Her canlı varlık, üreme için uygun koşulları bulduğunda üremeyi gerçekleştirir. Balıklar da üremede, kendileri için gerekli olan ortam ve koşullara

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Her canlı varlık, üreme için uygun koşulları bulduğunda üremeyi gerçekleştirir. Balıklar da üremede, kendileri için gerekli olan ortam ve koşullara"

Transkript

1

2 Her canlı varlık, üreme için uygun koşulları bulduğunda üremeyi gerçekleştirir. Balıklar da üremede, kendileri için gerekli olan ortam ve koşullara ihtiyaç duyarlar. Bunlar;

3 Balık üreme için cinsi olgunluğa ulaşmış olmalıdır. Beslenmenin üremede önemi vardır. Akvaryum suyunun fiziksel ve kimyasal özelliğide üremede çok önemlidir. Üremede, damızlık balıkların seçimide çok önemlidir.

4 Balık üreme için cinsi olgunluğa ulaşmış olmalıdır. Cinsi olgunluk yaşı, değişik iklim koşullarında yaşayan insanlarda olduğu gibi, balıklarda da türden türe değişmektedir. örneğin; Poecilidaelerde 6 ila 8. ayda Betalarda 10. ayda Japonlarda en iyi 2-4 yaş arasında

5 Balıkların doğal ortamlarındaki cinsi olgunluk yaşı ile akvaryumlardaki cinsi olgunluk yaşı arasında bazı farklılıklar bulunması doğaldır. Balıkların cinsi olgunluk çağının belirlenmesinde beslenme koşulları da önemlidir.

6 Erken yaşlarda döl alma (üreme) bazen genç dişilerde şekil bozulmalarına neden olabilir. Bu nedenle, hiç döl alınmamış genç bir dişiden, döl almakta fazla aceleci olunmamalıdır. Bazı balık türleri, bir yıl içinde çok kez üredikleri halde (örneğin Poecilidaeler), bazıları ise yaşamları boyunca yalnızca 1 kez ürerler.

7 Beslenmenin üremede önemi vardır. Beslenme, tümüyle yaşantıyı etkilediği gibi, üremeyi de etkiler. Beslenme derken, gerekli, yeterli ve dengeli besinle beslemedir. Bazı balık türleri (örneğin Cichlidaeler), doğal ortamlarında olduğu gibi akvaryumlarda da canlı yemleri tercih ederler.

8 Kuru yemlerle besleme, onların sağlıklarını etkiler, renkleri solar, güçlerini kaybederler, kabızlık ve kısırlık da bu tür beslemenin sakıncalarındandır. Bazı balıklarda (Poecilidae, Anabentidae, Characidae, Cyprinidae), karma besin vermek, onların dengeli beslenmesini sağlar. Bu balıklar canlı yemleri severler. Ancak sürekli canlı yemle beslemek sağlıklarını bozar ve balığın ölümüne de neden olabilir. Bunlar kuru yemleride ayırt etmeden yerler.

9 Ancak devamlı kuru yemle beslemede, kabızlık, barsak bozuklukları ve kısırlığa neden olabilir. Bu balıklar su altı bitkilerinide tüketirler. Bu balıklara dengeli aralıklarla; canlı yem, kuru yem ve ara sıra haşlanmış ıspanak, marul gibi yeşillikler verilerek beslenmelidir. Balıkların sağlıklı yaşamlarında, doğru ve yeterli beslenmesinin payı büyüktür. Düzenli ve uygun beslenmeyle, renkleri canlı, hareketli, uzun ömürlü ve döl verimi yüksek balıklar kazanılır.

10 Buna karşın, yanlış beslemede, balıklarda; Sağlıksız görünüm Döl veriminde düşüklük Hastalıklara karşı dirençsizlik Bazen balığın ölümü görülür. :

11 Balıklara verilen yemin türü kadar, oranı (yem miktarı) ve yemi verme biçimi de önemlidir. Yem balıklara çok az miktarda, 2-3 dakika içinde yiyip bitirebilecekleri kadar verilmelidir. Aşırı besleme ile, sağlıksız biçimde beslenen balık, iç organlarının fazla yağlanması sonucu kısırlaşabilir ve hatta zamanından önce ölebilir.

12 Ayrıca yenmeyip dibe çöken yemler, suyun kalitesini bozarak, balıkların hastalanmalarına, zehirlenmesine neden olabilir. Bu nedenle yem, günde iki veya üç öğün halinde, tercihen özel yemlikler içinde verilmelidir.

13 Yem verilmeden önce, cama vurularak balıklara yemin verilmekte olduğu haber verilmeli, böylece şartlandırılan balıklar yemi dibe çökmeden yemeleri sağlanır. Yem verildiğinde akvaryum yeterince aydınlık olması balıkların yemi görerek yemesine neden olur. Aksi halde balıklar yemi göremez ve bundan yararlanamaz.

14 Balıkların beslenmesinde kullanılan yemler; Canlı Yemler Taze Yemler Kuru Yemler Hazır Yemler (Fabrika)

15 CANLI YEMLER a-) Ergin Balıklar için Su piresi (Daphnia) Cyclops Kırmızı kurt (Tubifex) Beyaz kurt (Encytreus albidus) Kan kurtları (Chironomus) Toprak kurtları (solucanlar) Sinek larvaları

16 Dafnia Cyclops Male Cyclop under microscope.mp4 Daphnia Care and Handling.mp4 Copepod Motion and Excretion - HD.mp4 Cyclops, les oeufs, la larve nauplius.mp4

17 Tubifex tubifex.mp4 Feeding live white worms.mp4 kara sinek ilaclama.mp4 Chironomus And Black Mosquito Larvae.mp4

18 Infusoria paramecium on iphone.mp4 SOLUCANLAR ve MANTARLAR mp4 Sep-Art Artemia Cyst.mp4.mp4

19 b-) Yavru balıklar için İnfusorialar Artemia nauplileri İnce su piresi İnce cyclops

20 TAZE YEMLER Sığır eti eriyiği Dalak eriyiği Yumurta sarısı eriyiği Karaciğer eriyiği Haşlanmış ıspanak Kıvırcık salata veya marul yaprağı

21 KURU YEMLER Karides unu Balık unu Özel karışımlı karma un Ispanak unu Kurutulmuş su piresi

22 HAZIR YEMLER (Fabrika) Toz yemler Pul yemler Tablet yemler Sebzeli yemler Vitaminli yemler Özel karışımlı yemler

23 Akvaryum suyunun fiziksel ve kimyasal özelliğide üremede çok önemlidir. Akvaryum içindeki ortamın, balığın doğal yaşam ortamına uygunluğu, onun tüm yaşantısında olduğu gibi, üremesine de etkilidir. Akvaryum suyunun; ph sı sertliği ve sıcaklığı oksijen miktarı önemlidir.

24 Her balık türünün, içinde en iyi uyumla yaşadığı belirli bir ph, sertlik derecesi ve su sıcaklığı vardır. Labirentli balıklar oksijen ihtiyacını havadan sağlarken, diğer balıkların oksijen ihtiyacını sağlamak için suyun havalandırılması lazımdır.

25 Ayrıca, üremede ışığında önemi vardır. Fazla ışık, bazı balık türlerini olumsuz etkiler. Fazla ışık, loş ve gölgeli ortamlardan hoşlanan balıkları rahatsız eder. Bir köşeye büzülür, hiç ortaya çıkmazlar, yemden kesilirler ve doğal faaliyetlerini gösteremezler.

26 Üremede; Akvaryumun bitkilendirilme durumu, Karma akvaryumlarda yaşayan balıkların birbirleriyle uyuşması, Balık sayısının, balığın normal gelişimine imkan verecek kadar olması, onların normal üremesinde yararlıdır.

27 Yumurta dökerek üreyen balıklar, doğal yaşam ortamlarında çoğunlukla mevsim dönümlerinde yumurtlarlar. Suyun niteliklerinde görülen değişiklikler, bir bakıma balığı şartlandırmıştır.

28 Yani bu değişimlerin görülmesi, yumurta ve sperma bırakmada balıklara bir ikaz yerine geçer. Yapay olarak onlara, doğal ortamlarındaki özellikleri sağlamamız, balıkların üreme girişimlerine başlamalarını sağlayacaktır.

29 Üremede, damızlık balıkların seçimide çok önemlidir. Bunlar; Damızlık balıkların üremeye hazır durumda olmaları, Elde edilecek yavruların, üstün nitelikli olmaları için damızlık dişi ve erkek balığın, seçkin özelliklere sahip olması,

30 Damızlık balıkların, en fazla yumurta ve sperma dolu olanlardan seçilmesi, Eş seçen balıklarda, çiftleşmenin eşleşmiş balık çiftlerinde sağlanması, iyi döl almayı sağlar.

31 Üremelerindeki değişikliklere göre balıkları genelde beş grupta toplayabiliriz. Canlı doğuranlar; yumurtaların döllenmesi ve gelişmesi dişi balığın karnında gerçekleşir, yavrular suya canlı olarak düşerler. Örneğin, Lebistes, Kılıçkuyruk, Plati, Black-Molly.

32 Yumurtalarını akvaryumun suyunun yüzeyinde kurdukları yuvalarda koruyan türler (köpük yuva yapanlar). Labirentli balıkların büyük bir bölümü, beta, büyülü gurami, Cüce gurami, Cennet balığı, Yumurtalarını uygun buldukları taş, kaya, bitki gibi yüzeyleri temizleyip sonra bu yüzeylere yapıştıran türler. Melek balığı, Diskus, Çiklitler, Bazı tilapya türleri (T. mosembica, T. macrocephalis),

33 Yumurtalarını akvaryumun tabanındaki hazırladıkları yuvalar bırakan türler. Cichlidaelerden Tilapia thalloni, Yumurtalarını ve spermlerini suya rasgele döken türler, Zebra, Tetrazon, Japon balığı,

34 Bütün bunların dışında, değişik yumurta dökme biçimi gösteren balıklar da vardır. Örneğin; Copenia arnoldi. Bunlar yumurtalarını akvaryumun üst camının altına veya sudan dışarıya çıkmış bir yaprağın alt kısmına bırakırlar.

35 Çift birbiri arkasına sudan karın kısmı yukarıda olacak şekilde sıçrayarak 4-10 saniye içinde 10 yumurta, toplam adet yumurtayı akvaryumun üst camının altına yapıştırılır. Suyun dışında yapışmış olan yumurtalara erkekler, başı ve kuyruk yüzgeci vasıtasıyla dakika aralıklarla devamlı ıslatırlar. 2-3 gün içinde yumurtadan çıkan larvalar suya düşerler.

36 Haplochromis multicolor dişisi, yumurtalarını (30-80 adet) yumurtlama çukuruna koyar. Bu yumurtalar erkek tarafından döllendikten sonra, dişi balık yumurtaları ağızına alır ve 10 gün içinde yumurtalardan larvalar çıkar. Başka bir sınıflandırma da ise, ebeveynlik görevini yapıp yapılmadığına bakılır.

37 Bazı balıklar, yumurta bıraktıktan sonra, yumurtaları korur, çıkan larvaları korurlar. Örneğin Beta, Melek balığı, Cennet balığı, Heplochromis Discus

38 Bazı balıklar ise, yumurta ve sperma döktükten sonra, kendi yumurtalarını yeme girişiminde bulunurlar. Örneğin, Zebra, Japon balığı.

39 Su bitkilerinin de balık üretiminde önemi vardır. Bunlar balık yumurtalarını ve larvalarını sakladıkları gibi, balıklara gıda maddesi ve ayrıca oksijen temini açısından önemlidir.

40 Su Üstü Bitkileri Yumurtalarını su üstünde köpük yuva yapan balıkların üretiminde önemlidirler. Ceratopteris cornuata Riccia Pistia Salvinia

41 Yumurta Saklayıcı Bitkiler Özellikle döktükleri yumurtaları yiyen balıkların üretilmesinde, yumurtaların ince ve sık yaprakları arasında saklamasında, Elodea Myriophyllum Ambulia Cabomba

42 Yumurta Barındıran Bitkiler Genelde yumurtalarına belirli bir özen gösteren ve onları temizledikleri bitki yapraklarına bırakan balıkların üretilmesinde yararlanılan, Hygrophilla Ludwigia Sagittaria Aponogeton Cryptocoryne Vallisneria

43

44

45

46

47

48

49

50

51

52

53

54

55

56

57

58

59 Akvaryum için önemli tatlısu süs balıkları 7 familya içinde incelenebilir. Characidae Cyprinidae Callichthydae Cyprinidontidae Poecillidae Cichlidae Anabantidae

60 CHARACİDAE FAMİLYASI Tür bakımından zengindir. Anavatanı, Orta ve Güney Amerika ile Kuzey Amerikanın güney kısımlarıdır. Bazı türleri ise Tropikal Afrika da görülür. Diğer familyalardan, dış bakıda sırt yüzgeci ile kuyruk yüzgeci arasında ışınsız küçük bir yağ (adipoz) yüzgecinin bulunmasıyla kolaylıkla ayırt edilir. Characidae lerin bıyıkları yoktur.

61 Bu balıkların büyük bir çoğunluğu, küçük boylu, çok güzel karışık renkli, haraketleri canlı, mütevazi, barışcıl balıklardır. Sürü halinde gezerken güzel göründüğünden, akvaryumlarda sık raslanır. Bu familya içinde Piranha cinslerinden Serrasalmus, Roosevetiella ve Pygocentrus çok tehlikeli balıklardır. Sürü halinde, canlı cisimlere saldırarak keskin dişleriyle birkaç dakika içerinde bir ineği iskelet haline getirebilirler. Ülkemize zaman zaman Piranha balıklarının ithal edildiğini görüyoruz.

62 Kızılağız tetra, Rio kırmızısı, Serpa, siyah Neon, Neon, Matem balığı, Körbalık bunlardan bazılarıdır.

63 Kızıl Piranha Kardinal tetra Penguen balığı Akvaryumlarda büyük bir yüzme alanına ve saklanabilecekleri yoğun bitkili akvaryumları severler. Küçük akvaryumlarda birarada tutulan ve yeterli yemlenmeyen balıklar birbirine saldırarak öldürürler. Severek kuru yem alırlar, fakat ara sıra canlı yem verilmesine de sevinirler.

64 CYPRİNİDAE FAMİLYASI (Sazangiller) Tür bakımından zengindir. Tropikal bölgelerden arktik bölgelere kadar bulunan tatlı sularda, yani bütün dünyaya yayılmıştır türü bilinmesine rağmen, birkaç türü akvaryum balığı olarak kullanılır. Bu balıklarda yağ yüzgeci yoktur. Genelde 1 veya 2 çift bıyığı vardır. Tek sırt yüzgeci vardır.

65 Japon balıklarına, Barbuslara, Zebra balıklarına, Rasbora lara akvaryumlarda sık raslanır. Birçok türü, sürü halinde gezen, çok güzel renkli ve şekle sahip, hareketleri canlı barışcıl balıklardır. Yeni akvaryuma başlayacaklara tavsiye edilebilecek balıklardır.

66 Suyun kalitesi pek önemli değildir. Japon Tetrazon Zenci barbus Zebra Köpek balığı Rasbora Labeo vs. Bu familyaya örnek verilebilir.

67 CALLİCHTHYİDAE (Zırhlı yayıngiller) FAMİLYASI Tropikal Güney Amerika kökenlidir. Görünüşleri çok güzel olmasına rağmen, ağız etrafındaki bıyıkları ile, akvaryum tabanında yem artıklarını arıyarak yediklerinden, akvarylumlarda sık raslanılır. Çöpçü olarak adlandırılır.

68 En sık raslanılan ve dış görünüşleri bakımından birbirine benzer olan cins Corydoras tır. Bu cinslerin başı, vücudunun yanları ve karın kısmı benzer kemik plakalarla zırh gibi kaplanmıştır. Gögüs yüzgeci ve sırt yüzgecinde çok kuvvetli ışını vardır.

69 Bu balıklar genelde akvaryumun tabanında yaşarlar ve ara sıra hava yutmak için su yüzeyine çıkarlar. Doğada genelde yavaş akan küçük nehirlerde, oksijeni az, kirli sularda yaşarlar. Oksijeni solungaç yoluyla sudan alabildikleri gibi, direkt havadan da alabilirler. Bakımları kolaydır. Ekserisinin üretimi için, musluk suyu yeterlidir.

70 CYPRİNİDONTİDAE FAMİLYASI (Yumurta bırakan dişli sazanlar) Tür bakımından zengindirler. Tropikal ve subtropikal bölgelerde çok yaygındır. Yalnızca Avusturalya da raslanmaz. Küçük ve orta boyda çok güzel renkli balıklardır. Cyprinidontidae familyasının en karakteristik özelliği; Ağızlarında dişlerinin bulunması, Yumurta bırakmaları Bıyıklarının bulunmamasıdır.

71 Özellikle Aphysemion türleri yalnızca sürüler halinde bulunurlar. Diğer türlerin küçük toplulukları birbirlerini yiyeceklerinden, türler ayrı akvaryumlarda tutulmalıdır. Erkekler, aralarında iyi geçinmesine rağmen, dişilere karşı oldukça saldırgandırlar. Bunun için yoğun bitkili akvaryumlarda her erkek balığa küçük bir harem kurulmalıdır.

72 Akvaryum içinde dişilerin saklanabileceği yerler bulunmalıdır. Aksi taktirde dişiler, erkekler tarafından öldürülebilir. Akvaryumda genel olarak suyun üst tabakalarını tercih ederler. Aphyosemia Panchax Epiplatys Nothobranchius

73 POECİLLİDAE FAMİLYASI (Canlı doğuran dişli sazanlar) Tür bakımından çok zengindir. Genelde küçük boylu, güzel görünüşlüdürler. Anavatanı, tropikal ve subtropikal Amerikadır. Bütün türlerde yumurtalar, dişinin vücudunda döllenmektedir.

74 Erkeklerin anal yüzgeçleri gonopodium haline dönüşmüş ve döllenme organı olarak görev yapmaktadır. Birçok türde, doğum esnasında yumurta çatlayarak larvalar çıkar. Dişiller bünyesinde, erkeklerin spermasını uzun süre saklayarak, döllenme esnasında kullanırlar (8-15 ay). Bazı cinsler ve türler, doğada birbirleriyle çiftleşerek melezler meydana getirirler.

75 Akvaryuma yeni başlayanlar için ideal balıktır. Akvaryum şartlarına dayanıklı ve akvaryumlarda iyi ürerler. Çok iyi bitkilendirilmiş akvaryumlarda genç ve ergin balıklar bir arada yaşayabilirler. Uyumlu ve barışcıl balıklardır. Canlı yemleri severler ve canlı yemle beslenen erginler, yavrularını yemezler.

76 Poecillidae ler algleri de severek yerler. Akvaryumun yarısının üst kısmında yaşarlar. Sivrisinek mücadelesinde kullanılırlar. Gambusia affinis Black moly- Poecilia sphenegs Lebistes- Poecilia reticulata Kılıç kuyruk- Xiphophorus helleri Plati- Xiphophorusmaculatus

77 CİCHLİDAE FAMİLYASI (Renkli levrekler) Büyük bir familyadır (900 türü vardır) Birkaç yüz türü Güney Amerika, Orta Amerika ve Afrika da; 2 türü de Hindistanda yaşar. Zoolojide levrek familyasına yakın, akrabasıdır. Başın, her iki yanında yalnız bir burun deliği vardır. Doğada birkaç türü, yavaş akan veya durgun sularda yaşar. Orada kendi türlerini, diğer türlere karşı korurlar.

78 Üreme davranışları ve çok güzel renklerinden dolayı çok sevilirler. Akvaryuma yeni başlayanlara tavsiye edilmez. Bazı türler, özellikle Melek balıkları, karışık akvaryumlarda yaşayabilmelerine rağmen, bu büyük Cichlidaeler, yalnız aynı türün çifti olarak akvaryumlarda tutulabilirler. Bazı türler, akvaryum tabanına çukur kazarlar ve bitkileri yediklerinden akvaryum bitkilerine zarar verirler.

79 Cichlidae çiftleri, çok uzun zaman beraber yaşarlar ve birçok türün yavrularını büyütürler. Yavrularına karşı şefkat duyarak korurlar. Alt çeneleri kuvvetlidir. Eşlerini kesinlikle kendileri seçerler. Çift yumurta dökmeden önce, yumurtlayacağı yeri iyice temizler. Dişinin döktüğü yumurtaları erkek döller.

80 Dört-on gün içinde yavrular biçim kazanarak, çiftin arkasına takılarak konvoy halinde dolaşırlar. Erkek balık, yavrularını çok iyi savunur. Bitkilerin ve taşların üzerine bırakılan yumurtalar, balıklar tarafından korunur veya bazı anaç balıklar yumurtaları ağızlarına alarak, yavrularını ağızda çıkarırlar.

81 Yavrular, anne ve babaları tarafından kendilerini besleyecek ve savunacak güce gelinceye kadar korunurlar. Türlerin bazıları çok büyüktür. 22 oc lik su sıcaklığını severler ve her türlü yemi yerler. Fakat en çok sevdikleri, canlı yemlerdir.

82 Apistogramma Acquidens Nannochromis Cichlosoma Pelvicachromis Pterophyllum (Melek) Discus Astronot Bu familyaya örnek verilebilir.

83 ANABANTİDAE (Labirentli Balıklar) FAMİLYASI Afrika ve Güneydoğu Asya nın tropikal bölgelerinden kökenlidir. Labirent şeklinde organlarının yardımı ile havanın oksijeninden faydalanırlar. Labirent, solungaçların üst tarafındaki çok sayıda kemik lamelleri üzerindeki derinin zengin kan damarları ile donatılması ile oluşmuştur.

84 Balıklar belirli sürelerde suyun yüzeyine çıkarak, havanın oksijenini ağızlarıyla alırlar. Oksijenden çok fakir sularda, küçük ve sıcak su birikintilerinde yaşarlar. Suda fazla oksijen bulunması halinde bile, solungaçları iyi gelişmediğinden suyun oksijeninden yararlanamazlar. Belirli sürelerde suyun yüzeyine çıkması engellenirse, boğularak ölürler. Sağlam yapıları, çok güzel renkli oluşları ve enteresan davranışları ile akvaryumlarda çok sık görülür.

85 Beta ve Guramiler, karışık akvaryumlarda yaşayabilirler. Yabancı türlerle iyi geçindikleri halde, aynı türden balıklarla iyi geçinemezler. Üremeleri farklıdır. Erkekler özel ağız salgılarıyla suyun yüzeyinde oluşturdukları kabarcıkların içine, dişilerin yumurtalarını bırakırlar ve döllerler. Yavrular 48 saat içinde yumurtadan çıkarlar.

86

87

Barbus conchonius (Rosy barb)

Barbus conchonius (Rosy barb) Barbus conchonius (Rosy barb) 10 cm uzunluğa ulaşabilir. Kökeni: Kuzey Hindistan 24 C de toplu yaşamayı sever. Eşleşmeye hazır dişi gül pembe rengini alır. Dirençli ve hareketli balıklardır. Barbus üretimleri

Detaylı

Akvaryum Bitkilerinin Faydaları

Akvaryum Bitkilerinin Faydaları Akvaryum Bitkilerinin Faydaları Akvaryum bitkileri, akvaryumlarda dengeleyici rol oynarlar. Balık dışkıları ve artık yemler nedeniyle akvaryumda oluşan nitrat ve fosfatı tüketirler. Ayrıca bir çok zararlı

Detaylı

Cheirodon axelrodi Kardinal tetra. Paracheirodon innesi Neon tetra (2-3 cm) Hemigrammus rhodostomus Kırmızı burun tetra (5-5.5 cm)

Cheirodon axelrodi Kardinal tetra. Paracheirodon innesi Neon tetra (2-3 cm) Hemigrammus rhodostomus Kırmızı burun tetra (5-5.5 cm) Cheirodon axelrodi Kardinal tetra Paracheirodon innesi Neon tetra (2-3 cm) Hemigrammus rhodostomus Kırmızı burun tetra (5-5.5 cm) 5 cm uzunluğa ulaşabilirler. Kökeni: Güney Amerika Ovipar. 22-30 C de toplu

Detaylı

ADIM ADIM YGS-LYS 52. ADIM CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI-12 HAYVANLAR ALEMİ 3- OMURGALI HAYVANLAR SORU ÇÖZÜMÜ

ADIM ADIM YGS-LYS 52. ADIM CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI-12 HAYVANLAR ALEMİ 3- OMURGALI HAYVANLAR SORU ÇÖZÜMÜ ADIM ADIM YGS-LYS 52. ADIM CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI-12 HAYVANLAR ALEMİ 3- OMURGALI HAYVANLAR SORU ÇÖZÜMÜ Halkalı solucanlar çift cinsiyetli olmalarına rağmen döllenme kendi kendine değil, iki ayrı

Detaylı

HAMAMBÖCEKLERİ ve MÜCADELE YÖNTEMLERİ

HAMAMBÖCEKLERİ ve MÜCADELE YÖNTEMLERİ HAMAMBÖCEKLERİ ve MÜCADELE YÖNTEMLERİ HAMAMBÖCEKLERİ ve MÜCADELE YÖNTEMLERİ HAMAMBÖCEKLERİ Ordo (Takım): Blattoptera (Hamam böcekleri) Vücutları kahverengi tonlarında, yassı ve ovaldir. Antenler çoğunlukla

Detaylı

Sığır Yetiştiriciliğinde Sinekle Mücadele Problemi. Prof. Dr. Serap GÖNCÜ

Sığır Yetiştiriciliğinde Sinekle Mücadele Problemi. Prof. Dr. Serap GÖNCÜ Sığır Yetiştiriciliğinde Sinekle Mücadele Problemi Prof. Dr. Serap GÖNCÜ Sinekler gerek sebep oldukları hastalıklar gerekse verim kayıplarından dolayı sığır yetiştiriciliğinde ekonomik kayıplara neden

Detaylı

GEZİ ÖNCESİ ALIŞTIRMALAR 6-13 YAŞ GRUBU

GEZİ ÖNCESİ ALIŞTIRMALAR 6-13 YAŞ GRUBU GEZİ ÖNCESİ ALIŞTIRMALAR 6-13 YAŞ GRUBU 2 İÇİNDEKİLER CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI (ALIŞTIRMA-1) CANLILAR (ALIŞTIRMA-2) GIDA ZİNCİRLERİ (ALIŞTIRMA-3) AĞDA NE VAR (ALIŞTIRMA-4) ADAPTASYON (ALIŞTIRMA-5)

Detaylı

Simental sığır ırkının anavatanı İsviçre dir. Simental hem süt ve hemde etçi olmalarından dolayı kombine bir sığır ırkıdır. Dünyada bir çok ülkede

Simental sığır ırkının anavatanı İsviçre dir. Simental hem süt ve hemde etçi olmalarından dolayı kombine bir sığır ırkıdır. Dünyada bir çok ülkede BESİLİK BÜYÜKBAŞ SIMMENTAL (SİMENTAL) Simental sığır ırkının anavatanı İsviçre dir. Simental hem süt ve hemde etçi olmalarından dolayı kombine bir sığır ırkıdır. Dünyada bir çok ülkede yetiştirilmektedir.

Detaylı

Çok sayıda genç, yavru süs kaplumbağaları değişik ülkeler tarafından ithal edilmektedir.

Çok sayıda genç, yavru süs kaplumbağaları değişik ülkeler tarafından ithal edilmektedir. SÜS KAPLUMBAĞASI YETİŞTİRİCİLİĞİ Kaplumbağalar, sevimli akıllı ve insana sevinç veren canlılardır. İnsanlara kötü ön yargısı olmayan tek sürüngen hayvan kaplumbağalardır. Aynı Bremen mızıkacıları gibi,

Detaylı

ÜNİTE:1 CANLILARDA ÜREME, BÜYÜME VE GELİŞME

ÜNİTE:1 CANLILARDA ÜREME, BÜYÜME VE GELİŞME ÜNİTE:1 CANLILARDA ÜREME, BÜYÜME VE GELİŞME HÜCRE: Canlıları oluşturan en küçük yapı birimine hücre denir.bütün canlılar hücrelerden oluşmuştur. * İnsanlar, hayvanlar, bitkiler, tek hücreli canlıların

Detaylı

DROPSY ( ŞİŞKİNLİK HASTALIĞI

DROPSY ( ŞİŞKİNLİK HASTALIĞI DROPSY ( ŞİŞKİNLİK HASTALIĞI ) Özde bir semptomdur. Çeşitli nedenlerle balığın şişmesini tanımlamak için kullanılmıştır. Vücut yanlardan şişer, balığın görünümü önden çam kozalağını andırır. Etiyoloji

Detaylı

Canlı Balık Ürün Kodu Ürün adı Miktar Fiyat

Canlı Balık Ürün Kodu Ürün adı Miktar Fiyat Canlı Balık TAT.AYK.BER.001 AYKILIÇ - KARIŞIK - SHOW 110 5.00 TAT.AYK.BER.002 AYKILIÇ - KARIŞIK - L SIZE 50 2.25 TAT.AYK.BER.003 AYKILIÇ - ALBİNO - L SIZE 60 3.00 TAT.CIC.AYK.001 RAMİREZİ - BOLIVIAN -

Detaylı

HÜCRE BÖLÜNMESİ A) MİTOZ BÖLÜNME a) Hazırlık evresi:

HÜCRE BÖLÜNMESİ A) MİTOZ BÖLÜNME a) Hazırlık evresi: HÜCRE BÖLÜNMESİ Hücre bölünmesi tüm canlılarda görülen ortak bir özelliktir. Hücre büyüyüp gelişirken madde ve enerji gereksinimleri artar. Sitoplâzma hücre zarına oranla daha hızlı büyümesinden dolayı,

Detaylı

ADIM ADIM YGS-LYS 54. ADIM CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI-14 HAYVANLAR ALEMİ 5- OMURGALI HAYVANLAR-3 SORU ÇÖZÜMÜ

ADIM ADIM YGS-LYS 54. ADIM CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI-14 HAYVANLAR ALEMİ 5- OMURGALI HAYVANLAR-3 SORU ÇÖZÜMÜ ADIM ADIM YGS-LYS 54. ADIM CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI-14 HAYVANLAR ALEMİ 5- OMURGALI HAYVANLAR-3 SORU ÇÖZÜMÜ e) Memeliler Hayvanlar aleminin en gelişmiş sınıfıdır. Dünyanın her yerinde dağılış göstermişlerdir.

Detaylı

KATALOG Küplüpınar Mah. İstanbul Caddesi No:15 Osmangazi/BURSA Tel Website.

KATALOG Küplüpınar Mah. İstanbul Caddesi No:15 Osmangazi/BURSA Tel Website. KATALOG 2017 35 YILDIR TAVUKCULUK SEKTÖRÜNDE FAALİYET GÖSTERMEKTEYİZ ÜLKEMİZİN PEK ÇOK YERİNE SATIŞLAR BİZİM TARAFIMIZDAN YAPILMAKTADIR. BURSA GÖKÇE KÖY'DEKİ KULUÇKAHANEMİZDE ÖRDEK,HİNDİ,ETLİK VE YUMURTALIK

Detaylı

CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI

CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI Dünyamızda o kadar çok canlı türü var ki bu canlıları tek tek incelemek olanaksızdır. Bu yüzden bilim insanları canlıları benzerlik ve farklılıklarına göre sınıflandırmışlardır.

Detaylı

"Yaşayan Bahar", ilkbahar mevsiminin gelişini kutlamak üzere tüm Avrupa ülkelerinde gerçekleştirilen bir etkinlik.

Yaşayan Bahar, ilkbahar mevsiminin gelişini kutlamak üzere tüm Avrupa ülkelerinde gerçekleştirilen bir etkinlik. Günün çevre haberi: "Yaşayan bahar" Baharın habercileri "kırlangıçlar" "leylekler" "ebabiller"... Tüm Avrupa'da doğa severler bu habercilerin yolunu gözlüyorlar... Siz de katılmak ister misiniz? "Yaşayan

Detaylı

EKOLOJİK MÜCADELE İÇİN DOĞA İLE EL ELE

EKOLOJİK MÜCADELE İÇİN DOĞA İLE EL ELE EKOLOJİK MÜCADELE İÇİN DOĞA İLE EL ELE HAZIRLAYAN ÖĞRENCİLER Semra Ece AKAT (7-F) Ece TEMİZ (7-F) DANIŞMAN ÖĞRETMEN Pınar ÇALIK ÖZBAY İZMİR 2014 İÇİNDEKİLER 1. Proje özeti...2 2. Projenin amacı...2 3.

Detaylı

Dengeli Beslenme. Efe Kaan Fidancı

Dengeli Beslenme. Efe Kaan Fidancı Dengeli Beslenme Yaşamımız boyunca sürekli büyürüz. Bebeklikten itibaren sağlıklı bir şekilde büyümek ve gelişmek için düzenli, dengeli ve yeterli beslenmemiz gerekir. Beslenmek yani yemek yemek günlük

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI DENİZCİLİK YUMURTA DÖKEN AKVARYUM BALIKLARI

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI DENİZCİLİK YUMURTA DÖKEN AKVARYUM BALIKLARI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI DENİZCİLİK YUMURTA DÖKEN AKVARYUM BALIKLARI Ankara, 2013 Bu modül, mesleki ve teknik eğitim okul/kurumlarında uygulanan Çerçeve Öğretim Programlarında yer alan yeterlikleri

Detaylı

Tatlısu Kirliliğinde Çağın Tehdidi; ZEBRA MİDYE. Çiğdem UYUMAZ Sinem EKMEKÇİ Danışman:Yrd.Doç.Doğan YILDIZ

Tatlısu Kirliliğinde Çağın Tehdidi; ZEBRA MİDYE. Çiğdem UYUMAZ Sinem EKMEKÇİ Danışman:Yrd.Doç.Doğan YILDIZ Tatlısu Kirliliğinde Çağın Tehdidi; ZEBRA MİDYE Çiğdem UYUMAZ Sinem EKMEKÇİ Danışman:Yrd.Doç.Doğan YILDIZ SUNUM PLANI ZEBRA MİDYE NEDİR? ZEBRA MİDYENİN YAŞAM DÖNGÜSÜ ZEBRA MİDYENİN ZARARLARI ZEBRA MİDYE

Detaylı

HİNDİ YETİŞTİRİCİLİĞİ

HİNDİ YETİŞTİRİCİLİĞİ 2014 2015 HİNDİ YETİŞTİRİCİLİĞİ Hindilerin tavuklara göre daha dayanıklı, uzun ömürlü, karkas randımanı ve beslenme değerlerinin yüksek olması, yılbaşında tüketimi, etinin sucuk salam gibi ürünlerde dana

Detaylı

Karıncalar. Karıncaların vücutları diğer böceklerde olduğu gibi üç kısımdan oluşur: 1. baş 2. göğüs 3. karın (kuyruk kısmı) baş (Kopf)

Karıncalar. Karıncaların vücutları diğer böceklerde olduğu gibi üç kısımdan oluşur: 1. baş 2. göğüs 3. karın (kuyruk kısmı) baş (Kopf) Karıncalar Karıncalar, böcekler familyasına aittirler. Dünyada on binin üzerinde karınca türü vardır. Avusturya da ise yüz karınca türüne rastlanır. Organize koloniler (gruplar) halinde, toprağın altında

Detaylı

GEZ ARASTIR ÖGREN EGLEN. llkokul 4., 5. ve 6. sınıflar için.

GEZ ARASTIR ÖGREN EGLEN. llkokul 4., 5. ve 6. sınıflar için. GEZ ARASTIR ÖGREN EGLEN llkokul 4., 5. ve 6. sınıflar için. KAYALIK KIYILAR Eğer bir olsaydım... Akvaryumda hangi canlı olmak isterdin? a) Düşmanların hangi hayvanlar olurdu? b) İhtiyaçların neler olurdu?

Detaylı

ÜNİTE 4 DÜNYAMIZI SARAN ÖRTÜ TOPRAK

ÜNİTE 4 DÜNYAMIZI SARAN ÖRTÜ TOPRAK ÜNİTE 4 DÜNYAMIZI SARAN ÖRTÜ TOPRAK ÜNİTENİN KONULARI Toprağın Oluşumu Fiziksel Parçalanma Kimyasal Ayrışma Biyolojik Ayrışma Toprağın Doğal Yapısı Katı Kısım Sıvı Kısım ve Gaz Kısım Toprağın Katmanları

Detaylı

Irkların Sınıflandırılması

Irkların Sınıflandırılması Irkların Sınıflandırılması Gelişmişlik düzeyine göre İlkel yerli ırk Islah edilmiş yerli (geçit) ırk Kültür ırkları Verim yönlerine göre Tek verim yönlü ırklar Kombine verimli ırklar İlkel yerli ırk; Genellikle

Detaylı

8. Familya: Curculionidae. Sitophilus granarius (L.) (Buğday biti) Sitophilus oryzae (L.) (Pirinç biti)

8. Familya: Curculionidae. Sitophilus granarius (L.) (Buğday biti) Sitophilus oryzae (L.) (Pirinç biti) 8. Familya: Curculionidae Sitophilus granarius (L.) (Buğday biti) Sitophilus oryzae (L.) (Pirinç biti) Sitophilus granarius (L.) Erginler koyu kahve veya kırmızımsı gri renkte, 3-5 mm. boydadır. Baş kısmı

Detaylı

CANLILAR DÜNYASINI GEZELİM TANIYALIM

CANLILAR DÜNYASINI GEZELİM TANIYALIM CANLILAR DÜNYASINI GEZELİM TANIYALIM Bulut Kuş OKUL Ağaç Çimenler Taş Ayşe Çocuklar Kedi Top Çiçekler Göl Yukarıdaki şekilde Ayşe nin okula giderken çevresinde gördüğü canlı ve cansız varlıkları inceleyelim.

Detaylı

MEMELİ BİYOLOJİSİ M.YAVUZ MEMELİLERİN YAŞAMINA BİR BAKIŞ

MEMELİ BİYOLOJİSİ M.YAVUZ MEMELİLERİN YAŞAMINA BİR BAKIŞ MEMELİ BİYOLOJİSİ M.YAVUZ MEMELİLERİN YAŞAMINA BİR BAKIŞ MEMELİLERİN SİSTEMATİKTEKİ YERİ Classis: MAMMALIA Subclasis : Metatheria: Marsupialia: Keseli Memeliler Ordo : Diprotodontia (İki ön dişliler) 10

Detaylı

12. SINIF KONU ANLATIMI 33 HAYATIN BAŞLANGICI

12. SINIF KONU ANLATIMI 33 HAYATIN BAŞLANGICI 12. SINIF KONU ANLATIMI 33 HAYATIN BAŞLANGICI Canlılar öldükten sonra yumuşak dokular saprofitler tarafından ayrıştırılır. Kemik ve kabuk gibi sert yapılar ise ayrıştırılamaz. Bu yapılar minerallerle kayaçlara

Detaylı

KABUKLU SU ÜRÜNLERİ ve ÜRETİM TEKNİĞİ. Prof. Dr. Hasan Hüseyin ATAR

KABUKLU SU ÜRÜNLERİ ve ÜRETİM TEKNİĞİ. Prof. Dr. Hasan Hüseyin ATAR KABUKLU SU ÜRÜNLERİ ve ÜRETİM TEKNİĞİ Prof. Dr. Hasan Hüseyin ATAR 1 Arthopods (Zırhlı Kazıcılar) Phylum Arthopoda En büyük Hayvan filumu; Böcekler karada hakim durumdadır. Ancak denizde seyrek bulunurlar.

Detaylı

PİSİ BALIĞININ KÜLTÜRE ALINABİLİRLİĞİNİN ARAŞTIRILMASI

PİSİ BALIĞININ KÜLTÜRE ALINABİLİRLİĞİNİN ARAŞTIRILMASI PROJE PİSİ BALIĞININ KÜLTÜRE ALINABİLİRLİĞİNİN ARAŞTIRILMASI İlhan AYDIN, SUMAE Pisi balığı Karadeniz ve Akdeniz den Beyaz denize kadar bir alanda dağılım göstermektedir. Eurohalin ve eurotermal olan pisi

Detaylı

zeytinist

zeytinist 1 T.C. BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ EDREMİT MESLEK YÜKSEKOKULU Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi Programı Öğr. Gör. Mücahit KIVRAK 0 505 772 44 46 kivrak@gmail.com www.mucahitkivrak.com.tr 2 3 4 ZEYTİN

Detaylı

KATALOG Küplüpınar Mah. İstanbul Caddesi No:15 Osmangazi/BURSA Tel Website.

KATALOG Küplüpınar Mah. İstanbul Caddesi No:15 Osmangazi/BURSA Tel Website. KATALOG 2018 35 YILDIR TAVUKCULUK SEKTÖRÜNDE FAALİYET GÖSTERMEKTEYİZ ÜLKEMİZİN PEK ÇOK YERİNE SATIŞLAR BİZİM TARAFIMIZDAN YAPILMAKTADIR. BURSA GÖKÇE KÖY'DEKİ KULUÇKAHANEMİZDE ÖRDEK,HİNDİ,ETLİK VE YUMURTALIK

Detaylı

Kısa Dönemli Amaç Davranışlar Araç Gereçler

Kısa Dönemli Amaç Davranışlar Araç Gereçler BEP Plan Hazırla T.C Mamak Kaymakamlığı misket ortaokulu Müdürlüğü Fen Bilgisi Dersi Bireyselleştirilmiş Eğitim Planı Öğrenci : veysal çağrı Eğitsel Performans Canlıları tanır. Uzun Dönemli Amaç : Çevresindeki

Detaylı

BADEM YETİŞTİRİCİLİĞİ

BADEM YETİŞTİRİCİLİĞİ BADEM YETİŞTİRİCİLİĞİ Badem Anadolu nun en eski meyve türlerinden birisidir. Ancak ülkemizde bademe gerekli önem verilmemekte, genellikle tarla kenarlarında sınır ağacı olarak yetiştirilmektedir. Ülkemizde

Detaylı

Yer Yumurtasının Kontrolü Ve Çözüm Önerileri. Dr. Tolga Erkuş Ross Breeders Anadolu

Yer Yumurtasının Kontrolü Ve Çözüm Önerileri. Dr. Tolga Erkuş Ross Breeders Anadolu Yer Yumurtasının Kontrolü Ve Çözüm Önerileri Dr. Tolga Erkuş Ross Breeders Anadolu Neden Önemli??? Yer yumurtası nedir? Temiz görünüşlü yer yumurtası nedir? Sanitasyon ne işe yarar? Yer yumurtasına nasıl

Detaylı

JAA ATPL Eğitimi (METEOROLOGY)

JAA ATPL Eğitimi (METEOROLOGY) JAA ATPL Eğitimi (METEOROLOGY) Hazırlayan: Ibrahim CAMALAN Meteoroloji Mühendisi 2012 TROPİKAL OLAYLAR Ekvatoral Trof (ITCZ) Her iki yarım kürede subtropikal yüksek basınçtan nispeten alçak basınca doğru

Detaylı

zeytinist

zeytinist 1 T.C. BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ EDREMİT MESLEK YÜKSEKOKULU Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi Programı Öğr. Gör. Mücahit KIVRAK 0 505 772 44 46 kivrak@gmail.com www.mucahitkivrak.com.tr 2 3 4 Zeytin

Detaylı

HAYVANLAR ÂLEMİ. Nicholas Blechman. Hazırlayan Simon Rogers. Çeviren Egemen Özkan

HAYVANLAR ÂLEMİ. Nicholas Blechman. Hazırlayan Simon Rogers. Çeviren Egemen Özkan HAYVANLAR ÂLEMİ Nicholas Blechman Hazırlayan Simon Rogers Çeviren Egemen Özkan 180 HAYVANLAR ÂLEMI Nicholas Blechman 8 17 TÜRLER 18 25 DUYULAR 26 35 REKORTMENLER 36 45 YİYECEK VE İÇECEK 46 55 AİLE 56 63

Detaylı

CLASSİS: ARACHNİDA (ÖRÜMCEKGİLLER)

CLASSİS: ARACHNİDA (ÖRÜMCEKGİLLER) CLASSİS: ARACHNİDA (ÖRÜMCEKGİLLER) Vücut prosoma ve opisthosomadan oluşmuştur. Cephalothorax bölümü kısadır. Abdomen ise bazı türlerde mesosoma ve metasoma olarak ikiye ayrılmış (akrep), bazı türlerde

Detaylı

CA ve kalitesine göre 2-6 kg kaba yem 10 aylık yaşta meme bezi gelişimini tamamlar;

CA ve kalitesine göre 2-6 kg kaba yem 10 aylık yaşta meme bezi gelişimini tamamlar; Düve Dişi dana yağlandırılmamalı CA ve kalitesine göre 2-6 kg kaba yem 10 aylık yaşta meme bezi gelişimini tamamlar; 14 aylıkyaşta yaşta (360-400 kg) tohumlama Düve Yağlandırmamak için kaba yem kalitesine

Detaylı

zeytinist

zeytinist 1 T.C. BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ EDREMİT MESLEK YÜKSEKOKULU Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi Programı Öğr. Gör. Mücahit KIVRAK 0 505 772 44 46 kivrak@gmail.com www.mucahitkivrak.com.tr 2 3 4 Zeytin

Detaylı

GEZ ARASTIR ÖGREN EGLEN. llkokul 1., 2. ve 3. sınıflar için.

GEZ ARASTIR ÖGREN EGLEN. llkokul 1., 2. ve 3. sınıflar için. GEZ ARASTIR ÖGREN EGLEN llkokul 1., 2. ve 3. sınıflar için. KAYALIK KIYILAR Resimde kafalarını kumdan çıkartan bu ufaklıkların adı nedir? Biliyor muydun? Nemo olarak tanıdığımız palyaço balıklarının zehirli

Detaylı

Prof. Dr. Sedat BOYACIOĞLU

Prof. Dr. Sedat BOYACIOĞLU Prof. Dr. Sedat BOYACIOĞLU 173 Prof. Dr. Sedat BOYACIOĞLU Hiçbir canlının beslenmeden yaşamını sürdürmesi mümkün değildir. Bu, her yaşta olmak üzere, insanlar için de geçerlidir. Özellikle bebekler ve

Detaylı

YUMURTA TAVUĞU YETİŞTİRİCİLİĞİ

YUMURTA TAVUĞU YETİŞTİRİCİLİĞİ 2014 2015 YUMURTA TAVUĞU YETİŞTİRİCİLİĞİ Kanatlı Hayvan Yetiştiriciliği 1 YUMURTA TAVUKÇULUĞU Yumurta tavukçuluğu piliçlerde 20.haftadan sonra klavuz yumurta görülmesiyle başlar. Yumurta verimi 23. haftada

Detaylı

Tatlı su, deniz ve rutubetli topraklarda yaşarlar. Büyük bir kısmı insan ve diğer hayvanlarda parazittir. Bilateral simetriye sahiptirler.

Tatlı su, deniz ve rutubetli topraklarda yaşarlar. Büyük bir kısmı insan ve diğer hayvanlarda parazittir. Bilateral simetriye sahiptirler. Solucanlar Bu gruba dâhil olan canlılar yassı, yuvarlak ve halkalı solucanlar olmak üzere 3 ana başlık altında incelenmektedir. Yassı solucanlar Yumuşak, ince ve yassı bir vücut yapıları vardır. Serbest

Detaylı

BALIK/Atman Dış Filtreler

BALIK/Atman Dış Filtreler BALIK GRUBU BALIK/Atman Dış Filtreler AT-3335 8690286556074 AT-3336 8690286556081 AT-3337 8690286556098 AT-3338 8690286556104 EF-1 8690286566226 EF-2 8690286566233 EF-3 8690286566240 TEKNİK BİLGİLER EF-4

Detaylı

CİNSİYETE BAĞLI KALITIM

CİNSİYETE BAĞLI KALITIM CİNSİYETE BAĞLI KALITIM *Cinsiyetin belirlenmesi: Eşeyli üreyen hayvanlarda cinsiyetin belirlenmesi farklı şekillerde olabilmektedir. Bazı hayvanlarda cinsiyetin belirlenmesi, çevre koşulları tarafından

Detaylı

EKİN KURDU (Zabrus Spp.) Özden Güngör Ziraat Mühendisleri Odası Genel Merkez Yönetim Kurulu Başkanı 23.Temmuz Ankara

EKİN KURDU (Zabrus Spp.) Özden Güngör Ziraat Mühendisleri Odası Genel Merkez Yönetim Kurulu Başkanı 23.Temmuz Ankara EKİN KURDU (Zabrus Spp.) Özden Güngör Ziraat Mühendisleri Odası Genel Merkez Yönetim Kurulu Başkanı 23.Temmuz.2015 - Ankara Ekin Kurdu (Zabrus Spp) Ergini Geniş bir baş ve fırlayan sırt kısmının görünüşünden

Detaylı

KOYUNCULUK GAP TEYAP İHG

KOYUNCULUK GAP TEYAP İHG KOYUNCULUK GAP TEYAP İHG KOYUN IRKLARI Koyunları verimlerine göre 3 grupta toplayabiliriz. Etçi ırklar, Sütçü ırklar, Yapağıcı ırklar, Bir işletmede yetiştirilecek koyun ırkı seçilirken şu hususları dikkate

Detaylı

Çiftlik Hayvanlarında Türlere Göre Üreme Özellikleri. Prof. Dr. Fatin CEDDEN

Çiftlik Hayvanlarında Türlere Göre Üreme Özellikleri. Prof. Dr. Fatin CEDDEN Çiftlik Hayvanlarında Türlere Göre Üreme Özellikleri Prof. Dr. Fatin CEDDEN Koyunlarda Seksüel Döngü Ilıman iklim kuşağından köken alan koyunlar mevsime bağlı kızgınlık gösterirler. Günlerin kısalmaya

Detaylı

Sayfa 2. Hem okyanusta hem de tatlı sularda bulunabilirler. Tropik sularda, kuzey denizlerinde ve Akdeniz de çoğunlukla derinlerde rastlanırlar.

Sayfa 2. Hem okyanusta hem de tatlı sularda bulunabilirler. Tropik sularda, kuzey denizlerinde ve Akdeniz de çoğunlukla derinlerde rastlanırlar. Excellent Köpek balığı kıkırdaklı balıklar sınıfının alt sınıfını oluşturan iki üst takımdan biri olan diğeri, içinde sınıflanan canlı türlerinin ortak adıdır. Vatozlar gibi köpekbalıklarının kanında da

Detaylı

BALIK HASTALIKLARININ KONTROLÜ

BALIK HASTALIKLARININ KONTROLÜ BALIK HASTALIKLARININ KONTROLÜ Hastalığın Çıkışını Engelleyici Önlemler Hastalıklardan korunma ile ilgili öncelikli emniyet tedbirleri, sağlıklı canlılarla, sağlıklı yumurtalarla uygun oranlarda stoklama

Detaylı

Antalya Bölgesindeki Süs Balığı Üreten İşletmelerin Yapısal ve Teknik Analizi: II. Teknik Özellik ve Pazarlama Durumları

Antalya Bölgesindeki Süs Balığı Üreten İşletmelerin Yapısal ve Teknik Analizi: II. Teknik Özellik ve Pazarlama Durumları Biyoloji Bilimleri Araştırma Dergisi 6 (2): 35-41, 2013 ISSN: 1308-3961, E-ISSN: 1308-0261, www.nobel.gen.tr Antalya Bölgesindeki Süs Balığı Üreten İşletmelerin Yapısal ve Teknik Analizi: II. Teknik Özellik

Detaylı

Antalya Bölgesindeki Süs Balığı Üreten İşletmelerin Yapısal ve Teknik Analizi: II. Teknik Özellik ve Pazarlama Durumları

Antalya Bölgesindeki Süs Balığı Üreten İşletmelerin Yapısal ve Teknik Analizi: II. Teknik Özellik ve Pazarlama Durumları Biyoloji Bilimleri Araştırma Dergisi 6 (2): 3238, 2014 ISSN: 13083961, EISSN: 13080261, www.nobel.gen.tr Antalya Bölgesindeki Süs Balığı Üreten İşletmelerin Yapısal ve Teknik Analizi: II. Teknik Özellik

Detaylı

TEKRAR DOLAŞIMLI ÜRETİM SİSTEMLERİNDE SU KALİTESİ ve YÖNETİMİ

TEKRAR DOLAŞIMLI ÜRETİM SİSTEMLERİNDE SU KALİTESİ ve YÖNETİMİ TEKRAR DOLAŞIMLI ÜRETİM SİSTEMLERİNDE SU KALİTESİ ve YÖNETİMİ Tekrar dolaşımlı (resirkülasyonlu) su ürünleri yetiştiricilik sistemleri, günümüzde özellikle doğal su kaynaklarının tükenmeye başlamasıyla

Detaylı

ÇEVREMİZDEKİ VARLIKLARI TANIYALIM

ÇEVREMİZDEKİ VARLIKLARI TANIYALIM ÇEVREMİZDEKİ VARLIKLARI TANIYALIM Bulut Kuş OKUL Ağaç Çimenler Taş Ayşe Çocuklar Kedi Top Çiçekler Göl Yukarıdaki şekilde Ayşe nin okula giderken çevresinde gördüğü canlı ve cansız varlıkları inceleyelim.

Detaylı

GEBELİKTE YETERLİ ve DENGELİ BESLENME

GEBELİKTE YETERLİ ve DENGELİ BESLENME GEBELİKTE YETERLİ ve DENGELİ BESLENME NEDEN ÖNEMLİDİR? Hayat sağlıkla güzeldir BESLENME ve DİYET POLİKLİNİĞİ Gebelik öncesi ideal ağırlığında olan yetişkin kadınların ortalama 9-14 kg arasında (ayda 1-1,5kg)

Detaylı

Halkalı Solucan Regenwurm Oligochaeta

Halkalı Solucan Regenwurm Oligochaeta Halkalı Solucan Regenwurm Oligochaeta Sağlıklı bir toprağın oluşmasına yardım eden canlıların başında halkalı toprak ve tatlı su solucanı yani Latince adıyla oligochaeta gelmektedir. Almancası Regenwurm

Detaylı

ÇOCUKLARDA BESLENME. Dr.Belkıs Kütük Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Liv Hospital Ankara

ÇOCUKLARDA BESLENME. Dr.Belkıs Kütük Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Liv Hospital Ankara ÇOCUKLARDA BESLENME Dr.Belkıs Kütük Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Liv Hospital Ankara **Bir ülkenin sosyal ve ekonomik yönden, beklenen uygarlık seviyesine ulaşabilmesi, ancak bedensel ve zihinsel

Detaylı

KARASİNEKLER SUNUM: İLKER KIRHAN ZİRAAT MÜHENDİSİ/ZOOTEKNİST

KARASİNEKLER SUNUM: İLKER KIRHAN ZİRAAT MÜHENDİSİ/ZOOTEKNİST KARASİNEKLER SUNUM: İLKER KIRHAN ZİRAAT MÜHENDİSİ/ZOOTEKNİST 0533 6508818 KARASİNEKLER Familia : Diptera 0.5 1 Cm boyunda Siyah Gri renktedirler. Ortalama ömürleri 3 4 haftadır. KARASİNEKLER Ağız tipi

Detaylı

Türkiye nin Akbabaları

Türkiye nin Akbabaları Türkiye nin Akbabaları Doğa Derneği, İstanbul, Eylül 2015 Türkiye de halen daha dört farklı tür akbaba yaşamaktadır. Tüm türlerin sayısı dünyadaki diğer akbaba türleri gibi ya çok azdır ya da hızla azalmaktadır.

Detaylı

Aşağıda mitoz bölünme safhaları karışık olarak verilmiştir.

Aşağıda mitoz bölünme safhaları karışık olarak verilmiştir. 2015/2016 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI FEN VE TEKNOLOJİ DERSİ ÖRNEK 8.SINIFLAR 1.DÖNEM 1.YAZILI Adı Soyadı : No: Sınıf: Resimdeki türlerin bazı hücrelerindeki kromozom sayılarını yazınız. (4x2p) Aşağıda mitoz bölünme

Detaylı

Hayvanlarda Üreme; İç Döllenme ve Dış Döllenme

Hayvanlarda Üreme; İç Döllenme ve Dış Döllenme Hayvanlarda Üreme; İç Döllenme ve Dış Döllenme Hayvanlarda üreme, omurgalı hayvanlarda üreme olarak ele alınmaktadır. Omurgalı hayvanların tamamı ayrı eşeyl olarak çoğalmaktadır. Üreme ve çoğalmalarında

Detaylı

CORYLACEAE 1C 1 E. Anemogam, kışın yaprağını döken odunsu bitkilerdir. Gövde kabukları çatlaksız ya da boyuna çatlaklıdır. Tomurcuklar sürgüne

CORYLACEAE 1C 1 E. Anemogam, kışın yaprağını döken odunsu bitkilerdir. Gövde kabukları çatlaksız ya da boyuna çatlaklıdır. Tomurcuklar sürgüne CORYLACEAE 1C 1 E. Anemogam, kışın yaprağını döken odunsu bitkilerdir. Gövde kabukları çatlaksız ya da boyuna çatlaklıdır. Tomurcuklar sürgüne almaçlı dizilmiştir. Tomurcuklar çok pullu, sapsız, sürgüne

Detaylı

Selin A.: Yağmur yağdığında neden gökkuşağı çıkar? Gülsu Naz Ş.: Neden sonbaharda yapraklar çok dökülür? Emre T.: Yapraklar neden sararır?

Selin A.: Yağmur yağdığında neden gökkuşağı çıkar? Gülsu Naz Ş.: Neden sonbaharda yapraklar çok dökülür? Emre T.: Yapraklar neden sararır? İSTEK ÖZEL KEMAL ATATÜRK ANAOKULU MARTILAR SINIFI Mevsimler Geçtikçe Doğadaki Canlıların Yaşam Biçimleri de Değişir Konusu İle İlgili Neler Biliyoruz? Ece S. : Yaz mevsimi olunca hayvanlar daha da heyecanlanır.

Detaylı

Archiv sera

Archiv sera www.sera.de Archiv sera Şirketimiz Doğaya göre su dünyası Josef Ravnak Yapılan 40 yılı aşkın kapsamlı araştırma ve geliştirme sera ürünlerinin daima güncel olduğunu garantilemektedir. Çevre dostu ve sürekli

Detaylı

ADIM ADIM YGS LYS 64. ADIM EŞEYSİZ ÜREME 2

ADIM ADIM YGS LYS 64. ADIM EŞEYSİZ ÜREME 2 ADIM ADIM YGS LYS 64. ADIM EŞEYSİZ ÜREME 2 4) Partenogenez Döllenmemiş yumurtadan mitoz bölünmeler ile canlı gelişimine PARTENOGENEZ denir. Arı, karınca, su piresi ve bazı kertenkele gibi canlılarda görülür.

Detaylı

Kullanım Yerleri. İnsan beslenmesinde kullanılır. Şekerin hammadesidir. Küspesi hayvan yemi olarak kullanılır. İspirto elde edilir

Kullanım Yerleri. İnsan beslenmesinde kullanılır. Şekerin hammadesidir. Küspesi hayvan yemi olarak kullanılır. İspirto elde edilir ŞEKER PANCARI Kullanım Yerleri İnsan beslenmesinde kullanılır. Şekerin hammadesidir. Küspesi hayvan yemi olarak kullanılır. İspirto elde edilir Orijini Şeker pancarının yabanisi olarak Beta maritima gösterilmektedir.

Detaylı

İNSANDA ÜREME, BÜYÜME VE GELİŞME

İNSANDA ÜREME, BÜYÜME VE GELİŞME İNSANDA ÜREME, BÜYÜME VE GELİŞME Canlıların kendine benzer yavrular oluşturmasına üreme denir. Üreme tüm canlılar için ortak özellik olup canlının neslinin devamlılığını sağlar. Canlılar neslini devam

Detaylı

B unl a r ı B i l i yor mus unuz? MİTOZ. Canlının en küçük yapı biriminin hücre olduğunu 6. sınıfta öğrenmiştik. Hücreler; hücre zarı,

B unl a r ı B i l i yor mus unuz? MİTOZ. Canlının en küçük yapı biriminin hücre olduğunu 6. sınıfta öğrenmiştik. Hücreler; hücre zarı, MİTOZ Canlının en küçük yapı biriminin hücre olduğunu 6. sınıfta öğrenmiştik. Hücreler; hücre zarı, sitoplazma ve çekirdekten meydana gelmiştir. Hücreler büyüme ve gelişme sonucunda belli bir olgunluğa

Detaylı

BODRUMLU GİRİŞİMCİ YENİ BİR TAVUK IRKI YARATMAK İSTİYOR

BODRUMLU GİRİŞİMCİ YENİ BİR TAVUK IRKI YARATMAK İSTİYOR BODRUMLU GİRİŞİMCİ YENİ BİR TAVUK IRKI YARATMAK İSTİYOR YENİ IRKIN YUMURTALARINDA AMAÇ, EKONOMİK, SAĞLIKLI VE FAYDALI OLMALI Bodrumlu bir girişimci Dünyanın en çok yumurtlayan tavuk cinsini üretmek istediğini

Detaylı

BEYAZ BENEK HASTALIĞI ( İCHTHYOPHTHİRİOSİS)

BEYAZ BENEK HASTALIĞI ( İCHTHYOPHTHİRİOSİS) BEYAZ BENEK HASTALIĞI ( İCHTHYOPHTHİRİOSİS) En yaygın balık hastalıklarından birisidir. Etkenler deri, solungaç ve yüzgeçlerde lokalize olur. Etken; Ichthyophthirius multifiliis 0.2-1 mm kadar olup, siliatalıdır.

Detaylı

Dryocosmus kuriphilus(kestane gal arısı)sürvey Talimatı. Dryocosmuskuriphilus(Yasumatsu) (Kestane gal arısı)

Dryocosmus kuriphilus(kestane gal arısı)sürvey Talimatı. Dryocosmuskuriphilus(Yasumatsu) (Kestane gal arısı) Dryocosmus kuriphilus(kestane gal arısı)sürvey Talimatı Zararlı Organizma Dryocosmuskuriphilus(Yasumatsu) (Kestane gal arısı) Sınıf: Insecta Takım: Hymenoptera Familya:Cynipidae Tanımı Konukçuları Zarar

Detaylı

AKVARYUM BİTKİLERİ. Yrd. Doç. Dr. Süleyman BEKCAN :10:26 SB 1

AKVARYUM BİTKİLERİ. Yrd. Doç. Dr. Süleyman BEKCAN :10:26 SB 1 AKVARYUM BİTKİLERİ Yrd. Doç. Dr. Süleyman BEKCAN 25.05.2017 23:10:26 SB 1 SU BİTKİLERİ Su bitkileri, su bulunan ortamlarda bulunan yararlı olan canlılardır. Besin pramidinin ilk halkasını oluşturan canlılardır.

Detaylı

Ceviz Fidanı-Ağacı İklim ve Toprak İstekleri

Ceviz Fidanı-Ağacı İklim ve Toprak İstekleri Yavuz-1 CEVİZ (KR-2) Ceviz yetişen tüm bölgelerde yetişir. Özellikle geç donların görüldüğü yerlerde yetiştirilmesi tavsiye edilir. Verimsiz bir çeşittir. Nisbi Periyodisite görülür. Meyvesi oval şekilli

Detaylı

Öğr. Gör. Dr. İlker BÜYÜK, Botanik, 3. Hafta: Bitkisel Dokular KOLONİ VE DOKULAŞMA

Öğr. Gör. Dr. İlker BÜYÜK, Botanik, 3. Hafta: Bitkisel Dokular KOLONİ VE DOKULAŞMA KOLONİ VE DOKULAŞMA Yeryüzünde çok sayıda tek hücreli canlı vardır ve bunlar basit yapılıdır. Oysaki çok hücreli olmak gelişmiş canlı olmanın gereklerindendir. Çünkü tek hücreli bir canlı (örneğin Euglena

Detaylı

BİYOMLAR KARASAL BİYOMLAR SELİN HOCA

BİYOMLAR KARASAL BİYOMLAR SELİN HOCA BİYOMLAR KARASAL BİYOMLAR SELİN HOCA EKOSİSTEM İLE BİYOM ARASINDA İLİŞKİ Canlıların yeryüzünde dağılışını etkileyen abiyotik ve biyotik faktörlere bağlı olarak bitki ve hayvan topluluklarını barındıran

Detaylı

Ruminant. Koyun Beslemede Dikkat Edilmesi Gereken Kritik Noktalar

Ruminant. Koyun Beslemede Dikkat Edilmesi Gereken Kritik Noktalar Koyun Beslemede Dikkat Edilmesi Gereken Kritik Noktalar KONU İLGİ Koyunların beslenmesi TERCÜME VE DERLEME Koyun beslemesinde dikkat edilmesi gereken kritik noktalar Teknik Ürün Müdürü Kazım Bilgeçli KAYNAKÇA

Detaylı

DÖL TUTMA SORUNLARINDA HAYVAN SAHİBİNİN YAPMASI GEREKENLER

DÖL TUTMA SORUNLARINDA HAYVAN SAHİBİNİN YAPMASI GEREKENLER DÖL TUTMA SORUNLARINDA HAYVAN SAHİBİNİN YAPMASI GEREKENLER Birlikle el ele, hayvancılıkta daha ileriye... Uğur Büyükyörük Veteriner Hekim 0248 233 91 41 www.burdurdsyb.org www.facebook.com/burdurdsyb Döl

Detaylı

MEVZUAT BİLGİLENDİRME SERVİSİ

MEVZUAT BİLGİLENDİRME SERVİSİ T.C. GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI Gümrükler Genel Müdürlüğü Sayı :20117910/170.05.01 Konu :Su Kaplumbağaları İthalatı 25.11.2014 / 4145467 DAĞITIM İlgi :10.10.2011 tarihli ve 6051 sayılı yazımız. İlgide

Detaylı

HAYVANLAR ALEMİ. Akvaryum kurumu,balık bakımı,tür seçimi,balıkların ömrünü uz

HAYVANLAR ALEMİ. Akvaryum kurumu,balık bakımı,tür seçimi,balıkların ömrünü uz HAYVANLAR ALEMİ Akvaryum kurumu,balık bakımı,tür seçimi,balıkların ömrünü uz HAYVANLAR ALEMİ -> Akvaryum kurumu,balık bakımı,tür seçimi,balıkların ömrünü uz LOVE_PRiNCESS #1/1 Tarih: 23 Kasım 2010, 02:58

Detaylı

Çayın Bitkisel Özellikleri

Çayın Bitkisel Özellikleri Çayın Bitkisel Özellikleri Bir asırlık bir ömre sahip bulunan çay bitkisi doğada büyümeye bırakıldığında zaman bir ağaç görünümünü alır. Görünüş itibarı ile dağınık bir görünüm arz eden bitki yapısı tek

Detaylı

Archiv sera

Archiv sera www.sera.de Archiv sera Şirketimiz Doğaya göre su dünyası Josef Ravnak 40 yılı aşkın süredir yapılan araştırma ve geliştirme çalışmaları sayesinde sera ürünleri daima günceldir. Çevre dostu ve sürekli

Detaylı

ÜNİTE 3 YAŞAM KAYNAĞI TOPRAK

ÜNİTE 3 YAŞAM KAYNAĞI TOPRAK ÜNİTE 3 YAŞAM KAYNAĞI TOPRAK ÜNİTENİN KONULARI Toprak Nedir? Toprağın Tanımı Toprağın İçindeki Maddeler Toprağın Canlılığı Toprak Neden Önemlidir? Toprağın İnsanlar İçin Önemi Toprağın Hayvanlar İçin Önemi

Detaylı

CANLI ALEMLERİ HAYVANLAR ALEMİ

CANLI ALEMLERİ HAYVANLAR ALEMİ CANLI ALEMLERİ HAYVANLAR ALEMİ HAYVANLAR ALEMİ Çok hücreli canlılardır. Süngerler hariç, hepsinde sinir sistemi bulunur ve aktif olarak yer değiştirebilirler. Heterotrof beslenirler. Besinlerini glikojen

Detaylı

2018-Fen-Deneme Sınavı 7

2018-Fen-Deneme Sınavı 7 2018-Fen-Deneme Sınavı 7 4. Aşağıda lityum elementinin elektron dağılımı verilmiştir. Elektron dağılımına bakılan element ile ilgili; 1. Nötron sayısı 2. Grup numarası 3. Periyodik cetveldeki yeri 4. Nötr

Detaylı

ÖNEMLİ ZARARLILARI. Spodoptera spp. (Yaprak kurtları) yumurta

ÖNEMLİ ZARARLILARI. Spodoptera spp. (Yaprak kurtları) yumurta ÖNEMLİ ZARARLILARI Spodoptera spp. (Yaprak kurtları) Ergin 20 mm yumurta Larva 35-40 mm ÖNEMLİ ZARARLILARI ÇİÇEK TRİPSİ (Frankliniella tritici) Küçük sigara şeklinde 1,3 mm uzunluğunda, genelde sarı renkli

Detaylı

AKVARYUM BALIKLARINDAN LEPİSTESLERİN KALİTATİF VE KANTİTATİF KARAKTERLERİ İÇİN KALITIM DERECELERİNİN HESAPLANMASI*

AKVARYUM BALIKLARINDAN LEPİSTESLERİN KALİTATİF VE KANTİTATİF KARAKTERLERİ İÇİN KALITIM DERECELERİNİN HESAPLANMASI* AKVARYUM BALIKLARINDAN LEPİSTESLERİN KALİTATİF VE KANTİTATİF KARAKTERLERİ İÇİN KALITIM DERECELERİNİN HESAPLANMASI* Estimation Of Heritability For Qualitative And Quantitative Traits In Guppies From Aquarium

Detaylı

Veteriner Fakültesi Su Orünleri, Balıkçılık ve Av Hayvanları Kürsüsü. Prof Dr. <Jhni ERENÇiN

Veteriner Fakültesi Su Orünleri, Balıkçılık ve Av Hayvanları Kürsüsü. Prof Dr. <Jhni ERENÇiN Veteriner Fakültesi Su Orünleri, Balıkçılık ve Av Hayvanları Kürsüsü Prof Dr.

Detaylı

Akvaryumculuk hakkında herşey

Akvaryumculuk hakkında herşey On5yirmi5.com Akvaryumculuk hakkında herşey Akvaryumda balık besleme merakı olanları için temel bilgileri araştırdık. Yayın Tarihi : 16 Mayıs 2012 Çarşamba (oluşturma : 11/6/2015) Akvaryum, minik ve renkli

Detaylı

BÖCEKLERDE ÜREME VE GELİŞME

BÖCEKLERDE ÜREME VE GELİŞME BÖCEKLERDE ÜREME VE GELİŞME 1 BÖCEKLERDE ÜREME ŞEKİLLERİ Böcekler yumurta yardımıyla ile ürerler; fakat, bu durumda da iki ayrı şekilde ürerler Amphigonie Amphigenesis (Döllenmiş Yumurta ile Üreme) Parthenogenie-,Parthenogenesis

Detaylı

Isı Cisimleri Hareket Ettirir

Isı Cisimleri Hareket Ettirir Isı Cisimleri Hareket Ettirir Yakıtların oksijenle birleşerek yanması sonucunda oluşan ısı enerjisi harekete dönüşebilir. Yediğimiz besinler enerji verir. Besinlerden sağladığımız bu enerji ısı enerjisidir.

Detaylı

Spermatozoanın Dişi Genital Kanalındaki Hareketi. Üreme Biyolojisi ve Yapay Tohumlama Prof. Dr. Fatin CEDDEN

Spermatozoanın Dişi Genital Kanalındaki Hareketi. Üreme Biyolojisi ve Yapay Tohumlama Prof. Dr. Fatin CEDDEN Spermatozoanın Dişi Genital Kanalındaki Hareketi Üreme Biyolojisi ve Yapay Tohumlama Prof. Dr. Fatin CEDDEN Döllenme Sperm hücresinin ovuma girip kaynaşması olayına (fekondasyon) Döllenme denir. Bu olgu

Detaylı

Kedi/Köpeğiniz ve Hava Koşulları Perşembe, 10 Nisan 2008 20:50 - Son Güncelleme Perşembe, 10 Nisan 2008 20:58

Kedi/Köpeğiniz ve Hava Koşulları Perşembe, 10 Nisan 2008 20:50 - Son Güncelleme Perşembe, 10 Nisan 2008 20:58 Her türlü hava koşulunda kedi/köpeğinizin güvenliğini sağlamak. Hava koşulları nasıl olursa olsun, kedi/köpeğinizin güvenliği ve rahatını sağlamanın en iyi yolu, onu evinizin, kendinizce en rahat ve güvenli

Detaylı

5. Sınıf Fen ve Teknoloji

5. Sınıf Fen ve Teknoloji KONU: Besinler ve Dengeli Beslenme Besinlerin gerekliliği Bütün canlılar büyümek, gelişmek, ve yaşamını sağlıklı bir şekilde devam ettirebilmek için beslenmeye ihtiyaç vardır. Canlılar koşmak, yürümek

Detaylı

Kimyasal savaş nedir?

Kimyasal savaş nedir? KİMYASAL SAVAŞ Kimyasal savaş nedir? Tarımsal savaş; zararlı popülasyonlarını ekonomik zarar eşiği altında tutmak amacıyla kimyasal bileşiklerin kullanıldığı tarımsal savaş yönetimidir. Tarihçesi M.Ö 12.

Detaylı

2006 ÖSS BİYOLOJİ SORULARI VE CEVAPLARI

2006 ÖSS BİYOLOJİ SORULARI VE CEVAPLARI 2006 ÖSS BİYOLOJİ SORULARI VE CEVAPLARI 1. BÖLÜM 1. I. Adaptasyon II. Mutasyon III. Kalıtsal varyasyon Bir populasyondaki bireyler, yukarıdakilerden hangilerini "doğal seçilim ile kazanır? D) I veii E)

Detaylı

DETERJAN VE DEZENFEKTANLAR. Fırat ÖZEL, Gıda Mühendisi 2006

DETERJAN VE DEZENFEKTANLAR. Fırat ÖZEL, Gıda Mühendisi 2006 DETERJAN VE DEZENFEKTANLAR Fırat ÖZEL, Gıda Mühendisi 2006 ÖNEMLİ! Gıdaları insanların sağlıklarını çok ciddi şekilde etkiler. Bu nedenle, gıda üreten kişilerin temizlik kurallarına uyması çok önemlidir.

Detaylı