OSMANLI TOPRAKLARINDA PETROLÜN RULUNUŞU VE İSKENDERUN DA İLK PETROL İŞLETME ÇALIŞMALARI

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "OSMANLI TOPRAKLARINDA PETROLÜN RULUNUŞU VE İSKENDERUN DA İLK PETROL İŞLETME ÇALIŞMALARI"

Transkript

1 OSMANLI TOPRAKLARINDA PETROLÜN RULUNUŞU VE İSKENDERUN DA İLK PETROL İŞLETME ÇALIŞMALARI ÖZ Discovery of Oil in The Ottoman Territorial and The First Research For Petroleum in İskenderun Yard. D oç. Dr. İDRİS BOSTAN Osmanlı imparatorluğu topraklarında petrolün bulunması ve işletilmesi XIX. asrın sonlarına doğru gerçekleştirilmiştir. İlk defa 1889 da İskenderun un Kabaev nahiyesindeki Çingen köyünde keşfedilen petrol, işletilmek üzere A h med Necati Efendi ye verildi. Bu petrol işletme imtiyazı daha sonra başka kişi ve şirketlere devredildi ve nihayet 26 yıl sonra Birinci Dünya Savaşı sırasında feshedildi. ABSTRACT The discovery o f oil resources in the Ottoman territories and their operations have been realized towards the end o f X IX th century. For the first time in 1889 the priviledge o f operation o f oil discovered in the village o f Çingen in İskenderun was granted to Ahm ed Necati Efendi. However, in the course o f time this oil concessions have been transferred to other persons and companies. Finally after 26 years o f its discovery, during the First World War all the rights have been cancelled and operations stopped by an imperial decree (irâde). Osmanlı imparatorluğu sınırları içinde ilk petrol aramaları İskenderun bölgesinde gerçekleştirilmiştir. X IX. asrın sonlarında Haleb vilâyetlerine bağlı bir kaza olan İskenderun un Kabaev nahiyesine ait Çengen köyünde1yapılan aramalarda petrole rastlanmış ve 17 Temmuz 1887 de İstanbul da kimyager M oreau tarafından yapılan tahlillerde kesin sonuç alınmıştır2. Osmanlı Arşiv vesikalarından öğrendiğimize göre, bu petrolü askerî mü- teahhidlerden Ahm ed Necati Efendi keşfetmiş ve işletmesinin kendisine verilmesi için müracaatta bulunmuştur. Ahm ed Necati Efendi, petrol gazı 1 Çengen Köyü nün bugünkü adı Kepirce olup, İskenderun un Uluçınar (eski Arsuz) nahiyesine bağlıdır. 2 Cevat E. Taşman, Petrolün Türkiye de Tarihçesi, Maden Tetkik ve Arama Enstitüsü Mecmuası, (Ekim 1949), sayı 39, s. 14.

2 130 İDRİS BOSTAN madeninin tasfiyesi için gerekli fabrikaları inşa etmek ve iskeleye taşınmasını sağlamak için borular döşemek maksadıyla müsaade istenmiştir. Osmanlı Devletinde daha önce petrol madeni işletmesi sözkonusu olmadığı için bu konu yetkili makamlar tarafından etraflıca görüşülmüş ve mevcut Maâdin Nizâmnâmesinin esasına uygun olarak ihâle için Orman ve Maâdin idaresince şart- nâme ve mukavelenâme hazırlanmıştır. Petrol gazının Ahmed Necâti Efendi tarafından işletilmesi için çalışmalar sürdürülürken devlet, bu konuya büyük önem verdiğinden Şûrâ-yı Devlet, Meclis-i Alî-i Vükelâ gibi organlarında görüşülmesini istemiştir. Nitekim, 21 Receb 1306 (23 Mart 1889) da Şûrâ-yı Devlet tarafından kabul edilen ve onye- di m addeden oluşan şartnâmede3 petrol gazı çıkartılacak bölgenin sınırlarının iyice belirlenmesi, ödenecek vergilerin mikdarı, ne tür imalat yapılacağı belirlenmesi, ödenecek vergilerin mikdarı, ne tür imalat yapılacağı, maden bölgesinde genel güvenliğin sağlanması, çalışmaların suyolu, bend, çeşme, şose, dem iryolu gibi yerlere 150 m. uzakta olması İskenderun iskelesinden ihraç edilecek gaz için gerekli vergi ve gümrüklerin ödenmesi gibi konulara yer verilmekteydi. Şûra-ı Devletin incelediği mukâvelenâmede ise onbir m addeden oluşan şu hususlar bulunmaktadır4. Petrolün işletilmesi yetmişbeş sene müddetle Ahm ed Necati Efendi ye ihâle olunmuştur. Husûsi haritasında gösterildiği gibi yapılacak hafriyat için 7293 cerib ve 25 kesir cerib arazi tahsis edilmiştir. Arazinin hududu ise kuzeyde Tuzlu P ınar a en yakın olan noktadan başlayıp İskenderun Körfezi sahilinden geçerek İbrahim Paşa Pınarı na ve İbrahim Paşa P ınarı ndan itibaren Kürdbağı köyünün cami olan noktasından geçerek ojjş tepesine ve doğuda «jst tepesinden başlayıp Aktaş üstündeki tepe ile Kaplan Sekisi başı ve Saydalı köyünün namazgâh olan noktasından geçerek deniz kenarında başlangıç noktası olan Tuzlu Pınar a ulaşan bir sınır ile çevrilmiştir. Bu arazide petrol gazı madeninden başka maden keşfedilirse bunun için ayrıca mürâcaat gerekmektedir, işletm eci her sene Mart başlangıcında tahsis olunan arazinin her cerî bi için on kuruştan toplam ,5 kuruşu Maliye Hâzinesine ödeyecektir. Bu arazi sadece petrol madeninin işletilmesi için itibarî olarak tahsis olunduğundan Maden Nizâmnâmesinin 61, 62, 63 ve 64. maddelerinin hükmüne göre gereken yapılacaktır. Petrol gazı madeni yığın halinde bulunan madenlerden sayıldığından gayr-ı sâfı hâsılatın yüzde onu vergi olarak alınacak, fakat dahilî gümrük istenmeyecektir. İşletm eci, madenin ihâlesini bildiren fermanın sâdır olduğu tarihten itibaren iki sene içinde madeni açmaya mecbur olup, bu süre geçtiği takdirde ihale fesh oluncaktır. Maden vergisinin tahsili Haleb Vilayetine ait olup, bedeli made 3 Başbakanlık Osmanlı Arşivi (BOA), İrâde-i Meclis-i Mahsûs, nr. 4493, lef 4. 4 Bu mukavelenâme Şûrâ-yı Devlet te 3 Ramazan 1306 (3 Mayıs 1889) tarihinde incelendi (BOA, İrâde-Meclis-i Mahsûs, nr. 4493, lef 3).

3 İSKENDERUN DA İLK PETROL 131 nin nakli veya satışı sırasıda ödenecektir. Gecikm e halinde senede yüzde d o kuz nisbetinde faiz ödem ek gerekecektir. İhâleye izin veren ferman sadır olduğunda işletmeci ferman harcı olarak Maâdin Dairesine ikiyüz Osmanlı altını verecektir. İmalatı alâkadar eden hususlarda Yeni Maâdin Nizâmnâmesi hükümlerine bağlı kalınacaktır. İşletmeci patent nizâmnâmesinde ait olduğu sınıf ve dereceye göre patent resmi ödeyecektir. Petrol gazı madeninin işletilmesi için hazırlanan şartnâme ve mukavele- nâme 28 Receb 1306 (30 Mart 1889) da Meclis-i Vükelâ da incelendi. Meclis-i Vükelâ, mukavelenâmede yer alan hâricî ve dahilî gümrüklerden muâfiyeti meselesine itiraz ederek petrol madeninin yurt dışına ihrâcı halinde gümrük resmi alınması gerektiğini ileri sürdü ve mazbatayı görüşülmek üzere Şûrâ-yı Devlet e iâde etti5. Şûrâ-yı Devlet 7 Ramazan 1306 (7 Mayıs 1889) daki toplantısında M eclis-i Vükelâ nın itirazını uygun bularak mukavelenâmenin altıncı maddesini istediği şekilde değiştirdi6. Meclis-i Vükelâ düzeltilmiş şekliyle geri gelen mazbatayı kabul ederek padişaha takdimini uygun buldu7. Sadrazam Kâmil Paşa 14 Şevval 1306 (13 Haziran 1899) da durumu kısaca özetleyen arzında, bu hususta cereyan eden müzâkerelere temas ederek ekleriyle birlikte takdim edilen meselede padişahın görüşünü sordu. Ertesi gün 15 Şevval 1306 (14 Haziran 1899) da II. Abdülham id in sâdır olan irâde-i seniyyesi ile İskenderun daki petrol gazı ihâlesi onaylandı8. İrâde-i seniyyenin çıkış tarihinden on gün sonra 24 Şevval (23 Haziran) de mukavelenâme ve şartnâmede yer alan hususları özetleyen ve imtiyâzın verildiğini bildiren Divân-ı Hümâyun emri verildi9. Çengen köyünde keşfedilen petrol gazı madeninin Ahmed Necati Efendi tarafından işletilmesi için izin çalışmaları sürerken ve Devletin çeşitli organlarında görüşmeler olurken Kostaki Yorgiyadis adlı Osmanlı tebeası bir maden araştırıcısı ortakları adına Sadaret makamına başvurarak bu işletmenin kendisine verilmesi gerektiğini bildirdi. 19 Mayıs 1889 ve 6 Haziran 1889 tarihlerinde Sadrazam Kâmil Paşa ya sunduğu ma ruzâtında İskenderun civarında amyant ve petrol gazı madenini ilk defa kendisinin keşfettiğini, ancak karşılaştıkları bazı güçlükler yüzünden bir sonuç alamadığını ifade ediyordu. 5 BOA, Meclis-i Vükelâ Mazbatası, nr. 42, 28 Receb 1306 tarihli mazbata. 6 BOA, İrâde-Meclis-i Mahsûs, nr. 4493, lef Şevval 1306 tarihli mazbata: BOA, İrâde-Meclis-i Mahsûs, nr. 4493, lef 1. 8 BOA, İrâde-Meclis-i Mahsûs, nr BOA, İmtiyaz Defteri, nr. 2, s Aynı dönemde İskenderun daki petrol hakkında bilgi veren V. Cuinet, imtiyazın 13 Mayıs 1889 da verildiğini yazmaktadır (La Turquie d Asie, Paris 1891, II, 204). Bu petrol madeninin işletilmesi için verilen izinden sonra Haleb Vilâyet Sâlnâmelerinde bir mayi gaz madeninin keşfedildiği konusunda bilgiler yer almıştır (Haleb Salnâmesi, 137, s. 76; 1308, s. 80; 1310, s. 120; 1312, s. 130; 230; 1318, s. 260; 1324, s. 217; 1326, s. 275).

4 132 İDRİS BOSTAN Kostaki Yorgiyadis in bu müracaatının nasıl bir muâmeleye tâbi olduğu tesbit edilememekle beraber, muhtevasında yer alan iddia ve isteklerin kaale alınmadığı anlaşılmaktadır10. Petrol gazı imtiyazının verilmesinden yedibuçuk ay sonra imtiyaz sahibi Ahmet Necati Efendi nin bu hakkını tüccar Haşan Tahsin Efendi ye devrettiği görülmektedir. Maliye Nezâreti nin 4 Cemâziyelâhır 1307 (26 Ocak 1890) tarihli tezkiresinden devir işlemlerinin tamamlandığı anlaşılmaktadır11. Bundan yaklaşık birbuçuk sene sonra da Haşan Tahsin Efendi, uhdesindeki petrol işletmesini yeni kurulan Anonim Şirkete devretmek istedi. Nitekim 25 Şevval 1308 (3 Haziran 1891) tarihli Maliye Nâzırı N azif Paşa nın Sadrazama gönderdiği yazısında Haşan Tahsin Efendi ile Anonim Şirketin temsilcisi Mösyö Frans arasında devir-teslimin yapıldığını bildiriliyordu12. Kesin bilgimiz olmamakla beraber, bir Alman-Ingiliz firması tarafından yapılan sondajlarda bazı sonuçlar alınmışsa da açılan kuyulardan istenilen elde edilemediğinden faaliyet durdurulm uştur13. İskenderun bölgesinde keşfedilen ve işletilmesi için çalışmalar yapılan bu petrol imtiyazı yirm i altı yıl sonra 9 Rebiülevvel 1334 (15 Ocak 1916) de feshedilmiştir. Feshedildiği sırada İskenderun Petrol Şirketi nin uhdesinde olan imtiyaz, Şûrâ-yı Devlet kararıyla kaldırılm ıştır14. ilk imtiyazın verildiği 1889 dan 1916 ya kadar petrol işletmesi bakımından ne gibi gelişmeler olduğu tesbit edilmemekle beraber, bugün dahi İskenderun Körfezinde petrol arama çalışmalarının sürmesi bölgede petrol bulunma ihtimalini göstermektedir. Bu inceleme ile tarih araştırmalarının pekçok konuda olduğu gibi maden aramalarında ve dolayısıyla iktisadi Coğrafya bakımından da ne derece önemli yol gösterici bir kaynak olduğu anlaşılmaktadır. Haleb Vilâyeti dâhilinde İskenderun civârında olup Devâir-i askeriyemiz levâzımı müteahhidlerinden Ahmed Necâti Efendi tarafından keşfedilmiş olan petrol gazı madeninin şerâit-i mukarrere ve yetmişbeş sene müddet-i imtiyâ- ziye ile mûmâ-ileyhe ihâlesi hakkında Orman ve Maâdin İdâresinden tanzîm 10 BOA, İrâde-Meclis-i Mahsûs, nr. 4493, lef 5-6). 11 BOA, İmtiyaz Defteri, nr. 2, s Aynı defter, s Taşman, bu imtiyazın 1 Mayıs 1913 te feshedildiğinin 17 Mayıs 1913 te Jeune Turc gazetesinde çıkan ilandan anlaşıldığını yazmaktadır (Aynı makale, s. 15). Taşman ayrıca o günlere ait sondaj malzemesi ile buhar kazanının hurda halinde Çengen köyünde bulunduğunu belirtmektedir. 14 Petrol İşletmesi imtiyazının feshedildiği 13 Rebiülevvel 1334 (19 Ocak 1916) de Ticaret ve Ziraat Nezâreti ne bildirilmiştir (BOA, Bâbıâlî Evrak Odası, nr ).

5 İSKENDERUN'DA İLK PETROL 133 o lunup Şûrâ-yı Devlet Tanzîmât Dâiresinde ve Meclis-i Mahsûs-ı Vükelâ-yı fihâmda tedkik ve mütâlaa olunan ve icab eden mahalleri tadil ve tashih kılınan mukavelenâme ve şartnâme ûcebince icrâ-yı iktizâsı tesyîr olunarak keyfiyet bâ-mazbata-i müzeyyele taraf-ı eşref-i pâdişâhâne arz ile istizan edilmiş ve mezkûr mukavelenâmede vilâyet-i mezkûre dâhilinde İskenderun kazâsı- na m uzâf Kabaev nahiyesinde Çingan köyünde ve arâzi-i hâliye-i emîriyede efendi-i mûmâ-ileyh tarafından keşf olunmuş olan petrol gazı madeni emr-i âlişânım tarihinden itibâren yetmişbeş sene müddet-i imtiyâziye ve şerâit-i âtiye ile mûmâ-ileyh uhdesine ihâle ve ilzâm olunmuşdur. Harita-i mahsûsasmda gösterildiği veçhile maden-i mezkûrun hafr ve imâli içün yedi bin ikiyüz dok- sanüç cerib ve yirm ibeş kesr cerib arazi tahsis olunmağla işbu arazinin hududu şimâlen sâhil-i bahirde vâki Tuzlupınara en yakın olan noktadan bed ile İskenderun K örfezi sahilinde b i l-m ürûr vâki İbrahim Paşa Pınarına en yakın olan noktadan bed ile İskenderun Körfezi sahilinde bi l-mürûr vâki İbrahim Paşa Pınarına en yakın olan nokta beynindeki hatt-ı münhani ve garben sâhil-i bahirde vâki İbrahim Paşa Pınarına kezâlik en yakın olan noktadan bed ile Karadağ Tepesi beynhinde vâki hatt-ı müstakim ve cenûben mezkûr Karadağ Tepesinden bed ile Kürd Bağı köyünün cami olan noktasından b i l- mürûr Tepesi beyninde vâki hatt-ı münkesir ve şarkenj^j^l. Tepesinden bed ile Aktaş üstündeki tepesi ve Kaplan sekisi başı ve Saydalı köyünün namazgâh olan noktasından b i l-m ürûr sâhil-i bahirde m ebde-i hudûd olan Tuzlu Pınarın en yakını bulunan noktaya müntehi hatt-ı münkesir ile mahdûddur. işbu hudûd ile tahdîd olunan arazi dâhilinde mezkûr petrol gazı madeninden mâ- dâ zuhûr edecek olan şâir cins madenler bu ihâleye dâhil olmadığından anlar içün gerek mültezim-i mûmâ-ileyh ve gerek şâirleri tarafından taleb ve istidâ vukubulduğu halde Maâdin Nizamnâme-i Cedidinin otuzbeşinci maddesi hükmüne tatbîken muâmele-i muktaziye icrâ kılınacaktdır. Zikr olanun petrol gazı madeni içün ber vech-i muharrer tahsîs kılınan yedi bin iki yüz doksanüç cerib e yirmibeş kesr cerib arazinin Maâdin Nizâmnâme-i cedidinin kırkikinci maddesi m ûcebince beher ceribi içün resm-i mukarrer olmak üzere onar gu- ruş hesâbıyla Osmanlı altunu yüz guruş olarak senevî yetmişikibin dokuzyüz otuziki buçuk giruş mültezim-i mûmâ-ileyh tarafından beher sene Mart ibti- dâsında Mâliye hâzinemize tediye kılınacaktır. Maden-i mezkûrun hudud ihâlesi dâhilinde bulunan arazi yalnız madenin işletilmesi içün itibârı olarak tahsîs olduğundan Maâdin Nizâmnâmesinin altmışbir ve altmış iki ve altmışüç ve altmışdördüncü m addeleri hükmüne iktizâ eden (s muâmelât ifâ kılına- cakdır. Mezkûr petrol gazı madeni yığın halinde bulunan mevâdd-ı medeniyye aksâmıııdan addolunduğu cihetle hâsılât-ı gayr-i sâfiyesinden yüzde on rüsûm-ı nisbiyenin maden-i mezkûrdan ihrâc olunacak petrol gazı madeninden Hazine-i mâliyemize itâsı mukarrer olmasıyla rüsum-ı mezkûre Maâdin İdâresinin kararı ve Umûr-ı Maliye Nezâretimizin tensibi üzerine aynen ya-

6 134 İDRİS BOSTAN hud râyic-i vakte göre Maâdin Nizamnâme-i cedidinin kırküçüncü ve kırkbeşinci maddeleri hükmüne tatbîken b i l-hesâb mezkûr rüsûm-ı nisbiye istifâ olunackadır. Ve fakat mültezim-i mûmâileyh mezkûr petrol gazı madeninin tasfiyesi zımnında muktazî olan fabrikaların inşa ve ahvâl-i mevkıiye ve icâbât-ı fenniye müsâid olduğu halde teshîl-i nakliyât içün mahallinden iskeleye kadar borular ferş edecek ve ihrâc edeceği gazlar dâhilî gümrük resminden muaf tutulacakdır. Maden-i mezkûrun ihâle-i fermân-ı âlişânım tarihinden itibaren iki seneye kadar küşâd ve ihmâline mültezim-i mûmâileyh m ecbur olup bu müddet zarfından küşâd olunmadığı takdirde Maâdin Nizamnâme-i cedidinin elliikinci maddesi m ûcebince muâmele-i nizâmiye b i l-icrâ mezkûr madenin ihâlesi fesh ve ilgâ olunacakdır. Maden-i mezkûrun rüsûm-ı nisbiyesinin tahsili Haleb Vilâyetine âid olduğundan işbu rüsûm-ı nisbiye Osmanlı altunu yüz guruş olarak hâsılât-ı madeniyenin nakl ve imrâr veya füruht olunduğu anda itâ ve tediye olunacak ve olunmadığı halde eyyâm-ı müteahhıre içün senevi yüzde dokuz hesâbıyla icâb eden fâizi dahi mültezim-i mûmâ-ileyh ayrıca itâ ve tediye etmeye m ecbûr bulunacakdır. Zikr olunan madenin imâli zımnında ihâle emr-i âlişânımın itâsında maâdin nizâmnâme-i cedidinin kırkıncı maddesine tevfikan bir def1a olarak ferman harcı olmak üzere mültezim-i mûmâ-ileyh tarafından Maâdin Idâresi veznesine ikiyüz aded Osmanlı altunu itâ kılınacakdır. Maden-i mezkûrun imâlâtına müteferri kâffe-i husûsâtda Maâdin Nizamnâme-i cedidinin ahkâm-ı m ündericesine tebeiyyet ve tatbik-i hareket eyleyeceği misillü ihâle-i emr-i âlişânıma zeyl olarak tebâtî olunan şartnâmeye dahî tamâmiyle mutâvaat ve muvâfakat eyleyeceğini ve nizâmât-ı hâliye ve müstakbele-i Devlet-i aliyyeme bi-tamâmihâ inkıyâd ile hareket ve muâmele edeceğini taahhüd eder. Mültezim-i mûmâ-ileyh Patent Nizâmnâmesi m ûcebince kangi sınıf ve derecede bulunur ise o sınıfa âid olarak patent resmini başkaca itâya m ecbûrdur deyü muharrer bulunmuş olduğundan mezkûr madenin ber minâl-i muharrer yetmişbeş sene müddet-i imtiyaziye ve şerait-i mukarrere ile mûmâ-ileyhe ihâlesi husûsuna irâde-i seniyye-i şehriyârânem müteallik ve şeref-sudûr olmuşdur. Hükm-i münîfi Divân-ı Hümâyûnum kaleminden musaddak ve mahtûm olarak sûretleri rabt olunan sâlifü l-beyân mu- kavelenâme ve şartnâme muhteviyâtmın tamâmi-i icrâsma muallak olmak üzere Divân-ı Hümâyûnumdan işbu emr-i celilü l-kadrim ısdâr ve itâ olundu. Fî 24 Şevval sene 306. M ukabele olunmuşdur. (BOA, İmtiyaz Defteri, nr. 2, s ).

7 İSKENDERUN DA İLK PETROL 135 ili)a İ S & S ' «rjr-i VVUtr^l <p>' & > \ i J ^ *' %*-*v' 3'.. ; -\ -1 ^ :L> -V- I Z' İ z ' * " i ^ cl> V 3' J ^ i* 5 ' «**.fil- ^ 4 $ Ek: İskenderun un Kabaev nahiyesine bağlı Çingen köyündeki petrol madeninin işletilmesine izin veren imtiyaz belgesi.

Murat Dursun Tosun ŞEBİNKARAHİSAR TARİHİNDEN GÜNÜMÜZE YANSIYAN BİRKAÇ OLAY

Murat Dursun Tosun ŞEBİNKARAHİSAR TARİHİNDEN GÜNÜMÜZE YANSIYAN BİRKAÇ OLAY ŞEBİNKARAHİSAR TARİHİNDEN GÜNÜMÜZE YANSIYAN BİRKAÇ OLAY 1 1893 tarihli belgede Çeçezade Ömer isimli bir şahsa ait üç adet dükkanın yandığından yangından sonra Osman Bey isimli nüfuzlu birisinin yanan dükkânlardan

Detaylı

KÖY İÇME SULARI HAKKINDA KANUN

KÖY İÇME SULARI HAKKINDA KANUN 3287 KÖY İÇME SULARI HAKKINDA KANUN Kanun Numarası : 7478 Kabul Tarihi : 9/5/1960 Yayımlandığı R. Gazete : Tarih : 16/5/1960 Sayı : 10506 Yayımlandığı Düstur : Tertip : 3 Cilt : 41 Sayfa : 1019 Kanunun

Detaylı

T.C. KÖRFEZ BELEDİYE BAŞKANLIĞI ULAŞIM HİZMETLERİ MÜDÜRLÜĞÜ ÇALIŞMA YÖNETMELİĞİ İKİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

T.C. KÖRFEZ BELEDİYE BAŞKANLIĞI ULAŞIM HİZMETLERİ MÜDÜRLÜĞÜ ÇALIŞMA YÖNETMELİĞİ İKİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar DOKÜMAN NO:UHM.ÇY.01 TARİH: 04.05.2011 SAYFA NO: 1 REVİZYON NO: 00 BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 Bu yönetmeliğin amacı, Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğünün kuruluş, görev, yetki

Detaylı

Damga Vergisi Kanunu Genel Tebliği (Seri, Sıra Numarası, No: 50 sayılı) 26 Aralık 2007

Damga Vergisi Kanunu Genel Tebliği (Seri, Sıra Numarası, No: 50 sayılı) 26 Aralık 2007 Damga Vergisi Kanunu Genel Tebliği Seri, Sıra Numarası, No: 50 sayılı 26 Aralık 2007 ÇARŞAMBA Resmi Gazete Sayı : 26738 TEBLİĞ Maliye Bakanlığından: DAMGA VERGİSİ KANUNU GENEL TEBLİĞİ (SERİ NO: 50) 488

Detaylı

ASKİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ HUKUK MÜŞAVİRLİĞİ KURULUŞ GÖREV VE YETKİ YÖNETMELİĞİ

ASKİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ HUKUK MÜŞAVİRLİĞİ KURULUŞ GÖREV VE YETKİ YÖNETMELİĞİ ASKİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ HUKUK MÜŞAVİRLİĞİ KURULUŞ GÖREV VE YETKİ YÖNETMELİĞİ T.C. ANKARA BÜYÜK ŞEHİR BELEDİYESİ BELEDİYE MECLİSİ Karar No: 81 23.02.2004 - K A R A R - ASKI Genel Müdürlüğünün 1. Hukuk Müşavirliğinin

Detaylı

DÖNEM: 23 YASAMA YILI:

DÖNEM: 23 YASAMA YILI: DÖNEM: 23 YASAMA YILI: 5 TBMM DİLEKÇE KOMİSYONU GENEL KURUL KARAR CETVELİ Sayı: 16 YAYIM TARİHİ 01/04/2011 T.C. TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ Dilekçe Komisyonu Genel Kurulu Kararı Karar No: 50 Tarih: 25

Detaylı

XIX. VE XX. YÜZYILDA GİRESUN İLE ÇEVRESİNDEKİ MADENLER VE MADEN İŞLETMECİLİĞİ

XIX. VE XX. YÜZYILDA GİRESUN İLE ÇEVRESİNDEKİ MADENLER VE MADEN İŞLETMECİLİĞİ XIX. VE XX. YÜZYILDA GİRESUN İLE ÇEVRESİNDEKİ MADENLER VE MADEN İŞLETMECİLİĞİ ÖZET Oktay KARAMAN Madenler devletlerin kalkınmasında en öncelikli unsurlardan birisidir. Tarihin ilk zamanlarından günümüze

Detaylı

Tel: Fax: ey.com Ticaret Sicil No : Mersis No: (1) SAYILI TARİFE

Tel: Fax: ey.com Ticaret Sicil No : Mersis No: (1) SAYILI TARİFE Kuzey YMM ve Bağımsız Denetim A.Ş. Eski Büyükdere Cad. Orjin Maslak No:27 Maslak, Sarıyer 34398 İstanbul - Turkey Tel: +90 212 315 3000 Fax: +90 212 234 1067 ey.com Ticaret Sicil No : 479919 Mersis No:

Detaylı

Murat KÖSEOĞLU Serbest Muhasebeci Mali Müşavir

Murat KÖSEOĞLU Serbest Muhasebeci Mali Müşavir BÜLTEN MÜTEAHHİTLİK KARNESİ İÇİN İSTENİLEN BELGELER Sayı: 2007/003 Tarih: 25 / 10 / 2007 Değerli müşterimiz, Müteahhitlik belgesi çıkarmak için istenen belgelerin listesi aşağıda açıklanmış olduğu gibidir.

Detaylı

FK YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK LTD. ŞTİ.

FK YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK LTD. ŞTİ. SİRKÜLER NO:2015/5 5 /1/2015 İçindekiler: * 2015 Yılında uygulanacak damga vergisi ve harç tutarları. 2015 YILINDA UYGULANACAK DAMGA VERGİSİ VE HARÇ TUTARLARI: 1.Yeni Damga Vergisi Tutarları: Damga Vergisi

Detaylı

GİBİŞ 1 BİRİNCİ BÖLÜM : TİCARİ HESAP A. YÜZDE HESAPLARI 3

GİBİŞ 1 BİRİNCİ BÖLÜM : TİCARİ HESAP A. YÜZDE HESAPLARI 3 İ Ç İ N D E K İ L E R - Sahife GİBİŞ 1 BİRİNCİ BÖLÜM : TİCARİ HESAP S A. YÜZDE HESAPLARI 3 I. Adi yüzde hesabı 3 1.f Yüzde tutarının hesaplanması 4 2.) Yüzde nisbetinin hesaplanması 6 3.) Esas tutarın

Detaylı

BURSA SU VE KANALİZASYON İDARESİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 1.NCİ HUKUK MÜŞAVİRLİĞİ KURULUŞ-GÖREV VE YETKİ YÖNETMELİĞİ

BURSA SU VE KANALİZASYON İDARESİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 1.NCİ HUKUK MÜŞAVİRLİĞİ KURULUŞ-GÖREV VE YETKİ YÖNETMELİĞİ BURSA SU VE KANALİZASYON İDARESİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 1.NCİ HUKUK MÜŞAVİRLİĞİ KURULUŞ-GÖREV VE YETKİ YÖNETMELİĞİ Genel Kurul tarafından kabulü; Karar Tarihi : 24.02.1992 Karar No. : 15-5 Kuruluş Madde 1 Bursa

Detaylı

Tutanak Defteri sayfa No :1 İÇİNDEKİLER. KONUSU : Sayfa No : 1 - İlanlar 2. 2- Teknik bilgiler 3 3- TUTANAKLAR

Tutanak Defteri sayfa No :1 İÇİNDEKİLER. KONUSU : Sayfa No : 1 - İlanlar 2. 2- Teknik bilgiler 3 3- TUTANAKLAR Tutanak Defteri sayfa No :1 ^ İÇİNDEKİLER KONUSU : Sayfa No : 1 - İlanlar 2 2- Teknik bilgiler 3 3- TUTANAKLAR 3-1) İşe başlama tutanağı 4 3-2)( Kadastro tutanakları)çalışma alanı sınırı tesbit tutanağı

Detaylı

İZOCAM TİCARET VE SANAYİ A.Ş. / IZOCM [] 19.04.2012 10:55:33 Özel Durum Açıklaması (Güncelleme) Telefon ve Faks No. : 0216 3641010-02163644531

İZOCAM TİCARET VE SANAYİ A.Ş. / IZOCM [] 19.04.2012 10:55:33 Özel Durum Açıklaması (Güncelleme) Telefon ve Faks No. : 0216 3641010-02163644531 . / IZOCM [] 19.04.2012 10:55:33 Özel Durum Açıklaması (Güncelleme) Ortaklığın Adresi : Organize San. Bölg. 3. Cad. No:4 Y.Dudullu- Ümraniye/İstanbul Telefon ve Faks No. : 0216 3641010-02163644531 Ortaklığın

Detaylı

ORMAN KADASTROSU VE 2.NCİ MADDE UYGULAMALARI TUTANAK DEFTERİ

ORMAN KADASTROSU VE 2.NCİ MADDE UYGULAMALARI TUTANAK DEFTERİ ANTALYA İBRADI BUCAKALAN ÎLİ İLÇESÎ KÖYÜ ORMAN KADASTROSU VE 2.NCİ MADDE UYGULAMALARI TUTANAK DEFTERİ 29 NUMARALI ORMAN KADASTRO KOMİSYONU 1 Tutanak Defteri sayfa No : 1 İÇİNDEKİLER KONUSU Sayfa No : 1-

Detaylı

T.C. BAŞBAKANLIK Gümrük Müsteşarlığı Gümrükler Genel Müdürlüğü GENELGE (2010/7)

T.C. BAŞBAKANLIK Gümrük Müsteşarlığı Gümrükler Genel Müdürlüğü GENELGE (2010/7) T.C. BAŞBAKANLIK Gümrük Müsteşarlığı Gümrükler Genel Müdürlüğü Sayı : B.02.1.GUM.0.06.00.14.00.010.06.02 19/2/2010 Konu: GENELGE (2010/7) Gümrük Antrepolarının açılması, işletilmesi ve karşılan çeşitli

Detaylı

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti nde Faaliyet Gösterecek Sigorta ve Reasürans Şirketlerinin İzin Başvurusunda Talep Edilecek Evraklar

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti nde Faaliyet Gösterecek Sigorta ve Reasürans Şirketlerinin İzin Başvurusunda Talep Edilecek Evraklar Sigorta ve reasürans şirketleri faaliyete geçebilmek için, Değiştirilmiş Şekliyle 60/2010 sayılı Sigorta Hizmetleri (Düzenleme ve Denetim) Yasası nın 21 inci maddesine göre, Faaliyet Gösterilecek Sınıflarla

Detaylı

BAKIŞ MEVZUAT. KONU: Limited Şirket Pay Devirlerinde Damga Vergisi Ve Harç Uygulaması Değişikliği

BAKIŞ MEVZUAT. KONU: Limited Şirket Pay Devirlerinde Damga Vergisi Ve Harç Uygulaması Değişikliği BAKIŞ MEVZUAT KONU: Limited Şirket Pay Devirlerinde Damga Vergisi Ve Harç Uygulaması Değişikliği SAYI: 2012/88 ÖZET: Türkiye Noterler Birliğinin 20.07.2012 tarihli ve 14 sayılı Genelgede Genelgesinde Danıştay

Detaylı

DÖNEM: 23 YASAMA YILI:

DÖNEM: 23 YASAMA YILI: DÖNEM: 23 YASAMA YILI: 5 TBMM DİLEKÇE KOMİSYONU GENEL KURUL KARAR CETVELİ Sayı: 16 YAYIM TARİHİ 01/04/2011 T.C. TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ Dilekçe Komisyonu Genel Kurulu Kararı Karar No: 48 Tarih:25/3/2011

Detaylı

B.M.M. Yüksek Reisliğine

B.M.M. Yüksek Reisliğine SıraNQ 139 Askerî hastanelerde bulunan hasta bakıcıları ile hemşirelere bir nefer tayını verilmesi hakkında m numaralı kanun lâyihası ve Millî Müdafaa ve Bütçe encümenleri mazbataları T.C. Başvekâlet Muamelat

Detaylı

İşin Adı/Konusu/Cinsi :Fabrikamız Dahilinde Malzeme Hazırlanması Ve Etütlerinin Yaptırılması Hizmeti Alınacaktır

İşin Adı/Konusu/Cinsi :Fabrikamız Dahilinde Malzeme Hazırlanması Ve Etütlerinin Yaptırılması Hizmeti Alınacaktır İhale Şehri Eskişehir İş Şehri Eskişehir Kurum Türkiye Şeker Fabrikaları A.ş. Eskişehir Makina Fabrikası Müdürlüğü İşin Adı/Konusu/Cinsi Fabrikamız Dahilinde Malzeme Hazırlanması Ve Etütlerinin Yaptırılması

Detaylı

T.C. ÇORUM İL ÖZEL İDARESİ İl Genel Meclisi

T.C. ÇORUM İL ÖZEL İDARESİ İl Genel Meclisi T.C. TOPLANTI DÖNEMİ 2013/Haziran TOPLANTI GÜNÜ Pazartesi BİRLEŞİM 1 TOPLANTI TARİHİ 03/06/2013 KARAR NO 147 Özü:İlimiz Oğuzlar İlçesi İl Genel Meclis Üyesi Arslan TÜREMİŞ ve Sungurlu İlçesi İl Genel Meclis

Detaylı

FK YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK LTD. ŞTİ.

FK YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK LTD. ŞTİ. İçindekiler: * 2014 Yılında uygulanacak damga vergisi ve harç tutarları. SİRKÜLER NO:2014/4 2 /1/2014 2014 YILINDA UYGULANACAK DAMGA VERGİSİ VE HARÇ TUTARLARI: 1.Yeni Damga Vergisi Tutarları: Damga Vergisi

Detaylı

Türkiye'de Petrol. 1) Cumhuriyet'ten Önceki Dönemi

Türkiye'de Petrol. 1) Cumhuriyet'ten Önceki Dönemi Türkiye'de Petrol 1) Cumhuriyet'ten Önceki Dönemi Türkiye'de petrolle ilgili ilk bilgiler Evliya Çelebi Seyahatnamesi'nde yer almış ve Van Kalesinde neft yağının kayalardan nebean ederek bir havzı azımın

Detaylı

CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ TAŞINMAZLARININ İDARESİ HAKKINDA YÖNERGE. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ve Kapsam

CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ TAŞINMAZLARININ İDARESİ HAKKINDA YÖNERGE. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ve Kapsam CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ TAŞINMAZLARININ İDARESİ HAKKINDA YÖNERGE BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ve Kapsam MADDE 1 (1) Bu yönergenin amacı Üniversitenin mülkiyetinde, yönetiminde ve

Detaylı

SULAR HAKKINDA KANUN (1)

SULAR HAKKINDA KANUN (1) 661 SULAR HAKKINDA KANUN (1) Kanun Numarası : 831 Kabul Tarihi : 28/4/1926 Yayımlandığı R.Gazete : Tarihi : 10/5/1926 Sayı : 368 Yayımlandığı Düstur : Tertip : 3 Cilt : 7 Sayfa : 887 * * * Bu Kanun ile

Detaylı

AVEA İLETİŞİM HİZMETLERİ ANONİM ŞİRKETİ NİN 19 KASIM 2013 TARİHİNDE YAPILAN OLAĞANÜSTÜ GENEL KURUL TOPLANTI TUTANAĞI

AVEA İLETİŞİM HİZMETLERİ ANONİM ŞİRKETİ NİN 19 KASIM 2013 TARİHİNDE YAPILAN OLAĞANÜSTÜ GENEL KURUL TOPLANTI TUTANAĞI AVEA İLETİŞİM HİZMETLERİ ANONİM ŞİRKETİ NİN 19 KASIM 2013 TARİHİNDE YAPILAN OLAĞANÜSTÜ GENEL KURUL TOPLANTI TUTANAĞI Avea İletişim Hizmetleri Anonim Şirketi nin ( Şirket ) Olağanüstü Genel Kurul Toplantısı

Detaylı

Devre : X. îçtima: 3 S. SAYISI :

Devre : X. îçtima: 3 S. SAYISI : Devre : X. îçtima: 3 S. SAYISI : 225 Türkiye Cumhuriyeti ile Çin Cumhuriyeti arasında imzalanan Kültür Mukavelesinin tasdiki hakkında kanun lâyihası ve Hariciye ve Maarif encümenleri mazbataları (1 /678)

Detaylı

İÇİNDEKİLER. F. Unvan. III. Sermaye ve şirket mameleki A. Esas sermaye. B. Sermayenin paylara bölünmüş olması ;... 32

İÇİNDEKİLER. F. Unvan. III. Sermaye ve şirket mameleki A. Esas sermaye. B. Sermayenin paylara bölünmüş olması ;... 32 İÇİNDEKİLER 1. GtRÎŞ 1-20 I. Ticaret şirketleri 1 II. Anonim şirketlerin yarar ve sakıncaları 2 A. Yararları 2 B. Sakıncaları 3 III. Tarihçe 4 A. Avrupada durum 4 B. Türkiyede durum 6 IV. Türk Ticaret

Detaylı

SİRKÜLER ( 2012 / 02 )

SİRKÜLER ( 2012 / 02 ) Konu: SİRKÜLER ( 2012 / 02 ) 1) 2012 Yılı maktu damga vergisi tutarları hakkında genel tebliği. 2) 2012 Yılı maktu harç tutarları ve hadleri hakkında genel tebliği. 3) Konsolosluk harçları hakkında genel

Detaylı

TÜRK KIZILAYI KUZEY MARMARA BÖLGE KAN MERKEZİ 2 ADET OTOBÜS ALIM TEKNİK ŞARTNAMESİ KIZILAY 1

TÜRK KIZILAYI KUZEY MARMARA BÖLGE KAN MERKEZİ 2 ADET OTOBÜS ALIM TEKNİK ŞARTNAMESİ KIZILAY 1 TÜRK I KUZEY MARMARA BÖLGE KAN MERKEZİ 2 ADET OTOBÜS ALIM TEKNİK ŞARTNAMESİ 1 İÇİNDEKİLER 1. TANIMLAR. 3 2. TEDARİK EDİLECEK ÜRÜNÜNÜN TEKNİK ÖZELLİKLERİ... 3 3. GARANTİ KAPSAMI. 4 4. CEZAİ KAPSAM.4 5.

Detaylı

ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ KAZANÇLARININ VERİLENDİRİLMESİ

ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ KAZANÇLARININ VERİLENDİRİLMESİ ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ KAZANÇLARININ VERİLENDİRİLMESİ OSB KAZANÇLARININ VERGİLENDİRİLMESİNDE TEMEL YAKLAŞIM ORGANİZE SANAYİ BÖLGELERİNİN KAZANÇLARI VE BU KAZANÇLARIN VERGİLENDİRİLMESİ KONUSUNDA KAPSAMLI

Detaylı

Söz konusu değişikliklerin yürürlük tarihi 6728 sayılı Kanunun yayım tarihi (9/8/2016) olarak belirlenmiştir

Söz konusu değişikliklerin yürürlük tarihi 6728 sayılı Kanunun yayım tarihi (9/8/2016) olarak belirlenmiştir 1 Yatırım Teşvik Belgesi kapsamında bina inşaat harcı istisnası Damga Vergisi- Emlak vergisi Durumu Belediye Gelirleri Kanunu 48 nolu Genel Tebliği ile ( 29.09.2016) Yatırım Teşvik Belgesi kapsamında inşa

Detaylı

KAPSAM YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK LTD. ŞTİ.

KAPSAM YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK LTD. ŞTİ. Sirküler No : 2013-80 Sirküler Tarihi :31.12.2013 Konu : 01.01.2014 Tarihinden İtibaren Geçerli Damga Vergisi Oran ve Tutarları 30.12.2013 tarih ve 28867(Mükerrer) Sayılı Resmi Gazete de yayımlanan 57

Detaylı

I.HAFTA. Maden Kanunu Uygulama Yönetmeliği Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığından Resmi Gazete Tarihi: 03/02/2005 Resmi Gazete Sayısı: 25716

I.HAFTA. Maden Kanunu Uygulama Yönetmeliği Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığından Resmi Gazete Tarihi: 03/02/2005 Resmi Gazete Sayısı: 25716 MADEN HUKUKU 1 I.HAFTA Maden Kanunu Uygulama Yönetmeliği Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığından Resmi Gazete Tarihi: 03/02/2005 Resmi Gazete Sayısı: 25716 GENEL HÜKÜMLER : AMAÇ, KAPSAM, DAYANAK VE TANIMLAR

Detaylı

AKÇANSA ÇİMENTO SANAYİ VE TİCARET A.Ş. ESAS SÖZLEŞME TADİL METİNLERİ

AKÇANSA ÇİMENTO SANAYİ VE TİCARET A.Ş. ESAS SÖZLEŞME TADİL METİNLERİ AKÇANSA ÇİMENTO SANAYİ VE TİCARET A.Ş. ESAS SÖZLEŞME TADİL METİNLERİ ESKİ ŞEKLİ Madde 6 Sermaye ve Hisse Senetleri 1- Şirket 3794 sayılı Kanun ile değişik 2499 sayılı Kanun hükümlerine göre kayıtlı sermaye

Detaylı

2015 Yılı Yargı Harçları

2015 Yılı Yargı Harçları 2015 Yılı Yargı Harçları A- Mahkeme Harçları Hukuk (EKLENMİŞ İBARE RGT: 14.04.2011 RG NO: 27905 KANUN NO: 6217/13), ceza ve ticaret davalarıyla, idari davalarda ihtilafsız yargı konularında (EKLENMİŞ İBARE

Detaylı

T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI. Mükellef Hizmetleri Usul Grup Müdürlüğü. Sayı : 11395140-019.

T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI. Mükellef Hizmetleri Usul Grup Müdürlüğü. Sayı : 11395140-019. Özelge: SMS yolu ile banka hesabına yatan üyelik bedelleri karşılığında aylık fatura düzenleyip düzenleyemeyeceği ile yabancı ülke internet sitelerinin üyelere kullandırılması durumunda elde edilecek gelirin

Detaylı

T.C. ENERJİ VE TABİİ KAYNAKLAR BAKANLIĞI. Maden İşleri Genel Müdürlüğü İL VALİLİKLERİNE

T.C. ENERJİ VE TABİİ KAYNAKLAR BAKANLIĞI. Maden İşleri Genel Müdürlüğü İL VALİLİKLERİNE T.C. ENERJİ VE TABİİ KAYNAKLAR BAKANLIĞI Maden İşleri Genel Müdürlüğü SAYI : B.15.0.MGM.0.01.02.05 KONU : 1(a) ve 1(b) Grubu madenlere ilişkin usul ve esaslar. İL VALİLİKLERİNE Bilindiği gibi, 5177 sayılı

Detaylı

BAZI VARLIKLARIN MÝLLÝ EKONOMÝYE KAZANDIRILMASI HAKKINDA KANUNA ÝLÝÞKÝN GENEL TEBLÝÐ Çarþamba, 17 Aralýk 2008

BAZI VARLIKLARIN MÝLLÝ EKONOMÝYE KAZANDIRILMASI HAKKINDA KANUNA ÝLÝÞKÝN GENEL TEBLÝÐ Çarþamba, 17 Aralýk 2008 BAZI VARLIKLARIN MÝLLÝ EKONOMÝYE KAZANDIRILMASI HAKKINDA KANUNA ÝLÝÞKÝN GENEL TEBLÝÐ Çarþamba, 17 Aralýk 2008 1 SERÝ NOLU 5811 SAYILI BAZI VARLIKLARIN MÝLLÝ EKONOMÝYE KAZANDIRILMASI HAKKINDA KANUNA ÝLÝÞKÝN

Detaylı

ANAHTAR TESLİMİ (GÖTÜRÜ BEDEL) İHALE TEKNİK ŞARTNAMESİ

ANAHTAR TESLİMİ (GÖTÜRÜ BEDEL) İHALE TEKNİK ŞARTNAMESİ ANAHTAR TESLİMİ (GÖTÜRÜ BEDEL) İHALE TEKNİK ŞARTNAMESİ TANIMLAR VE KISALTMALAR: KIZILAY : TÜRK KIZILAYI KAN HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İSTEKLİ(LER) : İhaleye katılan gerçek kişi veya tüzel kişi YÜKLENİCİ

Detaylı

626 Türkiye Cumhuriyeti ile Federal Almanya Cumhuriyeti arasında imzalanan Kültür Anlaşmasının tasdiki hakkında Kanun

626 Türkiye Cumhuriyeti ile Federal Almanya Cumhuriyeti arasında imzalanan Kültür Anlaşmasının tasdiki hakkında Kanun 626 Türkiye Cumhuriyeti ile Federal Almanya Cumhuriyeti arasında imzalanan Kültür Anlaşmasının tasdiki hakkında Kanun (Resmî Gazete ile ilâm : 14. V. 1958 - Sayı: 9906) No. Kabııl tarihi 7115 7. V. 1958

Detaylı

METALİK HURDA VE İHTİYAÇ FAZLASI MALZEME TEKNİK ŞARTNAMESİ VE YÜKLENİCİ YÜKÜMLÜLÜKLERİ

METALİK HURDA VE İHTİYAÇ FAZLASI MALZEME TEKNİK ŞARTNAMESİ VE YÜKLENİCİ YÜKÜMLÜLÜKLERİ TUSAŞ-Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. Kahramankazan ANKARA METALİK HURDA VE İHTİYAÇ FAZLASI MALZEME TEKNİK ŞARTNAMESİ VE YÜKLENİCİ YÜKÜMLÜLÜKLERİ TUSAŞ-Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. Sayfa 1/5

Detaylı

T.C. LÜLEBURGAZ BELEDİYESİ TEMİZLİK İŞLERİ MÜDÜRLÜĞÜNÜN GÖREV YETKİ SORUMLULUK VE ÇALIŞMA ESASLARINA İLİŞKİN YÖNETMELİK

T.C. LÜLEBURGAZ BELEDİYESİ TEMİZLİK İŞLERİ MÜDÜRLÜĞÜNÜN GÖREV YETKİ SORUMLULUK VE ÇALIŞMA ESASLARINA İLİŞKİN YÖNETMELİK T.C. LÜLEBURGAZ BELEDİYESİ TEMİZLİK İŞLERİ MÜDÜRLÜĞÜNÜN GÖREV YETKİ SORUMLULUK VE ÇALIŞMA ESASLARINA İLİŞKİN YÖNETMELİK I.BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar AMAÇ Madde 1- Bu Yönetmeliğin amacı, Lüleburgaz

Detaylı

Hüseyin Odabaş. (2007). "İstanbul Kütüphanelerindeki Kitapların Sayımı ve Toplu Kataloğunun Hazırlanmasına Dair". Osmanlıca Metinler: Matbaacılık,

Hüseyin Odabaş. (2007). İstanbul Kütüphanelerindeki Kitapların Sayımı ve Toplu Kataloğunun Hazırlanmasına Dair. Osmanlıca Metinler: Matbaacılık, İstanbul Kütüphanelerindeki Kitapların Sayımı ve Toplu Kataloğunun Hazırlanmasına Dair * Eslâf-ı salâtin-i izam hazeratıyla sâ ir ashâb-ı hayrat taraflarından inşâlarına himmet buyrulan dersa âdet ve bilâd-ı

Detaylı

SıraNg 122. Ankara: 8 - III Yüksek Reisliğe

SıraNg 122. Ankara: 8 - III Yüksek Reisliğe SıraNg 122 Konya mebusu Kâzım Hüsnü ve Giresun mebusu Hakkı Tarık Beylerin, halkevleri namına ithal olunacak radyo ve sinema makinaları hakkında 2/62 numaralı kanun teklifi ve gümrük ve inhisarlar, Maliye

Detaylı

SİRKÜLER 2015/03. (Binde 1,89) sözleşmeler B. Belli parayı ihtiva etmeyen kağıtlar: 1. Tahkimnameler (45,30 TL)

SİRKÜLER 2015/03. (Binde 1,89) sözleşmeler B. Belli parayı ihtiva etmeyen kağıtlar: 1. Tahkimnameler (45,30 TL) SİRKÜLER 2015/03 01/01/2015 Sayın Yetkili; 2015 Yılında Uygulanacak Maktu Damga Vergisi Tutarlarını belirleyen 58 Seri No.lu Damga Vergisi Kanunu Genel Tebliği Resmi Gazete de Yayımlandı. 30 Aralık 2014

Detaylı

ERK Denetim ve Yeminli Mali Müşavirlik Hizmetleri Ltd. Şti.

ERK Denetim ve Yeminli Mali Müşavirlik Hizmetleri Ltd. Şti. No: 2010/58 Tarih: 31.12.2010 ERK Denetim ve Yeminli Mali Müşavirlik Hizmetleri Ltd. Şti. Acıbadem Cd. Çamlıca Apt. No.77 K.4 34718 Acıbadem-Kadıköy/ISTANBUL Tel :0.216.340 00 86 Fax :0.216.340 00 87 E-posta:

Detaylı

T.C. BURSA NİLÜFER BELEDİYE BAŞKANLIĞI Hukuk İşleri Müdürlüğü ÇALIŞMA YÖNETMELİĞİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

T.C. BURSA NİLÜFER BELEDİYE BAŞKANLIĞI Hukuk İşleri Müdürlüğü ÇALIŞMA YÖNETMELİĞİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar T.C. BURSA NİLÜFER BELEDİYE BAŞKANLIĞI Hukuk İşleri Müdürlüğü ÇALIŞMA YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç Madde 1- Bu yönetmelik, Bursa Nilüfer Belediyesi, Hukuk İşleri Müdürlüğünün

Detaylı

6- ORMAN KADASTRO VE MÜLKİYETİ İLE İZİNLER

6- ORMAN KADASTRO VE MÜLKİYETİ İLE İZİNLER 6- ORMAN KADASTRO VE MÜLKİYETİ İLE İZİNLER 1- Orman Kadastro Komisyonu aşağıda belirtilen kimlerden ve kaç kişiden oluşur? I- Genel Müdürlükçe atanacak başkan, ormancı üye, ziraatçı üye ile mahalli ziraat

Detaylı

İÇİNDEKİLER KAMBİYO HUKUKUNDA UYGULAMALAR l.bölüm

İÇİNDEKİLER KAMBİYO HUKUKUNDA UYGULAMALAR l.bölüm İÇİNDEKİLER KAMBİYO HUKUKUNDA UYGULAMALAR l.bölüm Kambiyo Senetlerine ilişkin Genel Hükümler BONO'NUN ZORUNLU ŞEKİL ŞARTLARINDAKİ EKSİKLİK Sayfa No BONO VE ÇEKTE TARAFLAR Keşideci 16 Lehtar 16 Ciranta

Detaylı

T.C. ŞARKÖY (SULH HUKUK MAH.) SATIŞ MEMURLUĞU 2015/15 SATIŞ TAŞINMAZIN AÇIK ARTIRMA İLANI

T.C. ŞARKÖY (SULH HUKUK MAH.) SATIŞ MEMURLUĞU 2015/15 SATIŞ TAŞINMAZIN AÇIK ARTIRMA İLANI T.C. ŞARKÖY (SULH HUKUK MAH.) SATIŞ MEMURLUĞU 2015/15 SATIŞ TAŞINMAZIN AÇIK ARTIRMA İLANI Satılmasına karar verilen taşınmazın cinsi, niteliği, kıymeti, adedi, önemli özellikleri : 1 NO'LU TAŞINMAZIN Özellikleri:

Detaylı

TÜRK KIZILAYI KUZEY MARMARA BÖLGE KAN MERKEZİ KAN NAKİL POŞETİ TEKNİK ŞARTNAMESİ KIZILAY 1

TÜRK KIZILAYI KUZEY MARMARA BÖLGE KAN MERKEZİ KAN NAKİL POŞETİ TEKNİK ŞARTNAMESİ KIZILAY 1 TÜRK I KUZEY MARMARA BÖLGE KAN MERKEZİ KAN NAKİL POŞETİ TEKNİK ŞARTNAMESİ 1 İÇİNDEKİLER 1. TANIMLAR. 3 2. TEDARİK EDİLECEK ÜRÜNÜNÜN TEKNİK ÖZELLİKLERİ... 3 3. İHALE AŞAMASINDA İSTENİLEN EVRAKLAR. 4 4.

Detaylı

T.C. ENEZ (SULH HUKUK MAH.) SATIŞ MEMURLUĞU 2013/2 SATIŞ TAŞINMAZIN AÇIK ARTIRMA İLANI

T.C. ENEZ (SULH HUKUK MAH.) SATIŞ MEMURLUĞU 2013/2 SATIŞ TAŞINMAZIN AÇIK ARTIRMA İLANI T.C. ENEZ (SULH HUKUK MAH.) SATIŞ MEMURLUĞU 2013/2 SATIŞ TAŞINMAZIN AÇIK ARTIRMA İLANI Satılmasına karar verilen taşınmazın cinsi, niteliği, kıymeti, adedi, önemli özellikleri : 1 NO'LU TAŞINMAZIN Özellikleri:

Detaylı

SİRKÜLER RAPOR (2009-60)

SİRKÜLER RAPOR (2009-60) 6 DMF SİSTEM ULUSLARARASI BAĞIMSIZ DENETİM DANIŞMANLIK VE YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK A.Ş. www.dmf.com.tr & dmfsystem.eu dmf@dmf.com.tr www.russellbedford.com Ankara : Farabi Sokak 12/11 06680 Çankaya Tel:

Detaylı

TANZİMAT DÖNEMİ NDE AHIRLI KÖYÜNÜN NÜFUS VE EKONOMİK YAPISI POPULATION AND ECONOMIC STRUCTURE OF AHIRLI VILLAGE DURING TANZİMAT PERIODS

TANZİMAT DÖNEMİ NDE AHIRLI KÖYÜNÜN NÜFUS VE EKONOMİK YAPISI POPULATION AND ECONOMIC STRUCTURE OF AHIRLI VILLAGE DURING TANZİMAT PERIODS TANZİMAT DÖNEMİ NDE AHIRLI KÖYÜNÜN NÜFUS VE EKONOMİK YAPISI POPULATION AND ECONOMIC STRUCTURE OF AHIRLI VILLAGE DURING TANZİMAT PERIODS Ozan Batuhan ATICI * Öz Çalışmamızın konusu adından da anlaşılacağı

Detaylı

YEDĐTEPE ÜNĐVERSĐTESĐ KAMU YÖNETĐMĐ TAHSĐN BEKĐR BALTA FATĐH KELEŞ JULY,13

YEDĐTEPE ÜNĐVERSĐTESĐ KAMU YÖNETĐMĐ TAHSĐN BEKĐR BALTA FATĐH KELEŞ JULY,13 YEDĐTEPE ÜNĐVERSĐTESĐ KAMU YÖNETĐMĐ TAHSĐN BEKĐR BALTA FATĐH KELEŞ JULY,13 260506006 Abstract Turkey is the root of administrative law to the end of the century goes xıx. Administrative law in the same

Detaylı

23 Ekim 2008 PERŞEMBE Resmî Gazete Sayı : 27033 SAYIŞTAY KARARI SAYIŞTAY GENEL KURULU İÇTİHADI BİRLEŞTİRME KARARI

23 Ekim 2008 PERŞEMBE Resmî Gazete Sayı : 27033 SAYIŞTAY KARARI SAYIŞTAY GENEL KURULU İÇTİHADI BİRLEŞTİRME KARARI 23 Ekim 2008 PERŞEMBE Resmî Gazete Sayı : 27033 SAYIŞTAY KARARI Sayıştay Başkanlığından: SAYIŞTAY GENEL KURULU İÇTİHADI BİRLEŞTİRME KARARI Esas No. : 2008/1 Karar No. : 5229/1 KONU Yapım işlerinde sözleşme

Detaylı

1. Tacir hükmi şahıs ise yevmiye defteri, defteri kebir, envanter defteri ve karar defteri;

1. Tacir hükmi şahıs ise yevmiye defteri, defteri kebir, envanter defteri ve karar defteri; Ticari Defterler Bölümüne Git Kanunlarımıza Göre Ticari Defterler TÜRK TİCARET KANUNU TİCARİ DEFTERLER A) Defter Tutma Mükellefiyeti: I Şümulü: Madde 66 Her tacir, ticarî işletmesinin iktisadi ve mali

Detaylı

Başkanlık Makamı Onay Tarihi: 29.05.2015 Sayı: 230100

Başkanlık Makamı Onay Tarihi: 29.05.2015 Sayı: 230100 Başkanlık Makamı Onay Tarihi: 29.05.2015 Sayı: 230100 TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI İKTİSADİ İŞLETMESİ YÖNERGESİ Amaç MADDE 1- (1) Bu yönergenin amacı; Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı

Detaylı

K A R A R I N Ö Z Ü Başkanın Senelik İzin Kullanımı

K A R A R I N Ö Z Ü Başkanın Senelik İzin Kullanımı Karar No : 1 Konusu : Başkanin senelik izni. Evrak No : 2410 Dönemi : Ocak 2014 Geliş Tarihi : 27/12/2013 Toplantı No : 1 Dairesi : Yazi İşleri Müd. Birleşim No : 1 Birimi : Yazi İşleri Müd. Oturum No

Detaylı

Şirket-i Hayriyye Üzerine Bazı Değerlendirmeler

Şirket-i Hayriyye Üzerine Bazı Değerlendirmeler Şirket-i Hayriyye Üzerine Bazı Değerlendirmeler Ali Akyıldız İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi Bu makalede, İstanbul un deniz ulaşımı ve Boğaziçi nin iskân tarihinde çok önemli bir yeri olan Şirket-i Hayriyye

Detaylı

V Ön Söz Birinci fasıl: İşletme İktisadının Esasları 3 A. İşletme ve işletme iktisadının mahiyeti 3 I. İşletmenin mâna ve tarifi 3 II. İşletme iktisadı ilminin mahiyeti 8 III. İşletme iktisadı ilminin

Detaylı

SİRKÜLER İstanbul, Sayı: 2012/182 Ref: 4/182

SİRKÜLER İstanbul, Sayı: 2012/182 Ref: 4/182 SİRKÜLER İstanbul, 03.08.2012 Sayı: 2012/182 Ref: 4/182 Konu: GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI GÖRÜŞ DEĞİŞİKLİĞİ SONRASINDA LİMİTED ŞİRKET PAY DEVRİ SÖZLEŞMELERİNDE NOTERLER TARAFINDAN YERİNE GETİRİLECEK DAMGA

Detaylı

YENİ MAKİNE ALIMINDA KULLANILAN KREDİLERDE BSMV İSTİSNASI

YENİ MAKİNE ALIMINDA KULLANILAN KREDİLERDE BSMV İSTİSNASI YENİ MAKİNE ALIMINDA KULLANILAN KREDİLERDE BSMV İSTİSNASI 6655 sayılı kanun ile sanayi sicil belgesi sahibi mükelleflere üretim işlerinde kullanılmak üzere satın alınan makine için kullanılan krediler

Detaylı

HER NEVİ MADEN OCAKLARINDA YERALTI İŞLERİNDE KADINLARIN ÇALIŞTIRILMAMASI HAKKINDA SÖZLEŞME

HER NEVİ MADEN OCAKLARINDA YERALTI İŞLERİNDE KADINLARIN ÇALIŞTIRILMAMASI HAKKINDA SÖZLEŞME HER NEVİ MADEN OCAKLARINDA YERALTI İŞLERİNDE KADINLARIN ÇALIŞTIRILMAMASI HAKKINDA SÖZLEŞME ILO Kabul Tarihi: 4 Haziran 1935 Kanun Tarih ve Sayısı: 9 Haziran 1937 / 3229 Resmi Gazete Yayım Tarihi ve Sayısı:

Detaylı

Ö z e t B ü l t e n Tarih : Sayı : 2018/4

Ö z e t B ü l t e n Tarih : Sayı : 2018/4 Ö z e t B ü l t e n Tarih : 12.01.2018 Sayı : 2018/4 Değerli Müşterimiz; Son günlerde mevzuatımızda meydana gelen gelişmeleri özetle bilgilerinize sunuyoruz. 1. 7061 Sayılı Kanunla, 6183 Sayılı Tahsilat

Detaylı

KAFKS 2 CILT.qxp 14.12.2012 19:58 Page 325 OSMANLI BELGELERÝNDE KAFKAS GÖÇLERÝ DH. MKT, 1576/61

KAFKS 2 CILT.qxp 14.12.2012 19:58 Page 325 OSMANLI BELGELERÝNDE KAFKAS GÖÇLERÝ DH. MKT, 1576/61 KAFKS 2 CILT.qxp 14.12.2012 19:58 Page 325 DH. MKT, 1576/61 325 KAFKS 2 CILT.qxp 14.12.2012 19:58 Page 326 85 ERZURUM CÝHETÝNE YERLEÞTÝRÝLMELERÝ EMREDÝLEN ÇERKESLERÝN SADÂRETÇE ADANA'YA GÖNDERÝLDÝKLERÝ

Detaylı

ŞANLIURFA YI GEZELİM

ŞANLIURFA YI GEZELİM ŞANLIURFA YI GEZELİM 3. Gün: URFA NIN KALBİNDEN GÜNEŞİN BATIŞINA GEZİ TÜRKİYE NİN GURURU ATATÜRK BARAJI Türkiye de ki elektrik üretimini artırmak ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi ndeki 9 ili kapsayan tarım

Detaylı

İlgili Kanun / Madde 4857 S.İşK/18-21

İlgili Kanun / Madde 4857 S.İşK/18-21 T.C YARGITAY 9. HUKUK DAİRESİ Esas No. 2009/20255 Karar No. 2010/11968 Tarihi: 03.05.2010 İlgili Kanun / Madde 4857 S.İşK/18-21 GÜVENLİK HİZMETLERİNİN YARDIMCI İŞ OLMASI HAKLI NEDENLERLE FESİHTE SAVUNMA

Detaylı

Sirküler Rapor Mevzuat 02.02.2015/33-1 BAĞIMSIZ DENETİME TABİ OLACAK ŞİRKETLERİN BELİRLENMESİNE DAİR KARARDA DEĞİŞİKLİK YAPILDI

Sirküler Rapor Mevzuat 02.02.2015/33-1 BAĞIMSIZ DENETİME TABİ OLACAK ŞİRKETLERİN BELİRLENMESİNE DAİR KARARDA DEĞİŞİKLİK YAPILDI Sirküler Rapor Mevzuat 02.02.2015/33-1 BAĞIMSIZ DENETİME TABİ OLACAK ŞİRKETLERİN BELİRLENMESİNE DAİR KARARDA DEĞİŞİKLİK YAPILDI ÖZET : 19.12.2012 tarihli ve 2012/4213 sayılı Bakanlar Kurulu Kararında değişiklik

Detaylı

MERSİS üzerinden şirket kuruluşu yapmanız gerektiğinden http://mersis.gumrukticaret.gov.tr tıklayarak kayıt olunuz ve şirket kuruluşunuzu yapınız.

MERSİS üzerinden şirket kuruluşu yapmanız gerektiğinden http://mersis.gumrukticaret.gov.tr tıklayarak kayıt olunuz ve şirket kuruluşunuzu yapınız. MERSİS üzerinden şirket kuruluşu yapmanız gerektiğinden http://mersis.gumrukticaret.gov.tr tıklayarak kayıt olunuz ve şirket kuruluşunuzu yapınız. Mersis Sistemi Haricinde Düzenlenen ve Noterden Onaylanmış

Detaylı

Özelge: Şirket hissedarlarına ait arsanın kiralanarak arsa üzerine yapılacak binanın inşaasına ilişkin harcamaların GV ve KDV karşısındaki durumu.

Özelge: Şirket hissedarlarına ait arsanın kiralanarak arsa üzerine yapılacak binanın inşaasına ilişkin harcamaların GV ve KDV karşısındaki durumu. Özelge: Şirket hissedarlarına ait arsanın kiralanarak arsa üzerine yapılacak binanın inşaasına ilişkin harcamaların GV ve KDV karşısındaki durumu. Sayı: Tarih: 28/05/2014 39044742-KDV.29-1496 T.C. GELİR

Detaylı

KAMU GÖREVLİLERİ ETİK KURULU KARARI. B. HAKKINDA İNCELEME YAPILAN KAMU GÖREVLİSİ Belediye Başkanı C. RAPORTÖR

KAMU GÖREVLİLERİ ETİK KURULU KARARI. B. HAKKINDA İNCELEME YAPILAN KAMU GÖREVLİSİ Belediye Başkanı C. RAPORTÖR KAMU GÖREVLİLERİ ETİK KURULU KARARI Dosya Numarası : 2017/69 Başvuru Tarihi : 20/09/2017 Karar Tarihi : 07/12/2017 Karar Numarası : 2017/97 A. BAŞVURAN B. HAKKINDA İNCELEME YAPILAN KAMU GÖREVLİSİ Belediye

Detaylı

a) Adresi : E.S.K.İ. GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ORHANGAZİ MAHALLESİ ÖMÜR MEVKİİ ARITMA TESİSLERİ - ESKİŞEHİR

a) Adresi : E.S.K.İ. GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ORHANGAZİ MAHALLESİ ÖMÜR MEVKİİ ARITMA TESİSLERİ - ESKİŞEHİR İhale Şehri :Eskişehir İş Şehri: Eskişehir Kurum :Eskişehir Büyükşehir Belediyesi E.s.k.i. Genel Müdürlüğü İşin Adı/Konusu/Cinsi :Özel Güvenlik Hizmeti Alınacaktır İhale Tarihi: 15.11.2011 14:00 İhale

Detaylı

HACILAR BELEDİYESİ MECLİS TOPLANTISI TUTANAĞI

HACILAR BELEDİYESİ MECLİS TOPLANTISI TUTANAĞI HACILAR BELEDİYESİ MECLİS TOPLANTISI TUTANAĞI 06.06.2011 Meclis toplantısı Belediye Başkanı Ahmet HERDEM in Başkanlığında ve hoş geldiniz sözleri ile başlatıldı. Yoklama yapıldı hazirun listesi meclis

Detaylı

TEKLİF ALMA ŞARTNAMESİ

TEKLİF ALMA ŞARTNAMESİ DARÜŞŞAFAKA CEMİYETİ UÇAK BİLETİ ALIMI, VİZE İŞLEMLERİ VE OTEL REZERVASYONU HİZMET TEMİNİ TEKLİF ALMA ŞARTNAMESİ Sayfa 1 / 6 MADDE 1 - TANIMLAR Bu doküman ve eklerinde geçen; DARÜŞŞAFAKA: DARÜŞŞAFAKA CEMİYETİ

Detaylı

KARAR NUMARASİ: K(il)1078-2012. HÜSEYİN özinal'in SERGİ AÇILIŞINA KATILIM

KARAR NUMARASİ: K(il)1078-2012. HÜSEYİN özinal'in SERGİ AÇILIŞINA KATILIM KARAR NUMARASİ: K(il)1078-2012 HÜSEYİN özinal'in SERGİ AÇILIŞINA KATILIM (Önerge No: 1106/2012. (T.Ç.K.B.) BaKaniar Kurulu, Kıbrıslı Sanatçı Hüseyin özinaî'ın sergi açılışın 1 gerçekleştirmek üzere Ankara'ya

Detaylı

T.C. İNCESU BELEDİYE BAŞKANLIĞI Yazı İşleri Müdürlüğü

T.C. İNCESU BELEDİYE BAŞKANLIĞI Yazı İşleri Müdürlüğü T.C. İNCESU BELEDİYE BAŞKANLIĞI Yazı İşleri Müdürlüğü ARALIK AYI 1. BİLEŞİM MECLİS KARAR ÖZETLERİ Gündem Maddelerinin Görüşülmesine Geçildi; KARAR 110: Gündemin birinci maddesi; Yapılan müzakere ve oylamada;

Detaylı

BİRİM FİYAT TEKLİF MEKTUBU.. İHALE KOMİSYONU BAŞKANLIĞINA.. /.. /... İhale Kayıt Numarası 2016/135262 İhalenin adı

BİRİM FİYAT TEKLİF MEKTUBU.. İHALE KOMİSYONU BAŞKANLIĞINA.. /.. /... İhale Kayıt Numarası 2016/135262 İhalenin adı BİRİM FİYAT TEKLİF MEKTUBU.. İHALE KOMİSYONU BAŞKANLIĞINA.. /.. /... İhale Kayıt Numarası 2016/135262 İhalenin adı Akışkan Yataklı Kurutucu ve Donanımları Temini ve Montajı Teklif sahibinin adı ve soyadı/

Detaylı

SİRKÜLER İstanbul, 01.04.2016

SİRKÜLER İstanbul, 01.04.2016 SİRKÜLER İstanbul, 01.04.2016 Sayı: 2016/068 Ref:4/068 Konu: MAKİNE VE TEÇHİZAT ALIMLARININ FİNANSMANI İÇİN KULLANDIRILACAK KREDİLERDE BSMV İSTİSNASI UYGULAMASI İLE İLGİLİ USUL VE ESASLAR BELİRLENMİŞTİR

Detaylı

1894 DE YAPILMASI DÜŞÜNÜLEN ALUCRA HÜKÜMET KONAĞI

1894 DE YAPILMASI DÜŞÜNÜLEN ALUCRA HÜKÜMET KONAĞI 1894 DE YAPILMASI DÜŞÜNÜLEN ALUCRA HÜKÜMET KONAĞI Tarihi belgelerden anladığımız üzere Alucra uzun yıllar kiralanan binalarda çalışan hükümet görevlileri tarafından idare edilmiştir. Bu durum bütçeye önemli

Detaylı

Konu: 2010 YILINDA UYGULANMASI GEREKEN DAMGA VERGİSİ ORANLARI. 2010 Yılında Uygulanması Gereken Damga Vergisi Oranlarının tamamı değiģmiģtir.

Konu: 2010 YILINDA UYGULANMASI GEREKEN DAMGA VERGİSİ ORANLARI. 2010 Yılında Uygulanması Gereken Damga Vergisi Oranlarının tamamı değiģmiģtir. Sayın MeslektaĢımız; 08.01.2010 Sirküler, 2010/1 Konu: 2010 YILINDA UYGULANMASI GEREKEN DAMGA VERGİSİ ORANLARI 2010 Yılında Uygulanması Gereken Damga Vergisi Oranlarının tamamı değiģmiģtir. Ücretlerde

Detaylı

AKÇANSA ÇİMENTO SANAYİ VE TİCARET A.Ş. YÖNETİM KURULU KARARI. 1- Şirket Esas Mukavelenamesinin 3. maddesinin ve 6. maddesinin tadili hakkında görüşme.

AKÇANSA ÇİMENTO SANAYİ VE TİCARET A.Ş. YÖNETİM KURULU KARARI. 1- Şirket Esas Mukavelenamesinin 3. maddesinin ve 6. maddesinin tadili hakkında görüşme. AKÇANSA ÇİMENTO SANAYİ VE TİCARET A.Ş. YÖNETİM KURULU KARARI Toplantının Tarihi : 16.02.2011 Karar No : 787 Toplantıda Bulunanlar Başkan Başkan Yardımcısı ler GÜNDEM :Mehmet GÖÇMEN : Daniel H.J.GAUTHIER

Detaylı

ANAHTAR TESLİMİ (GÖTÜRÜ BEDEL) İHALE TEKNİK ŞARTNAMESİ

ANAHTAR TESLİMİ (GÖTÜRÜ BEDEL) İHALE TEKNİK ŞARTNAMESİ ANAHTAR TESLİMİ (GÖTÜRÜ BEDEL) İHALE TEKNİK ŞARTNAMESİ TANIMLAR VE KISALTMALAR: KIZILAY : TÜRK KIZILAYI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İSTEKLİ(LER) : İhaleye katılan gerçek kişi veya tüzel kişi YÜKLENİCİ : Üzerine ihale

Detaylı

T.C. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ Personel Daire Başkanlığı İŞLETME FAKÜLTESİ DEKANLIĞINA

T.C. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ Personel Daire Başkanlığı İŞLETME FAKÜLTESİ DEKANLIĞINA Evrak Tarih ve Sayısı: 15/04/2014-48893 T.C. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ Personel Daire Başkanlığı *BE8A6ANY* Sayı :18235917-903.07.03- Konu :Yurtdışı Görevlendirme İŞLETME FAKÜLTESİ DEKANLIĞINA Üniversitemiz

Detaylı

SİRKÜLER RAPOR. Sirküler Tarihi: 02.01.2009 Sirküler No: 2009/6

SİRKÜLER RAPOR. Sirküler Tarihi: 02.01.2009 Sirküler No: 2009/6 SİRKÜLER RAPOR Sirküler Tarihi: 02.01.2009 Sirküler No: 2009/6 51 SERİ NO'LU DAMGA VERGİSİ KANUNU GENEL TEBLİĞİ Resmi Gazete No 27089 Resmi Gazete Tarihi 23/12/2008 Kapsam 488 sayılı Damga Vergisi Kanununun(1)

Detaylı

ERDEMLİ BELEDİYE BAŞKANLIĞINA-MERSİN

ERDEMLİ BELEDİYE BAŞKANLIĞINA-MERSİN T.C. KÜLTÜR ve TURİZM BAKANLIĞI Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü Adana Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü ADANA SAYI : B.16.0.K V M.4.01.00.03/33.02.539-3 ^ 0^. KONU : Kapıtaşı

Detaylı

T.C. GEDİZ İCRA DAİRESİ 2014/49 TLMT. TAŞINMAZIN AÇIK ARTIRMA İLANI

T.C. GEDİZ İCRA DAİRESİ 2014/49 TLMT. TAŞINMAZIN AÇIK ARTIRMA İLANI T.C. GEDİZ İCRA DAİRESİ 2014/49 TLMT. TAŞINMAZIN AÇIK ARTIRMA İLANI Satılmasına karar verilen taşınmazın cinsi, niteliği, kıymeti, adedi, önemli özellikleri : 1 NO'LU TAŞINMAZIN Özellikleri: Kütahya İl,

Detaylı

İZMİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ YAPI İŞLERİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNERGE. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

İZMİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ YAPI İŞLERİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNERGE. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar İZMİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ YAPI İŞLERİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNERGE BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Madde 1. Amaç ve kapsam Bu yönerge, İzmir Büyükşehir

Detaylı

1. Kamu idarelerinin sağlık hizmetlerinin sağlanmasına ilişkin görevlerinin devredilmesi

1. Kamu idarelerinin sağlık hizmetlerinin sağlanmasına ilişkin görevlerinin devredilmesi 31 Aralık 2009 PERŞEMBE Resmî Gazete Sayı : 27449 (5. Mükerrer) TEBLİĞ Maliye Bakanlığından: KAMU PERSONELİNİN SAĞLIK HİZMETLERİNİN SOSYAL GÜVENLİK KURUMUNA DEVRİNE İLİŞKİN TEBLİĞ 1. Kamu idarelerinin

Detaylı

Savaş DİLEK Jeoloji Yük.Müh

Savaş DİLEK Jeoloji Yük.Müh * Ziya Buyuk "Geride Kalanlar II" Savaş DİLEK Jeoloji Yük.Müh *1998/1-2 sayılı Jeoloji Mühendisleri Odası Haber Bülteninden alınmıştır. yıkmış, tarım ile tarım dışı faaliyetlerin birlikteliğini

Detaylı

T.C. DEREPAZARI BELEDİYE BAŞKANLIĞI MECLİS KARARI. 2 Adet Encümen Üyesi seçimi. Kararın Konusu. Karar No 17. Kararın Tarihi 02/04/2015 Ö N E R İ :

T.C. DEREPAZARI BELEDİYE BAŞKANLIĞI MECLİS KARARI. 2 Adet Encümen Üyesi seçimi. Kararın Konusu. Karar No 17. Kararın Tarihi 02/04/2015 Ö N E R İ : Tarihi 17 2 Adet Encümen Üyesi seçimi. Hakkı ERDOĞAN-İsmail DENİZERİ 5393 Sayılı Belediye Kanununun 33/b Maddesi gereğince belediye meclisinin bir yıl için gizli oyla seçeceği 2 üye, Mali Hizmetler Birim

Detaylı

80 NOLU SÖZLEŞME. Bu tekliflerin, bir milletlerarası Sözleşme şeklini alması lazım geldiği mütalaasında bulunarak;

80 NOLU SÖZLEŞME. Bu tekliflerin, bir milletlerarası Sözleşme şeklini alması lazım geldiği mütalaasında bulunarak; 80 NOLU SÖZLEŞME MİLLETLERARASI ÇALIŞMA TEŞKİLATININ 1946 YILINDA MONTREAL DE AKDETTİĞİ 29 UNCU TOPLANTISINDA KABUL EDİLEN SON MADDELERİN DEĞİŞTİRİLMESİ HAKKINDA SÖZLEŞME ILO Kabul Tarihi: 19 Eylül 1946

Detaylı

T.C. ORTA ANADOLU KALKINMA AJANSI

T.C. ORTA ANADOLU KALKINMA AJANSI T.C. İKTİSADİ KALKINMA MALİ DESTEK PROGRAMI (TR72 10 İKP 01) SÖZLEŞME BELGELERİ T.C. İKTİSADİ KALKINMA MALİ DESTEK PROGRAMI (TR72 10 İKP 01) SÖZLEŞME SÜRECİ BİLGİLENDİRME NOTLARI Orta Anadolu Kalkınma

Detaylı

DÖNEM: 23 YASAMA YILI:

DÖNEM: 23 YASAMA YILI: DÖNEM: 23 YASAMA YILI: 5 TBMM DİLEKÇE KOMİSYONU GENEL KURUL KARAR CETVELİ Sayı: 13 YAYIM TARİHİ 24/12/2010 T.C. TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ Dilekçe Komisyonu Genel Kurulu Kararı Karar No:27 Tarih: 22/12/2010

Detaylı

T.C. ZEYTİNBURNU BELEDİYE BAŞKANLIĞI MECLİS KARARI. Dairesi: Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü

T.C. ZEYTİNBURNU BELEDİYE BAŞKANLIĞI MECLİS KARARI. Dairesi: Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü Karar No: 204/64 Dairesi: Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü Evrak No: 943 Özet: İstanbul PTT Spor Kulübü futbol takımının başarılı sporcularının ödüllendirilmesi. "05/05/204 tarihli Meclis toplantısında komisyonlarımıza

Detaylı

www.vergidegundem.com

www.vergidegundem.com Fax: 0 212 230 82 91 Damga vergisi uygulamasında Resmi Daire Av. Gökçe Sarısu I. Giriş Damga vergisi, hukuki işlemlerde düzenlenen belge ya da kağıtlar üzerinden alınan bir vergidir. Niteliğinin belirlenmesinde

Detaylı

İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK/6

İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK/6 T.C YARGITAY 9. HUKUK DAİRESİ Esas No. 2011/7529 Karar No. 2013/12802 Tarihi: 29.04.2013 İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK/6 İŞYERİ DEVRİ İŞYERİ DEVRİNİN HUKUKİ SONUÇLARI ÖZETİ İşyeri devrinin temel ölçütü,

Detaylı

4 ADET BLADE SUNUCU CİHAZLARI SATINALINACAKTIR. DEVLET MALZEME OFİSİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜNDEN

4 ADET BLADE SUNUCU CİHAZLARI SATINALINACAKTIR. DEVLET MALZEME OFİSİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜNDEN 4 ADET BLADE SUNUCU CİHAZLARI SATINALINACAKTIR. DEVLET MALZEME OFİSİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜNDEN T.C. Başbakanlık Diyanet İşleri Başkanlığı ihtiyacı 4 adet blade sunucu cihazlarının Kuruluşça hazırlanan teknik

Detaylı