Karadeliğimizin Görüntüsü Netleşiyor

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Karadeliğimizin Görüntüsü Netleşiyor"

Transkript

1 Karadeliğimizin Görüntüsü Netleşiyor Gökadamız Samanyolu, görünür evrende varolduğu düşünülen en az 200 milyar gökadadan yalnızca bir tanesi. Ama en büyüklerinden. Tabii kendinden daha büyük olan sarmal gökadalar da yok değil. Sarmal gökadaların birleşmesiyle oluşan eliptik gökadalarsa çok daha büyük. Ama yine de gökadamız devler kategorisinde yer alıyor. Merkezinde de, hemen her gökadada olduğu gibi bir dev kütleli karadelik bulunuyor. Ancak, merkezdeki dev, Milyarlarca Güneş kütlesine erişebilen rakip devlerin yanında bir cüce sayılır. Bizimkinin kütlesinin yalnızca üç milyon Güneş kütlesine yakın olduğu sanılıyordu. Neyse ki, şimdi yeni gözlemler, fazla olmasa bile hem gökadamız hem de karadeliğimiz için, daha kârlı çıktıkları yeni bir resim sunuyor.

2 Samanyolu nda farklı tahminlere göre milyar arasında (son tahminler milyar) yıldız bulunuyor. Tahminler arasındaki büyük farklılık, gökadadaki yıldızların dörtte üçünün, Güneşimizden çok daha küçük ve soluk (dolayısıyla gözlenmesi zor) kırmızı cüce sınıfından olması. Buna karşın Samanyolu nun kütlesi, yaklaşık 1.5 trilyon Güneş kütlesi olarak hesaplanıyor. Bu fark da, yıldızlararası boşluktaki gaz ve tozla, gökadayı bir küre biçiminde saran ve kütlenin büyük kısmını oluşturan, henüz tanımadığımız, ışıma yapmadığı için karanlık madde diye adlandırılan, varlığını yaptığı kütleçekim etkisiyle hissettiren bir madde türünden kaynaklanıyor. Samanyolu nun çevresindeyse ayrıca her biri çok küçük hacimlerde den 10 milyona kadar yıldız içeren 200 kadar küresel yıldız kümesi ile, 12 kadarı keşfedilmiş, bir o kadarının varlığı da kesinleşmeyi bekleyen uydu cüce gökada bulunuyor.

3 Aslında adı üstünde; bir karadeliğin görüntüsü olamaz. Uzay-zaman dokusunu, muazzam kütlesiyle sonsuz derecede büktüğü için içine düşen hiçbirşeyin, bu arada ışığın bile kaçamadığı matematiksel noktalar olarak tarif ediliyor karadelikler. Varlıklarını, çevrelerinden üzerlerine çektikleri maddelerin yutulmadan önce oluşturdukları diskler içinde yüksek hızlara ve sıcaklıklara erişerek yaydıkları X-ışınlarıyla belli ediyorlar. Bir de çevrelerinde dolanan yıldızların eriştiği olağanüstü yörünge hızlarından.. Karadeliklerin çevrelerindeki, çapları kütlelerine bağlı olarak değişen ve olay ufku (event horizon) denen sınırdan içeriye düşen madde, hatta ışık bile bir daha dışarıya çıkamayıp karadeliğin içine çekiliyor. Karadeliğin tekillik (singularity) olarak tanımlanan merkezinde, bildiğimiz fizik kurallarının işlemediği varsayılıyor

4 Hangi kütlede olursa olsun, bir karadeliğin yakınına sokulan cisimlerden ya da çevresinden çektiği madde, olay ufkunun çevresinde kütle aktarım diski oluşturuyor. Disk içindeki madde olay ufkuna yaklaşırken muazzam hızlara ulaşıyor ve sürtünmeden dolayı madde olay ufkunun içine düşmeden önce milyonlarca derece sıcaklığa erişerek X- ışınları yayıyor. Diskte oluşan çok güçlü manyetik alanlar nedeniyle maddenin bir kısmı karadeliğin kutuplarından gökbilim dilinde jet diye adlandırılan parçacık fıskiyeleri şeklinde karadeliğin kutuplarından ışığınkine çok yakın hızlarda uzaya püskürtülüyor. Karadelikler, kütlelerine göre farklı sınıflara ayrılıyor: Yıldız kütleli karadelikler, Güneş ten en az sekiz kat daha kütleli olan yıldızların merkezlerindeki hidrojeni tümüyle helyuma çevirerek tükettikten sonra ardışık olarak daha ağır çekirdekler oluşturma sürecini demirle noktalayıp daha fazla enerji üretemeyerek kendi üzerlerine çökmesiyle oluşuyorlar. Çöken merkezin yol açtığı şok dalgası yıldızın dış katmanlarını bir süpernova patlamasıyla uzaya savuruyor. Dev bir gaz ve toz bulutu içinde topluca oluşan büyük kütleli yıldızlar milyon yıllık kısa ömürlerinin (Güneş inki 10 milyar yıl) sonuna yaklaştıklarında, güçlü rüzgarlarıyla dış katmanlarını uzaya salmaya başlıyorlar ve merkezinde ve çevreleyen katmanlardaki füzyon tepkimeleri sonucu şişerek bir kırmızı süperdev haline geliyor. Bu arada merkezde giderek kısalarak yıllar, aylar, günler mertebesinde sürmeye başlayan ardışık element sentezleri sonucu demirle dolan merkez çökerek karadelik ya da nötron yıldızı oluşturuyor. Süpernova patlamasıyla uzaya saçılan ağır elementler de yeni nesil yıldızları oluşturacak gaz ve toz bulutlarını zenginleştiriyorlar. Güneş'ten en az sekiz kat büyüklükteki yıldızlarda merkezdeki hidrojen yakıtı helyuma sentezlendikten sonra giderek daha ağır elementler sentezlenmeye başlıyor. Merkezin üstündeki bir katmandaysa daha önce sentezlenen element yanmaya devam ediyor (kendisinden bir sonraki elementi sentezlemeye devam ediyor). Böylece yıldız, soğan zarları gibi her katmanda merkezden dışa doğru hafifleyen bir elementler dizisi sentezliyor. Merkez en son sentezlenen demirle dolduğundaysa, füzyon tepkimeleri duruyor. Dış katmanların baskısını dengeleyecek enerjiyi üretemeyen merkez çöküyor ve bir karadelik ya da km çaplı bir nötron yıldızına dönüşüyor. Oluşan şok dalgası da dış katmanları süpernova patlamasıyla uzaya savuruyor

5 Son yıllarda varlıkları konusunda tutarlı kanıtlar elde edilen bir kategori de orta kütleli karadelikler bunların kütlelerinin, birkaç bin Güneş kütlesinden Güneş kütlesine kadar değiştiği hesaplanıyor. Gökbilimciler, çok rastlanmayan, orta sıklet karadelik lerden birini, Omega Centauri adlı küresel yıldız kümesi (yukarıda) içinde buldular. Karadeliğin yaklaşık Güneş kütlesinde olduğu belirlendi. Küresel yıldız kümeleri, Samanyolu ve öteki gökadaların çevrelerinde, merkezi topağın etrafında yer alan çok sıkışık ve çok eski yıldız toplulukları. Samanyolu nu çevreleyen karanlık halede bunlardan yaklaşık 200 tane bulunuyor (yanda). 60 ile 300 ışıkyılı arasında çapları olan küre biçimli bu yapılarda yüzbinlerce, bazılarında milyonlarca yıldız yer alıyor. Bunların en büyüklerinden olan Omega Centauri nin yaklaşık 80 ışıkyılı çaplı bir hacimde 10 milyon yıldız barındırdığı hesaplanıyor. Küresel kümeler evrendeki en eski yapılardan. Yaşları milyar yıl arasında değişiyor (Evrenin yaşı, 13.7 milyar yıl). Dolayısıyla, başlangıçta içlerinde yer alan büyük kütleli yıldızların hepsi, milyon yıllık ömürlerinin sonunda süpernova patlamalarıyla yok olup geride yalnızca uzun ömürlü, küçük, yaşlı kırmızı yıldızları bırakmışlar. Bu patlamalarda oluşan karadelikler ise, kürenin merkezinde toplanarak birleşmişler. Bu birleşmeler sonucu bazıları küme dışına savrulurken, bazıları da Güneş kütlesine ulaşmış.

6 Çok yaygın olan bir tür ise, dev kütleli ya da süper kütleli olarak tanımlanan karadelikler. Samanyolu gibi Sarmal ve bunların birleşmesiyle oluşan eliptik gökadaların hepsinin merkezinde birer dev kütleli karadelik bulunduğu düşünülüyor. Bunların kütlelerinin ise milyonlarca, hatta milyarlarca Güneş kütlesine ulaştığı hesaplanıyor. Bir sarmal gökada merkezindeki aktif süperdev karadeliğin temsili resmi Virgo Gökadalar Kümesi ndeki M87, Sarmal gökadaların birleşmesiyle oluşan eliptik gökadaların en büyüklerinden. Büyük bölümü gaz ve karanlık maddeden oluşan kütlesinin, Samanyolu nunkinin 200 katı olabileceği düşünülüyor. Merkezindeki süperdev karadelik de, türünün en büyüklerinden. 6-7 milyar Güneş kütlesinde olduğu hesaplanıyor. Karadelikten çıkan jet, çevresindeki diskten aldığı parçacıkları, ışığınkine yakın hızlarda 5000 ışıkyılı uzağa taşıyor

7 Bizim gökadamız Samanyolu nun merkezinde de dev kütleli bir gökadanın bulunduğu, zaman zaman bölgeden gelen tipik X-ışını yayımlarından ve en merkezdeki yıldızların hereketlerinden çıkarılıyordu. Ama 100 ile 300 milyar arasında yıldız içeren ve dev gökadalar liginde oynayan Samanyolu, karadeliğini başkalarınkiyle yarıştırmasa daha iyi. Çünkü elde edilen dolaylı verilerden, Sagittarius (Yay) Takımyıldızı bölgesinde yer aldığı için Sagittarius A* (Sagittarius A yıldız) diye adlandırılan karadeliğimizin kütlesi 2.7 milyon Güneş kütlesi ya da biraz daha üzeri olarak hesaplanmaktaydı. Ancak, bizim konumumuz gökadayı tepeden değil de yandan görmeye elverdiğinden, aradaki sarmal kollar üzerinde bulunan toz Samanyolu merkezinin optik teleskoplarla gözlenmesini engelliyordu.bu nedenle de merkezin ayrıntılı bir resmi oluşturulamıyordu. NASA nın Chandra X-ışını uzay Teleskopu, bölgeden gelen ışınımla karadeliğin yerini belirledi Yeryüzünden Samanyolu diskini yandan görebiliğimiz için optik teleskoplarla s merkezinin ayrıntılı görüntüsü alınamıyor.

8 Almanya daki Max Planck Dünyadışı Fizik Enstitüsü nden gökbilimciler, toz perdesinden geçen kızılaltı dalga boylarıyla yaptıkları ve 16 yıl aralıksız sürdürdükleri sabırlı gözlemlerle resmi 2008 yılında olabildiğince netleştirdiler. Merkezdeki karadeliğin çevresinde dolanan en yakın 28 yıldızın yörünge hareketleri izlenerek karadeliğin kütlesi ve Dünya ya uzaklığı hakkında daha kesin değerler elde edildi. Karadeliğin kütlesiyle ilgili olarak elde edilen son değer, 4 milyon Güneş kütlesi. Bu arada, gökada merkezine sandığımızdan biraz daha uzak olduğumuz anlaşılıyor. Eskiden ışıkyılı olarak hesaplanan uzaklık, olarak düzeltildi. Avrupa Güney Gözlemevi nin Şili deki Yeni Teknoloji Teleskopu ve Çok Büyük Teleskop adlı modern gözlem araçlarıyla izlenen 28 yıldızdan, 1 ışık ayı (yaklaşık 800 milyar km) yarıçap içinde dolananların yörüngeleri, bir arı kovanının çevresini andırıyor. Bu sınırın dışında kalan 6 yıldız ise karadeliği bir disk düzleminde dolanıyor. 28 yıldızın en ilginci, SO-2 adlı olanı. Öylesine hızlı ki, yörüngesini, gözlem süresi olan 16 yıl içinde tamamlamış. Ama hızlının da hızlısı var! 2012 yılında keşfedilen SO-102 adlı yıldızın, süperdev karadelik çevresindeki yörünge periyodunun yalnızca 11.5 yıl olduğu açıklandı. SO-2, Karadeliğe en yakın konumuna 2018 yılında, SO-102 ise 2021 de gelecek. Bu tarihler Einstein ın genel görelilik kuramının sınanmasına olanak verecek. Eğer kuram doğruysa, bu noktalarda uzay zamanın eğriliği yıldızların hareketini etkileyecek ve bize gelen ışıklarında bozulmalara yol açacak.

9 Son gözlemler her ne kadar önemli sorulara yanıt getirmiş olsalar da bir önemli soru havada kalmayı sürdürüyor. Böylesine genç yıldızlar nasıl oluyor da, böylesine dev kütleli bir karadeliğin yanında var olabiliyorlar? Bunlar, Güneş in 3 15 katı Samanyolu nun merkezindeki dev kütlede B sınıfı yıldızlar kütleli karadeliğin çevresinde 1 milyon yıl kadar yaşayabiliyorlar. Parsek (3.26 ışıkyılı = yaklaşık 30 Daha uzaklarda oluşup karadeliğin trilyon km) genişlikteki alanda kütle çekimi nedeniyle içeriye göç binlerce yıldız yer alıyor. etmiş deseniz, buna vakit (Karşılaştırmak için, Güneşimize bulamayacak kadar genç yaştalar. en yakın yıldız 4.2 ışıkyılı = 40 Çünkü bunlar büyük bir gaz ve toz trilyon km uzaklıkta). Bunların bulutu içinde küme halinde ve çok bazıları, karadeliğin 11 milyon daha büyük sayıda küçük yıldızla km çaptaki olay ufkunun iki ışık birlikte doğuyorlar. Böyle bir günü (yaklaşık 52 milyar km) bulutta, büyük yıldızların yanısıra yakınında dolanıyor ve en yakın ortalama 1 milyon küçük yıldızın konumlarında Karadeliğe da doğması lazım. Oysa, milyar km yaklaşmaları Sagittarius A* ın yakın çevresinde bekleniyor. Gökbilimciler, bu küçük yıldızların sayısının karadeliği çevreleyen gaz diski yaklaşık kadar olduğu içinde 100 kadar büyük kütleli saptanmış. Ayrıca, uzak bir bulut yıldızın varlığı ve bunların içinde doğan yıldızların karadelik çoğunun bir düzlem üzerinde yakınlarına göç edebilmesi 1 değil de karmakarışık yönlerde milyar yıl gerektirir ki, bu da B olan yörünge hareketlerini sınıfı bir yıldızın maksimum açıklamakta zorlanmaktaydılar. ömrünün 10 katı demek. Bunlar, Bunlar, Güneş in Güneş in katı katı kütlede kütlede B sınıfı B sınıfı yıldızlar. yıldızlar milyon milyon yıl yıl kadar kadar yaşayabiliyorlar. yaşayabiliyorlar. Daha uzaklarda uzaklarda oluşup oluşup karadeliğin karadeliğin kütle kütle çekimi çekimi nedeniyle nedeniyle içeriye içeriye göç göç etmiş etmiş deseniz, deseniz, buna buna vakit vakit bulamayacak bulamayacak kadar kadar genç genç yaştalar. yaştalar. Çünkü Çünkü bunlar bunlar büyük büyük bir bir gaz gaz ve ve toz toz bulutu bulutu içinde içinde küme küme halinde halinde ve ve çok çok daha daha büyük büyük sayıda sayıda küçük küçük yıldızla yıldızla birlikte birlikte doğuyorlar. doğuyorlar. Böyle Böyle bir bir bulutta, bulutta, büyük büyük yıldızların yıldızların yanısıra yanısıra ortalama ortalama 1 1 milyon milyon küçük küçük yıldızın yıldızın da da doğması doğması lazım. lazım. Oysa, Oysa, Sagittarius Sagittarius A* ın A* ın yakın yakın çevresinde çevresinde bu bu küçük küçük yıldızların yıldızların sayısının sayısının yaklaşık yaklaşık kadar kadar olduğu saptanmış. olduğu saptanmış. Ayrıca, uzak Ayrıca, bir uzak bulut bir içinde bulut doğan içinde yıldızların doğan yıldızların karadelik yakınlarına karadelik yakınlarına göç edebilmesi göç edebilmesi 1 milyar yıl gerektirir 1 milyar ki, yıl bu gerektirir da B sınıfı ki, bu bir da yıldızın B maksimum sınıfı bir yıldızın ömrünün maksimum 10 katı demek. ömrünün 10 katı demek.

10 Halen bulundukları yörüngelerde oluşmuş olmaları da tartışmalı; çünkü klasik modellerde karadeliğin güçlü kütleçekimi ve yol açtığı etkiler, bu kadar yakında yıldız oluşumuna izin vermez. Ancak yeni geliştirilen bazı kuramlar, bu bilmeceyi açıklar görünüyor. Bunlardan birine göre, karadelik üzerine Samanyolu nun son derece kalabalık merkez bölgesindeki yıldızlardan yağan gaz, düzenli olarak değil de birkaç milyon yıllık aralıklarla birikmiş olarak diske katılıyor. Buna karşılık diskin iç kısımlarındaki gazın sıcaklığı milyonlarca dereceye çıktığında dışarıya doğru bir basınç oluşturup gaz akımını durduruyor (eddington Limiti) ve iki taraftan sıkışan disk bölümü içinde yıldızlar ortaya çıkıyor. Bir başka kuram, disk içinde bulunan küçük ve yaşlı yıldızların, disk ortamı içinde karbon monoksit gibi ağır moleküllerin birikmiş olduğu dış zarflarını yitirmeleri sonucu ağır elementlerin birikmediği daha saf katmanlarının ortaya çıkması sonucu bazı yaşlı Hollywood yıldızları gibi gençleri taklit etmeleri. Ama en yaygın kabul gören kuram, karadelik diskindeki çalkantılı ortama karşın, Güneş çevresindeki ortamdan bir milyon kez daha yoğun olan diskin büyük kütleçekimiyle, karadeliğin etkilerini dengelemesi ve diskteki gazın kararsızlaşıp çökerek yeni yıldızlar oluşturmasına yol kararsızlaştırması biçiminde bir açıklama getiriyor. Bu kuramın savunucuları, bu genç ve ağır yıldızların neden bir düzlemde değil de karmakarışık yönlerde hareket ettiklerini de karadeliğin kendi ekseni etrafında dönüyor olabileceğiyle açıklıyorlar. Bu gökbilimcilere göre, karadeliğin disk içinde dönerken yaptığı yalpalar, sonunda yıldızları egzantrik yörüngelere savuruyor.

11 Sagittarius A* nın spekülasyon konusu bir özelliği de (en azından şimdilik) iştahsız olması. Öteki büyük gökadaların merkezlerinde doymak bilmez bir iştahla çevrede ne varsa silip süpürüp, milyarlarca Güneş kütlesine erişmiş, yaydıkları ışınım gökadalarınkini bastıran, yüzlerce, binlerce ışıkyılı uzaklara ışık hızına yakın (relativistik) parçacık kütleleri fırlatan hemcinslerinin aksine, bizimki perhiz menüsünde. Bazı gözlemcilere göre karadeliğimiz, çevredeki yıldızların rüzgarlarıyla üzerine gönderdikleri ve diskte toplanan gazın ancak yüz binde birini yutabiliyor. Bu da yılda Dünyamızın kütlesinin yüzde birine karşılık geliyor. Ama karadeliğimiz hergün az da olsa ağzına bir şeyler atıyor. Bu, yaklaşık bir saat kadar süren kısa ve değişken X-ışını parlamalarıyla kendini belli ediyor. Kimi gökbilimciye göre bu parlamalar, karadeliğe düşen kuyrukluyıldız ya da asteroidlerin sonunu belgeliyor. Bu açıklamaya göre, karadeliğin çevresinde, güçlü çekimiyle çevresindeki yıldızlardan kopardığı yüzlerce trilyon kuyrukluyıldız ya da asteroidden oluşan biğr kuşak bulunuyor. Bu gökcisimlerinden hergün bazıları aralarındaki kütleçekimsel etkileşimler nedeniyle yörüngesinden sapıp karadeliğe yöneliyor ve gaz diski içindeki sürtünme nedeniyle milyonlarca derece sıcaklığa erişip X-ışınları yayınlıyor.

12 Uzun yıllardır gökada merkezini gözleyen gökbilimci ekiplerine göre sorun, devimizin şimdiki iştahsızlığı değil, geçmişteki iştahı olabilir. Gama ışını dalgaboylarında gözlem yapan Fermi Gama Işını Geniş Alan Uzay Teleskopu (Fermi-LAT) tarafından 2010 yılında gökada düzleminin her iki tarafında belirlenen, yaklaşık ışıkyılı çaplı simetrik küreler biçiminde gama ışını topakları, karadeliğimizin geçmişte kısa sürelerle bir kuasar gibi şiddetli ışınım ve madde saçtığını gösteriyor. Bazı gökbilimcilere göre bu şiddetli faaliyet, 6 milyon yıl önce karadeliğin çevresindeki 1.6 ışık yılı çaplı alana çevreden gelen son gaz akışının tetiklediği geniş çaplı yıldız oluşumuna denk düşüyor. Önerilen modele göre gelen gaz oluşan yıldızlar ve karadelik tarafından yarı yarıya paylaşılmış; karadelik de, kendi payına düşenin bir kısmını yutarken, büyük bölümünü de çevresindeki disk üzerindeki şiddeetli manyetik alanlar aracılığıyla her iki kutbundan uzaya püskürtmüş. Gama ışınları da topaklar içinde kimi gökbilimcilere göre enerjik elektronlar, kimisine göre de enerjik kozmik ışın protonlarınca yayılıyor. Ayrıca yıl önce karadeliğin 100 Güneş kütlesinde bir gaz bulutunu çekerek kutuplarından gama ışınları yayan iki gaz jeti püskürttüğü belirtiliyor. Bazı gökbilimcilere göre de karadeliğimiz, günümüzden 350 yıl önce, şimdikinden 1 milyon kat daha enerjikmiş.. Chandra X-ışını Teleskopu da Sagittarius A* ın bir başka şiddet gösterisininin kanıtlarını sunuyor. İki hafta süreyle yapılan gözlemle oluşturulan bu görüntüde, karadeliğin yaklaşık yıl önce kutuplarından püskürtmüş olduğu sıcak gaz topakları, saat 2 ve saat 7 yönlerinde izlenebiliyor. Kara deliğimiz geçmişteki bu güç gösterileriyle erişebileceği mesafelerdeki gıda stoklarını boşaltmış. Şimdilik günlük haplarla idare edip pusuda yanına sokulacak büyük avları bekliyor

13 Gökbilimcilerin 2002 yılında keşfedip G-2 adını verdikleri büyük bir gaz ve toz bulutunun 2013 yılının Eylül ayında karadeliğe beklenen yaklaşması gerçekleşmedi; ancak yakın geçişini 2014 ün ilk yarısı içinde yapması bekleniyor. Bulutun yakın geçişi 30 milyar km uzaktan yapacak olmasına karşın, içerdiği gaz ve tozun büyük kısmını pusuda bekleyen canavara kaptıracağı düşünülüyor. Buluttaki ⁰C sıcaklıktaki gaz, büyük topaklar halinde karadeliğin çevresindeki diske karışacak ve sarmal hareketle deliğe sürüklenirken milyonlarca derece sıcaklığa erişecek. Tüm sürecin 10 yıl içinde tamamlanacağı sanılıyor. Geçişin, Sgr A* ın neden öteki gökadalardaki dev kütleli karadeliklere kıyasla çok daha soluk olması bilmecesine ışık tutması bekleniyor. Gökbilimcilerin gökadamızın cılız devinin taşıdığı sırları çözmeye yönelik kuramsal açıklamaları Sonunda aç midesine dişe dokunur birşeyler atmak için, anlaşılan fazla beklemeyecek... sınamak için gereksinim duydukları daha yüksek gözlem çözünürlüğü nihayet sağlandı. Avrupa Uzay Ajansı nın (ESA) Cero Telolo daki (Şili) Çok Büyük Teleskop (VLT) tesisindeki dört teleskop, 2012 şubatında girişimölçüm denen bir teknikle bilgisayar aracılığıyla birbirlerine bağlandı. Böylece her biri 8.2 metre ayna çaplı dört ayrı teleskoptan oluşan dizge, 130 metre ayna çaplı tek bir teleskopmuş gibi kullanılarak günümüzde erişilmiş olandan kat daha yüksek çözünürlük elde edilecek. Böylece, Samanyolu nun merkezinde ve evrenin başka yerlerindeki pek çok sır aydınlatılabilecek.

14 Raşit Gürdilek Son güncelleme: 18 Şubat 2014 KAYNAKLAR: The Milky Way s Dark, Starving Pit, Science, 30 Mayıs Unprecedented 16-Year Long Study Tracks Stars Orbiting Milky Way Black Hole, ESO, 9 Aralık A surprising Stellar Nursery, Science, 2 Haziran The Shortest-known Period Star Orbiting Our Galaxy s Supermassive Black Hole, 5 Aralık Milky Way's black hole getting ready for snack, Lawrence Livermore Ulusal Laboratuvarı, 22 Ekim 2012 Sagittarius A*: NASA's Chandra Finds Milky Way's Black Hole May be Grazing on Asteroids Feb NASA's NuSTAR Spots Flare From Milky Way's Black Hole, 23 Ekim 2012 UCLA astronomers discover star racing around black hole at center of our galaxy, University of California Los Angeles, 03, 10, The Massive Stars Orbiting Sagittarius A *, The Astrophysics Spectator, 11 Temmuz Stars Surprisingly Form in Extreme Environment Around Milky Way's Black Hole, ESA. Cradled by Destruction, NASA, 13 Ekim Stars Form Surprisingly Close to Milky Way's Black Hole, NASA, 9 Kasım The Milky Way s Fermi Bubbles: Echoes of the Last

15 Quasar Outburst?, arxiv org., 29 Nisan ETİKETLER: Samanyolu, gökada, karadelik, kara delik, Sagittarius, Sagittarius A*, S-2, SO-102

Görünmeyeni Anlamak I Kara Delikler. Emrah Kalemci Sabancı Üniversitesi

Görünmeyeni Anlamak I Kara Delikler. Emrah Kalemci Sabancı Üniversitesi Görünmeyeni Anlamak I Kara Delikler Emrah Kalemci Sabancı Üniversitesi Kara Delik Nedir? Einstein in Genel Görelilik Teorisine göre kara delik, bir olay ufku (event horizon) ile sarmalanmış ve uzay zamanın

Detaylı

YILDIZLAR NASIL OLUŞUR?

YILDIZLAR NASIL OLUŞUR? Zeki Aslan YILDIZLAR NASIL OLUŞUR? Yıldız nedir sorusunu insanlık yüz binlerce belki de milyonlarca yıldır soruyordu? Fakat yıldızların fiziksel doğası ve yaşam çevrimleri ancak 1900 lü yıllardan sonra

Detaylı

Popüler Bilim Dergisi, sayı. 156, syf 22 (2007) UZAY SAATLERİ: ATARCALAR

Popüler Bilim Dergisi, sayı. 156, syf 22 (2007) UZAY SAATLERİ: ATARCALAR Popüler Bilim Dergisi, sayı. 156, syf 22 (2007) UZAY SAATLERİ: ATARCALAR Doç. Dr. Berahitdin Albayrak, Araş. Gör. Aslı Elmaslı Ankara Üniversitesi Rasathanesi, 06837, Ahlatlıbel, Ankara Atarcalar (pulsar)

Detaylı

Origami. Bu kitapç n sahibi. Haz rlayan: Asl Zülal Foto raflar: Burak Murat Bayram Tasar m: Ay egül Do an Bircan Çizimler: Bengi Gencer

Origami. Bu kitapç n sahibi. Haz rlayan: Asl Zülal Foto raflar: Burak Murat Bayram Tasar m: Ay egül Do an Bircan Çizimler: Bengi Gencer Origami Bu kitapç n sahibi Haz rlayan: Asl Zülal Foto raflar: Burak Murat Bayram Tasar m: Ay egül Do an Bircan Çizimler: Bengi Gencer A ustosböce i 1 2 Kâ d üçgen Üçgenin uzun kenar n n iki kö esi üçüncü

Detaylı

GEZEGENLER VE YAPILARI

GEZEGENLER VE YAPILARI GEZEGENLER VE YAPILARI Cüce Gezegen: Plüto Uranüs Neptün Mars Satürn Merkür Venüs Dünya Jüpiter Güneş Sistemi 8 gezegen içeriyor. Bunlar; Güneş e olan uzaklık sırasına göre Merkür, Venüs, Dünya, Mars,

Detaylı

Bölüm 3. Işık ve Tayf

Bölüm 3. Işık ve Tayf Bölüm 3 Işık ve Tayf Işığın Doğası 1801 de de, Thomas Young, ışığın dalga yapısını buldu. 1905 de de, Albert Einstein,, ışığın foton olarak adlandırılan küçük dalga paketleri şeklinde yol aldığını fotoelektrik

Detaylı

Yıldızların Oluşumu ve Evrimi

Yıldızların Oluşumu ve Evrimi Yıldızların Oluşumu ve Evrimi Acaba yıldızlar, insanlar gibi doğar, yaşar ve ölürler mi? Jeolojik kanıtlardan Yer küre nin yaşının 4.5 milyar yıl olduğunu biliyoruz. Demek ki bizim yıldızımız Güneş, en

Detaylı

-Bursa nın ciroları itibariyle büyük firmalarını belirlemek amacıyla düzenlenen bu çalışma onuncu kez gerçekleştirilmiştir.

-Bursa nın ciroları itibariyle büyük firmalarını belirlemek amacıyla düzenlenen bu çalışma onuncu kez gerçekleştirilmiştir. Bursa nın 25 Büyük Firması araştırması; -Bursa nın ciroları itibariyle büyük firmalarını belirlemek amacıyla düzenlenen bu çalışma onuncu kez gerçekleştirilmiştir. -Bu çalışma Bursa il genelinde yapılmış,

Detaylı

Araştırma Notu 15/177

Araştırma Notu 15/177 Araştırma Notu 15/177 02 Mart 2015 YOKSUL İLE ZENGİN ARASINDAKİ ENFLASYON FARKI REKOR SEVİYEDE Seyfettin Gürsel *, Ayşenur Acar ** Yönetici özeti Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yapılan enflasyon

Detaylı

Fizik I (Fizik ve Ölçme) - Ders sorumlusu: Yrd.Doç.Dr.Hilmi Ku çu

Fizik I (Fizik ve Ölçme) - Ders sorumlusu: Yrd.Doç.Dr.Hilmi Ku çu Fizik I (Fizik ve Ölçme) - Ders sorumlusu: Yrd.Doç.Dr.Hilmi Ku çu Bu bölümde; Fizik ve Fizi in Yöntemleri, Fiziksel Nicelikler, Standartlar ve Birimler, Uluslararas Birim Sistemi (SI), Uzunluk, Kütle ve

Detaylı

Dünya Büyük bir mıknatıstır.

Dünya Büyük bir mıknatıstır. Dünya Büyük bir mıknatıstır. Dünyanın manyetik alanı sıvı çekirdekte Oluşturulmuştur. Manyetik Çubuk Dünya Dünyanın çekirdeği çoğunlukla Manyetik özellik gösteren Fe+Ni yapılıdır Yerin Manyetik Alanı Çekirdeğin

Detaylı

Uzay Keflfediyoruz. Günefl Sistemi Nerede? Her Yer Gökada Dolu! n yaln zca biri! evrendeki sonsuz Dünya bizim evimiz ve

Uzay Keflfediyoruz. Günefl Sistemi Nerede? Her Yer Gökada Dolu! n yaln zca biri! evrendeki sonsuz Dünya bizim evimiz ve uzayi kesfet 13/2/6 19:35 Page 34 Uzay Keflfediyoruz n yaln zca biri! de in is kc gö da y sa evrendeki sonsuz Dünya bizi eviiz ve ister isiniz? ak n ta z r la flu renek, ko Evrendeki adresiizi ö Her Yer

Detaylı

Dünya Turizm Organizasyonu 2011 Turizminin Öne Çıkanları

Dünya Turizm Organizasyonu 2011 Turizminin Öne Çıkanları Dünya Turizm Organizasyonu 2011 Turizminin Öne Çıkanları Uluslar arası Turizm Gelirleri 2011 yılının uluslararası turizm gelirleri, 1.030 milyar Amerikan dolarına ulaştı. Geçen sene bu rakam 927 milyar

Detaylı

HAREKET PROBLEMLERİ Test -1

HAREKET PROBLEMLERİ Test -1 HREKET PROLEMLERİ Test -. ir araç saatte 60 km hızla saatte kaç km yol alabilir? ) 560 ) 80 ) 0 60 00 5. ir araç şehrinden şehrine saatte 60 km hızla 0 dakikada gidiyor. una göre, ile şehirleri arasındaki

Detaylı

Cebir Notları. Bağıntı. 1. (9 x-3, 2) = (27, 3 y ) olduğuna göre x + y toplamı kaçtır? 2. (x 2 y 2, 2) = (8, x y) olduğuna göre x y çarpımı kaçtır?

Cebir Notları. Bağıntı. 1. (9 x-3, 2) = (27, 3 y ) olduğuna göre x + y toplamı kaçtır? 2. (x 2 y 2, 2) = (8, x y) olduğuna göre x y çarpımı kaçtır? www.mustafayagci.com, 003 Cebir Notları Mustafa YAĞCI, yagcimustafa@yahoo.com (a, b) şeklinde sıra gözetilerek yazılan ifadeye sıralı ikili Burada a ve b birer sayı olabileceği gibi herhangi iki nesne

Detaylı

AFET YÖNETİMİ. Harita 13 - Türkiye Deprem Bölgeleri Haritası. Kaynak: AFAD, Deprem Dairesi Başkanlığı. AFYONKARAHİSAR 2015

AFET YÖNETİMİ. Harita 13 - Türkiye Deprem Bölgeleri Haritası. Kaynak: AFAD, Deprem Dairesi Başkanlığı. AFYONKARAHİSAR 2015 AFET YÖNETİMİ Afyonkarahisar il merkezi 2. derece deprem bölgesi olmakla birlikte ilin önemli bir kısmı 1. derece deprem bölgesinde yer almaktadır. Afyonkarahisar ve çevresini etkileyen tektonik sistemler;

Detaylı

Fon Bülteni Haziran 2016. Önce Sen

Fon Bülteni Haziran 2016. Önce Sen Fon Bülteni Haziran 216 Önce Sen Fon Bülteni Haziran 216 NN Hayat ve Emeklilik Fonları Sektör Karşılaştırmaları Yüksek Getiri! Son 1 Yıl - 31/5/215-31/5/216 % 25 2 15 1 5-5 -1 9,88 7,82 11,7 6,36 1,5 9,81

Detaylı

DEĞERLENDİRME NOTU: Mehmet Buğra AHLATCI Mevlana Kalkınma Ajansı, Araştırma Etüt ve Planlama Birimi Uzmanı, Sosyolog

DEĞERLENDİRME NOTU: Mehmet Buğra AHLATCI Mevlana Kalkınma Ajansı, Araştırma Etüt ve Planlama Birimi Uzmanı, Sosyolog DEĞERLENDİRME NOTU: Mehmet Buğra AHLATCI Mevlana Kalkınma Ajansı, Araştırma Etüt ve Planlama Birimi Uzmanı, Sosyolog KONYA KARAMAN BÖLGESİ BOŞANMA ANALİZİ 22.07.2014 Tarihsel sürece bakıldığında kalkınma,

Detaylı

1- Düz ( düzlem ) Ayna

1- Düz ( düzlem ) Ayna AYNALAR VE KULLANIM ALANLARI Düz aynada ışık ışınları düzgün olarak yansımaya uğrar. Bunun sonucunda düz ayna çok parlak görünür ve düz aynada cisimlerin çok net görüntüsü oluşur. Düz ayna önünde duran

Detaylı

MADDE VE ÖZELLİKLERİ. Katı-Sıvı-Gaz-Plazma / Özkütle /Dayanıklılık/Adezyon Kuvveti / Kohezyon / Kılcallık /Yüzey Gerilimi. Sorular

MADDE VE ÖZELLİKLERİ. Katı-Sıvı-Gaz-Plazma / Özkütle /Dayanıklılık/Adezyon Kuvveti / Kohezyon / Kılcallık /Yüzey Gerilimi. Sorular MA V ÖZLLİKLRİ Katı-Sıvı-Gaz-Plazma / Özkütle /ayanıklılık/adezyon Kuvveti / Kohezyon / Kılcallık /Yüzey Gerilimi Sorular MA GAZ PLAZMA ÖZKÜTL Maddenin 4 hali bulunmaktadır. KATI Tanecikler arası boşluk

Detaylı

Fizik ve Ölçme. Fizik deneysel gözlemler ve nicel ölçümlere dayanır

Fizik ve Ölçme. Fizik deneysel gözlemler ve nicel ölçümlere dayanır Fizik ve Ölçme Fizik deneysel gözlemler ve nicel ölçümlere dayanır Fizik kanunları temel büyüklükler(nicelikler) cinsinden ifade edilir. Mekanikte üç temel büyüklük vardır; bunlar uzunluk(l), zaman(t)

Detaylı

Bu konuda cevap verilecek sorular?

Bu konuda cevap verilecek sorular? MANYETİK ALAN Bu konuda cevap verilecek sorular? 1. Manyetik alan nedir? 2. Maddeler manyetik özelliklerine göre nasıl sınıflandırılır? 3. Manyetik alanın varlığı nasıl anlaşılır? 4. Mıknatısın manyetik

Detaylı

SABANCI UZAY EVİ ÖĞRETMEN DESTEKLEYİCİ DÖKÜMAN

SABANCI UZAY EVİ ÖĞRETMEN DESTEKLEYİCİ DÖKÜMAN SABANCI UZAY EVİ ÖĞRETMEN DESTEKLEYİCİ DÖKÜMAN DOKÜMAN GÜNCELLEME TARİHİ : 15.02.2013 Güneş battıktan sonra insan gözü bulutsuz, temiz bir havada ve ışık kirliliğinden uzakta yaklaşık 6000 yıldız görebilir.

Detaylı

Milli Gelir Büyümesinin Perde Arkası

Milli Gelir Büyümesinin Perde Arkası 2007 NİSAN EKONOMİ Milli Gelir Büyümesinin Perde Arkası Türkiye ekonomisi dünyadaki konjonktürel büyüme eğilimine paralel gelişme evresini 20 çeyrektir aralıksız devam ettiriyor. Ekonominin 2006 da yüzde

Detaylı

MALZEME BİLGİSİ. Atomlar Arası Bağlar

MALZEME BİLGİSİ. Atomlar Arası Bağlar MALZEME BİLGİSİ Dr.- Ing. Rahmi ÜNAL Konu: Atomlar Arası Bağlar 1 Giriş Atomları bir arada tutarak iç yapıyı oluştururlar Malzemelerin mukavemeti, elektriksel ve ısıl özellikleri büyük ölçüde iç yapıya

Detaylı

KURUMSAL SOSYAL SORUMLULUK VE ÖNEMİ ÇEVRE VE İŞ SAĞLIĞI GÜVENLİĞİ İLE İLİŞKİSİ. Gürbüz YILMAZ Makina Mühendisi A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı

KURUMSAL SOSYAL SORUMLULUK VE ÖNEMİ ÇEVRE VE İŞ SAĞLIĞI GÜVENLİĞİ İLE İLİŞKİSİ. Gürbüz YILMAZ Makina Mühendisi A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı KURUMSAL SOSYAL SORUMLULUK VE ÖNEMİ ÇEVRE VE İŞ SAĞLIĞI GÜVENLİĞİ İLE İLİŞKİSİ Gürbüz YILMAZ Makina Mühendisi A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Kurumsal Sosyal Sorumluluk (KSS) Çevre İş Sağlığı Güvenliği ŞİRKETLER

Detaylı

İST60 TELESKOBU PERFORMANS DEĞERLENDİRMESİ ve İLK GÖZLEMLER

İST60 TELESKOBU PERFORMANS DEĞERLENDİRMESİ ve İLK GÖZLEMLER İST6 TELESKOBU PERFORMANS DEĞERLENDİRMESİ ve İLK GÖZLEMLER Mehmet TÜYSÜZ,2, Tunç ŞENYÜZ 2, Çağlar PÜSKÜLLÜ,2 Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Fizik Bölümü 2 Çanakkale Onsekiz

Detaylı

Almanca da Sıfatlar (Adjektive) ve Sıfat Tamlamaları - Genç Gelişim Kişisel Gelişim

Almanca da Sıfatlar (Adjektive) ve Sıfat Tamlamaları - Genç Gelişim Kişisel Gelişim - I. SIFATLAR Varlıkların durumlarını, renklerini, biçimlerini, sayılarını, sıralarını, yerlerini vs. özelliklerini belirten sözcüklere sıfat denir. Sıfatlar, isimlerden önce gelir ve isimlerle birlikte

Detaylı

ANALİTİK GEOMETRİ KARMA / TEST-1

ANALİTİK GEOMETRİ KARMA / TEST-1 NLİTİK GEMETRİ KRM / TEST-. (, ) noktasından geçen ve + = 0 doğrusuna paralel olan doğrunun eksenini kestiği noktanın ordinatı ) ) 7 ) 9 ). = (k 6) + b k = k doğrularının ekseni üzerinde dik kesişmeleri

Detaylı

DERS 1. ki De i kenli Do rusal Denklem Sistemleri ve Matrisler

DERS 1. ki De i kenli Do rusal Denklem Sistemleri ve Matrisler DERS ki De i kenli Do rusal Denklem Sistemleri ve Matrisler.. Do rusal Denklem Sistemleri. Günlük a amda a a dakine benzer pek çok problemle kar la r z. Problem. Manavdan al veri eden bir mü teri, kg armut

Detaylı

2013 YGS MATEMATİK Soruları

2013 YGS MATEMATİK Soruları 0 YGS MTEMTİK Soruları. 0 YGS + m = olduğuna göre, m kaçtır? ) ) ) D) 6 E) 7. 0 YGS a ve b birer gerçel sayı olmak üzere, a a = b b a.b = olduğuna göre, a + b toplamı kaçtır? ) 6 ) ) D) E). 0 YGS.(0,)

Detaylı

Evrenin En Parlak Yıldızı: Pistol (Tabanca) Yıldızı

Evrenin En Parlak Yıldızı: Pistol (Tabanca) Yıldızı Popüler Bilim Dergisi, sayı 139, syf. 42 (2005) Doç. Dr. Berahitdin Albayrak ve Tuğça Şener Ankara Üniversitesi Gözlemevi 06857 Ahlatlıbel-Ankara albayrak@astro1.science.ankara.edu.tr Evrenin En Parlak

Detaylı

Dünyaya barış ve refah taşıyor, zorlukları azimle aşıyoruz

Dünyaya barış ve refah taşıyor, zorlukları azimle aşıyoruz Dünyaya barış ve refah taşıyor, zorlukları azimle aşıyoruz Rakamlarla Sektörümüz: 3 kıtadan 77 ülkeye doğrudan hizmet götüren, Toplam Yatırımı 5 Milyar Doları aşan, Yan sektörleri ile birlikte yaklaşık

Detaylı

İstanbul da TEK çalışanların organize ettikleri sendikalaşma çalışmaları, 21 Mart 1992 de yapılan bir toplantıyla hazırlandırılmıştır.

İstanbul da TEK çalışanların organize ettikleri sendikalaşma çalışmaları, 21 Mart 1992 de yapılan bir toplantıyla hazırlandırılmıştır. Bugünlere Nasıl Geldik?.. Enerji işkolundaki sendikalaşma çalışmaları 1991 yılının son aylarında TEK de başlamıştır. İlk olarak TEK İstanbul Müessese Müdürlüğünde sendikalaşma tartışılmaya başlanmış ve

Detaylı

GÜNEŞ ĐN YAPISI VE MANYETĐK ETKĐNLĐĞĐ 1. GÜNEŞ ĐN GENEL ÖZELLĐKLERĐ

GÜNEŞ ĐN YAPISI VE MANYETĐK ETKĐNLĐĞĐ 1. GÜNEŞ ĐN GENEL ÖZELLĐKLERĐ GÜNEŞ ĐN YAPISI VE MANYETĐK ETKĐNLĐĞĐ 1. GÜNEŞ ĐN GENEL ÖZELLĐKLERĐ Yer e olan uzaklık Ortalama 1 AB 149600000 km Maksimum 152000000 km Minimum 147000000 km Güneş Işığının Yer e ulaşma zamanı 8 dk 19.2

Detaylı

Konya Hizmetler Sektörü Güven Endeksi geçen aya göre yükseldi:

Konya Hizmetler Sektörü Güven Endeksi geçen aya göre yükseldi: KONYA HİZMETLER SEKTÖRÜNÜN, FİYAT BEKLENTİSİ ARTTI HABER BÜLTENİ 15.03.2016 Sayı 29 Konya Hizmetler Sektörü Güven Endeksi geçen aya göre yükselirken, geçen yıla göre düştü. Önümüzdeki 3 ayda hizmetlere

Detaylı

Resim-1: Mekanda Çift Yarık Deneyi

Resim-1: Mekanda Çift Yarık Deneyi 3) Fizik Felsefe: Varlık Nedir? Zihinsel hijyen adına Kaos Oyunu adlı yazıda gelişigüzellik kavramı, olasılık kavramı üzerine yapılandırılmıştı. Yazının sonunda tamamen belirlenebilir (/deterministik)

Detaylı

Soma Belediye Başkanlığı. Birleşme Raporu

Soma Belediye Başkanlığı. Birleşme Raporu Soma Belediye Başkanlığı Birleşme Raporu 2012 i GİRİŞ 1 MEVZUAT 2 2 SOMA NIN NÜFUSU 3 SOMA-TURGUTALP ARASINDAKİ MESAFE 4 GENEL İMAR DURUMU 5 TEMEL ALT YAPI HİZMETLERİ 8 DİĞER HUSUSLAR 13 25. Coğrafi Durum;

Detaylı

Üniversitelerde Yabancı Dil Öğretimi

Üniversitelerde Yabancı Dil Öğretimi Üniversitelerde Yabancı Dil Öğretimi özcan DEMİREL 1750 Üniversiteler Yasası nın 2. maddesinde üniversiteler, fakülte, bölüm, kürsü ve benzeri kuruluşlarla hizmet birimlerinden oluşan özerkliğe ve kamu

Detaylı

BISTEP nedir? BISTEP ne yapar?

BISTEP nedir? BISTEP ne yapar? BISTEP nedir? BISTEP, şirketlerin kurumsallaşma sürecine destek olmak amacıyla Borsa İstanbul ve Koç Üniversitesi tarafından tasarlanmış bir programdır. Program, şirketlerin kurumsallaşma basamaklarını

Detaylı

Veri Toplama Yöntemleri. Prof.Dr.Besti Üstün

Veri Toplama Yöntemleri. Prof.Dr.Besti Üstün Veri Toplama Yöntemleri Prof.Dr.Besti Üstün 1 VERİ (DATA) Belirli amaçlar için toplanan bilgilere veri denir. Araştırmacının belirlediği probleme en uygun çözümü bulabilmesi uygun veri toplama yöntemi

Detaylı

Prof.Dr.Ercan TEZER OTOMOTİV SANAYİİ-2015

Prof.Dr.Ercan TEZER OTOMOTİV SANAYİİ-2015 Prof.Dr.Ercan TEZER OTOMOTİV SANAYİİ-2015 Küresel Sonuçlar 2013 / 2014 Bölgeler Araçlar 2011 2012 ABD AB BRIC Dünya 2013 2014 Değişim (% ) 2012/2011 2013/2012 2014/2013 Otomobil 3.078 4.115 4.406 4.350

Detaylı

Fon Bülteni Temmuz 2016. Önce Sen

Fon Bülteni Temmuz 2016. Önce Sen Fon Bülteni Temmuz 216 Önce Sen Fon Bülteni Temmuz 216 NN Hayat ve Emeklilik Fonları Sektör Karşılaştırmaları Yüksek Getiri! Son 1 Yıl - 3/6/215-3/6/216 25 2 15 1 5-5 1,44 1,24 1,45 1,5 7,35 9,82 1,7 1,65

Detaylı

İYON DEĞİŞİMİ AMAÇ : TEORİK BİLGİLER :

İYON DEĞİŞİMİ AMAÇ : TEORİK BİLGİLER : Gazi Üniversitesi Kimya Mühendisliği Bölümü KM 482 Kimya Mühendisliği Laboratuvarı III DENEY NO : 3b İYON DEĞİŞİMİ AMAÇ : İyon değişim kolonunun yükleme ve/veya geri kazanma işlemi sırasındaki davranışını

Detaylı

DENEY NO: 9 ÜÇ EKSENLİ BASMA DAYANIMI DENEYİ (TRIAXIAL COMPRESSIVE STRENGTH TEST)

DENEY NO: 9 ÜÇ EKSENLİ BASMA DAYANIMI DENEYİ (TRIAXIAL COMPRESSIVE STRENGTH TEST) DENEY NO: 9 ÜÇ EKSENLİ BASMA DAYANIMI DENEYİ (TRIAXIAL COMPRESSIVE STRENGTH TEST) 1. AMAÇ: Bu deney, üç eksenli sıkışmaya maruz kalan silindirik kayaç örneklerinin makaslama dayanımı parametrelerinin saptanması

Detaylı

İÇİNDEKİLER. 1 Projenin Amacı... 1. 2 Giriş... 1. 3 Yöntem... 1. 4 Sonuçlar ve Tartışma... 6. 5 Kaynakça... 7

İÇİNDEKİLER. 1 Projenin Amacı... 1. 2 Giriş... 1. 3 Yöntem... 1. 4 Sonuçlar ve Tartışma... 6. 5 Kaynakça... 7 İÇİNDEKİLER 1 Projenin Amacı... 1 2 Giriş... 1 3 Yöntem... 1 4 Sonuçlar ve Tartışma... 6 5 Kaynakça... 7 FARKLI ORTAMLARDA HANGİ RENK IŞIĞIN DAHA FAZLA SOĞURULDUĞUNUN ARAŞTIRILMASI Projenin Amacı : Atmosfer

Detaylı

Amaç Günümüzde birçok alanda kullanılmakta olan belirtisiz (Fuzzy) kümelerin ve belirtisiz istatistiğin matematik kaygısı ve tutumun belirlenmesinde k

Amaç Günümüzde birçok alanda kullanılmakta olan belirtisiz (Fuzzy) kümelerin ve belirtisiz istatistiğin matematik kaygısı ve tutumun belirlenmesinde k Matematik Kaygısının Belirlenmesinde Belirtisiz İstatistiğin Kullanılması Doç. Dr. Necla Turanlı Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi OFMA Bölümü Matematik Eğitimi Anabilim Dalı turanli@hacettepe.edu.tr

Detaylı

DÜNYA KROM VE FERROKROM PİYASALARINDAKİ GELİŞMELER

DÜNYA KROM VE FERROKROM PİYASALARINDAKİ GELİŞMELER DÜNYA KROM VE FERROKROM PİYASALARINDAKİ GELİŞMELER Dünyada üretilen krom cevherinin % 90 ının metalurji sanayinde ferrokrom üretiminde, üretilen ferrokromun da yaklaşık % 90 ının paslanmaz çelik sektöründe

Detaylı

Dikkat! ABD Enerji de Yeni Oyun Kuruyor!

Dikkat! ABD Enerji de Yeni Oyun Kuruyor! Dikkat! ABD Enerji de Yeni Oyun Kuruyor! Dursun YILDIZ topraksuenerji 21 Ocak 2013 ABD Petrol İhracatçısı Olacak. Taşlar Yerinden Oynar mı? 1973 deki petrol krizi alternatif enerji arayışlarını arttırdı.

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 16 Mart 2015, Sayı: 11. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 16 Mart 2015, Sayı: 11. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 11 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Çağlar Kuzlukluoğlu 1 DenizBank Ekonomi

Detaylı

Cümlede Anlam İlişkileri

Cümlede Anlam İlişkileri Cümlede Anlam İlişkileri Cümlede anlam ilişkileri kpss Türkçe konuları arasında önemli bir yer kaplamaktadır. Cümlede anlam ilişkilerine geçmeden önce cümlenin tanımını yapalım. Cümle, yargı bildiren,

Detaylı

MALZEME BİLGİSİ. Atomların Yapısı

MALZEME BİLGİSİ. Atomların Yapısı MALZEME BİLGİSİ Dr.- Ing. Rahmi ÜNAL Konu: Atomların Yapısı 1 Atomların Yapıları Atomlar başlıca üç temel atom altı parçacıktan oluşur; Protonlar (+ yüklü) Nötronlar (yüksüz) Elektronlar (- yüklü) Basit

Detaylı

Microsoft Xbox ın YouTube daki Lansman Yayını Halo 5: Guardians ın Satış Rekorları Kırmasına Yardımcı Oldu

Microsoft Xbox ın YouTube daki Lansman Yayını Halo 5: Guardians ın Satış Rekorları Kırmasına Yardımcı Oldu Microsoft Xbox ın YouTube daki Lansman Yayını Halo 5: Guardians ın Satış Rekorları Kırmasına Yardımcı Oldu Yayınlanan April 2016 Konular Video Advertising Halo 5: Guardians için oyun (lansman) vakti gelmişti.

Detaylı

YILDIZLARIN EVRĐMĐ-II

YILDIZLARIN EVRĐMĐ-II YILDIZLARIN EVRĐMĐ-II Büyük kütleli yıldızlar Serdar Evren Astronomiye Giriş II - 2008 Bir yıldızın evrim tarihi onun çekim kuvvetine karşı verdiği amansız savaşın hikayesi olarak düşünülebilir. Yıldız

Detaylı

CSD-OS İşletim Sistemi Projesi - Fonksiyon Açıklama Standardı

CSD-OS İşletim Sistemi Projesi - Fonksiyon Açıklama Standardı CSD-OS İşletim Sistemi Projesi - Fonksiyon Açıklama Standardı C ve Sistem Programcıları Derneği Kasım 2002 İçindekiler: 1 -GIRIŞ 3 1.1.NEDEN STANDARTLARA IHTIYACIMIZ VAR? 3 2 -İMLA VE YAZIM 3 2.1.TÜRKÇE

Detaylı

SANAYİNİN KÂRLILIK ORANLARI ÖNEMLİ ÖLÇÜDE AZALDI

SANAYİNİN KÂRLILIK ORANLARI ÖNEMLİ ÖLÇÜDE AZALDI SANAYİNİN KÂRLILIK ORANLARI ÖNEMLİ ÖLÇÜDE AZALDI 23 Kasım 2013 Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), hazırladığı araştırmaya dayalı olarak aşağıdaki görüşleri bildirdi: 2001 Krizi sonrasında

Detaylı

KÜRESEL GELİŞMELER IŞIĞI ALTINDA TÜRKİYE VE KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ EKONOMİSİ VE SERMAYE PİYASALARI PANELİ

KÜRESEL GELİŞMELER IŞIĞI ALTINDA TÜRKİYE VE KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ EKONOMİSİ VE SERMAYE PİYASALARI PANELİ KÜRESEL GELİŞMELER IŞIĞI ALTINDA TÜRKİYE VE KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ EKONOMİSİ VE SERMAYE PİYASALARI PANELİ 12 NİSAN 2013-KKTC DR. VAHDETTIN ERTAŞ SERMAYE PIYASASI KURULU BAŞKANI KONUŞMA METNİ Sayın

Detaylı

Ders içeriği (10. Hafta)

Ders içeriği (10. Hafta) Ders içeriği (10. Hafta) 10. Makro ekonomik kavramlar 10.1. Mikro Ekonomi ve Makro Ekonomi Ayrımı 10.2. Makro Ekonominin İlgilendiği Konular 10.3. Ekonomik Süreç 10.1. Mikro Ekonomi ve Makro Ekonomi Ayrımı

Detaylı

2013-2014 DÖNEMİ - İLK DÖNEM ETKİNLİKLERİ

2013-2014 DÖNEMİ - İLK DÖNEM ETKİNLİKLERİ 2013-2014 DÖNEMİ - İLK DÖNEM ETKİNLİKLERİ Bowling etkinliği 28 Kasım 2013 Üyelerimizle gerçekleştirdiğimiz son derece eğlenceli geçen etkinliklerimizdendir. Etkinlikte önce gruplar oluşturuldu. Daha sonra

Detaylı

EKONOMİ POLİTİKALARI GENEL BAŞKAN YARDIMCILIĞI Şubat 2014, No: 85

EKONOMİ POLİTİKALARI GENEL BAŞKAN YARDIMCILIĞI Şubat 2014, No: 85 EKONOMİ POLİTİKALARI GENEL BAŞKAN YARDIMCILIĞI Şubat 2014, No: 85 i Bu sayıda; 2013 Cari Açık Verileri; 2013 Aralık Sanayi Üretimi; 2014 Ocak İşsizlik Ödemesi; S&P Görünüm Değişikliği kararı değerlendirilmiştir.

Detaylı

HİZMET ALIMINA İLİŞKİN BASINDA ÇIKAN SON HABERLER

HİZMET ALIMINA İLİŞKİN BASINDA ÇIKAN SON HABERLER HİZMET ALIMINA İLİŞKİN BASINDA ÇIKAN SON HABERLER TDB GENEL BAŞKANI, HİZMET ALIMI UYGULAMASININ HAYATA GEÇERİLMEMESİNİ ELEŞTİRDİ Anadolu Ajansı 15.09.2009 ANKARA (A.A) - 15.09.2009 - Türk Dişhekimleri

Detaylı

Işık hızının ölçümü 2.1.01-01

Işık hızının ölçümü 2.1.01-01 Geometrik Optik Optik -01 Neler öğreneceksiniz? Kırınım indisi Dalga boyu Frekans Faz Modülasyon Elektrik alanı sabiti Manyetik alan sabiti Prensip: Işığın yoğunluğu bir yüksek frekans ile değiştirilir

Detaylı

1.0. OTOMATİK KONTROL VANALARI UYGULAMALARI

1.0. OTOMATİK KONTROL VANALARI UYGULAMALARI 1.0. OTOMATİK KONTROL VANALARI UYGULAMALARI Otomatik kontrol sistemlerinin en önemli elemanları olan motorlu vanaların kendilerinden beklenen görevi tam olarak yerine getirebilmeleri için, hidronik devre

Detaylı

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı Değerlendirme Notu Sayfa1

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı Değerlendirme Notu Sayfa1 Sağlık Reformunun Sonuçları İtibariyle Değerlendirilmesi 26-03 - 2009 Tuncay TEKSÖZ Dr. Yalçın KAYA Kerem HELVACIOĞLU Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı Türkiye 2004 yılından itibaren sağlık

Detaylı

KATEGORİSEL VERİ ANALİZİ (χ 2 testi)

KATEGORİSEL VERİ ANALİZİ (χ 2 testi) KATEGORİSEL VERİ ANALİZİ (χ 2 testi) 1 Giriş.. Değişkenleri nitel ve nicel değişkenler olarak iki kısımda inceleyebiliriz. Şimdiye kadar hep nicel değişkenler için hesaplamalar ve testler yaptık. Fakat

Detaylı

BASIN DUYURUSU 2001 YILI PARA VE KUR POLİTİKASI

BASIN DUYURUSU 2001 YILI PARA VE KUR POLİTİKASI Sayı: 42 BASIN DUYURUSU 2001 YILI PARA VE KUR POLİTİKASI Gazi Erçel Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası 22 Aralık 2000 Ankara 2001 yılında uygulanacak para ve kur politikasının çerçevesi, uygulama prensipleri

Detaylı

Dünya Hububat Pazarında Neredeyiz?

Dünya Hububat Pazarında Neredeyiz? Dünya Hububat Pazarında Neredeyiz? Şebnem BORAN 1.Dünya Hububat Pazarı Günümüzde dünyanın stratejik ürün grubunu oluşturan hububat pazarında önemli gelişmeler yaşanıyor. Dünya toplam hububat üretimine

Detaylı

Resim 1: Kongre katılımı (erken kayıt + 4 günlük kongre oteli konaklaması) için gereken miktarın yıllar içerisindeki seyri.

Resim 1: Kongre katılımı (erken kayıt + 4 günlük kongre oteli konaklaması) için gereken miktarın yıllar içerisindeki seyri. Patoloji Dernekleri Federasyonu Başkanlığına, Son yıllarda patoloji kongrelerinin katılım ücretlerinin çok yüksek olduğu yakınmaları arttı. Bu nedenle kongrelerimizi daha ucuza yapmaya çalıştık. Hemen

Detaylı

DÜZLEM AYNALAR ÇÖZÜMLER . 60 N N 45. N 75 N N I 20 . 30

DÜZLEM AYNALAR ÇÖZÜMLER . 60 N N 45. N 75 N N I 20 . 30 Tİ Tİ 49 3 75 75 4 5 5 80 80 6 35 7 8 0 0 70 70 80 0 0 80 9 0 50 0 50 0 DÜZE AAAR DÜZE AAAR BÖÜ BÖÜ AŞTRAAR AŞTRAAR DÜZE AAAR ÇÖZÜER 5 9 3 3 3 6 0 3 3 3 3 7 3 3 3 4 8 3 3 3 50 Tİ 3 5 9 6 0 3 7 4 8 Tİ 5

Detaylı

-Bursa nın ciroları itibariyle büyük firmalarını belirlemek amacıyla düzenlenen bu çalışma onikinci kez gerçekleştirilmiştir.

-Bursa nın ciroları itibariyle büyük firmalarını belirlemek amacıyla düzenlenen bu çalışma onikinci kez gerçekleştirilmiştir. Bursa nın 25 Büyük Firması Araştırması; -Bursa nın ciroları itibariyle büyük firmalarını belirlemek amacıyla düzenlenen bu çalışma onikinci kez gerçekleştirilmiştir. -Bu çalışma Bursa il genelinde yapılmış,

Detaylı

Daha Ne Kadar Sessiz Kalacaksınız?

Daha Ne Kadar Sessiz Kalacaksınız? Daha Ne Kadar Sessiz Kalacaksınız? 3 Eylül 2015 tarihinde Roman Hakları Derneği Başkanı Yücel TUTAL ve İzmir Çağdaş Romanlar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Halit KESER ile birlikte Bayındır

Detaylı

Deprem Yönetmeliklerindeki Burulma Düzensizliği Koşulları

Deprem Yönetmeliklerindeki Burulma Düzensizliği Koşulları Deprem Yönetmeliklerindeki Burulma Düzensizliği Koşulları Prof. Dr. Günay Özmen İTÜ İnşaat Fakültesi (Emekli), İstanbul gunayozmen@hotmail.com 1. Giriş Çağdaş deprem yönetmeliklerinde, en çok göz önüne

Detaylı

Teknik Bülten. 06 Mayıs 2016 Cuma

Teknik Bülten. 06 Mayıs 2016 Cuma Güne Başlarken Dallas FED Başkanı Kaplan, Haziran ayının faiz artırımı için canlı bir toplantı olacağını ve istihdam ve enflasyonun faiz artırımı öncesi daha da yükseleceğine ilişkin işaretlere bakacağını

Detaylı

Topoloji değişik ağ teknolojilerinin yapısını ve çalışma şekillerini anlamada başlangıç noktasıdır.

Topoloji değişik ağ teknolojilerinin yapısını ve çalışma şekillerini anlamada başlangıç noktasıdır. Yazıyı PDF Yapan : Seyhan Tekelioğlu seyhan@hotmail.com http://www.seyhan.biz Topolojiler Her bilgisayar ağı verinin sistemler arasında gelip gitmesini sağlayacak bir yola ihtiyaç duyar. Aradaki bu yol

Detaylı

MY16 Bulut PBX Benimseme Teklifi Hüküm ve Koşulları

MY16 Bulut PBX Benimseme Teklifi Hüküm ve Koşulları 1 Şubat 2016 tarihinde düzenlendi Sayfa 1 / 5 Bu belgede MY16 Bulut PBX Benimseme Teklifi'nin ("Teklif"), hem Microsoft Corporation ( Microsoft ) hem de katılımcı müşteri ( Müşteri ) için uygunluk gereksinimleri

Detaylı

TÜRK LİRASI ÖZEL SEKTÖR BORÇLANMA ARAÇLARI PİYASASI

TÜRK LİRASI ÖZEL SEKTÖR BORÇLANMA ARAÇLARI PİYASASI TÜRK LİRASI ÖZEL SEKTÖR BORÇLANMA ARAÇLARI PİYASASI 2015 BİR BAKIŞTA PİYASA: BORÇ STOĞU, İHRAÇ TUTARLARI ve BAZI ORANLAR TÜRK LİRASI ÖZEL SEKTÖR TAHVİLLLERİ İHRAÇ TUTARI BORÇ STOĞU 79,5 65,6 55,1 42,5

Detaylı

EK III POTANSİYELİN TANIMLANMASI

EK III POTANSİYELİN TANIMLANMASI EK III POTANSİYELİN TANIMLANMASI İki vektörün basamaklı (kademeli) çarpımı: Büyüklükte A ve B olan iki vektörünü ele alalım Bunların T= A.B cosθ çarpımı, tanımlama gereğince basamaklıdır. Bu vektörlerden

Detaylı

Bilardo: Simetri ve Pisagor Teoremi

Bilardo: Simetri ve Pisagor Teoremi Bilardo: Simetri ve Pisagor Teoremi Meral Tosun 30 Ağustos 2015 Bilardo, uzunluğu genişliğinin iki katı olan masalarda en az 3 top ile oynanır. Oyundaki toplam top sayısına ve vuruş kurallarına göre değişik

Detaylı

EKONOMİK GELİŞMELER Haziran - 2011

EKONOMİK GELİŞMELER Haziran - 2011 EKONOMİK GELİŞMELER Haziran - 2011 AR-GE MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU İÇİNDEKİLER... 1 GAYRİ SAFİ YURTİÇİ HASILA (GSYH)... 2 İSTİHDAM - İŞSİZLİK VE İŞGÜCÜ HAREKETLERİ.. 2 İTHALAT

Detaylı

Atom. Atom 9.11.2015. 11 elektronlu Na. 29 elektronlu Cu

Atom. Atom 9.11.2015. 11 elektronlu Na. 29 elektronlu Cu Atom Maddelerin en küçük yapı taşlarına atom denir. Atomlar, elektron, nötron ve protonlardan oluşur. 1.Elektronlar: Çekirdek etrafında yörüngelerde bulunurlar ve ( ) yüklüdürler. Boyutları çok küçüktür.

Detaylı

1. YAPISAL KIRILMA TESTLERİ

1. YAPISAL KIRILMA TESTLERİ 1. YAPISAL KIRILMA TESTLERİ Yapısal kırılmanın araştırılması için CUSUM, CUSUMSquare ve CHOW testleri bize gerekli bilgileri sağlayabilmektedir. 1.1. CUSUM Testi (Cumulative Sum of the recursive residuals

Detaylı

AYDIN TİCARET BORSASI

AYDIN TİCARET BORSASI AYDIN TİCARET BORSASI AYDIN COMMODITY EXCHANGE MAYIS 2015 TÜRKİYE NİN TEMEL EKONOMİK GÖSTERGELERİ Ata Mahallesi Denizli Bulv. No:18 09010 AYDIN Tel: +90 256 211 50 00 +90 256 211 61 45 Faks:+90 256 211

Detaylı

Tablo 45 - Turizm İşletme Belgeli Tesislerde Konaklama ve Belediye Sayıları

Tablo 45 - Turizm İşletme Belgeli Tesislerde Konaklama ve Belediye Sayıları TURİZM Kütahya ya gelen yabancı turistler Merkez ve Tavşanlı ilçelerinde; yerli turistler ise Merkez, Emet, Simav ve Tavşanlı ilçelerinde yoğun olarak konaklamaktadırlar. 2012 yılı içerisinde ildeki işletme

Detaylı

1 / 28. Kataklismik Değişenlerden X-Işınları

1 / 28. Kataklismik Değişenlerden X-Işınları 1 / 28 Kataklismik Değişenlerden X-Işınları - II - 2 / 28 Kataklismik Değişenlerden X-Işınları - II - Kataklismik Değişenler X-Işın Tayfları X-Işın Süreklilik Modelleri Mekal CeMekal Mkcflow X-Işın Emiyon

Detaylı

BAVYERA BUNU YAPABİLİYOR!

BAVYERA BUNU YAPABİLİYOR! BAVYERA BUNU YAPABİLİYOR! HÜKÜMET PROĞRAMI BASİT DİLDE ÖZET DOĞRU! Bu özet, Bavyera SPD nin 2013 eyalet meclisi seçimindeki konumunu açıklamaktadır. ENDEKS Sayfa Bavyera güçlü bir eyalet 3 Christian UDE

Detaylı

1 OCAK 31 ARALIK 2009 ARASI ODAMIZ FUAR TEŞVİKLERİNİN ANALİZİ

1 OCAK 31 ARALIK 2009 ARASI ODAMIZ FUAR TEŞVİKLERİNİN ANALİZİ 1 OCAK 31 ARALIK 2009 ARASI ODAMIZ FUAR TEŞVİKLERİNİN ANALİZİ 1. GİRİŞ Odamızca, 2009 yılında 63 fuara katılan 435 üyemize 423 bin TL yurtiçi fuar teşviki ödenmiştir. Ödenen teşvik rakamı, 2008 yılına

Detaylı

Kursların Genel Görünümü

Kursların Genel Görünümü Yayınlanma tarihi: 15 Haziran 2013 YÖNETİCİ ÖZETİ İlki 15 Mart 2012 tarihinde yayınlanan UMEM Beceri 10 Meslek Kursları İzleme Bülteni, geçmiş dönemlere ait verilerin sistematik olarak takip edilmesi ihtiyacına

Detaylı

Araştırma Notu 11/113

Araştırma Notu 11/113 Araştırma Notu 11/113 29 Nisan 2011 MİLLETVEKİLİ DAĞILIM SENARYOLARI VE YENİ ANAYASA Seyfettin Gürsel 1 Yönetici Özeti 12 Haziran milletvekili seçimlerinden çıkacak yeni TBMM nin bileşimi sadece iktidarı

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. Saygın ABDİKAN Yrd. Doç. Dr. Aycan M. MARANGOZ JDF329 Fotogrametri I Ders Notu 2015-2016 Öğretim Yılı Güz Dönemi

Yrd. Doç. Dr. Saygın ABDİKAN Yrd. Doç. Dr. Aycan M. MARANGOZ JDF329 Fotogrametri I Ders Notu 2015-2016 Öğretim Yılı Güz Dönemi FOTOGRAMETRİ I Fotogrametrik Temeller Yrd. Doç. Dr. Saygın ABDİKAN Yrd. Doç. Dr. Aycan M. MARANGOZ JDF329 Fotogrametri I Ders Notu 2015-2016 Öğretim Yılı Güz Dönemi Tanımlar Metrik Kameralar Mercek Kusurları

Detaylı

2014 LYS MATEMATİK. P(x) x 2 x 3 polinomunda. 2b a ifade- x lü terimin. olduğuna göre, katsayısı kaçtır? değeri kaçtır? ifadesinin değeri kaçtır? 4.

2014 LYS MATEMATİK. P(x) x 2 x 3 polinomunda. 2b a ifade- x lü terimin. olduğuna göre, katsayısı kaçtır? değeri kaçtır? ifadesinin değeri kaçtır? 4. 04 LYS MATEMATİK. a b b a ifade- ab olduğuna göre, sinin değeri kaçtır? 5. P() polinomunda katsayısı kaçtır? 4 lü terimin. ifadesinin değeri kaçtır? 4. yy y 4y y olduğuna göre, + y toplamının değeri kaçtır?

Detaylı

Vadeli İşlemler Piyasası Bülteni 17.06.2016

Vadeli İşlemler Piyasası Bülteni 17.06.2016 Endeks 30 Haziran Kontratı Kapanış 91.750 Değişim -2.86% 1,277,698 Günü dün Brexit endişelerinin gün içinde yurtdışı borsalarda neden olduğu düşüşlerden dolayı %3'e yakın sert düşüşlerle kapatan VİOP tarafında

Detaylı

http://acikogretimx.com

http://acikogretimx.com 09 S 0- İstatistik sorularının cevaplanmasında gerekli olabilecek tablolar ve ormüller bu kitapçığın sonunda verilmiştir.. şağıdakilerden hangisi istatistik birimi değildir? ) Doğum B) ile C) Traik kazası

Detaylı

Süha Derbent ile Galapagos da Fotograf Çekimi

Süha Derbent ile Galapagos da Fotograf Çekimi Süha Derbent ile Galapagos da Fotograf Çekimi Quito (1) / Galapagos (6) 8 Gece 9 Gün Gün 1: İstanbul Madrid - Quito İstanbul Atatürk Havalimanı Dış Hatlar Terminali içerisinde fotograf danışmanınız Süha

Detaylı

Dersin Sorumlusu;Prof.Dr. Đnci MORGĐL. PROJE DESTEKLi DENEY UYGULAMASI

Dersin Sorumlusu;Prof.Dr. Đnci MORGĐL. PROJE DESTEKLi DENEY UYGULAMASI Dersin Sorumlusu;Prof.Dr. Đnci MORGĐL KiMYA EĞiTiMiNDE PROJE DESTEKLi DENEY UYGULAMASI CEP TELEFONU MISIR PATLATIR MI? Proje Hedef Sorusu: Cep telefonları mısırı patlatacak kadar radyasyon yayar mı? Yaydığı

Detaylı

SORULAR VE ÇÖZÜMLER 18.11.2014. Adı- Soyadı : Fakülte No :

SORULAR VE ÇÖZÜMLER 18.11.2014. Adı- Soyadı : Fakülte No : Adı- Soyadı : 18.11.2014 Fakülte No : Gıda Mühendisliği Bölümü, 2014/2015 Öğretim Yılı, Güz Yarıyılı 00391-Termodinamik Dersi, Ara Sınavı Soru ve Çözümleri 18.11.2014 Soru (puan) 1 (20) 2 (20) 3 (20) 4

Detaylı

2. SINIFLAR HAYAT BİLGİSİ DERSİ TEMALARI ve KAVRAMLAR

2. SINIFLAR HAYAT BİLGİSİ DERSİ TEMALARI ve KAVRAMLAR 2. SINIFLAR HAYAT BİLGİSİ DERSİ TEMALARI ve KAVRAMLAR OKUL HEYECANIM BENİM EŞSİZ YUVAM DÜN, BUGÜN, YARIN Ders Programı Yardım Şekil Saygı Duygu Ulaşım Araçları Vücut Sağlık İletişim Nezaket Görsel Materyal

Detaylı

DÜNYA EKONOMİK FORUMU KÜRESEL CİNSİYET AYRIMI RAPORU, 2012. Hazırlayanlar. Ricardo Hausmann, Harvard Üniversitesi

DÜNYA EKONOMİK FORUMU KÜRESEL CİNSİYET AYRIMI RAPORU, 2012. Hazırlayanlar. Ricardo Hausmann, Harvard Üniversitesi DÜNYA EKONOMİK FORUMU KÜRESEL CİNSİYET AYRIMI RAPORU, 2012 Hazırlayanlar Ricardo Hausmann, Harvard Üniversitesi Laura D. Tyson, Kaliforniya Berkeley Üniversitesi Saadia Zahidi, Dünya Ekonomik Forumu Raporun

Detaylı

t xlo ) boyutlarında bir alan yükü etkir (P k ). t xlo )+( 2 t xlo ) boyutlarında bir alan yükü etkir (P m ).

t xlo ) boyutlarında bir alan yükü etkir (P k ). t xlo )+( 2 t xlo ) boyutlarında bir alan yükü etkir (P m ). 3. KES (KİRİŞ) SİSTEM HESI 3.1 Kafes Sistem Yük nalizi Kafes kirişler (makaslar), aşıkları, çatı örtüsünü ve çatı örtüsü üzerine etkiyen dış yükleri (rüzgar, kar) taşırlar ve bu yükleri aşıklar vasıtasıyla

Detaylı

DENEY 7 ELASTİK YAY AMAÇ: TEORİ:

DENEY 7 ELASTİK YAY AMAÇ: TEORİ: DENEY 7 ELASTİK YAY AMAÇ: Bir yayın yay sabitinin ölçülmesi, Bir yay-kütle sisteminde mekanik enerjinin korunmasının incelenmesi ve Yaya asılı bir kütlenin harmonik salınımlarının incelenmesi. TEORİ: a)elastik

Detaylı

BEBE GİYİM SEKTÖRÜ SINIFLANDIRMA

BEBE GİYİM SEKTÖRÜ SINIFLANDIRMA BEBE GİYİM SEKTÖRÜ SINIFLANDIRMA Bu sektör raporu kapsamına giren ürünler Gümrük Tarife İstatistik Pozisyon (GTİP) sınıflandırmasına göre 6111 ve 6209 nolu fasıllarda yer almaktadır. TÜRKİYE'DE ÜRETİM

Detaylı