Yayınlanmış eski sınav soruları htttp://eogrenme.anadolu.edu.tr adresinde yer alan deneme sınavı hizmetinde öğrencilerimize sunulmaktadır.

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Yayınlanmış eski sınav soruları htttp://eogrenme.anadolu.edu.tr adresinde yer alan deneme sınavı hizmetinde öğrencilerimize sunulmaktadır."

Transkript

1 ÖĞRENCİNİN SOYADI :... ADI :... TC KİMLİK NO / ÖĞRENCİ NO :... SINAV SALON NO:... SIRA NO :... Cevap kağıdınızda belirtilen kitapçık kodu ile size verilen soru kitapçığının kodunun aynı olup olmadığını kontrol ediniz. İMZA:. Sınavla ilgili tüm kuralları okudum, anladım, kabul ediyorum. SINAV İÇERİĞİ ANADOLU ÜNİVERSİTESİ İKTİSAT VE İŞLETME FAKÜLTELERİ AÇIKÖĞRETİM FAKÜLTESİ A Testin Adı Soru Sayısı Sayfa No SINAVDA UYGULANACAK ÖZEL KURALLAR GÜZ ARA - 4. OTURUM - Pazar 14:00 3. YARIYIL GÜMRÜK MEVZUATI KAMBİYO MEVZUATI VERGİ HUKUKU ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ-I Sınavın ilk 30 dakikası ve son 5 dakikası içerisinde, sınavınızı tamamlasanız bile salondan çıkamazsınız. Herhangi bir nedenle salondan çıktığınız takdirde, tekrar sınava devam etmenize izin verilmeyecektir. 2. Soru kitapçığındaki her bir testi cevaplamanız için verilen süre 30 dakikadır. 3. Yanlış cevaplarınız dikkate alınmayacaktır. Bu nedenle, cevapsız soru bırakmamanız yararınıza olacaktır. 4. Sınavda hesap makinesi kullanabilirsiniz. Ancak, kullanacağınız makinede alfabetik tuş takımı (A, B, C, ) ve program yapılmasına, saklanmasına, çalıştırılmasına imkân veren EXE, STORE, RUN vb. tuşlar bulunamaz. 5. Soruların ait olduğu derslerin içeriklerinde, basımdan sonra değişiklik yapılmış olabilir. Bir sorunun cevabı sonraki düzenlemelerle değişmiş olsa bile, o soruyu ders kitabınızda verilen bilgileri dikkate alarak cevaplayınız. Sınavda Uygulanacak Genel Kurallar soru kitapçığının arka sayfasında yer almaktadır. Bu kuralları da mutlaka dikkatlice okuyunuz. Anadolu Üniversitesi tarafından hazırlanmış olan bu testlerin her hakkı saklıdır. Hangi amaçla olursa olsun, testlerin tamamının veya bir kısmının Anadolu Üniversitesi'nin yazılı izni olmadan kopya edilmesi, fotoğraflarının çekilmesi, herhangi bir yolla çoğaltılması, yayımlanması ya da kullanılması yasaktır. Bu yasağa uymayanlar gerekli cezai sorumluluğu ve testlerin hazırlanmasındaki mali külfeti peşinen kabullenmiş sayılır.

2 2015 GÜZ ARA 4338-A DİKKAT! Bu dersin kapsamına giren bazı konularda ders kitabınızın basıma hazırlanmasından sonra değişiklik yapılmış olabilir. Bununla birlikte, testteki soruları ders kitabınızda verilen bilgilere göre cevaplayınız. Bir sorunun cevabı sonraki düzenlemelerle değişmiş olsa bile kitaptaki bilgiye göre doğru olan cevabı işaretleyiniz. 1. İhracatçı ve ithalatçının anlaştıkları konuları ve detayları yazılı hale getirmeleri, ihracat sürecinin hangi aşamasında gerçekleşir? A) İhracata yönelik malların üretilmesi ve hazırlanması B) İhracata yönelik belgelerin hazırlanması C) İhracatçı sıfatının kazanılması D) Müşteriyle anlaşmanın sağlanması E) İhracata yönelik sonuç işlemleri 2. Aşağıdakilerden hangisi ithalat sürecinde Gümrük Mevzuatı ile yakından ilişkili olabilecek pasif adımlardan biri değildir? A) İhracatçı ile anlaşmanın sağlanması B) İthalatçı sıfatının kazanılması C) İthalatta ilgili ön araştırmanın yapılması D) İthalata yönelik gümrüklemenin yapılması E) İthalattan kaynaklanan kambiyo taahhüdünün kapatılması GÜMRÜK MEVZUATI 3. Aşağıdakilerden hangisi ihracat sürecinde Gümrük Mevzuatıyla yakından ilişkili olabilecek pasif adımlar arasında yer almaz? A) İhracatçı sıfatının kazanılması B) İhracatla ilgili belgelerin hazırlanması C) Pazar ve müşterinin bulunması D) Malların sevk aracına teslimi E) Gümrüklemenin yapılması 4. Lojistik firmasının ithalatçıya veya vekiline Ordino belgesi düzenlemesi ithalat sürecinin hangi aşamasında gerçekleşir? A) İthalata yönelik anlaşmanın sağlanması B) İthalatçı tarafından akreditif açılması C) İthalattan kaynaklanan kambiyo taahhütlerinin kapatılması D) İthalatla ilgili ön araştırma yapılması E) İthalata yönelik malların gelmesi ve teslim alınması ABD dolarının altında ihracat gerçekleştiren ihracatçının Döviz Alım Belgesi alma zorunluluğu olmamasına ne ad verilir? A) Terfi hakkı B) Teşvik hakkı C) Mahsup hakkı D) Telafi hakkı E) Terkin hakkı 6. Türkiye ile aşağıdaki anlaşmalardan hangisini yapmış ülkelere yapılacak ihracatta ATR Dolaşım Belgesi kullanılır? A) Serbest Ticaret Bölgesi Anlaşması B) Tercihli Ticaret Anlaşması C) Gümrük Birliği Anlaşması D) Ortak Pazar Anlaşması E) İkili Ticaret Anlaşması 7. Kayda Bağlı İhracata konu olan mal listesini yeniden düzenlemeye aşağıdakilerden hangisi yetkilidir? A) Gümrük ve Ticaret Bakanlığı B) Ekonomi Bakanlığı C) Avrupa Birliği Bakanlığı D) Maliye Bakanlığı E) Kalkınma Bakanlığı A 2 İzleyen sayfaya geçiniz.

3 2015 GÜZ ARA 4338-A A 8. Bağlı muamele veya takas yoluyla yapılacak ihracat ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur? A) İhracata konu olan malın sınırlı bir süre için ve bir bedel karşılığında yurt dışına sevk edilerek kiralanmasıdır. B) Kesin satışın daha sonra yapılması koşuluyla dış alıcılara mal gönderilmesidir. C) Bu ihracat türü Türkiye de yasaktır. D) İhracat yapılan ülkeden kısmen de olsa ihracat bedelinin yerine, bir miktar mal, hizmet ve teknoloji ithal edilmesinin mümkün olduğu bir ihracat şeklidir. E) Bu tür ihracat sadece Türkiye ile Gümrük Birliği Anlaşması olan ülkelere yapılır. 9. Aşağıdakilerden hangisi ihracatta gümrüklemenin yapılabilmesi için gerekli olan belgelerden biridir? A) Konşimento B) CMR belgesi C) Türkçe orijinal çeki listesi D) TIR karnesi E) CIM belgesi 10. İhracata konu olan malın kesin satışının daha sonra yapılması koşuluyla dış alıcılara, komisyonculara, şube ve temsilciliklere gönderilmesi şeklinde gerçekleşen ihracata ne ad verilir? A) Kayda bağlı ihracat B) Konsinye ihracat C) Reexport D) Bedelsiz ihracat E) Kredili ihracat 11. İthalatta gümrük beyannamesi doldurulurken, Ortak Transit Rejimine İlişkin Sözleşmeye taraf olan ülkelerden yapılan ithalatta gümrük beyannamesinin 1 numaralı beyan kısmına aşağıdakilerden hangisi yazılır? A) EURO B) EU C) IM D) EX E) EXIM 12. En çok kayrılan ülke kuralı gereğince, DTÖ üyesi ülkelere tavizli vergi uygulanabilmesi için geliştirilen menşe kurallarına ne ad verilir? A) Tercihli menşe B) Değiştirilebilir menşe C) Ülke temelli menşe D) Tercihsiz menşe E) Anlaşmalı menşe 13. Serbest Dolaşıma Giriş Rejimine uygun bir şekilde gümrük işlemleri yapılan ve ithalata konu olan eşyanın gümrükleme sürecinde gümrük idaresince ilgili tüm vergi ve fonlarının mükellefe yönelik tarh ve tahakkuk ettirilmesi işlemine ne ad verilir? A) Fiili ithalat B) İthalat C) Tahsilat D) Telafi edici vergi E) Konşimento 14. İthalatta gümrük beyannamesi doldurulurken, 10 numaralı Sevk ülkesi kısmına aşağıdaki bilgilerden hangisi yazılır? A) Rejim beyanı B) Konteynır bilgisi C) Malın yüklenerek çıkış yaptığı ihracatçı ülkenin kod numarası D) Ödeme yöntemi E) Banka bilgileri 15. Türkiye de İthalat Rejimi Kararı nın temel amacı A) AB ile entegrasyonun sağlanmasına yönelik çalışmaları hazırlamak B) İthal ikameci sanayi politikasının gelişmesini sağlamak C) Yerli sanayinin korunmasını ve ihracatın gelişmesini sağlamak D) Dış ticaretin liberalleşmesini sağlamak E) İthalatın ülke ekonomisi yararına ve uluslararası ticaretin gereklerine uygun olarak düzenlenmesini sağlamak 3 İzleyen sayfaya geçiniz.

4 2015 GÜZ ARA 4338-A A 16. Dahilde İşleme Rejim Kararı na göre dahilde işleme izin belgesinde taahhüt edilen ihraç ürününün tamamını veya bir kısmını üreten, belgede kayıtlı ancak belge sahibi olmayan işletmeye ne ad verilir? A) İthalatçı B) Yan Sanayici C) İhracatçı D) Asli Üretici E) Aracı 17. Dahilde İşleme Rejimi kapsamında işleme faaliyetleri sonucunda elde edilen asıl işlem görmüş ürün dışında kazanılan yan ürünlere ne ad verilir? A) İkincil işlem görmüş ürün B) İşletme malzemesi C) Muaf eşya D) Geçici ihracat eşyası E) Eşdeğer eşya 18. Gerektiğinde verilebilecek ek süreler dışında, hariçte işleme izin belgelerinin geçerlilik süresi en çok kaç aydır? A) 3 B) 6 C) 9 D) 12 E) İşletmelerin Dahilde İşleme Rejimi kapsamında geri ödeme sisteminden yararlanabilmeleri için aşağıdaki belgelerden hangisini almaları gerekir? 20. Türkiye de serbest dolaşımdaki bir eşyanın daha ileri safhalarda işlem görmesi, yenilenmesi veya tamir edilmesi amacıyla Türkiye Gümrük Sınırlarının dışına geçici olarak ihraç edilmesine olanak sağlayan gümrük rejimi A) Hariçte İşleme Rejimi B) Dahilde İşleme Rejimi C) Serbest Dolaşıma Giriş Rejimi D) Transit Rejimi E) İhracat Rejimi A) Döviz alım belgesi B) Döviz satım belgesi C) Hariçte işleme izin belgesi D) Menşe şahadetnamesi E) Dahilde işleme izin belgesi 4 İzleyen sayfaya geçiniz.

5 2015 GÜZ ARA 4338-A DİKKAT! Bu dersin kapsamına giren bazı konularda ders kitabınızın basıma hazırlanmasından sonra değişiklik yapılmış olabilir. Bununla birlikte, testteki soruları ders kitabınızda verilen bilgilere göre cevaplayınız. Bir sorunun cevabı sonraki düzenlemelerle değişmiş olsa bile kitaptaki bilgiye göre doğru olan cevabı işaretleyiniz. 1. Bazı iktisatçılara göre, dünya ekonomi tarihinde Altın para çağı, hangi yılları kapsamaktadır? A) B) C) D) E) Planlı ekonomiyle yönetilen eski Sovyetler Birliği ne dahil ülkeler hangi yıllardan itibaren kambiyo kısıtlamalarını kaldırmaya başlamışlardır? A) 1960 lı B) 1970 li C) 1980 li D) 1990 lı E) 2000 li KAMBİYO MEVZUATI 3. Aşağıdakilerden hangisi 1929 yılındaki Büyük Buhran ın sonuçlarından biri değildir? 4. Ulusal ekonomiyi koruma düşüncesi ile dış ekonomik ilişkilerin devlet tarafından yönetilmesi ve bu düzenin özel ceza hukuku ile desteklenmesine ne ad verilir? A) Vergi denetimi B) Devlet kontrolü C) Dış kontrol D) Miktar kısıtlaması E) Kambiyo denetimi 5. T.C. Merkez Bankası ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır? A) Merkez Bankası kurulması fikri 1927 yılında ortaya atılmıştır. B) Merkezi Bankası na kuruluş kanunu ile verilen görevler arasında hazine işlemlerini yerine getirmek vardır. C) Merkez Bankası nın kurulmasıyla bir devlet bankasına özgü imtiyazları olan Osmanlı Bankası nın bu tür işlevlerine son verilmiştir. D) Merkez Bankası nın kurulmasına dair kanun 1940 yılında yürürlüğe girmiştir. E) Merkez Bankası na kuruluş kanunu ile verilen yetkiler arasında para piyasasını ve dolaşımını düzene koymak vardır. 6. Türkiye de yolculuların beraberlerinde en çok kaç ABD Doları veya eşiti kadar efektifi yurtdışına çıkarmaları serbesttir? A) B) C) D) E) İstanbul Menkul Kıymetler Borsası hangi yılda kurulmuştur? A A) İşsizlik oranının düşmesi B) Sanayi üretiminin düşmesi C) Dünya insanlarının refahında kayıp olması D) Gelir dağılımının bozulması E) Ticaretin gerilemesi A) 1970 B) 1981 C) 1985 D) 1990 E) İzleyen sayfaya geçiniz.

6 2015 GÜZ ARA 4338-A A 8. Bankalar, ithalat, ihracat ve görünmeyen işlemler dışında yurt dışına yapılan kaç ABD Doları ve eşiti dövizi aşan transferlere ilişkin bilgileri, transfer tarihinden itibaren 30 gün içinde ilgili Bakanlık tarafından belirlenecek mercilere bildirmek zorundadır? A) B) C) D) E) Aşağıdakilerden hangisi 26 Mayıs 1947 de 13 Sayılı Karar ile Kambiyo Rejiminde yapılan değişiklikler arasında yer almaz? A) Türkiye de mukim şahısların yurt dışında elde ettikleri dövizleri beyan zorunluluğunun getirilmesi B) Türkiye deki şahısların döviz kullanımının serbest bırakılması C) Türkiye de mukim şahısların yurt dışında elde ettikleri dövizlerin kullanılmasının Maliye Bakanlığı nın iznine bağlanması D) Türkiye dışında yerleşik kişilerin servet transferine yönelik blokaj-deblokaj sistemi uygulanması E) Türkiye dışında yerleşik kişilerin servet transferine kısıtlama getirilmesi 10. Banknot şeklindeki tüm yabancı paralara ne ad verilir? A) Efektif B) Konvertibilite C) Eurocheque D) Konşimento E) Çek 11. İhracat bedellerinin tahsil şekillerinde en yaygın şekilde kullanılan usul A) İhracat bedelinin Türkiye deki bankalar tarafından yurtdışındaki bankalar ile gerçek veya tüzel kişilere açılan kredilerden karşılanması şeklindeki tahsil B) Elden ödeme şeklinde tahsil C) Kredi kartı ile tahsil D) Bankalar aracılığı ile havale şeklinde tahsil E) Vadeli senetlerle ödeme 12. Türkiye de ihracatla birinci derecede ilgili kamu kurumu A) Ekonomi Bakanlığı B) Maliye Bakanlığı C) TC Merkez Bankası D) Hazine Müsteşarlığı E) Kalkınma Bakanlığı 13. Merkantilizm ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır? A) Moneter bir doktrindir. B) İthalatın artırılması için çeşitli teşviklerin verilmesini öngörür. C) Milliyetçi bir doktrindir. D) Müdahaleci bir doktrindir. E) Bütün ekonomik faaliyetlerin altın ve gümüş elde edilmesine yönelik olması gerektiğini savunur. 14. Malların belirtilen yükleme limanında gemi bordasına aktarılmasıyla satıcının teslim yükümlülüğünün yerine getirildiği anlamına gelen uluslararası teslim şekli A) CIF B) CFR C) CE D) ATA E) FOB 15. Malların sevkini yapan nakliye firması tarafından düzenlenen ve sevki temsil eden en önemli belge A) Navlun faturası B) Konşimento C) Proforma fatura D) Menşe şahadetnamesi E) Sigorta poliçesi 6 İzleyen sayfaya geçiniz.

7 2015 GÜZ ARA 4338-A A 16. İhracatçının ihraç bedelini almadan, malı alıcısına gönderdiği ödeme şekli A) Mal mukabili ödeme B) Vesaik mukabili ödeme C) Peşin ödeme D) Akreditifli ödeme E) Kabul kredili ödeme 17. İthal işlemine konu olan mal ya da hizmetin finansal değerine ne ad verilir? A) Döviz arbitrajı B) Kur marjı C) İthalat kotası D) Swap E) İthalat bedeli 18. Bedelli ya da bedelsiz ithal edildiğine bakılmaksızın her türlü malın değer, miktar ve kalite gibi özelliklerinin yurda girişte belirlenmesini ve kontrol edilmesini sağlayan kamu otoritesi aşağıdakilerden hangisidir? A) İhracatçı Birliği B) Serbest bölge C) Gümrük idaresi D) Antrepo E) Gümrük müşavirliği 19. Malların kara, deniz ve hava yolu ile nakliyesini düzenleyen acenteye ne ad verilir? 20. Aşağıdakilerden hangisi ithalatın yarattığı sonuçlardan biri değildir? A) Ülke vatandaşlarının ülkede üretilemeyen ürünleri tüketebilmesine olanak sağlaması B) İthalata yönelik sektörlerin gelişmesine yol açarak ülkedeki üretim hacmini artırması C) Ülkelerarası teknoloji transferini önlemesi D) Ülke üreticilerinin üretim maliyetlerini düşürmesine olanak sağlaması E) İthalata yönelik sektörlerin gelişmesine yol açarak ülkedeki istihdamı artırması A) Tur operatörü B) Antrepo sorumlusu C) Gözetim şirketi D) Nakliye aracısı E) Factoring şirketi 7 İzleyen sayfaya geçiniz.

8 2015 GÜZ ARA 4338-A 1. Aşağıdakilerden hangisi vergi hukukunun alt dallarından olan vergi yargılama hukukunun konusuna girer? A) Devletin vergi alacağının güvence altına alınması ve ödenmemesi durumunda uygulanacak önlemler B) Vergi ilişkilerinden doğan hak, yetki ve görevlerin gerçekleştirilme ve kullanılma şekillerini gösteren kurallar C) Mükelleflerin yükümlülüklerine uymamaları durumunda karşılaşacakları yaptırımları düzenleme D) Mükellef ile vergi idaresi arasında çıkabilecek uyuşmazlıkların yargı organlarındaki çözüm yöntemlerini inceleme E) Vergi olayının uluslararası boyutunu, özellikle birden fazla ülke arasında söz konusu olabilecek çifte vergilendirme sorununun çözüm yollarını inceleme 2. Aşağıdakilerden hangisi vergi hukukunun yasama organından doğan kaynaklarından biridir? A) Kanun hükmünde kararnameler B) Anayasa C) Bakanlar Kurulu kararları D) Yönetmelikler E) Genel tebliğler 3. Anayasa ya göre; vergi, resim, harç ve benzeri mali yükümlülüklerin muaflık, istisnalar ve indirimleriyle oranlarına ilişkin hükümlerinde kanunun belirttiği yukarı ve aşağı sınırlar içinde değişiklik yapmak yetkisi aşağıdakilerden hangisine verilebilir? VERGİ HUKUKU A) Maliye Bakanlığı na B) Bakanlar Kurulu na C) Cumhurbaşkanı na D) Başbakan a E) TBMM üye tam sayısının en az beşte birine 4. Aşağıdakilerden hangisi uygulamada başvurulan yorum yöntemleri arasında yer almaz? A) Deyimsel yorum B) Tarihi yorum C) Amaçsal yorum D) Sistematik yorum E) Bilimsel yorum 5. Aşağıdaki vergi hukuku kaynaklarından hangisi Danıştay ın denetimine tabidir? A) Kanunlar B) Kanun hükmünde kararnameler C) Tüzükler D) Yönetmelikler E) Genelgeler 6. Aşağıdakilerden hangisi Gelir İdaresi Başkanlığına bağlı taşra teşkilatında yer alan birimlerden biridir? A) Defterdarlıklar B) Gelir yönetimi C) Mükellef hizmetleri D) Uygulama ve veri yönetimi E) Denetim ve uyum yönetimi 7. Aşağıdakilerden hangisi kurumlar vergisi mükelleflerinden biri değildir? A) Adi ortaklık B) Limited şirket C) Kooperatifler D) İş ortaklıkları E) Dernek ve vakıflara ait iktisadi işletmeler A 8 İzleyen sayfaya geçiniz.

9 2015 GÜZ ARA 4338-A A 8. Akıl hastalarının vergi yükümlülüğü aşağıdakilerden hangisi tarafından yerine getirilir? A) Akıl hastalarının vergi yükümlülüğü yoktur. B) Kayyım C) Muhtar D) Vasi E) İradi temsilci 9. İradi temsil ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır? A) Mükellefin üçüncü bir kişiyle sözleşme yaparak vergi borcundan o kişinin sorumlu olacağı konusunda anlaşması vergi dairesini bağlar. B) Tebligatlar iradi temsilciye gönderilebilir. C) İradi temsilci vergi dairesi ile yapılacak uzlaşma görüşmelerinde mükellefi temsil edebilir. D) İradi temsilci mükellef adına beyanname verebilir. E) İradi temsilci baroya kayıtlı avukat olmak şartıyla mükellefi mahkemelerde temsil edebilir. 11. Vergi matrahının tamamen veya kısmen defter, kayıt ve belgelere veya kanuni ölçülere dayanılarak tespitine imkân bulunmayan durumlarda yapılan tarhiyat A) Beyannameye dayanan tarhiyat B) Re sen tarhiyat C) İkmalen tarhiyat D) İdarece tarhiyat E) Götürü tarhiyat 12. Vergi beyannamesinde vergi matrahına ilişkin bilgiler gösterilmemiş bulunursa, takdir komisyonu verginin mükellefine asgari kaç gün ek süre verebilir? A) 7 B) 10 C) 15 D) 20 E) Aşağıdakilerden hangisi tebligat yapılacak kişilerden biri değildir? A) Kanuni temsilci B) Umumi vekil C) İkamet adresinde bulunan 10 yaşındaki çocuk D) Vergi cezası kesilen E) İşyerindeki memur 10. Aşağıdakilerden hangisi mükellef haklarından biri değildir? A) Uzlaşma talebinde bulunma B) Cezalarda indirim talebinde bulunma C) Pişmanlık talebinde bulunma D) Seyahat özgürlüğü E) Sevk irsaliyesi düzenleme 14. Bir verginin ödenmesi gereken aşamaya gelmesine ne ad verilir? A) Tarh B) Tebliğ C) Tahsil D) Tahakkuk E) Vergiyi doğuran olay 9 İzleyen sayfaya geçiniz.

10 2015 GÜZ ARA 4338-A A 15. İdari Yargılama Usulü Kanunu na göre, vergi mahkemelerinde dava açma süresi kaç gündür? A) 7 B) 15 C) 30 D) 45 E) Aşağıdakilerden hangisi tam mükellefin bağlı bulunduğu vergi dairesini belirlemede ölçü olarak kabul edilmez? A) İkametgâh adresleri B) İşyeri adresleri C) Vergi türleri D) Meslek ve iş grupları E) Vatandaşlık 17. İki kişi arasındaki karşılıklı, benzer ve istenebilir borçların, ayrı ayrı ödenmeksizin, taraflardan birinin beyanıyla sona erdirilmesine ne ad verilir? A) Zamanaşımı B) Terkin C) Vergi affı D) Takas E) Uzlaşma 18. Aşağıdakilerden hangisi tahsil zamanaşımı süresini kesen nedenlerden biridir? A) Ödeme emri tebliği B) Yükümlünün yabancı bir ülkede bulunması C) Yükümlünün hileli iflas etmesi D) Yükümlünün terekesinin tasfiyesi nedeniyle hakkında takibat yapılasının imkânsız olması E) Yükümlünün ölmesi 19. Genel af ve özel af TBMM üye tam sayısının kaç çoğunluğunun kararı ile çıkartılır? A) Üçte bir B) Üçte iki C) Dörtte bir D) Beşte iki E) Beşte üç 20. Aşağıdakilerden hangisi vergi borcunu sona erdiren nedenler arasında yer almaz? A) Uzlaşma B) Ölüm C) Terkin D) Zamanaşımı E) Ödeme 10 İzleyen sayfaya geçiniz.

11 2015 GÜZ ARA 4338-A 1. Anadolu da ayan ve mütegallibelerin güçlenmesinde etkili olan uygulama A) Bazı tımarların iltizama verilmesi B) Ulemanın nüfuzunun azalması C) İthalatın ihracatın önüne geçmesi D) Merkezi otoritenin güçlenmesi E) Yeniçeri ocağının zayıflaması 2. Aşağıdakilerden hangisi Osmanlı Devleti nin 17. yüzyıldan itibaren yaşadığı buhranın nedenleri arasında yer almaz? ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ-I A) Hanedan ve devlet adamlarının iyi yetişmemiş olması B) Merkezi otoritenin zayıflaması C) İçtihad kapısının kapanması D) Yeniçeri ocağının bozulması E) Devletin sınırlarının genişlemesi 3. İngilizlere kapitülasyonları dahi aşan imtiyazların verildiği antlaşma A) Berlin Antlaşması B) Balta Limanı Antlaşması C) Hünkâr İskelesi Antlaşması D) Londra Antlaşması E) Ayastefanos Antlaşması 4. Aşağıdakilerden hangisi ayanların Sened-i İttifak la sahip oldukları haklardan biridir? 5. Aşağıdakilerden hangisi Yeniçeri Ocağı nın ıslahı için yapılan çalışmalardan biri değildir? A) 1845 yılında ordu merkezlerinde birer askeri lise açılması B) Askerlikle ilgisi olmayanların ocaktan çıkarılması C) Kışlaların genişletilerek askerlere sürekli talim yapma zorunluluğu getirilmesi D) Yeniçerilerin ulufelerinin alım satımının engellenmesi E) İdari ve askeri işlerin birbirinden ayrılması 6. Aşağıdakilerden hangisi Gülhane Hattı Hümayunu nun (Tanzimat Fermanı) içeriğinde yer alan esaslardan biridir? A) Kardeş katlinin vacip olması B) Eğitimin düzenlenmesi C) Ayanların bölgelerinde nüfuzlarını sürdürmesi D) Askerlik süresinin belirlenmesi E) Vergi sisteminin aynen sürdürülmesi 7. Duyun-ı Umumiye İdaresi nin kurulmasına aşağıdakilerden hangisinde karar verilmiştir? A) Muharrem Kararnamesi nde B) Tanzimat Fermanı nda C) Kanun-ı Esasi de D) I. Meşrutiyet te E) II. Meşrutiyet te A A) Malların babadan oğula geçme usulünün saray tarafından onaylanması B) Taşrada sadrazamla aynı yetkiye sahip olması C) İdam cezalarını onaylaması D) Bölgelerinde mahkeme başkanı görevini üstlenmesi E) Uluslararası antlaşmalar yapabilmesi 8. Aşağıdakilerden hangisi Tanzimat Dönemi Meclislerinden biri değildir? A) Meclis-i Ali-i Tanzimat B) Meclis-i Ahkâm-ı Adliye C) Dar-ı Şura-yı Bahriye D) Şura-yı Devlet E) Muhassıllık Meclisleri 11 İzleyen sayfaya geçiniz.

12 2015 GÜZ ARA 4338-A A 9. Sultan Abdülmecit in tahttan indirilerek eski düzenin yeniden kurulmasını sağlamaya yönelik gerçekleştirilen olay A) Bab-ı Ali Baskını B) Vaka-yı Hayriye C) Kuleli Vakası D) Vaka-yı Vakvakiye E) 31 Mart Ayaklanması 10. Aşağıdakilerden hangisi Islahat Fermanı ndaki maddeler arasında yer almaz? A) Müslüman olmayanların mülki memurluklarda görev alması B) Müslüman olmayanlara askeri ve sivil okullara girme hakkının verilmesi C) Yabancılara Osmanlı ülkesinde gayrimenkul alma hakkının verilmesi D) İltizam sisteminin uygulamaya konulması E) Müslüman olmayanlara askerlik zorunluluğunun getirilmesi ancak bedel ödeyerek askerlikten muaf olabilmeleri 11. II. Abdülhamit döneminde İslamcılık politikasının güç kazanmasında en fazla yararlanılan araç aşağıdakilerden hangisidir? 12. V. Mehmet Reşat ın Rumeli seyahatine çıkmasının en önemli amacı A) Romanya sorununu çözmek B) Makedonya ve Arnavutluk halkını devlete ısındırmak ve güvenliği sağlamak C) Balkanlara yapılan yatırımları yerinde görmek D) Dünya kamuoyuna güç gösterisinde bulunmak E) Balkanlarda bulunan askeri birlikleri denetlemek 13. Tanzimat Dönemi nde eğitimin ülke geneline yaygınlaştırılmasını öngören Maarif Nizamnamesi hangi yıl uygulamaya konulmuştur? A) 1862 B) 1863 C) 1867 D) 1868 E) İkinci Meşrutiyet döneminde cemiyetlerin belirli ilkeler çerçevesinde kurulmasını sağlayan Cemiyetler Kanunu hangi tarihte kabul edilmiştir? A) Telefon B) II. Abdülhamit in resminin basıldığı paralar C) Açılan sergiler D) Bastırılan özel pullar E) Telgraf A) 15 Mart 1908 B) 22 Temmuz 1908 C) 16 Ağustos 1909 D) 20 Aralık 1909 E) 10 Ocak İzleyen sayfaya geçiniz.

13 2015 GÜZ ARA 4338-A A 15. II. Abdülhamit döneminde Kuzey Afrika daki işgalleri engellemek amacıyla çıkarılan gazeteler aşağıdakilerden hangisinde birlikte ve doğru olarak verilmiştir? A) Akşam -Tercüman-ı Hakikat B) Vakit - Arapça el Cevaib C) İkdam - el Cevaib D) İkdam -Tanin E) Tanin -Vakit 16. Napolyon Bonaparte nin 1 Temmuz 1798 tarihinde işgal ettiği Osmanlı toprağı A) Fas B) Cezayir C) Tunus D) Suriye E) Mısır 17. Osmanlı Devleti nin itilaf devletlerine resmen savaş ilan ettiği tarih A) 1 Ocak 1914 B) 17 Nisan 1914 C) 22 Eylül 1914 D) 11 Kasım 1914 E) 26 Aralık Osmanlı ülkesinde kendi bayrakları altında ticaret yapmak isteyen İngilizlere ilk ticaret imtiyazı hangi yıl verilmiştir? A) 1498 B) 1580 C) 1591 D) 1615 E) Birinci Dünya Savaşı nda Filistin Cephesi ni komuta eden kişi A) Hadi Paşa B) Talat Paşa C) İsmet Paşa D) Cemal Paşa E) Ali Fuat Paşa 20. Birinci Dünya Savaşı nda Kafkas Cephesi nde Enver Paşa nın saldırı emrine karşı çıkan kişi kimdir? A) Kazım Karabekir Paşa B) Vehbi Paşa C) Şevket Turgut Paşa D) Süleyman Şefik Paşa E) Hasan İzzet Paşa 13 TEST BİTTİ.

14 BU SAYFA BOŞ BIRAKILMIŞTIR.

15 BU SAYFA BOŞ BIRAKILMIŞTIR.

16 SINAVDA UYGULANACAK GENEL KURALLAR 1. Sınav görevlilerinin her türlü uyarılarına uymalısınız. Gerekli durumlarda görevliler yerinizi değiştirebilir. 2. Sınava girebilmeniz için gerekli belgeler dışında, yanınızda kâğıt, kitap, defter, not vb. hiç bir doküman; cep telefonu, bilgisayar, tablet, telsiz, kamera vb. hiç bir iletişim, depolama, kayıt ve veri aktarma cihazı; ruhsatlı veya resmi amaçlı olsa bile silah ve silah yerine geçebilecek hiç bir nesne bulunduramazsınız. 3. Sınav esnasında görevlilere soru soramaz, sınav huzurunu bozacak söylemlerde ve davranışlarda bulunamazsınız. 4. Sınav esnasında kalem, silgi vb. hiç bir araç ve gereç paylaşımında bulunamazsınız. 5. Kopya çekme, kopya verme, kopya çekilmesine yardımcı olma vb. eylemlerde bulunamazsınız. 6. Cevaplarınızı, cevap kâğıdı dışında bir yere yazarak sınav salonundan dışarı çıkaramazsınız. 7. Resmi kıyafetle (kıtalarından izinli er ve erbaşlar haricinde) sınava giremezsiniz. 8. Size verilen cevap kâğıdının üzerindeki TCKN, ad, soyadı bilgilerini kontrol ediniz. Bu bilgiler size ait değilse, görevlileri uyararak size ait cevap kâğıdını isteyiniz. 9. Cevap kâğıdınızda belirtilen kitapçık kodu ile soru kitapçığınızın kodunu karşılaştırınız. Aynı değilse, sınav görevlilerine bildiriniz. 10. Cevap kâğıdınıza yazacağınız her türlü yazı ve yapacağınız işaretlemeler için koyu yazan siyah kurşun kalem kullanmalısınız. Farklı bir kalem (tükenmez, mürekkepli vb.) kullanmanız durumunda, cevap kâğıdınız değerlendirmeye alınmayacaktır. 11. Cevap kâğıdı üzerindeki ilgili alanlara TCKN ve test grubunuzu kodlayınız, adınızı soyadınızı yazarak imza atınız. 12. Soru kitapçığınızın sayfalarında hatalı ya da eksik baskı olup olmadığını hızlıca kontrol ediniz. Hata olması durumunda kitapçığınızın değiştirilmesi için Salon Başkanına başvurunuz. Sınav görevlileri sınavın başladığını belirtmeden kitapçığınızı tekrar açmayınız. 13. Soru kitapçığınızdaki ilgili alanlara ad-soyadı, TCKN, sınav salon no, sıra no bilgilerinizi yazarak imza atınız. 14. Soru kitapçığınızın sayfalarındaki boş yerleri müsvedde amacıyla kullanabilirsiniz. 15. Cevaplarınızı, cevap kâğıdında ilgili test için ayrılmış olan bölüme, cevap yerinin dışına taşırmadan işaretleyiniz. Soru kitapçıkları üzerinde yapılan işaretlemeler değerlendirmeye alınmayacaktır. 16. Cevap kâğıdı üzerinde değişiklik yapmak istediğinizde, iz bırakmayan bir silgi kullanınız. Cevap kâğıdınızı buruşturmayınız, katlamayınız ve üzerine gereksiz hiç bir işaret koymayınız. 17. Her sorunun tek bir doğru cevabı vardır. Bir soru için birden çok cevabı işaretlerseniz, o soruyu yanlış cevaplamış sayılacaksınız. 18. Sınav bitiminde, cevap kâğıdınızı ve soru kitapçığınızı eksiksiz biçimde salon görevlilerine teslim ediniz. 19. Sınav kurallarına uymadığınız takdirde sınav görevlileri tarafından hakkınızda tutanak tutulup, sınavınız geçersiz sayılabilir. Sınav kurallarına uyduğunuz için teşekkür eder, sınavınızda başarılar dileriz.

Yayınlanmış eski sınav soruları htttp://eogrenme.anadolu.edu.tr adresinde yer alan deneme sınavı hizmetinde öğrencilerimize sunulmaktadır.

Yayınlanmış eski sınav soruları htttp://eogrenme.anadolu.edu.tr adresinde yer alan deneme sınavı hizmetinde öğrencilerimize sunulmaktadır. ÖĞRENCİNİN SOYADI :... ADI :... TC KİMLİK NO / ÖĞRENCİ NO :... SINAV SALON NO:... SIRA NO :... Cevap kağıdınızda belirtilen kitapçık kodu ile size verilen soru kitapçığının kodunun aynı olup olmadığını

Detaylı

Gümrük Kanunu-Genel Hükümler (Amaç, Kapsam ve Temel Tanımlar) (Md.1-4) 4458 Sayılı GÜMRÜK KANUNU. 4/11/1999 tarihli ve sayılı Resmi Gazete

Gümrük Kanunu-Genel Hükümler (Amaç, Kapsam ve Temel Tanımlar) (Md.1-4) 4458 Sayılı GÜMRÜK KANUNU. 4/11/1999 tarihli ve sayılı Resmi Gazete Gümrük Kanunu-Genel Hükümler (Amaç, Kapsam ve Temel Tanımlar) (Md.1-4) Amaç, Kapsam ve Temel Tanımlar 4458 Sayılı GÜMRÜK KANUNU 4/11/1999 tarihli ve 23866 sayılı Resmi Gazete 4/11/1999 tarihli ve 23866

Detaylı

/ 77 TÜRK PARASI KIYMETİNİ KORUMA HAKKINDA 32 SAYILI KARARDA YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER

/ 77 TÜRK PARASI KIYMETİNİ KORUMA HAKKINDA 32 SAYILI KARARDA YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER 10.04.2006 / 77 TÜRK PARASI KIYMETİNİ KORUMA HAKKINDA 32 SAYILI KARARDA YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER 1567 sayılı Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında Kanunun (TPKK) 1 nci maddesinin verdiği yetkiye istinaden

Detaylı

ALTI AY SÜRE İLE İHRACAT BEDELLERİNİN 180 GÜN İÇERİSİNDE TÜRKİYE YE GETİRİLME VE %80 NİN BANKAYA BOZDURMA ZORUNLULUĞU GETİRİLDİ

ALTI AY SÜRE İLE İHRACAT BEDELLERİNİN 180 GÜN İÇERİSİNDE TÜRKİYE YE GETİRİLME VE %80 NİN BANKAYA BOZDURMA ZORUNLULUĞU GETİRİLDİ 04.09.2018/150-1 ALTI AY SÜRE İLE İHRACAT BEDELLERİNİN 180 GÜN İÇERİSİNDE TÜRKİYE YE GETİRİLME VE %80 NİN BANKAYA BOZDURMA ZORUNLULUĞU GETİRİLDİ 2018-32/48 sayılı Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında

Detaylı

Yayınlanmış eski sınav soruları htttp://eogrenme.anadolu.edu.tr adresinde yer alan deneme sınavı hizmetinde öğrencilerimize sunulmaktadır.

Yayınlanmış eski sınav soruları htttp://eogrenme.anadolu.edu.tr adresinde yer alan deneme sınavı hizmetinde öğrencilerimize sunulmaktadır. ANADOLU ÜNİVERSİTESİ İKTİSAT VE İŞLETME FAKÜLTELERİ AÇIKÖĞRETİM FAKÜLTESİ A 4381 ÖĞRENCİNİN SOYADI :... ADI :... TC KİMLİK NO / ÖĞRENCİ NO :... SINAV SALON NO:... SIRA NO :... Cevap kağıdınızda belirtilen

Detaylı

T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI İHRACAT GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İHRACATA AİT ESASLAR

T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI İHRACAT GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İHRACATA AİT ESASLAR T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI İHRACAT GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İHRACATA AİT ESASLAR İÇİNDEKİLER İhracatı Düzenleyen Mevzuat Dar Anlamda Geniş Anlamda İhracatçı Kimdir? İhracat Nedir? İhracat İşlemleri İhracatta Kullanılan

Detaylı

1 DIŞ TİCARET KAVRAMI

1 DIŞ TİCARET KAVRAMI İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ III Bölüm 1 DIŞ TİCARET KAVRAMI ve TARİHİ GELİŞİM 11 1.1. Dış Ticaret ve Uluslararası Ekonomi 12 1.2. Uluslararası Ticaret Teorileri 13 1.2.1.Mutlak Üstünlükler Teorisi 13 1.2.2.Karşılaştırmalı

Detaylı

1) Uygulama Ne Zaman Yürürlüğe Girecek ve Ne Kadar Sürecektir?

1) Uygulama Ne Zaman Yürürlüğe Girecek ve Ne Kadar Sürecektir? e SİRKÜ NO: 2018-34 KONU: İhracat Bedellerinin Türkiye ye Getirilmesi Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karara İlişkin Tebliğ, 04.09.2018 tarih ve 30525 sayılı Resmi Gazete de yayımlanarak

Detaylı

SİRKÜLER 2018/75. İhracat işlemlerine ilişkin bedeller aşağıdaki ödeme şekillerinden birine göre yurda getirilebilecektir;

SİRKÜLER 2018/75. İhracat işlemlerine ilişkin bedeller aşağıdaki ödeme şekillerinden birine göre yurda getirilebilecektir; SİRKÜLER 2018/75 04.09.2018 KONU : Altı Ay Süre ile İhracat Bedellerinin 180 Gün İçerisinde Türkiye ye Getirilmesi ve %80 inin Bankaya Bozdurulması Zorunluluğu Getirilmiştir. 4 Eylül 2018 tarihli ve 30525

Detaylı

/ 112 İHRACAT YÖNETMELİĞİ DEĞİŞTİRİLMİŞTİR

/ 112 İHRACAT YÖNETMELİĞİ DEĞİŞTİRİLMİŞTİR 21.06.2006 / 112 İHRACAT YÖNETMELİĞİ DEĞİŞTİRİLMİŞTİR Ülkemizde ihracat işlemleri 22/12/1995 tarihli ve 95/7623 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla yürürlüğe konulan (İhracat Rejimi Kararına ve bu Karara

Detaylı

Konu: İhracat Bedellerinin Yurda Getirilmesini ve Bankalara Satılmasını Zorunlu Kılan Tebliğ Yayımlandı.

Konu: İhracat Bedellerinin Yurda Getirilmesini ve Bankalara Satılmasını Zorunlu Kılan Tebliğ Yayımlandı. Sayı:2018/80 Konu: İhracat Bedellerinin Yurda Getirilmesini ve Bankalara Satılmasını Zorunlu Kılan Tebliğ Yayımlandı. 4 Eylül 2018 tarihli ve 30525 sayılı Resmi Gazete de Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında

Detaylı

SİRKÜLER ( 2018/65 ) 1) Türkiye de yerleşik kişiler tarafından gerçekleştirilen ihracat işlemlerine ilişkin bedelleri,

SİRKÜLER ( 2018/65 ) 1) Türkiye de yerleşik kişiler tarafından gerçekleştirilen ihracat işlemlerine ilişkin bedelleri, İstanbul, 04.09.2018 SİRKÜLER ( 2018/65 ) Konu: İhracat Bedellerinin Yurda Getirilmesi Zorunluluğu 04.09.2018 tarih 30525 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı

Detaylı

KAMU PERSONEL SEÇME SINAVI ÖĞRETMENLİK ALAN BİLGİSİ TESTİ MATEMATİK (LİSE) ÖĞRETMENLİĞİ 20 TEMMUZ 2014 PAZAR

KAMU PERSONEL SEÇME SINAVI ÖĞRETMENLİK ALAN BİLGİSİ TESTİ MATEMATİK (LİSE) ÖĞRETMENLİĞİ 20 TEMMUZ 2014 PAZAR T.C. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi KAMU PERSONEL SEÇME SINAVI ÖĞRETMENLİK ALAN BİLGİSİ TESTİ MATEMATİK (LİSE) ÖĞRETMENLİĞİ 20 TEMMUZ 2014 PAZAR Bu testlerin her hakkı saklıdır. Hangi amaçla olursa

Detaylı

ONEL GÜMRÜK MÜŞAVİRLİĞİ LTD. ŞTİ.

ONEL GÜMRÜK MÜŞAVİRLİĞİ LTD. ŞTİ. 4 Eylül 2018 SALI Resmî Gazete Sayı : 30525 TEBLİĞ Hazine ve Maliye Bakanlığından: TÜRK PARASI KIYMETİNİ KORUMA HAKKINDA 32 SAYILI KARARA İLİŞKİN TEBLİĞ (İHRACAT BEDELLERİ HAKKINDA) (TEBLİĞ NO: 2018-32/48)

Detaylı

T.C. SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ İKTİSAT ABD ULUSLARARASI TİCARET BÖLÜMÜ GÜMRÜK MEVZUATI - I DOÇ. DR.

T.C. SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ İKTİSAT ABD ULUSLARARASI TİCARET BÖLÜMÜ GÜMRÜK MEVZUATI - I DOÇ. DR. T.C. SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ İKTİSAT ABD ULUSLARARASI TİCARET BÖLÜMÜ GÜMRÜK MEVZUATI - I DOÇ. DR. BEKİR GÖVDERE DAHİLDE VE HARİÇTE İŞLEME REJİMİ SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ

Detaylı

GÜMRÜK SİRKÜLERİ Tarih: 15/05/2014 Sayı: 2014/11 Ref: 6/11. Konu: TELAFİ EDİCİ VERGİNİN GERİ VERİLMESİ

GÜMRÜK SİRKÜLERİ Tarih: 15/05/2014 Sayı: 2014/11 Ref: 6/11. Konu: TELAFİ EDİCİ VERGİNİN GERİ VERİLMESİ GÜMRÜK SİRKÜLERİ Tarih: 15/05/2014 Sayı: 2014/11 Ref: 6/11 Konu: TELAFİ EDİCİ VERGİNİN GERİ VERİLMESİ A. Genel Bilgi 21/01/2014 tarihli ve 28889 sayılı Resmi Gazete de yayımlanan 2 Seri Numaralı (Tahsilat

Detaylı

Dahilde işleme rejimi kararında değişiklik

Dahilde işleme rejimi kararında değişiklik Dahilde işleme rejimi kararında değişiklik Dahilde işleme rejimi kararında değişiklik yapılması konulu 2006/10866 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı yayınlanmıştır Karar Sayısı : 2006/10866 Ekli Dahilde İşleme

Detaylı

KKDF KESİNTİSİNİN İTHALAT KAPSAMINDA GERİ GELEN EŞYAYA AİT TRANSFER BEDELİNDE YAPILIP YAPILMAYACAĞI HUSUSUNUN DEĞERLENDİRİLMESİ

KKDF KESİNTİSİNİN İTHALAT KAPSAMINDA GERİ GELEN EŞYAYA AİT TRANSFER BEDELİNDE YAPILIP YAPILMAYACAĞI HUSUSUNUN DEĞERLENDİRİLMESİ KKDF KESİNTİSİNİN İTHALAT KAPSAMINDA GERİ GELEN EŞYAYA AİT TRANSFER BEDELİNDE YAPILIP YAPILMAYACAĞI HUSUSUNUN DEĞERLENDİRİLMESİ Bilgehan ÖZKAN 15 * 1. KKDF NİN HUKUKİ ALTYAPISI VE İTHALAT BOYUTU Bilindiği

Detaylı

ĐHRACAT VE ĐTHALAT GENELGESĐ

ĐHRACAT VE ĐTHALAT GENELGESĐ Hazine Müsteşarlığı Banka ve Kambiyo Genel Müdürlüğü B.02.1. HZN.0.09.01.01 SAYI:2009-GNL-1 TARĐH:23.07.2009 1.ĐHRACAT ĐHRACAT VE ĐTHALAT GENELGESĐ Đhracat bedellerinin tahsili 1.1.Đhracat bedelleri, Türk

Detaylı

ENGELLİ KAMU PERSONELİ SEÇME SINAVI (EKPSS) ÖN LİSANS ZİHİNSEL ENGELLİ 27 NİSAN 2014

ENGELLİ KAMU PERSONELİ SEÇME SINAVI (EKPSS) ÖN LİSANS ZİHİNSEL ENGELLİ 27 NİSAN 2014 T.C. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi ENGELLİ KAMU PERSONELİ SEÇME SINAVI (EKPSS) ÖN LİSANS ZİHİNSEL ENGELLİ 27 NİSAN 2014 Bu testlerin her hakkı saklıdır. Hangi amaçla olursa olsun, testlerin tamamının

Detaylı

BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 - Bu Yönetmeliğin amacı, İhracat Rejimi Kararı çerçevesinde, ihracatın ülke ekonomisi

BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 - Bu Yönetmeliğin amacı, İhracat Rejimi Kararı çerçevesinde, ihracatın ülke ekonomisi BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 - Bu Yönetmeliğin amacı, İhracat Rejimi Kararı çerçevesinde, ihracatın ülke ekonomisi yararına düzenlenmesini, desteklenmesini ve artırılmasını

Detaylı

SİRKÜLER ( ) Konu: Altı Ay Süre İle İhracat Bedellerinin 180 Gün İçerisinde Türkiye ye Getirilerek %80 inin Bankaya Bozdurulması Zorunluluğu.

SİRKÜLER ( ) Konu: Altı Ay Süre İle İhracat Bedellerinin 180 Gün İçerisinde Türkiye ye Getirilerek %80 inin Bankaya Bozdurulması Zorunluluğu. 06.09.2018 SİRKÜLER (2018 71) Konu: Altı Ay Süre İle İhracat Bedellerinin 180 Gün İçerisinde Türkiye ye Getirilerek %80 inin Bankaya Bozdurulması Zorunluluğu. Hazine ve Maliye Bakanlığından; Türk Parası

Detaylı

E-KPSS GENEL YETENEK TESTİ GENEL KÜLTÜR TESTİ

E-KPSS GENEL YETENEK TESTİ GENEL KÜLTÜR TESTİ E-KPSS GENEL YETENEK TESTİ GENEL KÜLTÜR TESTİ 0000000000 GENEL YETENEK TESTİ BİTTİ. GENEL KÜLTÜR TESTİNE GEÇİNİZ. TEST BİTTİ. CEVAPLARINIZI KONTROL EDİNİZ. SINAVDA UYULACAK KURALLAR 1. Cep telefonu

Detaylı

T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI. Mükellef Hizmetleri Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü

T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI. Mükellef Hizmetleri Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI Mükellef Hizmetleri Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü Sayı : 62030549-125[6-2016/423]-91026 03.04.2017 Konu : Serbest bölgede üretilen yazılım

Detaylı

T.C. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi

T.C. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi T.C. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İŞ YERİ HEKİMLİĞİ VE İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLIĞI SINAVI (Mayıs Dönemi) B SINIFI İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLIĞI TESTİ 24 MAYIS 2014 Bu

Detaylı

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İŞYERİ HEKİMLİĞİ VE İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLIĞI SINAVI

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İŞYERİ HEKİMLİĞİ VE İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLIĞI SINAVI T.C. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İŞYERİ HEKİMLİĞİ VE İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLIĞI SINAVI (Aralık Dönemi) B SINIFI İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLIĞI TESTİ 27 ARALIK 2014 Bu

Detaylı

Bursa Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Vergi Mevzuatı Komisyonu. İhracat Bedellerinin Türkiye ye getirilmesi Uygulamasında son durum

Bursa Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Vergi Mevzuatı Komisyonu. İhracat Bedellerinin Türkiye ye getirilmesi Uygulamasında son durum Bursa Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Vergi Mevzuatı Komisyonu İhracat Bedellerinin Türkiye ye getirilmesi Uygulamasında son durum İhracat Bedellerinin yurda getirilmesi konusu 7 Ağustos 1989

Detaylı

DUYURU: /45 İHRACAT BEDELLERİNİN YURDA GETİRİLMESİ VE TÜRK LİRASINA DÖNÜŞTÜRÜLMESİ ZORUNLULUĞU

DUYURU: /45 İHRACAT BEDELLERİNİN YURDA GETİRİLMESİ VE TÜRK LİRASINA DÖNÜŞTÜRÜLMESİ ZORUNLULUĞU DUYURU: 12.09.2018/45 İHRACAT BEDELLERİNİN YURDA GETİRİLMESİ VE TÜRK LİRASINA DÖNÜŞTÜRÜLMESİ ZORUNLULUĞU Bilindiği üzere, ihracat bedellerinin tasarrufuna yönelik olarak kambiyo mevzuatında en son 02.02.2008

Detaylı

DEN GEÇERLİ> İhracat bedellerinin yurda getirilmesi süresi 6 aydan 1 yıla uzatıldı. >>> a kadar geçerli oldu.

DEN GEÇERLİ> İhracat bedellerinin yurda getirilmesi süresi 6 aydan 1 yıla uzatıldı. >>> a kadar geçerli oldu. BILGILENDIRME NOTU www.ak-denetim.com 04.09.2018 DEN GEÇERLİ> İhracat bedellerinin yurda getirilmesi süresi 6 aydan 1 yıla uzatıldı. >>>04.09.2019 a kadar geçerli oldu. Dikkat edilmesi gerekenler, 1. Düzenleme

Detaylı

BAKIŞ MEVZUAT ZORUNLULUĞU BAŞLIK İHRACAT BEDELLERİNİN TÜRKİYE YE GETİRİLME. Sayı 2018/93

BAKIŞ MEVZUAT ZORUNLULUĞU BAŞLIK İHRACAT BEDELLERİNİN TÜRKİYE YE GETİRİLME. Sayı 2018/93 BAKIŞ MEVZUAT BAŞLIK İHRACAT BEDELLERİNİN TÜRKİYE YE GETİRİLME Sayı 2018/93 ZORUNLULUĞU ÖZET 2018-32/48 sayılı Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karara İlişkin Tebliğ (İhracat Bedelleri Hakkında)

Detaylı

11. Çözüm Ortaklığı Platformu 2012 Yılında Gümrük Mevzuatındaki Değişiklikler 2013 Beklentileri 2012 Gümrük İnceleme Konuları 10 Aralık 2012

11. Çözüm Ortaklığı Platformu 2012 Yılında Gümrük Mevzuatındaki Değişiklikler 2013 Beklentileri 2012 Gümrük İnceleme Konuları 10 Aralık 2012 www.pwc.com.tr 11. Çözüm Ortaklığı Platformu 2012 Yılında Gümrük Mevzuatındaki Değişiklikler 2013 Beklentileri 2012 Gümrük İnceleme Konuları 10 Aralık 2012 İçerik 1. Gümrük Denetim konuları sonuçları (uzlaşma)

Detaylı

DUYURU: /21

DUYURU: /21 DUYURU: 12.03.2019/21 İHRACAT BEDELLERİNİN YURDA GETİRİLMESİ VE BANKALARA SATILMASI ZORUNLULUĞUNA İLİŞKİN DÜZENLEMENİN UYGULAMA SÜRESİ 6 AY UZATILMIŞTIR Bilindiği üzere, 04.09.2018 tarihli Resmi Gazete

Detaylı

SİRKÜLER NO: POZ-2018 / 88 İST,

SİRKÜLER NO: POZ-2018 / 88 İST, SİRKÜLER NO: POZ-2018 / 88 İST, 05.09.2018 ÖZET: 4 Eylül 2018 tarih ve 30525 sayılı Resmi Gazete de Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karara İlişkin Tebliğ (İhracat Bedelleri Hakkında) (Tebliğ

Detaylı

GÜMRÜK SİRKÜLERİ Tarih: 24/11/2014 Sayı: 2014/102 Ref : 6/102

GÜMRÜK SİRKÜLERİ Tarih: 24/11/2014 Sayı: 2014/102 Ref : 6/102 GÜMRÜK SİRKÜLERİ Tarih: 24/11/2014 Sayı: 2014/102 Ref : 6/102 Konu: POLİETİLEN TEREFTALAT (PET) İTHALATINDA AÇILAN TARİFE KONTENJANININ UYGULAMA USUL VE ESASLARI BELİRLENMİŞTİR A. Polietilen Tereftalat

Detaylı

NAKLİYE SİGORTALARI DAHİLDE İŞLEME REJİMİ HARİÇTE İŞLEME REJİMİ

NAKLİYE SİGORTALARI DAHİLDE İŞLEME REJİMİ HARİÇTE İŞLEME REJİMİ Öğr. Gör. Fırat GÜLTEKİN İhraç veya ithal edilen eşyanın taşınması esnasında meydana gelebilecek risklerin sigortalanmasına ilişkin esasları içerir. Teslim şekilleri çerçevesinde hangi tarafın sigorta

Detaylı

SİRKÜLER 2018/77. İhracat Bedellerinin Yurda Getirilerek Bankalara Satılmasını Zorunlu Kılan Tebliğ Yayımlandı.

SİRKÜLER 2018/77. İhracat Bedellerinin Yurda Getirilerek Bankalara Satılmasını Zorunlu Kılan Tebliğ Yayımlandı. SİRKÜLER 2018/77 06/09/2018 İhracat Bedellerinin Yurda Getirilerek Bankalara Satılmasını Zorunlu Kılan Tebliğ Yayımlandı. 04.09.2018 tarihli ve 30525 sayılı Resmi Gazete de Türk Parası Kıymetini Koruma

Detaylı

Dahilde ve Hariçte İşleme Rejimi

Dahilde ve Hariçte İşleme Rejimi Dahilde ve Hariçte İşleme Rejimi Dr. Dilek Seymen dilek.seymen@deu.edu.tr Dr. Dilek Seymen Dahilde İşleme Rejimi (DİR) DİR, ihracatçılara, ihraç mallarında kullanılmak kaydıyla dünya piyasa fiyatlarından

Detaylı

LİSANS YERLEŞTİRME SINAVI-1 MATEMATİK TESTİ 15 HAZİRAN 2014 PAZAR

LİSANS YERLEŞTİRME SINAVI-1 MATEMATİK TESTİ 15 HAZİRAN 2014 PAZAR T.C. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi LİSANS YERLEŞTİRME SINAVI-1 MATEMATİK TESTİ 15 HAZİRAN 2014 PAZAR Bu testlerin her hakkı saklıdır. Hangi amaçla olursa olsun, testlerin tamamının veya bir kısmının

Detaylı

Sirküler 2018/10 06 Eylül 2018

Sirküler 2018/10 06 Eylül 2018 Sirküler 2018/10 06 Eylül 2018 Konu: İhracat Bedellerinin Yurda Getirilmesi ile İlgili Düzenleme İhracat bedellerinin yurda getirilmesine ilişkin usul ve esasları düzenleyen TÜRK PARASI KIYMETİNİ KORUMA

Detaylı

EK-1 DAHİLDE İŞLEME İZNİ ALMAK İÇİN GEREKLİ BİLGİ VE BELGELER

EK-1 DAHİLDE İŞLEME İZNİ ALMAK İÇİN GEREKLİ BİLGİ VE BELGELER EK-1 DAHİLDE İŞLEME İZNİ ALMAK İÇİN GEREKLİ BİLGİ VE BELGELER 1 Ekonomik Etkili Gümrük Rejimleri Başvuru Formu (Ek-2/A) 2 Ekonomik Etkili Gümrük Rejimleri İzin Formu (Ek-2/B) 3 Eşyanın bedelsiz gönderilme

Detaylı

TRANSİT TİCARETTE BEYANNAMELERE UYGULANAN AVRUPA BİRLİĞİ İSTİSNASI

TRANSİT TİCARETTE BEYANNAMELERE UYGULANAN AVRUPA BİRLİĞİ İSTİSNASI TRANSİT TİCARETTE BEYANNAMELERE UYGULANAN AVRUPA BİRLİĞİ İSTİSNASI Ömer AYDEMİR 19 * ÖZ Genel anlamda ifade etmek gerekirse, bir ürünün başka bir ülkeden satın alınıp, kendi ülkemizin gümrük sahasına sokmadan

Detaylı

DIŞ TİCARET İŞLEMLERİ VE MUHASEBESİ EGEMEN ÇITAK

DIŞ TİCARET İŞLEMLERİ VE MUHASEBESİ EGEMEN ÇITAK DIŞ TİCARET İŞLEMLERİ VE MUHASEBESİ EGEMEN ÇITAK Dış Ticaret İşlemleri ve Muhasebesi İthalat İşlemleri ve Muhasebe Uygulamaları 1. İthalatın tanımı ve ithalatçı olma şartları, 2. Hariçte işleme rejimi,

Detaylı

Dış Ticaret Mevzuatı I İhracat Şekil ve Esasları. Dr.Dilek Seymen dilek.seymen

Dış Ticaret Mevzuatı I İhracat Şekil ve Esasları. Dr.Dilek Seymen dilek.seymen Dış Ticaret Mevzuatı I İhracat Şekil ve Esasları Dr.Dilek Seymen dilek.seymen seymen@deu.edu.tr İhracatı Düzenleyen Mevzuat-1 Kanun Kararname Yönetmelik Tebliğ Uygulama Esasları Dış Ticaret Müsteşarlığının

Detaylı

Sayı : 2018/237 6 Tarih : Ö Z E L B Ü L T E N

Sayı : 2018/237 6 Tarih : Ö Z E L B Ü L T E N Sayı : 2018/237 6 Tarih : 09.11.2018 Ö Z E L B Ü L T E N İhracat Bedellerinin Yurda Getirilmesi ve DAB a Bağlanması Zorunluluğu ile İlgili İhracat Genelgesi 1 İ Ç İ N D E K İ L E R 1. İhracat Bedellerinin

Detaylı

DAHİLDE İŞLEME İZİN BELGESİ TAAHÜT HESABININ KAPATILMASI HAZIRLAYAN: MEVZUAT -TEŞVİK ŞUBESİ

DAHİLDE İŞLEME İZİN BELGESİ TAAHÜT HESABININ KAPATILMASI HAZIRLAYAN: MEVZUAT -TEŞVİK ŞUBESİ Orta Anadolu İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği DAHİLDE İŞLEME İZİN BELGESİ TAAHÜT HESABININ KAPATILMASI HAZIRLAYAN: MEVZUAT -TEŞVİK ŞUBESİ 1 KAPATMA MÜRACAATI Firmaların, Dahilde işleme izin belgesi

Detaylı

2017 Yılı 3. Dönem Emniyet Teşkilatı Mensubu İlk Derece Amirlik Eğitimi Sınav Takvimi Duyurusu

2017 Yılı 3. Dönem Emniyet Teşkilatı Mensubu İlk Derece Amirlik Eğitimi Sınav Takvimi Duyurusu 2017 Yılı 3. Dönem Emniyet Teşkilatı Mensubu İlk Derece Amirlik Eğitimi Sınav Takvimi Duyurusu Emniyet Teşkilatı Mensubu Adayların (Polis Memuru, Başpolis Memuru, Kıdemli Başpolis Memuru) girecekleri İlk

Detaylı

LİSANS YERLEŞTİRME SINAVI-1 GEOMETRİ TESTİ 15 HAZİRAN 2014 PAZAR

LİSANS YERLEŞTİRME SINAVI-1 GEOMETRİ TESTİ 15 HAZİRAN 2014 PAZAR T.C. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi LİSANS YERLEŞTİRME SINAVI-1 GEOMETRİ TESTİ 15 HAZİRAN 2014 PAZAR Bu testlerin her hakkı saklıdır. Hangi amaçla olursa olsun, testlerin tamamının veya bir kısmının

Detaylı

T.C. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi

T.C. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi T.C. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İŞ YERİ HEKİMLİĞİ VE İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLIĞI SINAVI (Mayıs Dönemi) C SINIFI İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLIĞI TESTİ 24 MAYIS 2014 Bu

Detaylı

ALFA GENELGE 2018/32. Konu : İhracat Bedellerinin Yurda Getirilme Zorunluluğu Yeniden Getirildi.

ALFA GENELGE 2018/32. Konu : İhracat Bedellerinin Yurda Getirilme Zorunluluğu Yeniden Getirildi. alfa ymm Alfa YMM Ltd. Şti. Halaskargazi Cad. Çankaya Apt. No.266 Kat. 5 Şişli - İstanbul Ofis : (0212) 343 65 65 (Pbx) Fax : (0212) 343 31 41 İstanbul, 04.09.2018 ALFA GENELGE 2018/32 Konu : İhracat Bedellerinin

Detaylı

GÜMRÜK SİRKÜLERİ Tarih : 05/05/2014 Sayı: 2014/8 Ref : 6/8

GÜMRÜK SİRKÜLERİ Tarih : 05/05/2014 Sayı: 2014/8 Ref : 6/8 GÜMRÜK SİRKÜLERİ Tarih : 05/05/2014 Sayı: 2014/8 Ref : 6/8 Konu: 4202 GTP Lİ EŞYANIN İTHALATINDA AÇILAN TARİFE KONTENJANININ UYGULAMA USUL VE ESASLARI BELİRLENMİŞTİR. A. Genel Bilgi 08/04/2014 tarihli

Detaylı

İHRACAT BEDELLERİNİN YURDA GETİRİLME MECBURİYETİ

İHRACAT BEDELLERİNİN YURDA GETİRİLME MECBURİYETİ SİRKÜLER 04.09.2018 18-53 İHRACAT BEDELLERİNİN YURDA GETİRİLME MECBURİYETİ Hazine ve Maliye Bakanlığı nca 4 Eylül 2018 tarih 30525 sayılı Resmî Gazete de İhracat bedellerinin yurda getirilmesi ile ilgili

Detaylı

KONU: SERBEST BÖLGELERDE İSTİHDAM EDİLEN HİZMET ERBABININ

KONU: SERBEST BÖLGELERDE İSTİHDAM EDİLEN HİZMET ERBABININ Sirküler Tarihi : 19.03.2009 Sirküler No : 759 KONU: SERBEST BÖLGELERDE İSTİHDAM EDİLEN HİZMET ERBABININ ÜCRETLERİNDE GELİR VERGİSİ İSTİSNASI 3218 sayılı Serbest Bölgeler Kanununun geçici 3 üncü maddesinin

Detaylı

ERTÜRK YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK VE BAĞIMSIZ DENETİM A.Ş. 2018/85

ERTÜRK YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK VE BAĞIMSIZ DENETİM A.Ş. 2018/85 4 Eylül 2018 / Salı ERTÜRK YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK VE BAĞIMSIZ DENETİM A.Ş. 2018/85 KONU: İHRACAT BEDELLERİNİN YURDA GETİRİLMESİ VE BANKALARA SATILMA ZORUNLULUĞU GETİREN 2018-32/48 NO.LU TEBLİĞ YAYINLAMIŞTIR

Detaylı

VERGİLERİNİ ZAMANINDA ÖDEYEN MÜKELLEFLERE 1 OCAK 2018 TARİHİNDEN İTİBAREN VERGİ İNDİRİMİ UYGULAMASI BAŞLIYOR

VERGİLERİNİ ZAMANINDA ÖDEYEN MÜKELLEFLERE 1 OCAK 2018 TARİHİNDEN İTİBAREN VERGİ İNDİRİMİ UYGULAMASI BAŞLIYOR 25.12.2017/158-1 VERGİLERİNİ ZAMANINDA ÖDEYEN MÜKELLEFLERE 1 OCAK 2018 TARİHİNDEN İTİBAREN VERGİ İNDİRİMİ UYGULAMASI BAŞLIYOR ÖZET : 301 sayılı Gelir Vergisi Genel Tebliği ile vergiye uyumlu mükelleflere

Detaylı

GÜMRÜK SİRKÜLERİ Tarih: 02/09/2014 Sayı: 2014/59 Ref : 6/59

GÜMRÜK SİRKÜLERİ Tarih: 02/09/2014 Sayı: 2014/59 Ref : 6/59 GÜMRÜK SİRKÜLERİ Tarih: 02/09/2014 Sayı: 2014/59 Ref : 6/59 KONU: TEREFTALİK ASİT İTHALATINDA AÇILAN TARİFE KONTENJANININ BAŞVURU, DAĞITIM VE KULLANIM USUL VE ESASLARI BELİRLENMİŞTİR. A. Genel Bilgi 30/06/2014

Detaylı

VERGİ AFFI TAKVİMİ. Bildirme/ Beyan Tarihi. Konu

VERGİ AFFI TAKVİMİ. Bildirme/ Beyan Tarihi. Konu VERGİ AFFI TAKVİMİ Konu Maliye Bakanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, İl Özel İdareleri ve Belediyelere olan ve kapsama giren kesinleşmiş borçlar Aşağıdaki Kanunlar gereğince kesilen idari para cezaları,

Detaylı

İHRACAT MUHASEBESİ UYGULAMALARI

İHRACAT MUHASEBESİ UYGULAMALARI İHRACAT MUHASEBESİ UYGULAMALARI PEŞİN İHRACAT İŞLEMLERİ İhracat Bedelinin Fiili İhracattan Önce Tahsil Edildiği Bir İhracat Şeklidir. Mal Bedelinin Ödenmesi Genelde Banka Kanalıyla İhracatçı Firmanın Hesabına

Detaylı

vergi ile buna bağlı ceza, faiz ve zamlar, kendisine istisna kapsamında teslim veya hizmet yapılan alıcıdan aranacak satıcı sorumlu olmayacaktır.

vergi ile buna bağlı ceza, faiz ve zamlar, kendisine istisna kapsamında teslim veya hizmet yapılan alıcıdan aranacak satıcı sorumlu olmayacaktır. DENİZ, HAVA VE DEMİRYOLU TAŞIMA ARAÇLARININ İMALATI İLE TAMİR BAKIM HİZMETİ VERİLMESİNDE KATMA DEĞER VERGİSİ İSTİSNASI VE KATMA DEĞER VERGİSİ İADESİ İLE İLGİLİ AÇIKLAMALAR Faaliyetleri Deniz Taşıma Araçları

Detaylı

AB CUSTOMS AGENCY ACADEMY

AB CUSTOMS AGENCY ACADEMY Gümrük Mevzuatı Tanım ve Kavramları 2013 AB Gümrük Müşavirliği ve Danışmanlık A.Ş Uzmanları Tarafından Hazırlanmıştır Tüm Hakları Saklıdır. https://www.abcustoms.eu SUNUŞ Dış ticaret mevzuatı sıklıkla

Detaylı

86 SERİ NO'LU GİDER VERGİLERİ GENEL TEBLİĞ TASLAĞI

86 SERİ NO'LU GİDER VERGİLERİ GENEL TEBLİĞ TASLAĞI 86 SERİ NO'LU GİDER VERGİLERİ GENEL TEBLİĞ TASLAĞI 4/6/2008 tarihli ve 5766 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunda ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunun[1] 25 inci maddesi

Detaylı

TEŞVİK YASASI R. G. 98 14.08.2000. 47/2000 Sayılı Yasa. 1. Bu Yasa, Teşvik Yasası olarak isimlendirilir. BİRİNCİ KISIM Genel Kurallar.

TEŞVİK YASASI R. G. 98 14.08.2000. 47/2000 Sayılı Yasa. 1. Bu Yasa, Teşvik Yasası olarak isimlendirilir. BİRİNCİ KISIM Genel Kurallar. R. G. 98 14.08.2000 TEŞVİK YASASI 47/2000 Sayılı Yasa Kısa İsim 1. Bu Yasa, Teşvik Yasası olarak isimlendirilir. BİRİNCİ KISIM Genel Kurallar Tefsir 14/2000 Amaç Kapsam 2. Bu Yasada metin başka türlü gerektirmedikçe:

Detaylı

Gümrükte Gündem 2015 Gümrük ve Küresel Ticaretteki Son Gelişmeler

Gümrükte Gündem 2015 Gümrük ve Küresel Ticaretteki Son Gelişmeler Gümrük ve Küresel Ticaretteki Son Gelişmeler 19.11.2015 İstanbul Orjin Maslak Plaza İthalatta Hangi Sektör ve Ürünlerde Korumacılık Arttı? Orta Vadeli Program (2015 2017) OVP Amaçları: Yurt içi tasarrufları

Detaylı

11-NİHAİ KULLANIM KONUSU EŞYANIN NİHAİ KULLANIM AMACINA UYGUN KULLANIMDA OLUP OLMADIĞININ TESPİTİ

11-NİHAİ KULLANIM KONUSU EŞYANIN NİHAİ KULLANIM AMACINA UYGUN KULLANIMDA OLUP OLMADIĞININ TESPİTİ 11-NİHAİ KULLANIM KONUSU EŞYANIN NİHAİ KULLANIM AMACINA UYGUN KULLANIMDA OLUP OLMADIĞININ TESPİTİ 11.1- EŞYANIN ÖNGÖRÜLEN SÜRE DAHİLİNDE SERBEST DOLAŞIMA GİRİŞ REJİMİ KAPSAMINDA NİHAİ KULLANIMINA İLİŞKİN

Detaylı

SAĞLIK BAKANLIĞINCA DENETLENEN BAZI ÜRÜNLERİN İTHALAT DENETİMİ TEBLİĞİ (ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ: 2015/20)

SAĞLIK BAKANLIĞINCA DENETLENEN BAZI ÜRÜNLERİN İTHALAT DENETİMİ TEBLİĞİ (ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ: 2015/20) Ekonomi Bakanlığından: Amaç SAĞLIK BAKANLIĞINCA DENETLENEN BAZI ÜRÜNLERİN İTHALAT DENETİMİ TEBLİĞİ (ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ: 2015/20) MADDE 1 (1) Bu Tebliğin amacı; ek-1/a, ek-1/b, ek-1/c ve ek-2 de

Detaylı

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İŞ YERİ HEKİMLİĞİ VE İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLIĞI SINAVI (Mayıs Dönemi) İŞ YERİ HEKİMLİĞİ TESTİ 24 MAYIS 2014

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İŞ YERİ HEKİMLİĞİ VE İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLIĞI SINAVI (Mayıs Dönemi) İŞ YERİ HEKİMLİĞİ TESTİ 24 MAYIS 2014 T.C. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İŞ YERİ HEKİMLİĞİ VE İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLIĞI SINAVI (Mayıs Dönemi) İŞ YERİ HEKİMLİĞİ TESTİ 24 MAYIS 2014 Bu testlerin her

Detaylı

GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞININ KONTROLÜNE TABİ ÜRÜNLERİN İTHALAT DENETİMİ TEBLİĞİ (ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ: 2015/5)

GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞININ KONTROLÜNE TABİ ÜRÜNLERİN İTHALAT DENETİMİ TEBLİĞİ (ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ: 2015/5) Ekonomi Bakanlığından: Amaç GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞININ KONTROLÜNE TABİ ÜRÜNLERİN İTHALAT DENETİMİ TEBLİĞİ (ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ: 2015/5) MADDE 1 (1) Bu Tebliğin amacı; insan sağlığı

Detaylı

Yayınlanmış eski sınav soruları htttp://eogrenme.anadolu.edu.tr adresinde yer alan deneme sınavı hizmetinde öğrencilerimize sunulmaktadır.

Yayınlanmış eski sınav soruları htttp://eogrenme.anadolu.edu.tr adresinde yer alan deneme sınavı hizmetinde öğrencilerimize sunulmaktadır. ANADOLU ÜNİVERSİTESİ İKTİSAT VE İŞLETME FAKÜLTELERİ AÇIKÖĞRETİM FAKÜLTESİ A 4383 ÖĞRENCİNİN SOYADI :... ADI :... TC KİMLİK NO / ÖĞRENCİ NO :... SINAV SALON NO:... SIRA NO :... Cevap kağıdınızda belirtilen

Detaylı

TÜRK PARASI KIYMETİNİ YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER

TÜRK PARASI KIYMETİNİ YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER TÜRK PARASI KIYMETİNİ KORUMA HAKKINDA 32 SAYILI KARARDA YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER 11 TÜRK PARASI KIYMETİNİ KORUMA HAKKINDA 32 SAYILI KARARDA YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER 30.12.2006 tarihli Resmi Gazetede 32 sayılı

Detaylı

2501.00.99.10.00 Saf sodyum klorür 75 2501.00.99.90.11 Kaya tuzu 75 2501.00.99.90.12 Tuzla tuzu 75 2501.00.99.90.13 Deniz tuzu 75

2501.00.99.10.00 Saf sodyum klorür 75 2501.00.99.90.11 Kaya tuzu 75 2501.00.99.90.12 Tuzla tuzu 75 2501.00.99.90.13 Deniz tuzu 75 Dış Ticaret Müsteşarlığından: İTHALATTA GÖZETİM UYGULANMASINA İLİŞKİN TEBLİĞ (TEBLİĞ NO: 2006/15) Kapsam MADDE 1 (1) Bu Tebliğ; aşağıda gümrük tarife istatistik pozisyonu (G.T.İ.P.) ve tanımı belirtilen

Detaylı

Öğr.Gör.Cemal ÇEVİKLİ-2015 Dış Ticaret İşlemleri Muhasebesi 4.BÖLÜM

Öğr.Gör.Cemal ÇEVİKLİ-2015 Dış Ticaret İşlemleri Muhasebesi 4.BÖLÜM 4.BÖLÜM Yurt Dışı Alacaklar Alıcılar Hesabı 120. ALICILAR HESABI 120.01 Yurt İçi Alıcılar Hesabı 120.02 Yurt Dışı Alıcılar Hs. 120.02.01 Uzakdoğu Ülkeler Alıcılar 120.02.02 Avrupa Kıtası Alıcılar 120.02.03

Detaylı

Yaklaşım Dergisinin 252 Sayısında Yayınlanmıştır.

Yaklaşım Dergisinin 252 Sayısında Yayınlanmıştır. Yaklaşım Dergisinin 252 Sayısında Yayınlanmıştır. Zihni KARTAL 1 İTHALATTA ÖDENEN EK MALİ YÜKÜMLÜLÜKLERİN KAYDI I. GENEL BİLGİ İthalat aşamasında Gümrük Vergisi haricinde; KKDF, Toplu Konut Fonu, Antidamping

Detaylı

KESİN MİZAN GÖNDERME ZORUNLULUĞU KALDIRILDI

KESİN MİZAN GÖNDERME ZORUNLULUĞU KALDIRILDI Sirküler Rapor Mevzuat 27.07.2016/90-1 KESİN MİZAN GÖNDERME ZORUNLULUĞU KALDIRILDI ÖZET : 472 sıra No lu VUK Genel Tebliği ile bilanço esasına göre defter tutan mükelleflere elektronik ortamda yıllık kesin

Detaylı

GÜMRÜK SİRKÜLERİ Tarih :26/09/2014 Sayı: 2014/67 Ref :6/67. Konu: İTHALATTA GÖZETİM UYGULANMASINA İLİŞKİN 2014/2 SAYILI TEBLİĞ YAYIMLANMIŞTIR.

GÜMRÜK SİRKÜLERİ Tarih :26/09/2014 Sayı: 2014/67 Ref :6/67. Konu: İTHALATTA GÖZETİM UYGULANMASINA İLİŞKİN 2014/2 SAYILI TEBLİĞ YAYIMLANMIŞTIR. GÜMRÜK SİRKÜLERİ Tarih :26/09/2014 Sayı: 2014/67 Ref :6/67 Konu: İTHALATTA GÖZETİM UYGULANMASINA İLİŞKİN 2014/2 SAYILI TEBLİĞ YAYIMLANMIŞTIR. 26/09/2014 tarihli ve 29131 sayılı Resmi Gazete de İthalatta

Detaylı

T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI ANKARA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI. Mükellef Hizmetleri KDV ve Diğer Vergiler Grup Müdürlüğü

T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI ANKARA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI. Mükellef Hizmetleri KDV ve Diğer Vergiler Grup Müdürlüğü T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI ANKARA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI Mükellef Hizmetleri KDV ve Diğer Vergiler Grup Müdürlüğü Sayı : 84974990-130[KDV.5/ I.1-2014-43]-103386 03.04.2017 Konu : Merkezi Yurtdışında

Detaylı

Madde 2- Türkiye'de serbest bölgelerin yer ve sınırlarını belirlemeye Bakanlar Kurulu yetkilidir.

Madde 2- Türkiye'de serbest bölgelerin yer ve sınırlarını belirlemeye Bakanlar Kurulu yetkilidir. 15 Haziran 1985 Tarihli Resmi Gazete Sayı: 18785 SERBEST BÖLGELER KANUNU Kanun No: 3218 Kabul Tarihi: 06.06.1985 BİRİNCİ BÖLÜM GENEL HÜKÜMLER Amaç ve Kapsam Madde 1- Bu Kanun, Türkiye'de ihracat için yatırım

Detaylı

MALİ TATİL İHDAS EDİLMİŞTİR. (5604 Sayılı Kanun)

MALİ TATİL İHDAS EDİLMİŞTİR. (5604 Sayılı Kanun) Denet Sirküler Denet Yayıncılık A.Ş. Tel : 0212 275 96 90/274 77 06 Avni Dilligil Sokak No:6 Faks : 0212-272 62 16/272 33 23 34394 Mecidiyeköy-İSTANBUL E-mail: bdo.denet@bdodenet.com.tr Web : www.bdodenet.com.tr

Detaylı

A. VERGİLENDİRME DÖNEMİ

A. VERGİLENDİRME DÖNEMİ A. VERGİLENDİRME DÖNEMİ Özel Tüketim Vergisi Kanununun 14 üncü maddesine göre (I) sayılı listede yer alan malların teslimlerinde vergilendirme dönemi, her ayın ilk 15 günlük birinci ve kalan günlerinden

Detaylı

Sirkülerimizin konusunu 6824 Sayılı Vergi Kanunlarında Gerçekleştirilen Düzenlemeler oluşturmaktadır.

Sirkülerimizin konusunu 6824 Sayılı Vergi Kanunlarında Gerçekleştirilen Düzenlemeler oluşturmaktadır. Vezin Sirküler 2017 016 Sirkülerimizin konusunu 6824 Sayılı Vergi Kanunlarında Gerçekleştirilen Düzenlemeler oluşturmaktadır. KAPSAM : 8/3/2017 tarihli ve 30001 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe

Detaylı

KAMU PERSONEL SEÇME SINAVI ÖĞRETMENLİK ALAN BİLGİSİ TESTİ SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETMENLİĞİ 20 TEMMUZ 2014 PAZAR

KAMU PERSONEL SEÇME SINAVI ÖĞRETMENLİK ALAN BİLGİSİ TESTİ SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETMENLİĞİ 20 TEMMUZ 2014 PAZAR T.C. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi KAMU PERSONEL SEÇME SINAVI ÖĞRETMENLİK ALAN BİLGİSİ TESTİ SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETMENLİĞİ 20 TEMMUZ 2014 PAZAR Bu testlerin her hakkı saklıdır. Hangi amaçla olursa

Detaylı

T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI BÜYÜK MÜKELLEFLER VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü. Sayı : 64597866-KDV-29-107 14/07/2014

T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI BÜYÜK MÜKELLEFLER VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü. Sayı : 64597866-KDV-29-107 14/07/2014 T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI BÜYÜK MÜKELLEFLER VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü Sayı : 64597866-KDV-29-107 14/07/2014 Konu: DİR. kararına istinaden DİİB lerinin revize işlemlerinin

Detaylı

Elektronik ortamda kesin mizanı vermek mecburiyetinde olanlar bildirimlerini ;

Elektronik ortamda kesin mizanı vermek mecburiyetinde olanlar bildirimlerini ; 2010 HESAP DÖNEMİ KESİN MİZAN BİLDİRİMİ ELEKTRONİK ORTAMDA VERİLECEKTİR. Bilanço esasına göre defter tutan gelir vergisi mükellefleri ile kurumlar vergisi mükelleflerine (bankalar,finans kurumları, finansal

Detaylı

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği. İş Yapma Kolaylığı Endeksi Türkiye nin Durumu

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği. İş Yapma Kolaylığı Endeksi Türkiye nin Durumu İş Yapma Kolaylığı Endeksi Türkiye nin Durumu Ekim 2017 2015 te iyi bir sıçrama yakalamamıza rağmen 2016 ve 2017 de geriledik. İş Yapma Kolaylığı Endeksi, Dünya Sıralaması, 2008-2017 51 57 59-8 55 65 63-6

Detaylı

I. STOPAJ YÖNTEMĠNE TABĠ MENKUL SERMAYE GELĠRLERĠ VE DEĞER ARTIġ KAZANÇLARI

I. STOPAJ YÖNTEMĠNE TABĠ MENKUL SERMAYE GELĠRLERĠ VE DEĞER ARTIġ KAZANÇLARI I. STOPAJ YÖNTEMĠNE TABĠ MENKUL SERMAYE GELĠRLERĠ VE DEĞER ARTIġ KAZANÇLARI Gelir Vergisi Kanununa eklenen Geçici 67. madde ile 01.01.2006 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere 31.12.2015 tarihine kadar;

Detaylı

Gümrük Genel Tebliği (Uluslararası Anlaşmalar) (Seri No: 8) (14.11.2015 t. 29532 s. R.G.)

Gümrük Genel Tebliği (Uluslararası Anlaşmalar) (Seri No: 8) (14.11.2015 t. 29532 s. R.G.) Gümrük Genel Tebliği (Uluslararası Anlaşmalar) (Seri No: 8) (14.11.2015 t. 29532 s. R.G.) Gümrük ve Ticaret Bakanlığından: BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Tebliğin amacı,

Detaylı

İHRACAT BEDELLERİNİN YURDA GETİRİLMESİ SERBEST BIRAKILDI ANCAK TAHSİLİ VEYA KAPATILMASI BELLİ ESASLARA BAĞLI

İHRACAT BEDELLERİNİN YURDA GETİRİLMESİ SERBEST BIRAKILDI ANCAK TAHSİLİ VEYA KAPATILMASI BELLİ ESASLARA BAĞLI İHRACAT BEDELLERİNİN YURDA GETİRİLMESİ SERBEST BIRAKILDI ANCAK TAHSİLİ VEYA KAPATILMASI BELLİ ESASLARA BAĞLI I.GİRİŞ Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karar ve bu karara ilişkin Tebliğ ler,

Detaylı

http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2013/03/20130322-14.htm

http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2013/03/20130322-14.htm Sayfa 1 / 3 22 Mart 2013 CUMA Resmî Gazete Sayı : 28595 Ekonomi Bakanlığından: TEBLİĞ İTHALATTA GÖZETİM UYGULANMASINA İLİŞKİN TEBLİĞ (TEBLİĞ NO: 2013/3) Kapsam MADDE 1 (1) Bu Tebliğ; aşağıda gümrük tarife

Detaylı

FİNANSAL EKSEN E-BÜLTEN LİSTESİ

FİNANSAL EKSEN E-BÜLTEN LİSTESİ FİNANSAL EKSEN E-BÜLTEN LİSTESİ 2016 E-BÜLTEN SAYI KONU 2016-01 İhracat İşlemlerinde E-Fatura Düzenleme Zorunluluğunun 1/7/2017 Tarihine Ertelenmesi 2016-02 Gelir Vergisi Genel Tebliği (Seri No: 295) 2016-03

Detaylı

2016 Yılı Mali Takvim Uygulamaları

2016 Yılı Mali Takvim Uygulamaları 2016 Yılı Mali Takvim Uygulamaları Duyuru No: 2016/52 İstanbul, 01.07.2016 1. Mali tatilin uygulanacağı tarihler 5604 sayılı Kanunun 1. maddesinin (1) numaralı fıkrasında, Her yıl temmuz ayının birinden

Detaylı

Madde 1'de belirtilen ürünler, bir gümrük beyannamesi kapsamında, 25 kg veya daha az miktarda ithal edilecek ise gözetim uygulamasına tabi değildir.

Madde 1'de belirtilen ürünler, bir gümrük beyannamesi kapsamında, 25 kg veya daha az miktarda ithal edilecek ise gözetim uygulamasına tabi değildir. ''VİETNAM, ÖZBEKİSTAN VE TÜRKMENİSTAN MENŞELİ TEKSTİL ÜRÜNLERİNE GÖZETİM'' İTHALATTA G İthalatta Gözetim Uygulanmasına İlişkin Tebliğ (Tebliğ No: 2004/21 ) Kapsam Madde 1-Bu Tebliğ; İthalatta Gözetim Uygulanması

Detaylı

Mali tatilin uygulanacağı tarihler 6661 sayılı Kanun un 18 inci maddesi ile 5604 sayılı Malî Tatil İhdas Edilmesi Hakkında Kanunun;

Mali tatilin uygulanacağı tarihler 6661 sayılı Kanun un 18 inci maddesi ile 5604 sayılı Malî Tatil İhdas Edilmesi Hakkında Kanunun; Sn. ÜYEMİZ Bildiğiniz üzere; 28.03.2007 tarih ve 26476 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 5604 sayılı kanun mali tatili düzenleyen hükümler içermekteydi. Ancak, 27/01/2016 tarih ve 29606

Detaylı

aofdersnotlari.net GÜZ ARA - 4. OTURUM - Pazar 14:00 3. YARIYIL

aofdersnotlari.net GÜZ ARA - 4. OTURUM - Pazar 14:00 3. YARIYIL ÖĞRENCİNİN ANADOLU ÜNİVERSİTESİ İKTİSAT, İŞLETME VE AÇIKÖĞRETİM FAKÜLTELERİ SOYADI :... ADI :... TC KİMLİK NO / ÖĞRENCİ NO :... SINAV SALON NO :... SIRA NO:... Soyadınızı, adınızı, numaranızı ve salon

Detaylı

Sayı: Nisan 2007

Sayı: Nisan 2007 Sayı: 66 19 Nisan 2007 Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhuriyet Meclisi nin 9 Nisan 2007 tarihli Ellidördüncü Birleşiminde Oybirliğiyle (27 Oyla) kabul olunan, Vefat Edenlerin Beyan Edilmeyen Gelirleri

Detaylı

MEVZUAT SİRKÜLERİ /

MEVZUAT SİRKÜLERİ / VERGİ KARNESİ İYİ OLAN MÜKELLEFLERE GETİRİLEN İNDİRİMLİ VERGİ UYGULAMASI 23.02.2017 tarih ve 6824 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik

Detaylı

Sayı:71/2007. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhuriyet Meclisi aşağıdaki Yasayı yapar:

Sayı:71/2007. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhuriyet Meclisi aşağıdaki Yasayı yapar: Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhuriyet Meclisi nin 2 Temmuz 2007 tarihli Yetmişaltıncı Birleşiminde Oybirliğiyle kabul olunan,, Şans Oyunları Hizmetleri Vergisi Yasası nın Anayasa nın 94 üncü maddesinin

Detaylı

6111 SAYILI YASA İLE 5811 SAYILI YASADA YAPILAN DEĞİŞİKLİKLERE İLİŞKİN TEBLİĞ YAYIMLANDI

6111 SAYILI YASA İLE 5811 SAYILI YASADA YAPILAN DEĞİŞİKLİKLERE İLİŞKİN TEBLİĞ YAYIMLANDI Sirküler Rapor 11.04.2011/ 46-1 6111 SAYILI YASA İLE 5811 SAYILI YASADA YAPILAN DEĞİŞİKLİKLERE İLİŞKİN TEBLİĞ YAYIMLANDI ÖZET : 6111 sayılı Yasanın geçici 3 üncü maddesiyle 5811 sayılı Bazı Varlıkların

Detaylı

A) % 100 B) %75 C) %50 D) %40 E) %25

A) % 100 B) %75 C) %50 D) %40 E) %25 Kurumlarda ve Sermaye Piyasasında Vergilendirme www.aktifonline.net 1) Tam mükellef bir anonim şirket, vergi sonrası 100.000 TL olan 2017 yılı kârını nakden dağıtma kararı vermiştir. Şirketin % 20 ortağı

Detaylı

Özet, yaprak test, deneme sınavı hizmetlerine adresindeki "Beta e-öğrenme" bağlantısından ulaşabilirsiniz.

Özet, yaprak test, deneme sınavı hizmetlerine  adresindeki Beta e-öğrenme bağlantısından ulaşabilirsiniz. ANADOLU ÜNİVERSİTESİ AÇIKÖĞRETİM FAKÜLTESİ İKTİSAT VE İŞLETME FAKÜLTELERİ A 2112 ÖĞRENCİNİN SOYADI :... ADI 2015-2016 - GÜZ ARA - 2. OTURUM Pazar 09:30 :... TC KİMLİK NO / ÖĞRENCİ NO :... SINAV SALON NO

Detaylı

OCAK 2016 VE ÖNCESİ TARİH BASKILI DIŞ TİCARET İŞLEMLERİNİN MUHASEBELEŞTİRİLMESİ DERS KİTABINA İLİŞKİN DÜZELTME CETVELİ

OCAK 2016 VE ÖNCESİ TARİH BASKILI DIŞ TİCARET İŞLEMLERİNİN MUHASEBELEŞTİRİLMESİ DERS KİTABINA İLİŞKİN DÜZELTME CETVELİ OCAK 2016 VE ÖNCESİ TARİH BASKILI DIŞ TİCARET İŞLEMLERİNİN MUHASEBELEŞTİRİLMESİ DERS KİTABINA İLİŞKİN DÜZELTME CETVELİ 1- Ünite 1, Sayfa 6, Tablo 1.1 verileri aşağıdaki şekilde güncellenmiştir. Tablo 1.1:

Detaylı

Av. Merve Nur BAŞ SOBACI GÜMRÜK MÜŞAVİRLİĞİ MESLEĞİ VE GÜMRÜK MÜŞAVİRLERİNİN SORUMLULUKLARI

Av. Merve Nur BAŞ SOBACI GÜMRÜK MÜŞAVİRLİĞİ MESLEĞİ VE GÜMRÜK MÜŞAVİRLERİNİN SORUMLULUKLARI Av. Merve Nur BAŞ SOBACI GÜMRÜK MÜŞAVİRLİĞİ MESLEĞİ VE GÜMRÜK MÜŞAVİRLERİNİN SORUMLULUKLARI İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...VII İÇİNDEKİLER... IX KISALTMALAR... XVII GİRİŞ...1 Birinci Bölüm GÜMRÜK MÜŞAVİRLİĞİ MESLEĞİ

Detaylı

Büyüme stratejisini ihracat temeline dayandıran Türkiye, bu kapsamda ihracata değişik yollarla teşvikler sağlamaktadır.

Büyüme stratejisini ihracat temeline dayandıran Türkiye, bu kapsamda ihracata değişik yollarla teşvikler sağlamaktadır. DAHİLDE İŞLEME İZİN BELGESİ VEYA İZNİ OLANLARA BANKA VE SİGORTA MUAMELELERİ VERGİSİ, DAMGA VERGİSİ VE HARÇ İSTİSNASI Gerek gelişmiş ve gerekse gelişmekte olan ülkeler, ihracatlarının arttırılması konusunda

Detaylı