Prof. Dr. Necmi İŞLER M.K.Ü. Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Tohumluk Bilimi ve Teknolojisi Ders Notları

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Prof. Dr. Necmi İŞLER M.K.Ü. Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Tohumluk Bilimi ve Teknolojisi Ders Notları"

Transkript

1 Prof. Dr. Necmi İŞLER M.K.Ü. Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Tohumluk Bilimi ve Teknolojisi Ders Notları

2 Sertifikalı tohumun üreticiye faydaları nelerdir? Sertifikalı tohumlukta çeşit saflığı tamdır. İçerisinde yabancı madde ve yabancı tohum olmadığı için hangi ürünü ekmişseniz onu alırsınız. Sertifikalı tohumluklarda yüksek çimlenme kabiliyeti vardır. Yani tarlaya attığınız her tohum çimlenir. Bu sayede kuvvetli bir gelişme gösterir, bu da bazı bitkilerde dekara ekilecek tohum miktarında %25 e varan verim artışı ve tasarruf sağlayarak tohum maliyetini düşürür ve üreticiye kazanç sağlar. Söz konusu tohum ıslah edilmiştir. Bu nedenle toprak rutubetinden ve bitki besin elementlerinden (gübre) yararlanma kabiliyeti sertifikasız tohumlara oranla daha yüksektir. Ekilen tohumların tamamı aynı günlerde çıkış sağladığı için (tekdüze çıkış) tarlada dalgalanma ve boşluklar olmaz, dolayısıyla da ürün kaybı görülmez. Bitkilerin tümünün gelişmesi aynı dönemdedir, böylece; bakım, çapalama, sulama, ilaçlama gibi işlemlerin yararı tam olarak kendini gösterir. Buda üreticiye zaman ve kazanç sağlar. Olgunlaşma tüm bitkilerde aynı zamanda olacağından hasat kolaylığı sağlar. Çeşit özellikleri bilindiğinden ekim zamanı tam olarak ayarlanabilir. Çeşit özellikleri bilindiğinde ürünün gelişimi sırasında izlenecek olan uygulama (bakım, sulama vs.) programı da daha rahat belirlenir. Elde edilen ürünler aynı özelliklerde ve kaliteli olduğundan pazar değerleri yüksektir, bu da satış kolaylığı sağlar. Verim kabiliyeti diğer tohumlara göre daha yüksek olduğundan daha yüksek kazanç sağlar. Söz konusu tohumlar toprakta mevcut ve tohumla taşınan bazı hastalıklara karşı koruyucu olarak ilaçlandığından kayıplar minimum düzeydedir, ekimde fazla tohum kullanılmasına gerek kalmadığından tasarruf sağlar. Tarım Bakanlığı tarafından desteklenmektedir. Sertifikalı tohum kullanan çiftçilerimiz sertifikalı tohumluk kullandıklarını faturaları ile tespit ettirdikleri takdirde kullanılan tohumluk miktarına göre destekleme ödemesi almaktadırlar.

3 SAFİYET ANALİZ LABORATUARI Sertifika düzenlenebilmesi amacıyla laboratuar tarafından Safiyet ve Çeşit analizleri ile Çimlenme analizlerinin yapılması gerekmektedir. Buna göre laboratuarımızda, yönetmelik gereği yapılan analizler şöyledir. Safiyet Analizi: Analiz edilen numunenin ağırlıkça yüzde oranını ve numuneyi oluşturan çeşitli tohum ve cansız kısımların tespiti amacıyla yapılır. Safiyet analizleri; Saf Tohum: Göndericinin beyan ettiği tür, tür beyan edilmemiş ise içerisinde en fazla olan tür ve bozulmamış tohumlar Diğer Tohumlar: Saf tohum dışındaki tüm bitki türleridir ve Ot tohumu ve Mahsul tohumu olarak ikiye ayrılır. Cansız Yabancı Madde: Toprak, kum, taş parçacığı, sap, saman, kök, çavdar mahmuzu, orijinal büyüklüğünün yarısı veya yarısından daha küçük kırık yada hasar görmüş taneler vs..

4 Tahıllarda İstenmeyen Ot Tohumları Pelemir: Cephelaria syriaca Delice: lolium temulantum Deli Yulaf : Avena fatua Kısır Yulaf: Avena sterilis Yabani Yulaf: Avena ludoviciana Safiyet Analiz raporunda; Saf tohum, Diğer tohumlar, Cansız yabancı madde oranı, diğer tür ve tohumların cins ve tür isimleri teşhis edilir. Cansız yabancı maddelerin nitelikleri ve diğer tohumların her bir türünün bilimsel adları rapor edilmelidir. Saf tohum türlerinin bilimsel adları sertifika üzerinde belirtilmelidir.

5 Tür Çeşit Analizleri: Sertifika düzenlenecek olan tohumluğun içerindeki diğer tür çeşitlerin belirlenmesi analizidir. Diğer tür çeşitlerin belirlenmesi kimyasal madde içerisinde belirli bir süre tohumluğun bekletilmesi neticesinde, diğer tür çeşitlerin ayrılarak tespitine dayanır. Tür çeşit analizlerinde kimyasal olarak, %5 lik NaOH veya %5 lik KOH çözeltisi kullanılır. Bu çözeltide belirli bir süre bekletilen tohumluklarda oluşan renge göre ayrım sağlanır. Kırmızı daneli buğdaylarda portakal rengi, kahverengi bir renk oluşurken, beyaz daneli buğdaylar saman sarısı renk alırlar.

6 ÇİMLENDİRME ANALİZ LABORATUARI Çimlendirme Analizleri: Laboratuar şartlarında belirli koşul ve sürelerde tohumların çimlenmesi, fidenin ortaya çıkması ve temel yapıları oluşan bitkilerin değerlendirilmesi işlemidir. Bir tohum partisinin çimlenme kapasitesini belirlemek, tarla çıkış değerini tespit etmek, tohum partisi hakkında bilgi edinmek ve farklı tohum partilerinin kalitesini karşılaştırmak amacıyla yapılır. Çimlendirme analizleri; safiyeti yapılmış numune üzerinden yapılır. Çimlendirme koşulları buğday ve arpa için aşağıdaki gibidir. TÜR ADI ORTAM SICAKLIK SAYIM GÜNLERİ ÖN İŞLEMLER ARPA Kağıt Arası veya Kum Ön Üşütme Ön Kurutma BUĞDAY Kağıt Üstü Kağıt Arası veya Kum Ön Üşütme Ön Kurutma

7 Çimlenmeyen Tohumlar Sert Tohumlar : Çimlendirme koşullarında su alamaz ve sert kalırlar. Taze Tohumlar: Çimlendirme koşullarında su alabilirler ancak çimlenme süreci engellenir. Ölü Tohumlar: Yumuşak, Renksiz, sıklıkla küflüdürler ve fide gelişiminin hiçbir işaretini göstermezler. Diğer Kategoriler: Boş tohumlar, embriyosuz tohumlar, böcek tarafından zarar görmüş tohumlar

8 Çimlenme Çeşitleri

9 Çimlenme Şekilleri: Epigenal Çimlenme: Kotiledonların toprak üzerinde oluştuğu çimlenme (Ayçiçeği, Fasulye) Hipogenal Çimlenme: Kotiledonların toprak içinde oluştuğu çimlenme şekli

10 Ülkemizde Tohumluk Kontrol ve Sertifikasyonu ile ilgili çalışmalar ilk olarak 1953 yılında Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümünde başlamış, bu çalışmaları 1959 yılında Ankara Tohumluk Kontrol ve Sertifikasyon Enstitüsünün kurulması izlemiştir yılında ISTA'ya (International Seed Testing Association) üye olan Kuruluşun çalışmaları Tarih ve 308 sayılı Tohumlukların Kontrol ve Sertifikasyonu Hakkındaki Kanun ve ilgili yönetmelikleriyle kanuni esasa bağlanmıştır yılında Bölge Çeşit Deneme Enstitüsü Müdürlüğü ile birleşerek "Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkezi Müdürlüğü" adını alan Kuruluşta sertifikasyon hizmetleri, 5553 sayılı Tohumculuk Kanunu ve ilgili yönetmeliklerle belirlenen esas ve prensiplere uygun olarak devam etmektedir.

11 ÇEŞİT TESCİL SİSTEMİ VE UYGULAMALARI Ülkemizde yürütülen çeşit tescil çalışmalarının başlıca iki temel amacı vardır. Tescile konu olan çeşidin ayırt edici özelliklerini belirleyip tanımlayarak bir buluş yada yenilik olarak kayıt altına almak ve gerekirse kaydedilen bu bilgileri referans olarak kullanmak ve bu çeşit adayının ülke tarımı için taşıdığı ekonomik değeri belirlemektir. Bütün bu işlemlerin sonucunda çeşitlerin kayıt altına alınması ile ülkemizde üretilen ve yurt içinde ya da yurtdışına satılan tohumluğun kalitesi de güvence altına alınır. Sözü edilen bu amaca uygun olarak tüm bu teknik uygulamalar ve işlemler bir sistem içinde yapılmaktadır. Bitki Çeşitlerinin Kayıt Altına Alınması Yönetmeliği tarih ve sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmiştir. Kayıt işlemleri ile ilgili başvuru kabulü ve teknik uygulamalar Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı adına Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkez Müdürlüğü tarafından yürütülmektedir.

12 ÇEŞİT TESCİL SİSTEMİ VE UYGULAMALARI Bu Yönetmelik, tarla bitkilerinde 98, sebze türlerinde 53, meyve ve asma da 59 türe ait çeşitlerin kayıt altına alınması ile ilgili işlemleri kapsar. Listede yer almayan türler için 43. Madde hükümleri geçerlidir. (Eklerde yer almayan türlere ait çeşitlerin kayıt altına alma işlemleri, türlerin ait olduğu cinslerdeki diğer türlere ait bu Yönetmelik hükümlerine göre, TTSM tarafından, teknik gerekliliklerin tamamlanması sonrasında başlatılır). Çeşidi ıslah eden yada geliştiren araştırma kuruluşları (kamu,özel ve üniversite), gerçek kişiler ve yetki belgesine sahip tohum üreticisi kuruluşlar tescil için başvuruda bulunabilirler. Bu özelliklere sahip kuruluşlar; tarla bitkileri türlerinde, yurt içinde ya da yurt dışında geliştirilmiş çeşitleri, yurt dışında ıslah edilmiş ancak yurt dışında tescil edilmemiş çeşitleri, yurt dışında ıslah edilip yine yurt dışında kayıt altına alınmış çeşitler tescil edilmesi amacıyla başvuru yapabilirler. Başvuru öncesinde çeşit sahibi kuruluşlar, çeşit adayının gelişme tabiatına uygun, eş zamanlı olarak en az iki lokasyonda bir yetiştirme sezonu veya tek lokasyonda iki yetiştirme sezonu deneme kurarlar ve bu denemelerin değerlendirildiği bir rapor ve gerekli belgelerin yer aldığı başvuru dosyası ile Yönetmelikte bildirilen tarihlerde Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkez Müdürlüğüne başvuruda bulunurlar. Buna göre, kayıt başvuruları, yazlık ekimler için; Ocak ve Şubat, kışlık ekimler için; Temmuz ve Ağustos ayları olarak belirlenmiştir. Sebze türlerinde başvurular Şubat, Mayıs, Ağustos ve Kasım, meyve türleri, asma ve çilek de başvuru ise Şubat ve Ağustos ayları olarak belirlenmiştir. üretim izinleri için başvurular ise, tescil başvuruları için geçerli olan ayların ilk haftası olarak bildirilmiştir.

13 ÇEŞİT TESCİL SİSTEMİ VE UYGULAMALARI Tescil işlemleri, TTSMM tarafından eş zamanlı olarak Tarımsal değerleri ölçme denemeleri (TDÖ) ve farklılık, yeknesaklık ve durulmuşluk (FYD) testleri olmak üzere iki ayrı aşamada gerçekleştirilir. Tarla bitkilerinde tescil denemeleri ; en az üç lokasyonda, iki yetiştirme sezonu TDÖ denemeleri, en az bir lokasyonda iki yetiştirme sezonu FYD testi ile eş zamanlı olarak yürütülür.ttsmm nin imkanlarının yetmediği durumlarda TTSMM nin koordinatörlüğünde çeşit isimleri saklı kalmak koşulu ile araştırma kuruluşları ile yapılacak bir protokolle TDÖ denemeleri bu kuruluşlara yaptırılabilir.tescil denemelerine alınacak deneme materyallerinin TTSMM ye geliş tarihleri ve miktarları TTSMM nin Web sitesinde yayınlanarak çeşit sahibi kuruluşların bilgisine sunulmuştur.tdö denemeleri ve FYD testleri tamamlanan çeşitler için TTSMM tarafından hazırlanan rapor Tarla Bitkileri Tescil Komitesinde görüşülerek aday çeşit hakkında karar verilir. Sebze türleri ve meyve türleri ve asma-çilek FYD testleriyle kayıt altına alınırlar. FYD testlerinde başarılı olan çeşitler hakkında hazırlanan rapor sebze ve meyve-asma-çilek tescil komitesinde görüşülerek aday çeşit hakkında karar verilir. Tarla bitkileri tescil komitesi; TTSM nden iki, Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğünden, Ziraat Fakültelerinden, Kamu Tarımsal Araştırma Kuruluşlarından, Tohum Sanayicileri ve Üreticileri Alt Birliğinden, Bitki Islahçıları Alt Birliğinden, ürün ile ilgili sanayi sektöründen ve Türkiye Ziraat Odaları Birliğinden birer temsilciden olmak üzere toplam dokuz üyeden, meyve-asma, çilek ve sebze (STK) tescil komiteleri de Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğünden, kamu tarımsal araştırma kuruluşlarından, TTSM den, ziraat fakültesinden bir ve ilgili alt birlikten birer temsilciden olmak üzere toplam beş üyeden oluşur.

14 ÇEŞİT TESCİL SİSTEMİ VE UYGULAMALARI Çeşitler belirli süreler için tescil edilirler ve tarla bitkilerinde ve sebzeler de bu süre on yıl ile sınırlıdır. Meyve, asma-çilek türlerinde süre sınırlaması yoktur. Kayıt altına alınan çeşitlerin TTSMM nin internet sayfasında bildirilen miktardaki standart numunesi kayıt tarihinden itibaren altmış gün içinde çeşit sahibi tarafından TTSMM de muhafaza edilmek üzere gönderilir. Tarla bitkilerinde on, sebzelerde beş yılda bir bu numuneler yenilenir. Tescil edilen çeşitler, bildirilen süre içinde standart numunelerinin gönderilmesi halinde Milli Çeşit Listesine alınır. FYD testlerinde farklı, yeknesak ve durulmuş olduğu belirlenen ancak TDÖ denemelerinde standart çeşitlerden geride kalan çeşitler tescil edilmezler. Bu gibi çeşitler, Alt Liste de kayıt alına alınarak Yurt dışında ticaretinin yapılmasına olanak tanınır.

15 BAŞVURU Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkez Müdürlüğü Tescil başvurularının kabul edilmesi ve dosyaların incelenmesi TDÖ denemeleri ve FYD testlerin planlarının ve deneme setlerinim hazırlanması FYD testleri için Yenikent deneme arazisinde ve diğer lokasyonlarda toprak işleme ve deneme parsellerinin hazırlanması TDÖ denemelerinin ve FYD testlerinin kurulması FYD testlerinde gözlem alınması ve TDÖ denemelerinin kontrolleri Denemelerin bakım, hasat, harman işlemleri Deneme sonuçlarından elde edilen verilerin istatistiki değerlendirilmesi TDÖ denemelerinden elde edilen materyallerin teknolojik analizlerinin yapılabilmesi amacıyla hazırlanması Yıllık çalışma raporları ve tescil raporlarının hazırlanması Tescil komite toplantılarının yapılması ve çeşidin tescil edilmesi Çeşit kataloglarının hazırlanması Standart numunelerin TTSM ye gelişi ve çeşitlerin listede yayınlanması

16 Tescili yapılmış ve Resmi Gazetede adı yayımlanmış olan çeşitlere ait tohumluk üretimlerinin sertifikasyonu her üretim yılı için aşağıdaki sırayı takip etmektedir. Beyanname Verilmesi (Müracaat) Tarla Kontrolü Tohum Hazırlama İşlemleri Ambalajlama ve Etiketleme Numune Alma Laboratuvar Analizleri Sertifikalandırma Post Kontrol Denemeleri Depolama Pazarlama ve Dağıtım

17 TOHUMLUK BEYANNAMESİ VERİLMESİ (MÜRACAAT) Yurt içi sertifika almak amacıyla tohumluk üreten kişi ve kuruluşlar, her yıl yapacakları üretimlerle ilgili bilgileri içeren tohumluk beyannamelerini doldurarak belirtilen süre içerisinde İl Müdürlüklerine gönderirler. ISTA ve OECD amaçlı sertifika başvuruları ise kuruluşumuza yapılmakta olup, OECD sertifikası talebi amacıyla hazırlanan tohumluk beyannameleri kuruluşumuz tarafından kontrol edilip onaylanmakta ve tarla kontrolleri ile ilgili çalışmalar başlatılmaktadır.

18 TARLA KONTROLLERİ Sertifikalı tohumluk üretimi yapılacak tarlaların kontrolü, çeşide ait morfolojik karakterlerin en iyi gözlendiği ve hastalıkların en belirgin olduğu devre yada devrelerde görevli teknik personel tarafından yapılmaktadır.

19 NUMUNE ALMA Tohumluk partisine ait numunelerin partiyi tam olarak temsil edecek şekilde ve talimatta belirtilen yöntem ve esaslara uygun olarak alınarak gönderilmesi gerekmektedir.

20 LABORATUVAR ANALİZLERİ Numune Kayıt Kabul ve Değerlendirme Laboratuvarı Müdürlüğüne gönderilen tüm tohumluk numuneleri ilk olarak kontrol edilip kayda alınır ve numaralandırılır. Burada tohumlukların morfolojik özelliklerine göre değişik metot ve aletler kullanılarak temsili numuneler çalışma numunesi haline getirilir. Temsili numunenin geri kalan kısmı 1 yıl süre ile şahit numune olarak saklanır Çeşit Safiyet Laboratuvarı Tohumluk numunesini oluşturan farklı tohum türlerini ve cansız yabancı maddelerini ayırıp tartarak tohum partilerinin karışımını belirlemek amacıyla safiyet analizi yapılır. Çalışma numunesinden % safiyet ve adet/kilogram analizleri yapılarak ayrılan unsurlar analiz kartına işlenir. Tohum Çimlendirme ve Test Laboratuvarı Çeşit Safiyeti laboratuvarında saf tohumluk olarak ayrılan kısım çimlenme laboratuvarında ISTA kurallarında her cins tohumluk için belirlenen metotlar çerçevesinde 4x100 adet tohum olarak çimlendirilir ve 4 tekerrür ortalaması çimlenme %'si olarak belirlenir. Çimlenme %'sinin yanı sıra anormal çim, sert tohum, dormant tohum ve ölü tohum adetleri de belirlenir. Dormantlık gösteren tohumlar ön ısıtma, ön üşütme, kimyasal uygulamalar gibi özel işlemlerle muamele edildikten sonra analize alınır. Diğer Testler, safiyet ve çimlenme analizlerinin dışında isteğe bağlı olarak güç testleri, 1000 tane ağırlık testi, hektolitre ağırlık testi ve rutubet tayini yapılmaktadır.

21 SERTİFİKALANDIRMA Yurtiçi Sertifikalandırma Yurtiçi uygulamalarda yapılan tarla kontrolleri ve laboratuvar analizlerinin standartlarla karşılaştırılması sonucunda tohumluk hangi sınıfın standartlarına uygunsa o sınıfa ait sertifika ile belgelendirilir. Buna göre; Elit Tohumluk Sertifikası Beyaz üzerine mor kuşaklı Orijinal Tohumluk Sertifikası Beyaz Sertifikalı I Tohumluk Sertifikası Mavi Sertifikalı II, III, IV,V Tohumluk Sertifikası Kırmızı Ham (İslenmemiş) Tohumluk Sertifikası Gri Yurtdışı Sertifikalandırma TTSMM kurumu ISTA üyesi olması nedeniyle Uluslararası ISTA Orange ve Blue sertifikaları ile OECD sertifikası düzenlemektedir.

22 ETİKETLEME Yurtiçi Amaçlı Etiketleme 5553 Sayılı Tohumculuk Kanununun 6 ıncı maddesi ve tarih ve 969 sayılı Tarım ve Köyişleri Bakanlığının Merkez ve Taşra Kuruluşlarına Döner Sermaye Verilmesi Hakkında Kanunun 3 üncü maddesine dayanılarak hazırlanan ve yönetmeliklere istinaden etiketlendirme yapılmaktadır.

23 ETİKETLEME Yurtdışı Amaçlı Etiketleme OECD Tohum Sertifikasyon Sistemi dahilinde üretimi yapılan tohumluklar için sınıflarına ve döl kademelerine göre farklı renklerde etiket düzenlenir. Yine aynı sistem dahilinde üretimi yapılarak ihraç edilen tohumlukların, ihraç edildiği ülkede yeniden ambalajlanarak sertifikalandırılması durumunda bu tohumluk ambalajları gri renkte etiketlendirilir. Elit (Pre-Basic Seed)- Mor kuşaklı beyaz etiket Orijinal (Basic Seed) - Beyaz etiket Sertifikalı I (Certified Seed, First Generation) -Mavi etiket Sertifikalı II (Certified Seed, Second Generation) -Kırmızı etiket İşlenmemiş Tohumlar (Tüm sınıflar için) -Gri etiket

24 OECD İktisadi İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD) tarafından Uluslararası Ticarette Dolaşımda Olan Tohumların Çeşit Sertifikasyonuna İlişkin OECD Sistemi başlığı ile oluşturulan bir sistemdir. Tohumların çeşit safiyetine ilişkin tarla kontrolleri standartları ile çeşit safiyetinin kontrolü için yapılacak son kontrol testlerine ilişkin metotları belirler. Tahıllar, Pancar, Sebze, Yağlı Lifli Bitkiler, Çimler ve Baklagiller (Yem Bitkileri), Mısır ve Sorgum, Akdeniz Yoncası ve Benzer Türler olmak üzere 7 farklı bitki grubuna özgü standartlar düzenlenmiştir. Ülkemiz tahıllar, pancar, sebze, yağlı lifli bitkiler, yem bitkileri ile mısır ve sorgum gruplarında söz konusu sistemin üyesidir.

25 UNECE Birleşmiş Milletler Avrupa Ekonomik Komisyonu (UNECE) tohumluk patates ile ilgili standartları ortaya koyan en üst düzey kuruluştur. UNECE Tohumluk Patates Standartları ticarete sunulacak tohumluk patateslerin tarla kontrol standartları ile tohumluk partilerinde bulunacak asgari toleransları düzenler.

26 ISTA Uluslararası Tohum Test Birliği (ISTA) tohum testlerinde standart metotların belirlenerek uluslararası tohum ticaretinde yeknesaklığın sağlanması hedefi ile kurulmuştur. Gerek devlet kurumları gerekse özel şirketlere ait laboratuvarlar ISTA ya üye olabilmektedir. ISTA tarafından akredite edilen laboratuvarda düzenlenmiş olan sertifikalar, ISTA tarafından onaylanan metotlara uygun olarak yapıldığını göstermesinden dolayı tohum ticaretinde önemli role sahip bütün ülkeler tarafından kabul edilmektedir. Ülkemizde Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkez Müdürlüğü (TTSM) ISTA tarafından akredite edilmiş tek laboratuvardır.

27 ISF Uluslararası Tohum Federasyonu (International Seed Federation) tohum sektöründe faaliyet gösteren şirketler, kurum ve organizasyonlar ile sivil toplum örgütlerinin üye olarak oluşturduğu bir federasyondur. Uluslararası tohum sektörünü temsil eden, tohum ile ilgili en üst düzeyde sivil toplum örgütüdür. FIS (International Seed Trade Federation) ile ASSINSEL (International Association of Plant Breeders for the Protection of Plant Varieties), ISF adı altında 2002 yılında birleşmesi ile kurulmuştur. Ülkemizden Türkiye Tohumculuk Endüstrisi Derneği (TÜRKTED) ve Tohum Sanayicileri ve Üreticileri Alt Birliği (TSÜAB) ISF üyesi kuruluşlardır. ISF tarafından yayımlanan Fikri-Sınai Mülkiyet konusunda ISF Görüşü, Tohumlukların Ticaretinde ISF Kuralları ve Usulleri, Tohum Ticaretinde Uyuşmazlıkların Çözümünde Uyulacak Kurallar gibi dokümanlar, uluslararası tohum ticareti yapan Türk firmaları için önemlidir.

28 ESA Avrupa Tohum Birliği (European Seed Association) tohumculuk sektöründe Avrupa ülkelerinde organize olmuş olan meslek kuruluşlarının üye olduğu Avrupa nın en yüksek düzeyde sektör temsilcisidir. Ülkemizden Türkiye Tohumculuk Endüstrisi Derneği (TÜRKTED) ve Tohum Sanayicileri ve Üreticileri Alt Birliği (TSÜAB) ESA üyesi kuruluşlardır.

29 UPOV Uluslararası Yeni Bitki Çeşitlerini Koruma Birliği (The International Union for the Protection of New Varieties of Plants) yeni bitki çeşitlerinin korunması konusunda faaliyet gösteren ve ülkeler ile ülkelerarası organizasyonların üye olabildiği birliktir. İlk UPOV sözleşmesi 1961 yılında imzalanmış, 1978 ve 1991 yıllarında revize edilmiştir. TBMM UPOV sözleşmesini 2007 yılında kabul etmiş olup, ülkemiz 2007 yılından bu yana UPOV üyesidir.

30 CPVO Avrupa Birliği Bitki Çeşitleri Ofisi (Community Plant Variety Office) Avrupa da bitki çeşitlerinin korunması konusunda AB düzeyinde faaliyet göstermek üzere kurulan Avrupa Birliği kurumudur yılında kurulmuş ve 1995 den bu yana faaliyettedir. AB ye üye olan ülkeler doğrudan CPVO sisteminin bir parçası olmakta, CPVO tarafından koruma altına alınan çeşitler bütün AB ülkelerinde koruma zırhına kavuşmaktadır.

31 CIOPORA Uluslararası Süs Bitkileri ve Meyve Islahçıları Topluluğu (International Community of Breeders of Asexually Reproduced Ornamental and Fruit Varieties) ESA nın dışında kalan generatif çoğaltılan türler ile patates dışındaki süs bitkileri ve meyve türlerinin ıslahçılarını ve ıslahçılarının haklarını korumak konusunda faaliyet gösteren patent ofisleri ve avukatların üye olduğu sivil toplum örgütüdür.

32 EUCARPIA Avrupa Bitki Islahı Araştırmaları Birliği (European Association for Research on Plant Breeding) bitki ıslahı alanında faaliyet yürüten kuruluşlar ve şirketlerin üye olduğu bir sivil toplum kuruluşudur.

33 ECOSA ECOSA (ECO Tohumcular Birliği ECO Seed Association): ECO ülkeleri arasında tohumculuk faaliyetlerinin geliştirilmesi amacıyla uzun süren girişimler sonucunda tarih ve 2258 sayılı Bakanlar Kurulu Kararına istinaden kurulmuştur. ECOSA nın resmi kuruluşu 2011 yılında tamamlanmış olmasına rağmen faaliyetleri 2009 yılından bu yana devam etmektedir. Bu kapsamda kuruluş her yıl Uluslararası Tohum Ticareti Konferansı düzenlemektedir.

34 BİTKİSEL ÜRETİM GENEL MÜDÜRLÜĞÜ BÜGEM Tohumluk üretim politikalarının belirlenmesi, bu politikaların uygulanması ile ilgili çalışmalar yürütülmesi konusunda çalışmaktadır. Tohumculuk Daire Başkanlığı tohumculuk ile ilgili faaliyetleri BÜGEM çatısı altında yürütmektedir. Bitki çeşitlerinin kayıt altına alınması, tohum, fide ve fidan sertifikasyonu, tohumculuk desteklemeleri, bitki ıslahçı hakları, süs bitkileri, tohumculuk sektörü yetkilendirme ve denetim işlemleri, tohumluk ithalat ön izin işlemleri, tohumculuk hizmetlerinde yetki devri ile ilgili işlemlerin yürütülmesi ve tohumculuk verilerinin toplanması için gerekli olan mevzuat ve talimat çalışmaları BÜGEM in tohumculuk ile ilgili ana faaliyet alanlarıdır.

35 GIDA VE KONTROL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ - GKGM Bitki sağlığı ile ilgili kontrol ve denetim politikalarının belirlenmesi GKGM nün tohumculukla ilgili faaliyet alanıdır. Bu faaliyet alanı çerçevesinde ülkemize girecek tohumlukların sınır kontrol işlemleri ile ülkemiz içinde dolaşan tohumlukların sevk ve pazarlanmasında uygulanacak bitki sağlığı standartlarının belirlenmesi faaliyetlerini yürütmektedir. Bitki Sağlığı ve Karantina Daire Başkanlığı ile Bitki ve Bitkisel Ürünler Sınır Kontrol Daire Başkanlığı GKGM nün tohumculuk ile ilgili faaliyetlerini yürütmekte ve yönetmektedir.

36 KAMU SERTİFİKASYON KURULUŞLARI TOHUMLUK TESCİL VE SERTİFİKASYON MERKEZ MÜDÜRLÜĞÜ Ülkemizde bitki çeşitlerinin kayıt altına alınması işlemleri ile tohumluk sertifikasyon işlemlerinde merkez kuruluştur. Kayıt için başvuran çeşitlerin farklılık, yeknesaklık ve durulmuşluk testleri (FYD) ile tarımsal değerlerinin ölçülmesi denemelerinin (TDÖ) yürütülmesi, OECD tohumluk sertifikasyon işlemleri, ISTA sertifikalarının düzenlenmesi konusunda ülkemizde tek yetkili kuruluştur. Tohumculuk sektörü ile ilgili kendi faaliyet alanlarında eğitim düzenlemek ve tohumlukların uluslararası kabul görülen kurallara uygun olarak üretilip üretilmediğini kontrol etmek için yapılan son kontrol denemeleri de TTSM nin önemli faaliyet alanlarındandır. Tohumluk patates ve meyve fidanı ile çilek fidesi sertifikasyonunda tek yetkili kuruluş TTSM dir. Fidan ve çilek fidesi ile OECD ve orijinal ve elit sınıftaki tohumların etiketleri de TTSM tarafından verilmektedir. Milli çeşit listeleri de bu kuruluş tarafından hazırlanıp duyurulur.

37 KAMU SERTİFİKASYON KURULUŞLARI ADANA TOHUM SERTİFİKASYON TEST MÜDÜRLÜĞÜ Çukurova ile Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu bölgesindeki bazı illerdeki tohum sertifikasyon işlemleri Adana Tohum Sertifikasyon Test Müdürlüğü görev alanındadır. Laboratuvar işlemleri ile son kontrol işlemlerini yürütmektedir. Görev alanındaki illerde faaliyet gösteren laboratuvar yetki devri alan kuruluşlarında şahit numunelerinin denetimi de bu kuruluş tarafından yürütülmektedir.

38 KAMU SERTİFİKASYON KURULUŞLARI ANTALYA TOHUM SERTİFİKASYON TEST MÜDÜRLÜĞÜ Batı Akdeniz ile İç Ege bölgesindeki bazı illerdeki tohum sertifikasyon işlemleri Antalya Tohum Sertifikasyon Test Müdürlüğü görev alanındadır. Laboratuvar işlemleri ile son kontrol işlemlerini yürütmektedir. Görev alanındaki illerde faaliyet gösteren laboratuvar yetki devri alan kuruluşlarında şahit numunelerinin denetimi de bu kuruluş tarafından yürütülmektedir.

39 KAMU SERTİFİKASYON KURULUŞLARI BEYDERE TOHUM SERTİFİKASYON TEST MÜDÜRLÜĞÜ Ege bölgesi ile Güney Marmara bölgesindeki bazı illerdeki tohum sertifikasyon işlemleri Beydere Tohum Sertifikasyon Test Müdürlüğü görev alanındadır. Laboratuvar işlemleri ile son kontrol işlemlerini yürütmektedir. Görev alanındaki illerde faaliyet gösteren laboratuvar yetki devri alan kuruluşlarında şahit numunelerinin denetimi de bu kuruluş tarafından yürütülmektedir.

40 KAMU SERTİFİKASYON KURULUŞLARI ÇAYIROVA TOHUM SERTİFİKASYON TEST MÜDÜRLÜĞÜ Trakya ile Batı Karadeniz bölgesindeki bazı illerdeki tohum sertifikasyon işlemleri Çayırova Tohum Sertifikasyon Test Müdürlüğü görev alanındadır. Laboratuvar işlemleri ile son kontrol işlemlerini yürütmektedir. Görev alanındaki illerde faaliyet gösteren laboratuvar yetki devri alan kuruluşlarında şahit numunelerinin denetimi de bu kuruluş tarafından yürütülmektedir.

41 KAMU SERTİFİKASYON KURULUŞLARI SAMSUN TOHUM SERTİFİKASYON TEST MÜDÜRLÜĞÜ Orta ve Doğu Karadeniz ile Doğu Anadolu bölgesindeki bazı illerdeki tohum sertifikasyon işlemleri Samsun Tohum Sertifikasyon Test Müdürlüğü görev alanındadır. Laboratuvar işlemleri ile son kontrol işlemlerini yürütmektedir. Görev alanındaki illerde faaliyet gösteren laboratuvar yetki devri alan kuruluşlarında şahit numunelerinin denetimi de bu kuruluş tarafından yürütülmektedir.

42 KAMU SERTİFİKASYON KURULUŞLARI KARACABEY FİDAN VE FİDE TEST MÜDÜRLÜĞÜ Fidan ve fide sertifikasyonu için gerekli olan zararlı organizmalardan ari fidanların üretilmesi ve fidancı kuruluşlara dağıtılmasından sorumlu kuruluştur. Virüssüz materyalle kurulan çeşit anaç damızlıklarını temiz olarak muhafaza etmek, Sertifikalı fidan üretimi yapan üreticilere hastalıklardan ari ve virüssüz fidan üretim materyali (çeşit anaç) ihtiyaçlarını karşılamak, Sertifikalı fidan üretiminde görev bölgesine dahil illerdeki fidan üreticilerinin sertifika kontrollerini yapmak, Üreticilerden gelen numunelerde virüs test kontrolleri yapmak ana görevleridir.

43 LABORATUVAR YETKİ DEVRİ ALAN KURULUŞLAR Tohumculuk Hizmetlerinde Yetki Devri Yönetmeliği hükümlerine göre laboratuvar analizi ve belgelendirme işlemlerinde yetki devri yapılmaktadır. Yetki devri yapılan aşağıdaki kuruluşlardan KLD hariç diğer kuruluşlar aynı zamanda tohum üreticisi olup bu kuruluşlar yalnızca kendi ürettikleri tohumlara analiz yaparak sertifikalandırma yetkisine sahiptir. KLD ise ilgili türde faaliyet yürüten bütün firmalara hizmet verebilmekte, bu kuruluşların analizlerini yaparak sertifikalandırabilmektedir. Yetki verilen kuruluşlar BÜGEM, TTSM ve bölgesel sertifikasyon kuruluşları uzmanları tarafından yılda en az bir defa denetlenmektedir. Ayrıca bölgesel sertifikasyon kuruluşları görev alanına giren illerde faaliyet gösteren yetki devri yapılan laboratuvarların yıl içerisinde yapmış olduğu analizlere ait şahit numunelerinden tesadüfi olarak seçilen en az % 10 unu yeniden analize tabi tutmaktadır. Bu analizlerin sonuçları ISTA tarafından belirlenen standartlara göre değerlendirilmekte ve standartların dışında sapmalar görülen laboratuvarlara eğitimler, denetimlerin sıklaştırılması hatta yetkilerin iptal edilmesi gibi yaptırımlar uygulanmaktadır.

44 LABORATUVAR YETKİ DEVRİ ALAN KURULUŞLAR Kuruluşun Adı İli Yetkilendirilen Bitki Türleri Agromar Marmara Tarım Ürünleri San. ve Tic.A.Ş. Bursa Mısır, ayçiçeği, pamuk, soya, kolza Ata Tohumculuk İşletmeleri San. ve Tic. A.Ş. Ankara Buğday, arpa, yulaf, çavdar Atay Tarım A.Ş. Hatay Arpa, ayçiçeği, buğday, kolza, mısır, sorgum, sorgum sudan otu, soya, pamuk Beta Ziraat ve Ticaret A.Ş. Konya Buğday, arpa, yulaf, tritikale, mısır, ayçiçeği, kolza, soya, Şekerpancarı Fito Tohumculuk Tic. Ltd. Şti. Antalya Buğday, arpa, yulaf, çavdar, tritikale, çeltik, sorgum, mısır, ayçiçeği, pamuk Konya Laboratuvar ve Depoculuk Tarım Gıda Enerji A.Ş. (KLD) Konya Buğday, arpa (Konya İl Sınırları) KWS Türk Tarım Tic. A.Ş. Eskişehir Pancar, mısır Limagrain Tohum Islah ve Üretim San. Tic. A.Ş. Bursa Arpa, buğday, çeltik, mısır, soya, ayçiçeği, kolza Marmara Tohum Geliştirme A.Ş. Tekirdağ Buğday, tritikale, çavdar, çeltik, arpa, yulaf, mısır, sorgum sudan otu, sorgum, sudan otu, kuşyemi, yerfıstığı, kolza, kenevir, aspir, soya, pamuk, ayçiçeği, keten, haşhaş, susam Maro Tarım İnşaat Tic.ve San. A.Ş. Ankara Buğday, mısır May Agro Tohumculuk San ve Tic. A.Ş. Bursa Adana Ayçiçeği, buğday, mısır, sorgum sudan otu, soya, pamuk Monsanto Gıda ve Tarım Tic. Ltd. Şti Bursa Mısır Pioneer Tohumculuk A.Ş. Adana Ayçiçeği, buğday, kolza, mısır, pamuk Progen Tohum A.Ş. Hatay Arpa, buğday, mısır, soya, pamuk Set Tohumculuk Gıda Tarım San. ve Tic. A.Ş. Adana Pamuk Syngenta Tarım San. ve Tic. A.Ş. Manisa Ayçiçeği, kolza, mısır TARİŞ İzmir Pamuk Tasaco Tarım San. ve Tic. A.Ş. Konya Buğday, arpa, çavdar, yulaf, tritikale, mısır Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) Ankara Buğday, arpa, yulaf, çavdar, mısır, tritikale

45 SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI TÜRKİYE TOHUMCULAR BİRLİĞİ TÜRKTOB Tohumculuk Kanunu na göre kurulan, alt birliklerin üye olduğu kamu kurumu niteliğinde meslek örgütüdür. Yedi alt birliğin seçimleri sonucu belirlenen delegelerin katılımı ile yapılan genel kurul neticesinde ilgili her alt birlikten bir temsilcinin seçilmesi ile oluşturulan yönetim kurulu tarafından yönetilir. Sertifikalı sınıfta tohum etiketlerinin basılması ve özel tohumluk kontrolör eğitimi düzenlenmesi ile yetkilendirilmiştir.

46 SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI BİTKİ ISLAHÇILARI ALT BİRLİĞİ BİSAB Tohumculuk Kanunu na göre kurulan, bitki ıslahçısı olan gerçek kişiler ile özel sektör tarımsal araştırma kuruluşlarının üye olduğu kamu kurumu niteliğinde meslek örgütüdür. Bütün üyelerin katılımı ile yapılan genel kurul tarafından seçilen yönetim kurulu tarafından yönetilir. Bitki ıslahçı kursları düzenleme konusunda yetkilendirilmiştir.

47 SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI TOHUM YETİŞTİRİCİLERİ ALT BİRLİĞİ TYAB Tohumculuk Kanunu na göre kurulan, tohum yetiştirici belgesine sahip gerçek veya tüzel kişilerin üye olduğu kamu kurumu niteliğinde meslek örgütüdür. Bütün üyelerin katılımı ile yapılan genel kurul tarafından seçilen yönetim kurulu tarafından yönetilir.

48 SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI TOHUM SANAYİCİLERİ VE ÜRETİCİLERİ ALT BİRLİĞİ TSÜAB Tohumculuk Kanunu na göre kurulan, tohum üretici belgesi ile doku kültürü ile tohumluk üretici belgesine sahip gerçek veya tüzel kişilerin üye olduğu kamu kurumu niteliğinde meslek örgütüdür. Bütün üyelerin katılımı ile yapılan genel kurul tarafından seçilen yönetim kurulu tarafından yönetilir.

49 SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI FİDAN ÜRETİCİLERİ ALT BİRLİĞİ FÜAB Tohumculuk Kanunu na göre kurulan, fidan üretici belgesi ile doku kültürü ile tohumluk üretici belgesine sahip gerçek veya tüzel kişilerin üye olduğu kamu kurumu niteliğinde meslek örgütüdür. Bütün üyelerin katılımı ile yapılan genel kurul tarafından seçilen yönetim kurulu tarafından yönetilir.

50 SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI SÜS BİTKİSİ ÜRETİCİLERİ ALT BİRLİĞİ SÜSBİR Tohumculuk Kanunu na göre kurulan, süs bitkisi üretici belgesine sahip gerçek veya tüzel kişilerin üye olduğu kamu kurumu niteliğinde meslek örgütüdür. Bütün üyelerin katılımı ile yapılan genel kurul tarafından seçilen yönetim kurulu tarafından yönetilir.

51 SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI FİDE ÜRETİCİLERİ ALT BİRLİĞİ FİDEBİRLİK Tohumculuk Kanunu na göre kurulan, fide üretici belgesine sahip gerçek veya tüzel kişilerin üye olduğu kamu kurumu niteliğinde meslek örgütüdür. Bütün üyelerin katılımı ile yapılan genel kurul tarafından seçilen yönetim kurulu tarafından yönetilir.

52 SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI TOHUM DAĞITICILARI ALT BİRLİĞİ TODAB Tohumculuk Kanunu na göre kurulan, tohumluk bayi belgesine sahip gerçek veya tüzel kişilerin üye olduğu kamu kurumu niteliğinde meslek örgütüdür. Bütün üyelerin katılımı ile yapılan genel kurul tarafından seçilen yönetim kurulu tarafından yönetilir.

53 SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI TÜRKİYE TOHUMCULUK ENDÜSTRİSİ DERNEĞİ TÜRKTED Türkiye tohumculuk endüstrisini güçlendirmeye ve geliştirmeye odaklanmış, kurulduğu 1985 yılından beri çalışmalarını sürdüren ve kar amacı gütmeyen bir sivil toplum kuruluşudur. Bitki ıslahı-çeşit geliştirme, yeni bitki çeşitlerinin adaptasyonu ve kayıt altına alınması, kaynak ve sertifikalı tohumlukların çoğaltımı, işlenmesi, ambalajlanması, yurt içi ve yurt dışında pazarlanması aşamalarında faaliyet gösteren firmalar üye olmaktadır. Bütün üyelerin katılımı ile yapılan genel kurul tarafından seçilen yönetim kurulu tarafından yönetilir.

54 TOHUMCULUK DESTEKLERİ Sektörde kalite ve üretim devamlılığını sağlamak, tohumluk ihtiyaçlarını yurtiçinden temin etmek amacıyla sektöre destekler verilmektedir. Sertifikalı Tohum Üretim Desteği 2008 yılından beri yurt içerisinde tohumluk üretip sertifikalandıran özel sektör tohumculuk kuruluşlarına verilmekte olup bugüne kadar 197 Milyon TL, Sertifikalı Tohum Kullanım Desteği 2005 yılından beri Sertifikalı tohum kullanarak üretim yapan çiftçilerimize verilmekte olup bugüne kadar yaklaşık 1,3 milyon çiftçimize 751 Milyon TL, Sertifikalı-Standart Fidan/Fide Kullanım Desteği 2005 yılından beri Sertifikalı-standart fidan/fide kullanarak bağ/bahçe tesis eden çiftçilerimize verilmekte olup bugüne kadar yaklaşık 73 bin çiftçimize 308 Milyon TL ödenmiştir.

55 Sertifikalı Tohum Tanıtım Broşürü

56 SERTİFİKALI TOHUM KULLANIM DESTEĞİ Sürdürülebilirlik ilkesi çerçevesinde kaliteye, teknoloji kullanımına ve çevre koruma önceliklerine göre bitkisel üretim faaliyetinde, sertifikalı tohumluk kullanımının yetersiz olduğu bazı türlerde yurt içinde üretilip sertifikalandırılan tohumları kullanan Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı çiftçilere dekar başına sertifikalı tohum kullanım desteği verilmektedir. Başvuruda istenecek Belgeler: Başvuru Dilekçesi Talep Formu (Ek-15) Fatura Tohumluk sertifikası fotokopisi SERTİFİKALI TOHUM KULLANIM DESTEKLEMESİ BİRİM FİYATLAR Buğday, arpa 8,5 TL/da Tritikale, yulaf, çavdar 6 TL/da Çeltik, yerfıstığı 8 TL/da Nohut, kuru fasulye, mercimek 12 TL/da Susam, kanola, aspir 4 TL/da Patates 40 TL/da Soya fasulyesi 20 TL/da Yonca 10 TL/da Korun ga, fiğ, yem bezelyesi 7 TL/da

57 SERTİFİKALI TOHUM ÜRETİM DESTEKLEMESİ Tohumculuk sektörünün uluslararası rekabete uygun bir şekilde gelişmesini sağlamak için yurt içi tohum üretiminin yetersiz olduğu bazı türlerde, yurt içinde sertifikalı tohumluk üreten/ürettiren ve sertifikalandıran, yurt içinde satışını gerçekleştiren yetkilendirilmiş tohumculuk kuruluşlarına kg başına destekleme verilmektedir. Başvuruda istenecek belgeler Tohumluk üretim bilgileri formu (Ek-16) YTK ve bu kuruluşlar adına sözleşmeli olarak tohumluk yetiştirenlerin ÇKS belgesi Onaylı sözleşmeli yetiştirici listesi ve tohumluk yetiştiricilerine ait arazi bilgilerinin içeren form (Ek-18) Onaylı tohumluk sertifika sureti Onaylı tohumluk beyanname sureti YTK olduğunu gösterir belge Tohumluk satış faturası Fatura ve sertifika icmali (Ek-17) Tarla kontrol raporu Tohumluk üreticisi ile tohum yetiştiricisi arasında yapılan sözleşme protokolü

58 SERTİFİKALI TOHUM ÜRETİM DESTEKLEMESİ BİRİM FİYATLAR Buğday 0,10 TL/kg Arpa, tritikale, yulaf, çavdar, patates 0,08 TL/kg Çeltik 0,25 TL/kg Nohut, kuru fasulye, mercimek, aspir, korunga, fiğ, yem bezelyesi 0,50 TL/kg Soya Fasulyesi 0,35 TL/kg Kanola (kolza) 1,20 TL/kg Susam 0,60 TL/kg Yonca 1,50 TL/kg Yer fıstığı 0,80 TL/kg

Sertifikalı tohumlukta çeşit saflığı tamdır. İçerisinde yabancı madde ve yabancı tohum olmadığı için hangi ürünü ekmişseniz onu alırsınız.

Sertifikalı tohumlukta çeşit saflığı tamdır. İçerisinde yabancı madde ve yabancı tohum olmadığı için hangi ürünü ekmişseniz onu alırsınız. SERTİFİKALI TOHUMLUĞUN ÖNEMİ Gerek coğrafi özellikleri, gerek iklim özellikleri itibariyle çok zengin bir tarımsal ürün çeşitliliğine sahip olan ülkemizde, ağırlıklı tarımsal ürünü tahıllar oluşturmaya

Detaylı

Pamukta Muhafaza Islahı

Pamukta Muhafaza Islahı Güven BORZAN DOĞU AKDENİZ GEÇİT KUŞAĞI TARIMSAL ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ MÜDÜRLÜĞÜ Bitkisel üretim; toprak, su,iklim gibi doğal kaynaklar ile kimyasal ve organik gübreler, pestisit, tarım makineleri, tohum

Detaylı

TOHUMCULUK VE TOHUMCULUK TERİMLERİ. Prof. Dr. Necmi İŞLER M.K.Ü. Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü

TOHUMCULUK VE TOHUMCULUK TERİMLERİ. Prof. Dr. Necmi İŞLER M.K.Ü. Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü TOHUMCULUK VE TOHUMCULUK TERİMLERİ Prof. Dr. Necmi İŞLER M.K.Ü. Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Tohumculuk Nedir? Tohumlukların ıslahı, tescili, üretimi, sertifikasyonu, hazırlanması, dağıtımı,

Detaylı

BİTKİSEL ÜRETİM GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TOHUMCULUK DAİRE BAŞKANLIĞI

BİTKİSEL ÜRETİM GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TOHUMCULUK DAİRE BAŞKANLIĞI BİTKİSEL ÜRETİM GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TOHUMCULUK DAİRE BAŞKANLIĞI TÜR BAZINDA SERTİFİKALI TOHUM ÜRETİMİ (ton) Dünya Tohum Kullanım Miktarı-2014* (Milyon Ton) Türler 2002 2014 2015 2016 2002-2016 DEĞİŞİM(%) 35

Detaylı

TEBLİĞ. ğ) İcmal-3: İl müdürlüğü tarafından hazırlanan İcmal-2 deki bilgilere göre her il için ilçe detayında hakedişleri gösteren belgeyi,

TEBLİĞ. ğ) İcmal-3: İl müdürlüğü tarafından hazırlanan İcmal-2 deki bilgilere göre her il için ilçe detayında hakedişleri gösteren belgeyi, 17 Mayıs 2014 CUMARTESİ Resmî Gazete Sayı : 29003 Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından: YURT İÇİ SERTİFİKALI TOHUM ÜRETİM İNİN DESTEKLENM ESİ HAKKINDA TEBLİĞ (TEBLİĞ NO: 2014/18) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç,

Detaylı

SEBZE FİDESİ ÜRETİM VE PAZARLAMASI YÖNETMELİĞİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

SEBZE FİDESİ ÜRETİM VE PAZARLAMASI YÖNETMELİĞİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Resmi Gazete Tarihi: 17.01.2008 Resmi Gazete Sayısı: 26759 SEBZE FİDESİ ÜRETİM VE PAZARLAMASI YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmelik, ticari amaçla üretilen,

Detaylı

TEBLİĞ. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından: YURT İÇİ SERTİFİKALI TOHUM ÜRETİMİNİN DESTEKLENMESİ HAKKINDA TEBLİĞ (TEBLİĞ NO: 44)

TEBLİĞ. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından: YURT İÇİ SERTİFİKALI TOHUM ÜRETİMİNİN DESTEKLENMESİ HAKKINDA TEBLİĞ (TEBLİĞ NO: 44) 24 Haziran 2012 PAZAR Resmî Gazete Sayı : 28333 TEBLİĞ Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından: YURT İÇİ SERTİFİKALI TOHUM ÜRETİMİNİN DESTEKLENMESİ HAKKINDA TEBLİĞ (TEBLİĞ NO: 44) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç,

Detaylı

2013 YILI DESTEKLEME BİRİM FİYATLARI

2013 YILI DESTEKLEME BİRİM FİYATLARI 013 YILI DESTEKLEME BİRİM FİYATLARI 1 3 MAZOT, GÜBRE VE TOPRAK ANALİZİ DESTEĞİ Mazot Gübre Destekleme Ürün Grupları Destekleme Tutarı Tutarı Peyzaj ve süs bitkileri, özel çayır, mera ve orman emvali alanları,9

Detaylı

file://c:\documents and Settings\veldagul.tankut\Belgelerim\nurettin bey\sertifikali_t...

file://c:\documents and Settings\veldagul.tankut\Belgelerim\nurettin bey\sertifikali_t... Page 1 of 6 14 Mayıs 2010 CUMA Resmî Gazete Sayı : 27581 TEBLİĞ Tarım ve Köyişleri Bakanlığından: YURTİÇİ SERTİFİKALI TOHUM KULLANIMI DESTEKLEMESİ HAKKINDA TEBLİĞ (TEBLİĞ NO: 2010/19) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç,

Detaylı

YEMEKLİK TANE BAKLAGİLLER ÇALIŞTAYI ( MERSİN) ÖZEL SEKTÖR AÇISINDAN SORUNLAR ÖNERİLER

YEMEKLİK TANE BAKLAGİLLER ÇALIŞTAYI ( MERSİN) ÖZEL SEKTÖR AÇISINDAN SORUNLAR ÖNERİLER YEMEKLİK TANE BAKLAGİLLER ÇALIŞTAYI (10-12.05.2017-MERSİN) ÖZEL SEKTÖR AÇISINDAN SORUNLAR ÖNERİLER Dr. Nilgün SEZER AKMAN Türkiye Tohumculuk Sektöründe Önemli Gelişmeler 1923-1960 Geleneksel tedarik 1961

Detaylı

DOĞU AKDENİZ, DOĞU ANADOLU, GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ TOHUMCULUK İHTİYAÇ ANALİZİ

DOĞU AKDENİZ, DOĞU ANADOLU, GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ TOHUMCULUK İHTİYAÇ ANALİZİ DOĞU AKDENİZ, DOĞU ANADOLU, GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ TOHUMCULUK İHTİYAÇ ANALİZİ KISALTMALAR KISALTMALAR AB ADNKS AR-GE BÜGEM EB FAO GSMH GSKD ISTA ISF İLO İŞKUR KB KOBİ KOSGEB GKGM TB TÜBİTAK TÜİK TTSM

Detaylı

SUNUM PLANI. 1. Konya Tarımının Yapısı. 2. Desteklemeler

SUNUM PLANI. 1. Konya Tarımının Yapısı. 2. Desteklemeler Şubat 2017 SUNUM PLANI 1. Konya Tarımının Yapısı 2. Desteklemeler Kaynak: TÜİK, 2015-2016 Tarla Bitkileri Ürün adı Konya Tarımının Yapısı (Öne Çıkan İlk 5 Ürün) Ekilen alan (da) 2015 2016 Üretim (ton)

Detaylı

TOHUMCULUKTAKİ GELİŞMELER

TOHUMCULUKTAKİ GELİŞMELER TOHUMCULUKTAKİ GELİŞMELER Dilaver ARSLAN Koordinatör TAGEM 23-24 Mart 2016 Kahramanmaraş sunu içeriği Dünyada Tohumculuk Sektörü Uluslararası Ticaret Ülkemizde Tohumculuk Sektörü Önemli Tarihler, Mevzuatlar,

Detaylı

2013 YILI TARIMSAL DESTEKLEMELER

2013 YILI TARIMSAL DESTEKLEMELER 03 YILI TARIMSAL DESTEKLEMELER HAYVANCILIK DESTEKLEMELERİ Hayvan Başı Ödeme Suni Tohumlama 3 Hayvan Başı Ödeme 4 Tiftik Üretim 5 Süt Primi( TL/lt) 6 İpek Böceği Sütçü ve kombine ırklar ve melezleri ile

Detaylı

2014 YILI TARIMSAL DESTEKLEMELER

2014 YILI TARIMSAL DESTEKLEMELER 04 YILI TARIMSAL DESTEKLEMELER HAYVANCILIK DESTEKLEMELERİ Hayvan Başı Ödeme Suni Tohumlama Besilik Materyal Üretim Desteği(baş) 3 Hayvan Başı Ödeme 4 Tiftik Üretim 5 Süt Primi( TL/lt) 6 İpek Böceği Sütçü

Detaylı

Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkez Müdürlüğü. Sebze Çeşitlerinin Kayıt Altına Alınması

Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkez Müdürlüğü. Sebze Çeşitlerinin Kayıt Altına Alınması Sebze Çeşitlerinin Kayıt Altına Alınması STK Kaydı Nedir? Yurt içinde veya yurt dışında ıslah edilen veya bulunan ve geliştirilen bitki çeşitlerinin farklı, yeknesak ve durulmuş olduğunun tespit edilerek

Detaylı

YEM BİTKİLERİ VE YEMEKLİK TANE BAKLAGİL TOHUMLUĞU YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM

YEM BİTKİLERİ VE YEMEKLİK TANE BAKLAGİL TOHUMLUĞU YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM 5 Haziran 2015 CUMA Resmî Gazete Sayı : 29377 YÖNETMELİK Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından: YEM BİTKİLERİ VE YEMEKLİK TANE BAKLAGİL TOHUMLUĞU YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Detaylı

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı 2012 YILI TARIMSAL DESTEKLER

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı 2012 YILI TARIMSAL DESTEKLER Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı 2012 YILI TARIMSAL DESTEKLER A-HAYVANCILIK DESTEKLERİ HAYVANCILIK DESTEKLEMELERİ Hayvan Başı Ödeme Bakanlar Kurulu Kararı MADDE 4- (1) Birime Destek 1 Sütçü ve kombine

Detaylı

TOHUMLUK İHRACATI UYGULAMA GENELGESİ (2013/4)

TOHUMLUK İHRACATI UYGULAMA GENELGESİ (2013/4) TOHUMLUK İHRACATI UYGULAMA GENELGESİ (2013/4) Amaç MADDE 1 (1) Ülkemizden yapılacak tohumluk ihracatı ile ilgili usul ve esasları belirlemektir. Kapsam MADDE 2 (1) Bu Genelge, ülkemizde üretilen tohumlukların

Detaylı

2015 YILI TARIMSAL DESTEKLEMELER

2015 YILI TARIMSAL DESTEKLEMELER 05 YILI TARIMSAL DESTEKLEMELER HAYVANCILIK DESTEKLEMELERİ Hayvan Başı Ödeme (TL/baş) Suni Tohumlama (TL/baş) Sütçü ve kombine ırklar ve melezleri ile etçi ırkların melezleri anaç sığır Etçi ırklar anaç

Detaylı

Tohum Yetiştiriciliği. Prof. Dr. Necmi İŞLER M.K.Ü. Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü

Tohum Yetiştiriciliği. Prof. Dr. Necmi İŞLER M.K.Ü. Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Tohum Yetiştiriciliği Prof. Dr. Necmi İŞLER M.K.Ü. Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Tohum yetiştirici belgesi verilmesi Bitki grubu bazında Tarım İl Müdürlükleri tarafından verilir. Beş yıllık dönem

Detaylı

TÜRKİYE EKONOMİSİNDE TARIM

TÜRKİYE EKONOMİSİNDE TARIM BÜGEM 2015 1 TÜRKİYE EKONOMİSİNDE TARIM MAKRO GÖSTERGELER Türkiye 2002 2014 TARIM Tarımın Payı (%) Türkiye TARIM Tarımın Payı (%) Nüfus (Milyon) 66,3 22,4 33,8 77,7 - - İstihdam (Milyon) 21,3 7,6 34,9

Detaylı

TOHUM SERTİFİKASYON TEST MÜDÜRLÜKLERİ DÖNER SERMAYE İŞLETMELERİ 2017 YILI BİRİM FİYAT LİSTESİ

TOHUM SERTİFİKASYON TEST MÜDÜRLÜKLERİ DÖNER SERMAYE İŞLETMELERİ 2017 YILI BİRİM FİYAT LİSTESİ TOHUM SERTİFİKASYON TEST MÜDÜRLÜKLERİ DÖNER SERMAYE İŞLETMELERİ 2017 YILI BİRİM FİYAT LİSTESİ 1 5042 SAYILI YENİ BİTKİ ÇEŞİTLERİNE AİT ISLAHÇI HAKLARININ KORUNMASINA İLİŞKİN KANUN GEREĞİNCE ISLAHÇI HAKKI

Detaylı

TEBLİĞ. ı) İl/İlçe tahkim komisyonu: ÇKS Yönetmeliğine istinaden oluşturulan il/ilçe tahkim komisyonunu,

TEBLİĞ. ı) İl/İlçe tahkim komisyonu: ÇKS Yönetmeliğine istinaden oluşturulan il/ilçe tahkim komisyonunu, 17 Mayıs 2014 CUMARTESİ Resmî Gazete Sayı : 29003 Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından: TEBLİĞ YURT İÇİ SERTİFİKALI TOHUM KULLANIM ININ DESTEKLENM ESİ HAKKINDA TEBLİĞ (TEBLİĞ NO: 2014/19) Amaç MADDE

Detaylı

1926

1926 1926 1926 2011 YILI BİRİME DESTEK MİKTARLARI ALAN BAZLI DESTEKLEMELER (TL/da) 1 Tütüne Alternatif Ürün Desteği 120 2 Toprak Analizi 2,5 3 Organik Tarım Tarla bitkileri, Sebze, Meyve 25 Hayvancılık,

Detaylı

TOHUMLUK ĐHRACATI UYGULAMA GENELGESĐ (2015/4)

TOHUMLUK ĐHRACATI UYGULAMA GENELGESĐ (2015/4) TOHUMLUK ĐHRACATI UYGULAMA GENELGESĐ (2015/4) Amaç MADDE 1 (1) Ülkemizden yapılacak tohumluk ihracatı ile ilgili usul ve esasları belirlemektir. Kapsam MADDE 2 (1) Bu Genelge, ülkemizde üretilen tohumluklar

Detaylı

TAHIL TOHUMU SERTİFİKASYONU VE PAZARLAMASI YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK MADDE 1 17/1/2008 tarihli ve 26759 sayılı Resmî

TAHIL TOHUMU SERTİFİKASYONU VE PAZARLAMASI YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK MADDE 1 17/1/2008 tarihli ve 26759 sayılı Resmî TAHIL TOHUMU SERTİFİKASYONU VE PAZARLAMASI YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK MADDE 1 17/1/2008 tarihli ve 26759 sayılı Resmî Gazete de yayımlanan Tahıl Tohumu Sertifikasyonu ve Pazarlaması

Detaylı

TAHIL TOHUMU SERTİFİKASYONU VE PAZARLAMASI YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK. Yönetmeliğin Yayımlandığı Resmî Gazete nin

TAHIL TOHUMU SERTİFİKASYONU VE PAZARLAMASI YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK. Yönetmeliğin Yayımlandığı Resmî Gazete nin TAHIL TOHUMU SERTİFİKASYONU VE PAZARLAMASI YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK MADDE 1 17/1/2008 tarihli ve 26759 sayılı Resmî Gazete de yayımlanan Tahıl Tohumu Sertifikasyonu ve Pazarlaması

Detaylı

Yönetmeliğin Yayımlandığı Resmi Gazete nin 13/5/2008 26875

Yönetmeliğin Yayımlandığı Resmi Gazete nin 13/5/2008 26875 TOHUMLUKLARIN YETİŞTİRİLECEĞİ ÖZEL ÜRETİM ALANLARININ ÖZELLİKLERİ VE BU ALANLARDA UYULMASI GEREKEN KURALLARIN BELİRLENMESİNE DAİR YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK MADDE 1 13/5/2008 tarihli

Detaylı

TARIMSAL DESTEKLER 1. Alan Bazlı Destekler

TARIMSAL DESTEKLER 1. Alan Bazlı Destekler TARIMSAL DESTEKLER 1. Alan Bazlı Destekler FINDIK ÜRETİCİLERİ ALAN BAZLI GELİR DESTEGİ Fındık Desteği 170 İyi Tarım Uygulamaları Desteklemeleri Meyve- Sebze Örtü Altı Süs Bitkileri, Tıbbı Aromatik Bitkiler

Detaylı

2023 VİZYONU ÇERÇEVESİNDE TARIM POLİTİKALARININ GELECEĞİ

2023 VİZYONU ÇERÇEVESİNDE TARIM POLİTİKALARININ GELECEĞİ 2023 VİZYONU ÇERÇEVESİNDE TARIM POLİTİKALARININ GELECEĞİ SUNUM İÇERİĞİ Türkiye de Tarım Tarımsal girdi politikaları Tarımsal kredi politikaları Tarımsal sulama politikaları Tarımda 2023 Vizyonu 2 TÜRKİYE

Detaylı

YEREL ÇEŞİTLERİNKAYIT ALTINA ALINMASI VE PAZARLAMASINA DAİR YÖNETMELİK TASLAĞI. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

YEREL ÇEŞİTLERİNKAYIT ALTINA ALINMASI VE PAZARLAMASINA DAİR YÖNETMELİK TASLAĞI. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar YEREL ÇEŞİTLERİNKAYIT ALTINA ALINMASI VE PAZARLAMASINA DAİR YÖNETMELİK TASLAĞI BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ve kapsam MADDE 1 (1) Bu Yönetmelik ülkemizdeki tarla bitkileri, bağ-bahçe

Detaylı

TOHUMLUK ve TEKNOLOJİSİ

TOHUMLUK ve TEKNOLOJİSİ TOHUMLUK ve TEKNOLOJİSİ A.Ü. Zir. Fak. Tarla Bitkileri Bölümü (2016-17) Öğretim Yarıyılı Prof.Dr. Nilgün BAYRAKTAR- Prof.Dr. Hakan ULUKAN Tarımsal üretimde kullanılan nesnelerin belirli bir sistem içinde

Detaylı

(Değişik:RG-7/7/ )

(Değişik:RG-7/7/ ) Ek-1 (Değişik:RG-7/7/2012-28346) YÖNETMELİKTE YER ALAN TÜRLER Avena sativa L. Hordeum vulgare L. Oryza sativa L. Phalaris canariensis L. Secale cereale L. Sorghum bicolor (L.) Moench Sorghum sudanense

Detaylı

TOHUMCULUK HİZMETLERİNDE YETKİ DEVRİ YÖNETMELİĞİ (1) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar

TOHUMCULUK HİZMETLERİNDE YETKİ DEVRİ YÖNETMELİĞİ (1) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar Resmi Gazete Tarihi: 13.01.2008 Resmi Gazete Sayısı: 26755 TOHUMCULUK HİZMETLERİNDE YETKİ DEVRİ YÖNETMELİĞİ (1) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar Amaç MADDE 1 (Değişik:RG-3/4/2012-28253) (1)

Detaylı

Bu yıl Çiftçi Kayıt Sistemine (ÇKS) dahil olan çiftçilere dekar başına 2,5 lira toprak analizi desteği verilecek.

Bu yıl Çiftçi Kayıt Sistemine (ÇKS) dahil olan çiftçilere dekar başına 2,5 lira toprak analizi desteği verilecek. Çiftçiye, bu yıl verilecek tarımsal destekler belirlendi Bakanlar Kurulu'nun ''2015 Yılında Yapılacak Tarımsal Desteklemelere İlişkin Karar''ı, 1 Ocak 2015 tarihinden geçerli olmak üzere Resmi Gazete'nin

Detaylı

2016 YILI TARIMSAL DESTEKLEMELER

2016 YILI TARIMSAL DESTEKLEMELER 06 YILI TARIMSAL DESTEKLEMELER HAYVANCILIK DESTEKLEMELERİ 3 4 Buzağı/Malak Çoban (Sürü Yöneticisi) İstihdam 4 ay ve üzeri buzağı/malak (8 İl) 350 TL/baş Soy kütüğü (8 İl) Döl kontrolü 500 TL/baş 50 (ilave)

Detaylı

GÜBRE TAVSİYELERİ Gübrelemenin Amacı, - Önce Toprak Analizi - Usulüne Uygun Toprak Örneği Alma

GÜBRE TAVSİYELERİ Gübrelemenin Amacı, - Önce Toprak Analizi - Usulüne Uygun Toprak Örneği Alma GÜBRE TAVSİYELERİ Gübrelemenin Amacı, Toprakta eksikliği tespit edilen bitki besin maddelerini toprağa ilave etmek suretiyle, mümkün olduğu kadar yüksek bir bitkisel üretim ve kaliteli ürün elde etmektir.

Detaylı

ÖN TEMEL VE TEMEL ÇİLEK FİDESİ, ÜRETİM MATERYALİ VE FİDAN ÜRETİMLERİNDE BAKANLIKÇA YETKİLENDİRME TALİMATI

ÖN TEMEL VE TEMEL ÇİLEK FİDESİ, ÜRETİM MATERYALİ VE FİDAN ÜRETİMLERİNDE BAKANLIKÇA YETKİLENDİRME TALİMATI Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ndan: ÖN TEMEL VE TEMEL ÇİLEK FİDESİ, ÜRETİM MATERYALİ VE FİDAN ÜRETİMLERİNDE BAKANLIKÇA YETKİLENDİRME TALİMATI BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç

Detaylı

II. ÜRÜN MISIR TESCİL RAPORU

II. ÜRÜN MISIR TESCİL RAPORU T.C. GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK BAKANLIĞI Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkez Müdürlüğü II. ÜRÜN MISIR TESCİL RAPORU LG30597 MOTRIL CHILLAN COVENTRY EBEVEYN HATLAR WW93 ve LSF80 Ankara-2015 LG30597,

Detaylı

TOHUMCULUK PİYASASINDA YETKİLENDİRME VE DENETLEME YÖNETMELİĞİ

TOHUMCULUK PİYASASINDA YETKİLENDİRME VE DENETLEME YÖNETMELİĞİ TOHUMCULUK PİYASASINDA YETKİLENDİRME VE DENETLEME YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı, tohumlukları yetiştiren, üreten, işleyen ve satışa

Detaylı

2017/5 de 1.6 paragraf içeriği eklenmiştir. 2016/5 de 1.6 paragraf İçeriği tamamen yürürlükten kaldırılmıştır.

2017/5 de 1.6 paragraf içeriği eklenmiştir. 2016/5 de 1.6 paragraf İçeriği tamamen yürürlükten kaldırılmıştır. çıkarılan 1. TOHUM SERTİFAKASYONU VE PAZARLAMASI İLE İLGİLİ UYGULAMALAR 2016/5 AÇIKLAMA 2017/5 1.6. Tohum üreticisi firmalarca sertifikalı tohum üretimi amacıyla verilen beyanlarında beyana esas çeşide

Detaylı

Ulusal ve Uluslararası Tohumculuk Mevzuatı

Ulusal ve Uluslararası Tohumculuk Mevzuatı TÜRKİYE TOHUMCULAR BİRLİĞİ Ulusal ve Uluslararası Tohumculuk Mevzuatı KAMİL YILMAZ TAREKS AŞ Genel Müdür Yardımcısı BİSAB Yönetim Kurulu Üyesi Neden tohum sistemi? Neden tohum sistemi? Tohum, dünyada kullanılan

Detaylı

TOHUMCULUK ÜRETİM. Türkiye Cumhuriyeti-Ekonomi Bakanlığı,

TOHUMCULUK ÜRETİM. Türkiye Cumhuriyeti-Ekonomi Bakanlığı, TOHUMCULUK ÜRETİM Bilindiği üzere, tohumluklar tarımsal üretimin temel girdilerinin başında gelmekte olup, kaliteli tohum kullanımı, verimi ve üretimi artırmasının yanı sıra daha dayanıklı, daha az maliyetli

Detaylı

Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü. Tohum, Çeşit ve Islah Çalışmaları

Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü. Tohum, Çeşit ve Islah Çalışmaları Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü Tohum, Çeşit ve Islah Çalışmaları Doç. Dr. Masum BURAK Genel Müdür Buğday, Lisanslı Depoculuk ve Vadeli İşlemler Kongresi, 12 Mart 2011, Antalya Tohum, Çeşit ve Islah

Detaylı

ÇEKMEKÖY İLÇE GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET STANDARTLARI. 1- Başvuru formu ve taahhütname (Ek1)

ÇEKMEKÖY İLÇE GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET STANDARTLARI. 1- Başvuru formu ve taahhütname (Ek1) ÇEKMEKÖY İLÇE GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET STANDARTLARI SIRA NO HİZMETİN ADI İSTENEN BELGELER HİZMETİN TAMAMLANMA SÜRESİ (EN GEÇ) 1- Başvuru formu ve taahhütname (Ek1) 2- Nüfus cüzdanının

Detaylı

ÇEREZLİK AYÇİÇEĞİ TESCİL RAPORU

ÇEREZLİK AYÇİÇEĞİ TESCİL RAPORU T.C. GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI Tohumluk Tescil Ve Sertifikasyon Merkez Müdürlüğü ÇEREZLİK AYÇİÇEĞİ TESCİL RAPORU 13 TRÇ 015 13 TRÇ 020 13 TRÇ 022 X 4237 X 4337 ANKARA - 2016 13 TRÇ 015, 13 TRÇ

Detaylı

TÜRKİYE TOHUMCULUK SANAYİSİNİN GELİŞİMİ VE HEDEFLERİ İLHAMİ ÖZCAN AYGUN TSÜAB YÖNETİM KURULU BAŞKANI

TÜRKİYE TOHUMCULUK SANAYİSİNİN GELİŞİMİ VE HEDEFLERİ İLHAMİ ÖZCAN AYGUN TSÜAB YÖNETİM KURULU BAŞKANI TÜRKİYE TOHUMCULUK SANAYİSİNİN GELİŞİMİ VE HEDEFLERİ İLHAMİ ÖZCAN AYGUN TSÜAB YÖNETİM KURULU BAŞKANI MART 2011 Tohumculuk Sanayisi Nedir? Tohumculuk Hangi İş ve Aşamalardan Oluşur? Tohumculuk İçin AR-GE

Detaylı

KAMU HİZMET STANDARTLARI TABLOSU KARKAMIŞ İLÇE GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET STANDARTLARI

KAMU HİZMET STANDARTLARI TABLOSU KARKAMIŞ İLÇE GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET STANDARTLARI KAMU HİZMET STANDARTLARI TABLOSU KARKAMIŞ İLÇE GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET STANDARTLARI SIRA HİZMETİN ADI NO ÇKS Kaydı İşlemleri 1 2 MGD Müracaatları Yem Bitkisi 3 Sertifikalı Fidan ve

Detaylı

BİTKİ ÇEŞİTLERİNİN KAYIT ALTINA ALINMASI YÖNETMELİĞİ

BİTKİ ÇEŞİTLERİNİN KAYIT ALTINA ALINMASI YÖNETMELİĞİ BİTKİ ÇEŞİTLERİNİN KAYIT ALTINA ALINMASI YÖNETMELİĞİ Resmi Gazete Tarih ve Sayıları : 13.01.2008 / 26755 14.09.2008 / 26997 17.12.2009 / 27435 12.05.2012 / 28290 BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar

Detaylı

AB ORTAK P İ YASA DÜZEn İ ne uyum PROjES İ GTHB ÇALI Ş malari

AB ORTAK P İ YASA DÜZEn İ ne uyum PROjES İ GTHB ÇALI Ş malari AB ORTAK PİYASA DÜZEnİne uyum projesi GTHB ÇALIŞMALARI SUNU İÇERİĞİ Giriş GTHB nın OPD kapsamındaki görevleri Pazar Müdahalesi Pazarlama ve Üretici Örgütlerine İlişkin Kurallar Üçüncü Ülkelerle Ticaret

Detaylı

/ Ocak Sayı : YÖNETMELİK. Tarımsal Üretici Birliklerinin Kuruluş. Usul ve Esaslarına İlişkin Yönetmelik BİRİNCİ BÖLÜM

/ Ocak Sayı : YÖNETMELİK. Tarımsal Üretici Birliklerinin Kuruluş. Usul ve Esaslarına İlişkin Yönetmelik BİRİNCİ BÖLÜM 16.01.2005 / 25702 16 Ocak 2005 Resmî Gazete Sayı : 25702 YÖNETMELİK Tarımsal Üretici Birliklerinin Kuruluş Usul ve Esaslarına İlişkin Yönetmelik BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ve

Detaylı

TARSUS TİCARET BORSASI

TARSUS TİCARET BORSASI TARIMDA ÖZET BÜLTEN 2015 2015 YILI TARIMIN ÖZETİ TARSUS TİCARET BORSASI TARIMDA 2015 YILI ÖZETİ İstatistik Kurumu nun 2015 bitkisel üretim verilerine göre;önceki yıla göre tahıllar ve diğer bitkisel ürünlerde

Detaylı

TARIMSAL DEĞERLERİ ÖLÇME DENEMELERİ TEKNİK TALİMATI

TARIMSAL DEĞERLERİ ÖLÇME DENEMELERİ TEKNİK TALİMATI T.C. TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANLIĞI KORUMA VE KONTROL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkezi Müdürlüğü TARIMSAL DEĞERLERİ ÖLÇME DENEMELERİ TEKNİK TALİMATI YEMLİK PANCAR (HAYVAN PANCARI)

Detaylı

Tohumculuk Sektörü Ulusal Strateji Geliştirme Projesi

Tohumculuk Sektörü Ulusal Strateji Geliştirme Projesi Tohumculuk Sektörü Ulusal Strateji Geliştirme Projesi Program Akışı TÜBİTAK TÜSSİDE PROJENİN ÇERÇEVESİ PROJE EKİBİ LİTERATÜR ARAŞTIRMASI MEVCUT DURUM ANALİZİ İHTİYAÇ ANALİZİ STRATEJİ GELİŞTİRME TÜBİTAK

Detaylı

Bitki Çeşitlerinin Kayıt Altına Alınması Yönetmeliği

Bitki Çeşitlerinin Kayıt Altına Alınması Yönetmeliği BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı; tarımsal bitki türlerine ait çeşitlerin kayıt altına alınması, kayıt listelerinin oluşturulması, kütükte kalış süresi

Detaylı

ç) Genel Müdürlük: Tarımsal Üretim ve Geliştirme Genel Müdürlüğünü,

ç) Genel Müdürlük: Tarımsal Üretim ve Geliştirme Genel Müdürlüğünü, Resmi Gazete Tarihi: 10.04.2011 Resmi Gazete Sayısı: 27901 TOHUMLUK PATATES SERTİFİKASYONU VE PAZARLAMASI YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç ve Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ve kapsam MADDE 1 (1) Bu Yönetmelik,

Detaylı

TOHUMCULUK ÜRETİM. Türkiye Cumhuriyeti-Ekonomi Bakanlığı,

TOHUMCULUK ÜRETİM. Türkiye Cumhuriyeti-Ekonomi Bakanlığı, TOHUMCULUK ÜRETİM Tohumluklar tarımsal üretimin temel girdilerinin başında gelmekte olup, kaliteli tohum kullanımı, verimi ve üretimi artırmasının yanı sıra daha dayanıklı, daha az maliyetli ve rekabet

Detaylı

BİTKİ ÇEŞİTLERİNİN KAYIT ALTINA ALINMASI YÖNETMELİĞİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar

BİTKİ ÇEŞİTLERİNİN KAYIT ALTINA ALINMASI YÖNETMELİĞİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar Resmi Gazete Tarihi: 13.01.2008 Resmi Gazete Sayısı: 26755 BİTKİ ÇEŞİTLERİNİN KAYIT ALTINA ALINMASI YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı; tarımsal

Detaylı

İZMİR İL GIDA TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ BİTKİSEL ÜRETİM ve BİTKİ SAĞLIĞI ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET STANDARTLARI HİZMETİN TAMAMLANMA SÜRESİ ( EN GEÇ)

İZMİR İL GIDA TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ BİTKİSEL ÜRETİM ve BİTKİ SAĞLIĞI ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET STANDARTLARI HİZMETİN TAMAMLANMA SÜRESİ ( EN GEÇ) İZMİR İL GIDA TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ BİTKİSEL ÜRETİM ve BİTKİ SAĞLIĞI ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET STANDARTLARI SIRA NO VATANDAŞA SUNULAN HİZMETİN ADI BAŞVURUDA İSTENİLEN BELGELER HİZMETİN TAMAMLANMA

Detaylı

30.04.2009 / 27215. 30 Nisan 2009 PERŞEMBE. Resmî Gazete. (Mükerrer) Sayı : 27215 TEBLİĞ. Tarım ve Köyişleri Bakanlığından:

30.04.2009 / 27215. 30 Nisan 2009 PERŞEMBE. Resmî Gazete. (Mükerrer) Sayı : 27215 TEBLİĞ. Tarım ve Köyişleri Bakanlığından: 30.04.2009 / 27215 30 Nisan 2009 PERŞEMBE Resmî Gazete Sayı : 27215 (Mükerrer) TEBLİĞ Tarım ve Köyişleri Bakanlığından: ÇİĞ SÜTÜN DEĞERLENDİRİLMESİNE YÖNELİK DESTEKLEME UYGULAMA ESASLARI TEBLİĞİ (TEBLİĞ

Detaylı

23 Nisan 2015 PERŞEMBE. Resmî Gazete. Sayı : YÖNETMELİK. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından:

23 Nisan 2015 PERŞEMBE. Resmî Gazete. Sayı : YÖNETMELİK. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından: 23 Nisan 2015 PERŞEMBE Resmî Gazete Sayı : 29335 YÖNETMELİK Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından: TOHUMCULUK SEKTÖRÜNDE YETKİLENDİRME VE DENETLEME YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK

Detaylı

Yönetmelik. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Yönetmelik. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Yönetmelik Tarım ve Köyişleri Bakanlığından: Tarımsal Üretici Birliklerinin Kuruluş Usul ve Esaslarına İlişkin Yönetmelik Amaç ve kapsam BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Madde 1 Bu Yönetmeliğin

Detaylı

1. YETKİLENDİRME İLE İLGİLİ UYGULAMALAR 1.1. Yetki belgeleri üzerinde yer alan Belge Numarası kısmına; belgenin düzenlendiği İl in plaka numarası,

1. YETKİLENDİRME İLE İLGİLİ UYGULAMALAR 1.1. Yetki belgeleri üzerinde yer alan Belge Numarası kısmına; belgenin düzenlendiği İl in plaka numarası, 1. YETKİLENDİRME İLE İLGİLİ UYGULAMALAR 1.1. Yetki belgeleri üzerinde yer alan Belge Numarası kısmına; belgenin düzenlendiği İl in plaka numarası, nokta, 1.2 de kısaltmaları yapılan harfler, nokta, dört

Detaylı

T.C. YÜREĞİR KAYMAKAMLIĞI İlçe Gıda Tarım Ve Hayvancılık Müdürlüğü KAMU HİZMET STANDARTLARI TABLOSU

T.C. YÜREĞİR KAYMAKAMLIĞI İlçe Gıda Tarım Ve Hayvancılık Müdürlüğü KAMU HİZMET STANDARTLARI TABLOSU T.C. YÜREĞİR KAYMAKAMLIĞI İlçe Gıda Tarım Ve Hayvancılık Müdürlüğü KAMU HİZMET STANDARTLARI TABLOSU SIRA NO HİZMETİN ADI İSTENİLEN BELGELER 1-Nüfus Cüzdanı Fotokopisi 1 2 3 4 5 ÇİFTÇİ KAYIT SİSTEMİ İLK

Detaylı

MEYVE FİDANI VE ÜRETİM MATERYALİ SERTİFİKASYONU İLE PAZARLAMASI YÖNETMELİĞİ

MEYVE FİDANI VE ÜRETİM MATERYALİ SERTİFİKASYONU İLE PAZARLAMASI YÖNETMELİĞİ Resmi Gazete Tarihi: 03.07.2009 Resmi Gazete Sayısı: 27277 MEYVE FİDANI VE ÜRETİM MATERYALİ SERTİFİKASYONU İLE PAZARLAMASI YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ve kapsam MADDE

Detaylı

YÖNETMELİK. Tarım ve Köyişleri Bakanlığından: TOHUMCULUK SEKTÖRÜNDE YETKİLENDİRME VE DENETLEME YÖNETMELİĞİ

YÖNETMELİK. Tarım ve Köyişleri Bakanlığından: TOHUMCULUK SEKTÖRÜNDE YETKİLENDİRME VE DENETLEME YÖNETMELİĞİ 15 Mayıs 2009 CUMA Resmî Gazete Sayı : 27229 YÖNETMELİK Tarım ve Köyişleri Bakanlığından: TOHUMCULUK SEKTÖRÜNDE YETKİLENDİRME VE DENETLEME YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç

Detaylı

Resmi Gazete Tarihi: 13.01.2008 Resmi Gazete Sayısı: 26755. BĠTKĠ ÇEġĠTLERĠNĠN KAYIT ALTINA ALINMASI YÖNETMELĠĞĠ

Resmi Gazete Tarihi: 13.01.2008 Resmi Gazete Sayısı: 26755. BĠTKĠ ÇEġĠTLERĠNĠN KAYIT ALTINA ALINMASI YÖNETMELĠĞĠ Resmi Gazete Tarihi: 13.01.2008 Resmi Gazete Sayısı: 26755 BĠTKĠ ÇEġĠTLERĠNĠN KAYIT ALTINA ALINMASI YÖNETMELĠĞĠ BĠRĠNCĠ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı; tarımsal

Detaylı

Tohumluk Veri Yönetim Sisteminin (TVYS) Kullanımı. Erişim. https://tohum.tarim.gov.tr https://seed.tarim.gov.tr http://www.ttsm.gov.

Tohumluk Veri Yönetim Sisteminin (TVYS) Kullanımı. Erişim. https://tohum.tarim.gov.tr https://seed.tarim.gov.tr http://www.ttsm.gov. Tohumluk Veri Yönetim Sisteminin (TVYS) Kullanımı Erişim https://tohum.tarim.gov.tr https://seed.tarim.gov.tr http://www.ttsm.gov.tr/ TOHUMLUK VYS Güvenlik sertifikası Sorunu İşaretli Bu web sitesine devam

Detaylı

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ Sayfa 1 Gözden Geçirme Notları 2011 Yılı (1. Tahmin Sonuçlarına göre) Bitkisel Üretim ve Bitkisel Ürün Denge İstatistikleri I. Bitkisel Üretim Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından 26/08/2011 tarihinde

Detaylı

Ege Sahil Kuşağına Uygun Kavuzsuz Yulaf Çeşidinin Geliştirilmesi Beslenme Yaklaşımı

Ege Sahil Kuşağına Uygun Kavuzsuz Yulaf Çeşidinin Geliştirilmesi Beslenme Yaklaşımı Ege Sahil Kuşağına Uygun Kavuzsuz Yulaf Çeşidinin Geliştirilmesi Beslenme Yaklaşımı 07.10.2016 Özge YILDIZ Gıda Yük. Müh. Aydın İMAMOĞLU, Seda PELİT Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü İzmir Proje:

Detaylı

DENETİM ÜCRETİ VE DENETİM GÜN SAYISI BELİRLEME TALİMATI

DENETİM ÜCRETİ VE DENETİM GÜN SAYISI BELİRLEME TALİMATI SAYFA 1 / 5 Doküman Adı : DENETİM ÜCRETİ VE Doküman No.: Revizyon Revizyon No Tarihi Revizyon Formu Yayın Tarihi : 02.01.2009 Yayın No. Revizyon Sebebi ve Yeri Revize Edilen Bölüm: İlk Revizyon No: 0 04

Detaylı

2017/5 TOHUMCULUK HİZMETLERİ UYGULAMA TALİMATI 1

2017/5 TOHUMCULUK HİZMETLERİ UYGULAMA TALİMATI 1 2017/5 TOHUMCULUK HİZMETLERİ UYGULAMA TALİMATI 1 1. TOHUM SERTİFİKASYONU VE PAZARLAMASI İLE İLGİLİ UYGULAMALAR 1.1. Sertifikasyon işlemlerinin aksatılmadan yürütülebilmesi için; tohumluk kontrolörleri

Detaylı

TOHUM SANAYİCİLERİ ve ÜRETİCİLERİ ALT BİRLİĞİ TOHUMCULUK GENEL BAKIŞ RAPORU

TOHUM SANAYİCİLERİ ve ÜRETİCİLERİ ALT BİRLİĞİ TOHUMCULUK GENEL BAKIŞ RAPORU TOHUM SANAYİCİLERİ ve ÜRETİCİLERİ ALT BİRLİĞİ TOHUMCULUK GENEL BAKIŞ RAPORU İÇİNDEKİLER GİRİŞ 2 TÜRKİYE TOHUMCULUK SEKTÖRÜ 3 SEKTÖREL VERİLER 4 o TÜRKİYE TOHUM ÜRETİMİ 4 o TÜRKİYE SERTİFİKALI TOHUM ÜRETİMİ

Detaylı

TOHUMLUKLARDA GDO ANALĠZĠ ĠÇĠN NUMUNE ALMA TALĠMATI

TOHUMLUKLARDA GDO ANALĠZĠ ĠÇĠN NUMUNE ALMA TALĠMATI TOHUMLUKLARDA GDO ANALĠZĠ ĠÇĠN NUMUNE ALMA TALĠMATI Amaç Madde 1 Bu Talimatın amacı, tohumluklarda GDO (Genetik yapısı değiştirilmiş organizma) tespiti amacıyla yapılacak analizler için numune alınmasının

Detaylı

31 Mart 2013 PAZAR. Resmî Gazete. Sayı : YÖNETMELİK. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından: HAYVAN ISLAHI KOMİTESİ ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI

31 Mart 2013 PAZAR. Resmî Gazete. Sayı : YÖNETMELİK. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından: HAYVAN ISLAHI KOMİTESİ ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI 31 Mart 2013 PAZAR Resmî Gazete Sayı : 28604 YÖNETMELİK Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından: HAYVAN ISLAHI KOMİTESİ ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak

Detaylı

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ Sayfa 1 Gözden Geçirme Notları 2010 Yılı Bitkisel Üretim ve Bitkisel Ürün Denge İstatistikleri I. Bitkisel Üretim Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından 25/03/2011 tarihinde açıklanan, 2010 yılı Bitkisel

Detaylı

İSTANBUL İLİ ARNAVUTKÖY İLÇESİ HİZMET STANDARTLARI

İSTANBUL İLİ ARNAVUTKÖY İLÇESİ HİZMET STANDARTLARI SIRA NO VATANDAŞA SUNULAN HİZMETİN ADI 1 İşletme Kayıt Belgesi 2 Sertifikalı Fide/Fidan Kullanım Desteği İSTANBUL İLİ ARNAVUTKÖY İLÇESİ HİZMET STANDARTLARI BAŞVURUDA İSTENİLEN BELGELER 2- Meslek odası

Detaylı

TMO ALIM POLİTİKALARI ve KALİTE. 12 MART 2011 Antalya

TMO ALIM POLİTİKALARI ve KALİTE. 12 MART 2011 Antalya TMO ALIM POLİTİKALARI ve KALİTE 12 MART 2011 Antalya 1 Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürlüğü (TMO) 1938 den beri faaliyette bulunan, Buğday, arpa, çavdar, yulaf, tritikale, mısır, çeltik, haşhaş kapsülü,

Detaylı

ARAŞTIRMA VE GELİŞTİRME PROJELERİ DESTEĞİ

ARAŞTIRMA VE GELİŞTİRME PROJELERİ DESTEĞİ ARAŞTIRMA VE GELİŞTİRME PROJELERİ DESTEĞİ MADDE10-(1) Bakanlığın ve tarım sektörünün ihtiyaç duyduğu öncelikli konulara ilişkin bilgi ve teknolojilerin geliştirilmesi ve çiftçiler ile tarımsal sanayicilere

Detaylı

KOP BÖLGESİNİN TOHUMCULUKTAKİ YERİ VE ÖNEMİ

KOP BÖLGESİNİN TOHUMCULUKTAKİ YERİ VE ÖNEMİ KOP BÖLGESİNİN TOHUMCULUKTAKİ YERİ VE ÖNEMİ Süleyman Soylu Bayram Sade ÖZET KOP Bölgesi (Konya, Karaman, Niğde ve Aksaray) yaklaşık 3 milyon hektar tarım arazisi varlığı ile Türkiye tarım arazisi varlığının

Detaylı

TÜRKİYE TOHUMCULUĞUNUN AR-GE İHTİYACI. Dr. Vehbi ESER TÜRKTOB

TÜRKİYE TOHUMCULUĞUNUN AR-GE İHTİYACI. Dr. Vehbi ESER TÜRKTOB ب TÜRKİYE TOHUMCULUĞUNUN AR-GE İHTİYACI Dr. Vehbi ESER TÜRKTOB Neden Ar-Ge Farklı problemler Farklı çözümler gerektirir Başarının anahtarı ise Çok disiplinli çalışmaktır Ar-Ge Nedir? Yeni bilgi ve bulgular

Detaylı

YURT İÇİ SERTİFİKALI FİDAN/ÇİLEK FİDESİ VE STANDART FİDAN KULLANIMI DESTEKLEMESİ HAKKINDA TEBLİĞ YAYINLANDI

YURT İÇİ SERTİFİKALI FİDAN/ÇİLEK FİDESİ VE STANDART FİDAN KULLANIMI DESTEKLEMESİ HAKKINDA TEBLİĞ YAYINLANDI YURT İÇİ SERTİFİKALI FİDAN/ÇİLEK FİDESİ VE STANDART FİDAN KULLANIMI DESTEKLEMESİ HAKKINDA TEBLİĞ YAYINLANDI Günnur BİNİCİ ALTINTAŞ Tarım sektörünün yapısal özellikleri ve stratejik önemi nedeniyle dünyada

Detaylı

LİSANS ALARAK FAALİYET GÖSTEREN DEPOLARDA MUHAFAZA EDİLEN TARIMSAL ÜRÜNLER İÇİN KİRA DESTEKLEME ÖDEMESİ YAPILMASI HAKKINDA TEBLİĞ (TEBLİĞ NO: 2014/62)

LİSANS ALARAK FAALİYET GÖSTEREN DEPOLARDA MUHAFAZA EDİLEN TARIMSAL ÜRÜNLER İÇİN KİRA DESTEKLEME ÖDEMESİ YAPILMASI HAKKINDA TEBLİĞ (TEBLİĞ NO: 2014/62) 17 Ocak 2015 CUMARTESİ Resmî Gazete Sayı : 29239 Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından: TEBLİĞ LİSANS ALARAK FAALİYET GÖSTEREN DEPOLARDA MUHAFAZA EDİLEN TARIMSAL ÜRÜNLER İÇİN KİRA DESTEKLEME ÖDEMESİ

Detaylı

BAĞCILIK YÖNETMELİĞİ

BAĞCILIK YÖNETMELİĞİ BAĞCILIK YÖNETMELİĞİ Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı; bağcılığa uygun coğrafi bölgelerin belirlenmesini, bağ alanları ile asma ve üzümden elde edilen ürünlerin çeşit ve miktarlarının tespitini,

Detaylı

PANCAR TOHUMLUĞU SERTİFİKASYONU VE PAZARLAMASI YÖNETMELİĞİ

PANCAR TOHUMLUĞU SERTİFİKASYONU VE PAZARLAMASI YÖNETMELİĞİ PANCAR TOHUMLUĞU SERTİFİKASYONU VE PAZARLAMASI YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ve kapsam MADDE 1 (1) Bu Yönetmelik pancar tohumluklarının kaliteli ve standartlara uygun

Detaylı

2015 VE 2016 TOHUMLUK İTHALAT UYGULAMA GENELGELERİ ARASINDAKİ FARKLAR

2015 VE 2016 TOHUMLUK İTHALAT UYGULAMA GENELGELERİ ARASINDAKİ FARKLAR 2015 VE 2016 TOHUMLUK İTHALAT UYGULAMA GENELGELERİ ARASINDAKİ FARKLAR 2015 GENELGESİ (Aşağıda mor renkli ve üzeri çizilmiş bölümler, 2016 Genelgesinde değiştirilen veya tamamen çıkarılan bölümlerdir.)

Detaylı

BİRİNCİ BÖLÜM. Genel Hükümler

BİRİNCİ BÖLÜM. Genel Hükümler Tarımsal Üretime Yönelik Düşük Faizli Yatırım ve İşletme Kredisi Kullandırılmasına İlişkin Uygulama Esasları Tebliği (12.02.2006 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 2006/8 Numaralı Tebliğ) Amaç ve kapsam

Detaylı

PANCAR TOHUMLUĞU SERTİFİKASYONU VE PAZARLAMASI YÖNETMELİĞİ

PANCAR TOHUMLUĞU SERTİFİKASYONU VE PAZARLAMASI YÖNETMELİĞİ Resmi Gazete Tarihi 17.01.2008 Resmi Gazete Sayısı 26759 PANCAR TOHUMLUĞU SERTİFİKASYONU VE PAZARLAMASI YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ve kapsam MADDE 1 (1) Bu Yönetmelik

Detaylı

2018/1- TOHUMCULUK HİZMETLERİ UYGULAMA TALİMATI 1

2018/1- TOHUMCULUK HİZMETLERİ UYGULAMA TALİMATI 1 2018/1- TOHUMCULUK HİZMETLERİ UYGULAMA TALİMATI 1 1. TOHUM SERTİFİKASYONU VE PAZARLAMASI İLE İLGİLİ UYGULAMALAR 1.1. Sertifikasyon işlemlerinin aksatılmadan yürütülebilmesi için; tohumluk kontrolörleri

Detaylı

Dolu Teminatı için Sigortaya Son Kabul Tarihleri

Dolu Teminatı için Sigortaya Son Kabul Tarihleri Dolu Teminatı için Sigortaya Son Kabul Tarihleri Ana Sınıf Ürün adı Alt Sınıf İL TARİH Tarla Ürünleri Buğday (Makarnalık) Tahıllar Adana, Osmaniye, Mersin, Antalya, Muğla 31.Mar Tarla Ürünleri Buğday (Makarnalık)

Detaylı

26 Aralık 2014 CUMA. Resmî Gazete. Sayı : TEBLİĞ. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından:

26 Aralık 2014 CUMA. Resmî Gazete. Sayı : TEBLİĞ. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından: 26 Aralık 2014 CUMA Resmî Gazete Sayı : 29217 TEBLİĞ Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından: BİLİMSEL ÇALIŞMA, DENEME VE ÇEŞİT ISLAHI AMACIYLA BİTKİ, BİTKİSEL ÜRÜN VE DİĞER MADDELER İLE ZARARLI ORGANİZMALARIN

Detaylı

ÇAT İLÇE GIDA TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ

ÇAT İLÇE GIDA TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ 1 ADI Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Desteklemesi 1 Başvuru formu ve taahhütname, (EK 1) 2 Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmetlerinin Düzenlenmesine Dair Yönetmelik kapsamında alınan yetki belgesinin il/ilçe

Detaylı

TR 5913, TR 5958, SERTORI, KT HASAB, MURGAVETS, TSAREVETS, TE5793-2012, SOLVEIG VE HAMZA EKMEKLİK BUĞDAY ÇEŞİT ADAYLARININ TESCİLİ HAKKINDA RAPOR

TR 5913, TR 5958, SERTORI, KT HASAB, MURGAVETS, TSAREVETS, TE5793-2012, SOLVEIG VE HAMZA EKMEKLİK BUĞDAY ÇEŞİT ADAYLARININ TESCİLİ HAKKINDA RAPOR TR 5913, TR 5958, SERTORI, KT HASAB, MURGAVETS, TSAREVETS, TE5793-2012, SOLVEIG VE HAMZA EKMEKLİK BUĞDAY ÇEŞİT ADAYLARININ TESCİLİ HAKKINDA RAPOR Trakya Bölgesi ekmeklik buğday tarımsal değerleri ölçme

Detaylı

TOHUMCULUK HİZMETLERİ UYGULAMA TALİMATI ( 2014 / 05 )

TOHUMCULUK HİZMETLERİ UYGULAMA TALİMATI ( 2014 / 05 ) 1. Yetkilendirme İle İlgili Uygulamalar 1.1. İl müdürlükleri tarafından yetki devri yapılması halinde tohum yetiştiricisi ve tohumluk bayi belgeleri ilçe müdürlükleri tarafından düzenlenebilecektir. İlçe

Detaylı

Sizi geleceğe taşır...

Sizi geleceğe taşır... Sizi geleceğe taşır... HAKKIMIZDA Elizi Reklam İnşaat Turizm Tarım Gıda ve Hayv. San. Tic.Ltd.Şti. firması olarak 2001 yılında Antalya da faaliyetine başlamıştır. Şirketimizin ana faaliyet konusu sera

Detaylı

SERTİFİKALI TOHUMLUK ÜRETİMİ ETİKET TALEP REHBERİ REHBER

SERTİFİKALI TOHUMLUK ÜRETİMİ ETİKET TALEP REHBERİ REHBER SERTİFİKALI TOHUMLUK ÜRETİMİ ETİKET TALEP REHBERİ ETİKET TALEP FORMU NASIL DOLDURULUR? 1- SN: Talebi oluşturan partilerin birden başlayarak numaralandırılması için konulan sütun. 2- Tür: Etiket istenen

Detaylı

2000 Yılı Sonrası Reformu - I

2000 Yılı Sonrası Reformu - I 2000 Yılı Sonrası Reformu - I 2000 yılı sonrasında reform niteliğinde atılan adımlar: DGD desteklemede ana araç oldu DGD uygulamasına tüm yurtta geçilmesini öngören 2000/2172 sayılı BKK Oluşturulan Çiftçi

Detaylı

Tarımsal Destekler ve Tohumculuktaki Gelişmeler

Tarımsal Destekler ve Tohumculuktaki Gelişmeler T.C. TARIM ve KÖYİŞLERİ BAKANLIĞI Tarımsal Destekler ve Tohumculuktaki Gelişmeler 12 Mart 2011, ANTALYA Türkiye de tarım sektörü Temel Göstergeler Türkiye 2002 Tarım % Türkiye 2009 Tarım Nüfus (milyon)

Detaylı

TOHUMLUK SERTİFİKASYONU. Prof. Dr. Necmi İŞLER M.K.Ü. Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü

TOHUMLUK SERTİFİKASYONU. Prof. Dr. Necmi İŞLER M.K.Ü. Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü TOHUMLUK SERTİFİKASYONU Prof. Dr. Necmi İŞLER M.K.Ü. Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Tohumluk Beyannameleri Düzenlenmesi ve Kabul Edilmesi Her tohumluk çeşidi ile her parsel veya her tarla için

Detaylı