ÜNİTE 6 Vücut Mekaniği ve Hareket

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "ÜNİTE 6 Vücut Mekaniği ve Hareket"

Transkript

1 ÜNİTE 6 Vücut Mekaniği ve Hareket Amaçlar Bu üniteyi çalıştıktan sonra, Vücut mekaniğinin anlamını ve kullanılmasının gerekliliğini, Hastanın hareket ve pozisyonlarına ilişkin temel ilkeleri açıklayabileceksiniz. İçindekiler Giriş Vücut Mekaniğinin Tanımı Vücut Mekaniğine Uygun Hareket Vücut Mekaniğinin Yanlış Kullanılmasında Görülen Bozukluklar Vücut Mekaniğine Uygun Yatış Pozisyonları Hastanın Hareket Ettirilmesi ve Taşınması Özet Değerlendirme Soruları Sözlük Yararlanılan ve Başvurulabilecek Kaynaklar Öneriler Anatomi notlarını gözden geçirmeniz konuyu anlamanızı kolaylaştıracaktır. Ünite sonundaki soruları lütfen yardımsız cevaplamaya çalışınız. Eğer cevaplayamıyorsanız üniteyi tekrar çalışınız.

2 1. GİRİŞ Bilindiği gibi, yaşamın vazgeçilmez bir unsuru olan hareket, fizyolojik ve psikolojik fonksiyonların sürdürülmesinde önemlidir. Doğru hareket, sağlıklı kişide uygun vücut mekaniği ve düzenli egzersizlerle, hasta ve hareketsiz kişilerde ise doğru yatış ve pozisyon ayarlama ile en iyi şekilde sürdürülebilir. Yanlış hareket ya da hereketsizlik, vücut sistemlerinde fonksiyon kaybına neden olarak, iyileşmeyi geciktirdiği gibi kalıcı sakatlıklara da neden olabilir. Hemşire, hasta bakımıyla ilgili işlevlerinde, hatta günlük yaşamında vücut mekaniği ilkelerini kullanmak durumundadır. Bu nedenle, vücut mekaniği ilkelerini çok iyi bilmesi gerekir. Böylece işlevlerini yerine getirirken, hem kendisi hem de hastası daha az efor harcayacak ve yanlış hareket sonucu meydana gelebilecek incinme ya da sakatlıklar önlenecektir. Bu ünitede, doğru hareket etmek için gerekli olan vücut mekaniği ilke ve tekniklerinin neler olduğu açıklanacaktır. 2. VÜCUT MEKANİĞİNİN TANIMI İnsan vücudu kaslar ve eklemlerle birleşik kemiklerin şekillendirdiği bir oluşumdur. Bu oluşuma, vücuttaki birçok sistemle işbirliği halinde çalışmasını öğreten bilime, Vücut Mekani i Bilimi denir. Kısaca vücut mekaniği; vücudun değişik sistemlerle olan anlaşması (korelasyonu) olarak da tanımlanabilir. Değişik sistemlere örnek olarak; iskelet, kas, eklem, sinir ve damar sistemleri gösterilebilir. Vücut mekaniği; anatomi, fizyoloji ve fizik ilkelerinden yararlanan bir bilim dalıdır.? Vücut mekaniği bilimi nasıl tanımlanır? 2.1. Vücut Mekaniği İlkeleri Eklemlerin Doğru Kullanılması Kaslarla korunan kemikler birbirinden eklemlerle ayrılır. Eklemlerin birbiriyle ilişkisi ligamentlerle sağlanır. Eklemlerdeki hareket;

3 Eklemin şekline, Ligamentlerin gevşek veya sık oluşuna, Koruyucu kasların koordinasyonuna bağlıdır. İyi bir vücut mekaniğinde, hareket ederken eklemler sınırlı bir hareketin dışına çıkamaz. Kötü bir hareket yapıldığında ise, koruyucu olarak karşı harekette bulunur Kasların Doğru Kullanılması Kişinin yalnızca güçlü kaslara sahip olması yeterli değildir. Aynı zamanda bunların etkin bir şekilde kullanılması gerekir. Egzersiz sırasında birkaç kas yerine, daha fazla kasın kullanılmasına dikkat etmek gibi. Kasların tonüsünün korunması da önemlidir. Kasın sürekli olarak kasılması ya da büzülmesi sonucu kontraktür meydana gelir. Kontraktür, daha çok eklemlerin kapanmasını sağlayan fleksör kaslarda görülür. Çünkü fleksör kaslar, ekstansör kaslardan daha kuvvetlidir. Örneğin; sürekli hareketsiz oturan kişilerin dizlerinde kontraktür gelişebilir. Uzun süre kullanılmayan bir kasın tonüsünü kaybederek hipotoni veya atoni ile sonuçlanması kaçınılmazdır. Daha ileri dönemlerde ise, kas incelerek görevini yapamaz ve atrofi gelişir. Oysa kasların kasılması, venleri sıkıştırarak kanın kalbe dönüşünü kolaylaştırır. Karın duvarı kasları ise, iç organları yerinde tutmaya yardım eder. Karın duvarı kaslarının fazla zorlanması sonucu yırtıklar meydana gelerek fıtık oluşumuna neden olabliir Harekete Etki Eden Fizik Kanunlarının Kullanılması Bir cismin hareketinde dengenin sağlanabilmesi için uyulması gereken kurallar şunlardır: Cismin taban yüzeyinin geniş olması ya da taban düzleminin genişletilmesi, Ağırlık çizgisinin taban düzlemi içinde bulunması, Ağırlık merkezinin taban yüzeyine yakın olması gerekir (bkz.: Şekil 6-1)

4 Ağırlık Çizgisi Ağırlık Merkezi Taban Yüzeyi Şekil 6.1: Ağırlık çizgisi, Ağırlık Merkezi ve Taban Yüzeyinin / Düzleminin Şematik Olarak Gösterimi Her cismin ağırlık merkezi, kitlesinin toplandığı yere bağlıdır. Bu merkez cismin tabanına yaklaştıkça denge artar. İnsanda ağırlık merkezi, pelvis içinde lomber omuru hizasındadır. Ağırlık merkezinden taban yüzeyine dikey doğrultuda geçen çizgi ağırlık çizgisidir. İnsanda ağırlık çizgisi-yukarıdan aşağıya doğru-mastoid kemiği, servikal ve lomber omurlar, patellaların ortasından ayak bileklerinin önüne doğru inen çizgidir.? Vücut mekaniği ilkeleri nelerdir? Bir hareket daima yerçekimi kuvvetinden etkilenir. Yerçekimine uygun olarak hareket etme DOĞRU HAREKET ETME yöntemidir. Örneğin, yerdeki kalın bir ağaç gövdesini kaldırarak taşımak yerine, yuvarlayarak itmek daha az kuvvet gerektirir. Bir cismin kaldırılmasında vücut mekaniğini doğru kullanmak için, kaldırılacak cismin ağırlık merkezinin, kaldıran kişinin ağırlık merkezine yakın olması gerekir. Böylece iki ağırlık merkezi arasındaki uzaklık kısalır ve cisim daha rahat kaldırılır. Vücut yüzeyinin küçültülerek ağırlığın geniş kaslara verilmesi, taban yüzeyinin genişletilmesi, cismin kaldırılmasını kolaylaştırır (bkz.: Şekil 6.2)

5 Doğru Eğilme Hatalı Eğilme Şekil 6.2: Yerdeki Bir Cismin Alınması Bir cismin hareket ettirilmesinde çekme, itme, yuvarlama, hareketleri kaldırmadan daha sağlıklıdır. Çekme hareketinde, geniş kaslar kullanılır ve sırtın dik olmasına dikkat edilir. Çünkü sırt kasları ince kaslar olup, kolaylıkla incinebilir. Bu hareketler esnasında omurga üzerine fazla basınç yüklenmesi de sırt ağrılarına neden olur. O halde, cismin hareketi ister kaldırma, ister çekme veya itme şeklinde olsun, sırt daima dik tutulmalıdır. Bir cismin taşınmasında ya da yüksek bir yerden alınmasında ağırlık, her iki kola eşit olarak bölünmelidir. Hemşire, vücut mekaniği ilkelerini iyi bilmek zorundadır. Çünkü, hemşirelik uygulama ve işlevlerinde, gerekli araç/gerecin taşınmasının yanı sıra, hastanın kaldırılması ya da çevrilmesi gibi işlevlerde de vücut mekaniğini sıklıkla kullanacaktır. Eğilme, kalkma ya da kaldır-ma hareketlerini sıklıkla kullanan hemşire, bu hareketleri yaparken; ayak tabanlarını açıp, dizlerini bükerek, bel, sırt ve boyun kaslarına ağırlık yüklemeden, bütün kuvvetini kalça ve bacaklardaki geniş kaslara vermelidir. Hemşire kendi vücut mekaniğine özen gösterirken, aynı zamanda, hasatasına ve birlikte çalıştığı sağlık personeline de bu konuda eğitim vermelidir. 3. VÜCUT MEKANİĞİNİN DOĞRU KULLANILMASI 3.1. Ayakta Durma Vücut mekaniğine uygun duruş, sağlığı olumlu yönde etkiler; solunum ve dolaşım düzenlidir, kas tonüsü korunur ve enerjiden tasarruf edilir. Daha iyi anlaşılabilmesi açısından iyi ve kötü duruş karşılaştırıldığında, aşağıdaki özellikler göze çarpar:

6 İyi Duruş (Şekil 6.3-A) Kötü Duruş (Şekil 6.3-B) Baş dik, çene ile aynı doğrultuda Baş öne doğru eğik Göğüs dik ve kalkık Göğüs düz veya içe dönük Omuzlar geride Omuzlar öne doğru kıvrılmış Karın düz Karın ileriye doğru çıkmış Sırt normal kıvrımında Sırt normal kıvrımını kaybetmiş Ayak parmakları ileride ve ağırlık Ayak parmakları içe veya dışa doğru, ayakların dış kenarında ağırlık ayakların iç kenarındadır. Şekil 6.3-A: Vücut Mekaniğine Uygun Duruş Şekil 6.3-B: Yanlış Duruş

7 3.2. Oturma Vücut mekaniğine uygun oturuş; baş dik, çene ileride, boyun hafifçe öne kavis yapmış, ayak tabanları yere tamamen temas etmiş durumdadır. Sırt ve bel iskemleye dayanmalıdır, gerekirse desteklenmelidir. Bir başka deyişle, oturulan iskemlenin anatomik duruşu sağlayacak şekilde yapılmış olması gerekir (bkz.: Şekil 6.4). Şekil 6.4: Vücut Mekaniğine Uygun Oturma 3.3. Yürüme Vücut mekaniğine uygun şekilde yürüme; baş dik, çene ileri doğru, boyun anatomik pozisyonunda, kollar iki yanda gevşek ve rahat bir şekilde sarkıktır. Ayak parmakları çene ile aynı doğrultuda olup ağırlık ayakların dış kenarındadır Uyuma Kişinin uyku sırasında, kaslarının tamamen gevşemesini sağlayacak şekilde pozisyon alması gerekir. Alışkanlığa bağlı olmakla birlikte, en rahat uyku pozisyonu prone'dir (bkz.: prone pozisyonu, bu ünitede 5 nolu alt başlık). Aynı zamanda, yaylı yatak gibi vücudun anatomik şeklini bozmayan yatak türleri tercih edilmelidir.? Vücut mekaniğine uygun duruş nasıl olmalıdır?

8 4. VÜCUT MEKANİĞİNİN YANLIŞ KULLANILMASINDA GÖRÜLEN BOZUKLUKLAR Vücudun her hareketine uygun bir eklem ve kas hareketi vardır. Önemli olan bunları doğru kullanmaktır. Yanlış bir hareket ya da kötü pozisyon, bazı kasların aşırı gerilmesine, bazılarının ise fazla gevşemesine neden olur. Bunun sonucu vücutta, ayak, göğüs kafesi ve omurga ile ilgili bozukluklar gelişir Ayak İle İlgili Bozukluklar İnsanda ayak tabanı bir temel olarak kabul edilir. Bu nedenle ayak sağlığında uygun vücut mekaniği kullanılması önem taşır. Düz Tabanlık (Pes Planus/Flat Foot): Tarslar ve metatarslar arasındaki ligamentlerin gevşemesi sonucu ayak tabanının düşmesi ile oluşan bozukluktur. Doğuştan olabildiği gibi, ayağın uzun süre hareketsiz kalması (alçı vb.), hızlı kilo kaybı, ağır yük taşıma ve ayağa uygun olmayan ayakkabı giyilmesine bağlı olarak da gelişebilir. Ayak Düşmesi (Foot Drop): Ayağın öne doğru düşmesidir. Genellikle baş parmak dışa dönüktür. Uzun süre yatak istirahatindeki hastalarda gerekli önlemin alınmaması sonucu gelişir. Hallux Valgus: Baş parmağın içe doğru dönmesidir. Uygun olmayan ayakkabı giyme sonucu görülür. Kadınlarda daha sık rastlanır. Hallux Varus: Baş parmağın dışa doğru dönmesidir. Sonradan kazanılan ayak ile ilgili bozuklukları önlemek için dikkat edilmesi gereken noktalar şunlardır: Ayak ölçüsüne uygun çorap ve ayakkabı giymek, Aşırı sivri uçlu ayakkabılardan kaçınmak, Aşırı yüksek topuklu ya da düz ayakkabı giymemek, Aşırı kilo alma veya ani kilo kaybından kaçınmak, Uzun süre yatak istirahatinde ayak tabanlarını desteklemek, Ayak hijyenine dikkat etmek

9 4.2. Göğüs Kafesi İle İlgili Bozukluklar Vücut mekaniğinin kötü kullanılması sonucu görülen ikinci önemli bozukluktur. Doğuştan olabildiği gibi sonradan da gelişebilir. İki tür bozukluk vardır: Kunduracı tipi göğüs: Omurganın dışa doğru çıkıntı, sternumun içe doğru çöküntü yapmasıdır. Kuş tipi göğüs: Omurganın içeriye çöküp, sternumun dışa doğru çıkıntı yapmasıdır Omurga İle İlgili Bozukluklar Kifoz: Sırt omurlarının kamburluk yapacak şekilde dışa çıkıntı yapması, boyun ve bel omurlarının içe doğru kıvrılması ile karakterizedir. Sternum da içeriye doğru çökmüştür. Göğüs kafesinde meydana gelen daralma, solunum bozukluklarına ve karın içi organlarında sarkmalara neden olabilir. Lordoz: Bel omurlarının kıvrımı artar, pelvis ve bel arasındaki açı büyür ve sternum dışa doğru çıkıntı yapar. Solunum, dolaşım ve sindirim sistemi ile ilgili bozukluklar gelişebilir. Hamilelikte geçici olarak fizyolojik lordoz görülür. Skolyoz: Omurların sağa ya da sola "S" harfi şeklinde kaymasıdır. Sürekli aynı tarafta ağırlık taşımaktan kaynaklanabilir.? Vücut mekaniğine uyulmaması sonucu, vücutta gelişebilecek bozukluklar nelerdir? 5. VÜCUT MEKANİĞİNE UYGUN YATIŞ POZİSYONLARI Tüm pozisyonlarda amaç; hastanın durumuna uygun rahat etmesini sağlamaktır. Dikkat edilmesi gereken nokta, vücut bölümlerini anatomik pozisyonunda tutmaktır. Bunun için, verilen pozisyona göre boyun, bel, diz, kol ve bileklerin altı yastık, havlu gibi uygun araçlarla desteklenmelidir. Hemşire, pozisyon değiştirmeden önce, hastanın kapasitesini ve tolere edebileceği pozisyonu saptamalıdır. Mümkün olduğunca hasta ile işbirliği sağlanmalıdır. Sıklıkla kullanılan pozisyonlar aşağıda açıklanmıştır

10 5.1. Supine Sırt üstü yatış pozisyonudur. Horizontal veya rekümbent olarak da isimlendirilir. Boyun ve bel omurları ile dizlerin altı desteklenmelidir. Baş ve omuzlar yastıkla hafifçe yükseltilir. Ayak düşmesini önlemek için ayak tabanına destek konulmalıdır (bkz.: Şekil 6.5). Şekil 6.5: Supine Pozisyonu? Supine pozisyonunda vücudun hangi bölgeleri desteklenir? 5.2. Prone Yüz üstü pozisyonudur. Bacak ve kadınlarda göğüs altına ince bir destek konulabilir. Baş yana çevrilir. Rahat bir uyku pozisyonudur. Aynı zamanda uzun süre yatakta kalan hastalarda, normal vücut şeklini sürdürmek için de kullanılır (bkz.: Şekil 6.6). Şekil 6.6: Prone Pozisyonu

11 ? Prone pozisyonunda desteklenmesi gereken vücut bölümleri nereleridir? 5.3. Favler Dik oturur pozisyonudur. Yatak içinde hastanın rahat etmesi ya da tedavi amacıyla kullanılabilir. Hastanın ihtiyacına göre, yatak başucu genellikle derece yükseltilir. Bu pozisyon hastanın beslenmesi, ziyaretçilerini kabul etmesi, kitap okuması ya da televizyon izlemesi için oldukça uygundur (bkz.: Şekil 6.7). Şekil 6.7: Favler Pozisyon Yatak başucunun 45 derece yükseltilmesi Semi Favler/Yarı Dikoturur pozisyon olarak isimlendirilir.? Favler pozisyonunda vücudun hangi bölgeleri desteklenir? 5.4. Lateral Yan yatış pozisyonudur. Bir çok kişinin rahat ettiği bu pozisyonda baş, skapula, sakrum ve topuk gibi kemik çıkıntılar basınçtan etkilenmez. Bacaklar ve ayaklar destek kullanılmaksızın hafif fleksiyon durumundadır. Sakıncası, altta kalan vücut bölümlerinin desteklenememesidir (bkz.: Şekil 6.8)

12 ? Şekil 6.8: Lateral Pozisyon Lateral pozisyonda vücudun hangi bölgeleri desteklenir? 5.5. Daha Az Kullanılan Pozisyonlar Sims pozisyonu: Yarı yüzükoyun pozisyondur. Dorsal rekümbent pozisyonu: Sırt üstü pozisyonunda olduğu gibidir. Ancak burada, hastanın dizleri bükük, ayak tabanları yatağın üstünde ve ayaklar yan yanadır. Diz-göğüs pozisyonu: Secde pozisyonudur. Jenopektoral pozisyon olarak da isimlendirilir. Litotomi pozisyonu: Dorsal rekümbente benzer. Farkı, bacaklar açıktır ve ayaklar bir destekle kaldırılır. Trendelenburg pozisyonu: Sırt üstü pozisyonunun baş ucu alçaltılmış, ayak ucu yükseltilmiş şeklidir. Şekil 6.9: Daha Az Kullanılan Pozisyonlar

13 Hastanın pozisyonu değiştirilirken, önce supine pozisyonuna getirilmesi, yeni verilecek pozisyona geçişte kolaylık sağlar. Pozisyonlar genelde, tek hemşire tarafından değiştirilir ancak, hastada alçı vb. gibi ekler varsa, bilinçsizse ya da aşırı kilolu ise iki veya daha fazla hemşirenin birlikte çalışması uygundur. Yardımsız hareket edemeyen bir hastayı, hareketsizliğin yan etkilerinden korumak için 2 saat aralarla çevirmek gerekir. Vücutta hareketsizliğe bağlı olarak gelişebilecek durumlar şöyle sıralanabilir: Metabolizma hızında azalma, Trombüs oluşumu, Doku ve kaslarda atrofi, Eklemlerde kontraktür, Sıvı ve elektrolit dengesizliği, Osteoporoz, Kemiklerde demineralizasyon, Deri bütünlüğüde bozulma/dekübitus ülser, Kan akımında yavaşlama, Davranış değişiklikleri. Konstipasyon ve üriner staz Akciğer ventilasyonunda azalma,? Yardımsız hareket edemeyen bir hastanın, hareketsizliğin yan etkilerinden korumak için kaç saat arayla çevrilmesi gerekir? 6. HASTANIN HAREKET ETTİRİLMESİ VE TAŞINMASI Hastanın hareket ettirilmesinde ya da taşınmasında, daima vücut mekaniği ilkeleri gözönünde bulundurulmalıdır. Yatak içinde pozisyon değiştirmek hastanın rahatlığı ve terapötik sonuçları açısından önemlidir. Hastayı hareket ettirme ve taşıma esnasında dikkat edilmesi gereken noktalar şunlardır: Hastanın işbirliği düzeyinin saptanması, Hasta yönünden, gerekli güvenlik önlemlerinin alınması, Gizliliğe saygı gösterilmesi, Vücut mekaniği ilkelerine dikkat edilmesi, Tekerlekli koltuk, sedye gibi kullanılacak aracın önceden hazırlanması, İşlem bitiminde, hastaya uygun pozisyonun verilmesi Aktif ve Pasif Egzersizler Bu hareketler, hastaya, kas direncini, eklemlerin fonksiyonunu korumak/sürdürmek

14 amacıyla yaptırılır. Hemşire, egzersizlerin tedavi edici önemini kavrayarak, hastayı hareketsizliğin etkilerinden korumalıdır. Eklem hareketlerinde; Ekstremiteler desteklenmeli ve eklemlerden tutulmalı, Tüm hareketler, hastayı yormayacak şekilde yavaş ve düzgün yapılmalı, Eklem zorlanmamalı ve ağrı olduğunda egzersize son verilmelidir. Eklem hareketleri; açma-kapama, ekseni etrafında döndürme, vücuda yaklaştırma-uzaklaştırma hareketlerni kapsar. Aktif egzersizler: Bir başkasının yardımı olmaksızın, kişinin kendi kendine yaptığı hareketlerdir. Amacı kas direncini sürdürmektir. Pasif egzersizler: Kişiye bir başkası tarafından yaptırılan hareketlerdir. Burada kas direnci sürdürülemez, ancak kontraktür oluşumu engellenebilir. Bunlardan başka, yardımcı alet ya da makinalarla yapılan egzersiz türleri de vardır Hastayı Yan Çevirme Hastanın sol yanına çevrilmesi aşağıdaki ilkeleri içerir. Hastayı sağ yanına çevirmek için anlatılan işlemlerin tersi yapılmalıdır. Hastaya yapılacak işlem hakkında bilgi verilir, Karyola kenarlıkları yüksekse indirilir, başının altından yastığı alınır, Supine pozisyonuna getirilir (bkz.: Supine Pozisyonu), Hastanın kolları dirseklerden bükülerek, sağ kol üste gelecek şekilde göğsü üzerinde çaprazlanır. Sağ ayağı, sol ayak üzerine yerleştirilir, Hemşire hastanın sağ tarafında, vücut mekaniğine uygun olarak pozisyon alır (yüz hastaya dönük, bacaklar açık, bir ayak önde ve dizler kıvrık), Bir kol hastanın omuzları altına yerleştirilerek uzak taraftaki omuz başı tutulur, Diğer kol hastanın kalçaları altından geçirilerek uzak taraf ilyak çıkıntı kavranır, Hemşire yataktan dizleri ile destek olarak, hastayı kendine doğru çeker ve sol yanına çevirir, Gerekli vücut bölümleri, uygun araçlarla desteklenir (bkz.: lateral pozisyon), Güvenlik önlemleri alınır. Bu uygulama büyük bir çarşaf yardımı ile de yapılabilir

15 6.3. Hastanın Oturtulması ve Ayağa Kaldırılması Sakıncası yoksa, hasta mümkün olduğunca erken ayağa kaldırılarak yürütülmelidir. Hastaya bilgi verilir, yatak yüksekse indirilir, Hastanın koltuk altından tutularak, onun da hemşirenin omuzlarından destek alması sağlanır, yavaşça kaldırılarak oturtulur, Baş dönmesi, bulantı olursa bir süre beklenir, Hastanın bacakları yataktan sarkıtılarak terlikleri giydirilir, Hemşire bir kolu ile hastanın koltuk altından, diğeri ile ön kolundan tutarak, yavaş yavaş ve dikkatle hastayı kaldırır. Hastaya başını dik tutması, önüne bakmaması söylenir, Hasta yürütülür, yorgunluk belirtileri izlenir ve fazla yormadan yatağına götürülür, Bir süre oturması gerekiyorsa, hasta koltuğa oturtulur, gerekli vücut bölümleri desteklenir ve üşümemesi için üzeri örtülür.? İlk kez ayağa kaldırılacak hastada nelere dikkat edilmesi gerekir? Tekerlekli Koltuğa Oturtma Yukarıda anlatıldığı gibi hasta kaldırılır ve tekerlekli koltuğa alınır, ancak hasta kaldırılmadan önce: Tekerlekli koltuk yatağın yakınına getirilir, Frenleri sabitleştirilerek hareket etmesi önlenir, Tekerlekli koltuğun ayaklıkları dışa doğru açılır, hasta oturtulduktan sonra ayaklıklar düzeltilir, Üşümemesi için üzeri örtülür Hastanın Taşınması Hastanın yatağından bir başka yatağa ya da sedyeye taşınması genellikle 2-3 kişi tarafından gerçekleştirilir. Uyulması gereken hususlar şunlardır: Sedye yatağın ayak ucuna dik gelecek şekilde yerleştirilir. 3 kişi ile taşımada;

16 taşıyıcılar, boy sırasına göre yatağın kenarında, yüzleri hastaya dönük olarak durur, Hastanın kolları göğsü üzerinde çaprazlanır, Baş taraftaki kişi, bir kolunu hastanın başını destekleyecek şekilde boynu altından geçirerek omuz başını kavrar, diğer kolunu belinin altından geçirir, Ortada duran kişi bir kolunu, birincinin kolunun yanına, diğerini hastanın kalçalarının altına yerleştirir, Üçüncü kişi de ikinci kişinin kolunun yanından ve ayak bileklerinden hastayı destekler (bkz.: Şekil 6.10) Üçü birlikte aynı anda hastayı yataktan kaldırarak sedyeye yerleştirir. Hastanın taşınması esnasında, erkeklerde göğüs ve omuz, kadınlarda kalça gibi ağırlığın yoğunlaştığı bölgeler iyi desteklenmelidir. Şekil 6.10: Hastanın taşınması Özet Fizyolojik fonksiyonların sürdürülmesinde, doğru hareket oldukça önemlidir. Vücut mekaniği bilgisi hemşireye, kendisine ve hastasına zarar vermeden yardım etmesini sağlar. Vücut mekaniği ilkeleri ile, hasta yatak içinde ve dışında kolaylıkla hareket ettirilebilir. Hareket ve pozisyon değişimi, hastanın rahatını sağlamakla birlikte, tedavi edici sonuçları açısından da önemlidir

17 Değerlendirme Soruları 1. Eklemlerin doğru kullanılmasında, aşağıdakilerden hangisi doğru de ildir? A) Eklemin şekli, B) Eklemin biçimi, C) Ligamentlerin gevşek veya sıkı oluşu D) Eklemin tonüsü E) Koruyucu kasların koordinasyonu 2. Sinirlerin etkisi ile kasların pasif hareketlere karşı göstermiş olduğu doğal gerginliğe ne denir? A) Atoni B) Tonüs C) Atrofi D) Kontraktür E) Hipertrofi 3. İnsanda ağırlık çizgisi nereden geçer? A) Mastoid kemiği, servikal ve lomber omurlar, patellaların arasından ayak bileklerinin önüne iner B) Sfenoid kemiği, dorsal ve lomber omurlar, patellaların arasından ayak topuklarının ortasına iner C) Mastoid kemiği, servikal omurlar, koksiksten ayak bileğinin önüne iner D) Sfenoid kemiği, servikal ve lomber omurlar, patellaların arasından ayak bileklerinin önüne iner E) Hiçbiri 4. Aşağıdakilerden hangisi bir cismin hareketinde dengenin sağlanabilmesi için uyulması gereken kurallardan de ildir? A) Taban düzleminin geniş olması B) Taban yüzeyinin genişletilmesi C) Ağırlık çizgisinin, taban düzlemi içinde olması D) Ağırlık merkezinin, taban yüzeyine yakın olması E) Ağırlık merkezinin, taban yüzeyinin içinde olması 5. Aşağıdakilerden hangisi ayak başparmağının içe doğru dönmesidir? A) Foot drop B) Flat foot C) Hallux valgus D) Hallux varus E) Pes planus

18 6. Aşağıdakilerden hangisi, hamilelikte fizyolojik olarak gelişen omurga bozukluğudur? A) Kifoz B) Lordoz C) Skolyoz D) Hipotoni E) Hiçbiri 7. Supine pozisyonu aşağıdakilerden hangisi ile eş anlamlıdır? A) Yan yatış B) Yüzüstü C) Sırt üstü D) Yarı oturur E) Dik oturur 8. Sürekli yatan hastada pozisyon değişiminin amacı aşağıdakilerden hangisidir? A) Hastayı rahatlatmak B) Anatomik pozisyonu korumak C) Basıncın aynı noktada yoğunlaşmasını önlemek D) Kan dolaşımını uyarmak E) Hepsi Sözlük Abduksiyon : Vücut orta çizgisinden uzağa hareket. Adduksiyon : Vücut orta çizgisine doğru hareket. Atoni : Kas tonüsünün kaybolması, kasın kasılamaması. Atrofi : Kasların incelmesi, vücudun belirli bir yerinin beslenememesi nedeni ile incelip işlerliğini kaybetmesi. Ekstansiyon : Açma, uzatma, bir organın çekilip uzatılması. Fleksiyon : Eklemin içeriye doğru yaptığı bükülme hareketi. Hipotoni : Kastonüsünün azalması. Kontraktür : Anormal kasılma Tonüs : Canlı dokuların, özellikle kasların, sinirlerin etkisi ile pasif hareketlere karşı gösterdiği doğal gerginlik. Yararlanılan ve Başvurulabilecek Kaynaklar Çağlayan, Ş., Anatomi ve Fizyoloji, Çağlayan Basımevi, İstanbul, Golup, S., Keegan, J., Nursing Fundamentals, A Study And Learning Tool, Springhouse Pub., Co., Pennsylvania, King, E.M., Wieck, L., Dyer, M., Hemşirelik Teknikleri El Kitabı Çev: K. Babadağ, N. Sabuncu., G. Tandal, Redhouse Yayınevi, İstanbul, Kozier, B., Erb, G.L., Fundamentals of Concept And Procedures, Addison-Wesley Pub., Co., California, Saperstein, A., Frazier, M., Introduction to Nursing Practice, F.A. Davis Co., Philadelphia,

HASTA VE ÇALIŞAN GÜVENLİĞİ KAPSAMINDA (1) VÜCUT MEKANİKLERİ (2) HASTANIN MOBİLİZASYONU VE SEDYEDE HASTA TAŞIMA TEKNİKLERİ

HASTA VE ÇALIŞAN GÜVENLİĞİ KAPSAMINDA (1) VÜCUT MEKANİKLERİ (2) HASTANIN MOBİLİZASYONU VE SEDYEDE HASTA TAŞIMA TEKNİKLERİ HASTA VE ÇALIŞAN GÜVENLİĞİ KAPSAMINDA (1) VÜCUT MEKANİKLERİ (2) HASTANIN MOBİLİZASYONU VE SEDYEDE HASTA TAŞIMA TEKNİKLERİ (3) HASTA ODASI VE YATAK YAPIMI Sultan NAZLI Eğitim Hemşiresi VÜCUT MEKANİKLERİ

Detaylı

VÜCUT MEKANIĞININ DOĞRU KULLANıLMASı

VÜCUT MEKANIĞININ DOĞRU KULLANıLMASı VÜCUT MEKANIĞININ DOĞRU KULLANıLMASı VÜCUT MEKANİĞİ İnsan vücudu kaslar ve eklemlerle birleşik kemiklerin şekillendirdiği bir oluşumdur. Bu oluşuma, vücuttaki birçok sistemle işbirliği halinde çalışmasını

Detaylı

HASTAYA POZİSYON VERME TALİMATI

HASTAYA POZİSYON VERME TALİMATI SAYFA NO 1/5 1. AMAÇ: Hastanın mevcut anatomik pozisyonunu koruyarak günlük yaşam aktivitelerini sağlamak ve olası komplikasyonları önlemeye yönelik standart bir yöntem belirlemektir. 2. KAPSAM: Bu protokol,

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI SAĞLIK HİZMETLERİ HASTA NAKLİ

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI SAĞLIK HİZMETLERİ HASTA NAKLİ T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI SAĞLIK HİZMETLERİ HASTA NAKLİ Ankara, 2015 Bu modül, mesleki ve teknik eğitim okul / kurumlarında uygulanan Çerçeve Öğretim Programlarında yer alan yeterlikleri kazandırmaya

Detaylı

Postür Analizi. Prof. Dr. Reyhan Çeliker. Acıbadem Maslak Hastanesi

Postür Analizi. Prof. Dr. Reyhan Çeliker. Acıbadem Maslak Hastanesi Postür Analizi Prof. Dr. Reyhan Çeliker Acıbadem Maslak Hastanesi Postür nedir? Postür l Vücut kısımlarının pozisyonu veya dizilimidir. l STATİK: Oturma, ayakta durma ve yatma sırasındaki postür l DİNAMİK:

Detaylı

ALT EKSTREMİTE SET 1 ( germe egzersizleri)

ALT EKSTREMİTE SET 1 ( germe egzersizleri) ALT EKSTREMİTE SET 1 ( germe egzersizleri) 1. Doğru postür Ayaklar omuz genişliğinde açık, dizler hafif bükük, pelvis arkada, omurga düz, omuzlar dışarıda baş yukarıda dik olarak ayakta dur 2. Abdominal

Detaylı

a) Gerinme: Sırtüstü yatar pozisyonda, eller yana açık, bacaklar düz iken bacakları aşağıya, kolları yanlara doğru iyice uzatmaya çalışın.

a) Gerinme: Sırtüstü yatar pozisyonda, eller yana açık, bacaklar düz iken bacakları aşağıya, kolları yanlara doğru iyice uzatmaya çalışın. BEL EGZERSİZLERİ 1) GERME HAREKETLERİ: a) Gerinme: Sırtüstü yatar pozisyonda, eller yana açık, bacaklar düz iken bacakları aşağıya, kolları yanlara doğru iyice uzatmaya çalışın. Aynı pozisyonda, kollan

Detaylı

Kinesiyoloji ve Bilimsel Altyapısı. Prof.Dr. Mustafa KARAHAN

Kinesiyoloji ve Bilimsel Altyapısı. Prof.Dr. Mustafa KARAHAN Kinesiyoloji ve Bilimsel Altyapısı Prof.Dr. Mustafa KARAHAN Kinesiyoloji Kinesiyoloji insan hareketiyle ilgili mekanik ve anatomik ilkelerin incelenmesidir. Kinesiyoloji anatomi, fizyoloji ve biyomekanik

Detaylı

EKLEM HAREKET AÇIKLIĞI ÖLÇÜMÜ

EKLEM HAREKET AÇIKLIĞI ÖLÇÜMÜ EKLEM HAREKET AÇIKLIĞI ÖLÇÜMÜ Lokomotor sistem muayenesi İnspeksiyon, Palpasyon, Eklem hareket açıklığı (EHA), Nörolojik muayene (kas testi, refleks muayene, duyu muayenesi), Özel testler, Fonksiyonel

Detaylı

OMUZ EGZERSİZLERİ PASİF OMUZ HAREKETLERİ (ROM)

OMUZ EGZERSİZLERİ PASİF OMUZ HAREKETLERİ (ROM) OMUZ EGZERSİZLERİ PASİF OMUZ HAREKETLERİ (ROM) Pasif elevasyon egzersizi (1) Hasta sırtüstü yatar durumda, fizyoterapist hastanın kolunu dirseğinden ve bileğinde destekler. Pasif elevasyon egzersizi (2)

Detaylı

HASTA TAŞIMA ve KALDIRMA PROSEDÜRÜ. Hazırlayan: Cihan ARABACI

HASTA TAŞIMA ve KALDIRMA PROSEDÜRÜ. Hazırlayan: Cihan ARABACI HASTA TAŞIMA ve KALDIRMA PROSEDÜRÜ Hazırlayan: Cihan ARABACI VÜCUT MEKANİKLERİ Hareket vücudun canlılık kazanmasını sağlar. Sadece güçlü kaslara sahip olmak yeterli değildir. Kasların doğru ve çeşitli

Detaylı

GENEL İLKELER. Yatarken de önce oturun aynı; işlemin tam tersini uygulayın.

GENEL İLKELER. Yatarken de önce oturun aynı; işlemin tam tersini uygulayın. Egzersizler; bel ve omurganın zayıf kaslarını güçlendirir. Mekanik yüklenmeyi azaltarak, hareket kabiliyetini arttırır. Yanlış postürü ve duruşu düzeltir. Ağrıyı azaltır. GENEL İLKELER Egzersizler düzenli

Detaylı

EKSERSİZ PROGRAMLARI

EKSERSİZ PROGRAMLARI EKSERSİZ PROGRAMLARI Satranç sporcuları için sırt, bel, omuz, göğüs, ense ve boyun kaslarının geliştirilmesi önemlidir. Bunun için değişik kas guruplarını güçlendirmek amacıyla iki ayrı eksersiz programı

Detaylı

ACİL SAĞLIK HİZMETLERİ

ACİL SAĞLIK HİZMETLERİ T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ACİL SAĞLIK HİZMETLERİ ACİL DURUMLARDA VERİLEN POZİSYONLAR 723H00037 Ankara, 2011 Bu modül, mesleki ve teknik eğitim okul/kurumlarında uygulanan Çerçeve Öğretim Programlarında

Detaylı

SPOR BiYOMEKANiĞiNiN BiYOLOJiK TEMELLERi

SPOR BiYOMEKANiĞiNiN BiYOLOJiK TEMELLERi SPOR BiYOMEKANiĞiNiN BiYOLOJiK TEMELLERi Anatomik referans duruşu; * ayaklar birbirinden biraz uzak, * kollar vücudun yanında serbestçe uzanmış, * avuç içlerinin öne baktığı,duruştur. Bu duruş, doğal dik

Detaylı

HASTA TAŞIMA VE KALDIRMA TALİMATI REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No

HASTA TAŞIMA VE KALDIRMA TALİMATI REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No REVİZYON DURUMU Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No Hazırlayan: Onaylayan: Onaylayan: Hemşirelik Protokolleri Hazırlama Komitesi Adem Aköl Kalite Konseyi Başkanı Sinan Özyavaş Kalite Koordinatörü 1/5

Detaylı

Konu 3: Yatak Yapma ve Pozisyon Verme Uygulamaları. Yatağın Yapılması. Boş yatak yapımı uygulaması

Konu 3: Yatak Yapma ve Pozisyon Verme Uygulamaları. Yatağın Yapılması. Boş yatak yapımı uygulaması Konu 3: Yatak Yapma ve Pozisyon Verme Uygulamaları Yatağın Yapılması Boş yatak yapımı uygulaması Uygulamanın Amacı sırasıyla (en üstten alta doğru) yatak koruyucu, yatak çarşafı, ara muşambası, ara çarşafı,

Detaylı

İŞYERİ EGZERSİZLERİ. Hazırlayan: Uzman Fizyoterapist Meral HAZIR

İŞYERİ EGZERSİZLERİ. Hazırlayan: Uzman Fizyoterapist Meral HAZIR İŞYERİ EGZERSİZLERİ Hazırlayan: Uzman Fizyoterapist Meral HAZIR EGZERSİZLERİ Günümüzde, özellikle endüstriyel toplumlarda aktif olmayan yaşam şekli, ergonomik olmayan çalışma koşulları ve İŞYERİEGZERSİZLERİ

Detaylı

Yavaş ve düzgün adımlarla yürümek gerekir. Adımlar en çok omuz genişliği kadar olmalıdır.

Yavaş ve düzgün adımlarla yürümek gerekir. Adımlar en çok omuz genişliği kadar olmalıdır. Tüm hareketleri yönlendirecek sorumlu bir kişi, lider olmalı ve bu kişi hareket komutlarını vermelidir. Bu kişi ağırlığın en fazla olduğu ve en fazla dikkat edilmesi gereken bölge olan baş ve boyun kısmını

Detaylı

Yaralanmaları Önleyici Egzersizler

Yaralanmaları Önleyici Egzersizler Yaralanmaları Önleyici Egzersizler 11 EGZERSİZ HAZIRLAYAN: Dr. Ali KIZILET 1- KÖPRÜ 2 - YAN KÖPRÜ Başlama pozisyonu: Baş, omuzlar, sırt ve kalça düz bir çizgi halinde yere paralel bir konumdadır. Kolların

Detaylı

EKLEM HAREKET AÇIKLIĞI MUAYENESİ (LOMBER VE ALT EKSTREMİTE) Dr. Arif GÜLKESEN

EKLEM HAREKET AÇIKLIĞI MUAYENESİ (LOMBER VE ALT EKSTREMİTE) Dr. Arif GÜLKESEN EKLEM HAREKET AÇIKLIĞI MUAYENESİ (LOMBER VE ALT EKSTREMİTE) Dr. Arif GÜLKESEN Günlük yaşam aktivitelerinin gerçekleştirilmesi, büyük oranda eklemlerde yeterli hareket açıklığının olmasına bağlıdır. Bu

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI HEMŞİRELİK POZİSYONLAR

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI HEMŞİRELİK POZİSYONLAR T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI HEMŞİRELİK POZİSYONLAR Ankara, 2012 Bu modül, mesleki ve teknik eğitim okul/kurumlarında uygulanan Çerçeve Öğretim Programlarında yer alan yeterlikleri kazandırmaya yönelik

Detaylı

KİNEZYOLOJİ ÖĞR.GÖR. CİHAN CİCİK

KİNEZYOLOJİ ÖĞR.GÖR. CİHAN CİCİK KİNEZYOLOJİ ÖĞR.GÖR. CİHAN CİCİK 1 YÜRÜME ANALİZİ 2 YÜRÜME ANALİZİ Yürüyüş : Yer çekim merkezinin öne doğru yer değiştirmesi ile birlikte gövdenin ekstremitelerinin ritmik alternatif hareketleri olarak

Detaylı

İNMELİ HASTANIN POZİSYONLANMASI VE MOBİLİZASYONU. Dr. Fzt.Özden Erkan Oğul MSG İnme Rehabilitasyon ve Araştırma Ünitesi

İNMELİ HASTANIN POZİSYONLANMASI VE MOBİLİZASYONU. Dr. Fzt.Özden Erkan Oğul MSG İnme Rehabilitasyon ve Araştırma Ünitesi İNMELİ HASTANIN POZİSYONLANMASI VE MOBİLİZASYONU Dr. Fzt.Özden Erkan Oğul MSG İnme Rehabilitasyon ve Araştırma Ünitesi İÇERİK 1- Hastanın doğru pozisyonlanması 2- Transfer teknikleri 3- Pozisyonlama ve

Detaylı

BÖLÜM ALTI YÜK TAŞIMA. Fitting the Task to the Human. Sırt Rahatsızlıkları. İntervertebral Disk Basıncı. İntervertebral diskler üzerindeki yükler

BÖLÜM ALTI YÜK TAŞIMA. Fitting the Task to the Human. Sırt Rahatsızlıkları. İntervertebral Disk Basıncı. İntervertebral diskler üzerindeki yükler BÖLÜM ALTI YÜK TAŞIMA Fitting the Task to the Human Sırt Rahatsızlıkları İntervertebral Disk Basıncı 1 İntervertebral disk basıncının ölçülmesi. 2 Bel omurları üzerindeki sıkıştırma kuvvetlerini tahmin

Detaylı

Kurtarma ve Tahliye Eğitimi

Kurtarma ve Tahliye Eğitimi Kurtarma ve Tahliye Eğitimi 1 Hasta Yaralı Taşıma Teknikleri 2 Hasta/yaralı taşınmasında genel kurallar nelerdir? Hasta/yaralı taşınmasında ilkyardımcı kendi sağlığını riske sokmamalıdır, Gereksiz zorlama

Detaylı

HASTA/ YARALI TAŞIMA TEKNİKLERİ

HASTA/ YARALI TAŞIMA TEKNİKLERİ HASTA/ YARALI TAŞIMA TEKNİKLERİ Hasta/yaralı taşınmasında genel kurallar nelerdir? Hasta/yaralı taşınmasında ilkyardımcı kendi sağlığını riske sokmamalıdır, Gereksiz zorlama ve yaralanmalara engel olmak

Detaylı

Hasta Ve Yaralı Taşıma Teknikleri

Hasta Ve Yaralı Taşıma Teknikleri Hasta Ve Yaralı Taşıma Teknikleri Yaralı Taşınmasında Genel Kurallar Nelerdir? Yaralı taşınmasında ilk yardımcı kendi sağlığını riske sokmamalıdır, Gereksiz zorlama ve yaralanmalara engel olmak için aşağıdaki

Detaylı

HASTA TAŞIMA VE TRANSFER TALIMATI

HASTA TAŞIMA VE TRANSFER TALIMATI Yürürlük i: 29.08.2012 HASTA TAŞIMA VE TRANSFER TALIMATI Revizyon i: Sayfa: 1/5 Revizyon Açıklaması - Revize edildi - Yeni eklendi Madde No - 1.1.2-1.1.7, 1.1.14 KAPSAM: Tüm Birimler Hazırlayan: Gülten

Detaylı

KIRIK, ÇIKIK VE BURKULMALARDA İLKYARDIM. Yrd. Doç.Dr. Kadri KULUALP

KIRIK, ÇIKIK VE BURKULMALARDA İLKYARDIM. Yrd. Doç.Dr. Kadri KULUALP KIRIK, ÇIKIK VE BURKULMALARDA İLKYARDIM Yrd. Doç.Dr. Kadri KULUALP Kırık Nedir? Kırık, kemik bütünlüğünün bozulmasıdır. Kırıklar darbe sonucu yada kendiliğinden oluşabilir. Büyük kemiklerin kırılması sonucu

Detaylı

Prof. Dr. Mehmet BEYAZOVA

Prof. Dr. Mehmet BEYAZOVA Yazar Ad 125 Prof. Dr. Mehmet BEYAZOVA Beş ergin insandan dördü bel ağrısı yaşamaktadır. İşyerinizde, dışarda veya evde yaptığınız işler, hareketler belinizi ağrıtabilir. Bulaşık yıkama, evi süpürme,

Detaylı

13-HASTA/YARALI TAŞIMA TEKNİKLERİ

13-HASTA/YARALI TAŞIMA TEKNİKLERİ 13-HASTA/YARALI TAŞIMA TEKNİKLERİ Hasta/yaralı taşınmasında genel kurallar nelerdir? Hasta/yaralı taşınmasında ilkyardımcı kendi sağlığını riske sokmamalıdır, Gereksiz zorlama ve yaralanmalara engel olmak

Detaylı

VÜCUDUN TEMEL PARÇALARI. 1) Baş-boyun 2)Gövde 3)Ekstremiteler (Kollar ve bacaklar)

VÜCUDUN TEMEL PARÇALARI. 1) Baş-boyun 2)Gövde 3)Ekstremiteler (Kollar ve bacaklar) VÜCUDUN TEMEL PARÇALARI 1) Baş-boyun 2)Gövde 3)Ekstremiteler (Kollar ve bacaklar) 1)BAŞ a)yüz b)kranium (Kafatası) 2) GÖVDE a)toraks (Göğüs kafesi) b)karın 3) EKSTREMİTELER a)üst ekstremiteler b)alt ekstremiteler

Detaylı

Osteoporoz Rehabilitasyonu

Osteoporoz Rehabilitasyonu Osteoporoz Rehabilitasyonu OSTEOPOROZ Kemik kitlesinde azalma, kemik mikroyapısında bozulma sonucu kemik kırılganlığının artması olarak tanımlanır. Kemik yaşayan, dengeli bir şekilde oluşan yıkım ve yapım

Detaylı

Yaşlanma ile birlikte deri ve saçlarda görülen değişiklikler gibi vücut duruşunda ve yürüyüşünde de değişiklikler meydana

Yaşlanma ile birlikte deri ve saçlarda görülen değişiklikler gibi vücut duruşunda ve yürüyüşünde de değişiklikler meydana Yazar Ad 111 Prof. Dr. Selçuk BÖLÜKBAŞI Yaşlanma ile birlikte deri ve saçlarda görülen değişiklikler gibi vücut duruşunda ve yürüyüşünde de değişiklikler meydana gelir. Kas-iskelet sistemi vücudun destek

Detaylı

Kırık, Çıkık ve Burkulmalar

Kırık, Çıkık ve Burkulmalar Kemik bütünlüğünün bozulmasına kırık denir. Kırıklar darbe sonucu veya kendiliğinden oluşur. Kapalı ve açık kırık çeşitleri vardır. Kapalı Kırık: Kemik bütünlüğü bozuktur, ancak deri sağlamdır. Açık Kırık:

Detaylı

Temel Hareketler Kontrol Listeleri Yer değiştirme hareketleri: Gerçekleşti Gerçekleşmedi

Temel Hareketler Kontrol Listeleri Yer değiştirme hareketleri: Gerçekleşti Gerçekleşmedi GÜRSEL, F., YILDIZ, N., Temel Hareketler Kontrol Listeleri Güvenirlik Çalışması. 199. SPORMETRE Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi, 2008, VI (4) 199-205. TEMEL HAREKET BECERİLERİ KONTROL LİSTESİ Temel

Detaylı

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No REVİZYON DURUMU Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No Hazırlayan: Onaylayan: Onaylayan: Hemşirelik Protokolleri Hazırlama Komitesi Adem Aköl Kalite Konseyi Başkanı Sinan Özyavaş Kalite Koordinatörü 1/5

Detaylı

1. ÜNİTE VÜCUDUMUZUN BİLMECESİNİ ÇÖZELİM

1. ÜNİTE VÜCUDUMUZUN BİLMECESİNİ ÇÖZELİM 1. ÜNİTE VÜCUDUMUZUN BİLMECESİNİ ÇÖZELİM Yandaki resimde hastalandığında hastaneye giden Efe nin vücudunun röntgen filmi verilmiştir. Röntgen filminde görülen açık renkli kısımlar Efe nin vücudunda bulunan

Detaylı

AMBULASYONA YARDIMCI CİHAZLAR

AMBULASYONA YARDIMCI CİHAZLAR AMBULASYONA YARDIMCI CİHAZLAR DOÇ. DR. MEHMET KARAKOÇ Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi FTR AD. Diyarbakır 30.10.2013 1 YARDIMCI CİHAZLAR Mobilitenin sağlanması rehabilitasyonun en önemli hedeflerinden

Detaylı

KELEBEK YÜZME TEKNİĞİ VE ÖĞRETİM BASAMAKLARI

KELEBEK YÜZME TEKNİĞİ VE ÖĞRETİM BASAMAKLARI KELEBEK YÜZME TEKNİĞİ VE ÖĞRETİM BASAMAKLARI Kelebek Yüzme Tekniği Gelişimi Yüzme tekniklerinin arasında en yeni olan,kelebek yüzme,1935 yılında Uluslar arası Yüzme Federasyonu nun kurbağalama kelebek

Detaylı

Ağrılarınızı yaşamın doğal bir parçası olarak görmeyin

Ağrılarınızı yaşamın doğal bir parçası olarak görmeyin Kalça hareketlerinin ve gücünün tekrar kazanılması için düzenli egzersiz yapılması ve günlük aktivitelere kademeli olarak tekrar başlanılması tam iyileşme için önemlidir. Günde 2-3 kez 20-30 dakika egzersiz

Detaylı

KALDIRAÇ. Kuvvet x Kuvvet kolu = Yük x Yük kolu

KALDIRAÇ. Kuvvet x Kuvvet kolu = Yük x Yük kolu KALDIRAÇ Destek noktası da denilen sabit bir nokta etrafında dönebilen sistemler. Destek: Kaldıracın etrafında döndüğü nokta. Kuvvet Kolu: kuvvetin destek noktasına olan uzaklığı Yük Kolu: yük ile destek

Detaylı

BURSA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ ÇALIŞAN SAĞLIĞI ŞUBESİ

BURSA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ ÇALIŞAN SAĞLIĞI ŞUBESİ BURSA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ ÇALIŞAN SAĞLIĞI ŞUBESİ ERGONOMİNİN TANIMI: Ergo: İş Nomos: Bilim (Yasalar) Ergonomi: İşbilimi(Yunanca) Ergonomi, insanın davranışsal ve biyolojik özelliklerini inceleyerek

Detaylı

Hedefler. Ergonomi ve MSD MusculoSkeletal Disorder (Kas iskelet sistemi Rahatsızlıkları) tanımlayın Ergonomik risk faktörlerini tanımlayın

Hedefler. Ergonomi ve MSD MusculoSkeletal Disorder (Kas iskelet sistemi Rahatsızlıkları) tanımlayın Ergonomik risk faktörlerini tanımlayın Ofis Ergonomisi Hedefler Ergonomi ve MSD MusculoSkeletal Disorder (Kas iskelet sistemi Rahatsızlıkları) tanımlayın Ergonomik risk faktörlerini tanımlayın MSD belirtilerini tanıyın Stres ve gerilimi en

Detaylı

Çalışma alışma Ergonomisi. Temel Ergonomi İlkeleri

Çalışma alışma Ergonomisi. Temel Ergonomi İlkeleri Çalışma alışma Ergonomisi Temel Ergonomi İlkeleri Temel Ergonomi İlkeleri İşçi sağlığı ve güvenliği açısından işyeri koşullarının izlenerek ergonomik prensiplerin uygulanması ve problemlerin çözülmesi

Detaylı

Öğr. Gör. Nurhan BİNGÖL

Öğr. Gör. Nurhan BİNGÖL Öğr. Gör. Nurhan BİNGÖL HASTA/YARALI TAŞIMA TEKNİKLERİ Hasta/yaralının olay yerinden gerekli tedavisinin yapılacağı yere götürülmesinde amaç, doğru kaldırma ve taşıma tekniklerini kullanarak kendimize

Detaylı

BEL AĞRISI. Dahili Servisler

BEL AĞRISI. Dahili Servisler BEL AĞRISI Dahili Servisler İnsan omurgası vücut ağırlığını taşımak, hareketine izin vermek ve spinal kolonu korumak için dizayn edilmiştir. Omurga kolonu, birbiri üzerine dizilmiş olan 24 ayrı omur adı

Detaylı

Temel Yaşam Desteği. Yetişkinlerde, çocuklarda ve bebeklerde farklı uygulamalar yapılır.

Temel Yaşam Desteği. Yetişkinlerde, çocuklarda ve bebeklerde farklı uygulamalar yapılır. Hayat kurtarmak amacıyla, bilinç kontrolü yapılıp hava yolu açıklığı sağlandıktan sonra solunumu ve kalbi durmuş kişiye suni solunum ile akciğerlere oksijen gitmesini, dış kalp masajı ile de kalpten kan

Detaylı

HEMŞİRELİK ALANI IX. SINIF MESLEK ESASLARI VE TEKNİĞİ DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMI

HEMŞİRELİK ALANI IX. SINIF MESLEK ESASLARI VE TEKNİĞİ DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMI HEMŞİRELİK ALANI IX. SINIF MESLEK ESASLARI VE TEKNİĞİ DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMI GENEL AMAÇ: Temel insan gereksinimlerine yönelik, hasta bakımı ilke ve yöntemlerini bilmek ve uygulama becerisine sahip olmak.

Detaylı

FİZYOTERAPİNİN PREOPERATİF ve POSTOPERATİF BAKIMDA YERİ Dr. Mehmet İnan Genel Cerrahi Uzmanı

FİZYOTERAPİNİN PREOPERATİF ve POSTOPERATİF BAKIMDA YERİ Dr. Mehmet İnan Genel Cerrahi Uzmanı FİZYOTERAPİNİN PREOPERATİF ve POSTOPERATİF BAKIMDA YERİ Dr. Mehmet İnan Genel Cerrahi Uzmanı 1 PREOPERATİF BAKIM ve Hazırlık 2 Genel olarak, planlanmış ameliyat için hazırlık üç aşamada uygulanır: Hastanın

Detaylı

Konu: Bilişim Teknolojileri Kullanımı ve Sağlık. Aydın MUTLU İstanbul

Konu: Bilişim Teknolojileri Kullanımı ve Sağlık. Aydın MUTLU İstanbul Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersi 5.Sınıf Konu: Bilişim Teknolojileri Kullanımı ve Sağlık 5.Hafta Aydın MUTLU 2016 - İstanbul YANLIŞ BİLGİSAYAR KULLANIMINDA OLUŞABİLECEK SAĞLIK SORUNLARI Bilgisayarla

Detaylı

Trans femoral (TF) protezler ile yürüyüş bozuklukları, nedenleri ve çözümleri 13.hafta. Prof.Dr. Serap Alsancak Ankara Üniversitesi

Trans femoral (TF) protezler ile yürüyüş bozuklukları, nedenleri ve çözümleri 13.hafta. Prof.Dr. Serap Alsancak Ankara Üniversitesi Trans femoral (TF) protezler ile yürüyüş bozuklukları, nedenleri ve çözümleri 13.hafta Prof.Dr. Serap Alsancak Ankara Üniversitesi Sagital düzlemde TF protezle yürüyüş bozuklukları Dizde instabilite Güçlü

Detaylı

3- Destek ve Hareket Sisteminin (Kasların) Çalışması :

3- Destek ve Hareket Sisteminin (Kasların) Çalışması : KAS SİSTEMİ İskelet sistemindeki kemiklerin üzerini örten, iç organların yapısına katılarak vücudun ve iç organların hareket etmesini sağlayan kasların oluşturduğu sisteme kas sistemi denir. a) Kasların

Detaylı

İş Sağlığı Ve Güvenliği Yasası (35/2008 sayılı Yasa) 44 üncü Madde Altında Yapılan Tüzük

İş Sağlığı Ve Güvenliği Yasası (35/2008 sayılı Yasa) 44 üncü Madde Altında Yapılan Tüzük İş Sağlığı Ve Güvenliği Yasası ( sayılı Yasa) 44 üncü Madde Altında Yapılan Tüzük Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Bakanlar Kurulu İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası nın 44 üncü maddesinin kendisine verdiği yetkiye

Detaylı

Otelimizde kullanılan iki tip tepsi çeşidi vardır. 1- Yuvarlak tepsi. 2- Dikdörtgen tepsi

Otelimizde kullanılan iki tip tepsi çeşidi vardır. 1- Yuvarlak tepsi. 2- Dikdörtgen tepsi Otelimizde kullanılan iki tip tepsi çeşidi vardır. 1- Yuvarlak tepsi 2- Dikdörtgen tepsi YUVARLAK TEPSİ: Az miktarda olan malzemeler için kullanılır. Bir görevli rahatca hem taşıyıp hem servis yapabilir.

Detaylı

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No REVİZYON DURUMU Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No Hazırlayan: Onaylayan: Onaylayan: Hemşirelik Protokolleri Hazırlama Komitesi Adem Aköl Kalite Konseyi Başkanı Sinan Özyavaş Kalite Koordinatörü 1/5

Detaylı

FİZİKSEL UYGUNLUK VE ESNEKLİK

FİZİKSEL UYGUNLUK VE ESNEKLİK FİZİKSEL UYGUNLUK VE ESNEKLİK ESNEKLİK Bir hareketi eklemlerin müsaade ettiği en geniş açıda yapabilme yeteneğidir Esnekliği Etkileyen Faktörler Eklem Yapısı Merkezi sinir sistemi Kas lifi ve derinin gerilme

Detaylı

İskelet Kasının Egzersize Yanıtı; Ağırlık çalışması ile sinir-kas sisteminde oluşan uyumlar. Prof.Dr.Mitat KOZ

İskelet Kasının Egzersize Yanıtı; Ağırlık çalışması ile sinir-kas sisteminde oluşan uyumlar. Prof.Dr.Mitat KOZ İskelet Kasının Egzersize Yanıtı; Ağırlık çalışması ile sinir-kas sisteminde oluşan uyumlar Prof.Dr.Mitat KOZ 1 İskelet Kasının Egzersize Yanıtı Kas kan akımındaki değişim Kas kuvveti ve dayanıklılığındaki

Detaylı

Diz Artroskopisi Sonrası Egzersiz Programı

Diz Artroskopisi Sonrası Egzersiz Programı Diz Artroskopisi Sonrası Egzersiz Programı Dizinizin eski hareketliliğine ve kuvvetine erişebilmesi için düzenli bir eksersiz programı uygulamamız gerekir. Bu programın büyük bir kısmını evde yapabilirsiniz.

Detaylı

Diz Protezi Sonrası Egzersiz Programı

Diz Protezi Sonrası Egzersiz Programı Diz Protezi Sonrası Egzersiz Programı Diz hareketlerinin ve gücünün tekrar kazanılması için düzenli egzersiz yapılması ve günlük aktivitelere kademeli olarak tekrar başlanılması tam iyileşme için önemlidir.

Detaylı

* Kuvvet - 10 dakika - Temel kuvvet seti - 6 farklı core egzersizi. 5- Hamstring Egzersizleri 2x6 tekrar. 6- Lunge 3x10 tekrar

* Kuvvet - 10 dakika - Temel kuvvet seti - 6 farklı core egzersizi. 5- Hamstring Egzersizleri 2x6 tekrar. 6- Lunge 3x10 tekrar ÇARŞAMBA: 28.06.2017 Antr. 1 * Düşük Şiddet - Maksimal kalp atımının (HRmax) 130-135 ile 5 dk yavaş koşu (+1 km) * Isınma - 15 dk kapsamlı ısınma, hareketlilik ve germe egzersizleri * Kuvvet - 10 dakika

Detaylı

Diş hekimlerinde Bel Ağrısından Korunma

Diş hekimlerinde Bel Ağrısından Korunma Diş hekimlerinde Bel Ağrısından Korunma Hastalığın en güzel ilacı, o hastalıktan korunmanın çarelerini öğrenmektir. HİPOKRAT Bu sunumun amacı; bel ağrısından korunmak için doğru oturuş, doğru çalışma ve

Detaylı

KUVVET ANTRENMANLARININ PROGRAMLANMASI

KUVVET ANTRENMANLARININ PROGRAMLANMASI KUVVET ANTRENMANLARININ PROGRAMLANMASI Özel olma ilkesi Kuvvet için yüksek şiddet düşük tekrar Dayanıklılık için düşük şiddet yüksek tekrar Hareketin hızı ve genişliği de önemli 2 Aşırı Yüklenme İlkesi

Detaylı

4. SINIF FEN BİLİMLERİ

4. SINIF FEN BİLİMLERİ 4. SINIF FEN BİLİMLERİ Bu kitabın bütün hakları Fatih KÜÇÜKAYDIN a aittir. Yazarın yazılı izni olmaksızın kısmen veya tamamen alıntı yapılamaz ve çoğaltılamaz. Copyright 2015 YAZAR Fatih KÜÇÜKAYDIN Ahmet

Detaylı

Doğru duruş nasıl olmalıdır?

Doğru duruş nasıl olmalıdır? Doğru nasıl olmalıdır? Ayakta Baş önde, çene aşağıda Omuzlar aynı seviyede ve rahat konumda Duruş dik Karın çekili (kalça öne eğik olmayacak) Her iki ayakta eşit yük (yüksek veya dolgu topuk giyilmemeli)

Detaylı

ÖRNEK OLAYLARLA KRİTİK DÜŞÜNME

ÖRNEK OLAYLARLA KRİTİK DÜŞÜNME NOT: Burada yazılan tüm olaylar kişi, kurum ya da kuruluşlardan bağımsız olarak hazırlanmış olup gerçek yaşanmış olaylar değildir. ÖRNEK OLAYLARLA KRİTİK DÜŞÜNME Uzm. Hem. Kıymet YILMAZ Acıbadem Sağlık

Detaylı

Hareket Terimleri. Doç.Dr. Hayri Ertan. Hareketler ve!simleri

Hareket Terimleri. Doç.Dr. Hayri Ertan. Hareketler ve!simleri Hareket Terimleri Doç.Dr. Hayri Ertan Hareketler ve!simleri 1 Hareket Terimleri 2 GENEL TER!MLER Fleksiyon Eklem açısının azalmasına neden olacak!ekilde ve ço"unlukla sagittal düzlemde yapılan harekettir.

Detaylı

Sağlıklı Bilgisayar Kullanımı

Sağlıklı Bilgisayar Kullanımı BİLGİSAYAR NEDİR? Sağlıklı Bilgisayar Kullanımı ŞEYDA BETÜL KÖSE UFUK TAŞDURMAZLI 1 www.bilgisayarnedir.net 2 Sağlıklı Bilgisayar Kullanımı Sağlıklı Bilgisayar Kullanımı Klavye veya fare kullanımı ciddi

Detaylı

DOĞUMDA HAREKET VE POZİSYONLAR

DOĞUMDA HAREKET VE POZİSYONLAR DOĞUMDA HAREKET VE POZİSYONLAR DOĞUMDA HAREKET VE POZİSYONLAR Doğum eylemi esnasında hareket etmek daha rahat hissettirir, daha fazla kişisel özgürlük duygusu verir. Kadının hareket etmesi, olumlu doğum

Detaylı

Ergonomi Çalışma Ortamında Kas İskelet Sistemi Sağlığının Korunması

Ergonomi Çalışma Ortamında Kas İskelet Sistemi Sağlığının Korunması Ergonomi Çalışma Ortamında Kas İskelet Sistemi Sağlığının Korunması Prof.Dr. Tülin Düger Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü Ergonomi İş yükü ve çalışma gücünün en iyi şekilde

Detaylı

GEBELİKTE FİZİKSEL AKTİVİTE ve EGZERSİZ

GEBELİKTE FİZİKSEL AKTİVİTE ve EGZERSİZ GEBELİKTE FİZİKSEL AKTİVİTE ve EGZERSİZ Prof. Dr. Reyhan Çeliker Acıbadem Maslak Hastanesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Bölümü Fiziksel Aktivite Gebelikte oluşan değişiklikler ile başetmenin en kolay

Detaylı

Anatomi Terminolojisi ve Temel Bilgiler

Anatomi Terminolojisi ve Temel Bilgiler Anatomi Terminolojisi ve Temel Bilgiler Öğr.Gör.Dr. Nurullah YÜCEL Sağlık Bilimleri Fakültesi İş Sağlığı ve Güvenliği Bölümü Temel Anatomi ve Fizyoloji Dersi SBF 122 Anatomi Terminolojisi ve Temel Bilgiler

Detaylı

BOYUN VE OMUZ SAĞLIĞI İÇİN ÖNERİLER

BOYUN VE OMUZ SAĞLIĞI İÇİN ÖNERİLER Yrd. Doç. Dr. GÜVEN ÇITAK Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı BOYUN VE OMUZ SAĞLIĞI İÇİN ÖNERİLER BOYUN VE OMUZ EGZERSİZLERİ www.guvencitak.com EGZERSİZLERE YÖNELİK DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN NOKTALAR Uyarı:

Detaylı

Sağlık Bülteni İLK YARDIM BÖLÜM VII KIRIK, ÇIKIK VE BURKULMALARDA İLKYARDIM

Sağlık Bülteni İLK YARDIM BÖLÜM VII KIRIK, ÇIKIK VE BURKULMALARDA İLKYARDIM Sağlık Bülteni İLK YARDIM ODTÜ G. V. ÖZEL MERSİN OKULLARI Mayıs 2014 BÖLÜM VII KIRIK, ÇIKIK VE BURKULMALARDA İLKYARDIM Kırık nedir? Kırık, kemik bütünlüğünün bozulmasıdır. Kırıklar darbe sonucu ya da kendiliğinden

Detaylı

SOLUNUM YOLU TIKANIKLIĞI VE BOĞULMALARDA İLK YARDIM

SOLUNUM YOLU TIKANIKLIĞI VE BOĞULMALARDA İLK YARDIM SOLUNUM YOLU TIKANIKLIĞI VE BOĞULMALARDA İLK YARDIM AMAÇ Solunum yolu tıkanması ve boğulmada ilk yardım konularında bilgi, tutum ve beceri kazandırmak. HEDEFLER-1 Solunum yolu tıkanıklığının tanımını söyleyebilme,

Detaylı

KIRIK, ÇIKIK VE BURKULMA Kırık: Kemik dokusunun bütünlüğünün bozulmasına kırık denir. Çeşitleri: Kapalı kırık: Deri bütünlüğünün bozulmadığı, çevre dokularının ve organların çok fazla zarar görmediği kırıklardır.

Detaylı

KASLAR (MUSCLE) 6. HAFTA. Yrd. Doç. Dr. Kadri KULUALP Yrd. Doç. Dr. Önder AYTEKİN

KASLAR (MUSCLE) 6. HAFTA. Yrd. Doç. Dr. Kadri KULUALP Yrd. Doç. Dr. Önder AYTEKİN KASLAR (MUSCLE) 6. HAFTA Yrd. Doç. Dr. Kadri KULUALP Yrd. Doç. Dr. Önder AYTEKİN KAS (MUSCLE) Hareket sisteminin aktif elemanları kaslardır. Kasın Latincesi, küçük fare anlamına gelen Musculus sözcüğüdür.

Detaylı

BÜRO ERGONOMİSİ. Bursa Teknik Üniversitesi İş Sağlığı ve Güvenliği Koordinatörlüğü

BÜRO ERGONOMİSİ. Bursa Teknik Üniversitesi İş Sağlığı ve Güvenliği Koordinatörlüğü BÜRO ERGONOMİSİ Bursa Teknik Üniversitesi İş Sağlığı ve Güvenliği Koordinatörlüğü BÜRO ERGONOMİSİ AÇISINDAN NE DURUMDAYIZ? Çalıştığınız büro YETERİNCE büyük mü? Çalıştığınız büro YETERİNCE aydınlık mı?

Detaylı

Sağlık Bülteni İLK YARDIM BÖLÜM V KANAMALARDA İLK YARDIM

Sağlık Bülteni İLK YARDIM BÖLÜM V KANAMALARDA İLK YARDIM Sağlık Bülteni İLK YARDIM ODTÜ G. V. ÖZEL MERSİN İLKÖĞRETİM OKULU Mart 2014 BÖLÜM V KANAMALARDA İLK YARDIM KANAMA NEDİR? Damar bütünlüğünün bozulması sonucu kanın damar dışına (vücudun içine veya dışına

Detaylı

1. Aşağıdakilerden hangisi kırık çıkık burkulmalarda uygulanan ilkyardım uygulamalarından biri değildir?

1. Aşağıdakilerden hangisi kırık çıkık burkulmalarda uygulanan ilkyardım uygulamalarından biri değildir? İLK YARDIM DENEME SINAVI 6 1. Aşağıdakilerden hangisi kırık çıkık burkulmalarda uygulanan ilkyardım uygulamalarından biri değildir? A) Açık yara varsa önce yaranın üzeri kapatılır B) Atele alınır C) Atele

Detaylı

ÇOCUKLARDA ANTROPOMETRİK UYGULAMAR ANTROPOMETRİK ÖLÇÜMLER YUNUS PEKŞEN

ÇOCUKLARDA ANTROPOMETRİK UYGULAMAR ANTROPOMETRİK ÖLÇÜMLER YUNUS PEKŞEN ÇOCUKLARDA ANTROPOMETRİK UYGULAMAR ANTROPOMETRİK ÖLÇÜMLER YUNUS PEKŞEN ANTROPOMETRİK ÖLÇÜMLER Büyümenin değerlendirilmesinde kullanılır. Başlıcaları: * Boy uzunluğunun ölçümü * Vücut ağırlığının ölçümü

Detaylı

Spondilolistezis. Prof. Dr. Önder Aydıngöz

Spondilolistezis. Prof. Dr. Önder Aydıngöz Spondilolistezis Prof. Dr. Önder Aydıngöz Spondilolistezis Bir vertebra cisminin alttaki üzerinde öne doğru yer değiştirmesidir. Spondilolizis Pars interartikülaristeki lizise verilen isimdir. Spondilolistezis

Detaylı

AYAK PROBLEMLERİ KEMİK, EKLEM VE CİLTTEN KAYNAKLANAN SORUNLAR

AYAK PROBLEMLERİ KEMİK, EKLEM VE CİLTTEN KAYNAKLANAN SORUNLAR AYAK PROBLEMLERİ KEMİK, EKLEM VE CİLTTEN KAYNAKLANAN SORUNLAR Ayak Hastalıkları 1. Cilt Sorunları Ayak derisi üzerinde görülen sorunlardan başlıcaları; nasır, batık tırnak ve siğil, ayak terlemesi vb.

Detaylı

KİNEZYOLOJİ ÖĞR.GÖR. CİHAN CİCİK

KİNEZYOLOJİ ÖĞR.GÖR. CİHAN CİCİK KİNEZYOLOJİ ÖĞR.GÖR. CİHAN CİCİK 1 EKLEM 2 EKLEM Vücudumuza stresle en çok karşı karşıya kalan yapılardan biri eklemdir. Kas fonksiyonundan kaynaklanan gerilim ve gravitasyonel reaksiyonlardan kaynaklanan

Detaylı

Bebek Masajı Uygulama

Bebek Masajı Uygulama AMAÇ Bebek masajının doğru, uygun teknikle yapılarak bebeğin rahatlatılması ve düzenli yapılarak bebeğin büyüme, mental ve motor gelişimine olumlu katkı sağlanmasıdır. TEMEL İLKELER Bebek masajı yüz, göğüs,

Detaylı

BİLİNÇ BOZUKLUKLARINDA İLKYARDIM DERS NOTLARI

BİLİNÇ BOZUKLUKLARINDA İLKYARDIM DERS NOTLARI BİLİNÇ BOZUKLUKLARINDA İLKYARDIM DERS NOTLARI Yrd. Doç.Dr. Vesile ŞENOL Tıbbi Hizmetler ve Teknikler Böl. Bşk Paramedik Program Koordinatörü E.Ü. H.B.S.H.M.Y.O 1 Bilinç Bozukluğu/Bilinç Kaybı Beynin normal

Detaylı

Yaşlanmaya Bağlı Oluşan Kas ve İskelet Sistemi Patofizyolojileri. Sena Aydın 0341110011

Yaşlanmaya Bağlı Oluşan Kas ve İskelet Sistemi Patofizyolojileri. Sena Aydın 0341110011 Yaşlanmaya Bağlı Oluşan Kas ve İskelet Sistemi Patofizyolojileri Sena Aydın 0341110011 PATOFİZYOLOJİ Fizyoloji, hücre ve organların normal işleyişini incelerken patoloji ise bunların normalden sapmasını

Detaylı

STEP HAREKETLERİ TABLO : (1x8) 8 defa adımlama yapılır (sağ adımla başlanır).

STEP HAREKETLERİ TABLO : (1x8) 8 defa adımlama yapılır (sağ adımla başlanır). STEP HAREKETLERİ TABLO : 1 Müziği : Dabduka (Harem) Süresi : 3 dk. 56 sn. 1. (1x8) 8 defa adımlama yapılır (sağ adımla başlanır). 2. (2x4) Sağ adım yana açılarak sağ ayağın topuğu yere vurulur. Sol dizden

Detaylı

ÖLÜM VE ÖLÜMCÜL HASTANIN BAKIMI

ÖLÜM VE ÖLÜMCÜL HASTANIN BAKIMI ÖLÜM VE ÖLÜMCÜL HASTANIN BAKIMI İçerik ÖLÜMDEN SONRA CESEDİN BAKIMI ÖLÜMÜ YAKLAŞAN HASTANIN DUYGULARI ÖLÜMCÜL HASTAYA YAKLAŞIM YAKLAŞAN ÖLÜM BELİRTİLERİ ÖLÜMCÜL VE AĞIR HASTANIN FİZİKSEL GEREKSİNİMLERİNİN

Detaylı

AYAK BILEĞI ORTEZLERI

AYAK BILEĞI ORTEZLERI AYAK BILEĞI ORTEZLERI AYAKBILEĞI ANATOMISI AYAKBILEĞI ANATOMISI Kaslar: Gastrocnemius ve Soleus: Ayakileği plantar fleksiyonu Tibialis posterior: Plantar fleksiyon ve inversiyon Peroneus longus ve brevis:

Detaylı

ADI SOYADI : OKUL NO : SINIFI : 4/ NOTU : FEVZİ ÖZBEY İLKOKULU FEN VE TEKNOLOJİ DERSİ 1. DÖNEM 1. YAZILISI

ADI SOYADI : OKUL NO : SINIFI : 4/ NOTU : FEVZİ ÖZBEY İLKOKULU FEN VE TEKNOLOJİ DERSİ 1. DÖNEM 1. YAZILISI FEVZİ ÖZBEY İLKOKULU FEN VE TEKNOLOJİ DERSİ 1. DÖNEM 1. YAZILISI 1. Aşağıdaki iskeletin temel bölümlerinin isimlerini yazınız. İskeletin temel bölümlerinin görevlerini belirtiniz. ( 10 puan) Bölümleri

Detaylı

Kırık-Çıkık Ve Burkulmalarda İlk Yardım

Kırık-Çıkık Ve Burkulmalarda İlk Yardım Kırık-Çıkık Ve Burkulmalarda İlk Yardım Kırık Nedir? Kırık, kemik bütünlüğünün bozulmasıdır. Kırıklar darbe sonucu ya da kendiliğinden oluşabilir. Yaşlılık ile birlikte kendiliğinden kırık oluşma riski

Detaylı

Ö NEMLİ NOT! BİSİKLETİ KULLANMADAN ÖNCE BU EL KİTABINI İYİCE OKUYUNUZ. ÖNEMLİ GÜVENLİK BİLGİLERİ

Ö NEMLİ NOT! BİSİKLETİ KULLANMADAN ÖNCE BU EL KİTABINI İYİCE OKUYUNUZ. ÖNEMLİ GÜVENLİK BİLGİLERİ Ö NEMLİ NOT! BİSİKLETİ KULLANMADAN ÖNCE BU EL KİTABINI İYİCE OKUYUNUZ. ÖNEMLİ GÜVENLİK BİLGİLERİ Ürünümüzü seçtiğiniz için teşekkürler. Bu el kitabının tamamını okuyunuz ve daima yanınızda bulundurunuz.

Detaylı

hastalıkta ve sağlıkta her zaman yanınızda... Viskoelastik Medikal Destek Sistemleri

hastalıkta ve sağlıkta her zaman yanınızda... Viskoelastik Medikal Destek Sistemleri hastalıkta ve sağlıkta her zaman yanınızda... Viskoelastik Medikal Destek Sistemleri İşbir Yatak, yaptığı AR-GE çalışmaları sonrasında sektörde bir devrim niteliğinde olan viskoelastik malzemeyi üretti.

Detaylı

Ankilozan Spondilit hastaları için Günlük egzersiz programı

Ankilozan Spondilit hastaları için Günlük egzersiz programı Ankilozan Spondilit hastaları için Günlük egzersiz programı Egzersiz 1 Yer Egzersizleri Yere sırtüstü uzanın. Dizlerinizi ayak tabanlarınız yere tam basacak şekilde bitişik olarak bükün. Kalçanızı mümkün

Detaylı

VÜCUDUMUZDA SISTEMLER. Destek ve Hareket

VÜCUDUMUZDA SISTEMLER. Destek ve Hareket VÜCUDUMUZDA SISTEMLER Destek ve Hareket DESTEK VE HAREKET SİSTEMİ Vücudun hareket etmesini sağlamak Vücutta bulunan organlara destek sağlamak Destek ve Hareket Sistemi İskelet Sistemi Kaslar Kemikler Eklemler

Detaylı

SPORCU EĞİTİM MERKEZLERİ Eğitim ve Öğretim Yılı TEK AŞAMALI JUDO SINAV TALİMATI

SPORCU EĞİTİM MERKEZLERİ Eğitim ve Öğretim Yılı TEK AŞAMALI JUDO SINAV TALİMATI SPORCU EĞİTİM MERKEZLERİ 2015-2016 Eğitim ve Öğretim Yılı TEK AŞAMALI JUDO SINAV TALİMATI ANTROPOMETRİK ÖLÇÜMLER Boy (cm) Ağırlık (kğ) Doğum Tarihi Antropometrik ölçümler puanlamaya dahil değildir. 1-

Detaylı

Patolojik yürüyüş ve özellikleri 4. hafta. Prof.Dr. Serap Alsancak Ankara Üniversitesi

Patolojik yürüyüş ve özellikleri 4. hafta. Prof.Dr. Serap Alsancak Ankara Üniversitesi Patolojik yürüyüş ve özellikleri 4. hafta Prof.Dr. Serap Alsancak Ankara Üniversitesi Yürüyüş bozuklukları 1) Gövdenin lateral fleksiyonu, 2) Gövdenin fleksiyonu, 3) Gövdenin ekstansiyonu, 4) Lumbal lordozda

Detaylı