TOPRAK MAHSULLERİ OFİSİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ (TMO) 2011 YILI RAPORU

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "TOPRAK MAHSULLERİ OFİSİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ (TMO) 2011 YILI RAPORU"

Transkript

1 TOPRAK MAHSULLERİ OFİSİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ (TMO) 2011 YILI RAPORU

2 Bu rapor tarih ve 6085 sayılı Kanun, tarih ve 233 sayılı Kanun Hükmünde Kararname uyarınca düzenlenmiştir.

3 Kuruluşun unvanı : Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürlüğü (TMO) Merkezi : Ankara İlgili Bakanlık : T.C. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı(*) Esas sermayesi : TL Ödenmiş sermayesi : TL Ödenmemiş sermayesi : - Karar organı (Yönetim Kurulu) Karar organındaki unvanı Adı Soyadı Temsil ettiği bakanlık veya kuruluş Kuruluştaki görevi veya mesleği Görevli bulunduğu süre Başlama tarihi Ayrılma tarihi 1- Başkan Mesut KÖSE Toprak Mahsülleri Ofisi Genel Müdür Devam ediyor 2-Üye Uğur ERKAYMAZ Toprak Mahsülleri Ofisi Genel Müdür Yrd Devam ediyor 3- Üye Ayhan KARAYAMA Toprak Mahsülleri Ofisi Genel Müdür Yrd " Mustafa ERDOĞAN Toprak Mahsülleri Ofisi Genel Müdür Yrd Devam ediyor 4- Üye Dr. Ahmet ARSLAN Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Kor. Kontr. Gn. Md. Yrd Devam ediyor 5-Üye Davut HANER Hazine Müsteşarlığı Mülki İdare Amiri Devam ediyor 6-Üye Mesut KÖSE Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı " Mehmet TAŞAN Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bakanlık Müşaviri Devam ediyor (*)T.C. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarih ve Mükerrer sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 639 sayılı KHK ile kurulmuştur.

4 Raporda yer alan kısaltmalar AAF: Afyon Alkoloid Fabrikası AB: Avrupa Birliği ABD: Amerika Birleşik Devletleri AMA: Susuz Morfin Alkoloid APK: Araştırma Planlama ve Koordinasyon Daire Başkanlığı ARIP: Tarım Reformu Uygulama Projesi AŞ: Anonim Şirket CICIL: Uluslar arası Bakliyat Ticaret ve Endüstri Konfederasyonu DGD: Doğrudan Gelir Desteği DİR: Dahilde İşleme Rejimi DPB: Devlet Personel Başkanlığı DPT: Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığı DTÖ: Dünya Ticaret Örgütü EFT: Elektronik Fon Transferi FAO: Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü FAPRI: Gıda ve Tarım Politikaları Araştırma Enstitüsü FİSKOBİRLİK: Sınırlı Sorumlu Fındık Satış Kooperatifleri Birliği GAFTA: Uluslar arası Hububat ve Yem Ticaret Birliği GSMH: Gayrisafi Milli Hasıla IGC: Uluslar arası Hububat Konseyi KHK: Kanun Hükmünde Kararname KİK: Kamu İhale Kanunu KİT: Kamu İktisadi Teşebbüsü KKTC: Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti MAYDÜ: Modern Açık Yığın Depolama Ünitesi MDV: Maddi Duran Varlıklar OHAL: Olağanüstü Hal TBMM: Türkiye Büyük Millet Meclisi TCDD: Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demir Yolları TCMB: Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası TOBB: Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği TPA: Tarım Ürünleri Piyasası Ödeme Ajansı TÜBİTAK: Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu TÜFE: Tüketici Fiyatları Endeksi TÜGEM: Tarımsal Üretim ve Geliştirme Genel Müdürlüğü TÜHİS: Türk Ağır Sanayi ve Hizmet Sektörü Kamu İşverenler Sendikası TÜİK: Türkiye İstatistik Kurumu USD: Amerikan Doları USDA: ABD Tarım Bakanlığı ÜFE: Üretici Fiyatları Endeksi VUK: Vergi Usul Kanunu YDK: Yüksek Denetleme Kurulu YPK: Yüksek Planlama Kurulu

5 İÇİNDEKİLER Sayfa No I- TOPLU BAKIŞ... I A-Üretilen malın veya hizmetin Dünya ekonomisindeki yeri... B-Kuruluşun tarihçesi, Türkiye ekonomisindeki yeri ve gelişimi... C-Öneriler... II- İDARİ BÜNYE... 1 A- Mevzuat... 1 B- Teşkilat... 8 C- Personel durumu III- MALİ BÜNYE A- Mali durum B- Mali sonuçlar IV- İŞLETME ÇALIŞMALARI A-İşletme bütçesinin genel durumu B-Finansman C-Giderler D-Tedarik işleri E-Üretim ve maliyetler F-Pazarlama G-Sigorta işleri H-İşletme sonuçları I-Bağlı ortaklık ve iştirakler J-Kalkınma planı ve yıllık programlar V- BİLANÇO Aktif Pasif VI- GELİR TABLOSU VII- EKLER I VI XI

6 TOPLU BAKIŞ A- Hububat, fındık, bakliyat ve uyuşturucu maddelerin Dünya ekonomisindeki yeri: 1- Hububat: Dünyadaki sorunların başında hızlı nüfus artışı yanında küresel ısınmaya bağlı olarak gıda talebinin karşılanamaması gelmekte ve bu yüzden dünya açlık tehlikesi ile karşı karşıya bulunmaktadır. Beslenme için endüstride hububat önemli bir yere sahiptir. Ancak, hububat üretimindeki duraklama ve dünya çevre koşullarının bozulması karşısında yakın gelecekte hububat arzı ve bu alandaki talebi karşılayamayacak duruma gelecektir. Hububat, dünyada temel bir gıda maddesi olarak yerini korumakta, ekmek ve undan yapılan gıda maddeleri, özellikle gelişmekte olan ülkelerin başlıca ihtiyacını teşkil etmekte olup bu nedenle üretimi ve ticareti büyük önem kazanmaktadır. Dünya hububat üretimi, tüketimi ve ticareti yıllar itibariyle aşağıdaki tabloda gösterilmiştir.

7 (Milyon Ton) 2007/ / / /11(*) 2011/12(**) Üretim Buğday Arpa Mısır Pirinç Ticaret Buğday Arpa Mısır Pirinç Tüketim Buğday Arpa Mısır Pirinç Stok Buğday Arpa Mısır Pirinç (*) Kesinleşmemiş rakamlardır. (**) Öngörü Tali hububat: arpa, yulaf, çavdar, mısır ve sorgum. Kaynak, IGC( Ocak 2012) Hububat üretiminde yıllar itibariyle iklim şartlarına bağlı olarak dalgalanmalar meydana gelmekte, buna bağlı olarak dünya hububat tüketim ve ticareti de yıllara göre farklılık göstermektedir. Buğday, arpa ve mısırın Dünya üretim rakamları ülkeler itibariyle aşağıdaki tablolarda gösterilmiştir.

8 Dünya buğday üretimi (Milyon Ton) Ülkeler 2007/ / / /11(*) 2011/12(**) AB(27) Çin Rusya A.B.D Kanada Avustralya Türkiye Arjantin Hindistan Kazakistan Toplam Dünya arpa üretimi (Milyon Ton) Avrupa Birliği (27 Ülke) Rusya A.B.D Kanada Avustralya Türkiye Ukrayna Toplam Dünya mısır üretimi (Milyon Ton) Çin Avrupa Birliği (27 Ülke) Brezilya A.B.D Meksika Arjantin Hindistan Toplam (*)Tahmin. (**) Öngörü Kaynak: IGC (Ocak 2012) 2- Bakliyat: Protein değeri yüksek olan bakliyat (nohut, mercimek) aynı zamanda toprağın verimini artıran ve ihracat olanağı yüksek bir üründür. Dünya bakliyat üretiminde söz sahibi ülkeler Hindistan, Pakistan, Bangladeş, Tayland, Türkiye, Kanada, ABD, Avustralya ve Çin dir.

9 3- Fındık: Fındık, önemli sert kabuklu meyve türleri arasında yaklaşık % 21oranında payı ve dünya üretiminde 800 bin tonluk üretimi ile 750 bin ton seviyelerinde gerçekleşen tüketimiyle dünya ölçeğinde ekonomik önemi yüksek bir üründür. Dünya fındık üretim alanları son yıllarda ha alanı aşmış bulunmaktadır. Türkiye başta olmak üzere İtalya, ABD ve İspanya da fındık tarımı geniş ölçüde yapılmasına karşın son yıllarda Azerbaycan ve Gürcistan gibi ülkelerde üretim artışı görülmeye başlamıştır yılı verilerine göre dünya fındık üretiminin %71 ini Türkiye, %10 unu İtalya, % 5 ini Azerbaycan, % 3 ünü ABD, % 5 ini Gürcistan, % 2 sini İspanya ve % 4 ünü de diğer ülkeler gerçekleştirmiş iken, 2011 yılında Türkiye nin payı % 60 a düşerken İtalya nın payı % 16 ya yükselmiştir. Fındık üretiminde söz sahibi ülkeler ve üretim miktarları aşağıda gösterilmiştir. Önemli Fındık Üreticisi Ülkeler ve Üretim Miktarları (Bin Ton) Ülkeler Türkiye İtalya Azerbaycan A.B.D İspanya Gürcistan Diğerleri Toplam Kaynak: FAO, INC Dünyada fındık üretim alanları son yıllarda ha alanı aşmış bulunmaktadır. Özellikle 2000 li yılların başından itibaren ekim alanları Türkiye başta olmak üzere sürekli bir artış göstermiştir. Dünyada en çok fındık Avrupa ülkelerince tüketilmekte olup dünya üretiminin % 90 ından fazlasını tüketen bu ülkelerde, fındığın yaklaşık % 80 i çikolata, %15 i şekerleme ve pastacılıkta kullanılırken, % 5 i doğrudan kuru yemiş olarak tüketilmektedir. Dünya genelinde ise tüketim şekli dikkate alındığında Avrupa ülkeleri ile benzerlik göstermesine karşın kullanım oranları farklılık arz etmektedir. Buna göre Dünya da fındık, % 70 oranında çikolata, % 20 pasta ve şekerleme, % 10 çerez olarak ve % 5 diğer alanlarda kullanılmaktadır. 4- Uyuşturucu maddeler: Uyuşturucu maddeler arasında afyon alkaloitleri ve bu alkaloitler arasında morfin önemli bir yer tutmaktadır. Morfinin hammaddesi, haşhaş bitkisinin kapsülü veya kapsülden elde edilen afyon sakızıdır.

10 Afyon alkaloitleri dünyada yasal olarak tıbbi ve bilimsel amaçlı olarak kullanılmakta olup, yasal olmayan amaçlara yönelik olarak da kullanılması nedeniyle haşhaş ekimi başta Birleşmiş Milletler Teşkilatı olmak üzere uluslararası düzeyde izlenmekte ve kontrol edilmektedir. Morfin eşdeğerine göre dünya uyuşturucu madde üretimi, ülkeler ve yıllar itibariyle aşağıda gösterilmiştir. Ülkeler Hindistan Ekim Alanı(ha) Üretim(Ton) Macaristan Ekim Alanı (ha) Üretim(Ton) Avustralya Ekim Alanı(ha) Üretim(Ton) Fransa Ekim Alanı(ha) Üretim(Ton) İspanya Ekim Alanı(ha) Üretim (Ton) Türkiye Ekim Alanı(ha) Üretim(Ton) Diğer Ekim Alanı(ha) Ülkeler Üretim(Ton) Toplam Ekim Alanı(ha) Üretim(Ton) (*) Kaynak: Narcotics Drugs, 2011 Türkiye hariç diğer ülkelere ait veriler tahminidir. Dünya afyon ve alkaloitleri üretimi yıllar itibariyle aşağıda gösterilmiştir. Yıllar Afyon üretimi Ton Morfin üretimi Ton Kodein üretimi Ton 2007 (Kg) Kaynak: Narcot drugs (2011) INCB iicsic Dünya drugs genelinde tarım sektöründe üreticiler çeşitli şekillerde desteklenerek ürün kalite, verim (2008 ve geliri ile ilgili bir dizi önlemler sürdürülmektedir.

11 B- Kuruluşun tarihçesi, Türkiye ekonomisindeki yeri ve gelişimi: Ofis hububat fiyatlarının üreticiler yönünden normalin altına düşmesini önlemek için belirlenen fiyatlarla alım yapmak suretiyle piyasayı ve tüketici aleyhine anormal derecede yükselmesini düzenlemek, tanzim etmek ve stok bulundurmak üzere 1938 yılında 3491 sayılı Kanunla kurulmuş, yapılan değişikliklerle bakliyat ile afyon konusu da faaliyet alanı içine alınmıştır. 233 sayılı KHK ile KİT lerle ilgili yeni düzenlemeler yapılmış ve kuruluş kanunları yerine, Ekonomik İşler Yüksek Koordinasyon Kurulu nun tarih ve sayılı Resmi Gazete de yayınlanan kararı ile Ofis ana statüsü yürürlüğe konulmuştur. TMO, esas itibariyle 1938 yılından beri, hububat piyasalarının regülasyonunu sağlayan, ayrıca haşhaş ürününde devlet tekelini yürüten bir kurumdur. Bununla birlikte TMO bazı yıllarda bakliyat, yağlı tohumlar, yumrulu bitkiler, gibi ürünlerle ilgili olarak verilen görevleri de yerine getirmiştir yılında ana statüsünün 4 ncü maddesinde hububat dışındaki diğer tarım ürünleri ile ilgili verilecek görevleri yürütmek şeklinde yapılan değişiklikle fındık alımı da yapmıştır tarihli Bakanlar Kurulu kararıyla yürürlüğe konulan Fındık Alım ve Satımı Hakkındaki Karar tarih ve sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 2009/15202 sayılı Bakanlar Kurulu kararıyla yürürlükten kaldırılmıştır. Türkiye de bitkisel üretimin en önemli ürün grubunu hububat oluşturmaktadır. Türkiye nin 17,5 milyon hektar ekilebilen alanının % 76 sını oluşturan 13,4 milyon hektarında hububat üretimi yapılmaktadır. Tarımsal destekleme sisteminden istenilen sonuçların alınamaması nedeniyle destekleme esaslarının yeniden düzenlenmesi amacıyla; - Dünya Bankası ile birlikte tarımsal politikaların değiştirilmesi yönünde önemli adımlar atılmış Tarım Reformu Uygulama Projesi ( ARİP ) adı altında bir yapısal dönüşüm programı uygulamaya konulmuş, proje; doğrudan gelir desteği, çiftçi geçiş ( alternatif ürün) programı ve tarım satış kooperatif ve birliklerinin yeniden yapılandırılması programından oluşmaktadır. Tarım Reformu Uygulama Projesi ile; -Tarım politikalarının yeniden yapılandırılması ve doğrudan gelir desteği sistemi şeklindeki uygulamanın yaygınlaştırılması, desteklemenin değiştirilmesi, -Girdi desteği ve sübvansiyonlu kredi desteğinin kaldırılarak, tarımsal KİT lerin küçültülmesi ve/veya özelleştirilmesi için gerekli tedbirlerin alınması,

12 - Alternatif ürün projesi ile arz fazlası olan ürünlerin, arz açığı olan ürünlere kaydırılması, amaçlanmıştır. Hububat alım, satım ve stoklanmasında piyasada ağırlığı bulunan Ofis in yeniden yapılandırılarak küçülmesi, teknolojisi yüksek, AB ülkeleri benzeri bir müdahale kuruluşu haline getirilmesi hususları güncelleştirilen Ulusal programda yer almıştır. Ofisin dönemine ait toplu bilgiler aşağıdaki çizelgede gösterilmiştir.

13 Son iki Artış veya Toplu bilgiler yıl farkı Azalış Ölçü Artış % Sermaye Bin TL Ödenmiş sermaye " Öz kaynaklar " ,9 Yabancı kaynaklar ( ) (40,2) Finansman giderleri " ,0 Maddi Dur.Varl. (edinme değ.) " ,8 Maddi duran varlık birik.amort. " ,2 Yatırımlar için yap nakdi ödeme Bin TL (4.706) (19,6) Yatırım gerçekleşme oranı (nakdi) % (53) (55,8) Başlıca alım miktarı Bin Ton Buğday " (196) (19,9) Arpa " (783) (82,4) Mısır " (63) (74,1) Çeltik " Pirinç " Fındık " Haşhaş kapsülü " ,5 Tüm alım tutarı Bin TL ( ) (15,2) Başlıca üretim Miktarı Morfin ve türevleri Ton ,9 Tüm üretim tutarı (üretim maliyeti) Bin TL Başlıca satış miktarı: Buğday Bin Ton (1.670) (61,2) Arpa " (74) (10,4) Mısır " ,6 Fındık Ton (1.264) (1,1) Net satış tutarı Bin TL ( ) (34,2) Stoklar : İlk madde ve malzeme Bin TL ( ) (46) Yarı Mamüller " (10.214) (83,6) Mamüller " (7.009) (16,4) Ticari Mallar " (12.069) (0,7) Diğer stoklar " (1.802) (85,3) Memur (Ortalama) Kişi ,5 Sözleşmeli (Ortalama) " ,5 İşçi (Ortalama) " (37) (8,6) Personel İçin Yap. Tüm Giderler Bin TL ,2 Cari Yıla İlişkin Memurlar İçin Yapılan Giderler Bin TL ,1 Memur Baş.Ort.Aylık Gid. TL ,4 Sözleşmeliler için yap.gid. Bin TL ,9 Sözleşmeli İçin Aylık Ort. Gid. TL ,4 İşçiler İçin Yap.Gid. Bin TL (1.027) (5,6) İşçiler İçin yap. Aylık Ort.Gid. TL ,3 Döneme kar. iiliş.vergi ve Bin TL (48.561) (79,4) diğ.yas.yük. Tahakkuk Eden Vergiler " (61.613) (75,7) GSYİH'na Katkı (Üretici Fiyatı) " ,8 GSYİH'na Katkı (Alıcı Fiyatı) " ( ) ( ) (45.610) ,1 GSMH'na Katkı (Alıcı Fiyatı) " ( ) ( ) (45.610) ,1 Faaliyet Kârlılığı (Öz kaynak yön.) % 0, Mali Kârlılık (Öz Kaynak yön.) % 0,7-6,8 7,7 1,0 (6,7) (87) Zararlılık (Öz kaynak yitirilişi) % - 5, Ekonomik Kârlılık % 0, Faaliyet Kârı Bin TL Dönem Kârı veya zararı " ( ) ( ) (84,3) Bilanço Kârı-zararı " (95.077) ( ) (85,6)

14 TMO Çiftçi Kayıt Belgesi kapsamında sınırlama olmaksızın üreticiden alım yapmak ve maliyet esası göz önünde bulundurularak belirlenen bir fiyatla tüketiciye satmak şeklinde özetlenebilecek olan alım satım politikasıyla yetkilendirilmiştir. Sekizinci Beş Yıllık Kalkınma Planında Ofisin işlevini etkin olarak yerine getirmesi için yeniden yapılandırılarak faaliyet alanının sınırlandırılacağı ve piyasada gerekli hallerde müdahale görevi yapacağı belirtilmiş iken 2006 yılında ana statüde değişiklik yapılarak fındık alım faaliyetine geçmiştir. Bakanlar Kurulu nun 2009/15202 sayılı Kararıyla da 2006/10865 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Fındık Alım Satımı Hakkında Karar yürürlükten kaldırılmıştır. TMO ile ilgili olarak 2001 yılında küçülerek sadece olağanüstü hal stoku ve müdahale amacıyla, stratejik stok tutacak bir yapıda olacağı şeklindeki I.Ulusal Programla getirilen husus gerçekleşememiştir. Acil eylem planı, Türkiye Tarım Reform Uygulama Projesi (ARIP) anlaşmalarında, -Yerel hububat fiyatlarının dünya hububat fiyatlarına yaklaştırılması, -İç ve dış satış işlemlerinden zarar doğmasını önleyecek politikaların geliştirilmesi, -Sadece olağanüstü hal stoku ve stratejik stok (müdahale amacıyla) tutacak yapıda olacak şekilde küçültülmesi, hedeflenmiştir yılında hazırlanan Ulusal Plan taslağında TMO nun yeniden yapılandırılarak tarım ürünlerinin piyasalarını düzenlemek için, müdahale önlemlerinden sorumlu Tarım Ürünleri Piyasası Ödeme Ajansı (TPA) şeklinde, AB benzeri bir ödeme kurumuna dönüştürülmesi hususunda TMO Ana Statüsünün uyumlu hale getirilmesi için Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı nın tarihli yazısı Kalkınma Bakanlığına iletilmiş ve tarihinde kamuoyuna açıklanan Türkiye nin AB Müktesebatına Uyum Programında ( ), Tarım Ürünleri Piyasası Ödeme Ajansları (TPA) kurulması hakkındaki Kanun un yılları arasında çıkarılması planlanmıştır. Kanunun hazırlanmasından Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, yönetmeliklerin hazırlanmasından ise TMO sorumlu tutulmuştur.

15 Diğer taraftan; Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca hazırlanan Eylem Planı nda yer alan ve TMO nun yeniden yapılandırılmasına yönelik Kanuna ilişkin çalışmaların sürdürüldüğü görülmüştür. Ofis son 5 yılda ( ) 5 milyon ton üzerindeki geçmiş yıllardaki hububat alımlara göre 2007 yılında 667,1 bin ton, 2008 yılında 2,2 milyon ton, 2009 yılında 5,5 milyon ton, 2010 yılında da 2,1 milyon ton ve 2011 yılında ise 1,5 milyon ton olarak gerçekleşmiştir. TMO nun yurt içinden alacağı 2-2,5 milyon ton hububat ile piyasayı regüle etmesi mümkündür. Piyasadaki spekülatif hareketlerin önlenebilmesi için ithalat imkanı olmakla birlikte, üreticinin zarar görmemesi için yurt içi alım politikalarının titizlikle gözden geçirilmesi ve kalıcı tedbirler alınması gereklidir. Gerek geleneksel tedarikçi üretici avantajının, gerekse Birleşmiş Milletler Teşkilatınca ülkemize tanınan dekarlık ekim alanı limitinin korunması için, ekonomik anlamda morfin ihtiva etmeyen ancak yüksek miktarda haşhaş tohumu verimine sahip gıda amaçlı haşhaş çeşitlerinin geliştirilmesi planlanmıştır. 2010/2011 tarım döneminde üreticiye dekar alanda ekim izni verilerek, ölçüm sonunda tespit edilen dekar fiili hasat alanında ton haşhaş kapsülü satın alınmıştır yılı faaliyet dönemine ton kabuklu fındık devir stoku ile giren TMO, cari yılda fındık rekoltesinin düşük olması nedeniyle önceki yıllara göre daha fazla fındık satışı yapmakla birlikte istenilen ya da hedeflenen boyutlarda satış gerçekleştirilememiş, 90,5 bin ton kabuklu fındık ve 33,8 bin ton fındık ürünü satabilmiştir. Yüksek Planlama Kurulu nun tarih ve 2007/T-20 sayılı kararıyla; 5300 sayılı Kanun hükümlerince kurulacak Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk A.Ş ye TMO Genel Müdürlüğü nce depolama tesisleri ve arsasının ayni sermaye olarak koymak suretiyle % 48 sermaye payı ile iştirak etmesine karar verilmiştir tarihli Ticaret Sicil Gazetesinde ana sözleşme yayınlanarak tüzel kişilik kazanmıştır. Sermayesi 24,5 milyon TL ayni, 26,5 milyon TL. nakdi olmak üzere 51 Milyon TL olan şirkete TMO Genel Müdürlüğünce taahhüt edilen ayni sermaye tahsis edilmiştir. Ofisin daha kârlı ve verimli olmasını teminen öncelikle; - Sürdürülmekte olan morfin oranı yüksek haşhaş çeşidi ıslah çalışmalarının ve diğer çalışmaların aksatılmadan devam ettirilmesi,

16 -Piyasadaki spekülatif hareketlerin önlenebilmesi için ithalat imkanı olmakla birlikte, üreticinin zarar görmemesi için yurt içi alım politikalarının titizlikle gözden geçirilmesi ve kalıcı tedbirler alınması, -Özel sektör alımlarına her alım döneminde devamlılık kazandırılması yönünde gerekli çabanın gösterilmesi, -Fındık stokunun, stok maliyetinin yanı sıra, uzun süre bekletilmesi sonucu fındıkta oluşabilecek değer kayıpları dikkate alınarak zaman geçirilmeden değerlendirilmesi, - Lisanslı Depoculuk Yasası ile verilen 5 yıllık intibak süresi tamamlandığından Ofis in umumi mağazacılık faaliyetlerinin hukuki yapısının yasaya uygun hale getirilmesi, gereklidir. C- Öneriler: Toprak Mahsulleri Ofisi nin 2011 yılındaki çalışmaları üzerinde Sayıştay tarafından yapılan incelemeler sonucunda getirilen öneriler aşağıdadır. 1- Afyon Alkoloidleri Fabrikası Ekstraksiyon ünitesinde, verimin ve kapasitenin artırılması, dolayısı ile maliyetin düşürülmesi, rekabet gücünün artırılması amacıyla devam etmekte olan morfin oranı yüksek haşhaş çeşidi ıslah çalışmalarının ve diğer çalışmaların aksatılmadan devam ettirilmesi (Sayfa:59-61), 2- Kuruluşun 2011 yılsonu bilanço kayıtlarına göre 689,2 milyon TL tutarındaki, ton fındık stoklarının, stoklama maliyetinin yüksek olmasının yanı sıra zamanla fındıkta oluşabilecek kalite kaybı da dikkate alınarak pazarlanması yönündeki çabaların sürdürülmesi (Sayfa:72-76), 3- Kuruluşun görev zararlarının tespitine yönelik düzenlenen, 2008 ve 2009 yıllarına ilişkin Müşterek Tespit Tutanakları doğrultusunda belirlenen görev zararları nedeniyle Hazineden alacakların tahsil edilmesi, uzun vadeli yabancı para cinsinden kredilerin borçlanma maliyetlerinin görev zararı kapsamında değerlendirilmesi hususunda oluşan tereddütlerin giderilmesi için de ilgili merciler nezdinde girişimlerde bulunulması (Sayfa:85-95,114), sayılı Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk Kanunu nun Geçici 2 nci maddesi ile tanınan intibak süresinin dolması ile iptal edilmiş sayılan tarımsal ürünlere ilişkin umumi mağazacılık yapma izni, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının idari tasarrufu ile sürdürülmeye devam edilmekte olup, tarımsal ürünlerle ilgili umumi

17 mağazacılık işlemlerinin bahse konu Kanuna göre yürütülebilmesi için ilgili merciler nezdinde girişimlerde bulunulması (Sayfa:99-103), 5- Raporun ilgili bölümlerinde yer alan ve rapor ekinde (Ek:17) listesi verilen diğer öneri ve tavsiyelerin de yerine getirilmesi. Sonuç: Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürlüğünün 2011 yılı bilançosu ve ,35 Türk Lirası dönem karı ile kapanan gelir tablosu tasvibe sunulur.

18 I. İDARİ BÜNYE A-Mevzuat: 1-Kanunlar ve kuruluş statüsüne ilişkin mevzuat: Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), sermayesinin tamamı Devlete ait, tarih, 233 sayılı Kamu İktisadi Teşebbüsleri Hakkındaki Kanun Hükmünde Kararname (KHK) hükümlerine tabi, tüzel kişiliğe ve faaliyetlerinde özerkliğe sahip, sorumluluğu sermayesi ile sınırlı, İktisadi Devlet Teşekkülü statüsünde kurulmuştur. TMO nun kuruluş amaç ve faaliyet konuları, hukuki bünyesi ve denetimine ilişkin usul ve esasları, tarih ve sayılı Resmi Gazete de yayımlanan ana statüsünde yer almıştır. TMO Ana Statüsü nde yapılan değişiklik tarih, sayılı Resmi Gazete de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Teşekkülün amacı ana statünün 4 üncü maddesinde, yurtta hububat fiyatlarının üreticiler yönünden normalin altına düşmesini ve tüketici halk aleyhine anormal derecede yükselmesini önlemek, bu ürünlerin piyasasını düzenleyici tedbirler almak ve gerektiğinde Bakanlar Kurulu Kararı ile hububat dışındaki diğer tarım ürünleri ile ilgili verilecek görevi yürütmek, afyon ve uyuşturucu maddelere konulan devlet tekelini işletmek olarak yer almaktadır. Toprak Mahsulleri Ofisinin faaliyet konuları; bu maddede belirtilen ürünlerin tespit olunacak fiyatlarla alım ve satışını yapmak ve gerekli stok tesisi ve muhafazasını temin etmek suretiyle bu ürünler piyasalarında istikrarı sağlamak, lüzum görülen hallerde, yurt içinden satın aldığı ürünlerin ve bunların mamullerinin dış piyasalarda sürümünü sağlamak için her türlü işlemleri yapmak ve gerekirse bunları yurt dışına satmak, buğdayı mahdut nevilere irca etmek ve ticari maksatlara göre standart tiplere varabilmek amacıyla yetiştirilen buğdayları Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının talebi ve teklifi, Bakanlar Kurulunun kararı dahilinde fiyat farkı ile satın almak, gerektiğinde faaliyet konularına giren ürünleri, mamulleri ve tohumluğu muhafaza eden ve işleyen tesisler kurmak, satın almak ve işletmek bu mamullerin alım, muhafaza ve satışını yapmak, faaliyet konuları ile ilgili olmak üzere yurt içinde ve yurt dışında her türlü alım, satım, nakliye, imalat, depolama ve muhafaza işleri için şirket ve kooperatifler kurmak veya bu amaçla kurulan ortaklıklara katılmak, Dünya hububat üretim hareketlerini ve fiyatlarını izlemek, değerlendirmek, faaliyet konuları ile ilgili her türlü yayımları yapmak, her yıl Bakanlar Kurulunca kararlaştırılan yerlerde, haşhaş ekimi yapacak alanlara izin belgesi vermek, memleketteki haşhaş ekimi, afyon ve kapsül üretimini kontrol etmek ve Bakanlar Kurulunun tespit edeceği fiyattan bu ürünleri satın almak, haşhaş kapsülü, afyon ve tıbbi bitkilerden alkoloidler ve uyuşturucu maddeler ile türevlerini imal edecek fabrikalar ve bunlarla ilgili entegre

19 tesisler kurmak ve kurulmuş olan fabrikaları işletmek, uyuşturucu maddelerin yurt içi ve yurt dışı pazarlamasını yapmak, bilimsel ve tıbbi amaçlı uyuşturucuları ithal etmek, haşhaş türlerinin, tohum, afyon ve kapsülün ihtiva ettiği morfin ve alkoloidler yönünden ıslahı için araştırmalar yapmak ve araştırma izni verilen diğer kuruluşların bu konuda yapacakları çalışmalara katılmak, görev alanındaki ürünlerin piyasasını düzenlemek için, ürünlerin kapalı depolarda muhafazasını sağlamak amacıyla diğer kişi ve kuruluşlar tarafından inşa edilmiş ve/veya inşa edilecek depoları uzun sürelerle kiralamak, bu amaçla yapılacak depolara kiralama garantisi vermek şeklinde ifade edilmiştir. Toprak Mahsulleri Ofisi 233 sayılı KHK ve ana statüsü hükümlerine göre yönetilmekte ve 233 sayılı KHK ve 6085 sayılı Kanun hükümlerine göre Sayıştay denetimi ile 3346 sayılı Kanun hükümlerine göre TBMM ce denetlenmektedir. Teşekkülde hizmetler memur, sözleşmeli personel ve işçi personel tarafından yürütülmektedir. İstihdam edilen personelden memur statüsünde çalışanların özlük ve sosyal hakları 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu, sözleşmeli statüde çalışanların özlük hakları 233 ve 399 sayılı KHK nin ilgili hükümleri, işçi statüsünde çalışanların özlük ve sosyal hakları 1475 sayılı İş Kanununun 14.maddesi ile 4857 sayılı İş Kanunu, 2821 sayılı Sendikalar Kanunu, 2822 sayılı Toplu İş Sözleşmesi Grev ve Lokavt Kanunu, 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu, 5502 sayılı SGK Kanunu, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile bunların ek ve değişiklikleri uygulanmaktadır sayılı Kamu İhale Kanununun 3 üncü maddesinin (g) bendi uyarınca istisna kapsamında kabul edilen mal ve hizmet kalemleri haricinde bu kanun hükümlerine tabi kılınmıştır. TMO yu ilgilendiren diğer kanunlara ilişkin açıklamalara aşağıda yer verilmiştir. -Umumi mağazacılık faaliyeti: TMO da 1993 yılından itibaren 2699 sayılı Umumi Mağazacılık Kanunu hükümleri gereğince makbuz senedi düzenleyerek emanet alımı yapılmaktadır. Bu uygulama ile yeterli deposu olmayan üretici ve diğer kesimlere depolama sağlayarak, ürünlerini hasat dönemi dışında pazarlama imkânı ve ürününü emanete bırakan kesimlerin makbuz senedi karşılığı finans elde etmeleri sağlanmıştır. TMO tüm ürünlerde emanet ve yerinde emanet alım uygulamasıyla emanet alımları teşvik ederek, ürün arzının hasat dönemi dışına ötelenmesini, ürünün daha yüksek fiyattan pazarlanmasını ve lisanslı depoculuğa geçişe öncülük etmeyi amaçlamıştır.

20 TMO tarafından umumi mağazacılık faaliyeti kapsamında çıkarılan makbuz senetleri, gerek TMO nun gerekse diğer piyasa aktörlerinin piyasalardan kredi temin etmesinde son derece yararlı bir finansal araç niteliği kazanmıştır. - Lisanslı depoculuk ve ürün ihtisas borsası teşkili: 5300 sayılı Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk Kanunu, tarih, sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Kanun; tarım ürünlerinin standartları belirlenerek emniyetli ve sağlıklı koşullarda depolanması ile ürün senetleri vasıtasıyla ticaretinin kolaylaştırılması amaçlarıyla, lisanslı depo işletmelerinin ve yetkili sınıflandırıcıların kuruluş, işleyiş ve denetimine ilişkin usûl ve esaslar ile lisanslı depoculuk sistemine dair diğer hususları kapsamaktadır sayılı Lisanslı Depoculuk Kanunu ile anonim şirket (A.Ş.) olarak yapılanma, lisanslı depoya bırakılan tarım ürünlerinin bu Kanun kapsamında geçerli lisansa sahip yetkili sınıflandırıcılar tarafından analiz edilerek sınıflandırılması, lisanslı depo işleticilerinin yükümlülüklerini yerine getirmemesinden dolayı ortaya çıkan zararlarının tazmini amacıyla bir fon kurulması, lisanslı depo işleticilerinin lisans şartı olarak işletme tesisleri ve lisanslı depoculuk faaliyeti kapsamında depoladığı ürünler için sigorta yaptırma zorunluluğu, ürünün lisanslı depo işletmesine teslim ve kabul edilmesi halinde, ürünlerin mülkiyetini temsil eden, finansmanını satışını ve teslimini sağlayan ürün senedi düzenlenmesi ve elektronik ortamda ürün senetleri oluşturulma gibi hususlar getirilen yenilik olarak kabul edilmektedir. Kanununun geçici 2 inci maddesinde yer alan 2699 sayılı Umumi Mağazalar Kanunu kapsamında umumi mağazacılık yapmak üzere izin ve yetki alan kuruluşlardan bu kanun kapsamındaki tarım ürünlerinin depolanması hizmetleriyle iştigal edenler, bu kanunun yürürlüğe girmesinden itibaren en geç beş yıl içinde bu kanun hükümlerine intibak etmedikleri takdirde bunlara verilen izin yeni bir karara gerek kalmaksızın iptal edilmiş sayılır. hükmü gereğince, TMO tarihinden itibaren umumi mağazacılık hizmeti veremeyecek durumla karşı karşıya kalmıştır. Anılan madde ile intibak için öngörülen sürenin uzatılması yönünde düzenleme yapılması için TMO tarafından Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından talepte bulunulmuş ancak bu konuda mesafe alınamamıştır. Diğer yandan, 2006 yılı Kasım ayında TMO ile TOBB arasında müşterek bir lisanslı depoculuk şirketi kurulmasına ilişkin çeşitli görüşmeler yapılmış, tarih ve 32/ sayılı yönetim kurulu kararı ile, TMO nun ortak olacağı bir tarım ürünleri lisanslı depoculuk şirketi kurulmasına yönelik çalışmalarda bulunmak üzere

21 genel müdürlük yetkili kılınmış, tarih ve 505 sayılı; tarih ve 549 sayılı makam olurları ile kurulacak şirkete ayni sermaye olarak konulacak depo ünitelerinin durumlarının incelenmesi için çalışmalara başlanılmıştır. Hazırlanan işyeri tespit tutanakları da değerlendirilerek, tarihinde TMO ile TOBB arasında, kurulacak şirket için belirlenen esasları içeren protokol imzalanmıştır. Yönetim kurulunun tarih ve 8/51-3 sayılı kararı ile protokol onaylanarak, işlemleri yürütmek üzere genel müdürlüğe yetki verilmiştir. Yüksek Planlama Kurulunun tarih ve 2007/T-20 sayılı kararıyla; 5300 sayılı Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk Kanunu hükümleri gereğince kurulacak olan Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk Anonim Şirketine, TMO Genel Müdürlüğü nün diğer ortakların nakdi sermaye koymaları kaydıyla, mahkeme kararıyla tespit ettirilecek değerleri üzerinden depolama tesisleri ve arsasını ayni sermaye olarak koymak suretiyle %48 sermaye payıyla iştirak etmesi hususunda TMO Genel Müdürlüğü yetkili kılınmıştır. TOBB ile yapılan tarihli protokolle, YPK Kararı doğrultusunda, şirket sermaye payları tarihli protokolde kararlaştırılan şekilde belirlenerek, şirket ana sözleşmesinin hazırlanması ve yönetim ve denetim kurulu üye sayılarının belirlenmesi konularında mutabakat sağlanmıştır. Ayrıca, TMO nun ayni sermaye olarak koyacağı gayrimenkullerin mahkeme kararıyla değer tespit işlemleri tamamlanmış, buna paralel olarak diğer ortakların koyacağı nakdi sermaye tutarları da belirlenmiştir. TMO nun tarih ve 26/190-2 sayılı kararıyla, şirket ana sözleşme taslağının imzalanması ve şirket kuruluşuna ilişkin diğer tüm işlemlerin yürütülmesi için genel müdürlük yetkili kılınmıştır tarih ve 17/125-6 sayılı ve tarih ve 4/46-5 sayılı yönetim kurulu kararıyla da ana sözleşmeye yazılmak üzere TMO yu temsilen şirket yönetim ve denetim kurulunda geçici olarak yer alacak görevliler belirlenmiştir. Şirketin ana sözleşmesi tarihinde Ticaret Sicili Gazetesi nde yayımlanmıştır. Şirketin lisanslı depoculuk faaliyetlerine başlayabilmesi için Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından lisans alınmasına ilişkin çalışmaları sürmektedir. Diğer yandan lisanslı depoculuk sisteminin etkin bir şekilde işlemesi ve hızlı ve sağlıklı bir şekilde geliştirilmesi amacıyla alınması gereken tedbirleri ve yapılacak işlemleri belirlemek amacıyla konu Ekonomik Koordinasyon Kurulu (EKK) gündemine getirilmiş, tarihinde yapılan EKK toplantısında, lisanslı depoculuk sisteminin temel ayaklarından birini teşkil eden ürün ihtisas borsasının bir an önce kurulması ve Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı nın koordinasyonunda bir çalışma yürütülerek borsanın kurucu ortaklarının ve bunların sahip olması gereken payların belirlenmesi kararlaştırılmıştır. Bu çerçevede borsanın muhtemel kurucu

22 ortakları arasında TMO nun da yer alması gerektiği belirtilmiştir. Kuruluş sürecinin başlatılmasına ilişkin olarak, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı nın koordinasyonunda, borsanın muhtemel kurucu ortakları ile tarihinde toplantı yapılmış ve bu toplantıda muhtemel ortaklar ve bunların iştirak payları hakkında prensip kararı alınmıştır. TMO, anılan prensip kararına ilişkin görüşlerini tarih ve 2455 sayılı yazı ile Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı na bildirmiştir. Ürün ihtisas borsası anonim şirketinin bir an önce kurulup faaliyete başlamasını teminen şirkete ilişkin ortaklık yapısına son şeklinin verilmesi ve gelinen aşamanın değerlendirilmesi için tarihinde toplantı yapılmış ve diğer ortaklarla birlikte şirketin kuruluşuna ilişkin protokol imzalanmıştır. İmzalanan protokol çerçevesinde, TMO Yönetim Kurulu tarih ve 1/4-4 sayılı kararı ile, kurulucak şirkete %15 nakit sermaye payı ile iştirak edilmesine, bu doğrultuda karar ihdası için Yüksek Planlama Kurulu na müracaat edilmesine, işlemlerin genel müdürlükçe yürütülmesine karar vermiştir. 2- Tüzükler: Faaliyet döneminde kuruluşu doğrudan ilgilendiren, mevzuat uyarınca hazırlanıp yürürlüğe giren tüzük bulunmamaktadır. 3- Bakanlar Kurulu Kararları: 2011 yılı içerisinde tüm kamu kurum ve kuruluşlarını ilgilendiren Bakanlar Kurulu kararları TMO Genel Müdürlüğü nde de uygulanmış, önceki yıllarda alınan ve uygulaması devam eden kararlar hariç olmak üzere 2011 yılında, tarih, 2011/1812 sayılı TMO Stoklarındaki Fındıklardan Yağlık Olarak Kullanılmak Üzere Fındık Tarım Satış Kooperatifleri Birliğine Satış Yapılmasına İlişkin Karar, tarih, 2011/2106 sayılı Haşhaş Kapsülü ve Tohumu Alımı ve Satımı Hakkındaki Karar, tarih ve 2011/2148 sayılı Afrika kıtasında Yaşanan Kuraklık Afetinden Zarar Gören Ülkelere Ekmeklik Buğday Unu Hibe Edilmesi amacıyla Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürlüğünün Görevlendirilmesine İlişkin Karar, yürürlüğe konulmuştur. Uygulaması devam eden kararnamelerde hububat (buğday, arpa, çavdar, çeltik, yulaf, mısır), haşhaş kapsülü ve tohumu alımı ve satımı hakkında esaslar belirlenmiş, ana statüsü gereği Bakanlar Kurulu Kararları ile faaliyet konularında TMO görevlendirilmiş olup, Bakanlar Kurulu Kararları ile ilgili olarak özellik arz eden diğer hususlara aşağıda değinilmiştir.

23 - Stratejik plan: tarihli, sayılı Resmî Gazetede yayımlanan, tarih, 2007/12702 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile kamu iktisadi teşebbüslerinin 5 yıllık stratejik planlarını hazırlama zorunluluğu getirilmiştir. Bu kapsamda TMO dönemi Stratejik Plan çalışmaları, tarih ve 219 sayılı Genel Müdürlük Oluru ile oluşturulan Stratejik Planlama Ekibi tarafından tamamlanarak tarih, 16/110 4 sayılı Yönetim Kurulu Kararı ile kabul edilmiş ve DPT ile Hazine Müsteşarlıklarına gönderilmiştir. Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığı tarafından yapılan değerlendirme neticesinde; Bakanlık stratejik planının henüz tamamlanmamış olması, amaç ve hedeflerin yeniden gözden geçirilerek kaynak tablosunun oluşturulması gibi hususların göz önünde bulundurularak stratejik planın dönemi yıllarını kapsayacak şekilde yeniden ele alınmasının uygun olacağı belirtilmiştir. Yeniden oluşturulan stratejik planlama ekibi tarafından TMO Stratejik Plan Taslağı hazırlanmış ve tarih ve 8/68 4 sayılı yönetim kurulu kararı ile taslak benimsenerek, planın ilgili kurum ve kuruluşlara sevki için genel müdürlük yetkili kılınmıştır. Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığınca, TMO tarafından hazırlanan plan değerlendirilerek, uygulamaya konulması uygun bulunmuştur. - Seferi stoklara ilişkin görevlendirme: tarih, sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 2009/15095 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile hububat alımları hakkında düzenleme yapılmıştır. Bu kararın 8 inci maddesinde olağanüstü hal ve savaş stokuna ilişkin TMO ya ayrıca görev verilmiştir. Buna göre; TMO'ya verilen görev kapsamında tutulan olağanüstü hal ve savaş stokuna ait muhafaza ve finansman giderleri ile bu stok miktarında artış olduğu takdirde artan kısma ait mal bedeli, olağanüstü hal ve savaş stok miktarlarının azalması nedeniyle serbest stok haline dönüşen olağanüstü hal ve savaş stoklarının satılıncaya kadar oluşan muhafaza giderleri müteakip bütçe yılında Hazinece karşılanır. şeklinde hüküm ile TMO nun olağanüstü hal ve savaş stoklarına ilişkin görevi ve neticeleri hakkında düzenlemeye yer verilmiştir. 4-Uluslararası anlaşmalar: Kuruluşun ticari, mali, teknik hususlarda doğrudan uluslararası bir anlaşması mevcut değildir. Yurt dışından alınan krediler, yapılan ihracat ve ithalatlarla ilgili sözleşme hükümlerine raporun ilgili bölümlerinde yer verilmiştir.

24 Bununla birlikte, hükümetlerce imzalanan çeşitli anlaşma hükümleri kuruluşu da dolaylı olarak etkilemekte, ayrıca üyeliğine dayanak oluşturmaktadır. Kuruluşun yurtdışı hububat alım satımı, yeniden yapılanma çalışmaları, AB ye uyum çalışmaları çerçevesinde Dünya Ticaret Örgütü ve Dünya Bankası gibi uluslararası kuruluşlarla dolaylı ilişkileri mevcuttur. Kuruluşun uluslararası ilişkide bulunduğu kuruluşların başlıcaları; Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ), Uluslararası Hububat Konseyi ( IGC: International Grain Counsil), Uluslararası Hububat ve Yem Ticaret Birliği (GAFTA: Grain and Feed Trade Association), Uluslararası Bakliyat Ticaret ve Endüstri Konfederasyonu (International Pulse Trade & Industry Confederasyon- CICIL) ve Dünya Bankasıdır. GAFTA ya tarih, 95/6532 sayılı, IGC ye tarih ve sayılı, CICIL e tarih ve 95/6532 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile üye olunmuştur. IGC günlük, haftalık, aylık ve yıllık raporlar ile dünya hububat üretimi, ekimi, ticareti hakkında bilgileri üyelere duyurmaktadır. GAFTA ya üye olan firmalar standart kontratlara uygun olarak ticaret yapmayı kabul etmektedirler. 5- Yüksek Planlama Kurulu Kararları: 2011 yılında TMO yu doğrudan ilgilendiren YPK kararı bulunmamaktadır. Ayrıca KİT leri ilgilendiren YPK kararları TMO da da uygulanmaktadır. 6-Yönetmelikler: Kuruluş iş ve hizmetlerin yürütülmesi amacıyla 35 yönetmelik, 1 nizamname, 10 izahname, 6 yönerge ve TMO genel hesap planı ve açıklamaları kitabı yürürlükte bulunmaktadır. Yapılan incelemelerde, yönetim kurulunun tarih ve 10/70-5 sayılı kararı ile TMO Teftiş Kurulu Yönetmeliğinde, tarihli ve 599 sayılı kararı ile TMO Hububat Alım ve Satış Esaslarına İlişkin Uygulama Yönetmeliğinde ve TMO Çeltik Alım ve Çeltik-Pirinç Satış Esaslarına İlişkin Uygulama Yönetmeliğinde, tarih ve 17/116-8 sayılı kararı ile TMO Hukuk Müşavirliği Yönetmeliği ve APK Dairesi Başkanlığı Yönetmeliğinde değişiklik yapıldığı görülmüştür. TMO merkez ve taşra teşkilat yapısı ve görevleri ile mevzuatta görülen değişikliklerin yönetmeliklere işlenmesi için gerekli düzenlemelere yer verilmiştir. AB ye uyum sürecinde TMO için öngörülen mevzuat ve uyum çalışmaları hakkında geniş bilgiye aşağıda kurumsal yapılanma bölümünde yer verilmiştir.

25 B- Teşkilat: 1-Teşkilatın yapısı: Ana statünün 5 inci maddesine göre teşekkülün organları yönetim kurulu ve genel müdürlüktür. Kuruluş merkez ve taşra teşkilatı şeklinde örgütlenmiştir. TMO merkez teşkilatı; Yönetim Kurulu, Genel Müdür, 3 Genel Müdür Yardımcısı, Teftiş Kurulu Başkanlığı, Hukuk Müşavirliği, Alım ve Muhafaza Daire Başkanlığı, Personel ve Eğitim Daire Başkanlığı, Mali İşler Daire Başkanlığı, Teknik İşler Daire Başkanlığı, Haşhaş ve Alkaloid İşleri Daire Başkanlığı, Ticaret Daire Başkanlığı, Bilgi İşlem Daire Başkanlığı, APK Daire Başkanlığı, Fındık İşleri Daire Başkanlığı, Özel Büro Şube Müdürlüğü, Ürün Teknolojisi ve Laboratuar Şube Müdürlüğü, Güvenlik Şube Müdürlüğü ve Basın,Yayın ve Halkla İlişkiler Şube Müdürlüğü nden oluşmaktadır. Faaliyet döneminde taşra teşkilatı; 28 şube, 119 ajans, 73 tesisli ekip şefliği, 1 işletme müdürlüğü olarak faaliyet göstermiştir. -Afyon Alkaloidleri Fabrikası İşletme Müdürlüğü: Çizilmemiş haşhaş kapsülünden baz morfin ve baz morfinden de türevlerini üretmek üzere işletme tesis edilmiştir. Afyon Alkaloidleri İşletmesi ton/yıl çizilmemiş haşhaş kapsülü işleme kapasitesine sahip bir fabrika olup, 2011 sonu itibariyle 314 personel istihdam edilmiştir. İdari yapısı; 1 işletme müdürü, 1 işletme müdür yardımcısı, üretim, kalite kontrol, yardımcı tesisler, muhasebe, personel idari işler, haşhaş ıslah tohumluk üretim, malzeme satınalma depolama, teknik emniyet ve güvenlik, kalite güvence ve AR-GE şube müdürlükleri olmak üzere 10 şube müdürlüğünden oluşmaktadır. - AB ye uyum sürecinde TMO mevzuatı ve kurumsal yapılanma: tarih, sayılı Resmi Gazete de Avrupa Birliği Müktesebatının Üstlenilmesine İlişkin Türkiye Ulusal Programı yayımlanmıştır. Söz konusu programda TMO nun; ilgili AB mevzuatı esas alınmak suretiyle hububat ve çeltik uygulama yönetmelikleri hazırlaması ve TMO nun hububat ve çeltik veya tüm ürün gruplarına yönelik olarak müdahale kuruluşu yapısına dönüştürülmesi öngörülmüştür tarihinde açıklanan Türkiye nin AB Müktesebatına Uyum Programı ( ) ve tarih, sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 2008 Programı nın 4. Bölüm Gelişme Eksenleri Başlığı altında yer alan Rekabet Gücünün Arttırılması kısmının politika öncelikleri ve tedbirleri bölümünde, 10.1 no.lu tedbir

26 olarak Hububat ve Çeltik Alım ve Satımına İlişkin Yönetmeliklerin 2008 yılı Mart ayında çıkarılması hükmü yer almıştır. Bu bağlamda Hububat Alım ve Satış Esaslarına İlişkin Uygulama Yönetmeliği ve Çeltik Alım ve Çeltik/Pirinç Satış Esaslarına İlişkin Uygulama Yönetmeliği, tarihinde yürürlüğe girmek üzere; tarih, 2/16 6 nolu TMO Yönetim Kurulu Kararı ile kabul edilmiştir. Söz konusu yönetmelikler, gerek AB mevzuatında yapılan son düzenlemeler gerekse uygulamanın geçiş dönemlerinde kolaylaştırılması açısından revize edilmiş ve tarih ve 4/29-1 sayılı yönetim kurulu kararı ile onaylanmıştır. AB Komisyonunun Türkiye için hazırladığı tarihli İlerleme Raporunda, TMO nun hazırladığı AB ye uyum yönetmelikleri ortak piyasa düzenleri konusunda bir ilerleme olarak kaydedilmiştir. Ayrıca tarih, sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Avrupa Birliği Müktesebatının Üstlenilmesine İlişkin Türkiye Ulusal Programının; III. Ekonomik Kriterler; Tarım sektöründe piyasa liberalizasyonu ve fiyat reformları başlığı altında TMO nun çıkardığı uyum yönetmelikleri ile ilgili olarak hububat sektöründe AB ye uyum amacıyla ve piyasanın daha etkin işlemesini teminen 2008 yılında Hububat ve Çeltik Yönetmelikleri kabul edilmiştir. yorumuna yer verilmiştir. Avrupa Birliği nde müdahale kurumları tarihsel süreç içerisinde ödeme kurumlarına dönüşmüşlerdir. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı nın 2006 yılı Ulusal Plan hazırlık çalışmaları kapsamında Avrupa Birliği Bakanlığı na ilettiği tarih, 2276 sayılı yazısı ile OPD ile ilgili kurumsal yapılanmaya ilişkin olarak TMO nun yeniden yapılandırılarak tüm tarım ürünlerinin piyasalarını regüle etmek amacıyla müdahale alımlarından ve ihracat geri ödemelerinden sorumlu Tarım Ürünleri Piyasası Ödeme Ajansı (TPA) şeklinde AB benzeri ödeme kurumu olarak faaliyet göstermesi hususundaki mutabakatını bildirmiştir yıllarını kapsayan ve 24 ay sürmesi planlanan Tarım Ürünleri Piyasası Ödeme Ajansı (TPA) Kanunun Çıkarılması Projesi Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Eylem Planında yer almıştır. Bu kapsamdaki çalışmaları yürütmek üzere TMO birimlerinden bir komisyon oluşturulmuş ve Ocak 2009 da teknik çalışmalara başlanmıştır. Oluşturulan komisyon 2009 yılında çeşitli tarihlerde toplanarak, ödeme kurumu kurulmasına dair kanun taslağı, genel gerekçe ve madde gerekçeleri ile kanun taslağına ilişkin düzenleyici etki analizi raporunu hazırlamıştır. Hazırlanan taslak, TMO merkez birimlerine bir kez daha gönderilerek, tarihinde kuruluş üst yönetimi ve yöneticilerin katılımı ile yeniden ele alınmış, daha sonra tarihinde bakanlık hukuk müşavirliğine gönderilmiştir.

27 Başbakanlık Avrupa Birliği Genel Sekreterliği tarafından hazırlanan Türkiye nin Katılım Süreci İçin AB Stratejisi Eylem Planının Tarımsal ve Kırsal Kalkınma Faslı nda tamamlanması gereken diğer çalışmalar başlığı altında Avrupa Komisyonu ile tarım sektörüne ve kırsal kesime verilen destek ödemelerinin yapılmasında yer alan ödeme kuruluşlarının sayısı konusunda görüşmeler yapılması ve bu görüşmelerin sonuçlarına göre idari yapılanma çalışmalarının başlatılması hususu yer aldığından, önümüzdeki dönemde AB Komisyonu ile yapılacak görüşmelerde konu gündeme gelecek ve müzakere edilecektir. Bu yönüyle kuruluşun müzakerenin temelini oluşturacak altyapının oluşturulmasını sağlaması önem arzetmektedir. 2-Karar organı: 233 sayılı KHK nın 5 inci maddesine göre, TMO nun en üst seviyede yetkili ve sorumlu karar organı yönetim kuruludur. 233 sayılı KHK nin 6. maddesine göre; altı üyeden oluşan kurulun başkanı genel müdür olup, ilgili bakanın teklifi üzerine ortak karar ile atanmaktadır. Kurul üyelerinden ikisi ilgili bakanın, birisi Hazine Müsteşarlığının bağlı olduğu bakanın, ikisi ise genel müdür yardımcıları arasından ilgili bakanın teklifi üzerine ortak karar ile atanmaktadır. Yönetim kurulu başkan ve üyelerinin görev sürelerine ilişkin çizelgeye raporun başlangıç kısmında yer verilmiştir. Kuruluşun genel müdür ve yönetim kurulu başkanı tarihinde görevinden ayrılmış, iki seneyi aşkın süreyle bu görev vekaleten yürütülmüş, tarih ve 2011/100 sayılı kararname ile genel müdür vekili, genel müdür ve yönetim kurulu başkanlığına asaleten atanmıştır. Kuruluşun genel müdür yardımcılarından biri, kendi isteği ile tarihinde görevinden ayrılmış, yerine tarih ve 2011/229 sayılı kararname ile atama yapılmış ve ilgili tarihi itibariyle görevine başlamıştır tarihli ve 2011/582 sayılı kararname ile genel müdür yardımcısı ve yönetim kurulu üyesi bir başka kuruma atanmış, yerine aynı kararla atama yapılmış ve ilgili tarihinde bu görevine başlamıştır tarih, 2011/597 sayılı kararname ile de yönetim kurulu üyeliğine Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığını temsilen atama yapılmış ve ilgili bu görevine tarihinde başlamıştır. Yönetim kurulu 2011 yılında 25 toplantı yaparak 158 karar almıştır.

28 3- Yürütme organı: TMO nun yetkili ve sorumlu yürütme organı genel müdürlüktür yılında genel müdürlük; genel müdür ve 3 genel müdür yardımcısı ve bağlı alt birimlerden oluşmuştur. 399 sayılı KHK nin 5 inci maddesine göre genel müdür ve yardımcıları ilgili bakanın teklifi üzerine ortak kararla atanmaktadır. Genel müdürlük, yönetim kurulu kararları çerçevesinde ve kanunların verdiği görev ve yetkiler dâhilinde kuruluşun faaliyetlerini yürütmektedir. 4- Servisler: TMO Genel Müdürlüğünün yürütme organını oluşturan yönetim kademeleri, bu görev birimlerine bağlı olan servis müdürlerinin dağılımı teşkilat şemasında gösterilmiştir. (EK:1) Servislerin görev ve yetkileri TMO Kadro Tanımları Kitabı ile birimlerin kendi yönetmeliklerinde belirlenmiştir. Fonksiyonel birimler raporun ilgili bölümlerinde incelenmiş olup bu bölümde danışma ve denetim birimlerinin faaliyetlerine yer verilmiştir. a) Danışma servisleri: Teşekkülde danışmanlık kadrosu 101 olup, bunlardan 83 adedi dolu, 18 adedi boştur. Tahsis edilen kadrolardan 22 adedi müşavir, 79 adedi başuzmandır. Merkezde 16 genel müdürlük müşaviri ve iki başuzman genel müdüre, 16 başuzman daire başkanına veya şube müdürüne, taşra teşkilatında ise 49 başuzman şube müdürüne bağlı olarak çalışmaktadır. -Araştırma Planlama ve Koordinasyon Dairesi Başkanlığı: APK daire başkanlığı 1 daire başkanı, 3 şube müdürlüğü ve büro hizmetleri şefliği olarak teşkilatlanmıştır. Şube müdürlükleri; koordinasyon ve değerlendirme, yönetimi geliştirme, AB mevzuat uyum ve koordinasyon adları altında faaliyette bulunmakta iken, yönetim kurulunun tarih ve 17/116-8 sayılı kararı gereğince AB mevzuat uyum ve koordinasyon şube müdürlüğünün adı dış ilişkiler şube müdürlüğü olarak değiştirilmiş ve görev alanı yeniden belirlenmiştir. Başkanlıkta 2011 yılında biri başkan, üçü başuzman ve ikisi şube müdürü olmak üzere toplam 32 personel görev yapmıştır. APK dairesi başkanlığının görev ve yetkileri tarih, 14/220-6 sayılı yönetim kurulu kararı ile yürürlüğe giren araştırma planlama ve koordinasyon dairesi başkanlığı yönetmeliği ile belirlenmiştir.

TMO, Türkiye içinde yedi bölgede toplam 28 şube, 114 ajans, 61 tesisli ekip halinde birçok il ve ilçede örgütlenmiş bir kurumdur.

TMO, Türkiye içinde yedi bölgede toplam 28 şube, 114 ajans, 61 tesisli ekip halinde birçok il ve ilçede örgütlenmiş bir kurumdur. Ülkemiz son yıllarda adı sıkça anılan kurumlardan biri olan Toprak Mahsulleri Ofisi, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı na bağlı resmi bir kurumdur. Toprak Mahsulleri Ofisi, Türkiye'de hububat fiyatlarının üretici

Detaylı

TMO NUN HUBUBAT ROLÜ PİYASALARINDAKİ

TMO NUN HUBUBAT ROLÜ PİYASALARINDAKİ TMO NUN HUBUBAT ROLÜ PİYASALARINDAKİ 30/03/2012 1 TMO NUN TARİHÇESİ 1929 1933 1938 1939-45 1984 1993 2008 2011 2012 2 TMO NUN GÖREVLERİ Hububat piyasalarını düzenlemek, Afyon ve uyuşturucu maddelere konulan

Detaylı

TARAMA BÖLÜM 11 TARIM VE KIRSAL KALKINMA GÜNDEM MADDESİ

TARAMA BÖLÜM 11 TARIM VE KIRSAL KALKINMA GÜNDEM MADDESİ ÇELTİK 23-26 Ocak 2006 Türkiye Cumhuriyeti 1 İÇİNDEKİLER I. ÇELTİK ÜRETİM İSTATİSTİKLERİ II. ÇELTİK TÜKETİM İSTATİSTİKLERİ III. ÇELTİK DIŞ TİCARETİ IV. ÇELTİK PİYASA AKTÖRLERİ V. AB MEVZUATIYLA MUKAYESE

Detaylı

TMO TOPRAK MAHSULLERİ OFİSİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 2012 YILI RAPORU

TMO TOPRAK MAHSULLERİ OFİSİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 2012 YILI RAPORU TMO TOPRAK MAHSULLERİ OFİSİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 2012 YILI RAPORU Bu rapor, 03.12.2010 tarih ve 6085 sayılı Kanun, 08.06.1984 tarih ve 233 sayılı Kanun Hükmünde Kararname uyarınca düzenlenmiş, Sayıştay Rapor

Detaylı

TARAMA BÖLÜM 11 TARIM VE KIRSAL KALKINMA GÜNDEM MADDESİ 16a: HUBUBAT HUBUBAT

TARAMA BÖLÜM 11 TARIM VE KIRSAL KALKINMA GÜNDEM MADDESİ 16a: HUBUBAT HUBUBAT HUBUBAT 2326 Ocak 2006 Türkiye Cumhuriyeti 1 İÇİNDEKİLER I. HUBUBAT ÜRETİM İSTATİSTİKLERİ II. HUBUBAT DIŞ TİCARETİ III. HUBUBAT PİYASA AKTÖRLERİ IV. AB MÜKTESEBATI İLE MUKAYESE 2326 Ocak 2006 Türkiye Cumhuriyeti

Detaylı

MEVZUAT BİLGİLENDİRME SERVİSİ

MEVZUAT BİLGİLENDİRME SERVİSİ 9 Şubat 2014 PAZAR Resmî Gazete Sayı : 28908 BAKANLAR KURULU KARARI Karar : 2014/5860 Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürlüğü ve Türkiye Şeker Fabrikaları Anonim Şirketinin görevlendirilmesiyle ilgili

Detaylı

HUBUBAT PİYASALARINA BAKIŞ

HUBUBAT PİYASALARINA BAKIŞ T.C. TOPRAK MAHSULLERİ OFİSİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ HUBUBAT PİYASALARINA BAKIŞ 1 HAZİRAN 2013 MARDİN 1 TMO NUN GÖREVLERİ Kuruluş: 1938 Hububat piyasalarını düzenlemek, Afyon ve uyuşturucu maddelere konulan devlet

Detaylı

BAKANLAR KURULU KARARI

BAKANLAR KURULU KARARI Şubat 2014 PAZAR Resmî Gazete Sayı : 28908 BAKANLAR KURULU KARARI Karar : 2014/5860 Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürlüğü ve Türkiye Şeker Fabrikaları Anonim Şirketinin görevlendirilmesiyle ilgili bazı

Detaylı

T.C. TOPRAK MAHSULLERİ OFİSİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

T.C. TOPRAK MAHSULLERİ OFİSİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ HUBUBAT 30.06.2015 2015 yılında buğday üretiminin bir önceki seneye göre %18 oranında artış göstererek 22,5 milyon ton seviyesinde gerçekleşeceği tahmin edilmektedir. 2015 yılında arpa üretiminin bir önceki

Detaylı

LİSANSLI DEPOCULUK NEDİR?

LİSANSLI DEPOCULUK NEDİR? LİSANSLI DEPOCULUK LİSANSLI DEPOCULUK NEDİR? Tarım ürünlerinin; Sınıf ve kalitesinin belirlendiği Modern altyapıya sahip depolarda stoklandığı, Ticaretinin ise ürünleri temsil eden ürün senetleri vasıtasıyla

Detaylı

YÖNTEM YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK ve BAĞIMSIZ DENETİM A.Ş.

YÖNTEM YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK ve BAĞIMSIZ DENETİM A.Ş. (Not: Mali açıklama, makale ve pratik bilgilerin toplu mail olarak paylaşıldığı listemize dahil olmak için info@yontemymm.com.tr adresine e-posta gönderebilirsiniz.) 2018/034 28.05.2018 Konu: Bağımsız

Detaylı

LİSANS ALARAK FAALİYET GÖSTEREN DEPOLARDA MUHAFAZA EDİLEN TARIMSAL ÜRÜNLER İÇİN KİRA DESTEKLEME ÖDEMESİ YAPILMASI HAKKINDA TEBLİĞ (TEBLİĞ NO: 2014/62)

LİSANS ALARAK FAALİYET GÖSTEREN DEPOLARDA MUHAFAZA EDİLEN TARIMSAL ÜRÜNLER İÇİN KİRA DESTEKLEME ÖDEMESİ YAPILMASI HAKKINDA TEBLİĞ (TEBLİĞ NO: 2014/62) 17 Ocak 2015 CUMARTESİ Resmî Gazete Sayı : 29239 Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından: TEBLİĞ LİSANS ALARAK FAALİYET GÖSTEREN DEPOLARDA MUHAFAZA EDİLEN TARIMSAL ÜRÜNLER İÇİN KİRA DESTEKLEME ÖDEMESİ

Detaylı

Bankacılığa İlişkin Mevzuat ve Yeni Düzenlemeler *

Bankacılığa İlişkin Mevzuat ve Yeni Düzenlemeler * Bankacılar Dergisi, Sayı 56, 2006 Bankacılığa İlişkin Mevzuat ve Yeni Düzenlemeler * (Ocak-Mart 2006) 1. Bankacılık Kanununa İlişkin Düzenlemeler 31 Ocak 2006 tarih ve 26066 sayılı Resmi Gazete de; Maden

Detaylı

SİRKÜLER SAYI : 2018 / 33 İstanbul,

SİRKÜLER SAYI : 2018 / 33 İstanbul, SİRKÜLER SAYI : 2018 / 33 İstanbul,28.05.2018 KONU : Bağımsız Denetime Tabi Olma Hadleri Değişti. Türk Ticaret Kanununa göre bağımsız denetime tabi olacak şirketlerin, bağımsız denetime tabi olma kriterleri

Detaylı

2000 Yılı Sonrası Reformu - I

2000 Yılı Sonrası Reformu - I 2000 Yılı Sonrası Reformu - I 2000 yılı sonrasında reform niteliğinde atılan adımlar: DGD desteklemede ana araç oldu DGD uygulamasına tüm yurtta geçilmesini öngören 2000/2172 sayılı BKK Oluşturulan Çiftçi

Detaylı

KAMU DÜZENİ VE GÜVENLİĞİ MÜSTEŞARLIĞININ TEŞKİLAT VE GÖREVLERİ HAKKINDA KANUN

KAMU DÜZENİ VE GÜVENLİĞİ MÜSTEŞARLIĞININ TEŞKİLAT VE GÖREVLERİ HAKKINDA KANUN KAMU DÜZENİ VE GÜVENLİĞİ MÜSTEŞARLIĞININ TEŞKİLAT VE GÖREVLERİ HAKKINDA KANUN Kanun Numarası : 5952 Kabul Tarihi : 17/2/2010 Yayımlandığı R.Gazete : Tarih: 4/3/2010 Sayı : 27511 BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Tanımlar

Detaylı

Türkiye Cumhuriyeti-Ekonomi Bakanlığı,

Türkiye Cumhuriyeti-Ekonomi Bakanlığı, Türkiye Cumhuriyeti-Ekonomi Bakanlığı, 2017 0 HUBUBAT ÜRÜNLERİN TANIMI Hububat grubu ürünler dünyada stratejik önemi en yüksek olan ürünler olup ilk çağlardan itibaren ekimi yapılarak üretilen besin grubudur.

Detaylı

ÖN MALİ KONTROL FAALİYET RAPORU

ÖN MALİ KONTROL FAALİYET RAPORU ÖN MALİ KONTROL FAALİYET RAPORU İç Kontrol ve Ön Mali Kontrole İlişkin Usul ve Esaslar Yönetmeliğinin 17 nci maddesine göre; idarelerin, ihale kanunlarına tâbi olsun veya olmasın, harcamayı gerektirecek

Detaylı

Tarımın Anayasası Çıktı

Tarımın Anayasası Çıktı Tarımın Anayasası Çıktı Günnur BİNİCİ ALTINTAŞ Tarım sektörünün anayasası olan 5488 sayılı Tarım Kanunu iki yıllık yoğun bir çalışmanın ardından 18.04.2006 tarihinde kabul edildi. Resmi Gazete de 25.04.2006

Detaylı

T.C. SAYIŞTAY BAŞKANLIĞI 06100 Balgat / ANKARA Tel: 0 312 295 30 00; Faks: 0 312 295 40 94 e-posta: sayistay@sayistay.gov.tr http://www.sayistay.gov.

T.C. SAYIŞTAY BAŞKANLIĞI 06100 Balgat / ANKARA Tel: 0 312 295 30 00; Faks: 0 312 295 40 94 e-posta: sayistay@sayistay.gov.tr http://www.sayistay.gov. T..C.. SAYIIŞTAY BAŞKANLIIĞII TÜRKİİYE YATIIRIIM DESTEK VE TANIITIIM AJANSII 2012 YIILII DENETİİM RAPORU EYLÜL 2013 T.C. SAYIŞTAY BAŞKANLIĞI 06100 Balgat / ANKARA Tel: 0 312 295 30 00; Faks: 0 312 295

Detaylı

BOZOK ÜNİVERSİTESİ STRATEJİ GELİŞTİRME DAİRE BAŞKANLIĞI HİZMET ENVANTERİ

BOZOK ÜNİVERSİTESİ STRATEJİ GELİŞTİRME DAİRE BAŞKANLIĞI HİZMET ENVANTERİ TAMAMLANMA 1 602040000 Stratejik Planlama Üniversitemiz Stratejik Planının Hazırlanması, Yenilenmesi Ve Güncellenmesi Konusunda Koordinasyonu Sağlamak Kanunu (Md.9,60) 2-Kamu İdarelerinde Stratejik Planlamaya

Detaylı

Türkiye Cumhuriyeti-Ekonomi Bakanlığı,

Türkiye Cumhuriyeti-Ekonomi Bakanlığı, Türkiye Cumhuriyeti-Ekonomi Bakanlığı, 2013 0 HUBUBAT ÜRÜNLERİN TANIMI Hububat grubu ürünler dünyada stratejik önemi en yüksek olan ürünler olup ilk çağlardan beri insanlar tarafından kültürü yapılarak

Detaylı

30.04.2009 / 27215. 30 Nisan 2009 PERŞEMBE. Resmî Gazete. (Mükerrer) Sayı : 27215 TEBLİĞ. Tarım ve Köyişleri Bakanlığından:

30.04.2009 / 27215. 30 Nisan 2009 PERŞEMBE. Resmî Gazete. (Mükerrer) Sayı : 27215 TEBLİĞ. Tarım ve Köyişleri Bakanlığından: 30.04.2009 / 27215 30 Nisan 2009 PERŞEMBE Resmî Gazete Sayı : 27215 (Mükerrer) TEBLİĞ Tarım ve Köyişleri Bakanlığından: ÇİĞ SÜTÜN DEĞERLENDİRİLMESİNE YÖNELİK DESTEKLEME UYGULAMA ESASLARI TEBLİĞİ (TEBLİĞ

Detaylı

TOPRAK MAHSULLERİ OFİSİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ALIM VE MUHAFAZA DAİRESİ BAŞKANLIĞI YÖNETMELİĞİ

TOPRAK MAHSULLERİ OFİSİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ALIM VE MUHAFAZA DAİRESİ BAŞKANLIĞI YÖNETMELİĞİ TOPRAK MAHSULLERİ OFİSİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ALIM VE MUHAFAZA DAİRESİ BAŞKANLIĞI YÖNETMELİĞİ Kuruluş Amacı Madde 1- (Değişik: 05/04/2008 tarihli ve 8/64-9 sayılı Yönetim Kurulu Kararı ile) Ofisin faaliyet konusuna

Detaylı

ARA DÖNEM FAALİYET RAPORU

ARA DÖNEM FAALİYET RAPORU 01.01.2017-30.06.2017 ARA DÖNEM FAALİYET RAPORU ULİDAŞ TARIM ÜRÜNLERİ LİSANSLI DEPOCULUK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. 01.01.2017-30.06.2017 Ara Dönem Faaliyet Raporu İÇİNDEKİLER 03 04 05 07 08 Hakkımızda Vizyon

Detaylı

5. Merkez Bankası kendisine verilen görevleri teşkilatında yer alan aşağıdaki birimler ile şube vasıtası ile yerine getirir;

5. Merkez Bankası kendisine verilen görevleri teşkilatında yer alan aşağıdaki birimler ile şube vasıtası ile yerine getirir; R.G. 82 16.07.2003 KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ MERKEZ BANKASI YASASI (41/2001 Sayılı Yasa) Madde 51 (1) A Altında Tebliğ Merkez Bankası İdare, ve Hizmetleri Tebliği (-, R.G. 136-24/07/2012, - sayı ve

Detaylı

Kapsam MADDE 2- (1) Bu yönerge, Sağlık Araştırmaları Genel Müdürlüğünün teşkilatı ile bu teşkilatta görevli personeli kapsar.

Kapsam MADDE 2- (1) Bu yönerge, Sağlık Araştırmaları Genel Müdürlüğünün teşkilatı ile bu teşkilatta görevli personeli kapsar. SAĞLIK ARAŞTIRMALARI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ DAİRE BAŞKANLIKLARI YÖNERGESİ Amaç MADDE 1- (1) Bu yönerge, Sağlık Bakanlığı Sağlık Araştırmaları Genel Müdürlüğünün teşkilat yapısını, görevlerini, yetkilerini ve

Detaylı

HUBUBAT BÜLTENİ. 2008/09 dönemi TMO emanet alım fiyatları Tablo:1 de belirtilmektedir. 2008/09 DÖNEMİ TMO EMANET ALIM FİYATLARI

HUBUBAT BÜLTENİ. 2008/09 dönemi TMO emanet alım fiyatları Tablo:1 de belirtilmektedir. 2008/09 DÖNEMİ TMO EMANET ALIM FİYATLARI HUBUBAT BÜLTENİ 1-) TMO HUBUBAT ALIMLARI VE FİYATLARI TMO, 2008/2009 Hububat Alım Döneminde 21 mayıs tarihi itibariyle taahhütname karşılığı alım yapılması konusunda işyerlerine talimat vermiştir. Bu bağlamda

Detaylı

SİRKÜLER İstanbul, Sayı: 2015/110 Ref: 4/110

SİRKÜLER İstanbul, Sayı: 2015/110 Ref: 4/110 SİRKÜLER İstanbul, 09.06.2015 Sayı: 2015/110 Ref: 4/110 Konu: ELEKTRONİK ÜRÜN SENEDİ ALIM SATIM BELGESİ VERGİ USUL KANUNU UYARINCA DÜZENLENMESİ ZORUNLU BELGELER KAPSAMINA ALINMIŞTIR 03.06.2015 tarih ve

Detaylı

Kaynak Geliştirme ve İştirakler Dairesi Başkanlığı Görev Yetki ve Çalışma Yönetmeliği. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak

Kaynak Geliştirme ve İştirakler Dairesi Başkanlığı Görev Yetki ve Çalışma Yönetmeliği. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak Konya Büyükşehir Belediyesi Kaynak Geliştirme ve İştirakler Dairesi Başkanlığı Görev Yetki ve Çalışma Yönetmeliği Kabul Tarihi: 18/04/2008 Kabul Sayısı: 183 Sayılı Belediye Meclis Kararı Yayım Tarihi:

Detaylı

Bu rapor, 6085 sayılı Sayıştay Kanunu uyarınca yürütülen düzenlilik denetimi sonucu hazırlanmıştır.

Bu rapor, 6085 sayılı Sayıştay Kanunu uyarınca yürütülen düzenlilik denetimi sonucu hazırlanmıştır. T..C.. SAYIIŞTAY BAŞKANLIIĞII AVRUPA BİİRLİİĞİİ BAKANLIIĞII 2012 YIILII DENETİİM RAPORU EYLÜL 2013 T.C. SAYIŞTAY BAŞKANLIĞI 06100 Balgat / ANKARA Tel: 0 312 295 30 00; Faks: 0 312 295 40 94 e-posta: sayistay@sayistay.gov.tr

Detaylı

Türkiye Cumhuriyeti-Ekonomi Bakanlığı,

Türkiye Cumhuriyeti-Ekonomi Bakanlığı, Türkiye Cumhuriyeti-Ekonomi Bakanlığı, 2014 0 HUBUBAT ÜRÜNLERİN TANIMI Hububat grubu ürünler dünyada stratejik önemi en yüksek olan ürünler olup ilk çağlardan beri insanlar tarafından kültürü yapılarak

Detaylı

Sirküler Rapor Mevzuat 04.06.2015/118-1 VERGİ USUL KANUNU GENEL TEBLİĞİ (SIRA NO: 452) YAYIMLANDI

Sirküler Rapor Mevzuat 04.06.2015/118-1 VERGİ USUL KANUNU GENEL TEBLİĞİ (SIRA NO: 452) YAYIMLANDI Sirküler Rapor Mevzuat 04.06.2015/118-1 VERGİ USUL KANUNU GENEL TEBLİĞİ (SIRA NO: 452) YAYIMLANDI ÖZET : Lisanslı depo işletmesince, Elektronik Kayıt Kurallarına uygun olarak Sistem üzerinde oluşturulan

Detaylı

Haşhaşın Kullanım Alanları

Haşhaşın Kullanım Alanları GİRİŞ Anavatanı ve kültür kaynağı Anadolu olan haşhaş, ülkemiz için büyük bir öneme sahiptir. Geleneksel olarak haşhaş tarımının Anadolu da M.Ö 3000 yılından bu yana yapıldığı birçok kaynakta belirtilmektedir.

Detaylı

SAĞLIK BAKANLIĞI STRATEJİ GELİŞTİRME BAŞKANLIĞININ GÖREV ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNERGE İKİNCİ BÖLÜM. Amaç ve Kapsam

SAĞLIK BAKANLIĞI STRATEJİ GELİŞTİRME BAŞKANLIĞININ GÖREV ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNERGE İKİNCİ BÖLÜM. Amaç ve Kapsam Amaç SAĞLIK BAKANLIĞI STRATEJİ GELİŞTİRME BAŞKANLIĞININ GÖREV ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNERGE BİRİNCİ BÖLÜM Amaç ve Kapsam MADDE 1- Bu Yönerge nin amacı; Sağlık Bakanlığı Strateji Geliştirme

Detaylı

T.C. BARTIN ÜNİVERSİTESİ

T.C. BARTIN ÜNİVERSİTESİ T.C. BARTIN ÜNİVERSİTESİ 2018 MALİ YILI I. ÜÇ AYLIK BÜTÇE, PERFORMANS PROGRAMI ve MUHASEBE GERÇEKLEŞMELERİ DEĞERLENDİRME RAPORU STRATEJİ GELİŞTİRME DAİRE BAŞKANLIĞI NİSAN - 2018 BARTIN A. 2018 MALİ YILI

Detaylı

Bakanlık Sistemi. Türkiye nin Yönetim Yapısı Doç. Dr. Aslı Yağmurlu

Bakanlık Sistemi. Türkiye nin Yönetim Yapısı Doç. Dr. Aslı Yağmurlu Bakanlık Sistemi Türkiye nin Yönetim Yapısı Doç. Dr. Aslı Yağmurlu Bakan Merkezi yönetim bakanlıklar biçiminde örgütlenmiştir ve her bakanlıkta en üst yönetici olarak bakan bulunur. Bakanlıklardaki yönetsel

Detaylı

T.C. BARTIN ÜNİVERSİTESİ

T.C. BARTIN ÜNİVERSİTESİ T.C. BARTIN ÜNİVERSİTESİ 2016 YILI GEÇİCİ BÜTÇE DÖNEMİ DEĞERLENDİRME RAPORU STRATEJİ GELİŞTİRME DAİRESİ BAŞKANLIĞI NİSAN - 2016 BARTIN A. 2016 YILI GEÇİCİ BÜTÇE DÖNEMİ GERÇEKLEŞMELERİ 5018 sayılı Kamu

Detaylı

28/4/2014 TARİHİNDE YAPILAN KURUM İDARİ KURULU TOPLANTISINA DAİR GÖRÜŞ RAPORU

28/4/2014 TARİHİNDE YAPILAN KURUM İDARİ KURULU TOPLANTISINA DAİR GÖRÜŞ RAPORU 28/4/2014 TARİHİNDE YAPILAN KURUM İDARİ KURULU TOPLANTISINA DAİR GÖRÜŞ RAPORU Konu 1-31/8/2013 tarihli ve 28-751 sayılı Resmî Gazete de yayımlanan değişiklik yönetmeliğiyle Kamu Kurum ve Kuruluşlarında

Detaylı

T.C. İZMİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANLIĞI

T.C. İZMİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANLIĞI T.C. İZMİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANLIĞI PARK VE BAHÇELER DAİRESİ BAŞKANLIĞI YEŞİL ALANLAR PLANLAMA PROJE ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNERGE BİRİNCİ BÖLÜM Genel Hükümler Amaç ve

Detaylı

Bağımsız denetime tabi olacak şirketler hakkında sirküler.

Bağımsız denetime tabi olacak şirketler hakkında sirküler. Tarih : 31.01.2013 Sayı : İST.YMM.2013/ 232 Sirküler No : İST.YMM.2013/ 12 Bağımsız denetime tabi olacak şirketler hakkında sirküler. Bağımsız Denetime Tabi Olacak Şirketler Belirlendi 6102 sayılı Türk

Detaylı

TUTAN AKTIR. Recep Ali ER İşveren Vekili Genel Müdür Yardımcısı Kurum İdari Kurulu Başkanı. Firuzan KARACAOGLU İşveren Vekili 1.

TUTAN AKTIR. Recep Ali ER İşveren Vekili Genel Müdür Yardımcısı Kurum İdari Kurulu Başkanı. Firuzan KARACAOGLU İşveren Vekili 1. TUTAN AKTIR 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu ile bu Kanuna dayanılarak çıkartılan Toplu Sözleşme Görüşmelerinin Yapılma Usul ve Esasları ile Kamu Görevlileri Hakem Kurulu,

Detaylı

Dar Kapsamlı Sermaye Piyasası Mevzuatı ve Etik Kurallar

Dar Kapsamlı Sermaye Piyasası Mevzuatı ve Etik Kurallar 1. Belli miktarda bir mal veya kıymetin ve bunların karşılığı olan paranın işlemin ardından el değiştirmesini sağlayan piyasalara ne ad verilir? A) Swap B) Talep piyasası C) Spot piyasa D) Vadeli piyasa

Detaylı

Küçük ve Orta Ölçekli Sanayi Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı Bütçesinin Gelir, Gider ve Muhasebesine İlişkin Yönetmelik

Küçük ve Orta Ölçekli Sanayi Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı Bütçesinin Gelir, Gider ve Muhasebesine İlişkin Yönetmelik Küçük ve Orta Ölçekli Sanayi Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı Bütçesinin Gelir, Gider ve Muhasebesine İlişkin Yönetmelik Resmi Gazete :20.09.2002 tarih ve 24882 sayılı Sanayi ve Ticaret Bakanlığından

Detaylı

BAKIŞ MEVZUAT KONU 2013 YILINDA BAĞIMSIZ DENETİME TABİ OLACAK ŞİRKETLER

BAKIŞ MEVZUAT KONU 2013 YILINDA BAĞIMSIZ DENETİME TABİ OLACAK ŞİRKETLER BAKIŞ MEVZUAT KONU 2013 YILINDA BAĞIMSIZ DENETİME TABİ OLACAK ŞİRKETLER SAYI 2013/ 027 ÖZET 19.12.2012 tarihli ve 2012/ 4213 sayılı Bakanlar Kurulu Kararında 6102 sayılı Türk Ticaret Kanununun 398 inci

Detaylı

TMO Genel Müdürlüğü nün Umumi Mağazacılık Faaliyetleri ve Makbuz Senedi Karşılığı Kredi 1993-2011

TMO Genel Müdürlüğü nün Umumi Mağazacılık Faaliyetleri ve Makbuz Senedi Karşılığı Kredi 1993-2011 TMO Genel Müdürlüğü nün Umumi Mağazacılık Faaliyetleri ve Makbuz Senedi Karşılığı Kredi 1993-2011 1. Umumi Mağazacılık Umumi Mağaza EMİN bir depodur. Güven Umumi Mağazası Ürünleri bir senet temsil eder.

Detaylı

BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar T.C. MERAM BELEDİYESİ İŞLETME ve İŞTİRAKLER MÜDÜRLÜĞÜ GÖREV, YETKİ VE SORUMLULUKLARI İLE ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ve Kapsam MADDE

Detaylı

FASIL 6 ŞİRKETLER HUKUKU

FASIL 6 ŞİRKETLER HUKUKU FASIL 6 ŞİRKETLER HUKUKU Öncelik 6.1 Yeni Türk Ticaret Kanununun kabul edilmesi 1 Mevzuat uyum takvimi Tablo 6.1.1 1 68/151/AET, 2003/58/AT, Türk Ticaret Kanunu 1 AB şirketler hukuku mevzuatının sermaye

Detaylı

BAĞIMSIZ DENETİME TABİ OLACAK ŞİRKETLERİN BELİRLENMESİNE DAİR KARAR

BAĞIMSIZ DENETİME TABİ OLACAK ŞİRKETLERİN BELİRLENMESİNE DAİR KARAR 23 Ocak 2013 ÇARŞAMBA Resmî Gazete Sayı : 28537 BAKANLAR KURULU KARARI Karar Sayısı : 2012/4213 Ekli Bağımsız Denetime Tabi Olacak Şirketlerin Belirlenmesine Dair Karar ın yürürlüğe konulması; Maliye Bakanlığının

Detaylı

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI NA

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI NA TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI NA Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu nda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifimiz ve gerekçesi ek tedir. Gereğini saygılarımızla arz ederiz. GENEL GEREKÇE

Detaylı

FAALİYET RAPORU

FAALİYET RAPORU 01.01.2016-31.12.2016 FAALİYET RAPORU ULİDAŞ TARIM ÜRÜNLERİ LİSANSLI DEPOCULUK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. 01.01.2016-31.12.2016 Faaliyet Raporu İÇİNDEKİLER 03 04 05 07 08 Hakkımızda Vizyon ve Misyonumuz Lisanslı

Detaylı

30/4/2013 TARİHİNDE YAPILAN KURUM İDARİ KURULU TOPLANTISINA DAİR GÖRÜŞ RAPORU

30/4/2013 TARİHİNDE YAPILAN KURUM İDARİ KURULU TOPLANTISINA DAİR GÖRÜŞ RAPORU 30/4/2013 TARİHİNDE YAPILAN KURUM İDARİ KURULU TOPLANTISINA DAİR GÖRÜŞ RAPORU Konu 1- Nöbetçi memurlar ile vardiyalı çalışan personelin Kurum servislerinden faydalandırılması için nöbet ve vardiya değişim

Detaylı

(41/2001 Sayılı Yasa) Madde 51 (1) A Altında Tebliğ. 1- Bu Tebliğ, Merkez Bankası İdare, Teşkilat ve Hizmetleri Tebliği olarak isimlendirilir.

(41/2001 Sayılı Yasa) Madde 51 (1) A Altında Tebliğ. 1- Bu Tebliğ, Merkez Bankası İdare, Teşkilat ve Hizmetleri Tebliği olarak isimlendirilir. R.G. 82 16.07.2003 KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ MERKEZ BANKASI YASASI (41/2001 Sayılı Yasa) Madde 51 (1) A Altında Tebliğ Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Merkez Bankası 41/2001 sayılı KKTC Merkez Bankası

Detaylı

SONRADAN KONTROL VE RİSKLİ İŞLEMLERİN KONTROLÜ YÖNETMELİĞİ

SONRADAN KONTROL VE RİSKLİ İŞLEMLERİN KONTROLÜ YÖNETMELİĞİ SONRADAN KONTROL VE RİSKLİ İŞLEMLERİN KONTROLÜ YÖNETMELİĞİ Başbakanlık (Gümrük Müsteşarlığı) tan:27.10.2008 tarih ve 27037 sayılı R.G. Amaç BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar MADDE 1 (1) Bu

Detaylı

BAĞIMSIZ DENETİME TABİ OLACAK ŞİRKETLERİN BELİRLENMESİNE DAİR KARAR

BAĞIMSIZ DENETİME TABİ OLACAK ŞİRKETLERİN BELİRLENMESİNE DAİR KARAR Karar No. 2012/4213 R.Gazete No. 28537 K.Tarihi: 19.12.2012 R.G. Tarihi: 23.1.2013 Ekli "Bağımsız Denetime Tabi Olacak Şirketlerin Belirlenmesine Dair Karar"ın yürürlüğe konulması; Maliye Bakanlığının

Detaylı

SAĞLIK BAKANLIĞI STRATEJİ GELİŞTİRME BAŞKANLIĞININ GÖREV ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNERGE

SAĞLIK BAKANLIĞI STRATEJİ GELİŞTİRME BAŞKANLIĞININ GÖREV ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNERGE SAĞLIK BAKANLIĞI STRATEJİ GELİŞTİRME BAŞKANLIĞININ GÖREV ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNERGE BİRİNCİ BÖLÜM Amaç ve Kapsam Amaç MADDE 1- Bu Yönerge nin amacı; Sağlık Bakanlığı Strateji Geliştirme

Detaylı

T.C. TOPRAK MAHSULLERİ OFİSİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TOPRAK MAHSULLERİ OFİSİ İZMİR ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ

T.C. TOPRAK MAHSULLERİ OFİSİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TOPRAK MAHSULLERİ OFİSİ İZMİR ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ T.C. TOPRAK MAHSULLERİ OFİSİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 01.08.2016 TOPRAK MAHSULLERİ OFİSİ İZMİR ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ İZMİR ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ 1946 yılında 2 adet eski tip çelik hangar olarak faaliyete başlamıştır. 1958 yılında

Detaylı

ÖZBAL ÇELİK BORU SANAYİ TİCARET VE TAAHHÜT A.Ş. 30 EYLÜL 2018 TARİHİ İTİBARIYLA TTK 376 BİLANÇO VE DİPNOTLARI

ÖZBAL ÇELİK BORU SANAYİ TİCARET VE TAAHHÜT A.Ş. 30 EYLÜL 2018 TARİHİ İTİBARIYLA TTK 376 BİLANÇO VE DİPNOTLARI 30 EYLÜL 2018 TARİHİ İTİBARIYLA TTK 376 BİLANÇO VE DİPNOTLARI 1 ÖZBAL ÇELİK BORU SANAYİ TİCARET VE TAAHHÜT ANONİM ŞİRKETİ 30 EYLÜL 2018 TARİHİ İTİBARIYLA TTK 376 BİLANÇOSU Bağımsız İncelemeden Geçmemiş

Detaylı

ABD Tarım Bakanlığının 12/07/2018 Tarihli Ürün Raporları

ABD Tarım Bakanlığının 12/07/2018 Tarihli Ürün Raporları 17/07/2018 ABD Tarım Bakanlığının 12/07/2018 Tarihli Ürün Raporları ABD Tarım Bakanlığınca 12 Temmuz 2018 tarihinde yayımlanmış tahıl ve yağlı tohumlar raporlarında, ABD nin yanı sıra dünya üretimi ve

Detaylı

Karşılaştırılan Husus: GENEL DENETİM KRİTERLERİ (Madde 3/1-b-3)

Karşılaştırılan Husus: GENEL DENETİM KRİTERLERİ (Madde 3/1-b-3) 19/12/2012 TARİHLİ VE 2012/4213 SAYILI BAĞIMSIZ DENETİME TABİ OLACAK ŞİRKETLERİN BELİRLENMESİNE DAİR BAKANLAR KURULU KARARI (ESKİ KARAR) İLE 26/03/2018 TARİHLİ VE 2018/11597 SAYILI BAĞIMSIZ DENETİME TABİ

Detaylı

KAMU İDARELERİNE AİT TAŞINMAZLARIN KAYDINA İLİŞKİN YÖNETMELİK

KAMU İDARELERİNE AİT TAŞINMAZLARIN KAYDINA İLİŞKİN YÖNETMELİK 2 Ekim 2006 PAZARTESİ Resmî Gazete Sayı : 26307 YÖNETMELİK Karar Sayısı : 2006/10970 Ekli Kamu İdarelerine Ait Taşınmazların Kaydına İlişkin Yönetmelik in yürürlüğe konulması; Maliye Bakanlığının 15/8/2006

Detaylı

SİNERJİ SİRKÜLER RAPOR

SİNERJİ SİRKÜLER RAPOR 1 Sirküler Tarihi: 18.03.2014 Sirküler No : 2014/13 SİNERJİ SİRKÜLER RAPOR TÜRK TİCARET KANUNU KAPSAMINDA BAĞIMSIZ DENETİME TABİ OLACAK ŞİRKETLER İÇİN GEÇERLİ HADLER DÜŞÜRÜLDÜ Bilindiği üzere Yeni Türk

Detaylı

ARA DÖNEM FAALİYET RAPORU

ARA DÖNEM FAALİYET RAPORU 01.01.2016-30.06.2016 ARA DÖNEM FAALİYET RAPORU ULİDAŞ TARIM ÜRÜNLERİ LİSANSLI DEPOCULUK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. 01.01.2016-30.06.2016 Ara Dönem Faaliyet Raporu İÇİNDEKİLER 03 04 05 07 08 Hakkımızda Vizyon

Detaylı

ÇEVRE KORUMA VE KONTROL DAİRESİ BAŞKANLIĞI TEMİZLİK ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ GÖREV, YETKİ VE SORUMLULUKLARI YÖNETMELİĞİ

ÇEVRE KORUMA VE KONTROL DAİRESİ BAŞKANLIĞI TEMİZLİK ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ GÖREV, YETKİ VE SORUMLULUKLARI YÖNETMELİĞİ ÇEVRE KORUMA VE KONTROL DAİRESİ BAŞKANLIĞI TEMİZLİK ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ GÖREV, YETKİ VE SORUMLULUKLARI YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç Madde-1: Bu Yönetmeliğin amacı; Mersin

Detaylı

SİRKÜLER 2013/08. : 6102 Sayılı Yeni Türk Ticaret Kanunu na Göre Bağımsız Denetime Tabi Olan Şirketler Bakanlar Kurulu Kararı İle Belirlendi

SİRKÜLER 2013/08. : 6102 Sayılı Yeni Türk Ticaret Kanunu na Göre Bağımsız Denetime Tabi Olan Şirketler Bakanlar Kurulu Kararı İle Belirlendi SİRKÜLER 2013/08 SİRKÜLERİN Tarihi : 29.01.2013 Konusu Mevzuat : 6102 Sayılı Yeni Türk Ticaret Kanunu na Göre Bağımsız Denetime Tabi Olan Şirketler Bakanlar Kurulu Kararı İle Belirlendi : 6102 Sayılı Türk

Detaylı

T.C. BURSA NİLÜFER BELEDİYE BAŞKANLIĞI Ruhsat ve Denetim Müdürlüğü ÇALIŞMA YÖNETMELİĞİ. BİRİNCİ BÖLÜM Genel Hükümler

T.C. BURSA NİLÜFER BELEDİYE BAŞKANLIĞI Ruhsat ve Denetim Müdürlüğü ÇALIŞMA YÖNETMELİĞİ. BİRİNCİ BÖLÜM Genel Hükümler T.C. BURSA NİLÜFER BELEDİYE BAŞKANLIĞI Müdürlüğü ÇALIŞMA YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Genel Hükümler Amaç Madde 1 - Bu yönetmeliğin amacı Bursa Nilüfer Belediye lığı Müdürlüğü nün hukuki statüsünü, teşkilatını,

Detaylı

TÜRKİYE YAZMA ESERLER KURUMU BAŞKANLIĞI KURULUŞ VE GÖREVLERİ HAKKINDA KANUN

TÜRKİYE YAZMA ESERLER KURUMU BAŞKANLIĞI KURULUŞ VE GÖREVLERİ HAKKINDA KANUN BAKANLIKLARIN KURULUŞ VE GÖREV ESASLARI HAKKINDA 174 SAYILI KANUN HÜKMÜNDE KARARNAME İLE 13/12/1983 GÜN VE 174 SAYILI BAKANLIKLARIN KURULUŞ VE GÖREV ESASLARI HAKKINDA KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMENİN BAZI MADDELERİNİN

Detaylı

EKİZ KİMYA SANAYİ VE TİCARET A.Ş TARİHLİ TTK 376 FİNANSAL DURUM TABLOSU VE DİPNOTLARI

EKİZ KİMYA SANAYİ VE TİCARET A.Ş TARİHLİ TTK 376 FİNANSAL DURUM TABLOSU VE DİPNOTLARI EKİZ KİMYA SANAYİ VE TİCARET A.Ş. 31.12.2016 TARİHLİ TTK 376 FİNANSAL DURUM TABLOSU VE DİPNOTLARI EKİZ KİMYA SANAYİ VE TİCARET A.Ş. 31 ARALIK 2016 TARİHİ İTİBARIYLA TTK 376 FİNANSAL DURUM TABLOSU (BİLANÇO)

Detaylı

İHRACATA YÖNELİK DEVLET YARDIMLARI KAPSAMINDA DESTEKLEME VE FİYAT İSTİKRAR FONUNDAN YAPILAN ÖDEMELERE İLİŞKİN USUL VE ESASLAR HAKKINDA YÖNETMELİK

İHRACATA YÖNELİK DEVLET YARDIMLARI KAPSAMINDA DESTEKLEME VE FİYAT İSTİKRAR FONUNDAN YAPILAN ÖDEMELERE İLİŞKİN USUL VE ESASLAR HAKKINDA YÖNETMELİK Resmi Gazete Tarihi: 19.03.2011 Resmi Gazete Sayısı: 27879 İHRACATA YÖNELİK DEVLET YARDIMLARI KAPSAMINDA DESTEKLEME VE FİYAT İSTİKRAR FONUNDAN YAPILAN ÖDEMELERE İLİŞKİN USUL VE ESASLAR HAKKINDA YÖNETMELİK

Detaylı

AB ORTAK PİYASA DÜZENİNE UYUM ÇALIŞMALARI. AB Ortak Piyasa Düzeni

AB ORTAK PİYASA DÜZENİNE UYUM ÇALIŞMALARI. AB Ortak Piyasa Düzeni AB ORTAK PİYASA DÜZENİNE UYUM ÇALIŞMALARI AB Ortak Piyasa Düzeni Ortak Tarım Politikası (OTP) AMAÇLAR Tek Pazar Tarımsal verimliliği artırmak Tarımda çalışanlara adil bir yaşam standardı sağlamak Mali

Detaylı

f- Üçüncü şahıslara ait depo, değirmen ve diğer muhafaza yerlerinin temizlenmesi, dezenfektesi ve malların fümige edilmesi,

f- Üçüncü şahıslara ait depo, değirmen ve diğer muhafaza yerlerinin temizlenmesi, dezenfektesi ve malların fümige edilmesi, TOPRAK MAHSULLERİ OFİSİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ KAPASİTE DEĞERLENDİRME YÖNETMELİĞİ Amaç ve Kapsam Madde 1- Bu yönetmeliğin amacı TMO nin her türlü maddi duran varlığı ve iş gücüne ait kapasitesinin değerlendirilmesi

Detaylı

Konu: BAĞIMSIZ DENETİME TABİ OLACAK ŞİRKETLERİN BELİRLENMESİNE DAİR HADLER VE DİĞER ŞARTLAR YENİDEN BELİRLENMİŞTİR

Konu: BAĞIMSIZ DENETİME TABİ OLACAK ŞİRKETLERİN BELİRLENMESİNE DAİR HADLER VE DİĞER ŞARTLAR YENİDEN BELİRLENMİŞTİR DUYURU Sayı: 2018/067 BURSA, 30.05.2018 Konu: BAĞIMSIZ DENETİME TABİ OLACAK ŞİRKETLERİN BELİRLENMESİNE DAİR HADLER VE DİĞER ŞARTLAR YENİDEN BELİRLENMİŞTİR 26.05.2018 tarih ve 30432 sayılı Resmi Gazete

Detaylı

KAMU KURUM VE KURULUŞLARININ YURTDIŞI TEŞKiLATI HAKKINDA KANUN HÜKMÜNDE KARARNAME

KAMU KURUM VE KURULUŞLARININ YURTDIŞI TEŞKiLATI HAKKINDA KANUN HÜKMÜNDE KARARNAME 207 KAMU KURUM VE KURULUŞLARININ YURTDIŞI TEŞKiLATI HAKKINDA KANUN HÜKMÜNDE KARARNAME Kanun Hük. Kar. nin Tarihi : 13/12/1983 No : 189 Yetki Kanununun Tarihi : 17/6/1982 No : 2680 Yayımlandığı R.G. Tarihi

Detaylı

SİRKÜLER İstanbul, Sayı: 2016/165 Ref: 4/165

SİRKÜLER İstanbul, Sayı: 2016/165 Ref: 4/165 SİRKÜLER İstanbul, 01.09.2016 Sayı: 2016/165 Ref: 4/165 Konu: 6741 SAYILI TÜRKİYE VARLIK FONU YÖNETİMİ ANONİM ŞİRKETİ NİN KURULMASI İLE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN YAYINLANMIŞTIR

Detaylı

SİRKÜLER 2018/47: 2018 Yılından İtibaren Bağımsız Denetime Tabi Şirketlerin Belirlenmesine Dair Karar

SİRKÜLER 2018/47: 2018 Yılından İtibaren Bağımsız Denetime Tabi Şirketlerin Belirlenmesine Dair Karar SİRKÜLER 2018/47: 2018 Yılından İtibaren Bağımsız Denetime Tabi Şirketlerin Belirlenmesine Dair Karar 26.05.2018 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 2018/11597 sayılı Bakanlar kurulu Kararıyla 01.01.2018

Detaylı

ÖZEL ÇEVRE KORUMA KURUMU BAŞKANLIĞI BÜTÇE, GELİR VE GİDER USUL VE ESASLARINA DAİR YÖNETMELİK

ÖZEL ÇEVRE KORUMA KURUMU BAŞKANLIĞI BÜTÇE, GELİR VE GİDER USUL VE ESASLARINA DAİR YÖNETMELİK Resmi Gazete Tarihi: 16.04.2002 Resmi Gazete Sayısı: 24728 ÖZEL ÇEVRE KORUMA KURUMU BAŞKANLIĞI BÜTÇE, GELİR VE GİDER USUL VE ESASLARINA DAİR YÖNETMELİK Amaç ve Kapsam Madde 1 Bu Yönetmelik, Özel Çevre

Detaylı

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Müsteşarlık. . VALĠLĠĞĠNE (Ġl Sağlık Müdürlüğü)

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Müsteşarlık. . VALĠLĠĞĠNE (Ġl Sağlık Müdürlüğü) . VALĠLĠĞĠNE (Ġl Sağlık Müdürlüğü) 663 sayılı Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname 2/11/2011 tarihli ve 28103 (Mükerrer) sayılı Resmî Gazete

Detaylı

UŞAK SERAMİK SANAYİ ANONİM ŞİRKETİ Sayfa No: 1 SERİ:XI NO:29 SAYILI TEBLİĞE İSTİNADEN HAZIRLANMIŞ YÖNETİM KURULU FAALİYET RAPORU I GİRİŞ

UŞAK SERAMİK SANAYİ ANONİM ŞİRKETİ Sayfa No: 1 SERİ:XI NO:29 SAYILI TEBLİĞE İSTİNADEN HAZIRLANMIŞ YÖNETİM KURULU FAALİYET RAPORU I GİRİŞ Sayfa No: 1 I GİRİŞ 1. RAPORUN DÖNEMİ : 01 Ocak 2008 30 Haziran 2008 2. ORTAKLIĞIN ÜNVANI : UŞAK SERAMİK SANAYİİ A.Ş. 3. YÖNETİM KURULU - DENETİM KURULU VE YETKİLERİ YÖNETİM KURULU Ana sözleşmemizin 8.

Detaylı

Bu rapor, 6085 sayılı Sayıştay Kanunu uyarınca yürütülen düzenlilik denetimi sonucu hazırlanmıştır.

Bu rapor, 6085 sayılı Sayıştay Kanunu uyarınca yürütülen düzenlilik denetimi sonucu hazırlanmıştır. T..C.. SAYIIŞTAY BAŞKANLIIĞII KALKIINMA BAKANLIIĞII 2012 YIILII DENETİİM RAPORU EYLÜL 2013 T.C. SAYIŞTAY BAŞKANLIĞI 06100 Balgat / ANKARA Tel: 0 312 295 30 00; Faks: 0 312 295 40 94 e-posta: sayistay@sayistay.gov.tr

Detaylı

DENİZLİ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ KALİTE YÖNETİM VE AR-GE ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ'NÜN TEŞKİLAT YAPISI VE ÇALIŞMA ESASLARINA DAİR YÖNETMELİK

DENİZLİ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ KALİTE YÖNETİM VE AR-GE ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ'NÜN TEŞKİLAT YAPISI VE ÇALIŞMA ESASLARINA DAİR YÖNETMELİK DENİZLİ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ KALİTE YÖNETİM VE AR-GE ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ'NÜN TEŞKİLAT YAPISI VE ÇALIŞMA ESASLARINA DAİR YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Hukuki Dayanak, Tanımlar Amaç MADDE 1- (1) Bu

Detaylı

Dünya buğday üretimi ve başlıca üretici ülkeler

Dünya buğday üretimi ve başlıca üretici ülkeler DÜNYA TAHIL PAZARI Dünyanın her yerinde bulunan ve yaygın olarak tüketilen tahıllar, ekmek ve un gibi insan beslenmesinde son derece önemli temel gıda maddelerinin yapımında kullanılmaktadır. Genel olarak

Detaylı

T Ü R M O B TÜRKİYE SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLER VE YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLER ODALARI BİRLİĞİ SİRKÜLER RAPOR MEVZUAT

T Ü R M O B TÜRKİYE SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLER VE YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLER ODALARI BİRLİĞİ SİRKÜLER RAPOR MEVZUAT Sirküler Rapor 15.11.2012/193-1 ANONİM VE LİMİTED ŞİRKETLERİN SERMAYELERİNİ YENİ ASGARİ TUTARLARA YÜKSELTMELERİNE VE KURULUŞU VE ESAS SÖZLEŞME DEĞİŞİKLİĞİ İZNE TABİ ANONİM ŞİRKETLERİN BELİRLENMESİNE İLİŞKİN

Detaylı

KAŞ BELEDİYESİ YAZI İŞLERİ MÜDÜRLÜĞÜ GÖREV VE ÇALIŞMA ESASLARI YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM AMAÇ, KAPSAM, DAYANAK, TANIMLAR VE TEMEL İLKELER

KAŞ BELEDİYESİ YAZI İŞLERİ MÜDÜRLÜĞÜ GÖREV VE ÇALIŞMA ESASLARI YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM AMAÇ, KAPSAM, DAYANAK, TANIMLAR VE TEMEL İLKELER KAŞ BELEDİYESİ YAZI İŞLERİ MÜDÜRLÜĞÜ GÖREV VE ÇALIŞMA ESASLARI YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM AMAÇ, KAPSAM, DAYANAK, TANIMLAR VE TEMEL İLKELER Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönergenin amacı; Kaş Belediye Başkanlığı Yazı

Detaylı

RESMİ İSTATİSTİKLER KAPSAMINDA TOBB TARAFINDAN YAYINLANAN KURULAN / KAPANAN ŞİRKET İSTATİSTİKLERİ METODOLOJİSİ

RESMİ İSTATİSTİKLER KAPSAMINDA TOBB TARAFINDAN YAYINLANAN KURULAN / KAPANAN ŞİRKET İSTATİSTİKLERİ METODOLOJİSİ RESMİ İSTATİSTİKLER KAPSAMINDA TOBB TARAFINDAN YAYINLANAN KURULAN / KAPANAN ŞİRKET İSTATİSTİKLERİ METODOLOJİSİ 1. GÖREVİN DAYANAĞI 31/03/2009 tarihinde yapılan IV. İstatistik Konseyi 2009 Toplantısında

Detaylı

Dış Borç Ödeme Hesabı Oluşturulması ve İşleyişine İlişkin Esas ve Usullere Dair Yönetmelik

Dış Borç Ödeme Hesabı Oluşturulması ve İşleyişine İlişkin Esas ve Usullere Dair Yönetmelik Devlet Bakanlığından: Dış Borç Ödeme Hesabı Oluşturulması ve İşleyişine İlişkin Esas ve Usullere Dair Yönetmelik Amaç Madde 1- Bu Yönetmeliğin amacı, büyükşehir belediyeleri, belediyeler ve bunlara bağlı

Detaylı

T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Tapu Dairesi Başkanlığı

T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Tapu Dairesi Başkanlığı 1 / 6 DAĞITIM YERLERİNE İlgi : 26 08 2016 tarih ve 29813sayılı Resmi Gazete. İlgi Resmi Gazete'de yayımlanan 19.08.2016 tarih ve 6741 sayılı Türkiye Varlık Fonu Yönetimi Anonim Şirketinin Kurulması ile

Detaylı

BAĞIMSIZ DENETİME TABİ OLACAK ŞİRKETLER BAKANLAR KURULU KARARI İLE BELİRLENDİ. Söz konusu Kararnamede bağımsız denetime tabi olacak şirketler;

BAĞIMSIZ DENETİME TABİ OLACAK ŞİRKETLER BAKANLAR KURULU KARARI İLE BELİRLENDİ. Söz konusu Kararnamede bağımsız denetime tabi olacak şirketler; BAĞIMSIZ DENETİME TABİ OLACAK ŞİRKETLER BAKANLAR KURULU KARARI İLE BELİRLENDİ 23.01. 2013 tarihli ve 28537 sayılı Resmi Gazete de yayımlanan 2012/4213 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile, 6102 sayılı Türk

Detaylı

ABD Tarım Bakanlığının 08/03/2018 Tarihli Ürün Raporları

ABD Tarım Bakanlığının 08/03/2018 Tarihli Ürün Raporları 12/03/2018 ABD Tarım Bakanlığının 08/03/2018 Tarihli Ürün Raporları ABD Tarım Bakanlığınca 8 Mart 2018 tarihinde yayımlanmış tahıl ve yağlı tohumlar raporlarında, ABD nin yanı sıra dünya üretimi ve ticaretine

Detaylı

CARREFOURSA CARREFOUR SABANCI TİCARET MERKEZİ A.Ş. 30 EYLÜL 2018 TARİHLİ ÖZEL AMAÇLI FİNANSAL TABLO VE DİPNOTLARI

CARREFOURSA CARREFOUR SABANCI TİCARET MERKEZİ A.Ş. 30 EYLÜL 2018 TARİHLİ ÖZEL AMAÇLI FİNANSAL TABLO VE DİPNOTLARI CARREFOURSA CARREFOUR SABANCI TİCARET MERKEZİ A.Ş. 30 EYLÜL 2018 TARİHLİ ÖZEL AMAÇLI FİNANSAL TABLO VE DİPNOTLARI 30 EYLÜL 2018 TARİHLİ ÖZEL AMAÇLI FİNANSAL DURUM TABLOSU Bağımsız Denetimden Geçmemiş 30

Detaylı

2017 MARDİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ KURUMSAL MALİ DURUM VE BEKLENTİ RAPORU

2017 MARDİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ KURUMSAL MALİ DURUM VE BEKLENTİ RAPORU 2017 MARDİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ KURUMSAL MALİ DURUM VE BEKLENTİ RAPORU SUNUŞ 5018 Sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu nun 30. maddesinde Genel yönetim kapsamındaki idareler bütçelerinin ilk altı

Detaylı

11- EKONOMİK VE PARASAL BİRLİK

11- EKONOMİK VE PARASAL BİRLİK 11- EKONOMİK VE PARASAL BİRLİK, 5 Mayıs 2001 tarih ve 24393 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 4651 sayılı Kanunla değiştirilmiştir. I- ÖNCELİKLER LİSTESİ ÖNCELİK 11.1 Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının

Detaylı

Konu: Bağımsız Denetim Kapsamına Girecek Şirket Kriterleri Değiştirilmiştir (BKK 2018/11597)

Konu: Bağımsız Denetim Kapsamına Girecek Şirket Kriterleri Değiştirilmiştir (BKK 2018/11597) Sayı: 2018/46 Konu: Bağımsız Denetim Kapsamına Girecek Şirket Kriterleri Değiştirilmiştir (BKK 2018/11597) Mevzuat: Web: http://taxauditingymm.com/sirkuler.aspx Email 1 : cakmakciali@taxauditingymm.com;

Detaylı

TEBLİĞ. h) Bu maddede sayılanların bağlı ortaklıkları, müessese ve işletmeleri ile birlikleri,

TEBLİĞ. h) Bu maddede sayılanların bağlı ortaklıkları, müessese ve işletmeleri ile birlikleri, 11 Eylül 2013 ÇARŞAMBA Resmî Gazete Sayı : 28762 TEBLİĞ Başbakanlık (Hazine Müsteşarlığı) ile Maliye Bakanlığından: KAMU HAZNEDARLIĞI GENEL TEBLİĞİ Amaç MADDE 1 (1) Bu Tebliğin amacı, kapsamda yer alan

Detaylı

BİRİNCİ BOLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

BİRİNCİ BOLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar T.C. İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ BASIN YAYIN VE HALKLA İLİŞKİLER DAİRE BAŞKANLIĞI AVRUPA BİRLİĞİ VE İSTANBUL ULUSLARARASI FİNANS MERKEZİ (İFM) ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ GÖREV VE ÇALIŞMA YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BOLÜM

Detaylı

İKİNCİ KISIM. Amaç ve Hukuki Dayanak

İKİNCİ KISIM. Amaç ve Hukuki Dayanak ENERJİ VE TABİİ KAYNAKLAR BAKANLIĞI STRATEJİ GELİŞTİRME BAŞKANLIĞI GÖREV, ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNERGE BİRİNCİ KISIM Amaç ve Hukuki Dayanak Amaç Madde 1- Bu Yönergenin amacı; Strateji Geliştirme

Detaylı

YEŞİL İNŞAAT YAPI DÜZENLEME VE PAZARLAMA TİCARET A.Ş. ÖZEL AMAÇLI BAĞIMSIZ DENETİM RAPORU

YEŞİL İNŞAAT YAPI DÜZENLEME VE PAZARLAMA TİCARET A.Ş. ÖZEL AMAÇLI BAĞIMSIZ DENETİM RAPORU YEŞİL İNŞAAT YAPI DÜZENLEME VE PAZARLAMA TİCARET A.Ş. ÖZEL AMAÇLI BAĞIMSIZ DENETİM RAPORU ÖZEL AMAÇLI BAĞIMSIZ DENETİM RAPORU Yeşil İnşaat Yapı Düzenleme ve Pazarlama Ticaret A.Ş. Yönetim Kurulu na Giriş

Detaylı

18- EĞİTİM, ÖĞRETİM VE GENÇLİK

18- EĞİTİM, ÖĞRETİM VE GENÇLİK 18- EĞİTİM, ÖĞRETİM VE GENÇLİK Göçmen İşçi Çocuklarının Eğitimine İlişkin Yönetmelik, 14 Kasım 2002 tarih ve 24936 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Bu yönetmelik kapsamında yapılan

Detaylı

Finansal Piyasalar ve Bankalar

Finansal Piyasalar ve Bankalar Finansal Piyasalar ve Bankalar Genel Olarak Finansal Piyasalar Piyasa neresidir? Finansal Piyasaların Ekonomi İçindeki Yeri Finansal Sistemi Oluşturan Piyasalar Finansal Piyasalar Para Piyasaları Sermaye

Detaylı

SINAV UYGULAMA DUYURUSU

SINAV UYGULAMA DUYURUSU SINAV UYGULAMA DUYURUSU SINAVIN ADI Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürlüğü (TMO) Görevde Yükselme Sınavını. SINAV ÜCRETİ ve BAŞVURUSU Sınav ücreti TMO tarafından yatırılacaktır. Sınava girecek aday listesi

Detaylı

YAZI İŞLERİ VE KARARLAR DAİRESİ BAŞKANLIĞI YAZI İŞLERİ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ TEŞKİLAT YAPISI VE ÇALIŞMA ESASLARINA DAİR YÖNERGE

YAZI İŞLERİ VE KARARLAR DAİRESİ BAŞKANLIĞI YAZI İŞLERİ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ TEŞKİLAT YAPISI VE ÇALIŞMA ESASLARINA DAİR YÖNERGE YAZI İŞLERİ VE KARARLAR DAİRESİ BAŞKANLIĞI YAZI İŞLERİ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ TEŞKİLAT YAPISI VE ÇALIŞMA ESASLARINA DAİR YÖNERGE BİRİNCİ BÖLÜM AMAÇ, KAPSAM, HUKUKİ DAYANAK, İLKELER ve TANIMLAR Amaç Madde 1- Bu

Detaylı