VERİTABANI YÖNETİMİ. Veritabanı Normalizasyonu 5.HAFTA. Veritabanı Yönetimi Prof. Dr. İbrahim Çil

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "VERİTABANI YÖNETİMİ. Veritabanı Normalizasyonu 5.HAFTA. Veritabanı Yönetimi Prof. Dr. İbrahim Çil"

Transkript

1 VERİTABANI YÖNETİMİ Veritabanı Normalizasyonu 5.HAFTA

2 Normalizasyon Normalizasyon, bir veritabanındaki verileri düzene koyma işlemidir. Normalizasyon, veri tabanlarında çok fazla sütun ve satırdan oluşan bir tabloyu tekrarlardan arındırmak için daha az satır ve sütun içeren altkümelerine ayrıştırma işlemidir. Normalizasyon, aynı zamanda ilk taslak veri tabanı tasarımının üzerinde revizyonlar yaparak, taslağı son haline yaklaştırmanın yöntemlerden birisidir. Bu çerçevede en iyi tasarımı gerçekleştirmek için dikkat edeceğimiz kurallara Normalizasyon işlemleri diyoruz.

3 Normalizasyon Normalizasyon, birincil anahtarları ve işlevsel bağımlılıkları kullanarak bağıntıları analiz etme tekniğidir. Normalizasyon kuralları bir tablo içerisinde yer alacak kaydın nelerden oluşmasına karar vermeye yarar. İlişkisel veritabanı tasarımı aşamasında verinin tekrarlanmasını, kaybını veya yetersizliğini önlemek için Normalizasyon işlemi önem arzeder. İlişkisel veritabanı tasarımında amaç, veri tekrarını azaltan ve veri tutarlılığını yükselten bir yapının oluşturulmasıdır. İşte bunun için yapılması gereken işlemler Normalizasyonla sağlanır.

4 Normalizasyon İlişkisel veri tabanlarının geliştirilme aşaması olan mantıksal veri modelinin oluşturulmasında başlıca hedef, verilerin, onların arasındaki ilişkilerin ve sınırlamaların kesin, tam ifade edilmesidir. Bu hedefe ulaşmak için uygun ilişkiler kümesi tanımlanmalıdır. Böyle ilişkilerin tanımlanması işlevine Normalizasyon denir. Normalizasyon; veri gereksinimlerinde tanımlanmış olan, arzu olunan nitelikleri bulunan ilişkiler kümesinin üretilmesi sürecidir. Normalizasyon, birincil anahtarları ve işlevsel bağımlılıkları kullanarak bağıntıları analiz etme tekniğidir. Bu teknik, bir takım kuralların dizisini içerir ve kurallar uygulanarak bir VT herhangi bir derecede normal hale getirilir. Her bir Normalizasyonun belli bir takım özellikleri vardır. Normalizasyon derecesi yükseldikçe bağıntılar biçim açısından daha kısıtlı ve güncelleme bozukluklarından zarar göremeyecek duruma gelir.

5 Normal Formlar Normal formlar normalleştirmenin derecelerini veren formlar olup 1NF, 2NF, 3NF,BCNF, 4NF ve 5NF şeklindedir. En dışta Daha Yüksek Dereceli NF ve en içerde 1NF olmak üzere her üst form aynı zamanda alt formun özelliklerini de taşır. Daha Yüksek Dereceli NF 5NF 4NF BCNF 3NF 2NF 1NF

6 Normal Formlar Çeşitli kaynaklarda Normalizasyon formları bir çok farklı şekilde tanımlanır. Genel kabul görmüş 5 normalizasyon formu vardır. 5 Normalizasyon (5N) kuralı yaygın olarak kullanılmaktadır. 5N, tasarım aşamasında yol göstermek yerine hangi şartlara uygun tasarım yapılması gerektiğini anlatır. Bazen, bu kurallardan vazgeçmek durumunda olunabilir ancak, veritabanında saklanacak verilerin hacmi arttıkça yani veri tabanı büyüdükçe bu kuralların daha sıkı uygulanmasına ihtiyaç duyulur. Bir başka tanımlamada ise 1.NF, 2.NF, 3.NF, 4.NF, 5.NF hatta 6.NF, BOYCE CODD, DOMAIN/KEY olmak üzere 8 adet normalizasyon kuralı vardır. Aslında bu normal form olayına veritabanı öğrenme aşamasındayken dikkat ediliyor, daha sonra veritabanı analizi yaparken tecrübelerimizle otomatik olarak normalize yapmaya başlıyoruz.

7 Normalizasyon Basamakları Normal olmayan biçim (UDF) Birinci normal biçim (1NF) İkinci normal biçim (2NF) Üçüncü normal biçimm (3NF) Source: Hoffer et al. (1998), p Tekrarlanan grupları silmeli Kısmı bağımlılıkları aradan kaldırmalı Geçişken bağımlılıkları aradan kaldırmalı

8 Normalizasyon basamakları Normal olmayan biçim (UDF) Birinci normal biçim (1NF) İkinci normal biçim (2NF) Üçüncü normal biçimm (3NF) Boyce-Codd normal form (BCNF) Fourth normal form (4NF) Fifth normal form (5NF) Tekrarlanan grupları silmeli Kısmı bağımlılıkları aradan kaldırmalı Dolaylı bağımlılıkları aradan kaldırmalı Diğer işlevsel bağımlılık sorunlarını aradan kaldırılmalı Çokdeğerli bağımlılıkları aradan kaldırmalı Diğer sapmaları aradan kaldırmalı

9 Tablo Normalizasyon basamakları İşlem Basamakları Veri tabanınız için gerekli olan tüm alanları belirleyip tablonuzu oluşturunuz. Oluşturmuş olduğunuz tabloyu Birinci normal form(1nf) kuralını uygulayarak normalize ediniz. Tablolarınıza 2NF kuralını uygulayarak normalize ediniz. Tablolarınıza 3NF kuralını uygulayarak normalize ediniz. Eğer gerekiyorsa tablolarınıza BCNF kuralını uygulayarak normalize ediniz. Eğer gerekiyorsa tablolarınıza 4NF kuralını uygulayarak normalize ediniz. Eğer gerekiyorsa tablolarınıza 5NF kuralını uygulayarak normalize ediniz. Öneriler Veri tabanınız için gerekli olan alanları belirlerken piyasa araştırması da yapınız. Tekrarlanan grupları ortadan kaldırınız. Kısmi bağımlılıkları ortadan kaldırınız. Dolaylı bağımlılıkları ortadan kaldırınız. Diğer işlevsel bağımlılık sorunlarını ortadan kaldırınız. Çok değerli bağımlılıkları ortadan kaldırınız. Tüm sapmaları ortadan kaldırınız.

10 İşlevsel Bağımlılıklar (Functional Dependencies) İşlevsel bağımlılık kavramı, genel anlamda, ilişkisel tasarımların olması gerektiği gibi yapıldığının formal ölçütlerini belirlemede kullanılır. İşlevsel bağımlılıklar ve anahtarlar ilişkiler için normal biçimleri tanımlamada kullanılır. İşlevsel bağımlılıklar, bir ilişkideki özelliklerin anlamı ve birbirleri arasındaki ilişkilerden türetilen kısıtlamalardır. X özellikler kümesinin aldığı değerler, Y özellikler kümesindeki tek bir değere karşılık geliyorsa, X kümesi Y kümesini fonksiyonel olarak belirliyor demektir. (X Y : Y işlevsel olarak X e bağımlıdır) Nitelikler arası bağımlılık, veri tabanındaki bazı niteliklerin birbirinden bağımsız olmaması; bu niteliklerin değerlerinin birbirinden bağımsız olarak belirlenememesi anlamına gelmektedir. Eğer ilişkiler oluşturulurken nitelikler arası bağımlılıklar dikkate alınmazsa, veri tabanında bir dizi aykırılık oluşabilir. Bu durumda veri tabanının bütünlük ve tutarlılığı korunamaz.

11 Nitelikler arası bağımlılıklar dikkate alınmadan tasarlanmış örnek bir tablo: Satıcı (ükodu, fno, fadı, fadresi, sfiyatı) Bu ilişki şemasının yol açabileceği sorunlar: a. Veri tekrarlama problemi: Firmaların ad ve adresleri, pazarladıkları her ürün için tekrarlanmaktadır. b. Güncelleme problemi: Bir firmanın ad veya adresi değiştiğinde, bunun tüm kayıtlarda yapılması gerekir. c. Ekleme problemi: Bir firmanın veritabanında saklanabilmesi için, firmanın pazarladığı bir ürünün bulunması ve verilerin eklenmesi gerekir. Bir kayıt eklemeyle hem firma hem de pazarladığı ürün bilgisi eklenmektedir. Bu bir aykırılıktır. d. Silme problemi :Veritabanında bir firmaya ilişkin tek bir kayıt varsa, bu kaydın silinmesi de iki işleme (firma bilgisi silme ve firmanın pazarladığı ürün bilgisi silme) karşı gelir. Yukarıdaki tek ilişki yerine aşağıdaki iki ilişki oluşturulursa, sayılan aykırılıkların ortadan kalktığı görülür. Firma(fNo,fAdı, fadresi) SÜrün(fNo, ükodu, sfiyatı)

12 Tam İşlevsel Bağımlılık ve Kısmi Bağımlılık (Partial Dependency) Tam İşlevsel (Fonksiyonel) Bağımlılık : A ve B bir ilişki, eğer B işlevsel olarak A ya bağımlı ise, (fakat A nın herhangi alt kümesine bağımlı değilse), bu durumda B özellik kümesi A özellik kümesine tam işlevsel bağımlıdır. A -> B ise A fonksiyonel olarak B yi tanımlar. Yani B işlevsel olarak A ya bağımlıdır

13 Tam İşlevsel Bağımlılık ve Kısmi Bağımlılık (Partial Dependency) Kısmi Bağımlılık A ve B özellik kümeleri işlevsel bağımlı ise (A B) ve A özellikler kümesinden herhangi bir özelliğin çıkarılması bu bağımlılığı bozmazsa, A B bağımlılığına kısmi bağımlılık denir. { Şirket No, Şirket Adı } { Şirket Adresi } bağımlılığı tam işlevsel değil (kısmi işlevsel), çünkü Şirket Adresi aynı zamanda Şirket No alanına da bağımlıdır.

14 Örnek(İşlevsel Bağımlılıklar) Personel ID ADI ŞEHİR 1 Ali Ankara 2 Fatma İstanbul 3 Arda Antalya Bölüm Bölüm kodu Bölüm adı DahiliTel 105 Bilgisayar Mühendisliği Matematik 204 Bölüm Kodu -> Bölüm Adını Öğrenci numara adsoyad bolum sınıf tck 1 Ali Bilgisayar Fatma Elektronik Arda Makine 1 33 Eğer ID numarasını biliyorsam, ismini de biliyorum ID numarası ismi belirmektedir. ADI niteliği, ID ye fonksiyonel bağımlıdır. Bölüm tablosu için; Eğer bölüm kodunu biliyorsam Bölüm Adını da biliyorum, Bölüm Kodu, Bölüm Adını belirlemektedir. Bölüm Adı Bölüm kodu ile fonksiyonel bağımlıdır diyebiliriz. Yukarıdaki OGRENCI tablosunu ele aldığımız zaman aşağıdaki bağımlılıklardan söz edebiliriz. numara -> adsoyad numara - > adsoyad, bolum, sınıf, tck tck - > numara, adsoyad, bolum, sınıf

15 Örnek(İşlevsel Bağımlılıklar) Sicil No Proje No Proje Adı Personel Adı Personel Soyadı Unvan Çalışma Saati 1 23 F-16 Taner Akbaş Uzman UAV Aysu Demir Mühendis Göktürk Fatih Sarı Teknisyen 25 İşlevsel Bağımlılıklar Proje No Proje Adı -- Kısmi Sicil No {Personel Adı, Personel Soyadı, Unvan} -- Kısmi {Personel Adı, Personel Soyadı} Unvan -- Dolaylı {Sicil No, Proje No} Çalışma Saati -- Tam Proje Adı, birincil anahtara kısmi bağımlıdır. {Personel Adı, Personel Soyadı, Unvan}, birincil anahtara kısmi bağımlıdır. Çalışma Saati, birincil anahtara {Sicil No, Proje No} tam bağımlıdır. Çünkü Sicil No veya Proje No, tek başına Çalışma Saati ni belirleyemiyor. İkisi birlikte belirliyor.

16 Dolaylı yada Geçişken Bağımlılık (Transitive Dependency) A,B ve C, R tablosunun nitelikleri olsun. B, A ya ve C de B ye işlevsel bağımlı ise C, A ya (B yoluyla) geçişken bağımlıdır denir. Yani; A, B ve C özellik kümelerini içeren bir R ilişkisinde A B ve B C işlevsel bağımlılıkları bulunmakta ise, C, A ya B aracılığı ile dolaylı bağımlıdır. Sicil No Personel Adı Personel Soyadı Birim Yönetici 1 Sevil kala Personel Ali kaya 2 Ayşe saka Kalite Serap er 3 Aslan bilgi Bilgi işlem Aylin ker 4 Can civelek Muhasebe Ahmet Celp Sicil No, Birim i belirlemektedir. Anahtar olmayan Birim özelliği de, Yönetici özelliğini belirlemektedir. Yönetici özelliği, Sicil No ya dolaylı bağımlıdır.

17 Tek değerli ve Çok değerli bağımlılık Tek değerli bağımlılık Çok değerli bağımlılık Source: Fertuck (1995), p. 268.

18 Örnek-1 Normal Olmayan Form İlişkisel veri tabanı modelinin temel kuralına göre bütün niteliklerin aldığı değerler atomik (tek ve basit) olmalıdır. Aşağıdaki DAĞITIM tablosu bu kurala uymamaktadır, bu yüzden normal değildir. DAGITIM müşteri_no şehir_kodu şehir_adı gönderi_no miktar 1 34 İstanbul 1,2,3,4,6 30,20,40,20, Ankara 1,2 30, Ankara İstanbul 2,4,5 20,30,40

19 Birinci Normal Form Uygulandığında: müşteri_no şehir_kodu şehir_adı gönderi_no miktar 1 34 İstanbul İstanbul İstanbul İstanbul İstanbul Ankara Ankara Ankara İstanbul İstanbul İstanbul 5 40

20 Birinci Normal Formun Sorunları Birinci normal formdaki bir tablo bazı alanlarda tekrarlı verilere sahiptir. Örneğimizde şehir_kodu ve şehir_adı alanlarında her müşteri için tekrarlı veriler vardır. Bu tekrarlar ekleme, silme ve güncelleme işlemlerinde sorunlara neden olacaktır. Güncelleme özelliğin değerinin değiştirilmesi veri tabanının tutarsızlığına neden ola bilir Ekleme bazı tasarım kusurlarından dolayı satır eklenmesi mümkün olmaya bilir Silme - satır silinmesi bilgilerin beklenmeyen kaybına neden ola bilir Normalizasyon tüm bu sorunların kaldırılması için veri tabanı tasarımında yapılan düzenli süreçtir. Güncelleme, ekleme ve silme anomalilerini içermeyen bir ilişkisel şema tasarlanmalıdır. İlişkilerde NULL değerler içerecek tasarımlardan mümkün oldukça kaçınmalıdır Bir ilişkide sıklıkla NULL değeri alan özellikler, birincil anahtar tanımlanarak ayrı bir ilişkide toplanabilir. NULL değerlerin sebepleri; Özellik, aslında ilişki ile ilgili olmayabilir, Özelliğin neyle ilgili olduğu kullanıcı tarafından bilinmeyebilir, Özelliğin değeri o an için bilinmeyebilir

21 Satır Ekleme Sorunu Başka bir müşterinin bilgilerinin (müşteri_no, şehir_kodu, şehir_adı) girilmesi için mutlaka o müşteriye bir dağıtım işleminin yapılması (gönderi_no ve miktar değerlerinin girilmiş olması) gerekiyor. müşteri_no şehir_kodu şehir_adı gönderi_no miktar 1 34 İstanbul İstanbul İzmir

22 Satır Silme Sorunu Bir müşteriye tek bir dağıtım yapıldıysa (örn. 3 no lu müşteri), o dağıtım işlemi iptal edildiğinde, sadece gönderi_no ve miktarı değil, o dağıtımın yapıldığı müşteri hakkındaki diğer bilgiler de (müşteri_no, şehir_kodu, şehir_adı) yok olur. müşteri_no şehir_kodu şehir_adı gönderi_no miktar 1 34 İstanbul İstanbul Ankara 2 20

23 Güncelleme Sorunu 1 numaralı müşteri Ankara ya taşınırsa, bu müşteri ile ilgili tüm satırların güncelleştirilmesi gerekecektir. Eğer tablo çok büyük ise, sadece bir müşteri ile ilgili küçük bir değişiklik bile binlerce kaydın güncelleştirilmesini gerektirebilir. müşteri_no şehir_kodu şehir_adı gönderi_no miktar 1 34 İstanbul İstanbul İstanbul İstanbul 4 20

24 İkinci Normal Form Birinci normal formdaki sorunlardan (en azından güncelleme sorunundan) kurtulmak için nitelikler arasındaki işlevsel bağımlılıktan yararlanılarak birinci normal form (1NF) tablolarının birden fazla tabloya dönüştürülmesi sonucunda ikinci normal forma (2NF) ulaşılır. İkinci normal formda, ilişkisel tablonun her bir anahtar olmayan sütunu birincil anahtara kısmi bağımlı değil, tam işlevsel bağımlı olmalıdır. İşlevsel Bağımlılık DAĞITIM (müşteri_no, şehir_kodu, şehir_adı, gönderi_no, miktar) müşteri_no şehir_kodu, şehir_adı (müşteri_no, gönderi_no) miktar şehir_kodu şehir_adı (geçişli bağımlılık) İlkinde anahtar alanı oluşturan niteliklerden 1 tanesi, iki farklı niteliği belirleyebiliyor (kısmi bağımlılık) Bir müşteriye birden fazla defa ürün gönderilebildiği için ikincisinde iki nitelik bir anahtar oluşturuyor. İlk ikisi anahtara göre bağımlı, üçüncüsü geçişli bağımlı.

25 İkinci Normal Form şehir_kodu ve şehir_adı nitelikleri (müşteri_no, gönderi_no) birleşik anahtarının sadece müşteri_no niteliği üzerinde tam işlevsel bağımlıdır. O halde şehir_kodu ve şehir_adı nitelikleri müşteri_no ile beraber ayrı bir tablo oluşturmalıdır. DAĞITIM(müşteri_no, şehir_kodu, şehir_adı, gönderi_no, miktar) MÜŞTERİLER(müşteri_no, şehir_kodu, şehir_adı) MİKTARLAR(müşteri_no, gönderi_no, miktar) İkinci Normal Form Uygulandığında: MÜŞTERİLER müşteri_no şehir_kodu şehir_adı 1 34 İstanbul 2 6 Ankara 3 6 Ankara 4 34 İstanbul MİKTARLAR müşteri_no gönderi_no miktar

26 İkinci Normal Formun Sorunları Birinci normal formdaki güncelleme sorununu ikinci normal forma dönüştürme ile ortadan kaldırmış olsak ta, ikinci normal formda da ekleme ve silme sorunları olabilmektedir. Satır Ekleme Sorunu: Yeni bir müşteri kaydı girilmediği sürece yeni bir şehir tanımı yapılamaz. İzmir ilini tabloya dahil edebilmek için İzmir de bulunan bir müşteriye ihtiyaç vardır. Sorunu: Tablodan bir müşteri silindiğinde, eğer o şehirdeki tek müşteri ise, şehir_kodu ve şehir_adı bilgileri de yok olacaktır. Satır Ekleme müşteri_no şehir_kodu şehir_adı 1 34 İstanbul 2 6 Ankara 3 6 Ankara 4 34 İstanbul Satır Silme müşteri_no şehir_kodu şehir_adı 1 34 İstanbul 2 6 Ankara 3 6 Ankara 4 34 İstanbul 35 İzmir 5 35 İzmir

27 Üçüncü Normal Form Birinci normal formdaki sorunlardan kurtulmak için nitelikler arasındaki kısmi işlevsel bağımlılıkları ortadan kaldırmıştık. İkinci normal formdaki sorunlardan kurtulmak için de nitelikler arasındaki geçişli işlevsel bağımlılıkları ortadan kaldırmamız gerekir. DAĞITIM (müşteri_no, şehir_kodu, şehir_adı, gönderi_no, miktar) şehir_kodu şehir_adı (geçişli bağımlılık) müşteri_no şehir_kodu şehir_adı gönderi_no miktar Örnekte şehir_adı şehir_kodu işlevsel bağımlılığının geçişli olduğu görülmektedir. Bir anahtara bağlı olmayan bu bağımlılığı ayrı bir tabloya dönüştürerek üçüncü normal formu (3NF) elde edebiliriz.

28 Üçüncü Normal Form Uygulandığında: ŞEHİRLER şehir_kodu şehir_adı 6 Ankara 34 İstanbul 35 İzmir MÜŞTERİLER müşteri_no şehir_kodu MİKTARLAR müşteri_no gönderi_no miktar

29 Normal Formlar Her bir normal biçimin belli bir takım özellikleri vardır. Derece yükseldikçe bağıntılar biçim açısından daha kısıtlı ve güncelleme bozukluklarından zarar göremeyecek duruma gelir. Varlık-İlişki modeli için en önemli derece bağıntıların 1NF (1. Normal Form) olmasıdır. Geri kalan tüm NF seçime kalmıştır ancak güncelleme bozukluklarından tamamen kaçınmak için tablolar en az 3NF olmalıdır. Normal Olmayan Form (UNF) UNF 1 NF 2 NF 3 NF Veri artıklığı giderilir Kısmi bağımlılıklar kaldırılır Dolaylı bağımlılıklar kaldırılır Çok değerli özellikler, birleşik özellikler ve tekrarlayan gruplar kaldırılır Anahtarlar tanımlanır

30 Örnek-2 Normal Olmayan Biçim (Unnormalized Form UNF) Bir veya daha fazla tekrarlanan gruplar içeren iki boyutlu tablo normal olmayan tablodur. Tekrarlanan grup: Birincil anahtar değeri için birden fazla değeri bulunan özellik veya özellikler (multivalued attributes) kümesidir. Herhangi bir bilgi kaynağından verileri iki boyutlu tabloya olduğu gibi aktarmak, büyük olasılıkla, normal olmayan bir tablonun ortaya çıkmasına neden olacaktır. UNF Birleşik özellik Çok değerli özellik Sicil No Personel Adı Personel Soyadı Personel Adı Soyadı Telefonları 1 Soner Kara Soner Kara , , Ela Taş Ela Taş , Ali Coş Ali Coş ,

31 Birinci Normal Biçim (1NF) Anahtar özellikler tanımlanmıştır. İlişkide birleşik özellikler, çok değerli özellikler ve tekrarlanan gruplar yoktur. İlişkinin her bir hücresi yalnız ve yalnız tek değer içerir. Tüm özellikler birincil anahtara bağımlıdır. UNF den 1NF geçişte; İlişkiler için anahtar özellik kümesi belirlenir İlişkide çok değerli özelliğin her öğesi için yeni bir satır oluşturulur. Birleşik özellikler için ilişkilerden çıkarılır. İliişkide tekrarlanan gruplar için yeni bir ilişki tanımlanır ve bu ilişkide ana ilişkinin birincil anahtarı yabancı anahtar olarak yer alır.

32 Normalize Edilmemiş Formdan, 1.NF e ulaşmak için iki farklı yol izlenir 1. Tekrarlayan gruplar için tekrarlamayan nitelikler tekrarlanarak ayrı varlıklar oluşturulur. Oluşan tekrarla her satır ve her sütun bir değer bulunacak yeni tablo 1.NF e ulaşacaktır. Bir tabloda her satır ve her sütunun kesişiminde bir ve yalnız bir değer vardır. Sicil No Personel Adı Personel Soyadı Telefon 1 Soner Kara Soner Kara Soner Kara Ela Taş Ela Taş Ali Coş Ali Coş

33 Normalize Edilmemiş Formdan, 1.NF e ulaşmak için iki farklı yol izlenir 2. Tekrarlayan grup ve anahtar öznitelik alınarak ayrı bir tablo oluşturulur. Yeni tablo için birincil anahtar tanımlanır. Bazen normalize edilmemiş tablo birden çok tekrarlayan gruba sahip olabilir. Bu durumda buradaki yaklaşım tekrar eden grup kalmayana kadar uygulanır! Her iki yaklaşım da doğrudur ancak ikinci yaklaşım daha az tekrara izin veren tablolar elde edilmesini sağlar. Sicil No Personel Adı Personel Soyadı 1 Soner Kara 2 Ela Taş 3 Ali Coş Satır No Telefon Sicil No

34 İkinci Normal Biçim (2NF) Tam işlevsel bağımlılık kavramına dayalıdır. Birincil anahtarı birden çok özelliğe sahip olan ve 2NF olmayan ilişkilere uygulanır. İlişki, öncelikle 1 NF şartını sağlamalıdır. Ayrıca; İlişkide, birincil anahtar olmayan tüm özellikler birincil anahtara tam işlevsel bağımlı olmalıdır. 1 NF den 2 NF geçişte İlişkideki işlevsel bağımlılıklar listelenir. Kısmi bağımlılıklar kaldırılır. Bunun için; Birincil anahtar üzerindeki kısmi bağımlılıkları oluşturan özellikler yeni bir ilişkiye taşınır

35 İkinci Normal Biçim (2NF) Sicil No Proje No Proje Adı Personel Adı İşlevsel Bağımlılıklar Proje No Proje Adı -- Kısmi Sicil No {Personel Adı, Personel Soyadı, Unvan} -- Kısmi {Personel Adı, Personel Soyadı} Unvan -- Dolaylı {Sicil No, Proje No} Çalışma Saati -- Tam Proje Adı, birincil anahtara kısmi bağımlıdır. {Personel Adı, Personel Soyadı, Unvan}, birincil anahtara kısmi bağımlıdır. Çalışma Saati, birincil anahtara {Sicil No, Proje No} tam bağımlıdır. Çünkü Sicil No veya Proje No, tek başına Çalışma Saati ni belirleyemiyor. İkisi birlikte belirliyor. Personel Soyadı Unvan 1 23 F-16 Taner Akbaş Uzman UAV Aysu Demir Mühendis Göktürk Fatih Sarı Teknisyen 25 Çalışma Saati

36 İkinci Normal Biçim (2NF) İkinci Normal Biçim kuralı uygulandığında oluşan tablolar: Sicil No Personel Adı Personel Soyadı Unvan 1 Taner Akbaş Uzman 2 Aysu Demir Mühendis 3 Fatih Sarı Teknisyen Proje No Proje Adı 23 F UAV 21 Göktürk Sicil No Proje No Çalışma Saati NF

37 Üçüncü Normal Biçim (3NF) Dolaylı bağımlılık kavramına dayalıdır. İlişki, öncelikle 2 NF şartını sağlamalıdır. Ayrıca; İlişkide, birincil anahtar olmayan özellikler birincil anahtara dolaylı bağımlı olmamalıdır. 2NF den 3NF geçişte; İlişkideki işlevsel bağımlılıkları listelenir İlişkide birincil anahtara dolaylı bağımlı özellikler, yeni bir ilişkiye(tabloya) taşınır.

38 Üçüncü Normal Biçim (3NF) 2N Formdaki bir tablo aşağıdaki gibidir: Sicil No Personel Adı Personel Soyadı Unvan Birim No Birim Adı 1 Taner Akbaş Uzman 23 F Aysu Demir Mühendis 17 UAV 30 3 Fatih Sarı Teknisyen 21 Göktürk 25 Birim Yönetici Tam Dolaylı Dolaylı İşlevsel Bağımlılıklar Sicil No {Personel Adı, Personel Soyadı, Unvan, Birim No} --- Tam {Personel Adı, Personel Soyadı} Unvan --- Dolaylı Birim No {Birim Adı, Birim Yönetici} --- Dolaylı Unvan, dolaylı olarak Sicil No ya bağlıdır. Birim Adı ve Birim Yöneticisi, dolaylı olarak Sicil No ya bağlıdır.

39 İkinci Normal Biçim (2NF) Üçüncü Normal Biçim kuralı uygulandığında oluşan tablolar: Sicil No Personel Adı Personel Soyadı Unvan No Birim No 1 Taner Akbaş Aysu Demir Fatih Sarı 7 21 Birim No Birim Adı 23 F UAV Göktürk 25 Birim Yönetici Unvan No UnvanAdı 5 Uzman 2 Mühendis 7 Teknisyen

40 Örnek-3 Normal formlar 1.Normal form Tekrar eden gruplar, anahtar alanla ayrı bir tablo olarak ilk tablodan ayrılırlar Source: Kendall & Kendall (1998), pp. 627, 628.

41 İlişki, öncelikle 1 NF şartını sağlamalıdır. Ayrıca; İlişkide, birincil anahtar olmayan tüm özellikler birincil anahtara tam işlevsel bağımlı olmalıdır. 1 NF den 2 NF geçişte İlişkideki işlevsel bağımlılıklar listelenir. Kısmi bağımlılıklar kaldırılır. Bunun için; Birincil anahtar üzerindeki kısmi bağımlılıkları oluşturan özellikler yeni bir ilişkiye taşınır Normal formlar 2. Normal Form Source: Fertuck (1995), p. 273.

42 Normal formlar 3.Normal Form İlişkide, birincil anahtar olmayan özellikler birincil anahtara dolaylı bağımlı olmamalıdır. 2NF den 3NF geçişte; İlişkideki işlevsel bağımlılıkları listelenir İlişkide birincil anahtara dolaylı bağımlı özellikler, yeni bir ilişkiye taşınır. Source: Fertuck (1995), p. 276.

İşlevsel Bağımlılık. DAĞITIM (müşteri_no, şehir_kodu, şehir_adı, gönderi_no, miktar)

İşlevsel Bağımlılık. DAĞITIM (müşteri_no, şehir_kodu, şehir_adı, gönderi_no, miktar) İşlevsel Bağımlılık R bir ilişki şeması, X ve Y nitelik kümeleri ise R nin alt kümeleri olsun (X R, Y R). Eğer X nitelik kümesinin değerleri Y nitelik kümesinin değerlerini belirliyorsa (X in her farklı

Detaylı

Fonksiyonel(İşlevsel) Bağımlılık

Fonksiyonel(İşlevsel) Bağımlılık Fonksiyonel(İşlevsel) Bağımlılık R nin ilişkiyi(relation) ; A ve B nin bir attribute yada attribute setini temsil ettiğini düşünelim. Eğer R ilişkisinde her bir A değeri, tam olarak bir B değerine işaret

Detaylı

Veri Tabanı Hafta Dersi

Veri Tabanı Hafta Dersi Veri Tabanı - 1 4. Hafta Dersi Dersin Hedefleri Fonksiyonel Bağımlılık Veri Tabanı Normalizasyonu Amaçları Kuralları Örnekleri Uygulanması Fonksiyonel Bağımlılık R nin ilişkiyi(relation) ; A ve B nin bir

Detaylı

Veri Tabanı-I 4.Hafta

Veri Tabanı-I 4.Hafta Veri Tabanı-I 4.Hafta Normalizasyon(Normalleştirme) 1 Normalleştirme Normalleştirme, bir veritabanındaki verileri düzene koyma işlemidir. Tablolar oluşturmak ve bu tablolar arasında hem verileri koruyacak

Detaylı

VERĐTABANI YÖNETĐM SĐSTEMLERĐ

VERĐTABANI YÖNETĐM SĐSTEMLERĐ VERĐTABANI YÖNETĐM SĐSTEMLERĐ Öğr.Gör. Sedat Telçeken ANADOLU ÜNĐVERSĐTESĐ FEN FAKÜLTESĐ MATEMATĐK BÖLÜMÜ 2005 2006 Bahar Dönemi Varlık-Bağıntı modeli için en önemli derece bağıntıların 1NF olmasıdır.

Detaylı

2. NORMALİZASYON. Normalizasyon, taslak veri tabanı üzerinde birtakım işlemler yapılarak taslağı son haline yaklaştırma yöntemidir.

2. NORMALİZASYON. Normalizasyon, taslak veri tabanı üzerinde birtakım işlemler yapılarak taslağı son haline yaklaştırma yöntemidir. 2. NORMALİZASYON İlişkisel veri tabanları tasarlanırken verilerin gereksiz tekrarını, bilgilerin kaybını önlemek amacıyla normalizasyon işlemi uygulanması gerekir. Normalizasyon işlemi uygulanarak da ilişkilerin

Detaylı

BTP 209 SİSTEM ANALİZİ VE TASARIMI

BTP 209 SİSTEM ANALİZİ VE TASARIMI BTP 209 SİSTEM ANALİZİ VE TASARIMI VERİ TABANLARI VE VERİ TABANI YÖNETİMİ Dr. Önder EYECİOĞLU 2012 VERİ TABANI VE VT YÖNETİMİ Veri Tabanı (DB), birbiriyle ilişkili verileri yönetmek ve sunmak için kullanılan

Detaylı

2 İlişkisel Veritabanı Tasarımı ve Normalizasyon. Veritabanı 1

2 İlişkisel Veritabanı Tasarımı ve Normalizasyon. Veritabanı 1 2 İlişkisel Veritabanı Tasarımı ve Normalizasyon Veritabanı 1 Veritabanı Tasarımı Tasarım yapılırken izlenecek adımlar; Oluşturulacak sistemin nelerden oluşması gerektiği ve hangi işlemlerin hangi aşamalarda

Detaylı

VERİTABANI Veritabanı Normalizasyonu

VERİTABANI Veritabanı Normalizasyonu VERİTABANI Veritabanı Normalizasyonu NORMALİZASYON NEDİR? Normalizasyon kısaca veritabanında bulunan verileri düzenleme süreci olarak ifade edilebilir. Normalizasyon sürecinde veritabanlarında çok fazla

Detaylı

VeritabanıYönetimi Varlık İlişki Diyagramları. Yrd. Doç. Dr. Tuba KURBAN

VeritabanıYönetimi Varlık İlişki Diyagramları. Yrd. Doç. Dr. Tuba KURBAN VeritabanıYönetimi Varlık İlişki Diyagramları Yrd. Doç. Dr. Tuba KURBAN VeritabanıTasarımı - Projenin tasarım aşamasında veritabanı tasarımı çok iyi yapılmalıdır. Daha sonra yapılacak değişiklikler sorunlar

Detaylı

Veritabanı ve Yönetim Sistemleri

Veritabanı ve Yönetim Sistemleri Veritabanı ve Yönetim Sistemleri Öğr. Gör. M. Mutlu YAPICI Ankara Üniversitesi Elmadağ Meslek Yüksekokulu Ders İzlencesi Hafta Modüller/İçerik/Konular 1. Hafta Temel Kavramlar 2. Hafta Normalizasyon 3.

Detaylı

VERİ TABANI YÖNETİM SİSTEMLERİ Melih BÖLÜKBAŞI

VERİ TABANI YÖNETİM SİSTEMLERİ Melih BÖLÜKBAŞI VERİ TABANI YÖNETİM SİSTEMLERİ Melih BÖLÜKBAŞI Dersin Hedefleri Veri Tabanı Kullanıcıları Veri Modelleri Veri Tabanı Tasarımı İlişkisel VT Kavramsal Tasarımı (Entity- Relationship, ER) Modeli VT KULLANICILARI

Detaylı

BMB202. Veritabanı Yönetimi Ders 4. Normalizasyon. Erdinç Uzun NKÜ Çorlu Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü

BMB202. Veritabanı Yönetimi Ders 4. Normalizasyon. Erdinç Uzun NKÜ Çorlu Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü BMB202. Veritabanı Yönetimi Ders 4. Normalizasyon Erdinç Uzun NKÜ Çorlu Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Dersin Planı Normalizasyon Normalizasyonun Amaçları Normalizasyon Aşamaları

Detaylı

Veritabanı Yönetim Sistemleri (Veritabanı Tasarımı) Normalizasyon

Veritabanı Yönetim Sistemleri (Veritabanı Tasarımı) Normalizasyon Veritabanı Yönetim Sistemleri (Veritabanı Tasarımı) Normalizasyon Konular Normalizasyon Birinci Normal Form(1NF) Normalizasyon Neden Yararlıdır? İşlevsel Bağımlılık İkinci Normal Form(2NF) Üçüncü Normal

Detaylı

Veritabanı Tasarımı ve Yönetimi. Uzm. Murat YAZICI

Veritabanı Tasarımı ve Yönetimi. Uzm. Murat YAZICI Veritabanı Tasarımı ve Yönetimi Uzm. Murat YAZICI Veritabanı Tasarımı - Projenin tasarım aşamasında veritabanı tasarımı çok iyi yapılmalıdır. Daha sonra yapılacak değişiklikler sorunlar çıkartabilir veya

Detaylı

Varlık-İlişki Modeli (Entity-Relationship Model)

Varlık-İlişki Modeli (Entity-Relationship Model) Varlık-İlişki Modeli (Entity-Relationship Model) Varlık-ilişki modeli, ya da kısaca E-R modeli (Entity- Relationship model) 1976 yılında P.P. Chen tarafından geliştirilen bir modeldir. Bugüne kadar varlık-ilişki

Detaylı

VERİTABANI Veritabanı Tasarımı

VERİTABANI Veritabanı Tasarımı VERİTABANI Veritabanı Tasarımı TASARIM BASAMAKLARI Güçlü ve performanslı bir veritabanı için gerçekçi ve disiplinli bir tasarım oluşturulmalıdır. Veritabanı oluşturulurken belirli kurallara uyulması gerekir.

Detaylı

BTP203 VERİTABANI YÖNETİM SİSTEMLERİ

BTP203 VERİTABANI YÖNETİM SİSTEMLERİ BTP203 VERİTABANI YÖNETİM SİSTEMLERİ Öğr.Gör.Dr. Sedat TELÇEKEN ANADOLU ÜNİVERSİTESİ Porsuk M.Y.O. Bilg. Tekn. Bölümü 2011 2012 Güz Dönemi BÜTÜNLÜK KISITLAMALARI (Integrity Constraints) Bir VT depoladığı

Detaylı

BĐL378 - VERĐTABANI YÖNETĐM SĐSTEMLERĐ

BĐL378 - VERĐTABANI YÖNETĐM SĐSTEMLERĐ BĐL378 VERĐTABANI YÖNETĐM SĐSTEMLERĐ Öğr.Gör. Sedat TELÇEKEN VTYS, bütünlük kısıtlamalarını uygulayarak yalnız geçerli verilerin depolanmasını sağlar. ANADOLU ÜNĐVERSĐTESĐ FEN FAKÜLTESĐ MATEMATĐK BÖLÜMÜ

Detaylı

VERİ KAYNAKLARI. Bilgi sisteminin öğelerinden biride veri

VERİ KAYNAKLARI. Bilgi sisteminin öğelerinden biride veri VERİ KAYNAKLARI YÖNETİMİ İ İ 5. ÜNİTE GİRİŞ Bilgi sisteminin öğelerinden biride veri yönetimidir. Geleneksel yada çağdaş, birinci yada ikinci elden derlenen veriler amaca uygun veri formlarında tutulur.

Detaylı

Herhangi bir tablonun tekrarlı veriler içerdiği duruma birinci normal form denir. Birinci normal formu Aşağıdaki tablo ile ele alacağız.

Herhangi bir tablonun tekrarlı veriler içerdiği duruma birinci normal form denir. Birinci normal formu Aşağıdaki tablo ile ele alacağız. Normalleştirme ve Uygulaması Normalleştirme Neden Uygulanır: İlişkisel veritabanı oluşturmak için normalleştirmeyi bilmek çok önemlidir. Normalleştirme işlemini anlayabilmek için ise fonksiyonel bağımlılık

Detaylı

Veritabanı Tasarımı Ve Yönetimi. Varlık-İlişki Modeli

Veritabanı Tasarımı Ve Yönetimi. Varlık-İlişki Modeli Veritabanı Tasarımı Ve Yönetimi Varlık-İlişki Modeli Veritabanı Tasarım Aşamaları Gereksinim Analizi Kavramsal Tasarım Mantıksal Tasarım İlişkilerin Normalizasyonu Veritabanı Uyarlaması Uygulama Programı

Detaylı

İLİŞKİSEL VERİ MODELİ

İLİŞKİSEL VERİ MODELİ İLİŞKİSEL VERİ MODELİ Tablolar ile Gösterim Her İlişki iki boyutlu bir tablo olarak gösterilir. Tablonun her sütununa bir nitelik atanır. Tablonun her satırı ise bir kaydı gösterir. Bilimsel kesimde daha

Detaylı

Veritabanı Tasarımı. Sütun Değerlerini Güncelleme ve Satırları Silme

Veritabanı Tasarımı. Sütun Değerlerini Güncelleme ve Satırları Silme Veritabanı Tasarımı Sütun Değerlerini Güncelleme ve Satırları Silme Konular UPDATE komutunu oluşturmak ve çalıştırmak DELETE komutunu oluşturmak ve çalıştırmak Tabloda güncelleme yapmak ya da veri silmek

Detaylı

Veritabanı Tasarımı Ve Yönetimi

Veritabanı Tasarımı Ve Yönetimi SAKARYA ÜNIVERSITESI Veritabanı Tasarımı Ve Yönetimi Hafta 2 Prof. Dr. Ümit KOCABIÇAK Bu ders içeriğinin basım, yayım vesatış hakları Sakarya Üniversitesi ne aittir. "Uzaktan Öğretim" tekniğine uygun olarak

Detaylı

Coğrafi Bilgi Sistemlerine Giriş. Ünite 5 - Veri Tabanı Yönetim Sistemleri

Coğrafi Bilgi Sistemlerine Giriş. Ünite 5 - Veri Tabanı Yönetim Sistemleri Coğrafi Bilgi Sistemlerine Giriş Ünite 5 - Veri Tabanı Yönetim Sistemleri İçerik Temel kavramlar Veri tabanı modelleri Normalizasyon Coğrafi Bilgi Sistemlerinde veri tabanı yönetimi Temel kavramlar Veri

Detaylı

HASTANE OTOMASYONU VERİ TABANI YÖNETİM SİSTEMLERİ TEMEL VERİTABANI KAVRAMLARI

HASTANE OTOMASYONU VERİ TABANI YÖNETİM SİSTEMLERİ TEMEL VERİTABANI KAVRAMLARI VERİ TABANI YÖNETİM SİSTEMLERİ HASTANE OTOMASYONU Öğr. Gör. Handan ÇETİNKAYA İstanbul Gelişim Üniversitesi Günümüzde en basitinden en karmaşığına kadar pek çok veritabanı mevcuttur. En basiti Microsoft

Detaylı

Veritabanı ve Yönetim Sistemleri

Veritabanı ve Yönetim Sistemleri Veritabanı ve Yönetim Sistemleri Öğr. Gör. M. Mutlu YAPICI Ankara Üniversitesi Elmadağ Meslek Yüksekokulu Ders İzlencesi Hafta Modüller/İçerik/Konular 1. Hafta Temel Kavramlar 2. Hafta Veri Modelleri 3.

Detaylı

VERİ TABANI NEDİR A. TABLO OLUŞTURMA

VERİ TABANI NEDİR A. TABLO OLUŞTURMA VERİ TABANI NEDİR Belli bir amaca dayalı ortak alanlara (ad soyad, ürün adı, fiyatı gibi) sahip kişilerin ve nesnelerin bilgilerinin tutulduğu, istendiğinde bu bilgiler için arama, düzeltme, silme, kayıt

Detaylı

Veritabanı Dersi. Teoriden Pratiğe. Çağıltay N.E., Tokdemir G.

Veritabanı Dersi. Teoriden Pratiğe. Çağıltay N.E., Tokdemir G. Veritabanı Dersi Teoriden Pratiğe Çağıltay N.E., Tokdemir G. Veritabanı Sistemleri Dersi -Bölüm: II. Aşama: Kavramsal Model-Devamı Çağıltay, N., Tokdemir, G. BÖLÜM 7 II. Aşama (Devamı): Kavramsal Model

Detaylı

İLİŞKİSEL VERİTABANLARI

İLİŞKİSEL VERİTABANLARI İLİŞKİSEL VERİTABANLARI Veritabanı Nedir? Veritabanı (database) en basit şekliyle verilerin belirli bir düzene göre tutulduğu, depolandığı bir sistemdir. İlişkisel Veritabanı Nedir? İlişkisel veritabanlarındaki

Detaylı

Veritabanı Tasarımı. NOT NULL ve UNIQUE Kısıtlamaları Tanımlama

Veritabanı Tasarımı. NOT NULL ve UNIQUE Kısıtlamaları Tanımlama Veritabanı Tasarımı NOT NULL ve UNIQUE Kısıtlamaları Tanımlama NOT NULL ve UNIQUE Kısıtlamaları Tanımlama Konular Kısıtlama terimini veri bütünlüğü ile ilişkilendirerek tanımlama Sütun seviyesinde ve tablo

Detaylı

Veritabanı Tasarımı. Birincil Anahtar, İkincil Anahtar ve Kontrol Kısıtlamaları

Veritabanı Tasarımı. Birincil Anahtar, İkincil Anahtar ve Kontrol Kısıtlamaları Veritabanı Tasarımı Konular Birincil Anahtar, İkincil Anahtar ve Kontrol Kısıtlamasını tanımlamak ve örnek vermek Birincil Anahtar, İkincil Anahtar ve Kontrol Kısıtlamasının amacını tanımlamak CREATE TABLE

Detaylı

VERİ TABANI YÖNETİM SİSTEMLERİ

VERİ TABANI YÖNETİM SİSTEMLERİ VERİ TABANI YÖNETİM SİSTEMLERİ Veri Tabanı Nedir? Sistematik erişim imkânı olan, yönetilebilir, güncellenebilir, taşınabilir, birbirleri arasında tanımlı ilişkiler bulunabilen bilgiler kümesidir. Bir kuruluşa

Detaylı

1 Temel Kavramlar. Veritabanı 1

1 Temel Kavramlar. Veritabanı 1 1 Temel Kavramlar Veritabanı 1 Veri Saklama Gerekliliği Bilgisayarların ilk bulunduğu yıllardan itibaren veri saklama tüm kurum ve kuruluşlarda kullanılmaktadır. Veri saklamada kullanılan yöntemler; Geleneksel

Detaylı

Analiz Raporu. Projenin amacının, konusunun, işlevinin ne olacağı, hangi yazılımlar kullanılacak gibi parametrelerin belirlenmesi.

Analiz Raporu. Projenin amacının, konusunun, işlevinin ne olacağı, hangi yazılımlar kullanılacak gibi parametrelerin belirlenmesi. Grup İsmi Analiz Raporu Hüsna GÖÇER Merve SEYHAN Kısa Özet Projemiz Personel Takip Sistemi dir. Giriş ekranında iki tane ayrı kullanıcı girişi bulunmaktadır. Birincisi personel girişi, ikincisi yönetici

Detaylı

VERİ TABANI ve YÖNETİMİ

VERİ TABANI ve YÖNETİMİ VERİ TABANI ve YÖNETİMİ Maltepe Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü 2 BÖLÜM -12- TETİKLEYİCİ (TRIGGER) 3 Giriş Trigger lar Trigger lar Ne Zaman Kullanılmalıdır? Klasik Trigger ların Özellikleri

Detaylı

Bu işleçlerin dışında, aşağıda belirtilen karşılaştırma işleçlerinden de yararlanılır.

Bu işleçlerin dışında, aşağıda belirtilen karşılaştırma işleçlerinden de yararlanılır. 18 SQL SORGU DİLİ SQL (Structured Query Language) yapısal sorgu dili, veritabanı yönetim sistemlerinin standart programlama dili olarak bilinmektedir. SQL dilinin Access içinde sorgu pencerelerinde veya

Detaylı

Veritabanı Tarihi. 1960s: Bilgisayarlar artan saklama kapasiteleri ile birlikte firmalar tarafından karşılanabilir hale gelmeye başladı

Veritabanı Tarihi. 1960s: Bilgisayarlar artan saklama kapasiteleri ile birlikte firmalar tarafından karşılanabilir hale gelmeye başladı History of the Database Timeline 1960s: Bilgisayarlar artan saklama kapasiteleri ile birlikte firmalar tarafından karşılanabilir hale gelmeye başladı 1970-72: E. F. Codd veritabanları için mantıksal yapıyı

Detaylı

Kavramsal Tasarım. Veritabanlarına Giriş Dersi

Kavramsal Tasarım. Veritabanlarına Giriş Dersi Kavramsal Tasarım Veritabanlarına Giriş Dersi Kavramsal Modelleme Bu modeller, veritabanında tutulacak verilerin yüksek seviyede bir gösterimini ve açıklamasını verir. Varlık-İlişki (ER) Modeli, kavramsal

Detaylı

TEMEL KAVRAMLAR. 1.1 Klasik Dosya Yapıları Kayıt ve Alan Sıralı Dosyalar 1 / 192

TEMEL KAVRAMLAR. 1.1 Klasik Dosya Yapıları Kayıt ve Alan Sıralı Dosyalar 1 / 192 TEMEL KAVRAMLAR 1.1 Klasik Dosya Yapıları Bilgisayarların ilk ortaya çıktığından bu yana hem donanım hem de yazılım alanında pek çok değişim ortaya çıkmıştır. Doğal olarak bu değişim, kuruluşların ve kişilerin

Detaylı

Veri Tabanı-I. 3.Hafta

Veri Tabanı-I. 3.Hafta Veri Tabanı-I 02.03.20 3.Hafta Varlık-İlişki Modeli ( Entity-Relationship (E-R) Model ) Muhammer İLKUÇAR, MAKÜ-20 BURDUR Varlık-İlişki Modeli Temel Kavramları Örnek; Bir bakkalın veresiye defterinin Varlık-ĠliĢki

Detaylı

Veritabanı Yönetim Sistemleri (Veritabanı Tasarımı) İlişkisel Veritabanı Modeli

Veritabanı Yönetim Sistemleri (Veritabanı Tasarımı) İlişkisel Veritabanı Modeli Veritabanı Yönetim Sistemleri (Veritabanı Tasarımı) İlişkisel Veritabanı Modeli Konular Temel Kavramlar Tablo Anahtar Süper Anahtar Birincil Anahtar Yabancı Anahtar İkincil Anahtar Bütünlük Kuralları Birincil

Detaylı

2 İlişkisel Veritabanı Tasarımı. Veritabanı 1

2 İlişkisel Veritabanı Tasarımı. Veritabanı 1 2 İlişkisel Veritabanı Tasarımı Veritabanı 1 Veritabanı Tasarımı Tasarım yapılırken izlenecek adımlar; Oluşturulacak sistemin nelerden oluşması gerektiği ve hangi işlemlerin hangi aşamalarda yapıldığı

Detaylı

PERKON PDKS Kurulum ve hızlı başlangıç rehberi

PERKON PDKS Kurulum ve hızlı başlangıç rehberi Oluşturma 02.11.2015 Revizyon: 19.01.2016 Rev. No: 03 Yazan: Süleyman FAKİR Düzenleyen: F. DELİRİ PERKON PDKS Kurulum ve hızlı başlangıç rehberi 1) PDKS Kurulumu, Lisans Onaylaması Ve Veri Tabanı Ayarları

Detaylı

Tablolar Arası İlşikiler ve Alan Özellikleri Siparis.musteri_no musteri.musteri_no Siparis.urun_kodu musteri.urun_kodu

Tablolar Arası İlşikiler ve Alan Özellikleri Siparis.musteri_no musteri.musteri_no Siparis.urun_kodu musteri.urun_kodu SQL'DE VERİ İŞLEME KOMUTLARI SQL'de verileri işlemek için kullanılan komutlara DML (Data Manipulation Language Veri İşleme Dili) denilmektedir. Bu komutlar ile oluşturulan ifadeler tablolara kayıt eklemek,

Detaylı

BIM 312 Database Management Systems. Veritabanı Kavramına Giriş

BIM 312 Database Management Systems. Veritabanı Kavramına Giriş BIM 312 Database Management Systems Veritabanı Kavramına Giriş Veritabanı Nedir? Veritabanı, birbirleriyle ilişkili verilerin hızlı ve verimli bir şekilde ulaşılmasına olanak verecek biçimde saklanmasıyla

Detaylı

Veri Tabanı-I 3.Hafta

Veri Tabanı-I 3.Hafta Muhammer İLKUÇAR, MAKÜ-20 BURDUR 02.03.20 Veri Tabanı-I 3.Hafta Varlık-İlişki Modeli ( Entity-Relationship (E-R) Model ) Muhammer İLKUÇAR, MAKÜ-20 BURDUR 02.03.20 Varlık-İlişki Modeli Temel Kavramları

Detaylı

Veritabanı ve Yönetim Sistemleri

Veritabanı ve Yönetim Sistemleri Veritabanı ve Yönetim Sistemleri Öğr. Gör. M. Mutlu YAPICI Ankara Üniversitesi Elmadağ Meslek Yüksekokulu Ders İzlencesi Hafta Modüller/İçerik/Konular 1. Hafta Temel Kavramlar 2. Hafta Veri Modelleri 3.

Detaylı

Veritabanı. SQL (Structured Query Language)

Veritabanı. SQL (Structured Query Language) Veritabanı SQL (Structured Query Language) SQL (Structured Query Language) SQL, ilişkisel veritabanlarındaki bilgileri sorgulamak için kullanılan dildir. SQL, bütün kullanıcıların ve uygulamaların veritabanına

Detaylı

Veri Tabanı Yönetim Sistemleri Bölüm - 6

Veri Tabanı Yönetim Sistemleri Bölüm - 6 Veri Tabanı Yönetim Sistemleri Bölüm - 6 İçerik Fonksiyonlar Tek Satır Fonksiyonlar Karakter Fonksiyonlar Sayısal Fonksiyonlar Tarih ve Saat Fonksiyonları Dönüştürücü Fonksiyonlar Çoklu Satır Fonksiyonlar

Detaylı

KISITLAMALAR (CONSTRAINT)

KISITLAMALAR (CONSTRAINT) KISITLAMALAR (CONSTRAINT) Tablo alanlarına veri girişini kontrol etmeyi amaçlayan düzenlemelerdir. Bir alana girilen değerleri sınırlayan bu düzenlemeler kullanıcı hataları açısından önemlidir. Verilerin

Detaylı

ve kullanıcı gereksinim listeleri size yol gözünden

ve kullanıcı gereksinim listeleri size yol gözünden VERİTABANI TASARIMI Microsoft temelli yazılım geliştirme süreci (MSF) veritabanı tasarımını üç aşamada ele almayı uygun görür. Süreç İşlem Sonuç Kavramsal Niçin temelli düşünün. Use-Case diyagramları Müşterinin

Detaylı

Veritabanı Yönetimi Bilgisayarların. Keşfi Hedefler. Veritabanı, Veri ve Bilgi. Veritabanı, Veri ve Bilgi. Veritabanı, Veri ve Bilgi

Veritabanı Yönetimi Bilgisayarların. Keşfi Hedefler. Veritabanı, Veri ve Bilgi. Veritabanı, Veri ve Bilgi. Veritabanı, Veri ve Bilgi Hedefler Veritabanı Yönetimi Bilgisayarların Discovering Keşfi 2010 Computers 2010 Living in a Digital World Dijital Dünyada Yaşamak Veritabanı terimini tanımlamak ve bir veritabanının veri ve bilgi ile

Detaylı

Çek-Senet Modülü Dizayn. Dökümanı. Turquaz Muhasebe. Versiyon 0.2. Önsel Armağan. 15 Eylül 04

Çek-Senet Modülü Dizayn. Dökümanı. Turquaz Muhasebe. Versiyon 0.2. Önsel Armağan. 15 Eylül 04 Çek-Senet Modülü Dizayn Dökümanı Turquaz Muhasebe Versiyon 0.2 Önsel Armağan 15 Eylül 04 Turquaz Muhasebe, Çek-Senet Modülü Dizayn Dökümanı Sayfa 2 İçindekiler İÇİNDEKİLER 2 GEÇMİŞ DEĞİŞİKLİKLER 3 1. GİRİŞ

Detaylı

Aşağıdaki şemaya dikkat edin. Sorgulamalarımızı genellikle bu şemaya göre yapacağız.

Aşağıdaki şemaya dikkat edin. Sorgulamalarımızı genellikle bu şemaya göre yapacağız. Bu Derste Öğrenecekleriniz: 1- Birden Fazla Tablodan Sorgulama 2- Tablo Birleştirme işlemleri (JOIN) a. INNER JOIN b. OUTER JOIN i. LEFT OUTER JOIN ii. RIGHT OUTER JOIN iii. FULL OUTER JOIN 3- Tablo Ekleme

Detaylı

Tekrar. Veritabanı 2

Tekrar. Veritabanı 2 Tekrar Veritabanı 2 Veritabanı Nedir? Veritabanı ortaya çıkış hikayesi Saklanan ve işlenen veri miktarındaki artış Veri tabanı olmayan sistemin verilerinin kalıcı olmaması. Veritabanı; tanım olarak herhangi

Detaylı

VERİTABANI Veritabanı Yönetimi

VERİTABANI Veritabanı Yönetimi VERİTABANI Veritabanı Yönetimi YAPILANDIRILMIŞ SORGULAMA DİLİ (SQL) Veritabanı yönetimi, veritabanının yapısal özelliklerini belirtmek ve değiştirmek, veritabanına kullanıcı erişimlerini ve yetkilerini

Detaylı

1 Temel Kavramlar. Veritabanı 1

1 Temel Kavramlar. Veritabanı 1 1 Temel Kavramlar Veritabanı 1 Veri Saklama Gerekliliği Bilgisayarların ilk bulunduğu yıllardan itibaren veri saklama tüm kurum ve kuruluşlarda kullanılmaktadır. Veri saklamada kullanılan yöntemler; Geleneksel

Detaylı

Veritabanı Yönetim Sistemleri (Veritabanı Tasarımı) Varlık Bağıntı Modeli

Veritabanı Yönetim Sistemleri (Veritabanı Tasarımı) Varlık Bağıntı Modeli Celal Çeken Veysel Harun Şahin Veritabanı Yönetim Sistemleri (Veritabanı Tasarımı) Varlık Bağıntı Modeli Konular Veritabanı Tasarım Aşamaları Kavramsal Tasarım Temel Kavramlar Varlıklar Arası Bağıntılar

Detaylı

Bölüm 4: DDL Veri Tanımlama Dili

Bölüm 4: DDL Veri Tanımlama Dili Bölüm 4: DDL Veri Tanımlama Dili -43- Dr. Serkan DİŞLİTAŞ DDL (Data Definition Language Veri Tanımlama Dili : Bu kategorideki SQL komutları ile veritabanları, tablo, görünüm ve indekslerin yaratılması,

Detaylı

Veri Bütünlüğü ve Constraint ler. Veritabanı 1

Veri Bütünlüğü ve Constraint ler. Veritabanı 1 Veri Bütünlüğü ve Constraint ler Veritabanı 1 Veri Bütünlüğü Veri bütünlüğü, bir tabloda veri güncelleme, silme veya ekleme gibi işlemler yapılırken diğer tablo ya da tablolardaki verilerin birbirleriyle

Detaylı

VERİTABANI DERS NOTLARI

VERİTABANI DERS NOTLARI VERİTABANI DERS NOTLARI Yrd.Doç.Dr. Buket Doğan 1 Ders İçeriği Veritabanı ve ilişkisel veritabanı kavramı, tasarımı ve yönetimini y anlamak, veri tabanı sistemlerinin denetimi ve erişimi imi yöntemlerini

Detaylı

VERİTABANI ORGANİZASYONU

VERİTABANI ORGANİZASYONU VERİTABANI ORGANİZASYONU Veri nedir? Olgu, kavram ya da komutların, iletişim, yorum ve işlem için elverişli biçimsel gösterimidir. Veriler ölçüm, sayım, deney, gözlem ya da araştırma yolu ile elde edilmektedir.

Detaylı

Veri Tabanı Hafta Dersi

Veri Tabanı Hafta Dersi Veri Tabanı - 1 2. Hafta Dersi Dersin Hedefleri Geleneksel Dosya Sistemleri Veri Tabanı Kavramları Veri Tabanı Yönetim Sistemleri Veri Modelleri Veri nedir? Bilgisayarlarda veri nasıl saklanır? Bilgisayarlardaki

Detaylı

VERİTABANI YÖNETİMİ. İlişkisel Veritabanı 4.HAFTA. Veritabanı Yönetimi Prof. Dr. İbrahim Çil

VERİTABANI YÖNETİMİ. İlişkisel Veritabanı 4.HAFTA. Veritabanı Yönetimi Prof. Dr. İbrahim Çil VERİTABANI YÖNETİMİ İlişkisel Veritabanı 4.HAFTA İlişkisel Veri Tabanı İlişkisel veri tabanı, birbirinden farkı tablolara yerleştirilmiş olan verilerin birbirleri ile belirli alanlara göre ilişkilendirilerek

Detaylı

Microsoft SQL Server 2008 Oracle Mysql (Ücretsiz) (Uygulamalarımızda bunu kullanacağız) Access

Microsoft SQL Server 2008 Oracle Mysql (Ücretsiz) (Uygulamalarımızda bunu kullanacağız) Access Programlamaya Giriş VERİ TABANI UYGULAMASI ÖN BİLGİ Veritabanları, verilere sistematik bir şekilde erişilebilmesine, depolanmasına ve güncellenmesine izin veren, yüksek boyutlu veriler için çeşitli optimizasyon

Detaylı

DESTEK DOKÜMANI KAYIT NUMARALAMA ŞABLONLARI

DESTEK DOKÜMANI KAYIT NUMARALAMA ŞABLONLARI KAYIT NUMARALAMA ŞABLONLARI Kayıt numaralama özelliği; firmaya ait işlemlerde kullanılan belgelerin, firmaya özel numaralar ile kaydedilip izlenmesine imkan tanır. Ticari sistemde fiş ve faturalara ait

Detaylı

Tablolar Arası İlşikiler ve Alan Özellikleri. Şekil 1. Magaza veritabanının tabloları ve tablolar arasındaki ilişkiler

Tablolar Arası İlşikiler ve Alan Özellikleri. Şekil 1. Magaza veritabanının tabloları ve tablolar arasındaki ilişkiler SQL'de Veri İşleme Komutları SQL'de verileri işlemek için kullanılan komutlara DML (Data Manipulation Language Veri İşleme Dili) denilmektedir. Bu komutlar ile oluşturulan ifadeler tablolara kayıt eklemek,

Detaylı

Süreç Yönetimi. Logo

Süreç Yönetimi. Logo Süreç Yönetimi Logo Kasım 2013 SÜREÇ YÖNETİMİ Süreç belirlenen bir amaca ulaşmak için gerçekleştirilen faaliyetler bütünüdür. Örn; Sistemde kayıtlı personellerinize doğum günü kutlama maili gönderme, Deneme

Detaylı

VERİ MADENCİLİĞİ (Karar Ağaçları ile Sınıflandırma) Yrd.Doç.Dr. Kadriye ERGÜN

VERİ MADENCİLİĞİ (Karar Ağaçları ile Sınıflandırma) Yrd.Doç.Dr. Kadriye ERGÜN VERİ MADENCİLİĞİ (Karar Ağaçları ile Sınıflandırma) Yrd.Doç.Dr. Kadriye ERGÜN kergun@balikesir.edu.tr İçerik Sınıflandırma yöntemleri Karar ağaçları ile sınıflandırma Entropi Kavramı ID3 Algoritması C4.5

Detaylı

Veri Tabanı Tasarım ve Yönetimi

Veri Tabanı Tasarım ve Yönetimi SAKARYA ÜNİVERSİTESİ Veri Tabanı Tasarım ve Yönetimi Hafta 5 Prof. Dr. Ümit KOCABIÇAK Bu ders içeriğinin basım, yayım ve satış hakları Sakarya Üniversitesi ne aittir. "Uzaktan Öğretim" tekniğine uygun

Detaylı

Bölüm 2 Varlık-İlişki Veri Modeli: Araçlar ve Teknikler. Fundamentals, Design, and Implementation, 9/e

Bölüm 2 Varlık-İlişki Veri Modeli: Araçlar ve Teknikler. Fundamentals, Design, and Implementation, 9/e Bölüm 2 Varlık-İlişki Veri Modeli: Araçlar ve Teknikler Fundamentals, Design, and Implementation, 9/e Üç Şema Modeli Üç şema modeli 1975 de ANSI/SPARC tarafından geliştirildi Veri modellemeninç ve rolünü

Detaylı

DOKÜMANLARIN KONTROLÜ PROSEDÜRÜ Doküman No: Yürürlük Tarihi: Revizyon Tarih/No:

DOKÜMANLARIN KONTROLÜ PROSEDÜRÜ Doküman No: Yürürlük Tarihi: Revizyon Tarih/No: 1. AMAÇ Bu prosedürün amacı, İç Kontrol Sistemi içinde bulunan tüm dokümanların hazırlanması, onaylanması, yayını, sürdürülmesi, güncelleştirilmesi ve dağıtım esasları için yöntem ve sorumlulukları belirlemektir.

Detaylı

3. Hafta Tablo İşlemleri BPR255 Veritabanı. Bu Derste Öğrenecekleriniz: 1. Tablo İşlemleri. 1.2. Kısıtlamalar (Constraints)

3. Hafta Tablo İşlemleri BPR255 Veritabanı. Bu Derste Öğrenecekleriniz: 1. Tablo İşlemleri. 1.2. Kısıtlamalar (Constraints) Bu Derste Öğrenecekleriniz: 1. Tablo İşlemleri 1.1. Tablo Oluşturma 1.2. Tablo Oluşturmada Kısıtlamalar Constraints 1.3. Tablo Silme a. NULL, NOT NULL b. PRIMARY KEY c. UNIQUE d. FOREIGN KEY e. CHECK f.

Detaylı

Veritabanı Uygulamaları Tasarımı

Veritabanı Uygulamaları Tasarımı Veritabanı Uygulamaları Tasarımı Veri Tabanı Veritabanı yada ingilizce database kavramı, verilerin belirli bir düzene göre depolandığı sistemlere verilen genel bir isimdir. Günümüzde özel veya kamu kuruluşların

Detaylı

Veritabanı Yönetim Sistemleri (Veritabanı Kavramı) Veri Modelleri

Veritabanı Yönetim Sistemleri (Veritabanı Kavramı) Veri Modelleri Veritabanı Yönetim Sistemleri (Veritabanı Kavramı) Veri Modelleri Konular Veritabanı Tasarım Aşamaları Veri Modeli Nedir? Veri Modeli Temel Bileşenleri İş Kuralları (Business Rules) İş Kurallarını Veri

Detaylı

Veritabanı Tasarımı. Yapay, Birleşik ve İkincil UID ler

Veritabanı Tasarımı. Yapay, Birleşik ve İkincil UID ler Veritabanı Tasarımı Amaç UID (eşsiz tanımlayıcı), ilişkisel veritabanı için çok önemlidir. Bir varlığın elemanlarından birini diğerlerinden ayırt yarayan bir veya birkaç değerin birleşimidir. Doğru niteliği

Detaylı

SP_RENAMEDB eski_isim, yeni_isim VEYA SP_RENAMEDB 'eski isim', 'yeni isim'

SP_RENAMEDB eski_isim, yeni_isim VEYA SP_RENAMEDB 'eski isim', 'yeni isim' Bu Derste Öğrenecekleriniz: 1- Veri Tabanı Adı Değiştirme 2- Nesnelerin Adını Değiştirme a. Tablo Adı Değiştirme b. Alan Adı Değiştirme c. Constraint (Kısıtlama) Adı Değiştirme 3- Tablo Düzenleme Komutları

Detaylı

UZAKTAN EĞİTİM MERKEZİ

UZAKTAN EĞİTİM MERKEZİ ÜNİTE 2 VERİ TABANI İÇİNDEKİLER Veri Tabanı Veri Tabanı İle İlgili Temel Kavramlar Tablo Alan Sorgu Veri Tabanı Yapısı BAYBURT ÜNİVERSİTESİ UZAKTAN EĞİTİM MERKEZİ BİLGİSAYAR II HEDEFLER Veri tabanı kavramını

Detaylı

Tecrübeye Dayanan Risklerde Aksiyon Planına Dahil Edilir

Tecrübeye Dayanan Risklerde Aksiyon Planına Dahil Edilir Sayfa No: 1-5 Doküman Tarihi: 12.10.2017 Önceki Prosesler (Girdilerin Kaynakları): Diğer tüm prosesler "ne" kaynak girdi sağlamaktadırlar. Proses (BİLGİ) Girdileri: Risk Aksiyon Planları (PLAN-01) Risk

Detaylı

Veritabanı Tasarımı. İlişki Eşleme

Veritabanı Tasarımı. İlişki Eşleme Veritabanı Tasarımı İlişki Eşleme Amaç Bu ders aşağıdaki hedefleri kapsamaktadır: İlişki eşleme kuralını 1:M ve çizgili ilişkilerin dönüşümünde doğru bir şekilde uygulama İlişki eşleme kuralını M:M ilişkilerin

Detaylı

1. VERİ TABANI KAVRAMLARI VE VERİ TABANI OLUŞTUMA

1. VERİ TABANI KAVRAMLARI VE VERİ TABANI OLUŞTUMA BÖLÜM15 D- VERİ TABANI PROGRAMI 1. VERİ TABANI KAVRAMLARI VE VERİ TABANI OLUŞTUMA 1.1. Veri Tabanı Kavramları Veritabanı (DataBase) : En genel tanımıyla, kullanım amacına uygun olarak düzenlenmiş veriler

Detaylı

Oracle Database 11g: Introduction to SQL

Oracle Database 11g: Introduction to SQL Oracle Database 11g: Introduction to SQL Mehmet Salih DEVECI GTECH-Kıdemli Veritabanı Yöneticisi Mehmetsalih.deveci@gtech.com.tr BÖLÜM- 1: SQL E GİRİŞ SELECT ifadesinin kabiliyetlerinin ortaya çıkarılması

Detaylı

Zaman Ayarlayıcı İşlemler

Zaman Ayarlayıcı İşlemler Zaman Ayarlayıcı İşlemler LOGO Haziran 2008 İçindekiler Logo-GO Zaman Ayarlayıcı İşlemler...3 Zamanlanmış Görevler...5 Zamanlanmış Görev Bilgileri...5 Hatırlatıcı...8 Hatırlatıcı Bilgileri...9 Mesajlar...11

Detaylı

İLİŞKİSEL VERİTABANI. İlişkisel veritabanlarının ortak özelliği verilerin tablolar aracılığı ile tutulmasıdır.

İLİŞKİSEL VERİTABANI. İlişkisel veritabanlarının ortak özelliği verilerin tablolar aracılığı ile tutulmasıdır. İLİŞKİSEL VERİTABANI İlişkisel veritabanlarının ortak özelliği verilerin tablolar aracılığı ile tutulmasıdır. İlişkiler genellikle, her iki tablonun aynı adlı alanları olan, anahtar alanlardaki verilerin

Detaylı

DENİZ HARP OKULU BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜM BAŞKANLIĞI DERS TANITIM BİLGİLERİ

DENİZ HARP OKULU BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜM BAŞKANLIĞI DERS TANITIM BİLGİLERİ DENİZ HARP OKULU BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜM BAŞKANLIĞI DERS TANITIM BİLGİLERİ Dersin Adı Kodu Sınıf/Y.Y. Ders Saati (T+U+L) Kredi AKTS Veri Tabanı Yönetimi BİM-324 3/II 3+0+0 3 4,5 Dersin Dili Dersin

Detaylı

Veri Tabanı-I 2.Hafta

Veri Tabanı-I 2.Hafta Veri Tabanı-I 2.Hafta Varlık-İlişki Modeli ( Entity-Relationship (E-R) Model ) 1 Varlık-İlişki (E-R) Modeli Varlık (Entity) : Diğer nesnelerden ayırt edilebilen tekil (unique) nesnedir. (Soyut (SĠPARĠġ)

Detaylı

SORGULAR VE ÇEŞİTLERİ II

SORGULAR VE ÇEŞİTLERİ II Ünite 8 SORGULAR VE ÇEŞİTLERİ II Öğr. Gör. Kemal ÖZCAN Bu ünitede, Sorgular ve Çeşitleri konusu ele alınacaktır. Yapılacaklar Burada yazılan SQL ifadeleri MS SQL SERVER, ORACLE ve MySQL veritabanı sistemlerinin

Detaylı

BĐL378 - VERĐTABANI YÖNETĐM SĐSTEMLERĐ

BĐL378 - VERĐTABANI YÖNETĐM SĐSTEMLERĐ BĐL378 VERĐTABANI YÖNETĐM SĐSTEMLERĐ Öğr.Gör.Sedat TELÇEKEN ANADOLU ÜNĐVERSĐTESĐ FEN FAKÜLTESĐ MATEMATĐK BÖLÜMÜ 2005 2006 Bahar Dönemi VTYS, çeşitli kullanıcı ve uygulamaların veritabanını tanımlama, biçimleme,

Detaylı

VTYS İlişkisel Veri Modeli Y R D. D O Ç. D R. M. B E T Ü L Y I L M A Z

VTYS İlişkisel Veri Modeli Y R D. D O Ç. D R. M. B E T Ü L Y I L M A Z VTYS İlişkisel Veri Modeli Y R D. D O Ç. D R. M. B E T Ü L Y I L M A Z İlişkisel Veri Modelinde İlişki Kavramı Bu modelde İlişki (relation) kavramı matematiksel bir kavramdır. Daha önce gördüğümüz Varlık-İlişki

Detaylı

VERİ TABANI SİSTEMLERİ

VERİ TABANI SİSTEMLERİ VERİ TABANI SİSTEMLERİ 1- Günümüzde bilgi sistemleri Teknoloji ve bilgi. 2- Bilgi sistemlerinin Geliştirilmesi İşlevsel Gereksinimleri 1.AŞAMA Gereksinim Belirleme ve Analiz Veri Gereksinimleri Gereksinimler

Detaylı

FIRAT ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ Yazılım Mühendisliği Bölümü

FIRAT ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ Yazılım Mühendisliği Bölümü FIRAT ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ Yazılım Mühendisliği Bölümü YMH114 - Yazılım Mühendisliğinin Temelleri Dersi Proje Uygulaması ve Dokümantasyonu AKILLI ŞEHİR UYGULAMALARININ İNCELENMESİ VE ÖRNEK

Detaylı

EBE-368 Veri Tabanı Yönetim Sistemleri İlişkisel Model (The Relational Model)

EBE-368 Veri Tabanı Yönetim Sistemleri İlişkisel Model (The Relational Model) EBE-368 Veri Tabanı Yönetim Sistemleri İlişkisel Model (The Relational Model) Dr. Dilek Küçük İlişkisel Model [1] Günümüzde en yaygın kullanılan veri tabanı modelidir. Bir ilişkisel veri tabanı bir veya

Detaylı

KDV Beyannamesinin ekinde verilen Kısmı Tevkifat Uygulaması Kapsamındaki İşlemlere Ait Bildirim, Muhasebe IV modülünden hazırlanabilir.

KDV Beyannamesinin ekinde verilen Kısmı Tevkifat Uygulaması Kapsamındaki İşlemlere Ait Bildirim, Muhasebe IV modülünden hazırlanabilir. 22 Temmuz 2016 İlgili Versiyon/lar : ETA:SQL, ETA:V.8-SQL İlgili Modül/ler : Muhasebe IV KDV1 BEYANNAMESİ KISMI TEVKİFAT UYGULAMASI KAPSAMINDAKİ İŞLEMLERE AİT BİLDİRİM KDV Beyannamesinin ekinde verilen

Detaylı

SİSTEM VE YAZILIM. o Bilgisayar sistemleri donanım, yazılım ve bunları işletmek üzere gerekli işlemlerden oluşur.

SİSTEM VE YAZILIM. o Bilgisayar sistemleri donanım, yazılım ve bunları işletmek üzere gerekli işlemlerden oluşur. SİSTEM VE YAZILIM o Bilgisayar sistemleri donanım, yazılım ve bunları işletmek üzere gerekli işlemlerden oluşur. o Yazılım, bilgisayar sistemlerinin bir bileşeni olarak ele alınmalıdır. o Yazılım yalnızca

Detaylı

Veri tabanı içinde bulunan tablolardakibazı sütunlarda bulunan bilgilerin, herkes tarafından görülmesi istenmeyebilir.

Veri tabanı içinde bulunan tablolardakibazı sütunlarda bulunan bilgilerin, herkes tarafından görülmesi istenmeyebilir. View Oluşturma Sql komutlarından view oluşturma ve faydaları, myadminde gösterimi VİEW OLUŞTURMANIN YARARLARI 1. Veri güvenliği Veri tabanı içinde bulunan tablolardakibazı sütunlarda bulunan bilgilerin,

Detaylı

SQL Komutları (2) Uzm. Murat YAZICI

SQL Komutları (2) Uzm. Murat YAZICI SQL Komutları (2) Uzm. Murat YAZICI Sıralama Sıralama işlemi için SELECT ifadesinde ORDER BY kullanılır. Bu ifadede ASC kelimesi kullanılırsa sıralama küçükten büyüğe doğru (A-Z), DESC kullanılırsa büyükten

Detaylı

Bölüm 1: Veritabanı Yönetim Sistemlerine Giriş

Bölüm 1: Veritabanı Yönetim Sistemlerine Giriş Bölüm 1: Veritabanı Yönetim Sistemlerine Giriş -1- Dr. Serkan DİŞLİTAŞ 1.1. Veri ve Bilgi (Data & Information) Hesaplama, saklama gibi çeşitli işlemler amacıyla bilgisayara verilen sayı, yazı, resim, ses,

Detaylı

Bankalar Modülü Dizayn. Dökümanı. Turquaz Muhasebe. Versiyon 0.2. Önsel Armağan. 16 Eylül 04

Bankalar Modülü Dizayn. Dökümanı. Turquaz Muhasebe. Versiyon 0.2. Önsel Armağan. 16 Eylül 04 Bankalar Modülü Dizayn Dökümanı Turquaz Muhasebe Versiyon 0.2 Önsel Armağan 16 Eylül 04 Turquaz Muhasebe, Bankalar Modülü Dizayn Dökümanı Sayfa 2 İçindekiler İÇİNDEKİLER 2 GEÇMİŞ DEĞİŞİKLİKLER 3 1. GİRİŞ

Detaylı