Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download ""

Transkript

1

2

3

4

5

6

7 Konya Arkeoloji Müzesi ndeki İon Başhklan 253 Palaestrasindan bir başataban üstü parçasındaki Palmet dizisi gösterilebilir 1. Milet örneğinin palmetleri de Konya başlığında olduğu gibi plastiklikten uzak, düz yüzeyli ve bitkisel canlılığı olmayan şekiller olarak işlenmişlerdir. Bu 4 numaralı başlığın polster yüzü hafif kaba bırakılmış bir yüzeye sahiptir. Ortadaki balteus kısmını oluşturan üç kakn yuvarlak bant oldukça muntazam plastik bir işçilik sergilemektedir. Yan yüz genel itibarıyla düzgün ve temiz bir şekilde ele alınmıştır. Bu şekildeki polster ve balteus şekillendirmesine benzer bir örnek halen Yalvaç müzesinde korunan ve I.S. 3. yüzyıla tarihlenen bir ion başlığında bulunmaktadır 2. 4 Numarak bu ion başlığı bezek detaylarında gösterdiği bu özellikleriyle ve stilistik benzer örnekler yardımıyla I. S. 2. yüzyıl sonlan 3. yüzyıl başlarına tarihlenebilir. Katalog No. 5: ion Başlığı (Res ). Müze Envanter No: Buluntu Yeri: Bilinmiyor. Malzeme: Mermer. Ölçüler: Yük. (Toplam): 22 cm; Gen. (Volüt Gözleri arası): 40 cm; Abaküs: 45 x 47 cm. Korunma Durumu: Volüt kenarlarındaki bazı zedelenmeler dışında başlık iyi korunmuş durumdadır. Ayrıca yüzeyde hava şartlarından dolayı yer yer tahribat ve kireçlenme mevcut. Tipoloji: a) Ön Yüz (Res. 15): Başlığın ön yüzündeki dekor elemanları ve kombinasyonları Anadolu ion başlıklarında genel olarak gözlenen şemaya uymaktadır. Abaküs bezeksiz olarak düz bırakılmıştır. Echinus üç yumurtak ion kymationu ile işlenmiştir. Volüderin kenarlan sadece iç tarafta bantla çevrelenmiş olup, volütün kendi dış kenarından kanalis ile echninusun köşesinde üç yapraklı palmetler filizlenmektedir. Volütleri oluşturan kuşaklar kesiderinde köşelidirler. Başlık sütun üst parçası olmaksızın ayn bir bloktan işlenmiştir. ion başlığı ön yüzde gösterdiği bu özellikleriyle Bingöl ün gruplamasında, E 1 a tipine dahil edilebilir: Yatay üç elemanlı kymationlu başkklar, yarı bezeli tip, bezeksiz abaküs, bandlı volütier ve sütun üst parçasız. b) Yan Yüz (Res. 16): ion başkğınm yan yüzünün orta elemanı olan balteus bu örnekte tek bir hacimli ve yuvarlak formlu banda oluşturuknuştur. Araştırıcılar tarafından bu şeklideki tek yuvarlak bandı balteus şekillendirmesinin de Attika kökenli olduğu ileri sürülmektedir 3. Bu şekilde biçimlendirilmiş balteus örneği olarak Dokymaion da bulunmuş olup, halen Afyon müzesinde korunan bir ion başlığı 1 C. Başaran, Anadolu Mimari Bezemeleri: Roma Çağı Lotus-Palmet Örgesi (1995) 174 Kat.Nr. 55 Lcv. 15c. 2 Bingöl a.g.e. Lev. 23 Kat. Nr Bkz. Dipnot 8.

8 254 Sosyal Bilimler 1 Enstitüsü Dergisi / I. Hakan Mert verilebilir 4. Yan yüzün yastık şeklindeki polster kısmı ise aşağıda, kök kısmında birbirine birleşen yatay yapraklarla bezenmiştir. Mızrak ucu şeklindeki bu yapraklarda herhangi bir detay işlemesine gidilmemiştir. Bingöl polster kısımları bu şekilde bezenmiş Anadolu ion başlıklarını XV. grup olarak sınıflamış tır 5. Bu grup içerisinde Konya örneğine en yakın yan yüz dekorasyonunu I.S yüzyıla tarihlenen ve Side müzesinde korunan bir ion başlığı göstermektedir 6. Tarihleme: ion başlığında echinus kısmının standart genel bezeği olan ion kymationu, yukarıdan aşağıya birden incelen ve altta sivri uç oluşturan yumurtalar ve bunlardan aşağıya doğru daralarak ayrılan kabuklardan meydana gelmektedir (Res. 15). Formlar çok derin olmamakla beraber yine de plastik şekillere sahiptirler. Kabuklar arasındaki köprücükler nispeten kısa olup, uçları uzun ok uşları şeklinde biçimlendirilmişlerdir. ion kymadonunun kısaca tanımlanan stil özelliklerine benzer örnek olarak Aizanoi daki İ. S. 1. yüzyılın ortalarına tarihlenen Sütunlu Cadde Kuzeydoğu portiğine ait bir ion başlığının echinusundaki yumurta dizisi gösterilebilir 7. Aizanoi başlığı ion kymationu Konya 5 numaralı başlığındaki bezekte olduğu gibi plastik işlenmiş yumurta ve aralardaki ok uçlu köprücüklerden oluşmaktadır. Başlığın yan yüzü, özellikle de balteus kısmı yuvarlak bir bant ve her iki yanındaki yapraklara kök görevi gören dalgalı motiflerle muntazam plastik işlenmiş şekillerden oluşturulmuştur. Buradan her iki yana simetrik olarak çıkan mızrak ucu şeklindeki yaprakların kenar biçimlendirmesinde de plastiklik özelliği gözlenebilmektedir (Res. 16). Başlık bu stil özellikleriyle İ. S. 1. yüzyıl ortalarından sonraki bir tarihe verilebilir. Katalog No. 6: ion Başlığı (Res ). Müze Envanter No: Buluntu Yeri: Konya. Malzeme: Afyon Mermeri. Ölçüler: Yük. (Toplam) 12 cm; Gen. (Toplam) 33 cm; Gen. (Volüt gözleri arası) 23 cm; Abaküs 24 x 25 cm. Korunma Durumu: Yüzeydeki hafif tahribat dışında bu başlık oldukça iyi korunmuştur. J Tipoloji: a) Ön Yüz (Res. 17): Bu ion başlığının ön yüz dekor elemanları ve 4 Bingöl a.g.e. Lev. 32 Kat. Nr Bingöl a.g.e. 111 v.d. 6 Bingöl a.g.e. Lev. 38 Kat. Nr I.. Vandeput, The Architectural Decoration in Roman Asia Minör Sagalassos: A Case Study SEMA I (1997) Lev

9 Konya Arkeoloji Müzesi ndeki Ion Başlıkları 255 kombinasyonu 5 numaralı başlıkla aynıdır ve bövlece bu başlık da Bingöl ün E 1 a grubuna dahil edilebilir. Aradaki tek farklılık volüderin kıvrım sayısında gözlenebilir: 5 numaralı başlıkta volütler üç kıvrım yaparlarken, 6 numaralı bu örnekte volüt dönüş sayısı ikidir. b) Yan Yüz (Res. 18): Polster kısmı yatay kamış yaprakları ile bezenmiştir. Bu iri yapılı yapraklar uçlarından köke kadar ortadan boydan boya bir kentik ile plastik olarak ikiye bölünmüşlerdir. Bingöl bu şekilde kamış yapraklarıyla oluşturulan polster tipini VIII. grup olarak ele almaktadır 8. Polster dekorasyonunu oluşturan yaprakların çıkış noktasını oluşturan ortadaki sıkık balteus kısmı iki yuvarlak band şeklinde ele alınmıştır. Böyle işlenen balteus biçimlendirmesi yine Attika kökenlidir ve Anadolu dan benzer örnek olarak Side müzesinde korunan bir ion başlığı gösterilebilir 9. Tarihleme: Başılığın echinus bölümünü bezeyen ion kymationunun yumurtaları rölyef zemini içinde, yüksek ve bariz plastik formlar oluşturmadan işlenmişlerdir (Res. 17). Yumurtalar basık oval formlar gösterirken, bunlardan fazla derin olmayan bir kanalla ayrılan kabuklar da aynı forma uymaktadır. Kabuklar arşındaki köprücük uçlan ok ucu şeklinde ele alınmıştır. Fazla derine inmeyen ve plastik şekillerden kaçınılmış olan bu bezek kuşağının yüzeyinde her hangi bir ışık gölge etkisi oluşmamaktadır. Başkğın yan yüzündeki polster dekorasyonu ve tanımlanan ion kymadonundaki stil özellikleri Anadolu Roma imparatorluk çağında özellikle de I. S. 2./3. yüzyıllarda gözlenen genel özelliklerine uymaktadır. Katalog No. 7: ion Başkğı (Res ). Müze Envanter No: Buluntu Yeri: Asarkk Köyü, Bozkır (Belki Zengibar, Isauria dan). Malzeme: Mermer. Ölçüler: Yük. (Toplam): 20 cm; Gen. (Toplam): 54 cm; Yük. (Abaküs): 6 cm; Gen. (Volüt gözleri arası): 47 cm; Abaküs: 42 x 42 cm. Korunma Durumu: Abaküsün kenarlarında ve köseleri küçük kırıklar. j o Volüt kenarlarında hafif zedelenmeler mevcut, ion kymationlarının üst kısımları 8 Bingöl a.g.c. 84 v. d. 9 Bingöl a.g.c. 72 Lev. 38 Kat. Nr. 294.

10 256 Sosyal Bilimler 1 Enstitüsü Dergisi / I. Hakan Mert ve köşe palmetleri kırıktır. Bunlar dışında başlığın korunma durumu genelde ividir. J Tipoloji: a) Ön Yüz İRes ): Başlığın abaküs plakası bezeksizdir. Ön yüzünde iki volüt arasındaki echinus kısmında beş yumurtadan oluşan bir ion kymationu işlenmiştir. Volütler üç kıvrım yaparlar ve hem içten ve hem de dıştan birer ince bantla çevrilmişlerdir. Kanalis ile eehninus köşesinde volüt dış badından birer köşe palmeti sürgün verir. Başlık beş yumurta elemanından oluşan ion kymationu ile şimdiye kadar ele aldığımız 1, 2, 5 ve 6 numaralı başlıklardan faklı bir tip ortaya koymaktadır. 7 Numaralı başlık bu özellikleriyle Bingöl ün sınıflandırmasında C 2 a grubuna dahil edilebilir: Yatay beş yumurta kymationlu, yarı süslü tip, bezeksiz abaküs, bantlı volütler ve sütun gövdesinden ayrı işlenmiş başlıklar 10, ion başlığının bu tarzdaki ön yüz biçimlendirmesine benzer örnek olarak Ephesos kenti Agorası batı kapısında bulunan ve Augustus zamanına tarihlenen bir ion başlığı gösterilebilir 11. Yan Yüz (Res ): Bu başlığın yan yüzü şimdiye kadar incelediğimiz örneklere göre farklı ve daha zengin bir şekilde bezenmiştir. Polster kısmının ortasını oluşturan balteus kısmı bir yan yüzde sınır bantlarıyla, diğer yan yüzde ise bu bandlar olmaksızın işlenmiştir. Balteus motifi olarak başlığın abaküs alt kenarından filizlenip aşağıya dikey devam eden bitkisel sap bu sapın her iki yanma simetrik dizilmiş sarmaşık yan dal ve yaprakları tercih edilmiştir. Bu şekilde asılı ve simetrik düzende ele alınmış sarmaşık dalı bezeli balteusa benzer örnek bilinmemektedir. Yan yüzün balteusun her iki yanında yer alan polster kısımları da zengin bitkisel bezeklerle donatılmıştır. Bezek sistemi, balteus kenarlarından simetrik çıkan ana dallar ve bunlardan ayrılan yan dallar ve uçlarındaki yapraklardan o- luşmaktadır. Bu sistemin tamamı Ranke (kıvrık dal bezeği) olarak adlandırılabilir. Bu şekilde oluşturulmuş polster kısmına benzer bir örnek Yalvaç Müzesinde korunan ve I. S. 2. yüzyıla tarihlenen bir ion başlığında bulunmaktadır 12. Tarihleme: Bu 7 numaralı ion başlığının kymation bezeğigenel olarak oldukça titiz ve plastik çalışılmış özellikleriyle karşımıza çıkmaktadır. Yumurtalar ortalarından itibaren aşağıya doğru birden incelip sivrilen formlarıyla oldukça derin ve volümlü olarak işlenmişlerdir (Res. 20). Bu forma uyum gösteren kabuklar derin bir kanalla yumurtadan ayrılırlar ki,işte tam bu noktalarda bezek yüzeyinde derin bir ışık gölge kontrastı belirir ve yüzeydeki elemanların görünüşünde metalik bir etki meydana gelir. Yumurtalarla kabuklarının uç sivri noktalarında her ikisi artık bırakılmış bir matkap köprücüğüyle birbirine bağlanır. Yanlardaki birer köprücüğün uçlan baklava dilimi 10 Bingöl a.ge. 31 v.d. 11 W. Alzinger, Augusteische Architektur in Kphcsos (1974) 72 v.d. Lev. 39 No Bingöl a.g.e. Lev. 41 Kat. Nr. 307.

11 Konya Arkeoloji Müzesi ndeki Ion Başlıkları 257 şeklinde geometrik form gösterirken, ortadakinin alt bitişi ok ucu şeklinde biçimlendirilmiştir. Başlığın tarihlemesinde yan yüzdeki polster kısımlarını bezeyen ranke dekorunun stil özellikleri daha sağlıklı kriterler sunmaktadır (Res ). Yukanda belirtildiği gibi bu dekorun genel şemasında simetrik bir sistem vardır. Dekoru oluşturan her eleman, hem sap ve dallar ve hem de yapraklar en ince ayrıntısına kadar plastik ve özenli bir şekilde, rölyef yüzeyinden hafif kalkık olarak işlenmiştir. Rankenin balteus tan her iki tarafa simetrik gelişen ana dalının yüzeyinde damarlar yiv şeklinde belirtilmiştir. Bu daldan süren sap ve yapraklar plastik kıvrımlar yaparlarken yaprakların yüzeyi vibrasyon yapar şekilde hareketli olarak ele alınmıştır. Yaprak kenarları orta kısımları biraz oyulmuş şekilde yükseltilmiş hatlarla çevrilmiştir. Bezemeyi işleyen taşçı ustası burada bazı yaprakları önden bazılarını ise arka görünüşlerinden tasvir etme becerisini gösterebilmiştir. Ayrıca tüm bezek sisteminde cank ve doğal bir ifade hakimdir. Ranke bezeğinin tanımlanan stil özelliklerine benzer örnek olarak Antiochia İ.P. daki Augustus/Tiberius dönemine tarihlenen Augustus Tapınağının Frizi ve kapı lentosundaki ranke bezemeleri gösterilebilir 13. Antiochia daki rankeleri oluşturan elemanlar özellikle de sap ve yaprak kısımları Konya ion başlığının polster rankesinde olduğu gibi canlı yüzeylerle plastik şekilde ele a- lınmışlardır. Hem Antiochia da hem de Konya örneğinde yaprakların etrafı ince bandarla çevrilmiş, rankenin ana sapı üzerinde yapılan yivlerle sap damarları belirtilmeye çalışılmıştır. Konya 7 numaralı ion başlığı, öz ellikle yan yüzündeki rankenin bu stil benzeri örneğine de dayanarak I. S. 1. yüzyılın ilk yansı içerisine tarihlenmesi mümkün görülmektedir. 3. DEĞERLENDİRME VE SONUÇ Konya Arkeoloji Müzesinde korunmakta olan ion başlıklan, bir istisna örneği olan 4 numaralı başlığın ön yüzü hariç, bezeme elemanları ve bunların ön ve yan yüzlerdeki kombinasyonları bakımından ion başlığının Roma İmparatorluk döneminde Anadolu da gösterdiği genel şemaya uymaktadırlar. Anadolu ion başlıklannm ön yüz biçimlendirmesinde geç Helenistik dönemden itibaren itina gösterilmeden baştan savma ve özensiz çalışmalara gidildiği bilinmektedir 14. Bu özensizliğin en güzel gözlendiği yer başlıklann ön yüzü olmuş ve bu kısımda özellikle eehninus kısmının bezeği olan ion kymationunun yumurta sayısı genel- 13 F. Rumscheid, Untersuchungen zur kleinasiatischen Bauornamentik des Hellenismus II (1994) Lev. 7.3; L. Vandeput, The Architectural Decoration in Roman Asia Minor Sagalassos: A Gase Study SEMA I (1997) Lev Antiochia i. P. daki Augustus Tapmağının tarihlemesi için Bk'/. S. Mittchel M. Waelkens, Pisidian Antioch (1998) Bingöl a.g.e

12 258 Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi / İ. Hakan Mert de beşten üçe azaltılmıştır. Ayrıca volütleri kuşatan bantlar daha özensiz işlenmeye veya hiç bantsız örnekler de ortaya konmaya başlanmıştır. Çalışma kapsamında incelenen 1, 2, 3, 5 ve 6 numaralı ion başlıkları üç yumurtadan oluşan ön yüz echinusundaki ion kymationlanyla bu genellemeye uymaktadırlar. Çalışma kapsamında incelediğimiz 4 numaralı başlık ise ön yüzde, echninus bezeği olarak gösterdiği palmet motifiyle genel şemanın dışında kalmaktadır. ion başlığının ön yüzünün bu şekilde biçimlendirilmesine Anadolu dan benzer örnek henüz bilemiyoruz. Konya başlıklarının yan yüzlerinde, özellikle de polster kısımlarında Roma dönemi Anadolusunda mümkün olan her tipten hemen hemen bir örnek bulmak mümkündür: Yuvarlak bandarla oluşturulan Attika Tipi 1 ve 4 numaralı örneklerde, yatay kamış yaprağı 6 numarada, yatay akanthus yapraklan 2 numaralı başlıkta, mızrak ucu şeklindeki yatay yapraklar 5 numarada ve kıvnk dal (ranke) bitkisel bezeğiyle oluşturulmuş polster kısmına ise 7 numaralı örnekte rastlanabilmektedir. İncelenen başlıklar içinde en erken örneği oluşturan ve iulius-claudiuslar dönemine tarihlenmesi stil özelliklerine göre mümkün görülen 7 numaralı başlığın ön yüzünde ise halen beş yumurtadan oluşan kymation şekli gözlenebilmektedir. İncelenen diğer başlıklar ise Roma İmparatorluk döneminin orta ve daha geç devirlerine (İ.S. 2./3. yüzyıl) tarihlenmektedirler. Resim 1. (Kat no:l)

MİMARİ BLOKLAR IŞIĞINDA ISAURIA BÖLGESİNİN MİMARİ UYGULAMALARI

MİMARİ BLOKLAR IŞIĞINDA ISAURIA BÖLGESİNİN MİMARİ UYGULAMALARI MİMARİ BLOKLAR IŞIĞINDA ISAURIA BÖLGESİNİN MİMARİ UYGULAMALARI Asuman BALDIRAN* Zeliha GİDER** ÖZET Antik dönemde Isauria Bölgesi sınırları içinde kalan Bozkır ilçesine bağlı Işıklar, Hacılar, Yazdamı

Detaylı

HELLENİSTİK-ROMA DÖNEMİ ANADOLU MİMARLIĞINDA BEZEMELİ KAİDELER

HELLENİSTİK-ROMA DÖNEMİ ANADOLU MİMARLIĞINDA BEZEMELİ KAİDELER Anadolu/Anatolia 34, 2008 A. O. Alp HELLENİSTİK-ROMA DÖNEMİ ANADOLU MİMARLIĞINDA BEZEMELİ KAİDELER A. Oğuz ALP Anahtar Kelimeler: Anadolu Bezemeli Sütun Kaideleri Duvar Kaideleri Mimari Bezeme Hellenistik-Roma

Detaylı

HİERAPOLİS ARKEOLOJİ MÜZESİ BAHÇESİ NDE VE GÜNEY ROMA HAMAMI NDA BULUNAN İONİK MİMARİ ELEMANLAR İLE İLGİLİ BİR DEĞERLENDİRME

HİERAPOLİS ARKEOLOJİ MÜZESİ BAHÇESİ NDE VE GÜNEY ROMA HAMAMI NDA BULUNAN İONİK MİMARİ ELEMANLAR İLE İLGİLİ BİR DEĞERLENDİRME Anadolu / Anatolia 28, 2005 B.Söğüt HİERAPOLİS ARKEOLOJİ MÜZESİ BAHÇESİ NDE VE GÜNEY ROMA HAMAMI NDA BULUNAN İONİK MİMARİ ELEMANLAR İLE İLGİLİ BİR DEĞERLENDİRME ABSTRACT Bilal SÖĞÜT The purpose of this

Detaylı

Zeitschrift für die Welt der Türken Journal of World of Turks AKÇAKOCA EVLERİNDE SÜSLEME THE ORNAMENTATION IN THE AKÇAKOCA HOUSE

Zeitschrift für die Welt der Türken Journal of World of Turks AKÇAKOCA EVLERİNDE SÜSLEME THE ORNAMENTATION IN THE AKÇAKOCA HOUSE ZfWT Vol. 6, No. 2 (2014) Zeitschrift für die Welt der Türken Journal of World of Turks AKÇAKOCA EVLERİNDE SÜSLEME THE ORNAMENTATION IN THE AKÇAKOCA HOUSE Funda NALDAN Özet: Bu çalışmada, Akçakoca evlerindeki

Detaylı

Figür 1. Euromos Ion Kymationu. Figür 6-7. Klazomenai lahitlerinde Ion kymationu. Figür 8. Klazomenai lahtinde Ion kymationu

Figür 1. Euromos Ion Kymationu. Figür 6-7. Klazomenai lahitlerinde Ion kymationu. Figür 8. Klazomenai lahtinde Ion kymationu 762 LEVHA 90 Figür 1. Euromos Ion Kymationu Figür 2. Koranza çift çerçeveli Ion kymationu Figür 4. Kebren Ion kymationu Figür 3. Koranza Ion kymationu Figür 5. Klazomenai lahtinde Ion kymationu Figür 6-7.

Detaylı

ÜLKER (OKÇUOĞLU) MUNCUK MÜZESİNDE BULUNAN HAVLULARDAN ÖRNEKLER

ÜLKER (OKÇUOĞLU) MUNCUK MÜZESİNDE BULUNAN HAVLULARDAN ÖRNEKLER G.Ü. SANAT VE TASARIM FAKÜLTESİ ÜLKER (OKÇUOĞLU) MUNCUK MÜZESİNDE BULUNAN HAVLULARDAN ÖRNEKLER 1 Yrd.Doç.Nursel BAYKASOĞLU **Yrd.Doç.Dr. Tomris YALÇINKAYA Türk kültüründe temizliğe verilen önem, temizlik

Detaylı

MENDERES MAGNESİASI PROPYLON: MİMARİ BEZEMELER

MENDERES MAGNESİASI PROPYLON: MİMARİ BEZEMELER Anadolu / Anatolia 37, 2011 G. Kökdemir MENDERES MAGNESİASI PROPYLON: MİMARİ BEZEMELER Görkem KÖKDEMİR * Anahtar Kelimeler: Magnesia Propylon Anthemion Lesbos Kymationu İon Kymationu Özet: 1891-1893 yıllarında

Detaylı

Figür 1. Ny Carlsberg Glyptotek Müzesi ndeki XIII numaralı plaka Katalog 23

Figür 1. Ny Carlsberg Glyptotek Müzesi ndeki XIII numaralı plaka Katalog 23 732 LEVHA 60 Figür 1. Ny Carlsberg Glyptotek Müzesi ndeki 3368. XIII numaralı plaka Katalog 23 Figür 2. Los Angeles, Malibu Paul Getty Müzesi ndeki envanter numarası bilinmeyen plaka Katalog 24 Figür 3-4.

Detaylı

ATATÜRK KÜLTÜR, DİL VE TARİH YÜKSEK KURUMU KAZI DESTEĞİ: POLEMAİOS ONUR ANITININ KAZI, RESTİTÜSYON VE RESTORASYON RAPORU

ATATÜRK KÜLTÜR, DİL VE TARİH YÜKSEK KURUMU KAZI DESTEĞİ: POLEMAİOS ONUR ANITININ KAZI, RESTİTÜSYON VE RESTORASYON RAPORU ATATÜRK KÜLTÜR, DİL VE TARİH YÜKSEK KURUMU KAZI DESTEĞİ: POLEMAİOS ONUR ANITININ KAZI, RESTİTÜSYON VE RESTORASYON RAPORU Kutsal alanlardaki Onur Anıtları, kente ya da kentin kutsal alanlarına maddi ve

Detaylı

KİTAP TANITIMI / BOOK REVIEW. Şakir Çakmak, Erken Dönem Osmanlı Mimarisinde Taçkapılar (I ), Ankara 200 ı.

KİTAP TANITIMI / BOOK REVIEW. Şakir Çakmak, Erken Dönem Osmanlı Mimarisinde Taçkapılar (I ), Ankara 200 ı. KİTAP TANITIMI / BOOK REVIEW Şakir Çakmak, Erken Dönem Osmanlı Mimarisinde Taçkapılar (I 300-1500), Ankara 200 ı. Savaş YILDIRIM. Son yıllardaki Anadolu Türk Mimarisine yönelik araştırmalara bakıldığında

Detaylı

GİRİŞ. 1 Anabolu 1970.

GİRİŞ. 1 Anabolu 1970. 1 GİRİŞ Tapınaklarda süs unsuru olmasının yanında, bezemelerinde görülen değişikliklerle tapınakların tarihlendirilmesinde önemli bir rol oynayan friz kuşakları tapınak mimarisi açısından oldukça önemlidir.

Detaylı

ODUN DIŞI ORMAN ÜRÜNLERİ BİTKİ TANIMI II

ODUN DIŞI ORMAN ÜRÜNLERİ BİTKİ TANIMI II ODUN DIŞI ORMAN ÜRÜNLERİ BİTKİ TANIMI II 1. Laurocerasus officinalis 2. Salvia officinalis 3. Tilia tomentosa 4. Tilia cordata 5. Tilia platyphyllos 6. Tilia rubra 7. Quercus brantii 8. Castanea sativa

Detaylı

15. MÜZE ÇALIŞMALARI ve KURTARMA KAZILARI SEMPOZYUMU

15. MÜZE ÇALIŞMALARI ve KURTARMA KAZILARI SEMPOZYUMU T.C. KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü 15. MÜZE ÇALIŞMALARI ve KURTARMA KAZILARI SEMPOZYUMU 24-26 NİSAN 2006 ALANYA T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Yayın No : 3082

Detaylı

Lyrbe/Seleukeia'dan Bereket Boynuzlu İon Başlıkları. Ionic Capitals with the Horn of Plenty from Lyrbe/Seleukeia

Lyrbe/Seleukeia'dan Bereket Boynuzlu İon Başlıkları. Ionic Capitals with the Horn of Plenty from Lyrbe/Seleukeia DOI: 10.13114/MJH/201322485 Mediterranean Journal of Humanities mjh.akdeniz.edu.tr III/2, 2013, 287-295 Lyrbe/Seleukeia'dan Bereket Boynuzlu İon Başlıkları Ionic Capitals with the Horn of Plenty from Lyrbe/Seleukeia

Detaylı

CEDRUS The Journal of MCRI

CEDRUS The Journal of MCRI CEDRUS The Journal of MCRI cedrus.akdeniz.edu.tr Cedrus IV (2016) 187-208 DOI: 10.13113/CEDRUS/201611 IKONIUM DAN AKANTHUS LU PAYE KAİDESİ A PIER BASE CARVED WITH ACANTHUS LEAVES FROM ICONIUM BİLAL SÖĞÜT

Detaylı

ANTİK ÇAĞDA ANADOLU ANATOLIA AT ANTIQUITY KONU 3 FRİGLER 1

ANTİK ÇAĞDA ANADOLU ANATOLIA AT ANTIQUITY KONU 3 FRİGLER 1 ANTİK ÇAĞDA ANADOLU ANATOLIA AT ANTIQUITY KONU 3 FRİGLER 1 Frigler Frigler Troya VII-a nın tahribinden (M.Ö. 1190) hemen sonra Anadolu ya Balkanlar üzerinden gelen Hint Avupa kökenli kavimlerden biridir.

Detaylı

BATI ANADOLU KORE VE KUROSLARI

BATI ANADOLU KORE VE KUROSLARI BATI ANADOLU KORE VE KUROSLARI Kululu veya Palanga heykelleri gibi tekil örnekler göz ardı edilirse Anadolu da taş heykel yapımının İ.Ö. 6. yüzyıldan itibaren yaygınlaştığını söylemek mümkündür. Üretimin

Detaylı

Vakıflar Genel Müdürlüğü Vakıf Medeniyeti 2011 Takvimi

Vakıflar Genel Müdürlüğü Vakıf Medeniyeti 2011 Takvimi Vakıflar Genel Müdürlüğü Vakıf Medeniyeti Takvimi Minber: Yükseklik manasına gelmektedir. İlk defa Hz. Peygamber in ayakta yorulmaması ve dayanması için Mescid i Saadet te hurma ağacından bir direk konmuş

Detaylı

ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜ MİMARLIK BİLGİSİ YUNAN UYGARLIĞI

ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜ MİMARLIK BİLGİSİ YUNAN UYGARLIĞI ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜ MİMARLIK BİLGİSİ YUNAN UYGARLIĞI İÇİNDEKİLER Yunan Uygarlığı Hakkında Genel Bilgi Yunan Dönemi Kentleri Yunan Dönemi Şehir Yapısı Yunan Dönemi

Detaylı

ANTİK ÇAĞDA ANADOLU DERS 11 HELLEN SERAMİK SANATI

ANTİK ÇAĞDA ANADOLU DERS 11 HELLEN SERAMİK SANATI ANTİK ÇAĞDA ANADOLU DERS 11 HELLEN SERAMİK SANATI ANTİK ÇAĞDA SERAMİK BEZEME TEKNİKLERİ Antik çağda seramiklerin bezenmesinde/süslenmesinde seyreltilmiş/sulandırılmış kil içeren ve firnis olarak anılan

Detaylı

DOĞAL MATERYALLER TAŞ

DOĞAL MATERYALLER TAŞ DOĞAL MATERYALLER TAŞ TS 1910/2513 Dış mekan bordür ve döşemelerinde ; homojen, sert, damarsız, çatlaksız, yoğun yapılı, hava etkilerine karşı ve dona dayanıklı. Ocak nemini kaybetmiş darbe etkisi ile

Detaylı

Çinileri. Topkapı Sarayı. Harem Dairesi

Çinileri. Topkapı Sarayı. Harem Dairesi Topkapı Sarayı Harem Dairesi Çinileri Topkapı Sarayının inşaatına 1465 yılında Fatih Sultan Mehmet tarafından başlanmış ve 1478 yılında tamamlanmıştır. Saray 18. yüzyıl dek pek çok onarımlar ve ek yapılara

Detaylı

Basamak ve merdiven burunluk profilleri Halı, parke vb. bitiş profilleri Zemin geçiş profilleri

Basamak ve merdiven burunluk profilleri Halı, parke vb. bitiş profilleri Zemin geçiş profilleri İÇİNDEKİLER Profiller Oval yüzeyli süpürgelikler Düz yüzeyli süpürgelikler Bitiş kapağı hazırlanışı Süpürgelik montaj şekilleri ve kablo kanalı uygulaması Profiller İkili ve üçlü duvar koruma bantları

Detaylı

Onelli Membran ve Çelik Yapı Sistemleri San. Tic. Ltd. Şti. D-100 Karayolu Üzeri Karacasu Mevki Akyazı Sakarya 0 264 44 77 298-0 532 739 42 10

Onelli Membran ve Çelik Yapı Sistemleri San. Tic. Ltd. Şti. D-100 Karayolu Üzeri Karacasu Mevki Akyazı Sakarya 0 264 44 77 298-0 532 739 42 10 Standart Çözümlerimiz 0 64 44 77 98-0 53 739 4 10 www.membranyapi.com info@membranyapi.com Hiper sma germe hiper form, park ve bahçeler için görsel bir zenginlik sunar. Membran yapı yüzeyine farklı açılardan

Detaylı

Doç. Dr. Cengiz ÇETİN, KVK201 Taş Malzeme Bilgisi ve Bozulmaları Ders Notu DERS TAŞ BOZULMA TÜRLERİ

Doç. Dr. Cengiz ÇETİN, KVK201 Taş Malzeme Bilgisi ve Bozulmaları Ders Notu DERS TAŞ BOZULMA TÜRLERİ 4. 2. TAŞ BOZULMA TÜRLERİ Resim 1. Kaloplaka thallincola türü bir liken, [http://www.lichens.lastdragon.org/caloplaca_thallincola.html 24.05.2015)] 4.2. 3. 1. Liken 4. 2. 3. BİYOLOJİK BOZULMALAR Tek bir

Detaylı

LEVHALAR L STES LEV I. 1 2. LEV II. 4.a. LEV III. 4.b. LEV IV. LEV V. LEV VI. 10. a.b. 11.a. 11.b. LEV VII. 12. 13. 14. 15.a.b.

LEVHALAR L STES LEV I. 1 2. LEV II. 4.a. LEV III. 4.b. LEV IV. LEV V. LEV VI. 10. a.b. 11.a. 11.b. LEV VII. 12. 13. 14. 15.a.b. LEVHALAR LİSTESİ LEV I. 1 2. İ.Ö. 750 600 daki Siyasi-Ticari Kolonileri gösteren yollar ve Siyasi yapısını gösteren harita (www.lib.utexas.edu 19.10.2006). LEV II. 3. Attika dan Kantharos. EPA, İ.Ö.720(D.Burr,

Detaylı

W116 Bölme Duvar. Islak hacimlerde sıhhı tesisatların kolaylıkla yerleştirilmesi için kullanılan tesisat duvarıdır.

W116 Bölme Duvar. Islak hacimlerde sıhhı tesisatların kolaylıkla yerleştirilmesi için kullanılan tesisat duvarıdır. W116 Bölme Duvar W116 Knauf Tesisat Duvarı Sistemleri, taşıyıcı olmayan bölme duvarlarda güvenirliği, hızlı ve ekonomik olması sebebiyle tercih edilir, içinden su borusu, gider tesisatı geçen bölme duvar

Detaylı

Quercus ilex L. (Pırnal meşesi)

Quercus ilex L. (Pırnal meşesi) Yayılışı: Quercus ilex L. (Pırnal meşesi) Genel coğrafi yayılış alanı Batı Akdeniz kıyılarıdır. Ülkemizde, İstanbul, Zonguldak, Sinop, Çanakkale, Kuşadası nda 0-450 m ler arasında Carpinus, Laurus, Phillyrea

Detaylı

MYLASA ANTİK KENTİNDEN BOYA BEZEMELİ BİR İON BAŞLIĞI ÖZET. An Ionic Column Capital with Painted Details from Mylasa ABSTRACT

MYLASA ANTİK KENTİNDEN BOYA BEZEMELİ BİR İON BAŞLIĞI ÖZET. An Ionic Column Capital with Painted Details from Mylasa ABSTRACT Muğla Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi (İLKE) Güz 2009 Sayı 23 MYLASA ANTİK KENTİNDEN BOYA BEZEMELİ BİR İON BAŞLIĞI Abdulkadir BARAN ÖZET Milas müzesi bahçesinde sergilenilen bir İon başlığı

Detaylı

TEKNİK RESİM 6. HAFTA

TEKNİK RESİM 6. HAFTA TEKNİK RESİM 6. HAFTA MİMARİ PROJELER Mimari Proje yapının Vaziyet (yerleşim) planını Kat planlarını En az iki düşey kesitini Her cephesinden görünüşünü Çatı planını Detayları ve sistem kesitlerini içerir.

Detaylı

ProfilEx ısı yalıtımı (mantolama) ve sıva uygulamalarında yapıların; pencere, kenar, köşe, yatay veya düşey düzgün boşluklar (fuga) gerektiğinde

ProfilEx ısı yalıtımı (mantolama) ve sıva uygulamalarında yapıların; pencere, kenar, köşe, yatay veya düşey düzgün boşluklar (fuga) gerektiğinde ProfilEx ısı yalıtımı (mantolama) ve sıva uygulamalarında yapıların; pencere, kenar, köşe, yatay veya düşey düzgün boşluklar (fuga) gerektiğinde kullanılan ve sistemi tamamlayan profil çeşitleri markasıdır.

Detaylı

İTALYAN RÖNESANS BAHÇELERİ. Villa Lante

İTALYAN RÖNESANS BAHÇELERİ. Villa Lante İTALYAN RÖNESANS BAHÇELERİ Villa Lante Rönesans Nedir? İtalyanca rinascimento sözcüğünden kaynaklanan bu terim, dilimizde yeniden doğuş anlamına gelir. İnsanların cehalet, dini baskılar, batıl inançlar,

Detaylı

ZEMİN KAT: 1. NORMAL KAT: 2. NORMAL KAT: ÇATI KATI: ÇATI ARASI KATI: 230 ADA 22 PARSEL :

ZEMİN KAT: 1. NORMAL KAT: 2. NORMAL KAT: ÇATI KATI: ÇATI ARASI KATI: 230 ADA 22 PARSEL : AHMET AFİF PAŞA YALISI 1 230 ADA 21 PARSEL EK-1 Ahmet Afif Paşa Yalısı, Boğaziçi İstinye Koyu nun yakınında, Köybaşı Caddesine 25 m, Boğaz a 40 m cepheli 2.248,28 m² yüzölçümlü arsa üzerinde 1910 yılında

Detaylı

tahmin edilmektedir. Ancak organik malzemeler kolayca yok olabildiği için günümüze ulaşan örnek sayısı yok denecek kadar azdır.

tahmin edilmektedir. Ancak organik malzemeler kolayca yok olabildiği için günümüze ulaşan örnek sayısı yok denecek kadar azdır. FİGÜRİNLER ÇAĞI Myken Uygarlığı na son veren Dorlar ın erken dönemlerine ait en yoğun biçimde günümüze ulaşan eserleri, geometrik motiflerle süslü olan vazolarıdır. Bununla birlikte heykel sanatında büyük

Detaylı

Peyzaj Mimarlığı çalışmalarında bitkisel materyalinin kullanımında, tasarım ilkeleri ile birlikte bitkilerin denrolojik özelliklerinin

Peyzaj Mimarlığı çalışmalarında bitkisel materyalinin kullanımında, tasarım ilkeleri ile birlikte bitkilerin denrolojik özelliklerinin Peyzaj Mimarlığı çalışmalarında bitkisel materyalinin kullanımında, tasarım ilkeleri ile birlikte bitkilerin denrolojik özelliklerinin ve ekolojik isteklerinin de dikkate alınması gerekir. Her bitki ölçü,

Detaylı

Simetrik biçimde, merkezi kompozisyon düzeninde,

Simetrik biçimde, merkezi kompozisyon düzeninde, Deniz AYDA i»lijli ngiliz Sanat Tarihçisi, Eleştirmen ve Şair 5 jiliii olan Herber READ "Bir milletin sanatılljijijj nı ve du\;arlık derecesirii seramiği ile liül ölçün" demektedir. Çünkü seramiği yaratan

Detaylı

W112 Bölme Duvar. DC Profili Duvar C Profili, Tavan ve Taban DU Profili ne monte edilir. Alçıpan Kaplama

W112 Bölme Duvar. DC Profili Duvar C Profili, Tavan ve Taban DU Profili ne monte edilir. Alçıpan Kaplama W112 Bölme Duvar DC Profili Duvar C Profili, Tavan ve Taban DU Profili ne monte edilir. Alçıpan Kaplama Derz ve Dolgu Knauf Uniflott ve Knauf Fugagips kullanılarak eksiz yüzeyler elde edilir. Taban DU

Detaylı

T.C. KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI Kayseri K ültür V arlıklarını K orum a Bölge K urulu KARAR

T.C. KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI Kayseri K ültür V arlıklarını K orum a Bölge K urulu KARAR T.C. KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI Kayseri K ültür V arlıklarını K orum a Bölge K urulu KARAR Toplantı no ve tarih : 97-16.01.2015 Toplantı Yeri Karar no ve tarih : 1377-16.01.2015 KAYSERİ Kayseri ili, Özvatan

Detaylı

En eski uygarlıklardan biri olan Mısır Uygarlığı Nil nehri vadisinde gelişmiştir. Mısır mimarisinin en önemli yapıtları Mısır Piramitleri dir.

En eski uygarlıklardan biri olan Mısır Uygarlığı Nil nehri vadisinde gelişmiştir. Mısır mimarisinin en önemli yapıtları Mısır Piramitleri dir. MISIR BAHÇELERİ En eski uygarlıklardan biri olan Mısır Uygarlığı Nil nehri vadisinde gelişmiştir. Mısır mimarisinin en önemli yapıtları Mısır Piramitleri dir. pramitler Mısırlıların kralarına yaptıkları

Detaylı

ÇOK EVRELİ KIVRIMLAR. Yaşar EREN-2003 ÜSTELENMIŞ KIVRIMLAR (ÇOK EVRELI KIVRIMLANMA)

ÇOK EVRELİ KIVRIMLAR. Yaşar EREN-2003 ÜSTELENMIŞ KIVRIMLAR (ÇOK EVRELI KIVRIMLANMA) ÜSTELENMIŞ KIVRIMLAR (ÇOK EVRELI KIVRIMLANMA) Çok evreli kıvrımlanmanın nedenleri 1-Bir çok orojenik zonlarda, kıvrımlar geometrik olarak oldukça karmaşık bir yapı sunar. Çoğu kez bu karmaşıklık daha

Detaylı

METAL İŞLEME TEKNOLOJİSİ. Doç. Dr. Adnan AKKURT

METAL İŞLEME TEKNOLOJİSİ. Doç. Dr. Adnan AKKURT METAL İŞLEME TEKNOLOJİSİ Doç. Dr. Adnan AKKURT Takım Tezgahları İnsan gücü ile çalışan ilk tezgahlardan günümüz modern imalat sektörüne kadar geçen süre zarfında takım tezgahları oldukça büyük bir değişim

Detaylı

Schlüter -KERDI-BOARD

Schlüter -KERDI-BOARD 2009 Resimli Fiyat Listesi KB 9 Türkiye Geçerlilik tarihi 1 temmuz 2009 Schlüter -KERDI-BOARD P R O F İ L İ L E İ N O V A S Y O N Schlüter -KERDI-BOARD Evrensel fayans döșeme zemini Noktayı koymak! İster

Detaylı

Üç Şerefeli Camii. Ahmet Usal - Edirne Vergi Dairesi Başkanlığı

Üç Şerefeli Camii. Ahmet Usal - Edirne Vergi Dairesi Başkanlığı Üç Şerefeli Camii Ahmet Usal - Edirne Vergi Dairesi Başkanlığı Aralık 25, 2006 2 İçindekiler 0.1 Üç Şerefeli Cami......................... 4 0.1.1 Osmanlı Mimarisinde Çığır Açan İlklerin Buluştuğu Cami............................

Detaylı

Zeitschrift für die Welt der Türken Journal of World of Turks ORTA ÇAĞ TAŞ İŞÇİLİĞİNDE PALMET MOTİFİ: KAYSERİ ÖRNEĞİ

Zeitschrift für die Welt der Türken Journal of World of Turks ORTA ÇAĞ TAŞ İŞÇİLİĞİNDE PALMET MOTİFİ: KAYSERİ ÖRNEĞİ ZfWT Zeitschrift für die Welt der Türken Journal of World of Turks ORTA ÇAĞ TAŞ İŞÇİLİĞİNDE PALMET MOTİFİ: KAYSERİ ÖRNEĞİ THE PALMETTE MOTIF IN MEDIEVAL STONE ORNAMENTATION: KAYSERİ REFERENCE Lokman TAY

Detaylı

Eğim dereceleri Merdivenler

Eğim dereceleri Merdivenler PEYZAJ YAPILARI 1 DERSİ Merdivenler Farklı iki yükseklik arasındaki bağlantıyı sağlayan sirkülasyon aracı, düzenli aralıklı, yatay kademelerden meydana gelirse merdiven adını alır. 7. Hafta Eğimler ve

Detaylı

LABRAUNDA ZEUS TAPINAĞI NIN ARKAİK EVRESİ

LABRAUNDA ZEUS TAPINAĞI NIN ARKAİK EVRESİ LABRAUNDA ZEUS TAPINAĞI NIN ARKAİK EVRESİ Abdulkadir BARAN Anahtar Kelimeler: Karia Labraunda Zeus Tapınağı Arkaik Dönem Mimarlık Keywords: Caria Labraunda Zeus Temple Archaic phase Architecture Özet Bu

Detaylı

Seramik / Banyo. Küvet Kenar Profilleri 02. Küvet Kenar Profilleri Tezgah süpürgelikleri. Küvet - Lavabo Kenar Bantları 04. PVC Fayans Profilleri 05

Seramik / Banyo. Küvet Kenar Profilleri 02. Küvet Kenar Profilleri Tezgah süpürgelikleri. Küvet - Lavabo Kenar Bantları 04. PVC Fayans Profilleri 05 Küvet Kenar Profilleri 02 Küvet Kenar Profilleri Tezgah süpürgelikleri 03 Küvet - Lavabo Kenar Bantları 04 PVC Fayans Profilleri 05 Fayans Profilleri 06 Fayans Profilleri 07 Bitim Profilleri Tesisat Süzgeçleri

Detaylı

Araç ve Gereç: Çamur, önlük, plastik eldiven, merdane, 1cm kalınlığında çıta, kaput bezi, plastik çatal, bıçak.

Araç ve Gereç: Çamur, önlük, plastik eldiven, merdane, 1cm kalınlığında çıta, kaput bezi, plastik çatal, bıçak. Ders Planı Ders : Görsel Sanatlar Sınıf : 10 Süre : 40+40Dk Konu : Seramik Serbest Şekillendirme (Pano Şekillendirme) Amaç ve gerekçe : Bu ünitede verilecek bilgiler doğrultusunda uygun ortam sağlandığında

Detaylı

BATI ANADOLU HELLENĠSTĠK DÖNEM ANTA BAġLIKLARI

BATI ANADOLU HELLENĠSTĠK DÖNEM ANTA BAġLIKLARI 0 BATI ANADOLU HELLENĠSTĠK DÖNEM ANTA BAġLIKLARI Banu YILMAZ Haziran, 2010 DENĠZLĠ 1 BATI ANADOLU HELLENĠSTĠK DÖNEM ANTA BAġLIKLARI Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi Arkeoloji

Detaylı

TORNACILIK. Ali Kaya GÜR Fırat Ün.Teknik Eğitim Fak.MetalFırat Ün.Teknik Eğitim Fak.Metal Eğ.Böl. ELAZIĞ

TORNACILIK. Ali Kaya GÜR Fırat Ün.Teknik Eğitim Fak.MetalFırat Ün.Teknik Eğitim Fak.Metal Eğ.Böl. ELAZIĞ TORNACILIK Ali Kaya GÜR Fırat Ün.Teknik Eğitim Fak.MetalFırat Ün.Teknik Eğitim Fak.Metal Eğ.Böl. ELAZIĞ TORNANIN TANIMI VE ENDÜSTRİDEKİ ÖNEMİ Bir eksen etrafında dönen iş parçalarını, kesici bir kalemle

Detaylı

Pistacia terebinthus L. (Menengiç)

Pistacia terebinthus L. (Menengiç) Pistacia terebinthus L. (Menengiç) Genel coğrafi dağılışı batıda Kanarya adalarından başlayarak doğu Akdeniz ve Anadolu ya ulaşır. Türkiye de özellikle Batı ve Güney Anadolu daki maki formasyonu içerisinde

Detaylı

Türk Halı Sanatında Bir Teknik Özellik

Türk Halı Sanatında Bir Teknik Özellik Türk Halı Sanatında Bir Teknik Özellik Prof. Dr. Şerare Yetkin 18. yüzyıl sonu -19. yüzyıl başına tarihlenen bir Yörük halisidir... Düğümler her sırada bir atlamalı olarak değişen argaçlara bağlanmıştır.

Detaylı

Bitkisel Tasarım Đlkeleri -2

Bitkisel Tasarım Đlkeleri -2 Bitkisel Tasarım Đlkeleri -2 Zıtlık Uygunluğun tersidir. Objeler arasında herhangi bir açıdan ortak yada yakın etkinliklerin olmamasına zıtlık denir. Yön, ölçü, biçim, renk, aralık ve doku açısından zıtlık

Detaylı

PVC KAPLI BAĞLI KLASÖR TEKNİK ÖZELLİKLER LİSTESİ: 1- Kartonların bir yüzeyine tutkal ile PVC ciltlikler; kağıt yüzeyi içte kalacak şekilde

PVC KAPLI BAĞLI KLASÖR TEKNİK ÖZELLİKLER LİSTESİ: 1- Kartonların bir yüzeyine tutkal ile PVC ciltlikler; kağıt yüzeyi içte kalacak şekilde 1- Kartonların bir yüzeyine tutkal ile PVC ciltlikler; kağıt yüzeyi içte kalacak şekilde yapıştırılacaktır. ( Kartonlar ve tutkal firmaya ait ) 2- Kartonun iç yüzeyine gelen yapıştırma payları dört kenarında

Detaylı

ADANA SEYHAN - ULU CAMİ MEDRESESİ ULU CAMİ MEDRESESİ

ADANA SEYHAN - ULU CAMİ MEDRESESİ ULU CAMİ MEDRESESİ ULU CAMİ MEDRESESİ Ulu Cami Medresesi, kuzey-batı köşesine sokulmuş olan Küçük Mescit ve onun bitişiğindeki muhdes bir yapı sebebiyle düzgün bir plân şeması ve âbidevi bir görünüş arz etmez. Bununla beraber

Detaylı

Sanat Tarihi Dergisi Sayı/Number XVI/1 Nisan/April 2007, 1-9

Sanat Tarihi Dergisi Sayı/Number XVI/1 Nisan/April 2007, 1-9 Sanat Tarihi Dergisi Sayı/Number XVI/1 Nisan/April 2007, 1-9 BALIKESİR ZAĞANOS MEHMED PAŞA CAMİSİ MİNBER KAPISI NIN DÜŞÜNDÜRDÜKLERİ Sedat BAYRAKAL* ÖZET 1461 tarihli vakfiye kitabesi olan cami, 1577 ve

Detaylı

CUPRESSUS L. Serviler

CUPRESSUS L. Serviler CUPRESSUS L. Serviler Bu cinsin Kuzey Amerika, Oregon, Meksika, Akdeniz den Himalaya ve Çin e kadar yaklaşık 20 türü var. Herdem Yeşil ağaç ve çalılar. Sürgünler dört köşeli, yahut yuvarlakça. Yapraklar

Detaylı

IX. BÖLÜM YONTMA KALEMİ, KAMA. Yontma kaleminin dip kısmı hafif bir bombeye sahip olmakla birlikte enine kesilmiş haldedir

IX. BÖLÜM YONTMA KALEMİ, KAMA. Yontma kaleminin dip kısmı hafif bir bombeye sahip olmakla birlikte enine kesilmiş haldedir IX. BÖLÜM YONTMA KALEMİ, KAMA H. Camps Fabrer yontma kalemini, Uç kısmında ikili kesici ağzı olan nesne şeklinde tanımlamaktadır. Bu kesici ağzın çentikli olduğu da aynı araştırmacı tarafından belirtilmiştir.

Detaylı

MIM 321 Strüktür Analiz II

MIM 321 Strüktür Analiz II MIM 321 Strüktür Analiz II Strüktür Çözümleme dersini neden almalıyım? İsmi havalı Zorunlu, yapacak bir şey yok Mimar olmak istiyorum, yapı tasarımında faydası olur mu? Mimar olmak istiyorum, yapı tasarımında

Detaylı

Kekova Adası Erken Bizans Dönemi Korinth Başlıkları Early Byzantine Period Corinthian Capitals from Kekova Island

Kekova Adası Erken Bizans Dönemi Korinth Başlıkları Early Byzantine Period Corinthian Capitals from Kekova Island Arkhaia Anatolika Anadolu Arkeolojisi Araştırmaları Dergisi The Journal of Anatolian Archaeological Studies Volume 1 (2018) Kekova Adası Erken Bizans Dönemi Korinth Başlıkları Early Byzantine Period Corinthian

Detaylı

K131 Safeboard Bölme Duvar

K131 Safeboard Bölme Duvar K131 Bölme Duvar DC Profili Duvar C Profiller, Tavan ve Taban DU Profili ne monte edilir. Taban DU Profili Duvar U Profili arka yüzüne yapıştırılarak tabana monte edilir. Alçıpan Kaplama Derz ve Dolgu

Detaylı

ÜRÜN AVANTAJLARI ÜRÜN BİLGİSİ RENK GARANTİSİ ANTİ-KOROZYON SES YALITIMI ELEKTRİK YALITIMI YÜKSEK VE DÜŞÜK SICAKLIKLARA DAYANIKLILIK YANGIN SINIFI

ÜRÜN AVANTAJLARI ÜRÜN BİLGİSİ RENK GARANTİSİ ANTİ-KOROZYON SES YALITIMI ELEKTRİK YALITIMI YÜKSEK VE DÜŞÜK SICAKLIKLARA DAYANIKLILIK YANGIN SINIFI PVC PANEL KİREMİT ÜRÜN BİLGİSİ ÜRÜN AVANTAJLARI ASA ile kaplanan DURAMİT PVC Panel Kiremitleri ko-ekstrüzyon teknolojisiyle üretilmiş, 2 katmanlı özel çatı kaplama levhalarıdır. Üst katman malzemesi olarak,

Detaylı

MAĞARALARI VE YERLEŞİM ALANI

MAĞARALARI VE YERLEŞİM ALANI TÜRKİYE DOĞAL VE KÜLTÜREL VARLIKLARI ENVANTERİ ENV. NO. 58.01.0.02 ÇİMENYENİCE KÖYÜ, KÖROĞLU TEPELERİ, I39-a4 MAĞARALARI VE YERLEŞİM ALANI İL SİVAS İLÇE HAFİK MAH.-KÖY VE MEVKİİ Çimenyenice Köyü GENEL

Detaylı

TAXODIACEAE. Sequoia (Monotipik) Sequoiadendron (Monotipik) Taxodium Cryptomeria (Monotipik) Sequoia sempervirens. Sequoiadendron giganteum

TAXODIACEAE. Sequoia (Monotipik) Sequoiadendron (Monotipik) Taxodium Cryptomeria (Monotipik) Sequoia sempervirens. Sequoiadendron giganteum TAXODIACEAE Pinaceae familyasında olduğu gibi, bir cinsli bir evciklidirler (Monoik). Yapraklar herdem yeşil veya kışın dökülür. Pul ve iğne yapraklar (Metasequoia hariç) sürgünlere sarmal dizilirler.

Detaylı

HEKATOMNİDLER ÖNCESİNDE KARİA MİMARİSİ

HEKATOMNİDLER ÖNCESİNDE KARİA MİMARİSİ Ankara Üniversitesi Rektörlügü Yayınları: 262 HEKATOMNİDLER ÖNCESİNDE KARİA MİMARİSİ Abdulkadir Baran Ankara 2010 DOI: 10.1501/ankara-6455 http://acikarsiv.ankara.edu.tr/browse/6455/ ÖNSÖZ Bu çalışmanın

Detaylı

Ülkeye özgü el sanatları teknikleri ve malzemeleri vaka çalışmaları

Ülkeye özgü el sanatları teknikleri ve malzemeleri vaka çalışmaları Ülkeye özgü el sanatları teknikleri ve malzemeleri vaka çalışmaları ARCHE - Mesleki Eğitimde Yapısal Kültürel Değerler Project No. LLP-LdV-TOI-2010-DE-147 327 Bu çalışma sadece yazarın görüşlerini yansıtır

Detaylı

ALÇI İȘLERİ İÇİN DEKORASYON PROFİLLERİ

ALÇI İȘLERİ İÇİN DEKORASYON PROFİLLERİ ALÇI İȘLERİ İÇİN DEKORASYON PROFİLLERİ Köşe leri 9002 köşe bitiş profilidir. Hareketli tavan ve duvar bitişlerinde kullanılır. Tek taraflı uygulanır. 9077 Farklı kanat genişliklerinde üretilen alüminyum

Detaylı

TAŞ DUVARLAR. Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü. Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi

TAŞ DUVARLAR. Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü. Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi TAŞ DUVARLAR Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi TAŞLARIN KULLANIM YERLERİ 1. Kemer, pencere süvesi ve duvar harpuştasında;

Detaylı

www.aspen.com.tr 02.2015 I w w w. F i k i r K a h v e s i. c o m. t r 14999347 I

www.aspen.com.tr 02.2015 I w w w. F i k i r K a h v e s i. c o m. t r 14999347 I Aspen Yapı ve Zemin Sistemleri Sanayi ve Ticaret A.Ş. Genel Müdürlük / Head Office: Leylak Sokak Murat İş Merkezi B Blok Kat 3/14 Mecidiyeköy 34387 İSTANBUL Tel +90 212 318 88 88 (pbx) Faks/Fax +90 212

Detaylı

1. BÖLÜM. MÜHENDİSLİK ÇİZİMİNDE KULLANILAN ARAÇLAR ve GEREÇLER

1. BÖLÜM. MÜHENDİSLİK ÇİZİMİNDE KULLANILAN ARAÇLAR ve GEREÇLER 1. BÖLÜM MÜHENDİSLİK ÇİZİMİNDE KULLANILAN ARAÇLAR ve GEREÇLER MHN 113 Mühendislik Çizimi 2 1. Giriş Mühendislik çizimi (teknik resim), mühendisler arasındaki iletişimi en kolay ve en doğru şekilde sağlaması

Detaylı

Th. Bossert, B. Alkım ve H. Çambel tarafından yapılan yüzey araştırmaları sırasında tespit edilmiştir.

Th. Bossert, B. Alkım ve H. Çambel tarafından yapılan yüzey araştırmaları sırasında tespit edilmiştir. KARATEPE Çambel, H., 1948, Karatepe. An Archaeological Introduction, Oriens I. pp.147-162 Çambel, H., 1949, Karatepe., Belleten XIII/49. s.21-34. Bossert, Th., Alkım, U.B., Çambel, H., 1950, Karatepe Kazıları

Detaylı

MELKUÇLAR MAKİNE LTD. ŞTİ.

MELKUÇLAR MAKİNE LTD. ŞTİ. MELKUÇLAR MAKİNE LTD. ŞTİ. ZIMPARA ÜRÜN GURUBU Çamlıtepe caddesi 158/b siteler ANKARA Tel: 0 312-351 73 73 faks: 0 312 351 73 33 GENİŞ BANT ZIMPARALAR KALİBRE ZIMPARALAR Zımpara yüzeyinin dolmasını geciktiren

Detaylı

PROTEKTOR PROFİL SİSTEMLERİ SIVA PROFİLLERİ FİYAT LİSTESİ

PROTEKTOR PROFİL SİSTEMLERİ SIVA PROFİLLERİ FİYAT LİSTESİ PROTEKTOR PROFİL SİSTEMLERİ PROFİLLERİ FİYAT LİSTESİ / YALITIM / X.PRT.004 1005 Köşe Gerdirilmiş, 90, iri İç Sıva 12 34 2 m.tül / Boy 25 Boy / Paket 50 m.tül / Paket 0,53 / m.tül 0,32 / m.tül X.PRT.005

Detaylı

Plastik Şekil Verme

Plastik Şekil Verme Plastik Şekil Verme 31.10.2018 1 HADDELEME Malzemeleri, eksenleri etrafında dönen iki silindir arasından geçirerek yapılan plastik şekil verme işlemine haddeleme denir. Haddeleme, plastik şekillendirme

Detaylı

Ankara da SELÇUKLU MİRASI. Arslanhane Camii. (Ahi Şerafeddin) 58 YEDİKITA

Ankara da SELÇUKLU MİRASI. Arslanhane Camii. (Ahi Şerafeddin) 58 YEDİKITA Ankara da SELÇUKLU MİRASI Arslanhane Camii (Ahi Şerafeddin) 58 YEDİKITA Çizim: Yük. Mim. Mehmet Emin Yılmaz 11. yüzyıldan başlayarak Anadolu ya yerleşmeye başlayan Türkler, doğuda Ermeni ve Gürcü yapıları,

Detaylı

BİTKİ TANIMA I. P E P 1 0 1 _ H 0 4 C h a m a e c y p a r i s l a w s o n i a n a ( L a v z o n Ya l a n c ı S e r v i s i ) Yrd. Doç. Dr.

BİTKİ TANIMA I. P E P 1 0 1 _ H 0 4 C h a m a e c y p a r i s l a w s o n i a n a ( L a v z o n Ya l a n c ı S e r v i s i ) Yrd. Doç. Dr. 1 BİTKİ TANIMA I Yrd. Doç. Dr. Taki DEMİR P E P 1 0 1 _ H 0 4 C h a m a e c y p a r i s l a w s o n i a n a ( L a v z o n Ya l a n c ı S e r v i s i ) C r y p t o m e r i a j a p o n i c a ( K a d i f

Detaylı

T.C. KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI İZMİR 1 NUMARALI KÜLTÜR VARLIKLARINI KORUMA BÖLGE KURULU KARAR

T.C. KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI İZMİR 1 NUMARALI KÜLTÜR VARLIKLARINI KORUMA BÖLGE KURULU KARAR T.. KÜLTÜR VE TURİZM AKANLIĞI İZMİR 1 NUMARALI KÜLTÜR VARLIKLARINI ÖLGE KURULU KARAR TOPLANTI TARİHİ VE NO : 30.01.20172 35.002/1 KARAR TARİHİ VE NO : 30.01.2011789 T ^ ' İZMİR İzmir İli, ııca İlçesi'nde

Detaylı

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI STANDARTLARINA UYGUN OKUL SIRALARI

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI STANDARTLARINA UYGUN OKUL SIRALARI ÜRÜNE AİT TEKNİK ÖZELLİK FORMU (EK4) Sıra No: 115 Tarihi: KATAGORİ KIRILIMI 16 1 2 2 4 DMO KATALOG KOD NO ÜRÜN ADI ORJİNAL ÜRÜN KODU (P/N) 335.808.011 Okul Sıraları ÜRÜNÜN MARKASI / MODELİ ÜRÜNE AİT RESİM

Detaylı

Üretici firmanın son nesil teknolojisine sahip yeni kurulan MDF hattımız ile sizlere daha kaliteli ürün ve hizmet vermek gayretindeyiz.

Üretici firmanın son nesil teknolojisine sahip yeni kurulan MDF hattımız ile sizlere daha kaliteli ürün ve hizmet vermek gayretindeyiz. MEGALAM Değerli Müşterilerimiz, Üretici firmanın son nesil teknolojisine sahip yeni kurulan MDF hattımız ile sizlere daha kaliteli ürün ve hizmet vermek gayretindeyiz. Üretimde kullanılan bütün odunların

Detaylı

SANAT VE TASARIM ALANI MİNYATÜR MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

SANAT VE TASARIM ALANI MİNYATÜR MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü SANAT VE TASARIM ALANI MİNYATÜR MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2009 ANKARA 1 ÖN SÖZ Günümüzde mesleklerin değişim ile karşı karşıya

Detaylı

BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE

BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE Prof.Dr. Yahya AYAŞLIGİL Yrd.Doç.Dr. Doğanay YENER İstanbul Üniversitesi, Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Bitki Materyali ve Yetiştirme Tekniği Anabilim Dalı 18.04.2016

Detaylı

YAYIM İLKELERİ VE MAKALE YAZIM KURALLARI. Yayım İlkeleri

YAYIM İLKELERİ VE MAKALE YAZIM KURALLARI. Yayım İlkeleri YAYIM İLKELERİ VE MAKALE YAZIM KURALLARI Yayım İlkeleri 1. Türkiyat Mecmuası, İstanbul Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü tarafından Bahar ve Güz olmak üzere yılda iki sayı çıkarılan hakemli

Detaylı

YEŞİLYURT KÖYÜ CAMİİ HAZİRESİNDEKİ MEZAR TAŞLARI Yusuf ACIOĞLU

YEŞİLYURT KÖYÜ CAMİİ HAZİRESİNDEKİ MEZAR TAŞLARI Yusuf ACIOĞLU Sanat Tarihi Dergisi Sayı/Number XVII/2 Ekim / October 2008, 1-23 YEŞİLYURT KÖYÜ CAMİİ HAZİRESİNDEKİ MEZAR TAŞLARI Yusuf ACIOĞLU ÖZET Çanakkale ili Ayvacık ilçesine bağlı Yeşilyurt Köyü Camii Haziresinde,

Detaylı

KAHRAMANMARAŞ SEMPOZYUMU 869 KAHRAMANMARAŞ İLİ BİNDALLI ELBİSELERİ

KAHRAMANMARAŞ SEMPOZYUMU 869 KAHRAMANMARAŞ İLİ BİNDALLI ELBİSELERİ KAHRAMANMARAŞ SEMPOZYUMU 869 KAHRAMANMARAŞ İLİ BİNDALLI ELBİSELERİ Öğr.Gör.Handan Çelebi* Öğr.Gör.Gülden Abanoz" Arş.Gör.Tıığba Şener*" 1. Giriş Giyim; doğa şartlarından korunma ve örtünme amacıyla ortaya

Detaylı

MK AGTS 313 MONTAJ KILAVUZU

MK AGTS 313 MONTAJ KILAVUZU MK.4-1 1 21.1.216 P1-F16 1.6.215 ANKRAJ MONTAJI; Ürün montajı, önceden hazırlanmış olan beton zemine, ankraj planı dikkate alınarak yapılır.(şekil 9). Montaj yapılacak alan toprak ise beton bloklar ankraj

Detaylı

GEBZE TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MİMARLIK FAKÜLTESİ MİMARLIK BÖLÜMÜ

GEBZE TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MİMARLIK FAKÜLTESİ MİMARLIK BÖLÜMÜ GEBZE TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MİMARLIK FAKÜLTESİ MİMARLIK BÖLÜMÜ MİM 242 TAŞIYICI SİSTEMLER VE TEKNOLOJİLERİ I 2017-2018 BAHAR YARIYILI Dr. Öğr.Üyesi Cahide AYDIN İPEKÇİ Arş. Gör. Nurşah SERTER Taşıyıcı Sistemlerin

Detaylı

BERGAMA [PERGAMON] DOSYASI

BERGAMA [PERGAMON] DOSYASI BERGAMA [PERGAMON] DOSYASI [Derleyen: Salih Yapıcı] Pergamon, günümüzde İzmir iline bağlı Bergama ilçesinin merkezinin yerinde kurulu antik kentin adıdır. Pergamon, eski çağlarda da Misya bölgesinin önemli

Detaylı

MK Şekil 1

MK Şekil 1 MK.117-3 MONTAJ AGTS 46 MONTAJ 1 31.12.215 P1-F16 1.6.215 ANKRAJ MONTAJI; Ürün montajı, önceden hazırlanmış olan beton zemine, ankraj planı dikkate alınarak yapılır.(şekil 1. Montaj yapılacak alan toprak

Detaylı

BETULACEAE. Alnus cinsleri vardır.

BETULACEAE. Alnus cinsleri vardır. BETULACEAE Jeolojik devirlerde daha fazla sayıda cins ve türlere sahip olan bu familyanın, bugün 6 cins ve bu cinslerin kışın yaprağını döken 100 kadar türü, Kuzey Yarımkürenin ılıman ve serin bölgelerinde

Detaylı

MAK-204. Üretim Yöntemleri. (8.Hafta) Kubilay Aslantaş

MAK-204. Üretim Yöntemleri. (8.Hafta) Kubilay Aslantaş MAK-204 Üretim Yöntemleri Vidalar-Vida Açma Đşlemi (8.Hafta) Kubilay Aslantaş Kullanım yerlerine göre vida Türleri Bağlama vidaları Hareket vidaları Kuvvet ileten vidaları Metrik vidalar Trapez vidalar

Detaylı

DIŞ KÖŞE DÖNÜŞ PROFILI

DIŞ KÖŞE DÖNÜŞ PROFILI DIŞ KÖŞE DÖNÜŞ PROFILI Yapıların dış köşelerinde yatay kaplama profillerini birbirine sabitlemek ve doğrusal bir köşe birleşimi oluşturmaya yarayan profildir. Dar (70.12 mm), ekonomik (50 mm) ve geniş

Detaylı

10 cins; Sciadopitys Metasequoia Cunninghamia Taiwania Athrotaxis. Glyptostrobus Sequoia Sequoiadendron Cryptomeria Taxodium

10 cins; Sciadopitys Metasequoia Cunninghamia Taiwania Athrotaxis. Glyptostrobus Sequoia Sequoiadendron Cryptomeria Taxodium TAXODIACEAE TAXODIACEAE 10 cins ve bunlara bağlı 16 değişik tür ve varyeteleri vardır. Cinsler arasında akrabalık ilişkisi yoktur Bu nedenle ayırdım anahtarı yapılmamıştır 10 cins; Sciadopitys Metasequoia

Detaylı

info D İ K İ Ş 4 S A Y F A 2 Dikiş Atlamaları

info D İ K İ Ş 4 S A Y F A 2 Dikiş Atlamaları info T E K N İ K B İ L G İ L E R D İ K İ Ş 4 ÖZEL REÇME MAKİNALARI İÇİN SINIFI Groz-Beckert İĞNELERİ Dikiş makinaları iğneleri, baskı dikişi ve birleştirme dikişleri imalatında beklenen yüksek üretim hızlarına

Detaylı

KLA 109 ARKAİK ÖNCESİ EGE ARKEOLOJİSİ. 3. Hafta. Saraylar Öncesi Çağ

KLA 109 ARKAİK ÖNCESİ EGE ARKEOLOJİSİ. 3. Hafta. Saraylar Öncesi Çağ KLA 109 ARKAİK ÖNCESİ EGE ARKEOLOJİSİ 3. Hafta Saraylar Öncesi Çağ Kaynakça: MİNOS UYGARLIĞI S. Alexiou, Minos Uygarlığı, 1991. R. Treuil, P. Darcque, J.C. Poursat, G.Touchais, Les Civilisations Égéennes

Detaylı

KVK101 KORUMA-ONARIM KAVRAM VE İLKELERİ

KVK101 KORUMA-ONARIM KAVRAM VE İLKELERİ ANKARA ÜNİVERSİTESİ GÜZEL SANATLAR FAKÜLTESİ KÜLTÜR VARLIKLARINI KORUMA VE ONARIM BÖLÜMÜ KVK101 KORUMA-ONARIM KAVRAM VE İLKELERİ DERS 2 DOÇ. DR. CENGİZ ÇETİN KÜLTÜR VARLIKLARININ KORUMA VE ONARIMI CONSERVATİON

Detaylı

PANEL YAPI PANEL YAPI

PANEL YAPI PANEL YAPI PANEL YAPI İNŞAAT VE TAAHHÜT VE TİCARET PANEL YAPI İNŞAAT VE TAAHHÜT VE TİCARET Panel Yapı İnşaat ve Taahhüt ve Ticaret Genel Müdürlük / Head Office: Eski Edirne Asfaltı 71. Sok. No:24 K:1 D:2 Sultançiftliği,

Detaylı

CORYLACEAE 1C 1 E. Anemogam, kışın yaprağını döken odunsu bitkilerdir. Gövde kabukları çatlaksız ya da boyuna çatlaklıdır. Tomurcuklar sürgüne

CORYLACEAE 1C 1 E. Anemogam, kışın yaprağını döken odunsu bitkilerdir. Gövde kabukları çatlaksız ya da boyuna çatlaklıdır. Tomurcuklar sürgüne CORYLACEAE 1C 1 E. Anemogam, kışın yaprağını döken odunsu bitkilerdir. Gövde kabukları çatlaksız ya da boyuna çatlaklıdır. Tomurcuklar sürgüne almaçlı dizilmiştir. Tomurcuklar çok pullu, sapsız, sürgüne

Detaylı

İç ve Dış Dekor Ürünleri

İç ve Dış Dekor Ürünleri İç ve Dış Dekor Ürünleri Sizin Çizginiz www.cizgimimarlikdekorasyon.com www.cizgisove.com Sizin çizginiz sloganından yola çıkarak MDT ÇİZGİ adını verdiğimiz firmamız 2006 yılından beri çeşitli dekorasyon

Detaylı

BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE

BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE Prof.Dr. Yahya AYAŞLIGİL Yrd.Doç.Dr. Doğanay YENER İstanbul Üniversitesi, Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Bitki Materyali ve Yetiştirme Tekniği Anabilim Dalı 11.05.2014

Detaylı

FAYLAR FAY ÇEŞİTLERİ:

FAYLAR FAY ÇEŞİTLERİ: FAYLAR Fay (Fault); kayaçlarda gözle görülecek kadar kayma hareketi gösteren kırıklara verilen genel bir isimdir. FAY, Yerkabuğundaki deformasyon enerjisinin artması sonucunda, kayaç kütlelerinin bir kırılma

Detaylı