2/ İş Sağlığı ve Güvenliğinin Kavram ve Kurallarının Gelişimi

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "2/ İş Sağlığı ve Güvenliğinin Kavram ve Kurallarının Gelişimi"

Transkript

1

2 Sıra No / Konu Konunun genel amacı 2/ İş Sağlığı ve Güvenliğinin Kavram ve Kurallarının Gelişimi Katılımcıları, iş sağlığı ve güvenliğinin dünyadaki ve ülkemizdeki tarihsel gelişimi ve çağdaş iş sağlığı ve güvenliği uygulama ilkeleri konusunda bilgilendirmektir.

3 Konunun alt başlıkları İş sağlığı ve güvenliği kavramı ve iş sağlığı ve güvenliğinin gelişme aşamaları Türkiye`de ve dünyada iş sağlığı ve güvenliği İş sağlığı ve güvenliğinin Türkiye ve dünyadaki tarihsel gelişimi Çağdaş iş sağlığı ve güvenliği Kavram Gelişme aşamaları Kapsam İş ve sağlık ilişkileri Çağdaş iş sağlığı ve güvenliği uygulama ilkeleri Uygun işe yerleştirme İşyeri ortam faktörlerinin değerlendirilmesi İş sağlığı ve güvenliği risklerinin değerlendirilmesi ve kontrolü Aralıklı kontrol muayenesi İşyerinde iş sağlığı ve güvenliği hizmeti sağlanması

4 İş Sağlığı ve Güvenliği; İşyerlerinde, işlerin yürütülmesi sırasında, çeşitli sebeplerden kaynaklanan sağlığa zararlı durumlardan çalışanları korumak ve güvenliklerini sağlamak için yapılan SİSTEMLİ VE BİLİMSEL çalışmalardır.

5 1. HEDEF; İŞ KAZALARINI VE MESLEK HASTALIKLARINI ÖNLEMEKTİR.

6 İş kazası tanımları: Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO ) : Önceden planlanmamış, bilinmeyen ve kontrol altına alınmamış olan, etrafa zarar verecek nitelikteki olaylar olarak tanımlamaktadır.

7 Dünya Sağlık Örgütü (WHO) : Önceden planlanmamış, çoğu kişisel yaralanmalara, makinelerin ve araç gereçlerin zarara uğramasına, üretimin bir süre durmasına yol açan bir olay olarak tanımlamaktadır.

8 İş kazası tarifi mevzuatımızda sadece 5510 sayılı Sosyal Sigorta ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu nun 13. maddesinde yer almaktadır. Bu tanıma göre ;

9 S.S. Ve G.S.S. Kanunu nun 13. maddesine göre İŞ KAZASI: Aşağıdaki hal ve durumların birinde meydana gelen, sigortalıyı, hemen veya sonradan bedence ve ruhça zarara uğratan olaydır.

10 1.Sigortalının işyerinde bulunduğu sırada, 2. İşveren tarafından yürütülmekte olan iş nedeniyle veya görevi nedeniyle, işyeri dışında, 3. Sigortalının işveren tarafından görev ile başka bir yere gönderilmesi yüzünden, asıl işini yapmaksızın geçen zamanlarda,

11 4.Emzikli sigortalı kadının çocuğuna süt vermek için ayrılan zamanlarda, 5. Sigortalının, işverence sağlanan bir taşıtla işin yapıldığı yere toplu olarak götürülüp getirilmeleri sırasında.

12 MESLEK HASTALIĞI Meslek Hastalığı tanımı, aynı kanunun 14. maddesinde yer almıştır;

13 5510 sayılı S.S. Ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu nun 14. maddesine göre; MESLEK HASTALIĞI: Sigortalının Çalıştırıldığı İşin Niteliğine Göre; Tekrarlanan Bir Sebeple Veya İşin Yürütüm Şartları Yüzünden Uğradığı Geçici Veya Sürekli Hastalık, Sakatlık Veya Ruhi Arıza Halleridir.

14 TÜRKİYE DE İŞ KAZASI VE MESLEK HASTALIKLARI İŞ KAZASI MESLEK HASTALIĞI Başvuru: SGK İstatistikleri

15 İŞ KAZASI VE MESLEK HASTALIĞI SONUCU ÖLÜMLER YILLAR İŞ KAZASI MESLEK HASTALIĞI Başvuru: SGK İstatistikleri

16 KAZA SIKLIK VE AĞIRLIK HIZLARI (Birmilyon iş saatinde kaç kaza olduğu/ Birmilyon iş satinde kaç kayıp işgünü olduğu) SIKLIK HIZI AĞIRLIK HIZI 3,61 3,10 2,76 2,

17 İş Sağlığının Kapsamı Sanayi, ticaret, imalat, hizmet, tarım, ulaşım vb. bütün alanlarda çalışanlar ile bu çalışma alanlarındaki sağlık ve güvenlik konuları iş sağlığının ilgisi ve kapsamındadır. İş sağlığı kapsamı ile ilgili bir başka yön de bu alandaki çalışmaların değişik tarafların ilgisini çekmesi ve katılımlarını gerekli hale getirmesidir. Yani; Çalışma hayatı ile ilgili konular yalnızca çalışan kişi (işçi) ile çalıştıran (işveren) arasında sınırlı değildir.

18 BAZI TEMEL KAVRAMLAR İş Hekimliği Çalışma hayatı ile ilgili sağlık sorunlarının - hastalıkların tanı ve tedavisi ile bu hastalıklardan korunma konusundaki tıbbi etkinlikler. İş Hijyeni İşyerlerinde bulunan sağlık risklerinin saptanması, ölçümler yapılması, bu risklerin ortadan kaldırılması amacı ile teknik düzenlemeler yapılması.

19 BAZI TEMEL KAVRAMLAR İşyeri Bir işverenin maddi olan ve olmayan araçlarla belirli bir teknik amacı gerçekleştirmesine yarayan ve süreklilik gösteren organize bir bütündür. Yükümlülük Süresi Zararlı mesleksel etkinin sona ermesi ile hastalığın ortaya çıkması arasında geçebilecek, kabul edilebilir en uzun süre. Maruziyet Süresi Zararlı etkenin başlamasıyla hastalık belirtilerinin ortaya çıkması için gereken en az süre.

20 BAZI TEMEL KAVRAMLAR MAK Değeri - Müsade Edilen Azami Konsantrasyon (Maximum Allowable Concentration) Atmosfer kirleticilerin günde 8 saat maruz kalmak suretiyle sağlıklarına zararlı etkisi olmadığı kabul edilen en yüksek konsantrasyonudur. Eşik Sınır Değeri - ESD ( Treshold Limit Value - TLV) İşyeri havasında var olup günde 8 saat veya haftada 40 saat çalışma süresi içinde maruz kalındığında tüm işçilerin sağlığına zarar vermediği kabul edilen değerlerdir. ESD ve MAK değer toksik madde içeren toz, duman gibi maddeler için mg/m3, gaz ve buhar gibi maddeler için milyonda kısım (part per million-ppm) olarak ifade edilir.

21 DÜNYADA VE TÜRKİYE DE İş Sağlığı ve Güvenliği nin Tarihsel gelişimi

22 Tarihin erken dönemlerinde; Eldeki kaynaklara göre (bazı örnekler) : Eski Mısır da mimar-hekim Imhotep ; (M.Ö. 2780) piramit işçilerinde bel incinmelerine işaret etmiş, Romalı idareci-hekim Pliny; (M.S ) tozlu çalışma mekanlarının öksürük ve nefes darlığıyla ilişkili olduğuna, Romalı şair-hekim Juvenal ; (M.S ) ayakta durarak çalışanlarda varis oluşumlarına ve demircilerdeki göz hastalıklarına, Antik Yunan Hekimi Galen ;(M.S ) madenci, kimyacı, terzi ve balıkçılarda yaptıkları işten kaynaklanan rahatsızlıklar oluştuğuna, dikkat çekmişler,

23 Alman bilim adamı Georgius Agricola( ) ve İsviçreli doktor ve kimyager Paracelsus( ) madencilerdeki akciğer hastalıklarına işaret etmişler. Agricola radon gazı ve akciğer kanseri ilişkisini, tozlu ortam ve pnömokonyoz ilişkisini anlamlandırmış ve madenci hastalığı adı nı vermiş. Ayrıca korunmaya yönelik tavsiyelerde bulunmuş. Paracelsus ise madenden çıkardıklarımız karşısında madencilerin sağlıklarını ödüyoruz şeklinde iş sağlığının önemini vurgulamış ve 3 ciltlik bir kitap kaleme almış.

24 İnsanların sağlıkları ile yaptıkları iş arasında bir ilişki olduğunun bilimsel olarak anlaşılması ve üzerinde durulmaya başlanması 18. yüzyıl başlarına doğrudur. Daha önceleri, insanların yaptıkları işlerden dolayı hastalanmaları, yaralanmaları, sakat kalmaları ve ölmeleri, yapılan işin kaçınılmaz bir sonucu gibi değerlendiriliyordu.

25 RAMAZZİNİ yılları arasında İtalya da yaşamış olan hekim ve öğretim üyesi Bernardino RAMAZZİNİ çeşitli işlerde çalışanların sağlık durumlarını incelemiş ve ilk meslek hastalıkları kitabını yazmıştır. Bundan dolayı Ramazzini ye İşhekimliğinin Babası denilir. Ancak, Ramazzini nin çalışmaları ve çabaları kendi zamanında fazla ilgi uyandırmamıştır.

26 Hastaya ne iş yaptığını da sorunuz Dr. Bernardino Ramazzini ( ) Kendisi yazmış olduğu kitabında (De Morbis Artificum Diatriba) ; Bir hastanın evine gittiğinizde ona neresinin ağrıdığını, ne zamandan beri hasta olduğunu, barsaklarının düzenli çalışıp çalışmadığını, son günlerde ne tür yiyecekler yediğini sorarsınız. Bu sorulara ben bir soru daha eklemek isterim; hastaya ne iş yaptığını da sorunuz. diyerek yapılan iş ile hastalık arasındaki ilişkinin önemini kalıcı olarak tıbba kazandırmıştır.

27 Sanayi Devrimi İSG alanındaki gelişmeler hızlı olmamıştır. Ancak, Sanayi Devrimi denilen sosyal, ekonomik ve teknik olayların ortaya çıkardığı zorlamalar bu konunun gelişmesini sağlamıştır. Özellikle 18.yüzyıl ortasından sonra 1761-buhar gücünün endüstride kullanılmaya başlanması, küçük çapta ve beden gücüne dayanan üretimin yerini fabrika üretiminin almasına yol açmıştır.

28 Çocuklar, hamile kadınlar Bu dönemde, ucuz işgücü olarak, küçük yaştaki çocuklar, hamile kadınlar bile çok ağır şartlarda çalıştırılmaya başlanmıştır.

29 1840 yılında askeri doktor Villerme nin Politik ve Ahlaki Bilimler Akademisine sunduğu ipek, pamuk ve yün dokuma sanayinde çalıştırılan işçilerin fiziki ve ahlaki görüntüsü adını taşıyan raporundan öğrendiğimize göre; Fransa da 4-5 yaşındaki çocuklar bobin taşıma işlerinde, 6 yaşındaki çocuklar ise iplik bağlama işlerinde çalıştırılmakta ve her gün, saat ayakta kalmaktadır. Ayrıca bu ülkede sanayileşmiş 10 bölgeden askere çağrılan 10 bin gencin 8980 inin sakat olduğu söz konusu raporda belirtilmektedir.

30 Aynı tarihlerde İngiltere de 1842 yılında Kraliyet İnceleme Kurulu nun hazırladığı rapordan anlaşıldığına göre bu ülkede 6-10 yaşlarındaki çocuklar sağlığa son derece zararlı kömür ocaklarında çalıştırılmakta, kömür tozlarının zararlarına karşı en basit önlemler dahi alınmamaktadır ve çocukların %70 i bizim halkımızın İngiliz hastalığı dediği Raşitizm e yakalanmaktadır.

31 Yine aynı tarihlerde Almanya da günde asgari 12 saat çalışan bir işçinin yevmiyesi ceza evlerindeki mahkumların istihkaklarından daha azdır.

32 Sanayileşme ile birlikte, çalışanların sağlık ve güvenliğinde büyük sorunlar ortaya çıkınca konu toplumun dikkatini çekmiş; Olumsuz barınma şartları, Korunma tedbiri alınmadan kullanılan zehirli maddeler, Güvenlik tedbiri olmayan makineler, Çok uzun çalışma süreleri, İşgücünün fazla kazanç uğruna istismar edilmesi gibi etkenlerin oluşturduğu tahribatı giderme çareleri aranmaya başlamıştır. Bu arayış bir taraftan uluslararası düzeyde, bir taraftan da her ülkenin kendi içinde gelişmeye başlamıştır.

33 YASAL DÜZENLEMELER 1802 Çalışma süresi 58 saat/hafta Eğitim İngiltere örneği: 1833 en küçük çalışma yaşı 10 yaş Doktor raporu (işe giriş m.) 1847 işyeri denetimi İş müfettişliği

34 UluslararasI ÇalIşma Örgütü (ILO ) Bu çerçevede, 1919 yılında Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO ) kurulmuştur. Ekim-Kasım 1919 da Washington da gerçekleştirilen Birinci Uluslararası Çalışma Konferansı ile altı sözleşme ve altı tavsiye kararı kabul edilmiştir. (İş günü süresi ile ilgili 1 No.lu Sözleşme dahil)

35 Bu kuruluş; Çalışma hayatının sosyal, yasal, ekonomik, işletme ve sağlıkla ilgili konularıyla ilgilenmekte, Üye devletlerin katkısı ile çıkardığı çok taraflı sözleşmeler ve tavsiye kararları ile çalışma hayatını uluslar arası düzeyde düzenleyici rol oynamaktadır.

36 Filadelfiya Bildirgesi II. Dünya Savaşı sonlarına doğru Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO)'nun, tarihsel bildirgelerinden biri olarak bilinen ve ILO'nun amaç ve hedeflerinin belirtildiği "Filadelfiya Bildirgesi"1944 yılında yayınlandı. Bu bildirgenin bir maddesine göre; Uluslararası Çalışma Örgütü, Bütün işlerdeki işçilerin hayat ve sağlıklarının uygun bir biçimde korunmasının önemli bir yükümlülük oluşturduğunu kabul eder.

37 155 sayılı sözleşme ILO, iş sağlığı ve güvenliği konusunda birçok tavsiye kararları ve sözleşmeler kabul etmiş olup bunların en önemlilerinden biri 1981 yılında kabul edilen 155 sayılı İş Güvenliği ve Sağlığı Sözleşmesi dir. (../YD.KG- U.ARASIKURULUŞ\ILO-Söz\155ILO.doc) ( tarih ve s. R.G.) İş Sağlığı ve Güvenliği ve Çalışma Ortamına İlişkin 155 Sayılı Sözleşmenin Onaylanmasının Uygun Bulunduğu Hakkında Kanun Kanun No Kabul Tarihi :

38 WHO( Dünya Sağlık Örgütü)DSÖ Birleşmiş Milletler Teşkilatının diğer ihtisas örgütlerinden biri olan Dünya Sağlık Örgütü DSÖ (WHO ) da iş sağlığı konusunda çalışmalarda bulunmaktadır Temmuz 1946 tarihleri arasında New York ta toplanan Uluslararası Sağlık Konferansı nda, Türkiye nin de içinde bulunduğu 61 ülkenin temsilcileri tarafından DSÖ Anayasası imzalanarak en az 26 üye ülkenin resmi kabulu ile yürürlüğe girmesi için işlem başlatılmıştır. DSÖ ANAYASASI 7 Nisan 1948 tarihinde yürürlüğe girmiştir. 7 Nisan günü, her yıl «Dünya Sağlık Günü» olarak kutlanmaktadır.

39 Avrupa Sosyal Şartı 1949 yılında kurulan Avrupa Konseyinin kabul ettiği Avrupa Sosyal Şart ı 18 Ekim 1961'de Torino'da imzalanmış ve 26 Şubat 1965 tarihinde yürürlüğe girmiş olup bunun güvence altına aldığı temel haklar içinde iş sağlığı ve güvenliği de bulunmaktadır. Türkiye Sözleşmeyi 18 Ekim 1961 tarihinde imzalamış ve 16 Haziran 1989 tarihinde onaylamıştır.(avrupa_sosyal_sarti_metni.pdf)

40 Avrupa Sosyal Şartı Madde:3 Güvenli ve Sağlıklı Çalışma Şartları Hakkı Sözleşmeci Taraflar, güvenli ve sağlıklı çalışma şartları hakkının etkin biçimde kullanılmasını sağlamak üzere: 1. Güvenlik ve sağlık alanında yasal düzenlemeler yapmayı; 2. Gözetim önlemleriyle bu düzenlemelerin uygulanmasını sağlamayı; 3. Gerektiğinde iş güvenliği ve sağlığını geliştirmeyi amaçlayan önlemler konusunda çalıştıranların ve çalışanların örgütlerine danışmayı; taahhüt ederler.

41 Avrupa İş Sağlığı ve Güvenliği Ajansı(EU-OSHA ) 1996 yılında Avrupa Birliği resmi kurumu olarak, Avrupa İş Sağlığı ve Güvenliği Ajansı (EU- OSHA ) kurulmuştur. Bu kurum, Avrupa çapında iş sağlığı ve güvenliği alanındaki bilgiden sorumludur. Amacı,Avrupa daki tüm işyerlerinin daha güvenli, sağlıklı ve üretken hale getirilebilmesi için iş sağlığı ve güvenliği alanındaki ulaşılabilen tüm bilgilerin toplanması ve paylaşılmasıdır.

42 AVRUPA BİRLİĞİ DİREKTİFLERİ Avrupa Birliği, birçok konuda olduğu gibi İş Sağlığı ve Güvenliği alanında da birçok direktifler yayınlamıştır. Direktif Avrupa Birliği yasasıdır ve üye ülkelerin kendi yasalarının üzerinde bir hukuki konumu vardır. Tüm direktifler Avrupa Parlamentosu ve Bakanlar Konseyi'nde oylanır.

43 Kabul edildikten sonra, üye ülkelerin yasaları içerisine girmesi için 2-3 yıl beklenir. Direktifler üye ülkeleri sonuçları açısından bağlayıcıdır, ancak ulusal otoriteler bu kuralların kendi ulusal yasalarına nasıl yansıtılacağı konusunda kendileri karar verirler.

44 İşyerlerinde, işlerin yürütülmesi sırasında, çeşitli nedenlerden kaynaklanan, sağlığa zararlı durumlardan korunmak amacı ile yapılan sistemli ve bilimsel çalışmalardır. Bernardino Ramazzini ye İşhekimliğinin Babası denilir yılında Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO ) kurulmuştur.

45 İş Sosyal Güvenliği nin Türkiye deki Tarihsel Gelişimi

46 Tanzimattan önce:, 11. ve 12. yüzyıldan itibaren kurulmaya başlanan loncalarda İSG ne ait somut kayıtlara rastlanmamaktadır. Ancak loncaların Orta Sandığı denilen yardım teşkilatının ülkemizdeki sosyal güvenliğin ilk nüveleri olduğu söylenebilir.

47 Dünyada ilk toplu iş sözleşmesinin 1766 yılında Kütahya'da imzalandığı tesbit edilmiş olup, Kütahya Çini Müzesi'nde sergilenen toplu sözleşme metninde kalfa ve çırak ücretleri bildirilirken, çalışma düzenini bozanların kürek cezasına çarptırılmasının öngörüldüğü, ancak bunda da İSG ye ait bir hükmün bulunmadığı anlaşılmaktadır. Sadece, burada bizim için memnuniyet verici husus; İngiliz Sosyal Bilimler Enstitüsü'nün tarihteki ilk toplu iş sözleşmesinin 1815 yılında İngiltere'de imzalandığı iddiasının çürütülmüş olmasıdır.

48 Tanzimat ve Meşrutiyet dönemi: Bu devrede iş münasebetleri, yılları arasında Ahmet Cevdet Paşa başkanlığındaki bir komisyon tarafından derlenen Mecelle ile oldukça basit şekilde düzenlenmiştir. Aynı tarihlerde işçiyi koruyan ilk mevzuat 1865 yılında düzenlenen Dilaver Paşa Nizamnamesi dir. Kömür madenlerinde çalışan işçilerin durumlarını düzeltmek için hazırlanmıştır ve 100 maddeden oluşmuştur. Ne var ki padişah 1. Abdülaziz ( )tarafından kabul edilmemiştir.

49 Maadin Nizamnamesi 1869 tarihli Maadin Nizamnamesi zamanına göre oldukça ileri olup, maden mühendisleri tehlikeleri belirlemeye, tedbirleri almaya ve maden sahiplerini bu hususta uyarmaya, kaza olduğunda hükümete haber vermeye mecbur tutuluyorlardı. Ayrıca madenlerde bir eczane ve bir hekim bulundurma yükümlülüğü vardı. Bu dönemde, işçilere yönelik koruyucu mevzuatın yalnızca maden işçilerine ilişkin olmasının sebebi, o tarihlerde büyük sayıda işçi çalıştıran başlıca iş kolunun maden kömürü sektörü olmasıdır.

50 Kurtuluş Savaşı ve Cumhuriyet dönemi: Bu dönemin ilk yılları, yine kömür işçilerine yönelik yasal hükümlerin getirilmesi ile geçmiştir. 151 sayılı Ereğli Havza-i Fahmiye Maden Amelesinin Hukukuna Müteallik Kanun 1921 yılında çıkartılmıştır.

51 İSG hizmetlerinin kömür işyerleri dışındaki bütün işkollarında ele alınmasının başlangıcı 1926 tarihli Borçlar Kanunu dur. Bu kanunun 332. maddesinde: İş sahipleri, tehlikelere karşı icabeden tedbirleri alma, sıhhi ve uygun çalışma mahalleri ile yatılı işçiler için sıhhi yatacak yer tedarikine mecburdur. denmektedir. İşyerlerindeki İSG şartlarının teftişinin yasal olması 1930 tarihli Belediyeler Kanunu ile başlar.

52 Yurdumuzda, İSG alanındaki en önemli ilk kanun 1930 tarihli Umumi Hıfzıssıhha Kanunu dur. Bu kanunla 12 yaşından küçüklerin çalıştırılması, yaşındaki çocukların 8 saatten fazla ve gece 20 den sonra çalıştırılması yasaklanmış, gebeler hakkında hükümler konmuş, İşçilerin Sağlığını Koruma ve İş Emniyeti Nizamnamesi nin çıkartılması öngörülmüştür.

53 İŞ KANUNLARI Türkiyede gerçek İş Hukuku uygulamaları 1936 yılında çıkarılan 3008 sayılı İş Kanunu ile başlar. İş Kanunu 1967 yılında 931 sayılı, 1974 yılında 1475 sayılı, Son olarak tarihli 4857 sayılı kanunlarla değiştirilmiştir. Bu kanunlara bağlı olarak çok sayıda İSG tüzük ve yönetmeliği çıkartılmıştır. AB ye üyelik çalışmaları kapsamında, İSG konusundaki AB direktiflerine uyumluluk sağlama çalışmaları yapılmakta, yeni çıkan ve çıkarılacak olan tüzük ve yönetmeliklerin bu direktiflere uyumlu olması gözetilmektedir.

54 Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Bu konuda en önemli gelişmelerden birisi de Çalışma Bakanlığının kurulmasıdır. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın ilk nüvesi 1930'lu yıllarda İktisat Vekaleti içinde olmuştur. 27 Mayıs 1934 tarih ve 2450 sayılı İktisat Vekaleti Teşkilatı ve Vazifeleri Hakkında Kanunla, bu Bakanlık bünyesinde İş ve İşçiler Bürosu kurulmuştur. 8 Haziran 1936 tarih ve 3008 sayılı İş Kanunuyla İş ve İşçiler Bürosu, İş Dairesi şekline getirilmiştir.

55 Çalışma Bakanlığı, Devlet Dairelerinin Bakanlıklara Ayrılması Hakkındaki 3271 sayılı Kanunun 1. Maddesine dayanılarak, 7 Haziran 1945 tarihinde kurulmuş hemen arkasından 22 Haziran 1945 tarih ve 4763 sayılı Çalışma Bakanlığı'nın Kuruluş ve Görevleri Hakkındaki Kanun çıkarılmıştır.(r.g. 27 Haziran 1945) İlk Çalışma Bakanı Ord.Prof.Dr.Sadi Irmak tır.

56 13 Aralık 1983 tarih ve 184 sayılı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın Teşkilatı ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname (R.G. 14 Aralık 1983) ile Çalışma Bakanlığı ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı birleştirilerek Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı adıyla yeniden teşkilatlandırılmıştır.

57 Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı; İş Teftiş Kurulu.İTK İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü,İSGGM İş Sağlığı ve Güvenliği Merkezi.İSGÜM Çalışma ve Sosyal Güvenlik Eğitim ve Araştırma Merkezi. ÇASGEM gibi kuruluşları vasıtasıyla, iş sağlığı ve güvenliği alanında denetim, mevzuat hazırlama ve eğitim, araştırma çalışmalarını yürütmektedir.

58 ULUSLAR ARASI KURULUŞLARA ÜYELİK Türkiye, İSG konusunun tarihsel gelişimi kapsamında, uluslararası ilişkilere de geçmiş,1919 yılında kurulmuş olan Uluslararası Çalışma Örgütü ILO ya 1932 yılında üye olmuştur. ILO Ankara Ofisi ise 1976 yılında açılmıştır. Türkiye, 9 Haziran 1949 tarih ve 5062 sayılı Kanun la Dünya Sağlık Örgütü Anayasası nı onaylayarak WHO ya resmen üye olmuştur.

59 Günümüzde, Avrupa Birliği ile ortaklık müzakerelerini yürütmekte olan ülkemiz, bu kapsamda, İSG konusunda AB direktiflerine uyumlu yasal mevzuat oluşturma çalışmalarını devam ettirmektedir. Bu çerçevede birçok kanun, tüzük ve yönetmelikler de çıkartılmış olup, bunlar ilgili dersler kapsamında aktarılacaktır.

60 Günümüzde İş Sosyal Güvenlik Kavramı ve Uygulama İlkeleri

61 İŞ SAĞLIĞI UYGULAMA İLKELERİ Yeni ve çağdaş İSG yaklaşımı, tehlikelerin önlenmesinin yanında risklerin öngörülmesi, değerlendirilmesi ve bu riskleri tamamen kaldırabilmek ya da zararlarını en aza indirebilmek için yapılacak çalışmaları da ihtiva etmektedir. Yeni kavramla eski reaktif yaklaşımlar yerini proaktif yaklaşımlara bırakmıştır. -Yeni İSG Yaklaşımı

62 Tehlike Yaralanma, hastalık, hasar, zarar meydana getirme potansiyeli olan kaynak yada durumdur.

63 Risk Tehlikenin oluşma ihtimali ile bu ihtimal gerçekleştiğinde ortaya çıkabilecek sonucun ciddiyet derecesidir. RİSK= TEHLİKENİN GERÇEKLEŞME İHTİMALİ x ZARARIN ŞİDDETİ (DERECESİ)

64 Yeni yaklaşım ile iş sağlığı ve güvenliği yönünden getirilen yenilikler şunlardır. 1- Uygun işe yerleştirme 2- İşyeri ortam faktörlerinin değerlendirilmesi 3- İSG risklerinin değerlendirilmesi ve kontrolü 4- Aralıklı Kontrol Muayenesi- Periyodik Kontroller 5- İşyerinde İSG hizmeti sağlanması

65 1- Uygun işe yerleştirme Yapılacak işe uygun işçi temini veya işçinin nitelik ve özelliklerine uygun ( yaş, cinsiyet, bilgi,tecrübe.. ) işe yerleştirilmesi, Çalışanların biyolojik özellikleri ile kabiliyetlerine göre makine, tesis ve aletleri geliştirmek şeklinde ergonomi biliminin gereklerinin yerine getirilmesi.

66 2- İşyeri ortam faktörlerinin değerlendirilmesi Sağlıklı Çalışma Ortamı; sağlık sakıncaları en aza indirilmiş bir işyeri ortamı olarak belirtilebilir. Genel olarak sağlık sakıncası yaratacak faktörler, etmenler; 1) Fiziksel etmenler 2) Kimyasal etmenler 3) Biyolojik etmenler 4) Psiko-sosyal etmenler 5) Ergonomik etmenlerdir.

67 3-İSG risklerinin değerlendirilmesi ve kontrolü A. Tehlikelerin tanımlanması, B. Tehlikelerden kaynaklanan risklerin değerlendirilmesi, C. Riskleri önlemek veya azaltmak için alınması gereken tedbirlerin belirlenmesi, D. Belirlenen tedbirlerin uygulanması, E. Uygulama aşamasında gerekli kontrollerin sağlanması,

68 4-Aralıklı Kontrol Muayenesi- Periyodik Kontroller İşyerlerinde sağlık ve güvenlik tedbirlerinin güvenirliliği ile yeterliliğinin ölçülmesinin yanı sıra varsa aksayan hususların tespit edilmesi amacıyla, belirli kontrollerin, ölçümlerin ve bakımların, herhangi bir görünür arıza veya aksaklık söz konusu olmasa dahi, periyodik olarak yapılması gerekmektedir. Yapılması gereken bu kontrol, bakım, test ve ölçümler; işyerlerinin özelliğine, yapılan işin niteliğine, işyerinde kullanılacak teknoloji ile araç, gereç, makine, tezgah ve tesislere göre bazı değişiklikler göstermekle birlikte ana unsurlarıyla standart özellikler taşımak zorundadır. Çalışanların periyodik sağlık kontrollerinin yapılması.

69 5-İşyerinde İSG hizmeti sağlanması İş sağlığı ve güvenliği hizmeti (eğitim, teknik destek ve uygulama ) kapsamında; Uzmanlık konularına göre, işyerinde görevli olan iş güvenliği uzmanı ile işyeri hekiminden yararlanılacağı gibi, Bu hizmeti veren veya vermeye yetkili kurum, kuruluş ya da firmalardan, ( Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi ) Eğitim amaçlı merkezlerden, İşçi veya işveren kuruluşlarınca kurulan eğitim vakıflarından, İşveren ve işçi kuruluşları veya bunlar tarafından birlikte oluşturulan ortak eğitim merkez ve birimlerinden, İş sağlığı ve güvenliği konularında İş Müfettişi olarak görev yapmış olanlardan yararlanılabilecektir.

70 İş Sağlığı Güvenliğine Bütünsel Yaklaşım ve Güvenlik Kültürü Güvenlik, yapılan işin ve/veya çalışma şartlarının zarar ve/veya tehlike içermeme durumudur. Güvenliği sağlamanın üç ana kuralı vardır; 1-Güvenliği ve sağlığı tehdit eden durumların ortadan kaldırılması, 2-Güvenliği ve sağlığı tehdit eden gelişmelerin zamanında saptanması, 3-Önlenemeyen durumların kötü sonuçlarının asgariye indirilmesi (riskin asgariye indirilmesi)

71 İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİNDE TEMEL İLKELER 1- Bütün çalışanların hakları vardır 2- İş sağlığı ve güvenliği alanında politikalar oluşturulmalıdır. 3- Sosyal taraflar (işveren ve işçiler) ve diğer ilgili taraflarla görüş alışverişinde bulunulmalıdır. 4- Önleme ve koruma, iş sağlığı ve güvenliği program ve politikalarının amacı olmalıdır. 5- Bu alanda etkili program ve politikalar geliştirilip uygulanması açısından bilgilendirme büyük önem taşımaktadır.

72 İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİNDE TEMEL İLKELER 6- Sağlığın geliştirilmesi iş sağlığı uygulamalarının en temel yaklaşımıdır. 7- Bütün çalışanları kapsayacak iş sağlığı ve güvenliği hizmetleri oluşturulmalıdır. 8- İş kazalarına maruz kalan, yaralanan ve mesleki hastalıklara yakalanan çalışanların tazminat alma, rehabilitasyon ve tedavi hizmetlerinden yararlanma imkanları olmalıdır. 9- Eğitim, güvenli ve sağlıklı çalışma ortamları açısından yaşamsal önemdedir. 10- İşçiler, işverenler ve yetkililer belirli sorumluluklara, görevlere ve yükümlülüklere sahiptirler. 11- Politikalar fiilen uygulanmalıdır.

73 İŞ SAĞLIĞININ BAŞLICA AMAÇLARI 1- Çalışanların sağlığının ve çalışma kapasitelerinin korunması ve geliştirilmesi, 2- Çalışma ortamının ve çalışmanın sağlık ve güvenlik açısından elverişli duruma getirilmesi, 3- İş örgütlenmelerinin ve çalışma kültürlerinin çalışma yaşamında sağlığı ve güvenliği destekleyici yönde geliştirilmesi, böylece girişimlerin verimliliklerine de olumlu katkıda bulunacak olumlu bir sosyal ortamın ve düzgün bir işleyişin sağlanması.

74 İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ STRATEJİLERİNİN BENİMSENMESİNDE - İSG farkındalığının arttırılması ve güvenlik kültürünün yaygınlaştırılması, - Etkin bir ulusal İSG sisteminin kurulması, - Üst düzey politik katılım ve destek sağlanması, - Uluslar arası, ulusal ve işletme düzeyinde İSG ne öncelik verilmesi, - Ortaklaşa sürdürülecek bir İSG çabasına odaklanmak en önemli faktörlerdir.

75 ILO (Uluslar arası Çalışma Örgütü) NUN 7 TEMEL GÜVENLİK BOYUTU 1- İş piyasası güvencesi: Devlet güvencesinde, tam istihdam yoluyla uygun istihdam olanakları 2- İstihdam güvencesi: Keyfi işten çıkarmaya karşı koruma, işe alma ve işten çıkarma ile ilgili düzenlemeler, mali yükün işverence karşılanması 3- İş güvencesi: Kişinin mesleğinin, beceri alanının veya kariyerinin korunması. 4- Beceri geliştirme güvencesi: Çıraklık ve iş eğitimi yoluyla, yaygın beceri kazanma ve sürdürme olanağı.

76 ILO (Uluslar arası Çalışma Örgütü) NÜN 7 TEMEL GÜVENLİK BOYUTU 5- Çalışma güvenliği: Tüm işçiler için işyerinde sağlık ve güvenlik düzenlemeleri, çalışma saatlerinin sınırlandırılması, uygun olmayan saatlerde çalışma ve gece işinin kısıtlanması yoluyla kaza ve hastalıklardan korunma. 6- Temsil güvencesi: Devletin işlerine ekonomik ve politik olarak katılmış bağımsız sendikalar, işveren örgütleri ile iş piyasasında ortak sesin varlığının korunması. 7- Gelir güvencesi : Asgari ücret, ücret ayarlamaları, kapsamlı sosyal güvence, vergilerin gelire göre ayarlanması ve gelirin korunması.

77 İŞ GÜVENLİĞİ KÜLTÜRÜ Güvenlik kültürü, güvenliği veya emniyeti tehdit edebilecek davranış veya uygulamalarla, bunların yer aldığı ortak kullanım ya da etki alanında bulunan canlıların veya araç gereç gibi nesnelerin zararını en aza indirmeyi amaçlayan, güvenlik ve emniyete öncelik veren, algı,inanç,tutum, kural, roller, sosyal, teknik ve politik uygulamalarla yetkinlik ve sorumluk hislerinin bütünüdür.

78 İŞ GÜVENLİĞİ KÜLTÜRÜNÜN GELİŞTİRİLMESİNDE GÖREV ALAN KURUMLAR; - Devlet, - İşveren, - Çalışanlar/sendikalar, - Üniversiteler, - Meslek örgütleri

79 Devletin Rolü Daha çok gözlemci, aydınlatıcı, teşvik edici ve arabuluculuk yapmak, gerekli koşul ve standartları mevzuatla düzenlemek, denetimi sağlamak ve devlet politikası olarak benimsenmesini sağlamak tır. Kayıt-dışı istihdamın önlenmesi, çocuk işçiliğinin yok edilmesi, Cinsiyet ayrımcılığının yok edilmesi, sosyal güvenliğin desteklenmesi, Gelir dağılımı adaletsizliğinin azaltılması, yaşanabilir bir asgari ücretin saptanması İşyerinde çalışan işçi sayısına bakılmaksızın, her çalışanın İSİG hizmetlerinden yararlanmasının sağlanması,

80 Devletin Rolü Kamu sağlık hizmetlerinin düzenlenmesi, güvenilir bir kayıt sistemi kurulması, Hekim iş müfettişi istihdamı, iş kazalarının Bilimsel analizi, İşçi Sağlığı Enstitülerinin kurulması/yaygınlaştırılması, yasalarda çalışanların korunması, Toplumda, güvenlik kültürü bilincini oluşturmak ve yaygınlaştırmak, İş sağlığı ve güvenliği ile ilgili paydaşlar (işveren çalışanlar vd.) arasında sosyal diyaloğu sağlamak, İş sağlığı ve güvenliği sistemi ile ilgili toplumda ve işletmelerde eğitim ve danışmanlık hizmetleri vermek. Eğitim konusunda Milli Eğitim Bakanlığı ve Üniversiteler ile işbirliği yapmak, İş sağlığı ve güvenliği konusunda, araştırmaları teşvik etmek, İş sağlığı ve güvenliği konusunda iş sağlığı hizmetleri ile ilgili sağlık ve güvenlik alt yapısını iyileştirmektir.

81 İşverenlerin rolü Öncelikle iş kazaları ve meslek hastalıklarını önlemek için; Üretim süreçlerinde, önce verimlilik yerine, önce insan yaklaşımının benimsetilmesi, Risk değerlendirmesi ve risk yönetimi yaklaşımının benimsetilmesi, İşyerinde çalışan işçi sayısına bakılmaksızın, her çalışanın İSİG hizmetlerinden yararlanmasının sağlanması, İşyeri sağlık ve güvenlik birimlerinin desteklenmesi, İlk ve acil yardım hizmetlerinin organizasyonu, Çalışanların eğitimi,

82 İşverenlerin rolü Veri akışının sağlanması, İş kazalarının Bilimsel analizi. İşçilerin kişisel koruyucu donanımları uygun şekilde kullanmaları için her türlü önlemin alınması, teknik gelişimlere uyum sağlanması, toplu ve kişisel korunma önlemlerine öncelik verilmesi, işçilere uygun talimatların verilmesi, işçilerin bilgilendirilmesi ve görüşlerinin alınması işverenin sorumluluğudur. İşveren veya temsilcileri, iş sağlığı faaliyetlerini sadece yasal yükümlülükten kurtulmak için yaptıklarında iş sağlığı ve güvenliği konusunda başarı sağlanamayacaktır. İş sağlığı ve güvenliği konusunda yapılan çalışmaların kalite için birer yatırım olduğu unutulmamalıdır.

83 Çalışanlar/Sendikaların rolü Yasa ve yönetmeliklerde belirlenen, çalışanların sorumlulukları; işveren tarafından alınan her türlü tedbire riayet etmek ve talimatlara uymaktır şeklinde belirtilmektedir. Bu kapsamda çalışanların; makine, cihaz ve ekipmanları doğru şekilde kullanmaları, işyerinde iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili her türlü olumsuz durumu işverene bildirmeleri, işveren, sağlık ve güvenlik işçi temsilcisi ve diğer çalışanlarla iş sağlığı ve güvenliği konusunda işbirliği yapmaları ve güvensiz durumlardan kaçınmaları, sağlıklı ve güvenli bir çalışma ortamının tesisi için, işyerinde düzenlenecek iş sağlığı ve güvenliği eğitimlerine katılmaları uygundur.

84 Çalışanlar/Sendikaların rolü İşyeri, iş kolu ve üretim süreci ile ilgili bilgi sahibi olunması Risk değerlendirmesi ve risk yönetimi süreçlerine katılım, İş kazalarının Bilimsel analizi İş güvenliğinin yaşamın önceliği biçimine getirilmesine yönelik etkinlikler Kişisel koruyucu ekipmanın kuralına uygun biçimde kullanılması

85 Üniversitelerin rolü -İSİG Sosyal politikalara bilimsel katkı sağlamak, -Güvenilir bir kayıt sistemi kurulmasına bilimsel altyapı sağlamak, -İş kazalarının Bilimsel analizi -İşçi sağlığı ve iş güvenliği alanında çalışacak insan gücünün temel eğitimi, -İşçi sağlığı ve iş güvenliği alanında çalışacak insan gücünün mezuniyet sonrası sürekli eğitimine katkı, -İSİG ile ilgili araştırmalar, laboratuvarlar ve İSİG ile ilgili akademik ortamın oluşturulmasıdır.

86 Meslek Örgütlerinin rolü İSİG Sosyal politikalara katkı İş sağlığı ve güvenliği alanında çalışacak insan gücünün yetiştirilmesi ve istihdam edilmesi süreçlerine katkı İş sağlığı ve güvenliği alanında çalışacak insan gücünün mezuniyet sonrası sürekli eğitiminin organizasyonu İş kazalarının Bilimsel analizine katkı sağlamaktır.

87

İş Sağlığı Güvenliğine Genel Bakış ve Güvenlik Kültürü Güvenlik, yapılan işin ve/veya çalışma şartlarının zarar ve/veya tehlike içermeme durumudur. Güvenliği sağlamanın üç ana kuralı vardır; 1- Güvenliği

Detaylı

www.ankaraisguvenligi.com

www.ankaraisguvenligi.com İş sağlığı ve güvenliği temel prensiplerini ve güvenlik kültürünün önemini kavramak. Güvenlik kültürünün işletmeye faydalarını öğrenmek, Güvenlik kültürünün oluşturulmasını ve sürdürülmesi sağlamak. ILO

Detaylı

İş Sağlığı ve Güvenliğine Genel Bakış ve Güvenlik Kültürü, Güvenlik Kültürünün Oluşturulmasında Kurum, Kuruluş ve Çalışanlara Düşen Görevler

İş Sağlığı ve Güvenliğine Genel Bakış ve Güvenlik Kültürü, Güvenlik Kültürünün Oluşturulmasında Kurum, Kuruluş ve Çalışanlara Düşen Görevler iş sağliği ve güvenliği İş Sağlığı ve Güvenliğine Genel Bakış ve Güvenlik Kültürü, Güvenlik Kültürünün Oluşturulmasında Kurum, Kuruluş ve Çalışanlara Düşen Görevler 2 ünite başlıkları Güvenlik Kültürü

Detaylı

Ünite 3. İş Sağlığı ve Güvenliğine Genel Bakış ve Güvenlik Kültürü. 5İ Ortak Dersler İŞ GÜVENLİĞİ. Öğr. Gör. Cihan YAYLACI

Ünite 3. İş Sağlığı ve Güvenliğine Genel Bakış ve Güvenlik Kültürü. 5İ Ortak Dersler İŞ GÜVENLİĞİ. Öğr. Gör. Cihan YAYLACI İş Sağlığı ve Güvenliğine Genel Bakış ve Güvenlik Kültürü Ünite 3 5İ Ortak Dersler İŞ GÜVENLİĞİ Öğr. Gör. Cihan YAYLACI 1 Ünite 3 İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİNE GENEL BAKIŞ VE GÜVENLİK KÜLTÜRÜ Öğr. Gör. Cihan

Detaylı

Doç.Dr.Gülbiye Y. YAŞAR, Dr.Emirali KARADOĞAN

Doç.Dr.Gülbiye Y. YAŞAR, Dr.Emirali KARADOĞAN Doç.Dr.Gülbiye Y. YAŞAR, Dr.Emirali KARADOĞAN Sağlık Kavramı Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ne göre sağlık; Sadece hastalık ve sakatlığın olmaması değil, bedenen, ruhen ve sosyal bakımdan tam bir iyilik halidir.

Detaylı

İş Sağlığı Güvenliğine Genel Bakış ve Güvenlik Kültürü Güvenlik, yapılan işin ve/veya çalışma şartlarının zarar ve/veya tehlike içermeme durumudur. Güvenliği sağlamanın üç ana kuralı vardır; 1- Güvenliği

Detaylı

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KAVRAM VE KURALLARININ GELİŞİMİ DERS NOTU-1

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KAVRAM VE KURALLARININ GELİŞİMİ DERS NOTU-1 İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KAVRAM VE KURALLARININ GELİŞİMİ DERS NOTU-1 İSG KAVRAMıNıN TARIHI GELIŞIMI İSG ile İlk çalışmalar eski Roma da gözlenmiştir. Tarihçi Heredot çalışanların verimli olabilmesi için

Detaylı

İş Sağlığı ve Güvenliği Alanında Ulusal ve Uluslararası Kuruluşlar / Uluslararası Sözleşmeler

İş Sağlığı ve Güvenliği Alanında Ulusal ve Uluslararası Kuruluşlar / Uluslararası Sözleşmeler 1 İş Sağlığı ve Güvenliği Alanında Ulusal ve Uluslararası Kuruluşlar / Uluslararası Sözleşmeler Amaç; İSG alanında mevcut uluslararası ve ulusal kurum ve kuruluşlar hakkında bilgi sahibi olmak. Öğrenim

Detaylı

İSGÜV 506 KAZA ARAŞTIRMA, İNCELEMELERİ VE EMNİYET SİSTEMLERİ. Çankaya Üniversitesi İş Sağlığı ve İş Güvenliği ABD

İSGÜV 506 KAZA ARAŞTIRMA, İNCELEMELERİ VE EMNİYET SİSTEMLERİ. Çankaya Üniversitesi İş Sağlığı ve İş Güvenliği ABD İSGÜV 506 KAZA ARAŞTIRMA, İNCELEMELERİ VE EMNİYET SİSTEMLERİ Çankaya Üniversitesi İş Sağlığı ve İş Güvenliği ABD KAPSAM Temel Kavramlar, iş güvenliğinin tarihçesi Kazanın tanımı ve sınıflaması, Kazaların

Detaylı

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ MESLEKİ UYGULAMALAR İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ Göksel Sarı, Genel Müdür, İnşaat Mühendisi Tolga Uysal, Endüstri Mühendisi, Yönetim Sistemleri ve İş Geliştirme Müdürü ERGON İş Güvenliği Sistemleri LTD. ŞTİ.

Detaylı

İSG Sistemi Bilinmesi Gerekenler Mesleğe Hazırlık Eğitimleri Görev ve Sorumluluklarımız

İSG Sistemi Bilinmesi Gerekenler Mesleğe Hazırlık Eğitimleri Görev ve Sorumluluklarımız İSG Sistemi Bilinmesi Gerekenler SUNUM İÇERİĞİ İSG MEVZUATININ TARİHSEL GELİŞİMİ KİMLER İŞ GÜVENLİĞİ UZMANI OLABİLİR İŞ GÜVENLİĞİ UZMANI NASIL OLUNUR UZMANLIK SINIFLARI NEDİR? TEHLİKE SINIFLARI NEDİR?

Detaylı

İSG NİN TÜRKİYE DEKİ TARİHSEL GELİŞİMİ

İSG NİN TÜRKİYE DEKİ TARİHSEL GELİŞİMİ Dünyada olduğu gibi ülkemizde de iş sağlığı ve güvenliğinin tarihsel gelişimi çalışma yaşamındaki gelişmelere bağlı olarak benzer aşamalardan geçmiştir. Meslek hastalıklarının ve iş kazalarının önemli

Detaylı

MAKİNA MÜHENDİSİ EMRAH KARTALKANAT

MAKİNA MÜHENDİSİ EMRAH KARTALKANAT MAKİNA MÜHENDİSİ EMRAH KARTALKANAT İş Güvenliği Nedir? İş Güvenliği kavramı; Hipokrat ın kurşun zehirlenmesini tespiti ile başlayan alana ait çalışmalar, günümüzde pek çok çalışmanın yanında, sadece meslek

Detaylı

MESLEK HASTALIKLARI ve İŞ KAZALARI

MESLEK HASTALIKLARI ve İŞ KAZALARI 15 Ocak 2011 İş Kazaları, Meslek Hastalıkları ve Hukuksal Yönü MMO Kocaeli Şubesi MESLEK HASTALIKLARI ve İŞ KAZALARI Doç. Dr. Nilay Etiler Kocaeli Üniversitesi Meslek hastalığı 5510 sayılı SS-GSS Kanunu

Detaylı

T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı

T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Ak Uzay OSGB (Ortak Sağlık Güvenlik Birimi) 1. TEKLİF TALEBİNDE BULUNAN FİRMANIN BİLGİLERİ TEKLİF ALANIN Kurum Ünvanı Mersin Diş Hekimleri Odası Telefon (0324)

Detaylı

ULUSAL KURULUŞLARIN İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ UYGULAMALARI VE ULUSLARARASI KURULUŞLARLA KARŞILAŞTIRILMASI

ULUSAL KURULUŞLARIN İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ UYGULAMALARI VE ULUSLARARASI KURULUŞLARLA KARŞILAŞTIRILMASI ULUSAL KURULUŞLARIN İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ UYGULAMALARI VE ULUSLARARASI KURULUŞLARLA KARŞILAŞTIRILMASI AFŞİN GÜNGÖR, BESTE ŞİMŞEK AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ, ULUSLARARASI

Detaylı

Doç.Dr.Gülbiye Y. YAŞAR

Doç.Dr.Gülbiye Y. YAŞAR Doç.Dr.Gülbiye Y. YAŞAR Anayasa md.90 Milletlerarası Andlaşmaları Uygun Bulma Usulüne göre yürürlüğe konulmuş milletlerarası andlaşmalar kanun hükmündedir. Bunlar hakkında Anayasaya aykırılık iddiası ile

Detaylı

İŞ KAZASI ILO YA GÖRE İŞ KAZASI ÖNCEDEN PLANLANMAMIŞ, BİLİNMEYEN VE KONTROL ALTINA ALINAMAMIŞ OLAN ETRAFA ZARAR VEREBİLECEK NİTELİKTEKİ OLAYDIR.

İŞ KAZASI ILO YA GÖRE İŞ KAZASI ÖNCEDEN PLANLANMAMIŞ, BİLİNMEYEN VE KONTROL ALTINA ALINAMAMIŞ OLAN ETRAFA ZARAR VEREBİLECEK NİTELİKTEKİ OLAYDIR. İŞ KAZASI ILO YA GÖRE İŞ KAZASI ÖNCEDEN PLANLANMAMIŞ, BİLİNMEYEN VE KONTROL ALTINA ALINAMAMIŞ OLAN ETRAFA ZARAR VEREBİLECEK NİTELİKTEKİ OLAYDIR. 1 WHO-DÜNYA SAĞLIK ÖRGÜTÜNE GÖRE İŞ KAZASI ÖNCEDEN PLANLANMAMIŞ,

Detaylı

RİSK DEĞERLENDİRMESİ ve ÇALIŞANLARIN İSG EĞİTİMLERİ. Ali Kaan ÇOKTU

RİSK DEĞERLENDİRMESİ ve ÇALIŞANLARIN İSG EĞİTİMLERİ. Ali Kaan ÇOKTU T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ RİSK DEĞERLENDİRMESİ ve ÇALIŞANLARIN İSG EĞİTİMLERİ Ali Kaan ÇOKTU İSG Uzman Yardımcısı Endüstri Mühendisi Giriş Genel

Detaylı

CALIŞANLARIN İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ EĞİTİMLERİNİN USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK. (7 Nisan 2004/25426 R.G.) BİRİNCİ BÖLÜM

CALIŞANLARIN İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ EĞİTİMLERİNİN USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK. (7 Nisan 2004/25426 R.G.) BİRİNCİ BÖLÜM CALIŞANLARIN İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ EĞİTİMLERİNİN USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK (7 Nisan 2004/25426 R.G.) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam ve Dayanak Amaç Madde 1 Bu Yönetmelik, işverenlerce, işyerlerinde

Detaylı

ISG Kavramlar ve Gelişimi. İş Sağlığı ve Güvenliğinin Kavram ve Kurallarının Gelişimi

ISG Kavramlar ve Gelişimi. İş Sağlığı ve Güvenliğinin Kavram ve Kurallarının Gelişimi ISG Kavramlar ve Gelişimi İş Sağlığı ve Güvenliğinin Kavram ve Kurallarının Gelişimi a. İş Güvenliği Tanım İşçilerin iş kazalarına uğramalarını önlemek amacıyla güvenli çalışma ortamını oluşturmak için

Detaylı

AMAÇ İSG alanında devlet, işçi, işveren taraflarının yeri ve önemini, faaliyet gösteren ulusal ve uluslararası kuruluşlar ile bu alanda hazırlanmış

AMAÇ İSG alanında devlet, işçi, işveren taraflarının yeri ve önemini, faaliyet gösteren ulusal ve uluslararası kuruluşlar ile bu alanda hazırlanmış AMAÇ İSG alanında devlet, işçi, işveren taraflarının yeri ve önemini, faaliyet gösteren ulusal ve uluslararası kuruluşlar ile bu alanda hazırlanmış sözleşmeleri öğrenmelerini sağlamaktır. İSG nin Ekonomik

Detaylı

İŞÇİ SAĞLIĞI İŞ GÜVENLİĞİNİN TARİHİ GELİŞİMİ

İŞÇİ SAĞLIĞI İŞ GÜVENLİĞİNİN TARİHİ GELİŞİMİ İŞÇİ SAĞLIĞI VE İŞ GÜVENLİĞİNİN TARİHİ GELİŞİMİ İŞÇİ SAĞLIĞI VE İŞ GÜVENLİĞİ İŞÇİ SAĞLIĞI VE İŞ GÜVENLİĞİ NİN TANIMI İŞYERLERİNDE İŞİN YÜRÜTÜLMESİ SIRASINDA, ÇEŞİTLİ NEDENLERDEN KAYNAKLANAN SAĞLIĞA ZARAR

Detaylı

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ TEMEL EĞİTİMİ SIKÇA SORULAN SORULAR. 1 İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitiminin Temel Amacı Nedir? CEVAP:

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ TEMEL EĞİTİMİ SIKÇA SORULAN SORULAR. 1 İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitiminin Temel Amacı Nedir? CEVAP: İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ TEMEL EĞİTİMİ SIKÇA SORULAN SORULAR 1 İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitiminin Temel Amacı Nedir? 1 İş Sağlığı ve Güvenliğinin Tanımı. 2 İş Sağlığı ve Güvenliği faaliyetlerinin yürütülmesi.

Detaylı

Doç.Dr.Gülbiye Y. YAŞAR, Dr.Emirali KARADOĞAN

Doç.Dr.Gülbiye Y. YAŞAR, Dr.Emirali KARADOĞAN Doç.Dr.Gülbiye Y. YAŞAR, Dr.Emirali KARADOĞAN Türkiye de İş Sağlığı ve Güvenliğinin Tarihsel Gelişimi Avrupa da yaşanan Sanayi Devrimi nin koşullarının Osmanlı İmparatorluğu nda oluşmaması nedeniyle aynı

Detaylı

MAVĠ AKADEMĠ ĠġYERĠ HEKĠMLĠĞĠ VE Ġġ GÜVENLĠĞĠ UZMANLIK EĞĠTĠMĠ

MAVĠ AKADEMĠ ĠġYERĠ HEKĠMLĠĞĠ VE Ġġ GÜVENLĠĞĠ UZMANLIK EĞĠTĠMĠ MAVĠ AKADEMĠ ĠġYERĠ HEKĠMLĠĞĠ VE Ġġ GÜVENLĠĞĠ UZMANLIK EĞĠTĠMĠ 1 Ġġ SAĞLIĞI VE GÜVENLĠĞĠ KAVRAM VE KURALLARININ GELĠġĠMĠ Dr Ümit Özcan ĠĢyeri Hekimi 2 Sıra No / Konu Konunun genel amacı 2/ ĠĢ Sağlığı ve

Detaylı

TEMEL İSG Kaynakça.

TEMEL İSG Kaynakça. TEMEL İSG Kaynakça www.ustadlar.com.tr KAYNAKÇA ÜSTADLAR Eğitim Danışmanlık Mühendislik Teknik Hizmetler Sanayi ve Tic. Ltd. Şti. tarafından düzenlenen İş Güvenliği Uzmanlığı eğitimlerinde katılımcılara

Detaylı

İş Sağlığı ve Güvenliği

İş Sağlığı ve Güvenliği İş Sağlığı ve Güvenliği Sunanlar: Cem Taşkın Öktem 1133022 Büşra Duman 1133024 Sunum Tarihi: 06.03.2014 İrem Bengisu Ay 1133016 Kübra Yaman 1133036 İş Sağlığı ve İş Güvenliğinin Gelişimi Geçmişi daha eskiye

Detaylı

İ.S.G. TEMEL KAVRAMLAR VE TARİHSEL GELİŞİMİ

İ.S.G. TEMEL KAVRAMLAR VE TARİHSEL GELİŞİMİ İ.S.G. TEMEL KAVRAMLAR VE TARİHSEL GELİŞİMİ İşyerlerinde, işlerin yürütülmesi sırasında, çeşitli nedenlerden kaynaklanan, sağlığa zararlı durumlardan korunmak amacıyla yapılan sistemli çalışmalara iş sağlığı

Detaylı

İşçi ve İşveren Tanımları

İşçi ve İşveren Tanımları Kanun un Amacı Bu Kanunun amacı; işyerlerinde iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanması ve mevcut sağlık ve güvenlik şartlarının iyileştirilmesi için işveren ve çalışanların görev, yetki, sorumluluk, hak ve

Detaylı

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KISA ÖZET KOLAYAOF DİKKAT Burada ilk 4 sayfa gösterilmektedir. Özetin tamamı için sipariş veriniz www.kolayaof.com 2 Kolayaof.com 0 362 2338723 Sayfa 2 İÇİNDEKİLER 1. ÜNİTE- İş

Detaylı

6331 SAYILI KANUN SONRASI İŞ KAZALARININ BİLDİRİLECEĞİ SÜRELER VE BİLDİRİM YAPILACAK KURUMLAR

6331 SAYILI KANUN SONRASI İŞ KAZALARININ BİLDİRİLECEĞİ SÜRELER VE BİLDİRİM YAPILACAK KURUMLAR 6331 SAYILI KANUN SONRASI İŞ KAZALARININ BİLDİRİLECEĞİ SÜRELER VE BİLDİRİM YAPILACAK KURUMLAR Mustafa BAŞTAŞ * I-GİRİŞ 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu nun (Resmi, 2012, 28339) yürürlüğe girmesi

Detaylı

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ ANABİLİM DALI TEZSİZ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ. Dersin Adı Kod Yarıyıl T+U AKTS. Dersin Adı Kod Yarıyıl T+U AKTS

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ ANABİLİM DALI TEZSİZ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ. Dersin Adı Kod Yarıyıl T+U AKTS. Dersin Adı Kod Yarıyıl T+U AKTS İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ ANABİLİM DALI TEZSİZ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ 1. Yıl - GÜZ DÖNEMİ ZORUNLU DERSLER İş Sağlığı Epidemiyolojisi ISG701 1 3 + 0 6 İş sağlığı ve epidemiyoloji kavramlarının

Detaylı

Doç.Dr.Gülbiye Y. YAŞAR, Dr.Emirali KARADOĞAN

Doç.Dr.Gülbiye Y. YAŞAR, Dr.Emirali KARADOĞAN Doç.Dr.Gülbiye Y. YAŞAR, Dr.Emirali KARADOĞAN Dünya İş Kazaları Karnesi ILO verilerine göre (2015); Dünyada 3 milyar işgücü bulunmaktadır. Dünyada her 15 saniyede bir işçi, iş kazaları ve meslek hastalıkları

Detaylı

Vaatler kağıt üzerinde kalmasın, kaliteli hizmet alayım diyorsanız, İş güvenliği uzmanınız ve işyeri hekiminiz işyerinize gelsin istiyorsanız.

Vaatler kağıt üzerinde kalmasın, kaliteli hizmet alayım diyorsanız, İş güvenliği uzmanınız ve işyeri hekiminiz işyerinize gelsin istiyorsanız. DİKKAT!!!! İŞ GÜVENLİĞİ HİZMETİ ALMAYA BAŞLAMADINIZ MI???? İşyeriniz Çok Tehlikeli ve Tehlikeli işler kapsamında ise ya da, İşyeriniz Az Tehlikeli İşler kapsamında ancak çalışan sayınız 50 nin üstünde

Detaylı

İSGDE KORUNMA POLİTİKALARI

İSGDE KORUNMA POLİTİKALARI 1 İSGDE KORUNMA POLİTİKALARI 2 Önleme: Bir şeyin olmasına veya yapılmasına engel olmak, Ortaya çıkan veya çıkacağı düşünülen bir tehlikeyi durdurmak, önüne geçmek. 3 Koruma: Bir kimseyi veya bir şeyi dış

Detaylı

İş Sağlığı ve Güvenliği Kültürü

İş Sağlığı ve Güvenliği Kültürü 1 İş Sağlığı ve Güvenliği Kültürü Konu; İş Sağlığı ve Güvenliği Kültürü Konunun genel amacı; Katılımcıların iş sağlığı ve güvenliğinde risk önleme kültürü ve bütünsel yaklaşımın önemi ve felsefesini kavramalarına

Detaylı

TÜRKİYE VE DÜNYADA İSG

TÜRKİYE VE DÜNYADA İSG TÜRKİYE VE DÜNYADA İSG Son yıllarda endüstrileşmiş ülkelerde iş kazalarının hızlı azalışında, etkin İSG uygulamaları rol oynamıştır. Bununla birlikte, istihdamda sanayinin payının küçülmesi tehlikeli sektörlerdeki

Detaylı

AB de İşyeri Sağlığı ve Güvenliği

AB de İşyeri Sağlığı ve Güvenliği AB de İşyeri Sağlığı ve Güvenliği İşyeri Sağlığı, Güvenliği ve Hijyeni AB de İşyeri Sağlığı ve Güvenliğinin önemi Misyon ve teşkilat AB Mevzuatı ve AB Stratejisi Ortaklar Başlıca güçlükler ve inisiyatifler

Detaylı

167 SAYILI İNŞAAT İŞLERİNDE GÜVENLİK VE SAĞLIK HAKKINDA ILO SÖZLEŞMESİ NİN İNŞAAT SEKTÖRÜNÜN VERİMLİLİĞİ ÜZERİNE ETKİSİ

167 SAYILI İNŞAAT İŞLERİNDE GÜVENLİK VE SAĞLIK HAKKINDA ILO SÖZLEŞMESİ NİN İNŞAAT SEKTÖRÜNÜN VERİMLİLİĞİ ÜZERİNE ETKİSİ 167 SAYILI İNŞAAT İŞLERİNDE GÜVENLİK VE SAĞLIK HAKKINDA ILO SÖZLEŞMESİ NİN İNŞAAT SEKTÖRÜNÜN VERİMLİLİĞİ ÜZERİNE ETKİSİ Yrd. Doç. Dr. Barış ÖZTUNA Çankırı Karatekin Üniversitesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri

Detaylı

09 Aralık 2003 Tarihli Resmi Gazete

09 Aralık 2003 Tarihli Resmi Gazete Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetmeliği BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç Madde 1 Bu Yönetmelik, işyerlerinde sağlık ve güvenlik şartlarının iyileştirilmesi

Detaylı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar. Madde 1- Bu Yönetmelik, işyerlerinde sağlık ve güvenlik şartlarının

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar. Madde 1- Bu Yönetmelik, işyerlerinde sağlık ve güvenlik şartlarının İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetmeliği [Resmi Gazete: 09.12.2003 Salı, Sayı: 25311 (Asıl)] Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç Madde 1- Bu Yönetmelik,

Detaylı

ILO Sözleşmeleri=188 ILO Tavsiye Kararları=199

ILO Sözleşmeleri=188 ILO Tavsiye Kararları=199 ILO Sözleşmeleri=188 ILO Tavsiye Kararları=199 ILO SÖZLEŞMELERİ - TAVSİYE KARARLARI ILO SÖZLEŞMELERİ ILO'nun temel ve en önemli işlevlerinden biri, Uluslararası Çalışma Konferansı'nın uluslararası standartları

Detaylı

T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ. Burhanettin KURT, İSG Uzmanı

T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ. Burhanettin KURT, İSG Uzmanı T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Burhanettin KURT, İSG Uzmanı Mayıs, 2013 Büyük zarar veya yok olmaya yol açabilecek durum; gerçekleşme ihtimali bulunan

Detaylı

İş Kazaları ve Meslek Hastalıklarında İşverenin Hukuki Sorumluluğu ve Sorumluluğun Hukuki Dayanağı ÜNİTE:5

İş Kazaları ve Meslek Hastalıklarında İşverenin Hukuki Sorumluluğu ve Sorumluluğun Hukuki Dayanağı ÜNİTE:5 ÜNİTE:1 İş Sağlığı ve Güvenliğine Genel Bakış ÜNİTE:2 İş Kazalarının ve Meslek Hastalıklarının Değerlendirilmesi ÜNİTE:3 Türkiye de İş Sağlığı ve Güvenliğinin Genel Görünümü ÜNİTE:4 İş Kazaları ve Meslek

Detaylı

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ HİZMETLERİ. Emekli Baş İş Müfettişi A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı İnşaat Mühendisi Şenel ŞEN

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ HİZMETLERİ. Emekli Baş İş Müfettişi A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı İnşaat Mühendisi Şenel ŞEN İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ HİZMETLERİ Emekli Baş İş Müfettişi A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı İnşaat Mühendisi Şenel ŞEN Sıra No / Konu Konunun genel amacı Öğrenme hedefleri 9 / İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri

Detaylı

SAĞLIK BAKANLIĞININ MESLEK HASTALIKLARI İLE İLGİLİ ÇALIŞMALARI

SAĞLIK BAKANLIĞININ MESLEK HASTALIKLARI İLE İLGİLİ ÇALIŞMALARI SAĞLIK BAKANLIĞININ MESLEK HASTALIKLARI İLE İLGİLİ ÇALIŞMALARI Dr. Ebru AYDIN Çalışan Sağlığı ve Güvenliği Daire Başkanı Uzm.Dr. Sühendan ADIGÜZEL Birim Sorumlusu 1 BAKANLIĞIMIZDA, ÇALIŞAN SAĞLIĞI İLE

Detaylı

(Türkiye Sözleşmeyi 18 Ekim 1961 tarihinde imzalamış ve 16 Haziran 1989 tarihinde onaylamıştır.)

(Türkiye Sözleşmeyi 18 Ekim 1961 tarihinde imzalamış ve 16 Haziran 1989 tarihinde onaylamıştır.) TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANAYASASI A. ÇALIŞMA HAKKI VE ÖDEVİ MADDE 49 - Çalışma, herkesin hakkı ve ödevidir. (Değişik 2. fıkra: 4709-3.10.2001 / m.19) Devlet, çalışanların hayat seviyesini yükseltmek, çalışma

Detaylı

İŞVERENİN İŞ KAZASI VE MESLEK HASTALIĞI BİLDİRİM YÜKÜMLÜLÜĞÜ

İŞVERENİN İŞ KAZASI VE MESLEK HASTALIĞI BİLDİRİM YÜKÜMLÜLÜĞÜ İŞVERENİN İŞ KAZASI VE MESLEK HASTALIĞI BİLDİRİM YÜKÜMLÜLÜĞÜ Recep GÜNER 69 * ÖZ 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanun unun 14 üncü maddesi göre işveren istihdam ettiği çalışanın iş kazası veya meslek

Detaylı

(*09/12/2003 tarih ve 25311 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmıştır)

(*09/12/2003 tarih ve 25311 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmıştır) Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetmeliği (*09/12/2003 tarih ve 25311 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmıştır) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç Madde

Detaylı

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ İŞ KAZALARI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ ÖNCELİKLİ HEDEF; İŞ KAZALARINI VE MESLEK HASTALIKLARINI ÖNLEMEKTİR. İŞ KAZASI TANIMI (ILO) Önceden planlanmamış, bilinmeyen ve kontrol altına alınamamış olan etrafa

Detaylı

İş sağlığı, İş Sağlığı İŞ SAĞLIĞI VE İŞ SAĞLIĞI HEMŞİRELİĞİ. Uluslararası Çalışma Örgütü ne (ILO) göre; ILO rakamlarına göre;

İş sağlığı, İş Sağlığı İŞ SAĞLIĞI VE İŞ SAĞLIĞI HEMŞİRELİĞİ. Uluslararası Çalışma Örgütü ne (ILO) göre; ILO rakamlarına göre; İŞ SAĞLIĞI VE İŞ SAĞLIĞI HEMŞİRELİĞİ İş Sağlığı Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) ve Dünya Sağlık Örgütü (WHO) nün yaptığı tanıma göre iş sağlığı, bütün mesleklerde çalışanların bedensel, ruhsal ve sosyal

Detaylı

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ DİKKATİNİZE: BURADA SADECE ÖZETİN İLK ÜNİTESİ SİZE ÖRNEK OLARAK GÖSTERİLMİŞTİR. ÖZETİN TAMAMININ KAÇ SAYFA OLDUĞUNU ÜNİTELERİ İÇİNDEKİLER BÖLÜMÜNDEN GÖREBİLİRSİNİZ. İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KISA ÖZET KOLAYAOF

Detaylı

6331 SAYILI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ YASASI BİLGİLENDİRME TOPLANTISI

6331 SAYILI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ YASASI BİLGİLENDİRME TOPLANTISI HOŞGELDİNİZ 6331 SAYILI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ YASASI BİLGİLENDİRME TOPLANTISI 24.10.2013 İÇERİK İSG Açısından Devletin Sorumlulukları 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu İşverenlerin Yükümlülükleri

Detaylı

RİSK DEĞERLENDİRME YAKLAŞIMI VE YASAL YÜKÜMLÜLÜKLER

RİSK DEĞERLENDİRME YAKLAŞIMI VE YASAL YÜKÜMLÜLÜKLER RİSK DEĞERLENDİRME YAKLAŞIMI VE YASAL YÜKÜMLÜLÜKLER 1475 sayılı iş yasası ve bu yasanın 74. Maddesine göre çıkarılan tüzükler incelendiğinde mevzuatın, Teknik bilgi vermeye çalışan ve buna bağlı olarak

Detaylı

6331 sayılı İş Kanunu kapsamında iş sağlığı ve güvenliği konusunda çalışmalar yaparak, Şifa Ortak Sağlık Güvenlik Birimi tarafından ;

6331 sayılı İş Kanunu kapsamında iş sağlığı ve güvenliği konusunda çalışmalar yaparak, Şifa Ortak Sağlık Güvenlik Birimi tarafından ; 17.12.2013 İŞ GÜVENLİĞİ KAPSAMINDAKİ HİZMET TEKLİFİ TEKLİF BİLGİLERİ YETKİLİ ANKARA DİŞ HEKİMLERİ ODASI DANIŞMAN ŞİFA ORTAK SAĞLIK VE GÜVENLİK BİRİMİ ADRES: HEPKEBİRLER MAH. NASRULLAH İŞ MERKEZİ KAT:5

Detaylı

İŞYERİ HEKİMİ GÖREV, YETKİ VE SORUMLULUKLARI

İŞYERİ HEKİMİ GÖREV, YETKİ VE SORUMLULUKLARI Sayfa No 1 / 5 1.BİRİM:İş Sağlığı ve Güvenliği 2. GÖREV ADI: İşyeri Hekimi 3. AMİR VE ÜST AMİRLER: Başhekim Yrd., Başhekim 4.YATAY İLİŞKİLER:Hastane Tüm Birim ve Bölümleri, İSG kurulu 5. GÖREV DEVRİ:Diğer

Detaylı

X X İl Milli Eğitim Müdürlüğü Toplum Sağlığı Merkezleri X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X. X X X X X X Okul/Kurum Müdürlükleri

X X İl Milli Eğitim Müdürlüğü Toplum Sağlığı Merkezleri X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X. X X X X X X Okul/Kurum Müdürlükleri A 1 B 2 İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ SORUMLULARININ TESPİTİ İl/İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri ve Bağlı bulunan Okul/Kurumların işveren vekillerinin tespit edilerek, makam onayının alınması İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜKLERİ

Detaylı

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİNİN KAVRAM VE KURALLARININ GELİŞİMİ

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİNİN KAVRAM VE KURALLARININ GELİŞİMİ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİNİN KAVRAM VE KURALLARININ GELİŞİMİ Dersin Amacı İş sağlığı ve güvenliğinin dünyadaki ve ülkemizdeki tarihsel gelişimi ve bugünkü İSG uygulama ilkeleri hakkında bilgi sahibi olmak

Detaylı

Elektrik İş Güvenliği ve Mevzuatı

Elektrik İş Güvenliği ve Mevzuatı Elektrik İş Güvenliği ve Mevzuatı GİRİŞ 2017-2018 Güz Dönemi 1. İŞ GÜVENLİĞİ Dünyada ve ülkemizdeki sanayileşmeye ve teknolojik gelişmelere paralel olarak özellikle iş yerlerinde çalışan kişilerin güvenliği

Detaylı

D-03 İş Sağlığı ve Güvenliği Uygulama İlkeleri ve Güvenlik Kültürü. Dr. Mansur ÖZCAN

D-03 İş Sağlığı ve Güvenliği Uygulama İlkeleri ve Güvenlik Kültürü. Dr. Mansur ÖZCAN D-03 İş Sağlığı ve Güvenliği Uygulama İlkeleri ve Güvenlik Kültürü Dr. Mansur ÖZCAN Sıra No / Ders Konunun genel amacı Öğrenme hedefleri Konunun alt başlıkları 3 / İş Sağlığı ve Güvenliğine Genel Bakış

Detaylı

İş Sağlığı ve İş Güvenliğinde Çalışan Katılımının Önemi

İş Sağlığı ve İş Güvenliğinde Çalışan Katılımının Önemi İş Sağlığı ve İş Güvenliğinde Çalışan Katılımının Önemi Y.Doç.Dr.Nezih VAROL, Halk Sağlığı & Adli Tıp Uzmanı Biruni Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hastanelerde İSG Sempozyumu 27.05.2014 Dünya

Detaylı

Tarihçe. Meslek Hastalıkları, Sebepleri, Önleme ve Korunma Prensipleri. Eski Mısır da Imhotep in piramit işçilerinde bel incinmelerine (M.Ö.

Tarihçe. Meslek Hastalıkları, Sebepleri, Önleme ve Korunma Prensipleri. Eski Mısır da Imhotep in piramit işçilerinde bel incinmelerine (M.Ö. Meslek Hastalıkları, Sebepleri, Önleme ve Korunma Prensipleri Tarihçe 2 Eski Mısır da Imhotep in piramit işçilerinde bel incinmelerine (M.Ö. 2780), Pliny tozlu çalışma mekanlarının öksürük ve nefes darlığıyla

Detaylı

İŞVERENİN ÖNLEM ALMA BORCU

İŞVERENİN ÖNLEM ALMA BORCU İŞVERENİN ÖNLEM ALMA BORCU İş kazaları ve meslek hastalıkları işyerlerinde meydana gelmektedir. Başka bir ifade ile iş kazası ve meslek hastalıklarının nedeni işyeri koşullarıdır. İşyerlerindeki kuralları

Detaylı

6331 SAYILI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KANUNU BİLGİLENDİRME TOPLANTISI 8 OCAK 2013 ÖNDER KAHVECİ

6331 SAYILI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KANUNU BİLGİLENDİRME TOPLANTISI 8 OCAK 2013 ÖNDER KAHVECİ 6331 SAYILI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KANUNU BİLGİLENDİRME TOPLANTISI 8 OCAK 2013 ÖNDER KAHVECİ T Ü R K İ Y E K A M U - S E N G E N E L S E K R E T E R İ T Ü R K S A Ğ L I K - S E N G E N E L B A Ş K A N

Detaylı

İlk Sosyal Politika Uygulamaları - İngiltere

İlk Sosyal Politika Uygulamaları - İngiltere İlk Sosyal Politika Uygulamaları - İngiltere Sanayi Devrimini ortaya çıkaran ülke olarak İngiltere 19. yüzyıl itibariyle işçi sınıfının çalışma ve yaşam koşulları açısından pek parlak bir konumda bulunmamaktadır.

Detaylı

İş kazaları ve tarafların sorumlulukları

İş kazaları ve tarafların sorumlulukları 1/18 İş kazaları ve tarafların sorumlulukları SGK/EUROSTAT VERİLERİ İLE 6331 VE 5510 SAYILI KANUNLARA GÖRE Kemal ÜÇÜNCÜ İş Güvenliği Mühendisi www.isteguvenlik.tc Eylül 2013 2/18 Sigortalı Çalışanların

Detaylı

Click to add subtitle. Kaynak: Forum Media Yayıncılık; İş Sağlığı ve Güvenliği için eğitim Seti

Click to add subtitle. Kaynak: Forum Media Yayıncılık; İş Sağlığı ve Güvenliği için eğitim Seti Click to add subtitle Kaynak: Forum Media Yayıncılık; İş Sağlığı ve Güvenliği için eğitim Seti DÜNYA SAĞLIK ÖRGÜTÜ (WHO) İLE ULUSLARARASI ÇALIŞMA ÖRGÜTÜ (ILO) İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİNİ, Tüm mesleklerde

Detaylı

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ ARAŞTIRMA VE GELİŞTİRME ENSTİTÜSÜ BAŞKANLIĞI GÖREV, YETKİ VE SORUMLULUKLARI HAKKINDA YÖNETMELİK

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ ARAŞTIRMA VE GELİŞTİRME ENSTİTÜSÜ BAŞKANLIĞI GÖREV, YETKİ VE SORUMLULUKLARI HAKKINDA YÖNETMELİK İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ ARAŞTIRMA VE GELİŞTİRME ENSTİTÜSÜ BAŞKANLIĞI GÖREV, YETKİ VE SORUMLULUKLARI HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ve kapsam MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin

Detaylı

6331 SAYILI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KANUNUNA GÖRE UYGULANACAK İDARİ PARA CEZALARI

6331 SAYILI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KANUNUNA GÖRE UYGULANACAK İDARİ PARA CEZALARI 6331 SAYILI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KANUNUNA GÖRE UYGULANACAK İDARİ PARA CEZALARI MADDE 4 Yükümlülüğü Getiren Madde Ceza Maddesi Yerine Getirilmeyen Yükümlülük İşverenin genel yükümlülüğü 4/1-a 26/1-a

Detaylı

SAĞLIĞIN KORUNMASI, GELİŞTİRİLMESİ VE SAĞLIK POLİTİKASI. Doç.Dr. Gülbiye YENİMAHALLELİ YAŞAR

SAĞLIĞIN KORUNMASI, GELİŞTİRİLMESİ VE SAĞLIK POLİTİKASI. Doç.Dr. Gülbiye YENİMAHALLELİ YAŞAR SAĞLIĞIN KORUNMASI, GELİŞTİRİLMESİ VE SAĞLIK POLİTİKASI Doç.Dr. Gülbiye YENİMAHALLELİ YAŞAR Tarihsel Gelişim: 1. Osmanlı İmparatorluğu nda: A. Meslek Örgütleri İçinde Yardımlaşma ve Hayır Kuruluşları Loncalar:

Detaylı

ÇALIŞMA MEVZUATI İLE İLGİLİ BİLGİLER

ÇALIŞMA MEVZUATI İLE İLGİLİ BİLGİLER ÇALIŞMA MEVZUATI İLE İLGİLİ BİLGİLER 30.06.2012 Resmi Gazete 01.01.2013 yürürlüğe girdi KAPSAM Kamu ve özel bütün işyerleri Memur ve işçi bütün çalışanlar Çırak ve stajyerler de dahil İLGİLİ MEVZUAT 6331

Detaylı

TÜRKİYE DE VE DÜNYA DA VE İSG

TÜRKİYE DE VE DÜNYA DA VE İSG TÜRKİYE DE VE DÜNYA DA VE İSG İş Sağlığına Genel Bakış: İş sağlığı, genel olarak çalışma hayatı ve sağlık arasındaki ilişkileri inceleyen bir bilimdir. İş Sağlığına Genel Bakış: İş sağlığı, iş hekimliği

Detaylı

Korunması Hakkında Yönetmelik. (26 Aralık 2003 tarih ve sayılı Resmi Gazete) BİRİNCİ BÖLÜM

Korunması Hakkında Yönetmelik. (26 Aralık 2003 tarih ve sayılı Resmi Gazete) BİRİNCİ BÖLÜM Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: Patlayıcı Ortamların Tehlikelerinden Çalışanların Korunması Hakkında Yönetmelik (26 Aralık 2003 tarih ve 25328 sayılı Resmi Gazete) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam,

Detaylı

İş Güvenliği Uzmanları İçin Yenileme Eğitimi Programı

İş Güvenliği Uzmanları İçin Yenileme Eğitimi Programı İş Güvenliği Uzmanları İçin Yenileme Eğitimi Programı Sıra No Konular Süresi 1 Açılış, Tanışma, Programın Tanıtımı ve Ön Test Uygulaması 1 2 Dünya da ve Türkiye de İSG nin Mevcut Durumu ve Gelişmeler 1

Detaylı

Yönetmelikler. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: Patlayıcı Ortamların Tehlikelerinden Çalışanların Korunması Hakkında Yönetmelik

Yönetmelikler. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: Patlayıcı Ortamların Tehlikelerinden Çalışanların Korunması Hakkında Yönetmelik Yönetmelikler Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: Patlayıcı Ortamların Tehlikelerinden Çalışanların Korunması Hakkında Yönetmelik BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Hukuki Dayanak, Tanımlar Amaç Madde 1

Detaylı

Cuma, 04 Şubat :27 - Son Güncelleme Cumartesi, 15 Ağustos :40

Cuma, 04 Şubat :27 - Son Güncelleme Cumartesi, 15 Ağustos :40 İşyeri Sağlık ve Güvenlik Birimleri ile Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimleri Hakkında Yönetmelik ile, 15 Ağustos 2009 tarihinde, yürürlükten kaldırılmıştır. İş Güvenliği ile Görevli Mühendis veya Teknik

Detaylı

İSG PLANLAMA RİSK DEĞERLENDİRME PROSEDÜRÜ

İSG PLANLAMA RİSK DEĞERLENDİRME PROSEDÜRÜ SAYFA NO 1/6 AMAÇ KAPSAM: Hastanede yeni bir bölüm açarken veya devam eden bölümlerin tehlikelerinin belirlenmesi, risklerin değerlendirilmesi, İSG programlarının oluşturulması ve gerekli kontrol ölçümlerinin

Detaylı

DERS BİLGİ FORMU İnsan Sağlığı ve İş Güvenliği Tüm Alanlar Tüm Dallar

DERS BİLGİ FORMU İnsan Sağlığı ve İş Güvenliği Tüm Alanlar Tüm Dallar Dersin Adı Alan Meslek / Dal Dersin Okutulacağı Sınıf / Dönem Süre Dersin Amacı Dersin Tanımı DERS BİLGİ FORMU İnsan Sağlığı ve İş Güvenliği Tüm Alanlar Tüm Dallar 32 Ders Saati Bu ders ile öğrenciye;

Detaylı

Biyosidal Ürünlerde İş Sağlığı ve Güvenliği

Biyosidal Ürünlerde İş Sağlığı ve Güvenliği ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK EĞİTİM VE ARAŞTIRMA MERKEZİ Biyosidal Ürünlerde İş Sağlığı ve Güvenliği Deniz BOZ ERAVCI Çalışma ve Sosyal Güvenlik Eğitim Uzmanı 1 İçerik - İş Sağlığı ve Güvenliği - İlgili

Detaylı

OHSAS 18001 - İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ. Yrd. Doç. Dr. Tülay Korkusuz Polat

OHSAS 18001 - İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ. Yrd. Doç. Dr. Tülay Korkusuz Polat OHSAS 18001 - İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ Yrd. Doç. Dr. Tülay Korkusuz Polat HAFTA 2: Türkiye de ve Dünyada İş Sağlığı ve Güvenliği 1/29 Güvenlik kültürünün oluşturulmasında ulusal kurum ve kuruluşlara düşen

Detaylı

6331 SAYILI İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ KANUNU

6331 SAYILI İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ KANUNU T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 6331 SAYILI İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ KANUNU İsmail GERİM Genel Müdür Yardımcısı 07 Mayıs 2013, İZMİR İSG Verileri ve Maliyetleri

Detaylı

6331 SAYILI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KANUNUNA GÖRE UYGULANACAK İDARİ PARA CEZALARI (01.01.2013-31.12.2013)

6331 SAYILI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KANUNUNA GÖRE UYGULANACAK İDARİ PARA CEZALARI (01.01.2013-31.12.2013) 6331 SAYILI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KANUNUNA GÖRE UYGULANACAK İDARİ PARA CEZALARI (01.01.2013-31.12.2013) Yükümlülüğü Getiren Madde Ceza Maddesi Yerine Getirilmeyen Yükümlülük Uygulanacak İdari Para Cezası

Detaylı

ULUSAL PNÖMOKONYOZ ÖNLEME EYLEM PLANI

ULUSAL PNÖMOKONYOZ ÖNLEME EYLEM PLANI ULUSAL PNÖMOKONYOZ ÖNLEME EYLEM PLANI 1. Sorunun öneminin saptanması Pnömokonyoz ülkemizde en sık görülen mesleki akciğer hastalıklarından biri olup, önlenebilir meslek hastalıklarının başında gelmektedir.

Detaylı

İŞ SAĞLIĞI VE İŞ GÜVENLİĞİ

İŞ SAĞLIĞI VE İŞ GÜVENLİĞİ 2014 İŞ SAĞLIĞI VE İŞ GÜVENLİĞİ PARS DANIŞMANLIK 20.02.2014 5763 Sayılı Kanun ( İş Kanunu ve bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun) Kabul Tarihi:15.05.2008 İçerik 4857 sayılı İş kanunu dahil

Detaylı

ULUSAL VE ULUSLAR ARASI SÖZLEŞMELER

ULUSAL VE ULUSLAR ARASI SÖZLEŞMELER ULUSAL VE ULUSLAR ARASI SÖZLEŞMELER İLKER KIYAK MAKİNA MÜHENDİSİ İSG UZMANI ( A SINIFI ) ULUSAL KURULUŞLAR İş sağlığı ve güvenliği alanının aktörleri devlet, işçi, işveren kuruluşlarıdır. Ulusal düzeyde;

Detaylı

Çalışanların İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimlerinin Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik Resmi Gazete de Yayımlanmıştır. DUYURU NO :2013/61

Çalışanların İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimlerinin Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik Resmi Gazete de Yayımlanmıştır. DUYURU NO :2013/61 İstanbul, 16.05.2013 Çalışanların İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimlerinin Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik Resmi Gazete de Yayımlanmıştır. DUYURU NO :2013/61 6331 sayılı İş Sağlığı ve İş Güvenliği Kanunu

Detaylı

Elektrik İş Güvenliği ve Mevzuatı

Elektrik İş Güvenliği ve Mevzuatı Elektrik İş Güvenliği ve Mevzuatı GİRİŞ Yrd. Doç. Dr. Bedri KEKEZOĞLU & Yrd. Doç. Dr. Altuğ BOZKURT 1. İŞ GÜVENLİĞİ Dünyada ve ülkemizdeki sanayileşmeye ve teknolojik gelişmelere paralel olarak özellikle

Detaylı

Risk Değerlendirmesi ve Yönetimi

Risk Değerlendirmesi ve Yönetimi Risk Değerlendirmesi ve Yönetimi 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu İşveren, iş sağlığı ve güvenliği yönünden risk değerlendirmesi yapmak veya yaptırmakla yükümlüdür. 6331 sayılı İş Sağlığı ve

Detaylı

ARALIK 2017 VE ÖNCESİ TARİH BASKILI İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ DERS KİTABINA İLİŞKİN DÜZELTME CETVELİ

ARALIK 2017 VE ÖNCESİ TARİH BASKILI İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ DERS KİTABINA İLİŞKİN DÜZELTME CETVELİ ARALIK 2017 VE ÖNCESİ TARİH BASKILI İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ DERS KİTABINA İLİŞKİN DÜZELTME CETVELİ 1- Ünite 1, Sayfa 27, devam eden madde metninde geçen,... SSK, Çalışma Bakanlığı,... ;... SGK, Aile,

Detaylı

RİSK DEĞERLENDİRMEDE YENİ YAKLAŞIMLAR

RİSK DEĞERLENDİRMEDE YENİ YAKLAŞIMLAR RİSK DEĞERLENDİRMEDE YENİ YAKLAŞIMLAR 20.06.2012 Tarih ve 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu 29.12.2012 Tarih ve 28512 Resmi Gazete Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Risk Değerlendirmesi Yönetmeliği

Detaylı

Çalışanların İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimlerinin Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik Resmi Gazete Yayım Tarih ve Sayısı : 15.05.

Çalışanların İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimlerinin Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik Resmi Gazete Yayım Tarih ve Sayısı : 15.05. MESGEMM İSG/Mevzuat/ler İçindekiler Birinci Bölüm - Amaç, Kapsam ve Dayanak Madde 1- Amaç Madde 2 - Kapsam Madde 3 - Dayanak Madde 4 - Tanımlar İkinci Bölüm - Genel Hükümler Madde 5 -İşverenin Yükümlülükleri

Detaylı

Prof.Dr. Nadi Bakırcı Acıbadem Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı A.D.

Prof.Dr. Nadi Bakırcı Acıbadem Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı A.D. Prof.Dr. Nadi Bakırcı Acıbadem Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı A.D. İhmal edilen bir konu olarak iş sağlığı ve güvenliği Bu konuda ihmal edilen bir grup olarak sağlık çalışanları Sağlık hizmeti

Detaylı

İŞ YERİ HEKİMİ. (A) İş yeri hekimi, işyerinde bulunması halinde diğer sağlık personeli ile birlikte çalışır.

İŞ YERİ HEKİMİ. (A) İş yeri hekimi, işyerinde bulunması halinde diğer sağlık personeli ile birlikte çalışır. ORGANİZASYONDAKİ YERİ görev yapar. : : İş Sağlığı ve Güvenliği Sorumlu Koordinatörüne bağlı GÖREV, YETKİ VE SORUMLULUKLARI: İş Yeri Hekiminin Görevleri: (A) İş yeri hekimi, işyerinde bulunması halinde

Detaylı

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ HİZMETLERİ

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ HİZMETLERİ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ HİZMETLERİ İSG. Uzm. Ahmet ASLANCAN Çalışan Sağlığı ve Güvenliği Daire Başkanlığı 1 İŞVERENİN İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ HİZMETLERİ İLE İLGİLİ YÜKÜMLÜLÜKLERİ 6331 KANUNUNDAKİ TANIMLAR-1

Detaylı

İş Sağlığı ve Güvenliği

İş Sağlığı ve Güvenliği Bu projenin eş finansmanı Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından yürütülmektedir. Türkiye de İşyerlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği Koşullarının İyileştirilmesi Projesi (www.isgip.org) Improvement

Detaylı

Çalışanların İş Sağlığı Ve Güvenliği Eğitimlerinin Usul Ve Esasları Hakkında Yönetmelik

Çalışanların İş Sağlığı Ve Güvenliği Eğitimlerinin Usul Ve Esasları Hakkında Yönetmelik Resmi Gazete Tarihi: 15.05.2013 Resmi Gazete Sayısı: 28648 Çalışanların İş Sağlığı Ve Güvenliği Eğitimlerinin Usul Ve Esasları Hakkında Yönetmelik BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE

Detaylı

OCAK 2013 TÜRKİYE KAMU-SEN AR-GE MERKEZİ

OCAK 2013 TÜRKİYE KAMU-SEN AR-GE MERKEZİ OCAK 2013 20 Haziran 2012 de kabul edildi. 30 Haziran tarih, 28339 sayılı Resmi Gazetede yayımlandı. İş sağlığı ve güvenliği ilk kez müstakil bir kanunda ele alındı. İşyerlerinde iş sağlığı ve güvenliğinin

Detaylı

DEĞERLENDİRİLMESİ AMAÇ:

DEĞERLENDİRİLMESİ AMAÇ: 12 39 Slayt 1/6 RİSK YÖNETİMİ ve DEĞERLENDİRİLMESİ AMAÇ: Kazaların önlenmesinde, mevzuattan kaynaklanan sorumluluklarımız, görevlerimiz ve yetkilerimiz hakkında bilgilendirme ve bilinçlendirme 2016 Güz

Detaylı