Kamu Ekonomisi Dr. Yasin Acar

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Kamu Ekonomisi. 2015-2016 Dr. Yasin Acar"

Transkript

1 Kamu Ekonomisi Dr. Yasin Acar Yararlanılan Kaynaklar: 1-Kamu Ekonomisi Analizi, Prof.Dr. Hülya Kirmanoğlu Economics of the Public Sector, J. Stiglitz

2 1. Bölüm Kamu Kesimi Disiplinine Tarihsel Bakış

3 1.1 Kamu Ekonomisi Analizinin Ardında Yatan Doktriner Görüşler Devlet,ekonomide belirli işlevleri olan bir üretim ve finansman birimidir ve kamu ekonomicisinin sahip olduğu doktriner bakışa göre değişebilir.(minimal devlet anlayışı:ekonomik rol küçük. Kollektivist devlet anlayışı:devlet bütün ekonomiye hakim.)

4 1.1.1 Sosyal Sözleşmeci Gelenek Devlet Neden Vardır?? Temsilcileri: Thomas Hobbes:17.YY İngiliz filozof. Eseri Leviathan. Buna göre toplumların doğal durumu anarşidir. Bu durumdan kurtulmak için egemen bir güce ihtiyaç vardır. İnsanlar toplumda güvenliği sağlaması için bütün haklarını Monark a teslim ederler. John Locke: 17.YY İngiliz Filozof. Devletin temeli yine bir tür sözleşmedir. İnsanlar doğuştan özgür,eşittir ve doğal hakları vardır. Monark ın mutlak bir egemenliği yoktur. Hiçbir egemen güç bu hakları ortadan kaldıramaz. En önemli hak mülkiyet hakkıdır. Devlet bu hakları korumak için vardır ve dolayısıyla vergiler ancak bu şekilde meşrudur. Jean-Jacques Rousseau: 18.YY Fransız filozof. Kollektivisttir. Bireysel özgürlükler önemli olmakla birlikte,insanlar genel toplumsal iradeye tabidirler. İnsan bu şekilde özgürdür. Egemen güç toplumun iyiliği için çalışır ve hiçbir zaman hata yapmaz. Liberal filozof ve iktisatçı Hayek ise kurumların kendiliğinden doğduğunu iddia eder. İnsanlar tarafından bilinçli ve kasıtlı olarak kurulmazlar. Çünkü insanların bilgisi ve rasyonelitesi sınırlıdır. Toplumların evrimi içinde bazı kurumlar hayatta kalır ve güçlenir,bazıları yok olur.

5 1.1.2 Faydacı (Utilatarian) Felsefe Refah iktisadının ve büyük ölçüde normatif kamu ekonomisinin temeli. Kamu politikalarının değerlendirilmesini ahlaki temellerde yapar,ancak hangi ahlaki olan sorusu tartışmaya açıktır. Tanım: Faydacılık; ahlak bakımından doğru eylem ya da politikanın, toplum üyelerine en büyük mutluluğu getiren eylem veya politikadır (Kymlicka,2004). Faydacı felsefenin kurucusu: Jeremy Bentham. Faydacı felsefenin temelinde hazcılık (hedonizm) vardır. Bu görüşe göre insan davranışlarını dürtüleyen iki temel etken vardır: haz ve acı. İnsanın amacı zevki (faydayı) max yapmaktır (acıdan kaçmaktır). Bentham a göre en fazla sayıda kişiye en fazla mutluluk sağlayan bir durum iyidir.

6 1.1.2 Faydacı (Utilatarian) Felsefe Diğer ilkeler sonuçculuk ve toplam faydanın ençoklaştırılmasıdır(max). Sonuçculuk ilkesine göre, bir durumun sonuçları iyi ise bu durum iyidir. Yani sürecin işleyişine değil,sonucuna bakarak değerlendirme yapılır. Toplam faydanın ençoklaştırılması ilkesine göre bir toplumun refahı, bu toplumu oluşturan bireylerin tek tek faydalarının toplamına eşittir. Bir durumdan bazı bireyler zarar görse de faydalananların yararı daha yüksekse, bu durum tüm toplum için iyi kabul edilir. Eleştirisi???

7 1.1.2 Faydacı (Utilatarian) Felsefe Faydayı nicel olarak ölçmek mümkün değildir (teknik eleştiri). Çoğunluğun haz duyguları,azınlığın acıları pahasına meşrulaştırılmaktadır (ahlaki eleştiri). John Stuart Mill bu felsefeyi geliştirmiştir. Biraz daha ahlaki içerik yüklemiş, faydacı felsefeyi sadece fiziki haz yerine kültürel ve entelektüel hazı da eklemiştir. insanlara sempati duyma, onların duygularına karşı duyarlılık geliştirilebilirse, faydacılık toplumsan refahı değerlendirmek için bir kriter olabilir. Nasıl?? Mill e göre, bu eğitim ile mümkündür. Özgürlükler çok önemlidir. İnsanlar kendi özgür iradelerini geliştirebilirse, baskı altında olmadan toplumsal kuralları oluşturabilirler. Mill faydayı nitel değil nicel bir kavram olarak ele almıştır.

8 Marjinalist Temeller Malların değerini açıklamak için Fayda kavramı kullanılmıştır (Jevons, Menger, Walras).Matematiksel temelde fayda incelenebilir. Ana görüşleri şunlardır: 1. Metodolojik bireycilik: iktisadi kararları bireyler alır. 2. Subjektivizm: Fayda tüketicinin subjektif değerlendirmesine dayanır. 3. Tümdengelimcilik: Evrensel düzeyde açıklayıcı olan hipotezler test edilebilir. 4.Bireylerin rasyonel ve özçıkarcı davranışları

9 Marjinalist Temeller Marjinalist teori kamu maliyesi analizi üzerinde şu sorulara cevap aramaktadır: 1. Kamu kesiminin büyüklüğü ne kadar olmalıdır? 2. Vergilerin optimal kaynak dağılımını bozmaması için ne yapılmalıdır?

10 Marjinalist Temeller Marjinalizm e göre, bireylerin herhangi bir maldan elde ettikleri marjinal faydaların, bu malın üretiminin marjinal maliyetine eşit olduğu noktada kaynak dağılımı optimaldir. Buradan Marshall kısmı denge analizini geliştirmiştir. İtalyan iktisatçılar Viti de Marco ve Pantaleoni kamu ekonomisine uygulanabileceğini düşünmüşlerdir. Samuelson ve Lindahl özel ekonomideki arz talep modelinden yararlanarak kamu mallarının optimal üretim düzeyi üzerine çalışmışlardır. (İleriki haftalarda göreceğiz) Pigou, marjinalist iktisadı faydacı felsefe ile birleştirmiş, toplum faydasını max yapacak kamu politikası araçlarını incelemiştir. Mesela negatif dışsallıkların çözümü için Pigou vergisini ve artan oranlı vergilemeyi önermiştir. Mantık yine aynıydı: Marjinal fayda=marjinal maliyet Max refah Dolayısıyla neoklasik devlet modellerinde devlet, toplum refahını max kılmaya çalışır, iyiliksever (benevolent) bir devlettir. Devlet, piyasanın aksadığı alanlarda bu aksaklıkları gidermek ve kaynak dağılımını düzeltmek ile yükümlüdür. Dolayısıyla devletin temel işlevleri Kaynak dağılımı Gelir dağılımı Makro ekonomik istikrarı

11 Kamusal Seçiş Paradigması (Public Choice) Neoklasik iktisat ve refah iktisadının kabul ettiği iyi devlet anlayışını reddeder. Devlet aksamaktadır (Government failure) Neoklasik iktisattaki homoeconomicus (iktisadi adam) varsayımının kamu ekonomisi alanında geçerli olmamasını tutarsızlık olarak görürler. Bu nedenle neoklasik iktisadın araçlarını kullanarak kendi teorilerini geliştirmişlerdir. Kamu ekonomisini siyasi değiş-tokuş olarak görürler. Devlet toplum refahı için çalışmaz, kendi hedef ve fonksiyonları vardır. Kimdir bunlar? Oy maximizasyonu için çalışan politikacılar ve etki alanını genişletmek isteyen bürokratlardır. Bunlar kamu ekonomisinin arz yönünü oluşturur. Talep yanında ise seçmenler ve çıkar grupları vardır. Siyasi piyasada karşı karşıya gelerek çoğu zaman aldıkları kararlar ile yanlış kaynak tahsisine yol açarlar. Bunun sonucu da kamu kesiminin ekonomideki payının artmasıdır. Bu durum da kaynakların etkin kullanılmamasına ve gelecek nesillerin kaynaklarının azalmasına yol açar. Normatif alan: bu durumun ortadan kaldırılması için ne yapılmalıdır? Piyasaların aksaklıkları kendi başına giderebilmesi için düzenleme yapılmalıdır. Bu da devletin alanının küçültülmesi ve politikacı ve bürokratların toplumun kaynaklarından elinin çektirilmesi ile mümkündür. Böylece, özel çıkar gruplarının rant kollama faaliyetleri engellenmiş olacaktır.

12 Kamusal Seçiş Paradigması (Public Choice) Devletin aksamasına yol açan en önemli uygulamalardan biri, oy çoğunluğu kuralıdır. Buna göre, çoğunluk faydası kendilerine yönelik hizmetleri,maliyetleri azınlıklara yükleyerek kamu kesiminin büyümesine neden olurlar. Anayasal İktisat tartışması.. Anayasal iktisat, çoğunluğun kararları karşısında, azınlıkların ve gelecek nesillerin korunması için, hangi kararların anayasal (oy birliği ile) düzeyde alınması gerektiğini araştıran disiplindir. (Buchanan ve Tullock). Kamusal seçiş teorisi neoklasik varsayımları ve araçları kullanırken kurumları da göz önünde bulundurur.

13 Kurumsal İktisat Gelenekler, adetler, din, yasalar, bilim, üniversiteler vs piyasalar (ekonomi) üzerinde etkileri vardır. (Kalkınma ekonomisi) Yine Özçıkarcı ve rasyonel bireyler vardır + kurumlar modele dahil edilmiştir. Schumpeter; teknolojik ilerlemenin ekonominin itici gücü olduğunu ve kurumsal yapı bu ilerlemeleri sağlayacak şekilde tasarlanmalıdır. Schumpeter e göre tam rekabetçi piyasalar bunu sağlayamaz. Rekabet aşırı karları azaltacağı için teknolojik yatırımlara zarar verir. Devlet, patent haklarının korunması ve Araştırma-Geliştirme hizmetlerinin finansmanında devreye girmelidir. Ayrıca devlet, piyasa aksaklıkları olarak ortay çıkan asimetrik bilgi (asimetric information) ve ahlaki tehlike (moral hazard) durumlarının nasıl çözülmesi konusunda araştırmalar yapmalıdır.

14 Marxist Kamu Ekonomisi Yaklaşımı Karl Marx, Klasik politik iktisada (kapitalist sistem) eleştiri getirmiştir: 1. Kapitalizm, özel mülkiyet altında meta üretim ve ticaretini kısıtsız piyasalarda gerçekleştirir. 2. Her metanın değeri içerdiği emek miktarı ile belirlenir. 3. Kapitalist sınıfın kar için rekabet etmesi sonucu uzun dönemde kar oranları düşme eğilimindedir. Marxsist açıdan kapitalist sistemin temel özelliği, emekçi sınıfın sömürülmesine ve ücretlerin düşmesine yol açar. Devlet de kapitalist sınıfın çıkarlarını koruyan ve çalışan sınıfın sömürülmesine yol açan yapıyı koruyan bir niteliğe sahiptir. Kamu ekonomisi alanında devletin iktisadi rolünü marxist açıdan ele alan maliyeci James O Connor olmuştur. O Connor a göre, 20. Yyda devletin artan harcamaları, tekelci sermayenin büyümesinin bir sonucudur. Tekelci sermaye, sermaye maliyetlerini yani üretim ve yatırım harcamalarını uzun dönemde toplumsallaştırır. Ne demek toplumsallaştırmak? Bu harcamaların devlet harcaması olarak devlet bütçesinden karşılanması ve maliyetlerin tüm topluma yayılmasıdır.

15 1.2. Kamu Ekonomisi ve Devlet Göçebe kabile yaşamı Yerleşik toplum Devlet ortaya çıkmıştır. Platon siyaset felsefesi üzerine ilk yazılı eser olan Cumhuriyet de ideal devleti betimlemiştir. Platon a göre toplum 3 sınıfa bölünmüştür ve eğitim düzeyi yükseldikçe sınıfların statüsü de yükselir. Filozof Kral Asker, polis, kamu hizmetlileri İdeal Devlet de filozof kral, toplumun nasıl yönetilmesi gerektiğini ve halk için neyin iyi olduğunu bilmektedir. İşçi ve zanaatkarlar sınıfı

16 1.2. Kamu Ekonomisi ve Devlet Aristo ise devleti en iyi yönetme biçiminin iyi yapılmış yasalar aracılığı ile iyi politikacılar ile gerçekleşen bir anayasa olduğunu savunmuştur. Şehir devletleri, vatandaşların (yabancılar, köleler ve kadınlar hariç herkes) mutlu bir yaşam sürmelerinin en doğal yolu idi. Politik insan adil olanla olmayan, erdemli olanla olmayan arasındaki farkı biliyordu. Aristo ya göre toplum ile devlet arasında bir fark yoktu.

17 1.3. Adam Smith den Günümüze Devletin Ekonomideki Rolü 19. yy sonlarına kadar Kıta Avrupasında devlet ormancılık, madencilik gibi birçok faaliyet alanına sahipti. Devlet bu faaliyet alanlarından elde edilen gelirler ile kamu hizmetlerini görüyordu. Bu dönem sona ermiş ve vergi devleti haline gelmiştir. Adam Smith; piyasaların serbest işleyişinin ulusları nasıl zenginleştireceğini üzerine yazmıştır. Eseri?? Milletlerin Zenginliği (1776), (The Wealth of Nations). İktisadi liberalizmin öncüsüdür. Piyasalara devlet müdahalesinin en az olması gerektiğini belirtir. Devletin yapması gereken hizmetleri 3 e ayırır. Savunma, eğitim ve adalet. Ayrıca büyük ölçekli altyapı hizmetleri de devlet tarafından yapılmalıdır, çünkü bunların karlılığı hiçbir zaman yatırım maliyetlerini karşılamayacaktır. «Eğitimli ve akıllı bir halk, cahil bir halka göre, daha düzgün ve düzenli bir yönetimi mümkün kılar» (Smith, 1776) (The Wealth of Nations).

18 1.3. Adam Smith den Günümüze Devletin Ekonomideki Rolü Adam Smith in karşı olduğu husus, devletin transfer harcamaları yoluyla gelirin yeniden dağılımını sağlamasıdır. Liberal iktisatçılara göre piyasanın işleyişi (invisible hand) kaynakları etkin dağıtır. Devletin müdahalesi nispi fiyatları bozacağı dolayısıyla etkin kaynak dağılımını bozar. John Locke;insanın her türlü mülkiyet haklarına sahip olduğunu ve devletin bunlara dokunamayacağını ileri sürer. Locke a göre bireylerin ödemesi gereken vergi, sadece devletin onları koruması durumunda meşrudur. Gelir transferleri (Tr) ve diğer kamu harcamaları (G) liberter düşünceye göre devletin alanının dışında kalmalıdır.

19 1.4. Devlet Türleri Üniter Devlet: Yerel yönetimlere yasa ile bırakılmış bazı hizmetler?? mevcuttur ancak kamusal hizmet kararları merkezi hükümet tarafından alınmaktadır. Federal Devlet: Yetkilerin bir kısmı eyaletlere bırakılmış,savunma, dış politika, temel ekonomik alanlar federal yönetimde kaldığı devlet biçimi.örnek?? Devlet türü ne olursa olsun ekonomi ile ilişkisi bakımından farklı devlet türleri ortaya çıkmıştır.

20 Minimal Devlet Liberal devlet anlayışı-ekonomiye en az müdahale-sadece saf kamu malları sunan devlet (John Locke,Adam Smith 18.,19.yy) Bireysel özgürlükler temeldir. Birey devlet tarafından herhangi bir zorunluluk altına sokulmaması gerekir (faydalanmadığı kamu hizmeti için zorunlu vergi olmaması).

21 Kamu Hizmetleri Devleti Minimal devletin daha gerçekçi şeklidir. Piyasanın işleyişi esastır, kaynak dağıtımı piyasaya bırakılmalıdır. Ancak piyasa çeşitli nedenlerle aksadığı durumlarda devlete rol düşer. Örneğin, dışsallıklar, doğal tekeller, piyasaların düzenlenmesi, makroekonomik istikrar, gelir dağılımındaki bozukluklar, yoksulluk gibi. R.Musgrave ve J.Stiglitz en önemli savunucularıdır.

22 Kalkınmacı Devlet 1950 ve 1960lı yıllar kalkınma ekonomisinin yükseliş yılları olmuştur. Az gelişmiş ülkeler nasıl gelişmiş ülkelerin seviyesine çıkabilir sorusuna cevap arayan teoriler geliştirilmeye çalışılmştır. Az gelişmiş ülkelerin temel sorunları;sermaye yetersizliğidir,dolayısıyla devlet müdahalesi gerekli hale gelmiştir. İthal ikameci iktisat politikaları ve geniş bir kamu işletmeciliği sistemi uygulanmıştır. Başarılı olduğu ülkeler; Güney Kore, Tayvan, Hong Kong gibi Güney Doğu Asya ülkeleridir. Genel olarak hemen hemen tüm gelişmiş ülkelerin bir döneminde devlet kalkınmacı devlet rolünü üstlenmiştir. Günümüzde birçok ülke küresel ekonomiye entegre olmayı hedefleyen liberal politikalar uygulamasıyla kalkınmacı devlet ortadan kalkmaya başlamıştır.

23 Refah Devleti Tanım: Kamu kaynaklarından finanse edilen çeşitli sosyal harcamalarla halkın refah düzeyini yükseltmeye çalışan devlet tipidir (İngiltere iyi bir örnektir, 1844 Yoksulluk yasası).

24 2.Bölüm Kamu Kesiminin Yapısı,Bileşimi ve Büyüklüğü 2.1. Kamu Kesimi ve Özel Kesim Birçok ülkede ekonomik işleyişin büyük kısmı özel kesim tarafından yapılmaktadır(daha kapitalist veya daha sosyal ülkeler) Kamu kesimi,kamu mülkiyeti altında bulunan kurum ve kuruluşlardan oluşan kesimdir(mülkiyet ilişkisi kamu kesimi ile özel kesimi ayıran ana özellik).bunu dışında örgütlenme biçimi,yönetim,personel istihdam etme,sermaye kullanma biçimleri de farklıdır. Üretim yapan kamu kuruluşları (savunma,adalet ve KİTler örn.) ve düzenleyici ve denetleyici kurumlar (BDDK,EPDK gibi). Öyleyse Kamu faaliyet alanı nerede başlamalıdır, ne kadar büyük olmalıdır? Neoklasik iktisatçılara göre piyasa mekanizması eksik çalışıyorsa (piyasa aksaklıkları),kamuya iş düşmektedir.

25 2.Bölüm Kamu Kesiminin Yapısı,Bileşimi ve Büyüklüğü Kamu Kesiminin Yapısı ve Bileşimi Ülkeden ülkeye farklılık gösterebilir (Üniter devlet,federal devlet vs) Kamu kesimi idari yönden üçe ayrılabilir 1.Merkezi Yönetim 2.Yerel Yönetimler 3.Kamu işletmeleri (Doğal tekel ve KİT)

26 2.1.2 Kamu Kesiminin Sınırlarının çizilmesi Devlet ekonomik kaynakları kullanarak kamu kesiminin büyüklüğünü etkileyebilir. Bunlar 5 grupta incelenebilir: 1. Kaynak kullanımı 2. Harcama yapma 3. Üretim yapma 4. Mülkiyet 5. Özel kesim üzerinde kontrol

27 2.1.2 Kamu Kesiminin Sınırlarının çizilmesi 1. Hangi kaynaklar, ne kadar kullanır? Ekonomik faaliyetlerde kullanılan üretim faktörleri (sermaye, emek, toprak) devlet tarafından da kullanılır. Alternatif (fırsat) maliyeti>getiri ise bu sektör etkin değildir. Ancak kamu sektöründe getiriyi ölçmek çok kolay olmayabilir.

28 2. Kamu kesimi ne kadar harcama yapar? Kamu kesiminin büyüklüğünü en temel kamu harcamaları (merkezi+yerel yönetim bütçeleri) gösterir. 3. Kamu kesimi nelerin mülkiyetine sahiptir? Devletin ekonomideki kaynakların ne kadarına sahip olduğu da kamu kesiminin büyüklüğünü gösterir. (Arazi, orman gibi doğal kaynaklar dahil). Ancak tabi ki bu kaynaklar henüz kullanılmıyor da olabilir. 4. Devlet neyi kontrol eder? Özel kesim faaliyetleri üzerinde etkilidir. (tüketici hakları, çalışma saatleri düzenlenmesi, asgari ücret gibi) Dolayısıyla kamu kesiminin çok büyük olmadığı ülkelerde düzenleyici/denetleyici devlet rolü vardır. 5. Devlet ne üretir? Devlet sadece üretmez bazen özel sektörün ürettiği hizmetleri finanse eder (özel okullarda okuyanlara burs teşvik vermesi, kamu kuruluşlarındaki hizmetleri özel kesime ihale etmesi gibi).

29 Kamu harcamalarının bileşimi 1. Reel harcamalar 2. Transfer harcamaları Reel harcamalar ekonomide reel olarak kaynak kullanılarak yapılan harcamalardır (Kamu tüketimi veya kamu yatırımı gibi). Y=C+I+G deki C (özel tüketim+kamu tüketim harc) Cari (tüketim) harcamalar aynı yıl içinde tüketilen harcamaladır. Yatırım harcamaları ise, hizmetin faydasının yıllara yayıldığı harcamalardır. Personel harcamaları cari harcaların büyük bir kısmını oluşturur. Transfer Harcamaları ise ekonomide kaynak yaratmaz, mevcut kaynakları bir kesimden diğerine aktarır. İktisadi, mali, ve sosyal TR harcamaları olabilir. İktisadi Tr harcamaları: bazı sektörlere (tarım gibi) üretime devam etmeleri için verilir. KİT lere verilen destekler de bu kısımdadır. Mali Transferler: Büyük oranda faiz ödemelerinden oluşur. Vergi harcamaları da vardır ki belirli sektörleri, faaliyetleri teşvik etmek için mükelleflerin bazı giderleri vergi matrahından düşmeleri sonucu vergi gelirlerinde ortaya çıkan azalmadır. (indirim,muafiyet ve istisnalar)

30 2.2. Kamu Kesiminin Büyüklüğünün ölçülmesi Kamu Harcamaları ve Vergiler Kamu harcamaları(reel+tr Harc)/GSYİH (En önemlisi) Reel Kamu Harc/GSYİH: Kaynak kullanımını daha iyi yansıtır. Kamu nihai tüketiminin ve kamu sermaye oluşum harcamaları/gsyih: Tüketim ve yatırım bileşimi kamu ve özel kesim için ayrı hesaplandığı durumda önem kazanır. Toplam Vergiler/GSYİH: Vergi yükü de denir. Devletin özel ekonomiden ne kadar kaynak aldığını gösterir. Bunlardan başka kamu istihdamının toplam istihdam içindeki payı da kamu kesimi büyüklüğü hakkında bilgi verebilir.

31 Kamu Harcamaları/GSYİH ölçerken dikkat edilmesi gereken hususlar: Enflasyondan arındırılmalı. (İndeks veya deflatör) GSMH Deflatörü=Nominal GSMH/Reel GSMH Kamu kesiminde üretilen tüm hizmetlerin piyasa fiyatları oluşmadığı için çoğu zaman hesaplamak zor olabilir. (eğitim, sağlık vs).

32 Kamu Açıkları ve Borçları Kamu kesimi ne kadar sağlıklı?? Görmek için göstergeler: 1. Kamu Kesimi Açıkları: Merkezi hükümetin bütçe açıkları Konsolide kamu kesimi açıkları (merkezi yönetim + yerel yönetimler + KİT ler + SGK + fonlar) Kamu Kesimi borçlanma gereği= Kamu Harc Kamu Gelirleri Açıkların sürdürülebilirliği Birincil Denge?? Bütçe Harc.-Faiz ödemeleri>bütçe Gelirleri ise Birincil Açık Bütçe Harc.-Faiz ödemeleri<bütçe Gelirleri ise Birincil Fazla

33 Kamu Açıkları ve Borçları 2. Kamu borçlanmasının yapısı İki şekilde olur. 1: Resmi ya da özel kuruluşlardan kredi almak yoluyla (Genelde dış borçlanma) 2. Devlet borç kağıtları ihracı yoluyla (Genelde iç borçlanma)

34 2.3. Dünyada Kamu Kesimi Büyüklüğü

35 Toplam Vergi Gelirleri/GSYİH

36

37 Türkiye deki kamu kesimi

38 Kamu Açıkları ve Kamu Borçlanmasının İktisadi Etkilerini İnceleyen Teoriler 1. Klasik Teori Keynes ten önceki dönem. Devletin gelir ve giderlerinin denk olması esastır. Kamu açıklarının olabilmesinin yani borçlanmaya başvurmanın tek istisnası (altın kural) yatırım harcaması yapılmasıdır. Bu şekilde borçların faiz ödemesi bu yatırımların gelecekteki getirileri ile karşılanacaktır. Ayrıca kamu borçları enflasyona ve yüksek faiz oranlarına neden olur ve özel yatırımları azaltır. (dışlama veya kovma etkisi (crowding out))

39 Kamu Açıkları ve Kamu Borçlanmasının İktisadi Etkilerini İnceleyen Teoriler 2. Keynesyen Teori Kamu açıkları konjonktürel dalgalanmalara karşı kullanılabilir (Büyük buhran)-1973(1.petrol krizi) başarılı dönem(istikrar sağlama işlevi). Keynesyen görüşe göre G çarpan etkisi ile geliri artırır, konjonktürel büyüme dönemlerinde, artan oranlı tarife otomatik istikrar sağlayıcı olacak ve vergi gelirleri otomatik olarak artarak kamu açıklarını daraltacaktır. Keynesyen teori, kamu açıklarının uzun dönemli etkisi ile ilgilenmez, dolayısı ile kamu açıkları ve borçları sorun olarak görülmemiştir.

40 Kamu Açıkları ve Kamu Borçlanmasının İktisadi Etkilerini İnceleyen Teoriler 3. Kamusal Seçiş Teorisi Keynesyen görüşe tepki olarak doğmuştur. Kamu borçlanması gelecek nesillere yük yaratır. Politikacılar, sadece kendi çıkarlarını düşünen bugünkü seçmenlerin oyunu kazanmak için vergilemeyi değil borçlanmayı tercih ederler. Böylece oy max için çalışan politikacılar açık bütçe ve borçlanmayı gelecek nesiller aleyhine sürdüreceklerdir.

41 Kamu Açıkları ve Kamu Borçlanmasının İktisadi Etkilerini İnceleyen Teoriler 4. Ricardo cu Denklik Teoremi Rasyonel beklentiler ekolüne bağlı R.Barro tarafından Ricardo ya atfen geliştirilmiştir. Varsayımlar: Bireyler gelecek nesilleri kendi hayatlarının devamı olarak görürler ve sermaye piyasaları tam rekabet koşullarında çalışır. Modele göre, bireyler bugün ödemekten vazgeçtikleri verginin gelecek nesiller tarafından ne kadar ödeneceğini tam olarak bilirler. Dolayısıyla bugünkü tasarruflarını gelecekte ödenecek verginin bugünkü iskonto edilmiş değeri kadar artırırlar. Birey açısından vergi verme ve borç verme aynıdır. Ne keynesyenler gibi devlet borçları genişletici etkiye sahiptir ne de kamusal seçiş teorisinde olduğu gibi yatırımları dışlayıcı ve gelecek nesillere etkilere sahiptir.

42 Kamu Kesiminin Büyümesini Açıklayan 1. Wagner Yasası: Teoriler Kamu harcamaları ülkelerin geliri arttıkça artar. Gelir arttıkça kamu harcamalarının gelir içindeki payı da artacağını iddia eder. Yani kamu harcamalarının gelir esnekliği 1 den büyüktür. Bir ülkede kamu harc. Artmasının 3 nedeni vardır 1. Eğitim ve sağlık gibi harcamaların artışı gelir artışından fazladır. (Lüks mal özelliği) 2. Uygun bir ortamın yaratılması için kalkınmada devlet adalet ve genel idare harcamalarını artırır. 3. Büyüme ve kalkınma ile birlikte, altyapı hizmetleri gibi büyük ölçekli ve tekel niteliğinde olan hizmetlere ihtiyaç artar. Ampirik araştırmalar Wagner hipotezini her zaman desteklememektedir. İki değişken arasında ilişki bulunsa da gelirden kamu harcamalarına doğru bir nedensellik bulunamamıştır. Musgrave kamu harc artışınının demografik faktörler, kentleşme ve sanayileşme gibi faktörlere bağlı olduğunu ifade etmiştir. Mesela kalkınmanın ilk aşamalarında altyapı harcamaları; Demografik yapıda genç nüfus çok ise eğitim harcamaları; Nüfus yaşlandıkça sağlık,emeklilik ve diğer sosyal hizmet harcamaları artacaktır. Ayrıca sosyolojik yapı da kamu harcamalarını talebini etkileyen önemli bir faktördür. Geleneksel aile ilişkilerinin güçlü olduğu toplumlarda devletten sosyal hizmet talebi az iken, sanayileşen ve geleneksel ailelerin çözüldüğü toplumlarda sosyal harcamalar yüksektir.

43 Kamu Kesiminin Büyümesini Açıklayan Teoriler 2. Peacock-Wiseman Sıçramalı Artış Hipotezi Buna göre kamu harcamaları sürekli artış seyrinde değil, sıçramalarla artar. Savaş gibi olağanüstü durumlarda devlet harcamaları artar ve vergiler de zorunlu olarak artar. Bu durum ortadan kalktıktan sonra (savaş sona erdikten sonra) artmış olan kamu harcama ve vergi düzeyi eski düzeyine geri dönmez. İnsan bu durumu kabullenmişlerdir. (Trden örnek 1999 depremi ÖTV)

44 Kamu Kesiminin Büyümesini Açıklayan Teoriler 3. Baumol Hipotezi Kamu kesiminin ekonomideki payının artmasının nedeni nisbi fiyatlarıdır ( P k Pö ) Verimli ve verimsiz sektörler vardır. Verimli sektör (ör:imalat sanayi) sermaye yoğundur ve ücret artışları verimlilik artışına dayanır ve fiyatları artırıcı etkisi yoktur. Verimsiz sektör (hizmet sektörü) emek yoğundur ve yıllar içinde verimlilik artışı yoktur. Kamu kesimi de genellikle hizmet yoğun sektörden oluşur (eğitim, sağlık hizmt gibi) ve önemli bir verimlilik artışı görülmez. Ancak kamu sektöründeki ücret artışları özel sektörü takip ettiği için verimlilik artışına dayanmayan bu fiyat artışı bütçeyi şişirecektir.

45 3. Bölüm Piyasa Ekonomisinin İşleyişi, Ekonomide Etkinlik ve Adalet İktisadın iki ayağı; Etkinlik ve adalet (Amartya Sen) Tanım: Kaynakların etkin dağılması, daha fazla refah sağlayacak başka hiçbir dağılımın olmaması demektir. Adalet kavramı, devletin gelirin yeniden dağılımı konusundaki rolü hakkındadır.

46 Etkinlik (Efficiency): Neoklasik iktisat teorisi, piyasa mekanizması, tam rekabet altında ve homoeconomicus varsayımı ile kaynaklar etkin dağıtılır. Çok sayıda firma vardır, hiç biri tek başına piyasaya hakim değildir (fiyatlara etkisi yoktur), aksi halde tekelci piyasa oluşur ve tüketici refahı yerine tekelci karı max edilir. (Kaynak dağılımı etkin değildir). Kaynakların etkin dağıtımı ne demektir? Her kaynağın en verimli olduğu ve en yüksek faydayı sağlayacağı alanda kullanılması. (Üretim faktörleri sektörler arasında üretimde etkinlik, mallar da tüketiciler arasında tüketimde etkinlik) Buna Pareto etkinlik denir. Gelir dağılımında adalet sorunu ile ilgilenmez.

47 Adalet: kaynakların dağılımında adalet. Adam Smith e göre adalet karşılıklılıktır,(herkesin yaptığı işin karşılığını alması). Temel yaklaşımlar: Sonuçların adil olması ve sürecin adil olması. Sonuçların adil olması konusunda iki görüş hakimdir. 1. Eşitlikçi görüş: kaynakların uçlarda değil ortalama bir dağılım içinde olması gerekir. Örnek: Ekonomide 100 br gelir üretilmişse, bu iki kişi arasında olarak dağıtan bir mekanizma, olarak dağıtıma göre daha adildir. 2. Hakkaniyet görüşü: herkesin hak ettiği geliri elde etmesi daha adildir. Az çalışanın az kazandığı, çok çalışanın çok kazandığı bir gelir dağılımı mekanizması adildir. Sürecin önemli olduğuna ilişkin yaklaşım ise adaleti, ortaya çıkan sonuçlara göre değil, ekonominin işlediği sürece göre değerlendirir. Fırsat eşitliği kavramı önemlidir. Bütün bireylerin geliri elde etmek için eşit fırsatlara sahip olmaları gerekir. Eğer bu sağlanmışsa ortaya çıkan gelir dağılımı (eşitlikçi olmasa bile) adildir.

48 Rekabetçi Dengenin Sağlanması Neoklasik İktisat Teorisi: Tam rekabet koşulları, iktisadi adam (homoeconomicus), birey rasyonel, tüketici fayda max, üretici kar max için çalışır. Tüketici bütçe kısıtı altında kendisine en yüksek faydayı sağlayacak olan mal bileşimini seçer. Max U A (X A, Y A ) s.t. P x X + P y Y = B Lagrange yönetimiyle çözüm şu şekildedir: U/ X U/ Y = P x P y Malların marjinal faydalarının oranı (MİO) malların fiyatları oranına eşit olduğunda tüketicinin faydası maxtır. MİO X,Y = p x py

49 Üretici dengesi ise üreticinin iki üretim faktörü arasında, bu üretim faktörlerinin maliyet kısıtı altında, max üretimi sağlayan faktör bileşimini seçmesi ile gerçekleşir. Faktör piyasasında denge Belirli bir hasıla ( Y ) elde etme kısıtı altında maliyet minimizasyonu: Min wl + rk s.t. Y = Y K, L Lagrange yazalım; L = wl + rk + λ Y Y K, L w = Y L = MP L; r = Y K = MP K w r = MP L = MTİO MP LK K Üretim faktörlerinin getirilerinin oranı (w/r), marjinal verimliliklerinin oranına (MPL/MPK) eşittir.

50 Pareto Optimallik Kriterleri Eğer kaynakları tekrar dağıtarak, hiçkimsenin refahını azaltmadan en az bir kişinin refahını artırmak mümkün değil ise, bu kaynak dağılımı pareto optimaldir. Tersinde ise optimal kaynak dağılımı sağlanmamış demektir. Değişimde etkinlik: Üretim yok, ortada bir mal dağıtımı var. Değiş-tokuş (mal değişimi) yoluyla bireyler faydalarını artırabilir. Bu değiştokuş, refahlarını daha fazla artıramayacakları veya birinin refahının artışı ancak diğerininkinin azalışı pahasına olacağı bir noktaya kadar devam eder. İşte bu nokta pareto optimaldir. Bu noktada MİOx=MİOy.

51 Değişimde Etkinlik (Edgeworth diyagramı)

52 MİO (Marjinal ikame oranı) herbir bireyin, herhangi bir maldan bir birim fazla tüketmek için, ikinci maldan ne kadar fedakarlık etmeye razı olduğunu gösteren orandır. Eğer bu oran her iki tüketici için eşit değilse, tüketiciler değiş tokuş yaparak en az bir tanesinin refahını artırma imkanları vardır.

53 Üretimde etkinlik: Üretim faktörleri (K,L) arasındaki marjinal teknik ikame oranı (MTİO) oranı bütün mallar için aynı olmalıdır. Aksi halde, üretim faktörlerini bir maldan (bir sektörden) diğerine kaydırarak en az bir malın üretimini artırmak mümkündür. MTİO üretim faktörlerinin marjinal verimlilikleri arasındaki orandır. (MPL/MPK) Örneğin bir sektörde, tam rekabet altında, ücret/kar (w/r) oranı bir diğer sektörden büyükse, o sektöre doğru emek akımı olacak ve o sektörde ücretler düşeceği için bu oran eşitlenecektir.

54 Üretimde Etkinlik

55 Etkin Ürün Karması

56 Etkin Ürün Karması Tam rekabet altında firma karını max yapmak için üretimini P=MC noktaya kadar artırır. Bu noktada iki mal arasındaki MİO=MDO (Marjinal dönüşüm oranı). MDO, üretim olanakları eğrisinin herhangi bir noktadaki teğetinin eğimine eşittir ve bir birim X malı üretmek için ne kadar Y malından vazgeçilmesi gerektiğini belirtir. MİO da bireylerin x malına atfettiği değeri y malı cinsinden ifade etmesiydi. O halde bu iki oranın eşitlenmesi,kaynakların etkin dağılımının sağlanmasının nihai koşuludur.

57 Refah İktisadının Temel Teoremleri Refah İktisadının Birinci Temel Teoremi: Tam rekabet koşulları altında varılan her rekabetçi denge aynı zamanda bir Pareto optimallik noktasıdır. Refah İktisadının İkinci Temel Teoremi: Bireylerin başlangıç varlıklarını yeniden dağıtarak (vergi ve transferler ile), bir rekabetçi dengeden başka bir rekabetçi dengeye varılabilir.

58 Fayda İmkanları Eğrisi A nın faydası A B Fayda İmkânları Eğrisi C B nin faydası Fayda İmkanları Eğrisi: Toplumdaki diğer bireylerin faydaları veri iken,bir kişinin ulaşabileceği max faydayı gösterir. A noktasından B noktasına ve B noktasından C noktasına giderken aynı sayıda portakalı Birey A dan alıp Birey B ye transfer ediyoruz. Her transferde birey B nin faydasında daha az bir artış, birey A nın faydasında daha büyük bir azalış meydana geliyor. Nedeni? : Azalan Marjinal Fayda Kanunu

59 Fayda İmkanları Eğrisi B bireyinin faydası (Ub) B F C Fayda imkanları eğrisi A G A dan C ye gerçek Pareto. A dan B ye potansiyel pareto noktalardır. F ile G noktaları arasındaki bütün noktalar gerçek Pareto; bunların dışındaki noktalar potansiyel Pareto optimal noktaları göstermektedir. A bireyinin faydası (Ua)

60 Piyasa Yetersizlikleri Teorik düzeyde tutarlı olan neoklasik rekabetçi piyasa dengesi uygulamada sorunlar içerir. 1. Piyasalar belirli bir anda (statik olarak) etkin olabilirler ancak, herhangi bir dışsal nedenlerle (teknolojik gelişim, girdi(petrol) fiyatlarında artış, vergilemedeki değişiklik,kurumsal yapıdaki değişiklikler) bu denge bozulduğunda yeniden dengeye gelmesini sağlayacak bir mekanizma yoktur. 2. Yaygın görüş, serbest piyasa ekonomilerinin yüksek büyüme ürettiğidir, ancak bazı ülkelerin yoğun devlet müdahalelerine rağmen liberal ekonomilerden daha fazla zenginlik üretmişlerdir (Çin ve 1970lerdeki güney doğu asya ülkeleri). 3. Piyasaların serbest işleyişi teknolojik gelişmeler için bir dürtü ürettiği iddia edilir ancak bunun olabilmesi için devletin eğitim ve AR-Ge hizmetlerine müdahalesi gerekir.

61 Sosyal Refah Fonksiyonları Faydacı (Bentham) Sosyal Refah Fonksiyonu Bir politika sonucunda, bazı bireylerin faydası azalmış olsa da, toplam fayda artıyor ise bu durum toplum tarafından kabul edilebilir bir politika olmalıdır. Dolayısıyla faydalar toplanabilir, ölçülebilir ve karşılaştırılabilir. Yeni refah iktisadında faydalar toplanamaz ancak sıralanabilir ve Sosyal Refah Fonksiyonu ortaya çıkmıştır. Sosyal kayıtsızlık eğrileri vardır. u B Benthamcı faydaya göre, toplum A kişisinin faydasında 1 brlik azalışa karşılık, B bireyinin faydasında en az 1 brlik artış öngörmektedir ki böylece toplam refah artmış olsun. Yani iki bireyin faydaları arasında bir ikame vardır. W 2 W=U 1 +U 2 +.+U n W 0 W 1 u A

62 Rawls cu Sosyal Refah Fonksiyonu Adalet kriteri arayışı devam ediyor. Hakların ve görevlerin adil dağılımı üzerinde durmuştur. Refahı sadece mallara değil aynı zamanda birinci mallar dediği haklar, özgürlükler, güç ve fırsatlar gibi kişilerin toplumda iyi durumda olmalarını sağlayan araçlara da bağlar. Başlangıç durumu, Rawls un temel ilkesidir. Hayata başlarken bütün bireyler eşit konumdadır (eşit donanıma sahiptir, ırk, cinsiyet, gelir düzeyi vs farkı yoktur). Cehalet perdesi koşulu sağlanmalıdır. Toplumdaki kişiler arasında refah aktarımı sağlayan bütün kararlarda, bireyler kendilerinin ileride hangi konumda olacaklarını bilmezler, dolayısıyla en az iyi durumda olana fayda sağlayacak politikaları seçerler. (Maxmin strateji). Yani oyun teorisinde en az kötünün seçildiği durumdur. U B W 2 W 1 W 0 Toplumun refahını artırmanın tek yolu, toplumun en düşük gelirli bireyinin refahını artırmaktır. Aksi halde yüksek gelirli bireyin geliri ne kadar artırılırsa artırılsın toplumun refahı artmayacaktır. Toplumsal refah, toplumda en kötü durumda olan kişinin refahına eşittir. W=min(U 1, U 2, ) U A

63 4. Toplumsal Fayda ve Maliyetlerin Ölçülmesi Tüketici Rantı Kavramı ve Kamu Ekonomisinde kullanımı Devletin herhangi bir müdahalesi (dışsallıkların giderilmesi, vergileme, fiyatlara müdahale) bireyin refahı üzerindeki etkisi piyasa arz ve talep eğrileri yardımıyla analiz edilir. Piyasa talep eğrisi altında kalan alan, yani tüketicilerin herbir maldan ödemeye razı oldukları değerlerin toplamı, tüketicilerin faydasını göstermektedir. Bu toplam ile fiilen ödedikleri değer arasındaki fark ise tüketici rantı olarak adlandırılır.

64 Tüketici rantı ve faydası Fiyat P A B MM Tüketicinin toplam faydası (talep eğrisinin altında kalan alan) = 0ABQ Tüketici rantı: PAB Talep (D) 0 Q Miktar Bir malın piyasa üretiminde marjinal fiyatlama yapıldığı durumda, tüketici rantını hesaplayalım. TM (Toplam Maliyet) fonksiyonu: 3q (Telafi edilmiş ) talep fonksiyonu: q = 20 p P=MC olmalı.

65 Marjinal Maliyet Fiyatlamasından Ayrılmanın Maliyetleri Devletin ekonomiye müdahalesinin bireylerin refahı üzerindeki etkisi tüketici rantındaki değişim ile ölçülür. Eğer politika değişikliğinden sonra maliyetlerdeki artış faydadaki artıştan büyük ise net sosyal kayıp sözkonusudur. Bir malın sunumunun yüksek MM olduğu halde bedelsiz olarak sunulması durumu, kamusal olarak sunulan özel mallar olarak adlandırılır. Aşırı tüketimden kaynaklanan sosyal maliyetler (sosyal kayıp) oluşacaktır. Bu sosyal kayıp talebin fiyat esnekliğine bağlı olarak değişir. (ɛ düşük ise bu malda net sosyal kayıp düşük, diğer halde büyüktür.)

66 Marjinal Maliyet Fiyatlamasından Ayrılmanın Maliyetleri Her iki malda da MM fiyatlandırması yapılması durumunda tüketim Qe, bedelsiz sunulması durumunda Qm olacaktır. ɛ düşük ɛ yüksek Fiyat Fiyat A Refah Kaybı: BCQm A Refah Kaybı: BCQm P B C Refah Kaybı MM P B C MM Refah Kaybı 0 Qe Q m Miktar 0 Qe Q m Miktar

67 Aşırı Yük (Excess burden) Vergilemede aşırı yük piyasa arz ve talep eğrileri ile analiz edilir. Eğer devletin vergi koyması sonucu; bireylerin piyasadaki tercihlerini değiştirmeleri dolayısıyla ortaya çıkan fayda kaybı>devletin elde ettiği vergi hasılatı ise aşırı yük kavramı ortaya çıkar. Devletin herhangi bir malı vergilendirmesi sonucunda o malın fiyatında meydana gelen artış ve talebindeki azalma, malın talep esnekliğine bağlı olarak, tüketiciler üzerinde bir fayda kaybına neden olur.

68 Vergilemede Aşırı Yük P 0 P t AC= Tüketici rantındaki azalma P 0 P t AB = Devletin vergi hasılatı ΔABC = Aşırı yük (net kayıp) Aşırı yük formülü eğer vergi spesifik vergi ise (br miktar başına sabit tutar vergi): Aşırı yük = (1/2) ɛ t 2 Q 0 /P 0 t: vergi oranı ɛ: talebin fiyat esnekliği

69 Vergilemede Aşırı Yük Aşırı yük vergi oranı, talebin fiyat esnekliğine ve başlangıç denge fiyat ve miktarına bağlıdır. Eğer ɛ=0 ise aşırı yük ortaya çıkmaz. Bu tür mallar kullanımı zorunlu mallar veya ikamesi olmayan mallardır. Etkinlik açısından aşırı yükün min olması yani talep esnekliği düşük olan malların vergilendirilmesi arzu edilir. Devletin, belirli bir miktar vergi hasılatını minimum aşırı yük yaratarak elde etmesi için talep esnekliği düşük olan malları yüksek oranda, talep esnekliği yüksek olan malları ise düşük oranda vergilemesi gerekir. Bu kurala Ramsey Kuralı denir.

70 Aşırı yük örnek Bir mala olan talep fonksiyonu: Q=50-2P Toplam Maliyet Fonk.(TM) = 8Q ise Bu malın satışında, br miktar başına 2 br vergi (spesifik vergi) konulursa aşırı yük ne kadar olur? Çözüm: P=MC Fiyat 10 A MM+Vergi 8 B C MM Miktar (Q)

71 Tekelin neden olduğu sosyal maliyetler Eğer bir piyasada tam rekabet koşulları yerine tekel koşulları mevcut ise, yani piyasada P>MC ise tüketici açısından fayda kaybı mevcuttur. Tüketici rantındaki azalma: P 0 P 1 AC Net sosyal Kayıp: ΔABC

72 Tekelin neden olduğu sosyal maliyetler Örnek: Tekelci piyasada üretilen bir malın talep fonksiyonu: Q=50-5P Maliyet fonksiyonu: TM=8Q TH=PxQ MH=dTH/dQ OG=TH/Q Fiyat 9 A Tekel nedeniyle sosyal kayıp: ΔABC= ½ (5)(1)=2.5 8 B C MM = OM MH Talep (D) = OG 5 10 Miktar (Q)

İÇİNDEKİLER. 1. Bölüm Kamu Ekonomisi Disiplinine Tarihsel ve Analitik bir Perspektiften Bakış,

İÇİNDEKİLER. 1. Bölüm Kamu Ekonomisi Disiplinine Tarihsel ve Analitik bir Perspektiften Bakış, İÇİNDEKİLER Önsöz v Giriş 1 1. Bölüm Kamu Ekonomisi Disiplinine Tarihsel ve Analitik bir Perspektiften Bakış, 1.1. Kamu Ekonomisi Analizinin Ardında Yatan Doktriner Görüşler: 5 1.1.1. Sosyal Sözleşmeci

Detaylı

Kamu Ekonomisi. 2015-2016 Dr. Yasin Acar

Kamu Ekonomisi. 2015-2016 Dr. Yasin Acar Kamu Ekonomisi 2015-2016 Dr. Yasin Acar Yararlanılan Kaynaklar: 1-Kamu Ekonomisi Analizi, Prof.Dr. Hülya Kirmanoğlu Economics of the Public Sector, J. Stiglitz 1 1. Bölüm Kamu Kesimi Disiplinine Tarihsel

Detaylı

İKTİSADÎ DÜŞÜNCENİN EVRİMİ (Başlangıcından Neoklasiklere) (İktisada Giriş I dersi için yardımcı kısa notlar)

İKTİSADÎ DÜŞÜNCENİN EVRİMİ (Başlangıcından Neoklasiklere) (İktisada Giriş I dersi için yardımcı kısa notlar) İKTİSADÎ DÜŞÜNCENİN EVRİMİ (Başlangıcından Neoklasiklere) (İktisada Giriş I dersi için yardımcı kısa notlar) Merkantilizm: 15. ve 16. yüzyıllardaki coğrafî keşiflerde birlikte Avrupa ülkeleri dünyaya açılmaya

Detaylı

İçindekiler kısa tablosu

İçindekiler kısa tablosu İçindekiler kısa tablosu Önsöz x Rehberli Tur xii Kutulanmış Malzeme xiv Yazarlar Hakkında xx BİRİNCİ KISIM Giriş 1 İktisat ve ekonomi 2 2 Ekonomik analiz araçları 22 3 Arz, talep ve piyasa 42 İKİNCİ KISIM

Detaylı

İKTİSAT BİLİMİ VE İKTİSATTAKİ TEMEL KAVRAMLAR

İKTİSAT BİLİMİ VE İKTİSATTAKİ TEMEL KAVRAMLAR İÇİNDEKİLER Önsöz BİRİNCİ BÖLÜM İKTİSAT BİLİMİ VE İKTİSATTAKİ TEMEL KAVRAMLAR 1.1.İktisat Bilimi 1.2.İktisadi Kavramlar 1.2.1.İhtiyaçlar 1.2.2.Mal ve Hizmetler 1.2.3.Üretim 1.2.4.Fayda, Değer ve Fiyat

Detaylı

İÇİNDEKİLER Sayfa ÖNSÖZ... v İÇİNDEKİLER... vi GENEL EKONOMİ 1. Ekonominin Tanımı ve Kapsamı... 1 1.1. Ekonomide Kıtlık ve Tercih... 1 1.2.

İÇİNDEKİLER Sayfa ÖNSÖZ... v İÇİNDEKİLER... vi GENEL EKONOMİ 1. Ekonominin Tanımı ve Kapsamı... 1 1.1. Ekonomide Kıtlık ve Tercih... 1 1.2. İÇİNDEKİLER Sayfa ÖNSÖZ... v İÇİNDEKİLER... vi GENEL EKONOMİ 1. Ekonominin Tanımı ve Kapsamı... 1 1.1. Ekonomide Kıtlık ve Tercih... 1 1.2. Ekonominin Tanımı... 3 1.3. Ekonomi Biliminde Yöntem... 4 1.4.

Detaylı

1 TEMEL İKTİSADİ KAVRAMLAR

1 TEMEL İKTİSADİ KAVRAMLAR ÖNSÖZ İÇİNDEKİLER III Bölüm 1 TEMEL İKTİSADİ KAVRAMLAR 11 1.1. İktisat Biliminin Temel Kavramları 12 1.1.1.İhtiyaç, Mal ve Fayda 12 1.1.2.İktisadi Faaliyetler 14 1.1.3.Üretim Faktörleri 18 1.1.4.Bölüşüm

Detaylı

EKONOMİK SÜREÇ İÇİNDE DEVLETİN FONKSİYONLARI KAMU HİZMETLERİ DIŞSALLIKLAR KAMU HARCAMALARININ ARTIŞINA YÖNELİK GÖRÜŞLER

EKONOMİK SÜREÇ İÇİNDE DEVLETİN FONKSİYONLARI KAMU HİZMETLERİ DIŞSALLIKLAR KAMU HARCAMALARININ ARTIŞINA YÖNELİK GÖRÜŞLER 4.bölüm EKONOMİK SÜREÇ İÇİNDE DEVLETİN FONKSİYONLARI KAMU HİZMETLERİ DIŞSALLIKLAR KAMU HARCAMALARININ ARTIŞINA YÖNELİK GÖRÜŞLER EKONOMİK SÜREÇ İÇİNDE DEVLETİN FONKSİYONLARI 1.Kaynak Dağılımında Etkinlik:

Detaylı

Komisyon MALİYE ÇEK KOPAR YAPRAK TESTİ ISBN Kitapta yer alan bölümlerin tüm sorumluluğu yazarlarına aittir.

Komisyon MALİYE ÇEK KOPAR YAPRAK TESTİ ISBN Kitapta yer alan bölümlerin tüm sorumluluğu yazarlarına aittir. Komisyon MALİYE ÇEK KOPAR YAPRAK TESTİ ISBN 978-605-364-578-8 Kitapta yer alan bölümlerin tüm sorumluluğu yazarlarına aittir. 2014 Pegem Akademi Bu kitabın basım, yayın ve satış hakları Pegem Akademi Yay.

Detaylı

Makro İktisat II Örnek Sorular. 1. Tüketim fonksiyonu ise otonom vergi çarpanı nedir? (718 78) 2. GSYİH=120

Makro İktisat II Örnek Sorular. 1. Tüketim fonksiyonu ise otonom vergi çarpanı nedir? (718 78) 2. GSYİH=120 Makro İktisat II Örnek Sorular 1. Tüketim fonksiyonu ise otonom vergi çarpanı nedir? (718 78) 2. GSYİH=120 Tüketim harcamaları = 85 İhracat = 6 İthalat = 4 Hükümet harcamaları = 14 Dolaylı vergiler = 12

Detaylı

1 İKTİSAT İLE İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR

1 İKTİSAT İLE İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ III Bölüm 1 İKTİSAT İLE İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR 13 1.1.İktisadın Konusu ve Kapsamı 14 1.2. İktisadın Bölümleri 15 1.2.1.Mikro ve Makro İktisat 15 1.2.2. Pozitif İktisat ve Normatif İktisat

Detaylı

A İKTİSAT KPSS-AB-PS / 2008 5. Mikroiktisadi analizde, esas olarak reel ücretlerin dikkate alınmasının en önemli nedeni aşağıdakilerden

A İKTİSAT KPSS-AB-PS / 2008 5. Mikroiktisadi analizde, esas olarak reel ücretlerin dikkate alınmasının en önemli nedeni aşağıdakilerden 1. Her arz kendi talebini yaratır. şeklindeki Say Yasasını aşağıdaki iktisatçılardan hangisi kabul etmiştir? A İKTİSAT 5. Mikroiktisadi analizde, esas olarak reel ücretlerin dikkate alınmasının en önemli

Detaylı

İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1: EKONOMİ İLE İLGİLİ DÜŞÜNCELER VE TEMEL KAVRAMLAR...

İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1: EKONOMİ İLE İLGİLİ DÜŞÜNCELER VE TEMEL KAVRAMLAR... İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1: EKONOMİ İLE İLGİLİ DÜŞÜNCELER VE TEMEL KAVRAMLAR... 1 1.1. EKONOMİ İLE İLGİLİ DÜŞÜNCELER... 3 1.1.1. Romalıların Ekonomik Düşünceleri... 3 1.1.2. Orta Çağ da Ekonomik Düşünceler...

Detaylı

İktisada Giriş I. 17 Ekim 2016 II. Hafta

İktisada Giriş I. 17 Ekim 2016 II. Hafta İktisada Giriş I 17 Ekim 2016 II. Hafta Ekonomilerdeki Temel Sorunlar İktisat Biliminin ortaya çıkış nedeni kıtlıkla savaştır. Tam kullanım sorunu: Tam istihdam Eksik İstihdam Etkin kullanım sorunu: Hangi

Detaylı

4)Yukarıdaki 3 temel varsayım altında ekonomi daima tam istihdamdadır ve fiyatlar genel seviyesi istikrarlıdır.

4)Yukarıdaki 3 temel varsayım altında ekonomi daima tam istihdamdadır ve fiyatlar genel seviyesi istikrarlıdır. KLASİK İKTİSAT OKULU Klasik iktisadın felsefi temelini «doğal düzen» ve «faydacı felsefe» oluşturur. Klasik iktisadın temel ilkeleri şu şekilde özetlenebilir: 1) Piyasada tam rekabet koşulları geçerlidir

Detaylı

d. Devlet anlayışında meydana gelen değişmeler e. Savaş ve savunma harcamalarındaki artış b. Sivil toplum örgüt a. Tarafsız maliye b.

d. Devlet anlayışında meydana gelen değişmeler e. Savaş ve savunma harcamalarındaki artış b. Sivil toplum örgüt a. Tarafsız maliye b. Aşağıdakilerden hangisi kamu harcamalarının gerçek artış nedenlerinden biri değildir? a. Nüfus artışı b. Teknik ilerlemeler c. Bütçede safi hasılat yönteminden gayrisafi hasılat yöntemine geçilmesi d.

Detaylı

DURGUNLUK VE MALİYE POLİTİKASI

DURGUNLUK VE MALİYE POLİTİKASI 1 DURGUNLUK VE MALİYE POLİTİKASI Durgunluk Tanımı Toplam arz ile toplam talep arasındaki dengesizlik talep eksikliği şeklinde ortaya çıkmakta, toplam talebin uyardığı üretim düzeyinin o ekonominin üretim

Detaylı

EK : DIŞSAL TASARRUFLAR ( EKONOMİLER )

EK : DIŞSAL TASARRUFLAR ( EKONOMİLER ) EK : DIŞSAL TASARRUFLAR ( EKONOMİLER ) Genel denge teorisinin sonuçlarının yatırım kararlarında uygulanamamasının iki temel nedeni şunlardır: 1) Genel denge teorisinin tam bölünebilirlik varsayımı her

Detaylı

Ekonomi I. Ne Öğreneceğiz?? Ne Öğreneceğiz?? Tüketicilerin neden öyle davrandıkları ve neden fiyatı düşen bir maldan normal olarak daha fazla,

Ekonomi I. Ne Öğreneceğiz?? Ne Öğreneceğiz?? Tüketicilerin neden öyle davrandıkları ve neden fiyatı düşen bir maldan normal olarak daha fazla, Ekonomi I Tüketici Teorisi Ne Öğreneceğiz?? Tüketicilerin neden öyle davrandıkları ve neden fiyatı düşen bir maldan normal olarak daha fazla, fiyatı yükselen bir maldan da daha az aldıklarıyla ilgileneceğiz.

Detaylı

1 MALİYE BİLİMİNİN ESASLARI VE DİĞER BİLİM DALLARIYLA İLİŞKİSİ

1 MALİYE BİLİMİNİN ESASLARI VE DİĞER BİLİM DALLARIYLA İLİŞKİSİ İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ III Bölüm 1 MALİYE BİLİMİNİN ESASLARI VE DİĞER BİLİM DALLARIYLA İLİŞKİSİ 11 1.1. Kamu Sektörü Ekonomisi 12 1.1.1. Kamu Maliyesinin Tanımı 13 1.1.2. Kapsam ve Konusu 14 1.1.3. Kamu Maliyesinin

Detaylı

İktisat Anabilim Dalı- Tezsiz Yüksek Lisans (Uzaktan Eğitim) Programı Ders İçerikleri

İktisat Anabilim Dalı- Tezsiz Yüksek Lisans (Uzaktan Eğitim) Programı Ders İçerikleri İktisat Anabilim Dalı- Tezsiz Yüksek Lisans (Uzaktan Eğitim) Programı Ders İçerikleri 1. Yıl - Güz 1. Yarıyıl Ders Planı Mikroekonomik Analiz I IKT751 1 3 + 0 8 Piyasa, Bütçe, Tercihler, Fayda, Tercih,

Detaylı

Ders Notları Dr. Murat ASLAN. Bu notlar; Prof. Dr. ABUZER PINAR ın MALĠYE POLĠTĠKASI ders kitabından faydalanılarak hazırlanmıştır.

Ders Notları Dr. Murat ASLAN. Bu notlar; Prof. Dr. ABUZER PINAR ın MALĠYE POLĠTĠKASI ders kitabından faydalanılarak hazırlanmıştır. Ders Notları Dr. Murat ASLAN Bu notlar; Prof. Dr. ABUZER PINAR ın MALĠYE POLĠTĠKASI ders kitabından faydalanılarak hazırlanmıştır. genişleme trend Daralma Kriz, küçülme 12,00 Reel Büyüme Hızı Oranı 1950-2008

Detaylı

2009 VS 4200-1. Gayri Safi Yurt içi Hasıla hangi nitelikte bir değişkendir? ) Dışsal değişken B) Stok değişken C) Model değişken D) kım değişken E) içsel değişken iktist TEORisi 5. Kısa dönemde tam rekabet

Detaylı

İKTİSAT ANABİLİM DALI ORTAK DOKTORA DERS İÇERİKLERİ. Dersin Adı Kod Yarıyıl T+U AKTS. Dersin Adı Kod Yarıyıl T+U AKTS. Dersin Adı Kod Yarıyıl T+U AKTS

İKTİSAT ANABİLİM DALI ORTAK DOKTORA DERS İÇERİKLERİ. Dersin Adı Kod Yarıyıl T+U AKTS. Dersin Adı Kod Yarıyıl T+U AKTS. Dersin Adı Kod Yarıyıl T+U AKTS İKTİSAT ANABİLİM DALI ORTAK DOKTORA DERS İÇERİKLERİ 1. YIL GÜZ DÖNEMİ İleri Makroiktisat I IKT801 1 3 + 0 6 Makro iktisadın mikro temelleri, emek, mal ve sermaye piyasaları, modern AS-AD eğrileri. İleri

Detaylı

3. Keynesyen Makro İktisat Teorisi nin Bazı Özellikleri ve Klasik Makro İktisat Teorisi İle Karşılaştırılması

3. Keynesyen Makro İktisat Teorisi nin Bazı Özellikleri ve Klasik Makro İktisat Teorisi İle Karşılaştırılması BOCUTOĞLU 109 yemek pişirirken yağı, salçayı, soğanı, eti, sebzeyi, suyu aynı anda tencereye doldurmaz; birinci adımda yağı ve salçayı hafifçe kızartır, ikinci adımda soğanı ve eti ilave ederek pişirmeye

Detaylı

TARIM ÜRÜNLERİ TİCARETİNİN ULUSLARARASI BOYUTU

TARIM ÜRÜNLERİ TİCARETİNİN ULUSLARARASI BOYUTU TARIM ÜRÜNLERİ TİCARETİNİN ULUSLARARASI BOYUTU Dış ticaretin amacı piyasadaki ihtiyacın karşılanmasıdır. Temel neden uluslararası mal hareketliliği değil, ülkenin denge arayışıdır. Ülkedeki ürün yetersizliği

Detaylı

FİNAL ÖNCESİ ÇÖZÜMLÜ DENEME MALİYE POLİTİKASI 1 SORULAR

FİNAL ÖNCESİ ÇÖZÜMLÜ DENEME MALİYE POLİTİKASI 1 SORULAR SORULAR 1- Genişletici maliye politikası uygulanması sonucunda faiz oranının yükselmesine bağlı olarak özel yatırım harcamalarının azalması durumuna ne ad verilir? A) Dışlama etkisi B) Para yanılsaması

Detaylı

2018/1. Dönem Deneme Sınavı.

2018/1. Dönem Deneme Sınavı. 1. Aşağıdakilerden hangisi mikro ekonominin konuları arasında yer almamaktadır? A) Tüketici maksimizasyonu B) Faktör piyasası C) Firma maliyetleri D) İşsizlik E) Üretici dengesi 2. Firmanın üretim miktarı

Detaylı

Ünite 3. Ana Ekonomik Sorunlar Ve Ekonomik Düzen. Büro Yönetimleri Ve Yönetim Asistanlığı Önlisans Programaı EKONOMİ. Ögr. Öğr.

Ünite 3. Ana Ekonomik Sorunlar Ve Ekonomik Düzen. Büro Yönetimleri Ve Yönetim Asistanlığı Önlisans Programaı EKONOMİ. Ögr. Öğr. Ana Ekonomik Sorunlar Ve Ekonomik Düzen Ünite 3 Büro Yönetimleri Ve Yönetim Asistanlığı Önlisans Programaı EKONOMİ Ögr. Öğr. Sinan EMİRZEOĞLU 1 Ünite 3 EKONOMI Ögr. Öğr. Sinan EMİRZEOĞLU İçindekiler 3.1.

Detaylı

BÖLÜM I MAKROEKONOMİYE GENEL BİR BAKIŞ

BÖLÜM I MAKROEKONOMİYE GENEL BİR BAKIŞ İÇİNDEKİLER BÖLÜM I MAKROEKONOMİYE GENEL BİR BAKIŞ Giriş... 1 1. Makroekonomi Kuramı... 1 2. Makroekonomi Politikası... 2 2.1. Makroekonomi Politikasının Amaçları... 2 2.1.1. Yüksek Üretim ve Çalışma Düzeyi...

Detaylı

ÜNİTE:1. İktisadın Temel Kavramlarına Giriş ÜNİTE:2. Arz, Talep ve Piyasa Dengesi ÜNİTE:3. Talep ve Arz Esneklikleri ve Uygulamaları ÜNİTE:4

ÜNİTE:1. İktisadın Temel Kavramlarına Giriş ÜNİTE:2. Arz, Talep ve Piyasa Dengesi ÜNİTE:3. Talep ve Arz Esneklikleri ve Uygulamaları ÜNİTE:4 ÜNİTE:1 İktisadın Temel Kavramlarına Giriş ÜNİTE:2 Arz, Talep ve Piyasa Dengesi ÜNİTE:3 Talep ve Arz Esneklikleri ve Uygulamaları ÜNİTE:4 Tüketici ve Üretici Tercihlerinin Temelleri ÜNİTE:5 Üretim ve Maliyet

Detaylı

Dengede; sızıntılar ve enjeksiyonlar eşit olacaktır:

Dengede; sızıntılar ve enjeksiyonlar eşit olacaktır: Sızıntılar: Harcama akımından çıkanlar olup, kapalı ekonomide tasarruflar (S) ve vergilerden (TA) oluşmaktadır. Enjeksiyonlar: Harcama akımına yapılan ilaveler olup, kapalı bir ekonomide yatırımlar (I),

Detaylı

DERS NOTU 09 DIŞLAMA ETKİSİ UYUMLU MALİYE VE PARA POLİTİKALARI PARA ARZI TANIMLARI KLASİK PARA VE FAİZ TEORİLERİ

DERS NOTU 09 DIŞLAMA ETKİSİ UYUMLU MALİYE VE PARA POLİTİKALARI PARA ARZI TANIMLARI KLASİK PARA VE FAİZ TEORİLERİ DERS NOTU 09 DIŞLAMA ETKİSİ UYUMLU MALİYE VE PARA POLİTİKALARI PARA ARZI TANIMLARI KLASİK PARA VE FAİZ TEORİLERİ Bugünki dersin içeriği: 1. MALİYE POLİTİKASI VE DIŞLAMA ETKİSİ... 1 2. UYUMLU MALİYE VE

Detaylı

Kamu bütçesi, Millet Meclisi tarafından onaylanıp kanunlaşan ve devletin planlanan gelir ve harcamalarını gösteren yıllık bir programdır.

Kamu bütçesi, Millet Meclisi tarafından onaylanıp kanunlaşan ve devletin planlanan gelir ve harcamalarını gösteren yıllık bir programdır. 97 BÖLÜM 6. KAMU BÜTÇESİ ve MALİYE POLİTİKASI (KEYNESYEN MODEL DEVAMI) Kamu bütçesi, Millet Meclisi tarafından onaylanıp kanunlaşan ve devletin planlanan gelir ve harcamalarını gösteren yıllık bir programdır.

Detaylı

SORU SETİ 11 MİKTAR TEORİSİ TOPLAM ARZ VE TALEP ENFLASYON KLASİK VE KEYNEZYEN YAKLAŞIMLAR PARA

SORU SETİ 11 MİKTAR TEORİSİ TOPLAM ARZ VE TALEP ENFLASYON KLASİK VE KEYNEZYEN YAKLAŞIMLAR PARA SORU SETİ 11 MİKTAR TEORİSİ TOPLAM ARZ VE TALEP ENFLASYON KLASİK VE KEYNEZYEN YAKLAŞIMLAR PARA Problem 1 (KMS-2001) Kısa dönem toplam arz eğrisinin pozitif eğimli olmasının nedeni aşağıdakilerden hangisidir?

Detaylı

meydana gelen değişmedir. d. Ek bir işçi çalıştırıldığında sabit maliyetlerde e. Üretim ek bir birim arttığında toplam

meydana gelen değişmedir. d. Ek bir işçi çalıştırıldığında sabit maliyetlerde e. Üretim ek bir birim arttığında toplam A 1. Aşağıda verilen ifadelerden hangisi eş-ürün eğrisi ile ilgili değildir? a. Girdilerin pozitif marjinal fiziki ürüne sahip olması b. Girdilerin azalan marjinal fiziki ürüne sahip olması c. Girdilerin

Detaylı

TOPLAM TALEP I: IS-LM MODELİNİN OLUŞTURULMASI

TOPLAM TALEP I: IS-LM MODELİNİN OLUŞTURULMASI BÖLÜM 10 TOPLAM TALEP I: IS-LM MODELİNİN OLUŞTURULMASI IS-LM Modelinin Oluşturulması Klasik teori 1929 ekonomik krizine çare üretemedi Teoriye göre çıktı, faktör arzına ve teknolojiye bağlıydı Bunlar ise

Detaylı

8. BÖLÜM STAGFLASYONLA MÜCADELEDE MALİYE POLİTİKASI. Dr. Süleyman BOLAT

8. BÖLÜM STAGFLASYONLA MÜCADELEDE MALİYE POLİTİKASI. Dr. Süleyman BOLAT 8. BÖLÜM STAGFLASYONLA MÜCADELEDE MALİYE POLİTİKASI 1 STAGFLASYON Stagflasyon: Üretimde görülen durgunluk ve fiyatlarda yaşanan artışın bir araya gelmesidir. - Durgunluk içinde enflasyon: Reel ekonomik

Detaylı

MALİYE SORU BANKASI O P T I M U S TAMAMI ÇÖZÜMLÜ BİRHAN ÇELİK. Maliye Teorisi. İdari Hakimlik. Kamu Harcamaları. Sayıştay.

MALİYE SORU BANKASI O P T I M U S TAMAMI ÇÖZÜMLÜ BİRHAN ÇELİK. Maliye Teorisi. İdari Hakimlik. Kamu Harcamaları. Sayıştay. O P T I M U S MALİYE TAMAMI ÇÖZÜMLÜ SORU BANKASI Maliye Teorisi Kamu Harcamaları Kamu Gelirleri Devlet Bütçesi Devlet Borçlanması Maliye Politikası Türk Vergi Sistemi KPSS ve kurum sınavları için özgün

Detaylı

Ekonomi II. 13.Bölüm:Makroekonomiye Genel Bir Bakış Doç.Dr.Tufan BAL

Ekonomi II. 13.Bölüm:Makroekonomiye Genel Bir Bakış Doç.Dr.Tufan BAL Ekonomi II 13.Bölüm:Makroekonomiye Genel Bir Bakış Doç.Dr.Tufan BAL Not:Bu sunun hazırlanmasında büyük oranda Prof.Dr.Tümay ERTEK in Temel Ekonomi kitabından faydalanılmıştır. 2 13.1.Makroekonomi Nedir?

Detaylı

KAMU MALİ YESİ Liberalizmin öncüleri Fizyokratlardı Transfer harcamaları n unsurları : Faiz ödemeleri, Fon ödemeleri, Kamulaş

KAMU MALİ YESİ Liberalizmin öncüleri Fizyokratlardı Transfer harcamaları n unsurları : Faiz ödemeleri, Fon ödemeleri, Kamulaş KAMU MALİYESİ Liberalizmin öncüleri Fizyokratlardır. Transfer harcamalarının unsurları: Faiz ödemeleri, Fon ödemeleri, Kamulaştırma, Borç ödemeleri Belediye sınırlarıdışına taşan hizmetlerin yerine getirilmesi

Detaylı

PARA, FAİZ VE MİLLİ GELİR: IS-LM MODELİ

PARA, FAİZ VE MİLLİ GELİR: IS-LM MODELİ PARA, FAİZ VE MİLLİ GELİR: IS-LM MODELİ Bu bölümde faiz oranlarının belirlenmesi ile faizin denge milli gelir düzeyinin belirlenmesi üzerindeki rolü incelenecektir. IS LM modeli, İngiliz iktisatçılar John

Detaylı

DENEME SINAVI A GRUBU / İKTİSAT

DENEME SINAVI A GRUBU / İKTİSAT DENEME SINAVI A GRUBU / İKTİSAT 2 1. A malının fiyatındaki bir artış karşısında B malına olan talep azalıyorsa A ve B mallarının özellikleriyle ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur? A) A ve B

Detaylı

1 MAKRO EKONOMİNİN DOĞUŞU

1 MAKRO EKONOMİNİN DOĞUŞU İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ III Bölüm 1 MAKRO EKONOMİNİN DOĞUŞU ve TEMEL KAVRAMLAR 11 1.1.Makro Ekonominin Doğuşu 12 1.1.1.Makro Ekonominin Doğuş Süreci 12 1.1.2.Mikro ve Makro Ekonomi Ayrımı 15 1.1.3.Makro Analiz

Detaylı

MAKROİKTİSAT BÖLÜM 1: MAKROEKONOMİYE GENEL BİR BAKIŞ. Mikro kelimesi küçük, Makro kelimesi ise büyük anlamına gelmektedir.

MAKROİKTİSAT BÖLÜM 1: MAKROEKONOMİYE GENEL BİR BAKIŞ. Mikro kelimesi küçük, Makro kelimesi ise büyük anlamına gelmektedir. 68 MAKROİKTİSAT BÖLÜM 1: MAKROEKONOMİYE GENEL BİR BAKIŞ Mikro kelimesi küçük, Makro kelimesi ise büyük anlamına gelmektedir. Mikroiktisat küçük ekonomik birimler (hanehalkı, firmalar ve piyasalar) ile

Detaylı

iktisaoa GiRiş 7. Ürettiği mala ilişkin talebin fiyat esnekliği değeri bire eşit olan bir firma, söz konusu

iktisaoa GiRiş 7. Ürettiği mala ilişkin talebin fiyat esnekliği değeri bire eşit olan bir firma, söz konusu 2009 BS 3204-1. şağıdakilerden hangisi dayanıksız mal veya hizmet grubu içerisinde ~ almaz? iktiso GiRiş 5. Gelirdeki bir artış karşısında talebi azalan mallara ne ad verili r? ) Benzin B) Mum C) Ekmek

Detaylı

1 İKTİSAT İLE İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR

1 İKTİSAT İLE İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ III Bölüm 1 İKTİSAT İLE İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR 9 1.1.İktisadın Konusu ve Kapsamı 10 1.2. İktisadın Bölümleri 11 1.2.1.Mikro ve Makro İktisat 11 1.2.2. Pozitif İktisat ve Normatif İktisat

Detaylı

gerçekleşen harcamanın mal ve hizmet çıktısına eşit olmasının gerekmemesidir

gerçekleşen harcamanın mal ve hizmet çıktısına eşit olmasının gerekmemesidir BÖLÜM 5 Açık Ekonomi Açık Ekonomi Önceki bölümlerde kapalı ekonomi varsayımı yaptık Bu varsayımı terk ediyoruz çünkü ekonomilerin çoğu dışa açıktır. Kapalı ve açık ekonomiler arasındaki fark açık ekonomide

Detaylı

FİYATLAR GENEL DÜZEYİ VE MİLLİ GELİR DENGESİ

FİYATLAR GENEL DÜZEYİ VE MİLLİ GELİR DENGESİ FİYATLAR GENEL DÜZEYİ VE MİLLİ GELİR DENGESİ Bu bölümde Fiyatlar genel düzeyi (Fgd) ile MG dengesi arasındaki ilişkiler incelenecek. Mg dengesi; Toplam talep ile toplam arzın kesiştiği noktada bulunacaktır.

Detaylı

İktisat Nedir? En genel haliyle İktisat bir tercihler bilimidir.

İktisat Nedir? En genel haliyle İktisat bir tercihler bilimidir. Giriş ve Kavramlar İktisat Nedir? İktisat insan davranışlarının iktisadi yönünü inceler En genel haliyle İktisat bir tercihler bilimidir. İktisat esas olarak insanın mal ve hizmetlerin üretim, değişim

Detaylı

MALİYE POLİTİKASI KISA ÖZET KOLAYAOF

MALİYE POLİTİKASI KISA ÖZET KOLAYAOF MALİYE POLİTİKASI KISA ÖZET KOLAYAOF DİKKAT Burada ilk 4 sahife gösterilmektedir. Özetin tamamı için sipariş veriniz www.kolayaof.com 2 Sayfa 2 1. Ünite Maliye Politikası: Kavramlar, Etkinliği ve Sınırları

Detaylı

TARIM ÜRÜNLERİ TİCARETİNİN ULUSLARARASI BOYUTU

TARIM ÜRÜNLERİ TİCARETİNİN ULUSLARARASI BOYUTU TARIM ÜRÜNLERİ TİCARETİNİN ULUSLARARASI BOYUTU Dış ticaretin amacı piyasadaki ihtiyacın karşılanmasıdır. Temel neden uluslararası mal hareketliliği değil, ülkenin denge arayışıdır. Ülkedeki ürün yetersizliği

Detaylı

Ayrım I. Genel Çerçeve 1

Ayrım I. Genel Çerçeve 1 İçindekiler Önsöz İçindekiler Ayrım I. Genel Çerçeve 1 Bölüm 1. Makro Ekonomiye Giriş 3 1.1. Ekonominin Tanımlanması ve Bir Bilim Olarak Ekonomi 4 1.2. Ekonomi Teorisi ve Politikası 5 1.3. Makro Ekonomi

Detaylı

[AI= Aggregate Income (Toplam Gelir); AE: Aggregate Expenditure (Toplam Harcama)]

[AI= Aggregate Income (Toplam Gelir); AE: Aggregate Expenditure (Toplam Harcama)] 88 BÖLÜM 5: TOPLAM GELİR-TOPLAM HARCAMA MODELİ (KEYNESYEN MODEL) Bölüm 4 te Toplam Talep-Toplam Arz modelini (AD-AS modeli) inceledik. Bölüm 5 te ise Toplam Gelir-Toplam Harcama modelini (AI-AE modeli)

Detaylı

Ekonomide Uzun Dönem. Bilgin Bari İktisat Politikası 1

Ekonomide Uzun Dönem. Bilgin Bari İktisat Politikası 1 Ekonomide Uzun Dönem Bilgin Bari İktisat Politikası 1 Neden bazı ülkeler zengin bazı ülkeler fakir? Bilgin Bari İktisat Politikası 2 Bilgin Bari İktisat Politikası 3 Bilgin Bari İktisat Politikası 4 Bilgin

Detaylı

Mikroiktisat Final Sorularý

Mikroiktisat Final Sorularý Mikroiktisat Final Sorularý MERSĐN ÜNĐVERSĐTESĐ ĐKTĐSADĐ VE ĐDARĐ BĐLĐMLER FAKÜLTESĐ MALĐYE VE ĐŞLETME BÖLÜMLERĐ MĐKROĐKTĐSAT FĐNAL SINAVI 10.01.2011 Saat: 13:00 Çoktan Seçmeli Sorular: Sorunun Yanıtı

Detaylı

IS LM MODELİ ÇALIŞMA SORULARI

IS LM MODELİ ÇALIŞMA SORULARI IS LM MODELİ ÇALIŞMA SORULARI Soru KPSS 2001 Otonom tüketim harcamalarının artması aşağıdakilerin hangisine neden olur? a) Denge üretim düzeyinin artmasına, LM eğrisinin sağa doğru kaymasına b) Denge üretim

Detaylı

Komisyon İKTİSAT ÇEK KOPAR YAPRAK TESTİ ISBN 978-605-364-577-1. Kitapta yer alan bölümlerin tüm sorumluluğu yazarlarına aittir.

Komisyon İKTİSAT ÇEK KOPAR YAPRAK TESTİ ISBN 978-605-364-577-1. Kitapta yer alan bölümlerin tüm sorumluluğu yazarlarına aittir. Komisyon İKTİSAT ÇEK KOPAR YAPRAK TESTİ ISBN 978-605-364-577-1 Kitapta yer alan bölümlerin tüm sorumluluğu yazarlarına aittir. 2014 Pegem Akademi Bu kitabın basım, yayın ve satış hakları Pegem Akademi

Detaylı

ÜNİTE:1. Maliye Politikası: Kavramlar, Etkinliği ve Sınırları ÜNİTE:2. Maliye Politikasının Makroekonomik Temelleri ÜNİTE:3

ÜNİTE:1. Maliye Politikası: Kavramlar, Etkinliği ve Sınırları ÜNİTE:2. Maliye Politikasının Makroekonomik Temelleri ÜNİTE:3 ÜNİTE:1 Maliye Politikası: Kavramlar, Etkinliği ve Sınırları ÜNİTE:2 Maliye Politikasının Makroekonomik Temelleri ÜNİTE:3 Maliye ve Para Politikalarının Nispi Etkinliği ÜNİTE:4 İradi Politikalar ve Otomatik

Detaylı

MALİYE SORU BANKASI OPTIMUS TAMAMI ÇÖZÜMLÜ BİRHAN ÇELİK. Maliye Teorisi. İdari Hakimlik. Kamu Harcamaları. Sayıştay. Kamu Gelirleri.

MALİYE SORU BANKASI OPTIMUS TAMAMI ÇÖZÜMLÜ BİRHAN ÇELİK. Maliye Teorisi. İdari Hakimlik. Kamu Harcamaları. Sayıştay. Kamu Gelirleri. OPTIMUS MALİYE SORU BANKASI TAMAMI ÇÖZÜMLÜ Maliye Teorisi Kamu Harcamaları Kamu Gelirleri Devlet Bütçesi Devlet Borçlanması Maliye Politikası Türk Vergi Sistemi KPSS ve kurum sınavları için özgün sorulardan

Detaylı

Finansal Piyasa Dinamikleri. Yekta NAZLI ynazli@yahoo.com

Finansal Piyasa Dinamikleri. Yekta NAZLI ynazli@yahoo.com Finansal Piyasa Dinamikleri Yekta NAZLI ynazli@yahoo.com Neleri İşleyeceğiz? Finansal Sistemin Resmi Makro Göstergeler ve Yorumlanması Para ve Maliye Politikaları Merkez Bankası ve Piyasalar Finansal Piyasalardaki

Detaylı

11.10.2015. Faktör Donatımı Teorisi (Heckscher Ohlin) Karşılaştırmalı Üstünlüklere Eleştiri. Heckscher Ohlin Modelinden Çıkartılan Teoremler

11.10.2015. Faktör Donatımı Teorisi (Heckscher Ohlin) Karşılaştırmalı Üstünlüklere Eleştiri. Heckscher Ohlin Modelinden Çıkartılan Teoremler Faktör Donatımı Teorisi (Heckscher hlin) Karşılaştırmalı Üstünlüklere Eleştiri Karşılaştırmalı üstünlükler teorisi uluslararası emek verimliliğindeki farklılıkların nedeni üzerinde durmamaktadır. Bu açığı

Detaylı

İktisadi faaliyetlerin temel gayesi insan ihtiyaçlarını karşılayacak mal ve hizmetlerin üretilmesidir. İnsan ihtiyaçlarını karşılayan ürünler özel

İktisadi faaliyetlerin temel gayesi insan ihtiyaçlarını karşılayacak mal ve hizmetlerin üretilmesidir. İnsan ihtiyaçlarını karşılayan ürünler özel İktisadi faaliyetlerin temel gayesi insan ihtiyaçlarını karşılayacak mal ve hizmetlerin üretilmesidir. İnsan ihtiyaçlarını karşılayan ürünler özel kesim veya kamu ekonomik kesimi tarafından üretilir. Özel

Detaylı

2.BÖLÜM ÇOKTAN SEÇMELİ

2.BÖLÜM ÇOKTAN SEÇMELİ CEVAP ANAHTARI 1.BÖLÜM ÇOKTAN SEÇMELİ 1.(e) 2.(d) 3.(a) 4.(c) 5.(e) 6.(d) 7.(e) 8.(d) 9.(b) 10.(e) 11.(a) 12.(b) 13.(a) 14.(c) 15.(c) 16.(e) 17.(e) 18.(b) 19.(d) 20.(a) 1.BÖLÜM BOŞLUK DOLDURMA 1. gereksinme

Detaylı

Standart Ticaret Modeli

Standart Ticaret Modeli Chapter 6 Standart Ticaret Modeli Copyright 2012 Pearson Addison-Wesley. All rights reserved. Önizleme Relatif arz ve relatif talep Dış Ticaret Hadleri (Terms of Trade) ve refah Ekonomik büyüme, ithal

Detaylı

Ekonomi I FĐRMA TEORĐSĐ. Piyasa Çeşitleri. Tam Rekabet Piyasası. Piyasa yapılarının çeşitli türleri; Bir uçta tam rekabet piyasası (fiyat alıcı),

Ekonomi I FĐRMA TEORĐSĐ. Piyasa Çeşitleri. Tam Rekabet Piyasası. Piyasa yapılarının çeşitli türleri; Bir uçta tam rekabet piyasası (fiyat alıcı), Ekonomi I Tam Rekabet Piyasası FĐRMA TEORĐSĐ Bu bölümü bitirdiğinizde şunları öğrenmiş olacaksınız: Hasılat, maliyet ve kar kavramları ne demektir? Tam rekabet ne anlama gelir? Tam rekabet piyasasında

Detaylı

BÖLÜM 9. Ekonomik Dalgalanmalara Giriş

BÖLÜM 9. Ekonomik Dalgalanmalara Giriş BÖLÜM 9 Ekonomik Dalgalanmalara Giriş Çıktı ve istihdamdaki kısa dönemli dalgalanmalara iş çevrimleri diyoruz Bu bölümde ekonomik dalgalanmaları açıklamaya çalışıyoruz ve nasıl kontrol edilebileceklerini

Detaylı

Ekonomi I. Doç.Dr.Tufan BAL. 6.Bölüm: Tüketici Davranışı Teorisi

Ekonomi I. Doç.Dr.Tufan BAL. 6.Bölüm: Tüketici Davranışı Teorisi Ekonomi I 6.Bölüm: Tüketici Davranışı Teorisi Doç.Dr.Tufan BAL Not:Bu sunun hazırlanmasında büyük oranda Prof.Dr.Tümay ERTEK in Temel Ekonomi kitabından faydalanılmıştır. 2 Teorik Altyapı Piyasa ekonomisinin

Detaylı

YEDİNCİ BÖLÜM MAKROEKONOMİ: TANIM, KAPSAM VE GELİŞİM

YEDİNCİ BÖLÜM MAKROEKONOMİ: TANIM, KAPSAM VE GELİŞİM YEDİNCİ BÖLÜM MAKROEKONOMİ: TANIM, KAPSAM VE GELİŞİM Neler Öğreneceğiz? Makroekonominin tanımı Makroekonomi ve Mikroekonomi Ayrımı Makroekonominin Gelişim Süreci ve Tarihi Düşünce Okullarının Makroekonomik

Detaylı

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Adalet MYO. Adalet Programı. Mali Hukuk Bilgisi Dersleri

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Adalet MYO. Adalet Programı. Mali Hukuk Bilgisi Dersleri Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Adalet MYO Adalet Programı Mali Hukuk Bilgisi Dersleri ÜNİTE I KAMU EKONOMİSİ, KAMU MALİYESİ, MALİ HUKUK İhtiyaç-Gereksinim Kavramı-1 İhtiyaç: İnsana, tatmin edildiğinde

Detaylı

ÖNSÖZ...VII İÇİNDEKİLER... XI BİRİNCİ BÖLÜM MAKRO İKTİSADA GİRİŞ

ÖNSÖZ...VII İÇİNDEKİLER... XI BİRİNCİ BÖLÜM MAKRO İKTİSADA GİRİŞ İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...VII İÇİNDEKİLER... XI BİRİNCİ BÖLÜM MAKRO İKTİSADA GİRİŞ 1.Makro İktisat Nedir?...1 2. Makro İktisat Ne İle Uğraşır?... 4 3. Başlıca Makro İktisat Okulları...5 3.1.Klasik Makro İktisat

Detaylı

İKTİSAT. İktisata Giriş Test Dolmuş ile otobüs aşağıdaki mal türlerinden

İKTİSAT. İktisata Giriş Test Dolmuş ile otobüs aşağıdaki mal türlerinden İktisata Giriş Test - 1 1. Doğada insan ihtiyaçlarına oranla kıt olan elde etmek için çaba sarf edilen ve fiyatı olan mallara ne ad verilir? A) Serbest mallar B) İktisadi mallar C) Nihai mallar D) Üretici

Detaylı

ÇALIŞMA SORULARI TOPLAM TALEP I: MAL-HİZMET (IS) VE PARA (LM) PİYASALARI

ÇALIŞMA SORULARI TOPLAM TALEP I: MAL-HİZMET (IS) VE PARA (LM) PİYASALARI ÇALIŞMA SORULARI TOPLAM TALEP I: MAL-HİZMET (IS) VE PARA (LM) PİYASALARI 1. John Maynard Keynes e göre, konjonktürün daralma dönemlerinde görülen düşük gelir ve yüksek işsizliğin nedeni aşağıdakilerden

Detaylı

MAKRO İKTİSAT KONUYA İLİŞKİN SORU ÖRNEKLERİ(KARMA)

MAKRO İKTİSAT KONUYA İLİŞKİN SORU ÖRNEKLERİ(KARMA) MAKRO İKTİSAT KONUYA İLİŞKİN SORU ÖRNEKLERİ(KARMA) 1- Bir ekonomide işsizlik ve istihdamdaki değişimler iktisatta hangi alan içinde incelenmektedir? a) Mikro b) Makro c) Para d) Yatırım e) Milli Gelir

Detaylı

15.433 YATIRIM. Ders 19: Menkul Kıymet Analizi. Bahar 2003

15.433 YATIRIM. Ders 19: Menkul Kıymet Analizi. Bahar 2003 15.433 YATIRIM Ders 19: Menkul Kıymet Analizi Bahar 2003 Giriş Piyasada gözlemlediğimiz fiyatlar nasıl açıklanır? Etkin bir piyasada, fiyat kamuya açık olan tüm bilgileri yansıtır. Piyasa bilgisini piyasa

Detaylı

Ders Planı - AKTS Kredileri: II. Yarıyıl Ders Planı Kodu Ders Z/S T+U Saat Kredi AKTS Mikro İktisat Zorunlu

Ders Planı - AKTS Kredileri: II. Yarıyıl Ders Planı Kodu Ders Z/S T+U Saat Kredi AKTS Mikro İktisat Zorunlu Ders Planı - AKTS Kredileri: II. Yarıyıl Ders Planı Kodu Ders Z/S T+U Saat Kredi AKTS Mikro İktisat Zorunlu 3+0 3 4 AKTS Kredisi Toplam 4 DERS BİLGİLERİ Ders Kodu Yarıyıl Z/S T+U Saat Kredi AKTS Mikro

Detaylı

DR. Caner Ekizceleroğlu

DR. Caner Ekizceleroğlu DR. Caner Ekizceleroğlu Ticaret Üretilen mal ve hizmetlerin belirli bir ücret karşılığı son kullanıcılara ulaştırılmasını sağlayan alım satım faaliyetlerinin tümü olarak tanımlayabiliriz. Dış Ticaret BİR

Detaylı

Dersin Kaynakları. Ġktisat I. Ekonomi... Kıtlık...

Dersin Kaynakları. Ġktisat I. Ekonomi... Kıtlık... 1 Dersin Kaynakları Ġktisat I Doç.Dr. Erdal GÜMÜġ Herhangi bir İktisada Giriş ya da İktisat I ya da Ekonomi Bilimine Giriş ya da Ekonominin Temelleri adlı ders kitabı Bazı öneriler Besim Üstünel Ekonominin

Detaylı

A İKTİSAT KPSS-AB-PS/2007

A İKTİSAT KPSS-AB-PS/2007 1. Büyüme Kutupları nın, altyapı yatırımları ve dışsal ekonomiler yoluyla yaratacağı etkiler nedeniyle kalkınmanın önünde bir engel olduğunu belirten iktisatçı aşağıdakilerden hangisidir? A) F. Perroux

Detaylı

2009 S 4200-1. Değeri zamanın belirli bir anında ölçülen değişkene ne ad verilir? ) Stok değişken B) içsel değişken C) kım değişken D) Dışsal değişken E) Fonksiyonel değişken iktist TEORisi 5. Yatay eksende

Detaylı

IS-LM MODELİNİN UYGULANMASI

IS-LM MODELİNİN UYGULANMASI IS-LM MODELİNİN UYGULANMASI IS ve LM eğrilerinin kesiştiği nokta milli geliri belirliyor. Birinin kayması kısa dönem dengeyi değiştiriyordu. Maliye politikası Hükümet harcamaları artışı IS eğrisi sağa

Detaylı

İktisat Anabilim Dalı- Ortak Doktora Ders İçerikleri

İktisat Anabilim Dalı- Ortak Doktora Ders İçerikleri İktisat Anabilim Dalı- Ortak Doktora Ders İçerikleri 1. Yıl - Güz 1. Yarıyıl Ders Planı İleri Makroiktisat I IKT801 1 3 + 0 6 Makro iktisadın mikro temelleri, emek, mal ve sermaye piyasaları, modern AS-AD

Detaylı

BİRİNCİ BÖLÜM TÜRKİYE EKONOMİSİNE PANORAMİK BAKIŞ...

BİRİNCİ BÖLÜM TÜRKİYE EKONOMİSİNE PANORAMİK BAKIŞ... İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM TÜRKİYE EKONOMİSİNE PANORAMİK BAKIŞ... 1-20 1.1. Temel Makro Ekonomik Göstergelere Göre Türkiye nin Mevcut Durumu ve Dünyadaki Yeri... 1 1.2. Ekonominin Artıları Eksileri; Temel

Detaylı

İKT 207: Mikro iktisat. Faktör Piyasaları

İKT 207: Mikro iktisat. Faktör Piyasaları İKT 207: Mikro iktisat Faktör Piyasaları Tartışılacak Konular Tam Rekabetçi Faktör Piyasaları Tam Rekabetçi Faktör Piyasalarında Denge Monopson Gücünün Olduğu Faktör Piyasaları Monopol Gücünün Olduğu Faktör

Detaylı

GENEL EKONOMİ DERS NOTLARI

GENEL EKONOMİ DERS NOTLARI GENEL EKONOMİ DERS NOTLARI 1. BÖLÜM Öğr. Gör. Hakan ERYÜZLÜ İktisadın cevap bulmaya çalıştığı temel amaçlarını aşağıdaki sorular ile özetleyebiliriz; Hangi mallar/hizmetler ne miktarda üretilmelidir? Hangi

Detaylı

ONBĠRĠNCĠ BÖLÜM BÜYÜME, KALKINMA VE YOKSULLUKLA MÜCADELE

ONBĠRĠNCĠ BÖLÜM BÜYÜME, KALKINMA VE YOKSULLUKLA MÜCADELE ONBĠRĠNCĠ BÖLÜM BÜYÜME, KALKINMA VE YOKSULLUKLA MÜCADELE Bu ünite tamamlandığında; Büyümenin kaynaklarının neler olduğunu belirtebileceğiz Büyüme teorilerini açıklayabileceğiz Hızlı büyüme için nelerin

Detaylı

İktisadi Planlamayı Gerektiren Unsurlar İKTİSADİ PLANLAMA GEREĞİ 2

İktisadi Planlamayı Gerektiren Unsurlar İKTİSADİ PLANLAMA GEREĞİ 2 İktisadi Planlamayı Gerektiren Unsurlar İKTİSADİ PLANLAMA GEREĞİ 2 PLANLAMAYI GEREKTİREN UNSURLAR Sosyalist model-kurumsal tercihler Piyasa başarısızlığı Gelişmekte olan ülkelerin kalkınma sorunları 2

Detaylı

Dersin Planı (Bu ders sunumunun hazırlanmasında büyük ölçüde Nevzat Güran ve Sadık Acar ın ders notu ve kitaplarından yararlanılmıştır)

Dersin Planı (Bu ders sunumunun hazırlanmasında büyük ölçüde Nevzat Güran ve Sadık Acar ın ders notu ve kitaplarından yararlanılmıştır) Dersin Planı (Bu ders sunumunun hazırlanmasında büyük ölçüde Nevzat Güran ve Sadık Acar ın ders notu ve kitaplarından yararlanılmıştır) Bir Bilim Dalı Olarak Uluslararası İktisadın Konusu ve Kapsamı Uluslararası

Detaylı

Ekonomi Nedir? Doç.Dr.Tufan BAL. Not:Bu sunun hazırlanmasında büyük oranda Prof.Dr.Tümay ERTEK in Temel Ekonomi kitabından. faydalanılmıştır.

Ekonomi Nedir? Doç.Dr.Tufan BAL. Not:Bu sunun hazırlanmasında büyük oranda Prof.Dr.Tümay ERTEK in Temel Ekonomi kitabından. faydalanılmıştır. Ekonomi Nedir? Doç.Dr.Tufan BAL Not:Bu sunun hazırlanmasında büyük oranda Prof.Dr.Tümay ERTEK in Temel Ekonomi kitabından faydalanılmıştır. 2 Ekonomi(=İktisat)Nedir? İktisat; Arapça kökenli bir kelimedir.

Detaylı

KARŞILAŞTIRMALI ÜSTÜNLÜK TEORİSİ

KARŞILAŞTIRMALI ÜSTÜNLÜK TEORİSİ KARŞILAŞTIRMALI ÜSTÜNLÜK TEORİSİ Ricardo, bir ülkenin hiçbir malda mutlak üstünlüğe sahip olmadığı durumlarda da dış ticaret yapmasının, fayda sağlayabileceğini açıklamıştır. Eğer bir ülke her malda mutlak

Detaylı

2001 KPSS 1. Aşağıdakilerden hangisi A malının talep eğrisinin sola doğru kaymasına neden olur?

2001 KPSS 1. Aşağıdakilerden hangisi A malının talep eğrisinin sola doğru kaymasına neden olur? 2001 KPSS 1. Aşağıdakilerden hangisi A malının talep eğrisinin sola doğru kaymasına neden olur? A) A malını tüketen insanların sayısının artmasına yol açan bir nüfus artışı B) A normal bir mal ise, tüketici

Detaylı

Chapter 9. Ticaret Politikasının Araçları. Slides prepared by Thomas Bishop. Copyright 2009 Pearson Addison-Wesley. All rights reserved.

Chapter 9. Ticaret Politikasının Araçları. Slides prepared by Thomas Bishop. Copyright 2009 Pearson Addison-Wesley. All rights reserved. Chapter 9 Ticaret Politikasının Araçları Slides prepared by Thomas Bishop Copyright 2009 Pearson Addison-Wesley. All rights reserved. Önizleme Gümrük tarifesinin tek bir sektördeki kısmi denge analizi:

Detaylı

İKTİSADA GİRİŞ - 1. Ünite 4: Tüketici ve Üretici Tercihlerinin Temelleri.

İKTİSADA GİRİŞ - 1. Ünite 4: Tüketici ve Üretici Tercihlerinin Temelleri. Giriş Temel ekonomik birimler olan tüketici ve üretici için benzer kavram ve kurallar kullanılır. Tüketici için fayda ve fiyat kavramları önemli iken üretici için hasıla kâr ve maliyet kavramları önemlidir.

Detaylı

Tarım Ekonomisi. viii

Tarım Ekonomisi. viii İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ İÇİNDEKİLER iii v BİRİNCİ BÖLÜM 1. TARIM EKONOMİSİNE GİRİŞ 1 1.1. Ekonomik Faaliyetler 2 1.1.1. Üretim 2 1.1.2. Mübadele 3 1.1.3. Tüketim 4 1.2. Tarım Ekonomisi ve Kapsamı 4 1.2.1. Tanımı

Detaylı

Dersin Amacı: Bilimsel araştırmanın öneminin ifade edilmesi, hipotez yazımı ve kaynak tarama gibi uygulamaların öğretilmesi amaçlanmaktadır.

Dersin Amacı: Bilimsel araştırmanın öneminin ifade edilmesi, hipotez yazımı ve kaynak tarama gibi uygulamaların öğretilmesi amaçlanmaktadır. Dersin Adı: Araştırma Teknikleri Dersin Kodu: MLY210 Kredi/AKTS: 2 Kredi/4AKTS Dersin Amacı: Bilimsel araştırmanın öneminin ifade edilmesi, hipotez yazımı ve kaynak tarama gibi uygulamaların öğretilmesi

Detaylı

Klasik & Keynesyen İktisat Çalışma Soruları.

Klasik & Keynesyen İktisat Çalışma Soruları. Klasik & Keynesyen İktisat Çalışma Soruları. 1-Genel teoriye göre effektif talep ile ilgili hangisi yanlıştır? a)milli Gelir seviyesini effektif talep belirler b)sermayenin marjinal etkinliği artarsa effektif

Detaylı

DENEME SINAVI A GRUBU / İKTİSAT

DENEME SINAVI A GRUBU / İKTİSAT DENEME SINAVI A GRUBU / İKTİSAT 2 1. Tamamlayıcı mallardan birinin (otomobil-benzin) fiyatındaki artış diğer malın talebini azaltacak, talep eğrisini sola kaydıracaktır. Örneğin benzin fiyatındaki artış

Detaylı

1. Giriş Giriş...19

1. Giriş Giriş...19 İÇİNDEKİLER ikinci baskıya önsöz...v birinci baskıya önsöz...vıı İÇİNDEKİLER... Xı BİRİNCİ KİTAP ANALİZİN ÇERÇEVESİ I. YÖNTEM SORUNLARI...3 1. Giriş...3 2. Neden yöntem tartışıyoruz?...4 3. Mantıki Bilimler

Detaylı

ÜNİTE 4: FAİZ ORANLARININ YAPISI

ÜNİTE 4: FAİZ ORANLARININ YAPISI ÜNİTE 4: FAİZ ORANLARININ YAPISI Faiz oranlarının yapısı; Menkul kıymetlerin sahip olduğu risk, Likidite özelliği, Vergilendirme durumu ve Vade farklarının faiz oranlarını nasıl etkilediğidir. FAİZ ORANLARININ

Detaylı