Hazırlayan

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Hazırlayan"

Transkript

1 Sayfa: 1/10 Revizyon Açıklaması - Revize edildi - Yeni eklendi Madde No , , /a, , , KAPSAM: Tüm birimler Hazırlayan Güler DEMİRCİ Enf. Hemşiresi İmza Tarih Canan SERÇELİK Enf. Hemşiresi Belgin YİĞİT Enf. Hemşiresi Gülay YABA Kalite Yönetim Birimi Kontrol Eden Derya ÖZÇALIŞKAN Kalite Koordinatörü Onay Prof. Dr. İlkay KARAOĞLAN Komite Başkanı/Enf. Hast. AD Bşk. Onay Yrd. Doç. Dr. Ersin BORAZAN Kalite Yönetim Temsilcisi Onay Doç. Dr. Murat Taner GÜLŞEN Başhekim İmza İmza İmza İmza Tarih Tarih Tarih Tarih

2 Sayfa: 2/10 1. TANIMLAR: 1.1. Geliştirilmiş Önlemler: Temas izolasyonu Epidemiyolojik önem taşıyan, hasta ya da çevresi ile direkt (hastanın cildiyle temas) veya indirekt temas (hasta odasındaki yüzeylere, tıbbi cihazlara dokunulması) yoluyla bulaşabilen mikroorganizmalarla kolonize ve/veya enfekte hastalar için uygulanması gereken izolasyon kategorisidir. Acinetobacter baumannii, MRSA, P. aeruginosa, ESBLpozitif Klebsiella ve E.coli, C. difficile, Shigella, hepatit A, rotavirus, Kutanöz difteri, HSV, impetigo, bit, uyuz, zoster (dissemine veya immünsuprese konakçıda),viral/hemorajik enfeksiyonlar (Lassa, Ebola, Kırım-Kongo), RSV, PIV veya enteroviral enfeksiyonlarda uygulanır. Vankomisin dirençli enterokok ile kolonize ve/veya infekte hastalar için uygulanması gereken izolasyon kategorisidir. Sıkı Temas İzolasyonu Damlacık izolasyonu Solunum izolasyonu > 5 büyüklüğünde olan ve havada asılı kalamayan, bu nedenle uzun mesafeler kat edemeyen büyük partiküller oluşturan mikroorganizmalara karşı korunma sağlamak için uygulanması önerilen izolasyon kategorisidir. < 5 büyüklüğünde olan, bu nedenle havada asılı kalma ve uzun mesafeler kat edebilme özelliğine sahip partiküller oluşturan mikroorganizmalara karşı korunma sağlamak için uygulanması önerilen izolasyon kategorisidir. İnvaziv H. influenzae tip B enfeksiyonu, menenjit, pnömoni, epiglottit ve sepsis invaziv neisseria meningitidis enfeksiyonu, sepsis, difteri, mycoplasma pneumonia, boğmaca, pnömonik veba, çocuklarda streptokokal (grup A) farenjit ve kızıl, adenovirus, influenza, kabakulak, parvovirüs B19, kızamıkçıkda uygulanır. Balgam yaymasında aside dirençli basil pozitifliği saptanan akciğer veya larinks tüberkülozu, kızamık, suçiçeği veya bu enfeksiyonlardan şüphelenilen durumlarda uygulanır. Tüberküloz, kızamık, suçiçeği, yaygın zoster enfeksiyonu, sars, viral hemorajik ateş(ebola, Lassa, Marburg, Kırım-Kongo) durumlarında uygulanır.

3 Sayfa: 3/ Enfeksiyon Kontrol Ekibi: Enfeksiyon Kontrol Hemşireleri ve Enfeksiyon Kontrolünden Sorumlu Doktor 1.3. Kohort uygulaması: İzolasyon amacı ile kullanılabilecek tek kişilik odanın sağlanamadığı durumlarda aynı mikroorganizma ile enfekte ve/veya kolonize birden fazla hastanın aynı odada (veya klinikte/kliniğin bu hastalar için ayrılmış bir bölümünde) yatırılmasıdır Negatif basınçlı oda: Oda içinde dış alana göre negatif hava basıncı oluşturan, saatte en az 6-12 hava değişimi sağlayan ve odadan çıkan havanın HEPA (high efficiency particulate air filtration) filtresinden geçirilerek dış alana veya hastane içi dolaşıma gönderildiği havalandırma sistemidir N95 maskesi: < 0.5 mikron çaplı partiküllere karşı korunma sağlayan maske. 2. UYGULAMA: CDC nin (Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi) son kılavuzu 2007 yılında yayınlanmıştır. Bu kılavuza göre izolasyon önlemleri ikiye ayrılır. Geliştirilmiş Önlemler - Solunum İzolasyonu Standart Önlemler - Damlacık İzolasyonu - Temas İzolasyonu - Sıkı Temas İzolasyonu - Koruyucu Ortam 2.1. STANDART ÖNLEMLER: Sağlık çalışanlarının kan yoluyla bulaşan hastalıklara karşı korunmasını sağlamak için her hasta ile temas sırasında uyulması gereken önlemlerdir Ter dışında her tür vücut sıvı ve sekresyonu, kan, mukoza ve bütünlüğü bozulmuş cilt ile temas sırasında steril olmayan eldiven giyilmelidir Temas sonrasında eldivenler çıkarılarak El Hijyeni ve Eldiven Kullanım Talimatı na göre el hijyeni sağlanmalıdır Hasta üzerinde kirli bir alandan temiz bir alana geçerken (ter dışında diğer tüm vücut sıvı ve sekresyonları ile temas sonrasında) eldivenler değiştirilerek El Hijyeni ve Eldiven Kullanım Talimatı na göre el hijyeni sağlanmalıdır.

4 Sayfa: 4/ Vücut sıvı veya sekresyonlarının çevreye sıçrama veya yayılma ihtimali olan durumlarda eldivene ek olarak diğer kişisel korunma malzemeleri (önlük, maske veya gözlük) kullanılmalıdır. İşlem bittikten sonra tüm kişisel korunma malzemeleri çevrede kontaminasyona neden olmayacak şekilde Atık Yönetimi Talimatı uygun olarak ortamdan uzaklaştırılır Kullanım sonrasında iğne uçları enjektörden ayrılmamalı, kılıf takılmamalı, kıvrılıp bükülmemeli ve uçları ile birlikte özel kesici-delici alet kutularına atılmalıdır Kesici-delici aletler, kesici-delici uçları vücudun herhangi bir bölümüne dönük şekilde elden elle transfer edilmemelidir Her tür kesici-delici alet özel kesici-delici alet kutularına atılmalıdır Hastanın vücut sıvısı/ sekresyonları ile kirlenmiş tüm malzemeler ve çamaşırlar ortamda kirlenmeye neden olmayacak şekilde toplanır, tek kullanımlık malzemeler Atık Yönetimi Talimatı na göre ortamdan uzaklaştırılır, çamaşırlar Çamaşır Toplama / Yıkama ve Enfeksiyonların Kontrolü Talimatı na göre işleme tabi tutulur Hastanın vücut sıvı veya sekresyonları ile kirlenmiş tek kullanımlık olmayan her tür malzeme enfeksiyon kontrol komitesinin önerilerine göre işleme tabi tutulur Hastane ortamında bulunan tüm yüzeylerin temizliği Temizlik Hizmetleri İşleyiş Prosedürü ne göre yapılır Ağızdan ağıza resusitasyondan kaçınılmalı, ambu ve diğer ventilasyon cihazlarının kullanımı tercih edilmelidir Hasta transferi sırasında çevredeki yüzeylerin vücut sıvı ve salgıları ile kirlenme riski var ise (drenaj kateter, akıntılı açık yarası olan hastalar, vb.) transfer aracının üzerine temiz çarşaf serilmelidir. Transfer tamamlandığında çarşaf Çamaşır Toplama / Yıkama ve Enfeksiyonların Kontrolü Talimatı na uygun olarak ortamdan uzaklaştırılmalıdır Hastadaki mevcut enfeksiyona göre uygun izolasyon kartı transferi sırasındada kullanılmalıdır GENİŞLETİLMİŞ ÖNLEMLER: Solunum İzolasyonunda Yapılacaklar: Hastanın, tercihen negatif basınçlı tek kişilik bir odada kalması sağlanmalıdır Hastanın yerleştirilebileceği tek kişilik negatif basınçlı oda bulunmaması durumunda Enfeksiyon Kontrol Ekibi nin önerileri doğrultusunda yerleşim planı yapılır Tek kişilik veya iki kişilik odalarda yatmakta olan hastalar için oda kapısına, diğer yerlerde ilgili hastanın yatak başına (kolay görülebilecek bir yere) Solunum İzolasyonu Kartı (SARI YAPRAK) asılır.

5 Sayfa: 5/ Mümkün olduğunca solunum izolasyonu gereken hastaların negatif basınçlı odalar dışında başka bir odada izlenmesinden ve kohort uygulamasından kaçınılır Hasta odasının kapısı kapalı tutulmalıdır Hasta odasına giren herkes N95 maskesi takmalı, maskenin kenarlarda açıklık kalmayacak şekilde yüze tam olarak oturması sağlanmalıdır Hasta odasına giriş ve çıkışlarda El Hijyeni ve Eldiven Kullanım Talimatı na uygun olarak el hijyeni sağlanmalıdır Gerekli olmadıkça hasta izolasyon odası dışına çıkarılmamalı, hastanın transferini gerektiren durumlarda normal cerrahi maske takması ve odasına dönene kadar çıkarmaması sağlanmalıdır Hastane personelinin hastane ortamında solunum izolasyonu gerektiren bir enfeksiyon hastalığına maruz kalması durumunda enfeksiyon kontrol komitesine danışılır Damlacık İzolasyonunda Yapılacaklar: Hastanın tercihen tek kişilik bir odada kalması sağlanmalıdır Odanın özel bir havalandırma sisteminin olmasına ve kapının kapalı tutulmasına gerek yoktur Hastanın yerleştirilebileceği tek kişilik oda bulunmaması durumunda Enfeksiyon Kontrol Ekibi nin önerileri doğrultusunda kohort uygulanabilir Kohort uygulanamayan durumlarda izole edilmesi gereken hasta ile diğer hastalar ve ziyaretçiler arasında 1 metre mesafe kalacak şekilde düzenleme yapılır. İzole edilen hastanın yakınına yerleştirilen hastalar mümkün olduğunca izolasyon gerektiren hastalıktan etkilenmeyecekler arasından seçilir (kabakulak nedeniyle izole edilen hastanın yakınına kabakulak geçirmiş hasta yerleştirilmesi gibi) Tek kişilik veya iki kişilik odalarda yatmakta olan hastalar için oda kapısına, diğer yerlerde ilgili hastanın yatak başına (kolay görülebilecek bir yere) Damlacık İzolasyonu Kartı (MAVİ ÇİÇEK) asılır Hasta odasına giren veya hasta çevresindeki 1 metre çapındaki alana yaklaşan herkes normal cerrahi maske takmalıdır Hasta odasına giriş ve çıkışlarda El Hijyeni ve Eldiven Kullanım Talimatı na uygun olarak el hijyeni sağlanmalıdır Gerekli olmadıkça hasta izolasyon odası dışına çıkarılmamalı, hastanın transferini gerektiren durumlarda normal cerrahi maske takması ve odasına dönene kadar çıkarmaması sağlanmalıdır Hastane personelinin hastane ortamında damlacık izolasyonu gerektiren bir enfeksiyon hastalığına maruz kalması durumunda enfeksiyon kontrol komitesine danışılır Temas İzolasyonunda Yapılacaklar:

6 Sayfa: 6/ Hastanın tercihen tek kişilik bir odada kalması sağlanmalıdır Hastanın yerleştirilebileceği tek kişilik oda bulunmaması durumunda Enfeksiyon Kontrol Ekibi nin önerileri doğrultusunda kohort uygulanabilir. Mümkün değil ise; Enfeksiyon Kontrol Ekibi nin önerileri doğrultusunda yerleşim planı yapılır Tek kişilik veya iki kişilik odalarda yatmakta olan hastalar için oda kapısına, diğer yerlerde ilgili hastanın yatak başına (kolay görülebilecek bir yere) Temas İzolasyonu Kartı (KIRMIZI YILDIZ) asılır Hasta odasına girdikten sonra hasta ve odasındaki yüzeylerle temas öncesinde steril olmayan, temiz eldiven giyilmeli, çıplak elle hasta veya odadaki yüzeylerle temastan kaçınılmalıdır Hasta üzerinde kirli bir alandan temiz bir alana geçerken (ter dışında diğer tüm vücut sıvı ve sekresyonları ile temas sonrasında) eldivenler değiştirilerek El Hijyeni ve Eldiven Kullanım Talimatı na göre el hijyeni sağlanmalıdır Hasta odasını terk etmeden önce eldivenler çıkarılarak El Hijyeni ve Eldiven Kullanım Talimatı na göre el hijyeni sağlanmalıdır. El hijyeni sağlandıktan sonra hasta ile ve hasta odasındaki yüzeylerle temas edilmemelidir Aşağıdaki durumlarda temas izolasyonundaki hastanın odasına girerken steril olmayan, temiz önlük giyilmelidir. a. Giysilerin hasta veya hasta odasındaki / çevresindeki yüzeylerle / malzemelerle temas etmesi beklenen durumlarda, b. Hastanın inkontinansı veya diyaresi varsa, c. İleostomisi, kolostomi, üzeri pansumanla kapatılmamış açık yarası varsa, d. Hasta sekresyonlarının personelin giysilerine sıçrama ihtimali olan her durumda Odaya her giriş-çıkış için yeni ve temiz bir önlük kullanılmalıdır Tek kişilik odada izole edilemeyen hastalar için de madde ye uyulmalıdır Gerekli olmadıkça hasta izolasyon odası dışına çıkarılmamalı, hastanın transferini gerektiren durumlarda diğer hastalara bulaş riskini ve ortam kontaminasyonunu minimum düzeyde tutmak amacı ile aşağıdaki önlemlerin alınması sağlanmalıdır: a. Temas izolasyonunda ki hasta yürüyemiyor ise üzerine temiz bir çarşaf serilmiş tekerlekli sandalye veya sedye ile transfer edilmelidir. b. Hastanın transfer sırasında eldiven ve/veya önlük giymesine gerek yoktur. c. Hasta transferini yapan kişinin hasta ile teması söz konusu değil ise eldiven ve/veya önlük giymesine gerek yoktur. Hasta ile temas ihtimali var

7 Sayfa: 7/10 ise bu durumda giymek üzere yanında eldiven bulundurmalıdır. Eldiven çıkarıldıktan sonra El Hijyeni ve Eldiven Kullanım Talimatı na uygun olarak el hijyeni sağlanmalıdır Temas izolasyonundaki hastalar için kullanılan tüm malzemeler (tansiyon aleti, steteskop, derece, vb.) mümkün olduğunca hastaya özel (veya kohorttaki hastalara özel) olmalı ve başka hastalar için kullanılmamalıdır Sıkı Temas İzolasyonunda Yapılacaklar: Hastanın tercihen tek kişilik bir odada kalması sağlanmalıdır Hastanın yerleştirilebileceği tek kişilik oda bulunmaması durumunda Enfeksiyon Kontrol Ekibi nin önerileri doğrultusunda kohort uygulanabilir. Mümkün değil ise; Enfeksiyon Kontrol Ekibi nin önerileri doğrultusunda yerleşim planı yapılır Tek kişilik veya iki kişilik odalarda yatmakta olan hastalar için; hastalar için oda kapısına, diğer yerlerde ilgili hastanın yatak başına kolay görülebilecek yere Sıkı Temas İzolasyonu Kartı (GÜNEŞ) asılır Hasta odasına girerken steril olmayan, temiz eldiven ve önlük giyilmelidir Hasta üzerinde kirli bir alandan temiz bir alana geçerken (ter dışında diğer tüm vücut sıvı ve sekresyonları ile temas sonrasında) eldivenler değiştirilerek El Hijyeni ve Eldiven Kullanım Talimatı na göre el hijyeni sağlanmalıdır Hasta odasını terk etmeden önce eldivenler ve önlük çıkarılarak El Hijyeni ve Eldiven Kullanım Talimatı na göre el hijyeni sağlanmalıdır. Önlük çıkarıldıktan ve el hijyeni sağlandıktan sonra hasta ve hasta odasındaki yüzeylerle temas edilmemelidir Kullanılan eldivenler ve önlük oda dışına çıkarılmamalı, eldivenler tıbbi atık kutusuna, önlükler ise kırmızı renkte büyük boy bir çöp poşetine konulmalı, tek kullanımlık önlükler bu poşet içinde tıbbi atık olarak uzaklaştırılmalı, tek kullanımlık olmayanlar ise Çamaşır Toplama / Yıkama ve Enfeksiyonların Kontrolü Talimatı na uygun olarak işlem görmelidir Odaya her giriş-çıkış için yeni ve temiz bir önlük kullanılmalıdır Gerekli olmadıkça hasta izolasyon odası dışına çıkarılmamalı, hastanın transferini gerektiren durumlarda diğer hastalara bulaş riskini ve ortam kontaminasyonunu minimum düzeyde tutmak amacı ile aşağıdaki önlemlerin alınması sağlanmalıdır: Sıkı temas izolasyonunda ki hasta yürüyemiyor ise üzerine temiz bir çarşaf serilmiş tekerlekli sandalye veya sedye ile transfer edilmelidir Hastanın transfer sırasında eldiven ve/veya önlük giymesine gerek yoktur.

8 Sayfa: 8/ Hasta transferini yapan kişi eldiven ve önlük giymelidir. Eldiven çıkarıldıktan sonra El Hijyeni ve Eldiven Kullanım Talimatı na uygun olarak el hijyeni sağlanmalıdır Sıkı temas izolasyonunda ki hastalar için kullanılan tüm malzemeler (tansiyon aleti, steteskop, derece, vb.) mümkün olduğunca hastaya özel (veya kohorttaki hastalara özel) olmalı ve başka hastalar için kullanılmamalıdır Sıkı temas izolasyonu uygulanan hasta odasında az sayıda malzeme/ilaç bulundurulmasına özen gösterilmeli, ihtiyaç duyulmayan veya ihtiyaç duyulduğunda oda dışından getirilmesinde sakınca olmayan malzemeler/ilaçlar izolasyon odasında bulundurulmamalıdır Hastane eczanesinde bulunmadığı için dışarıdan temin edilen hastaya özel malzemeler/ilaçlar ancak hasta odasında bulundurulmaları mutlaka gerekli ise odada saklanmalı, aksi takdirde oda dışında tutulmalıdır Sıkı temas izolasyonu uygulanan hasta taburcu/ eksitus olduktan sonra odada kalan ilaç/malzeme lerin atılması tercih edilir. Atılması uygun olmayan kıymetli malzemeler/ilaçlar konusunda Enfeksiyon Kontrol Ekibi ile temasa geçilmelidir Sıkı temas izolasyonu uygulanan hastanın bir başka servise transferi durumunda odada bulunan malzeme/ilaçlar için deki kurala uyulmalıdır Koruyucu Ortam: Allojeneik kemik iliği nakli yapılan hastalar engrafman gerçekleşene kadar koruyucu ortamda izlenmelidir. (Odada yapılması mümkün olmayan diagnostik ve terapötik işlemler için gereken transferler hariç) Oda tek kişilik olmalıdır Odaya giren hava 0,3 büyüklüğündeki partikülleri filtre edebilen HEPA (High efficiency particulate air filtration) filtrelerinden geçirilmelidir (%99,97 etkinlik) Otolog kemik iliği alıcıları için HEPA filtrelerinin gerekliliği, allojeneik kemik iliği alıcılarınınki kadar iyi tanımlanmamıştır Hasta odası ile oda dışındaki alanlar arasında >2,5Pa lık bir basınç farkı bulunmalı ve saatte 12 hava değişimi sağlanmalıdır Filtre edilen havanın akım yönü hastadan koridora doğru olmalıdır (temizkirli) Dış ortamdan oda içine hava akımını önlemek için odanın izolasyonu iyi yapılmış olmalıdır (duvarlar, tavan, pencereler, elektrik prizleri, vb.) Odada toz kontrolü etkin bir şekilde sağlanmalı, tüm yüzeyler kolay silinip temizlenebilir/dezenfekte edilebilir nitelikte olmalıdır Odada taze veya kuru çiçek bulundurulmamalıdır.

9 Sayfa: 9/ Hastane içinde veya çevresinde yapım-onarım çalışması var ve hastanın koruyucu ortam dışına çıkması gerekli ise N95 maskesi takmalıdır DİKKAT EDİLECEK KONULAR: Bulaşıcı hastalık tanısı veya şüphesi olan hastalar, hastaneye yatırılma endikasyonları yönünden dikkatle değerlendirilmeli, mümkün olan her durumda ayaktan tanı ve tedavi hizmeti almaları sağlanmalıdır. Bu hastaların elektif yatışları ertelenmelidir. Klinikte VRE(+) hasta takip ediyorsak enfeksiyon kontrol programında ilk olarak hastanın genel durumu iyi ise taburculuk planlanmalıdır Hastanede yatan bulaşıcı hastalık tanısı/şüphesi olan hastalar uygun izolasyon kategorisine göre izole edilir ve İzolasyon Takip Formu na kaydedilerek takibi yapılır İzolasyon uygulaması enfeksiyon kontrol hemşiresi veya doktoru, klinik hemşiresi veya doktoru tarafından başlatılır Klinik hemşiresi veya doktoru tarafından başlatılan izolasyon uygulamaları enfeksiyon kontrol hemşiresi tarafından günlük klinik vizitleri sırasında denetlenir, uygun kategori seçilmiş ise izolasyona devam edilir; uygun kategori seçilmemiş ise kategori değiştirilir veya izolasyon sonlandırılır İzolasyondaki hastalar hafta içi her gün izolasyonun devam edip etmeyeceği ve kategori değişikliği gerekip gerekmediği konularında enfeksiyon kontrol hemşiresi tarafından değerlendirilir. Mesai dışı saatlerle ilgili planlamalar mesai saatleri içinde yapılır Mesai dışı saatlerde izolasyon uygulamaları konusundaki sorular için enfeksiyon kontrolünden sorumlu doktor veya enfeksiyon kontrol hemşiresi aranır Tüm hastane çalışanları (doktor, hemşire, diğer hastane personeli, kontratlı hizmetler dahil) ve öğrenciler izolasyon ilkelerine uymakla ve uymayan kişileri uyarmakla yükümlüdür İzolasyondaki bir hastanın hastane içinde veya hastane dışına transferini gerektiren durumlarda klinik hemşiresi ilgili transfer ekibini ve gidilecek bölümü bilgilendirmekle yükümlüdür. Hastane içindeki transferlerde Hasta Devir Formu nun doldurulması zorunludur Hastane personeli ziyaretçileri izole hasta odalarına giriş-çıkışlarda uyulması gereken kurallar konusunda bilgilendirmekle yükümlüdür İzolasyon kurallarına uymak istemeyen hastalara klinik hemşiresi veya doktoru tarafından eğitim verilerek izolasyonun neden gerekli olduğu anlatılır İzolasyon kategorisine göre ihtiyaç duyulan malzemeler serviste mevcut değil ise hafta içi gündüz sorumlu hemşire ile, akşamları ve hafta sonu nöbetçi süpervizör ile planlama yapılıp temini sağlanır İzolasyon odasındaki her şey kirli kabul edilir ve temizliği yapılamayacak hiçbir şey dışarıya çıkarılmamalıdır.

10 Sayfa: 10/ İzolasyon odalarına, hastaya yapılan uygulamalarda yetecek kadar malzeme konulmalı, hasta taburcu olursa ya da ex. olursa temizliği yapılamayan malzemeler atılmalıdır.( flaster, enjektör, betadin, aspirasyon sondası v.b.) İzolasyon odasından çıkarılacak malzemeler mutlaka temizlenmelidir. ( Glukometre, infüzyon pompası, monitör v.b.) İzolasyon odalarında kullanılan moplar sadece o odaya ait olmalıdır. Kirlendiği takdirde kırmızı atık poşetine konulup çamaşırhaneye götürülmelidir İzolasyon odalarına ziyaretçi alınmamalıdır Çevre kontaminasyonunu önlemek için izolasyon odasındaki kirli sepetleri ve çöpleri dolduğu zaman hemen boşaltılmalıdır Koruyucu ekipman kullanılacaksa giyme ve çıkarma sırası aşağıdaki gibi olmalıdır. Giyme sırası Çıkarma sırası Önlük Eldiven Maske Gözlük-yüz koruyucu Gözlük-yüz koruyucu Maske Eldiven Önlük 3. İLGİLİ DOKÜMANLAR 3.1. HENF-F01-T02-P01 İzolasyon Takip Formu 3.2. HYH-F01-T10-P02 Hasta Devir Formu 3.3. HENF-T01-P01 El Hijyeni ve Eldiven Kullanım Talimatı 3.4. HENF-T04-P01 Çamaşır Toplama / Yıkama ve Enfeksiyonların Kontrolü Talimatı 3.5. HENF-T06-P01 Atık Yönetimi Talimatı 3.6. HTM-P01 Temizlik Hizmetleri İşleyiş Prosedürü 3.7. İzolasyon Önlemleri Kılavuzu, Mayıs, 2007

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No REVİZYON DURUMU Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No Hazırlayan: Onaylayan: Onaylayan: Enfeksiyon Kontrol Kurulu Adem Aköl Kalite Konseyi Başkanı Sinan Özyavaş Kalite Koordinatörü 1/6 1. AMAÇ Hastane çalışanlarını

Detaylı

İzolasyon nedir? İzolasyon önlemleri nelerdir? El yıkama Koruyucu ekipman kullanımı

İzolasyon nedir? İzolasyon önlemleri nelerdir? El yıkama Koruyucu ekipman kullanımı Amaç ve içerik İzolasyon nedir? Enfeksiyon zinciri İzolasyon önlemleri nelerdir? Standart önlemler Bulaşma yoluna yönelik önlemler El yıkama Koruyucu ekipman kullanımı Standart Önlemler ve İzolasyonlar

Detaylı

İZOLASYON ve DEZENFEKSİYON TAKİP TALİMATI

İZOLASYON ve DEZENFEKSİYON TAKİP TALİMATI Sayfa No 1 / 5 1. AMAÇ: Tanımlanmış veya şüphe edilen bulaşıcı hastalığı olan veya epidemiyolojik olarak önemli bir patojenle ekte veya kolonize hastalardan sağlık kurumundaki diğer hastalara, sağlık personeline

Detaylı

İzolasyon Önlemleri Talimatı

İzolasyon Önlemleri Talimatı GOÜ Araştırma ve Uygulama Merkezi Enfeksiyon Kontrol Komitesi İzolasyon Önlemleri Talimatı Talimat No : 3 Düzenleme Tarihi :01.01.2012 Revizyon Tarihi:19.07.2012 1. AMAÇ İnfekte veya kolonize hastalardan

Detaylı

SELÇUK ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ HASTANESİ ENFEKSİYON KONTROL KOMİTESİ BİRİMİ Revizyon No 01 İZOLASYON ÖNLEMLERİ TALİMATI

SELÇUK ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ HASTANESİ ENFEKSİYON KONTROL KOMİTESİ BİRİMİ Revizyon No 01 İZOLASYON ÖNLEMLERİ TALİMATI Sayfa No 1/6 1. AMAÇ: Tanımlanmış veya şüphe edilen bulaşıcı hastalığı olan veya epidemiyolojik olarak önemli bir patojenle enfekte veya kolonize olduğu belirlenen hastalardan, sağlık kurumundaki diğer

Detaylı

İZOLASYON ÖNLEMLERİ TALİMATI

İZOLASYON ÖNLEMLERİ TALİMATI İZOLASYON ÖNLEMLERİ TALİMATI SDÜDHF/TBH/TLM/62/YT-13.01.2015/REVNO-00 1. AMAÇ 1.1. Tanımlanmış veya şüphe edilen bulaşıcı hastalığı olan veya epidemiyolojik olarak önemli bir patojenle enfekte veya kolonize

Detaylı

Febril Nötropenik Hastalarda İnfeksiyon Kontrol Yönetimi

Febril Nötropenik Hastalarda İnfeksiyon Kontrol Yönetimi Febril Nötropenik Hastalarda İnfeksiyon Kontrol Yönetimi Dr. Yeşim Çetinkaya Şardan Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı İnfeksiyon Hastalıkları Ünitesi Nötropenik Hasta ile

Detaylı

Hazırlayan

Hazırlayan Yürürlük i:14.09.2012 ENFEKSİYONLARIN KONTROLÜ VE ÖNLENMESİ Revizyon i: PROSEDÜRÜ Sayfa: 1/5 Revizyonun Açıklaması - Revize edildi. - Yeni eklendi - İptal edildi Madde No - 4.2, 4.3.2-4.3.3, 4.3.4, 4.3.5,

Detaylı

İZOLASYON ÖNLEMLERİ. Hazırlayan: Esin Aydın Acıbadem Bodrum Hastanesi Enfeksiyon Kontrol Hemşiresi

İZOLASYON ÖNLEMLERİ. Hazırlayan: Esin Aydın Acıbadem Bodrum Hastanesi Enfeksiyon Kontrol Hemşiresi İZOLASYON ÖNLEMLERİ Hazırlayan: Esin Aydın Acıbadem Bodrum Hastanesi Enfeksiyon Kontrol Hemşiresi İZOLASYON HEDEFLERİ Hastene enfeksiyonlarında başarı olmanın temel stratejisi olan Standart Önlemleri kapsamalıdır.

Detaylı

El Hijyeni ve İzolasyon Önlemleri. Seyhan AKTAŞ İnfeksiyon Kontrol Komite Hemşiresi

El Hijyeni ve İzolasyon Önlemleri. Seyhan AKTAŞ İnfeksiyon Kontrol Komite Hemşiresi El Hijyeni ve İzolasyon Önlemleri Seyhan AKTAŞ İnfeksiyon Kontrol Komite Hemşiresi El Hijyeni Ve Hastane İnfeksiyonları Hastaneye yatan hastaların %7-10, kritik hastalarda %30 oranında hastane infeksiyonu

Detaylı

DAMLACIK İZOLASYONU. Antibiyotik tedavisi başlandıktan bir gün sonra 24 saat ara ile alınan iki örnekte üreme tespit edilmezse sonlandırılır

DAMLACIK İZOLASYONU. Antibiyotik tedavisi başlandıktan bir gün sonra 24 saat ara ile alınan iki örnekte üreme tespit edilmezse sonlandırılır DAMLACIK İZOLASYONU Menenjit: ( H. influenzae tip B Neisseria meningitidis enfeksiyonu İnvaziv Neisseria Meningitidis Sepsis Enfeksiyonu Büyük partiküllü (>5μm) damlacıkların geçişinin önlenmesinde kullanılır.

Detaylı

Hazırlayan

Hazırlayan Yürürlük i: 14.09.2012 SÜRVEYANS TALİMATI Revizyon i: Sayfa: 1/5 Revizyon Açıklaması - Revize edildi - Yeni eklendi Madde No - 1.2, 2.3, 2.6-2.5 KAPSAM: Tüm birimler Hazırlayan Güler DEMİRCİ Canan SERÇELİK

Detaylı

İZOLASYON PROSEDÜRÜ. Hazırlayan İnceleyen Onaylayan Enfeksiyon Kontrol Komitesi Kalite Yönetim Direktörü Başhekim

İZOLASYON PROSEDÜRÜ. Hazırlayan İnceleyen Onaylayan Enfeksiyon Kontrol Komitesi Kalite Yönetim Direktörü Başhekim Sayfa No: 4/1 Hazırlayan İnceleyen Onaylayan Enfeksiyon Kontrol Komitesi Kalite Yönetim Direktörü Başhekim 1. AMAÇ Enfekte veya kolonize hastalardan diğer hastalara, ziyaretçilere ve sağlık personeline

Detaylı

İzolasyon. Enfekte ve kolonize hastalardan. mikroorganizmaların bulaşının engellenmesidir. diğer hastalara, hastane ziyaretçilerine sağlık personeline

İzolasyon. Enfekte ve kolonize hastalardan. mikroorganizmaların bulaşının engellenmesidir. diğer hastalara, hastane ziyaretçilerine sağlık personeline İzolasyon Enfekte ve kolonize hastalardan diğer hastalara, hastane ziyaretçilerine sağlık personeline mikroorganizmaların bulaşının engellenmesidir Enfeksiyon zinciri Etken Kaynak Duyarlı konak Çıkış kapısı

Detaylı

İZOLASYON ÖNLEMLERİ PROSEDÜRÜ. Revizyon Tarihi: 03.08.2011 Sayfa No: 1/ 9 Yayın Tarihi: 03.07.2007

İZOLASYON ÖNLEMLERİ PROSEDÜRÜ. Revizyon Tarihi: 03.08.2011 Sayfa No: 1/ 9 Yayın Tarihi: 03.07.2007 Revizyon Tarihi: 03.08.2011 Sayfa No: 1/ 9 1. AMAÇ İnfekte veya kolonize hastalardan diğer hastalara, ziyaretçilere ve sağlık personeline mikroorganizmaların bulaşmasını önlemektir. 2. KAPSAM Tanı, tedavi

Detaylı

Doküman No: İlk Yayın Tarihi: Revizyon Tarihi: Revizyon No: Toplam Sayfa Sayısı: EKK_T REVİZYON DURUMU

Doküman No: İlk Yayın Tarihi: Revizyon Tarihi: Revizyon No: Toplam Sayfa Sayısı: EKK_T REVİZYON DURUMU REVİZYON DURUMU Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No 05.03.2014 Enfekter hastaların dosyalarına uyarıcı işaretleme ile 01 ilgili 5.10. madde revize edilerek Hasta dosya kapaklarının iç kısımlarında bulunan

Detaylı

ÖZEL YALOVA HASTANESİ YOĞUN BAKIM ÜNİTESİ ENFEKSİYON KONTROL TALİMATI

ÖZEL YALOVA HASTANESİ YOĞUN BAKIM ÜNİTESİ ENFEKSİYON KONTROL TALİMATI 1.AMAÇ:Yoğun Bakım Ünitesi (YBÜ) sinde hastane enfeksiyonlarının oluşmasının ve önlenmesinin kontrolünü sağlamak. 2.KAPSAM:Tüm Yoğun Bakım ünitesini kapsar. 3.KISALTMALAR: YBÜ:Yoğun Bakım Ünitesi HHEK:Hastane

Detaylı

KİŞİSEL KORUYUCU EKİPMANLAR VE KULLANIM ALANLARI

KİŞİSEL KORUYUCU EKİPMANLAR VE KULLANIM ALANLARI KİŞİSEL KORUYUCU EKİPMANLAR VE KULLANIM ALANLARI Kişisel koruyucu ekipman nedir? Çalışma ortamındaki enfeksiyon risklerine karşı çalışan tarafından kullanılması gereken giysi, araç ve malzemelerdir. Bölümün

Detaylı

INFEKSIYON KONTROL ÖNLEMLERI INFEKSIYON KONTROL KURULU

INFEKSIYON KONTROL ÖNLEMLERI INFEKSIYON KONTROL KURULU INFEKSIYON KONTROL ÖNLEMLERI En çok kullandiginiz tibbi alet EL YIKAMA ÖNCE BURUN MU? ELLERINIZI GÜN IÇINDE FARKLI AMAÇLAR IÇIN KULLANIRSINIZ ELLER NE ZAMAN YIKANMALI? AMERIKAN HASTALIK KONTROL MERKEZI

Detaylı

Standart Önlemler ve İzolasyonlar

Standart Önlemler ve İzolasyonlar Standart Önlemler ve İzolasyonlar İzolasyon Enfekte ve kolonize hastalardan diğer hastalara, hastane ziyaretçilerine sağlık personeline mikroorganizmaların bulaşının engellenmesidir Enfeksiyon zinciri

Detaylı

Enfeksiyon zinciri. Kaynak. Etken. Çıkış kapısı. Duyarlı konak

Enfeksiyon zinciri. Kaynak. Etken. Çıkış kapısı. Duyarlı konak Enfeksiyon zinciri Etken Kaynak Duyarlı konak Çıkış kapısı Giriş kapısı Bulaş yolu 1 Etken Bakteriler Riketsiya, klamidya, mikoplazma dahil Virusler Mantarlar Protozoa Helmintler Etkenin Enfektif dozu

Detaylı

Standart Önlemler ve İzolasyonlar FULDEN SONAR EKH

Standart Önlemler ve İzolasyonlar FULDEN SONAR EKH Standart Önlemler ve İzolasyonlar FULDEN SONAR EKH Amaç ve içerik İzolasyon nedir? Enfeksiyon zinciri İzolasyon önlemleri nelerdir? Standart önlemler Bulaşma yoluna yönelik önlemler El yıkama Koruyucu

Detaylı

KORUYUCU EKİPMAN KULLANMA TALİMATI

KORUYUCU EKİPMAN KULLANMA TALİMATI YÖN.TL.26 28.05.2013 14.01.2014 01 1/6 1.0 AMAÇ: sağlık hizmetleri ile ilişkili enfeksiyonların ve çapraz bulaşların önlenmesi amacıyla sağlık personeli,hasta,hasta refakatçileri ve ziyaretçiler için uygun

Detaylı

Kan Yoluyla Bulaşan Enfeksiyonlardan Korunma ve Riskli Yaralanmaların İzlenmesi

Kan Yoluyla Bulaşan Enfeksiyonlardan Korunma ve Riskli Yaralanmaların İzlenmesi Kan Yoluyla Bulaşan Enfeksiyonlardan Korunma ve Riskli Yaralanmaların İzlenmesi Sağlık Çalış ışanlarında Enfeksiyon Riski Kan yoluyla bulaşan hastalıklar Sağlık çalış ışanlarında majör bulaş kaynağı kanla

Detaylı

VENTİLATÖR İLE İLİŞKİLİ PNÖMONİNİN Revizyon Tarihi: ÖNLENMESİ TALİMATI Sayfa: 1/5. Hazırlayan

VENTİLATÖR İLE İLİŞKİLİ PNÖMONİNİN Revizyon Tarihi: ÖNLENMESİ TALİMATI Sayfa: 1/5. Hazırlayan Yürürlük i: 29.05.2014 VENTİLATÖR İLE İLİŞKİLİ PNÖMONİNİN Revizyon i: ÖNLENMESİ TALİMATI Sayfa: 1/5 Revizyon Açıklaması Madde No - Revize edildi - 1.7.8 KAPSAM: Yoğun Bakımlar Hazırlayan Güler DEMİRCİ

Detaylı

DELİCİ KESİCİ ALET YARALANMALARI VE ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER

DELİCİ KESİCİ ALET YARALANMALARI VE ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER DELİCİ KESİCİ ALET YARALANMALARI VE ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER Hastanelerde Hastaneler enfeksiyon etkenleri bakımından zengin ortamlar Sağlık personeli kan yolu ile bulaşan hastalıklar açısından yüksek

Detaylı

İZOLASYON ÖNLEMLERİ Dr. Kaya Süer

İZOLASYON ÖNLEMLERİ Dr. Kaya Süer İZOLASYON ÖNLEMLERİ Dr. Kaya Süer Yakın Doğu Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Anabilim Dalı İZOLASYON İzolasyon nedir? İzolasyon nedir? Enfeksiyon zinciri Tarihçe İzolasyon

Detaylı

DELİCİ KESİCİ ALET YARALANMASI

DELİCİ KESİCİ ALET YARALANMASI DELİCİ KESİCİ ALET YARALANMASI Hemşireler, hastabakıcılar ve labaratuvar personeli en yüksek risk grupları olarak görülmektedir. Yaralanmalarda ilk sırayı, enjektör iğnesinin kapağının işlem sonrasında

Detaylı

T.C. Süleyman Demirel Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi. Yayın Tarihi Revizyon Numarası Revizyon Tarihi Sayfa Sayısı

T.C. Süleyman Demirel Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi. Yayın Tarihi Revizyon Numarası Revizyon Tarihi Sayfa Sayısı T.C. Süleyman Demirel Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Doküman Adı Đzolasyon Önlemleri Talimatı Doküman Numarası TBH/000/ÇTL/84 ISO 9001:2008 KYS Kriter No 7.5.2./6.4. Yayın Tarihi Revizyon

Detaylı

İzolasyon Önlemleri Dr. Dilara İnan Akdeniz ÜTF İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji AD

İzolasyon Önlemleri Dr. Dilara İnan Akdeniz ÜTF İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji AD İzolasyon Önlemleri Dr. Dilara İnan Akdeniz ÜTF İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji AD Ankara İzolasyon nedir? Amaç ve içerik İnfeksiyon zinciri Tarihçe İzolasyon önlemleri nelerdir? Standart

Detaylı

HASTANE ENFEKSİYONLARININ EPİDEMİYOLOJİSİ. Yrd. Doç. Dr. Müjde ERYILMAZ

HASTANE ENFEKSİYONLARININ EPİDEMİYOLOJİSİ. Yrd. Doç. Dr. Müjde ERYILMAZ HASTANE ENFEKSİYONLARININ EPİDEMİYOLOJİSİ Yrd. Doç. Dr. Müjde ERYILMAZ Nozokomiyal enfeksiyonlar genelde hastaneye yatıştan sonraki 48 saat ile taburcu olduktan sonraki 10 gün içinde gelişen enfeksiyonlar

Detaylı

ÖZEL YALOVA HASTANESİ AMELİYATHANE ENFEKSİYON KONTROL TALİMATI

ÖZEL YALOVA HASTANESİ AMELİYATHANE ENFEKSİYON KONTROL TALİMATI 1. AMAÇ:Ameliyathanede mikroorganizmaların yayılımının engellenmesi, enfeksiyonlar açısından hasta ve personelin güvenliğinin azami ölçüde sağlanması. 2. KAPSAM:Ameliyathane birimini kapsar. 3.KISALTMALAR:

Detaylı

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No REVİZYON DURUMU Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No Hazırlayan: Onaylayan: Onaylayan: Enfeksiyon Kontrol Kurulu Adem Aköl Kalite Konseyi Başkanı Sinan Özyavaş Kalite Koordinatörü 1/5 1. AMAÇ Hastanede

Detaylı

İZOLASYON ÖNLEMLERİ PROSEDÜRÜ

İZOLASYON ÖNLEMLERİ PROSEDÜRÜ 12.09.2013 0 0 1 / 8 AMAÇ: Enfekte veya kolonize hastalardan diğer hastalara, ziyaretçilere ve sağlık personeline mikroorganizmaların bulaşmasını önlemek. KAPSAM: Tanı, tedavi ve bakım uygulamaları yapan

Detaylı

ERCİYES ÜNİVERSİTESİ HASTANELERİ İZOLASYON ÖNLEMLERİ UYGULAMA TALİMATI

ERCİYES ÜNİVERSİTESİ HASTANELERİ İZOLASYON ÖNLEMLERİ UYGULAMA TALİMATI SAYFA NO: 1 / 6 1. AMAÇ: 1.1. Hastayı hastane enfeksiyonlarından korumak. 1.2. Sağlık çalışanlarını, ziyaretçileri ve hastane ortamındaki diğer insanları korumak. 1.3. Mümkün olan her durumda ilk iki amaca

Detaylı

ŞAHİNBEY ARAŞTIRMA VE UYGULAMA HASTANESİ

ŞAHİNBEY ARAŞTIRMA VE UYGULAMA HASTANESİ ŞAHİNBEY ARAŞTIRMA VE UYGULAMA HASTANESİ Enfeksiyon Kontrol Komitesi PANDEMİ PLANI Hazırlayan Enfeksiyon Kontrol Komitesi Hemşireleri Kontrol Eden Funda BATMAZOĞLU Kalite Koordinatörü Doç.Dr. İlkay KARAOĞLAN

Detaylı

ÖZEL YALOVA HASTANESİ KİŞİSEL KORUYUCU EKİPMANLARIN BÖLÜMLERE GÖRE KULLANIM PLANI KİŞİSEL KORUYUCU EKİPMAN KULLANIM ALANLARI DAHİLİ BRANŞLAR

ÖZEL YALOVA HASTANESİ KİŞİSEL KORUYUCU EKİPMANLARIN BÖLÜMLERE GÖRE KULLANIM PLANI KİŞİSEL KORUYUCU EKİPMAN KULLANIM ALANLARI DAHİLİ BRANŞLAR LARIN DAHİLİ BRANŞLAR Steril olmayan eldiven Steril eldiven Bariyerli eldiven -Her iki yatak arasında bir adet olacak biçimde - Pansuman ya da invaziv işlem odaları -Doktor odaları -Hemşire ilaç hazırlama

Detaylı

S.B. DIġKAPI YILDIRIM BEYAZIT EĞĠTĠM VE ARAġTIRMA HASTANESĠ

S.B. DIġKAPI YILDIRIM BEYAZIT EĞĠTĠM VE ARAġTIRMA HASTANESĠ Doküman No:YÖN-PR-15 Yayın Tarihi:01.04.2013 Revizyon No:00 Revizyon Tarihi:00 Sayfa No:1 / 7 1. AMAÇ Ġnfekte veya kolonize hastalardan diğer hastalara, ziyaretçilere ve sağlık personeline mikroorganizmaların

Detaylı

Hazırlayan Birgül BAĞCI Sterilizasyon Ünit. Sor. Hemşiresi

Hazırlayan Birgül BAĞCI Sterilizasyon Ünit. Sor. Hemşiresi Yürürlük i: 04.07.2012 MERKEZİ STERİLİZASYON ÜNİTESİ Revizyon i: İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ Sayfa: 1/5 Revizyonun Açıklaması - Yeni eklendi - Revize edildi Madde No - 3.1, 3.9.1, 3.9.2-3.2, 3.3, 3.4, 3.5, 3.6,

Detaylı

T.C. BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Hemşirelik Hizmetleri Müdürlüğü

T.C. BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Hemşirelik Hizmetleri Müdürlüğü ENFEKSİYON KONTROL HEMŞİRELİĞİ 2017 YILI FAALİYET RAPORU 1) Sürveyans faaliyetleri kapsamında Yoğun Bakım Ünitelerinde günlük aktif sürveyans yapılmıştır. Hastanemiz Klinik ve YBÜ lerine vizitler yapılmıştır.

Detaylı

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No REVİZYON DURUMU Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No Hazırlayan: Onaylayan: Onaylayan: Enfeksiyon Kontrol Kurulu Adem Aköl Kalite Konseyi Başkanı Sinan Özyavaş Kalite Koordinatörü 1/5 1. AMAÇ Hastanemizin

Detaylı

Korunma Yolları (Üniversal Önlemler)

Korunma Yolları (Üniversal Önlemler) Doç. Dr. Onur POLAT Korunma Yolları (Üniversal Önlemler) İlk kez 1987 yılında ABD de hastalık kontrol merkezleri (CDC) tarafından HIV bulaşmasını önlemek amacıyla önerilen yöntemler Üniversal Önlemler

Detaylı

HASTA GÜVENLİĞİNDE ENFEKSİYONLARIN KONTROLÜ VE İZOLASYON ÖNLEMLERİ. Dr. Nazan ÇALBAYRAM

HASTA GÜVENLİĞİNDE ENFEKSİYONLARIN KONTROLÜ VE İZOLASYON ÖNLEMLERİ. Dr. Nazan ÇALBAYRAM HASTA GÜVENLİĞİNDE ENFEKSİYONLARIN KONTROLÜ VE İZOLASYON ÖNLEMLERİ Dr. Nazan ÇALBAYRAM Bir hastanenin yapmaması gereken tek şey mikrop saçmaktır. Florence Nightingale (1820-1910) Hastane Enfeksiyonları

Detaylı

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No Madde 5.4 te diyaliz cihazının dezenfeksiyon 01 işlemi ve kayıt formu tanımlandı.

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No Madde 5.4 te diyaliz cihazının dezenfeksiyon 01 işlemi ve kayıt formu tanımlandı. REVİZYON DURUMU Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No 14.01.2014 Madde 5.4 te diyaliz cihazının dezenfeksiyon 01 işlemi ve kayıt formu tanımlandı. Hazırlayan: Onaylayan: Onaylayan: Enfeksiyon Kontrol Kurulu

Detaylı

SAĞLIK PERSONELİ KORUYUCU EKİPMANLARI (SPKE) ENFEKSİYON KONTROL KOMİTESİ

SAĞLIK PERSONELİ KORUYUCU EKİPMANLARI (SPKE) ENFEKSİYON KONTROL KOMİTESİ SAĞLIK PERSONELİ KORUYUCU EKİPMANLARI (SPKE) ENFEKSİYON KONTROL KOMİTESİ Hastalara sağlık hizmeti ve bakım veren sağlık çalışanlarının, başta kırım kongo kanamalı ateşi, insan immün yetmezlik virüsü (HIV),

Detaylı

Kan Yoluyla Bulaşan İnfeksiyonlardan Korunma ve Riskli Yaralanmaların İzlenmesi

Kan Yoluyla Bulaşan İnfeksiyonlardan Korunma ve Riskli Yaralanmaların İzlenmesi Kan Yoluyla Bulaşan İnfeksiyonlardan Korunma ve Riskli Yaralanmaların İzlenmesi MSc.N. Duygu Gürsoy Muşovi İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Hastanesi 1 2 Riskli Vücut Sıvıları-1 Kan Gözle görülür

Detaylı

ÇALIŞAN GÜVENLİĞİ PROGRAMI

ÇALIŞAN GÜVENLİĞİ PROGRAMI KOD YÖN.PL.06 YAY. TAR OCAK 2013 REV.TAR OCAK REV. NO 02 SYF. NO 1/5 S. NO PLANLANAN FAALİYET SORUMLULAR PLANLANAN FAALİYET DÖNEM Her doktor ve hemşire odasında el hijyeni malzemeleri (alkol bazlı el antiseptikleri,

Detaylı

ACIL SERVISTE ENFEKSIYON RISKI VE KORUNMA YOLLARı. Doç. Dr. Neslihan Yücel İÜ Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı

ACIL SERVISTE ENFEKSIYON RISKI VE KORUNMA YOLLARı. Doç. Dr. Neslihan Yücel İÜ Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı ACIL SERVISTE ENFEKSIYON RISKI VE KORUNMA YOLLARı Doç. Dr. Neslihan Yücel İÜ Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı SUNUM PLANI Enfeksiyonlar Bulaş yolları Korunma yolları GIRIŞ Her hangi bir kesintiye uğramadan

Detaylı

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No REVİZYON DURUMU Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No 14.01.2013 Madde 5.12, Personel Sağlık Taraması Takip 01 Çizelgesi ne atıfta bulunularak revize edildi. Hazırlayan: Onaylayan: Onaylayan: Enfeksiyon

Detaylı

Sayfa No:15/15 Yayın Tarihi:05.09.2011

Sayfa No:15/15 Yayın Tarihi:05.09.2011 BÖLÜM DAHİLİ BRANŞLAR KİŞİSEL KORUYUCU EKİPMAN Sıvı sabun Kağıt havlu El antiseptiği Steril olmayan Steril KİŞİSEL KORUYUCU EKİPMANLARIN BÖLÜMLERE GÖRE KULLANIM PLANI KULLANIM ALANLARI - Tüm lavabolarda

Detaylı

SAĞLIK PERSONELİ KORUYUCU EKİPMANLARI (SPKE) HAZIRLAYAN NESLİHAN BOZKURT ENFEKSİYON KONTROL HEMŞİRESİ

SAĞLIK PERSONELİ KORUYUCU EKİPMANLARI (SPKE) HAZIRLAYAN NESLİHAN BOZKURT ENFEKSİYON KONTROL HEMŞİRESİ SAĞLIK PERSONELİ KORUYUCU EKİPMANLARI (SPKE) HAZIRLAYAN NESLİHAN BOZKURT ENFEKSİYON KONTROL HEMŞİRESİ Koruyucu ekipman kullanım amacı Hastalara sağlık hizmeti ve bakım veren sağlık çalışanlarının, başta

Detaylı

KODU:EN.PR.01 YAYINLANMA TARİHİ:12.11.2015 REVİZYON TARİHİ: REVİZYON NO:00 SAYFA SAYISI:06

KODU:EN.PR.01 YAYINLANMA TARİHİ:12.11.2015 REVİZYON TARİHİ: REVİZYON NO:00 SAYFA SAYISI:06 İZOLASYON ÖNLEMLERİ PROSEDÜRÜ KODU:EN.PR.01 YAYINLANMA TARİHİ:12.11.2015 REVİZYON TARİHİ: REVİZYON NO:00 SAYFA SAYISI:06 1. AMAÇ Enfekte veya kolonize hastalardan diğer hastalara,ziyaretçilere ve sağlık

Detaylı

ÖZEL BÖLÜMLERİN TEMİZLİĞİ TALİMATI

ÖZEL BÖLÜMLERİN TEMİZLİĞİ TALİMATI DokNo:ENF.TL.29 Yayın tarihi:nisan 2013 Rev.Tar/no:-/0 Sayfa No: 1 / 6 1.0 AMAÇ:ÖzelVitale Hastanesi ndeki özel birimlerde (ameliyathane, yoğun bakım üniteleri, doğumhane ve laboratuarlar, ileri bakım

Detaylı

ÖZEL UNCALI MEYDAN HASTANESİ ÇALIŞAN GÜVENLİĞİ PLANI

ÖZEL UNCALI MEYDAN HASTANESİ ÇALIŞAN GÜVENLİĞİ PLANI Sayfa No: 1/5 ların yaralanma riskinin azaltılması Hastanelerimizde kesici ve delici alet yaralanmalarını önlemeye yönelik düzenlemelerin yapılması -Enfeksiyon Kontrol tedavisini sağlayan tüm sağlık personeli

Detaylı

Doküman No: HYH-P02 Revizyon No: 2 KLİNİĞE HASTA KABULÜ VE İŞLEYİŞ Yürürlük Tarihi: PROSEDÜRÜ Revizyon Tarihi:

Doküman No: HYH-P02 Revizyon No: 2 KLİNİĞE HASTA KABULÜ VE İŞLEYİŞ Yürürlük Tarihi: PROSEDÜRÜ Revizyon Tarihi: KLİNİĞE HASTA KABULÜ VE İŞLEYİŞ Yürürlük i:15.08.2013 PROSEDÜRÜ Revizyon i: Sayfa: 1/5 Revizyon Açıklaması - Revize edildi - Yeni eklendi Madde No - 3.3.4, 3.3.10-3.3.7, 3.3.8 KAPSAM: Klinikler ve Yoğun

Detaylı

PERSONEL YARALANMALARININ ÖNLENMESİ VE TAKİBİ. Uz.Dr. Sevinç AKKOYUN

PERSONEL YARALANMALARININ ÖNLENMESİ VE TAKİBİ. Uz.Dr. Sevinç AKKOYUN PERSONEL YARALANMALARININ ÖNLENMESİ VE TAKİBİ Uz.Dr. Sevinç AKKOYUN Sağlık Çalışanlarında İnfeksiyon Riski Kan yoluyla bulaşan hastalıklar Hepatit B, Hepatit C, HIV, Hepatit D Sağlık çalışanlarında majör

Detaylı

KAN YOLUYLA BULAŞAN ENFEKSİYONLAR

KAN YOLUYLA BULAŞAN ENFEKSİYONLAR KAN YOLUYLA BULAŞAN ENFEKSİYONLAR Prof. Dr. Oğuz KARABAY BU sunularda UHESA sunularından yararlanmıştır. UHESA ya ve eğitmenlerine teşekkürü borç biliriz. 1 Sunum Özeti BU derste verilmek İstenenler!!!

Detaylı

ÇAMAŞIRHANE YÖNETİMİ PROSEDÜRÜ REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No

ÇAMAŞIRHANE YÖNETİMİ PROSEDÜRÜ REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No REVİZYON DURUMU Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No Hazırlayan: Onaylayan: Onaylayan: Mehmet Özlüses, Sibel Akın, Dilek Baytaş, Dr. Kaya Süer Adem Aköl Kalite Konseyi Başkanı Sinan Özyavaş Kalite Koordinatörlüğü

Detaylı

SAĞLIK ÇALIŞANLARININ ENFEKSİYON RİSKLERİ

SAĞLIK ÇALIŞANLARININ ENFEKSİYON RİSKLERİ SAĞLIK ÇALIŞANLARININ ENFEKSİYON RİSKLERİ Sağlık hizmeti veren, Doktor Ebe Hemşire Diş hekimi Hemşirelik öğrencileri, risk altındadır Bu personelin enfeksiyon açısından izlemi personel sağlığı ve hastane

Detaylı

NAZİLLİ DEVLET HASTANESİ KİŞİSEL KORUYUCU EKİPMAN KULLANIMI TALİMATI

NAZİLLİ DEVLET HASTANESİ KİŞİSEL KORUYUCU EKİPMAN KULLANIMI TALİMATI Sayfa 1 / 8 1-AMAÇ Bu talimat ile hastalara sağlık hizmeti ve bakım veren sağlık çalışanlarının, başta kırım kongo kanamalı ateşi, insan immün yetmezlik virüsü (HIV), kuş gribi, domuz gribi ve mevsimsel

Detaylı

T.C. ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERİSTESİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA HASTANESİ ACİL SERVİS TEMİZLİK PLANI

T.C. ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERİSTESİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA HASTANESİ ACİL SERVİS TEMİZLİK PLANI T.C. ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERİSTESİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA HASTANESİ ACİL SERVİS TEMİZLİK PLANI KODU: ENF.PL.05 YAYINLAMA TARİHİ: 21.04.2014 REVİZYON TARİHİ: 00 REVİZYON NO: 00 SAYFA SAYISI:05 AY/YIL:

Detaylı

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No REVİZYON DURUMU Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No Hazırlayan: Onaylayan: Onaylayan: Enfeksiyon Kontrol Kurulu Adem Aköl Kalite Konseyi Başkanı Sinan Özyavaş Kalite Koordinatörü 1/6 1. AMAÇ Hastanede

Detaylı

T.C ERCİYES ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ HASTANELERİ ENFEKSİYON KONTROL KURULU. Ameliyathane Organizasyonu ve Giriş Çıkışlarda Uyulması Gereken Kurallar

T.C ERCİYES ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ HASTANELERİ ENFEKSİYON KONTROL KURULU. Ameliyathane Organizasyonu ve Giriş Çıkışlarda Uyulması Gereken Kurallar T.C ERCİYES ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ HASTANELERİ ENFEKSİYON KONTROL KURULU Ameliyathane Organizasyonu ve Giriş Çıkışlarda Uyulması Gereken Kurallar Mekan: Ameliyathanelerin yoğun bakım ünitelerinden

Detaylı

GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ - KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ Doküman No: HENF-T22 -P01

GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ - KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ Doküman No: HENF-T22 -P01 ENFEKSİYON KONTROL Revizyon i: TALİMATI Sayfa: 1/6 Revizyonun Açıklaması Madde No - Yeni yayınlandı. - KAPSAM: Yeni Doğan Yoğun Bakım Ünitesi Hazırlayanlar Güler DEMİRCİ Enfeksiyon Hemşiresi Canan SERÇELİK

Detaylı

Yoğun Bakım Ünitesi Enfeksiyon Kontrol Talimatı

Yoğun Bakım Ünitesi Enfeksiyon Kontrol Talimatı GOÜ Araştırma ve Uygulama Merkezi Enfeksiyon Kontrol Komitesi Yoğun Bakım Ünitesi Enfeksiyon Kontrol Talimatı Talimat No :20 Düzenleme Tarihi :01.01.2005 Revizyon Tarihi:19.07.2012 1. AMAÇ Yoğun Bakım

Detaylı

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No REVİZYON DURUMU Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No Hazırlayan: Onaylayan: Onaylayan: Yrd. Doç. Dr. Kaya Süer Adem Aköl Sinan Özyavaş Dilek Baytaş Kalite Konseyi Başkanı Kalite Koordinatörü 1/5 1. AMAÇ

Detaylı

KİŞİSEL KORUYUCU EKİPMAN KULLANIM TALİMATI

KİŞİSEL KORUYUCU EKİPMAN KULLANIM TALİMATI 1.AMAÇ: Hastane çalışanlarını iş ortamında karşılaştığı,kimyasal,radyolojik,fiziksel, çevresel zararlardan ve kan ve vücut sekresyonları ile bulaşan enfeksiyonlardan korumak çalışan güvenliğini sağlamaktır.

Detaylı

VENTİLATÖR İLİŞKİLİ PNÖMONİ ÖNLENMESİ TALİMATI

VENTİLATÖR İLİŞKİLİ PNÖMONİ ÖNLENMESİ TALİMATI 1.0. AMAÇ Ventilatör kullanımına bağlı pnömoni gelişimini önlemektir. 2.0. KAPSAM Yoğun bakım ünitesinde ve mekanik ventilator kullanan kliniklerdeki çalışan tüm personeli kapsar. 3.0. TANIMLAR: Ventilatör:

Detaylı

YOĞUN BAKIM ÜNİTESİ ENFEKSİYON KONTROL TALİMATI

YOĞUN BAKIM ÜNİTESİ ENFEKSİYON KONTROL TALİMATI Hazırlayan Kontrol eden Onaylayan Enfeksiyon Kontrol Komitesi Kalite Yönetim Direktörü Hastane Yöneticisi 1. AMAÇ Yoğun Bakım Ünitesi (YBÜ)'nde hastane enfeksiyonlarının oluşmasının ve önlenmesinin kontrolü.

Detaylı

STERİLİZASYON ÜNİTESİ İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ

STERİLİZASYON ÜNİTESİ İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ Sayfa: 1/5 Revizyonun Açıklaması - Kalite web sayfasının güncellenmesinden dolayı revizyon yapılmıştır. Madde No KAPSAM: Tıbbi birimler Hazırlayanlar Birgül BAĞCI Sterilizasyon Sor. Hemşiresi Gülay YABA

Detaylı

, ,

, , Yürürlük i: 11.10.2012 HASTA GÜVENLİĞİ PROSEDÜRÜ Revizyon i: Sayfa: 1/6 Revizyon Açıklaması - Revize edildi - Yeni eklendi - İptal Madde No - 3.1.3.2, 3.14.3, 3.16.1-3.1.1.5, 3.8, 3.9, 3.10, 3.11, 3.12,

Detaylı

EL HİJYENİ VE ELDİVEN KULLANIMI TALİMATI

EL HİJYENİ VE ELDİVEN KULLANIMI TALİMATI AMAÇ Sağlık hizmetiyle ilişkili enfeksiyonların ve çapraz bulaşmaların önlenmesi amacıyla sağlık personeli, hasta, hasta refakatçileri ve ziyaretçiler için, uygun el temizliği ve eldiven kullanma yöntemlerini

Detaylı

KİŞİSEL KORUYUCU EKİPMAN KULLANIM TALİMATI

KİŞİSEL KORUYUCU EKİPMAN KULLANIM TALİMATI 1.AMAÇ: Hastane çalışanlarını iş ortamında karşılaştığı,kimyasal,radyolojik,fiziksel, çevresel zararlardan ve kan ve vücut sekresyonları ile bulaşan enfeksiyonlardan korumak çalışan güvenliğini sağlamaktır.

Detaylı

Sağlık Çalışanlarında Enfeksiyon Hastalıkları ve Korunma

Sağlık Çalışanlarında Enfeksiyon Hastalıkları ve Korunma Sağlık Çalışanlarında Enfeksiyon Hastalıkları ve Korunma Dr. Şükran Köse İzmir Tepecik Eğitim Ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Ve Klinik Mikrobiyoloji Haziran 2014, Mardin Sunum planı Sağlık

Detaylı

SORUMLULAR: İdari birim sorumlusu, sorumlu hemşireler, temizlik şirketi sorumlusu, temizlik personeli ve temizlik komitesi

SORUMLULAR: İdari birim sorumlusu, sorumlu hemşireler, temizlik şirketi sorumlusu, temizlik personeli ve temizlik komitesi Doküman No:ENF.TL.58 Yayın Tarihi: 20.09.2011 Revizyon Tarihi: 01.04.2013 Revizyon No: 01 Sayfa: 1 / 5 AMAÇ: Hastane ortamından kaynaklanabilecek enfeksiyonları önlemek servisteki hasta ve çalışanlara

Detaylı

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No REVİZYON DURUMU Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No 12.03.2014 Madde 5.2 talimata eklenerek, kemoterapi tedavisi 01 alan hastaların vücut sıvılarına maruz kalınması halinde alınacak önlemler tariflendi.

Detaylı

ENFEKSİYON KONTROL VE ÖNLEME PROGRAMLARI TALİMATI

ENFEKSİYON KONTROL VE ÖNLEME PROGRAMLARI TALİMATI Sayfa No 1 / 7 Hazırlayan İnceleyen Onaylayan Enfeksiyon Kontrol Komitesi Kalite Yönetim Temsilcisi Başhekim 1.AMAÇ Ümraniye Eğitim Araştırma Hastanesi nde sağlık hizmetleri ile ilişkili enfeksiyonların

Detaylı

Hemodiyaliz Ünitelerinde İnfeksiyon Kontrolü

Hemodiyaliz Ünitelerinde İnfeksiyon Kontrolü T.C. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ İstanbul Tıp Fakültesi Hastane İnfeksiyonu Kontrol Komitesi Hemodiyaliz Ünitelerinde İnfeksiyon Kontrolü Uzm.Hem.Hatice KAYMAKÇI İnfeksiyon Kontrol Hemşiresi Hemodiyaliz - Tarihçe

Detaylı

Yoğun Bakım Enfeksiyon Kontrol Talimatı

Yoğun Bakım Enfeksiyon Kontrol Talimatı T.C. Süleyman Demirel Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Doküman Adı Yoğun Bakım Enfeksiyon Kontrol Talimatı Doküman Numarası TBH/000/ÇTL/89 ISO 9001:2008 KYS Kriter No 6.3./7.5.1. Yayın Tarihi

Detaylı

EL YIKAMA VE ELDİVEN KULLANMA TALİMATI. Yönetim Temsilcisi

EL YIKAMA VE ELDİVEN KULLANMA TALİMATI. Yönetim Temsilcisi Sayfa No Sayfa 1/6 1.AMAÇ Hastalarla ve hastane ortamındaki yüzeylerle el teması sonrasında ortaya çıkan enfeksiyon bulaş riskini önlemeye yönelik el hijyeni ve eldiven kullanım kurallarını ve uygulamalarını

Detaylı

ANTİNEOPLASTİK İLAÇLARIN GÜVENLİ KULLANIM PROSEDÜRÜ. 2. KAPSAM Hastanemizde antineoplastik ilaçların dökülmesinde yapılacak faaliyetleri kapsar.

ANTİNEOPLASTİK İLAÇLARIN GÜVENLİ KULLANIM PROSEDÜRÜ. 2. KAPSAM Hastanemizde antineoplastik ilaçların dökülmesinde yapılacak faaliyetleri kapsar. 1. AMAÇ Hastanemiz sağlık ve güvenlik programları kapsamında, antineoplastik ilaçların hazırlanması, depolanması, taşınması, kaza ile dökülmesi durumunda alınması gereken önlemler ve dökülmelerde yapılacak

Detaylı

BEÜ SAĞLIK UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ ENFEKSİYON KONTROL KOMİTESİ

BEÜ SAĞLIK UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ ENFEKSİYON KONTROL KOMİTESİ BEÜ SAĞLIK UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ ENFEKSİYON KONTROL KOMİTESİ 24 Mart 2015 Sürveyans HIV önlenmesi Uygun antibiyotik kullanımı Hastane temizliği Dezenfeksiyon uygulamaları Enfeksiyon kontrolü İzolasyon

Detaylı

EĞİTİM. Kuş Gribi ve Korunma. Kümesler? Avian Influenza Virus. Korunma Önlemleri? Dayanıklılık??? Kümesler 1

EĞİTİM. Kuş Gribi ve Korunma. Kümesler? Avian Influenza Virus. Korunma Önlemleri? Dayanıklılık??? Kümesler 1 Kuş Gribi ve Korunma Dr.Gaye USLUER Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji AD Avian Influenza Virus Orthomyxoviridae Hemaglütinin, Nöraminidaz H5

Detaylı

T.C. ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERİSTESİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA HASTANESİ DAHİLİ SERVİSLER TEMİZLİK PLANI

T.C. ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERİSTESİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA HASTANESİ DAHİLİ SERVİSLER TEMİZLİK PLANI T.C. ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERİSTESİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA HASTANESİ DAHİLİ SERVİSLER TEMİZLİK PLANI KODU: ENF.PL.08 YAYINLAMA TARİHİ: 24.06.2014 REVİZYON TARİHİ: 00 REVİZYON NO: 00 SAYFA SAYISI:05

Detaylı

HASTA TAŞIMA VE TRANSFER TALIMATI

HASTA TAŞIMA VE TRANSFER TALIMATI Yürürlük i: 29.08.2012 HASTA TAŞIMA VE TRANSFER TALIMATI Revizyon i: Sayfa: 1/5 Revizyon Açıklaması - Revize edildi - Yeni eklendi Madde No - 1.1.2-1.1.7, 1.1.14 KAPSAM: Tüm Birimler Hazırlayan: Gülten

Detaylı

ÇANAKKALE İL AMBULANS SERVİSİ SAĞLIK ÇALIŞANLARININ EL HİJYENİ VE KİŞİSEL KORUYUCU MALZEMELERİN KULLANIMI TALİMATI

ÇANAKKALE İL AMBULANS SERVİSİ SAĞLIK ÇALIŞANLARININ EL HİJYENİ VE KİŞİSEL KORUYUCU MALZEMELERİN KULLANIMI TALİMATI Dok. Kodu: YÖN.TL.04 Yay. Trh.: Kasım 2012 Rev. Trh.: Kasım 2014 Rev. No: 01 Sayfa No: 1/5 1.AMAÇ: Bu talimat ile hastalara sağlık hizmeti ve bakım veren sağlık çalışanlarının, başta kırım kongo kanamalı

Detaylı

HASTANE TEMİZLİĞİNDE ENFEKSİYON KONTROL KURULU STANDARTLARI. Hastanelerde makine ile ıslak temizlik yöntemleri tercih edilmelidir,

HASTANE TEMİZLİĞİNDE ENFEKSİYON KONTROL KURULU STANDARTLARI. Hastanelerde makine ile ıslak temizlik yöntemleri tercih edilmelidir, HASTANE TEMİZLİĞİNDE ENFEKSİYON KONTROL KURULU STANDARTLARI Genel Temizlik Standartları Hastanelerde makine ile ıslak temizlik yöntemleri tercih edilmelidir, Hastanelerde kritik bölgeler dışındaki ünitelerde,

Detaylı

Hastane Akreditasyonu ve lanmış

Hastane Akreditasyonu ve lanmış Hastane Akreditasyonu ve İmmün Sistemi Baskılanm lanmış Hasta Dr. Yeşim Çetinkaya Şardan Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı İnfeksiyon Hastalıkları Ünitesi Hastane Akreditasyonu

Detaylı

ATIK YÖNETİMİ. Enfeksiyon Kontrol Komitesi

ATIK YÖNETİMİ. Enfeksiyon Kontrol Komitesi ATIK YÖNETİMİ Enfeksiyon Kontrol Komitesi AMAÇ: Atık Yönetimi Talimatı Selçuklu Tıp Fakültesi Hastanesi nde üretilen tüm atıkların hasta, hasta yakınları, ziyaretçiler ve hastane çalışanlarının sağlığını

Detaylı

KİŞİSEL KORUYUCU EKİPMAN KULLANIMI TALİMATI

KİŞİSEL KORUYUCU EKİPMAN KULLANIMI TALİMATI 12.09.2013 0 0 1 / 5 1. AMAÇ: Bu talimat ile hastalara sağlık hizmeti ve bakım veren sağlık çalışanlarının, başta kırım kongo kanamalı ateşi, insan immün yetmezlik virüsü (HIV), kuş gribi, domuz gribi

Detaylı

HASTANE TEMİZLİĞİ AYŞEGÜL LİKOĞLU ENFEKSİYON KONTROL HEMŞİRESİ VE EĞİTİM HEMŞİRESİ

HASTANE TEMİZLİĞİ AYŞEGÜL LİKOĞLU ENFEKSİYON KONTROL HEMŞİRESİ VE EĞİTİM HEMŞİRESİ HASTANE TEMİZLİĞİ AYŞEGÜL LİKOĞLU ENFEKSİYON KONTROL HEMŞİRESİ VE EĞİTİM HEMŞİRESİ Amaç Hastanede çalışan personeli ve yatan hastaları hastane enfeksiyonları açısından korumak, bilinçlendirmek, Gerekli

Detaylı

ENFEKSİYON KONTROL KOMİTELERİNİN GÖREVLERİ VE SAĞLIK ÇALIŞANLARINDA ENFEKSİYON KONTROLÜ ve ÖNLENMESİ

ENFEKSİYON KONTROL KOMİTELERİNİN GÖREVLERİ VE SAĞLIK ÇALIŞANLARINDA ENFEKSİYON KONTROLÜ ve ÖNLENMESİ TC SAĞLIK BAKANLIĞI Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Başkanlığı ENFEKSİYON KONTROL KOMİTELERİNİN GÖREVLERİ VE SAĞLIK ÇALIŞANLARINDA ENFEKSİYON KONTROLÜ ve ÖNLENMESİ Dr. Mustafa ERTEK Refik Saydam Hıfzıssıhha

Detaylı

Acil Durum, Yangınla Mücadele ve İlkyardım. Mümkün. Orta. TEHLİKEYE MARUZ KALANLAR KİŞİLER VE BÖLÜMLER: İşyerinde çalışan personel, ziyaretçiler

Acil Durum, Yangınla Mücadele ve İlkyardım. Mümkün. Orta. TEHLİKEYE MARUZ KALANLAR KİŞİLER VE BÖLÜMLER: İşyerinde çalışan personel, ziyaretçiler DİŞ PROTEZ LABORATUVARI DEĞERLENDİRMESİ Acil Durum, Yangınla Mücadele ve İlkyardım ÖNCEKİ TEHLİKE ŞİDDET OLASILIK 1.1. İşyerinde acil çıkış yönlendirmesinin yapılmamış olması. 1.2. İşyerinde bulunan yangın

Detaylı

ACİL SERVİS HEMŞİRESİ BİRİM ORYANTASYON DEĞERLENDİRME FORMU

ACİL SERVİS HEMŞİRESİ BİRİM ORYANTASYON DEĞERLENDİRME FORMU ACİL SERVİS HEMŞİRESİ BİRİM ORYANTASYON DEĞERLENDİRME FORMU Adı-Soyadı: Kadrosu: İşe Başlama i: Bölümü: ACİL SERVİS HEMŞİRESİ Oryantasyıon Bitiş i: Formun İnsan Kaynaklarına Geliş i: Uygulama Puanları

Detaylı

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No REVİZYON DURUMU Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No Hazırlayan: Onaylayan: Onaylayan: Hemşirelik Protokolleri Hazırlama Komitesi Adem Aköl Kalite Konseyi Başkanı Sinan Özyavaş Kalite Koordinatörü 1/5

Detaylı

Hastalıkların Oluşmasında Rol Oynayan Faktörler. Enfeksiyon Hastalıklarının Genel Belirtileri. Enfeksiyon Hastalıklarında Görülen Ateş Tipleri

Hastalıkların Oluşmasında Rol Oynayan Faktörler. Enfeksiyon Hastalıklarının Genel Belirtileri. Enfeksiyon Hastalıklarında Görülen Ateş Tipleri Hastalıkların Oluşmasında Rol Oynayan Faktörler Enfeksiyon Hastalıklarının Genel Belirtileri Enfeksiyon Hastalıklarında Görülen Ateş Tipleri Dolaşım Sistemi Belirtileri Solunum Sistemi Belirtileri Sindirim

Detaylı

HAZIRLAYAN KONTROL EDEN ONAYLAYAN

HAZIRLAYAN KONTROL EDEN ONAYLAYAN Sayfa No : 01 KALİTE KOMİTESİ HEDEF PLANLANAN FAALİYETLER SORUMLU UYGULAMA İZLEME YÖNTEMİ TERMİN 1. Hastane enfeksiyonunun oluşmasını ve yayılmasını önlemek 1.a) Enfeksiyon kontrol programı oluşturmak

Detaylı

EBOLA VİRÜS HASTALIĞI

EBOLA VİRÜS HASTALIĞI EBOLA VİRÜS HASTALIĞI 1 EBOLA VİRÜS HASTALIĞI (EVH) Ebola virüs hastalığı, viral hemorajik ateşlerden biridir. Akut, sistemik, zoonotik bir hastalıktır. Fatalite hızı yüksektir. İnsanlarda ve maymun, şempanze,

Detaylı

ECZANE İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ

ECZANE İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ Yürürlük i: 16.07.2012 ECZANE İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ Revizyon i: Sayfa: 1/5 Revizyon Açıklaması - Revize edildi - Yeni eklendi Madde No - 4.6, 4.11-4.9 KAPSAM: Eczane Hazırlayan Ecz. Mevlüde KAVVAS Eczacı Kontrol

Detaylı

SAĞLIK ÇALIŞANLARININ MESLEKİ TEHLİKE ve RİSKLERİ. Öğr. Gör. Nurhan BİNGÖL

SAĞLIK ÇALIŞANLARININ MESLEKİ TEHLİKE ve RİSKLERİ. Öğr. Gör. Nurhan BİNGÖL SAĞLIK ÇALIŞANLARININ MESLEKİ TEHLİKE ve RİSKLERİ Öğr. Gör. Nurhan BİNGÖL Sağlık hizmeti sunumu sırasında sağlık çalışanları, bedensel, ruhsal ve sosyal yönden sağlıklarını tehdit eden pek çok riske maruz

Detaylı