Bölüm 5. İnsan Kaynakları Yönetiminin Teknik Kapsamı

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Bölüm 5. İnsan Kaynakları Yönetiminin Teknik Kapsamı"

Transkript

1 Bölüm 5 İnsan Kaynakları Yönetiminin Teknik Kapsamı

2

3 Plan ve Planlama Plan nedir? Bir şeyin gerçekleştirilmesi için alınan sistematik kararlar topluluğudur. Planlama nedir? Bir amacı gerçekleştirebilmek için nelerin yapılması gerektiğinin tasarlanması ve kararlaştırılması sürecidir.

4 Planlama Yapılırken Sorulacak Sorular Ne yapılacaktır? Neden yapılacaktır? Nasıl yapılacaktır? Ne zaman yapılacaktır? Nasıl yapılacaktır? Kim tarafından yapılacaktır?

5 Planlamanın Aşamaları 1. Amaçların ve başarı kriterlerinin belirlenmesi, 2. Amaçlara ulaştıracak varsayımların yani eldeki mevcut koşulların belirlenmesi, 3. Seçeneklerin karşılaştırılması, 4. En uygun seçeneğin seçilmesi ve 5. Alt planların hazırlanması

6 İyi bir plan Anlaşılır, açık, kesin ve mantıklı, Değişen koşullara uyabilecek esnekliğe sahip, Rasyonel olmalı ve uygulamaya konulduğunda uygun maliyetli, Optimal bir sürede hazırlanmalı ve uygun bir süre için geçerli olmalıdır.

7 Stratejik Planlama ile Planlama Arasındaki Farklar Nelerdir?

8 İnsan Kaynakları Planlaması İşletmenin çalışan ihtiyacının tahmini ve bu ihtiyacın giderilmesi için gerekli faaliyetlerin belirlenmesidir.

9 İnsan Kaynakları Yönetimi nde Planlama Olmazsa? Gereksinimlere uygun olmayan istihdam doğabilir: Yetersiz performans Kabul edilemez davranışlar (İşe geç kalmalar ve devamsızlıklar gibi) Personel arasında çatışmalar ve anlaşmazlık Manevi tatminsizlik İşgören devir hızının artması (İşten çıkarmaların ve istifaların artması) sonuçlarını yaratır.

10 İnsan Kaynakları Yönetimi nde Planlama Olmazsa? Yeterli düzeyde personele sahip olamama durumu oluşabilir: Aşırı iş yükü ve aşırı çalışma Stres ortamında olma Küskünlük İşin gereklerini yerine getirememe sorunları İşletmede personel fazlalığı durumu oluşabilir: Aşırı işgücü maliyetleri Küçük işler kovalayan çok sayıda personel Mesleki gelişim için fırsat yetmezliği sorunları ortaya çıkar.

11 İnsan Kaynakları Planlaması Mevcut insan kaynağı ve gelecekte ihtiyaç duyulabilecek olan insan kaynağına dair konuların tümünün planlanmasıdır.

12 İnsan Kaynakları Planlama Süreci 1. İhtiyaç duyulacak tüm bilginin toplanması sürecidir. Mevcut insan kaynağına dair bilgiler ve Gelecek insan kaynağının tahmin edilmesine yönelik bilgiler 2. Toplanan bilgilerin analiz ve değerlendirilmesidir. 3. Analiz sonucunda geleceğe dair tahmin (kestirmelerin) yapılması ve 4. Son aşamada elde edilen sonuçların uygulamaya geçilmesi

13 İnsan Kaynakları Yönetimi Analiz Yöntemleri İnsan kaynağı envanterleri, İşgören devir oranı (değişim hızı) Devamsızlık oranı

14 1. İnsan Kaynakları Envanteri Envanter, belirli bir dönem sonundaki varlıkların niceliklerinin ve değerlerinin ayrıntılı tablosudur. İnsan kaynakları envanteri, işletmenin insan kaynağının anlık fotoğrafıdır.

15 İnsan Kaynakları Envanterinin Kullanım Amacı Çalışanların özelliklerine istenildiği zamanda ulaşılabilmesini sağlamak. İnsan kaynakları maliyetinin denetim altına alınabilmesini sağlamak. Hangi pozisyonlar boşalıyor? Kimler emekli oluyor? Yerine kimler alınacak? sorularına cevaplar bulmak.

16 Genel İşgücü Envanteri İşletmenin insan kaynağının anlık fotoğrafıdır. Kullanım alanları nelerdir?

17 Eğitime Göre İşgücü Envanteri Lise Yüksek Okul Lisans Lisansüstü Yaş, cinsiyet, eğitim, medeni durumu, sağlık, ücret, çalışma zamanı vb. değişkenler için de yapılır.

18 İşgücü Beceri Envanteri Beceri (skill), kişinin yatkınlık ve öğrenime bağlı olarak bir işi başarma veya bir işlemi amaca uygun olarak sonuçlandırma yeteneğidir.

19 Her bir çalışan için tek tek hazırlanan ve çalışanın tüm beceri, eğitim vs. bilgilerini içeren envanterlerdir.

20 Her bir çalışanın Yaş, cinsiyet, eğitim durumu, Yabancı dil düzeyi, Katıldığı hizmet içi eğitimler, (Erkekler için) Askerlik hizmet durumu, Kıdem durumu, Bugüne kadar çalıştığı işler (istihdam kronolojisi), Yetkinlikleri, yetenekleri, becerileri, İleride üstlenebileceği işler, Aldığı disiplin cezaları ve ödüller gibi bilgileri yer alır.

21 Ne işe yarar? Çalışanların doğru işlerde çalışmasını sağlar, Gelecekteki insan kaynağının planlanmasında yardımcı olur, Çalışanların becerilerini geliştirmelerine olanak tanır, İşletmenin insan kaynağının güçlü ve zayıf yönlerinin belirlenmesini sağlar, İşgücü seçme ve işe almada adaylarda aranılacak yetkinliklerin tespitine olanak tanır, Çalışanları kariyer planlama konusunda motive eder, Çalışanların alacakları eğitim konularının belirlenmesine yardımcı olur, Performans değerlendirme sürecine yardımcı olur, Çalışanlar kendisinden ne beklendiğini bilir ve ona göre motive olur ve performans gösterir.

22 Çalışanların sahip olduğu yetkinlikleri nasıl tespit edilir?

23 Beceri Envanter Listesi Yönetimsel beceriler Amaçları ve öncelikleri belirlemek, planlama, takım oluşturabilme, sorunları algılayabilme vb. Liderlik ile ilgili beceriler Kendi kendini yönetebilme, bağımsız çalışabilme, sorumluluk alabilme, insanları motive edebilme, yönlendirebilme ve koçluk yapabilme vb. Yenilikçilik ile ilgili beceriler Değişim trendlerini fark edebilme, yeni yaklaşımlar geliştirebilme, fikirleri adapte edebilme, yaratıcılık, hayal gücü vb.

24 Envanter Örnekleri Genel işgücü envanteri: Çalışanlarımızın %70'i erkek, İşyerinde ortalama kıdem 12 yıl, Çalışanlarımızın %70 i üniversite, %20 si lise, %10'u yüksek lisans mezunudur. İşgücü beceri envanteri: Ayşe İTÜ Makine Mühendisliği'nden 1995 Haziran'da mezun oldu. İngilizceden YDS'de 85 puan almıştır. A,B,C hizmet için eğitimlerine katılmıştır.

25 2. İşgören Değişim (Devir) Hızı (Turnover) İşgören devir hızı, bir işletmedeki çalışanların belirli bir dönemde (3, 4, 6 ay veya 1 yıl) işten ayrılma yüzdesidir.

26 Uygun değişim hızı yüzde kaçtır? Değişim hızı oranı nasıl yorumlanır? Oranın yüksek olma nedenleri nelerdir?

27 Yüksek Devir Hızının İşletmeye Zararları Çalışan seçme, işe yerleştirme ve oryantasyon eğitimi maliyetlerinin artması, Çalışan hızlı şekilde yerleştirilse bile işe uyum ve alışma süresinin getirdiği iş kazalarının artması, Sürekli işe yeni insan alınmasının çalışanların motivasyonlarını düşürmesi, Sürekli işten ayrılmaların olması kariyer yönetimi uygulamalarını da oldukça olumsuz etkilemesi şeklinde sıralanmaktadır.

28 İşgören Devir Hızının Yüksekliği İşletmenin insan kaynakları politikalarında tutarsızlıklar ya da sorunlar olduğu şeklinde de yorumlanabilir.

29 Tavistock Enstitüsünün Araştırma Sonuçları Personelin yaşı arttıkça işten ayrılma oranı azalmaktadır. Personelin kıdemi arttıkça işten ayrılma oranı azalmaktadır. Personelin becerisi ve yüklendiği sorumluluklar arttıkça işten ayrılma oranı azalmaktadır. Erkek personele kıyasla kadın personelde işten ayrılma oranı daha yüksektir. Genel işsizlik düzeyi yükseldiğinde işten ayrılma oranı azalmaktadır. Ayrıca evli personel bekarlara göre daha mı güvenilirdir?

30 En uygun devir oranı kaçtır? İçsel ve dışsal devir oranı olarak ikiye ayrılır? Değişim oranının yüksek ya da düşük olmasının maliyet farkı var mıdır?

31 3. İşe Devamsızlık (Absence Rate) Örgüt çalışanlarının önceden yapılan planlar doğrultusunda işe gelmemesi İşe Devamsızlık= Kaybedilen İşgücü Saati X 100 Planlanan İşgücü Saati Bu oran işletmelerde genellikle aylık hesaplanmakla birlikte üç aylık, altı aylık, yıllık olarak da hesaplanabilir.

32 Devamsızlık Oranları Nedenleri Hastalık, Çocuk bakımı, Trafik, Düşük ücret, Ağır çalışma koşulları, İşin monotonluğu, İş tatminsizliği, Yöneticiler ya da iş arkadaşları ile anlaşmazlık ve huzursuzluk Devamsızlık oranını ortadan kaldırmak mümkün değildir. Amaç devamsızlık oranlarını en aza indirgemektir.

33 İşe devamsızlığın maliyeti nedir? Nasıl hesaplanır?

34 İnsan kaynakları yönetiminin yapması gerekenler arasında devamsızlığın nedenlerini araştırmak ve bunu engelleyecek çözümler üretmektir. Devamsızlığı en aza indirmedeki çözüm önerileri nelerdir?

35 İnsan Kaynağı Talebi ve Arzı İnsan kaynakları planlamasında her ikisi de gerekli verilerdir. İnsan kaynağı talebi İşletmede ihtiyaç duyulan/duyulacak olan işgücüdür İnsan kaynağı arzı İşgücü piyasasında mevcut ve olası emek gücüdür. Mevcut ve olası insan kaynağı talep/arz

36 İnsan Kaynağı Talebi Mevcut talep Şu anda yeteri kadar çalışanımız var mı? Gelecekteki olası talep (tahmini talep) Seneye, 2 sene sonra vs. kaç çalışana ihtiyacımız olacak?

37 İnsan Kaynağı Arzı Mevcut arz / Beklenen arz (tahmin) İşletme içi: Mevcut çalışanların beceri ve verimlilik düzeyleri İşletme dışı: Yeni mezunlar, işsizler, başka işletmede çalışanlar, nüfus değişimleri, işsizlik oranları vs.

38 Tahmin Yöntemleri Öngörülmüş işletme verileri Basit-çoklu regresyon ve korelasyon analizleri Trend extrapolasyonu Hareketli ortalama Ağırlıklı hareketli ortalama Oran analizi Doğrusal programlama Simülasyon Delfi tekniği

39 Öngörülmüş İşletme Verileri İşletmenin geleceğine yönelik tüm planlardır. Bu planlar neler olabilir? Kriz anlarında bu planlar işe yarar mı?

40 Korelasyon Analizi

41 Korelasyon Analizi +1 ile -1 arasında değer alır. İlişkinin gücüne ve yönüne dair bilgi elde edilebilir.

42 Basit Regresyon Analizi Y= a +bx denklemiyle tahmin kestiriminde bulunulur. X= öngörülen satış miktarı (6000) a= kesişim değeri b= X değeri Belirginlik katsayısı ise (r 2 ) ise 0,73'tür. Çalışan sayısındaki değişimin 0,73'ünü satışların değişimi açıklamaktadır. y= a + bx y = 46,60 +0,010*6000 şeklinde olmaktadır. y =105

43 Çoklu Regresyon Analizi X 1 : öngörülen satış miktarı (6000) X 2 : öngörülen kar (120) Y= a +b 1 x 1 + b 2 x 2 denklemiyle tahmin kestiriminde bulunulur. Analiz sonucu katsayıları formülde yerine konulursa denklem, Y = 27,3 +0,0014* ,61*120 şeklinde olur.

44 Trend Extrapolasyonu Yöntemi Burada başlangıç değeri 0 olarak kabul edilir. Doğrusal bir değişim olduğu varsayılır. y= a +bx denklemiyle tahmin kestiriminde bulunursak, gelecek 2012 yılı (6.dönem) için ihtiyaç duyulan çalışan sayısı 111 kişi olarak tespit edilmektedir. 7.dönem (2013) 114, 8.dönem (2014) 116, 9.dönem (2015) 119

45 Trend Extrapolasyonu

46 Basit Hareketli Ortalama Tahmin Yöntemi Zaman serilerinde kestirim yapılır ve yıllara göre dağılım incelenir.

47 Ağırlıklı Hareketli Ortalama Tahmin Yöntemi

48 Oran Analizi İnsan kaynağı ihtiyacını belirleyen faktörler ile ihtiyaç duyulan personel sayısının oranlanmasıdır. Örneğin, o bir müşteri ilişkileri yöneticisi günde 75 kişiye hizmet verebiliyorsa o bir günde 750 müşteri talebi varsa o bu durumda yapılan oranla 10 müşteri ilişkileri yöneticisine ihtiyaç duyulduğu hesaplanılmaktadır.

49 Doğrusal Programlama Doğrusal bir amaç fonksiyonunda: X 1, X 2,, X n : Karar değişkenleri C 1, C 2,.., C n : Kar ve maliyet sabit katsayıları Amaç fonksiyonu (amaç denklemi); Z = C 1 X 2 + C 2 X C n X n seklinde tanımlanabilir. Amaç, Z yi maksimum veya minimum yapacak X n değerini bulmaktır.

50 Delfi Yöntemi Delfi tekniği 1950 li yıllarda ABD Hava Kuvvetlerinin sponsorluğuyla RAND Corp. çalışanları tarafından bir tahmin aracı olarak geliştirilmiştir.

51 Yöntemin Avantajları Geleneksel yöntemlerden bazı sınırlandırmaları kaldırmış olmasıdır. Delfi, bir çok etkeni nitel ve nicel analizlerle ölçebilmeye olanak tanıyan bir yöntemdir. Özellikle küresel işletmelerin gelecekteki insan kaynağı talebi ve arzının uzmanlar tarafından tahmin edilmesine yönelik oldukça etkin ve kapsamlı bir yöntemdir.

52 Simülasyon Karar verilmesi gereken durumlarda, tüm değişkenlerin göz önüne alınarak en uygun çözüm modelinin geliştirilmesi genellikle gerçek hayatta mümkün olamamaktadır. Simülasyon, her türlü soruna uyarlanabilir olması açısından çok kullanılan sayısal bir karar verme yöntemidir. Alınan kararların doğruluğunun yapay bir uygulama ortamında test edilmesine olanak tanımaktadır.

53 Yöneticilerin "ya olursa (what if)" sorusuna cevap vermeden önce gerçek dünyadaki sonuçlarını görmelerine olanak tanımaktadır. Örneğin, Çalışanların mesailerini %10 oranında arttırırsak ne olur? Fabrikada iki ya da üç vardiya yapılırsa ne olur? Burada amaç, bir sorunla ilgili olarak yöneticilerin kesin bir karar vermeden önce durumun nasıl olacağı hakkında bir fikre sahip olabilmeleridir.

54

55 Seçme, İşe Alma ve Yerleştirme Süreci Personel açığının tespiti (İKP) Aday bilgi havuzu oluşturma Başvuruların kabulü ve görüşme İş görüşmeleri (mülakat) Referans kontrolü Sağlık kontrolü Son değerlendirme ve İş teklifi İşe yerleştirme ve oryantasyon

56 Aday Havuzunun Oluşturulması İç kaynaklardan çalışan temini Dış kaynaklardan çalışan temini

57 İç Kaynaklar Terfi Yatay geçiş İşletme içi duyurular İş dizaynı çalışmaları

58 İç Kaynaktan Çalışan Temini Avantajları Çalışan motivasyon ve performans artışı, Çalışan kariyer beklentilerini gerçekleştirir, bağlılık artışı, Uygun eleman seçimi, Tecrübeli çalışanlarında işletme içinde kalır, Oryantasyon (uyum) vb. eğitim maliyetlerine katlanılmaz. Dezavantajları Yeni insanlar ve yeni fikirler gelmez. Her açılan pozisyon için uygun eleman bulunamayabilir.

59 Terfi Sistemleri Terfi Merdiveni Hızlandırılmış İşe Alma

60 Terfi Sistemi

61 Yatay Geçiş

62 Dış Kaynaklar Eğitim kurumları Rakipler ve diğer işletmeler İşsizler Diğer kaynaklar

63 Dış Kaynaktan Çalışan Temini Avantajları İşletmeye yeni fikirlerin ve bakış açılarının katılmasıdır. Farklı niteliklerde ve nicelikte insan kaynağı temini sağlanır Dezavantajları İlanın verilmesi, çalışanın seçim, oryantasyon ve eğitim süreçleri oldukça fazla zaman kaybı Oldukça maliyetli olması Yeni çalışanların işletmeye uyumsuzluğu gibi.

64 Dış Kaynaklardan Aday Temini Yolları Gazete ilanları, el broşürleri İş ve işçi bulma kurumları Danışmanlık şirketleri Kariyer günleri Staj uygulamaları Şirket çalışanları tavsiyeleri Kendiliğinden yapılan başvurular İnternet üzerinden yapılan başvurular

65 Duyuru Tasarlama Okuyucunun dikkatini çekmelidir.. Okuyucunun işe karşı ilgisini çekmelidir. Amaç, okuyucunun duyuruyu sonuna kadar okumasını sağlayabilmektir. Okuyucu cevap vermeye isteklendirmelidir.

66 Duyurulardaki Başlıklar İşin adı, İşin gerekleri, Çalışma koşulları hakkında bilgi, İşletmenin adı, Kapalı duyurularda, işletmenin adının olmaması okuyucunun dikkatini çekmesini ya da güvenip iletişime geçmesini zorlaştırıcı bir etki yaratabilmektedir. İşyerinin adresi.

67 Duyuruyu Okuyan Okuyucu (i) İşin kendisini ilgilendirip ilgilendirmediği ve (ii) Kendisinin işin gereklerine uygun olup olmadığını kolayca anlayabilmelidir.

68 Kişisel Niteliklerle İşin Gereklerinin Karşılaştırılması

69 Duyuru Aracını Tasarlamak

70 Aday Seçim Süreci

71 Başvuru Formunun Doldurması Başvuru formu görüşmeye temel olacak bilgileri sağlamaktadır. Bazı işletmeler adayların kendi yetkinliklerini ve neden başvurdukları işe uygun olduklarını düşündüklerine dair bir kompozisyon yazmalarını istemektedir. (Cover letter ya da önyazı)

72

73

74 Başvurunun Kabulü ve İlk Görüşme Adayın dış görünüşü, özgüveni ve yetkinlikleri test edilir. Gerekli görülürse yetenek ve kişilik testleri yapılır.

75 İşe Alma Görüşmesinin Amaçları i. Aday hakkında yargıya varabilmek için yeterli bilgi toplayabilmek, ii. Adayın çalışmak istediği iş/işyeri hakkında yeterli bilgisi olup olmadığını saptamak, iii. Adayın sosyal ilişkilerini değerlendirmek.

76 Görüşmeye Dayalı Yöntem Mantığı Alec Rodger "Yedi Nokta Planı 1. Beden (sağlık ve güç, dış görünüş, canlılık), 2. Genel özellikler (genel ve özel eğitim, iş deneyimi), 3. Genel yetenek (karmaşık ve güç sorunlar karşısında çözüm üretebilme yeteneği), 4. Özel yetenek (belli becerilere sahip olabilme), 5. İlgi alanları (toplumsal, düşünsel ya da bedensel çalışmaya ilgi duyma), 6. Kişilik (güvenilirlik gerektiren bir işi üstlenebilme, kendini başkalarına benimsetebilme, başkaları üzerinde etkili olabilme), 7. Koşullar (işin tatmin edebileceği beklenti düzeyi).

77 John Munro Fraser "Beş Katlı Çerçeve 1. Başkaları üzerindeki etki (dış görünüş, konuşma ve davranış, sağlık), 2. Nitelikler (genel ve özel eğitim, iş deneyimi), 3. Yetenekler (zihinsel yeterlilik, belli becerilere sahip olabilme), 4. Güdüleme (başkaları ya da kendisi tarafından belirlenen amaçların düzeyi, bu amaçlara ulaşmadaki tutarlılık ve başarı) 5. Uyum (duygusal baskı içeren görevleri üstlenebilme ve duygusal baskılara dayanabilme yeteneği).

78 Adayın Değerlendirilmesi Adayın yaşı ve deneyimi Görüşme yönteminin doğru belirlenmesi Doğru sürenin ayrılması

79 İş Görüşmesi Türleri Planlanmış (standart) iş görüşmesi Yarı planlanmış iş görüşmesi Planlanmamış iş görüşmesi Grup görüşmesi Ardışık (sıralı) görüşmede Sorun çözme görüşmesi

80 Görüşme Yöntemi Görüşmeyi yapan kişinin vücut dili, konuşma tarzı, karşındaki insanı germeden dostça bir yaklaşım, adayı destekleyen ve cesaretlendiren bir tavır içinde olması gerekir. Örneğin, okulda başarılı mıydınız? Yerine biraz okuldan bahsedelim. Dersleriniz nasıldı?

81 Görüşme Dengesi

82 Görüşmeye Ayrılan Süre Uygun sorularla belirli bir sürede yapılan görüşmede süre dikkatli ayarlanmalıdır.

83 Görüşmede İzlenebilecek Sıra

84 Aday Değerlendirme Süreci

85 İş Görüşmesi Hataları Erken karar verme Önyargılar Halo etkisi Horn etkisi

86 Personel Seçiminde Değerlendirme Görüşmeye dayalı yöntemler Testler Belgeler

87 Testler ve Belgeler Bedensel testler Psikolojik testler Başarı testleri

88 Bedensel Testler El ve göz koordinasyonu için özellikle bedensel işlerde sağlık raporları istenir. Bu raporların istenilmesinin diğer nedenleri nedir?

89 Psikolojik Testler (a) Adayın belli becerilere sahip olup olmadığını saptamayı amaçlayan yetenek testleri: Genel yetenek testleri, Sayısal ve sözel yetenek testleri, Bilgi testleri, zeka testleri (IQ ve EQ) Psikometrik (sayısal) ve projektif (yoruma dayalı) testler, Yalan makinesi, el yazısı analizi, rol yapma, örnek olay vb., (b) Belli psikolojik tiplere yönelen kişilik testleri: Cattell 16PF kişilik envanteri, Thomas kişilik envanteri, Minnesota çok yönlü kişilik envanteri vb.

90 Başarı Testleri Üniversite ve kolej başarı sınavlarına dair belgeler Dil sınav belgeleri

91 İncelenen Belgeler Referans Bon servis (letter of recommandation) Sağlık kontrolü

92 Referans Kontrolü Verilen referanslar telefonla ya da yüz yüze görüşülerek aday hakkında bilgi alınır.

93 Sağlık Kontrolü Çalışanın fiziksel yeterliliğini saptayabilme ve işletmeyi kanunen koruma, olası mevcut rahatsızlıklarının işini ve çalışma arkadaşlarının olumsuz etkileyip etkilemeyeceğini tespit etmek

94 Son Değerlendirme ve İş Teklifi Son değerlendirmeyi çoğunlukla çalışma sırasında personel adayının amiri olacak kişi yapmakta, bazı durumlarda (özellikle yönetim kademeleri için) adaylar ile tekrar mülakat yapılmaktadır.

95 İş Teklifi Aday beğenilirse iş teklifi yapılır, Aday kabul ederse sağlık, savcılık vb. belgeler tamamlanması istenilir, İşin sorumlulukları, ücret, çalışma koşullarını netleştiren hizmet sözleşmesi imzalanır.

96 Uygulama Örneği. Belirli Süreli Hizmet Sözleşmesi

97

98 Son Olarak İşe yerleştirme ve Oryantasyon (İşe Alıştırma Eğitimi)

İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ

İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ T.C. Marmara Üniversitesi İşletme Fakültesi vturker@marmara.edu.tr 4. DERS İKY - Teknik (Fonksiyonel) Kapsamı 2. Fonksiyon: İNSAN KAYNAKLARI PLANLAMASI Plan Nedir? Plan Nedir?

Detaylı

2 İNSAN KAYNAKLARI PLANLANMASI

2 İNSAN KAYNAKLARI PLANLANMASI İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ III Bölüm 1 TEMEL KAVRAMLAR11 1.1. İnsan Kaynakları 12 1.1.1. Tanımı 12 1.1.2. Kapsamı 13 1.2. İnsan Kaynakları Yönetiminin Tarihçesi 14 1.2.1. Klasik Kuram 14 1.2.2.İnsani İlişkiler

Detaylı

İnsan Kaynakları Planlaması

İnsan Kaynakları Planlaması İnsan Kaynakları Planlaması Öğr. Grv.. Dr. M. Volkan TÜRKERT Planlama Nereye gideceğinizi inizi bilmiyorsanız, her yol sizin için i in makbuldür Yapılacak faaliyetler ile ilgili; Ne? Nerede? Ne Zaman?

Detaylı

İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1 İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ İLE İLGİLİ GENEL AÇIKLAMALAR...1

İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1 İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ İLE İLGİLİ GENEL AÇIKLAMALAR...1 İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1 İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ İLE İLGİLİ GENEL AÇIKLAMALAR...1 KISIM 1 PERSONEL YÖNETİMİNDEN YETKİNLİĞE DAYALI İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİNE GEÇİŞ SÜRECİ VE KAVRAMSAL AÇIKLAMALAR...3 I. İNSAN

Detaylı

6.BÖLÜM. İşgören Tedariki

6.BÖLÜM. İşgören Tedariki 6.BÖLÜM İşgören Tedariki İşgören Tedariki İşgören tedariki, boşalan veya yeni ihdas edilen pozisyonlara işgören adaylarını bulmak için yapılan faaliyetler toplamıdır. Tedarik politikaları, İK profesyonellerine,

Detaylı

TURİZM BÖLÜMÜ, İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ DERSİ Vize- KONULARI. Yrd.Doç.Dr. Sevgi Dönmez Maç, smac@sakarya.edu.tr

TURİZM BÖLÜMÜ, İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ DERSİ Vize- KONULARI. Yrd.Doç.Dr. Sevgi Dönmez Maç, smac@sakarya.edu.tr TURİZM BÖLÜMÜ, İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ DERSİ Vize- KONULARI Yrd.Doç.Dr. Sevgi Dönmez Maç, smac@sakarya.edu.tr Kaynak: Otel İşletmelerinde İnsan Kaynakları Yönetimi ve Örnek Olaylar Ders Kitabı, Detay

Detaylı

Aday Araştırma ve Bulma. İnsan Kaynakları Planlaması ve Seçimi Yrd. Doç. Dr. Rıza DEMİR

Aday Araştırma ve Bulma. İnsan Kaynakları Planlaması ve Seçimi Yrd. Doç. Dr. Rıza DEMİR Aday Araştırma ve Bulma Aday Araştırma ve Bulmanın Önemi ve Amacı Aday Araştırma ve Bulmayı Etkileyen Faktörler Yrd. Doç. Dr. Rıza DEMİR İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi İnsan Kaynakları Planlaması

Detaylı

İnsan Kaynakları Planlaması ve Seçimi

İnsan Kaynakları Planlaması ve Seçimi Planlaması Planlaması ve Seçimi Nedir? İşlevleri Yrd. Doç. Dr. Rıza DEMİR İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi Planlaması ve Seçimi Dersi 2017 Amaçları Faydaları Planlamasını Etkileyen Faktörler Boyutları

Detaylı

İşgücü Planlama ve Seçme Yerleştirme

İşgücü Planlama ve Seçme Yerleştirme İşgücü Planlama ve Seçme Yerleştirme 1 Barış, 2012 İK Planlaması İK Planlaması Planlama, Yönetim işinin birinci ve en önemli aşamasıdır. Plan=Kararlar Toplamıdır. Sonuç Plan, bugünden gelecekte nereye

Detaylı

Bunu Düşünün 3 Sektörün Tanımı 4 Konaklama İşletmeleri Türleri 4 Beşerî Sermayeden Stratejik İnsan Kaynakları Yönetimine Geçiş 7

Bunu Düşünün 3 Sektörün Tanımı 4 Konaklama İşletmeleri Türleri 4 Beşerî Sermayeden Stratejik İnsan Kaynakları Yönetimine Geçiş 7 İçindekiler Ön Söz xiii Teşekkür xiv Çeviri Editörlerinden... xv Kısım I Stratejik İnsan Kaynakları Yönetimine Duyulan İhtiyaç 1 Bölüm 1 Konaklama Sektöründe Stratejik İnsan Kaynaklarına Giriş 3 Bunu Düşünün

Detaylı

İÇİNDEKİLER ÜNİTE 1 İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİNİN TEMEL KAVRAMLARI...1

İÇİNDEKİLER ÜNİTE 1 İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİNİN TEMEL KAVRAMLARI...1 ÜNİTE 1 İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİNİN TEMEL KAVRAMLARI...1 I. Yönetim...1 II. Yönetici...2 III. Güç, Yetki ve Otorite...3 A. Güç...3 B. Yetki...4 C. Otorite...5 IV. İş Gücü...5 V. Strateji ve Stratejik

Detaylı

Önceden belirlenmiş sonuçlara ulaşabilmek için organize edilmiş faaliyetler zinciridir.

Önceden belirlenmiş sonuçlara ulaşabilmek için organize edilmiş faaliyetler zinciridir. PROJE YÖNETİMİ Proje: Önceden belirlenmiş sonuçlara ulaşabilmek için organize edilmiş faaliyetler zinciridir. Proje Yönetimi: Kısıtlı zaman, maliyet ve teknik durumları dikkate alarak, projenin en etkin

Detaylı

Perakende sektöründe insan yönetimi profesyonellerine özel. İK Sertifika Programı

Perakende sektöründe insan yönetimi profesyonellerine özel. İK Sertifika Programı Perakende sektöründe insan yönetimi profesyonellerine özel İK Sertifika Programı Perakende sektörüne hız kazandıracak etkin formül: Yetenek Yönetimi ve Stratejik İK Perakende sektöründe yetenek yönetimi,

Detaylı

İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ

İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ T.C. Marmara Üniversitesi İşletme Fakültesi vturker@marmara.edu.tr 5. DERS İKY - Teknik (Fonksiyonel) Kapsamı 3. Fonksiyon: PERSONEL BULMA, SEÇME VE YERLEŞTİRME Tanımı ve Amaçları

Detaylı

Prof. Dr. Turgut Göksu

Prof. Dr. Turgut Göksu Sunum Planı İnsan Kaynağını Bulma (Tedarik) Süreci İK İhtiyacının Belirlenmesi İç Kaynaklar Dış Kaynaklar İşe Alma İşe Almada Uygulanan Sistemler İşe Almada Uygulanan Yöntemler İşe Alma İlkeleri Sınavlar

Detaylı

7. BÖLÜM. Seçim ve Yerleştirme

7. BÖLÜM. Seçim ve Yerleştirme 7. BÖLÜM Seçim ve Yerleştirme İşgören Seçimi İşgören seçimi, örgüt ve belirli bir pozisyon için adaylar arasından en iyi bireysel uyum göstereceklerin belirlenmesi sürecidir. Seçim faaliyetlerinin amacı,

Detaylı

PERFORMANS DEĞERLEME VE KARİYER YÖNETİMİ

PERFORMANS DEĞERLEME VE KARİYER YÖNETİMİ PERFORMANS DEĞERLEME VE KARİYER YÖNETİMİ «Hiçbir müşteri ürünü satın almaz, ürünün kendisi için yapabileceklerini satın alır.» P.F. Drucker 2 Hayat adeta bir ölçüm ve değerleme sürecidir. Performans Değerleme;

Detaylı

SPORDA STRATEJİK YÖNETİM

SPORDA STRATEJİK YÖNETİM SPORDA STRATEJİK YÖNETİM 8.Ders Yrd.Doç.Dr. Uğur ÖZER 1 STRATEJİK YÖNETİM 2 STRATEJİ DEĞERLENDİRME VE KONTROL Stratejik yönetim sürecinin son evresi seçilen stratejinin değerlendirilmesi, değerlendirme

Detaylı

İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİNE GİRİŞ VE IK PLANLAMASI PELİN BURUK

İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİNE GİRİŞ VE IK PLANLAMASI PELİN BURUK İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİNE GİRİŞ VE IK PLANLAMASI PELİN BURUK İÇERİK Personel Yönetiminden İnsan Kaynaklarına Geçiş Değişen Dünyada İnsan Kaynaklarının Stratejik Rolü İnsan Kaynakları Yönetiminin Kapsamı

Detaylı

5. BÖLÜM. insan Kaynakları Planlaması

5. BÖLÜM. insan Kaynakları Planlaması 5. BÖLÜM insan Kaynakları Planlaması İK Planlaması İnsan kaynakları planlaması, ne kadar sayıda ve hangi nitelikte personele gerek duyulacağını, bu talebin hangi dereceye kadar karşılanmasının olası olduğunu

Detaylı

ları Personel Bulma, Seçme ve PERSONEL BULMA, SEÇME VE YERLEŞTİRME Personel Bulma, Seçme ve Yerleştirme SüreciS

ları Personel Bulma, Seçme ve PERSONEL BULMA, SEÇME VE YERLEŞTİRME Personel Bulma, Seçme ve Yerleştirme SüreciS PERSONEL BULMA, SEÇME VE YERLEŞTİRME Elemana göre iş X Doğru işe i e doğru eleman 4 Tanımı ve Amaçlar ları bulma, seçme ve yerleştirme süreci; İK planlaması ile belirlenen veya dönem içerisinde i kendiliğinden

Detaylı

LİDER VE YÖNETİCİ DEĞERLENDİRME VE GELİŞİM PROGRAMI

LİDER VE YÖNETİCİ DEĞERLENDİRME VE GELİŞİM PROGRAMI LİDER VE YÖNETİCİ DEĞERLENDİRME VE GELİŞİM PROGRAMI PozitifİK tarafından hazırlanmıştır. Tüm hakları saklıdır. YOURLOGO Günümüzde şirketlerin en büyük ihtiyacı küresel ekonomide rekabet edebilmelerini

Detaylı

Performans ve Kariyer Yönetimi

Performans ve Kariyer Yönetimi Performans ve Kariyer Yönetimi Doç.Dr. İbrahim Sani MERT (13üncü Hafta) (Kariyer Planlama) KARİYER PLANLAMA Kariyer planlama, bir kişinin bireysel yetenekleri ilgileri, bilgisi ve motivasyon ve diğer özelliklerinin

Detaylı

MAVİ YAKALILARIN ÇALIŞMAYA YÖNELİK TUTUMLARI

MAVİ YAKALILARIN ÇALIŞMAYA YÖNELİK TUTUMLARI MAVİ YAKALILARIN ÇALIŞMAYA YÖNELİK TUTUMLARI ÇALIŞMA PSİKOLOJİSİ VERİ BANKASI ÖRNEĞİ www.calismapsikolojisi.net Yrd. Doç. Dr. Burcu KÜMBÜL GÜLER Kocaeli Üniversitesi Gündem İnsan Kaynakları ve Çalışma

Detaylı

YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ İNŞAAT FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ. Mezun Bilgi Formu

YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ İNŞAAT FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ. Mezun Bilgi Formu YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ İNŞAAT FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ Mezun Bilgi Formu Bu çalışma; Program Çıktılarının mezunlarımız tarafından ne ölçüde sağlandığının belirlenebilmesi amacıyla hazırlanmıştır.

Detaylı

İçindekiler İNSANIN ÖNEMİ VE ÇALIŞMA HAYATINDA İNSANA DÖNÜK YAKLAŞIMLAR... 1

İçindekiler İNSANIN ÖNEMİ VE ÇALIŞMA HAYATINDA İNSANA DÖNÜK YAKLAŞIMLAR... 1 İçindekiler İNSANIN ÖNEMİ VE ÇALIŞMA HAYATINDA İNSANA DÖNÜK YAKLAŞIMLAR... 1 I. İNSANIN ÖNEMİ... 1 II. ÇALIŞMA HAYATINDA İNSANA DÖNÜK YAKLAŞIMLAR... 3 A. Bilimsel Yönetim Yaklaşımı... 5 B. Beşeri İlişkiler

Detaylı

İç Kontrol Uzmanı Pozisyonu İçin Doğru Kriterlere Sahip Olduğunuzdan Emin misiniz?

İç Kontrol Uzmanı Pozisyonu İçin Doğru Kriterlere Sahip Olduğunuzdan Emin misiniz? Türkiye nin en popüler iş arama ve işe alma platformları olan yenibiriş.com da 1500, kariyer.net te ise 2000 e yakın İç Kontrol başlıklı ilan bulunmaktadır. İç Kontrol Uzmanı Pozisyonu İçin Doğru Kriterlere

Detaylı

Bölüm 5. İnsan Kaynakları Yönetiminin Teknik Kapsamı (devam)

Bölüm 5. İnsan Kaynakları Yönetiminin Teknik Kapsamı (devam) Bölüm 5 İnsan Kaynakları Yönetiminin Teknik Kapsamı (devam) Eğitim kavramından önce.. Kendiliğinden kültürlenme Kasıtlı kültürlenme Kendiliğinden Kültürlenme Nedir? Bireyin içinde bulunduğu toplumla etkileşimi

Detaylı

İŞLETME VE ORGANİZASYON STAJI UYGULAMA ESASLARI

İŞLETME VE ORGANİZASYON STAJI UYGULAMA ESASLARI İŞLETME VE ORGANİZASYON STAJI UYGULAMA ESASLARI ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ İŞLETME VE ORGANİZASYON STAJI UYGULAMA ESASLARI 2014 İŞLETME VE ORGANİZASYON STAJI UYGULAMA ESASLARI Açıklama Staj yapılan işletmelerde

Detaylı

Yerli ve / veya yabancı şirket evlilikleri ve beraberinde farklı kültürlere uyum süreci,

Yerli ve / veya yabancı şirket evlilikleri ve beraberinde farklı kültürlere uyum süreci, Hafta 1: İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ VE UYGULAMALARI 1 1 İnsan Kaynakları Yönetiminin Tanımı, Önemi ve Amacı İnsan kaynakları yönetimi, en üst düzey yöneticiden en alta, tedarik ve satın almadan satış sonrası

Detaylı

İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ

İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ Şadi Can SARUHAN Müge Leyla YILDIZ İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ Teori ve Uygulama Ocak, 2012 İstanbul I Yay n No : 2622 İşletme-Ekonomi Dizisi : 541 1. Bask Ocak 2012 STANBUL ISBN 978-605 - 377-646 - 8 Copyright

Detaylı

5-Element Eğitim ve Danışmanlık EĞİTİM KATALOĞU

5-Element Eğitim ve Danışmanlık EĞİTİM KATALOĞU 5-Element Eğitim ve Danışmanlık EĞİTİM KATALOĞU 2017 ÖNSÖZ 5-Element Eğitim ve Danışmanlık olarak, kişisel performans gelişim eğitimlerindeki temel amaç, kurumların taleplerine göre eğitim programlarını

Detaylı

Kariyer Yolculuğumda Doğru Rotayı Seçerken... Dr. Öğr. Üyesi Olcay YILMAZ Eğitim Fakültesi, Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Anabilim Dalı

Kariyer Yolculuğumda Doğru Rotayı Seçerken... Dr. Öğr. Üyesi Olcay YILMAZ Eğitim Fakültesi, Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Anabilim Dalı Kariyer Yolculuğumda Doğru Rotayı Seçerken... Dr. Öğr. Üyesi Olcay YILMAZ Eğitim Fakültesi, Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Anabilim Dalı Birazdan Değişen meslek ve kariyer kavramı Yanlış tercihler

Detaylı

* İnsan Kaynakları alanında çalışmak isteyen tüm Öğrenci ve Yeni Mezunlar,

* İnsan Kaynakları alanında çalışmak isteyen tüm Öğrenci ve Yeni Mezunlar, İNSAN KAYNAKLARI UZMANLIĞI EĞİTİMİ Rekabetçi ve etkin süreç yönetimi için öncelikli olan entellektüel sermaye olarak kabul edilen insan kaynağı yönetiminde doğru stratejiler oluşturmak günümüz başarılı

Detaylı

MAVİ YAKA İŞE ALIMINA ÖZEL ÜRÜN VE HİZMETLERİMİZ. Bu sunum PozitifİK tarafından hazırlanmıştır. Tüm hakları saklıdır.

MAVİ YAKA İŞE ALIMINA ÖZEL ÜRÜN VE HİZMETLERİMİZ. Bu sunum PozitifİK tarafından hazırlanmıştır. Tüm hakları saklıdır. MAVİ YAKA İŞE ALIMINA ÖZEL ÜRÜN VE HİZMETLERİMİZ Bu sunum PozitifİK tarafından hazırlanmıştır. Tüm hakları saklıdır. ÜRÜN VE HİZMETLERİMİZ 2 ÖLÇME DEĞERLENDİRME SÜREÇLERİNDE TEST KULLANIMI İşgücünde yüksek

Detaylı

Personel Seçme ve Yerleştirme İK Tedariki 1

Personel Seçme ve Yerleştirme İK Tedariki 1 Personel Seçme ve Yerleştirme İK Tedariki 1 Hedefler Bu ünite ile; İK tedarik sürecini anlamak, İç ve dış personel talep formlarının anlaşılması, İş ilanının nasıl oluşturulduğunu anlamak hedeflenmektedir.

Detaylı

İNSAN KAYNAKLARI GELİŞİMİ VE YASAL BOYUTLARI

İNSAN KAYNAKLARI GELİŞİMİ VE YASAL BOYUTLARI İNSAN KAYNAKLARI GELİŞİMİ VE YASAL BOYUTLARI Şakir GÜLSEVER İnsan Kaynakları Gelişim Derneği Yönetim Kurulu Başkanı İş ve Sosyal Güvenlik Müşaviri İnsan Kaynakları Danışmanı İNSAN KAYNAKLARI GELİŞİM DERNEĞİ

Detaylı

Değişiyor? Eczacıbaşı Topluluğu Seçme Yerleştirme Süreci (Ne, Neden Yapılıyor?) Eczacıbaşı ş Girişim denş uygulamalar

Değişiyor? Eczacıbaşı Topluluğu Seçme Yerleştirme Süreci (Ne, Neden Yapılıyor?) Eczacıbaşı ş Girişim denş uygulamalar Seçme Kriterleri Nasıl Değişiyor? İstanbul Marriott Otel Asia 21 Eylül 2012 Eylem Özgür İK Müdürü Altuğ Soldam İK Uzmanı Gündemimiz Seçme Yerleştirmedeki Trendler Nasıl Değişiyor? Eczacıbaşı Topluluğu

Detaylı

Bilimsel Araştırma Yöntemleri I

Bilimsel Araştırma Yöntemleri I İnsan Kaynakları Yönetimi Bilim Dalı Tezli Yüksek Lisans Programları Bilimsel Yöntemleri I Dr. M. Volkan TÜRKER 8 Bilimsel Süreci* 1. Gözlem alanının belirlenmesi 2. Ön Bilgi Toplama Yazın Taraması 3.

Detaylı

TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ

TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ 4.Ders Yrd.Doç.Dr. Uğur ÖZER Kalite Planlaması Kalite Felsefesi KALİTE PLANLAMASI Planlama, bireylerin sınırsız isteklerini en üst düzeyde karşılamak amacıyla kaynakların en uygun

Detaylı

5Element Eğitim ve Danışmanlık EĞİTİM KATALOĞU

5Element Eğitim ve Danışmanlık EĞİTİM KATALOĞU 5Element Eğitim ve Danışmanlık EĞİTİM KATALOĞU 2016 Çatışma Yönetimi: Kişi, Ekip ve Organizasyon Değişimi Koçluk Yaklaşımı ile Yönetmek Eğiticinin Eğitimi: Eğitime ve Kişiye Özel Ekip Yönetimi: Bütünsel

Detaylı

YÖNETİCİLER İÇİN YETKİNLİK BAZLI PERFORMANS DEĞERLENDİRME FORMU

YÖNETİCİLER İÇİN YETKİNLİK BAZLI PERFORMANS DEĞERLENDİRME FORMU YÖNETİCİLER İÇİN YETKİNLİK BAZLI PERFORMANS DEĞERLENDİRME FORMU Performans Değerlendirme Kriterleri * Çok (1) (2) Orta (3) İyi (4) Çok İyi (5) Değerlendirici MESLEKİ YETERLİLİK 1.İş Bilgisi (Yaptığı işe

Detaylı

PERSONEL PERFORMANS DEĞERLENDİRME FORMU

PERSONEL PERFORMANS DEĞERLENDİRME FORMU NASIL BİR SİSTEM UYGULANACAK? Performans değerlendirmesinde açık değerlendirme sistemi uygulanacaktır. Bu nedenle önce personel kendisini değerlendirecek, sonrada aşağıda belirtilen şekliyle yöneticileri

Detaylı

THOMAS KİŞİLİK ENVANTERİ

THOMAS KİŞİLİK ENVANTERİ THOMAS KİŞİLİK ENVANTERİ Ceki Benalkabes / Satış Direktörü Thomas Türkiye 1.KONU İŞE ALIM SÜRECİ SORU Kişilik envanterleri gerekli mi? SORU Kişilik envanterleri gerekli mi? Yanıt evet et ise neden? SORU

Detaylı

İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİNE GİRİŞ VE İŞ ANALİZİ & IK PLANLAMASI

İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİNE GİRİŞ VE İŞ ANALİZİ & IK PLANLAMASI İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİNE GİRİŞ VE İŞ ANALİZİ & IK PLANLAMASI İÇERİK Personel Yönetiminden İnsan Kaynaklarına Geçiş İnsan Kaynaklarının Tanımı ve Amacı İnsan Kaynakları Yönetiminin Kapsamı ve İşlevleri

Detaylı

En İyi Yönetici, En Kötü Yönetici

En İyi Yönetici, En Kötü Yönetici En İyi Yönetici, En Kötü Yönetici Bu çalışma kâğıdını şimdiye kadar çalıştığınız en iyi ve en kötü yöneticilerin özelliklerini değerlendirmek için tek başınıza veya bir grupla birlikte kullanın. Nasıl

Detaylı

İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ

İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ İnsan Kaynakları Yönetiminin İşlevleri İnsan Kaynakları Yönetiminin İşlevleri Bir örgütün işgücünü oluşturması için adaylara müracaat etmesi, onlar arasında seçim yapması, seçilenleri

Detaylı

İNSAN KAYNAĞININ EĞİTİMİ VE GELİŞTİRİLMESİ. Prof. Dr. Kadir Ardıç Doç. Dr. Yasemin ÖZDEMİR

İNSAN KAYNAĞININ EĞİTİMİ VE GELİŞTİRİLMESİ. Prof. Dr. Kadir Ardıç Doç. Dr. Yasemin ÖZDEMİR İNSAN KAYNAĞININ EĞİTİMİ VE GELİŞTİRİLMESİ Prof. Dr. Kadir Ardıç Doç. Dr. Yasemin ÖZDEMİR Temel Kavramlar Eğitim, işletmeye yeni alınan ya da işletmede halen çalışmakta olan elemanlara, işlerini yapmaları

Detaylı

Raporlar Broşürü. Criterion Partnership, The Old Market, Hove, BN3 1AT

Raporlar Broşürü. Criterion Partnership, The Old Market, Hove, BN3 1AT Raporlar Broşürü 1 letterbox@criterion.co.uk Raporlara Genel Bakış Amaç Kullanım Anketlere İlişkin Gereklilikler Hedef Kitle Yetenek Katılımcının sözel ve sayısal yetenek testi sonuçları hakkında detaylı

Detaylı

Yüksek Personel Devir Hızı (sürekli değişen, sürekli yeni), fazladan maliyetler ve zorluklar getiriyor. Şirketler, çalışanları ile uzun süreli

Yüksek Personel Devir Hızı (sürekli değişen, sürekli yeni), fazladan maliyetler ve zorluklar getiriyor. Şirketler, çalışanları ile uzun süreli DİM Çözüm Paketi Yüksek Personel Devir Hızı (sürekli değişen, sürekli yeni), fazladan maliyetler ve zorluklar getiriyor. Şirketler, çalışanları ile uzun süreli çalışılmasını sağlayacak çalışanlarından

Detaylı

İş Yerinde Ruh Sağlığı

İş Yerinde Ruh Sağlığı İş Yerinde Ruh Sağlığı Yeni bir Yaklaşım Freud a göre, bir insan sevebiliyor ve çalışabiliyorsa ruh sağlığı yerindedir. Dünya Sağlık Örgütü nün tanımına göre de ruh sağlığı, yalnızca ruhsal bir rahatsızlık

Detaylı

Akademi Eğitim Merkezi. 43.727 kişi Temel Eğitim 18.394 kişi Silah ve Atış Eğitimi 34.615 kişi Yenileme Eğitimi

Akademi Eğitim Merkezi. 43.727 kişi Temel Eğitim 18.394 kişi Silah ve Atış Eğitimi 34.615 kişi Yenileme Eğitimi Akademi Eğitim Merkezi 43.727 kişi Temel Eğitim 18.394 kişi Silah ve Atış Eğitimi 34.615 kişi Yenileme Eğitimi 2 ÖZEL GÜVENLİK YÖNETİCİ EĞİTİMİ Akademi Eğitim Merkezi Altıyol Vişne Sokak No: 38 Kadıköy

Detaylı

İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ. Teori ve Uygulama

İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ. Teori ve Uygulama İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ Teori ve Uygulama I Kitabı okutacak öğretim üyeleri, kitabın sunumlarını Beta Yayınevi'nden temin edebilirler. (0212) 511 54 32 betakitap@gmail.com II İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ

Detaylı

İŞ YAŞAMINDA İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ. Doç.Dr.Duygu KIZILDAĞ

İŞ YAŞAMINDA İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ. Doç.Dr.Duygu KIZILDAĞ İŞ YAŞAMINDA İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ Doç.Dr.Duygu KIZILDAĞ duygu_kizildag@hotmail.com www.duygukizildag.com Afyon, 27/07/2017 Çalışan - İnsan Yönetimi Verimlilik, Karlılık ve Maliyet Odaklılık Neden

Detaylı

BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ DOKTORA PROGRAM BİLGİLERİ

BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ DOKTORA PROGRAM BİLGİLERİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ DOKTORA PROGRAM BİLGİLERİ Genel Bilgiler Programın Amacı Kazanılan Derece Kazanılan Derecenin Seviyesi Kazanılan Derecenin Gerekleri ve Kurallar Kayıt Kabul Koşulları Önceki Öğrenmenin

Detaylı

MBA 507 (3) TUTUMLAR VE İŞ TATMİNİ

MBA 507 (3) TUTUMLAR VE İŞ TATMİNİ MBA 507 (3) TUTUMLAR VE İŞ TATMİNİ Tutum Tutum bir kişinin diğer bir kişi, bir olay veya çevresi ile ilgili olarak negatif veya pozitif tavırdır. Tutum Tutumlar değerler gibi sosyal ve duygusal inşalardır

Detaylı

KARİYER YÖNETİMİ. Ö ğr. G ör. Sultan TÜRKME N KESKİN

KARİYER YÖNETİMİ. Ö ğr. G ör. Sultan TÜRKME N KESKİN KARİYER YÖNETİMİ Ö ğr. G ör. Sultan TÜRKME N KESKİN Kariyer, meslekte ilerleme, yükselme ve başarılı olma Kariyer, bir kişinin tüm çalışma yaşamı boyunca çalıştığı işle ilgili ileriye dönük planlar yapmasıdır.

Detaylı

Elektrik Mühendisliğine Giriş (EE 234) Ders Detayları

Elektrik Mühendisliğine Giriş (EE 234) Ders Detayları Elektrik Mühendisliğine Giriş (EE 234) Ders Detayları Ders Adı Ders Dönemi Ders Kodu Saati Uygulama Saati Laboratuar Kredi AKTS Saati Elektrik Mühendisliğine Giriş EE 234 Her İkisi 2 2 0 3 5 Ön Koşul Ders(ler)i

Detaylı

İŞ ANALİZİ ve YETKİNLİK MODELLEME

İŞ ANALİZİ ve YETKİNLİK MODELLEME İŞ ANALİZİ ve YETKİNLİK MODELLEME PozitifİK tarafından hazırlanmıştır. Tüm hakları saklıdır. YOURLOGO ÜRÜN VE HİZMETLERİMİZ 2 Projenin Amacı Projenin amacı, fonksiyonel bir yaklaşımla Kiptaş taki tüm pozisyonların

Detaylı

Çalışma Hayatında Psikolojik Sorunlar. Doç. Dr. Ersin KAVİ

Çalışma Hayatında Psikolojik Sorunlar. Doç. Dr. Ersin KAVİ Çalışma Hayatında Psikolojik Sorunlar Doç. Dr. Ersin KAVİ Davranış Nedir? İnsan hem içten,hem dıştan gelen uyarıcıların karmaşık etkisi (güdü) ile faaliyete geçer ve birtakım hareketlerde (tepki) bulunur.

Detaylı

İşgücü Talebinin Tahmininde Sayısal ve. ve Ayrıntılı Yöntemler. İnsan Kaynakları Planlamasında Sayısal

İşgücü Talebinin Tahmininde Sayısal ve. ve Ayrıntılı Yöntemler. İnsan Kaynakları Planlamasında Sayısal İşgücü Talebinin Tahmininde Sayısal ve Sayısal Yrd. Doç. Dr. Rıza DEMİR İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi İnsan Kaynakları Planlaması ve Seçimi Dersi 2017 Talep Tahmin i İnsan kaynakları talebi veya

Detaylı

DERS KODU DERS ADI İÇERİK BİLİM DALI T+U+KR AKTS

DERS KODU DERS ADI İÇERİK BİLİM DALI T+U+KR AKTS DERS KODU DERS ADI İÇERİK BİLİM DALI T+U+KR AKTS 345000000000506 Çokuluslu Şirket Stratejileri Dersin amacı, katılımcılarla çokuluslu şirketlerin küresel YÖNETİM 3+0+3 6 rekabetlerle üstünlük sağlayabilecekleri

Detaylı

İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ

İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ Dersin verildiği Fakülte: Bölüm: Öğretim Üyesi: İletişim: Eğitim Bilimleri Fakültesi, Mühendislik Fakültesi Rehberlik ve Psikolojik Danışma, Kimya Mühendisliği Doç.Dr. Şakir ÇINKIR

Detaylı

KÜRESELLEŞME VE İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ

KÜRESELLEŞME VE İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ KÜRESELLEŞME VE İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ (Ders Notları) Prof. Dr. Adem UĞUR Sakarya Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi SAKARYA 2016 İÇİNDEKİLER 1. BÖLÜM KÜRESELLEŞMENİN KAVRAMSAL

Detaylı

Tez Konularında Özel Çalışmalar (MECE 598) Ders Detayları

Tez Konularında Özel Çalışmalar (MECE 598) Ders Detayları Tez Konularında Özel Çalışmalar (MECE 598) Ders Detayları Ders Adı Tez Konularında Özel Çalışmalar Ders Kodu MECE 598 Dönemi Ders Uygulama Laboratuar Kredi AKTS Saati Saati Saati Bahar 0 0 0 0 10 Ön Koşul

Detaylı

Eğitim Yönetimi ve Denetimi Tezsiz Yüksek Lisans Programı (5 Zorunlu Ders+ 6 Seçmeli Ders)

Eğitim Yönetimi ve Denetimi Tezsiz Yüksek Lisans Programı (5 Zorunlu Ders+ 6 Seçmeli Ders) Eğitim Yönetimi ve Denetimi Tezsiz Yüksek Lisans Programı (5 Zorunlu Ders+ 6 Seçmeli Ders) Eğitim Yönetimi ve Denetimi Tezsiz Yüksek Lisans Programı Dersin Kodu Dersin Adı T U/L Kredi ECTS EYD-504 Eğitim

Detaylı

Performans Yönetimi: İş Analizi. 8 Haziran 2007 Akmerkez Stylus

Performans Yönetimi: İş Analizi. 8 Haziran 2007 Akmerkez Stylus Performans Yönetimi: İş Analizi 8 Haziran 2007 Akmerkez Stylus İŞ ANALİZİ Tanımı Diğer performans yönetimi araçlarıyla kesişmeleri Ne işe yaradığı, nasıl kullanıldığı, performansı arttırmada nasıl kullanıldığı

Detaylı

Girişimcilik GİRİŞİMCİLİK. Ders 01. ŞENYURT / 1

Girişimcilik GİRİŞİMCİLİK. Ders 01. ŞENYURT     / 1 GİRİŞİMCİLİK Ders 01 www.ozersenyurt.net www.orbeetech.com / 1 Başlamak için mükemmel olmak zorunda değilsin; Fakat mükemmel olmak için başlamak zorundasın www.ozersenyurt.net www.orbeetech.com / 2 GİRİŞİMCİLİK

Detaylı

İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... III ŞEKİLLER LİSTESİ. VIII ÇİZELGELER LİSTESİ.. IX EKLER LİSTESİ... IX BÖLÜM I. ÖĞRENCİ KİŞİLİK HİZMETLERİ VE REHBERLİK..

İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... III ŞEKİLLER LİSTESİ. VIII ÇİZELGELER LİSTESİ.. IX EKLER LİSTESİ... IX BÖLÜM I. ÖĞRENCİ KİŞİLİK HİZMETLERİ VE REHBERLİK.. İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ.... III ŞEKİLLER LİSTESİ. VIII ÇİZELGELER LİSTESİ.. IX EKLER LİSTESİ... IX BÖLÜM I. ÖĞRENCİ KİŞİLİK HİZMETLERİ VE REHBERLİK.. 11 Rehberliğin Amacı... 13 Psikolojik Danışma Ve Rehberlik

Detaylı

İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ

İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ YÖNETİM İşletme amaçlarına etkili ve verimli bir şekilde ulaşmak üzere planlama, örgütleme, yöneltme, koordinasyon ve denetimin yapılması sürecidir. 2 YÖNETİM TEORİLERİ KLASİK

Detaylı

YÖNETİCİ GELİŞTİRME PLUS. Programın Amacı: Yönetici Geliştirme Eğitimi. Yönetici Geliştirme Uzmanlığı Eğitim Konu Başlıkları. Kariyerinize Katkıları

YÖNETİCİ GELİŞTİRME PLUS. Programın Amacı: Yönetici Geliştirme Eğitimi. Yönetici Geliştirme Uzmanlığı Eğitim Konu Başlıkları. Kariyerinize Katkıları YÖNETİCİ GELİŞTİRME 360 Yönetici Geliştirme Eğitimi İşletmelerde kalıcı başarının sağlanması, kurumun stratejik hedefleri ile uyumlu, yüksek performans göstermeye odaklanmış; motive olmuş takımları oluşturmak

Detaylı

10. BÖLÜM. Performans Değerlendirme

10. BÖLÜM. Performans Değerlendirme 10. BÖLÜM Performans Değerlendirme Performans Performans, belirlenen koşullara göre bir işin yerine getirilme düzeyi veya işgörenin davranış biçimidir. Bir çalışanın belirli bir zaman kesiti içerisinde

Detaylı

KTTO PROJE EĞİTİM VE ARAŞTIRMA MERKEZİ. Toplantı Yönetimi. 25 Mayıs 2013

KTTO PROJE EĞİTİM VE ARAŞTIRMA MERKEZİ. Toplantı Yönetimi. 25 Mayıs 2013 KTTO PROJE EĞİTİM VE ARAŞTIRMA MERKEZİ Toplantı Yönetimi 25 Mayıs 2013 Eğitmen: Gamze Biçerbay TOPLANTI YÖNETİMİ Eğitimin Amacı Bilimsel araştırmalara göre; kurumlarda ortalama günlük çalışma zamanının

Detaylı

Bu çalışma insan kaynakları dersinde yapılan kariyer yönetimi konulu sunumun metin halidir.

Bu çalışma insan kaynakları dersinde yapılan kariyer yönetimi konulu sunumun metin halidir. Eğitişim Dergisi. Sayı: 16. Ağustos 2007 GİRİŞ Bu çalışma insan kaynakları dersinde yapılan kariyer yönetimi konulu sunumun metin halidir. KARİYER YÖNETİMİ 1 / 13 Kariyer, bireyin iş yaşantısındaki aktivite,

Detaylı

KAPASİTE PLANLAMASI ve ÖLÇME KRİTERLERİ

KAPASİTE PLANLAMASI ve ÖLÇME KRİTERLERİ KAPASİTE PLANLAMASI ve ÖLÇME KRİTERLERİ Kuruluş yeri belirlenen bir üretim biriminin üretim miktarı açısından hangi büyüklükte veya kapasitede olması gerektiği işletme literatüründe kapasite planlaması

Detaylı

Amaç. Octopus Program, InoTec Akademi uzmanlarının on yılı aşan tecrübesi ile hazırladığı, bir uzmanlık seviyesi belirleme ve geliştirme programıdır.

Amaç. Octopus Program, InoTec Akademi uzmanlarının on yılı aşan tecrübesi ile hazırladığı, bir uzmanlık seviyesi belirleme ve geliştirme programıdır. Tanıtım Sunumu 1 Amaç Octopus Program, InoTec Akademi uzmanlarının on yılı aşan tecrübesi ile hazırladığı, bir uzmanlık seviyesi belirleme ve geliştirme programıdır. 1 Amaç Kendine güveniyor musun? Uzmanlık

Detaylı

Doğru kişiyi doğru şekilde nasıl işe alabiliriz?

Doğru kişiyi doğru şekilde nasıl işe alabiliriz? www.pwc.com.tr Doğru kişiyi doğru şekilde nasıl işe alabiliriz?. 12. Çözüm Ortaklığı Platformu İçerik 1. Doğru bilgilendirme 2. Çalışma belgesi 3. Geçici pozisyonlar için istihdam 4. Deneme süresi 5. Onay

Detaylı

Kariyer ve Yetenek Yönetimi Ulusal Meslek Standardı

Kariyer ve Yetenek Yönetimi Ulusal Meslek Standardı Kariyer ve Yetenek Yönetimi Ulusal Meslek Standardı Süleyman ARIKBOĞA MYK Uzmanı İTÜ III. Ulusal Kariyer Çalıştayı 26 Şubat 2015, İstanbul Sunum Planı Mesleki Yeterlilik Kurumuna İlişkin Genel Bilgiler

Detaylı

Mağaza Yöneticisi Geliştirme Programı

Mağaza Yöneticisi Geliştirme Programı Mağaza Yöneticisi Geliştirme Programı Temel Perakendeye Giriş Perakende Satış ve Mağazacılığa Giriş Perakendeciliğin ve Mağazacılığın Temel Kavramları Stratejik Perakende Konsepti Nasıl Oluşturulur Segmentesyon

Detaylı

OKYANUS İNSAN KAYNAKLARI EĞİTİMLERİ İŞ ANALİZLERİ VE İŞ TANIMLARININ HAZIRLANMASI

OKYANUS İNSAN KAYNAKLARI EĞİTİMLERİ İŞ ANALİZLERİ VE İŞ TANIMLARININ HAZIRLANMASI OKYANUS Okyanus İnsan Kaynakları Eğitimleri İş Analizleri, İş Tanımları Mülakat Teknikleri Yetkinlik Yönetimi Performans Yönetimi Stratejik İnsan Kaynakları Yönetimi İnsan Kaynaklarına Geçiş İŞ ANALİZLERİ

Detaylı

Mühendislerle Yetenek Yönetimi Uygulamaları

Mühendislerle Yetenek Yönetimi Uygulamaları Mühendislerle Yetenek Yönetimi Uygulamaları FNSS Savunma Sistemleri A.Ş. Mehpare Alp İK Direktörü Şubat 2012 1 FNSS 2009 FNSS Değişiyor! Vizyon 2010-2020 FNSS, kara muharebe sistemleri ihtiyaçları için,

Detaylı

İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ

İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ İnsan Kaynakları Yönetiminin Tanımı ve Kavramı İnsan Kaynakları Yönetiminin Temel İlkeleri İnsan Kaynakları Yönetimi Nedir? İşgücü örgütler için en önemli faktörlerden biridir.

Detaylı

GAP DANIġMANLIK EĞĠTĠM REHBERĠ

GAP DANIġMANLIK EĞĠTĠM REHBERĠ GAP DANIġMANLIK EĞĠTĠM REHBERĠ SatıĢ ve MüĢteri ĠliĢkileri Eğitimi Müşteriyi markaya/kuruma âşık etmek Müşteriyi tanıyalım - Müşteri tipleri Kartvizit verme sanatı Satış Tüyoları ve İlave Satış Yapma Teknikleri

Detaylı

28.10.2009. 1. Rakamlarla İş Bankası. 2. İş Bankası Müşteri Odaklı Dönüşüm Programı. 4. Misyon, Vizyon ve Çalışma İlkelerimiz

28.10.2009. 1. Rakamlarla İş Bankası. 2. İş Bankası Müşteri Odaklı Dönüşüm Programı. 4. Misyon, Vizyon ve Çalışma İlkelerimiz Yetenek Yönetimi Bölümü 27 Ekim 2009 1. Rakamlarla İş Bankası 2. İş Bankası Müşteri Odaklı Dönüşüm Programı 3. Yeni İK İş Modeli 4. Misyon, Vizyon ve Çalışma İlkelerimiz 5. Yetenek Yönetimi Yaklaşımımız

Detaylı

KARİYER YÖNETİMİ. Kariyer teorisi iki nokta üzerinde odaklanmaktadır. Öğr. Grv.. M. Volkan TÜRKER

KARİYER YÖNETİMİ. Kariyer teorisi iki nokta üzerinde odaklanmaktadır. Öğr. Grv.. M. Volkan TÜRKER KARİYER YÖNETİMİ Öğr. Grv.. M. Volkan TÜRKER 7 KARİYER YÖNETİMİ Kariyer, bireyin mesleği ile ilgili pozisyonları, çalışma hayatı boyunca peş peşe kullanması ve organizasyonun üst kademelerine doğru ilerlemesidir.

Detaylı

BAYBURT ÜNİVERSİTESİ BOLOGNA SÜRECİ (Program Tanıtımı ve Program Çıktıları)

BAYBURT ÜNİVERSİTESİ BOLOGNA SÜRECİ (Program Tanıtımı ve Program Çıktıları) BAYBURT ÜNİVERSİTESİ BOLOGNA SÜRECİ (Program Tanıtımı ve Program Çıktıları) Program Eğitim amaçları, bir programın eğitsel misyonunu nasıl planlamayı sağladığını ve paydaşlarının gereksinimlerini nasıl

Detaylı

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No madde-2.madde-4.madde-5.madde RV01

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No madde-2.madde-4.madde-5.madde RV01 İNSAN KAYNAKLARI Rev. No/Tarihi:RV01/ 02.04.2015 REVİZYON DURUMU Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No 02.04.2015 1.madde-2.madde-4.madde-5.madde RV01 1/8 2 1.AMAÇ Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi vizyon,

Detaylı

TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANKARA ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİ BİLGİ ANKETİ SORULARINA VERİLEN YANITLARIN DAĞILIMI Eğitim-Öğretim Yılı

TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANKARA ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİ BİLGİ ANKETİ SORULARINA VERİLEN YANITLARIN DAĞILIMI Eğitim-Öğretim Yılı TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANKARA ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİ BİLGİ ANKETİ SORULARINA VERİLEN YANITLARIN DAĞILIMI 2017 2018 Eğitim-Öğretim Yılı Kişisel Bilgiler Medeni haliniz 100,00% 21823 Bekâr 95,59% 20860 Dul 0,22%

Detaylı

EĞİTİM PROSEDÜRÜ. Aday Memur: 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu na tabi olarak ilk defa Devlet Memurluğuna atananları kapsar.

EĞİTİM PROSEDÜRÜ. Aday Memur: 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu na tabi olarak ilk defa Devlet Memurluğuna atananları kapsar. 1. AMAÇ Bu prosedür, Ahi Evran Üniversitesi nde görevli akademik ve idari personelin kuruma uyumunu sağlamak, mevcut ve/veya değişen iş akışını mümkün olan en kısa sürede öğrenmesini sağlamak, kurum kültürü

Detaylı

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci;

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci; Image not found http://bologna.konya.edu.tr/panel/images/pdflogo.png Ders Adı : YÖNETİMİN TEMEL İLKELERİ Ders No : 0350040013 Teorik : 3 Pratik : 0 Kredi : 3 ECTS : 6 Ders Bilgileri Ders Türü Öğretim Dili

Detaylı

T.C. ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ Kalite Geliştirme ve İzleme Birimi

T.C. ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ Kalite Geliştirme ve İzleme Birimi TARİH : / /20 NASIL BİR SİSTEM UYGULANACAK? Performans değerlendirmesinde açık değerlendirme sistemi uygulanacaktır. Bu nedenle önce personel kendisini değerlendirecek, sonrada aşağıda belirtilen şekliyle

Detaylı

Bölüm 1. İnsan Kaynakları Yönetimine Kavramsal Bakış

Bölüm 1. İnsan Kaynakları Yönetimine Kavramsal Bakış Bölüm 1 İnsan Kaynakları Yönetimine Kavramsal Bakış İnsan Kaynakları Yönetimi İnsan nedir? Kaynak nedir? Yönetim nedir? İnsan Nedir? İnsanı Tanımlamanın Zorluğu Filozofların insan tanımları Diderot un

Detaylı

Bilimsel Araştırma Yöntemleri I

Bilimsel Araştırma Yöntemleri I İnsan Kaynakları Yönetimi Bilim Dalı Tezli Yüksek Lisans Programları Bilimsel Yöntemleri I Dr. M. Volkan TÜRKER 6 Bilimsel Süreci* 1. Gözlem alanının belirlenmesi 2. Ön Bilgi Toplama Yazın Taraması 3.

Detaylı

İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ

İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ Prof. Dr. Alptekin SÖKMEN İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ BÖLÜM 1. STRATEJİK İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ BÖLÜM 2. İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ VE ÇEVRESEL ETKİLER BÖLÜM 3. İŞ ANALİZİ VE

Detaylı

İNSAN KAYNAKLARI UZMANI (YÖNETİCİSİ)

İNSAN KAYNAKLARI UZMANI (YÖNETİCİSİ) İNSAN KAYNAKLARI UZMANI (YÖNETİCİSİ) TANIM İşletmede çalışacak insan kaynağının sayısını ve niteliğini belirleyerek, insan kaynağının başarısını, moralini, motivasyonunu ve uyum düzeyini artırıcı çalışmaları

Detaylı

DEĞİŞİKLİK KAYDI REV TARIH SAYFA DEĞİŞİKLİK TANIMI

DEĞİŞİKLİK KAYDI REV TARIH SAYFA DEĞİŞİKLİK TANIMI Sayfa No : 1/7 İŞE ALIM PROSEDÜRÜ DEĞİŞİKLİK KAYDI REV TARIH SAYFA DEĞİŞİKLİK TANIMI 00 - Sayfa No : 2/7 1- AMAÇ Bu prosedürün amacı, EMEK BORU (prosedürde Şirket olarak anılacaktır) bünyesinde işe alınacak

Detaylı

ENDÜSTRİ MÜHENDİSİ. - Her türlü yazım ve çizim aletleri, - Çeşitli elektronik aletler, - Büro makineleri (bilgisayar, hesap makinesi vb.).

ENDÜSTRİ MÜHENDİSİ. - Her türlü yazım ve çizim aletleri, - Çeşitli elektronik aletler, - Büro makineleri (bilgisayar, hesap makinesi vb.). TANIM Üretimin girdileri olan hammadde, yardımcı malzeme, enerji, makine ve işgücü gibi kaynakların en verimli şekilde kullanılması ve kalitesi yüksek, maliyeti düşük ürün elde edilebilmesi için planlama

Detaylı

11UY İş ve Meslek Danışmanı (Seviye 6) (Rev. No:02) Yeterlilik Sınavına Giriş Şartı Olarak Belirlenen Eğitime İlişkin Genel Şartlar

11UY İş ve Meslek Danışmanı (Seviye 6) (Rev. No:02) Yeterlilik Sınavına Giriş Şartı Olarak Belirlenen Eğitime İlişkin Genel Şartlar 11UY0017-6 İş ve Meslek Danışmanı (Seviye 6) (Rev. No:02) Yeterlilik Sınavına Giriş Şartı Olarak Belirlenen Eğitime İlişkin Genel Şartlar Sınav ve Belgelendirme Dairesi Başkanlığı Giriş Ulusal yeterlilikler;

Detaylı

GENEL İŞLETME. Dr.Öğr.Üyesi Lokman KANTAR

GENEL İŞLETME. Dr.Öğr.Üyesi Lokman KANTAR GENEL İŞLETME Dr.Öğr.Üyesi Lokman KANTAR 23.10.2018 1 İnsan Kaynakları Yönetimi Konusu: Örgütlerin stratejik amaçlarıyla uyumlu örgütteki insan kaynaklarının örgüt amaçlarını gerçekleştirebilecek şekilde

Detaylı