ÖRTÜALTI YETİŞTİRİCİLİĞİ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "ÖRTÜALTI YETİŞTİRİCİLİĞİ"

Transkript

1

2 ÖRTÜALTI YETİŞTİRİCİLİĞİ Dış iklim faktörlerinin etkisini kaldırarak, gerekli özel çevre koşullarının yaratılması ile alçak ve yüksek sistemler içinde yapılan sebze, meyve ve süs bitkileri yetiştiriciliğine genel anlamda "ÖRTÜALTI YETİŞTİRİCİLİĞİ" denmektedir. Bu sistemler içinde cam ya da plastikle örtülü yüksek yapılar "SERA" olarak adlandırılmaktadır. Örtüaltı yetiştiriciliği diğer tarım kolları arasında, yüksek tesis ve işletme giderleri gerektiren, daha fazla teknik bilgi ve beceri ile sürekli ve daha çok uğraş isteyen bir işletme biçimidir. Ancak; açıkta tarla ziraatına oranla 5-6 kat fazla ürün elde edilen ve buna bağlı olarak daha fazla gelir sağlanması mümkündür. Günümüzde örtüaltı yetiştiriciliğinde her türlü sebze, meyve ve süs bitkisi cam ve plastik seralarda yılın 12 ayı boyunca yetiştirilebilmektedir. Üretim Sonbahar Dönemi, Kış (Tek ürün) Dönemi ve İlkbahar Dönemi olmak üzere 3 dönem olara yapılmaktadır.

3 VAN DA ÖRTÜALTI SEBZE YETİŞTİRİCİLİĞİNİ GELİŞTİRME PROJESİ Fosil kökenli enerji kaynaklarının sınırlılığı ve olumsuz çevresel etkileri, insanoğlunu yenilenebilir alternatif enerji kaynakları arayışına itmektedir. Alternatif enerji kaynakları arasında ilk sırada güneş gelmekte olup, güneş enerjisinden en iyi faydalanma yollarının başında örtüaltı yetiştiriciliği gelmektedir. Tarihte Urartulara başkentlik yapmış Van ın Tuşpa adını almasının nedeni Tuşpa nın Güneşi Bol Olan anlamına gelmesindendir. Van, yılın yaklaşık 120 günü açık, 200 günü parçalı bulutlu 45 günü ise kapalı gün özelliğiyle Ülkemizin en fazla güneş alan illerinden biridir. Bu nedenle il örtüaltı yetiştiriciliği açısından son derece uygun koşullara sahiptir. Uygun iklimsel koşullara ve verimli toprak varlığına rağmen Van ilinde sebze yetiştiriciliği son derece sınırlı olarak yapılmaktadır. Van ili nüfusa sahip olup bunun yaklaşık i kent merkezinde yaşamakta ve aktif tüketici konumundadır. Sebze tüketiminin takriben % 3 ü Van il sınırlarında üretilmekte geri kalanı ise Akdeniz bölgesi ve diğer bölgelerden temin edilmektedir. İlin örtüaltı yetiştiricilik potansiyelinin yeterince değerlendirilmesi halinde, sebze ihtiyacının büyük bir bölümü üretilebilecek ve önemli bir katma değer oluşturulabilecektir.

4 VAN DA ÖRTÜALTI SEBZE YETİŞTİRİCİLİĞİNİ GELİŞTİRME PROJESİ Van da hali hazırda merkez, Edremit, Gevaş, Muradiye ve Erciş ilçelerinde Van nüfusunun taze sebze ihtiyacının kısıtlı bir bölümünün karşılandığı bu alanlarda örtüaltı sebze yetiştiriciliğine bir eğilim tespit edilmiştir. Bu eğilimin doğru şekilde yönlendirilmesi, genellikle öncü/lider çiftçilerin yaptıklarının izlenmesi ile paralellik arz eder. Bu nedenle Van Ticaret Borsası öncülüğünde, kurulacak örnek bir sera tesisinde uygulanacak yöntemler, kullanılacak teknoloji ve verilecek eğitim ile diğer çiftçilere rehberlik görevi üstleneceği öngörülerek, Van da Örtüaltı Sebze Yetiştiriciliğini Geliştirme Projesi hazırlanmıştır. Avrupa Birliği fonları ile desteklenen Doğu Anadolu Kalkınma Programına (DAKP) sunulan proje başarılı bulunarak 2006 yılı Eylül ayında yürütülmeye başlanmıştır. Toplamda Avro bütçeye sahip olan proje, bir yatırım projesi olup, bütçenin % 60 AB fonlarından, %40 ı ise Van Ticaret Borsasınca karşılanmıştır.

5 PROJENİN AMACI VAN DA ÖRTÜALTI Gelir getirici SEBZE bir tarımsal YETİŞTİRİCİLİĞİNİ uygulama GELİŞTİRME olan, örtüaltı PROJESİ sebze yetiştiriciliğini yaygınlaştırmak, bu faaliyeti yürüten sebze üreticileri yeni teknolojilerle kaynaştırmak, başlangıcından pazarlama aşamasına kadar karşılaşılabilecek sektörel sorunların giderilmesinde birlikte davranma alışkanlığını geliştirmek; örtüaltı sebze yetiştiriciliğinde ağırlıklı kullanılan kadın emeğini nitelikli hale getirmek, böylece gider azaltıcı aynı zamanda verim, kalite ve gelir arttırıcı bir örneği sergilemek olarak öngörülmüştür. Bu amaçla bölge koşullarına uygun, kar yüküne dayanıklı 2400 m 2 alana sahip 10 adet tünel tipi sera kurulmuş,12 bayan faydalanıcı ile hali hazırda seracılık faaliyetinde bulunan 60 işletme sahibine eğitim verilmiş ve bu kişilere modern seracılık teknikleri tanıtılmıştır.

6 Projenin Verilecek eğitimlerle, başta kadın işgücü olmak üzere vasıfsız işgücüne nitelik kazandırılarak ve uygulanması ile istihdam sağlamak, ulaşılmak VAN DA ÖRTÜALTI SEBZE YETİŞTİRİCİLİĞİNİ Seracılık uygulamalarında kullanılan yeni GELİŞTİRME PROJESİ istenen hedefler teknolojileri yöre çiftçisine aktarmak, Yörede üretimi yapılacak tür ve çeşitlerin deneme ve adaptasyon çalışmalarına katkı sunmak, Verimde mutlak bir artış sağlamak, Daha kaliteli ürün elde etmek, Mevcut durumdan daha uzun süre ile pazara ürün sunmak, Kontrollü şartlardan dolayı daha güvenli gıda üretimi sağlamak, Birim alandan elde edilen yüksek verim ve gelir sayesinde tarım alanlarının amaç dışı kullanımını önlemek, Proje ile önder çiftçilerin ortaya çıkmasını sağlamak ve uzun vadede üreticilerin Birlik oluşturmalarına zemin hazırlamak, Böylece standartlara uygun üretimin gerçekleştirildiği, pazarlama kabiliyetinin geliştiği bir yapı oluşturmak,

7 Sebze yetiştiriciliği ve sebzelerin genel tanıtımı Sebzelerin insan beslenmesindeki önemi Örtüaltı sebze yetiştiriciliğinin açıkta sebze yetiştiriciliğine göre avantaj ve dezavantajları Seraların kurulumu ve bölgemize uygun sera tiplerinin tanıtımı Sebze yetiştiriciliğinde toprağın önemi ve hazırlığı Örtüaltı sebze yetiştiriciliğinde sulama sistemlerinin kullanımı Örtüaltı sebze yetiştiriciliğinde uygulanan gübreleme teknikleri Fide yetiştiriciliği, önemi ve sağladığı faydalar Bölgeye adaptasyonu sağlanan tür ve çeşitlerin seçimi ve üretim tekniklerine ait bilgiler Seracılıkta ilaçlama ve bitki koruma teknikleri Ürün hasadı ve ambalajlama Ürün değerlendirme teknikleri Pazarlama yöntemleri Örgütlenme çalışmaları ve sağlayacağı faydalar Proje Faaliyetleri Proje süresince faydalanıcılara 284 saat teorik ve 1464 saat pratik olmak üzere toplam 1748 saat eğitim verilmiştir. Öncelikli olarak VAN DA ÖRTÜALTI teorik SEBZE bilgi YETİŞTİRİCİLİĞİNİ alan faydalanıcılar, teorik eğitimle aldıkları bilgileri GELİŞTİRME PROJESİ pratik eğitimle pekiştirme olanağı bulmuşlardır. Eğitim programı konu başlıkları aşağıda sıralanmıştır.

8 Proje Sonuçları Faydalanıcılar 2006 yılı Eylül ayında başlayan proje, 12 aylık başarılı bir yürütme dönemi sonunda 2007 yılı Eylül ayında tamamlanmıştır. Proje faydalanıcıları aldıkları teorik ve pratik eğitimler sonucunda, örtüaltı sebze yetiştiriciliği konusunda donanımlı kişiler olarak sertifikalarını alarak mezun edilmişlerdir. Tanıtım Proje basın ve kamuoyunda yoğun ilgi görmüştür. Yerel yöneticiler ve STK temsilcileri başta olmak üzere binlerce kişi seraları ziyaret ederek proje ve ötrüaltı sebze yetiştiriciliği konularında bilgi alma şansı bulmuştur.

9 Verimsel Değerler Ekonomik bir faaliyet olan örtüaltı sebze yetiştiriciliğinin yaygınlaşması elde edilen verimsel değerlerle, başka bir anlatımla karlılıkla doğru orantılıdır. Proje süresince yapılan üretim sonucunda 1 dekarlık sera alanından 24 Ton Hıyar 22 Ton Domates hasadı gerçekleştirilmiştir. Bu verimsel değerlerin seracılığın yaygın olarak yapıldığı Akdeniz bölgesindeki dekara 15 ton olarak gerçekleştiği düşünüldüğünde, Van İlinin örtüaltı sebze yetiştiriciliği açısından sahip olduğu potansiyeli açıkça ortaya koymaktadır.

10 Örnek Proje Tarım İl Müdürlüğü verilerine göre 2007 yılı itibariyle İl merkezi ve bağlı ilçelerde 60 civarında seracılık işletmesi bulunmaktadır. Projemizle elde edilen verimsel değerler ve bu verimsel değerlere vatandaşların görerek şahit olmaları sonucu seracılığa yoğun ilgi oluşmuştur. Öyle ki, 2008 yılında sera kurmak amacıyla Sosyal Riski Azaltma Projesi ne (SRAP) sadece İl merkezinden yapılan başvuru sayısı 138 dir. Buna ilçelerdeki başvurularda dahil edildiğinde projemiz önderliğinde Van İlinde seracılık faaliyetinin yaygınlaşmaya başladığı ve bunun ilerleyen yıllarda da devam edeceği açıkça ortaya çıkmaktadır.

11 Proje sonunda başarıyla mezun olan faydalanıcılara sertifikaları Milli Eğitim Bakanı Doç Dr. Hüseyin ÇELİK tarafından verildi. Sertifika Törenine Milli Eğitim Bakanı Doç Dr. Hüseyin ÇELİK in yanı sıra Borsamızın misafiri olarak İlimizde bulunan Avrupa daki Türk kökenli Milletvekilleri de katıldı.

12 Örtüaltı Sebze Yetiştiriciliği projesinin olumlu sonuçları ve bu faaliyetin ilimizde yaygınlaşmaya başladığı göz önünde bulundurularak, seracılık uygulamasının Van Ticaret Borsası imkanları ile devam ettirilmesi karar verilmiştir yılı itibariyle fide ve sebze üretimine devam edilmektedir.

talebi artırdığı görülmektedir.

talebi artırdığı görülmektedir. K üçükbaş hayvan yetiştiriciliği diğer hayvancılık kollarına göre yapısal, ekonomik ve teknoloji kullanımı yönleriyle farklılıklar göstermektedir. Büyükbaş hayvancılığa göre birim alandan sağladığı yarar

Detaylı

TOKAT İLİ TARIM SEKTÖRÜ EYLEM PLANI

TOKAT İLİ TARIM SEKTÖRÜ EYLEM PLANI 1 2 1: Arazi Toplulaştırması. - 50.000 ha alanda toplulaştırma yapılması. 2: Halk Elinde Hayvan Islah Projesindeki hayvan sayısının artırılması - Projeye dahil olan manda sayısının 3.000 e çıkartılması.

Detaylı

T.C. ERZURUM VALİLİĞİ İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü SERTİFİKALI PATATES TOHUMLUK KULLLANIMINI YAYGINLAŞTIRMA PROJESİ

T.C. ERZURUM VALİLİĞİ İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü SERTİFİKALI PATATES TOHUMLUK KULLLANIMINI YAYGINLAŞTIRMA PROJESİ T.C. ERZURUM VALİLİĞİ İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü SERTİFİKALI PATATES TOHUMLUK KULLLANIMINI YAYGINLAŞTIRMA PROJESİ OCAK- 2012 PROJEYİ HAZIRLAYAN Selahattin AKIN Zir.Yük.Müh. PROJEYİ KONTROL

Detaylı

Örtü Altında Elma Yetiştiriciliği

Örtü Altında Elma Yetiştiriciliği Örtü Altında Elma Yetiştiriciliği Ülkemiz diğer meyve türlerinde olduğu gibi, yumuşak çekirdekli meyve yetiştiriciliğinde de çok büyük bir potansiyele sahiptir. Ancak bu potansiyelden geçmişte gereği kadar

Detaylı

BİYOYAKITLAR ve HAMMADDE TEMİNİ Prof Dr. Fikret AKINERDEM S.Ü. Ziraat Fakültesi

BİYOYAKITLAR ve HAMMADDE TEMİNİ Prof Dr. Fikret AKINERDEM S.Ü. Ziraat Fakültesi BİYOYAKITLAR ve HAMMADDE TEMİNİ Prof Dr. Fikret AKINERDEM S.Ü. Ziraat Fakültesi fakiner@selcuk.edu.tr ÜLKEMİZDE TARIM Ülkemiz, tarımsal potansiyeli. Bitkisel ve hayvansal üretim değerleri, Tarımda 2 avantaj:

Detaylı

Bahçe Bitkilerinin Ülke Ekonomisindeki Yeri. Doç. Dr. Yıldız Aka Kaçar

Bahçe Bitkilerinin Ülke Ekonomisindeki Yeri. Doç. Dr. Yıldız Aka Kaçar Bahçe Bitkilerinin Ülke Ekonomisindeki Yeri Doç. Dr. Yıldız Aka Kaçar Türkiye tarımın da bitkisel üretim, tek yıllık ve çok yıllık kültür bitkileriyle nadas dahil toplam 26,5 milyon ha lık bir alanda yapılmaktadır.

Detaylı

Etlik Piliç Kümeslerinin Serinletilmesinde Güneş Enerjisi Kullanımının Tekno-Ekonomik Analizi. Yrd. Doç. Dr. Metin DAĞTEKİN

Etlik Piliç Kümeslerinin Serinletilmesinde Güneş Enerjisi Kullanımının Tekno-Ekonomik Analizi. Yrd. Doç. Dr. Metin DAĞTEKİN Etlik Piliç Kümeslerinin Serinletilmesinde Güneş Enerjisi Kullanımının Tekno-Ekonomik Analizi Yrd. Doç. Dr. Metin DAĞTEKİN Hayvan başına verimin arttırılmasında, Yüksek verim özelliğine sahip ırkların

Detaylı

Türkiye Cumhuriyeti-Ekonomi Bakanlığı, 2013 0

Türkiye Cumhuriyeti-Ekonomi Bakanlığı, 2013 0 Türkiye Cumhuriyeti-Ekonomi Bakanlığı, 2013 0 ZEYTİNYAĞI SEKTÖRÜN TANIMI SITC NO : 421.4 ARMONİZE NO : 1509 Türkiye bulunduğu coğrafi konum ve sahip olduğu Akdeniz iklimi özellikleriyle, İtalya, İspanya,

Detaylı

BAHÇECİLİK ÖRTÜ ALTI SEBZE YETİŞTİRİCİLİĞİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

BAHÇECİLİK ÖRTÜ ALTI SEBZE YETİŞTİRİCİLİĞİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü BAHÇECİLİK ÖRTÜ ALTI SEBZE YETİŞTİRİCİLİĞİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2010 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde mesleklerin değişim ile

Detaylı

Türkiye de tarımda enerji tüketimi 25/01/2013

Türkiye de tarımda enerji tüketimi 25/01/2013 Türkiye de tarımda enerji tüketimi 25/01/2013 H. Hüseyin Öztürk / H. Kaan Küçükerdem Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Makinaları Bölümü Tarım sektörü, bütün dünya ülkelerinde olduğu gibi ülkemizde

Detaylı

SEBZE ÜRETİM TEKNİKERİ

SEBZE ÜRETİM TEKNİKERİ TANIM Her tür sebzenin uygun koşullarda üretilmesi, saklanması ve dağıtılması ile ilgili çalışmaları ziraat mühendisinin gözetiminde yapan kişidir. A- GÖREVLER - Üretimi yapılacak sebzenin özelliklerine

Detaylı

ÖRTÜALTI VE AÇIKTA ÜZÜM ÜRETİMİNİN EKONOMİK ANALİZİ *

ÖRTÜALTI VE AÇIKTA ÜZÜM ÜRETİMİNİN EKONOMİK ANALİZİ * AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ DERGİSİ, 2005, 18(1), 77-85 ÖRTÜALTI VE AÇIKTA ÜZÜM ÜRETİMİNİN EKONOMİK ANALİZİ * Burhan ÖZKAN H. İbrahim UZUN Ayşe Y. ELİDEMİR, Arzu BAYIR C. Feyza KARADENİZ Akdeniz

Detaylı

T.C. SAMSUN VALİLİĞİ İl Tarım Müdürlüğü SAMSUN İLİ KAPYA BİBER ÜRETİM İŞLEME VE PAZAR DURUMU

T.C. SAMSUN VALİLİĞİ İl Tarım Müdürlüğü SAMSUN İLİ KAPYA BİBER ÜRETİM İŞLEME VE PAZAR DURUMU T.C. SAMSUN VALİLİĞİ İl Tarım Müdürlüğü SAMSUN İLİ KAPYA BİBER ÜRETİM İŞLEME VE PAZAR DURUMU Burhan HEKİMOĞLU Ziraat Mühendisi Mustafa ALTINDEĞER Ziraat Mühendisi Samsun / Mart 2010 Baskı Refik YILMAZ

Detaylı

TR41 10 02 008 ESKİŞEHİR TİCARET BORSASI AR-GE VE İNOVASYON LABORATUARI PROJESİ 2011 NİSAN - 2011 EKİM

TR41 10 02 008 ESKİŞEHİR TİCARET BORSASI AR-GE VE İNOVASYON LABORATUARI PROJESİ 2011 NİSAN - 2011 EKİM 2010 YILI SANAYİ VE TURİZMDE REKABET GÜCÜNÜN ARTTIRILMASI MALİ DESTEK TR41 10 02 008 AR-GE VE İNOVASYON LABORATUARI PROJESİ 2011 NİSAN - 2011 EKİM TR-41 Bursa - Eskişehir - Bilecik bölgesinde Ar-Ge ve

Detaylı

Tarım Bankacılığında Danışman Banka Yaklaşımı

Tarım Bankacılığında Danışman Banka Yaklaşımı Tarım Bankacılığında Danışman Banka Yaklaşımı Devrim Ziya Tavil KOBİ ve Tarım Bankacılığı Pazarlama Direktörü Türkiye de Tarım Türkiye de Tarım Sektörü Büyümesini Sürdürüyor 2.500 2.000 1.500 1.000 500

Detaylı

IPUD İYİ PAMUK UYGULAMALARI DERNEĞİ 23-24 MART 2016 PAMUK ÇALIŞTAYI - KAHRAMANMARAŞ

IPUD İYİ PAMUK UYGULAMALARI DERNEĞİ 23-24 MART 2016 PAMUK ÇALIŞTAYI - KAHRAMANMARAŞ IPUD İYİ PAMUK UYGULAMALARI DERNEĞİ 23-24 MART 2016 PAMUK ÇALIŞTAYI - KAHRAMANMARAŞ IPUD İYİ PAMUK UYGULAMALARI DERNEĞİ AMAÇ Türkiye de pamuk üretimini, pamuğu üreten kesimler için, pamuğun yetiştirildiği

Detaylı

SOYA VE HASADI TANSU BULAT GAMZE DİDAR KIZGIR

SOYA VE HASADI TANSU BULAT GAMZE DİDAR KIZGIR SOYA VE HASADI TANSU BULAT GAMZE DİDAR KIZGIR 1 2 Soya, Japonya ve Çin gibi doğu Asya ülkelerinin en önemli tarımsal ürünlerinden biri olarak, yüzyıllardan beri, buradaki insanların temel besinlerini oluşturmuştur.

Detaylı

Şeyda İPEKCİOĞLU.

Şeyda İPEKCİOĞLU. KİŞİSEL BİLGİLER Adı Soyadı Şeyda İPEKCİOĞLU Ünvan Ziraat Mühendiss Telefon 0414-313 28 83-84/ Dâhili 223 E-mail seyda.ipekcioglu@hotmail.com Doğum Tarihi - Yeri 1977- Diyarbakır EĞİTİM BİLGİLERİ Yüksek

Detaylı

Cinsiyet Eşitliği MALTA, PORTEKİZ VE TÜRKİYE DE İSTİHDAM ALANINDA CİNSİYET EŞİTLİĞİ İLE İLGİLİ GÖSTERGELER. Avrupa Birliği

Cinsiyet Eşitliği MALTA, PORTEKİZ VE TÜRKİYE DE İSTİHDAM ALANINDA CİNSİYET EŞİTLİĞİ İLE İLGİLİ GÖSTERGELER. Avrupa Birliği Cinsiyet Eşitliği MALTA, PORTEKİZ VE TÜRKİYE DE İSTİHDAM ALANINDA CİNSİYET EŞİTLİĞİ İLE İLGİLİ GÖSTERGELER Projenin Malta, Portekiz ve Türkiye de cinsiyet ayrımcılığı problemlerini çözme amacıyla ilgili

Detaylı

DOĞAL KAYNAKLAR VE EKONOMİ İLİŞKİLERİ

DOĞAL KAYNAKLAR VE EKONOMİ İLİŞKİLERİ DOĞAL KAYNAKLAR VE EKONOMİ İLİŞKİLERİ Doğal Kaynak ve Ekonomi İlişkisi 1- Büyük sermaye ve doğal kaynaklara sahip gelişmiş ülkeler, doğal kaynaklardan etkin şekilde faydalanma yollarını aramaktadır. Örneğin,

Detaylı

Asma Fidanı Yetiştiriciliği

Asma Fidanı Yetiştiriciliği Asma Fidanı Yetiştiriciliği Dünya genelinde saksı içerisinde asma fidanı yetiştiriciliğinde büyük artış gözlenmektedir. Avrupa, Kuzey Amerika, Avustralya ve Afrika da artan sayıda üretici artık Jiffy tablet

Detaylı

MESLEK KOMİTELERİ ORTAK TOPLANTISI 11 Eylül 2015

MESLEK KOMİTELERİ ORTAK TOPLANTISI 11 Eylül 2015 MESLEK KOMİTELERİ ORTAK TOPLANTISI 11 Eylül 2015 Bilal KÜTÜK İSO Meclis Üyesi MADEN, TAŞ VE TOPRAK ÜRÜNLERİ İMALATI 1. Grup Madencilik, Mermer ve Taş Ocakçılığı 23. Grup Cam ve Cam Mamulleri Sanayii 43.

Detaylı

Ağaç başına ortalama verim (kg) Üretim (ton) 2006 3.982 1.300 11 122.730 27.510 150.240 2007 4.244 1.521 11 142.570 21.080 163.150

Ağaç başına ortalama verim (kg) Üretim (ton) 2006 3.982 1.300 11 122.730 27.510 150.240 2007 4.244 1.521 11 142.570 21.080 163.150 Projenin Adı: Bazı Yabancı Badem Çeşitleri İle Yerli Badem Tiplerinin Diyarbakır ilindeki Gelişme, Verim, Fenolojik ve Pomolojik Özelliklerinin Belirlenmesi Proje Numarası: TAGEM/BBAD/11/A10/P02/01 Proje

Detaylı

FINDIK. Erdal SIRAY Ziraat Y. Mühendisi Fındık Araştırma İstasyonu, 2013

FINDIK. Erdal SIRAY Ziraat Y. Mühendisi Fındık Araştırma İstasyonu, 2013 FINDIK Erdal SIRAY Ziraat Y. Mühendisi Fındık Araştırma İstasyonu, 2013 1. Giriş Fındığın besleyici ve duyumsal özellikleri, onu gıda ürünleri içinde benzersiz ve ideal bir malzeme haline getirmektedir.

Detaylı

YURTDIŞI GÜMRÜK FABRİKA DEPO TIR NAKLİYECİ TIR ANTREPO SERBEST DEPO DAĞITIM ULUSLARARASI KARAYOLU GÜMRÜK MÜŞAVİRİ EMTİA SİGORTASI

YURTDIŞI GÜMRÜK FABRİKA DEPO TIR NAKLİYECİ TIR ANTREPO SERBEST DEPO DAĞITIM ULUSLARARASI KARAYOLU GÜMRÜK MÜŞAVİRİ EMTİA SİGORTASI EMTİA SİGORTASI FABRİKA DEPO TIR NAKLİYECİ TIR YURTDIŞI GÜMRÜK ULUSLARARASI KARAYOLU TÜRKİYE GÜMRÜK BÖLGESİ ANTREPO SERBEST DEPO GÜMRÜK MÜŞAVİRİ DAĞITIM Lojistik Depo: İşletme için rekabet avantajı sağlayan,

Detaylı

BALIKESİR İLİNDE 2014 YILI ÇİFTÇİ EĞİTİMİ ve YAYIM PROGRAMINDA YER ALAN FAALİYETLERE YÖNELİK OLARAK YAPILAN TESPİTLER (* 1)

BALIKESİR İLİNDE 2014 YILI ÇİFTÇİ EĞİTİMİ ve YAYIM PROGRAMINDA YER ALAN FAALİYETLERE YÖNELİK OLARAK YAPILAN TESPİTLER (* 1) ler Bu ihtiyaçların, sorunların lerin ni veya nleri Ulaşılmak İstenen Genel Amaç veya Form :A 1-Buğdayda verim düşük. 2-Çeltikte verim ve randıman düşük. -Tohum yatağının iyi hazırlanmaması -Kaliteli tohumluluk

Detaylı

TÜRKİYE DE BİTKİSEL ÜRETİMİ GELİŞTİRME PROJESİ

TÜRKİYE DE BİTKİSEL ÜRETİMİ GELİŞTİRME PROJESİ TÜRKİYE DE BİTKİSEL ÜRETİMİ GELİŞTİRME PROJESİ Bir tarım ülkesi olan Türkiye de, nüfusun % 40'ı kırsal kesimde yaşamakta olup; bunun % 75'i tarımla uğraşmaktadır. Tarım ve Köyişleri Bakanlığınca yürütülmekte

Detaylı

AKDENİZBİRLİK BUDAMA 10

AKDENİZBİRLİK BUDAMA 10 ZEYTİNDE BAKIM İŞLEMLERİ 61 BUDAMA 10 Budama ; Muhtelif zaman ve yaşlarda değişik amaçlarla ağacın bazı sürgün ve dallarının kesilmesidir. Bu tanım içinde, farklı yaş ve biçimlerde yapılacak budamalar

Detaylı

TÜRK ELEKTRONİK SANAYİİ

TÜRK ELEKTRONİK SANAYİİ Öğr.Gör. Emre Özer Elektronik Sanayi Sektörü, gelişmiş ülkelerin sürdürülebilir bir büyüme, vatandaşlarına istihdam ve refah sağlamak için elzem olarak gördükleri bilgiye dayalı ve rekabet edebilen bir

Detaylı

Koruma Önleminin Uzatılmasına İlişkin Görüşlerimiz. 22 Kasım 2011

Koruma Önleminin Uzatılmasına İlişkin Görüşlerimiz. 22 Kasım 2011 Koruma Önleminin Uzatılmasına İlişkin Görüşlerimiz 22 Kasım 2011 Durum Analizi Türk Philips Türk Philips Ticaret A.Ş., Hollanda menşeili Philips markasının ülkemizdeki yetkili kuruluşudur; 1930yılından

Detaylı

Kuru Kayısı. Üretim. Dünya Üretimi

Kuru Kayısı. Üretim. Dünya Üretimi Kuru Kayısı Üretim Dünya Üretimi Türkiye, dünya yaş ve kuru kayısı üretiminde birinci sırada yer almaktadır. Uluslararası Sert Kabuklu ve Kuru Meyve Konseyi nin verilerine göre Türkiye nin toplam kuru

Detaylı

Bölüm 6 Tarımsal Finansman

Bölüm 6 Tarımsal Finansman Bölüm 6 Tarımsal Finansman 1. Tarımsal Finansman 2. Tarımsal Krediler İçerik 1 FİNANSMAN VE FONKSİYONLARI İşletmelerin öz varlıklarını güçlendirmek olan finansman önceleri sadece sermaye temini olarak

Detaylı

GİRESUN KOBİ LERİNİN İHRACAT EĞİTİM İHTİYACI ARAŞTIRMA RAPORU

GİRESUN KOBİ LERİNİN İHRACAT EĞİTİM İHTİYACI ARAŞTIRMA RAPORU Export Giresun Projesi GİRESUN KOBİ LERİNİN İHRACAT EĞİTİM İHTİYACI ARAŞTIRMA RAPORU Ocak 16 Bu Rapor, Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı 2015 Yılı Doğrudan Faaliyet Desteği Programı Kapsamında Hazırlanmıştır.

Detaylı

2003-2011 T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI DESTEK BİZDEN, ÜRETİM SİZDEN BİTLİS

2003-2011 T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI DESTEK BİZDEN, ÜRETİM SİZDEN BİTLİS T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI 2003-2011 DESTEK BİZDEN, ÜRETİM SİZDEN BİTLİS Türk tarımını kalkındırmadan Türkiye yi kalkındıramayız Recep Tayyip ERDOĞAN Başbakan Ekolojik denge ve küresel

Detaylı

TÜRKİYE DE ÖRTÜALTI YETİŞTİRİCİLİĞİ. Prof. Dr. Nurgül TÜREMİŞ 2015

TÜRKİYE DE ÖRTÜALTI YETİŞTİRİCİLİĞİ. Prof. Dr. Nurgül TÜREMİŞ 2015 TÜRKİYE DE ÖRTÜALTI YETİŞTİRİCİLİĞİ Prof. Dr. Nurgül TÜREMİŞ 2015 Toplam 78.000.000 ha alana sahip olan Ülkemizde; Tarım alanları toplam alan içinde % 36 (27 575 000 ha) Bunun da, % 68 tarla bitkileri,

Detaylı

10 DÖNÜMLÜK DUT BAHÇESİ TESİS ETMEK

10 DÖNÜMLÜK DUT BAHÇESİ TESİS ETMEK DUT YETİŞTİRİCİLİĞİ 10 DÖNÜMLÜK DUT BAHÇESİ TESİS ETMEK İpekböceğinin tek gıdası dut yaprağı dır ve bir kutu ipekböceği için yaklaşık 500 kilogram dut yaprağına ihtiyaç vardır. Dutluklarda dikkat edilmesi

Detaylı

SİGORTACILIK VE BİREYSEL EMEKLİLİK SEKTÖRLERİ 2010 YILI FAALİYET RAPORU YAYIMLANDI

SİGORTACILIK VE BİREYSEL EMEKLİLİK SEKTÖRLERİ 2010 YILI FAALİYET RAPORU YAYIMLANDI Türk sigorta ve bireysel emeklilik sektörlerine ilişkin çok derin bir kaynak olma özelliğine sahip Sigorta Denetleme Kurulu Sigortacılık ve Bireysel Emeklilik Sektörleri 2010 Yılı Faaliyet Raporu yayımlandı.

Detaylı

MALZEMELERİN GERİ DÖNÜŞÜMÜ. Prof.Dr. Kenan YILDIZ

MALZEMELERİN GERİ DÖNÜŞÜMÜ. Prof.Dr. Kenan YILDIZ MALZEMELERİN GERİ DÖNÜŞÜMÜ Prof.Dr. Kenan YILDIZ Çevre ve Maliyeti Çevrenin ekonomiye maliyete konusunda üç temel durumdan bahsetmek mümkündür. Bunlar; 1) çevrenin ekonomiye maliyeti yoktur 2) çevrenin

Detaylı

DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜNDE 50 YILLIK GELİŞME ve GELECEĞE BAKIŞ. Necdet Utkanlar

DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜNDE 50 YILLIK GELİŞME ve GELECEĞE BAKIŞ. Necdet Utkanlar DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜNDE 50 YILLIK GELİŞME ve GELECEĞE BAKIŞ Necdet Utkanlar ODTÜ Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü 50. Yıl Sempozyumu 29 Haziran 2016 MKE Ağır Silah ve Çelik fabrikası, 1932-1937

Detaylı

GAP İÇİN EL ELE Aylık Faaliyet Raporu (Temmuz 2013)

GAP İÇİN EL ELE Aylık Faaliyet Raporu (Temmuz 2013) T.C. KALKINMA BAKANLIĞI GÜNEYDOĞU ANADOLU PROJESİ BÖLGE KALKINMA İDARESİ BAŞKANLIĞI GAP TARIMSAL EĞİTİM VE YAYIM PROJESİ (GAP-TEYAP) GAP İÇİN EL ELE Aylık Faaliyet Raporu (Temmuz 2013) GAP-TEYAP Proje

Detaylı

Dünya Plastik Boru Pazarını Yönlendiren Ülkeler

Dünya Plastik Boru Pazarını Yönlendiren Ülkeler DÜNYA DA DURUM: Dünya plastik boru kullanımı yılda ortalama % 6 7 oranında artmaktadır. Atık su, drenaj, doğal gaz dağıtım şebekelerinin yenilenmesi ve inşaat sektöründeki gelişmeler plastik boru tüketiminin

Detaylı

YAPI İŞLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ YÖRESEL MİMARİ ÖZELLİKLERE UYGUN TİP KONUT PROJESİ ŞANLIURFA EVLERİ

YAPI İŞLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ YÖRESEL MİMARİ ÖZELLİKLERE UYGUN TİP KONUT PROJESİ ŞANLIURFA EVLERİ YAPI İŞLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ YÖRESEL MİMARİ ÖZELLİKLERE UYGUN TİP KONUT PROJESİ ŞANLIURFA EVLERİ YAPI İŞLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Şanlıurfa tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olup, gerek malzeme

Detaylı

DERS BİLGİLERİ. Ders Kodu Yarıyıl T+U Kredi AKTS VERGİ HUKUKU VE TÜRK VERGİ SİSTEMİ 0102707 7 3+0 3 4. Yrd. Doc. Dr.

DERS BİLGİLERİ. Ders Kodu Yarıyıl T+U Kredi AKTS VERGİ HUKUKU VE TÜRK VERGİ SİSTEMİ 0102707 7 3+0 3 4. Yrd. Doc. Dr. DERS BİLGİLERİ Ders Kodu Yarıyıl T+U Kredi AKTS Saat VERGİ HUKUKU VE TÜRK VERGİ SİSTEMİ 0102707 7 3+0 3 4 Ön Koşul Dersleri YOK Dersin Dili Türkçe Dersin Seviyesi Lisans Dersin Türü Dersin Koordinatörü

Detaylı

KAYISI ARAŞTIRMA İSTASYONU MÜDÜRLÜĞÜ EK 3.9 TOPRAK SU KAYNAKLARI BÖLÜMÜ

KAYISI ARAŞTIRMA İSTASYONU MÜDÜRLÜĞÜ EK 3.9 TOPRAK SU KAYNAKLARI BÖLÜMÜ KAYISI ARAŞTIRMA İSTASYONU MÜDÜRLÜĞÜ EK 3.9 TOPRAK SU KAYNAKLARI Toprak-Su Kaynakları Bölüm Başkanı Dök.No KAİM.İKS.FRM.34 Sayfa No 1 / 3 İŞİN KISA TANIMI: Kayısı Araştırma İstasyonu Müdürlüğü üst yönetimi

Detaylı

TARIM TEKNOLOJİLERİ PEYZAJ PROJESİ UYGULAMA MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

TARIM TEKNOLOJİLERİ PEYZAJ PROJESİ UYGULAMA MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü TARIM TEKNOLOJİLERİ PEYZAJ PROJESİ UYGULAMA MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2012 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde mesleklerin değişim ile karşı

Detaylı

TRB2 BÖLGESİ MEVCUT DURUM ANALİZİ COĞRAFİ KONUM VE İKLİM

TRB2 BÖLGESİ MEVCUT DURUM ANALİZİ COĞRAFİ KONUM VE İKLİM TRB2 BÖLGESİ MEVCUT DURUM ANALİZİ COĞRAFİ KONUM VE İKLİM 2011 İÇİNDEKİLER 1. COĞRAFİ KONUM... 3 1.1. Bitlis İli Coğrafi Konumu... 3 1.2. Hakkâri İli Coğrafi Konumu... 3 1.3. Muş İli Coğrafi Konumu... 3

Detaylı

Yard. Doç. Dr. Necmettin ÖZEL Abant İzzet Baysal Üniversitesi Öğr. Grv. İbrahim KARAGÖZ Abant İzzet Baysal Üniversitesi

Yard. Doç. Dr. Necmettin ÖZEL Abant İzzet Baysal Üniversitesi Öğr. Grv. İbrahim KARAGÖZ Abant İzzet Baysal Üniversitesi MESLEK YÜKSEKOKULLARININ KENDİ ALANLARINDA GEREKSİNİM DUYULAN BECERİYİ SAĞLAMA VE İŞ ÖRGÜTLERİNİN DE BUNDAN YARARLANMA YETERLİKLERİ: BOLU MESLEK YÜKSEKOKULU STAJYER ÖĞRENCİLER ÜZERİNDE BİR ARAŞTIRMA Yard.

Detaylı

Sağlık Kurumları Yönetimi (HAS 501) Ders Detayları

Sağlık Kurumları Yönetimi (HAS 501) Ders Detayları Sağlık Kurumları (HAS 501) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Sağlık Kurumları HAS 501 Güz 3 0 0 3 7.5 Ön Koşul Ders(ler)i Dersin Dili Dersin

Detaylı

Değerlendirme testleri:

Değerlendirme testleri: Değerlendirme testleri: yatırımınızın karşılığını almak Çalışanlara ve adaylara yönelik değerlendirme testleri, yeteneklerin belirlenmesinde başvurulacak etkin bir yoludur. Sistematik bir yaklaşımdan uzak

Detaylı

... OKULU 7/... SINIFI SOSYAL BİLGİLER DERSİ YILLIK BEP ÇALIŞMA PROGRAMI. İletişimi olumsuz etkileyen davranışlara örnekler verir

... OKULU 7/... SINIFI SOSYAL BİLGİLER DERSİ YILLIK BEP ÇALIŞMA PROGRAMI. İletişimi olumsuz etkileyen davranışlara örnekler verir 1.... OKULU 7/... SINIFI SOSYAL BİLGİLER DERSİ YILLIK BEP ÇALIŞMA PROGRAMI İletişimi, olumlu olumsuz etkileyen tutum ve davranışları fark ederek kendi tutum ve davranışlarıyla karşılaştırır. KISA DÖNEMLİ

Detaylı

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ İLE MÜCADELE ÇALIŞMALARI. Umut AKBULUT Jeoloji Mühendisi

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ İLE MÜCADELE ÇALIŞMALARI. Umut AKBULUT Jeoloji Mühendisi İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ İLE MÜCADELE ÇALIŞMALARI Umut AKBULUT Jeoloji Mühendisi Sunum İçeriği İklim Değişikliği Nedir İklim Değişikliği İle Mücadele İklim Değişikliği ile Mücadele Çalışmaları İklim Değişikliği

Detaylı

DEĞER BİÇME DERSİ. Tartım ve Ölçme. Fiyatlandırma. Altın Borsası, Darphane ve Antikacılık

DEĞER BİÇME DERSİ. Tartım ve Ölçme. Fiyatlandırma. Altın Borsası, Darphane ve Antikacılık Dersin Modülleri Tartım ve Ölçme Fiyatlandırma Altın Borsası, Darphane ve Antikacılık DEĞER BİÇME DERSİ Kazandırılan Yeterlikler Ölçme, kontrol ve basit ayar ölçme uygulamalarını toleranslar dahilinde

Detaylı

zeytinist mucahit@zeytin.org.tr www.mucahitkivrak.com.tr

zeytinist mucahit@zeytin.org.tr www.mucahitkivrak.com.tr 1 T.C. BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ EDREMİT MESLEK YÜKSEKOKULU Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi Programı Öğr. Gör. Mücahit KIVRAK 0 505 772 44 46 kivrak@gmail.com www.mucahitkivrak.com.tr 2 3 4 PİRİNA

Detaylı

TC T.C. ULAŞTIRMA BAKANLIĞI

TC T.C. ULAŞTIRMA BAKANLIĞI TC T.C. ULAŞTIRMA BAKANLIĞI TÜRKİYE DE DEMİRYOLU TAŞIMACILIK SEKTÖRÜNÜN GELİŞTİRİLMESİNE YÖNELİK POLİTİKALAR Talat AYDIN Ulaştırma Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı 1 MEVCUT TÜRK DEMİRYOLU SEKTÖRÜ ULAŞTIRMA

Detaylı

Değişen Dünyada Güçlü İşletmeler Olmak. GİRİŞİM EĞİTİM ve DANIŞMANLIK MERKEZİ

Değişen Dünyada Güçlü İşletmeler Olmak. GİRİŞİM EĞİTİM ve DANIŞMANLIK MERKEZİ Değişen Dünyada Güçlü İşletmeler Olmak GİRİŞİM EĞİTİM ve DANIŞMANLIK MERKEZİ MANİSA NIN İÇİNDE BULUNDUĞU EKONOMİK ORTAM 2 MANİSA GENEL BİLGİLER Nüfus; Manisa:1.359.463 Türkiye:76.667.864 Sosyo Ekonomik

Detaylı

EKONOMİK GELİŞMELER Aralık 2015

EKONOMİK GELİŞMELER Aralık 2015 EKONOMİK GELİŞMELER Aralık 2015 Kaynak: Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) AR-GE MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU EKONOMİK RAPOR ARALIK 2015 İÇİNDEKİLER 1 GAYRİ SAFİ YURTİÇİ HASILA

Detaylı

FOTOĞRAFÇILIK ALANI KALFALIK ÇERÇEVE ÖĞRETİM PROGRAMI

FOTOĞRAFÇILIK ALANI KALFALIK ÇERÇEVE ÖĞRETİM PROGRAMI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ÇIRAKLIK VE YAYGIN EĞİTİM GENEL MÜDÜRLÜĞÜ FOTOĞRAFÇILIK ALANI KALFALIK ÇERÇEVE ÖĞRETİM PROGRAMI 2005 ANKARA FOTOĞRAFÇILIK ALANI ÇERÇEVE ÖĞRETİM PROGRAMI Fotoğrafçılık sektörü,

Detaylı

İNSAN KIYMETLERİ YÖNETİMİ 4

İNSAN KIYMETLERİ YÖNETİMİ 4 İNSAN KIYMETLERİ YÖNETİMİ 4 İKY PLANLANMASI 1)Giriş 2)İK planlanması 3)İK değerlendirilmesi 4)İK ihtiyacının belirlenmesi 2 İnsanların ihtiyaçları artmakta ve ihtiyaçlar giderek çeşitlenmektedir. İhtiyaçlardaki

Detaylı

TEFE VE TÜFE ENDEKSLERİ İLE ALT KALEMLERİNDEKİ MEVSİMSEL HAREKETLERİN İNCELENMESİ* Soner Başkaya. Pelin Berkmen. Murat Özbilgin.

TEFE VE TÜFE ENDEKSLERİ İLE ALT KALEMLERİNDEKİ MEVSİMSEL HAREKETLERİN İNCELENMESİ* Soner Başkaya. Pelin Berkmen. Murat Özbilgin. TEFE VE TÜFE ENDEKSLERİ İLE ALT KALEMLERİNDEKİ MEVSİMSEL HAREKETLERİN İNCELENMESİ* Soner Başkaya Pelin Berkmen Murat Özbilgin Erdal Yılmaz 21 Haziran 1999 Araştırma Genel Müdürlüğü *Bu çalışmaya katkılarından

Detaylı

Malzeme Mühendisliği Bölümü Yrd. Doç. Dr. Mustafa GÜNEŞ

Malzeme Mühendisliği Bölümü Yrd. Doç. Dr. Mustafa GÜNEŞ Türkiye ve Çukurova Bölgesinin Güneş Enerjisi Kullanma Potansiyeli ve Elektrik Üretimi Malzeme Mühendisliği Bölümü Yrd. Doç. Dr. Mustafa GÜNEŞ mgunes@adanabtu.edu.tr Başlıca Elektrİk Enerjİsİ Üretİm KaynaklarI

Detaylı

PGD KONUSUNDA GENEL BİLGİ. Ürün Güvenliği Nedir?

PGD KONUSUNDA GENEL BİLGİ. Ürün Güvenliği Nedir? PGD KONUSUNDA GENEL BİLGİ Ürün Güvenliği Nedir? Piyasaya arz edilecek her ürünün, insan sağlığı, can ve mal güvenliği, hayvan ve bitki yaşam ve sağlığı, çevre ve tüketicinin korunması açısından asgari

Detaylı

TARIM EKONOMİSİ VE TARIMSAL POLİTİKALAR

TARIM EKONOMİSİ VE TARIMSAL POLİTİKALAR DİKKATİNİZE: BURADA SADECE ÖZETİN İLK ÜNİTESİ SİZE ÖRNEK OLARAK GÖSTERİLMİŞTİR. ÖZETİN TAMAMININ KAÇ SAYFA OLDUĞUNU ÜNİTELERİ İÇİNDEKİLER BÖLÜMÜNDEN GÖREBİLİRSİNİZ. TARIM EKONOMİSİ VE TARIMSAL POLİTİKALAR

Detaylı

Özet. Giriş. 1. K.T.Ü. Orman Fakültesi, Trabzon., 2. K.Ü. Artvin Orman Fakültesi, Artvin.

Özet. Giriş. 1. K.T.Ü. Orman Fakültesi, Trabzon., 2. K.Ü. Artvin Orman Fakültesi, Artvin. Deniz Kıyılarında Biriken Katı Atık Maddelerin Örnekleme Yoluyla Tür ve Miktar Olarak Belirlenmesine İlişkin Bir Çalışma ( Trabzon Beşirli Deresi Küçük Yoroz Burnu Arası ) 1 Hasan Zeki KALAY, 1 Sezgin

Detaylı

Özel sektör tasarrufları Hanehalkı Şirketler kesimi Kamu sektörü tasarrufları

Özel sektör tasarrufları Hanehalkı Şirketler kesimi Kamu sektörü tasarrufları Türkiye Ülke Ekonomik Raporu Özel sektör tasarrufları Hanehalkı Şirketler kesimi Kamu sektörü tasarrufları 1. Tasarruf ve büyüme ilişkisi 2. Tasarruf trendleri 3. Tasarrufun belirleyicileri 4. Mali piyasaların

Detaylı

2003-2011 T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI DESTEK BİZDEN, ÜRETİM SİZDEN IĞDIR

2003-2011 T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI DESTEK BİZDEN, ÜRETİM SİZDEN IĞDIR T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI 2003-2011 DESTEK BİZDEN, ÜRETİM SİZDEN IĞDIR Türk tarımını kalkındırmadan Türkiye yi kalkındıramayız Recep Tayyip ERDOĞAN Başbakan Ekolojik denge ve küresel gıda

Detaylı

Ç.Ü. Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Cilt 19, Sayı 2, 2010, Sayfa 468 481. Doç. Dr. Songül TÜMKAYA İlknur ÇAVUŞOĞLU

Ç.Ü. Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Cilt 19, Sayı 2, 2010, Sayfa 468 481. Doç. Dr. Songül TÜMKAYA İlknur ÇAVUŞOĞLU Ç.Ü. Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Cilt 19, Sayı 2, 2010, Sayfa 468 481 Doç. Dr. Songül TÜMKAYA İlknur ÇAVUŞOĞLU ÖZET ARAŞTIRMANIN ÖNEMİ ARAŞTIRMANIN AMACI ARAŞTIRMANIN ALT AMAÇLARI ARAŞTIRMANIN YÖNTEMİ

Detaylı

DEVLET KEMER TAKIYOR. Kamu Aracı Kullanan Sürücüler ve Kurum Yöneticileri için Emniyet Kemeri Kullanımı Farkındalık Projesi. Doç. Dr.

DEVLET KEMER TAKIYOR. Kamu Aracı Kullanan Sürücüler ve Kurum Yöneticileri için Emniyet Kemeri Kullanımı Farkındalık Projesi. Doç. Dr. 1 DEVLET KEMER TAKIYOR Kamu Aracı Kullanan Sürücüler ve Kurum Yöneticileri için Emniyet Kemeri Kullanımı Farkındalık Projesi Doç. Dr. Tuncay DURNA 27.02.2015 2 Paydaşlar İPA Türkiye Bölümü Başkanlığı TUGAM

Detaylı

HİZMET TİCARETİ İSTATİSTİKLERİ PROJESİ. 21 Şubat 2013

HİZMET TİCARETİ İSTATİSTİKLERİ PROJESİ. 21 Şubat 2013 HİZMET TİCARETİ İSTATİSTİKLERİ PROJESİ 21 Şubat 2013 SUNUM PLANI Hizmet Ticareti İstatistikleri Neden Önemli? Mevcut Durumda Ülkemiz Hizmet Ticareti İstatistikleri Eksiklikler, Problemler Yapılan Çalışmalar

Detaylı

TARIM TEKNOLOJİLERİ MEYVELERDE HASAT VE MUHAFAZA MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

TARIM TEKNOLOJİLERİ MEYVELERDE HASAT VE MUHAFAZA MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü TARIM TEKNOLOJİLERİ MEYVELERDE HASAT VE MUHAFAZA MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2012 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde mesleklerin değişim ile

Detaylı

ÜNİVERSİTE&OKUL VE SEKTÖR BULUŞMASI TOPLANTISI DÜZENLENDİ.

ÜNİVERSİTE&OKUL VE SEKTÖR BULUŞMASI TOPLANTISI DÜZENLENDİ. ÜNİVERSİTE&OKUL VE SEKTÖR BULUŞMASI TOPLANTISI DÜZENLENDİ. 23.05.2016 Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulumuz ev sahipliğinde, İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu kararı doğrultusunda, Üniversite Okul ve

Detaylı

GÜNEYDOĞU ANADOLU PROJESİ (GAP) NIN TARIMSAL KALKINMAYA ETKİLERİ

GÜNEYDOĞU ANADOLU PROJESİ (GAP) NIN TARIMSAL KALKINMAYA ETKİLERİ GÜNEYDOĞU ANADOLU PROJESİ (GAP) NIN TARIMSAL KALKINMAYA ETKİLERİ Mehmet Ali Çullu 1 Mehmet Açıkgöz 2 ÖZET Türkiye nin en büyük yatırımlarından biri olan GAP ın bölge ekonomik ve sosyal kalınmasındaki esas

Detaylı

SANAYİ, HİZMETLER VE TARIM KOMİSYONU

SANAYİ, HİZMETLER VE TARIM KOMİSYONU TÜRK SANAYİCİLERİ VE İŞADAMLARI DERNEĞİ SANAYİ, HİZMETLER VE TARIM KOMİSYONU TÜRKİYE DE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ POLİTİKASI VE YÖNETİMİNE İLİŞKİN TÜSİAD GÖRÜŞÜ 20 Şubat 2009 TS/SHT/2009-007 Türkiye de İklim Değişikliği

Detaylı

AR& GE BÜLTEN ARAŞTIRMA VE MESLEKLERİ GELİŞTİRME MÜDÜRLÜĞÜ HAZİRAN. Turizm Sektörü Genel Değerlendirmesi ve Sektörde Çalışanların İş Tatmini

AR& GE BÜLTEN ARAŞTIRMA VE MESLEKLERİ GELİŞTİRME MÜDÜRLÜĞÜ HAZİRAN. Turizm Sektörü Genel Değerlendirmesi ve Sektörde Çalışanların İş Tatmini Turizm Sektörü Genel Değerlendirmesi ve Sektörde Çalışanların İş Tatmini Nesrin YARDIMCI SARIÇAY Ülkemizde, yaz sezonunun gelmesi ile birlikte turizm sektöründe hareketlilik de hızla arttı. 1990 lı yıllarda

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı ÖZEL KURSLAR ÇERÇEVE PROGRAMI

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı ÖZEL KURSLAR ÇERÇEVE PROGRAMI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı ÖZEL KURSLAR ÇERÇEVE PROGRAMI ANKARA 2005 GENEL AÇIKLAMALAR Çerçeve program; özel kurs açmak isteyen kişi/kuruluşların uygulamak istedikleri

Detaylı

Sütçüler Prof. Dr. Hasan Gürbüz Meslek Yüksekokulunda Sütçüler Yöresinde Süt Sığıcılığını Geliştirme Olanakları Paneli

Sütçüler Prof. Dr. Hasan Gürbüz Meslek Yüksekokulunda Sütçüler Yöresinde Süt Sığıcılığını Geliştirme Olanakları Paneli Sütçüler Prof. Dr. Hasan Gürbüz Meslek Yüksekokulunda Sütçüler Yöresinde Süt Sığıcılığını Geliştirme Olanakları Paneli 09 Aralık 2011 Cuma Günü Sütçüler Prof. Dr. Hasan Gürbüz Meslek Yüksekokulu Tarafından

Detaylı

T.C. ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI ÇEVRESEL ETKİ DEĞERLENDİRMESİ ve PLANLAMA GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

T.C. ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI ÇEVRESEL ETKİ DEĞERLENDİRMESİ ve PLANLAMA GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İÇİNDEKİLER GİRİŞ... 1 I. PLANLAMA AMAÇ ve İLKELERİ... 3 II. HEDEFLER, ALT HEDEFLER VE STRATEJİLER... 7 II. 1. ÇEVRESEL HEDEFLER... 7 II.1.1. Su Kaynaklarının Korunmasına İlişkin Hedefler...8 II.1.1.1.

Detaylı

TÜRK SANAYĠSĠNĠN KALBĠ TEKSTĠL VE HAZIR GĠYĠM SEKTÖRÜNDEKĠ GELĠġMELER

TÜRK SANAYĠSĠNĠN KALBĠ TEKSTĠL VE HAZIR GĠYĠM SEKTÖRÜNDEKĠ GELĠġMELER TÜRK SANAYĠSĠNĠN KALBĠ TEKSTĠL VE HAZIR GĠYĠM SEKTÖRÜNDEKĠ GELĠġMELER Hande UZUNOĞLU Dünya ekonomisi zor bir süreçten geçiyor. 2009 yılında bir önceki yıla göre nispeten kendini toparlayan dünya ekonomisi

Detaylı

ANKARA İLİ BASIM SEKTÖRÜ ELEMAN İHTİYACI

ANKARA İLİ BASIM SEKTÖRÜ ELEMAN İHTİYACI ANKARA İLİ BASIM SEKTÖRÜ ELEMAN İHTİYACI Gülnaz Gültekin*, Orhan Sevindik**, Elvan Tokmak*** * Gazi Üniversitesi, Teknik Eğitim Fakültesi, Matbaa Öğretmenliği Bölümü, Ankara ** Ankara Ü., Eğitim Bil. Ens.,

Detaylı

KIRSAL KALKINMA YATIRIMLARININ DESTEKLENMESİ PROGRAMI

KIRSAL KALKINMA YATIRIMLARININ DESTEKLENMESİ PROGRAMI T.C. ESKİŞEHİR VALİLİĞİ İl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Kırsal Kalkınma ve Örgütlenme Şube Müdürlüğü KIRSAL KALKINMA YATIRIMLARININ DESTEKLENMESİ PROGRAMI ALTERNATİF ENERJİ KAYNAKLI DESTEKLEMELER

Detaylı

DAHİLDE İŞLEME REJİMİ VE KONYA Hacı Dede Hakan KARAGÖZ

DAHİLDE İŞLEME REJİMİ VE KONYA Hacı Dede Hakan KARAGÖZ İÇİNDEKİLER: Başlık Sayfa 1. Genel Çerçeve...2 2. Türkiye ve DİR..3 3. Konya ve DİR...4 4. Sektörel Bazda DİR...5 5. Firmalar Bazında DİR..6 6. İller Bazında DİR.7 7. Sonuç..7 8. Kaynakça..8 Ekonomik Araştırmalar

Detaylı

Su Ekonomisi ve Doğal Kaynak Değerlemesi. Doç. Dr. Serkan GÜRLÜK Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü

Su Ekonomisi ve Doğal Kaynak Değerlemesi. Doç. Dr. Serkan GÜRLÜK Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Su Ekonomisi ve Doğal Kaynak Değerlemesi Doç. Dr. Serkan GÜRLÜK Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü serkan@uludag.edu.tr Suyun Toplam Ekonomik Değeri İçme suyu ve fiyatlaması, tarımsal

Detaylı

TÜRKİYE VE DÜNYADA KANATLI SEKTÖRÜNÜN GENEL DURUMU

TÜRKİYE VE DÜNYADA KANATLI SEKTÖRÜNÜN GENEL DURUMU TÜRKİYE VE DÜNYADA KANATLI SEKTÖRÜNÜN GENEL DURUMU Resim 1: Kuluçkadan yeni çıkmış broiler civcivleri. 1. Kanatlı sektörü ile ilgili üretim, tüketim ve istihdam Bakanlığımız, 1930 lu yıllarda başlayıp

Detaylı

1) İşletmenin ihtiyacı olan fonların sağlanması, uygun varlıklara yatırılması ve bu fonların yönetilmesi sürecine ne ad verilir?

1) İşletmenin ihtiyacı olan fonların sağlanması, uygun varlıklara yatırılması ve bu fonların yönetilmesi sürecine ne ad verilir? 1) İşletmenin ihtiyacı olan fonların sağlanması, uygun varlıklara yatırılması ve bu fonların yönetilmesi sürecine ne ad verilir? a) Bütçeleme b) Finansman c) Yatırım d) Kar e) Finansal Yönetim 2) Faaliyetlerden

Detaylı

ISL 201 Pazarlama İlkeleri. Doç. Dr. Hayrettin ZENGİN

ISL 201 Pazarlama İlkeleri. Doç. Dr. Hayrettin ZENGİN ISL 201 Pazarlama İlkeleri Doç. Dr. Hayrettin ZENGİN Pazar Alıcılarla satıcıların serbest bir biçimde karşılaştıkları, kâr amaçlı ya da kâr amaçsız her türlü mal ve hizmetin alıcı ve satıcılar arasında

Detaylı

FUAR RAPORU 3.ULUSLARARASI MOBİLYA, DEKORASYON, HALI, EV TEKSTİLİ VE EŞYALARI FUARI

FUAR RAPORU 3.ULUSLARARASI MOBİLYA, DEKORASYON, HALI, EV TEKSTİLİ VE EŞYALARI FUARI FUAR RAPORU 3.ULUSLARARASI MOBİLYA, DEKORASYON, 21-25 Kasım 2013 CEZAYİR FUAR HAKKINDA 3. ALGERIA DECOREXPO, 21 25 Kasım 2013 tarihleri arasında Atılım Fuarcılık ve Elan Expo işbirliğinde SAFEX Fuar Alanı'nda

Detaylı

Su kaynakları tahsisi ve su hakları İspanya örneği. Teodoro Estrela MENBO Daimi Sekreteri İspanya Júcar Nehir Havzası Su Planlama Başkanı

Su kaynakları tahsisi ve su hakları İspanya örneği. Teodoro Estrela MENBO Daimi Sekreteri İspanya Júcar Nehir Havzası Su Planlama Başkanı Su kaynakları tahsisi ve su hakları İspanya örneği Teodoro Estrela MENBO Daimi Sekreteri İspanya Júcar Nehir Havzası Su Planlama Başkanı İçerik 1. Yasal ve kurumsal çerçeve 2. NHYP lerde su kaynakları

Detaylı

MARUL/SALATA YETİŞTİRİCİLİĞİ

MARUL/SALATA YETİŞTİRİCİLİĞİ MARUL/SALATA YETİŞTİRİCİLİĞİ GİRİŞ: Salata ve marul tek yıllık serin iklim sebzesidir. Yetişme süresi 2-3 ay gibi kısa süreli olan salata ve marul tiplerinde açıkta ve örtü altında değişik mevsimlere uygun

Detaylı

2003-2011 T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI DESTEK BİZDEN, ÜRETİM SİZDEN BARTIN

2003-2011 T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI DESTEK BİZDEN, ÜRETİM SİZDEN BARTIN T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI 2003-2011 DESTEK BİZDEN, ÜRETİM SİZDEN BARTIN Türk tarımını kalkındırmadan Türkiye yi kalkındıramayız Recep Tayyip ERDOĞAN Başbakan Ekolojik denge ve küresel

Detaylı

EKONOMİK GELİŞMELER Ekim 2012

EKONOMİK GELİŞMELER Ekim 2012 EKONOMİK GELİŞMELER Ekim 2012 Kaynak: Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) AR-GE MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU İÇİNDEKİLER 1 GAYRİ SAFİ YURTİÇİ HASILA (GSYH) 2 İSTİHDAM - İŞSİZLİK

Detaylı

PSİKOLOJİK DANIŞMAN / REHBER ÖĞRETMEN SEMA GÖKDEMİR

PSİKOLOJİK DANIŞMAN / REHBER ÖĞRETMEN SEMA GÖKDEMİR PSİKOLOJİK DANIŞMAN / REHBER ÖĞRETMEN SEMA GÖKDEMİR 1. Rehberlik bir süreçtir. 2. Rehberlik bireye yardım etme işidir. 3. Rehberlik yardımı bireye dönüktür. 4. Rehberlik bilimsel ve profesyonel bir yardımdır.

Detaylı

Bireysel ve Kurumsal Eğitim Hizmetleri YILI KATALOĞU

Bireysel ve Kurumsal Eğitim Hizmetleri YILI KATALOĞU ASKO KARİYER Bireysel ve Kurumsal Eğitim Hizmetleri 2010 YILI KATALOĞU Sayfa 2 ASKO KARİYER HAKKINDA; Misyonumuz Geleceği yönlendirmeyi hedefleyen ve gelişimin sınırı olmadığına inanan her bireyin kendi

Detaylı

TÜTÜN ÜRÜNLERİ İMALATI SEKTÖRÜ

TÜTÜN ÜRÜNLERİ İMALATI SEKTÖRÜ TÜTÜN ÜRÜNLERİ İMALATI SEKTÖRÜ T.C. GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI RİSK YÖNETİMİ VE KONTROL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ EKONOMİK ANALİZ VE DEĞERLENDİRME DAİRESİ 31.12.2013 ANKARA 1 İÇİNDEKİLER GİRİŞ... 3 TÜTÜN ÜRÜNLERİ

Detaylı

Teknik Destek Programı Başvuru Rehberi

Teknik Destek Programı Başvuru Rehberi 1 Lütfen Dikkat! Teknik Destek Programı Başvuru Rehberi 5 6 www.kuzka.org.tr Teknik Destek Programı Başvuru Rehberi 1. TEKNİK DESTEK PROGRAMI 1.1. Giriş Türkiye de kalkınma ajanslarının kuruluş süreci

Detaylı

ÜNYE TİCARET BORSASI

ÜNYE TİCARET BORSASI ÜNYE TİCARET BORSASI TÜRK FINDIĞI İLE YENİ FINDIK BAHÇELERİ TESİSİ VE MEVCUT BAHÇELERİN YENİLENMESİ PROJESİ VE BU KAPSAMDA YAPILAN İTALYA FINDIK BAHÇELERİNİ YERİNDE GÖRME VE İNCELEME GEZİSİ İLE İLGİLİ

Detaylı

Neden Güneş Enerjisi? Güneş Enerjisi Santralleri

Neden Güneş Enerjisi? Güneş Enerjisi Santralleri Neden Güneş Enerjisi? Günümüzde tüketilen enerjinin büyük çoğunluğunu fosil kaynaklar oluşturmaktadır. Bu kaynakların rezervlerinin sınırlı olması, ekosistemin değişimi ile ortaya çıkan küresel ısınma

Detaylı

GAZİ ÜNİVERSİTESİ KAMU YÖNETİMİ BÖLÜMÜ 2007 2010 STRATEJİK PLANI

GAZİ ÜNİVERSİTESİ KAMU YÖNETİMİ BÖLÜMÜ 2007 2010 STRATEJİK PLANI GAZİ ÜNİVERSİTESİ KAMU YÖNETİMİ BÖLÜMÜ 2007 2010 STRATEJİK PLANI 1. GİRİŞ 1982 yılında kurulan Kamu Yönetimi Bölümümüzün 2007 2010 yılları stratejik plan ve hedeflerini ortaya koymayı amaçlayan bu çalışmada;

Detaylı

ULUSLARARASI İŞLETMECİLİK

ULUSLARARASI İŞLETMECİLİK DİKKATİNİZE: BURADA SADECE ÖZETİN İLK ÜNİTESİ SİZE ÖRNEK OLARAK GÖSTERİLMİŞTİR. ÖZETİN TAMAMININ KAÇ SAYFA OLDUĞUNU ÜNİTELERİ İÇİNDEKİLER BÖLÜMÜNDEN GÖREBİLİRSİNİZ. ULUSLARARASI İŞLETMECİLİK KISA ÖZET

Detaylı

DOMATES SALÇASI VE KONSERVECİLİK

DOMATES SALÇASI VE KONSERVECİLİK DOMATES SALÇASI VE KONSERVECİLİK Türkiye'de meyve ve sebze işleme sanayi 1900'lü yılların başında kurulmuş olmasına rağmen ancak planlı kalkınma döneminde önemli gelişmeler gösterebilmiştir. Konserve meyve

Detaylı

İSTANBUL TİCARET ODASI Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Şubesi

İSTANBUL TİCARET ODASI Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Şubesi İSTANBUL TİCARET ODASI Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Şubesi MUZ SEKTÖR PROFİLİ HAZIRLAYAN TALUY EMİL ARALIK 2005 MUZ SEKTÖR PROFİLİ 1. ÜRÜN TANIMI ve ÇEŞİTLERİ 1.1. Ürün Tanımı 1.2. Muz Çeşitleri 2.

Detaylı

Türkiye Elektrik Piyasasının Geleceği Serbestleşen Bir Piyasa İçin Olası Gelecek Senaryoları

Türkiye Elektrik Piyasasının Geleceği Serbestleşen Bir Piyasa İçin Olası Gelecek Senaryoları Türkiye Elektrik Piyasasının Geleceği Serbestleşen Bir Piyasa İçin Olası Gelecek Senaryoları Haziran 2011 Uygar Yörük Ortak I Danışmanlık I Enerji ve Doğal Kaynaklar Piyasanın Kısa Vadedeki Öngörülen Gelişimi

Detaylı