KURULU BAŞKANLIĞI NDAN Olağan Genel Kurul Toplantısına Davet Şirketimizin 2016 Yılı Olağan Genel Kurul Toplantısı, 26 Nisan 2017 Çarşamba günü,

Detaylı

ALLİANZ YAŞAM VE EMEKLİLİK A.Ş. YÖNETİM KURULU BAŞKANLIĞI NDAN

ALLİANZ YAŞAM VE EMEKLİLİK A.Ş. YÖNETİM KURULU BAŞKANLIĞI NDAN ALLİANZ YAŞAM VE EMEKLİLİK A.Ş. YÖNETİM KURULU BAŞKANLIĞI NDAN Ticaret Sicil Müdürlüğü / No : İstanbul / 272252 Ticaret Unvanı : Ticari Adresi (Kayıtlı Merkez Adresi): Allianz Tower, Küçükbakkalköy Mah.

Detaylı

AVUKATLIK ORTAKLIĞI TĐP ANA SÖZLEŞMESĐ 1 (Yabancı Ortaklıklar Đçin)...Danışmanlık Hizmetleri Avukatlık Ortaklığı Ana Sözleşmesi

AVUKATLIK ORTAKLIĞI TĐP ANA SÖZLEŞMESĐ 1 (Yabancı Ortaklıklar Đçin)...Danışmanlık Hizmetleri Avukatlık Ortaklığı Ana Sözleşmesi AVUKATLIK ORTAKLIĞI TĐP ANA SÖZLEŞMESĐ 1 (Yabancı Ortaklıklar Đçin)...Danışmanlık Hizmetleri Avukatlık Ortaklığı Ana Sözleşmesi Madde 1. Kuruluş Aşağıda ad ve soyadları, uyrukları, açık ikamet adresleri

Detaylı

TÜPRAŞ, TÜRKİYE PETROL RAFİNERİLERİ A.Ş. YÖNETİM KURULU BAŞKANLIĞI NDAN 04 NİSAN 2016 TARİHLİ OLAĞAN GENEL KURUL TOPLANTISINA DAVET

TÜPRAŞ, TÜRKİYE PETROL RAFİNERİLERİ A.Ş. YÖNETİM KURULU BAŞKANLIĞI NDAN 04 NİSAN 2016 TARİHLİ OLAĞAN GENEL KURUL TOPLANTISINA DAVET TÜPRAŞ, TÜRKİYE PETROL RAFİNERİLERİ A.Ş. YÖNETİM KURULU BAŞKANLIĞI NDAN 04 NİSAN 2016 TARİHLİ OLAĞAN GENEL KURUL TOPLANTISINA DAVET Şirketimiz 2015 yılı çalışmalarını incelemek ve aşağıda yazılı gündemi

Detaylı

Sirküler Rapor 18.02.2014/65-1 TİCARET UNVANLARI HAKKINDA TEBLİĞ YAYIMLANDI

Sirküler Rapor 18.02.2014/65-1 TİCARET UNVANLARI HAKKINDA TEBLİĞ YAYIMLANDI Sirküler Rapor 18.02.2014/65-1 TİCARET UNVANLARI HAKKINDA TEBLİĞ YAYIMLANDI ÖZET : TİCARET UNVANLARI HAKKINDA TEBLİĞ ile ticaret şirketleri ile ticari işletme işleten diğer tacirlerin ticaret unvanlarına

Detaylı

YENİ TÜRK TİCARET KANUNU NA GÖRE TÜR DEĞİŞTİRME - III. Av. Nur Işın KÖROĞLU ERYİĞİT HUKUK BÜROSU / ANKARA

YENİ TÜRK TİCARET KANUNU NA GÖRE TÜR DEĞİŞTİRME - III. Av. Nur Işın KÖROĞLU ERYİĞİT HUKUK BÜROSU / ANKARA YENİ TÜRK TİCARET KANUNU NA GÖRE TÜR DEĞİŞTİRME - III Av. Nur Işın KÖROĞLU ERYİĞİT HUKUK BÜROSU / ANKARA 07.11.2017 isin@eryigithukuk.com ŞİRKETLERİN BÖLÜNMESİ Bu yazımda kanun maddeleri çerçevesinde tür

Detaylı

AK B TİPİ YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş. Sayfa No: 1 SERİ:XI NO:29 SAYILI TEBLİĞE İSTİNADEN HAZIRLANMIŞ YÖNETİM KURULU FAALİYET RAPORU

AK B TİPİ YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş. Sayfa No: 1 SERİ:XI NO:29 SAYILI TEBLİĞE İSTİNADEN HAZIRLANMIŞ YÖNETİM KURULU FAALİYET RAPORU Sayfa No: 1 AK B TİPİ YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş. (YENİ UNVAN:EGELİ & CO. B TİPİ MENKUL KIYMET YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş. ) 01.01.2012-30.06.2012 DÖNEMİNE AİT FAALİYET RAPORU A. GİRİŞ 1. Ak B Tipi Yatırım Ortaklığı

Detaylı

Resmi Gazete Tarihi: Resmi Gazete Sayısı: 28513

Resmi Gazete Tarihi: Resmi Gazete Sayısı: 28513 Resmi Gazete Tarihi: 30.12.2012 Resmi Gazete Sayısı: 28513 MÜNFESİH OLMASINA VEYA SAYILMASINA RAĞMEN TASFİYE EDİLMEMİŞ ANONİM VE LİMİTED ŞİRKETLER İLE KOOPERATİFLERİN TASFİYELERİNE VE TİCARET SİCİLİ KAYITLARININ

Detaylı

KONU : ANONİM ŞİRKETLERDE PAY SENEDİ BASTIRMA ZORUNLULUĞU

KONU : ANONİM ŞİRKETLERDE PAY SENEDİ BASTIRMA ZORUNLULUĞU Altınova Mah. İstanbul Cad. Buttim Plaza No: 424-4 / 1702 16250 Osmangazi / BURSA T: +90 (0224) 211 42 24 F: +90 (0224) 211 42 49 www.saymmas.com.tr Sirküler No: 2332 Sirküler Tarihi: 02.08.2018 KONU :

Detaylı

İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... VII İÇİNDEKİLER... IX TABLOLAR... XV KISALTMALAR LİSTESİ... XVII

İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... VII İÇİNDEKİLER... IX TABLOLAR... XV KISALTMALAR LİSTESİ... XVII İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... VII İÇİNDEKİLER... IX TABLOLAR... XV KISALTMALAR LİSTESİ... XVII BİRİNCİ BÖLÜM TÜRK TİCARET HUKUKUNA GÖRE TİCARET ŞİRKETLERİ I. TİCARİ İŞLETME... 3 A. Ticari İşletme Tanımı ve Unsurları...

Detaylı

Sorumluluğu sınırlı olmayan ortaklara komandite, sorumluluğu sınırlı olanlara komanditer denir.

Sorumluluğu sınırlı olmayan ortaklara komandite, sorumluluğu sınırlı olanlara komanditer denir. KOMANDİT ŞİRKETLER ADİ KOMANDİT ŞİRKET Ticari bir işletmeyi bir ticaret unvanı altında işletmek amacıyla kurulan, şirket alacaklılarına karşı ortaklardan bir veya birkaçının sorumluluğu sınırlandırılmamış

Detaylı

2014 TTK UYGULAMA TAKVİMİ

2014 TTK UYGULAMA TAKVİMİ 2014 TTK UYGULAMA TAKVİMİ 31.12.2013 1) 2013 ve 2014 YILLARINA AİT YASAL DEFTERLERİN ONAY Ticari Defterler 2013 Yılı Defterlerin Kapanış Onayları Son Tarih 2014 Yılı Defterlerin Açılış Onayları Son Tarih

Detaylı

İş adamlarına 'Yeni Türk Ticaret Kanunu' anlatıldı.

İş adamlarına 'Yeni Türk Ticaret Kanunu' anlatıldı. İş adamlarına 'Yeni Türk Ticaret Kanunu' anlatıldı. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Başmüfettişi Soner Altaş, hayatta artık kalıplaşmış eski bilgilerle ticaret yapılamayacağını belirterek, "Yeni kanun,

Detaylı

TÜRK TİCARET KANUNUNUN YÜRÜRLÜĞÜ VE UYGULAMA ŞEKLİ HAKKINDA KANUN

TÜRK TİCARET KANUNUNUN YÜRÜRLÜĞÜ VE UYGULAMA ŞEKLİ HAKKINDA KANUN TÜRK TİCARET KANUNUNUN YÜRÜRLÜĞÜ VE UYGULAMA ŞEKLİ İKİNCİ KISIM BİRİNCİ BÖLÜM İKİNCİ BÖLÜM ÜÇÜNCÜ BÖLÜM Başlangıç (Madde: 8 9) Ticari İşletme (Madde: 10 14) Ticaret Şirketlerine İlişkin Genel Hükümler

Detaylı

ANONİM ŞİRKETLER DE GENEL KURUL ÇAĞRI ŞEKLİ VE DİĞER ŞARTLAR

ANONİM ŞİRKETLER DE GENEL KURUL ÇAĞRI ŞEKLİ VE DİĞER ŞARTLAR ANONİM ŞİRKETLER DE GENEL KURUL ÇAĞRI ŞEKLİ VE DİĞER ŞARTLAR Anonim Şirketlerde genel kurul toplantıları iki şekilde gerçekleşir. Çağırı üzerine Genel Kurulun toplanması ve TTK nun 416 maddesine göre çağrısız

Detaylı

Borsa İstanbul Anonim Şirketi Genel Kurulunun Çalışma Esas ve Usulleri Hakkında İç Yönerge

Borsa İstanbul Anonim Şirketi Genel Kurulunun Çalışma Esas ve Usulleri Hakkında İç Yönerge Borsa İstanbul Anonim Şirketi Genel Kurulunun Çalışma Esas ve Usulleri Hakkında İç Yönerge BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ve kapsam MADDE 1- (1) Bu İç Yönergenin amacı; Borsa İstanbul

Detaylı

BİRLEŞME VE BİRLEŞME TÜRLERİ NEDİR?

BİRLEŞME VE BİRLEŞME TÜRLERİ NEDİR? BİRLEŞME VE BİRLEŞME TÜRLERİ NEDİR? Birleşme, devrolunan şirketin malvarlığı karşılığında, bir değişim oranına göre devralan şirketin paylarının, devrolunan şirketin ortaklarınca kendiliğinden iktisap

Detaylı