İNOVATİF YAKLAŞIM ve KEŞİFLER. Yrd.Doç.Dr. Tuba YETİM

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "İNOVATİF YAKLAŞIM ve KEŞİFLER. Yrd.Doç.Dr. Tuba YETİM"

Transkript

1 İNOVATİF YAKLAŞIM ve KEŞİFLER

2 YENİLİK İNOVASYON YENİLEŞİM INNOVATION

3 Son zamanlarda iş hayatıyla ilgili hangi kaynağa bakarsak veya hangi firmadan bahsedilse mutlaka «inovasyon» konusu karşımıza çıkmaktadır.

4 İnovasyon bir icat mıdır? HAYIR! İnovasyon bir buluş mudur? HAYIIIIIIR!

5 İnovasyon bir teknoloji midir? HAYIR BE! İnovasyon bir AR-GE midir? TABİİ Kİ HAYIIIIR!

6 İnovasyon yaratıcılık mıdır? SÜMME HAŞAAA! İnovasyon zeka oyunu mudur?

7 Peki o zaman nedir bu inovasyon, inovasyon denilince ne anlamalıyız, uzaydan gelmedi ya?

8 Buluş, yeni ya da gelişmiş bir ürün veya sürecin fikir ya da konsept düzeyini ifade eder. Buluşların uygulamaya konulması veya kullanılmaya başlaması ile inovasyona dönüşür. Yaratıcılık, yeni fikirlerin oluşturulması ile ilgilidir. İnovasyon, yaratıcılıkla ortaya koyulan fikirlerin ürün veya hizmete dönüştürme süreciyle ilgilidir. İcatların sonuçlarından yararlanabilir ancak asıl önemli olan ekonomik getirisi olan, henüz yapılmamış, bilinmeyen bir şeyleri yapmaktır. Bu nedenle de fikirler ve kavramlar önem kazanır.

9 İnovasyondan söz edildiğinde; yeni bir ürün veya hizmet kastedilmez. İnovasyon, yeniliğin kendisinden daha çok, bilginin ekonomik ve sosyal yarara dönüştürülmesi sistemidir. İnovasyon bir ruhtur / anlayıştır; farklılaşma ve de değiştirmeye bağlı bir ekonomik ve sosyal sistemi ifade eder.

10 İnovasyon-Innovation Innovation kelimesi İngilizce ye Latince de yer alan «innovatus» kelimesinden yerleşmiş bir bileşik kelime olup, «In» ve «Nova» kelimelerinin bir araya gelmesinde oluşmuştur.

11 «In» kelimesi İngilizce de ki en yaygın olarak; «içinde» anlamında kullanılır. Latince de ise tarih boyunca «güce sahip olma hissi», «eşi olmayan» ve «modaya uygun» anlamlarında kullanılmıştır. «Nova» kelimesi İngilizce dil bilim sözlüklerinde Latince de bulunan «novus», kelimesinin tekil sıfatı olarak belirtilmekte ve «daha önceden bilinmeyen yeni yıldız» anlamlarına gelmektedir. In+Nova = eşi olmayan + daha önceden bilinmeyen yeni bir yıldız

12 Latince ====INNOVATUS ===Toplumsal, kültürel ve idari alanlarda yeni yöntemlerin kullanılması. Türkçede YENİLİK

13 Türkçe de «Yenilik, Yenileme, Yenilikçilik» gibi sözcüklerle karşılanmaya çalışılsa da bunların yaptığı çağrışımlar inovasyonun gerçek anlamını vermemektedir. Innovation kavramında =yeni olarak tanımlananların toplumsal, ekonomik değişime ve faydaya dönüştürülmesi söz konusudur.

14 İnovasyon Toplumsal, kültürel ve idari ortamda yeni yöntemlerin kullanılmaya başlanması anlamındadır. Farklı, değişik, yeni fikirler geliştirmek, daha önce çözülmemiş sorunları çözmek ya da daha önce karşılanmayan ihtiyaçlara cevap aramak için yapılan çalışmalardır. Yeni, değişik ve farklı fikirlerin, bilgiyi kullanarak, yeni ve gelişkin ürün/hizmet/yöntemlere dönüştürülmesidir.

15 Yaratıcılık, yeni fikirlerin oluşturulması ile ilgilidir. İnovasyon, yaratıcılıkla ortaya koyulan fikirlerin ürün veya hizmete dönüştürme süreciyle ilgilidir.

16 İnovasyon:farklı, değişik, yeni fikirler geliştirmek ve bunları uygulamaktır. Bu fikirler, daha önce çözülmemiş sorunları çözmek veya daha önce karşılanmayan ihtiyaçlara cevap vermek amacıyla geliştirilebilir. Ya da zaten var olan pek çok ürün ve hizmeti daha güzel, daha kullanışlı, daha çok insanın işine yarayacak hâle getirmeyi amaçlayabilir.

17 İnovasyon, Bir yenilik, işletme içi uygulamalarda, işyeri organizasyonunda veya dış ilişkilerde yeni veya önemli derecede iyileştirilmiş bir ürün (mal veya hizmet) veya süreç, yeni bir pazarlama yöntemi ya da yeni bir organizasyonel yöntemin gerçekleşmesidir. (Oslo Kılavuzu/ OECD, AB )

18 İnovasyon, dönüştürme süreci sonunda ortaya konan,, pazarlanabilir, yeni ya da geliştirilmiş ürün, yöntem ya da hizmettir (Avrupa Komisyonu, 1995).

19 Bazı fikirler, daha önce çözülmemiş sorunları çözmek veya daha önce karşılanmayan ihtiyaçlara cevap vermek amacıyla geliştirilebilir. Ya da zaten var olan pek çok ürün ve hizmeti daha güzel,daha kullanışlı, daha çok insanın işine yarayacak hale getirmeyi amaçlayabilir.

20 Bu fikirlerin hayata geçirilmesi ve ortaya ürün, hizmet veya iş yapış yöntemlerinin çıkarılmasıyla ve ardından bu ürün ve hizmetlerin satılmaya veya iş yapış yöntemlerinin uygulamaya başlanmasıyla inovasyon yapılmış olur.

21 İNOVASYON, Bilginin ekonomik ve toplumsal faydaya dönüştürülmesidir

22 Basit anlamıyla inovasyon, farklı, değişik, yeni fikirler geliştirmek ve bunları uygulamaktır.

23 Kısaca, İnovasyon; Para kazandıran iş fikridir.

24 İnovasyonda amaç; Var olan pek çok ürün ve hizmeti daha güzel, daha kullanışlı, daha çok insanın işine yarayacak hale getirmektir.

25 Neden İnovasyon gerekli??? Ürün yaşam eğrileri giderek kısaldı. Ürün taklit edilebilirliği arttığı için kısa sürede pazarda aynı üründen çok sayıda bulunabiliyor. Bu nedenle rekabetle başa çıkabilmek için işletmelerin hızlı ve farklı çözümler sunması gerekmektedir.

26 İnovasyon yapan firmaların işlerini büyütmelerini ve ülkelerinin kalkınmasına ve gelişmesine katkıda bulunmalarını sağlar. İnovasyon yapan hastane, firma, restoran, market, otel, banka gibi yerlerin bulunduğu ülkelerde işsizlik azalır ve kişilerin kazançları artar.

27

28

29

30 Elektrikli süpürge J. Murray Spengler tarafından icat edilmiş olsa da ticarileştirilmesini ve satışını W. H. Hoover adlı bir deri imalatçısı gerçekleştirdi. Bunun için de Spengleradı değil, Hoover adı dünya çapında bilindi ve yayıldı.

31 Buzdolabı gıdaların tazeleğini koruyan yararlı bir icattır. Çok başarılı bir yeniliktir. Ancak Eskimolara buzdolabını yiyeceklerin donup kaskatı kesilmesini engelleyen bir araç olarak satan işini bilen bir satıcı, aynı icattan başka bir yenilik çıkarmıştır.

32

33

34

35

36

37

38

39 Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin düzenlediği Türkiye İnovasyon Haftası ( Kasım 2013) İstanbul Kongre Merkezi'nde konuşma yapan İnovasyon gurusu SeymourPowell ın Eş Kurucusu Dick Powell'ın "Yenilikçi olmak için farklı olmak, değişik olmak lazım. Bant genişliği büyük insanlar gerçek başarıyı elde edebilir. Analiz teoriğe takılmamalı, sonuca odaklanmalı..." sözlerini dikkate almakta fayda var!!!!!

40 Aynı organizasyonda Türk Patent Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Habip Asan ın ise Türkiye'deki inovasyon döngüsünden bahsederek nerede hata yapıldığı üzerindeki şu sözleri yol gösterici olmalıdır. «Ar-Ge konusunda büyük gelişmeler kaydeden Türkiye, edindiği bilgiyi inovatif düşünceyle sistem üzerine dökemiyor. Yani aşılması gereken sorunun bilginin fikri ürüne dönüşmesi konusudur»

41 Diğer Derste Görüşmek Üzereeee

Türkçe'de daha çok yenilik olarak kullanılan, Latince innovatus'tan türetilen, İngilizcede innovation sözcüğü karşılığında inovasyon kelimesi

Türkçe'de daha çok yenilik olarak kullanılan, Latince innovatus'tan türetilen, İngilizcede innovation sözcüğü karşılığında inovasyon kelimesi İNOVASYON Türkçe'de daha çok yenilik olarak kullanılan, Latince innovatus'tan türetilen, İngilizcede innovation sözcüğü karşılığında inovasyon kelimesi kullanılmıştır. Bu yaklaşımın benimsenmesindeki temel

Detaylı

BAŞARI VE İNOVASYON. (Eğitimde Teknoloji Entegrasyonu) MEB Zirvedekilerle Buluşma Eğitim Programı Semineri

BAŞARI VE İNOVASYON. (Eğitimde Teknoloji Entegrasyonu) MEB Zirvedekilerle Buluşma Eğitim Programı Semineri BAŞARI VE İNOVASYON (Eğitimde Teknoloji Entegrasyonu) MEB Zirvedekilerle Buluşma Eğitim Programı Semineri 2 Seminerin amacı ve gerçek hayatla ilişkisi İnovasyon nedir? Genel anlamda inovasyon İnovasyonun

Detaylı

Yenilik İnovasyon Yenileşim Innovation

Yenilik İnovasyon Yenileşim Innovation İşletme Fakültesi - İşletme Bölümü Teknoloji ve Yenilik Yönetimi Yenilik İnovasyon Yenileşim Innovation Yrd. Doç. Dr. M. Volkan TÜRKER İnovasyon - Innovation Innovation kelimesi İngilizce ye, Latince de

Detaylı

İnovasyon, farklı, değişik, yeni fikirler geliştirmek ve bunları uygulamaktır.

İnovasyon, farklı, değişik, yeni fikirler geliştirmek ve bunları uygulamaktır. İNOVASYON İNOVASYON NEDİR İnovasyon, farklı, değişik, yeni fikirler geliştirmek ve bunları uygulamaktır. Daha önce çözülmemiş sorunları çözmeyi, Daha önce karşılanmayan ihtiyaçlara cevap vermeyi, Var olan

Detaylı

İnovasyon Örnekleri. hastalıklara dayanıklı domates üretmek için domates tohumlarını geliştirmesi de inovasyondur. Diğer bir firmanın,

İnovasyon Örnekleri. hastalıklara dayanıklı domates üretmek için domates tohumlarını geliştirmesi de inovasyondur. Diğer bir firmanın, İnovasyon Örnekleri Bir firma, yıkandığında buruşmayan, dolayısıyla da ütü gerektirmeyen kumaş geliştirip, üretir ve satarsa inovasyon (ürün İnovasyonu) yapmış olur. Başka bir firmanın daha iri, bol ürün

Detaylı

inovasyon Metin Yurdagül

inovasyon Metin Yurdagül inovasyon Metin Yurdagül 1 inovasyon ciddi bir iştir 2 inovasyon nedir Bir inovasyon, işletme içi uygulamalarda, işyeri organizasyonunda veya dış ilişkilerde yeni veya önemli derecede iyileştirilmiş bir

Detaylı

TEKNOLOJİ VE TASARIMIN TEMELLERİ. A.1.İnovatif Düşüncenin Geliştirilmesi ve Fikirlerin Korunması

TEKNOLOJİ VE TASARIMIN TEMELLERİ. A.1.İnovatif Düşüncenin Geliştirilmesi ve Fikirlerin Korunması TEKNOLOJİ VE TASARIMIN TEMELLERİ A.1.İnovatif Düşüncenin Geliştirilmesi ve Fikirlerin Korunması İNOVASYON İNOVASYON(YENİLİK) NEDIR? İnovasyon Türkçe karşılığı: Yenilik. Anlam olarak: Farklı, değişik, yeni

Detaylı

4.5G için 450 bin km alt yapı gerekiyor

4.5G için 450 bin km alt yapı gerekiyor 4.5G için 450 bin km alt yapı gerekiyor Türkiye'nin, dünyanın en önemli ilk 15 ekonomisi arasında yer alabilmesi ve 2023 hedeflerini gerçekleştirilmesi adına, güçlü bir bilişim ve mobil teknoloji alt yapısına

Detaylı

PATENTİN TEMELLERİ. 24 Aralık 2015. Kerem ÇEVİK

PATENTİN TEMELLERİ. 24 Aralık 2015. Kerem ÇEVİK PATENTİN TEMELLERİ 24 Aralık 2015 Kerem ÇEVİK ARGEDA-TTO Fikri Mülkiyet Hakları Modül Yöneticisi Türk Patent Enstitüsü Bilgi ve Doküman Birimi Sorumlusu Üniversitelerde Sınai Mülkiyet Bilgisinin Yaygınlaştırılması

Detaylı

Ar-Ge ve İnovasyon. Doç. Dr. Recai KUŞ S.Ü. Teknik Eğitim Fakültesi, Makine Eğitimi Bölümü Kampüs/KONYA

Ar-Ge ve İnovasyon. Doç. Dr. Recai KUŞ S.Ü. Teknik Eğitim Fakültesi, Makine Eğitimi Bölümü Kampüs/KONYA Ar-Ge ve İnovasyon Doç. Dr. Recai KUŞ S.Ü. Teknik Eğitim Fakültesi, Makine Eğitimi Bölümü Kampüs/KONYA 2013 Ar-Ge Nedir? AR-GE, bilim adamları ve mühendisler istihdam etmek suretiyle, bilim ve teknolojinin

Detaylı

-BENİM PROJEM- -MY PROJECT-

-BENİM PROJEM- -MY PROJECT- AR-GE MERKEZLERİ İYİ UYGULAMA ÖRNEKLERİ PAYLAŞIM TOPLANTISI GİRİŞİMCİLİK -BENİM PROJEM- -MY PROJECT- TOFAŞ TÜRK OTOMOBİL FABRİKASI A.Ş. SUNUM PLANI 1. UYGULAMANIN KISA AÇIKLAMASI 2. UYGULAMANIN YENİLİKÇİ

Detaylı

Koruma Önleminin Uzatılmasına İlişkin Görüşlerimiz. 22 Kasım 2011

Koruma Önleminin Uzatılmasına İlişkin Görüşlerimiz. 22 Kasım 2011 Koruma Önleminin Uzatılmasına İlişkin Görüşlerimiz 22 Kasım 2011 Durum Analizi Türk Philips Türk Philips Ticaret A.Ş., Hollanda menşeili Philips markasının ülkemizdeki yetkili kuruluşudur; 1930yılından

Detaylı

Gazi Üniversitesi Patent Destek Birimi Deneyimleri

Gazi Üniversitesi Patent Destek Birimi Deneyimleri Teknoloji Transfer Destekleri ve Fikri Mülkiyet Hakları Ankara, 17 Ekim, 2011 Gazi Üniversitesi Patent Destek Birimi Deneyimleri A. Özge Eken Uzman Gazi Üniversitesi, Ankara İçerik Patent Destek Birimi

Detaylı

FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ

FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ Sütlüce YERLEŞKESİ FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ PSİKolojİ Bölümü (İngİlİzce Desteklİ) Sosyolojİ Bölümü İstanbul Ticaret Üniversitesi, toplumun değişim ve dönüşüm süreçlerini takip edebilen, özgüveni yüksek ve

Detaylı

Sağlıkta. 2003 Yılında Başlamıştır. Dönüşüm Programı

Sağlıkta. 2003 Yılında Başlamıştır. Dönüşüm Programı 1 3 4 2003 Yılında Başlamıştır. Sağlıkta Dönüşüm Programı 2003 Yılında Ülkemize Özgü Bir Uygulama Olan Performansa Dayalı ek Ödeme sistemi Geliştirilmiş, İkinci Bir Aşama Olarak da Bu Sisteme 2005 Yılında

Detaylı

Gerçekleştirme Raporu

Gerçekleştirme Raporu Grup İsmi Gerçekleştirme Raporu Kısa Özet Bir önceki raporların ileri kademesi olarak ele aldığımız bu raporda programın eksiklerini giderip çalışır hale getirdik. Bir önceki raporlarda hedeflenen çalışmayı

Detaylı

DERS BİLGİLERİ. Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS. Türkiye, Rusya ve Kafkasya İlişkileri SPRI 408 2 3 + 0 3 4

DERS BİLGİLERİ. Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS. Türkiye, Rusya ve Kafkasya İlişkileri SPRI 408 2 3 + 0 3 4 DERS BİLGİLERİ Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS Türkiye, Rusya ve Kafkasya İlişkileri SPRI 08 2 3 + 0 3 Ön Koşul Dersleri - Dersin Dili Dersin Seviyesi Dersin Türü Fransızca Lisans Seçmeli Dersin

Detaylı

... OKULU 7/... SINIFI SOSYAL BİLGİLER DERSİ YILLIK BEP ÇALIŞMA PROGRAMI. İletişimi olumsuz etkileyen davranışlara örnekler verir

... OKULU 7/... SINIFI SOSYAL BİLGİLER DERSİ YILLIK BEP ÇALIŞMA PROGRAMI. İletişimi olumsuz etkileyen davranışlara örnekler verir 1.... OKULU 7/... SINIFI SOSYAL BİLGİLER DERSİ YILLIK BEP ÇALIŞMA PROGRAMI İletişimi, olumlu olumsuz etkileyen tutum ve davranışları fark ederek kendi tutum ve davranışlarıyla karşılaştırır. KISA DÖNEMLİ

Detaylı

GİRESUN KOBİ LERİNİN İHRACAT EĞİTİM İHTİYACI ARAŞTIRMA RAPORU

GİRESUN KOBİ LERİNİN İHRACAT EĞİTİM İHTİYACI ARAŞTIRMA RAPORU Export Giresun Projesi GİRESUN KOBİ LERİNİN İHRACAT EĞİTİM İHTİYACI ARAŞTIRMA RAPORU Ocak 16 Bu Rapor, Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı 2015 Yılı Doğrudan Faaliyet Desteği Programı Kapsamında Hazırlanmıştır.

Detaylı

STRATEJİK TEKNOLOJİ VE ÜRÜN YÖNETİMİ MENTORLUĞU ALAN EĞİTİMİ ŞİRKETLER İÇİN İHTİYAÇ ANALİZİNDE KULLANILABİLECEK ARAÇLAR

STRATEJİK TEKNOLOJİ VE ÜRÜN YÖNETİMİ MENTORLUĞU ALAN EĞİTİMİ ŞİRKETLER İÇİN İHTİYAÇ ANALİZİNDE KULLANILABİLECEK ARAÇLAR STRATEJİK TEKNOLOJİ VE ÜRÜN YÖNETİMİ MENTORLUĞU ALAN EĞİTİMİ ŞİRKETLER İÇİN İHTİYAÇ ANALİZİNDE KULLANILABİLECEK ARAÇLAR Yrd. Doç. Dr. Mine TAYKURT DADAY İNOVASYON KARNESİ EĞİTİM KAPSAMI Şirketler için

Detaylı

DOĞAL KAYNAKLAR VE EKONOMİ İLİŞKİLERİ

DOĞAL KAYNAKLAR VE EKONOMİ İLİŞKİLERİ DOĞAL KAYNAKLAR VE EKONOMİ İLİŞKİLERİ Doğal Kaynak ve Ekonomi İlişkisi 1- Büyük sermaye ve doğal kaynaklara sahip gelişmiş ülkeler, doğal kaynaklardan etkin şekilde faydalanma yollarını aramaktadır. Örneğin,

Detaylı

İNOVASYON = YENİLEŞİM = YENİBAŞARIM

İNOVASYON = YENİLEŞİM = YENİBAŞARIM İNOVASYON = YENİLEŞİM = YENİBAŞARIM Mustafa DAYANIKLI Tosyöv Mütevelli Heyet Üyesi 12 Haziran 2008 - Mustafakemalpaşa KOBİ VİZYONER KOBİ KOBİ=Vizyon KOBİ... Esnaf ile KOBİ karıştırılmamalı... İşletmelerin

Detaylı

Sağlık Politikaları ve Planlaması (HAS 502) Ders Detayları

Sağlık Politikaları ve Planlaması (HAS 502) Ders Detayları Sağlık Politikaları ve Planlaması (HAS 502) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Sağlık Politikaları ve Planlaması HAS 502 Bahar 3 0 0 3 7.5 Ön

Detaylı

DERS KODU DERS ADI İÇERİK BİLİM DALI T+U+KR AKTS

DERS KODU DERS ADI İÇERİK BİLİM DALI T+U+KR AKTS DERS KODU DERS ADI İÇERİK BİLİM DALI T+U+KR AKTS 345034200000533 345034200000503 Değer Temelli Endüstriyel, satış ve finans kavramları, pazarlama ve finans kavramları PAZARLAMA 3+0+3 6 arasındaki ilişkiler,

Detaylı

Çocuklarımızın etraflarındaki dünyayı keşfedebilmeleri için eğitim ortamımızı, canlı, renkli ve bütün ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde tasarladık.

Çocuklarımızın etraflarındaki dünyayı keşfedebilmeleri için eğitim ortamımızı, canlı, renkli ve bütün ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde tasarladık. ANAOKULU Tohum için güneş, su ve toprak ne kadar önemliyse, çocuk için de eğitim o kadar önemlidir. Çapa Koleji Anaokulu geleceği parlak, ışık saçan çocuklar yetiştirmek için, modern eğitim anlayışı ile

Detaylı

İşletmelerin rekabet avantajlarını koruyabilmeleri için sürekli olarak inovasyon yapmaları gerekir. Bunun için de ürettikleri ürünleri ve sundukları

İşletmelerin rekabet avantajlarını koruyabilmeleri için sürekli olarak inovasyon yapmaları gerekir. Bunun için de ürettikleri ürünleri ve sundukları İNOVASYON SÜRECİ İşletmelerin rekabet avantajlarını koruyabilmeleri için sürekli olarak inovasyon yapmaları gerekir. Bunun için de ürettikleri ürünleri ve sundukları hizmetleri daha iyi, daha yararlı,

Detaylı

AVRASYA ÜNİVERSİTESİ

AVRASYA ÜNİVERSİTESİ Ders Tanıtım Formu Dersin Adı Öğretim Dili Turizm Coğrafyası Türkçe Dersin Verildiği Düzey Ön Lisans (X ) Lisans ( ) Yüksek Lisans( ) Doktora( ) Eğitim Öğretim Sistemi Örgün Öğretim (X) Uzaktan Öğretim(

Detaylı

Etkili Konuşma Eleştirel Düşünme (SEÇ352) Ders Detayları

Etkili Konuşma Eleştirel Düşünme (SEÇ352) Ders Detayları Etkili Konuşma Eleştirel Düşünme (SEÇ352) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Uygulama Laboratuar Kredi AKTS Saati Saati Saati Etkili Konuşma Eleştirel Düşünme SEÇ352 Seçmeli 2 0 0 2 5 Ön Koşul

Detaylı

Yenilik İnovasyon Yenileşim INNOVATION

Yenilik İnovasyon Yenileşim INNOVATION TEKNOLOJİ VE İNOVASYON YÖNETİMİ -Hafta 3 İnnovasyon ve İnnovasyon Türleri Dr. Hakan ÇERÇİOĞLU 1 Yenilik İnovasyon Yenileşim INNOVATION 2 1 İnovasyon Kavramı (Innovation) İnovasyon, Latince kökenli bir

Detaylı

Ç.Ü. Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Cilt 19, Sayı 2, 2010, Sayfa 468 481. Doç. Dr. Songül TÜMKAYA İlknur ÇAVUŞOĞLU

Ç.Ü. Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Cilt 19, Sayı 2, 2010, Sayfa 468 481. Doç. Dr. Songül TÜMKAYA İlknur ÇAVUŞOĞLU Ç.Ü. Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Cilt 19, Sayı 2, 2010, Sayfa 468 481 Doç. Dr. Songül TÜMKAYA İlknur ÇAVUŞOĞLU ÖZET ARAŞTIRMANIN ÖNEMİ ARAŞTIRMANIN AMACI ARAŞTIRMANIN ALT AMAÇLARI ARAŞTIRMANIN YÖNTEMİ

Detaylı

Akaryakıt kaçakçılığına geçit yok

Akaryakıt kaçakçılığına geçit yok Akaryakıt kaçakçılığına geçit yok Ağustos 28, 2012-12:23:11 Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, bu yılın ilk 6 aylık döneminde yakalanan kaçak akaryakıt miktarının 30 bin 800 ton olduğunu bildirdi.

Detaylı

TÜBİTAK öğrenci projelerine başvuru (2209 nolu proje) TÜBİTAK sanayi projelerine başvuru (2241 nolu proje)

TÜBİTAK öğrenci projelerine başvuru (2209 nolu proje) TÜBİTAK sanayi projelerine başvuru (2241 nolu proje) 1 BİTİRME TEZİ 3. sınıf öğrencileri, bahar döneminin ilk haftasında konularını bölüm öğretim elemanları ile görüşerek 2209 ve 2241 TÜBİTAK projelerine proje teklifinde bulunurlar. Projeler en fazla iki

Detaylı

TEMEL SATIŞ VE PAZARLAMA KAVRAMLARI

TEMEL SATIŞ VE PAZARLAMA KAVRAMLARI TEMEL SATIŞ VE PAZARLAMA KAVRAMLARI Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü Satış Liderliği - Mikro MBA Hakan Okay 12 Mayıs 2012 SANAYİLEŞME DÖNEMLERİ SANAYİLEŞME DÖNEMLERİ

Detaylı

Yard. Doç. Dr. Necmettin ÖZEL Abant İzzet Baysal Üniversitesi Öğr. Grv. İbrahim KARAGÖZ Abant İzzet Baysal Üniversitesi

Yard. Doç. Dr. Necmettin ÖZEL Abant İzzet Baysal Üniversitesi Öğr. Grv. İbrahim KARAGÖZ Abant İzzet Baysal Üniversitesi MESLEK YÜKSEKOKULLARININ KENDİ ALANLARINDA GEREKSİNİM DUYULAN BECERİYİ SAĞLAMA VE İŞ ÖRGÜTLERİNİN DE BUNDAN YARARLANMA YETERLİKLERİ: BOLU MESLEK YÜKSEKOKULU STAJYER ÖĞRENCİLER ÜZERİNDE BİR ARAŞTIRMA Yard.

Detaylı

İNSAN KIYMETLERİ YÖNETİMİ 4

İNSAN KIYMETLERİ YÖNETİMİ 4 İNSAN KIYMETLERİ YÖNETİMİ 4 İKY PLANLANMASI 1)Giriş 2)İK planlanması 3)İK değerlendirilmesi 4)İK ihtiyacının belirlenmesi 2 İnsanların ihtiyaçları artmakta ve ihtiyaçlar giderek çeşitlenmektedir. İhtiyaçlardaki

Detaylı

Cinsiyet Eşitliği MALTA, PORTEKİZ VE TÜRKİYE DE İSTİHDAM ALANINDA CİNSİYET EŞİTLİĞİ İLE İLGİLİ GÖSTERGELER. Avrupa Birliği

Cinsiyet Eşitliği MALTA, PORTEKİZ VE TÜRKİYE DE İSTİHDAM ALANINDA CİNSİYET EŞİTLİĞİ İLE İLGİLİ GÖSTERGELER. Avrupa Birliği Cinsiyet Eşitliği MALTA, PORTEKİZ VE TÜRKİYE DE İSTİHDAM ALANINDA CİNSİYET EŞİTLİĞİ İLE İLGİLİ GÖSTERGELER Projenin Malta, Portekiz ve Türkiye de cinsiyet ayrımcılığı problemlerini çözme amacıyla ilgili

Detaylı

Özürlülerle Birlikte Bir Tiyatro Oyunu Hazırlanması

Özürlülerle Birlikte Bir Tiyatro Oyunu Hazırlanması Özürlülerle Birlikte Bir Tiyatro Oyunu Hazırlanması Amaç ve İçerik Projenin temel amacı sosyal dışlanmayı kırmaktır. Zira özürlüler günlük yaşamda karşılaştıkları dezavantajlar nedeniyle toplumdan uzaklaşmakta,

Detaylı

SİGARA İLE SAVAŞTA BİR DENEYİM ÖRNEĞİ GRAMMER KOLTUK SİSTEMLERİ A.Ş. DR.YÜCEL BENDER İŞYERİ HEKİMİ

SİGARA İLE SAVAŞTA BİR DENEYİM ÖRNEĞİ GRAMMER KOLTUK SİSTEMLERİ A.Ş. DR.YÜCEL BENDER İŞYERİ HEKİMİ SİGARA İLE SAVAŞTA BİR DENEYİM ÖRNEĞİ GRAMMER KOLTUK SİSTEMLERİ A.Ş. DR.YÜCEL BENDER İŞYERİ HEKİMİ DÜNYADA VE TÜRKİYEDE SİGARA KULLANIMI Dünya genelinde tütün kullanımına bağlı hastalıklar nedeniyle yılda

Detaylı

DERS BİLGİLERİ. Ders Kodu Yarıyıl T+U Kredi AKTS VERGİ HUKUKU VE TÜRK VERGİ SİSTEMİ 0102707 7 3+0 3 4. Yrd. Doc. Dr.

DERS BİLGİLERİ. Ders Kodu Yarıyıl T+U Kredi AKTS VERGİ HUKUKU VE TÜRK VERGİ SİSTEMİ 0102707 7 3+0 3 4. Yrd. Doc. Dr. DERS BİLGİLERİ Ders Kodu Yarıyıl T+U Kredi AKTS Saat VERGİ HUKUKU VE TÜRK VERGİ SİSTEMİ 0102707 7 3+0 3 4 Ön Koşul Dersleri YOK Dersin Dili Türkçe Dersin Seviyesi Lisans Dersin Türü Dersin Koordinatörü

Detaylı

MODERN MÜHENDİSLİK HESAPLAMALARI İLE ASANSÖR BİLEŞENLERİNİN GÜVENİRLİKLERİNİN ARTTIRILMASI

MODERN MÜHENDİSLİK HESAPLAMALARI İLE ASANSÖR BİLEŞENLERİNİN GÜVENİRLİKLERİNİN ARTTIRILMASI Asansör Sempozyumu 25-27 Eylül 2014 // İzmir 73 MODERN MÜHENDİSLİK HESAPLAMALARI İLE ASANSÖR BİLEŞENLERİNİN GÜVENİRLİKLERİNİN ARTTIRILMASI Kadir Çavdar 1, Hasan Güngör 2, Hüseyin Keşanlı 3 1 Uludağ Üniversitesi,

Detaylı

HİZMETLERİMİZ CE İŞARETLEMESİ LABORATUVAR HİZMETLERİ ELEKTROMANYETİK UYUMLULUK TESTLERİ ELEKTRİKSEL GÜVENLİK TESTLERİ ÇEVRESEL TESTLER RİSK ANALİZLERİ

HİZMETLERİMİZ CE İŞARETLEMESİ LABORATUVAR HİZMETLERİ ELEKTROMANYETİK UYUMLULUK TESTLERİ ELEKTRİKSEL GÜVENLİK TESTLERİ ÇEVRESEL TESTLER RİSK ANALİZLERİ EGE TEST CENTER, Egetest Center Elektrik Elektronik Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi ünvanıyla 03.03.2016 tarihinde kurulmuştur. İzmir Teknoloji Geliştirme Bölgesi (İZTEKGEB)'nde faaliyetlerine başlayan

Detaylı

Risk Tanımı Fırsat - Tehdit Risk Yönetimi Risk Yönetme Süreci Risklerin Tespit Edilmesi Risklerin Değerlendirilmesi Risklere Cevap Verilmesi

Risk Tanımı Fırsat - Tehdit Risk Yönetimi Risk Yönetme Süreci Risklerin Tespit Edilmesi Risklerin Değerlendirilmesi Risklere Cevap Verilmesi Nedir Faydaları Başarı Tanımlar Görev Risk Yönetimi Nedir Risk Tanımı Fırsat - Tehdit Risk Yönetimi Risk Yönetme Süreci Risklerin Tespit Edilmesi Risklerin Değerlendirilmesi Risklere Cevap Verilmesi Risk

Detaylı

TÜRK ELEKTRONİK SANAYİİ

TÜRK ELEKTRONİK SANAYİİ Öğr.Gör. Emre Özer Elektronik Sanayi Sektörü, gelişmiş ülkelerin sürdürülebilir bir büyüme, vatandaşlarına istihdam ve refah sağlamak için elzem olarak gördükleri bilgiye dayalı ve rekabet edebilen bir

Detaylı

FĐYAT ĐNTĐBAKLARI VE TĐCARET DENGESĐ DR. DĐLEK SEYMEN ASLI SEDA BĐLMAN

FĐYAT ĐNTĐBAKLARI VE TĐCARET DENGESĐ DR. DĐLEK SEYMEN ASLI SEDA BĐLMAN FĐYAT ĐNTĐBAKLARI VE TĐCARET DENGESĐ DR. DĐLEK SEYMEN ASLI SEDA BĐLMAN Esnek Kur Sisteminde Fiyat Đntibakı: Esneklikler Yaklaşımı Yurt içi ve yurt dışı fiyatlar sabit iken nominal döviz kurunda ve buna

Detaylı

Ulusal Đnovasyon Sistemi Bileşeni Olarak: TÜBĐTAK-TTGV-TÜSĐAD TEKNOLOJĐ ÖDÜLÜ MODELĐ

Ulusal Đnovasyon Sistemi Bileşeni Olarak: TÜBĐTAK-TTGV-TÜSĐAD TEKNOLOJĐ ÖDÜLÜ MODELĐ Ulusal Đnovasyon Sistemi Bileşeni Olarak: TÜBĐTAK-TTGV-TÜSĐAD TEKNOLOJĐ ÖDÜLÜ MODELĐ Müfit Akyos GĐRĐŞ Teknoloji, ekonomi bilimi bakımından dışsal bir faktör değil, içsel bir faktör olarak üretim fonksiyonlarında

Detaylı

HİZMET TİCARETİ İSTATİSTİKLERİ PROJESİ. 21 Şubat 2013

HİZMET TİCARETİ İSTATİSTİKLERİ PROJESİ. 21 Şubat 2013 HİZMET TİCARETİ İSTATİSTİKLERİ PROJESİ 21 Şubat 2013 SUNUM PLANI Hizmet Ticareti İstatistikleri Neden Önemli? Mevcut Durumda Ülkemiz Hizmet Ticareti İstatistikleri Eksiklikler, Problemler Yapılan Çalışmalar

Detaylı

Kısmen insan davranışlarını veya sezgilerini gösteren, akılcı yargıya varabilen, beklenmedik durumları önceden sezerek ona göre davranabilen bir

Kısmen insan davranışlarını veya sezgilerini gösteren, akılcı yargıya varabilen, beklenmedik durumları önceden sezerek ona göre davranabilen bir DÜŞÜNEN MAKİNELER Kısmen insan davranışlarını veya sezgilerini gösteren, akılcı yargıya varabilen, beklenmedik durumları önceden sezerek ona göre davranabilen bir makine yapmak, insanlık tarihi kadar eski

Detaylı

Yaz Stajı - 1 (AVM399) Ders Detayları

Yaz Stajı - 1 (AVM399) Ders Detayları Yaz Stajı - 1 (AVM399) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Yaz Stajı - 1 AVM399 Güz 0 0 0 0 3 Ön Koşul Ders(ler)i Dersin Dili Dersin Türü Dersin

Detaylı

zeytinist mucahit@zeytin.org.tr www.mucahitkivrak.com.tr

zeytinist mucahit@zeytin.org.tr www.mucahitkivrak.com.tr 1 T.C. BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ EDREMİT MESLEK YÜKSEKOKULU Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi Programı Öğr. Gör. Mücahit KIVRAK 0 505 772 44 46 kivrak@gmail.com www.mucahitkivrak.com.tr 2 3 4 PİRİNA

Detaylı

İnternette Çiçek satışı yapmak kar sağlayan bir ticaret modelimidir?

İnternette Çiçek satışı yapmak kar sağlayan bir ticaret modelimidir? Çiçekçi E-ticaret Sitesi Açmak Eğer bir online çiçekçi açmak istiyorsanız bu yazı size fayda sağlayacaktır.e-ticaret her yönüyle büyümeye açık bir sektördür. Bu sektörün alt elemanlarından birisi çiçekçilik

Detaylı

Reklam Tasarımı (PR 401) Ders Detayları

Reklam Tasarımı (PR 401) Ders Detayları Reklam Tasarımı (PR 401) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Reklam Tasarımı PR 401 Güz 3 0 0 3 8 Ön Koşul Ders(ler)i - Dersin Dili Dersin Türü

Detaylı

T.C. MALİYE BAKANLIĞI STRATEJİ GELİŞTİRME BAŞKANLIĞI İNOVASYON FİKİRLERİ YÖNETİM PROGRAMI PROJE FORMU

T.C. MALİYE BAKANLIĞI STRATEJİ GELİŞTİRME BAŞKANLIĞI İNOVASYON FİKİRLERİ YÖNETİM PROGRAMI PROJE FORMU T.C. MALİYE BAKANLIĞI STRATEJİ GELİŞTİRME BAŞKANLIĞI İNOVASYON FİKİRLERİ YÖNETİM PROGRAMI PROJE FORMU Proje Numarası Projenin Adı SGB-İNO/002 Tüketim Malzemeleri Yönetim Süreci Koordinasyondan sorumlu

Detaylı

Bölüm 2 Algoritmalar. 2.1 Giriş

Bölüm 2 Algoritmalar. 2.1 Giriş Bölüm 2 Algoritmalar 2.1 Giriş İnsanlar ilk çağlardan beri istek veya arzularını ifade etmek çeşitli yöntemler ile anlatmaya çalışmışlardır. İlk olarak çeşitli şekil ve simgeler daha sonra ise yazının

Detaylı

Müşteri İlişkileri Yönetimi (IE 517) Ders Detayları

Müşteri İlişkileri Yönetimi (IE 517) Ders Detayları Müşteri İlişkileri Yönetimi (IE 517) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Müşteri İlişkileri Yönetimi IE 517 Her İkisi 3 0 0 3 7.5 Ön Koşul Ders(ler)i

Detaylı

AR& GE BÜLTEN ARAŞTIRMA VE MESLEKLERİ GELİŞTİRME MÜDÜRLÜĞÜ HAZİRAN. Turizm Sektörü Genel Değerlendirmesi ve Sektörde Çalışanların İş Tatmini

AR& GE BÜLTEN ARAŞTIRMA VE MESLEKLERİ GELİŞTİRME MÜDÜRLÜĞÜ HAZİRAN. Turizm Sektörü Genel Değerlendirmesi ve Sektörde Çalışanların İş Tatmini Turizm Sektörü Genel Değerlendirmesi ve Sektörde Çalışanların İş Tatmini Nesrin YARDIMCI SARIÇAY Ülkemizde, yaz sezonunun gelmesi ile birlikte turizm sektöründe hareketlilik de hızla arttı. 1990 lı yıllarda

Detaylı

Türkiye Elektrik Piyasasının Geleceği Serbestleşen Bir Piyasa İçin Olası Gelecek Senaryoları

Türkiye Elektrik Piyasasının Geleceği Serbestleşen Bir Piyasa İçin Olası Gelecek Senaryoları Türkiye Elektrik Piyasasının Geleceği Serbestleşen Bir Piyasa İçin Olası Gelecek Senaryoları Haziran 2011 Uygar Yörük Ortak I Danışmanlık I Enerji ve Doğal Kaynaklar Piyasanın Kısa Vadedeki Öngörülen Gelişimi

Detaylı

Türkiye Cumhuriyeti-Ekonomi Bakanlığı, 2013 0

Türkiye Cumhuriyeti-Ekonomi Bakanlığı, 2013 0 Türkiye Cumhuriyeti-Ekonomi Bakanlığı, 2013 0 ZEYTİNYAĞI SEKTÖRÜN TANIMI SITC NO : 421.4 ARMONİZE NO : 1509 Türkiye bulunduğu coğrafi konum ve sahip olduğu Akdeniz iklimi özellikleriyle, İtalya, İspanya,

Detaylı

Ders Yazılımlarını. Seher ÖZCAN

Ders Yazılımlarını. Seher ÖZCAN Ders Yazılımlarını Değerlendirme Yaklaşımları Seher ÖZCAN Konular Ders Yazılımları Değerlendirme Yaklaşımları Değerlendirmede Yöntem ve Yaklaşımlar l Eğitim Yazılımlarının Değerlendirilmesi Genel Motivasyon

Detaylı

REHBERLİK ETKİNLİĞİ DEĞERLENDİRME FORMU 1. : Açıklama-Bilgilendirme. : Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğini Öğrenir.

REHBERLİK ETKİNLİĞİ DEĞERLENDİRME FORMU 1. : Açıklama-Bilgilendirme. : Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğini Öğrenir. REHBERLİK ETKİNLİĞİ DEĞERLENDİRME FORMU 1 : Açıklama-Bilgilendirme :Sınıf yönetimi : Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğini Öğrenir. SINIF :T 11-C TARİH :18.09.2015 :EYLÜL 3 TAM ORTA KISMEN HİÇ tarafından

Detaylı

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS. Öğretmenlik Uygulaması YDA 412 8 2+6 5 8

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS. Öğretmenlik Uygulaması YDA 412 8 2+6 5 8 DERS BİLGİLERİ Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS Öğretmenlik Uygulaması YDA 412 8 2+6 5 8 Ön Koşul Dersleri Dersin Dili Dersin Seviyesi Dersin Türü Almanca Lisans Zorunlu / Yüz Yüze

Detaylı

İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği. İstanbul Hazırgiyim ve Tasarım Kümesi Ur-Ge Projesi

İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği. İstanbul Hazırgiyim ve Tasarım Kümesi Ur-Ge Projesi İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği İstanbul Hazırgiyim ve Tasarım Kümesi Ur-Ge Projesi GEÇMİŞTEN - GÜNÜMÜZE KÜMELENME PERSPEKTİFİ Moda ve Tekstil İş Kümesi Projesi 2003-2007 AB Katılım

Detaylı

ARAŞTIRMA ve BİLİMSEL ARAŞTIRMA TÜRLERİ

ARAŞTIRMA ve BİLİMSEL ARAŞTIRMA TÜRLERİ ARAŞTIRMA ve BİLİMSEL ARAŞTIRMA TÜRLERİ Bilimsel Araştırma Problemlere güvenilir çözümler aramak amacıyla planlı ve sistemli olarak, verilerin toplanması, analizi, yorumlanarak değerlendirilmesi ve rapor

Detaylı

DERS BİLGİLERİ. Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS. Siyasal İletişim SPRI 427 1 3 + 0 3 4. Yrd. Doç. Dr. Isil Zeynep Turkan-Ipek

DERS BİLGİLERİ. Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS. Siyasal İletişim SPRI 427 1 3 + 0 3 4. Yrd. Doç. Dr. Isil Zeynep Turkan-Ipek DERS BİLGİLERİ Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS Siyasal İletişim SPRI 427 1 + 0 4 Ön Koşul Dersleri - Dersin Dili Fransızca Dersin Seviyesi Lisans Dersin Türü Dersin Koordinatörü Seçmeli Yrd. Doç.

Detaylı

AIESEC Nedir? Küresel Türkiye. 127 ülke, 86000 üye, 24000 liderlik fırsatı. 12 il ve KKTC, 1000 üye, 2000 staj

AIESEC Nedir? Küresel Türkiye. 127 ülke, 86000 üye, 24000 liderlik fırsatı. 12 il ve KKTC, 1000 üye, 2000 staj AIESEC Nedir? 127 ülke, 86000 üye, 24000 liderlik fırsatı 1948 yılından bu yana faaliyet gösteren küresel, kar için çalışmayan, politika dışı, bağımsız bir platformdur. Öğrenciler tarafından yürütülen

Detaylı

16.12.2014 KALİTE ÇEMBERLERİ NEDİR?

16.12.2014 KALİTE ÇEMBERLERİ NEDİR? KALİTE ÇEMBERLERİ NEDİR? İŞ İLE DOĞRUDAN İÇ İÇE OLAN ELEMANLARIN PROBLEMLERİN ÇÖZÜMÜ İÇİN HANGİ DEĞİŞİKLİKLERİN YAPILACAĞI VE BU DEĞİŞİKLİKLERİN NASIL APILMASI GEREKTİĞİ KONUSUNDA EN SAĞLIKLI BİLGİYE SAHİP

Detaylı

Kurumsal Yönetim ve Kredi Derecelendirme Hizmetleri A.Ş. Kurumsal Yönetim Derecelendirmesi

Kurumsal Yönetim ve Kredi Derecelendirme Hizmetleri A.Ş. Kurumsal Yönetim Derecelendirmesi Kurumsal Yönetim ve Kredi Derecelendirme Hizmetleri A.Ş. Kurumsal Yönetim Derecelendirmesi 19 Mart 2014 İÇİNDEKİLER Dönem Revizyon Notları........ 3 Derecelendirme Metodolojisi........ 5 Notların Anlamı.........

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ÖLÇME, DEĞERLENDİRME VE SINAV HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ÖLÇME, DEĞERLENDİRME VE SINAV HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI 2015-2016 7. SINIF DEĞERLENDİRME SINAVI - 1 2015-2016 7. SINIF DEĞERLENDİRME SINAVI - 1 SOSYAL BİLGİLER Adı ve Soyadı :... Sınıfı :... Öğrenci Numarası :... SORU SAYISI : 20

Detaylı

'Fatih'in Eğitime Etkisi Araştırılacak

'Fatih'in Eğitime Etkisi Araştırılacak On5yirmi5.com 'Fatih'in Eğitime Etkisi Araştırılacak Milli Eğitim Bakanı Dinçer Fatih Projesi'ni anlattı. Dinçer, projenin etkileri üzerine bilimsel araştırma yapılacağını açıkladı. Yayın Tarihi : 16 Şubat

Detaylı

Değişen Dünyada Güçlü İşletmeler Olmak. GİRİŞİM EĞİTİM ve DANIŞMANLIK MERKEZİ

Değişen Dünyada Güçlü İşletmeler Olmak. GİRİŞİM EĞİTİM ve DANIŞMANLIK MERKEZİ Değişen Dünyada Güçlü İşletmeler Olmak GİRİŞİM EĞİTİM ve DANIŞMANLIK MERKEZİ MANİSA NIN İÇİNDE BULUNDUĞU EKONOMİK ORTAM 2 MANİSA GENEL BİLGİLER Nüfus; Manisa:1.359.463 Türkiye:76.667.864 Sosyo Ekonomik

Detaylı

Dış ş göz, taze göz iyidir. Kullanalım.

Dış ş göz, taze göz iyidir. Kullanalım. 1 Dış ş göz, taze göz iyidir. Kullanalım. Üretim süreci enerji ve yaratıcılık gerektirir. Bu durum madde yazarının maddeye eleştirel bir gözle ayrıca bakmasını zorlaştırır. Kişi kendi ürünündeki eksiğini

Detaylı

8. Uluslararası İş Sağlığı ve Güvenliği Konferansı

8. Uluslararası İş Sağlığı ve Güvenliği Konferansı 8. Uluslararası İş Sağlığı ve Güvenliği Konferansı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından düzenlenen Uluslararası İş Sağlığı ve Güvenliği Konferansının sekizincisi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip

Detaylı

Neden Güneş Enerjisi? Güneş Enerjisi Santralleri

Neden Güneş Enerjisi? Güneş Enerjisi Santralleri Neden Güneş Enerjisi? Günümüzde tüketilen enerjinin büyük çoğunluğunu fosil kaynaklar oluşturmaktadır. Bu kaynakların rezervlerinin sınırlı olması, ekosistemin değişimi ile ortaya çıkan küresel ısınma

Detaylı

Yaratıcılık. Yağ nereye gidiyor?

Yaratıcılık. Yağ nereye gidiyor? Marmara Üniversitesi İşletme Fakültesi İşletme Bölümü Teknoloji ve Yenilik Yönetimi Dersi Yağ nereye gidiyor? Yrd. Doç. Dr. M. Volkan Türker 1 Sahibi veya yöneticisi olduğunuz firma ayçiçek yağı satın

Detaylı

SPOR DAMA MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

SPOR DAMA MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü SPOR DAMA MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2013 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde mesleklerin değişim ile karşı karşıya olması ve daha karmaşık bir

Detaylı

Bu olgu, tüketici gözüyle incelendiğinde hem üründe hem fiyatta çok çeşitlilik sağlamaya imkân verdiği için olumlu bir gelişmedir.

Bu olgu, tüketici gözüyle incelendiğinde hem üründe hem fiyatta çok çeşitlilik sağlamaya imkân verdiği için olumlu bir gelişmedir. ĐNOVASYON Giriş Günümüzde teknolojinin hız kaybetmeden ilerlemesine paralel olarak sunulan her üründen ya da hizmetten dünyanın neresinde olduğundan bağımsız olarak haberdar olunabilmekte hatta ürüne ya

Detaylı

İSTANBUL TİCARET ODASI Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Şubesi

İSTANBUL TİCARET ODASI Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Şubesi İSTANBUL TİCARET ODASI Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Şubesi MUZ SEKTÖR PROFİLİ HAZIRLAYAN TALUY EMİL ARALIK 2005 MUZ SEKTÖR PROFİLİ 1. ÜRÜN TANIMI ve ÇEŞİTLERİ 1.1. Ürün Tanımı 1.2. Muz Çeşitleri 2.

Detaylı

GİRİŞ. Eğitimdir ki, bir milleti hür, bağımsız, şanlı, yüksek bir toplum halinde yaşatır veya bir milleti kölelik ve yoksulluğa terk eder.

GİRİŞ. Eğitimdir ki, bir milleti hür, bağımsız, şanlı, yüksek bir toplum halinde yaşatır veya bir milleti kölelik ve yoksulluğa terk eder. GİRİŞ Eğitimdir ki, bir milleti hür, bağımsız, şanlı, yüksek bir toplum halinde yaşatır veya bir milleti kölelik ve yoksulluğa terk eder. Mustafa Kemal ATATÜRK Eğitim ve Bilim İşgörenleri Sendikası (Eğitim-İş)

Detaylı

Kurumsal Yönetim ve Kredi Derecelendirme Hizmetleri A.Ş. Kurumsal Yönetim Derecelendirmesi

Kurumsal Yönetim ve Kredi Derecelendirme Hizmetleri A.Ş. Kurumsal Yönetim Derecelendirmesi Kurumsal Yönetim ve Kredi Derecelendirme Hizmetleri A.Ş. Kurumsal Yönetim Derecelendirmesi 22 Şubat 2016 İÇİNDEKİLER Dönem Revizyon Notları........ 3 Derecelendirme Metodolojisi........ 5 Notların Anlamı.........

Detaylı

Dünya Nüfus Günü, 2016

Dünya Nüfus Günü, 2016 Sayı: 21508 01 Temmuz 2016 Saat: 10:00 Dünya Nüfus Günü, 2016 Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA) tarafından, her yıl 11 Temmuz Dünya Nüfus Günü nde, nüfusun önemli konularını ele alan bir tema belirlenmekte

Detaylı

Coğrafi İşaret. Yasal Düzenleme. Ulusal Coğrafi İşaret Strateji Belgesi ve Eylem Planı. suzan.kilic@tpe.gov.tr

Coğrafi İşaret. Yasal Düzenleme. Ulusal Coğrafi İşaret Strateji Belgesi ve Eylem Planı. suzan.kilic@tpe.gov.tr Coğrafi İşaret Yasal Düzenleme Ulusal Coğrafi İşaret Strateji Belgesi ve Eylem Planı suzan.kilic@tpe.gov.tr Türkiye de Coğrafi İşaret Potansiyeli * Ülkemizin ekolojik koşullarının uygun olması, biyoçeşitliğinin

Detaylı

COĞRAFYA BİLİM GRUBU COĞRAFYA IV KURS PROGRAMI. Millî Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği.

COĞRAFYA BİLİM GRUBU COĞRAFYA IV KURS PROGRAMI. Millî Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği. COĞRAFYA BİLİM GRUBU COĞRAFYA IV KURS PROGRAMI 1. KURUM ADI : Yedi Sistem Özel Öğretim Kursu 2. KURUMUNADRESİ :Atatürk Bulvarı No: 90/32 Kat:1-2-3-4-5-6-7-8-9 Kızılay Çankaya / ANKARA 3. KURUCUNUN ADI

Detaylı

MATEMATİK VE SOSYAL BİLİMLERİN UYUMUDUR PAZAR ARAŞTIRMALARI

MATEMATİK VE SOSYAL BİLİMLERİN UYUMUDUR PAZAR ARAŞTIRMALARI MERAKTANDIR HERŞEY. Merak edileni öğrenmektir araştırma. İster bilimsel, ister sosyolojik ister beşeri, nedeni ne olursa olsun araştırma tek bir amaç üzerinden yaşama geçer, merak edilene, bilinmeyene

Detaylı

Araç Motoru İmalatına Yönelik Sert Lehimleme Çözümleri

Araç Motoru İmalatına Yönelik Sert Lehimleme Çözümleri Araç Motoru İmalatına Yönelik Sert Lehimleme Çözümleri voestalpine Böhler Welding www.voestalpine.com/welding voestalpine Böhler Welding En İyi Kaynak Sonuçları için Metalürjik Uzmanlık voestalpine Böhler

Detaylı

Sayın Bakanım, Yükseköğretim Kurumuna hoş geldiniz, onur verdiniz. Daha önce üyesi olarak önemli hizmetler verdiğiniz bu kurumda sizi Türkiye

Sayın Bakanım, Yükseköğretim Kurumuna hoş geldiniz, onur verdiniz. Daha önce üyesi olarak önemli hizmetler verdiğiniz bu kurumda sizi Türkiye Sayın Bakanım, Yükseköğretim Kurumuna hoş geldiniz, onur verdiniz. Daha önce üyesi olarak önemli hizmetler verdiğiniz bu kurumda sizi Türkiye Cumhuriyeti devletinin Maliye Bakanı olarak ağırlamaktan sevinç

Detaylı

Alternatif Finansman Kaynağı Olarak Girişim Sermayesi " Süleyman Yılmaz Genel Müdür

Alternatif Finansman Kaynağı Olarak Girişim Sermayesi  Süleyman Yılmaz Genel Müdür Alternatif Finansman Kaynağı Olarak Girişim Sermayesi " Süleyman Yılmaz Genel Müdür Yıldız Teknik Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Uluslararası Finansal Yönetim Enstitüsü Şirket Finansmanı ve Halka

Detaylı

Buğra Öner Kocukeli. DİNLEME ve ANLAMA

Buğra Öner Kocukeli. DİNLEME ve ANLAMA Buğra Öner Kocukeli Yabancı dil öğrenirken tüm dünyayı sınıfınız gibi kullanabilirsiniz. Biraz istekli, biraz yaratıcı, biraz da keşfetmeye hazır olun, yeter! Başlarda çok kolay olmayacak, buna kendinizi

Detaylı

CEB. Bankası. Avrupa Konseyi Kalkınma Bankası

CEB. Bankası. Avrupa Konseyi Kalkınma Bankası Ankara, 29-30 Mart 2005 CEB Avrupa Konseyi Kalkınma Bankası Krzysztof Ners, Başkan Yardımc mcısı, Avrupa Konseyi Kalkınma Bankası Neler müzakere m edilecek a) Ticari olmayan müzakereler. Ortak bir hedef

Detaylı

Kurumsal Yönetim ve Kredi Derecelendirme Hizmetleri A.Ş. Kurumsal Yönetim Derecelendirmesi

Kurumsal Yönetim ve Kredi Derecelendirme Hizmetleri A.Ş. Kurumsal Yönetim Derecelendirmesi Kurumsal Yönetim ve Kredi Derecelendirme Hizmetleri A.Ş. Kurumsal Yönetim Derecelendirmesi 26 Haziran 2015 İÇİNDEKİLER Dönem Revizyon Notları........ 3 Derecelendirme Metodolojisi........ 5 Notların Anlamı.........

Detaylı

Projelerle Öğretme. Modül 1

Projelerle Öğretme. Modül 1 Modül 1 Projelerle Öğretme Bu Defter Intel Öğretmen Programı Çevrimiçi Temel Kursu kapsamında kullanılacaktır. Tüm kurs boyunca, düşüncelerinizi çevrimiçi araçlara ya da bu deftere kayıt edebilirsiniz.

Detaylı

Tüm bu problemler verilerin dijital bir sunucuda tutulması ihtiyacını oluşturdu. İhtiyacı karşılamak amaçlı hastane otomasyonu geliştirildi.

Tüm bu problemler verilerin dijital bir sunucuda tutulması ihtiyacını oluşturdu. İhtiyacı karşılamak amaçlı hastane otomasyonu geliştirildi. ANALİZ Konu ve Özet Öncelikle projenin amaçları ve ihtiyaçları belirlendi. Amaca yönelik ihtiyaç analizinde ki eksikler giderildi. Proje maliyet zaman ve kullanım açısından analiz edildi. Kullanıcıya en

Detaylı

Kurumsal Yönetim ve Kredi Derecelendirme Hizmetleri A.Ş.

Kurumsal Yönetim ve Kredi Derecelendirme Hizmetleri A.Ş. Kurumsal Yönetim ve Kredi Derecelendirme Hizmetleri A.Ş. 14 Ağustos 2015 İÇİNDEKİLER Dönem Revizyon Notları........ 3 Derecelendirme Metodolojisi........ 5 Notların Anlamı......... 6 Çekinceler..........

Detaylı

GİTES MAKİNE EYLEM PLANI

GİTES MAKİNE EYLEM PLANI GİTES MAKİNE EYLEM PLANI HEDEF -1 DEMİR-ÇELİK ÜRÜNLERİNİN TEDARİKİNDE ETKİNLİK VE VERİMLİLİĞİN ARTIRILMASI EYLEM SORUMLU/İLGİLİ KURULUŞ SÜRE AÇIKLAMA 1.1 Makine alt sektörleri itibariyle, sektörün ihtiyaç

Detaylı

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci;

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci; Image not found http://bologna.konya.edu.tr/panel/images/pdflogo.png Ders Adı : OSMANLI TÜRKÇESİ III Ders No : 0020110020 Teorik : 3 Pratik : 0 Kredi : 3 ECTS : 4 Ders Bilgileri Ders Türü Öğretim Dili

Detaylı

biz Topluluk Yönetimi, Ürün ve Hizmetler için Network ve Kimlik Oluşturulması, Kurumsal Uygulama Geliştirme alanlarında hizmet veren,

biz Topluluk Yönetimi, Ürün ve Hizmetler için Network ve Kimlik Oluşturulması, Kurumsal Uygulama Geliştirme alanlarında hizmet veren, Hakkımızda biz Topluluk Yönetimi, Ürün ve Hizmetler için Network ve Kimlik Oluşturulması, Kurumsal Uygulama Geliştirme alanlarında hizmet veren, Az müşteri - kaliteli iş felsefesiyle çalışan bir ajansız.

Detaylı

Taşkın Tehlike Haritalandırma Çalışmaları için bir Rehber ve Genel Şartname İhtiyacı

Taşkın Tehlike Haritalandırma Çalışmaları için bir Rehber ve Genel Şartname İhtiyacı Taşkın Tehlike Haritalandırma Çalışmaları için bir Rehber ve Genel Şartname İhtiyacı Doç. Dr. İsmail Haltaş İnşaat Mühendisliği, Zirve Üniversitesi, Gaziantep, TÜRKİYE IMO Taşkın ve Heyelan Sempozyumu,

Detaylı

TÜRK TELEKOMÜNĐKASYON A.Ş. 2009 BĐRĐNCĐ YARIYIL SONUÇLARINI AÇIKLADI

TÜRK TELEKOMÜNĐKASYON A.Ş. 2009 BĐRĐNCĐ YARIYIL SONUÇLARINI AÇIKLADI TÜRK TELEKOMÜNĐKASYON A.Ş. 2009 BĐRĐNCĐ YARIYIL SONUÇLARINI AÇIKLADI Basın Bülteni 20 Temmuz 2009 Konsolide Gelir 2009 Yılının Đlk Yarısında 5 milyar TL yi aştı Türk Telekom, 2009 yılı ilk yarı sonuçlarını

Detaylı

5176 sayılı Kamu Görevlileri Etik Kurulu Kurulması ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması

5176 sayılı Kamu Görevlileri Etik Kurulu Kurulması ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU BAŞKANLIĞI ETİK KOMİSYONU HAKKINDA GENEL BİLGİ 5176 sayılı Kamu Görevlileri Etik Kurulu Kurulması ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun uyarınca kabul edilen

Detaylı

Türk Deri Hazır Giyim Sektöründeki Küçük Ölçekli İşletmelerin Markalaşma Düzeylerinin Araştırılması Grafik 1. İşletmelerin Sahip Oldukları Marka Sayılarının Dağılımı Grafik 2. İşletmelerin Markalara Sahip

Detaylı

T.C. SAMSUN VALİLİĞİ SAMSUN İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

T.C. SAMSUN VALİLİĞİ SAMSUN İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ T.C. SAMSUN VALİLİĞİ SAMSUN İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ SAMSUN BİLİM ŞENLİĞİ PROJE PAZARI SAMSUN 2016 * PROJE PAZARI ilimiz ortaokul ve lise öğrencilerine yönelik ödüllü bir çalışmadır. 01-02 Haziran 2016

Detaylı

Erasmus Programı. Erasmus Öğrenci Öğrenim Hareketliliği Faaliyeti NİHAİ RAPOR FORMU

Erasmus Programı. Erasmus Öğrenci Öğrenim Hareketliliği Faaliyeti NİHAİ RAPOR FORMU Erasmus Programı Erasmus Öğrenci Öğrenim Hareketliliği Faaliyeti NİHAİ RAPOR FORMU Yurtdışındaki öğrenim dönemini tamamlayarak kendi yükseköğretim kurumuna dönen öğrenciden alınan sözel rapor Deneyimleriniz

Detaylı