NO: 2012/16 TAR H:

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "NO: 2012/16 TAR H:"

Transkript

1 VERG S RKÜLER NO: 2012/16 TAR H: KONU KDV Tevkifat Uygulanacak Teslim ve Hizmetler ile Bu Uygulamadan Do an ade Taleplerinin Yerine Getirilmesine li kin Usul ve Esaslar n Belirlendi i 117 Seri Nolu KDV Genel Tebli i Resmi Gazete de Yay nlanm r. Maliye Bakanl taraf ndan tarih ve say Resmi Gazete de yay mlanan 117 Seri No lu Katma De er Vergisi Genel Tebli i ile KDV tevkifat yap lacak teslim ve hizmetler ile bu teslim ve hizmetlere ili kin tevkifat oranlar 01 may s 2011 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere yeniden belirlenmi, tevkifat yap lacak teslim ve hizmetlere ili kin olarak daha önce yay nlanan KDV genel tebli lerinin ilgili bölümleri yürürlükten kald lm r. smi tevkifat uygulamas na ili kin ortak hükümler kapsam nda; smi tevkifata tabi her bir i lemin KDV dahil bedelinin yi a mad takdirde, hesaplanan KDV nin tevkifata tabi tutulmayaca, s n a lmas halinde ise tutar n tamam üzerinden tevkifat yap laca, Mal iadelerinin, i lem bedeli üzerinden hesaplanan verginin tevkifata tabi tutulmayan k sm üzerinden gerçekle tirilece i, Fiyat fark, kur fark gibi nedenlerle i lem bedelinde sonradan bir art gerçekle irse tevkifat alt s dikkate al nmaks n tevkifat uygulanaca (as l i leme ait ilk fatura alt s rda kal rsa tevkifat uygulanmayaca ), Al lehine kur fark olu mas halinde ise al taraf ndan sat ya teslim ve hizmetin yap ld tarihteki oran üzerinden KDV hesaplanmas gerekti i, belirtilmi tir. Ayr ca K smi tevkifat uygulamas kapsam na al nan i lemlerde sat lar, tevkifat uygulanan sat lar ile sat yapt klar al lara ait tebli ekinde yer alan listeyi (Ek-1), sat n yap ld döneme ait 1 No.lu KDV Beyannamesi ekinde elektronik ortamda vermek zorundad rlar. Tevkifata tabi teslim ve hizmetler, tevkifat yapmakla sorumlu olanlar ve tevkifat oranlar na ili kin bilgiler a daki tabloda özetlenmi olup, ilgili tebli yaz z ekinde sunulmu tur. Sayg lar zla.

2 A- TAM TEVK FAT KAPSAMINDAK TESL M VE H ZMETLER TESL M VE H ZMET N TÜRÜ TEVK FAT YAPACAK OLANLAR TEVK FAT ORANI kametgah, i yeri, kanuni merkezi ve i merkezi Türkiye de bulunmayanlar taraf ndan yap lan i lemler. Gelir Vergisi Kanunu nun 18 nci maddesine kapsam nda ifa edilen serbest meslek faaliyetleri (Bu faaliyetler Gelir Vergisi Kanunu nun 94 üncü maddesinde yer alan ki i, kurum ve kurulu lara kar ifa edilmeleri halinde tevkifata tabi olacaklard r.) Gelir Vergisi Kanunu nun 70 nci maddesinde say lan mal ve haklar n (ticari i letmeye dahil olmayan gayrimenkuller hariç) KDV mükellefleri taraf ndan, KDV mükellefi olmayanlardan kiralanmas na ili kin i lemler. Tüm KDV mükellefleri ve 3.1.2/b bölümünde belirlenmi al lar (*) Tüm KDV mükellefleri ve 3.1.2/b bölümünde belirlenmi al lar (*) Tüm KDV mükellefleri ve 3.1.2/b bölümünde belirlenmi al lar (*) Kiraya verenin ba ka faaliyetleri nedeniyle KDV mükellefiyetinin bulunmamas (sadece sorumlu s fat yla KDV ödeyenler bu kapsama dâhildir), kirac n KDV mükellefi olmas (sadece sorumlu s fat yla KDV ödeyenler bu kapsama dâhil de ildir), artlar n birlikte var olmas halinde, kirac taraf ndan sorumlu s fat yla beyan edilecektir. Hesaplanan KDV tutar n tamam (10/10) Hesaplanan KDV tutar n tamam (10/10) Hesaplanan KDV tutar n tamam (10/10)

3 TESL M VE H ZMET N TÜRÜ TEVK FAT YAPACAK OLANLAR TEVK FAT ORANI KDV mükellefi olan gerçek veya tüzel ki ilerin (sadece sorumlu s fat yla KDV ödeyenler bu kapsama dahil de ildir), KDV mükellefiyeti olmayan; Amatör spor kulüplerine, oyuncular n formalar nda gösterilmek, ah slara veya kurulu lara ait bina, arsa, arazi gibi yerlerde duvarlara yaz lmak, pano olarak yerle tirilmek, Gerçek veya tüzel ki iler taraf ndan yay mlanan dergi, kitap gibi yaz eserlerde yay nlanmak ve benzeri ekillerde ifa edilen reklâm hizmet al mlar. Reklam hizmeti verenlerin KDV mükellefi olmamas halinde reklam hizmeti alanlar taraf ndan beyan edilecektir. Hesaplanan KDV tutar n tamam (10/10)

4 B-KISM TEVK FAT UYGULANACAK H ZMETLER TESL M VE H ZMET N TÜRÜ TEVK FAT YAPACAK OLANLAR TEVK FAT ORANI AÇIKLAMA Yap m leri ile bu i lerle birlikte ifa edilen mühendislik-mimarl k ve etüt-proje hizmetleri /b bölümünde belirlenmi al lar (*) 2/10 aat i leri ile ilgili yap lan tesisat, imalat, ihrazat, ses k görüntü sistemleri, boya badana dahil her türlü bak m onar m ve dekorasyon i leri, sondaj, montaj ve demontaj i leri bu kapsamdad r. Yap m i leri ile birlikte ifa edilen mimarl k, mühendislik, etüt, proje, harita, imar plan haz rlama ve benzeri i ler de bu kapsamdad r. Etüt, plan-proje, dan manl k, denetim ve benzeri hizmetler /b bölümünde belirlenmi al lar (*) 9/10 Yap m i lerinden ba ms z ve ayr olarak verilen mimarl k, mühendislik, etüt, proje, harita, imar plan haz rlama ve benzeri i ler de bu kapsamdad r. Makine, teçhizat, demirba ve ta tlara ait tadil, bak m ve onar m hizmetleri /b bölümünde belirlenmi al lar (*) 5/10 Makine, teçhizat, demirba ve ta tlar n bak m i lemleri ras nda yap lan malzeme, yedek parça gibi teslimler bak m onar m hizmetine dahildir. Ancak yedek parça ve malzemeler piyasadan sat n al p bak m i lerini yapanlara verilmesi halinde tevkifat yaln zca bak m onar m hizmetine uygulanacakt r.

5 Yemek servis ve organizasyon hizmetleri /b bölümünde belirlenmi al lar (*) 5/10 Yeme in ilgili kurumlarda haz rlanmas tevkifat n uygulanmas nda engel de ildir. Ayr ca ilgili kurum ve kurulu lar n lokanta, restaurant ve benzeri yerlerde giderek ald klar yemek hizmeti de tevkifata tabidir. lgili kurum ve kurulu lara yap lan fuar, kutlama, kokteyl, seminer gibi organizasyon hizmetleri de tevkifata tabidir. gücü temin hizmetleri. Tüm KDV mükellefleri ve 3.1.2/b bölümünde belirlenmi al lar (*) 9/10 gücü temini için temin edilen elemanlar n hizmeti alan firmaya hizmet akdiyle ba olmamas ve hizmeti alan n sevk, idare ve kontrolü alt nda çal mas gerekmektedir. gücü temin hizmeti veren mükellefin söz konusu hizmeti ba ka bir mükelleften temin etti i elemanlar kullanarak sunmas halinde sadece kendisine verilen i gücü temin hizmetinde tevkifat uygulanacakt r. Özel güvenlik firmalar taraf ndan güvenlik sistemlerinin kurulmas tevkifata tabi de ildir.(yap m i lemlerinin özelliklerini ta mas halinde 1.nolu sat ra göre tevkifat yap lacakt r.) Yap denetim hizmetleri. Tüm KDV mükellefleri ve 3.1.2/b bölümünde belirlenmi al lar (*) 9/10

6 TESL M VE H ZMET N TÜRÜ TEVK FAT YAPACAK OLANLAR TEVK FAT ORANI AÇIKLAMA Fason olarak yapt lan tekstil ve konfeksiyon i leri, çanta ve ayakkab dikim i leri ve bu i lere arac k hizmetleri. Tüm KDV mükellefleri ve 3.1.2/b bölümünde belirlenmi al lar (*) 5/10 Terzilerin KDV mükelleflerine vermi oldu u dikim, tadil, onar m; hizmetleri de tevkifata tabidir. Fason imalat n art hammaddenin i i yapt ranlarca temin edilmesidir. Turistik ma azalara verilen mü teri bulma/götürme hizmetleri. Tebli in 3.1.2/a bölümünde belirtilen KDV mükellefleri 9/10 Spor kulüplerinin yay n, reklam ve isim hakk gelirlerine konu i lemleri. Tüm KDV mükellefleri ve 3.1.2/b bölümünde belirlenmi al lar (*) 9/10 Temizlik, çevre ve bahçe bak m hizmetleri. Tüm KDV mükellefleri ve 3.1.2/b bölümünde belirlenmi al lar (*) 7/10 Servis ta mac hizmetleri. Tüm KDV mükellefleri ve 3.1.2/b bölümünde belirlenmi al lar (*) 5/10 Ta mac k hizmetinin özel plakal araçlarla yap p yap lmamas tevkifat uygulamas i lem tesisine engel de ildir. Servis hizemetinin personellerin, ö rencilerin kendi aralar nda anla mak suretiyle faturan n kendi adlar na düzenlenmesi ko uluyla tevkifat uygulanmayacakt r. Her türlü bask ve bas m hizmetleri. Tebli in 3.1.2/b bölümünde belirlenmi al lar (*) 5/10

7 C-KISM TEVK FAT UYGULANACAK TESL MLER TESL M VE H ZMET N TÜRÜ TEVK FAT YAPACAK OLANLAR TEVK FAT ORANI AÇIKLAMA Külçe metal teslimleri. Tüm KDV mükellefleri ve 3.1.2/b bölümünde belirlenmi al lar (*) 7/10 Hurda metaller d ndaki bak r, çinko ve alüminyum külçelerin ithalatç lar ve ilk üreticileri taraf ndan yap lan teslimlerde tevkifat uygulanmayacak, bu safhadan sonraki el de tirmelerde ise tevkifat uygulanacakt r. thalatç lar taraf ndan düzenlen faturalarda Teslim edilen mal do rudan ithalat yoluyla temin edildi inden tevkifat uygulanmam r ibaresi ve ithalata ili kin fatura ve gümrük beyannamesi bilgilerine, ilk üreticiler taraf ndan düzenlenen faturalarda ise Teslim edilen mal firmam zca cevherden üretildi inden tevkifat uygulanmam r ibaresine yer verilecektir. (Hurda metalden elde edilen külçelerin ise her safhas nda tevkifat uygulanacakt r.) Bak r, çinko ve alüminyum ürünlerinin teslimi. Tüm KDV mükellefleri ve 3.1.2/b bölümünde belirlenmi al lar (*) 7/10 thalatç lar ve ilk üreticileri taraf ndan yap lan teslimlerde tevkifat uygulanmayacak, bu safhadan sonraki el de tirmelerde ise tevkifat uygulanacakt r. thalatç lar taraf ndan düzenlen faturalarda Teslim edilen mal do rudan ithalat yoluyla temin edildi inden tevkifat uygulanmam r ibaresi ve ithalata ili kin fatura ve gümrük beyannamesi bilgilerine, ilk üreticiler taraf ndan düzenlenen faturalarda ise Teslim edilen mal firmam zca cevherden üretildi inden tevkifat uygulanmam r ibaresine yer verilecektir.

8 TESL M VE H ZMET N TÜRÜ TEVK FAT YAPACAK OLANLAR TEVK FAT ORANI AÇIKLAMA Hurda ve at k teslimi. Metal, plastik, lastik, kauçuk, kâ t, cam hurda ve at klar n teslimi KDV Kanununun (17/4-g) maddesi gere ince KDV den müstesnad r. Ancak, bu mallar n teslimi ile ilgili olarak ayn Kanunun (18/1) maddesine göre istisnadan vazgeçilmesi mümkündür. Tüm KDV mükellefleri ve 3.1.2/b bölümünde belirlenmi al lar (*) 9/10 Tamir ve bak mdan sonra ayn amaçla kullan lmas mümkün olan kullan lm metal, plastik, lastik, kauçuk, kâ t ve cam esasl e ya teslimlerinde tevkifat uygulanmayacakt r. stisnadan vazgeçenlerin metal, plastik, lastik, kauçuk, kâ t, cam hurda ve at klar n tesliminde KDV tevkifat uygulanacakt r. Metal, plastik, lastik, kauçuk, ka t ve cam hurda ve at klar ndan elde edilen hammadde teslimi. Tüm KDV mükellefleri ve 3.1.2/b bölümünde belirlenmi al lar (*) 9/10 thalatç lar taraf ndan tesliminde tevkifat uygulanmayacak, sonraki safhalar n teslimleri ise tevkifata tabi olacakt r. thalatç lar taraf ndan yap lacak teslimlerde, sat (ithalatç ) taraf ndan düzenlenecek faturada Teslim edilen mal do rudan ithalat yoluyla temin edildi inden tevkifat uygulanmam r. aç klamas na ve ithalata ili kin fatura ve gümrük beyannamesi bilgilerine yer verilecektir.

9 Pamuk, tiftik, yün, yapa ile ham post ve deri teslimleri. aç ve orman ürünleri teslimi. Tüm KDV mükellefleri ve 3.1.2/b bölümünde belirlenmi al lar (*) Tüm KDV mükellefleri ve 3.1.2/b bölümünde belirlenmi al lar (*) 9/10 9/10 (*) 117 Seri No lu KDV tebli inin bölümünde tevkifat yapacak kurumlar a daki ekilde belirlenmi tir a) KDV mükellefleri (sadece sorumlu s fat yla KDV ödeyenler bu kapsama dahil de ildir.) b) Belirlenmi al lar (KDV mükellefi olsun olmas n): say Kanuna ekli cetvellerde yer alan idare, kurum ve kurulu lar, il özel idareleri ve bunlar n te kil ettikleri birlikler, belediyelerin te kil ettikleri birlikler ile köylere hizmet götürme birlikleri, - Yukar da say lanlar d ndaki, kanunla kurulan kamu kurum ve kurulu lar, - Döner sermayeli kurulu lar, - Kamu kurumu niteli indeki meslek kurulu lar, - Kanunla kurulan veya tüzel ki ili i haiz emekli ve yard m sand klar, - Bankalar, - Kamu iktisadi te ebbüsleri (Kamu ktisadi Kurulu lar, ktisadi Devlet Te ekkülleri), - Özelle tirme kapsam ndaki kurulu lar, - Organize sanayi bölgeleri ile menkul k ymetler, vadeli i lemler borsalar dahil bütün borsalar, - Yar dan fazla hissesi do rudan yukar da say lan idare, kurum ve kurulu lara ait olan (tek ba na ya da birlikte) kurum, kurulu ve i letmeler, - Paylar stanbul Menkul K ymetler Borsas nda i lem gören irketler,

10 14 Nisan 2012 CUMARTES Resmî Gazete Say : Maliye Bakanl ndan: KATMA DE ER VERG GENEL TEBL (SER NO: 117) 25/10/1984 tarihli ve 3065 say Katma De er Vergisi (KDV) Kanununun 1 9 uncu maddesinin birinci ve 29 uncu maddesinin dördüncü f kralar ile 4/1/1961 tarihli ve 213 say Vergi Usul Kanununun nci maddesinin Maliye Bakanl na verdi i yetkiler çerçevesinde, KDV tevkifat uygulamas na ve bu uygulamadan do an iade taleplerinin yerine getirilmesine ili kin usul ve esaslar a da aç klanm r. 1. KDV TEVK FAT UYGULAMASI KDV Kanununun 9 uncu maddesinin (1) numaral f kras na göre, mükellefin Türkiye içinde ikametgâh n, i yerinin, kanuni merkezi ve i merkezinin bulunmamas hallerinde ve gerekli görülen di er hallerde Maliye Bakanl vergi alaca n emniyet alt na al nmas amac yla, vergiye tabi i lemlere taraf olanlar verginin ödenmesinden sorumlu tutma yetkisine sahiptir. Anla ld üzere vergi alaca güvence alt na almak amac yla düzenlenen bu madde sadece ikametgâh, i yeri, kanuni merkezi ve i merkezi Türkiye'de bulunmayanlar için öngörülmü de ildir. Maliye Bakanl, bunlar n d nda gerekli gördü ü di er hallerde de verginin ödenmesinden i leme taraf olanlar sorumlu tutabilecektir. Maddede belirtilen i lemlere taraf olanlar kendine mal teslim edilen veya hizmet ifa edilen ki i ve kurumlard r. Bunlar verginin tam olarak kesilip ödenmesinden ve bununla ilgili di er ödevleri yerine getirmekten mükellef gibi sorumlu olacaklard r. KDV tevkifat ihtiyari bir uygulama olmay p, Maliye Bakanl nca tevkifat uygulamas kapsam na al nan i lemlerde al lar taraf ndan tevkifat yap lmas zorunludur. Di er taraftan, Maliye Bakanl nca tevkifat kapsam na al nmam i lemlerde al lar taraf ndan tevkifat yap lmas mümkün de ildir KDV TEVK FATININ N TEL KDV tevkifat uygulamas, teslim veya hizmet bedeli üzerinden hesaplanan verginin, teslim veya hizmeti yapanlar taraf ndan de il bu i lemlere muhatap olanlar taraf ndan k smen veya tamamen vergi sorumlusu s fat yla beyan edilip ödenmesidir. Tam tevkifat i lem bedeli üzerinden hesaplanan verginin tamam n i leme muhatap olan al lar taraf ndan beyan edilip ödenmesi; k smi tevkifat ise hesaplanan verginin Maliye Bakanl nca belirlenen k sm n, i leme muhatap olan al lar taraf ndan, di er k sm n ise lemi (teslim veya hizmeti) yapan taraf ndan beyan edilip ödenmesidir BEYAN Tevkifat, genel bütçeli idareler hariç, tevkifata tabi i lemin yap ld dönemde vergi sorumlular na ait 2 No.lu KDV beyannamesi ile beyan edilecektir. Tevkifat kapsam ndaki i lemlerde vergiyi do uran olay bak ndan özellikli bir durum söz konusu olmay p, bu i lemlere ili kin KDV nin beyan dönemi KDV Kanununun 10 uncu maddesine göre tespit edilecektir.

11 Bu kapsamda, i leme ait fatura veya benzeri belge izleyen ay içinde düzenlense dahi sorumlu s fat yla beyan, i lemin vuku buldu u dönemin beyan süresi içinde yap lacakt r. smi tevkifat uygulamas nda sat n mükellef s fat yla 1 No.lu KDV Beyannamesi ile beyan edece i k m da ayn dönemde beyan edilecektir. Hizmet i lemlerinde, hizmetin ay n sonunda tamamlanmas halinde de fatura izleyen ayda düzenlense dahi bu ekilde i lem yap lacakt r. lem bedelinin ödenmemesi, i leme ait faturan n süresinde düzenlenmemesi, al ya geç gelmesi veya hiç gelmemesi tevkifat n yap p yukar da belirtilen süre içinde sorumlu taraf ndan beyan edilmesine engel de ildir Genel bütçeli idareler d ndaki vergi sorumlular tevkif ettikleri vergiyi, vergi sorumlular na ait 2 No.lu KDV Beyannamesi ile beyan edeceklerdir. Bunlar n ba ka faaliyetleri nedeniyle KDV mükellefiyetlerinin bulunmamas ve dolay yla 1 No.lu KDV Beyannamesi vermemeleri bu uygulamaya engel de ildir. 2 No.lu KDV Beyannamesi sadece tevkifata tabi i lemlerin oldu u dönemlerde verilecektir. Gerçek usulde KDV mükellefleri (KDV1 vergi türünden mükellef sicilinde kay tl olanlar) tevkifata tabi tutulan KDV nin beyan nda 1015B beyanname kodlu KDV2 beyannamesini, gerçek usulde KDV mükellefiyeti bulunmayanlar ise söz konusu verginin beyan nda 9015 beyanname kodlu KDV2 beyannamesini kullanacaklard r Genel bütçeli idareler, tevkif ettikleri KDV için sorumlu s fat yla beyanname vermeyecekler, tevkif edilen KDV do rudan bunlar n muhasebe birimlerince gelir kaydedilecektir. Genel bütçeli idareler d ndaki kamu kurum ve kurulu lar n yapt klar KDV tevkifat n beyan nda (1.2.2) bölümündeki aç klamalar geçerli olacakt r. Ayr ca, 5018 say Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanununa ekli cetvellerde yer alan idare, kurum ve kurulu lar n tevkifat uygulamas kapsam ndaki al mlar na ait bedellerin, genel bütçe ödenekleri d ndaki bir kaynaktan kar lanmas halinde tevkif edilen KDV, söz konusu idare, kurum ve kurulu lar taraf ndan Tebli in (1.2.2) bölümündeki aç klamalara göre 2 No.lu KDV Beyannamesi ile beyan edilecek ve ödenecektir Tevkifat, bu Tebli kapsam nda olan mal ve hizmetleri sat n alan ve ad na fatura ve benzeri belge düzenlenen sorumlu taraf ndan yap larak, yukar da yap lan belirlemeler çerçevesinde 2 No.lu KDV Beyannamesi ile beyan edilip ödenecek veya do rudan muhasebe birimlerince ilgili Bütçe hesab na gelir kayd yap lacakt r KDV mükellefiyeti bulunmayan BSMV mükelleflerinin 2 No.lu KDV Beyannamesini kurumlar vergisi yönünden ba olduklar vergi dairesine vermeleri gerekmektedir. Ancak, bankalar n tevkif ettikleri vergiyi ödemeyi yapan ubeler itibariyle ubelerin ba bulunduklar vergi dairesine beyan edip ödemeleri de mümkün bulunmaktad r. Bu tercihi yapan bankalar n, durumu bir dilekçe ile önceden genel müdürlü ün ba oldu u vergi dairesine yaz ekilde bildirmeleri gerekmektedir. Bu bildirime ait yaz n bir örne i genel müdürlük taraf ndan ubelere gönderilecek, ubeler taraf ndan da kendi ba olduklar vergi dairelerine ibraz edilmek suretiyle sorumlu s fat yla beyan n ubeler taraf ndan yap lmas na ba lan lacakt r.

12 1.3. ND M 2 No.lu KDV Beyannamesinde herhangi bir surette indirim yap lmas mümkün olmad ndan tevkif edilen KDV nin tamam n beyan edilerek vergi dairesine ödenmesi gerekmektedir. Öte yandan, tevkifat uygulayan al n KDV mükellefiyetinin bulunmas ve tevkifat uygulad teslim veya hizmeti indirim hakk tan nan i lemlerde kullanacak olmas halinde, sorumlu s fat yla beyan edilen tutar, beyan n yap ld ay içinde verilmesi gereken 1 No.lu KDV beyannamesinde indirim konusu yap labilecektir. Bu indirimin dayana 2 No.lu KDV beyannamesi olacakt r. smi tevkifata tabi i lemlerde, i lem bedeli üzerinden hesaplanan KDV nin; - Sat taraf ndan beyan edilecek k sm, takvim y a lmamak art yla i leme ait fatura veya benzeri belgenin defterlere kaydedildi i döneme ili kin olarak verilmesi gereken, - Sorumlu s fat yla beyan edilen k sm ise 2 No.lu KDV Beyannamesinin verildi i ay içinde verilmesi gereken, 1 No.lu KDV Beyannamesinde indirim konusu yap lacakt r. Örnek: Sat (B), al (A) ya 12 May s ta lira kar nda bak r tel teslim etmi, genel oranda KDV ye tabi bu teslimle ilgili olarak 13 May s ta düzenledi i faturada hesaplanan KDV, tevkif edilecek KDV ve tahsil edilecek KDV tutarlar, Tebli in (3.4.2.) bölümündeki aç klamalara uygun olarak, s rayla ve 54 olarak göstermi tir. (A), bu al la ilgili 2 No.lu KDV beyannamesini 24 Haziran a kadar vermek zorundad r. Bu ödevini yerine getirmi se, söz konusu beyanname ile sorumlu s fat yla beyan edece i 126 liray, 24 Haziran a kadar vermesi gereken May s dönemi 1 No.lu KDV beyannamesinde indirim konusu yapabilecektir. 2 No.lu KDV beyannamesi yanl kla süresinden sonra, mesela, 24 A ustos ta verilirse 126 liral k tutar da 24 A ustos a kadar verilmesi gereken Temmuz dönemi 1 No.lu KDV beyannamesinde indirim konusu yap labilecektir. Mükellef (A) n n sat ya ödedi i/borçland 54 liral k tutar ise y l geçmemek art yla al faturas n defterlere kaydedildi i dönemde indirim konusu yap labilecektir. Sat n bu teslimle ilgili faturay süresinden sonra, mesela, 16 Temmuz da düzenleyip (A) ya intikal ettirmesi sorumlu s fat yla beyan n 24 Haziran a kadar yap lmas na engel de ildir. Bu durumda hesaplanan verginin sorumlu s fat yla beyan edilecek olan 126 liral k sm 24 Haziran a kadar verilecek, sat ya ödenmesi gereken 54 tutar ndaki k sm ise (vergiyi do ran olay n gerçekle ti i takvim y geçmemek art yla) faturan n defterlere kaydedildi i dönem için verilecek 1 No.lu beyannamede indirim konusu yap labilecektir. 2. TAM TEVK FAT UYGULAMASI Bu bölüm kapsam ndaki i lemlerde, i lem bedeli üzerinden hesaplanan KDV nin tamam, mal veya hizmetin al lar taraf ndan tevkifata tabi tutulacakt r. Tam tevkifat uygulanacak i lemler, bu bölümde belirtilenlerle s rl olup, bunlar d ndaki lemlerde i leme muhatap olanlar taraf ndan tam tevkifat uygulamas kapsam nda i lem yap lmayacakt r.

13 2.1. KAMETGÂHI, YER, KANUN MERKEZ VE MERKEZ TÜRK YEDE BULUNMAYANLAR TARAFINDAN YAPILAN LEMLER KDV Kanununun 1 inci maddesine göre bir hizmetin KDV nin konusuna girebilmesi için Türkiye de ifa edilmesi gerekmektedir. Ayn Kanunun (6/b) maddesinde ise Türkiye'de yap lan veya faydalan lan hizmetlerin Türkiye'de ifa edilmi say laca hükme ba lanm r. Buna göre, ikametgâh, i yeri, kanuni merkezi ve i merkezi Türkiye de bulunmayanlar n Türkiye de yapt hizmetler ile bunlar n yurt d nda yapt ancak Türkiye de faydalan lan hizmetler KDV ye tabi olacakt r. Bu gibi hizmet ifalar nda mükellef, esas olarak hizmeti ifa eden olmakla birlikte, Türkiye'de ikametgâh, i yeri, kanuni merkezi ve i merkezi bulunmad ndan, KDV nin tamam, hizmetten faydalanan yurt içindeki muhatap taraf ndan sorumlu s fat yla beyan edilip ödenecektir. Hizmetin vergiden müstesna olmas ve hizmetin yurt d nda yap p hizmetten yurt nda faydalan lmas halinde, mükellef veya sorumlu s fat yla KDV beyan edilmeyecektir KDV nin sorumlu s fat yla beyan edilmesi için hizmetten Türkiye de faydalanan muhatab n KDV mükellefi olmas art de ildir. KDV mükellefiyeti bulunmayanlar da söz konusu hizmetler nedeniyle KDV tevkifat yaparak 2 No.lu KDV beyannamesi ile beyan etmek ve ödemek zorundad r Yurt d ndan temin edilen ve tevkifata tabi tutulmas gereken hizmetlere ili kin olarak a daki örnekler verilebilir: Türkiye de ikametgâh, i yeri, kanuni merkezi ve i merkezi bulunmayan firmalar taraf ndan; - Türkiye de in a edilecek bir al -veri merkezi için yurt d nda çizilip Türkiye ye gönderilen mimari proje hizmeti, - Türkiye de faaliyette bulunan enerji santralinin i letilmesine ili kin olarak yurt d ndan verilen dan manl k hizmeti, - KDV mükellefiyeti olmayan genel bütçeli bir idareye yurt d ndan verilen bilgisayar yaz m hizmeti, - KDV mükellefiyeti olmayan bir sivil toplum kurulu una konusuyla ilgili olarak dünyadaki hukuki geli meler hakk nda yurt d ndan bilgi gönderilmesi hizmeti Bu bölüm kapsam nda olan hizmetlerin ayn zamanda k smi tevkifat uygulamas kapsam nda da olmas halinde, bu bölüme göre i lem tesis edilecektir kametgâh, i yeri, kanuni merkezi ve i merkezi Türkiye de bulunmayanlar taraf ndan yap lan KDV Kanununun 1 inci maddesi kapsam ndaki mal teslimlerinde de bu bölüm kapsam nda i lem tesis edilecektir. Teslimin vergiden müstesna olmas halinde, mükellef veya sorumlu s fat yla vergi beyan edilmeyecektir SERBEST MESLEK FAAL YET ÇERÇEVES NDE YAPILAN TESL M VE ZMETLER KDV Kanununun (1/1) maddesine göre, serbest meslek faaliyeti çerçevesinde yap lan teslim ve hizmetler vergiye tabidir. Sözü edilen faaliyetleri mutad ve sürekli olarak

14 yapanlar KDV mükellefi olacak, ar zi serbest meslek faaliyetinde bulunanlar n ise KDV mükellefiyeti tesis edilmeyecektir Serbest meslek faaliyetlerini mutad ve sürekli olarak yapanlar n prensip olarak, KDV mükellefiyeti tesis ettirmeleri gerekmektedir. Ancak, 193 say Gelir Vergisi Kanununun 3 18 inci maddesi kapsam na giren teslim ve hizmetleri münhas ran ayn Kanunun 94 üncü maddesinde belirtilen ki i, kurum ve kurulu lara yapanlar n hesaplayaca KDV nin bu ki i veya kurulu lar taraf ndan sorumlu s fat yla beyan edilmesi mümkün bulunmaktad r. Serbest meslek erbab n bu uygulamadan faydalanabilmesi için KDV mükellefiyetinin sadece Gelir Vergisi Kanununun 18 inci maddesi kapsam na giren i lemlerden ibaret olmas ve i lemlerinin tamam n ayn Kanunun 94 üncü maddesinde say lan ki i, kurum ve kurulu lara yap lmas gerekmektedir. Ayr ca, sorumluluk uygulamas kapsam nda i lem yap labilmesi için Gelir Vergisi Kanununun 18 inci maddesi kapsam na giren i lemleri yapan ki ilerin, bu ekilde i lem yap lmas önceden vergi sorumlusuna (Gelir Vergisi Kanununun 94 üncü maddesinde say lanlara) bildirmesi gerekmektedir. lemlerine ait verginin beyan ve ödeme mükellefiyeti sorumlular taraf ndan yerine getirilen serbest meslek mensuplar (Gelir Vergisi Kanununun 18 inci maddesinde say lanlar) ayr ca KDV beyannamesi vermeyecek ve defter tutmayacaklard r. lemin belgelendirilmesi ise Vergi Usul Kanununun genel hükümlerine göre gerçekle tirilecektir. Bu uygulamaya göre, Gelir Vergisi Kanununun 94 üncü maddesinde say lan ki i, kurum ve kurulu lar, ayn Kanunun 18 inci maddesi kapsam na giren ki ilere yapacaklar ödemeler ile ilgili olarak gelir vergisi (GV) stopaj tutar dâhil i lem bedeli üzerinden KDV hesaplay p sorumlu s fat yla beyan edip ödeyeceklerdir. Hesaplanan KDV tutar gelir vergisi stopaj matrah na dâhil edilmeyecektir. Örnek: Dergilere karikatür çizen bir serbest meslek mensubu karikatür ba na 200, net telif ücreti almaktad r. Karikatüristin her ay 1 karikatür verdi i (A) dergi i letmesi bu hizmetle ilgili GV ve KDV tevkifat tutarlar a daki ekilde hesaplayacakt r. - KDV hariç, GV stopaj dahil tutar: : 200 / 0,83 = 240,96, - GV Stopaj : 240,96 x 0,17 = 40,96, - KDV : 240,96 x 0,18 = 43,37, - GV stopaj ve KDV dahil toplam bedel: , ,37 = 284,33, Dergi i letmesi 40,96 tutar ndaki GV stopaj, muhtasar beyannamesine dahil edecek, 43,37 tutar ndaki KDV yi ise 2 No.lu KDV beyannamesi ile beyan edecektir. Bu tutar n 1 No.lu beyannamede genel hükümler çerçevesinde indirim konusu yap labilece i aç kt r Gelir Vergisi Kanununun 18 inci maddesi kapsam na giren teslim veya hizmetleri ayn Kanunun 94 üncü maddesinde say lan ki i, kurum ve kurulu lar yan nda bu maddede yer almayanlara da yapanlar yukar da belirtilen uygulamadan faydalanamayacakt r. Sorumluluk uygulamas tercih etmeyenler ile esasen bu kapsama girmesi mümkün olmayan mükelleflerin, Gelir Vergisi Kanununun 94 üncü maddesinde say lan ki i, kurum ve kurulu lar ile bunlar d ndakilere yapt klar i lemleri sebebiyle hesaplanan KDV, Tebli in (3.) bölümü sakl kalmak kayd yla, kendileri taraf ndan mükellef s fat yla beyan edilip ödenecektir. Bu mükellefler genel hükümler çerçevesinde defter tutacak, belge düzenleyecek ve KDV

15 beyannamesi vereceklerdir. Bu durumda, Gelir Vergisi Kanununun 94 üncü maddesinde say lan ki i, kurum ve kurulu lar n, Tebli in (3.) bölümü sakl kalmak kayd yla, bu i lemler sebebiyle vergi sorumluluklar söz konusu olmayacakt r Gelir Vergisi Kanununun 94 üncü maddesinde say lan ki i, kurum ve kurulu lar bu bölüm kapsam ndaki al mlar nda, sat lardan bir yaz talep edeceklerdir. Bu yaz da i lemi yapanlar; - Faaliyetlerinin ar zi olmas nedeniyle KDV ye tabi olmad veya - Faaliyetlerinin KDV ye tabi oldu unu ve hesaplanacak KDV nin sorumlu s fat yla beyan tercih ettiklerini veya - Faaliyetlerinin KDV ye tabi oldu unu ve hesaplanacak KDV nin kendileri taraf ndan mükellef s fat yla beyan edilece ini, belirteceklerdir. Bu yaz, Vergi Usul Kanununun muhafaza ve ibraz hükümleri çerçevesinde saklanacak ve gerekti inde yetkililere ibraz edilecektir. Öte yandan, serbest meslek mensuplar ndan yap lan gelir vergisi kesintileri muhtasar beyanname ile beyan edilmekte, bunlardan Gelir Vergisi Kanununun 18 inci maddesi kapsam na girenler, Ödemeler kulakç nda 021 kodu ile listelenmektedir. Listede 021 kodu ile yer alan serbest meslek mensuplar ndan KDV tevkifat yap lanlar ve yap lmayanlar ilgili sat rlara giri yap lmak suretiyle beyan edilecektir K RALAMA LEMLER KDV Kanununun (1/3-f) maddesine göre, Gelir Vergisi Kanununun 70 inci maddesinde belirtilen mal ve haklar n kiraya verilmesi i lemleri KDV nin konusuna girmektedir. Buna göre, söz konusu mal ve haklar n kiraya verilmesi i lemi, ticari, s naî, zirai ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde verilen bir hizmet olmasa dahi KDV ye tabi olacakt r. Bu kiralama i lemleri ile ilgili KDV; - Kiraya verenin ba ka faaliyetleri nedeniyle KDV mükellefiyetinin bulunmamas (sadece sorumlu s fat yla KDV ödeyenler bu kapsama dâhildir), - Kirac n KDV mükellefi olmas (sadece sorumlu s fat yla KDV ödeyenler bu kapsama dâhil de ildir), artlar n birlikte var olmas halinde, kirac taraf ndan sorumlu s fat yla beyan edilecektir. Ayr ca, kirac n; - Gelir Vergisi Kanununa göre basit usulde vergilendirilenler (istisnadan vazgeçerek KDV mükellefi olmasalar dahi), - banka ve sigorta irketleri gibi faaliyetleri KDV den istisna olan i letmeler, - sadece KDV ye tabi i lemlerinin bulundu u dönemlerde KDV mükellefiyeti tesis ettirerek beyanname vermeleri uygun görülenler, say Kanuna ekli cetvellerde yer alan idare, kurum ve kurulu lar olmas hallerinde de, kiralama hizmetine ait KDV söz konusu kirac lar taraf ndan bu bölüm kapsam nda tevkifata tabi tutulacakt r.

16 Tevkifata tabi tutulan KDV nin beyan ve ödenmesi konusunda, Tebli in (1.2) bölümündeki aç klamalar dikkate al nacakt r KDV ye tabi olan kiralama i lerinde kiraya verenin ba ka faaliyetleri dolay yla KDV mükellefi olmas halinde, sorumluluk uygulamas söz konusu olmayacak; kiraya veren, kiralama faaliyetlerine ait KDV yi di er faaliyetleri ile birlikte genel esaslara göre beyan edecektir. Faaliyetleri sadece 2 No.lu KDV beyannamesi vermelerini gerektirenler bu kapsamda mütalaa edilmeyecektir. Yukar da belirtilenler hariç kirac n KDV mükellefi olmamas halinde de (faaliyetleri sadece 2 No.lu KDV beyannamesi vermelerini gerektirenler de bu kapsamda mütalaa edilecektir) kira bedeli üzerinden hesaplanan KDV, kiraya veren taraf ndan mükellef s fat yla beyan edilecektir. Kiraya verenin ba ka nedenlerle KDV mükellefiyeti olmamas bu uygulamaya engel de ildir Kiralama i leminin KDV den müstesna olmas halinde, mükellef veya sorumlu fat yla KDV beyan edilmeyecektir. Örnek: Gelir Vergisi Kanununun 70 inci maddesinde say lan mal ve haklar aras nda yer alan gayrimenkullerin kiralanmas i lemleri, bir iktisadi i letmeye dahil olmamalar art yla, KDV Kanununun (17/4-d) maddesine göre KDV den müstesnad r. Dolay yla, bir iktisadi i letmeye dahil olmayan gayrimenkullerin kiralanmas i lemlerinde KDV ve sorumluluk uygulamas söz konusu olmayacakt r say Kanuna ekli cetvellerde yer alan idare, kurum ve kurulu lar n Tebli in bu bölümü kapsam ndaki kiralama i lemlerinde, kirac n KDV mükellefi olup olmad na bak lmaks n, tevkifat uygulanmayacakt r. Bu durumda, söz konusu idare, kurum ve kurulu lar kiraya verme i lemleri d nda KDV ye tabi i lemleri bulunmamalar kayd yla, 1 No.lu KDV Beyannamesini sadece kiralama i leminin gerçekle ti i dönemler için vereceklerdir. Genel bütçeli idarelerde KDV nin beyan konusunda, Tebli in (1.2.3) bölümündeki aç klamalar dikkate al nacakt r REKLÂM VERME LEMLER KDV mükellefi olan gerçek veya tüzel ki iler (sadece sorumlu s fat yla KDV ödeyenler bu kapsama dahil de ildir), KDV mükellefiyeti olmayan; - Amatör spor kulüplerine, oyuncular n formalar nda gösterilmek, - ah slara veya kurulu lara ait bina, arsa, arazi gibi yerlerde duvarlara yaz lmak, pano olarak yerle tirilmek, - gerçek veya tüzel ki iler taraf ndan yay mlanan dergi, kitap gibi yaz eserlerde yay nlanmak ve benzeri ekillerde reklâm vermektedir. Bu ekilde reklâm verme i lemleri ile ilgili KDV, reklâm hizmeti verenlerin KDV mükellefi olmamas halinde, reklâm hizmeti alanlar taraf ndan sorumlu s fat yla beyan edilecektir. Ayr ca, bu bölüm kapsam ndaki reklam hizmetini alanlar n; - Gelir Vergisi Kanununa göre basit usulde vergilendirilenler (istisnadan vazgeçerek KDV mükellefi olmasalar dahi),

17 - banka ve sigorta irketleri gibi faaliyetleri KDV den istisna olan i letmeler, - sadece KDV ye tabi i lemlerinin bulundu u dönemlerde KDV mükellefiyeti tesis ettirerek beyanname vermeleri uygun görülenler, say Kanuna ekli cetvellerde yer alan idare, kurum ve kurulu lar olmas hallerinde de, reklam hizmetine ait KDV, hizmeti alanlar taraf ndan bu bölüm kapsam nda tevkifata tabi tutulacakt r. Tevkifata tabi tutulan KDV nin beyan ve ödenmesi konusunda, Tebli in (1.2) bölümündeki aç klamalar dikkate al nacakt r say Kanuna ekli cetvellerde yer alan idare, kurum ve kurulu lar n Tebli in bu bölümü kapsam nda reklâm hizmeti vermeleri halinde, reklâm hizmeti alan n KDV mükellefi olup olmad na bak lmaks n, tevkifat uygulanmayacakt r. Bu i lemlerde KDV nin beyan, Tebli in (2.3.4) bölümündeki aç klamalara göre yap lacakt r. 3. KISM TEVK FAT UYGULAMASI 3.1. KISM TEVK FATIN MAH YET VE TEVK FAT UYGULAYACAK ALICILAR Tebli in (3.2.) ve (3.3.) bölümleri kapsam ndaki i lemlerde, i lem bedeli üzerinden hesaplanan KDV nin tamam de il, bu i lemler için izleyen bölümlerde belirlenen orandaki sm al lar taraf ndan sorumlu s fat yla beyan edilip ödenecek; tevkifata tabi tutulmayan m ise sat lar taraf ndan mükellef s fat yla beyan edilip (beyannamede ödenmesi gereken KDV ç kmas halinde) ödenecektir. smi tevkifat uygulanacak i lemler, söz konusu bölümlerde belirtilenlerle s rl olup, bunlar d ndaki i lemlerde i leme muhatap olanlar taraf ndan k smi tevkifat yap lmayacakt r K smi tevkifat uygulamas kapsam nda KDV tevkifat yapmak üzere sorumlu tutulabilecekler a da iki grup halinde say lm olup, tevkifat uygulamas kapsam ndaki her bir i lem baz nda tevkifat yapacaklar, söz konusu gruplardan birine veya ikisine veyahut söz konusu gruplar kapsam nda olan baz sorumlulara at f yap lmak suretiyle Tebli in ilgili bölümlerinde belirtilmi tir. a) KDV mükellefleri (sadece sorumlu s fat yla KDV ödeyenler bu kapsama dahil de ildir.) b) Belirlenmi al lar (KDV mükellefi olsun olmas n): say Kanuna ekli cetvellerde yer alan idare, kurum ve kurulu lar, il özel idareleri ve bunlar n te kil ettikleri birlikler, belediyelerin te kil ettikleri birlikler ile köylere hizmet götürme birlikleri, - Yukar da say lanlar d ndaki, kanunla kurulan kamu kurum ve kurulu lar, - Döner sermayeli kurulu lar, - Kamu kurumu niteli indeki meslek kurulu lar, - Kanunla kurulan veya tüzel ki ili i haiz emekli ve yard m sand klar, - Bankalar, - Kamu iktisadi te ebbüsleri (Kamu ktisadi Kurulu lar, ktisadi Devlet Te ekkülleri), - Özelle tirme kapsam ndaki kurulu lar,

18 - Organize sanayi bölgeleri ile menkul k ymetler, vadeli i lemler borsalar dahil bütün borsalar, - Yar dan fazla hissesi do rudan yukar da say lan idare, kurum ve kurulu lara ait olan (tek ba na ya da birlikte) kurum, kurulu ve i letmeler, - Paylar stanbul Menkul K ymetler Borsas nda i lem gören irketler, Kalk nma ve yat m ajanslar (3.1.2/b) ayr kapsam ndad r. Ancak okul aile birlikleri ve Sa k Bakanl na ba aile hekimli i kurumlar bu kapsamda de erlendirilmeyecektir Belirlenmi al lar n birbirlerine kar yapt klar teslim ve hizmetlerde ( irketle enler dahil profesyonel spor kulüplerince yap lanlar hariç), KDV tevkifat uygulanmayacakt r say Kanuna ekli cetvellerde yer alan idare, kurum ve kurulu lar n tevkifat uygulamas kapsam ndaki al mlar na ait bedellerin, genel bütçe ödenekleri d ndaki bir kaynaktan ödenmesi tevkifat uygulamas na engel de ildir. Bu kapsamda tevkif edilen vergiler, vergi sorumlular na ait 2 No.lu KDV beyannamesi ile yetki alan içerisinde bulunulan vergi dairesine, Tebli in (1.2.2) bölümündeki aç klamalara göre beyan edilip kanuni süresi içerisinde ödenecektir KDV mükellefiyeti bulunmayanlar n, Tebli in (3.1.2/b) ayr kapsam nda olmamak kayd yla, k smi tevkifat uygulamas kapsam ndaki al mlar nda tevkifat uygulamas söz konusu olmayacakt r. Örnek: KDV mükellefiyeti bulunmayan apartman yönetimlerine verilen özel güvenlik hizmetlerinde ya da KDV mükellefiyeti bulunmayan konut yap kooperatiflerine verilen yap denetim hizmetlerinde tevkifat uygulanmayacakt r KISM TEVK FAT UYGULANACAK H ZMETLER Bu bölümde yer verilen k smi tevkifat kapsam ndaki i lemlerin tamam "hizmet" mahiyetinde olup, "teslim" mahiyetindeki i lemler bu bölüm kapsam na girmemektedir. Bu nedenle, bu bölüm kapsam nda tevkifat uygulayacak al lar n tevkifat kapsam na giren hizmetlerde kullan lmak üzere piyasadan yapacaklar mal (Tebli in 3.3. bölümü kapsam ndaki mallar hariç) al mlar nda tevkifat uygulanmayacakt r. Ancak, bu bölüm kapsam na giren hizmetleri ifa edenlerin bu amaçla kulland klar mallara ait tutarlar hizmet bedelinden dü ülmeyecek; tevkifat, kullan lan mallara ait tutarlar da dahil olmak üzere toplam hizmet bedeli üzerinden hesaplanan KDV tutar na göre belirlenecektir. Örnek: Bir banka ubesi bahçe duvar n in as i ini, malzeme bankaya, i çilik müteahhide ait olmak üzere KDV kar nda ihale etmi tir. Banka ubesi, kum, demir, çimento, tu la, briket vb. malzemeyi piyasadan KDV ye temin etmi tir. Banka ubesi, malzemelerin al s ras nda tevkifat uygulamayacak, müteahhidin yapaca tutar ndaki hizmete ili kin 720 KDV üzerinden ise Tebli in (3.2.1) bölümü gere ince tevkifat uygulanacakt r. Banka ubesinin, bahçe duvar yap m i ini malzemeler de müteahhide ait olmak üzere kar nda ihale etmesi halinde, müteahhidin faturas nda malzeme ve i çilik

19 tutarlar ve olarak ayr ayr gösterilse bile, tutar ndaki toplam bedel üzerinden hesaplanacak KDV ye, yap m i leri için geçerli olan oranda tevkifat uygulanacakt r YAPIM LER LE BU LERLE B RL KTE FA ED LEN MÜHEND SL K- MARLIK VE ETÜT-PROJE H ZMETLER Tevkifat Uygulayacak Al lar ve Tevkifat Oran Tebli in (3.1.2/b) ay nda say lanlara kar ifa edilen yap m i leri ile bu i lerle birlikte ifa edilen mühendislik-mimarl k ve etüt-proje hizmetlerinde al lar taraf ndan (2/10) oran nda KDV tevkifat uygulanacakt r Kapsam Bu bölüm kapsam na a daki hizmetler girmektedir. - Bina, karayolu, demiryolu, otoyol, havaliman, r ht m, liman, tersane, köprü, tünel, metro, viyadük, spor tesisi, alt yap, boru iletim hatt, haberle me ve enerji nakil hatt, baraj, enerji santrali, rafineri tesisi, sulama tesisi, toprak slah, dekapaj, ta n koruma ve benzerlerine ili kin her türlü in aat i leri. - Yukar da say lan yap lar ve in aat i leri ile ilgili tesisat, imalat, ihrazat, nakliye, tmaso utma sistemleri, ses sistemi, görüntü sistemi, k sistemi, tamamlama, (boya badana dahil) her türlü bak m-onar m, dekorasyon, restorasyon, çevre düzenleme, dekapaj, sondaj, kma, güçlendirme, montaj, demontaj ve benzeri i ler. (Bu i ler, yukar da belirtilen yap larla ilgili olmakla birlikte in aat i inden sonra veya in aat i inden ba ms z olarak yap lmalar halinde de bu kapsamda tevkifata tabi tutulur.) - Yap m i leri ile birlikte ifa edilen; mimarl k, mühendislik, etüt, plan, proje, harita (kadastral harita dahil), kadastro, imar uygulama, her ölçekte imar plan haz rlama ve benzeri hizmetler. Bu hizmetler yap m i lerinden ayr ve ba ms z olarak verildi i takdirde Tebli in (3.2.2.) bölümü kapsam nda de erlendirilir Yüklenicileri taraf ndan tamamen veya k smen alt yüklenicilere (ta eronlara) veya daha alt yüklenicilere devredilen yap m i lerinde, i i devreden her yüklenici taraf ndan, kendisine ifa edilen hizmete ait KDV üzerinden tevkifat yap lacakt r. Örnek 1: (A) Bakanl taraf ndan yap lan enerji nakil hatt i i ihalesini (B) aat A.. kazanm r. (B) bu i e ait nakliye i lerini (C) firmas na devretmi tir. Bu durumda, (B) nin (A) ya, (C) nin (B) ye düzenledikleri faturalarda tevkifat uygulanacakt r. Örnek 2: DS taraf ndan yapt lan bir baraj in as nda kullan lacak haz r betonun, i in as l yüklenicisi (A). Taah. A.. taraf ndan (B) Haz r Beton A.. den temin edilmesi durumunda, haz r betonun haz rlanmas, nakli ve yerine konulmas i inin belirli bir yap m i inin bölümlerini te kil eden i lerden olmas ve bu nedenle in aat taahhüt i i olarak kabul edilmesi nedeniyle (B) taraf ndan verilen haz r beton taahhüt ve temini hizmeti tevkifat uygulamas kapsam nda olacakt r Tevkifat uygulamas kapsam ndaki i in bir k sm n alt yüklenicilere (ta eronlara) devredilmesi halinde, devir i lemlerinin yaz bir sözle meye dayan p dayanmamas tevkifat uygulamas bak ndan önem arz etmemektedir.

20 Al n, Tebli in (3.1.2/b) ayr nda say lanlar aras nda yer almamas halinde, ilk yüklenicinin ve alt yüklenicilerin bu kapsamdaki hizmetleri tevkifata tabi tutulmayacakt r. Ancak ilk yüklenicinin Tebli in (3.1.2/b) ayr kapsam nda yer almas halinde, ilk a amada tevkifat kapsam na girmeyen bu i in k smen veya tamamen devredildi i alt yüklenicilerden tevkifat yap lacakt r. Örnek 3: Tebli in (3.1.2/b) ayr kapsam na girmeyen (A) limited irketi, yapt raca hizmet binas in aat (B) anonim irketine ihale etmi tir. (B), hisse senetleri MKB de i lem gören bir irkettir. (B), bu in aat n su basman i ini (C) firmas na yapt rmaktad r. Bu durumda, (B) nin (A) ya düzenledi i faturada tevkifat uygulanmayacak, (C) nin (B) ye düzenledi i faturada ise tevkifat uygulanacakt r Al ve ilk yüklenicinin Tebli in (3.1.2/b) ayr kapsam nda yer almas halinde ilk safhada tevkifat söz konusu de ildir. Ancak ilk yüklenicinin bu yap m i ini Tebli in (3.1.2/b) ayr kapsam nda yer almayan alt yüklenicilere devretmesi halinde kendisi taraf ndan tevkifat uygulanacakt r Tevkifata tabi olan i lerin, KDV Kanunu hükümleri çerçevesinde vergiden müstesna olmas halinde, i lem bedelleri üzerinden KDV hesaplanmayaca için herhangi bir tevkifat yap lmayacakt r. Ancak, vergiden istisna olan i lerin alt yüklenicilere devredilmesi ve alt yüklenicilerin yapt i lemin KDV den müstesna olmamas halinde, alt yüklenicilerin gerçekle tirdikleri i lemler üzerinden hesaplanan KDV, bu Tebli de belirlenen esaslar çerçevesinde tevkifata tabi tutulacakt r. Örnek 4: Hisse senetleri MKB de i lem gören (X) A.. ye, i letti i liman n geni letilmesi i i ile ilgili olarak KDV Kanununun 13/e maddesi kapsam nda verilen in aat taahhüt i lerinin, as l yüklenici taraf ndan alt yüklenicilere devredilmesi halinde, alt yükleniciler ve daha alt yüklenicilerin ifa ettikleri in aat taahhüt (yap m) i lerinde, Tebli in (3.1.2./b) ayr kapsam nda olmamalar kayd yla, tevkifat uygulanacakt r Mimarl k, mühendislik, etüt, plan, proje, harita (kadastral harita dahil), kadastro, imar uygulama, her ölçekte imar plan haz rlama ve benzeri i lerin ilk yüklenici taraf ndan yap m i inin bir k sm ile birlikte alt yüklenicilere devredilmesi halinde, alt yüklenici taraf ndan düzenlenen faturalarda tevkifat uygulanacakt r. Yap m i lerinden ayr ve ba ms z olarak mimarl k, mühendislik, etüt, plan, proje, harita (kadastral harita dahil), kadastro, imar uygulama, her ölçekte imar plan haz rlama ve benzeri i lerin alt yükleniciye devredilmesi halinde bu bölüm kapsam nda i lem tesis edilmeyecektir. Devredilen söz konusu i ler için i i devredenin durumuna göre Tebli in (3.2.2.) bölümü kapsam nda tevkifat uygulanacakt r Tebli in ( ) ayr nda belirtilen i lerin, yap-i let-devret modeli çerçevesinde yapt lmas halinde de alt yüklenicilere devredilen i ler bak ndan yukar da yap lan aç klamalar çerçevesinde i lem tesis edilecektir Tebli in ( ) ayr kapsam ndaki i lerde, 30/4/2006 (bu tarih dahil) tarihinden önce ihalesi tamamlanm i lere ili kin faturalarda gösterilen KDV tutar tevkifata tabi tutulmayacakt r. ( ihale ibaresi, yap m i lerinin yaz bir sözle meye dayanarak yapt lmas ifade etmekle birlikte, herhangi bir ihale düzenlenmeden taraflar aras ndaki sözle me hükümleri uyar nca gerçekle tirilen yap m i lerini de kapsamaktad r.)

21 Bu kapsamda tevkifata tabi tutulmayacak yap m i lerinin yüklenicileri, 30/4/2006 (bu tarih dahil) tarihinden önce alt yüklenicilere devrettikleri k mlara ait KDV üzerinden tevkifat yapmayacaklard r. Ancak, 30/4/2006 (bu tarih dahil) tarihinden önce sözle mesi imzalanan yap m i i yüklenicilerinin bu tarihten sonra alt yüklenicilere devrettikleri veya devredecekleri mlara ait KDV üzerinden ise tevkifat yapmalar gerekmektedir ETÜT, PLAN-PROJE, DANI MANLIK, DENET M VE BENZER H ZMETLER Tevkifat Uygulayacak Al lar ve Tevkifat Oran Tebli in (3.1.2/b) ay nda say lanlara kar ifa edilen etüt, plan-proje, dan manl k, denetim ve benzeri hizmetlerde al lar taraf ndan (9/10) oran nda KDV tevkifat uygulanacakt r Kapsam Bu bölüm kapsam na; - Piyasa etüt-ara rma, - Ekspertiz, - Plan-proje, - Teknik, ekonomik, mali ve hukuki alanda sunulan dan manl k, mü avirlik, denetim ve benzeri hizmetler girmektedir Yap m i lerinden ba ms z ve ayr olarak verilen mimarl k, mühendislik, etüt, plan, proje, harita (kadastral harita dahil), kadastro, imar uygulama, her ölçekte imar plan haz rlama ve benzeri hizmetler bu bölüm kapsam nda de erlendirilecektir Herhangi bir teslim ya da hizmet kapsam nda veya bu teslim ya da hizmetin devam niteli inde verilmek ve bedeli ayr ca belirlenmek kayd yla e itim hizmetleri dan manl k hizmeti kapsam nda de erlendirilecektir Avukatlar n hukuki ihtilaflarla ilgili olarak yarg mercileri nezdinde veya yarg kararlar n sonuçlar ile ilgili olarak vekâlet akdi çerçevesinde (icra vb.) verdikleri hizmetler prensip olarak tevkifat kapsam na girmemektedir. Avukatlar n verdikleri dan manl k hizmetleri ise tevkifata tabidir. Avukatlarla yap lan sözle mede avukatl k ve dan manl k hizmetleri birlikte yer al yorsa, bu iki unsur ayr ayr ücretlendirilmedi i takdirde, toplam sözle me bedeli üzerinden tevkifat uygulanacakt r Uluslararas gözetim irketleri taraf ndan ifa edilen gözetim hizmetleri ile araç, makine, teçhizat ve benzerlerinin kalite kontrol ve test edilmesine ili kin hizmet al mlar da tevkifata tabidir. Ancak, yaz ve görsel medya takip hizmetleri ile ilan, reklâm ve benzeri hizmetler dan manl k ve denetim hizmetleri kapsam nda de erlendirilmeyecektir.

22 MAK NE, TEÇH ZAT, DEM RBA VE TA ITLARA A T TAD L, BAKIM VE ONARIM H ZMETLER Tevkifat Uygulayacak Al lar ve Tevkifat Oran Tebli in (3.1.2/b) ay nda say lanlara kar ifa edilen makine, teçhizat, demirba ve ta tlara ait tadil, bak m ve onar m hizmetlerinde al lar taraf ndan (5/10) oran nda KDV tevkifat uygulanacakt r Kapsam Tebli in (3.1.2/b) ay nda say lanlara ait veya bunlara tahsis edilen ve faaliyetlerinin yürütülmesinde kullan lan makine, teçhizat, demirba ve ta tlara ait tadil, bak m ve onar m hizmetleri tevkifat kapsam ndad r. Örnek 1: Hisse senetleri MKB de i lem gören (A) A.. taraf ndan sat n al nan kamyon asisi üzerinde kasa, depo ve benzeri ilaveler yapt rmak suretiyle tadilat uygulanmas halinde tadilat bedelleri üzerinden hesaplanan KDV tevkifata tabi olacakt r. Örnek 2: (A) kamu kurumu otomasyon sisteminin olu turulmas amac yla (X) Yaz m ve Otomasyon irketi ile anla r. Sözle me kapsam nda otomasyon sistemlerine ili kin yaz m temini, sat sonras güncelleme, bak m vb. hizmetleri de verilmektedir. Otomasyon sisteminin ve bilgisayarlar n kullan nda gerekli olan i letim sistemi yaz mlar na ili kin olarak verilen de iklik, sorun giderme, yenileme, bak m, güncelleme ve benzeri hizmetlere ili kin bedel üzerinden hesaplanan KDV nin 5/10 u (A) taraf ndan tevkifata tabi tutulacakt r Is tma-so utma sistemleri, havaland rma sistemi, ses sistemi, görüntü sistemi, k sistemi, asansör ve benzerlerine yönelik bak m ve onar m hizmetleri bu bölüm kapsam nda tevkifata tabi tutulacakt r. Bunlar n ilk yap veya tamamen yenilenmesi ise Tebli in (3.2.1.) bölümü kapsam nda tevkifata tabi olacakt r Makine, teçhizat, demirba ve ta tlar n bak m hizmetleri, bunlar n kendinden beklenen i levleri sa lamak için belli aral klarla veya gerekti i zaman yap lan faaliyetlerdir. Bu hizmet s ras nda bak yap lan e yan n belli aksam ve parçalar n de tirilmesi de hizmetin ayr lmaz bir parças r. Makine, teçhizat, demirba ve ta tlar n onar ise bozulmu, eskimi araçlar n kullan labilir hale getirilmesinden ibarettir. Bak m hizmetinde oldu u gibi onar m hizmetinde de onar lan eye ait baz parçalar n de tirilmesi i in tabii bir sonucudur. Dolay yla, makine, teçhizat, demirba ve ta tlara ait bak m ve onar m hizmetlerinin yaln zca i çilik hizmetinden ibaret say lmas söz konusu olmay p, bu hizmetlerin gere i olarak yap lan malzeme, yedek parça ve sarf malzemesi teslimleri de bak m ve onar m hizmetine dahil bulunmaktad r. Ancak, bu hizmetlerde kullan lacak malzeme, yedek parça, sarf malzemesi gibi mallar n tadil, bak m ve onar yapt ranlar taraf ndan piyasadan sat n al p bu i leri yapanlara verilmesi halinde, mallar n piyasadan sat n al nmas s ras nda, Tebli in (3.3.) bölümünde yap lan aç klamalar sakl kalmak kayd yla, tevkifat uygulanmayacakt r.

23 YEMEK SERV S VE ORGAN ZASYON H ZMETLER Tevkifat Uygulayacak Al lar ve Tevkifat Oran Tebli in (3.1.2/b) ay nda say lanlara kar ifa edilen her türlü yemek servis ve organizasyon hizmetlerinde al lar taraf ndan (5/10) oran nda KDV tevkifat uygulanacakt r Kapsam Yemek servis hizmetleri; Tebli in (3.1.2/b) ayr nda say lan idare, kurum ve kurulu lar n personel, ö renci, hasta, mü teri, misafir, yolcu s fat ta yan ki ilerin yemek ihtiyaçlar kar lamak amac yla yapacaklar hizmet al mlar kapsamaktad r. Örnek: Milli E itim Bakanl n n (il veya ilçe milli e itim müdürlüklerinin) ta mal e itim kapsam nda ö rencilere verilen ö le yeme i (kumanya) al mlar nda, yeme i haz rlayan ve/veya da yapan yüklenicilere yap lacak ödemelerden KDV tevkifat yap lacakt r. Bedelin kendi bütçe ödenekleri d nda bir kaynaktan kar lanmas, mesela Sosyal Yard mla ma Vakf taraf ndan kar lanmas halinde de yemek (kumanya) al yla ilgili olarak tevkifat yap lacakt r. Yeme in, tevkifat yapmakla sorumlu idare, kurum veya kurulu lara ait bir yerde haz rlanmas (pi irilmesi) veya tüketilmeye haz r halde temin edilmesi tevkifat uygulanmas na engel de ildir. Baz irketlerin üreterek pazarlad klar ve olu turulan sisteme dahil i yerlerinde yemeiçme hizmeti teminine imkan veren yemek çeklerinin (karnelerinin-biletlerinin) bedeli üzerinden hesaplanan KDV, tevkifata tabi tutulmayacakt r. Ancak, yemek servis hizmetinin hizmeti alan idare, kurum veya kurulu un bünyesinde ve do rudan yemek çekini satan firma taraf ndan verilmesi halinde tevkifat uygulanacakt r. Yemek servis hizmetinin, bu hizmetin verildi i mahallere (lokanta, restaurant ve benzeri yerlere) gidilmesi suretiyle al nmas ve hizmete ait faturan n Tebli in (3.1.2/b) ayr nda say lan idare, kurum ve kurulu lar ad na düzenlenmesi halinde de tevkifat kapsam nda i lem tesis edilecektir. Ayr ca otel, motel, tatil köyü ve benzeri konaklama tesislerinde, konaklama hizmetinden ayr olarak verilen veya birlikte verilmekle beraber ayr bir fatura ile belgelendirilen ya da ayn faturada ayr olarak gösterilen durumlarda yemek servis hizmeti ile ilgili olarak tevkifat uygulamas kapsam nda i lem yap lacakt r. Tevkifat yapmak zorunda olan idare, kurum ve kurulu lar n kendi personeli marifetiyle haz rlanacak yemekler için piyasadan yiyecek maddeleri ve haz rlanacak yemekle ilgili çe itli malzemeleri sat n almas, bu bölüm kapsam nda, tevkifata tabi de ildir Tebli in (3.1.2/b) ayr nda say lan idare, kurum ve kurulu lar n konser, fuar, kutlama, parti, kokteyl, davet, kongre, seminer, panel, tan m ve benzeri hizmet al mlar bu bölüm kapsam nda tevkifata tabi tutulacakt r. Söz konusu hizmetleri veren mükelleflerin, organizasyonun yap laca yeri (salon, otel ve benzeri) i letenlerden alacaklar hizmetler tevkifat uygulamas kapsam nda de ildir. Bu durum, organizasyonu yapan firmalar n, hizmet verdikleri idare, kurum ve kurulu lar ad na düzenledikleri faturalarda yer alan toplam tutar üzerinden tevkifat uygulanmas na engel de ildir.

Resmi Gazete No : 28264 Resmi Gazete Tarihi : 14/04/2012 Yürürlük Tarihi : 01/05/2012

Resmi Gazete No : 28264 Resmi Gazete Tarihi : 14/04/2012 Yürürlük Tarihi : 01/05/2012 Resmi Gazete No : 28264 Resmi Gazete Tarihi : 14/04/2012 Yürürlük Tarihi : 01/05/2012 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu Madde 9 Vergi Sorumlusu Gerekli görülen hallerde Maliye Bakanlığı, vergi alacağının

Detaylı

KDV Tevkifat Oranları

KDV Tevkifat Oranları KDV Tevkifat Oranları 1 Mart 2013 Tarihi İtibariyle Geçerli Olan KDV Tevkifat Oranları -122 Seri No.lu KDV Genel Tebliği Vergisinde Sorumluluk ve Tevkifata Tabi Mal veya Hizmetler Tevkifat Oranı Tevkifat

Detaylı

Cakova & Aykan Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik Ofisi

Cakova & Aykan Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik Ofisi Sayın yetkili; Katma Değer Vergisinde Sorumluluk uygulamasını düzenleyen 117 Seri Numaralı KDV Genel Tebliği 01.05.2012 tarihinden itibaren yürürlüğe girmiştir. Hizmet verdiğimiz firmalarımızda konu ayrıca

Detaylı

KDV TEVKİFAT UYGULAMASI

KDV TEVKİFAT UYGULAMASI SİRKÜLER: AKAD.12/05-16.05.2012 KDV TEVKİFAT UYGULAMASI KDV tevkifat uygulamasına ve bu uygulamadan doğan iade taleplerinin yerine getirilmesine ilişkin usul ve esaslar hakkında açıklamalar 14 Nisan 2012

Detaylı

NO: 2012/20 TAR H: 21.05.2012

NO: 2012/20 TAR H: 21.05.2012 Abide-i Hürriyet Caddesi Bolkan Center C Blok No: 285 Kat: 3 li / STANBUL Eski ehir Yolu No: 6 Armada Merkezi A Blok Kat: 11 Daire: 15 Sö ütözü / ANKARA VERG S RKÜLER NO: 2012/20 TAR H: 21.05.2012 KONU

Detaylı

KATMA DEĞER VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ (SERİ NO: 117)

KATMA DEĞER VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ (SERİ NO: 117) KATMA DEĞER VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ (SERİ NO: 117) 25/10/1984 tarihli ve 3065 sayılı Katma Değer Vergisi (KDV) Kanununun 1 9 uncu maddesinin birinci ve 29 uncu maddesinin dördüncü fıkraları ile 4/1/1961

Detaylı

VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2012/ Nisan 2012 tarihli ve sayılı Resmi Gazete de 117 Seri No.lu Katma Değer Vergisi Genel Tebliği yayımlandı.

VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2012/ Nisan 2012 tarihli ve sayılı Resmi Gazete de 117 Seri No.lu Katma Değer Vergisi Genel Tebliği yayımlandı. VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2012/52 KONU: KDV Tevkifat Uygulamasında Yapılan Düzenlemeler. 14 Nisan 2012 tarihli ve 28264 sayılı Resmi Gazete de 117 Seri No.lu Katma Değer Vergisi Genel Tebliği yayımlandı. Söz

Detaylı

1. YAPIM İŞLERİ İLE BU İŞLERLE BİRLİKTE İFA EDİLEN MÜHENDİSLİK-MİMARLIK VE ETÜT-PROJE HİZMETLERİ

1. YAPIM İŞLERİ İLE BU İŞLERLE BİRLİKTE İFA EDİLEN MÜHENDİSLİK-MİMARLIK VE ETÜT-PROJE HİZMETLERİ 1 SİRKÜLER - XXXI Sirküler Tarihi: 30.04.2012 Sirküler No : 31 Focus Denetim ve Y.M.M. Ltd. Şti Maltepe Mah. Edirne Çırpıcı yolu No:5-4 Vatan Residans A Blok Kat:5 Daire:10 Topkapı/İstanbul Tel: 0-212-510

Detaylı

BİLGİ NOTU 30.04.2014/2014-08

BİLGİ NOTU 30.04.2014/2014-08 BİLGİ NOTU 30.04.2014/2014-08 KDV TEVKİFATI VII FASON OLARAK YAPTIRILAN TEKSTİL VE KONFEKSİYON İŞLERİ, ÇANTA VE AYAKKABI DİKİM İŞLERİ VE BU İŞLERE ARACILIK HİZMETLERİ SPOR KULÜPLERİNİN YAYIN, REKLÂM VE

Detaylı

Örnek: İşlem Bedeli : 10.000.- Hesaplanan KDV : 1.800.- Tevkifat Oranı : 5/10

Örnek: İşlem Bedeli : 10.000.- Hesaplanan KDV : 1.800.- Tevkifat Oranı : 5/10 Örnek: KDV hariç 10.000.-TL tutarındaki %18 oranında KDV ye tabi bir işlem oranında KDV tevkifatına tabidir. Bu işleme ait fatura aşağıdaki şekilde düzenlenecektir. Bedeli : 10.000.- Hesaplanan KDV : 1.800.-

Detaylı

YAPIM HALELER NDE KATMA DE ER VERG S TEVK FATINDA SON DURUM

YAPIM HALELER NDE KATMA DE ER VERG S TEVK FATINDA SON DURUM YAPIM HALELER NDE KATMA DE ER VERG S TEVK FATINDA SON DURUM Altar Ömer ARPACI* I - G R fi Katma De er Vergisi Kanununun 9. maddesinin 1 numaral f kras ndan ald yetkiye istinaden Maliye Bakanl vergi alaca

Detaylı

Değerli Üyemiz, 30/ Nisan/ 2012

Değerli Üyemiz, 30/ Nisan/ 2012 Değerli Üyemiz, 30/ Nisan/ 2012 KDV tevkifat uygulamasına ve bu uygulamadan doğan iade taleplerinin yerine getirilmesine ilişkin usul ve esaslar hakkında açıklamalar 14 Nisan 2012 tarihli ve 28264 sayılı

Detaylı

Katma Değer Vergisi Tevkifatı - 2012

Katma Değer Vergisi Tevkifatı - 2012 Katma Değer Vergisi Tevkifatı - 2012 1 Katma Değer Vergisi Kanunu'nun 9. maddesinde; mükellefin Türkiye içinde ikametgâhının, işyerinin, kanuni merkezi ve iş merkezinin bulunmaması hallerinde ve gerekli

Detaylı

KONU : 117 SERİ NO.LU KATMA DEĞER VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ KAPSAMINDA YAYIMLANAN KDV TEVKİFAT UYGULAMASININ TOPLUCA DEĞERLENDİRİLMESİ.

KONU : 117 SERİ NO.LU KATMA DEĞER VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ KAPSAMINDA YAYIMLANAN KDV TEVKİFAT UYGULAMASININ TOPLUCA DEĞERLENDİRİLMESİ. 23/04/2012 KONU : 117 SERİ NO.LU KATMA DEĞER VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ KAPSAMINDA YAYIMLANAN KDV TEVKİFAT UYGULAMASININ TOPLUCA DEĞERLENDİRİLMESİ. SİRKÜLER 2012/22 Sayın yetkili, Bilindiği üzere 14 Nisan 2012

Detaylı

Sirküler Rapor 05.05.2014/121-1 ÖZEL SİRKÜLER : KDV TEVKİFATI KONUSUNDA YENİ KDV UYGULAMA TEBLİĞİ İLE DEĞİŞENLER

Sirküler Rapor 05.05.2014/121-1 ÖZEL SİRKÜLER : KDV TEVKİFATI KONUSUNDA YENİ KDV UYGULAMA TEBLİĞİ İLE DEĞİŞENLER Sirküler Rapor 05.05.2014/121-1 ÖZEL SİRKÜLER : KDV TEVKİFATI KONUSUNDA YENİ KDV UYGULAMA TEBLİĞİ İLE DEĞİŞENLER ÖZET : KDV tevkifatı uygulamasında bütün KDV tebliğlerini tek bir tebliğ haline getiren

Detaylı

Sirküler Rapor 05.05.2014/121-1 ÖZEL SİRKÜLER : KDV TEVKİFATI KONUSUNA YENİ KDV TEBLİĞİ UYGULAMA İLE DEĞİŞENLER

Sirküler Rapor 05.05.2014/121-1 ÖZEL SİRKÜLER : KDV TEVKİFATI KONUSUNA YENİ KDV TEBLİĞİ UYGULAMA İLE DEĞİŞENLER Sirküler Rapor 05.05.2014/121-1 ÖZEL SİRKÜLER : KDV TEVKİFATI KONUSUNA YENİ KDV TEBLİĞİ UYGULAMA İLE DEĞİŞENLER ÖZET : KDV tevkifatı uygulamasında bütün KDV tebliğlerini tek bir tebliğ haline getiren KDV

Detaylı

Alfa YMM Ltd. Şti. Halaskargazi Cad. Çankaya Apt. No.150 Kat 5 Şişli - İstanbul ALFA GENELGE 2017/27

Alfa YMM Ltd. Şti. Halaskargazi Cad. Çankaya Apt. No.150 Kat 5 Şişli - İstanbul ALFA GENELGE 2017/27 alfa ymm Alfa YMM Ltd. Şti. Halaskargazi Cad. Çankaya Apt. No.150 Kat 5 Şişli - İstanbul Ofis : (0212) 343 65 65 (Pbx) Fax : (0212) 343 31 41 ALFA GENELGE 2017/27 İstanbul, 03/10/2017 Konu: KDV Tevkifatı

Detaylı

/ 127 YAPIM İŞLERİNDE KDV TEVKİFATI 1/6 YA İNDİRİLMİŞ VE YAPI DENETİM HİZMETLERİNDE TEVKİFAT UYGULAMASI GENİŞLETİLMİŞTİR

/ 127 YAPIM İŞLERİNDE KDV TEVKİFATI 1/6 YA İNDİRİLMİŞ VE YAPI DENETİM HİZMETLERİNDE TEVKİFAT UYGULAMASI GENİŞLETİLMİŞTİR 11.07.2006 / 127 YAPIM İŞLERİNDE KDV TEVKİFATI 1/6 YA İNDİRİLMİŞ VE YAPI DENETİM HİZMETLERİNDE TEVKİFAT UYGULAMASI GENİŞLETİLMİŞTİR A- Yapım İşlerinde Tevkifat Oranı Katma Değer Vergisi Kanunu nun 9 uncu

Detaylı

1 Mayıs 2012 Tarihi İtibariyle Geçerli Olan KDV Tevkifat Oranları - 117 Seri No.lu KDV Genel Tebliği

1 Mayıs 2012 Tarihi İtibariyle Geçerli Olan KDV Tevkifat Oranları - 117 Seri No.lu KDV Genel Tebliği 1 Mayıs 2012 Tarihi İtibariyle Geçerli Olan KDV Tevkifat Oranları - 117 Seri No.lu KDV Genel Tebliği Katma Değer Vergisinde Sorumluluk ve Tevkifata Tabi Mal veya Hizmetler Tevkifat Oranı Tevkifat Yapacak

Detaylı

tayınız. Sirküler Tarihi : 24.04.2012 Sirküler No : 2012/21 : KDV Tevkifatı Hakkında

tayınız. Sirküler Tarihi : 24.04.2012 Sirküler No : 2012/21 : KDV Tevkifatı Hakkında tayınız. AKKOR SİRKÜLER Akkor YMM LTD.ŞTİ. Tel: (216) 467 10 73 Bağdat Cad. No.353 D:8 Fax: (216) 467 01 73 34728 Caddebostan E-mail:info@akkorymm.com Kadıköy / İstanbul web:www.akkorymm.com.tr Sirküler

Detaylı

KISMİ TEVKİFATA TABİ İŞLEMLERDE İADE UYGULAMASI (117 SERİ NOLU KDVGENELTEBLİĞİ) 1) V.İ.R. 2)YMM 3)TEMİNAT ARANMKSIZIN 1) V.İ.R.

KISMİ TEVKİFATA TABİ İŞLEMLERDE İADE UYGULAMASI (117 SERİ NOLU KDVGENELTEBLİĞİ) 1) V.İ.R. 2)YMM 3)TEMİNAT ARANMKSIZIN 1) V.İ.R. SİRKÜLER (2012/22) KONU: KDV TEVKİFAT UYGULAMASI Bilindiği üzere Maliye Bakanlığı nca yayımlanan 117 Seri Nolu KDV Genel Tebliği 14.04.2012 tarihinde yayımlanmıştır. KDV tevkifatı ihtiyari bir uygulama

Detaylı

SAYI : 2014 / 35 İstanbul,11.06.2014

SAYI : 2014 / 35 İstanbul,11.06.2014 SĠRKÜLER SAYI : 2014 / 35 İstanbul,11.06.2014 KONU : 1- İade Hakkını İndirim Yoluyla Kullanan Mükellefler ile Ödenecek KDV Pozisyonundaki Mükelleflerin Tevsik, Beyan veya Bildirim Yükümlülükleri 2- KDV

Detaylı

14 Nisan 2012 tarihli ve sayılı Resmi Gazete de 117 Seri No.lu Katma Değer Vergisi Genel Tebliği yayımlandı.

14 Nisan 2012 tarihli ve sayılı Resmi Gazete de 117 Seri No.lu Katma Değer Vergisi Genel Tebliği yayımlandı. 14 Nisan 2012 tarihli ve 28264 sayılı Resmi Gazete de 117 Seri No.lu Katma Değer Vergisi Genel Tebliği yayımlandı. Söz konusu Tebliğde; KDV tevkifat uygulamasına ve bu uygulamadan doğan iade taleplerinin

Detaylı

OCAK 2019 AYI KDV BEYANNAMESİ DEĞİŞİKLİĞİ HAKKINDA AÇIKLAMA

OCAK 2019 AYI KDV BEYANNAMESİ DEĞİŞİKLİĞİ HAKKINDA AÇIKLAMA 06.02.2019/47-1 OCAK 2019 AYI KDV BEYANNAMESİ DEĞİŞİKLİĞİ HAKKINDA AÇIKLAMA Ocak 2019 ayından itibaren 1 No.lu KDV beyannamesinin indirimler tablosunda değişiklik yapıldı. ÖZET : 1 No.lu KDV Beyannamesinin

Detaylı

SĐRKÜLER : 2009-08 24.12.2008 KONU : 2009 Yılında Uygulanacak Hadler ve MSĐ Đndirim Oranı

SĐRKÜLER : 2009-08 24.12.2008 KONU : 2009 Yılında Uygulanacak Hadler ve MSĐ Đndirim Oranı SĐRKÜLER : 2009-08 24.12.2008 KONU : 2009 Yılında Uygulanacak Hadler ve MSĐ Đndirim Oranı 23.12.2008 tarih ve 27089 no.lu Resmi Gazete de yayınlanan 270 seri no.lu Gelir Vergisi Genel Tebliğinde yer alan

Detaylı

VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2012/52. 14 Nisan 2012 tarihli ve 28264 sayılı Resmi Gazete de 117 Seri No.lu Katma Değer Vergisi Genel Tebliği yayımlandı.

VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2012/52. 14 Nisan 2012 tarihli ve 28264 sayılı Resmi Gazete de 117 Seri No.lu Katma Değer Vergisi Genel Tebliği yayımlandı. DRT Yeminli Mali Müşavirlik ve Bağımsız Denetim A.Ş. Sun Plaza No:24 34398 Maslak İstanbul, Türkiye Tel: + 90 (212) 366 60 00 Fax: + 90 (212) 366 60 15 www.deloitte.com.tr www.verginet.net VERGİ SİRKÜLERİ

Detaylı

Kapsamında Kdv Tevkifatı Yapmak Üzere Sorumlu Tutulabilecek Olanlar tablosunda sayılmışlardır.

Kapsamında Kdv Tevkifatı Yapmak Üzere Sorumlu Tutulabilecek Olanlar tablosunda sayılmışlardır. Sirküler 2012/006 30 Mayıs 2012 Konu: 117 Seri Nolu KDV Genel Tebliği ile yeniden düzenlenen KDV Tevkifat Uygulaması ve Bu Uygulamadan Doğan İade Taleplerinin Yerine Getirilmesi Hakkında Sirküler. KDV

Detaylı

Generated by Foxit PDF Creator Foxit Software For evaluation only. KDV Tevkifat Oranları

Generated by Foxit PDF Creator Foxit Software  For evaluation only. KDV Tevkifat Oranları KDV Tevkifat Oranları KDV Tevkifat Oranları / İlgili Tebliğler Katma Değer Vergisinde Sorumluluk ve Tevkifata Tabi Mal veya Hizmetler KDV mükellefi olanların,kdv mükellefi olmayanlardan, ticari işletmeye

Detaylı

İNŞAAT İŞLERİNDE KDV TEVKİFATI

İNŞAAT İŞLERİNDE KDV TEVKİFATI İNŞAAT İŞLERİNDE KDV TEVKİFATI KEMAL OKTAR GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI EMEKLİ MÜDÜR N. HİDAYET YILDIZ YMM & BAĞIMSIZ DENETÇİ KILAVUZ DENETİM YMM SEYFİ AYRAL GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI EMEKLİ MÜDÜR & YMM & BAĞIMSIZ

Detaylı

İZMİR. 5.2.2010. Muhasebe Müdürlüğüne,

İZMİR. 5.2.2010. Muhasebe Müdürlüğüne, Sayı: YMM.03.2010-18 Konu: 396 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği Form Ba ile Form Bs Bildirimlerinin 2010 Yılı ve Müteakip Yıllarda Verilmesine İlişkin İZMİR. 5.2.2010 Muhasebe Müdürlüğüne, 04.02.2010

Detaylı

Sirküler no: 056 İstanbul, 25 Haziran 2010

Sirküler no: 056 İstanbul, 25 Haziran 2010 Sirküler no: 056 İstanbul, 25 Haziran 2010 Konu: Maliye Bakanlığı, taşınmaz (gayrimenkul) satışında katma değer vergisi uygulaması ile ilgili açıklamalar yaptı. Özet: 23 Haziran 2010 tarihinde Gelir İdaresi

Detaylı

KONU: Gelir Vergisi Kanununda Yer Alan Had ve Tutarların 2013 Yılı Değerleri Belirlendi

KONU: Gelir Vergisi Kanununda Yer Alan Had ve Tutarların 2013 Yılı Değerleri Belirlendi MEVZUAT SİRKÜLERİ SİRKÜLER NO: 09/2013 İstanbul, 02.01.2013 KONU: Gelir Vergisi Kanununda Yer Alan Had ve Tutarların 2013 Yılı Değerleri Belirlendi ÖZET: Gelir Vergisi Kanununun 21, 23/8, 31, 47, 48, mükerrer

Detaylı

No: 2012/57 Tarih:

No: 2012/57 Tarih: No: 2012/57 Tarih: 18.04.2012 ERK Denetim ve Yeminli Mali Müşavirlik Hizmetleri Ltd. Şti. Acıbadem Cd. Çamlıca Apt. No.77 K.4 34718 Acıbadem-Kadıköy/ISTANBUL Tel :0.216.340 00 86 Fax :0.216.340 00 87 E-posta:

Detaylı

KALE Danismanlik 0232-4454842 0555-9730689

KALE Danismanlik 0232-4454842 0555-9730689 1 278 SERĐ NO'LU GELĐR VERGĐSĐ GENEL TEBLĐĞĐ Resmi Gazete Sayısı 27800 (6. Mükerrer) Resmi Gazete Tarihi 29/12/2010 Kapsam 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 21, 23/8, 31, 47, 48, mükerrer 80, 82, 86 ve

Detaylı

No: 2015/8 Tarih: 02.01.2015

No: 2015/8 Tarih: 02.01.2015 No: 2015/8 Tarih: 02.01.2015 ERK Denetim ve Yeminli Mali Müşavirlik Hizmetleri Ltd. Şti. Acıbadem Cd. Çamlıca Apt. No.77 K.4 34718 Acıbadem-Kadıköy/ISTANBUL Tel :0.216.340 00 86 Fax :0.216.340 00 87 E-posta:

Detaylı

287 SERİ NO'LU GELİR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ

287 SERİ NO'LU GELİR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ 287 SERİ NO'LU GELİR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ Resmi Gazete No 29221 Resmi Gazete Tarihi 30/12/2014 Kapsam 31/12/1960 tarihli ve 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 21, 23/8, 31, 47, 48, mükerrer 80, 82, 86

Detaylı

114 SERİ NO LU KATMA DEĞER VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ YAYIMLANDI

114 SERİ NO LU KATMA DEĞER VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ YAYIMLANDI Sirküler Rapor 04.01.2011/ 12-1 114 SERİ NO LU KATMA DEĞER VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ YAYIMLANDI ÖZET : Bu Tebliğe İle Türkiye'de ikamet etmeyenlere yapılan teslimlerde kullanılan özel faturanın dizaynında

Detaylı

BİLGİ NOTU 12.04.2016/2016-05

BİLGİ NOTU 12.04.2016/2016-05 BİLGİ NOTU 12.04.2016/2016-05 NAKİT SERMAYE ARTIŞLARINDA İNDİRİM UYGULAMASI Kurumlar Vergisi Kanunu nun Diğer İndirimler başlıklı 10. Maddesine eklenen (ı) bendi hükmü ile; finans, bankacılık ve sigortacılık

Detaylı

Tarih: 05.02.2010 Sayı: 2010/15. Konu:

Tarih: 05.02.2010 Sayı: 2010/15. Konu: S İ R K Ü L E R R A P O R Tarih: 05.02.2010 Sayı: 2010/15 Konu: 396 Sıra Numaralı VUK Genel Tebliği ile Ba ve Bs formlarına ilişkin uygulamada değişiklikler yapıldı. Özet: 4 Şubat 2010 tarihli Resmi Gazete

Detaylı

1. Yasal Düzenlemeler

1. Yasal Düzenlemeler 1. Yasal Düzenlemeler Gelirin toplanması ve beyanı ile toplama yapılmayan haller Gelir Vergisi Kanununun 85 inci maddesi ile 4842 ve 4962 sayılı Kanunlarla değişik 86 ncı maddesinde düzenlenmiştir. Söz

Detaylı

SİRKÜLER. 1.5-Adi ortaklığın malları, ortaklığın iştirak halinde mülkiyet konusu varlıklarıdır.

SİRKÜLER. 1.5-Adi ortaklığın malları, ortaklığın iştirak halinde mülkiyet konusu varlıklarıdır. SAYI: 2013/03 KONU: ADİ ORTAKLIK, İŞ ORTAKLIĞI, KONSORSİYUM ANKARA,01.02.2013 SİRKÜLER Gelişen ve büyüyen ekonomilerde şirketler arasındaki ilişkiler de çok boyutlu hale gelmektedir. Bir işin yapılması

Detaylı

Özelge: Meslek Yüksekokulunun Kurumlar Vergisi Kanunu, Katma Değer Vergisi Kanunu ve Diğer Vergi Kanunları karşısındaki durumu hk.

Özelge: Meslek Yüksekokulunun Kurumlar Vergisi Kanunu, Katma Değer Vergisi Kanunu ve Diğer Vergi Kanunları karşısındaki durumu hk. Özelge: Meslek Yüksekokulunun Kurumlar Vergisi Kanunu, Katma Değer Vergisi Kanunu ve Diğer Vergi Kanunları karşısındaki durumu hk. Sayı: B.07.1.GİB.4.34.17.01-KDV.17-2645 Tarih: 17/08/2012 T.C. GELİR İDARESİ

Detaylı

Nakit Sermaye Artırımı Uygulaması (Kurumlar Vergisi Genel Tebliği (Seri No:1) nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Seri No:9))

Nakit Sermaye Artırımı Uygulaması (Kurumlar Vergisi Genel Tebliği (Seri No:1) nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Seri No:9)) Sirküler 2016 / 019 Referansımız: 0259 / 2016/ YMM/ EK Telefon: +90 (212) 29157 10 Fax: +90 (212) 24146 04 E-Mail: info@kutlanpartners.com İstanbul, 08.03.2016 Nakit Sermaye Artırımı Uygulaması (Kurumlar

Detaylı

VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2012/82

VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2012/82 VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2012/82 KONU: Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Hakkında Kanun Yayımlandı. 6327 sayılı Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde

Detaylı

1.Vergi Usul Kanunu Uyarınca 2016 Yılında Kullanılacak Defterlerin Tasdiki

1.Vergi Usul Kanunu Uyarınca 2016 Yılında Kullanılacak Defterlerin Tasdiki İHSAN AKAR YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİR ULUDAĞ BAĞIMSIZ DENETİM VE Y.M.M A.Ş 23 Nisan Mh. 242 Sk. Rızvanoğlu-Paçacı Sit. No:12/A Blok Kat: 2 D: 3 Nilüfer/Bursa Tel: 0 541 3966882-0 224 2401329(pbx.) 0224 2401329

Detaylı

Alfa YMM Ltd. Şti. Halaskargazi Cad. Çankaya Apt. No.266 Kat. 5 Şişli - İstanbul ALFA GENELGE 2008/13

Alfa YMM Ltd. Şti. Halaskargazi Cad. Çankaya Apt. No.266 Kat. 5 Şişli - İstanbul ALFA GENELGE 2008/13 alfa ymm Alfa YMM Ltd. Şti. Halaskargazi Cad. Çankaya Apt. No.266 Kat. 5 Şişli - İstanbul Ofis : (0212) 343 65 65 (Pbx) Fax : (0212) 343 31 41 ALFA GENELGE 2008/13 İstanbul, 02.01.2008 Konu : Yiyecek İçecek

Detaylı

Sirküler no: 043 İstanbul, 15 Nisan 2009

Sirküler no: 043 İstanbul, 15 Nisan 2009 Sirküler no: 043 İstanbul, 15 Nisan 2009 Konu: Transfer Fiyatlandırması, Kontrol Edilen Yabancı Kurum ve Örtülü Sermayeye İlişkin Form un doldurulmasına ilişkin açıklamalar. Özet: Kurumlar Vergisi mükelleflerinin,

Detaylı

VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2013/39. KONU Bazı Ürünlerin Tesliminde Uygulanan KDV Tevkifatı Oranları Değiştirilmiştir.

VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2013/39. KONU Bazı Ürünlerin Tesliminde Uygulanan KDV Tevkifatı Oranları Değiştirilmiştir. DRT Yeminli Mali Müşavirlik ve Bağımsız Denetim A.Ş. Sun Plaza No:24 34398 Maslak İstanbul, Türkiye Tel: + 90 (212) 366 60 00 Fax: + 90 (212) 366 60 15 www.deloitte.com.tr www.verginet.net VERGİ SİRKÜLERİ

Detaylı

NO: 2012/09 TAR H: 19.01.2012

NO: 2012/09 TAR H: 19.01.2012 VERG S RKÜLER NO: 2012/09 TAR H: 19.01.2012 KONU 5 Seri No lu Kurumlar Vergisi Genel Tebli i Resmi Gazete de Yay nlanm r. 19.01.2012 tarih ve 28178 say Resmi Gazete de yay mlanan 5 Seri No'lu Kurumlar

Detaylı

SİRKÜLER İstanbul, 10.01.2014 Sayı: 2014/026 Ref: 4/026

SİRKÜLER İstanbul, 10.01.2014 Sayı: 2014/026 Ref: 4/026 SİRKÜLER İstanbul, 10.01.2014 Sayı: 2014/026 Ref: 4/026 Konu: GELİR VERGİSİ KANUNUNDA YER ALAN BAZI HAD VE TUTARLARIN 2014 YILINDA GEÇERLİ OLACAK YENİ MİKTARLARI AÇIKLANMIŞTIR 30.12.2013 tarih ve Mükerrer

Detaylı

ÖTVK nun 8/1. Maded Uygulamas na Yönelik Asgari Teminat Miktar %25 e Ç kar lm t r. DUYURU NO:2012/70

ÖTVK nun 8/1. Maded Uygulamas na Yönelik Asgari Teminat Miktar %25 e Ç kar lm t r. DUYURU NO:2012/70 stanbul, 17.08.2012 ÖTVK nun 8/1. Maded Uygulamas na Yönelik Asgari Teminat Miktar %25 e Ç kar lm t r. DUYURU NO:2012/70 17.08.2012 tarih ve 28387 say l Resmi Gazete de yay mlanan 24 seri numaral ÖTVK

Detaylı

KATMA DEĞER VERGİSİ KANUNU TEVKİFAT LİSTESİ TEVKİFATA TABİ MAL VEYA HİZMET TEVKİFAT ORANI TEVKİFAT YAPACAK OLANLAR KDV GENEL TEBLİĞ NO

KATMA DEĞER VERGİSİ KANUNU TEVKİFAT LİSTESİ TEVKİFATA TABİ MAL VEYA HİZMET TEVKİFAT ORANI TEVKİFAT YAPACAK OLANLAR KDV GENEL TEBLİĞ NO KATMA DEĞER VERGİSİ KANUNU TEVKİFAT LİSTESİ TEVKİFATA TABİ MAL VEYA HİZMET TEVKİFAT ORANI TEVKİFAT YAPACAK OLANLAR KDV GENEL TEBLİĞ NO KDV mükellefi olanların,kdv mükellefi olmayanlardan, ticari işletmeye

Detaylı

Özelge: 4632 sayılı Kanunun Geçici 1. maddesi kapsamında vakıf/sandıklardan bireysel emeklilik sistemine yapılan aktarımlarda vergilendirme hk.

Özelge: 4632 sayılı Kanunun Geçici 1. maddesi kapsamında vakıf/sandıklardan bireysel emeklilik sistemine yapılan aktarımlarda vergilendirme hk. Özelge: 4632 sayılı Kanunun Geçici 1. maddesi kapsamında vakıf/sandıklardan bireysel emeklilik sistemine yapılan aktarımlarda vergilendirme hk. Sayı: 64597866-120[94-2014]-131 Tarih: 28/08/2014 T.C. GELİR

Detaylı

SİRKÜLER (2012/25) Konu: KDV Tevkifatı Uygulaması ve Tevkifattan Doğan KDV nin Mahsuben Ya da Nakden İadesi.

SİRKÜLER (2012/25) Konu: KDV Tevkifatı Uygulaması ve Tevkifattan Doğan KDV nin Mahsuben Ya da Nakden İadesi. İSTANBUL, 08.05.2012 SİRKÜLER (2012/25) Konu: KDV Tevkifatı Uygulaması ve Tevkifattan Doğan KDV nin Mahsuben Ya da Nakden İadesi. 14.04.2012 tarih 28364 sayılı Resmi Gazete de yayımlanan 117 seri numaralı

Detaylı

Konu : Nakit Sermaye Artırımlarında Vergi Avantajı (2) 08.04.2016

Konu : Nakit Sermaye Artırımlarında Vergi Avantajı (2) 08.04.2016 SİRKÜ : 2016/09 KAYSERİ Konu : Nakit Sermaye Artırımlarında Vergi Avantajı (2) 08.04.2016 04.03.2016 tarih ve 29643 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Kurumlar Vergisi 1 Seri No.lu Genel Tebliğinde Değişiklik

Detaylı

2 NO LU SERBEST BÖLGELER KANUNU SİRKÜLERİ YAYIMLANDI

2 NO LU SERBEST BÖLGELER KANUNU SİRKÜLERİ YAYIMLANDI Sirküler Rapor 06.07.2010 / 87-1 2 NO LU SERBEST BÖLGELER KANUNU SİRKÜLERİ YAYIMLANDI ÖZET : 3218 sayılı Serbest Bölgeler Kanunu nun 5810 sayılı Kanunun 7 nci maddesiyle değiştirilen geçici 3 üncü maddesinin

Detaylı

Mali Bülten. No: 2009/18

Mali Bülten. No: 2009/18 11 Şubat 2009 Mali Bülten No: 2009/18 VERGİ Konu : KVK nun 15 nci ve 30 ncu Maddelerinde Yer Alan Tevkifat Uygulmasına Yönelik Düzenlemelerin Yapıldığı 2009/14593 ve 2009/14594 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararlarına

Detaylı

DEĞER YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK A.Ş.

DEĞER YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK A.Ş. Büyükdere Cd. Nevtron İşhanı No:119 K /6 Gayrettepe-İST TEL: 0212/ 211 99 01-02-04 FAX: 0212/ 211 99 52 MALİ MEVZUAT SİRKÜLERİ SİRKÜLER NO : 2008/8 İstanbul, 02 Ocak 2008 KONU : 2008 Yılında Uygulanacak

Detaylı

SİRKÜLER 2009 / 32. 1- İşsizlik Ödeneği Almakta Olan İşsizleri İşe Alan İşverenlere Yönelik Sigorta Primi Desteği

SİRKÜLER 2009 / 32. 1- İşsizlik Ödeneği Almakta Olan İşsizleri İşe Alan İşverenlere Yönelik Sigorta Primi Desteği KONU SİRKÜLER 2009 / 32 Sigorta Primi Desteklerine Yönelik Yeni Düzenlemeler (5921 Sayılı Kanun) Genel Olarak İşsizlikle mücadeleye yönelik bir yasal düzenleme olarak nitelendirilebilecek olan 5921 Sayılı

Detaylı

KATMA DEĞER VERGİSİ KISMİ TEVKİFAT UYGULAMASINDA KDV İNDİRİMİ VE KARŞILAŞILAN SORUNLAR

KATMA DEĞER VERGİSİ KISMİ TEVKİFAT UYGULAMASINDA KDV İNDİRİMİ VE KARŞILAŞILAN SORUNLAR KATMA DEĞER VERGİSİ KISMİ TEVKİFAT UYGULAMASINDA KDV İNDİRİMİ VE KARŞILAŞILAN SORUNLAR Selim TUNA* Öz Katma Değer Vergisinde kısmi tevkifata tabi işlemlerde, işlem bedeli üzerinden hesaplanan KDV nin alıcı

Detaylı

ÖZEL İLETİŞİM VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ (SERİ NO: 14) BİRİNCİ BÖLÜM

ÖZEL İLETİŞİM VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ (SERİ NO: 14) BİRİNCİ BÖLÜM Nisan 0 SALI Resmî Gazete Sayı : 97 TEBLİĞ Maliye Bakanlığı (Gelir İdaresi Başkanlığı) ndan: ÖZEL İLETİŞİM VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ (SERİ NO: ) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam ve Dayanak Amaç MADDE () Bu Tebliğin

Detaylı

KAMU İHALE KANUNUNA GÖRE İHALE EDİLEN PERSONEL ÇALIŞTIRILMASINA DAYALI HİZMET ALIMLARI KAPSAMINDA İSTİHDAM EDİLEN İŞÇİLERİN KIDEM TAZMİNATLARININ

KAMU İHALE KANUNUNA GÖRE İHALE EDİLEN PERSONEL ÇALIŞTIRILMASINA DAYALI HİZMET ALIMLARI KAPSAMINDA İSTİHDAM EDİLEN İŞÇİLERİN KIDEM TAZMİNATLARININ 8 Şubat 2015 PAZAR Resmî Gazete Sayı : 29261 YÖNETMELİK Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: KAMU İHALE KANUNUNA GÖRE İHALE EDİLEN PERSONEL ÇALIŞTIRILMASINA DAYALI HİZMET ALIMLARI KAPSAMINDA BİRİNCİ

Detaylı

ki banka ve benzeri finans kurumlar için Türkiye'de i yeri veya daimi temsilci arac yla faaliyette bulunma art aranmaz.

ki banka ve benzeri finans kurumlar için Türkiye'de i yeri veya daimi temsilci arac yla faaliyette bulunma art aranmaz. VERG S RKÜLER NO: 2012/07 TAR H: 19.01.2012 KONU Gelir Vergisi Kanunu nun Geçici 67 nci Maddesi Kapsam nda Türev Ürünlerden Elde Edilen Gelirlerin Vergilendirilmesine Yönelik Aç klamalar n Yer Ald Gelir

Detaylı

GELİR VERGİSİ (287 seri nolu Gelir Vergisi Genel Tebliği) SAKATLIK İNDİRİM ORANI (2017) (G.V.K. Md.31)

GELİR VERGİSİ (287 seri nolu Gelir Vergisi Genel Tebliği) SAKATLIK İNDİRİM ORANI (2017) (G.V.K. Md.31) GELİR VERGİSİ (287 seri nolu Gelir Vergisi Genel Tebliği) ÜCRETLİLER İÇİN GELİR VERGİSİ DİLİMLERİ (2017) (G.V.K. Md.103) ORAN 13.000 Türk Lirasına kadar %15 30.000 Türk Lirasının 13.000 TL'si için 1.950,00

Detaylı

İÇİNDEKİLER. ÖNSÖZ...vi. TABLOLAR...xvii. KISALTMALAR...xviii GİRİŞ...1 BİRİNCİ BÖLÜM VERGİ SİSTEMİMİZ İÇİNDE KDV NİN YERİ VE KDV DE VERGİ SORUMLULUĞU

İÇİNDEKİLER. ÖNSÖZ...vi. TABLOLAR...xvii. KISALTMALAR...xviii GİRİŞ...1 BİRİNCİ BÖLÜM VERGİ SİSTEMİMİZ İÇİNDE KDV NİN YERİ VE KDV DE VERGİ SORUMLULUĞU İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...vi TABLOLAR...xvii KISALTMALAR...xviii GİRİŞ...1 BİRİNCİ BÖLÜM VERGİ SİSTEMİMİZ İÇİNDE KDV NİN YERİ VE KDV DE VERGİ SORUMLULUĞU 1.TÜRKİYE DE VERGİ SİSTEMİNİN GELİŞİM SÜRECİ İÇİNDE KDV

Detaylı

YM ORTAKLAR YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK LTD.ŞTİ.

YM ORTAKLAR YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK LTD.ŞTİ. SİRKÜLER NO : 2012/ 327-09 İstanbul, 04.05.2012 KONU Talepleri : KDV Tevkifat Uygulamasına ve Bu Uygulamadan Doğan İade KDV Tevkifat Uygulamasına ve Bu Uygulamadan Doğan İade Taleplerinin Yerine Getirilmesine

Detaylı

Levent Cad. Tekirler Sokak No:4 80700 1. Levent / İSTANBUL Tel: (0212) 281 29 29 Fax: (0212) 280 01 80 www. pozitifdenetim.com

Levent Cad. Tekirler Sokak No:4 80700 1. Levent / İSTANBUL Tel: (0212) 281 29 29 Fax: (0212) 280 01 80 www. pozitifdenetim.com SİRKÜLER NO: POZ-2004 / 75 İST,27.09.2004 ÖZET: YENİ TÜRK LİRASI KULLANIMINDA ÖZEL KESİM MUHASEBE SİSTEMİNE İLİŞKİN OLARAK İŞLETMELER TARAFINDAN UYULACAK ESASLAR HAKKINDA I. YENİ TÜRK LİRASI İLE İLGİLİ

Detaylı

SİRKÜLER NO: POZ-2013 / 107 İST, 18.12.2013 ELEKTRONİK DEFTER HAKKINDA AÇIKLAMALAR YAPILDI

SİRKÜLER NO: POZ-2013 / 107 İST, 18.12.2013 ELEKTRONİK DEFTER HAKKINDA AÇIKLAMALAR YAPILDI SİRKÜLER NO: POZ-2013 / 107 İST, 18.12.2013 ÖZET: Elektronik defter hakkında açıklamalar yapıldı. ELEKTRONİK DEFTER HAKKINDA AÇIKLAMALAR YAPILDI 421 Sıra No lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği kapsamında

Detaylı

Birim: Üniversiteye bağlı Fakülte, Enstitü, Yüksekokul, Merkezler ve Laboratuvarları,

Birim: Üniversiteye bağlı Fakülte, Enstitü, Yüksekokul, Merkezler ve Laboratuvarları, ADANA BİLİM VE TEKNOLOJİ ÜNİVERSİTESİ DÖNER SERMAYE İŞLETMESİ ÇALIŞMA YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar Amaç MADDE 1- Bir Yönergenin amacı, 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanununun 58.

Detaylı

DEVREDEN YATIRIM İNDİRİMİNİN KULLANIMI HAKKINDA GENEL TEBLİĞ YAYIMLANDI:

DEVREDEN YATIRIM İNDİRİMİNİN KULLANIMI HAKKINDA GENEL TEBLİĞ YAYIMLANDI: SİRKÜLER TARİHİ : 01/10/2010 SİRKÜLER NO : 2010/81 DEVREDEN YATIRIM İNDİRİMİNİN KULLANIMI HAKKINDA GENEL TEBLİĞ YAYIMLANDI: Bilindiği üzere, Anayasa Mahkemesi nin iptal kararı üzerine, 01 Ağustos 2010

Detaylı

NO: 2013/41 TAR H:

NO: 2013/41 TAR H: VERG S RKÜLER NO: 2013/41 TAR H: 10.05.2013 KONU Vadeli Çeklerde Reeskont Uygulamas na Dair 64 nolu Vergi Usul Kanunu Sirküleri Yay nlanm r. Gelir daresi Ba kanl taraf ndan yay nlanan 30.04.2013 tarih

Detaylı

4 Mart 2016 CUMA Resmî Gazete Sayı : 29643 TEBLİĞ Maliye Bakanlığı (Gelir İdaresi Başkanlığı) ndan: KURUMLAR VERGĠSĠ GENEL TEBLĠĞĠ (SERĠ NO: 1) NDE

4 Mart 2016 CUMA Resmî Gazete Sayı : 29643 TEBLİĞ Maliye Bakanlığı (Gelir İdaresi Başkanlığı) ndan: KURUMLAR VERGĠSĠ GENEL TEBLĠĞĠ (SERĠ NO: 1) NDE 4 Mart 2016 CUMA Resmî Gazete Sayı : 29643 TEBLİĞ Maliye Bakanlığı (Gelir İdaresi Başkanlığı) ndan: KURUMLAR VERGĠSĠ GENEL TEBLĠĞĠ (SERĠ NO: 1) NDE DEĞĠġĠKLĠK YAPILMASINA DAĠR TEBLĠĞ (SERĠ NO: 9) MADDE

Detaylı

VERGİ GÜNLÜGÜ www.vergigunlugu.com. Vergide HAZIR BEYAN SİSTEMİ Kapsam Genişledi. 1. Hazır Beyan Sistemi Ne Zaman Başlar?

VERGİ GÜNLÜGÜ www.vergigunlugu.com. Vergide HAZIR BEYAN SİSTEMİ Kapsam Genişledi. 1. Hazır Beyan Sistemi Ne Zaman Başlar? Vergide HAZIR BEYAN SİSTEMİ Kapsam Genişledi Kira Gelirlerinden sonra, ücret, menkul sermaye iratları ve diğer kazanç ve iratlar da kapsama girdi Kişilerin elde etikleri kira gelirlerine, gayrimenkul alım

Detaylı

TEŞVİK BELGELİ MAKİNA VE TEÇHİZAT TESLİMLERİNE UYGULANAN KDV İSTİSNASINDA BİR SORUN

TEŞVİK BELGELİ MAKİNA VE TEÇHİZAT TESLİMLERİNE UYGULANAN KDV İSTİSNASINDA BİR SORUN Emre KARTALOĞLU Gelirler Kontrolörü TEŞVİK BELGELİ MAKİNA VE TEÇHİZAT TESLİMLERİNE UYGULANAN KDV İSTİSNASINDA BİR SORUN GİRİŞ Bilindiği gibi, 4842 sayılı Kanunla 1 vergi kanunlarında köklü değişiklik ve

Detaylı

SAYI: 2012/11 Ankara,14/12/2012 KONU: Kur Farklarının KDV Karşısındaki Durumu Hk. SİRKÜLER

SAYI: 2012/11 Ankara,14/12/2012 KONU: Kur Farklarının KDV Karşısındaki Durumu Hk. SİRKÜLER MASTER VERGİ DANIŞMANLIĞI VE YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK LTD.ŞTİ. SAYI: 2012/11 Ankara,14/12/2012 KONU: Kur Farklarının KDV Karşısındaki Durumu Hk. SİRKÜLER Döviz cinsinden veya dövize endeksli olarak yapılan

Detaylı

İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM VERGİ SİSTEMİMİZ İÇİNDE KDV'NİN YERİ VE KDV D E VERGİ SORUMLULUĞU 1.TÜRKİYE'DE VERGİ SİSTEMİNİN GELİŞİM SÜRECİ

İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM VERGİ SİSTEMİMİZ İÇİNDE KDV'NİN YERİ VE KDV D E VERGİ SORUMLULUĞU 1.TÜRKİYE'DE VERGİ SİSTEMİNİN GELİŞİM SÜRECİ İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ TABLOLAR KISALTMALAR vi xvii xviii GİRİŞ 1 BİRİNCİ BÖLÜM VERGİ SİSTEMİMİZ İÇİNDE KDV'NİN YERİ VE KDV D E VERGİ SORUMLULUĞU 1.TÜRKİYE'DE VERGİ SİSTEMİNİN GELİŞİM SÜRECİ İÇİNDE KDV'NİN

Detaylı

YÜKSEKÖĞRETİM KANUNU

YÜKSEKÖĞRETİM KANUNU YÜKSEKÖĞRETİM KANUNU Kanun Numarası : 2547 Kabul Tarihi : 4/11/1981 Yayımlandığı R. Gazete : Tarih : 6/11/1981 Sayı : 17506 Yayımlandığı Düstur : Tertip : 5 Cilt : 21 Sayfa : 3 * * * Bu Kanunun yürürlükte

Detaylı

GENELGE NO: 14/95 İstanbul,22.09.2014

GENELGE NO: 14/95 İstanbul,22.09.2014 GENELGE NO: 14/95 İstanbul,22.09.2014 İlgili Birim Konu girdi. : Yönetim Kurulu Başkanlığı, Genel Müdürlük, Mali İşler/Muhasebe : Bazı Kamu Alacaklarının Yeniden Yapılandırılması nı içeren torba Kanun

Detaylı

T.C. PTT GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Muhasebe ve Finansman Dairesi Başkanlığı

T.C. PTT GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Muhasebe ve Finansman Dairesi Başkanlığı J T.C. PTT GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Muhasebe ve Finansman Dairesi Başkanlığı Sayı :B.11.2.PTT.0.74.03.00-* Konu : KDV Genel Tebliği 2 7.04.2012* 0 4 5 2 1 îlgi:15.05.2009 tarihli, B.11.2.PTT.0.74.00.03/847.03-5367

Detaylı

NO: 2012/28 TAR H: 29.06.2012. bölümünde de iklik yap lm r.

NO: 2012/28 TAR H: 29.06.2012. bölümünde de iklik yap lm r. VERG S RKÜLER NO: 2012/28 TAR H: 29.06.2012 KONU Yay nlanan 63 No lu KDV Sirküleri ile, Katma De er Vergisi Kanununun uygulamas na ili kin sirkülerleri birle tirilen 60 No.lu KDV Sirkülerinin "2. GÜCÜ

Detaylı

DEVLET MUHASEBES NDE AMORT SMAN

DEVLET MUHASEBES NDE AMORT SMAN Slide 1 DEVLET MUHASEBES NDE AMORT SMAN GENEL YÖNET M MUHASEBE YÖNETMEL GENEL TEBL (Say :1) (10.01.2008 tarihli ve 26752 say R.G.) Ömer DA Devlet Muhasebe Uzman Slide 2 AMAÇ VE KAPSAM 5018 say Kanunun

Detaylı

01.01.2016-31.12.2016 TARİHLERİ ARASI ASGARİ ÜCRETE UYGULANACAK DEVLET DESTEĞİ HAKKINDA BİLGİ NOTU

01.01.2016-31.12.2016 TARİHLERİ ARASI ASGARİ ÜCRETE UYGULANACAK DEVLET DESTEĞİ HAKKINDA BİLGİ NOTU 01.01.2016-31.12.2016 TARİHLERİ ARASI ASGARİ ÜCRETE UYGULANACAK DEVLET DESTEĞİ HAKKINDA BİLGİ NOTU EMİNE ERDEM MEVZUAT ANALİZ - ŞUBAT 2016 - İSTANBUL TİCARET ODASI 1 01.01.2016 31.12.2016 TARİHLERİ ARASI

Detaylı

ELAZIĞ VALİLİĞİ SODES Proje Koordinasyon Birimi

ELAZIĞ VALİLİĞİ SODES Proje Koordinasyon Birimi ELAZIĞ VALİLİĞİ SODES Proje Koordinasyon Birimi 2013 PROJE HARCAMALARINA İLİŞKİN HÜKÜMLER GENEL HÜKÜMLER PERSONEL ÖDEMELERİ, SATIN ALMA HARCAMALARIN MUHASEBELEŞTİRİLMESİ VERGİLER ve KDV TEVKİFATI A-GENEL

Detaylı

T ürk Gelir Vergisi Sisteminde, menkul sermaye iratlar n n ve özellikle de

T ürk Gelir Vergisi Sisteminde, menkul sermaye iratlar n n ve özellikle de KURUMLARDAN ELDE ED LEN KAR PAYLARININ VERG LEND R LMES VE BEYANI Necati PERÇ N Gelirler Baflkontrolörü I.- G R fi T ürk Gelir Vergisi Sisteminde, menkul sermaye iratlar n n ve özellikle de flirketlerce

Detaylı

İÇİNDKKtLEk " ' : ' ' _ I

İÇİNDKKtLEk  ' : ' ' _ I İÇİNDKKtLEk " ' : ' ' _ I - S a v T a ~% GİRİŞ.:, r.. 1 BİRİNCİ BÖLÜM KOOPERATİFLERİN HUKUKÎ NİTELİĞİ VE VERGİ HUKUKUNDAN DOĞAN YÜKÜMLÜLÜKLERİ I. KOOPERATİF HAKKINDA GENEL BİLGİLER 3 A. Kooperatifin Tanımı

Detaylı

ÖZEL İLETİŞİM VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ (SERİ NO: 14) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam ve Dayanak

ÖZEL İLETİŞİM VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ (SERİ NO: 14) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam ve Dayanak RESMÎ GAZETE 5 Nisan 2016 Sayı : 29675 ÖZEL İLETİŞİM VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ (SERİ NO: 14) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam ve Dayanak Amaç MADDE 1 (1) Bu Tebliğin amacı, 13/7/1956 tarihli ve 6802 sayılı Gider

Detaylı

3 218 say l Serbest Bölgeler Kanunu nun 6 nc maddesinde 5084 say l

3 218 say l Serbest Bölgeler Kanunu nun 6 nc maddesinde 5084 say l SERBEST BÖLGELERDE KATMA DE ER VERG S Erkan GÜRBO A Gelirler Baflkontrolörü I- GENEL B LG : 3 218 say l Serbest Bölgeler Kanunu nun 6 nc maddesinde 5084 say l Kanun un 8 nci maddesi ile yap lan de ifliklik

Detaylı

KONU: KDV Tevkifat Uygulamalarına İlişkin Tebliğ yayımlandı.

KONU: KDV Tevkifat Uygulamalarına İlişkin Tebliğ yayımlandı. BAKIŞ MEVZUAT KONU: KDV Tevkifat Uygulamalarına İlişkin Tebliğ yayımlandı. SAYI : 2012/50 117 seri No lu KDV Genel Tebliğinde KDV tevkifat uygulamasına ve bu uygulamadan doğan iade taleplerinin yerine

Detaylı

ZORUNLU KARŞILIKLAR HAKKINDA TEBLİĞ (SAYI: 2013/15) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam ve Dayanak

ZORUNLU KARŞILIKLAR HAKKINDA TEBLİĞ (SAYI: 2013/15) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam ve Dayanak Resmi Gazete Tarihi: 25.12.2013 Resmi Gazete Sayısı: 28862 ZORUNLU KARŞILIKLAR HAKKINDA TEBLİĞ (SAYI: 2013/15) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam ve Dayanak Amaç MADDE 1 (1) Bu Tebliğin amacı, Türkiye Cumhuriyet

Detaylı

KDV mükellefi olsun olmasın hizmeti satın alan herkes

KDV mükellefi olsun olmasın hizmeti satın alan herkes TAM TEVKİFAT TABLOSU İşlem Türü Yurtdışından alınan ve Türkiyede faydalanılan hizmetler (KDV den istisna edilmemiş olan) GVK nun 18 nci maddesi kapsamındaki telif niteliği taşıyan n münhasıran GVK nun

Detaylı

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ SOSYAL TESİSLERİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ SOSYAL TESİSLERİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ SOSYAL TESİSLERİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 - (1) Bu Yönergenin amacı, İstanbul Üniversitesi Sosyal Tesislerinin kuruluşu ile çalışma usul

Detaylı

SİRKÜLER RAPOR MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ KANUNU GENEL TEBLİĞİ. (Seri No:30) Sirküler Tarihi: 02.05.2008 Sirküler No: 2008/58

SİRKÜLER RAPOR MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ KANUNU GENEL TEBLİĞİ. (Seri No:30) Sirküler Tarihi: 02.05.2008 Sirküler No: 2008/58 SİRKÜLER RAPOR Sirküler Tarihi: 02.05.2008 Sirküler No: 2008/58 MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ KANUNU GENEL TEBLİĞİ (Seri No:30) 02.05.2008 tarih ve 26864 Sayılı Resmi Gazete de yayımlanan 30 Seri No.lu Motorlu

Detaylı

VERGİ SİRKÜLERİ. Söz konusu tebliğ 1 Mayıs 2012 tarihinden itibaren yürürlüğe girecektir.

VERGİ SİRKÜLERİ. Söz konusu tebliğ 1 Mayıs 2012 tarihinden itibaren yürürlüğe girecektir. 20.04.2012 VERGİ SİRKÜLERİ KONU: KDV Tevkifat Uygulamasındaki Değişiklikler. 14 Nisan 2012 tarihli ve 28264 sayılı Resmi Gazete de yayımlanan 117 Seri No.lu Katma Değer Vergisi Genel Tebliğin de ;KDV tevkifat

Detaylı

TEBLİĞ. Maliye Bakanlığından: KATMA DEĞER VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ (SERİ NO: 117)

TEBLİĞ. Maliye Bakanlığından: KATMA DEĞER VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ (SERİ NO: 117) 14 Nisan 2012 CUMARTESİ Resmî Gazete Sayı : 28264 TEBLİĞ Maliye Bakanlığından: KATMA DEĞER VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ (SERİ NO: 117) 3. KISMİ TEVKİFAT UYGULAMASI 3.1. KISMİ TEVKİFATIN MAHİYETİ VE TEVKİFAT UYGULAYACAK

Detaylı

Muhasebe Müdürlüğü ne

Muhasebe Müdürlüğü ne Muhasebe Müdürlüğü ne SİRKÜ : 2003/10 KAYSERİ Konu : 1- Finansal Kiralama İşlemlerinin Muhasebeleştirilmesi 04.08.2003 2- Anonim ve Limited Şirketlerin Kuruluş ve Ana Sözleşme Değ. İşl. İlişkin Esaslar

Detaylı

SĐRKÜLER ĐZMĐR 19/08/2008 SAYI 2008/141 REFERANS 4/141

SĐRKÜLER ĐZMĐR 19/08/2008 SAYI 2008/141 REFERANS 4/141 SĐRKÜLER ĐZMĐR 19/08/2008 SAYI 2008/141 REFERANS 4/141 KDV TEVFĐFAT ORANLARI[ 1] Açıklama [ 1]: TURMOB dan alınmıştır. Tevkifata Tabi Mal veya Hizmet Tevkifat Oranı Tevkifat Yapacak Olanlar KDV mükellefi

Detaylı

SİRKÜLER İstanbul, 23.05.2014 Sayı: 2014/113 Ref:4/ 113

SİRKÜLER İstanbul, 23.05.2014 Sayı: 2014/113 Ref:4/ 113 SİRKÜLER İstanbul, 23.05.2014 Sayı: 2014/113 Ref:4/ 113 Konu: YENİ KDV GENEL UYGULAMA TEBLİĞİ İLE TÜM MÜKELLEFLERİN İNDİRİMLİ TEMİNAT UYGULAMASINDAN YARARLANABİLMESİ YÖNÜNDE DEĞİŞİKLİKLER YAPILMIŞTIR Bilindiği

Detaylı

KDV TEVKİFATI MUHASEBE UYGULAMALARI

KDV TEVKİFATI MUHASEBE UYGULAMALARI KDV TEVKİFATI MUHASEBE UYGULAMALARI A-) TEVKİFAT UYGULAMASINDA SINIR KDV Kanununun (11/1-c) ve geçici 17. maddeleri kapsamındaki teslimlerde ve KDV Kanunu uyarınca KDV'den istisna olan teslim ve hizmetlerde

Detaylı

41 Seri No.lu Belediye Gelirleri Kanunu Genel Tebli i Yay mland

41 Seri No.lu Belediye Gelirleri Kanunu Genel Tebli i Yay mland stanbul, 28.02.2012 41 Seri No.lu Belediye Gelirleri Kanunu Genel Tebli i Yay mland DUYURU NO:2012/19 28.02.2012 tarih ve 28218 Say l Resmi Gazete de yay mlanan 41 Seri No.lu Belediye Gelirleri Kanunu

Detaylı

GVK 94. Madde Kapsamında %100 KDV Mükellefiyetinden. 2.2 Vazgeçenler İçin) %100 %100

GVK 94. Madde Kapsamında %100 KDV Mükellefiyetinden. 2.2 Vazgeçenler İçin) %100 %100 İstanbul, 19.04.2012 117 Seri No.lu Katma Değer Vergisi Kanunu Genel Tebliği İşlemleri Takip Tablosu DUYURU NO:2012/31 KDVK nun 9. madde uygulaması kapsamındaki işlemlere yönelik açıklamaların toplu olarak

Detaylı