ZEKA OYUNLARIMIZ SATRANÇ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "ZEKA OYUNLARIMIZ SATRANÇ"

Transkript

1 ZEKA OYUNLARIMIZ SATRANÇ Satranç siyah ve beyaz olarak adlandırılacak iki oyuncu arasında oynanan bir oyundur. Satranç 64 karelik bir satranç tahtası üzerinde oynanır. Bu kareler boş veya bir taş tarafından doldurulmuş olabilir. Oyunun başlangıcında 16 beyaz ve 16 siyah taş bulunmaktadır. Taraflar sırayla hamle yaparlar. Oyuna hep beyaz başlar. Beyaz bir taşı seçer ve başka bir kareye götürür. Gideceği ya boş olmalı ya da rakip taş tarafından işgal edilmiş olmalıdır. Karede rakip taş varsa alma (yeme) işlemi gerçekleşmiş olur. Yenen taş oyun sahasından dışarı çıkartılır. Artık çıkartılan taşın bir fonksiyonu kalmaz. Satranç oyunun amacı rakip şahı tutsak etmektir. Şah rakip taşla tehdit edildiği zaman buna "Şah" altında olmak denir. Şah kendini bu tehditten korumak zorundadır. Eğer tehditten kurtulamazsa oyun "mat" ile sonuçlanmış olur.

2 TÜRK DAMASI 64 kareden oluşan 8x8 bir tahta üzerinde 16'sı siyah, 16'sı beyaz olarak 32 taş ile oynanır. İkinci ve üçüncü sıraya beyaz taşlar, altıncı ve yedinci sıraya siyah taşlar dizilir ve oyuna beyaz taraf başlar. Taşlar, klasik damanın aksine çapraz hareket etmez, komşu kareler boş ise sağa, sola ve ileri hareket edebilir fakat geri gidemez. Bütün taşların amacı en ileri sıradaki kareye ulaşıp "dama" olmaktır. Dama olarak güçlenen taş geri hareket kabiliyeti kazanır, ayrıca karşı tarafın bir veya birkaç taşını almak şartıyla birden fazla karede hareket edebilir. Taşlar arasında en kıymetli taş dama olarak adlandırılan bu taştır. Damaya ulaşamamış taşlar "yoz" olarak adlandırılır. Türk damasında amaç karşı tarafın taşlarını tüketip oyunu kazanmaktır. Her iki oyuncunun da bir hamle hakkı vardır. Bir taraf hamlesini yaptıktan sonra sıra karşı tarafa geçer. Oyun sonunda her iki tarafın da bir taşı kalmışsa (taşlardan biri dama olsa bile), oyun beraberlikle sonuçlanır ve bu durum "gayyım" olarak adlandırılır. Türk damasının en önemli özellikleri: Oyuncu, yerinden kaldırdığı taşı oynamak zorundadır, asla hamlesinden vazgeçemez.her iki taraf da; rakibin taşını alma imkânı varsa bunu ilk hamlesinde yapmak zorundadır.birkaç yönde taş alma durumunda çok olan taşları almak mecburidir.

3 ÇİN DAMASI Klasik satranç veya dama tahtasında oynanan Çin daması için toplam on sekiz taşa ihtiyaç vardır.her rakibin dokuz taşı vardır. Tahtanın oyunculara göre sağ köşesine üç kareye gelecek şekilde sırayla dizilir.3+3+3=9 şeklinde dizilir. Çin damasında taşlar eğer önünde atlayacağı taş yoksa ileri,yan ve çapraz olarak tek kare ilerleyebilir. Bu oyunda ki amaç rakibinin köşesine dokuz taşınızı ilk dizilişte ki gibi karşıya taşıyan oyunu kazanmış olur. Oyun kuralına göre arkası boş olan taşların üzerinden atlanarak öbür köşeye gidilir. Rakip taşın üzerinden de atlayarak taşı ilerletebiliriz. Oyunda takip edilecek strateji kendinize merdiven tabir edilen araları boş atlanabilecek şekilde taşlarınızı ileriye veya yana sürmeniz gerekir. Rakibinizin de taşların üzerinden atlamasını önlemek için taşların arkasında ki boşlukları doldurmanız gerekir.

4 9 'ar taş yardımıyla 2 oyuncu arasında oynanır. Sırayla taşlar istenilen noktalara yerleştirilir. Taşları yerleştirirken de dahil olmak üzere 3 taşını bir çizgi üzerinde dizen oyuncu istediği bir rakip taşı alır. Rakibin üçlü dizi halindeki taşları alınamaz. Şayet bütün taşlar üçlü oluşturuyor durumda ise bir taş alınabilir. Tüm taşlar oyun alanına yerleştirmeden taşlar hareket ettirilmez. Boş bir noktaya bir birim hakeret etme kuralıyla oyun oynanır. 3 taşı kalan oyuncu taşını istediği noktaya yerleştirebilir. Rakibin taşını 2'ye indiren yada rakibini hareketsiz bırakan oyunu kazanır. ÜÇ TAŞ 9 TAŞ 3'er taş yardımıyla 2 oyuncu arasında oynanır. Amaç, yatay, dikey yada çapraz olarak 3 taşı yan yana getirmektir. Oyuncular sırayla taşları istedikleri noktalara yerleştirirler. Oyuna önce beyaz hamle yaparak başlar. Yatay ya da dikey olarak boş olan komşu bir noktaya taşlar hareket ettirilerek oynanır.

5 10'ar taşla oynanır. Amaç rakibin tüm taşlarını oyun dışına çıkarmaktır. İlerigeri, sağa-sola bir birim ilerleme imkanı vardır. 4'er taş belirtilen yerleştirilir. Yeme kuralı taşın üzerinden atlayarak arkasındaki boş kareye giderek yapılır. Ele geçirilen taş oyundan çıkar. Oyundan çıkan taş tekrar kullanılmaz. Fakat kenarda bekleyen 6 taştan biri oyuna girer. Oyunda her zaman 4'er taş bulunmak zorundadır. Yeni taş oyuna girdikten sonra hamle diğğer oyuncuya geçer. En fazla 1 taş ele geçirilebilir. 3 kere git-gel yapan yada tüm taşları biten oyunu kaybeder. ALQUERQUE Damanın atası olarak bilinir. 12'şer taş yardımıyla 2 oyuncu arasında oynanır. Orta nokta boştur. Oyuncu taşını boş olan komşu noktaya giderek oyunu başlatır. Eğer rakip taşın üzerinden atlayacak hamlesi varsa zorunlu olarak taşın üzerinden atlar ve üzerinden atladığı taşı oyun dışına çıkartır. Bu hamle birden fazla taş alma imkanı sağlıyorsa hamle sonuna kadar devam ettirilir. Taşı kalmayan oyuncu oyunu kaybeder. FOUR STONES

6 KO NO Amaç rakibin taş sayısını 1'e indirmektir. Sırayla taşlar oyun alanına yerleştirilir. 5'er taşla oynanır. Taşlar yan yana olacak şekilde 1. ve 5. yataya yerleştirilir. Taşlar yatay ve dikey olarak 1 birim hareket edebilir. 2 taşını diğer oyuncunun bir taşı ile komşu ve geriye kalan iki kare boş olacak şekilde dizebilirse rakibin taşını ele geçirir. Duruma göre iki taş aynı anda ele geçirilebilir. FIVE PATH 7'şer taş yardımıyla 2 oyuncu arasında oynanır. Amaç taşları rakibin pozisyonuna yerleştirmektir. Taşlar ileri yada geri hareket edebilir. Her hamlede komşu bir noktaya yada çapraz kesişme noktasına gidilebilir. Taşlarını önce rakibin başlangıç konumuna getiren oyunu kazanır. - S S B S S B - - B S S B S S - - S S B B S S Örnekteki dizilimler beyaz taşın oyun dışı kalma durumlarına örnektir. Aynı konumlar dikey olarakta geçerlidir.

7 SURAKARTA 12'şer taş yardımıyla 2 oyuncu arasında oynanır. Eğer rakibin taşını ele geçiremiyorsak, taşı çevreleyen 8 noktaya boş olmak şartıyla gidilebilir. Eğer rakibin taşını ele geçireceksek, en az bir dolambaçlı yoldan geçerek ilerlenen yolun boş olması şartıyla rakip taşın yerine geçilebilir. Dolambaçlı yollardan birden fazla kez geçilebilir. 8'er taşla oynanır. PETTEIA Taşı kalmayan oyuncu oyunu kaybeder. Amaç, rakip taşları bitirmek yada rakibi tek bırakmaktır. Yatay veya dikey olarak taşlar önü boş olmak şartıyla istediği kadar ilerleyebilir. Taşlar birbirinin üzerinden atlayamaz. Oyuncu, rakibin taşlarını arada boşluk olmamak şartıyla kendi taşları arasına alırsa arada kalan rakip taşları oyun dışına çıkartır. Çapraz olarak arada kalan taşlar oyundan çıkartılmaz. Özel bir hamle olarak oyunda sadece köşedeki taşın komşu iki karesine hamle yapılarak köşedeki taş oyundan çıkartılabilir.

8 CONQUER Başlangıçta 14'er taş yardımıyla 2 oyuncu arasında oyuna başlanır. Amaç rakibin tüm taşlarını ele geçirmek veya oyun alanının yarısından fazlasını kontrol etmektir. Taşlar yatay veya dikey olarak önü boş olmak kaydıyla istedikleri kadar ilerleyebilirler. Rakibin bir veya birden fazla taşını aralarında boşluk olmamak şartıyla iki taşı arasına sıkıştıran rakibin taşlarını oyundan çıkarır, yerine kendi taşlarını yerleştirir. Rakibin taşları arasına kendi isteğiyle yerleşen taş değişmez. İki oyuncu da pas derse oyun biter. REVERSI 2'şer taş oyun tahtası ortasına yerleştirilerek oyuna başlanır. Her hamlede rakibin bir taşını ele geçirmek amaçlanır. Taş ele geçirilemiyorsa oynama sırası rakibe geçer. Tüm kareler doduğunda yada hamle yapılamaz hale geldiğinde oyun biter. Rakipten daha fazla taşı olan oyuncu oyunu kazanır. Amaç taşını her hamlede öyle bir yere yerleştirmelisin ki rakibin sadece bir taşını yatay, dikey yada çapraz olarak araya sıkıştırmalısın. Sıkıştırdığın taş senin taşının rengine dönüşür. Bazı durumlarda iki farklı açıdan taş sıkıştırma imkanı doğarsa birden fazla taş renk değiştirebilir.

9 FANORONA Üçgen şeklinde köşelere yerleştirilmiş 3'er taşla oyun başlar. Oynadığı taşın komşusundaki rakip taşları ele geçirmek amaçlanır. Rakip taşın rengi değişerek oyun oynanır. En çok pula sahip olan pyunu kazanır. Eğer hamle yapılamaz ise boş kalan petekler rakibin olur. 2 şekilde hareket mantığı vardır. 1. Kendi rengindeki taşın komşusundaki bir peteğe oyun dışından kendi rengindeki bir taş yerleştirilir. 2. Bir taşını çevreleyen komşu bir peteği atlayarak ikinci sırada yer alan rakibe bitişik bir peteğe taş yerleştirilir ve rakip renk değiştirir. 22'şer taş yardımıyla 2 oyuncu arasında oynanır. Amaç oyun alanı üzerinde belirtilen yollar üzerindeki rakip taşlara doğrusal bir yol izlemek şartıyla yakınlaştığı yada uzaklaştığı rakip taşların tamamını el geçirmektir. Bir hamle ile aynı yol üzerindeki birden fazla taş ele geçirilebilir. Yakınlaşma veya uzaklaşma ihtimali son bulana kadar oyuncu hamlesini sürdürür. Rakip taşların tamamı el geçirildiğinde yada yakınlaşma veya uzaklaşma imkanı her iki oyuncu içinde kalmadığında oyun sona erer. Oyun alanında daha fazla taşı olan oyuncu oyunu kazanır. HEXXAGON

10 TRAP Tüm kareler çapraz olarak bir sıra beyaz bir sıra siyah olacak şekilde doldurulur. Sonra belirtilen karelerdeki herhangi bir beyaz taş ile o taşın bitişiğindeki syah bir taş oyuncular tarafından oyundan çıkartılır. Yatay yada dikey olarak aynı doğrultuda taşların üzerinden atlama mantığı ile rakip taşlar ele geçirilir. Hamle sırasında taşlar yön değiştiremezler. Rakibin taşlarını bitiren yada rakibi hamlesiz bırakan kazanır. Beraberlik şansı yoktur. Mutlaka rakip taş alınmalıdır. Yoksa oyun kaybedilir. 28'er taş yardımıyla 2 oyuncu arasında oynanır. Amaç oyun alanı üzerinde belirtilen köşe noktalara kare oluşturacak şekilde taşlarımızı sırayla yerleştirmeye çalışmaktır. Tüm taşlar oyun alanına yerleştirilmeden oyuna başlanılmaz. Tüm taşlar yerleştirildikten sonra oluşturulan kare sayısı kadar kare oluşturulmuş taşlar hariç olmak üzere rakip oyuncunun istenilen taşları oyundan çıkartılır. Kare oluşturulamamışsa karşılıklı birer taş oyundan çıkartılır. Daha sonra taşlar yatay yada dikey olarak yolu boş olmak şartıyla istenildiği kadar hareket ettirilerek yeni kareler oluşturmak amaçlanır. Oyuna ilk başlayan taş hareket ettirmeye başlayamaz. Taş sayısı 3'e inen oyuncu oyunu kaybeder. VICTOURIOUS

11 MANGALA Mangala Türk Zeka ve Strateji Oyunu iki kisi ile oynanır. Oyun tahtası üzerinde karsılıklı 6'sar adet olmak üzere 12 küçük kuyu ve her oyuncunun taslarını toplayacağı birer büyük hazine bulunmaktadır. Mangala Oyunu 48 tas ile oynanır. Oyuncular 48 tası her bir kuyuya 4'er adet olmak üzere dağıtırlar. Oyunda her oyuncunun önünde bulunan yan yana 6 küçük kuyu, o oyuncunun bölgesidir. Karsısında bulunan 6 küçük kuyu rakibinin bölgesidir. Oyuncular hazinelerinde en fazla tası biriktirmeye çalısırlar. Oyun sonunda en çok tası toplayan oyuncu oyun setini kazanmıs olur. Oyuna kura ile baslanır. Oyunda 4 ana temel kural vardır. 1. TEMEL KURAL: Kura neticesinde baslama hakkı kazanan oyuncu kendi bölgesinde istediği kuyudan 4 adet tası alır. Bir adet tası aldığı kuyuya bırakıp saatin tersi yönünde, yani sağa doğru her bir kuyuya birer adet tas bırakarak elindeki taslar bitene kadar dağıtır. Elindeki son tas hazinesine denk gelirse, oyuncu tekrar oynama hakkına sahip olur. Oyuncunun kuyusunda tek tas varsa, sırası geldiğinde bu tası sağındaki kuyuya tasıyabilir. Her seferinde oyuncunun elinde kalan son tas önem taşır. 2. TEMEL KURAL: Hamle sırası gelen oyuncu kendi kuyusundan aldığı tasları dağıtırken elinde tas kaldıysa, rakibinin bölgesindeki kuyulara da tas bırakmaya devam eder. Oyuncunun elindeki son tas, rakibinin bölgesinde denk geldiği kuyudaki tasların sayısını çift sayı yaparsa (2,4,6,8 gibi) oyuncu bu kuyuda yer alan tüm tasların sahibi olur ve onları kendi hazinesine koyar. Hamle sırası rakibine geçer. 3. TEMEL KURAL: Oyuncu tasları dağıtırken elinde kalan son tas, yine kendi bölgesinde yer alan bos bir kuyuya denk gelirse ve bos kuyunun karsısındaki kuyuda da rakibine ait tas varsa hem rakibinin kuyusundaki tasları alır, hem de kendi bos kuyusuna bıraktığı tası alıp hazinesine koyar. Hamle sırası rakibine geçer. 4. TEMEL KURAL: Oyunculardan herhangi birinin bölgesinde yer alan taslar bittiğinde oyun seti biter. Oyunda kendi bölgesinde taslarını ilk bitiren oyuncu, rakibininbölgesinde bulunan tüm tasları da kazanır. Mangala Oyunu 5 set olarak oynanır. Oyunu kazanan oyuncu (1) puan, kaybeden (0) puan ve berabere bitiren oyuncular yarım (0,5) puan alır.

12 10 X 10 ÇAPRAZ DAMA (ULUSLARARASI POLONYA DAMASI) Uluslararası olarak dünyada resmi turnuvalarda oynanan dama türüdür. 10 X 10 oyun tahtası üzerinde 20'şer taş ile oynanır. Siyah çapraz kareler üzerinde taşlar hareket edebilirler.

13 Taşlar 1. veya 8. yataya ulaştıklarında dama olurlar. Taşlar ileri doğru hareket edebilirler. Ancak sadece taş ele geçirilirken geriye doğru hamle yapma şansı vardır. Taş ele geçirme rakibin üzerinden atlayarak gerçekleştirilir. Taş alma mecburiyeti, çok olan yerden taş alma, "Türk Vuruşu"(taş yerken geçilen yerden bir daha geçememe) oyun kuralları arasındadır.

1- Kurnazlık: Oyunun stratejisini planlamak ve oyun kurallarını kendi çıkarları doğrultusunda kullanabilmek.

1- Kurnazlık: Oyunun stratejisini planlamak ve oyun kurallarını kendi çıkarları doğrultusunda kullanabilmek. Mangala Türk zeka ve strateji oyunu ile ilgili tarihi araştırmalar oyunun Sakalar, Hunlar ve Göktürkler döneminde oynandığını göstermektedir. Günümüzde pek çok Türk halkında unutulan bu oyun, konargöçer

Detaylı

2014-2015 DEDELER İLKOKULU

2014-2015 DEDELER İLKOKULU 2014-2015 DEDELER İLKOKULU PROJE ADI: MANGALA OYUNU HEDEF KİTLE: 4-5 ve 6-7-8. Sınıf Öğrencileri PROJE SÜRESİ Başlama : 01 ARALIK 2014 Bitiş : 01 OCAK 2015 KATILIM: 4-5 ve 6-7-8. Sınıf Öğrencileri PROJENİN

Detaylı

YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ BESYO SATRANÇ DERS NOTLARI SATRANÇ OYUNUNUN TEMEL KURALLARI

YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ BESYO SATRANÇ DERS NOTLARI SATRANÇ OYUNUNUN TEMEL KURALLARI YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ BESYO SATRANÇ DERS NOTLARI SATRANÇ OYUNUNUN TEMEL KURALLARI Madde 1: Satrancın Doğası ve İlkeleri Satranç oyunu, kare şeklindeki, Satranç Tahtası üzerinde, iki rakip arasında taşların

Detaylı

SATRANÇ EĞİTİM & BOYAMA KİTABI. Dr. Olgun Kulaç

SATRANÇ EĞİTİM & BOYAMA KİTABI. Dr. Olgun Kulaç SATRANÇ EĞİTİM & BOYAMA KİTABI Dr. Olgun Kulaç 2 SATRANÇ OYUNUNUN KURALLARI Madde 1: Satrancın Esasları Satranç oyunu, kare şeklindeki, Satranç Tahtası üzerinde, iki rakip arasında taşların sıra ile oynatılması

Detaylı

Satranç, Tavla & Dama

Satranç, Tavla & Dama Satranç, Tavla & Dama tr Oyun talimatları Tchibo GmbH D-22290 Hamburg 92630AB6X6VII 2017-07 Değerli Müşterimiz! Üç klasik oyun pratik ve dekoratif bir ahşap kutunun içerisinde. Yüzyıllardır bu oyunlar

Detaylı

6. THY BURSA BĠLĠM ġenlġğġ 2017 KAPSAMINDA YAPILACAK OLAN. BURSA OKULLARARASI MANGALA TURNUVASI ġartnamesġ

6. THY BURSA BĠLĠM ġenlġğġ 2017 KAPSAMINDA YAPILACAK OLAN. BURSA OKULLARARASI MANGALA TURNUVASI ġartnamesġ 1. GĠRĠġ 6. THY BURSA BĠLĠM ġenlġğġ 2017 KAPSAMINDA YAPILACAK OLAN BURSA OKULLARARASI MANGALA TURNUVASI ġartnamesġ Turnuva Bursa İl milli Eğitim Müdürlüğü ile Bursa Büyükşehir Belediyesi, Bursa Bilim ve

Detaylı

KÜTAHYA İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜNE

KÜTAHYA İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜNE KÜTAHYA İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜNE İlimizdeki ortaokulların 5,6,7 ve 8. sınıf öğrencilerine yönelik olarak Ortaokullar Arası Akıl Oyunları Ligi adı altında etkinlik yapmayı planlamaktayız. Yarışmaya ait

Detaylı

KOÜ.GÖLCÜK MYO ÜNİVERSİTE SEÇMELİ DERSİ Dersin adı: SATRANÇ Dersin Yürütücüsü:Yrd. Doç. Dr. Fahrettin ÖVEÇ 1.Dersin amacı 2.

KOÜ.GÖLCÜK MYO ÜNİVERSİTE SEÇMELİ DERSİ Dersin adı: SATRANÇ Dersin Yürütücüsü:Yrd. Doç. Dr. Fahrettin ÖVEÇ 1.Dersin amacı 2. KOÜ.GÖLCÜK MYO ÜNİVERSİTE SEÇMELİ DERSİ Dersin adı: SATRANÇ Dersin Yürütücüsü:Yrd. Doç. Dr. Fahrettin ÖVEÇ.Dersin amacı.satranç Oyununun Tarihçesi.Satranç Oyun Elemanları ve Değerleri.Satranç Oyun Kuralları.

Detaylı

T.C. BAYRAMİÇ KAYMAKAMLIĞI

T.C. BAYRAMİÇ KAYMAKAMLIĞI T.C. BAYRAMİÇ KAYMAKAMLIĞI İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü MEHMET AKİF ERSOY 1. AKIL VE ZEKA OYUNLARI TURNUVASI 2018-2019 KATILIMCILAR: ÇANAKKALE İLİ VE İLÇELERİ İLKOKUL VE ORTAOKUL ÖĞRENCİLERİ TURNUVANIN

Detaylı

TÜRK DAMASI KURALLARI

TÜRK DAMASI KURALLARI TÜRK DAMASI KURALLARI ĐÇĐNDEKĐLER Taşların Yerleşimleri ve Oyunun Amacı... 3 Amaç... 3 Diziliş... 3 Hamleler... 3 Normal Taşların Hamleleri... 3 Dama Taşının Hamleleri... 3 Kurallar... 4 Nezaket Kuralları...

Detaylı

Namaz Dirilişe çağrı Kitaplığım Neden Namaz? Çünkü namaz, imandan sonra Rabbimizin en çok üzerinde durduğu bir ibadettir. Hz Peygamberin hayatının ayrılmaz parçasıdır. Namaz hayatın ta kendisidir. Hiç

Detaylı

SATRANÇ OYUNU EĞİTİM KILAVUZU

SATRANÇ OYUNU EĞİTİM KILAVUZU SATRANÇ OYUNU EĞİTİM KILAVUZU 1 Satranç beyin gücünü geliştiren bir strateji oyunudur. Bir satranç oyuncusu bir ordunun komutanı gibidir. Herkesin 16 askeri yani 16 satranç taşı vardır. Bir oyuncu Beyaz

Detaylı

TÜM AKIL ve ZEKA OYUNLARI FEDERASYONU ETKİNLİK DÖNEMİ TÜRKİYE MANGALA ŞAMPİYONASI YÖNERGESİ Türkiye Mangala Şampiyonası

TÜM AKIL ve ZEKA OYUNLARI FEDERASYONU ETKİNLİK DÖNEMİ TÜRKİYE MANGALA ŞAMPİYONASI YÖNERGESİ Türkiye Mangala Şampiyonası YARIŞMA ADI 2019 Türkiye Mangala Şampiyonası BAŞLAMA-BİTİŞ TARİHİ 27-28 Nisan 2019 TURNUVA YERİ BURSA SON BAŞVURU TARİHİ 12 NİSAN 2019 1- GENEL HÜKÜMLER 1.1.Yönerge, 2-2018-2019 etkinlik döneminde yapılacak

Detaylı

OSD SATRANÇ DERS NOTLARI

OSD SATRANÇ DERS NOTLARI OSD SATRANÇ DERS NOTLARI Üzerinde 8 yatay ve 8 dikey oluşan satranç tahtası, toplam 64 karedir. Tahtadaki taşlar sol alt baştan sırasıyla; Kale, At, Fil, Vezir, Şah ve 2. yatayda olanlar ise piyon olarak

Detaylı

PAMUKKALE İLÇE GENELİ İLKOKULLAR ARASI ZEKA OYUNLARI YARIŞMASI

PAMUKKALE İLÇE GENELİ İLKOKULLAR ARASI ZEKA OYUNLARI YARIŞMASI PAMUKKALE İLÇE GENELİ İLKOKULLAR ARASI ZEKA OYUNLARI YARIŞMASI 2019 T.C. PAMUKKALE KAYMAKAMLIĞI TEKNOLOJİNİN BİLİNÇLİ VE GÜVENLİ KULLANIMIPROJESİ PAMUKKALE GENELİ İLKOKULLAR ARASI ZEKA OYUNLARI YARIŞMASI

Detaylı

ANTAKYA AKIL OYUNLARI YARIŞMASI

ANTAKYA AKIL OYUNLARI YARIŞMASI ANTAKYA AKIL OYUNLARI YARIŞMASI 2019 ANTAKYA İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ (Proje Koordinasyon Ekibi) 01.01.2019 İÇİNDEKİLER 1. GENEL BİLGİLER... 3 1.1. Projenin Adı:... 3 1.2. Proje Kavramları:... 3 1.3.

Detaylı

Sequence Oyununun Minimaks Algoritması Kullanılarak Tasarlanması ve Geliştirilmesi

Sequence Oyununun Minimaks Algoritması Kullanılarak Tasarlanması ve Geliştirilmesi Sequence Oyununun Minimaks Algoritması Kullanılarak Tasarlanması ve Geliştirilmesi Yavuz Kömeçoğlu Çetin Oktay Nilgün İncereis Levent Yıldız Yrd. Doç. Dr. Aslı Uyar Özkaya XoX Oyunu Puanlama Sistemi Sequence

Detaylı

Language: English / Turkish

Language: English / Turkish Rules of Coerceo by Coerceo Company Erhan Turkish translation by Erhan Çubukcuoğlu Türkçe Language: English / Turkish Copyright (Ticari haklar) Bu döküman Coerceo şirketinin resmi yazılı izni olmaksızın

Detaylı

Sonuçlanmamış bir cephede rakibinizin dilediğiniz bir birlik kartını alın ve kendi tarafinıza geçirerek istediğiniz bir cepheye yerleştirin.

Sonuçlanmamış bir cephede rakibinizin dilediğiniz bir birlik kartını alın ve kendi tarafinıza geçirerek istediğiniz bir cepheye yerleştirin. İçerİk: Sonuçlanmamış bir cephede rakibinizin dilediğiniz bir birlik kartını alın ve kendi tarafinıza geçirerek istediğiniz bir cepheye yerleştirin. 60 Birlik Kartı 10 Taktik Kartı 9 ahşap Cephe Piyonu

Detaylı

Y N G. Kris Burm G I P F

Y N G. Kris Burm G I P F ris Burm G I P F Bir birleşimin ürünü Son söz: GIPF projesinin yedinci oyunu. 2 oyuncu için. GIPF projesi başlarken 6 oyundan oluşması planmış olsa da yedinci oyun olan LYNG, projenin bir sentezi olarak

Detaylı

REVERSİ Hedef-1: Reversi oyunu tanır. KAZANIMLAR Hedef-2: Oyun mantığını ve kurallarını kavrar. KAZANIMLAR

REVERSİ Hedef-1: Reversi oyunu tanır. KAZANIMLAR Hedef-2: Oyun mantığını ve kurallarını kavrar. KAZANIMLAR REVERSİ Hedef-1: Reversi oyunu tanır. : 1-1 Reversi oyununu merak eder. 1-2 Anlatılanları etkili dinler. 1-3 Oyunun karşılıklı yenmeye dayalı strateji oyunu olduğunu bilir. 1-4 Oyun tahtasının yapısını

Detaylı

KASIM BÜLTENİ. 5-6 YAŞ 2. Kur. Chess Kids Academy

KASIM BÜLTENİ. 5-6 YAŞ 2. Kur.   Chess Kids Academy 1 Chess Kids Academy Sevgili velilerimiz, satranç derslerimizin içeriğinde teorikten daha çok uygulamalarla eğitim vardır. Çocuklarımız masallar, şarkılar ve daha çok yaratıcı eğitim araçları ile satrancı

Detaylı

D V O N N Kris Burm G I P F

D V O N N Kris Burm G I P F D V O Kris Burm G I P F D V O Bağlantıyı Kesme! GIPF projesinin 4. oyunu. 2 oyuncu için. Yığınları oluşturun, rakibinizin taşlarını kontrol etmeye çalışın ve hepsinden önemlisi kırmızı DVO taşlarıyla bağlantılı

Detaylı

Hedef-2: Master mind oyununda taşları yerleştirme ve olasılık hesapları yapar.

Hedef-2: Master mind oyununda taşları yerleştirme ve olasılık hesapları yapar. MASTER MİND Hedef-1: Master mind oyunu tanıyorum. 1. Master mind oyunu özelliklerini merak eder. 2. Anlatılanları dikkatle dinler. 3. Oyunda beşli bir permütasyon olduğunu belirtir. 4. Oyunun ipuçlarını

Detaylı

MODÜL BİLGİ SAYFASI İÇERİK

MODÜL BİLGİ SAYFASI İÇERİK : 10X10 ÇAPRAZ DAMA OYUN KURALLARI SÜRE : 40/8 AÇIKLAMA : Öğrenci/Kursiyerin 10x10 çapraz dama oyun kurallarını tanıması ve incelemesi sağlanmalıdır. GENEL AMAÇ : Öğrenci/Kursiyer, uygun şartlar sağlandığında

Detaylı

ŞKULU BİR ATMOSFERDE HIZLI REFLEKSLERİN OYUNU - 2-8 OYUNCU - 6 YAŞ VE ÜZE

ŞKULU BİR ATMOSFERDE HIZLI REFLEKSLERİN OYUNU - 2-8 OYUNCU - 6 YAŞ VE ÜZE COŞKULU BİR ATMOSFERDE HIZLI REFLEKSLERİN OYUNU - 2-8 OYUNCU - 6 YAŞ VE ÜZERİ Oyunun Kuralları Dobble, nedir? Dobble her bir kartta 50 sembolden 8 inin yer aldığı 55 karttan oluşan bir oyundur. Her bir

Detaylı

MODERN TAVLA KURALLARI

MODERN TAVLA KURALLARI MODERN TAVLA KURALLARI Uluslararası tavla kuralları ülkemizde yaygın olarak uygulanan kurallardan bazı farklılıklar gösterir. Bu kural değişiklikleri, temelde oyunda beceriyi ön plana çıkarmak ve oyunu

Detaylı

T Z A A R. Kris Burm G I P F

T Z A A R. Kris Burm G I P F Kris Burm G I P F Tzaar, Tzarra ve Tott: Üçlünü koru! GIPF projesinin ikinci oyunu. 2 Oyuncu için. Kendimi daha güçlendirebilir miyim veya rakibimi zayıflatabilir miyim? Bu, her turda kendinize sormanız

Detaylı

Go taşı ve tahtası. - Oyunun başında tahta boştur. - Oyuna önce siyah başlar. - Oyuncular sırayla taşlarını tahtaya

Go taşı ve tahtası. - Oyunun başında tahta boştur. - Oyuna önce siyah başlar. - Oyuncular sırayla taşlarını tahtaya Go Şimdi Go oyununun kurallarını öğrenmeye başlıyoruz. Kurallar dediğimize bakmayın, aslında pek kuralı da yok. Pekçok kaynak Go'nun aslında bir tek temel kuraldan oluştuğunu söyler. Go oyunu 19 yatay,

Detaylı

a b e f g h i SHOG NED R?

a b e f g h i SHOG NED R? 9 8 7 6 5 4 3 2 1 a b c d e f g h i SHOG NEDR? SHOG, Japonya da yaklaık 20 milyon kiinin oynadıı bir oyundur. Hedefleri, karı tarafın ah ını tuzaa düürmek olan iki oyuncu arasında oynanan bir zihinsel

Detaylı

1. 4 adet harita tablasını T şekli alacak şekilde birleştirip, masanın ortasına

1. 4 adet harita tablasını T şekli alacak şekilde birleştirip, masanın ortasına icer ik 72 ahşap küp (askeri birlik) ve 12 ahşap kale (şehir). 4 harita tablası, 43 kart, 44 altın pulu, 3 şato pulu, 5 araştırma pulu, 4 olay pulu, 1 zehirli bataklık pulu, 1 başlangıç bölgesi pulu ve

Detaylı

1. Alternatif. 2. Alternatif Say Toplamak. 3. Alternatif Ìlk Toplama Dersi. Renk Toplamak. Oyuncu Sayısı: Yaş: İçindekiler:

1. Alternatif. 2. Alternatif Say Toplamak. 3. Alternatif Ìlk Toplama Dersi. Renk Toplamak. Oyuncu Sayısı: Yaş: İçindekiler: OYUN TALİMATLARI Oyuncu Sayısı: Yaş: İçindekiler: 2-4 oyuncu 3 yaş ve üzeri 4 adet toplama tüpü, birleştirilebilir oyun alanı, 60 adet sayı baskılı renkli top, 55 oyun kartı ve oyun kılavuzu Oyun Haz rl

Detaylı

VOLEYBOL OYUNUNUN ÖZELLİKLERİ PRATİK BİLGİLER

VOLEYBOL OYUNUNUN ÖZELLİKLERİ PRATİK BİLGİLER VOLEYBOL OYUNUNUN ÖZELLİKLERİ PRATİK BİLGİLER HAZIRLAYAN CELALETTİN LÜTFİ BEKTAŞ 2017 1 Voleybol,File ile ikiye bölünmüş bir Oyun Alanı üzerinde İki (2) Takım tarafından oynanan bir Spordur. Voleybol Oyununun

Detaylı

EŞLİ 101 TURNUVASI OYUN KURALLARI I-TAKIMLARIN OTURMA DÜZENİ :

EŞLİ 101 TURNUVASI OYUN KURALLARI I-TAKIMLARIN OTURMA DÜZENİ : EŞLİ 101 TURNUVASI OYUN KURALLARI I-TAKIMLARIN OTURMA DÜZENİ : 1. Oturma düzenin belirlemek için oyuncular kendi aralarında karar veremez ise; zar atmak suretiyle oturma düzeni belirlenir. Büyük zar atan

Detaylı

Hedef-1: Pentago oyunu tanır. Hedef-2: Oyun mantığını ve kurallarını kavrar. Hedef -3 Oyun içinde mantık yürütür.

Hedef-1: Pentago oyunu tanır. Hedef-2: Oyun mantığını ve kurallarını kavrar. Hedef -3 Oyun içinde mantık yürütür. PENTAGO Hedef-1: Pentago oyunu tanır. : 1-1 Pentago oyununu merak eder. 1-2 Anlatılanları etkili dinler. 1-3 Akıl yürütme oyununun genel kurallarını kavrar. 1-4 Pentago nun karşılıklı yenmeye dayalı strateji

Detaylı

FAZ (FArklı Zar) Temmuz 2011. Umut & Yeşim Uludağ FAZ V. 1.0. Kişi Sayısı: 3 Yaş grubu: 8 yaş ve üstü Oyun Türü: Taş hareketi, strateji, olasılık

FAZ (FArklı Zar) Temmuz 2011. Umut & Yeşim Uludağ FAZ V. 1.0. Kişi Sayısı: 3 Yaş grubu: 8 yaş ve üstü Oyun Türü: Taş hareketi, strateji, olasılık FAZ (FArklı Zar) Kişi Sayısı: 3 Yaş grubu: 8 yaş ve üstü Oyun Türü: Taş hareketi, strateji, olasılık FAZ oyununda, kırmızı (birinci oyuncu), beyaz (ikinci oyuncu), ve mavi (üçüncü oyuncu) renkli, 3 adet

Detaylı

AVRASYA ÜNİVERSİTESİ

AVRASYA ÜNİVERSİTESİ Ders Tanıtım Formu Dersin Adı SATRANÇ Öğretim Dili Türkçe Dersin Verildiği Düzey Ön Lisans () Lisans ( X) Yüksek Lisans( ) Doktora( ) Eğitim Öğretim Sistemi Örgün Öğretim (X) Uzaktan Öğretim( ) Diğer (

Detaylı

TEKRAR. Genç Brezilyalılar topla yatıp topla kalkar. Kazanmak için yaşarlar. Köklerine inerek orijinal futsal hız hareketlerinin bazılarını öğren.

TEKRAR. Genç Brezilyalılar topla yatıp topla kalkar. Kazanmak için yaşarlar. Köklerine inerek orijinal futsal hız hareketlerinin bazılarını öğren. Genç rezilyalılar topla yatıp topla kalkar. Kazanmak için yaşarlar. Köklerine inerek orijinal futsal hız hareketlerinin bazılarını öğren. antrenman DRILE D VÇ 360 ELÁSTICO lambreta TEKRR Çözene kadar Çözene

Detaylı

ÇOCUKLAR NEDEN AKIL VE ZEKA OYUNLARI OYNAMALI? 1- Bilinç altında; tanıma, kavrama, kıyaslama gibi terimleri pekiştirerek öğrenir.

ÇOCUKLAR NEDEN AKIL VE ZEKA OYUNLARI OYNAMALI? 1- Bilinç altında; tanıma, kavrama, kıyaslama gibi terimleri pekiştirerek öğrenir. ÇOCUKLAR NEDEN AKIL VE ZEKA OYUNLARI OYNAMALI? 1- Bilinç altında; tanıma, kavrama, kıyaslama gibi terimleri pekiştirerek öğrenir. 2- Bazen grupla bazen bireysel etkinlikler sırasında sürekli kendini yenileyerek

Detaylı

ZEKA Oyunları Turnuvaları

ZEKA Oyunları Turnuvaları 2013 / 2014 SAYI: 8 Oyunları Turnuvaları ZEKA Oyunları Turnuvaları Haftanın Bazı Başlıkları Uzlaşı Sanatı KOÇ Üniversitesi Okulumuzu Ziyaret Etti ZEKA Oyunları Turnuvaları Beslenme ve Çocuk Semineri ile

Detaylı

İçerik X 10 X 4 X 10 X 13 X 14 X 14 X 14 EDULUDO 1,2,3 Sayılar, SAYILARI OYUNLA KEŞFET EDULUDO, çocuğunuza erken öğreniminde eşlik eden eğlenceli, eğitsel bir koleksiyondur. EDULUDO SAYILAR, artan zorluk

Detaylı

ATG AVRUPA ŞAMPİYONASI OYUNCU SEÇME TURNUVASI

ATG AVRUPA ŞAMPİYONASI OYUNCU SEÇME TURNUVASI ŞEHİR ANKARA İLÇE YARIŞMA ADI BAŞLANGIÇ VE BİTİŞ TARİHİ 09.06.2018 09.00 PLACE AVM APPLICATION DEADLINE 08.06.2018 23.00 SYSTEM 7 Set İsviçre Sistemi TIME APPLICATION TÜRK MANKALASI 10 dk. ORGANIZATION

Detaylı

SİX KAZANIMLAR KAZANIMLAR

SİX KAZANIMLAR KAZANIMLAR SİX Hedef-1: Six oyununu tanıyorum. Six oyunu kurallarını merak eder. Anlatılanları dikkatle dinler. Oyunun karşılıklı yenmeye dayalı olduğunu bilir. Oyun içeriğinde bulunan taş sayılarını belirtir. Altıgen

Detaylı

BLM-431 YAPAY ZEKA. Ders-3 Durum Uzayında Arama. Yrd. Doç. Dr. Ümit ATİLA

BLM-431 YAPAY ZEKA. Ders-3 Durum Uzayında Arama. Yrd. Doç. Dr. Ümit ATİLA BLM-431 YAPAY ZEKA Ders-3 Durum Uzayında Arama Yrd. Doç. Dr. Ümit ATİLA umitatila@karabuk.edu.tr http://web.karabuk.edu.tr/umitatilla/ Dersin Hedefleri Durum uzayı temsilini öğrenmek ve durum uzayında

Detaylı

VİDO KÜBÜİÇİN REFERANS POZİSYONLARI

VİDO KÜBÜİÇİN REFERANS POZİSYONLARI VİDO KÜBÜİÇİN REFERANS POZİSYONLARI Ders 9 AS-NOKTASI SONRASI OYUNU Osman F. Güner Vido Kübü Referans Pozisyonları 1. Ders Blitz Oyunları 2-3. Ders Tutma (holding) Oyunları 4. Ders Demirleme (anchor) Oyunları

Detaylı

DAHA (DAiresel HAreket)

DAHA (DAiresel HAreket) DAHA (DAiresel HAreket) Kişi Sayısı: 4 Yaş grubu: 8 yaş ve üstü Oyun Türü: Taş hareketi, strateji, olasılık DAHA oyununda, kırmızı (birinci oyuncu), sarı (ikinci oyuncu), mavi (üçüncü oyuncu), ve siyah

Detaylı

1. Saha dört eşit parçaya bölünmüş durumdadır.ancak oyuncular bu bölumlerin sadece üçünü kullanabilirler.

1. Saha dört eşit parçaya bölünmüş durumdadır.ancak oyuncular bu bölumlerin sadece üçünü kullanabilirler. DAR ALAN OYUNU (4 BÖLGELİ GEÇİŞ OYUNU) YAŞ GURUBU: 10-14 1. Saha dört eşit parçaya bölünmüş durumdadır.ancak oyuncular bu bölumlerin sadece üçünü kullanabilirler. 2. Takımlar pozisyonlarına göre sahayı

Detaylı

TÜM AKIL ve ZEKA OYUNLARI FEDERASYONU ETKİNLİK DÖNEMİ TÜRKİYE KULAMİ ŞAMPİYONASI YÖNERGESİ Türkiye Kulami Şampiyonası

TÜM AKIL ve ZEKA OYUNLARI FEDERASYONU ETKİNLİK DÖNEMİ TÜRKİYE KULAMİ ŞAMPİYONASI YÖNERGESİ Türkiye Kulami Şampiyonası YARIŞMA ADI 2019 Türkiye Kulami Şampiyonası BAŞLAMA-BİTİŞ TARİHİ 27-28 Nisan 2019 TURNUVA YERİ BURSA SON BAŞVURU TARİHİ 12 NİSAN 2019 1- GENEL HÜKÜMLER 1.1.Yönerge, 2018-2019 etkinlik döneminde yapılacak

Detaylı

İki kişi bir Top çalışmalar

İki kişi bir Top çalışmalar İki kişi bir Top çalışmalar 20 x 20 metre alan 2 Oyuncuya bir top 1. Oyuncular alan içinde hafif koşuyla dolaşmaya başlarlar. 2. Bu koşu sırasında yaklaşık 5 metre mesafedeki eşleri ile paslaşırlar. 3.

Detaylı

İSTANBUL İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ BİLİM OLİMPİYATLARI 2018 SINAVI

İSTANBUL İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ BİLİM OLİMPİYATLARI 2018 SINAVI ÖGRENCİNİN ADI SOYADI : T.C. KİMLİK NO : OKULU / SINIFI : SINAVA GİRDİĞİ İLÇE: SINAVLAİLGİLİUYARILAR: İSTANBUL İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ BİLİM OLİMPİYATLARI 018 SINAVI Kategori: Matematik 7-8 Soru Kitapçık

Detaylı

TÜRKİYE SATRANÇ FEDERASYONU

TÜRKİYE SATRANÇ FEDERASYONU AMAÇ Satranç etkinlikleri sonrası, sporcuların satranç oyun kuvvetini istatistiksel yöntemlerle saptamaktır. KAPSAM VE UYGULAMA ALANI Bu prosedür, Türkiye de düzenlenen ve sadece iki sporcu arasında FIDE

Detaylı

Hedef-5 Basit turnuva ve yarışmalara katılır. KAZANIMLAR

Hedef-5 Basit turnuva ve yarışmalara katılır. KAZANIMLAR MANGALA Hedef-1: Mangala oyunu tanıyorum. : 1. Mangala oyunu tarihçesini merak eder. 2. Anlatılanları dikkatle dinler. 3. Dinlediklerinden çıkarımlarda bulunur. 4. Oyunun karşılıklı yenmeye dayalı olduğunu

Detaylı

Akıllı Satranç Uygulaması HAZIRLAYAN: BERKAY ATAMAN DANIŞMAN: DOÇ. DR. FEZA BUZLUCA

Akıllı Satranç Uygulaması HAZIRLAYAN: BERKAY ATAMAN DANIŞMAN: DOÇ. DR. FEZA BUZLUCA Akıllı Satranç Uygulaması HAZIRLAYAN: BERKAY ATAMAN - 150120037 DANIŞMAN: DOÇ. DR. FEZA BUZLUCA İÇERİK 1. Giriş 2. Analiz 3. Modelleme ve Gerçekleme 4. Yapılan Testler 5. Sonuç 6. Demo 1. GİRİŞ Satranç

Detaylı

(pi) GÜNÜ 1. MATEMATİK ve AKIL OYUNLARI YARIŞMASI TOBB ETÜ MATEMATİK BÖLÜMÜ ÇALIŞMA DOSYASI

(pi) GÜNÜ 1. MATEMATİK ve AKIL OYUNLARI YARIŞMASI TOBB ETÜ MATEMATİK BÖLÜMÜ ÇALIŞMA DOSYASI (pi) GÜNÜ. MTEMTİK ve KIL OYUNLRI YRIŞMSI TO ETÜ MTEMTİK ÖLÜMÜ ÇLIŞM DOSYSI www.akiloyunlari.com KIL OYUNLRI TÜRLERİ 0 Hazine vı miral attı Sihirli Piramit ağlamaca Patika Patika Oluşturma Farklı Komşular

Detaylı

Go oyunundaki tüm taşların değeri aynıdır. Yine de oyun katılımları açısından taşları farklı kategorilerde incelemek faydalı olabilir.

Go oyunundaki tüm taşların değeri aynıdır. Yine de oyun katılımları açısından taşları farklı kategorilerde incelemek faydalı olabilir. GO Yaş Grubu: 8+ Oyuncu Sayısı: 2 Kişi İçindekiler: 1 adet çekmeceli GO oyun seti, 181 adet siyah taş ve 180 adet beyaz taş 1. GO Nedir? Go, belki de tahta üzerinde oynanan dünyanın en eski oyunudur. Kurallar

Detaylı

löve oyun % şans Valeye veya dokuzluya gidin. Valeye gidin. Onluya gidin ve onörleri çekin. Bu oyun, damı düşürmek için onörleri çekmekten % 6 iyidir.

löve oyun % şans Valeye veya dokuzluya gidin. Valeye gidin. Onluya gidin ve onörleri çekin. Bu oyun, damı düşürmek için onörleri çekmekten % 6 iyidir. Dam dışarda Melih Ozdil Toplam beş kart ile löve oyun % şans AKJ9 Valeye veya dokuzluya gidin. Valeye gidin. 1 AKJ10 Onluya gidin ve onörleri çekin. Bu oyun, damı düşürmek için onörleri çekmekten % iyidir.

Detaylı

SOKAK OYUNLARI NEDİR?

SOKAK OYUNLARI NEDİR? Eve girmek için akşam ezanının okunmasını bekleyen çocuklar olarak günümüz çocuklarının evden çıkmamasını teknolojinin ilerlemesine bağlıyoruz. Evlerde tek başlarına oynadıkları bilgisayar oyunlarından

Detaylı

( ) (, ) Kombinasyon. Tanım: r n olmak üzere n elemanlı bir kümenin r elemanlı her alt kümesine bu n elemanın r li kombinasyonu denir.

( ) (, ) Kombinasyon. Tanım: r n olmak üzere n elemanlı bir kümenin r elemanlı her alt kümesine bu n elemanın r li kombinasyonu denir. Kombinasyon Tanım: r n olmak üzere n elemanlı bir kümenin r elemanlı her alt kümesine bu n elemanın r li kombinasyonu denir. n elemanın tüm r li kombinasyonlarının sayısı; (, ) C n r ( ) r n P n, r n!

Detaylı

Hedef-1: Mangala oyunu tanıyorum. Hedef-2: Mangala oyununda taşların hareketleri ve oyun kuralları

Hedef-1: Mangala oyunu tanıyorum. Hedef-2: Mangala oyununda taşların hareketleri ve oyun kuralları MANGALA Hedef-1: Mangala oyunu tanıyorum. : 1. Mangala oyunu tarihçesini merak eder. 2. Anlatılanları dikkatle dinler. 3. Dinlediklerinden çıkarımlarda bulunur. 4. Oyunun karşılıklı yenmeye dayalı olduğunu

Detaylı

TÜRK DAMASI DAMA PROGRAMI KULLANIM KILAVUZU

TÜRK DAMASI DAMA PROGRAMI KULLANIM KILAVUZU TÜRK DAMASI DAMA PROGRAMI KULLANIM KILAVUZU 1. BÖLÜM PROGRAMIN AYARLARININ YAPILMASI Checkersland programını çalıştırdığınız zaman karşınıza gelecek ekran aşağıdaki gibi olacaktır. Bizim bu programı Türk

Detaylı

ÖZEL DOĞAN İLKOKULU

ÖZEL DOĞAN İLKOKULU ÖZEL DOĞAN İLKOKULU 2017-2018 MART ayı Mind Lab Derslerinin Özeti FOUR IN A ROW Bu bölümde öğrenciler, iyi bir oyuncu olmak için stratejiler geliştirmek gerektiğini öğrenirler. Tıpkı hayatta olduğu gibi,

Detaylı

T.C ERZİNCAN ÜNİVERSİTESİ

T.C ERZİNCAN ÜNİVERSİTESİ T.C ERZİNCAN ÜNİVERSİTESİ 2016-2017 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI GÜZ YARIYILI BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR YÜKSEKOKULU KURUMLARARASI GEÇİŞ, ÇİFT ANADAL VE YURTDIŞI KONTENJANI İÇİN MÜRACAAT EDEN ÖĞRENCİLER İÇİN ÖZEL YETENEK

Detaylı

Cezalı Kart. Hazırlayan: Rahmi İyilikci

Cezalı Kart. Hazırlayan: Rahmi İyilikci Cezalı Kart Hazırlayan: Rahmi İyilikci Bir defans oyuncusunun, oyunun normal akışı veya yasanın uygulanması (ör. Yasa 47E) dışında ortağının görebileceği pozisyona getirdiği veya elinde olduğunu belirttiği

Detaylı

SATRANÇ DERS NOTLARI (astagos)

SATRANÇ DERS NOTLARI (astagos) SATRANÇ DERS NOTLARI (astagos) Unutma! Satranca her zaman beyaz taş başlar. Beyaz taşlarla kimin oynayacağı kura ile belirlenir. Üzerinde 8 yatay ve 8 dikey oluşan satranç tahtası, toplam 64 karedir. Tahtadaki

Detaylı

10 x 10 ÇAPRAZ DAMA PROGRAMI KULLANIM KILAVUZU

10 x 10 ÇAPRAZ DAMA PROGRAMI KULLANIM KILAVUZU 10 x 10 ÇAPRAZ DAMA PROGRAMI KULLANIM KILAVUZU 1. BÖLÜM PROGRAMIN AYARLARININ YAPILMASI Checkersland programını çalıştırdığınız zaman karşınıza gelecek ekran aşağıdaki gibi olacaktır. Bizim bu programı

Detaylı

Sevgili Veliler, İletişim: Tel: E-Posta:

Sevgili Veliler, İletişim: Tel: E-Posta: Sevgili Veliler, Günümüzde Satranç, artık tek başına bir spor ya da oyun olarak değil, aynı zamanda eğitimde bir yöntem olarak da değerlendirilmekte ve uygulanmaktadır. Satranç, her yaştan satranç oyuncusunu

Detaylı

MASA TENİSİ. Ping-pong yada pinpon adıyla bilinen masa tenisi 20. yüzyılın başlarında İngiltere de gelişmiştir.

MASA TENİSİ. Ping-pong yada pinpon adıyla bilinen masa tenisi 20. yüzyılın başlarında İngiltere de gelişmiştir. MASA TENİSİ Ping-pong yada pinpon adıyla bilinen masa tenisi 20. yüzyılın başlarında İngiltere de gelişmiştir. 1900'lerde İngiltere ve ABD'de selüloit bir top ve tirşe gerili tefe benzer raketlerle oynanan

Detaylı

TEMEL 1. GÜN 2. GÜN 3. GÜN

TEMEL 1. GÜN 2. GÜN 3. GÜN 1. HFT TEMEL 1. Hafta, sana topla oynama için zaman tanıyan bir dizi "dur ve vur" antrenmanları vasıtasıyla şut çekme tekniğin ve isabetliliğin üzerinde çalışmak için tasarlandı. u, sonuca giden bitiricilik

Detaylı

TÜRKİYE TENİS FEDERASYONU DOĞU KULÜPLERİ ARASI VE BİREYSEL TENİS LİGİ TALİMATI

TÜRKİYE TENİS FEDERASYONU DOĞU KULÜPLERİ ARASI VE BİREYSEL TENİS LİGİ TALİMATI TÜRKİYE TENİS FEDERASYONU DOĞU KULÜPLERİ ARASI VE BİREYSEL TENİS LİGİ TALİMATI İLK YAYIN TARİHİ DEĞİŞİKLİK TARİHİ TALİMAT SERİ NUMARASI 18.08.2011 20.06.2017 Doğu_Lig_1001 TTF Doğu Kulüpleri Arası ve Bireysel

Detaylı

SATRANÇTA TEMEL BİLGİLER

SATRANÇTA TEMEL BİLGİLER SATRANÇTA TEMEL BİLGİLER A. AÇILIŞ PRENSİPLERİ 1) Merkez karelerinin kontrolü a) Piyonlarla ve diğer taşlarla merkez kontrol edilmeye çalışılmalıdır. b) d ve e piyonları sürülmesi yararlıdır. Hem merkezin

Detaylı

ELN1002 BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA 2

ELN1002 BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA 2 ELN1002 BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA 2 SIRALAMA ALGORİTMALARI Sunu Planı Büyük O Notasyonu Kabarcık Sıralama (Bubble Sort) Hızlı Sıralama (Quick Sort) Seçimli Sıralama (Selection Sort) Eklemeli Sıralama (Insertion

Detaylı

TÜBİTAK-BİDEB YİBO ÖĞRETMENLERİ. (Fen ve Teknoloji - Fizik, Kimya, Biyoloji - ve Matematik) PROJE DANIŞMANLIĞI EĞİTİMİ ÇALIŞTAYI

TÜBİTAK-BİDEB YİBO ÖĞRETMENLERİ. (Fen ve Teknoloji - Fizik, Kimya, Biyoloji - ve Matematik) PROJE DANIŞMANLIĞI EĞİTİMİ ÇALIŞTAYI TÜBİTAK-BİDEB YİBO ÖĞRETMENLERİ (Fen ve Teknoloji - Fizik, Kimya, Biyoloji - ve Matematik) PROJE DANIŞMANLIĞI EĞİTİMİ ÇALIŞTAYI YİBO-5 ÇALIŞTAY 2011-1 GRUP ORİJİN PROJE ADI DEFİNE AVCISI PROJE EKİBİ Hikmet

Detaylı

AKILLI ŞEHİRLER AKILLI IŞIKLANDIRMA

AKILLI ŞEHİRLER AKILLI IŞIKLANDIRMA Dünya Robot Olimpiyatı Türkiye 2019 Kurallı Klasman Yıldızlar AKILLI ŞEHİRLER AKILLI IŞIKLANDIRMA İçerik 1. Giriş... 2 2. Oyun Alanı... 3 3. Oyun Nesneleri... 4 4. Oyun Nesnelerinin Yerleşimi / Rastgele

Detaylı

NİM Ali Nesin. 1 d2 d4 müydü bu hamle acaba?

NİM Ali Nesin. 1 d2 d4 müydü bu hamle acaba? NİM Ali Nesin D oktora yaptığım okulun en büyük odası toplumsal etkinliklere ayrılmıştı. Bu odanın hemen yanında çay ve kahve ocağı vardı. Matematikçiler çalışmaktan bunaldıklarında, sohbet etmek istediklerinde

Detaylı

ÖZEL DOĞAN İLKOKULU

ÖZEL DOĞAN İLKOKULU ÖZEL DOĞAN İLKOKULU 2017-2018 Aralık ayı Mind Lab Derslerinin Özeti Seeking Do Do 1. Ders Bu ders, bilgi toplamak için soru sorma ile ilgilidir ve belirli bir konu hakkında bilgi edinme için sorular sormanın

Detaylı

OYUN KURALLARI KICK-OFF

OYUN KURALLARI KICK-OFF OYUN KURALLARI KURALLAR SAHADA 5 ER KİŞİDEN 3 TAKIM YER ALIR. OYUN 5 ER KİŞİDEN OYNANIR, KALECİ YOKTUR. OYUN 5 DAKİKA SÜRER. İLK GOLÜ ATAN TAKIM KARŞI TAKIMDAN BİR KİŞİ EKSİLTME HAKKI KAZANIR. İLK GOLDEN

Detaylı

Olimpiyat Sporlarıyla İlgili Bilmeceler

Olimpiyat Sporlarıyla İlgili Bilmeceler Hazırlayan: Tuğba Can Okçuluk Uzaktaki hedefe yapılan atışlarla, Toplayan en yüksek puanı, Kazanır madalya, Avcılığa dayanan bu spor dalında. Atletizm Yüz metre koşusu, üç bin metre koşusu, Maratonu, dekatlonu,

Detaylı

Pi Sayısıyla Oyun Oynayalım

Pi Sayısıyla Oyun Oynayalım Pi, hiç bitmeyen basamaklarıyla pek çok insanın ilgisini çekmiş bir sayı. Bir oyunla pi sayısının ilk basamağını tanımak ister misiniz? Oyunun Kuralları 1. Oyun kişiyle oynanır.. Oyunu oynamak için buradaki

Detaylı

I. MANTIK, MATEMATİK, STRATEJİ OYUNLARI TURNUVASI

I. MANTIK, MATEMATİK, STRATEJİ OYUNLARI TURNUVASI AÇIKLAMA KMO TURNUVASI-I I. MANTIK, MATEMATİK, STRATEJİ OYUNLARI TURNUVASI [ Tasarlayan ve Sorumlu Olan Öğretim Üyesi: Doç. Dr. Işıkhan UĞUREL (web: isikhann.com) ] KMO TURNUVASI-I: İlkokul 3. 4. ve ortaokul

Detaylı

5.bölümde ise dosya göz atıcı ve dosya menüsü yer almaktadır. Dosya göz atıcıyı incelemek için klasör simgesine tıklayınız.

5.bölümde ise dosya göz atıcı ve dosya menüsü yer almaktadır. Dosya göz atıcıyı incelemek için klasör simgesine tıklayınız. Antropi Teach ekranı, 5 bölümden oluşmaktadır. 1.bölümde silgi ve araç kutusu yer almaktadır. 2.bölümde sayfalar arası geçiş yapmayı sağlayan yön okları bulunmaktadır. 3.bölüm tahta işlemi görmektedir.

Detaylı

Hayali bir oyunun analizi, Hazırlayan Koray Okay,

Hayali bir oyunun analizi, Hazırlayan Koray Okay, 1.e4 e5 2.Af3 Ac6 3.Fc4 Fc5 4.c3 Satranç oyunu, başlangıcından sonuna kadar belli bir stratejiye dayanarak oynanmalıdır. Daha ilk açılış aşamasından itibaren belli bir mantık düşünülerek oynanır. Açılışta

Detaylı

SKİPPİTY. Hedef-2: Skippity oyununda taşların hareketleri ve oyun kuralları

SKİPPİTY. Hedef-2: Skippity oyununda taşların hareketleri ve oyun kuralları SKİPPİTY Hedef-1: Skippity oyunu tanıyorum. : 1-1 Skippity oyunu özelliklerini merak eder. 1-2 Anlatılanları dikkatle dinler. 1-3 Dinlediklerinden çıkarımlarda bulunur. 1-4 Oyunla ilgili materyallerin

Detaylı

Bu kategoride robotlar siyah pist üzerine beyaz veya beyaz pist üzerine siyah çizgilerin üstünde kalarak parkuru tamamlamaya çalışırlar.

Bu kategoride robotlar siyah pist üzerine beyaz veya beyaz pist üzerine siyah çizgilerin üstünde kalarak parkuru tamamlamaya çalışırlar. mız 6 kategoriden oluşmaktadır. -Sumo -Mini-sumo -Çizgi İzleyen -Serbest Kategori -Labirent -Yangın Söndüren Çizgi İzleyen Kategorisi Bu kategoride robotlar siyah pist üzerine beyaz veya beyaz pist üzerine

Detaylı

Wheep Em v B puzzle Oyunu Referans: Passage3 PC Oyunu. Son Güncelleme: Wheep Em. Oyun Tasarım Dokümanı.

Wheep Em v B puzzle Oyunu Referans: Passage3 PC Oyunu. Son Güncelleme: Wheep Em. Oyun Tasarım Dokümanı. Wheep Em v1.0.2 2B puzzle Oyunu Referans: Passage3 PC Oyunu Son Güncelleme: 18.01.15 Wheep Em Oyun Tasarım Dokümanı Mücahit Saruhan İçindekiler 1. Genel Bakış... 3 1.1 Oyun Hakkında... 3 1.2 Hedef Kitle...

Detaylı

İÇİNDEKİLER. KISIM I İyi & Kötü Figür ve Piyonlar. iii

İÇİNDEKİLER. KISIM I İyi & Kötü Figür ve Piyonlar. iii İÇİNDEKİLER Ön söz... xi Çeviri Editörünün Ön Sözü... xiii Faydalı Terimler Listesi...xv Kabul Edilmiş İşaretler... xxiv Ebeveyn ve Antrenörlere Yardım...1 Gençleri Hazırlama ve Çocuk Hastalıklarının Tedavisi...1

Detaylı

BASKETBOL BRANŞ TALİMATI

BASKETBOL BRANŞ TALİMATI K.K.T.C. MİLLİ EĞİTİM VE KÜLTÜR BAKANLIĞI Eğitim Ortak Hizmetler Dairesi Müdürlüğü Milli Günler, Okul Sporları ve Kol Etkinlikleri Koordinasyon Şubesi BASKETBOL BRANŞ TALİMATI 1- Müsabakalar, Milli Eğitim

Detaylı

Ürün numarası: Petank seti. Oyun kılavuzu. Tchibo GmbH D Hamburg 95091AB2X3VIII

Ürün numarası: Petank seti. Oyun kılavuzu. Tchibo GmbH D Hamburg 95091AB2X3VIII Ürün numarası: 358 480 Petank seti tr Oyun kılavuzu Tchibo GmbH D-22290 Hamburg 950912X3VIII 2017-10 Değerli Müşterimiz! Petank Fransa'da oule (Pétanque) olarak bilinir güney Fransa'nın çok popüler oyunlarındandır.

Detaylı

ise, yazılı olarak çözmeniz gereken 3 problemden oluşmakta olup, süresi 75 dakikadır. Elinizdeki

ise, yazılı olarak çözmeniz gereken 3 problemden oluşmakta olup, süresi 75 dakikadır. Elinizdeki TÜBİTAK TÜRKİYE BİLİMSEL VE TEKNOLOJİK ARAŞTIRMA KURUMU BİLİM İNSANI DESTEKLEME DAİRE BAŞKANLIĞI 11. ULUSAL İLKÖĞRETİM MATEMATİK OLİMPİYATI SINAVI - 2006 Birinci Bölüm Soru kitapçığı türü A SINAV TARİHİ

Detaylı

Olimpiyat Eğitimi CANSU DENEME SINAVI

Olimpiyat Eğitimi CANSU DENEME SINAVI TUSİ Ortaöğretim Öğretmenleri için Olimpiyat Eğitimi CANSU DENEME SINAVI 15.11.2013-29.11.2013 2 1. Bir x sayısı x = 1 1 + x eşitliğini sağlamaktadır. x 1 x hangisidir? in en basit hali aşağıdakilerden

Detaylı

Düzenlemeler ve değişiklikler 01 Ocak 2018 tarihinden itibaren geçerli kılınacaktır.

Düzenlemeler ve değişiklikler 01 Ocak 2018 tarihinden itibaren geçerli kılınacaktır. FIDE SATRANÇ KURALLARINDA YAPILAN DÜZENLEMELER FIDE Satranç Kurallarında yapılan düzenlemeler ve değişiklikler, Ekim 2017 de Antalya, Göynük'te gerçekleştirilen 88. FIDE Kongresinde, FIDE Yönetim Kurulu

Detaylı

Voleybolda, rakip sahaya doğru vurularak yapılan bir hücum tekniğidir.

Voleybolda, rakip sahaya doğru vurularak yapılan bir hücum tekniğidir. Voleybolda smaç vurma, smaç nasıl atılır nasıl vurulur. Voleybolda, rakip sahaya doğru vurularak yapılan bir hücum tekniğidir. Çok etkili bir hücum tekniği olup, direk sayı almada çok etkilidir. Smaç için

Detaylı

Teknik Resim TEKNİK BİLİMLER MESLEK YÜKSEKOKULU. 3. Geometrik Çizimler. Yrd. Doç. Dr. Garip GENÇ

Teknik Resim TEKNİK BİLİMLER MESLEK YÜKSEKOKULU. 3. Geometrik Çizimler. Yrd. Doç. Dr. Garip GENÇ TEKNİK BİLİMLER MESLEK YÜKSEKOKULU Teknik Resim Genel Bilgi Teknik resimde bir şekli çizmek için çizim takımlarından faydalanılır. Çizilecek şekil üzerinde eşit bölüntüler, paralel doğrular, teğet birleşmeler,

Detaylı

ESBBL 3x3 Oyun Kuralları

ESBBL 3x3 Oyun Kuralları ESBBL 3x3 Oyun Kuralları Kasım 2018 ESBBL 3x3 Resmi Oyun Kuralları nda belirtilmeyen her durum için en son yayınlanan FIBA Resmi Basketbol Oyun Kuralları geçerlidir. Madde 1. Saha ve Top 1.1. Müsabaka

Detaylı

CUMULO HEDEF -1. OYUNU VE KURALLARINI TANIR KAZANIMLAR:

CUMULO HEDEF -1. OYUNU VE KURALLARINI TANIR KAZANIMLAR: CUMULO HEDEF -1. OYUNU VE KURALLARINI TANIR : 1-1 Oyunun adını doğru söyler 1-2 Oyunun bir grup uygulaması olduğunu belirtir. 1-3 Oyuna ait parçaları tanır/gruplarına ayırır. 1-4 Uygulamaya başlamak için

Detaylı

CARD COMBINATIONS. Melih Ozdil

CARD COMBINATIONS. Melih Ozdil CARD COMBINATIONS Melih Ozdil 9 30 Onlu veya vale dışarda Melih Ozdil Toplam beş kart ile löve oyun % şans AKQ93 AKQ103 AKQ9 3 AKQ10 3 38 Valeye empas yapın. 0 Toplam altı kart ile AKQ93 9 93 AKQ3 10 80

Detaylı

Orta Doğu Teknik Üniversitesi Robot Topluluğu

Orta Doğu Teknik Üniversitesi Robot Topluluğu Orta Doğu Teknik Üniversitesi Robot Topluluğu 16. Uluslararası ODTÜ Robot Günleri 2019 Arama Kurtarma Kategorisi Kuralları 1)Amaç Yarışmanın amacı, küçük robotun ortamını analiz edip bunu büyük robota

Detaylı

Okul kantininde 6 değişik türde yemek vardır. İki değişik türlü yemek, yemek isteyen bir öğrenci kaç seçim yapabilir? A) 30 B) 15 C) 10 D) 6 E) 3

Okul kantininde 6 değişik türde yemek vardır. İki değişik türlü yemek, yemek isteyen bir öğrenci kaç seçim yapabilir? A) 30 B) 15 C) 10 D) 6 E) 3 KOMBİNASYON ÇIKMIŞ SORULAR 1.SORU Okul kantininde 6 değişik türde yemek vardır. İki değişik türlü yemek, yemek isteyen bir öğrenci kaç seçim yapabilir? 8 yemekten 3'ü seçilecek. 8 8.7. 6 3 3..1 Cevap:

Detaylı

TÜRKİYE SATRANÇ FEDERASYONU 1. KADEME YARDIMCI ANTRENÖR YETİŞTİRME KURSU PROGRAMI

TÜRKİYE SATRANÇ FEDERASYONU 1. KADEME YARDIMCI ANTRENÖR YETİŞTİRME KURSU PROGRAMI 1. GÜN (Sabah Oturumu) Tarih : / /20.. DERS 1 DERS 2 DERS 3 09: 30 10: 15 10: 25-11: 10 11: 20 12: 05 KONU: GENEL ANTRENMAN BİLGİSİ ( Toplam 2 saat: 1. Ders saati ) Genel antrenmanın ne olduğu anlatılır.

Detaylı

MATEMATİK OYUNLARI TÜRLERİ

MATEMATİK OYUNLARI TÜRLERİ MATEMATİK OYUNLARI TÜRLERİ 4 0 İşlem Karesi Kakuro Çarpmaca Şifreli İşlemler Sütun İşlem Kapsül Kendoku Sayı Bulmaca Futoşiki Dart .İşlem Karesi den a rakamları sadece birer kez kullanarak diyagram dışında

Detaylı

Tam ve Karma Stratejili Oyunlar. İki Kişili Oyunlar için

Tam ve Karma Stratejili Oyunlar. İki Kişili Oyunlar için Tam ve Karma Stratejili Oyunlar İki Kişili Oyunlar için İki kişili-sıfır toplamlı oyunlar Sabit toplamlı oyunların bir türüdür, Sabit olan toplam 0 a eşittir. Temel Özellikleri Oyunculardan birinin kazancı

Detaylı