ESKİÇAĞ TARİHİ ve UYGARLIKLARI-II 6.Ders. Dr. İsmail BAYTAK. ANADOLU Geç Hititler

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "ESKİÇAĞ TARİHİ ve UYGARLIKLARI-II 6.Ders. Dr. İsmail BAYTAK. ANADOLU Geç Hititler"

Transkript

1 ESKİÇAĞ TARİHİ ve UYGARLIKLARI-II 6.Ders Dr. İsmail BAYTAK ANADOLU Geç Hititler

2 Ege Göçleri, Demir Çağ ve Geç Hitit Krallıkları

3 Mısır kapılarına dayanan Doğu Avrupalı kavimler hakkında Mısır Firavunu Merneptah (M. Ö ) bilgi vermektedir. Deniz Kavimleri adı verilen bu kavimlerle komşuları Libyalılar da işbirliği içindedir. Bu kavimlerin M. Ö yılında gerçekleşen ilk saldırılarında Ekweşler (Aqaivaşalar=Akalar), Rukkular (Lukkalar), Şerdanalar (Sardunyalılar), Şekeleşler (Sicilyalılar) ve Turşalardan (Etrüskler) söz edilmektedir. Merneptah Deniz kavimlerinden 2370 kişiyi öldürmüş, kadın ve erkek olmak üzere 9376 kişiyi de esir almıştır.

4 Yaklaşık olarak M. Ö yıllarında Deniz kavimlerinin ikinci saldırısında firavun olan III. Ramses (M. Ö ) Medinet Habu daki mezar anıtındaki yazıtta: Adalar üzerindeki kavimler göç etmişlerdi. Bunların ordularından hiçbir memleket kurtulamadı. Hitit memleketlerinden Kode (Kadeş), Kargamış (Cerablus), Arzawa, Arwad (Amurru nun başkenti), ve Alaşia (Kıbrıs) tahrip edildi. Amurru da yerleştiler ve bu bölgeyi tahrip edip halkını imha ettiler. Önlerinde bir ateşle Mısır a doğru yürümeğe başladılar. Bunlar Pelestler (Filistler=Filistinliler), Turşa, Şerdana, Şekeleş ler, Danuna lar, Zakari ler, Vavaş lardı. Bu kavimler ellerini Mısır a ve dünyanın öbür ucundaki ülkelere kadar uzatıyorlardı. Kalplerinde güvenç içerisinde bir çok tasarılar vardı Bunlardan bir kısmı imha edilmiş, kimi geri dönmüş ve Pelestler ile Zakariler gibi bir grubu da Filistin e yerleşmişlerdi.

5 Medinet Habu Tapınağı III.Ramses in 8. saltanat yılında Ege kavimlerine karşı yapmış olduğu mücadele ve kazandığı zafer MEDİNET- HABU daki mabedinin duvarları üzerinde hem hiyeroglif yazısıyla hem de resimlerle anlatılmaktadır. Ayrıca bu mezarının kitabelerinde ve kabartmalarında Deniz kavimlerinin nasıl bozguna uğratıldığı anlatılır.

6 Ege göçlerinin ikinci aşaması hakkında bilgi veren bir başka kaynak yine 3. Ramses devrine ait olan Büyük Harris Papirüsü dür.

7 Ege Göçleri M. Ö. 13.yüzyılın sonları ile 12.yüzyılın başlarında olmak üzere iki aşamada gerçekleşmiştir. Göçlerin başlangıç noktası İtalya olup Yunanistan, Girit, Anadolu ve Suriye güzergahı idi. Ege göçleri birden bire başlamamıştır.m.ö.14.yüzyılda başlayıp 12.yüzyılda en şiddetli halini aldığı bilinmektedir. Bu deniz kavimlerinin isimlerine daha M. Ö. 14. yüzyıl vesikalarında rastlamaktayız. Alasia (Kıbrıs) kralı firavun III. Amenofis e yazdığı bir mektupta Lukka lar her sene adada bir şehir zaptediyorlar diye şikayet etmektedir. Ayrıca II. Ramses in Kadeş Savaşı vesikalarında Hititler ordularının yanında Lukkalarında bulunduğunu ifade etmiştir.

8 Ege kavimlerinin gerçekleştirdiği bu göç hareketinden Mısır vesikalarının haricinde Akkad çivi yazısı ile yazılmış olan Ugarit mektupları da bilgi vermektedir. Ege göçleri hakkında önemli bilgiler aktaran iki Ugarit vesikası vardır. Bunlardan birincisi Alasia Kralı Pagan ın Ugarit kralı Ammarapi ye göndermiş olduğu mektuptur. Bu mektupta Alasia kralı gelmekte olan Ege kavimlerinin tehlikesini Ugarit kralına bildiriyor ve düşmana karşı alınması gereken tedbirler hakkında ona tavsiyelerde bulunuyor. Bir diğer Ugarit vesikası ise;ugarit kralının Alasia kralının mektubuna karşı yazmış olduğu cevabi mektuptur. Bu mektupta Ugarit kralı Deniz Kavimlerinden bir grubun Ugarit memleketinin şehirlerini yakıp yıktığını ve Ugarit kralının kara ve deniz kuvvetlerini Büyük Hitit kralına yardıma gönderdiği için düşmanlara karşı koyamadığını anlatmaktadır.

9 Göçlerden uzunca bir süre sonra Orta Anadolu nun doğusundan itibaren Doğu, Güney ve Güneydoğu Anadolu hakkında Assur yazılı belgeleri ve Urartular bilgiler verecektir.

10 Ege Göçlerinin Sonuçları -Anadolu da Tunç ve Demir devirlerini birbirinden ayıran önemli bir olaydır. -Anadolu daki Hitit ve Mitanni gibi monarşik devletler yıkılarak onların yerini teşkilatsız ve kültürsüz kavimlerce kurulmuş kabile devletleri almıştır. -Anadolu daki çivi yazısı-urartu bölgesi hariç-ortadan kalkmıştır. Onun yerine M. Ö. 8. yüzyıldan itibaren kökü Hellen alfabesi olan Frig yazısı ortaya çıkmıştır. -Göçler sonunda deniz yolları ile ulaşım gelişmiş,bu da milletlerarası ticaret geleneğini doğurmuştur. -Anadolu daki dini inanış biçimleri Frigler aracılığı ile Yunanistan a geçmiştir. -Ege Göçleri sonunda Anadolu ya yeni Hint-Avrupa kökenli kavimler gelmiştir.

11 Hitit İmparatorluğu M. Ö yıllarına doğru büyük çapta son buldu. Başkent Hattuşa yakılıp yıkılarak ıssızlaştı. Anadolu büyük bir kargaşa ve çöküntünün içine sürüklenmeye başladı. Hattuşa'da yaşayan kral sülalesi bireylerinden kimileri güneye doğru çekilerek, önce Tarhuntaşşa ve Kargamış'ta, sonra da Malatya'da yeni sülaleler kurabildilerse de Büyük Hitit Devleti nin yaklaşık 450 yıllık bir süreçten sonra yıkılışı ardında önemli siyasal boşluklar bıraktı.

12 Eskiden huzur içindeki bölgeye çeşitli yönlerden göçebe halklar girmeye başladılar: Hititler'in amansız düşmanı Kaşgalar Kızılırmağın kuzeyindeki tüm Orta Anadolu'yu ellerine geçirdiler; Kafkaslar yoluyla gelen Muşkili halklar Doğu Anadolu'nun batı, Trakyalı göçmenler Batı Anadolu'nun kuzey bölümüne; Sami kökenli Aramiler ise Güneydoğu Anadolu'ya yerleşmeye başladılar.

13 DEMİR ÇAĞI Demir madeninin özellikle mücevher ve törensel silah olarak kullanımı M. Ö. II. binyılın ikinci yarısından itibaren giderek yaygınlaşmaya başladı. M. Ö. 9. yüzyılın sonlarına gelindiğinde tüm silahlar ve çoğu aletlerin yapımında demir tartışmasız üstünlük sağlamıştı. Bu olaylar ve gelişmeler Tunç Çağı kültürlerine kesin bir son verdi. Anadolu'da yeni bir dönem, Demir Çağı başlıyordu.

14 Biz, Davud a katımızdan sayısız lütufta bulunmuştuk. Biz: Ey dağlar! Onunla ahenk içerisinde olup (Allah ı tespih edin) diye emrettik. Aynısını kuşlara da emrettik. Biz, Davud için demiri yumuşattık ve onunla zırhlar yapması ve zırhların halkalarını ölçülü dokuması için talimat verdik. (Ey Davud ailesi!) İyi işler yapın. Ben, yaptıklarınızı görmekteyim. (Sebe Suresi 10-11)

15 Demir madeni C de erimektedir. "M.Ö. II. binde demir kıymetli bir madendir ve daha çok gösterişli silahlar ile saray ve tapınakların teşrifatında tanrılar veya hükümdarların şerefine yapılan eşyalarda kullanılır. Demirin kullanılması ilk defa Küçük Asya daki Hitit sarayında tespit edilir ve demirin elde ediliş kaynağı olarak Kilikia dan söz edilir.

16 Bu dönemde Anadolu uygarlıklarına daha önemli katkıları olan halklar arasında, kurdukları devletler ve yüksek kültürleri ile Geç Hitit, Urartu, Phryg ve Lydialılar ın ayrı bir yeri vardır.

17 Demirin yavaş yavaş yaygınlaşan kullanımı ve Deniz Halkları'nın Kargamış, Kizzuvatna (Çukurova) ve Alasia'da (Kıbrıs) yaptıkları kimi yıkımlar dışında bütün bu göç dalgalarından en az etkilenen bölge Güney ve Güneydoğu Anadolu idi. Nitekim Hitit İmparatorluğu nun sonunu belirleyen karmaşadan canını kurtarabilen prensler güneye çekilerek, geleneksel Hitit kültürünü bir süre daha sürdürdüler. M.Ö /700 Anadolu: çeşitli toplulukların beylikleri G Anadolu-Suriye: Geç Hititler D Anadolu: Hurrilerin devamı olan Urartular Orta Anadolu: Phrygler, sonra Lydialılar GB Anadolu: Lykialılar Ege: İonlar

18 M.Ö çeşitli beylikler çoğu Assur egemenliğinin altına girdi, Geç Hitit Uygarlığı M.Ö. 8. yy itibaren

19 Hitit Luvi, Bedevi-Arami ve bir kısım Huri ögelerince kurulmuş "Geç Hitit" ya da "Syro Hitit Beylikleri" denen bu kent devletleri şunlardır: Adı M. Ö. 15. yüzyıla ilişkin belgelerden beri Maldiya, Malitiya, Melid ya da Milida biçimleriyle geçmeye başlayan Malatya; Başkent Marqas (Maraş) olan Gurgum; İslahiye dolaylarını yöneten Sam'al (Zincirli); Hitit İmparatorluk Çağı'ndan beri Kuzey Suriye'nin en önemli merkezleri arasında yer alan, Gaziantep yöresindeki Kargamış; Çukurova'da Kue ve bunun biraz batısındaki dağlık yörede Hilakku, Adana-Kadirli yöresinde Asitavanda (Karatepe); Adıyaman yöresinde, sonraları Kommagene adını alacak, Samosata (Samsat) başkentli Kummuh; Antakya, özellikle de Amik Ovası dolaylarını kapsayan ve başkenti Kunula olan Pattin; Kayseri, Niğde ve Nevşehir civarındaki Tabal.

20

21 Geç Hitit Beylikler 1. Tabal (Ivriz Konya) 2. Que (Karatepe) 3. Gürgüm (Maraş) 4. Kammanu (başkent Milid = Aslantepe/Malatya) 5. Kummuh 6. Sam al (Zincirli) 7. Karkamış

22 Tabal Ülkesi: Orta Anadolu nun doğu kesimindedir. Tabal Krallığı irili ufaklı bir çok krallığın birliğinden oluşmuştu. Bazen Assur belgelerinde adından Bit Brutaş olarak söz edilen krallığın merkezi Kayseri ve çevresiydi. Assur yıllıklarından öğrenildiğine göre bu krallığın doğusunda Milid (Eski Malatya) ve güneyinde Hilakku (Dağlık Kilikya) bulunmaktaydı. Tabal Ülkesi Konya ve Aksaray a kadar yayılm Tabal M.Ö. 837 yılından itibaren Assur a haraç vermek zorunda kalmıştır. M.Ö. 713 yılında Frig Kralı Midas ve Urartu Kralı Rusa nın Assur a karşı kurduğu Anadolu ittifakında Tabal Kralı Ambaris de yer almıştı. Assur Kralı II. Sargon M.Ö. 705 yılında Tabal da Kimmerlere karşı yaptığı savaşta ölmüştür. Tabal bir süre Milidia (Malatya) Krallığı ile müttefik olmuştur. Bir süre bu krallığın nüfuzu altında yaşamıştır. Daha sonra Tabal krallıkları kendi içinde Waşşurme krallığına tabi olmuştur. Assur belgelerinde Tuhana kralı Urballa olarak adından söz edilen kişi Tuwana Kralı Warpalawaş tır. Tuwana bugünkü Bor yakınlarındaki Kemerhisar dı. Warpalawaş, Konya Ereğli ilçesi ve şimdi yeni kurulan Halkapınar ilçesinde Bereket ya da Fırtına Tanrısı Tarhu ya bir anıt yaptırmıştır. M.Ö. 735 yıllarına tarihlenen anıtta Kral Warpalaş Tanrı Tarhu ya dua eder konumdadır. Tanrı Tarhu nun elinde günümüzde de Konya ovasının simgesi başak ve dağlık kesimde yaygın olan üzüm bulunmaktadır. Bu döneme ait bazı hiyeroglif yazıtlı steller Kayseri, Aksaray ve Nevşehir çevresinde de bulunmuştur.

23 Niğde - Nahitiya Fırtına Tanrısı çift balta ve şimşek tutuyor arkasinda: üzüm önünde: arpa başağı Luvice bir yazıt Muwaaharani, Warpalawas ın oğlu bunu Fırtına Tanrısı na yaptı

24 İvriz kaya kabartması (Konya) Kral: saçları, uzun mantosu = Hitit değil Phryg çengelli iğnesi, Phryg kemeri Tanrı = Hitit (kısa etek, başlık, )

25 Que ve Hilakku: Assur belgelerinde adı geçer. Şimdiki Çukurova ve Hilakku ile bu bölgenin kuzey ve batısındaki dağlık alan M.Ö. 858 yılından itibaren Assur egemenliğine girmiştir. Frig Kralı Midas ın bölgedeki bazı kentleri ve kaleleri muhasara etmesi üzerine Assur Kralı II. Sargon bölgeye çeşitli tarihlerde üç sefer yapmıştır. Harrua da (Silifke yakını) M. Ö. 709 yılında II. Sargon a yenilen Midas Toros geçitlerinden (Sertavul) Orta Anadolu ya kaçmış ve Assur a vergi ödemek zorunda kalmıştır. Que de önemli bir yerel krallık da Kadirli yakınında Karatepe de kurulan Asitawanda Krallığı ydı. Bu alan Maraş çevresinde kurulan Gurgum Krallığı ile Que Krallığı nın sınır bölgesiydi. Burada bulunan hiyeroglif ve Fenikece çift dilli yazıt bir Gurgum beyine aittir.

26 Geç Hitit Beylikler Karatepe Aslantaş (Osmaniye) = Asatiwadaya kale 2 anıtsal kapı kabartmalı Fırtına Tanrısı nın heykeli 2 dilde bir metin: Luvice ve Fenike

27

28

29

30 Gurgum: Assurlular Maraş ve çevresine Marqaşi diyorlardı. Gurgum Marqaşi çevresinde kurulan bir krallıktı. Gurgum M. Ö. 9. yüzyılın ortalarından itibaren Assur a haraç veren ülkeler içindedir. Fakat M. Ö. 711 yılında II. Sargon zamanında Assur yönetimine geçmiştir.

31 Geç Hitit Beylikler 1. Karkamış 2. Kammanu (başkent Milid = Aslantepe/Malatya) 3. Sam al (Zincirli) 4. Tabal (İvriz Konya) 5. Que (Karatepe) 6. Gürgüm (Maraş)

32 mezar taş dikme adeti = Fenike ya da Aram özelliği zengin aileler için üzüm tutan = şarap tüccar halhallar, gümüş ya da altın tellerden bir kemer, Phryg çengelli iğnesi; basında altın pullarla süslü bir polo, küpeler, burun deliğinde bir halka (hızma) mantosunun 2 ucu, biri yukardan öteki aşağıdan olmak üzere kemerin içine sokulmuştur hüzünlü

33 Milidia: Eski Malatya da (Şimdi Seyit Battal Gazi ilçesi) Arslantepe de bulunan bu krallık hakkında Assur ve Urartu kaynakları geniş bilgi vermektedir. Burada Geç Hitit dönemine ait bir hiyeroglif yazıt bulunmuştur. Ayrıca kabartma bir resimde Fırtına Tanrısı Telepinu ve ejder Illuyanka mitosu resmedilmiştir. Milidia kral sarayını süsleyen kabartmalarda Assur İmparatoru III. Tiglatpileser in sözünü ettiği Milidia Kralı Sulumel in ismi geçmektedir. Bu döneme ait Darende ve Kötükale de yazıtlar bulunmuştur. Malatya Arslantepe plan

34 Şimdi Karakaya baraj suları altında kalan Elazığ Habibuşağı Köyü nde yer alan Urartu Kralı II. Sarduri ye (M. Ö ) ait İzoli Yazıtı nda, Elazığ Palu kalesindeki Urartu kralı Menua ya (M. Ö /80) ait Palu Yazıtı nda vergiye bağlanan bu krallıktan Melitia olarak söz edilmektedir.

35 Geç Hitit Beylikler 1. Karkamış 2. Kammanu (başkent Milid = Aslantepe/Malatya) 3. Sam al (Zincirli) 4. Tabal (İvriz Konya) 5. Que (Karatepe) 6. Gürgüm (Maraş)

36 Aslan adamlar ve hayat ağacı

37 Gök Tanrısı ejder İlluyanka yı öldürüyor, arkasında oğlu

38 Kummuh: Assur kralı II. Assurnasirpal (M. Ö ) döneminden itibaren Assur a vergi ödediği anlaşılan bu krallık, II. Sarduri zamanında bir süre Urartu egemenliğine geçmiştir. Kummuh Kralı Kuştaşpi M. Ö. 743 yılında Assur Kralı III. Tiglatpileser e karşı II. Sarduri başkanlığındaki Urartu ittifakında yer almıştır. Bundan dolayı Assurlular ın bölgeye yaptığı seferle Kummuh Krallığı Assur a vergi ödemek zorunda kalmış ve M.Ö. 708 yılında bütünüyle Assur egemenliğine girmiştir.

39 Sam al: Diğer adı Bit Gabbar olan Sam al ın başkenti Gaziantep teki Zincirli Höyüğü idi. Burada bulunan yazıtlar Fenikece ve Aramice yazılmıştır.

40 Zincirli (Sam'al) şehir iç giriş kapısı Haya oğlu Kilamuwa nın kendinden önceki kralların listesini verdiği bir belgede Sam al krallığından söz edilir. Ayrıca Panamuwa ya ait Aramice bir belgede ise Sam al ülkesinin içine düştüğü şartlar anlatılmıştır. Burada II. Panumuwa zamanında (M. Ö ) Sam al ın Assur kralı III. Tiglatpileser in egemenliğine geçtiği öğrenilmektedir

41 Geç Hitit Beylikler 1. Karkamış 2. Kammanu (başkent Milid = Aslantepe/Malatya) 3. Sam al (Zincirli) 4. Tabal (İvriz Konya) 5. Que (Karatepe) 6. Gürgüm (Maraş)

42 Geç Hitit Uygarlığı Sam al Zincirli = Sam'al (Semit dilinde) = Yādiye (Luvice) = «Kuzey» ilk önce yöneticiler Luvi, sonra (Geç Hitit döneminde) Semit

43

44 Kargamış: Bugün Türkiye ile Suriye sınırı üzerinde yer alan Kargamış Eski Hitit devletinden itibaren önemini koruyan önemli bir kentti. Burası Anadolu, Mısır ve Mezopotamya arasında stratejik bir noktadaydı. Bu nedenle Hitit Devleti buraya merkezden gönderdiği hükümdar sülalesinden krallar atamaktaydı. Kargamış Mısır belgelerinde Deniz Kavimleri nin tahrip ettiği kentler arasında sayılmaktadır. Burada II. Assurnasirpal (M. Ö ) ile oğlu III. Salmanassar ın (M. Ö ) Kargamış ı vergiye bağlamakla övündükleri görülmektedir. Kargamış Kralı Pisiris, Frig Kralı Midas ile Assur a karşı Anadolu ittifakında yer almıştır. Bundan dolayı Assur Kralı II. Sargon bu kenti tahrip ederek cezalandırmıştır.

45 Geç Hitit Beylikler 1. Karkamış 2. Kammanu (başkent Milid = Aslantepe/Malatya) 3. Sam al (Zincirli) 4. Tabal (Ivriz Konya) 5. Que (Karatepe) 6. Gürgüm (Maraş)

46

47 Geç Hitit Uygarlığı- Karkamış Karkamış Krallığı: K Suriye ile Anadolu arasındaki yolların kesişme noktasında, Fırat kıyısında; G verimli Suriye ovaları, K ise hammade zengini dağlık bölgeler = Hititler için stratejik önemli bir yer = egemenlik altında Karkamiş prensleri, Hitit devlet örgütü içinde görev alabiliyorlardı; Hitit Devleti nin başka devletlerle yaptığı antlaşmalarda Karkamış kralı şahit olarak bulunurdu

48 Geç Hitit Uygarlığı- Karkamış Hattuşa kral hanedanı tarafından kurulmuş ve Hitit İmparatorluğu nun yıkılmasından sonra dahi varlıklarını sürdürmüş ve Hitit kültürünün devamlılığını sağlamıştı en parlak dönem: M.Ö (büyük bir bölgenin başkenti) sonra: önemi azaldı <> Assur

49 Geç Hitit Uygarlığı- Karkamış yerli bir kralın başkenti: Fırat nehrinin kıyısında bir höyük Kale Yukarı şehir Aşağı şehir

50

51 düşmanlarının ellerini ve başları kesmek = bir Hitit adeti değil, Assurlu bir gelenek

52

53 Ana Tanrıça Kubaba sağ elinde bir nar; sol elinde belki bir ayna boynuz = tanrı polos (başlık)

54 Tanrı Kadın Kubaba sağ elinde bir nar; sol elinde buğday başağı

55

56 Khimeira

57

58

59 Kral Araras ve oğlu Kamanas

60 aslan öldürmesi (kral ve Fırtına Tanrısı)

61

62 Hattena: Bugünkü Hatay çevresinde kurulmuştu. III. Salmanassar ın (M. Ö ) yıllıklarında Hattena Kralı Lubarna nın bir isyan sonunda öldürüldüğünden ve yerine Uzza ülkesinden Sasi nin tahta çıkarılışından söz edilmektedir. Tell Tayanat in the Amuq plain (Hatay) HATTENA

63 Hamat: Bugünkü Halep in güneyinde bir kentti. Asi Nehri kıyısındaki bu kent Assur belgelerinde Amatu olarak geçer. Hamat kralı Zakir in adı Hurricedir. Hamat M. Ö. 9. yüzyılda Aramilerin eline geçmiştir.

ANADOLU UYGARLIKLARI (RÖLYEF) KABARTMA ESERLERİ. Burcu Aslı ÖZKAN

ANADOLU UYGARLIKLARI (RÖLYEF) KABARTMA ESERLERİ. Burcu Aslı ÖZKAN ANADOLU UYGARLIKLARI (RÖLYEF) KABARTMA ESERLERİ Burcu Aslı ÖZKAN İlk Çağda Anadolu da kurulan bazı uygarlıklar Hitit, Frig,Urartu, Lidya. HİTİTLER MÖ(1700) Başkenti Hattuşa (Boğazköy) Malatya Orta Anadolu

Detaylı

ANTİK ÇAĞDA ANADOLU ANATOLIA AT ANTIQUITY KONU 3 FRİGLER 1

ANTİK ÇAĞDA ANADOLU ANATOLIA AT ANTIQUITY KONU 3 FRİGLER 1 ANTİK ÇAĞDA ANADOLU ANATOLIA AT ANTIQUITY KONU 3 FRİGLER 1 Frigler Frigler Troya VII-a nın tahribinden (M.Ö. 1190) hemen sonra Anadolu ya Balkanlar üzerinden gelen Hint Avupa kökenli kavimlerden biridir.

Detaylı

Dr. Öğrt. Üyesi Görkem Kökdemir

Dr. Öğrt. Üyesi Görkem Kökdemir GEÇ HİTİT KRALLIKLARI (M.Ö. 1200 700) (DIA) Neşa da (Kültepe), M.Ö. 2. binyılın ilk yarısında bir kentin yörüngesini aşan boyutlarda merkezi bir siyasi iktidar oluşur. Bu yapılanma kısa süre sonra Kızılırmak

Detaylı

URARTU UYGARLIĞI. Gülsevilcansel YILDIRIM

URARTU UYGARLIĞI. Gülsevilcansel YILDIRIM URARTU UYGARLIĞI Gülsevilcansel YILDIRIM 120213060 Urartular MÖ birinci yüzyılın başında, Van Gölü ve çevresinde önemli bir devlet Kuran ve günümüze kadar buradaki uygarlıkları etkilemiş bir kavimdir.

Detaylı

Anadolu eski çağlardan beri insanların dikkatini çekmiş, önemli bir yerleşim ve uygarlık merkezi olmuştur.

Anadolu eski çağlardan beri insanların dikkatini çekmiş, önemli bir yerleşim ve uygarlık merkezi olmuştur. Bilim Tarihi I Ders Notları ESKİÇAĞ DA BİLİM ANADOLU MEDENİYETLERİ Anadolu eski çağlardan beri insanların dikkatini çekmiş, önemli bir yerleşim ve uygarlık merkezi olmuştur. Hititler Anadolu da kurulan

Detaylı

Arap Yarımadasından Mezopotamya'ya gelen Sami kökenli bir kavimdir.

Arap Yarımadasından Mezopotamya'ya gelen Sami kökenli bir kavimdir. Akadlar,Babiller,Asurlular ve Elamlılar Video Ders Anlatımı AKADLAR M.Ö. 2350 2150 Arap Yarımadasından Mezopotamya'ya gelen Sami kökenli bir kavimdir. Samiler tarafından Orta Mezopotamya da Kral Sargon

Detaylı

PRT 403 Geç Asur-Geç Babil Arkeolojisi

PRT 403 Geç Asur-Geç Babil Arkeolojisi PRT 403 Geç Asur-Geç Babil Arkeolojisi 7. II.Sargon Dönemi ( siyasi tarih, Anadolu-Assur ilişkileri, kabartmalar ve diğer sanat eserleri) II.Sargon, Strommenger,E., 1962, no.224 II. SARGON / II. Şarru-kin

Detaylı

İLK ÇAĞ UYGARLIKLARI MEZOPOTAMYA UYGARLIKLARI MISIR UYGARLIĞI İRAN UYGARLIĞI HİNT UYGARLIĞI ÇİN UYGARLIĞI DOĞU AKDENİZ UYGARLIĞI

İLK ÇAĞ UYGARLIKLARI MEZOPOTAMYA UYGARLIKLARI MISIR UYGARLIĞI İRAN UYGARLIĞI HİNT UYGARLIĞI ÇİN UYGARLIĞI DOĞU AKDENİZ UYGARLIĞI İLK ÇAĞ UYGARLIKLARI MEZOPOTAMYA UYGARLIKLARI MISIR UYGARLIĞI İRAN UYGARLIĞI HİNT UYGARLIĞI ÇİN UYGARLIĞI DOĞU AKDENİZ UYGARLIĞI MEZOPOTAMYA UYGARLIKLARI Kelime anlamı İki nehrin arası olan Mezopotamya,

Detaylı

KLA 109 ARKAİK ÖNCESİ EGE ARKEOLOJİSİ. 10. Hafta Doç. Dr. Serdar Hakan ÖZTANER KLA ARKAİK ÖNCESİ EGE ARKEOLOJİ Ege Göçleri Dor Göçleri

KLA 109 ARKAİK ÖNCESİ EGE ARKEOLOJİSİ. 10. Hafta Doç. Dr. Serdar Hakan ÖZTANER KLA ARKAİK ÖNCESİ EGE ARKEOLOJİ Ege Göçleri Dor Göçleri KLA 109 ARKAİK ÖNCESİ EGE ARKEOLOJİSİ 10. Hafta Ege Göçleri Dor Göçleri Kaynakça: R. Drews, Tunç Çağı nın Sonu, (Çev. T.Ersoy-G.Ergin), 2014. A.M. Mansel, Ege ve Yunan Tarihi, 1947. O. Tekin, Eski Yunan

Detaylı

Frigler Frigler Troya VII-a nın tahribinden (M.Ö. 1190) hemen sonra Anadolu ya Balkanlar üzerinden gelen Hint Avupa kökenli kavimlerden biridir. Frig tarihini Frigler in yeterli sayıda yazılı belge bırakmamış

Detaylı

YERYÜZÜNDE YAŞAM ANADOLU VE MEZOPOTAMYA UYGARLIKLARI

YERYÜZÜNDE YAŞAM ANADOLU VE MEZOPOTAMYA UYGARLIKLARI YERYÜZÜNDE YAŞAM ANADOLU VE MEZOPOTAMYA UYGARLIKLARI ANADOLU VE MEZOPOTAMYA UYGARLIKLARI YUNAN ANADOLU MEZAPOTAMYA İRAN MISIR HİNT ANADOLU VE MEZOPOTAMYA UYGARLIKLARI GENEL ÖZELLİKLERİ: 1- Genellikle iklim

Detaylı

Eski Mısır Tarihi Kaynakları

Eski Mısır Tarihi Kaynakları Eski Mısır Tarihi Kaynakları Eski Mısır tarihinin araştırılmasında hem yazılı hem de yazısız kaynaklar kullanılmış ve kullanılmaktadır. Eski Mısır medeniyetinden günümüze dek ulaşmış olan tüm kalıntılar

Detaylı

T.C. SİNOP ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLGİLER ENSTİTÜSÜ TARİH TEZLİ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI

T.C. SİNOP ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLGİLER ENSTİTÜSÜ TARİH TEZLİ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI T.C. SİNOP ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLGİLER ENSTİTÜSÜ TARİH TEZLİ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI I. YARIYIL II. YARIYIL Adı Adı TAR 501 Eski Anadolu Kültür 3 0 3 TAR 502 Eskiçağda Türkler 3 0 3 TAR 503 Eskiçağ Kavimlerinde

Detaylı

PRT 403 Geç Asur-Geç Babil Arkeolojisi. 8. Sanherib Dönemi (Siyasi tarih, mimari ve kabartmalar).

PRT 403 Geç Asur-Geç Babil Arkeolojisi. 8. Sanherib Dönemi (Siyasi tarih, mimari ve kabartmalar). PRT 403 Geç Asur-Geç Babil Arkeolojisi 8. Sanherib Dönemi (Siyasi tarih, mimari ve kabartmalar). Sanherib, Sennaherib, Sin-ahhe-riba ( 704-681) II. Sargon un 705 te ölümünde sonra, tahta oğlu Sanherib

Detaylı

YAKIN DOĞU ARKEOLOJİSİ / GEÇ-HİTİT KRALLIĞI

YAKIN DOĞU ARKEOLOJİSİ / GEÇ-HİTİT KRALLIĞI YAKIN DOĞU ARKEOLOJİSİ / GEÇ-HİTİT KRALLIĞI Timothy P. Harrison PATİNA KRALLIĞI NIN BAŞKENTİ TELL TAYINAT Kazı çalışmaları, bit hilani olarak adlandırılan birkaç büyük saray kompleksini ve zarif bir şekilde

Detaylı

Th. Bossert, B. Alkım ve H. Çambel tarafından yapılan yüzey araştırmaları sırasında tespit edilmiştir.

Th. Bossert, B. Alkım ve H. Çambel tarafından yapılan yüzey araştırmaları sırasında tespit edilmiştir. KARATEPE Çambel, H., 1948, Karatepe. An Archaeological Introduction, Oriens I. pp.147-162 Çambel, H., 1949, Karatepe., Belleten XIII/49. s.21-34. Bossert, Th., Alkım, U.B., Çambel, H., 1950, Karatepe Kazıları

Detaylı

ESKİÇAĞ TARİHİ ve UYGARLIKLARI-III 2.Ders. Dr. İsmail BAYTAK. Eski BATI Hellen Kavramı Yunan Arkaik Çağı ve Ege Göçleri

ESKİÇAĞ TARİHİ ve UYGARLIKLARI-III 2.Ders. Dr. İsmail BAYTAK. Eski BATI Hellen Kavramı Yunan Arkaik Çağı ve Ege Göçleri ESKİÇAĞ TARİHİ ve UYGARLIKLARI-III 2.Ders Dr. İsmail BAYTAK Eski BATI Hellen Kavramı Yunan Arkaik Çağı ve Ege Göçleri HOMEROS DA YUNAN ORTA ÇAĞI / KARANLIK ÇAĞI Büyük Kolonizosyon hareketlerinin başladığı

Detaylı

URARTULAR. topografik özelliklerinden dolayı federasyon üyelerinin birbirleriyle bağları gevşekti.

URARTULAR. topografik özelliklerinden dolayı federasyon üyelerinin birbirleriyle bağları gevşekti. E T KİNLİK 5 URARTULAR U Y G A R L I K L A R T A R İ H İ - I A Y D A N D E M İ R K U Ş K AY N A K 1 : 178 (Lloyd, Seton, Türkiye nin Tarihi, Tübitak Yayınları, 2007, s. 106) K AY N A K 2 Hitit İmparatorluğu

Detaylı

PRT 403 Geç Asur-Geç Babil Arkeolojisi 2. II. Assurnasirpal dönemi. ( siyasi tarih, mimari, ortostatlar ve diğer sanat eserleri)

PRT 403 Geç Asur-Geç Babil Arkeolojisi 2. II. Assurnasirpal dönemi. ( siyasi tarih, mimari, ortostatlar ve diğer sanat eserleri) PRT 403 Geç Asur-Geç Babil Arkeolojisi 2. II. Assurnasirpal dönemi. ( siyasi tarih, mimari, ortostatlar ve diğer sanat eserleri) II. Assurnasirpal Heykeli, Nimrud, İştar Sharrat-niphi mabedi. Reade,J.

Detaylı

İmparatorluk Mirası. Anadolu Kültürel Mirası Erken Dönem. Elif Ünlü Boğaziçi Üniversitesi - Tarih Bölümü

İmparatorluk Mirası. Anadolu Kültürel Mirası Erken Dönem. Elif Ünlü Boğaziçi Üniversitesi - Tarih Bölümü İmparatorluk Mirası Anadolu Kültürel Mirası Erken Dönem Elif Ünlü Boğaziçi Üniversitesi - Tarih Bölümü Arkeoloji insanların kültürlerini ortaya çıkarıp, belgelemek ve analizlerini yapmak suretiyle maddi

Detaylı

BİRECİK REHBER KİTAP. Birecik Turizm Envanteri Projesi T.C. BİRECİK KAYMAKAMLIĞI 2011

BİRECİK REHBER KİTAP. Birecik Turizm Envanteri Projesi T.C. BİRECİK KAYMAKAMLIĞI 2011 Birecik Turizm Envanteri Projesi Bu kitabın içeriğinden sadece Birecik İlçesi ve Köylerine Hizmet Götürme Birliği sorumludur ve bu içeriğin herhangi bir şekilde DPT'nin veya Karacadağ kalkınma Ajansı'nın

Detaylı

PRT 403 Geç Asur-Geç Babil Arkeolojisi

PRT 403 Geç Asur-Geç Babil Arkeolojisi PRT 403 Geç Asur-Geç Babil Arkeolojisi 9. Esarhadon ve Assurbanipal Dönemi. (Siyasi tarih, kabartma sanatı ve diğer sanat eserleri) Assurbanipal, J.Reade, 2001, şek.91 ESARHADDON / Aššur-aha-iddin ( 680-669)

Detaylı

Adıyaman'ın İsmi Nereden Geliyor?

Adıyaman'ın İsmi Nereden Geliyor? ADIYAMAN Adıyaman'ın İsmi Nereden Geliyor? Rivayete göre; Adıyaman şehrini doğu, batı ve güney yönlerinde derin vadiler çevirmiştir. Bu vadilerin yamaçları zengin meyve ağaçları ile kaplı olduğu gibi,

Detaylı

ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜ MİMARLIK BİLGİSİ YUNAN UYGARLIĞI

ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜ MİMARLIK BİLGİSİ YUNAN UYGARLIĞI ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜ MİMARLIK BİLGİSİ YUNAN UYGARLIĞI İÇİNDEKİLER Yunan Uygarlığı Hakkında Genel Bilgi Yunan Dönemi Kentleri Yunan Dönemi Şehir Yapısı Yunan Dönemi

Detaylı

13. YY. DA ARAMİ KAVİMLERİ BET ZAMANİ: Qir ülkesi halkı daha Emar metinlerinde görülmeden önce, Arami kavimlerine eski Kaŝiyari Dağı olan Tur Abdin

13. YY. DA ARAMİ KAVİMLERİ BET ZAMANİ: Qir ülkesi halkı daha Emar metinlerinde görülmeden önce, Arami kavimlerine eski Kaŝiyari Dağı olan Tur Abdin 13. YY. DA ARAMİ KAVİMLERİ BET ZAMANİ: Qir ülkesi halkı daha Emar metinlerinde görülmeden önce, Arami kavimlerine eski Kaŝiyari Dağı olan Tur Abdin yakınlarında rastlanır. Gerçek tarihi belgeler MÖ 13.

Detaylı

PRT 403 Geç Asur-Geç Babil Arkeolojisi

PRT 403 Geç Asur-Geç Babil Arkeolojisi PRT 403 Geç Asur-Geç Babil Arkeolojisi 5. V.Şamsiadad ve III.Adadnirari Dönemi ( siyasi tarih, mabet mimarisi, diğer sanat yapıtları V. Şamşi-Adad, Reade, J. 2001. V. ŞAMŞİ-ADAD (824-811) III. Salmanasar,

Detaylı

Hazırlayan Muhammed ARTUNÇ 6.SINIF SOSYAL BİLGİER

Hazırlayan Muhammed ARTUNÇ 6.SINIF SOSYAL BİLGİER Hazırlayan Muhammed ARTUNÇ 6.SINIF SOSYAL BİLGİER SOSYAL BİLGİLER KONU:ORTA ASYA TÜRK DEVLETLERİ (Büyük)Asya Hun Devleti (Köktürk) Göktürk Devleti 2.Göktürk (Kutluk) Devleti Uygur Devleti Hunlar önceleri

Detaylı

Lidyalılar Batı Anadolu'da hala etkin olan Kimmerleri Kızılırmak'ın ötesine sürerek bu tehlikeye kalıcı olarak son vermişlerdir.

Lidyalılar Batı Anadolu'da hala etkin olan Kimmerleri Kızılırmak'ın ötesine sürerek bu tehlikeye kalıcı olarak son vermişlerdir. Lidyalılar Lidya nın Ege kıyılarından doğuda Göller Bölgesi'ne, kuzeyde Gediz Irmağı havzasından güneyde Muğla bölgesine kadar olan alanı kapladığı kabul edilir. Hitit Krallığı'nın yıkılıncaya kadar ilgi

Detaylı

Genİş açı. Kapadokya Demir Çağı. 34 national geographic aralık 2012

Genİş açı. Kapadokya Demir Çağı. 34 national geographic aralık 2012 Krallar, Duvarlar ve Atlar Kapadokya nın tarihine dair sırları barındıran Yassıhöyük, güçlü savunma duvarlarına ve ünlü krallarıyla anılmasa da, atlarının güzelliği ve kalitesiyle ünlenen Tabal Ülkesi

Detaylı

Üstte, Lagaş Kralı Ur-Nanşe yaptırdığı tapınağa küfe taşıyor, karşısında karısı Kraliçe Abda

Üstte, Lagaş Kralı Ur-Nanşe yaptırdığı tapınağa küfe taşıyor, karşısında karısı Kraliçe Abda E T KİNLİK 4 MEZOPOTAMYA DA YÖNETİM K a yn a k 1 : Kay n a k 2 : Yayınları, 2. Baskı, 2006, s. 80) Kay n a k 3 : Babil Kralı Hammurabi, kanunlarının yazılı olduğu bazalt anıt üzerinde resmedilmiş. Karşısında,

Detaylı

İnsanların var oluşundan yazının icadına kadar olan döneme denir. Tarih öncesi devirlerin birbirinden

İnsanların var oluşundan yazının icadına kadar olan döneme denir. Tarih öncesi devirlerin birbirinden Tarih Öncesi Devirlerde Anadolu Video Ders Anlatımı TARİH ÖNCESI DEVİRLERDE ANADOLU Türkiye tarih öncesi devirlerde üzerinde birçok medeniyet kurulan çok önemli bir yerleşim merkeziydi. Ülkemizin tarihi

Detaylı

TÜRKİYE CUMHURİYETİ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ ARKEOLOJİ ANABİLİMDALI

TÜRKİYE CUMHURİYETİ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ ARKEOLOJİ ANABİLİMDALI TÜRKİYE CUMHURİYETİ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ ARKEOLOJİ ANABİLİMDALI ADANA ARKEOLOJİ MÜZESİ NDE BULUNAN GEÇ HİTİT DÖNEMİ STELLERİ Özlem DOĞAN YÜKSEK LİSANS TEZİ ADANA / 2011 TÜRKİYE

Detaylı

SİYASİ TARİH REHBERİ f a t i h v u r a l

SİYASİ TARİH REHBERİ f a t i h v u r a l SİYASİ TARİH REHBERİ f a t i h v u r a l İÇİNDEKİLER Tunç ve Demir Devri nde Anadolu Hatti...1 Luvi...2 Troya.3 Hitit...4 Pala Kaşka.6 Kizzuvatna...7 Arzava..8 Kaşka Kartveli..9 Mitanni 10 Likya 11

Detaylı

İlkçağ Anadolu Uygarlıklarında Sosyo-Ekonomik ve Kültürel Yapı Bağlamında Kütüphane/Arşiv Kurumu

İlkçağ Anadolu Uygarlıklarında Sosyo-Ekonomik ve Kültürel Yapı Bağlamında Kütüphane/Arşiv Kurumu İlkçağ Anadolu Uygarlıklarında Sosyo-Ekonomik ve Kültürel Yapı Bağlamında Kütüphane/Arşiv Kurumu Prof. Dr. Bülent Yılmaz Hacettepe Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü E-posta : byilmaz@hacettepe.edu.tr

Detaylı

ESKİ ANADOLU TARİHİ. Orta Anadolu Bölgesindeki gelişkin Neolitik yerleşmelerinin ortak özelliği aşağıdakilerden hangisidir?

ESKİ ANADOLU TARİHİ. Orta Anadolu Bölgesindeki gelişkin Neolitik yerleşmelerinin ortak özelliği aşağıdakilerden hangisidir? 2017 GÜZ R - ESKİ NDOLU TRİHİ 1. Orta nadolu Bölgesindeki gelişkin Neolitik yerleşmelerinin ortak özelliği 5. nadolu'da İlk Tunç Çağı'nda yaygın olarak inşa edilen ve iki odadan oluşan ev tipine ne ad

Detaylı

İktisat Tarihi II. IV. Hafta

İktisat Tarihi II. IV. Hafta İktisat Tarihi II IV. Hafta İnsan Bilgisinde Devrim - devam Çağdaş yabanlarda olduğu gibi eski çağlarda tıp kuramının özü büyüydü. II. Devrimden sonra Babil de doktorlar aynı zamanda rahipti. Mısır da

Detaylı

bu şehirle, yani Hattuşa ile çok yakından ilgilidir. Yüzyıllarca Hititler e başkentlik yapacak olmasının yanı sıra Hitit siyasal ve kültürel tarihi

bu şehirle, yani Hattuşa ile çok yakından ilgilidir. Yüzyıllarca Hititler e başkentlik yapacak olmasının yanı sıra Hitit siyasal ve kültürel tarihi Hititler Anadolu da ilk kez geniş çaplı siyasal birliği, hatta bir imparatorluğu kurmuş olan Hititler in bu topraklarda varlığı Asur Ticaret Kolonileri Çağı ndan itibaren saptanabilmektedir. Asurlu tüccarlardan

Detaylı

Hitit İmparatorluk Dönemi

Hitit İmparatorluk Dönemi Hitit İmparatorluk Dönemi II.Tudhaliya zamanında Hititlerin güneydoğudaki en önemli rakibi Mitanni Krallığı'dır. Hititler bu krallık ile geleneksel dış politika hedeflerinin arasında olan bölgede mücadele

Detaylı

ŞANLIURFA YI GEZELİM

ŞANLIURFA YI GEZELİM ŞANLIURFA YI GEZELİM 3. Gün: URFA NIN KALBİNDEN GÜNEŞİN BATIŞINA GEZİ TÜRKİYE NİN GURURU ATATÜRK BARAJI Türkiye de ki elektrik üretimini artırmak ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi ndeki 9 ili kapsayan tarım

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Tarihteki Önemli Buluşlar Bilim, Türk ve İslam Devletlerinde yaşayan bilginler ile yükseliyor Coğrafi Keşifler...

İÇİNDEKİLER. Tarihteki Önemli Buluşlar Bilim, Türk ve İslam Devletlerinde yaşayan bilginler ile yükseliyor Coğrafi Keşifler... 4. ÜNİTE İÇİNDEKİLER Tarihteki Önemli Buluşlar... 6 Bilim, Türk ve İslam Devletlerinde yaşayan bilginler ile yükseliyor...21 Coğrafi Keşifler... 26 Rönesans... 32 Reform... 36 Mucitler... 43 Düşünce, sanat

Detaylı

Yazı Menu. 1 - Anadolu Uygarlıkları. Hititler. Frigyalılar. Lidyalılar. Urartular. İyonyalılar. 2 - Kültür ve Uygarlık. Devlet Yönetimi.

Yazı Menu. 1 - Anadolu Uygarlıkları. Hititler. Frigyalılar. Lidyalılar. Urartular. İyonyalılar. 2 - Kültür ve Uygarlık. Devlet Yönetimi. Yazı Menu 1 - Anadolu Uygarlıkları Hititler Frigyalılar Lidyalılar Urartular İyonyalılar 2 - Kültür ve Uygarlık Devlet Yönetimi Din ve İnanış 1 / 12 Sosyal ve Ekonomik Hayat Yazı-Dil-Bilim-Sanat 3 - Uygarlıkların

Detaylı

ORTA /OLGUN BRONZ ÇAĞ M.Ö

ORTA /OLGUN BRONZ ÇAĞ M.Ö ORTA /OLGUN BRONZ ÇAĞ M.Ö.2500-2000 Anadolu uzun bir duraklama sürecinden sonra Olgun Bronz Çağ da yeniden parlak bir dönem yaşar. Yazı henüz kullanılmamakla birlikte uygarlık üstün bir düzeye ulaşmıştır.

Detaylı

ÇİZGİ KİTABEVİ. Çizgi Kitabevi Yayınları Araştırma İnceleme. Genel Yayın Yönetmeni Mahmut Arlı. Çizgi Kitabevi Aralık 2018

ÇİZGİ KİTABEVİ. Çizgi Kitabevi Yayınları Araştırma İnceleme. Genel Yayın Yönetmeni Mahmut Arlı. Çizgi Kitabevi Aralık 2018 SOSYALVEBEŞERİ Bİ Lİ MLERÇALI ŞMALARI 2018 Edi t ör l er Pr of.dr.beki rçi NAR Pr of.dr.cengi zşahi N Doç.Dr.Sel ahat t i navşaroglu Dr.Oğr.Uyes ier kanakgoz Çizgi Kitabevi Yayınları Araştırma İnceleme

Detaylı

Th. Bossert, B. Alkım ve H. Çambel tarafından yapılan yüzey araştırmaları sırasında tespit edilmiştir.

Th. Bossert, B. Alkım ve H. Çambel tarafından yapılan yüzey araştırmaları sırasında tespit edilmiştir. KARATEPE Çambel, H., 1948, Karatepe. An Archaeological Introduction, Oriens I. pp.147-162 Çambel, H., 1949, Karatepe., Belleten XIII/49. s.21-34. Bossert, Th., Alkım, U.B., Çambel, H., 1950, Karatepe Kazıları

Detaylı

ESKİÇAĞ TARİHİ ve UYGARLIKLARI-II 4.Ders. Dr. İsmail BAYTAK. ANADOLU Hititler Siyasi Durum ve KADEŞ

ESKİÇAĞ TARİHİ ve UYGARLIKLARI-II 4.Ders. Dr. İsmail BAYTAK. ANADOLU Hititler Siyasi Durum ve KADEŞ ESKİÇAĞ TARİHİ ve UYGARLIKLARI-II 4.Ders Dr. İsmail BAYTAK ANADOLU Hititler Siyasi Durum ve KADEŞ II.Muvatalli (M.Ö. 1295-1272) Kadeş Savaşı Uluslar arası nitelikte insanlık tarihinin iki büyük devlet

Detaylı

HELLENİSTİK DÖNEM UYGARLIĞI 2.Ders. Dr. İsmail BAYTAK. İSKENDER Gençlik yılları

HELLENİSTİK DÖNEM UYGARLIĞI 2.Ders. Dr. İsmail BAYTAK. İSKENDER Gençlik yılları HELLENİSTİK DÖNEM UYGARLIĞI 2.Ders Dr. İsmail BAYTAK İSKENDER Gençlik yılları 19.10.2017 MÖ.336-323 yılları arasında Makedonya kralı ve tarihteki en büyük imparatoru. Makedonya kralı II. Filip'in oğlu.

Detaylı

MED SANATI: Arkeolojik kaynaklar ise çok sınırlıdır. Iran arkeolojisinde Demir Devri I I I. safhasıdır (Orta Batı İran da: ).

MED SANATI: Arkeolojik kaynaklar ise çok sınırlıdır. Iran arkeolojisinde Demir Devri I I I. safhasıdır (Orta Batı İran da: ). MED SANATI: Arkeolojik kaynaklar ise çok sınırlıdır. Iran arkeolojisinde Demir Devri I I I. safhasıdır (Orta Batı İran da: 850-500). Ö n e m l i M e d merkezleri: Nush-i Jan, Godin II Safha, ve Baba Jan

Detaylı

İÇİNDEKİLER TEŞEKKÜR...11 ÖNSÖZ...13 GİRİŞ...15

İÇİNDEKİLER TEŞEKKÜR...11 ÖNSÖZ...13 GİRİŞ...15 İÇİNDEKİLER TEŞEKKÜR...11 ÖNSÖZ...13 GİRİŞ...15 BİRİNCİ BÖLÜM MEZOPOTAMYA Coğrafya...21 Mezopotamya nın Yazı Öncesi Tarihi...22 Mezopotamya nın Siyasi Tarihi...25 Sumerliler...25 Uruk, Cemdet Nasr ve Erken

Detaylı

HARPUT/ELAZIĞ YÖRESİNİN TARİHİ COĞRAFYASI Prof. Dr. Recep YILDIRIM

HARPUT/ELAZIĞ YÖRESİNİN TARİHİ COĞRAFYASI Prof. Dr. Recep YILDIRIM Fırat Üniversitesi Harput Uygulama ve Araştırma Merkezi Geçmişten Geleceğe Harput Sempozyumu, Elazığ 23-25 Mayıs 2013 297 HARPUT/ELAZIĞ YÖRESİNİN TARİHİ COĞRAFYASI Prof. Dr. Recep YILDIRIM Harput yöresi

Detaylı

ARAMĐ GÖÇLERĐ. Öğr. Gör. Hacı ÇOBAN

ARAMĐ GÖÇLERĐ. Öğr. Gör. Hacı ÇOBAN ARAMĐ GÖÇLERĐ Öğr. Gör. Hacı ÇOBAN ÖZ: Eski çağın en önemli medeniyet merkezleri olan Mezopotamya, Mısır ve Anadolu; tarihin ilk dönemlerinden itibaren birçok kavmin göç ettiği ve üzerinde hâkimiyet kurmak

Detaylı

- M.Ö 2000 yıllarında Anadolu ya gelerek Kızılırmak çevresinde devlet kurmuşlardır.

- M.Ö 2000 yıllarında Anadolu ya gelerek Kızılırmak çevresinde devlet kurmuşlardır. HİTİTLER: - M.Ö 2000 yıllarında Anadolu ya gelerek Kızılırmak çevresinde devlet kurmuşlardır. - Başkentleri Hattuşaş ( Boğazköy) şehridir. Çorum yakınlarındadır. - Ülke krallık ile yönetilmiştir. - Kraldan

Detaylı

Uygarlığın Doğuşu ve İlk Çağ Uygarlıkları Video Flash Anlatımı 2.ÜNİTE: UYGARLIĞIN DOĞUŞU VE İLK UYGARLI

Uygarlığın Doğuşu ve İlk Çağ Uygarlıkları Video Flash Anlatımı 2.ÜNİTE: UYGARLIĞIN DOĞUŞU VE İLK UYGARLI Uygarlığın Doğuşu ve İlk Çağ Uygarlıkları Video Flash Anlatımı 2.ÜNİTE: UYGARLIĞIN DOĞUŞU VE İLK UYGARLI 1.KONU: TARİHÎ ÇAĞLARA GİRİŞ 2.KONU: İLK ÇAĞ UYGARLIKLARI 1.K0NU TARİHİ ÇAĞLARA GİRİŞ İnsan, düşünebilme

Detaylı

M.Ö. 1200' LERDEN GÜNÜMÜZE ANADOLU UYGARLIKLARI

M.Ö. 1200' LERDEN GÜNÜMÜZE ANADOLU UYGARLIKLARI M.Ö.. 1200' LERDEN GÜNÜMÜZE G ANADOLU UYGARLIKLARI M.Ö.. II. binin sonlarında, nda, boğazlar üzerinden Anadolu'ya olan Deniz Kavimleri GöçG öçleri köklk klü değişikliklere ikliklere neden olur. Anadolu'nun

Detaylı

Mart 2016 March 2016 Yıl 9, Sayı XXV, ss Year 9, Issue XXV, pp DOI No:

Mart 2016 March 2016 Yıl 9, Sayı XXV, ss Year 9, Issue XXV, pp DOI No: Tarih Okulu Dergisi (TOD) Journal of History School (JOHS) Mart 2016 March 2016 Yıl 9, Sayı XXV, ss. 1155-1161. Year 9, Issue XXV, pp. 1155-1161. DOI No: http://dx.doi.org/10.14225/joh823 ESMA REYHAN TÜLİN

Detaylı

Hattuşa'nın Kısa Tarihçesi

Hattuşa'nın Kısa Tarihçesi Hattuşa'nın Kısa Tarihçesi Hattuşa'da ilk yerleşime dair izler M.Ö. 6. binde Kalkolitik Çağ'a kadar eskiye gider. İlk Tunç Çağı'nda da yerleşimin olduğu Hattuşa, Anadolu'nun M.Ö. 2. binyılın başlarından

Detaylı

Hitit Devleti M.Ö 1200 yılında Anadolu ya gelen Frigyalılar tarafından yıkıldı.

Hitit Devleti M.Ö 1200 yılında Anadolu ya gelen Frigyalılar tarafından yıkıldı. HİTİTLER: - M.Ö 2000 yıllarında Anadolu ya gelerek Kızılırmak çevresinde devlet kurmuşlardır. - Başkentleri Hattuşaş ( Boğazköy) şehridir. Çorum yakınlarındadır. - Hititliler Suriye yi ele geçirmek için

Detaylı

Asur Ticaret Kolonileri Çağı

Asur Ticaret Kolonileri Çağı Asur Ticaret Kolonileri Çağı Yazının Anadolu topraklarında ilk kez ortaya çıkışı Mezopotamyalı tüccarlarla ilgilidir. Kuzey Mezopotamya da bir şehir olan Asur dan tüccarlar Anadolu ya gelerek burada ticaret

Detaylı

BASIN METNİ 16.01.2012 BEYLİKDÜZÜ MİGROS ALIŞVERİŞ MERKEZİ ÇOCUK KÜLTÜR SANAT FESTİVALİ. Thema Anadolica!

BASIN METNİ 16.01.2012 BEYLİKDÜZÜ MİGROS ALIŞVERİŞ MERKEZİ ÇOCUK KÜLTÜR SANAT FESTİVALİ. Thema Anadolica! BASIN METNİ 16.01.2012 BEYLİKDÜZÜ MİGROS ALIŞVERİŞ MERKEZİ ÇOCUK KÜLTÜR SANAT FESTİVALİ Thema Anadolica! ECE TÜRKİYE - BEYLİKDÜZÜ MİGROS ALIŞVERİŞ MERKEZİ NDE UNUTULMAZ BİR KÜLTÜR-SANAT SERÜVENİ Thema

Detaylı

En eski uygarlıklardan biri olan Mısır Uygarlığı Nil nehri vadisinde gelişmiştir. Mısır mimarisinin en önemli yapıtları Mısır Piramitleri dir.

En eski uygarlıklardan biri olan Mısır Uygarlığı Nil nehri vadisinde gelişmiştir. Mısır mimarisinin en önemli yapıtları Mısır Piramitleri dir. MISIR BAHÇELERİ En eski uygarlıklardan biri olan Mısır Uygarlığı Nil nehri vadisinde gelişmiştir. Mısır mimarisinin en önemli yapıtları Mısır Piramitleri dir. pramitler Mısırlıların kralarına yaptıkları

Detaylı

Edirne Tarihi - Bizans Döneminde Edirne. Ahmet Usal - Edirne Vergi Dairesi Başkanlığı

Edirne Tarihi - Bizans Döneminde Edirne. Ahmet Usal - Edirne Vergi Dairesi Başkanlığı Edirne Tarihi - Bizans Döneminde Edirne Ahmet Usal - Edirne Vergi Dairesi Başkanlığı Aralık 25, 2006 2 İçindekiler 0.1 Hadrianopolis ten Edrine ye : Bizans Dönemi.......... 4 0.2 Hadrianopolis Önce Edrine

Detaylı

Awan/Shimashki ve Sukkalmah (Epartid) Dönemi

Awan/Shimashki ve Sukkalmah (Epartid) Dönemi ESKİ ELAM ÇAĞI Awan/Shimashki ve Sukkalmah (Epartid) Dönemi Susa daki E. Babil kral listesi: 12 Awan kralı: ca. 2400-2100 B.C.E.=Sargon of Akkad (2334-2279 B.C.E.) Son kralı: Puzur Inshushinak =çagdası=ur-nammu

Detaylı

000579F.KULAKOĞLU 11/28 URARTU. ÖLÜ GÖMME GELENEKLERI ve MEZAR MİMARLIĞI F.KULAKOĞLU000579AÜ /28

000579F.KULAKOĞLU 11/28 URARTU. ÖLÜ GÖMME GELENEKLERI ve MEZAR MİMARLIĞI F.KULAKOĞLU000579AÜ /28 000579F.KULAKOĞLU 11/28 URARTU ÖLÜ GÖMME GELENEKLERI ve MEZAR MİMARLIĞI F.KULAKOĞLU000579AÜ00057911/28 ÖLÜ GÖMME GELENEKLERI 000580F.KULAKOĞLU 11/28 İki tarzda ölü gömme geleneği: 1.Yakmadan ve 2. yakarak.

Detaylı

ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİ ARKEOLOJİ BÖLÜMÜ DERS KATALOĞU

ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİ ARKEOLOJİ BÖLÜMÜ DERS KATALOĞU ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİ ARKEOLOJİ BÖLÜMÜ DERS KATALOĞU 27.2.2017 Arkeoloji Bölümü Düzey Teori Uyg. Lab. AKTS ARK101 - Arkeolojiye Giriş I L 2 0 0 4 Arkeoloji bilimine alt yapı

Detaylı

Şehir devletlerinin merkezlerinde tapınak bulunurdu. Yönetim binası, resmî yapılar ve pazar meydanları tapınağın etrafında yer alırdı.

Şehir devletlerinin merkezlerinde tapınak bulunurdu. Yönetim binası, resmî yapılar ve pazar meydanları tapınağın etrafında yer alırdı. M.Ö 2000 den itibaren Eski Yunan da ve Ege de polis adı verilen şehir devletleri ortaya çıkmıştır. Bunlardan en önemlileri Atina,Sparta,Korint,Larissa ve Megara dır. Şehir devletlerinin merkezlerinde tapınak

Detaylı

TARĠH TÜRKLERDEN ÖNCE ANADOLU

TARĠH TÜRKLERDEN ÖNCE ANADOLU T.C. KÜLTÜR VE TURĠZM BAKANLIĞI TÜRKĠYE KÜLTÜR PORTALI PROJESĠ TARĠH TÜRKLERDEN ÖNCE ANADOLU 2009 ANKARA 2.1. Anadolu da Ġlk Yerleşmeler 2.1.1.Çatalhöyük Anahtar Kelimeler: Çatalhöyük Daha çok Anadolu

Detaylı

KAHRAMANMARAŞ'IN İLK ÇAĞDAKİ YERİ VE ÖNEMİ

KAHRAMANMARAŞ'IN İLK ÇAĞDAKİ YERİ VE ÖNEMİ KAHRAMANMARAŞ SEMPOZYUMU 303 KAHRAMANMARAŞ'IN İLK ÇAĞDAKİ YERİ VE ÖNEMİ Prof. Dr. Kamil Levent Zoroğlu Bir şehrin, geçmişindeki tüm zamanlarda önemli olduğunu ortaya koyan bir çok ölçüt arasında üç tanesi

Detaylı

TSK'dan Sınır Ötesi IŞİD Operasyonu

TSK'dan Sınır Ötesi IŞİD Operasyonu TSK'dan Sınır Ötesi IŞİD Operasyonu TSK Müşterek Özel Görev Kuvveti ve koalisyon hava kuvvetleri tarafından Suriye'nin Cerablus bölgesinin IŞİD'ten geri alınması için operasyon başlatıldı 24.08.2016 /

Detaylı

PRT 403 Geç Asur-Geç Babil Arkeolojisi

PRT 403 Geç Asur-Geç Babil Arkeolojisi PRT 403 Geç Asur-Geç Babil Arkeolojisi 6. III.Tiglatpileser Dönemi (siyasi tarih, mimarlık kalıntıları, saray ortostatları) III.Tiglat-pileser savaş arabasında, Nimrud, Barnett,R. 1962. BM 118900 III.

Detaylı

Tokat ın 68 km güneybatısında yer alan Sulusaray, Sabastopolis antik kenti üzerinde kurulmuştur.

Tokat ın 68 km güneybatısında yer alan Sulusaray, Sabastopolis antik kenti üzerinde kurulmuştur. Çekerek ırmağı üzerinde Roma dönemine ait köprüde şehrin bu adı ile ilgili kitabe bulunmaktadır. Tokat ın 68 km güneybatısında yer alan Sulusaray, Sabastopolis antik kenti üzerinde kurulmuştur. Antik Sebastopolis

Detaylı

B-) Aşağıda verilen sözcüklerden uygun olanları ilgili cümlelere uygun biçimde yerleştiriniz.

B-) Aşağıda verilen sözcüklerden uygun olanları ilgili cümlelere uygun biçimde yerleştiriniz. A-) Aşağıdaki bilgilerden doğru olanın yanına (D), yanlış olanın yanına (Y) yazınız. 1-( ) Ege Bölgesi nde dağlar kıyıya paralel uzanır. 2-( ) Çarşamba ve Bafra Karadeniz kıyısındaki delta ovalarımızdır.

Detaylı

ESKİÇAĞ TARİHİ ve UYGARLIKLARI-II 8.Ders. Dr. İsmail BAYTAK. Eski Doğu: ANADOLU Urartular

ESKİÇAĞ TARİHİ ve UYGARLIKLARI-II 8.Ders. Dr. İsmail BAYTAK. Eski Doğu: ANADOLU Urartular ESKİÇAĞ TARİHİ ve UYGARLIKLARI-II 8.Ders Dr. İsmail BAYTAK Eski Doğu: ANADOLU Urartular URARTULAR Eski Anadolu tarihinin bir bölümünü oluşturan Urartular tarihi kaynaklara ve arkeolojik bulgulara göre

Detaylı

ESKİÇAĞ TARİHİ ve UYGARLIKLARI-II 3.Ders. Dr. İsmail BAYTAK. ANADOLU Hititler Siyasi Durumu

ESKİÇAĞ TARİHİ ve UYGARLIKLARI-II 3.Ders. Dr. İsmail BAYTAK. ANADOLU Hititler Siyasi Durumu ESKİÇAĞ TARİHİ ve UYGARLIKLARI-II 3.Ders Dr. İsmail BAYTAK ANADOLU Hititler Siyasi Durumu ORTA KRONOLOJİYE GÖRE HİTİT KRAL LİSTESİ ESKİ HİTİT DEVLETİ M. Ö. 1650-1620 I. Hattuşili (= II.Labarna) M. Ö. 1620-1590

Detaylı

ESKİÇAĞDA FİLİSTİN VE FİLİSTİNLİLER Palestıne And Philistines In Ancient Times Prof. Dr. Ekrem MEMİŞ

ESKİÇAĞDA FİLİSTİN VE FİLİSTİNLİLER Palestıne And Philistines In Ancient Times Prof. Dr. Ekrem MEMİŞ Fırat Üniversitesi Orta Doğu Araştırmaları Dergisi Cilt: VII, Sayı:2, Elazığ, 2011 1 ESKİÇAĞDA FİLİSTİN VE FİLİSTİNLİLER Palestıne And Philistines In Ancient Times Prof. Dr. Ekrem MEMİŞ ÖZET Bugün bile

Detaylı

TARİHİ ESERLER. Yapılan araştırmalar, iki kırık dökük hanın bulunması nedeniyle Kırıkhan isminin verildiğini destekler mahiyettedir.

TARİHİ ESERLER. Yapılan araştırmalar, iki kırık dökük hanın bulunması nedeniyle Kırıkhan isminin verildiğini destekler mahiyettedir. TARİHİ ESERLER Kırıkhan tarihi MÖ 3000 yıl öncesine dayanmaktadır. Bağlı bulunduğu Hatay merkezi ile tarihi bir bütünlük gösterir. İlçe merkezinde Orta Paleolitik döneme ait herhangi bir buluntu olmamasına

Detaylı

İktisat Tarihi II. 1. Hafta

İktisat Tarihi II. 1. Hafta İktisat Tarihi II 1. Hafta İktisat tarihinin görevi ekonomilerin performanslarında ve yapılarında zaman içinde meydana gelen değişiklikleri açıklamaktır. Tarih Öncesi Çağların Bölümlenmesi Taş Çağı Bakır

Detaylı

PRT 403 Geç Asur-Geç Babil Arkeolojisi

PRT 403 Geç Asur-Geç Babil Arkeolojisi PRT 403 Geç Asur-Geç Babil Arkeolojisi 12. Babil Arkeolojisine giriş. Nabupolazar ve Nabukadnezar Dönemi Babil, İştar Kapısı Babil Kenti Kentin Geç Babil Dönemi plan şeması, 1.8 km. uzunluğunda şehrin

Detaylı

ESKİÇAĞ TARİHİ ve UYGARLIKLARI-II 7.Ders. Dr. İsmail BAYTAK. Eski Doğu: ANADOLU Urartular

ESKİÇAĞ TARİHİ ve UYGARLIKLARI-II 7.Ders. Dr. İsmail BAYTAK. Eski Doğu: ANADOLU Urartular ESKİÇAĞ TARİHİ ve UYGARLIKLARI-II 7.Ders Dr. İsmail BAYTAK Eski Doğu: ANADOLU Urartular URARTULAR Eski Anadolu tarihinin bir bölümünü oluşturan Urartular tarihi kaynaklara ve arkeolojik bulgulara göre

Detaylı

İSLAHİYE VE ÇEVRESİNDE GEÇ HİTİT MERKEZLERİ Last Term Hittite Settlement Centers in İslâhiye and Surroundings

İSLAHİYE VE ÇEVRESİNDE GEÇ HİTİT MERKEZLERİ Last Term Hittite Settlement Centers in İslâhiye and Surroundings Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi Journal of the Institute of Social Sciences Sayı Number 8, Sonbahar Autumn 2011, 137-163 İSLAHİYE VE ÇEVRESİNDE GEÇ HİTİT MERKEZLERİ Last Term Hittite Settlement Centers

Detaylı

ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİ ARKEOLOJİ BÖLÜMÜ DERS KATALOĞU

ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİ ARKEOLOJİ BÖLÜMÜ DERS KATALOĞU ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİ ARKEOLOJİ BÖLÜMÜ DERS KATALOĞU 23.9.2017 Arkeoloji Bölümü Düzey Teori Uyg. Lab. AKTS ARK101 - Arkeolojiye Giriş I L 2 0 0 4 Arkeoloji bilimine alt yapı

Detaylı

ORTA ASYA TÜRK TARİHİ-I 5.ders. Dr. İsmail BAYTAK. İlk Türk Devletleri TABGAÇLAR

ORTA ASYA TÜRK TARİHİ-I 5.ders. Dr. İsmail BAYTAK. İlk Türk Devletleri TABGAÇLAR ORTA ASYA TÜRK TARİHİ-I 5.ders Dr. İsmail BAYTAK İlk Türk Devletleri TABGAÇLAR TABGAÇ DEVLETİ (385-550) Hunların yıkılmasından sonra Çin e giden Türklerin kurduğu devletlerden biri de Tabgaç Devleti dir.

Detaylı

SORU CEVAP METODUYLA TEKRAR (YÜKSELİŞ-DURAKLAMA VE AVRUPA)

SORU CEVAP METODUYLA TEKRAR (YÜKSELİŞ-DURAKLAMA VE AVRUPA) SORU CEVAP METODUYLA TEKRAR (YÜKSELİŞ-DURAKLAMA VE AVRUPA) Osmanlı devletinde ülke sorunlarının görüşülüp karara bağlandığı bugünkü bakanlar kuruluna benzeyen kurumu: divan-ı hümayun Bugünkü şehir olarak

Detaylı

AR&GE BÜLTEN. Kültür Turizmi ve İzmir

AR&GE BÜLTEN. Kültür Turizmi ve İzmir Kültür Turizmi ve İzmir Ümit ÇİÇEK Ege Bölgesi, Anadolu nun batısında, tarihin akışı içerisinde birçok farklı medeniyete ev sahipliği yapmış, suyun hayat verdiği nehirleri ile bereketli ovalara sahip bir

Detaylı

SÜLEYMAN ŞAH TÜRBESİ

SÜLEYMAN ŞAH TÜRBESİ 1 SÜLEYMAN ŞAH TÜRBESİ Gürbüz MIZRAK Süleyman Şah Türbesi ve bulunduğu alan Suriye'nin Halep ilinin Karakozak Köyü sınırları içerisindeydi. Burası Türkiye'nin kendi sınırları dışında sahip olduğu tek toprak

Detaylı

BİRECİK İLÇEMİZ Fırat ta Gün Batımı

BİRECİK İLÇEMİZ Fırat ta Gün Batımı BİRECİK İLÇEMİZ Fırat ta Gün Batımı Birecik ilçesi Şanlıurfa Merkez ilçesine 80 km uzaklıkta olup, yüzölçümü 852 km2 dir. İlçe merkez belediye ile birlikte 3 belediye ve bunlara bağlı 70 köy ve 75 mezradan

Detaylı

ESKİÇAĞ TARİHİ ve UYGARLIKLARI-I 4.Ders. Dr. İsmail BAYTAK. Eski DOĞU Sümerler

ESKİÇAĞ TARİHİ ve UYGARLIKLARI-I 4.Ders. Dr. İsmail BAYTAK. Eski DOĞU Sümerler ESKİÇAĞ TARİHİ ve UYGARLIKLARI-I 4.Ders Dr. İsmail BAYTAK Eski DOĞU Sümerler Sümer Uygarlığı nın kökeninde OBEİD denilen Neolitik bir kültür var. Obeid Dönemi 5500-3500 (tarım ve hayvancılık yapan ilk

Detaylı

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci;

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci; Image not found http://bologna.konya.edu.tr/panel/images/pdflogo.png Ders Adı : İLKÇAĞ TARİHİ Ders No : 0020100003 Teorik : 2 Pratik : 0 Kredi : 2 ECTS : 3 Ders Bilgileri Ders Türü Öğretim Dili Öğretim

Detaylı

Sikkeler: (Sağda) Tanrısal gücün simgesi Ammon/Zeus un koç boynuzuyla betimlenen İskender. (Solda) Elinde kartal ve asa tutan Tanrı Zeus

Sikkeler: (Sağda) Tanrısal gücün simgesi Ammon/Zeus un koç boynuzuyla betimlenen İskender. (Solda) Elinde kartal ve asa tutan Tanrı Zeus T KİNİK 1 ANCAK ÖÜMÜN DURDURABİDİĞİ, DOĞUNUN V BATNN GNÇ İMPARATORU İSKNDR İN KİŞİİĞİ V SRİ K a yn a k 1 : H N U Y G A Amenhotep Tapınağı nda Amon-Ra ve firavun İskender rölyefi R Kay n a k 2 : Ğ Sikkeler:

Detaylı

İktisat Tarihi II. 2. Hafta

İktisat Tarihi II. 2. Hafta İktisat Tarihi II 2. Hafta İKİNCİ DEVRİMİN BAŞLANGICI İkinci bir devrim kendine yeterli küçücük köyleri kalabalık kentler durumuna getirmiştir. Bu dönemde halk yerleşiktir. Köyün kendisi toprak elverdikçe

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Birinci Bölüm

İÇİNDEKİLER. Birinci Bölüm İÇİNDEKİLER Birinci Bölüm 1.1. ANADOLU ÇAĞLARI... 1 1.1.1. Tarih Öncesi Çağ... 1 1.1.1.1. Yontma Taş Devri (Paleolitik)... 1 1.1.1.2. Orta Taş Devri (Mezolitik)... 2 1.1.1.3. Cilalı Taş Devri (Neolitik)...

Detaylı

ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜ. Konu:14.YÜZYIL BEYLİKLER DÖNEMİ MİMARİSİ

ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜ. Konu:14.YÜZYIL BEYLİKLER DÖNEMİ MİMARİSİ ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜ Konu:14.YÜZYIL BEYLİKLER DÖNEMİ MİMARİSİ İran üzerinden geçerek Batı Anadolu'ya yerleşen Türk boyların dan bir bölümü 13. yüzyıl sonlarında

Detaylı

TARİH BOYUNCA ANADOLU

TARİH BOYUNCA ANADOLU TARİH BOYUNCA ANADOLU Anadolu, Asya yı Avrupa ya bağlayan bir köprü konumundadır. Üç tarafı denizlerle çevrili verimli topraklara sahiptir. Dört mevsimi yaşayan iklimi, akarsuları, ormanları, madenleriyle

Detaylı

Kalem İşleri 60. Ağaç İşleri 61. Hünkar Kasrı 65. Medrese (Darülhadis Medresesi) 66. Sıbyan Mektebi 67. Sultan I. Ahmet Türbesi 69.

Kalem İşleri 60. Ağaç İşleri 61. Hünkar Kasrı 65. Medrese (Darülhadis Medresesi) 66. Sıbyan Mektebi 67. Sultan I. Ahmet Türbesi 69. İÇİNDEKİLER TARİHÇE 5 SULTANAHMET CAMİ YAPI TOPLULUĞU 8 SULTAN I. AHMET 12 SULTAN I. AHMET İN CAMİYİ YAPTIRMAYA KARAR VERMESİ 15 SEDEFKAR MEHMET AĞA 20 SULTANAHMET CAMİİ NİN YAPILMAYA BAŞLANMASI 24 SULTANAHMET

Detaylı

YÜKSELME DEVRİ. KPSS YE HAZIRLIK ARİF ÖZBEYLİ Youtube Kanalı: tariheglencesi

YÜKSELME DEVRİ. KPSS YE HAZIRLIK ARİF ÖZBEYLİ   Youtube Kanalı: tariheglencesi YÜKSELME DEVRİ KPSS YE HAZIRLIK ARİF ÖZBEYLİ www.tariheglencesi.com Youtube Kanalı: tariheglencesi 02.03.2018 Youtube kanalıma abone olarak destek verebilirsiniz. ARİF ÖZBEYLİ Tahta Geçme Yaşı: 33.3 Saltanat

Detaylı

KAPADOKYA. Melih ÖZTEKİN. Eralp ÖZYAĞCI. Mert ÇİL. Başak DEMİRBAŞ

KAPADOKYA. Melih ÖZTEKİN. Eralp ÖZYAĞCI. Mert ÇİL. Başak DEMİRBAŞ KAPADOKYA Hazırlayanlar; Öğretmen;B. Perihan SALMAN Orçun Can CEVİZ ÖZEL EGE LİSESİ Melih ÖZTEKİN Eralp ÖZYAĞCI Mert ÇİL Başak DEMİRBAŞ 1 ÖNSÖZ Kapadokya yöresindeki eski çağlardan kalma bazı medeniyetler

Detaylı

MUHSİN ERTUĞRUL MESLEKİ EĞİTİM MERKEZİ TAKI TARİHİ SORULARI 1) Yapılan kazılarda takılarla ilgili ilk bulgular hangi döneme aittir?

MUHSİN ERTUĞRUL MESLEKİ EĞİTİM MERKEZİ TAKI TARİHİ SORULARI 1) Yapılan kazılarda takılarla ilgili ilk bulgular hangi döneme aittir? MUHSİN ERTUĞRUL MESLEKİ EĞİTİM MERKEZİ TAKI TARİHİ SORULARI 1) Yapılan kazılarda takılarla ilgili ilk bulgular hangi döneme aittir? 2) Paleolitik çağda doğal malzemeleri hangi yöntemleri kullanıp şekillendirerek

Detaylı

YÜKSELME DEVRİ. KPSS YE HAZIRLIK ARİF ÖZBEYLİ Youtube Kanalı: tariheglencesi

YÜKSELME DEVRİ. KPSS YE HAZIRLIK ARİF ÖZBEYLİ  Youtube Kanalı: tariheglencesi YÜKSELME DEVRİ KPSS YE HAZIRLIK ARİF ÖZBEYLİ www.tariheglencesi.com Youtube Kanalı: tariheglencesi 05.08.2017 II.Selim (1566-1574) Tahta Geçme Yaşı: 42.3 Saltanat Süresi:8.3 Saltanat Sonundaki Yaşı:50.7

Detaylı

HİTİT SANATI YÜKSEK LİSANS TEZİ HAZIRLAYAN: Evin ÖZGÜL DANIŞMAN: Prof. Dr. Ekrem MEMİŞ Afyonkarahisar 2008 T.C. AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ TARİH BÖLÜMÜ HİTİT SANATI YÜKSEK LİSANS

Detaylı

ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ ARKEOLOJİ BÖLÜMÜ DERS İÇERİKLERİ

ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ ARKEOLOJİ BÖLÜMÜ DERS İÇERİKLERİ ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ ARKEOLOJİ BÖLÜMÜ DERS İÇERİKLERİ I. SINIF (I. ve II. Yarıyıl) ARK 101-102 Arkeolojiye Giriş I-II (2) AKTS (3) Arkeolojinin tanımı, amacı, sınırları ve

Detaylı

ESKİ MEZOPOTOMYA ABUZER BADEM- VİZE. USER [Tarihi seçin]

ESKİ MEZOPOTOMYA ABUZER BADEM- VİZE. USER [Tarihi seçin] ESKİ MEZOPOTOMYA ABUZER BADEM- VİZE USER [Tarihi seçin] 1.ÜNİTE --Kuzey sınırı yaklaşık olarak Anadolu da Güneydoğu Toros Dağları, doğu sınırı iran daki Zagros Dağları, batı sınırı yaklaşık Amanos Dağları,

Detaylı

HELLENİSTİK DÖNEM UYGARLIĞI 9.Ders. Dr. İsmail BAYTAK. (Diadokhlar Dönemi ve İPSOS SAVAŞI)

HELLENİSTİK DÖNEM UYGARLIĞI 9.Ders. Dr. İsmail BAYTAK. (Diadokhlar Dönemi ve İPSOS SAVAŞI) HELLENİSTİK DÖNEM UYGARLIĞI 9.Ders Dr. İsmail BAYTAK (Diadokhlar Dönemi ve İPSOS SAVAŞI) İskenderin ölümünden sonra imparatorluk 4 parçaya ayrıldı. Cassander Yunanistan'a, Creatus ve Antigonos Batı Asya'ya,

Detaylı