BİTKİ MATERYALİ I: GYMNOSPERMAE YRD.DOÇ.DR. DOĞANAY YENER

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "BİTKİ MATERYALİ I: GYMNOSPERMAE YRD.DOÇ.DR. DOĞANAY YENER"

Transkript

1 BİTKİ MATERYALİ I: GYMNOSPERMAE YRD.DOÇ.DR. DOĞANAY YENER İstanbul Üniversitesi, Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Bitki Materyali ve Yetiştirme Tekniği Anabilim Dalı

2 GYMNOSPERMAE=AÇIK TOHUMLULAR Yaşayan örnekleri bulunan Gymnospermae sınıfları ve karakteristik özellikleri: Cycadinae Sınıfı Ginkgoinae Sınıfı Coniferae Sınıfı Gnetinae Sınıfı

3 CORMOPHYTA KÜTÜĞÜ SPERMATOPHYTA=TOHUMLU BİTKİLER GYMNOSPERMAE=AÇIK TOHUMLULAR II. CYCADINAE SINIFI (Palmiye Ypr.) CYCADACEAE FAMİLYASI 1.Cycas ZAMIACEAE FAMİLYASI VI. GINKGOINAE SINIFI (Fil Kulağı Ypr.) GINKGOACEAE FAMİLYASI 2. Ginkgo VII. CONIFERAE SINIFI (İğne Ypr.) A. TAXOIDEAE TAKIMI 1.TAXACEAE FAMİLYASI 3. Taxus Torreya Austrotaxus 2. CEPHALOTAXACEAE FAMİLYASI 4. Cephalotaxus Amentotaxus 3. PODOCARPACEAE FAMİLYASI 5. Podocarpus Saxegothaea Dacrydium Microcachrys Pherosphaera Phyllocladus Acmopyle B. PINOIDEAE TAKIMI 4. ARAUCARIACEAE FAMİLYASI 6. Araucaria 5. PINACEAE FAMİLYASI 7. Abies Keteleria 8. Tsuga 9. Pseudotsuga 10. Picea 11. Cedrus 12. Larix 13. Pseudolarix 14. Pinus 6. TAXODIACEAE FAMİLYASI Sciadopitys 15. Sequoia 16. Sequoiadendron 17. Taxodium 18. Metasequoia Glyptostrobus 19. Cryptomeria 20. Cunninghamia Athrotaxis Taiwania 7. CUPRESSACEAE FAMİLYASI ACTINOSTROBOİDEAE ALT FAM. Actinostrobus Callitris Fitzroya Tetraclinis Diselma THUJOIDEAE ALT FAMİLYASI Thujopsis Thuja Libocedrus CUPRESSOIDEAE ALT FAMİLYASI Cupressus Chamaecyparis XCupressocyparis JUNIPEROIDEAE ALT FAMİLYASI Arceuthos Juniperus Agathis

4 VII. CONIFERAE SINIFI B. PINOIDEAE TAKIMI 6. TAXODIACEAE FAMİLYASI Sciadopitys Sequoia Sequoiadendron Taxodium Metasequoia Glyptostrobus Cryptomeria Cunninghamia Athrotaxis Taiwania

5 6. TAXODIACEAE FAMİLYASININ GENEL ÖZELLIKLERI Jeolojik devirlerde bugünkünden daha fazla taksona ve yayılış sahasına sahip olan bir familyadır. Tebeşir çağı ve Tersiyerde bir çoğu kömürleşmiş, fosil olarak yeryüzünden kaybolmuş, bugünkü linyitlerin teşekkülüne büyük ölçüde katılmış, fazlasıyla cinse ve taksona sahiptir. Avrupa da yaşayan örnekleri de Buz devrinde tamamen mahvedilmiştir. Ne Avrupa da ne de ülkemizde doğal yetişen hiçbir taksonu yoktur. Egzotik olarak yetiştirilmekte ve düzenlemelerde kullanılmaktadırlar. Familyanın, aralarında yakın akrabalık bulunmayan yaklaşık 10 cinsi (7 cins monotipiktir) ve bu cinslere ait 15 tür ve taksonları bulunmaktadır.

6 Athrotaxis; 3 tür ile Tazmanya nın dağlık kesiminde yayılış yapar. Cunninghamia; 2 tür ile biri Çin ve diğeri Formoza için endemiktir. Taxodium; 2 tür ile Kuzey Amerika ve Asya da yayılış yapar. Cryptomeria, Taiwania, Sciadopitys, Glyptostrobus, Metasequoia, Sequoiadendron, Sequoia; tek tür ile Doğu ve güneydoğu Asya da ormanlar kurarlar. Cinsler; genellikle çok boylu ya da boylu ağaç formunda olup, hepsi bir cinsli bir evciklidir. Bir cins hariç monopodial dallanma yapar. Herdem yeşil ya da kışın yapraklarını dökerler. Yapraklar pul ya da iğne yaprak durumundadır. Yapraklar düz ya da tırpan biçimindedir. Yapraklar bir cins hariç (Metasequoia da karşılıklı) sürgünlere sarmal dizilir. Erkek çiçekler tek, bir çoğu bir araya gelerek, yuvarlak veya başak şeklinde kurul oluştururlar. Her bir etamin pulunun alt kenarında 2-9 adet serbest halde sarkan çiçek tozu torbası vardır. Çiçek tozu torbalarının hava baloncuğu yoktur.

7 Monopodial ve simpodial dallanma sistemleri Yan sürgünler gelişim bakımından ana eksene nazaran geri kalırlarsa bu tip büyümeye monopodial büyüme denir. Monopodial büyümede ana eksen 1. dereceden yan eksenlere, bunlar da kendilerinden gelişen 2. dereceden eksenlere oranla daha kuvvetli olur ve böylece devam eder. Böyle monopodial dallanma örneğin Populus, Fraxinus ve Acer lerde görülür. Fakat özellikle Picea, Abies, Cedrus, Araucaria ve diğer piramit veya koni biçiminde tepe görünümüne sahip iğne yapraklı ağaçlarda tipiktir. Simpodial dallanma durumunda, yan sürgünler ana eksene oranla daha fazla gelişir, hatta ana eksen yan dalların oluşmasını takiben uç tomurcuğunu tamamen istirahat durumuna geçirerek, bir çiçek ( Magnolia ) ya da çiçek kurulu ( Syringa, Aesculus ) geliştirerek veya ölerek gelişmesini durdurur. Eğer dallanmayı aynı dereceden ve az çok tam birbirine karşı durumda iki yan dal sürdürürse (örneğin Karanfiller de ve Viscum da) dihazyum {yalancı bir çatallanma (pseudodichotomie)}oluşur.

8 Dişi çiçekler; sarmal olarak dizilen bir çok puldan oluşan küçük yumurta veya yuvarlak formda kozalak oluştururlar. Bu kozalaklar sürgün uçlarında terminal olarak durur. Brahte (dış pul) ile karpel (iç pul) az ya da çok kaynaşmış vaziyettedir. Her bir kozalak pulunun (karpel-iç pul-yemiş yaprağı-tohum pulu) 2-12 tohum tomurcuğu vardır. Kozalak 1-2 yılda olgunlaşır. Tohumlar dar bir kanatla çevrilmiş, kuru ve odunsu yapıdadır. Familyanın gövde kabuğu, uzunlamasına derin çatlaklı, lifli ve kalıncadır.

9 CINSLERIN AYIRDIMI 1. Herdem yeşil, az-çok kışa dayanıklı 3 - Kışın bütün yapraklarını döker, yapraklar ince ve yumuşak 2 2. İğne yapraklar ve tomurcuklar karşılıklı almaçlı dizilir Metasequoia - İğne yapraklar ve tomurcuklar çok sıralı sarmal dizilir Taxodium cm. uzunluktaki iğne yaprakların tanesi çevrel şeklinde sürgün uçlarında yer alır Sciadopitys - İğne yaprakların uzunluğu 7 cm. nin altında ve çevrel şeklinde diziliş yapmaz 4 4. İğne yapraklar sürgünlere sarmal (spiral) şekilde dizilir 6 - Ana sürgünler üzerindeki iğne yapraklar sarmal, fakat yan sürgünlerdeki iğne yapraklar 2 sıralı dizilir 5 5. İğne yapraklar 3-7 cm uzunlukta, keskin, batıcı uçlu, tedrici olarak küçülür.. Cunninghamia - İğne yapraklar 0,6-2 cm. uzunlukta.sequioa 6. İğne yapraklar sürgünlerde 5 sıralı sarmal dizilir, 0,6-2 cm. Uzunlukta, çoğunlukla uç kısmı içe doğru bükülmüş orak formunda, bu yüzden batıcı değil, kozalak 1-3 cm. uzunlukta.. Cryptomeria

10 SCIADOPITYS Sciadopitys cinsinin günümüzde yaşayan tek bir türü (Sciadopitys verticillata) olduğundan monotipiktir. Bu nedenle Japonya da doğal yayılış yapan bu türün özellikleri aynı zamanda cinsin de özellikleridir. Sciadopitys verticillata (Japon Şemsiye Çamı): (-40)m. boylanan, gençlikte dar konik formda taç yapan, dalları yatay uzanan, herdem yeşil bir ağaçtır. Genç sürgünler önceleri yeşil, daha sonra esmerleşir, çıplaktır.

11 Uzun sürgünler üzerindeki yapraklar, pul yaprak formunda, kısa sürgünlerdeki yapraklar iğne yaprak formundadır. Pul yapraklar; dar üçgenimsi formda, 4-8 mm. uzunlukta, deri gibi kalın, uçları küttür. İğne yapraklar; 6-15 cm. uzunlukta olup, ikili olarak yan yana gelip, birbiri ile kaynaşmıştır. Bu iğne yapraklar pul yaprakların koltuklarında tanesi bir araya gelip çevrel vaziyette dizilir, böylece açılmış bir şemsiyenin telleri gibi etrafa yayılmıştır. Yaprakların üst yüzü parlak yeşil, alt yüzlerinde iki stoma bandı olup, mat yeşil renktedir. Bir cinsli bir evciklidir. Erkek çiçekler sürgün uçlarında, bir çoğu bir arada başçık oluştururlar. Etaminler sarmal dizilir, çiçek tozu torbası uzunlamasına açılır. Dişi çiçekler de bir araya gelip 6-10 cm. uzunlukta, yumurtamsı biçimde, kalın, odunlaşmış bir kozalak oluşturur. Kozalak kısa saplıdır. Kozalağın iç pulu dış pul ile kaynaşmış, iç pulun kenarı dışa doğru kıvrılmıştır. Her bir tohum pulunun altında 5-9 adet tohum tomurcuğu vardır. Tohum 2. yılda olgunlaşır.

12 Gençlikte çok yavaş büyür. Kışlara oldukça dayanıklı, gölgeye dayanıklı, yerden itibaren çok gövdeli büyüyen, dekoratif bir süs bitkisidir. Bağıl nemi yüksek, taze ve derin topraklarda, rüzgardan korunmuş yerlerde genellikle soliter kullanıma uygundur. Önemli 2 kültür formu vardır. Bunlar; S.v. cv. Pendula : Tek gövdeli, dalları da aşağı doğru sarkıktır. S.v. cv. Variegata : Yaprakları sarı alacalı.

13 Sciadopitys verticillata Yaprak Kabuk Sürgün Genç Sürgün Sürgün Dişi Çiçek ve dişi çiçek tomurcuğu Habitus

14 SEQUOIA Buz devrinden önce Kretase ve Tersiyer çağında Kuzey Yarım Kürenin ormanlarında 40 kadar formu tespit edilmişse de günümüzde sadece tek bir türü (Sequoia sempervirens) Kuzey Amerika nın Pasifik sahillerinde, Kaliforniya çevresinde, eski devrin bir hatırası olarak, sınırlı alanda doğal yayılış yapan bir cinstir. Monotipiktir.

15 Sequoia sempervirens Sahil Sekoyası Familyası: Taxodiaceae Vatanı: Kuzey Amerika nın Pasifik sahillerinde, Kaliforniya çevresinde, eski devrin bir hatırası olarak, sınırlı alanda doğal yayılış yapan bir cinstir. Monotipiktir. Habitusu: (-110)m. boy, 25 m. tepe tacı yapan, konik formlu daimi yeşil ağaçlardır. Yaşlı gövde kabuğu çok kalın, boyuna derin çatlaklı, lifli ve tarçın kırmızısı renktedir. Yaprak Özellikleri: Yapraklar sürgünlere sarmal olarak dizilir. Yapraklar 2 farklı formdadır. Yan dallar üzerindeki yapraklar, Abies ve Taxus a benzer şekilde yassı, 1-2,5 cm. uzunlukta ve 2 sıralı gibi dizilmişlerdir. Alt yüzlerinde belirgin halde 2 stoma bandı vardır. İkinci tip yapraklar; ana sürgün uçlarında ve kozalak taşıyan verimli sürgünler üzerinde yer alır ve 0,5-1 cm. uzunluğundadır. Biz gibi sivri uçludurlar ve çok sıralı sarmal olarak diziliş yaparlar. Tomurcuk Özellikleri: Tomurcukları küre formunda ve çok sayıda sivri uçlu bir çok tomurcuk pulu ile örtülmüştür.

16 Sequoia sempervirens Sahil Sekoyası o Çiçek Özellikleri: Erkek çiçekler; çok sayıda etamin pulunun kısa bir eksen üzerinde sarmal olarak dizilmesinden oluşan kozalak formundadır. Erkek çiçek kozalakları, terminal ya da yan durumlu olarak sonbaharda oluşur. Kozalak Özellikleri: Dişi çiçeklerin oluşturduğu kozalaklar; yaklaşık 2-2,5 cm. uzunlukta, yumurta biçimindedir adet odunlaşmış karpellerden oluşur. Peltat karpellerin üst yüzleri buruşuktur. Kozalak 1 yılda olgunlaşır. Tohum Özellikleri: Tohumları açık kahverengi renkte, küçük, basık ve dar kanatlıdır. Tohum ya da çelikle üretilir. Derin ve geniş kök yayılışı vardır. Taxus tan yaprak alt yüzündeki stoma bantları ve reçine kanalları olması ile ayrılır. Abies ten ise; yan sürgünlerde yer alan iğne yaprakların eşit uzunlukta olmaması ile kolayca ayrılır. o Kaliforniya nın en kıymetli orman ağaçlarındandır. Ülkemizde Karadeniz kıyıları ve kuzeydoğu Anadolu nun yazın sisli sahil arazilerinin dere içlerinde ve yamaçlarda iyi gelişme göstermektedir. İstanbul un park-bahçe ve eski korularında güzel örneklerine rastlanır.

17 Sequoia sempervirens Sürgün Kabuk Kozalak Yaprak Sürgünün arka ve ön yüzü Habitus

18 SEQUOIADENDRON (MAMUT AĞACI) Sekoya gibi jeolojik devirlerde bir çok taksona sahipken, günümüzde sadece tek bir türü (Sequoiadendron giganteum) Kuzey Amerika nın batısında yayılış yapmaktadır. Monotipiktir.

19 Sequoiadendron giganteum Mamut Ağacı Familyası: Taxodiaceae Vatanı: Kuzey Amerika nın batısında yayılış yapmaktadır. Habitusu: Herdem yeşil, (-105) m. boyunda, konik formlu dev yapılı ve görkemli ağaçlardır. Gövde kabuğu kalın ve liflidir. Yaprak Özellikleri: Yaprakları bakımından Cryptomeria ve Araucaria excelsa ya benzer fakat, 3 sıralı sarmal diziliş yapar. Ana sürgünler üzerindeki iğne yapraklar 1,2 cm. uzunlukta ve biz gibi sivri uçlu, 3 köşelidir ve ana sürgünlere yatık olarak durmaz ya da genç sürgünlerde yatık durur. Yan ve alt dallar üzerindeki yapraklar ise 6 mm. uzunlukta, üçgenimsi ve sürgünlere yatıktır, üst yüzlerinde iki stoma bandı vardır. Mavimtırak-yeşil renkteki yapraklar 2. ve 3. seneden sonra kahverengiye dönüşür ve ağaç üzerinde uzun yıllar dökülmeden kalır.

20 Sequoiadendron giganteum Mamut Ağacı Kozalak Özellikleri: Dişi kozalak 5-8 cm. uzunlukta, 4-5 cm. çapında, yumurta formunda, adet peltat veya baklava dilimi şeklinde, odunlaşmış karpellerden oluşur. Karpelin apofizi buruşuk ve orta kısmı çukurdur. Ayrıca kozalak içinde tohumlarla birlikte, koyukırmızı renkli, pudramsı toz halinde bir pigment maddesi vardır. Bu toz suda eritildiğinde solmayan bir mürekkep elde edilir. Bu pigment fazlaca tanen içerir. Ayrıca pigment ile kaplı tohumların çimlenme yüzdesi, olmayanlara oranla yüksektir. Kozalak 2. yılda olgunlaşır. Ağaç üzerinde dökülmeden uzun süre kalırlar. Tohum 3-6 mm. Uzunlukta, üstü basık ve kanatlıdır, saman sarısı renktedir. o o o Oldukça geniş alana yayılan kök sistemine sahiptirler. Mamut ağaçları Avrupa da ve Türkiye nin ılıman yerlerinde güzel gelişmektedir. Tohum ile yetiştirilen bu tür İstanbul daki muhtelif park ve bahçelerde, eski Boğaziçi korularında tek-tük rastlanır. Mamut ağaçları ve Sekoyalar ilk defa tebeşir çağında ortaya çıkmışlardır. Üst tebeşir ve özellikle de tersiyerde gelişmelerinin en son noktasına ulaşmışlardır. Batı Anadolu da Tavşanlı-Tunçbilek linyit yataklarında fosillerine rastlanmıştır.

21 Sequoiadendron giganteum Sürgün Yaprak Genç ve yaşlı gövde Kabuğu Çiçek Olgunlaşmamış ve olgunlaşmış Kozalak Tohum Habitus

22 TAXODIUM (BATAKLIK SERVISI) Kışın yaprağını döken ya da daimi yeşil, bataklık arazilerde toprak yüzeyine çıkan ve 1 m.ye kadar yükselen havai köklere sahip ağaçlardır. Taxodium lar da Sekoya ve Mamut ağaçları gibi jeolojik devirlerde, başta Avrupa olmak üzere Kuzey Amerika ve Asya da çeşitli taksonları ile geniş ormanlar kurarken, günümüzde Kuzey Amerika nın güneydoğusunda yayılış gösteren T. distichum ile Guatamela dan Meksika ya ve güneybatı Teksas a kadarki bölgelerde yayılış yapan T. mucronatum adında 2 türü yayılış göstermektedir. Taxodium u familyanın diğer cinslerinden ayıran en önemli özelliği; yalancı tüysü yapraklarının (kısa sürgünlerde bulunan iğne yaprakların) kışın dökülmesidir. Metasequoia lar da kışın iğne yapraklarını dökerler, fakat iğne yaprakların bulunduğu tali (ikinci derecedeki) sürgünler karşılıklıdır.

23 Kısa ve uzun sürgünleri vardır. Yapraklar açıkyeşil renkte ve yumuşaktır. Bu yapraklar sürgünlere sarmal olarak dizilir. Uzun sürgünlerdeki yapraklar kısa ve pul yaprak halinde, kısa sürgünlerdeki yapraklar ise uzun ve iğne yaprak şeklindedir. Bu iğne yapraklar ışığa yöneldikleri için, dip tarafları kıvrılmış ve adeta tüysü yaprak şeklinde tarakvari dizilmiştir. Sonbaharda kısa sürgünlerle beraber uzun-iğne yapraklarda dökülür. Tomurcuklar uzun sürgünler üzerinde ve pullu, küçük yuvarlak formdadır. Bir cinsli bir evciklidir. Erkek çiçeklerin bir çoğu, uzun bir çiçek ekseni üzerinde çift-çift bir araya gelerek, terminal, fakat aşağı doğru sarkan «bask salkım» oluştururlar. Her bir erkek çiçek kısa saplı, 6-8 etaminden oluşan, yumurta formundadır. Sonbaharda oluşur, ilkbaharda tozlaşma olur.

24 Dişi kozalaklar, çok sayıda peltat (kalkan) şeklindeki karpellerden oluşur ve erkek çiçeklerin bulunduğu sürgünlerin dip tarafında ya da başka sürgünlerde yer alırlar. Dişi çiçeklerin oluşturduğu kozalak, küremsidir. İç ve dış pullar birbiriyle tamamen kaynaşmıştır. Arkalarında apofize benzer pul çıkıntıları (mukro) vardır. Her bir kozalak pulunun 2 tane tohum tomurcuğu vardır. Kozalak 1 yılda olgunlaşır ve pulları dağılır. Tohum, kanatsız ve köşelidir. Tohum çimlendiğinde çenek yapraklar 4-9 adettir. Bu cinsin taksonları, taban suyu yüksek, rutubetli topraklarda ya da bataklıklarda yetişmektedir.

25 Taxodium distichum- Amerikan Bataklık Servisi o Familyası: Taxodiaceae Vatanı: Kuzey Amerika nın güneydoğusunda, Teksas tan Florida ya kadar, özellikle Missisipi nehri kenarındaki bataklık sahada geniş yayılışa sahiptir. Habitusu: m. boylanan, gençlikte konik-piramidal, ileri yaşlarda geniş-dağınık tepeli ağaçlardır. Bataklık yerlerde veya çok rutubetli topraklarda yetişenlerin dip kısımları belirgin şekilde geniş ve olukludur (nayloid gövde). Ayrıca böyle yerlerdeki Taxodium larda toprak yüzeyine çıkmış, cm. boyunda ve cm. çapında silindirik formlu, içi boş «hava kökleri» görünür. Gövde silindirik değil, uca doğru fazlaca incelir. Yaprak Özellikleri: Yapraklar açık-yeşil renkte ve yumuşaktır. Kısa sürgünler üzerinde bulunan yapraklar; tüysü yaprak gibi, iki sıra halinde dizilmiştir. Uzun sürgünlerdeki yapraklar ise, pul yaprak formundadır. Sürgünlerin ucunda bulunan kısa sürgünler dökülmediği halde, yan durumlu kısa sürgünler sonbaharda tüysü yapraklarla birlikte dökülürler. Taze sürgünler yeşil, daha sonra parlak esmer renk alır.

26 Taxodium distichum- Amerikan Bataklık Servisi Tomurcuk Özellikleri: Sürgün uçlarına yakın olan tomurcuklar; yuvarlak formda, büyük ve çok sayıda sivri uçlu pullarla kaplıdır. Yan durumlu tomurcuklar ise daha küçük olup, bunlar sonbaharda dökülecek olan yapraklı kısa sürgünleri oluştururlar. Kozalak Özellikleri: Kozalakları 1,3-3 cm. çapında, küre formunda, reçineli ve koyu morumsu-kahverengi renkte, kısa saplıdır. o Avrupa da çok iyi yetişmektedir. Ilıman bölgelerdeki bataklıkların ve büyük nehirlerin kenarında, ayrıca uzun süre su altında kalan yerlerin ağaçlandırılmasında kullanılırlar. Ülkemizde sahillerdeki nehir ağızlarında, uzun zaman su altında kalan bataklık sahalarda kullanılabilirler.

27 Taxodium distichum Sürgün Yaprak

28 Taxodium distichum Gövde Kabuğu Habitus

29 Taxodium mucronatum (Meksika Bataklık Servisi): Anavatanı Meksika dır. Yapraklarını kış sonunda döken, hatta bazı hallerde daimi yeşil kalan boylu ağaçlardır. Erkek çiçeklerin oluşturduğu kurul, T. distichum dan daha uzundur. Tozlaşma ilkbaharda değil, sonbaharda gerçekleşir. Birinci türe nazaran soğuklara karşı daha az dayanıklıdır.

30 METASEQUOIA İlk fosillerine Doğu Asya da Mezozoik e ait katlarda rastlanmış, Tebeşir ve Tersiyer çağda özellikle de Eosen de tür çeşidi ve coğrafi yayılışlarının en son noktasına ulaşmış ve Kuzey yarı kürenin hakim bitkileri konumuna gelmişlerdir. Fakat Eosen in sonundan itibaren kaybolmaya başlamışlardır. Günümüzde tek türü kalmıştır: Metasequoia glyptostroboides.

31 Metasequoia glyptostroboides- Çin Su Ladini o Familyası: Taxodiaceae Vatanı: Canlı örneklerine ilk defa 1947 yılında Çin de rastlanmıştır. Habitusu: Kışın yaprağını döken, 35 m. kadar boylanan ağaçlardır. Yaprak Özellikleri: Yaprakları açısından Taxodium lara benzer, ancak hem sürgün hem de yaprakları karşılıklı dizilir. İğne yapraklar sonbaharda kısa sürgünlerle birlikte düşer. İğne yapraklar sapsız ya da çok kısa saplıdır. İğne yapraklar 8-15 mm. Uzunlukta, üst yüzü parlak yeşil, alt yüzleri açık yeşil veya açık mavi-yeşil renktedir. Yapraklar sonbaharda kırmızımtırakkahverengiye dönüşür. Uzun ve kısa sürgünleri vardır. Çiçek Özellikleri: Bir cinsli bir evciklidir. Erkek çiçekler, terminal ya da yan durumlu olarak bulunurlar. 5 mm. Boyunda, 20 kadar etamin pulundan oluşan yumurta formundadırlar. Erkek çiçekler bir çoğu ikişer-ikişer karşılıklı olarak başak veya salkım şeklinde kurul oluştururlar.

32 Metasequoia glyptostroboides- Çin Su Ladini Kozalak Özellikleri: Dişi çiçekler; karşılıklı dizilmiş puldan meydana gelir. Pulların en alt ve en üstte bulunanlar genellikle kısırdır. Kozalaklar hafif 4 köşeli, yuvarlak ya da silindir formunda, 20 mm. Genişlikte ve uzun saplıdır. Aşağı doğru sarkarlar. Kozalak pulları derimsidir, kenarları yuvarlaktır, bir yılda olgunlaşır, olgunlaştığında koyu kahverengi olur. Pullar dağılmaz, her bir kozalak pulunun 2-9 (5-9) tane tohum tomurcuğu vardır. Tohum açık kahverengi, ters yumurta biçiminde, 4-5 mm. Uzunlukta, iki adet geniş-ince kanat vardır. Bağıl nemi yüksek yerlerde kışa dayanıklıdır, kanaatkar, rutubetli, taze topraklar ve yarı gölge şartları tercih eder. Peyzaj düzenlemelerinde soliter kullanımı uygundur.

33 Metasequoia glyptostroboides Kış Sürgünü Sürgün Yaprak Gövde Kabuğu Dişi Çiçek Erkek Çiçek Kozalak Habitus

34 GLYPTOSROBUS Orta ve küçük boyda, bir cinsli, bir evcikli ağaç durumunda bulunurlar. Dalları yukarı doğru olup, almaçlı dizilirler. Kışın dökülen yaprakları değişik biçimdedir. Dişi çiçekler; yan sürgünlerin ucunda kozalak oluştururlar. Uzun ve kalın saplı, armut formlu kozalak 8-12 mm. Boyda ve sürgünlerde dik durur. Kozalak pulu ince-uzun, uç bölümü kıvrılmış, kenarları kertikli, her pul yaprağın altında 2 tohum bulunur. Tohum köşeli, kanatlıdır. Erkek çiçekler; Kısa sürgünlerin ucunda, bir çoğu bir arada bulunur. Çin in batak yerlerinde ve pirinç tarlalarının kenarında, ırmak kıyılarında yayılış yapan tek türü bulunmaktadır: Glyptostrobus pensilis. Cinse ait tüm özellikler türü yansıtmaktadır. Ilıman bölgelerin ve iklimin bitkisidir. Güney Anadolu ve Hatay daki bataklık arazilerde yetiştirilebilir.

35 CRYPTOMERIA Monotipiktir, yani tek türe sahip bir cinstir. Yurdunda 60 m. kadar boylanabilen ağaçlardır. Piramit formlu, herdem yeşil, bir cinsli bir evcikli ağaçtır. Kalın gövde kabukludur ve kabuk uzunlamasına yarılmış, kırmızımsı renkte ve yumuşaktır. Yapraklar 3 köşeli, biz ya da iğne biçiminde, sürgünlere 5 sıralı sarmal dizilir. Sürgünler önceleri yeşil, üç yıldan sonra kırmızımsıesmer renge dönüşür. Tomurcuklar küçüktür. Erkek çiçekler yaprakların koltuklarında başak görünüşündedir.

36 Dişi çiçekler yuvarlak 2-3 cm. uzunlukta kozalak halinde, sürgün ucunda bulunur. Kozalak pullarının uçları sivri ve her bir pulun altında 2-5 tohum tomurcuğu vardır. İç ve dış pul birbiriyle tamamen kaynaşmış olup, kozalak 1 yılda olgunlaşır. Pullar açılır, tohumlar saçılır. Tohumlar basık ve kahve renkli, dar kanatlıdır. Hızlı büyür, kuvvetli toprakları sever, kumsal ve az verimli topraklarda da yetişirler. Orta derecede ışık ve fazla derecede nem isterler. Kestanenin yetiştiği bölgelerde yetişirler. Tohum ya da çelikle çoğaltılırlar.

37 Cryptomeria japonica- Japon Kadife Çamı o Familyası: Taxodiaceae Vatanı: Vatanı Japonya da 50 m. kadar boylanan, düzgün gövdeli, gençlikte dar piramit, yaşlandıkça geniş ve yuvarlak tepeli, piramit görünüşlü bir ağaçtır. Habitusu: Herdem yeşildir. Dallar yatay duruşlu ve sık, kabuk kalın, uzunlamasına dar şeritler halinde çatlaklıdır. Gövde kabuğu, kızıl kahve renginde, yeni sürgünler önce çıplak ye yeşil renkte, sonraları kızıl kahve rengindedir. Yaprak Özellikleri: İğne yapraklar 8-16 mm. uzunlukta, biz gibi sivri uçlu olup, enine kesitleri 3-4 köşeli, kenarları tamdır. Dip kısmı geniştir. Yapraklar sürgünlere 5 sıralı sarmal dizilir. Yaprakların her yüzünde stoma çizgileri vardır. İğne yapraklar sürgünü tamamen örtecek şekilde dizilmiştir. Tomurcuk Özellikleri: Tomurcukları pulsuz ve küçüktür. Çiçek Özellikleri: Bir cinsli bir evciklidir. Erkek çiçekler sonbaharda sürgünün uç tarafındaki yaprakların koltuklarında bulunur, genç sürgünlerde 25 erkek çiçek bir arada bulunur. Her bir erkek çiçek boyu 8-10 mm.dir. Erkek çiçek kozalağının pulları sarmal dizilir ve her bir pulun altında 4-5 tane çiçek tozu torbası bulunur, polenlerini Mart ayında etrafa saçar, torbalar açıldığında portakal sarısı renk alır.

38 Cryptomeria japonica- Japon Kadife Çamı Kozalak Özellikleri: Dişi çiçekler ise sürgün uçlarında bulunur, 2-3 cm. çapında, yuvarlak formda kozalak oluştururlar adet kozalak karpelleri ile brahtelerden (dış pul) her biri, birbiri ile kısmen kaynaşmıştır. Uç kısımları ise serbesttir. Kozalaklar 1 yılda olgunlaşır. Tohumlar döküldükten sonra uzunca süre sürgün üzerinde kalırlar. Her bir kozalak pulunun 2-5 tane tohum tomurcuğu vardır. Tohumlar 3 köşeli, her bir kenarında uzunca dar bir kanat vardır. Tohum kahve rengindedir. Kozalakların tepesinden bazen tıpkı Larix lerde olduğu gibi iğne yaprak taşıyan bir sürgünün sürdüğü görülür. Gençlikte çok hızlı büyür, ışık gereksinimi az, kuraklığa duyarlı, yaz kuraklığı olan kuru topraklarda iyi gelişmez. Türkiye nin Karadeniz sahil mıntıkasında, Rize ve çevresinde süs bitkisi olarak kullanılmaya uygundur.

39 Cryptomeria japonica Yaprak Kozalak Habitus Sürgün Çiçek Gövde Kabuğu Kozalaklı Sürgün Sürgün

40 Düzenlemelerde en çok kullanılan 2 varyetesi (C.j. var. japonica, C.j. var. sinensis), ve 50 den fazla kültivarı vardır. Bu kültivarlar genellikle 1-3 m. nadiren m. kadar boylanan, bodur formlardır. Kültivarlardan birkaç örnek; Bandai-sugi : 2 m. boylanan, top-çalı formlu kültivardır. Sürgünleri değişik uzunlukta, yazın açık yeşil, kışın mavimsi yeşil, sürgünler düzensiz duruşlu, yaşlı dallardaki yapraklar kısa, yeni sürgünlerdeki yapraklar uzun, yaz-kış yaprak rengi değişir. Elegans : Genellikle fazla boylanmayan ağaç ya da çalı formdadır. Çok yumuşak ve uzun olan iğne yaprakları juvenil formda, 1,5-2,5 cm. uzunlukta, mavi-yeşil renkteki yapraklar kışın bronz kırmızısı renge dönüşür, düşük kış sıcaklığına dayanıklıdır. Kozalaklar ana türden daha küçüktür. Süs bitkisi olarak değerlidir. Elegans Nana : Bodur Japon Kadife Çamı Spiralis : Yaprakları sürgünler üzerinde helezoni olarak kıvrılır. Globosa Nana : Yavaş büyüyen, küre formlu, bodur çalıdır. Lobbii : Sütun formlu büyüyen, 20 m. boylanan, yoğun dallıdır.

41 Cryptomeria japonica var. elegans

42 Cryptomeria japonica var. elegans Kozalak

43 CUNNINGHAMIA Güney Çin ve Formoza da doğal yetişen 3 türü olan, herdem yeşil, iğne yapraklı ağaçlardır. Düzgün gövdeli, dar piramit formlu, boylu ağaçlardır. Dallar düzensiz çevrel dizilir. İğne yapraklar tırpan biçiminde, deri gibi sert, ince ve uzundur. Ancak yan dallardakiler ışık durumuna göre karşılıklı, adeta 2 sıralı vaziyet almışlardır. Erkek çiçekler sürgün uçlarında, bir çoğu birarada yer alan silindirik kozalakçık oluşturur. Bir eksen etrafında sarmal dizilmiş olan pulların alt taraflarında 3 tane çiçek tozu torbası bulunur. Dişi çiçekler terminal ya da subterminal durumludur. 1-3 adet dişi çiçek bir arada bulunur. Kozalak pulları bir eksen etrafında kiremitvari sarmal olarak dizilmiştir. Pulların uç kısmı sivri-batıcıdır. İç pul dış pulla kaynaşmıştır. Kozalak 1 yılda olgunlaşır. Kozalak açılır fakat dağılmaz. Her bir pulda 3 tohum bulunur.

44 Tohumlar dar kanatlı ve sert kabukludur. Büyümesi çabuktur. Kök ve gövdeden sürgün verme yeteneği vardır. Yarı gölge ağacıdır. Nemli, nispeten sıcak yerlerde, kumlu ve orta derecede killi topraklarda iyi yetişir. 3 türü içinde en çok bilinen ve park ağacı olarak kullanılanı C. lanceolata dır. Cunninghamia lanceolata (Çin Tırpan Ağacı): 30 m. boylanan, düzgün gövdeli, herdem yeşil ağaçtır. İğne yaprakları 3-7 cm. uzunlukta, sert, derimsi, düz hançer biçiminde, genellikle eğri, sivri uçlu, kenarları dişli, üst yüzü açık yeşil, alt yüzleri mavimsi-beyaz renkte iki geniş çizgi bulunur. İğne yapraklar sarmal dizilir. Dişi çiçekler sürgünlerin uçlarında, bir kaçı bir araya gelerek 3-4 cm. uzunlukta, yumurta formunda kozalak oluşturur. Biraz odunlaşmış kozalak pulları vardır. Cunninghamia konishii: Formoza Tırpan Ağacı Cunninghamia kawakamii:

45 Cunninghamia lanceolata

46 ATHROTAXIS 35 m. boy yapabilen, orta boylu, herdem yeşil ağaçlardır. Dallar düzensiz dizilir, gövde kabuğu uzunlamasına bölünmüş ve az olukludur. Yapraklar pul yaprak ya da mızrak ucu şeklindedir. Bir cinsli bir evciklidir. Dişi çiçekler, sürgün ucunda tek olarak bulunur. Her bir kozalak adet, odunsu kozalak pulundan oluşur. Pullar sarmal dizilir. Her pulda 3-6 tohum vardır. Tohumlar küçük, ince, dar ve uzun kanatlıdır. Erkek çiçekler de sürgün ucunda bulunur. Tazmanya nın batısında doğal yayılışı olan 3 türü vardır. Bunlar; Athrotaxis cupressoides Athrotaxis laxifolia Athrotaxis selaginoides tir.

47 TAIWANIA Bir cinsli, bir evciklidir. Herdem yeşil boylu ağaçlardır. Yapraklar iğne ve pul yaprak halindedir. Erkek çiçeklerin 5-7 tanesi bir arada, kısa sürgün uçlarında yer alır. Dişi çiçekler sürgün ucunda, iç ve dış pullar birbiriyle kaynaşmış halde, her karpelde 2 adet tohum tomurcuğu bulunur. Kozalaklar yuvarlak ya da yumurta formunda, pulları derimsidir. Olgun kozalak ağaç üzerinde açılır ve dağılmadan bir süre öylece ağaçta kalır. Tohumlar geniş kanatlı, kanat tohumu çevrel olarak kuşatmıştır. Bilinen bir türü vardır: Taiwania cryptomerioides

48 Taiwania cryptomerioides: Vatanında 50 m. kadar boylanan, yuvarlak piramit formlu ağaçlardır. Yapraklar 15 mm. Uzunlukta, düz ya da tırpan biçiminde, ince, üst ve alt yüzü uzunlamasına çıkıntılı ve 4 köşelidir. Yaşlılarda pul yaprak durumunda, 3 köşeli, uçları eğri, her yüzünde stoma çizgileri bulunur. Yapraklar mavimsi-yeşil renktedir. Kozalaklar yuvarlakça, mm. Uzunlukta, dalların ucunda, kozalak pulları sivri uçlu, her pulda 1-2 adet tohum bulunur. Tohumlar küçük ve kanatlıdır. Çin in güney batısında ve Formoza adasında doğal yayılış yapar.

49 Sequoia S. sempervirens: Sahil sekoyası monotipiktir. TAXODIACEAE *Ana sürgünlerdeki pul yaprakların büyük bir kısmı sürgüne yapışıktır. Yaprakların alt yüzünde 2 beyaz stoma çizgisi vardır. Yaprakları taxus ve abies e benzer, yassı ve 2 yüzlüdür. Taxus tan farkı yapraklarında stoma çizgisi ve reçine kanalı bulunması, abies lerden ise, yan sürgünlerde bulunan yaprakların (yalancı tüysü yaprak) eşit uzunlukta olmaması (6-18mm.) ile ayrılır. Kozalak puldan oluşur. Her pulun altında 3-7 tohum bulunur. Kozalak pullarının göbeği içe basıktır Cryptomeria TAXODIACEAE C. joponica, C.j. var. elegans: İğne yaprak uçları biz gibi sivri, enine kesitleri 3-4 köşeli ve sürgünleri 5 sıralı sarmal dizilir (Sequoia da 3 sıralı).kısa sürgün ucunda 2-3 cm. boyundaki kozalağın iç pulunun kenarı dişlidir. İç ve dış pul birbiriyle tamamen kaynaşmamıştır. Uçları serbesttir. Her pulun altında 2-5 tohum vardır. Yaprağın her iki yüzünde stoma çizgisi vardır. Tomurcuklar pulsuzdur. Sequoiadendrom S. giganteum: Mamut Ağacı Monotipiktir TAXODIACEAE Yaprakları pul, mızrak veya biz gibidir. Yapraklar sürgüne 3 sıralı sarmal dizilmiştir. Sürgünü tamamen kapatacak şekilde sık ve yatık vaziyette dizilmişlerdir. Yaprak uçları sivri ve batıcıdır. Tomurcukları pulsuz, çıplak. İğne yaprak 3 köşeli. Kozalak puldan oluşur. Her pulun altında 3-12 tohum bulunur. *İğne yapraklarının 3 sıralı sarmâl dizilmesi ve kozalak pullarının sırt kısmında mahmuz gibi çıkıntıların bulunmaması gibi özellikleriyle Cryptomeria lardan ayrılır.

TAXODIACEAE. Sequoia (Monotipik) Sequoiadendron (Monotipik) Taxodium Cryptomeria (Monotipik) Sequoia sempervirens. Sequoiadendron giganteum

TAXODIACEAE. Sequoia (Monotipik) Sequoiadendron (Monotipik) Taxodium Cryptomeria (Monotipik) Sequoia sempervirens. Sequoiadendron giganteum TAXODIACEAE Pinaceae familyasında olduğu gibi, bir cinsli bir evciklidirler (Monoik). Yapraklar herdem yeşil veya kışın dökülür. Pul ve iğne yapraklar (Metasequoia hariç) sürgünlere sarmal dizilirler.

Detaylı

10 cins; Sciadopitys Metasequoia Cunninghamia Taiwania Athrotaxis. Glyptostrobus Sequoia Sequoiadendron Cryptomeria Taxodium

10 cins; Sciadopitys Metasequoia Cunninghamia Taiwania Athrotaxis. Glyptostrobus Sequoia Sequoiadendron Cryptomeria Taxodium TAXODIACEAE TAXODIACEAE 10 cins ve bunlara bağlı 16 değişik tür ve varyeteleri vardır. Cinsler arasında akrabalık ilişkisi yoktur Bu nedenle ayırdım anahtarı yapılmamıştır 10 cins; Sciadopitys Metasequoia

Detaylı

10 cins; Sciadopitys Metasequoia Cunninghamia Taiwania Athrotaxis. Glyptostrobus Sequoia Sequoiadendron Cryptomeria Taxodium

10 cins; Sciadopitys Metasequoia Cunninghamia Taiwania Athrotaxis. Glyptostrobus Sequoia Sequoiadendron Cryptomeria Taxodium TAXODIACEAE TAXODIACEAE 10 cins ve bunlara bağlı 16 değişik tür ve varyeteleri vardır. Cinsler arasında akrabalık ilişkisi yoktur Bu nedenle ayırdım anahtarı yapılmamıştır 10 cins; Sciadopitys Metasequoia

Detaylı

GENUS: ABİES (GÖKNARLAR)

GENUS: ABİES (GÖKNARLAR) Bitki tanıma I 1 GENUS: ABİES (GÖKNARLAR) Yaklaşık 35-40 türü bulunur. Ülkemizde doğal olarak 4 türü yetişir. Herdem yeşildir. Dallar gövdeye çevrel dizilir. Kabuk gençlerde düzgün yaşlılarda çatlaklıdır.

Detaylı

* Ülkemizde doğal olarak yetişmemekle birlikte park ve bahçelerde çok yaygın olarak iki türü kullanılmaktadır.

* Ülkemizde doğal olarak yetişmemekle birlikte park ve bahçelerde çok yaygın olarak iki türü kullanılmaktadır. Mazılar Thuja * Ülkemizde doğal olarak yetişmemekle birlikte park ve bahçelerde çok yaygın olarak iki türü kullanılmaktadır. * Mazılar sık dallı; çoğunlukla piramit biçimli; koyu yeşil görünümlüdürler.

Detaylı

GYMNOSPERMAE. (Açık Tohumlular)

GYMNOSPERMAE. (Açık Tohumlular) GYMNOSPERMAE (Açık Tohumlular) CEPHALOTAXACEAE Ağaç ya da çalı halinde herdem yeşil bitkilerdir. Tüm bireyleri bir cinsli iki evcikli (DİOİK)dir. Çok ender bir evciklidir. Erkek çiçekler küre biçimde bir

Detaylı

İbreliler. Sequoia sempervirens (Kıyı Sekoyası) Sequoiadendron giganteum (Mamut Ağacı) Yrd. Doç. Dr. Taki DEMİR SAÜ PMYO

İbreliler. Sequoia sempervirens (Kıyı Sekoyası) Sequoiadendron giganteum (Mamut Ağacı) Yrd. Doç. Dr. Taki DEMİR SAÜ PMYO İbreliler 1 Sequoia sempervirens (Kıyı Sekoyası) Sequoiadendron giganteum (Mamut Ağacı) Sequoia sempervirens (Kıyı Sekoyası) Alem: Plantae Bölüm: Pinophyta Sınıf: Pinopsida Takım: Pinales Familya: Cupressaceae

Detaylı

Erkek çiçekler bir eksen etrafında dizilmiştir. Etaminlerde iki polen tozu torbası vardır. Çiçek tozları marttan itibaren olgunlaşır.

Erkek çiçekler bir eksen etrafında dizilmiştir. Etaminlerde iki polen tozu torbası vardır. Çiçek tozları marttan itibaren olgunlaşır. Bitki tanıma I FAM: PİNACEAE Conifera sınıfının en önemli familyasıdır. 10 cins ve 210 kadar tür içerir. Tropik ormanlardan kuzey kutbuna kadar geniş yayılışı vardır. GENUSLARI: Abies, Picea, Keteleria,

Detaylı

BİTKİ TANIMA I. P E P 1 0 1 _ H 0 4 C h a m a e c y p a r i s l a w s o n i a n a ( L a v z o n Ya l a n c ı S e r v i s i ) Yrd. Doç. Dr.

BİTKİ TANIMA I. P E P 1 0 1 _ H 0 4 C h a m a e c y p a r i s l a w s o n i a n a ( L a v z o n Ya l a n c ı S e r v i s i ) Yrd. Doç. Dr. 1 BİTKİ TANIMA I Yrd. Doç. Dr. Taki DEMİR P E P 1 0 1 _ H 0 4 C h a m a e c y p a r i s l a w s o n i a n a ( L a v z o n Ya l a n c ı S e r v i s i ) C r y p t o m e r i a j a p o n i c a ( K a d i f

Detaylı

BİTKİ TANIMA I. Yrd. Doç. Dr. Taki DEMİR

BİTKİ TANIMA I. Yrd. Doç. Dr. Taki DEMİR BİTKİ TANIMA I Yrd. Doç. Dr. Taki DEMİR 1 PEP101_H02 Abies (Göknar); A. pinsapo (İspanyol Göknarı), A. concolor (Gümüşi Göknar, Kolorado Ak Gökn), A. nordmanniana (Doğu Karadeniz-Kafkas Göknarı), A. bornmülleriana

Detaylı

Genç sürgünler yeşil renkli ve çıplaktır. Tomurcuklar yaprak tarafından gizlenmiştir. Sürgünlerde çok sıralı sarmal dizilen ve sürgün üzerinde uzun

Genç sürgünler yeşil renkli ve çıplaktır. Tomurcuklar yaprak tarafından gizlenmiştir. Sürgünlerde çok sıralı sarmal dizilen ve sürgün üzerinde uzun ARAUCARİACEAE Dallar gövdeye etajlar halinde dizilmiştir. Herdem yeşildir. Çiçekler 1C2E lidir. Erkek çiçekler büyük kozalak oluşturur. Dişi çiçeklerde büyük kozalak oluşturur. Olgunlaşan kozalak pulları

Detaylı

BETULACEAE. Alnus cinsleri vardır.

BETULACEAE. Alnus cinsleri vardır. BETULACEAE Jeolojik devirlerde daha fazla sayıda cins ve türlere sahip olan bu familyanın, bugün 6 cins ve bu cinslerin kışın yaprağını döken 100 kadar türü, Kuzey Yarımkürenin ılıman ve serin bölgelerinde

Detaylı

GYMNOSPERMAE. (Açık Tohumlular)

GYMNOSPERMAE. (Açık Tohumlular) GYMNOSPERMAE (Açık Tohumlular) PINACEAE ***** Bu familyanın cinsleri şunlardır: Yalnızca uzun sürgün Uzun sürgünü + Kısa Sürgün Abies Pinus Keteleria Cedrus Pseudotsuga Larix Tsuga Pseudolarix Picea Cathaya

Detaylı

Araucaria Arokaryalar

Araucaria Arokaryalar ARAUCARİACEAE Dallar gövdeye etajlar halinde dizilmiştir. Herdem yeşildir. Çiçekler 1C2E lidir. Erkek çiçekler büyük kozalak oluşturur. Dişi çiçeklerde büyük kozalak oluşturur. Olgunlaşan kozalak pulları

Detaylı

Picea (Ladin) Picea abies (Avrupa Ladini) Picea orientalis (Doğu Ladini) Picea glauca (Ak Ladin) Picea pungens (Mavi Ladin)

Picea (Ladin) Picea abies (Avrupa Ladini) Picea orientalis (Doğu Ladini) Picea glauca (Ak Ladin) Picea pungens (Mavi Ladin) Picea (Ladin) 1 Picea abies (Avrupa Ladini) Picea orientalis (Doğu Ladini) Picea glauca (Ak Ladin) Picea pungens (Mavi Ladin) Yrd. Doç. Dr. Taki DEMİR SAÜ PMYO 19.12.2012 Picea (Ladin) 2 Picea (Ladin)

Detaylı

Porsuk. Şube : Gymospermae Sınıf : Coniferae Takım : Taxoideae Familya : Taxaceae Cins : Taxus L. Tür : Taxus baccata L.

Porsuk. Şube : Gymospermae Sınıf : Coniferae Takım : Taxoideae Familya : Taxaceae Cins : Taxus L. Tür : Taxus baccata L. Porsuk Şube : Gymospermae Sınıf : Coniferae Takım : Taxoideae Familya : Taxaceae Cins : Taxus L. Tür : Taxus baccata L. Genel olarak 15-20 m boylanır. 2-2.5 m çap yapabilir. Yenice - Karakaya (Karabük)

Detaylı

BİTKİ MATERYALİ I: GYMNOSPERMAE YRD.DOÇ.DR. DOĞANAY YENER

BİTKİ MATERYALİ I: GYMNOSPERMAE YRD.DOÇ.DR. DOĞANAY YENER BİTKİ MATERYALİ I: GYMNOSPERMAE YRD.DOÇ.DR. DOĞANAY YENER İstanbul Üniversitesi, Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Bitki Materyali ve Yetiştirme Tekniği Anabilim Dalı GYMNOSPERMAE=AÇIK TOHUMLULAR

Detaylı

P E P 1 0 1 _ H 0 5 C

P E P 1 0 1 _ H 0 5 C Yrd. Doç. Dr. Taki DEMİR BİTKİ TANIMA I P E P 1 0 1 _ H 0 5 C u p r e s s u s s e m p e r v i r e n s ( A d i s e r v i - A k d e n i z s e r v i s i ) C u p r e s s u s a r i z o n i c a ( A r i z o n

Detaylı

Juglans (Cevizler), Pterocarya (Yalancı cevizler), Carya (Amerikan cevizleri)

Juglans (Cevizler), Pterocarya (Yalancı cevizler), Carya (Amerikan cevizleri) JUGLANDACEAE 6-7 cinsle temsil edilen bir familyadır. Odunları ve meyveleri bakımından değerlidir. Kışın yaprağını döken, çoğunlukla ağaç, bazıları da çalı formundadırlar. Yaprakları tüysü (bileşik) yapraklıdır.

Detaylı

TAXUS : (Porsuklar) (8 Türü var) Taxus baccata L. (Adi Porsuk)

TAXUS : (Porsuklar) (8 Türü var) Taxus baccata L. (Adi Porsuk) TAXUS : (Porsuklar) (8 Türü var) Taxus baccata L. (Adi Porsuk) Çoğunlukla boylu çalı ender 20 m boy, sık dallı, yuvarlak tepeli, kırmızı_kahverengi kabuk gelişi güzel çatlar ve dökülür İğne yapraklar 1-2.5

Detaylı

GENUS: LARİX (MELEZLER)

GENUS: LARİX (MELEZLER) Bitki tanıma I 1 GENUS: LARİX (MELEZLER) Kışın yaprak dökerler. Dallar gövdeye dağınık dizilir. Uzun ve kısa sürgünleri vardır. İğne yapraklar uzun sürgünlerde tek tek bulunur. Kısa sürgünlerde çoğu bir

Detaylı

Picea A. Dietr. Ladinler

Picea A. Dietr. Ladinler Picea A. Dietr. Ladinler Kuzey Yarım kürenin serin ve yağışlı bölgelerinde 40 kadar türü Ülkemizde tek bir türü (Doğu Ladini) Çin ve Japonya da 18 tür Kuzey Amerika ve Kanada da 7 tür Geniş ormanlar kurar.

Detaylı

C e d r u s ( S e d i r ) C e d r u s a t l a n t i c a C e d r u s b r e v i f o l i a C e d r u s d e o d o r a C e d r u s l i b a n i

C e d r u s ( S e d i r ) C e d r u s a t l a n t i c a C e d r u s b r e v i f o l i a C e d r u s d e o d o r a C e d r u s l i b a n i 1 BİTKİ TANIMA I PEP101_H03 C e d r u s ( S e d i r ) C e d r u s a t l a n t i c a C e d r u s b r e v i f o l i a C e d r u s d e o d o r a C e d r u s l i b a n i Sakarya Üniversitesi İbreliler 2 C

Detaylı

Cupressaceae Juniperus (Ardıçlar)

Cupressaceae Juniperus (Ardıçlar) Herdem yeşil. Monoik veye dioik Ağaç veya dipten itibaren yoğun dallı çalı Kabuk: Yaşlı fertlerinde şeritler halinde boyuna çatlaklı, kırmızımtrak veya gri kahverengindedir. Tomurcuklar: Çıplaktır. (J.drupacea

Detaylı

Bitkilerin Adlandırılması

Bitkilerin Adlandırılması Bitkilerin Adlandırılması Bitki isimlerinin bir yerden diğerine değişmemesi, hangi bitkinin söz konusu olduğunun kesin ve emin bir şekilde anlaşılabilmesi ve dünya üzerinde birlik sağlamak için bitkilerde

Detaylı

CUPRESSUS L. Serviler

CUPRESSUS L. Serviler CUPRESSUS L. Serviler Bu cinsin Kuzey Amerika, Oregon, Meksika, Akdeniz den Himalaya ve Çin e kadar yaklaşık 20 türü var. Herdem Yeşil ağaç ve çalılar. Sürgünler dört köşeli, yahut yuvarlakça. Yapraklar

Detaylı

CUPRESSACEAE. 22 cins ve 200 takson. 3 cins ve 13 takson doğal!!! kozalak vesürgün bakımından dört alt familyaya ayrılmaktadır.

CUPRESSACEAE. 22 cins ve 200 takson. 3 cins ve 13 takson doğal!!! kozalak vesürgün bakımından dört alt familyaya ayrılmaktadır. CUPRESSACEAE CUPRESSACEAE 22 cins ve 200 takson 3 cins ve 13 takson doğal!!! kozalak vesürgün bakımından dört alt familyaya ayrılmaktadır. Cupressaceae Actinostroboideae Thujoideae Actinostrobus Callitris

Detaylı

GYMNOSPERMAE. (Açık Tohumlular)

GYMNOSPERMAE. (Açık Tohumlular) GYMNOSPERMAE (Açık Tohumlular) PINACEAE ***** Bu familyanın cinsleri şunlardır: Yalnızca uzun sürgün Uzun sürgünü + Kısa Sürgün Abies Pinus Keteleria Cedrus Pseudotsuga Larix Tsuga Pseudolarix Picea Cathaya

Detaylı

Pinus halepensis te Glaf (Kın)

Pinus halepensis te Glaf (Kın) Pinus (Çam) Bu cins Gymnospermler içerisinde en fazla türe sahip olandır. 112 türle temsil edilmektedir. Herdemyeşildir. Hem uzun hem de kısa sürgünleri vardır. Pinus (Çam) Sürgünler: Uzun sürgünlerle

Detaylı

BİTKİ MATERYALİ I: GYMNOSPERMAE YRD.DOÇ.DR. DOĞANAY YENER

BİTKİ MATERYALİ I: GYMNOSPERMAE YRD.DOÇ.DR. DOĞANAY YENER BİTKİ MATERYALİ I: GYMNOSPERMAE YRD.DOÇ.DR. DOĞANAY YENER İstanbul Üniversitesi, Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Bitki Materyali ve Yetiştirme Tekniği Anabilim Dalı GYMNOSPERMAE=AÇIK TOHUMLULAR

Detaylı

GYMNOSPERMAE. (Açık Tohumlular)

GYMNOSPERMAE. (Açık Tohumlular) GYMNOSPERMAE (Açık Tohumlular) PINACEAE ***** Bu familyanın cinsleri şunlardır: Yalnızca uzun sürgün Uzun sürgünü + Kısa Sürgün Abies Pinus Keteleria Cedrus Pseudotsuga Larix Tsuga Pseudolarix Picea Cathaya

Detaylı

ODUN DIŞI ORMAN ÜRÜNLERİ BİTKİ TANIMI II

ODUN DIŞI ORMAN ÜRÜNLERİ BİTKİ TANIMI II ODUN DIŞI ORMAN ÜRÜNLERİ BİTKİ TANIMI II 1. Laurocerasus officinalis 2. Salvia officinalis 3. Tilia tomentosa 4. Tilia cordata 5. Tilia platyphyllos 6. Tilia rubra 7. Quercus brantii 8. Castanea sativa

Detaylı

Bitki Materyali-I: Gymnospermae. Yrd. Doç Dr. Nurgül KARLIOĞLU Orman Botaniği Anabilim Dalı

Bitki Materyali-I: Gymnospermae. Yrd. Doç Dr. Nurgül KARLIOĞLU Orman Botaniği Anabilim Dalı Bitki Materyali-I: Gymnospermae Yrd. Doç Dr. Nurgül KARLIOĞLU Orman Botaniği Anabilim Dalı nurgulk@istanbul.edu.tr BİTKİLER ALEMİ CORMOPHYTA (GÖVDELİ BİTKİLER) THALLOPHYTA (GÖVDESİZ BİTLİLER) Pteridophyta

Detaylı

TAXACEAE. Çoğunlukla dioik, herdem yeşil, ağaç ve çalı formunda odunsu bitkilerdir.

TAXACEAE. Çoğunlukla dioik, herdem yeşil, ağaç ve çalı formunda odunsu bitkilerdir. TAXACEAE Çoğunlukla dioik, herdem yeşil, ağaç ve çalı formunda odunsu bitkilerdir. Sürgünler gövdeye düzensiz dizilmişlerdir. İğne yapraklar sürgünlere çok sıralı sarmal dizilmişlerdir. Yapraklarında reçine

Detaylı

CUPRESSACEAE. 22 cins ve 200 takson. 3 cins ve 13 takson doğal!!! kozalak vesürgün bakımından dört alt familyaya ayrılmaktadır.

CUPRESSACEAE. 22 cins ve 200 takson. 3 cins ve 13 takson doğal!!! kozalak vesürgün bakımından dört alt familyaya ayrılmaktadır. CUPRESSACEAE CUPRESSACEAE 22 cins ve 200 takson 3 cins ve 13 takson doğal!!! kozalak vesürgün bakımından dört alt familyaya ayrılmaktadır. Cupressaceae Actinostroboideae Thujoideae Actinostrobus Callitris

Detaylı

CUPRESSACEAE. 22 cins ve 200 takson. 3 cins ve 13 takson doğal!!! kozalak vesürgün bakımından dört alt familyaya ayrılmaktadır.

CUPRESSACEAE. 22 cins ve 200 takson. 3 cins ve 13 takson doğal!!! kozalak vesürgün bakımından dört alt familyaya ayrılmaktadır. CUPRESSACEAE CUPRESSACEAE 22 cins ve 200 takson 3 cins ve 13 takson doğal!!! kozalak vesürgün bakımından dört alt familyaya ayrılmaktadır. Cupressaceae Actinostroboideae Thujoideae Actinostrobus Callitris

Detaylı

Pistacia terebinthus L. (Menengiç)

Pistacia terebinthus L. (Menengiç) Pistacia terebinthus L. (Menengiç) Genel coğrafi dağılışı batıda Kanarya adalarından başlayarak doğu Akdeniz ve Anadolu ya ulaşır. Türkiye de özellikle Batı ve Güney Anadolu daki maki formasyonu içerisinde

Detaylı

CORYLACEAE 1C 1 E. Anemogam, kışın yaprağını döken odunsu bitkilerdir. Gövde kabukları çatlaksız ya da boyuna çatlaklıdır. Tomurcuklar sürgüne

CORYLACEAE 1C 1 E. Anemogam, kışın yaprağını döken odunsu bitkilerdir. Gövde kabukları çatlaksız ya da boyuna çatlaklıdır. Tomurcuklar sürgüne CORYLACEAE 1C 1 E. Anemogam, kışın yaprağını döken odunsu bitkilerdir. Gövde kabukları çatlaksız ya da boyuna çatlaklıdır. Tomurcuklar sürgüne almaçlı dizilmiştir. Tomurcuklar çok pullu, sapsız, sürgüne

Detaylı

ANGİOSPERMAE (KAPALI TOHUMLULAR) Yrd. Doç. Dr. Hüseyin FAKİR

ANGİOSPERMAE (KAPALI TOHUMLULAR) Yrd. Doç. Dr. Hüseyin FAKİR ANGİOSPERMAE (KAPALI TOHUMLULAR) Yrd. Doç. Dr. Hüseyin FAKİR Angiospermae ve Gymnospermae Arasındaki Farklılıklar muhafaza içersinde döllenerek olgun tohuma gelişen gerçek meyve 3. Angiosperma ların odunlarında

Detaylı

Quercus ilex L. (Pırnal meşesi)

Quercus ilex L. (Pırnal meşesi) Yayılışı: Quercus ilex L. (Pırnal meşesi) Genel coğrafi yayılış alanı Batı Akdeniz kıyılarıdır. Ülkemizde, İstanbul, Zonguldak, Sinop, Çanakkale, Kuşadası nda 0-450 m ler arasında Carpinus, Laurus, Phillyrea

Detaylı

BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE

BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE Prof.Dr. Yahya AYAŞLIGİL Yrd.Doç.Dr. Doğanay YENER İstanbul Üniversitesi, Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Bitki Materyali ve Yetiştirme Tekniği Anabilim Dalı 18.04.2016

Detaylı

FAGACEAE. kürenin subtropik ve serin bölgelerinde ormanlar kuran 600 kadar türü vardır.

FAGACEAE. kürenin subtropik ve serin bölgelerinde ormanlar kuran 600 kadar türü vardır. FAGACEAE Fagaceae familyasının 6 cins (Fagus, Quercus, Castanea, Castanopsis, Lithofagus, Nothafagus) ve bu cnislerin her iki yarı kürenin subtropik ve serin bölgelerinde ormanlar kuran 600 kadar türü

Detaylı

Sedirler (Cedrus) Türkiye de doğal olarak yetişen. Türkiye de egzotik (yaygın ya da parklarda)

Sedirler (Cedrus) Türkiye de doğal olarak yetişen. Türkiye de egzotik (yaygın ya da parklarda) Sedirler (Cedrus) Türkiye de doğal olarak yetişen Toros (Lübnan) Sediri (C. libani) Türkiye de egzotik (yaygın ya da parklarda) Himalaya Sediri Atlas Sediri (C. deodora) (C. atlantica) Dünyada Kuzey Afrika,

Detaylı

GYMNOSPERMAE. (Açık Tohumlular)

GYMNOSPERMAE. (Açık Tohumlular) GYMNOSPERMAE (Açık Tohumlular) PINACEAE ***** -Bu familya yaşayan gymnospermlerin en zengin ve en geniş alanı oluşturan familyasıdır. -Bu familya da, boylu ağaç, ağaç, ağaççık, boylu çalı, çalı formunda

Detaylı

CYCADACEAE GİNKOCEAE PİNACEA PİNUS

CYCADACEAE GİNKOCEAE PİNACEA PİNUS CYCADACEAE GİNKOCEAE PİNACEA PİNUS CYCADACEAE Cycas Yalancı Sago Palmiyeleri Tropik Asya, Avustralya ve çevre adalarında doğal olarak yetişir. 16 türü bulunmaktadır. Gövde sütun şeklinde, dallanmaz. Uzaktan

Detaylı

BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE

BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE Prof.Dr. Yahya AYAŞLIGİL Yrd.Doç.Dr. Doğanay YENER İstanbul Üniversitesi, Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Bitki Materyali ve Yetiştirme Tekniği Anabilim Dalı 04.05.2015

Detaylı

BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE

BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE Prof.Dr. Yahya AYAŞLIGİL Yrd.Doç.Dr. Doğanay YENER İstanbul Üniversitesi, Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Bitki Materyali ve Yetiştirme Tekniği Anabilim Dalı 11.05.2014

Detaylı

GYMNOSPERMAE. (Açık Tohumlular)

GYMNOSPERMAE. (Açık Tohumlular) GYMNOSPERMAE (Açık Tohumlular) PINACEAE ***** Bu familyanın cinsleri şunlardır: Yalnızca uzun sürgün Uzun sürgünü + Kısa Sürgün Abies Pinus Keteleria Cedrus Pseudotsuga Larix Tsuga Pseudolarix Picea Cathaya

Detaylı

BİTKİ MATERYALİ I: GYMNOSPERMAE YRD.DOÇ.DR. DOĞANAY YENER

BİTKİ MATERYALİ I: GYMNOSPERMAE YRD.DOÇ.DR. DOĞANAY YENER BİTKİ MATERYALİ I: GYMNOSPERMAE YRD.DOÇ.DR. DOĞANAY YENER İstanbul Üniversitesi, Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Bitki Materyali ve Yetiştirme Tekniği Anabilim Dalı CANLILAR BİTKİLER ALEMİ (Plantae)

Detaylı

SERT ÇAMLARDAN TÜRKİYE DE DOĞAL OLARAK YETİŞENLER

SERT ÇAMLARDAN TÜRKİYE DE DOĞAL OLARAK YETİŞENLER SERT ÇAMLARDAN TÜRKİYE DE DOĞAL OLARAK YETİŞENLER Pinus sylvestris: Sarıçam Pinus nigra: Karaçam Pinus brutia:kızılçam Pinus halepensis: Halep çamı Pinus pinea: Fıstık çamı Pinus sylvestris: Sarıçam Kuzey

Detaylı

Juniperus communis. Adi Ardıç

Juniperus communis. Adi Ardıç Juniperus communis Adi Ardıç Juniperus communis Adi Ardıç En geniş yayılışı olan ardıç taksonudur. çoğunlukla çalı formunda Kabuk kırmızı kahverengi, ince kağıt gibi ayrılır İ. yaprak, 1,5 cm dipleri geniş

Detaylı

ZBB106 KODLU TASARIM BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI. Doç. Dr. Soner KAZAZ

ZBB106 KODLU TASARIM BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI. Doç. Dr. Soner KAZAZ ZBB106 KODLU TASARIM BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI Doç. Dr. Soner KAZAZ Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü 06110-Ankara skazaz@ankara.edu.tr 8- BAZI TASARIM BİTKİLERİ,

Detaylı

CUPRESSACEAE. 22 cins ve 200 takson. 3 cins ve 13 takson doğal!!! kozalak vesürgün bakımından dört alt familyaya ayrılmaktadır.

CUPRESSACEAE. 22 cins ve 200 takson. 3 cins ve 13 takson doğal!!! kozalak vesürgün bakımından dört alt familyaya ayrılmaktadır. CUPRESSACEAE CUPRESSACEAE 22 cins ve 200 takson 3 cins ve 13 takson doğal!!! kozalak vesürgün bakımından dört alt familyaya ayrılmaktadır. Cupressaceae Actinostroboideae Thujoideae Actinostrobus Callitris

Detaylı

BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE

BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE Prof.Dr. Yahya AYAŞLIGİL Yrd.Doç.Dr. Doğanay YENER İstanbul Üniversitesi, Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Bitki Materyali ve Yetiştirme Tekniği Anabilim Dalı 09.03.2015

Detaylı

2-3 metre kadar boylanabilen, bol dallı bir çalıdır. Kışın yapraklarını döker. Dalları köşeli ve dikenlidir.

2-3 metre kadar boylanabilen, bol dallı bir çalıdır. Kışın yapraklarını döker. Dalları köşeli ve dikenlidir. BERBERİDACEAE FAMİLYASI A. BERBERİS KADIN TUZLUĞU Herdemyeşil ya da yaprak döken türleri bulunan Berberislerin genellikle sürgünleri dikenlidir. Yaprak boyu, şekli vb. türlere göre değişiklik gösterir.

Detaylı

BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE

BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE Prof.Dr. Yahya AYAŞLIGİL Yrd.Doç.Dr. Doğanay YENER İstanbul Üniversitesi, Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Bitki Materyali ve Yetiştirme Tekniği Anabilim Dalı 20.04.2015

Detaylı

BİTKİ TANIMA 2. Dr. Sergun DAYAN

BİTKİ TANIMA 2. Dr. Sergun DAYAN BİTKİ TANIMA 2 Dr. Sergun DAYAN MONOCOTYLEDONAE FAM: GRAMİNEAE Buğdaygiller (Poaceae), tohum kabuğu, meyve kabuğu ile bitişiktir. sapları boğumlu ve ekseriya içi boştur. başakçıklar,

Detaylı

BİTKİ MATERYALİ I: GYMNOSPERMAE YRD.DOÇ.DR. DOĞANAY YENER

BİTKİ MATERYALİ I: GYMNOSPERMAE YRD.DOÇ.DR. DOĞANAY YENER BİTKİ MATERYALİ I: GYMNOSPERMAE YRD.DOÇ.DR. DOĞANAY YENER İstanbul Üniversitesi, Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Bitki Materyali ve Yetiştirme Tekniği Anabilim Dalı GYMNOSPERMAE=AÇIK TOHUMLULAR

Detaylı

Salix caprea L., Keçi Söğüdü, Orman Söğüdü

Salix caprea L., Keçi Söğüdü, Orman Söğüdü ÇALILAR Salix caprea L., Keçi Söğüdü, Orman Söğüdü 2 3 m çalı, ~ 7 8 m küçük bir ağaçtır. Yaprak uzunca, geniş yumurta, saplıdır, sivri, küttür, kalın, üstü kırışık, altı beyaz keçe gibi sık tüylü damar

Detaylı

T.C İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ ORMAN FAKÜLTESİ ORMAN ALTI ODUNSU BİTKİLER. Hazırlayan: Danışman: Yrd.Doç.Dr Nurgül KARLIOĞLU

T.C İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ ORMAN FAKÜLTESİ ORMAN ALTI ODUNSU BİTKİLER. Hazırlayan: Danışman: Yrd.Doç.Dr Nurgül KARLIOĞLU T.C İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ ORMAN FAKÜLTESİ ORMAN ALTI ODUNSU BİTKİLER Hazırlayan: 0601120025 Danışman: Yrd.Doç.Dr Nurgül KARLIOĞLU Laurocerasus officinalis(karayemiş) Sistematik ; Alem : Plantae Bölüm :

Detaylı

ACER BUXUS TİLİA FRAXİNUS

ACER BUXUS TİLİA FRAXİNUS ACER BUXUS TİLİA FRAXİNUS ACER AKÇAAĞAÇLAR Çoğunlukla kışın yaprağını döken boylu veya kısa boylu ağaçlardır. Yapraklar ve tomurcuklar sürgünlerde karşılıklı yer alır. Yapraklar sade, loplu veya tüysüdür.

Detaylı

İSMAİL ŞENEL MADEN Y. MÜH. (ODTÜ) DOĞA VE KUŞ GÖZLEMCİSİ

İSMAİL ŞENEL MADEN Y. MÜH. (ODTÜ) DOĞA VE KUŞ GÖZLEMCİSİ İSMAİL ŞENEL MADEN Y. MÜH. (ODTÜ) DOĞA VE KUŞ GÖZLEMCİSİ simsirsever@gmail.com 533 426 03 03 NELER GÖRECEĞİZ DİŞBUDAKLAR AKASYALAR KOKARAĞAÇ ATKESTANELERİ ÖKALİPTUS SOFORA GLADİÇYA KARABİBER AĞACI DİŞBUDAKLAR

Detaylı

BOTANİK _II. Prof. Dr. Bedri SERDAR

BOTANİK _II. Prof. Dr. Bedri SERDAR BOTANİK _II Prof. Dr. Bedri SERDAR Bedri SERDAR - 2018 2018 Sürgün Çeşitleri 1- Uzun Sürgün Tomurcukları belirgin internodlarla birbirinden ayrılmış, ağacın boy büyümesinde ve dalların gelişmesinde etken

Detaylı

GYMNOSPERMAE. (Açık Tohumlular)

GYMNOSPERMAE. (Açık Tohumlular) GYMNOSPERMAE (Açık Tohumlular) PINACEAE ***** Bu familyanın cinsleri şunlardır: Yalnızca uzun sürgün Uzun sürgünü + Kısa Sürgün Abies Pinus Keteleria Cedrus Pseudotsuga Larix Tsuga Pseudolarix Picea Cathaya

Detaylı

BİTKİ MATERYALİ I: GYMNOSPERMAE YRD.DOÇ.DR. DOĞANAY YENER

BİTKİ MATERYALİ I: GYMNOSPERMAE YRD.DOÇ.DR. DOĞANAY YENER BİTKİ MATERYALİ I: GYMNOSPERMAE YRD.DOÇ.DR. DOĞANAY YENER İstanbul Üniversitesi, Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Bitki Materyali ve Yetiştirme Tekniği Anabilim Dalı GYMNOSPERMAE=AÇIK TOHUMLULAR

Detaylı

BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE

BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE Prof.Dr. Yahya AYAŞLIGİL Yrd.Doç.Dr. Doğanay YENER İstanbul Üniversitesi, Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Bitki Materyali ve Yetiştirme Tekniği Anabilim Dalı 11.04.2016

Detaylı

Cins Fagus (Kayın) Castanea (Kestane) Quercus (Meşe) Gövde kabuğu

Cins Fagus (Kayın) Castanea (Kestane) Quercus (Meşe) Gövde kabuğu Cins Fagus (Kayın) Castanea (Kestane) Quercus (Meşe) Gövde kabuğu Çatlamaz- düz Boyuna geniş aralıklarla çatlaklı Boyuna sık ve derin çatlaklı, Tomurcuk dizilişi ve şekli Almaçlı; çok pullu, uzun ve sivri

Detaylı

aşağıya sarkar, pulların kenarları sylvestrisle son orman sınırını sistemi yayvandır. oluşturur.

aşağıya sarkar, pulların kenarları sylvestrisle son orman sınırını sistemi yayvandır. oluşturur. PICEA =LADİNLER Picea orientalis Doğu Ladini Picea abies Avrupa Ladini - 40-50 m. bazen 60 m. boy, 1,5-2 - 40-50 m boy, 2 m çap m 1. sınıf orman ağacı - 1. sınıf orman ağacı - En kısa iğne yapraklı ladin

Detaylı

BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE

BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE Prof.Dr. Yahya AYAŞLIGİL Yrd.Doç.Dr. Doğanay YENER İstanbul Üniversitesi, Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Bitki Materyali ve Yetiştirme Tekniği Anabilim Dalı 22.02.2016

Detaylı

GENUS: Convolvulus (gündüz güzeli, gündüz sefası)

GENUS: Convolvulus (gündüz güzeli, gündüz sefası) BİTKİ TANIMA III FAM: CONVOLVULACEAE Dik sarılıcı otsu veya çalılardır. 1000 kadar türü vardır. Yapraklar sarmal dizilişlidir. Basit veya ender olarak tüysüdür. Taç yapraklar birleşmiş hunu biçimlidir.

Detaylı

BAHÇE ÇİÇEKLERİ Perenniyal veya mevsimlik olan çok boylanmayan çiçeklerdir. Yer örtücü işlevi vardır Ağaç veya çalı gibi bitkilerin altında kullanılır

BAHÇE ÇİÇEKLERİ Perenniyal veya mevsimlik olan çok boylanmayan çiçeklerdir. Yer örtücü işlevi vardır Ağaç veya çalı gibi bitkilerin altında kullanılır BİTKİ TANIMA III BAHÇE ÇİÇEKLERİ Perenniyal veya mevsimlik olan çok boylanmayan çiçeklerdir. Yer örtücü işlevi vardır Ağaç veya çalı gibi bitkilerin altında kullanılır SINIFLANDIRILMALARI 1. Perenniyal

Detaylı

ZBB106 KODLU TASARIM BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI. Doç. Dr. Soner KAZAZ

ZBB106 KODLU TASARIM BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI. Doç. Dr. Soner KAZAZ ZBB106 KODLU TASARIM BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI Doç. Dr. Soner KAZAZ Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü 06110-Ankara skazaz@ankara.edu.tr 8- BAZI TASARIM BİTKİLERİ,

Detaylı

BİTKİ TANIMA I. P E P 1 0 1 _ H 0 6 G i n k g o ( G i n k o ) J u n i p e r u s ( A r d ı ç ) Yrd. Doç. Dr. Taki DEMİR. Sakarya Üniversitesi

BİTKİ TANIMA I. P E P 1 0 1 _ H 0 6 G i n k g o ( G i n k o ) J u n i p e r u s ( A r d ı ç ) Yrd. Doç. Dr. Taki DEMİR. Sakarya Üniversitesi BİTKİ TANIMA I Yrd. Doç. Dr. Taki DEMİR P E P 1 0 1 _ H 0 6 G i n k g o ( G i n k o ) J u n i p e r u s ( A r d ı ç ) Sakarya Üniversitesi İbreliler G i n k g o b i l o b a ( M a b e t A ğ a c ı ) Ginkgo

Detaylı

Gymnosperm-Angiosperm Farkları GYMNOSPERMLERDE

Gymnosperm-Angiosperm Farkları GYMNOSPERMLERDE Gymnosperm-Angiosperm Farkları GYMNOSPERMLERDE 1.Tohum karpellerin koltuğunda açıkta gelişir. Bu nedenle gerçek meyve oluşmaz. 2.Tohum taslakları içerisinde embryo kesesi çevresinde arkegonlar vardır 3.Tek

Detaylı

BİTKİ MATERYALİ I: GYMNOSPERMAE YRD.DOÇ.DR. DOĞANAY YENER

BİTKİ MATERYALİ I: GYMNOSPERMAE YRD.DOÇ.DR. DOĞANAY YENER BİTKİ MATERYALİ I: GYMNOSPERMAE YRD.DOÇ.DR. DOĞANAY YENER İstanbul Üniversitesi, Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Bitki Materyali ve Yetiştirme Tekniği Anabilim Dalı GYMNOSPERMAE=AÇIK TOHUMLULAR

Detaylı

ZBB106 KODLU TASARIM BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI. Doç. Dr. Soner KAZAZ

ZBB106 KODLU TASARIM BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI. Doç. Dr. Soner KAZAZ ZBB106 KODLU TASARIM BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI Doç. Dr. Soner KAZAZ Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü 06110-Ankara skazaz@ankara.edu.tr 8- BAZI TASARIM BİTKİLERİ,

Detaylı

BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE

BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE Prof.Dr. Yahya AYAŞLIGİL Yrd.Doç.Dr. Doğanay YENER İstanbul Üniversitesi, Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Bitki Materyali ve Yetiştirme Tekniği Anabilim Dalı 23.02.2015

Detaylı

Gürkan Alpsoy ANADOLU ÜNİVERSİTESİ İKTİSAT KIRSAL ÇEVRE KAMU ÇALIŞANI. Tel. : 0535 319 67 01 E-posta : guralpsoy@hotmail.com, galpsoy@sayistay.gov.

Gürkan Alpsoy ANADOLU ÜNİVERSİTESİ İKTİSAT KIRSAL ÇEVRE KAMU ÇALIŞANI. Tel. : 0535 319 67 01 E-posta : guralpsoy@hotmail.com, galpsoy@sayistay.gov. Gürkan Alpsoy ANADOLU ÜNİVERSİTESİ İKTİSAT KIRSAL ÇEVRE KAMU ÇALIŞANI Tel. : 0535 319 67 01 E-posta : guralpsoy@hotmail.com, galpsoy@sayistay.gov.tr BİTKİLER I. İlkel Bitkiler (Thallophyta) * Algler, mantarlar,

Detaylı

İSMAİL ŞENEL MADEN Y. MÜH. (ODTÜ) DOĞA VE KUŞ GÖZLEMCİSİ simsirsever@gmail.com 533 426 03 03

İSMAİL ŞENEL MADEN Y. MÜH. (ODTÜ) DOĞA VE KUŞ GÖZLEMCİSİ simsirsever@gmail.com 533 426 03 03 İSMAİL ŞENEL MADEN Y. MÜH. (ODTÜ) DOĞA VE KUŞ GÖZLEMCİSİ simsirsever@gmail.com 533 426 03 03 NELER GÖRECEĞİZ DEFNE MERSİN KOCAYEMİŞ SANDAL KEÇİBOYNUZU LADEN SUMAK ZAKKUM ERGUVAN ŞİMŞİR ZEYTİN İĞDE MAKİ

Detaylı

MALVACEAE (EBEGÜMECİGİLLER)

MALVACEAE (EBEGÜMECİGİLLER) MALVACEAE (EBEGÜMECİGİLLER) MALVACEAE Otsu, çalımsı veya ağaç şeklinde gelişen bitkilerdir. Soğuk bölgeler hariç dünyanın her tarafında bulunurlar. Yaprakları basit, geniş ve parçalıdır. Meyve kuru kapsüldür

Detaylı

ODUN DIŞI ORMAN ÜRÜNLERİ BİTKİ TANIMI III

ODUN DIŞI ORMAN ÜRÜNLERİ BİTKİ TANIMI III ODUN DIŞI ORMAN ÜRÜNLERİ BİTKİ TANIMI III Juniperus communis (Âdi ardıç) Herdem yeşil 15 m ye kadar boylanabilen ağaç veya 3-5 m boyunda sık dallı ya da yerde sürünen bir çalıdır. 10-15 mm uzunluğunda

Detaylı

Orman Altı Odunsu Bitkiler

Orman Altı Odunsu Bitkiler Orman Altı Odunsu Bitkiler Danışman : Yrd.Doç.Dr. Nurgül KARLIOĞLU BİTKİLER 1. Laurocerasus officinalis 2. Osmanthus decorus 3. Rhus coriaria 35-0601120159 SALİM ÇOBAN 37-0601120189 OKTAY BAKIRTAŞ Laurocerasus

Detaylı

ZBB106 KODLU TASARIM BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI. Doç. Dr. Soner KAZAZ

ZBB106 KODLU TASARIM BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI. Doç. Dr. Soner KAZAZ ZBB106 KODLU TASARIM BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü 06110-Ankara skazaz@ankara.edu.tr 3-TASARIM BİTKİLERİNİN SINIFLANDIRILMASI a) Ömürlerine

Detaylı

Çayın Bitkisel Özellikleri

Çayın Bitkisel Özellikleri Çayın Bitkisel Özellikleri Bir asırlık bir ömre sahip bulunan çay bitkisi doğada büyümeye bırakıldığında zaman bir ağaç görünümünü alır. Görünüş itibarı ile dağınık bir görünüm arz eden bitki yapısı tek

Detaylı

BİTKİ MATERYALİ I: GYMNOSPERMAE YRD.DOÇ.DR. DOĞANAY YENER

BİTKİ MATERYALİ I: GYMNOSPERMAE YRD.DOÇ.DR. DOĞANAY YENER BİTKİ MATERYALİ I: GYMNOSPERMAE YRD.DOÇ.DR. DOĞANAY YENER İstanbul Üniversitesi, Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Bitki Materyali ve Yetiştirme Tekniği Anabilim Dalı Bitkilerin Genel Morfolojik

Detaylı

ZBB106 KODLU TASARIM BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI. Doç. Dr. Soner KAZAZ

ZBB106 KODLU TASARIM BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI. Doç. Dr. Soner KAZAZ ZBB106 KODLU TASARIM BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI Doç. Dr. Soner KAZAZ Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü 06110-Ankara skazaz@ankara.edu.tr 8- BAZI TASARIM BİTKİLERİ,

Detaylı

ZBB106 KODLU TASARIM BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI. Doç. Dr. Soner KAZAZ

ZBB106 KODLU TASARIM BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI. Doç. Dr. Soner KAZAZ ZBB106 KODLU TASARIM BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI Doç. Dr. Soner KAZAZ Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü 06110-Ankara skazaz@ankara.edu.tr 8- BAZI TASARIM BİTKİLERİ,

Detaylı

BİTKİ MATERYALİ I: GYMNOSPERMAE YRD.DOÇ.DR. DOĞANAY YENER

BİTKİ MATERYALİ I: GYMNOSPERMAE YRD.DOÇ.DR. DOĞANAY YENER BİTKİ MATERYALİ I: GYMNOSPERMAE YRD.DOÇ.DR. DOĞANAY YENER İstanbul Üniversitesi, Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Bitki Materyali ve Yetiştirme Tekniği Anabilim Dalı GYMNOSPERMAE=AÇIK TOHUMLULAR

Detaylı

Ağaç Fizyolojisi (2+0)

Ağaç Fizyolojisi (2+0) Ağaç Fizyolojisi (2+0) Prof. Dr. Ünal AKKEMİK İ.Ü.Orman Faku ltesi Orman Botaniği Anabilim Dalı Ağaç Fizyolojisi neden önemlidir? Orman; geniş bir alanda, kendine özgu bir iklim yaratabilen, belirli bir

Detaylı

SU BİTKİLERİ 11. Prof. Dr. Nilsun DEMİR

SU BİTKİLERİ 11. Prof. Dr. Nilsun DEMİR SU BİTKİLERİ 11 Prof. Dr. Nilsun DEMİR KÖK: BRYOPHYTA KARA YOSUNLARI Sınıf: Gerçek Kara yosunları (Musci) Sınıf: Ciğer Otları (Hepaticeae) - Toprak yüzeyine yatık büyürler, - Gövde yassıdır, yaprak şeklindedir,

Detaylı

YAPRAK ÖZELLİĞİ OLAN PERENNİALLER

YAPRAK ÖZELLİĞİ OLAN PERENNİALLER YAPRAK ÖZELLİĞİ OLAN PERENNİALLER Ajuga (Mayasıl Otu) Latince Adı:Ajuga Türkçe Adı: Mayasıl Otu Familya: Lamiaceae Orjini: Avrupa kökenli olup ülkemizde de 11 türü doğal Büyüme Şekli: 15-20x60-120 cm.

Detaylı

ACER CİNSİNİN ORMAN ALTI FLORASI

ACER CİNSİNİN ORMAN ALTI FLORASI ACER CİNSİNİN ORMAN ALTI FLORASI Acer campestre L.-Ova akçaağacı Yayılışı: Kuzey ve Güney Avrupa hariç tüm Avrupa, Trakya ve Kuzey Anadolu, Kafkasya, Kuzey İran, Kuzey- Batı Afrika da yayılış gösterir.

Detaylı

6. familya. Campanulaceae (çançiçeğigiller)

6. familya. Campanulaceae (çançiçeğigiller) BİTKİ TANIMA III 6. familya Campanulaceae (çançiçeğigiller) özellikleri Genelde otsu, çalı veya ağaç formundadır Birçoğunda süt boruları bulunur Yapraklar almaçlı veya karşılıklı dizilişlidir Çiçekler

Detaylı

GYMNOSPERMAE. (Açık Tohumlular)

GYMNOSPERMAE. (Açık Tohumlular) GYMNOSPERMAE (Açık Tohumlular) Gymnospermae < Angiospermae Tohum tomurcukları karpeller tarafından örtülmeyip açıktır. Gerçek Meyve Angiospermlerde vardır. Gymnolarda meyve yoktur. KOZALAK vardır Angiospermlerin

Detaylı

Ceviz Fidanı-Ağacı İklim ve Toprak İstekleri

Ceviz Fidanı-Ağacı İklim ve Toprak İstekleri Yavuz-1 CEVİZ (KR-2) Ceviz yetişen tüm bölgelerde yetişir. Özellikle geç donların görüldüğü yerlerde yetiştirilmesi tavsiye edilir. Verimsiz bir çeşittir. Nisbi Periyodisite görülür. Meyvesi oval şekilli

Detaylı

Arbutus andrachne L. (Sandal) Yayılışı Botanik Özellikleri

Arbutus andrachne L. (Sandal) Yayılışı Botanik Özellikleri Arbutus andrachne L. (Sandal) Genel coğrafi yayılışı Doğu Akdeniz çevresidir. Türkiye nin sahil bölgelerinde, özellikle Güney Anadolu da makiler içerisinde, kızılçam ormanlarında, kurak kayalık yerlerde

Detaylı

Odunsu (Sert) Çeliklerle üretme

Odunsu (Sert) Çeliklerle üretme Odunsu (Sert) Çeliklerle üretme Bir yaşında tamamen olgunlaşmış ve odunlaşmış bir başka ifadeyle durgunluk döneminde bulunan sürgünlerden elde edilen gövde çeliklerine sert veya odun çelik denir. Sert

Detaylı

CASUARİNA SALİX POPULUS

CASUARİNA SALİX POPULUS CASUARİNA SALİX POPULUS CASUARİNA Casuarina equicetifolia Demir Ağacı Yaprakları çam yaprağı gibidir. Vatanı Avustralya dır. Adını Casowary adında bir kuştan almıştır. Odunu sert olduğu için demir ağacı-ironwood

Detaylı

AĞAÇ TÜRLERİMİZ. SARIÇAM Pinus sylvestris L.

AĞAÇ TÜRLERİMİZ. SARIÇAM Pinus sylvestris L. AĞAÇ TÜRLERİMİZ SARIÇAM Pinus sylvestris L. Sarıçam, Kuzey Anadolu'nun yüksek dağlık kesimlerinde saf yada karışık ormanlar kurmakla birlikte, küçük adacıklar halinde iç ve güney bölgelerimize kadar ulaşır.

Detaylı

Monopodial. Anemogam. Deciduous

Monopodial. Anemogam. Deciduous POPULUS: KAVAKLAR Dünyada 35 türü, bunların birçok varyete ve formları ile sayısız doğal ve yapay hibridleri vardır. Kavaklar 6 seksiyona ayrılarak incelenmektedir Populus L., Kavaklar boylu ağaç ender

Detaylı