İkinci sürüm Ağustos Yeni tanı MS hakkında temel bilgiler

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "İkinci sürüm Ağustos 2008. Yeni tanı MS hakkında temel bilgiler"

Transkript

1 İkinci sürüm Ağustos 2008 Yeni tanı MS hakkında temel bilgiler

2 2 MS nedir? 6 MS e ne yol açıyor ve kimler yakalanıyor? 8 MS türleri Bu hastalığın adı neden multipl skleroz? Genetik faktörler Çevresel faktörler Kimler MS hastası oluyor? Nükseden-iyileşen MS İkincil ilerleyen MS Birincil ilerleyen MS 11 MS semptomları 13 MS tanısı 16 MS tanısıyla başa çıkma 20 MS in yönetimi 25 Yardımcı olabilecek kişiler 29 Destek kaynakları Nörolojik muayene MRI (manyetik rezonans görüntüleme) Uyarılmış potansiyeller Lumbar ponksiyon İnsanlara MS hastası olduğunuzu söyleme MS ve siz Çocuk sahibi olabilir miyim? Doğru bilgilere ulaşma Kendi kendinize bakım: iyi diyet ve egzersiz Nüksetme döneminin yönetimi Hastalığı yatıştırıcı ilaçlar Diğer tedaviler ve terapiler Siz Doktorunuz Nöroloğunuz MS hemşireleri Çok uzmanlı ekip Multipl Skleroz Birliği Diğer kuruluşlar Web siteleri 34 Referanslar

3 Temel Bilgiler 1 Bu kitapçığı okuyorsanız size yeni multipl skleroz (MS) tanısı konulmuştur veya tanı koyma süreci içindesinizdir. Ayrıca bu tanının konulduğu bir kişinin eşi, akrabası veya arkadaşı da olabilirsiniz. Öfke, şok, korku ve hatta rahatlama (özellikle tanı konulması için uzun süre beklediyseniz) gibi çok çeşitli duygular yaşıyor olabilirsiniz. Aklınızda, kime veya nasıl soracağınızı bilemediğiniz yüzlerde soru olabilir. Burada tüm yanıtların bulunduğu sözünü veremesek de, bu kitapçık size MS i tanıtmayı ve ihtiyaç duyduğunuz bilgileri ve desteği alabileceğiniz yerleri sağlamayı amaçlar. Kitapçıkta sorularınızı yazmanız ve bunların pek çoğunu yanıtlayabilecek MS hemşiresi, nörolog ve MS Birliği gibi ana irtibat noktaları hakkında notlar almanız için boşluklar bırakılmıştır.

4 2 MS nedir? Bu hastalığın adı neden multipl skleroz? MS hastalığı size bulaşmadı, siz bu hastalığa yakalandınız. Basitçe ifade etmek gerekirse, merkezi sinir sistemindeki sinirlerin çevresinde miyelin adı verilen koruyucu malzeme zarar gördüğü zaman MS ortaya çıkar. Beyniniz ve omuriliğiniz merkezi sinir sistemini oluşturur. Miyelin zarar gördüğünde, mesajlar yavaş veya bozuk iletilir ya da hiç iletilmez ve MS semptomları ortaya çıkar. MS otoimmün bir hastalıktır; böylece vücudun bağışıklık sistemi kendi dokusunu yabancı madde zannederek ona saldırır. MS te, bağışıklık sistemi beyin ve omurilikte miyeline saldırır. MS te neler olduğunu anlamanın en basit yolu, vücudunuzu bir elektrik devresi olarak düşünmektir; burada beyniniz ve omuriliğiniz güç kaynağı, uzuvlarınız ve vücudunuzun geri kalanı ise ışık, bilgisayar, televizyon ve diğer cihazlardır. Sinirleriniz, tüm bunları birbirine bağlayan elektrik kablolarıdır ve miyelin de bu kabloların çevresindeki yalıtımdır. Şimdi yalıtımın zarar gördüğünü hayal edin. Sonuç ne olurdu? Cihaz arızası ve büyük olasılıkla kısa devre. MS bulaşıcı değildir ve tedavi edilemese de ölümcül bir hastalık olarak değerlendirilmez. Diyabet gibi kronik bir hastalık olarak bilinir; dolayısıyla bu hastalık bir kez ortaya çıktıktan sonra ömür boyu sizinle kalır. MS hastasının ortalama yaşam süresi genel nüfustan çok daha kısa değildir.

5 3 MS in nedenleri, semptomlar için yeni tedaviler ve hastalığın seyrini değiştirmek için yeni ilaçlar hakkında araştırmalar tüm dünyada sürmektedir ve bilim adamları son yıllarda önemli ilerlemeler kaydetmişlerdir. Hiç kimsenin elinde sihirli değnek olmasa da doktorlar, araştırmalar sayesinde MS, tedavisi ve yönetimi hakkında daha fazla bilgi elde edilebileceği yönünde iyimserdirler. Bu hastalığın adı neden multipl skleroz? Skleroz sözcüğünün kökeni Yunanca sert anlamına gelen skleros sözcüğüdür. Multipl sklerozda, zarar gören sinirlerin çevresinde plaklar (ayrıca lezyonlar veya yara izleri olarak da bilinir) adı verilen sert alanlar gelişir. Multipl sözcüğü, merkezi sinir sisteminde miyelinin zarar görebileceği çok çeşitli alanlara karşılık gelir. Lezyonlar taramalarda görülebilir, ancak çok sayıda lezyon veya yara izi olması MS in şiddetli olduğunu göstermez; MS in çok karmaşık bir mekanizması vardır.

6 4 Merkezi sinir sistemi beyin omurilik Merkezi sinir sistemindeki sinirlerin çevresinde miyelin zarar gördüğü zaman MS ortaya çıkar. Beyin ve omurilik merkezi sinir sistemini oluşturur.

7 Miyelin 5 hücre gövdesi miyelin sinir lifi (akson) Sinir lifleri (aksonlar) miyelinle kaplıdır. Miyelin, merkezi sinir sistemindeki aksonların mesajları iletmesine yardımcı olur. Miyelin aynı zamanda aksonları korur. MS te miyelin bozulması hücre gövdesi miyelin zarar görmüş miyelin (miyelin bozulması) sinir lifi (akson) MS te miyelin zarar görerek (miyelin bozulması) mesajların yavaşlamasına, bozulmasına veya engellenmesine neden olabilir. Mesajlar, sinir liflerindeki bozulmadan da etkilenebilir.

8 6 MS e ne yol açıyor ve kimler yakalanıyor? Genetik faktörler Çevresel faktörler Kimler MS hastası oluyor? MS hastası olmak sizin hatanız değildir ve yaşam stilinizle veya davranışlarınızla bir ilgisi yoktur. İnsanların neden MS e yakalandığını kimse bilmese de, araştırmalar buna genetik ve çevresel faktörlerin birlikte neden olduğunu ileri sürmektedir. Genetik faktörler Başka bazı hastalıkların aksine MS doğrudan kalıtsal değildir ve buna bir tek kusurlu gen neden olmaz. Ancak bazı insanları MS e yakalanma yönünde daha hassas hale getiren bir genetik bileşen (büyük olasılıkla genlerin birleşimi) bulunduğu düşünülmektedir. Bu, akrabalarınızda da MS ortaya çıkacağı anlamına gelmez. Tek yumurta ikiziniz olsa bile bu onun da MS e yakalanacağını göstermez. Farklı araştırma çalışmaları farklı sonuçlar vermektedir ve çocuklarınızın da MS olma olasılığı hakkında kesin bir tahminde bulunmak mümkün değildir. 1 Çevresel faktörler İlginç olan başka bir nokta ise ekvatordan kuzeye doğru ilerledikçe MS hastası olma olasılığınızın da o kadar artmasıdır. Bunun İngiltere de (ve İskoçya da İngiltere nin geneline göre çok fazla), Kuzey Amerika da ve İskandinavya da oldukça yaygın görülmesinin, ancak örneğin Malezya da veya Ekvator da neredeyse hiç görülmemesinin bir nedeni de budur. Bunun nedenleri tamamen net değildir, ancak çevredeki bir şey (örneğin bir virüs) MS i tetikliyor olabilir. 2

9 7 Kimler MS hastası oluyor? İngiltere de yaklaşık kişinin MS hastası olduğu (bu rakam her 800 kişide bir kişiye karşılık gelir) tahmin edilmektedir. (Bu oran her 500 kişide bir kişinin hastalığa yakalandığı İskoçya da daha yüksektir.) MS hastalarının büyük çoğunluğuna 20 ila 40 yaş arasında tanı konulur, ancak bu hastalık daha ileri yaşlarda ve nadiren çocuklarda da ortaya çıkabilir. Kadınlarda, erkeklere oranla iki ila üç kat daha fazla rastlanır.

10 8 MS türleri Nükseden-iyileşen MS İkincil ilerleyen MS Birincil ilerleyen MS MS bireysel bir hastalıktır. Bazı insanlarda MS nüksetme ve iyileşme dönemleriyle nitelendirilirken, bazılarında ilerleyen bir model sergiler. Bu hastalık herkes için hayatı öngörülemez bir duruma getirir. MS tanısı konulan pek çok kişi nükseden-iyileşen MS hastası olarak tanımlanır, ancak az sayıda insanda birincil ilerleyen MS vardır. Nükseden-iyileşen MS Nükseden-iyileşen MS te, semptomlar belirli bir süre (birkaç gün, birkaç hafta veya birkaç ay) boyunca ortaya çıkar ve sonra kısmen veya tamamen iyileşme gerçekleşir. Pek çok MS hastası nüksetme dönemini atak olarak adlandırır çünkü bu dönemde yeni sorunlar yaşayabilirler veya kötü hissetmeye başlayabilirler. Nüksetme döneminde yeni semptomlar ortaya çıkar veya eski semptomlar yeniden ortaya çıkar ve 24 saatten daha uzun sürer. Nüksetme dönemi, iltihaplanan hücrelerin beyinde ve omurilikteki sinir liflerine saldırdıkları dönemdir. İltihaplanma göz siniri gibi belirli bir fonksiyonu bulunan bir bölgedeki mesajları engellerse semptomlar ortaya çıkar. Miyelin kılıfı zarar görebilir ve bazen sinir lifi (veya akson) da zarar görür. İltihaplanma yatıştığında semptomlar azalır (bir miktar hasar kalabilir ve bu hasar zaman içinde artabilir) veya tamamen yok olur. Bu döneme iyileşme adı verilir. İyileşme dönemlerinin süresi herhangi bir uzunlukta olabilir ve hatta yıllar sürebilir.

11 9 10 ila 20 yılın sonunda hastalığınız kötüye gitmediyse ve herhangi bir sakatlık bırakmadıysa veya çok az miktarda sakatlık bıraktıysa, sizde iyi huylu MS olduğu söylenebilir. Kesin rakamlar vermek güçtür, ancak MS hastalarının yüzde u bu geniş tanıma girer ve önemli bir sakatlıkla karşılaşmadan uzun yıllar geçirirler. Ancak iyi huylu sözünü kullanmak yanıltıcı olabilir. İyi huylu MS, hastanın durumunun tamamen sorunsuz olduğu anlamına gelmez ve MS etkinleşmeden yıllar geçse bile nüksetme dönemi görülebilir. Ne yazık ki bir kişinin daha önceden yaşadığı semptomlara bakarak bile gelecekteki MS semptomlarını öngörmek hâlâ çok güçtür. İkincil ilerleyen MS Nükseden-iyileşen bir MS hastası en az altı ay boyunca sürekli bozulma sergilerse (iyileşme dönemleri olsun veya olmasın), ikincil ilerleyen MS i olduğu söylenir. İlerleme büyük olasılıkla sinir liflerinin (aksonlar) kaybından kaynaklanır. Miyelin kendisini onarabilse de (yeniden miyelin oluşumu adı verilir), aksonlar kendisini tamamen onaramaz. Doktorlar için bir kişinin nükseden-iyileşen MS ten ikincil ilerleyen MS e ne zaman geçtiğini söylemek her zaman kolay olmaz. Bazı insanlar ilerleyen bozulmaya karşın iyileşme dönemleri yaşarken bazıları yaşamaz. Hiç kimsenin MS i ikincil ilerleyen olarak başlamasa da, belirli bir süre boyunca açıklanamayan semptomlar yaşadıysanız size tanı sırasında hastalığınızın bu türde olduğu söylenebilir.

12 10 Herkes nükseden-iyileşen MS ten ikincil ilerleyen hastalığa geçiş yapmaz. Nükseden-iyileşen MS hastalarının yaklaşık yüzde 65 i, 15 yıl sonra ikincil ilerleyen MS e geçer. Birincil ilerleyen MS Bu MS türü, MS hastalarının yüzde 10 ila 15 ini etkileyebilir. Birincil ilerleyen MS hastalarına, genellikle kırklı yaşlarda veya daha sonra tanı konulur. Nükseden-iyileşen MS in aksine, birincil ilerleyen MS hastalarında kadın-erkek oranı birbirine benzer. Diğer MS türleri hem beyni hem de omuriliği etkisi altına alabilir, ancak birincil ilerleyen MS te lezyonların büyük çoğunluğu omurilikte yoğunlaşma eğilimindedir. Birincil ilerleyen MS hastaları hiçbir zaman ayırt edilebilen atak veya iyileşme yaşamazlar ve hastalık zaman içinde kötüye giden hafif sorunlarla başlar (bu hastaların MS i başlangıçtan itibaren ilerler). Sorunlar daha çok bir bölgeyi etkileme eğilimindedir ve bu da hastaların çoğunda yürümeyle ilgilidir. 3 Ancak birincil ilerleyen MS hastaları diğer MS semptomlarını da yaşayabilirler.

13 MS semptomları 11 MS öngörülemez bir hastalıktır. Semptomlar herhangi bir zamanda veya sırada rastgele ortaya çıkabilir. Bunlar birkaç saat, birkaç hafta veya birkaç ay sürebilir. Bazı semptomların net bir başlangıcı olmayabilir veya semptomlar kalıcı olabilir. Yorgunluk gibi pek çok MS semptomu başkaları tarafından fark edilmez. Bunların neye benzediğini ve sizi nasıl etkilediğini anlatmaya veya açıklamaya çalışmak sinir bozucu olabilir. MS e alıştıkça, mevcut semptomları daha kötü yapan veya eski semptomların yeniden ortaya çıkmasına neden olan belirli tetikleyiciler olduğunu fark edebilirsiniz (sıcak ve gayret sarf etmek en yaygın nedenlerdir). Sizi nelerin etkilediğini belirledikten sonra, mümkünse bu tetikleyicilerden uzak durmaya çalışın. Bu dış faktörler semptomlarınızı geçici olarak kötüleştirirse paniğe kapılmayın; bu, nüksetme dönemi ile aynı şey değildir ve uzun vadede MS inizi etkilemez. Buradaki yaygın semptomlar listesi yalnızca bilgilendirme amaçlı verilmiştir ve MS hastalarının yaşadıkları semptomların kapsamlı bir listesi değildir. Ayrıca bu semptomların tümünü yaşama olasılığınız düşüktür. Pek çok kişi bunların yalnızca birkaçını yaşar. Bazı yaygın semptomlar şunlardır: ellerde ve ayaklarda hissizlik veya karıncalanma gibi duyusal sorunlar bulanık veya çift görme ya da bir gözde optik nevritten (göz siniri iltihabı) kaynaklanan geçici görme kaybı gibi görme sorunları

14 12 yorgunluk (fiziksel veya zihinsel faaliyeti güçleştiren kuvvetli bir bitkinlik hissi) baş dönmesi (bazen vertigo da denir) ağrı kas kuvveti ve beceri kaybı yürüme, denge ve koordinasyon sorunları kaslarda kasılma ve spazmlar (özellikle kas gruplarında kasılma veya sertlik bazen sürekli kasılma da denir) mesane ve bağırsak sorunları bilişsel sorunlar (isimleri unutmak gibi hafıza ve düşünme sorunları) cinsel sorunlar Bu semptomlar ortaya çıkarsa durumu doktorunuza veya sağlık ekibinize bildirin; bunlar yönetilebilir sorunlardır. İlaç tedavilerinin yanı sıra fizyoterapist ve meslek hastalıkları uzmanı gibi uzmanlardan alınan yardım, pek çok MS semptomunun etkili şekilde yönetilmesine yardımcı olabilir.

15 MS tanısı Nörolojik muayene MRI (manyetik rezonans görüntüleme) Uyarılmış potansiyeller Lumbar ponksiyon 13 MS hastası olup olmadığınızı anlamak için kullanılan tek bir basit test yoktur. MS tanısı koymak güç olabilir ve süreç biraz zaman alabilir. Doktorunuz MS belirtileri aramanın yanı sıra başka olası hastalıkları ve semptomlarınız için başka açıklamaları da değerlendirecektir. Bazı insanlar bu can sıkıcı belirsizlik dönemini Limboland (Belirsizlikler Diyarı) olarak adlandırırlar. MS Birliği web sitesinde benzer durumdaki insanlara yönelik bir tartışma panosu ile birlikte Limboland hakkında bilgiler de bulabilirsiniz. MS Danışma Hattı da tanı sürecinden geçen insanlar, arkadaşları ve aileleri için hizmet sunmaktadır. Doktorlar, tıbbi hikayenize ve muayeneye dayanarak klinik tanı koyarlar ve bu tanı genellikle aralarında taramanın da bulunduğu birtakım testlerle desteklenir. MS tanısı koyabilmek için genellikle atakların iki veya daha çok durumda, merkezi sinir sisteminde iki veya daha çok alanla ilgili olduğu belirlenmelidir. Örneğin, bir durum gözlerinizi etkileyen optik nevrit, diğeri ise bir uzuvda hissizlik olabilir. Aynı zamanda en az bir ay sonra merkezi sinir sisteminde yeni MS faaliyetine dair kanıt da varsa, bazen yalnızca semptomlar bir kez ortaya çıktıktan sonra MS tanısı konulur. Doktorun benzer semptomlara sahip başka hastalık olasılıklarını da elemesi gerekir. 4 Aşağıda temel testler, bunların yapılma nedeni ve bunların göstermeyi amaçladığı şeyler hakkında kısa bir açıklama vardır.

16 14 Nörolojik muayene Bu, hareketlerinizin, reflekslerinizin ve görme gibi duyusal becerilerinizin ne şekilde etkilendiğini kontrol etmek için yapılan fiziksel bir muayenedir. Nörolog, hastalığınızın MS te veya başka hastalıklarda görülen tipik belirtileri sergileyip sergilemediğini size söyleyecektir. MRI (manyetik rezonans görüntüleme) MRI tarayıcı, güçlü manyetik alanlar kullanarak beyin ve omuriliğin görüntüsünü oluşturur. MRI görüntüsünde, merkezi sinir sistemindeki iltihaplı veya hasarlı doku bölgeleri görünebilir. Uyarılmış potansiyeller Bu testler, elektrik sinyallerinin beyin, göz, kulak ve deri arasında ne hızda dolaştığını ölçer. Kafatası derisine, EEG makinesine bağlı küçük elektrotlar bantlanır. MS te, sinir hücrelerinin içindeki elektrik sinyalleri yavaşlar. Lumbar ponksiyon Lumbar ponksiyon artık eskisi kadar sık gerçekleştirilmez. Günümüzde, yalnızca diğer testlerle MS tanısı teyit edilemezse bu testten geçersiniz. Omurga musluğu olarak da bilinen lumbar ponksiyon, doktorun beyin ve omuriliği çevreleyen beyin omurilik sıvısından numune almasını

17 15 sağlar. MS hastalarında bu sıvıda genellikle testlerde oligoklonal bantlar şeklinde görünen antikorlar bulunur. Bu, bağışıklık sisteminin merkezi sinir sisteminde iş başında olduğunu gösterir.

18 16 MS tanısıyla başa çıkma İnsanlara MS hastası olduğunuzu söyleme MS ve siz Çocuk sahibi olabilir miyim? MS hastası olduğunuz size söylendiğinde neler hissetmeniz veya nasıl davranmanız gerektiğini belirleyen kurallar yoktur. Hastalık herkesi farklı şekillerde etkilediği için herkes bu habere farklı bir tepki gösterir. İster doktorunuz isterse eşiniz, aileniz veya arkadaşlarınız olsun, başka hiç kimse size neler hissetmeniz veya nasıl tepki göstermeniz gerektiğini söyleyemez. Gözlerinizden yaşlar boşanabilir veya sessizliğe gömülebilirsiniz. Kendinize acıyabilir ve bu hastalığın neden sizi bulduğunu sorabilirsiniz. Veya öfkelenip başka insanlara ani çıkışlar yapabilirsiniz. Ayrıca sağlıklı ve kaygısız insan kimliğinizi kaybettiğiniz için yas tutabilirsiniz. Suçluluk duymak ve MS i hak edecek ne yaptığınızı merak etmek de olağandışı değildir. Ayrıca yıllarca süren açıklanamayan semptomlar, şüpheler ve korkuların ardından nihayet elinizde bir cevap olduğu için rahatlama da hissedebilirsiniz. Hastalık tanısını herkese haykırmak veya bunu sır olarak saklamak isteyebilirsiniz. Hastalık tanısı sizi MS hakkında yazılan her şeyi okumaya teşvik edebilir veya içinizde başınızı kuma gömüp bunu yok sayma isteği yaratabilir. Ayrıca bunların tümünü birden hep birlikte veya sonraki birkaç yıl içinde art arda hissedebilirsiniz. Tüm bunlar normal tepkilerdir.

19 17 İnsanlara MS hastası olduğunuzu söyleme Bir nokta gelir ve insanlara MS hastası olduğunuzu söyleme isteği veya ihtiyacı duyabilirsiniz. Büyük olasılıkla onları hastalık hakkında eğitmeniz gerekecektir; bu nedenle, zihinsel ve duygusal olarak hazır olduğunuzdan, gerçekleri bildiğinizden ve size yöneltilebilecek soruları yanıtlamaya hazırlıklı olduğunuzdan emin olun. Bunu yapma biçiminiz, ne kadar süre sonra veya kimlere söylediğiniz tamamen size bağlıdır. Bazı insanlar, bunun için önemli ölçüde cesarete ve desteğe ihtiyaç duyarlar. Bazıları için bu bir sırrı açıklamak gibidir. Yine de çoğunluk bunu çok büyük bir mesele olarak görmez ve genel sohbet içinde söyler. İstediğiniz kadar bekleyin (acele etmeniz gerekmez) ve seçtiğiniz sözcükler üzerine dikkatlice düşünün. MS i çocuklar dahil olmak üzere başkalarına açıklama konusunda tavsiye veya özel bilgiler almak isterseniz yararlanabileceğiniz bazı yayınlar vardır ve MS Danışma Hattından da yardım alabilirsiniz. Bunu insanlara söylemeden önce, onları ne kadar iyi tanıyor olsanız da beklediğiniz tepkiyi vermeyebileceklerini bilin. Sizin düşündüğünüzden daha çok üzülebilirler ve hatta şaşırtıcı derecede kederlenebilirler. MS hastası olan siz olsanız da, hastalık tanısının onların hayatlarını da etkileyeceğini unutmamanız önemlidir.

20 18 Bunu söylemem gereken insanlar var mı? Sağlık ve güvenlik riski oluşturmadığı sürece bunu işvereninize söylemenizi zorunlu kılan bir yasa yoktur, ancak bu sözleşmenizin şartları arasında yer alıyor olabilir; bunu kontrol edin.ancak araba kullanıyorsanız, DVLA ya MS hastası olduğunuzu bildirmeniz gerekir.ayrıca belirli bir sigorta satın alırken MS hastası olduğunuzu beyan etmelisiniz ve hâlâ kapsam dahilinde olduğunuzdan emin olmak için tüm mevcut sigortalarınızı kontrol etmeniz akıllıca olur. MS hastasıysanız ve gelecekte izin almanız gerekebileceğini ya da yardıma veya çeşitli düzenlemelere ihtiyaç duyacağınızı düşünüyorsanız bunu işvereninize söylemeniz iyi olabilir. ( İşimden vazgeçmem gerekecek mi? ve Bunu işverenime söylemem gerekiyor mu? soruları, MS Danışma Hattına en sık gelen iki sorudur.) İdeal bir dünyada yaşamıyoruz ve tüm işverenler bunu anlamayabilirler, ancak sizin de belirli haklarınız vardır. Tavsiye alın ve haklarınızı öğrenin. MS ve siz İlk tanı konulduğunda dünyanız alt üst olmuş gibi hissetseniz de, MS ile yaşamayı öğrenmek kesinlikle mümkündür. Yalnızca az sayıda MS hastası sürekli tekerlekli sandalye kullanmak zorundadır. Pek çok MS hastası işini sürdürebilir, ailesine bakabilir ve faal bir sosyal hayat yaşayabilir. MS in başladığı yerde hayat sona ermez.

21 19 MS hastası olduğunuz söylendiğinde gelecek belirsizleşebilir ve bunun işiniz, aileniz, eviniz ve mali durumunuz üzerindeki etkileri hakkında endişe etmeniz doğaldır. Zaman içinde büyük olasılıkla olanları yeniden değerlendirecek ve ayarlamalar yapacaksınız, ancak herhangi birine danışmadan veya destek almadan önemli kararlar verme konusunda acele etmemelisiniz. Seçeneklerinizi değerlendirmenize yardımcı olmayı amaçlayan bilgiler mevcuttur. Birilerine danışmak bazı insanlara yardımcı olur ve doktorunuzla, MS hemşirenizle veya nöroloğunuzla konuşmanın yararını görebilirsiniz. Çocuk sahibi olabilir miyim? MS hastası erkekler ve kadınlar için MS aile kurmayı engellemez. Günümüzde hakim olan görüş, gebeliğin MS hastalığının genel seyri üzerinde herhangi bir fark yaratmadığı ve MS hastası olmanın bebeğinizin sakat doğma olasılığı açısından bir fark oluşturmadığı yönündedir. Gebelik sırasında MS hastası pek çok kadın kendisini çok iyi hisseder ve diğer zamanlara göre hastalık daha az nükseder. Ancak doğumdan hemen sonraki aylarda nüksetme riski artar. 5 Özellikle yorgunluk semptomundan şikayetçi iseniz, MS hastasıyken bebeğe bakmak yorucu olabilir. Bilinmeyen bir şeyi planlamak güçtür ve bu MS hastası olan veya olmayan tüm yeni anne babalar için bir öğrenme sürecidir. Bu konuyu doktorunuzla konuşun.

22 20 MS in yönetimi Doğru bilgilere ulaşma Kendi kendinize bakım: iyi diyet ve egzersiz Nüksetme döneminin yönetimi Hastalığı yatıştırıcı ilaçlar Diğer tedaviler ve terapiler Doğru bilgilere ulaşma MS hakkında doğru bilgiler edinmek çok önemlidir ve kendinizle ilgili bilinçli kararlar verecek pozisyonda olmanızı sağlar. Her yerde ve özellikle Internet te MS hakkında o kadar fazla bilgi vardır ki, nereden başlayacağınızı belirlemek güç olabilir. Hastalığınızı etkili şekilde yönetebilmek ve doğru seçimler yapabilmek için okuduğunuz bilgilerin doğru, tarafsız ve güncel olması şarttır. Unutmayın: Yararı kanıtlanmamış takviyeler, tedaviler ve cihazlar satmaya çalışarak MS gibi hastalıkları nakde dönüştürmeye çalışan pek çok şirket vardır. MS yönetiminde doğru bilgilere sağlık ekibiniz, MS Birliği ve diğer gönüllü kuruluşlar aracılığıyla ulaşabilirsiniz. (Bu kitapçıkta sayfa 29 da Destek kaynakları bölümüne bakın.) Kendi kendinize bakım: iyi diyet ve egzersiz Genel olarak doktorlar, dengeli ve sağlıklı bir diyet uygulamanın, bol meyve ve sebze gibi yağ oranı düşük gıdaları tercih etmenin MS hastaları açısından yararlı olduğunu düşünmektedirler. Doymuş yağ alımını (et ve süt ürünlerinden) minimum düzeyde tutmaya çalışın. Temel yağ asitlerinin (linoleik asit ve alfalinolenik asit gibi), sinir sisteminin sağlığını korumak açısından önemli bir rol oynadığı belirlenmiştir. 6 Bunlar ayçiçeği ve soya yağlarında, tohumlarda, bezelyede, fasulyede ve

23 21 mercimekte, brokoli gibi yeşil yapraklı sebzelerde bulunur ve bunların çoklu doymuş türevlerini ton balığı, istavrit ve somon gibi yağlı balıklar içerir. MS hastalarına satılan pek çok diyet türü vardır. Bunlar daha çok belirli gıda gruplarını kısıtlama veya eleme eğilimindedir ya da takviyeler almanızı gerektirir. Özel diyetler pahalı ve uygulanması güç olabilir; sıkı tıbbi gözetim altında uygulanmazsa tehlike yaratabilir. Genel olarak bunlarla ilgili iddiaları destekleyen çok az bilimsel kanıt vardır. MS hastasıysanız dengeli diyet kadar düzenli ve hafif egzersiz de önemlidir. Bu hem zinde ve sağlıklı olmanızı sağlar hem de kemiklerinizi güçlendirir, kaslarınızı sıkılaştırır ve sizi daha esnek yapar; bunların tümü, nüksetme dönemlerinde daha az sakatlanmanızı sağlayabilir ve kaslarınız veya duruşunuzla ilgili uzun vadeli sorunları önlemeye yardımcı olabilir. 7 Nüksetme döneminin yönetimi Nüksetme dönemini şiddetli geçiriyorsanız, sağlık ekibinizin sizin için yararlı olacağını düşündüğü diğer tedavilerin yanı sıra doktorunuz size steroid reçete edebilir. MS te kullanılan steroidler, atletlerin zaman zaman kaslarını güçlendirmek için aldıkları steroidlerden farklıdır. MS te kullanılan kortikosteroidler, nüksetme döneminden sonra iyileşmeyi hızlandırmaya yardımcı olabilir. Ancak steroidlerin iyileşmeyi geliştirmediği veya MS ilerlemesini yavaşlatmadığı yönünde genel bir kanı vardır. Bunların bazı yan etkileri olabilir. 8

24 22 Hastalığı yatıştırıcı ilaçlar Son yıllarda, MS in seyrini etkileyebilen veya değiştirebilen, hastalığı yatıştırıcı ilaçlar adı verilen ilaçlar geliştirilmiştir. Bunların MS te bağışıklık sisteminin miyeline karşı tepkisini baskıladığı düşünülür. MS i tedavi etmese bile, hastalığı yatıştırıcı ilaçlar MS ataklarının sayısını ve şiddetini azaltabilir. En yaygın kullanılan hastalığı yatıştırıcı ilaçlar beta interferon (iki türü vardır:1a ve 1b) ve glatiramer asetattır. Beta interferon 1a nın ticari adı Avonex ve Rebif tir. Beta interferon 1b nin ticari adı Betaferon dur. Glatiramer asetatın ticari adı Copaxone dur. Beta interferon ve glatiramer asetat herkeste işe yaramaz, ancak bunlar nükseden-iyileşen MS te atak sıklığını yaklaşık yüzde 30 oranında azaltır. Klinik deneylerde, yalnızca artan sakatlığın nedenini nüksetme dönemlerinin oluşturduğu durumlarda, ikincil ilerleyen MS hastalarının da bundan belirli bir ölçüye kadar yararlandıkları görülmüştür. Ne yazık ki bugüne kadar yapılan araştırmalarda, bu ilaçların birincil ilerleyen MS hastalarında herhangi bir yararı görülmemiştir. 9 İngiltere de tedavi ölçütlerini karşılayan (genelde son iki yıl içinde iki nüksetme dönemi geçirmiş ve yürüyebilen) MS hastaları, NHS tarafından bu ilaçlar için uygun bulunmaktadır; daha fazla bilgi için nöroloğunuza, MS hemşirenize, doktorunuza veya MS Birliğine başvurun.

25 23 Diğer bir hastalığı yatıştırıcı ilaç olan natalizumab (ticari adı Tysabri), NHS tarafından hastalığı daha etkin nüksedeniyileşen MS hastaları için onaylanmıştır. Natalizumab, nüksetme dönemlerinin sayısını üçte iki oranında azaltabilmektedir ve iki yıl süren deneylerde kısa vadeli ilerlemenin azaltılması açısından yararları görülmüştür. 10 MS Birliğinden natalizumab hakkında daha fazla bilgi alabilirsiniz. Diğer tedaviler ve terapiler Bazı MS hastaları, tamamlayıcı tedavileri belirli semptomları azaltma veya daha iyi hissetme açısından yararlı bulurlar. Akupunktur, yoga, meditasyon, aromaterapi, bitkisel preparatlar, homeopati ve osteopati yaygın olarak kullanılan tedaviler arasında yer alır. Alternatif tedaviler MS hastalarında işe yarar mı? Bunun net bir yanıtı yoktur. Tamamlayıcı tedavileri araştırmak güçtür ve kaliteli araştırma bilgileri son derece sınırlıdır. Bunların çoğu çok az zarara neden olur, ancak büyük vaatlerde bulunan veya MS tedavisinde bilimsel olarak kanıtlandığı iddia edilen tedavilere dikkat edin. Bunlar hem zaman ve para kaybına neden olabilir hem de tehlikeli olabilir (doğal demek her zaman zararsız demek değildir). Denemek istediğiniz bir tedavi olursa önce mutlaka bir sağlık uzmanına danışın. Hint keneviri: Pek çok MS hastası hint kenevirinin bazı MS semptomlarını hafifletebildiğini söyler ve bazı araştırmalar hint keneviri bazlı ilaçların spazm, kasılma, ağrı ve belirli mesane sorunları yaşayan hastalarda yararlı olabildiğini ileri

26 24 sürer. 11, 12 MS te nöropatik ağrı tedavisinde artık Kanada da hint keneviri bazlı bir ilaç olan Sativex kullanılmaktadır. Sativex, İngiltere de isme düzenlenen reçete ile bazı hastalara verilmektedir. Bunun belirli MS semptomlarının hafifletilmesinde etkili olup olmadığını görmek için klinik deneyler gerçekleştirilmektedir. Bu konuyla ilgili ayrıntılar ve durum değişiklikleri hakkında bilgiler, MS Birliğinin adresli web sitesinde bildirilmektedir. Hint keneviri İngiltere de hâlâ yasadışı bir maddedir ve büyük miktarlarda bulundurmaktan veya evinizde yetiştirmekten kovuşturmaya tabi tutulabilir ve hüküm giyebilirsiniz. Tüm ilaçlarda olduğu gibi hint kenevirinin de yan etkileri olabileceğini unutmayın. Hiperbarik oksijen tedavisi (HBO): Bu, özel olarak inşa edilmiş bir odada yüksek basınç altında oksijen solumayı içerir. Bazı kişiler bunun semptomlarda düzelme sağladığını ve hastalığın ilerlemesini yavaşlattığını iddia etseler de, bazıları MS semptomlarının kötüleştiğini bildirmiştir. Yıllar içinde gerçekleştirilen yoğun testlerde, bunun MS hastalarında herhangi bir ölçülebilir fayda sağladığı görülmemiştir. 13 Ayrıca bu tedavi pahalı olabilir ve normalden yüksek basınçlarda oksijene normalden uzun bir süre maruz kalmak tehlike oluşturabilir.

27 Yardımcı olabilecek kişiler Siz Doktorunuz Nöroloğunuz MS hemşireleri Çok uzmanlı ekip 25 Kimlerin neler yapabileceğini ve ihtiyaç duyduğunuz yardımı alabilmek için nereden başlamak gerektiğini bilmenizde fayda vardır. Tüm bunların merkezinde siz yer alıyorsunuz. Siz MS hastası olarak, hastalığınız hakkında diğer herkesten daha fazlasını siz biliyorsunuz. Ayrı ayrı semptomların sizi hem zihinsel hem de fiziksel olarak nasıl etkilediğini anlıyorsunuz ve hastalığınızdaki değişiklikleri en iyi siz gözlemleyebiliyorsunuz. Semptomlarınızı şiddetlendirebilen tetikleyicilerden uzak durmak için kişisel bilgilerinizden yararlanın. MS hakkında doğru bilgiler edinmenin çok önemli olduğunu ve kendinizle ilgili bilinçli kararlar verecek pozisyonda olmanızı sağladığını unutmayın. Ne kadar çok bilgi sahibi olursanız, sizinle ilgilenen uzmanların size yardımcı olmalarına o kadar katkınız olur. Doktorunuz Yerel doktorunuz ilk irtibat noktanızdır. Doktorlar genellikle MS uzmanları değillerdir; pek çoğu kariyerleri boyunca yalnızca bir veya iki MS hastası görürler, bu nedenle onlardan hastalığınızın karmaşık yönlerini anlamalarını beklemeyin. Doktorunuz ilaç reçetelerinin devamını yazabilir ve ihtiyaç duyduğunuzda sizi daha uzman birine göndererek semptomlardan bazılarıyla başa çıkmanıza yardımcı olabilir. Ayrıca nöroloğunuzla veya MS hemşiresiyle işbirliği yapabilir. Doktorunuz tüm tıbbi kayıtlarınızı saklar ve böylece tüm tıbbi

28 26 hikayenizi bilir. Kişisel deneyimleri ve hastalıkla ilgili bilgileri öğrenme konusunda istekli olan, açık fikirli ve anlayışlı bir doktor bulmaya çalışmanız önemlidir. Nöroloğunuz Nörologlar, MS hastalarına tanı koyma, onlarla ilgilenme ve uygun tedaviyi uygulama konusunda kilit noktayı oluştururlar ve MS in uzun vadeli yönetiminde de etkin bir rol oynayabilirler. Nöroloğunuz, doktorunuz ve diğer uzmanlarla işbirliği yapmalıdır. Ne yazık ki İngiltere de nörolog sayısında sıkıntı vardır ve bu nedenle nöroloğunuzu istediğiniz sıklıkta göremeyebilirsiniz. Sağlık Bakanlığı, randevuların en verimli şekilde geçmesini sağlamak için Sorulacak sorular isimli kısa bir kılavuz hazırlamıştır. Bu kılavuzu adresinden indirebilirsiniz veya MS Birliği bilgilendirme ekibine başvurabilirsiniz. MS hemşireleri MS hastaları ve aileleri arasında irtibat noktası olan MS hemşireleri, nörologlarla yakın temas halinde çalışırlar ve hastalıkla ilgili ayrıntılı bilgi sahibi olurlar. Semptomlarınız veya genel olarak MS hakkında herhangi bir sorunuz olursa, MS hemşiresi size yanıt verebilir. Bazı hemşireler, yeni MS tanısı konulan hastalar ve eşleri için eğitim kursları düzenlerler. Ayrıca, ihtiyaç duyduğunuz bakımı koordine etme konusunda kilit bir rol üstlenebilirler. Doktorunuz veya nöroloğunuz, yaşadığınız bölgede MS hemşiresi olup olmadığını size söyleyebilir veya numaralı telefondan MS Birliği hizmet geliştirme ekibine başvurabilirsiniz.

29 27 Çok uzmanlı ekip MS te, farklı alanlarda veya disiplinlerde uzmanlardan en iyi şekilde yararlanarak, MS semptomlarının aralığını ele almak ve yönetmek için koordine bir program izlemek gerekir. 8 Çok uzmanlı ekip, sizinle ilgisi olabilecek belirli alanlarda uzmanlaşmış farklı kişileri tarif etmek için kullanılan bir terimdir. Bu uzmanların hep birlikte çalışarak sizin için uyarlanmış bir program oluşturmaları gerekir. Nöroloğunuz ve MS hemşiresinin yanı sıra çok uzmanlı ekibiniz de gelecekte herhangi bir zaman görmek isteyebileceğiniz veya görmeniz gerekebilecek aşağıdaki kişilerden oluşabilir: hareket kabiliyeti ve diğer fiziksel sorunlara yönelik tavsiye veren ve tedavi uygulayan bir fizyoterapist yorgunlukla başa çıkmanıza yardımcı olan, işinizde ve evinizde günlük yaşamı etkileyen sorunlara pratik çözümler sağlayan bir meslek hastalıkları uzmanı sosyal haklar ve barınma gibi konularda bilgi ve yardım sağlayan sosyal yardım uzmanı sizin ve yakınınızdakilerin MS in hayatınız ve ilişkileriniz üzerindeki etkisiyle başa çıkmasına yardımcı olan bir danışman Doktorunuz veya MS hemşireniz, sizi yukarıdaki uzmanlara veya mesane ve bağırsak kontrolü danışmanları, diyetisyenler ve ağrı yönetimi uzmanları gibi diğer uzmanlara gönderebilir.

30 28

31 Destek kaynakları MS Birliği Diğer kuruluşlar Web siteleri 29 MS Birliği MS Birliği, İngiltere de MS hastalarını, ailelerini ve bakıcılarını desteklemek için çalışan en büyük gönüllü kuruluştur. Bu kuruluş, MS hakkında en güvenilir bilgi kaynağı ve İngiltere de MS araştırmalarının en büyük finansörüdür. MS Danışma Hattı Ödüllü MS Danışma Hattı, aileler, arkadaşlar, bakıcılar, yeni tanı konulan veya bu hastalıkla uzun yıllardan beri yaşayan hastalar dahil olmak üzere MS ten etkilenen herkese gizlilik ilkeleri çerçevesinde duygusal destek ve bilgi sağlar. Danışma Hattı çalışanı ile çevirmen aracılığıyla 150 den fazla dilde konuşarak MS hakkında bilgi alabilirsiniz. Aramalar ayrıntılı faturalarda görünmez. Resmi tatiller dışında Pazartesi-Cuma günleri saat 09:00-21:00 arasında numaralı ücretsiz hattı arayın veya adresine e-posta gönderin. Yayınlar ve web sitesi MS Birliği çok çeşitli konularda yayınlar hazırlar. Bu konulara tanı, farklı MS türleri, semptom yönetimi, sigorta, gebelik ve MS, hastalığı yatıştırıcı ilaçlar, istihdam, tamamlayıcı tedaviler ve süreli bakım dizini dahildir. Yayın listesi ve sipariş formu talep etmek için MS Birliğinin bilgilendirme ekibine yazılı olarak başvurun (ayrıntılar için arka kapağa bakın). Ayrıca kitapçıkları adresinden indirebilir veya çevrimiçi olarak sipariş edebilirsiniz.

32 30 Web sitesinde çeşitli bilgiler, sohbet odaları, tartışma panoları ve MS ten etkilenen insanların ilgisini çekebilecek konular hakkında en son haberler de bulunmaktadır. MS Birliğine üyelik MS Birliği çalışmalarına ilgi duyan herkes üye olabilir (MS hastaları, aileleri, bakıcıları, arkadaşları, bağış yapanlar, destekleyenler, sağlık ve sosyal hizmet uzmanları). Üyelere Birliğin iki ayda bir çıkan dergisi MS Matters gönderilir ve üyeler çeşitli konularda oy kullanarak Birliğin geleceğine yön verebilirler. Üyelik formu için MS Birliği Ulusal Merkezine veya diğer ulusal ofislerden birine başvurun ya da adresinden çevrimiçi üye olun. İrtibat bilgilerimiz için arka kapağın içine bakın. Yerel destek MS Birliğinin 300 ün üzerinde yerel şubeden oluşan bir şube ağı vardır. Eğitimli gönüllüler tarafından yürütülen şubeler, MS ve yerel hizmetler hakkında bilgiler sağlar ve MS ten etkilenen diğer insanlarla tanışıp birtakım faaliyetlere katılma şansı sunar. Daha fazla bilgi için MS Birliği web sitesine bakın veya numaralı telefonu arayın. Eğitimli gönüllüler, aynı zamanda pek çok konumda yerel bilgi ve destek merkezleri çalıştırmaktadırlar. Size en yakın merkezin bilgilerini almak için numaralı telefonu arayın.

33 31

34 32 Diğer kuruluşlar MS National Therapy Centres İngiltere de tedavi merkezleri federasyonudur. Bunlar genellikle fizyoterapi dahil çok çeşitli tedaviler sunar. PO Box 126 Whitchurch SY14 7WL Telefon Multiple Sclerosis Trust Multipl skleroz hastalarına, ailelerine ve arkadaşlarına, sağlık uzmanlarına yönelik İngiltere merkezli bir gönüllü kuruluştur. Spirella Building Bridge Road Letchworth Garden City Hertfordshire SG6 4ET Telefon Revive Scotland Batı İskoçya merkezli bu gönüllü kuruluş, MS ten etkilenen herkes için sosyal, dinlenme, eğitim ve istihdam amaçlı destek ve fırsatlar sunar. MS Therapy Centre 16 Chapel Street Estate Maryhill Glasgow G20 9BQ Telefon

35 33 Web siteleri MS Birliği web sitesinin yanı sıra MS le yaşam hakkında bilgiler, en son araştırmalar ve haberler, sohbet odaları sunan başka siteler de vardır. MS Birliği web sitesi her gün güncellenir. Burada, yeni tanı konulan ve tanı konulmasını bekleyen kişilere yönelik tartışma panoları bulunur ( Limboland de). MS hastalarının çevrimiçi topluluğudur ve Jooly s Joint adıyla da bilinir. Uluslararası MS Federasyonu tarafından yürütülen bu web sitesinde MS, tedaviler ve araştırmalar hakkında bilgiler yer alır. Çeşitli dillerde okunabilecek versiyonları vardır ve tüm dünyadaki MS birliklerinin bağlantılarını içerir.

36 34 Referanslar 1 Compston, A. and Coles, A. (2002) Multiple Sclerosis. The Lancet, 359, Compston, A. et al. (2005) McAlpine s Multiple Sclerosis (4th ed). London, Churchill Livingstone. 3 Miller, D. H. and Leary, S. M. (2007) Primary-progressive multiple sclerosis. The Lancet Neurology, 6, Polman, C. H. et al. (2005) Diagnostic criteria for multiple sclerosis: 2005 revisions to the McDonald Criteria. Annals of Neurology 58(6), Sicotte, N. L. et al. (2002) Treatment of multiple sclerosis with the pregnancy hormone estriol. Annals of Neurology, 52 (4), Multiple Sclerosis Society (2008) Diet and Nutrition (3rd ed). London, Multiple Sclerosis Society. 7 Sutherland, G. and Andersen, M. B. (2001) Exercise and multiple sclerosis: physiological, psychological and quality of life issues. Journal of Sports Medicine and Physical Fitness, 41(4), Multiple Sclerosis Society (2007) MS Essentials 01: Managing relapses (2nd ed). London, Multiple Sclerosis Society.

37 35 9 Multiple Sclerosis Society (2006) MS Essentials 06: Disease modifying drugs (3rd ed). London, Multiple Sclerosis Society. 10 Polman, C. H. et al. (2006) A randomised, placebocontrolled trial of natalizumab for relapsing multiple sclerosis. The New England Journal of Medicine, 354, Zajicek, J. et al. on behalf of the UK MS Research Group (2003) Cannabinoids for treatment of spasticity and other symptoms related to multiple sclerosis (CAMS study): multicentre randomised placebo-controlled trial. The Lancet, 362, Multiple Sclerosis Society (2008) Managing bladder problems (3rd ed). London, Multiple Sclerosis Society. 13 Bennett, M. et al. (2004) Hyperbaric oxygen therapy for multiple sclerosis. The Cochrane Database of Systematic Reviews, Issue 1, Art. No. CD

38 36 Şu yollarla MS Birliğinin çalışmalarına yardımcı olabilirsiniz: üye olarak bağış yaparak gönüllü çalışmalara katılarak Yasal uyarı: Bu yayında yer alan bilgilerin doğru olmasını sağlamak için her türlü çabayı gösterdik. Herhangi bir hata veya eksiklik hakkında sorumluluk kabul etmiyoruz; politika ve uygulamalarda değişiklik olabilir. Listelenen kaynaklardan tavsiyeler alın. Gelecekteki sürümleri geliştirmeye yönelik önerilerinizi bekliyoruz. Lütfen önerilerinizi adresine gönderin. Yazar: Hilary Freeman Bu sürümün editörü: James Bailey Multipl Skleroz Birliği 2008 Tasarım: Crescent Lodge, Londra Birinci sürüm, Ekim 2002 İkinci sürüm, Ağustos 2008

39 MS National Centre 372 Edgware Road London NW2 6ND Telefon MS Society Scotland National Office Ratho Park 88 Glasgow Road Ratho Station Newbridge EH28 8PP Telefon MS Society Northern Ireland The Resource Centre 34 Annadale Avenue Belfast BT7 3JJ Telefon MS Society Cymru Wales Temple Court Cathedral Road Cardiff CF11 9HA Telefon National MS Helpline Ücretsiz telefon (Pazartesi-Cuma, 09:00-21:00) Tescilli gönüllü kuruluş

40 Yeni tanı MS hakkında temel bilgiler Bu kitapçığı okuyorsanız size yeni multipl skleroz tanısı konulmuştur veya tanı koyma süreci içindesinizdir. Ayrıca bu tanının konulduğu bir kişinin eşi, akrabası veya arkadaşı da olabilirsiniz. Bu kitapçık size MS i tanıtmayı ve ihtiyaç duyduğunuz bilgileri ve desteği alabileceğiniz yerleri sağlamayı amaçlar. Hastalıkla ilgili tüm temel bilgileri sunan bu yayın, bir süreden beri MS le yaşayan kişiler için de faydalı olacaktır. Multiple Sclerosis Society MS Birliği, İngiltere de hayatları MS ten etkilenen herkesi desteklemek için çalışan en büyük gönüllü kuruluştur. Süreli bakım, ücretsiz MS Danışma Hattı, ev uyarlamaları ve hareket kabiliyeti yardımları, eğitim, MS konusunda uzman hemşireler gibi hizmetler ve çok çeşitli bilgiler sağlar. Yerel şubeler her yaş grubundan ve ilgi alanından insanlara hizmet sunar ve doğrudan MS deneyimi bulunan kişilerce yürütülür. MS Birliği, aynı zamanda İngiltere de 50 nin üzerinde önemli MS araştırma projesini finanse etmektedir. İrtibat bilgilerimizi arka kapağın içinde bulabilirsiniz. GI01/0808

Multipl skleroz. (Turkish) MS Ulusal Merkezi

Multipl skleroz. (Turkish) MS Ulusal Merkezi GI06/0910 MS Ulusal Merkezi 372 Edgware Road, Londra NW2 6ND Telefon 020 8438 0700 MS Ücretsiz Yardım Hattı 0808 800 8000 (Hafta içi 09.00-21.00) MS Society İskoçya MS Derneği Kuzey İrlanda MS Derneği

Detaylı

HOŞGELDİNİZ. Dr. Dilek İnce Günal Nöroloji AD Öğretim Üyesi

HOŞGELDİNİZ. Dr. Dilek İnce Günal Nöroloji AD Öğretim Üyesi HOŞGELDİNİZ Dr. Dilek İnce Günal Nöroloji AD Öğretim Üyesi Multipl Skleroz (MS) nedir? n Kronik, potansiyel olarak kişiye zorluk çıkarabilecek n Merkezi sinir sistemini (beyin ve omurilik) etkileyen bir

Detaylı

Parkinson. Bilgileri ve. Desteğ. Parkinson s information and support Turkish

Parkinson. Bilgileri ve. Desteğ. Parkinson s information and support Turkish Parkinson Bilgileri ve Desteğ Parkinson s information and support Turkish Bir Parkinson tanısı, yaşamınızı tepetaklak edebilir. Bize başvurun. Parkinson hastasıysanız ya da bir hastayı tanıyorsanız, muhtemelen

Detaylı

MULTİPL SKLEROZ(MS) Multipl Skleroz (MS) genç erişkinleri etkileyerek özürlülüğe en sık yolaçan nörolojik hastalık

MULTİPL SKLEROZ(MS) Multipl Skleroz (MS) genç erişkinleri etkileyerek özürlülüğe en sık yolaçan nörolojik hastalık MULTİPL SKLEROZ(MS) Multipl Skleroz (MS) genç erişkinleri etkileyerek özürlülüğe en sık yolaçan nörolojik hastalık MS Hasta Okulu 28.05.2013 Multipl skleroz (MS) hastalığını basitçe, merkezi sinir sistemine

Detaylı

MULTİPL SKLEROZ (MS)

MULTİPL SKLEROZ (MS) MULTİPL SKLEROZ (MS) Yayın Yönetmeni Prof. Dr. Rana Karabudak TND Beyin Yılı Aktiviteleri Koordinatörü Türk Nöroloji Derneği (TND) 2014 Beyin Yılı Aktiviteleri çerçevesinde hazırlanmıştır. Tüm hakları

Detaylı

PARKİNSON HASTALIĞI. Yayın Yönetmeni. TND Beyin Yılı Aktiviteleri Koordinatörü. Prof. Dr. Rana Karabudak

PARKİNSON HASTALIĞI. Yayın Yönetmeni. TND Beyin Yılı Aktiviteleri Koordinatörü. Prof. Dr. Rana Karabudak PARKİNSON HASTALIĞI Yayın Yönetmeni Prof. Dr. Rana Karabudak TND Beyin Yılı Aktiviteleri Koordinatörü Türk Nöroloji Derneği (TND) 2014 Beyin Yılı Aktiviteleri çerçevesinde hazırlanmıştır. Tüm hakları TND

Detaylı

İNME. Yayın Yönetmeni. TND Beyin Yılı Aktiviteleri Koordinatörü. Prof. Dr. Rana Karabudak

İNME. Yayın Yönetmeni. TND Beyin Yılı Aktiviteleri Koordinatörü. Prof. Dr. Rana Karabudak İNME Yayın Yönetmeni Prof. Dr. Rana Karabudak TND Beyin Yılı Aktiviteleri Koordinatörü Türk Nöroloji Derneği (TND) 2014 Beyin Yılı Aktiviteleri çerçevesinde hazırlanmıştır. Tüm hakları TND ye aittir. Kaynak

Detaylı

ÇEVRESEL SİNİR SİSTEMİ SELİN HOCA

ÇEVRESEL SİNİR SİSTEMİ SELİN HOCA ÇEVRESEL SİNİR SİSTEMİ SELİN HOCA Çevresel Sinir Sistemi (ÇSS), Merkezi Sinir Sistemine (MSS) bilgi ileten ve bilgi alan sinir sistemi bölümüdür. Merkezi Sinir Sistemi nden çıkarak tüm vücuda dağılan sinirleri

Detaylı

MULTİPL SKLEROZ HASTALIĞININ ETKİLERİ İLE YAŞAMAK

MULTİPL SKLEROZ HASTALIĞININ ETKİLERİ İLE YAŞAMAK MULTİPL SKLEROZ HASTALIĞININ ETKİLERİ İLE YAŞAMAK M ultipl skleroz bir merkezi sinir sistemi hastalığıdır. Bu hastalık ile birikte çeşitli belirtiler ortaya çıkabilmektedir. Birçok kişide, bu belirtiler

Detaylı

hasta EĞİTİMİ Bel fıtığını anlamak ve Anüler Kapama için Barricaid Protezi

hasta EĞİTİMİ Bel fıtığını anlamak ve Anüler Kapama için Barricaid Protezi hasta EĞİTİMİ Bel fıtığını anlamak ve Anüler Kapama için Barricaid Protezi İçindekiler Bel fıtığı nedir? 4 Bel fıtığı teşhisi nasıl yapılır? 6 Bel fıtığı tedavisi nasıl yapılır? 7 Barricaid için bir aday

Detaylı

Ayrıca sinirler arasındaki iletişimi sağlayan beyindeki bazı kimyasal maddelerin üretimi de azalır.

Ayrıca sinirler arasındaki iletişimi sağlayan beyindeki bazı kimyasal maddelerin üretimi de azalır. Alzheimer hastalığı nedir, neden olur? Alzheimer hastalığı, yaşlılıkla beraber ortaya çıkan ve başta unutkanlık olmak üzere çeşitli zihinsel ve davranışsal bozukluklara yol açan ilerleyici bir beyin hastalığıdır.

Detaylı

MEVSİM GRİBİ Neden aşı olmanız gerekir

MEVSİM GRİBİ Neden aşı olmanız gerekir MEVSİM GRİBİ Neden aşı olmanız gerekir Grip. Korunun, koruyun. MEVSİM GRİBİ: NEDEN AŞI OLMANIZ GEREKİR Son zamanlarda sık sık mevsim gribi ve domuz gribi gibi farklı grip türlerinden söz edildiğini duymuş

Detaylı

YAŞLILIKTA SIK GÖRÜLEN HASTALIKLAR. Prof. Dr. Mehmet Ersoy

YAŞLILIKTA SIK GÖRÜLEN HASTALIKLAR. Prof. Dr. Mehmet Ersoy YAŞLILIKTA SIK GÖRÜLEN HASTALIKLAR Prof. Dr. Mehmet Ersoy DEMANSA NEDEN OLAN HASTALIKLAR AMAÇ Demansın nedenleri ve gelişim sürecinin öğretmek Yaşlı bireyde demansa bağlı oluşabilecek problemleri öğretmek

Detaylı

Vitaminlerin yararları nedendir?

Vitaminlerin yararları nedendir? Vitaminlerin yararları nedendir? Vitamin ve mineraller vücudun normal fonksiyonlarının yerine getirilmesinde, büyüme ve gelişiminde çok önemlidir. Az miktarlarda yeterlidirler. Gebelikte anne yanında bebeğin

Detaylı

11. SINIF KONU ANLATIMI 25 İNSAN FİZYOLOJİSİ SİNİR SİSTEMİ-9 ÇEVRESEL (PERİFERİK) SİNİR SİSTEMİ SİNİR SİSTEMİ HASTALIKLARI

11. SINIF KONU ANLATIMI 25 İNSAN FİZYOLOJİSİ SİNİR SİSTEMİ-9 ÇEVRESEL (PERİFERİK) SİNİR SİSTEMİ SİNİR SİSTEMİ HASTALIKLARI 11. SINIF KONU ANLATIMI 25 İNSAN FİZYOLOJİSİ SİNİR SİSTEMİ-9 ÇEVRESEL (PERİFERİK) SİNİR SİSTEMİ SİNİR SİSTEMİ HASTALIKLARI B) ÇEVRESEL (PERİFERAL) SİNİR SİSTEMİ Çevresel Sinir Sistemi (ÇSS), Merkezi Sinir

Detaylı

Beynin Temelleri BEYNİN TEMELLERİ 1: BEYNİN İÇİNDE NE VAR?

Beynin Temelleri BEYNİN TEMELLERİ 1: BEYNİN İÇİNDE NE VAR? Beynin Temelleri Kitabın geri kalanının bir anlam ifade etmesi için beyinle ve beynin nasıl işlediğiyle ilgili bazı temel bilgilere ihtiyacınız var. Böylece, ileriki sayfalarda nöron gibi bir sözcük kullandığımda

Detaylı

NÖROMUSKÜLER HASTALIKLAR

NÖROMUSKÜLER HASTALIKLAR NÖROMUSKÜLER HASTALIKLAR Yayın Yönetmeni Prof. Dr. Rana Karabudak TND Beyin Yılı Aktiviteleri Koordinatörü Türk Nöroloji Derneği (TND) 2014 Beyin Yılı Aktiviteleri çerçevesinde hazırlanmıştır. Tüm hakları

Detaylı

Epilepsi nedenlerine gelince üç ana başlıkta incelemek mümkün;

Epilepsi nedenlerine gelince üç ana başlıkta incelemek mümkün; Epilepsi bir kişinin tekrar tekrar epileptik nöbetler geçirmesi ile niteli bir klinik durum yada sendromdur. Epileptik nöbet beyinde zaman zaman ortaya çıkan anormal elektriksel boşalımların sonucu olarak

Detaylı

Sağlık kayıtlarınızda değişiklikler Özet Bakım Kayıtları

Sağlık kayıtlarınızda değişiklikler Özet Bakım Kayıtları Lütfen bu broşürü okumak için zaman ayırınız Sağlık kayıtlarınızda değişiklikler Özet Bakım Kayıtları Biz, (İngiltere deki NHS) sağlık kayıtlarınızı sakladığımız ve Değişiklikler nedir? Hasta bakımının

Detaylı

DÜŞÜK KAN ŞEKERİNİN BELİRTİLERİ VE TEDAVİSİ

DÜŞÜK KAN ŞEKERİNİN BELİRTİLERİ VE TEDAVİSİ DÜŞÜK KAN ŞEKERİNİN BELİRTİLERİ VE TEDAVİSİ HİPOGLİSEMİ (KAN ŞEKERİNİN DÜŞMESİ) Tedavi planınız kan şekerinizi hedef değerler arasında tutmada daha etkili hale geldikçe, arada sırada hipoglisemi (düşük

Detaylı

Sağlıklı bir hamilelik için izlenmesi gereken 10 adım

Sağlıklı bir hamilelik için izlenmesi gereken 10 adım http:www.babycentre.co.uk/midwives 10 steps to a healthy pregnancy (Turkish) Sağlıklı bir hamilelik için izlenmesi gereken 10 adım 1. Hamilelik sürecini erkenden planlayın ve organize edin! 2. Sağlıklı

Detaylı

Royal Visio Görme bozukluğu olanlar ve körler için uzmanlık merkezi

Royal Visio Görme bozukluğu olanlar ve körler için uzmanlık merkezi Royal Visio Görme bozukluğu olanlar ve körler için uzmanlık merkezi Geniş imkânlar Hollanda da binlerce insan, görme bozukluğu olarak adlandırılan kalıcı hâldeki kısmi veya tam görme kayıpları ile mücadele

Detaylı

Otozomal Baskın Kalıtım (Autosomal Dominant Inheritance) nedir?

Otozomal Baskın Kalıtım (Autosomal Dominant Inheritance) nedir? This information (1) on Autosomal Dominant genetic disorders is in Turkish Otozomal Baskın Genetik Hastalıklar (Kadınlar İçin) (İngilizce si Autosomal Dominant Genetic Disorders) Genetik (genetic) hastalığa,

Detaylı

DEMANS ya da BUNAMA olarak bilinen hastalık

DEMANS ya da BUNAMA olarak bilinen hastalık DEMANS ya da BUNAMA olarak bilinen hastalık yaşlılığın doğal bir sonucu değildir.. Demansın en sık nedeni ALZHEİMER HASTALIĞI DIR. Yaşla gelen unutkanlık ALZHEİMER HASTALIĞI nın habercisi olabilir!!! ALZHEİMER

Detaylı

Epilepsi Takvimi Sadece kaydedin

Epilepsi Takvimi Sadece kaydedin Kalender Epilepsie Türkisch Epilepsi Takvimi Sadece kaydedin Hastalar İçin Tedavi Takvimi İçindekiler 0 Önsöz 0 Önemli iletişim bilgileri 0 Epilepsi etkili bir şekilde nasıl tedavi edilir? 0 Hangi ilaçları

Detaylı

Kadın sağlığı konusunda küçük bir rehber

Kadın sağlığı konusunda küçük bir rehber Kadın sağlığı konusunda küçük bir rehber Skåne deki Temel Bakımda bulunan Ebe muayenehaneleri (Barnmorskemottagningarna) NEREYE BAŞ- VURABILIRIM? IKIZLERIM OLUR MU? BENİM İÇİN UYGUN MU? NORMAL MI? KAÇA

Detaylı

Xeplion (paliperidone palmitate) pozitif bir günlük yaşam için desteğiniz. Xeplion ile tedaviye ilişkin hasta bilgilendirme broşürü

Xeplion (paliperidone palmitate) pozitif bir günlük yaşam için desteğiniz. Xeplion ile tedaviye ilişkin hasta bilgilendirme broşürü Xeplion (paliperidone palmitate) pozitif bir günlük yaşam için desteğiniz Xeplion ile tedaviye ilişkin hasta bilgilendirme broşürü Tedaviler arasındaki sürede özgürlüğünüzü, hastalığınıza daha az, iyi

Detaylı

Informazioni sullo screening intestinale. www.bowelscreeningwales.org.uk

Informazioni sullo screening intestinale. www.bowelscreeningwales.org.uk Informazioni sullo screening intestinale 1 www.bowelscreeningwales.org.uk Bağırsak Taraması Açıklaması Bu broşür size Galler de bağırsak taraması hakkında bilgi vermektedir. Ayrıntılı bilgi www.bowelscreeningwales.org.uk

Detaylı

TEDAVİ İÇİN HASTANEYE KABUL

TEDAVİ İÇİN HASTANEYE KABUL TEDAVİ İÇİN HASTANEYE KABUL (1983 Ruh Sağlığı Yasası, Bölüm 3) 1. Hasta Adı 2. Bakımınızdan sorumlu kişinin ismi (sorumlu klinik tedavi uzmanınız) 3. Hastane ve koğuş ismi 4. Bölüm 3 altında alıkoyma tarihi

Detaylı

Rahim ağzı kanseri araştırması

Rahim ağzı kanseri araştırması Rahim ağzı kanseri araştırması 2015 Bevolkingsonderzoek Neden halk taraması yapılır? Her yıl yaklaşık 700 kadın rahim ağzı kanseri olur. Rahim ağzı kanseri en çok 30 ile 60 yaşları arasında görülür. Bu

Detaylı

MEME KANSERİ. Söke Fehime Faik Kocagöz Devlet Hastanesi Sağlıklı Günler Diler

MEME KANSERİ. Söke Fehime Faik Kocagöz Devlet Hastanesi Sağlıklı Günler Diler MEME KANSERİ Söke Fehime Faik Kocagöz Devlet Hastanesi Sağlıklı Günler Diler KANSER NEDİR? Hücrelerin kontrolsüz olarak sürekli çoğalmaları sonucu yakındaki ve uzaktaki başka organlara yayılarak kötü klinik

Detaylı

Üçüncü basım Aralık 2008. MS Nedir? Teşhis, belirtiler, tedavi, durum yönetimi ve destek kaynaklarıyla ilgili bilgiler

Üçüncü basım Aralık 2008. MS Nedir? Teşhis, belirtiler, tedavi, durum yönetimi ve destek kaynaklarıyla ilgili bilgiler Üçüncü basım Aralık 2008 Teşhis, belirtiler, tedavi, durum yönetimi ve destek kaynaklarıyla ilgili bilgiler Bu kitapçık, büyük harfli baskı ve sesli CD biçiminde sağlanabilir. Bu biçimlerden herhangi biri

Detaylı

İnmede Tedavisi BR.HLİ.102

İnmede Tedavisi BR.HLİ.102 BR.HLİ.102 Serebral Felç (İnme) ve Spastisitede Botoks Spastisite Nedir? Spastisite belirli kasların aşırı aktif hale gelerek, adale katılığına, sertliğine ya da spazmlarına neden olmasıyla ortaya çıkan

Detaylı

This information (23) on X-linked genetic disorders is in Turkish X bağlantılı Genetik Hastalıklar (İngilizce'si X-linked Genetic Disorders)

This information (23) on X-linked genetic disorders is in Turkish X bağlantılı Genetik Hastalıklar (İngilizce'si X-linked Genetic Disorders) This information (23) on X-linked genetic disorders is in Turkish X bağlantılı Genetik Hastalıklar (İngilizce'si X-linked Genetic Disorders) Genetik (genetic) hastalıklara bir veya daha fazla hatalı gen

Detaylı

Yaşlı Kişiler için Hizmetler

Yaşlı Kişiler için Hizmetler Yaşlı Kişiler için Hizmetler Yaşlı Kişiler için Hizmetler Merri Community Health Services (Merri Toplum Sağlık Hizmetleri), toplum içindeki yaşlı kişilerin günlük bakım ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla

Detaylı

Diyabet ve göz sorunları

Diyabet ve göz sorunları TÜRKİYE ENDOKRİNOLOJİ VE METABOLİZMA DERNEĞİ DİABETES MELLİTUS ÇALIŞMA VE EĞİTİM GRUBU TEMD DİABETES MELLİTUS ÇALIŞMA VE EĞİTİM GRUBU HASTA EĞİTİM KİTAPÇIKLARI SERİSİ 08 Diyabet ve göz sorunları Diyabet

Detaylı

Interventi di screening per i tumori intestinali in Galles

Interventi di screening per i tumori intestinali in Galles Interventi di screening per i tumori intestinali in Galles 3 www.bowelscreeningwales.org.uk Galler de yapılan Bağırsak Taraması nı Anlamak Bağırsak kanseri taraması neden yapılmalı? Bağırsak taraması bağırsak

Detaylı

En İyi Yönetici, En Kötü Yönetici

En İyi Yönetici, En Kötü Yönetici En İyi Yönetici, En Kötü Yönetici Bu çalışma kâğıdını şimdiye kadar çalıştığınız en iyi ve en kötü yöneticilerin özelliklerini değerlendirmek için tek başınıza veya bir grupla birlikte kullanın. Nasıl

Detaylı

Uygun antibiyotik seçeneği ile ilaç yükleme testi nedir? Antibiyotiklere ve bazen de diğer ilaçlara allerji tanımlayan olgularda allerjileri olan

Uygun antibiyotik seçeneği ile ilaç yükleme testi nedir? Antibiyotiklere ve bazen de diğer ilaçlara allerji tanımlayan olgularda allerjileri olan Uygun antibiyotik seçeneği ile ilaç yükleme testi nedir? Antibiyotiklere ve bazen de diğer ilaçlara allerji tanımlayan olgularda allerjileri olan ilaç dışında- kullanabilecekleri güvenilir bir antibiyotik

Detaylı

Endometriozis. (Çikolata kisti)

Endometriozis. (Çikolata kisti) Endometriozis (Çikolata kisti) Bugün Neler Konuşacağız? Endometriozis Nedir? Belirtileri Nelerdir? Ne Sıklıkta Görülür? Hangi Sorunlara Neden Olur? Nasıl Tanı Konur? Nasıl Tedavi Edilir? Endometriozis

Detaylı

Resesif (Çekinik) Kalıtım

Resesif (Çekinik) Kalıtım 12 Resesif (Çekinik) Kalıtım İngiltere' deki Guy's ve St Thomas Hastanesi ve IDEAS Genetik Bilgi Parkı tarafından hazırlanan broşürlerden kendi k a l i t e s t a n d a r t l a r ı n a u y g u n o l a r

Detaylı

Can kardeş Rehberlik ve Psikolojik Danışma Birimi Nisan Ayı Rehberlik Bülteni Can Velimiz ;

Can kardeş Rehberlik ve Psikolojik Danışma Birimi Nisan Ayı Rehberlik Bülteni Can Velimiz ; Can kardeş Rehberlik ve Psikolojik Danışma Birimi Nisan Ayı Rehberlik Bülteni Can Velimiz ; Anne babalar için çocuklarının ilk kelimelerini duymak heyecan verici bir deneyimdir. Duyduğu yeni kelimeleri

Detaylı

Zihinsel Bozukluk Belirtileri ve Semptomları

Zihinsel Bozukluk Belirtileri ve Semptomları Zihinsel Bozukluk Belirtileri ve Semptomları Zihinsel Bozuklukları Kavrama Zihinsel bozukluklar hakkında daha fazla bilgi edinin Daha önce zihinsel gerilik olarak bilinen zihinsel bozukluk (ID), bireyin

Detaylı

Romatizmal Ateş ve Streptokok Enfeksiyonu Sonrası Gelişen Reaktif Artrit

Romatizmal Ateş ve Streptokok Enfeksiyonu Sonrası Gelişen Reaktif Artrit www.printo.it/pediatric-rheumatology/tr/intro Romatizmal Ateş ve Streptokok Enfeksiyonu Sonrası Gelişen Reaktif Artrit 2016 un türevi 2. TEŞHİS VE TEDAVİ 2.1 Nasıl teşhis edilir? Klinik belirtiler ve araştırmalar

Detaylı

KITALARARASI GRİP SALGINI. Aileniz ve sizin için önemli bilgiler

KITALARARASI GRİP SALGINI. Aileniz ve sizin için önemli bilgiler KITALARARASI GRİP SALGINI Aileniz ve sizin için önemli bilgiler Dünya Sağlık Örgütü uzmanları, kıtalararası bir grip salgını olacağını öngörmektedirler. Bu broşürde grip salgını, bu ülkede ortaya çıkma

Detaylı

This information (8) on Cystic Fibrosis is in Turkish Kistik Fibroz (İngilizce'si Cystic Fibrosis)

This information (8) on Cystic Fibrosis is in Turkish Kistik Fibroz (İngilizce'si Cystic Fibrosis) This information (8) on Cystic Fibrosis is in Turkish Kistik Fibroz (İngilizce'si Cystic Fibrosis) Kistik Fibroz nedir? Kistik Fibroz (Cystic Fibrosis, CF), kalıtsal bir genetik (genetic) hastalıktır.

Detaylı

BOYUN VE BEL FITIKLARI

BOYUN VE BEL FITIKLARI BOYUN VE BEL FITIKLARI Genel Bilgilendirme Boynumuzda 7 adet belimizde ise 5 adet omurga kemiği vardır. Bu kemikler arasında da disk adı verilen kıkırdak yapılar bulunmaktadır. Diskler omurganın hareketliliğine

Detaylı

Nörovasküler Cerrahi Öğretim Ve Eğitim Grubu Hasta Bilgilendirme Formu

Nörovasküler Cerrahi Öğretim Ve Eğitim Grubu Hasta Bilgilendirme Formu Nörovasküler Cerrahi Öğretim Ve Eğitim Grubu Beyin-Omurilik Arteriovenöz Malformasyonları ve Merkezi Sinir Sisteminin Diğer Damarsal Bozuklukları Hasta Bilgilendirme Formu 5 AVM ler Ne Tip Sağlık Sorunlarına

Detaylı

Demans (Bunama) nedir?

Demans (Bunama) nedir? Demans (Bunama) nedir? Çok unutkan olduğunuz için günlük yaşamınız zorlaşıyor mu? Konuşurken kelimeleri veya dükkâna giden yolu hatırlamakta zorluk çekiyor musunuz? Bunlar demans hastalığı belirtileri

Detaylı

EKLEM HASTALIKLARI. Romatizmal Eklem Hastalığı

EKLEM HASTALIKLARI. Romatizmal Eklem Hastalığı EKLEM HASTALIKLARI Ellerimiz, kollarımız, boynumuz, ayaklarımız gibi yürümemizi, hareket etmemizi ya da bir cismi tutmamızı sağlayan tüm fonksiyonlarımız eklemlerimiz sayesinde görevlerini yerine getirmektedir.

Detaylı

Aile içi şiddeti ihbar edin ve mahkemede yardımcı olun

Aile içi şiddeti ihbar edin ve mahkemede yardımcı olun DOMESTIC VIOLENCE HELP AT COURT Turkish AİLE İÇİ ŞİDDET Artık şiddetin sona ermesini istiyorsunuz Aile içi şiddeti ihbar edin ve mahkemede yardımcı olun Kadınlar İçin Aile İçi Şiddet Mahkemesi Savunma

Detaylı

Demans ve Alzheimer Nedir?

Demans ve Alzheimer Nedir? DEMANS Halk arasında 'bunama' dedigimiz durumdur. Kişinin yaşından beklenen beyin performansını gösterememesidir. Özellikle etkilenen bölgeler; hafıza, dikkat, dil ve problem çözme alanlarıdır. Durumun

Detaylı

DİYABET NEDİR? Özel Klinik ve Merkezler

DİYABET NEDİR? Özel Klinik ve Merkezler DİYABET NEDİR? Özel Klinik ve Merkezler Diyabet nedir? Diyabet hastalığı, şekerin vücudumuzda kullanımını düzenleyen insülin olarak adlandırdığımız hormonun salınımındaki eksiklik veya kullanımındaki yetersizlikten

Detaylı

Serebrovasküler hastalıklar

Serebrovasküler hastalıklar Serebrovasküler hastalıklar İnme beyine giden kanın aniden kesintiye uğraması sonucunda gelişir. Ani olarak ortaya çıkar. Tüm dünyada kanser ve kalp hastalıklarından sonra en sık ölüm nedenidir. Ayrıca

Detaylı

Akıl hastalıkları sık görülmektedir. Her yıl yaklaşık her beş Danimarkalıdan biri şizofreni gibi bir akıl hastalığına yakalanmaktadır.

Akıl hastalıkları sık görülmektedir. Her yıl yaklaşık her beş Danimarkalıdan biri şizofreni gibi bir akıl hastalığına yakalanmaktadır. INVEGA hakkında bilgiler Yalnız değilsiniz Akıl hastalıkları sık görülmektedir. Her yıl yaklaşık her beş Danimarkalıdan biri şizofreni gibi bir akıl hastalığına yakalanmaktadır. Hastalığınızın bir sonucu

Detaylı

Baş ağrısı, başta ve bâzen de boyun veya sırtın üst kısmında gerçekleşen ağrılara verilen ortak isimdir. Yaygın ağrı şikâyetlerinden biridir ve hemen

Baş ağrısı, başta ve bâzen de boyun veya sırtın üst kısmında gerçekleşen ağrılara verilen ortak isimdir. Yaygın ağrı şikâyetlerinden biridir ve hemen Baş ağrısı, başta ve bâzen de boyun veya sırtın üst kısmında gerçekleşen ağrılara verilen ortak isimdir. Yaygın ağrı şikâyetlerinden biridir ve hemen hemen tüm insanlar değişik nedenlerle baş ağrısından

Detaylı

SORULAR / CEVAPLAR. 2 metabolic balance ile kilo nasıl dengeleniyor?

SORULAR / CEVAPLAR. 2 metabolic balance ile kilo nasıl dengeleniyor? SORULAR / CEVAPLAR 1 nedir? kilo düzenleyici metabolizma programıdır. Bu program doktorlar ve beslenme uzmanları tarafından geliştirilmiştir. Bu program yardımıyla yeme içme alışkanlıklarınız sağlıklı,

Detaylı

Kime yardımcı olacağımıza nasıl karar veririz?

Kime yardımcı olacağımıza nasıl karar veririz? TURKISH Çocuklarla ilgili sosyal hizmetlerden nasıl yararlanabilirsiniz? Kime yardımcı olacağımıza nasıl karar veririz? Giriş Bu broşürde çocuklarla ilgili sosyal hizmetler müdürlüğü olarak bizim çocuklara

Detaylı

HASTANE EMRİ İLE KISITLAMA OLMADAN HASTANEYE ALINMA

HASTANE EMRİ İLE KISITLAMA OLMADAN HASTANEYE ALINMA HASTANE EMRİ İLE KISITLAMA OLMADAN HASTANEYE ALINMA (1983 Ruh Sağlığı Yasası, Bölüm 37) 1. Hasta Adı 2. Bakımınızdan sorumlu kişinin ismi (sorumlu klinik tedavi uzmanınız ) 3. Hastane ve koğuş ismi 4.

Detaylı

İyi bilgilendirilmiş olarak karar vermek. Göğüs kanseri erken teşhis programı

İyi bilgilendirilmiş olarak karar vermek. Göğüs kanseri erken teşhis programı İyi bilgilendirilmiş olarak karar vermek Göğüs kanseri erken teşhis programı Neden kadınlara kalite garantili bir görüntüleme programında bir mamografi sunulmaktadır? 50 ile 69 yaş grubu arası kadınların

Detaylı

SİNİR SİSTEMİ. Duyusal olarak elde edilen bilgiler beyne (yada tam tersi) nasıl gider?

SİNİR SİSTEMİ. Duyusal olarak elde edilen bilgiler beyne (yada tam tersi) nasıl gider? SİNİR SİSTEMİ SİNİR SİSTEMİ Descartes- İnsan vücudu bilimsel olarak (doğal yasalarla) açıklanabilecek bir hayvan makinesidir Bu makineyi araştıran, beyin ve davranış arasındaki ilişkiyi inceleyen bilim

Detaylı

...eğitim gören engelli gençlere destek Tanıtım Rehberi www.q4s.eu (www.engelsizegitim.com)

...eğitim gören engelli gençlere destek Tanıtım Rehberi www.q4s.eu (www.engelsizegitim.com) ...eğitim gören engelli gençlere destek Tanıtım Rehberi www.q4s.eu (www.engelsizegitim.com) Q4S Projesi nedir? Bu proje 16 yaş üzerinde engeli olan ve kaynaştırma eğitimi alan gençlere yönelik bir web

Detaylı

Omega 3 nedir? Balık ve balık yağları, özellikle Omega-3 yağ asitleri EPA ve DHA açısından zengin besin kaynaklarıdır.

Omega 3 nedir? Balık ve balık yağları, özellikle Omega-3 yağ asitleri EPA ve DHA açısından zengin besin kaynaklarıdır. Alfalino Omega 3 nedir? Omega 3 yağ asitleri vücut için gerekli olan ama vücudun üretemediği yağ asitleridir. Besinlerle alınamadığı durumlarda gıda takviyeleri ile alınmaları gerekmektedir. Temel Omega-3

Detaylı

İnfluenza virüsünün yol açtığı hastalıkların ve ölümlerin çoğu yıllık grip aşıları ile önlenebiliyor.

İnfluenza virüsünün yol açtığı hastalıkların ve ölümlerin çoğu yıllık grip aşıları ile önlenebiliyor. Her yıl milyonlarca kişiyi etkileyen bir solunum yolu enfeksiyonu olan grip, hastaneye yatışı gerektirecek kadar ağır hastalık tablolarına neden olabiliyor. Grip ve sonrasında gelişen akciğer enfeksiyonları

Detaylı

Özgüven Nedir? Özgüven Eksikliği Nedir?

Özgüven Nedir? Özgüven Eksikliği Nedir? Özgüven Nedir? Özgüven; kendimiz ve yeteneklerimiz hakkında pozitif ve gerçekçi bir anlayışa sahip olduğumuz anlamına gelmektedir. Diğer taraftan, özgüven eksikliği ise; kendinden şüphe duymak, pasiflik,

Detaylı

HÜKÜM GİYMEMİŞ BİR TUTUKLUNUN HASTANEYE SEVKİ (KISITLAMALI YA DA KISITLAMASIZ)

HÜKÜM GİYMEMİŞ BİR TUTUKLUNUN HASTANEYE SEVKİ (KISITLAMALI YA DA KISITLAMASIZ) HÜKÜM GİYMEMİŞ BİR TUTUKLUNUN HASTANEYE SEVKİ (KISITLAMALI YA DA KISITLAMASIZ) (1983 Ruh Sağlığı Yasası, Bölüm 48) 1. Hasta Adı 2. Bakımınızdan sorumlu kişinin ismi (sorumlu klinik tedavi uzmanınız ) 3.

Detaylı

Kan Kanserleri (Lösemiler)

Kan Kanserleri (Lösemiler) Lösemi Nedir? Lösemi bir kanser türüdür. Kanser, sayısı 100'den fazla olan bir hastalık grubunun ortak adıdır. Kanserde iki önemli özellik bulunur. İlk önce bedendeki bazı hücreler anormalleşir. İkinci

Detaylı

Koçluk, danışanın problemlerini çözüme ulaştırmak ve yolunu aydınlatmaktır.

Koçluk, danışanın problemlerini çözüme ulaştırmak ve yolunu aydınlatmaktır. BEN BĐR YAŞAM KOÇUYUM 7.SEANS Koçluk ve danışmanlık Bazen öyle zamanlar olur ki danışanlarınızın koçluk hizmetinin sınırları içinde olmayan problemlerine yardım etme durumunda kalırsınız. Böyle zamanlarda

Detaylı

TB ile HIV arasındaki bağlantı Bilgilendirme Belgesi

TB ile HIV arasındaki bağlantı Bilgilendirme Belgesi NSW Health Factsheet - Turkish TB ile HIV arasındaki bağlantı Bilgilendirme Belgesi The connection between TB and HIV Bu, Verem (TB) ve Edinilmiş Bağışıklık Yetersizliği Sendromu na (AIDS) neden olan İnsanda

Detaylı

ÇOCUKLAR İÇİN OYUN TERAPİSİ BİLGİLENDİRİCİ EL KİTABI. Oyun Terapisi Nedir? Oyun Terapisti Kimdir?

ÇOCUKLAR İÇİN OYUN TERAPİSİ BİLGİLENDİRİCİ EL KİTABI. Oyun Terapisi Nedir? Oyun Terapisti Kimdir? ÇOCUKLAR İÇİN OYUN TERAPİSİ BİLGİLENDİRİCİ EL KİTABI Oyun Terapisi Nedir? Oyun Terapisti Kimdir? Ebeveynler için Notlar Bu kitapçık, yaklaşık 4 ila 12 yaş aralığındaki, psikoterapi düşünülmüş çocuklar

Detaylı

Erken Bo alma. (Prematür ejakülasyon) ile ilgili Bilgilendirme Bro ürü. www.späterkommen.de

Erken Bo alma. (Prematür ejakülasyon) ile ilgili Bilgilendirme Bro ürü. www.späterkommen.de Erken Bo alma (Prematür ejakülasyon) ile ilgili Bilgilendirme Bro ürü www.späterkommen.de Erken bo alma sorununuz var ml test edin Erken boşalma riskinizi, aşağıdaki uzman kişilerce hazırlanmış sorulara

Detaylı

Hepatit B ile Yaşamak

Hepatit B ile Yaşamak Hepatit B ile Yaşamak NEDİR? Hepatit B, karaciğerin iltihaplanmasına sebep olan, kan yolu ve cinsel ilişkiyle bulaşan bir virüs hastalığıdır. Zaman içerisinde karaciğer hasarlarına ve karaciğer kanseri

Detaylı

DEMANS. ÿ Bu bir Demans (bunama hastalığı) olabilir mi? ÿ Demans tam olarak nedir? ÿ Alzheimer tipi Demans nasıl cerayan eder?

DEMANS. ÿ Bu bir Demans (bunama hastalığı) olabilir mi? ÿ Demans tam olarak nedir? ÿ Alzheimer tipi Demans nasıl cerayan eder? Sağlık Dairesi Bilgilendiriyor. ÿ Bu bir Demans (bunama hastalığı) olabilir mi? ÿ Demans tam olarak nedir? ÿ Alzheimer tipi Demans nasıl cerayan eder? ÿ Demans nasıl tedavi edilebilir? ÿ Ne gibi önlem

Detaylı

HPV aşısı rehberiniz. Servikal Kanseri Yenmek

HPV aşısı rehberiniz. Servikal Kanseri Yenmek HPV aşısı rehberiniz Servikal Kanseri Yenmek Servikal kanser nedir? Servikal kanser (rahim ağzı kanseri), vajinanın üstünde bulunan servikste (rahmin girişi) gerçekleşir. Servikal kanser, çok ciddi olabilir.

Detaylı

Bilgilendirme Rehberi

Bilgilendirme Rehberi Bilgilendirme Rehberi Ankara 2015 Bilgilendirme Rehberi Sevgili mesi, rehberlik hizmetleri siz lilerle desteklen- gibi birden fazla Sizlerin akademik olarak kadar psikolojik olarak da kendinizi hissetmeniz,

Detaylı

MS, gen yetişkinlerin en yaygın nörolojik hastalıklarından birisidir de Sir August D Este tarafından ilk kez tanımlanmıştır.

MS, gen yetişkinlerin en yaygın nörolojik hastalıklarından birisidir de Sir August D Este tarafından ilk kez tanımlanmıştır. Fzt. Damla DUMAN MS, gen yetişkinlerin en yaygın nörolojik hastalıklarından birisidir. 1822 de Sir August D Este tarafından ilk kez tanımlanmıştır. Kuvvetsizlik, spastisite, duyusal problemler, ataksi

Detaylı

Nattvandring.nu nun kuruluşu

Nattvandring.nu nun kuruluşu Nattvandring.nu nun kuruluşu Nattvandring.nu, Vera Dordevic ve Janne Ludholm ün inisiyatifi ile enerji şirketi E.ON ve sigorta firması Skandia tarafından kurulan bir kuruluştur. Kuruluş, İsveç genelinde

Detaylı

09/11/2015 ANEMİ (KANSIZLIK)

09/11/2015 ANEMİ (KANSIZLIK) ANEMİ (KANSIZLIK) Vücut dokularında enerji oluşumu için gerekli kimyasal işlemlerde kullanılacak oksijeni taşıyacak yeterlilikte kırmızı kan hücresi bulunamaması veya bulunanların bu görevi yapamayacak

Detaylı

Genetik Test Nedir? Hastalar ve Aileler İçin Bilgiler. İngiltere deki Guy s ve St. Thomas Hastanesi tarafından hazırlanan broşürlerden uyarlanmıştır.

Genetik Test Nedir? Hastalar ve Aileler İçin Bilgiler. İngiltere deki Guy s ve St. Thomas Hastanesi tarafından hazırlanan broşürlerden uyarlanmıştır. Genetik Test Nedir? İngiltere deki Guy s ve St. Thomas Hastanesi tarafından hazırlanan broşürlerden uyarlanmıştır. Ocak 2007 Bu çalışma EuroGentest, Avrupa Birliği FP6 tarafından desteklenmiştir. Kontrat

Detaylı

BUNAMA (DEMANS) NEDİR?

BUNAMA (DEMANS) NEDİR? BUNAMA (DEMANS) NEDİR? Bunama, genellikle 60 yaşın üzerindeki bireylerde çeşitli nedenlere bağlı olarak ortaya çıkan, başta hafıza olmak üzere zihinsel işlevlerin zayıfladığı, uzun süreli bir sağlık sorunudur.

Detaylı

Araştırma Komisyonu KSW. Hasta Verileri ile Biyolojik. Araştırma Amaçlı

Araştırma Komisyonu KSW. Hasta Verileri ile Biyolojik. Araştırma Amaçlı Araştırma Komisyonu KSW Hasta Verileri ile Biyolojik Numunelerin Araştırma Amaçlı Kullanılması Sayın Hastamız Hastalıkların teşhis ve tedavi edilmesi son yıllarda büyük ilerlemeler kaydetti. Bu özellikle

Detaylı

Kalbinizi sevin. Iyilesmeyi ve iyi kalp sagligini desteklemek icin bir kılavuz. Hastaneden taburcu olmak. Turkish

Kalbinizi sevin. Iyilesmeyi ve iyi kalp sagligini desteklemek icin bir kılavuz. Hastaneden taburcu olmak. Turkish Kalbinizi sevin Iyilesmeyi ve iyi kalp sagligini desteklemek icin bir kılavuz Turkish Hastanede Hastaneden taburcu olmak İyileşme planı Hastanede Kalbime ne oldu? Kalbinizin rahatsizligini ve tedaviyi

Detaylı

Sağlıklı Kan Basıncı Sağlıklı Kalp Atımı

Sağlıklı Kan Basıncı Sağlıklı Kalp Atımı Sağlıklı Kan Basıncı Sağlıklı Kalp Atımı 17 MAYIS 2013 Dünya Hipertansiyon Ligi Girişimidir. 17 MAYIS 2013 Dünya Hipertansiyon Ligi Girişimidir. Hipertansiyon Nedir? Çoğunlukla yüksek kan basıncı olarak

Detaylı

2KiloMavi de. Misafir Yazarlık. Eylül 2012. 2kilomavi.wordpress.com

2KiloMavi de. Misafir Yazarlık. Eylül 2012. 2kilomavi.wordpress.com de Misafir Yazarlık Eylül 2012 de Misafir Yazarlık Nedir? Misafir yazarlık, de yazar olmayan takipçilerimizin yazdıkları herhangi bir yazılarının de yayınlanması anlamına gelir. Kendi bloğunuz olsun ya

Detaylı

Info Thuis. Bedensel engelli, zihinsel engelli veya kronik bir hastalık nedeniyle evde olan göçmenler için bilgilendirme. MEE Rotterdam Rijnmond

Info Thuis. Bedensel engelli, zihinsel engelli veya kronik bir hastalık nedeniyle evde olan göçmenler için bilgilendirme. MEE Rotterdam Rijnmond MEE Rotterdam Rijnmond Engelinden dolayı kısıtlanmış bir hayat sürdürenlere destek Info Thuis Bedensel engelli, zihinsel engelli veya kronik bir hastalık nedeniyle evde olan göçmenler için bilgilendirme

Detaylı

Bayındır Hastanesİ Söğütözü Genel Yoğun Bakım Zİyaretçİ Kılavuzu

Bayındır Hastanesİ Söğütözü Genel Yoğun Bakım Zİyaretçİ Kılavuzu Bayındır Hastanesİ Söğütözü Genel Yoğun Bakım Zİyaretçİ Kılavuzu Bu broşür, Bayındır Hastanesi Söğütözü (BHS) Genel Yoğun Bakım (Reanimasyon) süreci hakkında sizi aydınlatmak amacıyla hazırlanmıştır.

Detaylı

MÜHENDİSLİK KARİYERİ Mühendislik Kariyeri Mezun olduktan sonra çalışmak için seçtiğiniz şirket ne olursa olsun genelde işe basit projelerle başlayacaksınız. Mühendis olmak için üniversitede 4 yıl harcamanıza

Detaylı

Wellness El Kitabı. Wellness El Kitabı na Giriş

Wellness El Kitabı. Wellness El Kitabı na Giriş Wellness El Kitabı na Giriş Wellness ile ilgili konuşma başlatın Müşteri ile ilişki kurmaya başlayın Sağladığımız bilgileri değerlendirin Wellness nedir? Wellness kavramının çeşitli tanımlarına değinin

Detaylı

Yaşlanmaya Bağlı Oluşan Kas ve İskelet Sistemi Patofizyolojileri. Sena Aydın 0341110011

Yaşlanmaya Bağlı Oluşan Kas ve İskelet Sistemi Patofizyolojileri. Sena Aydın 0341110011 Yaşlanmaya Bağlı Oluşan Kas ve İskelet Sistemi Patofizyolojileri Sena Aydın 0341110011 PATOFİZYOLOJİ Fizyoloji, hücre ve organların normal işleyişini incelerken patoloji ise bunların normalden sapmasını

Detaylı

Sağlık Hizmetlerinde Yeni Rakip: Hastalar ve İnternet

Sağlık Hizmetlerinde Yeni Rakip: Hastalar ve İnternet Sağlık Hizmetlerinde Yeni Rakip: Hastalar ve İnternet Elif Perihan ÖNCEL İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Kliniği Antalya - 2018 Z kuşağı İnternet ( Interconnected

Detaylı

EGE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ FİZİK TEDAVİ VE REHABİLİTASYON ANABİLİM DALI POST-POLİO SENDROMU. Hasta Kitapçığı PROF.

EGE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ FİZİK TEDAVİ VE REHABİLİTASYON ANABİLİM DALI POST-POLİO SENDROMU. Hasta Kitapçığı PROF. EGE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ FİZİK TEDAVİ VE REHABİLİTASYON ANABİLİM DALI POST-POLİO SENDROMU Hasta Kitapçığı PROF.DR ARZU YAĞIZ ON POLİOMYELİT (ÇOCUK FELCİ) NEDİR? Poliomyelit, çocukluk çağında görülen

Detaylı

Kan basıncının normalden fazla olmasıdır. Büyük tansiyon 140 mm Hg veya küçük tansiyon 90 mm Hg dan fazla ise yüksek tansiyon olarak kabul edilir.

Kan basıncının normalden fazla olmasıdır. Büyük tansiyon 140 mm Hg veya küçük tansiyon 90 mm Hg dan fazla ise yüksek tansiyon olarak kabul edilir. HİPERTANSİYON Prof. Dr. Tekin AKPOLAT Yüksek tansiyon (hipertansiyon) nedir? Kan basıncının normalden fazla olmasıdır. Büyük tansiyon 140 mm Hg veya küçük tansiyon 90 mm Hg dan fazla ise yüksek tansiyon

Detaylı

Yumurtalık (over) kanseri. Hastalığınızın tanı ve tedavisi konusunda bilgi edinmede ilk adımınız. Bu kitapçıkta yer alan bilgiler

Yumurtalık (over) kanseri. Hastalığınızın tanı ve tedavisi konusunda bilgi edinmede ilk adımınız. Bu kitapçıkta yer alan bilgiler Yumurtalık (over) kanseri Hastalığınızın tanı ve tedavisi konusunda bilgi edinmede ilk adımınız Bu kitapçıkta yer alan bilgiler Yumurtalık kanseri konusunda bilgi edinmek Size uygulanacak olan tedavi Doktorlarınız

Detaylı

HEPATİT TARAMA TESTLERİ

HEPATİT TARAMA TESTLERİ HEPATİT TARAMA TESTLERİ Hepatit Tarama Testleri (Hepatit Check Up) Hepatit taraması yaptırın, aşı olun, tedavi olun, kendinizi ve sevdiklerinizi koruyun. Hepatitler toplumda hızla yayılan ve kronikleşerek

Detaylı

Özürleri olan Kişiler için Hizmetler

Özürleri olan Kişiler için Hizmetler Özürleri olan Kişiler için Hizmetler Özürleri olan Kişiler için Hizmetler Merri Community Health Services (Merri Toplum Sağlık Hizmetleri) özürü olan kişilerin topluma dahil edilmesinin ve katılımının

Detaylı

Kuzey Kıbrıs ta MS Tanı ve Tedavi İmkanları Gelecekte Ortak Neler Yapabiliriz? Dr. Sıla Usar İncirli

Kuzey Kıbrıs ta MS Tanı ve Tedavi İmkanları Gelecekte Ortak Neler Yapabiliriz? Dr. Sıla Usar İncirli Kuzey Kıbrıs ta MS Tanı ve Tedavi İmkanları Gelecekte Ortak Neler Yapabiliriz? Dr. Sıla Usar İncirli silausar@gmail.com MS de Tanı Amaç: -Erken Tanı -Doğru Tanı -Erken Tedavi -Gerektiğinde, zamanında tedavi

Detaylı

KANSER HASTALIĞINDA PSİKOLOJİK DESTEĞİN ÖNEMİ & DEPRESYON. Uzm. İletişim Deniz DOĞAN Liyezon Psikiyatri Yük.Hem.

KANSER HASTALIĞINDA PSİKOLOJİK DESTEĞİN ÖNEMİ & DEPRESYON. Uzm. İletişim Deniz DOĞAN Liyezon Psikiyatri Yük.Hem. KANSER HASTALIĞINDA PSİKOLOJİK DESTEĞİN ÖNEMİ & DEPRESYON Uzm. İletişim Deniz DOĞAN Liyezon Psikiyatri Yük.Hem. Onkoloji Okulu İstanbul /2014 SAĞLIK NEDİR? Sağlık insan vücudunda; Fiziksel, Ruhsal, Sosyal

Detaylı

Astım tedavisinde yaygın olarak yapılan yanlışlar vardır. Bu doğru bilinen yanlışların düzeltilmesi

Astım tedavisinde yaygın olarak yapılan yanlışlar vardır. Bu doğru bilinen yanlışların düzeltilmesi Bölüm 17 Astım Tedavisinde Yapılan Yanlışlar Astım Tedavisinde Yapılan Yanlışlar Dr. Gülhan AYHAN ve Dr. Ömer AYTEN Astım tedavisinde yaygın olarak yapılan yanlışlar vardır. Bu doğru bilinen yanlışların

Detaylı

TC. SAĞLIK BAKANLIĞI SAKARYA ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ. ERİŞKİN İSTMİK SPONDİLOLİSTEZİS (Bel Kayması) HASTA BİLGİLENDİRME BROŞÜRÜ

TC. SAĞLIK BAKANLIĞI SAKARYA ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ. ERİŞKİN İSTMİK SPONDİLOLİSTEZİS (Bel Kayması) HASTA BİLGİLENDİRME BROŞÜRÜ TC. SAĞLIK BAKANLIĞI SAKARYA ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ ERİŞKİN İSTMİK SPONDİLOLİSTEZİS (Bel Kayması) HASTA BİLGİLENDİRME BROŞÜRÜ ERİŞKİN İSTMİK SPONDİLOLİSTEZİS NEDİR? Omurga, omur adı

Detaylı