Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları BD Olgu Sunumu 28 Eylül 2017 Salı Uzman

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları BD Olgu Sunumu 28 Eylül 2017 Salı Uzman"

Transkript

1 Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları BD Olgu Sunumu 28 Eylül 2017 Salı Uzman Dr. Ayşe Tekin Yılmaz

2 Olgu gü lük, kız e ek Aktif ir yakı ası yok

3 Olgu Özgeç iş yaşı daki a e i. ge elik. a lı doğu u + ge elik haftası da sezarye ile doğurtul uş. Doğu so rası izle i de soru yaşa a ış. Doğu ö esi, + ge elik haftası da a eye yapıla incelemelerde T. gondii IgM ve IgG a tikoru pozitif sapta ış. A e i yapıla u i ele e sırası da herha gi ir yakı ası yok uş. A eye. ge elik haftası da spiramisin tedavisi aşla ış. Ge elik süresi de e eği izle i de e ekle ilgili soru yaşa a ış

4 Olgu Soy-geç iş A e yaşı da, ge elikte T. gondii enfeksiyonu nedeniyle tedavi al ış. Ba a yaşı da, sağlıklı A e a a arası da akra alık yok İki sağlıklı kız kardeşi var.

5 Olgu Fizik Bakı Genel durumu iyi Vü ut sı aklığı:, C, a ız: /dk, solu u sayısı: Ağırlık: gr -25 p) Boy: 51 cm (50 p) Baş çevresi:, p Sistem muayenesinde patolojik bulgu izlenmedi. /dk

6 Olgu Gebelikte annede T. gondii IgM ve IgG a tikor pozitifliği Anne gebelik süresince spiramisin tedavisi al ış Yakı ası ve fizik akı da patolojik ulgusu ol aya gü lük kız e ek Ne yapalı?

7 Toxoplasma gondii Tü dü yada yaygı olarak görüle ve sı ak ka lı memelilerde enfeksiyona neden olan bir parazit Yaklaşık ilyo i sa da T. gondii seroloji incelemelerinde pozitif Görül e sıklığı oğrafi ölgelere ve sosyo-ekonomik özelliklere göre değişiklik göster ekte Avrupa ve Kuzey A erika da hastalık daha hafif seyirliyke, Lati A erika, Brezilya da daha ağır kli ik ulgular ve kalı ı sorunlara neden olur. Kedigiller (feline) ailesi etken için bilinen tek kesin konak

8 Toxoplasma gondii Ge ellikle etke le karşılaş a ve e feksiyo gelişi i ço ukluk ve erge lik yaşları da gerçekleşir. 15- yaş arası kişilerde serolojik pozitiflik ora ı % -50 Etke le karşılaştıkta so ra etke kişide yaşa oyu farklı dokularda a lılığı ı deva ettirir.

9 Toxoplasma gondii Protozooa Zorunlu hücre içi parazit Hızlı çoğala takizoit; akut enfeksiyon ya da gizli enfeksiyonunun alevlenmesi durumunda görüle yakı a ve bulgulara neden olur. Üç formda bulunur Doku kistlerinin içinde bulunan bradizoit; beyin, kas, kara iğer, miyokart, göz dokusunda latent (gizli) enfeksiyon Son konak kedilerin ağırsağı da gelişe ookist, sadece kedi ağırsağı da bulunur, kedi dışkısıyla çevreye atıldığı da spor oluşturur, ulaşta sorumludur.

10

11

12 Toxoplasma gondii Biri il e feksiyo u aşla gı ı da -30 gün sonra kediler dışkılarıyla ilyo lar a paraziti oosit for u da saç aya aşlarlar ve bu saçılı 3 hafta kadar devam eder. Oositler özellikle ılı a ikli şartları -21 gün (genellikle 2-8) gü süreyle olgu laştıkta spor oluştur a so ra ulaştırı ı hale gelir. Spor oluştur uş oositler ikli şartları a göre irkaç ayda irkaç yıla değişe sürelerde çevrede a lılıkları ı deva ettirirler. su kay akları da aylar a, e li toprakta yılda uzu süreyle Etke ara ko akları koyu, keçi, üyük aş hayva lar eyi, miyokard, iskelet kası ve diğer dokuları d doku kisti formunda bu a lıları yaşa süresi oyu a varlığı ı deva ettirir.

13 Toxoplasma gondii Etkeninin insanlara ulaşı Spor hali deki oositleri ulu dura toprak ve su ara ılığıyla ya da oositleri ulaş ış olduğu yiye ekleri tüketil esiyle Doku kistleri i arı dıra ara ko akları atıklarıyla karşılaş a ve u hayva lara ait çiğ yada iyi pişiril e iş et ve sütleri i tüketilmesi yoluyla Ge elikte iri il e feksiyo geçire a ede e eğe plase ta yoluyla Az sayıda olguda ka akli ya da orga akli ara ılığıyla Birincil enfeksiyonlarda kuluçka süresi ortalama 7 gün (4-21 gü aralığı da)

14 Toxoplasma gondii Kişi i Toxoplasma gondii etke i i taşı ası a ak kli ik olarak elirtisiz ol ası duru u Toxoplasma gondii enfeksiyonu olarak ta ı la ır akut iri il e feksiyo yada kro ik e feksiyo. Parazit yakı a ve ulgulara ede oluyorsa u duru a toksoplazmoz denir. Doğuşta e feksiyo Enfeksiyöz mononüklooz e zeri yakı alar Bağışıklık siste i askıla ış kişilerde etke i ye ide aktive ol ası Doğuşta ya da edinsel birincil enfeksiyonun geç dönem göz ulgularıyla ortaya çık ası

15 Edinsel toksoplazmoz-klinik Bağışıklık siste i soru u ol aya sağlıklı kişilerde T. gondii enfeksiyonu genellikle belirtisizdir. Olguları yal ız a % görülür. - i de kli ik yakı a ve ulgular Servikal le f düğü leri de üyü e en çok izlenen klinik ulgudur. Sıklıkla u ulguya ateş ve yorgu luk eşlik eder. Yorgu luk, ateş, oğaz ağrısı, aş ağrısı, kas ağrısı gi i ayırt ettiri i ol aya yakı alar görüle ilir. Ki i olgularda hastalık makülopapüler dökü tü ve eşlik ede kara iğer-dalak üyüklüğüyle seyrede ilir enfeksiyöz mononükleoz e zeri hastalık.

16 Edinsel toksoplazmoz Bağışıklık siste i i askılaya ilaçlar kullanan hastalar Ke ik iliği ya da retiküloendotelyal siste hastalıkları Agammaglobulinemi Ke ik iliği ya da kök hücre nakli uygula ış hastalar HİV + olgular Ciddi organ tulumuyla gide hızlı ve ağır seyirli klinik Ensefalit Pnömoni Miyokardit Hepatit

17 Edinsel toksoplazmoz-klinik Nadir olarak sağlıklı kişilerde de uza ış ateş, perikardit, miyokardit, hepatit, pnömoni, ensefalit ve deri lezyo ları ı izle diği ağır kli ik seyirli olgular görüle ilir. Ağır kli ik seyir ge ellikle elirli oğrafi ölgelerde görülür (Güney Amerika, Kolombiya, Brezilya gibi).

18 Toksoplazmoz-Ta ı Toksoplazmoz ta ısı ı ö e li olduğu kli ik ta lolar 1. Ha ilelik sırası da iri il e feksiyo geçire ge eler 2. T. gondii enfeksiyonu düşü üle a e kar ı daki e ekler ve ye i doğa lar 3. Bağışıklık siste i soru ları ola hastalar ke ik iliği akli, orga akli, HİV + hastalar 4. Retinokoroidit (oküler toksoplazmoz) Ta ı içi ; seroloji incelemeleri, mikroskobik inceleme, kültür ve oleküler i ele eler kulla ılır.

19 Toksoplazmoz- Ta ı Biri il ya da gizli e feksiyo ta ısı da yaygı olarak serolojik i ele eler kulla ılır. Vü ut sıvıları da PZT ara ılığla T. gondii DNA sı ı sapta ası ya da iyopsi ör ekleri de özel oya a yö te leriyle etke i gösteril esi ta ıyı doğrular. Seroloji incelemeleriyle T. gondii e feksiyo u ol adığı ya da kro ik/gizli e feksiyo duru u kolaylıkla elirle e ilir. T. gondii IgG negatif /T. gondii IgM negatif Enfeksiyon yok T. gondii IgG pozitif /T. gondii IgM negatif Kronik enfeksiyon

20 Toksoplazmoz- Ta ı Akut e feksiyo ve yakı za a da geçiril iş e feksiyo ta ısı içi farklı seroloji i ele eleri i ir arada yoru la ası gerekir. Özellikle IgM tipi a tikorları elirle esi e yö elik i ele eleri çalışıla la oratuvarlara göre değişiklik göster esi ve özgül ol a ası ede iyle IgM antikor pozitiflikleri de yala ı pozitiflik ora ı yüksektir. Gebelik öncesi ya da erken gebelik döneminde IgG a tikoru u ulu a ası, risk altı daki kadı ları elirle esi i sağlar. Bağışıklık siste i soru ları ola hastalarda IgG varlığı ise latent(gizli) enfeksiyonun yeniden aktif duruma gelmesi riskini ortaya koya aktır.

21 Toksoplazmoz-Ta ı IgG tipi antikorlar Akut e feksiyo u ilk haftaları da ortaya çıkar. Etke i alı ası da -2 ay sonra en yüksek düzeylerine ulaşır. Antikor titresi za a la azal akla irlikte yaşa oyu pozitif izlenir. Birincil enfeksiyonun erken döneminde IgG tipi a tikorları T. gondii antijenlerine aviditesi düşüktür.

22 Toksoplazmoz- Ta ı IgM tipi antikorlar Etke alı dıkta hafta so ra ölçüle ilir düzeylere ulaşır. Birinci ayda en yüksey düzeyde izle irke, so rası da antikor titresi giderek düşer. Genellikle 6-9 ay içinde kanda saptanamayacak düzeylere geriler. A ak azı kişilerde elirgi kli ik yakı a ya da ulguya ede ol aksızı IgM pozitifliği yıllar a deva ede ilir. IgM tipi a tikorları uza ış pozitifliği ge elerde akut iri il e feksiyo ta ısı ı doğrula ası ı zorlaştırır.

23 Toksoplazmoz- Ta ı Etke le ta olarak e za a karşılaşıldığı ı elirle esi içi IgG ve IgM a tikorları ı irlikte değerle diril esi gerekir. IgG a tikoru pozitif düşük titre, IgM antikorunun negatif ol ası etke i e az ay ö e alı dığı ı düşü dürür. IgM pozitifliği, yakı za a da geçiril iş e feksiyo, kro ik e feksiyo ya da yala ı pozitif so uç olarak değerle dirile ilir. Yala ı pozitif so uçlarla sık karşılaşıl ası ede iyle tek aşı a IgM pozitifliğiyle akut e feksiyo ta ısı koyula az. İlk test IgM pozitif IgG negatif, 2- hafta so ra yapıla incelemede yeniden IgM pozitif IgG negatif izlenirse bu yala ı pozitif IgM so u u olarak değerle dirilir.

24 Toksoplazmoz- Ta ı Etke le ta olarak e za a karşılaşıldığı ı elirle ede yardı ı ir diğer test, AVİDİTE TESTİ T. gondii IgM antikoru pozitif Kesin bilgi vermez T. gondii IgG aviditesi DÜŞÜK Yakı za a da geçiril iş iri il enfeksiyon? Tedavi alan olgularda sonuç güve ilir değil T. gondii IgG aviditesi YÜKSEK Etkenle en az 1216 hafta önce karşılaş a

25 Doğuşta Toksoplazmoz Teorik olarak ağışıklık siste i soru u ol aya ir kişi i etke i ge elik ö esi al ası duru u da a e kar ı daki e eğe ulaştır a riski ol a akla irlikte az sayıda u şekilde ulaşı gösterildiği olgu ulu aktadır. Doğuşta toksoplazmoz gebenin birincil akut enfeksiyonu sırası da paraziti taziosit for u u plase ta ara ılığıyla e eğe geç esiyle gelişir. Ge ede ö elikle plase tada e feksiyo gelişirke, a e kar ı daki e ekte e feksiyo gelişi i içi arada hafta gi i ir süre geç esi gerekir doğu ö esi kuluçka dö e i. Bağışıklık siste i soru ları ola ge elerde gizli latent) e feksiyo u aktif hale gel esi de e ekte doğuşta toksoplazmoza neden olabilir.

26 Doğuşta Toksoplazmoz Ge e ir kadı ge elikte akut birincil toksoplazma enfeksiyonu geçirdiği de Kli ik yakı a ve ulguları izle e olasılığı % -15 A ede herha gi ir yakı a ol asa da e ek doğuşta toksoplazmoz açısı da risk altı da A e kar ı daki e ekte e feksiyo geliş e riski % -54 Gebelerde serolojisi i ele eleri. haftaya kadar yapılırsa erke ta ıya yardı ı olur.

27 Doğuşta Toksoplazmoz Biri il e feksiyo u geçirildiği ge elik haftası e kadar üyükse e eğe etke i ulaş riski o kadar yüksektir. Tedavi al a ış ge elerde, akut e feksiyo u geliştiği ge elik haftası a göre e ekte e feksiyo geliş e riski Birinci 3 ayda %25 İki i ayda % Üçüncü 3 ayda %65 A ak ge eliği geç dö e i deki e feksiyo hafif bulgulara neden olur. e ekte daha

28 Doğuşta Toksoplazmoz Ge eliği erke dö e i de a e i iri il e feksiyo geçir esi ve tedavi al a ası so u u etkile iş e eklerde ge ellikle a e kar ı da ya da yaşa ı ilk gü leri de ölü, yaşaya olgularda ise ağır örolojik tutulu ve gör e soru ları izle ir.

29 Doğuşta Toksoplazmoz Gebelikte akut birincil enfeksiyon genellikle belirtisiz ya da ateş, yorgu luk, kas ağrısı gi i ayırt ettiri i ol aya yakı alarla ortaya çıkar. Le f düğü leri de üyü e Gebelikte enfeksiyöz mononükleoz e zeri hastalık geçire ancak heterofil a tikorları egatif sapta a kişilerde toxoplazma serolojisi akıl alıdır.

30 Doğuşta Toksoplazmoz Ge elikte e doğru ta ı yö te i ge elik ö esi seroloji incelemeleri negatifken, gebelik döneminde seroloji incelemelerinin pozitifleştiği i gösterilmesi Tara a progra ları? Fra sa da uygula akta A erika, İ giltere, Ka ada ö er e ekte Ülkemizde uygulanmamakta Ta ı içi serolojik incelemeler, amniyosentez, anne kar ı daki e eği USG ile izle i kulla ılır.

31 Doğuşta Toksoplazmoz Gebenin seroloji incelemeleri toksoplazmoz kuşkusu oluşturuyorsa A eye e kısa za a da spiramisin tedavisi aşla ve ge eliği so u a kadar deva edil esi ası Spiramisin A ede e eğe etke i ulaş ası riski i azaltır A ak a e kar ı daki e ekte e feksiyo geliştiyse, e ekte oluşa ak soru ları e gelle ez ya da kli ik seyri değiştir ez.

32 Doğuşta Toksoplazmoz > ge elik haftası da amniyosentez yapıl ası ve amniyon sıvısı da T. gondii DNA PZT çalışıl ası PZT pozitif sapta ırsa e ekte e feksiyo geliştiği ka ul edilir. Doğu ö esi dö e de e eği ultraso ografiyle izle i Bulgular ayırt ettiri i değildir E sık erkezi si ir siste i de ekojenite artışı ya da kalsifikasyon izlenen odaklar Ventriküllerde ge işle e ge ellikle taraflı ve si etrik ge işle e Bu ulgular a ak. ge elik haftası da so ra izle e ilir. Büyü e geriliği, ikrosefali, kara iğerde kalsifikasyo, dalak üyüklüğü, asit, perikardit

33 Doğuşta Toksoplazmoz A e kar ı daki e ekte e feksiyo ulguları ı izle esi ya da amniyon sıvısı da PZT pozitifliği izle esi duru u da Ge eliği tı i olarak so la dırıl ası Anneye sulfadiazin ve primetamin tedavisinin aşla ası Anneye verilen sulfadiazin ve primetamin tedavisi Be ekteki parazit sayısı ı % ora ı da azaltır. Ağır kli ik seyirli hastalık görül e riski i azaltır? Nörolojik soru ları görül e sıklığı ı azaltır?

34 Doğuşta Toksoplazmoz-Klinik Belirtisiz enfeksiyon Ye idoğa dö e i de ağır hastalık ta losu Yaşa ı ilk ayları da orta-ağır seyirli hastalık Ye idoğa dö e i de ta ı al a ış ve uygu şekilde tedavi veril e iş ola olguları ir ölü ü de ço ukluk ya da erge lik dö e i de ulgu vere hastalık özellikle gözle ilgili sorunlar)

35 Doğuşta Toksoplazmoz-Klinik Olguları üyük çoğu luğu doğu da elirtisiz. Ye idoğa dö e i de ta a e çoğu da aylar-yıllar içi de, elirtisiz ola olguları Gör e ve işit e soru ları Zeka geriliği Öğre e güçlüğü Koryoretinit gelişe ilir. Koryoretinit geliş e riski a e i ge elik dö e i de akut e feksiyo sırası da tedavi alıp al adığıyla yakı da ilişkilidir.

36 Doğuşta Toksoplazmoz-Klinik Koryoretinit Beyin parankim dokusunda kalsifikasyon Hidrosefali Klasik triad Bu üç ulgu ay ı a da görüle ile eği gi i, tek tek de izlenebilir. Hasta a elere ge elikte tedavi veril ediği dö e lerde u ulguları görül e sıklığı yaklaşık % ike,tedavi so rası dö e de u ulguları görül e sıklığı yaklaşık %

37 Doğuşta Toksoplazmoz-Klinik Doğu da izle e ile ek diğer ulgular; Mikrosefali Nöbet İşit e soru ları Şaşılık Makülopapüler döküntü Le f düğü leri de üyü e Kara iğer dalak üyüklüğü Sarılık Pnömoni İshal Hipotermi Laboratuvar incelemelerinde anemi, trombosit sayısı da düşüklük, ka a a ozuklukları Meningoensefalit Ağır etkile iş olgularda a e kar ı da ya da yaşa ı ilk gü leri de ölüme neden olabilir.

38 Ye idoğa dö e i de e ekte herha gi ir yakı a ya da ulgu ol asa da eğer doğuşta toksoplazma enfeksiyonu kuşkusu varsa; A e i ge elik dö e iyle ilgili ayrı tılı ilgi edi il esi ve yapıl ışsa seroloji testleri i değerle diril esi Kli ik yakı a ve ulguları değerle diril esi Ka sayı ı ve iyoki yasal değerle dir e Be eği serolojik olarak değerle diril esi Beyin-o urilik sıvısı i ele esi Merkezi sinir sistemi görüntülemesi Göz uaye esi ve işit e i değerle diril esi

39 Doğuşta Toksoplazmoz Be eği seroloji i ele eleriyle değerle diril esi T. gondii IgG a tikorları: A e kay aklı ı doğuşta e feksiyo ulgusu u ayırı ı ı yapa ayız. T. gondii IgM a tikorları: Yaşa ı ilk gü üde so ra yapıla i ele elerde pozitif so uç izle esi doğuşta e feksiyo u gösterir a ak egatif ulu ası doğuşta e feksiyo olasılığı ı ortada kaldır az. IgA ve Ig E tipi antikorlar, IgM ve IgG so uçları ta ısal açıda elirsizse ta ıya yardı ıdır, pozitif ulu aları doğuşta enfeksiyonu gösterir.

40 Doğuşta Toksoplazmoz Beyin-o urilik sıvısı i ele esi: Biyoki yasal i ele e ve T. gondii DNA PZT incelemesi Bos protei i yüksek > g/dl, hü re sayısı da artış Bos PZT pozitifliği kesi ta ı koydurur. Merkezi sinir sistemi görüntülemesi Beyin parankiminde kalsifikasyo odakları Hidrosefali Kortikal atrofi

41 Doğuşta Toksoplazmoz Göz muayenesi Tara a progra ı da toksoplazma a tikorları pozitif izle e ve kli ik yakı a ya da ulgusu ol aya e eği ileri i ele esi so rası da % ı da göz ya da erkezi si ir siste i tutulu u izle iştir. (Guerina NG, Hsu HW, Meissner HC, Maguire JH, Lynfield R, Stechenberg B, Abroms I, Pasternack MS, Hoff R, Eaton RB SON Engl J Med. 1994;330(26):1858) Reti a lezyo ları ge ellikle taraflıdır. Daha üyük ço uklarda lezyo lar tek taraflı ola ilir. Mikrooftalmi, kor eaları küçük ol ası, katarakt Şaşılık ve nistagmus her yaş ço ukta doğuşta toksoplazma enfeksiyonunu akla getirmelidir.

42 Doğuşta Toksoplazmoz-Tedavi Doğuşta toksoplazmoz kuşkusu ola tedavi verilmelidir. ütü e eklere Tedavi süresi yıl yıl olarak ö ere kay aklar bulunmakta) Tedavide kulla ıla ilaçlar, sulfadiazin, primetamine ve folinik asit Sulfadiazine ve primetamin ülke izde ulu adığı içi özel rapor düze le erek yurt dışı da getiril ekte Folinik asit ise endikasyon dışı ilaç kulla ı o ayıyla reçete edilebilmekte

43 Doğuşta Toksoplazmoz-Tedavi Primetamine 1 mg/kg/doz 12 saatte bir ilk 2 gün (en çok 50 mg/doz) 1 mg/kg/gün tek doz (en çok 25 mg/doz) Sulfadiazine 50 mg/kg/doz 12 saatte bir 50 mg/kg/doz (günlük en yüksek doz 4 gr) Folinik asit mg haftada 3 gün

44

45 Tedavi Döküntü, alerjik dermatit sulfadiazin tedavisi sırası da sıklıkla görüle ilir. Bu sorunlar nedeniyle sulfadiazin verilemeyen hastalarda primetamine ek olarak azitromisin, klindamisin kulla ı ı düşü üle ilir. Primethamine ağlı ke ik iliği askıla ası geliş esi durumunda önce folinik asit dozu arttırıla ilir, ke ik iliği askıla ası deva ederse primethamin tedavisi e kısa süreli ara verilir. Göz soru ları da ve erkezi si ir siste i hastalığı varlığı da steroid tedavisi yararlıdır.

46 Doğuşta Toksoplazmoz-İzle Tedavi ö esi hasta ı ka değerleri, kara iğer işlevleri değerle diril eli Özellikle ilaçlara ağlı ke ik iliği askıla ası sıklıkla görüle ile eği de aşla gıçta haftalık ka sayı ları yapılarak hasta izle eli Üç ayda bir seroloji incelemeleri yenilenmeli Nörolojik gelişi yakı da izle eli, gerekirse görü tüle e yapıl alı 3- ayda ir kara iğer ve ö rek işlev i ele eleri yapıl alı 3 ayda bir göz muayenesi. ayda işit e testi ye ile eli

47 Doğuşta Toksoplazmoz-İzle > 12 ay T. gondii IgG a tikorları ı pozitif izle esi doğuşta toksoplazma e feksiyo u ta ısı ı doğrular Aksine IgG antikor titresinin ilk 12 ay içinde giderek azalarak egatifleş esi, a tikorları a e kay aklı olduğu u ve e ekte e feksiyo ol adığı ı gösterir. İlk ay ayda ir seroloji incelemelerin yenilenmeli İlk ay ayda ir göz uaye esi, daha so ra ço uk gör e soru ları ı sözlü olarak ifade ede ile ek yaşa geli eye kadar ay aralıklarla Erge lik hatta erişki lik dö e i de -12 ayda bir göz muayenesi? İşit e testi Tedavi so rası, ve. aylarda seroloji incelemeleri

48 Olgu Fizik akı or al La oratuvar i ele eleri or al sı ırlarda Seroloji incelemeleri T. gondii IgM negatif, IgG pozitif (93,37 IU/ml) Kıza ıkçık, CMV, sifiliz seroloji incelemeleri negatif Kan PZT incelemesinde T. gondii DNA negatif Beyi o urilik sıvısı ör eği i i ele esi Bos berrak görünümde Bos proteini: 83,6 mg/dl Bos glikozu: g/dl eş za a lı ka glikozu: Bos PZT incelemesinde T. gondii DNA negatif g/dl

49 Olgu Kraniyal USG: Kalsifikasyon? Beyin tomografisi: Normal Göz muayenesi: Normal İşit e testi: Nor al Annede gebelik döneminde IgM pozitifliği izle esi ede iyle hastada u değerle dir eler so u u da doğuşta toksoplazmoz kuşkusu ortada kalk adığı içi gü lükke tedavi aşla dı.

50 Olgu Tedavi so rası haftalık ka sayı ı yapılarak izle e hasta ı aşla gıçta ola nötrofil sayısı / e kadar geriledi. İlaç dozları da değişiklik yapıl ada ye ide nötrofil sayısı yüksel eye aşladı. Üçü ü ayı da seroloji incelemeleri ve göz muayenesi yenilendi. T. Gondii IgM negatif, IgG pozitif (27,1 IU/ml) Göz muayenesi: Normal

51 Olgu Üçü ü ay değerle dir esi de, Fizik akısı or al sı ırlarda, örolojik gelişi i ayıyla uyumlu Ağırlık: gr Boy: 55 cm (50 p) Baş çevresi:, p -50p)

52 Teşekkürler

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları BD Olgu Sunumu 2 Ağustos 2018 Perşembe

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları BD Olgu Sunumu 2 Ağustos 2018 Perşembe Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları BD Olgu Sunumu 2 Ağustos 2018 Perşembe Uzman Dr. Ayşe Tekin Yılmaz Olgu İki yaş, erkek hasta

Detaylı

Gebelik ve Enfeksiyonlar. Prof.Dr. Levent GÖRENEK

Gebelik ve Enfeksiyonlar. Prof.Dr. Levent GÖRENEK Gebelik ve Enfeksiyonlar Prof.Dr. Levent GÖRENEK Olgulara Yaklaşım 2 1. TORCH grubu enfeksiyon etkenleri nelerdir? Toxoplasmosis Other (Sifiliz, Varicella zoster ) Rubella Cytomegalovirus Herpes simplex

Detaylı

İnci TUNCER S.Ü. Selçuklu Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı, KONYA

İnci TUNCER S.Ü. Selçuklu Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı, KONYA OLGU 1 İnci TUNCER S.Ü. Selçuklu Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı, KONYA 26 yaşında kadın hasta Gebeliğinin 13.haftasında rutin takip için Kadın Doğum polikliniğine başvurdu Özgeçmişi Hastanın

Detaylı

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları BD Olgu Sunumu 15 Şubat 2018 Perşembe

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları BD Olgu Sunumu 15 Şubat 2018 Perşembe Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları BD Olgu Sunumu 15 Şubat 2018 Perşembe Uzman Dr. Ayşe Tekin Yılmaz Olgu yaş, kız hasta Yakı ası,

Detaylı

Toxoplasma tüm omurgalı canlıları ve çekirdeği olan tüm hücreleri enfekte edebilen bir protozoondur.

Toxoplasma tüm omurgalı canlıları ve çekirdeği olan tüm hücreleri enfekte edebilen bir protozoondur. Toxoplasma gondii Toxoplasma gondii Toxoplasma tüm omurgalı canlıları ve çekirdeği olan tüm hücreleri enfekte edebilen bir protozoondur. İnsanların yaklaşık 1/3 ü yaşamlarının herhangi bir döneminde bu

Detaylı

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları BD Olgu Sunumu 15 Temmuz 2017 Salı Uzman

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları BD Olgu Sunumu 15 Temmuz 2017 Salı Uzman Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları BD Olgu Sunumu 15 Temmuz 2017 Salı Uzman Dr. Ayşe Tekin Yılmaz Olgu yaşı da erkek hasta Yakı

Detaylı

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları BD Olgu Sunumu 11 Ocak 2018 Perşembe

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları BD Olgu Sunumu 11 Ocak 2018 Perşembe Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları BD Olgu Sunumu 11 Ocak 2018 Perşembe Uzman Dr. Ayşe Tekin Yılmaz Olgu a lık kız hasta Yakı a

Detaylı

E. Ediz Tütüncü KLİMİK 2013 XVI. Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Kongresi 15 Mart 2013, Antalya

E. Ediz Tütüncü KLİMİK 2013 XVI. Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Kongresi 15 Mart 2013, Antalya E. Ediz Tütüncü KLİMİK 2013 XVI. Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Kongresi 15 Mart 2013, Antalya Olgu 32 yaşında, 12 haftalık gebe, Primigravid, Antenatal izleminde özellik yok.

Detaylı

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Çocuk Servisi Olgu Sunumu 22 Eylül 2017 Cuma Araş. Gör. Dr. Begüm Kavaklı KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ÇOCUK SAĞLIĞI

Detaylı

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı. Çocuk Polikliniği Olgu Sunumu 23 Mart 2018 Cuma

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı. Çocuk Polikliniği Olgu Sunumu 23 Mart 2018 Cuma Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Çocuk Polikliniği Olgu Sunumu 23 Mart 2018 Cuma İ t.dr. Hilâl Sarı Dr. Didem Yıldırı çakar Ko aeli Ü iversitesi Tıp Fakültesi

Detaylı

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı. Çocuk Servisi Olgu Sunumu 25 Ocak 2018 Perşembe. Dr.

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı. Çocuk Servisi Olgu Sunumu 25 Ocak 2018 Perşembe. Dr. Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Çocuk Servisi Olgu Sunumu 25 Ocak 2018 Perşembe Dr. Büşra Özoğlu KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ÇOCUK SAĞLIĞI VE HASTALIKLARI

Detaylı

Gebelikte Toksoplazmoz. Prof.Dr. Levent GÖRENEK Sağlık Bilimleri Üniversitesi Sultan Abdülhamid Han Eğitim ve Araştırma Hastanesi

Gebelikte Toksoplazmoz. Prof.Dr. Levent GÖRENEK Sağlık Bilimleri Üniversitesi Sultan Abdülhamid Han Eğitim ve Araştırma Hastanesi Gebelikte Toksoplazmoz Prof.Dr. Levent GÖRENEK Sağlık Bilimleri Üniversitesi Sultan Abdülhamid Han Eğitim ve Araştırma Hastanesi Gebelikte Toksoplazmoz Duygusal stres Panik İlave tetkikler Gereksiz girişimler

Detaylı

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı. Çocuk Servisi Olgu Sunumu 1 Ağustos 2018 Çarşamba

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı. Çocuk Servisi Olgu Sunumu 1 Ağustos 2018 Çarşamba Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Çocuk Servisi Olgu Sunumu 1 Ağustos 2018 Çarşamba Dr. Minare Özdoğan Rzayeva Ko aeli ü iversitesi Tıp Fakültesi Ço uk Sağlığı

Detaylı

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı. Çocuk Servisi Olgu Sunumu 25 Ocak 2018 Perşembe. Dr.

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı. Çocuk Servisi Olgu Sunumu 25 Ocak 2018 Perşembe. Dr. Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Çocuk Servisi Olgu Sunumu 25 Ocak 2018 Perşembe Dr. Büşra Özoğlu KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ÇOCUK SAĞLIĞI VE HASTALIKLARI

Detaylı

TOKSOPLAZMA İNFEKSİYONUNUN LABORATUVAR TANISI UZM.DR.CENGİZ UZUN ALMAN HASTANESİ

TOKSOPLAZMA İNFEKSİYONUNUN LABORATUVAR TANISI UZM.DR.CENGİZ UZUN ALMAN HASTANESİ TOKSOPLAZMA İNFEKSİYONUNUN LABORATUVAR TANISI UZM.DR.CENGİZ UZUN ALMAN HASTANESİ KLİNİK Bağışıklık sistemi sağlam kişilerde akut infeksiyon Bağışıklık sistemi baskılanmış kişilerde akut infeksiyon veya

Detaylı

Tanı. Asemptomatik.. Laboratuvar ile konur. Akut infeksiyonla, geçirilmiş enfeksiyonu ayırt etmek zor. Serolojik bulgular + Ultrasonografi

Tanı. Asemptomatik.. Laboratuvar ile konur. Akut infeksiyonla, geçirilmiş enfeksiyonu ayırt etmek zor. Serolojik bulgular + Ultrasonografi Tanı Asemptomatik.. Laboratuvar ile konur Akut infeksiyonla, geçirilmiş enfeksiyonu ayırt etmek zor Serolojik bulgular + Ultrasonografi 37 Laboratuvar tanı 1. IgM ve IgG türü antikorların gösterilmesi

Detaylı

Gebelerde toksoplazmoz Nasıl tanırım? Nasıl tedavi ederim?

Gebelerde toksoplazmoz Nasıl tanırım? Nasıl tedavi ederim? Gebelerde toksoplazmoz Nasıl tanırım? Nasıl tedavi ederim? KLİMİK Ankara Toplantıları 24 Nisan 2013 Doç. Dr. Çiğdem Ataman Hatipoğlu Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik

Detaylı

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları BD Olgu Sunumu 29 Ocak 2017 Cuma

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları BD Olgu Sunumu 29 Ocak 2017 Cuma Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları BD Olgu Sunumu 29 Ocak 2017 Cuma Dr. Derya Karaman KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ HASTANESİ

Detaylı

Hepatit B Virüs Testleri: Hepatit serolojisi, Hepatit markırları

Hepatit B Virüs Testleri: Hepatit serolojisi, Hepatit markırları HEPATİT B TESTLERİ Hepatit B Virüs Testleri: Hepatit serolojisi, Hepatit markırları Hepatit B virüs enfeksiyonu insandan insana kan, semen, vücut salgıları ile kolay bulaşan yaygın görülen ve ülkemizde

Detaylı

Gebelikte İnfeksiyonların Değerlendirilmesi

Gebelikte İnfeksiyonların Değerlendirilmesi Gebelikte İnfeksiyonların Değerlendirilmesi Ergin AYAŞLIOĞLU Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji A.D Gebelikte İnfeksiyonların Değerlendirilmesi Maternal

Detaylı

Enfeksiyonun Sonuçları

Enfeksiyonun Sonuçları Enfeksiyonun Sonuçları 1. Abortus 2. İntrauterin fetüs ölümü 3. Semptomatik konjenital enfeksiyon a. Hidrosefali b. Koriyoretinit c. Serebral kalsifikasyon d. Hepatit e. Pnömoni f. Miyokardit g. Miyozit

Detaylı

Gebelerde Toxoplasma gondii Seropozitifliğinin Değerlendirilmesinde İstenen Testlerin Önerilen Tanı Algoritmasına Uygunluğunun Değerlendirilmesi

Gebelerde Toxoplasma gondii Seropozitifliğinin Değerlendirilmesinde İstenen Testlerin Önerilen Tanı Algoritmasına Uygunluğunun Değerlendirilmesi Gebelerde Toxoplasma gondii Seropozitifliğinin Değerlendirilmesinde İstenen Testlerin Önerilen Tanı Algoritmasına Uygunluğunun Değerlendirilmesi Dr.Hilal GÜREL Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi

Detaylı

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı. Çocuk Alerji-İmmünoloji BD Olgu Sunumu 7 Ağustos 2018 Salı

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı. Çocuk Alerji-İmmünoloji BD Olgu Sunumu 7 Ağustos 2018 Salı Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Çocuk Alerji-İmmünoloji BD Olgu Sunumu 7 Ağustos 2018 Salı Uzman Dr. M. Tuğba Çöğürlü KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ÇOCUK

Detaylı

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Enfeksiyon Hastalıkları BD Olgu Sunumu.

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Enfeksiyon Hastalıkları BD Olgu Sunumu. Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Enfeksiyon Hastalıkları BD Olgu Sunumu 5 Mart 2019 Salı Dr. Ayşe Tekin Yılmaz Olgu İki ay 15 günlük, erkek hasta Yakınmasız,

Detaylı

Prof. Dr. Keri SÖNMEZOĞLU

Prof. Dr. Keri SÖNMEZOĞLU İSTANBUL OKAN ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ 2018 2019 AKADEMİK YILI FAZ III KOMİTE I TIP 301-NEOPLAZİ VE HEMATOPOETİK SİSTEM HASTALIKLARI DERS KURULU 17.9.2018-12.10.2018 (4 HAFTA) KOD DİSİPLİN TEORİK PRATİK

Detaylı

Bulaşı ı Hastalıklar Bazı Temel Kavramlar HÜTF HALK SAĞLIĞI AD. HA)I LIĞIDI EYLÜL

Bulaşı ı Hastalıklar Bazı Temel Kavramlar HÜTF HALK SAĞLIĞI AD. HA)I LIĞIDI EYLÜL Bulaşı ı Hastalıklar Bazı Temel Kavramlar HÜTF HALK SAĞLIĞI AD. HA)I LIĞIDI EYLÜL 6 Bu Su u Hazırlığı da Ha ettepe Ü iversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı A a ili Dalı tarafı da Mart 2014 tarihinde düzenlenen

Detaylı

Gebelik ve Enfeksiyonlar. Prof.Dr. Levent GÖRENEK

Gebelik ve Enfeksiyonlar. Prof.Dr. Levent GÖRENEK Gebelik ve Enfeksiyonlar Prof.Dr. Levent GÖRENEK Olgulara Yaklaşım 2 1. TORCH grubu enfeksiyon etkenleri nelerdir? Toxoplasmosis Other (Sifiliz, Varicella zoster ) Rubella Cytomegalovirus Herpes simplex

Detaylı

BOS GLUKOZ DÜġÜKLÜĞÜ ĠLE SEYREDEN TÜBERKÜLOZ MENENJĠT ÖN TANILI VARİCELLA ZOSTER MENENJİTİ OLGUSU

BOS GLUKOZ DÜġÜKLÜĞÜ ĠLE SEYREDEN TÜBERKÜLOZ MENENJĠT ÖN TANILI VARİCELLA ZOSTER MENENJİTİ OLGUSU BOS GLUKOZ DÜġÜKLÜĞÜ ĠLE SEYREDEN TÜBERKÜLOZ MENENJĠT ÖN TANILI VARİCELLA ZOSTER MENENJİTİ OLGUSU Ramazan Gözüküçük 1, Yunus Nas 2, Mustafa GÜÇLÜ 3 1 Hisar Intercontinental Hospital, Enfeksiyon Hastalıkları

Detaylı

GEBELERDE TOKSOPLAZMA İNFEKSİYONU. Doç. Dr. Alpay Arı T.C.S.B.Ü. Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesi

GEBELERDE TOKSOPLAZMA İNFEKSİYONU. Doç. Dr. Alpay Arı T.C.S.B.Ü. Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesi GEBELERDE TOKSOPLAZMA İNFEKSİYONU Doç. Dr. Alpay Arı T.C.S.B.Ü. Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesi Sunum Planı Toksoplazma infeksiyonu Etken Bulaş ve epidemiyoloji Klinik formlar Gebelerde infeksiyon

Detaylı

SAĞLIĞIN KORUNMASI, GELİŞTİRİLMESİ VE SAĞLIK POLİTİKASI. Doç.Dr. Gülbiye YENİMAHALLELİ YAŞAR

SAĞLIĞIN KORUNMASI, GELİŞTİRİLMESİ VE SAĞLIK POLİTİKASI. Doç.Dr. Gülbiye YENİMAHALLELİ YAŞAR SAĞLIĞIN KORUNMASI, GELİŞTİRİLMESİ VE SAĞLIK POLİTİKASI Doç.Dr. Gülbiye YENİMAHALLELİ YAŞAR . Sağlık Güve esi Yolu da Sosyal Güvenlik Kavra ı Sosyal güve lik teri i, sosyal risk olarak adla dırıla ki i

Detaylı

Akut Hepatit C: Bir Olgu Sunumu. Uz.Dr.Sevil Sapmaz Karabağ İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Manisa

Akut Hepatit C: Bir Olgu Sunumu. Uz.Dr.Sevil Sapmaz Karabağ İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Manisa Akut Hepatit C: Bir Olgu Sunumu Uz.Dr.Sevil Sapmaz Karabağ İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Manisa Olgu 24 yaşında erkek hasta 6. sınıf tıp öğrencisi Ortopedi polikliniğine başvurmuş Rutin

Detaylı

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı. Romatoloji Bilim Dalı Olgu Sunumu 28 Haziran 2016 Salı

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı. Romatoloji Bilim Dalı Olgu Sunumu 28 Haziran 2016 Salı Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Romatoloji Bilim Dalı Olgu Sunumu 28 Haziran 2016 Salı Yandal Ar. Gör. Uzm. Dr. Kübra Öztürk Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi

Detaylı

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları BD Olgu Sunumu 18 Nisan 2017 Salı

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları BD Olgu Sunumu 18 Nisan 2017 Salı Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları BD Olgu Sunumu 18 Nisan 2017 Salı Uzman Dr. Ayşe Tekin Yılmaz u1 Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi

Detaylı

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı. Kardiyoloji Bilim Dalı Olgu Sunumu. 22 Temmuz 2016 Cuma

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı. Kardiyoloji Bilim Dalı Olgu Sunumu. 22 Temmuz 2016 Cuma Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Kardiyoloji Bilim Dalı Olgu Sunumu 22 Temmuz 2016 Cuma Ar. Gör. Dr. C. YıldırımÇakar ÇOCUK SAĞLIĞI VE HASTALIKLARI AD SABAH

Detaylı

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı. Çocuk Servisi Olgu Sunumu 26 Nisan 2018 Perşembe

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı. Çocuk Servisi Olgu Sunumu 26 Nisan 2018 Perşembe Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Çocuk Servisi Olgu Sunumu 26 Nisan 2018 Perşembe 9 aylık kız hasta Yakı a: Ateş, halsizlik, kus a Öykü / / tarihi de ateş

Detaylı

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı. Çocuk Servisi O9 Haziran 2017 Salı. Arş. Gör. Dr.

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı. Çocuk Servisi O9 Haziran 2017 Salı. Arş. Gör. Dr. Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Çocuk Servisi O9 Haziran 2017 Salı Arş. Gör. Dr. Ayşe Atalay Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları

Detaylı

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı. Çocuk Servisi Olgu Sunumu 24 Mayıs 2017 Çarşamba

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı. Çocuk Servisi Olgu Sunumu 24 Mayıs 2017 Çarşamba Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Çocuk Servisi Olgu Sunumu 24 Mayıs 2017 Çarşamba İnt. Dr. Deniz Bahar Ülger Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı

Detaylı

WEİL-FELİX TESTİ NEDİR NASIL YAPILIR? Weil Felix testi Riketsiyozların tanısında kullanılır.

WEİL-FELİX TESTİ NEDİR NASIL YAPILIR? Weil Felix testi Riketsiyozların tanısında kullanılır. WEİL FELİX TESTİ WEİL-FELİX TESTİ NEDİR NASIL YAPILIR? Weil Felix testi Riketsiyozların tanısında kullanılır. Riketsiyöz tanısında çapraz reaksiyondan faydalanılır bu nedenle riketsiyaların çapraz reaksiyon

Detaylı

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları BD Olgu Sunumu 13 Haziran 2018 Çarşamba

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları BD Olgu Sunumu 13 Haziran 2018 Çarşamba Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları BD Olgu Sunumu 13 Haziran 2018 Çarşamba Dr. Ayşe Tekin Yılmaz Olgu aylık erkek hasta Yakı ası

Detaylı

Gebelikte Toxoplasma İnfeksiyonu. Mehtap Aydın Başkent Üniversitesi İstanbul Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi

Gebelikte Toxoplasma İnfeksiyonu. Mehtap Aydın Başkent Üniversitesi İstanbul Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Gebelikte Toxoplasma İnfeksiyonu Mehtap Aydın Başkent Üniversitesi İstanbul Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Toxoplasma gondii Zorunlu hücre içi paraziti İnfektif evreleri Trofozoit (hızlı çoğalan,

Detaylı

Anti-HIV Pozitif Bulunan Hastada Kesin Tanı Algoritması. Doç. Dr. Kenan Midilli İ.Ü. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı

Anti-HIV Pozitif Bulunan Hastada Kesin Tanı Algoritması. Doç. Dr. Kenan Midilli İ.Ü. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Anti-HIV Pozitif Bulunan Hastada Kesin Tanı Algoritması Doç. Dr. Kenan Midilli İ.Ü. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Testler farklı amaçlarla uygulanabilir: - Tanı, tarama, doğrulama,

Detaylı

Dr. Öğr. Ü. Ner i BÖLÜKBAŞI. : Ar. Gör. Periha YALÇINKAYA

Dr. Öğr. Ü. Ner i BÖLÜKBAŞI. : Ar. Gör. Periha YALÇINKAYA İSTANBUL OKAN ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ 2018 2019 AKADEMİK YILI FAZ III KOMİTE IV MED 307 Gastroi testi al Siste Hastalıkları Ders Kurulu 17.12.2018-11.01.2019 (4 HAFTA) KOD DİSİPLİN TEORİK PRATİK TOPLAM

Detaylı

Olgu Sunumu Dr. Işıl Deniz Alıravcı Ordu Üniversitesi Eğitim Ve Araştırma Hastanesi

Olgu Sunumu Dr. Işıl Deniz Alıravcı Ordu Üniversitesi Eğitim Ve Araştırma Hastanesi Olgu Sunumu Dr. Işıl Deniz Alıravcı Ordu Üniversitesi Eğitim Ve Araştırma Hastanesi 03.05.2016 OLGU 38 yaşında evli kadın hasta İki haftadır olan bulantı, kusma, kaşıntı, halsizlik, ciltte ve gözlerde

Detaylı

Klinik Laboratuvar Testleri

Klinik Laboratuvar Testleri Klinik Laboratuvar Testleri TOKSOPLAZMA ANTİKORLARI IgM VE IgG Diğer adları: Anti-Toxo IgG, IgM, toksoplazma serolojisi. Kullanım amacı: IgG ve IgM antikorları beraberce değerlendirildiğinde, şahsın geçmişte

Detaylı

Gebelerde Rubella (Kızamıkçık) Yrd.Doç.Dr.Çiğdem Kader

Gebelerde Rubella (Kızamıkçık) Yrd.Doç.Dr.Çiğdem Kader Gebelerde Rubella (Kızamıkçık) Yrd.Doç.Dr.Çiğdem Kader OLGU 1 İkinci çocuğuna hamile 35 yaşında kadın gebeliğinin 6. haftasında beş yaşındaki kız çocuğunun rubella infeksiyonu geçirdiğini öğreniyor. Küçük

Detaylı

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı. Çocuk Polikliniği Olgu Sunumu 10 Ağustos 2018 Cuma

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı. Çocuk Polikliniği Olgu Sunumu 10 Ağustos 2018 Cuma Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Çocuk Polikliniği Olgu Sunumu 10 Ağustos 2018 Cuma İnt. Dr. Muhammed Türk Olgu 4 yaş, 10 aylık kız hasta Yaklaşık bir yıldır

Detaylı

Gebede HSV İnfeksiyonu. Dr. Süda TEKİN KORUK Koç Üniversitesi Hastanesi İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Bölümü

Gebede HSV İnfeksiyonu. Dr. Süda TEKİN KORUK Koç Üniversitesi Hastanesi İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Bölümü Gebede HSV İnfeksiyonu Dr. Süda TEKİN KORUK Koç Üniversitesi Hastanesi İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Bölümü Olgu 14 günlük, erkek bebek Şikayeti: Sol kol ve bacakta kasılma, emmeme Hikaye:

Detaylı

GİRİŞ CÜMLESİ. Giriş ü lesi, ko uya girişi yapıldığı, ko u u ta ıtıldığı ü ledir.

GİRİŞ CÜMLESİ. Giriş ü lesi, ko uya girişi yapıldığı, ko u u ta ıtıldığı ü ledir. PARAGRAF TAMAMLAMA GİRİŞ CÜMLESİ Giriş ü lesi, ko uya girişi yapıldığı, ko u u ta ıtıldığı ü ledir. Paragrafı konusu u ü lede ortaya atılır. Tü de geli ge elde özele yö te i i uygula dığı paragraflarda

Detaylı

İSTANBUL OKAN ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ AKADEMİK YILI FAZ III KOMİTE IV TIP

İSTANBUL OKAN ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ AKADEMİK YILI FAZ III KOMİTE IV TIP İSTANBUL OKAN ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ 2018 2019 AKADEMİK YILI FAZ III KOMİTE IV TIP 307 Gastroi testi al Siste Hastalıkları Ders Kurulu 17.12.2018-11.01.2019 (4 HAFTA) KOD DİSİPLİN TEORİK PRATİK TOPLAM

Detaylı

Dr. Öğr. Ü. Ner i BÖLÜKBAŞI. : Ar. Gör. Periha YALÇINKAYA

Dr. Öğr. Ü. Ner i BÖLÜKBAŞI. : Ar. Gör. Periha YALÇINKAYA İSTANBUL OKAN ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ 2018 2019 AKADEMİK YILI FAZ III KOMİTE IV TIP 307 Gastroi testi al Siste Hastalıkları Ders Kurulu 17.12.2018-11.01.2019 (4 HAFTA) KOD DİSİPLİN TEORİK PRATİK TOPLAM

Detaylı

Gebelik ve İnfeksiyonlar

Gebelik ve İnfeksiyonlar Gebelik ve İnfeksiyonlar Prof.Dr.Levent GÖRENEK GATA Haydarpaşa Eğitim Hastanesi KLİMİK BAHAR OKULU 2014, İZMİR TORCH infeksiyonları İntrauterin ve doğum sırasında oluşan infeksiyonlar fetus ve yenidoğan

Detaylı

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı. Çocuk Servisi Olgu Sunumu 15 Mart 2017 Çarşamba

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı. Çocuk Servisi Olgu Sunumu 15 Mart 2017 Çarşamba Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Çocuk Servisi Olgu Sunumu 15 Mart 2017 Çarşamba Ar. Gör. Dr. Ayşe Atalay Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı

Detaylı

Prediktör Testler ve Sıradışı Serolojik Profiller. Dr. Dilara İnan Isparta

Prediktör Testler ve Sıradışı Serolojik Profiller. Dr. Dilara İnan Isparta Prediktör Testler ve Sıradışı Serolojik Profiller Dr. Dilara İnan 04.06.2016 Isparta Hepatit B yüzey antijeni (HBsAg) HBV yüzeyinde bulunan bir proteindir; RIA veya EIA ile saptanır Akut ve kronik HBV

Detaylı

ERKEN ÇOCUKLUKTA GELİŞİM

ERKEN ÇOCUKLUKTA GELİŞİM 9.11.2015 ERKEN ÇOCUKLUKTA GELİŞİM Konular Doğum öncesi gelişim aşamaları Zigot Doğum öncesi çevresel etkiler Teratojenler Doğum Öncesi G elişim Anneyle ilgili diğer faktörler Öğr. Gör. C an ÜNVERDİ Zigot

Detaylı

VİRUS HASTALIKLARINDA TANI YÖNTEMLERİ

VİRUS HASTALIKLARINDA TANI YÖNTEMLERİ VİRUS HASTALIKLARINDA TANI YÖNTEMLERİ Doç. Dr. Koray Ergünay MD PhD Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı, Viroloji Ünitesi Viral Enfeksiyonlar... Klinik

Detaylı

Gebelikte Viral Enfeksiyonlar

Gebelikte Viral Enfeksiyonlar Gebelikte Viral Enfeksiyonlar Prof. Dr. Sabahattin ALTUNYURT Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum ABD Perinatoloji BD 2016 İzmir Gebelikte Viral Enfeksiyonlar Gebelikte geçirilen

Detaylı

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı. Neonatoloji BD Olgu Sunumu 16 Ağustos 2018 Perşembe. Dr.

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı. Neonatoloji BD Olgu Sunumu 16 Ağustos 2018 Perşembe. Dr. Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Neonatoloji BD Olgu Sunumu 16 Ağustos 2018 Perşembe Dr. Büşra Özoğlu Olgu G P Y D K yaşı daki a ede omfalosel ta ılı olarak

Detaylı

AVRASYA ÜNİVERSİTESİ

AVRASYA ÜNİVERSİTESİ Dersi Adı Öğreti Dili Anatomi TÜRKÇE Dersi Verildiği Düzey Ön Lisans ( ) Lisans (X) Yüksek Lisans( ) Doktora( ) Eğiti Öğreti Siste i Örgü Öğreti X) Uzakta Öğreti Diğer Dersin Türü Dersin Alan Kodu Ders

Detaylı

BAĞIŞIKLIĞI BASKILANMAMIŞ HASTADA TOKSOPLAZMOZ Nasıl tanırım? Nasıl tedavi ederim? Firdevs Aktaş Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi

BAĞIŞIKLIĞI BASKILANMAMIŞ HASTADA TOKSOPLAZMOZ Nasıl tanırım? Nasıl tedavi ederim? Firdevs Aktaş Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi BAĞIŞIKLIĞI BASKILANMAMIŞ HASTADA TOKSOPLAZMOZ Nasıl tanırım? Nasıl tedavi ederim? Firdevs Aktaş Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi BAĞIŞIKLIĞI BASKILANMAMIŞ HASTADA TOKSOPLAZMOZ TANI SORUNLARI Hasta genellikle

Detaylı

Türk Borçlar Kanunu. Kira Sözleşmesi. Güncellenme Tarihi:

Türk Borçlar Kanunu. Kira Sözleşmesi. Güncellenme Tarihi: Türk Borçlar Kanunu Kira Sözleşmesi 1 Güncellenme Tarihi: 01.06.2014 Temmuz öncesinde kira ilişkilerine sayılı Gayrimenkul Kiraları Hakkında Kanun ile bu kanunda d zenlenmeyen konularda Eski Borçlar Kanunu

Detaylı

HIV ile enfekte hastalarda

HIV ile enfekte hastalarda HIV ile enfekte hastalarda koe feksiyo ları yö eti i Uz. Dr. Servet Ö)TÜRK Fatih Sultan Mehmet Eğiti ve Araştır a Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Kli iği Olgu-1 71 yaş Erkek Emekli

Detaylı

Ko aeli Ü iversitesi Tıp Fakültesi, Ço uk Sağlığı ve Hastalıkları Polikli iği

Ko aeli Ü iversitesi Tıp Fakültesi, Ço uk Sağlığı ve Hastalıkları Polikli iği Ko aeli Ü iversitesi Tıp Fakültesi, Ço uk Sağlığı ve Hastalıkları Polikli iği Olgu Sunumu Dr. Fatih Kilci 26.01.2018 Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Çocuk

Detaylı

Yenidoğan bebekler genellikle dünyaya sağlıklı olarak gelirler. Kr. bakteriyel olmayan intrauterin enfeksiyonlar TORCH olarak tanımlanır

Yenidoğan bebekler genellikle dünyaya sağlıklı olarak gelirler. Kr. bakteriyel olmayan intrauterin enfeksiyonlar TORCH olarak tanımlanır İNTRAUTERİN İNFEKSİYONLAR Yenidoğan bebekler genellikle dünyaya sağlıklı olarak gelirler Doğumdan önce Doğum esnasında Doğumdan sonra Enfeksiyonlara yakalanabilirler Kr. bakteriyel olmayan intrauterin

Detaylı

CMV lab.tanı Hangi test, ne zaman, laboratuvar sonucunun klinik anlamı?

CMV lab.tanı Hangi test, ne zaman, laboratuvar sonucunun klinik anlamı? CMV lab.tanı Hangi test, ne zaman, laboratuvar sonucunun klinik anlamı? Maternal inf.tanısı Fetal inf.tanısı Yenidoğan inf.tanısı Bir test sonucunun doğru yorumlanabilmesi, testin tanı doğruluğunun bilinmesi

Detaylı

TOXOPLAZMOZ. Tarihçe. Epidemiyoloji

TOXOPLAZMOZ. Tarihçe. Epidemiyoloji TOXOPLAZMOZ Toksoplazmoz, bir protozoon olan Toxoplasma gondii nin neden olduğu, sorun olmaya devam eden yaygın bir paraziter infeksiyondur. İmmün sistemi sağlam olan kişilerde latent seyreden toksoplazmoz,

Detaylı

Cinsel Yolla Bulaşan Enfeksiyonlarda Tanı

Cinsel Yolla Bulaşan Enfeksiyonlarda Tanı Cinsel Yolla Bulaşan Enfeksiyonlarda Tanı Deniz Gökengin Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar Gonore Klamidyal

Detaylı

T (Toxoplasmosis) O (Other) R (Rubella) C (Cytomegalovirus) H (Herpes simplex)

T (Toxoplasmosis) O (Other) R (Rubella) C (Cytomegalovirus) H (Herpes simplex) T (Toxoplasmosis) O (Other) R (Rubella) C (Cytomegalovirus) H (Herpes simplex) Dr. Onur Ural Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı 10 Nisan 2015

Detaylı

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı. Çocuk Polikliniği Olgu Sunumu 23 Şubat 2017 Cuma. Dr.

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı. Çocuk Polikliniği Olgu Sunumu 23 Şubat 2017 Cuma. Dr. Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Çocuk Polikliniği Olgu Sunumu 23 Şubat 2017 Cuma Dr. Fatih Kilci Ço uk Sağlığı ve Hastalıkları Polikli iği Olgu Sunumu Dr.

Detaylı

Türk Yoğu Bakı He şireleri Der eği

Türk Yoğu Bakı He şireleri Der eği Türk Yoğu Bakı He şireleri Der eği Türk Yoğu Bakı He şireleri Der eği TARİHÇEMİZ Veh i Koç Vakfı tarafı da yoğu akı he şireleri i eğiti progra ları ı i ele ek a a ıyla A erika Birleşik Devletleri e gö

Detaylı

Moleküler Yöntemlerin Klinik Mikrobiyolojide Kullanımı Ne zaman? Nerede? Ne kadar? Klinik Parazitoloji

Moleküler Yöntemlerin Klinik Mikrobiyolojide Kullanımı Ne zaman? Nerede? Ne kadar? Klinik Parazitoloji Moleküler Yöntemlerin Klinik Mikrobiyolojide Kullanımı Ne zaman? Nerede? Ne kadar? Klinik Parazitoloji Metin Korkmaz Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Parazitoloji AD İnsandaki Paraziter Hastalıkların

Detaylı

Kronik Hepatit B Tedavisi Zor Olgular

Kronik Hepatit B Tedavisi Zor Olgular Kronik Hepatit B Tedavisi Zor Olgular Dr. Faruk KARAKEÇİLİ Erzincan Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı 22.01.2016 HATAY Tedavisi Zor Olgular! Zor hasta

Detaylı

TOKSOPLAZMOZ. Dr. Özcan Deveci

TOKSOPLAZMOZ. Dr. Özcan Deveci TOKSOPLAZMOZ Dr. Özcan Deveci 1 Toksoplazmoz tüm dünyada görülen bir zoonozdur En önemli bulaş kaynağı son konak kedigillerin dışkı ile çıkardıkları ookistlerdir. 2 İnsan enfeksiyonunda doku kisti içeren

Detaylı

IV. KLİMUD Kongresi, Kasım 2017, Antalya

IV. KLİMUD Kongresi, Kasım 2017, Antalya IV. KLİMUD Kongresi, 08-12 Kasım 2017, Antalya 1 HCV Tanısında Cut off/ Sinyal (S/CO)/TV) Değerlerinin Tanısal Geçerliliklerinin Değerlendirilmesi TÜLİN DEMİR¹, DİLARA YILDIRAN¹, SELÇUK KILIǹ, SELÇUK

Detaylı

ULUSLARARASI KURULUŞLARIN TAM LİSTESİ VE MADDELERLE AÇIKLAMALARI

ULUSLARARASI KURULUŞLARIN TAM LİSTESİ VE MADDELERLE AÇIKLAMALARI ULUSLARARASI KURULUŞLARIN TAM LİSTESİ VE MADDELERLE AÇIKLAMALARI BM Birleş iş illetler BM kurul ası çalış aları Ağustos tarihli Atla tik ildirisi ile aşla ış, ihai kuruluş i zası Nisa de i zala ıştır.

Detaylı

TLERDE SEROLOJİK/MOLEK HANGİ İNCELEME?) SAPTANMASI

TLERDE SEROLOJİK/MOLEK HANGİ İNCELEME?) SAPTANMASI * VİRAL V HEPATİTLERDE TLERDE SEROLOJİK/MOLEK K/MOLEKÜLER LER TESTLER (NE ZAMANHANG HANGİ İNCELEME?) *VİRAL HEPATİTLERDE TLERDE İLAÇ DİRENCİNİN SAPTANMASI *DİAL ALİZ Z HASTALARININ HEPATİT T AÇISINDAN

Detaylı

Hepatit B Virüs Testleri: Hepatit serolojisi, Hepatit markırları

Hepatit B Virüs Testleri: Hepatit serolojisi, Hepatit markırları HEPATİT B TESTLERİ Hepatit B Virüs Testleri: Hepatit serolojisi, Hepatit markırları Hepatit B virüs enfeksiyonu insandan insana kan, semen, vücut salgıları ile kolay bulaşan yaygın görülen ve ülkemizde

Detaylı

TOKSOPLAZMA Ig M POZİTİFLİĞİ SAPTANAN GEBELERİN YÖNETİMİ. Dr.Hüsnü PULLUKÇU Ege ÜTF Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji AD

TOKSOPLAZMA Ig M POZİTİFLİĞİ SAPTANAN GEBELERİN YÖNETİMİ. Dr.Hüsnü PULLUKÇU Ege ÜTF Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji AD TOKSOPLAZMA Ig M POZİTİFLİĞİ SAPTANAN GEBELERİN YÖNETİMİ Dr.Hüsnü PULLUKÇU Ege ÜTF Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji AD EKMUD İZMİR GÜNLERİ, Şubat 2013 Gebelikte sorunlu enfeksiyonlar TORCHES

Detaylı

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı. Çocuk Servisi Olgu Sunumu 3 Şubat 2017 Cuma

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı. Çocuk Servisi Olgu Sunumu 3 Şubat 2017 Cuma Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Çocuk Servisi Olgu Sunumu 3 Şubat 2017 Cuma Ar. Gör. Dr. Semih Burak Yabacı Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı

Detaylı

Oto atik Katılı. İşyeri Bazlı Bireysel E eklilik Pla ları da Yeni Dönem. Ekim 2016

Oto atik Katılı. İşyeri Bazlı Bireysel E eklilik Pla ları da Yeni Dönem. Ekim 2016 Oto atik Katılı İşyeri Bazlı Bireysel E eklilik Pla ları da Yeni Dönem Ekim 2016 1 Ülkemizde Sigortacılık ve Bireysel Emeklilik 1. Neden Otomatik Katılım? Sektörü Aralık 2015 2 Yaşla a Nüfus 85+ 80-84

Detaylı

HEPATİT DELTA Klinik Özellikler, Tanı ve Tedavi. Prof. Dr. Mustafa Kemal ÇELEN Diyarbakır

HEPATİT DELTA Klinik Özellikler, Tanı ve Tedavi. Prof. Dr. Mustafa Kemal ÇELEN Diyarbakır HEPATİT DELTA Klinik Özellikler, Tanı ve Tedavi Prof. Dr. Mustafa Kemal ÇELEN Diyarbakır HDV 1700 nükleotidden oluşmaktadır Delta Ag S (22 kda) 195 aminoasit L (24 kda) 214 aminoasit Delta Ag ni 4 ayrı

Detaylı

KRONİK HEPATİT B OLGUSU

KRONİK HEPATİT B OLGUSU KRONİK HEPATİT B OLGUSU DR DURU MISTANOĞLU ÖZATAĞ KÜTAHYA SAĞLIK BİLİMLERİ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ENFEKSİYON HASTALIKLARI VE KLİNİK MİKROBİYOLOJİ ABD OLGU 44 yaşında, kadın 2014 yılında eşi akut hepatit

Detaylı

Araş. Gör. Dr. Burcu Hıdımoğlu

Araş. Gör. Dr. Burcu Hıdımoğlu Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Nöroloji Bilim Dalı Olgu Sunumu 18 Ocak 2018 Perşembe Araş. Gör. Dr. Burcu Hıdımoğlu ÇOCUK SAĞLIĞI ve HASTALIKLARI ANABİLİM

Detaylı

İSTANBUL OKAN ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ AKADEMİK YILI FAZ III KOMİTE II TIP

İSTANBUL OKAN ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ AKADEMİK YILI FAZ III KOMİTE II TIP İSTANBUL OKAN ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ 2018 2019 AKADEMİK YILI FAZ III KOMİTE II TIP 303 Mikroorga iz alar ve Oluşturduğu Hastalıklar Ko itesi E feksiyo Hastalıkları Ders Kurulu 15.10.2018-09.11.2018

Detaylı

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı. Çocuk Nefroloji BD Olgu Sunumu 24 Ekim 2017 Salı

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı. Çocuk Nefroloji BD Olgu Sunumu 24 Ekim 2017 Salı Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Çocuk Nefroloji BD Olgu Sunumu 24 Ekim 2017 Salı Uzman Dr. Mehtap Ezel Çelakıl DR.MEHTAP EZEL ÇELAKIL 4YAŞ ERKEK HASTA Şikayeti:

Detaylı

PERİNATAL HERPES VİRUS İNFEKSİYONLARI. Uzm.Dr.Cengiz Uzun Alman Hastanesi Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları

PERİNATAL HERPES VİRUS İNFEKSİYONLARI. Uzm.Dr.Cengiz Uzun Alman Hastanesi Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları PERİNATAL HERPES VİRUS İNFEKSİYONLARI Uzm.Dr.Cengiz Uzun Alman Hastanesi Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Perinatal dönemde herpesvirus geçişi. Virus Gebelik sırasında Doğum kanalından Doğum

Detaylı

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Enfeksiyon Hastalıkları BD Olgu Sunumu 13 Ekim 2018 Perşembe

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Enfeksiyon Hastalıkları BD Olgu Sunumu 13 Ekim 2018 Perşembe Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Enfeksiyon Hastalıkları BD Olgu Sunumu 13 Ekim 2018 Perşembe Dr. Ayşe Tekin Yılmaz Olgu Sekiz yaş, erkek hasta Yakınma Sırt

Detaylı

PARAGRAFTA YARDIMCI DÜŞÜNCE

PARAGRAFTA YARDIMCI DÜŞÜNCE PARAGRAFTA YARDIMCI DÜŞÜNCE PARAGRAFTA YARDIMCI DÜŞÜNCE A a düşü eyi destekleye, u görüşü okuru kafası da etleş esi i sağlaya yardı ı yargılara yardı ı düşü e de ektedir. Yardı ı düşü eyi ul aya yö elik

Detaylı

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı. Çocuk Servisi Olgu Sunumu 20 Eylül 2017 Çarşamba. İnt. Dr.

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı. Çocuk Servisi Olgu Sunumu 20 Eylül 2017 Çarşamba. İnt. Dr. Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Çocuk Servisi Olgu Sunumu 20 Eylül 2017 Çarşamba İnt. Dr. Aslı Atar Olgu yaşı da kız hasta Yakı ası; sol ayak aş par ağı da

Detaylı

VAKA SUNUMU. Dr. Neslihan Çiçek Deniz. Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Nefrolojisi Bölümü

VAKA SUNUMU. Dr. Neslihan Çiçek Deniz. Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Nefrolojisi Bölümü VAKA SUNUMU Dr. Neslihan Çiçek Deniz Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Nefrolojisi Bölümü N.E.K. 5.5 YAŞ, KIZ 1. Başvuru: Haziran 2011 (2 yaş 4 aylık) Şikayet: idrar renginde koyulaşma Hikaye: 3-4

Detaylı

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı. Çocuk Servisi Olgu Sunumu 18 Ocak 2017 Çarşamba

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı. Çocuk Servisi Olgu Sunumu 18 Ocak 2017 Çarşamba Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Çocuk Servisi Olgu Sunumu 18 Ocak 2017 Çarşamba Ar. Gör. Dr. Semih Burak Yabacı Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı

Detaylı

Viral Hepatitler. Hepatit A Virus. Viral Hepatitler- Tarihsel Bakış. Hepatit Tipleri. Hepatit A Klinik Özellikler

Viral Hepatitler. Hepatit A Virus. Viral Hepatitler- Tarihsel Bakış. Hepatit Tipleri. Hepatit A Klinik Özellikler Viral Hepatitler- Tarihsel Bakış Viral Hepatitler İnfeksiyöz Viral hepatitler A NANB E Enterik yolla geçen Dr. Ömer Şentürk Serum B D C F, G, TTV,? diğerleri Parenteral yolla geçen Hepatit Tipleri A B

Detaylı

İmmünyetmezlikli Konakta Viral Enfeksiyonlar

İmmünyetmezlikli Konakta Viral Enfeksiyonlar İmmünyetmezlikli Konakta Viral Enfeksiyonlar Dr. Dilek Çolak 10 y, erkek hasta Olgu 1 Sistinozis Böbrek transplantasyonu Canlı akraba verici HLA 2 antijen uyumsuz 2 Olgu 1 Transplantasyon öncesi viral

Detaylı

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı. Yenidoğan Bilim Dalı Olgu Sunumu. 19 Temmuz 2016 Salı

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı. Yenidoğan Bilim Dalı Olgu Sunumu. 19 Temmuz 2016 Salı Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Yenidoğan Bilim Dalı Olgu Sunumu 19 Temmuz 2016 Salı Yandal Ar. Gör. Uzm. Dr. Yasemin Şenel Prof. Dr. Ayşe Engin Arısoy Prof.

Detaylı

1) Deri ekspirasyo da so ra ak iğerlerde kala hava volü ü aşağıdaki ak iğer volü ü ta ı ları da ha gisi i ifade eder? A Rezidüel volü 4) Ha gi ki yasal adde i ka daki düzeyi i yüksekliği ile sistolik ka

Detaylı

Özel Konakta Viral Hepatitler: «Gebelik» Dr. Berivan Tunca Kızıltepe Devlet Hastanesi

Özel Konakta Viral Hepatitler: «Gebelik» Dr. Berivan Tunca Kızıltepe Devlet Hastanesi Özel Konakta Viral Hepatitler: «Gebelik» Dr. Berivan Tunca Kızıltepe Devlet Hastanesi 1 Gebelik & HBV Gebeler ve HBV infeksiyonu birkaç biçimde karşımıza çıkıyor; Kr. HBV infeksiyonlu kadın hamile kalabilir

Detaylı

DOÇ. DR. GÜNAY ERTEM S. B. Ankara Eğitim Araştırma Hastanesi İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Kliniği

DOÇ. DR. GÜNAY ERTEM S. B. Ankara Eğitim Araştırma Hastanesi İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Kliniği DOÇ. DR. GÜNAY ERTEM S. B. Ankara Eğitim Araştırma Hastanesi İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Kliniği *FG, *38 yaşında, bayan *İlk başvuru tarihi: Kasım 2010 *7 ay önce saptanan HBsAg pozitifliği

Detaylı

Dünyada 350 milyonun üzerindeki hepatit B taşıyıcısının %50 sinden fazlasında infeksiyon perinatal yolla kazanılmıştır.

Dünyada 350 milyonun üzerindeki hepatit B taşıyıcısının %50 sinden fazlasında infeksiyon perinatal yolla kazanılmıştır. GİRİŞ Dünyada 350 milyonun üzerindeki hepatit B taşıyıcısının %50 sinden fazlasında infeksiyon perinatal yolla kazanılmıştır. HBeAg pozitif annelerden bebeğe bulaş oranı % 90 dır. Perinatal olarak kazanılan

Detaylı

HIV ve HCV KOİNFEKSİYONU OLGU SUNUMU

HIV ve HCV KOİNFEKSİYONU OLGU SUNUMU HIV ve HCV KOİNFEKSİYONU OLGU SUNUMU Dr. Ziya Kuruüzüm DEÜTF Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji AD 14.03.2013, Kervansaray Lara Otel, Antalya Olgu Erkek, 44 yaşında, bekar On yıl önce, yurt

Detaylı

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı. Çocuk Servisi Olgu Sunumu 1 Şubat 2017 Çarşamba. İnt. Dr.

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı. Çocuk Servisi Olgu Sunumu 1 Şubat 2017 Çarşamba. İnt. Dr. Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Çocuk Servisi Olgu Sunumu 1 Şubat 2017 Çarşamba İnt. Dr. İrfan Töreci Ko aeli Ü iversitesi Tıp Fakültesi Ço uk Sağlığı ve

Detaylı

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı. Romatoloji Bilim Dalı Olgu Sunumu 9 Ağustos 2016 Salı

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı. Romatoloji Bilim Dalı Olgu Sunumu 9 Ağustos 2016 Salı Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Romatoloji Bilim Dalı Olgu Sunumu 9 Ağustos 2016 Salı Yandal Ar. Gör. Uzm. Dr. Kübra Öztürk Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi

Detaylı