DAHA YAŞANABİLİR ŞEHİRLER İÇİN..

Benzer belgeler


İ Ö İ


BROADACRE CITY. Frank Lloyd Wright. Doç. Dr. Zeynep Enlil Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü

Kentlerde İklim Dostu Ulaşım Zorunluluğu. Önder Algedik

SAKARYA ULAŞIM ANA PLANI

Trafik Mühendisliğine Giriş. Prof.Dr.MustafaKARAŞAHİN

OTOPARK POLİTİKALARI

Kent ve Ulaşım. Ulaşım Planlaması. Yeni Büyükşehirler. Yeni Yasanın Getirdiği Sorunlar. Olası Çözüm Yaklaşımları

FIKIRTEPE YI YENIDEN DÜŞÜNMEK Yeşil bulvar, yeşil grid, yeşil ring. kentselstrateji.com







ORDU BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ULAŞIM KOORDİNASYON ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ GÖREV VE ÇALIŞMA YÖNETMELİĞİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam Dayanak ve Tanımlar




ğ ğ Ö ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ Ö ğ ğ ğ ğ


ICD10-AM TEMELİNDE KARA TAŞITI KAZALARINA AİT ÇAPRAZ KODLAMA TABLOSU










Yaşanabilir Bir Şehir için İzmir Bölge Planı Hedefleri. H.İ.Murat ÇELİK, PMP Birim Başkanı





Ö Ç Ö


Ç Ç Ş Ö








İ İ



Ç Ö Ş Ş Ç Ü Ş Ş Ö Ü











İ İ Ö Ö



Ş Ç İ İ İ Ç Ş




Ö







ç ış ı ı ı ı ı ı ı ıı ı çı ı ı ı ı ığı ı ğ ı ı ı ıı ı ı ı




İ İ İ

İSTANBUL ULAŞIM-TRAFİK HALK ANKETİ GENEL DEĞERLENDİRME

UTY nin esas amacı, yol ağını kullanan araç sayısını azaltırken, seyahat etmek isteyenlere de geniş hareketlilik imkanları sağlamaktır.

UPİ. İzmir Ulaşım Ana Planı Bilgi Notu (2) Saha Araştırmaları Bilgilendirme UPİ



6.9 SAĞLIK VE SOSYAL HİZMETLER

ULAŞIM. AFYONKARAHİSAR

Yaya & Yolcu Gözüyle Ulaşım.. TRANSIST 2012 Sibel BÜLAY( Edit By Dr. Muammer KANTARCI)

Q1 Eğer yukarıdaki bilgileri okuduysanız lütfen çalışmaya katılma isteğiniz ile ilgili kutuyu işaretleyiniz.

T.C. ULAŞTIRMA BAKANLIĞI ULAŞIMDA ENERJİ VERİMLİLİĞİ

Ortak Ýsmi Hisse Tutarý Ortaklýk Payý (%) Ýzulaþ A.Þ YTL 18,13. Ýzbeton A.Þ YTL 15,03. Ýzenerji A.Þ

Recep Tayyip ERDOĞAN Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı

DR. SAVAŞ ZAFER ŞAHİN


8.0 PLANLAMA UYGULAMA ARAÇLARI

Beşiktaş Residence Tower / Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi

Toplu Taşıma Aracı Kullanım Sıklığı

21. Yüzyılda. Kent ve Kentlilerin Ulaşımı

KAMU YÖNETİMİ LİSANS PROGRAMI

Transkript:

DAHA YAŞANABİLİR ŞEHİRLER İÇİN.. ÇİĞDEM ÇÖREK ÖZTAŞ KENTSEL GELİŞİM VE ERİŞİLEBİLİRLİK PROJELERİ YÖNETİCİSİ WRI Ross Sürdürülebilir Şehirler Merkezi tarafından hazırlanmıştır

ULAŞIM VE KENTSEL ARAZİ KULLANIMI İLİŞKİSİ: 19. Yüzyıla kadar kentlerde yürüme mesafesi kentin gelişme alanının temel belirleyicisi olmuş, kentler kompakt ve yüksek yoğunlukta gelişmiştir. 19. Yüzyılda, önce demiryolları ve sonra metrolarla beraber yolculuk hızının artması ve böylece birim zamanda alınabilecek mesafenin büyümesiyle, kentlerin mekânsal büyümesi hızla artmış, ilk uydu kentler oluşmuş, demiryolları ve karayollarının bulundukları koridorlarda gerçekleşen kentsel gelişme sonucu, ışınsal ya da doğrusal kent formları ortaya çıkmıştır.

20. Yüzyılın ikinci yarısından itibaren, otomobil teknolojisinde yaşanan gelişmeler sonucu kentlerin büyüme imkanları artmış, kentsel kullanımlar ve konut alanları uzun mesafelere yayılmış, dağınık bir kent formu oluşmaya başlamıştır.

Otomobilin Kentsel Ulaşımda Yaygınlaşması İle Birlikte: Kentleşme Trafik Çevre Sorunları ortaya çıkmıştır ve bu sorunlar özellikle metropollerde katlanarak artmaya devam etmektedir.

Bugün 7.3 milyar olan dünya nüfusunun 2030 yılında 8.5 milyar kişi, 2050 yılında 9.7 milyar kişi, 2100 yılında ise 11 milyar kişi olması beklenmektedir. 1950 de bu nüfusun %30 u kentlerde yaşarken, 2010 da bu oran %50 yi aşmıştır. 2030 da kentsel nüfusun %60, 2050 de ise %70 ye varacağı tahmin edilmektedir.

Türkiye Uydu Görüntüsü Bugün Türkiye de kentleşme oranı %77 dir. Türkiye Nüfus Dağılımı Yoğunluk kent nüfusunu tanımlayan en temel özelliklerden biri

Fotoğraf: Benoit Colin

Fotoğraf: Benoit Colin

PEKİ NE YAPMAK LAZIM?

60 kişinin ulaşımı ne kadar alan kaplar?

Ülkelerin ekonomik itici gücü olan bir çok metropolün kent içi alanlarının yaşanılamaz hale gelmesi, kentlerde karar alıcılar tarafından yeni politikaların geliştirilmesini zorunlu hale getirmiştir. Karar alıcılar, daha yaşanabilir alanlar yaratmak, enerji verimliliği sağlamak, sürdürülebilir çevre yaklaşımları oluşturmak ve kişilerin daha aktif bir yaşama sahip olmasını sağlamak amacıyla pek çok kentte motorsuz ulaşım türlerinden biri olan bisikleti, sürdürülebilir ulaşım planlamasının önemli bir parçası olarak değerlendirmekte, bu anlamda bisiklet bir ulaşım politikası olarak ön plana çıkmaktadır.

GÜNÜMÜZDE.. Avrupa Birliği Ülkelerinde toplam yolculukların %5 i bisikletle gerçekleşmektedir. Bu oran bisiklet kullanımının desteklendiği AB ülkelerinden Danimarka da %18 e, Hollanda da %27 ye ve bazı Uzakdoğu ülkelerinde ise %60 lara ulaşmaktadır. Buehler and Pucher, 2012

İSTANBUL DA, İstanbul da da bisiklet projeleri son yıllarda yaygınlaşmaya başlamıştır. İstanbul Büyükşehir Belediyesi nin 2013 yılında yaptığı açıklamaya göre 2023 yılına kadar kentin farklı bölgelerinde 1.050 km lik bisiklet yolu projeleri uygulamaya geçirilecektir.

Mevcut durum: 80 km İBB, 2014

İBB,2014 2023: 1050 km

İSTANBUL DA GÜVENLİ BİSİKLET YOLLARI UYGULAMA KILAVUZU

PROJE KAPSAMINDA YAPILAN ÇALIŞMALAR: Belediye yetkilileri ile yüz yüze görüşmeler Bisikletli dernekleri ile odak grup görüşmeleri Vizyon geliştirme çalıştayı Bisikletli anketleri Uluslar arasi düzlemde bisiklet yolları tasarım kriterleri İstanbul da mevcut bisiklet yolları inceleme ve denetim çalışması

YÜZ YÜZE GÖRÜŞMELER

ODAK GRUP GÖRÜŞMELERİ

ANKETLER Yüzyüze anket katılımcılarının yaşadıkları kaza ve kaza tehlikeleri incelendiğinde bisiklet kullanıcılarının son 1 yıl içinde %17,5 inin kaza geçirdiği ortaya çıkmıştır. Bu grubun 42,9 u motorlu araçla çarpışma, %37,1 i ise yaya ile çarpışma şeklinde kazalar geçirdikleri görülmüştür.

İlçeler bazında bisiklet kullanım değerlerine bakıldığında, grubunda da Kadıköy ün en sık kullanılan güzergah olduğu ortaya çıkmıştır. Özellikle Sarıyer, Beşiktaş, Kadıköy, Fatih ve Bakırköy ilçelerinde kendi içinde bir döngüden söz etmek mümkündür. Yine bu ilçelerden seyehate başlayan bisiklet kullanıcıları genel olarak en yakın ilçelerde seyehatlerini bitirme eğilimindedirler.

MÜKEMMELLİK ÖDÜLÜ http://awards.centerforactivedesign.org/projects/safe-cycling-design-manual-for-istanbul

ÇALIŞTIĞIMIZ ŞEHİRLER:

HER ŞEYİN ÖTESİNDE PLANLAMALARIMIZI İNSAN İÇİN YAPMALIYIZ.. Fotoğraf: Benoit Colin

TEŞEKKÜRLER cigdem.corek@wri.org http://embarqturkiye.org/ http://thecityfixturkiye.com/ http://www.wricities.org/