ŞANTİYE ORGANİZASYONU

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "ŞANTİYE ORGANİZASYONU"

Transkript

1 ŞANTİYE ORGANİZASYONU

2 Şantiye Proje ünitelerinin inşa a edileceği i yer Geçici Çalışılan ve yaşanan anan bir yer Yapılan çalışmaların çeşit ve özelliklerine göre yer alması gereken her türlt rlü tesis bulunmalıdır. Şantiye projesi

3 Şantiye Projesi Şantiye Planı Teknik hesap ve detaylar

4 Şantiye Planı Gerekli tesislerin yerleşimi Herbir tesisin bireysel planı

5 Gerekli Tesisler Yapılan çalışmaların çeşit ve özellikleri Tesislerin yerleşimi (işi i kolaylaştırma, çalışanların n sağlığı ve güvenlig venliği) i)

6 Şantiye Kurulmasında Dikkat Edilecek Hususlar Su temini Tesislerin yerleşimi (Hakim rüzgarlar, r gürültü vs.) Drenaj Elektrik temini

7 Şantiye Yönetim Y Şeması Gerekli personel seçimi

8 Şantiye planı örneği

9 Şantiye planı örneği

10 Şantiye planı örneği

11 Şantiye planı örneği

12 Şantiye planı örneği

13 ŞANTİYELERDE KULLANILAN İŞ MAKİNALARI

14 1. TRAKTÖRLER RLER

15 Kullanıld ldıkları Başlıca İşler a) Skreyperleri çekme ve itmede, b) Treyleri çekmede, c) Ruterleri çekmede, d) Her çeşit (keçi i ayağı gibi) silindirlerin çekiminde, e) Üzerine çeşitli ilaveler yapılarak dozer, loder, kreyn, ekskavatör r gibi değişik ik işi makineleri olarak kullanılırlar.

16 a) Paletli Traktörler rler Çeşitleri

17 b) Tekerlekli Traktörler rler

18 Traktörlerin rlerin Fiziksel Özellikleri

19 2. DOZERLER Traktörlerin rlerin önüne ne kalkan tabir edilen eklentiler takılm lmış iş makineleridir.

20

21 Kullanıld ldıkları Başlıca İşler Zemin örtülerinin temizlenmesinde, Kaba tesviye işlerinde, i Her türlt rlü kazı işlerinde, Toprak tesviye işlerinde, i Her türlt rlü enkazın n belirli mesafeye sürüklenmesinde, Ağaçların n devrilmesinde, Kar ve buzların n temizlenmesinde, Değişik ik zeminlerde yol açımında, a 50 dereceye kadar eğimli e arazilerde kazı yapılmas lmasında.

22 Çeşitleri 1 Tiltdozer : Kalkanı,, uçlaru ları arasında 60 derece açıa yapabilecek kadar aşağıa yukarı hareket edebilir. Daha çok hendek açma a işlerinde i kullanılır.

23 Çeşitleri 2 Buldozer : Kalkanı,, traktörün n gövde g eksenine dik olarak bağlanm lanmıştır. Sadece aşağıa ve yukarı hareket edebilir.

24 Çeşitleri 3 Angledozer : Kalkan, traktör r boy eksenine nazaran 30 derece sağa a ve sola hareket edebilir. Daha çok yamaç kazılar larında kullanılır.

25 Tiltdozer

26 Buldozer

27

28 Dozerlerde Randıman (Verim) Hesabı Verim, dozer ve zemin cinsine, mevsim şarlarına göre değişebilir. ebilir. AşağıA ğıda verilen formülle hesaplanır M = 60.Q.F.E / T M = Verim Q = Kalkan kapasitesi F = Kazılan malzemenin hacim değiştirme katsayısı E = Verim katsayısı (%80-85) 85) T = Bir seferde geçen en zaman (dakika olarak) 60 = Zaman birim (dk)

29 Kalkan Kapasitesi (Q): Aşağıdaki çizelgede çeşitli model dozer ve angledozer kalkan kapasiteleri verilmiştir. Traktör Modeli D-4 D-6 D-7 D-8 Buldozer 1,25 1,45 2,20 2,40 Angledozer 1,80 2,00 2,50 3,00

30 Hacim Değiştirme Katsayısı(F) : Kum ve toprak için aşağıdaki çizelgede hacim değiştirme katsayıları verilmiştir. Zemin Cinsi Kum Adi Toprak Kil 0,90 1,00 1,05 0,80 1,00 1,11 0,70 1,00 1,11 Zeminin Durumu Yerinde Kazılmış Sıkıştırılmış 1,00 1,11 1,17 1,00 1,25 1,39 1,00 1,43 1,59 0,86 0,95 1,00 0,72 0,90 1,00 0,63 0,90 1,00

31 Zaman : Dozerin bir gidiş dönüşü için geçen süredir.aşağıdaki çizelgede angledozer ve buldozerin m. Taşıma yolu arasında saatte/m 3 olarak verimleri görülmektedir. Traktör Modeli D-4 D-6 D-7 D-8 Bul. D M 30 M 45 M 60 M Ang. D Bul. D Ang. D Bul. D Ang. D Bul. D Ang. D

32 3. EKSKAVATÖRLER Tanım: m: İnşaat işlerinde i ilk kullanılan lan kazı makinelerindendir. Kazma, kaldırma ve uzaklaştırma işlerinde, i daha çok kanal açma a işlerinde, yol inşaat aatında, mermer ve taş ocaklarında kullanılır. Paletli veya tekerlekli olurlar. Paletli olanları, dişli tambur üzerinde 360 dönebilir. Tekerlekli olanlarda, araç motoru üzerinde çalışılması tehlikeli olduğundan undan 90 lik bir açıa kaybı vardır. r.

33 Çeşitleri 1 Vinç (Kreyn) Üniversal Ekskavatörler Kapasitesi dahilindeki her türlt rlü yükü kaldırmak ve istenilen yere koymak için i in kullanılan lan bir işi makinesidir.

34

35 Çeşitleri 2 Klemşel el (Kavram Kepçe) e) Ekskavatörler Genel olarak kum, çakıl, kırma k taş,, kömür k r ve benzeri malzemelerin kazılma ve yükleme y işlerinde; köprk prü ayakları,, batardo, kanalizasyon ve iksalı hendeklerin içindeki i indeki malzemelerin boşalt altılmasında kullanılırlar.

36

37 Çeşitleri 3 Kaşı şıklı (Şavul ) Ekskavatör Her çeşit toprak kazılar larında, parçalanm alanmış taş ve çakılların n taşı şıma araçlar larına yüklenmesinde y kullanılır.

38

39 Çeşitleri 3 Kaşı şıklı (Şavul ) Ekskavatör Özellikleri ve Kullanıld ldığı Yerler: 1-)Kazı kuvveti büyüktb ktür. 2-)Kaşığa a gerekli hareketler zorunlu olarak yaptırılabilir 3-)Sert zeminlerde yarma ve kanal açma a işlerinde; taş ocağı işletmelerinde kullanılır.

40 KAŞIKLI EKSKAVATÖRLER RLERİN SEÇİLMES LMESİ & OLUMLU VE OLUMSUZ TARAFLARI OLUMLU TARAFLARI Kaşı şık k kapasitesi büyük b k olduğu u için i in iri taşlar ları yükleyebilir. Tahrik gücüg büyük k tek bir kaşı şıkta toplandığı için in daha sert zeminleri kazabilir. Optimum kazı cephesi büyük b k olduğu u için i in daha yüksek kazı cephesi önünde nde çalışabilir. Tek operatör r kullanılaca lacağı için in operatör r gideri daha azdır.

41 KAŞIKLI EKSKAVATÖRLER RLERİN SEÇİLMES LMESİ & OLUMLU VE OLUMSUZ TARAFLARI OLUMSUZ TARAFLARI Ekskavatör r arıza yaptığı ığında, arıza giderilinceye kadar kazı durur, diğer makineler boş kalır. Ağırlığı fazla olduğu u için i in işi yerine getirilmesi, montaj ve demontajı daha zordur. Yedek parçalar aları pahalı olduğu u için i in daha fazla yedek parça a yatırımı gerektirir. Kullanılm lmış makine satımında, değer er yüksekliy ksekliği nedeniyle müşteri m bulmak zordur.

42 KAŞIKLI EKSKAVATÖRLER RLERİN SEÇİLMES LMESİ & OLUMLU VE OLUMSUZ TARAFLARI KARAKTERİST STİK K DEĞERLER ERLERİ:. Kaşı şık k kapasitesi m3. Max. kazı cephesi yüksekliy ksekliği... i m.. Max. ulaşı şım m mesafesi m.. AğıA ğırlığı ton.

43 Çeşitleri 4 Draglin (Çekme( Kepçe) e) Ekskavatörler Toprak kazılmas lmasında, kazılar ların n taşı şıma vasıtalar talarına yüklenmesi y ve belirli yerler istif edilmesinde kullanılan lan bir işi makinesidir. Lastik tekerlekli, paletli veya kamyon üzerine monte edilmiş olurlar. BüyüklB klükleri kleri kepçe e hacimlerine göre g değişir. ir. Genellikle kepçe e hacimleri 0,280 1,90 m3 arasında değişir. ir.

44

45

46 Çeşitleri 5 Ters Kepçeli eli Ekskavatörler: Ters Kepçeli eli Ekskavatörler daha çok bulunduğu u zemin düzeyinden d aşağıa ğıdaki kazılar ların n yapılmas lmasında kullanılırlar. Kanal açılması,, derin kazı yapılmas lması gibi değişik ik işlerde özellikle tercih edilirler. Lastik tekerlekli veya paletli olabilirler.

47

48

49

50 Tanım: 4. GREYDERLER Greyderler, toprak tesviyesi ve sert olmayan zeminlerde kazı yapma işlerinde i kullanılan lan işi makineleridir.

51

52

53 4. GREYDERLER Kullanıld ldıkları Başlıca Yerler: Toprak tesviyesi işlerinde, i Hendek açma, a şev düzeltme d işlerinde, i Bitkisel tabakanın n temizlenmesinde, Yol ve alan malzemesinin temizlenmesinde, Kar küreme k işlerinde, i

54 4. GREYDERLER Verim: Greyderin verimi, operatörün n mahareti, zeminin cinsi ve yaptığı işe e göre g değişir. ir. Aşağıda verilen formülle greyderin, belirli bir işi i i saat cinsinden ne kadar zamanda yapabileceği i bulunabilir.

55 4. GREYDERLER Verim: T = (P.D.E/V) + (P.D.E/V) + T = Toplam zaman D = Bir seferlik yol uzunluğu E = Verim katsayısı (% 80) P = Greyderin hızı h (km/saat) V = Greyderin sefer adedi

56 4. GREYDERLER Greyderlerle İlgili Sayısal Değerler erler Motor Gücü G : HP Ağırlık k : 2,5 10 Ton Bıçak uzunluğu u : 2,75 3,65 m Hız z (boş giderken) : 48 km/saat Hız z (ileri kazarken) : 6 km/saat

57 4. GREYDERLER Orta Bıçak B Formları Düz z BıçaklarB Kavisli BıçaklarB Kanallı Bıçaklar DH-2 2 BıçaklarB Yüksek Karbonlu BıçaklarB Üst Yan BıçaklarB Tırmıklar Ön n Yan BıçaklarB

58 Tanım: 5. SİLİNDS NDİRLER Yol ve zemin yüzeylerinin y sıkışs ıştırılmasında kullanılan lan işi makineleridir. Doğal zemin, serilmiş toprak, mıcır, m asfalt gibi zemin üstü kaplama malzemelerinin sıkışs ıştırılmasında silindirlerden yararlanılır. r. Titreşimli, imli, titreşimsiz, imsiz, keçi i ayağı silindir gibi çeşitli tipleri geliştirilmi tirilmiştir. tir.

59

60

61

62

63 6. LODERLER (YÜKLEY KLEYİCİLER) LER) Tanım: Kazı işlerinde ve özellikle yükleyici y olarak kullanılan lan işi makineleridir.

64 6. LODERLER (YÜKLEY KLEYİCİLER) LER) Kullanıld ldıkları Başlıca Yerler : Çok sert olmayan zeminlerin kazılmas lmasında, Ocaklarda, kum ve çakılların çıkarılması ve araçlara yüklenmesinde, Maden ocaklarında cevherin taşı şıyıcılara yüklenmesinde, Kömür r ocaklarının n müsait m olanlarında, nda, kazma ve yükleme işlerinde, i Önceden kazılm lmış veya kendi kazdığı malzemeyi istif etme işlerinde, i

65

66

67

68 6. LODERLER (YÜKLEY KLEYİCİLER) LER) Verim: Loderlerin verimlerinin hesaplanmasında nda aşağıa ğıdaki formül l kullanılır. M = (Q.F.E.60)/T M = Verim (saat/m3) Q = Kepçe e hacmi (m3) F = Kazılan malzemenin hacim değiştirme katsayısı E = Zaman birimi (dk.) T = Kepçenin enin bir defa inip kalkmasında geçen en süre s (dk)

69 7.KAMYONLAR Tanım: Kamyonlar, toprak, kum, çakıl, taş,, kömür, k maden cevheri ve çeşitli yapı gereçlerinin taşı şınmasında nda kullanılan lan işi makineleridir.

70 7.KAMYONLAR Çeşitleri: Kasaların n durumlarına göre g sabit kasalı ve damperli olmak üzere ikiye ayrılırlar. rlar. Sabit kasalı kamyonlar: Bu kamyonlarda kasa şasiye tespit edilmiştir. Bunların n boşalmas alması insan gücüg ile yapılır. Damperli kamyonlar: Çeşitli yapı makinelerinin yüklendiy klendiği malzemeyi taşı şımakta, asfalt, mıcır, m kum, çakıl malzemelerinin taşı şınması ve kısmen k serilmesinde, beton taşı şınması ve boşalt altılmasında kullanılır. Damperli kamyonlar taşı şıdıkları malzemeyi kasadan üç şekilde boşalt altırlar. Kasa arkaya doğru devrilerek Kasa yana doğru devrilerek Kasanın n dip kapakları açılarak (Skreyper gibi

71

72

73 7.KAMYONLAR Kamyonlardan Azami İş Verimi Sağlamak İçin Dikkat Edilecek Hususlar: Kasa mümkm mkün n mertebe tepeleme yüklenmeli, y Kasa daima temiz tutulmalı, Ağırlığın n büyük b k kısmk smı kasanın n arka kısmk smına yüklenmeli, y Beton taşı şınmasında nda karoserin içi i ıslatılmalı ve taşı şıma işi i bitince karoser yıkanmaly kanmalı, Taşı şıma esnasında, nda, emniyet tedbirlerine uymak şartıyla yolun imkân sağlad ladığı azami süratle s gidilmeli, Mümkünse kamyonlar için i in gidiş dönüş yolu yapılmal lmalı, Yolun durumuna ve işin i in hacmine göre g uygun kapasitede kamyon seçilmeli,

74

75 8. ASANSÖR R VE VİNÇLER: V Asansörün n Tanımı: Özellikle çok katlı binaların n yapılmas lmasında çeşitli gereçlerin üst katlara çıkarılmasında kullanılan lan makinelerdir.

76

77 8. ASANSÖR R VE VİNÇLER: V Vinçler : Bugün n için i in inşaatta en çok kullanılan lan kaldırma makinelerinden biridir

78 8. ASANSÖR R VE VİNÇLER: V Vinçlerin çeşitleri : ARABALI VİNÇLERV

79 8. ASANSÖR R VE VİNÇLER: V Vinçlerin çeşitleri : MONORAY VİNÇLER V

80 8. ASANSÖR R VE VİNÇLER: V Vinçlerin çeşitleri : PORTAL VİNÇLER V Portal vinçler genellikle mermercilik, demir çelik, haddeleme, inşaat ve çelik konstrüksiyon ksiyon ile ilgili sektörlerde özellikle açık k alanlarda depolama, taşı şıma, yükleme y ve buna benzer işlerde i kullanılabilen labilen bir vinç türüdür. r.

81

82

83 8. ASANSÖR R VE VİNÇLER: V Vinçlerin çeşitleri : GEZER KÖPRK PRÜLÜ VİNÇLER Gezer köprk prü vinçler genellikle demir çelik, haddeleme, inşaat ve çelik konstrüksiyon ksiyon ile ilgili sektörlerde özellikle kapalı alanlarda depolama, taşı şıma, yükleme y ve buna benzer işlerde kullanılan lan bir vinç türüdür. r.

84

85

86 8. ASANSÖR R VE VİNÇLER: V Vinçlerin çeşitleri : PERGEL VİNÇLER V Pergel vinçler, kapalı alanlarda; taşı şıma, yükleme ve buna benzer işlerde i kullanılmak lmak üzere imal edilmektedir.

87

88 9. KREYNLER Tanım: Kreynler, her çeşit yükün y n düşey d ve yatay hareketlerini sağlayan işi makineleridir.

89 9. KREYNLER Çeşitleri: 1. Sabit Kreynler : 2. Yürüyen Kreynler : 3. Kule Şeklindeki Kreynler: 4. Köprü Şeklindeki Kreynler: 5. Kablolu Kreynler:

90

91

92

93

94

95

96 Tanım: 10. BANTLI İLETİCİLER LER (KONVEYÖRLER) İşyerlerinde toprak, kum, çakıl, mıcır, m maden cevheri, çimento, beton gibi çeşitli malzemelerin bir yerden herhangi bir yere bantlar üzerinde sürekli s taşı şınmasını temin eden makinelerdir.

97 10. BANTLI İLETİCİLER LER (KONVEYÖRLER) Konveyörlerle İlgili Sayısal Bilgiler: İletme mesafesi (kademeli olarak): m İletme hızı h :1,5 m/sn Bant genişli liği : cm Verim : m3/saat

98 10. BANTLI İLETİCİLER LER (KONVEYÖRLER)

99 11. ELEVATÖRLER Tanım: Kum, çakıl, beton, harç tuğla gibi gereçleri belirli bir yüksekliy ksekliğe çıkarılmasında kullanılan lan işi makineleridir. Elevatörler, tamburlar üzerine gerilmiş uçsuz zincire sarkaç şeklinde veya sabit olarak bağlanm lanmış godeler (kovalar) veya tabladan meydana gelmiştir.

100 11. ELEVATÖRLER Çeşitleri ve Özellikleri:

101 DÜZ ELEVATÖR ÖZELLİKLER - Paslanmaz çelik gövde - PVC kovalı - Kapasite: 350 kg/saat kg/saat - Ergonomik tasarım - Elektrik gücü: 0,37 kw

102 PALETLİ ELEVATÖR ÖZELLİKLER - Paslanmaz çelik gövde - Kapasite: 350 kg/saat kg/saat - Ergonomik tasarım - Gıdaya uygun bant - Elektrik gücü: 0,37 kw

103 Z ELEVATÖR ÖZELLİKLER - Ürünlerin zedelenmeden, gıda kodeksine uygun olarak istenilen yüksekliğe taşınmasını sağlar - Paslanmaz çelik gövde - PVC kovalı - Kapasite: 350 kg/saat kg/saat - Ergonomik tasarım - Elektrik gücü: 0,37 kw

104 12. BETONİYERLER Tanım: Beton karış ıştırma makineleridir. Tambur, kürek, k çekme halatı,, küre, k kepçe, e, tekerlekler ve ayaklardan oluşurlar. urlar. Kısa K mesafelere, lastik veya demir tekerlekleri üzerinde çekilerek; uzun mesafelere ise treyler veya benzeri araçlara bindirilerek götürülürler. g rler. Ayrıca araç üzerine monte edilmiş olanlar da vardır. r.

105 12. BETONİYERLER Çeşitleri: Betoniyerler, araç üzerine monte edilmiş olanlar (transmikser) ve çekilerek veya taşı şıt üzerinde taşı şınabilenler olmak üzere üç çeşittir.

106 1) Tekerlekli Betoniyerler:

107 2) Araç Üzerine Monte Edilmiş Betoniyerler (TRANSMİKSERLER):

108 3) Motorlu (Carmix) Otobetoniyerler:

109 13. VİBRATV BRATÖRLERRLER Tanım: Yerine dökülmd lmüş taze betonu sıkışs ıştırarak daha az boşluklu olmasını temin için i in kullanılan lan işi makineleridir

110 13. VİBRATV BRATÖRLERRLER Çeşitleri: itleri:vibratörler, rler, kullanılış ış şekillerine göre dörde d ayrılırlar rlar 1. Daldırma Vibratör 2. Yüzey Vibratör 3. Masa Vibratörü 4. Hidrolik Vibratörler rler

111 Daldırma vibratör

112 Yüzey vibratör

113 Hidrolik vibratör

114 14. BETON PERDAH (HELİKOPTER) MAKİNELER NELERİ: Aşınmaya karşı yüksek mukavemete sahip, düzgd zgün n bir beton elde etmek için, i in, beton yüzeyindeki y çatlakların n olmaması, beton yüzeyinin y düzgd zgün n olması ve aşınmaya karşı güçlendirilmesi gerekir. Bu düzgünlüğün n sağlanmas lanması için in Beton Perdah Makinesi kullanılmaktad lmaktadır.

115

116 Tanım: 15. BETON POMPALAMA MAKİNELER NELERİ Karış ıştırılmış betonu döküleced leceği i yere iletmek için in kullanılan lan makinelerdir.

117

118

119 16. KONKASÖRLER Tanım: Olduğu u gibi kullanılmayan lmayan iri taşlar ların, ihtiyaca göre daha küçük üçük k parçalar alar haline getirilmesini temin eden taş kırma makinelerine konkasör denir.

120 16. KONKASÖRLER Kırılacak taşlar, elde edilmek istenen parça a büyüklb klüğüne göre g birden fazla kırıcıdan geçerler. erler. Bu kırıcılar k sırass rasıyla 1 Ön n kırıcı k (primer) 2 İkinci kırıcı k (sekonder) 3 Üçünc ncü kırıcı veya diğer kırıcılark

121 Ön n Kırıcı: K 16. KONKASÖRLER

122 İkinci Kırıcı: K 16. KONKASÖRLER

123 16. KONKASÖRLER Üçünc ncü Kırıcı: Bu kırıcılar k bir tambur içine i ine konmuş çubuk veya bilyelerden oluşurlar. urlar. Tambur döndd ndüğünde nde içinde inde bulunan çelik çubuklar veya bilyeler taşlara çarparak kırılmalark lmalarını temin ederler.

124

125

126 17. HAZIR SIVA MAKİNELER NELERİ

127 18. DEMİR R BÜKME B MAKİNELER NELERİ

TOPRAK İŞ KONU-6 İŞ MAKİNESİ İLE KAZI

TOPRAK İŞ KONU-6 İŞ MAKİNESİ İLE KAZI TOPRAK İŞ KONU-6 İŞ MAKİNESİ İLE KAZI Günümüzde her birisi belirli maksatlar için elverişli olan çeşitli iş makineleri mevcut olup,bunlar birkaç bakımdan sınıflandırılır. İş makinelerini tanıyıp teknik

Detaylı

YAPI MAKİNELERİ DERS NOTU. 1 inç, 1 fit ve 1 yarda sırasıyla 2,54 cm, 30,48 cm ve 91,44 cm dir. İş makineleri bakımından en gelişmiş ülke Kanada dır.

YAPI MAKİNELERİ DERS NOTU. 1 inç, 1 fit ve 1 yarda sırasıyla 2,54 cm, 30,48 cm ve 91,44 cm dir. İş makineleri bakımından en gelişmiş ülke Kanada dır. YAPI AKİNELERİ DERS NOTU inç, fit ve yarda sırasıyla 2,54 cm, 0,48 cm ve 9,44 cm dir. kara mili 609,4 m dir. ons 29,57 cm, pit 0,47 lt, kuarts 0,946 lt ve galon,785 lt dir. yd 0,764 m tür. pound, libre

Detaylı

ŞANTİYE UYGULAMALARI. Prof. Dr. Murat DEMİR ŞANTİYELERDE KULLANILAN MAKİNELER. KAZI MAKİNELERİ (Dozer, Greyder, Ekskavatör)

ŞANTİYE UYGULAMALARI. Prof. Dr. Murat DEMİR ŞANTİYELERDE KULLANILAN MAKİNELER. KAZI MAKİNELERİ (Dozer, Greyder, Ekskavatör) 1) Kazı Makineleri : Dozer, greyder, kompresör ve darbeli deliciler, ekskavatörler ŞANTİYE UYGULAMALARI Prof. Dr. Murat DEMİR ŞANTİYELERDE KULLANILAN MAKİNELER KAZI MAKİNELERİ (Dozer, Greyder, Ekskavatör)

Detaylı

Rtop = Ry + R2 + R3 + Rm. R2 = k * A * sin

Rtop = Ry + R2 + R3 + Rm. R2 = k * A * sin Mekanik Özellikler Eğimli arazide çalışan bir greydere etki eden toplam direnç kuvvetleri aşağıdaki eşitlikle hesaplanabilir: Rtop = Ry + R2 + R3 + Rm Kesme direnci (R2 ) dan olarak aşağıdaki şekilde hesaplanır:

Detaylı

İnşaat Mühendisliği Bölümü. Toprak İşleri. Ders Notları İŞ MAKİNELERİ 23.12.2014. İş makineleri iki gruba ayrılırlar;

İnşaat Mühendisliği Bölümü. Toprak İşleri. Ders Notları İŞ MAKİNELERİ 23.12.2014. İş makineleri iki gruba ayrılırlar; İŞ MAKİNELERİ İş makineleri iki gruba ayrılırlar; -Sabit konumda çalışan araçlar -Yer değiştirerek çalışan araçlar 1 Sabit konumda çalışan araçlar; Bunlarda aracın toprak işini gerçekleştiren donatısı

Detaylı

GRUP: 3699 BAŞKA YERDE SINIFLANDIRILMAMIŞ METAL OLMAYAN MİNERAL ÜRÜNLER

GRUP: 3699 BAŞKA YERDE SINIFLANDIRILMAMIŞ METAL OLMAYAN MİNERAL ÜRÜNLER GRUP: 3699 BAŞKA YERDE SINIFLANDIRILMAMIŞ METAL OLMAYAN MİNERAL ÜRÜNLER Kilitli Parke taşı,beton bordür, beton ve betonarme borular, beton briket, beton blok, öngerilimli-öngerilimsiz prefabrik yapı elemanları

Detaylı

BİRİM FİYAT ANALİZLERİ ( Tarihinden Önceki İşler İçin)

BİRİM FİYAT ANALİZLERİ ( Tarihinden Önceki İşler İçin) No Poz No Tanımı Birimi Birim Fiyat B.F. Tarihi 1 07.005/1 1 TON YÜKÜN KAMYONLA 1 KM.YE NAKLİ TON 1.29 01/01/2006 2 07.005/2 1 TON YÜKÜN KAMYONLA 2 KM.YE NAKLİ TON 1.83 01/01/2006 3 07.005/3 1 TON YÜKÜN

Detaylı

LASSA İŞ MAKİNESİ LASTİKLERİ KATALOĞU

LASSA İŞ MAKİNESİ LASTİKLERİ KATALOĞU 2015 LASSA İŞ MAKİNESİ LASTİKLERİ KATALOĞU OTR SEGMENT LASSA LODER KAYA KAMYONU Loder Belden Kırmalı GREYDER EKSKAVATÖR BEKO LODER L2 L3 L4 L3/E3 E3 G2 EARTH GRIPPER EXC EG LODER Segment tanımı : Önlerinde

Detaylı

ORMAN YOLLARININ MAKİNALARLA İNŞASI (1) 40

ORMAN YOLLARININ MAKİNALARLA İNŞASI (1) 40 Kİ İŞS (1) 40 rman yollarında makinalı inşaata geçiş her şeyden önce yol yapımının tekniğine uygun şekilde hızlı bir şekilde yürütülebilmesi yanında çetin dağlık arazilerde bu çalışmaların yaygınlaştırılması

Detaylı

TOPRAK İŞ KONU-5 SIKIŞTIRMA MAKİNELERİ

TOPRAK İŞ KONU-5 SIKIŞTIRMA MAKİNELERİ TOPRAK İŞ KONU-5 SIKIŞTIRMA MAKİNELERİ SIKIŞTIRMA MAKİNELERİ; İki grupta incelenir. 1. Dinamik sıkıştırma makineleri 2. Statik sıkıştırma makineleri Dinamik sıkıştırma makineleri. Vibrasyonlu Silindirler:

Detaylı

YAPI MAKİNALARI YÖNETİMİ. Doç. Dr. Gürkan Emre Gürcanlı

YAPI MAKİNALARI YÖNETİMİ. Doç. Dr. Gürkan Emre Gürcanlı YAPI MAKİNALARI YÖNETİMİ Doç. Dr. Gürkan Emre Gürcanlı 1 Bu ders kapsamında neler göreceğiz? 1.HAFTA: Genel bilgiler, genel verimlilik hesapları, yapı makinalarının sınıflandırılması 2. HAFTA:Kazı Makinaları,

Detaylı

TOPRAK İŞ KONU-10 KAMYONLARLA TAŞIMA

TOPRAK İŞ KONU-10 KAMYONLARLA TAŞIMA TOPRAK İŞ KONU-10 KAMYONLARLA TAŞIMA Damperli kamyonlar toprak işlerinde,baraj,karayolu projelerinde, taş ocaklarında, malzemenin naklinin söz konusu olduğu tüm inşaat ve madencilik alanlarında son derece

Detaylı

Resim 1: Finişer (Samsun, Turkey)

Resim 1: Finişer (Samsun, Turkey) Finişerler 1. Görevleri: Serici ve ataşmanları kullanarak bağlayıcısız ve hidrolik bağlayıcılı granüller malzemeleri ve asfalt karışımlarını istenilen kalınlık, eğim ve yüzey düzgünlüğünde seren iş makinesidir.

Detaylı

Bir şavulun çalışma alanı ve çevrimi, Şekil 80 de gösterilmiştir. Şekil 80. Şavulun çalışma alanı ve çevrimi.

Bir şavulun çalışma alanı ve çevrimi, Şekil 80 de gösterilmiştir. Şekil 80. Şavulun çalışma alanı ve çevrimi. Kabin içinde kumanda kolları ve hareket mekanizması vardır. Ön bölüm ve bunu dengelemek için denge ağırlığı üst bölüme bağlanır. Ön bölüm, kullanılma amacına göre değişik tipte olabilir. Bunlar; - dreglayn,

Detaylı

Dersin Adı Alan Meslek / Dal Dersin Okutulacağı Dönem / Sınıf Süre. Dersin Amacı. Dersin Tanımı Dersin Ön Koşulları

Dersin Adı Alan Meslek / Dal Dersin Okutulacağı Dönem / Sınıf Süre. Dersin Amacı. Dersin Tanımı Dersin Ön Koşulları Dersin Adı Alan Meslek / Dal Dersin Okutulacağı Dönem / Sınıf Süre Dersin Amacı Dersin Tanımı Dersin Ön Koşulları Ders İle Kazandırılacak Yeterlilikler Dersin İçeriği Yöntem Ve Teknikler Eğitim Öğretim

Detaylı

ŞANTİYE UYGULAMALARI. Prof. Dr. Murat DEMİR ŞANTİYELERDE KULLANILAN MAKİNELER YÜKLEYİCİLER VE TAŞIMA ARAÇLARI

ŞANTİYE UYGULAMALARI. Prof. Dr. Murat DEMİR ŞANTİYELERDE KULLANILAN MAKİNELER YÜKLEYİCİLER VE TAŞIMA ARAÇLARI 1) Kazı Makineleri : Dozer, greyder, kompresör ve darbeli deliciler, ekskavatörler ŞANTİYE UYGULAMALARI Prof. Dr. Murat DEMİR ŞANTİYELERDE KULLANILAN MAKİNELER YÜKLEYİCİLER VE TAŞIMA ARAÇLARI 2) Yükleyiciler

Detaylı

T.C. İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ FEN İŞLERİ DAİRE BAŞKANLIĞI Yapı İşleri Müdürlüğü -II YILI

T.C. İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ FEN İŞLERİ DAİRE BAŞKANLIĞI Yapı İşleri Müdürlüğü -II YILI T.C. İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ FEN İŞLERİ DAİRE BAŞKANLIĞI Yapı İşleri Müdürlüğü -II- 2005 YILI YAPI -YOL VE KANALİZASYON İŞLERİ BİRİM FİYAT ANALİZLERİ (01.01.2002 tarihinden itibaren ihale edilen

Detaylı

TOPRAK İŞLERİ- 2A 1.KAZI YÖNTEMLERİ 2.DOLGULARIN OLUŞTURULMASI

TOPRAK İŞLERİ- 2A 1.KAZI YÖNTEMLERİ 2.DOLGULARIN OLUŞTURULMASI TOPRAK İŞLERİ- 2A 1.KAZI YÖNTEMLERİ 2.DOLGULARIN OLUŞTURULMASI KAZI YÖNTEMLERİ Yarma kazıları, doğal zemin üzerindeki bitkiler, ağaç kökleri, tüm organik maddelerle, bitkisel zemin kısmının kaldırılmasıyla

Detaylı

KATI ATIK. Prof. Dr. Ertugrul ERDIN Dokuz Eylül Üniversitesi. Cevre Mühendisligi. Mühendislik

KATI ATIK. Prof. Dr. Ertugrul ERDIN Dokuz Eylül Üniversitesi. Cevre Mühendisligi. Mühendislik KATI ATIK TEKNOLOJİSİ EKİPMANLARI Prof. Dr. Ertugrul ERDIN Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Cevre Mühendisligi Bölümü 3160 BUCA- IZMIR TURKIYE 0090.232. 4127120; Fax: 0090.232. 3887864; 0090.232.

Detaylı

4. Orman Ulaşım Sistemi 4.1. Orman Yolları Proje ve Planlama Orman yolları; ormanların işletmeye açılmasına hizmet eden, lastik tekerlekli araçların

4. Orman Ulaşım Sistemi 4.1. Orman Yolları Proje ve Planlama Orman yolları; ormanların işletmeye açılmasına hizmet eden, lastik tekerlekli araçların 4. Orman Ulaşım Sistemi 4.1. Orman Yolları Proje ve Planlama Orman yolları; ormanların işletmeye açılmasına hizmet eden, lastik tekerlekli araçların bütün yıl nakliyat yapmasına yönelik, orman içi ile

Detaylı

ORMAN TRANSPORT TEKNİĞİ DERSİ

ORMAN TRANSPORT TEKNİĞİ DERSİ ORMAN TRANSPORT TEKNİĞİ DERSİ Hazırlayan: Dr. Mehmet EKER 11.09.2008 Ormancılıkta Transport-M.Eker 1 TRAKTÖRLER Traktör, tarım işlerinde kullanılan lastik tekerlekli, paletli ya da her ikisini de ihtiva

Detaylı

Sıkıştırma enerjisi arttıkça optimum su muhtevası azalmakta, kuru birim hacim ağırlık artmaktadır. Optimum su muhtevasına karşılık gelen birim hacim

Sıkıştırma enerjisi arttıkça optimum su muhtevası azalmakta, kuru birim hacim ağırlık artmaktadır. Optimum su muhtevasına karşılık gelen birim hacim KOMPAKSİYON KOMPAKSİYON Zeminlerin stabilizasyonu için kullanılan en ucuz yöntemdir. Sıkıştırma, zeminin kayma mukavemetini, şişme özelliğini arttırır. Ancak yeniden sıkışabilirliğini, permeabilitesini

Detaylı

TARMAKBĐR. Türk Tarım Alet ve Makinaları Đmalatçıları Birliği

TARMAKBĐR. Türk Tarım Alet ve Makinaları Đmalatçıları Birliği TARMAKBĐR Türk Tarım Alet ve Makinaları Đmalatçıları Birliği TANITMA VE KULLANMA KILAVUZLARINDA GÜVENLĐK VE MEVZUAT AÇISINDAN GÖZÖNÜNE ALINACAK KRĐTERLER (SAFER PROJESĐ ĐMALATÇI EĞĐTĐMLERĐ) 03-05 Aralık

Detaylı

APLİKASYON ve KAZI İŞLERİ

APLİKASYON ve KAZI İŞLERİ APLİKASYON ve KAZI İŞLERİ Zemin hakkında gerekli etütlerin yapılması ve bilgi edinilmesinden sonra yapının projesi hazırlanır. Hazırlanan projenin uygulanabilmesi inşaat sahasının kenarlarının arsa üzerinde

Detaylı

T.C. ULAŞTIRMA DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANLIĞI ALTYAPI YATIRIMLARI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ HAVA MEYDANLARI BİRİM FİYAT ANALİZLERİ 2014

T.C. ULAŞTIRMA DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANLIĞI ALTYAPI YATIRIMLARI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ HAVA MEYDANLARI BİRİM FİYAT ANALİZLERİ 2014 T.C. ULAŞTIRMA DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANLIĞI ALTYAPI YATIRIMLARI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ HAVA MEYDANLARI BİRİM FİYAT ANALİZLERİ 2014 MEYDAN YAPIM DAİRE BAŞKANLIĞI 2013 YILI BİRİM FİYATLARI POZ NO 15.001/H

Detaylı

Yapım Makineleri ve Yöntemleri. Yrd. Doç. Dr. Önder Halis Bettemir

Yapım Makineleri ve Yöntemleri. Yrd. Doç. Dr. Önder Halis Bettemir Yapım Makineleri ve Yöntemleri Yrd. Doç. Dr. Önder Halis Bettemir Ders İçeriği Dersi Anlatan: Yrd. Doç. Dr. Önder Halis Bettemir Ofis: E-Blok, Kat:2 Ders Kitabı: Peurifoy, R., and Schexnayder, C., Construction

Detaylı

GAYRI SIHHİ MÜESSESELERİN İŞYERİ AÇMA VE ÇALIŞMA RUHSATI

GAYRI SIHHİ MÜESSESELERİN İŞYERİ AÇMA VE ÇALIŞMA RUHSATI GAYRI SIHHİ MÜESSESELERİN İŞYERİ AÇMA VE ÇALIŞMA RUHSATI MÜRACAATLARINDA ALINACAK RUHSAT PROJE ONAY ÜCRETLERİ 2018 YILI ( TL ) Madde 1 - ELEKTRİK TESİSATI : ( 1-20 ) sorti için 72,00 ( 21-50 ) sorti için

Detaylı

WL52. Şantiyelerdeki klasik: WL52

WL52. Şantiyelerdeki klasik: WL52 WL52 Özel Tekerlekli Yükleyiciler Şantiyelerdeki klasik: WL52 WL 52 tekerlek yükleyici hiçbir şantiyede eksik olmamalıdır. Güçlü hidroliklere ek olarak, operatörlere uzun iş günlerinde dahi yorulmadan

Detaylı

İş Makineleri Ders Notları. Muhammet Vefa Akpınar, PhD, P.E. KTÜ İnşaat Mühendisliği.

İş Makineleri Ders Notları. Muhammet Vefa Akpınar, PhD, P.E. KTÜ İnşaat Mühendisliği. İş Makineleri Ders Notları Muhammet Vefa Akpınar, PhD, P.E. KTÜ İnşaat Mühendisliği mvakpinar70@yahoo.com 2016 İş Makinesi Nedir? 2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanununda açıklandığı üzere; İş Makineleri

Detaylı

MADEN VE TÜNEL KAZILARINDA MEKANİZASYON

MADEN VE TÜNEL KAZILARINDA MEKANİZASYON MADEN VE TÜNEL KAZILARINDA MEKANİZASYON 2018 2019 Güz 10. HAFTA Dr. Serdar YAŞAR 10. Hafta İçeriği Hidrolik Kırıcılar Hidrolik Kırıcı Seçim Kriterleri Hidrolik Kırıcıların Teknik Özellikleri Hidrolik

Detaylı

KAZI METRAJ VE KEŞFİ 1. METRAJ

KAZI METRAJ VE KEŞFİ 1. METRAJ 1 1. METRAJ KAZI METRAJ VE KEŞFİ 1.1. Metraj: Bir yapıyı meydana getiren elemanların ayrı ayrı ölçülerek miktarlarının bulunması işlemine denilmektedir. Ölçümlerde uzunluklar m, alanlar m 2, hacimler m

Detaylı

WL20. Dar alanlarda çok yönlü. Özel Tekerlekli Yükleyiciler

WL20. Dar alanlarda çok yönlü. Özel Tekerlekli Yükleyiciler WL20 Özel Tekerlekli Yükleyiciler Dar alanlarda çok yönlü Wacker Neuson tekerlek yükleyici WL20 her yerde çalışmaya hazır, şeritlerin en darında bile. Sadece bununla kalmaz: Tekerlek yükleyici aynı zamanda

Detaylı

İŞ MAKİNASI VE KAMYON YOL DIŞI LASTİKLERİ

İŞ MAKİNASI VE KAMYON YOL DIŞI LASTİKLERİ İŞ MAKİNASI VE KAMYON YOL DIŞI LASTİKLERİ L-3/E-3 KAYA TİPİ (Radial) 17,5R25 / Yönsüz blok deseni yumuşak zeminlerde güçlü aşınma direnci ve yüksek çekiş sağlar. Lastik tekerlekli yükleyici, lastik tekerlekli

Detaylı

Yeni Tip Sürücü Belgelerine Göre Hareketli İş Makineleri Operatörlüğü Sınıfları

Yeni Tip Sürücü Belgelerine Göre Hareketli İş Makineleri Operatörlüğü Sınıfları 2018 BİLGİLENDİRME BÜLTENİ Hasar servisi mühendislik branşı için yeni tip sürücü / operatörlük belgesi değerlendirmeleri Yeni Tip Sürücü Belgelerine Göre Hareketli İş Makineleri Operatörlüğü Sınıfları

Detaylı

Diyarbakır Beton Kesme Firmaları. Derz kesme:

Diyarbakır Beton Kesme Firmaları. Derz kesme: Diyarbakır Beton Kesme Firmaları Derz kesme: Kesim sistemi bir sokak ve caddenin bir kısmını yüzeye zarar vermeden kesip değiştirme olanağı sağlar. Derz kesme çevresindeki yapıya zarar vermeden, betonu

Detaylı

WL32. Güçlü ufaklık: WL32

WL32. Güçlü ufaklık: WL32 WL32 Özel Tekerlekli Yükleyiciler Güçlü ufaklık: WL32 WL32 tekerlek yükleyici, dar makine eni sayesinde özellikle tüm dar alanlarda birinci sınıf iç sonuçları sağlar. Düşük geçit yüksekliği de onu yapı

Detaylı

İşimiz Gücümüz Vinç YILDIRIM VINÇ MAKINE ELEKTRIK

İşimiz Gücümüz Vinç YILDIRIM VINÇ MAKINE ELEKTRIK İşimiz Gücümüz Vinç YILDIRIM VINÇ Karlıktepe Mah. Sarıçimen Sok. No:4/1 Kartal / İstanbul Tel - Fax : 0216 353 88 94 İşimiz Gücümüz Vinç Hakkımızda Elektrikli Vinç sektöründe uzun yıllar elde ettiğimiz

Detaylı

KAZI MAKİNALARI. Yapı Makinaları Yönetimi 2. Hafta Ders Notu. İTÜ İnşaat Fakültesi Yapı İşletmesi Yüksek Lisans Programı - Doç.Dr. G.

KAZI MAKİNALARI. Yapı Makinaları Yönetimi 2. Hafta Ders Notu. İTÜ İnşaat Fakültesi Yapı İşletmesi Yüksek Lisans Programı - Doç.Dr. G. KAZI MAKİNALARI Yapı Makinaları Yönetimi 2. Hafta Ders Notu ÜNİVERSAL EKSKAVATÖRLER Üniversal ekskavatörler 5 başlık altında incelenir. Kaşıklı ekskavatörler Ters Kaşıklı Draglin Kovalı Çeneli Kablolu

Detaylı

TOPRAK İŞ KONU-4 ZEMİNLERİN KAZILMASI

TOPRAK İŞ KONU-4 ZEMİNLERİN KAZILMASI TOPRAK İŞ KONU-4 ZEMİNLERİN KAZILMASI Zeminler Genel Olarak Üç Cins Araçla Kazılırlar: 1. El aletleri (kürek, kazma, küskü ve kamalar) 2. Kazı makineleri ile (ekskavatörler, küreyici ve kazıcı makineler)

Detaylı

Best BALMAK Makine Sanayi ve Dış Ticaret. tarım makinelerinde güvenilir ortağınız

Best BALMAK Makine Sanayi ve Dış Ticaret. tarım makinelerinde güvenilir ortağınız Best BALMAK Makine Sanayi ve Dış Ticaret tarım makinelerinde güvenilir ortağınız Tesviye Küreği Üç nokta askı düzeni ile traktöre bağlanıp toprağın tesviye edilmesi, tarla yollarının yapılması, karla kapanmış

Detaylı

TAŞ TOPLAMA MAKİNALARI

TAŞ TOPLAMA MAKİNALARI TAŞ TOPLAMA MAKİNALARI Tarım yapılan alanlardaki taşlılık; ürün miktarının artışına, ürün kalitesine ve üretim maliyetine olumsuz yönde etki eden önemli bir faktördür. Taşların, üretimde yararlılığı çok

Detaylı

Kitap Temini için: DİNÇ OFSET Matbaacılık San. Tic. Ltd. Şti İÇİNDEKİLER

Kitap Temini için: DİNÇ OFSET Matbaacılık San. Tic. Ltd. Şti İÇİNDEKİLER Kitap Temini için: DİNÇ OFSET Matbaacılık San. Tic. Ltd. Şti. 0541 254 62 30 959 sayfa İÇİNDEKİLER Bölüm 1 ŞANTİYELERDE SIK KARŞILAŞILAN TEHLİKELER VE ALINMASI GEREKLİ ÖNLEMLER Şantiyelerde sık karşılaşılan

Detaylı

MIKRO EKSKAVATÖR SV08-1AS. Motor Net Güç Çalışma ağırlığı Kazma kuvveti (kepçe) 2TE67L-BV3 10,2 HP 1035 kg 9,95 kn

MIKRO EKSKAVATÖR SV08-1AS. Motor Net Güç Çalışma ağırlığı Kazma kuvveti (kepçe) 2TE67L-BV3 10,2 HP 1035 kg 9,95 kn MIKRO EKSKAVATÖR Motor Net Güç Çalışma ağırlığı Kazma kuvveti (kepçe) 2TE67L-BV3 10,2 HP 1035 kg 9,95 kn KOMPAKTLIK İşte, kapalı alanlarda basit ve verimli çalışma için uygun şekil., konut temelleri, iç

Detaylı

DİŞLİ ÇARK MEKANİZMALARI

DİŞLİ ÇARK MEKANİZMALARI DİŞLİ ÇARK MEKANİZMALARI Hareket ve güç iletiminde kullanılan,üzerinde eşit aralıklı ve özel profilli girinti ve çıkıntıları bulunan silindirik veya konik yüzeyli elemanlara DİŞLİ ÇARKLAR denir. Dişli

Detaylı

1975 yılında kurulan firmamız Hoffman ve Tunel fırınlarının mekanik aksamları pişirme ekipmanları imalatı ile toprak sanayide hizmete başlamıştır.

1975 yılında kurulan firmamız Hoffman ve Tunel fırınlarının mekanik aksamları pişirme ekipmanları imalatı ile toprak sanayide hizmete başlamıştır. Hakkımızda 1975 yılında kurulan firmamız Hoffman ve Tunel fırınlarının mekanik aksamları pişirme ekipmanları imalatı ile toprak sanayide hizmete başlamıştır. Daha sonraki yıllarda tünel kurutma ve tünel

Detaylı

Yapım Yönetimi Dersi Final Sınavı Süre 80 Dakika. A Nn

Yapım Yönetimi Dersi Final Sınavı Süre 80 Dakika. A Nn Yapım Yönetimi Dersi Final Sınavı 31.05.2017 Süre 80 Dakika d: Soyadı: No: İmza: Formüller ve Katsayılar: Q gev CSVBE Sabit gider formülleri Nn 0,53 Nn 0,13 Nn 0,02 n i N 1 2Nn Yakıt sarfiyatı (dizel)

Detaylı

Bir malzeme, mal veya ürünün bir yerden başka bir yere taşınmasına endüstriyel taşıma denir. Endüstriyel taşınma iki sınıfa ayrılmaktadır.

Bir malzeme, mal veya ürünün bir yerden başka bir yere taşınmasına endüstriyel taşıma denir. Endüstriyel taşınma iki sınıfa ayrılmaktadır. ENDÜSTRİYEL TAŞIMA (TRANSPORT) Bir malzeme, mal veya ürünün bir yerden başka bir yere taşınmasına endüstriyel taşıma denir. Endüstriyel taşınma iki sınıfa ayrılmaktadır. İç Taşıma (Kısa mesafeli taşıma)

Detaylı

TAŞIMA HESAPLARI. Dr. Mürsel ERDAL Sayfa 1

TAŞIMA HESAPLARI. Dr. Mürsel ERDAL Sayfa 1 TAŞIA HESAPLARI Dr. ürsel ERDAL Sayfa 1 Taşıma aliyetleri İnşaatlarda kullanılacak malzeme ve elemanlardan hangilerine taşıma bedeli verileceği, kamu ihaleleri sözleşmelerinin ayrılmaz eki durumundaki

Detaylı

DÜŞEY SİRKÜLASYON ARAÇLARI

DÜŞEY SİRKÜLASYON ARAÇLARI DÜŞEY SİRKÜLASYON ARAÇLARI Sirkülasyon, kelime anlamı olarak; insan akımı, deveran, gidip gelme hareketlerini ifade etmektedir. Düşey sirkülasyon ise insanların bir noktadan farklı bir kottaki noktaya

Detaylı

BANTLI KONVEYÖRLER HAZIRLAYANLAR : GÖKHAN DURMAZ 20100254033 CEM ULUSOY 20100254032

BANTLI KONVEYÖRLER HAZIRLAYANLAR : GÖKHAN DURMAZ 20100254033 CEM ULUSOY 20100254032 BANTLI KONVEYÖRLER HAZIRLAYANLAR : GÖKHAN DURMAZ 20100254033 CEM ULUSOY 20100254032 TARİHÇESİ Sonsuz bantla taşıma çok eski zamanlardan beri kullanılmaktadır. 1868 yıllında İngiliz mühendis Lyster kauçukla

Detaylı

BÖLÜM 4 KARAYOLUNDA SEYREDEN ARAÇLARA ETKİYEN DİRENÇLER

BÖLÜM 4 KARAYOLUNDA SEYREDEN ARAÇLARA ETKİYEN DİRENÇLER BÖLÜM 4 KARAYOLUNDA SEYREDEN ARAÇLARA ETKİYEN DİRENÇLER Dinamikten bilindiği üzere belli bir yörünge üzerinde hareket eden cisimleri hareket yönünün tersi yönünde bir takım kuvvetler etkiler. Bu hareketler

Detaylı

ZEMİN KAZMA TAŞIMA SERME VE SIKIŞTIRMA MAKİNELERİ

ZEMİN KAZMA TAŞIMA SERME VE SIKIŞTIRMA MAKİNELERİ ZEMİN KAZMA TAŞIMA SERME VE SIKIŞTIRMA MAKİNELERİ ZEMİN KAZMA MAKİNELERİ Çalışma şekilleri ve özellikleri yönünden zemin kazma makineleri 6 temel kategoride guruplandırılır: ÜNİVERSAL KABLOLU GODELİ YÜRÜYEREK

Detaylı

Yüzeyaltı Drenaj (Subsurface Drainage) Prof.Dr.Mustafa KARAŞAHİN

Yüzeyaltı Drenaj (Subsurface Drainage) Prof.Dr.Mustafa KARAŞAHİN Yüzeyaltı Drenaj (Subsurface Drainage) Prof.Dr.Mustafa KARAŞAHİN Neden gerekli? Hat üstyapısının drenajı için Yer altı suyunu kontrol etmek için Şevlerin drene edilmesi için gereklidir. Yüzeyaltı drenaj,

Detaylı

İŞ GRUPLARININ MALİYETTEKİ ORANLARI

İŞ GRUPLARININ MALİYETTEKİ ORANLARI İŞ GRUPLARININ MALİYETTEKİ ORANLARI İşin Adı : KATLI OTOPARK YAPIM İŞİ No İş Grubunun Adı Tutarı 01 INSAAT 1 İNŞAAT İMALATLARI 41.4519 2 KAZI İKSA VE ZEMİN İYİLEŞTİRME 47.0196 -- INSAAT Toplamı 88.4715

Detaylı

Die Maschine.

Die Maschine. Die Maschine HAKKIMIZDA FARYA BAUMASCHİNEN FABRİK GMBH firması 20 yıllık Almanya tecrübesi ile inşaat, yapı ve inşaat makineleri sektörlerinde kaliteli ve güvenli bir hizmet vermektedir. İnşaat makineleri

Detaylı

Aks yük hesaplamaları. Aks yükleri ve yük hesaplamaları ile ilgili genel bilgi

Aks yük hesaplamaları. Aks yükleri ve yük hesaplamaları ile ilgili genel bilgi Aks yükleri ve yük hesaplamaları ile ilgili genel bilgi Kamyonları kullanan tüm taşıma tipleri kamyon şasisinin belli bir üstyapı tarafından desteklenmesini gerektirir. Aks yükü hesaplamalarının amacı

Detaylı

Yrd.Doç.Dr.Mustafa ÇULLU

Yrd.Doç.Dr.Mustafa ÇULLU Şantiye INS 404 ŞANTİYE YÖNETİMİ KONU: ŞANTİYELER Öğretim Üyesi: Yrd.Doç.Dr.Mustafa ÇULLU Bir yapının projesinin hazırlanmasından sonra onun uygulanmasına ilişkin işlemlerin gerçekleştirildiği alana şantiye

Detaylı

BULDOZER OPERATÖRÜ TANIM

BULDOZER OPERATÖRÜ TANIM TANIM Motorlu bir araç olan buldozer yardımıyla toprağı kaldırarak, taş veya kaya kütlelerini bir yerden başka bir yere aktaran kişidir. Bu meslek aynı zamanda "Traktör Operatörlüğü" olarak da tanınmaktadır.

Detaylı

AKUSTİK YÖNTEM İLE SIZDIRMAZLIK MUAYENESİ

AKUSTİK YÖNTEM İLE SIZDIRMAZLIK MUAYENESİ AKUSTİK YÖNTEM İLE SIZDIRMAZLIK MUAYENESİ Bu yöntem, depolama tankında yada boru hatlarında oluşan bir sızıntının akustik yöntem ile tespitine yönelik muayene tipidir. Muayenedeki amaç basınç (vakum) altındaki

Detaylı

TÜRKÇE. hartl-crusher.com HİÇBİR ŞEY DENEYİM YERİNE GEÇEMEZ HARTL UZMANLIĞI

TÜRKÇE. hartl-crusher.com HİÇBİR ŞEY DENEYİM YERİNE GEÇEMEZ HARTL UZMANLIĞI TÜRKÇE hartl-crusher.com HİÇBİR ŞEY DENEYİM YERİNE GEÇEMEZ HARTL UZMANLIĞI HBC 650-1250 EŞSİZ - QUATTRO MOVEMENT Ayar plakasının eşsiz, yukarıya doğru yöneltilmiş konumu sayesinde benzersiz Quattro, yani

Detaylı

Teknik bilgiler. weidemann.de oluşturma tarihi Sayfa: 1

Teknik bilgiler. weidemann.de oluşturma tarihi Sayfa: 1 1140 Teknik bilgiler Standart Donanım örneği Motor verileri Motor üreticisi Perkins Perkins Motor tipi 403 D-11 403 D-11 Silindir 3 3 Motor gücü (maks.) kw (PS) 17.9 ( 24 ) 17.9 ( 24 ) maks. devirme sayısı

Detaylı

zeytinist mucahit@zeytin.org.tr www.mucahitkivrak.com.tr

zeytinist mucahit@zeytin.org.tr www.mucahitkivrak.com.tr 1 T.C. BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ EDREMİT MESLEK YÜKSEKOKULU Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi Programı Öğr. Gör. Mücahit KIVRAK 0 505 772 44 46 kivrak@gmail.com www.mucahitkivrak.com.tr 2 3 4 5 Zeytinyağı

Detaylı

DERİVASYON VE DİPSAVAK TASARIMI İnş. Y. Müh. MURAT IŞILDAK

DERİVASYON VE DİPSAVAK TASARIMI İnş. Y. Müh. MURAT IŞILDAK KONU: SUNUM YAPAN: DERİVASYON VE DİPSAVAK TASARIMI İnş. Y. Müh. MURAT IŞILDAK Sunum İçeriği o Derivasyon Tipleri ve Kullanıldıkları durumlar Açık kanallı derivasyon Kondüvi (Aç-kapa Tünel) Tünel o Alpaslan

Detaylı

Müdürler: T. Mesut Yalçın, Frank Uwe Scholz...

Müdürler: T. Mesut Yalçın, Frank Uwe Scholz... Karayolu ve Demiryolunda Çalışabilen DeBOA Demiryolu Bakım ve Onarım Aracı TEREX 1604 Ekskavatör, Seri 168 DeBOA Demiryolu Bakım ve Onarım Aracı zemin üzerinde veya raylar üzerinde gidebilir. Bu sebeple

Detaylı

ET 65. Performans ve ekonomik verimlilik mükemmel ölçüde birleşiyor: ET65

ET 65. Performans ve ekonomik verimlilik mükemmel ölçüde birleşiyor: ET65 ET 65 İzlenen Geleneksel Arka Ekskavatörleri Performans ve ekonomik verimlilik mükemmel ölçüde birleşiyor: ET65 ET65, nihai kullanıcıların istediği bir ekskavatör.kompakt tasarımı ve manevra kabiliyetiyle

Detaylı

M320D2. Caterpillar M320D2 Lastik Tekerlekli Ekskavatör. Cat C7.1 ACERT Net Beygir Gücü. Motor kw / 168 hp Kepçe Kapasitesi

M320D2. Caterpillar M320D2 Lastik Tekerlekli Ekskavatör. Cat C7.1 ACERT Net Beygir Gücü. Motor kw / 168 hp Kepçe Kapasitesi Motor Cat C7.1 ACERT Net Beygir Gücü 123.5 kw / 168 hp Kepçe Kapasitesi 0.35-1.18 m 3 M320D2 Çalısma Ağırlığı * 18 850-19 800 kg * Çalısma ağırlığı ve kepçe makine konfigürasyonuna göre değisebilir. Caterpillar

Detaylı

T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI DEVLET SU İŞLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Barajlar ve HES Dairesi Başkanlığı BİRİM FİYAT CETVELİ

T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI DEVLET SU İŞLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Barajlar ve HES Dairesi Başkanlığı BİRİM FİYAT CETVELİ T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI DEVLET SU İŞLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Barajlar ve HES Dairesi Başkanlığı BİRİM FİYAT CETVELİ 2015 Bu fiyatlar, 1.1.2002 den sonra ihaleye çıkılan işler için geçerli olup 1.1.2002

Detaylı

Devrilme stabilitesi ve damperli devrilme stabilitesi

Devrilme stabilitesi ve damperli devrilme stabilitesi Genel Genel Devrilme stabilitesi ve damperli devrilme stabilitesinin farklı tüleri vardır. Özellikle şunlar yer alır: Sürüş sırasında devrilme stabilitesi Devrilme sırasında devrilme stabilitesi Bir vinç

Detaylı

DRENAJ YAPILARI. Yrd. Doç. Dr. Sercan SERİN

DRENAJ YAPILARI. Yrd. Doç. Dr. Sercan SERİN DRENAJ YAPILARI Yrd. Doç. Dr. Sercan SERİN DRENAJ Yapımı tamamlanıp trafiğe açılan bir yolun gerek yüzey suyu ve gerekse yer altı suyuna karşı sürekli olarak korunması, suyun yola olan zararlarının önlenmesi

Detaylı

HİDROLİK TRANSPORT MAKİNALARI

HİDROLİK TRANSPORT MAKİNALARI BÖLÜM 11. HİDROLİK TRANSPORT MAKİNALARI 11.1. GİRİŞ Hidrolik transport, dökme malzemelerin borular veya tekneler (kanallar) boyunca bir su akımı içinde taşınmasıdır. Malzeme ve suyun oluşturduğu karışıma

Detaylı

T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI DEVLET SU İŞLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Barajlar ve HES Dairesi Başkanlığı BİRİM FİYAT CETVELİ

T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI DEVLET SU İŞLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Barajlar ve HES Dairesi Başkanlığı BİRİM FİYAT CETVELİ T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI DEVLET SU İŞLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Barajlar ve HES Dairesi Başkanlığı BİRİM FİYAT CETVELİ 2013 Bu fiyatlar, 1.1.2002 den önce ihaleye çıkılan işler için geçerli olup 1.1.2002

Detaylı

Daha fazla esneklik sunan yükleyici. WL 25 Tekerlekli Yükleyiciler: kepçe kapasitesi < 0,65 m³

Daha fazla esneklik sunan yükleyici. WL 25 Tekerlekli Yükleyiciler: kepçe kapasitesi < 0,65 m³ WL 25 Tekerlekli Yükleyiciler: kepçe kapasitesi < 0,65 m³ Daha fazla esneklik sunan yükleyici Dar alan koşulları için özellikle bir şey gerekir: daha fazla esneklik. Wacker Neuson tekerlek yükleyicisi

Detaylı

ISC. Sekonder Darbeli Kırıcılar. Yüksek performans, mükemmel kübik ürünler. s e r i s i

ISC. Sekonder Darbeli Kırıcılar. Yüksek performans, mükemmel kübik ürünler. s e r i s i ISC s e r i s i Sekonder Darbeli Kırıcılar Yüksek performans, mükemmel kübik ürünler ISC serisi sekonder darbeli kırıcılar, benzersiz ağır hizmet tipi 4 bıçaklı rotor dizaynı ve kırıcı gövde tasarımı ile

Detaylı

ORGANİZASYON ŞEMASI PROJE MÜDÜRÜ. Sekreter. Kalite Kontrol Müd. İnşaat Müd. İdari Müd. Teknik Müd. İş Güvenliği Müd. Hakediş Hazırlama Müd.

ORGANİZASYON ŞEMASI PROJE MÜDÜRÜ. Sekreter. Kalite Kontrol Müd. İnşaat Müd. İdari Müd. Teknik Müd. İş Güvenliği Müd. Hakediş Hazırlama Müd. ORGANİZASYON ŞEMASI PROJE MÜDÜRÜ Sekreter Teknik Müd. İnşaat Müd. İdari Müd. İş Güvenliği Müd. Kalite Kontrol Müd. Hakediş Hazırlama Müd. Yapım müd. Muhasebe müd. Büro güvenliği Laboratuvar Kesin hesap

Detaylı

ORMAN TRANSPORT TEKNİĞİ DERSİ

ORMAN TRANSPORT TEKNİĞİ DERSİ ORMAN TRANSPORT TEKNİĞİ DERSİ Hazırlayan: Dr. Mehmet EKER 11.09.2008 Ormancılıkta Transport-M.Eker 1 Uzun Mesafeli Mobil Vinçli Hava Hatlarının Tesisi Hava hattının kurulmasın da ilk aşama hava hattı kızağının

Detaylı

TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI PERİYODİK KONTROL BEDELLERİ

TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI PERİYODİK KONTROL BEDELLERİ TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI PERİYODİK KONTROL İ 34 1. Kazanlar İçin Periyodik Kontrol Bedelleri 1.1. 30 m²ye kadar (30 m² dahil) kazanlar 230. 00 TL + %18 KDV 1.2. 30-50 m² (50 m² dahil) kazanlar 260.

Detaylı

Açık Alanda Kullanılan Teçhizat Tarafından Oluşturulan Çevredeki Gürültü Emisyonu İle İlgili Yönetmelik (2000/14/AT)

Açık Alanda Kullanılan Teçhizat Tarafından Oluşturulan Çevredeki Gürültü Emisyonu İle İlgili Yönetmelik (2000/14/AT) 22/1/2003 trh ve 25001 sayılı R.G. Sanayi ve Ticaret Bakanlığından: Açık Alanda Kullanılan Teçhizat Tarafından Oluşturulan Çevredeki Gürültü Emisyonu İle İlgili Yönetmelik (2000/14/AT) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç,

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. Selim BARADAN Yrd. Doç. Dr. Hüseyin YİĞİTER

Yrd. Doç. Dr. Selim BARADAN Yrd. Doç. Dr. Hüseyin YİĞİTER Dokuz Eylül Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü İNŞ4001 YAPI İŞLETMESİ METRAJ VE KEŞİF-1 Yrd. Doç. Dr. Selim BARADAN Yrd. Doç. Dr. Hüseyin YİĞİTER http://kisi.deu.edu.tr/huseyin.yigiter KAPSAM Temel

Detaylı

İNŞAAT PROJELERİNİN YAPIM SÜRECİNDE KEŞİF VE METRAJ

İNŞAAT PROJELERİNİN YAPIM SÜRECİNDE KEŞİF VE METRAJ İNŞAAT PROJELERİNİN YAPIM SÜRECİNDE KEŞİF VE METRAJ Yapı Maliyetinin Belirlenmesi Ön Keşif (Burada amaç projeden dolayı firmamızın kazık yememesi ve verilen teklifin ne derece geçerli olduunun belirlenmesi).

Detaylı

ORMANCILIKTA SANAT YAPILARI

ORMANCILIKTA SANAT YAPILARI 1 ORMANCILIKTA SANAT YAPILARI SANAT YAPISI NEDİR? 2 Orman yollarının yapımında bu yollara zarar veren yer üstü ve yer altı sularının yol gövdesinden uzaklaştırılması amacıyla yüzeysel ve derin drenaj yapılması;

Detaylı

KARAYOLLARINDA YÜZEY DRENAJI. Prof. Dr. Mustafa KARAŞAHİN

KARAYOLLARINDA YÜZEY DRENAJI. Prof. Dr. Mustafa KARAŞAHİN KARAYOLLARINDA YÜZEY DRENAJI Prof. Dr. Mustafa KARAŞAHİN Drenajın Amacı Yağmur veya kar suyunun yolun taşkına neden olmasına engel olmak ve yol yüzeyinde suyun birikmesine engel olmak, Karayolu üstyapısı

Detaylı

IVC. Dik Milli Kırıcılar. Kusursuzluğu tecrübe edin. s e r i s i

IVC. Dik Milli Kırıcılar. Kusursuzluğu tecrübe edin. s e r i s i IVC s e r i s i Dik Milli Kırıcılar Kusursuzluğu tecrübe edin. IVC serisi dik milli kırıcılar genellikle kırma eleme tesislerinin tersiyer ya da dördüncül aşamalarında kullanılmaktadır. Değişik tipte kırıcı

Detaylı

Devrilme stabilitesi. Genel bilgiler. Aşağıdaki belgelerde daha fazla bilgi bulunabilir:

Devrilme stabilitesi. Genel bilgiler. Aşağıdaki belgelerde daha fazla bilgi bulunabilir: Genel bilgiler Başlıca aşağıdakiler olmak üzere farklı devrilme stabilitesi türleri vardır: Sürüş sırasında devrilme stabilitesi Devrilme sırasında devrilme stabilitesi Vinç kullanırken devrilme stabilitesi

Detaylı

ASKILI KONVEYÖRLER. Askılı Konveyör Detayı. Askılı Konveyör Uygulaması

ASKILI KONVEYÖRLER. Askılı Konveyör Detayı. Askılı Konveyör Uygulaması ASKILI KONVEYÖRLER Askılı Konveyör Uygulaması Askılı Konveyör Detayı Genellikle malzeme, yarı mamül ve mamüllerin boyama, kurutma ve soğutma proseslerinde kullanılmaktadırlar. Montaj hatları için tasarlanan

Detaylı

Ders Notları 3 Geçirimlilik Permeabilite

Ders Notları 3 Geçirimlilik Permeabilite Ders Notları 3 Geçirimlilik Permeabilite Zemindeki mühendislik problemleri, zeminin kendisinden değil, boşluklarında bulunan boşluk suyundan kaynaklanır. Su olmayan bir gezegende yaşıyor olsaydık, zemin

Detaylı

6 SERİSİ MOBİL EĞİMLİ ELEKLER 663 683 684 2-KAT 684 3-KAT 693+ 694+ www.terexfinlay.com. Bizi takip edin:

6 SERİSİ MOBİL EĞİMLİ ELEKLER 663 683 684 2-KAT 684 3-KAT 693+ 694+ www.terexfinlay.com. Bizi takip edin: 6 SEİSİ MOBİL 663 683 684 2-KAT 684 3-KAT 693+ 694+ EĞİMLİ ELEKLE Bizi takip edin: www.terexfinlay.com Ocak 2011. Ürünlerin teknik detaylarını haber vermeksizin değiştirme hakkı saklıdır. Bu dökümandaki

Detaylı

CATCRANE. Güçlü tasarım departmanı sayesinde her işletmenin ihtiyaçlarına göre esnek projelerde zorlanmadan sonuca ulaşılabilmektedir.

CATCRANE. Güçlü tasarım departmanı sayesinde her işletmenin ihtiyaçlarına göre esnek projelerde zorlanmadan sonuca ulaşılabilmektedir. CATCRANE Yıllarca sahip olunan tecrübeleri artık ürüne dönüştürmüş ihtiyaç sahiplerine mühendislik ve kalite adına yeni hızlı ve kalıcı çözümler sunmayı hedeflemiş genç bir firmadır. Güçlü tasarım departmanı

Detaylı

SPEED GRADER G2. Özel tür motor greyderi Üniversal olarak monte edilebilir. Hızlı montaj Yüksek kalite

SPEED GRADER G2.  Özel tür motor greyderi Üniversal olarak monte edilebilir. Hızlı montaj Yüksek kalite & SPEED GRADER G2 www.pthproducts.com Özel tür motor greyderi Üniversal olarak monte edilebilir. Hızlı montaj Yüksek kalite 2 İki boyda mükemmellik 80 HP ve üzeri çekici gücüne sahip olan Daha düşük motor

Detaylı

LABORATUVARDA YAPILAN ANALİZLER

LABORATUVARDA YAPILAN ANALİZLER Laboratuvar Adı: Yapı Malzemesi ve Beton Laboratuvarı Bağlı Olduğu Kurum: Mühendislik Fakültesi- İnşaat Mühendisliği Bölümü Laboratuvar Sorumlusu: Yrd. Doç. Dr. M. Haluk Saraçoğlu E-Posta: mhsaracoglu@dpu.edu.tr

Detaylı

FERMANTASYON GRUBU (NDO) Nihai Dinlendirme Odası, (NDO) Nihai Dinlendirme Tüneli

FERMANTASYON GRUBU (NDO) Nihai Dinlendirme Odası, (NDO) Nihai Dinlendirme Tüneli Undan... Pişkin Lezzete. Sağlıkla! FERMANTASYON GRUBU () Nihai Dinlendirme Odası, () Nihai Dinlendirme Tüneli / NDT NİHAİ DİNLENDİRME ODASI Ekmek hamurunun pişirme öncesi ideal hacim ve gözenek yapısına

Detaylı

HALBACH & BRAUN. Madencilik ve hammadde sektörlerine hizmet veren H&B tüm dünyada kendini kanıtlamıştır.

HALBACH & BRAUN. Madencilik ve hammadde sektörlerine hizmet veren H&B tüm dünyada kendini kanıtlamıştır. HALBACH & BRAUN Bir aile şirketi olan H&B 1997 den bu yana Almanya Sprockhövel de faaliyet göstermektedir. Halbach Braun ürünleri yaratıcı ve sürekli yenilenen teknolojileri ile yer altı madenciliğinde

Detaylı

ET 18. ET18 Çalışma dünyanızın evrimi. İzlenen Geleneksel Arka Ekskavatörleri

ET 18. ET18 Çalışma dünyanızın evrimi. İzlenen Geleneksel Arka Ekskavatörleri ET 18 İzlenen Geleneksel Arka Ekskavatörleri ET18 Çalışma dünyanızın evrimi. Wacker Neuson, 1,7'den 2,4 t sınıfına kadar yeni nesil modellerle kompakt ekskavatörler için yeni standartları belirliyor.test

Detaylı

Yeni Nesil Beton Santralleri Başlıca Avantajları PowerMix 100

Yeni Nesil Beton Santralleri Başlıca Avantajları PowerMix 100 Yeni Nesil Beton Santralleri Başlıca Avantajları PowerMix 100 Demirstar, değişik kapasite ve özelliklerde ürettiği sabit beton santralleri ile beton üreticilerinin tüm ihtiyaçlarına rahatlıkla cevap verebilmektedir.

Detaylı

Beton sınıfına göre tanımlanan hedef (amaç) basınç dayanımları (TS EN 206-1)

Beton sınıfına göre tanımlanan hedef (amaç) basınç dayanımları (TS EN 206-1) BETON TASARIMI (Beton Karışım Hesabı) İstenen kıvamda İşlenebilir İstenen dayanımda Dayanıklı Hacim sabitliğinde Ekonomik bir beton elde edebilmek amacıyla gerekli: Agrega Çimento Su Hava Katkı Maddesi:

Detaylı

HAYVANCILIKTA MEKANİZASYON. Prof. Dr. İbrahim ÇİLİNGİR

HAYVANCILIKTA MEKANİZASYON. Prof. Dr. İbrahim ÇİLİNGİR HAYVANCILIKTA MEKANİZASYON Prof. Dr. İbrahim ÇİLİNGİR Yem depolama ve silolar Farklı yem zinciri aşamalarında tarladan toplanan yemin işletmede yemleme aşamasına dek depolanması gerekir. Günlük tüketilen

Detaylı

HİDROLİKLİ KEPÇE KOVA DEVİRMELİ KEPÇE UZATMALI KOVA DEVİRMELİ KEPÇE PİSTONLU TESVİYE KÜREĞİ.

HİDROLİKLİ KEPÇE KOVA DEVİRMELİ KEPÇE UZATMALI KOVA DEVİRMELİ KEPÇE PİSTONLU TESVİYE KÜREĞİ. www.ozmaktarim.com HİDROLİKLİ KEPÇE m kaldırma kapasiteli, tek ve çift pistonlu uzatmalı olarak üretilmektedir. 1 80-90 20 KOVA DEVİRMELİ KEPÇE Piston devirmeli olarak üretilmektedir. 2,5 Kova Genişliği

Detaylı

PMS / MİNİ 250 ZEYTİN İŞLEME SİSTEMİ

PMS / MİNİ 250 ZEYTİN İŞLEME SİSTEMİ PMS / MİNİ 250 ZEYTİN İŞLEME SİSTEMİ POLAT MAKİNA SANAYİ VE TİCARET A.Ş. Astim Organize Sanayi Bölgesi (P.K. 105) AYDIN / TÜRKİYE TEL : +90 (256) 231 04 73 (pbx) FAX : +90 (256) 231 04 78 www.polatas.com.tr

Detaylı

Kaplin Nedir? RİJİT ESNEK ELASTİK KAPLİN

Kaplin Nedir? RİJİT ESNEK ELASTİK KAPLİN Kaplin Nedir? Mekanikte aynı eksende çalışan iki mil arasında dönme hareketi aktarmaya yarayan makine elemanlarıdır. Doğru Hareket Kontrolü kavramasını belirleme seçim süreci, uygulama gereksinimlerine

Detaylı

4. BÖLÜM NAKLİYE ANALİZLERİ

4. BÖLÜM NAKLİYE ANALİZLERİ 4. BÖLÜM NAKLİYE ANALİZLERİ İNŞ 404 Yapı Yönetimi 2 4. NAKLİYE ANALİZLERİ İnşaatta kullanılacak bazı malzemelere üretildikleri ya da temin edildiği (fabrika, depo veya ocakta) yer ile şantiye arasındaki

Detaylı

Paletli Konkasör Darbeli Dragon 500

Paletli Konkasör Darbeli Dragon 500 Paletli Konkasör Darbeli Dragon 500 * İnşaat, yıkım veya nakliye firması sahibi misiniz? Harfiyat veya inşaat malzemesi üretimi mi yapıyorsunuz? * Paranızı döküm alanında bırakmak yerine, atıklarınızı

Detaylı