ESKİÇAĞ TARİHİ ve UYGARLIKLARI-II 8.Ders. Dr. İsmail BAYTAK. Eski Doğu: ANADOLU Urartular

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "ESKİÇAĞ TARİHİ ve UYGARLIKLARI-II 8.Ders. Dr. İsmail BAYTAK. Eski Doğu: ANADOLU Urartular"

Transkript

1 ESKİÇAĞ TARİHİ ve UYGARLIKLARI-II 8.Ders Dr. İsmail BAYTAK Eski Doğu: ANADOLU Urartular

2 URARTULAR Eski Anadolu tarihinin bir bölümünü oluşturan Urartular tarihi kaynaklara ve arkeolojik bulgulara göre M.Ö. XIII.-VI. yy arasında tarih sahnesinde görülmüşlerdir. Urartu Krallığı Coğrafyası Van Gölü - Sevan Gölü - Urmiye Gölü Fırat ve Aras Nehri ile Kafkas ve Toros Dağları Bölgenin kontrolü yeryüzü şekillerinden ve doğal geçitlerden dolayı rahattır.

3 Uruatri(u): Asur kaynaklarında Uruatri olarak tanımlanmıştır. Uratri, sonra da Urartu ya döner. Asur kralı I.Salmaneser e ait yıllıklarda 8 büyük aşiretten oluşan bu ülke Uruatri(u) dir. Yüksek ülke, dağlık ülke anlamındaydı Nairi: Aynı yüzyılda Nairi Beyliği ortaya çıkar. Bunlar çağdaş Asur kaynaklarında geçer. M.Ö. IX. yy'dan itibaren Asur çivi yazısı geleneğini benimserler ve kendi dillerinde yazıtlar ve tabletler gündemdedir. Kendi yazılı kaynaklarında kendilerini Bidini (li) adıyla tanımlarlar. Buna karşın Asur un kendilerine vermiş oldukları Urartu ve Nairi adları da kendi yazıtlarında görülmektedir. Asur kralı I.Tukultinurta nın yazıtlarında ise bölge Nairi olarak adlandırılmaktadır Nairi krallığı Biaini: M.Ö. 13.yy da Asurlulara karşı birleşen krallıklar Biaini Devleti ni kurmuşlardır.

4 Urartu Uygarlığı kısa zamanda unutulmuş ve bu konuda araştırmalar başlayana kadar sadece birkaç yerde geçen bir ulus olarak hafızalarda kalmıştır. Urartu adı Tevrat tan bilinmektedir.(ararat) Nuh Efsanesi ile ilgili olarak Nuh un gemisinin Ararat Dağı na oturduğundan söz etmektedir. Başka bir pasajda da küçük küçük bilgiler göze çarpar. Herodot un ünlü eserinde Alarodi olarak geçer. The Histories, Book 7, chapter 73, 79

5 Daha sonraki Geç Antik Kaynaklar ve Ortaçağ tarihçileri Urartulara ait tüm sanat eserlerinin Asurlular tarafından yapıldığını kabul etmişlerdir. M.S. V. yy tarihçilerinden Khoroneli Moses (Ermeni asıllı) Van Gölü kıyısında yükselen Van kentini Asur Kraliçesi Samiram (Samiramis) tarafından inşa edilmiş olduğunu yazmaktadır ve kentin adını Samiramis in şehri olarak açıklar. Moses a göre Samiramis Asur ülkesinde ve Asurlulara Tribut (vergi) veren ülkelerden işçi ile inşaat ustası getirmiş ve kısa zamandagörkemli kenti inşa etmiştir. Moses e göre Van ovasını sulayan büyük su kanalının da Asur Kraliçesi Samiramis tarafından yaptırıldığını yazmaktadır. Moses in eseri XIX. yy'da modern dünyada şarkiyatçıların ilgisini çekmiştir.

6 URARTU TARİHİNİN ANA DEVRELERİ Çağdaş tarihi kaynak ve arkeolojik buluntular ışığında Urartular M.Ö. 13. yüzyılın ilk çeyreğinden M.Ö. 6. yüzyıl başlarına dek tarih sahnesinde görülmüşlerdir. Coğrafi alan bakımından da Van Gölü çevresi merkez olmak üzere Karasu Havzası ndaki Transkafkasya da, Malatya Bölgesi nden Urmiye Gölü ne dek uzanan topraklarda egemen olurlar. Urartu tarihi siyasi bakımdan yönetim şeklinin yapısal karakterine göre iki ana devreye ayrılır. I. Ana Devre: M.Ö. 13. yüzyılın ilk çeyreğinden M.Ö. 9. yüzyılın ilk yarısı arasındaki devredir. (Konfederasyonlar devri-urartu nun Arkaik devri). Bu devre Urartu nun Proto-Tarihi olarak nitelenir. II. Ana Devre: M.Ö. 9. yüzyılın ikinci yarısından M.Ö. 6.yüzyılın başları arasındaki Urartu Krallığı devridir.

7 I. ANA DEVRENİN ÖZELLİKLERİ Bu devrenin kaynakları yazılı belge olarak tümüyle Asur Krallarının Annallerine dayanır. Yani kaynaklar tek yönlüdür. Bu krali annaller incelendiğinde Doğu Anadolu da Van Gölü çevresindeki topraklarda egemen olan feodal beyliklerin oluşturduğu Uruatri ve Nairi Konfederasyonları beylikler birliği görülmektedir. Bu toplumların etnik kökenleri M.Ö. III. Binde Transkafkasya üzerinden gelen Huri- Urartu kabilelerinin ve akraba boylarının göçlerine dayanmaktadır. M.Ö. 13. yüzyıl başlarında gelecekteki Urartu Devleti nin temellerini oluşturacak Uruatri ve Nairi adı altında iki büyük siyasi birliğin feodal beylikler konfederasyonu şeklinde tarih sahnesinde yer almalarına neden olan ana etken Doğu Anadolu nun güney sınırlarında beliren büyük ve güçlü bir tehlike idi. M.Ö. II. Bin yılda Kerkük civarlarında bir kez olmak üzere Kuzey Mezopotamya ya egemen olan Hurri-Mitanni Devleti nin Hititler tarafından yıkılması ve parçalanması sonunda bu politik güç tarih sahnesinden çekilir. Asur Kralı I. Salmanasar (M.Ö ) varlığını devam ettirme çabasındaki bu devletin kalıntılarına son darbeyi indirmiştir. Tarihi olayların zincirleme gelişimi bundan sonra başlar. Bu devletin ortadan kalkmasıyla Asur Devleti ile Doğu Anadolu toprakları arasındaki adı geçen bu tampon devlet ortadan kalkmıştır. Bu olaylar Kuzey Mezopotamya daki politik dengeyi bozmuştur.

8 Tüm tarihi boyunca Doğu Akdeniz bölgesine ve ticaretine sahip olmaya çalışan ve bunun yanı sıra Anadolu topraklarının zenginliklerini sömürmeyi ilke edinen Asur un bu politikası bu olayla işlerlik kazanmaya başlar. Asur un güçlenmesini güçlü bir ekonomi zorunlu kılar. Bunun için gerekli zengin kaynaklar da Doğu Anadolu da mevcuttu. Mesela demir ve bakır gibi hammadde kaynakları, toprak ürünleri ve hayvan sürülerinin yanı sıra insanları da götürür. Toplumlardan alınan ağır vergi ve haraçlar Asur ekonomisi için gerekli ve devamlı bir gelir ve sömürü kaynağıydı. İlgili tüm Asur kaynaklarını analiz ettiğimizde askeri seferlerin gerçek amacının bu gayeye yönelik olduğu anlaşılır. Yani doğu Anadolu üzerine yapılan seferlerin kökeninde ekonomik nedenler yatar. İşgale yönelik devamlı ve kalıcı Asur egemenliği söz konusu değildir. Böylece bu tarihe dek aralarında bir siyasi birlik bulunmayan Doğu Anadolu daki bağımsız feodal beylikler güneyden gelen bu güçlü tehlikeyle karşı karşıya kalırlar. Bu baskı sonucunda Asur baskısına yönelik bilinçli bir karşı tepki olarak M.Ö. 13. yüzyılın ilk çeyreğinde Uruatri, kısa bir süre sonra da Nairi Konfederasyonları tarih sahnesinde yerlerini alırlar.

9 HURRİ-URARTU BAĞLANTISI Her iki toplumun aynı kökenden ortak atalardan geldiği kesindir. M.Ö. 3. bin başlarında Transkafkasya dan gelen bu akraba toplumların göç dalgaları iki ayrı coğrafi mekana yayılır. a) Doğu Anadolu. b) b) Kuzey Mezopotamya, Kuzey Suriye, Filistin yani Doğu Anadolu daki Karas Kültürü nün karşılığı olan Hirbet-Kerak Kültürüdür. Bu buluntu merkezleri Kuzey Mezopotamya, Suriye, Filistin aynı zamanda Hurri dilinin yayılım alanıyla da paralellik gösterir. Bu kültür M.Ö. 2. bin yılın sonlarında yerel kültürler içinde eriyip özümsenmiştir. Güneydeki Hurriler köklü ve yüksek düzeydeki yerli komşu uygarlıkların etkisiyle Doğu Anadolu daki akrabalarından yani Urartular dan 1500 yıl önce yazı geleneğine sahip olduklarını yaklaşık olarak M.Ö den itibaren ve bunu takiben 2. bin yılı Hurri yazılı belgeleri açıkça kanıtlar. Güneydeki Huriler özellikle M.Ö. XVI. Yüzyılın ortalarından itibaren merkezi devletkrallık yönetimine geçmişlerdir. Kaynaklarda adı geçen yönetim merkezi Wassugani ve kral adlarının varlığı ve de Hurri- Mitanni Devleti nin Ön Asya daki etkin rolü bunu kanıtlar. Oysa Doğu Anadolu da aynı çağlarda yöresel yönetim yani kabile ve feodal beylik düzeni süregelmektedir. Sonuç olarak şunları söyleyebiliriz.

10 SALMANASSAR I. İN KAYNAKLARINDA URUATRİ (M.Ö ) Asur Kralı annallerinde Van Gölü nü çevreleyen sekiz Uruatri Ülkesi üzerine yaptığı askeri seferden söz etmektedir.(uruatri=yüksek Ülke, Dağlık Ülke= Asur metinleri). Bunu takiben oğlu Tukutti-Ninurta I zamanlarında Nairi adı ile (M.Ö Tukitti-Ninurta Devri) karşılaşırız. Sözünü ettiği Nairi Beylikleri Birliği Van Gölü nün batısındaki topraklarda oluşturulmuştur. Tukutti-Ninurta özetle şu bilgiyi verir; Nairi Ülkelerinin 43 kralı Asur a karşı baş kaldırmış ancak bunlar kanlı bir şekilde mağlup edilip itaat altına alınmışlar ve zincire vurulup Asur a götürülmüşlerdir. Nairi toplulukları haraç ve vergiye bağlanmışlardır. Kaynaklar Tiglat-Pileser I e kadar olan süre içinde yani M.Ö e kadar Asur kaynaklarında Uruatri ve Nairi ile ilgili herhangi bir bilgi görünmemektedir.

11 TİGLAT-PİLESER İN ANNALLERİNDE URUATRİ VE NAİRİ BEYLİKLERİ (M.Ö ) Bu kralın seferleri özellikle Nairi üzerine yani Doğu Anadolu nun batı ve güneybatısına yönelmiştir. Annalindeki anlatım aynen şöyledir. Tanrım ve Efendi olan Asur beni yukarı Deniz in kıyılarında oturan ve bir efendiye sahip bulunmayan uzak ülkelere gönderdi. Benden önce hiçbir kralın geçemediği dar yollardan ve dik geçitlerden geçip ordularını ilerlettim. Yavaş ilerlediğimiz zaman arabama bindim. İlerleyişin zorlaştığı zamanlarda tunçtan baltaların yardımıyla ilerledim. Nairi ülkelerinin 23 kralı savaş arabalarını ve savaşçılarını ülkelerinde bir araya topladılar. Savaşmak için karşıma çıktılar. Korku ve dehşet salan silahlarımın tüm hiddetiyle onlara saldırdım, ve tıpkı Asur un çağlayan selleri gibi büyük orduları yok ettim. Nairi ülkelerinin 60 kralıyla onlara yardım etmeye olanlara da mızrağımın gücüyle Yukarı Deniz in ucuna sürdüm. Onların büyük şehirlerini aldım.hazinelerini ve diğer ganimetlerini taşıyıp, evlerini yakıp yıktım. Nairi ülkelerinin bütün krallarını canlı olarak ele geçirdim. Fakat onlara merhamet gösterdim. Tanrım ve Efendim olan Samas ın önünde onların hayatını bağışladım ve onları tutsaklığın bağrından serbest bıraktım. Sonra onlara büyük tanrıların huzurunda gelecekte bana hizmet edeceklerine ve bana boyun edeceklerine dair yemin ettirdim. Onların sülalelerinin varisleri olan oğullarını vermiş oldukları sözü tutmaları için rehin aldım. Sonra onlara 1200 at 2000 adet büyükbaş hayvan Tribut vermelerini istedim ve tekrar ülkelerine geri dönmeleri için izin verdim

12 URARTU SİYASİ TARİH M.Ö. 9. yy da kuruluşunu tamamlamıştır. Askeri ve siyasi ilişkileri: -Anadolu da Frig, Melid, Tabal, Kummuh krallıkları -İran da Manna ve Medler -Mezopotamya da Asur İmp. Bu ilişkiler sayesinde Irak, İran, Nahçıvan, Ermenistan ve Gürcistan a kadar yayılım gösterir.

13 URARTU DEVLETİ NİN KURULUŞ EVRESİ Assur Kralı Assur-Nasirpal II den (M.Ö ) itibaren Asur kaynaklarında Urartu ve Nairi terimleri aynı anlamda kullanılmaya başlanmıştır. Bu dönemde Asur un Ön Asya dünyasında siyasi dengeyi sağlayan süper güçlerden biri olarak eski askeri güçlerini yeniden kazanmış oldukları dikkati çeker. Asur ele geçen bölgelerde kan döküp, ateş ve silah kuvvetiyle kontrolü sağlamıştı. Yaptıkları tahribat ve yağmalarla ekonominin ve kültürel gelişimin can alıcı noktaları baltalanmaktadır. Ancak bu baskılara karşılık Doğu Anadolu daki Toplumların direnişi de gün geçtikçe artmış bunun sonucunda bu kez Urartu ve Nairi Konfederasyonları birleşmiş ve Urartu Devleti nin temelleri atılmıştı. Bu dönem Urartu Devleti nin kuruluş evresi olarak geçmektedir. Yani Urartu-Nairi Birleşik Devleti söz konusudur. Bununla ilgili ayrıntılı bilgiler Assur Kralı Assur Naşirpal II nin annallerinde yer alır. (M.Ö ) Bu birleşik krallığın ilk kralı Lapturi olup Urartu kaynaklarında Lutipri (M.Ö ) olarak geçer.

14 LAPTURİ-LUTİPRİ (M.Ö ) Urartu Kralı I. Sarduri nin başkent Tuşpa daki yazıtlarında bu kralın adı geçmektedir. Van kalesi nin üzerinde yükseldiği dev kayalığın kuzey-batı ucunda yer alan ve Sardur Burcu olarak tanımlanan anıtsal yapının blok taşları üzerinde aynı metni kapsayan Asur dilindeki çivi yazıtında I.Sarduri kendinden Büyük Kral Lutipri nin oğlu olarak söz etmektedir. Kral Lutipri çağdaşı olan II. Asur Naşirpal ın yazıtlarında Lapturi olarak geçmektedir. Asur Naşirpal II. M.Ö. 882 yılı olaylarını anlatan annalinde şunları söyler. Tushan kentinde kaldığım sırada Tubusi nin oğlu Lapturi den ve aynı ülkenin içinde bulunan Urume ülkesi nden tribut aldım ve aynı ülkenin içinde bulunan Nairi ülkelerinin krallarından arabaları, atları, katırları, gümüşü, altını, tunç kapları, sığırları, koyunları ve şarabı trubut olarak kabul ettim. Nairi Ülkelerine bunu taşımakla yükümlü kıldım.. Tuşha Lapturi nin kentidir. Asur Kralı II. Assur Nasirpal tarafından ele geçirilmiştir ve Asur un kuzey bölgeleri için merkez yapılmış ve de Arami Göçlerinden yoksul düşen bir kısım Asur halkı yeniden inşa edilen bu kente yerleştirilmiştir. Yine filologlara göre Lapturi tipik bir Hurca addır.

15 Van Kalesi ( Tuşpa )

16 ARAME ARAMU (M.Ö ) Asur Kralı III. Salmanassar ın (M.Ö ) yazılı kaynaklarında Urartu yazıtlarında adı geçmeyen başka bir Urartu Kralından söz edilmektedir. III. Salmanassar ın M.Ö. 858 olaylarını anlatan annalinde aynen şunları söyler. Hükümdarlığımın başlangıcında saltanatımın ilk yıllarında Hubuskia dan (Van Gölü nün güneyinde önemli bir bölge) hareket ettim. Sugunia ya Urartu lu Arame nin krali şehrine yaklaştım. Şehre hücum ettim ve ele geçirdim. Savaşçılarının çoğunu kılıçtan geçirdim. Ganimetleri topladım. Şehrinin önünde kesilmiş başlardan bir sütun yaptım. Sugunia dan hareket ettim. Nairi ülkesinin denizine ulaştım. Salmanassar III ün saltanat yılına ait (M.Ö. 856) olaylarında ise aynen şöyle;..daei ehi ülkesinden (Erzurum dolayları) hareket ettim ve Urartulu Aramu nun krali şehri Arzaskun a ulaştım. Uarartulu Aramu güçlü ve dehşetli silahlarımla karşılaşınca korktu ve şehrini terk edip Ad Dağı na çıktı. Onun peşinden dağa tırmandım ve dağlarda dehşetli bir savaş verdim savaşçısını kılıçtan geçirdim ve dağları, vadileri yün boyar gibi onların kanlarıyla boyadım..

17 On beşinci saltanat yılında ise Urartu ya karşı üçüncü seferini düzenlemiştir. (M.Ö. 844) bu olayları kapsayan annalinde şunları söyler..saltanatımın 15. yılında Nairi ülkesine karşı yürüdüm. Dicle nin kaynağında krali bir tasvirimi koydurttum. Tunibuni Ülkesi nin geçidinden geçip Urartulu Aramu nun şehirlerini Fırat Irmağı nın kıyılarına kadar sürdürdüm. Bu somut verilere göre Aramu nun M.Ö yılları arasında birleşik Urartu devletinin kralı olduğu kesinlikle anlaşılır. Ancak Urartu Krallığı nın bilinen ilk yazılı belgesini oluşturan Sardur Burcu açıkça görüldüğü gibi Arame, I. Sarduri nin babası değildir. Bazı bilim adamlarına göre krallık Arame den I. Sarduri ye geçerken bir sülale değişikliği olmuştur. I. Sarduri ye bağlı kabileler büyük olasılıkla Aramu nun kabilelerini egemenliklerine alıp I. Sarduri nin başa geçmesini sağlamışlardır. Kral Aramu konfederasyon yerine krallıkla yönetilmeye başlanan yeni bir örgütlemeyi başarır.

18 *Arame(u) : M.Ö. (850 -? ) *I.Sarduri : M.Ö. ( ) *İşpuini : M.Ö. ( ) *Menua : M.Ö. ( ) *I.Argişti : M.Ö. ( ) *II.Sarduri : M.Ö. ( ) *I.Rusa : M.Ö. ( ) *II.Argişti : M.Ö. ( ) *II.Rusa : M.Ö. ( ) *Erimena : *III.Rusa : *III.Sarduri : *IV. Sarduri : *Erimane : *III. Rusa : Sardur Burcu yazıtı

19 SARDURİ I (M.Ö ) Van Kalesi ve çevresinde Urartu Krallığı nın başkenti Tuşpa yı kurmuştur. Urartu krallığı nın kurucusu sayılır. Yazıtı olan ilk Urartu kralıdır. Sardur Burcu olarak adlandırılan taş blokları üzerine Asurca yazdırılan 6 yazıt, Tuşpa hakkındaki ilk yazılı kaynaktır. Adına Salmanassar III ün annallerinde Seduri olarak rastlanan güçlü kral Sarduri I Urartu Devleti ni yani krallığın gerçek kurucusu olarak kabul edilir. Salmanassar III saltanatının 27. yılında yani M.Ö. 832 yılı olaylarında bunun hakkında aynen şunları söylemektedir. Arabalarımı ve bindiklerimi bir araya topladım. Turtanı (Başkomutan) Daian-Assur Urartu ya karşı gönderdim. Urartulu Seduri bunu öğrendi. Birliklerinin gücüne güvenerek bana karşı geldi ve savaşta yenildi.. Ancak bunun büyük çaplı bir mağlubiyet olmadığı anlaşılır. Sarduri I tarafından kurulduğu anlaşılan başkent Tuşpa nın yani görkemli Van Kalesi nin üzerinde yer aldığı kayalığın kuzeybatı ucunda, günümüzde Sardur Burcu olarak kendi adıyla anılan ya da Mother Burç denilen anıtsal bir yapının blok taşları üzerinde altı defa tekrarlanan Assur çivi yazısıyla kaleme alınmış olan yazıtlarında kendini Urartu kralı olarak tanımlamakta ve aynen şunları söylemektedir...büyük Kral Lutupri nin oğlu, kudretli kral, kainatın kralı Nairi ülkesinin kralı, eşi olmayan kral, savaştan korkmayan dehşet verici çoban, kendine boyun eğmeyenleri mahveden kral Sarduri nin yazıtı; Ben Lutupri nin oğlu krallar kralı, bütün krallardan vergi kabul eden Sarduri. Lutupri nin oğlu Sarduri şöyle der; Ben bu taş blokları Alniunu kentinden getirdim, bu suru (duvarı) inşa ettim..

20

21 İşpuini: Asur a karşı savunmadan ziyade saldırı faaliyetleri sürdürüp sınırlarını genişletme politikası izlemiştir. Asurca-Urartuca yazılmış Kleişin Steli, Urartu dilinin en eski örneği olup İşpuini dönemine aitttir. Menua: Urartu krallığının yükseliş dönemi başlamıştır. İran ın Azerbaycan bölgesine ve Manna Ülkesi ile Asur un diğer kentlerine, Melid Krallığı na başarılı seferleri vardır. Urartu Krallığı nın yollarının büyük bölümü bu dönemde yapılmıştır. Van Ovası nın su ihtiyacını belli noktalarda 14 adet yazıtı bulunan Şamram Kanalı nı yaptırmıştır. I.Argişti: Geç Hitit Krallıkları, Asur, Manna Ülkelerine genişleme politikasyla seferlere hız kazandır. II.Sarduri: Babasının sefer politikasına devam etmiştir. Asur a önemli bir darbe vurarak Kulha Ülkesi ne seferinde Halep i fethetmiştir. Melid, Gurgum, Que, Kommagene, Kargamış, Tyros(Tir) Krallıkları Urartu egemenliğini kabul etmek zorunda kalmışlardır. Bu dönemde krallık eski Hurri- Mitanni sınırlarına kadar ulaşmıştır. Asur kralı III.Tiglat-Pileser, Kummuh yakınlarında II.Sarduri yi yenilgiye uğratmıştır. Asur egemenliği yeniden. I.Rusa: Babasının yerine başa geçer Urartu yeniden güçlenir. Fakat II.Sargon Urartu hak.deki Manna ülkesi, Ulhu ve Muşaşir şehirlerine sefer düzenler ve alır. III. Sarduri: Bu dönemde İskit saldırıları etkin olmuştur. Asurlular ile iyi ilişkiler yürütülmüştür. Doğuda Medler, kuzeydoğuda İskitler ve Babillerinde katılımıyla M.Ö. 612 de Asur başkenti Ninive kuşatılır. Urartular da İskit saldırıları sonucunda Med hakimiyetine girer ve tarihten silinirler. II.Argişti: Mevcut sınırlar korunur. II.Rusa: Bu dönemde Kimmer saldırıları başlamıştır.

22

23 DEVLET YÖNETİMİ Öncelikle bir çok beyliğin egemen olduğu Doğu Anadolu 9.yüzyılın ortalarında Urartu Krallığı nın ortaya çıkışıyla birlikte merkeziyetçi ve teokratik bir sistemle yönetilmeye başladı. Menua merkeziyetçi devlet yönetiminin dinsel ve ekonomik sürekliliğini, değişmezliği ve dokunulmazlığını sağlamak için büyük çaba harcamıştır. Tarımsal üretim bakımından hayati önem olan baraj ve sulama sistemini geliştirmiş, taşra eyaletlerindeki işlenmemiş verimli ovalarda yeni toplumsal ekonomik ve askeri yönetim merkezi kurarak devletin otoritesini ve vurucu gücünü artırmıştır.

24 DİN Urartu krallığının dini, Anadolu ve komşu devletlerin dinine sıkı sıkıya bağlıdır. Bu dinde yerli Urartu ögelerinden başka Anadolu (Hurri-Hitit), Mezopotamya (Asur-Babil ) ve İran ögelerine de sık sık rastlanmaktadır. Urartu dini ilgili bilgilerimizi iki kaynaktan öğrenmekteyiz; 1)Çivi yazılı belgeler 2)Kabartma ve resim sanatı Meher Kapısı Yeşilalıç kaya Kapısı

25 DİL ve YAZI Urartu Dilinin Hurri dili ile akrabalık ilişkisi vardır. Bu iki dilin Proto Hurri denebilecek ortak bir atadan kaynaklanıp, Doğu Anadolu, Transkafkasya ve kuzeybatı İran da Urmiye Gölü havzasına yayılmış eski anavatanda birbirlerinden ayrı ayrı geliştikleri sanılır. Hurri dili ile ortak yönleri olduğundan Ural - Altay grubundan olduğu ileri sürülür.

26 1. ARGİŞTİ ANALLERİ SARGON TABLETLERİ

27 SANAT Urartular yaşadıkları coğrafyanın olumsuzluklarına rağmen çağdaşları olan kavimleri kıskandıracak ustalıkta mimari eserler yaratmayı başarmışlardır. Yaklaşık olarak bir yüzyıldan beri Urartu yerleşme merkezi ile mezarlarından, gerek kazılar sonucunda gerekse yapılan bilimsel kazılar sonucunda binlerce parça sanat eşyası ele geçirilmiştir. Bu değerli sanat eserleri üzerinde yapılan çalışmalar sonucunda, bu sanatın kendine özgü özellikleri ve genel karakteri saptanmıştır. Van Müzesi Urartu kabartması

28 Urartu bronz kalkanı (M. Ö yy, 29.5 cm)

29 Arinberd gümüş rhyton M. Ö. 5. yüzyıl Urartu hayvan tasvirli bronz yüzük

30 Altıntepe heykeli Argişti I in bronz miğferi, Teişebani (Karmir Blur- M. Ö. 8. yüzyıl)

31 EKONOMİ Urartu Krallığı nın yaşadığı Doğu Anadolu yüksek yaylasında karasal iklim egemendi. Ekime elverişli toprakların azlığının yanı sıra, uzun ve soğuk geçen kış mevsimi de toprakların ekimini uzun süre engellediğinden, yılda bir defadan fazla ürün alınamıyordu. Krallık ekonomik sıkıntılar için bir çok önlem almıştı.

32 Baraj gölet ve sulama kanalları Menua Kanalı

33 KARAYOLLARI Urartular ın vahşi doğaya karşı geliştirdikleri alt yapı sistemlerinden biri de karayollarıdır. Urartu Devleti nin oldukça geniş bir coğrafi alana yayılmış toprakları üzerinde denetim ve düzenin sağlanabilmesi için eyaletler arasında kesintisiz ve hızlı bir ulaşıma ihtiyaç vardı. Karayolları bu amaca göre kurulmuştur. Dünyanın en eski ulaşım sisteminden olan Urartu karayollarının günümüze kalabilmiş en güzel kalıntıları Bingöl Dağları üzerindedir. URARTU KÜLTÜRÜNÜN DİĞER KÜLTÜRLERE ETKİSİ Urartuların kültür sahasındaki etkinlikleri daha geniş ve daha derin olmuştur. Bir taraftan Hazar Denizi ne kadar yayılarak daha sonraki İran kültürünü etkilediği gibi, batıda ele geçen eserlerden anlaşılacağı üzere, Orta Anadolu da Friglere, Girit e, Yunanistan a ve İtalya ya yayılıp eski Yunan ve Etrüsk kültürünü de etkilemiştir. Friglerin başkenti Gordion da kazanlar, Girit ve Yunanistan da Olympia da ele geçen bronz plastik eserler ve Etrüsk mezarlarından elde edilen bronz şamdan ve diğer buluntular bu hususu açık bir şekilde ispatlamaktadır.

34 AHLAT KALESİ HOŞAP KALESİ

35

36 ÇARPANAK KİLİSESİ AKDAMAR KİLİSESİ

37

38

39 Haldi freski (Teişebani-Karmir Blur) M. Ö. 8. yüzyıl

40 Kaya mezarları ve ölü odaları

41 Van Neft Kuyu kaya mezarı mezarı Van Doğu odaları kaya

42 Van Doğu odaları kaya mezarı; basamaklı giriş ve ön alan

43

44

45

46

47

48

49

50

51

52

53

54 Bronz Kalkan Parçası

55

56 Teişeba Haldi Şiuini

57

58

59

60

61

62

63

64

65

66

67

68

69

70

71

72

73

74

75

76

77

78

79

80

81

ESKİÇAĞ TARİHİ ve UYGARLIKLARI-II 7.Ders. Dr. İsmail BAYTAK. Eski Doğu: ANADOLU Urartular

ESKİÇAĞ TARİHİ ve UYGARLIKLARI-II 7.Ders. Dr. İsmail BAYTAK. Eski Doğu: ANADOLU Urartular ESKİÇAĞ TARİHİ ve UYGARLIKLARI-II 7.Ders Dr. İsmail BAYTAK Eski Doğu: ANADOLU Urartular URARTULAR Eski Anadolu tarihinin bir bölümünü oluşturan Urartular tarihi kaynaklara ve arkeolojik bulgulara göre

Detaylı

URARTU UYGARLIĞI. Gülsevilcansel YILDIRIM

URARTU UYGARLIĞI. Gülsevilcansel YILDIRIM URARTU UYGARLIĞI Gülsevilcansel YILDIRIM 120213060 Urartular MÖ birinci yüzyılın başında, Van Gölü ve çevresinde önemli bir devlet Kuran ve günümüze kadar buradaki uygarlıkları etkilemiş bir kavimdir.

Detaylı

PRT 403 Geç Asur-Geç Babil Arkeolojisi. 8. Sanherib Dönemi (Siyasi tarih, mimari ve kabartmalar).

PRT 403 Geç Asur-Geç Babil Arkeolojisi. 8. Sanherib Dönemi (Siyasi tarih, mimari ve kabartmalar). PRT 403 Geç Asur-Geç Babil Arkeolojisi 8. Sanherib Dönemi (Siyasi tarih, mimari ve kabartmalar). Sanherib, Sennaherib, Sin-ahhe-riba ( 704-681) II. Sargon un 705 te ölümünde sonra, tahta oğlu Sanherib

Detaylı

URARTULAR. topografik özelliklerinden dolayı federasyon üyelerinin birbirleriyle bağları gevşekti.

URARTULAR. topografik özelliklerinden dolayı federasyon üyelerinin birbirleriyle bağları gevşekti. E T KİNLİK 5 URARTULAR U Y G A R L I K L A R T A R İ H İ - I A Y D A N D E M İ R K U Ş K AY N A K 1 : 178 (Lloyd, Seton, Türkiye nin Tarihi, Tübitak Yayınları, 2007, s. 106) K AY N A K 2 Hitit İmparatorluğu

Detaylı

SINIRLARI, ŞEHİRLERİ, YAZITLARI VE KALELERİ İLE URARTULAR. Ahmet Özmen Tarih Öğrencisi

SINIRLARI, ŞEHİRLERİ, YAZITLARI VE KALELERİ İLE URARTULAR. Ahmet Özmen Tarih Öğrencisi 66 Ahmet Özmen Tarih Öğrencisi SINIRLARI, ŞEHİRLERİ, YAZITLARI VE KALELERİ İLE URARTULAR www.dogubatiekseni.com/dergi/index.php/tid Kendilerine Bianili diyen Urartular, Uruatri ve Nairi adıyla iki konfederasyon

Detaylı

ANTİK ÇAĞDA ANADOLU ANATOLIA AT ANTIQUITY KONU 3 FRİGLER 1

ANTİK ÇAĞDA ANADOLU ANATOLIA AT ANTIQUITY KONU 3 FRİGLER 1 ANTİK ÇAĞDA ANADOLU ANATOLIA AT ANTIQUITY KONU 3 FRİGLER 1 Frigler Frigler Troya VII-a nın tahribinden (M.Ö. 1190) hemen sonra Anadolu ya Balkanlar üzerinden gelen Hint Avupa kökenli kavimlerden biridir.

Detaylı

PRT 403 Geç Asur-Geç Babil Arkeolojisi 2. II. Assurnasirpal dönemi. ( siyasi tarih, mimari, ortostatlar ve diğer sanat eserleri)

PRT 403 Geç Asur-Geç Babil Arkeolojisi 2. II. Assurnasirpal dönemi. ( siyasi tarih, mimari, ortostatlar ve diğer sanat eserleri) PRT 403 Geç Asur-Geç Babil Arkeolojisi 2. II. Assurnasirpal dönemi. ( siyasi tarih, mimari, ortostatlar ve diğer sanat eserleri) II. Assurnasirpal Heykeli, Nimrud, İştar Sharrat-niphi mabedi. Reade,J.

Detaylı

PRT 403 Geç Asur-Geç Babil Arkeolojisi

PRT 403 Geç Asur-Geç Babil Arkeolojisi PRT 403 Geç Asur-Geç Babil Arkeolojisi 7. II.Sargon Dönemi ( siyasi tarih, Anadolu-Assur ilişkileri, kabartmalar ve diğer sanat eserleri) II.Sargon, Strommenger,E., 1962, no.224 II. SARGON / II. Şarru-kin

Detaylı

13. YY. DA ARAMİ KAVİMLERİ BET ZAMANİ: Qir ülkesi halkı daha Emar metinlerinde görülmeden önce, Arami kavimlerine eski Kaŝiyari Dağı olan Tur Abdin

13. YY. DA ARAMİ KAVİMLERİ BET ZAMANİ: Qir ülkesi halkı daha Emar metinlerinde görülmeden önce, Arami kavimlerine eski Kaŝiyari Dağı olan Tur Abdin 13. YY. DA ARAMİ KAVİMLERİ BET ZAMANİ: Qir ülkesi halkı daha Emar metinlerinde görülmeden önce, Arami kavimlerine eski Kaŝiyari Dağı olan Tur Abdin yakınlarında rastlanır. Gerçek tarihi belgeler MÖ 13.

Detaylı

ORTA ASYA TÜRK TARİHİ-I 1.Ders. Dr. İsmail BAYTAK. Orta Asya Tarihine Giriş

ORTA ASYA TÜRK TARİHİ-I 1.Ders. Dr. İsmail BAYTAK. Orta Asya Tarihine Giriş ORTA ASYA TÜRK TARİHİ-I 1.Ders Dr. İsmail BAYTAK Orta Asya Tarihine Giriş Türk Adının Anlamı: Türklerin Tarih Sahnesine Çıkışı Türk adından ilk olarak Çin Yıllıklarında bahsedilmektedir. Çin kaynaklarında

Detaylı

ANADOLU UYGARLIKLARI (RÖLYEF) KABARTMA ESERLERİ. Burcu Aslı ÖZKAN

ANADOLU UYGARLIKLARI (RÖLYEF) KABARTMA ESERLERİ. Burcu Aslı ÖZKAN ANADOLU UYGARLIKLARI (RÖLYEF) KABARTMA ESERLERİ Burcu Aslı ÖZKAN İlk Çağda Anadolu da kurulan bazı uygarlıklar Hitit, Frig,Urartu, Lidya. HİTİTLER MÖ(1700) Başkenti Hattuşa (Boğazköy) Malatya Orta Anadolu

Detaylı

Arap Yarımadasından Mezopotamya'ya gelen Sami kökenli bir kavimdir.

Arap Yarımadasından Mezopotamya'ya gelen Sami kökenli bir kavimdir. Akadlar,Babiller,Asurlular ve Elamlılar Video Ders Anlatımı AKADLAR M.Ö. 2350 2150 Arap Yarımadasından Mezopotamya'ya gelen Sami kökenli bir kavimdir. Samiler tarafından Orta Mezopotamya da Kral Sargon

Detaylı

PRT 403 Geç Asur-Geç Babil Arkeolojisi

PRT 403 Geç Asur-Geç Babil Arkeolojisi PRT 403 Geç Asur-Geç Babil Arkeolojisi 9. Esarhadon ve Assurbanipal Dönemi. (Siyasi tarih, kabartma sanatı ve diğer sanat eserleri) Assurbanipal, J.Reade, 2001, şek.91 ESARHADDON / Aššur-aha-iddin ( 680-669)

Detaylı

YERYÜZÜNDE YAŞAM ANADOLU VE MEZOPOTAMYA UYGARLIKLARI

YERYÜZÜNDE YAŞAM ANADOLU VE MEZOPOTAMYA UYGARLIKLARI YERYÜZÜNDE YAŞAM ANADOLU VE MEZOPOTAMYA UYGARLIKLARI ANADOLU VE MEZOPOTAMYA UYGARLIKLARI YUNAN ANADOLU MEZAPOTAMYA İRAN MISIR HİNT ANADOLU VE MEZOPOTAMYA UYGARLIKLARI GENEL ÖZELLİKLERİ: 1- Genellikle iklim

Detaylı

İktisat Tarihi II. IV. Hafta

İktisat Tarihi II. IV. Hafta İktisat Tarihi II IV. Hafta İnsan Bilgisinde Devrim - devam Çağdaş yabanlarda olduğu gibi eski çağlarda tıp kuramının özü büyüydü. II. Devrimden sonra Babil de doktorlar aynı zamanda rahipti. Mısır da

Detaylı

Türklerin Anayurdu ve Göçler Video Ders Anlatımı

Türklerin Anayurdu ve Göçler Video Ders Anlatımı Türklerin Anayurdu ve Göçler Video Ders Anlatımı III. ÜNİTE TÜRKLERİN TARİH SAHNESİNE ÇIKIŞI VE İLK TÜRK DEVLETLERİ ( BAŞLANGIÇTAN X. YÜZYILA KADAR ) A- TÜRKLERİN TARİH SAHNESİNE ÇIKIŞI I-Türk Adının Anlamı

Detaylı

DOĞU ANADOLU NUN GÜÇLÜ KRALLIĞI: URARTULAR. Hayrunnisa OKUR

DOĞU ANADOLU NUN GÜÇLÜ KRALLIĞI: URARTULAR. Hayrunnisa OKUR Tarih Okulu Dergisi (TOD) Journal of History School (JOHS) Mart 2017 March 2017 Yıl 10, Sayı XXIX, ss. 313-355. Year 10, Issue XXIX, pp. 313-355. DOI No: http://dx.doi.org/10.14225/joh1045 DOĞU ANADOLU

Detaylı

KURTALAN İLÇESİ. Siirt deki Kültür Varlıkları

KURTALAN İLÇESİ. Siirt deki Kültür Varlıkları KURTALAN İLÇESİ Siirt deki Kültür Varlıkları 163 3.5. KURTALAN İLÇESİ 3.5.1. ERZEN ŞEHRİ VE KALESİ Son yapılan araştırmalara kadar tam olarak yeri tespit edilemeyen Erzen şehri, Siirt İli Kurtalan İlçesi

Detaylı

HARPUT/ELAZIĞ YÖRESİNİN TARİHİ COĞRAFYASI Prof. Dr. Recep YILDIRIM

HARPUT/ELAZIĞ YÖRESİNİN TARİHİ COĞRAFYASI Prof. Dr. Recep YILDIRIM Fırat Üniversitesi Harput Uygulama ve Araştırma Merkezi Geçmişten Geleceğe Harput Sempozyumu, Elazığ 23-25 Mayıs 2013 297 HARPUT/ELAZIĞ YÖRESİNİN TARİHİ COĞRAFYASI Prof. Dr. Recep YILDIRIM Harput yöresi

Detaylı

İktisat Tarihi II. 2. Hafta

İktisat Tarihi II. 2. Hafta İktisat Tarihi II 2. Hafta İKİNCİ DEVRİMİN BAŞLANGICI İkinci bir devrim kendine yeterli küçücük köyleri kalabalık kentler durumuna getirmiştir. Bu dönemde halk yerleşiktir. Köyün kendisi toprak elverdikçe

Detaylı

MED SANATI: Arkeolojik kaynaklar ise çok sınırlıdır. Iran arkeolojisinde Demir Devri I I I. safhasıdır (Orta Batı İran da: ).

MED SANATI: Arkeolojik kaynaklar ise çok sınırlıdır. Iran arkeolojisinde Demir Devri I I I. safhasıdır (Orta Batı İran da: ). MED SANATI: Arkeolojik kaynaklar ise çok sınırlıdır. Iran arkeolojisinde Demir Devri I I I. safhasıdır (Orta Batı İran da: 850-500). Ö n e m l i M e d merkezleri: Nush-i Jan, Godin II Safha, ve Baba Jan

Detaylı

ŞANLIURFA YI GEZELİM

ŞANLIURFA YI GEZELİM ŞANLIURFA YI GEZELİM 3. Gün: URFA NIN KALBİNDEN GÜNEŞİN BATIŞINA GEZİ TÜRKİYE NİN GURURU ATATÜRK BARAJI Türkiye de ki elektrik üretimini artırmak ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi ndeki 9 ili kapsayan tarım

Detaylı

Tokat ın 68 km güneybatısında yer alan Sulusaray, Sabastopolis antik kenti üzerinde kurulmuştur.

Tokat ın 68 km güneybatısında yer alan Sulusaray, Sabastopolis antik kenti üzerinde kurulmuştur. Çekerek ırmağı üzerinde Roma dönemine ait köprüde şehrin bu adı ile ilgili kitabe bulunmaktadır. Tokat ın 68 km güneybatısında yer alan Sulusaray, Sabastopolis antik kenti üzerinde kurulmuştur. Antik Sebastopolis

Detaylı

PRT 403 Geç Asur-Geç Babil Arkeolojisi 3. III.Salmanasar Dönemi. ( siyasi tarih, mimari )

PRT 403 Geç Asur-Geç Babil Arkeolojisi 3. III.Salmanasar Dönemi. ( siyasi tarih, mimari ) PRT 403 Geç Asur-Geç Babil Arkeolojisi 3. III.Salmanasar Dönemi. ( siyasi tarih, mimari ) III. Salmanasar Heykeli, İstanbul, Strommenger,E., 1962, 207. III. Salmanasar / III. Šulmanu-ašerid (858-824) Geç

Detaylı

T.C. SİNOP ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLGİLER ENSTİTÜSÜ TARİH TEZLİ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI

T.C. SİNOP ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLGİLER ENSTİTÜSÜ TARİH TEZLİ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI T.C. SİNOP ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLGİLER ENSTİTÜSÜ TARİH TEZLİ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI I. YARIYIL II. YARIYIL Adı Adı TAR 501 Eski Anadolu Kültür 3 0 3 TAR 502 Eskiçağda Türkler 3 0 3 TAR 503 Eskiçağ Kavimlerinde

Detaylı

Adıyaman'ın İsmi Nereden Geliyor?

Adıyaman'ın İsmi Nereden Geliyor? ADIYAMAN Adıyaman'ın İsmi Nereden Geliyor? Rivayete göre; Adıyaman şehrini doğu, batı ve güney yönlerinde derin vadiler çevirmiştir. Bu vadilerin yamaçları zengin meyve ağaçları ile kaplı olduğu gibi,

Detaylı

000579F.KULAKOĞLU 11/28 URARTU. ÖLÜ GÖMME GELENEKLERI ve MEZAR MİMARLIĞI F.KULAKOĞLU000579AÜ /28

000579F.KULAKOĞLU 11/28 URARTU. ÖLÜ GÖMME GELENEKLERI ve MEZAR MİMARLIĞI F.KULAKOĞLU000579AÜ /28 000579F.KULAKOĞLU 11/28 URARTU ÖLÜ GÖMME GELENEKLERI ve MEZAR MİMARLIĞI F.KULAKOĞLU000579AÜ00057911/28 ÖLÜ GÖMME GELENEKLERI 000580F.KULAKOĞLU 11/28 İki tarzda ölü gömme geleneği: 1.Yakmadan ve 2. yakarak.

Detaylı

BİRECİK İLÇEMİZ Fırat ta Gün Batımı

BİRECİK İLÇEMİZ Fırat ta Gün Batımı BİRECİK İLÇEMİZ Fırat ta Gün Batımı Birecik ilçesi Şanlıurfa Merkez ilçesine 80 km uzaklıkta olup, yüzölçümü 852 km2 dir. İlçe merkez belediye ile birlikte 3 belediye ve bunlara bağlı 70 köy ve 75 mezradan

Detaylı

YAKIN DOĞU ARKEOLOJİSİ / GEÇ-HİTİT KRALLIĞI

YAKIN DOĞU ARKEOLOJİSİ / GEÇ-HİTİT KRALLIĞI YAKIN DOĞU ARKEOLOJİSİ / GEÇ-HİTİT KRALLIĞI Timothy P. Harrison PATİNA KRALLIĞI NIN BAŞKENTİ TELL TAYINAT Kazı çalışmaları, bit hilani olarak adlandırılan birkaç büyük saray kompleksini ve zarif bir şekilde

Detaylı

Asya Hun Devleti (Büyük Hun Devleti) Orta Asya da bilinen ilk teşkilatlı Türk devleti Hunlar tarafından kurulmuştur. Hunların ilk oturdukları yer

Asya Hun Devleti (Büyük Hun Devleti) Orta Asya da bilinen ilk teşkilatlı Türk devleti Hunlar tarafından kurulmuştur. Hunların ilk oturdukları yer Asya Hun Devleti (Büyük Hun Devleti) Orta Asya da bilinen ilk teşkilatlı Türk devleti Hunlar tarafından kurulmuştur. Hunların ilk oturdukları yer Sarı Irmak ın kuzeyi idi. Daha sonra Orhun ve Selenga ırmakları

Detaylı

BİRECİK REHBER KİTAP. Birecik Turizm Envanteri Projesi T.C. BİRECİK KAYMAKAMLIĞI 2011

BİRECİK REHBER KİTAP. Birecik Turizm Envanteri Projesi T.C. BİRECİK KAYMAKAMLIĞI 2011 Birecik Turizm Envanteri Projesi Bu kitabın içeriğinden sadece Birecik İlçesi ve Köylerine Hizmet Götürme Birliği sorumludur ve bu içeriğin herhangi bir şekilde DPT'nin veya Karacadağ kalkınma Ajansı'nın

Detaylı

Frigler Frigler Troya VII-a nın tahribinden (M.Ö. 1190) hemen sonra Anadolu ya Balkanlar üzerinden gelen Hint Avupa kökenli kavimlerden biridir. Frig tarihini Frigler in yeterli sayıda yazılı belge bırakmamış

Detaylı

İLK ÇAĞ UYGARLIKLARI MEZOPOTAMYA UYGARLIKLARI MISIR UYGARLIĞI İRAN UYGARLIĞI HİNT UYGARLIĞI ÇİN UYGARLIĞI DOĞU AKDENİZ UYGARLIĞI

İLK ÇAĞ UYGARLIKLARI MEZOPOTAMYA UYGARLIKLARI MISIR UYGARLIĞI İRAN UYGARLIĞI HİNT UYGARLIĞI ÇİN UYGARLIĞI DOĞU AKDENİZ UYGARLIĞI İLK ÇAĞ UYGARLIKLARI MEZOPOTAMYA UYGARLIKLARI MISIR UYGARLIĞI İRAN UYGARLIĞI HİNT UYGARLIĞI ÇİN UYGARLIĞI DOĞU AKDENİZ UYGARLIĞI MEZOPOTAMYA UYGARLIKLARI Kelime anlamı İki nehrin arası olan Mezopotamya,

Detaylı

İktisat Tarihi II. I. Hafta

İktisat Tarihi II. I. Hafta İktisat Tarihi II I. Hafta Tarih Öncesi Çağların Bölümlenmesi Taş Çağı Bakır Çağı Tunç veya Bronz Çağı Tarihsel gelişim türün sürdürülmesi ve çoğalmasına katkıda bulunma ölçütüne göre de yargılanabilir.

Detaylı

URARTU KÜLTÜRÜ ÜZERİNDEKİ GEÇ HİTİT ETKİLERİ

URARTU KÜLTÜRÜ ÜZERİNDEKİ GEÇ HİTİT ETKİLERİ T.C. MARMARA ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ TARİH ANABİLİM DALI ESKİ ÇAG TARİHİ BİLİM DALI URARTU KÜLTÜRÜ ÜZERİNDEKİ GEÇ HİTİT ETKİLERİ Yüksek Lisans Tezi SANEM ERDİL KOCAMAN İstanbul, 2007 T.C.

Detaylı

İlkel Köyden Kente Geçiş Süreci

İlkel Köyden Kente Geçiş Süreci İlkel Köyden Kente Geçiş Süreci Yerleşik Yaşama Geçişte Buğdayın Önemi Buğday dayanıklı bir bitkidir. Zengin toprakta, fakit toprakta yetişir. Uzun süre saklanabilir. Besin değeri zengindir. Çeşitli şekillerde

Detaylı

Anadolu eski çağlardan beri insanların dikkatini çekmiş, önemli bir yerleşim ve uygarlık merkezi olmuştur.

Anadolu eski çağlardan beri insanların dikkatini çekmiş, önemli bir yerleşim ve uygarlık merkezi olmuştur. Bilim Tarihi I Ders Notları ESKİÇAĞ DA BİLİM ANADOLU MEDENİYETLERİ Anadolu eski çağlardan beri insanların dikkatini çekmiş, önemli bir yerleşim ve uygarlık merkezi olmuştur. Hititler Anadolu da kurulan

Detaylı

Başkale nin Tarihçesi: Başkale Coğrafyası:

Başkale nin Tarihçesi: Başkale Coğrafyası: Başkale nin Tarihçesi: Başkale Urartular zamanında Adamma olarak adlandırılan bir yerleşme yeriydi. Ermeniler buraya Adamakert ismini vermişlerdir. Sonraları Romalılar ve Partlar arasında sınır bölgesi

Detaylı

PRT 403 Geç Asur-Geç Babil Arkeolojisi

PRT 403 Geç Asur-Geç Babil Arkeolojisi PRT 403 Geç Asur-Geç Babil Arkeolojisi 6. III.Tiglatpileser Dönemi (siyasi tarih, mimarlık kalıntıları, saray ortostatları) III.Tiglat-pileser savaş arabasında, Nimrud, Barnett,R. 1962. BM 118900 III.

Detaylı

M.Ö. 8. yüzyıl Urartu belgelerinde, "Kolha" A. Mican Zehiroğlu Bronz çağının sonlarına doğru, silah ve savaş tekniklerindeki birkaç önemli gelişme, Anadolu ve çevresindeki siyasi güç dengelerinde önemli

Detaylı

ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜ MİMARLIK BİLGİSİ YUNAN UYGARLIĞI

ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜ MİMARLIK BİLGİSİ YUNAN UYGARLIĞI ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜ MİMARLIK BİLGİSİ YUNAN UYGARLIĞI İÇİNDEKİLER Yunan Uygarlığı Hakkında Genel Bilgi Yunan Dönemi Kentleri Yunan Dönemi Şehir Yapısı Yunan Dönemi

Detaylı

KENT TUŞPA AŞAĞI. 82 Actual Archaeology

KENT TUŞPA AŞAĞI. 82 Actual Archaeology TUŞPA AŞAĞI KENT Van Kalesi görkemli mezar yapıları, anıtsal savunma sistemi, kaya işçiliği ve yazıtları ile Urartu Krallığı nın özgün ve görkemli karakterini yansıtan en önemli yerleşmedir. Yaklaşık 200

Detaylı

M.Ö. 1200' LERDEN GÜNÜMÜZE ANADOLU UYGARLIKLARI

M.Ö. 1200' LERDEN GÜNÜMÜZE ANADOLU UYGARLIKLARI M.Ö.. 1200' LERDEN GÜNÜMÜZE G ANADOLU UYGARLIKLARI M.Ö.. II. binin sonlarında, nda, boğazlar üzerinden Anadolu'ya olan Deniz Kavimleri GöçG öçleri köklk klü değişikliklere ikliklere neden olur. Anadolu'nun

Detaylı

Urartuların Başkentleri

Urartuların Başkentleri Urartuların Başkentleri The Capitals of the Urartian s Pınar PINARCIK Öz M.Ö. 1273 yılında tarih sahnesine çıkan Urartular, batıda Fırat Nehri nden doğuda İran Azerbaycan ına, kuzeyde Gökçe Göl ile Aras

Detaylı

PRT 403 Geç Asur-Geç Babil Arkeolojisi

PRT 403 Geç Asur-Geç Babil Arkeolojisi PRT 403 Geç Asur-Geç Babil Arkeolojisi 5. V.Şamsiadad ve III.Adadnirari Dönemi ( siyasi tarih, mabet mimarisi, diğer sanat yapıtları V. Şamşi-Adad, Reade, J. 2001. V. ŞAMŞİ-ADAD (824-811) III. Salmanasar,

Detaylı

Şehir devletlerinin merkezlerinde tapınak bulunurdu. Yönetim binası, resmî yapılar ve pazar meydanları tapınağın etrafında yer alırdı.

Şehir devletlerinin merkezlerinde tapınak bulunurdu. Yönetim binası, resmî yapılar ve pazar meydanları tapınağın etrafında yer alırdı. M.Ö 2000 den itibaren Eski Yunan da ve Ege de polis adı verilen şehir devletleri ortaya çıkmıştır. Bunlardan en önemlileri Atina,Sparta,Korint,Larissa ve Megara dır. Şehir devletlerinin merkezlerinde tapınak

Detaylı

URARTU DÖNEMİNDE ŞEBETERİA ŞEHRİNE GENEL BİR BAKIŞ A General Outlook To City Of Sebeteria In Urartian Period Dr. Öğr. Üyesi Cuma Ali YILMAZ

URARTU DÖNEMİNDE ŞEBETERİA ŞEHRİNE GENEL BİR BAKIŞ A General Outlook To City Of Sebeteria In Urartian Period Dr. Öğr. Üyesi Cuma Ali YILMAZ Fırat Üniversitesi Harput Uygulama ve Araştırma Merkezi 165 Uluslararası Palu Sempozyumu Bildiriler Kitabı Özet URARTU DÖNEMİNDE ŞEBETERİA ŞEHRİNE GENEL BİR BAKIŞ A General Outlook To City Of Sebeteria

Detaylı

İktisat Tarihi II

İktisat Tarihi II İktisat Tarihi II 23.02.2018 İkincil özeklerde yalnızca ekonomik yapı benimsenmekle kalmamıştır. - Biblos - Kapadokya uygarlıkları birincil özeklerin yapısı ile zorlanmıştır. İkinci devrimin yaygınlaşmasında

Detaylı

Edirne Tarihi - Bizans Döneminde Edirne. Ahmet Usal - Edirne Vergi Dairesi Başkanlığı

Edirne Tarihi - Bizans Döneminde Edirne. Ahmet Usal - Edirne Vergi Dairesi Başkanlığı Edirne Tarihi - Bizans Döneminde Edirne Ahmet Usal - Edirne Vergi Dairesi Başkanlığı Aralık 25, 2006 2 İçindekiler 0.1 Hadrianopolis ten Edrine ye : Bizans Dönemi.......... 4 0.2 Hadrianopolis Önce Edrine

Detaylı

Makedonya Cumhuriyeti ; 1991 yılında Yugoslavya Sosyalist Federatif Cumhuriyeti nin iç savaşlara girdiği dönemde bağımsızlığını ilan etmiştir.

Makedonya Cumhuriyeti ; 1991 yılında Yugoslavya Sosyalist Federatif Cumhuriyeti nin iç savaşlara girdiği dönemde bağımsızlığını ilan etmiştir. Makedonya Cumhuriyeti ; 1991 yılında Yugoslavya Sosyalist Federatif Cumhuriyeti nin iç savaşlara girdiği dönemde bağımsızlığını ilan etmiştir. Kuzeyde Sırbistan ve Kosova batıda Arnavutluk, güneyde Yunanistan,

Detaylı

bu şehirle, yani Hattuşa ile çok yakından ilgilidir. Yüzyıllarca Hititler e başkentlik yapacak olmasının yanı sıra Hitit siyasal ve kültürel tarihi

bu şehirle, yani Hattuşa ile çok yakından ilgilidir. Yüzyıllarca Hititler e başkentlik yapacak olmasının yanı sıra Hitit siyasal ve kültürel tarihi Hititler Anadolu da ilk kez geniş çaplı siyasal birliği, hatta bir imparatorluğu kurmuş olan Hititler in bu topraklarda varlığı Asur Ticaret Kolonileri Çağı ndan itibaren saptanabilmektedir. Asurlu tüccarlardan

Detaylı

MAĞARALARI VE YERLEŞİM ALANI

MAĞARALARI VE YERLEŞİM ALANI TÜRKİYE DOĞAL VE KÜLTÜREL VARLIKLARI ENVANTERİ ENV. NO. 58.01.0.02 ÇİMENYENİCE KÖYÜ, KÖROĞLU TEPELERİ, I39-a4 MAĞARALARI VE YERLEŞİM ALANI İL SİVAS İLÇE HAFİK MAH.-KÖY VE MEVKİİ Çimenyenice Köyü GENEL

Detaylı

Asur Ticaret Kolonileri Çağı

Asur Ticaret Kolonileri Çağı Asur Ticaret Kolonileri Çağı Yazının Anadolu topraklarında ilk kez ortaya çıkışı Mezopotamyalı tüccarlarla ilgilidir. Kuzey Mezopotamya da bir şehir olan Asur dan tüccarlar Anadolu ya gelerek burada ticaret

Detaylı

Tarım, yeryüzündeki belli başlı üretim şekillerinden en gerekli ve yaygın olanıdır. Tarımın yapılış şekli ve yoğunluğu, ülkelerin gelişmişlik

Tarım, yeryüzündeki belli başlı üretim şekillerinden en gerekli ve yaygın olanıdır. Tarımın yapılış şekli ve yoğunluğu, ülkelerin gelişmişlik TARIM VE EKONOMİ Tarım, yeryüzündeki belli başlı üretim şekillerinden en gerekli ve yaygın olanıdır. Tarımın yapılış şekli ve yoğunluğu, ülkelerin gelişmişlik düzeyine bağlıdır. Bazı ülkelerde tarım tekniği

Detaylı

Hazırlayan Muhammed ARTUNÇ 6.SINIF SOSYAL BİLGİER

Hazırlayan Muhammed ARTUNÇ 6.SINIF SOSYAL BİLGİER Hazırlayan Muhammed ARTUNÇ 6.SINIF SOSYAL BİLGİER SOSYAL BİLGİLER KONU:ORTA ASYA TÜRK DEVLETLERİ (Büyük)Asya Hun Devleti (Köktürk) Göktürk Devleti 2.Göktürk (Kutluk) Devleti Uygur Devleti Hunlar önceleri

Detaylı

İktisat Tarihi II. 1. Hafta

İktisat Tarihi II. 1. Hafta İktisat Tarihi II 1. Hafta İktisat tarihinin görevi ekonomilerin performanslarında ve yapılarında zaman içinde meydana gelen değişiklikleri açıklamaktır. Tarih Öncesi Çağların Bölümlenmesi Taş Çağı Bakır

Detaylı

Üstte, Lagaş Kralı Ur-Nanşe yaptırdığı tapınağa küfe taşıyor, karşısında karısı Kraliçe Abda

Üstte, Lagaş Kralı Ur-Nanşe yaptırdığı tapınağa küfe taşıyor, karşısında karısı Kraliçe Abda E T KİNLİK 4 MEZOPOTAMYA DA YÖNETİM K a yn a k 1 : Kay n a k 2 : Yayınları, 2. Baskı, 2006, s. 80) Kay n a k 3 : Babil Kralı Hammurabi, kanunlarının yazılı olduğu bazalt anıt üzerinde resmedilmiş. Karşısında,

Detaylı

HAÇLI SEFERLERİ TARİHİ 3.Ders. Dr. İsmail BAYTAK. HAÇLI SEFERLERİ Nedenleri ve Sonuçları

HAÇLI SEFERLERİ TARİHİ 3.Ders. Dr. İsmail BAYTAK. HAÇLI SEFERLERİ Nedenleri ve Sonuçları HAÇLI SEFERLERİ TARİHİ 3.Ders Dr. İsmail BAYTAK HAÇLI SEFERLERİ Nedenleri ve Sonuçları Hristiyanlarca kutsal sayılan Hz. İsa nın doğum yeri Kudüs ve dolayları, VII. yüzyıldan beri Müslümanlar ın elinde

Detaylı

ESKİÇAĞ TARİHİ ve UYGARLIKLARI-III 2.Ders. Dr. İsmail BAYTAK. Eski BATI Hellen Kavramı Yunan Arkaik Çağı ve Ege Göçleri

ESKİÇAĞ TARİHİ ve UYGARLIKLARI-III 2.Ders. Dr. İsmail BAYTAK. Eski BATI Hellen Kavramı Yunan Arkaik Çağı ve Ege Göçleri ESKİÇAĞ TARİHİ ve UYGARLIKLARI-III 2.Ders Dr. İsmail BAYTAK Eski BATI Hellen Kavramı Yunan Arkaik Çağı ve Ege Göçleri HOMEROS DA YUNAN ORTA ÇAĞI / KARANLIK ÇAĞI Büyük Kolonizosyon hareketlerinin başladığı

Detaylı

İktisat Tarihi I

İktisat Tarihi I İktisat Tarihi I 11.10.2017 12. asrın ikinci yarısından itibaren Anadolu Selçuklu Devleti siyasi ve idari bakımdan pekişmişti. XII. yüzyıl sonlarından itibaren şehirlerin gelişmesi ile Selçuklu ekonomik

Detaylı

2016 Özalp Tarihçesi: Özalp Coğrafyası: İlçe Nüfus Yapısı: Yaş Grubu Erkek Kadın Toplam 0-14 Yaş Yaş Yaş Yaş Yaş

2016 Özalp Tarihçesi: Özalp Coğrafyası: İlçe Nüfus Yapısı: Yaş Grubu Erkek Kadın Toplam 0-14 Yaş Yaş Yaş Yaş Yaş Özalp Tarihçesi: Özalp ilçesi 1869 yılında Mahmudiye adıyla bu günkü Saray ilçe merkezinde kurulmuştur. 1948 yılında bu günkü Özalp merkezine taşınmış ve burası ilçe merkezi haline dönüştürülmüştür. Bölgede

Detaylı

COĞRAFİ YAPISI VE İKLİMİ:

COĞRAFİ YAPISI VE İKLİMİ: TARİHİ : Batı Toroslar ın zirvesinde 1288 yılında kurulan Akseki İlçesi nin tarihi, Roma İmparatorluğu dönemlerine kadar uzanmaktadır. O devirlerde Marla ( Marulya) gibi isimlerle adlandırılan İlçe, 1872

Detaylı

Urla / Klazomenai Kazıları

Urla / Klazomenai Kazıları Urla / Klazomenai Kazıları Oniki İon kenti arasında anılan Klazomenai, Urla-Çeşme yarımadasının kuzey kıyısında, İzmir Körfezi'nin ortalarında yer almaktadır. Klazomenai arazisinin (khora) doğuda Smyrna

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Tarihteki Önemli Buluşlar Bilim, Türk ve İslam Devletlerinde yaşayan bilginler ile yükseliyor Coğrafi Keşifler...

İÇİNDEKİLER. Tarihteki Önemli Buluşlar Bilim, Türk ve İslam Devletlerinde yaşayan bilginler ile yükseliyor Coğrafi Keşifler... 4. ÜNİTE İÇİNDEKİLER Tarihteki Önemli Buluşlar... 6 Bilim, Türk ve İslam Devletlerinde yaşayan bilginler ile yükseliyor...21 Coğrafi Keşifler... 26 Rönesans... 32 Reform... 36 Mucitler... 43 Düşünce, sanat

Detaylı

İTALYA. Sanayi,Turizm,Ulaşım

İTALYA. Sanayi,Turizm,Ulaşım İTALYA FİZİKİ ÖZELLİKLERİ Coğrafi konum Yer şekilleri İklimi BEŞERİ ÖZELLİKLERİ Nüfusu Tarım ve hayvancılık Madencilik Sanayi,Turizm,Ulaşım İTALYANIN KİMLİK KARTI BAŞKENTİ:Roma DİLİ:İtalyanca DİNİ:Hıristiyanlık

Detaylı

5. ULUSLARARASI MAVİ KARADENİZ KONGRESİ. Prof. Dr. Atilla SANDIKLI

5. ULUSLARARASI MAVİ KARADENİZ KONGRESİ. Prof. Dr. Atilla SANDIKLI 5. ULUSLARARASI MAVİ KARADENİZ KONGRESİ Prof. Dr. Atilla SANDIKLI Karadeniz bölgesi; doğuda Kafkasya, güneyde Anadolu, batıda Balkanlar, kuzeyde Ukrayna ve Rusya bozkırları ile çevrili geniş bir havzadır.

Detaylı

Urartu Uygarlığı. Nezih Başgelen Arkeolog / Editör

Urartu Uygarlığı. Nezih Başgelen Arkeolog / Editör Urartu Uygarlığı Nezih Başgelen Arkeolog / Editör Eski Van Kalesi nin kuzeybatı ucunda, güçlü su kaynaklarının yanına yapılan Madırburç u oluşturan devasa kalker bloklarının üzerinde doğuda üç, batıda

Detaylı

Fiziki Özellikleri. Coğrafi Konumu Yer Şekilleri İklimi

Fiziki Özellikleri. Coğrafi Konumu Yer Şekilleri İklimi KİMLİK KARTI Başkent: Roma Yüz Ölçümü: 301.225 km 2 Nüfusu: 60.300.000 (2010) Resmi Dili: İtalyanca Dini: Hristiyanlık Kişi Başına Düşen Milli Gelir: 29.500 $ Şehir Nüfus Oranı: %79 Ekonomik Faal Nüfus

Detaylı

URARTU DEVLETİ NİN EKONOMİK YAPISINA GENEL BAKIŞ * ÖZET

URARTU DEVLETİ NİN EKONOMİK YAPISINA GENEL BAKIŞ * ÖZET - International Periodical For The Languages, Literature and History of Turkish or Turkic, p. 631-643, ANKARA-TURKEY URARTU DEVLETİ NİN EKONOMİK YAPISINA GENEL BAKIŞ * Murat KATAR ** ÖZET M.Ö. 9. Yüzyılda

Detaylı

Eski Mısır Tarihi Kaynakları

Eski Mısır Tarihi Kaynakları Eski Mısır Tarihi Kaynakları Eski Mısır tarihinin araştırılmasında hem yazılı hem de yazısız kaynaklar kullanılmış ve kullanılmaktadır. Eski Mısır medeniyetinden günümüze dek ulaşmış olan tüm kalıntılar

Detaylı

Kafiristan nasıl Nuristan oldu?

Kafiristan nasıl Nuristan oldu? Kafiristan nasıl Nuristan oldu? Afganistan'ın doğusunda Nuristan olarak anılan bölgenin Kafiristan geçmişi ve İslam diniyle tanışmasının hikayesi hayli ilginç. 10.07.2017 / 13:21 Hindikuş Dağları'nın güneydoğusunda

Detaylı

Lidyalılar Batı Anadolu'da hala etkin olan Kimmerleri Kızılırmak'ın ötesine sürerek bu tehlikeye kalıcı olarak son vermişlerdir.

Lidyalılar Batı Anadolu'da hala etkin olan Kimmerleri Kızılırmak'ın ötesine sürerek bu tehlikeye kalıcı olarak son vermişlerdir. Lidyalılar Lidya nın Ege kıyılarından doğuda Göller Bölgesi'ne, kuzeyde Gediz Irmağı havzasından güneyde Muğla bölgesine kadar olan alanı kapladığı kabul edilir. Hitit Krallığı'nın yıkılıncaya kadar ilgi

Detaylı

HALFETİ İLÇEMİZ. Halfeti

HALFETİ İLÇEMİZ. Halfeti HALFETİ İLÇEMİZ Halfeti Şanlıurfa merkez ilçesine 112 km mesafede olan ilçenin yüzölçümü 646 km² dir. İlçe; 3 belediye, 1 bucak, 36 köy ve 23 mezradan oluşmaktadır. Batısında Gaziantep iline bağlı Araban,

Detaylı

Sikkeler: (Sağda) Tanrısal gücün simgesi Ammon/Zeus un koç boynuzuyla betimlenen İskender. (Solda) Elinde kartal ve asa tutan Tanrı Zeus

Sikkeler: (Sağda) Tanrısal gücün simgesi Ammon/Zeus un koç boynuzuyla betimlenen İskender. (Solda) Elinde kartal ve asa tutan Tanrı Zeus T KİNİK 1 ANCAK ÖÜMÜN DURDURABİDİĞİ, DOĞUNUN V BATNN GNÇ İMPARATORU İSKNDR İN KİŞİİĞİ V SRİ K a yn a k 1 : H N U Y G A Amenhotep Tapınağı nda Amon-Ra ve firavun İskender rölyefi R Kay n a k 2 : Ğ Sikkeler:

Detaylı

TARİH BOYUNCA ANADOLU

TARİH BOYUNCA ANADOLU TARİH BOYUNCA ANADOLU Anadolu, Asya yı Avrupa ya bağlayan bir köprü konumundadır. Üç tarafı denizlerle çevrili verimli topraklara sahiptir. Dört mevsimi yaşayan iklimi, akarsuları, ormanları, madenleriyle

Detaylı

2016 Başkale nin Tarihçesi: Başkale Coğrafyası:

2016 Başkale nin Tarihçesi: Başkale Coğrafyası: Başkale nin Tarihçesi: Başkale Urartular zamanında Adamma olarak adlandırılan bir yerleşme yeriydi. Ermeniler buraya Adamakert ismini vermişlerdir. Sonraları Romalılar ve Partlar arasında sınır bölgesi

Detaylı

Roma ve Bizans Dönemi Tarihi Eserleri. Ahmet Usal - Edirne Vergi Dairesi Başkanlığı

Roma ve Bizans Dönemi Tarihi Eserleri. Ahmet Usal - Edirne Vergi Dairesi Başkanlığı Roma ve Bizans Dönemi Tarihi Eserleri Ahmet Usal - Edirne Vergi Dairesi Başkanlığı Aralık 25, 2006 2 İçindekiler 0.1 Antik Yerleşimler......................... 4 0.2 Roma - Bizans Dönemi Kalıntıları...............

Detaylı

T.C. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi

T.C. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi T.C. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi LİSANS YERLEŞTİRME SINAVI-3 COĞRAFYA-1 TESTİ 26 HAZİRAN 2016 PAZAR Bu testlerin her hakkı saklıdır. Hangi amaçla olursa olsun, testlerin tamamının veya bir kısmının

Detaylı

YILDIRIM BEYAZIT ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ TARİH BÖLÜMÜ LİSANSÜSTÜ PROGRAMLARI

YILDIRIM BEYAZIT ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ TARİH BÖLÜMÜ LİSANSÜSTÜ PROGRAMLARI YILDIRIM BEYAZIT ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ TARİH BÖLÜMÜ LİSANSÜSTÜ PROGRAMLARI TARİH TEZLİ YÜKSEK LİSANS Tezli yüksek lisans programında eğitim dili Türkçedir. Programın öngörülen süresi 4

Detaylı

1.1 COĞRAFİ KONUM Bir yerin Dünya üzerinde bulunduğu konuma coğrafi konum denir. Coğrafi konum, matematik ve özel konum olarak ikiye ayrılır.

1.1 COĞRAFİ KONUM Bir yerin Dünya üzerinde bulunduğu konuma coğrafi konum denir. Coğrafi konum, matematik ve özel konum olarak ikiye ayrılır. 1. Yeryüzünde Yaşam 1.1 COĞRAFİ KONUM Bir yerin Dünya üzerinde bulunduğu konuma coğrafi konum denir. Coğrafi konum, matematik ve özel konum olarak ikiye ayrılır. 1.2 MATEMATİK KONUM Dünya üzerindeki bir

Detaylı

T.C. EGE ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ ARKEOLOJİ ANABİLİMDALI URARTU KRALLIĞI NDA TOPLU NÜFUS AKTARIMLARI VE BU

T.C. EGE ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ ARKEOLOJİ ANABİLİMDALI URARTU KRALLIĞI NDA TOPLU NÜFUS AKTARIMLARI VE BU T.C. EGE ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ ARKEOLOJİ ANABİLİMDALI URARTU KRALLIĞI NDA TOPLU NÜFUS AKTARIMLARI VE BU UYGULAMANIN URARTU KÜLTÜRÜNE ETKİLERİ YÜKSEK LİSANS TEZİ Erim KONAKÇI Prof. Dr.

Detaylı

Yunan Medeniyeti kendinden sonraki Hellen ve Roma Medeniyetleri üzerinde etkili olmuştur.

Yunan Medeniyeti kendinden sonraki Hellen ve Roma Medeniyetleri üzerinde etkili olmuştur. Yunan Grek Uygarlığı Video Ders Anlatımı YUNAN (GREK) (M.Ö. 1200 336) Akalara son veren DORLAR tarafından kurulan bir medeniyettir. Yunan Medeniyeti kendinden sonraki Hellen ve Roma Medeniyetleri üzerinde

Detaylı

Finlandiya nın Tarihçesi

Finlandiya nın Tarihçesi Finlandiya Yüzölçümü :338.145 km 2 Nüfusu :5.175.783 İdare şekli :Cumhuriyet Başkenti :Helsinki Önemli şehirleri :Tampere, Espoo, Turku Dili :Fince Dini :Hristiyanlık Para birimi :Euro, Fin Markası Finlandiya

Detaylı

DEVLETİN ADI: Büyük Britanya ve Kuzey İrlanda Birleşik Krallığı BAŞŞEHRİ: Londra YÜZÖLÇÜMÜ: 244.110 km2 NÜFUSU: 57.411.000 RESMİ DİLİ: İngilizce

DEVLETİN ADI: Büyük Britanya ve Kuzey İrlanda Birleşik Krallığı BAŞŞEHRİ: Londra YÜZÖLÇÜMÜ: 244.110 km2 NÜFUSU: 57.411.000 RESMİ DİLİ: İngilizce İNGİLTERE DEVLETİN ADI: Büyük Britanya ve Kuzey İrlanda Birleşik Krallığı BAŞŞEHRİ: Londra YÜZÖLÇÜMÜ: 244.110 km2 NÜFUSU: 57.411.000 RESMİ DİLİ: İngilizce DİNİ: Hıristiyanlık PARA BİRİMİ: Sterlin 1.

Detaylı

ATATÜRK KÜLTÜR, DİL VE TARİH YÜKSEK KURUMU KAZI DESTEĞİ: POLEMAİOS ONUR ANITININ KAZI, RESTİTÜSYON VE RESTORASYON RAPORU

ATATÜRK KÜLTÜR, DİL VE TARİH YÜKSEK KURUMU KAZI DESTEĞİ: POLEMAİOS ONUR ANITININ KAZI, RESTİTÜSYON VE RESTORASYON RAPORU ATATÜRK KÜLTÜR, DİL VE TARİH YÜKSEK KURUMU KAZI DESTEĞİ: POLEMAİOS ONUR ANITININ KAZI, RESTİTÜSYON VE RESTORASYON RAPORU Kutsal alanlardaki Onur Anıtları, kente ya da kentin kutsal alanlarına maddi ve

Detaylı

GEVALE KALESĠ KAZI ÇALIġMALARI

GEVALE KALESĠ KAZI ÇALIġMALARI GEVALE KALESĠ KAZI ÇALIġMALARI Konya da Osmanlı ordusunun kenti fethettikten sonra yıktırdığı kabul edilen Gevale Kalesi nin kalıntıları bulundu. Buluntular kentin bilinen tarihini değiģtirecek nitelikte.

Detaylı

COĞRAFİK UYGARLIKLAR. Mezopotamya ya kurulmuş devletler: Sümerler, Akadlar, Babiller, Assurlar ve Elamlılar dır. SÜMERLER AKADLAR ASSURLAR BABİLLER

COĞRAFİK UYGARLIKLAR. Mezopotamya ya kurulmuş devletler: Sümerler, Akadlar, Babiller, Assurlar ve Elamlılar dır. SÜMERLER AKADLAR ASSURLAR BABİLLER COĞRAFİK Mezopotamya, günümüz sınırlarına göre çoğu Irak ta bulunan ve arabistana kadar uzanan dar ve uzun bir platodur. Dicle ve Fırat nehirlerin arasına kurulmuş bu yer varlığının en önemli kısımlarını

Detaylı

YÜKSELME DEVRİ. KPSS YE HAZIRLIK ARİF ÖZBEYLİ Youtube Kanalı: tariheglencesi

YÜKSELME DEVRİ. KPSS YE HAZIRLIK ARİF ÖZBEYLİ  Youtube Kanalı: tariheglencesi YÜKSELME DEVRİ KPSS YE HAZIRLIK ARİF ÖZBEYLİ www.tariheglencesi.com Youtube Kanalı: tariheglencesi 05.08.2017 II.Selim (1566-1574) Tahta Geçme Yaşı: 42.3 Saltanat Süresi:8.3 Saltanat Sonundaki Yaşı:50.7

Detaylı

İlkçağ Anadolu Uygarlıklarında Sosyo-Ekonomik ve Kültürel Yapı Bağlamında Kütüphane/Arşiv Kurumu

İlkçağ Anadolu Uygarlıklarında Sosyo-Ekonomik ve Kültürel Yapı Bağlamında Kütüphane/Arşiv Kurumu İlkçağ Anadolu Uygarlıklarında Sosyo-Ekonomik ve Kültürel Yapı Bağlamında Kütüphane/Arşiv Kurumu Prof. Dr. Bülent Yılmaz Hacettepe Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü E-posta : byilmaz@hacettepe.edu.tr

Detaylı

KAYACIK KÖYÜ HAKKINDA GENEL BİLGİLER. Kayacık Köyü nün isminin kaynağı hakkında iki rivayet bulunmaktadır. Bunlar şöyle açıklanabilir.

KAYACIK KÖYÜ HAKKINDA GENEL BİLGİLER. Kayacık Köyü nün isminin kaynağı hakkında iki rivayet bulunmaktadır. Bunlar şöyle açıklanabilir. Araştırmanın Yapıldığı Kayacık Köyü Hakkında Genel Bilgiler KAYACIK KÖYÜ HAKKINDA GENEL BİLGİLER KAYACIK İSMİNİN KAYNAĞI Kayacık Köyü nün isminin kaynağı hakkında iki rivayet bulunmaktadır. Bunlar şöyle

Detaylı

T. C. ÇUKUROVA ÜNĐVERSĐTESĐ SOSYAL BĐLĐMLER ENSTĐTÜSÜ ARKEOLOJĐ ANABĐLĐM DALI

T. C. ÇUKUROVA ÜNĐVERSĐTESĐ SOSYAL BĐLĐMLER ENSTĐTÜSÜ ARKEOLOJĐ ANABĐLĐM DALI T. C. ÇUKUROVA ÜNĐVERSĐTESĐ SOSYAL BĐLĐMLER ENSTĐTÜSÜ ARKEOLOJĐ ANABĐLĐM DALI ERZURUM ARKEOLOJĐ MÜZESĐ NDE BULUNAN URARTU DÖNEMĐ NE AĐT MADENĐ BĐLEZĐKLER VE PAZIBENTLER Osman Emre KÖSE YÜKSEK LĐSANS TEZĐ

Detaylı

Ankara da SELÇUKLU MİRASI. Arslanhane Camii. (Ahi Şerafeddin) 58 YEDİKITA

Ankara da SELÇUKLU MİRASI. Arslanhane Camii. (Ahi Şerafeddin) 58 YEDİKITA Ankara da SELÇUKLU MİRASI Arslanhane Camii (Ahi Şerafeddin) 58 YEDİKITA Çizim: Yük. Mim. Mehmet Emin Yılmaz 11. yüzyıldan başlayarak Anadolu ya yerleşmeye başlayan Türkler, doğuda Ermeni ve Gürcü yapıları,

Detaylı

ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ ARKEOLOJİ BÖLÜMÜ DERS İÇERİKLERİ

ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ ARKEOLOJİ BÖLÜMÜ DERS İÇERİKLERİ ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ ARKEOLOJİ BÖLÜMÜ DERS İÇERİKLERİ I. SINIF (I. ve II. Yarıyıl) ARK 101-102 Arkeolojiye Giriş I-II (2) AKTS (3) Arkeolojinin tanımı, amacı, sınırları ve

Detaylı

Kazak Hanlığı nın kuruluşunun 550. yılı dolayısıyla Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümümüzce düzenlenen Kazak

Kazak Hanlığı nın kuruluşunun 550. yılı dolayısıyla Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümümüzce düzenlenen Kazak Kazak Hanlığı nın kuruluşunun 550. yılı dolayısıyla Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümümüzce düzenlenen Kazak Hanlığı ve Kazakistan konulu bu toplantıda Kısaca Kazak

Detaylı

BASIN METNİ 16.01.2012 BEYLİKDÜZÜ MİGROS ALIŞVERİŞ MERKEZİ ÇOCUK KÜLTÜR SANAT FESTİVALİ. Thema Anadolica!

BASIN METNİ 16.01.2012 BEYLİKDÜZÜ MİGROS ALIŞVERİŞ MERKEZİ ÇOCUK KÜLTÜR SANAT FESTİVALİ. Thema Anadolica! BASIN METNİ 16.01.2012 BEYLİKDÜZÜ MİGROS ALIŞVERİŞ MERKEZİ ÇOCUK KÜLTÜR SANAT FESTİVALİ Thema Anadolica! ECE TÜRKİYE - BEYLİKDÜZÜ MİGROS ALIŞVERİŞ MERKEZİ NDE UNUTULMAZ BİR KÜLTÜR-SANAT SERÜVENİ Thema

Detaylı

Çaldıran daha önceleri Muradiye İlçesinin bir kazası konumundayken 1987 yılında çıkarılan kanunla ilçe statüsüne yükselmiştir.

Çaldıran daha önceleri Muradiye İlçesinin bir kazası konumundayken 1987 yılında çıkarılan kanunla ilçe statüsüne yükselmiştir. Çaldıran Tarihçesi: İlçe birçok tarihi medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Medler, Bizanslılar, Urartular, İranlılar ve son olarak Osmanlı devleti bu ilçede hâkimiyet sürmüşlerdir. İlçenin tarih içerisindeki

Detaylı

M.Ö. 2500 de Sümerler in dört tekerlekli savaş arabası

M.Ö. 2500 de Sümerler in dört tekerlekli savaş arabası TEKERLEKLİ ARABAYI SÜMERLER 5000 YIL ÖNCE KEŞFETTİ Tekerlek, Mezopotamya da önce seramikçi çarkında kullanıldı. Ardından Sümerler, iki tekerlekli savaş arabası ve sonra dört tekerlekli araba yaptı. M.Ö.

Detaylı

02 Nisan 2012. MĠMARLIK BÖLÜM BAġKANLIĞINA,

02 Nisan 2012. MĠMARLIK BÖLÜM BAġKANLIĞINA, 02 Nisan 2012 MĠMARLIK BÖLÜM BAġKANLIĞINA, Amasra Teknik Gezisi 12-13 Mart 2012 tarihleri arasında, ARCH 222 - Arhitectural Design 4 dersi için Bir Sanatçı İçin Konut, ARCH 221 - Arhitectural Design 3

Detaylı

5. SINIF SOSYAL BİLGİLER BÖLGEMİZİ TANIYALIM TESTİ. 1- VADİ: Akarsuların yataklarını derinleştirerek oluşturdukları uzun yarıklardır.

5. SINIF SOSYAL BİLGİLER BÖLGEMİZİ TANIYALIM TESTİ. 1- VADİ: Akarsuların yataklarını derinleştirerek oluşturdukları uzun yarıklardır. 1- VADİ: Akarsuların yataklarını derinleştirerek oluşturdukları uzun yarıklardır. PLATO: Çevresine göre yüksekte kalmış, akarsular tarafından derince yarılmış geniş düzlüklerdir. ADA: Dört tarafı karayla

Detaylı