Bahaettin SARI. İMO Yapı Denetim Komisyon Başkanı

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Bahaettin SARI. İMO Yapı Denetim Komisyon Başkanı"

Transkript

1 Bahaettin SARI İMO Yapı Denetim Komisyon Başkanı

2 1999 depremlerinin ağır faturasından; 1. Müteahhitler 2. 4 lü TUS mühendis ve mimarlar 3. Belediye ve Valilikler sorumlu tutulmuş; Felaketlerin; doğru yer seçimi, sağlıklı bir yapı üretim ve denetimi ile önlenebileceği sonucuna varılmıştı.

3 4 lü TUS; o Mühendis ve mimarlarda hiçbir mesleki yeterlilik aranmadığı, (hâlâ aynı) o İşin ve ücretinin muhatabının müteahhit olduğu, (hâlâ aynı) o Belediye ve Valiliklerin sistemi hiç denetleyemediği, (hâlâ aynı) o

4 İmza bazında formaliteyi tamamlar nitelikte yapıldığı, (hâlâ aynı) için başarısız bulunmuş, ve, bu depremlerde denetimsiz yapılaşmanın sonucu açıkça gözler önüne serildi denilmişti. Bu çok isabetli saptamaların ardından.. o

5 10 Temmuz 2000 tarihinde 27 pilot ilde ancak bir yıl uygulamya alınan 595 Sayılı Yapı Denetim KHK, Onun iptalinin ardından 13 Temmuz 2001 tarihinde hazırlık aşamasında katılımcı bir süreç işletilmeyen 4708 Sayılı Yapı Denetimi Hakkında Kanun yürürlüğe girmişti.

6 o Yapı ve yapı sorumluları kayıt altına alındı. o Devlet, denetim faaliyeti üzerinden ciddi vergi geliri elde etti. o 1380 yapı denetim, 276 laboratuvar firmamız oldu. (BİB web ) o 136 yapı denetim firmasının belgesi iptal edildi. o 19 ilde yaklaşık 210 Miyon m2 denetim gerçekleştirildiği kayda geçti.

7 10 yıldır 19 pilot ilde uygulanmakta olan sistem, eksik ve hataları giderilmeden 1 Ocak 2011 tarihinden itibaren 81 ilde uygulamaya konuldu.

8 Yapı Üretimi; Yoğun Mühendis ve Mimarlık bilgi ve emeği gerektiren Yapı Üretim Faaliyeti geleneksel müteahhitlik anlayışı ile sürdürülmekte, müteahhitlik için okur-yazar olmak ve ticaret odasına kaydolmaktan başka bir nitelik aranmamaktadır.

9 Laboratuvar; Yetkin mühendislik meslek alanı olması gereken laboratuvar kuruculuğu, hiçbir eğitim ve nitelik gözetilmeden herkese açılmıştır. Yapı Denetim Firması; Kurucularda mühendis ve mimar diploması yeterli görülmüş, bırakın yetkin mühendisliği denetçi belgesi bile istenmemiştir.

10 Sigorta; Uygulamada mali ve mesleki sorumluluk sigortası hâlâ yok. Minha;Yapılan her yapı denetim hizmet hakedişi karşılığı yapı alanı denetim sorumluluğu aynen kalmak kaydıyla denetçi, kontrol elemanı ve yardımcı kontrol elemanlarının üzerinden otomatik olarak düşürülmektedir.

11 Özlük Haklar; Mühendis ve mimarların çalışma koşulları ve özlük haklarının piyasa koşullarına terkedilmiştir. İstisnalar; Her nedense 200 m 2 altındaki yapılar, denetim; 500 m2 altındaki yapılar, şantiye şefliği ve müteahhitlik kapsamı dışında tutulmaktadır.

12 Şantiye Şefliği; şantiyede sürekli bulunması gerekmeyen, 30bin m 2 ye kadar 5 ayrı müteahhidin 5 ayrı inşaatında aynı anda görev alabilen kağıt üzerinde imzasının alınmasının dışında olmasa da olur biçimindeki asgari ücretli bir eleman haline indirgenmiştir. *Teknik öğretmen ve teknikerleri şantiye şef yardımcısı olarak istihdam etmek yerine 3b sınıfı yapılar dahil şantiye şefliği yetkisi verilmiştir.

13 ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

14 Yetkin Mühendislik; Mühendislik disiplininde eğitimi, deneyimi, etik değerleri ön plana çıkaran, bu değerlere sahip meslek mensuplarını yetki konusunda önceliklendiren Yetkin mühendislik hayata geçirilmeli; yetkin mühendis ve mimarlık hizmeti, sistemin özünü oluşturmalıdır. *Etkin bir yapı denetim sistemi için; Mühendislik ve Mimarlık Yasası ile Türk Mühendis Mimar Odaları Birliği Yasalarının yeniden düzenlenerek Yetkin Mühendislik kavramın getirilmelidir. (DPT 8. Kalkınma Planı-2000)

15 Yasal Altyapı; Yapım süreci, yer seçiminden-planlamaya, tasarımdan-üretime, kullanımdan-iyileştirmeye kadar uzanan yapım süreci bir bütün olarak ele alınmalı, başta yapı anayasası sayılan Yapı Yasası olmak üzere Planlama, Tasarım, Üretim, Denetim, Mühendislik ve Mimarlık ile TMMOB Yasaları katılımcı bir süreç ile eş zamanlı çıkarılmalıdır.

16 o Sistemin Yürütülmesi ve Denetimi; İlgili Mühendis ve Mimar Meslek Odaları, kamu kuruluşları ile diğer sektör temsilcilerinin (yapı denetim kuruluşu, yapı laboratuvarı, yapı üreticisi, yapı malzeme üreticisi v.d.) aktif olarak katıldığı özerk bir Yapı Denetim Kurulu ve bu Kurulun aynı yöntemle oluşturacağı il ve ilçe komisyon ve çalışma birimlerini tarafından yürütülmeli, izlenmeli ve denetlemelidir.

17 Kamusal Nitelik; Yapı denetim kuruluşu, laboratuvar gibi kamusal yetki kullanan firmalar; sadece yapı denetçi belgeli yetkin mühendis ve mimarlar tarafından kurulabilmeli, kamusal denetim hizmeti verenler ile alanlar arasındaki parasal/ çıkarsal ilişki ortadan kaldırılmalıdır. Farklı denetim uygulamaları kaldırılmalı; özel-kamu ayrımı yapılmaksızın tüm yapılar aynı denetim sürecine tabii tutulmalıdır.

18 Periyodik Denetim; Kullanımdaki yapıların ekonomik ömrü bile dolmadan kendiliğinden göçmesinin önlenmesi için, yapı kullanma izninin verilmesinden itibaren beş yılda bir periyodik denetim zorunlu yapılmalıdır. Belgelendirme; Mühendis ve Mimarlar, kendi Meslek Odaları tarafından yetkinlik alanları doğrultusunda noterler gibi ihtiyaç kadar belgelendirilmelidir.

19 Sicil; Mühendis ve mimar sicilleri bağlı bulunduğu mühendis ve mimar Meslek Odası tarafından tutulmalıdır. Özlük Haklar; Ücretli mühendislik ve mimarlık hizmeti veren mühendis ve mimarların, iş güvenliği ve özlük hakları yasa ile tanımlanmalı, kamu güvencesi altına alınmalıdır. (Sistemdeki ort. Ücret 500Tl/ay BİB?)

20 Yüklenicilik; Yetkin mühendis ve mimar meslek alanı olarak tanımlanmalı, ihtiyaca göre sınıflandırılmalı, kurumsal yapısı ile yetki ve sorumlulukları açıkça belirlenmelidir. Kamu ihalelerinde yıllardır uygulanmakta olan asgari çekirdek personel (şantiye şef tartışması biter), yapım sözleşme teminatı, allrisk sigorta uygulaması tüm yapım işlerini kapsamalıdır.

21 Meslek İçi Eğitim; Mühendis ve Mimarlar, üyesi bulunduğu Mühendislik ve Mimarlık Meslek Odalarından, diğer yardımcı elemanlar ise Mesleki Yeterlilik Kurumundan periyodik meslek içi eğitim alması sağlanmalıdır.

22 Sigorta; Mesleki ve mali sorumluluk sigorta uygulaması istisnasız uygulanmalıdır. *TOKİ danışmanlık tip sözleşmesine eklenen bir madde ile danışman firmanın, kendisi için mali sorumluk, çalıştırdığı denetim mühendis ve mimarları için mesleki sorumluluk sigortası uygulaması hiçbir yasal altyapı gerektirmeden yapı ve yapı denetim sistemine de aynen uyarlanabilir.

23 Sonuç Olarak; Nüfusunun % 98 i, % 67 si kaçak ya da ruhsatsız, % 40 ı oturulabilir durumda olmayan konutlarda deprem riski altında yaşayan ülkemizde; Mühendis ve Mimar mesleki hizmet alanları meslek dışı kişi ve kuruluşlardan arındırılmalı,

24 Yetkin mühendis ve mimarlık, yapı ve denetim sisteminin odağındaki yerini almalı, Büyük-küçük, kamu-özel, kentselkırsal nitelikteki her yapının; yer seçiminden-planlamaya, tasarımdanüretime, kullanımdan-iyileştirmeye kadar uzanan süreçte kesintisiz denetimi zorunlu hale getirilmelidir.

25 Teşekkür Ederim...

Bahaettin SARI İMO Yapı Denetim Komisyon Başkanı MANİSA, 28 OCAK 2011

Bahaettin SARI İMO Yapı Denetim Komisyon Başkanı MANİSA, 28 OCAK 2011 Bahaettin SARI İMO Yapı Denetim Komisyon Başkanı MANİSA, 28 OCAK 2011 İmar mevzuatı ve yapı denetiminin temelini oluşturan 1933 tarihli 2290 sayılı Belediye ve Yollar Kanunu ile 1933 yılından itibaren

Detaylı

YAPI DENETİM KOMİSYONU RAPORU

YAPI DENETİM KOMİSYONU RAPORU TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası İzmir Şubesi YAPI DENETİM KOMİSYONU RAPORU 65 1.GİRİŞ 1999 yılında meydana gelen Marmara ve Düzce depremleri ile geçtiğimiz yıl meydana gelen Van depremleri, ülke olarak

Detaylı

YAPI DENETİMİ KANUNU & UYGULAMALARI

YAPI DENETİMİ KANUNU & UYGULAMALARI ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI MESLEKİ HİZMETLER GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 4708 sayılı YAPI DENETİMİ KANUNU & UYGULAMALARI DENETİM KAVRAMI 3194 sayılı Kanun un yürürlüğe girmesiyle, özel yapıların denetimi Kanun

Detaylı

Kasım /714 ve 05 Eyül /1583)

Kasım /714 ve 05 Eyül /1583) TMMOB İNŞAAT MÜHENDİSLERİ ODASI ŞUBE VE TEMSİLCİLİKLERİNDE DÜZENLENECEK BELGELER VE DÜZENLEME ESASLARI (Yönetim Kurulu 01 Kasım 2014-12/714 ve 05 Eyül 2015-27/1583) DÜZENLENECEK BELGE TÜRLERİ 1. Üye Tanıtım

Detaylı

TMMOB İNŞAAT MÜHENDİSLERİ ODASI 45. DÖNEM ONUR KURULU 01 NO LU TOPLANTI KARARLARI

TMMOB İNŞAAT MÜHENDİSLERİ ODASI 45. DÖNEM ONUR KURULU 01 NO LU TOPLANTI KARARLARI TMMOB İNŞAAT MÜHENDİSLERİ ODASI 45. DÖNEM ONUR KURULU 01 NO LU TOPLANTI KARARLARI TOPLANTI TARİHİ : 28 Nisan 2016 TOPLANTI SAATİ : 11:00 TOPLANTI YERİ : İnşaat Mühendisleri Odası / Ankara KARAR NO-01)

Detaylı

14.4. Mesleki Uygulama ve Denetim Komitesi (MUDK)

14.4. Mesleki Uygulama ve Denetim Komitesi (MUDK) 14.4. Mesleki Uygulama ve Denetim Komitesi (MUDK) Mimarlar Odası nın Anayasanın 124. maddesine ve 6235 sayılı Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Kanunu na dayanarak çıkarmış olduğu yönetmelik, tarife

Detaylı

ŞANTİYEDE YAPI DENETİMİ

ŞANTİYEDE YAPI DENETİMİ ŞANTİYEDE YAPI DENETİMİ Dr. Mürsel ERDAL Sayfa 1 Yapı Denetiminin Amacı Denetim, bir faaliyetin planlandığı gibi gerçekleştirilmesini sağlamak amacıyla yürütülen izleme ve yönlendirme çabasıdır. İzleme

Detaylı

Ek: Yapı Denetimi Hakkında Kanun ve Yönetmeliklerine İlişkin Mimarlar Odası Görüşü

Ek: Yapı Denetimi Hakkında Kanun ve Yönetmeliklerine İlişkin Mimarlar Odası Görüşü 18.2.1. Ek: Yapı Denetimi Hakkında Kanun ve Yönetmeliklerine İlişkin Mimarlar Odası Görüşü 15 Ocak 2010 13 Temmuz 2001 tarih ve 24461 sayılı Resmî Gazete de yayımlanarak yürürlüğe giren 4708 sayılı Yapı

Detaylı

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası İnşaat Mühendisi Ücret Hesap Tablosu (TL/Ay)

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası İnşaat Mühendisi Ücret Hesap Tablosu (TL/Ay) 1980-2018 YILLARI 2018 YILI İÇİN İNŞAAT MÜHENDİSİ ÜCRET HESAP TABLOSU (TL/Ay) (Yönetim Kurulu'nun 22 Kasım 2017 tarih ve 36/2241 Sayılı Kararı İle Revize Edilmiştir.) Ocak 2018, Ankara 1 İnşaat Mühendislerinin

Detaylı

PROJE VE UYGULAMA DENETÇİSİ/UYGULAMA DENETÇİSİ MÜHENDİS VE MİMAR İLE KONTROL ELEMANI MÜHENDİS VE MİMARLAR İÇİN TİP HİZMET SÖZLEŞMESİ

PROJE VE UYGULAMA DENETÇİSİ/UYGULAMA DENETÇİSİ MÜHENDİS VE MİMAR İLE KONTROL ELEMANI MÜHENDİS VE MİMARLAR İÇİN TİP HİZMET SÖZLEŞMESİ PROJE VE UYGULAMA DENETÇİSİ/UYGULAMA DENETÇİSİ MÜHENDİS VE MİMAR İLE KONTROL ELEMANI MÜHENDİS VE MİMARLAR İÇİN TİP HİZMET SÖZLEŞMESİ Sözleşmenin Konusu 4708 sayılı Yapı Denetim Hakkında kanun kapsamında

Detaylı

T.C. BAYINDIRLIK VE İSKAN BAKANLIĞI Yapı Denetimi Komisyonu Başkanlığı

T.C. BAYINDIRLIK VE İSKAN BAKANLIĞI Yapı Denetimi Komisyonu Başkanlığı ANKARA T.C. BAYINDIRLIK VE İSKAN BAKANLIĞI Yapı Denetimi Komisyonu Başkanlığı SAYI : B.09.0.YDK.0.00.00.00/ 4-1135 11.02 2002 KONU: Yapı Denetimi PİLOT 19 İL VALİLİĞİNE İÇİŞLERİ BAKANLIĞINA SANAYİİ VE

Detaylı

Fen e ni mesu s l olan m ma m r m hen e disl s er e, uzma zm n a lılk al a an a lar a ı r n ı a göre; ya y pın ı ın ı, tesi s sat a ı ve

Fen e ni mesu s l olan m ma m r m hen e disl s er e, uzma zm n a lılk al a an a lar a ı r n ı a göre; ya y pın ı ın ı, tesi s sat a ı ve Fenni mesuller kamu adına denetim görevini üstlenmektedir. Fenni mesullerin zorunlu durumlar dışında istifa etmeleri mümkün değildir. Yapının tamamlandığı tarih, yapı kullanma izni düzenlenen tarihtir.

Detaylı

TMMOB Maden Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi

TMMOB Maden Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi TMMOB Maden Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi İş Güvenliği Uzmanları Sorunlarını Tartışıyor Forumu Sonuç Raporu 11 Nisan 2015, İstanbul İş Güvenliği Uzmanları Sorunlarını Tartışıyor Forumu Sonuç Raporu

Detaylı

RESMİ GAZETE: TARİH : 13.07.2001 SAYI : 24461. 4708 sayılı yapı denetimi kanunu hangi tarihte resmi gazetede yayınlanmıştır?

RESMİ GAZETE: TARİH : 13.07.2001 SAYI : 24461. 4708 sayılı yapı denetimi kanunu hangi tarihte resmi gazetede yayınlanmıştır? SORU -1 RESMİ GAZETE: TARİH : 13.07.2001 SAYI : 24461 4708 sayılı yapı denetimi kanunu hangi tarihte resmi gazetede yayınlanmıştır? A) 13.07.2001 B) 13.07.2011 C) 17.03.2001 D) 17.03.2011 SORU -2 4708

Detaylı

SERBEST MİMARLIK HİZMETLERİ BÜRO TESCİL BELGESİ VERİLMESİ VE YENİLENMESİNDE UYULACAK ESASLAR

SERBEST MİMARLIK HİZMETLERİ BÜRO TESCİL BELGESİ VERİLMESİ VE YENİLENMESİNDE UYULACAK ESASLAR SERBEST MİMARLIK HİZMETLERİ BÜRO TESCİL BELGESİ VERİLMESİ VE YENİLENMESİNDE UYULACAK ESASLAR Mimarlar Odasına tescilini ve tescil yenilemesini yaptıran serbest mimarlara serbest mimarlık hizmetleri yapmaya

Detaylı

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Referans Belgesi Uygulaması Tanıtım Broşürü

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Referans Belgesi Uygulaması Tanıtım Broşürü TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Referans Belgesi Uygulaması Tanıtım Broşürü Değerli meslektaşlarımız, Artan toplumsal gereksinimler çerçevesinde, yeni ve çağdaş tekniklere dayalı hizmet sunumunu sağlamak

Detaylı

HAZIRLAYAN ve SUNAN RASİM ATKINCI MAK.MÜH. MMO ANKARA ŞB. YAPI DENETİM KOM.ÜYESİ

HAZIRLAYAN ve SUNAN RASİM ATKINCI MAK.MÜH. MMO ANKARA ŞB. YAPI DENETİM KOM.ÜYESİ HAZIRLAYAN ve SUNAN RASİM ATKINCI MAK.MÜH. MMO ANKARA ŞB. YAPI DENETİM KOM.ÜYESİ 2001 YILINDA MESLEK ODALARIMIZIN, KAYGILARINA VE SİSTEMİN SAĞLIKLI İŞLEMESİNE YÖNELİK GÖRÜŞ VE ÖNERİLERİNE RAĞMEN YASALAŞAN

Detaylı

TMMOB Yönetim Kurulu'nun 25 Nisan 1989 tarih ve 102 no.lu kararı ile yürürlüğe girmiştir.

TMMOB Yönetim Kurulu'nun 25 Nisan 1989 tarih ve 102 no.lu kararı ile yürürlüğe girmiştir. TMMOB SERBEST MÜŞAVİRLİK MÜHENDİSLİK VE MİMARLIK HİZMETLERİ VE BÜRO TESCİL BELGESİ YÖNETMELİĞİ TMMOB Yönetim Kurulu'nun 25 Nisan 1989 tarih ve 102 no.lu kararı ile yürürlüğe girmiştir. Amaç Madde1- Bu

Detaylı

İŞ EKİPMANLARININ KULLANIMINDA SAĞLIK VE GÜVENLİK ŞARTLARI YÖNETMELİĞİ VE PERİYODİK KONTROLLERDE YENİ DÖNEM

İŞ EKİPMANLARININ KULLANIMINDA SAĞLIK VE GÜVENLİK ŞARTLARI YÖNETMELİĞİ VE PERİYODİK KONTROLLERDE YENİ DÖNEM İŞ EKİPMANLARININ KULLANIMINDA SAĞLIK VE GÜVENLİK ŞARTLARI YÖNETMELİĞİ VE PERİYODİK KONTROLLERDE YENİ DÖNEM Ali Kaan ÇOKTU İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı İş Ekipmanları Bölüm Sorumlusu İstanbul, 2018 Mevzuat

Detaylı

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası YENİ TEŞVİK MEVZUATI DESTEKLERİ İÇİN NİHAİ ÖNERİLERİMİZ RAPORU 2012

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası YENİ TEŞVİK MEVZUATI DESTEKLERİ İÇİN NİHAİ ÖNERİLERİMİZ RAPORU 2012 Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası YENİ TEŞVİK MEVZUATI DESTEKLERİ İÇİN NİHAİ ÖNERİLERİMİZ RAPORU 2012 1 1- TEŞVİK MEVZUATININ DÜZENLENMESİNDEK TEMEL DEVLET POLİTİKALARINA UYGULAMALARINA YÖNELİK ÖNERİLERİMİZ.

Detaylı

TMMOB ÇEVRE MÜHENDİSLERİ ODASI İZİN/LİSANS SÜREÇLERİ VE ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ

TMMOB ÇEVRE MÜHENDİSLERİ ODASI İZİN/LİSANS SÜREÇLERİ VE ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ TMMOB ÇEVRE MÜHENDİSLERİ ODASI İZİN/LİSANS SÜREÇLERİ VE ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Kuruluş 1992 TMMOB Kanunu çerçevesinde kurulmuştur. Resmi Gazete yayımlanan yönetmelikler çerçevesinde

Detaylı

TMMOB MADEN MÜHENDİSLERİ ODASI

TMMOB MADEN MÜHENDİSLERİ ODASI TMMOB MADEN MÜHENDİSLERİ ODASI 2. KAMUDA ÇALIŞAN MÜHENDİS, MİMAR VE VE ŞEHİR PLANCILARININ ÜCRETLERİ VE ÖZLÜK HAKLARI İYİLEŞTİRİLMELİ, EMEKLİLERİN KOŞULLARI İNSANCA YAŞAM DÜZEYİNE ÇEKİLMELİDİR! TMMOB Maden

Detaylı

İMAR ve ŞEHİRCİLİK MÜDÜRLÜĞÜ YAPI RUHSAT SERVİSİ HİZMET STANDARTLARI BAŞVURUDA İSTENİLEN BELGELER

İMAR ve ŞEHİRCİLİK MÜDÜRLÜĞÜ YAPI RUHSAT SERVİSİ HİZMET STANDARTLARI BAŞVURUDA İSTENİLEN BELGELER İMAR ve ŞEHİRCİLİK MÜDÜRLÜĞÜ YAPI RUHSAT SERVİSİ HİZMET STANDARTLARI SIRA NO VATANDAŞA SUNULAN HİZMETİN ADI BAŞVURUDA İSTENİLEN BELGELER HİZMETİN TAMAMLANMA SÜRESİ (EN GEÇ SÜRE) 1 Yeni İnşaat Ruhsatı (

Detaylı

YÖNETMELİK ŞANTİYE ŞEFLERİ HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM

YÖNETMELİK ŞANTİYE ŞEFLERİ HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM 2 Mart 2019 CUMARTESİ Resmî Gazete Sayı : 30702 YÖNETMELİK Çevre ve Şehircilik Bakanlığından: ŞANTİYE ŞEFLERİ HAKKINDA YÖNETMELİK Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç BİRİNCİ BÖLÜM MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin

Detaylı

Hizmet Alımı İhaleleri Mevzuatı

Hizmet Alımı İhaleleri Mevzuatı Hizmet Alımı İhaleleri Mevzuatı Eren TOPRAK Kamu İhale Uzmanı Giresun, 13 Haziran 2012 Mevzuatın Kaynakları 1) Ana Kaynaklar 2) Yardımcı Kaynaklar Mevzuatın Kaynakları Ana Kaynaklar 1) 4734 Sayılı Kamu

Detaylı

YAPI DENETİM UYGULAMALARI

YAPI DENETİM UYGULAMALARI YAPI DENETİM UYGULAMALARI 4708 Sayılı Yapı Denetimi Kanunu ve Uygulamaları 1. Hafta Yrd. Doç. Dr. Alper CUMHUR Kaynak: Çevre ve Şehircilik Bakanlığı - Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüğü 26.09.2017 SAYFA1

Detaylı

MESLEK İÇİ EĞİTİM YÖNETMELİĞİ

MESLEK İÇİ EĞİTİM YÖNETMELİĞİ TÜRK MÜHENDİS VE MİMAR ODALARI BİRLİĞİ GEMİ MÜHENDİSLERİ ODASI MESLEK İÇİ EĞİTİM YÖNETMELİĞİ İhsan Altun Osman Kolay Hidayet Çetin İhsan Altun Yönetim Temsilcisi Yönetim Kurulu Başkanı Yönetim Kurulu Başkan

Detaylı

Komisyon 5 Mesleki Teknik Öğretim ve Yaşam Boyu Öğrenme Komisyonu Kararları

Komisyon 5 Mesleki Teknik Öğretim ve Yaşam Boyu Öğrenme Komisyonu Kararları Komisyon 5 Mesleki Teknik Öğretim ve Yaşam Boyu Öğrenme Komisyonu Kararları 1. Avrupa Birliği Yeterlilik Çerçevesi esas alınarak Yeterlilik Çerçevesi ivedilikle ilan edilmelidir. 2. Bağımsız Ulusal Yeterlilik

Detaylı

İHALE ŞARTNAMELERİNDE İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ

İHALE ŞARTNAMELERİNDE İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ İHALE ŞARTNAMELERİNDE İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ Hazırlayan Oktay MUTLU Çevre Yük. Mühendisi İş Güvenliği Uzmanı 0(530) 543 37 45 oktay.mutlu@ibb.gov.tr - Kamu İhale Kanunları - İhale nedir? ve Süreçleri

Detaylı

SAMSUN - YAKAKENT BELEDİYESİ / İMAR VE ŞEHİRCİLİK MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET STANDARTLARI TABLOSU

SAMSUN - YAKAKENT BELEDİYESİ / İMAR VE ŞEHİRCİLİK MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET STANDARTLARI TABLOSU SAMSUN - YAKAKENT BELEDİYESİ / İMAR VE ŞEHİRCİLİK MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET STANDARTLARI TABLOSU S. No Hizmetin Adı 1 İmar Durumu Belgesi 2 Yazılı İmar Durumu Belgesi 3 İmar Plan Kopyası 4 5 6 Yer Seçim Belgesi

Detaylı

TMMOB İNŞAAT MÜHENDİSLERİ ODASI 45. DÖNEM ONUR KURULU 11 NO LU TOPLANTI KARARLARI

TMMOB İNŞAAT MÜHENDİSLERİ ODASI 45. DÖNEM ONUR KURULU 11 NO LU TOPLANTI KARARLARI TMMOB İNŞAAT MÜHENDİSLERİ ODASI 45. DÖNEM ONUR KURULU 11 NO LU TOPLANTI KARARLARI TOPLANTI TARİHİ : 22 Eylül 2017 TOPLANTI SAATİ : 13.00 TOPLANTI YERİ : Eskişehir KATILANLAR : Mustafa Selmanpakoğlu, Ömer

Detaylı

KAMU İÇ KONTROL STANDARTLARI

KAMU İÇ KONTROL STANDARTLARI KAMU İÇ KONTROL STANDARTLARI KONTROL ORTAMI (Uygulamalar) Süleyman MANTAR ESOGÜ Strateji Geliştirme Daire Başkanı 1- KONTROL ORTAMI STANDARTLARI (Kontrol ortamı, iç kontrolün diğer unsurlarına temel teşkil

Detaylı

TÜRKMMMB-TÜRK MÜŞAVİR MÜHENDİSLER VE MİMARLAR BİRLİĞİ 12. TEKNİK MÜŞAVİRLİK KONGRESİ; KONU: AFETLER VE TÜRKİYE İLHAN ADİLOĞLU

TÜRKMMMB-TÜRK MÜŞAVİR MÜHENDİSLER VE MİMARLAR BİRLİĞİ 12. TEKNİK MÜŞAVİRLİK KONGRESİ; KONU: AFETLER VE TÜRKİYE İLHAN ADİLOĞLU TÜRKMMMB-TÜRK MÜŞAVİR MÜHENDİSLER VE MİMARLAR BİRLİĞİ 12. TEKNİK MÜŞAVİRLİK KONGRESİ; KONU: AFETLER VE TÜRKİYE İLHAN ADİLOĞLU İNTES YÖNETİM KURULU BAŞKAN VEKİLİ 26 NİSAN 2018. SAYIN MÜSTEŞARIM SAYIN BAŞKANLARIM

Detaylı

T.C. BİNGÖL VALİLİĞİ Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü HİZMET STANDARTLARI TABLOSU BAŞVURUDA İSTENİLEN BELGELER

T.C. BİNGÖL VALİLİĞİ Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü HİZMET STANDARTLARI TABLOSU BAŞVURUDA İSTENİLEN BELGELER T.C. BİNGÖL VALİLİĞİ Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü HİZMET STANDARTLARI TABLOSU SIRA NO. VATANDAŞA SUNULAN HİZMETİN ADI 1 KONTÖR YÜKLEME İŞLEMİ 2 DENETÇİ İŞE BAŞLAMA İŞLEMİ 3 KONTROL ELEMANI İŞE BAŞLAMA

Detaylı

4708 SAYILI YAPI DENETİMİ HAKKINDA KANUN İLE UYGULAMA YÖNETMELİĞİNDE YAPILMASI İSTENEN DEĞİŞİKLİKLER

4708 SAYILI YAPI DENETİMİ HAKKINDA KANUN İLE UYGULAMA YÖNETMELİĞİNDE YAPILMASI İSTENEN DEĞİŞİKLİKLER 4708 SAYILI YAPI DENETİMİ HAKKINDA KANUN İLE UYGULAMA YÖNETMELİĞİNDE YAPILMASI İSTENEN DEĞİŞİKLİKLER 1-4708 sayılı yasanın Yapı Denetim Kuruluşu başlıklı1(ı) maddesinin aşağıdaki şekilde yeniden düzenlenmesini

Detaylı

EK-1 FORM - 1 PROJE MÜELLİFLERİ TARAFINDAN İLGİLİ İDAREYE VERİLECEK TAAHHÜTNAME ÖRNEĞİ

EK-1 FORM - 1 PROJE MÜELLİFLERİ TARAFINDAN İLGİLİ İDAREYE VERİLECEK TAAHHÜTNAME ÖRNEĞİ EK-1 FORM - 1 PROJE MÜELLİFLERİ TARAFINDAN İLGİLİ İDAREYE VERİLECEK ÖRNEĞİ Proje Müellifi : Müellifliği Üstlenilen Proje Projenin Türü : Yukarıdaki bilgilere sahip projenin müellifliğini üstlenmemde 6235

Detaylı

bülten YIL: 26 SAYI : 270 Mart/2012

bülten YIL: 26 SAYI : 270 Mart/2012 bülten YIL: 26 SAYI : 270 Mart/2012 YAPI DENETİMİ HAKKINDA KANUN TASARISI NA DAİR AV. GÜNEY DİNÇ'LE SÖYLEŞİ Av. Güney Dinç'le yeni hazırlanan ve tartışmaya açılan Yapı Denetimi Hakkında Kanun Tasarısı

Detaylı

Yapı Aplikasyon Projesi ve Teknik Uygulama Sorumluluğunda Düzenlenecek Evraklar

Yapı Aplikasyon Projesi ve Teknik Uygulama Sorumluluğunda Düzenlenecek Evraklar Yapı Aplikasyon Projesi ve Teknik Uygulama Sorumluluğunda Düzenlenecek Evraklar 1. Örnek Dilekçe.. (Ek-1) 2. HKMO dan alınan Yapı Aplikasyon Projelerinde yapı sahibi ile SHKM arasında imzalanan TİP-2 Sözleşme...

Detaylı

Yapı Denetim Kuruluşlarının Sınıflandırılması ile Çalışma Usul ve Esasları Yapı Denetim Kuruluşları

Yapı Denetim Kuruluşlarının Sınıflandırılması ile Çalışma Usul ve Esasları Yapı Denetim Kuruluşları Yapı Denetim Kuruluşlarının Sınıflandırılması ile Çalışma Usul ve Esasları Yapı Denetim Kuruluşları Madde 4- Yapı denetim kuruluşlarının ortakları; mimar, inşaat mühendisi, makina mühendisi ve elektrik

Detaylı

KURUMU YAPIM İŞLERİ İHALELERİNİ DÜZENLEME VE İNCELEME DAİRESİ BAŞKANLIĞI/ANKARA bildirilmesi konusunda Yönetim Kurulumuz

KURUMU YAPIM İŞLERİ İHALELERİNİ DÜZENLEME VE İNCELEME DAİRESİ BAŞKANLIĞI/ANKARA bildirilmesi konusunda Yönetim Kurulumuz Konu : Adana Sanayi Odası 21. Grup İnşaat Tarih: 08.04.2014 Müteahhitliği Meslek Komitesinin kararı hakkında. ADANA SANAYİ ODASI BAŞKANLIĞINA ADANA İLGİ: 03.04.2014 Tarih ve 407 Sayılı yazınız. İlgi yazınızda

Detaylı

KIBRIS TÜRK MÜHENDĠS VE MĠMAR ODALARI BĠRLĠĞĠ YASASI (21/2005 Sayılı Yasa) Madde 18 Altında Yapılan Tüzük

KIBRIS TÜRK MÜHENDĠS VE MĠMAR ODALARI BĠRLĠĞĠ YASASI (21/2005 Sayılı Yasa) Madde 18 Altında Yapılan Tüzük KIBRIS TÜRK MÜHENDĠS VE MĠMAR ODALARI BĠRLĠĞĠ YASASI (21/2005 Sayılı Yasa) Madde 18 Altında Yapılan Tüzük Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Bakanlar Kurulu, Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Yasası

Detaylı

Bedri TEKİN Makina Mühendisi MMO Yönetim Kurulu Yedek Üyesi 06.09.2009 1

Bedri TEKİN Makina Mühendisi MMO Yönetim Kurulu Yedek Üyesi 06.09.2009 1 İş Güvenliği Mühendisliği Bedri TEKİN Makina Mühendisi MMO Yönetim Kurulu Yedek Üyesi 06.09.2009 1 2007 Yılı SSK İstatistikleri İş Kazası Sayısı : 80602 İş kazaları sonucu ölüm sayısı : 1043 Sürekli iş

Detaylı

TESİSAT SEKTÖRÜNÜN GENEL DURUMU VE GELECEĞİ

TESİSAT SEKTÖRÜNÜN GENEL DURUMU VE GELECEĞİ MTMD ÇALIŞTAYI EDİRNE-2017 TESİSAT SEKTÖRÜNÜN GENEL DURUMU VE GELECEĞİ KANİ KORKMAZ YAPI SEKTÖRÜNDE KAPASİTE İstanbul da 2016 senesinde ruhsat alan inşaat alanı Türkiye 202 milyon m 2 İstanbul %25 50 milyon

Detaylı

İSTANBUL TEKNİK ÜNİVERSİTELİLER BİRLİĞİ SÖYLEŞİ

İSTANBUL TEKNİK ÜNİVERSİTELİLER BİRLİĞİ SÖYLEŞİ İSTANBUL TEKNİK ÜNİVERSİTELİLER BİRLİĞİ SÖYLEŞİ NAZMİ ŞAHİN İnşaat Mühendisi Yapı Denetim ve Deprem Mühendisliği Genel Başkanı TOBB / YOİKK Başkan Yardımcısı TOBB İnşaat Meclis Üyesi e posta: nazsahin@yahoo.com

Detaylı

ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI ÇALIŞMA GENEL MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET STANDARTLARI

ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI ÇALIŞMA GENEL MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET STANDARTLARI ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI ÇALIŞMA GENEL MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET STANDARTLARI SIRA NO HİZMETİN ADI BAŞVURUDA İSTENİLEN BELGELER HİZMETİN TAMAMLANMA SÜRESİ (EN GEÇ) (*) 1 Çalışma izni (Eğitim sektörü)

Detaylı

EKONOMİ BAKANLIĞI VERGİ, RESİM VE HARÇ İSTİSNASI İHRACAT GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

EKONOMİ BAKANLIĞI VERGİ, RESİM VE HARÇ İSTİSNASI İHRACAT GENEL MÜDÜRLÜĞÜ EKONOMİ BAKANLIĞI VERGİ, RESİM VE HARÇ İSTİSNASI İHRACAT GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Kasım 2017 Ankara SUNUM PLANI Vergi, Resim ve Harç İstisnası Uygulaması Mevzuat Uluslararası İhale Tanımı İstatistikler 2 VERGİ,

Detaylı

4708 SAYILI YAPI DENETİMİ HAKKINDA KANUN UYGULAMALARI İLE İLGİLİ SIKÇA SORULAN SORULAR. 4- Yapı denetim kuruluşlarına ödenecek hizmet bedeli nedir?

4708 SAYILI YAPI DENETİMİ HAKKINDA KANUN UYGULAMALARI İLE İLGİLİ SIKÇA SORULAN SORULAR. 4- Yapı denetim kuruluşlarına ödenecek hizmet bedeli nedir? 4708 SAYILI YAPI DENETİMİ HAKKINDA KANUN UYGULAMALARI İLE İLGİLİ SIKÇA SORULAN SORULAR 1- Kanun kapsamı dışında kalan yapılar nelerdir? 2- Yapı denetim kuruluşlarının görevleri nelerdir? 3- Yapı denetim

Detaylı

SGM YÖNETMELİĞİ TMMOB GEMİ MÜHENDİSLERİ ODASI SERBEST MÜHENDİSLİK, MÜŞAVİRLİK HİZMETLERİ, BÜRO TESCİL VE MESLEKÎ DENETİM YÖNETMELİĞİ

SGM YÖNETMELİĞİ TMMOB GEMİ MÜHENDİSLERİ ODASI SERBEST MÜHENDİSLİK, MÜŞAVİRLİK HİZMETLERİ, BÜRO TESCİL VE MESLEKÎ DENETİM YÖNETMELİĞİ YÖNETMELİĞİ TMMOB GEMİ MÜHENDİSLERİ ODASI SERBEST MÜHENDİSLİK, MÜŞAVİRLİK HİZMETLERİ, BÜRO TESCİL VE MESLEKÎ DENETİM YÖNETMELİĞİ Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı, serbest çalışan ve gemi mühendisliği

Detaylı

Mimarlık Meslek Pratiği

Mimarlık Meslek Pratiği Mimarlık Meslek Pratiği Mimarlık Meslek Pratiği Mimarlık yapı sektörünün ayrılmaz bir parçasıdır. Yapı sektörü ise tüm dünyada diğer sektörler için itici güç oluşturan dinamik bir sektördür. Son elli yıldır

Detaylı

4857 Sayılı İş Kanunu Fihristi

4857 Sayılı İş Kanunu Fihristi : 4857 Sayılı İş Kanunu Fihristi www.uzmanglobal.com UZMAN GLOBAL; iş hukuku, sosyal güvenlik, SGK işlemleri, teşvik ve destekler, denetim, stratejik planlama ve eğitim alanlarında çözüm ortağınız. BİRİNCİ

Detaylı

ÇALIŞMA İZNİ. Türkiye de çalışma izni için gereken başvuru Türkiye den veya yurt dışından yapılabilir.

ÇALIŞMA İZNİ. Türkiye de çalışma izni için gereken başvuru Türkiye den veya yurt dışından yapılabilir. ÇALIŞMA İZNİ 1. İlk Başvuru Türkiye de çalışma izni için gereken başvuru Türkiye den veya yurt dışından yapılabilir. Yurt dışından yapılacak başvurularda yabancıların, çalışma izni için vatandaşı oldukları

Detaylı

4708 SAYILI YAPI DENETİMİ HAKKINDA KANUN VE UYGULAMARI

4708 SAYILI YAPI DENETİMİ HAKKINDA KANUN VE UYGULAMARI 4708 SAYILI YAPI DENETİMİ HAKKINDA KANUN VE UYGULAMARI Tekirdağ Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü Yapı Denetim ve Yapı Malzemeleri Şube Müdürlüğü 23.04.2015 tarihli ve 29335 sayılı Resmi Gazetede ilan edilen

Detaylı

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası İnşaat Mühendisi Ücret Hesap Tablosu (TL/Ay)

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası İnşaat Mühendisi Ücret Hesap Tablosu (TL/Ay) 1980-2017 YILLARI 2017 YILININ İKİNCİ 6 AYLIK DÖNEMİ İÇİN İNŞAAT MÜHENDİSİ ÜCRET HESAP TABLOSU (TL/Ay) (Yönetim Kurulu'nun 2 Mayıs 2015 tarih ve 21/1302 Sayılı Kararı İle Revize Edilmiştir.) Temmuz 2017,

Detaylı

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası İnşaat Mühendisi Ücret Hesap Tablosu (TL/Ay)

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası İnşaat Mühendisi Ücret Hesap Tablosu (TL/Ay) 1980-2017 YILLARI 2017 YILININ İLK 6 AYLIK DÖNEMİ İÇİN İNŞAAT MÜHENDİSİ ÜCRET HESAP TABLOSU (TL/Ay) (Yönetim Kurulu'nun 2 Mayıs 2015 tarih ve 21/1302 Sayılı Kararı İle Revize Edilmiştir.) Ocak 2017, Ankara

Detaylı

TMMOB İZMİR İKK İŞÇİ SAĞLIĞI İŞGÜVENLİĞİ KOMİSYONU İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLARININ SORUNLARI YEREL ÇALIŞTAYI RAPORU

TMMOB İZMİR İKK İŞÇİ SAĞLIĞI İŞGÜVENLİĞİ KOMİSYONU İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLARININ SORUNLARI YEREL ÇALIŞTAYI RAPORU TMMOB İZMİR İKK İŞÇİ SAĞLIĞI İŞGÜVENLİĞİ KOMİSYONU İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLARININ SORUNLARI YEREL ÇALIŞTAYI RAPORU TMMOB İzmir İKK tarafından İşçi Sağlığı İş Güvenliği Komisyonu olarak 25 / 04 / 2015 Cumartesi

Detaylı

10. TEMSİLCİLİK FAALİYETLERİ

10. TEMSİLCİLİK FAALİYETLERİ 10. TEMSİLCİLİK FAALİYETLERİ TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI AFYONKARAHİSAR İL TEMSİLCİLİĞİ ÇALIŞMA RAPORU 01 OCAK 2016-31 ARALIK 2017 I- TEMSİLCİLİK TANITIM BİLGİLERİ: 1. Yönetsel Durum Temsilci Adı

Detaylı

YAPI MÜTEAHHİTLERİNİN KAYITLARI İLE ŞANTİYE ŞEFLERİ VE YETKİ BELGELİ USTALAR HAKKINDA YÖNETMELİK Resmi Gazete:

YAPI MÜTEAHHİTLERİNİN KAYITLARI İLE ŞANTİYE ŞEFLERİ VE YETKİ BELGELİ USTALAR HAKKINDA YÖNETMELİK Resmi Gazete: YAPI MÜTEAHHİTLERİNİN KAYITLARI İLE ŞANTİYE ŞEFLERİ VE YETKİ BELGELİ USTALAR HAKKINDA YÖNETMELİK Resmi Gazete: 16.12.2010 27787 BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 - (1) Bu Yönetmeliğin

Detaylı

Resmi Gazete Tarihi: Resmi Gazete Sayısı: 29218

Resmi Gazete Tarihi: Resmi Gazete Sayısı: 29218 Resmi Gazete Tarihi: 27.12.2014 Resmi Gazete Sayısı: 29218 YAPI MÜTEAHHİTLERİNİN YETKİ BELGESİ NUMARALARININ İPTAL EDİLMESİ İLE ŞANTİYE ŞEFLERİ HAKKINDA YAPILACAK İŞLEMLERE İLİŞKİN USUL VE ESASLARA DAİR

Detaylı

İZMİR KONAK BELEDİYE BAŞKANLIĞI FEN İŞLERİ MÜDÜRLÜĞÜ

İZMİR KONAK BELEDİYE BAŞKANLIĞI FEN İŞLERİ MÜDÜRLÜĞÜ İhale İlanı Muhtelif Sokaklarda Tretuar ve Yol Kaplaması Yaptırılacaktır. İZMİR KONAK BELEDİYE BAŞKANLIĞI FEN İŞLERİ MÜDÜRLÜĞÜ GÜNEŞLİ VE ATİLLA MAHALLERİNDE MUHTELİF SOKAKLARDA TRETUAR VE YOL KAPLAMASI

Detaylı

1 / 5. Neslihan Durgutlu. İnsan Kaynakları Sorumlusu. İletişim Bilgileri

1 / 5. Neslihan Durgutlu. İnsan Kaynakları Sorumlusu. İletişim Bilgileri Neslihan Durgutlu Sorumlusu İletişim Bilgileri E-Posta : neslihan_ulgener@hotmail.com Adres Bilgileri : Türkiye - Ankara - Yenimahalle - Emek Ev Telefonu : 90 (543) 387 17 09 Kişisel Bilgiler Toplam Tecrübe

Detaylı

YAPI MÜTEAHHİTLERİNİN KAYITLARI İLE ŞANTİYE ŞEFLERİ VE YETKİ BELGELİ USTALAR HAKKINDA YÖNETMELİK. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

YAPI MÜTEAHHİTLERİNİN KAYITLARI İLE ŞANTİYE ŞEFLERİ VE YETKİ BELGELİ USTALAR HAKKINDA YÖNETMELİK. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar YAPI MÜTEAHHİTLERİNİN KAYITLARI İLE ŞANTİYE ŞEFLERİ VE YETKİ BELGELİ USTALAR HAKKINDA YÖNETMELİK Resmî Gazete : 16.12.2010/27787 Amaç BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin

Detaylı

TÜRKİYE DE DEPREM GERÇEĞİ

TÜRKİYE DE DEPREM GERÇEĞİ tmmob makina mühendisleri odası TÜRKİYE DE DEPREM GERÇEĞİ TÜRKİYE DE DEPREM GERÇEĞİ VE TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI NIN ÖNERİLERİ ODA RAPORU Mart 2010 Yayın No:... MMO/2010/523 tmmob makina mühendisleri

Detaylı

5-Talep Dilekçesi (Adres ve T.C. kimlik no belirtilmiş. 6-Zemin Etüd Ödendi Belgesi

5-Talep Dilekçesi (Adres ve T.C. kimlik no belirtilmiş. 6-Zemin Etüd Ödendi Belgesi HİZMET REHBERİ Sıra No İşlem Gerekli Evrak Listesi Süre 1-İmar durumu 2-Tapu 3-Kot-Kesit 1 Zemin Etüt Onayı 2 Tesisat Proje Onayı 4-İnşaat-istikamet rölevesi 5-Talep Dilekçesi (Adres ve T.C. kimlik no

Detaylı

KIBRIS TÜRK MÜHENDĐS VE MĐMAR ODALARI BĐRLĐĞĐ YASASI

KIBRIS TÜRK MÜHENDĐS VE MĐMAR ODALARI BĐRLĐĞĐ YASASI KIBRIS TÜRK MÜHENDĐS VE MĐMAR ODALARI BĐRLĐĞĐ YASASI (21/2005 Sayılı Yasa) Madde 18 Altında Yapılan Tüzük Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Bakanlar Kurulu, Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Yasası

Detaylı

KORUFLORYA AİLE REZİDANS VE YAŞAM MERKEZİ 08071067 CANSU BAYIR 08071050 BÜŞRA BİLGE SOFU

KORUFLORYA AİLE REZİDANS VE YAŞAM MERKEZİ 08071067 CANSU BAYIR 08071050 BÜŞRA BİLGE SOFU KORUFLORYA AİLE REZİDANS VE YAŞAM MERKEZİ 08071067 CANSU BAYIR 08071050 BÜŞRA BİLGE SOFU KORUFLORYA, Aydınlı, Metal Yapı, Arke ve Vizyonlife ortaklığının TOKİ işbirliğiyle hayata geçirdiği bir projedir.

Detaylı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığından:

Çevre ve Şehircilik Bakanlığından: Çevre ve Şehircilik Bakanlığından: YAPI MÜTEAHHİTLERİNİN YETKİ BELGESİ NUMARALARININ İPTAL EDİLMESİ İLE ŞANTİYE ŞEFLERİ HAKKINDA YAPILACAK İŞLEMLERE İLİŞKİN USUL VE ESASLARA DAİR TEBLİĞ Resmi Gazete: 27

Detaylı

Resmî Gazete YÖNETMELİK

Resmî Gazete YÖNETMELİK 5 Şubat 2013 SALI Resmî Gazete Sayı : 28550 YÖNETMELİK Çevre ve Şehircilik Bakanlığından: YAPI DENETİMİ UYGULAMA YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK MADDE 1 5/2/2008 tarihli ve 26778

Detaylı

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası İnşaat Mühendisi Ücret Hesap Tablosu (TL/Ay)

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası İnşaat Mühendisi Ücret Hesap Tablosu (TL/Ay) 1980-2016 YILLARI 2016 YILININ İKİNCİ 6 AYLIK DÖNEMİ İÇİN İNŞAAT MÜHENDİSİ ÜCRET HESAP TABLOSU (TL/Ay) (Yönetim Kurulu'nun 2 Mayıs 2015 tarih ve 21/1302 Sayılı Kararı İle Revize Edilmiştir.) Temmuz 2016,

Detaylı

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası İnşaat Mühendisi Ücret Hesap Tablosu (TL/Ay)

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası İnşaat Mühendisi Ücret Hesap Tablosu (TL/Ay) 1980-2015 YILLARI İNŞAAT MÜHENDİSİ ÜCRET HESAP TABLOSU (TL/Ay) (Yönetim Kurulu'nun 2 Mayıs 2015 tarih ve 21/1302 Sayılı Kararı İle Revize Edilmiştir.) Temmuz 2015, Ankara İnşaat Mühendislerinin Aylık Ücretlerinin

Detaylı

MESLEK ODALARI-VİZE VE ONAY İŞLEMLERİ İLE İLGİLİ KANUNİ DÜZENLEME

MESLEK ODALARI-VİZE VE ONAY İŞLEMLERİ İLE İLGİLİ KANUNİ DÜZENLEME MESLEK ODALARI-VİZE VE ONAY İŞLEMLERİ İLE İLGİLİ KANUNİ DÜZENLEME Halkla İlişkiler Başkanlığı TA K D İ M Değerli; Ana Kademe, Kadın Kolları, Gençlik Kolları MKYK üyemiz, Bakan Yardımcımız, Milletvekilimiz,

Detaylı

kurala bağlanmıştır. T.C. D A N IŞTAY ALTINCI DAİRE Esas No : 2008/3365 Karar No : 2011/161 Davacı : Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği

kurala bağlanmıştır. T.C. D A N IŞTAY ALTINCI DAİRE Esas No : 2008/3365 Karar No : 2011/161 Davacı : Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Davacı : Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Vekili Selanik Cad. No:19/11 Kızılay/ANKARA : Av.Nurten Çağlar Yakış (Aynı yerde) DavacıYanındaDavaya Katılan: Musa Kiper Çınarlı Mah. 17.sok Sapmaz Yurt

Detaylı

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası İnşaat Mühendisi Ücret Hesap Tablosu (TL/Ay)

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası İnşaat Mühendisi Ücret Hesap Tablosu (TL/Ay) 1980-2015 YILLARI İNŞAAT MÜHENDİSİ ÜCRET HESAP TABLOSU (TL/Ay) (Yönetim Kurulu'nun 2 Mayıs 2015 tarih ve 21/1302 Sayılı Kararı İle Revize Edilmiştir.) Mayıs 2015, Ankara İnşaat Mühendislerinin Aylık Ücretlerinin

Detaylı

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası İnşaat Mühendisi Ücret Hesap Tablosu (TL/Ay)

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası İnşaat Mühendisi Ücret Hesap Tablosu (TL/Ay) 1980-2015 YILLARI İNŞAAT MÜHENDİSİ ÜCRET HESAP TABLOSU (TL/Ay) (Yönetim Kurulu'nun 2 Mayıs 2015 tarih ve 21/1302 Sayılı Kararı İle Revize Edilmiştir.) Mayıs 2015, Ankara İnşaat Mühendislerinin Aylık Ücretlerinin

Detaylı

SİRKÜLER 1. BÖLÜM SOSYAL GÜVENLİK HUKUKU

SİRKÜLER 1. BÖLÜM SOSYAL GÜVENLİK HUKUKU SİRKÜLER SAYI: ARALIK 2015 1. BÖLÜM SOSYAL GÜVENLİK HUKUKU 1. 6111 Sayılı Kanun Teşvikinin Uygulama Süresi Uzatıldı Değişen Mevzuat: 08.09.1999 Tarih ve 23810 Sayılı Resmi Gazete de yayımlanarak yürürlüğe

Detaylı

Tablo 1: TMMOB Mimarlar Odası 1.1.2012-31.12.2012 Arası Mesleki Denetim Verileri

Tablo 1: TMMOB Mimarlar Odası 1.1.2012-31.12.2012 Arası Mesleki Denetim Verileri 18. Mesleki Denetim Raporu TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi, 3 büyükkent bölge temsilciliği, 8 temsilcilik ve 1 mesleki denetim görevlisi (MDG) ile mesleki denetim uygulamasına devam etmektedir.

Detaylı

T.C. İNEGÖL BELEDİYE BAŞKANLIĞI İMAR VE ŞEHİRCİLİK MÜDÜRLÜĞÜ (Planlama Birimi) HİZMET STANDARTLARI TABLOSU

T.C. İNEGÖL BELEDİYE BAŞKANLIĞI İMAR VE ŞEHİRCİLİK MÜDÜRLÜĞÜ (Planlama Birimi) HİZMET STANDARTLARI TABLOSU T.C. (Planlama Birimi) SIRA ADI 1 Bilgi Edinme -BİMER-CİMER 15-30 Gün 2 Plan Değişikliği 3 İmar Durum Değişikliği 4 Çıkma Talebi 1- İmar planı değişikliklerinde istenecek belgeler ek te sunulmuştur (Telefon

Detaylı

SİMAV BELEDİYE BAŞKANLIĞI FEN İŞLERİ MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET STANDARTLARI TABLOSU

SİMAV BELEDİYE BAŞKANLIĞI FEN İŞLERİ MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET STANDARTLARI TABLOSU SİMAV BELEDİYE BAŞKANLIĞI FEN İŞLERİ MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET STANDARTLARI TABLOSU SIRA NO VATANDAŞA SUNULAN HİZMETİN ADI 1 Yapı Kullanım İzin Belgesi 2 Kart İrtifakı 3 Kat Mülkiyeti 4 İnşaat Ruhsatı İşleri BAŞVURUDA

Detaylı

SANAYİ KURULUŞLARINDA YANGIN EĞİTİMİ

SANAYİ KURULUŞLARINDA YANGIN EĞİTİMİ SANAYİ KURULUŞLARINDA YANGIN EĞİTİMİ. EĞİTİM Sanayi Kuruluşlarında Yangın Eğitimi Profesyonel İtfaiyeci Eğitimi Sanayi Kuruluşlarında Yangın Eğitimi 1.Tüm Personelin eğitimi (Genel Eğitim) 2.Yangın İlk

Detaylı

TMMOB İNŞAAT MÜHENDİSLERİ ODASI 46. DÖNEM YÖNETİM KURULU 19 NOLU TOPLANTI KARARLARI

TMMOB İNŞAAT MÜHENDİSLERİ ODASI 46. DÖNEM YÖNETİM KURULU 19 NOLU TOPLANTI KARARLARI TMMOB İNŞAAT MÜHENDİSLERİ ODASI 46. DÖNEM YÖNETİM KURULU 19 NOLU TOPLANTI KARARLARI TOPLANTI TARİHİ : 25.01.2019, Cuma TOPLANTI SAATI : 14:00 TOPLANTI YERİ : İMO Bursa Şube Toplantı Salonu Bursa ÜYELER

Detaylı

KOCAELİ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ İÇ KONTROL EYLEM PLANI (2011)

KOCAELİ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ İÇ KONTROL EYLEM PLANI (2011) KOCAELİ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ İÇ KONTROL EYLEM PLANI (2011) Standart Kod No KOS1 Etik Değerler ve Dürüstlük: Personel davranışlarını belirleyen kuralların personel tarafından bilinmesi sağlanmalıdır. KOS

Detaylı

a) Adresi : CUMHURİYET MAH. KARAAĞAÇ CAD. NO:5 GÖLBAŞI BELEDİYESİ HİZMET BİNASI

a) Adresi : CUMHURİYET MAH. KARAAĞAÇ CAD. NO:5 GÖLBAŞI BELEDİYESİ HİZMET BİNASI ATIK SU ARITMA TESİSİ YAPTIRILACAKTIR GÖLBAŞI BELEDİYESİ FEN İŞLERİ MÜDÜRLÜĞÜ GÖLBAŞI BELEDİYESİ ATIK SU ARITMA TESİSİ yapım işi 4734 sayılı Kamu İhale Kanununun 19 uncu maddesine göre açık ihale usulü

Detaylı

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası İnşaat Mühendisi Ücret Hesap Tablosu (TL/Ay)

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası İnşaat Mühendisi Ücret Hesap Tablosu (TL/Ay) 1980-2015 YILLARI İNŞAAT MÜHENDİSİ ÜCRET HESAP TABLOSU (TL/Ay) (Yönetim Kurulu'nun 2 Mayıs 2015 tarih ve 21/1302 Sayılı Kararı İle Revize Edilmiştir.) Mayıs 2015, Ankara 1 İnşaat Mühendislerinin Aylık

Detaylı

14.4.1. Mesleki Denetim

14.4.1. Mesleki Denetim 14.4.1. Mesleki Denetim TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi, 3 Büyükkent Bölge Temsilciliği, 8 Temsilcilik ve 2 MDG ile mesleki denetim uygulamasına devam etmektedir. Mesleki denetimde şube

Detaylı

YÜRÜTME VE İDARE BÖLÜMÜ KANUN HÜKMÜNDE KARARNAME YAPI DENETİMİ HAKKINDA KANUN HÜKMÜNDE KARARNAME KARAR SAYISI: KHK/595

YÜRÜTME VE İDARE BÖLÜMÜ KANUN HÜKMÜNDE KARARNAME YAPI DENETİMİ HAKKINDA KANUN HÜKMÜNDE KARARNAME KARAR SAYISI: KHK/595 YÜRÜTME VE İDARE BÖLÜMÜ KANUN HÜKMÜNDE KARARNAME YAPI DENETİMİ HAKKINDA KANUN HÜKMÜNDE KARARNAME KARAR SAYISI: KHK/595 Bakanlar Kurulundan Yapı denetiminin düzenlenmesi; 4484 sayılı Kanunla değişik 27/8/1999

Detaylı

YAPI DENETİMİ (4708 Sayılı Kanun) HAZIRLAYAN IĞDIR BAYINDIRLIK ve İSKAN MÜDÜRLÜĞÜ

YAPI DENETİMİ (4708 Sayılı Kanun) HAZIRLAYAN IĞDIR BAYINDIRLIK ve İSKAN MÜDÜRLÜĞÜ YAPI DENETİMİ (4708 Sayılı Kanun) HAZIRLAYAN IĞDIR BAYINDIRLIK ve İSKAN MÜDÜRLÜĞÜ YAPI DENETİMİ Hızlı nüfus artışı ve göçler,denetimsiz şehirleşme ve sanayileşme, yoğun kaçak yapılaşma ve sık sık başvurulan

Detaylı

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası, Yetkin İnşaat Mühendisliği Uygulama Yönetmeliği nin [10] bazı hükümleri aşağıda belirtilmiştir;

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası, Yetkin İnşaat Mühendisliği Uygulama Yönetmeliği nin [10] bazı hükümleri aşağıda belirtilmiştir; 12. Yetkin Mühendislik TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası, Yetkin İnşaat Mühendisliği Uygulama Yönetmeliği nin [10] bazı hükümleri aşağıda belirtilmiştir; 1. no lu maddede, bu yönetmeliğin amacının, tüm ülkede

Detaylı

TÜRKİYE DE MEKANSAL PLANLAMA SİSTEMİ

TÜRKİYE DE MEKANSAL PLANLAMA SİSTEMİ TÜRKİYE DE MEKANSAL PLANLAMA SİSTEMİ Mesleklerin doğuşu, toplumsal uzmanlaşmanın sonucudur. gelişmeye dayalı, işbölümü Şehir planlama, sanayi devrimi sonrası, Batı Avrupa da kentlerin büyümesi sonucunda

Detaylı

T.C. KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ KOCAELİ SAĞLIK YÜKSEKOKULU KAMU İÇ KONTROL STANDARTLARI UYUM EYLEM PLANI

T.C. KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ KOCAELİ SAĞLIK YÜKSEKOKULU KAMU İÇ KONTROL STANDARTLARI UYUM EYLEM PLANI T.C. KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ KOCAELİ SAĞLIK YÜKSEKOKULU KAMU İÇ KONTROL STANDARTLARI UYUM EYLEM PLANI KOCAELİ 30.06.2010 RAPORU II. KOÜ KAMU İÇ KONTROL STANDARTLARINA UYUM EYLEM PLANI 1. KONTROL ORTAMI STANDARTLARI

Detaylı

NİĞDE BELEDİYE BAŞAKANLIĞI İMAR VE ŞEHİRCİLİK MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET STANDARTLARI TABLOSU

NİĞDE BELEDİYE BAŞAKANLIĞI İMAR VE ŞEHİRCİLİK MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET STANDARTLARI TABLOSU NİĞDE BELEDİYE BAŞAKANLIĞI İMAR VE ŞEHİRCİLİK MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET STANDARTLARI TABLOSU Vatandaşa Sunulan Hizmetin Adı İmar Durumu İle İlgili Sözlü Başvurular İmar çapı İmar Kanununun 15. Ve 16. Madde Uygulamaları

Detaylı

KAMU HİZMET STANDARTLARI TABLOSU İMAR MÜDÜRLÜĞÜ YAPI RUHSAT ŞUBESİ HİZMET STANDARTLARI

KAMU HİZMET STANDARTLARI TABLOSU İMAR MÜDÜRLÜĞÜ YAPI RUHSAT ŞUBESİ HİZMET STANDARTLARI KAMU HİZMET STANDARTLARI TABLOSU İMAR MÜDÜRLÜĞÜ YAPI RUHSAT ŞUBESİ HİZMET STANDARTLARI SIRA HİZMETİN ADI BAŞVURUDA İSTENİLEN BELGELER NO 1 YENİ İNŞAAT RUHSATI -DİLEKÇE (GEREKİRSE VEKALETNAME) -TAPU BELGESİ(1

Detaylı

YAPI ÜRETİM VE DENETİM SÜREÇLERİ

YAPI ÜRETİM VE DENETİM SÜREÇLERİ 7 YAPI ÜRETİM VE DENETİM SÜREÇLERİ Emin KORAMAZ ÖZET Ülkemizde bina yapım süreçleri ve bunlara ilişkin denetim çalışmaları uzun yıllar yasal mevzuatlarla tanımlanmaya çalışılmış ancak, bu konuda ülkemizde

Detaylı

KORKUTELİ BELEDİYE BAŞKANLIĞI İMAR VE ŞEHİRCİLİK MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET STANDARTLARI TABLOSU. 4-Değişiklik Dosyası(4 Takım)

KORKUTELİ BELEDİYE BAŞKANLIĞI İMAR VE ŞEHİRCİLİK MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET STANDARTLARI TABLOSU. 4-Değişiklik Dosyası(4 Takım) SIRA NO VATANDAŞA SUNULAN HİZMETİN ADI KORKUTELİ BELEDİYE BAŞKANLIĞI İMAR VE ŞEHİRCİLİK MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET STANDARTLARI TABLOSU BAŞVURUDA İSTENİLEN BELGELER HİZMETİN TAMAMLANMA SÜRESİ (EN GEÇ SÜRE ) 1 İmar

Detaylı

18.7.2014 YAPI İŞLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ. Yapı; Barınmak veya başka amaçlarla kullanılmak için yapılmış her türlü mimarlık eseri, bina.

18.7.2014 YAPI İŞLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ. Yapı; Barınmak veya başka amaçlarla kullanılmak için yapılmış her türlü mimarlık eseri, bina. Yapı; Barınmak veya başka amaçlarla kullanılmak için yapılmış her türlü mimarlık eseri, bina. (TDK/İsim) Karada ve suda, daimî veya geçici, yeraltı ve yerüstü inşaatları ile bunların ilave, değişiklik

Detaylı

KTO KARATAY ÜNİVERSİTESİ

KTO KARATAY ÜNİVERSİTESİ KTO KARATAY ÜNİVERSİTESİ Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Mimarlık Bölümü Bölüm/Program Dersi DERS TANIM BİLGİLERİ Dersin Adı Meslek Etiği Dersin Kodu Teori Uygulama Laboratuvar AKTS Kredisi MIM 478

Detaylı

İNŞAAT VE GAYRİMENKUL MUHASEBESİ ÖDEV

İNŞAAT VE GAYRİMENKUL MUHASEBESİ ÖDEV İNŞAAT VE GAYRİMENKUL MUHASEBESİ ÖDEV Yıllara yaygın inşaat ve onarım işiyle ilgili faaliyette bulunan ABC İnşaat A.Ş. 10.08.2015 tarihinde okul inşaatı ihalesine katılmış ve 2.000.000 TL teklif bedeli

Detaylı

BÖLÜM 2 : PROFESYONEL AKTİVİTELER VE GELİR BİLGİLERİ

BÖLÜM 2 : PROFESYONEL AKTİVİTELER VE GELİR BİLGİLERİ AVUKATLAR MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTA SORU FORMU BÖLÜM 1 : SİGORTALI BİLGİLERİ 1 Sigortalı Adı: Sigortalı Adresi: Kuruluş Tarihi: Web Sayfasının Adresi: 2 (a) Bağlı bulunduğu meslek odası var mı? E H Varsa,

Detaylı

İMO İZMİR ŞUBESİ GENÇ İNŞAAT MÜHENDİSLERİ KOMİSYONU ANKET SONUÇLARI

İMO İZMİR ŞUBESİ GENÇ İNŞAAT MÜHENDİSLERİ KOMİSYONU ANKET SONUÇLARI İMO İZMİR ŞUBESİ GENÇ İNŞAAT MÜHENDİSLERİ KOMİSYONU ANKET SONUÇLARI Şubemizin Genç İnşaat Mühendisleri Komisyonu tarafından son on (10) yılda mezun olan Üyelerimize yönelik yapılan anketimizin amacı genç

Detaylı

İnşaat Mühendisleri Odası Kurum İçi Eğitim Kitabı (1 Eylül 2015) Kurul ve Komisyonlar

İnşaat Mühendisleri Odası Kurum İçi Eğitim Kitabı (1 Eylül 2015) Kurul ve Komisyonlar Kurul ve Komisyonlar 145 146 Kurul ve Komisyonlar Komisyon: Bir üst kurul tarafından görevlendirildikleri konuları ve kendilerine verilen tasarı, rapor, öneri ve dokümanları uzmanlık alanları ve komisyon

Detaylı

İHALE İLANI ADANA TİCARET ODASI

İHALE İLANI ADANA TİCARET ODASI İHALE İLANI ADANA TİCARET ODASI ADANA TİCARET ODASI HİZMET BİNASI yapım işi açık ihale usulü ile ihale edilecektir. İhaleye ilişkin ayrıntılı bilgiler aşağıda yer almaktadır: 1 - İdarenin a) Adresi Abidinpaşa

Detaylı

SMMH TESCİL BELGESİ YENİ BAŞVURU İŞLEMLERİNDE GEREKLİ EVRAKLAR A- FİRMA L.T.D. - A. Ş. İSE İSTENEN BELGELER MÜHENDİS ORTAK İSE 1.

SMMH TESCİL BELGESİ YENİ BAŞVURU İŞLEMLERİNDE GEREKLİ EVRAKLAR A- FİRMA L.T.D. - A. Ş. İSE İSTENEN BELGELER MÜHENDİS ORTAK İSE 1. SMMH TESCİL BELGESİ YENİ BAŞVURU İŞLEMLERİNDE GEREKLİ EVRAKLAR A- FİRMA L.T.D. - A. Ş. İSE İSTENEN BELGELER MÜHENDİS ORTAK İSE firmanın telefonları, Mühendis imzası ve firma kaşesi mutlaka olmalıdır.)

Detaylı